Mierlose Krant 18-04-2024

Page 1

Overlast afval zorgt voor groeiende ergernis

‘Schaam me als familie op bezoek komt’

GELDROP- Afval niet in, maar naast containers. Zakken voor pbd die dagenlang aan een lantaarnpaal hangen. De overlast van afval zorgt voor groeiende ergernis. “Ik vind het heel triest en ben erover aan het nadenken om te gaan verhuizen.”

door Martin de Bruijne

Dat er nogal wat afval rondzwerft is overduidelijk. Maak een rondje door een deel van het dorp en je

ziet het. Daarbij gaat het zeker niet alleen over afval in bosjes en langs de kant van de weg. Een toenemende ergernis van mensen is het oud papier dat dagenlang

Succes voor gildeleden

langs de kant van de weg staat. Nog meer storen we ons aan de zakken voor plastic en drankkartonnen. “Als ze ‘s morgens hebben opgehaald, hangen er ‘s middags al weer nieuwe zakken aan de ringen”, maakt een inwoonster van Geldrop duidelijk.

Vuilnisplaats

Op een rondje door Braakhuizen komen we van alles tegen. Een bewoonster van het Sint Jozefplein zegt dat er soms nog veel meer ligt. Ze woont er dertig jaar en ziet de situatie verslechteren. “Ik schaam mij als ervoor als er familie op bezoek komt. Het lijkt wel of ik op een vuilnisplaats woon.”

‘Sommige mensen geven er niets om. Als ze het maar kwijt zijn’

Het is ophaaldag van plastic, blik en drinkpakken. ‘s Morgens vroeg staan er tientallen zakken klaar om opgehaald te worden. De ringen op de lantaarnpalen hangen vol en veel zakken staan langs de

straat. “Vaak hangen de eerste zakken er al weer op dag dat ze opgehaald zijn. Volgens mij letten mensen helemaal niet meer op en gooien ze de zak gewoon neer als ie vol is”, denkt een man. Dat niet iedereen het even nauw neemt met de ophaaldagen blijkt dezelfde dag al. Iemand heeft een doos oud papier op de stoep gezet, terwijl het nog bijna een week duurt voordat dit opgehaald wordt.

Blauwe kliko

Een oplossing lijkt niet eenvoudig. “Sommige mensen geven er echt helemaal niets om. Als ze het maar kwijt zijn.” Afvalinzamelaar Cure wil het aantal klachten verminderen. Volgens Cure, dat afval inzamelt in Geldrop-Mierlo, Eindhoven en Valkenswaard, zou het helpen als inwoners papier en plastic niet meer ‘los’ hoeven aan te bieden. Een plan is om over te gaan tot het invoeren van blauwe kliko’s voor de inzameling van oud papier. In Eindhoven doen ze dat al langer en vorige maand kondigde Valkenswaard aan over te gaan op de blauwe kliko. Op www.middenstandsbelangen. nl een fotoreportage van het afvalprobleem.

In gesprek met burgemeester Jos van Bree Kruis staat weer op top van de kerk
18 april 2024 Week Jaargang 39 16 WWW.DEMIERLOSEKRANT.NL 3 11 11 25 27
Nieuwe gedichten op tafels in Leende Agenda met lezingen en muziek Veertien communicanten in Mierlo Afval staat soms dagenlang te wachten om opgehaald te worden. (Foto: Micle de Greef)
LEENDE - Succes voor het Gilde St.-Jan Baptista uit Leenderstrijp bij een gildetreffen in Gerwen. Met eerste prijzen voor Tessa van Asten, Marije van Velthoven en Lotte van Beekum. De jeugd uit Leenderstrijp won ook met groepstrommen en -vendelen. De Lokale Verbinder www.dasmediacentrum.nl Als lokale verbinder helpen wij graag mee met het bereiken van jouw doelen! Bel of mail uw bezorgklacht door: 0493 - 473 578 of advertenties@middenstandsbelangen.nl Zie pagina 4 Zie pagina 4 Gemeente Actueel www.middenstandsbelangen.nl Vo�������������������������������������������������������������������������������������������� ni������������������������ ������������ ������������ �������� �������� ������������ ������������������������������������ Lever je tegel* in voor een GRATIS plant! Actie t/m 29 april. *Vooraf aanmelden op www.nk-tegelwippen.nl Geldrop SMAAKT goed zie pagina 13, 14 en 15 SMAAKT
CASUAL STYLE SHOP DE NIEUWE COLLECTIE ONLINE WWW.LENSSENMANDERS.NL DE GROOTSTE VAN DE REGIO • MEER DAN 150 TOPMERKEN • MODE-EXPERTS ALTIJD AANWEZIG • GRATIS PARKEREN • DORPSSTRAAT 161B MIERLO TREND KOOPZONDAG ∙ 21 APRIL 12:00 - 17:00 Feestweekend
april
16:00) Hapjes, drankjes en extra kans op kaartjes voor Guus Meeuwis & 7th Sunday Dorpsstraat 95 5731 JH Mierlo 0492 - 66 11 00 lenssenvoormannen.nl Feest met ons mee in onze nieuwe winkel! Uiteraard volgen wij de richtlijnen van het RIVM scherp op. Geopend vanaf zaterdag 20 april. STEVENS Samsung, Sony, Philips, LG, Sonos De Televisie Specialist met een verrassend lage prijs! Grootschoterweg 105 BUDEL-SCHOOT (NL) Tel. 0031 (0)495 49 36 16 www.stevensbudelschoot.nl UW (O)LED-TV ADRES! ACTIEPRIJZEN!! Kijk op onze internetsite! LED TV, UHD TV, Curved TV, OLED TV Spaarpot oost 12a, 5667 KT Geldrop Reparatie, APK, Bandenhotel en onderhoud alle merken. Geldrop, tel: 040 - 7858331 Ook onderhoud voor campers en bedrijfswagens SLAGERIJ VAN HOOF KIEVITSTRAAT 50 GELDROP TEL. 040-280 19 95 www.slagerijvanhoof.nl info@slagerijvanhoof.nl Voor al uw vlees en vleeswaren Rundergehakt 500 gram € 3,75 Kalkoenfilet 500 gram € 3,99 BBQ Pakket A 1 portie kipsate, 1 hamburger 1 bbq worst, 1 gegaarde kipdrumstick, 1 gemarineerde varkenslap Alle 5 samen € 4,95 Vleeswaren weekpakket 100 gram Palingworst 100 gram Gebraden gehakt 100 gram Gebraden rollade Alle 3 samen € 3,00 Geldig t/m 20-4-2024 en zo lang de voorraad strekt Bloemschikken voor kerst Door Ellen Deelen Maandag 6 december 2021 De workshop bloemschikken vindt plaats op maandag 6 december van 13.30 tot 16.00 uur en wordt geleid door Ellen Deelen; de workshop staat in het teken van kerstmis U kunt zich tot 23 november aanmelden bij via www.tsaam Ellen Deelen zorgt voor alle materialen en een voorbeeld. De kosten bedragen 27,50 euro; deelnemers die niet in GeldropMierlo wonen, betalen 5 euro meer. U kunt zich tot 1 december aanmelden via www.tsaam.nl, onder vermelding van de naam van de workshop en de naam van de deelnemer. De aanmelding is pas definitief na betaling via NL28RABO0134102924 ten name van Stichting ’t Saam. 8 EN 10 JUNI VAN 09.00 - 16.00 UUR WORKSHOP SPEKSTEEN BEWERKEN INFORMATIE EN INSCHRIJVEN KIJK OP: WWW.TSAAM.NL ‘t Saam Hekelstraat 4 5731 JD MIERLO tel. 0492-665411 mail: info@tsaam.nl website: www.tsaam.nl Gebruikte banden vanaf €30,00 incl. montage en balanceren. Te koop gevraagd loop- en sloopauto’s. Direct geld en RDW vrijwaring. Thomassen Auto’s Haspelweg 37 Deurne Tel. 06-53926499 Auto met APK vanaf €450,-. Tevens te koop gevraagd kleine auto’s en sloopauto’s. Tel. 0492-381631/0620778602 ww.twanvanhout.nl Lima dakwerken voor Renovatie, Nieuwbouw, Lood en zinkwerk, Lekkagedienst 06-53415062 Voor al uw schilder- en texwerk. Ook voor uw dakkapel. Gratis prijsopgave. Tel. 06-81881966. Kamer gezocht voor 1 persoon. Telefoon 0618946240 www.dasmediacentrum.nl Drukwerk & Verspreiding
vrijdag 19, zaterdag 20 en koopzondag 21
(11:00 -

‘Lintjesregen een van de mooiste dagen’

GELDROP-MIERLO - Hij weet al wie er op 26 april een Koninklijke onderscheiding krijgen. “En daar zeg ik natuurlijk nog helemaal niets over”, vertelt Jos van Bree met een lach. De jaarlijkse lintjesregen is voor de burgemeester een dag om naar uit te kijken, op het recente bezoek van de Commissaris van de Koning Ina Adema kijkt hij met een prettig gevoel terug.

door Martin de Bruijne

Het gesprek met burgemeester Jos van Bree is aan het eind van een reguliere werkdag. Een drukke dag, zoals de meeste dagen zijn voor de burgemeester. Een avondprogramma wacht, eerst kijken we terug op de afgelopen periode en vooruit naar de komende weken.

‘Het leukste is als je mensen kunt verrassen, als ze echt helemaal van niets weten’

kunt verrassen, als ze echt helemaal van niets weten.” Dat vraagt soms om toneelspelen van de direct betrokkenen die al lang op de hoogte zijn.

‘Het is echt een hele leuke dag en voor veel gedecoreerden is het ook een soort reünie’

Een dag na de lintjesregen is de jaarlijkse bijeenkomst voor gedecoreerden. Alle inwoners van Geldrop-Mierlo die ooit een Koninklijke onderscheiding kregen zijn, met hun eventuele partner, uitgenodigd. “Dit jaar is de bijeenkomst in de Weeffabriek. Als burgemeester mag ik de mensen welkom heten. Het is echt een hele leuke dag en voor veel gedecoreerden, we hebben er meer dan tweehonderd in Geldrop-Mierlo, is het ook een soort reünie.”

Geanimeerde gesprekken

Een halve dag was Adema in Geldrop-Mierlo. Er waren gesprekken met Jos van Bree, de wethouders, fractievoorzitters en vooral ook met vrijwilligers. De Dagbeleving 8r De Molen in Mierlo, AutoMaatje en het Weverijmuseum stonden op het programma. “Dat waren hele geanimeerde

“Het was al even geleden dat de Commissaris van de Koning een bezoek bracht aan GeldropMierlo”, vertelt Van Bree over het bezoek van Ina Adema. “In principe gaat de Commissaris een keer per vier jaar langs alle Brabantse gemeenten. De vorige keer was in 2018, toen was haar voorganger Wim van der Donk op bezoek.”

Boom op geparkeerde auto’s

GELDROP - Flinke schade maandag in Geldrop door een omvallende boom. De boom bij een parkeerplaats

gesprekken. Als college hebben we met name gesproken over de asielketen in de regio.” Van Bree kijkt met een goed gevoel terug op het bezoek. “Het was goed dat ze er was. Veel mensen hebben het bezoek gewaardeerd.” Het bezoek van de Commissaris van de Koning is strak georganiseerd. Er is een hoop te zien en te bespreken in relatief korte tijd. De komende lintjesregen vergt ook een strakke organisatie. De inwo-

ners van Geldrop-Mierlo die een onderscheiding krijgen worden in de ochtend bezocht.

In theorie kan het zijn dat Jos van Bree een ochtend vrijaf heeft, het kan ook een race tegen de klok worden. Afhankelijk van het aantal uit te reiken lintjes. “En nee, ook daar zeg ik nog helemaal niets over”, zegt hij lachend. Van Bree kijkt uit naar 26 april. “De lintjesregen is een van de mooiste dagen. Het leukste is als je mensen

Op zoek naar nieuwe kinderburgemeester

GELDROP-MIERLO - Na een succesvolle start, met kinderburgemeester Annalot van Neerven, gaat de gemeente Geldrop-Mierlo op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester voor schooljaar 2024 – 2025.

Kinderen uit groep 6 kunnen zich van 2 april tot en met 17 mei aanmelden met een video via kinderburgemeester@geldrop-mierlo.nl.

Wethouder Mathil Sanders gaat op bezoek bij basisscholen. Tijdens haar bezoeken vertelt de wethouder meer over de rol van de kinderburgemeester en maakt ze kinderen enthousiast om zich aan te melden. Kinderen worden uitgenodigd om een korte video in te sturen waarin ze vertellen over wie

ze zijn, op welke school ze zitten, welke goede ideeën ze hebben en wat ze graag zouden willen veranderen binnen onze gemeente. Een kinderburgemeester komt onder meer op voor de belangen van alle kinderen uit Geldrop-Mierlo en is betrokken bij verschillende evenementen zoals de intocht van Sinterklaas en de nieuwjaarsbijeenkomst.

Voor meer informatie kijk op de website van de gemeente.

Dodenherdenking

Een week later is de jaarlijkse Dodenherdenking op het Brits Ereveld in Mierlo. “Ieder jaar een drukbezochte bijeenkomst, er komen zo’n vijftienhonderd mensen. Het is altijd heel indrukwekkend door de verhalen van de sprekers, de twee minuten stilte en de muziek”, blikt Van Bree vooruit op de herdenking 4 mei.

Brabantsedag scoort goed

HEEZE - De Brabantsedag valt goed in de smaak. Bezoekers waarderen het evenement met een 9 als rapportcijfer.

Tijdens de 64ste Brabantsedag in 2023 werden formulieren uitgedeeld om de mening van de bezoekers te peilen.

Uit het bezoekersonderzoek kwam (weer) een 9 als rapportcijfer naar voren. Van de 2.500 uitgereikte vragenformulieren kwam ruim de helft ingevuld retour, terwijl online ook vele honderden abonnees van de nieuwsbrief de moeite namen op de enquête te reageren.

Buitenlandse gasten

Het merendeel van de Brabantsedag bezoekers komt uit Noord-Brabant (78%), maar ze verwelkomen ook gasten uit het buitenland en de provincies Limburg, Gelderland, Zuid- en Noord-Holland. Bijna de helft van de gasten komt uit Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo en Eindhoven. De gemiddelde leeftijd van de bezoeker is 53 jaar: ruim een derde (40%) is jonger.

Tickets voor de 65ste Brabantsedag op zondag 25 augustus, zijn binnenkort te bestellen op de website.

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 18 april 2024 3
Commissaris van de Koning Ida Adema met de chauffeur van AutoMaatje en burgemeester Van Bree. van het Anna Ziekenhuis kwam op twee auto’s terecht. (Foto: Dave Hendriks/112Nieuwsonline)
Vo�������������������������������������������������������������������������������������������� ni������������������������ ������������ ������������ �������� �������� ������������ ������������������������������������ www.middenstandsbelangen.nl & PERSOO NLIJKE UITV AART ZORG KLEIN SCHA LIG EIGENTIJDS Marcel Hermans, Irma van Laarhoven en Hans Raaijmakers Emopad 56, 5663 PB Geldrop www.hansraaijmakers.nl Tel. 040 780 8000 info@hansraaijmakers.nl AANBIEDING Reef HEUVEL 31 • GELDROP Houthakkers steaks 2 stuks € 4,50 Andijvie stamppot met krokante speklapje per portie € 6,95

Gemeente actueel

AGENDA* RAADSVERGADERING

Maandag 22 april 2024

’t Plein (gemeentehuis) (tijd indicatief) Activiteit

Algemeen

19.30 uur 1. Opening en mededelingen

19.35 uur 2. Vragenhalfuurtje aan college

19.40 uur 3. Vaststellen agenda

• Mogelijkheid indienen van moties vreemd aan de orde.

19.45 uur 4. Mededelingen vanuit de regionale samenwerking

MRE en SGE

19.50 uur 5. Vaststellen verslag van de raadsvergadering van 25 maart 2024

19.55 uur 6. Installatie van de heer P. Ketelaars als burgercommissielid namens

DGG

Besluitvorming

20.00 uur 7. Hamerstukken

a. Aanpassing gemeenschappelijke regeling

GGD na zienswijze (RV GM2024-2046854)

b.Opnieuw extra budget

Stimuleringslening duurzaamheid (RV GM2024-2006389)

c. Vaststelling bestemmingsplan

Mierloseweg 40 Geldrop (RV GM2024-1862991)

d. Vaststelling bestemmingsplan

Heiderschoor 10 Mierlo (RV GM2024-1703638)

e. Vaststelling bestemmingsplan

Sportpark Oudven (in verband met huisvesting Hockeyclub Mierlo) (RV GM2024-2009697)

20.05 uur 8. Gymzalen Strabrecht College (RV GM2024-1536556)

In de raad van 25 september 2023 is het verzoek om twee nieuwe gymzalen door de raad afgewezen en was de opdracht aan Silfo het renoveren van de gymzalen 4 en 5 volgens eerder gemaakte afspraak. Begin november 2023 heeft Silfo aan de gemeente laten weten dat renovatie van de huidige gymzalen naar de eisen van deze tijd financieel voor hen niet haalbaar is. Volgens Silfo is een bijdrage vanuit de gemeente daarvoor noodzakelijk. Gevraagd wordt in te stemmen met een maximale bijdrage van € 1.718.717,- voor het renoveren van gymzalen 4 en 5 van het Strabrecht College.

20.35 uur

9. Vaststellen aangescherpte kaders Centrumimpuls (RV GM2024-243017)

Om verder te kunnen met de ontwikkelingen van Centrumimpuls Geldrop, moeten er eerst een aantal kaders aangescherpt worden. Het gaat dan over woningaantallen, groen en parkeren. Tijdens de raadsbijeenkomst van 26 februari zijn een aantal stellingen met betrekking tot deze onderwerpen besproken. Met dit voorliggende voorstel willen we de aangescherpte kaders laten vaststellen.

* Onder voorbehoud van wijzigingen. De bijbehorende stukken van de agendapunten kunt u inzien op onze gemeentelijke website: www.geldrop-mierlo.nl

21.00 uur

10. Vaststelling bestemmingsplan

Bezorgershof Geldrop (RV GM2024-1857301)

In het kader van Centrumimpuls Geldrop (CIG) heeft de raad in 2022 ruimtelijke kaders vastgesteld voor de toekomstige (woningbouw) ontwikkeling rond het Bezorgershof in Geldrop. Deze kaders dienen juridisch vertaald te worden in een bestemmingsplan. Om tijdens de procedure van het bestemmingsplan ongewenste ontwikkelingen te voorkomen, heeft de raad op 31 mei 2023 (opnieuw) een voorbereidingsbesluit genomen. In vervolg hierop is in december 2023 een ontwerpbestemmingsplan in procedure gebracht. Het bestemmingsplan is nu gereed voor vaststelling.

21.25 uur 11. Structuurvisie Postkantoorlocatie (RV GM2024-1874046)

Al sinds 2006 zijn er ideeën over de herontwikkeling van de postkantoorlocatie in Geldrop. De afgelopen jaren is na vaststelling van de ‘ontwikkelingsvisie Geldrop Centrum’ en het toekennen van de woningbouwimpuls subsidie de planontwikkeling voor deze locatie in een stroomversnelling gekomen. Onder meer de subsidietoekenning en de woningbouwopgave waren redenen voor de gemeente om in 2021 een voorkeursrecht te vestigen op de gronden in dit gebied, conform de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (hierna WvG). Om de WvG te kunnen bestendigen is het noodzakelijk om binnen 3 jaar na vestiging van de WvG een structuurvisie vast te stellen. Deze geeft in hoofdlijnen de ontwikkelingsrichting van het betreffende gebied aan. De structuurvisie ligt nu ter vaststelling voor.

21.45 uur

22.00 uur

12. Rapport Rekenkamer Financiële baten maatschappelijk vastgoed (RV GM2024-1967190)

De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de mate waarin de huur van sport- en welzijnsaccommodaties in de gemeente Geldrop-Mierlo worden geïnd in de periode 20192022. In het rapport worden aanbevelingen voor verbeteringen gedaan. Aan de raad wordt nu voorgesteld deze verbeteringen over te nemen.

