Bokförlaget Polaris våren 2023

Page 1

VÅRENS BÖCKER 2023

JONAS AXELSSON VD OCH FÖRLÄGGARE jonas.axelsson@jppol.se

PETRA WARD KOMMERSIELL CHEF petra.ward@jppol.se

ANN-LOUISE GUSTAVSSON REDAKTIONSCHEF ann-louise.gustavsson@jppol.se

SOFIA BRATTSELIUS THUNFORS LITTERÄR CHEF POLARIS sofia.brattselius-thunfors@jppol.se

HANNA JACOBSSON LITTERÄR CHEF POLARIS FAKTA hanna.jacobsson@jppol.se

STEPHEN FARRAN-LEE

FÖRLÄGGARE POLARIS stephen.farran-lee@jppol.se

MARKNADSCHEF lovisa.sandberg@jppol.se

ANDERS ABRAHAMSSON

FÖRLÄGGARE POLARIS FAKTA anders.abrahamsson@jppol.se

MINNA TUNBERGER

FÖRLÄGGARE POLARIS FAKTA minna.tunberger@jppol.se

ULRIKA ÅKERLUND REDAKTÖR ulrika.akerlund@jppol.se

CECILIA AHRFELDT

FÖRLÄGGANDE REDAKTÖR cecilia.ahrfeldt@jppol.se

ANDERS OLOFSSON FÖRSÄLJNINGSANSVARIG anders.olofsson@jppol.se

LARS JEXELL

DIGITAL SALES MANAGER lars.jexell@jppol.se

Omslagsbild: Linda Prieditis

CECILIA GUSTAVSSON SKRIBENT NORTH AUDIO PUBLISHING cecilia.gustavsson@jppol.se

CECILIA EK PR-ANSVARIG POLARIS FAKTA cecilia.ek@jppol.se

MATHILDA MÖLLER KOORDINATOR mathilda.moller@jppol.se

TEGELVIKSGATAN 54, 116 41 STOCKHOLM, SVERIGE WWW.BOKFORLAGETPOLARIS.SE • INFO@JPPOL.SE Manus skickas till MANUS@JPPOL.SE

MALIN TENGHAMN CONTROLLER malin.tenghamn@jppol.se

STORTORGET 9, 5 TR, 211 22 MALMÖ, SVERIGE WWW.POLARISFAKTA.SE • INFO@POLARISFAKTA.SE Manus skickas till MANUS@POLARISFAKTA.SE

STEPHANIE SMOLAK PR-ANSVARIG POLARIS stephanie.smolak@jppol.se LOVISA SANDBERG

NÄR VÄRLDEN STORMAR BEHÖVER VI LITTERATUREN

Blickar man tillbaka på 2022 så är det året när pandemin så sakteliga började avta. I stället lever vi plötsligt i en verklighet där krig i Europa är ett faktum, där oroshärdar växer på olika håll i världen. En av de platser som vi får göra en djupdykning i är Afghanistan, genom Åsne Seierstads bok Afghanerna. Hon tar med oss till ett land där talibanerna åter tagit makten och berättar som alltid med skärpa och initierat om en plats, men framför allt om människorna hon möter där. Tre människoöden som på ett mångbottnat sätt speglar Afghanistan idag.

I juristen Monica Rehns psykologiska spänningsbok Lögnaren befinner vi oss visserligen i en fiktiv värld, men berättelsen får oss att fundera över både moraliska och juridiska frågor, skuld och oskuld, samtidigt som vi får hålla andan när spänningen stiger.

I dessa orostider är det ändå skönt att veta att det kommer ett nytt år, en vår, en årstid som står för hopp och spirande. Och lagom till att knopparna brister passar det bra med riktig mysläsning. Morgan Larsson – mångas favoritprogramledare i etern bjuder på sprakande cosy crime och karaktärer som du sent kommer att glömma i boken Död, rik och berömd

För över hundra år sen klev en enastående kvinna in på Svenska Dagbladets redaktion – Märta Lindqvist. Ur ett unikt dagboksmaterial som aldrig tidigare varit tillgängligt målar Ellinor Skagegård upp bilden av en extraordinär journalist och kvinna. En helt annan verklighet möter vi i Andrev Waldens Jävla karlar. En av Sveriges mest originella skribenter romandebuterar i en makalös berättelse om jagets sju pappor. Det här är en bok ni inte vill missa!

Vår är också att stoppa fingrarna i jord, odla för att så småningom få skörda. I Tomat Tomat låter kokboksstjärnan Julia Tuvesson oss prova alla upptänkliga varianter av vår kanske allra mest älskade grönsak. Och odling året runt finner vi i en personlig och alldeles underbar trädgårdsbok signerad Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund. Författarna låter oss följa med på deras trädgårdsresa som också handlar om konsten att njuta av livet. En konst som kanske är extra svår när världen stormar, men inte desto mindre viktig.

Sofia Brattselius Thunfors

INNEHÅLL

JO THOMAS

HÄLSNINGAR FRÅN DEN GREKISKA HONUNGSGÅRDEN

WESSEL TILLBAKA TILL ROSENLYST

ALYSON RICHMAN VERONAS DOTTER

ELLINOR SKAGEGÅRD QUELQU’UNE

JENNY STRÖMSTEDT OCH VICTORIA SKOGLUND ETT ÅR AV LIV I TRÄDGÅRDEN

JULIA TUVESSON TOMAT TOMAT

ANJA OLAUG JELINEK CRAVINGS

MOHAMMED SALIH OCH ANDRÉ NETZÉN ÖRN BÖRSEN FÖR ALLA

SIMON KYAGA OCH KATRIN GOLDSTEIN KYAGA EUREKA

AMELIE EHRENSVÄRD CARDELL SKÅNSKA SLOTT

ANNA W THORBJÖRNSSON OCH MARKO T WRAMÉN NYA MED TÅG GENOM EUROPA

VALLE WESTESSON 100 BALLA STÄLLEN I SKÅNE

CAROLYN DUNSTER TORKA BLOMMOR

MARIA GULLBERG VIRKA RUTOR

4 ÅSNE SEIERSTAD AFGHANERNA 6 MONICA REHN LÖGNAREN 8 MARIE H LUNDH SARAHS VAL 9 LARS ANDERSSON HITTEBARNET I KYJIV 10 ANDREV WALDEN JÄVLA KARLAR 12 JOHN WILLANDER LAMBRELL MÖRKT ARV 13 LINDA CASTILLO BRUTEN TYSTNAD 14 MORGAN LARSSON DÖD, RIK OCH BERÖMD 16
KATRINE
17
19
20
22
24
25
26
28
29
30
31

