Page 1

FESTIVAL KRANT


2 Colofon Boekids Festival, Boekids University, Boekids On Tour en Eat Your Book Out worden georganiseerd door Stichting Boekids. Directie: Ellen van Heijningen

Eat Your Book Out 4 en 12 maart

Festivalprogrammering: Ellen van Heijningen Barbara de Haan Sonja Volmer

Boekids organiseert op 4 en 12 maart een leeswedstrijd in samenwerking met de Bibliotheek Den Haag. In verschillende wijkbibliotheken kan je op 4 maart gratis hele coole workshops volgen, mits je uiteraard het boek hebt gelezen! Voor deze wedstrijd is het leuke boek De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre gekozen. Dit boek kan je gratis in de bieb lenen.

Boekids University: Renee van Randwijk Eat Your Book Out: Lies de Jager Barbara de Haan Productie: Barbara de Haan Catering: Marije Schoorl Secretariaat: Lies de Jager Marketing en communicatie: Jickey Traxel Sociale Media: Debbie van Polanen

Workshops zaterdag 4 maart

Feestelijke afsluiting zondag 12 maart

De workshops op 4 maart zijn onder leiding van vakkundige mensen zoals een echte illustrator of een ervaren rapdocent. Je kan je eigen kookschort pimpen en een eigen rap of een nieuwe cover van het boek maken. De deelnemende wijkbibliotheken zijn: Loosduinen, Laakkwartier, Haagse Hout en Scheveningen.

De finale en de feestelijke afsluiting van deze leeswedstrijd is op 12 maart in de Centrale Bibliotheek met een grappige vertelvoorstelling door auteur Marte Jongbloed en illustrator Iris Boter! Ook presenteren kids hun raps en kunstwerken en is er een spetterend optreden van rapper Umit-C. Dit evenement is gratis en duurt van 14.00-16.00 uur!

Vrijwilliger coördinatie: Marije Schoorl Met dank aan: Bestuur van Stichting Boekids Alle vrijwilligers Alle medewerkers Paard van Troje en Paardcafé Humanity House Grafische Werkplaats Laaktheater Theater en filmhuis Dakota Bibliotheek Den Haag Den Haag FM en Den Haag TV Den Haag Centraal We Are Public Nederlandse Spoorwegen Paagman Bosch & De Jong Alice in Wonderland Festivalkrant Redactie: Jickey Traxel Vormgeving: Bart Aalbers Opmaak: Anneke de Zwaan

Jouw stem naar de VN? De Keuringsdienst Wat eet ik eigenlijk? Hoe wordt het gemaakt en waar komt het vandaan? Een college over wat we eten en wat ze ons niet vertellen als we het niet vragen.

Door: Ersin Kiris (Keuringsdienst van Waarde) 7 maart 2017 Laaktheater

Ons geheugen Hersenen zijn het meest ingewikkelde orgaan van ons lichaam. Het geheugen is één van de meest belangrijke functies van onze hersenen. Maar hoe werkt dit geheugen precies?

Door: dr. Hanneke Hulst (VU Medisch Centrum) 8 maart 2017 Laaktheater Disclaimer: Ondanks de zorg en aandacht die wij besteden aan de samenstelling van deze festivalkrant en de daarin opgenomen gegevens, kan Stichting Boekids niet instaan voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de gegevens en de inhoud van deze festivalkrant. Stichting Boekids aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van deze festivalkrant. advertentie

Natuur en techniek Waarom krijg ik kippenvel? Pesten dieren elkaar ook? En waarom moet ik gapen als jij gaapt? Antwoord op deze en nog veel meer vragen over natuur, wetenschap en techniek.

Door: Sander Koenen (auteur Waarom stinkt een stinkdier?) 13 maart 2017 Theater en filmhuis Dakota Foto door Anne Terpstra

Hoe werken 193 landen samen om wereldproblemen op te lossen? En in hoeverre mogen jongeren eigenlijk meebeslissen? Wij zijn toch de toekomst?!

Sociale robots Wat zijn sociale robots? Wat kunnen robots en waarom zouden we ze in ons leven willen?

Door: dr. ir. Dennis Reidsma (University of Twente) Door: Sahar Afzal (Jongerenvertegenwoordiger VN) 16 maart 2017 Paard van Troje 15 maart 2017 Paard van Troje

Je DNA als glazen bol Uit een druppel bloed of een beetje spuug kunnen we je volledige DNA-code aflezen. Jouw DNA als glazen bol… dat klinkt misschien wel aantrekkelijk, maar wil je wel alles weten?

Door: dr. ir. Marc van Mil (Universiteit Utrecht) 15 maart 2017 Paard van Troje

Mensen- & dierentaal Sommige apen waarschuwen elkaar met kreten en dolfijnen groeten elkaar. Maar dat is geen taal. Wat is het verschil tussen

mensentaal en dierentaal?

Door: prof. dr. Marc van Oostendorp (Leiden University) 16 maart 2017 Paard van Troje

Amnesty International Als het om vluchtelingen gaat, hebben veel mensen een mening. Ze kijken wel, maar de vraag is of ze ze ook echt zien. Wat kunnen kinderen op de vlucht in Europa verwachten?

