Valkenswaards Weekblad 25-01-2023

Page 1

Meer steun voor kinderen en jongeren

VALKENSWAARD - Gemeente Valkenswaard, het onderwijs en de kinderopvangorganisaties hebben vorig jaar een nieuwe Lokaal Educatieve Jeugd Agenda (LEJA) opgesteld voor de periode 2022-2026.

De LEJA bevat een gezamenlijke opdracht: het bieden van kansen voor kinderen en jongeren om zich binnen de eigen mogelijkheden kansrijk, veilig en gezond te ontwikkelen en om hen voor te bereiden op de toekomstige samenleving.

Onderwijs, kinderopvang en gemeente dragen, samen met ouders, bij aan de ontwikkeling en aan het ontspannen opgroeien van kinderen en jongeren. Dit doen zij vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid, maar ook in samenwerking en samenhang. De ontwikkeling van kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar kan juist door samenwerking vanuit alle perspectieven nog sterker gestimuleerd worden.

Wethouder Mieke Theus

Wethouder Mieke Theus van Onderwijs is verheugd met de LEJA: ‘’Ik ben blij dat we samen met het onderwijs en de kinderopvangorganisaties onze schouders eronder zetten om ervoor te zorgen dat onze kinderen en jongeren in Valkenswaard kansrijk en ontspannen opgroeien binnen de eigen mogelijkheden. Hiervoor hebben we de afgelopen tijd samen een basis gelegd om de komende ja-

ren mee aan de slag te gaan.’’

Zorg voor alle kinderen

Mira Molenaar van kinderdagverblijf Mira is enthousiast over de betrokkenheid bij de LEJA. Samen met een hecht en professioneel team streeft zij naar een fijne en vertrouwde tijd voor ieder kind. Molenaar: “Bij kinderdagverblijf Mira staat ieder kind centraal en krijgen zij de ondersteuning die zij nodig hebben. Door de krachtige opdracht van de LEJA dragen we zorg voor de toekomst van alle kinderen in Valkenswaard, zodat we deze samen kunnen waarborgen.”

SKOzoK

SKOzoK kinderopvang en onderwijs gelooft dan ook in de kracht van de samenwerking met de gemeente Valkenswaard. ‘’We zijn er trots op dat we dankzij de LEJA een uitgebreid aanbod van gezamenlijke activiteiten kunnen bie-

den. De LEJA is de rode draad in deze activiteiten om zo te werken aan de doorgaande ontwikkelen leerlijn van het kind. Samen bieden we ontwikkelingskansen op maat”, aldus Dianne van den Hurk (manager kinderopvang), Maaike Nieuwenhuis (regiodirecteur Valkenswaard) en Willemijn Kuijper (regiodirecteur Valkenswaard) namens SKOzoK.

RBOB

De Kempen

Ron Schoonhein en Solange Hommes van Stichting De Kempen, organisatie voor openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs (kortweg: RBOB De Kempen): “We hebben een gezamenlijke opdracht om ieder kind in de gemeente Valkenswaard te begeleiden bij hun ontwikkeling naar burger van de toekomst. RBOB en IK-OOK gaan dan ook graag samen met de partners binnen de gemeente, ouders en kinderen in onze Kindcentra aan de slag met de thema’s uit de LEJA.”

Kids World Kids World is blij om samen met alle aangesloten partners de kinderen in Valkenswaard in het middelpunt te zetten en er zo voor te zorgen dat ze allen ge-

lijke kansen krijgen. Enkel op deze manier kunnen zij zich onbekommerd ontwikkelen en vanuit de dagopvang doorgroeien als evenwichtige personen. Petra Priem: “Door onze gezamenlijke afspraken en doelen waarborgen we op deze manier samen met het basisonderwijs en voortgezet onderwijs een kansrijke, veilige en gezonde ontwikkeling om hen voor te bereiden op de toekomst. Ieder kind op de eigen manier, in eigen tempo en binnen de eigen mogelijkheden.”

Boven v.l.n.r. Edward de Gier, Joyce van Gompel, Petra Priem en Solange Hommes. Onder vlnr Rens Pijnenburg, Mieke Theus, Maaike Nieuwenhuis, Ilse Obdeijn en Willemijn Kuijper. (Foto: Roel van Moorsel) CV Nog Net Nie, is alleen voor tussen de 11 en 16 jaar
3 7 9 11 15 25 januari 2023 04 WWW.VALKENSWAARDSWEEKBLAD.NL VA L KENS WAARD S WEEKBLAD Zie gemeentenieuws vanaf pagina 5 Zondag 29 januari geopend 11.00 - 17.00 uur www.profita.nl Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 K O O P Z O N D A G Adverteren Drukwerk Social Media Huisstijl & Campagnes Websites Tekst & Fotografie Als lokale verbinder helpen wij graag mee met het bereiken van jouw doelen! De Lokale Verbinder www.dasmediacentrum.nl Elke zondag open Valkenswaard Nieuwe Waalreseweg 199 Aanbieding geldig van 25 t/m 31 januari 2023 en zolang de voorraad strekt. Blauwvaren Of Phlebodium. Decoratieve kamerplant met zilverkleurig blad. In 17cm-pot. 8.99 6.99 V ERHAGEN MAKELAARS REAL ESTATE verhagenmakelaars.nl 040-2212291
Veel sneeuw, maar weinig sneeuwpoppen Concertgebouw zoekt jonge muzikanten Moestuin is meer dan ‘buiten bezig zijn’
Lezing
‘Uit het Wonderland’ in Steendrukmuseum

DOMMELEN - Je kent het ongetwijfeld uit je jeugd. Je groeit op met vriendjes en vriendinnetjes, gaat naar kinderfeestjes en partijtjes en er worden evenementen georganiseerd speciaal voor de jeugd. Later als je ouder wordt komt de tijd van scooters, verkering en op stap gaan. Maar daartussenin zit een leeftijdscategorie, de tienertijd, waar je even overal net buiten valt, geen kind meer maar ook nog niet echt volwassen.

We maken het vaak genoeg mee dat ouders naar hun kinderen toe zaken moeten verbieden omdat ze nog niet oud genoeg zijn. De kinderen daarentegen snappen het vaak niet omdat ze zelf niet vinden dat ze nog te jong zijn. Ze hebben het gevoel eventjes nergens meer bij te horen. Het zou dan ook mooi zijn als dit gevoel bij deze tieners weggenomen zou kunnen worden. Enkele ouders van de jeugd van C.V. de Pintenwippers zagen dit gebeuren en besloten daarom hun handen ineen te slaan om een oplossing hiervoor te zoeken.

Wij gevoel

Chris Hof, Heidi Hof, Linda Verberne en Chantal Balmer zijn gezamenlijk om de tafel gaan zitten om te onderzoeken wat ze deze tieners zouden kunnen bieden. Al

Colofon

snel kwam het idee om een organisatie op te richten binnen C.V. de Pintenwippers die meerdere keren per jaar speciaal voor deze jongeren activiteiten zou kunnen organiseren waar ze enthousiast van zouden worden en ze het ‘wij’ gevoel zou geven. In eerste instantie tijdens het carnavalsseizoen maar zeker ook daarbuiten.

Samen met enkele jongeren binnen de vereniging, Harm Verberne, Thomas Balmer, Sterre

Hurkmans en Anna Verberne respectievelijk 14, 16, 13, en 12 jaar, is zo een nieuwe organisatie ontstaan met de toepasselijke naam ‘Nog net nie’.

Coolest Party

‘Nog net nie’ staat, hoe toepasselijk, nog in de kinderschoenen maar een begin is gemaakt.

Carnavalszaterdag 18 februari staat de eerste activiteit gepland en wel een tienerdisco bij Ollie

Alzheimer Café over dementie en dagbesteding

DOMMELEN - De eerste bijeenkomst van het Alzheimer Café in 2023 is dinsdag 31 januari. Het onderwerp van de avond is ‘Dementie en dagbesteding’.

B. Bommel aan de Bergstraat in Valkenswaard. De avond begint vanaf 20.00 uur.

Deze avond zal dj Tygho de muziek verzorgen en het zal zoals ze zeggen de Coolest Party ever worden voor alle tieners maar wel zonder alcohol, dus de organisatie zegt volmondig: ‘zorg dat je erbij bent’!

worden daar zijn de vier tieners nog over in beraad. Er wordt volop over gebrainstormd, maar ideeën van buitenaf zijn natuurlijk van harte welkom.

Tieners die geïnteresseerd zijn om deel uit te maken van deze organisatie, zijn ook zeer welkom. Het betreft zich hier voornamelijk de tieners in de leeftijd van 11 tot en met 16 jaar maar ook als je hier al buiten zou vallen en je hebt toch interesse, zien de vier van ‘Nog net nie’ je graag komen.

Samenwerken

Ook gaat gekeken worden of er samenwerkingen kunnen plaatsvinden met organisaties die dezelfde doelstelling hebben. Wat ze willen, is dit een succes maken en groeien om zo de belangen van deze jongeren nog jaren te kunnen behartigen.