13. Regionale mobiliteitsvisie (RV GM2024-2067877)

In de afgelopen periode is er in regionaal verband gewerkt aan het opstellen van de concept Regionale Mobiliteitsvisie. De Regionale Mobiliteitsvisie geeft het gezamenlijke beeld weer van de mobiliteit in 2040. Dankzij dit beeld kunnen we gezamenlijk bepalen waarop de 21 regiogemeenten moeten inzetten om de regio leefbaar en bereikbaar te houden. Voorliggend voorstel heeft als doel om reacties bij de verschillende gemeenten op te halen op de Regionale Mobiliteitsvisie, zodat voor de zomer van 2024 een besluit genomen kan worden over het vaststellen van het definitieve visiedocument.

22.20 uur 14. Midterm review

Doelstellingenakkoord 2022-2026

22.50 uur 15. Moties vreemd aan de orde

Algemeen

23.00 uur 16. Sluiting

VLAGINSTRUCTIE KONINGSDAG, DODENHERDENKING EN BEVRIJDINGSDAG

Op donderdag 27 april is het Koningsdag, op donderdag 4 mei is de Dodenherdenking en op vrijdag 5 mei vieren we de Bevrijding. Drie dagen waarop veel mensen de vlag uitsteken. Doe je dat volgens de regels, dan ‘vlag’ je volgens het protocol, waarbij het respect voor de Nationale driekleur voorop staat.

Donderdag 27 april: met oranje wimpel

Op Koningsdag, donderdag 27 april, hangt de vlag in top. Dat mag van zonsopkomst tot zonsondergang. De vlag wappert met de rode baan aan de bovenzijde. Naast de driekleur mag je op Koningsdag de oranje wimpel gebruiken. Uit respect raakt de vlag de grond niet en natuurlijk zorgt jouw vlag niet voor verkeershinder.

Donderdag 4 mei: halfstok

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Vrijdag 5 mei: vlag in top

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. Wilt u de vlag ’s nachts laten hangen? Dan is het een goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. De vlag mag ook gecombineerd worden met de gemeentevlag, provincievlag of vlaggen van andere landen die bij de bevrijding betrokken waren.

Op zaterdag 27 april Koningsdag zijn er geen wijzigingen voor wat betreft de afvalinzameling in Geldrop-Mierlo. De milieustraat is wel gesloten op deze feestdag.

Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 18 april 2024
www.geldrop-mierlo.nl
DAG TEGEN PESTEN!

Dodenherdenking 2024

Het gemeentebestuur van Geldrop-Mierlo heet u van harte welkom bij de jaarlijkse Dodenherdenking op het Brits Ereveld in Mierlo op zaterdag 4 mei 2024.

Jaarthema 2024

Dit jaar staat in het teken van Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité, in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland, Nederlands-Indië of Indonesië.

Programma

19.15 uur: Ontvangst bezoekers

19.45 uur: Welkomstwoord door ceremoniemeester Sjef Hoekstra

19.50 uur: Toespraak door burgemeester Jos van Bree

20.00 uur: 2 minuten stilte

20.02 uur: Nationale volksliederen door de gezamenlijke Geldropse en Mierlose harmonieën Kranslegging door gemeentebestuur en belangstellenden

Bijdragen van sprekers en muziek door This Generation uit Geldrop 20.30 uur: Einde programma

Krans of bloemstuk neerleggen

Tijdens de ceremonie heeft u de gelegenheid om bloemen neer te leggen bij het monument op het Brits Ereveld. Als u namens een stichting of vereniging een krans of bloemstuk neer wilt leggen, meldt u dit dan van tevoren aan bij Christy van Crey via communicatie@geldrop-mierlo.nl.

BRUG GELDROPSEWEG 7 MAANDEN DICHT

KERN MIERLO BLIJFT BEREIKBAAR

Vanaf juni tot en met december van dit jaar zullen er werkzaamheden plaats vinden aan de brug van de Geldropseweg. De brug wordt, vanwege slijtage, helemaal vervangen. Omdat de brug een belangrijke verbindingsroute is tussen Geldrop-Mierlo en Helmond is er de afgelopen weken intensief contact geweest om de gevolgen van de werkzaamheden voor inwoners en ondernemers uit beide gemeenten zoveel mogelijk te beperken.

Tijdens het bestuurlijk overleg tussen Helmond en GeldropMierlo bleek al snel dat kortere bouwtijd niet mogelijk was. Alle opties zijn onderzocht. De fasering van de werkzaamheden hebben vooral te maken met de uithardingstermijnen van het beton. Het hielp daardoor niet als de aannemer in het weekend of in de nachtelijke uren door zou werken. Ook het leggen van een noodbrug was geen oplossing. Er is ter plekke niet voldoende ruimte voor een dergelijke brug.

Omleidingsroutes

Beide gemeenten hebben samen gekeken naar oplossingen. Deze moeten nog uitgewerkt worden. De oplossingen dienen ervoor om Mierlo eenvoudig bereikbaar te houden en

Dodenherdenking

Het gemeentebestuur van Geldrop-Mierlo heet u van harte welkom bij de jaarlijkse Dodenherdenking op het Brits Ereveld in Mierlo.

Zaterdag 4 mei 2024

Locatie: Brits Ereveld Mierlo

Aanvang: 19.45 uur

Einde: ca. 20.30 uur

te zorgen dat ook het openbaar vervoer door de kern Mierlo gehandhaafd kan blijven. Hiervoor nemen we gezamenlijk een aantal tijdelijke maatregelen. Zo wordt al het regionale verkeer omgeleid via de A270 - Collse Hoefdijk en de N612Herselseweg-Bekelaar.

Kern Mierlo toch bereikbaar! Omdat de afsluiting van de brug ook het lokale verkeer tussen Mierlo en ’t Hout/Brandevoort flink belemmert hebben we gezocht naar een tijdelijke oplossing die voor alle weggebruikers acceptabel is. En tegelijkertijd voor bewoners de minste overlast geeft. Bij het zoeken naar oplossingen stond voor de bestuurders van Geldrop-Mierlo en Helmond veiligheid voorop. Zowel voor het langzaam verkeer als voor het gemotoriseerd verkeer!

De verwachting is dat, buiten de grote omleidingsroutes, het traject Varenschut – Lungendonksebaan - Goorsedijk tussen Helmond en Mierlo in beide richtingen veelvuldig gebruikt zal gaan worden. Om dit te temperen zullen we ook de routes over de Tramweg – Nijverheidsweg/Brugstraat –Korte Brugstraat en die via Abendonk over de Broekstraat (deels) openhouden. De instelling van éénrichtingsverkeer

en andere verkeersremmende maatregelen moeten ervoor zorgen dat het verkeer zich spreidt en dat het gebruik van de routes acceptabel blijft. Daartoe zullen we gedurende de gehele periode ook verkeerstellingen houden. Blijkt hieruit dat de route voor het lokale bestemmingsverkeer een te hoge verkeersintensiteit teweeg brengt dan wordt deze uit veiligheidsoverwegingen alsnog gesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Openbaar vervoer blijft route rijden!

Langzaam verkeer zoals voetgangers en fietsers kunnen op deze wijze ook gebruik blijven maken van deze routes. En ook belangrijk: Buslijn 24 kan door het centrum van Mierlo blijven rijden. Dit moet nog met Hermes besproken

Deze maatregelen kunnen allemaal niet wegnemen dat omwonenden van de brug en inwoners en ondernemers van Geldrop-Mierlo hinder zullen ondervinden van de werkzaamheden. Wel hopen we de overlast op deze manier te beperken en alle weggebruikers een zo veilig mogelijke route aan te kunnen bieden. Actuele informatie kunt u vinden op de website van Geldrop-Mierlo (www.Geldrop-Mierlo.nl).

Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 18 april 2024
www.geldrop-mierlo.nl Maak uw afspraak online:

Gemeente actueel

Raadsvergadering maandag 22 april

Aangepaste kaders Centrumimpuls Geldrop en bestemmingsplannen ter besluitvorming naar gemeenteraad

Een aantal ontwikkelingen in en rond het centrum (onder andere de omgeving rondom de Gamma ‘Bleekvelden’, woningbouw op Bezorgershof en Centrum-West) wordt steeds concreter.

De gemeenteraad heeft daarom eerder in een extra bijeenkomst en tijdens de commissievergadering van 3 en 9 april gesproken over hoe we alle (woningbouw)ambities op een zorgvuldige en passende wijze kunnen realiseren. Ook zijn toen de bestemmingsplannen om deze ambities te kunnen realiseren besproken. Voor alle duidelijkheid. Een bestemmingsplan geeft aan hoe de grond op een bepaalde locatie gebruikt mag worden en wat op de grond gebouwd mag worden.

Aangepaste kaders

Het gaat dan om bijvoorbeeld hoeveel woningen op welke locatie in en rond het centrum gerealiseerd kunnen worden, parkeren, groen en andere ruimtegebruikers zoals evenementen. Tijdens de Commissie Ruimte is beoordeeld welke keuzes ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Bestemmingsplannen

De Commissie Ruimte heeft tijdens deze vergaderingen ook verschillende bestemmingsplannen met zienswijzen besproken. Het gaat om het bestemmingsplan Mierloseweg 40, de Structuurvisie Postkantoorlocatie en het bestemmingsplan Bezorgershof.

Raadsvergadering

De gemeenteraad neemt over de aangepaste kaders en de bestemmingsplannen op maandag 22 april een besluit. Deze vergadering vindt plaats van 19.30-23.00 uur in het

Hoewel een aantal kaders is vastgelegd in onder meer de Ontwikkelvisie Centrum Geldrop (2019) en Ruimtelijke kaders voor het centrum van Geldrop (2022), zijn er nog verschillende keuzes te maken. Sommige keuzes moeten zelfs opnieuw worden gemaakt. Zeker nu diverse plannen bij elkaar komen.

Bekendmakingen overheid direct in uw mailbox

Vanaf de week van 22 april 2024 ontvangen inwoners van de gemeente Geldrop-Mierlo maximaal één keer per week een e-mail van Overheid.nl met daarin bekendmakingen van de overheid. Het gaat om inwoners die 25 jaar en ouder zijn en die een e-mailadres hebben opgegeven in MijnOverheid. De bekendmakingen gaan over vergunningen, werkzaamheden en andere lokale aankondigingen die zich afspelen binnen een bepaalde straal van het woonadres van de ontvanger. Het doel van deze nieuwe dienst is om mensen actiever te informeren over besluiten van de overheid die direct invloed hebben op hun leefomgeving. Ook wordt het duidelijker hoe inwoners inspraak krijgen of bezwaar kunnen indienen.

Welkomstmail

U ontvangt eerst een welkomstmail van Overheid.nl. In deze welkomstmail wordt uitgelegd wat u kunt verwachten, op welke manier u de e-mailberichten kunt aanpassen en hoe het afmelden werkt. In de welkomstmail staat ook een verwijzing naar een speciale informatiepagina op de website van de Overheid met meer informatie over ‘Berichten over

gemeentehuis in Geldrop. U kunt de discussie hierover ook online volgen via: www.geldrop-mierlo.nl/gemeenteraad. Daar vindt u ook de agenda, de aangepaste kaders en de bestemmingsplannen.

Nieuwsbrief

uw Buurt’. Helaas zijn op internet ook criminelen actief. Via links in nagemaakte e-mails proberen zij u te lokken naar valse websites (phishing). Controleer daarom altijd eerst de verzender (noreply@overheid.nl) voordat u op een link klikt.

Berichten over uw Buurt op MijnOverheid.nl en Overheid.nl

Als u een e-mailbericht heeft ontvangen, dan kunt u deze aanpassen. U logt daarvoor in op de website van MijnOverheid. Hier kunt u instellen hoe vaak u een e-mail wilt ontvangen en hoe groot het gebied is waar de bekendmakingen over gaan. Afmelden kan hier ook.

E-mailservice

‘Berichten over uw Buurt’ bestaat al enige tijd op de website van de Overheid als e-mailservice. Gebruikers kunnen hier zelf aangeven voor welk adres ze de bekendmakingen willen ontvangen. Het verschil tussen beiden is dat MijnOverheid alleen de bekendmakingen rondom het eigen woonadres laat zien.

Gaan mijn buren verbouwen?

Wilt u op de hoogte blijven van de Centrumimpuls Geldrop? Schrijf u dan in op: www.centrumimpulsgeldrop.nl/nieuws Via

Zorgoppas heeft plek voor gezinnen met een zorgbehoevend kind uit de gemeente Geldrop-Mierlo

“Samen een avondje weg, dat is echt alweer 5 jaar geleden. Wij gaan om de beurt naar de hockeywedstrijden van onze andere dochter. Mijn moeder kan de zorg eigenlijk niet meer aan, als ze komt oppassen.”

Dit zijn enkele uitspraken van ouders uit de gemeente Geldrop-Mierlo, die Zorgoppas al weten te vinden. Allemaal geven zij aan dat zij geen geschikte oppas hebben kunnen vinden voor hun dochter/zoon met een extra zorgbehoefte. Deze ouders staan 24 uur per dag aan door de zware zorgtaken en tijd voor zichzelf of voor de andere kinderen is er dan nauwelijks. Ook zorgprofessionals geven aan dat zij vaak gezinnen spreken met diezelfde vraag. Daarom hebben Zorgoppas en de gemeente Geldrop-Mierlo besloten een partnership aan te gaan om te onderzoeken of Zorgoppas kan helpen om de vragen van al deze overbelaste ouders te verlichten.

Eindelijk ontspanning voor overbelaste ouders door Zorgoppas!

Zorgoppas regelt geschikte en betaalbare oppas voor ouders van zorgbehoevende kinderen. Dit blijft voor de ouders betaalbaar door de eigen bijdrage te combineren met

een bijdrage van de gemeente. We merken dat ouders het fijn vinden dat ze een eigen bijdrage betalen. Ze durven zo ook wat te eisen van de oppas. De eigen bijdrage zorgt er ook voor dat de oppas weloverwogen wordt ingezet en dat verwachtingen duidelijk worden uitgesproken.

Het lijkt erop dat de interventie die Zorgoppas biedt, al snel een positieve impact heeft op ouders met een zorgintensief kind; dat komt als een van de resultaten van onderzoek onder ouders. Zij ervaren daadwerkelijk minder overbelasting nadat hun zorgoppas is langs geweest. Zo krijgen de kinderen een superleuke oppas, de oppas dankbaar werk en kunnen de ouders nog leukere ouders zijn.

Wil je meer weten, wil je zelf ook een Zorgoppas, wil je oppassen of ken je gezinnen die veel baat hebben bij een Zorgoppas, kijk dan even op www.zorgoppas.nl.

Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 18 april 2024
de
Berichten over uw Buurt blijft u op
hoogte!
Heeft u een account bij MijnOverheid en uw e-mailadres opgegeven? Dan ontvangt u straks maximaal 1x per week een Berichten over uw Buurt e-mail van Overheid.nl Hierdoor blijft u op de hoogte van ontwikkelingen in uw omgeving.

Sylvia Eickholt:

‘Mensen met dementie kunnen nog zoveel wél!’

Als een van je ouders tekenen van dementie begint te vertonen, komt er van alles op je af. Sylvia Eickholt kan het weten. Toen haar moeder met dementie werd opgenomen in een verpleeghuis kwam ze in aanraking met een wereld die ze totaal niet kende. Ze zag dat dingen anders konden en kwam in actie.

‘Rond 2008 deden zich de eerste signalen van dementie voor bij mijn moeder. Ze was vooraan in de tachtig en werd vergeetachtig en verward. Basale kennis zoals hoe je thee zet en wat je daarna met het theezakje doet, viel weg. Tegelijkertijd kon ze nog heel scherp bridgen. Best raar, niet? Mijn vader fungeerde als mantelzorger. Hij wilde per se zelf voor zijn vrouw zorgen maar dat legde ook een grote druk op hem. Toen hij in 2010 overleed, kwam de zorg voor mijn moeder bij mijn broers en mij te liggen.’

Dichtbij

Een geluk bij een ongeluk: Sylvia en haar broers wonen net als hun moeder in Geldrop. Toch viel de mantelzorg hen zwaar naast hun eigen leven en werkzaamheden als ondernemer. ‘Het was toen al niet meer verantwoord om mijn moeder alleen te laten en dus waren we om de beurt bij haar. Dat hebben we vijf maanden volgehouden.’ In die tijd verhuisde Sylvia’s moeder naar seniorenflat Kastanjehof. ‘We dachten dat het veiliger zou zijn als mijn moeder in een overzichtelijk appartement zou wonen, maar het was geen succes. Mijn moeder raakte daar helemaal gedesoriënteerd. Na zes weken verhuisde ze al naar verpleeghuis De Akert. Daar heeft ze nog 8,5 jaar gewoond tot ze overleed, op 92-jarige leeftijd.’

We starten weer!

Vrijwilligerscollectief

‘Naarmate de tijd verstreek, sliep mijn moeder steeds vaker en langer. Dan maakte ik vaak een praatje met andere bewoners zoals met een meneer die net als ik bij Philips had gewerkt. Hij maakte vaak een afwezige indruk, maar door onze gesprekken ging hij zich steeds meer herinneren. Zo ervaarde ik dat contact maken op basis van gemeenschappelijke interesses werkt. Tegelijkertijd zag ik dat er steeds minder mensen op bezoek kwamen om dat contact te maken. Daarom ben ik toen in overleg met Anna

Preventief behandelen tegen eikenprocessierupsen.

De eikenprocessierups is al heel wat jaren actief in Nederland. De rups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waarin ze overwintert. Tijdens onze monitoringsronde hebben we de eerste jonge rupsen gezien. Tijd voor de gemeente om er weer actie op te ondernemen!

Ontwikkeling rups

Nu zitten de rupsen in de boomtoppen te wachten tot het blad uitkomt om zich hieraan tegoed te doen. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Na de vierde vervelling krijgen ze brandharen die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij mensen en dieren. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ‘s nachts, in processie, op zoek naar voedsel.

Preventief behandelen

Vanaf maart 2020 zijn we in onze gemeente gestart met het preventief behandelen van eikenbomen met een biologisch middel. Vorig jaar behandelden we 4.800 eiken en dit jaar gaan we 4.100 eiken behandelen op plekken waar het gezondheidsrisico door de brandharen het grootst is. Dat is 15% minder dan vorig jaar en 50% minder dan sinds we begonnen zijn met behandelen. Door minder te behandelen en de biodiversiteit te verhogen proberen we een nieuw evenwicht te creëren waarin behandeling tot een minimum beperkt kan worden.

Golfbeweging

Uit onderzoek blijkt dat de overlast door de eikenprocessierups een cyclus volgt die een golfbeweging maakt, in 2018 zaten we op de top van de golf en de dalende lijn is nu ingezet. Wanneer we de bodem van de golf en de nieuwe piek bereiken, is moeilijk te voorspellen maar naar verwachting zal de nieuwe piek liggen tussen 2025 en 2030. Dat is dan ook de reden dat we de methode die we momenteel hanteren de komende jaren doorzetten.

Biologische bacterie

Er zijn twee methodes die gebruikt worden preventief of curatief. Preventief betekent het bestrijden voordat de rupsen hun brandharen krijgen. Curatief is achteraf; als de nesten zichtbaar in de bomen aanwezig zijn. Voor de preventieve bestrijding gebruiken wij in Geldrop-Mierlo een biologisch bacteriepreparaat. Dit middel is goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het pakt alleen bepaalde rupsen van een soort aan en is niet schadelijk voor andere insecten, dieren en mensen. Ook heeft het middel geen invloed op de natuur of het grondwater. Het wordt in een specifieke periode gebruikt waarin nog weinig andere rupsen aanwezig zijn in de eikenbomen. We behandelen geen eiken aan de Kleine IJsvogelvlinder Fietsroute en ook niet op plekken waar beschermde vlinders voorkomen. Er zijn daar genoeg plantensoorten en dieren die plagen zoals die van de eikenprocessierups op een natuurlijke wijze kunnen voorkomen

Biodiversiteit

Een belangrijke andere stap in de bestrijding van de eikenprocessierups is het creëren van een biodiverse omgeving. Dit is een natuurlijke omgeving met veel verschillende bomen, plantensoorten en dieren. Vogels zijn daarbij belangrijk, omdat zij een natuurlijke vijand zijn van de rupsen. Als gemeente hebben we daarom op verschillende plekken nestkastjes gehangen. Ook insecten zorgen namelijk voor een biodiverse omgeving en bovendien eten bepaalde insecten de eitjes van de eikenprocessierups. Verder zorgen we ervoor dat er meer soorten bloemen in onze gemeente komen te staan en maaien we het gras rond

Zorggroep met het vrijwilligerscollectief ‘Het Momentum’ gestart. Om te zorgen voor meer bezoek op basis van gemeenschappelijke interesses. We hebben inmiddels meer dan 150 mooie matches mogen maken in zes verschillende verpleeghuizen en we verzorgen diverse workshops. Zoals dit jaar de gratis workshops voor mantelzorgers in samenwerking met de gemeente Geldrop-Mierlo. In deze workshop delen we onze ervaringen en bekijken we hoe we de beste zorg kunnen realiseren rondom een dierbare met dementie zonder daar zelf aan onderdoor te gaan.’ Betekent dit alles dat zorgmedewerkers geen goed werk leveren? Sylvia: ‘Absoluut niet! Ze zijn fantastisch en werken zich een slag in de rondte. Ook spanden velen zich in om niet alleen mijn moeder maar ook ons als familie aandacht te geven. Maar de werkdruk is groot, waardoor wij als familie wel alert moesten blijven. Zo zetten uitzendkrachten soms een glaasje water bij mijn moeder neer. Goed bedoeld maar ze kon het glas niet pakken en mocht alleen verdikt water drinken. En toen mijn moeder op een gegeven moment niet meer kon praten, werd ze soms in alle drukte vergeten. Een goede samenwerking tussen mantelzorger, vrijwilliger en zorgmedewerker kan helpen. Dat komt mensen met dementie en alle anderen betrokkenen ten goede!'

Kijk voor meer informatie op www.hetmomentum.nl.

Dit is aflevering 2 in een serie van 9 artikelen over dementievriendelijk Geldrop-Mierlo. In de volgende aflevering vertellen Monique van Heesch en Lidewij van de Sande over dementievriendelijke uitvaarten.

de bomen niet meer weg. In bermen zaaien we speciale bloemen- en kruidenmengsels die aantrekkelijk zijn voor juist die vogels en insecten die de rupsen(eitjes) eten.

Nestkasten voor vleermuizen

Tot slot hebben we 48 nestkasten voor vleermuizen geplaatst in Geldrop en Mierlo. Een medewerker van de buitendienst heeft deze kasten in zijn vrije tijd gemaakt. Vleermuizen vangen ’s nachts (nacht)vlinders. Ook de vlinders die ooit eikenprocessierups waren. Deze kunnen dan geen eitjes meer leggen.

Wat te doen bij

irritatie

door eikenprocessierups?

Jeuk? Plakband!

Wanneer u plotseling last krijgt van jeuk, huiduitslag en/of irritaties aan de ogen en de luchtwegen, dan kan dat betekenen dat u in aanraking bent gekomen met brandharen van de eikenprocessierups. Als u klachten heeft, is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen en daarna met water af te spoelen.

Kleding wassen

De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kledingstukken die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 18 april 2024

Gemeente actueel

Nationale beweegweek voor Ouderen van 27 t/m 31 mei 2024

Van 27 t/m 31 mei 2024 organiseert het Ouderenfonds met OldStars de Nationale Beweegweek. In deze week komen we samen in beweging. Ons doel? In elke plaats in Nederland voldoen senioren aan de beweegrichtlijnen. Zo veranderen we het gewone bezoek aan opa in een beweegvisite en roepen wij beweegprofessionals en vrijwilligers op om in hun eigen plaats beweegactiviteiten te organiseren.

In de week van 27 mei worden er in de gemeente GeldropMierlo in samenwerking met Leef Geldrop-Mierlo, Wooninc. De Jonkvrouw, Vitalis De Paladijn, Lunet Schildknaap diverse beweegactiviteiten georganiseerd. Het programma zal bestaan uit o.a. Qigong, Back to schoolgames, duofietsen

Meer groen in je tuin? De gewipte tegels lever je gratis in bij GroenRijk Geldrop van 19 tot en met 29 april

Dit jaar doet Geldrop-Mierlo weer mee aan het NK tegelwippen. Samen met inwoners wippen we zo veel mogelijk tegels en vervangen we ze door groen. Van 19 april tot en met 29 april mogen jouw tegels gratis worden ingeleverd bij GroenRijk Geldrop. Lees hieronder wat je daar voor moet doen.

Vorig jaar wipten we 1277 tegels. Dat kan beter! Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin en die te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Iedere tegel telt. Vorig jaar merkten we dat veel inwoners wel meer groen in de tuin willen, maar niet weten waar ze de tegels vervolgens moeten laten. Daar hebben we dit jaar een oplossing voor bedacht.

In ruil voor de tegel(s) mag je dan een plantje uitkiezen.

Lever de tegels gratis in bij de milieustraat Het is dit jaar ook mogelijk om de tegels gratis in te leveren bij de Milieustraat. Dit kan tot en met 31 oktober. Ook hiervoor neem je een ontvangstbevestiging mee als bewijs. Als je 11 tegels of meer wipt krijg je daar een cadeaubon waarmee je bij GroenRijk een gratis plantje mag uitzoeken.

en Silent disco. Gaat u ook meedoen? Het definitieve programma volgt binnenkort.

Kom van de bank af en ga op ‘beweegvisite’!

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Maar toch voldoet nog niet eens de helft van de 65-plussers aan de beweegrichtlijnen, opgesteld door de Gezondheidsraad. In 2022 daalde het percentage zelfs naar 38,2%, zo meldt het RIVM. Er is sprake van een groot beweegtekort. Daarom organiseert het Nationaal Ouderenfonds van 27 t/m 31 mei voor de tweede keer de Nationale Beweegweek voor ouderen, met een speciale oproep van Olga Commandeur: kom van je bank af en ga op ‘beweegvisite’!

Speciale actie bij GroenRijk van 19 april tot en met 29 april Gedurende tien dagen mag je de tegels ook gratis inleveren in de container bij GroenRijk Geldrop. Het enige wat je hoeft te doen is de tegels aan te melden via www.nktegelwippen.nl

Wel groene vingers maar geen voortuin? Je kan ook tegels (laten) wippen voor uw huis en een geveltuin aanleggen. Dit is niet alleen goed voor de dieren in de buurt en goed tegen de warmte, maar laat de straat er ook nog een stuk leuker uitzien. Als je een aanvraag hebt gedaan en deze is goedgekeurd, haalt de gemeente de tegels weg en maakt de geveltuin plantklaar. Jij mag de plantjes en het tuintje onderhouden.

WAAROM VERGROENEN

In de toekomst krijgen we ook in Geldrop-Mierlo vaker te maken met periodes van hitte en droogte, afgewisseld met hevige buien en wateroverlast. Om ervoor te zorgen dat we hier zo min mogelijk last van hebben, zetten we als

Zelf is de gemeente ook op allerlei locaties aan het vergroenen van het openbaar gebied. Zo wordt in de Kersenstraat in Mierlo 250 m2 verharding weggehaald en komt er groen voor in de plaats. Ook in Geldrop hebben we tegels gewipt. Op de Olmenhof in Geldrop is een

Ga naar https://samenduurzaam.geldrop-mierlo.nl/ verhard plein deels omgevormd naar plantsoen. en de ontvangstbevestiging mee te nemen naar GroenRijk. biodiversiteit voor meer informatie en de voorwaarden. Vragen? Mail dan naar samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl

Groei mee naar een gezond klimaat!

BEKENDMAKINGEN

RUIMTE/RUIMTELIJKE ORDENING

Bouwen en wonen

Ontvangen aanvragen omgevingsvergunning (1)

Locatie : Gijzenrooi 4 in Geldrop

Datum ontvangst : 10-04-2024

Omschrijving : het plaatsen van een tijdelijke woonunit

Zaaknummer : 17712116497

Locatie : Torenweg 2 in Mierlo

Datum ontvangst : 10-04-2024

Omschrijving : het verbouwen van een vrijstaande woning en bijgebouwen

Zaaknummer : 17712116729

Locatie : Eikendreef 8 in Mierlo

Datum ontvangst : 10-04-2024

Omschrijving : verbouwing woning

Zaaknummer : 17712116840

Locatie : Beneden Beekloop ongenummerd (nabij huisnr. 65) in Geldrop

Datum ontvangst : 12-04-2024

Omschrijving : het rooien van twee moeraseiken i.v.m. oude stormschade verhoogde kans op takbreuk

Zaaknummer : 17712120272

Locatie : Akert ongenummerd (nabij huisnr. 97) in Geldrop

Datum ontvangst : 12-04-2024

Omschrijving : het rooien van een kastanje i.v.m. kastanjebloedingsziekte en taksterfte

Zaaknummer : 17712120332

Locatie : Neerlandstraat ongenummerd (nabij huisnr. 41) in Geldrop

Datum ontvangst : 12-04-2024

Omschrijving : Het rooien een valse christusdoorn i.v.m. zwamaantasting en wortelrot

Zaaknummer : 17712120451

Locatie : Slinge ongenummerd (nabij huisnr. 16) in Geldrop

Datum ontvangst : 12-04-2024

Omschrijving : het rooien van een haagbeuk i.v.m. zwamaantasting

Zaaknummer : 17712120556

Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 18 april 2024
Foto Björn Martens: Trainer van Boksschool Ton Dunk in beweging met mevrouw Van de Kleyn

Locatie : Laan van Tolkien ongenummerd (nabij huisnr. 33) in Geldrop

Datum ontvangst : 15-04-2024

Omschrijving : het rooien van een moeraseik en een zuileik i.v.m. vernieuwen riool

Zaaknummer : 17712120618

Locatie : Nimrodel ongenummerd (nabij huisnr. 33) in Geldrop

Datum ontvangst : 15-04-2024

Omschrijving : het rooien van een berk i.v.m. vernieuwen riool

Zaaknummer : 17712120635

Verlenging beslistermijn aanvragen omgevingsvergunning (1)

Locatie : Torenweg 2 in Mierlo

Omschrijving : het verbouwen van een vrijstaande woning en bijgebouwen

Zaaknummer : 17712051391

Verleende omgevingsvergunningen met reguliere procedure (2)

Locatie : Mierloseweg 146 in Geldrop

Verzenddatum besluit : 09-04-2024

Omschrijving : overkapping plaatsen in de tuin

Zaaknummer : 17712030126

Locatie : Mierloseweg 118 in Geldrop

Verzenddatum besluit : 12-04-2024

Omschrijving : verduurzaming woning

Zaaknummer : 17711948335

Locatie : Bogardeind 127, Achter de kerk en Dommeldalseweg in Geldrop

Verzenddatum besluit : 15-04-2024

Omschrijving : reclameborden ‘Centrumimpuls Geldrop’

Zaaknummer : 17712095184

Inzagetermijn en bezwaar maken?

Voor bekendmakingen met nummer 1 geldt: Dit is een kennisgeving. Bezwaar maken is in dit stadium (nog) niet mogelijk. Dit kan pas nadat er een besluit is genomen.

Voor bekendmakingen met nummer 2 geldt: Tegen deze besluiten kunnen belanghebbenden binnen zes weken na verzenddatum van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en Wethouders, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Als het spoed heeft, kunt u tegelijk met uw bezwaarschrift een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie

Bekendmakingen kunt u ook digitaal inzien op overheid.nl > Beleid & regelgeving > Bekendmakingen.

Op www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt vindt u informatie over uw buurt. Besluiten of ontwerpbesluiten kunt u inzien via www.mijnpublicaties.nl en dan klikken op gemeente Geldrop-Mierlo.

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van berichten over uw buurt, dan kunt u daar ook inschrijven op de e-mailservice.

Wilt u meer informatie over het maken van bezwaar of beroep bij de overheid, kijk dan op www.geldrop-mierlo.nl.

Wilt u meer weten over aanvragen en besluiten? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer (040) 289 38 93.

VERLEENDE VERGUNNINGEN APV/BIJZONDERE WETTEN

Locatie : Parkeerplaats de Kervel in Geldrop

Verzenddatum besluit : 8 april 2024

Omschrijving : Overnachten aan de Kervel 3 met campers/caravans/tenten van zaterdag 13 juli t/m zondag 14 juli, vrijdag 6 september t/m zondag 8 september en vrijdag 11 oktober t/m zondag 13 oktober.

Zaaknummer : 2106282

Locatie : Heggestraat in Geldrop

Verzenddatum besluit : 12 april

Omschrijving : Circus: gebruik terrein van 15 t/m 21 april, voorstellingen op 19, 20 en 21 april.

Zaaknummer : 1890732

Inzagetermijn en bezwaar maken?

Tegen de besluiten kunnen belanghebbenden binnen zes weken na verzenddatum van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. U kunt er ook voor kiezen om uw bezwaarschrift digitaal in te dienen via https://www.geldrop-mierlo.nl/bezwaar-maken/. Hiervoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD voor particulieren / E-Herkenning voor bedrijven).

Als het spoed heeft, kunt u tegelijk met uw bezwaarschrift een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het maken van bezwaar of beroep bij de overheid, kijk dan op www.geldrop-mierlo.nl. Wilt u meer weten over aanvragen en besluiten? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer (040) 289 38 93.

BESLUITEN BURGEMEESTER

EN WETHOUDERS

VERKEERSBESLUITEN

VKB Verkeersbesluit 2024-07

Aanwijzen parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen

Datum besluit: 11 april 2024

• Adelaartlaan 194, Geldrop;

• Brink 1, Geldrop;

• Gravenstraat 4, Geldrop;

• Heibeekstraat 30, Geldrop;

• Hooge Akker 24, Geldrop;

• Kersenstraat 128, Mierlo;

• Kortenaerstraat 3, Geldrop;

• Leeuwerik 1, Mierlo;

• Linze 6, Geldrop;

• Livingstonestraat 13, Geldrop;

• Margrietstraat 36, Mierlo;

• Parallelweg 25, Geldrop;

• Peregrijn 21, Geldrop;

• Saruman 24, Geldrop;

• St. Jozefplein 29, Geldrop;

• Steenuil 20, Mierlo;

• Witte de Withstraat 6, Geldrop;

• Zandoogje 1, Mierlo.

Bent u het niet eens met ons besluit? Mocht u het niet eens zijn met deze beslissing dan kunt u ingevolge de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de dag van verzending van dit besluit bezwaar bij ons aantekenen. Het bezwaarschrift bevat ten minste uw naam en adres, de datum waarop u het bezwaarschrift heeft geschreven, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Daarnaast dient het bezwaarschrift door u te zijn ondertekend.

Uw bezwaarschrift kunt u per post aan het college burgemeester en wethouders van GeldropMierlo richten. Het postadres is postbus 10101, 5660 GA Geldrop.

U kunt er ook voor kiezen om uw bezwaarschrift digitaal in te dienen via https://www.geldrop-mierlo.nl/bezwaar-maken/. Hiervoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD voor particulieren / E-Herkenning voor bedrijven).

ZIENSWIJZE VERTROKKEN NAAR ONBEKENDE BESTEMMING

De personen hieronder wonen niet meer op het adres waar zij volgens de basisregistratie personen (BRP) staan ingeschreven. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Dienstverlening, cluster Inwoners.

Het college heeft het voornemen de persoonslijsten van deze personen niet meer bij te houden. Wanneer een definitief besluit is genomen, staan zij officieel niet meer op dat adres ingeschreven.

Geslachtsnaam en voorletters

Geboortedatum Datum voornemen Voorgenomen uitschrijving wegens vertrek naar...

Ben Mohamed, K 20-09-1967 09-04-2024 Onbekend

Altom, H 15-12-1976 09-04-2024 Onbekend

Priyadatta, S.B. 15-04-1999 09-04-2024

Onbekend

Een betrokken persoon kan over dit voorgenomen besluit zijn mening geven, schriftelijk of mondeling. Wanneer u dit mondeling wilt doen, vragen wij u een afspraak te maken via het telefoonnummer (040) 289 38 93.

U hebt vier weken de tijd om een brief te sturen of een afspraak te maken. De termijn gaat in, één dag na de datum van deze publicatie.

Zet in de brief de volgende zaken:

• uw naam en adres;

• de datum;

• een omschrijving van het voorgenomen besluit waar u uw mening over wilt geven;

• de reden waarom (uw mening) u het niet eens bent met dit voorgenomen besluit en

• uw handtekening.

Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 18 april 2024

Gemeente actueel

U stuurt de brief naar:

Gemeente Geldrop-Mierlo

t.a.v. Dienstverlening (adresonderzoek)

Postbus 10101

5660 GA GELDROP

Wilt u meer weten?

Belt u dan met de adresonderzoekers van de afdeling Dienstverlening, telefoonnummer (040) 289 38 93.

VERTROKKEN NAAR ONBEKENDE BESTEMMING

Bezwaar vertrokken naar onbekende bestemming:

De personen hieronder wonen niet meer op het adres waar zij volgens de basisregistratie personen (BRP) staan ingeschreven. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Dienstverlening, cluster Inwoners.

Het college heeft besloten de persoonslijsten van deze personen niet meer bij te houden. Daardoor staan zij officieel niet meer op dat adres ingeschreven.

Geslachtsnaam en voorletters Geboortedatum Datum voornemen Uitschrijving wegens vertrek naar...

van de Haar, D 10-01-1979 27-02-2024

Onbekend

Belebouh, Y 18-02-1995 28-02-2024 Onbekend

Kivits,

Een betrokken persoon kan tegen dit besluit schriftelijk bezwaar maken. U hebt zes weken de tijd om een brief te sturen. De termijn gaat in, één dag na de datum van deze publicatie.

Zet in de brief de volgende zaken:

• uw naam en adres;

• de datum;

• een omschrijving van het voorgenomen besluit;

• de reden waarom u het niet eens bent met dit besluit en

• uw handtekening.

U stuurt de brief naar: Gemeente Geldrop-Mierlo t.a.v. Dienstverlening (adresonderzoek) Postbus 10101 5660 GA GELDROP

Wilt u meer weten?

Belt u dan met de adresonderzoekers van de afdeling Dienstverlening, telefoon: (040) 289 38 93.

Hulp nodig bij het schrijven van teksten en fotografie? www.dasmediacentrum.nl

€9,50

Vragen over zorg, jeugd en/of inkomen?

Bel het CMD: 040 289 38 99

ma-do 9.00 tot 12.30 uur - vr tot 12.00 uur

Uit onze eigen kwekerij nu volop hangpotten, perkplanten, kuipplanten, fuchia’s, geraniums en groenteplanten van uitstekende kwaliteit!

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 19.30 uur.

Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Pinautomaat aanwezig.

Kalkweg 3 • 5712 TB Someren-Eind • Tel. 06 - 51 20 99 48

Wij zijn bereikbaar vanuit Someren-Eind over het viaduct en dan links.

20 APR t/m 05 mei 1
is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 18 april 2024
Dit
J.M.C. 05-02-1972 28-02-2024 Onbekend
Wil je ���������� i ������ ���������� i ���� ������������ j �� �������� �� ������ ���� i ������ �� e ������ i ���� e ���� www.dasmediacentrum.nl

Onthulling nieuw schildje op Mierlose Meiboom

MIERLO - Al vele jaren is het in Mierlo een goede traditie op Koningsdag een nieuw schildje te onthullen dat op de Meiboom is geplaatst. Zo ook aanstaande Koningsdag zaterdag 27 april als het schildje wordt onthuld van de Mierlose Brandweer. door Jos Lenssen

De festiviteiten rondom de onthulling op het Molenplein in het centrum van Mierlo vangen aan om 10.00 uur. Belangstellenden zijn daarbij van harte welkom.

Speciale ceremonie

De speciale ceremonie wordt zaterdag 27 april aanstaande om 10.00 uur geopend door de burgemeester van de gemeente

Geldrop-Mierlo, de heer Jos van Bree. In het programma wordt zoals elk jaar ook speciale aandacht besteed aan de vereniging of organisatie waarvan het schild als laatste op de Meiboom is bevestigd. Dit jaar is dat het schildje van de Mierlose Brandweer. Vorig jaar was het overigens de Mierlose Tuinvereniging die een schildje kreeg. Dit in verband met het veertigjarig jubileum van de tuinvereniging.

Op Koningsdag komt er een nieuw schildje op de meiboom. (Foto: Jos Lenssen)

Colofon

Middenstandsbelangen

De Mierlose Krant

Uitgever: DAS Mediacentrum

Bezoekadres:

T 0493-473578 www.middenstandsbelangen.nl

www.demierlosekrant.nl

Correspondentieadres: Laan ten Roode 71e | 5711 GB Someren

Media adviseur:

Martijn van Bree

T 0493-473578 | M 06-29028196

E advertenties@middenstandsbelangen.nl

Advertenties voor plaatsing op de eerstvolgende donderdag aanleveren vóór dinsdag 14.00 uur.

Redactie: Martin de Bruijne

T 0493-352602 | M 06-29536173

E redactie@middenstandsbelangen.nl

redactie@demierlosekrant.nl

Maarten Driessen (Peelbelang)

T 0493-352608 | M 06-13763686

E redactie@peelbelangonline.nl

Bram Vannisselroij (Weekblad voor Deurne)

T 0493-352606 | M 06-46017681

E redactie@weekbladvoordeurne.nl

Jordy van de Brug (‘t Contact)

T 0493-352609 | M 06-13762619

E redactie@hetcontact.nl

Berichten voor plaatsing op de eerstvolgende donderdag aanleveren vóór dinsdag 08.00 uur.

Middenstandsbelangen

Oplage: 25.500

Verschijnt op donderdag in Geldrop, Heeze-Leende, Sterksel en Nuenen.

De Mierlose Krant

Oplage: 5.100

Verschijnt op donderdag in Mierlo.

Bezorgklachten: Via onze website www.demierlosekrant.nl of www.middenstandsbelangen.nl

Wij behouden ons ten aanzien van de inhoud van onze artikelen zowel het auteursrecht voor conform art. 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het

Databankrecht.

Deze krant is aangesloten bij:

Kruis weer op top van de kerk

GELDROP - Het werk is bijna klaar. Nog even en de Brigidakerk in het centrum van Geldrop staat er weer in volle glorie bij. Het vervangen van de leien van de koepel is voltooid en het kruis staat weer in top. Nu moet alleen de ‘oranje muts’ nog weer verdwijnen.

door Martin de Bruijne

Het gerestaureerde kruis is vrijdag weer bovenop de koepel geplaatst. De gouden bol waar het kruis op staat is opnieuw verguld.

Pastoor Sjef van der Maazen ging naar boven om het kruis opnieuw in te zegenen.

Honderddertig jaar

Daarmee is de ingrijpende klus nagenoeg klaar. Zo’n veertigduizend leien van de koepel zijn de afgelopen periode vervangen. De leien van de koepel waren honderddertig jaar oud. Nog een paar timpanen worden voorzien van een nieuw dak en dan is het klaar. Het vervangen van de leien van de koepel was de laatste klus aan het dak van de kerk, eerder zijn de daken van de torens en de zijbeuken al vernieuwd. Er is de komende weken nog wel een flinke klus aan de gang. De steiger, die de Brigidakerk de afgelopen tijd een soort oranje muts gaf, moet weer helemaal afgebroken worden. Naar verwachting is de renovatie medio juni helemaal

Nieuwe locatie Koningsfeesten Mierlo

MIERLO - Vrijmarkt, oudhollandse spelletjes, attractie maar vooral gezelligheid en saamhorigheid zijn de herinneringen van vorig jaar op een zonovergoten Koningsdag.

Zaterdag 27 april om 11.00 uur gaan ze dit wederom vieren. Nu op de nieuwe locatie op het Molenplein gelegen in het centrum van Mierlo. De molen staat centraal op het feestterrein en is tijdens Koningsdag toegankelijk voor publiek.

Zorg dat je op tijd bent voor een goed plekje op de kindervrijmarkt op het feestterrein, gelegen aan de Dorpstraat in Mierlo. De kofferbakmarkt heeft een aparte

plek op het feestterrein en vereist aanmelding vooraf bij het Oranje comité op het email-adres: oranjecomitemierlo@gmail.com.

Vanuit de kofferbak van de auto mogen mensen hun spullen verkopen. Dit is geen commerciële activiteit. De verkoopwaar moet in een kofferbak passen en is het alternatief voor de traditionele vrijmarkt. Ingang voor de kofferbakmarkt op het feestterrein ligt aan de Hertekampstraat.

Sjiep hoopt op meer groen

Iedereen kan meedoen door tegels te wippen, Sjiep kijkt uit naar een groenere gemeente.

afgerond. Voor leerlingen van groep zeven en acht van verschillende basisscholen in de gemeente is er een wedstrijd met als thema ‘Een nieuwe kroon voor Geldrops icoon.’ De kinderen mogen een oude lei versieren.

‘Een nieuwe kroon voor Geldrops icoon’

In juni zijn de creaties te zien in de Brigidakerk. Bezoekers van de Brigidakerk kunnen, samen met de jury, de leien beoordelen. De kinderen die met hun lei de meeste stemmen behalen onvan-

gen een mooie prijs. De prijsuitreiking is op 14 juni om 14.00 uur in de H. Brigidakerk.

Lei kopen

Wie een oude lei als aandenken wil hebben kan er voor twintig euro een kopen. De lei met afbeelding van de kerk is verkrijgbaar bij het st. Antoniushuis Stationsstraat 21 op doordeweekse dagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur of tijdens de openstellingsuren op de woensdag en zaterdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur in de kerk zelf, dit zolang de voorraad strekt. Fotograaf Ger Jansens was bij het terugplaatsen van de bol en het kruis. Een fotoreportage staat op www.middenstandsbelangen.nl.

Gedichtentafels bij opening toeristisch seizoen

de kerk in Leende.

(Foto: Hannie Berkers)

HEEZE-LEENDE – Het toeristisch seizoen in Heeze-Leende wordt zondag geopend. Dat doen ze met de onthulling van nieuwe gedichten op de gedichtentafels bij de kerk in Leende.

Zondag 21 april om 14.00 uur vindt bij Dorpshuis de Schammert in Leende een evenement plaats ter opening van het toeristisch seizoen 2024. Tijdens deze bijeenkomst worden nieuwe gedichten onthuld op de gedichtentafels bij de kerk in Leende.

Nieuwe gedichten

Ook worden de nieuwe gedichten op de tafels bij de kerk in Sterksel en bij Tapperij de Zwaan in Heeze onthuld.

Op twintig locaties in gemeente Heeze-Leende vind je gedichten-

tafels. Op elke tafel staan twee gedichten, passend bij de locatie; één van de hand van een volwassene en één van een kind. Dat geeft een extra dimensie aan de toch al fraaie omgeving. Er zijn meerdere fiets- en wandelroutes die je langs deze gedichtentafels en andere meesterwerken in Heeze-Leende voeren. Bekijk de website van VisitHeezeLeende.nl voor meer informatie over de Gedichtentafels. De opening van het toeristisch seizoen is zondag bij De Schammert in Leende, bij de gedichtentafel voor de kerk

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 18 april 2024 11
GELDROP – Tot 31 oktober vindt het NK Tegelwippen weer plaats. Vorig jaar wipten we 1277 tegels. Dat kan beter.
Een van de gedichtentafels is te vinden bij Pastoor Van der Maazen zegent de gouden bol bovenop de kerk. (Foto: Ger Jansens)
Laan ten Roode 71e | 5711 GB Someren Ma. t/m vr.: 09.00-17.00 uur

Bekendmaking

Meerjarenprogramma geluidsanering Spoorwegen

Ontwerpbesluit vaststelling Saneringsplan F2-18

Cranendonck, Echt-Susteren, Geldrop-Mierlo, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Sittard-Geleen en Weert

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat maakt bekend dat zij met het ontwerpbesluit van 16 april 2024, met kenmerk IenW/BSK-2024/115404, aan ProRail het voornemen bekend heeft gemaakt om met toepassing van artikel 11.60, eerste lid, van de Wet milieubeheer het Saneringsplan F2-18 vast te stellen. Het ontwerpbesluit bevat tevens het voornemen om met toepassing van artikel 11.63, eerste lid, en artikel 11.28, eerste lid, van de Wet milieubeheer, de geluidproductieplafonds te wijzigen op de referentiepunten, met het effect van de in het saneringsplan opgenomen maatregelen.

In het ontwerpbesluit is tevens een ambtshalve wijziging van de geluidproductieplafonds opgenomen. De wijziging betreft de opname van de juiste, hogere brugtoeslag in het geluidregister voor de spoorbrug over de Louis Regoutstraat in Weert. Met deze correctie wordt voorkomen dat woningen ten onrechte niet als saneringsobject zouden zijn aangemerkt.

Aanleiding

Op grond van hoofdstuk 11 van de Wet milieubeheer is ProRail, als beheerder van het spoor, verplicht om de sanering voor hoofdspoorwegen uit te voeren. In het kader van deze wettelijke verplichting heeft ProRail het Saneringsplan F2-18 opgesteld en aan mij voorgelegd. Het saneringsplan heeft betrekking op gedeelten van het spoor in de gemeenten Cranendonck, Echt-Susteren, GeldropMierlo, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Sittard-Geleen en Weert. Het spoorgedeelte in Maasgouw grenst aan de gemeente Roerdalen.

Het saneringsplan bevat maatregelen om de geluidbelasting vanwege de desbetreffende spoorweg bij volledige benutting van de geluidproductieplafonds op de gevel van 202 saneringsobjecten zoveel mogelijk te beperken tot de streefwaarde van 65 dB. Alle saneringsobjecten betreffen woningen. De maatregelen betreffen het toepassen van raildempers en het plaatsen van geluidsschermen. Voor 40 woningen waar de geluidbelasting niet kan worden teruggebracht tot de streefwaarde van 65 dB onderzoekt ProRail de noodzaak tot het treffen van geluidwerende maatregelen aan de woning.

Terinzagelegging

Het ontwerpbesluit met de bijbehorende stukken ligt vanaf de eerste werkdag na bekendmaking in de Staatscourant op woensdag 17 april 2024, zes weken ter inzage bij het Bureau Sanering Verkeerslawaai (Steinhagenseweg 2d te Woerden) gedurende werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur. Mocht u van deze mogelijkheid gebruik willen maken, dan dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met Bureau Sanering Verkeerslawaai (0348 - 487 450).

Tot het ontwerpbesluit behoort een overzicht van de voorgenomen maatregelen, een woninglijst, een lijst van de betrokken referentiepunten en de gewijzigde plafondwaarden. Alle stukken kunnen ook digitaal worden ingezien: www.bureausaneringverkeerslawaai.nl/mjpg-spoorwegen. Hier kunt u ook meer informatie terugvinden met betrekking tot de achtergronden van het ontwerpbesluit.

Zienswijzen

Op grond van artikel 3:15, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11.32 van de Wet milieubeheer kan eenieder, gedurende de periode dat de stukken ter inzage liggen, schriftelijk of mondeling een zienswijze over dit ontwerpbesluit naar voren brengen:

- Een schriftelijke zienswijze moet worden gericht aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, p/a Bureau Sanering Verkeerslawaai, Postbus 97, 3440 AB Woerden.

- Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u ook contact op te nemen met het Bureau Sanering Verkeerslawaai, tel. 0348 - 487 450.

Inlichtingen

Voor het verkrijgen van nadere inlichtingen over de ter inzage gelegde stukken kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot het Bureau Sanering Verkeerslawaai, telefonisch bereikbaar onder het hierboven vermelde nummer.

Meer informatie over (de hoogte van) geluidproductieplafonds is te vinden op: www.geluidregisterspoor.nl.

Geniet van vrijheid deze meivakantie!

Beleef uw vakantie met een camper van CampShare

Een camper huren bij CampShare betekent:

● vrijblijvend onze modellen bekijken voor u huurt (ook ‘s-avonds en in het weekeinde)

● zorgeloos op vakantie met een bijna nieuwe camper (ook automaat)

● comfortabel genieten in de luxe van de uitgebreide inventaris

● vertrekken en terugkomen op elke willekeurige dag van de week

● geen verrassingen: onze scherpe tarieven zijn incl. alle kilometers en eindschoonmaak

● volledig verzekerd met 24/7 assistentie en service

● gratis overdekt stallen van uw eigen auto

Reserveer nu en verzeker uzelf van een zorgeloze reis!

Een graf in de natuur is groen, duurzaam en

voor altijd

De eeuwige grafrust op Hoeve Ruth staat ook garant voor eeuwige natuur. Bovendien vraagt een graf in de natuur geen onderhoud en zijn de kosten eenmalig. Informatiecentrum ‘ t Veldhuys is dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Maak een afspraak voor een rondleiding en een oriënterend gesprek.

TUINMANSTRATENMAKER NODIG? VOOR AL UW

TUINWERKZAAMHEDEN

> Alle soorten bestratingen

> Herstraten & ophogen / schoonmaken

> Schutting bouw

> Tuinhuis / blokhut / overkapping

> Snoeien / onderhoud / afvoeren

> Voor- en najaarsbeurt

> Wij kunnen ook voor alle materialen zorgen

> Een gratis en duidelijke prijsopgave

> Ontwerp aan huis

> Garantie op al onze werkzaamheden KLAVERENTUIN 040

Duizeldonksestraat 2f | 5705 CA Helmond 085 - 500 11 22 | info@campshare.nl www.campshare.nl
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat MARMER ANDRIES TUNRU 25/04 kijk voor het hele programma op theaterspeelhuis.nl IN HET SPEELHUIS! BINNENKORT 21/04 NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE - DUIVELSKUNSTENAAR 23/04 HOLLAND DANCE FESTIVAL - TALENT ON THE MOVE 24/04 SONNY BOY - SOLO STORIES 28/04 OVER EEN KLEINE MOL DIE... (2+) - MENEER MONSTER 02/05 WIE IS ER BANG VOOR VIRGINIA WOOLF? 03/05 EFTELING MUSICAL (4+) Hazeldonkseweg 24 | 5756 PA Vlierden | 0493 745474 | www.hoeveruth.nl | info@hoeveruth.nl facebook.com/natuurbegraafplaatshoeveruth | instagram.com/natuurbegraafplaatshoeveruth.nl f
- 8200372 www.klaverentuin.nl

SMAAKT

Buiten eten als nieuwe trend

Eten is een must als je een langere wandeling maakt of van plan bent een paar dagen aaneengesloten in de buitenlucht te slapen. Door zorgvuldig te plannen wat je meeneemt op je trip kun je genieten van lekker eten, zelfs als je het zwaar maakt. Bovendien smaakt al het eten beter als je het in de natuur eet!

Dagtochtje

Zelfs tijdens een kortere dagtocht van een paar uur is het belangrijk dat je je energie kunt aanvullen met wat snacks of een lichte maaltijd. Vergeet niet dat je je afval terug naar huis moet nemen, dus kies zorgvuldig wat je meeneemt. Belegde broodjes zijn een klassiek voorbeeld van buitenshuis eten dat snel en gemakkelijk te maken is met ingrediënten die je meestal al in de koelkast hebt liggen. Vul bijvoorbeeld wat tortilla's met groenten en beleg het rijkelijk en bewaar ze in folie voor een smakelijke en vullende lunch die gemakkelijk tijdens de dagtocht gegeten kan worden.

Een andere optie is om thuis een maaltijd te koken en die mee te nemen in een geïsoleerde thermoskan die het eten een paar uur koud of warm kan houden. Het voordeel van een thermoskan is dat je buiten kunt genieten van een gekookte maaltijd, zonder dat je hoeft na te denken over het meenemen van een kooktoestel of ingrediënten. Soepen en eenpansgerechten zijn zeer geschikt om mee te nemen in een thermoskan en helpen je warm te blijven tijdens een wandeling. Vul je maaltijd aan met energierijke en handige snacks zoals noten, fruit en chocolade, en een gevulde waterfles en je favoriete warme drank, zoals koffie of warme chocolademelk.

Zelf koken

Een betaalbare manier van buiten eten is je eigen eten koken boven een kooktoestel of open vuur. Kies sauzen en soepen in poedervorm of in doosjes en combineer ze in een ovenschotel met couscous, pasta of noedels. Als je maar een nachtje weg blijft, kan het de moeite waard zijn om wat verse groenten mee te nemen; uien en wortels zijn bijvoorbeeld allebei compact en kunnen wel tegen een stootje. Geraspte parmezaanse kaas blijft een dag buiten de koeling goed en is een smaakvolle toevoeging aan vrijwel elk gerecht.

Het is een goed idee om van tevoren precieze porties van alle ingrediënten af te meten, zodat je geen eten bij je hebt dat je niet zult opeten. Verse groenten zijn het gemakkelijkst thuis te snijden en in een plastic zak mee te nemen om het kookproces wat efficiënter te maken. Afgezien van het voedsel heb je een kampvuur, een messenset, een scherp koksmes, een spons en biologisch afbreekbare afwasmiddel, stormvaste lucifers en/of een vuursteen nodig.

Bron: Fristads

Overakker 7 • 5731 PM Mierlo • Tel.: 06-30721292 • Ook voor bestellingen ZE ZIJN ER WEER! Wij zijn weer geopend!! Voor asperges, aardbeien aardappelen en eieren zijn wij geopend van ma t/m za (di-wo-do van 13.00-17.00) Voor groente, fruit en div. soorten salades zijn wij open op: maandag:..................9.00 - 17.00 uur vrijdag:.....................9.00 - 17.00 uur zaterdag:.................. 9.00 - 16.00 uur

OPEN! Van Oeffelen Asperges Bed and breakfast, Paardenpension Dagelijks vers van het land, alle soorten en maten, geschild of ongeschild. Alles naar wens! De lekkerste asperges! Tevens andere seizoensgroentes. OPENINGSTIJDEN: maandag en donderdag gesloten. woensdag en vrijdag geopend van 13.00 - 18.00 uur zaterdag geopend van 9.00 - 17.00 uur zondag geopend van 12.00 - 14.00 uur Heezerenbosch 24, 5591 TA • tel: 0657002046 Aspergesvanoeffelen www.vanoeffelen.com Eind 2020 sprongen we in het diepe en zeiden we tegen elkaar: “we gaan er voor en starten onze eigen uitzendonderneming, want de passie en goede moed is aanwezig en dan zien we over een tijdje wel verder”. Als fris startende uitzendonderneming zijn wij altijd op zoek naar kandidaten die perfect aansluiten op de wensen en behoeften van onze opdrachtgever(s). Wij hebben hierbij een brede blik op de maatschappij, op vakmanschap en op actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Triangle Flex is voor ons een klinkende naam, omdat wij veel waarde hechten aan een gelijke driehoeksverhouding tussen opdrachtgever, werknemer en ons als verbindende tussenschakel. Inmiddels hebben wij 20 krachten geplaatst en het maakt ons enorm trots om te horen dat ze veel plezier
tot de arbeidsmarkt zijn tot bloei gekomen in een fijne werkomgeving. Uiteraard zit er nog enorm veel rek in onze uitzendonderneming, maar we zijn blij met de goede basis die we hebben kunnen neerzetten in deze toch wel uitdagende en rare coronatijd. Daarnaast geeft de positieve feedback van onze krachten en opdrachtgevers ons een boost om te knallen! Uiteindelijk is de glimlach op het gezicht van een tevreden kandidaat en opdrachtgever hetgeen dat ons doet opbloeien! Vinden, Binden & Verbinden Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging in uw carrière of zoekt u personeel voor uw organisatie? Dan komen wij graag met u in contact! Jan-Jaap Sampon 06 42 64 01 11 Jan-jaap.sampon@triangleflex.nl Ruben van Hoof 06 42 64 01 12 Ruben.van.hoof@triangleflex.nl Iedere dag verse aardbeien, asperges en prei Open maandag t/m vrijdag 10-17 uur Zaterdag 9-17 uur Zondag 10-12 uur Automaat dagelijks van 8 tot 21 uur Van Gennip Groententeelt Collse Hoefdijk 26 | 5674 VK Nuenen Tel. 040-2952734 E-mail: info@vangennipgroententeelt.nl AUTOMAAT 24/7 GEOPEND onze openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 10 tot 17 u. zaterdag van 9 tot 17 u. zondag van 10 tot 12 u. Van Gennip Groententeelt Collse Hoefdijk 26 | 5674 VK Nuenen Tel. 040-2952734 E-mail: info@vangennipgroententeelt.nl zie ook onze website www.bijdeaardbei.nl
Boerderijwinkel Smeets Van oudsher hét adres voor uw dagverse (geschilde) asperges.
hebben in hun werk. Iedere kracht is uniek en heeft een eigen verhaal. Hierdoor kijken we met name naar de persoon achter het cv, iets waarin Triangle Flex uitblinkt. We zijn met ze in gesprek gegaan om te kijken wat hun wensen en behoeften zijn en dat heeft geresulteerd in een aantal mooie carrière switches. Ook mensen met een afstand
Hof van Huijbers Bekelaar 20 Hof van Huijbers Bekelaar 20 5731 PG Mierlo Hof van Huijbers Bekelaar 20 5731 PG Mierlo 0492 - 66 13 91 •  www.hofvanhuijbers.nl
aspergeseizoen is in VOLLE gang!
kunt weer
verse
en
in onze
er
welkom en tot gauw!
Lidy en het dreamteam
in
en omstreken Dorpsstraat 170 - Mierlo
Het
U
dagelijks bij ons terecht voor kraakverse asperges, onze beroemde
hollandaisesaus van Tijn
nog veel meer! Ook
lunchroom staan
weer diverse heerlijke aspergegerechten op het menu! Van harte
Jos
Al 10 jaar een begrip
Mierlo

Woensdag 13.30-17.00 uur

Donderdag 13.30-17.00 uur

Vrijdag 13.30-19.00 uur

Zaterdag 09.00-14.00 uur

www.boerarie.nl

Kreijl 19 - Heeze

GROOT

ASSORTIMENT

GERANIUMS, PERKPLANTEN, VASTE PLANTEN EN HEESTERS

OOK GROENTE PLANTEN

Het aspergeseizoen is weer begonnen

Dagelijks vers (geschilde) ASPERGES en AARDBEIEN

Mia Cosa het adres voor de lekkerste kaas en delicatessen

Wendy en Wilko helpen u graag!

Het aspergeseizoen begint in maart met asperges uit serreteelt en uit teelt onder plastic kappen. Vollegrondasperges komen pas in de tweede helft van april op de markt. De topmaanden voor de asperge zijn mei en juni. Eind juni is het seizoen afgelopen. Asperges worden in bundels (bussels) en nu meer en meer op schaaltjes onder folie verkocht. Witte asperges mogen geen roze of blauwe tint hebben en de kop moet vast en onbeschadigd zijn. Het onderste deel van de stengel mag niet houterig, hol of droog zijn. Groene asperges zijn groen tot lichtgroen en mogen niet vlezig zijn.

Boerderijwinkels zijn er in allerlei soorten en maten en je kunt er terecht voor allerlei verse producten: kaas, ijs, aardbeien en asperges. Bovendien zijn er ook boerderijwinkels waar je uien, aardappelen, biologisch vlees, allerlei groenten en zelfs wijn koopt.

Een boerderijwinkel kan het nettoresultaat van een agrarisch bedrijf behoorlijk verhogen, doordat een deel van de eigen productie rechtstreeks aan de consument kan worden afgezet. Het succes van zo’n winkel hangt deels af van klanttype, assortiment en inrichting.

De aantrekkingskracht van de boerderijwinkel ligt voor de meeste consumenten in de versheid, betaalbaarheid en gezondheid van de producten. Vaste klanten van boerderijwinkels vinden daarnaast ook diervriendelijkheid belangrijk.

De boerderijwinkel is niet de plek waar men heen gaat voor alle dagelijkse boodschappen. Klanten vinden het belangrijk dat de boer een eerlijke prijs krijgt, dat het voedsel duurzaam geproduceerd wordt en dat er een goede service wordt geleverd.

Welke klanten bezoeken een boerderijwinkel

• Haastige consumenten, doelbewust,

Coevering 24 - Geldrop

De boerderijwinkel

snelle beslissers, combineren inkopen graag met andere winkels, zijn niet bereid ver te reizen voor hun boodschappen.

• Recreatieve consumenten: dit zijn vaak nieuwe klanten, dagjesmensen. Winkelen is een uitje dat ze graag combineren met andere activiteiten.

• Liefhebbers: zijn op zoek naar bijzondere, unieke (vaak biologische) producten en bereid om daarvoor een eind te rijden en een goede prijs te betalen.

Producten die van de boerderij zelf komen, daarvoor komen consumenten naar de boerderijwinkel, eventueel aangevuld met producten van andere boeren uit de regio. Klanten verwachten ook dat de boer/boerin/verkoper deskundig is en kennis van zaken van deze producten hebt en alle vragen daarover kan beantwoorden. Klanten vinden het belangrijk dat er duidelijke prijskaartjes zijn, dat de winkel schoon is en dat er met de pin betaald kan worden. Als men in de winkel informatie wil ontvangen dan gaat dat in de eerste plaats over de herkomst van het product, gevolgd door aanbiedingen.

Bron: Ekoland

Bewaren

Als je asperges gekocht hebt, is het het best om ze zo snel mogelijk na aankoop te bereiden. In een vochtige doek gewikkeld blijven ze in de koelkast nog tot 2 dagen goed. Ingevroren kun je ze 9 maanden bewaren: blancheer ze eerst en vries ze, nadat ze zijn afgekoeld, in met wat kookvocht.

Bereiden

Neem een asperge vast met beide handen en buig ze. Zo breekt het houtachtige uiteinde vanzelf af. Schil de aspergestelen hierna van boven naar beneden met een dunschiller. De groene asperge heeft een dunnere schil en hoef je niet noodzakelijk te schillen. Je kookt de asperges het best in een speciale aspergepan: een hoge smalle pan waarin ze rechtop staan. als je dit niet in huis hebt, kan je de asperges best samenbinden in busseltjes. Bind het keukentouw vast aan het oor van de kookpan met een klein grondoppervlak en zorg dat de aspergetoppen boven het kookwater uitsteken. Kook de asperges 8 tot 10 minuten in licht gezouten water en laat de gare asperges uitlekken in een keukendoek. Je kunt asperges ook in de microgolfoven bereiden. Leg ze dan met de punten in dezelfde richting naast elkaar. Leg ze nooit op elkaar. Overgiet ze zuinig met water en laat ze 8 à 10 minuten afgedekt garen. Laat ze hierna enkele minuten rusten. Je rekent best op 300 à 350 gram asperge per persoon.

Gezond

Asperges bevatten bijzonder weinig calorieën, maar zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Bovendien bevatten ze vitaminen B en C.

Welkom bij Koffiezone.nl, gevestigd in Someren, dé online koffiewinkel van Nederland.

Met meer dan 700 verschillende soorten koffie & koffie gerelateerde producten van 77 merken zijn we de snelst groeiende koffiewebshop in Nederland. Of je nu particulier bent of een bedrijf hebt, bij ons vind je alles voor een heerlijk kopje koffie of thee tegen lage prijzen & korting op veel producten. Van koffiebonen tot pads, capsules, gemalen, instant poeders, toebehoren en zelfs vriesdroog koffie en thee, wij hebben het allemaal.

Ontdek het uitgebreide assortiment en geniet van jouw perfecte kopje koffie!

Boord 14 Nuenen | 040 2837418 | www.kwekerij-jansen.nl

Over het bezorgen van de krant

Regelmatig spreken mensen me aan om te zeggen dat ze geen krant hebben ontvangen. Heel vervelend natuurlijk, maar ik kan er weinig aan doen.

Gelukkig is onze krant ook online te lezen, maar ik snap mensen die zeggen dat ze liever de papieren versie zien. Hoe mooi de digitale wereld ook kan zijn, zelf ben ik als vijftiger ook nog echt een man van het papier.

Een half leven geleden was ik als ‘hoofd bezorgdienst’

verantwoordelijk voor de verspreiding van Middenstandsbelangen. Toen overigens een hele andere krant, gemaakt door andere mensen, op een andere plek en van een andere uitgever. In ieder geval moest ik zorgdragen dat iedere week een kleine honderd bezorgers en bezorgsters vele duizenden exemplaren van deze krant

Landschapswandeling Meelakkers met IVN Geldrop

in de brievenbus stopten. Dat was nog op de woensdag. Donderdagmorgen voor negen uur wisten we als er een wijk niet gelopen was. De telefoon, de digitale snelweg was nog potdicht, stond dan namelijk roodgloeiend. Het gros van de kranten werd wekelijks keurig netjes op tijd bezorgd, maar het ging ook bijna elke week wel ergens mis. Een bezorger was ziek en was niet op het idee gekomen dat even door te geven. Een lekke band halverwege de wijk, dus morgen verder. Natuurlijk waren er ook bezorgers die dachten dat ze wel een keer een paar straten over konden slaan.

En ook toen ik nog twintiger was waren er dagen met heel slecht weer.

‘Moeder hielp met invouwen en ik frotte net zo lang tot alles in de tassen zat’

GELDROP - Natuurwandelaars kunnen met IVN-gidsen meelopen over de Meelakkers. De landschapswandeling start op 30 april om 13.30 uur vanaf Café van Meijl, Kreijl 40 in Heeze.

Terugkeer om 16.30 uur. Deelname is gratis, geen honden. Waterdicht schoeisel is wenselijk. Evenals in januari gaat de landschapswandeling van zo’n acht kilometer door de Meelakkers, die deel uitmaken van de Groote Heide. Het gebied kent een afwisseling van dennenen loofbos, lanen en open stukken. Tot de fauna behoren wilde zwijnen. Onderweg vertellen de gidsen wat interessante wetens-

waardigheden. Halverwege is er een pauze in de natuur. Het vertrekpunt, bij Café van Meijl, ligt net buiten Geldrop langs het spoor richting Heeze en is vanuit het centrum bereikbaar via Emopad en dan Jan Raassensweg. In verband met parkeren en duurzaamheid beveelt IVN aan per fiets te komen. Advies is tevoren op www.ivn.nl/geldrop te kijken of de wandeling doorgaat.

Heemkundekring houdt open dag in Heeze

HEEZE - Heemkundekring Heeze-Leende-Zesgehuchten houdt zaterdag 20 april een open dag met als thema stamboomonderzoek.

Kom naar de open dag als je blanco, beginner of vastloper bent in het uitzoeken van je stamboom. Laat je wegwijs maken door de deskundigen van de heemkundekring. In een korte presentatie hoor je welke bronnen en websites je kunt raadplegen. Bekijk wat de heemkundekring heeft aan gedachtenisprentjes, regionale kadasterregisters en foto’s. Snuf-

fel langs de vele streekgeschiedenis- en stamboomboeken, te leen als je lid wordt. Bezoekers krijgen een handige lijst met web-links. Allemaal interessant voor de zoektocht naar jouw verborgen verleden.

Zaterdag 20 april van 10.00 tot 17.00 uur in De Heemkamer, Pompenmaker 6 Heeze. Presentaties om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Gratis toegang.

Heel veel druppels

GELDROP - Deze foto is al een tijdje geleden gemaakt, maar het had ook zomaar eerder deze week kunnen zijn. Veel druppels in ieder geval, een beetje te veel. (Foto: Marianne van den Oord)

Als het ergens mis was gegaan kwamen we snel in actie. Proberen de bezorger te bellen, maar de meesten zaten natuurlijk op school. Kijken of een reservebezorger beschikbaar was en in sommige gevallen gingen we zelf de wijk in. In die tijd hadden we bijna wekelijks een of

meerdere folders bij de krant. De meeste bezorgers waren daar blij mee, want extra centjes. Sommigen baalden. Dat vond ik wel vreemd. In de tijd, nog langer geleden, dat ik zelf folders en krantjes bezorgde hoopte ik op zoveel mogelijk folders. Moeder hielp met invouwen en ik frotte net zo lang tot alles in de fietstassen zat. Soms nog een schoudertas op het stuur, maar het moest altijd in een keer mee. Hoe meer folders, hoe meer centjes. Des te sneller had ik genoeg geld gespaard voor de stereotoren, ook al zo’n relikwie uit het verleden, die ik dolgraag wilde hebben. martin de bruijne

Buurtbemiddeling kan helpen

HEEZE-LEENDE - Het voorjaar breekt weer aan en we gaan met z’n allen meer naar buiten. Er wordt weer in de tuinen gewerkt, de barbecue en/of buitenkachel gaat aan evenals de muziek in de tuin. Dat klinkt allemaal leuk maar dit alles kan in sommige gevallen ook zorgen voor irritatie. En wat begint als kleine irritatie kan uitgroeien tot overlast. Je wordt boos, probeert je buren te ontlopen en eigenlijk woon je niet meer zo fijn.

Samen er over praten helpt. Het is belangrijk dat je eerst probeert zelf je buren te benaderen. Kijk of je er samen uit kunt komen. Lukt dit niet en wil je toch graag tot een oplossing komen met je buren, dan kan buurtbemiddeling daarbij helpen.

Positieve wending Soms is een gesprek met de coordinator van buurtbemiddeling van Cordaad Welzijn en Lumens al voldoende om het conflict een positieve wending te geven. Lukt dat niet, dan kunnen vrijwillige buurtbemiddelaars contact opnemen met jou en/of je buren. De vrijwillig bemiddelaars zijn onpartijdig en respecteren uiteenlopende meningen en leefwijzen. Zij zijn getraind in het bemiddelen bij ruzies of lastige situaties. De buurtbemiddelaars van Cordaad Welzijn en Lumens helpen de buren om met elkaar in gesprek te komen. Eerst spreken

Buurtbemiddeling kan helpen irritaties te verhelpen en de woonsituatie prettig te houden.

de bemiddelaars jou en je buren afzonderlijk. Je krijgt ruimschoots de gelegenheid om te vertellen wat er precies aan de hand is. Als het mogelijk is vindt er een gezamenlijk bemiddelingsgesprek plaats. De bemiddelaars begeleiden dit gesprek en helpen bij het vinden van een oplossing tussen de buren.

Neutraal terrein

Er wordt dus niets door ‘een derde partij’ opgelegd; de oplossing wordt gedeeld door beide buren zodat iedereen zich er in kan vinden. De bemiddelingsgesprekken vinden plaats op neutraal terrein. Ongeveer twee derde van de meldingen wordt positief afgerond. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Je kunt zélf contact opnemen met buurtbemiddeling de Kempen. Daarnaast kunnen buurtproblemen worden aangemeld via bijvoorbeeld de woningbouwvereniging, politie en gemeente.

Buurtbemiddeling inzetten

Als je denkt dat buurtbemiddeling jou kan helpen, of als je vragen hebt na het lezen van dit artikel, neem dan contact op met één van de coördinatoren in HeezeLeende: Ilse Bax via 06-33039783 of stuur een e-mail i.bax@lumenswerkt.nl.

Lijkt het je iets om zelf bemiddelaar te worden. Neem dan contact op met Björn Roos via 06-51861354 of via bjornroos@ cordaadwelzijn.nl.

Op zoek naar de roofridder van Kapellerput tijdens wandeling IVN

HEEZE - Wie kent nog de spannende geschiedenis van de roofridder die ervoor gezorgd heeft dat bij Kapellerput een kapel zomaar in de diepte verdween? Op die plaats is nu nog steeds een gat gevuld met water.

Een mooi verhaal, maar een IVNwandeling bij Kapellerput is toch vooral een wandeling door het beekdal van de Sterkselse Aa. Natuurliefhebbers komen volledig aan hun trekken bij deze publiekswandeling op zondag 21 april. Het vertrek is om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats van het conferentiecentrum. Deelname is gratis. Het gebied van Kapellerput is  Brabants landschap van

zo’n 25 hectare met naaldbos van de arme zandgrond, dat langzaam omgevormd wordt tot een meer natuurlijk gemengd bos van naald- en loofhout met een heideveld, een beekdal, stuifduinen en een aantal vennen.

Meanderend beekje

Wat dit gebied bijzonder maakt is de Sterkselse Aa, een sterk meanderend beekje dat richting

het kasteel loopt. In het voorjaar kunnen verschillende koppeltjes ijsvogels worden gespot. Boven het water van de beek vliegt de bosbeekjuffer en de weidebeekjuffer. De vegetatie is hier zeer interessant. De aanwezigheid van deze laaglandbeek zorgt regelmatig voor verrassingen. Het kan zo maar zijn dat je plotseling oog in oog staat met de roze winterpostelein. De dynamiek van een laaglandbeek zorgt ervoor dat er altijd wel ergens iets onverwachts kan gebeuren. Ook de vele kronkels zorgen dat we steeds andere leefomstandigheden tegenkomen.

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 18 april 2024 17
Column Martin’s Moment

ANWB: onveilige veiligheidshesjes op de markt

REGIO - In Nederland is het niet verplicht maar in veel landen om ons heen wel, een veiligheidshesje in de auto. Uit onderzoek van de ANWB en ADAC, de Duitse zusterclub, blijkt dat er verschillende onveilige veiligheidshesjes op de markt zijn die niet of nauwelijks reflecteren. De ANWB adviseert weggebruikers om hun veiligheidshesje te controleren of deze voldoende reflecteert.

Veiligheidshesjes worden gebruikt om goed zichtbaar te zijn voor het overige verkeer in geval van pech of aanrijding. Daarnaast worden ze gebruikt door fietsers, motorrijders of hardlopers om op te val-

len. De hesjes zijn verplicht in o.a. België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje en Kroatië. Experts van de ADAC hebben online 14 verschillende veiligheidshesjes gekocht en getest op reflectie, dus zichtbaarheid in het donker. Het resultaat: 35 procent van de hesjes is onveilig en reflecteert vrijwel niet.

Met een laboratoriumtest is beoordeeld of de veiligheidshesjes voldoen aan de verplichte Europese normering (EN ISO 20471). In deze normering is vastgelegd aan welke eisen dit soort veiligheidskleding moet voldoen. Uiteindelijk blijken maar liefst 5 van de 14 veiligheidshesjes niet aan de norm te voldoen.

- NIEUWE EN GEBRUIKTE BANDEN- VELGENBanden vanaf €25 gemonteerd Afspraak maken? 06-11859717 Brouwer 6 - 5711 LD Someren info@bandenhandelberkvens.nl www.bandenhandelberkvens.nl Autoschade: wij werken voor ALLE verzekeringsmaatschappijen www.opelnijs.nl Dorpstraat 136 • 5595 CK Leende • Tel.: 040 - 206 12 46 www.roothansleende.nl OCCASION VAN DE WEEK: Nissan Qashqai 158 PK, A/T Tekna Plus BJ 2023 - 25.260 KM€ 38.900,• TOYOTA GESPECIALISEERD • VERKOOP NIEUW • VERKOOP GEBRUIKT • ONDERHOUD • APK • REPARATIES • SCHADE HERSTEL • AIRCO SERVICE GREIJMANS AUTO’S Toyota Aygo X 1.0 VVT-i S-CVT automaat Carplay Stoelverw 17”lmv 2022 groen met. € 21.620.- vanaf € 418.040 - 22 646 33 Nieuwendijk 58, 5591 JK Heeze www.greijmansautos.nl Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid automaat style stuurverw. 2023 wit met. € 38.790.- per maand € 784.Toyota Yaris 1.5 Hybrid Automaat Dynamic Carplay Keyless Stoelverw 2023 groenmet. € 25.890.- vanaf € 505.Lexus CT 200H business Line Hybrid automaat camera navi 2018 z wart met € 22.290.- per maand € 442.Kia sportage 1.6 GDI vibe cruise bluetooth afn.trekhaak 2014 wit € 13.540.- per maand € 266.Mini Cooper S Cabrio 1.6 automaat leder Park assist 174 pk wit 2009 € 9.180.- vanaf 178.70 occasions op voorraad TELEFOON: 040 - 22 400 80 MOBIEL: 06 - 533 00 883 INTERNET: WWW.AUTOBEDRIJFPAULJANSSEN.NL E-MAIL: INFO@AUTOBEDRIJFPAULJANSSEN.NL ADRES: INDUSTRIEWEG 78, 5591 JL HEEZE 130.937 KM VOOR € 7500,FIAT 500 ABARTH 1.4 T-JET vol leder climate control 2011 60.017 KM VOOR € 13900,OPEL CORSA1.2I 16V EcoFlex Edition 3 drs 2011 51.324 KM VOOR € 6900,83.678 KM VOOR € 6900,BMW 1 SERIE 116i Business Line 5 drs 2009 82.549 KM VOOR € 10900,PEUGEOT 207SW OUTDOOR 1.6 VTi 2008 82.163 KM VOOR € 7500,99.890 KM VOOR € 9300,FORD B-MAX 1.0 EcoBoost Panoramadak 2013 46.233 KM VOOR € 14400,SEAT ALTEA 1.2 TSI ecomotive style 2010 99.130 KM VOOR € 8500,A.S. ZONDAG 11 JUNI OPEN VAN 11.00-16.00 UU TELEFOON: 040 - 22 400 80 MOBIEL: 06 - 533 00 883 INTERNET: WWW.AUTOBEDRIJFPAULJANSSEN.NL E-MAIL: INFO@AUTOBEDRIJFPAULJANSSEN.NL ADRES: INDUSTRIEWEG 78, 5591 JL HEEZE ALFA ROMEO 1.3 JTD Grijs metallic 2011 130.937 KM VOOR € 7500,FIAT 500 ABARTH 1.4 T-JET vol leder climate control 2011 60.017 KM VOOR € 13900,EcoFlex Edition 3 drs 2011 VOOR € 6900,BMW 3 SERIE touring 316i executive 2005 83.678 KM VOOR € 6900,BMW 1 SERIE 116i Business Line 5 drs 2009 82.549 KM VOOR € 10900,VOOR € 7500,CITROËN C4 1.6 VTi Tendance 5 drs 2011 99.890 KM VOOR € 9300,FORD B-MAX 1.0 EcoBoost Panoramadak 2013 46.233 KM VOOR € 14400,ecomotive style 2010 VOOR € 8500,A.S. ZONDAG 11 JUNI OPEN VAN 11.00-16.00 UU TELEFOON: 040 - 22 400 80 MOBIEL: 06 - 533 00 883 INTERNET: WWW.AUTOBEDRIJFPAULJANSSEN.NL E-MAIL: INFO@AUTOBEDRIJFPAULJANSSEN.NL ADRES: INDUSTRIEWEG 78, 5591 JL HEEZE FIAT 500 ABARTH 1.4 T-JET vol leder climate control 2011 60.017 KM VOOR € 13900,OPEL CORSA1.2I 16V EcoFlex Edition 3 drs 2011 51.324 KM VOOR € 6900,BMW 1 SERIE 116i Business Line 5 drs 2009 82.549 KM VOOR € 10900,PEUGEOT 207SW OUTDOOR 1.6 VTi 2008 82.163 KM VOOR € 7500,FORD B-MAX 1.0 EcoBoost Panoramadak 2013 46.233 KM VOOR € 14400,SEAT ALTEA 1.2 TSI ecomotive style 2010 99.130 KM VOOR € 8500,A.S. ZONDAG 11 JUNI OPEN VAN 11.00-16.00 UU Hyundai Tucson 16 T GDI Comfort 91298 KM BJ 2017 € 17900,Kia Picanto 12 CVVT GT Line Automaat 52442 KMBJ 2019 € 14900,Mini Cabrio 16i Cooper 134963 KM BJ 2005 € 5900,-

stress hooggevoeligheid burn -out depressie angsten relatieproblemen rouwverwerking autisme pesten verslavingsgedrag eetproblemen ADHD trauma hoogbegaafdheid levensvragen

vergoed door aanvullende zorgverzekering

Voor een helder perspectief Christine Beenhakker Prelaat Brantenstraat 3 Mierlo Tel.0646 216 903 www.reflectacoaching.nl

GEEF OUDE

ASIELDIEREN

ZOALS PUNKY

EXTRA WARMTE

‘Doorgeven verrijkt’

Ontdek hoe jouw idealen kunnen voortleven op toegi .nl

Uitvaartzorg van de Kerkhof

“Waar moet ik allemaal aan denken?”

“Wat kost een uitvaart?”

Dat ligt aan jouw wensen, situatie, verzekering, enz.

Want, wat zou je willen?

BEZORG(ST)ER GEVRAAGD

Websites

www.dierenbescherming.nl/ geef-warmte Hulp bij social media? www.dasmediacentrum.nl www.dasmediacentrum.nl

Vanaf 13 jaar dus ook 55-plussers meld je aan als bezorger!

MIERLO :

Wijk: omgeving Ambachtweg, Broekstraat, Heiderschoor

Wijk: omgeving Geldropseweg, Rederijklaan, Spechtlaan, Patrijslaan

Wijk: omgeving: Elderse Molen, Tramweg, Industrieweg

praten over afscheid geeft

Zullen we het er eens over hebben? Bij jou of bij ons. Vrijblijvend.

Juliette Poelmann-Magis

0492 - 780 660 (24u) | www.uvdk.nl

U bent altijd welkom voor een open gesprek.

Bel 0492 - 66 60 00 of ga naar monutamagis.nl Magis

rust
Voor info of aanmelden: tel. 0493-352600 of 06-12576817 | bezorger@dasmediacentrum.nl (
Praktijk voor psychosociale therapie
mindfulness
&

HEEZE: omgeving Dirk Heziuslaan, Strabrecht, Europaplein, Buitenhof

HEEZE: omgeving Paulus Potterlaan, Jan Tooroplaan, Deken Kempslaan, Pastoor Gastlaan

HEEZE: omgeving ter Borchwardlaan, Atlas, Apollo, Gemini

HEEZE: omgeving Hagedoorn, Kruiseik, Dingbank, Warande

LEENDE: omgeving Voordenweg, Eikenlaan, Broekerstraat, Swanegat

STERKSEL: omgeving Pandijk, Turfven, Ten Brakeweg, Vonderweg, Beukenlaan

MIFANO bedankt haar trouwe Co-sponsoren JVDI - OUTLET - OUTLET - OUTLET - OUTLET - OUTLET - OUTLET - OUTLETOUTLET - OUTLET - OUTLET - OUTLET - OUTLET - OUTLET - OUTLETLangstraat 47, Geldrop 10.00 - 17.00 uur HEEL VEEL KLEDING | LAGE PRIJZEN ALLES MOET WEG!! LAATSTE DAG 20 APRIL OPEN VAN WOENSDAG T/M ZATERDAG BEZORG(ST)ER GEVRAAGD VOOR HEEZE, LEENDE EN STERKSEL Vanaf 13 jaar, dus óók 55-plussers. Een lekker gezonde bijverdienste! Voor info of aanmelden tel. 0493-352600 of 06-12576817of bezorger@dasmediacentrum.nl
onderstaande wijken zoeken we
Voor
nog bezorgers:

Tafeltennissers Mierlo kampioen

MIERLO - Het vijfde team van Tafeltennisvereniging MTTV ‘72 is kampioen. De Mierlose tafeltennissers wonnen met 4-6 bij Unicum in Geldrop en zijn niet meer in te halen door de concurrentie.

Radu Meulendijks en Kaj in ’t Ven sleepten de punten binnen, nestor Henry Essing won samen met Kaj het dubbel. Henry verloor verrassend van jeugdtalent Niels Antonissen, maar dat maakte gelukkig niet meer uit. Het kampioenschap is binnen.

Degradatie

Het vaandelteam kan zich opmaken voor degradatie naar de tweede klasse, er is geen ontkomen meer aan. Tegen directe concurrent Valkenswaard moest ruim gewonnen worden en ook dit keer wilde het niet lukken. Erik Pieter Spiering heeft zeven jaar geen competitie gespeeld en moet duidelijk wennen. Na een 2-0 achterstand op verdediger Marc van de Boom kwam zijn niveau wat terug en won hij alsnog met 3-2. Stijn Smits was niet in topvorm en won er eentje. Pascal-André Wolters won knap van de sterke Erwin Duivis. MTTV 1 ging met 6-4 onderuit.

Team 2 stevent af op een promotiedegradatie wedstrijd om in de derde klasse te blijven. Tegen Veldhoven werd weliswaar gewonnen (6-4) maar het had eigenlijk ruimer moeten zijn. René-Philippe Wolters (2) en Jan Lauret (2) wisten met pijn en moeite de punten binnen te harken. Zhengqing Liu won in de

Boekenmarkt Bibliotheek Dommeldal

REGIO - Tot en met vrijdag 26 april kan iedereen zijn slag slaan op de boekenmarkt in de vestigingen van Bibliotheek Dommeldal.

Je kan hier romans, jeugdboeken of informatieve boeken heel voordelig aanschaffen. Gelieve contant en gepast te betalen. De Boekenmarkt is geopend tijdens de (full service) openingstijden van de desbetreffende vestiging.

Kluun op schrijversbezoek in Leende

LEENDE - Op woensdagavond 15 mei, 20.00 uur, komt Kluun naar Dorpshuis de Schammert in Leende.

Kluun, wiens echte naam Raymond van de Klundert (1964) is, is een Nederlandse schrijver. Zijn debuutroman ‘Komt een vrouw bij de dokter’ uit 2003 was een enorm succes.

‘Help, ik heb een puber!’, gepubliceerd in 2022, richt zich op de uitdagingen van het ouderschap van tieners. Het boek biedt niet alleen vermakelijke verhalen, maar ook praktische adviezen en tips voor ouders die zich in dezelfde situatie bevinden. Kaartjes kosten 12,50 euro, reserveren via: www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten.

vijfde game met 11-8 van Paul de Mul. Ze won ook samen met RenéPhilippe in vijf games het dubbel. Een prima gelijkspel voor het derde team tegen de sterke titelkandidaat uit Bergeijk. En hard nodig om uit de degradatiezone te blijven. Het was te zien dat Joost Poppelaars vorig jaar clubkampioen was. Hij wint knap tegen Robert Winters. Ook Ahmad Sayyed is weer in vorm na wat blessureleed.

Het vierde team won met 6-4 van Beek en Donk. Rob Toll was weer goed op dreef en bleef ongeslagen.

Anouk Timmers won knap van de

normaal veel sterkere Tim van Dalen. Robin de Jong won ook van Tim. Volgende week hebben ze vijf punten nodig voor handhaving in de vierde klasse.

Winst voor jeugd

Het jeugdteam wist deze ronde te winnen. Het werd 6-4 tegen Unicum uit Geldrop. De overwinning op Unicum is een flinke opsteker voor de jeugdleden van MTTV’72. Levi Granpré Moliere en Sem Stevens winnen twee van de drie individuele partijen. Tim Cool wint er eentje en samen met Levi pakt hij in een spannend duel het dubbel. Het was hun laatste wedstrijd van deze competitie. Ze zijn vijfde geworden.

Het waren spannende wedstrijden voor MTTV’72, met de titel voor het vijfde team.

Maximale winst zonder set verlies voor Badminton Heeze

HEEZE - De badmintonners van Heeze1 wonnen zonder maar een set te verliezen van Bakel5, de onderste van de ranglijst.

Maar wel met 8-0 en 16 gewonnen sets. Heeze startte toch moeizaam in de mix van Dirk en Sabine. Ralph en Diana scoorden makkelijk en wonnen met 21-12 / 21-10. De heren dubbel van Dirk en Jacco ging ook zonder moeite met twee keer 21-9 naar Heeze.

Bij de dames dubbel van Sabine en Diana ging het punt makkelijk de kant van Heeze op met 21-10 / 21-7. Ralph had in zijn singel ook weinig weerstand. Jacco zijn singel was net iets moeilijker maar

werd toch gewonnen met 21-17 / 21-15. Ook Diana had weinig moeite met haar tegenstander en won met; 21-7 /21-4. En Sabine boekte haar overwinning ook in twee sets De eindstand werd daardoor 8-0. Heeze staat nu in het klassement van 13 teams op de 6e plaats.

Kom op dinsdag badmintonnen in sporthal De Pompenmaker in Heeze van 19.30-21.30 uur. Neem wel Zaalschoenen mee. Rackets kun je lenen. www.bvheeze.nl.

‘Bever-beef-moment...’

paar jaar geleden ondenkbaar... maar nu zwemmen er gewoon bevers in de Aa en maken er (aan de waterkant) hun burchten.”

TROUWT JOUW PARTNER STRAKS OOK MET JOUW BEDRIJF?

Heb je een eigen zaak en ga je binnenkort trouwen?

Dan is het goed om tevoren na te denken over hoe je het gaat regelen voor jezelf, je aanstaande én je bedrijf. Voor iedereen die gaat trouwen is het slim om na te denken over de vraag of je wel of geen huwelijkse voorwaarden wilt. Maar als je een eigen bedrijf hebt is het noodzakelijk! Waarom? Dat kun je hieronder lezen.

Als je trouwt zonder bij je notaris huwelijkse voorwaarden te maken, trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. De wet bepaalt dan wat er wel en niet in de gemeenschap valt. Bij een scheiding moet alles wat er binnen die gemeenschap valt, fifty-fifty worden gedeeld. Dat is dus alles wat jullie tijdens jullie huwelijk aan bezittingen en schulden hebben opgebouwd. Maar ook bezittingen en schulden die jullie voorafgaand aan je huwelijk samen hebben opgebouwd, vallen in jullie gemeenschap. Erfenissen en schenkingen, ongeacht wanneer je die hebt gekregen, vallen niet in deze gemeenschap en hoeven dus niet gedeeld te worden.

Een bedrijf dat je al had voordat je gaat trouwen, valt niet in de gemeenschap van goederen. Dit betekent dat je je bedrijf niet hoeft te delen als je zou gaan scheiden. Je moet wel een vergoeding ‘aan de gemeenschap’ betalen voor de inspanningen die jij in je bedrijf steekt. Als je tijdens je huwelijk een nieuw bedrijf start, bestaat sowieso de kans dat je deze moet delen bij een scheiding. Als je dit anders wilt regelen kan je notaris je hier bij helpen. Ook als het gaat om het beschermen van je partner.

Je partner is immers niet zomaar tegen de risico’s van je bedrijf beschermd. In de wet is namelijk geregeld dat een schuldeiser bezittingen die in de gemeenschap vallen (voor de helft van de waarde) kan opeisen als jijzelf de schulden van het bedrijf niet kunt betalen. Daarbij is het natuurlijk ook van belang of je voor je bedrijf een BV hebt opgericht. Een BV biedt namelijk in veel gevallen wel bescherming.

Wij adviseren ondernemers altijd te trouwen op huwelijkse voorwaarden. Alleen zo is je partner optimaal beschermd tegen jouw ondernemersrisico’s . Verder bieden huwelijkse voorwaarden jullie de mogelijkheid om samen te bepalen wat je wel en niet met elkaar aan vermogen deelt bij een scheiding. Je beschermt hiermee niet alleen je echtgenoot tegen ondernemersrisico’s, maar ook je bedrijf voor gevolgen van een eventuele (v)echtscheiding. Wil je meer weten? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Titia Feijen

Koudijs & Galama

Netwerk Notarissen

Dommeldalseweg 2 Geldrop 040-2862310 notarissen@ kgnotarissen.nl www.notarisgeldrop.nl

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 18 april 2024 21
LEENDE - Erik van Asten maakte deze foto van een bever. “Een
- AdvertorialKoudijs & Galama Netwerk Notarissen Dommeldalseweg 2 5664 RP
T. 040 - 286 23 10 notarissen@kgnotarissen.nl www.koudijsgalamanotarissen.nl
& Galama Netwerk Notarissen Dommeldalseweg 2 5664
T. 040 - 286 notarissen@kgnotarissen.nl
Geldrop
Koudijs
RP Geldrop
www.koudijsgalamanotarissen.nl

medewerker bedrijf; klantvriendelijke afhandeling klanten over o.a. voertuigen, en de leads) welke en volgt deze vragen en wensen klantvriendelijke afhandeling correspondentie, en zorgt er klanten; een mooie auto

Wil jij werken voor een snelgroeiend bedrijf?

Dealerleasing is Nederlands grootste shortleasemaatschappij voor zowel personen- als bedrijfswagens.

Eurocars is Nederlands grootste universele Bovag bedrijf.

Wil jij onderdeel worden van ons gezellige en actieve bedrijf?

Voor onze vestigingen in Geldrop, Asten en Helmond zijn wij op zoek naar :

Administratief medewerker contractbeheer

VERKOOP ADVISEURS • MONTEURS

Verkoopadviseur

- Je handelt de leasecontracten af voor ons bedrijf;

- Je zorgt voor een leuke en klantvriendelijke afhandeling van telefoon-, chat- en e-mailcontacten;

- Je behandelt aanvragen (warme leads) welke via onze websites of telefonisch aangevraagd worden, en volgt deze uiteraard op

Allround medewerker

ADMINISTRATIEF MEDEWERKERS • ONLINE SALES ADVISEURS

- Je onderhoudt het contact met (nieuwe) klanten over o.a. de levering van het voertuig;

- Het verwerken van afgiftes van ingezette voertuigen, en de innames daarvan.

- Je bent het eerste aanspreekpunt voor vragen en wensen van bestaande en nieuwe klanten;

- Je zorgt voor een correcte en klantvriendelijke afhandeling van telefoon-, chat- en e-mail correspondentie, en zorgt er uiteraard voor dat je bereikbaar bent voor klanten.

Wij bieden:

- Daarnaast heb je als verkoopadviseur een mooie auto van de zaak tot jouw beschikking.

- Je bent verantwoordelijk voor het vervoeren van (lease) auto’s;

- Je rangeert voertuigen op het bedrijfsterrein en zorgt er mede voor dat het er altijd spic en span bijstaat;

AUTOPOETSERS • ALLROUND MEDEWERKERS

- Je zet auto’s klaar voor de lease/verkoop;

- Je verzorgt innames en uitgiftes van auto’s;

- Je draagt verantwoordelijkheid voor het vastleggen van nieuw binnen gekomen voertuigen d.m.v. foto’s voor de afdeling verkoop;

Goed salaris: een méér dan marktconform salaris

- Je biedt proactief ondersteuning bij het verrichten van overige werkzaamheden.

Afwisselende baan: met ruimte voor ontwikkeling en eigen inbreng

Pensioenopbouw: en deelname aan collectieve verzekeringen

Wij bieden:

Eindejaarsbonus: een leuke bonus bij goede bedrijfsresultaten

Gezellig team: met een wekelijkse vrijdagmiddagborrel

Goed salaris: een méér dan marktconform salaris

Regelmatig activiteiten: dit jaar o.a. Guus Meeuwis en een leuk personeelsfeest

Afwisselende baan: met ruimte voor ontwikkeling en eigen inbreng

Opleiding & ontwikkeling: er zijn volop mogelijkheden om jezelf te kunnen ontwikkelen

Online sales adviseur

- Je behandelt lease aanvragen (warme leads) welke via onze websites aangevraagd worden, en volgt deze uiteraard op;

- Je bent het eerste aanspreekpunt voor vragen en wensen van bestaande en nieuwe klanten;

Autopoetser

- Je gaat zelfstandig aan het werk met zowel nieuwe als gebruikte voertuigen;

- Het intern- en extern reinigen, poetsen en polijsten van nieuwe en gebruikte voertuigen;

- Verantwoordelijk voor de netheid van het logistieke terrein en inpandige werkruimtes.

Pensioenopbouw: en deelname aan collectieve verzekeringen

Eindejaarsbonus: een leuke bonus bij goede bedrijfsresultaten

Gezellig team: met een wekelijkse vrijdagmiddagborrel

- Je zorgt voor een correcte en klantvriendelijke afhandeling van telefoon-, chat- en e-mail correspondentie, en zorgt er uiteraard voor dat je bereikbaar bent voor klanten;

- Daarnaast heb je als online sales adviseur een mooie auto van de zaak tot jouw beschikking.

- Je vindt het fantastisch om met auto’s te werken en de resultaten te zien nadat je klaar bent met een auto;

Regelmatige activiteiten: dit jaar o.a. Guus Meeuwis en een leuk personeelsfeest Opleiding & ontwikkeling: er zijn volop mogelijkheden om jezelf te kunnen ontwikkelen

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze HR-afdeling via 06-14172647 of vacatures@dealerleasing.nl

Vestiging Asten: Locatie Kanaalweg 9, 5721 MZ Asten

Vestiging Helmond: Locatie Autoboulevard Varenschut 7, 5705 DK Helmond

Spreekt een van deze functies jou aan?

Dan nodigen wij je van harte uit om te solliciteren.

Bekijk onze openstaande vacatures en reageer snel:

Een paar mooie foto’s, gemaakt door onze lezers

REGIO - Veel foto’s hebben we de afgelopen week weer ontvangen. We proberen iedere week een selectie van de mooiste foto’s te publiceren op deze pagina.

Op www.middenstandsbelangen.nl en Facebook zie je iedere dag een van de mooiste foto’s. Blijf vooral op pad gaan en foto’s maken! Stuur je foto naar redactie@middenstandsbelangen.nl en misschien staat jouw foto dan binnenkort wel op deze pagina of op onze site.

Heb je een website nodig?

De Lokale Verbinder

www.dasmediacentrum.nl

Steeds meer gasten komen in ons mooie Someren om een van onze mooie recreatie en horeca bedrijven te bezoeken, zo ook bij ons.

OP ZOEK NAAR EEN UITDAGENDE

BAAN IN DE GEHANDICAPTENZORG? Ons team zoekt:

• Zorgprofessionals (circa 16 uur)

• Gastvrouw/heer (weekenden)

• Studenten in de zorg (in overleg)

BRASSERIE HET KEELVEN

aan de Kuilvenweg 4 (Manege aan het fietspad.)

Om onze gasten het naar hun zin te maken zijn wij als collega’s van Het Keelven team.

OP ZOEK NAAR JOU ALS NIEUWE COLLEGA. Voor onderstaande functie. 24/32 uren per week

• Medewerker bediening,

• Collega aan de bar,

• Bereiden van kleine gerechten.

Zoals je ziet veel afwisseling in de job. Heb je interesse in deze baan, neem dan contact met ons op tel. 0493-491537 of info@hetkeelven.nl

Dit is ook een leuke bijbaan voor bv. SCHOLIEREN en voor werk als VAKANTIEBAANTJE. De te werken uren zijn in overleg, b.v. in de vroege avonduren, na school, en in het weekend. Je mag solliciteren vanaf 15 jaar.

Wij bieden een beloning volgens de horeca cao.

Wij stellen de werkroosters in overleg met jou samen.

Wij opteren geen laat in de avond horeca.

Wij hebben in dien nodig een vervoersservice.

Wij hebben leuke personeelsuitjes.

Wij zijn niet altijd paard gerelateerd bezig.

Groetjes, Het Keelven Team

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 18 april 2024 23
Schotse Hooglanders. (Foto: Peter van Wageningen) Reigers in Valkenburg. (Foto: Willem Seuntjens) Mieke Alberts zag een dagpauwoog. Erik van Asten maakte deze foto van een libel.
Particulier vraagt te koop: Singles en LP’s. 06-20421053 Alle soorten videobanden kunnen wij snel en in hoge kwaliteit digitaliseren naar dvd, usb-stick of hard-disc. Foto Foka - Kerkstraat 8 - Deurne Tel:
‘Oude’
naar dvd, usb of hard-disc Foto Foka - Kerkstraat 8Deurne Tel: 0493-353102 T.k. gebruikte bouwmaterialen, vloerplanken, deuren, ramen, ijzeren balken enz. Verberne Meijelseweg 37 Beringe. Tel. 077-3078609. Digitaliseren van uw smalfilms, videobanden en dia’s. Al uw videowerk bij ons in goede handen. 06-53391018 Car City Service Center. Het vertrouwde adres al 22 jaar voor al uw auto reparaties. 040-2802115 Bel voor een afspraak!
Bobbie en Izzy zijn vriendjes. (Foto: Lianne Biere)
0493-353102
super-8 mm filmspoelen of dia’s overzetten
Stichting Ons Thuis Derpsestraat 14, 5751 KC Deurne contact@onsthuisdeurne.nl
PERSONEEL GEZOCHT
WWW.HETKEELVEN.NL Wil je ���������� i ������ ���������� i ���� ������������ j �� �������� �� ������ ���� i ������ �� e ������ i ���� e ����
www.dasmediacentrum.nl

Administratief medewerker 32-40 uur

Ben jij op zoek naar een uitdagende administratieve job in een unieke markt? Kom dan werken bij Slangen Service Span Someren als administratief medewerker.

Wat ga je doen?

In deze functie ben je dé spil binnen onze organisatie. Je werkt nauw samen met alle afdelingen. Je zorgt voor de administratieve verwerking van binnenkomende en uitgaande goederen in Exact, en zorgt dat de juiste papieren in het magazijn komen en vervolgens gearchiveerd worden. Ook voer je voorraadcorrecties uit en ben je verantwoordelijk voor de levertijdbewaking. Daarnaast assisteer je bij de financiële administratie. En natuurlijk ben je het eerste aanspreekpunt voor klanten en leveranciers die bellen.

Wij bieden jou

• een uitgebreid inwerktraject;

• een goed salaris met prima secundaire arbeidsvoorwaarden;

• 25 tot 35 vakantiedagen;

• jaarlijkse indexatie salaris;

• ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden;

• leuke, enthousiaste en gedreven collega’s;

• jaarlijks bedrijfsuitje of etentje;

• variatie: elke dag is weer anders.

Jouw profiel

• je hebt MBO 4 werk- en denkniveau;

• je bent collegiaal en een echte teamplayer;

• je werkt nauwkeurig en hebt aandacht voor details;

• je bent communicatief vaardig en klantgericht;

• je beheerst het Office pakket, kennis van Exact is een pré;

• ook starters op de arbeidsmarkt verwelkomen wij!

Wil je kennis maken met ons?

Als je geïnteresseerd bent in een kennismakingsgesprek vragen we je om je cv te versturen naar rik@slangenservice.com. We nemen binnen 2 werkdagen contact met je op. Een uitgebreidere omschrijving van de vacature vind je op: www.slangenservice.com/vacatures

Uitvaartzorg Hans Raaijmakers is een kleinschalige uitvaartonderneming waarbij menselijke betrokkenheid en persoonlijke aandacht voorop staan. Om ons team te versterken ter ondersteuning bij de verzorging van uitvaarten en condoleances zijn we op zoek naar een

Uitvaartassistent (oproepbasis)

Tijdens uitvaarten assisteer je de uitvaartverzorger en stel je jezelf op een betrokken en professionele manier op. Je beschikt over uitstekende sociale vaardigheden, hebt een representatief voorkomen en je kunt je goed inleven in anderen. Je hebt een pro-actieve werkhouding waarbij je in staat bent, om bescheiden op de achtergrond, een belangrijke ondersteunende rol te vervullen.

Wat we van je wensen: Je bent flexibel inzetbaar, ook tijdens avonden en weekenden.

• Je bent in het bezit van rijbewijs B en een auto.

• Je woont in de regio Eindhoven/Geldrop/Nuenen.

Wij bieden:

• Een goed salaris conform CAO Uitvaartbranche.

• Oproepovereenkomst.

• Ruimte voor ontwikkeling en eigen initiatief.

• Gezellige bedrijfsuitjes.

• Werken in een enthousiast team waar werkplezier en gastvrijheid op nummer 1 staan.

Ben je enthousiast geworden en zie je jezelf werken als assistent in ons hechte familiaire team? Solliciteer dan direct op deze vacature via info@hansraaijmakers.nl.

Meer informatie vind je op onze website: www.hansraaijmakers.nl/vacature/

GELDROP: omgeving Wielewaal - LinzeWingerd, Dolik - Boldert - Venkel

GELDROP: omgeving Deelenstraat, Sint Jozefplein, Van Gennipstraat, Pessershof

GELDROP: omgeving Spaarpot

Uitvaartzorg Hans Raaijmakers - Emopad 56, 5663 PB Geldrop - 040-780 8000 BEZORG(ST)ER GEVRAAGD VOOR GELDROP Vanaf 13 jaar, dus óók 55-plussers. Een lekker gezonde bijverdienste! Voor info of aanmelden tel. 0493-352600 of 06-12576817 of bezorger@dasmediacentrum.nl
Voor onderstaande wijken zoeken we nog bezorgers:

HEEZE - Zondag 21 april om 14.30 uur staat Lichtstad Revue in ‘t Perron in Heeze met Platinum Express. De show neemt het publiek mee op reis naar verschillende landen. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van ‘t Perron, via de website van ‘t Perron, of telefonisch

Vrijdag 19 april

Filmcafé Mierlo

Filmcafé presenteert de film

Godland. De film voert je aan de hand van zeven oude foto’s mee door woest en meedogenloos natuurschoon. Hoofdpersoon Lucas bijt zich stuk op het ruige IJsland, maar wrikt er als fotograferende priester wel iets los. Wat komt Lucas eigenlijk doen? Hij meert eind 19de eeuw aan op een ruige uithoek van IJsland, om de aanbouw van een kerk te overzien. Het houten kruis dat hij meetorst gaat al verloren bij de eerste rivieroversteek. Maar Lucas’ queeste kent nog een attribuut: het vroege fototoestel dat hij meesjouwt op zijn rug, waarvan de houten en van ijzeren punten voorziene poten ondersteboven de lucht in steken, als drie mini-kathedralen. Hoe meer hij zich in het brute natuurgebied begeeft, hoe meer hij van zijn missie en normen en waarden afwijkt. Info en kaartverkoop via www.patronaatmierlo. nl. Locatie: ’t Patronaat Mierlo, aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 20 april

Expositie Schilderclub

Het Penseel

Zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur in het Kwetternest,

Mantelmeeuwlaan 12 in Nuenen. Toegang gratis. Het Penseel is een amateur schilderclub, onderdeel van de PVGE-Nuenen, van enthousiaste leden die twee keer in de maand samenkomen om hun artistieke ideeën op doek te zetten. Omdat ze dit jaar 12,5 jaar bestaan hebben ze een expositie georganiseerd van de creatieve resultaten.

Wilde bloemen zaaien

Voor de bijen, vlinders en andere insecten gaan ze bij Weverkeshof Nuenen zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur wilde bloemen zaaien.

Alle kinderen zijn van harte welkom om mee te komen helpen met zaaien. De kinderen krijgen bloemenzaad en een plekje aangewezen waar ze kunnen zaaien. Ook krijgen ze een schijfje hout om hun naam op te schrijven. Dit schijfje hout kan neergehangen worden op de plek waar zij gezaaid hebben. Deelname is gratis.

Zondag 21 april

Muziekhuis Hofdael

Muziekcafé in de Weeffabriek met yellofox. Aanvang 14.30 uur, kaartjes zeven euro. Yellofox is indie-americana in een lekkere seventies vibe.

Prachtigste luisterliedjes worden

met het grootste gemak afgewisseld door opzwepende ritmische songs, waar de echo van zowel bluegrass, folk als indiepop in doorklinkt.

De muziek van Yellofox is beinvloed door songwriters uit de jaren zestig en zeventig maar ook meer hedendaagse artiesten zoals Bonnie Prince, Billy, Eels, The Barr Brothers en Fleet Foxes vormen een bron van inspiratie. Wat opvalt zijn de niet alledaagse instrumenten zoals de cello (waarin je in de verte Nick Drake hoort) de viool en de contrabas die in combinatie met de gitaren en de groovende drums het Yellofox geluid creeren. De meerstemmige melodieën roepen een sfeer op van het Amerika uit de jaren zeventig. De songs zijn soms melancholisch om je vervolgens weer omver te blazen met een opzwepende groove waarbij het onmogelijk is om stil te zitten. Yellofox is een ode aan melancholische dromers, naïeve idealisten en energieke levensgenieters.

Maandag 22 april

Samen lunchen in ‘t Patronaat In Mierlo kun je elke maandag terecht in ‘t Patronaat voor een gezellig samenzijn inclusief gezonde lunch. Vanaf 12.00 uur staat de deur open. De lunch begint om 12.30 uur. Kosten voor deelname aan de lunch zijn vijf euro per keer.

Voor aanmelden kunt u bellen met 06-15265348.

Donderdag 25 april

Liederentafel

Donderdag is er weer Liederentafel in Nuenen. Ze hebben al weer wat nieuwe liedjes op het repertoire staan. En lekker samen zingen is altijd gezellig. Vaste begeleider Hans Bloos is ook weer van de partij. Dus mis het niet deze keer. In de pauze kun je zo als altijd je favoriete nummers op een bierviltje schrijven. Ze zingen dan een selectie van de meest gekozen liedjes. Donderdag 25 april om 20.00 uur in café Schafrath in Nuenen.

Vroege vogelwandeling met IVN

GELDROP - Rondje ‘s-Heerenven heet de vogelwandeling van IVN Geldrop op dinsdag 23 april. Start is om 7 uur in Mierlo vanaf de parkeerplaats Heezerweg, op de Strabrechtse Heide.

Terugkeer rond 9.15 uur. Deelname is gratis, honden mogen niet mee.

Van vogels genieten in het gezelschap van kenners en andere enthousiastelingen, nog vóór je naar je De vogelgidsen van IVN Geldrop trekken al om 7.00 uur de Strabrechtse Heide op en komen met de deelnemers tussen 9.00 en 9.30 uur terug op de startplaats. Zo vroeg op de ochtend laten de

vogels zich goed horen en is het licht mooi. Tapuit, beflijster, veldleeuwerik en gekraagde roodstaart zijn enkele van de bijzondere soorten die men hier eerder aantrof tijdens de IVN-wandeling op de heide en rond het ven.

‘s-Heerenven

Het ‘s-Heerenven is onderdeel van het Natura 2000-gebied Strabrechtse Heide & Beuven. Staatsbosbeheer (SBB) heeft in 2022 herstelmaatregelen uitgevoerd om de lokale grondwaterstand te herstellen en verdroging tegen te gaan. Dankzij het dempen van de ontwateringssloot en drinkpoel in het ven, naast het kappen van bo-

Lezing bij de Wiele over scheppingskracht in jezelf

GELDROP - Beeldend kunstenaar Katja van den Eijnden uit Geldrop geeft dinsdag 23 april een lezing bij de Wiele over scheppingskracht.

Katja zal in haar lezing vertellen hoe zij als kunstenaar wordt geïnspireerd door gevonden materialen in onze leefomgeving. Mensen zien bepaalde materialen doorgaans als afvalmateriaal, maar

Katja kijkt er anders naar. Want wat is afval? Zij ziet vooral de mogelijkheden in en met materialen die ze vindt. Ze noemt het daarom liever restmateriaal en wil haar ideeën hierover graag delen in de lezing ‘Scheppingskracht’. Ze zal haar publiek inspireren door het mee te nemen in haar werk en dat

van andere kunstenaars/makers om zo de belangstellenden te stimuleren samen met haar op zoek te gaan naar de Scheppingskracht in henzelf.

Aanmelden

Wil jij de kracht van het Scheppingskrachtproces ook ervaren? Kom dan naar de lezing op 23 april. De entree bedraagt 5,50 euro. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Aanmelden via: https:// dewiele.nl/nieuws/lezing-scheppingskracht/.

Katja van den Eijnden uit Geldrop werkt veel met materialen die ze vindt in de omgeving.

Maarten Sukel te gast bij Literair Café Dommeldal

GELDROP - Literair Café Dommeldal organiseert onder de naam ‘LCD Non-Fictie Café’ lezingen over allerlei verschillende onderwerpen. Op maandag 22 april verzorgt Maarten Sukel, schrijver van het boek ‘De AI-revolutie’ een lezing over kunstmatige intelligentie.

De bijeenkomst wordt gehouden in Bibliotheek Dommeldal in Geldrop. Kunstmatige intelligentie is de grootste kans en de grootste uitdaging van deze eeuw. Van kunst tot geneeskunde, van onderwijs tot oorlog: overal sluipt ‘AI’ het leven binnen. Wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk? Hoe werkt ze? Wordt de mens ingehaald door zijn eigen creatie? AI doet de grenzen tussen werkelijkheid en fictie vervagen, kan stereotypen versterken en voor meer ongelijkheid zorgen. Maar AI kan

ook bijdragen aan de oplossing voor grootschalige problemen als vergrijzing, dreigende voedseltekorten en de klimaatcrisis. Op maandagavond 22 april om 20.00 uur vertelt Maarten hier uitgebreid over in de Bibliotheek in Geldrop en is er ook de mogelijkheid om zijn boek te kopen en te laten signeren. De entree bedraagt tien euro en kaartjes zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten, bij Boekhandel Van Grinsven in Eindhoven en Geldrop en aan de zaal.

men, vernat het ven. Dit komt de biodiversiteit en vogelstand ten goede.

Inlichtingen

Vogelkennis is niet nodig, een verrekijker een pré, goed schoeisel ook want het kan hier en daar nat zijn. De parkeerplaats Heezerweg ligt aan de zuidkant van de A67 en is per auto alleen vanuit Mierlo bereikbaar. Fietsers uit Geldrop kunnen genieten van een mooi tochtje via het bos (vanuit de Sluisstraat) of de Strabrechtse Heide (vanuit de Bosrand). Kijk vooraf even op de website www. ivn.nl/Geldrop of de wandeling doorgaat.

Maarten Sukel schreef het boek ‘De AI-revolutie’ over kunstmatige intelligentie.

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 18 april 2024 25
Evenementen 2024
via 040-2264252.

LEVEN ZONDER BRIL

Gewoon weer goed zien, zonder hulp van bril of lenzen. Stel je eens voor: lezen, sporten, appen, autorijden, alles zonder gedoe. Zet de eerste stap naar vrijheid en plan een gratis en vrijblijvend vooronderzoek via fyeo.nl voor een behandeladvies op maat

Kruiswoordpuzzel

OOGLASEREN | LENSIMPLANTATIE

winwoord komt er in het balkje?

Kruiswoord puzzel

HORIZONTAAL: gossip, 10 geweldig, 12 voorzetsel, 13 aanprijzing, 15 muntstuk, doopgetuige, 18 land in Europa, 20 kleine hoeveelheid, 21 22 deken, 23 spil, 24 gierigaard, 25 schimpscheut, 27 dapper, 28 vaarrichting, 29 bijwoord, 30 achting, 32 kleren die aan heeft, 33 achterbout, 34 bewaarkluis, 35 spreekwijze, groente, 37 schaakterm, 38 strijdperk, 39 barbaar, 40 voorzetsel, 41 gezicht, 42 part, 43 gewas, 44 mest, 45 zangnoot, mesthoop, 47 catastrofe, 48 landscheiding, 49 toetsing, 50 formeel bericht, 51 plaag, 52 gebied tussen twee punten, 54 pluspunt, 55 onvruchtbaar door droogte, 56 gebruikelijke wijze eten.

Welk winwoord komt er in het balkje?

Kruiswoordpuzzel

HORIZONTAAL: 1 sluis, 4 zoogdier, 7 krat, 11 ongebleekt, 12 muziekteken, 13 muziekterm, 15 onopzettelijk, 17 lange sjaal, 18 Latijns voorvoegsel, 19 Germaan, 21 doping, 22 plaats in België, 23 steekvlieg, 24 openbare betrekking, 27 hooivork, 28 uitwonend, 30 soort kaas, 33 Japanse drank, 36 ongezonde kleur, 38 angstig, 39 magister, 40 mest, 41 bacterie, 43 niet klaar, 45 informatie (afk.), 46 ezel, 48 straat (Fr.), 50 heldennaam voor het verzet tegen Spanje, 51 leem, 53 ampère (afk.), 56 zwemvlies, 58 vermoeden, 60 Amerikaanse schrijver, 61 vleesrooster, 64 passagier, 66 draagbalk, 67 metalen pennetje, 68 streek, 69 maalstroom, 70 erfelijkheidsdrager, 71 verbeten.

Toen ik meer tijd kwijt was met zoeken naar een leesbril dan met de klus zelf, besloot ik: ik wil weer gaan leven zonder bril.

Puzzelservice / Persbelangen / P0567

Welk winwoord komt er in het balkje?

HORIZONTAAL: 1 scheepswerkplaats, 4 Midden en Kleinbedrijf (afk.), 6 bergrug, 9 met medewerking van (afk.), 12 inwisseling, 14 peddel, 16 ziener, 18 in weerwil van, 19 rapiditeit, 20 oude maat, 22 Business Software Alliance (afk.), 23 schaakstukverplaatsing, 25 uitheems café, 27 traag, 29 opgewekt, 31 voorzetsel, 33 vader, 34 maximale hoeveelheid, 36 morsdoekje, 38 appartement, 39 openbaar vervoer (afk.), 40 persoonlijk voonaamwoord, 41 uitwisseling, 42 kortaf en scherp, 45 vogel, 47 beeltenis, 49 traject, 51 bergplaats, 52 postscriptum, 53 babbelaar, 54 voornamelijk (afk.), 56 in geheime zitting (afk.), 58 ton, 59 muziekterm, 61 mankement, 62 grappige filmgebeurtenis, 63 kasteel, 65 aangenzend, 68 hemorroïde, 69 uit naam van, 70 straat (Fr.), 71 vertraging in een netwerk, 72 Europeaan, 73 Nederlandse Aardolie Maatschappij (afk.).

VERTICAAL: 1 kijker, 2 amfitheater, 3 hoge auto, 4 riviervertakking, 5 schuilnaam, 6 Oudnoorse verhalen, 7 vader van Saul, 8 informatie- en communicatietechnologie (afk.), 9 boemel, 10 doorzichtig weefsel, 11 European Train Control System (afk.), 12 gedwee, 14 jus, 16 klooster, 20 telecopier, 25 Mountain Bike (afk.), 26 Europees land, 27 staatsbestel, 28 echtgenoot, 29 familielid, 30 soort aerobics, 31 advies, 32 anoniem, 34 Romeinse god, 35 karaf, 37 katholieke zendgemachtigde, 42 eiland in Papoea-NieuwGuinea, 44 driemaster, 47 plaats in Nrd.-Brabant, 49 melkklier, 51 duplicaat, 52 heksenketel, 53 ademstilstand, 54 mannequin, 55 vrucht, 56 vergelijk (afk.), 57 land in Azië, 59 niet oud, 62 dreun, 63 strafplaats, 65 telwoord.

Winnaar week 26:

VERTICAAL: kort reclamefilmpje, 2 erkentelijkheid, 3 aanwijzend voornaamwoord, 4 voegwoord, 5 vermanende toespraak, 6 7 deel van een toneelstuk, 8 reeds, 9 bar, 10 kweker, plezierig, 14 zeden, 16 nadrukkelijke vraag, 17 geld, 19 kiemcel, 21 stap, 22 insnijding, 24 ploegsnede, 25 moeite, 26 bevoegdheid, 27 omslag, 28 gast, 29 kiem, 31 geeuw, 32 slogan, 35 vuurlijn, 36 waterplant, 38 ontleding, 39 leeuwenjong, lijfeigene, 42 deftige vrouw, 43 Indonesische markt, 44 grond, 46 Verenigde Staten, 47 stand, 48 wat men voor tijdelijk gebruik ontvangt, 49 schaalvormige bak, 50 kleed, 51 pluspunt, voorzetsel, 54 rivier in Italië. Winnaar van vorige week: Mevr. Veldhoven Uit Leende

VERTICAAL: 1 inzinking, 2 besmet, 3 zendgemachtigde, 4 gerecht, 5 klap, 7 ademstilstand, 8 bordspel, 9 vent, 10 visagie, 11 waterdier, 13 vliegende schotel, 15 slag, 17 tegen elk aannemelijk bod (afk.), 18 naar de kant, 20 visnet, 21 stofwisseling, 22 bijzonder tijdelijk kader (afk.), 24 doorgangsheffing, 26 overbodige last, 28 redelijkheid, 30 briefaanhef, 32 uitgestotene, 35 noodoproep, 36 sneeuwlat, 37 blik, 43 ten name van (afk.), 44 onder andere (afk.), 46 bladzijde (afk.), 48 schenking, 49 spon, 50 meisjesnaam, 52 bladzijde, 55 treurdicht, 57 poel, 58 plant, 60 Mountain Bike (afk.), 62 stuf, 63 Verenigde Arabische Republieken (afk.), 64 mager, 66 slaghout, 67 standaard voor mobiele digitale telefonie.

Winnaar van vorige week: Dhr. Keunen uit Deurne

Johan Verberne uit Deurne

Proficiat!

Winwoord: KLEURPOTLOOD

Winwoord: Kosmopoliet

een briefkaart of via de e-mail, met naam- en adresgegevens moet bij ons binnen zijn vóór maandag 9.00 uur:

Laan ten Roode 71e, 5711GB Someren, puzzel@dasmediacentrum.nl

© Persbelangen P0567

Uw oplossing op een briefkaart of via de e-mail, met naam- en adresgegevens moet bij ons binnen zijn vóór maandag 9.00 uur: Das Mediacentrum, Laan ten Roode 71e, 5711GB Someren, puzzel@dasmediacentrum.nl

diner
De winnaars krijgen een GRATIS
voor 2 personen te besteden bij Grieks specialiteiten restaurant IRODION, Bogardeind 17, 5664 EA Geldrop
Welk
oplossing
Mediacentrum,
krijgen een
diner
op
GRATIS
voor 2 personen te besteden bij Grieks specialiteiten restaurant IRODION, Bogardeind 17, 5664 EA Geldrop
70 60 21 27 39 44 20 66 40 10 44 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Uw oplossing op een briefkaart of via de e-mail, met naam- en adresgegevens moet bij ons binnen zijn vóór maandag 9.00 uur: Das Mediacentrum, Stationsstraat 103 5751 HD Deurne puzzel@dasmediacentrum.nl De winnaar krijgt een GRATIS diner voor 2 personen te besteden bij Grieks specialiteiten restaurant IRODION, Bogardeind 17 5664 EA Geldrop DE WINNAAR VAN WEEK 25 IS: José van Loon Sudoku WINSPEL OPLOSSING WEEK 25 49 4 6 5 1 8 9 3 7 2 9 7 8 3 5 2 4 6 1 3 1 2 4 7 6 8 5 9 7 3 1 8 2 4 5 9 6 8 5 9 7 6 3 1 2 4 2 4 6 9 1 5 7 8 3 6 8 3 5 9 1 2 4 7 1 2 7 6 4 8 9 3 5 5 9 4 2 3 7 6 1 8
Proficiat! Winwoord: Spaceshuttle
32 52 13 38 28 9 56 36 21 45 16 28 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 Puzzelservice / Persbelangen / P0476
Persbelangen P0476 56 28 27 15 11 46 65 31 32 29 61 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71
Puzzelservice / Persbelangen / P0173 © Persbelangen P0173
©
het hele verhaal van Riny op fyeo.nl/ervaringen/riny
Riny Bekijk
GRATIS
VOORJOUWOGEN
VOORONDERZOEK

Workshop speksteen bewerken

MIERLO - Wie altijd al eens heeft willen uitproberen of beeldhouwen iets voor hem of haar is, kan dat bij ’t Saam in Mierlo uitproberen. Bij dit centrum voor hobby en vrije tijd worden op zaterdag 8 en maandag 10 juni workshops speksteen bewerken verzorgd.

Speksteen is een zeer zachte steensoort, makkelijk te bewerken en daarom geliefd bij beeldhouwers.

Op beide dagen kunnen liefhebbers van 9.00 tot 16.00 uur in de tuin van ’t Saam aan de slag met een stuk speksteen, dat ze zelf uitzoeken voordat de workshop begint. Deelname aan de workshop kost 12.50 euro. Dit bedrag is inclusief koffie en thee, maar exclusief steen. De steen kan men voorafgaand aan de workshop kopen. Aanmelden kan tot 15 mei, alleen via www.tsaam.nl.

Wie op genoemde data verhinderd is, maar toch graag speksteek wil bewerken, kan ook nog terecht op 7 en 9 september. Opgeven daarvoor kan tot 15 augustus aanstaande.

Mierlo op Bedevaart naar Ommel

MIERLO - Op maandag 13 mei is het weer zover. De jaarlijkse Mierlose bedevaart naar Ommel.

De dienst wordt opgeluisterd door het parochieel dames- en mannenkoor. Aanvang 19.30 uur.

Vanuit de koren en de vrijwilligersgroep is het mogelijk een aantal mensen mee te nemen in de auto. Zijn er mensen die ook iemand mee kunnen nemen, dan horen ze dat ook graag. U kunt zich via onderstaande personen opgeven. Ook is er een rolstoelbus aanwezig, indien nodig.

Degene die mee wil en zelf geen vervoer kan regelen, kan zich telefonisch opgeven bij onderstaande personen of via mail: mjpdekim@ gmail.com. Pieter v.d. Kimmenade tel: 662966 of 0638210245.

Marita Verhoeven tel: 663119 of 0621488881. Intenties opgeven voor deze mis kan via de pastorie.

Viering van de eerste Heilige communie in Mierlo

De communicanten samen met kapelaan Gideonvan Meeteren bij de kerk in Mierlo. (Foto: Harrie van der Sanden)

MIERLO - Afgelopen zondag 14 april hebben in de H. Luciakerk in Mierlo veertien communicanten hun eerste communie ontvangen.

Kapelaan Gideon reikte de eerste communie uit. Voor iedere communicant was er een kleine taak weggelegd. De ene las een stukje voor, de ander hielp bij het klaarmaken van de Tafel, en ook de collecte werd door de kinderen zelf gedaan. Voor de Kapelaan was het de eerste keer dat hij in Mierlo de communieviering voorging. Met op zijn tijd een grapje en een vrolijke noot van Zanggroep Joko was het een geslaagde viering.

Schieten voor Burgerkoning bij gilde Mierlo

MIERLO - Het schieten voor Burgerkoning bij Sint Catharina en Sint Barbara Gilde Mierlo is in volle gang.

Afgelopen weekend een spannende strijd tussen de teams Natuurlijk van der Leest (Henry van der Leest, Daisy de Ruijter), Heemkundekring Myerle (Hans Klink, Jean-Paul Ruyters) en Jeugdvakantieweek Mierlo (Nancy van den Heuvel, Petra Janssen). De schietmeesters Rob en Eric, hadden hun handen er vol aan.

In een serie van 2 keer 3 schoten op de lepel werden de winnaars van deze week met gelijke stand van 6-6: Nancy van den Heuvel

van Jeugdvakantieweek Mierlo én Hans Klink van Heemkundekring Myerle. Maar ook de andere deelnemers schoten een voldoende, zodat er drie teams : Natuurlijk van der Leest, Jeugdvakantieweek en Heemkundekring Myerle, in de finale staan op zondag 16 juni. Komende zondag verwachten ze de deelnemers van ‘De Vliegert’. Iedereen is van harte welkom van 11.00 tot 13.00 uur op het gildeterrein aan de Oudvensestraat 9b.

Concentratie op het gildeterrein bij het schieten voor Burgerkoning van Mierlo

H. Nicasiusparochie

Elk jaar is de Vierde zondag van Pasen Roepingenzondag. We lezen dan één van de lezingen die gaan over Jezus als Goede Herder. Dit jaar vergelijkt Jezus zijn herderschap met dat van andere herders, die niet zoveel hart voor hun schapen hebben. Dat blijkt uit het feit dat ze er vandoor gaan als het moeilijk wordt. Jezus is anders, Hij blijft bij zijn schapen, zelfs ten koste van zijn eigen leven. Jezus laat zien wat er nodig is om een goede herder te zijn.

Heilige Brigidakerk, Geldrop

Dinsdag t/m vrijdag 8.30 uur lauden/ochtendgebed in de kerk. Dinsdag, donderdag en vrijdag vooraf gaande van eucharistieviering, aanbidding en vesper/avondgebed aanvang 18.30 uur. Vrijdag 19 april, 19.00 uur Eucharistieviering. Zaterdag 20 april, 19.00 uur Eucharistieviering. Zondag 21 april, Vierde zondag van Pasen, 11.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Cantorgroep. Maandag 22 april, 12.30 uur, Eucharistieviering. Dinsdag 23 april, 19.00 uur Eucharistieviering. Woensdag 24 april, 12.30 uur Eucharistieviering, aanbidding tot 14.00 uur. Donderdag 25 april, 19.00 uur Eucharistieviering.

Maria en Brigidakerk, Geldrop

Zondag 21 april, Vierde zondag van Pasen, 9.30 uur Eucharistieviering, m.m.v. Heren Gregoriaans.

St. Martinuskerk, Heeze

Donderdag 18 april, 17.00 uur Eucharistieviering in woonzorgcentrum Nicasius. Vrijdag 19 april, 18.30 uur Aanbidding van het Allerheiligste, 19.00 uur Eucharistieviering. Zaterdag 20 april, 9.30 uur Eucharistieviering ter ere van de patroon van het gilde van St. Joris, misintenties, voor de leden en overleden leden van het gilde van St. Joris; voor Adriaan van Lierop 60 jaar begunstiger; voor Gerard Scheepers 60 jaar begunstiger. Vooravond van de 4e zondag van Pasen: 19.00 uur Eucharistieviering, misintenties: Uit dankbaarheid vanwege een gouden huwelijksjubileum; Marinus Welten; Tinus en Siska van de Kruis-van de Paal en zoon Tiny; Wim van de Paal vanwege zijn verjaardag. Zondag 21 april, 4e zondag van Pasen, 11.00 uur Eucharistieviering, misintenties: Uit dankbaarheid voor een gouden huwelijksjubileum; Riek Thijs-Thijs; Frans en Anna van Horrik-Leenen en hun kinderen Piet, Will, Elly en Frans; Roos Daemen-van Oosterum.

makers, Jacoba Maria Rademakers-Meulendijks.

Zondag 21 april, 9.30 uur Eucharistieviering m.m.v. mannenkoor, misintenties voor Ad v. Haandel, Jan en Dora Smits, Jan en Mien Knoops-Coolen zoon Jan, kleinzoon Peter en Willy, Josien Lammers-Berkers. Maandag 22 en woensdag 24 april Eucharistieviering in Hof van Bethanië.

Petrus Bandenkerk, Leende Zaterdag 20 april, om 16.30 uur: eucharistieviering in het Leenderhof, m.m.v. het mannenkoor, misintenties, Mieke Smit-Verdonk; Gerard Geven en Maria Geven-van Gansewinkel; Welzijn van de bewoners van het Leenderhof. Zondag 21 april, om 10.00 uur: hoogmis, misintenties, Gertruda Roefs-Thijssen als jaargetijde en Martinus Roefs; Bijzondere intentie; Voor de intenties in het kruisbeeld; Voor ernstig zieken in ons midden.

Catharina van Alexandriëkerk, Sterksel

Zaterdag 20 april is er om 19.00 uur een gezongen Eucharistieviering met medewerking van het kerkelijk zangkoor. De opgegeven intenties voor de dienst zijn voor Dirk Noordman, Co en Leentje Peek- van Leeuwen en voor Jan Kemperman namens de oude buurt.

Pastoraalteam

Pastoor van der Maazen 0402862364. Pater van Meijl 0402061215. Kapelaan H. van der Donk 040-2862364. Kapelaan Gideon van Meeteren 0402862364. Diaken H. van Leuken 06-27346809.

Protestantse gemeente Geldrop-Mierlo

Ontmoetingscentrum ‘t Kruispunt, Slachthuisstraat 22, Geldrop. Zondag 21 april 10.00 uur ds. Th. de Zwart, Anna ziekenhuis. De dienst kan ook online gevolgd worden, zie pggweb.nl.

Protestantse gemeente Heeze

Kapelstraat 50 Heeze. Zondag 21 april, 10.00 uur. Voorganger is Ds. J.G. Leeffers-van der Ploeg uit MunsterGeleen; deze dienst is ook te volgen op: Kerkdienstgemist.nl, meer info: www.pgheeze.nl.

Clemenskerk Nuenen

Luciakerk, Mierlo

Met een kerkelijke uitvaart hebben we afscheid genomen van Letty v.Schaijk-Swiggers en Tonnie Meuleman. Zaterdag 20 april, 17.00 uur Stille Eucharistieviering, minsintenties voor Louis en Riki Jacobs-de Kok, Anny Kees, Jan Baptist Rade-

Diensten in de oude Sint-Clemenskerk in Gerwen. Donderdag 18 april. 17.30 uur Lof; 18.30 uur H. Mis. Vrijdag 19 april. 7.15 uur H. Mis. Zaterdag 20 april. 9.00 uur H. Mis, Onze Lieve Vrouw op zaterdag. 10.30 uur Godsdienstles. Zondag 21 april. Derde Zondag na Pasen. 10.30 uur gezongen Hoogmis.  Maandag 22 april. 18.30 uur H. Mis, H. Soter en Cajus, martelaren. Dinsdag 23 april. 18.30 uur H. Mis, gedachtenis van H. Georgius, martelaar. Woensdag 24 april. 7.15 uur H. Mis, Fidelis

Sigmaringen, martelaar.

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 18 april 2024 27
Kerkberichten
van
Spaarpot Oost 2 | 5667 KT Geldrop 040 286 1383 | www.vdstappen.nl Afscheid nemen begint bij vasthouden wat je lief is. Monique van Heesch-Toirkens RU en Wijnand Stuart RU uitvaartverzorgers Geldrop-Mierlo en Eindhoven Spaarpot Oost 2 | 5667 KT Geldrop 040 286 1383 | www.vdstappen.nl JARIGE VAN DE WEEK De Echte Bakker W.C. de Coevering 8, Geldrop Geldrop centrum, Heuvel 50a Geldrop Godfried de Vocht Proficiat De jarige ontvangt de bon voor een verjaardagstaart Rianne van Teeffelen Ken je iemand die jarig is in de week van maandag 22 april t/m zaterdag 27 april. Stuur dan voor zondag 21 april een foto op van die persoon naar puzzel@dasmediacentrum.nl en wie weet maakt deze kans op een gratis verjaardagstaart.

kijk

kijk voor een indruk van onze aanbiedingen op: www.teunarts.nl

(En nu, tijdens onze opruiming, extra voordelig..) Prijs: € 1.375, Prijs: € 1.375, Prijs: € 1.575, Prijs: € 1.975, Prijs: € 1.995, Prijs: € 1.175,
www.teunarts.nl
voor een indruk van onze aanbiedingen op: www.teunarts.nl
Teun Arts
Prijs: € 1.375, Prijs: € 1.375, Prijs: € 1.575, Prijs: € 1.975, Prijs: € 1.995, Prijs: € 1.175,
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.