Peelbelang 23-05-2024

Page 1

PEELBELANG

Heusden verliest bevlogen verenigingsmens Volop livemuziek bij Jonosh tijdens Heusden kermis

KV ODC neemt afscheid van trouwe coach

NWC moet laatste strohalm grijpen tegen Hilvaria

Noorderlicht

ASTEN - Nog één keer genieten van het noorderlicht, dat recent ook in Nederland was te zien. Zoals hier boven het huis van Marthe van der PutCuppens. Meer lezersfoto’s zijn te vinden verderop in deze krant.

Peelgemeenten bundelen krachten tegen personeelstekort

DE PEEL - De krapte op de arbeidsmarkt wordt ook bij de overheid gevoeld. Om die uitdaging het hoofd te bieden, hebben de vijf Peelgemeenten de krachten gebundeld. De samenwerking krijgt vandaag een nieuwe impuls met de presentatie van een regionale arbeidsmarktstrategie én de lancering van een speciale website: www.peelbanen.nl.

Ronkende motoren

Het werd al tijdens menig raadsvergadering aangestipt: gemeenten staan voor steeds meer uitdagingen, maar het benodigde personeel is niet altijd beschikbaar. Het alternatief, externe inhuur, vormt vaak een kostbare aangelegenheid.

Daarom bundelen de gemeenten Deurne, Asten, Someren, GemertBakel en Laarbeek sinds begin vorig jaar de krachten. De vijf zijn onderdeel van de gemeenschappelijke regeling Peelgemeenten. “We zijn nu ruim een jaar onderweg. De eerste fase was vooral oriënteren en bekijken waar de behoeftes liggen. Nu pas beginnen concrete projecten de revue te passeren”, zegt Nicole Megens, een van de drijvende krachten achter de gemeentelijke samenwerking.

Vandaag ziet een van die projecten het levenslicht. Zo vindt vanmiddag in gemeenschapshuis ‘t Kwartier in Asten de presentatie

Ommels Neij Talent Orkest geeft eindconcert

van een regionale arbeidsmarktstrategie plaats. En een concrete uitwerking daarvan wordt gelanceerd, de website www.peelbanen.nl. Daar worden de vacatures bij de diverse gemeenten op één platform gebundeld. Zo kan het weleens voorkomen dat een ambtenaar van de ene naar de andere gemeente overstapt. “Het is geven en nemen, daar staan alle zes de organisaties (de vijf gemeenten plus de gemeenschappelijke regeling, red.) achter. Geen zes individuele eilandjes, maar deze samenwerking als hele grote paraplu erboven.”

Daarnaast wordt vanuit de samenwerking in ambtenaren geïnvesteerd. “We bieden trainingen en cursussen aan. Zo hebben we bijvoorbeeld een cursus ingekocht bij Bestuursacademie Nederland, waaraan mensen van alle zes de organisaties deelnemen.”

Dat alles moet de Peelgemeenten nu en in de toekomst van voldoende gekwalificeerde krachten voorzien.

23 mei 2024 Week Jaargang 102 21 WWW.PEELBELANGONLINE.NL 3 3 5 13 17
duizenden liefhebbers naar Heusden. Meer foto’s zijn te vinden op pagina 7. (Foto: Hein van Bakel) * echtscheiding * familierecht * erfrecht De Poort 7A - Deurne www.imkegerrits.nl goed bekeken ‘n klasse beter Nooit meer schilderen?
HEUSDEN – De tweede editie van Tractorpulling Asten trok afgelopen weekend
in schaal Portulaca grandiflora ‘Carnaval’. Schaal Ø 28 cm. Per stuk Actie wegens succes verlengd! Geldrop 12.99C 7.99 Actie Van Best Schoenen Stationsstraat 3, Deurne 0493-320712 Officeel Ecco en Mephisto-dealer voor Deurne en omgeving www.vanbestschoenen.nl ZONDAG 26 MEI OPEN VAN 11.00 TOT 17.00 UUR DE NIEUWE COLLECTIE IS BINNEN
Portulaca

06-12 29 44 04 www.fbwoningenprojectstoffering.nl

Tandprothetische praktijk

- Tandprothetiek

- Klikgebit

- Reparaties

Julianastraat 38 5721 GL Asten tel. 0493-697443 www.depolders.nl

Inschrijven nieuwe patiënten mogelijk

- Esthetische oplossingen

- Implantologie

WWW.DEPOLDERS.NL

www.dasmediacentrum.nl

Hulp bij social media?

Cornet vanille 8 stuks - IJsboerke

Normaal 9,99

Groenten of varkensvlees Vietnamese loempia 6 stuks - Diepvriesspecialist

Normaal 4,69

Oriëntaalse Bamischijf of Nasischijf 18 stuks - Welten

Normaal 17,99

WINKELEN, SPELEN OF GEWOON GENIETEN VAN DE LEVENDIGE SFEER, MET DIVERSE ACTIVEITEN VOOR JONG EN OUD:

• Sfeervolle muziek en dans door blaasorkest Da Capo en optredens van DéDé Dance

• Kinderactiviteiten met o.a. De Haagse Ballonnenboer en schminken door Studio Kameleon

• Sport demonstraties door The Gym en Taekwon-Do Soo Bak-Gi

• Marktkramen door het hele centrum en 2 springkussens

• Poppendokter spelen in Midas winkelcentrum, neem je knuffel mee

• Schaken op de nieuw geplaatste schaaktafels

Tuinkruiden of Mexico BBQ worst 5 stuks - Diepvriesspecialist

Normaal 5,79

Broodje frikandel 8 stuks - Diepvriesspecialist

Normaal 9,79

Deurne - Milhezerweg 19 - T 0493-320051

Croissants 10 stuks - Diepvriesspecialist

Normaal 5,19

• U wilt uw ontslaguitkering of een tot uitkering komende lijfrentepolis aanwenden voor aankoop van een lijfrente en U wenst naast een hoge uitkering een goed advies?

• U wenst een hypotheek tegen scherpe rente een arbeidsongeschiktheids- of ziektekosten verzekering?

• U zoekt voor uw bedrijf / OR ondersteuning bij herziening van de pensioenregeling?

Zo ja, wendt U zich dan tot de specialist op het gebied van pensioen-, lijfrente- en overige levensverzekeringen Mr. H.C.M. Looijmans belastingkundige Nieuwendijk 70 5712 EN Someren tel

PVC TAPIJT TRAPBEKLEDING EGALISEREN VINYL BINNEN ZONWERING
0493-440115 fax 0493-440116
15,49 7,49 3,89 6,99 13,99 VOL ROOMIJS 8,99 2 pakjes voor BBQ LEKKER ZELF AFBAKKEN
Veghel - Gasthuisstr.
- T
www.diepvriesspecialist.nl - Aanbiedingen alleen geldig in de winkels van de Diepvriesspecialist zolang de voorraad strekt. Van woensdag 22 mei t/m dinsdag 4 juni 2024. Prijzen in euro’s. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden. GRATIS tegen inlevering van 350 spaarpunten Mexicano 15 stuks - De Vries Normaal
Helmond - De Hoefkens 1B - T 0492-544407
36
0413-344004
18,99
KOOPZONDAG 26 MEI
Van Rijsingen
13.00 - 17.00 UUR LENTESHOPPEN IN ASTEN
Openmaandag t/mzaterdag 10.00-17.00uur.

Heusden verliest bevlogen verenigingsmens

IN MEMORIAM - Op woensdag 15 mei overleed onverwacht Heusdenaar Jan Verlaak. Een bekend persoon in het dorp. Al vroeg zette Jan als lid van Harmonie St. Antonius zijn eerste schreden in het Heusdense verenigingsleven. Via zijn vader Jo, leider van de boerenkapel, kon niet uitblijven dat Jan als jonge trompettist al toetrad tot de Turvers. Dat bleek een opmaat naar meer en Jan werd een van de drijvende krachten binnen de Heusdense carnavalsvereniging. Gedurende negen jaar hanteerde hij de voorzittershamer bij de Peelvrujters en in die tijd bruiste het carnaval volop in het Vrujtersland. Legendarisch werden in die jaren de Stuntaovenden op carnavalsmaandag, een showspektakel waar Jan de regie volledig in handen had. Het kon dan ook niet uitblijven dat Jan in 1994 uitverkozen werd tot prins van de Peelvrujters, in wat toen het eerste jaar carnaval in de tent werd. Het carnavalsfeest centraal op één plek bleek een schot in de roos en een opmaat naar een groots jubileumfeest, het 33-jarig bestaan in 1995. Heel muzikaal Heusden werd gemobiliseerd om tot een ware Heusdense cd te komen. Ook hier met Jan als spil in de organisatie. Ook de oud-prinsen van Ut Groot spinden garen met zijn aanwezigheid in hun gelederen. Inhoud van

Colofon

‘t Contact

Uitgever: DAS Mediacentrum

Bezoekadres: Laan ten Roode 71e | 5711 GB Someren

Ma. t/m vr.: 09.00-17.00 uur

T 0493-473578

www.hetcontact.nl

Correspondentieadres: Laan ten Roode 71e | 5711 GB Someren

Media adviseur: Jasper Lens

T 0493-473578 | M 06-57441339 E advertenties@hetcontact.nl

Advertenties voor plaatsing op de eerstvolgende donderdag aanleveren vóór dinsdag 14.00 uur.

Alle advertenties worden ook geplaatst in het Peelbelang.

Redactie:

Jordy van de Brug (‘t Contact)

T 0493-352609 | M 06-13762619 E redactie@hetcontact.nl

Maarten Driessen (Hoofdredacteur)

T 0493-352608 | M 06-13763686 E redactie@peelbelangonline.nl

Bram Vannisselroij (Weekblad voor Deurne)

T 0493-352606 | M 06-46017681

E redactie@weekbladvoordeurne.nl

Martin de Bruijne (Middenstandsbelangen)

T 0493-352602 | M 06-29536173 E redactie@middenstandsbelangen.nl

Berichten voor plaatsing op de eerstvolgende donderdag aanleveren vóór dinsdag 08.00 uur.

Weekblad ‘t Contact

Oplage: 8.400

Verschijnt op donderdag in Someren, Lierop, Someren-Eind en Someren-Heide

Oplage Peelbelang: 7.300 Verschijnt op donderdag in Asten, Heusden en Ommel.

Bezorgklachten: Via onze website www.hetcontact.nl

Wij behouden ons ten aanzien van de inhoud van onze artikelen zowel het auteursrecht voor conform art. 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het Databankrecht.

Deze krant is aangesloten bij:

de acts tijdens zannikaovenden kwam vele jaren uit de pen van Jan en decorstukken vervaardigen om een en ander visueel tot een perfect plaatje te maken was aan hem besteed. Tot het laatst is Jan dan ook als voorzitter van de oud-prinsen een groot carnavalsvierder gebleven.

Ondo

Ook bij voetbalvereniging Ondo was Jan decennia op tal van fron-

Rotary

ten actief als hoofdbestuurslid, lid in diverse commissies, leider en speler. In 1982 stond hij mede aan de wieg bij het ontstaan van het populaire cluborgaan de Ondo-bode. Ook wekelijks meermaals aanwezig op De Heikamp om trouw de wedstijden van diverse teams op zaterdag en zondag te bekijken. Als spreekstalmeester wist hij menige vrijwilligersavond, receptie of kampioens- en jubileumviering op te

DAS houdt dienstenveiling voor

‘Liever in Lierop’

ASTEN/LIEROP - Rotaryclub Deurne-Asten-Someren houdt vrijdagavond 31 mei een dienstenveiling ter ondersteuning van stichting Liever in Lierop.

De stichting, opgezet door ouders van kinderen met een beperking, heeft aan de rand van het dorp aan de Laan ten Boomen een boerderij gekocht. Aan deze oude weg van Lierop naar Asten, behorend bij de gemeente Someren, ligt het huis dat is bedoeld voor twaalf jongvolwassenen die alleen met voldoende begeleiding kunnen wonen. Naast twaalf studio’s en gezamenlijke ruimtes komt er een ontmoetingsruimte die voor iedereen ‘open’ is, met name voor de inwoners van het dorp Lierop. Er zullen allerlei activiteiten worden georganiseerd, zoals spelletjesavonden en gezamenlijke maaltijden. Dorpsgenoten kunnen ook gewoon binnenlopen voor een kop koffie.

Tuin aangekleed

De verbouwing is na de zomer klaar, maar er is ook een tuin die opnieuw moet worden aangekleed met tuinmeubels, lampen, planten en gereedschap dat moet worden gekocht. Rotaryclub DAS wil hier graag bij helpen. Op 31 mei veilt de Rotaryclub meer dan 70 diensten, welke zijn verzameld door leden van de Rotary

en door mensen van de stichting Liever in Lierop. Als veilingmeesters fungeren de welbekende cabaretier Rob Scheepers en Geert van den Boomen.

Privévliegtuig

Rond 19.30 uur worden de eerste diensten te koop aangeboden. Zo maken deelnemers onder meer kans op een vlucht in een privévliegtuig, een rondleiding door Asten onder begeleiding van een gids en een champagneontbijt in een bos. Tussen de diensten verder ook een begeleide motortocht naar de Eifel en een fietstocht door Maastricht onder begeleiding van een gids. “Kortom, we hebben allerlei diensten verzameld”, aldus de club. Het programma loopt tot circa 22.30 uur. De ontvangst is vanaf 19.00 uur in gemeenschapshuis De Vurherd, Offermansstraat 10 in Lierop. Het digitale programmaboekje met daarin alle diensten is te verkrijgen via rotaryclubdas01@gmail.com. Nadere informatie kan worden verkregen bij Marjan Slob, voorzitter van Rotary Club DeurneAsten-Someren, via telefoonnummer 06-30261274.

Lenteshoppen in het centrum

ASTEN - De koopzondag in Asten staat dit weekend in het teken van Lenteshoppen. Voor jong en oud is er van alles te doen en beleven.

Winkelen wordt komende zondag gecombineerd met plezier en entertainment. Zo is er voor ieder wat wils, met activiteiten voor de kleintjes en vermaak voor het hele gezin. Er staan onder meer twee springkussens waarop de jeugd zich kan uitleven en creatievelingen kunnen genieten van professioneel schminken door Studio Kameleon.

Aan de sporters is eveneens gedacht. Zo worden er demonstraties verzorgd door The Gym. En muziekliefhebbers kunnen genieten van de melodieën van seniorenorkest Da Capo, onderdeel van Muziekvereniging Jong Nederland Asten.

luisteren met zijn ongenaakbare humor, vrolijkheid en enthousiasme. In 2020 werd Jan gehuldigd voor zijn 50-jarig lidmaatschap. Ook had hij zitting in de jubileumcommissie voor het 60-jarig bestaan van Ondo in 2022. Tevens werd Jan hier onderscheiden met de KNVB-waarderingsspeld in zilver. Vandaag wordt in gemeenschapshuis Hart van Heuze afscheid genomen van Jan.

Dédé Dance is aanwezig en geeft diverse dansoptredens, terwijl De Haagse Ballonboer de lucht vult met ballonbloemen. Bij winkelcentrum ‘t Kompas staan diverse marktkramen opgesteld en bij winkelcentrum Midas kunnen kinderen hun knuffel laten verzorgen door poppendokters.

Volop livemuziek bij Jonosh tijdens Heusden kermis

HEUSDEN - In Heusden staat de kermis weer voor de deur. Vanaf morgen tot en met dinsdag barst het dorpsfeest los. Zo heeft ook jongerencentrum Jonosh een bomvol programma klaarstaan.

Jong en oud kan zich de komende dagen vermaken op attracties zoals de rups, de draaimolen, de schietsalon en de kamelenrace. En ook de grijpkranen, botsauto’s en de ‘Crazy Wave’ staan opgesteld. De kermis gaat vrijdag om 19.00 uur open (tot 00.30 uur) en is op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 00.30 uur geopend. Op maandag kunnen bezoekers van 13.00 uur tot 00.00 uur terecht en op dinsdag van 13.00 uur tot 22.00

uur. En ook bij Jonosh wordt de kermis gevierd, met op zaterdag diverse dj’s zoals dj Aris die genres als hiphop, house en drum ‘n bass brengen. Op zondag spelen de bands Qube en Headache bekende pop/rockcovers.

Diverse liveacts bij jongerencentrum Jonosh

Een dag later opnieuw twee liveacts. Dan betreden de doom/metalformaties Der Mancha Red en Dodentocht het podium van het jongerencentrum. Jonosh is op alle dagen gratis te bezoeken.

PEELBELANG / ‘T CONTACT | Donderdag 23 mei 2024 3 PB
De jeugd vermaakt zich tijdens de kermis in Heusden vorig jaar. (Foto: Hein van Bakel) Jan Verlaak was volop actief in het Heusdense verenigingsleven.

Informatie gemeente

Gemeentehuis Asten

Informatie gemeente Asten

Bezoekadres: Koningsplein 3, Asten

Postadres: Postbus 290, 5720 AG Asten Tel: (0493) 671 212

gemeente@asten.nl, www.asten.nl

Ook voor meldingen openbare ruimte. Of gebruik daarvoor de BuitenBeterApp.

Twitter: @gemeente_asten

Facebook: GemeenteAsten

Instagram: GemeenteAsten

Gemeentewinkel (paspoorten, rijbewijzen etc.)

Alleen op afspraak (telefonisch of via de website)

Maandag t/m vrijdag: 8.30-12.30 uur

Woensdag: 13.30-17.00 uur

1e woensdag van de maand: 13.30-19.00 uur

Openingstijden Gemeentehuis

Maandag t/m donderdag: 8.30-17.00 uur 1e woensdag van de maand: 8.30-19.00 uur

Vrijdag: 8.30-12.30 uur

Sportcomplex De Schop Lienderweg 66, 5721 CN Asten adminschop@asten.nl, www.deschop.nl. Volg De Schop ook op facebook en Instagram.

Sociaal Team Asten

’t Kwartier, Kerkstraat 10, 5721 GV Asten Tel. (0493) 671 234

Website: sociaalteam-asten.nl Facebook: @sociaalteam.asten.nl

Openingstijden Asten: Telefonisch: Maandag t/m donderdag 9.00-17.00 uur

Loket: Dinsdag en donderdag van 9.00-12.00 uur

Officiële bekendmakingen

Op de hoogte blijven van onder meer aangevraagde en verleende vergunningen? Kijk op www.officielebekendmakingen.nl. Ook voor het instellen van de attenderingsservice via e-mail. Of download de “over uw buurt” app. www.overuwbuurt.overheid.nl.

Hoorzitting bezwaarschriftencommissie

Datum en locatie hoorzitting

Op donderdag 30 mei 2024 is er een openbare hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie. De hoorzitting vindt plaats in het gemeentehuis van Asten, Koningsplein 3 en begint om 19.30 uur.

19.30 uur: Het bezwaarschrift tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten van 20 december 2023 waarbij is besloten om de verbeurde last onder dwangsom van 12 juli 2022, in te vorderen.

Meer informatie?

Voor informatie kunt u contact opnemen met Jody Eijkemans, secretaris van de bezwaarschriftencommissie Asten – Someren. Zij is bereikbaar via telefoonnummer: (0493) 671 212 of via e-mail: j.eijkemans@asten.nl.

* Agenda is onder voorbehoud van wijzigingen

Aanvraag Koninklijke onderscheidingen

‘Lintjesregen 2025’

Op vrijdag 26 april jl. was weer de jaarlijkse Lintjesregen, ook in de gemeente Asten. Overal in Nederland zetten mensen zich in voor de samenleving; ze zijn maatschappelijk actief binnen het verenigingsleven of bijvoorbeeld in de mantelzorg. Niet zomaar een uurtje per week, maar echt vaak en gedurende vele jaren. Meestal doen ze dat onopvallend en op de achtergrond. Maar deze personen zouden best eens in het zonnetje mogen worden gezet.

Iemand aandragen voor een lintje?

Kent u zo iemand, en vindt u dat deze persoon publieke erkenning verdient? De meest waardevolle waardering voor hem of haar is het toekennen van een onderscheiding of ‘lintje’.

Kent u binnen uw omgeving, organisatie of vereniging mensen van wie u denkt dat zij in aanmerking kunnen komen voor een lintje, neemt u dan contact op met bestuurssecretaresse Monique Loomans voor nadere informatie.

Aanvragen voor de Lintjesregen van 2025 (volgend jaar dus) dienen uiterlijk 1 juli 2024 compleet te zijn aangeleverd bij de gemeente Asten.

Meer informatie:

Websites: www.asten.nl en www.lintjes.nl

Bestuurssecretariaat gemeente Asten: Monique Loomans, tel. (0493) 671 319 / bestuurssecretariaat@asten.nl

Gratis je verkeerskennis opfrissen?