Door: Eduard Nazarski (Directeur Amnesty International Nederland) 17 maart 2017 Paard van Troje

Vluchtelingen (Engelstalig) Hoe is het om op de vlucht te zijn? En welke kansen heb je als migrant in verschillende delen van de wereld? Deze en andere vragen worden beantwoord en ter discussie gesteld in dit uitgebreide Engelstalige programma.

Door: Jonny Steinberg (Britse auteur) en Yaman Hendawi Presentatie: Simone Weimans (NOS) 17 maart 2017 Humanity House


Boekids

Boekids is hét literaire jeugdfestival waar dwarsdenkers, vrijbuiters en avonturiers geïnspireerd worden door muziek, wetenschap, theater, spoken word en oneindig veel workshops. Van 4 t/m 19 maart is er van alles te beleven en te ontdekken op verschillende locaties in Den Haag. Boekids bestaat uit vier onderdelen: Eat Your Book Out, Boekids On Tour, Boekids University en Boekids Festival. Eat Your Book Out 4 en 12 maart Boekids organiseert op 4 en 12 maart een leeswedstrijd in samenwerking met de Bibliotheek Den Haag. In verschillende wijkbibliotheken kan je op 4 maart gratis hele leuke workshops volgen. Op 12 maart zijn de prijsuitreiking en de feestelijke afsluiting van deze leeswedstrijd in de Centrale Bibliotheek.

3

Op zondag 19 maart treden tijdens dit stoere en eigenwijze festival onder anderen de Britse illustrator Gary Northfield, songwriter Lucky Fonz III, vloggers Lieve Bertha, schrijver Ted van Lieshout, Ali B en De Kraaien op. Ook staat het enerverende en uitdagende programma weer vol met workshops. Boekids is een avontuurlijk festival voor het hele gezin, waar je kan verdwalen in verhalen. In Paard van Troje, Humanity House, Paardcafé en de Grafische Werkplaats in Den Haag komen verhalen tot leven door theater, muziek, spoken word en oneindig veel workshops.

INSCHRIJVEN WORKSHOPS Via www.boekids.nl kan je je inschrijven voor de workshops van Boekids Festival. De helft van de workshop-plaatsen gaat op inschrijving vooraf via de Boekids-website, maar tijdens het festival op 19 maart kan je je ook nog inschrijven bij de workshopbalie in Paard van Troje.

KAARTVERKOOP

Je kan ook tickets kopen bij:

Boekids Festival Datum: zondag 19 maart 2017 Tijd: 11.00-18.00 uur Locaties: Paard van Troje, Paardcafé, Humanity House, Grafische Werkplaats Voor het hele gezin (vanaf 4 jaar) Tickets kosten € 11,50 (exclusief servicekosten) Groepsticket voor 4 personen kost € 40,00 (exclusief servicekosten) Ticketverkoop via:

www.boekids.nl

Boekids wordt mede mogelijk gemaakt door:

Openbaar Vervoer Wij raden aan om met openbaar vervoer te komen. Neem tram 2, 3, 4 of 6 en stap uit bij halte Grote Markt. Check ns.nl/ dagje-uit voor een voordelig combiticket (treinreis en Boekids Festival).

De 15e editie van Boekids wordt spectaculair geopend en De Kraaien spelen daar een hoofdrol in. Je kan rappen met Ali B en genieten van de ontroerende liedjes en grappige verhalen van Lucky Fonz III. Gary Northfield neemt je mee op doldwaze dierenavonturen en leert je zebra’s tekenen zoals in zijn boeken Julius Zebra. Er is ‘silent luisteren’ (de literaire variant op het bekende fenomeen ‘silent disco’) met onder anderen de schrijvers Jan Paul Schutten en Bibi Dumon Tak. Er zijn optredens van Eigen Vervoer Meester Bart, Jeroen Aalbers (Borre), Afterpartees, Joke van LeeuKom je met de fiets? Dan wen met Toen mijn vader een struik werd en The Jerry Hormone Ego kan je je fiets gratis stalTrip. Voor de kleinsten is er toneel: GeitjeB(r)ij, Boer Boris gaat naar len bij de overdekte stalzee en Walvisjong. En natuurlijk kan jij ook zelf aan de slag! Bijvoorlingen van Biesieklette aan beeld graffiti spuiten, een eigen rap maken, reuzenkeutels maken de Grote Markt (Laan 9) of met ‘Stout Konijn’ of een workshop vloggen volgen. Kortom literair Raamstraat. Je auto parjeugdfestival Boekids is een mix van ervaren en ontdekken aan de keren kan tegen betaling in hand van inspirerende en wonderlijke verhalen en kunstdisciplines. diverse parkeergarages in Den Haag centrum. Sla snel de bladzijde om zodat je het hele programma kan bekijken! Op pagina 4 t/m 7 vind je een omschrijving van de verschillende programmaonderdelen. Check ook de timetable op pagina 8 en reserveer alvast voor de leukste workshops een plek. Er is voor ieder wat wils!

