__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

1 april 2021 Week Jaargang 70

13

WWW.MIDDENSTANDSBELANGEN.NL

3 Pastoor zegent klok Magdalenakerk

9 Ik zou van de hoge, ik zou in het diepe

9 Paasfeest op Puur Sang Mierlo

39 Mierlonaar Rini van Hoek op televisie

39 Online foto-uurtje Heemkundekring Myerle

Gemeente Actueel Zie pagina 4 Bel of mail uw bezorgklacht door: 0493 - 473 578 of advertenties@middenstandsbelangen.nl

HeezeLeende24 HeezeLeende24 zie www.heeze24.nl zie www.heeze24.nl

Tandprothetische praktijk v. Ansem • Vergoedingen via zorg­ verzekeraar

Wethouder Rob van Otterdijk laat de warmtepomp in het vernieuwde gemeentehuis zien. (Foto: Marco Magielse)

Op weg naar een aardgasvrij Geldrop-Mierlo

‘We moeten samen dit probleem aanpakken’ GELDROP-MIERLO - “Voor de korte én lange termijn is het belangrijk dat we overstappen naar andere bronnen om energie op te wekken. Onze fossiele bronnen raken op en daarom willen we graag van het aardgas af en over naar zonne-en windenergie”, vertelt Rob van Otterdijk, wethouder bij de gemeente Geldrop-Mierlo, met onder meer Duurzaamheid, natuur en milieu en afval in zijn portefeuille. Het gemeentehuis is met de verbouwing aardgasvrij geworden. Rob vertelt over de manier waar-

op de gemeente graag energieneutraal wil worden en wat daarvoor nodig is.

Royenna naar de finale

“Toen het gemeentehuis werd verbouwd, hebben we bedacht dat de energieopwekking daarvoor zo duurzaam mogelijk moest zijn. Alle huizen die nu nieuw gebouwd worden in Geldrop en Mierlo, zijn ook aardgasvrij. Dan kan de gemeente natuurlijk niet achterblijven”, aldus Rob. Verduurzaming gemeentehuis De wethouder vertelt verder: “er zijn zonnepanelen aangelegd en de warmtepompen zijn nieuw. Dat betekent dat de verwarming uit een andere bron dan aardgas komt. De warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, waardoor we aardgasvrij zijn in dit gebouw.”

‘Helaas is het in onze gemeente lastig om windmolens te plaatsen’

GELDROP - Royenna Becker uit Geldrop staat in de finale van de Brabantse voorleeswedstrijd. De Geldropse voorleeskampioene mag 14 april de beste van Brabant te worden. (Foto: Corinna Romanesco)

“We willen op termijn van al het aardgas af in de gemeente, en om dat te kunnen doen, moet er een alternatief zijn. Het is heel karwei en het kost geld. Voordat je een huis aardgasvrij kunt maken, moet je de woning eerst isoleren.

• vrijblijvend advies

Kunstgebitten, reparatie en info implantaten Molenstraat 7 Geldrop Tel.: 040-28 62 989

Lid O.N.T.

Daarbij hebben we de woningcorporaties ook nodig om dat voor elkaar te krijgen”, zegt Rob. Beperkte mogelijkheden “Het landelijke beleid is dat we in 2050 bijna geen CO2 meer uitstoten. Maar om dat voor elkaar te krijgen, hebben we energie nodig van de wind en de zon. Helaas is het in onze gemeente lastig om windmolens te plaatsen en voor zonneparken in het buitengebied zijn er beperkte mogelijkheden. Daarom moeten we het nu vooral hebben van de zonnepanelen op de daken van bedrijven en particulieren”, vertelt Rob. Duurzaamheidskrant In deze editie van Middenstandsbelangen vindt u de Duurzaamheidkrant Geldrop-Mierlo. Met veel informatie over duurzaam wonen en leven. Bewaar dit exemplaar. U vindt er veel tips in over hoe u zelf uw steentje bij kan dragen aan een beter milieu. Samen Duurzaam: op naar een toekomst zonder verspilling. Op pagina 3 van deze krant het vervolg van het gesprek met Rob van Otterdijk over duurzaamheid.

Kanaaldijk Zuid 1 Eindhoven 040-2146444 www.absdekade.nl vervangend vervoer beschikbaar haal- en breng service

In het écht sfeer proeven? PLAN JE BEZOEK OPven

.nl/sfeerproe derooipannen


VALKENSWAARDSEWEG 2, LEENDE TEL. 040-2062651 (MA. T/M VR.) WWW.BIVASTGOED.NL | INFO@BIVASTGOED.NL

OPEN EN AV AVOND A V VOND

Uw huis verkopen is ons vak, De beste condities en prijs bepalen onze kracht, Vandaar introduceren wij u ons prestatiegericht tarief, Zodat u overtuigd kunt zijn dat wij altijd voor het beste resultaat gaan.

12 APRIL 2021 16.00 – 20.00 | GOORSEDIJK 6, MIERLO

• kleinschalig • persoonlijk

Meer informatie? Benieuwd wat uw huis waard is? Bel ons kantoor in Leende: 040-2062651 Of neem contact op met uw Huismakelaar Matt Andreoli: 06-50691876 Ook voor VERHUUR in het hoger segment: www.birealestate.nl

ME MELD ELD D JE AAN! 0492 2-665505 -

https://www.bouwmensen.nl/evenementen/ openavonden-bouwmensen-mierlo/

- 17.00 u 500 E-Bikes

Aanbiedingen vanaf zaterdag geldig!

op voorraad!

GratIs service- & onderhoudskaart t.w.v. € 250,-

van € 135 9

Cortina E-U1 Voorwielmotor/accu 340 Wh.

€ 1199,-

- € 160,-*

Gazelle Grenoble C8 HMB Bosch motor/accu 400 Wh.

van €

2999,-

€ 2699,- € 300,-*

met inruil

*MITS IN REDELIJKE STAAT

van €

,-

met inruil

1999,-

€ 1799,-

Gazelle Paris C7 HMB

- € 200,-*

Bosch motor/accu 300 Wh.

met inruil

Trek District+ 4

Hydraulische schrijfremmen Bosch motor/accu 300 Wh.

,-

€ 2699,- € 300,-*

met inr uil

Alle modellen zijn uitgerust met de nieuwste geruisloze Bosch 2021 motor John Vermeulen Geldrop Laan der vier Heemskinderen 2 T. 040 286 25 71

rmeule

n

van € 269 9

Koga E-Nova Bosch motor/accu 300 Wh.

van € 2999

John V e

info@johnvermeulengeldrop.nl www.johnvermeulengeldrop.nl

,-

€ 2399,- € 300,-*

met inruil

open op afspraak Bel Geldrop 040-286 25 71

Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.

van 11.00

“Wij zo rgen gr aag vo onze k or lanten. D oor een vertrou wd adr es te zij eerlijk n voor advies , repara tie en ond erhoud ”

Afbeeldingen kunnen afwijken.

2 Paasdag Geldrop open e


3

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 1 april 2021

‘Allemaal steentje bijdragen’

Pastoor zegent klok op begraafplaats ‘t Zand GELDROP - Voor alles is een eerste keer. Pastoor Sjef van der Maazen zegende zondag voor het eerst een klok in. De kerkklok staat op begraafplaats ‘t Zand in Geldrop. door Martin de Bruijne De klok is afkomstig uit de Magdalenakerk in BraakhuizenNoord. Die kerk werd in 2005 gesloopt, op de plek staat nu appartementencomplex Magdalenahof. Voor het slopen zijn de twee luidklokken uit de kerk gehaald. Een klok is verkocht, de andere heeft jarenlang in een opslag gestaan. De klok uit de opslag heeft nu een nieuwe bestemming gekregen.

Een anonieme sponsor maakte het mogelijk dat de parochie een klokkenstoel kon laten bouwen. Op begraafplaats ‘t Zand hangt de klok, door klokkengieterij Eijsbouts uit Asten schoongemaakt en opnieuw gestemd, nu in de klokkenstoel. Pastoor Van der Maazen was zondag op de begraafplaats om de klok in te zegenen. Het luiden van de klok zal niet vaak voorkomen, alleen bij speciale gelegenheden is de klok te horen.

GELDROP-MIERLO - Er is werk genoeg op weg naar een aardgasvrije gemeente. Wethouder Rob van Otterdijk hamert op het belang van samenwerking. “We gaan met de 21 gemeenten in deze regio samenwerken om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. In de Kempen en de Peel zijn namelijk meer opties daarvoor en het opwekken van energie stopt natuurlijk niet bij de gemeentegrens.” Samen aanpakken “We moeten samen dit probleem aanpakken, samen energieneutraal worden. We kunnen allemaal een steentje bijdragen om de klimaatcrisis te verminderen. Minder vlees eten, vaker op de fiets of lopend boodschappen doen én bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak laten installeren”, vertelt Rob. “Ook kun je beter planten en bloemen in je tuin laten groeien, dan tegels in je tuin leggen. Door alles te verstenen, kan het water niet meer goed weg en dat zorgt soms voor overstromingen bij veel regen.” Verduurzaming wijken In de gemeente Geldrop-Mierlo zijn diverse initiatieven die zich bezighouden met verduurzaming van de wijken en er zijn ook al best wat inwoners die gebruikmaken van de duurzaamheidslening”, zegt Rob. “Hiermee kun je ener-

Pastoor Van der Maazen zegent de oude klok van de Magdalenakerk. (Foto: Micle de Greef)

Het gemeentehuis in Geldrop is sinds de verbouwing aardgasvrij. (Foto: Micle de Greef) giebesparende oplossingen zoals isoleren of zonnepanelen in je huis laten aanbrengen en dat via een lening in delen terug betalen. Ik snap dat financiën namelijk vaak een grote rol spelen bij het al dan niet installeren van duurzame oplossingen.”

‘We kunnen allemaal een steentje bijdragen’ “Buurkracht is een mooi initiatief dat mensen in de straat met elkaar verbindt en zorgt dat het een stuk aantrekkelijker wordt om energiebesparende maatregelen te tref-

Woningen illegaal gebruikt voor arbeidsmigranten GELDROP-MIERLO - Vier woningen in Geldrop-Mierlo zijn illegaal gebruikt voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit is gebleken na een controle door toezichthouders van de Dommelvallei gemeentes Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel. Bij de controle vorige week zijn in totaal tachtig adressen bezocht, waarvan de helft in GeldropMierlo. Bij vier woningen in Geldrop-Mierlo was sprake van illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Het gaat om dertig personen in totaal.

Nederland is tijdelijk een anderhalve meter maatschappij. Een knuffel, hand of boks zit er voorlopig niet in. Daarom leggen wij de hand op ons hart als groet. En groeten we je, op gepaste afstand, met heel ons hart. #hartegroet

Groet elkaar met heel je hart

Bij de controle is onder meer gekeken naar panden met een woonbestemming die volgens de Basisregistratie Personen langer dan een jaar niet bewoond zijn. Uit de controle is onder meer gebleken dat bij enkele panden de inschrijvingen in het Basisregister Personen niet kloppen. Sommige adressen zijn gebruikt voor bedrijfsdoeleinden, wat in strijd is met de woonbestemming. De drie gemeentes die samenwerking binnen Dommelvallei willen in de toekomst controles blijven uitvoeren.

Actie potgrond

Actie

fen. Als je met z’n twintigen tegelijk je huis laat isoleren, is dat een stuk goedkoper en makkelijker te regelen”, aldus Rob. “De buurtteams van Buurkracht vergelijken bedrijven met elkaar en kunnen buurtbewoners advies geven over welk bedrijf geschikt is.” “Doordat we in onze gemeente niet veel mogelijkheden hebben om door zon en wind energie op te wekken, zijn we veelal afhankelijk van besparen. Besparen, besparen, besparen, dat is het motto voor onze inwoners. Als we ieder jaar met z’n allen minder CO2 uitstoten en meer samenwerken met de regio om op die manier duurzaam energie op te wekken, komen we telkens een stapje verder.”

5.-

4 VOOR

Geldrop • Zwembadweg 6

1e + 2e PAASDAG OPEN 10-17U

PERSOONLIJKE U I T VA A R T Z O R G KLEINSCHALIG EIGENTIJDS

&

Tel. 040 780 8000

Emopad 56, 5663 PB Geldrop www.hansraaijmakers.nl

info@hansraaijmakers.nl

e

8.95

Denk aan uw ontbijtpakket

Heuvel 26a Geldrop

Reef Houthakker steaks 4 stuks

6.95

Het is weer asperge tijd. Asperge soepen en diverse asperge maaltijden.

Heuvel 31 Geldrop

AANBIEDING

Paas slagroom taartje

AANBIEDING

WEEKENDAANBIEDING

De versspecialisten in Geldrop-Centrum

Spinazie stamppot

5,95 2 voor 10,95

per portie

Dagelijks verse asperges

Heuvel 36 Geldrop


Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 1 april 2021

Gemeente actueel Controle leegstaande panden in Geldrop-Mierlo, Son en Breugel en Nuenen Naar schatting wordt 1 op de 200 leegstaande panden in Nederland gebruikt voor criminele activiteiten. Een leegstaand pand is vaak een ideale plek om illegale activiteiten te ontplooien. Denk hierbij aan hennepplantages, drugslabs, witwassen of illegale opslaglocaties.

Preventieve controles Om zicht te krijgen op het gebruik van leegstaande panden met een woonbestemming hebben toezichthouders van de Dommelvallei-gemeenten deze week controles uitgevoerd. Panden met een woonbestemming die volgens de Basisregistratie Personen (BRP), langer dan een jaar niet zijn bewoond zijn preventief bezocht. Het doel van het bezoek was te controleren of de gegevens in de BRP overeenkomen met de werkelijkheid en daarnaast om zicht krijgen op wat er zich in een leegstaand pand afspeelt.

Resultaten controle In zowel Son en Breugel als Nuenen zijn circa 20 adressen bezocht, Geldrop-Mierlo ongeveer 40. Een greep uit de resultaten: • op diverse adressen bleek sprake van leegstand door verkoop, verbouwing, verhuizing en/of overlijden;

• •

meerdere adressen bleken in gebruik te zijn voor de huisvesting van arbeidsmigranten, deels in strijd met het bestemmingsplan; bij enkele panden zijn onjuiste inschrijvingen in de Basisregistratie Personen vastgesteld; een aantal locaties bleek in gebruik voor bedrijfsdoeleinden en dus in strijd met de woonbestemming; meerdere adressen worden nog nader onderzocht, waarbij mogelijk de basisregistraties moeten worden aangepast.

Tegen vastgestelde overtredingen wordt komende periode handhavend opgetreden en, indien nodig, worden bestuurlijke maatregelen genomen In de toekomst blijven we dit soort controles herhalen en ook nieuwe locaties onder de loep nemen. Samenwerking Dommelvallei gemeenten De controlebezoeken hebben plaatsgevonden op dinsdag 23 maart (Geldrop-Mierlo), woensdag 24 maart (GeldropMierlo & Son en Breugel) en donderdag 25 maart (Nuenen). Ze zijn uitgevoerd door een team van toezichthouders, bestaande uit een bouwinspecteur, buitengewoon opsporingsambtenaar (boa), toezichthouder BRP en een projectleider.

Afsluiting kruispunt Mierloseweg/ Nuenenseweg (6 april t/m 28 mei 2021) Op 6 april start de reconstructie van het gedeelte Mierloseweg vanaf de Nuenenseweg tot de Van der Puttstraat. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van het riool en vernieuwen van de hoofdrijbaan ook wordt op het kruispunt Mierloseweg Nuenenseweg een verkeersregelinstallatie geplaatst. De aangelegen zuidelijke fiets/ventweg Mierloseweg is al vernieuwd en valt buiten het werk. De werkzaamheden gaan naar verwachting 8 weken duren tot en met 28 mei. Omleidingen doorgaand verkeer Het doorgaande verkeer van Mierlo in de richting van Eindhoven en omgekeerd wordt tijdelijk omgeleid via een grootschalige omleiding via de Geldropseweg-Brandevoortsedreef- Provincialeweg N270/A270-Collse HoefdijkNuenenseweg-Wielewaal-Helze-Nieuwendijk en omgekeerd.

Voor het fletsverkeer worden kleinschalige omleidingen ingesteld. Buslijnen Tijdens de afsluiting van het werkvak gaat buslijn 320 en 20 tijdelijk via de zuidelijke flets- ventweg Mierlosweg. Hiervoor worden slagbomen geplaatst ter hoogte van Mierloseweg huisnummer 52 en huisnummer 104. De actuele dienstregeling voor de route kunt u vinden op www.hermes.nl/nl/ onze-routes/dienstregeling-en-halte-informatie. Bereikbaarheid panden en bedrijven Mierloseweg huisnummer 52 t/m 104 (even) De bedrijven aan de Mierloseweg huisnummer 52 t/m 104 (even) aan de zuidelijke flets-ventweg Mierloseweg blijven bereikbaar via de Van der Puttstraat en de Fleskensstraat.

Datagedreven werken De lijst met leegstaande panden in een gemeente is tot stand gekomen op basis van een data-analyse. Het past binnen de ambitie van de Dommelvallei-organisaties om meer datagedreven te werken. Datagedreven werken zorgt ervoor dat gemeenten gerichter capaciteit kunnen inzetten en hun beleid daar beter op aan kunnen passen.

Gemeentelijke steunmaatregelen corona De gemeente heeft besloten een tijdelijke regeling steunmaatregel voor alle lokale ondernemers te verlenen. Op basis van deze regeling wordt voorgesteld om een eenmalige subsidie te verlenen met een plafond van € 50.000,- (verdeeld over Geldrop € 35.000,- en Mierlo € 15.000,-). De subsidie kan worden aangewend voor extra acties of ter individuele ondersteuning van ondernemers. De centrummanagers dragen zorg voor de uitvoering van deze regeling. Regeling aanvragen Ondernemers in Geldrop kunnen een verzoek voor de regeling aanvragen bij het centrummanagement van Geldrop via cm@geldropcentrum.nl. Bent u ondernemer in Mierlo? Dan kunt u een verzoek voor de regeling aanvragen bij het centrummanagement van Mierlo via info@mierlo-centrum.nl.

Aanpassing Taxbus per 31 maart 2021 Op 23 maart heeft premier Rutte tijdens een persconferentie kenbaar gemaakt dat de huidige, landelijke avondklok per 31 maart 2021 wordt aangepast van 21:00 uur naar 22:00 uur in verband met de zomertijd. Dit betekent dat de ritten, waarvoor Taxbus is bedoeld, tijdens de avondklok niet meer mogen worden uitgevoerd. Om ervoor te zorgen dat de laatste reiziger vóór 22:00 uur thuis is, worden vanaf 31 maart 2021 geen ritten meer geboekt met een vertrektijdstip later dan 20:30 uur. Heeft u vragen over uw ritten, neem dan contact op via 0800 0234 795.


Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 1 april 2021

Lekkage en verzakking riolering Witte de Withstraat

Online rondetafelgesprek over geheugenproblemen

Op woensdag 17 maart is de weg verzakt in de parallelweg Witte de Withstraat ter hoogte van appartementencomplex Maison St. Cyr. De verzakking is veroorzaakt door een lekkage van het hoofdriool (gelegen op circa 4 meter onder maaiveld). Voor de veiligheid is het weggedeelte afgesloten voor al het verkeer en is bronbemaling geplaatst.

Maakt u zich wel eens zorgen over uw geheugen? Of over dat van iemand uit uw omgeving?

Kruispunt Luchen/ Vlinderlaan afgesloten van 6 tot 16 april

Uit nader onderzoek is gebleken dat het hoofdriool op diverse plaatsen gescheurd is en vervangen moet worden. De vervangingswerkzaamheden worden zo spoedig mogelijk ingepland en gaan naar verwachting 3 tot 4 weken duren tot die tijd blijft het werkvak afgesloten voor al het verkeer. Meer informatie Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Willy van de Westerlo of Will van Dijk, afdeling Ruimte, te bereiken via telefoonnummer (040) 289 38 93.

Voor het aanleggen van een verhoogd plateau op het kruispunt Luchen/Vlinderlaan is dit wegvak van dinsdag 6 april tot en met vrijdag 16 april afgesloten voor al het verkeer. De werkzaamheden zijn onderdeel van het project woonrijp maken Vlinderlaan te Luchen. Bereikbaarheid De Vlinderlaan en aangelegen straten (Luchen fase 2) zijn van 6 april tot en met 16 april bereikbaar via de route Geldropseweg-Kwikstraat-Geelgors-BoerenzwaluwSint Catharinaweg. Hiervoor worden omleidingsroutes geplaatst. Meer informatie Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Bas van Lieshout of Will van Dijk, afdeling Ruimte, te bereiken via telefoonnummer (040) 289 38 93.

Kijk dan mee bij een presentatie en rondetafelgesprek over beginnende geheugenproblemen. Tijdens deze online bijeenkomst krijgt u uitleg over de verschillen tussen geheugenachteruitgang passend bij de leeftijd, milde geheugenstoornissen en dementie. Ook wordt er ingegaan op de oorzaken van milde geheugenproblemen en de factoren die van invloed kunnen zijn. Er wordt een overzicht gegeven en suggesties gedaan voor specifleke ondersteuning. Het gesprek wordt begeleid door vrijwilligers van Geheugenkracht Geldrop-Mierlo. Geheugenkracht is een onderdeel van Alzheimer Zuidoost-Brabant. Wanneer: vrijdag 9 april 2021 van 15.00 tot 16.30 uur Kosten: gratis Aanmelden: stuur een mail naar i.lubbers@alzheimer vrijwilligers.nl o.v.v. Rondetafelgesprek 9 april 2021! Vermeld in de mail uw naam en telefoonnummer. Wanneer u zich heeft aangemeld, krijgt u een bevestiging met instructie en inlogcode toegestuurd. Vragen: Mocht u vragen hebben over het onderwerp, kunt u contact opnemen met Ad Wilbers 06 53 44 91 75.

Maak het oplichters niet te makkelijk

Trap niet in een babbeltruc! Diefstal door een “babbeltruc” komt steeds vaker voor, zeker ook in deze coronatijd! Met name oudere mensen worden hier slachtoffer van, maar het kan iedereen overkomen! Wat kunt u doen om te voorkomen dat u hier slachtoffer van wordt en wat u moet doen als het wel gebeurt? Wat is een babbeltruc? Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij u aan, spreken u op straat aan of bellen u op. Denk niet dat het u niet overkomt, want er zijn heel veel verschillende vormen van babbeltrucs. Babbeltruc aan de deur Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om bij u binnen te komen. Ze doen zich soms voor als meteropnemer, medewerker van een bank of thuiszorg. Of ze vragen om een glas water of een pen of dat hun kind bij u naar het toilet mag. Eenmaal binnen worden, soms samen met een handlanger, op die manier elk jaar veel mensen van hun bezittingen beroofd. In sommige gevallen gebeurt dit zelfs in combinatie met bedreiging en/of geweld.

• • • •

Weet dat medewerkers van bepaalde organisaties, zoals uw bank, nooit onverwacht bij u aan de deur komen; Laat nooit een onbekende binnen en sluit de deur als u binnen iets gaat halen; Pin nooit zomaar aan de deur als u niet zelf iets hebt besteld waarvan u weet dat u het moet afrekenen; Geef uw pinpas nooit uit handen. Ook niet als iemand u op die manier aanbiedt om te helpen bij het pinnen. Pin ook niet wanneer iemand anders de betaalautomaat wil vasthouden. Op die manier kan iemand mogelijk meekijken met uw pincode.

Babbeltruc aan de telefoon Ook via de telefoon benaderen oplichters mensen, bijvoorbeeld om een bezoek aan te kondigen. Of ze doen zich voor als de bank en proberen u te overtuigen om overboekingen te maken, in te loggen of uw gegevens, pincodes of beveiligingscodes te geven. Soms wordt zelfs gevraagd om direct toegang te geven tot uw computer. Banken vragen dit nooit.

Ook proberen oplichters mensen aan de deur te laten pinnen. Als ze de pincode af kunnen kijken en u vervolgens van uw pas kunnen beroven, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Waar moet u op letten? • Vertrouwt u het niet helemaal? Bel de organisatie die het betreft zelf om het te controleren. Zoek zelf het telefoonnummer op; • Banken vragen nooit via de telefoon of SMS om uw gegevens, pin- of beveiligingscode of om overboekingen te doen. Ook vragen banken u niet om directe toegang tot uw computer te krijgen.

Waar moet u op letten? • Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende. Of gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten;

Babbeltruc bij een pinautomaat Let goed op als u pint. Regelmatig proberen criminelen over de schouder mee te kijken om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel of door vlak

achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze u vervolgens volgen, proberen ze u af te leiden om de pinpas te stelen. Daarvoor gebruiken ze ook slimme babbeltrucs. Zodra ze de pinpas hebben halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening. Waar moet u op letten? • Scherm bij het intoetsen van de pincode de toetsen af met uw hand of portemonnee; • Staat iemand te dicht achter u, vraag dan om meer privacy; • Laat u niet a‡eiden tijdens het pinnen. Daarnaast is het goed de daglimiet voor het pinnen met uw pas te beperken en om zoveel mogelijk contactloos te betalen zodat u meestal geen pincode hoeft in te toetsen. Veilig contactloos betalen zónder pincode is mogelijk bij bedragen tot en met 50 euro. Bent u toch slachtoffer van een babbeltruc geworden? • Doe altijd aangifte bij de politie (ook bij een poging). • Meld verlies of diefstal van uw betaalpas onmiddellijk bij de bank en laat de pas blokkeren; • Doe altijd aangifte bij de politie via 0900-8844; • Is de oplichter nog in de buurt? Bel direct 112.


Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 1 april 2021

Gemeente actueel BEKENDMAKINGEN RUIMTE/RUIMTELIJKE ORDENING BOUWEN EN WONEN Ontvangen aanvragen omgevingsvergunning (1) Hulst 43 in Geldrop 19 maart 2021 splitsen woonhuis 20210117

Locatie Datum ontvangst Omschrijving Zaaknummer

: : : :

Locatie Datum ontvangst Omschrijving Zaaknummer

: Bombur 2 in Geldrop : 19 maart 2021 : levensloopbestendig maken woonhuis : 20210118

Locatie Datum ontvangst Omschrijving Zaaknummer

: : : :

Locatie Datum ontvangst Omschrijving

: Legolas 19 in Geldrop : 24 maart 2021 : plaatsen erker en vervangen enkele kozijnen : 20210122

Zaaknummer

Emopad 31 in Geldrop 23 maart 2021 oprichten loods 20210120

Mededeling geen ingekomen zienswijzen (1) Locatie Omschrijving Zaaknummer

: Gijzenrooiseweg 13 in Geldrop : wijzigen brandmeldinstallatie : 20200391

Verleende omgevingsvergunningen met reguliere procedure (2) Locatie : Genoenhuizerweg 5A in Geldrop Verzenddatum besluit : 23 maart 2021 Omschrijving : kappen paardenkastanje in verband met bloedingsziekte Zaaknummer : 20210085 Locatie : Verzenddatum besluit : Omschrijving : Zaaknummer :

Lakenstraat 42 in Geldrop 23 maart 2021 plaatsen overkapping aan garage 20210019

Locatie : Dwarsstraat 79 in Geldrop Verzenddatum besluit : 23 maart 2021 Omschrijving : plaatsen dakkapel voorzijde woonhuis Zaaknummer : 20210024 Locatie : Dorpsstraat 144 in Mierlo Verzenddatum besluit : 23 maart 2021 Omschrijving : vervangen schutting, plaatsen tuinhuis en zwembad Zaaknummer : 20210021 Locatie : Verzenddatum besluit : Omschrijving : Zaaknummer :

Genoenhuizerweg 6 in Geldrop 24 maart 2021 verplaatsen inrit/uitweg 20210092

Locatie : Verzenddatum besluit : Omschrijving : Zaaknummer :

Papenvoort 22 in Geldrop 24 maart 2021 plaatsen zonnecollectoren 20210058

Locatie : Verzenddatum besluit : Omschrijving : Zaaknummer :

Genoenhuizerweg 7 in Geldrop 24 maart 2021 verbouwen monumentale boerderij 20200620

Locatie : Verzenddatum besluit : Omschrijving : Zaaknummer :

Volderstraat 24 in Geldrop 25 maart 2021 realiseren dakopbouw 20210074

Locatie : Verzenddatum besluit : Omschrijving : Zaaknummer :

Maluwe 3 in Geldrop 25 maart 2021 plaatsen dakopbouw 20210088

Van rechtswege verleende omgevingsvergunning met reguliere procedure (2) Locatie : Verzenddatum besluit : Omschrijving : Zaaknummer :

Kerkakkers 29 in Mierlo 23 maart 2021 verlagen en verbreden inrit 20210022

Ontwerpbesluit aanvragen omgevingsvergunning met uitgebreide procedure (3) Locatie Datum ter inzage Omschrijving Zaaknummer

: Meester van Busselstraat in Mierlo : 2 april 2021 : oprichten woonhuis : 20200624

Inzagetermijn en bezwaar maken? Voor bekendmakingen met nummer 1 geldt: Dit is een kennisgeving. Bezwaar maken is in dit stadium (nog) niet mogelijk. Dit kan pas nadat er een besluit is genomen. Voor bekendmakingen met nummer 2 geldt: Tegen deze besluiten kunnen belanghebbenden binnen zes weken na verzenddatum van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en Wethouders, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Als het spoed heeft, kunt u tegelijk met uw bezwaarschrift een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Voor bekendmakingen met nummer 3 geldt: De besluiten en overige stukken liggen vanaf de dag na publicatie zes weken ter inzage. Om de stukken in te zien maakt u een afspraak via www.geldrop-mierlo.nl of telefoonnummer (040) 289 38 93. Tegen deze besluiten kunt u binnen zes weken vanaf de dag na publicatie, uw zienswijze indienen bij Burgemeester en Wethouders, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Tijdens deze periode kunt u ook een mondelinge zienswijze indienen. U kunt alleen beroep tegen het uiteindelijke besluit indienen als u een zienswijze heeft ingediend tegen het ontwerpbesluit. Voorwaarde is wel dat u belanghebbende bent.

Voor een mondelinge toelichting op de stukken kunt u telefonisch een afspraak maken met Jos van Hoeij, telefoonnummer (040) 289 37 83.

COLLEGEBESLUITEN APV GELDROP-MIERLO 2021 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo maakt bekend, dat de gemeenteraad op 23 maart 2021 de Algemene Plaatselijke Verordening Geldrop-Mierlo 2021 (verder APV Geldrop-Mierlo 2021) heeft vastgesteld. Het doel van de APV Geldrop-Mierlo 2021is bij te dragen aan een aantrekkelijke, leefbare gemeente voor inwoners, ondernemers, bezoekers en toeristen. Dit gebeurt onder andere door het stellen van regels en handhaving van deze regels. Een ieder kan op verzoek een afschrift van de APV het besluit verkrijgen. EERSTE WIJZIGING BELEIDSREGELS HERZIENING, INTREKKING, TERUGVORDERING EN INVORDERING GEMEENTE GELDROP-MIERLO 2018/2019 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo heeft in haar vergadering d.d. 16 maart 2021 besloten, gelet op het bepaalde in het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering artikel 475c tot en met 475e.: De Beleidsregels Herziening, intrekking, terugvordering en invordering als volgt te wijzigen: Artikel 12. Vaststelling van de hoogte van de maandelijkse a‡ossingscapaciteit bij belanghebbenden met een uitkering, komt te luiden:

MELDING WET MILIEUBEHEER

1. Indien belanghebbende een uitkering ontvangt op grond van de Participatiewet, de IOAW of de IOAZ, hanteert het college 5% van de uitkeringsnorm inclusief vakantietoeslag als maandelijkse a‡ossingscapaciteit. 2. In afwijking van het eerste lid geldt voor de belanghebbende die in een inrichting ter verpleging of verzorging verblijft een afwijkende beslagvrije voet, als bedoeld in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. 3. In afwijking van het eerste en tweede lid zal op verzoek van de belanghebbende het college overeenkomstig het bepaalde in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering een berekening uitvoeren om de juiste beslagvrije voet en daarmee de juiste hoogte van verrekening te bepalen en past het college de hoogte van het verrekende bedrag aan vanaf de datum waarop het college de gegevens die nodig zijn voor de berekening heeft ontvangen tenzij het college al eerder van die gegevens op de hoogte was indien blijkt dat hantering van het eerste lid niet correct was.

Burgemeester en Wethouders van Geldrop-Mierlo maken op grond van de Wet milieubeheer en het Besluit omgevingsrecht bekend, dat er meldingen zijn ingediend op grond van het “Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer” voor:

Artikel 13. Vaststelling van de duur en de hoogte van de maandelijkse a‡ossingscapaciteit bij uitstroom uit de Participatiewet, IOAW of IOAZ en bij debiteuren die geen recht hebben op algemene bijstand krachtens de Participatiewet, uitkering krachtens de IOAW en uitkering krachtens de IOAZ, komt te luiden:

De besluiten kunt u ook bekijken op www.ruimtelijkeplannen.nl. Meer informatie Wilt u meer informatie over het maken van bezwaar of beroep bij de overheid, kijk dan op www.geldrop-mierlo.nl. Wilt u meer weten over aanvragen en besluiten? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer (040) 289 38 93.

Het oprichten van een inrichting voor het wassen en poetsen van motorvoertuigen (Car Cosmetics Center) aan de Mierloseweg 28 in Geldrop. De melding is ingediend op 15 maart 2020;

Het oprichten van een inrichting voor het maken van houten puzzels (Keuper Holding BV) in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Nuenenseweg 167 (Hal B23) in Geldrop. De melding is ingediend op 23 maart 2021

De meldingen en andere stukken die van belang zijn liggen van 2 t/m 15 april 2021 (2 weken) ter inzage in de publiekshal van het gemeentehuis, De meent 2 in Geldrop. De openingstijden van het gemeentehuis zijn maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 uur tot 12.30 uur.

1. De hoogte van de maandelijkse a‡ossingscapaciteit bij beëindiging of intrekking van de uitkering wordt gedurende zes maanden na de verzenddatum van dit besluit, gesteld op het bedrag dat belanghebbende maandelijks reeds a‡oste tijdens de bijstandsperiode of periode waarin een uitkering op grond van de IOAW of IOAZ is ontvangen tenzij: a. er aanwijzingen zijn dat belanghebbende over voldoende middelen beschikt om de vordering ineens terug te betalen; of b. de beëindiging of intrekking van de uitkering plaatsvindt door schending van de inlichtingenplicht. 2. Na a‡oop van de termijn als bedoeld in het eerste lid wordt bij alle vorderingen de hoogte van de maandelijkse a‡ossingscapaciteit vastgesteld met als uitgangspunt dat belanghebbende blijft beschikken over een inkomen ter


Dit is een uitgave van de gemeente Geldrop-Mierlo - donderdag 1 april 2021

hoogte van de beslagvrije voet als bedoeld in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en dat de vordering binnen een redelijke termijn wordt afgelost tenzij er aanwijzingen zijn dat belanghebbende over voldoende middelen beschikt om de vordering ineens terug te betalen: < € 2.500,- a‡ossen binnen 36 maanden; € 2.500,- - € 5000,- a‡ossen binnen 48 maanden/60 maanden; € 5000,- a‡ossen binnen 60 maanden/120 maanden. Dit wijzigingsbesluit treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2021. Overgangsrecht Voor de uitkeringsgerechtigde die tot 1 januari 2021 geen afloscapaciteit had en waarbij de wijziging onder I tot gevolg heeft dat er vanaf 1 januari 2021 wel sprake is van a‡oscapaciteit, of waarbij de wijziging onder I tot gevolg heeft dat er sprake is van een hogere a‡oscapaciteit, geldt vanaf 1 januari 2021 een overgangstermijn van 6 maanden, tot 1 juli 2021. EERSTE WIJZIGING BELEIDSREGELS INLICHTINGENPLICHT EN BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE GELDROP-MIERLO Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo heeft in haar vergadering d.d. 16 maart 2021 besloten, gelet op het bepaalde in het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering artikel 475c tot en met 475e: De Beleidsregels inlichtingenplicht en bestuurlijke boete participatiewet, IOAW en IOAZ als volgt te wijzigen: Artikel 5 Vaststellen draagkracht, komt te luiden: 1. De bestuurlijke boete wordt afgestemd op de draagkracht van belanghebbende door de flctieve draagkracht te vermenigvuldigen met 24 maanden in geval van opzet, 18 maanden in geval van grove schuld, 12 maanden in geval van normale verwijtbaarheid en 6 maanden in geval van verminderde verwijtbaarheid. 2. Onder flctieve draagkracht wordt verstaan de flnanciële ruimte boven 95% van de toepasselijke uitkeringsnorm op het moment van het opleggen van de bestuurlijke boete. 3. Indien belanghebbende geen inkomen heeft of het inkomen bedraagt minder dan 95% van de toepasselijke uitkeringsnorm, dan wordt onder flctieve draagkracht verstaan: 5% van de uitkeringsnorm die van toepassing zou zijn als de belanghebbende een beroep op uitkering zou doen. 4. In afwijking van het eerste, tweede en derde lid geldt voor de belanghebbende die ten tijde van het opleggen van de bestuurlijke boete andere inkomsten heeft dan een uitkering en géén medewerking verleent om inzicht te geven in de hoogte van de inkomsten, dan bedraagt de

bestuurlijke boete de maximale boete zoals vastgesteld in artikel 4 en indien van toepassing artikel 6. 5. Boetebedragen worden naar beneden afgerond op een veelvoud van € 10,-. De maximale wettelijke boete wordt niet afgerond. 6. Invordering vindt plaats conform de regels van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering waarbij rekening wordt gehouden met de beslagvrije voet. Dit wijzigingsbesluit treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2021. EERSTE WIJZIGING BELEIDSREGELS AANVRAAG, UITKERING EN OVERIGE VERPLICHTINGEN GEMEENTE GELDROP-MIERLO 2018/2019 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo heeft in haar vergadering van 16 maart 2021 besloten, gelet op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 10 maart 2020 (CRvB 10-3-2020, ECLI:NL:CRVB:2020:624): De Beleidsregels aanvraag, uitkering en overige verplichtingen als volgt te wijzigen: Artikel 8 Verlaging algemene bijstand schoolverlaters, komt te luiden: 1. Het college stelt voor de belanghebbende die recent de deelname heeft beëindigd aan onderwijs of een beroepsopleiding, de norm gedurende zes maanden na het tijdstip van die beëindiging lager vast, indien voor het onderwijs of de beroepsopleiding aanspraak bestond op studieflnanciering op grond van de Wet studieflnanciering 2000 of op een tegemoetkoming in de onderwijsbijdrage en de schoolkosten op grond van hoofdstuk 4 van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten. 2. De verlaging bedraagt een bedrag gelijk aan het verschil tussen de van toepassing zijnde norm en het van toepassing zijnde bedrag voor levensonderhoud als bedoeld in artikel 33, tweede lid van de Participatiewet, vermeerderd met het bedrag van de reisvoorziening in de rentedragende studielening. Dit wijzigingsbesluit treedt met terugwerkende kracht in werking op 10 maart 2020. VERORDENING BESCHIKKINGSTERMIJN SCHULDHULPVERLENING GELDROP-MIERLO 2021 De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo heeft in de vergadering van 23 maart 2021 besloten tot het vaststellen van de Verordening beschikkingstermijn schuldhulpverlening Geldrop-Mierlo 2021. In de Verordening beschikkingstermijn schuldhulpverlening Geldrop-Mierlo 2021 zijn de regels vastgelegd dat de gemeente reageert binnen een termijn van acht weken op een

Sterksel Kermis en Quiz werken samen aan iets moois STERKSEL - De organisaties van Leuk! op Sterksel en Quiz! Op Sterksel slaan de handen ineen om samen in het Pinksterweekeinde iets moois neer te zetten in Sterksel. Stichting LEUK! Op Sterksel denkt al enige tijd na over de mogelijkheden voor het organiseren van een corona-proof kermis: “We werken op dit moment verschillende scenario’s uit, rekening houdend met alle mogelijke richtlijnen. Bij elk scenario kijken we dan vooral wat wel kan, want als het enigszins kan, gaan we los” aldus Andre Klemans namens de organiserende stichting. Een volle feesttent komt er waarschijnlijk nog niet. En omdat ook

verzoek van een inwoner van Geldrop-Mierlo in relatie met de beschikkingstermijn schuldhulpverlening. Gemeenten hebben nadrukkelijk en expliciet de opdracht om een beschikking af te geven voor schuldhulpverlening. De gemeenten zijn wettelijk verplicht een verordening vast te stellen waarin de beschikkingstermijn is opgenomen. Inzien U kunt de genomen besluiten vanaf vandaag voor een periode van zes weken tijdens reguliere openingstijden inzien in het informatiecentrum van het gemeentehuis aan de Meent 2 in Geldrop. U kunt ze ook digitaal raadplegen via: www.geldrop-mierlo.nl. Contact Voor vragen over de Verordening jeugdhulp kunt u contact opnemen met dhr. G. Wunderink, telefoonnummer (040) 289 37 83. Hij is op maandag en dinsdag aanwezig. BELEIDSREGELS TIJDELIJKE ONDERSTEUNING NOODZAKELIJKE KOSTEN GEMEENTE GELDROPMIERLO (TONK) Het college van burgemeester en wethouders van GeldropMierlo heeft in de vergadering van 9 maart 2021 besloten tot het vaststellen van de Beleidsregels tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten gemeente Geldrop-Mierlo. In de Beleidsregels tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten gemeente Geldrop-Mierlo zijn de regels vastgelegd onder welke voorwaarden huishoudens die te maken met een plotselinge, onvoorzienbare en onvermijdelijke terugval in hun inkomsten een tegemoetkoming kunnen ontvangen. Het kabinet heeft in de diverse steunpakketten maatregelen genomen om deze huishoudens te ondersteunen. Desondanks bieden de bestaande en tijdelijke voorzieningen mogelijk nog voor veel huishoudens onvoldoende ondersteuning, omdat noodzakelijke woonkosten doorlopen en niet op korte termijn kunnen worden teruggeschroefd. Zij lopen daardoor het risico op het opbouwen van schulden. Het gaat hierbij voor een deel om huishoudens die onder normale omstandigheden niet of slechts beperkt in beeld zijn voor gemeentelijke ondersteuning. Inzien U kunt de genomen besluiten vanaf vandaag voor een periode van zes weken tijdens reguliere openingstijden inzien in het informatiecentrum van het gemeentehuis aan de Meent 2 in Geldrop. U kunt ze ook digitaal raadplegen via: www.geldrop-mierlo.nl. Contact Voor vragen over de Verordening jeugdhulp kunt u contact opnemen met dhr. G. Wunderink, telefoonnummer (040) 289 37 83. Hij is op maandag en dinsdag aanwezig.

Pannenkoekdag Leenderhof

de QUIZ! Op Sterksel wederom uitgesteld moet worden, hebben beide organisaties de handen ineen geslagen met het idee om de twee activiteiten te bundelen.

LEENDE - Leenderhof in Leende vierde vorige week de Nationale Pannenkoekdag. In samenwerking met Pannenkoekrestaurant De Clown, basisschool de Triangel, Hart voor Leenderhof en De Wensboom.

Traditioneel weekend “Door de kermis en de Quiz te combineren, komt Sterksel bij elkaar zoals we dat gewend zijn tijdens een traditioneel kermis weekeind” onderstreept Frans Reiling de gedachte.

Het was dit jaar anders dan anders, maar ze hebben er iets moois van weten te maken. Er was een live verbinding met groep 8 van Basisschool De Triangel die samen met de bewoners van Leenderhof samen pannenkoeken aten.

Hoe het programma er in het Pinksterweekend van 22 tot 24 mei precies uit gaat zien is nog niet helemaal bekend. De inschrijving voor de QUIZ! Op Sterksel staat nog open, inschrijven kan via www.quizopsterksel.nl.

Moppen tappen Een aantal kinderen zorgde voor entertainment. Een gedicht over corona werd voorgedragen en uiteraard werden er ook moppen getapt. Ook hadden de kinderen voor iedereen een placemat ge-

maakt en een kaartje versierd. Restaurant de Clown bakte twee-

honderd pannenkoeken voor zowel bewoners als kinderen.

De bewoners van Leenderhof in Leende genoten van een heerlijke pannenkoek.


Asperge seizoen

Onze limburgse wijnen…

Verse Asperges! Deze koningin van de groenten ligt weer dagelijks op haar Paasbest in onze winkel. Daarnaast hebben we heel veel andere verse producten om van uw maaltijd een feestje te maken. Wij zijn ook open op 1e en 2e Paasdag!

10% korting met deze advertentie!

Glasservice Geldrop - Mierlo

Druif

Graag tot ziens!

Graan

Korte kerkstraat 42 Geldrop | +31651658521

Jos, Lidy en het dreamteam

Bekelaar 20, 5731 PG Mierlo - www.hofvanhuijbers.nl

DELOKALEVERBINDER.NL

Hans van den Heuvel

SINDS

Hoveniersbedrijf

Nieuwbouw... Renovatie & Reparatie Onderhoud Tom van den Broek 06-51901734 24/7 bereikbaar glasservice.geldropmierlo@gmail.com

1984

• Tuinaanleg • Onderhoud • Renovatie Emmalaan 2 • 5664 AH Geldrop • Tel. 06 - 532 94 179

WEBSITES ONLINE DRUKWERK MARKETING HUISSTIJL WEBSHOP

Driessen Bouw Asten zoekt projectleider (40 uur) Beschik jij over een sterk staaltje inzicht? Kunnen we grote verantwoordelijkheden met een gerust hart bij jou neerleggen? Weet jij een heel team aan te steken met jouw enthousiasme? En maak jij ieder bouwproject tot een succes? Dan val jij recht met je neus in de boter! De functie Als projectleider bij Driessen Bouw Asten ben je verantwoordelijk voor de technische en administratieve voorbereiding van onze projecten. Je belangrijkste taak is het structureren en organiseren van het project. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor inkoop, het opstellen van planningen, en kostenbewaking. Ook in de uitvoering speel jij een belangrijke rol. Denk aan het begeleiden van bouwvakkers, het organiseren van de bouw, toezien op planning, het aansturen van onderaannemers, en het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Of een project nu groot of klein is, jij maakt het tot een succes! Interessante details Driessen Bouw Asten biedt je een uitdagende en afwisselende baan in een informele werksfeer. Onze uiteenlopende opdrachten zorgen voor veel dynamiek: van grote vrijstaande huizen tot verbouwingen en utiliteitsbouw. Je werkt in een klein team en krijgt de vrijheid om je eigen planning te bepalen. Met een gerust hart durven we taken en verantwoordelijkheden aan jou toe te vertrouwen.

Dit breng je mee Je bent communicatief sterk en durft verantwoordelijkheid te nemen voor de juiste voorbereiding en uitvoering van projecten. Je denkt oplossingsgericht mee met architect en opdrachtgever, en bent een sociale teamspeler die stevig in zijn werkschoenen staat. Je beschikt over technisch inzicht, werkt nauwkeurig, handelt besluitvaardig, en bent ervaren met programma’s als AutoCAD, Word en Excel. Door te investeren in jonge mensen bereidt Driessen Bouw Asten BV zich voor op de toekomst. Pas jij binnen dit profiel, heb je minimaal een mbo-diploma bouwkunde op zak én zo’n 5-10 jaar relevante werkervaring? Dan is Driessen Bouw Asten dé plek voor jou! Solliciteer snel voordat een ander het doet Kun jij niet wachten om als projectleider aan de slag te gaan? Dan zien we je motivatiebrief en cv graag tegemoet via info@driessenbouw.nl. Ga voor meer info over ons bedrijf naar www.driessenbouw.nl of volg ons op Facebook: Driessen Bouw Asten BV, en Instagram: @driessenbouwasten.


9

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 1 april 2021

‘Ik zou van de hoge, ik zou in het diepe’ GELDROP - ‘Ik zou van de hoge, ik zou in het diepe.’ Dat is de titel van een novelle van A.F.Th. van der Heijden. Speciaal geschreven voor Stichting De Tandeloze Tijd. Wie vriend of vijand van de stichting wordt krijgt de bijzondere novelle.

meer wil weten of de stichting wil steunen kan terecht op www.vanderheijdenhuis.nl. Het uitgeven van de novelle is een van de activiteiten waarmee Stichting De Tandeloze Tijd probeert geld op te halen voor het Van der Heijden Huis. Van het Prins Bernhard Cultuurfonds kreeg de stichting recent twaalfduizend euro subsidie.

door Martin de Bruijne In Eindhoven wordt door stichting De Tandeloze Tijd sinds een paar jaar hard gewerkt aan de realisatie van het A.F.Th. van der Heijdenhuis. Geen museum over de schrijver, maar een centrum van de taal en de literatuur. Het huis krijgt een plek in Klooster Mariënhage, het voormalige klooster van de paters Augustijnen, dat nu Domus Dela heet.

Het verhaal speelt zich af op en rond de Smelen in Geldrop De Smelen De stichting Vrienden en Vijanden van het A.F.Th. van der Heijdenhuis maakt het mogelijk om het huis te realiseren. Speciaal voor de stichting schreef Van der Heijden de novelle ‘Ik zou van de hoge, ik zou in het diepe.’ Het verhaal speelt zich af op en rond recreatieplas de IJzeren Man en het daarnaast gelegen zwembad de Smelen in Geldrop.

Colofo n Middenstandsbelangen De Mierlose Krant Uitgever: DAS Publishers!

Bezoekadres: Stationsstraat 103 | 5751 HD Deurne Ma t/m vrij: 08.00-17.00 uur T 0493-473578 www.middenstandsbelangen.nl www.demierlosekrant.nl Correspondentieadres: Stationsstraat 103 | 5751 HD Deurne Media adviseur: Martijn van Bree T 0493-473578 | M 06-29028196 E advertenties@middenstandsbelangen.nl advertenties@demierlosekrant.nl Advertenties voor plaatsing op de eerstvolgende donderdag aanleveren vóór dinsdag 14.00 uur. Redactie: Martin de Bruijne T 0493-352602 | M 06-29536173 E redactie@middenstandsbelangen.nl redactie@demierlosekrant.nl Maarten Driessen (Hoofdredacteur) T 0493-352608 | M 06-13763686 E redactie@peelbelangonline.nl Bram Vannisselroij (Weekblad voor Deurne) T 0493-352606 | M 06-46017681 E redactie@weekbladvoordeurne.nl Jordy van de Brug (‘t Contact) T 0493-352609 | M 06-13762619 E redactie@hetcontact.nl Berichten voor plaatsing op de ­eerstvolgende donderdag aanleveren vóór dinsdag 08.00 uur. Middenstandsbelangen Oplage: 25.500 Verschijnt op donderdag in Geldrop, Heeze-Leende, Sterksel en Nuenen. De Mierlose Krant Oplage: 5.100 Verschijnt op donderdag in Mierlo. Bezorgklachten: Via onze website www.demierlosekrant.nl of www.middenstandsbelangen.nl Wij behouden ons ten aanzien van de inhoud van onze artikelen zowel het auteursrecht voor conform art. 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het Databankrecht.

