Body Biz editie 10 - 2020

Page 1

Jaargang 30 | Nr. 10 | 2020

LEVERANCIERS AAN HET WOORD OVER HET AFGELOPEN JAAR…


DIN-Norm 33961-5

Nieuwe DIN richtlijn waarborgt veilig trainen met EMS BELANGRIJKSTE NORMEN VAN DIN 33961-5 •

Tijdens een EMS-trainingssessie moet 1 trainer maximaal 2 klanten begeleiden

Tijdens de trainingssessie moet de trainer op max ca. 120 cm staan van de console en klant

Voor de eerste 10 weken moet er ten minste zes rustdagen tussen EMS-trainingen zijn

Bij elke EMS-console moet een greep of leuning beschikbaar zijn


TRAINEN VANUIT EEN NIEUW PERSPECTIEF

MIHA BODYTEC

MAATWERK IN PERSONAL TRAINING

miha bodytec BLX • www.miha-bodytec.com • info@miha-bodytec.nl • 0653384300


fitlease.nl

Groot aanbod Direct leverbaar

delig Voor tness we fi u e i n tuur a r a app n lease

Meer ruimte om te ondernemen?

Kies Fitlease voor nieuwe fitnessapparatuur! Als ondernemer investeert u regelmatig in uw bedrijf. U volgt immers de ontwikkelingen op de voet. Maar investeren heeft invloed op uw liquiditeitspositie, uw werkkapitaal en op het eigen vermogen van uw onderneming. Een serieus alternatief is dan het leasen van uw nieuwe fitnessapparatuur.Zo ontwikkelt u zelf meer ruimte om te ondernemen. Bovendien hoeft u geen aparte afspraak te maken met uw bank of een leasemaatschappij over de financiering van uw plannen. U bespaart dus tijd. Voor meer informatie fitlease.nl

Fitlease is onderdeel Fitness Occasions BV

Handelsweg 6 - 7461 JK Rijssen / +31 (0) 548 539 720 / info@fitlease.nl / fitlease.nl


VOORWOORD

Beste lezers,

In januari 2021 komt de volgende editie van je vakblad Body Biz weer uit. Hopelijk heb ik dan positieve ontwik-

Hierbij de 10e en laatste editie in 2020. Het jaar 2020 is voorbij. Wat

kelingen te melden waar we allemaal zeker aan toe zijn.

een bewogen jaar. En op de valreep was er 9 december ook nog een flinke brand in de Body Biz kantoren en deels privĂŠ. Alles qua meube-

Het Body Biz team wenst u een voorspoedig en gezond

len, inclusief computers, kunnen helaas zo de container in. Wordt mi-

2021 toe. Hopelijk kunt u snel weer open en de draad

nimaal een half jaartje herbouwen. Maar gelukkig waren er back-ups

opnieuw oppakken.

aanwezig en zijn wij ongedeerd gebleven. Veel lees plezier gewenst, In deze editie geven verschillende leveranciers en ketens hun mening over het afgelopen jaar en hun visie over 2021. Wat staat ons allemaal te wachten?

Uiteraard zijn ook onze vaste medewerkers weer aanwezig en bieden je de nodige informatie over verschillende onderwerpen.

5

Ben Verhagen


Inhoud nr. 10 - 2020

08

20

24

33

35

36 6


INHOUD

Een uitgave van

Kasteelstraat 16, Heijen Postbus 178, 6590 AD Gennep Nederland Tel.: 0031(0)485 - 513316 info@bodybiz.nl Uitgever Ben Verhagen

44 Inhoud VOORWOORD

05

LEVERANCIERS

08

COLUMN RENÉ

20

WANTZING

40

FITNESSKETENS

24 33

AZZURRO

35

TECHNOGYM SPORTCITY

36

RADMILO SODA

40

PERSBERICHT

44

SPORTCITY

46

46

FITBUSINESS PODCAST

Hoofdredacteur Ben Verhagen Redactie Ben Verhagen, Loet van Bergen, René Wantzing, BlackBoxPublishers, Carly Weustink, ACISO, Michelle Mussche, Les Mills, Radmilo Soda, Hans Muench, Urban Gym Group, HDD Group Exploitatie Ben Verhagen Tel.: 0485 - 513316 / 06 - 5126 5209 info@bodybiz.nl Orderadministratie Hermie Boumans Tel.: 0485 - 513316 Vormgeving Body Biz® International BV, Britt Verhagen - Club Creations Druk Boumans & Verhagen, Heijen Abonnementen Tel.: 0485 - 513316 abo@bodybiz.nl Abonnementen kunnen op elk gewenst tijdstip ingaan. Alle abonnementen lopen tot 1 januari en worden automatisch verlengd, tenzij de abonnee uiterlijk voor 1 november van het lopende abonnementsjaar schriftelijk opzegt. De abonnementsprijs voor Nederland € 100,- (incl. btw) Abonnementsprijs vanaf 01-01-2016 Body Biz verschijnt 11 keer per jaar Copyrights Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Vermenigvuldiging van redactie, in welke vorm dan ook is zonder schriftelijke toestemming van de uitgever niet toegestaan. Body Biz® International BV en de bij deze uitgave betrokken redactie en medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie. ISSN 1569 - 3856

7


LEVERANCIERS

Leveranciers aan het woord over het afgelopen jaar… Het is voor iedereen duidelijk, 2020 was een bijzonder jaar! We hebben al diverse ondernemers gesproken over de bewogen tijd, waar we helaas nog steeds middenin zitten. Dit keer hebben we een aantal vragen voorgelegd aan een aantal toeleveranciers van de branche: Rob Wagemaker van Fitnessoccasions Rijssen, Michelle Mussche eigenaar en bedenker van FitFabrique en eigenaar en bedenker van GymCreators, Ronny Groeneveld van Miha Bodytec, Ed Kruythof van Technogym en ‘last but not least’ Ramon Klaassen van HDD Groep.

8


LEVERANCIERS

NU AAN HET EINDE VAN 2020 VRAGEN WE DIVERSE LEVERANCIERS HOE ZIJ HET AFGELOPEN JAAR HEBBEN ERVAREN? Rob Wagemaker van Fitness Occasions vond het een zeer leerzaam jaar. “Door de Corona-periode heb ik weer een hele nieuwe kijk op de organisatie gekregen. Want wat eerst normaal was is opeens niet meer normaal.” Michelle Mussche: “Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar, doordat we in verschillende branches actief zijn, zagen we enorme verschillen. De sportscholen moesten dicht, de gymequipment ging als een speer… Het was bijzonder om in deze verschillende uiteinden te werken.” Ronny Groeneveld: “Het was een uitdagend jaar!” Ed Kruythof: “Het afgelopen jaar was een achtbaan met uitdagende omstandigheden, maar zeker ook met veel mogelijkheden. De digitalisering van de markt heeft een versnelling gekregen en ondernemers hebben gezocht naar nieuwe businessmodellen.” Ramon Klaassen: “Het was voor iedereen een zeer uitdagend jaar. Bedrijven werden gedwongen om snel te reageren op veranderingen. Uiteraard was onze eerste prioriteit om klanten zo goed mogelijk te helpen en te ondersteunen. Wij zijn keihard aan het werk gegaan om clubs tools te geven waarmee ze toch online lessen kunnen geven. De ondernemer gaat ons erg aan het hart en het is moeilijk om je klanten te zien struggelen. We hebben altijd al een grote drive gehad om onze klanten te helpen, maar die drive werd alleen maar groter, nu en in de toekomst.”