Boekids On Tour 12 maart Op 12 maart organiseert Boekids in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen het evenement Boekids On Tour. Een echt evenement ‘on tour’, want de activiteiten vinden plaats in een rijdende trein! Op het traject Amsterdam Zuid - Den Haag Centraal kan je in de trein ongestoord met een koptelefoon op luisteren naar live voorgedragen verhalen en knuffelen met Pieter Konijn. Boekids University 7 t/m 17 maart Tijdens Boekids University maken leerlingen uit groep 7 en 8 en het middelbaar onderwijs op een interactieve en speelse manier kennis met de wetenschap. In Paard van Troje, Humanity House, Laaktheater en Theater en filmhuis Dakota geven bekende wetenschappers en auteurs colleges over populaire wetenschappelijke en actuele onderwerpen. Met Eduard Nazarski (directeur Amnesty International Nederland), Ersin Kiris (Keuringsdienst van Waarde), Sahar Afzal (Jongerenvertegenwoordiger VN), Jonny Steinberg (auteur A Man of Good Hope) en anderen!

BEREIKBAARHEID Boekids Festival vindt plaats in Paard van Troje, Humanity House, Paardcafé en de Grafische Werkplaats. Alle locaties zijn gelegen aan de Prinsegracht (nummer 8, 10, 12 en 16) in Den Haag.

Den Haag: Paagman Centrum/ Frederik Hendriklaan Haagse Kinderboekwinkel Alice in Wonderland Paard van Troje (www.paard.nl of aan de kassa)

Rotterdam: Bosch & De Jong Boekverkopers Korting/ aanbiedingen: Ooievaarskorting en CJP-korting alleen via de kassa van Paard van Troje Lezersaanbieding Den Haag Centraal met kortingscode via www.boekids.nl Op vertoon van je We Are Public Pas gratis toegang

LEZERSAANBIEDING: Den Haag Centraal lezers kopen Boekids Festival tickets voor maar € 7,50. Ga naar boekids.nl en gebruik de kortingscode! KORTINGSCODE: DHC2017


4 AL

AL

Spectaculaire openingsact

Programma

Ali B

Met o.a. De Kraaien en Linda Schumm

Rap mee met Ali B

11:30-12:00 Grote Zaal Main Stage Paard van Troje

13:30-14:00 Grote Zaal Main Stage Paard van Troje

Uiteraard moet een festival feestelijk geopend worden. Zorg dat je om 11:30 uur in de Grote Zaal van Paard van Troje bent voor de spectaculaire aftrap van ons feestje met onder andere een bijdrage van luchtacrobate Linda Schumm en niemand minder dan De Kraaien. De shows van De Kraaien zijn intens, hard en vol vuur, dus wij garanderen dat de openingsact een spektakel wordt!

AL

Verhalen vertellen zit in zijn genen, dus mag Ali B niet ontbreken op Boekids! Of het nou gaat om zijn televisieprogramma’s, zijn theatertour of zijn muziek, Ali B brengt zijn boodschap altijd over. Deze succesvolle rapper, stand-upper, televisiemaker en jurylid bij The Voice heeft 19 maart speciaal voor Boekids vrijgemaakt! Hij heeft een heel bijzonder voorprogramma, dus dit wil je echt niet missen: rap mee met Ali B!

AL

6+ Gary Northfield

Afterpartees

Lieve Bertha

Interactief muzikaal feestje

Rollebollen met de Romeinen

15:30-16:00 Grote Zaal Main Stage Paard van Troje

15:00-15:30 Grote Zaal Silent Stage Paard van Troje

12:30-13:00 Grote Zaal Main Stage Paard van Troje

Afterpartees maken powerpop, garagerock en punk. Zij nemen jou mee in hun aanstekelijke enthousiasme. De jongens van Afterpartees doen lekker waar zij zelf zin in hebben én… op Boekids óók een beetje wat het publiek wil. Bij dit optreden kan je actief meedoen, dus bereid je voor op een vrolijke chaos en kom genieten van dit sprankelende optreden!

Gary Northfield is een wereldberoemde striptekenaar uit Engeland en is bekend van Julius Zebra. Rollebollen met de Romeinen, het eerste deel van de Julius Zebra-serie, is grappig en spannend met zwart-wit illustraties en allerlei weetjes over het Romeinse Rijk. De jonge en eigenwijze zebra Julius belandt in de wereld van de Romeinen en moet het in de arena opnemen tegen andere dierengladiatoren. Je kan in het Nederlands of Engels ‘silent luisteren’ naar dit grappige verhaal én kijken naar Gary Northfield, die live illustreert!

Natuurlijk kennen we Lieve Bertha als populaire YouTubesterren. Maar Koen en Rens schrijven en zingen ook samen liedjes en dat klinkt nog zeer goed ook! Lieve Bertha won de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland met een recordaantal van 40% van de stemmen. Op Boekids krijg jij de kans de heren live aan het werk te zien: spontaan, muzikaal, recht voor zijn raap, wonderschoon en loepzuiver.