Zwembad De Smelen en de IJzeren Man spelen een voorname rol in de novelle van A.F.Th. van der Heijden. Dat is geen toeval, Geldrop is de geboorteplaats van A.F.Th. De in Amsterdam wonende schrijver werd geboren in 1951 in Tivoli, nu een wijk van Eindhoven en toen nog Geldrops grondgebied. De Helleveeg In Eindhoven komt het A.F.Th. van der Heijden Huis op de plek van het voormalige klooster. Een plek die fungeerde als filmlocatie voor De Helleveeg, een film naar

het boek van A.F.Th. van der Heijden. In het huis komt volop ruimte voor de van oorsprong Geldropse schrijver, de nationale en internationale literatuur en de Brabantse geschiedenis. Om een van de meest prominente schrijvers van Nederland een prominente plek te geven in Eindhoven komt er het Van der Heijden Huis. De novelle ‘Ik zou van de hoge, ik zou in het diepe’ is speciaal door

Vierdaagse in andere vorm

A.F.Th. van der Heijden geschreven. Met een prominente rol voor de hoge duikplank van zwembad De Smelen en recreatieplas De IJzeren Man. Subsidie Wie de stichting Vrienden en Vijanden van het A.F.Th. van der Heijden huis steunt als donateur krijgt een van 750 unieke exemplaren van de novelle ‘Ik zou van de hoge, ik zou in het diepe.’ Wie

Jeugd in Geldrop A.F.Th van der Heijden werd op 15 oktober 1951 geboren in Geldrop. Hij groeit op in een arbeidersgezin. Het gezin woont in de Poemastraat in Tivoli. Later verhuizen ze naar Hulst Braakhuizen-Noord en Oranjeveld. Van der Heijden woont de eerste twintig jaar van zijn leven in Geldrop. In zijn romans speelt Geldrop regelmatig een rol. Zo woont Albert Egberts, hoofdpersoon uit de cyclus De Tandeloze Tijd, in zijn jeugd in Geldrop. Wandeling Het Van der Heijden Huis komt in Eindhoven, Geldrop heeft de literaire wandeling ‘Door de spiegel van A.F.Th. van der Heijden.’ De wandeling voert langs verschillende plekken in Geldrop waar de schrijver gewoond en gewerkt heeft en plaatsen die een rol spelen in zijn romans. Langs de in totaal acht kilometer lange route zijn verschillende lees- en luisterbanken geplaatst.

Paasfeest op Puur Sang

GELDROP-MIERLO- Geen traditionele Avond4daagse dit jaar. Geen honderden kinderen die met hun klasgenootjes door de straten van Geldrop en Mierlo wandelen. Er is wel een alternatief bedacht: de home edition. Vorig jaar was er al een home edi- vanaf een zelf te bepalen punt en tion. Tot eind juni kan iedereen afstand. een eigen Avond4daagse lopen. Met een app lopen wandelaars Vier wandeldagen hun eigen routes op hun eigen De Koninklijke Wandel Bond Nemoment. Op deze manier is er derland introduceerde de Avondwel een Avond4daagse, maar dan 4daagse Home Edition vorig jaar. onder drukte en groepsvorming. Landelijk namen toen bijna zesEn na afloop is er wel een Avond- tigduizend mensen deel. De be4daagse medaille. doeling is om vier wandeldagen Na inschrijving kunnen deel- te doen in twee weken. Na afloop Sudoku nemers gebruik maken van de is er een medaille. Informatie en Vul het diagram zo in dat in elke rij, elke kolom en elk vierkant van MIERLO - Paasfeest bij Kindcentrum Puur Sang in Mierlo. Op Goede 3 vakjes alle cijfers van 1 totvia en met 9 precies één keer avondvierdaagse moule in de app 3 bij inschrijven kan www.avondVrijdag starten zij de dag met een paasontbijt en zijn er verschillende voorkomen. eRoutes. Deze app maakt routes 4daagse.nl. activiteiten (Foto: Harrie van der Sanden)

Puz z e l ZO DOET U MEE: Om kans te maken op een prijs, mailt u de oplossing door naar: advertenties@ middenstandsbelangen.nl met vermelding van telefoonnummer en oplossing

Daar wordt u gevraagd om de 1e rij cijfers van de door u gevonden oplossing te mailen. Uit alle juiste inzendingen wordt de winnaar voor een gratis diner voor 2 bij Grieks restaurant Irodion getrokken. Veel succes!

3

4 8

4

2 6

4 5

2 7

6

7 6

1 2

1

5

7 8

2

9

8

1 6

5

WEEK 13 Alle cijfers van 1 t/m 9 moeten één keer voorkomen in alle horizontale rijen en één keer in alle verticale kolommen en één keer in elk van de negen vierkantjes van 3 x 3 vakjes.

9

DE WINNAAR KRIJGT: GRATIS diner voor 2 personen te besteden bij

grieks

specialiteiten restaurant

ook voor afhalen!

Bogardeind 17 - 5664 EA Geldrop - (040)2868654

3

www.puzzelland.com

© Sanders puzzelboeken

SUDOKU WINSPEL:

advertenties@middenstandsbelangen.nl


Stijlvol, verleidelijk en met oog voor detail. Eigenzinnig op onze manier, omdat wij weten wie je wilt zijn. Shop op afspraak en laat je verleiden door de wereld van Baenks Helmond.

2e Paasdag open

BERLIN

CHUECA

Krachtig fashionable design. Berlin is een loungebank met vele mogelijkheden. Ervaar de kwaliteit en het ultieme zitcomfort die dit model te bieden heeft. Berlin is tevens leverbaar met een groot kussen in de hoek. Zoals getoond in stof R66/26 kleur Niagara met klein rugkussen in hoek en zwart metalen poten. h80 x b285 x d103/234 cm € 2.899,00

in stof vanaf

2.899,00 in leder vanaf

4.199,00

NOLITA

Nonchalant, stoer, maar vooral een elegante vormgeving. Modulair samen te stellen zodat Chueca je altijd past. Kies voor meer expressie door het leder van het sierkussen te accentueren met een contraststiksel. Sierkussen Foxton in leder Grizzly met contraststiksel h22 x b60 x d10 cm € 179,00 . Houten tafel in de kleur Walnut h25 x b37 x d95 cm € 249,00 . Elementenbank Chueca zoals getoond in stof Bardot met poten in de kleur Walnut en verstelbare armfunctie links h74 x b349 x d101 cm € 2.450,00

in stof vanaf

2.370,00

in leder vanaf

3.410,00

BLOOMSBURY

Elegant, stijlvol en vooral subtiel van vorm. Minimalisme en detaillering verbinden design en comfort naar de hoogste kwaliteit. Tijdloos en spontaan door het samenspel van de metalen poten en houten accenten. Zoals getoond 3-zits Nolita in stof Chronotex met walnoothouten schaal op buitenzijde van de armen, h81 x b224 x d93 cm € 1.199,00

in stof vanaf

1.059,00

in leder vanaf

1.519,00

Sophisticated en gemaakt van de allerbeste materialen. Op de foto presenteren wij onze keuze voor dit model; geconfectioneerd met stof Forward in de kleur Hunter. Voorzien van memoryfoam in de zitkussens zodat deze zich aanpassen naar de contouren van je lichaam. Zoals getoond h84 x b295 x d97/275 cm incl. memoryfoam en hoofdsteun € 2.768,00

in stof vanaf

1.918,00

in leder vanaf

3.258,00

7 JA AR GARANTIE | HET BESTE ZITCOMFORT | VAKKUNDIGE BEZORGING | www.baenks.nl De zitmeubelen van Baenks zijn beschikbaar met verschillende zitcomforts, in vele opstellingen en met diverse soorten stof en leder. Getoonde vanaf prijzen zijn excl. opties.

Engelseweg 150 5705 AJ Helmond Dealer van oa: Artifort, Baenks, Beek, Bert Plantagie, Castelijn, Gelderland, Harvink, Jori, Label, Leolux, Metaform, Montis, Pastoe, Pode, Samsung, Sonos, Spectral, Spectrum. Maandag 13:00 - 18:00 uur | dinsdag, woensdag, donderdag 10:00 - 18:00 uur | vrijdag 10:00 - 20:00 uur | zaterdag 10:00 - 17:00 uur | zondag 12:00 - 17:00 uur.

Shop op afspraak


DRZM Duurzaam is een uitgave van Gemeente Geldrop-Mierlo

KRANT L BOORDEVO S! IP HANDIGE T EM BEWAAR H GOED!

ONZE BEWO VOLOP AAN NERS AL MET DUURZ DE SLAG AAMHEID.

4heTnipesrgvieozourineeigner uis.

14

Aan de slag met je tuin!

Samen Duurzaam: op naar een toekomst zonder verspilling

‘Iedereen kan een steentje bijdragen aan een beter milieu!’

Er gebeurt veel om onze wereld duurzamer te maken. Di t gebeurt gelukkig al door heel veel inwoners. Zo zet Marianne van de r Zwan, vrijwilliger bij de Mierlose Schonen, zich in om het zwerfvuil in te zamelen. In deze special e duurzaamheidskrant vind je interviews met bewoners die zelf ge start zijn met het verduurzam en van de woning. Maak gebruik va n de vele tips en zie wat er op het gebied van duurzaamheid al wo rdt ondernomen. Natuurlijk kan er nog veel meer. Hierbij hebben we je hulp hard nodig. Samen gaan we aan de slag met het verduurzam en van onze gemeente. Voor nu en onze kinderen!


et lijk, als je we e k k a m is n are ie Energie besp goede isolat t e M . n e t t oet le waarop je m We spraken . is u h in r e t te be en blijft de warm Romijnders rt e b m a L t rek hierover me n we in gesp e g in g k o O . kse n Liesbeth Dir . Zij bouwde s a a H e d e jk n Mari p. met Leon e uis in Geldro h m o ro d e urzam hun eigen du

Lambert Romijnders en Liesbeth Dirkse leven een duurzaam leven Isoleren “Vijftien jaar geleden zijn we hier komen wonen, in een ‘twee-onder-één kapwoning. Het eerste dat ik heb gedaan, is de spouw laten isoleren. Een paar jaar later heb ik overal HR ++ glas geplaatst en de massief aluminiumschuifpui vervangen voor datzelfde glas. Daarmee was ons huis meteen een stuk beter geïsoleerd. Ook het dak van ons huis heb ik helemaal vernieuwd, alle oude dakpannen zijn eraf en daarvoor in de plaats zijn isolerende platen en nieuwe dakpannen gekomen. De stalen kanteldeur van de garage heb ik vervangen door een geïsoleerde deur uit Duitsland”, gaat Lambert verder.

“We dragen op verschillende manieren bij aan een duurzaam klimaat. We verbruiken weinig energie, ons huis is goed geïsoleerd, we reizen allang niet meer met het vliegtuig, kopen niet veel nieuwe spullen en eten bijna geen vlees”, vertelt Lambert Romijnders (65) uit Geldrop. Samen met Liesbeth Dirkse woont hij in een energiezuinig huis, dat hij zelf steeds energiezuiniger maakt.

2

“We hebben zonnepanelen op het dak liggen en via de slimme meter houd ik bij hoeveel energie ons dat oplevert. Ik merk dat het stroomverbruik echt minder wordt en de zonnepanelen meteen terug leveren”, zegt Lambert. “Daarnaast heb ik onze schoorsteen afgebroken. We verloren namelijk veel warmte door de schoorsteen, en hout stoken is toch niet zo milieuvriendelijk. Ik ben een echte doe-het-zelver, maar het was wel een hele klus. Zonnepanelen en isoleren is wat makkelijker te doen, maar dit levert ons uiteindelijk nog meer op. En zo maken we mooie stappen op weg naar gasloos.”

Je kunt ze gemakkelijk weggooien en voor een paar euro nieuwe kopen, maar wij proberen ze te repareren en zo duurzamer te leven. En je kunt natuurlijk gewoon twee verschillende sokken aandoen”, lacht Lambert. Milieuvriendelijk leven Van hun waterverbruik zijn Lambert en Liesbeth zich erg bewust. “We douchen korter en het eerste, koude douchewater vangen we op in een emmer. Dat water gieten we dan door de wc wanneer nodig. We sproeien de tuin niet, tenzij het extreem droog is. Het spoelwater uit de keuken gieten we in de tuin”, vertelt Lambert. Ook op andere manieren denken de twee aan het milieu. “We eten al zo’n 38 jaar slechts bij uitzondering vlees, niet omdat we het niet lekker vinden, maar uit principe. Je kunt heel lekker vegetarisch koken namelijk. Indirect is het beter voor het klimaat om niet teveel vlees te eten. Daarnaast reizen we niet veel; sinds 2004 gaan we niet meer met het vliegtuig en daarvoor ook heel weinig. Als we ergens heengaan, dan is dat met de auto. Naar Drenthe of Sauerland bijvoorbeeld. We hebben nog geen elektrische auto, maar wel een kleine auto. Die moet eerst helemaal op zijn, voor we overstappen.”

Alles zelf aanpakken “Ik wil graag een steentje bijdragen aan de maatschappij en ons huis energiezuiniger maken, omdat ik zie dat het fout gaat met het klimaat. Daarnaast ben ik van oorsprong ingenieur en ben ik praktisch ingesteld, dus ik vind het leuk om alles zelf aan te pakken. Dat deed ik vroeger bij mijn ouders al. Daar heb ik de spouwmuren geïsoleerd, terwijl niemand dat toen nog deed”, aldus Lambert. “Het huis isoleren is voor onszelf comfortabeler. De temperatuur is altijd aangenaam in huis. Je vergeet die investering van een paar duizend euro zo, als je voelt welk comfort je ervoor terugkrijgt.”

Energieloket Zuidoost-Brabant Lambert is niet alleen thuis veel bezig met het klimaat, maar was ook vrijwilliger bij Energieloket Zuidoost-Brabant. Dit loket stopt overigens vanaf 1 april. Hiervoor in de plaats komt het Energiehuis Slim Wonen. “Mensen kunnen bij ons een gesprek aanvragen over energiebesparende maatregelen. Wij helpen ze dan verder. Zo heb ik laatst iemand uitgelegd wat een CO2-meter is en waar je die kunt kopen. Ik leer zelf graag bij en alles wat ik weet door mijn eigen ervaring met isoleren en energie besparen, zette ik bij het Energieloket in”, zegt Lambert.

Tweedehands kleding “We leven wel in een bepaalde vorm van soberheid, bewust voor het milieu”, vertelt Lambert verder. “Zo is onze bank al dertig jaar oud, maar hij zit nog steeds goed. We vervangen onze meubels niet om de vijf jaar, maar kopen kwalitatief goede spullen. Daarnaast doen we langer met onze kleding. We kopen tweedehands kleding en stoppen bijvoorbeeld onze sokken.

Gedreven voor het klimaat “Ik ben zodanig gemotiveerd dat ik graag energiebesparende oplossingen bedenk en aanpak. Het kost natuurlijk geld, maar het levert ook op. Ik weet dat wij niet de meest gangbare oplossingen hebben, en veel doen op het gebied van energie besparen. Ik doe het graag en heb er de tijd voor. Ik blijf gedreven om aanpassingen te vinden voor een beter klimaat.”


Als je een nieuwe woning laat bouwen, zijn er nog veel meer mogelijkheden. W e spraken hierover met Leon en Marijk e de Haas, twee inwoners uit Geldrop.

“Het huis dat eerst op deze plek stond, was een jaren twintig woning die nogal vervallen was. Het was niet meer de moeite om dat huis op te knappen. Daarnaast is onze woning nu veel energiezuiniger en vind ik hout een fijne uitstraling hebben”, vertelt Leon verder. “Hout leeft: het geeft een prettige sfeer aan je huis. Bovendien levert hout veel minder CO2 uitstoot. Er wordt zelfs CO2 in hout opgeslagen. Mijn vrouw en ik hebben het huis samen met een architect ontwikkeld en getekend en uiteindelijk heeft een aannemer ervoor gezorgd dat ons houten huis werd gebouwd. In maart 2016 zijn ze met de fundering en kelder begonnen en in mei met de opbouw van het huis. In november konden we erin.”

Leon en Marijke de Haas uit Geldrop bouwden hun eigen duurzame woning “Ons eigen houten huis bouwen, dat was altijd al de droom van mijn vrouw en mij. We wonen in Geldrop en wilden graag in de omgeving van Gijzenrooi blijven wonen. Een aantal jaar geleden zagen we een mooi perceel in de

Prefab huis “Het huis was van tevoren helemaal uitgetekend en de wanden waren in de fabriek al op maat gemaakt. We moesten ze ter plekke alleen nog aan elkaar vastschroeven. De isolatie zat al in de wanden ingebouwd, daar hoefden we niets meer aan te doen. Het dak hebben we wel ter plekke op het huis laten zetten”, zegt Leon. “Het is deels prefab, onze woning. Dat is het voordeel van hout, dat kun je vooraf al in elkaar zetten en zo transporteren. Energieadvies op maat “De aannemer heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Hij heeft ons daarin erg goed geholpen. We hebben een energieplan gemaakt, waarin een adviseur met ons meekeek waarop we konden bezuinigen en wat duurzame oplossingen zijn in huis”, aldus Leon. “We hebben tripleglas in onze woning laten zetten. Daarnaast zitten er een aardwarmtepomp en een warmteterugwinningssysteem voor ventilatie en douchewater in ons huis. Het water dat door het doucheputje gaat, verwarmt zo het verse water voor dat dit weer uit de douchekop komt. Daardoor is er minder energie nodig om het douchewater op temperatuur te krijgen.”

verkoop staan en hebben we besloten dat te kopen”, vertelt Leon de Haas (56). “We hebben eerst geïnformeerd bij de gemeente of het mogelijk was om er een houten huis te bouwen. Een blokhut mocht niet, maar een houten woning wel. Dat hebben we gedaan en daarmee is onze leefomgeving een stuk energiezuiniger geworden.”

Ga voor informatie naar Energiehuis Slim Wonen Energiehuis Slim Wonen Acht gemeenten in de regio Helmond - waaronder Geldrop-Mierlo - werken samen om hun inwoners deskundig van informatie te kunnen voorzien over energiebesparing en duurzame energie. Eigenaren van woningen en huurders uit Geldrop-Mierlo kunnen voor vragen terecht bij dit serviceloket. Hier krijg je onafhankelijke informatie en deskundige voorlichting over slim energie besparen en/of opwekken. Ga voor meer informatie naar: www.zuidoostbrabant.energieloketten.nl.

Energie loket Zuidoo s t-Brab stopt v ant anaf 1 a pril 20 Daarvo 21. or in de p l a het En ergiehu ats is is Slim Wonen opgeric ht.

“Daarnaast liggen er zonnepanelen op het dak en hebben we vloerverwarming laten aanleggen. Dat zorgt ervoor dat we altijd dezelfde temperatuur in huis hebben en dat is heel fijn. In de zomer is het koel in huis en in de winter is het ook altijd aangenaam”, vertelt Leon. Lange termijn denken “Op de lange termijn verdienen we de investeringen weer terug en het was nu een goed moment om dit op te pakken. Juist als je toch bezig bent met het bouwen van een huis, kun je gemakkelijker verduurzamen. Alles moest nog in elkaar gezet worden, dus dan is isoleren en het aanleggen van vloerverwarming veel makkelijker te doen dan als je alles moet openbreken in een bestaand huis.” Energie besparen Naast de isolatie, zonnepanelen, het warmteterugwinningssysteem en de vloerverwarming, hebben Leon en zijn vrouw ook een ventilatiesysteem in hun houten woning laten aanleggen. “Er zitten geen ventilatieroosters meer in de ramen, dat scheelt weer in de energiekosten”, aldus Leon. “Daarnaast is ons huis gasloos. We zijn niet aangesloten op een gasnetwerk en alles gaat elektrisch. Dit is met het oog op een gasloze toekomst. We zijn blij met ons huis en de manier waarop het is gebouwd en verduurzaamd. Ik zou het zeker aanbevelen om energieadvies in te winnen wanneer je energiezuiniger wilt leven. Wij hebben er veel van opgestoken en voordeel van in ons houten huis.”

3


Ook aan de slag met energiezuiniger maken van je huis? Isoleer, plaats zonnepanelen en gebruik ledverlichting Wil je een lagere energierekening en jouw woning comfortabeler maken? Verduurzaam dan jouw woning met energiebesparende maatregelen. Denk hier vooral aan isoleren, het plaatsen van zonnepanelen en het vervangen van al je lampen door ledverlichting. Ga om te beginnen aan de slag met isoleren 1. Investeren in woningisolatie loont. Spouwmuurisolatie geeft hetzelfde rendement als een spaarrekening met 11 procent rente. Ook andere soorten isolatie hebben een goed rendement: Dakisolatie (8 procent), Vloerisolatie (7 procent) en HR++ glas (6 procent). 2. Er is een subsidie voor isolatie. Als je twee isolatiemaatregelen combineert, kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Ga voor meer informatie naar: www.rvo.nl/isde 3. De eerste stap is: uitzoeken wat je nog kunt verbeteren aan de isolatie van je woning. Een handige website hiervoor is www.verbeterjehuis.nl. Je kunt ook een energieadviseur inschakelen van het Energiehuis Slim Wonen. 4. Ga je aan de slag, doe het dan meteen goed: ga voor een hoge isolatiewaarde. Daarmee bespaar je meer energie, terwijl de extra kosten meevallen. Maak je niet te druk over het soort materiaal: de verschillen in milieu-impact zijn klein. 5. Denk naast isolatie ook aan ventilatie: onmisbaar voor je gezondheid. Plaats bijvoorbeeld ventilatieroosters als je enkel of dubbel glas vervangt door HR++ glas of triple glas.

1 2 3 4 5

Als je meedoet aan De Groene Zone, word je helemaal ontzorgd. •

Voor alle duidelijkheid. De Groene Zone is een initiatief van de gemeente!

Je hoeft geen geld beschikbaar te hebben (je leent geld tegen een lage rente 1,35%).

Je gaat hiervoor een contract aan met de gemeente.

Je bespaart direct geld omdat de opbrengst meer is dan je lening.

Alles wordt voor je geregeld.

De gemeente is verantwoordelijk voor het leggen van de panelen,vijftien jaar service en onderhoud.

Je helpt zo zonder veel moeite en geld mee aan een duurzamere wereld.

Plaats zonnepanelen via De Groene Zone! Zonnepanelen zijn duurzaam: ze zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren jouw panelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten 12 tot 16 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In twee jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren jouw zonnepanelen nog 23 jaar milieuwinst Wil je zelf duurzame energie op gaan wekken, dan kan dit via het zonnepanelenproject van De Groene Zone. Geldrop-Mierlo is één van de twaalf gemeenten die meedoen met dit project en heeft als doel om in twee jaar tijd 7000 woningen te voorzien van zonnepanelen. Huiseigenaren die meedoen aan dit initiatief worden volledig ontzorgd. Technische kennis en inzet van eigen geld is niet nodig. Kijk voor meer informatie op www.degroenezone.nl.

4

De deelnemende gemeenten kopen gezamenlijk zonnepanelen in. De gemeenten schieten de bedragen voor levering en plaatsing voor.

Dit betekent dat je geen aanbetaling hoeft te doen voor de zonnepanelen. In maximaal vijftien jaar, tegen 1,35% rente, los je de lening maandelijks bij de gemeente af. Je krijgt vijftien jaar lang volledige garantie op de zonnepaneleninstallatie en de energieopbrengst. De levensduur van de zonnepanelen is minstens 25 jaar en na plaatsing wek je meteen zonne-energie op. Al vanaf de eerste maand heb je financieel voordeel: de aflossing van de lening is namelijk lager dan jouw huidige elektriciteitsrekening.


Plaats LED verlichting! Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Plaats daarom liever vandaag dan morgen nog nieuwe led lampen in jouw woning. Een ledlamp is 85% zuiniger dan gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan halogeenlamp. Een ledlamp is beschikbaar in alle soorten, maten en tinten. Een ledlamp kost minder door lage verbruik en lange levensduur.

Subsidies en financieringsmogelijkheid Als je jouw woning wilt verduurzamen, is er een aantal landelijke subsidies beschikbaar. Daarnaast zijn er ook verschillende leningen beschikbaar. Hieronder vind je alle mogelijkheden. Of kijk op: www.geldrop-mierlo.nl/subsidies-en-financieringsmogelijkheden

Subsidies Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) Voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers

• • • •

Warmtenetaansluiting Gedeeltelijke teruggaaf voor zonneboiler of warmtepomp (vanaf € 500), hoogte is afhankelijk van type en capaciteit. Isolatie van dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas ongeveer 20% subsidie. Voorwaarde: minimaal twee maatregelen laten doen

Leningen Stimuleringslening duurzaamheid Geldrop-Mierlo Voor eigenaar – bewoners

Energiebespaarlening Nationaal warmtefonds

• •

Leningen voor warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, raamisolatie (minimaal HR ++), installatie voor warmterugwinning en maatwerkadvies Je kunt minimaal 2.500 euro en maximaal 15.000 euro lenen. De rente is 2,1%.

• •

Voor onder meer isolatie, asbestsanering i.c.m. dakisolatie, warmtepomp, waterzijdig inregelen en zonnepanelen Hiervan mag je maximaal 75% van het leenbedrag besteden aan zonnepanelen.

• •

Zonnepanelen via de gemeente De gemeente schiet de bedragen voor levering en plaatsing voor. In maximaal vijftien jaar, tegen 1,35% rente, los je de lening maandelijks bij de gemeente af. Je krijgt vijftien jaar lang volledige garantie op de zonnepaneleninstallatie en de energieopbrengst.

Voor woningeigenaren en VVE’s

Groene Zone Voor woningeigenaren

Energiebespaardepot NHG

Energiebespaarbudget voor elke hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Een bouwdepot tot 106% van de marktwaarde van de woning om energiebesparende maatregelen uit te voeren.

Duurzame monumentenlening

Lening voor het verduurzamen van rijksmonumentale woningen en appartementen, tegen lage rente voor het treffen van energiemaatregelen.

Kijk voor alle opties op: www.eigenhuis.nl/energie/financieel/

Overig Laag btw-tarief

Bij uitvoer van isolatiemaatregelen een laag btw-tarief van 9% (ipv 21%) over arbeidsloon.

Btw op zonnepanelen terug voor particulieren

Btw teruggaaf van aanschaf en installatie van zonnepanelen, via de Belastingdienst.