IS ER VEEL ORGANISATIE?

VERANDERD

BINNEN

Foto: Rob Wagemaker

Ronny Groeneveld: “Eigenlijk is er bij ons niet zoveel veranderd.” Ed Kruythof: “Uiteraard hebben we, vooral in het 2e kwartaal, lastige momenten gekend. Daar tegenover staat de positieve ontwikkeling binnen onze Home Business. Dit is voor Technogym, misschien wel meer dan ooit, het fundament geweest. Daarnaast hebben we gemerkt dat digitale innovaties, zoals MyWellness, voor ondernemers zelfs hebben geleid tot nieuwe kansen.”

JE

Rob Wagemaker: “Ja, er is het afgelopen jaar veel veranderd, door de situatie waar we in terecht kwamen. Door sluiting van de sportscholen waren we genoodzaakt om erg op de kosten te letten. Dat heeft een behoorlijke verandering met zich meegebracht in de organisatie. De grootste kostenbesparing komt uit personeelskosten, het wagenpark en de daarbij komende kosten.”

Ramon Klaassen: “Zeker! De collega’s die thuis konden werken, zijn vanaf maart thuis gaan werken. Het was natuurlijk wel een enorme uitdaging voor iedereen en we moesten binnen afzienbare tijd tientallen thuiswerkplekken creëren, maar we hadden het snel voor elkaar. We hebben het thuiswerkverzoek van de regering direct opgevolgd. Collega’s zijn zich er meer dan ooit van bewust hoe belangrijk het is om een extra stap te zetten voor de klant. Ook de saamhorigheid tussen collega’s is nog groter geworden binnen het bedrijf. We zijn zeker als team sterker geworden, maar we missen net als iedereen wel het persoonlijke contact met zowel de club- eigenaren, instructeurs, collega’s, familie en vrienden. We kunnen niet wachten om elkaar weer live te zien!”

Michelle Mussche: “Bij GymCreators zijn we enorm gegroeid en heeft het bedrijf een enorme (particuliere) lift gekregen. Er is zeker het een en ander veranderd, maar in zeer positieve zin. We hebben een aantal nieuwe medewerkers kunnen aannemen en zoeken op dit moment nog extra handjes voor marketing, backoffice en warehouse.”

9


MAKELAARDIJ

Makelaardij Wellness Solutions TE KOOP: SPORTCENTRUM AMSTERDAM

Verkocht

TE KOOP: SPORTCENTRUM ZUID-HOLLAND In grote stad in Zuid-Holland ligt dit familie sportcentrum met stabiel ledental. Het centrum heeft een verzorgingsgebied van ± 200.000 personen. Het centrum heeft een grootte van ± 1000m². Het ligt op een A1 locatie met gratis parkeerplaatsen voor de deur. Het aanbod bestaat uit fitness, groepslessen en spinning. Apparatuur is in goede staat. Prijs €185.000,-. Momenteel circa 500 leden.

TE KOOP: SPORTCENTRUM IN GELDERLAND In dorp in Gelderland wordt dit zeer goed lopen centrum aangeboden. De club is circa 800m² groot. De kernactiviteit is fitness waarbij men 24/7 geopend is. Een ‘Circle’ een belangrijk onderdeel is. Daarnaast worden er groepslessen aangeboden. Vraagprijs €330.000,-. Zeer goede winstmarge. Momenteel circa 700 leden.

TE KOOP: E-GYM CLUB IN NOORD-BRABANT In de provincie Noord-Brabant bieden we een E-gym club aan. Het sportcentrum heeft een mooi groeiend ledental. Het centrum heeft een oppervlakte van circa 150m². Prijs n.o.t.k.

TE KOOP: SPORTCENTRUM IN DEN HAAG In Den Haag bieden we dit sportcentrum aan met een lange traditie. Het sportcentrum is recentelijk gemoderniseerd en zit op unieke locatie. De club is circa 1200m² groot. De kernactiviteiten bestaan uit fitness en groepslessen. Vraagprijs €325.000,-. Momenteel circa 900 leden.

TE KOOP: BOUTIQUE CLUB AMSTERDAM ZUID-OOST In Amsterdam Zuid-Oost is deze boutique club gelegen. De club beschikt over bekend ‘’cirkel’’ concept met daarnaast aantal moderne fitnessapparatuur van gerenommeerd merk. De club heeft een groeiend ledental en heeft een zeer moderne trendy uitstraling. Het centrum heeft een grootte van circa 500m². Het ligt op zichtlocatie. Vraagprijs €215.000,-.

MEER INFORMATIE: WWW.WELLNESSSOLUTIONS.NL

17


LEVERANCIERS

DENK JE DAT DE ONLINE STRATEGIEËN DIE DOOR VERSCHILLENDE BEDRIJVEN WORDEN AANGEBODEN JE KLANTEN HEBBEN GEHOLPEN?

Bijna 30% van de clubs heeft het afgelopen jaar online lessen aangeboden. Ook hebben veel clubs de trainingscapaciteit naar buiten verplaatst. Online lessen zaten voor de coronacrisis al wel in de lift, maar door de corona-crisis is dit in een stroomversnelling geraakt. We hebben gezien dat clubs die veel hebben aangeboden aan hun leden, waaronder livestream-lessen, Les Mills On Demand en andere online coaching, veel support kregen van hun bestaande leden. Dat de nadruk steeds meer komt te liggen op de online mogelijkheden, biedt ook veel kansen voor fitnessclubs. Uit een ClubIntel rapport blijkt dat 23% van alle regelmatige sporters maakte voor de coronacrisis al gebruik van fitnessapps of online workouts. Dat is een stijging van 100% in de laatste vijf jaar. 67% van de mensen die thuis workouts doen, zijn ook lid van een fitnessclub. En 85% van mensen die al een fitnessclub bezoeken, doen thuis ook workouts. Zij willen graag hun trainingsroutine vasthouden in het geval dat ze niet naar de club kunnen, zodat ze toch hun fitnessdoelen kunnen behalen. Het aanbieden van online trainingen en mogelijk het aanbieden van speciale online lidmaatschappen (of combinaties ervan), het livestreamen van lessen en bijvoorbeeld het online coachen van leden zijn een goede manier gebleken om leden fit en verbonden aan de club te houden.”