Foto: Nick Helderman

AL

Liedjes en verhalen recht voor zijn raap

Foto: Geert de Jong

8+

4+

Bibi Dumon Tak

Lucky Fonz III

Ted van Lieshout

Poëtische liedjes in een muzikale live-show

Op avontuur met de dierenambulance

14:30-15:00 Grote Zaal Main Stage Paard van Troje

14:00-14:30 Grote Zaal Silent Stage Paard van Troje

In de afgelopen jaren is Lucky Fonz III zowel in binnen- als buitenland uitgegroeid tot één van Nederlands bekendste en meest gewaardeerde songwriters en live-acts. Lucky Fonz III zit eigenlijk helemaal volgeboekt met zijn one-manshow Superlekker, maar voor Boekids maakt hij een uitzondering om een mooi optreden te verzorgen met zijn poëtische liedjes.

Bibi Dumon Tak schrijft voor kinderen en jongeren maar ook voor volwassenen. Met haar sprankelende en verrassende boeken won zij meerdere prijzen. In We gingen achter hamsters aan vertelt Bibi Dumon Tak over haar ervaringen als vrijwilliger bij de dierenambulance. In haar ‘silent luisteren’-sessie hoor je het spannende verhaal over een aangereden hondje waarmee het weer helemaal goed komt. Een enthousiaste ontdekkingstocht in de wereld van de dierenambulance. Reis jij eersteklas mee?

c

Houts

12:00-12:30 Grote Zaal Silent Stage Paard van Troje Schrijver en Illustrator Ted van Lieshout heeft al heel wat boeken en prijzen op zijn naam staan. Ook schreef hij dichtbundels, voor televisie (o.a. Sesamstraat) en toneel. Maar jij kent hem waarschijnlijk van Boer Boris, een serie verhalen over een kleuter met zijn eigen boerderij. Tijdens het speciale ‘silent luisteren’ neemt Ted van Lieshout je mee op allerlei avonturen van Boer Boris.

Foto: Chris van

Foto: Sanja Mar usi

De verhalen van Boer Boris

Foto: Ben Kleyn

AL

8+ Silent Disco

Laura Nijhuijs

Zowaar als ik een hert ben

Met VJ Marije Tolman en DJ duo Los Apoňos

13:00-13:30 Grote Zaal Silent Stage Paard van Troje

16:30-17:30 Grote Zaal Main Stage Paard van Troje

Presentatie Kleine Zaal Paard van Troje

Jan Paul Schutten won meerdere malen de Gouden Griffel en is sinds 2013 de officiële Kinderboekenambassadeur van Nederland. Hij schrijft al sinds 2003 kinderboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van dierentaal tot onze hersenen, van spionage tot spruitjes en van geschiedenis tot de toekomst. Je kan ongestoord ‘silent luisteren’ naar Zowaar als ik een hert ben, een verhaal over de vriendschap tussen een vos en een konijn die in het bos vluchten voor jagers.

Zet een koptelefoon op je hoofd, kies DJ Mike Aponno of DJ Stacey Aponno en leef je uit op de dansvloer! Mét jou dansen de ‘silent disco-dieren’ mee! Illustrator Marije Tolman tekent live een berg dansende dierfiguren die voorkomen in haar boeken. Dit wordt een swingende visuele silent disco-show, waarbij DJ duo Los Apoňos en Marije Tolman zich ook laten inspireren door de kids op de dansvloer.

Foto: Chris van

Houts

Jan Paul Schutten

Laura Nijhuijs is zangeres, gitarist en songwriter. Ze speelde met verschillende bands op festivals als Lowlands, Beatstad en Sziget. Daarnaast draait ze platen op festivals en in clubs, organiseert ze muzikale diners en presenteert ze op festivals. Tijdens Boekids is Laura jullie host in de Kleine Zaal van Paard van Troje


5 6

8

+

4

+

Marije Tolman en Sylvia van den Heede Ondeugend verhaal over Wolf en Hond met live illustraties

+

Toen mijn vader een struik werd

Dierenverhalen

Avontuurlijke muzikale vertelling door Joke van Leeuwen

Naar verhalen van Toon Tellegen door Vertellus 14:00-14:30 Kleine Zaal Paard van Troje

12:15-13:15 Kleine Zaal Paard van Troje

16:00-16:30 Grote Zaal Silent Stage Paard van Troje Wolf is wild. Hond is tam. Wolf woont in het bos en Hond heeft een baas en een mand. Wolf is iets van plan en Hond weet van niets. Als dat maar goed gaat! Illustrator Marije Tolman laat zien hoe de neven Wolf en Hond getekend worden. Ondertussen leest schrijfster Sylvia van den Heede (bekend van Vos en Haas) in haar mooiste Vlaams de verhalen voor van Wolf en Hond. Met een flinke dosis humor kan je ’silent luisteren’ en kijken naar Het Woeste Boek van Wolf en Hond.

Deze vertelvoorstelling is gebaseerd op het boek Misschien wisten zij alles: 313 verhalen over de eekhoorn en andere dieren van Toon Tellegen. Vertellus brengt de dierenwereld tot leven op het toneel met instrumenten en allerlei voorwerpen zoals zwaaiende wasmachineslangen, bestek, afwasborstels, flessen en emmers. Dit is een vrolijke, grappige en verrassende voorstelling!

