Page 1

WEEKBLAD

VALKENSWAARDS 3 Basketbalveld grote wens Valkenswaardse jeugd

9 Topkomedie en aangrijpend verhaal bij De Hofnar

15 Nieuw evenement Samen tegen Kanker Valkenswaard

24 november 2021

47

WWW.VALKENSWAARDSWEEKBLAD.NL

19 De Valk boekt belangrijke zege in Middelbeers

19 Toos van Riet over gedichten, kippen en chocolade

KOOPZONDAG

28 november en elke zondag in december open van 12.00 - 17.00 De Run 3134, Veldhoven www.sfeervolwonen.com

Burgemeester sluit woning VALKENSWAARD - Burgemeester Anton Ederveen heeft een woning aan de Mouterwei in Valkenswaard voor een periode van vier maanden gesloten. Dit nadat daar eerder verdovende middelen werden aangetroffen.

VALKENSWAARD - De natuur vormt weer een extra bron van vermaak, nu de coronamaatregelen opnieuw voor veel beperkingen zorgen. En daar blijft het genieten, zo bewijst deze foto van lezer Erik van Asten gemaakt in het Leenderbos nog maar eens. Op pagina 17 meer herfstfoto’s.

‘Speel, muzikanten, speel’ afgelast DOMMELEN - Harmonie Dommelecho heeft besloten alle voorstellingen van ‘Speel, muzikanten, speel’ af te gelasten. De optredens zouden plaatsvinden van vrijdag 26 tot en met zondag 28 november. Ook de besloten voorstelling op donderdag 25 november gaat niet door. door Willem-Jan Schampers Het besluit hiertoe is – in samenspraak met Theater De Hofnar – genomen vanwege de recente ontwikkelingen in de coronacrisis. Er is nog steeds sprake van een extreem groot aantal besmettingen.

Bovendien vindt het bestuur van Dommelecho de risico’s op verdere verspreiding van het virus tijdens of als gevolg van de voorstellingen onaanvaardbaar hoog, ongeacht de voorzorgsmaatregelen zoals tests en QR-checks. Afgelopen maandag werden alle leden van

De organisatie vindt het nu niet verantwoord om zo’n grote groep mensen samen te brengen. (Archieffoto: Jurgen van Hoof)

de harmonie ingelicht en kregen ook de vocalisten het slechte nieuws te horen. De mensen die een kaartje hadden gekocht, werden door De Hofnar geïnformeerd.

‘Natuurlijk realiseren we ons hoe pijnlijk dit besluit is’ Dommelecho-voorzitter Pieter Oostveen: “Natuurlijk realiseren we ons hoe pijnlijk dit besluit is. Voor onze leden en Friends, onze begunstigers en sponsoren en natuurlijk voor ons publiek. Maar we vinden dat we deze beslissing moeten nemen. Corona is al heel dichtbij en komt steeds dichterbij. We nemen daarom onze verantwoordelijkheid. We vinden dat we deelnemers en publiek niet aan dergelijke risico’s mogen blootstellen. Dus hoeveel pijn het ook doet, we zijn van mening dat dit de juiste beslissing is”. Alleen maar verliezers Bijzonder jammer, zo noemt Oostveen het. “En dan druk ik me netjes uit. Voor alle coronamaatregelen – die moeten worden ge-

nomen, laat me duidelijk zijn – zijn er alleen maar verliezers. We hebben nog geruime tijd gehoopt dat we het concert ‘gewoon’ konden laten doorgaan. Natuurlijk willen we heel graag optreden, maar we willen en kunnen geen risico nemen. Vandaar dat we onze verantwoordelijkheid hebben genomen. We gaan kijken of we wellicht nog op een later tijdstip de voorstellingen kunnen spelen, maar voor nu geldt: veiligheid en gezondheid op de eerste plaats.”

BLACK FRIDAY Op alle kamerplanten

Aanbieding geldig van 24 t/m 28 november 2021

Zie voorwaarden in de winkel

‘November-licht’

De politie bezocht de woning op 28 september jongstleden. In het pand werden onder meer 7370 milliliter GHB, een XTC-pil, twee hennepplanten, een gripzak 3-MMC en een klein gripzakje met hennep aangetroffen. ‘’De aangetroffen hoeveelheid harddrugs is aanzienlijk meer dan de vastgestelde hoeveelheid voor eigen gebruik zoals opgenomen in de Aanwijzing Opiumwet. Deze hoeveelheden zijn eveneens overgenomen in het vastgestelde Damocles-beleid. Het is aannemelijk, gezien hetgeen is aangetroffen, dat de aangetroffen hoeveelheid harddrugs als handelsvoorraad werd gebruikt”, aldus de gemeente. Op grond van dat Damocles-beleid heeft burgemeester Ederveen daarom besloten de woning de komende vier maanden te vergrendelen.

Bezoek onze kerstshow! Valkenswaard Nieuwe Waalreseweg 199


Sinterklaasje bonne bonne bonne! Wie of wat zit verstopt in dit rebusrijmpje? Doe mee en win Valkenswaard Kadobonnen t.w.v. €50,00!

Ben jij één van de gelukkige winnaars?

Sint zit te denken: wat zal hij ome Piet… inschenken? Een klein flesje voor Piet, omdat hij daar zo van geniet Die allemansvriend heeft het bovendien echt verdiend! In een feestelijk doosje, een mooi geschenk al met al Hik hik, lacht Sint, en gaat in draf naar: ???

Raad jij welke bekende Valkenswaardse winkel of bekend restaurant of café we bedoelen in dit rebusrijmpje? Doe mee en win Valkenswaard Kadobonnen t.w.v. € 50,00! Iedere week trekken we maar liefst 3 winnaars. Een wedstrijdformulier haal je op bij één van de deelnemende winkels in Valkenswaard. Kijk op www.valkenswaardcentrum.nl

M A N TA NO. N L


3

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 24 november 2021

Basketbalveld grote wens Valkenswaardse jeugd VALKENSWAARD - Het was wat regenachtig, maar toch stonden daar op een zaterdagmiddag enkele jonge mannen die op het terrein van de oude Don Bosco LTS wethouder Geldens een petitie aanboden.

“We hebben inmiddels al 140 leden”, zegt Waterreus, “die nu noodgedwongen op een veldje spelen dat vaak niet de juiste afmetingen en belijningen heeft. En dat voor een woonplaats met ruim 33.000 inwoners. Dat kan toch niet! Help ons daarom zodat er op korte termijn kan worden gestart met de aanleg. Wijzelf hebben een voorkeur voor het Don Boscopark op de plaats van de vroegere LTS, de ligging is dan redelijk centraal en er wordt niemand in de directe omgeving lastig gevallen.”

door Ton van Helvoort Zij, Bastiaan Waterreus, Jaap de Win en Marco van Hoeck staan daar niet voor zichzelf. Integendeel, met 410 handtekeningen en dat allemaal van overwegend jonge mensen, proberen ze de gemeente bij monde van wethouder Theo Geldens onder de aandacht te brengen hoe belangrijk sport kan zijn.

‘Natuurlijk gaat het om een behoorlijk bedrag, maar het is in onze ogen dan ook een investering die zal lonen’ “Natuurlijk”, zegt De Win, “is het woord sport een vrij rekbaar begrip. In ons geval praten we over één of twee officiële basketbalvelden die er in Valkenswaard zouden moeten komen.” In het verleden waren die velden er wel, maar door de afbraak van de toenmalige LTS verdwenen die ook weer. “Natuurlijk”, zegt

Colofo n Valkenswaards Weekblad Uitgever: DAS Mediacentrum

Bezoekadres: Stationsstraat 103 | 5751 HD Deurne Ma t/m vrij: 08.00-17.00 uur T 0493-473578 www.valkenswaardsweekblad.nl Correspondentieadres: Stationsstraat 103 | 5751 HD Deurne Media-adviseur: Marianne van Gelder T 0493-473578 | M 06-82097740 E valkenswaardsweekblad@ dasmediacentrum.nl Advertenties voor plaatsing op de eerstvolgende woensdag aanleveren vóór maandag 12.00 uur. Redactie: T 0493-352608 E valkenswaard@dasmediacentrum.nl Ton van Helvoort (correspondent Valkenswaard) T 040-2015609 E tvhelvoort1935@gmail.com Willem-Jan Schampers (correspondent Valkenswaard) T 06-53135972 E kopij.vw@gmail.com Johan Follon (correspondent Dommelen/Borkel en Schaft) T 06-13773187 E jbgmfollon@kpnmail.nl Roy de Leijer T 06-25080189 E info@yormedia.nl Berichten voor plaatsing op de ­eerstvolgende woensdag aanleveren vóór maandag 08.00 uur. Valkenswaards Weekblad Oplage: 18.800 exemplaren Verschijnt op woensdag in Valkenswaard e.o. Bezorgklachten: Via onze website www.valkenswaardsweekblad.nl Wij behouden ons ten aanzien van de inhoud van onze artikelen zowel het auteursrecht voor conform art. 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het Databankrecht. Deze krant is aangesloten bij:

‘We denken dat de aanleg de jeugd de kans geeft om ook buiten te sporten’ Vlnr: Marco van Hoeck, Bastiaan Waterreus, Theo Geldens en Jaap de Win. (Foto: Jurgen van Hoof) Waterreus, “kost zo’n aanleg geld maar wij als Falcons denken dat zoiets past bij de ambities van Valkenswaard. Ga maar na, een petitie met 410 handtekeningen voor een sport waarvoor op dit moment nauwelijks een goed veld in gebruik is.” Van alle kanten, zowel lokaal als landelijk wordt de jeugd opgeroepen om gezond te leven door onder meer te gaan sporten. “Wij denken dan ook”, zegt Van Hoeck, “dat de gemeen-

te ons daarbij moet steunen. Door corona heeft een aantal sporten helaas toch al op een laag pitje gestaan. Het is toch fantastisch dat men zoveel handtekeningen ophaalt voor een sport die door gebrek aan een goede accommodatie in Valkenswaard amper goed bedreven kan worden.” Investering die loont Wethouder Geldens onderstreept het belang van sporten. “Natuur-

Bijna 100 zienswijzen

Gemeente sleutelt aan bestemmingsplan Buitengebied VALKENSWAARD - De gemeente Valkenswaard werkt al een tijdje aan een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Een complexe opgave omdat daar veel verschillende belangen samenkomen, zoals natuur, landbouw, mobiliteit en recreatie. Intussen is er naar aanleiding van de bijna 100 zienswijzen die hierop binnenkwamen volop aan het plan gesleuteld. Komende maand hakt de gemeenteraad definitief de knoop door. Het nieuwe plan is een belangrijke voor bewoners en gebruikers van het buitengebied. En daarmee een ingewikkelde taak voor de gemeente, want alles moet een plek krijgen en alle functies moeten met elkaar in balans zijn. Het buitengebied herbergt namelijk niet alleen natuur en landbouw, maar ook water, landschap, milieu, mobiliteit en recreatie. Zienswijzen Het zogenaamde ‘bestemmingsplan Buitengebied 2’ werd eerder al ter inzage gelegd. Daarop werden bijna honderd zienswijzen ingediend, op basis waarvan de gemeente nu enkele wijzigingen heeft doorgevoerd. Ook is er ambtelijk nog aan het plan gesleuteld. Gisterenavond kregen inwoners

lijk gaat het om een behoorlijk bedrag, maar het is in onze ogen dan ook een investering die zal lonen.” In onze gemeente liggen op verschillende plaatsen kleine basketbalveldjes. Dat zijn echter geen professionele velden zodat men daarop geen landelijke competitie zal kunnen spelen. Er is nog best veel werk aan de winkel maar eerst moet duidelijk zijn dat zo’n basketbalveld te realiseren is.

