Page 1


Forord

Du har sikkert merket det allerede. Iveren, lærevilligheten og nysgjerrigheten til barnet ditt. «Se på meg ’a!» De vil sykle. De vil tegne. De vil lære bokstavene. De vil regne. Og de vil gjøre det nå. Så hvorfor ikke starte mens entusiasmen og læreviljen er på topp? Mange kan allerede mye. De fleste barne­ hager driver lekbasert bokstavtilnærming og ­regner daglig. Denne boka inneholder oppgaver for hjemme­bruk og turbruk. Den viser deg blant annet hvordan du og barnet ditt kan komme i gang med tall og bokstaver, og det på en enkel og lekbasert måte. Du trenger ingen pedagogisk erfaring, og du trenger ikke lenger lure på hvilke aktiviteter dere kan finne på hjemme. En halvtime i uken holder. Vil dere øve mer, så gjør det gjerne, for mange av oppgavene kan gjøres når som helst og overalt. Det viktigste er at motivasjonen og lærelysten hos minstemann er på plass. For mye press og masing vil bare virke mot sin hensikt, og husk at barn er forskjellige, og kunnskaps­ nivået er ulikt. Lek dere derfor med oppgaver barnet ditt liker og er trygg på, samtidig som du forsiktig introduserer nye ting.

Oppgavene er morsomme og praktiske. Noen kan gjøres av treåringen, andre passer best for femåringen – og enkelte oppgaver kan man gjerne fortsette med etter at barnet har begynt på skolen. De kan gjøres hjemme ved kjøkkenbordet, ute, eller på søndagstur. Dere trenger et minimum av utstyr. Vil ikke barna kjede seg på skolen hvis de ­begynner nå? Neppe. Barna blir stolte og får ­høyere mestringsfølelse når de kjenner igjen og kan oppgavene de skal gjøre. Gleden over å­m ­ estre, og stoltheten knyttet til dette, er ofte ­mektigere enn selve nysgjerrigheten. Bakerst i boka kan du også lese litt om skolens rutiner, sosialt samspill og skolens nøkkelpersoner. Det kan være kjekt å vite litt om hvordan logopeden jobber og hva du kan snakke med helse­søster om før barnet begynner på skolen. Ta lærevilligheten og selvtilliten på alvor, det er nå den er høyest.

Lykke til!

s

Terje Krogsrud Fjeld


Slik forbereder du aktivitetene denne treningen gode lekserutiner når barnet senere begynner på skolen. Skru derfor av småsøsken, TV og musikk. Lærestunden blir best om du er forberedt. Alt dere trenger for dagens økt, bør finnes i nærheten. Bestem på forhånd hvilke opp­ gaver dere skal ­gjøre. I boka finner du en utstyrsliste knyttet til hver aktivitet. Jobb på tvers av temaene, og bland gjerne norsk, matte og naturfag, for da blir læringen morsom­ mere. Hvis dere velger å gjøre oppgavene på løse ark, så putt arkene i en perm etter økt­ ene. Permen blir et flott minne og fin å ta frem hvis dere skulle trenge å øve litt ­ekstra. Ta den gjerne med på egne uteøkter, i butikken, på turer og ikke minst på ferie. Jeg er sikker på at minsten vil stråle etter supre tilbakemeldinger fra stolte besteforeldre. Det kan også være en idé å lage en turbok. Det er lettere å ha med seg en liten bok enn løse ark eller en stor perm på skogstur eller i butikken.

Når det gjelder barnets læring gjør du sikkert mye allerede. Dere leser sammen flere ganger i uken. Høytlesingen er et viktig bidrag i barnets lese­opplæring og gir barnet en fin overgang. Her er noen tips om hvordan du kan gå frem med andre former for lek og læring. Sett av et fast tidspunkt i uken. Jeg har valgt å kalle skoleforberedelsene søndagsskole. 30 minutter hver søndag er nok. Passer en annen dag bedre, så er dette selvfølgelig like greit, men husk at barn liker faste rutiner. «Skoletimene» må være lystbetonte, positive og frivillige. Det gir best læringsresultat. Motsatt vil forberedelsene virke mot sin hensikt. Velger du søndag, som jeg gjorde med mine to sønner, så er de tre første søndagene viktigst. Skulle du glemme søndagen etter, skal jeg love deg at barnet ditt vil minne deg på den hellige halvtimen. Arbeidsro er viktig. Lær barnet ditt at ro er viktig for konsentrasjonen. Dessuten gir