5


r Rob van Wethoude het il thuis ook w k ij d r e t t O n. beeld geve r o o v e d e go

‘’Ik vind het bovenal zelf belangrijk milieubewuster te leven.’’ “Ik kom uit een generatie die minder met duurzaamheid is opgevoed. Daarom is het voor mij echt een omschakeling om er nu wél meer mee bezig te zijn. Ik vind het belangrijk om milieubewust te leven en ook mijn gezin doet daar goed aan mee”, vertelt Rob van Otterdijk, wethouder bij de gemeente Geldrop-Mierlo, met onder meer Duurzaamheid, natuur en milieu en afval in zijn portefeuille. “Om milieubewuster te leven, eet ik minder vlees, omdat de vleesproductie erg belastend is voor het milieu. Daarnaast ga ik meestal op mijn elektrische fiets naar vergaderingen in de omgeving. Ik neem tegenwoordig veel minder vaak de auto. Als ik naar Someren of Valkenswaard moet, ga ik gewoon op de fiets. Dat scheelt veel voor het milieu, want eerst reed ik wel 20.000 kilometer per jaar en nu nog maar 5.000 kilometer”, aldus Rob. Afval scheiden “Het scheiden van afval is bij ons thuis erg belangrijk. Mijn vrouw is daar fanatiek in en daardoor let ik er ook beter op. Deze regio is sowieso erg goed in het scheiden van afval, want er gaat maar weinig afval naar de verbrandingsovens in Brabant. Mensen zijn daar wel bewust mee bezig. En wij dus zeker ook”, zegt Rob. De Groene Zone Daarnaast heb ik een aantal jaar geleden dertien zonnepanelen op het dak van ons huis laten aanleggen. Daardoor zijn we nu vrijwel energieneutraal”, vertelt Rob. “Als wethouder moet ik het goede voorbeeld geven en daarom heb ik gebruik gemaakt van De Groene Zone-regeling.”

6

“Gemeente Geldrop-Mierlo is aangesloten bij deze regeling die inwoners ontzorgt en voor de installatie van de zonnepanelen zorgt. Wanneer je aan deze regeling meedoet, kun je zonnepanelen laten installeren en sluit je daarvoor een lening af bij de gemeente”, gaat Rob verder. Zo hoef je niet het hele bedrag in één keer te betalen, wordt de installatie voor je geregeld en hoef je ook niet om te kijken naar het onderhoud. Dat hoort ook bij De Groene Zone-regeling.” Goed voorbeeld doet volgen “Ook hebben we ledlampen in huis en is onze woning goed geïsoleerd. Ik woon al veertig jaar in Geldrop en vind dat ik in mijn eigen straat moet beginnen om het goede voorbeeld te geven. Als ik zonnepanelen op mijn dak laat leggen, dan verleid ik wellicht andere mensen ook om dat te gaan doen. Als ze zien dat het werkt bij mij, is dat een goede motivatie om het zelf te doen”, vertelt Rob. Weinig transport Rob is niet alleen bewust bezig met zijn energieverbruik, maar vindt het ook belangrijk dat de producten die hij koopt, niet teveel transportbewegingen hebben gekost. “Ik koop het liefst zo lokaal mogelijk. Daar let ik echt goed op, want het is niet duurzaam als aardappels half Nederland hebben doorkruist om op mijn bord terecht te komen”, zegt hij. “Daarnaast vlieg ik eigenlijk nooit meer. In het verleden heb ik veel gereisd door Europa, maar als wethouder hoef je nou eenmaal niet de hele wereld over te vliegen. Dat scheelt dus veel in de uitstoot van CO2.“ Guilty pleasure “Onze enige guilty pleasure is de camper die op diesel rijdt. Dat is wat minder goed voor het milieu, maar het is ongeveer het enige dat we hebben dat niet zo goed is voor het klimaat en de uitstoot van CO2 . We hebben dan wel weer een oude auto, daar rijden we al bijna tien jaar mee. Dat compenseert de camper een klein beetje”, aldus Rob. “Ik vind het belangrijk om met het klimaat bezig te zijn. Niet alleen omdat ik wethouder ben met onder meer de portefeuilles Duurzaamheid, natuur en milieu en Afval, maar omdat ik me besef dat de wereld voor ons nageslacht ook bewoonbaar moet blijven. Daar zet ik me zowel privé als in mijn werk voor in.”

Niet alleen thuis staat duurzaamheid hoog op de agenda. Ook tijdens het werk als wethouder houdt Rob van Otterdijk zich nadrukkelijk bezig met duurzaamheid. Hij vindt dat we samen aan de slag moeten met duurzaamheid. Om onze samenleving ook in de toekomst leefbaar te houden. Een goed voorbeeld hiervan is het Eetbare Plantsoen aan de Beukelaar in de Akert. Dit plantsoen is in oktober geopend en een goed voorbeeld van hoe je samen met wijkbewoners werkt aan een duurzamere omgeving. Een Eetbaar Plantsoen is een gemengde beplanting van bomen, struiken, vaste planten en bodembedekkers, die samen een ecologisch systeem vormen en vaak eet- of bruikbaar zijn voor mens en/of dier. Bewoners hebben nagedacht over het ontwerp en de biodiverse invulling van het plantsoen. Dit is vertaald in een moodboard die Marije van der Park (tuinontwerper van Studio van der Park) op detailniveau heeft uitgewerkt. In het plantsoen zijn ruim 200 verschillende gewassen gebruikt. Vijftien vrijwilligers houden zich bezig met het onderhoud van het plantsoen.


Over zonnepanelen bestaan helaas nog veel foutieve aannames. ‘Nederland is te bewolkt voor zonnepanelen’. Waar of niet? In hun onderzoek naar duurzaam energie en zonnepanelen in de gemeente Geldrop-Mierlo ontdekten studentes Janne (20), Lisanne (22) en Iris (21) dat dit een foutieve aanname is. “Het is niet waar, zonnepanelen werken ook met diffuus licht, dat is er ook op bewolkte dagen”, vertelt Iris. De drie studentes zitten in hun derde jaar van de opleiding Communicatie aan Fontys Hogescholen en spraken voor hun onderzoek met inwoners van Geldrop en Mierlo over het aanschaffen van zonnepanelen en waar de pijnpunten zitten.

Zonnepanelen: hét voorbeeld “Het concrete voorbeeld was het installeren van zonnepanelen. Hoe communiceert de gemeente daarover met haar inwoners?”, vertelt Janne. “We hebben eerst onderzoek gedaan naar wat de gemeente al deed voor haar inwoners. Welke subsidies zijn er? En welke regelingen? En hoeveel kosten zonnepanelen eigenlijk?”

Op een leuke en humoristische manier. Het liefst willen we bekende Geldroppenaren en beroemdheden uit Mierlo daarvoor vragen, maar we zijn nog bezig met de exacte uitwerking”, aldus Iris.

Tien foutieve aannames “Nu we dit allemaal hebben onderzocht, maken we voor de gemeente een campagne waarin we deze foutieve aannames laten zien en ze meteen weerleggen.

Zonnepanelen kunnen alleen op je dak op het zuiden liggen. • Je kan zonnepanelen zonder problemen installeren op het oosten, zuidoosten, zuiden, zuidwesten en westen. Op het noordwesten, noorden en noordoosten is geen goed idee. Nederland is te bewolkt voor zonnepanelen. • Dit is niet waar. Zonnepanelen werken ook met diffuus licht, wat er voornamelijk is op bewolkte dagen. Zonnepanelen zijn een brandgevaar. • Zonnepanelen ontvlammen niet spontaan, en zijn niet gevaarlijker dan een televisie, magnetron of wasmachine. Door zonnepanelen te installeren wordt het warmer bij je in huis. • Dit is simpelweg niet waar! Sterker nog, de door zonnepanelen opgevangen energie wordt voor bijna 1/5 omgezet in elektriciteit. De omvormer, een cruciaal onderdeel van de installatie die gelijkstroom omzet in wisselstroom, zal wel iets warm worden. Maar nooit zodanig dat dit je hele huis zou kunnen verwarmen. Je hebt allerlei vergunningen nodig voor zonnepanelen. • Niet waar. Je kunt vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen zo lang je niet in een monumentaal pand woont, of deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Dat geldt dus voor zo’n 99% van de bevolking. Zonnepanelen gaan maar 8 jaar mee. • In tegenstelling tot een windturbine, auto of fiets bevatten zonnepanelen geen bewegende onderdelen, die vaak voor slijtage en bijbehorende problemen zorgen. Zonnepanelen gaan tientallen jaren mee: sterker nog, de fabrikanten garanderen dat ze na 25 jaar nog minimaal 80% van de hoeveelheid stroom kunnen opwekken als de dag dat ze uit de fabriek kwamen rollen.

“We zagen dat er al wel initiatieven waren in verschillende buurten in Geldrop en Mierlo. Zo zijn er buurtteams die mensen uitnodigen om in gesprek te gaan over duurzamere oplossingen. Ook zijn er energieparty’s, die zijn nu online, maar daarin komen vrienden, familie en buren bij elkaar om over energiebesparing te praten”, zegt Lisanne. Foutieve aannames over zonnepanelen? “Nadat we dat hadden onderzocht, hebben we met een aantal inwoners gepraat. We wilden weten waar hun pijnpunten zaten. Welke foutieve aannames doen ze, waardoor ze uiteindelijk geen zonnepanelen aanschaffen?”, vertelt Iris. “We kwamen erachter dat mensen vooral informatie aannemen van mensen die ze vertrouwen. Een familielid of vrienden bijvoorbeeld.” “Door de foute aannames die veel inwoners hadden, namen ze de informatie die de gemeente hen stuurde, al niet meer in zich op. Als je denkt dat zonnepanelen te duur zijn voor jou, dan gooi je een flyer over zonnepanelen meteen weg. Terwijl het helemaal niet zo is dat zonnepanelen onbetaalbaar zijn”, gaat Iris verder. “Er zijn diverse initiatieven in Geldrop-Mierlo die het mogelijk maken om zonnepanelen aan te schaffen en de betaling in termijnen te doen. De Groene Zone en het Postcode Roosproject zijn daar voorbeelden van.”

Tien foutieve aannames zonnepanelen

Advies geven “Ik merk dat dit onderzoek niet alleen de inwoners van de gemeente en de gemeente wat oplevert, maar ik leer er zelf ook van en heb mijn ouders al kunnen adviseren. Ik vertelde hen over de subsidiemogelijkheden die er zijn voor zonnepanelen, naar aanleiding van mij eigen onderzoek. Dat wisten ze nog niet, maar dat nemen ze nu wel mee in hun overweging om zonnepalen aan te schaffen”, zegt Lisanne. “Daarnaast is het fijn om echt een bijdrage te leveren aan de samenleving. We hadden nooit gedacht dat ons onderzoek zo uitgevoerd zou worden, maar eind maart gaat onze campagne waarschijnlijk live. Heel tof!”

Zonnepanelen zijn alleen voor hele rijke mensen. • Gemeente Geldrop-Mierlo heeft meerdere initiatieven zoals De Groene Zone die de aanschaf van zonnepanelen en het gebruik van zonne-energie voordelig maakt door gebruik te maken van betaling in termijnen. Je bespaart meteen geld, doordat de maandelijkse opbrengst meer is dan de lening. Zonnepanelen zijn helemaal niet rendabel. • Zonnepanelen gaan gemiddeld dertig jaar mee en een omvormer vijftien jaar. Een doorsnee huishouden verdient z’n panelen in zes tot acht jaar terug, waarna je dus nog dik twintig jaar profiteert van gratis groene stroom. Het is veel gedoe om zonnepanelen te installeren. • De installatie van zonnepanelen wordt binnen één dag voltooid. Er hoeft niets veranderd te worden aan de constructie van je huis. De zonnepanelen worden met een speciaal montagesysteem op het dak gemonteerd. Er zijn veel te veel aanbieders van zonnepanelen, door de bomen zie ik het bos niet meer. • Gemeente Geldrop-Mierlo werkt samen met Energiehuis Slim Wonen om te adviseren en te begeleiden in de aankoop van zonnepanelen.

7


n met het e o d e e m je il W sproject duurzaamheid je aan via ld e M ? lo r ie M Geldrop jectgm.nl. o r p s id e h m a a duurz formatie in r e e m k o o Hier vind je t. over het projec

Voor en door kinderen: de gemeente verduurzamen met het duurzaamheidsproject “Met kinderen onderzoek doen naar thema’s die bij duurzaamheid horen, dat doe ik graag. Ik sta voor de klas en geef lessen rondom robotica en duurzaamheid”, vertelt Mariska Amarniss-Hesseling. Ze is kindercoach, activiteitenbegeleider en begeleidt namens het Platform Duurzaamheid Geldrop-Mierlo het duurzaamheidsproject op basisscholen en BSO’s. “Het is belangrijk dat kinderen al vroeg in aanraking komen met toekomstgerichte vaardigheden, techniek, de natuur en de manier waarop we daar goed mee om kunnen gaan”, aldus Mariska. “Duurzaamheid is een term die voor veel mensen toch wat onduidelijk is. Zeker voor kinderen. Vanuit Platform Duurzaamheid Geldrop- Mierlo wilden we graag meer over dit thema op scholen onder de aandacht brengen en met kinderen en leerkrachten in gesprek gaan”, vertelt Mariska. “Ik heb een ontzettend grote passie voor kennis opdoen en doorgeven aan kinderen en jongeren. Het is belangrijk om ze voor te bereiden op de toekomst. Het is van belang dat we de natuur mooi houden, zodat de volgende generatie ook een wereld heeft om fijn in te leven. Daarom wil ik graag met kinderen in gesprek en met hen ontdekken wat de wereld inhoudt.” Duurzaamheidsproject Het duurzaamheidsproject is voor alle basisscholen en BSO’s in Geldrop-Mierlo. Doordat Mariska al veel ervaring heeft in het opzetten van educatieve innovatieprojecten in het onderwijs en het begeleiden daarvan, is zij gevraagd de projectcoördinator te zijn. “Het project is bedoeld om meer bewustzijn te creëren bij kinderen. Uiteindelijk bedenken ze een nieuw idee op het gebied van duurzaam leven en presenteren ze dit idee”, vertelt Mariska. “We zijn nu nog in de opstartfase. Directies en leerkrachten krijgen enquêtes opgestuurd, zodat we horen waar zij behoefte aan hebben op hun school. Misschien willen ze aan de slag met het verminderen van afval, de vergroening van hun omgeving of besparen van energie. Of juist een heel ander onderwerp. Daar gaan we dan over in gesprek.”

8

Digitaal werkboekje “Daarnaast hebben we een digitaal werkboekje gemaakt voor de kinderen. Daarin leren ze meer over duurzaam leven, klimaatproblemen en innovatie. Er zijn video’s van Schooltv toegevoegd om kinderen uitleg op hun niveau te geven bij dit boekje. Ook staan er vragen in voor de kinderen, zodat ze op die manier meer informatie krijgen over het thema en de leerkrachten meer te weten komen over het project”, vertelt Mariska. “Scholen en BSO’s kunnen zich nog tot 3 april aanmelden om mee te doen aan het project. Het streven is om op de Dag van de Duurzaamheid, op 10 oktober 2021, te starten.” “Het is echt een samenwerking met scholen en kinderen, we kijken waar zij behoefte aan hebben en daar spelen we op in. Kinderen gaan op onderzoek uit en we werken ieder seizoen met een ander thema. Daarnaast hangt het af van de interesses van de scholen, daar willen we op aansluiten.” Zelf zaadbommen maken Scholen die zich voor 3 april hebben aangemeld, krijgen een pakket om zelf zaadbommen te maken met hun kinderen. “Het is een doe-het-zelf pakket met bloembolletjes erin”, zegt Mariska. “Om de omgeving op te fleuren en alvast te laten zien hoe je met biodiversiteit kunt omgaan in je klas.” Voor én door kinderen “Het duurzaamheidsproject voor basisscholen en BSO’s is echt een project voor en door kinderen”, gaat Mariska verder. “Ik ga met kinderen op onderzoek uit in aanloop naar het project. Zo ben ik met een aantal kinderen bij het IVN en bij Milieudefensie langs geweest en hebben ze daar een interview gehouden. Ze maken zelf de video’s en monteren ze ook. Dat is zo interessant aan deze samenwerking; kinderen hebben zelf een aandeel in het project.” Samen aan de slag “Door corona hebben we wat minder concrete activiteiten kunnen organiseren in aanloop naar het project, maar hopelijk kan er snel weer wat meer. Niet alleen kinderen van de basisschoolleeftijd kunnen meedoen in het project, maar ook als er jongeren zijn die al wat ouder zijn en graag willen meedenken en werken, zijn ze van harte welkom. We doen het samen!”

Jeugd roept op tot actie Vikki en Kimi Koster zijn jongeren uit onze gemeente en zeer begaan met het klimaat. Nog niet lang geleden interviewden zij wethouder Rob van Otterdijk over het klimaatbeleid van onze gemeente. De opname hiervan wordt binnenkort via sociale media verspreid. Ook riepen zij op om mee te doen aan de klimaatmars op zondag 14 maart. Tijdens deze bijeenkomst op het Stadhuisplein in Eindhoven kwamen mensen corona proof bijeen om te laten horen dat het anders moet. Kimi (links op de foto): “De klimaatcrisis is immers de grootste bedreiging van onze tijd. Blijven we kiezen voor verwoeste oogsten, dodelijke hittegolven en watertekorten? Of kiezen we voor vruchtbare grond, schone lucht en voldoende water? We moeten het roer omgooien. Onze keuzes hebben wereldwijde gevolgen. Mensen met de minste invloed op klimaatontwrichting worden het hardst getroffen.”


Buurkracht: Samen aan de slag met duurzame oplossingen voor de buurt “Met ons Buurkrachtteam in Kerkakkers in Mierlo zoeken we samen verschillende manieren om je huis te verduurzamen uit. Het idee daarachter is: ‘Waarom zou iedereen het los van elkaar moeten uitzoeken, als je een ander ook kunt helpen?’, vertelt Berry Peters (65), één van de leden van het Buurkrachtteam in Kerkakkers. Samen met Ine van Lith (50), ook lid van het team in Mierlo, vertelt hij over het onderzoek naar duurzame oplossingen voor in en om het huis en hoe ze die delen met de buurt(en).

Heb je interess met mensen u e om samen buurtteam op it jouw wijk een te dan aan via ww richten? Meld je w.bu of stuur een m urkracht.nl ailtje aan: samenduurzaa m@geldrop-m ierlo.nl

“Ik wil onze wijk graag vergroenen en duurzamer maken”, vertelt Berry. “Ik ben zelf bouwkundig ingenieur en houd me altijd al bezig met duurzaam bouwen. Het is belangrijk voor je eigen welzijn om in een mooie wijk en een comfortabel huis te wonen. Daar speelt duurzaamheid een rol in”, gaat Berry verder. “In ons huis is de vloer geïsoleerd en er ligt vloerverwarming in. Daarnaast hebben we zonnepanelen op het dak gelegd.” Energiezuinige oplossingen voor de buurt Berry kwam tijdens een bijeenkomst van Buurkracht in het najaar van 2020 voor het eerst in contact met de stichting. “Gemeente Geldrop-Mierlo had een advertentie in de krant gezet dat die bijeenkomst gehouden zou worden. Ik ben daarheen gegaan en werd enthousiast van het concept: het onderzoeken van energiezuinige oplossingen met een buurtteam en dat delen met de buurt. Zo heeft iedereen er voordeel van”, zegt Berry. “35 mensen uit onze buurt Kerkakkers gaven aan interesse te hebben om mee te denken, maar het kost veel tijd en energie, dus niet iedereen ging ermee door. Uiteindelijk zijn we eerst met drie, later met vijftien man concreet aan de slag gegaan. De overigen willen wel op de hoogte gehouden worden en dan meeliften met de uitkomsten en aanbiedingen. Vanuit Buurkracht Nederland kregen we hulp bij het opzetten van een team en inhoudelijk deskundig advies, via Roxanne”, vertelt Berry. “De wijk heeft vierhonderd woningen die halverwege de jaren zeventig zijn gebouwd, daar valt nog wat te verduurzamen.”

Werkgroepen energiebesparing “Er zijn verschillende werkgroepen die een onderwerp rondom duurzame energie of duurzaam leven onderzoeken: zonnepanelen, glasisolatie, spouwmuurisolatie en groene daken. Onze taak is om verschillende aanbieders naast elkaar te leggen, offertes op te vragen, subsidieregelingen op te zoeken en algemene voorwaarden te bekijken. We letten op alle details waar je als leek niet zo snel naar kijkt. Dat doen we allemaal op vrijwillige basis”, gaat Berry verder.

Nieuwe informatie “Als ik me niet bij Buurkracht had aangesloten, had ik nooit zoveel over groene daken geweten”, vertelt Berry. “Nu kan ik meeliften op de informatie die ons team heeft uitgezocht en overweeg ik ook een groen dak te nemen.” Ine is door haar onderzoek voor Buurkracht meer over isolatie en een nieuw dak te weten gekomen. “We delen onze kennis ook met andere buurten, zoals Skandia/Sporkehout en de Coevering in Geldrop. Daar zijn ook buurtteams actief, maar die zijn wat kleiner dan ons team”, zegt Ine.

Ook Ine is betrokken geraakt bij Buurkrachtteam Kerkakkers. Via een flyer over Buurkracht die Berry bij haar in de brievenbus deed. Ze heeft een deel van haar huis verduurzaamd en daardoor is haar woning beter geïsoleerd. “Ik ben erg geïnteresseerd in groene daken. Het kan een goede oplossing zijn voor wateroverlast en dat is interessant voor de hele straat”, vertelt Ine.

Online bijeenkomst voor buurten Geldrop-Mierlo Op 14 april houden de drie buurkrachtteams in Kerkakkers, de Coevering en Skandia/Sporkehout online burenbijeenkomst over glasisolatie en groene daken. Tijdens deze online bijeenkomst vertellen de teams van onder meer Berry en Ine over hun acties en de keuzes van de leveranciers die hebben gevonden in de regio.

“In Mierlo is het Buurkrachtteam een succes. Ik heb onderzoek gedaan naar glasisolatie. Ik heb diverse glaszetters gesproken en vanuit Buurkracht Nederland kijkt er dan een deskundige mee met de offertes die ik opvraag. Zo kan ik de buurtbewoners een aantal glaszetters aanbevelen, dan weten we dat de kwaliteit en prijs goed is”, zegt Ine. “Daarnaast kun je als buurt ook collectiviteitskorting aanvragen als je met z’n allen bijvoorbeeld zonnepanelen wilt laten installeren. Dan is het aantrekkelijk voor de buurt én voor bedrijven, want die hebben ineens veel nieuwe klanten erbij. Het is veel uitzoekwerk, maar ik vond het leuk om te doen. En: ik heb meteen nieuwe mensen leren kennen in de buurt, dat is ook een voordeel hiervan.”

Aanm bijeen elden voor buurk komst ka de n racht. nl/gel via mierlo drop.

9


Energie

Duurzaamheid In de omgevingsvisie schrijft de gemeente op wat haar lange termijn visie is op het gebied van onder meer duurzaamheid. In de duurzaamheidsnota staat vervolgens wat de gemeente gaat doen om die duurzaamheidsvisie en de doelen die daarin staan te bereiken.

Dit gaan doen doo we r:

Dit houdt in dat we minder energie moeten gaan verbruiken en dat we de energie die we wel verbruiken duurzaam op moeten gaan wekken. Doel is om in 2050 CO2-neutraal zijn.

Woningen • Beter isoleren • LED verlichting gebruiken • Energiezuinige apparaten kopen • Verwarming slim instellen

Biodiversiteit

Bedrijven • Kantoren naar label C brengen • Bedrijfsprocessen, installaties en apparaten. • Beter isoleren

Nieuwbouw • Inzetten op nieuwbouw die zo min mogelijk • Energie verbruikt, of zelfs energie levert Eigen vastgoed • Inzetten op verduurzamen eigen vastgoed en eigen organisatie

Biodiversiteit geeft aan hoeveel verschillende soorten dieren en planten er in een gebied zitten. Hierbij geldt dat als er veel biodiversiteit is, het meestal goed gaat met de natuur.