We willen allemaal zo lang mogelijk blijven deelnemen aan het verkeer. Zolang je dit kunt, heb je je vrijheid. Maar je wordt wat ouder en het verkeer vergt veel van je aandacht. Hoe zorg je dat je mobiel blijft?

Iedereen die zich dat weleens afvraagt kan gratis meedoen met VVN Opfriscursussen van Veilig Verkeer Nederland. In opdracht van de gemeente Asten en in samenwerking met lokale seniorenverenigingen organiseren we twee gratis VVN Opfriscursussen Fiets met praktijk en een gratis VVN Opfriscursus Scootmobiel. Wat gaan we doen?

In de opfriscursus Fiets met praktijk leer je onder het genot van een kopje koffie/thee met behulp van praktische filmpjes, foto’s en stellingen meer over veilig fietsen. Na een goed verzorgde lunch krijg je een kleine fietsencheck en (indien gewenst) een gratis fietsspiegel geïnstalleerd door een lokale fietsenhandelaar. Voordat de middag wordt afgesloten wordt er buiten een parcours gereden waarbij je praktische tips krijgt aangereikt.

Tijdens de opfriscursus Scootmobiel word je onder het genot van een kopje koffie/thee bijgespijkerd over het gebruik van je scootmobiel, de verkeersregels voor scootmobielgebruikers en ga je een oefenparcours rijden onder begeleiding van een ergotherapeut.

En dit allemaal gratis!

We organiseren de Opfriscursus FIETS MET PRAKTIJK op:

• Donderdag 20 juni 2024, tijdstip 10.00 – 15.00 uur in Asten en op:

• Donderdag 27 juni 2024, tijdstip 10.00 – 15.00 uur in Asten

We organiseren de Opfriscursus SCOOTMOBIEL op: • Woensdag 26 juni 2024, tijdstip 13.00 – 16.00 uur in Asten

Ben je een ervaren verkeersdeelnemer en (voor de fietscursus 50-plus) inwoner van de gemeente Asten en is dit iets voor jou?

Meld je dan uiterlijk een week voor aanvang van een van de cursussen aan via onderstaande link of bel tijdens kantooruren met 088-5248850. vvn.nl/opfriscursusasten

Indien we telefonisch niet bereikbaar zijn mag je de aanmelding per mail sturen naar steunpuntzuid@vvn.nl o.v.v. VVN Opfriscursus Fiets Asten + datum of VVN Opfriscursus Scoot Asten. Vermeld in de mail je NAW-gegevens en telefoonnummer.

Deelname is gratis, maar let op: vol=vol!

Je ontvangt een week voor aanvang van de cursus een uitnodiging met de locatiegegevens.

Toetsingscriteria voor de toekomstige binnensportaccommodatie

Komt u ook naar de tafelgesprekken over binnensport?

Nadat de ambitie is opgesteld en de vraag en behoefte zijn opgehaald zijn we aangekomen bij de laatste twee werksessies van fase 1: het benoemen en bevriezen van de toetsingscriteria. Dat wil zeggen dat we dan gezamenlijk criteria hebben bevroren en ter besluitvorming aan de gemeenteraad gaan voorleggen. Deze criteria zullen in fase 2 worden gebruikt om de verschillende scenario’s te toetsen en zo te komen tot een voorkeursscenario. De sessies hierover zijn op 28 mei en 25 juni 2024 vanaf 19.00 uur in de kantine van De Schop, bij TapGasten.

Iedereen is welkom

We nodigen alle belangstellenden uit om mee te praten: jongeren, ouderen, bestuurders en leden uit het sportverenigingsleven en degenen die daarbuiten sporten of op dit moment nog niet sporten/bewegen, iedereen die zich be-

roepsmatig met sporten en bewegen bezighoudt. Kortom: iedereen is van harte welkom.

Aanmelden

Aanmelden is niet persé nodig, maar wel fijn zodat we weten hoeveel mensen we kunnen verwachten. Stuur hiervoor een mail naar: binnensport@asten.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie kijk op onze website: www.asten.nl/ binnensport. Hier vindt u ook de geformuleerde ambitie en de presentaties van eerdere bijeenkomsten. We zien jullie graag op 28 mei weer om de toetsingscriteria te benoemen en te bevriezen en gezamenlijk een doorkijk te maken naar het participatietraject in fase 2!

Bezoek onze website www.asten.nl

Allemansloop voor Stichting Hartekind

SOMEREN - De zestiende editie van de Allemansloop in Someren staat komende zondag in het teken van Stichting Hartekind. Organisator Atletiekvereniging ‘t Jaspersport heeft de stichting voor deze editie tot goed doel benoemd. Zo sluit ook Ommelnaar Marcel van Oosterhout aan, die later dit jaar door de Pyreneeën fietst om geld op te halen voor Hartekind.

De Allemansloop is een jaarlijkse goede doelenloop georganiseerd door het Astense/Somerense ‘t Jaspersport. ‘Jaarlijks horen 1.500 kersverse ouders dat het hart van hun kindje niet helemaal gezond is. Ongeveer twee derde van deze kinderen moet vlak na de geboorte een of meerdere levensreddende operaties ondergaan. Bovendien hebben deze kinderen vaak een kortere levensverwachting’, aldus ‘t Jaspersport.

Stichting Hartekind, dat zich inzet voor het vergroten van de overlevingskans en het verbeteren van de levenskwaliteit van deze kinderen, is daarmee volgens de atletiekvereniging een uitstekend goed doel om voor te lopen.

Startschot

Deelnemers die gaan hardlopen kunnen zondag kiezen uit afstanden van 5, 10, 15 en 20 kilometer. Wandelaars leggen of 5 of 10 kilometer af. Het parcours ligt in en rond het natuurgebied bij Het

Deelnemers aan een voorgaande editie van de Allemansloop. (Foto: Siris)

Keelven in Someren, startlocatie is de Soete Inval aan de Bosrandweg. Om 10.30 uur klinkt het startschot, dat wordt gegeven door Nathalie en haar dochter Iza. Laatstgenoemde is een van de kinderen die na een aantal operaties weer goed aan het herstellen is. Verder zal Boy Jansen, bekend als tonprater, de lopers en wandelaars uitzwaaien, ondersteunen en binnenpraten. Jansen is zelf vader van een kind met hartproblemen

KV ODC neemt afscheid van trouwe coach

Frank van den Enden neemt komende zondag na elf seizoenen afscheid van fusiekorfbalvereniging ODC.

HEUSDEN/OMMEL - Maar liefst elf seizoenen lang stond Frank van den Enden klaar voor korfbalvereniging ODC. Nu hij afzwaait, wordt er komende zondag op gepaste wijze afscheid van hem genomen.

De Heusdense/Ommelse korfbalvereniging maakt al jaren dankbaar gebruik van de tomeloze inzet van Van de Enden, die in 2012 begon als hoofdtrainer van het vaandelteam van het toenmalige KV Olympia. Hij zorgde direct voor handhaving in de hoofdklasse van de zaalcompetitie. Een jaar later fuseerde de Ommelse tak met het Heusdense DOS, waarna de oefenmeester senioren 1 naar de

topklasse van het Nederlandse dameskorfbal loodste. Voorafgaand aan het seizoen 2017-2018 droeg hij het stokje over aan zijn broer Alf en ging hij zelf als assistent verder. Ook startte hij als trainer/ coach van senioren 2 en dat is hij tot op de dag van vandaag. Na elf seizoenen heeft Van den Enden echter besloten om te gaan stoppen. De laatste thuiswedstrijd van KV ODC komende zondag is daarmee tevens de laatste met hem aan het roer. Daarom wordt er op passende wijze afscheid van hem genomen. De korfbalvereniging nodigt iedereen daarom uit om hierbij aan te sluiten. De wedstrijd op het sportpark in Ommel begint om 10.30 uur.

en zal zijn rol op geheel eigen, ludieke wijze invullen.

Hartevijf

Daarnaast is ook Marcel van Oosterhout aanwezig. De Ommelnaar neemt in september deel aan Hartevijf, waarbij fietsers vijf etappes door de Pyreneeën afleggen met de finish op de Tourmalet. Dit alles om geld in te zamelen voor Stichting Hartekind. Terwijl de deelnemers hardlopen en wan -

delen, fietst Van Oosterhout op een rolbank. De voorinschrijving voor de zestiende editie van de Allemansloop in Someren is tot en met komende zaterdag 20.00 uur geopend. Aanmelden kan via inschrijven. nl. Daarnaast kunnen deelnemers zich ook op de dag zelf inschrijven. Dit is mogelijk tot een half uur voor aanvang, kosten bedragen 8 euro per deelnemer voor alle afstanden.

Lieropse jaarmarkt weer op het programma

LIEROP - Ook dit jaar organiseert mannenkoor A Capella in samenwerking met van Aerle Organisatieburo BV de Jaarmarkt in Lierop. Komende zondag is het weer zover. De voorgaande edities waren zeer zonnig en ook dit jaar zien de weersvooruitzichten er veelbelovend uit.

Wederom worden er honderdvijftig kramen opgebouwd in de Van Dongenstraat, Offermansstraat, Lijestraat en Hogeweg in Lierop. Het is nog mogelijk om een kraampje aan te vragen maar het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan via www. vanaerlebv.nl en via de website van A Capella: www.mannenkoorlierop.nl. Vanaf 10.00 uur is de jaarmarkt open. Ook aan de automobilisten wordt gedacht. Voor twee euro kan de auto worden geparkeerd op het veldje langs autobedrijf B. Verstappen.

‘Het kerkplein in Lierop wordt omgetoverd tot een aantrekkelijk terras’

Horecaplein

Er is ook vermaak voor jong en oud, bijvoorbeeld op het horecaplein. Zo is er onder andere een springkussen voor de kleine bezoekers en is het kerkplein in Lierop omgetoverd tot een aantrekkelijk terras. Voor de vroege vogels staat de koffie met appelgebak klaar. De mannen van

Fietser zwaargewond

ASTEN - Een fietser is maandagavond zwaargewond geraakt nadat hij ten val was gekomen aan de Heesakkerweg in Asten.

Het ongeval vond rond 22.15 uur plaats op een ventweg van de Heesakkerweg. De man kwam ongelukkig terecht en raakte ernstig gewond. Hulpdiensten kwamen ter plaatsen, waaronder twee ambulances en een traumahelikopter. Het slachtoffer is met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Oecumenische gespreksavond

SOMEREN - De katholieke en protestantse geloofsgemeenschappen in de gemeenten Asten en Someren organiseren gezamenlijk een reeks oecumenische gespreksavonden. Komende woensdag staat een nieuwe editie op de rol met als thema ‘De evangelisten Marcus en Lucas’.

Marcus en Lucas worden beschouwd als de meest gelijkend van de drie synoptische evangeliën, met daarnaast ook nog Matteüs. ‘We willen op deze avond met elkaar praten over de betekenis van de overeenkomsten, maar zeer zeker ook over de verschillen. We gaan zien wat de achtergrond en betekenis is van deze verschillen’, aldus de geloofsgemeenschappen.

‘We praten over de overeenkomsten en verschillen’

het koor bakken de hele dag hamburgers en braadworsten voor bezoekers. En ook voor het Lierups Neutje moeten zij op het horecaplein zijn.

‘Er zijn maar liefst 150 kramen te bezoeken’

Vanaf 12.00 uur start het entertainment op het plein. “We zijn bijzonder blij dat we Notoire Fanfare hebben weten te strikken, met in hun midden onder andere clown Toon Maas – geboren en getogen in Lierop”, aldus het mannenkoor A Capella.

Blaas Vaak De Notoire Fanfare staat bekend om het prikkelend muziektheater dat zowel verrassend als ontroerend is, maar ook veel humor bevat. Zij spelen maar liefst drie sets, vanaf 12.00 uur, 13.45 uur en 15.30 uur. Daarnaast heeft de organisatie ook Blaas Vaak kunnen contracteren. Deze Lieropse blaasformatie vertolkt op hun eigen manier vele bekende hits. “Het publiek wordt omver geblazen”, aldus de organisatie.

De gespreksavond vindt plaats in de ontmoetingsruimte van de protestantse kerk aan het Speelheuvelplein 6 in Someren en duurt van 20.00 uur tot 21.30 uur. Deelname is gratis.

WK-goud voor Joanne van Lieshout

ABU DHABI/LIEROP - De Lieropse judoka Joanne van Lieshout (21) heeft tijdens de wereldkampioenschappen in Abu Dhabi een gouden medaille behaald in de gewichtsklasse tot 63 kilogram. In de finale wist ze de Poolse Angelika Szymanska te verslaan.

Van Lieshout is de eerste Nederlandse vrouw die sinds Marhinde Verkerk in 2009 goud wint op een WK. Bovendien is ze de eerste Nederlandse die in deze specifieke gewichtsklasse de wereldtitel pakt.

PEELBELANG / ‘T CONTACT | Donderdag 23 mei 2024 5 PB
na val

De lezersfoto’s van de week: deel 1

ASTEN - Het blijft ideaal groeiweer. Een combinatie van regen en zonneschijn zorgt voor een flink groene omgeving. Met van alles in bloei is weer genoeg om te fotograferen. Daarom deze week niet één, maar twee fotopagina’s.

Ook een mooie foto gemaakt? Stuur deze dan in via redactie@peelbelangonline.nl en misschien zie je hem binnenkort op deze plek terug.

Donderdag 23 mei 2024 | ‘T CONTACT / PEELBELANG 6 PB
Rosa Guirlande d’Amour. (Foto: Suzanne Kuunders) Schapen. (Foto: Mathijs Wijns) Tractorpulling. (Foto: Ief Eijsbouts) Het Keelven. (Foto: Jan Joosten) Op zijn kop. (Foto: Ruud Ermens) Landkaartje. (Foto: Frans van de Mortel) Processiepark Ommel. (Foto: Harrie van Schalen) Clematis in bloei. (Foto: Jos Verheijen)

In beeld: zonnige Tractorpulling Asten

HEUSDEN - Op wat buien zondagavond na viel het reuze mee met het weer. Sterker nog, Tractorpulling Asten genoot afgelopen weekend volop van de zon. En dus trokken wederom duizenden liefhebbers naar het evenemententerrein aan de Meijelseweg in Heusden. Er werden in diverse categorieën wedstrijden verreden en daaromheen was van alles te doen en beleven. Zo traden diverse acts op in de feesttent.

(Foto’s: Hein van Bakel)

Kruiswoordpuzzel

HORIZONTAAL:

Kruiswoord puzzel

Kruiswoordpuzzel

gossip, 10 geweldig, 12 voorzetsel, 13 aanprijzing, 15 muntstuk, doopgetuige, 18 land in Europa, 20 kleine hoeveelheid, 21 snoet, 22 deken, 23 spil, 24 gierigaard, 25 schimpscheut, 27 dapper, 28 vaarrichting, 29 bijwoord, 30 achting, 32 kleren die aan heeft, 33 achterbout, 34 bewaarkluis, 35 spreekwijze, groente, 37 schaakterm, 38 strijdperk, 39 barbaar, 40 voorzetsel, 41 gezicht, 42 part, 43 gewas, 44 mest, 45 zangnoot, mesthoop, 47 catastrofe, 48 landscheiding, 49 toetsing, 50 formeel bericht, 51 plaag, 52 gebied tussen twee punten, 54 pluspunt, 55 onvruchtbaar door droogte, 56 gebruikelijke wijze eten.

Welk winwoord komt er in het balkje?

HORIZONTAAL: 1 computerspel, 5 inktverdeelkam, 9 panschop, 13 leerling van Jezus, 14 islamistische vastenmaand, 15 objectief, 16 darmbeen, 17 avondtoilet, 18 mast, 20 regenscherm, 22 bootje, 23 vaartuig, 25 certificaat, 26 zeevis, 27 vrij van ziektekiemen, 30 in afschrift aan (afk.), 32 plaats in Limburg, 34 boomvrucht, 35 eenvoudige melodie, 36 geboorteplaats van Einstein, 37 eiland (Fr.), 38 beklemming, 41 bloem, 45 deel van een boom, 48 muziekinstrument, 49 vogel, 51 vliegende schotel, 52 spijskaart, 54 Arabische letter, 55 bijwoord, 57 kleur tusen rood en blauw, 59 achtersteven, 62 putemmer, 63 mankement, 64 gerecht, 65 maatstok, 66 herfst, 67 geneesheer, 68 lichaamsdeel, 69 boom.

VERTICAAL: kort reclamefilmpje, 2 erkentelijkheid, 3 aanwijzend voornaamwoord, 4 voegwoord, 5 vermanende toespraak, 6 groef, 7 deel van een toneelstuk, 8 reeds, 9 bar, 10 kweker, plezierig, 14 zeden, 16 nadrukkelijke vraag, 17 geld, 19 kiemcel, 21 stap, 22 insnijding, 24 ploegsnede, 25 moeite, 26 bevoegdheid, 27 omslag, 28 gast, 29 kiem, 31 geeuw, 32 slogan, hal, 35 vuurlijn, 36 waterplant, 38 ontleding, 39 leeuwenjong, lijfeigene, 42 deftige vrouw, 43 Indonesische markt, 44 grond, tak, 46 Verenigde Staten, 47 stand, 48 wat men voor tijdelijk gebruik ontvangt, 49 schaalvormige bak, 50 kleed, 51 pluspunt, voorzetsel, 54 rivier in Italië.

Welk winwoord komt er in het balkje? oplossing

Welk winwoord komt er in het balkje?

VERTICAAL: 1 bal, 2 kwajongen, 3 assembleren, 4 stad in het Roergebied, 5 schoon, 6 beide, 7 uitbarsting, 8 uitheems zoogdier, 9 veldkazerne, 10 aanneming, 11 plateau, 12 ietwat zielig, 19 Nederlandse Omroep Stichting (afk.), 21 vogel, 24 woonboot, 26 keten, 28 snelheid, 29 keur, 31 geboeidheid, 33 niets, 35 tweede toon, 39 imitator, 40 schriftgeleerde, 42 instructievoertuig, 43 automatische knipperlicht installatie (afk.), 44 kletskoek, 46 tuig, 47 koper, 49 halfmudsmand, 50 coryfee, 53 mink, 56 indische viool, 57 moeder, 58 tegen elk aannemelijk bod (afk.), 60 vlak, 61 verbinding.

HORIZONTAAL: 1 scheepswerkplaats, 4 Midden en Kleinbedrijf (afk.), 6 bergrug, 9 met medewerking van (afk.), 12 inwisseling, 14 peddel, 16 ziener, 18 in weerwil van, 19 rapiditeit, 20 oude maat, 22 Business Software Alliance (afk.), 23 schaakstukverplaatsing, 25 uitheems café, 27 traag, 29 opgewekt, 31 voorzetsel, 33 vader, 34 maximale hoeveelheid, 36 morsdoekje, 38 appartement, 39 openbaar vervoer (afk.), 40 persoonlijk voonaamwoord, 41 uitwisseling, 42 kortaf en scherp, 45 vogel, 47 beeltenis, 49 traject, 51 bergplaats, 52 postscriptum, 53 babbelaar, 54 voornamelijk (afk.), 56 in geheime zitting (afk.), 58 ton, 59 muziekterm, 61 mankement, 62 grappige filmgebeurtenis, 63 kasteel, 65 aangenzend, 68 hemorroïde, 69 uit naam van, 70 straat (Fr.), 71 vertraging in een netwerk, 72 Europeaan, 73 Nederlandse Aardolie Maatschappij (afk.).

VERTICAAL: 1 inzinking, 2 besmet, 3 zendgemachtigde, 4 gerecht, 5 klap, 7 ademstilstand, 8 bordspel, 9 vent, 10 visagie, 11 waterdier, 13 vliegende schotel, 15 slag, 17 tegen elk aannemelijk bod (afk.), 18 naar de kant, 20 visnet, 21 stofwisseling, 22 bijzonder tijdelijk kader (afk.), 24 doorgangsheffing, 26 overbodige last, 28 redelijkheid, 30 briefaanhef, 32 uitgestotene, 35 noodoproep, 36 sneeuwlat, 37 blik, 43 ten name van (afk.), 44 onder andere (afk.), 46 bladzijde (afk.), 48 schenking, 49 spon, 50 meisjesnaam, 52 bladzijde, 55 treurdicht, 57 poel, 58 plant, 60 Mountain Bike (afk.), 62 stuf, 63 Verenigde Arabische Republieken (afk.), 64 mager, 66 slaghout, 67 standaard voor mobiele digitale telefonie.