Rob Wagemaker: “Voor de korte termijn zeker wel, maar op de langere duur betwijfel ik dat. Uiteindelijk heeft het te maken met je Mindset en gedragsverandering. De vraag is of we dit op korte termijn kunnen veranderen bij de klanten. Iets wat ze al jaren op een bepaalde manier deden, verander je niet van de een op andere dag. Dat heeft echt wel begeleiding nodig.” Michelle Mussche: “Ja, dit heeft zeker geholpen om binding met het bedrijf te behouden, maar ook zeker om mensen een optie te bieden om (mentaal) fit te blijven. Uiteindelijk ben ik er wel van overtuigd dat een sporter niet zonder zijn/haar club kan.” Ronny Groeneveld: “Ik denk dat men uiteindelijk toch weer de (fitness-)studio’s nodig hebben om consequent en gemotiveerd iets aan hun gezondheid te doen. Online is een mooie aanvulling en een goede tijdelijke overbrugging, maar zeker niet de oplossing voor fitness/ sport in een studio.”

HEEFT 2020 OOK IETS POSITIEFS GEBRACHT? IN DE ZIN VAN HERSTRUCTURERING, NIEUWE MARKTEN, IDEEËN, PRODUCTEN, ETC.?

Ed Kruythof: “Zoals ik net al vertelde heeft ons digitale team een heel druk jaar achter de rug! De verschillende richtlijnen, bijv. het verplicht reserveren en de gesloten groepslesruimtes, hebben ervoor gezorgd dat streamingdiensten snel werden geïntroduceerd. Di heeft geleid tot een verhoogde vraag naar digitale oplossingen. MyWellness heeft al deze functionaliteiten en veel van onze klanten hebben hier dan ook gebruik van gemaakt.”

Rob Wagemaker: “Uiteindelijk voor ons als kleine organisatie wel. Door het anders naar zaken kijken en meteen adequaat handelen, hebben wij als organisatie ook wel geluk gehad. We hadden nog een paar kortlopende personeelscontracten, die we niet verlengd hebben (hoe vervelend ook!). We hebben direct een webshop opgetuigd. Iets wat al op de plank lag, maar nu versneld is uitgerold.”

Ramon Klaassen: “Ja, absoluut! Uit onderzoek (Coronacrisis: gevolgen en aanpassingen in de fitnessbranche door Peter Wolfhagen) blijkt dat clubs in de beginmaanden van de crisis een toch wel een relatief groot ledenverlies hadden. In vergelijking met november 2019 hebben de clubs gemiddeld een ledenverlies van 12,9%. Door het aanbieden van online lessen konden leden toch actief en betrokken bij de club blijven. Clubs konden zo doorgaan met hun dienstverlening. Dit heeft ervoor gezorgd dat de meeste leden lid van de fitnessclub bleven. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 21,7% van de leden nog niet naar de club komt om te trainen. Die mensen willen wel blijven sporten, maar zijn huiverig om naar de club te gaan. Deze leden moet je wel een alternatief kunnen bieden om thuis actief te blijven.

Michelle Mussche: “Jazeker, het gaf ons tijd om na te denken en het bedrijf op een andere manier te bekijken. Dit heeft ertoe geleid dat we bij GymCreators niet alleen de zakelijke markt willen bedienen, maar onze producten ook voor de particuliere markt beschikbaar hebben gemaakt, middels een webshop. En dat we ons eigen merk (RXDGear) een boost hebben gegeven in heel Europa.” Ronny Groeneveld: “Ja, ik denk dat het voor ons een duidelijke boost gegeven heeft, doordat de mensen meer zijn gaan letten op persoonlijke begeleiding in een intiemere en veilige omgeving.”

11


LEVERANCIERS

Ed Kruythof: “Zeker wel. De versnelde noodzaak van de digitalisering binnen de branche (en dus de hierop volgende (ver)nieuw(d)e businessmodellen) hebben geleid tot een meer hybride aanbod van fitness. Met andere woorden de ondersteuning van thuis trainen door middel van online begeleiding, het streamen van groepslessen, het aanbieden van on-demand groepslessen, maar ook het aanbieden van trainingsmateriaal voor thuis, heeft een positieve impact gehad op veel ondernemers.” Ramon Klaassen: “Een crisis is erg vervelend en ingrijpend, maar het brengt ook nieuwe kansen voor ons als fitnessbranche. Mensen zijn zich nog meer bewust van het belang van een gezonde levensstijl en steeds meer mensen zijn bereid om te investeren in een gezonde en actieve levensstijl. Ook een positief punt is dat de overheid de fitnessbranche serieuzer is gaan nemen en onze branche steeds meer ziet als een belangrijke speler om mensen fit en gezond te houden. Daarnaast hebben clubs zich met een indrukwekkende snelheid aangepast om de leden digitale opties te bieden om ze actief en betrokken te houden, met name via livestreams. Voor veel clubs was het best een uitdaging om kwalitatieve livestreams te geven, maar we zien dat heel veel clubs dit nu erg succesvol hebben geïmplementeerd. Meer consumenten die nog niet bekend waren met groepsfitness hebben online kennis kunnen maken met groepsfitness. Door thuis al met de programma’s kennis te maken, is de drempel lager om straks naar een fitnessclub te gaan. We verwachten dat een aantal van deze mensen uiteindelijk lid zal worden van een fitnessclub.”