s


NORSK


12


For barnet ditt gir ingenting høyere status enn det å kunne lese og skrive. Se bare på hvordan hun studerer deg når du leser på nettbrettet, i avisen eller i en bok. Ser dere film med tekst får du også sikkert spørsmålet: «Hva står det, pappa?» Det samme på bilturen eller på bussen. «Hva står det på plakaten, mamma?» Barnet ditt har for lengst oppdaget at det finnes ulike bokstaver, skrifttegn og tall og vil ta del i den nye verdenen. Ikke til neste år, eller om en uke, men akkurat nå! I norske barnehager jobbes det med lesing og skriving daglig. Vektleggingen og bevisstheten varierer selvfølgelig fra sted til sted, men det foregår mye læring. Enten utforsker barna skriftspråket med tulleskriving og hemmelig skrift, eller ved å tegne. De blir lest for, synger, lærer regler og ellinger. Dessuten studerer de alt det nedskrevne rundt seg. Sjekk ut veggene i barnehagen. Det er mengder av bokstaver, ord, setninger og tall. Dere kan ta all kunnskapen som allerede finnes med hjem. Da er dere alene og bestemmer arbeidstempoet selv. I tillegg får du delta i ditt eget barns utvikling, og bli bevisst på alt hun kan. Roen og samspillet ved kjøkkenbordet gir også perfekte læringsforhold.

13


ABCDEF GHIJKLM NOPQR STUVWX YZ Æ ØÅ


bokstaver Barn flest kjenner til mange av bokstavene i alfabetet. Gjerne flere av bok­stavene i sitt eget navn eller andres. I løpet av det første skoleåret skal barna lære alle bokstavene, en nødvendighet for å bygge en grunnmur for lesing og skriving. En vanlig fremgangsmåte i skolen er å ha ukens bokstav. Det arbeides ­sikkert og målbevisst mot målet, nemlig å lære dem alle. Mange lærere introduserer begge utgavene av bokstavene samtidig. Stor og liten. Er første skoledag rett rundt hjørnet, øv på begge. Er det fortsatt en stund igjen, vil jeg anbefale at dere først og fremst fokuserer på den store bokstaven.

Skriv alfabetet inneaktivitet:

 Dere trenger:

• 29 A4-ark

Lag bokstavene dere har jobbet med i ulikt materiale. Tegn, klipp ut eller form i plastilin. Heng opp eller sett frem. Vil dere gjøre det enkelt, putt bokstavene i en plastlomme, og heng den opp på ­veggen. Nå kan dere invitere til kunst­ utstilling.

• Blå tusj • Rød tusj

Skriv bokstavene i alfabetet på 29 A4-ark. Hvis dere vil starte med begge, så skriv stor og liten bokstav på samme ark. Tegn gjerne vokalene røde og konsonantene blå. Du ­kommer nok til å måtte forklare fargefor­ skjellene, men la gjerne barnet spørre av seg selv. Arket kan henges synlig opp hjemme, gjerne på kjøleskapet. Introduser én bokstav i uken. Den utvalgte bokstaven danner rammen for ukens språk­ aktiviteter, og det spiller ingen rolle om barnet ditt kjenner til den fra før.

Tips!

Det er viktig at du ikke kaller f.eks. B for «be», men for «b». Tenk bare på hvor vanskelig det er å trekke sammen l­ydene hvis man staver «bil» som «be – i – el».

s 15


Form bokstaver

Dere trenger:

Uteaktivitet:

• Plastilin

Lag bokstaver av kvister, kongler, stein og andre ting dere finner ute. Kanskje dere til og med kan lage bokstaver av ski og skistaver? Et skjerf er fint å bruke hvis dere lager runde bokstaver som for eksempel «o».

Form ukens bokstav i plastilin. Lag mange! Det er gøy, det hjelper i læringen av bok­ staven og i å utvikle fingerferdighet. Ved å forme bokstaven husker man bedre hvordan bokstaven ser ut. Hvis barnet kan flere bokstaver, så lag gjerne flere. Barn liker ofte å lage sin egen forbokstav.

Tips!

Se om dere kan skrive noe sammen med bokstavene. Gjerne navn på familie­medlemmer eller venner.

inneaktivitet: Å bruke bokstavkjeks i lese- og skriveopplæringen er ofte veldig populært. Du kan lett lage en litt sunnere variant. Lag rundstykkedeig, rull lange pølser av deigen og form bokstaver. Form forbokstaven til katten, naboen eller lillesøster.

s 16


Finn bokstaver og ord

 Dere trenger:

Tips!

Skaff tykke blyanter og fargeblyanter, slik at det er lett for barnet å holde dem riktig.

• Ark • Blyant • Fargeblyanter • Gamle aviser • Lim • Saks

Barn husker godt, og stimuli av korttidsminnet er en viktig del av lese- og skriveopplæringen. Leting etter ukens bokstav i gamle aviser ­eller blader er derfor god trening. Klipp ut og lim på et ark eller i en bok. Se om dere finner både små og store, og snakk om forskjellene. Let etter ord i aviser. Er ukens bokstav først, sist eller inne i ordet? Nå får dere øvd på begrepene først, sist og i midten også. Kanskje dere kan sette sammen flere bokstaver og lage ord også? Her er et eksempel: Leter dere etter T? Bruk ordet «PUTE».

Kommer T først i ordet? Sist i ordet? Ikke det heller? Da er det vel inni ordet? Kjenn etter når du sier det. Hvis barnet ditt ikke klarte å forme bokstaven med en gang, vil han klare det raskt. Prøv å skrive den. Du skriver bokstaven først og barnet hermer. Husk å skrive bokstaven riktig, altså starte på «riktig» sted i disse økt­ ene. De fleste starter på toppen, oftest på venstre kant.

s 17


Bokstavtrening

Føl bokstavene med fingrene

• Ark

Dere trenger:

• Blyant

Dere

• Linjal

trenger:

• Papp eller sandpapir • Saks • Skjerf

Tegn opp linjer på et ark og ikke for tett. Barn trenger ofte 4–5 cm i høyden for å forme bokstaven. Bruk god plass, og ikke tving ham til å skrive for små bokstaver. Hør på barnet ditt. De har ofte lært mye i barnehagen og har derfor sterke meninger. Skriv uke­bokstaven til venstre på linjen. Gjenta på to eller tre linjer. Barnet skal nå kopiere din bokstav bortover linjen.

En god måte å lære bokstavene på er å føle på dem med fingrene. Denne treningen vil hjelpe dem å huske bokstavene. Å huske er nemlig en utfordring i starten. Dere kan klippe ut bokstaver i papp eller i sandpapir på forhånd. Kjenn på bokstavene med bind for øynene. Gjett om dette er spennende!

Tips!

Leke- og tulle­skriving er viktig. Ikke fokuser for mye på at ting skal være riktig i starten!

inneaktivitet: Dere kan også bruke plastboksta ver med magneter på baksiden. Disse er ­tykkere og kan brukes til flere morsomme ting. Stikk hånden i en pose og føl hvilke bokstaver dere finner.

s 18


Tampen brenner og bokstavjakt

Kims lek

 Dere

• Hverdagslige ting

trenger:

• Håndkle

Tidligere i boka forklarer jeg hvor stor rolle korttidsminnet spiller i lese- og skriveopp­ læringen. Dette er en morsom huskelek som stimulerer minnet. Her kan dere bruke hva dere måtte ha for hånden, som for ­eksempel en kniv, en gaffel, en blyant, en kopp, en bok, teip, en legokloss – hva som helst. Legg fire ting på bordet, se på dem og legg så håndkleet over. Husker du hva du så? Fjern én og én ting. Hva er borte?

Dere

• Ark

trenger:

• Blyant

Skriv bokstaver på små lapper. Gjem dem og lek tampen brenner. Hvor mange finner du? Kan de settes sammen til et ord?

Uteaktivitet: Barn elsker skattejakt. Lag et helt enkelt kart og vis hvordan kart fungerer. Tegn inn på kartet hvor de ulike lappene ligger.

Tips!

Legg gjerne til flere ting. Da blir det vanskeligere. Kanskje du kan finne ting som begynner med ukens bokstav?

Tips!

Det samme kan gjøres med tall. Legg sammen to og to tall.

Uteaktivitet: Kims lek er perfekt ute. Alt dere trenger, er litt naturmateriale og et sitteunderlag. Let etter ting rundt dere. Er dere på stranden, finner dere skjell, rare steiner, pinner og krabbeskall. I skogen finner dere kongler, kvist, mose og bark. Legg tingene under sitteunderlaget og test hukommelsen.

s 19

Klart  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you