Voorkeur voor eigen woonplaats “Wij denken”, zeggen de initiatiefnemers, “dat de aanleg van zo’n basketbalveld met name de jeugd de kans geeft om ook buiten te sporten.” Vergeet daarbij niet dat in Valkenswaard onder die ruim 31.000 inwoners echt veel jongeren zijn die bij voorkeur in hun eigen woonplaats willen sporten. Voor de gemeente Valkenswaard zal daarbij ongetwijfeld ook meespelen dat het bekende spreekwoord ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ alleen maar een stimulans zal zijn bij het behandelen van de petitie.

Fietspad door Malpie langer afgesloten

daarom de ruimte om de lokale politiek toe te spreken. Tijdens een speciaal ingelaste extra commissievergadering konden bewoners en gebruikers van het buitengebied inspreken. Bij het ter perse gaan van deze krant moest deze avond nog aanvangen, onduidelijk is daarom of inwoners inderdaad van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt.

Gisterenavond kregen inwoners daarom de ruimte om de lokale politiek toe te spreken Het laatste woord Het gewijzigde bestemmingsplan plus de zienswijzen worden vervolgens eerst in commissieverband besproken. Die vergadering staat gepland op donderdag 2 december. Hoewel inwoners hierbij welkom zijn, is tijdens deze vergadering geen mogelijkheid tot inspreken meer. Daarna is het de beurt aan de gemeenteraad, die op donderdag 16 december de knoop mag doorhakken. Een belangrijk besluit, omdat het richting geeft aan de toekomst van het Valkenswaardse buitengebied.

Vanwege werkzaamheden is het fietspad door natuurgebied de Malpie momenteel niet toegankelijk. VALKENSWAARD - Fietsers die graag door natuurgebied de Malpie trekken, moeten nog wat langer geduld hebben. Eigenlijk zou het asfaltonderhoud aldaar inmiddels zijn afgerond, maar omdat op diverse plekken een slechte ondergrond werd aangetroffen zijn de werkzaamheden met twee weken verlengd. Het natuurgebied gelegen tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft wordt tevens met steenmeel verrijkt om de bodemkwaliteit aldaar te verbeteren. Steenmeel heeft namelijk een positief effect op de zuurgraad. Binnenkort stuurt Bosgroep Zuid Nederland daarom een helikopter over de Malpie om het meel te verspreiden. Extra reparaties Ondertussen wordt ook aan het

fietspad door het natuurgebied gewerkt. Vanwege asfaltonderhoud aan het pad tussen de Molenstraat in Valkenswaard en de Dorpsstraat in Borkel geldt momenteel al een afsluiting, maar omdat er meerdere plekken met een slechte ondergrond zijn aangetroffen wordt deze met twee weken verlengd. Daar moeten namelijk extra reparaties worden uitgevoerd. Het fietspad is volgens planning vanaf vrijdag 3 december weer toegankelijk.


OPBERG BOXSPRING €2596

€649


actueel gemeentenieuws

Valkenswaard T: 040 - 2083444 • gemeente@valkenswaard.nl • www.valkenswaard.nl/home •

@_Valkenswaard •

Commissievergadering op 2 december

Plannen voor aardgasvrij Valkenswaard naar de raad

Op donderdag 2 december vergadert de commissie vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis. Deze commissievergadering is openbaar. U kunt de vergadering rechtstreeks volgen via livestream. Bekijk deze op uw computer, tablet of telefoon via webcast: www.valkenswaard.nl/webcast. U kunt de vergadering ook bijwonen. Vanwege de Coronamaatregelen, vragen wij u om u van te voren aan te melden bij de raadsgriffier, mevrouw drs. C. Miedema. Dat kan via een mailbericht aan cobie.miedema@valkenswaard.nl, of telefonisch via nummer (040) 2083407. Spreekrecht Bij een commissievergadering bestaat spreekrecht. Als u gebruik wilt maken van het spreekrecht over een **agendapunt van deze vergadering, stuur dan vóór de dag van de vergadering een mailbericht naar raadsgriffier, mevrouw drs. C. Miedema via cobie.miedema@valkenswaard.nl, of neem telefonisch contact met haar op via nummer (040) 2083407. Op de voorlopige agenda staan onder meer de volgende onderwerpen: • Voorstel over bestemmingsplan Buitengebied 2** • Voorstel over Transitievisie Warmte • Voorstel over grondexploitatie Borkel Oude School • Voorstel over verordening Jeugdhulp 2022 Zie voor de volledige agenda www.valkenswaard.nl/commissievergadering **Over bestemmingsplan Buitengebied 2 kunt u op donderdag 2 december niet meer inspreken. Op 23 november vond een extra commissievergadering plaats voor het horen van alle insprekers over dit plan.

Rectificatie Per abuis stond een foutieve naam vermeld op de gemeentepagina’s over de Begroting in het Valkenswaards Weekblad van 17 november 2021. Bij het artikel van de VVD stond fractievoorzitter Sieka van Vlerken vermeld. Dat had Gerard Adams moeten zijn die sinds 1 november 2021 fractievoorzitter van de VVD is. Onze excuses.

Volg actuele informatie Op de hoogte blijven van actuele informatie over coronamaatregelen? Volg de berichten op onze website www.valkenswaard.nl/coronavirus, via onze Facebookpagina @GemeenteValkenswaard en ons Twitteraccount @_ Valkenswaard. Meer informatie kunt u vinden op www.rivm.nl en www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Met vragen kunt ook bellen naar het publieksnummer 0800-1351 (tussen 08.00 en 20.00 uur).

GemeenteValkenswaard •

gemeentevalkenswaard

De komende dertig jaar werken we in Nederland hard aan de overstap van aardgas naar een duurzame manier van verwarmen van onze woningen. In Valkenswaard hebben we dit proces beschreven in het visiedocument Transitievisie Warmte. Tijdens de raadscommissievergadering op donderdag 2 december wordt dit stuk door de raad besproken. Hoe stappen we over naar een aardgasvrij Valkenswaard? Ook in Valkenswaard zijn we op zoek naar andere manieren van verwarmen. Die overstap maken we niet in één keer, maar stap voor stap en buurt voor buurt, zodat we in 2050 geen CO2 meer uitstoten. De gemeente heeft deze plannen op hoofdlijnen beschreven in de Transitievisie Warmte. Dit is een document waarin staat hoe we woningen in Valkenswaard het beste duurzaam kunnen verwarmen. Maar ook wanneer we dat het beste kunnen doen en welke aardgasvrije oplossing het beste zou passen per wijk. Wilt u weten wat erin staat? Op de website kunt u het stuk doorlezen. Ga naar Valkenswaard.nl/duurzaamheid en kies voor: Transitievisie Warmte. Mogelijkheid tot inspreken tijdens commissievergadering De Transitievisie Warmte wordt op donderdag 2 december in de raadscommissievergadering en op 16 december in de gemeenteraad besproken. De commissievergadering op 2 december biedt de mogelijkheid om in te spreken. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in het gemeentehuis aan De Hofnar 15 in Valkenswaard. U kunt de vergadering rechtstreeks volgen via livestream. Bekijk deze op uw computer, tablet of telefoon via webcast: www.valkenswaard.nl/webcast. Wilt u gebruik maken van het spreekrecht? Dan kunt u dat vóór de vergadering schriftelijk doorgeven aan de raadsgriffier, mevrouw drs. C. Miedema per mail cmi@valkenswaard.nl. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 november 2021, 24.00 uur. Graag met vermelding van het onderwerp waarover u wilt inspreken. U kunt de vergadering ook bijwonen. Vanwege de Coronamaatregelen, vragen wij u om u van te voren aan te melden bij de raadsgriffier, mevrouw drs. C. Miedema. Dat kan via een mailbericht aan cobie.miedema@valkenswaard.nl. Let erop dat u bij binnenkomst een mondkapje dient te dragen. Dit mag tijdens de vergadering afgezet worden. Graag attenderen wij u ook op 1,5 meter afstand die u van elkaar dient te houden. Vervolg Transitievisie Warmte Tijdens de raadscommissievergadering op 2 december wordt dit stuk door de raad besproken. Op 16 december tijdens de raadsvergadering zal de raad over het document beslissen. Tijdens de raadsvergadering kunt u niet meer inspreken. Maar u kunt de vergadering -onder voorbehoud van afwijkende coronamaatregelen- wel bijwonen door u aan te melden (zie boven) of rechtstreeks via livestream volgen op www.valkenswaard.nl/webcast.

overz ic ht bekendma ki ngen In deze rubriek treft u (een verkorte versie van) de openbare bekendmakingen aan. De volledige bekendmakingen vindt u op onze website: www.valkenswaard.nl/bekendmakingen. U kunt de volledige tekst van de bekendmakingen ook via de digitale aanraakschermen in het gemeentehuis raadplegen. Zo nodig helpt een medewerker van het Klantcontactcentrum u hierbij.

Bekendmakingen ontvangen in uw e-mail Het kan nog makkelijker! Meld u gratis aan voor de e-mailservice ‘Berichten over uw buurt’ en ontvang de bekendmakingen die voor u relevant zijn wekelijks in uw e-mail. U kunt zich aanmelden via www.valkenswaard.nl/bekendmakingen.

Let op: als de gemeente een publicatie van een ingekomen aanvraag publiceert, betekent dat niet automatisch dat deze aanvraag voldoet aan alle vereisten om hem in behandeling te nemen. De beoordeling van een aanvraag vindt namelijk na de publicatie plaats. Heeft u vragen over de aangevraagde vergunningen, dan kunt u contact opnemen met het team KCO via het telefoonnummer (040) 2083444.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende bezwaar maken tegen besluiten. Het bezwaarschrift moet binnen de termijn van zes weken worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10100, 5550 GA Valkenswaard of via de website: www.valkenswaard.nl/bezwaar. De termijn gaat in één dag nadat de vergunning/ beschikking aan de aanvrager is verzonden.