Winnaar van vorige week: Mevr. Veldhoven Uit Leende

Proficiat!

oplossing

Winnaar van vorige week: Mevr. Toemen uit Asten.

Winnaar week 26: Johan Verberne uit Deurne

Proficiat!

Winwoord: Spaceshuttle

Winwoord: BEELDSPRAAK

Winwoord: KLEURPOTLOOD

71e, 5711GB Someren, puzzel@dasmediacentrum.nl winnaars krijgen een GRATIS diner voor 2 personen te besteden bij Grieks specialiteiten

Puzzelservice / Persbelangen / P0173

Puzzelservice / Persbelangen / P0976

Puzzelservice / Persbelangen / P0567 © Persbelangen P0567

PEELBELANG / ‘T CONTACT | Donderdag 23 mei 2024 7 PB
moet bij ons binnen zijn vóór maandag 9.00 uur: Das Mediacentrum, Laan ten Roode 71e, 5711GB Someren, puzzel@dasmediacentrum.nl De winnaars krijgen
Grieks specialiteiten restaurant IRODION, Bogardeind 17, 5664 EA Geldrop
Uw
op een briefkaart of via de e-mail, met naam- en adresgegevens
een GRATIS diner voor 2 personen te besteden bij
op een briefkaart of via de e-mail,
naam-
moet bij ons binnen zijn vóór maandag 9.00 uur: Mediacentrum, Laan
met
en adresgegevens
ten Roode
restaurant
IRODION, Bogardeind 17, 5664 EA Geldrop
70 60 21 27 39 44 20 66 40 10 44 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Uw oplossing op een briefkaart of via de e-mail, met naam- en adresgegevens moet bij ons binnen zijn vóór maandag 9.00 uur: Das Mediacentrum, Stationsstraat 103 5751 HD Deurne puzzel@dasmediacentrum.nl De winnaar krijgt een GRATIS diner voor 2 personen te besteden bij Grieks specialiteiten restaurant IRODION, Bogardeind 17 5664 EA Geldrop DE WINNAAR VAN WEEK 25 IS: José van Loon Sudoku WINSPEL OPLOSSING WEEK 25 49 4 6 5 1 8 9 3 7 2 9 7 8 3 5 2 4 6 1 3 1 2 4 7 6 8 5 9 7 3 1 8 2 4 5 9 6 8 5 9 7 6 3 1 2 4 2 4 6 9 1 5 7 8 3 6 8 3 5 9 1 2 4 7 1 2 7 6 4 8 9 3 5 5 9 4 2 3 7 6 1 8
© Persbelangen P0173 32 52 13 38 28 9 56 36 21 45 16 28 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56
© Persbelangen P0976 1 5 16 40 49 7 44 42 18 39 35 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69

TOTALE LEEGVERKOOP SONNEMANS OUDE SLAAPFABRIEK

We gaan onze oude showroom en onze magazijnen nu echt helemaal leeg maken. HONDERDEN BOXSPRINGS EN MATRASSEN, DEKBEDDEN EN TOPPERS MOETEN WEG. In de oude Slaapfa-

briek naast Lidl in Someren. U vindt er heel veel bedden, matrassen, topdeks en kussens van alleen maar bekende merken. Pullman, Cinderella, Serta, Norma, Auping, Tempur en Kingsleep met de

beste boxsprings tegen hoge korting. Sunday, met hele mooie boxsprings in actuele stoffen. Mooi, luxe en veel comfort. Nieuw in de verpakking. 3 dagen lang, hoge korting, in de totale uitverkoop!!

80-200cm 699.- p/st

90-200cm 749.- p/st

90-210cm 799.- p/st

nú 2 st voor 1000 euro

heel veel EXTRA Pullman VOORDEEL!

Kingsleep zomerdekbed Cotton Summer

• Heerlijk koel en luchtig

Pocketveringsmatras Pullman Limited, 24cm dikke matras met de bekende advanced Pocket van Nederlands Fabrikaat, Origineel Pullman. Voor ‘n perfecte ondersteuning. Met afritsbare stretchhoes, makkelijk te reinigen en anti-allergisch. Aan beide zijden een laag Dynamic foam. Ventileert als de beste, blijvend veerkrachtig en duurzaam. Kortom een kwalitatief bijzonder goede matras. Leverbaar in 2 hardheden, standaard en firm en geschikt voor alle bedbodems. Tijdens de totale leegverkoop: 2 st voor 1000.-

PARTIJ KATOENEN ZOMERDEKBEDDEN

Royal Cotton

Nu

50% korting op deze elektrische boxspring!

KATOENEN DEKBEDDEN VOOR IN DE ZOMER, NU IN DE AANBIEDING. NIET WARM EN ENORM ABSORBEREND, PRECIES WAT WE NODIG HEBBEN TIJDENS DE ZWOELE NACHTEN. NU met 30% korting

3 dagen A-merk beddenoutlet!

• donderdag 23 mei 10.00 tot 17.00

• vrijdag 24 mei 10.00 tot 17.00

• zaterdag 25 mei 10.00 tot 17.00

• donderdag 23 mei 10.00 tot 17.00

• vrijdag 24 mei 10.00 tot 17.00

• zaterdag 25 mei 10.00 tot 17.00

Oude adres, Hoek Kerkstraat/Loovebaan te SOMEREN, naast Lidl Supermarkt.

Honderden matrastoppers!

Topper Anniversary. Een 12cm dikke koudschuim in een heel luxe hoes. Ligt geweldig. Ventileert als de beste. We kochten deze partij op. En die moet nu ook echt weg. Honderden toppers. In vele maten. Voor vlakke boxsprings en ook voor elektrisch verstelbaar met split. Alle maten normaal 799.- Nu met 50% tot 60% korting

140-200cm, nu 349.160-200cm, nu 349.180-200cm, nu 349.180-210cm, nu 349.Uitgevoerd met split voor elektrisch verstelbaar, 160-180/200 en 180-210, nu 399.-

van 3850.nú 2495.-

van 2895.nú 1895.vlakke uitvoering elektrisch verstelbaar

Alleen tijdens de leegverkoop: 1000 euro op deze vlakke boxspring en maar liefst 1350.- op een elektrische box!

showmodellen Auping, Auronde en Original boxen, met 50% korting!

Tempur matrassen op origineel Tempur bed, 180/210cm, halve prijs!

Heel veel Kingsleep boxsprings, nu vanaf 795 euro. Kom snel kijken!

Elektrische boxspring Kingsleep. Tijdloos design, ranke boxspring. Pocketveringsmatras met keuze uit medium en stevig. Mooie dikke topper voor luxe, hoog comfort. Ventileert als de beste, gaat lang mee. Draadloos bedienbaar. Leverbaar in 4 kleuren, antraciet, middelgrijs, lichtgrijs en naturel. In de bekende maten 160/200, 180/200, 180/210, en ook in de maat 140-200, met 1 grote matras. Heerlijk comfortabel. Hoge kwaliteit. Normaal 3995.- nu min 50%! Volledig elektrisch verstelbaar, alle maten, nú 1995.-

Tijk van 100% katoen
Schuifvrij doorstikt
Vulling: 200gram/m2 koele katoen
Wasbaar tot 60graden
69.95 240x220cm Normaal 115.- Nu 79.95 Grote voorraad nú met 30% korting
prijsstunter!
140x200cm Normaal 59.- Nu 39.95 140x220cm Normaal 65.- Nu 45.200x200cm Normaal 79.- Nu 55.240x200cm Normaal 99.-
Absolute
Totale
leegverkoop bij Sonnemans, de oude Slaapfabriek aan de Kerkstraat/Hoek Loovebaan in Someren. Of bel 0493-890100

De Tweede Wereldoorlog liet zijn sporen na in de Peel. Achtergebleven mijnen werden geruimd, de schade werd hersteld en langzaam krabbelden bewoners weer op. Over de wederopbouw van Deurne, Asten en Someren is echter nog veel onbekend. Daarom blikken we, tijdens de viering van 80 jaar vrijheid, uitgebreid terug op deze bijzondere periode. Vandaag aflevering 21: ‘Als het oorlog wordt, zou ik nooit vluchten’

Als het oorlog wordt, zou ik vluchten

In de meidagen van 1940 en de oktobermaand van 1944 moesten duizenden Nederweerternaren voor het oorlogsgeweld hun dorp verlaten. Keus hadden ze niet. In Someren is nog altijd een herinnering aan die evacuaties terug te vinden.

door Cees Verhagen | vormgeving: Els Haasen

10 mei 1940

Alfons Bruekers uit Nederweert verwoordde de ervaringen in een verhaal. De evacuatie van de Nederweertse bevolking was goed voorbereid. Iedereen wist per brief wat hij mee moest nemen, zoals belangrijke papieren, mondvoorraad, kleding en transportmiddelen. Vee kon worden meegenomen en de achtergelaten eigendommen zouden worden bewaakt door aangestelde personen of militairen. Dag en uur van vertrek zouden bekend worden gemaakt. Iedereen wist waar hij in Someren terechtkwam. Zo was de familie P. Vossen uit de Heijsterstraat ingedeeld in groep B1/9. Elke groep stond onder leiding van een hoofdgeleider en een hulpgeleider. De familie Vossen en hun vee werden ondergebracht bij de familie H. Meulendijks in de Einderstraat (thans Boerenkamplaan). De Duitsers wonnen op alle fronten en de Nederlandse troepen konden de opmars niet tegenhouden. Toen de evacuatie op 10 mei 1940 op gang kwam, zag het zwart van de karren, fietsen,

‘Mijn vader schreef dat op vrijdag 10 mei 1940 ongeveer 4000 Nederweerternaren vanwege de binnenvallende Duitse legers moesten vluchten naar de Brabantse buurgemeente Someren. Natuurlijk was dat toen een georganiseerde evacuatie en was het menselijk leed in geen enkel opzicht te vergelijken met de huidige vluchtelingenproblematiek. Maar de context van oorlogshandelingen, gedwongen achterlaten van have en goed en de onzekerheden over de opvang was wel degelijk hetzelfde. Mijn vader, Jean Bruekers (1923-2014), schreef in zijn oorlogsdagboek: ‘Het is bijna niet vol te houden van de zware ontploffingen. Wij geven de kippen ‘t hele kippenvoer wat we gisteren gekregen hebben, 120 kilo, en schudden dit in grote bakken in ’t hok; de hond geven we een emmer water en een grote ketel voer. Wij kunnen niet eten van schrik en laten de al ingeschudde koffie op tafel staan. (…) Om acht uur sluiten we alles af, geven de sleutel aan Jean Saes die ook hulpgeleider is en vertrekken met vijf volgeladen fietsen naar Someren. Het wordt hoe langer hoe drukker met vluchtelingen en ondertussen dreunt het nog meer van de ontploffingen. (…) De Duitse vliegtuigen komen heel laag overvliegen. (….) De Boldersdijk is kurkdroog en de voeten en fietsen zakken heel onder het zand weg. De hele tijd moeten we de schoenen uitschudden omdat ze vol zand zitten. (…) Het is een stoet zonder einde van karren vol beddenrommel en kinderen en enige koeien erachter, volgeladen fietsen, kruiwagens, autopeds met een mand erop. (….)

kruiwagens en mensen, die gepakt en gezakt over de Booldersdijk naar Someren trokken. De evacuatie verliep kalm en ordelijk. Toen de berichten gunstig waren, vertrokken na enkele spannende dagen de meesten weer terug naar Nederweert.

De evacuatie in 1944

Nu was de situatie anders, Someren was bevrijd op 20 september 1944 en men dacht dat de geallieerden de Duitsers verder zouden terugdrijven. Maar de Duitsers begonnen in september een tegenoffensief, hierdoor kwamen er weer circa 3000 evacués uit Nederweert naar Someren. Het was daar al heel druk, er waren al circa 250 onderduikers en 1500 Betuwnaren en Venraynaren in Someren ondergebracht. En alsof dit niet genoeg was, kwamen op er 27 oktober nog eens 3500 vluchtelingen uit de Peel bij. De zusterkloosters in Groot Someren namen de religieuzen en huisgenoten uit die streek op. Someren was overvol met militairen (circa 15.000 manschappen, die voor zichzelf zorgden, maar wel ruimte innamen) en evacués. Groot Someren had in die tijd circa 8200 inwoners. De kleding-, brandstof- en voedselvoorziening was na de oorlog al slecht, door deze bevolkingstoename werd die extra problematisch. Door de oorlogshandelingen duurde het wel langer voordat de evacués terug konden, de militaire autoriteiten moesten daar toestemming voor geven.

paspoort of andere zaken te regelen. Maar als u de kans krijgt, bezoek dan eens de raadszaal. Daar hangen vier prachtige glas-inlood-ramen van de bekende kunstenaar Piet Schoenmaker (1914-2009) uit Roermond. Hij was beeldhouwer, glazenier, schilder en keramist. De glas-in-lood-ramen maakte hij in opdracht van de gemeente Nederweert. De bewoners van Nederweert hebben de glazen in 1950 aan Someren geschonken uit dankbaarheid voor het opvangen van de evacués in 1940 en 1944.

Op 29 mei 1950 werden de glas-in-lood-ramen op het gemeentehuis in Someren onthuld. Op die dag was er een bijzondere vergadering van de gemeenteraad van Someren en bood de burgemeester van Nederweert, namens de gehele bevolking van zijn gemeente, de glazen aan. Ook werd toen een krans gelegd bij het graf van wijlen burgemeester Smulders van Someren. Het was die dag groot feest, ontvangst in het gemeentehuis, een optocht door het dorp. In de kiosk en in de verlichtte tuin van de lunchroom van Rooijmans was muziek te horen van koren en fanfares uit de bezoekende gemeente.

De vier glas-in-lood-ramen stellen het evacuatieleed van de Nederweertse bevolking en de Somerense gastvrijheid voor. Het eerste glas in lood laat de vluchtelingen uit Nederweert in 1940 zien, op de achtergrond de kerk van Nederweert en overvliegende Duitse vliegtuigen. De tweede afbeelding stelt hun

Om dit allemaal goed te organiseren werd een afzonderlijk evacuatie-bureau opgericht om de belangen van inwoners en evacués te behartigen. Er was een groot tekort aan goede huisvesting, kleding, schoeisel en brandstof. Men was bang voor uitbraak van epidemieën en zedelijke verwildering. Bedenk daarbij dat de distributie van voeding, kleding en dergelijke nog bestond. Gelukkig werden veel zaken opgelost door geldelijke steun (zakgeld en huisvestingsvergoeding) van de overheid en giften. Het zal bij de Somerenaren en evacués af en toe veel spanningen hebben opgeroepen.

Glas in lood

U bent mogelijk weleens in het Somerense gemeentehuis geweest, bijvoorbeeld om een

aankomst voor in Someren, waar zij gastvrij werden onthaald (gedekte tafel waar koffie voor hen wordt ingeschonken). Let op het vogelkooitje dat op de vlucht is meegenomen. Op de achtergrond de kerk van Someren en Duitse zoeklichten, die geallieerde vliegtuigen uit de lucht schieten. Het derde glas stelt de tweede evacuatie voor in 1944. Het vierde glas laat de aankomst in Someren zien, op de achtergrond het gemeentehuis. Het is tevens een symbolische voorstelling van de barmhartige Samaritaan. Vier prachtige voorstellingen waarin de trieste en sombere gezichten van de evacués de spanningen van de ellende laten zien. Bronnen: Peelbelang, dagboek Jean Bruekers en het boek de Geschiedenis van Someren in de 2de Wereldoorlog.

PEELBELANG / ‘T CONTACT | Donderdag 23 mei 2024 9 PB
Op de vlucht Alfons Bruekers (Stichting Geschiedschrijving Nederweert, foto Jan Biezenaar)

De Borstelman het is er nu tijd voor!

De Borstelman het is er nu tijd voor!

terras/straat weer schoon veilig

terras/straat weer schoon en veilig

voor!

Het is tijd voor De Borstelman Brabant Maak uw vlonder, oprit of terras weer veilig en schoon

terras/straat

zijn gevoelig voor alg en intrede hebben gedaan, is Jaarlijks belanden meer dan door uitglijden, aldus Borstelman’, heeft een groenaanslag.

gebruikt. Beplanting rondom oprit, tuinpad of terras zo nooit schade op. wordt het milieu niet

aangetast op deze manier. De Borstelman garandeert een milieuvriendelijke aanpak, die veilig toepasbaar is.” daar hebben we toch een hogedrukreiniger

Pluktuin ‘t Voortje Dagbesteding Vanaf

schoon veilig

Maakt uw terras/straat weer schoon en veilig

Nick snapt dat wel. “Het resultaat is gewoon verbluffend”, zegt hij. Zowel particulieren, VVE, als bedrijven in de Noord-Brabant kunnen vertrouwen op de diensten van De Borstelman.

Algen, mos of andere aanslag: zeker wanneer het vochtig is, maakt de ‘groene aanslag’ een opmars, voor velen een doorn in het oog. En wat te denken van (on)veiligheid: jaarlijks belanden duizenden mensen in het ziekenhuis vanwege een val door uitglijden. En dat terwijl het gemakkelijk te voorkomen is. De Borstelman Brabant (Veghel) behandelt uw oprit, terras, houten vlonder of andere ondergrond. Milieuvriendelijk, snel en uitermate doeltre end. Zeker met de nieuwe, uitermate doeltre ende stoommachine!

weer schoon en veilig

reiniger raden wij sterk af. Je be schadigt tegels en hout juist met een hogedrukreiniger.

Nick snapt dat wel. “Het resultaat is gewoon verbluffend”, zegt hij. Zowel particulieren, VVE, als bedrijven in de Noord-Brabant kunnen vertrouwen op de diensten van De Borstelman.

Steen, beton, hout, veel ondergronden zijn gevoelig voor alg en mos. Zeker wanneer kou en vocht hun intrede hebben gedaan, is groene aanslag een groot probleem. Jaarlijks belanden meer dan

24.000 in het ziekenhuis vanwege een val door uitglijden, aldus

Nodig De Borstelman uit

Nick van der Horst Nick, oftewel ‘De Borstelman’, heeft een

Nodig De Borstelman uit

Nick van der Horst. Nick, oftewel ‘De Borstelman’, heeft een bedrijf in duurzame verwijdering van groenaanslag.

Klaar met die uitglijders?

Klaar met die uitglijders?

Nick van der Horst is eigenaar van De Borstelman Brabant. Hij vertelt over de gepatenteerde, milieuvriendelijke reinigingstechniek. “Het is eigenlijk eenvoudig: we laten de borstels het werk doen. Het enige dat we toevoegen, is water. We gebruiken dus geen chemicaliën. We reinigen heel e ectief, terwijl de beplanting rondom een oprit of tuinpad gegarandeerd geen schade oploopt.”

De Borstelman reinigt met

Bel nu de Borstelman!

Nick.

ondergronden: Terrassen en

“Nee, dat is een groot misverstand”, aldus Nick. “Het van een hogedruk-

ondergronden: Terrassen en verhardingen die al jaren niet zijn onderhouden komen als nieuw tevoorschijn. Ook onkruid wat zich in de voegen

Borstelmachine De Borstelman gebruikt voor de reiniging van vlonders, terrassen en tegels een speciale borstelmachine. De machine is volgens Nick dé oplossing voor vergrijsde en spekgladde ondergronden: Terrassen en verhardingen die al jaren niet zijn onderhouden komen als nieuw tevoorschijn. Ook onkruid wat zich in de voegen bevindt, wordt door De Borstelman verwijderd. Zo sla je twee vliegen in één klap!” De reacties van mensen zijn altijd positief. Nick snapt dat wel. “Het resultaat is gewoon

tegels. Zelfs het hardnekkige korstmos heeft geen schijn van kans.”

bevindt, wordt door De Borstelman verwijderd. Zo sla je twee vliegen in één klap!” De reacties van mensen zijn altijd positief.

verbluffend”, zegt hij. Zowel particulieren, VVE, als bedrijven in de Noord-Brabant kunnen vertrouwen op de diensten van De Borstelman.

Of gewoon behoefte aan een fris terras zonder groene aanslag? Kijk op de website

Of gewoon behoefte aan een fris terras zonder groene

Nodig De Borstelman uit Klaar met die uitglijders?

garandeert een milieuvriende-

De Borstelman Brabant werkt voor particulieren, bedrijven, gemeentes en VVE’s. Ook klaar met uitglijders? Of gewoon behoefte aan een frisse, veilige ondergrond zonder aanslag? Neem dan contact op met De Borstelman Brabant!

Nick snapt dat wel. “Het resultaat is gewoon verbluffend”, zegt hij. Zowel particulieren, VVE, als bedrijven in de Noord-Brabant kunnen vertrouwen op de diensten van De Borstelman.

Nick snapt dat wel. “Het resultaat is gewoon verbluffend”, zegt hij. Zowel particulieren, VVE, als bedrijven in de Noord-Brabant kunnen vertrouwen op de diensten van De Borstelman.

Of gewoon behoefte aan een fris terras zonder groene aanslag? Kijk op de website www.deborstelmanbrabant.nl

De Borstelman Brabant

www.deborstelmanbrabant.nl

bestanddeel om een goede werking van de reinigingsproces te realiseren, is water. Chemicaliën of reinigingsmiddelen worden niet gebruikt. Beplanting

De Borstelman reinigt met een gepatenteerde borsteltechiek opritten, stoepen, vlonders en terrassen zonder ze te beschadigen. “En zonder gebruik van chemicaliën”, benadrukt Nick. “Het is heel simpel: de borstels doen het werk. Het enige toe te voegen bestanddeel om een goede werking van de reinigingsproces te realiseren, is water. Chemicaliën of reinigingsmiddelen worden niet gebruikt. Beplanting rondom een oprit, tuinpad of terras loopt zo nooit schade op. Tevens wordt het milieu niet aangetast op deze manier. De Borstelman

Verblu end resultaat Vaak zien klanten een hogedrukreiniger als alternatief voor het verwijderen van aanslag. Maar dat is een misvatting, stelt Nick: “We raden het gebruik van een hogedrukreiniger juist sterk af. Daarmee beschadig je namelijk je tegels of hout. Met onze methode komen die daarentegen juist als nieuw tevoorschijn. Ook ondergronden die al jaren niet zijn onderhouden maken we onkruidvrij en weer fris van kleur en structuur. Zo sla je twee vliegen in één klap.” Nick ontvangt uitsluitend positieve reacties. “Niet gek ook”, stelt hij. “Want het resultaat is gewoonweg verblu end.”

Nieuwe stoommachine Sinds kort beschikt Nick over een nieuwe stoommachine, waarmee hij uitstekende resultaten behaalt. “Een schitterend apparaat met een gigantische capaciteit. Hiermee werken we nog e ciënter en kunnen we gemakkelijk grotere oppervlaktes aan. De stoommachine werkt met powerstoom van 150 graden Celcius. Door die hoge temperatuur zijn na de behandeling alle mossen verdwenen, ook tussen richels en

Stuur een e-mail naar

aldus Nick. “Het gebruik van

nick@deborstelmanbrabant.nl of nodig ons uit:

nick@deborstelmanbrabant.nl of nodig ons uit: 06 33 96 12 08

www.deborstelman.nl Stuur een e-mail naar  info@deborstelman.nl of nodig ons uit: 085-0407456.

Nick van der Horst 06 33 96 12 08 nick@deborstelmanbrabant.nl deborstelmanbrabant.

06 33 96 12 08

Je beschadigt tegels en hout juist met een hogedrukreiniger.

garandeert een milieuvriendelijke aanpak, die overal veilig toepasbaar is.” Maar daar hebben we toch gewoon een hogedrukreiniger voor? “Nee, dat is een groot misverstand”, aldus Nick. “Het gebruik van een hogedruk-reiniger raden wij sterk af. Je beschadigt tegels en hout juist met een hogedrukreiniger.

Borstelmachine  De Borstelman gebruikt voor de reiniging van vlonders, terrassen en tegels een

De Borstelman gebruikt voor de reiniging van vlonders, terrassen en tegels een speciale borstelmachine.

De machine is volgens Nick dé oplossing voor vergrijsde en spekgladde

Bel nu de Borstelman!

ondergronden: Terrassen en verhardingen die al jaren niet zijn onderhouden komen als nieuw tevoorschijn. Ook onkruid wat zich in de voegen

bevindt, wordt door De Borstelman verwijderd.

Zo sla je twee vliegen in één klap!” De reacties van mensen zijn altijd positief.

Nodig De Borstelman uit Klaar met die uitglijders? Of gewoon behoefte aan een fris terras zonder groene

Nodig De Borstelman uit Klaar met die uitglijders? Of gewoon behoefte aan een fris terras zonder groene aanslag? Kijk op de website

Deze robotmaaier kan zonder grensdraad op GPS, met grensdraad of hybride worden geïnstalleerd.

www.deborstelmanbrabant.nl

nick@deborstelmanbrabant.nl of nodig ons uit:

06 33 96 12 08

www.deborstelman.nl Stuur een e-mail naar  info@deborstelman.nl of ons 085-0407456.

De 2 nieuwste modellen zijn daarnaast uitgerust met Edgecut waardoor randen maaien met een trimmer nagenoeg niet nodig is!

U heeft al een Husqvarna Automower vanaf € 999,-!

Smulderslaan 7, 5712 GJ Someren-Heide, 0493-491626 meevistuinmachines@outlook.com

Wegens groei van ons bedrijf zijn wij op zoek naar een monteur tuin- en parktechniek/witgoedmonteur.

Wij zoeken een persoon die: Flexibel en servicegericht is Kennis én interesse heeft in elektronica

Rijbewijs B in bezit heeft

Ervaring heeft, maar met inzet kom je al een heel eind!

Afwisselend beschikbaar is op de zaterdagen

Uitdagingen niet uit de weg gaat en de verantwoordelijkheid neemt als dit nodig is.

Je komt te werken in een jong team en daarbij zoeken we een gedreven monteur met een goede dosis humor. Je bent een waardevolle toevoeging in teamverband, maar je bent ook een ster in zelfstandig werken.

Je komt te werken in een jong team en daarbij zoeken we een gedreven monteur met een goede dosis humor. Je bent een waardevolle toevoeging in teamverband, maar je bent ook een

Werken bij Van den Berk betekent werken in een fijne omgeving. We zorgen ervoor dat je niks tekort komt om je werk perfect uit te voeren.

Deze vacature is per direct, fulltime inzetbaar. Ben jij degene die we zoeken of ken je iemand? Laat het ons weten via onderstaande gegevens.

Gezellig, de kleurige bloemen aan de rand van bos en weiland; kenmerkend voor de boerentuinen van vroeger. In Pluktuin ‘t Voortje tieren de bloemen welig. Heeft u even vrij? Kom en geniet van kleuren, geuren en de natuur. Natuurlijk, neem zo’n sfeerboeket mee naar huis! U mag zelf plukken, alle bloemen die u aanspreken. Vazen staan klaar, om de bloemen te schikken. Veel plezier! Pluktuin ‘t Voortje Voortje 55 5731 PP Mierlo Tel: 0492-664223 / 06-13480509 Open ma t/m vr 16.00 20.00 uur za vanaf 10.00 uur verder op afspraak
1 juni open Heerlijk... plukken van zo’n boeket boerengezelligheid! OPEN: di t/m za 10.0018.00 zo 11.0016.00 www.zorgpluktuin.nl vandeneijnde-veranda.nl Nieuwendijk 60, Someren-Eind T: 0493-491254 Het buiten leven Screens Overkappingen Rolluiken Zonneschermen Buitenjaloezieën Husqvarna Automower NERA
Witvrouwenbergweg 13 A - 0493-491003 - administratie@vandenberksomeren.nl Alles wat je aandacht geeft groeit. Ben jij technisch en werk je graag in een gezellig en dynamisch bedrijf? Wegens groei van ons bedrijf zijn wij op zoek naar een monteur tuin- en parktechniek/witgoedmonteur. Wij zoeken een persoon die: Flexibel en servicegericht is Kennis én interesse heeft in elektronica Rijbewijs B in bezit heeft Ervaring heeft, maar met inzet kom je al een heel eind! Afwisselend beschikbaar is op de zaterdagen Uitdagingen niet uit de weg gaat en de verantwoordelijkheid neemt als dit nodig is.
te voeren. Deze vacature is per direct, fulltime inzetbaar. Ben jij degene die we zoeken of ken je iemand? Laat het ons weten via onderstaande gegevens. VACATURE MONTEUR TUIN TEC NIEK Witvrouwenbergweg 13 A - 0493-491003 - administratie@vandenberksomeren.nl Alles wat je aandacht geeft groeit. Installatie robotmaaiers. M Met jouw vaardigheden zorg je ervoor dat e ke machine op de uiste manier wordt gep aatst Óók geef je u t eg en advies op locatie Onderhoud & reparatie J Je voert onderhoud uit n de werkplaats en reparareert de mach nes vakkundig Klanten kunnen vertrouwen op jou expertise! Oplossen van storingen op locatie J Je bekijkt op ocatie waar het probleem zit en verhelpt dit Dankz j ou hu p zal de maaier weer werken zoa s van ouds Ben jij technisch en werk je graag in een gezellig en dynamisch bedrijf?
ster in zelfstandig werken. Werken bij Van den Berk betekent werken in een fijne omgeving. We zorgen ervoor dat je niks tekort komt om je werk perfect uit
VACATURE MONTEUR TUIN-ENPARK TEC NIEK Onderhoud aan diverse machines E Er z jn doorgroeimogeli kheden om onderhoud te verr chten aan loop en zitmaaiers Ook verkoop van mach nes is een mogel jkhe d! Witvrouwenbergweg 13 A - 0493-491003 - administratie@vandenberksomeren.nl
voor alg en gedaan, is meer dan een milieuvriendeoveral veilig daar gewoon een voor? “Nee, misverstand”, gebruik van hogedruk-reiniger raden en hout hogedrukreiniger. gebruikt voor vlonders, een borstelmachine. volgens Nick vergrijsde
voor!
uitglijden, aldus overal veilig “Nee, en hout een Nick vergrijsde
Nick ondergronden:
Terrassen en bevindt, wordt door De
Bel
De Borstelman!
nu
Lekker zitten.. ..makkelijk opstaan.. ..en vooral, heerlijk relaxen! Teun Arts www.teunarts.nl R i k i l b k n
Prijs: €
Prijs:
2375,
1575,
Prijs: 2275, Prijs:
2175,

De lezersfoto’s van de week: deel 2

ASTEN - Het blijft ideaal groeiweer. Een combinatie van regen en zonneschijn zorgt voor een flink groene omgeving. Met van alles in bloei is weer genoeg om te fotograferen. Daarom deze week niet één, maar twee fotopagina’s.

Ook een mooie foto gemaakt? Stuur deze dan in via redactie@peelbelangonline.nl en misschien zie je hem binnenkort op deze plek terug.

Donderdag 23 mei 2024 | ‘T CONTACT / PEELBELANG 12 PB
Strabrechtse Heide. (Foto: Cor Verbeek) Kreta. (Foto: Corny Fens-Berkvens) (Foto: Karin Mutsers) Zonsondergang. (Foto: Anja Verberne) Prachtige iris. (Foto: Sylvia Haasen) Rododendron. (Foto: Tonny Timmermans) Kippen van stok. (Foto: Tuur Loomans) Boompje. (Foto: Ans van der Kraan-Joosten)

NWC moet laatste strohalm grijpen tegen

ASTEN - Na de knappe 0-2-zege op bezoek bij Reusel Sport/CoTrans, op 14 april, leek weinig het rechtstreekse lijfsbehoud van NWC nog in de weg te staan. Omdat daarna nog maar één punt uit drie duels werd gepakt en omdat concurrenten wonnen, zijn de oranjehemden op de laatste speeldag nog steeds niet zeker van lijfsbehoud. Dat moet tegen Hilvaria alsnog gerealiseerd worden.

NWC hoeft zichzelf met het oog op de streekderby tegen ZSV op pinkstermaandag niet veel kwalijk te nemen. Liefst 67 minuten speelde het elftal van coach Mario Verlijsdonk met tien man na een zwaar gestrafte rode kaart voor Menno Janssen, maar qua kansen had de thuisclub vervolgens zelfs enigszins het overwicht. Net na rust zorgde Mees Janssen voor de 1-0, maar in de slotfase trokken de Zeilbergers de stand weer gelijk wat ook de eindstand betekende: 1-1.

Brabantia versloeg

Wilhelmina’08 en is NWC tot op een punt genaderd

NWC knokte zich leeg en pakte een verdiend punt, maar de uitslagen op de andere velden waren dusdanig ongunstig dat een

overwinning in Hilvarenbeek zondag misschien wel noodzakelijk is om aan de play-offs te ontkomen. Brabantia versloeg Wilhelmina’08 en is NWC tot op een punt genaderd, Geldrop rekende af met Laar en Bladella boekte een opmerkelijke maar cruciale overwinning bij kampioen De Valk. NWC en ZSV waren de dupe van deze eindstanden waardoor de Astenaren nu achtste staan en ZSV onder de streep

Pundermannen presteren tijdens Pinksteren

Ton van Empel en Hans Jeronimus voor aanvang van hun Swim Run in het Belgische Bûtgenbach.

ASTEN/SOMEREN – Triatlonvereniging De Punderman AstenSomeren was afgelopen pinksterweekend bij diverse evenementen actief. Zo was er een delegatie bij de Theta Triatlon in Eindhoven, de Triatlon Woerden en in het Belgische Bûtgenbach.

Alle wedstrijden vonden afgelopen maandag plaats. Zo namen Pundermannen Dirk van de Ven, Bart Berkvens, Evi Joosten, Peter Serné en Michel Landsman deel aan de Theta Triatlon in Eindhoven. Met name Van de Ven presteerde goed, met snelle tijden op alle drie de onderdelen en een eindklassering in de top. Joosten pakte een knappe tweede plaats bij de dames op de

kwartafstand. In het Utrechtse Woerden was het Henri Koolen die De Punderman vertegenwoordigde. Maar hevige regen- en onweersbuien noopten de organisatie aldaar tot het stopzetten van de wedstrijd, waardoor Koolen met lege handen huiswaarts keerde. De langste reis legden Pundermannen Ton van Empel en Hans Jeronimus af, en wel naar het Belgische Bûtgenbach. Daar namen ze als duo deel aan de Swim Run van 19 kilometer. Een bijzondere variant waarbij verschillende punten op het parcours met elkaar verbonden worden en waarbij zwemmen en hardlopen worden afgewisseld. De twee eindigden als 20e.

op plek negen. Laatstgenoemde zal in de laatste speelronde dus van het ook nog niet gehandhaafde Geldrop moeten winnen.

Zegevieren

De opgave voor NWC is dus helder: zegevieren tegen Hilvaria waardoor lijfsbehoud sowieso een feit is. Bij een gelijkspel of nederlaag is het afwachten wat er op de andere sportparken gebeurt. Bladella is veilig, Brabantia gaat op

bezoek bij Laar en ZSV speelt dus thuis tegen Geldrop. Voor de twee bovenste play-offplaatsen komen dus nog vier teams in aanmerking. De derde play-offplek gaat naar de tegenstander van NWC, Hilvaria, óf naar Wilhelmina’08 dat thuis het gedegradeerde FC Eindhoven AV ontvangt. De Hilvarenbekenaren staan op gelijke hoogte met de formatie uit Weert en zullen dus ook voor de winst moeten gaan. Dat Hilvaria nu op

doelsaldo elfde staat is opvallend, want lange tijd zag het ernaar uit dat de groenwitten samen met FC Eindhoven AV ‘het lelijke eendje’ zou worden in klasse 2D. Onder meer een knappe zege op Oirschot Vooruit (2-1) en remises bij verrassing Reusel Sport/CoTrans (2-2) en Brabantia (4-4) brachten de equipe van trainer Werner Cools terug in de race.

Eerder dit seizoen versloeg NWC de ploeg uit Hilvarenbeek

Overdoen

Eerder dit seizoen versloeg NWC de ploeg uit Hilvarenbeek thuis met 1-0. Mees Janssen maakte de enige treffer in een moeizame wedstrijd. De laatste keer dat de oranjehemden in actie kwamen op sportpark De Roodloop was op de eerste speeldag van seizoen 2021-2022, toen NWC een 2-4 winstpartij noteerde. Een resultaat dat NWC maar wat graag zou willen overdoen, want dan valt er een grote last van de Astense schouders. Een spannend slot wacht dus in Hilvarenbeek, maar dat geldt voor meer wedstrijden in het bloedstollende rechterrijtje van de tweede klasse D. Om 14.30 uur gaat speelronde 26 starten en de heer Bezemer is de leidsman.

SV Someren vernoemt jeugdtoernooi naar erelid en oud-voorzitter Piet van den Einden

SOMEREN - Zaterdag 1 juni is het weer een drukte van belang op sportpark De Potacker in Someren. Meer dan tachtig teams in de leeftijden Onder 7 tot en met Onder 12 komen in actie tijdens het Piet van den Einden Jeugdtoernooi. Een nieuwe naam met een bijzonder tintje.

Het toernooi draagt dit jaar voor het eerst de naam van erelid en oud-voorzitter Piet van den Einden. Piet is vorig jaar op 90-jarige leeftijd overleden. In de 55 jaar dat hij actief was voor de club heeft hij veel voor SV Someren betekend. Daarnaast had hij een grote voorliefde voor de jeugdafdeling waardoor het vernoemen van dit toernooi naar hem een gemakkelijk keuze was voor de club.

Piet van den Einden heeft veel voor SV Someren betekend

Honderdtal teams

De teams Onder 7, Onder 8 en Onder 9 spelen hun toernooi in de ochtend. De eerste wedstrijden beginnen om 9.30 uur en de prijsuitreiking is om 12.00 uur. In de middag komen de teams Onder 10, Onder 11 en Onder 12 in actie, met de eerste wedstrijden om 13.30 uur en de prijsuitreiking om 16.45 uur. Aan het toernooi doen 32 jeugdteams van SV Someren mee en 50 teams van andere verenigingen uit Brabant en Limburg.

Sportiviteit

Bij dit toernooi staan sportiviteit en gezelligheid voorop. Voor de spelers is het leren van het spel van groter belang dan winnen. Spelplezier en beleving staan centraal. Hierin is ook een belangrijke taak weggelegd voor de begeleiders en toeschouwers: laat de spelers hun eigen spel spelen en stimuleer ze op een positieve manier, aldus SV

Someren.

Spelplezier en beleving staan centraal

Aan bezoekers en deelnemers uit Someren wordt verzocht op de fiets naar De Potacker te komen, zodat er genoeg parkeerplaatsen vrij blijven voor de bezoekende clubs. Meer informatie over het toernooi is te vinden op www.svsomeren.nl. Op de website staat het programmaboekje.

PEELBELANG / ‘T CONTACT | Donderdag 23 mei 2024 13 PB
Hilvaria
Speler van het Jaar Gijs Brüsewitz keept zondag misschien zijn laatste wedstrijd voor NWC 1. Oud-voorzitter Piet van den Einden overleed vorig jaar op 90-jarige leeftijd. Als eerbetoon is er nu een jeugdtoernooi naar hem vernoemd.

Wil jij werken aan mooie groene projecten?

zoekt:

Hoveniers / medewerkers groen

Vakantiekracht / zaterdagmedewerker met:

• Affiniteit met groenaanleg / groenonderhoud

• Een gemotiveerde klantvriendelijke instelling

• Een representatieve uitstraling en zin om te werken

• Dagen bespreekbaar/ loondienst/ ZZP

• Beschikking over rijbewijs B (evt. rijbewijs BE) (vakantiekracht niet noodzakelijk)

Ben jij een échte aanpakker en heb je zin om in een prettige werksfeer aan de slag te gaan?

Interesse of vragen: info@jenshoogendoorn.nl of bel 06-42245094

ParcelXpress is een onderdeel van GTS transpor & logistiek bv in Asten. Met een klein team van medewerkers verzorgt ParcelXpress ad hoc koeriersopdrachten en dagelijkse pick-up van pakketten in Deurne – Asten – Someren.

Voor het invullen van een vacature zijn wij per direct op zoek naar een betrouwbare, gemotiveerde en representatieve kandidaat voor de functie van:

Chauffeur M/V

Functie:

Een enthousiaste medewerker die de dagelijkse pick-up van pakketten kan verzorgen en incidenteel ook koeriersritten wil uitvoeren in BeNeLux en Duitsland Heeft U veel vrije tijd, wilt u graag extra verdiensten en flexibel inzetbaar, dan bent U wellicht voor ons juiste kandidaat.

Ook actieve vutters en 65+ zijn uiteraardwelkom. U dient tenminste in het bezit te zijn van rijbewijs B. Bent U geïnteresseerd in bovenstaande vacature, stuur dan een mailtje naar: info@parcelxpress.nl

Laagveld 11, 5721VV Asten

Vanaf 13 jaar, dus ook 55-plussers. Een lekker gezonde bijverdienste! Bel dan naar 0493-473578 of 06-12576817 of stuur een mail naar bezorger@dasmediacentrum.nl of aanmelden via de website www.hetcontact.nl - www.peelbelangonline.nl een trouwe bezorger voor nodig ...

Uitnodiging

Open dag

Zaterdag 1 juni 2024

Van 13:00 tot 18:00

Nieuwe Locatie

Ommelseweg 48 | 5721 WV | Asten (parkeren achterzijde via Linieijzer) www.nipaopleidingen.nl www.zorgdidact. nl

Erkende MBO opleidingen: Doktersassistent Verzorgende IG Instructeur MBO Praktijkopleider MBO Certificaten

Cursussen en Webshop: Triage Medisch technische handelingen Webshop medische artikelen EHBO & EHBK BHV (bedrijfshulpverlening)

DIVERSE KRAAMPJES

Asten-Heusden: omgeving Hazeldonk, ’t Hoekske, Waardjesweg, Beemdstraat

Asten-Heusden: omgeving Bluijssens Broekdijk, Gevlochtsebaan, Roerdompweg

Bezorgers gevraagd
BEER & SPIRITS FESTIVAL ZONDAG 26 MEI 2024 BIER, WIJN & SPIRITS GRATIS ENTREE 12:00 - 17:00 UUR - PROEVEN, GENIETEN, BELEVENJE BENT VAN HARTE WELKOM IN DE MOOISTE SLIJTERIJ VAN NEDERLAND! PRIJSVRAAG MET ALS GEWELDIGE HOOFDPRIJS... ÉÉN JAAR LANG VOORRAAD BIER! WIN
EMMASTRAAT 51 5721 HA ASTEN 0493-670225
NIPA Opleidingen & Zorgdidact
Wij zijn verhuisd!

Hoera! 15 jaar Keurslager

Thomas Koppens

Hooglander burgerpakket

4 burgers, 4 broodjes en BBQ-saus

Tussen 1 juni en 15 november maait

waterschap Aa en Maas de sloten en beken. Met ons jaarlijks maaionderhoud zorgen we ervoor dat het water goed door kan stromen.

Wij komen weer maaien

Kijk op onze website voor meer informatie over;

Thomas Koppens, keurslager

Kerkstraat 30, Someren

Tel. 0493-491437 www.koppens.keurslager.nl

Maastricht zal weer omgetoverd worden voor het mooiste

openlucht concert van het jaar!

Reis met ons mee in de comfortabele groene touringcars naar

Maastricht en wals samen met André Rieu op zijn magische klanken tijdens de Vrijthofconcerten.

Wij komen misschien op jouw grond Tijdens de werkzaamheden rijden aannemers soms over gronden van particulieren. Eigenaren en pachters van deze gronden moeten dit toestaan. Dat staat in artikel 5.23 van de Waterwet. Ook zijn eigenaren van percelen die grenzen aan de sloten en beken verplicht om het maaisel te ontvangen.

Perceelwijzer

Bekijk de maaiplanning vanaf 1 juni op perceelsniveau in de perceelwijzerapp. De app is gratis beschikbaar in de App of Play Store.

De maaiplanning per postcode

Welke aannemer bij jou aan de slag gaat

• Wat te doen bij schade

• Contactgegevens per district

veilige dijken, voldoende water in sloten en beken en gezuiverd rioolwater.

VERRASSINGSTOCHT 5, 21 juni, 4, 18 juli, 29 augustus, 11, 27 september, 10 oktober Incl. koffie & gebak, entree & rondleiding, lunch, rondvaart en diner

EIFELDORPJESROUTE 05 juni, 4, 23 juli, 7, 23 aug., 11 sept Incl. koffie&vlaai, rondrit, lunch, boottocht, diner

GELDERSE STREKEN 12 juni, 3 juli, 1, 23 aug., 18 sept. Incl. koffie&gebak, entree, lunch, rondrit, diner

ANTWERPEN EN LIER

DAGJE ZEELAND 19 juni, 30 juli, 20 aug., 12 sept. Incl. koffie&bolus, entree & rondleiding, lunch, diner

12 juni, 24 juli, 16 aug., 19 sept. Incl. busreis AMERSFOORT

27 juni, 31 juli, 22 aug., 25 sept. Incl. busreis

in
Op
uur gesloten.
Someren!
zaterdag 1 juni zijn wij om 13.00
K e u r
lagerij
s
Jaar
1250 Gepaneerde schnitzels 4 stuks 795 Bakje lasagne voor 599 Geldig van donderdag 23 mei t/m zaterdag 1 juni 2024
Meer info? www.aaenmaas.nl/maaien 8,9 8,9 8,9 € 115,p.p. € 110,p.p. € 110,p.p. 8,9 € 110,p.p. 8,9 € 49,p.p. 8,9 € 49,p.p.
Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water. Wij zorgen voor
ANDRÉ RIEU VRIJTHOFCONCERTEN 8,9 € 125,p.p. NET-IETS-MEER-DAGTOCHT! NET-IETS-MEER-DAGTOCHT! GHIELEN DEAL! GHIELEN DEAL! DAGTOCHTEN Laatste kans! Inclusief: busreis, entreeticket Rank 3 (*6 juli = rank 4) Foto’s: André Rieu Producties Vertrekdata: 6*, 12, 13, 14 ,19, 21 juli NET-IETS-MEER-DAGTOCHT! NET-IETS-MEER-DAGTOCHT! v.a. Kijk op www.ghielen.nl of vraag de dagtochtenfolder aan voor het complete aanbod

Vijfde Omloop van de Peelrijt in Someren

SOMEREN - De vijfde editie van de Omloop van de Peelrijt staat komende zondag op het programma. De wedstrijd wordt georganiseerd wordt door TWC De Zwaluw, onder auspiciën van de Nederlandse Wielren Bond (NWB).

De wedstrijd met het karakter van een klassieker wordt verreden op een groot open parkoers van ruim twaalf kilometer in het buitengebied van Someren. De start en finish zijn gelegen in het centrum van Someren, aan de Floreffestraat. Iets na 14.00 uur wordt de finish verwacht. Er is startge-

legenheid voor amateurs, masters en ook junioren met zowel KNWU- als NWB-licentie. Maar ook alle renners die aangesloten zijn bij de WFN-wielerbonden kunnen starten. Om 12.00 uur start de omloop over 98 kilometer. Na een geneutraliseerd gedeelte worden zeven ronden van 12,2 kilometer afgewerkt. Daarna gaat het weer richting de Floreffestraat. Vorig jaar won de Belg Fabio Porco uit Genk. Hij had na twee uur en veertien minuten een voorsprong van 22 seconden op zijn landgenoot Matthias Krols en zijn broer Carlo Porco.

Zonnebloem viert jubileum

ASTEN – De Zonnebloem afdeling Asten bestaat 40 jaar en dat werd vorige week dinsdag groots gevierd. Zo stroomde de grote, feestelijk versierde zaal van gemeenschapshuis ‘t Kwartier vol met gasten en vrijwilligers.

Op maandag was de grote zaal al in gereedheid gebracht door een aantal vrijwilligers. Dinsdag rond 10.30 uur werden daar 130 gasten en vrijwilligers ontvangen. Onder hen ook de oud-voorzitters van de afgelopen 40 jaar. Iedereen werd voorzien van een welkomstdrankje.

Welkomswoord

Na het welkomstwoord van de huidige voorzitter Riet Driessen ging het programma van start. Als eerste trad Maarten Waals op. Hij nam de aanwezigen op humoristische wijze mee in de 40-jarige geschiedenis van de Zonnebloem Asten. Daarna volgde een film van het 30-jarig jubileum gemaakt door Peter en Karin Rutjes. Zij maakten ook de fotoreportage die tijdens de smakelijke lunch werd vertoond. Foto’s van allerlei activiteiten uit het verleden passeerden de revue. Na de lunch was het de beurt aan de bekende taalkundige Wim Daniëls. Geboeid luisterde de zaal naar zijn humorvolle verhaal. Daniëls begon met het interviewen van het voltallige

Breuk ‘zonder gevolgen coalitie’

SOMEREN - Zoals aangekondigd maakte gemeenteraadslid Arnold Verhofstad vorige week donderdagavond bekend dat de fractie van Leefbaar Someren de partij heeft verlaten. Het drietal gaat nu verder onder de naam Vrije Fractie en richt later mogelijk een nieuwe politieke partij op. Het vertrek zorgt echter niet bestuurlijke problemen. “Voor de coalitie heeft dit verder geen gevolgen.”

door Maarten Driessen

Fractievoorzitter en gemeenteraadslid Verhofstad, commissielid Rien van Dinther en fractiegenoot Peter Merlijn Schols splitsen zich af van hun voormalige partij Leefbaar Someren.

‘De kloof tussen fractie en bestuur is te groot geworden’

Tijdens een raadsvergadering vorige week donderdagavond lichtte Verhofstad dat besluit verder toe. “De laatste jaren herkennen we ons als fractie steeds minder in de ontwikkeling van de idealen en doelstellingen van de partij. De kloof tussen bestuur en fractie wordt steeds groter en is te groot geworden om nog goed te kunnen functioneren.”

Met dat gegeven gingen Verhofstad en Van Dinther in gesprek

met partijvoorzitter Henry Tinnemans. “Daarbij zijn we tot de conclusie gekomen dat dit het beste is voor Someren. Afsplitsing dus.”

Geen extra last

De drie willen naar eigen zeggen geen extra last veroorzaken en daarom blijven Verhofstad en Van Dinther actief in hun huidige rol. “We gaan voorlopig als eenmansfractie verder, deze heet nu Vrije Fractie. We bezien later of we een nieuwe politieke partij beginnen, wat heel erg mogelijk is.”

Voor de coalitie, waar Leefbaar Someren onderdeel van uitmaakt, heeft het besluit volgens Verhofstad geen gevolgen. Zijn Vrije Fractie zal het coalitieak -

Een volle zaal in gemeenschapshuis ‘t Kwartier genoot van het jubileumfeest van de Zonnebloem Asten. (Foto: Rob Fritsen)

college van burgemeester en wethouders die intussen waren binnengekomen. Op luchtige wijze werden de taken van het dagelijks bestuur van de gemeente tegen het licht gehouden.

Sakkerdju

Daniëls vervolgde zijn verhaal met de veranderingen in de Brabantse dorpen in de afgelopen decennia. Natuurlijk ging het veel over de Brabantse gemoedelijkheid en het dialect. De mensen genoten met volle teugen van zijn betoog. Het programma werd besloten met een optreden van het bekende Astense orkestje Sakkerdju. De liedjes sloten naadloos aan bij het verhaal van

Daniëls. De meeste liedjes werden uit volle borst meegezongen door de aanwezigen. Na een prachtige dag bedankte voorzitter Driessen iedereen voor de deelname aan het feest en de feestcommissie in het bijzonder voor het organiseren van het programma. Ook de inzet van de vele vrijwilligers werd niet onvermeld gelaten. ‘Tenslotte past een woord van dank aan de sponsoren uit de Astense gemeenschap die dit feest financieel mogelijk maakten. De Zonnebloem Asten heeft weer eens laten zien hoe we samen een feest kunnen bouwen voor mensen met een lichamelijke beperking’, aldus de afdeling.

De Happy Drivers nemen afscheid van uitbaters clubhuis

SOMEREN-EIND – Motorclub De Happy Drivers uit Someren-Eind nam afgelopen maandag afscheid van Martien en Angelique Maas van café Jan van Tieskes. Het duo stopt namelijk per 1 juni als uitbaters van het café in Someren-Eind.

Er was maandag een grote opkomst van leden om het duo te bedanken voor de gastvrijheid in al die jaren. Het was toch vaak na een lange zaterdagavond vroeg opstaan voor Martien en Angelique om op zondagochtend om 9.00 uur weer voor de club klaar te staan met koffie. Verder was onder andere de organisatie van de 8 van d’End een groot evenement, waar de twee erg belangrijk in waren. Tevens waren ze De Happy Drivers van dienst voor de jaarvergaderingen, feestavond,

koord blijven steunen, zoals eerder ook PvdA-afsplitser Hans van Maris dat deed.

Someren voor Elkaar

Van Maris was eveneens enig raadslid namens zijn partij toen hij besloot om te vertrekken. Hij sprak van een onwerkbare situatie nadat er een breuk was ontstaan tussen hem en enkele partijgenoten. Van Maris vormt nu eveneens een eenmansfractie onder de naam Someren voor Elkaar.

Anders dan bij Leefbaar Someren verdween de PvdA niet van het Somerense politieke toneel. De partij wordt namelijk nog altijd vertegenwoordigd door wethouder Willem van Doorn.

barbecue, nieuwjaarsborrel en zelfgemaakte snert tijdens de winterse snertrit. Martien en Angelique Maas werden bedankt met koffiemokken met logo, een pet met logo, bloemen en een handgemaakte steen met logo.

Wel clubhuis

Het café blijft wel het clubhuis van De Happy Drivers. Per 1 juni zal de nieuwe eigenaar het overnemen en kunnen de motorrijders gewoon nog terecht bij het café in Someren-Eind.

Donderdag 23 mei 2024 | ‘T CONTACT / PEELBELANG 16 PB
Gemeenteraadslid Arnold Verhofstad bevestigde vorige week de breuk binnen Leefbaar Someren. (Foto: Bram van Oosterhout) Op zondag 26 mei staat in Someren de vijfde editie van de Omloop van de Peelrijt op het programma. Angelique en Martien Maas van café Jan van Tieskes werden maandag flink in het zonnetje gezet door MTC De Happy Drivers.

2024

Evenementen

Stichting Een Aarde, van de gelijknamige kringloopwinkel, viert komende zondag haar 50-jarig bestaan. Van 13.00 uur tot 16.00 uur wordt een speciaal jubileumprogramma gedraaid in gemeenschapshuis ‘t Kwartier aan de Kerkstraat in Asten.

Vrijdag 24 mei

Publieksavond sterrenwacht

De Jan Paagman Sterrenwacht in Asten opent vrijdagavond de deuren voor het publiek. Iedereen is dan welkom om de sterrenwacht te bezoeken.

De sterrenwacht draait een vast programma dat om 19.00 uur begint met een rondleiding door de expositieruimte. Daarna vindt er een presentatie plaats in de filmzaal, verzorgd door Rini van Bussel. Na de pauze neemt Rob Fritsen de groep mee voor een voorstelling in het Pieterse Planetarium. Tot slot gaat het koepelgebouw open en kunnen bezoekers een blik werpen door de telescoop aldaar. De entree bedraagt 6 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen tot en met 16 jaar. De Jan Paagman Sterrenwacht ligt aan de Ostaderstraat 28.

Zondag 26 mei

Beeldentuin geopend

Kunstenaar Theo van Dam opent zondag weer zijn Beeldentuin aan de Behelp 15 in Heusden.

In de tuin is een verscheidenheid aan kunstvormen te vinden. Naast werk van Van Dam zelf, zijn er ook creaties te zien van Hans van Uden, Wim Heesakkers, Lei Hannen, Jeanne Melief en Darius Verheijden. In de pop-up-ruimte exposeert dit keer Jan Teunissen. De Beeldentuin is van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend, de toegang is gratis.

Open dag cactusvereniging

Cactusvereniging Succulenta houdt komende zondag haar jaarlijkse open dag. Zo is onder meer een locatie in Asten te bezoeken.

Eindconcert Neij Talent Orkest

OMMEL - Het Neij Talent Orkest in Ommel slaat aan. Ook de tweede editie van het project van Muziekvereniging Sancta Maria verloopt vooralsnog uiterst succesvol. De kers op de taart staat komende zaterdag gepland, als de deelnemers gezamenlijk een eindconcert geven in gemeenschapshuis De Kluis.

Harrie Knapen woonachtig aan de Kortestraat 1 in Asten opent dan namelijk de deuren. Hij heeft cactussen, coudexplanten en tillandsia’s staan. Knapen geeft bezoekers informatie over het kweken en verzorgen van deze planten, zoals uitleg en tips over voeding, water geven, grondmengsel, zaaien en stekken.

Dinsdag 28 mei

Lezing over tropisch paradijs

Vogelvereniging Zang en Kleur uit Asten houdt dinsdag een lezing over het ontstaan van een eigen tropisch paradijs voor vogels, verzorgd door Zep Verdonschot uit Budel.

Verdonschot neemt het publiek mee in het ontstaan en maken van een eigen tropisch paradijs. Zo heeft hij in zijn achtertuin een Costa Rica op kleine schaal gecreëerd. De lezing wordt gehouden in gemeenschapshuis ‘t Kwartier en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Dinsdag 4 juni

Alzheimer Café Peelland

Het Alzheimer Café Peelland staat dinsdag 4 juni in het teken van het verhaal van twee mantelzorgers.

Suzan en Jeroen zorgen al vier jaar voor hun (schoon)vader Peter. Ze wonen vlakbij en op een gegeven moment ontstond er een ‘niet pluis-gevoel’. Gespreksleider Monique van den Heuvel-Bohnen legt de twee mantelzorgers hierover vragen voor, zoals hoe ze hiermee omgaan en wat er allemaal bij komt kijken als je besluit om samen voor iemand te zorgen. En vooral: wat doen ze om de sfeer binnen het gezin goed te houden? Het Alzheimer Café vindt plaats in gemeenschapshuis ‘t Kwartier aan de Kerkstraat in Asten en duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur. De toegang is gratis.

Het bruist in Ommel en dus ook bij Muziekvereniging Sancta Maria. Er ging een frisse wind door het bestuur en eind februari kon tevens een tweede ronde van het project Neij Talent Orkest van start. Een laagdrempelige manier voor inwoners om een instrument te leren bespelen, waarbij ervaring of aanleg voor muziek geen vereisten zijn. Daarbij mogen deelnemers zelf het instrument kiezen waarmee ze hun verborgen talent naar boven willen halen.

‘Jong of oud, muzikaal of niet muzikaal: muziek verbindt’

Na de aftrap werd er twaalf weken lang gerepeteerd. Met als slotsom een gezamenlijk, meerstemmig eindconcert. “Voor de deelnemers was veel informatie nieuw, van ‘mollen’ en ‘kruizen’ hadden de meesten nog nooit ge-

De Kluis.

hoord. Ook benamingen als tutti, forte, pianissimo en crescendo waren totaal nieuw”, aldus Sancta Maria.

Gedurende de repetitieperiode groeiden de deelnemers iedere week. “Ze vonden het superfijn om in groepsverband samen muziek te maken. Want jong of oud, muzikaal of niet muzikaal: muziek verbindt.”

Sfeervolle muziek

Komende zaterdag om 20.00 uur gaat het eindconcert van start in gemeenschapshuis De Kluis. Daarbij ook een rol voor het Aorkest van Sancta Maria, met wie het Neij Talent Orkest (NTO) enkele muziekstukken samen -

Harmonie St. Antonius maakt concertreis naar Valkenburg

De groep van Harmonie St. Antonius die afgelopen weekend deelnam aan de vijfjaarlijkse concertreis van de Heusdense vereniging.

HEUSDEN - Een volle bus muzikanten van Harmonie St. Antonius vertrok vrijdagmiddag vanuit Heusden naar Valkenburg voor diens vijfjaarlijkse concertreis. In het Limburgse werden diverse concerten gegeven.

Na de eerste nacht in het hotel werd er op zaterdag gestart met koffie en traditionele Limburgse vlaai, waarna verschillende activiteiten werden gedaan zoals mountainbiken door de grotten, citygolf door het centrum van Valkenburg, lasergamen in de grotten en rodelen. ‘s Avonds vond er een uitwisselingsconcert plaats met fanfare St. Cornelius uit Borgharen. Zondagochtend vertrok de groep

met de bus richting Maastricht waar ‘Escape de City’ werd gespeeld. Na de lunch gaf de harmonie opnieuw een concert, dit keer op de markt van Maastricht waar vele (internationale) toeschouwers aanwezig waren. Tijdens het nummer ‘Les Lacs du Connemara’ werd uitbundig gezwaaid met de uitgedeelde zakdoekjes. En ook op de slotdag liet de harmonie van zich horen. Zo werd een concert gegeven op het plein in Valkenburg, waarbij opnieuw vele toeschouwers aanwezig waren. Tijdens de concerten trad de slagwerkgroep op onder leiding van Björn Lijten en het harmonieorkest onder leiding van Tjeu Snoek.

speelt. Nadat NTO zijn allereerste concert erop heeft zitten, neemt Blaaskapel d’Ommelaers het stokje over. De kapel vult de avond verder met sfeervolle muziek.

Traditie

Daarmee is de rol van NTO nog niet helemaal uitgespeeld. Op maandagavond 1 juli staat namelijk de traditionele zomeravondactiviteit van Sancta Maria op de rol. Een openbare repetitie van het A-orkest waarmee gezamenlijk de zomervakantie wordt ingeluid. Daarbij zullen de NTO-leden eveneens hun muzikale klanken laten vloeien. Nog één keer laten ze dan horen en zien wat ze allemaal hebben geleerd.