Let op: Geen vrije in- en uitloop. Na aanvang gaan de deuren dicht en kan niemand meer de zaal in. Joke van Leeuwen brengt een muzikale voorstelling voor jong en oud over haar succesverhaal Toen mijn Vader een Struik werd. Ze toont met humor en verwondering de onzin van oorlog door de ogen van het meisje Toda. Deze fantasievolle productie van Muziekcentrum De Bijloke is een perfecte mix van serieuze onderwerpen, wervelend avontuur, ontroering en subtiele grappen.

AL

Foto: Michiel He

ndryckx

4+

AL

Meester Bart

The Jerry Hormone Ego Trip

Ouders terug in de schoolbanken bij de populairste meester van Nederland

Ondeugende liedjes van de schrijver van de Borre-boekjes

15:00-15:30 Kleine Zaal Paard van Troje

16:45-17:15 Kleine Zaal Paard van Troje

Bart Ongering, beter bekend als ‘Meester Bart’, is de populairste meester van Nederland. Hij is docent Engels op een middelbare school in de Bijlmer, columnist voor Trouw en is erg actief op social media. Tijdens Boekids draagt Meester Bart voor uit zijn nieuwste bundel Meester Bart op zijn Best en deelt hij de ontroerendste, grappigste en opmerkelijkste uitspraken van zijn leerlingen uit zijn eerste boek Meester Bart, ik hoef niet op te letten, ik weet alles al. Herkenbaar, hilarisch en inspirerend!

Borre Muzikale vertelling door Jeroen Aalbers 16:00-16:30 Kleine Zaal Paard van Troje Punkgitarist Jeroen Aalbers schrijft ook kinderboeken! En misschien wel de meest gelezen boeken ook, want hij is de geestelijke vader van Borre, de kinderboekenserie die jaarlijks gratis aan basisschoolkinderen wordt uitgedeeld. Jeroen Aalbers staat vaker op het podium dan dat hij achter zijn schrijftafel zit. Zijn Borre-voordracht zal dan ook zeker niet alleen maar luisteren naar een verhaaltje zijn! Kom naar deze eigenzinnige schrijver en laat je verrassen.

AL

Het alter ego van Jeroen Aalbers (de schrijver van de gestreepte Borre-boekjes) zal ook optreden tijdens Boekids. The Jerry Hormone Ego Trip is de nieuwe band van de Rotterdamse schrijver (en ex-gitarist van The Apers) Jerry Hormone. Liedjes over tederheid, de kaketoekan, een medicijnman, en zusjes van vrienden die stout, stout, stout zijn. Deze band zorgt met hun ondeugende liedjes voor een spetterende afsluiter in de Kleine Zaal van Foto: Lenny Oosterwijk Paard van Troje.

4+

PVC Percussie Show

GeitjeB(r)ij

Tim Hartog

Vrolijke recycle muziekshow door Lorenzo Meno

1,2,3,4,5,6,7… waar zijn toch mijn geitjes gebleven?

Presentatie Grote Zaal Paard van Troje

16:00-16:30 Talent Stage Paardcafé

12:15-13:00 Genève Zaal Humanity House

Deze grappige en energieke presentator wist al op jonge leeftijd dat hij cabaretier wilde worden. Grappen vertellen op een podium leek hem het mooiste wat er is en dat vindt hij nog steeds! Tim is niet alleen een grappenmaker, maar presenteert ook op verschillende festivals. Speciaal voor jullie praat hij op eigenzinnige wijze de dag aan elkaar.

Straatdrummer Lorenzo Meno (El-Loren) zorgt met zijn opgewekte karakter en vrije geest overal ter wereld voor een gezellig feestje. Het aanstekelijke enthousiasme van El-Loren en zijn speciale muziekinstrumenten, gemaakt van potten, pannen, emmers en PVC-buizen, maken zijn recycled percussion show tot een verrassend groot plezier. Kom swingen of lekker meetrommelen met Lorenzo Meno!

Let op: Geen vrije in- en uitloop. Na aanvang gaan de deuren dicht en kan niemand meer de zaal in. Kindertheater Kaboem speelt deze vrolijke voorstelling gebaseerd op het Prentenboek van het Jaar 2016 We hebben er een geitje bij! (geschreven door Marjet Huiberts en geïllustreerd door Iris Deppe). Mama Geit is haar zeven geitenkinderen kwijt en zoekt ze overal. Maar pas op! Niets is wat het lijkt! Daar is ook de wolf, wat doet die op de kinderboerderij? Alle dieren zoeken mee. Kom je ook helpen zoeken?

Foto: Internation

AL De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre Met de overbezorgde moeder van Herre 12:00-12:30 Talent Stage Paardcafé

4+

4+ Walvisjong

Meedoen met theatermaker Ton Meijer

Geïnspireerd op De kleine walvis

14:00-14:45 Genève Zaal Humanity House

16:00-16:45 Genève Zaal Humanity House

Let op: Geen vrije in- en uitloop. Na aanvang gaan de deuren dicht en kan niemand meer de zaal in.

