Page 1

visverwerkende industrie


voedselveiligheid en hygiëne: een twee-eenheid De visverwerkende industrie omvat een breed scala aan bedrijven en toeleveranciers wereldwijd. De verwerking van vis vindt doorgaans deels geautomatiseerd en deels via een handmatig productieproces plaats, waarin hygiëne, kwaliteit en efficiency voorop staan. Voedselveiligheid en hygiëne vormen een onlosmakelijke twee-eenheid, met name in de ruimtes waar onverpakte vis wordt verwerkt en verpakt. Tijdens het verwerkingsproces vormt de vloer de basis voor optimale hygiëne. Zeker in de visverwerkende industrie moet hygiëne ook in relatie worden gezien met voedselveiligheid. Bij het verwerken van vis bestaat immers altijd kans op besmetting met diverse bacteriën. Vloeren hebben specifieke functies in elke fase van het verwerkingsproces. Bij binnenkomst van de vis, bij het schoonmaken, het snijden en fileren, het invriezen, verpakken en gereedmaken voor transport. Voor elke functie en ruimte levert Bolidt een specifieke vloerafwerking; naadloos, sterk en stroef. Eenvoudig en grondig te reinigen, duurzaam en met een optimale mechanische bestendigheid. Bolidt levert voor elke ruimte in de visverwerkende industrie innovatieve en betrouwbare vloersystemen.

2


3


alle expertise onder één dak Het bouwen van productiefaciliteiten voor de visverwerkende industrie is teamwork. Met ruim 50 jaar ervaring is Bolidt een veelgevraagde teamspeler voor innovatieve, hygiënische en duurzame vloersystemen. Belangrijk voordeel is dat Bolidt alle expertise in huis heeft en opdrachtgevers volledig ontzorgt. Van ontwikkeling, productie, advies en verkoop tot applicatie en onderhoud; Bolidt beheerst alle onderdelen van de bedrijfskolom van kunststofsystemen. Zeker zo belangrijk; Bolidt denkt uitvoerig mee met opdrachtgevers. Alles onder één dak. Van begin tot eind Bolidt gaat zorgvuldig om met haar mensen en omgeving. Milieuvriendelijk handelen is een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering. Er wordt verantwoord omgesprongen met de wereld, die tot het werkgebied van Bolidt behoort. De nadruk ligt op langetermijndenken. In alle vier facetten van het bedrijf – ontwikkeling, productie, verkoop en applicatie – wordt er niet alleen aan nu, maar ook aan later gedacht.

4

Afspraak is afspraak Naast waardevol en professioneel advies over de vloerafwerking, zijn planning en logistiek van de applicatie van de vloerafwerking minstens zo belangrijk. Het stilleggen van een continu productieproces kost immers veel geld. Daarom geldt ‘afspraak is afspraak’ bij Bolidt, zonder dat dit ten koste gaat van de flexibiliteit. Bolidt heeft een 24/7-mentaliteit en stelt graag een planning op, die voor iedereen haalbaar is. Bolidt doet er alles aan om deadlines te halen.

Eigen productie, flexibele mogelijkheden Bolidt beschikt over eigen, moderne productiefaciliteiten, waar de vloersystemen met veel zorg worden geproduceerd. Voor een opdrachtgever heeft dit als belangrijk voordeel dat Bolidt altijd snel en adequaat kan inspelen op specifieke wensen. Eigen gespecialiseerde applicatieteams Niet alleen de kunststof vloersystemen van Bolidt zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Zeker zo belangrijk zijn de vakmensen van Bolidt. In het laboratorium en in de eigen, moderne productiefaciliteiten werken toegewijde professionals dagelijks aan de ontwikkeling en productie van innovatieve en duurzame vloersystemen. Een professionele applicatie van de Bolidt systemen voor de visverwerkende industrie wordt gewaarborgd door eigen gespecialiseerde applicatieteams. Dit zijn vaste teams van goed opgeleide en zeer ervaren medewerkers. Zij zijn volledig gespecialiseerd in het aanbrengen en onderhouden van Bolidt vloersystemen voor de visverwerkende industrie, overal ter wereld.


5


kwaliteit als basis

6

De basis van alle Bolidt systemen bestaat uit thermohardende kunststof op basis van polymeren. Dit materiaal met bijzondere eigenschappen is door Bolidt ontwikkeld voor vloer- en wandafwerkingen. Afhankelijk van de specifieke toepassing, ruimte en omgeving past Bolidt de samenstelling aan. De kunststof vloersystemen van Bolidt beschikken over een aantal belangrijke kenmerken.