Foto: Michelle Mussche en Sraar van Rens

ZIJN ER OOK ZAKEN BLIJVEND VERANDERD DOOR COVID19 DIE IN DE TOEKOMST NIET MEER WORDEN ZOALS VÓÓR DE PANDEMIE? Rob Wagemaker: “Ja, dat denk ik wel. Met name het personeel, zolang er niet meer zekerheden zijn omtrent de huidige economische situatie, zal er een zekere angst blijven onder de sportschool-ondernemers. Dit vertaalt zich in het aantal investeringen voor nieuwe of gebruikte apparatuur. Men is gewoon een stuk voorzichtiger dan hiervoor. Daarnaast merken we ook dat het aantal contactmomenten met onze klanten, is verminderd. Alles is meer gericht op geplande afspraken. Dit werkt natuurlijk wel efficiënter. Zomaar even binnenlopen voor een bakje koffie is een stuk minder geworden.” Michelle Mussche: “Ja, we willen ons blijven richten op de zakelijke en particuliere markt, middels de webshop. Wanneer ik de hele markt bekijk denk ik dat de digitalisering blijvend is, mensen meer op zichzelf gericht blijven. En veel mensen bij elkaar in één ruimte zie ik voorlopig ook nog niet gebeuren.” Ronny Groeneveld: “Veel twijfelaars in de studio’s en clubs zijn nu definitief afgehaakt. Hygiëne is veel belangrijker geworden evenals persoonlijke begeleiding.” Ramon Klaassen: “Zoals eerder vermeld, is de digitalisering in een stroomversnelling geraakt. De combinatie van live – virtual en on demand blijft zich verder ontwikkelen. Live lessen zullen altijd centraal staan en het uitgangspunt blijven, vooral voor de motivatie van deelnemers en het sociale aspect. Virtual is een goede aanvulling op het aanbod. Hierdoor creëer je meer aanbod en een uitbreiding van je capaciteit zonder extra personeelskosten in de daluren. Via bijvoorbeeld een thuisfitness platform als Les Mills On Demand kunnen mensen hun trainingsschema blijven volgen en hun trainingsdoelen behalen, ook al kunnen ze niet altijd naar de club komen. Dit heeft een positieve invloed op het retentiecijfer. Daarnaast is een thuisfitness platform ook erg geschikt voor consumenten die in hun veilige thuissituatie, kennis willen maken met (groeps)fitness. We hopen natuurlijk dat deze mensen zo enthousiast worden, dat ze uiteindelijk lid worden van een fitnessclub.

12


LEVERANCIERS

Consumenten verwachten steeds meer een Omni-channel (360°) fitnessoplossing, zodat ze altijd en overal kunnen trainen, 365 dagen per jaar. Daarmee zijn zij niet meer afhankelijk van les- en openingstijden van de clubs en dat is voor een groeiende groep leden een uitkomst. Natuurlijk blijft live fitness het belangrijkst, want het is de beste ervaring die clubs ze kunnen bieden. Maar, het is net zo belangrijk om de kloof tussen live en online fitness te overbruggen. Slim gebruik maken van digitale platformen helpt jou om een nieuw publiek te bereiken voor je club. En bestaande leden beter vast te houden, in plaats van je bestaande leden te kannibaliseren. Door COVID-19 is het aanbod van mogelijkheden om thuis actief te blijven enorm toegenomen, maar mensen hebben motivatie nodig om te blijven sporten en dat is nu juist de reden waarom er fitnessclubs zijn. Uit het ClubIntel onderzoek blijkt dat fitnessclubleden gemiddeld 14 keer actiever zijn dan niet-leden, omdat live workouts in een bruisende club de ultieme inspirerende fitnesservaring bieden en de cijfers bevestigen dit.”

HEBBEN JE KLANTEN VEEL STEUN GEZOCHT BIJ JEZELF OF MARKETING ORGANISATIES?

Foto: Ronny Groeneveld

Rob Wagemaker: “Wij hebben met name in het begin van de Corona-pandemie zelf veel contact gezocht met onze klanten, door te bellen, Zoommeetings en zelfs via Podcasts. We zagen dat daar goed op werd gereageerd. We hebben onze klanten voorzien van informatie en tips, waar zij hun klanten vervolgens weer mee konden helpen. We zagen daarbij dat veel klanten deze info gebruikten en anderen bleven gewoon op hun oude manier werken. Dat is natuurlijk prima. Wij hebben ook niet alle wijsheid, maar we deelden de informatie die wij verkregen hebben vanuit de branche.”

Ramon Klaassen: “Jazeker! Om onze klanten te ondersteunen hebben we diverse webinars georganiseerd. Denk hierbij aan ondersteuning op het gebied van ledenwerving en –behoud, het opstellen van operationele plannen in het kader van de verplichte corona-maatregelen en het opstellen van een strategisch plan. Daarnaast hebben we clubs ondersteund met gratis ondersteunende diensten als livestreaming lessen, maar ook het gratis beschikbaar stellen van Les Mills On Demand voor de leden. De samenwerking met brancheorganisatie NL Actief om clubs te ondersteunen hebben we als zeer positief ervaren.”

Michelle Mussche: “Vooral in het begin van de Lock down kregen we veel vragen. Het voordeel hierin is, dat wij niet alleen actief zijn als groothandel, maar ook eigen clubs hebben. Je kunt samen sparren en (startende) ondernemers tips geven hoe te handelen in een situatie als deze.”

WAT VIND JE VAN DE VELE WEBINARS DIE ZIJN AANGEBODEN? IS DAAR VEEL GEBRUIK VAN GEMAAKT, DENK JE? Rob Wagemaker: “Daar heb ik zelf eigenlijk niet veel van mee gekregen. Ik heb er maar één gevolgd en dat vond ik meer een promotie van dat bedrijf, dan dat er interessante info voor de klant werd getoond. Ik denk dat de meeste klanten meer interesse hebben voor het verkrijgen van informatie, dan een promotiefilm van je producten. Dat is toch een veel gemaakte fout, vind ik. Het draait niet altijd om directe verkoop in deze situatie, waar we nu in zitten. Ik zelf zie het meer als een investering in de klant op de langere termijn. We zien nu dat door onze manier communiceren klanten ons weten te vinden en daardoor ook belangstelling hebben voor onze producten.”

Ronny Groeneveld: “Ja, door de enorme onzekerheid en onduidelijkheid (door de verschillende interpretaties van de veiligheidsregio’s), merkten we dat zeker.” Ed Kruythof: “We hebben heel veel klanten gesproken en ondersteund gedurende dit uitdagende jaar. Denk hierbij aan advies over herinrichting, versnelde implementatie van digitale oplossingen, communicatiematerialen, luchtreiniging en nog veel meer. Binnen onze organisatie is er veel ervaring en een goed gesprek en/of discussie werd zeer gewaardeerd.”

13


ANYTIME FITNESS IS 24/7 Fitnessfranchise concept. Kleinschalig en persoonlijk met deskundige begeleiding Een wereldwijd concept met bijna 5000 clubs op 7 continenten Ruim 100 clubs in Nederland met ca. 20 nieuwe clubs in 2020 Goede financieringsmogelijkheden Ondersteuning bij zoeken naar geschikte locatie en onderhandeling huurcontract Zeer beperkt risico Al jaren het snelst groeiende fitness franchiseconcept ter wereld Uitgebreide marketingondersteuning en TV-reclame Interesse? Bel Bjorn Hameleers: 06 - 50410948


LEVERANCIERS

Michelle Mussche: “Ik denk persoonlijk dat er een overkill in Webinars is geweest. Binnen onze klantenkring zag je ook dat er vooral in het begin veel gebruik van werd gemaakt, maar dat dit na een aantal weken wel terugliep.” Ronny Groeneveld: “Dat gaat zeker de toekomst worden. Wij gaan bij Miha Bodytec ook gedeeltelijk op Webinars over, maar de praktijk blijft zeker een belangrijk gedeelte van een opleiding uitmaken. Ed Kruythof: “Ook Technogym heeft verschillende Webinars aangeboden. De focus heeft vooral gelegen op het helpen van de ondernemer. Denk hierbij aan roundtables, het geven van nieuwe inzichten door inspirerende internationale sprekers en ook tips & tricks hoe om te gaan met de tijd waarin we leven.” https://www. technogym.com/land/en-int/past-webinar-technogym-talks/ Ramon Klaassen: “Ja, er is echt enorm veel gebruikgemaakt van de aangeboden Webinars. De behoefte was behoorlijk groot. Daarom blijven we als bedrijf ook in de toekomst Webinars aanbieden aan de hand van relevante topics. We peilen eerst bij de club over welke onderwerpen ze meer willen weten, zodat we de inhoud van de Webinars hierop af kunnen stemmen. Het aanbieden van Webinars is een van de vele manieren om ondernemers in de fitnessbranche zo goed mogelijk te ondersteunen en ze succesvol te maken.”