Bestemmingsplan ‘Hofstraat 14’ (NL.IMRO.0858.BPhofstraat14-VA01) Bekendmaking artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 3:12 van de Algemene Wet Bestuursrecht. Burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard maken bekend dat met ingang van 25 november 2021 gedurende zes weken het door de gemeenteraad (op 21 oktober 2021)

gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ‘Hofstraat 14’ (NL.IMRO.0858.BPhofstraat14-VA01) ter inzage ligt. Bestemmingsplan Het bestemmingsplan ‘Hofstraat 14’ voorziet in de realisatie van een compact appartementengebouw en vier geschakelde levensloopbestendige woningen op het perceel waar de oude ijsfabriek is gevestigd. Hoewel het deel aan de Hofstraat verhoogd wordt naar drie bouwlagen, doet het totale bouwplan stedenbouwkundig meer recht aan de omliggende schaal. Het grote bedrijfspand wordt opgeknipt in kleinere volumes.


vervolg bekendmaki ngen

Valkenswaard T: 040 - 2083444 • gemeente@valkenswaard.nl • www.valkenswaard.nl/home • Wijzigingen Voor de concrete planwijzigingen wordt verwezen naar de ‘Nota van zienswijzen en ambtelijke wijzigingen bestemmingsplan ‘Hofstraat 14’, die als bijlage bij de bestemmingsplantoelichting is opgenomen. Op hoofdlijnen zijn de volgende wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan doorgevoerd: • De regels en bestemmingsvlakken zijn zodanig aangepast dat alleen de beoogde bebouwing mogelijk gemaakt wordt; • De regels zijn aangevuld ten behoeve van een voorwaardelijke verplichting waterberging en een wijzigingsbevoegdheid ‘onbenutte bouwtitels’; • In de toelichting is een paragraaf ‘agenda 22’ opgenomen, hierin wordt de toegankelijkheid van het plan ten behoeve van mindervaliden beschreven. Terinzagelegging De digitale versie van het bestemmingsplan is met ingang van donderdag 25 november 2021 te raadplegen via de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl/ruimtelijkeplannen en via www.ruimtelijkeplannen.nl. Gezien de huidige maatregelen is het alleen mogelijk om, indien u niet in de gelegenheid bent om het plan digitaal in te zien, op afspraak het plan in te zien op het gemeentehuis van Valkenswaard. Het plan is daarnaast in te zien via de computers bij de bibliotheek in Valkenswaard en bij ontmoetingscentrum De Belleman in Dommelen of op de digitale informatiezuil in het Dorpshuis in Borkel en Schaft. Deze locaties zijn momenteel onder voorwaarden geopend. Beroep Op grond van artikel 8.2, eerste lid, onder a van de Wet ruimtelijke ordening kan een belanghebbende met ingang van 25 november 2021 gedurende zes weken (tot en met 5 januari 2022) tegen het besluit omtrent vaststelling van het bestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet voorzien zijn van naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is ingesteld, de gronden (motivering) van het beroep en tot slot de handtekening van indiener. Gelijktijdig met het instellen van beroep kan een verzoek om voorlopige voorziening worden

@_Valkenswaard •

GemeenteValkenswaard •

gemeentevalkenswaard

ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Kennisgeving verlenging beslistermijn • OV 21290, aanleggen uitrit/inrit, St. Antoniusstraat 45 - 5552 LN De beslistermijn wordt verlengd in verband met een zorgvuldige besluitvorming. Door dit besluit is de nieuwe uiterste beslisdatum 7 januari 2022.

Omgevingsvergunning Aangevraagd • OV 21324, • OV 21325, • OV 21326, • OV 21327,

bouwen tuinhuis, Het Laar 37 - 5551 ZC kappen 4 eikenbomen, Leenderweg 168 - 5555 CH kappen 1 Quercus Robor, Past. Heerkensdreef 16A - 5552 BG nieuwbouw bijgebouw, Plataanlaan 7 - 5553 CE

Verleend • OV 21154, brandveilig gebruik sport BSO Den Dries (gebruiksvergunning), Past. Heerkensdreef 21 - 5552 BG • OV 21183, brandveilig gebruiken van een deel bestaand pand als kinderopvang (gebruiksvergunning), Molenstraat 207 - 5554 TS • OV 21247, het veranderen en uitbreiden van een bijbehorende berging, Merellaan 2 5552 BZ • OV 21282, realiseren van een appartement en 4 studio’s op de begane grond van een bestaand pand (wijzigen winkel naar wonen), Eindhovenseweg 52-56 - 5554 AD Valkenswaard, 24 november 2021 het gemeentebestuur van Valkenswaard, de secretaris, de burgemeester, drs. W.J.S.A. Weeterings MBA

drs. A.B.A.M. Ederveen

Wij zijn de schakel tussen jou en je doelgroep!

In deze tijd, van een snel veranderend

Wij brengen lokaal nieuws dicht bij de mens en

medialandschap, wordt online marketing steeds

zijn de schakel tussen consument en ondernemer.

belangrijker. Wij zijn de helpende partij voor

Als uitgever van huis-aan-huisbladen én multi-

alle lokale media en marketing. Door middel van

functionele organisatie met servicediensten op

onze sterke nieuwsmerken, lokale contacten

het gebied van media en marketing, brengen wij

en kennis op het gebied van (lokale) marketing,

lokale belanghebbenden met elkaar in verbinding.

zorgen wij voor het contact tussen het lokale

Voor alle diensten één partner, goede service

bedrijfs- en verenigingsleven en hun doelgroep.

en één factuur!

Als lokale verbinder helpen wij graag mee met het bereiken van jouw doelen! www.dasmediacentrum.nl


Ik heb oog voor mijn buren, vrienden familie Ik heb oogenvoor mijn buren,

vrienden en familie Th ema p a g ina – I n de wi j k! De kernen en wijken van Valkenswaard Onze gemeente bestaat uit drie kernen: Valkenswaard, Dommelen en Borkel & Schaft. De kern Valkenswaard is opgedeeld in zes wijken: Centrum, Kerkakkers, Turfberg, Geenhoven, het Gegraaf en Hoge Akkers. Elke wijk of kern heeft haar eigen karakter, haar eigen ideeën, haar eigen wensen en behoeften. In de afgelopen tien jaar zijn in alle wijken en kernen wijkcommissies ontstaan en opgericht. In elke wijk ligt het accent anders want elke wijk is uniek. Wil jij iets betekenen voor jouw omgeving? Heb jij ideeën om jouw wijk te verbeteren of te verfraaien? Of juist ideeën voor activiteiten of initiatieven om de saamhorigheid te versterken? Deel het met jouw wijkcommissie. Heb je misschien ergens hulp bij nodig? Of wil je juist een ander helpen? Kijk dan wat jouw wijk of kern voor jou kan betekenen via de burenhulpprogramma’s en neem vooral contact op.

Borkel & Schaft De kleinste kern van de gemeente Valkenswaard kent een zeer actieve wijkcommissie: Dorpsinitiatief Borkel & Schaft. Het Dorpsinitiatief richt zich op het bevorderen van de leefbaarheid, de veiligheid en de sociale samenhang in het dorp. Zo hebben ze onder meer een actieve rol gespeeld in het behoud van de basisschool, staan ze voor slimme woningbouw om jongeren en jonge gezinnen naar het dorp te trekken, nemen ze een rol in de complexe materie en ruimtelijke regelgeving in het buitengebied en willen ze de biodiversiteit in hun dorp en het omliggende buitengebied stimuleren. Samen is het toverwoord, ook om het sociale leven te bevorderen. Verenigingen in het dorp worden ondersteund en enkele vrijwilligers draaien het dorpsondersteuningsprogramma. Dorpsinitiatief Borkel & Schaft: E-mail: info@dorpsinitiatiefbes.nl – Website: www.dorpsinitiatiefbes.nl Burenhulp: Dorpsondersteuning, e-mail: dorpsondersteuningbes@gmail.com Wijklocatie: Dorpshuis D’n Teut, Dorpsstraat 55 Inloop: Iedere donderdagmiddag 13.30-15.30 uur

Centrum Het centrum van Valkenswaard is er voor alle inwoners van de gemeente en dat maakt het een bruisend geheel, maar ook een plek waar veel verschillende belangen spelen. Bewoners van de wijk, gebruikers van het centrum, de winkeliers, de horeca: allemaal verschillende partijen met hun eigen wensen en ideeën. Met het nieuwe centrum proberen we iedereen te geven wat ze nodig hebben: een bruisend, leefbaar, groen en gezellige plek om te wonen, te werken en te recreëren. Burenhulp, wijklocatie, inloop: Sluit aan bij een wijk naar keuze. Het centrum kent geen eigen programma of wijkcommissie. Ideeën of suggesties voor het centrum? Stuur een e-mail naar wijkcoördinator Anique van der Leegte via wijken@valkenswaard.nl

Dommelen Met bijna 10.000 inwoners is Dommelen de grootste wijk die we kennen in de gemeente Valkenswaard. Wijkcommissie WeDommelen staat dan ook voor de uitdaging om al die inwoners te vertegenwoordigen. Vanuit het burenhulpprogramma en in hun ontmoetingsplek ‘Ons Dommels Plèkske’ doen ze dit met veel plezier. Er worden activiteiten georganiseerd, maar er is ook ruimte voor een serieuze bewonersavond. Ook de mozaïekroute is een initiatief van de wijkcommissie. Wijkcommissie WeDommelen: E-mail: info@wedommelen.nl – Website: www.wedommelen.nl Burenhulp: Accent op ieders Talent, e-mail: talentenbank@wedommelen.nl Wijklocatie: Ons Dommels Plèkske, Bruninckxdal 1 Inloop: Iedere woensdagochtend 10.00-11.00 uur

Geenhoven De wijkcommissie in Geenhoven bestaat al bijna tien jaar en heeft een vaste kern vrijwilligers en bewoners die elkaar wekelijks treffen in het Rode Kruisgebouw. ‘Ontmoeten in Geenhoven’

is de kern van het werk dat de wijkcommissie doet: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de bewoners van onze wijk zich optimaal thuis voelen in de wijk? Met verschillende inloopmomenten en oog voor eenieder die er woont, proberen ze dit te bewerkstelligen en zijn ze goed op de hoogte van wat er leeft in de wijk. Wijkcommissie Geenhoven: E-mail: secretaris@wijkcommissiegeenhoven.nl – Website: www.wijkcommissiegeenhoven.nl Burenhulp: Accent op ieders Talent, e-mail: talentenbank@wijkcommissiegeenhoven.nl Wijklocatie: Rode Kruisgebouw, Gelukken 15a Inloop: Iedere dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend 10.00-11.00 uur