Social Media

Speciaal voor de betreffende jongeren is er voor gezorgd dat er een brede bereikbaarheid is op de voor hun bekende sociaal media kanalen zoals Tik Tok, Instagram en Facebook.

Mocht je interesse hebben kun je ze vinden onder de noemer ‘Nognetnie2023’.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100089161674869

Media-adviseur: Marianne van Gelder T 0493-473578 | M 06-82097740

E valkenswaardsweekblad@ dasmediacentrum.nl

Advertenties voor plaatsing op de eerstvolgende woensdag aanleveren vóór maandag 12.00 uur.

Redactie: Pien Buwalda (Hoofdredacteur) M 06-57017064

E valkenswaard@dasmediacentrum.nl

Ton van Helvoort (correspondent Valkenswaard) T 040-2015609

E tvhelvoort1935@gmail.com

Willem-Jan Schampers (correspondent Valkenswaard) T 06-53135972

E kopij.vw@gmail.com

Johan Follon (correspondent Dommelen/Borkel en Schaft) T 06-13773187

E jbgmfollon@kpnmail.nl

Roy de Leijer T 06-25080189

E info@yormedia.nl

Berichten voor plaatsing op de eerstvolgende woensdag aanleveren vóór maandag 08.00 uur.

Valkenswaards Weekblad

Oplage: 18.800 exemplaren Verschijnt op woensdag in Valkenswaard e.o.

Bezorgklachten: Via onze website www.valkenswaardsweekblad.nl

Wij behouden ons ten aanzien van de inhoud van onze artikelen zowel het auteursrecht voor conform art. 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het Databankrecht.

Voor zowel de persoon met dementie als de mantelzorger kan het fijn zijn, om een passende dagbesteding te zoeken. Maar wat is passend en wat is het belang van dagbesteding? Waar kan je voor informatie terecht en heb je al dan niet een indicatie nodig?  Al deze vragen zullen tijdens de bijeenkomst aan bod komen. Rinie Goossens (zorgboerderij Brugske) en Ietje Verhoeven (Zorgtraject begeleidster Valken-

hof) zullen alle ins and outs verduidelijken.

Meer informatie

Het Alzheimer Café op dinsdag 31 januari begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur.  De zaal is open vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.

De avond vindt zoals gewoonlijk plaats in café zaal De Dommelstroom, Bergstraat 32 in Dommelen.

Lezersfoto – Sneeuwpop Henk

Een

succes en groeien Wat de andere activiteiten gaan

https://www.instagram.com/nognetnie2023/

The Wieners Play Buddy Holly in Theater De Hofnar

The

De band speelt de muziek exact zoals die eind jaren ‘50 werd opgenomen, bijvoorbeeld met de typerende achtergrondkoortjes die je zelden live hoort. En met low budget percussie-instrumenten

zoals knieën en kartonnen dozen. Speciale gast is zanger/verteller Cor Sanne, die als internationaal boeker werkte met onder andere Buddy’s band The Crickets.

Kaarten

De kaartverkoopbalie is doordeweeks geopend van 13.00 tot 17.00 uur en is bereikbaar via tel.nr. 040-2074010 of mail naar kaartverkoop@hofnar.nl.  Voor meer informatie of direct bestellen van kaarten: www.hofnar.nl

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 25 januari 2023 3
‘Kleinzoon wilde de grootste sneeuwpop van Valkenswaard maken. Of dat gelukt is weten we niet, maar deze is 1m80 hoog. Hij heeft ook een naam gekregen: Henk, schreef Anja Spierenburg
bij haar foto. VALKENSWAARD - The Wieners komen zaterdag 4 februari naar Theater De Hofnar met ‘The Wieners Play Buddy Holly’. Alle bekende nummers van Buddy Holly komen deze avond voorbij zoals Oh Boy, Heartbeat, Peggy Sue, It’s So Easy, Everyday, That’ll Be The Day. Wieners, ooit opgericht in Valkenswaard, staan bekend als dé Nederlandse vertolkers van het werk van Buddy Holly. De eerste keer dat ze een Buddy Holly-tribute ten tonele brachten, was in Theater De Hofnar, op de 50e sterfdag van Buddy in 2009. Buddy Holly met Jaap Wijn van The Wieners. De band staat zaterdag 4 februari in De Hofnar. (Foto: Igor Vermeer).
‘CV Nog net nie’ is alleen
De vier tieners achter het nieuwe clubje Nog Net Nie. (Foto: Jurgen van
voor jeugd
Hoof).
Deze krant is aangesloten bij:
|
GB
GB
Valkenswaards Weekblad Uitgever: DAS Mediacentrum Bezoekadres: Laan ten Roode 71e
5711
Someren Ma. t/m vr.: 09.00-17.00 uur T 0493-473578 www.valkenswaardsweekblad.nl Correspondentieadres: Laan ten Roode 71e | 5711
Someren

De persoonlijke gids van Pro ta geeft u deskundig advies bij het selecteren van de juiste producten, kleuren en materialen. Door uitgebreide kennis van collecties en merken kunt u ontspannen en ervaart u minder keuzestress. De professional van Pro ta gaat samen met u op zoek naar de stijl en sfeer van uw ideale interieur.

Nu geopend: LiS Studio (Luxe in Sfeer) Sfeerkamers en luxe interieurs naar wens MA T/M ZA OPEN Ma v.a 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur www.lineo.nl www.pro ta.nl Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 Voor al onze raamdecoratie en vloerbekleding geldt: Wij geven vakkundig advies in de winkel of bij u thuis
Woninginrichting
Moderne,
tijdloze en exclusieve designinterieurs inclusief professioneel advies
Complete

VALKENSWAARD

COMMISSIEVERGADERING OP 2 FEBRUARI

Op donderdag 2 februari vergadert de commissie vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis aan de Hofnar 15 in Valkenswaard. Deze commissievergadering is openbaar. U kunt de vergadering rechtstreeks volgen via livestream. Bekijk deze op uw computer, tablet of telefoon via webcast: www.valkenswaard.nl/webcast.

Spreekrecht

Bij een commissievergadering bestaat spreekrecht. Als u gebruik wilt maken van het spreekrecht over een agendapunt van deze vergadering, stuur dan vóór de dag van de vergadering een

mailbericht naar raadsgriffier, mevrouw drs. C. Miedema via cobie.miedema@valkenswaard.nl, of neem telefonisch contact met haar op via nummer (040) 2083407.

Op de voorlopige agenda staan onder meer de volgende onderwerpen:

• Voorstel over Bestemmingsplan Maastrichterweg 249-255

• Voorstel over Aanvullend totaalkrediet vernieuwbouw Kindcentrum Pionier inclusief buurthuis De Horizon

Zie voor de volledige agenda www.valkenswaard.nl/commissievergadering.

OVERZICHT BEKENDMAKINGEN

In deze rubriek treft u (een verkorte versie van) de openbare bekendmakingen aan. Wilt u automatisch op de hoogte blijven van berichten over uw buurt? Meld u dan gratis aan voor de e-mailservice ‘Berichten over uw buurt’ en ontvang de bekendmakingen die voor u relevant zijn wekelijks in uw e-mail. Meer informatie vindt u op www.valkenswaard.nl/bekendmakingen.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende bezwaar maken tegen besluiten. Het bezwaarschrift moet binnen de termijn van zes weken worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10100, 5550 GA Valkenswaard of via de website: www.valkenswaard.nl/bezwaar. De termijn gaat in één dag nadat de vergunning/ beschikking aan de aanvrager is verzonden.

Let op: een ingekomen aanvraag voldoet niet automatisch aan alle vereisten. De beoordeling van een aanvraag vindt na de publicatie plaats.

Beschikking uitschrijving BRP

Onderstaande personen hebben niet voldaan aan hun verplichting om binnen vijf dagen na adreswijziging of binnen vijf dagen voor vertrek naar het buitenland hiervan schriftelijk aangifte te doen bij de gemeente. Artikel 3:41 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht geeft de gemeente de mogelijkheid om de beschikking ‘Vertrokken BRP Onbekend Waarheen’ te publiceren als de bekendmaking niet kan geschieden door toezending. De volgende personen zijn uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen.

Voorletter(s) en naam Geboortedatum Adres

Uitschrijfdatum

S. Valerii Oleksandrovich 20-07-1998 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

O.V. Sienik 22-11-1994 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

V.O. Konik 07-09-2000 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022 U.M. Hrunda 22-08-2002 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

N.V. Levytska 03-07-1969 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

V.V. Kysylov 08-01-1980 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

O.Y. Tryputen 10-05-1972 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

A.I. Dolia 09-11-1996 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

O.V. Aleksieienko 01-02-1971 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

A.I. Demchuk 01-09-1998 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

V.O. Cherchel 23-05-1996 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

R.B. Chilaia 10-01-2001 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

D.V. Malyshko 17-07-1998 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

V.E. Sperysenko 06-04-1992 Maastrichterweg 183, 5556 VB 20-12-2022

J.M. Pawlikowska 10-11-1986 Schafterdijk 9, 5556 VK 20-12-2022

J.E. Stützner 21-04-1981 Brouwerijdreef 31, 5551 VD 20-12-2022

M.A. Kuniszewska 10-03-1995 Dommelseweg 8C, 5554 NR 20-12-2022 Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet binnen de termijn van zes weken gemotiveerd worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10100, 5550 GA Valkenswaard. De termijn gaat één dag na deze publicatie in.

Plaatsingsbesluit ondergrondse containers

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft besloten tot het plaatsen van een ondergrondse container voor de inzameling van huishoudelijk restafval op de volgende locatie:

• aan de Gagelstraat

Het besluit met situatietekening vindt u op www.valkenswaard.nl/bekendmakingen en dan ‘Lokale wet- en regelgeving’

Kennisgeving verlenging beslistermijn

• Zaak 2022-307369, aanleggen uitweg, Unseltstraat 12 De beslistermijn wordt verlengd in verband met een zorgvuldige besluitvorming. Door dit besluit is de nieuwe uiterste beslisdatum 26 februari 2023.

• Zaak 2022-308073, plaatsen hekwerk John F. Kennedylaan ong. sectie F 4551 De beslistermijn wordt verlengd in verband met een zorgvuldige besluitvorming. Door dit besluit is de nieuwe uiterste beslisdatum 21 februari 2023.

Aangevraagd

Omgevingsvergunning

• Zaak 2023-331973, kappen 1 Gleditsia triacanthos f. inermis (Valse Christusdoorn), Weteringstraat 8

• Zaak 2023-332151, wijziging bestemming van B&B naar woonbestemming, Bakkerstraat 53B

• Zaak 2023-332613, aanleggen uitweg, Dopheidebeemd 20

• Zaak 2023-332711, bouwen terrasoverkapping, Maastrichterweg 144

• Zaak 2023-332730, vestigen bedrijf, Van Bruhezedal 6

Verleend

• Zaak 2022-293528, nieuw kozijn plaatsen en splitsen naar drie appartementen, de Smidse 22

• Zaak 2022-295796, uitbreiding aardbeistellingen, Kapelweg 6

• Zaak 2022-311235, verbreden uitweg, Kerkakkerstraat 23

• Zaak 2022-303122, wijzigen uitrit, Akeleilaan 10

Evenementenvergunning

Aangevraagd

• Zaak 2023-330494, Power Event 2023 22-23-24 september, Past. Heerkensdreef 29

• Zaak 2023-331344, Toertocht Diekirch Valkenswaard 26 augustus 2023 (2024,25,26 en 27), marktplein

• Zaak 2023-331551, Volkoren 25 juni 2023 ( 2024,25,26 en 27), diverse locaties in Valkenswaard

Verleend

• Zaak 2022-310712, Carnavalskermis 17-02-2023 t/m 21-02-2023 (2024-25-26-27), Markt

Valkenswaard, 25 januari 2023 het gemeentebestuur van Valkenswaard, de secretaris, de burgemeester, drs. W.J.S.A. Weeterings MBA drs. A.B.A.M. Ederveen

GEMEENTENIEUWS 040 - 208 34 44 | gemeente@valkenswaard.nl | www.valkenswaard.nl
gemeente_valkenswaard GemeenteValkenswaard @_Valkenswaard gemeente-valkenswaard

De mooiste sneeuwfoto’s van deze week

Woensdag 25 januari 2023 | VALKENSWAARDS WEEKBLAD 6
Sneeuwhond (Foto: Heleen Veltman) (Foto: Erik van Asten) (Foto: Sjaak Geraerdts) Kromstraat (Foto: Henri Schijvens) Sneeuwhond (Foto: Gerrie van Daal) Grote Meer (Foto: Gerrie van Daal) Jonge geitjes (Foto: Everien van Poppel).
week werd Valkenswaard verrast door de sneeuw. Niet altijd fijn want sneeuw betekent gladheid maar het levert prachtige foto’s op. Heeft u een liggende (landscape)) foto die u wilt delen met de lezers van het Valkenswaards Weekblad? Stuur deze met een korte tekst en in het
Malpie (Foto: Ger van Beek)
Deze
originele formaat (minimaal 800 Kb) naar: valkenswaard@dasmediacentrum.nl

Veel sneeuw, weinig sneeuwpoppen

VALKENSWAARD - In een groot deel van Zuid-Nederland kwam de sneeuw donderdag en vrijdag met dikke vlokken uit de hemel vallen. Volgens deskundigen hangt de vorm van de sneeuw af van een aantal factoren zoals de wind, de temperatuur en de vorm van de ijskristallen waar de sneeuw uit bestaat.

Door Ton van Helvoort

De dikke vlokken die we zagen, zijn eigenlijk een heleboel kleinere vlokken die in elkaar zijn gehaakt. Van dit soort sneeuw zijn hele mooie sneeuwpoppen maar ook sneeuwballen te maken. En tijdens dagen met sneeuwval, wordt er wel eens gedacht dat het nu echt minder sneeuwt dan vroeger. Of dat ook echt zo is of dat het de indruk van opa en oma is, is niet helemaal duidelijk. Vaak blijven dingen bij vooral ouderen hangen en worden elke keer weer te berde gebracht.

Witte Kerst

Ouderen zeggen vooral dat er vroeger vaker een witte Kerst was. Het is een ‘witte’ kerst als er op beide kerstdagen in De Bilt om 9 uur in de ochtend een gesloten sneeuwdek is gemeten.

In 2010 lag er 16 centimeter sneeuw. In 1986 lag er in het oosten van het land veel sneeuw op eerste kerstdag. Verspreid over het land kwam het wel voor dat

er op een van de kerstdagen ergens sneeuw lag. Voor echt een Kerst met veel sneeuw moeten we terug naar 1964 toen er ongeveer 15 centimeter lag.

Strenge winters

Ook zeggen vooral ouderen vaak zeggen dat de winters vroeger veel strenger waren. Ze herinneren zich dan onder meer de laatste oorlogswinter. Niet alleen in Nederland was het koud, tijdens de

Bijeenkomst prostaatkanker

REGIO - Voor mannen bij wie prostaatkanker wordt vastgesteld en er over willen praten, kan het moeilijk zijn om gehoor te vinden. Daarom nodigt de Prostaatkankerstichting hen uit om hun ervaringen en vragen te delen met lotgenoten.

Lotgenoten kunnen van onschatbare waarde zijn omdat zij hetzelfde hebben meegemaakt als degene die net de diagnose heeft gehoord. Daarnaast kan het krijgen van praktische informatie en tips rond een behandeling belangrijke steun geven.

Bijeenkomst

De stichting nodigt belangstellenden uit voor een lotgenotenbijeenkomst op donderdag 2 februari in Centrum de Eik, Klein

Tongelreplein 8, Eindhoven. De bijeenkomst begint om 14.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Thema deze middag is: Hoe ga je om met kwetsbaarheid bij je prostaatkanker?

Aanmelden via mail naar: eindhoven@prostaatkankerstichting. nl. Graag hierin vermelden of u alleen of samen met uw partner komt. De toegang is gratis. Ook gratis parkeren in de parkeergarage, Crabethstraat 18. Meer info: www.prostaatkankerstichting.nl

Lezersfoto – kapel

Erik van Asten fotografeerde deze kapel tijdens een van de talrijke sneeuwbuien van de afgelopen week. Als begeleidende tekst stuurde hij mee: ‘Oh Lord’.....

slag om de Ardennen (16 december 1944 – 25 januari 1945) zakte de temperatuur op 25 januari tot – 18 graden.

Twee jaar later was de winter van 1947 erg koud en iedereen boven een bepaalde leeftijd, herinnert zich de winter van 1963 nog wel. Dat jaar is het recordjaar qua koude in Nederland.  In de jaren zeventig volgden nog twee koude winters, in 1970 en 1979. In andere jaren er wel koudegolven

met onder andere in 2012 een extreem lage temperatuur van bijna -19. (https://www.knmi.nl/ nederland-nu/klimatologie/lijsten/koudegolven).

Sneeuwpoppen

Volgens wetenschappers warmt Nederland door klimaatverandering snel op. Per jaar stijgt de temperatuur in ons land in de winter bijna een halve graad. Intussen is het de afgelopen week

toch nog, en dan vooral in het zuiden, behoorlijk gaan sneeuwen. Valkenswaard en omgeving zag volledig wit.  De sneeuw was gunstig maar er waren niet zoveel sneeuwpoppen te zien. Nog even voor het beeld: een sneeuwpop of sneeuwman droeg een hoed, een sjaal, een wortel als neus, twee kooltjes als ogen en had een bezem vast. Er is een oud liedje over de sneeuwman: Dag meneer de sneeuwman, Waar kom je vandaan, Dag meneer de sneeuwman, Blijf maar staan, Hier is een bezem, een stok en een hoed, Dag meneer de sneeuwman, Het staat je goed.

Waarom heeft een sneeuwpop altijd een bezem in de hand? Het is waarschijnlijk dat de eerste sneeuwpoppen werden gemaakt door mensen die de straat aan het vegen waren en toen als grap de sneeuwpop hun bezem in de hand stopte. Wat kon het ooit gezellig zijn met het sneeuwballen gooien en dat niet alleen naar elkaar maar ook naar de juf op de speelplaats als ze tenminste niet keek.

En de afgelopen winters?

Er zijn eigenlijk maar een paar winters waarin helemaal geen sneeuw viel waaronder de winter van 2020. Een leuk overzicht is te vinden op de website: https://frank62weer.com/geschiedenis-sneeuwval-in-nederland/

Start actie tegen hondenpoep

VALKENSWAARD - Het is in Valkenswaard al jaren ergernis nummer 1: hondenpoep. Stoepen, speelveldjes en plantsoenen raken vervuild doordat baasjes de drollen van hun honden niet opruimen. De gemeente Valkenswaard start deze maand een campagne om hondeneigenaren meer bewust te maken van hun verantwoordelijkheid.

De gemeente heeft de kernen Valkenswaard en Dommelen voor deze campagne verdeeld in 15 wijken. Elke maand loopt de actie in een andere wijk. In de wijken komen bij bekende hondenuitlaatplekken opvallende posters te hangen. Ook worden er flyers huis-aan-huis verspreid. BOA’s zullen vaker controleren en zo nodig boetes uitdelen aan overtreders. De gemeente zoekt ook de wijkcommissies en (sport)verenigingen op om de actie te ondersteunen en er meer bekendheid aan te geven.

Hoe hoort het ook alweer?

Wie zijn hond uitlaat is verplicht de poep meteen op te ruimen. Dat staat ook in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), artikel 2:58: ‘Degene die zich met een hond op een openbare plaats begeeft is verplicht ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van die hond onmiddellijk worden verwijderd.’ Opruimen gaat heel makkelijk met een meegebracht zakje dat meteen daarna in een van de vele afvalbakken kan die in de nabij-

heid van populaire hondenuitlaatplekken te vinden zijn.

Vies en onhygiënisch

Het opruimen is dus een kleine moeite en de overgrote meerderheid van de baasjes houdt zich hier ook aan. Het wordt echter nog te vaak ‘vergeten’. Met als gevolg dat de poep blijft liggen en terecht komt onder schoenzolen of op kleding van spelende kinderen. Dat is niet alleen vies en onhygiënisch, maar ook ongezond: hondenpoep bevat bacteriën en eitjes van parasieten die mens en dier ziek kunnen maken.

Veel mensen ergeren zich aan achtergelaten hondendrollen. De gemeente ontvangt er al jaren veel klachten over. En ook al worden er boetes uitgedeeld,

sommige hondeneigenaren blijven hardleers. Daar komt bij dat gedurende de coronaperiode het hondenbezit is toegenomen en daarmee ook de poepoverlast.

Bewust maken

Vandaar de nieuwe campagne die hondeneigenaren meer bewust wil maken van hun plicht en verantwoordelijkheid. Want het is duidelijk: hondenpoep leidt tot veel ergernis en het is niet meer dan normaal dat je bij het uitlaten van je hond de drollen meteen opruimt. Wal veel mensen niet weten is dat de boete voor het niet verwijderen van de drol 150 euro bedraagt. Kijk voor meer informatie over de campagne op:  www.valkenswaard.nl/hondenpoep

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 25 januari 2023 7
Sneeuwschuiver onderweg om de weg vrij te maken bij de brandweerkazerne (Foto: Jurgen van Hoof). Als hondenpoep niet wordt opgeruimd, kan het in de kleding van spelende kinderen terecht komen en dat is onhygiënisch.

Arno’s Theater wordt 30 jaar

- Arno’s Theater bestaat 30 jaar en viert dit met een nieuwe serie van ‘Hommage aan de clown’.

Met een Pipowagen als kassa en lounge die herinnert aan het circusverleden, met een heerlijke tuin om vooraf een gratis kop koffie en na afloop nog een wijntje te drinken en met een theaterruimte waar je als publiek boven op het spel zit, is dit met recht het gezelligste theatertje van Eindhoven. Of zoals clown Arno Huibers het verwoordt: ‘Het geheime plekje van Eindhoven, een unieke plek als een sprookje’.

23 Producties

Naast de ontwikkeling van 23 eigen clownstheaterproducties van Arno Huibers, zijn er in de loop van de jaren ook mooie andere initiatieven in ontstaan. Dat varieert van de eerste audities van Cliniclowns tot opleidingen van miMakkus.nl met subtiele clownerie bij dementie. En natuurlijk is er ook programmering van diverse andere theater- clowns- muziek- en cabaretproducties.

Jubileumvoorstelling

De clown is een onuitputtelijke bron van fantasie voor Arno Huibers. In deze jubileumvoorstelling speelt Arno Huibers zijn eigen interpretaties van wereldberoemde acts, samengesmeed tot een eerbetoon aan de ‘grote meesters’

Bijeenkomst vrijwilligersverzekering

VALKENSWAARD - Per 1 januari 2023 is er door de A2gemeenten (Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard) een nieuwe Vrijwilligersverzekering bij Centraal Beheer afgesloten.

De VNG Vrijwilligersverzekering verzekert elke inwoner die weleens aan vrijwilligerswerk doet. Bijvoorbeeld vrijwilligers bij een (sport) vereniging, mantelzorgers, collectanten, maatschappelijke stagiairs en jongeren die deelnemen aan projecten in het kader van een maatschappelijke diensttijd.

Alle vrijwilligers(organisaties) die meer willen weten over deze nieuwe Vrijwilligersverzekering, worden uitgenodigd deel te nemen aan de informatiebijeenkomst op dinsdagavond 14 februari van 19.30 tot 21.00 uur in Dorpshuis ‘t Perron aan de Schoolstraat 48 in Heeze. Aanmelden kan tot 12 februari per mail via vch@ cordaadwelzijn.nl.

Online

Daarnaast is er op woensdag 1 maart nog een online bijeenkomst. Deze duurt van 15.30 uur tot 17.00 uur. Aanmelden kan tot 28 februari via hetzelfde emailadres.

van de clownswereld. Te beginnen in de zwart-wit wereld van de vroege film met Charlie Chaplin & Buster Keaton in Limelight. Om daarna als stoffige toneelmeester in een vermakelijke drumact van de jonge Rowan Atkinson (later mr. Bean) te verdwalen. De wereldberoemde clown Slava Polunin (Snowshow) inspireert Arno tot een romantische datingact onder het ’pluchen maanlicht’ met twee giga telefoons. De voorstelling eindigt met een kleurrijke multimediale act, waarmee Arno Huibers zijn clown naar de 21e eeuw brengt in zijn eigen theater.

Speeldata

De try-out is op vrijdag 3 maart en

daarna op 17, 17 en 31 maart. De speeldata in april zijn op 2, 21, 23.

In mei zijn er twee voorstellingen op 19 en 21 mei. Op de vrijdagen is de aanvang 20.00 uur, op zondag om 15.00 uur.

Volwassenen betalen 16 euro entree, kinderen (welkom vanaf 8-16 jaar) 10 euro. Kaarten voor de try-out kosten 10 en 7,50 euro. Er is gratis koffie of thee voorafgaand aan de voorstelling.

Kaarten reserveren kan via: www.ticketkantoor.nl/events/ hommage

Meer informatie over Arno Huibers en zijn theater: www.arnohuibers.nl

Content Autogroep bekroond met Kia Top Dealer Award

Samenwerken!

Ook de gemeente Valkenswaard houdt ieder jaar een nieuwjaarsreceptie. Helaas wordt deze steeds minder bezocht. Dat is enigszins vreemd, want het biedt de gelegenheid om de burgemeester of wethouders te spreken zonder daarvoor eerst een afspraak te moeten maken.

In de nieuwjaarstoespraak klonken alle successen uit 2022. Helaas geen sneak preview op de toekomst. Niets over het belang voor de gemeente van een goede relatie met Brainport of A2. Dat is toch een gemiste kans. Terwijl een H&G-wethouder dit belang nadrukkelijk wel heeft opgemerkt tijdens een excursie naar de aanleg van het nieuwe natuurgebied langs de Keersop. Woorden als ASML en Brainportregio vielen daar meermaals en het belang van veel groen en natuur voor eigen burgers én voor werknemers uit de Brainportregio zou van grote betekenis zijn.

Dat lijkt overigens een wijziging van het voormalige standpunt van H&G dat min of meer inhield dat de wereld stopt bij de gemeentegrens. De aanleg van de Westparallel en een directe verbinding van Valkenswaard met ASML heeft hier zeker aan ten grondslag gelegen. Nu nog de logische volgende stap: het landelijk gebied vaarwelzeggen en formeel aansluiting zoeken bij het stedelijk gebied. Dat heeft voor de gemeente vele voordelen. Valkenswaard kan meedelen in de pot geld die het rijk beschikbaar stelt, waardoor de Brainportregio Eindhoven –de tweede economie van Nederland – zich kan blijven ontwikkelen. Hierbij komt ook erg veel geld beschikbaar voor de verbetering van de verkeersinfrastructuur. Ook komen er financiële mogelijkheden om meer woningen te bouwen. Het is een gemiste kans als Valkenswaard niet besluit om aansluiting te zoeken bij het stedelijk gebied. Benieuwd welke politieke partij dit item op de raadsagenda gaat zetten!

In zijn toespraak besteedde de burgemeester ook aandacht aan de manier waarop het er be -

stuurlijk aan toe gaat na de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Hij hanteerde daarbij als kernbegrip het woord ‘samen’. Er is na de verkiezingen bewust gekozen voor een nieuwe werkwijze. Aan samenwerken wordt meer belang gehecht dan aan individuele successen. Samenwerken is voortaan het credo. De ‘geestelijk vader’ van deze andere wijze van besturen is de politieke partij Vote. Deze nieuwe club kwam tot ieders verbazing, ook bij Vote zelf, met 4 zetels in de raad. Dus een partij waarmee nadrukkelijk rekening gehouden moest worden. Zonder dit gezelschap geen college. De versplintering heeft niet alleen in Den Haag zijn effecten maar ook in Valkenswaard. In Den Haag gaat het niet echt crescendo, in Valkenswaard wel! Vote heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Met harde voorwaarden aan de wijze van besturen en het leveren van een wethouder. Een nieuw college met twee mannen zonder veel ervaring als wethouder. Echter beide heren doen het goed. Wellicht met steun van twee ervaren collega’s. Ook de complimenten voor hen. De samenwerking van het college met de gemeenteraad biedt ook perspectief. Met dank aan de jonge raadsleden. De oppositie, veelal oudere collega’s, maakt zijn rol nagenoeg niet waar. En voorstellen worden niet zomaar akkoord bevonden door de partijen die het college vormen. Ze worden inhoudelijk beoordeeld op hun merites en de eigen wethouder wordt daarbij niet gespaard. Met respect én geheel gericht op het kernbegrip ‘samen‘.

ZAKENNIEUWS - Het in Eindhoven gevestigde Content Autogroep is de winnaar van de Kia Top Dealer Award 2023. Het bedrijf is trots dat zij de prestigieuze prijs in ontvangst hebben mogen nemen. Dit erkent namelijk de uitzonderlijke prestaties in klanttevredenheid, verkoop en service.

Elke Kia-dealer wordt onderworpen aan een objectieve en onafhankelijke beoordeling, hoofdzakelijk gericht op verkoop en aftersales. Content Autogroep, met vestigingen in Eindhoven, Tilburg en Den Bosch heeft zich duidelijk onderscheiden met een zeer positief resultaat in klantte-

vredenheid in zowel het traject van aankoop, als de technische dienstverlening daarna. Content Autogroep behoort hiermee tot de best presterende Kia-dealers van Nederland.

“Deze erkenning is het resultaat van het harde werk en de inzet van onze medewerkers, continue strevend naar de hoogste kwaliteit in service.” Aldus Frank Driessen, directeur van Content Autogroep.

“Wij zijn zeer dankbaar voor de steun van onze klanten en zullen ons blijven inzetten voor hun tevredenheid. We zijn ontzettend blij met deze erkenning en bedanken onze klanten, relaties, medewerkers en Kia Nederland voor hun continue steun.”

Lia van Veldhoven mailde de redactie deze foto van twee pimpelmeesjes die zich te goed doen aan een vetring met zaadjes. In deze tijd kunnen de vogels wel wat extra gebruiken.

Woensdag 25 januari 2023 | VALKENSWAARDS WEEKBLAD 8
EINDHOVEN ‘Hommage aan de clown – Chaplin and other famous clowns by Arno’. (Foto: Rosemary Sek)
Het team van de Content Autogroep met de Award die hoort bij de titel Kia Top Dealer 2023. Valkenswaard
Politiek Café
Lezersfoto – pimpelmeesjes

Concertgebouw zoekt jeugdige muziekmakers

AMSTERDAM - Het Koninklijk Concertgebouw nodigt alle 9-14-jarigen uit Noord-Brabant die zingen of een instrument spelen uit om mee te doen aan het Koninklijk Concertgebouw Concours. Bij dit landelijke concours, dat dit jaar zijn 15de editie beleeft, draait het om plezier hebben in muziek maken.

Kinderen krijgen een kijkje achter de schermen, ontmoeten bekende artiesten en musici, en gaan op eigen niveau – of ze nu beginner zijn of al meer muzikale meters hebben gemaakt – aan de slag. Deelnemers die zich al verder hebben ontwikkeld, doen mee aan het finaletraject en maken kans op een geldprijs, een masterclass en een solo-optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs voor een nog pril, maar veelbelovend talent. Aanmelden voor het concours kan tot en met 18 april via concertgebouw.nl/concours.

Brabantse muziekliefhebbers

Al sinds de eerste editie kan het Koninklijk Concertgebouw Concours rekenen op deelnemers uit Noord-Brabant. Veel van de deelnemers, onder andere uit Den Bosch, Eindhoven, Sprang Capelle en Bergen op Zoom, speelden piano. Maar ook kinderen die wat minder voor de hand liggende instrumenten bespelen, waren voor-

gaande jaren van de partij. Zoals een harpiste uit Breda en een 12-jarige trompettist uit Bergeijk.

Zingen en muziek maken is leuk

Iedereen die tussen de 9 en 14 jaar oud is en wil meedoen, stuurt vóór 18 april een YouTube-filmpje in van een zelf gespeeld of gezongen stuk van maximaal vijf minuten. Op zaterdag 20 mei is de workshopdag en zien 100 deelnemers elkaar in levende lijve. De

kinderen krijgen een kijkje achter de schermen van Het Concertgebouw, ontmoeten bekende musici, gaan zelf op eigen niveau aan de slag en staan ook op het podium.

Nieuw: Aanmoedigingsprijs

De jury reikt dit jaar voor het eerst de aanmoedigingsprijs uit aan een pril, muzikaal talent dat een bijzondere, muzikale ontwikkeling doormaakt en wordt gezien als belofte voor de toekomst. De

winnaar krijgt een workshop van een topmusicus, bedoeld om het plezier van muziek maken verder aan te wakkeren en de winnaar te stimuleren zich te blijven ontwikkelen.

Finaletraject

Muzikale uitblinkers die al wat verder zijn, maken kans op deelname aan het finaletraject dat bestaat uit een masterclass, een halve finale en een hele finale.

Alle deelnemers aan het concours worden uitgenodigd om hun medekandidaten aan te moedigen tijdens de finale op zondag 25 juni. De uiteindelijke winnaar ontvangt  een geldprijs van 1000 euro om zich muzikaal verder te ontwikkelen en hij of zij geeft een concert in de Kleine Zaal. Tijdens de finale wordt ook de aanmoedigingsprijs uitgereikt.

De jury

De jury van de 15e editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat uit:

- dirigent Vincent de Kort (voorzitter);

- zangeres Izaline Calister; - (jazz)violiste Julia Philippens; - pianist en componist Thomas Beijer en - Marco de Souza, oprichter Leerorkest & musicus.

Deelname aan het concours is gratis. Heb je nog vragen? Mail dan naar: kcc@concertgebouw.nl.

Meer informatie

Op onderstaande website is meer informatie te vinden onder ander over de regels, belangrijke data en meer. Ook zijn hier de uitslagen van de eerdere edities te vinden:

https://www.concertgebouw.nl/ educatie/koninklijk-concertgebouw-concours

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 25 januari 2023 9
Bij het landelijke concours, draait het om plezier hebben in muziek maken. (Foto: Eduardus Lee).
SCHILDERWERK ONDERHOUD SCHILDERWERK ONDERHOUD advertentie 130 x 45,45 mm Voor een vakkundige oogmeting ! Willibrorduslaan 52 A, Waalre Tel: 040-2220494 Wijlaars Beregeningsmaterialen Voor al uw materialen op het gebied van beregening, riool en hemelwaterafvoer. Van Dijklaan 33 Tel: 06-25425657 Email: shop@wijlaars.com Maandag t/m vrijdag 8:00-17:00 uur Zaterdag 8:00-13:00 uur VRIJDAG FEB ZATERDAG FEB DONDERDAG FEB Heb je een nieuwe website nodig? Websites Social media voor jouw bedrijf? Social media www.dasmediacentrum.nl

Meer dan alleen ‘lekker buiten bezig zijn’

Moestuinvereniging De Rijt werd in 2018 opgericht, mede op initiatief van de gemeente Valkenswaard. Ron: “Voorheen werden de volkstuinen particulier gehuurd en was er voor de gemeente eigenlijk nauwelijks overzicht. Zij wilde het graag anders gereguleerd hebben en zonder de individuele huurders. Zij heeft er toen – mede – voor gezorgd dat de mensen die een moestuin hadden zich verenigden. We hebben nu op twee plekken een eigen terrein, met zelfs een eigen huisnummer en postcode. En dus een officieel bestuur. Maud, Harrie en ik hebben het in 2021 overgenomen van de toenmalige bestuursleden.”

Met de komst van deze twee nieuwelingen en de her-verkozen penningmeester Harrie werd de verenigingsstructuur ook eens onder de loep gehouden en werd onder

meer het huishoudelijk reglement aangepast en een AVG ingevoerd. “Natuurlijk moeten alle leden hier lekker kunnen komen tuinieren, maar we hebben wel afspraken gemaakt als vereniging zijnde.”

Ron geeft aan dat er in Valkenswaard meerdere moestuinverenigingen zijn. “Langzaam ontstaan er onderlinge contacten en hopelijk bereiken we ze allemaal dit seizoen. Wellicht dat we in de toekomst nog verder kunnen gaan

Muziek in de Cathrien

EINDHOVEN - Zondag 29 januari is er een bijzondere Muziek in de Cathrien met het Canto Ostitano in de hoofdrol.

Honderd jaar geleden werd Simeon ten Holt geboren, de componist van een van de allergrootste succesnummers van de Minimal Music. Canto Ostinato is in de loop der jaren uitgegroeid tot een ware culthit die in ontelbare variaties wordt uitgevoerd over de hele wereld.

Deze middag combineren Wishful Singing, vijf klassiek geschoolde zangeressen, hun wendbare stemmen en krachtige podiumpresentatie op een ge -

heel eigen wijze tot hun unieke versie van Canto Ostinato. Aart Bergwerff, arrangeur en organist, maakte de bewerking voor orgel en vrouwenstemmen van dit oorspronkelijk voor piano geschreven werk en neemt zelf de orgelpartij voor zijn rekening.

Stadsbeiaardier Rosemarie Seuntiëns speelt vanaf 14.15 uur een beiaardbewerking  van Canto Ostatino.

Registratie en betaling via de website is gewenst, zodat u zonder extra wachten het concert kunt bezoeken.

www.muziekindecathrien.nl

Dames 1 HOD zaalkampioen

samenwerken.”

Goede organisatie Ruim een jaar hebben Maud, Harrie en Ron nodig gehad om de wijzigingen door te voeren. Nu staat er volgens eigen zeggen een goede organisatie, waarbinnen iedereen zich thuis kan voelen en toch zijn ‘eigen ding’ kan doen. “Het terrein is onder handen genomen en sommige kavels zijn opnieuw ingedeeld. Daarnaast is de admi-

nistratie bijgewerkt en is in kaart gebracht wat er op beide terreinen allemaal voorhanden is aan materialen, gebouwen en gewassen. Het hebben van een moestuin is allang geen hobby voor alleen gepensioneerden meer. We hebben hier leden van allerlei leeftijden en uit allerlei culturen.” Als wordt gevraagd wat er zo leuk is aan werken in je eigen moestuin, is het antwoord heel duidelijk: ‘lekker bezig zijn in de

buitenlucht’. “Maar”, benadrukt Maud, “Het is ook gewoon hard werken en weten wat je doet. Wie graag zijn of haar eigen voedsel verbouwt, moet ook onkruid wieden. Om maar wat te noemen. Je moet het dus zeker niet onderschatten. Het is veel werk. Dan is het mooi om te zien dat de leden elkaar ook helpen. Iedere tuinder heeft zijn of haar eigen trucs. Denk aan een voorkeur voor bepaalde bodembedekkers, compost of het telen van gewassen in bijvoorbeeld kassen of bakken.”

Sociale aspect

Bovenal is het sociale aspect en de gezelligheid een belangrijke drijfveer voor Maud en Ron om aangesloten te zijn bij Moestuinvereniging De Rijt. “We kunnen het alleen met hulp van onze leden”, zegt Ron. “Want samen sta je sterk en krijg je dingen voor elkaar. Iedereen is hier welkom en er zijn nog enkele tuinen beschikbaar. Nieuwe leden kunnen zich melden. We gaan dan samen bekijken wat zij graag willen en wat er mogelijk is. Als vereniging staan we midden in de Valkenswaardse gemeenschap en we hebben nog allerlei plannen. Maar wel graag stap voor stap…”

Wie meer informatie wil, kan een mail sturen naar: moestuinderijtvalkenswaard@ outlook.com

ontvingen een kleurplaat waarmee ze kunnen deelnemen aan een wedstrijd en een leuke prijs kunnen winnen.

Zichtbaar en dichterbij Team Veldsink - Verberkmoes is blij met het nieuwe pand op deze centrale locatie. Overzichtelijk, fris en transparant. Meer zichtbaar en nog dichter in de buurt. Dat maakt het makkelijk om zonder afspraak binnen te lopen voor een vraag, bankzaken en onafhankelijk financieel advies. Ook kinderen kunnen hier gerust met hun spaarvarken onder de arm naar toe komen. “We bieden je het gemak van één centraal punt voor al je financiële vraagstukken, van jong tot oud. Persoonlijk contact is onze kracht”, zegt Craig Townsend, teamleider.

Vrijdag 20 januari vierde het team van VeldsinkVerberkmoes de opening van het nieuwe kantoor aan de Markt 25 in Valkenswaard. Henri en Jeannette Veldsink, beide directeur van Veldsink Groep, waren aanwezig. Jeanette Veldsink knipte het groene lint door en opende het pand daarmee officieel. Dat gaf een extra feestelijk tintje aan de gezellige middag voor klanten en relaties, die onder het genot van een drankje en een hapje hartelijk werden verwelkomd. De groene loper lag uit.

Veldsink - Verberkmoes is al tientallen jaren een gevestigde naam in Valkenswaard en omstreken voor onafhankelijk financieel advies. Het team staat klaar om je te woord te staan en neemt de tijd voor je. Of het nu gaat om particuliere of zakelijke verzekeringen, hypotheken, betalen en sparen of pensioenen, wij regelen het voor je!

Afgelopen zondag is Dames 1 HOD ongeslagen zaalkampioen geworden. In de beslissende wedstrijd tegen Geldrop werd er overtuigend gewonnen. Komend zaalseizoen komen ze uit in de Topklasse.

Eerder die middag deelde het team chocomel uit aan voorbijgangers en winkelend publiek. Kinderen

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 25 januari 2023 11
VALKENSWAARD - Iedereen in Valkenswaard is er wel eens voorbij gelopen of gereden: de volkstuintjes aan de Le Sage ten Broekstraat 80 en de Minister Aalbersestraat. Wat niet veel mensen weten, is dat er sinds vijf jaar een heuse vereniging is, die de tuinen in beheer heeft en inmiddels zo’n veertig leden telt. We spreken met voorzitter Ron van Steenis en secretaris Maud van Banning. Moestuinvereniging De Rijt: v.l.n.r. Maud, Harrie, André, Marijn (aspirant) en Ron. (Foto: Brigitte Vereijken).
Markt 25, Valkenswaard | 040 - 20 79 000 valkenswaard@veldsink.nl | veldsink.nl
Veldsink –
Feestelijke opening nieuwe vestiging
Verberkmoes en Regiobank

Verdrietig, maar ontzettend trots op wie en hoe zij was hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve, creatieve, trotse, betrouwbare, gedreven en altijd optimistische moeder

Tonny Hendriks - Windmeijer

* 8 januari 1931 te Delft † 15 januari 2023 te Valkenswaard

Geert Hendriks 1958 - † 1991

Stan en Mascha John en André Bob Roland

Groots geleefd Groots genoten Groots gemis

Intens verdrietig hebben we mijn lieve maatje, mijn geweldige papa, fantastische schoonpapa en de allerliefste, leukste en grappigste opa los moeten laten

Toon van den Berk

echtgenoot van Ans van den Berk-Moolenaar

5 Eindhoven, 25 november 1955

c Valkenswaard, 14 januari 2023

Graag bedanken we iedereen voor alle steun en medeleven.

Kijk

Afscheid nemen begint bij vasthouden wat je lief is.