WAT IS JE TOEKOMSTVISIE? HOE GA JE CLUBS ONDERSTEUNEN IN DEZE VERANDERENDE MARKT? EN IN WELKE MATE SPEELT BIJVOORBEELD DE DIGITALISERING HIERIN EEN ROL? Rob Wagemaker: “We blijven doorgaan met dat wat we goed kunnen. En dat is op de juiste wijze contact onderhouden met onze klanten en hen blijven voorzien van de interessante informatie. We worden steeds meer consultant in plaats van alleen verkopers. Er zijn natuurlijk consultants die hun klanten specifiek informeren op gebied van financiën, personeel of marketing. Wij merken dat dit ook steeds meer een onderdeel van ons aanbod wordt als organisatie. Ik denk dan ook dat we in de toekomst een grote bijdrage kunnen blijven leveren. Alles onder één dak en één aanspreekpunt voor de klant.” Michelle Mussche: “We lanceren binnenkort een nieuw en uniek product welke online en offline met elkaar combineert. Dit product helpt mensen in vele opzichten en brengt een club naar een hoger niveau. Zowel qua uitstraling als trainingsmogelijkheden en de combinatie tussen digitalisering en (offline) kwaliteit. Daarnaast blijven we onszelf ontwikkelen op verschillende fronten, zodat we onze (potentiële) klanten kunnen voorzien van alle informatie die ze nodig hebben als ze een gym/studio willen openen.”

15

Foto: Ed Kruythof

Ronny Groeneveld: “De toekomst wordt naar mijn mening persoonlijker. Micro-studio’s hebben in de komende jaren grote kansen in een snel groeiende markt met redelijk kleine investering. Miha Bodytec komt in 2021 met geheel digitale studiosoftware inclusief boekingssysteem, om zo het contact met de klant nog makkelijker te laten verlopen. Dit ook om franchise-systemen te ondersteunen in hun expansie.” Ed Kruythof: “Wat de nabije toekomst gaat brengen”, is nog zeer onzeker en dus ook onrustig. Kijkend naar de langere termijn, zie ik deze zeer positief tegemoet voor onze markt. De hele situatie met COVID19 heeft veel consumenten doen realiseren dat een gezonde levensstijl misschien wel belangrijker is dan ooit. Vanuit mijn optiek zal en blijft de professional hier een cruciale rol in spelen, want iedereen heeft support en motivatie nodig om een gezonde levensstijl na te leven. Advies, begeleiding en coaching zijn nodig voor een grote groep en de fitnessmarkt is hierin onmisbaar.”


LEVERANCIERS

Ramon Klaassen: “Het is voor fitnessclubs erg belangrijk om te blijven inspelen op de nieuwe doelgroepen en de veranderde behoeften van de consument. Digitalisering speelt daarin een hele grote rol. We blijven clubs daarom zo goed mogelijk ondersteunen op het gebied van digitalisering en alle facetten van een ondernemersplan. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn: wat is het optimale businessmodel voor een club? Een belangrijk uitgangspunt voor fitnessclubs is het jaarplan. We bieden hulp bij het opstellen van een jaarplan en geven advies over hoe je je jaarplan kunt bijstellen bij onverwachte gebeurtenissen als corona. Hoe ziet de ideale abonnementenstructuur eruit? En ga zo maar door.”

ZULLEN DE THUISTRAININGSMODULES DIE WORDEN AANGEBODEN VANAF MAART NOG NADELIG INVLOED HEBBEN VOOR DE CLUBS OF IS DIT JUIST EEN VERANDER MODEL? Rob Wagemaker: “Het was er natuurlijk al. Maar, het is nu veel meer geworden. Kijk op YouTube en het staat er vol groepstrainingen. De keuze is reuze. Ik denk dat dit niet voor iedereen werkt. Je mist het directe contact en daardoor verlies van motivatie. Dit zag je ook in de beginperiode van het Coronatijdperk. Iedereen was actief op Facebook met filmpjes, maar het is al een stuk minder geworden. We vallen alweer terug in de oude modus. Ik denk niet dat de sportschoolhouder zich te veel moet richten op deze online modules. Ik denk juist dat ze zich meer moeten concentreren op de klant die nog steeds naar de club komt en niet alleen die klanten die weggaan.” Michelle Mussche: “Een voordeel voor ons, is dat we aan 2 kanten in de markt actief zijn. Binnen de eigen clubs zien we wat er gebeurt en hoe de sporter reageert op de Lock down. En vanuit GymCreators zien we hoe de zakelijke markt reageert en acteert. We zien dat veel mensen producten kopen of een eigen home gym beginnen, omdat ze niet meer naar een club toe willen. Ik hoop voor de clubs dat ze meerwaarde kunnen (blijven) bieden, zodat de klanten toch blijven komen of weer terug gaan komen. Niet elke sporter heeft de discipline om alleen wekelijks zijn/haar ‘fitnessrondje’ te volbrengen.”

Ronny Groeneveld: “Zeker weten, Maar dat geldt niet voor de iets oudere gezondheid georiënteerde klanten, die willen persoonlijke begeleiding blijven behouden.” Ed Kruythof: “Onze visie is altijd al “Wellness on the Go” geweest en de huidige periode bevestigt dit. Zoals eerder aangegeven, verwacht ik dat meer en meer ondernemers het zullen zoeken in een hybride model, waarbij de community een belangrijke doelgroep zal zijn. Dus het overtuigende antwoord is: Het is een kans voor de ondernemers in de markt, activeer de community en vind je plek hierin.” Ramon Klaassen: “Dit is zeker een verander model. Thuisfitness zal blijven bestaan en steeds groter worden. Deze ontwikkeling was vóór de corona-crisis al in gang gezet, maar de crisis heeft het enorm versneld. Het is belangrijk voor clubs om thuisfitness aan de leden aan te bieden op een manier waarop de leden toch verbonden blijven met de club. Als consumenten voor thuisfitness opties kiezen die niet verbonden zijn aan de club, heb je de kans dat ze hun abonnement opzeggen. Uit het ClubIntel rapport blijkt dat mensen die vaker in de week sporten, ook langer lid van een fitnessclub blijven. De combinatie live en homeworkouts wordt steeds belangrijker.”