Het Gegraaf De wijkcommissie in het Gegraaf doet er alles aan om de wijk zo mooi mogelijk te maken. Er wordt van alles georganiseerd voor alle leeftijden: taalochtenden, speeldagen voor kinderen, garagesales, enzovoorts. Die activiteiten zorgen ervoor dat veel mensen in de wijk elkaar kennen. Bovendien is het Gegraaf een wijk met heel veel ondernemers. Daarom is er Ondernemend Gegraaf, een netwerk van ondernemers die zich maatschappelijk betrokken en verantwoordelijk voelen voor de wijk waarin ze wonen en (in een aantal gevallen) ook werken. Ondernemers leren elkaar kennen en door de koppeling te maken met het Burenhulpprogramma, versterkt het netwerk in de wijk. Ook bijzonder aan deze wijk is het bestaan van de KinderWijkRaad. Deze kinderen organiseren gave dingen voor de jeugd van het Gegraaf en zorgen ervoor dat er ook vanuit hun perspectief naar de wijk gekeken wordt. Wijkcommissie het Gegraaf: E-mail: info@hetgegraaf.nl – Website: www.hetgegraaf.nl Burenhulp: Accent op ieders Talent, e-mail: talentenbank@hetgegraaf.nl Wijklocatie: De Hijskraan, Seringenstraat 2 Inloop: Iedere woensdagochtend 10.00-11.00 uur

Hoge Akkers In Hoge Akkers ligt het bekende Wilhelminapark, maar de wijk is meer dan het park en ook meer dan alleen de gelijknamige straat. Met verschillende nieuwbouwprojecten kent de wijk ook steeds meer inwoners. De wijkcommissie heeft het druk met het oplossen van geurhinder in het zuidelijkste deel van de wijk en zware wateroverlast rondom de Peperstraat. Gelukkig zijn de bewoners van die straten erg betrokken bij hun eigen leefomgeving. Bovendien is de samenwerking met de verschillende buurtverenigingen in de wijk goed. Wijkcommissie Hoge Akkers: E-mail: secretaris@hoge-akkers.nl – Website www.hoge-akkers.nl Burenhulp: Accent op ieders Talent, e-mail: talentenbank@hoge-akkers.nl Wijklocatie: Buurthuis ’t Huukske, Klappermanstraat 17 Inloop: Iedere tweede dinsdagavond van de maand 19.30-20.30 uur

Kerkakkers De wijkcommissie in Kerkakkers heeft een breed netwerk in de wijk. In bijna elke straat hebben ze een straatcontactpersoon die weet wat er leeft en speelt in de straat. Zo kan de wijkcommissie heel dicht bij de bewoners bepalen wat er nodig is. Zo is er een buurtpluktuin opgericht, in samenwerking met moestuinvereniging De Rijt in de wijk. Ondanks dat ze de jongste wijkcommissie in de gemeente zijn, hebben ze grootse ambities om leefbaarheid, veiligheid en kwaliteit van de wijk te verbeteren. Wijkcommissie Kerkakkers: E-mail: secretariaat@wijkcommissiekerkakkers.nl – Website: www.wijkcommissiekerkakkers.nl Burenhulp: Burenhulp Kerkakkers, e-mail: secretariaat@wijkcommissiekerkakkers.nl, post: Dr. Ariensstraat 20 Wijklocatie: Bij de Paters, Kardinaal de Jongstraat 6 Inloop: Iedere eerste en derde maandagochtend van de maand 10.00-11.30 uur

Turfberg De grootste wijk van de kern Valkenswaard beslaat alles ten oosten van de Europalaan. Het is allemaal het werkgebied van wijkcommissie De Turfberg Leeft! Met leuke activiteiten als het Sinterklaashuis in het IVN-gebouw en ‘Eten Wat De Pot Schaft’ proberen ze wijkbewoners bij elkaar te brengen. Bovendien zijn ze altijd op zoek naar nieuwe initiatieven om de wijk nog beter en mooier te maken. Wijkcommissie De Turfberg Leeft!: E-mail: info@deturfbergleeft.nl – Website: www.deturfbergleeft.nl Burenhulp: Accent op ieders Talent, e-mail: talentenbank@deturfbergleeft.nl Wijklocatie: VRC/De Dennenberg, Schotelmansstraat 25 Inloop: Iedere eerste woensdagochtend van de maand 10.30-11.30 uur


Valkenswaard Nieuwe Waalreseweg 199 | Elke zondag open!

Op alle kamerplanten

Aanbieding geldig van 24 t/m 28 november 2021

Bezoek onze kerstshow!

Zie voorwaarden in de winkel

BLACK FRIDAY


9 Hoofdrol voor Rico in musical

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 24 november 2021

Topkomedie en een aangrijpend verhaal VALKENSWAARD - Toneel kan een moeilijk aangrijpend verhaal vertellen of juist luchtig en hilarisch zijn. In december is het allebei te zien in De Hofnar. In de komedie Harrie neemt de benen (try out, te zien op 7 december) krijgen politieagenten Harrie Vermeulen en zijn neef Barrie Vermeulen de opdracht een illegaal huis van plezier op te rollen. Maar dit gaat niet zomaar. Lichter dan ik ‘Lichter dan ik’ op 11 decmeber is het verhaal van een jonge vrouw die de standenmaatschappij van Indonesië wil ontvluchten en haar eigen pad kiest. Als zij als

njai een dochter op de wereld zet, blijkt de vader hun relatie noch de dochter te erkennen. Ze geeft haar moederrol op om een betere toekomst te bieden aan haar dochter. Een keuze die haar zal blijven achtervolgen. Voor meer informatie en kaarten ga je naar www.hofnar.nl. De kaartverkoopbalie in De Hofnar is doordeweeks geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur, 0402074010, of mail naar kaartverkoop@hofnar.nl.

VALKENSWAARD - Rico van den Dungen uit Valkenswaard speelt een hoofdrol in de musical Stilte. De musical is 26 en 27 november te zien in de Muzenval in Eersel. Stilte is de eerste voorstelling van CUE! Theater, een nieuwe musicalvereniging. In het midden van de coronapandemie en bijbehorende lockdown lagen alle initiatieven rondom theater stil. Al snel ontstond binnen een groepje enthousiastelingen het idee om niet een jaar stil te zitten. Zij gingen de afgelopen maanden zelf aan de slag met een script, het benaderen van spelers en zoeken naar repetitielocaties. Het resultaat is komende vrijdag en zaterdag te bewonderen in de Muzenval in Eersel.

‘Het ongemakkelijke en zenuwachtige, daar herken ik me soms wel in’

De komedie Harrie neemt de benen over politieagent Harrie en zijn neef Barrie is binnenkort te zien in De Hofnar.

Geen Parkinsoncafé VALKENSWAARD - Het Parkinsoncafé op 26 november gaat niet door. Mevrouw C. Delnooz zou in het Parkinsoncafé een lezing houden over de ziekte van Parkinson. Vanwege de nieuwe maatregelen in het MMC, waar mevrouw Delnooz werkt, kan ze niet fysiek aanwezig zijn op 26 november.

Alzheimer Café gaat niet door VALKENSWAARD - Het Alzheimer Café Valkenswaard/ Waalre van 30 november gaat niet door. Het thema De Mantelzorgmakelaar zal worden verplaatst naar dinsdag 25 januari. De bijeenkomst is in Café-zaal de Dommelstroom in Dommelen. Op de website van Alzheimer Nederland kan men de filmpjes bekijken die gemaakt zijn over diverse thema’s rondom dementie. De regionale online Alzheimercafés kan men bekijken via www. alzheimer-nederland.nl/regios/zuidoost-brabant. Voor vragen over het Alzheimer Café Valkenswaard/ Waalre kun je bellen naar Cordaad Welzijn via 06-19373374.

Web van leugens ‘Sommige mensen verlangen ernaar. Anderen zouden willen dat ze de stilte konden doorbreken.’ Dat is de hoofdboodschap van de musical Stilte. De voorstelling vertelt het verhaal van de zeventienjarige middelbare scholier Otto Janssen die lijdt aan extreme sociale angsten. Zijn wanhopige

Valkenswaardse kerken organiseren Open Huis

De musical stilte met Rico van den Dungen in de hoofdrol gaat over het verlangen naar acceptatie. verlangen naar acceptatie leidt hem door een serie van onvoorziene gebeurtenissen in een web van leugens waar hij niet meer uit lijkt te komen. Rico van den Dungen uit Valkenswaard speelt de rol van Otto Jansen. Rico: “Otto vindt het moeilijk om contacten te leggen en vrienden te maken. Als hij met mensen moet praten is dat altijd ongemakkelijk en zegt hij dingen zonder erbij na te denken.” Otto is dan ook een heel ander persoon dan Rico: “Ik ben zelf best wel sociaal. Ik vind het ook niet moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen. Maar het ongemakkelijke en zenuwachtige, daar herken ik me soms wel in.”

Hoe kun je eenzaamheid overwinnen en de kans grijpen om gehoord te worden in een wereld die wordt gedomineerd door social media? Een belangrijk thema dat in tijden van corona voor ons allen herkenbaarder is dan ooit. Herkenbare situaties Maar ook thema’s als zelfdoding, rouw, mentale gezondheid en homoseksualiteit komen in de voorstelling aan bod. Door de hedendaagse setting levert de voorstelling vele herkenbare situaties op. Stilte de musical is op 26 en 27 november om 20.00 uur te zien in de Muzenval in Eersel. Kaarten zijn voor elf euro te verkrijgen via www.muzenval.nl.

Voorleesmoment in het teken van Sinterklaas

VALKENSWAARD - Vanwege corona kan de inloop bij de gastgevers thuis tijdens de adventsweken helaas niet doorgaan. De kerken van Valkenswaard organiseren nu twee keer in de week een Open Huis. Dit wel met inachtneming van de coronamaatregels. De ruimtes in de pastorie en in de Ontmoetingskerk zijn groot genoeg om op veilige afstand elkaar toch te ontmoeten. Mensen zijn daarom van harte welkom voor een kopje koffie, een kopje thee en een praatje. Er is geen thema bedacht voor deze bijeenkomsten. Vanaf 29 november bent u elke maandag tussen 14.30 uur en 16.00 uur welkom in de pastorie

van de H. Nicolaaskerk. Het betreft hier alle maandagmiddagen tot en met 20 december. Op vrijdag 3, 10 en 17 december bent u tussen 10.00 uur en 11.30 uur welkom in de Ontmoetingskerk. Op woensdag 22 december kunt u tussen 10.00 uur en 11.30 uur in de Ontmoetingskerk luisteren naar een kort kerstverhaal verteld door Nia Michiels en Cees Dobma zal dan bekende kerstliederen spelen op vleugel of orgel.

Een gouden glans

Er komt weer een voorleesmoment in de bibliotheek Valkenswaard, deze keer rond Sinterklaas. VALKENSWAARD - Om jonge kinderen in aanraking te laten komen met lezen en boekjes lezen ze regelmatig voor in de bibliotheek in Valkenswaard. Woensdag 1 december is er een voorleesmoment in het teken van Sinterklaas. Het voorlezen in Bibliotheek Valkenswaard is woensdag 1 december van 15.00 tot 15.30 uur. Dit voorleesmoment staat helemaal in het teken van Sinterklaas. Biebjuf Ardy leest een mooi sinterklaasverhaal voor en laat de kinderen kennis maken met de mooiste prentenboeken.

REGIO - Lezer Willem Seuntjens maakte deze foto. “De laagstaande herfstzon legt over alles een gouden glans.” Het kleurrijke beeld is gemaakt langs het fietspad tussen Geldrop en de Hut van Mie Pils.