Foto: Tonmeyercompr

= Theater

al Rotterdam

Boer Boris gaat naar zee

Marte Jongbloed is niet alleen schrijfster van De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre, maar ook docent en theatermaakster. Haar alter ego, Silke, de overbezorgde moeder van Herre zal het Open Podium openen. Deze overdreven voorzichtige moeder behoedt je op hilarische wijze voor allerlei valkuilen.

= Literair

al Come dy Fes tiv

= Muziek

Tijdens deze voorleesvoorstelling ga je samen met theaterduizendpoot Ton Meijer door dit populaire prentenboek over Boer Boris heen. Het verhaal begint op de boerderij. Alle kinderen in het publiek mogen meedoen! Speel de dieren na en zing gezellig mee! Niets hoeft, veel mag. Kom je ook kijken, luisteren en meedoen?

= met koptelefoon

Let op: Geen vrije in- en uitloop. Na aanvang gaan de deuren dicht en kan niemand meer de zaal in. Simone de Jong speelt mime en theater en neemt je tijdens Boekids mee naar het strand, waar ze een walvis vindt. Walvisjong is een muzikale beeldende voorstelling over de wonderlijke verbintenis tussen een meisje en een walvis. Walvisjong is gebaseerd op het boek De kleine walvis (van Benji Davies). Dit prentenboek is niet voor niets uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Kom dus kijken naar dit vertederende verhaal over een bijzondere vriendschap!


6 AL

AL Luistertheater

Kinderboekwinkel Alice in Wonderland

Ongestoord verdwalen in verhalen

Programma

Koop hier je boek en laat het signeren

12:00-17:00 Tussenruimte 1 Paard van Troje

11:00-17:00 Foyer Paard van Troje

Plof lekker neer op één van de vele kussens en verdwaal met een koptelefoon op in een eigen gekozen verhaal.

Kinderboekwinkel Alice in Wonderland is de eerste kinderboekwinkel van Den Haag en bestaat al 30 jaar! Eigenaren Yvon en Stefan hebben veel liefde voor kinder- en prentenboeken. Op Boekids staan ze met een deel van hun gezellige winkel in de foyer van Paard van Troje. De leukste kinderboeken, waaronder de boeken van de aanwezige schrijvers zijn hier te koop. Kom snuffelen bij al die spannende en mooie boeken en misschien kan je jouw nieuw aangeschafte boek wel meteen laten signeren?

Foto: Nico Laan

AL

AL BoeLAB

AL

Stout Konijn

Experimenteer in ons Boekids Laboratorium

Reuzenknuffelkeutels maken 12:00-17:00 Foyer Paard van Troje

12:00-17:00 Grafische Werkplaats Beneden

Stout Konijn is de uit de kluiten gewassen lievelingsknuffel van kinderboekenschrijver Douwe-Sjoerd. Hij doet het liefst niets zoals het hoort. ‘s Nachts is Stout Konijn wakker en keutelt, graaft en banjert overal dwars doorheen. Zijn enorme konijnenkeutels liggen overal in de weg. Douwe-Sjoerd houdt ontzettend veel van Stout Konijn, maar zo’n groot knuffeldier moet wel heel veel geknuffeld worden. En Douwe-Sjoerd is altijd veel te druk. Daarom is Stout Konijn op zoek naar knuffels. Kom jij helpen reuzenknuffelkeutels te maken?

Meld je aan bij het loket, ontvang een officiële toegangspas voor het BoeLAB-atelier en ga als labmedewerker aan de slag! Met een veldonderzoekformulier kan je de heersende kwalen op Boekids in kaart brengen. Denk aan festivalkoorts, ontstoken lachspieren, dwarsdenkpijn of schrijfeelt. Daarna verzamel je ingrediënten, vermaal je woorden, mix je kruiden, roer je mengsels en schrijf je een passend receptgedicht. Kom ontdekken en experimenteren bij BoeLAB!

Signeerlounge Ontmoet je favoriete schrijver 12:00-17:00 Foyer Paard van Troje In de foyer bij de Signeerlounge kan je jouw favoriete schrijver of illustrator ontmoeten. Neem je lievelingsboek mee of koop een mooi nieuw exemplaar bij Kinderboekwinkel Alice in Wonderland en laat het signeren door onder anderen Ted van Lieshout, Jan Paul Schutten, Gideon Samson of Bibi Dumon Tak. De exacte tijden voor signeren worden op het festival bij de lounge aangegeven, dus houd het in de gaten!

AL

AL

AL

Open Podium

TattooCiel

Rinus Rat en de vogels

Levend getatoeëerd boek

Ontdek je talent!

12:00-17:00 Mobiel

12:30-15:30 Talentstage Paardcafé

12:00-17:00 Educatieruimte Humanity House

Laat je door TattooCiel helemaal onder tatoeëren! Niet met plaatjes maar met woorden. Alle tatoeages vormen één verhaal. Zoek woorden bij elkaar die grappige, mooie en gekke teksten vormen en maak met z’n allen het eerste levende getatoeëerde boek! TattooCiel kan je overal in het Paard tegenkomen, dus wil jij ook een mooie tattoo en onderdeel worden van het boek, kijk dan naar haar uit.