Rondleiding bij

Klok & Peel

Dag van het Nationaal Park

ASTEN - Ook in de Groote Peel wordt morgen de Dag van het Nationaal Park gevierd. Aansluitend zijn er zowel op zaterdag als op zondag diverse activiteiten, zoals een rondleiding bij Museum Klok & Peel in Asten met als thema de gevolgen van klimaatverandering voor het natuurgebied.

De Dag van het Nationaal Park is een jaarlijkse traditie. De Groote Peel sluit daar graag bij aan met tal van activiteiten.

Dit keer ook een rol voor Museum Klok & Peel in Asten, dat sowieso al aandacht besteed aan de natuur- en cultuurhistorie van het natuurgebied. Vooral gericht op het verleden. Maar speciaal voor de Dag van het Nationaal Park gaat de blik komende zondag op het heden en de toekomst. Bezoekers krijgen een beeld van de gevolgen van klimaatverandering voor het beheer van het Nationaal Park en de herinrichting van van het Aadal zuid.

Zo vindt er om 13.00 uur en om 15.30 uur een rondleiding plaats. Deelname is gratis, wel moet een entreekaartje voor het museum worden gekocht.

PEELBELANG / ‘T CONTACT | Donderdag 23 mei 2024 17 PB
Een repetitie van het Neij Talent Orkest, dat komende zaterdag zijn eindconcert geeft in gemeenschapshuis

Vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei organiseert Klinkenberg Schoenen en Duca Walking testdagen in Geldrop. Op vrijdag is een specialist van Duca Walking aanwezig met een volledige testserie schoenen voor zowel dames als heren, op zaterdag is de testserie aanwezig. Kom deze nieuwe (stads-) wandelschoenen nu testen in onze winkel. Duca Walking is door de speciale RGS (RollingGaitSystem) zoolconstructie van Vibram ® een werkelijke loopsensatie. Het RGS systeem zorgt voor een rollende afwikkeling van je voeten. Daarnaast zijn de modellen Fortino en Cisomo waterdicht door de Sympatex voering.

DOUGLAS EN VURENHOUT, PLAATMATERIAAL, BETONPOEREN, EPDM-DAKBEDEKKING EN SCHROEVEN

Houtbouw van overkapping tot bijgebouw op maat gemaakt door onze ervaren timmerlui of doe-het-zelf. Alle bouwmaterialen bij ons op voorraad. Bel/mail of kom langs en wij informeren u vrijblijvend!

op

A.s. zondag 26 mei geopend in Geldrop tijdens de braderie

Hoofdstraat 42, Best | 0499-329997 | Mierloseweg 329, Helmond | 0492-536450 Korte Kerkstraat 38, Geldrop | 040-2985253 | www.deelenmenswear.nl

Alle materialen, specificaties, afbeeldingen en prijzen onder één dak. Geschikt voor consument en zakelijke klant.

Hoofdstraat 42, Best | 0499-329997 | Mierloseweg 329, Helmond | 0492-536450

FIT Podotherapie Neerkant

Een gezonde kijk op voeten en beweging

Als podotherapeut kijk ik niet alleen naar uw voeten. Ik beoordeel uw gehele bewegingsapparaat en speur de oorzaak van uw klacht(-en) op.

Veel voorkomende klachten zijn:

* rugklachten (o.a. hernia),

* heupklachten (o.a. slijmbeursontsteking),

* klachten in de bovenbenen/ hamstrings (o.a. ischias),

* knieklachten,

* voetklachten zoals hielspoor, pijnlijke voorvoeten ect.

Benieuwd wat ik voor u kan doen?

www.fitpodotherapie.nl

Heitrak 20

5758 PB Neerkant

085- 210 70 60 (ma. t/m vrij. van 8.30u - 17.00u)

SCHOOLVERLATERS OPGELET

De Strabrechtse Hoeve in Mierlo zoekt:

Barmedewerkers

Drankjes bereiden: frisdrank, bier, wijn, warme dranken Tappen van diverse bieren.

Koffiemachine bedienen, voor het bereiden van koffie, thee, cappuccino en latte.

Drankvoorraad bijhouden en aanvullen. Ondersteunen van de bediening.

Medewerkers bediening

Bedienen van gasten in het restaurant en op het terras. Daarnaast ondersteunen van de barmedewerker.

Afwashulp

Afwassen is ook leuk! Als afwasser verwerk je de afwas uit het restaurant en ondersteun je de koks en de bediening bij hun werkzaamheden. Daarnaast verricht je overige werkzaamheden op het terrein zoals groenonderhoud, aanvullen voorraad drankjes etc.

Voor alle vacatures geldt:

Bij voorkeur enkele dagen per week beschikbaar. Overdag en/of in de avond.

Minimaal 1 dag in het weekend beschikbaar. Werktijden verder in overleg.

Bij voorkeur woonachtig in Mierlo-Geldrop-Brandevoort.

Voor info

Mail naar de Strabrechtse Hoeve: info@strabrechtsehoeve.nl of bel: 0492 – 66 22 66 / 06 – 54 324 774

Papenhoef 15 Lieshout info@vanderputten.nl 040 2 839 839 Maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur Zaterdag van 09.00-13.00 uur
NIEUW! Bezoek onze nieuwe webshop: www.vanderputtenhouthandel.nl
COLLECTION spring/summer
38,
NEW COLLECTION spring/summer Diverse koopjes
24 Geldrop • T 040 285 33 40 www.klinkenbergschoenen.nl • gratis parkeren achterom En ineens... loopt alles beter! voorwaarden SEIZOENSOPRUIMING KLINKENBERG!!! VRIJDAG 16 december seizoensopruiming. profiteren van onze halfjaarlijkse actie halen 1 paar betalen extra kans te geven zijn we ook op ZONDAG 18 december bij want op = op. ziens in onze winkel. groeten, verkoopteam Klinkenberg Schoenen Geldrop gewijzigd? Stuur een mail naar: info@klinkenbergschoenen. 040-2853340 KOM NU DE NIEUWE NAJAARSCOLLECTIE SHOPPEN de beste comfort merken voor u zoals: Xsensible, Durea, Mephisto, GIJS en Hartjes. de beste keuze en advies in wandelschoenen bent u bij ons aan het juiste adres. Nieuwendijk 24 Geldrop • T 040 285 33 40 www.klinkenbergschoenen.nl • gratis parkeren achterom UITNODIGING DUCA WALKING TESTDAG AVAILABLE IN 3 COLORWAYS SIZE 41-47 (WSO) 02 03 Black/Cool Grey /Gum DCG230068 Off White / Navy DCG230067 Royal Blue DCG230069 FORTINO WP W AVAILABLE IN 2 COLORWAYS SIZE 36-42 (WSO) 01 02 Cool Grey/White / Gum DCG230065 Purple / Navy / White DCG230066 COLLECTION 24.1 FORTINO WP M 01 02 03 Black/Cool Grey /Gum DCG230068 Off White / Navy DCG230067 Royal Blue DCG230069 COLLECTION 24.1 FORTINO WP M AVAILABLE IN 3 COLORWAYS SIZE 41-47 (WSO) 01 02 Black/Cool Grey /Gum DCG230068 Off White / Navy DCG230067 Royal Blue DCG230069 COLLECTION 24.1 FORTINO WP M AVAILABLE IN 3 COLORWAYS SIZE 41-47 (WSO) 01 02 03 Black/Cool Grey /Gum DCG230068 Off White / Navy DCG230067 Royal Blue DCG230069
Aardborstweg 19 • 5731 PS Mierlo • 0492 66 22 66 • 06 54 324 774 info@strabrechtsehoeve.nl • www.strabrechtsehoeve.nl Uw gastheer: Peter-Paul van Meerwijk Strabrechtse Hoeve Aardborstweg 19 • 5731 PS Mierlo • 0492 66 22 66 • 06 54 324 774 info@strabrechtsehoeve.nl • www.strabrechtsehoeve.nl www.strabrechtsehoeve.nl
Korte Kerkstraat
Geldrop | 040-2985253 | www.deelenmenswear.nl
tegen bodemprijzen
onze kraam
!

De

van het toneelstuk STRAF

op zondag 26 mei 20.00 en zondag 9 juni 20.00 uur in Gemeenschapshuis de Bunt Someren-Heide

van toneelvereniging de Heidespelers zijn wegens persoonlijke omstandigheden

AFGELAST

CROOYMANS dakbedekkingen

✬ Voor al uw dakwerken

nieuwbouw - renovatie

Belleweg

* Professionele verf * Kwaliteit & Betaalbaar

* Ook voor particulier Info: www.hetverfhuis.com

Jaarlijks wordt door de werkgroep, in nauwe samenwerking met de vrouwenverenigingen in Groot Someren, het Zummers Triduüm georganiseerd. We zijn weer vol enthousiasme gestart met de voorbereidingen!

Doel

DE ROLLUIKEN SPECIALIST

Het Zummers Triduüm heeft als doel dat mensen die langdurig ziek zijn, mensen met een handicap, eenzame en oudere mensen (80 jaar en ouder) uit Groot Someren elkaar ontmoeten. Er is gelegenheid om samen te zijn, gezellig te ontspannen en te genieten van muziek en van optredens.

Liesselseweg 217, 5753 PN Deurne

Liesselseweg 215, 5753 PN Deurne

Liesselseweg 215, 5753 PN Deurne

✬ Bitumeuze daken

✬ Zinkwerken en goten

✬ Lichtkoepels

Rolluiken Roldeuren Zonneschermen Screens Div. horren

Rolluiken Zonneschermen pvc-lamellen

* actiepr ijzen

Zummers Triduüm 2024

Zeer aantrekkelijke prijzen

* goede ser vice

Bel ons:

0493-342318

0493-842522

06-22509919 Hoofdstraat 89 Liessel

Elastische kousen, steunkousen

José Maas Fellenbeemd 78 Someren (0493) 49 34 50

STEVENS

Het Zummers Triduüm wordt gehouden bij Sociaal Cultureel Centrum ‘De Ruchte’ in Someren, op dinsdag 3, woensdag 4 en donderdag 5 september. Hebt u interesse om een dagje deel te nemen? Meld u zich dan aan via het aanmeldformulier op onze website www.zummerstriduum.nl of bel met Thea Kuijpers van de deelnemersadministratie: tel. 06-36005250. Deelname is kosteloos.

Let wel: vol = vol!

Wij wensen alle deelnemers hele fijne dagen toe!

Werkgroep Zummers Triduüm Groot Someren.

De Televisie Specialist met een verrassend lage prijs!

Telefoon 0493 - 31 18 10 info@crooijmansdak.nl www.crooijmansdak.nl

Telefoon 0493 - 31 18 10 info@crooijmansdak.nl

Telefoon 06-18 19 02 81 info@crooijmansdak.nl www.crooijmansdak.nl

✬ Erkend Polygum dealer

✬ 10 jaar verzekerde Polygum dakgarantie

✬ Gratis dakinspectie

Gebitsprothese nodig of uw huidige prothese niet naar wens? Wij helpen u graag!

✬ Vrijblijvende offerte

Liesselseweg 215, 5753 PN Deurne

Liesselseweg 215, 5753 PNDeurne

Telefoon 0493 - 31 18 10 - Fax 31 21 39

Telefoon 0493 - 31 18 10 - Fax 31 21 39 info@crooijmansdak.nl

Wij zijn gespecialiseerd in: - Het aanmeten/vernieuwen van een gebitsprothese - Een prothese op implantaten (klikgebit) - Partiële/frame prothese - Opvullen van de prothese (rebase) - Reparaties

Wij zijn aangesloten bij alle zorgverzekeraars. Hierdoor kunt u rechtstreeks bij ons terecht en heeft u geen verwijzing nodig.

Maak een vrijblijvende afspraak met Gebitsprothese Someren voor een gratis controle.

Containers nodig voor bouwen sloopafval? Bel Raijmakers Transport BV Someren 0493-490152

Eet en friet aardappelen bij J.Leenders Bosweg 3 Asten-Heusden Tel. 0493-697830 Openingstijden ma-vrij-za v.a. 8.30 uur

Wasmachine of TV defect?

www.jehabe.nl Jehabe Servicespecialist. Tel. 0493-693367.

Voor meer informatie en onze openingstijden kunt u kijken op onze website: www.gebitsprothesesomeren.nl

2 - 5711 AD Someren - T. 0493 – 491212

Bij restaurant de Brabander 3 gangen senioren-menu € 16,50. Wel reserveren. Tel. 0495-663466.

Wie heeft mijn “Schildersezel” gevonden. Ná het optreden van Karin Bloemen ben ik deze kwijt. Kerkendijk 33 Paula Beune.

Toon Tinnemans onderhouds en reparatiewerkzaamheden rond uw huis en bedrijf. Tel 0493-494862

Auto met APK vanaf €450,-. Tevens te koop gevraagd kleine auto’s en sloopauto’s. Tel. 0492-381631/0620778602 ww.twanvanhout.nl Frietwagen op uw feest of evenement cafetariamaartenentineke.nl Tel. 06-46775059 www. cafetariamaartenentineke.nl

T.k. gebruikte bouwmaterialen, vloerplanken, deuren, ramen, ijzeren balken enz. Verberne Meijelseweg 37 Beringe. Tel. 077-3078609.

Samsung, Sony, Philips, LG, Sonos

Grootschoterweg 105 BUDEL-SCHOOT (NL) Tel. 0031 (0)495 49 36 16 www.stevensbudelschoot.nl UW (O)LED-TV ADRES! ACTIEPRIJZEN!! Kijk op onze internetsite!

‘Oude’ super-8 mm filmspoelen of dia’s overzetten naar dvd, usb of hard-disc Foto Foka - Kerkstraat 8Deurne Tel: 0493-353102

www.massagepraktijk atteveld.nl voor diverse professionele sport- en ontspanningsmassages. Meteoorstraat 32, 5721 BM Asten, 06-47152324

T.k. gevraagd land- en tuinbouwmachines o.a. ploeg, frees, spitmachine, kopeg, weisleep, bloter, mesttank, kipper, schudder, hark, tractor enz. 06-19076959.

Biedt zich aan nette dame voor huishoudelijk poetswerk. Voorkeur bij oudere dame of heer. Informatie en uren in overleg. Tel. 06-33953199.

www.dasmediacentrum.nl Drukwerk & Verspreiding

Zaterdag 29 juni 2024 strijdt Fixglas voor het goede doel! Voor informatie zie de website gladiatoren van Deurne

228941
Professionele vakverven
Schilderwerken
11, Someren Tel 0493-440 788
Ma 10:30 – 17:30 Di t/m Vr 9.00-17.30 Za 9.00-13.00
Openingstijden:
LED TV, UHD TV, Curved TV, OLED TV
Floreffestraat
229063
voorstellingen

De zon scheen, de bloemen bloeiden, de vogels floten en toen werd het stil.

Dankbaar voor wat zij voor ons betekend heeft gedurende haar leven, waaraan wij zoveel dierbare herinneringen hebben, maar nu bedroefd om het afscheid, berichten wij u het plotselinge overlijden van ons ma en oma

Friedy Moors-Bijsterveld

echtgenote van

Ik ben er klaar voor

Op donderdag 16 mei is ons pa aan zijn laatste reis begonnen

Wim Megens

* 1 juni 1945 † 16 mei 2024

partner van Ria van de Kerkhof

Als je ouder wordt en niet meer weet waar je bent, als je mensen ziet, maar ze niet meer herkent, als je toch blijft strijden om bij ons te leven, dan hopen wij dat je nu de rust is gegeven.

In liefde losgelaten ons mam, schoonmoeder, oma en omi

Wim Moors † 1 maart 2024

Ine en Joris Loes

Merel

Rosan

19 mei, 2024

Correspondentieadres:

Keizerstraat 104 5711 TZ Someren

Zij overleed in de leeftijd van 80 jaar.

echtgenoot van Ria Rovers-Foolen †

Rob †

Bart en Fiona, Annelou † Kevin en Dana Nick en Sanne Luuk en Hanneke

Julia

Ria van de Kerkhof

Dennis en Raymon

Bep Tesselaar-de Boer

* Helmond, 2 juni 1937 † Asten, 17 mei 2024 echtgenote van Pieter Tesselaar †

Marion & Johan

Ons ma is overgebracht naar Uitvaartcentrum

Someren Asten, Acaciaweg 26 te Someren, waar u nog even bij haar kunt zijn op vrijdag tussen 18.30 en 19.30 uur.

De afscheidsdienst zal plaatsvinden op zaterdag 25 mei 2024 om 10.30 uur in de aula van bovengenoemd uitvaartcentrum. Voor aanvang is er gelegenheid om schriftelijk te condoleren.

Aansluitend zullen we haar samen uitzwaaien op haar weg naar het crematorium.

In plaats van bloemstukken vragen wij u om één, niet verpakte, bloem voor Friedy mee te brengen naar de afscheidsdienst.

Je gezin was je basis. De winkel je levenswerk. Ons huis je veilige dak. En waar je nu bent, rust je zacht.

Wat zullen we hem missen.

Met alles wat hij voor ons betekend heeft, laten wij u weten dat is overleden

Hans Kluijtmans

echtgenoot van José Kluijtmans - Verdonschot

* Someren - Eind, 3 augustus 1967 † Geldrop, 16 mei 2024

José Kevin Roy

Familie Kluijtmans Familie Verdonschot

Correspondentieadres:

Familie Kluijtmans Coöperatiestraat 34, 5712 EB Someren - Eind

Het afscheid heeft in besloten kring plaatsgevonden op 22 mei.

Wij willen iedereen bedanken voor alle blijken van medeleven die we hebben ontvangen. Het doet ons goed.

Correspondentieadres:

Schutterstraat 16 5715 BH Lierop

De afscheidsdienst en crematie hebben plaatsgevonden op woensdag 22 mei.

Langs deze weg willen wij iedereen bedanken voor alle steun en medeleven die wij ontvangen hebben na het overlijden van Wim.

Wij danken iedereen voor de belangstelling, mooie kaarten, telefoontjes, appjes en bloemen, die wij mochten ontvangen na het overlijden van ons moeder, schoonmoeder, oma en omi.

TOOS LOMANS VAN LIESHOUT (Toos van Driekskes)

Wij kijken als familie terug op een mooi en waardig afscheid. Een speciaal woord van dank aan Zorgboerderij Onder ons, Huisartsenpraktijk Deiman, Savant, Gilde Sint Lambertus. Kinderen Lomans Someren - Eind, 21-5-2024

Iris & Louis, Jesse, Veerle Yasmein

Cathy & Jan

Gijs & Vera

Daan & Valerie

Correspondentieadres: Voordeldonk 66, 5721 HM Asten

De afscheidsdienst wordt gehouden op vrijdag 24 mei om 11.30 uur in de aula van crematorium Berkendonk, Meanderlaan 1 te Helmond.

uitvaartbegeleiding van den Boom

Samen met jullie geeft uitvaartbegeleiding van den Boom zorgvuldig vorm aan een persoonlijk afscheid. Zodat jullie met een goed gevoel kunnen terugkijken.

Samen met jullie geeft uitvaartbegeleiding van den Boom zorgvuldig vorm aan een persoonlijk afscheid. Zodat jullie met een goed gevoel kunnen terugkijken.

Asten-Someren | 0495 625 356 | www.uitvaartvandenboom.nl

Asten-Heusden | 0495 625 356 | www.uitvaartvandenboom.nl

Asten-Someren | 0495 625 356 | www.uitvaartvandenboom.nl

uw afscheid regelt u niet alleen voor uzelf

• Uitvaartbegeleiding

• Symbolenwandelingen

• Dementievriendelijk

Ongeacht of en hoe u verzekerd bent.

Elke van Genugten Michelslaan 9 5712 PL Someren bij afscheidsdiensten en herdenkingen

info@elkevangenugten.nl www.elkevangenugten.nl 06 165 543 63

U bent altijd welkom voor een open gesprek.

Bel 0492 - 66 60 00 of ga naar monutamagis.nl

www.meeuwsverspeek.nl | info@meeuwsverspeek.nl

Uitvaartcentrum Someren
Asten Acaciaweg 26, 5711CM Someren (0493) 493 415 | (0493) 691 610
Koningsplein 24 - Asten - 0493-381554 www.uitvaartamore.nl
Marly van Eckendonk-Driessen Sandra Slegers-de Groot Tijn Poelmann Magis
Familieberichten

Kennisgeving voornemen en participatie N279 Veghel - Asten

De provincie Noord-Brabant heeft het voornemen om een verkenning uit te voeren om de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid op en rond de provinciale weg N279 tussen Veghel en Asten te verbeteren. Met deze kennisgeving informeren wij u over wat het project inhoudt, hoe u hierbij betrokken wordt en hoe u desgewenst inbreng kunt leveren. In deze kennisgeving staat een samenvatting van het voornemen en participatie. De volledige inhoud van het voornemen en de manier waarop participatie vorm wordt gegeven, vindt u op www.brabant.nl/N279.

Waarom is dit project nodig?

De N279 speelt een cruciale rol in de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Oost-Brabant. Vanwege de toename van het autogebruik, de groei van de Brainport Regio en verstedelijking neemt het verkeer toe op deze weg als belangrijke, robuuste rand voor de regio. Dit leidt dagelijks tot files en verkeersopstoppingen in de ochtend- en avondspits en tot overlast voor de omgeving. Onder meer door sluipverkeer of geluidsoverlast. Ook levert het gevaarlijke situaties op door bijvoorbeeld kop en staart botsingen. Provincie en partners werken al langere tijd samen met omgevingspartijen aan het vraagstuk van de N279 (zie volgende alinea). Met dit project willen provincie en partners komen tot een oplossing hiervoor.

Wat ging hieraan vooraf?

De N279-problematiek heeft een lange geschiedenis van studies en oplossingen. Het oorspronkelijk deel van het project “De Ruit/Noordoostcorridor”, werd in 2014 stopgezet na een motie in de Tweede Kamer. Vervolgens startte de provincie het project N279 Veghel – Asten, maar het resulterende plan uit 2018 (het Provinciaal Inpassingsplan) werd in 2021 door de Raad van State vernietigd. Daarop hebben de betrokken regiobestuurders de Provincie verzocht om bij de herinrichting van de N279 een meer gedragen benadering na te streven dan in het eerdere Provinciaal Inpassingsplan was voorzien. Dit heeft vervolgens geleid tot de huidige aanpak.

Verkenning: wat gaan we doen?

De provincie Noord-Brabant start in afstemming met de omliggende gemeenten (Meierijstad, Laarbeek, Gemert-Bakel, Helmond, Deurne, Asten), het waterschap Aa en Maas en Rijkswaterstaat met een verkenning om te komen tot oplossingen voor de N279 Veghel – Asten. Het doel van de verkenning is om op basis van onder meer verkeersonderzoek en vanuit het participatietraject de meest geschikte oplossing te kunnen bepalen. De provincie voert de verkenning alsvolgt uit:

• Opstellen Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) De NRD geeft aan welke alternatieven op welke effecten voor leefbaarheid en het milieu in de volgende fase nader onderzocht worden in een milieueffectprocedure. De NRD wordt begin 2025 ter inzage gelegd waarbij iedereen de gelegenheid heeft om zienswijzen in te dienen. Ook zal advies worden gevraagd aan de onafhankelijke Commissie mer, Brabantadvies en belangentafels. Op basis van NRD opstellen van een Milieu effectrapportage

• Bepalen Voorkeursalternatief (VKA)

Voor dit project wordt geen voorkeursbeslissing genomen als bedoeld in artikel 5.49 van de Omgevingswet.

Projectbesluit

De uitkomst van de verkenning wordt uitgewerkt in een projectbesluit (voorheen een Provinciaal Inpassingsplan). Een projectbesluit is een instrument voor provincies voor het planologisch mogelijk maken van vaak complexe projecten met een publiek belang. Het projectbesluit wordt vastgesteld door Gedeputeerde Staten van de provincie, als bevoegd gezag. Concreet worden na het vaststellen van het Voorkeursalternatief de volgende stappen gezet:

• Uitwerken van het vastgestelde Voorkeursalternatief (VKA) tot ontwerp Projectbesluit

• Ter inzage leggen Ontwerp-Projectbesluit met Milieu Effectrapportage (MER). Waarbij iedereen de gelegenheid heeft om zienswijzen in te dienen.

• Vaststellen Projectbesluit door Gedeputeerde Staten (beoogd 2028)

Participatie

De oplossing voor de N279 Veghel-Asten moet nog worden bepaald. Iedereen die ideeën heeft, kan hierover meedenken. Via participatie wil de provincie de kwaliteit van de oplossingsrichting en het besluitvormingsproces vergroten. Het proces biedt op diverse manieren ruimte aan ieder die dat wil om reactie te geven op de kennisgeving en/of met initiatieven te komen die een bijdrage kunnen leveren aan de doelen van het project. Zoals onder meer via informatiebijeenkomsten, het meedenk-platform op de website of individuele gesprekken. Daarnaast spreekt de provincie met georganiseerde partijen over de verschillende belangen en de samenhang daarin. Via de participatie zorgen we voor inzicht in de inbreng vanuit de omgeving en welke zaken waarom wel of niet worden meenomen in het vervolgproces en de te maken keuzes.

De provincie stelt iedereen in de gelegenheid om belangrijke waarden, kansen, aandachtspunten en belangen in het gebied naar voren te brengen en oplossingen aan te dragen, zodat deze betrokken kunnen worden bij de afwegingen. Zoals bijvoorbeeld:

• Specifieke informatie over andere grondgebruik, natuur, milieu, verkeersveiligheid, verkeersknelpunten, bebouwing, archeologie, cultuurhistorie of andere waarden of belangen in het gebied;

• Ontwikkelingen, zoals andere initiatieven in de omgeving, die u voor deze fase al wilt meegeven;

• Ideeën over mogelijke oplossingsrichtingen.

De ideeën en oplossingen dienen bij te dragen aan het doel, namelijk: het verbeteren van de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid op en rondom de N279 tussen Veghel en Asten. Ook dienen oplossingen techische uitvoerbaar en juridisch haalbaar te zijn, bij te dragen aan ruimtelijke kwaliteit en te passen binnen het beschikbare budget voor voorbereiding en realisatie (245 mln euro).

Meer informatie over het participatieproces leest u in de participatieaanpak op www.brabant.nl/N279.

Wanneer en hoe kunt u meedenken?

In de komende fase t/m ter inzage legging van de NRD (begin 2025) kunt u op een aantal momenten meedenken en uw inbreng leveren op het project:

• Informatiebijeenkomst kennisgeving 10 juni 2024 (16.00-20.30u), Noordkade Veghel 11 juni 2024 (16.00-20.30u), De Traverse Helmond

• Op de kaart op het meedenkplatform, van 23 mei t/m 7 juli 2024: op www.brabant.nl/N279 kunt u kennis en ideeen leveren over waarden, belangen, kansen en ontwikkelingen in het gebied.

• Op de kaart op het meedenkplatform, september en oktober 2024: op www.brabant.nl/N279 kunt u aandachtspunten aangeven op de oplossingsrichtingen

• Februari 2025: Informatiebijeenkomt NRD

• Februari en maart 2025: mogelijkheid tot indienen zienswijze op het NRD

Reageren op het voornemen van uitvoeren verkenning N279 Veghel - Asten

Heeft u zoals genoemd aandachtspunten en ideeen die u in wilt brengen en die bijdragen aan bovengenoemde uitgangspunten, dan horen wij die graag. U kunt deze aangeven:

• Via de website www.brabant.nl/N279.

Van 23 mei 2024 t/m 7 juli 2024 kunt u op een kaart op het meedenk platform op www.brabant.nl/N279 uw reactie plaatsen.

• Per mail: N279@brabant.nl

• Schriftelijk door uw reactie te sturen naar: Provincie Noord-Brabant, t.a.v. Project N279, Postbus 90151, Postcode 5200 MC ‘s-Hertogenbosch. Wilt u s.v.p. uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u een reactie sturen.

Wat gebeurt er met uw reactie? Alle ideeën en inbreng worden afgewogen in relatie tot de opgave en uitgangspunten. Na de genoemde termijn (23 mei 2024 t/m 7 juli 2024) zal de provincie via de nieuwsbrief en www.brabant.nl/N279 aangeven welke inbreng vanuit de omgeving is aangedragen en hoe zij hiermee verder gaat in het vervolgproces. Via de website kunt u zich aanmelden voor deze nieuwsbrief.

Meer informatie

Meer informatie over het project N279 leest u op www.brabant.nl/N279. Heeft u vragen over het project en of de procedure? Mail naar N279@brabant.nl, bel naar de omgevingsmanager (Mw. M. Alders, 073-681 2812), of stel uw vraag tijdens een van de informatiebijeenkomsten. ’s-Hertogenbosch, mei 2024

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Trots en dankbaar zijn wij met de geboorte van onze zoon Jurre

Julius Gerardus van de Kerkhof 9 mei 2024

Geert en Manon van de Kerkhof - de Louw Amer 99, 5711 KJ Someren

TE HUUR PER 1 JUNI 2024

Vrijstaand woonhuis in het buitengebied van Heusden ca. 750 m2 grond. 4 slaapkamers Lage huurprijs - ideaal voor starters

Reactie: brief onder nummer 257 aan DAS Mediacentrum, Laan ten Roode 71e 5711 GB Someren of advertenties@dasmediacentrum.nl

Renovatie van uw oude gazon of voor aanleg nieuw gazon.

Bel voor meer info naar: M. Den Dekker Someren

Tel. 0495-663303 - gsm 06-20028632

Ook voor het lossnijden van uw oude grasmat.

Kanaalstraat 101c, 5711 EG Someren Tel. (0493) 49 45 39 • www.hoebergenrioolsomeren.nl

T.k. gevraagd land- en tuinbouwmachines o.a. ploeg, frees, spitmachine, kopeg, weisleep, bloter, mesttank, kipper, schudder, hark, tractor enz. 06-19076959.

Rolluiken, luifels, vloerbedekking, lamellen, (rol) gordijnen, jaloezieën. Zeer concurrerende prijzen. Gratis meten en hangen. Willie Stoffering, Braaksestraat 10 Helmond. Tel. 0492-535901. www.williestoffering.nl

Particulier vraagt te koop: Singles en LP’s. 06-20421053

Alle soorten videobanden kunnen wij snel en in hoge kwaliteit digitaliseren naar dvd, usb-stick of hard-disc. Foto Foka - Kerkstraat 8 - Deurne Tel: 0493-353102

T.k. gevraagd land- en tuinbouwmachines o.a. ploeg, frees, spitmachine, kopeg, weisleep, bloter, mesttank, kipper, schudder, hark, tractor enz. 06-19076959.

Gebruikte banden vanaf € 25,00 incl. montage en balanceren. Te koop gevraagd loopen sloopauto’s. Direct geld en RDW vrijwaring. Thomassen Auto’s Haspelweg 37 Deurne Tel. 06-53926499

Computerhulp, computerles of computercursus nodig? www.wegwijsopdecomputer.nl Hans Berkers, 0493-380229 of 06-29315869

Kunststofwaterbak lek? Bel voor kunststof reparatie aanvraag 06-22516360

M. DEN DEKKER GAZON
Bolle Akker 7 5761 RW Bakel 0492-552685 info@vandijkrioolservice.nl
www.vandijkrioolservice.nl
20269
Provincie Noord-Brabant
Familieberichten

Resomeren

Mogelijk heeft u al eens gehoord over het nieuwe alternatief voor cremeren en begraven: resomeren. De verwachting is dat dit proces op korte termijn wordt opgenomen in de Nederlandse wetgeving.

Wat is resomeren?

Bij resomeren wordt water gebruikt in plaats van gas om het lichaam tot as te brengen. Resomeren, ofwel alkalische hydrolyse, is een proces waarbij het lichaam van een overledene wordt ontbonden in water. Het proces wat bij begraven in de grond plaatsvindt en jaren kan duren wordt bij resomeren versneld. Er wordt gebruik gemaakt van een stof met een hoge ph waarde (een basische stof), opgelost in verwarmd water.

Wanneer het resomatieproces is afgerond, kunnen de botten van de overledene tot as worden gebracht. Het overgebleven water wordt behandeld, beoordeeld en kan terug in het watersysteem.

Waarom resomeren?

Met een groeiende bevolking worden mensen zich steeds meer bewust van hun omgeving en zoeken meer en meer naar een groener alternatief voor begraven of cremeren. Deze nieuwe methode geeft mensen de keuze om een “zachter” en meer milieuvriendelijk alternatief te kiezen.

Resomeren is een methode zonder schadelijke uitstoot en met voordelen voor het milieu. Het is een natuurlijk alternatief voor begraven of cremeren.

De Groof uitvaartverzorging Crematorium ’t Laar

Thanatopraxie ‘Lichte Balseming’

De thanatopraxie! Ook wel lichte balseming genoemd, kan het lichaam zonder koeling mooi houden.

Hierdoor is het lichaam op kamertemperatuur en voelt minder koud aan.

Door de balseming zal het lichaam weer de natuurlijke kleur krijgen en wordt weer "aaibaar”.

Iedereen kan en mag gebalsemd worden. Wij balsemen ook in de thuissituatie, zodat een dierbare niet uit huis geplaatst hoeft te worden.

Hierdoor kan er thuis of in een rouwcentrum op een rustige en respectvolle manier afscheid worden genomen.

rouw- en verliestherapie

Industrielaan 6 Asten

Als je merkt dat het moeilijk is om de draad weer op te pakken na een verlieservaring.

Noëlle Loomans - Kuijpers Astrid van den Boomen - Meeuws

www.praktijkamiant.nl

l Industrielaan 6, Asten l Tel: 085 0240068 l info@praktijkamiant.nl WWW. PRAKTIJKAMIANT.NL

Tel: 085 024 0068

Wat is een lijkwade?

Een lijkwade is een alternatief voor een uitvaartkist. Het prettige van een lijkwade is dat een zachte lijkwade uitnodigt tot toenadering.

info@praktijkamiant.nl

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een meer individuele en persoonlijke manier van begraven of cremeren. De lijkwade is hierbij een onderdeel en van groot belang voor de rouwverwerking en herinnering.

Pieter Manders 06 21 99 47 95 www.uitvaartcentrumrustven.nl

Derpsestraat 1D, 5751 KA Deurne Biesven 3, 5595 DD Leende

info@viek-uitvaart.nl - www.viek-uitvaart.nl

De specialist in afscheidsbloemwerk met een persoonlijke touch. Maak een afspraak voor een advies op maat en om uw wensen door te spreken. Jan Deckersstraat 20 5591 HS HEEZE 040-2262846

info@flowersheeze.nl whatsapp: 06-84230072

“lichte blaseming”
f

Stichting Buitengebied Deurne timmert aan de weg

DEURNE - Stichting Buitengebied

Deurne is een van de inmiddels drie officiële trekkingsgebieden van het Ondernemersfonds Deurne. Het nieuwe bestuur bestaat uit Wilfred Bankers (varkenshouder), Frans van Haperen (docent HAS), Nelis Kools (boomkweker en bevelvoerder brandweer) en John van Paassen (agrarisch ondernemer). Gekeken wordt nog naar een vijfde bestuurslid. “We zijn er klaar voor.”

Het Ondernemersfonds is een gezamenlijke portemonnee van ondernemers in de gehele gemeente Deurne. Alle ondernemers met een WOZ-aanslag “niet wonen” betalen verplicht aan het fonds. Het nieuwe Deurnese fonds is overkoepelend. Uitvoerend zijn de verschillende trekkingsgebieden waaronder centrum, industrie en het buitengebied.

Het bestuur van elk trekkingsgebied bepaalt waaraan zij het geld besteedt

Het bestuur van elk trekkingsgebied bepaalt waaraan zij het geld besteedt. Het fonds mag niet in de plaats komen van activiteiten die de gemeente uitvoert. De diverse kerkdorpen zijn nog aan het bekijken of zij een eigen trekkingsgebied willen gaan opzetten of dat

zij zich aansluiten bij het centrum.

Het werkgebied Buitengebied bestrijkt alles buiten de bebouwde kom van heel gemeente Deurne.

Elke branche

Het is van toepassing op elke branche. Of het nu agrarisch, recreatie/ horeca of een andere (nieuwe) bedrijfstak is, iedereen kan een voorstel indienen. Het fonds is alleen bedoeld voor ondernemers.

“Zij hebben namelijk via een ex-

Laatste wedstrijd van het seizoen voor SV Someren

SOMEREN – Het gedegradeerde

Someren speelt komende zondag de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. Op sportpark De Potacker is SHH uit Herten de tegenstander.

Someren verloor afgelopen zondag met 3-1 van kampioen Mierlo Hout en is na de zomer weer in de tweede klasse terug te vinden. Voor SHH is er na twee uitstekende seizoenen, waarin de club van de derde naar de eerste klasse doorstroomde, nog wel iets om voor te spelen. De groenwitten kunnen namelijk nog overleven in de eerste klasse. Terugkijkend op dit seizoen mag je constateren dat Someren er niet uitgehaald

heeft wat mogelijk was. Verdedigend stond het team z’n mannetje wel. De helft van de tegenstanders, waaronder nummer 5 Volharding en nummer 6 Deurne, kregen aanmerkelijk meer doelpunten tegen dan Someren. Het grote probleem was het scorend vermogen (slechts 19 doelpunten). Dat geringe aantal treffers valt zeker niet alleen de aanvallers aan te rekenen. Eerder het spelconcept, waarin de aansluiting tussen de linies en het spel in balbezit vaak te wensen overliet. Voor komende zondag ligt er geen enkele druk op het Somerense team. Hopelijk sluiten de blauw-witten de competitie op een mooie manier af.

tra gemeentelijke heffing het geld bij elkaar gebracht en zijn dus ook de belangrijkste doelgroep. Het doel is ondernemers bij elkaar te brengen, gezamenlijke initiatieven financieel te ondersteunen, te versterken én mogelijk te maken”, aldus het bestuur. Er zijn verzoeken binnengekomen om een nieuw fietspad, een nieuwe padelbaan en tennisbaan aan te leggen. Daar is het Ondernemersfonds niet voor bedoeld. “Ook nemen we geen

gemeentelijke taken over. Projecten voor het algemeen belang kunnen eventueel wel worden opgepakt in samenwerking met de andere trekkingsgebieden van het ondernemersfonds, maar dan moet het ook voor iedereen toegankelijk zijn.”

Onrust Het ondernemersfonds is sinds 1 januari actief en op de WOZ-aanslag van 2024 is door de gemeente

het geld opgehaald. Er is veel onrust geweest bij de totstandkoming van het Ondernemersfonds Deurne. “Ondanks dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan, gaan wij de uitdaging aan om er een positieve wending aan te geven en het ondernemerschap en de leefbaarheid in ons buitengebied te versterken met mooie projecten. Wij doen dit op vrijwillige basis zonder vergoeding en laten ons ondersteunen door een semiprofessionele kracht, freelance projectcoördinator Gera Swinkels.” Het bestuur gaat een website bouwen waar relevante informatie op te vinden is en waar in de toekomst goedgekeurde projecten en andere zaken te vinden zijn.

Transparant

“We willen de middelen goed besteden en transparant zijn. Ook zijn we aan het informeren bij de landelijke belangenorganisatie voor ondernemersfondsen en ook bij andere ondernemersfondsen in Nederlands zoals in de gemeente Laarbeek. Daar draait het al 9 jaar succesvol. Daarnaast hopen we dat gemeente Deurne de formaliteiten met ondernemersfonds spoedig afrond zodat we ook over de middelen kunnen beschikken. Dan kunnen we definitief projecten gaan goedkeuren.” Projecten indienen kan voorlopig via https:// ofgd.nl/ en in de toekomst via de eigen website www.buitengebieddeurne.nl.

Bospop: voor ieder wat wils

ZAKENNIEUWS - Bospop is een ouderwets gezellig pop-rockfestival waarvan de 42e editie plaatsvindt op 12,13 en 14 juli op evenemententerrein A2 Weert-Noord. Artiesten spelen op het hoofd- en tentpodium. Daarnaast is er ook een derde podium met een apart programma, dit jaar voor het eerst in de 24-uurs tent.

Wat in 1980 begon als een kleinschalig festival is uitgegroeid tot een muziekspektakel met bands van internationale allure. Een festival dat een vaste plaats op de Nederlandse festivalkalender heeft verworven. Met een goede line-up op drie podia, een sfeervol en ruim opgezet festivalterrein, een gezellige camping, een 24-uurs feesttent. Met daarbij een prachtig Skydeck voor de zakelijke muziekliefhebber of de festivalbezoeker die graag een luxere beleving heeft, spreken we over een heel complete festivalbeleving. Ook dit jaar is er weer een bijzonder programma samengesteld.