Dokter Leesplezier Naast alle digitale en creatieve activiteiten staat het lezen in Bibliotheek Valkenswaard nog steeds centraal. Wil je graag zelf lezen,

maar weet je niet precies welke boeken geschikt zijn voor je? Of ben je als ouder/verzorgende op zoek naar een manier om meer betrokken te zijn bij het lezen van je kind? Kom dan op woensdag 24 november tussen 14.00 en 17.00 uur naar het inloopspreekuur van Dokter Leesplezier. Zij kan alles vertellen over de nieuwste boeken en leesvormen. Lid worden van de Bibliotheek is gratis voor jongeren tot en met zeventien jaar. Lid worden kan eenvoudig online of kom eens langs in de bibliotheek.


TopAanbieding

ZE ZIJN ER WEER

KABELJAUWFILET

500 gram

9

95

Graatloos

heel kilo

18

00

Vispakket

Vispakket

- 2 LEKKERBEKKEN - 2 NIEUWE HARINGEN - 1 MOOIE MAKREEL

- 2 LEKKERBEKKEN - 2 NIEUWE HARINGEN - 1 MOOIE MAKREEL

10

Tegen inlevering van deze bon

samen

00

10

Tegen inlevering van deze bon

samen

TAM KONIJN ACHTERBOUTEN

00

GELDIG OP 25 NOVEMBER EN 2 DECEMBER.

ELKE DONDERDAG BIJ U OP WEEKMARKT IN VALKENSWAARD. WWW.POELIERMASTBROEK.NL

Deze acties zijn geldig in november en december 2021

NIET NAAR OOSTENRIJK DIT JAAR? DAN HALEN WIJ OOSTENRIJK TOCH NAAR ONS!

22.50

Grote oostenrijkse wienerschnitzel Speciaal bier naar keuze

13.

Tegen inlevering deze advertentie of hoek van de advertentie uitknippen €

€11 -,

TEGEN INLEVERING VAN DEZE BON 1 GRATIS ERBIJ!

Elke donderdag op de weekmarkt in Valkenswaard van 9.00-17.00 uur

met authentieke rode besjes saus,wittekool salade, aardappeltjes en rode kool.

5 STUKS

50

Actie geldig tot 20 december 2021. Graag reserveren: 040-2012458 • Barcode • markt V’waard

20%

KORTING OP DE HELE WINTERCOLLECTIE

t/m 28 november

BLACK FRIDAY ACTIE

Markt 28

5554 CC Valkenswaard

Kapelstraat 65 Heeze www.verestschoenen.com


11

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 24 november 2021

Sport en bewegen verbinden VALKENSWAARD - Sport- en beweegaanbieders, met aanbod voor jong en oud, zorgen ervoor dat iedereen mee kan blijven doen in Valkenswaard. Met elkaar zorgen ze ervoor dat de gemeente in beweging blijft. Op financieel gebied hebben de verenigingen hun hoofd gelukkig boven water kunnen houden. Voorzitter Marco van Hoeck van basketbalvereniging de Valkenswaard Falcons: “De gemeente heeft zich coulant opgesteld ten opzichte van de verenigingen. Dat gebeurt niet overal zo. Op momenten dat we de zaal niet konden gebruiken zijn er geen kosten in rekening gebracht. Dat heeft ons enorm geholpen. Ook hebben we de gehele zomer trainingen kunnen aanbieden om dit seizoen goed van start te gaan.” Hockeyvelden en skatepark De verenigingen en de gemeente hebben samen geïnvesteerd in kleedkamers (RKVV Dommelen), en nieuwe hockeyvelden (hockeyvereniging H.O.D). Bij TVV zijn banen voor padel aangelegd. Nu er duidelijkheid is over het Eurocircuit kan ook daar weer actie ondernomen worden. De overkapping van de startheuvel van fietscrossclub Lion d’Or is snel aan de beurt. Daarnaast heeft de gemeenteraad met de behandeling van de begroting voor 2022 geld vrijgemaakt voor de aanleg

Leger des Heils collecteert in Valkenswaard

Politiek debat: wat willen de jongeren? In aanloop naar de verkiezingen op 16 maart 2022 organiseren wij begin december een politiek debat met jongeren van de huidige zittende fracties.

De gemeente Valkenswaard en sportclubs willen iedereen, jong en oud, in beweging houden. van een skatepark.

‘Iedereen heeft zich van zijn beste kant laten zien en doorgezet’ Wethouder Theo Geldens kijkt met trots terug op de afgelopen periode. “Het is duidelijk dat de afgelopen tijden niet altijd gemakkelijk zijn geweest voor de clubs en verenigingen. Iedereen heeft zich van zijn beste kant laten zien en doorgezet. Zo hebben wij, inwoners en het college van Valkenswaard, samen ondanks de uitdagingen die er lagen een

mooie ontwikkeling kunnen doormaken op sportief gebied. We hebben een compleet aanbod dat staat als een huis en velden en accommodaties waar we trots op mogen zijn.” Vanuit de gemeente wordt vooral ingezet op doelgroepen voor wie het minder vanzelfsprekend is dan ze mee kunnen doen. De samenwerking met Stichting Valkenhof is hier een voorbeeld van. Studenten van de Fontys Sporthogeschool zetten zich in om bewoners actief te laten blijven. Ze zorgen ervoor dat bewoners bijvoorbeeld zelf hun koffie blijven halen en organiseren activiteiten waarbij basisschoolleerlingen samen met de bewoners bewegen.

Tafeltennissers Valkenswaard doen goede zaken

VALKENSWAARD - Komende week gaan collectanten van het Leger des Heils langs de deuren in Valkenswaard. De landelijke collecteweek duurt van maandag 29 november tot en met zaterdag 4 december. Met de opbrengst financiert het Leger des Heils de diverse buurthuiskamers verspreid door het land, waar mensen terechtkunnen voor een kop koffie, een maaltijd, een (pastoraal) gesprek, et cetera. Op steeds meer van die locaties wordt inmiddels ook schuldhulp en huiswerkbegeleiding geboden. Voor wie niet aan de deur kan doneren wordt er tevens een online collecte gehouden. Deze is te vinden via doneren.legerdesheils.nl.

Puurliedjes REGIO - Dinsdag 30 november is er een nieuwe editie van Puurliedjes bij Popei in Eindhoven. De avond begint om 20.00 uur met het duo Keynote Speaker, Poptroubadour Chiel en het duo Mariët & Steven. Enkel toegankelijk met gratis ticket plus coronatoegangsbewijs.

Politiek Café Valke ns waard

Het landelijk B team met van links naar rechts Ben Visser, Lars van Veenendaal en Pascal-Andre Wolters. VALKENSWAARD - Een prima overwinning voor het landelijk B combinatieteam van Stiphout/Valkenswaard. In de strijd tegen degradatie wonnen de tafeltennissers met 9-1 van concurrent Tios uit Tilburg. Nadat Pascal-Andre Wolters Valkenswaard op 1-0 had gezet, werd van Lars van Veenendaal verwacht dat hij 2-0 zou maken. Lars speelde verkrampt en had het lastig, uiteindelijk verloor hij nipt met de nodige pech met 2-3. Tussenstand 1-1, daarna kwam Valkenswaard op stoom. Driemaal een ongenaakbare Ben Visser, nogmaals Pascal-Andre, het dubbel en tweemaal Lars van Veenendaal die zich heel sterk, zowel mentaal als technisch, herstelde van zijn openingspartij zorgde voor een 8-1 tussenstand.

De laatste partij was ongekend spannend. Pascal-Andre verloor de eerste twee games. De twee daarop volgende games gunde Pascal-Andre zijn tegenstander maar een schamel puntje: 11-0 en 11-1, De laatste game was vervolgens een spannende game die nipt werd gewonnen met 11-9. Eindstand 9-1 en ineens ver weg van de degradatiestreep. Volgende week wacht de zware uitwedstrijd tegen de koploper SKF uit Veenendaal. Het tweede jeugdteam speelde tegen TIOS 2 en won met 8-2.

Landelijke politieke partijen hebben meestal een jongerenafdeling. Zij zorgen ervoor dat de thema’s die voor jongeren van belang zijn onder de aandacht van de politiek komen. Zo bestaan er landelijk onder meer het CDJA, de JOVD, de Jonge Democraten en de Jonge Socialisten.

Wij willen weleens weten hoe groot de invloed van jongeren op de lokale politiek is Veel lokale politieke partijen hebben geen aparte jongerenafdeling. Maar steeds meer realiseren ook plaatselijke partijen zich dat er een nieuwe beweging aan het opkomen is. Jongeren kijken nu eenmaal anders tegen de gevestigde orde aan en hebben veelal ook een andere manier van werken. Wij willen weleens weten hoe groot de invloed van jongeren op de lokale politiek is. Hebben zij voldoende inbreng of worden zij door de gevestigde orde aan de kant gezet? Gehoord Kijkend naar de gemiddelde leeftijd van onze gemeenteraad zou je niet zeggen dat jongeren enige invloed hebben op het huidige beleid. In ons dorp hoor je weinig van de genoemde jongerenafdelingen van de landelijke partijen. Bestaan ze lokaal of regionaal eigenlijk wel? Wat willen de jongeren eigenlijk? Waar hebben zij behoefte aan? Voldoen de huidige visie en plannen van onze bestuurders wel aan de verwachtingen die de jongeren hebben? Weten ze eigenlijk wel wat hun behoefte

is en wat ze willen? Voelen jongeren zich wel echt gehoord? Waarom horen we de jongeren van die partijen nooit eens? Is dat misschien de reden dat in ons dorp een nieuwe partij is opgericht genaamd VOTE? Met argusogen werd er door de politiek gekeken naar de onlangs opgerichte jongerenafdeling van Samen voor Valkenswaard. Jongeren die zich binnen deze partij willen gaan inzetten voor ons dorp. Een geweldig idee, maar na een krantenpublicatie is het helaas stil geworden. Een publiciteitsstunt? Als we de uitgangspunten van al die landelijke jongerenafdelingen op een rij zetten, blijkt dat ze hetzelfde wollige taalgebruik hanteren als hun moederpartij. Veel algemeenheden en kretologie zoals meer huisvesting, meer verbinding en nieuwe politiek. Weinig is er te lezen over hoe ze dat willen gaan realiseren.

Of blijven we in Valkenswaard traditioneel kiezen? Andere keuze? Wat willen de Valkenswaardse jongeren eigenlijk? Dat is de vraag die wij voorleggen aan de jongerenafdelingen van de huidige gemeenteraadsfracties. Wij zijn benieuwd of we op 16 maart 2022 ook die andere keuze kunnen en willen maken. Of blijven we in Valkenswaard traditioneel kiezen en verandert er dus weinig? politiekcafevalkenswaard.nl

Spinrag in de zon

Een weiland, een hek, spinrag, wat mist en de zon, levert fraaie beelden op. Dat zag Mariska Singels ook en zij legde het vast en mailde de foto naar de redactie.


FILMS DEZE ZOMER Agenda november Do 2 dec, 20.15 u

Vanaf 26 juli Stevenma Brunswijk Wat een man kan, kan ik ook (12+) Land Cabaret | € 19,50 Film | € 8,50 | pas € 7,............................................................. Di 7 dec, 20.15 u Harrie neemt de benen (try out)

Vanaf 26Arie juli Cupé e.a. Jon vanma Eerd, ToneelVadis, | € 29,50Aida? (12+) Quo ............................................................. Wo 8 |dec, 20.15 u| pas € 7,Film € 8,50 Kommil Foo Oogst

Cabaretwo | € 24,50 Vanaf 28 juli ............................................................. The Mauritanian (16+) Do 9 dec, 20.15 u Percossa Film | € 8,50 | pas € 7,-

Pianoles in Valkenswaard Corridor 17. Zonder notenschrift, popmuziek van professioneel toetsenist/ pianist

GEVEN OM MOLENS IS

GEVEN AAN

MOLENS

website: www.pianopret.nl 1 keer per week 1 uur les. Snel resultaat.

molenfonds.nl

Let me in – Let me out (try out) Muziektheater | € 24,50 ............................................................. Vanaf wo20.15 29 ujuli Vr 10 dec, Björn van Om der Doelen & De (16+) De Slag De Schelde Huursoldaten Sloopauto’s gevraagd, Film | €de 8,50 | pas € 7,- hoge Na Ons Zondvloed prijs, opgehaald. P. de Muziekdirect | € 22,50 ............................................................. Beer 0402435700. Vanaf do20.15 30 juli Za 11 dec, u Lichter(AL) dan ik TINA Esther Scheldwacht, Kees Hulst Film e.a. | € 8,50 | pas € 7,Toneel | € 24,50 ............................................................. Zo 12 dec, & 14.00 u Vanaf ma11.00 2 augustus Jokie en Jet, reizen is een feestje Meskina (AL) (2+) - De Efteling-musical Film | € 8,50 | pas € 7,Jeugdtheater | € 18,-

Graag hoor ik van u! 06-53369853

www.hofnar.nl

GEURDEN ANTIEK * Verlichting * Klokken * Plate * Kandelaars * Kristal * Zilver * Spiegels * Meubels * Prachtige sieraden

U kunt bij ons terecht voor onderdelen en reparaties bijvoorbeeld: parels en kettingen, knopen.

Dorpsstraat 15b • Riethoven (donderdag gesloten) Tel. 040-2041041 • www.geurdenantiek.nl

65+er KLUSSER / STYLIST v HUIS / TUIN en INTERIEUR timmer / schilder / behangwerk ook, metsel- en lijmtegelwerk terrasreiniging en straatwerk voor woon- en bedrijfsruimtes info 06 11 44 12 57

20% korting

op alle artikelen voor dieren en dierenliefhebbers Periode: van vrijdag 26 t/m zondag 28 november Openingstijden: 10 - 17 uur (op alle dagen) Mihashop, Leenderweg 23, 5554CK Valkenswaard.

Geen uitvaartkist, maar wat dan?

‘Wij staan altijd voor u klaar.’ Anouk van Nunen van DELA

Ons ervaren team helpt u graag om het afscheid altijd persoonlijk en bijzonder te maken. Voor leden en ieder ander. Ga voor informatie naar dela.nl/valkenswaard of bel 040 200 10 83 voor een persoonlijk gesprek.

‘Ach, die lieve tante Mieke.’ Karien kijkt naar haar tante die in de slaapkamer ligt opgebaard. ‘Ze ligt er precies bij zoals ze was.’ ‘Weet je wat ik sneu vind?’ Pascalle kijkt Karien vragend aan. ‘Dat ze in een kist moet. Dat vind ik zo naar. Ze was al bang als de wc-deur dicht moest.’

‘Laten we voor de goedkoopste kist gaan,’ zegt oom Frits. ‘Mieke was niet verzekerd.’ Als Pascalle en Karien beneden komen, zit Ester aan tafel met hun vader en oom Frits. ‘Laten we voor de goedkoopste kist gaan,’ zegt oom Frits. ‘Mieke was niet verzekerd.’ Er valt een stilte. Pascalle en Karien zetten ieder een stoel bij de tafel. Karien wrijft over het tafelkleed. ‘Wat een mooi kleed.’ Ze kijkt naar Pascalle. ‘Heeft tante Mieke deze ook zelf gemaakt?’ ‘Jazeker, ze maakte alles zelf, de crea Bea.’ ‘Weet je nog dat we altijd met haar knutselde?’ ‘Ja, … ach hoe heet het ook alweer, met wol en zeep en dat bolletjesplastic?’ ‘Vilten,’ vult Ester aan. ‘Oh ja, wat was dat leuk om met haar te doen.’ ‘Dat deed ze nog altijd. Vorige week gaf ze nog een vilten tasje aan Emma voor haar verjaardag.’ Pascalle slikt. ‘Waar waren we gebleven?’ Oom Frits pakt de draad weer op. ‘Bij de kist,’ Ester schuift het boek met de kisten naar voren. ‘Ik vind het niks dat tante Mieke in een kist moet, ze was bang van afgesloten ruimtes. Ze… .’ ‘Ze zal wel moeten, bovendien weet ze daar nu toch niets meer van,’ valt oom Frits haar in de rede. ‘Dat dat moet, is een misverstand,’ zegt Ester. ‘Je zou ook voor een lijkwade kunnen kiezen.’ Pascalle en Karien veren op. ‘Een wade?’ ‘Dat is een doek, waarin jullie tante gewikkeld kan worden. Dan hoeft ze niet in een afgesloten ruimte.’ ‘Daar heb ik nog nooit van gehoord.’ Oom Frits gaat met zijn armen over elkaar zitten. ‘Ik ken niemand die dat doet.’ ‘Het is een stuk goedkoper dan een kist,’ vervolgt Ester haar verhaal. Oom Frits gaat rechtop zitten. ‘Wat is dat dan precies?’ Als Ester YouTubefilmpjes opzet, herinneren Pascalle en Karien zich weer hoe ze moesten vilten. ‘Wat een superidee van je, Ester. Zelf een wade maken, te gek.’ Karien lacht breed. ‘Tante Mieke mag blij zijn met zulke lieve nichtjes,’ zegt Ester terwijl ze de benodigdheden voor de wade op tafel legt. Oom Frits kijkt om de hoek van de kamerdeur en steekt zijn duim op. Copyright©Petri van Otten Foto’s: ©Saramare

Van Cuijkstraat 30 | 5555 EC Valkenswaard | 06-44 312 423 ester@ester-uitvaart.nl | www.estervandenhoekuitvaart. nl


BEDDENSPECIAALZAAK KASTEN

MATRASSEN

BEDBODEMS

LEDIKANTEN

BOXSPRINGS

ONAFHANKELIJK SLAAPADVIES VOOR DE BESTE NACHTRUST

SLAAPKAMERS

WINNAAR

IN DE CATEGORIE

MATRASSEN

NÚ 2e ARTIKEL

50%

Op afspraak: Inloopkasten, schuifdeurkasten en draaideurkasten op maat

KORTING *

Promoset Treca Paris Edition Spéciale boxspring vanaf € 5.595,-Nieuw: Pullman Express boxspring Leeds:

KINDERKAMER S A L E Alles uit de Lifetime kinderkamer afdeling, m.u.v. de rood gemarkeerde artikelen, 30% korting.

Black Friday: 10% voordeel op alle Auping producten

nu € 2.599,-- (vast) nu € 3.849,-- (verstelbaar)

*

(alleen op 26 t/m 29 nov.)

Corona update: We volgen de richtlijnen van het RIVM; kijk voor actuele informatie over onze winkelmogelijkheden op www.profita.nl Maakt u liever een afspraak? Maandag t/m zaterdag geopend uw Dat stellen wij op prijs. Ma. v.a. 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 www.profita.nl https://www.profita.nl/advies

WONINGINRICHTER

RELAXFAUTEUILS LEDER OF STOF / MAATWERK / STA-OP-STOELEN Actie Varier Peel™ en Kokon™

Vacature Verkoopadviseur https://www.profita.nl/vacatures.html Maakt u liever een afspraak? Dat stellen wij op prijs. https://www.profita.nl/advies

GROTE KEUZE OPSTA FAUTEUILS

Deze ar ad leverba a r r o o v it U

In small, medium en large

Gratis voetenbank

Corona Update: Kijk voor actuele informatie over onze winkel mogelijkheden op www.profita.nl

Nieuw: geheel uitklapbare voetensteun MEER DAN 100 MODELLEN IN ONZE SHOWROOM Maandag t/m zaterdag geopend Ma. v.a. 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur

RELAXFAUTEUILS in leder of stof maatwerk

uw WONINGINRICHTER Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 www.profita.nl15

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 24 november 2021

Samen tegen Kanker Valkenswaard start volgend jaar nieuw initiatief VALKENSWAARD - Samen tegen Kanker Valkenswaard start in 2022 een nieuw initiatief. Er komt een meerdaags evenement waarin de aandacht voor mensen met kanker, mensen die kanker hebben gehad en hun naasten centraal staat. Met dit evenement wordt geld opgehaald om deze mensen op verschillende manieren te kunnen

ondersteunen en om verder kankeronderzoek mogelijk te maken. Prachtige donatie Samen tegen Kanker Valkenswaard heeft een prachtige donatie ontvangen van tienduizend euro. In september was het Potters Food Truck Court ter gelegenheid van het afscheid van notaris J.L.G.M. Mertens en de opvolging door notaris P.B. Ressel. Bij de uitnodi-

Worstenbrood-actie RKVV Dommelen

ging had Potters Notarissen aangegeven dat zij graag een cadeau wilde geven aan Stichting Samen tegen Kanker Valkenswaard. De genodigden hebben hier massaal gehoor aan gegeven met het grote bedrag als resultaat. Samen tegen Kanker Valkenswaard wil een brug slaan tussen de medische wereld, getroffenen en eenieder die met deze ziekte te maken heeft (gehad).

Iedereen kan genieten van worstenbroodjes en tegelijkertijd voetbalclub Dommelen steunen. DOMMELEN - Voetbalclub RKVV Dommelen organiseert ook dit jaar een worstenbrood-actie, samen met partner Bakkerij Van Heeswijk. Door deze actie, waarbij iedereen worstenbroodjes mag bestellen, kan je met de feestdagen genieten van lekkere worstenbroodjes én RKVV Dommelen steunen.