Dit gaan doen doo we r: Natuur versterken • Meer natuur die op elkaar aansluit • Meer groen in de kernen • Minder bestrijdingsmiddelen gebruiken • Groen zo inrichten dat dieren er iets aan hebben

Klimaatadaptatie

Besparing

Verkeer • Meer fietsen, carpoolen of met het openbaar vervoer gaan • Meer elektrische auto’s en laadpalen • Duurzame openbare verlichting

Dit gaan doen do we or:

Warmtetransitie Overgang van aardgas naar duurzame alternatieven • Plannen maken om in 2050 aardgasvrij te zijn

Hierbij kijken we naar hoe we onze omgeving zo kunnen inrichten dat we zo min mogelijk last hebben van de negatieve effecten van klimaatverandering. Klimaatadaptatie • In beeld brengen van alle kwetsbare gebieden op het gebied van wateroverlast, droogte en hitte • Plan van aanpak maken om deze gebieden beter in te richten om effecten van klimaat verandering beter op te kunnen vangen • Opstellen apart beleid voor klimaatadaptatie Wateroverlast • Regenwater direct bij het gebouw opslaan en infiltreren • Gescheiden rioolsysteem aanleggen Droogte • Regenwater terugbrengen in de bodem Hitte • Meer groen en bomen


Region ale Energie strateg ie (RES Geldrop )

-Mierlo Metrop is onde oolregi rdeel va o Eindh de 20 a n de ov n stelt de dere gemeen en. Samen me te g t 2030 de emeente een s n in deze regio tr h in 2050 elft minder CO ategie op om in he de strat lemaal CO ne2 uit te stoten en egie utra 2 Duurzame opwek grootsc komen energi al te zijn. In e (zonnep halige duurzam besparing, arken e e opwe n k a w a i ndmole rdgaslo Zon ns) en os word • Zonnepanelen op alle geschikte daken en aan • Zonnepanelen op andere geschikte plekken bod. (zoals parkeerplaatsen) • Zonnevelden in de gemeente

Wind • Onderzoeken of er windmolens langs de snelweg kunnen komen

RES

Innovatie • Kijken hoe we energie slim op kunnen slaan • Kijken hoe we nog meer energie kunnen opwekken • Kijken hoe we nog meer energie kunnen besparen

Regionale Energiestrategie (RES) verder uitgelegd

Wil je meedenken over het Nu al zorgt de stijgende temperatuur voor steeds duurzaamheidsbeleid van extremere weersverschijnselen, wateroverlast onze gemeente? door stevige buien en extreem hete zomers. Op hetwillen gebiedwe vanwat duurzaamheid er demet u. Daar aan doen,staat samen

komende tijd veel te gebeuren. De infographic op deze pagina geeft je een overzicht over welke In Nederland maken 30 regio’s een eigen strategie om aan het Nationaal thema’s het bij gaat. Dit willen we Het vastleggen onsvan het NatioKlimaatakkoord te dragen: een RES. uiteindelijkeindoel duurzaamheidsbeleid daaraan hetin 2030 terug naal Klimaatakkoord is om demet uitstoot van CO2gekoppeld met 49 procent uitvoeringsprogramma voor 2021-2025. Dit wordt te dringen en met 95 procent in 2050. Hiervoor zijn grote veranderingen nodig belangrijk waarin we aangeven hoe ineen de manier waaropdocument we onze energie opwekken en gebruiken. Er is een we naarnodig eenvan duurzame kunnen overgang energie uit samenleving fossiele brandstoffen zoals gas, steenkolen groeien. en olie naar volledig duurzame energie, zoals zon- en windenergie. De zogenoemde energietransitie.

Hiervoor hebben we input nodig van onder meer

Het tijdspad onze inwoners op het gebied van duurzaamheid. Inmiddels de concept RES-1.0 voor regio gereed. Wetot zien de concept Daaromisorganiseren we op 29onze april van 19.30 RES-1.0 als een tussenstap in het proces, waarin we als regio de koers 20.30 uur een online sessie via Teams. uitzetten. De verdere uitwerken van de plannen gebeurt in de volgende fase, om te komen tot een concept RES-1.0. De concept RES 1.0 ligt ter inzage op Aanmelden? het is te raadplegenMeld via www.energieregiomre.nl. Wilgemeentehuis je hieroverenmeedenken? je dan aan via:

samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl. Graag met

Invermelding de komende maanden worden allee-mailadres gemeenteradenen geraadpleegd. Ook van jouw naam, het wordt de concept RES-1.0 gedeeld met de leden van Provinciale Staten en onderwerp: sessie bewoners Duurzaamheidsde leden van het Algemeen Bestuur van beide waterschappen. Dit stuk wordt beleid. Je ontvangt daarna een uitnodiging voor voor 1 juli ingediend bij het Rijk.

de online sessie via Teams.

Ook daarna gaat het proces door: elke 2 jaar vindt er een herijking plaats van de RES. Dan wordt beoordeeld of de doelen en ambities nog realistisch en ambitieus genoeg zijn. Bovendien is de verwachting dat wij door technologische vooruitgang en opgedane ervaringen nieuwe inzichten krijgen.

Circulaire economie

Ben je daarnaast ook geïnteresseerd in hoe onze gemeente aardgasvrij willen worden?

Online informatiebijeenkomsten

Ook jij kunt meedenken over deze visie. We organiseren op 21 april van 19.30 tot 20.30 uur via Teams een informatiesessie voor inwoners en bedrijven waar je deinformeren eerste resultaten Om inwoners goedwe te blijven over de RESvan volgen er dit vooranalyses van de buurten kunnen laten zien. jaar en dit najaar online informatieavonden. Ook in de gemeenten zelf worden (digitale) bijeenkomsten georganiseerd. Inwoners kunnen met

Dit houdt in dat we streven naar een economie waarbij we onze grondstofvoorraden niet uitputten. Dit doen we door materialen te hergebruiken.

iD t gaan wre: doen doo

Circulaire economie • Minder afval produceren • Ons afval beter scheiden • Gerecyclede materialen gebruiken

Aanmelden? hun eigen gemeente in gesprek over de kansen en de gevolgen van de Wil je hierover meedenken? Meld je dan aan vanaf regionale energiestrategie. Volg de actuele ontwikkelingen over de RES op www.energieregiomre.nl. vrijdag 26 maart via het formulier op de website geldrop-mierlo.nl/geldrop-mierlo-aardgasvrij. Je ontvangt daarna een uitnodiging voor de online sessie via Teams. Meer weten? Op de website van Metropool Regio Eindhoven - www.energieregiomre.nl - vindt u de concept RES-1.0, de samenvatting en de bijlagen.

11


Naar een aardgasvrij Geldrop-Mierlo Het is de bedoeling dat heel Nederland gaat koken en het huis verwarmen op een andere energiebron. We stoppen met het gebruik van aardgas. Aardgas

iet a m r o Inf sessie: 21 april!

draagt bij aan klimaatverandering. Daarom willen we daar vanaf. De gemeente wil dat Geldrop-Mierlo in 2050 aardgasvrij is. Niet meteen, maar toch al ‘snel’. Het plan is dat we voor 2030 starten met één of enkele buurten. Uiterlijk 2050 moet onze gemeente aardgasvrij zijn. Want onze gemeente moet in de toekomst leefbaar en gezond zijn. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen. We beginnen nu samen met de voorbereidingen. Eerst een plan voor de hele gemeente met een planning van buurten en daarna buurt voor buurt. In dit artikel lees je meer over de planning en de manier waarop je betrokken wordt bij het opstellen van het plan.

Waarom gaan we op zoek naar alternatieven? Het gebruik van aardgas zorgt voor een grote CO2 -uitstoot. Te veel CO2-uitstoot zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde stijgt. De gevolgen van deze temperatuurstijging zijn zó groot, dat wereldwijd besloten is om de CO2-uitstoot te verminderen. Landelijk zijn de afspraken vertaald in het Nationaal Klimaatakkoord. We hebben als gemeente de opdracht gekregen hiervoor plannen te maken. Ook voor warmte. Dat betekent onder andere dat we onze woningen op een andere manier gaan verwarmen en naar een alternatief gaan voor het koken op aardgas. Overstappen op duurzame energiebronnen zoals warmte uit de bodem of zonneenergie vermindert de CO2-uitstoot.

12

Hoe we dit doen, wordt beschreven in de Transitie Visie Warmte Geldrop-Mierlo. Je vindt dit plan binnenkort op www.geldrop-mierlo.nl/samen-aardgasvrij

We maken het plan samen met o.a. huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties, netbeheerder Enexis en energiebedrijven.

Wanneer is mijn buurt aan de beurt? Op dit moment weten we nog niet wanneer jouw buurt gaat starten. De gemeente werkt met veel andere partijen samen om een eerste inschatting te maken welke warmtebronnen er mogelijk in plaats van aardgas kunnen komen. Ook maken we een planning van de buurten waarmee we starten en welke pas later zijn. Dit komt allemaal te staan in de Transitie Visie Warmte. De gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met de manier waarop partijen meedenken en meewerken aan het opstellen van de visie.

Wat kan ik nu al doen? De overstap naar aardgasvrij wonen is niet voor iedereen makkelijk. Ook zijn nog niet alle oplossingen bekend. Uitleg en een stappenplan naar een aardgasvrije woning vind je op de website van Milieu Centraal www.milieucentraal.nl.

Ook jij kunt meedenken over deze visie. We organiseren op 21 april van 19.30 tot 20.30 uur via Teams een informatiesessie voor inwoners en bedrijven waar we je de eerste resultaten van analyses van de buurten kunnen laten zien. Je kunt dan jouw reactie geven. Je kunt je aanmelden voor deze sessie door het invullen van een formulier op onze website: www.geldrop-mierlo.nl/samen-aardgasvrij. We gaan ook een enquête uitzetten onder inwoners en die willen we tegelijkertijd promoten. Ook daarna als we de visie gaan maken, kun je meedenken. De verwachting is dat de Transitie Visie Warmte eind 2021 klaar is. Met de buurten waar we gaan starten, gaan we vanaf 2022 een uitvoeringsplan maken waarin we uitwerken welke energiebronnen mogelijk zijn in jouw wijk, buurt, straat of woning. Ook staat daarin hoe we de overstap gaan uitvoeren.

Er zijn maatregelen die je nu al kunt treffen om straks voorbereid te zijn, zoals isoleren. Isoleren maakt uw huis comfortabel en het verdient zich meestal in een paar jaar terug. Huurders kunnen bij hun woningcorporatie navragen wat de plannen zijn. Samen met buurtgenoten aan de slag Wil je zelf al aan de slag met een aardgasvrije straat of buurt? Of wil je samen beginnen met isoleren, om voordeliger uit te zijn? Ga in gesprek met jouw buren en buurtgenoten. Kom meer te weten over wat mogelijk is. Ken je een groep buurtbewoners die samen aan de slag wil? Mail jullie plan dan aan de gemeente: vragen@geldrop-mierlo.nl. Wij denken graag verder met jullie mee. Waar vind ik meer informatie? Kijk op: www.geldrop-mierlo.nl/samen-aardgasvrij of neem contact op met: www.energiehuishelmond.nl.


“Ik woon sinds 2006 in Mierlo en ben een groot natuurliefhebber. Daarom zijn mijn vrouw en ik aangesloten bij IVN Mierlo. We gaan graag de natuur in en wandelen veel, al van jongs af aan”, vertelt Marco. “Via mijn zwager, wethouder Marc Jeucken, hoorde ik dat IVN Mierlo een vertegenwoordiger zocht. Ik heb op die functie gereageerd en ben nu ruim vier jaar vertegenwoordiger.” Platform Duurzaam Geldrop-Mierlo Vanuit IVN Mierlo zit Marco bij Platform Duurzaam Geldrop-Mierlo. Het is een onafhankelijk platform dat bestaat uit vrijwilligers die de verduurzaming van GeldropMierlo willen bevorderen. Naast IVN Mierlo nemen Morgen Groene Energie, Milieudefensie, IVN Geldrop, Buurkracht en Klimaatgesprekken deel aan het platform. “Alle organisaties op het gebied van natuur en milieu uit GeldropMierlo komen samen in het platform. Een aantal jaren geleden zaten er ook betrokken burgers bij, maar dat is op dit moment niet meer het geval. We willen juist graag inwoners erbij betrekken, want het gaat vooral om hun leefomgeving”, zegt Marco.

“Dat valt nog niet mee, want er zijn veel onderwerpen waarmee de politiek iets moet. Woningnood, leegstand van winkels; dat is in geld uit te drukken. Aan de waarde en de opbrengsten van de natuur is moeilijker een financieel plaatje te hangen. Het is een kwestie van jaren, je investeert in een duurzame maatregel en je hebt er over dertig jaar resultaat van. Dat is lastiger verkopen. Maar het is wel belangrijk om aandacht voor te vragen.” Bewoners motiveren “Ik merk dat veel bewoners nog niet heel actief bezig zijn met energietransitie. Zonnepanelen aanleggen en hun huis isoleren, dat doen veel mensen wel. Maar de maatregelen die veel geld kosten, zijn lastiger voor elkaar te krijgen. Sommige investeringen leveren niet binnen vijf jaar iets op en dat vinden mensen dan minder interessant”, zegt Marco.

Advies geven aan de gemeente “Met de vertegenwoordigers van al die organisaties komen we zo’n vijf keer per jaar samen. We kijken samen naar het beleid van de gemeente en geven gevraagd en ongevraagd advies. Wij zijn via de deelnemende organisaties het aanspreekpunt voor de inwoners en voor de gemeente op het gebied van milieu en natuur”, zegt Marco. Nieuw beleid “Wanneer de gemeente nieuw beleid maakt, zijn wij al in een vroeg stadium daarbij betrokken. Zo krijgt de gemeente een zo compleet mogelijk beeld van wat alle vertegenwoordigers van de natuur- en milieuorganisaties vinden. Dat is belangrijk”, zegt Marco.

“Ik vind het mooi om op lokaal niveau mee te denken over de manier waarop we onze gemeente meer duurzaam kunnen maken”, vertelt Marco Adema (49), hij is voorzitter en secretaris van Platform Duurzaam Geldrop-Mierlo. De organisaties die deelnemen in het platform, ondersteunen en initiëren duurzame initiatieven in Geldrop-Mierlo en werken daarbij veelal samen met bewoners en organisaties die bij dit thema aansluiten.

Platform Duurzaam Geldrop-Mierlo ondersteunt en start duurzame initiatieven, zoals het duurzaamheidsproject voor basisscholen

Bewoners betrekken “Om een completer beeld te krijgen, willen we woningeigenaren en huurders laten aanhaken bij ons platform. Het gaat uiteindelijk om hun leefomgeving en toekomst. Bijvoorbeeld bij de transitie om van het aardgas af te gaan, is het belangrijk dat buurtbewoners kunnen meedenken mede om draagvlak te krijgen; het heeft effect op hen”, zegt hij. “Dat geldt ook voor ontwikkelingen rondom groenvoorziening en de aanpak van wateroverlast, daarin willen we met inwoners samen optrekken.” Bijeenkomst D100 “We adviseren niet alleen, maar houden ook bijeenkomsten voor inwoners over duurzaamheid. Zo hebben we drie jaar geleden D100 georganiseerd, een avond waarin we honderd inwoners en vertegenwoordigers van organisaties en bedrijven wilden betrekken, met de focus op duurzaamheid.” “Er waren diverse sprekers die over een duurzaam onderwerp vertelden. Bijvoorbeeld een bedrijf dat zorgde voor gedeelde auto’s voor senioren. Zo verhuurde het bedrijf elektrische auto’s die mensen konden delen en hoefde niet iedereen een eigen auto aan te schaffen. Dat was een succesvolle avond”, aldus Marco. Aandacht voor veranderingen “Ik vind dat de veranderingen die op stapel staan rondom duurzame energie en milieubewuster leven, aandacht verdienen. Vanuit het platform vinden we dat de veranderingen soms wat langzaam gaan. Daarom proberen we de politiek te bewegen om meer te doen aan duurzaamheid”, vertelt Marco.

Kinderen met frisse blik “Vanuit het platform zijn we nu bezig met een project voor basisscholen en BSO’s, want het is belangrijk om kinderen in beweging te krijgen en met hen erover in gesprek te gaan. Kinderen en jongeren kijken net wat anders naar de wereld en denken niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Daarom wil de gemeente graag met kinderen over duurzaamheid praten, zij hebben een open blik. En die is nodig.”

Wil je ook meedenken over het duurzaamheidsbeleid van onze gemeente? Op het gebied van duurzaamheid staat er de komende tijd veel te gebeuren. De infographic op pagina 10 en 11 geeft je een overzicht over welke thema’s het gaat. Dit willen we vastleggen in ons duurzaamheidsbeleid met daaraan gekoppeld het uitvoeringsprogramma voor 2021-2025. Dit wordt een belangrijk document waarin we aangeven hoe we naar een duurzame samenleving kunnen groeien. Hiervoor hebben we input nodig van onder meer onze inwoners op het gebied van duurzaamheid. Daarom organiseren we op 29 april van 19.30 tot 20.30 uur een online sessie via Teams. Aanmelden? Wil je hierover meedenken? Meld je dan aan via: samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl. Graag met vermelding van jouw naam, e-mailadres en het onderwerp: sessie bewoners Duurzaamheidsbeleid. Je ontvangt daarna een uitnodiging voor de online sessie via Teams.

Platform duurzaamheid

13


“Gelukkig wordt er tegenwoordig heel wat aan biodiversiteit gedaan” Bedreiging biodiversiteit “Vanaf de jaren 80 merkten we dat er steeds meer planten en dieren bedreigd werden in hun voortbestaan. Wanneer bepaalde soorten planten en dieren uitsterven heeft dat meteen consequenties. Als een plant waar een bepaalde soort vlinder haar voedsel haalt uitsterft, betekent dat ook het einde van die vlinder. Vervolgens komen de vogels die de rupsen van die vlinder opeten in de problemen vanwege voedseltekort.” Alles in de wereld staat volgens Plonie zo in relatie tot elkaar.

“Biodiversiteit is alles wat groeit en bloeit om ons heen. Dat houdt in alle planten en dieren, maar ook wij mensen horen daarbij. Dus biodiversiteit omvat al het leven hier op de aarde. In de jaren 80 in de vorige eeuw werd dat woord eigenlijk pas echt bekend”, aldus Plonie van Campen actief lid van en Natuurgids bij IVN Geldrop.

14

“Wereldwijd gaat het sterk achteruit met de biodiversiteit. Alleen al in Nederland leven we in een dichtbevolkt land en wordt elk plekje ingepikt door de mens, wat ten koste gaat van de biodiversiteit. De natuur wordt ingeruild voor wegen, woningen, intensieve landbouw en veeteelt. Veel soorten planten en dieren die hier eerst voorkwamen, zijn er nu niet meer of worden bedreigd. Er is sprake van monocultuur; hele grote akkers staan vol met maar één soort beplanting. Er is nauwelijks sprake van diversiteit. Het leven wat er eerst in de bodem van die velden te zien was, is verdwenen. Onze natuur is zó belangrijk en we beseffen ons vaak niet hoe hard we haar nodig hebben.” Verbeteren van de biodiversiteit Gelukkig wordt er volgens Plonie tegenwoordig al heel wat aan de biodiversiteit gedaan. “Maar we kunnen met elkaar nog veel meer bereiken. Het is belangrijk om onze eigen leefomgeving meer bewoonbaar te maken voor planten en dieren. Zo is het goed om minder te maaien en delen van grasvelden en tuinen in te zaaien met diverse planten en kruiden. Daarnaast is het van belang om te zorgen voor beschutting, zodat de dieren zich veilig voelen. Het minder bestraten en het plaatsen van een regenton is goed voor het opvangen van water. Verder kun je een schutting vervangen voor een mooie haag waar veel vogels op afkomen. Kortom; hoe groener, hoe beter!”

Het IVN werkt aan verschillende projecten voor een betere biodiversiteit: • Achter de appartementen bij Centrum Hofdael ligt een strook met verschillende beplanting, waardoor meteen meer leven zichtbaar is. • In de kasteeltuin van Geldrop komt een groot voedselbos van 1000 vierkante meter voor mens en dier. • Door middel van educatie wil het IVN de voordelen van biodiversiteit en voedselproductie laten zien. • Met het duurzaamheidsproject (zie ook pagina in de krant) wordt de basisschooljeugd uitgedaagd een nieuw idee te bedenken op gebied van duurzaamheid. Als beloning vooraf krijgen ze zaadjes en wat grond mee naar huis die ze kunnen planten. • Vanwege het 50-jarige bestaan van de IVN hebben zij verschillende jubileumactiviteiten. In straten waar huizen tegen het trottoir aanstaan worden geveltuintjes aangelegd; een rijtje tegels wordt vervangen door allerlei verschillende kruiden en planten die tegen het huis aangroeien. • Er wordt een voedselbosje aangelegd bij de basisschool ‘De Vlinder’ aan het Sint Jozefplein te Geldrop.


Om de eikenprocessierups op een natuurlijke wijze te bestrijden, heeft de gemeente ook dit jaar weer vogelhuisjes en insektenhotels uitgedeeld. Wethouder Hans van de Laar: “Dit heeft vorig jaar erg goed geholpen. Door in te spelen op meer biodiversiteit brengen we de balans op een natuurlijke manier wat meer terug. Wethouder Hans van de Laar deelde onlangs het eerste vogelhuisje uit aan Bert Heij van tennisvereniging De Mast. Er worden de komende dagen weer 250 huisjes en hotelletjes uitgedeeld.”

Samen meer groen! Met meer kruipende dieren, vogels en zaden raak je nooit uitgekeken. Een tuin met hoge biodiversiteit kent minder plagen. Je wordt gelukkiger en gezonder van een groene omgeving. Een tuin met veel groen en weinig bestrating kan bovendien het water beter vasthouden. Dat is goed voor je planten én het helpt wateroverlast tegen te gaan.

Een biodiverse tuin is goed voor ons allemaal! “Elk jaar krijgen we te maken met overlast van bepaalde insecten, bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Door het lokken van natuurlijke vijanden naar deze plaatsen, kan voorkomen worden dat de rupsen een plaag vormen. Dit proces gaat als volgt: diverse kruiden en andere planten onder bomen kunnen sluipwespen aantrekken. De sluipwespen leggen hun eitjes in de rupsen, de larven uit de eitjes eten de rupsen en de rupsen transformeren daardoor niet in een vlinder. Er zijn zo dus minder vlinders die in het najaar nieuwe eitjes leggen, zodat er volgend jaar minder eikenprocessierupsen zullen zijn. Andere natuurlijke vijanden zijn bepaalde vogels. Zij eten de eitjes van de eikenprocessierups op. De vogels komen alleen als er voor hen wat te halen valt. Er moet dus voldoende eten zijn en plaatsen waar zij zich kunnen nestelen. Vogelhuisjes helpen daar bijvoorbeeld bij.”

Tips voor een biodiverse tuin • Kies het liefst wilde, bij voorkeur de inheemse soorten voor je tuin. Bloemen zijn van levensbelang voor bijen, vlinders en andere insecten. • Zorg dat bijen in je tuin kunnen nestelen (plaats een bijenhotel of creëer rommelhoekjes). • Zet bomen en struiken in de tuin (bieden onderdak en bescherming aan allerlei dieren). • Verwerk verschillende heesters in een haag. • Koop het liefst biologische zaden en planten, die niet zijn behandeld met neonicotinoïden. • Volwassen bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit vanwege de holtes door afgebroken takken. Daarin kunnen allerlei dieren leven, van boommarters tot vogels en bijen. • Natuurlijk blijven de dieren niet alleen in jouw tuin. Maak daarom ook je buren enthousiast en zorg samen dat jullie straat, of wijk, rijk wordt aan verschillende planten, bomen en heesters. • Afgevallen bladeren en takken, omgezaagde bomen. Je hoeft ze niet meer direct op te ruimen. Het is namelijk geen afval maar een prima plek voor een rijke biodiversiteit. • Door de tijd zullen ook zwammen en mossen gaan hechten aan het hout. Zo worden die dode takken opeens een decoratieve toevoeging in je tuin. • Het belangrijkste voedsel van tuinvogels zijn bessen en zaadhoofden. Maar in de winter zijn deze er niet. Door vogels bij te voeren met pinda’s, zonnebloemhoofden, zaden en vetbollen kunnen ook zij de winter goed doorkomen. • Schoon drinkwater dat niet bevroren is, mag natuurlijk niet ontbreken. Door goed voor de vogels te zorgen vergroot je op een eenvoudig manier de biodiversiteit in je tuin. • Het winterklaar maken van je tuin kan een stuk plant- en diervriendelijker. In plaats van je hele tuin kaal te knippen en schoon te vegen zorg je voor een veilige plek om te overwinteren. • Een stuk verwilderd gazon biedt de mogelijkheid aan de aanwezige bloemen om tot bloei te komen. Tips om wateroverlast te verminderen • Leg zo min mogelijk tegels in de tuin en zorg voor voldoende gras en borders. • Hoe meer groen, hoe beter het water weg kan zakken in de tuin. • Sluit een regenton aan op de regenpijp en gebruik dit water om je tuin te besproeien. • Een vijver zorgt voor opvang van regenwater. Gebruik de vijver als ‘overloop’ voor de regenton en voer regenwater af naar de vijver. • Een groen dak vangt ook regenwater op. • Heb je geen tuin? Ook met een watervriendelijke geveltuin of balkon help je wateroverlast voorkomen.

15


Afval scheiden heeft zin! In Geldrop-Mierlo zijn we actief in het scheiden van ons huishoudelijk afval. We laten het afval samen met de gemeenten Eindhoven en Valkenswaard inzame len door Cure Afvalbeheer. Ons beleid is gericht op het zoveel mogelijk gescheiden aanbieden van afvalstoffen. Daarnaast geldt dat de vervuiler betaalt. Hiervoor hanteren we het zogenaamde Diftar-systeem bij

Soms wordt er weleens g edacht dat h apart ingeza et melde afval alsnog op ee grote hoop b n elandt. Dat is niet waar. G papier en ka las, rton, groent e, fruit en tu (gft), klein c in afval hemisch afv al, plastic, b drinkpakken lik, , elektrische apparaten, g tuinafval, bo rof uwafval, tex t ie l e n restafval worden allem aal apart verw erkt.

het inzamelen van huisvuil. Dit betekent dat de afvalstoffenheffing uit twee delen bestaat, een vast en een variabel tarief. Het eerste deel - het zogenaamde vastrecht - is voor iedereen gelijk. In dit tarief zitten een aantal vaste kosten, zoals de kosten voor de milieustraat, aanschaf (ondergrondse) containers, inzameling van glas, papier, PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), enzovoorts. Het tweede deel van de afvalstoffenheffing is variabel. Per keer dat de container wordt geleegd, brengen we een bedrag in rekening. Eenmaal per jaar (eind februari) ontvangt u een afrekening. Dit betekent ook dat scheiden echt loont. Hoe meer afval je namelijk op een goede manier scheidt, hoe lager de kosten. Kijk voor de afvaltarieven op www.geldrop-mierlo.nl/afvalstoffenheffing.

Download de gratis Cure Afval App! Met notificaties aan bent je altijd up to date! • Altijd de afvalkalender bij de hand. Zo mis je nooit meer een inzameldag. • Alles over afval. Waar hoort wat? Hoe bied je het aan? Wat gebeurt ermee? • AfvalABC. Voer een product in en de app laat je zien in welke bak het hoort. • Locatie containers. Vind containers in jouw buurt voor glas, textiel en papier en karton. • Praktische informatie over de Milieustraat.