Marte Jongbloed is schrijver, theatermaker en docent. Tijdens een korte workshop kijkt ze met jou wat het beste bij je past en hoe je dit daarna kan laten zien op het podium. Er zijn natuurlijk ook allerlei rekwisieten en kostuums aanwezig om het helemaal af te maken. Doe de superleuke workshop (elk half uur) of kom (elk heel uur) kijken naar andere kids on stage!

Tijdens Boekids kan je letterlijk het grappige prentenboek Rinus Rat en de Vogels van Pietie Visser instappen. Rinus Rat woont in een slordig huisje hoog boven in de bomen. Hij beleeft met de trekvogels uit het verre zuiden een bijzondere zomer. Maar als de vogels weer vertrekken is Rinus helemaal alleen. Hij kan dus wel wat gezelschap gebruiken! In zijn huisje kan je knutselen en op de foto. Kom je ook gezellig langs bij Rinus Rat?

Ervaringsreis

Pieter Konijn

Beleef de verhalen van vluchtelingen

= Theater

Shaza Manla Foto: Humanity House

12:00-17:00 Museum Humanity House

= Literair

Foto: Rober t-Jan

Duyveman

4+

10+

Waarom laat iemand alles achter? En wat maakt een vluchteling allemaal mee tijdens en na zijn vlucht? Dat kom je te weten tijdens deze ervaringsreis, waarbij je in de huid van een vluchteling kruipt. Daarna hoor je het vluchtverhaal van onder anderen Shaza Manla (13) uit Syrië, een muziektalent met grootse plannen voor de toekomst. Jij bent niet alleen een toeschouwer, maar ook een deelnemer, (mee)denker en (mee)doener.

Kom op bezoek bij Rinus Rat

AL Boekids Festivalredactie

Knuffelen en op de foto

Werk mee aan de enige echte BoeKrant

11:00-17:00 Foyer Paard van Troje

12:00-17:00 Nairobi Zaal Humanity House Meewerken aan een echte krant over het festival? Meld je aan bij de redactie en ga aan de slag als journalist, fotograaf, interviewer of illustrator. We werken met typemachines, stempels en lettermallen, alleen de camera’s zijn digitaal. De artikelen worden ter plekke in elkaar geknipt en geplakt, zodat aan het eind van de dag alle Boekids-nieuwtjes en -verslagen te lezen zijn in de BoeKrant!

Pieter Konijn is het beroemdste personage van Beatrix Potter. Tijdens Boekids zal Pieter Konijn op verschillende momenten in de foyer rondhuppelen. Kom lekker knuffelen of ga op de foto met dit lieve en ondeugende konijn.

= Muziek

= met koptelefoon

= Knutselen

= op inschrijving


7 AL

AL

10

+

A.VONTURA en de TEIT-machine

Poetry Collage Party

Jongleren met letters

Daan Draait neemt je mee op een spannende reis door de tijd

Plak je eigen verhaal of gedicht

Een vrolijke schrijfworkshop door Gideon Samson

Diverse tijden Tussenruimte 2 Paard van Troje

15:30 - 16:15 New York Zaal Humanity House

15:15-16:00 Den Haag Zaal Humanity House

ALLEEN OP INSCHRIJVING

ALLEEN OP INSCHRIJVING

ALLEEN OP INSCHRIJVING

Daan Draait maakt avontuurlijk mee-doe-theater. Met hoofdtelefoons op en met behulp van jouw eigen verbeelding neemt hij je mee naar een fantasiewereld. Op Boekids ben jij zelf de held van het verhaal. In de voorstelling A.VONTURA en de TEIT-machine ga je op een spannende reis door de tijd én op ontdekking door het hele gebouw. Als avonturiers reis je samen met Arie Vontura terug naar het verleden en vooruit naar de toekomst. Hier maak je je eigen verhaal. Hou je vast, daar gaan we!

Tijdens deze workshop ga je ’Collage Poetry’ maken met knipsels uit tijdschriften, delen van originele foto’s, tekeningen, gescheurde stukjes papier en letters. Zo ontstaat een eigen verhaal of gedicht. Laagdrempelig en voor alle leeftijden zodat ook de ouders uitgedaagd worden de schaar op te pakken. Deze leuke workshop wordt gegeven door het collage collectief Cut & Paste Art. De enige regel is: doe het dopje weer op de lijm, anders droogt deze uit!! Kom je ook wat moois maken op deze Poetry Collage Party?

Voor deze reis moet je je inschrijven en op tijd verzamelen bij de lift in de foyer van Paard van Troje.

8+

Gideon Samson Foto: Chris van Houts

Van letters maak je woorden en van woorden maak je zinnen. Maar hoe werkt dat eigenlijk bij het schrijven van een verhaal? Waarom is dat ene woord nou zo fijn om te gebruiken? Wat maakt sommige zinnen zoveel mooier dan andere? En is het werkelijk waar dat je iets kunt opschrijven zonder het ook écht op te schrijven? Kinderboekenschrijver Gideon Samson gaat samen met jou op onderzoek uit. In een vrolijke workshop vol olifanten, zeemeerminnen en marsmannetjes goochel je met gedachtes en jongleer je met letters. Niks is gek en niks is fout.