ÅSNE SEIERSTAD AFGHANERNA

Åsne Seierstads återkomst till Afghanistan

en man och två kvinnor. En av dem rymde hemifrån som pojke för att utkämpa ett heligt krig, fängslades, frigavs, och är nu krigsherre med två fruar. En annan fick polio som flicka, lärde sig läsa Koranen med kvinnlig blick, blev högt uppsatt politiker och sedan flykting i en stad norr om polcirkeln. Den tredje är en snart färdigutbildad student, ivrig att få ta sin examen och bli en del av samhället men som skickas hem och får besked om att hon ska gifta sig med en främmande man. Detta är Afghanistan efter talibanernas återkomst. Tre öden i ett land som varit uppmarschområde och spelplan för olika stormakter sedan Alexander den stores dagar.

Afghanerna är Åsne Seierstads återkomst till landet tjugo år efter Bokhandlaren i Kabul. Hon berättar historierna om dem som flydde undan talibanerna och om dem som blev kvar. I en bok som är både informativ, medryckande, välformulerad och djupt empatisk tecknar hon inte bara porträtt av tre människor som alla väljer sin egen väg, utan följer trådar tillbaka i landets historia som förklarar varför Afghanistan ständigt är i krig med sig självt och omvärlden.

ÅSNE SEIERSTAD är en av de mest betydelsefulla journalis terna i vår tid. Som författare har hon gång på gång sökt sig till de svåraste frågorna. Hundra och en dag är en ögonvitt nesskildring från Irak före och under kriget, i Två systrar skrev hon om två radikaliserade tonårsflickor som lämnar Norge för Syrien och IS och i En av oss om Anders Behring Breivik och terrorn på Utøya.

POLARISVÅR 2023 4
JULIE PIKE

Afghanerna Av: Åsne Seierstad

Översättare: Jan Stolpe Originalets titel: Afghanerne Omslagets formgivare: Terese Moe Leiner Bindning: inbunden med skyddsomslag Sidantal: 496 ISBN: 9789177959779

Utkommer även som ljudbok och e-bok Inläsare ljudbok: Angela Kovács

Utgivningsmånad: januari

MONICA REHN

OSKYLDIG TILL DESS MOTSATSEN BEVISATS

SPÄNNINGSROMANPOLARIS

Lögnaren

Av: Monica Rehn

Omslagets formgivare: Miroslav Sokcic Bindning: inbunden med skyddsomslag Sidantal: 376 ISBN: 9789189716216

Utkommer även som ljudbok och e-bok Inläsare ljudbok: Fredde Granberg Utgivningsmånad: januari

POLARISVÅR 2023 6

MONICA REHN

LÖGNAREN

Oskyldig till dess motsatsen bevisats?

den framgångsrike författaren Fabian Hammar och hans nya hustru Amanda bor centralt i Stockholm, och utåt sett har de allt. När Fabian får ett brev där han anklagas för våldtäkt av den anonyma avsändaren tror han att ännu en galen stalker dykt upp, men i brevet finns besvärande detaljer som väcker hans tvivel om vad som egentligen hände på hotellet i Visby förra sommaren.

Våldtäktsanklagelsen når medierna och drevet tar fart. Omvärlden måste välja sida. Men anklagelsen är bara början, och när Amanda plötsligt försvinner vid ett midsommarfirande ökar misstankarna mot Fabian. Hur han än bedyrar sin oskuld förvandlas han till en enda sak: Sveriges mest hatade man.

Samtidigt får vi följa en kvinna i hans närhet som en gång i tiden levde ett helt annat liv. Vem är hon? Hur långt är hon beredd att gå för att nå sina egna mål?

Lögnaren är en psykologisk spänningsroman som vrider på begreppen skuld och oskuld. Vem är lögnare och vem äger sanningen?

POLARIS VÅR 20237
SÖREN VILKS MONICA REHN är jurist och bosatt i Bålsta. 2019 debuterade hon med den kritikerrosade Moratorium som samma år nomi nerades till Årets deckardebut i Crimetime Award.

SARAHS VAL

Roman med både humor och svärta

sarah går domarutbildningen i Svea hovrätt och har skickats att döma vid en liten tingsrätt i Norrland. I lugnet mellan fjället och älven har hon vågat närma sig minnena från det förflutna, och även funnit kärleken.

När Sarah kallas tillbaka till Stockholm ställs hon inför flera svåra val. Ska hon lämna Erik, pojkvännen som hon ser en framtid med, och sin mormor som inlett en knoppande influencerkarriär – eller ska hon stanna och ge upp drömmen om att bli domare? I huvudstaden finns också Christoffer, som krossade hennes hjärta men som nu vill ha henne tillbaka.

Det andra året i Nordmyr är besluten som måste fattas flera och stora, men är Sarah verkligen redo att ta nästa steg?

Sarahs val är den fristående andra delen i Nordmyrserien, en rolig roman med svärta som handlar om det vi alla ställs inför – nödvändigheten att välja vår framtid och våra liv.