HOE TEVREDEN BEN JIJ OVER DE AFVALINZAMELING EN HOE MAKEN WE HET AFVAL SCHEIDEN ZO MAKKELIJK MOGELIJK?

16

De gemeente Geldrop-Mierlo voert in april een bewonersonderzoek uit over de afvalinzameling. Daarvoor is een internetvragenlijst gemaakt met vragen over jouw tevredenheid over de afvalinzameling en jouw mening over hoe het afval scheiden makkelijker gemaakt kan worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Marintel.

De link naar de internetvragenlijst vind je op www.geldrop-mierlo.nl/afvalonderzoek of scan de QR-code hieronder.

AFV ALE

NQU

ÊTE

Het beantwoorden van de vragen duurt ongeveer tien minuten. Je kunt de vragenlijst invullen tot 1 mei 2021. Jouw gegevens worden anoniem verwerkt. Alvast bedankt voor jouw medewerking!

PS. Heb je vragen over de vragenlijst of problemen met het invullen? Ontvang je liever een schriftelijke vragenlijst? Neem dan contact op met Marintel via onderzoek@marintel.nl


Hang PBD (plastic-blik-drinkpakken)-zakken alleen buiten op tijdens de ophaaldag! Iedere twee weken haalt Cure Afvalbeheer uw PBD-afval op. In Geldrop-Mierlo wordt PBD aan huis opgehaald. Hiervoor moet je jouw PBD-zakken op de ophaaldag aan een kroonring bij jou in de buurt hangen. Deze klemmen aan de lantaarnpalen en zorgen ervoor dat de PBD-afvalzakken op de ophaaldagen niet wegwaaien. Maar ze zijn niet bedoeld als opslagplaats voor volle zakken. Misschien vraagt je je af wat er daarna met al dat plastic en blik gebeurt? Hoe wordt het verwerkt en hergebruikt? En waarom is het zo belangrijk om dit afval te scheiden? PBD staat voor plastic verpakkingsafval, blik en drinkpakken. Het is belangrijk dat je dit afval goed scheidt, zodat het kan worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen en producten. Daarmee lever je een grote bijdrage aan het milieu. Bovendien blijft er voor jou door het scheiden van PBD-afval minder restafval over!

Scheidingskaart PBD Plastic verpakkingen

Flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep / Flesse n voor frisdrank, water, melk, azijn etc. / Knijpfle ssen voor sauzen, olie etc. / Bekers voor yoghur en ijs / Plastic tasjes, t, vla zakjes, zakken voor pasta, rijst, brood, snoepgoed Verpakkingen van vlees, etc. / vis, vleeswaren, kaas, salade , groente en fruit / Verpakkingen van o.a. tandenborstels, schroe fjes en doordrukstrips medicijnen / Kuipjes van voor boter, saus en smeerk aas / Plantenpotjes

B

Blik Conservenblikken (soep, pastasaus, groente en fruit) / Drankblikjes voor frisdranken en bier / Stalen siroopflessen / Aluminium schaaltjes levensmiddelen / Blikjes van van honden- en kattenv oer / Bierdopjes

Drinkpakken

Geplasti iceerde kartonn en pakken voor melk, vla en yoghurt / Geplasti iceerde kartonn en pakken vruchtensappe n, wijn en water / Geplasti iceerde kartonn en pakken voor soep en sauzen

Geen glas / Geen inhoud / Geen spuitbussen / Geen speelgoed / Geen papier / Geen piepschuim / Geen landbo uwplastic en vijverfolie Geen chipsverpakkingen / (met aluminium laagje aan de binnenkant) / Geen verfblikken / Geen aluminiumfolie / Geen schroefjes

Om het afval goed te kunnen verwerken, is het van belang om het verpakkingen niet schoon verpakkingsafval leeg te spoelen. Doppen en weg te gooien. U hoeft deksels mogen op de de deksels naar binnen buigen verpakkingen blijven zitten. . Drinkpakken kunt u platvou Bij conservenblikken svp wen en de dop er weer verpakkingen. Dit is tijdens de opdraaien. Stop geen de verwerking namelijk ander afval in metalen moeilijk van elkaar te scheiden. Kijk voor de inzameldata op uw digitale afvalka lender.

Hang jo u PBD-zak w ken pas op d e inhaalda g buiten a an kroonrin een g!

Wat mag er wel en niet bij PBD-afval? Niet alles wat van plastic is, mag bij het PBD. Om te weten wat er wel en niet bij mag, bestaat er een handige vuistregel. Stel jezelf de volgende vragen: 1. Is het een verpakking? 2. Is het leeg? 3. Komt het uit de keuken of badkamer? 3x JA? Dan mag het bij PBD!

Bovendien blijft er voor jou door het scheiden van PBD-afval minder restafval over! Meer weten over PBD? www.cure-afvalbeheer.nl/alles-over-afval/pbd.

www.cure-afvalbeheer.n l/pm

d

Als zakken ver voor de ophaaldag buiten worden gehangen dan kunnen ze scheuren en de inhoud valt op de grond en waait weg in de plantsoenen. Dit geeft niet alleen een verloederd beeld van de straat maar zorgt er ook voor dat ratten en ander ongedierte wordt aangetrokken. Daarom: Hang jouw PBD-zakken pas op de ophaaldag buiten aan een kroonring! Wil je weten wanneer de ophaaldag is: Raadpleeg de Cure-app of via www.cure-afvalbeheer.nl. (afvalkalender).

Zwerfvuil hoort niet in de natuur thuis.

“Zwerfvuil hoort niet in de natuur thuis. Daarom vind ik het belangrijk zwerfvuil in het buitengebied van Mierlo op te halen. Ik zag Bert van Leijsen altijd in Geldrop aan de Geldropseweg zwerfvuil inzamelen en zei tegen hem: ‘Als ik met pensioen ga, dan begin ik daar ook mee in Mierlo’. En dat doe ik nu nog steeds”, vertelt Marianne van der Zwan- van der Vleuten (71). Ze is vrijwilliger bij de Mierlose Schonen, met z’n vieren maken ze het buitengebied van Mierlo zwerfafvalvrij.

“Samen met Willy, Frans en Paul ga ik iedere week in de buitengebieden van Mierlo op zoek naar zwerfafval. Vanuit de gemeente krijgen we prikstokken, een hesje waarop ‘Vrijwilliger’ op de achterkant staat en vuilniszakken, om de natuur schoon te houden”, vertelt Marianne. “In het centrum zorgt Senzer ervoor dat de omgeving zwerfvuilvrij blijft en dat doen ze heel goed. Daarom werken wij alleen in de cirkel buiten het centrum. Als we de zakken gevuld hebben met afval, dan appen we naar Senzer. Binnen een uur hebben ze die opgehaald. Je kunt ze niet laten staan, want dan komt er ongedierte op af. Dus dat is goed geregeld.” Mierlo Schoon “Ik ben via Bert van Leijsen (vorig jaar overleden) bij deze club terecht gekomen. Bert had in Geldrop een project opgezet om het dorp schoon te houden en dat leek me ook wel wat voor Mierlo”, aldus Marianne. “Het is onderdeel van de landelijke campagne ‘Nederland Schoon’ en daar zijn we vanuit Geldrop-Mierlo bij aangesloten. Ik ben er acht jaar geleden mee begonnen en vind het nog steeds een goede activiteit. Ik zorg ervoor dat de natuur schoon blijft en ik haal mijn 10.000 stappen makkelijk tijdens een rondje vuil ophalen”, lacht Marianne. Een zak per uur in coronatijd “Wanneer we drie zakken per uur ophalen, dan is de natuur ernstig vervuild. Maar nu, in coronatijd, is dat nog maar één zak per uur. Mensen zijn minder onderweg. Maar ik vind nu wel veel mondmaskertjes bijvoorbeeld en sigarettenpeuken”, zegt Marianne. “Aan het afval op straat kan ik

zien of het jongeren of volwassenen zijn die dat op straat gooien. Langs de Geldropseweg zie ik nu minder blikjes, die scholieren anders vaak weggooien. Ik erger me aan de op- en afritten van de snelweg bij Geldrop. Daar liggen zoveel sigarettenpakjes en blikjes. Mensen gooien dat gewoon uit het raam.” “Ik merk dat veel mensen ook niet weten dat een bananenof sinaasappelschil niet goed verteert in de natuur. Een bananenschil blijft zo anderhalf jaar liggen en dan nog is ‘ie niet helemaal verteerd”, zegt Marianne. “Mensen weten dus lang niet altijd wat het effect is, als ze zomaar iets weggooien.” Neus achterna lopen “We gaan allemaal op individuele basis op pad. Paul houdt het gebied rond de A67 schoon en Frans, Willy en ik verdelen de andere gebieden. Ik loop vaak tot over de brug richting Helmond en loop mijn neus achterna”, aldus Marianne. Ik kom steeds meer mensen tegen die zelf afval oprapen tijdens hun dagelijkse wandeling. Als alle hondenbezitters dat zouden doen, dan moeten de uitlaatroutes en hun omgeving toch heel wat schoner zijn. Wekelijks brengen wij elkaar via e-mail op de hoogte van onze activiteiten en bijzondere vondsten.

17


De milieustraat in Geldrop-Mierlo Goed voorbeeld van afvalscheiden Bij Cure Afvalbeheer zijn we er al een tijdje uit; afval is een kans, een grondstof van iets nieuws. Hoe meer afval gescheiden wordt, hoe beter. Cure wil het scheiden van afval voor jou zo makkelijk mogelijk maken. De milieustraat is daar een goed voorbeeld van. Je kunt bij de milieustraat in Geldrop terecht voor al uw grof afval, zoals meubels, tuinafval, koelkasten, puin en nog veel meer. Maar wat moet je weten over de milieustraat? En hoe bereid je jouw bezoek voor?

Tips voor uw bezoek De belangrijkste tip die we je willen meegeven; bereid jouw bezoek aan de milieustraat voor! Afval moet je op de milieustraat gescheiden aanbieden. Daarom is het van belang om vóór jouw bezoek jouw afval al goed te sorteren. En is het goed om jouw auto chronologisch in te laden. Dus de afvalstroom die het verst van de ingang af ligt, gaat als eerste in de auto. En de afvalstroom waar je als eerste langt komt, pak je als laatste in. Zo kun je makkelijk bij jouw spullen en hoef je maar één keer rond te rijden over de milieustraat. Met deze voorbereiding draag je ook bij aan een snelle doorstroming op de milieustraat en dus minder lange wachttijden. Soms kan het namelijk erg druk zijn op de milieustraat. Ook goed om te weten; door afval goed te scheiden blijft er minder restafval over dat gestort of verbrand wordt. Veel afval kan gerecycled worden en dat is een belangrijke bijdrage aan het milieu. De medewerkers van Cure zijn er altijd om je bij te staan met advies en vragen over afvalscheiding op de milieustraat.

Daarnaast is het goed om te weten dat je: • Alleen met pin kan betalen; • Altijd jouw legitimatie en gemeentepas mee moet nemen; • Asbest vooraf moet aanmelden; • Altijd verplicht bent jouw afval te scheiden.

Heb je geen vervoer om naar de milieustraat te gaan? Cure biedt ook een ophaalservice aan! Kijk hiervoor op ‘alles over afval’ op www.cure-afvalbeheer.nl.

Wat kost een bezoek aan de milieustraat? Het tarief dat je moet betalen voor jouw bezoek, hangt af van de hoeveelheid, de samenstelling en het soort afval dat je aanbiedt. De verschillende afvalsoorten behoren tot een bepaalde categorie waaraan een tarief gekoppeld is. De tarieven zijn door de gemeente bepaald. Voor sommige soorten grof afval, hoef je niet te betalen. Voor meer informatie over de categorieën en tarieven kijk je op de webpagina ‘milieustraat’ op www. cure-afvalbeheer.nl.

Voorkom zo veel mogelijk afval!

18

1.

Meer weten over de milieustraat of afvalinzameling? Kijk dan op de website van Cure via: www.cure-afvalbeheer.nl of download de Cure Afval App.

Maak van je brievenbus een no-go area. Met een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders (zo’n 1800 folders) meer door de bus. 2. Zet je boodschappenlijst op dieet. Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg (ruim 140 euro per persoon). Koop, kook en bewaar slim. 3. Screw it! Repareer je kleding, fiets, speelgoed en elektrische apparaat. Zelf niet zo handig? Bezoek daarom eens een Repair Café bij jou in de buurt. 4. Second best. Plaats spullen waar je op uitgekeken bent, in de kringloopwinkel of op internet. Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands op de kop kunt tikken. 5. Delen en lenen. Hoe vaak gebruik jij bijvoorbeeld een boormachine? Deel je eigen spullen of kijk of je ze kunt lenen van je vrienden of buurtgenoten. Er zijn steeds meer deel- en ruilplatforms zoals peerby.nl. 6. Was je luier. Met wasbare luiers bespaar je jezelf zo’n 22 kilo luierafval per maand! Wasbare luiers zijn net zo makkelijk voor jou en comfortabel voor je kindje. 7. Drink uit je eigen beker. Onderweg krijg je op steeds meer plekken korting met je eigen herbruikbare beker. 8. Bijtanken met je eigen waterfles. Je eigen hervulbare flesje met kraanwater meenemen is 500 keer goedkoper dan wanneer je onderweg een halfliterflesje water koopt. Per dag worden er 800 duizend flesjes water verkocht (8 miljoen kilo plastic afval). 9. Papier heeft 2 kanten. Probeer zo veel mogelijk digitaal te werken. Toch iets printen? Print dan slim! Doe het dan dubbelzijdig en liefst met 2 pagina’s op één kant. 10. Het gaat zo wel mee! Als je altijd een kleine opvouwbare tas bij je hebt, hoef je nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.


Het Goed: duurzaam omgaan met mensen én hergebruik van spullen “Bij duurzaamheid denken veel mensen aan zonnepanelen en energiebesparing, maar wij gaan duurzaam om met materiaal: we hergebruiken producten”, vertel Ad Vogels. Hij is regiobedrijfsleider bij Het Goed in Eindhoven, GeldropMierlo, Best, Schijndel, Boxtel en Nuenen. “Heb je spullen die nog een ronde meekunnen? Breng ze dan naar Het Goed en niet naar de milieustraat. Wij verkopen ze dan in onze winkel en zo krijgen ze een tweede leven.” In 2019 zamelde Het Goed Geldrop bijna 1.108 ton aan materiaal en spullen in. “In onze kringloopwinkel verkopen we de tweedehands goederen weer en verlengen we de gebruiksduur van één product”, vertelt Ad. “Alles wat herbruikbaar is en niet stuk of beschadigd is, mag naar ons toe. Als mensen aan mij vragen: ‘Kan ik deze bank inleveren?’, dan vraag ik: ‘Zou u hem zelf nog kopen?’. Als het antwoord ‘Ja’ is, dan nemen we hem natuurlijk graag in.” Afhankelijk van inwoners “Voor de inzameling van goederen zijn we afhankelijk van de inwoners van Geldrop, zij zijn degenen die de spullen bij ons komen brengen. Of wij halen ze gratis bij mensen thuis op. Dat is ook een mogelijkheid”, aldus Ad. “We hebben een callcenter waarbij mensen een afspraak kunnen maken om hun spullen te laten ophalen. Wij plannen het dan zo economisch mogelijk in. Zodat onze chauffeurs niet het hele dorp hoeven rond te rijden, maar per postcode spullen ophalen.” Tweedehands kleding is hip In 2019 maakte Het Goed in Geldrop ruim 95.000 mensen blij met 282.000 producten. “Per kilo hergebruikte spullen, stoten we een kilo minder CO2 uit. Dat betekent dat we in totaal bijna 127.000 bomen in gemeente Geldrop-Mierlo hebben bespaard in één jaar. Dat is een mooie opbrengst”, gaat Ad verder. “Het Goed in Geldrop heeft een winkeloppervlakte van 1300 vierkante meter. De tweedehands kleding verkoopt het beste. Je hebt nu ook die tweedehands kledingapp Vinted, waardoor het ineens hip is om zulke kleren te kopen”, zegt Ad. Duurzaam winkelen “Het is mooi dat mensen dat ontdekken, want het scheelt heel veel voor het milieu. Bij het maken van spijkerbroeken en andere kledingstukken is er veel waterverspilling en er worden chemicaliën toegevoegd. Als je tweedehands koopt, gebeurt dat in ieder geval minder. Ik heb het idee dat het imago van kringloopwinkels sowieso aan het veranderen is”, zegt Ad. “Eerder kwamen mensen er niet

zo makkelijk voor uit dat ze tweedehands spullen kochten. Nu is het een sport geworden voor mensen om iets leuks te scoren voor een mooi prijsje. En het is dus duurzaam, dat vinden mensen fijn.”

erbij en hebben weer een doel: naar het werk gaan, net als ieder ander persoon.” Lokaal helpt lokaal “Daarnaast is alles lokaal: we zamelen lokaal de spullen in en zorgen daarom ook lokaal voor afvalvermindering. Er gaat minder naar de stort en dat is gunstig voor de inwoners van Geldrop. Zo help je je eigen omgeving vooruit.”

Circuleer je kleding Ben je zelf op zoek naar een 2e hands fiets, bank of een stoere winterjas? Check bijvoorbeeld Kringloopwinkel Het Goed waar je voor een prikkie kleding kunt kopen die een tweede of derde leven verdient. Betekenis geven aan de samenleving Voor Ad is werken bij Het Goed een mooie manier om iets te kunnen betekenen voor de samenleving. “Ik werk al twintig jaar bij Het Goed en het geeft mij veel voldoening. Ik kan iets bijdragen aan mens en milieu en dat vind ik belangrijk. De winkel is een vliegwiel voor veel werknemers van Het Goed. We vinden het namelijk ook heel belangrijk om duurzaam met mensen om te gaan”, zegt Ad. “Bij ons werken inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt, die bijvoorbeeld als dagbesteding bij ons komen werken. Maar we hebben ook stagiaires via BBL-opleidingen, gaat hij verder. “Ik noem onze winkel het Werkwarenhuis; hier ontwikkelen mensen zich en maken we werk van hergebruik.” Meedoen in de samenleving “Het mes snijdt aan twee kanten als je bij onze kringloopwinkel spullen koopt. Je helpt de lokale werknemers die bij Het Goed werken, want doordat we spullen verkopen, blijven zij aan het werk. Je geeft die mensen het gevoel dat ze weer mee mogen doen in de samenleving”, aldus Ad. “We kijken naar de persoon die binnenkomt en zoeken passend werk. Of dat nu in het magazijn, achter de kassa of in het transport is; er is altijd wel een plekje. Ze horen

Andersom werkt het ook: spullen waar jij op uitgekeken bent, vinden via deze wegen weer een dankbare nieuwe eigenaar. Lever daarom hier jouw 2e hands kleding in of via kledingcontainers die vaak te vinden zijn bij supermarkten of bij Kringloopwinkel Het Goed. Het Goed heeft een contract met Stichting Sympany. Deze Stichting kijkt de 2e hands kleding na en sorteert de kleding. De bruikbare kleding komt terecht bij kringloopwinkels of kledingbanken. Andere textiel wordt verwerkt tot bijvoorbeeld poetslap of isolatiemateriaal.

19


Duur(zaam)e fabel:

Nederland is te bewolkt voor zonnepanelen Nens, eigenaresse van Nens Haarstudio:

Niet waar!

Zonnepanelen werken ook met verspreid zonlicht dat ook tijdens bewolkte dagen doorkomt! Ik leg daarom binnenkort zonnepanelen op het dak van mijn salon.

Duur (zaam)e fabel


31

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 1 april 2021 Advertorial

Twee nieuwe AED’s in Mierlo

De Fysioclub | Knieschool als oplossing bij Kniepijn Kniepijn is erg vervelend en kan je dagelijkse bezigheden en sport flink beperken. Bij De Fysioclub helpen wij je graag om deze klachten te verminderen of te laten verdwijnen. Tijdens een behandeling bij De Fysioclub gaan we op zoek naar de oorzaak van jouw klachten, zodat we deze gericht kunnen aanpakken. Zo ben jij jouw knieklachten hopelijk zo snel mogelijk weer de baas!

Een persoonlijke benadering Bij JVDI de Fysioclub vinden we een persoonlijke benadering tijdens de behandeling erg belangrijk. We onderzoeken eerst wat de oorzaak zou kunnen zijn van jouw knieklachten en kijken hierbij ook naar jouw levensstijl. Vervolgens richten we de behandeling in met jouw persoonlijke doelen en de verwachtingen binnen De Fysioclub KNIEschool.

sport? Dan is het fijn dat er een specialistische sportfysiotherapeut is die jou kan begeleiden welke rechtstreeks contact heeft met de orthopeed. Sport- en Knie expertisecentrum Uniek in de regio is ons Sport- en Knie expertisecentrum in Mierlo HUP. Hier werken enkel gespecialiseerde therapeuten op het gebied van sport- en knieletsel. Deze therapeuten werken overigens dagelijks samen met onze andere locaties in de regio. Tevens is het Sport- en Knie ex-

Naast de reguliere behandeling omvat de KNIEschool een voorlichtingsprogramma, een oefenprogramma om de belastbaarheid van de knie te verhogen/ versterken én afhankelijk van het letsel sport specifieke (veld)revalidatie met looptraining. Heb jij sinds kort of al langer kniepijn, dan is De Fysioclub knieschool zeker iets voor jou! Neem contact op met JVDI De Fysioclub op 085-7821616 en maak een afspraak voor een intake op een van onze locaties in Deurne – Mierlo – Gemert – Helmond – Geldrop of kijk op fysioclub.nl/ jvdi voor meer informatie.

De behandeling bij JVDI de Fysioclub Tijdens de behandeling kun je te maken krijgen met verschillende specialistische therapeuten. Zo bestaat ons team onder andere uit fysiotherapeuten, manueel therapeuten en sportfysiotherapeuten. Afhankelijk van jouw situatie werken zij samen om jouw klachten te laten verdwijnen. Heb je bijvoorbeeld een gescheurde kruisband opgelopen tijdens

WEBSITES

Een van de nieuwe buurt AED’s in Mierlo. (Foto: Harrie van der Sanden) MIERLO - Twee nieuwe AED’s zijn deze week in Mierlo in gebruik genomen. Buurtbewoners uit De Loo hebben met een inzamelingactie de aanschaf van een nieuwe kast voor een buurt-AED mogelijk gemaakt. Met steun van Saassen Groep is voor de wijk Luchen een nieuwe kast gerealiseerd. Woensdag zijn de bijbehorende AED’s door wethouder Peter Looijmans overgedragen aan Stichting Hart voor een Hart en de wijkbewoners. Vijfhonderd meter De gemeente Geldrop-Mierlo streeft ernaar, dat AED’s permanent en binnen 500 meter van elkaar bereikbaar zijn in de

openbare ruimte van Geldrop en Mierlo. Wethouder Peter Looijmans noemt de buurt AED’s ‘een belangrijk hulpmiddel voor het veiligheidsgevoel in de wijken.’ Om de inzetbaarheid van de AED’s te waarborgen voert Stichting Hart voor een Hart periodieke controles uit op de AED kasten en maakt ze na gebruik opnieuw inzetbaar. Het stichtingsbestuur zoekt nog vrijwilligers, informatie op www.hartvooreenhart.nl.

VAKANTIE IS...

Traditionele Griekse gerechten aan huis!

ONLINE

WEBSHOP

DELOKALEVERBINDER.NL Boerderijwinkel Smeets Van oudsher hét adres voor uw dagverse (geschilde) asperges.

ZE ZIJN ER WEER! Vanaf vrijdag 2 april zijn wij weer

GRATIS ADVERTENTIE

Veel knieklachten ontstaan door overbelasting van de kniepezen of een langdurig verkeerde houding of beweging. Een kleiner deel van de klachten wordt veroorzaakt door een gebeurtenis zoals een sportletsel, ongeluk, operatie of aandoening.

pertisecentrum voorzien van alle beschikbare middelen voor een optimale revalidatie en evaluatie bij knieletsel.

OPEN!

Voor asperges, aardbeien aardappelen en eieren zijn wij geopend van ma t/m za (di-wo-do van 13.00-17.00) Voor groente, fruit en div. soorten salades zijn wij open op: maandag:.................9.00 9.00 - 17.00 uur 9.00 - 17.00 uur vrijdag: ....................9.00 zaterdag:................. 9.00 - 16.00 uur Overakker 7, 5731 PM Mierlo ierlo • Tel.: 06-30721292 Ook voor bestellingen

Voor nieuwbouw, uitbreiding en renovatie van uw woonhuis. Ambachtweg 9, 5731 AE Mierlo, tel. 0492-663398, www.houtsmabv.nl, contact @houtsmabv.nl

...EEN UITDAGING

VAKANTIE IS WIELEWAAL Lima dakwerken voor Renovatie, Nieuwbouw, Lood en zinkwerk, Lekkagedienst 06-53415062

Pasfoto’s voor rijbewijs, ID, paspoort of visum. Direct klaar terwijl u wacht. Foto Foka Kerkstraat 8 - Deurne.

Te koop gevraagd: LP’s singeltjes 06-51 590 465.

‘Oude’ super-8 mm filmspoelen met of zonder geluid kunnen wij omzetten naar dvd of usb-stick. Foto Foka - Kerkstraat 8 Deurne Tel: 0493-353102

Rolluiken, luifels, vloerbedekking, lamellen, (rol) gordijnen, jaloeziIën. Zeer concurrerende prijzen. Gratis meten en hangen. Willie Stoffering, Braaksestraat 10 Helmond. Tel. 0492-535901. www.williestoffering.nl

Meubelstoffering De Leest voor stoffering van banken, stoelen en kussens op maat gemaakt. Op afspraak of bij u thuis. Tel. 06-33738183, Karin de Leest ww.deleestmeubelstoffering.nl

Maak jij het mogelijk? www.wielewaal.nl/ vrijwilligers

PAASWEEKEND GEOPEND

PAASGOURMET in 3 varianten v.a. €8,50 PAASBRUNCH/-LUNCH, Pikilia voor €12,50 p.p. Assortiment van koude en warme hapjes Bij een bestelling 1e & 2e Paasdag maakt u kans op een chocolade paashaas of ei

1e & 2e paasdag geopend Gratis bezorging (vanaf €20,-) in Mierlo, Mierlo-Hout en Brandevoort.

