Page 1

L J U D B Ö C K E R 2 0 2 0


2

2020

|

POLARIS

60 TIMMARS OAVBRUTEN SPÄNNING

I SÄLLSKAP MED KRIGSVETERANEN NIELS OXEN!

DE HÄNGDA HUNDARNA OXENSERIEN DEL 1

MÖRKERMÄNNEN OXENSERIEN DEL 2

Danmarks mest prisdekorerade soldat någonsin, krigsveteranen Niels Oxen, lever tillsammans med sin hund i en källarlokal i nordvästra Köpenhamn. Han plågas av trauman och hankar sig fram genom att samla tomflaskor och äta matavfall från stormarknader. I hopp om att sluta fred med sina inre demoner flyttar han ut i landets största skog för att slå läger och leva ett enkelt liv. Men drömmen om fred förvandlas till en mardröm. Efter ett nattligt besök på ett medeltida slott i skogen misstänks han plötsligt för att ha dödat slottets herre, en före detta ambassadör och grundare av en inflytelserik orden. Den oortodoxa Margrethe Franck från underrättelsetjänsten får i uppdrag att leda utredningen, som snart visar sig bestå av en serie mystiska mord, som tydligen bara har en sak gemensamt: Hängda hundar.

Krigsveteranen Niels Oxen har flyttat från Köpenhamn. Nu bor och arbetar han under rumänsk identitet vid en avlägsen fiskodling på Jylland. Dold från omvärlden försöker han hantera sina minnen och trauman medan han lever i ständig beredskap. För han har en hemlighet som håller honom vid liv men som också kan döda honom. När en museichef mördas utlöses en lavin av våldsamma händelser, som även involverar Danmarks justitieminister. Några få skymtar en koppling till Oxen. En av dem är hans gamla partner, Margrethe Franck från polisens underrättelsetjänst. Hon har letat förgäves efter Oxen i mer än ett år. När hon slutligen finner honom, förseglar hon hans öde. Och så bryter helvetet lös …

AV JENS HENRIK JENSEN ÖVERSÄTTNING AV LEIF JACOBSEN LYSSNINGSTID: 14T 58M ISBN: 9789188647337 UTK. 2017

AV JENS HENRIK JENSEN ÖVERSÄTTNING AV LEIF JACOBSEN LYSSNINGSTID: 16T 50M ISBN: 9789188647344 UTK. 2018


Foto: Red Star Photo

Foto: TT

HELA SERIEN ÄR INLÄST AV STEFAN SAUK

2020

|

POLARIS

3

Jens Henrik Jensen (f. 1963) har gjort stor succé med sina böcker om krigsveteranen Oxen. Hittills har de sålt över 250 000 exemplar i Sverige. Jensen bokdebuterade i mitten av 1990-talet, och med Oxenserien kom hans stora internationella genombrott. 2017 tilldelades han Krimimässans Publikpris. Jens Henrik Jensen är gift och har två barn. När han inte skriver ägnar han sig gärna åt fiske, fotboll och film.

DEN FRUSNA ELDEN OXENSERIEN DEL 3

LUPUS OXENSERIEN DEL 4

Den danske krigsveteranen Niels Oxen tros ha dött under en olycka till sjöss. Han har dock mirakulöst överlevt och bor på en liten ö i den svenska skärgården. När ledarna i det hemliga maktnätverket Danehof upptäcker att deras försök att eliminera Oxen har misslyckats inleder de en jakt för att döda honom. Han måste slå tillbaka. Men hur bekämpar man en osynlig fiende?

I Lupus, del fyra i serien om krigsveteranen Niels Oxen, är Oxen tillbaka i Danmark efter att ha levt gömd i den svenska skärgården. En rad mystiska händelser för både Oxen och hans partner, den excentriska före detta PET-polisen Margrethe Franck, tillbaka till en tid de helst inte vill minnas. Den tid då Margrethe Franck förlorade sitt ben. Gamla hemligheter kommer upp till ytan. Och både förr och nu dyker vargen upp ur mörkret. 

AV JENS HENRIK JENSEN ÖVERSÄTTNING AV LEIF JACOBSEN LYSSNINGSTID DEL 1: 8T 44M ISBN: 9789177951568

AV JENS HENRIK JENSEN ÖVERSÄTTNING AV LEIF JACOBSEN LYSSNINGSTID: 20T 5M ISBN: 9789188647894 UTK. 2018

AV JENS HENRIK JENSEN ÖVERSÄTTNING AV LEIF JACOBSEN LYSSNINGSTID DEL 2: 9T 58M ISBN: 9789177950547 UTK. 2018


4

2020

|

POLARIS

Foto: TT

HAR DU REDAN LYSSNAT PÅ OXEN? DÅ KOMMER DU ATT GILLA NINA PORTLAND

YXSKEPPET NINA PORTLAND 1

Foto: Red Star Photo

HELA SERIEN ÄR INLÄST AV ANGELA KOVACS

Jens Henrik Jensen

Under en poliskurs i Estland väcks Nina Portlands intresse för en rysk sjöman som var huvudpersonen i ett mystiskt fall från hennes första år vid polisen. Sjömannen anklagades för att ha mördat besättningen ombord på ett skepp som hittades omkringdrivande på Nordsjön, men han friades i brist på bevis. Men Nina Portland har svårt för att släppa det gamla fallet och bestämmer sig för att själv lösa det. Det för henne till en början ut i det estniska vinterlandskapet och därefter till London och Skottland, innan hon hamnar hemma i Esbjerg igen och i sitt eget förflutna, där lögner och hemligheter hon inte hade en aning om plötsligt stiger upp till ytan.   Ninas privata utredning har dock fått varningsklockorna att ringa både hos brittiska säkerhetspoliser och islamistiska fundamentalister och när hon väl inser hur farlig hennes uppgörelse med det förflutna är har det blivit för sent att dra sig ur ...

AV JENS HENRIK JENSEN ÖVERSÄTTNING AV LEIF JACOBSEN LYSSNINGSTID: 18T 13M ISBN: 9789177952114 UTK. 2019


2020

|

POLARIS

5

EN EGENSINNIG KRIMINALASSISTENT VID ESBJERGSPOLISEN OCH ENSAMSTÅENDE MED EN TIOÅRIG SON.

KOLMANNEN NINA PORTLAND 2

SPÖKFÅNGEN NINA PORTLAND 3

En blixt slår ner i kolhögarna vid kraftverket i Esbjerg och lägger i dagen liket av knivmördad man. För kriminalassistent Nina Portland har ett nytt dramatiskt fall tagit sin början, och fyndet av ännu en kropp leder bara till än fler spekulationer om motivet bakom de gåtfulla morden. Övervakad av en mystisk skugga som följer varje steg hon tar börjar Nina undersöka ett eget spår, när hon misstänker att det finns ett samband mellan de två morden och en gammal kvinnas till synes naturliga död i en lägenhet i Esbjerg. Någon eller något har skrämt slag på kvinnans autistiske son och han är med ens försvunnen, och innan Nina vet ordet av har hon själv blivit villebrådet. Detta till trots fortsätter hon sitt livsfarliga sökande efter gåtans lösning och hamnar först i Berlin och därefter i Istanbul, innan hon är tillbaka i hemstaden Esbjerg. Sakta men säkert går det upp för henne att hon har satt sig upp mot hemliga krafter som är långt mäktigare än hon själv. Kolmannen är den andra delen i serien om kriminalassistent Nina Portland.

Ett litet flygplan kraschar under nödlandning i ett våldsamt oväder. Nina Portland får rutinuppdraget att undersöka olyckan. Den visar sig dock vara allt annat än banal: Ombord på planet fanns en topphemlig passagerare – som nu är försvunnen. Samtidigt har Ninas hemstad Esbjerg blivit skådeplatsen för ett blodigt gängkrig efter likvidering av två ledare från undre världen. Hänger försvinnandet och våldet ihop? En internationell skandal är under uppsegling och Nina kastas in i sitt livs mest dramatiska dygn. Det blir allt svårare för henne att skilja mellan sanning och lögn. Dessutom betraktar någon varje steg hon tar och gör sig klar att slå till igen ...

AV JENS HENRIK JENSEN ÖVERSÄTTNING AV LEIF JACOBSEN ISBN: 9789177952541 UTK. APRIL 2020

AV JENS HENRIK JENSEN ÖVERSÄTTNING AV LEIF JACOBSEN ISBN: 9789177952541 UTK. APRIL 2020


6

2020

|

POLARIS

LYSSNA PÅ SUCCÉSERIEN OM AXEL STEEN, KÖPENHAMNSPOLISENS SVARTA FÅR SOM KÄMPAR MOT SÅ VÄL KRIMINELLA SOM DROGMISSBRUK

ORO AXEL STEEN DEL 1 Natten efter polisens stormning av Ungdomshuset i Nørrebro bryter gatustrider ut mellan polis och demonstranter. Morgonen efter hittas en ung man död på en kyrkogård i centrala Köpenhamn. Mördad. Den döde är klädd i svart rånarluva och verkar vara en demonstrant. Detta kastar misstankar mot polisen som hade kyrkogården under tung bevakning medan oroligheterna pågick. Kan det vara en polis som har gått för långt i stridens hetta? Den unga autonoma Piver får tag på en video som visar vad som verkligen hände på kyrkogården den natten. Innehållet i videon får honom att snabbt fly från Köpenhamn. Biträdande polischef Axel Steen är satt att leda utredningen som tar honom till både gangsters och långt ner i polisens egna korridorer.

AV JESPER STEIN ÖVERSÄTTNING AV JESSICA HALLÉN LYSSNINGSTID: 14T 1M ISBN: 9789177950851 UTK. 2018

BYE BYE BLACKBIRD AXEL STEEN DEL 2

SOLO AXEL STEEN DEL 3

Biträdande polischef Axel Steen får en dag ett samtal som väcker det förflutna till liv. Kriminalteknikerna har funnit DNAspår i ett gammalt våldtäktsfall. År 2004 skakades Köpenhamn av en brutal våldtäkt på en ung student. Axel Steen jobbade med fallet då och får nu, fyra år senare, återigen ta sig an det fall som kostade honom både äktenskap och karriär. En rad omständigheter försvårade arbetet förra gången och fallet förblev olöst. Men nu kommer nya ledtrådar fram. Den här gången ska ingenting hindra Axel från att ta fast gärningsmannen och ställa honom inför rätta.

I Solo är Steens liv i en brant nedåtgående spiral när hans chef, Jens Jessen, får ett tips: Den ryska maffian har lyckats placera en mullvad centralt i den danska polismyndigheten. Vem går det egentligen att lita på? Jens Jessen börjar diskret undersöka frågan, och till slut finns fem namn på hans lista över misstänkta. Bland dem är Axel Steen, vars accelererande narkotikamissbruk och nära kontakt med Nørrebros kriminella kretsar bidrar till att göra saken värre. Axel närmar sig botten och överskrider sina personliga gränser i en desperat kamp för att rädda sitt redan tilltufsade rykte. Till råga på allt spelar hans ex-fru, Cecilie, en avgörande roll i frågan.