Van antimicrobieel tot antislip Omdat Bolidt vloersystemen naadloos worden aangebracht en poriĂŤndicht zijn, krijgen bacteriĂŤn geen kans om te kiemen. Door de grote krasvastheid blijft deze bescherming gewaarborgd. De vloeistofdichtheid voorkomt daarnaast dat schadelijke stoffen kunnen indringen in de ondergrond en het continue productieproces verstoren. Ook de afwerkingen sluiten naadloos aan op de vloer. Holplinten, holle hoeken en afvoerputten gaan zonder onderbreking over in vloeroppervlak, wanden en kolommen. Duurzame antislipafwerkingen garanderen de veiligheid, zowel in natte als droge situaties. Het onderhoud is eenvoudig en de reiniging gemakkelijk. Belangrijke basiseigenschappen. Maar er is meer.


Flexibiliteit gegarandeerd Flexibiliteit is cruciaal voor visverwerkende bedrijven. Uitbreidingen, innovaties en veranderingen zijn er aan de orde van de dag. Ruimtelijke aanpassingen zijn onvermijdelijk. Vloeren moeten gemakkelijk te herstellen en eenvoudig uit te breiden zijn. Bolidt biedt een onderhoudscontract, dat ruimte geeft aan dit soort veranderingen. De snelle droogtijd zorgt ervoor dat het productieproces zo kort mogelijk wordt onderbroken. Veranderingen worden op deze manier mogelijk gemaakt. En de life cycle-kosten gaan omlaag. Optimale hygiëne Bolidt vloersystemen zijn perfect voor grote oppervlakken, maar ook voor kleine details. Bolidt biedt de meest uiteenlopende afwerkingen. Er bestaan naadloze aansluitingen op wanden, gevels, kolommen, goten, dorpels en meer. De holplint geeft de mogelijkheid om hoeken van (minder dan) 90° te vermijden.

Dit soort afwerkingen zorgt – samen met het naadloze en poriëndichte karakter – voor een optimale hygiëne. Aangezien vloeren in de visverwerkende industrie vaak hygiënische uitdagingen met zich meebrengen, en dus in de HACCP zijn opgenomen, dragen de kwalitatief hoogwaardige vloersystemen van Bolidt bij aan het voldoen aan HACCP-eisen en gelieerde certificeringen, zoals BRC, GLOBAL G.A.P. en IFS Food. Onmisbaar voor de visverwerkende industrie. Duurzaam Bolidt levert geen vloeren, maar vloersystemen. Elke ruimte in de visverwerkende industrie krijgt een specifiek vloersysteem, afgestemd op het gebruik ervan. Door het systeem af te stemmen op het specifieke gebruik ervan, is een lange levensduur gegarandeerd en daarmee de continuïteit gewaarborgd.

7


8


Minimaal onderhoud, eenvoudig te reinigen Bolidt vloeren hebben een minimum aan onderhoud nodig. Dat scheelt niet alleen in de kosten, maar zorgt er bovendien voor dat het continue productieproces vrijwel niet stilgelegd hoeft te worden voor onderhoudswerkzaamheden. Door de optimale structuur van het vloeroppervlak en het ontbreken van beschermfilms of -lagen op onze vloersystemen, is het onderhoud en de reiniging ervan zeer gemakkelijk.

9


functioneel en mooi Bij de ontwikkeling van kunststof vloersystemen is de verleiding groot om alle aandacht te richten op de functionele eisen. Vloeren in de hedendaagse visverwerkende industrie moeten uiteraard sterk, stroef, duurzaam, hygiënisch en goed te reinigen en onderhouden zijn. Maar ook uitstraling kan van belang zijn. Bij Bolidt valt er ook in dit opzicht veel te kiezen. Meer doen met kleur Het gebruik van kleur in vloeren kan zorgen voor verrassende, speelse en tegelijk functionele effecten. Zo kunnen kleuren gekoppeld worden aan specifieke functies van ruimtes. Dat is niet alleen mooi om te zien, het kan bijvoorbeeld ook de onderlinge communicatie vereenvoudigen. Zo kan de toepassing van kleur kan gebieden markeren, waar het veilig of juist onveilig is om te verblijven. Functioneel onder alle omstandigheden In elke fase van de verwerking van vis hebben vloeren specifieke functies. Lossen, opslag, schoonmaken, fileren, snijden, invriezen, verpakken, verzenden; Bolidt heeft voor elke ruimte naadloze, sterke en stroeve vloerafwerkingen beschikbaar.

10

Bestand tegen… alles De kunststof vloersystemen van Bolidt voor visverwerkende bedrijven zijn vloeistofdicht, poriëndicht en zowel mechanisch- als chemicaliënbestendig. Daarmee zijn ze optimaal bestand tegen alle gebruikte materialen en middelen bij de verwerking van vis. Op de vloeren in expeditie- en verpakkingsruimtes kan probleemloos intensief worden gereden met heftrucks en geschoven met pallets. Bolidt biedt altijd de juiste vloeroplossing. Minimaal onderhoud De vloersystemen van Bolidt staan bekend om hun duurzame karakter. Door de optimale structuur van het vloeroppervlak en het ontbreken van beschermfilms of -lagen op Bolidt vloersystemen is het onderhoud en de reiniging ervan zeer gemakkelijk.


HACCP en andere regelgeving Aangezien vloeren in de visverwerkende industrie vaak hygiĂŤnische uitdagingen met zich meebrengen, en dus in de HACCP zijn opgenomen, dragen de kwalitatief hoogwaardige vloersystemen van Bolidt bij aan het voldoen aan HACCP-eisen en gelieerde certificeringen, zoals BRC, GLOBAL G.A.P. en IFS Food.

11


12


13


onderhoudsvriendelijk en duurzaam Om een investering in vloersystemen voor de visverwerkende industrie goed te kunnen beoordelen, is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de initiële investering. Een lagere initiële investering is minder waardevol als er al snel hoge kosten gemaakt moeten worden voor professioneel onderhoud en kostbare reparaties. Ook naar de levensduur moet goed gekeken worden. Ver vooruitkijken Als het om onderhoud en onderhouds-

14

kosten van kunststof vloersystemen gaat, durft Bolidt ver vooruit te kijken. Die (financiële) verantwoordelijkheid neemt Bolidt en past bij de extreem lange levensduur van de vloer- en wandsystemen die Bolidt levert. Wilt u zekerheid vooraf over uw totale investering, kies dan voor een onderhoudscontract. Daarmee heeft u geen omkijken naar uw vloersystemen en voert Bolidt jaarlijks een inspectie uit. Bolidt heeft diverse modellen, die inzicht bieden in de te verwachten onderhoudskosten.


Investeren in de toekomst Alle stoffen die Bolidt gebruikt voor vloersystemen zijn zorgvuldig geselecteerd. Bolidt besteedt veel aandacht aan het gebruik, verbruik en hergebruik van geproduceerde materialen. De stoffen zijn vrij van chemische verdunningsmiddelen en worden volledig verbruikt tijdens de toepassing ervan. Zelfs na hun lange levensduur zijn de producten van Bolidt geschikt voor (her)gebruik. Bolidt neemt haar verantwoordelijkheid en blijft investeren in duurzame producten en processen. Omdat we daarmee ook investeren in de generaties na ons. Verantwoorde producten Bolidt maakt, sinds de oprichting in 1964, maximaal gebruik van natuurlijke, niet zeldzame grondstoffen. Uitgangspunt daarbij is, dat de functionaliteit van onze systemen volledig wordt gewaarborgd. Bolidt voldoet qua materiaalgebruik aan de algemene emissie-eisen; de producten bevatten geen oplosmiddelen en bij applicatie komen geen nare geuren vrij.

Dit voorkomt problemen met de milieuen arbeidsinspectie en daarmee ook eventueel oponthoud. Bovendien zijn alle Bolidt vloersystemen vrij van pvc en weekmakers. Naast productontwikkeling is Bolidt vernieuwend en trendsettend om ook de applicatie van haar kunststof systemen met eigen mensen steeds sneller, efficiĂŤnter en duurzamer te laten verlopen. Bolidt werkt volgens het LEAN-principe: een managementfilosofie, gericht op het elimineren van verspilling en zaken die geen toegevoegde waarde leveren. Een continu proces dat toepasbaar is in alle onderdelen van het bedrijf.

15


Bolidtop 700 ®

Vloeren, maar ook wanden, hoekjes en gaatjes, worden nergens zo kritisch bekeken als in de visverwerkende industrie. Vloeren mogen hier geen scheuren of oneffenheden vertonen en moeten stroef zijn, poriëndicht, slipvast en bestand tegen mechanische belastingen. Bolidtop® 700 is dan ook het vloersysteem bij uitstek voor deze industrie.

16

Geschikt voor zware mechanische belasting Bolidtop® 700 is een 5 mm dikke, machinaal verdichte en naadloze kunststofvloerafwerking op basis van laag-visceuze tweecomponenten kunstharsen, die reukarm zijn. Het vloersysteem kenmerkt zich door een hoge druk-, stoot- en slagvastheid, waardoor het uitermate geschikt is voor zwaar vorkheftruckverkeer en pallettransport. Bolidtop® 700 is bovendien krasvast en duurzaam.

Bestand tegen chemicaliën Bolidtop® 700 is bestand tegen de meest voorkomende chemicaliën en wordt middels een eigen ontwikkelde methode vloeibaar aangebracht. Bolidtop® 700 wordt geleverd in een groot aantal terrazzo kleuren.


17


voor elke ruimte een specifieke toepassing Gangen Gangen zijn de verkeersaders van voedselproducerende bedrijven. Ze leiden dagelijks tonnen vis van de ene naar de andere ruimte. Vlakheid en naadloosheid zijn hier de belangrijkste vloereigenschappen. Daarnaast is het van belang dat de vloer makkelijk te reinigen is. Dit vanwege het verkeer tussen verwerking, magazijn en andere ruimten en de extra vervuiling die dat met zich meebrengt. Drempelloze overgangen met de aangrenzende ruimten en een onderhoudsarm karakter zorgen voor optimale toegankelijkheid.

18

Verwerkingsruimten De visverwerkende industrie kent een aantal specifieke ruimten, die zich in functie onderscheiden van ruimten in de voedselverwerkende industrie. Zo komt de vis bijvoorbeeld vaak binnen in een natte ruimte om gesorteerd en schoongemaakt te worden. Daarna wordt de vis in een andere ruimte verder schoongemaakt, van binnen en van buiten. Aansluitend kan de vis gefileerd worden en tot de juiste maat verwerkt, waarna deze vaak in een koude, vochtige vriesruimte terechtkomt. Op de inpak- en expeditieafdeling wordt de vis verpakt en gereed gemaakt voor transport. Zowel in droge als natte omstandigheden moe-

ten de vloeren veilig zijn. Een perfecte antislipfunctie is cruciaal. Verder stellen verwerkingsruimten hoge eisen aan de mechanische en chemische bestendigheid van vloersystemen. Laad- en losgebieden Laad- en losperrons hebben veel te verduren. Vrachtwagens worden in- en uitgeladen met behulp van heftrucks en handpallettrucks. Dit zorgt voor een intensieve belasting en abrasieve slijtage van het vloeroppervlak. Aangezien het laden en lossen (deels) buiten plaatsvindt, moeten de vloeren ook onder natte omstandigheden voldoende grip bieden. Een duurzame en stroeve slijtlaag maakt dit mogelijk. Bolidt heeft jarenlange ervaring met slijtlagen op bruggen en scheepsdekken. Deze kennis is ingezet bij de ontwikkeling van duurzame vloersystemen voor industriĂŤle toepassingen. Koel- en vriesruimten Bedrijven in de visverwerkende industrie beschikken over gekoelde opslag- en verwerkingsruimten. Daarnaast wordt er ook diepgevroren. Dit vraagt om temperatuurbestendige vloeren. Een stofbin-


dende verzegeling van de betonnen vloer is uiterst effectief en vergemakkelijkt de reiniging. De vloer moet bestand zijn tegen intensief verkeer met heftrucks en o.a. aan de HACCP-eisen voldoen. Dit wordt bereikt door een vloeistofdichte vloer, die is afgewerkt met holplinten, boldorpels en/ of uitgeronde hoeken. Kantoren Voor kantoren gelden andere eisen dan voor de verwerkingsruimten. Er wordt aanzienlijk minder slijtvastheid gevraagd, maar deze is niet geheel onbelangrijk. Vormgeving en sfeer spelen hier een hoofdrol. Kantoorruimten moeten rustig en overzichtelijk zijn en een aangename uitstraling hebben. Omdat er veel geschoven wordt met stoelen, is krasbestendigheid wel van belang. Dankzij de goede reinigbaarheid zijn de vloeren van Bolidt in kantoren uitstekend te combineren met die in de productie- en opslagruimten. Toiletten, kleed- en doucheruimten In deze ruimten is hygiĂŤne van groot belang. De vloer moet goed schoon te maken en te houden zijn. Rechte of scherpe hoeken, waarin vuil kan achterblijven moeten

zo veel mogelijk worden vermeden. Een geronde en naadloze overgang tussen de vloer- en wandafwerking kan dit voorkomen. Bolidt biedt diverse afwerkingen, zoals de in-situ vervaardigde holplint. Een schimmelwerende wandcoating die flexibel en waterdicht is geeft daarbij extra zekerheid. Vanwege de intensieve belasting moet de vloer naast hygiĂŤnisch ook slijtvast zijn.

19


vloersystemen voor de visverwerkende industrie Elke ruimte vraagt om specifieke eigenschappen. Alle vloersystemen van Bolidt zijn naadloos, duurzaam, onderhoudsarm en worden in-situ verwerkt door eigen specialisten. Hieronder treft u een overzicht van de vloersystemen die Bolidt toepast in de visverwerkende industrie. Bolidtop® 700 Dit robuuste en esthetisch verantwoorde vloerafwerkingssysteem kenmerkt zich door een hoge slag- en stootvastheid. De machinaal verdichte vloer met terrazzo uiterlijk kan zeer zwaar belast worden. Het enigszins stroeve oppervlak draagt bij aan een veilige werkomgeving.

20

Bolidtop® 700 RF Dit robuuste vloersysteem is zowel extra stroef als zwaar mechanisch belastbaar. Het antislip-karakter is duurzaam en uitstekend te reinigen.

Bolidtop® 500 en Bolidtop® 500 RF Bolidtop® 500 is een gegoten vloersysteem met uitstekende vloei-eigenschappen. Het is mechanisch sterk en biedt goede bescherming tegen chemicaliën. Daarnaast is het vloeistofdicht en zeer goed te onderhouden door het gesloten en gladde oppervlak. Door toevoeging van speciale additieven aan het oppervlak, blijft het systeem ook in natte omstandigheden stroef (Bolidtop® 500 RF). Bolidtop® 300 Deze naadloos gegoten vloerafwerking is circa één millimeter dik en kent een zeer grote duurzaamheid en slijtvastheid. Het systeem biedt een gladde, strakke afwerking waardoorheen de structuur van de ondergrond niet meer zichtbaar is. Ook is Bolidtop® 300 vloeistofdicht en goed bestand tegen chemicaliën. Bolidtop® 200 Dit volledig vaste coatingsysteem op basis van bijzonder slijtvaste kunsthars heeft een solide laagdikte. Het systeem heeft een vloeistofdichte, gladde oppervlakte en is daardoor zeer goed te reinigen. Ook kent het een uitstekende bestendigheid tegen chemicaliën.


Bolicoat® 50 Dit coatingsysteem wordt direct op het beton aangebracht en biedt een uniforme bekleding in bijna elke kleur. Het systeem is milieuvriendelijk door het gebruik van watergedragen harsen. Het heeft een korte verwerkings- en droogtijd en is ook beschikbaar in een antislipvariant.

Bolidtop® FiftyFifty Het moderne en comfortabele vloersysteem, dat door twee dicht bij elkaar liggende kleuren een levendig effect aan de ruimte geeft. Dit taai-elastische systeem is krasarm, slijtvast, comfortabel om op te lopen en vermindert contactgeluid.

Bolidtop® Sealer ADS Deze slijtvaste en transparante verzegeling is speciaal ontwikkeld voor alle cementgebonden ondergronden. Bolidtop® Sealer ADS zorgt voor een verkleining van het poriënvolume aan de oppervlakte. Hierdoor worden ondergronden beter te reinigen en wordt er geen stof meer afgegeven. Bolidtop® 525 Deze gegoten vloerafwerking geeft de ruimte een frisse uitstraling. Dat komt enerzijds door de zelf gekozen, unieke combinatie van spaarzaam ingestrooide Bolidt Decoflakes en hoofdkleur, en anderzijds door het naadloze karakter. Dit taai-elastische systeem is krasarm, slijtvast, comfortabel om op te lopen en vermindert contactgeluid.

21


22


Bolidtop® FiftyFifty

Magazijn

Laad- en losgebied

Koel- en vriesruimte

Verwerkingsruimtes

Verpakkingsruimte

Bolidtop® 500

Bolidtop® 700

Bolicoat® 50

Openbare ruimtes

Bolidtop® 200

Bolidtop® 300

Bolidtop® 500 RF

Kantoren

Gangen

Bolidtop® 700 RF

Bolidtop® 525

Bolidtop® Sealer ADS

De mogelijkheden op een rij

Voor gedetailleerde technische informatie, advies en toepassingen: www.bolidt.nl

23


www.bolidt.nl

Bolidt Kunststoftoepassing B.V. Nijverheidsweg 37 Postbus 131 3340 AC Hendrik-Ido-Ambacht T +31 (0)78 684 54 44 E info@bolidt.nl

Brochure Visverwerkende industrie  
Brochure Visverwerkende industrie