Dorpsstraat 71, Mierlo

0492-66 49 68 www.tavernanikos.nl

Privé Zwemles nu ook op locatie Geldrop!

PERSONAL SWIM KIDZ De zwemlessen zijn overal in de buurt volgeboekt en uw kind staat op een wachtlijst voor Zwem-ABC. Is het eindelijk zover, blijkt de zwemgroep veel te groot! Overal prikkels en is de concentratie van uw kind ver te zoeken. De zwemdocent heeft haar handen vol en persoonlijke aandacht ontbreekt. Herkenbaar? Niet bij ons. Geef uw kind de ruimte zich te ontplooien op zijn of haar eigen tempo. Personal Swim Kidz is een exclusieve privé zwemschool voor Zwem-ABC. Keuze uit 1op1 les of begeleiding in zeer kleine groepen zoals 1op4 of 1op6. Zo is er alle aandacht voor uw kind en is de les van een torenhoog niveau. Kwaliteit over kwantiteit helpt uw kind naar de overkant. Wij weten als geen ander hoe belangrijk persoonlijke aandacht is tijdens het leerproces. Geen kind is immers hetzelfde. Bij Personal Swim Kidz passen we ons aan, aan de wensen van het individu. Zwemles wordt weer leuk, met ruimte voor een (h)echte band. Leren gaat nu eenmaal het beste wanneer dit gebeurt in een prettige en veilige omgeving! Bent u er bij? Als ouder bent u welkom aan de badrand. Aan het eind van de zwemles krijgt u een individuele samenvatting. Hierdoor bent u als ouder precies op de hoogte van de voortgang van uw kind. Nu nog geen wachtlijst! Meld je nu aan en start al in mei! Maximaal 300 plaatsen dus wees er snel bij. Enthousiast over onze unieke aanpak? Personal Swim Kids opent haar deuren in mei 2021, in een vernieuwd zwembad op Bogardeind 219, 5664 EG Geldrop. Bij Personal Swim Kidz zwemt uw kind letterlijk en figuurlijk sneller naar het zwemdiploma! www.personalswimtraining.nl Mail: kidz@infopersonalswimtraining.nl


SLAGERIJ VAN HOOF KIEVITSTRAAT 50 GELDROP TEL. 040-280 19 95 www.slagerijvanhoof.nl info@slagerijvanhoof.nl

Voor al uw vlees en vleeswaren

Varkenshaas

3,50 Runder kogelbiefstuk 7,50 Kipfilet 2,99 500 gram .................................................

www.vandeneijnde.nl

2e Paasdag op afspraak geopend!

500 gram .................................................

500 gram .................................................

BBQ pakket A

1 hamburger, 1 barbeceuworst, 1 portie kipsate, 1 gegaarde kipdrumstick, 1 gemarineerde varkenslap Samen ......................................................

3,75

Geldig t/m 3-04-2021 of zolang de voorraad strekt

Al 20 jaar creatief in Plafonds,

wanden en verlichting

Vloeren

Banken en fauteuils

Screens

Kasten

Rolluiken

Slaapkamers

Zonneschermen

Raamdecoratie

Terrasoverkappingen

Van den Eijnde Woninginrichting & Zonwering | Nieuwendijk 60, 5712 EN Someren-Eind

Een badkamerplafond of een modern plafond in uw woon- of slaapkamer? Voor de vakman of doe-het-zelver? Montage kan uiteraard ook verzorgd worden door Zegers Plafonds. Maak vrijblijvend een afspraak om te zien wat de mogelijkheden zijn.

BOGARDEIND 121 GELDROP • WWW.ZEGERSPROJECTEN.NL T 06-53197631 • INFO@ZEGERSPROJECTEN.NL

50% korting!

Stoelen en tafels

Ga voor een orgineel eerlijk kado naar de Wereldwinkel Geldrop

Atelier Clamode Naailes info: czeegers@chello.nl Corrie Zeegers Tel. 06-51326689

Te huur 2x 50m kantoorruimte, Amroth Geldrop tel. 06-53857186.

Digitaliseren van uw smalfilms, videobanden en dia’s. Al uw videowerk bij ons in goede handen. 06-53391018

Voor al uw bestratingen groot of klein moet u bij ons zijn. Inrit, terras etc. Voor bedrijven en particulieren tel. 06-53559761.

Auto met APK vanaf €450,-. Tevens te koop gevraagd kleine auto’s en sloopauto’s. Tel. 0492-381631/0620778602 ww.twanvanhout.nl

Gebakken klinkers oude en nieuwe. ww.vanwoeziksierbestrating.nl Tel. 077-4662579 Meijel.

Gevraagd medewerk(st)er voor de verkoop van asperges. Kwekerij Jansen Nuenen, Boord 14. 040-2837418

Groenteplanten te koop. Zomerplanten op bestelling. Jan Vinken Beuzen 6 Deurne 06-46579334 www. plantenverkoopdeurne.nl

Foto’s afdrukken vanaf geheugenkaart of smartphone op Kodak papier. Direct klaar; vanaf 10x15 cm. tot 20x30 cm. Foto Foka Kerkstraat 8 Deurne

Risotto van raapsteeltjes

met komkommer, zongedroogde tomaat en Parmezaan

*

van €10,-

op de special van deze week!

Vers en gezond

0493-491254 | www.vandeneijnde.nl

voor €5,In 4 minuten op tafel

Profiteer nu! Bestel op

Gratis bezorgd

uitgekookt.nl of bel

Geheel vrijblijvend

085 - 019 44 86

* Actietarief geldig vanaf vijfde gerecht per bezorgmoment.

ALLEEN OP AFSPRAAK


33

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 1 april 2021

Kennismaken en sfeer proeven bij De Rooi Pannen

Konijnen op zoek naar vriendin en nieuw huis

Tentoonstelling Lijkwade van Turijn

GELDROP – Het is erg lastig in deze coronatijd om nieuwe vrienden te maken. Dat merken ook verschillende konijnen die verblijven bij Kasteel Kinderboerderij in Geldrop.

GERWEN – In de oude St.-Clemenskerk aan de Heuvel te Gerwen is een kleine tentoonstelling ingericht over de lijkwade van Turijn. Deze expositie duurt tot en met18 april. De toegang is vrij.

Neem nou Geralt, een lieve, levenslustige man, gecastreerd en heel mooi in t pak: grijs met wit, een echt Hollandertje van nog geen twee jaar oud. Erg gevoelig Er zijn meer mannelijke konijnen die graag een partner willen. Alexander bijvoorbeeld: een wit spitsoortje met een klein zwart gedistingeerd vlekje bij zijn neus. Deze jongeman is twee jaar oud, heel erg gevoelig en hij moet erg

wennen aan nieuwe dingen. Hij vindt alles erg spannend. Hij zoekt een vriendin die hem rustig benadert. Baasje gezocht Dit zijn maar een paar voorbeelden van jongens die niet kunnen wachten tot ze een vriendin en een nieuw huis vinden. Wie meer wil weten of belangstelling heeft voor de konijnen kan kijken op kasteelgeldrop.nl bij baasje gezocht onder het kopje KasteelKinderboederij.

Opleiding MBO Marketing en Evenementen Eindhoven van De Rooi Pannen. (Foto: Erik van der Burgt, VRBLD photofilm)

Steun voor horeca Nuenen

EINDHOVEN - Iedereen kan sfeer komen proeven bij De Rooi Pannen, met vestigingen in Eindhoven, Breda en Tilburg. De Rooi Pannen is een scholengemeenschap met vmbo- en mbo-opleidingen op het gebied van handel & ondernemen, horeca, toerisme & recreatie, vormgeving en marketing & evenementen. Iedere afdeling heeft een eigen gebouw met eigen personeel. Respect en aandacht voor elkaar vinden ze belangrijk. De Rooi Pannen is meer dan een school. Boodschappen doen in het winkelcentrum, overnachten in een hotel of een hapje eten in een restaurant. De studenten ontvangen graag de gasten in de praktijkfaciliteiten van De Rooi Pannen. Daarnaast hechten ze

NUENEN – Noodsteun voor de horecabedrijven in Nuenen. De gemeenteraad heeft vorige week besloten vijftienhonderd euro te geven aan de horeca in het dorp.

veel waarde aan goede contacten met het bedrijfsleven. Behalve stages bij bedrijven in binnenen buitenland komen leerlingen in contact met het werkveld via gastlessen en bedrijfsbezoeken. ‘In het echt’ sfeer proeven bij De Rooi Pannen kan. Ze verwelkomen je graag, een plekje reserveren kan via www.derooipannen. nl/sfeerproeven.

Sjiep bij de oude klok

Geralt is een van de konijnen op de Kinderboerderij die op zoek is naar een vriendin.

Nuenen wil wachten met velden vol zonnepanelen

Net als veel andere gemeentes speelt ook in Nuenen de vraag naar duurzame energie en hoe om te gaan met aanvragen voor velden vol zonnepanelen en het plaatsen van windturbines. In de gemeenteraadsvergadering van vorige week kwam het plan van wethouder Joep Pernot rond het grootschalig opwekken van duurzame energie in Nuenen ter sprake. Nuenen wil voor het opwekken

Eerder werd voorgesteld om horecabedrijven duizend euro noodsteun te geven, de gemeenteraad heeft daar nu vijfhonderd euro bijgedaan. Het geld is voor horecazaken die vorig jaar mee dan twintig weken dicht zijn geweest vanwege corona, de ondernemers moeten zich voor 1 juli melden om in aanmerking te komen.

Minder woninginbraken Geldrop-Mierlo

NUENEN - De Nuenense politiek wil nog wachten met grote velden vol zonnepanelen. Eerst moet duidelijk worden waar de zonneweides in de gemeente kunnen komen.

GELDROP - ‘Goed dat de klok weer in Geldrop te horen is’ hoorde kunstschaap Sjiep afgelopen zondag. De klok heeft 17 jaar in een opslag gelegen en nu een plek gekregen bij begraafplaats ‘t Zand.

De beroemde lijkwade van Turijn is al eeuwenlang voor gelovigen een voorwerp van devotie, vandaar ook deze tentoonstelling in de kerk. De foto’s zijn afgebeeld op canvas en zijn levensgroot. De lichaamsvormen, het hoofd en het gezicht met de gesloten ogen zijn in alle rust te bekijken. Er zijn ook foto’s in 3D bij, die nog indringender de afbeelding weergeven.

van duurzame energie in ieder geval tot 2030 inzetten op zonnepanelen en windmolens en het gemeentebestuur wil daar regels voor opstellen. Wie een plan indient moet aan verschillende voorwaarden voldoen, maar de gemeenteraad wil eerst vaststellen waar eventueel windmolens, windturbines en velden met zonnepanelen op het grondgebied van Nuenen kunnen komen.

GELDROP-MIERLO - Het aantal woninginbraken in GeldropMierlo is in de laatste maanden van 2020 gedaald. Dit blijkt uit de veiligheidscijfers van de gemeente. In Geldrop waren er in de laatste vier maanden van vorig jaar zes woninginbraken, tegen twintig in dezelfde periode een jaar eerder. In Mierlo daalde het cijfer van 21 naar 13. Er kwamen overigens meer meldingen van verwarde personen en overlast door jongeren.

Zo ek de 1 0 ve rschi llen | PASEN De chocolade-eitjes liggen al weken, zo niet maanden in de supermarkten, bij de bakkers en de pompstations. En deze week is het ein-de-lijk zo ver, Pasen! Het belangrijkste christelijke feest waarbij gevierd wordt dat Jezus uit de dood is opgestaan op de derde dag na zijn kruisiging. Voor degene die Pasen niet religieus beleven of er te klein voor zijn, zijn de eitjes een voorbode voor de lente en lammetjes, ontluikende blaadjes en bijen druk op zoek naar de volgende bloem.

MAAKKANS KANS OP MAAK OPEEN EEN CADEAUBON CADEAUBON

t.w.v. e 15,-

schildersbedrijf & verfspeciaalzaak

van gerven Hoog Geldrop 49, GELDROP TEL.: (040) 286 25 77

OPLOSSING WEEK 12

WINNAAR Leo Verstappen Kievitstraat 64 5667 PS GELDROP De winnaar ontvangt een boeket bloemen t.w.v. e10,van Groenrijk Geldrop Zwembadweg 6 Geldrop

Stuur de oplossing naar Stationsstraat 103, 5751 HD Deurne of mail een foto of scan naar advertenties@middenstandsbelangen.nl


AmbAchtelijke bonbon-eitjes 17 SMAKEN

l

A A m e l l A e Z F PRoe

r u u 0 0 . 1 2 0 0 . 9 1

heuvel 78A, 5664 hn Geldrop, t. 040 303 84 29, geldrop@rousseau.nl

www.rousseau.nl

Schrijf je in voor een videogesprek

Particulier vraagt te koop: Singles/ lp’s hoe ouder, hoe liever! 06-20421053

‘Oude’ dia’s inscannen op dvd, usb-stick of hard-disc. Goede kwaliteit en in eigen beheer, ook grote aantallen. Foto Foka - Kerkstraat 8 Deurne Tel: 0493-353102

Car City Service Center. Het vertrouwde adres al 22 jaar voor al uw auto reparaties. 040-2802115 Bel voor een afspraak!

Honden- en kattenhotel Molenzicht Vlierden. Tevens hondenhokken, paardenboxen, slaaphokken, werpkisten. www.molenzichtvlierden.nl 0493-313821 Reeds 40 jaar!

Jonge legkippen te koop 0493-694427.

Gebruikte banden vanaf €25,00 incl. montage en balanceren. Te koop gevraagd loop- en sloopauto’s. Direct geld en RDW vrijwaring. Thomassen Auto’s Haspelweg 37 Deurne Tel. 06-53926499

Voor al uw schilder- en texwerk. Ook voor uw dakkapel. Gratis prijsopgave: Tel. 06-81881966

Alle soorten videobanden kunnen wij snel en in hoge kwaliteit digitaliseren naar dvd, usb-stick of hard-disc. Foto Foka - Kerkstraat 8 - Deurne Tel: 0493-353102

Paasvoordeel bij Beddenspecialist.nl

GROOT ASSORTIMENT VASTE PLANTEN, STRUIKEN EN HEESTERS OOK GROENTE PLANTEN

2e paasdag

PEND GbelEO voor een afspraak! Boord 14 Nuenen | 040 2837418 | www.kwekerij-jansen.nl Voor terminale zorg of zorg aan mensen met dementie en/of lichaamlijke beperking, bel: 06 12458961

MAAK NU EEN * AFSPRAAK, WIJ NEMEN ALLE TIJD VOOR JE!

richtijnen. actuele RIVM * Conform de k op: aa pr je afs Maak eenvoudig ist.nl ial ec sp en dd www.be

25%

voordeel op SLP xs bo prings en matrassen

tot wel

15%

korting op Swissflex matrassen en bodems

Extra snelle leveri matrangen van di ssen v merkeerse n

Beddenspecialist Alleen geldig van 27 maart t/m 13 april

HOUBEN Bogardeind 67 5664 EB Geldrop 040 28 62 367 www.beddenspecialist-houben.nl

CMD Nuenen T: 040 2831675 Geldrop T: 14040 info@vrijwilligerszorgthuis.nl www.vrijwilligerszorgthuis.nl STICHTINGVRIJWILIGERS ZORGTHUIS De vrijwilligers bieden praktische hulp. Hulp en ondersteuning aan de zieke en naastbetrokkenen. Voor hulp en/of info zie hierboven.

Bogardeind 76b 5664 EK Geldrop telefoon 06-38305274 / 040-2851621

dakbedekking dakisolatie zinken dakgoten

riolering lichtkoepels

NIEUWBOUW - RENOVATIE - ONDERHOUD


35

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 1 april 2021

Actieplan Anna voor gezondere medewerkers

De St. Anna Zorggroep zet met een gezondheidsonderzoek nog meer in op de gezondheid. GELDROP – Vijftig specialisten en medewerkers van de St. Anna Zorggroep kunnen binnenkort meedoen met een gezondheidsonderzoek. Ancora Health heeft een gezondheidsonderzoek ontwikkeld voor iedereen die wil werken aan zijn of haar gezondheid. Op basis van vragenlijsten, fysiek onderzoek en je DNA-profiel wordt door middel van wetenschappelijk onderbouwde data-analyse een persoonlijk gezondheidsrapport gemaakt. Vervolgens wordt een persoonlijk actieplan opgesteld met aanbevelingen voor eenvoudige verande-

ringen in voeding, levensstijl en sport. De medewerkers worden hierbij zestien weken begeleid. Dr. T Sijbesma, lid Raad van Bestuur St. Anna Zorggroep: “Het gezondheidsprogramma van Ancora Health maakt het voor ons mogelijk om onze medewerkers op het gebied van leefstijl en preventie te ondersteunen.”

Nissan dealer Roothans Leende nu ook CarProf LEENDE - Autobedrijf Roothans, Nissan dealer in Leende, is sinds 1 januari aangesloten bij de landelijke garageformule CarProf. Roel Schepens onderbouwt zijn keuze voor de landelijke garageformule: “Door ons aan te sluiten bij CarProf maken wij kenbaar dat alle merken auto’s bij ons terecht kunnen. We geven 24 maanden garantie op ons vakmanschap en zorgen voor een 24/7 Europese pechhulp voor uw auto.” Voor alle automerken Naast onderhoud biedt autobedrijf Roothans ook APK keuringen, reparaties, diagnose, verkoop van occasions en schadeherstel. Met daarbovenop een garantie van twee jaar op reparaties en arbeidsloon. Ook voor onderhoud, reparatie en APK voor campers en bedrijfsauto’s kunt u er terecht. De

monteurs zijn opgeleid om onderhoud uit te voeren aan alle auto’s. De werkplaats beschikt over de meest moderne apparatuur en data. Daarmee heeft Autobedrijf Roothans alles onder één dak en bieden ze een goed alternatief voor klanten die de kwaliteit en service van een merkdealer willen. Roel vertelt verder: “Wij zijn een echt familiebedrijf. Ruime kennis, jarenlange ervaring en passie voor auto’s. Het is belangrijk om klaar te zijn voor de toekomst van de nieuwe generatie auto’s. Daarom kunt u terecht voor onderhoud en reparatie aan alle auto’s. We werken volgens de hoge CarProfeisen. Zo zorgen wij dat onze klanten altijd mobiel blijven.”

Nissan dealer garage Roothans in Leende is nu aangesloten bij de organisatie CarProf.

In fo e n d i e n s t en Huisartsen Geldrop-Mierlo Voor spoedgevallen buiten kantooruren en in het weekend belt u de huisartsenpost Oost-Brabant 088- 8765151. Houd uw verzekeringsgegevens bij de hand als u de huisartsenpost belt. Huisartsencentrum Mierlo Heer van Scherpenzeelweg 11, telefoon 0492-504300. Voor spoed 0492-504304. Telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur, balie gesloten van 13.00 tot 14.00 uur. www.huisartsencentrum-mierlo. ohnet.nl. Tandartsen Spoeddienst en weekenddienst in de avonden en de weekenden door Tandartsenpost Eindhoven, telefoon 040-3111915. Dienstdoende apotheek De AnnApotheek in het St. Anna Ziekenhuis is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 23.00 uur, zaterdag en zondag 9.0023.00 uur. Verzoek om de AnnApotheek ’s avonds (na 18.00 uur) en op zondag alleen voor spoedeisende medicatie te gebruiken. Na 23.00 uur is de AnnApotheek gesloten en kunt u voor spoedeisende medicatie terecht bij de Centrale Dienstapotheek bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Apotheek Coevering is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Openingstijden maandag t/m vrijdag 8.30-18.00 uur, zaterdag 10.00-14.00 uur. Buiten de openingstijden kunt u 24 uur per dag uw medicijnen ophalen via de geneesmiddel-uitgifteautomaat. Wilt u van deze service gebruik maken? Kom dan naar de apotheek voor meer informatie. Ze laten u dan ook graag zien hoe de geneesmiddel-uitgifteautomaat werkt. Benu Apotheek Geldrop Langstraat 4 5664 GG Geldrop 040-2862474. Apotheek Hofdael is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Apotheek Heeze is op zaterdag gesloten en verwijst door naar apotheek Coevering. Verloskundigen De verloskundigenpraktijk van Willemijn van Dijk, Marjo Engelaar, Eline van Geijtenbeek en Maartje Kluck is altijd bereikbaar op 06-52 678 066. Tea Bijlsma en Madelon Janssen, verloskundigen Geldrop - Mierlo - Brandevoort. 24 uur per dag bereikbaar op 06 - 51 24 93 50. Dierenartsen Dienst Geldrop: wilt u voor de dienst uw eigen dierenarts bellen. Boschhoven kliniek voor dieren Heeze-Leende: voor dringende gevallen tel: 040-206 16 82. Dier en Dokter Mierlo Drs. B. ten Bruggen Cate, Geldropseweg 8a, 5731 SG Mierlo, Tel. 0492- 599 599. Voor spoed 24 uur per dag bereikbaar. Diabeteslijn Diabeteslijn (033) 463 05 66, info@ dvn.nl, voor alle vragen over diabetes (24 uur per dag, ‘s nachts alleen in geval van nood) en over de producten en diensten van de diabetesvereniging Nederland. Zuidzorg Organisatie voor thuiszorg. Centraal kantoor, Kastelenplein 173 Eindhoven. Postbus 2160, 5500 BD Veldhoven 040-2308400. Locatie Heeze: Kapelstraat 74. Locatie Nuenen: De Pinckart 11. Locatie

Geldrop: St. Vincentiusstraat 1. Voor overige locaties kunt u bellen op bovengenoemd nummer of raadpleeg https://www.zuidzorg.nl/wijkzorg/zorg-aanvragen idzorg Heeze-Leende- Sterksel Heeft u vragen over (thuis)zorg, wonen en welzijn of hoe u thuiszorg kunt regelen? Dan kunt u terecht bij het inloopspreekuur van de wijkverpleegkundige, iedere dinsdag van 14.00-15.00 in Dorpshuis Valentijn, Valentijn 3 in Sterksel. Donderdag van 13.0014.00 op Kapelstraat 74 in Heeze. Tevens is de wijkverpleegkundige van ZuidZorg bereikbaar tussen 12.00 - 15.00 uur op 040-8806918. Zuidzorg Nuenen Vragen over (thuis)zorg, wonen en welzijn of thuiszorg regelen: de wijkverpleegkundige van ZuidZorg is bereikbaar tussen 12.00 - 15.00 uur op 040-8806911. Zuidzorg Geldrop Vragen over (thuis)zorg, wonen en welzijn of thuiszorg regelen: de wijkverpleegkundige van ZuidZorg is bereikbaar tussen 13.00 15.00 uur op 040-8806915. SVA: Samenwerkende Vrijwilligersorganisaties Armoedebestrijding Voedselbank Geldrop-Mierlo. Info: www.voedselbank-geldropmierlo.nl Email: secretariaat@ voedselbank-geldrop-mierlo.nl. Telefoon: 06 - 12 53 47 47 Stichting Leergeld Geldrop-Mierlo/ Heeze- Leende E-mail info@leergeldgeldrop.nl Info en aanmelding via website www. leergeldgeldrop.nl Vincentius vereniging Geldrop Info: www.vincentiusgeldrop.nl, e-mail vincentiusgeldrop@gmail. com of 06-41904481. Werkgroep BudgetMaatje Info: budgetmaatjegeldrop@gmail. com. Tel: 06-41904481. Lev-groep De Lev-groep is een Welzijnsorganisatie die verschillende diensten en ondersteuning biedt in Geldrop en Mierlo. O.a ; ouderenwerk, jongerenwerk, vluchtelingenwerk, taalprojecten, steunpunt vrijwilligerswerk buurtbemiddeling, buurtsportcoaches, cursusaanbod, ondersteuning burgerinitiatieven en opbouwwerk. Voor Contact Tel: 0492-59 89 89 E-mail: info@levgroep.nl Websites: www.levgroep. nl www.lerenmetlev. nl www.voorelkaaringeldrop-mierlo.nl Centrum Maatschappelijke Deelname Hof van Bethanië, Heer van Scherpenzeelweg 9 in Mierlo. Tel: 0402893893. Openingstijden: Inloop maandag 9.00 - 12.30, donderdag 9.00 - 17.00. Formulierenspreekuur: woensdag 9.00 – 11.00. Mantelzorgspreekuur: eerste woensdag van de maand 15.00 - 17.00. Huisbezoek? Bel met tel. 0402893893, maandag t/m donderdag 9.00-17.00, vrijdag van 9.00 - 12.30. St. vrijw. zorg thuis Geldrop / Mierlo / Nuenen Voor terminale zorg bereikbaar via 06 12458961. Voor zorg aan mensen met dementie en/of lichamelijke beperking via 06 12458961 of via CMD Geldrop, tel 14040, of CMD Nuenen, tel. 040 2831675.