Overhandiging van de cheque aanSamen tegen Kanker Valkenswaard. (Foto: Jurgen van Hoof)

Finalisten Brabants kampioenschap Tonpraoten VALKENSWAARD - De acht finalisten van het Brabants kampioenschap Tonpraoten zijn bekend. Afgelopen weekend waren de voorrondes, de finale staat gepland voor 7 januari. Twee avonden waren tonpraters actief tijdens de voorrondes van de 54e editie van de Brabantse kampioenschappen in theaterzaal De Belleman. De finalisten zijn Rob Bouwman (Helmond), Hans Eijkemans (Rosmalen), Rien van Genugten (St-Oedenrode), Iveke van Gerven (Eersel), Boy Jansen (Budel), Berry Knapen (Sterksel), Peter van der Maas (Hilvarenbeek) en Tom van Osch uit Budel. Zij zijn afgelopen week als sterkste pra-

ters uit de ton gekomen. Er komt overigens zeker een nieuwe kampioen omdat Dirk Kouwenberg zijn titel van 2020 niet zal verdedigen. Het 54e Brabants kampioenschap Tonpraoten is op 7 januari in Theater De Hofnar in Valkenswaard. Op zaterdag 8 en zondag 9 januari staan nog galavoorstellingen gepland. Informatie over kaartverkoop van het finaleweekend is verkrijgbaar via www.bktonpraten.nl.

Bestellen De worstenbroodjes (per zakje van zes stuks) zijn online te bestellen via de website www.rkvvdommelen.nl/worstenbrood. Bestellen kan tot en met zondag 12 december. De bestellingen mogen dan op zaterdag 18 december tussen 10.00 en 13.00 uur afgehaald

worden op sportpark ’t Heike in Dommelen. Uiteraard is het mogelijk voor iedereen om te bestellen, lid of geen lid van RKVV Dommelen. Deze actie is voor heel Dommelen, Valkenswaard en de regio. Wil je de worstenbroodjes warm geleverd hebben bij jouw bedrijf, een grotere bestelling doen voor je bedrijf, vereniging of organisatie of voor iemand anders? Stuur dan een mail naar worstenbrood@ rkvvdommelen.nl en zij nemen contact met je op.

Meenzingen en dansen bij de Efteling-musical in De Hofnar VALKENSWAARD - De Eftelingmusical ‘Jokie en Jet, reizen is een feestje’ is binnenkort te zien in Theater De Hofnar in Valkenswaard. Kom met je kinderen, kleinkinderen, neefje of nichtje op zondag 12 december naar het theater. De Efteling-musical ‘Jokie en Jet, reizen is een feestje’ is een vrolijke familiemusical voor alle kinderen vanaf twee jaar. Iedereen mag natuurlijk meezingen en dansen

met de bekende liedjes ‘Hieperdepiep’, ‘Jokiedokie’ en ‘Spelen in de speeltuin’ Reizen is een feestje Jokie uit de Efteling is jarig en krijgt een wel héél bijzonder cadeau van Jet. Ze gaan namelijk samen op wereldreis in hun luchtballon. Jokie en Jet gaan op avontuur en vliegen naar allerlei landen over de hele wereld, van het warme Italië tot het koude Antarctica.

De Efteling-musical is zelfs voor de allerkleinsten één groot feest. Dat wordt een reis om de wereld om nooit te vergeten! Kaarten Voor meer informatie en het bestellen van kaarten ga je naar www.hofnar.nl. De kaartverkoopbalie is doordeweeks geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Telefoon 040-2074010 of mail naar kaartverkoop@hofnar.nl.

Raad praat over plannen aardgasvrij Valkenswaard VALKENSWAARD - De komende dertig jaar wordt er in Nederland hard gewerkt aan de overstap van aardgas naar een meer duurzame manier van verwarmen van woningen. In Valkenswaard hebben ze dit proces beschreven in het visiedocument Transitievisie Warmte. Tijdens de raadscommissievergadering op donderdag 2 december wordt dit stuk door de raad besproken. Ook in Valkenswaard is men op zoek naar andere manieren van verwarmen. Die overstap gaat stap voor stap en buurt voor buurt,

zodat er in 2050 geen CO2 meer wordt uitstoten. Dat is althans de landelijke doelstelling. De Transitievisie wordt donderdag 2 december in de raadscommissievergadering en donderdag 16 december in de gemeenteraad besproken. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Valkenswaard. Reizen is een feestje vinden Jokie en Jet. Ze zingen en dansen vrolijk door de voorstelling.


Kr u i sPuzzelservice wo o rdpuzzel / Persbelangen / P0265

/ Persbelangen / P0265 Welk winwoord Puzzelservice komt er in het balkje? HORIZONTAAL: 1 gevoel van eigenwaarde, 4 grof, 6 vrij langs boord (afk.), 9 broodbeleg, 12 bergnimf, 15 riool, 17 grompot, 18 tuinafzetting, 20 toegang, 21 taalontwikkelingsstoornissen (afk.), 22 grondvlak, 24 actueel, 25 afdruk, 26 dijk, 27 stroomgeul, 29 slang, 31 buitengewoon onderwijs (afk.), 32 vogel, 33 zojuist, 35 casu quo (afk.), 37 Nomen Nescio (afk.), 38 veerboot, 40 lichaamsdeel, 42 walm, 43 voegwoord, 44 usus externus (afk.), 45 vervoermiddel, 46 februari (afk.), 49 in goede staat, 51 Nederlandse Spoorwegen (afk.), 53 eb en vloed, 54 zoogdier, 56 Amerikaanse soldaat, 57 toilet, 58 milieuvriendelijk (voorvoegsel), 60 zwemvlies, 62 mond-en-klauwzeer (afk.), 64 op welke wijze, 65 humaan papillomavirus (afk.), 67 proteïne, 69 Austronesische taal, 70 flauwekul, 72 rijtuig, 73 mink, 75 leest, 77 dubbel rijwiel, 78 oktober (afk.), 79 babbelaar, 80 in bezit van (afk.), 81 boom.

1

2

3

112

2

3

17 12

13

4

5

4

5 18

13

17

21

25

21

22 26 32

31 25 31

38

42

38

42

46

7

8

14

6

715

8

16

14

19

15

20

16

19

23

20

24

27

23

18

22 33

34

33

34

26 39

32

6

43 54

51

52

46

53

47

58 51

52

59

53

60

61

58

65

59

66

60

67 61

70

65

66

71

67

72

75 70

71

76

72

78 75

79

40

29 41

37

45

41

55

49

56 50

62 55

63

56

62

63

76

30

36

48

78 Persbelangen 79 © P0265

29

35

50

30

45 57 64 69

73 77

11

37

49

80

10

36

44

68

9

24

48

68

11

28

40

54

10

35 28

44

43 39 47

27

9

57

64 74

69

73

74 81

77

81

80

© Persbelangen P0265 52

4

24

20

45

38

40

67

42

26

58

5

52

4

24

20

45

38

40

67

42

26

58

5

VERTICAAL: 1 tijdperk, 2 griet, 3 wild rund, 4 Chef-Defensiestaf (afk.), 5 zangnoot, 7 actinium (afk.)(Ac), 8 groente, 9 aartsvader, 10 kleurloze brandbare vloeistof, 11 Javaanse prins, 13 soort bijl, 14 halfgeleiderlampje, 16 uitroep, 18 klomp, 19 berggeit, 22 barium (afk.), 23 Griekse letter, 25 namaakivoor, 26 bijwoord, 28 internationale trein, 30 aankondiging, 32 hanig, 34 uitroep van pijn, 36 schijnbaar, 38 doffe knal, 39 kever, 40 plant, 41 bron, 47 bijvoorbeeld (afk.), 48 onderofficier (afk.), 50 geestelijke gezondheidszorg (afk.), 52 bordspel, 54 breuk, 55 Arabische vorst, 57 peen, 59 deel van een snelweg, 61 id est (afk), 63 karaat (afk.), 64 atletiekhekje, 66 gemeen, 68 opening in het ijs, 69 onbepaald voornaamwoord, 70 lager technisch onderwijs, 71 ieder, 73 naar aanleiding van (afk.), 74 berichtje per telefoon, 76 en andere (afk.), 77 ter beschikking (afk.).

Winnaar week 46: Jacco Seerden uit Dommelen

Proficiat! Uw oplossing op een briefkaart of via email, met naam- en adresgegevens moet bij ons binnen zijn voor maandag 8.00 uur: DAS Publishers, Stationsstraat 103, 5751HD Deurne Email valkenswaardsweekblad@dasmediacentrum.nl Onder de goede inzendingen wordt wekelijks een cadeaubon verloot.


17

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 24 november 2021

De herfstfoto’s van de week VALKENSWAARD - De herfst slaat de klok. Koude en milde dagen wisselen elkaar af. Ook deze week grepen lezers daarom de gelegenheid om mooie foto’s te maken. Op deze pagina vindt u een selectie uit de inzendingen die bij de redactie binnenkwamen. Ook een mooie foto gemaakt? Stuur deze dan in via valkenswaard@dasmediacentrum.nl, en misschien ziet u hem binnenkort op deze pagina terug! Steenuil. (Foto: Erik van Asten)

(Foto: Heleen Veltman)

(Foto: Gerrie van Daal)

(Foto: Martijn Legius)

(Foto: Franc van der Lans)

Zwevend blad. (Foto: Ingrid Bos)

(Foto: Henja Smolders) Martinuskerk. (Foto: Everien van Poppel)


VOOR U OP MAAT GEMAAKT

Bank Bern in leer v.a. € 2.089,-

NED VAK ERL AN M AN D SCH S AP

OP MAAT GEMAAKT

Relaxfauteuil New York

Eetkamertafel Skovby model SM 33, Deens design v.a. € 2.055,-

Eetfauteuil Florence ook met draaifunctie leverbaar, in leer v.a. € 545,Kruisstraat 181, Eindhoven, T: 040 243 97 20, www.bakers.nl

Word donateur!

Ga naar DierenLot.nl

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan in een technische omgeving? Wil jij meewerken aan het verder laten groeien van ons verpakkingsbedrijf? Dan zoeken we jou!

(Leerling)

MACHINE OPERATOR

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan in een technische omgeving? Wil jij meewerken aan het verder laten groeien van ons verpakkingsbedrijf? Dan zoeken we jou!

(Leerling)

Functieomschrijving

Voor ons bedrijf zoeken wij ter aanvulling van een enthousiast team op de afdeling kartonnage een (leerling) stanser. Als leerling ga je het volgende leren: • Met behulp van de Bobst Machine leer je papier en karton te stansen • Inrichten van de machine en je draait productie • Technische werkzaamheden • Je zorgt ervoor dat de vormen zijn voorbereid en verricht alle werkzaamheden die daarbij horen • Onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, storingen analyseren en oplossen • Je hebt een praktijkopleider bij je staan, die je de kneepjes van het vak gaat leren

Functieomschrijving Voor ons enthousiaste team op de afdeling kartonnage zoeken we een Leerling Machine Operator voor een van onze moderne vouw- / plakmachines. Wil jij na je VMBO-opleiding je technische vaardigheden in de praktijk brengen? Of heb je al een paar jaar werkervaring en ben je toe aan de volgende stap. Dan zoeken wij jou! De werkzaamheden bestaan uit de aan- en afvoer van materialen, het instellen van de machine en het verrichten van onderhoud en alle andere voorkomende werkzaamheden.

Functie-eisen Als je een leuk vak wilt leren en aan het begin van je carrière staat, dan komen jouw technische vaardigheden goed van pas. Je werkt graag in een team en hebt een flexibele instelling. Daarnaast staat accuratesse bij jou hoog in het vaandel. Verder ben je prestatiegericht en beschik je over voldoende technisch inzicht.

Wij bieden: • Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden volgens CAO-Grafimedia • Een uitdagende baan, met veel zelfstandigheid • Uitgebreide studiefaciliteiten waarbij je kennis en vaardigheden worden gestimuleerd, zoals BBL • Goede balans in werk en privé • Ambitieuze en gezellige collega’s • Een informele en innovatieve organisatie die positief kritisch naar elkaar is en enthousiast over haar vakmanschap en klanten

Belangstelling? Jouw sollicitatiebrief met CV kun je sturen naar: s.kluskens@debudelse.nl Acquisitie naar aanleiding van de vacature wordt niet op prijs gesteld.

De Budelse bv, Meemortel 30, 6021 AE Budel, tel. 0495-498000, www.debudelse.nl

Stanser

Functie-eisen Als je een leuk vak wilt leren en aan het begin van je carrière staat, dan komt jouw technische opleiding op Mbo2-niveau goed van pas. Of je hebt reeds ervaring als stanser. Je werkt graag in een team en hebt een flexibele instelling. Daarnaast staat accuratesse bij jou hoog in het vaandel. Verder ben je prestatiegericht en beschik je over voldoende technisch inzicht. Het werken in een 2-ploegendienst is voor jou geen probleem.

Wij bieden: • Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden volgens CAO-Grafimedia • Een uitdagende baan, met veel zelfstandigheid • Uitgebreide studiefaciliteiten waarbij je kennis en vaardigheden worden gestimuleerd, zoals BBL • Goede balans in werk en privé • Ambitieuze en gezellige collega’s • Een informele en innovatieve organisatie die positief kritisch naar elkaar is en enthousiast over haar vakmanschap en klanten

Belangstelling? Jouw sollicitatiebrief met CV kun je sturen naar: s.kluskens@debudelse.nl Acquisitie naar aanleiding van de vacature wordt niet op prijs gesteld.

De Budelse bv, Meemortel 30, 6021 AE Budel, tel. 0495-498000, www.debudelse.nl


19

VALKENSWAARDS WEEKBLAD | Woensdag 24 november 2021

De Valk boekt belangrijke zege MIDDELBEERS - De Valk heeft de draad weer goed opgepakt na de bekeruitschakeling van vorige week. In Middelbeers werd de ontmoeting met hekkensluiter Beerse Boys afgesloten met een 0-1 overwinning dankzij topscorer Joran Vermeulen, die een hoekschop rechtstreeks in het doel wist te krijgen. In de eerste helft was het De Valk dat de wedstrijd domineerde en veelal in balbezit was en de thuisploeg kon daar weinig tot niets tegenin brengen. Door het compacte spel van Beerse Boys was het moeilijk om tot doelkansen te geraken. Toch kregen de beide voorwaartsen Joran Vermeulen en Luc Nouwen een mogelijkheid, maar de scherpte ontbrak nog in de afronding.

De Valk stijgt met deze drie punten naar een mooie zesde plaats Meer opportunisme In de tweede helft wist De Valk binnen tien minuten de wedstrijd open te breken. Een indraaiende hoekschop van Joran Vermeulen viel over Beerse Boys doelman Rob Wilborts rechtstreeks binnen 0-1. Vanaf dat moment ging Beerse Boys meer opportunisme in het spel leggen en daar had

H. Nicolaaskerk waard)

Keeper Dennis Verhoeven van De Valk speelde een foutloze wedstrijd. (Foto: Henry Jansen) De Valk het enkele momenten best lastig mee. Het meeste werd Beerse Boys gevaarlijk uit standaardsituaties, maar De Valk doelman Dennis Verhoeven was foutloos deze middag en heerste in het strafschopgebied. Over de streep De beste kans kreeg Dennis Schapendonk namens Beerse Boys, maar stuitte op Dennis Verhoeven die zijn doel knap schoon hield. Even leek Joran Vermeulen zijn tweede treffer te maken, maar werd teruggefloten wegens buitenspel. Met Toufik Belhaj, Cas Kuipers, Brian Vermeer en Brent Broeren als verse krachten binnen de lijnen werd

de overwinning over de streep getrokken.

Volgende week speelt De Valk de thuiswedstrijd tegen Hilvaria De weg omhoog De Valk overleefde zo de dadendrang van Beerse Boys en stijgt met deze drie punten naar een mooie zesde plaats met tien punten uit zes gespeelde wedstrijden. Volgende week speelt De Valk de thuiswedstrijd tegen Hilvaria waar helaas geen supporters bij aanwezig mogen zijn.

‘Chaotisch mens’ Toos van Riet over gedichten, kippen en chocolade VALKENSWAARD - De Valkenswaardse schrijfster Toos van Riet begon al als kind met het schrijven van versjes en Sinterklaasgedichtjes en daarna in een dagboek. “Toen mocht niemand weten wat mijn gedachten waren; nu vind ik het juist hartstikke leuk als mensen reageren op mijn verzinsels.”

(Valkens-

Onze Lieve Vrouw Presentatiekerk (Aalst)

Doordeweekse vieringen: Elke woensdag en vrijdag om 12.00 uur Eucharistieviering

Doordeweekse vieringen: woensdag en vrijdag om 19.00 uur Eucharistieviering

Zaterdag 27 november, om 19.00 uur Eucharistieviering

Eucharistische aanbidding: woensdag 19:30- 20:00 uur

Zondag 28 november, om 11:00 uur Eucharistieviering (1e advent)

Zaterdag 27 november, om 17.00 uur Eucharistieviering

Misintenties: Herman van Diejen (1e jaargetijde), Lena Mollen, overleden ouders Toon Velings en Greetje in der Hees hun zonen Wil, Piet, Toon en schoonzoon Jan van Herk en schoondochter Gerrie van Donk, Pastoor Toon Lamberts, Pastoor Petrus Buys, Koos Vromans- van den Heuvel en zoon Michael Vromans. 6-wekendienst: Noud van der Maat, Wilma Verbaal- Wijnen, Rieky van Hout, Lèn Bazelmans, Maria VerhappenJanssen, Tiny van Kuijk- van Hout, Piet van Lindt, Leny de Wit- Corstjens, Wim de Kort, Marie- Jeanne van Loon- Swinnen

Zondag 28 november, om 9.30 uur Eucharistieviering (1e advent)

H. Martinuskerk (Dommelen)

Misintenties: Piet Jansen, Marinus Lijten en Mia Hertogs de echtgenote, Nelly Jansen- van der Aalst, jaargetijde Frans Berkers, Mien Bijnen- Leijssen

Zondag 28 november, om 9.30 uur Woordviering (1e advent)

Misintenties: Toos Versteege- Peters, Riekie Faassen- Thijssen

Misintenties: Irene Bekkers- Mommers, Louis Coolen, overleden ouders Rijk en Jan en Moni, Ben Sengers, Henie Prinssen- Timmermans en overleden familie

H. Willibrorduskerk (Waalre) Doordeweekse vieringen: Elke dinsdag en donderdag om 12.00 uur Eucharistieviering Zondag 28 november, om 11.00 uur Eucharistieviering (1e advent)

www.willibrord-valkenswaard.nl

Val kenswaard evo l

Lijst 7 ‘De Roomsch Katholieke lijst van Gemeentebelangen stelt U voor hare candidaten’, lezen we op het pamflet uit 1947 waar alleen mannen deel van uitmaken. Het lijkt wel een zoekplaatje. Kent u alle namen? Dat zou mooi zijn want dan horen we dat graag van u. De Heemkundekring is op zoek naar de namen van deze Listtrekkers.

door Willem-Jan Schampers Alleen de cover van haar gedichtenbundel ‘Heb je even?’ zorgt al voor de nodige vragen. Een gezellige kip kijkt in de camera, met op de achterkant van de cover de kont van de(zelfde?) kip. Toos schiet weer in de lach, als ze terugdenkt aan het foto maken. “Een vriendin van me heeft bijna de hele dag in het kippenhok hierachter in de tuin gezeten. Totdat ze de juiste prent had geschoten. Als beelddenker had ik een bepaald idee over hoe de kip moest kijken. Haha! En vervolgens zadel ik daar iemand anders mee op. Ik zei nog: ‘Iets met een kip’. De volgende keer gaat ze op de markt een gebraden exemplaar halen en zet die op de foto!” Toos benadrukt dat de gedichtenbundel absoluut niet hoogdravend is. “Nee joh! Het zijn vooral onderwerpen en gedachten die spontaan bij me opkomen. Die noteer ik dan en maak er later een gedichtje van. Soms komen ze zomaar opgeborreld en soms denk

Kerk beri cht en

Kunt u ons hierover nog meer vertellen dan horen we dat graag. Op deze wijze hopen we het archief weer meer compleet te maken.

Na het kinderboekje ‘Sjakie in z’n nakie’ is ‘Heb je even?’ het tweede boekje van de Valkenswaardse Toos van Riet. (Foto: Jurgen van Hoof) ik er écht over na. Ik ben een chaotisch mens, met veel fantasietjes, dus toen ik – heel even – het idee had om de gedichten in te delen op thema, lukte dit natuurlijk van geen kanten. Zo zag ik in d’n hof twee lieveheerbeestjes die ‘het’ deden op een blaadje. Dan beginnen in mijn hoofd allerlei radertjes te draaien. Maar ja, onder welk thema valt dit dan…? Haha!” Glimlach Na het kinderboekje ‘Sjakie in z’n nakie’ is ‘Heb je even?’ het tweede boekje van de 60-jarige Valkenswaardse. “Ik vind het fijn om samen te werken. Dat is het allerleukste van teksten schrijven. Eerst improviseren, vervolgens

die teksten op papier zetten en dan uiteindelijk tot een voorstelling komen. Zo werk ik ook met mijn gedichten. Een gesprekje in de LIDL over chocolade, kan zomaar leiden tot een grappig verhaaltje.” Ergens is Toos wel jaloers op collega-schrijvers die prachtige metaforen kunnen verzinnen. Zelf houdt ze het echter eenvoudig. “Dat is ook mijn kracht. Het boekje bestaat zeker niet alleen maar uit een bundeling van grappige gedichten, er zit ook een aantal serieuze overpeinzingen bij.” De gedichtenbundel ‘Heb je even?’ kan worden besteld via toosvriet@ gmail.com en kost 15 euro.

Wie, wat, waar en wanneer, dat zijn de vragen waar de Heemkundekring graag een antwoord naar zoekt. Kunt u daar een bijdrage aan leveren? Neem dan contact op met:

Etienne Wetzer, Schutterwei 14, 5551 PA Valkenswaard Tel. 06-47499757, Email: sgbmwetzer@onsbrabantnet.nl.

Of stuur uw antwoord per mail naar: valkenswaardevol@weerderheemvalkenswaard.nl. Zie ook: www.weerderheemvalkenswaard.nl