Sarahs val (Nordmyr-serien del 2) Av: Marie H Lundh

Omslagets formgivare: Sofia Scheutz

Bindning: inbunden med skyddsomslag Sidantal: 336 ISBN: 9789177956433

Utkommer även som ljudbok och e-bok Utgivningsmånad: mars

MARIE H LUNDH debuterade i mars 2022 med Sarahs lag, första delen i serien om juristen Sarah. Den valdes av TT Nyhetsbyrån ut som årets sommarföljetong och köptes in av sextiotalet lokaltidningar i Sverige och Finland.

POLARISVÅR 2023 8
SAMUEL PETTERSSON

LARS ANDERSSON

HITTEBARNET I KYJIV

Lars Andersson återvänder till historien

året är 990. I storfurstens rike råder tillfälligt lugn, och hans drottning Anna har upplåtit ett eget rum i pa latset åt sin unge skyddsling Olav, hittebarnet som sägs vara en kungason från norr.

Anna uppsöks av Allogia, storfurstens första gemål. Mellan dem – ”trollkvinnan” från Novgorod och ”den purpurfödda” nyankomna från Konstantinopel – ut spelar sig ett förtätat utbyte av upplysningar, ovissheter, avund och förtrolighet. Båda har tagit på sig samma uppgift: att ge Olav de minnen han inte har. Samtidigt tränger sig intrigerna i staden allt närmare storfurstens rådsbord.

Efter samtidsromanen Nu (2021) och diktsamlingen Jordens ansikte (2022) återvänder Lars Andersson till en historisk fond för denna roman – en fond och en plats som plötsligt känns drabbande nära. Detta är hans berät telse om kungasagans Olav Tryggvason, flyktingbarnet och slavpojken som växer upp i Gårdarike. Boken är en nyskriven version av en långnovell publicerad 1998, då med, då med titeln Kievs vår.

Bindning: inbunden med skyddsomslag Sidantal: 120 ISBN: 9789177955443

Utkommer även som ljudbok och e-bok Utgivningsmånad: mars

LARS ANDERSSON räknas alltsedan 1970 talet som en av sin författargenerations främsta prosaister. Bland hans romaner finns Snöljus, Artemis och Nu. 2022 debuterade han även som poet med diktsamlingen Jordens ansikte

POLARIS VÅR 20239
KARI LØVAAS Hittebarnet i Kyjiv Av: Lars Andersson
POLARIS

Jävla karlar Av: Andrev Walden Omslagets formgivare: Sara R Acedo Bindning: inbunden med skyddsomslag Sidantal: 300 ISBN: 9789177952008

Utkommer även som ljudbok och e-bok Utgivningsmånad: april

POLARISVÅR 2023 10

ANDREV

JÄVLA KARLAR

Andrev Walden romandebuterar

julen 1983 skakas en tvåplansvilla i skogarna utanför Norrköping av ett våldsamt bråk och en hemlighet trillar ut ur en mamma. En sjuårig pojke som heter Andrev får veta att hans pappa inte är hans pappa. Den riktiga bor i ett land långt bort och har hår ner till axlarna. ”Som en indian”, säger mamman och tecknar mot armbågen för att pojken ska förstå. Det brusar i pojken för det är det bästa han har hört. Det känns som att han är pojken i en bok om en pojke som får veta att hans pappa är kung i ett magiskt land – och att en ande ska komma för att ta med honom dit. Men det kommer inga andar, bara nya pappor som inte är hans.

Andrev Walden romandebuterar med en vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68 rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger ”jävla karlar”, om hur kärlek börjar och slutar, om en skalperad hamster men framför allt om män. Man hinner lära sig en del om denna besynnerliga art när man har sju pappor på sju år.

Det är som att han smugglas in del för del, som en byggsats till en pappa. Han är en jacka i hallen, ett par jeans i en tvättkorg, en röst i köket om natten. Han är någonting hon sakta monterar ihop i skydd av mörkret och ska visa oss så fort hon fått honom att fungera. Jag vet fortfarande inte hur pappor börjar och slutar men om det här är en pappa har han nog börjat nu. Och i så fall kan de tydligen börja innan man har sett deras ansikten.

ANDREV WALDEN (f. 1976) är journalist och illustratör, uppvuxen i Norrköping. I dag bor han i Stockholm med sin familj och är krönikör i Dagens Nyheter. År 2017 nominera des han som första krönikör någonsin till Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare.

POLARIS VÅR 202311
WALDEN
HENRIC LINDSTEN

Pulshöjande krim med inspiration från ett verkligt cold case

tjugoettåriga nellie jönsson hittas död i Hagaparken i Stockholm en tidig novembermorgon, mördad på ett utstuderat sätt. Varför har ingen anmält henne saknad?

Kriminalkommissarie Monica Eurell som just flyttat till Stockholm blir utsedd till spaningsledare. Hon vänder sig till gärningsmannaprofileraren Benjamin Krantz som hon jobbat med tidigare, och de inser snabbt att det finns slående likheter med två andra mordfall som skett de senaste åren. Kan de ha att göra med en seriemördare, som varit aktiv i flera år utan att bli upptäckt? Och kan de hitta honom innan han slår till igen?

Mörkt arv är en berättelse om ett nutida Stockholm och vad folk gör för att ta sig fram i den ofta hårda huvud staden. Det är också en historia om mördare och mord offer. Vad får någon att begå grova våldsbrott mot någon annan av ren lust? Svaret på den frågan ska visa sig bli betydligt mer personligt för Benjamin än han kunnat ana.

Boken är inspirerad av verkliga händelser, ett uppmärksammat olöst fall.

Mörkt arv (Benjamin Krantz & Monica Eurell bok 3) Av: John Willander Lambrell

Omslagets formgivare: Eric Thunfors

Bindning: inbunden med skyddsomslag Sidantal: 372 ISBN: 9789177958413

Utkommer även som ljudbok och e-bok Inläsare ljudbok: Magnus Roosman Utgivningsmånad: mars

JOHN WILLANDER LAMBRELL är född 1985 i Stockholm. Han har jobbat med PR, podcasts och radio och har ett stort intresse för true crime, som inspirerat till skrivandet. Han har tidigare skrivit kriminalromanerna Den som vet och Tre som såg

POLARISVÅR 2023 12
JOEL NILSSON

LINDA CASTILLO BRUTEN TYSTNAD

En fruktansvärd olyckshändelse – eller ett kallblodigt mord?

familjen slabaugh är en hårt arbetande amish familj med gott anseende. När föräldrarna och en av farbröderna plötsligt hittas döda på den välskötta gården, verkar det till en början handla om en tragisk olycka – en dåligt ventilerad gödselgrop har skördat tre offer till följd av kvävning. Efter den rutinmässiga obduktionen visar det sig dock att en av de avlidna utsatts för våld mot huvudet före sin död. Allt pekar på att ett brott har begåtts, men vem skulle ha motiv att göra något sådant mot den fridfulla mönsterfamiljen? Kan det vara kopplat till den senaste tidens hatbrott riktade mot amish befolkningen i Painters Mill?

Polischef Kate Burkholder, som själv vuxit upp som amish, är beredd att göra allt för att lösa fallet. Tillsammans med poliskommissarie John Tomasetti söker hon efter gåtans lösning – ett sökande som leder dem till den mörka hemlighet som lurar under ytan i det till synes så idylliska amish samhället.

Bruten tystnad är den tredje delen i serien om Kate Burkholder.

Bruten tystnad (Kate Burkholder bok 3) Av: Linda Castillo

Originaltitel: Breaking Silence

Översättare: Sofi Rydell Bindning: inbunden med skyddsomslag Sidantal: 415 Omslagets formgivare: Niklas Lindblad ISBN: 9789177956341

Utkommer även som ljudbok Inläsare ljudbok: Jessica Liedberg Utgivningsmånad: mars

LINDA CASTILLO är en bästsäljande och prisbelönt författare, vars titlar ständigt syns på topplistorna i New York Times och USA Today. Hon bor i Texas, USA.

POLARIS VÅR 202313
PAM LARY

Död, rik och berömd Av: Morgan Larsson Omslagets formgivare: Niklas Lindblad Bindning: inbunden med skyddsomslag Sidantal: 352 ISBN: 9789177956341

Utkommer även som ljudbok och e-bok Inläsare ljudbok: Morgan Larsson Utgivningsmånad: april

POLARISVÅR 2023 14

MORGAN LARSSON

DÖD, RIK OCH BERÖMD

Mysig spänning med en twist

rut flood har förlorat sin position som hyllad författare och förlaget vill inte längre satsa på henne. Så när Axel, en ny omsusad förläggare, kontaktar henne tar Rut chansen. Hans idéer ter sig lite okonventionella, men vad har hon att förlora?

Förläggaren inspirerar Rut att resa till en isolerad skrivarstuga i fjällen, och väl däruppe anmäls hon plötsligt försvunnen. Försvinnandet visar sig vara ett rejält lyft för bokförsäljningen och Axel övertalar Rut att ta det ytterligare ett steg. Efter ett hastigt påkommet flyg till Indien, hamnar Rut på Nila Nadi, ett familjedrivet gästhus i Keralas labyrintiska floddelta.

Men när den semestrande fastighetsskötaren Kurt dyker upp på en restaurang, sätts något i rullning som ingen av dem räknat med. Det påhittade försvinnandet övergår snart i en verklig kamp på liv och död, och Rut måste bestämma vem hon kan lita på.

Död, rik och berömd är en charmig och spännande roman om en försvunnen författare, en tvivelaktig förläggare, en nitisk fastighetsskötare och ett pussel av lögner och hemligheter.

POLARIS VÅR 202315
EMELIE ASPLUND MORGAN LARSSON är en svensk författare, journalist och programledare. Han har tidigare skrivit romanerna Radhus disco, Det opålitliga hjärtat och Kistbyggarna

HÄLSNINGAR FRÅN DEN GREKISKA HONUNGSGÅRDEN

Hälsningar från den grekiska Honungsgården

Av: Jo Thomas

Originaltitel:

KATRINE WESSEL TILLBAKA TILL ROSENLYST

Tillbaka till Rosenlyst (Familjen Winther bok 9) Av: Katrine Wessel

Originaltitel:

Den grekiska

HÄLSNINGAR FRÅN Ett slott Normandiei honungsgården

Jo Thomas

The Honey Farm on the Hill

Översättare: Mary Stanley

Omslagets formgivare:

Sanna Sporrong

Bindning: inbunden med skyddsomslag Sidantal: 352 ISBN: 9789177959618

Utkommer även

som ljudbok och e-bok

Inläsare ljudbok: Kerstin Andersson

Utgivningsmånad: mars

Tilbake til Rosenlyst Översättare: Eva-Maria Gelotte Omslagets formgivare: Hanne Løvdal

Bindning: Inbunden med skyddsomslag Sidantal: 304 ISBN: 9789189716155

Utkommer även som ljudbok och e-bok Inläsare ljudbok: Viktoria Flodström Utgivningsmånad: februari

gammal kärlek rostar aldrig – eller? För arton år sedan mötte Nell kärleken i bergen på Kreta och hennes liv tog en ny och oåterkallelig vändning. Men deras vägar skildes åt, och Nells dotter Demi har aldrig träffat sin pappa. Så när Nell får chansen att återvända till den lilla bergsstaden Vounoplagia där allt en gång började, kan hon inte motstå frestelsen att åka dit och söka efter mannen som förändrade hennes liv i grunden. En honungsgård som tampas med svårigheter söker volontärarbetare och för Nell blir det den perfekta utgångspunkten i sökandet efter sitt förflutna.

familjen winther är samlad på Rosenlyst, släktens herrgård och sommarbostad vid Trondheimsfjorden, där de tillbringar dagarna med att spela tennis, bada i fjorden och dricka te på terrassen. Den idylliska tillvaron slås dock i spillror när Babette Hartmann plötsligt gör entré. Tillbaka till Rosenlyst är den nionde boken i Katrine Wessels populära serie om Wintherdynastins drömmar, ambitioner och förhoppningar på tröskeln till 1900 talet och in i det spirande nya århundradet.

JO THOMAS bor i Wales och har arbe tat som reporter och producent för BBC radio. Hon skriver underhållande böcker om mat, familj, vänskap och kärlek, och hon tror på lyckliga slut.

KATRINE WESSEL har arbetat både som journalist och redaktör, men är nu författare på heltid. Hon bor i Bærum men tillbringar mycket tid på familjens landställen i Sverige och på Sørlandet.

POLARISVÅR 2023 16
SVEIN FINNEIDE
JO THOMAS
JOHN EVANS

VERONAS DOTTER

Mod, kamp och kärlek i en farlig tid

portofino, italien, 1943. Elodie vet hur hon ska försvinna obemärkt i mängden av människor som, liksom hon, anlänt till den vackra kuststaden med båt. Men skräcken för att de tyska officerarna i hamnen ska granska hennes dåligt förfalskade identitetshandlingar får henne att stå som fastfrusen på kajen och trots tyskarnas rytande uppmaningar får hon inte fram ett ord. Plötsligt tar en okänd man Elodie under sina vingar och i desperat behov av någonstans att bo följer hon med honom till hans hem vid Portofinos klippor.

Bara några månader tidigare var Elodie Bertolotti en lovande cellist i Verona, obekymrad om allt som pågick i omvärlden. Men när Mussolinis terrorvälde drabbar hennes familj lockar Luca, en ung bokhandlare, in henne i motståndsrörelsen.

I Portofino får Elodie en fristad hos doctor Angelo Rosselli. Han är en man som bär på sina egna svåra hemligheter, fyllda av skuld och ånger. Men Elodies ankomst väcker hopp och glädje, något som Angelo trodde var förlorat för alltid.

Veronas dotter fångar hopp, spänning och kärlek under en farlig tid, i en berättelse om den första kärleken, stor sorg och oväntat mod.

Veronas dotter

Av: Alyson Richman Originalets titel: The Garden of Letters Översättare: Carina Jansson

Omslagets formgivare: Niklas Lindblad Bindning: inbunden med skyddsomslag Sidantal: 352 ISBN: 9789177956372

Utkommer även som ljudbok och e-bok Inläsare ljudbok: Gabriella Boris Utgivningsmånad: februari

ALYSON RICHMAN har toppat bästsäljarlistor världen över med sina böcker. Den kritikerhyllade En förlorad kärlek har givits ut i över trettio länder och ska filmatiseras. Hon har även skrivit uppmärksammade Timmar av sammet. Alyson bor med sin familj på Long Island.

ALYSON
JEANINE BOUBLI
POLARIS VÅR 202317

Ellinor Skagegård

POLARIS

Berättelsen om Märta Lindqvists otroliga liv

Quelqu’une

Berättelsen om Märta Lindqvist otroliga liv Av: Ellinor Skagegård Omslagets formgivare: Lisa Benk Bindning: inbunden med skyddsomslag Sidantal: 352 ISBN: 9789177956303

Utkommer även som ljudbok och e-bok Utgivningsmånad: mars

POLARISVÅR 2023 18

ELLINOR SKAGEGÅRD QUELQU’UNE

Berättelsen om Märta Lindqvists otroliga liv

Passion och arbete – om en av Sveriges första kvinnliga journalister

den unga studentskan märta lindqvist hungrar efter kärlek, efter poesi, efter liv. Men hennes väninnor förstår sig inte på henne och männen vill bara älska hennes kropp. När hon 1916 kliver in på Svenska Dagbladets redaktion som aspirerande reporter anar hon sin tillvaros verkliga mening.

Under signaturen Quelqu’une vinner hon läsarnas hjärtan som filmkritiker, krönikör, litteraturanmälare och reportageresenär. Hennes väg korsas av personligheter som Nathan Söderblom, Charlie Chaplin, Victor Sjöström och Elin Wägner. Men trots att arbetet fyller all hennes vakna tid finns ständigt rastlösheten, gudstvivlet och skräcken inför den obotliga ensamheten. Även runtomkring henne mörknar världen, när Europa återigen rustar för krig.

Märta ”Quelqu’une” Lindqvist arbetade på Svenska Dagbladet 1916 till 1939. Under en period var hon tidningens enda kvinnliga anställda reporter och sågs av sin samtid som en av Sveriges främsta journalister inom sitt område. Genom en brevsamling och ett omfattande, nyligen funnet dagboksmaterial träder hon nu åter fram i ljuset som yrkeskvinna, levnadskonstnär och människa.

ELLINOR SKAGEGÅRD är kulturjournalist och författare. 2019 debuterade hon med boken För dig ska musiken bara vara ett smycke. Berättelsen om Fanny Mendelssohn.

POLARIS VÅR 202319
SÖREN VILKS

ETT ÅR AV LIV I TRÄDGÅRDEN

En blommande vänskap mellan Strömstedt & Skoglund

ett år av liv i trädgården är ingen vanlig trädgårdsbok. Visst finns här oumbärliga tips för alla trädgårdsentusiaster som längtar efter en prunkande rabatt eller dem som vill utöka sitt artilleri i kampen mot mördarsniglar och andra vedermödor i trädgården. Men den här boken handlar lika mycket om konsten att lyckas vara ledig på semestern (trots trädgård), om sorg, minnen och vägar framåt. Boken tar avstamp i januari då den avklädda vinterträdgården formar sig efter vädret och vindens eviga svängande, och följer sedan året i trädgården allt eftersom den byter skepnad. För varje månad presenterar författarna sina bästa trädgårdstips och förslag på projekt att ta sig an vid olika tidpunkter.

Därtill rymmer boken ett trettiotal växtporträtt som låter läsaren bekanta sig med omistliga växter i trädgården och hur man bäst lyckas med dem. Sist men inte minst hittar du författarnas bästa recept på allt ifrån Victorias värmande jordärtskockssoppa till Jennys parad äppelkaka med mandel och dinkelmjöl.

JENNY STRÖMSTEDT OCH VICTORIA SKOGLUND är duon bakom den älskade podden Röda vita rosen som sedan starten har försett trädgårdsintresserade i Sverige med veckotaliga samtal om allt från bokashi och tivolirabatter till klimakteriepärser och katter. Victoria Skoglund är en av Sveriges främsta trädgårdsmästare och Jenny Strömstedt är en av vår tids mest entusiastiska trädgårdsnybörjare. Ett år av liv i trädgården är deras första gemensamma bok.

POLARIS FAKTA20VÅR 2023
JENNY STRÖMSTEDT OCH VICTORIA SKOGLUND LINDA PRIEDITIS

Ett år av liv i trädgården

Av: Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund Fotograf: Linda Prieditis Formgivning: Katy Kimbell Sidantal: 176 ISBN:

Utgivningsmånad: mars

POLARIS FAKTA 21 VÅR 2023
9789177959212

Tomat Tomat Av: Julia Tuvesson Fotograf: Miriam Preis Formgivning: Linnea Paulsson Neppelberg ISBN: 9789189713017

Utgivningsmånad: maj

POLARIS FAKTA22VÅR 2023

TOMAT TOMAT

Älskad och smakrik – en hyllning till tomaten

när jag tänker tillbaka på min barndom är det köket som står i centrum. Det var här, i det som brukar kallas hemmets hjärta, som mitt liv utspelade sig. Jag minns hur vi sprängde ägg i micron, hur köket doftade när min pappa lagade ”schlöff” och hur jag och min bror gjorde läxor i den lilla kökssoffan. Men det jag framför allt minns är konservburkarna. Vår familjs vardagshjälte. Det har inte gått många dagar då jag inte har har ätit tomat på något vis. Det råder inga som helst tvivel om att tomaten har verkat som en röd tråd genom hela mitt liv; jag ser den i mormors pastejmackor, i vår bröllopslasagne, i pappas köttfärssås – och så klart i ketchupen till mitt Happy Meal.”

Tomat Tomat är en personlig berättelse om en av våra mest älskade grönsaker – med över 60 recept på middagsrätter, soppor, sallader, mackor, såser och röror. Därtill får vi en fördjupning i tomatens historia med berättelser om allt från Warhols popkonst till ett spanskt tomatkrig och amerikansk maffiafilm.

JULIA TUVESSON , ofta mer känd som @tuvessonskan, är en av Sveriges främsta matprofiler inom det gröna köket. År 2018 debuterande Tuvesson som författare med försäljningssuccén Plåtmat och har sedan dess skrivit Käka grönt (2019) samt Brynt smör (2020). Tomat Tomat är hennes fjärde kokbok.

POLARIS FAKTA 23 VÅR 2023 JULIA TUVESSON
MIRIAM PREIS

ANJA OLAUG JELINEK CRAVINGS

80 recept du vill laga om och om igen

Grönt, skönt och beroendeframkallande gott!

cravings är fullspäckad med rätter som får det att vattnas i munnen och som du kommer att vilja laga om och om igen. Här finns allt från snacks till mättande sallader och härliga grytor och soppor (och självklart finns också ett kapitel med desserter som gör måltiden komplett). Du får stifta bekantskap med rätter som chili cheese panpizza, gnudi i gräddig saffranssås och bakad ricotta med hasselnötspesto för att nämna några av bokens 80 recept.

Anja Olaug Jelinek är matinspiratör och matskribent med en osviklig förmåga att på ett enkelt sätt plocka fram det lilla extra i varje rätt utan att det blir krångligt eller tar för lång tid. Hennes devis när det kommer till mat är att det varken ska vara svårt eller komplicerat, men att det ska vara förbaskat gott. Cravings är Anjas debutbok och innehåller alla hennes bästa och mest beprövade recept!

Cravings

Utgivningsmånad:

ANJA OLAUG JELINEK är matinspiratör och matskribent, bosatt i Göteborg. Hon driver kontot @enmatinsta på instagram och Cravings är hennes debutbok.

POLARIS FAKTA24VÅR 2023
EMELIE ASPLUND
Av: Anja Olaug Jelinek Formgivning: Sara Edström Sidantal: 224 ISBN: 9789177958390
april

MOHAMMED

BÖRSEN FÖR ALLA

Vägen till miljonen

Hur du får dina pengar att växa

sällan har det varit lika angeläget att hålla koll på sina utgifter och hitta vägar för att få sina pengar att växa. Börsen för alla hjälper dig att förstå, städa och framför allt förbättra din ekonomi. Bokens centrala tema är hur man hittar guldkornen på börsen samtidigt som man inte glömmer bort grundpelarna. Från diversifiering till nyckeltal och allt däremellan.

Boken riktar sig till både nybörjare och dig som har agerat på börsen i ett par år, men känner att du vill utvecklas och ta dig till nästa nivå. Steg för steg kommer du att bli en komplett fundamental investerare samtidigt som du kan inspireras av författarnas egna resor, från starten med två tomma händer till miljonportföljer.

Utgivningsmånad: mars

MOHAMMED SALIH är en av Sveriges mest populära börsprofiler. På sitt Instagramkonto “Mohammeds väg till miljonen” inspirerar han varje dag över 80 000 följare till att investera rätt på börsen. Tillsammans med Carl Henrik Sö derberg driver han även ekonomipodden “Tillsammans mot miljonen”, som idag har drygt 20 000 lyssnare per avsnitt, samt sänder dagligen live på TikTok. Mohammed har en bak grund på Unga Aktiesparare och Aktiespararna och är idag sparekonom på Fundler samtidigt som han föreläser flitigt.

ANDRÉ NETZÉN ÖRN har genom sitt engagemang inom både Unga Aktiesparare och Aktiespararna under flera år arbetat för att sprida kunskap om börsen och hur vi kan göra medvetna investeringsval. Efter ett antal år som aktieanalyti ker arbetar han idag som fondförvaltare på Cicero Fonder.

POLARIS FAKTA 25 VÅR 2023
SALIH OCH ANDRÉ NETZÉN ÖRN
Börsen för alla Av: Mohammed Salih och André Netzén Örn Formgivning: Sebastian Wadsted ISBN: 9789177959830

Eureka Av: Simon Kyaga och Katrin Goldstein Kyaga Omslagets formgivare: Miroslav Sokcic ISBN: 9789177959595

Utgivningsmånad: april

POLARIS FAKTA26VÅR 2023

EUREKA

Visdom från kung Salomo till modern neurovetenskap

Vad är visdom? Och hur uppnår man den?

på senare år har forskningen formligen explode rat av initiativ som gett sig i kast med begreppet visdom. Detta har möjliggjorts genom den tekniska utvecklingen, som medfört att man kunnat studera hur hjärnan och tän kandet fungerar på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

Samtidigt har utvecklingen gjort det möjligt att studera vilka effekterna blir av att utveckla personliga egenskaper som är förknippade med visdom. Man kan numera mäta visdom. Resultaten är på många sätt häpnadsväckande!

I Eureka beskrivs fenomenet visdom med utgångspunkt i den senaste forskningen inom neurovetenskap och författarna besvarar frågor som: Vad är kreativ visdom? Behövs visdom i det moderna samhället? Vad kan den nya neuroforskningen bidra med? Och hur blir vi visare?

Frågorna besvaras utifrån begreppet visdom i olika religioner och antik filosofi, en genomgång av hur hjärnan fungerar, samt hur den nya neuroforskningen kastat nytt ljus över dessa frågor.

SIMON KYAGA (f. 1976) är överläkare i psykiatri och medicinsk forskare. Han disputerade på en avhandling som undersökte sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom.

KATRIN GOLDSTEIN KYAGA (f. 1946) är forskare och professor i interkulturell pedagogik.

Simon och Katrin har utifrån sina skilda vetenskapstraditio ner båda närmat sig frågor om människans tänkande, lärande och kreativitet.

POLARIS FAKTA 27 VÅR 2023

AMELIE EHRENSVÄRD CARDELL SKÅNSKA SLOTT

En personlig guide genom tid och rum

Pampiga slott som tar oss genom tid och rum

vill du känna historiens vingslag och strosa genom vackra och pampiga byggnader och parkmiljöer? Då är Skåne ett perfekt resmål, för här ligger de uppskattningsvis 170 slotten, borgarna och herrgårdarna tätt. Långt ifrån alla är öppna för allmänheten, men i den här boken får du tips om de mest besöksvärda.

Författaren Amelie Ehrensvärd Cardell, uppvuxen på Tosterups slott, och fotografen Peter Carlsson har besökt femton skånska slott. De tar med dig ner i fuktiga källare, genom de finaste salongerna, till matsalar med gyllenlädertapeter, in i ett och annat sovrum, upp i de knarrande tornen och ut i de välansade parkerna. Och här och var kanske de träffar på ett spöke.

Denna personligt skrivna guidebok är som en resa genom tid och rum, hem till dagens ägare och anställda som delar med sig av sina bästa historier om de personer som lät bygga och satt sin prägel på slotten. Du får även tips om vad de femton slotten har att erbjuda besökare i form av sevärdheter, rundvandringar, promenader, utställningar, kaféer och gårdsbutiker samt om det går att boka in sig för konferens eller privat fest. Boken ger dessutom en översikt över ytterligare slott att besöka runt om i Skåne.

Skånska slott

Av: Amelie Ehrensvärd Cardell

Fotograf: Peter Carlsson Formgivning: Gabriella Lindgren ISBN: 9789189712256

Utgivningsmånad: mars

AMELIE EHRENSVÄRD CARDELL är journalist och förfat tare. Hon är utbildad vid Journalisthögskolan och frilansar numera, men var tidigare reporter på TT, SvD, Sydsvenskan, Land, TV4 med mera. Hon har tillsammans med fotografen Susanne Martinelle tidigare gett ut Mystik på svenska slott, Mystik på svenska teatrar och Nära samspel med hästar.

POLARIS FAKTA28VÅR 2023
CAROLINE PALMSTIERNA En guidepersonlig gentid och rum P aris kta amelie ehrensvärd cardell foto: peter carlsson

ANNA W THORBJÖRNSSON OCH MARKO T WRAMÉN NYA MED TÅG GENOM EUROPA

NYA Med tåg genom Europa

Av: Anna W Thorbjörnsson

och Marko T Wramén

Fotograf: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Formgivning: Gabriella Lindgren ISBN: 9789189716308

Utgivningsmånad: mars

Succébok i ny utgåva

nya med tåg genom europa är den uppdaterade och utökade upplagan av Sveriges kanske mest lästa tågsemesterbok. Perfekt för dig som vill upptäcka Europa med tåg – oavsett om ni är ett gäng kompisar, ett par eller en barnfamilj. Med bokens elva spännande och vackra resrutter över stora delar av Europa får du inspiration och hjälp till en riktigt lyckad tågsemester. Flera av rutterna är helt eller delvis nya jämfört med den första utgåvan.

VALLE WESTESSON 100 BALLA STÄLLEN I SKÅNE

100 balla ställen i Skåne 2023–2024

Av: Valle Westesson Formgivning: Cecilia Pettersson ISBN: 9789189712225

Utgivningsmånad: mars

Svemestra mera!

till våren kommer en sprillans ny 100 balla ställen i Skåne – den tolfte i ordningen. Som vanligt finns det något för alla i en härlig mix av märkliga, vackra, coola, historiska eller kuriotiska ställen i vackra Skåne. Varför bege sig till andra sidan jordklotet när vi bara runt hörnet har massor av balla ställen som väntar på att upptäckas?

ANNA W THORBJÖRNSSON

OCH MARKO T WRAMÉN är resejournalister och har skrivit 20 böcker, bland annat Upplev Tyskland med tåg, Tåg och mat i Italien samt Historiska Berlin. De är också verksamma som fotografer, filmare och konstnärer.

VALLE WESTESSON är komiker, författare, kulturproducent och regissör. Men helst av allt är han på jakt efter fler balla ställen.

POLARIS FAKTA 29 VÅR 2023
ANDERS ROOS ANNA W THORBJÖRNSSON MARKO T WRAMÉN POLARIS FAKTA ELVA RUTTER
OCH
500 TIPS

CAROLYN DUNSTER TORKA BLOMMOR

Odla och arrangera året runt

Hållbara blomsterarrangemang på nya sätt

att torka blommor är ett vackert och enkelt sätt att ta in naturens skönhet i ditt hem. I den här boken tar blomsterstylisten Carolyn Dunster upp den gamla traditionen och visar hur du kan torka dina favoritblommor och skapa fantastiska arrangemang för alla årstider. Med de pedagogiska steg för stegbeskrivningarna kan du göra allt från svävande blomstermoln till spännande rökelsebuntar.

• Lär dig vilka växter som fungerar bäst att torka och få tips på hur du kan odla några själv.

• Experimentera med olika torkningsmetoder.

• Prova att styla och arrangera med olika material.

Torka blommor

Av: Carolyn Dunster Originaltitel: Cut & Dry: The Modern Guide to dried Flowers from Growing to Styling

Översättning: Shu-Chin Hysing Bindning: Inbunden Sidantal: 176 ISBN: 9789189712058

Utgivningsmånad: mars

CAROLYN DUNSTER är utbildad hos floristen Jane Packer. Hon arbetar numera som blomsterstylist och trädgårdsdesigner samt ställer ut på trädgårds och blomsterevenemang runt om i Storbritannien. Hon är även författare till Urban Flowers (2017).

POLARIS FAKTA30VÅR 2023
NICHOLAS HODGSON

MARIA GULLBERG

VIRKA RUTOR

Magiska mönster för plagg och prylar

Roliga rutor till plagg och prylar

en ruta är ett litet virkprojekt, lätt att ha med sig och mycket användbar. När du sätter ihop flera och bildar rapporter uppstår magi. Du kan virka vad som helst i rutor. Rutor kan vara något för nybörjaren, men också bli ett mästarprov.

Maria Gullberg presenterar här olika typer av rutor, allt från den klassiska mormorsrutan till mer avancera de rutor i till exempel mosaikvirkning. Här finns rutor att virka som du aldrig har sett maken till, de kan vara i olika form men de kan också vara halva. Alla kan sättas ihop för att skapa olika mönster.

I boken finns exempel på projekt som du kan använ da de olika rutorna till, men du kan även skapa fritt med de olika basmönstren och välja dina egna färger. Virka rutor till tröjor, sjalar, västar, plädar, kuddar och mattor. Här får du också tydliga beskrivningar på hur du fogar ihop dina rutor för att arbetet ska bli vackert. Möjligheterna är oändliga.

Fotograf: Thomas Harrysson

Formgivare: Lotta Kühlhorn

ISBN: 9789177959410

Utgivningsmånad: januari

MARIA GULLBERG är verksam inom virkning som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar. Hon är utbil dad på Konstfack och har under många år förnyat virkningen i Sverige. Hon har utvecklat en rad nya tekniker och har experi menterat fram nya och spännande strukturer och mönster, ofta i ett stramt grafiskt formspråk. Hon har gett ut flera böcker om virkning i ett mångårigt samarbete med Hemslöjden: Tid att virka (1998), Virka muddar (2007), Virktekniker (2013), Virka! (2013) och Virkad mönstermagi (2017).

POLARIS FAKTA 31 VÅR 2023
Följ oss på instagram: INSTAGRAM.COM/BOKFORLAGETPOLARIS Gilla oss på facebook: FACEBOOK.COM/BOKFORLAGETPOLARIS Besök vårt pressrum: MYNEWSDESK.COM/SE/POLARIS Följ oss på instagram: INSTAGRAM.COM/POLARISFAKTA Gilla oss på facebook: FACEBOOK.COM/POLARISFAKTA Besök vårt pressrum: MYNEWSDESK.COM/SE/POLARIS TEGELVIKSGATAN 54, 116 41 STOCKHOLM, SVERIGE WWW.BOKFORLAGETPOLARIS.SE • INFO@JPPOL.SE STORTORGET 9, 5 TR, 211 22 MALMÖ, SVERIGE WWW.POLARISFAKTA.SE • INFO@POLARISFAKTA.SE ISBN 978-91-8066-644-2