De line-up

Een paar hoogtepunten uit de line-up: vrijdag 12 juli: John Fogerty, Alice Cooper, Heart, Helmut Lotti Goes Metal. Zaterdag 13 juli: Zucchero, James Blunt, The Fortunate Sons, Racoon en zondag 14 juli: Toto, The Waterboys, DI-RECT, Son Mieux. Tickets zijn alleen online verkrijgbaar via: www.ticketmaster.nl. De kosten voor een dagticket bedragen 102,50 euro, het weekendticket kost 225 euro, beide inclusief servicekosten. Voor meer informatie kijk op www.bospop.nl.

De vaste Bospopbezoeker weet het al, kom je voor de eerste keer dan ervaar je waarom Bospop een totaalbeleving is. Een goed voorziene foodcourt, met van alles wat tegen betaalbare prijzen en aandacht voor vegetarisch en glutenvrij eten. Net als de slaapmogelijkheden. Hiervoor heeft Bospop een aantal mogelijkheden. De reguliere camping voor tenten. Campers, caravans en vouwwagens staan op de campercamping. ‘Onze Festitenten en Festipi’s bieden het perfecte onderkomen.

Kies uit 1-, 2- of 4-persoonstenten en laat ons weten welke extra’s je wilt’, aldus de organisatie.

Cup to Cup-systeem

Bospop introduceert dit jaar ook het Cup to Cup-systeem. Hoe werkt dat? Elke festivalbezoeker krijgt bij de entree twee tokens. Bij je eerste drankje ruil je een token in voor een beker. Wil je vervolgens een nieuw drankje halen dan ruil je je lege beker in voor een nieuwe. Heb je een lege beker en geen dorst? Geen probleem, ruil ze bij de bar in voor een token. Als iemand anders voor je drank haalt dan geef je je tweede token mee. Zit je zonder beker en token, dan kost een nieuwe beker een halve token.

PEELBELANG / ‘T CONTACT | Donderdag 23 mei 2024 23 PB
Het nieuwe bestuur bestaat uit Wilfred Bankers, Frans van Haperen, Nelis Kools en John van Paassen. DI-RECT zal zondag 14 juli aantreden op het festival Bospop. Ook vele andere grote namen trekken midden juli naar Weert-Noord. De wedstrijd SHH-SV Someren in februari van dit jaar eindigde in 1-0 voor de thuisspelende ploeg.

pre-sale gestart schrijf je in voor 5 juni 2024

De pre-sale van de 35 koopwoningen in nieuwbouwplan De Nieuwe Molen in Liessel is gestart! Ontdek de vrijstaande woningen, levensloopbestendige twee-onder-een-kapwoningen en rijwoningen nu op www.denieuwemolenliessel.nl en geef voor 5 juni a.s. jouw favoriete bouwnummers door via het online pre-sale formulier.

verkoop en informatie

Adriaan van den Heuvel makelaars en adviseurs T 0492 66 18 84

Bakens Makelaardij T 0493 35 44 78

www.denieuwemolenliessel.nl

Juliana maakt concertreis naar Willingen

SOMEREN-EIND - Het harmonieorkest en de slagwerkgroep van Muziekvereniging Juliana uit Someren-Eind maakten afgelopen pinksterweekend een concertreis naar het Duitse Willingen en Eimelrod. Na een lange periode van veel voorbereidend werk met contacten over en weer was het de organisatie gelukt om een mooi concertprogramma in elkaar te zetten.

Dat programma begon op zaterdag met een buitenconcert bij Café Restaurant Aufwind in Willingen. Vlak naast de skischans en de 100 meter hoge Skywalkhangbrug konden de bezoekers op het terras genieten van het eerste concert van het harmonieorkest en de slagwerkgroep, met daarvoor ook nog een optreden van d’Einder Muzikanten.

Op de zondag werd koers gezet naar het enkele kilometers verderop gelegen Eimelrod. Dit dorp vierde in het pinksterweekend zijn 1000-jarig bestaan. Het harmonieorkest trad ‘s middags op in een park, dat midden in het dorp lag. Daaromheen stond een markt opgesteld waar het een drukte van belang was. Het concert kwam hierdoor goed tot zijn recht en was eigenlijk een voorprogramma van wat er die avond in de grote feesttent stond te gebeuren. Die tent stroomde rond 20.00 uur helemaal vol met nieuwsgierige Duitsers die weleens wilden weten wat die Hol-

landers hen zouden gaan laten horen. Met een uitgekiend repertoire, helemaal toegesneden op de Duitse muziekliefhebber, zorgden de muzikanten van het harmonieorkest en de slagwerkgroep compleet met zangers en zangeressen ervoor dat ze in Eimelrod de

naam ‘Musikverein Juliana’ niet snel meer zullen vergeten. Veel nummers werden uit volle borst meegezongen, er werd gedanst en polonaises kwamen voorbij. Op de maandag werd de reis afgesloten met een concert op de kiosk bij het Kulturpark in Willingen, waarna de bus weer richting Someren-Eind vertrok. Iedereen kon terugblikken op een zeer geslaagd weekend, waarin Muziekvereniging Juliana in Willlingen en Eimelrod een prachtig visitekaartje af gaf.

Muziekvereniging Juliana liet het afgelopen pinksterweekend goed van zich horen in Willingen.

Info en diensten

Politie

Huisartsen

Bij spoedgevallen, avond-, nachten weekenddienst de centrale huisartsenpost: tel. 088-8765151. Spoedpost huisartsen Geldrop: alleen bereikbaar buiten praktijkuren van de eigen huisarts: ‘s avonds, ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen. Telefoon eveneens: 088-8765151.

Apotheken

Benu Apotheek Someren, Postelpark 11, tel 495954 geopend maandag t/m vrijdag van 8.00-17.30 uur. Apotheek Kerkstraat, Kerkstraat 6B, tel. 440836: geopend maandag t/m vrijdag van 8.00-17.30 uur. Buiten deze openingstijden voor spoedgevallen: de dienstapotheek in het Elkerliekziekenhuis in Helmond, tel. 0492-595983.

Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling DAS bemiddelt bij burenconflicten. Inwoners van de gemeenten Deurne, Asten en Someren kunnen gratis buurtbemiddelaars inschakelen bij een conflict met de buren. Bel 0611254773 of stuur een mail naar: info@bemiddeling.nu.

Zorgboog

Voor hulp bij persoonlijke verzorging en/of verpleging. Of voor zorg na behandeling in het ziekenhuis. Of voor een adviesgesprek of specialistische verpleegkundige hulp: neem contact op met het kruiswerk van de Zorgboog. In kleine wijkteams wordt hulp en ondersteuning geboden, afgestemd op de zorgvraag. Tel. 0900-8998636 of zorgboog.nl. Ook voor informatie over zwangerschapsbegeleiding en kraamzorg

Bureau Helmond is geopend van maandag t/m vrijdag: 9.00-21.00 uur, op zaterdag en zondag 9.0018.00 uur. Aangifte doen kan ook online via www.politie.nl. Alarmnummer: 112. Geen spoed: 09008844. Meld misdaad anoniem: 0800-7000.

GGD Brabant-Zuidoost

Aanvraag ambulancezorg voor noodgevallen: 112.

Buurtzorg

Buurtzorg biedt verzorging en verpleging thuis. 24-uur bereikbaar voor zorgvragen. Tel. 06-12745040 of buurtzorgnederland.com

Maatschappelijk

Werk - Lev–groep

LEV-groep is er voor iedereen die vragen heeft over zorg, wonen, opvoeden, relaties, werk, echtscheiding en geldzaken. Het maatschappelijk werk van LEVgroep te Asten is ook te bereiken via het telefoonnummer van Sociaal Team Asten: 0493-671234.

Savant Zorg

Voor persoonlijke verzorging, verpleging, activerende begeleiding, ondersteunende begeleiding, verpleeghuiszorg, verblijf, huishoudelijke verzorging en maaltijdservice. Ook voor acute zorg 24 uur per dag, zeven dagen per week: tel. 0492-572000, op werkdagen van 08.00 uur tot 17.00 uur. Voor nieuwe aanmeldingen: CIZ Veldhoven, tel. 040-2549999.

Kerkberichten

R.K. Franciscusparochie Asten-Someren

H. Maria Presentatiekerk Asten Zondag 26 mei 11.00 uur Eucharistieviering mmv Samenzang en Ben Spronk.

Intenties: Leen Jansen-Joosten; Overleden ouders Riek en Arie Gerrits; Overleden ouders Piet en Laura vd Burgt-van Heugten en familie.

Dinsdag 28 mei 19.00 uur Eucharistieviering.

Donderdag 30 mei 18.00 uur/19.00 uur bezinning/stille aanbidding van het Heilig Sacrament en om 19.00 uur Eucharistieviering. Voor de Eucharistievieringen op dinsdag en donderdag is het ook mogelijk om intenties door te geven. Het secretariaat is open op maandag en donderdag voormiddag van 10 tot 12 uur en donderdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur en bereikbaar via de tel. 0493691315.

H. Antonius van Paduakerk Heusden

De eerstvolgende eucharistieviering is zaterdag 8 juni.  Misintenties kunt u opgeven op dinsdagmorgen van 10.30 – 11.30 uur in de Sacristie of via de e-mail heusden@rkfranciscus.nl of via de brievenbus. Bij de kerk.

O.L. Vrouw Praesentatie Ommel

Dierenartsen

Dierenartsenpraktijk Veterinair

Centrum Someren, Slievenstraat 16, tel. 441044. Vlas Veterinair (paarden) 06-12042307. Poetszorg, poetsen met een praatje Voor huishoudelijke ondersteuning in de regio Peelland. Zie www.poetszorg. nl, tel: 0642677878.

Dierenambulance

Opvang zwerfdieren: Dierenambulance en Dierenasiel Helmond e.o. De dierenambulance rijdt voor huisdieren, kleine landbouwdieren en voor in het wild levende dieren die in nood zijn. De meldkamer dierenhulp is bereikbaar via 0492513971. De dierenambulance rijdt niet voor dode dieren. Melding daarvan kan bij de gemeente of in het weekend bij de politie.

Vogelasiel

Voor opvang vogels: Stichting Vogelasiel Someren eo, Bussersdijk 11 in Lierop. Tel. 06-29799316 of www.vogelasielsomeren.nl. Thuiszorg, Samen verder Voor verpleging, verzorging, huishoudelijke hulp en/of begeleiding, tel 0492-476001. Zie ook www. thuiszorgsamenverder.nl. Voor spoedhulp, bijvoorbeeld na ontslag ziekenhuis: 24 uur per dag bereikbaar via tel: 06 49438319.

Onis Welzijn

Voor vragen over vrijwilligerswerk, (mantel)zorg, meedoen in de maatschappij, vervoer en cursussen. Ook voor hulp bij contact met de WMO, bij het invullen van formulieren en bij schulden, het opbouwen van een sociaal netwerk en het vinden van passende activiteiten. 0493–441234 of info@oniswelzijn.nl

de Lau, Frans en Betsie JoppeBoerenkamps en Ton v.Deursen; Miet v.den Nieuwenhof-Bierings; Piet en Wies van Vaalen-Koolen; Lita en Leo Merkx, wegens haar verj., Marinus en zoon Willem van de Berg, v.w. zijn verj. 15.00 uur: Lof met aansluitend een uitvoering door zangeres Lya de Haas.

Maandag 27 mei: 8.00 uur: Eucharistie. Intenties: Michael Lootens;

Dinsdag 28 mei: 8.00 uur: Eucharistie. Mercedes Griselda ThielCroes, die 81 jaar is geworden; 14.30 uur: Woord en Gebed: Bedevaart Zorgcentrum de Lisse uit Asten.

Woensdag 29 mei: 8.00 uur: Eucharistie. Intentie:

Donderdag 30 mei: 8.00 uur: Eucharistie.

Vrijdag 31 mei: 8.00 uur: Eucharistie. 19.00 uur: Gebedsdienst als afsluiting van de meimaand met zang van het Ceciliakoor uit Ommel.

Lambertuskerk

Donderdag 23 mei: 8.00 uur: Eucharistie.

Vrijdag 24 mei: 8.00 uur: Eucharistie.

Zaterdag 25 mei: 17.30 uur: Rozenhoedje. 18.00 uur: Eucharistie met samenzang. Intenties: Toos Mennen-Scheepers; Overl. Fam. Middendorp-Janssen;

Zondag 26 mei:  7.00 uur: Eucharistie met samenzang. 9.00 uur: Eucharistie met zang van Koor Together uit Deurne. Intenties: Theodora Aarts, Antonius Verhees, Hendricus van Lier, Maria Haasen, Francis Verhees en Anna Koks; Voor de leden en overl. van Zangver. ”Together” uit Deurne; Wim Weren en Drica Weren-Verberne en overl.eden familie; Mart de Bruijn; Piet Slegers en fam.; Jos Kessels; Harry en Anna PlasmansSchoone en zoon Jan; Marinus en Drina Knoops-Toonders; Pastoor Speckens; Zr. Martina Coppens; Huub en Anneke v.den Burg-v. Dijk en hun overl. klein- en achterkleinkinderen; 11.00 uur: Eucharistie, Gildemis Kring Peelland met zang v.h. Lambertuskoor uit Someren. Intenties: Marinus Louwers en Anna van Lierop de echtg.; Johan en Drieca v.d.Ven, kinderen en kleinkinderen; Bibiano Paulino Croes; Piet Timmers en dochter Sjanneke Timmers; T.g.v. 65 jarig huwelijk; Overl. ouders Steijvers-Crooymans, dochters Betsie en Annie, zonen Jan en Marinus, kleinzonen René en Lambert, om bijstand voor een genezing; Jan v.den Corput; Ouders Carel Joppe en Dina Joppe-

Zondag 26 mei: 09.30 uur H. Mis Samenzang Misintenties: Francis en Anna Verhees-Koks; Toon en Maria Verhees-Haasen; Harrie en Door v Lier-Aarts; Nicolaas v Eijk en Hendrika v Diepen; Frans v Eijk en Truus Stals; Piet v Eijk en Mien Snijders; Marika Lenssen-v Eijk; ouders Tjeu en Riek Vlemmix-vd Boer vw trouwdag

Woensdag 29 mei:  18.30 uur Rozenhoedje. Tot 19.00 uur biechtgelegenheid. 19.00 uur H. Mis

Vrijdag 31 mei: 19.00 uur H. Mis

H. Naam Jezus Lierop

Geen kerkberichten. Voor de aanvraag van intenties: Aan de linkerzijde van de kerk Is een brievenbus geplaatst. Offermansstraat 1, 5715 AM Lierop. U kunt daar voortaan de aanvraag voor de intenties of andere post in doen. Zorg dat u aangeeft voor wie en in welke maand dit afgelezen moet worden. (€12,50 per intentie). U kunt ook via de mail intenties aanvragen, locatieraadlierop@gmail.com  U betaald dan via NL32RABO 0128 8011 23 RK parochie H.Naam Jezus.

O.L. Vrouw Tenhemelopneming Someren-Eind

Elke eerste maandag van de maand om 9.00 uur is er een Eucharistieviering in de Einder, ingang Lambertusstraat. Voor deze vieringen op maandag is het mogelijk om misintenties door te geven via tel.nr. 06-17482545.

Kapel Sluis XIII Someren-Eind Zondag 26 mei: Communieviering 10.15 uur.

Protestantse kerk SomerenAsten

Zondag 26 mei om 10.00 uur kerkdienst in Someren. Kerkdienst te beluisteren via www.kerkomroep. nl.

PEELBELANG / ‘T CONTACT | Donderdag 23 mei 2024 25 PB

WORD NU PREMIUM MEMBER EN GENIET VAN EXTRA VOORDEEL

Tijdens de Premium weken krijg je van 20 mei t/m 16 juni €5,- korting op jouw Mijn Gall & Gall Premium membership*. Als je deze weken Mijn Gall & Gall Premium afsluit, geniet je direct van de onderstaande Premium voordelen. Daarnaast spaar je tijdens de Premium weken 2x zo snel punten die je kunt inwisselen voor kortingen en cadeaus. Kom naar de winkel of ga naar gall.nl/premium en sluit voordelig je membership af.

JOUW VOORDELEN ALS PREMIUM MEMBER

Wist je dat onze Premium klanten gemiddeld €81,- per jaar besparen?

Bekijk hieronder jouw voordelen als Mijn Gall & Gall Premium member.

Altijd voordeel Geniet van 10% korting op wijn, whisky, mousserend en alcoholvrij**

jouw

Orangerie de Luc Rosé Frankrijk, IGP Pays d’Oc 2022/2023

Punten sparen

1 punt bij elke uitgegeven €1,- en wissel deze in voor kortingen en cadeaus

Ardbeg Wee Beastie

Krachtig & rokerig, Malt, 70 cl

12.PERKORTING DOOS De Grote Hamersma 8.5 2022 50 99 * 40.99 7 99 * 5.99 Doos 6 flessen, per fles PREMIUM DEALS VAN DEZE WEEK
membership
en geniet direct van de exclusieve Premium deals! Bekijk alle deals op gall.nl/premiumdeals NU5.KORTING opjouw membership* 2.99 vanaf + 100 punten SPAAR VOOR KORTINGEN EN CADEAUS ALTIJD -10% op wijn, bubbels, whisky & alcoholvrij** ALTIJD EXCLUSIEVE PREMIUM DEALS 2X ZO SNEL SPAREN Premium deals Geniet elke week van exclusieve wijn, whisky en spirit deals
Sluit
af
Spaar 2x zo snel Air Miles Koppel je Air Miles en spaar 2x zo snel met Mijn Gall & Gall Premium
Spaar
GA VOOR MEER INSPIRATIE EN ADVIES NAAR DE WINKEL OF GALL.NL Voorwaarden: *Premium membership kost 10.- per jaar. Nu tijdelijk 5.- korting op het eerste jaar ** De 10% Premium-korting geldt alleen met een geldig Mijn Gall & Gall Premium-membership. Deze korting geldt niet op: wijnen, bubbels, whisky’s of alcoholvrije dranken die in de aanbieding zijn, niet op de ‘vast lage’ wereldse wijnen, en versterkte wijnen zoals port, sherry of vermout.

vrijdag 12 juli

John Fogerty Alice Cooper Heart

Robert Jon & The Wreck, Smash Into Pieces, Hellmut Lotti Goes Metal

Mike Farris & Band, Mr. Moto, Julian Sas Band, Made In Purple

zaterdag 13 juli

Zucchero James Blunt RACOON

The Fortunate Sons, Gogol Bordello, Mell VF, BOAZ, Lex Uiting

Metejoor, Nevenproject, Coldplace, The Legend of Springsteen

The Waiting, SRV Undercover, Sjako, Harry en de Gebroeëke

Zwiêgelkes

Zondag 14 juli

Toto

Di-Rect

The Waterboys

Son Mieux, Rival Sons, Christone ‘Kingfish’ Ingram

Southside Johnny & the Asbury Jukes, DeWolff, King King

Tim Christensen, Leif de Leeuw Band, The Damn Truth, The Scratch

The Dreadnoughts, Tim Akkerman & the Ivy League

The Cinelli Brothers, Vido

bospop.nl
BELEEF HET EK ALS BELEEF HET EK ALS ROERMOND • WEERT • PANNINGEN • TEGELEN • ECHT • HEYTHUYSEN • HORST • SITTARD-GELEEN • ASTEN Kijk voor de actuele openingstijden op onze site T. 085 – 105 4444 | www.eptummers.nl PRIJSTV-INRUILACTIE! TOT WEL 1400,- INRUILKORTING SONY SMART TV KD85X85KAEP • 100Hz beeldpaneel • 4K HDR Processor X1™ • Dolby Vision & Atmos 1399,Adviesprijs 1899,989,Adviesprijs 1399,1499,Adviesprijs 1799,ONZE FOLDER VOORTAAN DIGITAAL ONTVANGEN? SCAN EN SCHRIJF JE IN! PHILIPS OLED AMBILIGHT TV 55OLED848/12 • P5 AI Perfect Picture Engine • Dolby Atmos-geluid • Google TV INRUIL KORTING 410,INRUIL KORTING 500,INRUIL KORTING 300,LG OLED TV OLED42C35LA • α 9 AI Processor 4K Gen6 • Brightness Booster • webOS 23 SAMSUNG NEO QLED TV QE65QN92CATXXN • Quantum Matrix Technology • Anti Reflection 2 1Meter! Rik INRUIL KORTING 1400,SONY SMART TV KD43X80LPAEP • 4K X-Reality™ PRO • Motionflow™ XR • Google TV HISENSE QLED 50A79KQ • 4K Ultra HD • Quantum DOT Colour • Dolby Atmos 379,Adviesprijs 649,INRUIL KORTING 270,1499,Adviesprijs 2899,689,Adviesprijs 849,INRUIL KORTING 160,-

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.