AV JESPER STEIN ÖVERSÄTTNING AV MARGARETA JÄRNEBRAND LYSSNINGSTID: 12T 20M ISBN: 9789177950714 UTK. 2018

AV JESPER STEIN ÖVERSÄTTNING AV JESSICA HALLÉN LYSSNINGSTID: 11T 39M ISBN: 9789188647788 UTK. 2018


Foto: Les Kaner

Foto: TT

HELA SERIEN ÄR INLÄST AV NIKLAS ENGDAHL

Jesper Stein (f. 1965) har tidigare arbetat som journalist på Jyllands-Posten men är i dag författare på heltid. Han debuterade 2012 med Oro, som tilldelades den danska Deckarakademins debutantpris. För Aisha (2015) mottog han bokhandlarnas eget pris, De Gyldne Laurbaer. 2017 blev han danskarnas älsklingsförfattare och fick Martha-priset. I januari 2019 tillkännagavs så att Jesper Stein tilldelas Harald Mogensenpriset för bästa danska spänningsroman. Därmed kandiderade boken även till det prestigefyllda skandinaviska priset Glasnyckeln.

AISHA AXEL STEEN DEL 4

PAPA AXEL STEEN DEL 5

SVEK AXEL STEEN DEL 6

En man hittas torterad till döds i en takvåning i en av Amagers prestigefyllda byggnader. Ställföreträdande polischef Axel Steen sätts på fallet, vilket blir hans första sedan han knappt två år tidigare under en undercoverinsats varit en hårsmån från att förlora livet. Axel Steen är märkt av den händelsen. Han har fått fysiska men, hans lilla dotter är skräckslagen för att hennes pappa ska dö och han har tvingats lämna sitt älskade Nørrebro. Axel Steens utredning väcker större motstånd än någon utredning tidigare. Vem är det som inte vill att fallet ska utredas? Aisha är en grym Köpenhamnsthriller om en man med en enda önskan: rättvisa till offren. Kosta vad det kosta vill.

På ett hotell i Berlin träffar den albanske maffiahantlangaren Bashkim en skräckinjagande dansk gangster. Droger och pengar byter händer och de avtalar om en ny transaktion med en stor mängd vapen. Säljare är den ryske maffiabossen Papa och köpare colombianska FARC. Samtidigt länsas 143 bankfack i en källare vid Nørreport i Köpenhamn. Kriminalinspektör Vicki Thomsen ska lösa brottet, men blir från första stund motarbetad av sina manliga kollegor på stöldroteln. Ingen känner till bankfackens exakta innehåll, men det står snart klart att dådet har koppling till ryska kriminella. Papa är en rå kriminalroman om att fly från sig själv och bli någon annan, om omöjlig kärlek och om fäder och svek som får fatala konsekvenser.

Axel Steen har lagt livet som polis bakom sig och blivit säkerhetschef på en internationell investeringsbank. Han ser fram emot sommarsemester med fru och dotter när en betrodd medarbetare blir påkommen med att ha förskingrat miljoner. Axel får till uppgift att diskret avskeda honom, utan att blanda in polisen. Det blir startskottet för en ödesdiger händelsekedja där pengar är gud och tystnad är guld.   Svek är en rå och mörk kriminalroman om en man som slits mellan behovet att se till att rättvisan segrar och önskan att skydda sin familj.

AV JESPER STEIN ÖVERSÄTTNING AV JESSICA HALLÉN LYSSNINGSTID: 13T 54M ISBN: 9789177950196 UTK. 2019

AV JESPER STEIN ÖVERSÄTTNING AV JESSICA HALLÉN LYSSNINGSTID: 13T 5M ISBN: 9789177950868 UTK. 2019

AV JESPER STEIN ÖVERSÄTTNING AV JESSICA HALLÉN LYSSNINGSTID: 13T 20M ISBN: 9789177951933 UTK. 2019


8

2020

|

POLARIS

UPPTÄCK DEN ENVISA HJÄLTEN REBEKKA HOLM, UTREDARE VID RIKSPOLISEN

SPÄNNANDE FÖR ALLA SOM LYSSNAR PÅ SOFIE SARENBRANT OCH MARI JUNGSTEDT!

EN TAGG I ÖGAT DEL 1

DEN BLINDA FLÄCKEN DEL 2

BLODIG G E N VÄG DEL 3

Utredaren Rebekka Holm arbetar vid Rikspolisen i Köpenhamn. Hon är ung, ambitiös och på väg uppåt i karriären. Men nu måste hon konfrontera det förflutna, något som hon lyckats undvika under 16 år. När en ung kvinna hittas brutalt mördad vid Ringkøbing Fjord skickas Rebekka Holm till sin uppväxtort för att lösa brottet. Tillsammans med den ansvarige lokala polisen, Michael Bertelsen, måste hon hitta mördaren och hålla sig fri från en värld av lögner och intriger.

Rebekka Holm får i uppdrag att lösa ett mordfall på Kastellet i Köpenhamn. Samtidigt hemsöks huvudstaden av en brutal våldtäktsman och i Sverige undersöks en rad våldtäkter med samma tillvägagångssätt. Det slås snabbt fast att gärningsmannen är densamme. En svensk polisassistent skickas till Danmark för att hjälpa till med efterforskningarna, men Rebekka är trängd från flera håll, inte minst privat där hon tvivlar på såväl olika val hon gjort som mannen i sitt liv.

En flicka försvinner från en lekplats i Valbyparken. Rebekka Holm får uppdraget men har få spår. Den 9-åriga Sofies mobiltelefon hittas, men i övrigt finns inga tecken på vart flickan har tagit vägen. Eller med vem. Det blir än mer komplicerat när misstankarna riktas mot en person som står Rebekka nära. När ännu en flicka försvinner blir gränserna mellan Rebekkas arbete och privatliv ännu mer otydliga, till fara för henne själv.

AV JULIE HASTRUP ÖVERSÄTTNING AV SOFIE RYDELL ISBN: 9789177954804 UTK. JANUARI 2020

AV JULIE HASTRUP ÖVERSÄTTNING AV SOFIE RYDELL ISBN: 9789177952633 UTK. MARS 2020

AV JULIE HASTRUP ÖVERSÄTTNING AV SOFIE RYDELL ISBN: 9789177952657 UTK. MAJ 2020


Foto: Steen Evald

Foto: TT

2020

HELA SERIEN ÄR INLÄST AV SOFIA PEKKARI

PORTRÄT T AV D Ö D E N DEL 4

FARLIGT FÖRFLUTET DEL 5

M I R A K E LMANNEN DEL 6

En seriemördare härjar i huvudstaden. Med bara dagars mellanrum hittas två kvinnor mördade på samma bänk i Lyngby, sminkade och klädda i 80-talskläder. Samtidigt lägger en kvinna upp en profil på en dejtingsajt för ”cougarkvinnor” och kontaktas snart av en yngre man. Deras mejlväxling blir alltmer intensiv och de stämmer träff. Rebekka Holm får uppdraget att jaga seriemördaren, men hon måste handla snabbt för att inte få fler mord att klara upp.

En livstidsfånge transporteras en kall vinternatt med ambulans från Östjyllands statsfängelse. Då ambulansen krockar dör ambulansföraren, den andra skadas och fången undkommer. Dagen efter hittas liket av en lokal polis, ihjälstucken med en hötjuga och en präst läser sin egen dödsannons i tidningen. Rebekka Holm kastar sig in i utredningen, som leder tillbaka till synder begångna den heta sommaren 1989.

Utredaren Rebekka Holm är sjukskriven och reser till Stockholm för att vila upp sig hos sin kollega och pojkvän Niclas Lundell. Men det som skulle vara en minisemester visar sig bli en mardröm. Niclas sysslar med privat efterforskning runt omständigheterna kring sin tidigare frus död, men avvisar Rebekkas erbjudande om hjälp. Frustrerad börjar hon själv att undersöka vad som egentligen hände när Magdalena Lundell dog.

AV JULIE HASTRUP ÖVERSÄTTNING AV SOFIE RYDELL ISBN: 9789177952671 UTK. HÖSTEN 2020

AV JULIE HASTRUP ÖVERSÄTTNING AV SOFIE RYDELL ISBN: 9789177952695 UTK. HÖSTEN 2020

AV JULIE HASTRUP ÖVERSÄTTNING AV SOFIE RYDELL ISBN: 9789177952718 UTK. HÖSTEN 2020

|

POLARIS

9

Julie Hastrup (f. 1968) är journalist och har bland annat arbetat på Danska TV2/Lorry och Danmarks Radio. Hon debuterade 2009 med bästsäljaren En tagg i ögat, första delen i serien om rättsläkaren Rebekka Holm. Julie Hastrups böcker är sålda till en lång rad länder och serien om Rebekka Holm är tryckt i över en miljon exemplar bara i Danmark.

BLODSPÅR DEL 7 En brevbärare gör ett makabert fynd. I en villa i ett trevligt bostadsområde sitter fyra människor runt ett middagsbord – mördade. Utredaren Rebekka Holms pojkvän ligger i koma i Stockholm efter ett mordförsök, men Rebekka måste stanna i Köpenhamn för att klara upp varför en helt vanlig familj har mördats. Det visar sig att det finns en överlevande dotter, och då hon försvinner spårlöst kommer Rebekka och hennes kollegor en mörk hemlighet på spåren, som dolts bakom familjens vackra fasad. Vem är det som velat skicka familjen och hemligheten i döden?

AV JULIE HASTRUP ÖVERSÄTTNING AV SOFIE RYDELL ISBN: 9789177952732 UTK. HÖSTEN 2020


10

2020

|

POLARIS

DRAMA, FAMILJEHEMLIGHETER OCH MYSTERIUM

Foto: TT

– MISSA INTE FRANKRIKES MEST LÄSTA SPÄNNINGSFÖRFATTARE!

TROLLSLÄNDAN Strax efter midnatt 23 december 1980. Ett plan på väg mot Paris kraschlandar i de snöiga schweiziska alperna. Planet slungas in i en bergssida och fattar eld. Av de 169 passagerarna ombord överlever en enda, en tre månader gammal flicka. Hon får smeknamnet Trollsländan av pressen som bevakar den mycket uppmärksammade olyckan. Utredningen efter kraschen visar att det fanns två spädbarn ombord. Är Mirakelbarnet från Mont Terri Lyse-Rose eller Emilie?

Turister flockas dagligen i den charmiga byn Giverny där Claude Monet målade sina berömda Näckrosor. Men när Jérôme Morval, en man lika besatt av konst som av kvinnor, hittas död i närheten av den vackra trädgården visar byn upp en mörkare sida. I hans ficka återfinns ett vykort av Monets Näckrosor med orden: ”Elva år. Grattis på födelsedagen.” Tre kvinnor visar sig på olika sätt vara involverade i hans död: en ung, konstnärligt lovande flicka, en vacker byskolelärare och en gammal änka som huserar i den gamla kvarnen. Alla tre bär på en hemlighet. Och alla tre söker efter en väg ut.

Foto: Hervé Petitbon

HELA SERIEN ÄR INLÄST AV MAGNUS ROOSMANN

SVA R TA NÄCKROSOR

Michel Bussi (f. 1965) är en fransk författare, statsvetare och professor i geografi vid Universitetet i Rouen. Han är en av de tio mest lästa författarna i Frankrike, med närmare en miljon sålda böcker.

AV MICHEL BUSSI ÖVERSÄTTNING AV CHRISTINA NORRMAN LYSSNINGSTID: 16T 23M ISBN: 9789188647870 UTK. 2018

AV MICHEL BUSSI ÖVERSÄTTNING AV CHRISTINA NORRMAN LYSSNINGSTID: 14T 49M ISBN: 9789188647887 UTK. 2019


2020

|

POLARIS

11

HISTORISK SPÄNING FÖR DIG SOM FÅNGADES AV 1793

MORDET PÅ EN SJÖJUNGFRU

Sommaren 1989, Korsika. Luften dallrar av hetta i den lilla semesterbyn som 15-åriga Clotilde och hennes familj, som har starka band till ön, besöker varje år. Men denna gång slutar semestern i tragedi när bilen de färdas i på en serpentinväg mellan berg och hav plötsligt sladdar och kraschar i en ravin. Clotilde är den enda överlevande. 27 år senare återvänder hon till Korsika med sin man och tonårsdotter för att till slut försöka gå vidare efter tragedin. Men allt ställs på ända när hon får ett brev från sin mamma som Clotilde själv sett dö i bilolyckan. Vem är det som ligger bakom breven? Clotilde börjar göra efterforskningar, men även om hennes korsiska ursprung öppnar dörrar på ön ser vissa invånare helst att de förblir stängda. Hon upptäcker snabbt att det ligger mer bakom dödsolyckan än hon trott. Kan hennes mamma trots allt vara vid liv?

Köpenhamn 1830. Staden plågas av fattigdom, sjukdom och politisk oro. Polisen står handfallen och avskyvärda brott förblir olösta. När den unge författaren H.C. Andersen anklagas för ett bestialiskt mord måste han själv försöka hitta den riktige mördaren och lösa mysteriet för att inte bli oskyldigt dömd. Till sin hjälp har H.C . Andersen sin berömda näsa för grymhet och en intuitiv kunskap om psykologisk profilering. Kunskap han använder när han omvandlar Köpenhamns mest makabra mordfall till sina fantastiska världsberömda sagor. Mordet på en sjöjungfru är resultatet av ett kreativt samarbete mellan den framgångsrika danska författarduon A.J. Kazinski och spänningsstjärnan Thomas Rydahl.

AV MICHEL BUSSI ÖVERSÄTTNING AV LISA MARQUES JAGEMARK LYSSNINGSTID: 17T 6M ISBN: 9789177951957 UTK. 2019

Foto: Kristoffer Wiechel, CC BY-SA 3.0

TIDEN DÖDAR LÅNGSAMT

Foto: Les Kaner

INLÄSARE PEDER FALK

A.J. KAZINSKI är en pseudonym för Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich. A.J. Kazinski har givit ut en rad internationella bästsäljare inom spänningsgenren. THOMAS RYDAHL debuterade 2014 med Eremiten som blev en läsar- och kritikersuccé. För romanen tilldelades han det nordiska deckarpriset Glasnyckeln.

AV A.J. KAZINSKI & THOMAS RYDAHL. ÖVERSÄTTNING AV LEO GEFVERT LYSSNINGSTID: XXT XM ISBN: 9789177953104 UTK. JAN 2020


12

2020

|

POLARIS

SYSTERSKAP OCH HEMLIGHETER I TÄT SPÄNNINGSHISTORIA

70-TAL MÖTER NUTID I SENSATIONELL SPÄNNINGSDEBUT

Angelika är försvunnen. När systern Mikaela åker till England där Angelika bor har de sedan länge en komplicerad relation. Mikaela håller på att gå under av krav från föräldrar, familj och jobb. Rebellen Angelika däremot gifte sig till allas förvåning med den adlige Thomas. Angelika är en bok om systerskap, om att besluta vem man vill vara och att behöva ta konsekvenserna av det.

Gustaf Skördeman är född 1965 i Nederkalix och jobbar som manusförfattare, regissör och producent. Han har även medverkat i Stockholm Live och varit verksam som serieskapare. Geiger är hans skönlitterära debut.

Karin Valtersson (f. 1981) bor i Surrey i södra England tillsammans med man och två barn - en miljö som också inspirerat hennes debutroman. Ursprungligen kommer hon från Gimo i norra Uppland. När hon inte skriver jobbar hon med demokrati och mänskliga rättigheter i Myanmar, tidigare Burma, som kampanjledare på Burma Campaign UK.

INLÄSARE JONAS MALMSJÖ AV GUSTAF SKÖRDEMAN ISBN: 9789177953111 UTK. MARS 2020

Foto: Joel Nilsson

När hon vinkar av barnbarnen ringer den fasta telefonen. Ur luren kommer ett ord, ”Geiger”. I decennier har hon vetat att detta skulle kunna ske och allting gungar till. Hon vet vad det innebär, letar fram vapnet, skruvar på ljuddämparen och smyger fram bakom sin man och sätter mynningen vid hans tinning. Sedan trycker hon av. Mordet i Bromma är inte ett fall för Sara Nowak. Men hennes poliskollega vet att Sara känner de drabbade, de tillhör hennes uppväxt, och därför behövs hon. Sara trotsar reglementet och kliver in i utredningen, ett mörkt förflutet intar henne och kastar in henne i en förödande plan som väntat i en evighet på att få iscensättas. Geiger är en extraordinär roman. En spänningsläsares dröm och Gustaf Skördemans storslagna debut.

Foto: TT

ANGELIKA

Foto: Benjamin Thuresson

GEIGER

INLÄSARE JESSICA LIEDBERG AV KARIN VALTERSSON LYSSNINGSTID: 7T 56M ISBN: 9789177951162 UTK. 2019

Foto: TT

NOMINERAD TILL ÅRETS DECKARDEBUT


2020

|

POLARIS

13

OFÖRUTSÄGBAR SPÄNNINGSROMAN GÖR SUCCÉ

FÖRSVINNANDEN OCH FAMILJEBAND BAKOM NORDKOREAS MURAR

NOMINERAD TILL NORSKA BOKHANDLARPRISET

TERAPEUTEN

Stjärnan från Nord inleds 1998 när en koreansk-amerikansk tonåring kidnappas från en sydkoreansk strand av nordkoreanska agenter. Tolv år senare söker hennes tvillingsyster, Jenna, fortfarande efter henne. När hon får tecken på att systern fortfarande kan vara vid liv, i Nordkorea, gör Jenna allt som står i hennes makt för att rädda systern. Inklusive ett livsfarligt uppdrag för CIA.     Historien om Jenna är mästerligt sammanflätad med två andra trådar: I den ena hittar en nordkoreansk bondekvinna en förbjuden hjälpsändning som landat i en luftballong. Hon använder värdesakerna för att starta en farligt lukrativ svartmarknad. I den andra upptäcker en nordkoreansk tjänsteman på hög nivå, till sin fasa, att han kanske härstammar från förrädare. En hemlighet som innebär en säker död om den avslöjas. Allt eftersom romanen fortskrider korsas berättelserna tills händelserna når sitt klimax ... En högaktuell thriller som utspelar sig i Koreahalvöns  långvariga, infekterade konflikt.

Den unga psykologen Sara driver en privatpraktik för ungdomar från ett kontor ovanpå garaget i den stora, ärvda villan hon håller på att renovera tillsammans med sin ambitiösa överarbetande arkitektman Sigurd. Men det går trögt med både jobb och renovering och en dag lämnar Sigurd ett svårtolkat meddelande på Saras telefonsvarare för att sedan försvinna. Det gamla halvfärdiga huset känns långtifrån tryggt. Föremål försvinner och dyker upp igen, och är det fotsteg Sara hör från vinden om natten? Terapeuten är en laddad, oförutsägbar spänningsroman om att vara vilsen i livet, om felval och förödande självbilder. En berättelse där inget är vad det ser ut att vara.

AV D.B JOHN ÖVERSÄTTNING AV BIRGITTA WERNBRO AUGUSTSSON ISBN: 9789188647993 UTK. 2019

Helene Flood hyllades enhälligt av kritikerna som en förnyare av spänningsgenren när hennes debut Terapeuten gavs ut i Norge. Boken är såld till 26 länder.

INLÄSARE MY HOLMSTEN AV HELENE FLOOD ÖVERSÄTTNING AV LOTTA EKLUND ISBN: 9789177953098 UTK. JAN 2020

Foto: TT

Foto: TT

INLÄSARE JOHAN SVENSSON

Foto: Julie Pike

STJÄRNAN FRÅN NORD


14

2020

|

POLARIS

Foto: TT

MORD, KORRUPTION OCH FÖRBJUDEN KÄRLEK I LYXIGA MILJÖER

HELA SERIEN ÄR INLÄST AV ANDERS EKBORG

PROFETENS VINTER PROFETENTRILOGIN 1

DEN FALSKA PROFETEN PROFETENTRILOGIN 2

Under en tjänsteresa dödas Elias Krantz pappa i en bombattentat. Tillsammans med pappans chef, Ylva Grey, försöker Elias förstå vad som hände. Varför ville någon döda en stillsam Sidatjänsteman? Deras efterforskningar blir snart farliga. I en hänsynslös jakt genom ett iskallt Vinterstockholm får allt fler sätta livet till. Elias och Ylva tvingas inse att de inte kan lita på någon. Deras förföljare har kontakter, pengar och makt. De har bara varandra. Och i kampen för att överleva kommer de allt närmare varandra.

Nyopererad för sin hjärntumör och med ett helt nytt utseende rekryteras Elias för att infiltrera Eric Hands och hans ljusskygga affärsimperium. Planen är att komma åt honom via hans barn. Ett smutsigt spel i en smutsig värld.   Elias är nu Tom White, kodnamn Profeten. Han är en villig agent som brinner för rättvisa och hämnd för sin mördade pappa. Frågan är bara om hans uppdragsgivare har samma agenda. Arbetet blir allt farligare och alltmer moraliskt tvivelaktigt. Är han verkligen beredd att riskera sitt liv för något som kanske inte alls leder dit han vill?

Foto: Henric Lindsten

”MORD, KORRUPTION, VAPENEXPORT, MAKTMISSBRUK PÅ HÖGSTA NIVÅ OCH FÖRBJUDEN KÄRLEK. ALLT NEDKOKAT TILL EN OERHÖRT SPÄNNANDE BRYGD AV DEN TYPEN MAN OMÖJLIGT KAN LÄGGA IFRÅN SIG.” AFTONBLADET

Håkan Östlundh (f. 1962) bokdebuterade 2004 och slog igenom med sina sju spänningsromaner i Gotlandsmiljö om polisen Fredrik Broman. Han har också varit journalist och manusförfattare.

AV HÅKAN ÖSTLUNDH LYSSNINGSTID: 11T 56M ISBN: 9789177950479 UTK. 2018

AV HÅKAN ÖSTLUNDH LYSSNINGSTID: 11T 2M ISBN: 9789177951469 UTK. 2019


2020

|

POLARIS

15

Foto: TT

CHARMIG MIX AV AGATHA CHRISTIE OCH DOWNTON ABBEY

Foto: TT

INLÄSARE MITFORDMORDEN 1 JULIA DUFVENIUS

INLÄSARE MITFORDMORDEN 2 FRIDA HALLGREN

MYSTERIET PÅ ASTHALL MITFORDMORDEN 1

VAC K R A U N G A DÖDA MITFORDMORDEN 2

Året är 1920 och Louisa Cannon drömmer om en väg ut ur fattigdomens London. Louisas räddning blir en anställning i hushållet hos den berömda familjen Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. När sjuksköterskan, Florence Nightingale Shore, plötsligt mördas på tåget på väg till Hastings, finner sig Louisa intrasslad i mordhärvan.

När Pamela Mitford firar sin 18-årsdag på Asthall Manor har det glada 20-talet nått sin höjdpunkt, och Asthall är invaderat av ett kotteri av njutningslystna, vackra unga personer ur gräddan av den engelska societeten. Deras traditionsenliga skattjakter är vida omtalade men leken slutar i tragedi när den grymma, karismatiska Adrian Curtis blir knuffad från den närliggande kyrkans tak och avlider. Polisen slår fast att mördaren måste vara tjänsteflickan Dulcie. Men Mitford-systrarnas barnsköterska och förkläde Louisa Cannon är övertygad om att Dulcie är oskyldig och fast besluten att rentvå henne. I Vackra unga döda, den andra delen i Jessica Fellowes rosade serie om systrarna Mitford, får vi återigen stifta bekantskap med Louisa Cannon som dras in i ett mordmysterium i hjärtat av den engelska överklassens glittrande 1920-tal.

En bok för alla Downton Abbey-fans!

Jessica Fellowes (f. 1974) är en engelsk författare och frilansjournalist. Hon har bland annat varit kolumnist för The London Paper och The Daily Telegraph. Hon är författare till de bästsäljande böckerna om Dowtown Abbey. Serien har även varit en stor inspirationskälla till hennes författarskap. Fellowes är bosatt i Oxfordshire tillsammans med sin familj.

AV JESSICA FELLOWES ÖVERSÄTTNING AV JOAKIM SUNDSTRÖM LYSSNINGSTID: 12T 22M ISBN: 9789188647955 INLÄSARE: JULIA DUFVENIUS UTK. 2018

AV JESSICA FELLOWES ÖVERSÄTTNING AV YLVA STÅLMARCK LYSSNINGSTID: 11T 31M ISBN: 9789177950332 INLÄSARE: FRIDA HALLGREN UTK. 2019


16

2020

|

POLARIS

Foto: TT

RAPPT, MÖRKT OCH LADDAT OM EN ANTIHJÄLTE I LONDON

SIRENER

Foto: Jay Brooks

HELA SERIEN ÄR INLÄST AV JENS HULTÉN

Kriminalaren Aidan Waits är på botten. Drogmissbruk, tvivelaktiga arbetsmetoder och undanhållande av bevismaterial har gjort en fortsatt karriär omöjlig. Djupt vanärad tvingas han börja jobba undercover i Manchesters smutsigaste förorter, bland missbrukare, prostituerade och yrkeskriminella. När en toppolitikers dotter rymmer hemifrån får han uppdraget att spåra henne. Snart befinner han sig i en malström av droger, utpressning och bedrägeri.

Joseph Knox (pseudonym) är en brittisk författare, född och uppvuxen kring Stoke och Manchester. Han jobbade på barer och i bokhandlar, flyttade till London och blev inköpare på bokhandelskedjan Waterstones. Knox storstadsthrillers har rosats av kritiker, och i dag skriver han på heltid.

AV JOSEPH KNOX ÖVERSÄTTNING AV HANNA WILLIAMSSON LYSSNINGSTID: 11T 42M ISBN: 9789188647368 UTK. 2018

DEN LEENDE MANNEN Kriminalaren Aidan Waits har klippt alla band till det förflutna och gett upp hoppet om framtiden. Han jobbar natt: en ändlös cykel av meningslösa utryckningar och ensamma återvändsgränder. Tills han och hans partner, kriminalkommissarie Peter ”Sutty” Sutcliffe, skickas till Palace, ett stort igenbommat hotell mitt en rastlös, kokande stad. Där hittar de en man. Han är död. Och han ler. Etiketterna har klippts bort från mannens kläder. Tänderna har filats ner och bytts ut. Inte ens fingertopparna är hans egna. Insytt på insidan av hans byxor finns den enda ledtråden om vem han var och de sista desperata dagarna av hans liv. Men medan Waits pusslar ihop en främlings liv rotar någon igenom skärvorna av hans eget. Och för att upptäcka vem den leende mannen egentligen är måste han först konfrontera sig själv.

AV JOSEPH KNOX ÖVERSÄTTNING AV HANNA WILLIAMSSON LYSSNINGSTID: 12T 50M ISBN: 9789177951155 UTK. 2018


2020

|

POLARIS

17

SVENSK TRUE CRIME OM OSKYLDIGT ANKLAGAD

BERÄTTELSEN OM EN AV HOLLANDS VÄRSTA BROTTSLINGAR

PÅ OSANNOLIKA SKÄL

JUDAS

En höstdag 2008 hittas Agneta Westlund brutalt ihjälslagen på en strand i Loftahammar i Småland. Polisen griper maken Ingemar. Medan han försöker bearbeta sorgen påbörjas ett polisarbete som leder till misstanken att Ingemar har mördat sin fru med en åkgräsklippare och han anhålls, på sannolika skäl misstänkt för hennes död. Det blir början på en mardrömsliknande resa i vårt rättsväsende.

Det här är berättelsen om en av Hollands värsta brottslingar, skriven av hans syster som lever med ett ständigt dödshot mot sig och sin familj. Willem Holleeder är ökänd i Holland efter att ha kidnappat en av Heineken-bröderna 1983. Willem avrättade sedan kallblodigt sin kumpan, som strax före skottet gav honom öknamnet Judas. Astrid Holleeder har vittnat mot sin bror och därmed har hon ett pris på sitt huvud och lever under konstant dödshot. I boken berättar Astrid om uppväxten i en dysfunktionell familj som först terroriserades av en alkoholiserad far, därefter av den våldsamme brodern. Det är en berättelse om brott, familj, hat och förräderi, men också kärlek och överlevnad. En sorgligt universell berättelse om mäns våld mot kvinnor och om barn som växer upp i gravt dysfunktionella familjer.

AV HANNES DÜKLER LYSSNINGSTID: 8T 2M ISBN: 9789177952091 UTK. 2019

Astrid Holleeder (f. 1965) kommer från Amsterdam och är syster till den ökände brottslingen Willem Holleeder. Efter att ha gett ut biografin Judas tvingas hon numera leva under skyddad identitet.

INLÄSARE EVA RÖSE AV ASTRID HOLLEEDER ÖVERSÄTTNING AV ANNA ROSENQVIST LYSSNINGSTID: 11T 33M ISBN: 9789188647900 UTK. 2018

Foto: TT

INLÄSARE THOMAS HANZON

Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 3.0

Foto: Joel Nilsson

Hannes Dükler (f. 1973) är journalist sedan 1992 med en bakgrund som bl a chefredaktör för Nöjesguiden, filmkritiker i GöteborgsPosten, redaktör för diverse tv-produktioner och lärare i journalistik och manusskrivande. Skönlitterärt debuterade han med novellerna Prao och Man vill bara vara lite ärlig i antologin Debut 2002. Hannes var även initiativtagare, redaktör och medförfattare till antologin Uppdrag: Pappa och medverkade i uppföljaren  Uppdrag: Familj. Bor i Stockholm.


18

2020

|

POLARIS

Foto: TT

FÖLJ JANA KIPPO

JAG FOR NER TILL BROR

Foto: Johan Gunséus

HELA SERIEN ÄR INLÄST AV LO KAUPPI

Karin Smirnoff (f. 1964) är bosatt i Piteå och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen.

I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel. Jag for ner till bror är en svart, rå, våldsam och from berättelse. Det är kärleksfullt, passionerat, varmt och tryggt. Svårast av allt är förlåtelsen.

AV KARIN SMIRNOFF LYSSNINGSTID: 8T 15M ISBN: 9789177950998 UTK. 2018


2020

|

POLARIS

19

I KARIN SMIRNOFFS HYLLADE ROMANER

VI FOR UPP MED MOR

SEN FOR JAG HEM

Modren har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna jana och bror ärver hennes föräldrahem och blir snabbt varse att livet i Kukkojärvi är mycket annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Den som inte rättar in sig i ledet hamnar utanför, som snickaren Jussi och Magdalena. Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd, samtidigt som hon kämpar för att få ett avslut på den destruktiva relationen med john. När hon blir vän med sin jämnåriga kusin marta ser hennes man, som är pastor, inte med blida ögon på deras relation. Vi for upp med mor är en uppföljare till den hyllade debuten Jag for ner till bror. På ojämförlig prosa fortsätter Karin Smirnoff låta oss stifta bekantskap med glesbygdens olika gestalter, och återvändaren janakippo.

Janakippo lämnar Smalånger för att delta i en utställning i Stockholm. Där kommer hennes förflutna åter i kapp henne, samtidigt som nya möjligheter öppnar sig. Kanske innebär det en chans till ett värdigt liv. Med kärleken och konsten som kraft. Om det inte vore för john bror diana och de andra som kallar från norr. Med sina två första böcker om janakippo, Jag for ner till bror och Vi for upp med mor, etablerade sig Karin Smirnoff som en berättare av rang hyllad för sin särpräglade stil och djupt uppskattad för sin känsla för det mänskliga. Sen for jag hem  är den dramatiska tredje romanen om janakippo som fullbordar trilogin.

AV KARIN SMIRNOFF LYSSNINGSTID: 9T 26M ISBN: 9789177951483 UTK. 2019

AV KARIN SMIRNOFF ISBN: 9789177952442 UTK. APRIL 2020


20

2020

|

POLARIS

DJUPLODANDE FAMILJEDRAMA: VEM VAR EGENTLIGEN PAPPAN?

Foto: TT

ILKAS ARV FAMILJEARVET DEL 2 MIN FARS HEMLIGHET FAMILJEARVET DEL 1

Foto: Les Kaner

HELA SERIEN ÄR INLÄST AV JESSICA LIEDBERG

Sara Blædel är journalist och debuterade 2004. Hon är en av de mest älskade och lästa författarna i Danmark, inte mindre än fyra gånger har hon blivit vald till läsarnas favoritförfattare. 2014 tilldelades hon Danmarks motsvarighet till Augustpriset, De Gyldne Laurbær. Hennes böcker har sålts i mer än 2,5 miljoner exemplar och ges ut i 38 länder.

När Ilka Jensen får veta att hennes far har dött i USA och att hon är omnämnd i hans testamente kommer nyheten som en chock. Den 40-åriga skolfotografen har nämligen inte hört av honom sedan han stack ifrån familjen när Ilka var sju år. Eftersom saknaden efter pappa har påverkat Ilka djupt beslutar hon sig för att resa till USA. Inte för att hon är intresserad av själva arvet, utan för att försöka få svar på sina frågor. Varför stack han bara och lät bli att höra av sig? Hur blev hans liv? Och vem var han egentligen? Min fars hemlighet är första delen i en ny trilogi om Ilka Jensen. Den utspelar sig i den amerikanska staden Racine, Wisconsin. Det är en riktig danskstad, där det bor åtskilliga danska invandrare och deras ättlingar.

AV SARA BLÆDEL ÖVERSÄTTNING AV JESSICA HALLÉN ISBN: 9789177952312 UTK. FEBRUARI 2020

I denna andra bok om Ilka Jensen är hon kvar i Racine, USA och försöker få ordning på arvet från sin pappa, begravningsbyrån. Byrån är konkursmässig, pappans nya familj vill inte veta av henne och ingen svarar på Ilkas frågor. Till slut vill Ilka bara kasta nycklarna och resa hem, men så hittar hon ett brev som kastar ljus över situationen. Sanningen som uppdagas är en helt annan – och mycket värre – än vad Ilka någonsin kunnat föreställa sig.

AV SARA BLÆDEL ÖVERSÄTTNING AV JESSICA HALLÉN ISBN: 9789177952329 UTK. JUNI 2020

DEN TREDJE SYSTERN FAMILJEARVET DEL 3 Nya avslöjanden vänder upp och ned på Ilkas liv. Snabbt stänger hon begravningsbyrån och kör söderut, i hopp om att till slut hitta sanningen om sin far. Den tredje systern är den avslutande boken i trilogin om Ilka Jensen.

AV SARA BLÆDEL ÖVERSÄTTNING AV JESSICA HALLÉN ISBN: 9789177952336 UTK. SEPTEMBER 2020


2020

|

POLARIS

21

”MATT HAIG ÄR HÄPNADSVÄCKANDE” Foto: TT

STEPHEN FRY

Foto: TT

INLÄSARE HISTORIELÄRAREN MARTIN HALLAND

Foto: Sarah Lee/The Guardian

INLÄSARE ANTECKNINGAR FRÅN EN OROLIG PLANET JAN WALDEKRANZ

Matt Haig (f. 1975) har tidigare givit ut Skäl att fortsätta leva och Människorna. Han har även författat barnböcker och är rikligt prisbelönad (The Blue Peter Book Award, the Smarties Book Prize). Hans böcker har översatts till 30 språk.

HISTORIELÄRAREN ANTECKNINGAR FRÅN EN OROLIG Tom Hazard bär på en livsfarlig hemPLANET lighet. Av allt att döma är han en högst ordinär 41-åring, men han har i själva verket levt i århundraden. Från den elisabetanska eran genom 1920-talets jazzålder i Paris till dagens London. Han har sett världen förändras så många gånger, men det enda han längtar efter är ett vanligt liv. Tom är kvasi-odödlig. På 13-14 år åldras han endast ett. Han har med åren blivit en outsider, en betraktare av världen utifrån, förundrad och kritisk. Det enda han inte får göra, det enda förbjuda, är att bli kär. Det är en bitterljuv roman, om att förlora och samtidigt finna sig själv. Om tidens gång, kärlekens villkor, och om att det ibland kan ta minst en livstid att lära sig att leva.

AV MATT HAIG ÖVERSÄTTNING AV KARIN ANDRAE LYSSNINGSTID: 10T 29M ISBN: 9789177950080 UTK. 2018

Hur behåller vi förståndet i en galen värld? Hur finner vi glädje när så mycket i vår vardag uppmanar till ångest? Tänk om sättet vi lever på står i direkt motsättning till vårt välbefinnande? Efter att under flera år ha levt med ångest och panikattacker blir svaren på de här frågorna skillnaden mellan liv och död för Matt Haig. Han börjar leta efter samband mellan hur han mår och hur världen han lever i ser ut. När till och med planeten vi bebor är stressad, är det så konstigt att vi också är det? Vi blir alltmer uppkopplade men känner oss ensammare än någonsin. Samtidigt som vi uppmanas att oroa oss för dagens politiska läge i lika stor utsträckning som för vårt BMI. Anteckningar från en orolig planet är en personlig och livsviktig undersökning av hur man kan må bra i vår oroliga nutid.

AV MATT HAIG ÖVERSÄTTNING AV KARIN ANDRAE LYSSNINGSTID: 6T 48M ISBN: 9789177951667 UTK. 2018


2020

|

POLARIS

FENOMENAL ROMAN SPEGLAR FOLKHEMMET GENOM EN FAMILJ

ALLVAR OCH HUMOR OM DEN MÄNSKLIGA TOMHETEN

SVEAS SON

DEN TYNGDLÖSE JESPER FOCK

«Jag ville skriva en bok om en människa av det slag som gjorde folkhemmet möjligt, som förkroppsligade det, trodde på det, tog ansvar för det, som försvarade dess rätlinjighet och likriktning för att de lyfte människan ur hennes mörker; någon som var folkhemmets sinnebild utan att vara en del av politiken. I möbelsnickaren Ragnar Johansson, född år noll, det vill säga 1932, tyckte jag att jag fann honom.» Lena Andersson

Jesper Fock, en socialdemokrat på dekis, ser sin chans att sätta ett historiskt avtryck när en ny psykiatrisk diagnos sprider sig över världen. Som ledare för den svenska Tomhetsutredningen blir han avgörande för landets framtid, och kommer själv att förvandlas för gott. Den tyngdlöse Jesper Fock är en halsbrytande roman som väver samman skenbart separata ämnen som döden, miljöförstörelsen, den politiska apatin och de snabbt ökande depressionerna.

Sveas son. En berättelse om folkhemmet är en lysande välskriven roman om hur det moderna Sverige växer fram, sett genom en familj.

INLÄSARE ERIC ERICSON AV LENA ANDERSSON LYSSNINGSTID: 6T 7M ISBN: 9789177950448 UTK. 2018

Jan Wallentin (f. 1970) är född i Linköping, och har tidigare arbetat som nyhetsjournalist på Sveriges Television. Han debuterade med romanen Strindbergs stjärna, utgiven 2010.

Foto: Emil Malmborg Foto: TT

Foto: Henric Lindsten

Lena Andersson (f. 1970) ses som en av Skandinaviens viktigaste levande författare efter sina framgångar med romanerna om poeten Ester Nilsson. 2013 tilldelades hon Augustpriset för Egenmäktigt förfarande.

INLÄSARE MAGNUS ROOSMANN AV JAN WALLENTIN LYSSNINGSTID: 12T 52M ISBN: 9789177952145 UTK. 2019

Foto: TT

22


2020

|

POLARIS

23

ANTIKEN SKILDRAS AV DEN HISTORISKA ROMANENS MÄSTARE ”HANS BÄSTA ROMAN HITTILLS. LEVANDEGÖR DET ANTIKA PERSIENS SPECIELLA VÄRLD.” Foto: TT

SUNDAY EXPRESS

FALKEN FRÅN SPARTA

Foto: Emelie Asplund

INLÄSARE MAGNUS ROOSMANN

Conn Iggulden (f. 1971) bor utanför London med sin fru och deras två barn. Innan han blev författare på heltid arbetade han som lärare i engelska. Han har tidigare givit ut en rad populära böcker om Romarriket och Englands historia under Rosornas krig. Conn Igguldens böcker är utgivna i över 20 länder.

År 401 f.Kr. Den persiske kungen Artaxerxes regerar över ett rike som sträcker sig från Egeiska havet till norra Indien. Hans välde är oinskränkt. Spartas söner, de vars fäder och farfäder föll vid Thermopyle under det peloponnesiska kriget, skyr inga medel i kampen om tronen och livnär sig som legosoldater åt persiska prinsar. När Kyros den yngre, bror till storkungen, gör anspråk på faderns krona är det med en elitarmé av spartaner bakom sig. Men strider kan vinnas och förloras i ett enda slag. Prinsar faller. Och när dammet efter inbördeskriget lägger sig finner sig spartanerna övergivna i hjärtat av fiendens rike, utan vare sig understöd, mat eller vatten. Långt hemifrån och omringade av ovänner faller det på den unge soldaten Xenofons lott att leda de överlevande mot Artaxerxes legendariska persiska krigare. Med avstamp i en av världshistoriens mest episka äventyrs-berättelser skildrar Falken från Sparta med mästerlig säkerhet den antika världens skoningslöshet, hjältemod och blodtörst.

AV CONN IGGULDEN ÖVERSÄTTNING AV LEIF JACOBSEN LYSSNINGSTID: 18T 3M ISBN: 9789177951438 UTK. 2019


2020

|

POLARIS

RELATIONS- OCH KLASSDRAMA OM OLIKA SORTERS FAMILJER

KÄRLEK, ARBETE OCH FATTIGDOM AV KVINNLIG VILHELM MOBERG

HEMMA HOS ANDRA

I OXÖGAT

Hemma hos andra är ett samtidsdrama av en mästare på att skildra relationer. Amanda blir ensam kvar i den stora gamla trävillan vid havet när hennes pojkvän, journalisten David, åker iväg på ett utlandsuppdrag. Hon försöker känna sig hemma men huset är impregnerat av minnen och upplevelser som hon inte är en del av. I ensamheten slits hon mellan en egen bakgrund som hon skäms över och den outtalade drömmen om att ta plats i Davids uppburna och beundrade familj. Men när det oförutsedda händer ställs allt på ända. Det åtrådda är inte längre lika attraktivt. Det otänkbara inte längre helt omöjligt. Mot en fond av samtidens stora dramer krig, migration och flykt är Hemma hos andra en berättelse om kärlek, klass och det som definierar oss som människor, vare sig vi vill det eller inte.

Året är 1741 och förändringens vindar blåser över Dåvedshult i Ekeberga socken i och med beslutet att uppföra ett glasbruk, som ska komma att bära namnet Kosta. I den småländska bygden lever drängen Eskil, med särskilt handlag för timrande, och pigan Sissel, som drömmer om en annan tillvaro. Deras vägar korsas en midsommarnatt och livet ställs på ända, men kanske kan glasbruket innebära början på något nytt, något bättre? I oxögat är en berättelse om att vara född fattig, om att sträva efter ett självständigt och bättre liv, om en dramatisk förlossning, om konflikten mellan kyrka och folktro, mellan manligt och kvinnligt, mellan bondebefolkning och obesuttna och om hur en glasmanufaktur bryter upp gamla strukturer. Det är framförallt en historia om två individer, om deras kärlek och bekymmer, hopp och förtvivlan, och kamp för att få behålla sitt hem.

INLÄSARE MARIE RICHARDSON AV GABRIELLA AHLSTRÖM LYSSNINGSTID: 11T 49M ISBN: 9789177952084 UTK. 2019

Ida Andersen är författare, översättare från italienska samt kulturskribent. Hon har tidigare givit ut flera diktsamlingar. Fackverket Stenminnen. De småländska stenmurarna – ett kulturarv fick Smålands akademis Linnépris 2009 och 2016 kom romanen Här slutar allmän väg som skildrar en ung flickas liv i hippiemiljö på småländska landsbygden. Ida Andersen är bosatt i Malmö.

Foto: Anders Roos Foto: TT

Foto: Joel Nilsson

Gabriella Ahlström har tidigare gett ut De oförglömliga och Sirener, som båda fick ett varmt mottagande. Hon arbetar även som moderator och är bosatt i Stockholm. 

INLÄSARE CECILIA NILSSON AV IDA ANDERSEN LYSSNINGSTID: 13T 15M ISBN: 9789177951711 UTK. 2019

Foto: TT

24


2020

MÖT GRETA GARBO, UNG OCH DYRKAD I HOLLYWOOD

|

POLARIS

25

PRISAD SJÄLVBIOGRAFI OM ATT BRYTA MED SINA FÖRÄLDRAR OCH GÅ SIN EGEN VÄG

LOVE DEN SOM LEVER STILLA

AV KERSTIN GEZELIUS OCH ALEXANDER ONOFRI ISBN: 9789177953128 UTK. APRIL 2020

Leonora Christina Skov (f. 1976) är författare och litteraturkritiker vid danska Weekendavisen. Hon har en magisterexamen i litteraturvetenskap. Hon har även en populär Instagram-profil i hemlandet, där hon delar tankar och foton från sitt skrivande.

INLÄSARE MARIE RICHARDSON AV LEONORA CHRISTINA SKOV ÖVERSÄTTNING AV PETER STENSON LYSSNINGSTID: 13T 59M ISBN: 9789177952060 UTK. 2019

Foto: TT

INLÄSARE ELECTRA HALLMAN

När författaren Leonoras mor dör beslutar hon sig för att skriva den riktiga historien om sig själv. Det handlar om den ensamma Christina som har en plan: om hon bara uppför sig ordentligt och inte gör sin mamma ledsen eller sin pappa arg, kanske de kan älska henne. Det handlar om den unga litteraturstudenten Leonora som till sina föräldrars förskräckelse förälskar sig i en kvinnlig präst. När du når botten ska du nog se att du kommer hem igen säger hennes far. Men Leonoras livslust är stark. Den som lever stilla är en mycket stark berättelse om att mista allt och om längtan efter moderskärlek långt efter dödens inbrott. Foto: Amalia Klougart

Kerstin Gezelius, född 1963 i Stockholm är utbildad manusförfattare från Dramatiska institutet (nuv . StDH) och prisbelönt filmkritiker och kulturjournalist. Hon har under 2000-talet skrivit kortfilm, långfilm, tv-serieavsnitt samt libretto för opera. Alexander Onofri, född 1965 i Stockholm är en prisbelönt filmregissör och teaterregissör utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv . StDH). Han har under de senaste tio åren skrivit essäistik, långfilmer, tv-serieavsnitt samt libretto för opera, huvudsakligen tillsammans med Kerstin Gezelius. 

Foto: TT

Foto: Tova Mozard

Greta Garbo är dyrkad som både kärleksgudinna och feminist- och queerikon, en kombinerad prestation som inte egentligen ser sin like igen förrän vid postmodernismens genombrott på åttiotalet. LOVE är en fartfylld roman om Greta Garbos väg till Hollywood och de första åren där. Romanen är baserad på verkliga händelser, brottstycken ur intervjuer, ett överraskande kärleksbrev från Mauritz Stiller och en samling anekdoter varav några är för bra för att vara sanna. Framför allt tecknar den med kärlek och fantasi ett porträtt som smälter samman den verkliga Greta Garbo med den som har förevigats på vita duken, eftersom konst och konstnär aldrig helt kan skiljas åt.


26

2020

|

POLARIS

NÄR KÄRLEKEN TAR SLUT

PSYKOLOGISK SPÄNNING OM ETT BARN SOM FÖRSVUNNIT

- IGENKÄNNING OM TRE VUXNA SYSKON

EN MODERN FAMILJ

SÄG AT T DU ÄR MIN

Efter fyrtio års äktenskap bestämmer sig Torill och Sverre för att skiljas. De är sjuttio år, nyblivna pensionärer och känner sig klara med familjeprojektet. Det gör inte deras tre vuxna barn: Liv, Ellen och Håkon. För dem är familjen på olika men högst påtagliga sätt ett centrum, själva grunden för deras värderingar, val och ambitioner. Ett födelsedagsfirande med hela familjen på semester i Italien blir starten på uppbrottet, och rutiner och rollfördelningar löses upp. När föräldrarna så går skilda vägar rycks marken undan för var och en av syskonen. Och balansen dem emellan förändras. Genom de tre syskonens olika ögon berättas en historia om tillhörighet, uppbrott och konsekvenser. Vad är egentligen en familj?

Om din ettåring försvann, skulle du känna igen hennes tjugo år senare? Stella Widstrand är psykoterapeut, lyckligt gift och mamma till en 13-årig son. Men då en ung kvinna, Isabelle, kommer till hennes mottagning faller hela hennes värld samman. Stella är övertygad om att Isabelle är hennes dotter Alice. Barnet som tragiskt omkom under en familjesemester för mer än 20 år sedan. Eller har Stella, som alla tror, drabbats av vanföreställningar? Kan den här unga kvinnan vara Alice? Stellas sökande efter svar innebär början på ett händelseförlopp som försätter både henne och hennes familj i livsfara. Säg att du är min är en historia om sorg och skuld, och om kärlek som övergått i våldsam besatthet. Elisabeth Norebäcks sensationella debut har hittills sålts till 33 länder.

AV HELGA FLATLAND ÖVERSÄTTNING AV URBAN ANDERSSON LYSSNINGSTID: 8T 37M ISBN: 9789177950066 UTK. 2019

Elisabeth Norebäck (f. 1979) är uppvuxen i Borlänge men bor nu i Stockholm med man och tre barn. Hon har en examen som civilingenjör vid Tekniska Högskolan i Stockholm, och bokdebuterade 2017 med Säg att du är min. Boken är en psykologisk thriller som snabbt såldes till över 30 länder. Den nominerades också till Årets Deckardebut i Crimetime Specsavers Award.

INLÄSARE LO KAUPPI AV ELISABETH NOREBÄCK LYSSNINGSTID: 13T 29M ISBN: 9789188647382 UTK. 2017

Foto: TT

INLÄSARE GUNILLA LEINING

Foto: Viktor Gårdsäter

Helga Flatland (f. 1984) debuterade 2010 med Bli hvis du kan. Reis hvis du må, en bok som fick fin kritik och för vilken Flatland tilldelades en rad litterära priser. Med En modern familj visar Helga Flatland at hon är en av de största yngre författarna i Norge och hon jämförs med Linn Ullmann.

Foto: Printz

Foto: Niklas Lello

NOMINERAD TILL ÅRETS DECKARDEBUT


2020

|

POLARIS

27

Foto: TT

ETT PRICKSÄKERT RELATIONSDRAMA OCH EN VARM UNDERHÅLLNINGSROMAN

U N D E R T VÅ TIMMAR Foto: Earselect

INLÄSARE UNDER TVÅ TIMMAR JAKOB EKLUND

Foto: Henric Lindsten

INLÄSARE LJUSKÄLLAN KERSTIN ANDERSSON

Under två timmar är ett varmt och humoristiskt samtidsdrama med en samhällskritisk underton. Den utspelar sig i Göteborg och ställer frågan hur långt en vuxen människa egentligen är beredd att gå för att passa in, för att vara någon som betyder något. Någonstans bland blöjbyten, fotbollsträningar och alltför långa, grå myndighetskorridorer på Migrationsverket har Staffan tappat bort sig själv och den status han en gång hade. Men nu är det dags att ändra på det. Staffan bestämmer sig för att göra det alla andra gör. Han ska springa Göteborgsvarvet och han ska göra det med bravur på under två timmar.

Hanna Landahl debuterade 2016 med Välkommen till Himmelsta, för vilken hon nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. Hon är bosatt i Falköping med sin familj.

AV HANNA LANDAHL LYSSNINGSTID: 9T 4M ISBN: 9789177950103 UTK. 2018

LJUSKÄLLAN – Men, alltså, inget wifi? sa han och stirrade på henne. Vad fan ska vi säga till barnen om denna … totala katastrof? – Men Staffan, sa Anna och tryckte hans slappa hand. Det är väl ändå ingen katastrof? Alltså allvarligt talat? – Jo, sa han. Jag tror faktiskt att det är precis vad det är. En stor jävla naturkatastrof. Staffan och Anna gör så gott de kan. I sin relation, på jobbet och som människor som just nu råkar leva på den allt varmare planeten Jorden. När Anna av en slump besöker ekobyn Ljuskällan känner hon sig efter månader av nedstämdhet mer tillfreds än på länge. Så ekobyn kanske ändå kan vara precis vad deras familj behöver? Kommer deras äktenskap att stå pall för den nya tillvaron? Och kan man verkligen leva utan wifi?

AV HANNA LANDAHL ISBN: 9789177952237 UTK. MARS 2020


|

POLARIS

VILKET GENOMBROTT – EXTREMT STARKT OM EN FLICKAS UPPVÄXT I HEDERSKULTUR

EN DIKTATOR STYR USA – MODERN KLASSIKER AV NOBELPRISTAGARE

D Ö D ST VÄT T E R S K A N

SÅNT HÄNDER INTE HÄR

Dödstvätterskan är en stark och extrem berättelse om en utsatt flickas liv, om hederskultur och mäns våld mot kvinnor. Sara Omar skriver modigt och personligt om ett samtidens kvinnoöde. En berättelse som bygger på Omars egna erfarenheter. I en vindpinad by i Kurdistan föds en flicka som får namnet Frmesk. Faderns vrede väcks. Han önskade sig aldrig en dotter. Hon är dessutom född med vitt hår. Är det ett tecken från Allah? Är hon välsignad eller förbannad? När makens våldsamma beteende och hot mot flickan blir värre ser mamman ingen annan utväg än att gömma Frmesk hos morföräldrarna. Mormodern är dödstvätterska. Hon har den skamfyllda uppgiften att ta hand de kvinnolik som ingen annan vill begrava, kvinnor som mördats på grund av att det ansetts ha smutsat ner familjens och heder.

Vad kommer att hända när Amerika styrs av en diktator? Det frågade sig Sinclair Lewis redan 1935 i den satiriska romanen Sånt händer inte här. Nu känns frågan mer aktuell än någonsin. Vi kommer in i handlingen när Berzelius ”Buzz” Windrip har besegrat Franklin D Roosevelt och valts till USA:s president. Han blir vald efter att underblåst folks rädslor för det främmande och lovat drastiska ekonomiska och sociala reformer samtidigt som han propagerat för patriotism och en återgång till ”traditionella” värden. Efter valet tar Windrip full kontroll över regeringen och inför, med hjälp av en hänsynslös paramilitär styrka ett totalitärt styre. Romanen kretsar kring journalisten Doremus Jessup som gör motstånd mot den nya regimen. Sånt händer inte här är klart inspirerad av fascismens framväxt i Europa under 1930-talet och det är lätt att identifiera ledare som Hitler i texten. Samtidigt är det en skrämmande aktuell roman som fått nytt liv i USA de senaste åren.

Sinclair Lewis (1885-1951) var den förste amerikan som tilldelades Nobelpriset i litteratur, 1930, med motiveringen ”för hans starka och levande skildringskonst, med typskapande förmåga, med kvickhet och humor”.

Sara Omar (f. 1986) är dansk-kurdisk. Hon är doktorand i statsvetenskap och sitter i styrelsen för flera av Danmarks kvinnoorganisationer.

INLÄSARE ANGELA KOVÁCS AV SARA OMAR ÖVERSÄTTNING AV LEO GEFVERT LYSSNINGSTID: 9T 33M ISBN: 9789177950837 UTK. 2018

INLÄSARE HÅKAN JULANDER AV SINCLAIR LEWIS BEARBETAD ÖVERSÄTTNING AV ANNIKA HULTMAN LÖFVENDAHL LYSSNINGSTID: 16T 8M ISBN: 9789188647436 UTK. 2018

Foto: Yohanna Idha

2020

Foto: TT

Foto: Manyar Parwani

28


2020

|

POLARIS

29

SKARPT RELATIONSDRAMA MED MÅNGA HEMLIGHETER

PERSONLIG SKILDRING – UPPLEVELSE SOM GAV EN NY SYN PÅ LIVET

R O S E LY N R O A D

VITT LJUS

Journalisten Johanna befinner sig i London när hon träffar krigskorrespondenten och aktivisten Tom. De inleder en relation som får ett abrupt slut när Tom plötsligt försvinner. Tiden går utan minsta livstecken från Tom. Johanna blir allt mer besatt av att ta reda på vad som har hänt. Flera månader senare får hon ett brev. Det är från Tom. Men kan Johanna verkligen lita på honom?

Bara för att vi lever i en kultur som avskaffat mysterierna, betyder det att mysterierna inte längre finns? Vi lär oss att uppfatta den del av verkligheten som vi får berättad och beskriven för oss, med de sinnen som står oss till buds, men vi misstänker sällan att vi ännu inte hört hela berättelsen. Den här romanen vill ge upprättelse åt alla de som vet att verkligheten är större än det vi lär oss. Alla de som vet att våra sinnen kan uppleva och ta in mer än vad vi tillåter dem att göra. Kaja upplever något som hon inser är världens bäst bevarade hemlighet av den enkla anledningen att upplevelsen inte går att förstå om man själv inte erfarit den. Hon är smärtsamt medveten om att den inte ens går att beskriva. Hon gör ändå ett försök. Sedan försvinner hon. Spårlöst. Det blir hennes vän från ungdomsåren, Stine, som får ta del av Kajas kvarlämnade anteckningar, och nu ställs också hon inför alla de erfarenheter som ligger bortom det som går att förklara.

AV AGNETA LILJEQVIST LYSSNINGSTID: 7T 3M ISBN: 9789177951001 UTK. 2018

Foto: Anders Alm

Kerstin Wixe (f. 1952) är mångårig kulturjournalist på Sveriges Radio, baserad i Luleå. Mest känd de senaste åren för sitt producentansvar för radioföljetongen i P1.

INLÄSARE MARIE RICHARDSSON AV KERSTIN WIXE LYSSNINGSTID: 7T 56M ISBN: 9789177950967 UTK. 2018

Foto: TT

INLÄSARE ANGELA KOVÁCS

Foto: TT

Foto: Robert van Bolderick

Agneta Liljeqvist är journalist och dokumentärfilmare. Hon har under flera år arbetat som utrikesreporter på Aktuellt/Rapport och bland annat rapporterat från Irak, Pakistan, Israel/Palestina och Sydafrika. Sedan några år tillbaka bor hon i Frankrike. Hennes senaste film, Tore Wretman Kökspojken, hade premiär år 2016. Roselyn Road är hennes debutroman.


2020

|

POLARIS

”ÅRETS BÄSTA IRLÄNDSKA KRIMINALROMAN 2017”

”OFÖRGLÖMLIG”

IRISH BOOK AWARDS

MISCHLING

EN SISTA SÖNDAG

År 1944 kommer tvillingsystrarna Pearl och Stasha till Auschwitz med sin mamma och morfar. De sätts i Mengele Zoo, nazisternas mänskliga experimentverkstad med tvillingar. Flickorna upplever förskräckliga fasor och de personligheter de en gång har delat klyvs nu i två: Pearl blir ansvarig för det sorgliga, det goda och det förflutna. Stasha får stå för det roliga, det vildsinta och framtiden. På vintern försvinner Pearl. Stasha sörjer sin tvilling, men håller fast vid tanken att Pearl fortfarande lever. När lägret befrias av Röda armén ger hon sig ut genom Polens förödelse för att hitta Pearl och försöka forma sig en framtid.

Söndagarna var fridfulla dagar. Han skulle ligga och dra sig. Njuta av hur långt han kommit. Och senare skulle dörrklockan ringa. Han skulle öppna ytterdörren. Och han skulle dö. Den fridfulla badorten utanför Dublin lamslås av chock när en pensionerad, uppburen domare blir brutalt mördad i sitt eget hem. Grannen, den före detta polisinspektören Michael McLoughlin som gör sitt bästa för att njuta av det fridfulla pensionärslivet, dras oundvikligen in i utredningen och börjar nysta i domarens förflutna. Det leder honom tillbaka till sin egen far som årtionden tidigare mördades av IRA. Julie Parsons skriver mästerligt om hur decennier av krig och våld fortfarande är öppna sår i dagens Irland, och hur händelser en generation bakåt i tiden kastar skuggor in i vår samtid.

INLÄSARE GUNILLA LEINING FÖRFATTARE: AFFINITY KONAR ÖVERSÄTTARE: CECILIA BERGLUND BARKLEM LYSSNINGSTID: 12T 21M ISBN: 9789188647351 UTK. 2017

Foto: Kip Carroll

Affinity Konar (f. 1978) växte upp i Kalifornien med polsk-judiska rötter. Hon har examen från San Francisco University och Columbia University i New York och debuterade 2009 med romanen The Illustrated Version of Things. 

Foto: Printz

Foto: Gabriela Michanie

NEW YORK TIMES REVIEW

Julie Parsons debutroman Mary, Mary från 1999 väckte stor internationell uppmärksamhet och hon hade stora framgångar i början av 2000-talet. Efter många års tystnad gör hon nu comeback med En sista söndag.

INLÄSARE MAGNUS ROOSMANN FÖRFATTARE: JULIE PARSONS ÖVERSÄTTARE: LARS AHLSTRÖM LÄNGD: 14T 38M ISBN: 9789177950127 UTK. 2018

Foto: TT

30


2020

HEJDLÖST OCH TÄNKVÄRT OM SAMTIDEN

|

POLARIS

31

GRETA THUNBERG MED FAMILJ OM KRISEN HEMMA OCH PÅ JORDEN

DITT LILLA MÖRKER I LJUSET

SCENER UR HJÄRTAT «Den här historien handlar om mig och min familj och den kris som drabbade oss. Men det är framförallt en berättelse om krisen som omger oss alla. Kanske handlar den om utbrända människor på en utbränd planet där väder, vind och vardag ökar i styrka för varje dag. Att hålla ihop som människor och att hitta hållbarhet, det är hjärtat i denna bok.» Malena Ernman

2015 lämnade Andrev Walden ett undanskymt jobb som AD och började skriva. Tre år senare betraktas han av många som landets bästa krönikör och hösten 2017 blev han också den första att nomineras till Stora Journalistpriset för sina krönikor.

”INGEN KLÄR AV VÅR SNÅRIGA TIDS OKLOKHET SOM ANDREV WALDEN.” FREDRIK WIKINGSSON

”OM JAG SÄGER NÅGOT SMART VID ETT MIDDAGSBORD HAR JAG NÄSTAN ALLTID STULIT TANKEN AV ANDREV WALDEN.” ALEX SCHULMAN

”JAG ÄLSKAR NÄR ANDREV WALDEN SKRIVER OM RYMDEN!!!!”

INLÄSARE FÖRFATTAREN AV ANDREV WALDEN LYSSNINGSTID: 3T 49M ISBN: 9789177950844 UTK. 2018

Foto: Henric Lindsten

Andrev Walden (f. 1976) är journalist och illustratör, uppvuxen i Norrköping. I dag bor han i Stockholm med sin familj. Nyligen anställdes han som skribent på Dagens Nyheter. Han har tidigare bland annat arbetat som AD och kolumnist på Aftonbladet. År 2017 nominerades Walden – som första krönikör någonsin – till Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare. Han har också varit redaktör och programledare för SVT:s tv-serie Sociala monster och som redaktör på Filip och Fredriks tv-program Breaking News.

Foto: Viktor Gårdsäter

ISOBEL HADLEY-KAMPTZ Greta Thunberg, har skrivit den här boken tillsammans med sina föräldrar Malena Ernman, operasångerska, pappan Svante Thunberg och systern Beata Ernman. Familjen bor i Stockholm, och boken kom ut precis innan Greta började uppmärksammas för sin klimatstrejk.

INLÄSARE MALENA ERNMAN AV MALENA ERNMAN OCH SVANTE THUNBERG LYSSNINGSTID: 4T 50M ISBN: 9789177951346


2020

|

POLARIS

PERSONLIGT OM ETT STARKT MÖTE MED JESUS

HOPP

JAG MÖTTE JESUS

Doaa Al Zamel och hennes familj lämnar det krigsdrabbade Syrien för Egypten. Men även där blir det politiskt instabilt och allt farligare att vistas. Hon möter och förälskar sig i Bassem, en före detta frihetskämpe, och tillsammans bestämmer de sig för att lämna de trakasserier de möter i Egypten för att fly till Europa. Doaa och Bassem blir två av de tusentals flyktingar som gör den livsfarliga resan över Medelhavet på överfulla och nedgångna båtar. Efter fyra dagar till havs sänks deras båt av en annan, fylld med arga män som hotar och skriker förolämpningar. Bassem drunknar. Utan land i sikte, knappt simkunnig och omgiven av uppsvällda lik håller sig Doaa flytande med en sihmring runt midjan, medan två små flickor klamrar sig fast vid hennes hals. Doaa måste överleva för dem. Hon får inte förlora styrka. Hon får inte förlora hoppet. Melissa Fleming beskriver Doaa Al Zamel skakande resa, från krigets Syrien till Sverige. Det är smärtsam läsning, i Dooa representeras de miljoner flyktingar som riskerar allt för att hitta ett tryggare liv. Samtidigt är det ett enastående porträtt av hur en helt vanlig tjugoåring uppvisar enorm styrka och mod.

Journalisten Charlotte Rørth var inte en religiös eller andlig sökare, när Guds Son bokstavligen visade sig för henne och talade till henne i en landsortskyrka i Úbeda i Spanien. Erfarenheten kom som en mental och fysisk blixt och tvingade henne att ta sitt moderna rationella liv i beaktande. I boken berättar Charlotte Rørth hur hon, som kritiskt granskande journalist plötsligt drabbas av det starka mötet med Jesus och hur hon hanterar upplevelsen efteråt. Det är fascinerande att läsa om hur hon gör allt för att rationellt förklara sin upplevelse: Kan det vara epilepsi? Stress? Lika intressant är att se hur omvärlden reagerar när hon berättar om sin upplevelse. Helt plötsligt ses hon, som tidigare ansetts som så rationell, skarp och begåvad som en skör, hopplös excentriker. Jag mötte Jesus är en personlig, existentiell berättelse om tro och tabu i Skandinavien, där religiösa upplevelser och erfarenheter är något av de mest privata definitivt något att hålla för sig själv om man vill undvika att bli sedd som psykiskt obalanserad eller komplett galen.

INLÄSARE EVA RÖSE AV MELISSA FLEMING ÖVERSÄTTNING AV ALICE E. OLSSON LÄNGD: 8T 20M ISBN: 9789188647412 UTK. 2017

Foto: TT

Melissa Fleming är chefstalesperson för FN:s flyktingkommissariat (UNHCR). Hon reser till krigszoner och flyktingläger för att ge röst åt de miljontals människor som tvångsförflyttats från sina hem. Berättelsen om Doaa började som en TED Talk och är nu översatt till 28 språk.

Foto: Jonas Haarr Friestad

SANN HISTORIA OM ATT ÖVERLEVA DÖDEN OCH KOMMA TILL SVERIGE

Charlotte Rørth (f. 1962) är journalist, med en examen från Danmarks Journalisthøjskole, 1987. Sedan 2003 har hon arbetat vid Nordjyske Medier där hon skriver intervjuer och andra texter om kultur, genus och tro. Charlotte är även en av arrangörerna till litteraturfestivalen Ordkraft.

INLÄSARE IRENE LINDH AV CHARLOTTE RØRTH ÖVERSÄTTNING AV ULRIKA MIRANDA LYSSNINGSTID: 6T 43M ISBN: 9789188647405 UTK. 2017

Foto: TT

32


2020

|

POLARIS

33

FASCINERANDE PORTRÄTT AV EN AV VÄRLDENS FRÄMSTA FOTBOLLSTRÄNARE

EN AV VÅRA FRÄMSTA IDROTTARE OM KRISER OCH STYRKA

FOTBOLLSSPELARPOJKEN

H U R SVAG H E T KAN BLI STYRKA

Tord Grip är en av våra främsta tränare. En legendar inom såväl den svenska som internationella fotbollen. Med lag som Lazio, Manchester City, det engelska och det svenska fotbollslandslaget, Elfenbenskusten och Kosovo på meritlistan. Samtidigt är historien om Tord lika vidunderlig som osannolik. Född 1938 i Ytterhogdal i en stor syskonskara var framtiden utstakad. Skogsbruket kallade. Men Tord ville annat.

Ingen svensk har hoppat lika högt som Patrik Sjöberg, 2.42. Men lika högt som han har hoppat, lika svårt har han haft för att prata om de problem han har och har haft. I boken funderar Patrik kring sina svagheter, hur de visar sig, vad de beror på och hur de påverkar hans liv. ”Att vända svaghet till styrka” är Patriks sätt att avdramatisera ”det här med att gå till en psykolog, att gå till någon och prata”, som han själv uttrycker det. Psykologen Rebecka Malm analyserar och ger tips som är specifika och allmängiltiga på en och samma gång.

AV STEFAN LÖVGREN LYSSNINGSTID: 16T 21M ISBN: 9789188647399 UTK. 2018

INLÄSARE JAKOB EKLUND & MARIE RICHARDSSON AV MARTIN RÖSHAMMAR, REBECKA MALM OCH PATRIK SJÖBERG LYSSNINGSTID: 4T 29M ISBN: 9789177951148 UTK. 2018

Foto: TT

INLÄSARE BJÖRN WAHLBERG

Foto: Mattias Ahlm Sveriges Radio

Foto: TT

Martin Röshammar (f. 1971) är frilansjournalist. Han skriver bland annat porträtt för GP, Faktum, Fokus, ETC, Icakuriren och Kupé. Skriver väldigt Gärna om fotboll och musik. Har tidigare arbetat på bland annat Göteborgs-Posten och Punkt SE. Han har också skrivit böcker, senast Hur svaghet kan bli styrka, en bok om fd höjdhopparen och barnrättskämpen Patrik Sjöberg. Martin bor i Östberga med sin familj.


2020

|

POLARIS

MÄNSKLIGT OCH LADDAT INIFRÅN KRIGET

UNGDOMSROMAN OM VÄNSKAP, SEX OCH KRISER AV SOCIALA MEDIERFENOMEN

D E N SVA R TA K AT T E N I MOSUL

SPEGEL, SPEGEL Red, Leo, Rose och Naomi har aldrig passat in bland de andra eleverna på Pimlico Academy de är outsiders som känner sig mest bekväma när de sysslar med musik och sitt band, Mirror Mirror. För 16-åringarna är det nästan lika svårt att försöka smälta in i skolan som att hantera livet hemma. Red har en alkoholiserad mamma och en pappa som aldrig är där. Leos bror sitter i fängelse. Rose använder sex och alkohol för att döva smärtan efter ett brutalt överfall. Naomis punkprinsess-persona ger henne friheten att vara sig själv. När Naomi plötsligt försvinner och sedan hittas medvetslös, blir hennes vänner chockade och förvirrade. Var det en olycka eller försökte någon medvetet att skada Naomi? Om hon hade problem, varför kom hon inte till dem? Hur väl känner de egentligen sin vän och varandra?

INLÄSARE RACHEL MOLIN AV PUK DAMSGÅRD ÖVERSÄTTNING AV FREDRIK EKELUND LYSSNINGSTID: 7T 52M ISBN: 9789177950141 UTK. 2017

Foto: Getty Images

Puk Damsgård (f. 1978) är författare och journalist och arbetar som Danmarks radios Mellanösternkorrespondent. För Ser du månen, Daniel mottog hon bland annat dansk journalistiks hederspris, Cavlingpriset.

Foto: TT

Foto: Ken Hermann

I Den svarta katten i Mosul berättar Puk Damsgård om en serie gripande människoöden från ett land där inbördeskrig, militärer och terroristgrupper har påverkat livet för miljoner irakier. Hur behåller man något slags vardagsliv i en stad präglad av terror? Med personligt anslag skildrar Damsgård vad som händer med ett land där alla själar är till salu, i en konstant överlevnadskamp. Hur allt korrumperats av krig. Men hon skildrar också de osynliga vardagliga revolutionerna och de människor som söker ljuset istället för att springa efter döden.

Cara Delevingne (f.1992) är en engelsk skådespelare och fotomodell. Hon föddes i London och har bland annat medverkat som modell i Victoria Secrets visningar, skådespelat i Suicide Squad, samt varit huvudrollsinnehavare i kritikerrosade Paper Towns.

INLÄSARE MOA GAMMEL AV CARA DELEVINGNE OCH ROWAN COLEMAN ÖVERSÄTTNING AV ANN MARGRET FORSSTRÖM LYSSNINGSTID: 8T 22M UTK. 2017

Foto: TT

34


2020

|

POLARIS

35

NÄR DET VÄRSTA HÄNDER

HUDLÖS Historien om Jonathan Ivarsson har engagerat och fängslat många människor sedan familjen bestämde sig för att berätta öppet om hur det var att leva på hoppet om en donator som skulle kunna rädda Jonathans liv. 2017 röstades Tommy Ivarsson fram till lyssnarnas sommar- och vintervärd i P1. Hudlös – en berättelse om livsmod är boken om Tommys liv som pappa, företagare och man. Det är en naken berättelse om resan tillsammans med, och till slut även utan, sin son Jonathan. Om alla val Tommy varit tvungen att göra och hans sätt att hantera en okontrollerbar tillvaro. Boken har Tommy skrivit tillsammans med Marianne Wilöf, journalist och författare till ett tiotal böcker. De träffades i samband med boken Vägar ut ur sorgen som Marianne skrev för snart tio år sedan.

INLÄSARE FÖRFATTAREN AV TOMMY IVARSSON LYSSNINGSTID: 10T 10M ISBN: 9789188647931 UTK. 2018

Tommy Ivarsson bor i Kungälv med sin fru Gunilla och Jonathans storebror Christian. De har grundat Jontefonden, en stiftelse som syftar till att öka livskvaliteten, skapa glädje och sätta guldkant på tillvaron för barn och ungdomar som väntar på nya organ eller som genomgått en organtransplantation, och deras syskon.


ISBN 978-91-7795-343-2

Profile for Bokförlaget Polaris

Polaris ljudbokskatalog 2020  

En katalog över ljudböcker utgivna av Bokförlaget Polaris 2017-2020.

Polaris ljudbokskatalog 2020  

En katalog över ljudböcker utgivna av Bokförlaget Polaris 2017-2020.