IS ER MEER CONSUMENTEN APPARATUUR VERKOCHT DAN IN ANDERE JAREN? Rob Wagemaker: “Ja, de consumentenverkoop is erg toegenomen bij ons. Mensen kopen voor een paar duizend euro aan apparatuur voor thuis via onze webshop. Daar kun je ook uit concluderen dat geld niet altijd de reden is dat mensen stoppen bij hun club.” Michelle Mussche: “Ja, veel meer.” Ronny Groeneveld: “Ja, dat weet ik wel zeker.” Ed Kruythof: “De vraag naar consumentenproducten is zeker gegroeid en wij zien ook dat er een sterke toename is binnen dit segment.” Ramon Klaassen: “Hoewel dit zeker niet onze focus is, hebben we wel een stijging in de vraag naar fitnessmaterialen voor thuisfitness gezien. Onze focus blijft om fitnessclubs te helpen. Daarom hebben we vooral aanbiedingen gedaan voor clubs, zodat clubs zelf trainingsmaterialen aan leden konden verkopen en hierdoor extra inkomsten konden genereren.”

16


LEVERANCIERS

HEB JE VERDER NOG EEN BOODSCHAP VOOR DE ONDERNEMERS IN DE BRANCHE? Rob Wagemaker: “Blijf gefocust op je klanten. Praat met ze en luister, leer ze beter kennen en begrijp wat ze nodig hebben. Blijf daarnaast gefocust op je eigen bedrijf en let met name op de kosten. Bekijk dit elke week en betekent het dat je de abonnentsprijs omhoog moet doen? Aarzel niet, kijk niet naar je buurman, maar naar je eigen kwaliteiten en de waarde hiervan. Dat bepaalt uiteindelijk de beloning die je er voor krijgt.” Michelle Mussche: “Blijf jezelf, onderneem vanuit je hart en doe vooral wat je leuk vindt!” Ronny Groeneveld: “Er is altijd ruimte voor persoonlijke begeleiding en kwaliteit, daar geven de mensen ook na Corona weer geld aan uit. Ik hoop dat we met z’n allen snel weer kunnen doorstarten om Nederland weer fit en gezond te krijgen. Fijne Feestdagen en een beter 2021 gewenst!”

Foto: Ramon Klaassen

Ed Kruythof: “Blijf ondernemen en hou focus op je unieke waardes en services. Denk vanuit een hybride benadering en activeer jouw community. LET’S MOVE FOR A BETTER WORLD.” Ramon Klaassen: “Mijn belangrijkste boodschap is: Stel de leden centraal zorg voor een goede communicatie, blijf betrokken en zorg dat zij ook een goede oplossing krijgen aangeboden in deze onvoorspelbare tijd. Maar, houd vol en houd vooral moed. Probeer zoveel mogelijk in te spelen op de veranderingen in de fitnessbranche, waaronder de digitalisering. Blijf kijken naar online mogelijkheden en nieuwe mogelijkheden zodat je klanten op afstand te kunnen trainen. Je staat sterker in je schoenen als je meegaat met de veranderde behoeften van de consument dan dat je er tegen blijft verzetten. Via de overheid zijn er speciale steunpakketten beschikbaar voor fitnessclubs. Mochten clubs hulp nodig hebben bij het aanvragen van steunpakketten dan kunnen ze uiteraard altijd contact opnemen met ons of met NL Actief.”

17


LEASE GELUID, L

STREAMING/RECORDING VOOR LIVE LESSEN

LIVE

ENTERTAINMENT (LED) LIGHTING

VOORDELEN LEASE Soepele acceptatie - ook voor starters Inclusief montage, service en onderhoud Heldere maandelijkse kosten Geen investering Geen afschrijvingskosten


, LICHT EN BEELD

ud

GELUIDSINSTALLATIES VOOR GROEPSLESSEN

GELUID EN BEELD VOOR FITNESS

Meer info? Ga naar www.overdevest.com/lease of bel ons! Curieweg 26 | 2408 BZ Alphen aan den Rijn Tel. +31 (0)172 441 498 info@overdevest.com


COLUMN

2021; krijg je nog wel wat je kreeg, als je straks doet wat je deed? 2021 staat voor de deur. Eindelijk! Wat een jaar is 2020 geweest. Ik denk niet dat we ooit eerder zo’n roerige en onvoorspelbare periode hebben meegemaakt. De fitnessbranche zat in zo’n mooie fase. De professionaliteit in de branche was duidelijk aan het toenemen. Het ondernemerschap ging duidelijk naar een hoger niveau. Vooral de zelfstandig opererende ondernemers hadden op dit punt een uitdaging, maar steeds meer ondernemers maakten belangrijke stappen. De Corona sluitingen zorgen echter voor een ‘freeze’. De branche maakt noodgedwongen een pas op de plaats. Maar 2020 geeft wel degelijk ook een goed gevoel. De branche bleek nog flexibeler, innovatiever en vindingrijker dan we al dachten. Online aanbod bleek een deel van de redding, ondernemers schakelden in extreem korte tijd en goede communicatie naar de klant heeft nog nooit zoveel aandacht gekregen. Ondernemers in de branche mogen wat mij betreft trots zijn op de manier waarop we tot nu toe met deze crisis zijn omgegaan. En wat gaat 2021 ons brengen?

20


COLUMN

René Wantzing is eigenaar van Mindset Bedrijfsontwikkeling en van het Mindset Business Coaching Center. Met zijn bedrijf helpt hij MKB-ondernemers en ZZP’ers om het maximale uit hun activiteiten te halen en hun onderneming gezond de toekomst in te brengen. Door het ontwikkelen van nieuwe activiteiten en door het verbeteren van de strategie, de organisatie en de processen. Het Mindset Business Coaching Center biedt een perfecte omgeving voor ondernemers om structureel en gestructureerd aan hun onderneming te werken, daarbij begeleid en ondersteund door een ervaren business coach. Eén uur werken AAN je bedrijf levert meer op dan een maand werken IN je bedrijf!