4+ 8+

8+

Workshop Vloggen

Prentenboekje maken

Graffiti

Door Koen Brouwer (Lieve Bertha)

Aan de slag als echte kunstenaar

Maak je eigen street art op de muur van het Paard

14:30-15:15 New York Zaal Humanity House

Diverse Tijden Grafische Werkplaats Boven

Diverse tijden Loadingdock Paard van Troje

ALLEEN OP INSCHRIJVING

ALLEEN OP INSCHRIJVING

ALLEEN OP INSCHRIJVING

De populaire YouTube-sterren Koen Brouwer en Rens Polman van Lieve Bertha geloven dat je pas echt een avontuur beleeft als je niet weet wat je te wachten staat. Koen Brouwer van Lieve Bertha geeft speciaal op Boekids een workshop Vloggen! Heb jij genoeg lef om deze grappige en inspirerende workshop te volgen? Hoe vertel jij jouw eigen verhaal? Leer dit van Koen en schrijf je snel in!

Leef je uit met papier, schaar, stiften en de risograaf! Eerst wordt er een verhaal voorgelezen en daarna ga je bij dit verhaal jouw eigen prentenboekje maken. Het boekje mag je natuurlijk mee naar huis nemen! Het miniboekje druk je op de risograaf, een oude stencilmachine. De Grafische Werkplaats is een grote werkplaats waar kunstenaars, ontwerpers en modeontwerpers hun kunstwerken zeefdrukken, posters maken of stof bedrukken. Tijdens Boekids mag jij op deze bijzondere plek als een echte kunstenaar aan de slag!

Zomaar graffiti spuiten is verboden, maar tijdens Boekids mag je de muren van Paard van Troje bekladden tijdens de Graffiti-workshop gegeven door TheHagueStreetArt.nl. Samen met een aantal echte kunstenaars maak je een enorme Street Art-schildering. De Boekids Street Art Wall heeft een literaire twist, want je kan een volledig sjablonen-alfabet gebruiken. Doe mee en schrijf je eigen verhaal in woord en beeld op de muur van het Paard! Ieder heel en half uur begint er een nieuwe workshop.

AL

8+

Maak je eigen instrument

Rappen met Umit-C

Muziek maken met potten, pannen en PVC-buizen

Maak je eigen rap en kom in het voorprogramma van Ali B tijdens Boekids

13:30-14:15 New York Zaal Humanity House

12:00-13:15 New York Zaal Humanity House

ALLEEN OP INSCHRIJVING

ALLEEN OP INSCHRIJVING

El-Loren (Lorenzo Meno) is drummer en percussionist en reist de hele wereld over met zijn Recycled Percussion Show. In deze workshop ga je een eigen muziekinstrument maken en leer je dat je alles als instrument kan gebruiken! Een introductie in percussie en recyclen. Hier maak je samen mooie, opzwepende muziek op jouw eigengemaakte bijzondere instrument. Schrijf je in en kom deze magische energie ervaren!

Maak gebruik van deze unieke kans en schrijf je snel in! Jullie hebben 75 minuten de tijd om een rap te maken en daarna op het hoofdpodium het voorprogramma van Ali B te verzorgen! Serieuze shizzle dus! Uiteraard krijg je professionele begeleiding, want je wordt klaargestoomd door de ervaren rapdocent Umit-C. Thuis alvast een beetje voorbereiden kan geen kwaad, maar ook als je geen ervaring hebt zorgt Umit-C er in deze workshop voor dat je op het podium kan ‘shinen’ met je eigengemaakte rap.

6+ Dolle Zebra’s Tekenen Door schrijver en illustrator Gary Northfield (GB) 12:15-13:00 Den Haag Zaal – Humanity House ALLEEN OP INSCHRIJVING De Britse Gary Northfield illustreert en schrijft het liefst over dieren en je kent hem waarschijnlijk van de boekenreeks over Julius Zebra. Gary is gek op dieren en hun grappige levens. Hij vraagt zich vaak af wat ze denken over de wereld waarin ze leven. Denk je met hem mee? Tijdens Boekids kan dat! Want dan leert hij je zebra’s en andere dieren tekenen en neemt hij je mee op zijn dolle dierenavonturen.

8+ Gekke dieren krassen Illustratieworkshop door Fleur van der Weel 13:15-14:00, 14:15-15:00 Den Haag Zaal – Humanity House ALLEEN OP INSCHRIJVING Fleur van der Weel is illustratrice van diverse boeken zoals Bibi’s doodgewone dierenboek, Piep, Hallo en Superguppie. Vooral haar dierenillustraties zijn erg bekend. Tijdens deze workshop vertelt ze je alles over verschillende illustratietechnieken en daarna mag je zelf aan de slag! Kom gekke dieren krassen op ‘scraperboard’.


Boekids Festival 2017 | programma  

Boekids is een avontuurlijk festival voor het hele gezin, waar je kan verdwalen in verhalen. In Humanity House en Paard van Troje komen op 1...

Boekids Festival 2017 | programma  

Boekids is een avontuurlijk festival voor het hele gezin, waar je kan verdwalen in verhalen. In Humanity House en Paard van Troje komen op 1...

Advertisement