Edith Kloppers 06-53 280
E l s U i tvaa r t zo r g aandacht en stijlvol eerbetoon Overlijden melden? Bel dag en nacht 088-2140400 edith@elsuitvaartzorg.nl | www.elsuitvaartzorg.nl Persoonlijke dienstverlening ongeacht óf en waar u verzekerd bent Waalre, Aalst, Eindhoven, Valkenswaard en omstreken Bram
een persoonlijke
U bent altijd welkom voor een open gesprek. Bel
of
eindhoven
Bergstraat 17, Valkenswaard | 040 201 7513 Felix Timmermanslaan 2, Eindhoven | 040 221 2550
076
Heijnens
uitvaart voor elk budget
040 - 212 98 00
ga naar monuta.nl/
www.vdstappen.nl
Barbara Kolen, Sarah
Anja Hertroijs,
van Hout-Trienekens
Aambeeld 13, 5554 CV Valkenswaard Ans Sylvia en Camiel Sam Bubba f Familieberichten
op toegift.nl en ontdek hoe jouw idealen kunnen voortleven
en Saskia Fik Sealtiel 2013 - † 2019 Ed en Wies Micael, Dennis Rudi Patricia, Tristan Marionne en Patrick Agnetha en Reinier, Ilana en Rick Op 20 januari hebben we afscheid genomen van Tonny Op www.vanovervelduitvaartzorg.nl is een online condoleanceregister geopend waar je een mooie herinnering aan Tonny kunt achterlaten Correspondentieadres: Anita van Overveld Uitvaartzorg t.a.v. Familie Hendriks, Crusaethof 36, 5551 VW Valkenswaard Particulier vraagt te koop: Singles en LP’s. 06-20421053. PVC TAPIJT TRAPBEKLEDING EGALISEREN VINYL BINNEN ZONWERING 06-12 29 44 04 www.fbwoningenprojectstoffering.nl Dorpstraat 136 • 5595 CK Leende • Tel.: 040 - 206 12 46 www.roothansleende.nl De nieuwe NISSAN ARIYA, 100% electrisch crossover. Vanaf nu in onze showroom. www.dasmediacentrum.nl Drukwerk & Verspreiding

Vacature lid Raad van Commissarissen

De Kempen

Hart voor de regio De Kempen en een frisse blik op de positie van Rabobank daarin? Dan zoeken we jou!

Als coöperatieve bank streeft Rabobank ernaar om de ambities van leden en klanten te verwezenlijken. Daarvoor is het belangrijk dat elk leefgebied een deskundige toezichthouder en klankbord heeft in de vorm van een Raad van Commissarissen (RvC).

Wij zijn op zoek naar twee nieuwe, enthousiaste leden voor onze Raad van Commissarissen. Kom jij ons versterken? Kijk voor de volledige vacature op www.rabobank.nl/dekempen

VACATUREBANK Valkenswaards weekblad januari 2023

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Ga naar www.goedbezigvalkenswaard.nu of maak een afspraak bij Cordaad Welzijn Vrijwilligerscentrale.

Voorzitter

EHBO vereniging St. Nicolaas heeft circa 100 leden en zoekt een voorzitter. Met het hele bestuur worden alle taken verdeeld. Als voorzitter zit je onder andere de vergaderingen voor. Er wordt doorgaans 1 keer per maand vergaderd. Het is een pré als je in bezit bent van een EHBO diploma en meedoet aan de herhalingslessen.

Intern vervoer Kempenhof zoekt vrijwilligers die tijd vrij willen maken om de bewoners binnen Kempenhof te vervoeren. Je haalt de bewoners/cliënten op en brengt ze bijvoorbeeld naar therapie, de kapper of naar een activiteit. Na afloop breng je de mensen ook weer terug naar de kamer. Ben jij beschikbaar op maandagochtend van 09:00 uur tot 12:30 uur en spreekt bovenstaande jou aan? Dan is dit leuk vrijwilligerswerk voor jou. Daarnaast zoekt Kempenhof vrijwilligers die op flexibele dagen en tijden beschikbaar zijn.

Wandelen in de Wijk Lijkt het je leuk om in groepsverband met mensen te wandelen die niet meer zelfstandig naar buiten kunnen? Dan is Cordaad Welzijn op zoek naar jou. Wandelen in de Wijk is bedoeld voor alle inwoners van Valkenswaard die niet in staat zijn om zelfstandig naar buiten te gaan of die het gezellig vinden om met een groep te wandelen. Cordaad zoekt vrijwilligers voor op vrijdagmiddag. De start is bij Kempenhof. Meestal wordt er een klein uurtje gewandeld, wordt er ergens gezellig koffie gedronken en gaan ze weer terug.

Begeleider/ster zwemmen KansPlus Valkenswaard zoekt begeleiders van zwemmers met een licht verstandelijke beperking. Eén van de sportactiviteiten van belangenvereniging KansPlus Valkenswaard en omgeving is zwemclub de Dolfijnen. De Dolfijnen bestaat uit een dertigtal zwemmers, die iedere zaterdag van 11:00-12:00 uur in zwembad de Wedert in Valkenswaard in het water liggen. Naast de zwemmers die zelfstandig kunnen zwemmen, is er ook een groepje dat persoonlijke begeleiding nodig heeft. Daarnaast is er een wedstrijdploeg die wekelijks training oor deelname aan de Regionale Olympische Specials.

Vrijwilliger Tuinwerkgroep IVN D’n Nieuwe Hof Valkenswaard zoekt een vrijwilliger om te tuinieren op eigen tempo in de buitenlucht. Samen met een klein groepje mensen ga je mee helpen om de heemtuin te onderhouden, voor de vlinders, bijen, hommels, een mooie tuin én voor meer biodiversiteit. Werkzaamheden zoals opruimwerk, grasmaaien, schoffelen, snoeien van heggen en wat de tuin verder aangeeft. Het is fijn wanneer je al enige kennis van planten/tuinieren hebt, maar dat is niet noodzakelijk. Interesse? Laat het weten!

Voor meer informatie neem contact op met Cordaad Welzijn Vrijwilligerscentrale. De Hofnar 12, 5554 DA Valkenswaard. 06-23252348 / 06-19373374

E-mail: vrijwilligerscentraleva@cordaadwelzijn.nl. Website: https://www.goedbezigvalkenswaard.nu/ Spreekuur dinsdagochtend van 10:00-12:00 uur, andere tijden op afspraak.

Openingstijden Di–Vr: 09.00–18.00
10.00-17.00 Raadhuisstraat 20
Zat:
5582 JD Waalre

De mooiste sneeuwfoto’s van deze week

Woensdag 25 januari 2023 | VALKENSWAARDS WEEKBLAD 14
IJsbloem (Foto: Ingrid Bos) Koeien in de sneeuw (Foto: Chantal Willems) (Foto: Gerrie van Daal) Malpie (Foto: Ger van Beek) Sneeuwhond (Foto: Lia van Veldhoven). (Foto: Helga Klinkers)
Geraerdts) Deze week werd Valkenswaard verrast door de sneeuw. Niet altijd fijn want sneeuw betekent gladheid maar het levert prachtige foto’s op. Heeft u een liggende (landscape)) foto die u wilt delen met de lezers van het Valkenswaards Weekblad? Stuur deze met een korte tekst en in het originele formaat (minimaal 800 Kb) naar: valkenswaard@dasmediacentrum.nl
(Foto: Gerard Bogaerdts)
(Foto: Sjaak

Lezing ‘Uit het wonderland’

Deze vrijdag geeft Van de Peppel een lezing over ‘Indië als inspiratiebron’. Aan de hand van hoogtepunten uit zijn verzameling laat hij zien hoe Nederlandse kunstenaars als Chris Lebeau, Theo Neuhuys, Willem Hofker en Leo Léon motieven uit de Indonesische kunst en cultuur overnamen in hun eigen ontwerpen voor boekbanden, reisbrochures en ander reclamedrukwerk.

Deze vrijdag geeft Van de Peppel een lezing over

Ook staat Van de Peppel stil bij de invloed van het Javaanse batikken op de Nederlandse Art Nouveau.

Aanmelden

De lezing gaat om 15.00 uur van start, publiek is vanaf 14.30 uur welkom. Rond 15.45 uur rondt

Van de Peppel zijn verhaal af, daarna kunnen bezoekers even-

tueel het museum nog bezoeken. Kosten voor de lezing bedragen 5 euro per bezoeker. Indien bezoekers ook het museum willen bezoeken, betalen ze een totaalprijs van 8 euro. Vooraf aanmelden is gewenst en kan per mail via info@ steendrukmuseum.nl.

Nederlands Steendrukmuseum

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard is wereldwijd het enige museum over de steendruk en lithografie. Sinds 2001 draagt het museum zorg voor het behoud van dit bijzondere erfgoed. De indrukwekkende museumcollectie omvat werk van internationale kunstenaars als Alphonse Mucha, Pablo Picasso,

Francis Bacon en Jan Sluyters.

Het museum ligt aan de Oranje Nassaustraat 8C in Valkenswaard en is van dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen, jongeren van 13 tot en met 17 jaar betalen 6 euro en bezoekers vanaf 18 jaar betalen 8 euro entree. Meer informatie is verkrijgbaar via: www.steendrukmuseum.nl

Kerkberichten

H. Nicolaaskerk (Valkenswaard)

Doordeweekse vieringen: elke woensdag en vrijdag om 12.00 uur Eucharistieviering

Zaterdag 28 januari: om 19.00 uur Eucharistieviering met samenzang

Zondag 29 januari:  om 11:00 uur Eucharistieviering met samenzang

Misintenties: overleden familie van den Nieuwenhof, Sjaak Wijnen (namens de Handelse Processie), Lies Koot-Hilhorst (vanwege verjaardag en sterfdag), Theo Smolders, Ben Botterhuis (jaargetijde)

6-wekendienst: Rina Brom-Spee, Tiny van Meijl-Damen

H. Martinuskerk (Dommelen)

Zondag 29 januari:  om 09:30 uur Woordviering met samenzang

Intenties: Ria van den HeuvelAanraad, Dimphi Driesen-van Stiphout, Tonny Neijnens-Hertroys.

Onze Lieve Vrouw Presentatiekerk (Aalst)

Doordeweekse vieringen: woens-

Aanmelden voor NL Doet

VALKENSWAARD - Het Oranje Fonds organiseert op 10 en 11 maart 2023, samen met duizenden sociaalmaatschappelijke organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

NLdoet zet hiermee vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen.

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Nog geen vrijwilliger? Dan kun je tijdens NLdoet ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Vrijwilliger zijn dóet iets met je. Voor organisaties is het een mooie kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken.

Klus aanmelden

Vrijwilligersorganisaties kunnen op de website www. nldoet.nl een klus aanmelden en, als de klus aan de voorwaarden voldoet, een financiële bijdrage van maximaal 350 euro aanvragen. Deze financiële bijdrage kan nog aangevraagd worden tot 31 januari, voor het budget geldt: op = op. Daarnaast

De Hofnar streamt optredens live naar buurthuizen

De eerste livestream is donderdag 26 januari bij de voorstelling Elvis Memory met Kees Versluys en de Calling Tribute Band ‘Uit eigen streek’. Deze is te zien in buurthuis Geenhoven, Rode Kruisgebouw, Dommelen en in Ons Dommels Plèkske.

In mei en in juni staan nog twee livestreams op het programma

Zaterdag 13 mei :  het optreden van Zanggroep Cascade met hun show Vlieg met ons mee in Dom-

melen in Ons Dommels Plèkske

Zaterdag 10 juni: de voorstelling ‘werk in uitvoering van het DATtheater in De Hijskraan, Seringenstraat 2 in Het Gegraaf en in Ons Dommels Plèkske in Dommelen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar het buurthuis bij jou in de buurt. Ben je benieuwd welke livestreams er nog meer in huidig seizoen zijn, kijk dan op: www.hofnar.nl/livestreams

dag en vrijdag om 19:00 uur

Aanbidding woensdag aansluitend aan Eucharistieviering tot 20:00 uur.

Zaterdag 28 januari: om 17.00 uur Eucharistieviering met samenzang

Zondag 29 januari: om 09.30 uur Eucharistieviering met samenzang

Misintenties: Hetty Strato, Pastoor Gudde

H. Willibrorduskerk (Waalre)

Doordeweekse vieringen: dinsdag en donderdag om 12.00 uur Eucharistieviering

Zondag 29 januari: om 11:00 uur Eucharistieviering met samenzang

Misintenties: Piet Jansen, Marinus Lijten en Mia Hertogs de echtgenote, Nellie Leo-Dillen

Mededelingen

Actie Kerkbalans is van start gegaan met als thema: Geef vandaag voor de kerk van morgen

Zie onze website voor meer informatie: www.willibrord-valkenswaard.nl

Valkenswaardevol

Oude kerkhof en de St. Janskerk

In de jaren zestig van de vorige eeuw is deze kerk in gebruik genomen en heeft er tot einde jaren ‘80 gestaan. De foto is genomen vanaf het dak van de voormalige L.T.S. Don Bosco. en geeft een mooi beeld van de bebouwing uit de beginjaren dat deze kerk in gebruik was. Wat kunt u hierover ons nog meer vertellen buiten dat pastoor Van Rooij deze kerk onder zijn hoede had? We horen het graag.

Heeft u de antwoorden waar de Heemkundekring naar zoekt?

Neem dan contact op met: Etienne Wetzer, Schutterwei 14 in Valkenswaard. Hij is telefonisch bereikbaar via: 06 – 474 997 57.

Mailt u liever de antwoorden, dat kan natuurlijk ook. Richt de mail

aan: sgbmwetzer@onsbrabantnet.nl

Uw antwoorden kunt u ook mailen naar het onderstaande adres: valkenswaardevol@weerderheemvalkenswaard.nl

Meer informatie: www.weerderheemvalkenswaard.nl

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 25 januari 2023 15
VALKENSWAARD - Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard ontvangt vrijdag 27 januari gastspreker Sipke van de Peppel, freelance (web)redacteur en verzamelaar van boekbanden en grafiek uit de periode 18901940.
‘Indië als inspiratiebron’
Na afloop kan het publiek eventueel het museum nog bezoeken
Gastspreker Sipke van de Peppel is freelance (web)redacteur en verzamelaar van boekbanden en grafiek uit de periode 1890-1940. VALKENSWAARD - De Hofnar streamt dit theaterseizoen een aantal Valkenswaardse voorstellingen live vanuit het theater naar buurthuizen bij jou in de buurt. Hieronder kun je zien welke voorstellingen we ook via een livestream vertonen en waar deze dan te zien zijn. The Calling Tribute en Kees Versluys brengen op donderdag 26 januari een Elvis Memory.
BergHOFF Outletshop Cash & Carry 800m² MÉÉR DAN 1000 ARTIKELEN! KEUZE UIT HONDERDEN SERVIEZEN, POTTEN & PANNEN John Cockerillstraat 58 • 3920 Lommel (België) • T +32 (0)11 30 11 00 • Volg ons op *aan de kassa op alle getekende prijzen. DB779277A3 De moeitewaard! €116.30 NU €46.52 Oslo 12-delig €122.78 NU €49.11 Tafelservies Tombey 12-delig €102.18 Tafelservies Amalfi • 12-delig €117.41 Dinnerservies Capri 12-delig NU €40.72 Dinnerservies Palm Beach 12-delig NU €42.99 Tafelservies Bigola • 36-delig €107.48 NU €26.46 Tafelservies Bilgola 18-delig €66.14 Braadpan Zeno €99.95 NU €39.98 NU €46.96 €101.81 NU €87.94 Tafelservies Bigola 86-delig €219.84 €93.24 Serveerschaal Capri 11-delig NU €37.30 NU €40.87 Tafelservies Markant 30-delig NU €33.62 €84.05 NU €47.72 Tafelservies Darwin 12-delig €119.29 Koffiemokken Darwin 4-delig €40.25 NU €16.10 Keukenhulpset • 7-delig €164.00 NU €65.60 Ronde borden versierd set 4 €49.95 NU €19.98 Ronde cakevorm met snijhulp €27.95 NU €11.18 Rond bord Ø28cm set 4 €99.95 NU €39.98 €82.95 NU €33.22 Bakschaal • rechthoekig • 38cm NU €26.78 Bakset + verdeler set 3 €66.95 Mengkom Zeno • Ø24cm €79.95 NU €31.98 Ø20cm €60.95 NU €24.38 Ø16cm €42.95 NU €17.18 Bewaartrommel 10x30cm €28.95 NU €11.58 Teppanyaki plaat 35x32cm 5-ply €249.00 NU €99.60 Rasp set Zeno 7-delig Ø16cm €83.95 NU €33.58 Kookpot Hotel line met deksel Ø16cm 1,6L €66.95 NU €26.78 Conische pan Alu Ø40cm €85.95 NU €34.38 NU €31.58 €78.95 Kookpot Hotel line met deksel Ø16cm 4L Kookpot Hotel line met deksel Ø24cm 5L €129.00 NU €51.60 Kookpot 3,7L Ø20cm €73.95 NU €29.58 Kookpot • 10L Ø26cm €114.00 NU €45.60 Stoomtrommel • 20/24cm €48.95 NU €19.58 Wok met deksel Ø28cm €129.00 NU €51.60 Sauspan Manhattan met deksel • Ø16cm met glazen deksel €69.95 • NU €27.98 Kookset 18/10 XXL set • 11-delig €695.00 NU €278.00 Diepe koekepan 2,5L Ø24cm €134.00 NU €53.60 Braadpan Manhattan anti-kleef • Ø20cm €68.95 NU €27.58 Sauspan • met deksel • Ø16cm €35.95 NU €14.38 Wok Ø28cm €55.95 NU €22.38 Grillpan Virgo • Ø28cm €94.95 NU €37.98 Ketel • met deksel • Ø20cm €76.95 NU €30.78 ZONDAG 22 JANUARI OPEN van 10 tot 17u MAANDAG 23 JANUARI GESLOTEN DINSDAG 24 JANUARI OPEN van 10 tot 17u WOENSDAG 25 JANUARI OPEN van 10 tot 17u DONDERDAG 26 JANUARI OPEN van 10 tot 17u VRIJDAG 27 JANUARI OPEN van 10 tot 17u ZATERDAG 28 JANUARI OPEN van 10 tot 17u ZONDAG 29 JANUARI OPEN OUTLET ARTIKELEN60KORTING% AAN DE KASSA 779277A3 - A14 Ed : 102/DZ CMYK 18-01-23 16u55 PRO VTW:ANDREAS THIJS WOENSDAG 25 JANUARI VRIJDAG 27 JANUARI DONDERDAG 26 JANUARI ZONDAG 29 JANUARI MAANDAG 30 JANUARI DINSDAG 31 JANUARI WOENSDAG 1 FEBRUARI ZATERDAG 28 JANUARI OPEN van 10 tot 17u GESLOTEN