21


ONLINE BESTELLEN OP: WWW.SODABODYFIT.NL/ THESTORE


COLUMN

HET EIND IS IN ZICHT

FASE III

Het feit dat het vaccineren begin januari van start gaat betekent dat het eind van deze crisis in zicht is. Maar wanneer we deze echt achter ons kunnen laten is natuurlijk nog niet duidelijk. Ook al zou het kunnen dat de lockdown nog verlengd wordt, de verwachting is gerechtvaardigd dat de fitnessbranche na deze lockdown als een van de eersten weer open mag. Dit in tegenstelling tot de lockdown van maart 2020, waar de branche pas later in beeld kwam. Het besef in zowel de maatschappij als bij de beleidsmakers van ons land dat een gezonde leefstijl een essentiële rol speelt bij de bestrijding van deze pandemie is de winst voor de fitnessbranche voor de lange termijn. Immers, wij vormen een belangrijke schakel bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl.

In de derde fase komen de kansen. Dat die gaan komen staat voor mij vast. Geen twijfel over mogelijk. Corona heeft voor een behoorlijke toename van het gezondheidsbewustzijn bij consumenten gezorgd. Mensen willen niet persé sporten, maar willen wel gezond zijn en weten best dat voldoende beweging daar een integraal onderdeel van is. En daar willen ze bij geholpen worden. Gestimuleerd worden het vol te houden. Resultaat ervaren op de meest prettige manier. Onder professionele begeleiding. En ik denk zomaar dat de kosten daarbij voor de consument niet de doorslaggevende factor zullen vormen.

KRIJG JE NOG WEL WAT JE KREEG… …als je doet wat je deed? In verandermanagement is een gevleugelde kreet; als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Waarmee we willen zeggen dat als je andere (betere) resultaten wilt, je iets zult moeten veranderen. Iets in je strategie. Iets in je organisatie. Je zou denken dat dit gezegde nu dus in ons voordeel is. Als je doet wat je vóór Corona deed, zul je vast ook de resultaten van voor Corona weer krijgen. En dáár zou ik eerlijk gezegd niet op durven gokken. De wereld is veranderd in het afgelopen jaar. De markt is veranderd. De branche is veranderd. De consument is veranderd. Kortom, je kunt niet rekenen op hetzelfde resultaat als voorheen omdat alle voor jouw succes relevante factoren in korte tijd veranderd zijn. Ga dus aan de slag met je strategie. Bekijk of je organisatie wel klaar is voor deze nieuwe fase. Sluit je aanbod nog wel aan op de wensen van de consument? Hanteer je nog wel de juiste prijs voor wat je te bieden hebt (en dan bedoel ik eigenlijk: ben je niet te goedkoop)? Kortom, ga terug naar de spreekwoordelijke tekentafel en zorg ervoor dat jij het beste aanbod hebt voor jouw doelgroep!

FASE I Voordat je met jouw fitnessonderneming een rol kunt spelen in die race naar een gezonde leefstijl en daarmee een gezonde toekomst voor je bedrijf kunt bewerkstelligen, zul je eerst een aantal fases door moeten. De eerste fase is het NU. Hoe zorg je ervoor dat je vandaag overleefd. Aan het begin van de tweede lockdown zag je al dat er veel minder stress was dan bij de eerste lockdown. Clubs schakelden direct terug naar het scenario van de eerste lockdown. Online aanbod, PT, met kleine groepjes buiten trainen en ook de compensatieregelingen werden meteen weer tevoorschijn getoverd. Alles om de klant aan de club te blijven binden. Wat kun je er aan doen om je cashflow zo goed mogelijk te houden zodat je bedrijf overeind blijft?

FASE II De volgende fase is het halen van het eind van deze lockdown. Vooralsnog gaat deze tot 19 januari duren, maar mogelijk wordt deze nog verlengd. Aan het eind van deze lockdown zal je bedrijf nog overeind moeten staan en wel op zo’n manier dat er voldoende slagkracht is om de volgende fase aan te kunnen. Je zult voor die volgende fase nog een buffer over moeten hebben. De klant moet juist jou gaan vinden en dat betekent in de praktijk dat je aan marketing zal moeten doen. Je hebt in de volgende fase voldoende mankracht nodig om al die potentiële klanten te kunnen adviseren, inschrijven en op weg helpen. Kortom, je hebt geld nodig. Liquide middelen. Hoe ga je daar voor zorgen? Zijn er regelingen waar je gebruik van kunt maken zoals de Klein Krediet Corona (KKC-regeling), heb je voldoende reserve, of kun je er op een andere manier zorgen voor voldoende middelen? Het zal je toch niet gebeuren dat je juist in de fase dat je weer kunt gaan bouwen af moet haken omdat de middelen ontbreken…

TOT SLOT… “Maak van 2020 je meest succesvolle jaar.”, dat riep ik eind 2019. Dat is bepaald anders gelopen voor de fitnessbranche. Maar het meest succesvolle jaar maak je misschien wel van het jaar dat je je onderneming daadwerkelijk ontwikkelt tot een onderneming die toekomst heeft. Heel veel succes. Geniet van de komende feestdagen, rust uit, laat je inspireren en maak van 2021 jouw jaar! Wilt u reageren op dit artikel of eens van gedachten wisselen? Mail dan naar rwantzing@mindsetbedrijfontwikkeling.nl of bel 06 46 23 23 85.

RENÉ WANTZING Mindset Bedrijfsontwikkeling & Managementondersteuning. Voor een fitte onderneming!

23


FITNESSKETENS

Hoe de fitnessketens terugkijken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar 2021? Dat de fitnessbranche zo op z’n kop gezet zou worden in de eerste maanden van dit jaar, toen de regering half maart aankondigde dat alle fitnessclubs in Nederland tot 1 september dicht moesten vanwege het coronavirus, hadden veel clubs niet zien aankomen. De fitnessbranche werd hierdoor hard getroffen. Sommigen vonden de maatregelen onbegrijpelijk omdat bijvoorbeeld de binnenzwembaden wel op 1 juli weer open mochten. Fitnessketen BigGym sleepte zelfs de staat voor de rechter om een einde te maken aan de gedwongen sluiting vanwege het coronavirus. Door toedoen van o.a. NL Actief die in samenspraak met het RIVM veilige protocollen heeft opgesteld met zeer verregaande voorschriften en permanent toezicht, mochten de fitnessclubs tot grote opluchting weer op 1 juli open.

24


FITNESSKETENS

FINANCIËLE GEVOLGEN

WELKE INVLOED HEEFT DE CORONACRISIS HIEROP GEHAD?