Ouderenadviseurs Senioren in Geldrop en Mierlo kunnen voor vragen en advies de vrijwillig ouderenadviseurs of cliëntondersteuners bereiken via telefoonnummer 06-13946383. Savant zorg Verzorging, verpleging, acute zorgvragen, uitleen verpleegartikelen, eetpunt, verzorgingshuiszorg, dagopvang, tijdelijk verblijf/ logeerzorg. info: 0492-572000 of 0492-502000 of www.savantzorg.nl Buurtzorg Geldrop (1) Verpleging en verzorging thuis. 24 uur per dag bereikbaar onder nummer 06-12133393. Of via mail: geldrop@buurtzorgnederland.com Buurtzorg Geldrop (2) Verpleging en verzorging thuis. 24 uur per dag. Bereikbaar onder nr. 06-12206444 of via geldrop2@ buurtzorgnederland.com Buurtzorg Mierlo Verpleging en verzorging thuis. 24 uur per dag bereikbaar onder nummer 06-10705509. Of via mail: mierlo@ buurtzorgnederland.com Buurtcontactpunt Zesgehuchten Buurtcontactpunt Zesgehuchten is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor alle inwoners van Zesgehuchten. Met elke maandag vanaf 10.00 uur: Samen Koffie. Vrije inloop. Info via Ine, tel. 06-83896491. Elke dinsdag om 11.00 uur: Samen Gym. Voor ouderen. Aanmelden eveneens via Ine. Maandelijks op woensdag of donderdag van 16.00 tot 18.30 uur: Samen Eten. Vooraf aanmelden bij Aggie, tel. 06-36404180 of 0402854531. Buurtcontactpunt Zesgehuchten ligt aan de Josephinehof 2A, ingang in de Gildestraat. PrivaZorg Eindhoven-Helmond e.o. Huishoudelijke en persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en palliatief terminale zorg bij u thuis. Info: 0492-381138, www. privazorgeindhovenhelmond.nl Ananz Zorg Thuis in Geldrop en de aanleunwoningen bij het Nicasius in Heeze, dagbesteding en dagbehandeling, revalidatie, hospice, verpleeg-/verzorgingshuiszorg, kleinschalig wonen voor dementerenden. Tel: 040 286 44 43 of www.ananz.nl Sint Annaklooster Wijkzorg: persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en palliatief terminale zorg bij u thuis. Tel.: 040-294 54 00 Hospice en Logeerhuis Valkenhaeghe voor terminale en tijdelijke verzorging en verpleging. 1e Haagstraat 89, Helmond. Tel.: 0492-76 02 00 Ook Hulp bij het Huishouden. www.sintannaklooster.nl De zorgboog Wijkzorg en wijkverpleging, behandeling en begeleiding, hulpmiddelen, revalidatie, specialistische zorg, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg. Meer info: www.zorgboog.nl of 0900 - 899 86 36 Archipelthuis Tel 0800-0717 www.archipel thuis.nl CarePower Zorg aan huis bij psychiatrische problematiek. Info: www.carepower.nl 0402869760 info@carepower.nl.


VANAF 28 MAART OOK ‘S AVONDS OPEN

KORTINGSBON Meest uitgebreide wasprogramma ‘Het Beste’

17,50

12,

50

Geldig t/m 31 mei 2021. In te leveren bij alle vestigingen. Niet i.c.m. andere actiebonnen of lopende acties

AVONDKORTING

Geldig van maandag t/m vrijdag tussen 18:00 – 20:00

Meest uitgebreide wasprogramma ‘Het Beste’

17,50

11,

50

Geldig t/m 31 mei 2021. In te leveren bij alle vestigingen. Niet i.c.m. andere actiebonnen of lopende acties

CarPro CarPro als je autoalsjejeliefauto is! je l * Na iedere wasbeurt in de vestigingen Nuenen en Helmond

• Gratis stofzuigen en bandenspanning con • Gratis stofzuigen en bandenspanning controleren

waspas - Altijd wassen met hog • CarPro waspas • CarPro - Altijd voordelig wassen metvoordelig hoge kortingen met zachte textiellappen • Krasvrij wassen• Krasvrij met zachte wassen textiellappen • 7 geopend dagen per week geopend • 7 dagen per week

CarPro CarPro Helmond • Europaweg 152 •Helmond Helmond• Europaweg 152 • Helmond CarPro Nuenen • Collseweg 22 • Nuenen CarPro Nuenen • Collseweg 22 • Nuenen Weert • Kelvinstraat 14 • Weert CarPro Weert • KelvinstraatCarPro 14 • Weert • i www.carpro.nl •

• i www.carpro.nl • CarproCarwash • CarproCarwash • CarproCarwash

Vanaf 28 Maart verruimde openingstijden: Ma t/m Vrij 08:00 – 20:00 Zat 08:00 – 18:00 Zon en Feestdagen 09:00 – 18:00

CarproCarw


2e Paasdag GEOPEND van 12.00 tot 17.00 uur

- NIEUWE EN GEBRUIKTE BANDEN - VELGEN Banden vanaf €25 gemonteerd Afspraak maken?

06-11859717

Brouwer 6 - 5711 LD Someren info@bandenhandelberkvens.nl www.bandenhandelberkvens.nl

GREIJMANS AUTO’S • TOYOTA GESPECIALISEERD • VERKOOP NIEUW • VERKOOP GEBRUIKT • ONDERHOUD

Toyota Corolla Touring Sports 1.8 Hybrid Active Stuurverwarming - Adaptive Cru-Bruin metallic 2020 6.866 KM 27.540,--

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Automaat Style UltimateStoelverwarming zwart 2019 17.077 KM 27.260,--

Toyota-verso-s-1-3-vvt-icomfort-airco-cruise-camera rood 2015 46.302 KM 13.490,--

Toyota Prius Wagon 1.8 Hybride Automaat - 7 Persoons - Panoramadak Grijs metallic 2013 164.095 KM 14.320,--

Toyota-aygo-1-0-12v-now-5deurs-airco-elektrische-ramen blauw metalic 2012 146.386 KM 4.930,--

Toyota Avensis Sedan 1.6 VVTi Business-Cruise-Navigatie-Lage KM-stand grijs 2010 69.188 KM 10.340,--

• APK

www . mierlosebouwmaterialen . nl

• REPARATIES • SCHADE HERSTEL • AIRCO SERVICE 040 - 22 646 33

Nieuwendijk 58, 5591 JK Heeze www.greijmansautos.nl

Alle merken occasions • Officiële Nissan dealer • Verkoop nieuwe en gebruikte auto’s • 6/12 maanden Bovag garantie • Airco-service • APK keuringsstation • Schade-taxatie en reparatie Dorpstraat 136 • 5595 CK Leende • Tel.: 040 - 206 12 46 www.roothansleende.nl

Hörmann opent nieuwe mogelijkheden! www.mierlosebouwmaterialen.nl Ambachtweg 35-37 - 5731 AE Mierlo - Tel. 0492-662640

Autoschade: wij werken voor ALLE verzekeringsmaatschappijen


Familieberichten Er is een hemel of de eeuwige stilte Beiden iets om naar uit te zien Lieve mam, lieve oma, opeens waren daar je laatste levensdagen. We vonden het heel fijn daar bij te zijn. Wat zullen we je missen.

Functieomschrijving Werken bij ADM Automaten BV Je kent ze vast wel, de warme snackautomaten van ADM. Je vindt ze door heel Nederland bij o.a. Smullers, Efteling en Shell. ADM Automaten Group is een familiebedrijf én marktleider op het gebied van warme snackautomaten. Gezien de toenemende vraag naar onze snackautomaten in zowel binnen- als buitenland zijn wij op zoek naar een:

Sisca van Litsenburg - van Rooij echtgenote van

Martien van Litsenburg †

Electro-technisch medewerker 24-36 uur

Zij overleed 23 maart 2021 op 90-jarige leeftijd.

Wij produceren onze automaten in Geldrop Wat houdt de functie in; • Ondersteuning en controle van alle elektronische werkzaamheden. • Aanspreekpunt en support verlenen mbt contactloze betalingen. • Assemblage van onze loketautomaten. • Planning in overleg met leidinggevende voor plaatsingen bij nieuwe klanten. • Plaatsen van automaten bij onze klanten. • Oplossingen van (elektrotechnische)storingen op locatie. • Werktijden van maandag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur. • Uren in overleg. Wat vragen wij; • HBO werk en denkniveau. • Elektrotechnische en mechanische kennis. • Bereid om de handen uit de mouwen te steken én flexibel inzetbaar. • Ervaring in soortgelijke functie is een pré. • Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift. • Bij voorkeur woonachtig in omgeving Eindhoven. • In het bezit van VCA-Basis of bereid deze te halen. • Heftruck certificaat of bereid deze te halen. • Je bent op korte termijn beschikbaar. • Herintreders mogen zeker ook reageren.

Martien en Lydia Matthijs en Carmen Sander en Sofie Hanny en Toon

STEVENS

TELEVISIES

Het afscheid heeft in besloten kring plaatsgevonden.

!!

Hij kon alles repareren, behalve dit.

UW (O)LED-TV ADRES!

ZEN ACTIEPRIJ onze Kijk op internetsite!

De Televisie Specialist

met een verrassend lage prijs! LED TV, UHD TV, Curved TV, OLED TV Samsung, Sony, Philips, LG, Sonos

Grootschoterweg 105 BUDEL-SCHOOT (NL)

Tel. 0031 (0)495 49 36 16

Soort dienstverband: Fulltime, Parttime, Bepaalde tijd

www.stevensbudelschoot.nl

APK vanaf 29,95 Car City Service Center 040-2802115

SANDERS

Afvallen mbv hypnose - Suikerverslaving - Hypnotische maagband - Snoepen, snacken, snaaien www.hypnosepraktijkphilips.nl Leon 0610930235.

Verreiker nodig?

06 83 20 92 78

info kuijpersverreiker.nl www.kuijpersverreiker.nl

Correspondentieadres: Elendil 26, 5663 RC Geldrop

Bent u eigenaar van een Opel dam bent u bij ons welkom voor elke reparatie, storing of onderhoudsbeurt. Uw Opel-specialist. Garage Mark Smits. Gespecialiseerd in jonge gebruikte Opels. Hoofdstraat 74A Liessel. Tel. 0493-342144

HOUT GELDROP

GESPECIALISEERD IN HET PLAATSEN VAN: TUINAFSCHEIDINGEN TUINHUISJES PERGOLA’S

Alle materialen ook los leverbaar

040-2854219 Showroom Nuenenseweg 167 Geldrop

Jan Verhoeven echtgenoot van

Maxime Verhoeven - Bannenberg Geldrop, 27 januari 1947

Geldrop, 22 maart 2021

Maxime Guillemine en Tim Jarko Roel Minke Bethül en Danny Wij hebben in besloten kring afscheid van Jan genomen op maandag 29 maart. Wij willen Buurtzorg Geldrop hartelijk danken voor de liefdevolle verzorging van onze Jan. Rielsedijk 32 | 5663 PK Geldrop

mobiel. 06-53130758 Te huur bedrijfshal 290m2 met inpandig kantoor en toilet met buitenterrein 300m2. Nabij opritA67 Industrieterrein Nobis Asten. Tel.06-53559761

BOUWBEDRIJF BUKKEMS-WILLEMS BV ZOEKT DEZE PAASDAGEN NAAR IEMAND DIE ONS TEAM KOMT VERSTERKEN MET ERVARING

T.k. gebruikte bouwmaterialen, vloerplanken, deuren, ramen, ijzeren balken enz. Verberne Meijelseweg 37 Beringe. Tel. 077-3078609.

HOERA! 25-jarig jubileum

HOUTBOUWERS / TIMMERMANNEN (ZZP) - 40u/w CALCULATOR/WERKVOORBEREIDER - 24-40u/w CHAUFFEUR (42TM kraan) - 20-40u/w

01-04-1996 - 01-04-2021

Arno en Corné van harte gefeliciteerd!! Wij hopen dat jullie nog lang samen blijven smeren. De dames en Toontje xxx

Bouwbedrijf Bukkems-Willems is al bijna 40 jaar de beste keus voor betaalbaar vakmanschap! Vertrouw op een ervaren team professionals dat met oog voor detail jouw droom realiseert. Van eerste schets, planning, uitvoering tot kwalitatieve afwerking. Je bent een vakman en gaat voor kwaliteit. Je hebt een passie voor bouwen en verbouwen. En bovenal, heb je ervaring in de woningbouw. Naast een dosis enthousiasme en brede vakkennis is het belangrijk dat je flexibel-en klantgericht bent ingesteld. Je hebt oog voor detail. Je zoekt graag naar de juiste oplossing voor een bouwkundige uitdaging. Wanneer reageren? Mocht jij je herkennen in: Uitdagende maatwerk projecten traditioneel en in combinatie met houtbouw. Afwisseling, elke dag is anders. De échte ouderwetse timmerlieden van fundering tot kap tot plint Fijne collega’s en gezellige werksfeer Ervaring delen. Verantwoordelijkheid en werken op een plek waar je mening telt! Mogelijkheden voor het volgen van opleidingen & cursussen. Waardering voor resultaat. “Wil jij een keer iets anders dan eentonig werk en wil jij onderdeel zijn van een betrokken team? Dan zijn wij op zoek naar jou!”

VAN DE WEIJER

• Wassen • Drogen • Koelen • Inbouw

Wacht niet af, voor meer informatie gewoon even bellen met Ramon, 0492-345195; de koffie staat klaar Mailen mag natuurlijk ook: info@bukkems-willems.nl

WASMACHINE, VAATWASSER, KOELKAST, INDUCTIEKOOKPLAAT, COMBIMAGNETRON

DEFECT? storing@vandeweijer.net

De Hooge Akker 29 • Geldrop • Tel 040 285 19 50


39

MIDDENSTANDSBELANGEN / DE MIERLOSE KRANT | Donderdag 1 april 2021

Ophalen oud papier Mierlo MIERLO - Ophaalroute oud papier in Mierlo.

Mierlonaar Rini van Hoek te zien in de Tafel van Twee

Georganiseerd door Stichting Jeugdbelangen Mierlo. Dinsdag 6 april. Route C2. Vertrek vanaf Eikendreef. Door: scouting.

Vieringen oude Clemenskerk Gerwen NUENEN - Vieringen in de oude Sint-Clemenskerk te Gerwen. Uitsluitend de ‘Buitengewone vorm van de Romeinse ritus’, volgens decreet Summorum Pontificum van paus Benedictus XVI, van 7 juli 2007. Donderdag 1 april. Witte Donderdag. 18.00 uur gezongen H. Mis met voetwassing, processie, altaarontbloting en aanbidding tot 21.00 uur. Goede Vrijdag. 14.00 uur Kruisweg. 15.00 uur Liturgie met lezingen, gezongen lijdensverhaal, plechtige gebeden, kruisverering en H. Communie. Zaterdag 3 april. Paaszaterdag. 22.00 uur Paaswake met wijding van het paasvuur en de paaskaars; Exsultet, lezingen; Litanie van alle heiligen, wijding van paas- en doopwater; hernieuwing van de doopbeloften en gezongen H. Mis. Zondag 4 april. Hoogfeest van Pasen. 10.30 uur gezongen Hoogmis met kinderzegen. Tweede Paasdag. 10.30 uur gezongen Hoogmis.

8 9 2 6 3 4 7 5 1

WINSPEL

OPLOSSING WEEK 12

5 3 7 2 1 8 6 9 4

6 1 4 7 9 5 2 8 3

1 8 5 9 2 6 4 3 7

4 7 9 3 5 1 8 2 6

3 2 6 4 8 7 5 1 9

9 6 3 8 7 2 1 4 5

7 5 8 1 4 9 3 6 2

MIERLO - Rini van Hoek uit Mierlo is een van de gasten in het nieuwe tv-programma de Tafel voor Twee. De eerste aflevering is woensdag 7 april te zien. door Jos Lenssen De opzet van de Tafel voor Twee is dat twee mensen met elkaar uit eten gaan, maar slechts één van hen weet waarom en met wie. Vooral voor Rini van Hoek al 55 jaar lid van carnavalsvereniging De Spruwwejagers zou het etentje, dat op carnavalsmaandag in Huizen bij Almere heeft plaats gevonden, een bijzondere belevenis worden. Van Hoek wist niet waarom hij

uitgenodigd werd en wie zijn tafelgast was. Wel wist hij dat het iets met carnavalsvereniging De Spruwwejagers te maken had gezien hem gevraagd werd te komen in zijn gebruikelijke carnavalsoutfit. Inclusief onderscheidingen en de nodige herinneringen aan de 55 jaar dat Rini van Hoek inmiddels lid is van de Mierlose carnavalsvereniging. De Tafel voor Twee is 7 april om 21.10 uur te zien.

Foto-uurtje heemkundekring

Su d o k u

25

Mierlonaar Rini van Hoek is volgende week te zien op televisie. (Foto: Jos Lenssen)

2 4 1 5 6 3 9 7 8

DE WINNAAR VAN WEEK 12 IS: Patricia Tiemessen Rembrandtlaan 1, 5591 CE Heeze

MIERLO - Verhalen over de geschiedenis van Mierlo en haar bewoners horen en zien. Het kan tijdens het online foto-uurtje van de Heemkundekring Myerle De uitzending van deze online avond is dinsdagavond 6 april van 20.00 tot 21.00 uur. Belangstellenden moeten zich wel voor zaterdag 3 april aanmelden via info@heemkundekringmyerle.nl. Aan de orde komen onder meer

de Beukenlaan, de ‘Neej‘ brug (Geldropseweg) en de start van de bedrijvigheden van Toon Bergerhof. Voor vragen kun je contact opnemen met voorzitter Hans Klink 06-4650 5750. info@heemkundekringmyerle.nl.

JARIGE VAN DE WEEK

Wim Smetsers & Alex Kroon Tijdens het online foto-uurtje van Heemkundekring Myerle onder meer aandacht voor de bussen van Bergerhof.

Proficiat

ngt de bon De jarige ontva rdagstaart voor een verjaa

Ken je iemand die jarig is in de week van maandag 5 april t/m zaterdag 10 april? Stuur dan voor zondag 4 april een foto op van die persoon naar advertenties@middenstandsbelangen.nl en wie weet maakt deze kans op een gratis verjaardagstaart.

Godfried de Vocht De Echte Bakker W.C. de Coevering 8, Geldrop Geldrop centrum, Heuvel 50a Geldrop

Afscheid nemen begint

bij vasthouden wat je lief is. Monique van Heesch-Toirkens RU en Gert-Jan Hendrikx RU uitvaartverzorgers Geldrop-Mierlo

Spaarpot Spaarpot Oost Oost 2 2 || 5667 5667 KT KT Geldrop Geldrop 040 040 286 286 1383 1383 || www.vdstappen.nl www.vdstappen.nl

Kerk beri cht en H. Nicasiusparochie In deze dagen tot en met het Hoogfeest van Pasen worden alle gebeurtenissen herdacht die de kern van het christelijk geloof uitmaken, met name het lijden, sterven en verrijzen van Jezus Christus. De Goede Week en Pasen wordt daarom in het algemeen als het belangrijkste liturgische hoogfeest beschouwd. De Goede Week heeft als zwaartepunt het Triduum Sacrum dat bestaat uit de drie dagen Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. www.parochienicasius.nl. Heilige Brigidakerk, Geldrop Voor de vieringen met een * heeft u toegangsbewijzen nodig, af te halen op de pastorie maandag tot vrijdag 9.00-12.00 uur. *Donderdag 1 april Witte Donderdag, 19.00 uur eucharistieviering aansluitend aanbidding. *Goede Vrijdag 15.00 uur; kruisweg; *19.00 uur Leijden van de Heer en aansluitend wake. *Zaterdag 3 april Paaswake 20.00 uur Eucharistieviering. Intenties David Helvey, Mariet Mennen-Joosten. * Zondag 1ste Paasdag 11.00 uur Eucharistieviering. intenties: Pastoor Vogels en overleden familie leden; Hans en Corry Elst-Schilperoort; Willy Siddals-Wilbrink; Willie Glasmacher; Bert van Leijsen; Nellie Canters-Leenen; overleden ouders Verhagen-van Beek en Zoon Leo; Geert Pothuizen; Joop Biemans en zoon Reinout; voor een ernstig zieke dochter; overleden ouders van HeeswijkDaniels en overleden ouders van Nijnatten-Dirken. * Maandag 2e Paasdag 11.00 uur Eucharistieviering. Dinsdag 6 april, 19.00 uur Eucharistieviering. Woensdag 7 april, 12.30 uur Eucharistieviering, eucharistische aanbidding tot 14.00 uur. HH. Maria en Brigidakerk *Goede Vrijdag 15.00 uur. *Eerste Paasdag, 9.30 uur Eucharistieviering, intenties: Jan en Cato Vos-van Laarhoven; Mia van Bree-Kuijten; Jan de Rijk. St. Martinuskerk, Heeze Witte Donderdag 1 april 20.30 uur Eucharistische aanbidding tot 21.30 uur. *Goede Vrijdag 2 april 15.00 Kruisweg. *Paaszaterdag 3 april 20.00 Paaswake, Eucharistieviering in parochiekerk Geldrop-centrum, intenties: Piet en Toos van Eersel-van den Boomen; Maria van Werde; Wilhelmina Welten-van Bree; Jan en Jo Bakermans-van Werde; Overleden familieleden Bakermans en Van Werde. *Zondag 4 april 19:00 uur Hoogfeest van Pasen, Eucharistieviering, Intenties: Ria Welten; Gerrit en Wil van de Paal-van Werde; Familie Van GanzenwinkelTerneusen en Tinie Smits; Mien en Frans van Lierop-van Bree en zoon John; Harrie van de Paal (van de Rul); Frank Kox en Leo en Greet Deelen; Marietje Jansen-van Kemenade; En de intenties van Paaszaterdag:

Piet en Toos van Eersel-van den Boomen; Maria van Werde; Wilhelmina Welten-van Bree; Jan en Jo Bakermans-van Werde; Overleden familieleden Bakermans en Van Werde. *Maandag 5 april 11.00 uur, Eucharistieviering. H. Luciakerk, Mierlo Witte Donderdag 19.30 uur eucharistische aanbidding tot 20.30 uur. * Vrijdag 2 april 15.00 uur; Kruiswegviering i.v.m. Goede Vrijdag. * Zaterdag 3 april Paaswake in de H. Brigidakerk Geldrop 20.00 uur. Misintenties voor Hans Josiassen, Trees Asmussen-de Quillettes, Wim Manders, Miep Wortel-van der Linden, Francien v. HoofStevens, Piet v. Dijk, Marlène Teuwen-Dingelstad. * Zondag 4 april 9.30 uur; 1e Paasdag Eucharistieviering. Misintenties; Rein en An Biemans-v. Dijk. * Maandag 5 april 9.30 uur; 2e Paasdag Eucharistieviering. Misintenties; Jan en Bertha v. Dijk-Verbakel, zonen Lee en Piet, ouders Liebens-Janssen, Toon en Drieka v. Lierop-Sanders Petrus Bandenkerk, Leende Goede Vrijdag 15.00 uur; kruisweg. Zondag 4 april 10.00 uur: Hoogfeest van Pasen, Hoogmis. Jan Noten en Miet Noten-Engelen, Wout Gabriëls. Antoon de Vries. Toon Smulders als jaargetijde. Paulus Smulders en Adriana Smulders-Maas. Willem Engelen en Hanne Engelen-Bax. Bert Leblanc. Jan-Willem Braun en Anneke Braun-van den Nieuwenhof. Clasien WeekersVromans. Martinus Engelen en Marietje engelen-van Asten en hun zoon Frans. Graard en Lies Thijssen-Roefs. Gèrard Rutten en Antonetta Rutten-Lijten. Hendrikus Spoorenberg. Wim Bax namens de buurt Stijperdijk. Rein van Asten en Marie van Asten-Guitjens. Harrie van Dommelen. 2e Paasdag 9.30 uur: Hoogmis. Overleden familie van Hooff-Smulders en overleden familie Peek-van Leeuwen. Dhr. van Verdonschot. Protestantse gemeente Geldrop-Mierlo Ontmoetingscentrum `t Kruispunt, Slachthuisstraat 22. Er is geen kinderkerk. Donderdag 1 april 19.30 uur ds. J.H. Kip, Witte Donderdag. Vrijdag 2 april 19.30 uur ds. J. H. Kip, Goede Vrijdag. Zaterdag 3 april 21.00 uur ds. J. H. Kip, Paaswake. Zondag 4 april 10.00 uur ds. J. H. Kip, Paasmorgen. De kerkdiensten zijn alleen online te volgen, zie pggweb.nl. Protestantse gemeente Heeze Kapelstraat 50. Vrijdag 2 april 20.00 uur. Goede Vrijdag, voorganger is Ds. M. van Nie uit Heeze. Zondag 10.00 uur. Pasen Voorganger is Ds. M. van Nie uit Heeze; in coronatijd zijn deze diensten te volgen op: kerkdienstgemist.nl, meer info: www.pgheeze.nl


Ei - ndelijk open! Onze Paasshow is begonnen! Volop aanbiedingen, veelal direct uit voorraad leverbaar. I.v.m. de richtlijnen van het RIVM houden we ruim een week lang Paasshow zodat u in alle rust en veiligheid onze showroom op afspraak kunt bezoeken. Goede Vrijdag geopend 2e Paasdag geopend (1e Paasdag gesloten)

Relaxfauteuils

Relaxfauteuils

Relaxfauteuils

Banken en bankstellen

Kamerfauteuils

Relaxfauteuils

Relaxfauteuils

Handmatig > 230 modellen

op draaivoet > 170 modellen

klassiek > 50 modellen

Naar wens mèt relaxfuncties > 40 modellen

ook relax > 40 modellen

Sta- op functie > 100 modellen Veelal uit voorraad

van, voor aanbiedingen Nu: > 250 modellen!

Kijk voor een indruk alvast op www.teunarts.nl Al ruim 45 jaar hét adres voor comfort en kwaliteit Nu: Meer dan 250 relaxfauteuils als Weg = Weg aanbieding direct uit voorraad leverbaar.

In verband met de RIVM richtlijnen en uw en onze gezondheid vragen wij u een afspraak te plannen via: 0485 - 45 29 86 óf via: info@teunarts.nl Boersestraat 11, 5454NG, Sint Hubert. In St.Hubert op de rotonde richting Wanroij, dan 3e weg links, 1e rechts.

Profile for Das Publishers!

Middenstandsbelangen 01-04-2021  

Middenstandsbelangen 01-04-2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded