Valkenswaards Weekblad 23-11-2022

Page 1

WEEKBLAD

VALKENSWAARDS 3 Valkenswaards shotje Saclé verovert Nederland

7 Ambulancepost nu officieel in gebruik genomen

9 Santa Maxima motorrit op 10 december door regio

23 november 2022

47

WWW.VALKENSWAARDSWEEKBLAD.NL

15 Sport: TTV en SV Valkenswaard winnen

19 Oud-correspondente brengt boek uit

VERKOOP AANKOOP TAXATIES Willibrorduslaan 50a, Waalre Tel. 040-2823790 www.vosmakelaars.nl

Zie gemeentenieuws vanaf pagina 5

Besparen op je hypotheeklasten?

Vrijwilligers van Sam’s Kledingactie nemen de kleding in ontvangst voor de actie van dinsdag 29 november. (Foto: Jurgen van Hoof)

Bel 040 - 22 22 109 of email info@faw.nu

VALKENSWAARD – Giving Tuesday is een wereldwijde ‘geefdag’ die een positief licht laat schijnen op het belang van geven. Ook in Valkenswaard staat op dinsdag 29 november deze bijzondere dag in de schijnwerpers. Door Ton van Helvoort In meer dan 85 landen wordt op deze dinsdag dan ook een oproep gedaan om goed te doen voor een ander. Dat kan in de praktijk natuurlijk erg uiteenlopend zijn. Zo heeft Stichting Sam’s Kledingactie uit Valkenswaard zich bij dit initiatief aangesloten en wil dan ook op Giving Tuesday zoveel mogelijk kleding of geld inzamelen onder meer voor noodhulpprojecten zoals Cordaid en het Armoedefonds. “Laat ook Valkenswaard daaraan meedoen” zegt Marius van Kuyck, coördinator Valkenswaard. “Natuurlijk weet ieder weldenkend mens dat er wereldwijd nog steeds grote armoede heerst. Het gaat overigens niet altijd alleen om geld. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om elkaar te helpen. Vaak zijn het kleine dingen zoals een buurman of buurvrouw helpen die zo’n hulp even echt nodig heeft. Elke daad van vrijgevigheid telt en iedereen heeft toch altijd wel iets om te geven.”

Een dag in het jaar Giving Tuesday op 29 november moet een dag worden om te helpen en zeg nu zelf één dag in het jaar moet zoiets toch mogelijk zijn. Natuurlijk is iedereen druk met alles maar toch. De meesten zullen er ongetwijfeld een goed gevoel aan overhouden als zij, wellicht achteraf, horen dat die paar woorden, de hulp, een ander ontzettend goed heeft gedaan. Valkenswaard heeft met de Stichting Sam’s Kledingactie een organisatie die overigens al meer dan 50 jaar kleding inzamelt. De stichting heeft een depot in het Carolusgebouw in de Oranje Nassaustraat in Valkenswaard. Mensen die kleding willen doneren, kunnen daar elke dinsdag en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur terecht. “We doen dit werk nu al meer als vijftig jaar waarbij de opbrengst naar goede doelen gaat, zegt Marius van Kuyck. In het verleden was het de landelijke organisatie: Mensen in Nood, maar sinds dat een onderdeel van Cordaid is geworden werken wij onder de

naam: Sam’s Kledingactie.” Cordaid Overigens is Cordaid een grote wereldwijde organisatie. Er leven helaas in deze wereld nog altijd miljoenen mensen onder moeilijke omstandigheden door onrecht, geweld en rampen. Cordaid werkt ook voor hen aan een leefbare toekomst en een menswaardig bestaan. Het is goed dat ook inwoners van Valkenswaard kunnen bijdragen aan die leefbaarheid door kleding die ze niet meer nodig hebben naar de Stichting Sam’s Kledingactie te brengen. Al vijftig jaar lang staan ze elke dinsdag en zaterdag klaar om kleding in ontvangst te nemen. Met die opbrengst worden dan weer andere mensen geholpen. Dat verdient ieders complimenten. Giving Tuesday GivingTuesday is een wereldwijde vrijgevigheidsbeweging en is sinds 2019 ook in Nederland actief via hashtag #GivingTuesdayNL. Deze dag is bedoeld als tegenwicht voor Black Friday en Cyber Monday, dagen die gekenmerkt worden door kopen en (zelf) hebben. Giving Tuesday staat juist in het teken van iets voor een ander over hebben.

GivingTuesday werd in 2012 gelanceerd als een eenvoudig idee: een dag creëren die mensen aanmoedigt om goed te doen. Dit idee groeide uit tot een wereldwijde beweging die honderden miljoenen mensen inspireert om te geven. Mensen tonen op veel manieren hun vrijgevigheid op GivingTuesday. Of het nu gaat om iemand aan het lachen maken, een buurman of een vreemde helpen, of iets van wat we hebben geven aan degenen die onze hulp nodig hebben.

KOOPZONDAG

27 november en elke zondag in december open van 12.00 - 17.00 De Run 3134, Veldhoven www.sfeervolwonen.com

BLACK FRIDAY

40% KORTING

Op alle groene kamerplanten

Aanbieding geldig van vrijdag 25 t/m zondag 27 november 2022

Zie voorwaarden in de winkel

Doe ook mee aan ‘Giving Tuesday’

Bezoek onze kerstshow! Valkenswaard Nieuwe Waalreseweg 199


advertentie 117 x 37 mm

Te koop gevraagd: Singles en LP’s. 06-20421053.

SCHILDERWERK ONDERHOUD

Sloopauto’s gevraagd, hoge prijs, direct opgehaald. P. de Beer. 040-2435700

Steun ons in de strijd tegen littekens!

geef op

20.21.22

www.brandwondenstichting.nl

BLACK FRIDAY

25

NOVEMBER

AANBIEDINGEN

SHOWROOM

& ONLINE! KOM LANGS VOOR UNIEKE ACTIES Industrielaan 9 5721 BC Asten

10:00 - 21:00 UUR

www.beddenbriljant.nl

SCHILDERWERK ONDERHOUD


3

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 23 november 2022

Valkenswaards shotje Saclé verovert Nederland VALKENSWAARD - Veel goede ideeën ontstaan in de kroeg of tijdens een feestje. Zo ook Saclé. De likorette van de Valkenswaardse ondernemers Bart Sanders en Leroy Clement is klaar om heel Nederland te veroveren. En daar stoppen de ambities van de jonge ondernemers niet.

den geleden, is Saclé op 250 locaties in Nederland te koop. Het shotje is verkrijgbaar bij cafés, clubs, slijters, verenigingen, festivals en evenementen in heel Nederland. Zo is Saclé onder meer in de studentensteden een grote hit. Kofferbak In het begin reden Sanders en Clement stad en land af om hun drankje onder de aandacht te brengen. Sanders: “We verkochten de flessen vanuit de kofferbak, maar inmiddels loopt de verkoop via de groothandel.” Daarnaast ging Saclé in zee met de twee grootste distribiteurs op dit gebied.

Door Roy de Leijer Bart Sanders (20) en Leroy Clement (20) kennen elkaar al vanaf de basisschool in Valkenswaard. Clement woont nog in het dorp, Bart is uitgevlogen naar Eindhoven, waar het bedrijf van het ondernemersduo is gevestigd. De naam Saclé is een samentrekking van hun achternamen. Shotje Saclé bevat 14,5 procent alcohol, smaakt naar tropische vruchten en is gebaseerd op vodka. De likorette kan ook als mixdrank worden gedronken. Het idee om het nieuwe shotje te lanceren werd bijna twee jaar geleden geboren op een studentenfeestje. Daar hoorden de Valkenswaardse jeugdvrienden feestgangers klagen over de shotjes in Nederland. “Zij vonden de bestaande drankjes te veel op elkaar lijken”, vertelt Sanders. Clement en Sanders trokken de stoute schoenen aan en kwamen met het plan om zelf een onderscheidend shotje op de markt te

Colofo n Valkenswaards Weekblad Uitgever: DAS Mediacentrum

Bezoekadres: Stationsstraat 103 | 5751 HD Deurne Ma t/m vrij: 08.00-17.00 uur T 0493-473578 www.valkenswaardsweekblad.nl Correspondentieadres: Stationsstraat 103 | 5751 HD Deurne Media-adviseur: Marianne van Gelder T 0493-473578 | M 06-82097740 E valkenswaardsweekblad@ dasmediacentrum.nl Advertenties voor plaatsing op de eerstvolgende woensdag aanleveren vóór maandag 12.00 uur. Redactie: Pien Buwalda (Hoofdredacteur) M 06-57017064 E valkenswaard@dasmediacentrum.nl Ton van Helvoort (correspondent Valkenswaard) T 040-2015609 E tvhelvoort1935@gmail.com Willem-Jan Schampers (correspondent Valkenswaard) T 06-53135972 E kopij.vw@gmail.com

Bart Sanders (l) en Leroy Clement (r))veroveren de markt met hun shotje Saclé (Foto: Jurgen van Hoof). brengen. Niet alleen qua smaak, maar ook in de manier waarop het onder de aandacht wordt gebracht. “Wij hebben onderzocht wat de bestaande merken aan marketing doen”, vertelt Sanders. De mogelijkheden van social media worden daarbij amper benut, concludeerde het tweetal. Zeker bij jongeren die acht uur per dag op hun gsm actief zijn is dat een gemiste kans, aldus Sanders. Clement: “Door de mogelijkhe-

den die wij zagen op marketinggebied hebben we meteen gekozen voor een grootste aanpak.”

‘We willen onze doelgroep een vakantiegevoel meegeven’ Nadat de ideeën verder waren uitgewerkt, werd er contact ge-

Parkinsoncafé: zorg en Alzheimer Café over de ondersteuning diagnose dementie VALKENSWAARD - De volgende bijeenkomst van het Parkinsoncafé in Valkenswaard staat gepland op donderdag 1 december. Dit keer wordt aandacht besteed aan de regeltaken die mantelzorgers veel tijd en energie kosten, en welke zorg en ondersteuning zij hierbij kunnen krijgen. Regeltaken kosten de mantelzorger veel energie en zijn een belangrijke bron voor overbelasting. Zorg en ondersteuning wordt vanuit verschillende wetten geregeld en gefinancierd. Hoe zit dat nu precies?

Tijdens het Parkinsoncafé geeft ‘mantelzorgmakelaar’ Monique Slijkhuis een presentatie over haar werk. Ook neemt ze de ruimte om vragen te beantwoorden. Bezoekers kunnen vragen eventueel ook al op voorhand indienen, dit kan per mail via pc.valkenswaard@gmail.com en telefonisch via 040-2018649. Hier kunnen belangstellenden zich ook aanmelden. Het Parkinsoncafé is gevestigd in het Auditorium van Kempenhof aan de Antwerpsebaan 3 in Valkenswaard. Het café is vanaf 13.30 uur geopend, de lezing begint om 14.00 uur.

Trots op vier generaties

Johan Follon (correspondent Dommelen/Borkel en Schaft) T 06-13773187 E jbgmfollon@kpnmail.nl Roy de Leijer T 06-25080189 E info@yormedia.nl Berichten voor plaatsing op de ­eerstvolgende woensdag aanleveren vóór maandag 08.00 uur.

Het Alzheimer Café Valkenswaard/Waalre is gevestigd in café/zaal De Dommelstroom in Dommelen. DOMMELEN - Het Alzheimer Café Valkenswaard/Waalre opent dinsdag 29 november weer de deuren. Thema van deze bijeenkomst is ‘Diagnose dementie bij je naast en dan’. Het is tevens de laatste bijeenkomst van het Alzheimer Café Valkenswaard/Waalre van dit jaar. Dit keer wordt behandeld wat er allemaal bij komt kijken als je thuis zorgt voor iemand met de diagnose dementie. Maar bijvoorbeeld ook welke ondersteuning er is voor kinderen die mantelzorger worden voor een ouder met dementie.

Valkenswaards Weekblad Oplage: 18.800 exemplaren Verschijnt op woensdag in Valkenswaard e.o. Bezorgklachten: Via onze website www.valkenswaardsweekblad.nl Wij behouden ons ten aanzien van de inhoud van onze artikelen zowel het auteursrecht voor conform art. 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het Databankrecht. Deze krant is aangesloten bij:

zocht met een Nederlandse distilleerderij. De smaak van het paarse drankje is uitgebreid getest en veelvuldig aangepast. Clement: “We willen de doelgroep een vakantiegevoel meegeven.” Het proces van testen en finetunen duurde uiteindelijk anderhalf jaar. “We hebben de mensen uit onze doelgroep in totaal dertig verschillende samples laten proeven”, vertelt Clement. Na de lancering, bijna drie maan-

Sociaal media De jonge start-up maakt volop gebruik van haar mediakanalen. Onder meer door filmpjes van interviews en andere content op social media te plaatsten, wordt geprobeerd de doelgroep te bereiken. Het duo is ambitieus. Sanders: “We staan nog maar aan het begin.” Clement vult aan: “We willen ons ook gaan richten op de feestgebieden in het buitenland waar veel jongeren naar toe gaan, zoals Chersonissos. Maar als wij die stap zetten, dan willen we het ook meteen goed doen.” Daarnaast hebben de ondernemers plannen om in 2023 een likeur op de markt te brengen. Meer weten? https://sacle.nl

Trees Thomasse mailde deze foto: ‘Met trots wil ik onze 4e generatie delen met het Valkenswaards weekblad. Op de foto v.l.n.r.: Trees, Emelien, Lindy en Vere’. (Foto: Marit Lemmens fotografie).

Gastspreker Gastspreker is Loes van de Laar

van Mantelzorg Verlicht. Dit steunpunt is er ter ondersteuning van mantelzorgers en biedt praktische en emotionele ondersteuning om ervoor te zorgen dat zij niet overbelast raken. Zo geeft Van de Laar handreikingen aan mantelzorgers zodat zij de juiste weg weten te vinden om hun moeilijke taak te vervullen, zonder overbelast te worden. Gratis toegang Het Alzheimer Café Valkenswaard/Waalre is gevestigd in café/ zaal De Dommelstroom aan de Bergstraat 32 in Dommelen. Het programma duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur, de toegang is gratis. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend.


WIJ MAKEN U BLIJ MET ZOVEEL SINT LEKKERNIJ! Valkenswaard | Handwerkstraat 10b | 040-2014736

Aalsmeer

Alphen

Amstelveen

Amsterdam

IN

Wij zien u graag in onze

Wij zien u graag in onze prachtige winkel. prachtige winkel

Manon Grand Moda Manon Grand Moda

Emmeloord

Hoogvliet

Valkenswaard

MANON GRAND MODA

De najaarscollectie nieuwe najaars is De nieuwe collectie is binnen we binnen en we hebben nog en hele hebben nog hele mooie mooie sale aanbiedingen. sale aanbiedingen.

MAAK VAN PLUSSIZE MAAK VAN PLUSSIZE UW PLUSPUNT UW PLUSPUNT

www.martinezchocolade.nl

Voor dede vollere Voorstijlvolle stijlvollemode modevoor voor vollere vrouw, komt u naar vrouw, komt u naar MANON GRAND MODA in Eersel.

MANON GRAND MODA in Eersel.

Bij ons kunt u terecht voor maat Bij ons kunt u terecht voor maat 40 t/m 40 t/m 60, met onder andere 60, met onder andere bekende merken bekende merken zoals Yoek, zoals Yoek, Exxcellent, Only-M, Azay, Exxcellent, Only-M, Azay, Pont Neuf en nog meer! Pont Neuf en nog meer! Nieuwstraat 13 5521 CA EERSEL /manon. staal. 334

Als lokale verbinder helpen wij graag mee met het bereiken van jouw doelen! Adverteren Drukwerk & Verspreiding Social Media Huisstijl & Campagnes Websites Tekst & Fotografie

De Lokale Verbinder

www.dasmediacentrum.nl


GEMEENTENIEUWS

VALKENSWAARD 040 - 208 34 44 | gemeente@valkenswaard.nl | www.valkenswaard.nl

COMMISSIEVERGADERING OP 1 DECEMBER Op donderdag 1 december vergadert de commissie vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis aan de Hofnar 15 in Valkenswaard. Deze commissievergadering is openbaar. U kunt de vergadering rechtstreeks volgen via livestream. Bekijk deze op uw computer, tablet of telefoon via webcast: www.valkenswaard.nl/webcast. Spreekrecht Bij een commissievergadering bestaat spreekrecht. Als u gebruik wilt maken van het spreekrecht over een agendapunt van deze vergadering, stuur dan vóór de dag van de vergadering een mailbericht naar raadsgriffier, mevrouw drs. C. Miedema via cobie.miedema@valkenswaard.nl, of neem telefonisch contact met haar op via nummer (040) 2083407.

Op de voorlopige agenda staan onder meer de volgende onderwerpen: • Voorstel over Verordening Nadeelcompensatie • Voorstel over Verordening op de A2 adviescommissie omgevingskwaliteit • Voorstel over 1e wijziging “Verordening op de heffing en de invordering van leges in de gemeente Valkenswaard 2023” • Voorstel over Participatiebeleid Omgevingswet • Voorstel over Adviesrecht bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten onder Omgevingswet • Voorstel over Delegatiebesluit Omgevingswet • Voorstel over Aanwijzen gevallen waarin Verklaring van geen bezwaar (Vvgb) niet is vereist en voorontwerpbestemmingsplannen niet meer ter inzage leggen Zie voor de volledige agenda www.valkenswaard.nl/commissievergadering.

AANPAK ONRECHTMATIG GRONDGEBRUIK EN VERKOOP RESTGRONDEN IN CENTRUM Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard wil het onrechtmatig gebruik van gemeentegrond aanpakken. Gelijktijdig biedt het college restgronden te koop aan. Restgrond is grond waarvan het niet noodzakelijk is dat die eigendom van de gemeente blijft. Als verkoop niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat er kabels en leidingen in de grond liggen, kan de gemeente ervoor kiezen om de grond te verhuren. Verzoeken om restgrond te kopen of te huren worden getoetst aan de uitgiftecriteria. De gemeente heeft voor dit project het bureau Intersolum uit Someren ingeschakeld. Het project wordt per wijk uitgevoerd. Het centrumgebied staat nu op de planning.

Meer informatie Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente www.valkenswaard.nl/restgrond Bewoners kunnen ook contact opnemen met de projectleider, Theo Thijssen. Theo is telefonisch bereikbaar op woensdag en donderdag via het telefoonnummer 040-2083519 of per e-mail theo.thijssen@valkenswaard.nl

OVERZICHT BEKENDMAKINGEN In deze rubriek treft u (een verkorte versie van) de openbare bekendmakingen aan. Wilt u automatisch op de hoogte blijven van berichten over uw buurt? Meld u dan gratis aan voor de e-mailservice ‘Berichten over uw buurt’ en ontvang de bekendmakingen die voor u relevant zijn wekelijks in uw e-mail. Meer informatie vindt u op www.valkenswaard.nl/bekendmakingen.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende bezwaar maken tegen besluiten. Het bezwaarschrift moet binnen de termijn van zes weken worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10100, 5550 GA Valkenswaard of via de website: www.valkenswaard.nl/bezwaar. De termijn gaat in één dag nadat de vergunning/ beschikking aan de aanvrager is verzonden.

Let op: een ingekomen aanvraag voldoet niet automatisch aan alle vereisten. De beoordeling van een aanvraag vindt na de publicatie plaats.

Beschikking uitschrijving BRP 10 november 2022 Onderstaande personen hebben niet voldaan aan de verplichting om binnen vijf dagen na adreswijziging of binnen vijf dagen voor vertrek naar het buitenland hiervan schriftelijk aangifte te doen bij het college van burgemeester en wethouders van de woongemeente. Artikel 3:41 lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht geeft de gemeente de mogelijkheid om de beschikking ‘Vertrokken BRP Onbekend Waarheen’ te publiceren als de bekendmaking niet kan geschieden door toezending. De volgende personen zijn uitgeschreven uit Voorletter(s) en naam Geboortedatum R.J.W. Gennissen 04-03-1991 Â. M. Canilhas Borges 30-01-1978

de Basisadministratie Personen. Adres Uitschrijfdatum Keersopperweg 11, 5551 XE 04-10-2022 Beelmanstraat 27, 5554 CJ 27-09-2022

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet binnen de termijn van zes weken gemotiveerd worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10100, 5550 GA Valkenswaard. De termijn gaat één dag na deze publicatie in.

Reguliere procedure beschikking Maastrichterweg 144

van de gemeente. Wilt u stukken in het gemeentehuis komen inzien? Neem dan contact op met de gemeente voor het maken van een afspraak. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer J. Aarts van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, telefoonnummer (088) 3690369. Heeft u direct belang bij dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit schriftelijk een bezwaarschift hiertegen indienen. Uw gemotiveerde bezwaarschrift kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10.000, 5554 DA Valkenswaard. Het bezwaarschrift moet u het volgende opnemen: uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden(en) van uw bezwaar. U moet het bezwaarschrift ook ondertekenen. De beschikking treedt in werking met ingang van de dag na haar bekendmaking. Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Het is daarom mogelijk om gelijktijdig met of na het indienen van een bezwaarschrift een voorlopige voorziening te vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost- Brabant, Postbus 90125, 5200 MA ‘s-Hertogenbosch. Voorwaarde om een dergelijke voorlopige voorziening te vragen is dat er sprake is van een spoedeisend belang.

Het college van burgemeester en wethouders heeft een vormvrije m.e.r.-beoordelingsnotitie ingevolge de Wet milieubeheer, een aanvraag voor een omgevingsvergunning beperkte milieutoets ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en een melding Activiteitenbesluit milieubeheer ontvangen voor een rundvee- en paardenhouderij in combinatie met akkerbouw activiteiten, gelegen aan Maastrichterweg 144 te Valkenswaard. Deze betreffen het wijzigen en veranderen van de bestaande inrichting.

Een melding in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer betreft uitsluitend een kennisgeving. Er is geen mogelijkheid om tegen een melding bezwaar te maken.

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet milieubeheer besluiten dat geen milieueffectrapportage hoeft te worden opgesteld en dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht besluiten de vergunning te verlenen.

Reguliere procedure beschikking Hoeverdijk 78-80

De mededeling, aanvraag, melding, de beschikking en de bijbehorende stukken liggen vanaf 23 november tot en met 21 december 2022 ter inzage bij de gemeente Valkenswaard. Voor locatie, tijdstippen en dagen waarop u de stukken in kunt zien, verwijzen wij naar de website

gemeente_valkenswaard

Aan deze procedure is een kenmerk gekoppeld. U dient bij correspondentie dit kenmerk te vermelden. Kenmerk: Z-2022-002165/ Z 2022-277516

Het college van burgemeester en wethouders heeft een aanvraag voor een vergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ontvangen van Maatschap Rijkers – van der Heijden, gelegen aan Hoeverdijk 78-80 te Valkenswaard. De aanvraag betreft een omgevingsvergunning beperkte milieutoets wegens het veranderen van een varkens- en stierenhouderij in een paarden- en stierenhouderij.

GemeenteValkenswaard

@_Valkenswaard

gemeente-valkenswaard


GEMEENTENIEUWS

VALKENSWAARD 040 - 208 34 44 | gemeente@valkenswaard.nl | www.valkenswaard.nl

Omgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de vergunning verlenen. De aanvraag, de beschikking en de bijbehorende stukken liggen vanaf 16 november 2022 tot en met 28 december 2022 ter inzage bij de gemeente Valkenswaard. Voor locatie, tijdstippen en dagen waarop u de stukken in kunt zien, verwijzen wij naar de website van de gemeente. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer L. van de Kerkhof van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, tel. (088) 369 488. Heeft u direct belang bij dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit schriftelijk een bezwaarschift hiertegen indienen. Uw gemotiveerde bezwaarschrift kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard, Postbus 10.100, Valkenswaard. In het bezwaarschrift moet u het volgende opnemen: uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden(en) van uw bezwaar. U moet het bezwaarschrift ook ondertekenen. De beschikking treedt in werking met ingang van de dag na haar bekendmaking. Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Het is daarom mogelijk om gelijktijdig met of na het indienen van een bezwaarschrift een voorlopige voorziening te vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost- Brabant, Postbus 90125, 5200 MA ‘s-Hertogenbosch. Voorwaarde om een dergelijke voorlopige voorziening te vragen is dat er sprake is van een spoedeisend belang.

Aangevraagd • Zaak 2022-304965, aanbouw achterkant woning, Akkerstraat 16 • Zaak 2022-305512, plaatsen windschermen, Markt 14 Verleend • Zaak 2022-288471, bouwen aanbouw met garage, Daalderhof 27 • Zaak 2022-258246, gevelwijziging (vervangen drie kozijnen), Keersop 32 • Zaak 2022-289092, plaatsen van dakkapel aan voorzijde, Crocuslaan 22 • Zaak 2022-295689, verbreden uitweg aan de Haagstraat achterzijde Eindhovenseweg 117, Haagstraat ong. sectie A 2730 • Zaak 2022-290362, volledig bewonen al dan niet gecombineerd met dienstverlening, Dommelseweg 20 Uitgebreid verleend • Zaak 2022-277516, OBM inclusief vormvrije M.E.R en melding activiteitenbesluit, Maastrichterweg 144 • Zaak 2022-227245, OBM inclusief vormvrije M.E.R. beoordeling voor een rundvee- en paardenhouderij, Hoeverdijk 78-80 Geweigerd • Zaak 2022-284802, wijzigen badkamerraamkozijn en plaatsen van een houten schutting, Ch. Ruijs de Beerenbrouckstraat 37 • Zaak 2022-291125, plaatsen schuifpoort, Helenadal 36

Aan deze procedure is een kenmerk gekoppeld. Kenmerk: HZ_BMER-2021-10876/D-2022-048670/ Z 2022-227245. U dient bij correspondentie dit kenmerk te vermelden.

Evenementenvergunning

Kennisgeving verlenging beslistermijn • Zaak 2022-287336, realiseren B&B met stal, Koetsmuseum Molenstraat 200 De beslistermijn wordt verlengd in verband met een zorgvuldige besluitvorming. Door dit besluit is de nieuwe uiterste beslisdatum 15 januari 2023. • Zaak 2022-288496, bouwen aanbouw slaapkamer, Norbertusdreef 1 De beslistermijn wordt verlengd in verband met een zorgvuldige besluitvorming. Door dit besluit is de nieuwe uiterste beslisdatum 27 december 2022.

gemeente_valkenswaard

Met D.O.E. naar Dickens Festijn BORKEL EN SCHAFT - D.O.E. (Dames Onder Elkaar) brengt zaterdag 10 december een bezoek aan het Dickens Festijn in Deventer. De bus vertrekt om 09.00 uur vanaf het het Mgr. Kuijpersplein in Borkel en Schaft. In Deventer aangekomen is iedereen de gehele dag vrij om te genieten van al wat het Dickens Festijn te bieden heeft. De terugreis is om 17.00 uur en twee later us de bus weer terug in Borkel en Schaft. De entree van het Dickens Festijn is gratis. Eten en drinken op deze dag is voor eigen rekening. De kosten voor de bus bedragen 28 euro per persoon.

Aangevraagd • Zaak 2022-304601, MTB tocht De Rode Haen 15 oktober 2023, Valkenswaard • Zaak 2022-305675, carnavals optocht 19 februari 2023, Valkenswaard Valkenswaard, 23 november 2022 het gemeentebestuur van Valkenswaard, de secretaris, de burgemeester, drs. W.J.S.A. Weeterings MBA

GemeenteValkenswaard

@_Valkenswaard

Donjo zoekt nieuwe leden voor uniek project REGIO - Gemengd koor Donjo is op zoek naar nieuwe leden en dan met name sopranen en bassen. Het koor werkt momenteel met veel enthousiasme aan een uniek project, waarin liedjes over Eindhoven centraal staan. Het is een eigen productie, met teksten van de Eindhovense dichter Ruud van Neerven op muziek van componist/arrangeur/dirigent Gerard de Graaf. Het koor werd in 1970 opgericht in Eindhoven en staat sinds 2008 onder leiding van Gerard de Graaf. Het is een enthousiast en

drs. A.B.A.M. Ederveen

gemeente-valkenswaard

Eerste jeugdlintje voor 15-jarige Naomi Harzé

gezellig zangkoor met 43 leden. De repetities zijn op donderdag van 20.15 tot 22.00 uur in wijkcentrum FAB28 aan de Fabritiuslaan 28 (Stratum) in Eindhoven). Geïnteresseerden zijn van harte welkom om een repetitie bij te wonen; stuur een mail naar bestuur@donjo.nl. Meer informatie over het koor is te vinden op de Facebookpagina of de website: https://www.facebook.com/ DonjoEindhoven?ref=hl www.donjo.nl

Naomi Herzé en wethouder Rens Pijnenburg. Voor 1 december Aanmelden kan tot 1 december bij Diny Schenkels viatel.nr.: 06-46203895 of via e-mail DOEBenS@hotmail.com. De aanmelding is definitief als het bedrag is ontvangen op de D.O.E.-bankrekening: NL28RABO.0108.2023.72.

VALKENSWAARD - Naomi Harzé (15) is de eerste inwoonster van de gemeente Valkenswaard die het gemeentelijke jeugdlintje ontvangt. Naomi zet zich sinds groep 8 zeer actief in voor haar wijk. Zij is begonnen in de kinderwijkraad van Het Gegraaf. Inmiddels is zij uitgegroeid tot een volwaardige vrijwilliger. Zo zet zij zich onder

andere in voor de buurttuin, voor de selfiewand, voor Halloween, helpt mee met knutselmiddagen, met opschoondagen in de wijk en nog meer. Naomi kreeg het lintje zaterdag uitgereikt.


7

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 23 november 2022

Ambulancepost officieel in gebruik genomen LEENDE - De officiële opening liet door corona flink op zich wachten, maar onlangs is de nieuwe ambulancepost in Leende alsnog officieel in gebruik genomen. Het gebouw vervangt de oude locaties in Valkenswaard en Maarheeze.

bord aan de oude locatie aan De Vest in Valkenswaard. Ellen Jeurissen: “De huiskamer is een belangrijke plek voor onze mensen. Onze medewerkers zijn hier vaak, ook ’s nachts. Het is ook een ruimte waar ze met elkaar kunnen sparren of na een uitruk kunnen napraten.”

Door Roy de Leijer De nieuwe ambulancepost aan het Biesven in Leende, op een steenworp afstand van de autosnelweg A2, is nu bijna drie jaar in gebruik. Op vrijdag 11 november stonden Ellis Jeurissen, directeur GGD Brabant-Zuidoost en de burgemeester van HeezeLeende, Paul Verhoeven, samen met raadsleden, bouwpartners en gebruikers, uitgebreid stil bij de ingebruikname van het bijzondere gebouw. Zij kregen voor het eerst na alle eerdere coronamaatregelen een rondleiding bij de ambulancepost.

Vijf ploegen zorgen dat post 24/7 is bemand Bij de ambulancepost werken een dertigtal mensen. Vijf ploegen zorgen ervoor dat de post 24 uur per dag is bemand. Het nieuwe gebouw werd vlak voor de uitbraak van de coronapandemie in

Speciale uitrit De ambulancepost ligt naast de brandweerkazerne in Leende. De hulpdiensten maken gebruik van een speciale uitrit die bijna direct bij de autosnelweg A2 uitkomt, zodat ze snel ter plaatse zijn bij incidenten. In het gebouw is ruimte voor vijf ambulances. Op dit moment zijn er vier parkeerplaatsen bezet.

De hulpdiensten maken gebruik van een speciale uitrit

Het kantoorgedeelte van de nieuwe ambulancepost in Leende. gebruik genomen. “Dat zorgde meteen voor een hectische start”, vertelt Jeurissen. Trots Jeurissen is trots op de nieuwe ambulancepost. Bij de bouw van het nieuwe onderkomen, een ontwerp van Verheijen en Smeets architecten in samenwerking met BouwAdvies Beerkens, is gebruik gemaakt van duurzame materialen. Het gebouw, dat onder meer

Back to the Country met Dick van Altena en Savannah

is voorzien van zonnepanelen, is energieneutraal. Door de toepassing van een zogenaamd houtskeletbouw, zijn zowel de wanden als de daken geïsoleerd met ‘natuurlijke’ houtvezels. Jeurissen: “Duurzaamheid is een belangrijk thema geweest in het bouwconcept. Onze collega’s zijn erg tevreden over de ambulancepost. Het is praktisch ingedeeld en heeft een prettig binnenklimaat.”

De realisatie van de ambulancepost heeft 1,4 miljoen euro gekost. Gemeente Heeze-Leende heeft dit voor haar rekening genomen en blijft ook eigenaar van het pand. De GGD Brabant-Zuidoost huurt het gebouw voor een periode van veertig jaar. Huiskamer De ambulancepost is voorzien van een compleet ingerichte huiskamer. In de ruimte herinnert een

– Advertorial –

Lezing Oriënt-Express en andere activiteiten tijdens speciale Duizend-en-een-Museumnacht Heb je zin in een bijzonder uitje? Kom dan op vrijdagavond 25 november tussen 19.00-22.30 uur naar het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard! Op deze speciale avond staat het museum namelijk in het teken van Duizend-eneen-nacht. Er zijn verschillende activiteiten voor alle leeftijden.

Back to the country, met Dick van Altena en Savannah, komt naar Theater De Hofnar in Valkenswaard. (Foto: Studio 01) VALKENSWAARD - Countryband Savannah en solist Dick van Altena maken het dozijn vol met Back to the country – Part 12. Ze hebben voor deze concertreeks weer een aantal mooie nummers uitgekozen, van echte countryklassiekers tot onbekende pareltjes. Deze brengen ze op vrijdag 2 december in Theater De Hofnar in Valkenswaard. Populaire songs worden afgewisseld met een onbekend juweeltjes. Tevens schuwen ze niet om op gepaste momenten de countrygrenzen lichtelijk te overschrijden met aanverwante muzieksoorten uit de sixties. Savannah staat al decennialang aan de Europese countrytop, Dick van Altena was voorman van de fameuze band Major Dundee. Met deze nieuwste, sprankelende muziektheaterproductie

maakt de 7-koppige cast het dozijn vol. Kaarten De kaartverkoopbalie in Theater De Hofnar in Valkenswaard is doordeweeks geopend van 13.00 tot 17.00 uur en bereikbaar via 040-2074010 en per mail via kaartverkoop@hofnar.nl. Voor meer informatie of het direct bestellen van kaarten: www.hofnar.nl.

112-plein De komende 40 jaar verhuurt de gemeente Heeze-Leende het gebouw aan GGD Brabant-Zuidoost. Tegenover de ambulancepost wordt een regionale politiepost gebouwd, zodat er in de toekomst een heus 112-plein ontstaat. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. De politiepost wordt volgens dezelfde principes gebouwd. Het blijft eigendom van de gemeente en wordt verhuurd,

• Om 19.00 uur beginnen we voor de allerjongsten met het voorlezen van sprookjes uit Duizend-en-een-nacht. • Om 20.00 uur geeft Arjan den Boer (publicist geschiedenis, architectuur, spoorwegen en affiches) een lezing over de rijke historie van de Oriënt-Express aan de hand van reclameaffiches. • Zaklamp-rondleidingen door de expo ‘Uit het wonderland: de magie van het Oosten’. • Oosterse muziek, thee en snacks.

• Drukdemonstraties in het museumatelier. • Ook is er een speurtocht en een waarzegster. En meer! Praktische informatie • Locatie: Nederlands Steendrukmuseum, Oranje Nassaustraat 8c 5554 AG, Valkenswaard. • Openingstijden 1001 Museumnacht: vrijdag 25 november van 19.00 – 22.30 uur. • Entree 1001 Museumnacht: kinderen t/m 12 jaar €2,50 (onder begeleiding) | 13 t/m 17 jaar €7,50 | volwassenen €12 (of Museumkaart + toeslag €5 euro). • Kom je in een sfeervolle 1001-nachtoutfit, dan krijg je korting! Tickets en meer informatie: www.steendrukmuseum.nl


ACTIE

Peel™ en Kokon™

RELAXFAUTEUILS

Siersteek Artisan

LEDER OF STOF / MAATWERK / STA-OP-STOELEN

nu met gratis voetenbank

Deze ar ad leverba Uit voorra

:

In small -medium - large Snel leverbaar Binnen 1 week in huis Combinatie stof x leder mogelijk

Nu met gratis poef

Relaxfauteuils

- op maat - in stof - in leder - persoonlijk advies

• Altijd een eerlijk advies. • Pasmodel aanwezig. • Zeer ruime keuze

ACTIE

Poefmodel Forte of Fine

selectstore

Heeft u géén vervoer? Neem contact op en dan halen en brengen wij u. MEER DAN 100 MODELLEN IN ONZE SHOWROOM

uw WONINGINRICHTER

Maandag t/m zaterdag geopend

Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 www.profita.nl

Ma. v.a. 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur

BEDDENSPECIAALZAAK KASTEN

MATRASSEN

BEDBODEMS

LEDIKANTEN

BOXSPRINGS

*

SLAAPKAMERS

ONAFHANKELIJK SLAAPADVIES VOOR DE BESTE NACHTRUST

Promoset Treca Paris Edition Spéciale boxspring vanaf € 5.595,-Actie: Pullman Express boxspring Leeds:

15% Black Friday voordeel

Inleveren is opleveren

nu € 2.699,-- (vast) nu € 4.049,-- (verstelbaar)

Je oude matras is geld waard. Zelfs als het geen Auping is. Lever ‘m bij ons in voor recycling en ontvang 15% voordeel op ons hele assortiment. Een beetje voordeel voor jou én voor de wereld.

Maandag t/m zaterdag geopend Ma. v.a. 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur

uw WONINGINRICHTER Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 www.profita.nl


9

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 23 november 2022

Informatiebijeenkomst over behandelingen bij obesitas REGIO - Het obesitascentrum van Máxima MC houdt woensdag 30 november een informatiebijeenkomst op locatie Eindhoven. Tijdens de avond staan de behandelmogelijkheden bij ernstig overgewicht centraal. Het team van het obesitascentrum geeft uitleg over de verschillende behandelingen bij obesitas. Ook is er veel ruimte om vragen te stellen aan het team, dat bestaat uit een casemanager, chirurg, fysiotherapeut, psycholoog en diëtist. De avond is bedoeld voor iedereen die meer wilt weten over de behandelmogelijkheden bij obesitas. Uiteraard mag u iemand meebrengen. Deelname is gratis. De informatiebijeenkomst wordt

gehouden op woensdag 30 november van 18.30 tot 19.30 uur in Máxima MC, locatie Eindhoven aan de Ds. Th. Fliednerstraat 1. Het routenummer is 081 (begane grond). Aanmelden Graag aanmelden via mail naar obesitascentrum@mmc.nl, met als onderwerp ‘informatiebijeenkomst’. Geef uw naam door en met hoeveel personen u komt.

Een schematekening van hoe een gastric bypass er uit ziet na de operatie (Bron: Consumed)

Activeer DigiD VALKENSWAARD - Bij de overheid kun je veel zaken via internet regelen. Omdat dit om belangrijke zaken gaat moet je jezelf op internet kunnen identificeren. Dit betekent dat de overheid kan zien dat jij het echt zelf bent. Daarvoor maakt de overheid gebruik van DigiD; Digitale Identiteit. Met je DigiD kun je (veilig) inloggen op websites van de overheid, zoals de gemeente, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de Politie en de Belastingdienst. Je kunt DigiD ook gebruiken voor jouw ziekenhuis, apotheek en/of zorgverzekering. Het is ook mogelijk om iemand te machtigen. Als je iemand machtigt, dan geef je toestemming aan die persoon om met zijn eigen DigiD zaken voor jou te kunnen regelen.

Doneer een jong boompje REGIO - Meer Bomen Nu houdt zondag 27 november een landelijke doneer-een-zaailing-dag. Op honderden locaties in het land kunnen zaailingen worden ingeleverd, ook in Valkenswaard. In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die te weinig licht krijgt of ongewenst is. Meer Bomen Nu roept alle Nederlanders op om deze zaailingen en stekken te verzamelen uit eigen tuin en te brengen naar één van de inleverlocaties. Vrijwilligers zorgen dat ze een goed plekje krijgen. Hoe werkt het? Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. In een achtertuin is vaak geen ruimte voor al die zaailingen om een volwassen boom of struik te worden. Meer Bomen Nu roept daarom iedereen op om zaailingen en stekken uit eigen tuin naar één van de vele inleverpunten te brengen. Vrijwilligers planten ze vervolgens op een geschikte locatie, waar ze wel kunnen uitgroeien. Zo plant Nederland samen één miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit. - zaailingen: zoek in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee

Meer Bomen Nu wil dit jaar 1 miljoen bomen in Nederland planten. Hiervoor kunt u zaailingen en stekken inleveren op 27 november. te geven; - stekken zijn ook welkom. Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken. Grote kans dat er een nieuwe boom/struik opkomt. - vlier, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 cm en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen (vlinderstruik kan pas later in het seizoen); - populier/wilg: schuin afzagen of knippen, liefst 2-3 meter lang, want bij het planten gaan deze minimaal 50 cm in grond; - afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken); - In potten hoeft niet, de zaailin-

gen worden bij ontvangst direct ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd. - voorzie de stek of zaailing van een label met de soortnaam erop. Inleveren kan op zondag 27 november tussen 14.00 en 16.00 uur op het adres: Poterseind BR04, 5556 WH Valkenswaard. Kijk voor alle inleverpunten op: www.meerbomen.nu/doneereenzaailing Meer Bomen Nu is een landelijke samenwerking om dit jaar 1 miljoen kansarme jonge bomen en planten een nieuwe plaats te geven op kansrijke plekken.

Santa Maxima Motorrit door regio REGIO - Santa Maxima is een platform dat geld inzamelt voor Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Zij doen dit door middel van een mooie route op de motor verkleed als kerstmannen en vrouwen. Het enige doel is tijdens de circa 100 kilometer lange motorrit aandacht te trekken voor het goede doel en hiermee veel donaties op te halen. Dit jaar wordt de motorrit verreden op zaterdag 10 december. De motorrijders vertrekken vanaf Motorport Veldhoven waarna ze doorrijden naar Eindhoven, Son en Breugel, nog een keer Eindhoven, Aalst, Waalre, Valkenswaard waar een pauzestop is bij Café De Bel aan de Markt. Daarna gaat de rit richting Leende, Heeze, Geldrop, Helmond, Aarle-Rixtel, Lieshout en eindigen bij motorpoint in Beek en Donk. Verzamelen is op 10 december vanaf 10.00 uur bij motorport

Veldhoven. Het vertrek staat gepland voor 11.00 en dan gaat het richting de pauzestop in Valkenswaard. De verwachtte aankomst in Valkenswaard zal rond 13.00 uur zijn. Na een uurtje wordt er om 14.00 uur weer vertrokken richting het eindpunt in Beek en Donk waar de verwachtte aankomsttijd zo tussen 16.00 en 17.00 uur zal zijn. Inschrijven Inschrijven voor de Santa Maxima Motorrit kan via de eventpagina

Hulp bij aanvragen Een DigiD aanvragen kan via www.digid.nl. Heb je hier hulp bij nodig? In de gemeente Valkenswaard heeft de bibliotheek aan de Hofnar 12 een informatiepunt digitale overheid (IDO). Je kunt hier terecht tijdens openingstijden voor al je digitale vragen. Je hoeft geen afspraak te maken. De hulp is gratis, ook als je geen lid bent. Een beeld van verzamelde deelnemers aan de motorrit tijdens een eerdere editie.

Kerstmannen- en vrouwen op motoren trekken veel aandacht en daarmee aandacht voor het goede doel. op Facebook: www.facebook. com/events/1305362146872526/ Santa Maxima Nederland Minko van Es uit De Rijp en Arno van Kampen uit Abbekerk uit Noord-Holland hebben het platform Santa Máxima Nederland opgericht. Zij hebben zich ten doel gesteld zoveel mogelijk geld op te halen voor de afdeling ‘verblijf en activiteiten’ van het Prinses Máxima centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dit doen ze door op verschillende manieren geld in te zamelen. Door als kerstman op de motor een tourrit te rijden creëren ze aandacht voor hun platform. In 2020 hebben zej dankzij vele donaties 13.222 euro weten op te halen en in 2021 was dit maar

liefst 16.650 euro. Meer informatie is te vinden op: www.maximaalinactie.nl/team/ santa-maxima-nederland Het Prinses Máxima Centrum is geen gewoon ziekenhuis, maar een onderzoeksziekenhuis. Alle kinderen met kanker in Nederland worden hier behandeld. Daarmee is het Prinses Máxima Centrum het grootste kinderkankercentrum van Europa. Ruim 450 onderzoekers en 900 zorgprofessionals werken nauw samen met Nederlandse en internationale ziekenhuizen aan betere behandelingen en nieuwe perspectieven op genezing. Jaarlijks krijgen?ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte.


BLACK WEEK BIJ BERRY BIKES OP NIEUWE VOORRAAD FIETSEN

GEEN BTW!

E-BIKE, TRANSPORTFIETSEN, ATB, RACEEN STADSFIETSEN... ALLEMAAL: BTW WEG ERMEE!

ACTIE LOOPT T/M 30 NOVEMBER 2022

MOLENSTRAAT 57 • VALKENSWAARD • 040 - 20 18 890 • BERRYBIKES.NL


11

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 23 november 2022

De mooiste lezersfoto’s van deze week Het is volop herfst met zelfs af en toe een beetje nachtvorst. We zien dat ook aan de foto’s die de lezers naar de redactie sturen. Een selectie uit de vele inzendingen. Heeft u een liggende (landscape)) foto die u wilt delen met de lezers van het Valkenswaards Weekblad? Stuur deze met een korte tekst en in het originele formaat (minimaal 800 Kb) naar: valkenswaard@dasmediacentrum.nl

Koraalzwammetje (Foto: Elise Jurriens)

Paddenstoelen (Foto: Anny van Thoor)

Pompoenen (Foto: Gerrie van Daal)

Grote parasolzwam (Foto: Lia van Veldhoven)

Standerdmolen Bergeijk (Erik Eshuijs)

Vliegenzwammen (Foto: Marja Creemers)

Reiger in ochtendzon (Foto: Frank v.d. Lans) Brabants landschap (Foto: Sandra Bierens)


Familieberichten

Afscheid nemen

Van iemand houden is gemakkelijk. Iemand missen is moeilijk. Iemand vergeten is onmogelijk.

begint bij vasthouden wat je lief is.

Na een goed leven en een korte strijd is overleden onze lieve moeder en oma

Anja Hertroijs, Barbara Kolen, Sarah van Hout-Trienekens

Maria (Mieke) Janssen-van Erum

Bergstraat 17, Valkenswaard | 040 201 7513 Felix Timmermanslaan 2, Eindhoven | 040 221 2550

echtgenote van

www.vdstappen.nl

Janus Janssen † ‘Net geen benske’ – ze werd 95 jaar Louis Jeroen en Angelique Esther en Richard Liesbeth en Paul Karlijn en Dave Dirk en Marieke en achterkleinkinderen Valkenswaard, 20 november 2022 Correspondentieadres: Van der Stappen uitvaartverzorging T.a.v. Familie Janssen Bergstraat 17, 5551 AW Dommelen Graag nodigen wij u uit om samen met ons afscheid te nemen van ons moeder op zaterdag 26 november om 10.30 uur in de H. Martinuskerk aan de Bergstraat in Dommelen. Aansluitend zullen we haar begeleiden naar haar laatste rustplaats bij ons pap op begraafplaats Eikenhof aan de Sil in Valkenswaard.

Els Uitvaartzorg aandacht en stijlvol eerbetoon

Ons moeder is thuis. Wilt u nog persoonlijk afscheid van haar nemen neem dan even contact op met 06-29391340.

Persoonlijke dienstverlening ongeacht óf en waar u verzekerd bent Waalre, Aalst, Eindhoven, Valkenswaard en omstreken

Edith Kloppers 06-53 280 076

edith@elsuitvaartzorg.nl | www.elsuitvaartzorg.nl Overlijden melden? Bel dag en nacht 088-2140400

ruiswo ordpuz z el

eenkomt afscheid inwoord er in het balkje? precies zoals u het wilt

AAL: 1 scheepswerkplaats, 4 Midden en Kleinbedrijf (afk.), 6 met medewerking van (afk.), 12 inwisseling, 14 peddel, 16 ziener, il van, 19 rapiditeit, 20 oude maat, 22 Business Software Alliance aakstukverplaatsing, 25 uitheems café, 27 traag, 29 opgewekt, 31 3 vader, 34 maximale hoeveelheid, 36 morsdoekje, 38 appartement, vervoer (afk.), 40 persoonlijk voonaamwoord, 41 uitwisseling, n scherp, 45 vogel, 47 beeltenis, 49 traject, 51 bergplaats, 52 , 53 babbelaar, 54 voornamelijk (afk.), 56 in geheime zitting (afk.), uziekterm, 61 mankement, 62 grappige filmgebeurtenis, 63 kasteel, nd, 68 hemorroïde, 69 uit naam van, 70 straat (Fr.), 71 vertraging rk, 72 Europeaan, 73 Nederlandse Aardolie Maatschappij (afk.).

: 1 inzinking, 2 besmet, 3 zendgemachtigde, 4 gerecht, 5 klap, and, 8 bordspel, 9 vent, 10 visagie, 11 waterdier, 13 vliegende ag, 17 tegen elk aannemelijk bod (afk.), 18 naar de kant, 20 visnet, ling, 22 bijzonder tijdelijk kader (afk.), 24 doorgangsheffing, Anita Vos-van de Voort ge last, 28 redelijkheid, 30 briefaanhef, 32 uitgestotene, 35 36 sneeuwlat, 37 blik, 43 ten name vanu natuurlijk (afk.), 44zelf. onder andere Hoe uw uitvaart er later uitziet bepaalt dzijde (afk.), 48 schenking, 49maken spon, van 50 meisjesnaam, 52 bladzijde, Wij helpen u graag bij het persoonlijke keuzes. , 57 poel, 58 plant, 60 Mountain Bike (afk.), 62 stuf, 63 Verenigde Onze ervaren uitvaartverzorgers kunnen u meer vertellen epublieken (afk.), 64 mager, 66 slaghout, 67 standaard voor mobiele over mogelijkheden waar u misschien zelf niet aan denkt en onie. helpen met zaken die u moeilijk vindt. Samen geven we uw afscheid vorm zoals u week het wilt.26: Winnaar

Johan uit Deurne U bent bij onsVerberne altijd welkom voor een open gesprek. Ook als u niet of ergens anders verzekerd bent.

Puzzelservice / Persbelangen / P0567 1

2

3

K r ui sPuzzelservice wo o rd p u z/ Persbelangen zel / P1268 4

5

6

7

8

HORIZONTAAL: 5 1 2 3 4 114 krachtig, 5 plaats in 15 Saoedi-Arabië, 9 bijbelse 13 naam, 13 plasbak, 14 op 17 18 welke tijd, 15 staatsiekle16 15 ding, 16 muziekinstrument, 18 staat in de VS, 20 21 19 20astatium (afk.), 21 19 20 Europese hoofdstad, 24 25 23 waarmerk, 24 iedere, 23 24 26 reis, 27 vertegenwoor30 31 29 diger van een sportbond, 29 straat (Fr.), 30 specerij 37 35 27 28 29 30 36 31 van kurkuma, 33 kunst (Lat.), 35 derhalve, 37 39 klepper, 38 zwaardwal35 36 vis, 39 proefversie, 40 41 42 43 bijwoord, 41 ongewenste reclame e-mail, 43 37 50 49 dichtkunst, 47 nep, 49 buidel, 50 landbouwvoer53 54 tuig, 39 52 bittere lichaam40 41 42 43 vocht, 53 onbeweeglijk, 58 59 60 55 dicht, 56 tafelbedien4758 ingezonden 48 de, 66 64 65 mededeling (afk.), 59 bijwoord, 62 decagram 69 49 (afk.), 64 naastwonende, 66 rekening, 67 paradijs, 72 71 69 hel, 70 lid van een 51 52 53 54 55 56 57 bepalde kloosterorde, 71 © Persbelangen P1268 zeer dom, 72 hemelgeest, 73 62scheikundige stof. 63 VERTICAAL: 165 meerstemmig muziekstuk, 2 redenaar, 3 groef, 4 pias, 5 schoonheidskoningin, 6 land in 68 Afrika, 7 oude munt, 8 mentaliteit, 9 geboeidheid, 10 nieuw (Lat.), 11 staat in de VS, 12 rijstbrandewijn, 17 kleur, 21 methylethylketon (afk.), 22 kloosteroverste, 25 bergplaats,

© Persbelangen

9

6

7

8

10

11

16

9

12

10

11

12

14

19

17

18 23

2222 26

25

26

27

28

32

33 38 32

34

33

34

40 44

55

45

47

46

44

45

51

38

56

57

46

48 52

62

61 67 70

50

49

63

68

Sudoku73 WINSPEL

58 59 WEEK 60 2561 OPLOSSING

4 6 5 1 8 9 3 7 2 64 9 7 8 3 5 2 4 6 1 3 1 2 4 7 6 8 5 9 266 11 59 46 37 57 29 72 67 48 69 10 15 7 3 1 8 2 4 5 9 6 8 61 5opzet, 9 7 6 3 1 2 4 63 tegen, 65 vliegende 28 versperring, 29 rivier in 69 70 projectieplaatje. Nederland, 31 dwangbevel, 2 schotel, 4 6689 1 5 7 8 3 32 Filipijnse taal, 34 slagwapen, 6 8 3 5 9 1 2 4 7 36 iep, 38 tussenwerpsel, Winnaar van vorige week: P0567 7 de 6 4 8 9 3 5 42 kleingeld, 44 tekening, 45 1 2Mevr. Hollander uit Geldrop beeltenis, 46 gezellige maaltijd, 5 9 4 2Proficiat! 3 7 6 1 8 48 zware takel, 50 bospad, 51 garde, 54 bijdehand, 57 haag, 58 vogel, 60 jeugdpuistjes,

DE Winwoord: WINNAARMUZIEKSCHOOL VAN WEEK 25 IS: José van Loon

60 op 21 27 39 20 met66 10 44 Uw70 oplossing een briefkaart of via 44 de e-mail, naam-40 en adresgegevens moet bij ons binnen zijn vóór maandag 9.00 uur: Das Mediacentrum, Stationsstraat 103 5751 HD Deurne oplossing op een briefkaart of via de e-mail, met naam- en adresgegevens moet bij onspuzzel@dasmediacentrum.nl binnen zijn vóór maandag 9.00 uur: De winnaars krijgen een GRATIS diner voor 2 persoDas Mediacentrum, Stationsstraat 103 5751 HD Deurne puzzel@dasmediacentrum.nl nen te besteden bij Grieks specialiteiten restaurant krijgt een GRATIS diner voor 2 personen te besteden bij Grieks specialiteiten restaurantIRODION, IRODION, Bogardeind 17 5664 EA Geldrop Bogardeind 17, 5664 EA Geldrop

KLEURPOTLOOD Bel onsWinwoord: op 040 - 212 98 00 of ga naar monuta.nl/eindhoven.

13

4


Raadhuisstraat 20 5582 JD Waalre

Openingstijden Di–Vr: 09.00–18.00 Zat: 10.00-17.00

% 0 2

p o g n i kort eubels alle

m

black friday week

uitsluitend op 20 t/m 26 november 2022

hof 15 bergeijk


Valkenswaard Nieuwe Waalreseweg 199 | Elke zondag open!

Op alle groene kamerplanten

40% KORTING Aanbieding geldig van vrijdag 25 t/m zondag 27 november 2022

Bezoek onze kerstshow!

Zie voorwaarden in de winkel

BLACK FRIDAY


15

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 23 november 2022

Sp o r t u i t d e re g i o

SV Valkenswaard pakt volle buit in matige wedstrijd MAASBREE - SV Valkenswaard reisde zondag af naar het natte en koude Maasbree voor de wedstrijd uit tegen MVC’19. Daar werd de koppositie nog maar eens extra verstevigd. Want waar directe concurrent VV Brabantia verrassend onderuit ging, pakte SV Valkenswaard wél de volle buit. Al in het begin van de wedstrijd was er een kans voor MVC ‘19. Vanuit een corner kwam de bal terecht in de voeten van de spits van MVC’19 die de bal op goal schoot. Een prachtige redding van keeper Youri Roulaux zorgde ervoor dat de 1-0 werd voorkomen. Hoewel SV Valkenswaard wel duidelijk beter aan de bal was dan MVC’19, kwam het niet echt tot noemenswaardige kansen. In de 26e minuut was daar echter een mooie opgebouwde aanval. Vanuit Menno van Walsem werd de bal doorgepasst naar Sem van Ham die doorpasste naar Jordi van Meurs. Jordi gaf vervolgens een assist aan Menno van Walsem die daarop wist te scoren. Stand 0-1.

SV Valkenswaard is nog steeds ongeslagen

daar de bal onhoudbaar binnen. Zijn zesde goal van deze competitie. Stand 1-2. Daarna kreeg Jordi nog eenmaal een kans. Als doorgebroken speler ging hij richting de goal. Hij werd echter van achteren getackeld door Yannick Muysenberg die, terecht, rood kreeg. De vrije trap die hieruit volgde leverde helaas niks op.

Niet de beste wedstrijd van SV Valkenswaard, maar uiteindelijk zijn het de punten die tellen

SV Valkenswaard-aanvoerder Jordy Maes aan de bal. Vijf minuten voor rust was er, na enig getreuzel in het centrum van de verdediging van SV Valkenswaard, een kans voor MVC’19. Spits Ron van de Kerkhof benutte zijn kans en schoot de bal onhoudbaar laag in de hoek. Meteen daarop was er nog een kans voor Jordi van Meurs maar die schoot

Eindelijk weer overwinning TTV Valkenswaard

Dit weekend vonden bij TTV Valkenswaard de Duo-competitie en Table Stars plaats, speciaal voor de jeugd. VALKENSWAARD - In de uitwedstrijd tegen Flash uit Eindhoven hebben de tafeltennissers van Valkenswaard en 4-6 overwinning behaald. Dit was een opsteker na twee nederlagen op rij. Erwin Duivis was ongenaakbaar en wist driemaal te winnen waarbij goed spel gekoppeld werd aan vechtlust. Ronald Grijseels wist tweemaal duidelijk te winnen maar kwam net te kort tegen de sterk en snel spelende kopman van de tegenstander. Patrick van Moll heeft het hele seizoen al moeite om zijn spel te vinden en wist ook nu met matig spel niet tot winst te komen. Volgende week de laatste wedstrijd waarbij jeug speler Lars van Veenendaal weer zijn opwachting zal maken.

Daarnaast vonden bij TTV Valkenswaard de Duo-competitie en Table Stars plaats. Twee initiatieven waarbij jeugd kennismaakt met het spelen van competitie, op een laagdrempelige manier. Bij Table Stars hebben namens Valkenswaard Jo-Sen Franken en Kayden Rijkers hun wedstrijd met 5-0 gewonnen. Bij de Duo-competitie wonnen Elyas Alamiry en Olaf van Gompel hun wedstrijd met 4-1. Met een goed gevulde zaal en met veel tevreden gezichten kijkt de organisatie tevreden terug op een sportieve zondag.

nipt naast. Stand met de rust 1-1. Matig spel In de tweede helft moest SV Valkenswaard flink aan de bak om ook deze wedstrijd, zij zijn nog steeds ongeslagen, te kunnen winnen. Het spel bleef echter matig, voor beide teams. Ongeveer tien

minuten na rust was er een kans voor MVC’19. De spits kwam een op een met keeper Youri Roulaux maar deze kwam goed uit waardoor een doelpunt achterwege bleef. In de 68e minuut nam Jordi van Meurs op rechts de bal mee richting de achterlijn en schoot vanaf

De laatste minuten bleven spannend. Het lukte MVC’19 echter niet de gelijkmaker te maken. Niet de beste wedstrijd van SV Valkenswaard, maar uiteindelijk zijn het de punten die tellen. De ploeg maakt zich nu op voor het volgende treffen, komende zondag thuis tegen Hoogeloon. Opstelling SV Valkenswaard: Youri Roulaux, Chris Trouwborst, Miro Ioannidis, Jordy Maes, Pieter Maranus, Sander van Riet (Jason van den Dungen), Jordi van Meurs, Mike van Dooren, Ebbe Coenders (Joep Raaijmakers), Sem van Ham, Menno van Walsem (Cas Glaser).

Dommels Boeleke zoekt leden DOM M ELEN - Pétanqueclub Dommels Boeleke in Dommelen is een bij de nationale bond NJBB aangesloten pétanquevereniging. De vereniging beschikt over een mooie accommodatie op het Sportpark Norbertusdreef in Dommelen genaamd ‘De Keet’, met binnen- en buitenbanen. P.C. Dommels Boeleke is op 3 september 1986 opgericht naar aanleiding van de aanleg van twee buitenbanen door Buurtvereniging Oud-Dommelen. Aanvankelijk werd alleen buiten gespeeld, tot de club in een kleuterschool een geïmproviseerde baan mochten opbouwen, waardoor het pétanque ook ’s winters kon doorgaan. Al snel werd een eigen clubgebouw neergezet. Dat bestond uit twee aan elkaar vastgemaakte directieketen en kreeg daarom de naam ‘De Keet’. Tegenwoordig beschikt de club over een mooie accommodatie op het Sportpark Norbertusdreef in Dommelen. De club Momenteel telt de vereniging 50 leden. De leden hebben een speellicentie van de NJBB en kunnen daarmee meedoen aan vele evenementen, zoals de zomercompetitie, de nationale pétanquecompetitie (regionaal) en wedstrijden die door andere verenigingen worden georganiseerd. Ook worden jaarlijks enkele toernooien georganiseerd die toegankelijk zijn voor licentiehouders

Petanque of in de volksmond jeu de boules kan het hele jaar door gespeeld worden (Foto: Pixabay). van de NJBB, waarvan het gezellige Keettoernooi wel de meeste bekendheid geniet. Kennismaken Wilt u wel eens kennis maken met jeu de boules? Dat kan tijdens het wekelijkse Minimix toernooi dat elke vrijdagmiddag plaatsvindt vanaf 13.30 uur. Deze middag is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor niet-leden. De clubavonden zijn momenteel op de dinsdagavonden vanaf 19.00 uur en de wedstrijden beginnen om 19.30 uur. Bij aanwas van de vereniging zullen de donderdagavonden ook (weer) worden opengesteld. Meer informatie Clubhuis De Keet is te vinden

aan de Norbertusdreef 31b in Valkenswaard. Heeft u vragen? Neem via mail contact met het secretariaat: PCDBsecretariaat@ gmail.com Hoe zit dat nou? De een heeft het over jeu de boules, de ander over pétanque. Maar wat is het verschil? Wikipedia zegt hierover: Petanque (Frans: pétanque) is de Provençaalse variant van jeu de boules, hoewel beide termen vaak als synoniemen worden gebruikt. Jeu de boules omvat alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld, voor petanque is weinig of geen uitrusting en infrastructuur nodig; het is eenvoudig van opzet en de nadruk ligt op behendigheid in plaats van op fysieke kracht.


Samen naar een afvalloze maatschappij

Cure afvalspecial Afvalkalender 2023 Ieder najaar stelt Cure de Afvalkalender voor het nieuwe jaar beschikbaar. De nieuwe versie komt dit jaar op 15 november 2022 uit. De nieuwe Afvalkalender bevat meer veranderingen dan de edities van vorige jaren. Deze veranderingen zorgen ervoor dat wij nog beter uw afval kunnen inzamelen dan u nu al gewend bent van ons.

Andere inzameldagen en tijden voor uw afvalsoorten In 2023 is het mogelijk dat wij op meer verschillende dagen uw afval inzamelen. u komen wij bijvoorbeeld iedere week op woensdag, in de ene week zamelen we restafval in en in de andere week zamelen we GFT afval in. Vanaf januari 2023 kan het zijn dat u in de ene week uw restafval op maandag aanbiedt en de andere week uw GFT afval op donderdag of dat beide afvalsoorten in dezelfde week aan de beurt zijn. Controleer daarom de nieuwe Afvalkalender goed. Dan bent u ervan verzekerd dat u op de juiste dag uw afval aan straat zet. De plek waar u nu uw afval aanbiedt blijft, óók in 2023, hetzelfde als nu.

Volg ons op social media Voor relevante informatie, interessante feiten en leuke weetjes over afval en duurzaamheid, volg Cure op Facebook via facebook.com/CureAfvalbeheer of op Instagram via @cure_afvalbeheer

Helpt u mee om de vervuiling van GTF/E afval te voorkomen? Steeds vaker wordt het ingezamelde Groente, Fruit, Tuinafval en Etensresten (GFT/E) afgekeurd. Dit wil zeggen dat er te veel ‘vervuiling’ bij dit type afval zit. Er is sprake van vervuiling wanneer er meer dan 2% afval tussen het GFT/E afval zit wat hier niet in thuishoort. Op dit moment zitten we op ruim 10% vervuiling! Wat is deze vervuiling dan? Bij vervuiling moet je denken aan afvalsoorten die niet bij het GFT/E afval thuishoren. Voorbeelden hiervan zijn: > Plastic zakken, zwembadjes, (plastic) tuinmeubels > Stenen, keien en grind > Zand en graszoden > Boomstronken en grote takken (> 30 cm) > Kattenbakkorrels

Waarom is afkeur zo vervelend?

Het verkeerde type afval zorgt voor schade en storingen aan de inzamelvoertuigen. Als een wagen kapot gaat heeft dit uitval van routes en het niet (op tijd) legen van de afvalbakken tot gevolg!

Ook zorgt vervuiling voor afkeur van het GFT/E afval. Hierdoor komen er extra kosten die oplopen tot duizenden Euro’s per keer. Hoe meer afkeur er is, hoe hoger de afvalstoffenheffing wordt!

Verlies van grondstoffen

Naast de schade en extra kosten raken we ook goed herbruikbare grondstoffen kwijt! Het vervuilde GFT/E afval gaat de verbrandingsoven in. Zo verliezen we biogas en compost. Het gewonnen biogas is namelijk zo goed dat dit rechtstreeks in het gasnetwerk gebruikt kan worden. Met de huidige energiecrisis een enorm gemis! Ook composteren kan en mag niet, dit omdat er te veel vervuiling terug de natuur in gaat. Het verbranden van restafval is veel duurder. Dit zorgt ook voor een hogere afvalstoffenheffing.

Probleem wordt groter

In de herfst en de winter is er minder GFT/E afval. Met minder van dit type afval stijgt de vervuiling enorm. Daarom zamelen we in de winter minder vaak het GFT/E afval in. Deze aanpassing in inzamelen samen met uw aandacht voor de juiste manier van scheiden van het GFT/E afval zorgt ervoor dat de kwaliteit van het GFT/E afval weer gaat stijgen.

Uw hulp is erg belangrijk hierin!

RECTIFICATIE Per ongeluk is er in de Cure afvalspecial van week 46 informatie gepubliceerd over een halvering van de inzamelfrequentie van het GFT afval in de wintermaanden. Dit is niet van toepassing voor de inwoners van Valkenswaard. De inzamelfrequentie van het GFT afval blijft hetzelfde. Wij komen elke 2 weken uw afval ophalen, ook in de winterperiode!

Download de Cure Afval App cure-afvalbeheer.nl

Onze excuses voor deze fout! Op de website én in de AfvalApp vind je waar je welk afval kwijt kunt!

www.cure-afvalbeheer.nl I 040- 2500 130 I klantenservice@cure-afvalbeheer.nl


D&M maakt oplossingen voor complexe vacuümsystemen. Met een praktische aanpak en gezond verstand krijgt het bedrijf alles gemaakt op het gebied van vacuümtechniek. De volledige productie wordt in Budel uitgevoerd, waar een open werkcultuur heerst. Er is een groot team wat iedere dag werkt aan de meest ingewikkelde systemen. D&M denkt altijd mee met de klant en voert nooit zomaar iets klakkeloos uit. Mede hierdoor hebben vele grote bedrijven de weg naar Budel al weten te vinden.

D&M-in-een-notendop: met een enthousiaste houding, creatieve blik en praktische aanpak, impact op toekomstige technologie. Werken bij D&M vacuümsystemen impact op toekomstige technologie. Dát is waar we bij D&M dagelijks aan werken. Vacuümtechniek speelt een rol in talloze processen en toepassingen. Met onze kennis van complexe vacuümsystemen leveren we maatwerkoplossingen die altijd uniek zijn. Daarbij werken we voor gerenommeerde spelers in de wereldwijde hightech industrie. Van design tot prototype, van assemblage tot service: alles in eigen huis, alles onder controle. Samen maken wij het verschil in vacuümtechniek, én in jouw carrière. Waarom werken bij D&M vacuümsystemen? ✔ Enthousiast team met bevlogen professionals ✔ Werken aan uitdagende projecten voor aansprekende klanten ✔ Volop ruimte om jezelf te ontwikkelen ✔ Weinig verloop door hoge teamspirit Uitstekende arbeidsvoorwaarden Van buiten oogt D&M wellicht als een gewoon bedrijf, maar binnen de bedrijfsmuren is het woord ‘standaard’ niet van toepassing.

Word deel van D&M en groei met ons mee! kijk op onze website: www.werkenbijdm.nl WerkvoorbereiDer (Junior / Senior)

techniSch inkoper

Het realiseren van maatwerk vacuümsystemen is even uitdagend als complex. Als werkvoorbereider heb je een belangrijke rol in onze ontwikkeltrajecten, want zonder goede voorbereiding geen succesvolle uitvoering.

Als inkoper ben je verantwoordelijk voor alle inkoopactiviteiten van technische producten. Prijs, kwaliteit, leverbetrouwbaarheid zijn van toegevoegde waarde voor de organisatie.

Kun jij goed organiseren, samenwerken en heb je aandacht voor details? Wie weet ben jij dan de werkvoorbereider die wij zoeken.

Een dynamische rol waarbij je de spil in onze organisatie bent in het proces van bestellen tot binnenkomst. Samenwerken met de afdelingen engineering en sales om het bedrijfsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Monteur Mechatronica

Service Monteur

Ben jij een gedreven monteur mechatronica? Werk je graag samen met collega’s aan hoogwaardige systemen voor aansprekende klanten?

Wil jij onze complexe vacuümsystemen in goede conditie houden? Zie jij in iedere storing een uitdaging? Word dan multidisciplinair servicemonteur en krijg de wereld als werkveld.

Als monteur mechatronica ga je zelfstandig aan de slag met het monteren en assembleren van complete systemen of submodules.

Als servicemonteur kwalificatiesystemen ben je verantwoordelijk voor het ontzorgen van de klanten.

SoftWare engineer Kun jij je inleven in de wensen en behoeften van de klant? Is het ontwikkelen en onderhouden van software je passie? Als software engineer ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van de software voor onze systemen. Hierbij dient wel multidisciplinair samengewerkt te worden met de engineers die verantwoordelijk zijn voor het mechanische en elektrische design.

heb je een technische opleiding of ervaring in de techniek, check dan onze website www.werkenbijdm.nl voor onze overige vacatures. Wij zijn altijd op zoek naar goeie mensen met interesse voor de techniek. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

Contact en solliciteren Wil jij het team bij D&M komen versterken en voldoe je aan wat we schetsen? Dan ontvangen wij graag je cv en motivatie. Je kunt reageren door te mailen naar Nellie van de Voort (HR manager) hr@dm-vacuumsystems.com Of neem telefonisch contact op via +31(0)495-491967

D&M Vacuumsystemen Albert Plesmanstraat 3 6021 PR Budel The Netherlands T 0031 495 491967 e info@dm-vacuumsystems.com I www.dm-vacuumsystems.com


Wij gaan stoppen Per 24 december 2022 Daarom hebben wij een

SHOWROOM LEEGVERKOOP met kortingen tot

VOORDEEL

OP=OP

vrijdag 25 en zaterdag 26 november

70% Showroom bezoek uitsluitend op afspraak! Tel. 040 - 206 15 16 info@vdijkinstallatie.nl

Waterstraat 1 • 5595 XT Leende • Tel. 040 - 206 15 16 info@vdijkinstallatie.nl flinke toename van het aantal opdrachten zijn wij per direct op zoek naar:

Nougatine IJstaart*

NU

6 Worstenbroodjes*

NU

van 12,99

delijk: lfstandig kunnen aanleggen/repareren van: rale verwarming - Gawalo werkzaamheden - Zonne-energie edekkingen - Ventilatie met WTW warmte - Airconditioning

4,-

van 11,10

agen: denkniveau e kennis en ervaring in het installatievak ht en/of interesse in duurzame installatietechnieken gerichte en klantvriendelijke houding e communicatieve eigenschappen zit van rijbewijs B-E

eden: mele en collegiale werksfeer e primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden e mate van verantwoordelijkheid Technisch Installatiebedrijf dienstverband

4 Oranjesoezen*

EEL

ORD UW VO

5

50 EEL

ORD UW VO

Installatie Van Dijk V.O.F. | Waterstraat 1 | 5595 XG Leende tel. 040 - 206 15 16 | info@vdijkinstallatie.nl | www.vdijkinstallatie.nl

Ervaren loodgieter/ c.v.-monteur

8

99

0

5,6

NU

van 10,60

6

99 EEL

ORD UW VO

3,61

SINT BOX* t.w.v. 22,46 NU • Roomboter Speculaasstaaf • Speculaascake • Pepernootsuikerbrood • Koker Sinterklaas chocolade

+ 15,t.w.v.

t bovenstaand profiel je aan heb je interesse in deze functie, stuur dan je tiebrief met CV bij voorkeur per email naar: dijkinstallatie.nl

13

VOORDEELBONNEN

Godfried de Vocht De Echte Bakker

Tongelresestraat 274, Eindhoven ers naar: Heezerweg 310, Eindhoven atie Van Dijk V.O.F. | Waterstraat 1 | 5595 XT Leende | Tel. 040 - 206 15 16Trudostraat 2e, Eindhoven Wijngaardplein 52, Eindhoven Hoogstraat 116, Eindhoven Franz Leharplein 24, Eindhoven Woenselse Markt 9, Eindhoven Winkelcentrum Woensel 416, Eindhoven

50

*OP=OP

Den Hof 82, Waalre Parkstraat 12a, Nuenen W.C. de Coevering 22, Geldrop Heuvel 50a, Geldrop Hoofdstraat 39, Best Heistraat 3, Son Smits van Oyenlaan 7, Maarheeze www.bakkerijdevocht.nl


19

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 23 november 2022

‘Het moest er eens van komen’ VALKENSWAARD - Schrijfster Adriana Vlasblom is als Adrie Vlasblom wellicht nog bekend uit de tijd dat ze als correspondente voor het Valkenswaards Weekblad werkte. Adriana gebruikt ze nu als haar schrijversnaam.

H. Nicolaaskerk waard)

Nieuws van de Willibrordparochie

Adrie Vlasblom streek 42 jaar geleden neer in Valkenswaard. (Foto: Jurgen van Hoof). haar, vaak onverwachte invallen die ze aan het papier toevertrouwt en die als tussendoortjes in het boek geplaatst zijn. Daardoor is het een zeer afwisselend boek geworden. Inspiratie Een aantal columns die eerder in De Uitstraling verschenen, zijn in haar nieuwe boek opgenomen, maar er zijn vele verhalen bij gekomen, vaak autobiografisch en goede anekdotes bevatten. Veel onderwerpen in zowel de verhalen als in de gedichten, passeren de revue. De inspiratie daarvoor vindt ze in het dagelijks leven. Door wat ze zelf meemaakt(e) of wat ze ziet gebeuren en haar

aandacht trekt. Soms vindt ze het leuk de lezer op een verkeerd been te zetten. Ze beschrijft dan in woorden iets of een voorwerp. Pas op het laatst komt de lezer erachter waar het eigenlijk om gaat. Zoals in deze tekst: Je breekt mijn ogenschijnlijk harde buitenkant je ziet mijn witte vlees je bijt erin op zoek naar mijn kwetsbare kern vloeiend zacht ben ik vol van leven. Eitje toch? De bundel is te bestellen via mail naar: anvlasblom@gmail.com en kost 17 euro.

Mark van de Veerdonk allerlaatste cabaretshow

VALKENSWAARD - De Willibrordparochie heeft twee meldingen voor de parochianen en belangstellenden.

Op deze feestelijke zondag zullen alle andere Eucharistievieringen binnen onze parochie komen te vervallen. Parochianen zijn welkom op deze zondagochtend in de H. Nicolaaskerk. Meer informatie: www.willibrord-valkenswaard.nl/

Misintenties: overleden ouders Toon Velings, Greetje in der Hees en hun zonen Wil, Piet en schoonzoon Jan van Herken schoondochter Gerrie van de Donk en Herman van Diejen, Lena Mollen, Pastoor Toon Lamberts, Pastoor Petrus Buys, Koos Vromansvan de Heuvel en zoon Michael Vromans, overleden ouders van Sebille-Bierens: ter herinnering aan hun 70-jarige huwelijksdag. 6-wekendienst: Petra ClaassenLucius, Antoon Hertroijs, Michel van Gerven, Sjan van LaarhovenGebroers, Sjaak Wijnen, Maria Franssen-van Gerwen.

H. Martinuskerk (Dommelen) Zondag 27 nov.: 09:30 uur Woordviering met samenzang Intenties: Nel Gielen-Trommar (1e jaargetijde), Gerrit Caris.

OLV Presentatiekerk (Aalst) Doordeweekse vieringen: woensdag en vrijdag om 19:00 uur Aanbidding: woensdag aansluitend aan Eucharistieviering tot 20:00 uur. Zaterdag 26 nov.: 17.00u.Eucharistieviering met samenzang Zondag 27 nov.: 09.30u. Eucharistieviering met samenzang Misintenties: Jan Staaijen, Emmy van Rozendaal-Gomes, Gerard Sanders, Willem Kapteijns, overleden ouders Rijk, Moni en Jan.

H. Willibrorduskerk (Waalre) Doordeweekse vieringen: dinsdag en donderdag om 12.00 uur Eucharistieviering Zondag 27 nov.: 11:00u Eucharistieviering met samenzang Misintenties: Piet Jansen, Marinus Lijten en Mia Hertogs de echtgenote, Nelly Jansen-van der Aalst, Riet en Janus van den Ouweland, Gerard en Zus Dereumaux- van Diessen 1e Advent Zondag 27 november vieren we in onze kerken 1e Advent. ‘Advent’ komt van het Latijnse woord adventus, dat ‘komst’ betekent. De adventsperiode begint vier zondagen voor Kerstmis en eindigt op 24 december. De adventstijd is dus de voorbereidingstijd op het Geboortefeest van Jezus.

Val kenswaard evo l

Wie vormen dit sportief gezelschap? En ook deze week een sportieve prent van een sportief gezelschap. Het gaat vast om een heren korfbalteam uit Valkenswaard. We zijn op zoek naar de namen van deze sporters en het jaartal waarin de foto genomen is. Het lijkt me geen moeilijke opdracht omdat de foto niet al te oud is.

H. Vormselviering Op zaterdagavond 26 november zullen de jongens en meisjes die zich hierop voorbereid hebben, vanuit onze parochie het H. Vormsel mogen ontvangen in de H. Nicolaaskerk in de Eucharistieviering van 19:00 uur. Mgr R. Mutsaerts zal Vormheer zijn tijdens deze viering. Installatieviering Pastoordeken N. van der Sluis Op zondagochtend 4 december zal Mgr. G. de Korte onze nieuwe Pastoor-deken N. Van der Sluis installeren. Dit zal plaatsvinden tijdens de Eucharistieviering van 11:00 uur in de H. Nicolaaskerk in Valkenswaard.

(Valkens-

Doordeweekse vieringen: elke woensdag en vrijdag om 12.00 uur Eucharistieviering Zaterdag 26 nov.: 19.00 uur Eucharistieviering/ Vormselviering met samenzang Zondag 27 nov.: 11:00 uur Eucharistieviering met Laudate Dominum, Sinterklaas en Nicolaas Gilde aanwezig.

Vanaf het jaar 2000 interviewde ze ruim achteneenhalf jaar vele Valkenswaardenaren en instanties. Later schreef ze nog acht jaar voor De Uitstraling, editie Valkenswaard, waarin ze tevens columns onder de naam ‘Ariaantje’ verzorgde. Toepasselijke titel ’Het moest er eens van komen’ is een zeer toepasselijke titel voor een boek dat al een leven lang in de maak was, maar dat er door allerlei oorzaken nooit kwam, tot nu toe. Al jong kreeg Adrie de liefde voor lezen en schrijven mee. In het gezin waarin ze opgroeide werd lezen heel erg gestimuleerd. Samen met haar moeder schreef ze al jong gedichtjes waarmee ze zelfs een prijs won. Schrijven is iets wat bij haar hoort, ze kan niet anders. Ze had echter nog één doel voor ogen: een boek publiceren. Met trots zegt de auteur dan ook dat ze een bundel met grappige maar ook serieuze verhalen en gedichten heeft geschreven, die aangevuld worden door gedachtenkronkels en hersenspinsels. Hersenspinsels zijn voor voor

Kerk beri cht en

Heeft u de antwoorden waar de Heemkundekring naar zoekt? Neem dan contact op met:

Mark van de Veerdonk staat voor de allerlaatste keer op het Hofnarpodium op donderdag 1 december (Foto: Cathrien van de Veerdonk). VALKENSWAARD - ‘Podiumbeest Ontsnapt!’ mag dan het allerlaatste cabaretprogramma van Mark van de Veerdonk worden, zijn handelsmerk blijft hetzelfde: een overdosis aan oneliners, anekdotes en prettig gestoorde meningen op een zalige hoop gegooid. Donderdag 1 december is Mark van de Veerdonk nog een keer te zien in Theater De Hofnar. Ook in zijn laatste programma jakkert de Brabander weer lekker door in een ondenkbaar decor waar een doorsnee milieustraat zijn vingers bij aflikt. Na afloop rest maar één vraag: waarom zou hij in hemelsnaam stoppen? Hij was winnaar van het Leids Cabaretfestival. Heeft gegeten van de lach, het applaus en alle aandacht. Groeide in het licht van de volgspot, overleefde vele

moordende recensies. Duizenden voorstellingen verder, is Het Podiumbeest kaal, krom en versleten en wil hij eindelijk op weg naar de uitgang. Als hij die vindt, dan zal hij de deur met een onvergetelijke knal dicht smijten. Kaarten De kaartverkoopbalie is doordeweeks geopend van 13.00 tot 17.00 uur en bereikbaar via tel. nr.: 040-2074010. Meer informatie en direct bestellen van kaarten: www.hofnar.nl.

Etienne Wetzer, Schutterwei 14 in Valkenswaard. Hij is telefonisch bereikbaar via: 06 – 474 997 57. Mailt u liever de antwoorden, dat kan natuurlijk ook. Richt de mail aan:

sgbmwetzer@onsbrabantnet.nl Uw antwoorden kunt u ook mailen naar het onderstaande adres: valkenswaardevol@weerderheemvalkenswaard.nl. Meer informatie is te vinden op de website: www.weerderheemvalkenswaard.nl


Gealux Twinz 8230 2 motoren sta op Adviesprijs € 3641 Voorraad voordeel € 2999

Gealux Twinz 8230 2 motoren sta op Adviesprijs € 3575 Voorraad voordeel € 2999

Gealux Twinz 4001 2 motoren sta op Adviesprijs € 3639 Voorraad voordeel € 2999

Gealux Twinz 4001 2 motoren sta op Adviesprijs € 3639 Voorraad voordeel € 2999

Gealux Twinz 6026 2 motoren sta op Adviesprijs € 3729 Voorraad voordeel € 2499

Altijd Black Friday bij DIT ZIT

Gealux Brabant Handmatig Adviesprijs€ 1999 Voorraad voordeel € 1599

Gealux 110 combi 2 motoren Sta op Adviesprijs € 3696 Voorraad voordeel € 2499

Gealux 110 2 motoren Sta op Adviesprijs € 3696 Voorraad voordeel € 2499

Gealux 8002 2 motoren Sta op Adviesprijs € 3629 Voorraad voordeel € 2499

Gealux 8002 2 motoren Sta op Adviesprijs € 3629 Voorraad voordeel € 2499

250 Relaxfauteuils uit voorraad

De Toekomst feb 5 2 motoren accu Adviesprijs € 2628 Voorraad voordeel € 1899

Gealux Milton Handmatig Adviesprijs € 2099 Voorraad voordeel € 1199

Gealux 701 2 motoren Sta op Adviesprijs € 3663 Voorraad voordeel € 1999

Dat Zit Majestic 2 motoren Sta op Adviesprijs € 4488 Voorraad voordeel € 3469

Gealux 8002 Sta op Adviesprijs € 3639 Voorraad voordeel € 2499

Dinsdag-Zaterdag 10-17 uur Dorpsstraat 15 5561AS Riethoven 040-2013103