Uiteraard heeft de lockdown van zo’n 2,5 maand financiële gevolgen voor de fitnessbranche door het opzeggen van het abonnement. Dit blijkt ook uit cijfers van de Rabobank: 10 procent van de leden hebben hun abonnement gepauzeerd of stopgezet. Het ledental van sportscholen is de laatste maanden gestegen, maar zit nog niet op het niveau van voor corona. Volgens brancheorganisatie NL Actief is het gemiddeld nu circa 80 tot 90 procent ten opzichte van maart. Rond de heropening in juli was dit ongeveer 70 procent. Voor veel ondernemers is de terugkeer van dit deel van de oorspronkelijke leden nog niet genoeg om de kosten te dekken Want juist met die laatste 10 à 20 procent maken sportscholen vaak pas winst. De fitnessbranche is een kapitaalintensieve sector met hoge vaste kosten (huur, personeel, onderhoud). Het break-even point ligt daarom bij de laatste leden. NL Actief schat dat sportscholen per locatie gemiddeld een verlies lijden van 5000 euro per maand, ook al maken ze gebruik van steunmaatregelen van de overheid. Voor 2020 verwacht de Rabobank een omzetdaling van 15 procent. Omdat de vraag naar sport altijd blijft, zal de sector zich wel weer volledig herstellen in 2021. Dat verwachten de fitnessketens in Nederland ook. Samen met fitnessketen Happie Bodies, Anytime Fitness en Fit20 blikken we terug op het afgelopen en kijken vooruit naar 2020.

Vanzelfsprekend een grote invloed, zowel B2C als B2B. Je bestaande leden moeten zoveel mogelijk door kunnen blijven sporten en waarde blijven krijgen op diverse manieren. Dat was en is onze 1ste prioriteit. Voor ons betekende het ook dat enkele potentiële franchisenemers, die op het punt stonden om een Happy Bodies locatie te starten, even de situatie afwachtten. Andere franchisenemers pakten juist nu wel de kans om een club over te nemen en/of zich bij onze franchise organisatie aan te sluiten wat resulteerde in 4 nieuwe franchiseclubs. Zij zien dat juist dat door de coronacrisis een concept zoals Happy Bodies een interessante kans is om komend jaar de doelgroep ‘minder actieve sporters’ ook preventief veilig en verantwoord aan het sporten te kunnen krijgen.

HOE HEBBEN JULLIE TIJDENS DE LOCKDOWN TOT 1 JULI DE ZAKEN OVERBRUGD IN DE CLUBS? Door direct te beginnen met zoveel mogelijk meerwaarde aan te bieden voor je leden. Omdat je weinig tijd hebt moet je snel schakelen. We gingen van enorme groei curve naar een modus om ons bedrijf, personeel en franchisenemers volledig te ondersteunen en te helpen om door deze situatie te komen. Dat had even nodig qua mindset, maar zolang je maar transparant en goed communiceert met alle leden moet het resulteren in een goede afloop dachten wij en dat is ook zo gebleken. De focus bij Happy Bodies lag bij het op gang brengen van direct mailverkeer richting de leden, met het aanbieden van online trainingen vanuit de clubs, online voedingscoaching en het verzorgen van bootcamp trainingen buiten. De leden kregen een keuze uit meerdere opties op welke manier ze hun lidmaatschap wensten voort te zetten. Ook het directe contact met de leden middels video en telefoon werd erg gewaardeerd. Onze franchisenemers gaven aan erg blij te zijn met de snelle en professionele ondersteuning die ze vanuit ons als franchisegever mochten ontvangen.

HAPPY BODIES Hoe kijken jullie terug op het afgelopen jaar 2020? Een absoluut pittig en uitdagend jaar net zoals voor veel andere ondernemers zowel binnen als buiten de branche. De positieve lijn en “vibe” waar we in zaten qua groei werd abrupt verstoord door een gebeurtenis die niemand in die orde van grootte aan zag komen. Dan moet je gaan schakelen en kunnen alle businessplannen de prullenbak in. Allereerst is het de kunst om de rust te bewaren en er in ons geval voor te zorgen dat de franchisenemers vanaf het moment dat de boel op slot gaat, direct de meerwaarde ervaren om aangesloten te zijn bij een franchiseorganisatie. Om op die manier de schade zo beperkt mogelijk te kunnen houden. Toch hebben we met alles wat ingezet kon worden de clubs voldoende draaiend kunnen houden en zijn we dit jaar zelfs nog met 4 clubs gegroeid, waarmee het totaal nu uitkomt op 22 clubs en we daar meer dan trots op zijn!

WAT HEBBEN JULLIE LOCKDOWN PERIODE?

GELEERD

VAN

DE

Hoe belangrijk gezondheid uiteindelijk toch ook weer is! Gek genoeg staat dit bij ons altijd top of mind, maar bij een dergelijke pandemie wordt het belang hiervan eens te meer duidelijk. En daarmee ook dat er nog veel te halen (lees: winnen) valt! Regeren is vooruitzien, er komen absoluut weer nieuwe kansen. En last but not least: het hebben van een gouden (kern)team met wie snel geschakeld kan worden en dat het bedrijfsbelang boven eigen belang zet!

25


DON’T CHASE DREAMS, HUNT GOALS - RADMILO SODA


THE EQUIPMENT OF CHAMPIONS Al jarenlang help ik mensen bij het bereiken van een gezonde levensstijl, waarbij zij zich zowel mentaal als fysiek fit voelen. Een krachtig lichaam is één van de ingrediënten voor succes. Ik ben er trots op om nu samen te werken met het wereldwijd bekende sportmerk ZIVA. Met ZIVA BY SODA bundelen we onze krachten en bieden we personal trainers én sporters thuis de kans om te trainen met de kwalitatief beste en mooiste freeweights en fitnesstools. - RADMILO SODA

ZIVABYSODA.COM


FITNESSKETENS

WAT ZIJN DE VERWACHTINGEN IN 2021? We zullen ongetwijfeld de naweeën van 2020 nog gaan merken het komend jaar en uiteraard gaan we 2021 in met de 2de lockdown. Niemand kan nog voorspellen of we de 19e januari weer open mogen, maar wij zijn altijd Happy en positief. Echter hebben een aantal clubs die net voor de coronacrisis zijn gestart het gewoon zwaar. Dat geldt ongetwijfeld ook voor grotere stand-alone clubs. Er zal dus nog wel een behoorlijke schifting plaats gaan vinden. Daarnaast zal door het eerder genoemde belang van meer bewegen weer een groter publiek aangesproken kunnen worden. De digitalisering zal verder groeien en er zal een grotere behoefte aan persoonlijke aandacht/begeleiding ontstaan. De markt voor ‘lowbudget’ zal zeker verder doorgroeien, wat tevens geldt voor boutiqueclubs. De vraag naar kwaliteit en kwaliteit van leven wordt steeds maar groter. Happy Bodies zet daarom vol in op verdere groei, omdat wij er van overtuigd zijn een businessmodel te hebben dat perfect inspeelt op de behoefte van de steeds groter wordende doelgroep: ‘de minder actieve sporter’!

WELKE TRENDS EN ONTWIKKELINGEN VERWACHTEN JULLIE IN HET KOMEND JAAR? Digitalisering en benchmarken gaan absoluut een verdere groei doormaken. Daarnaast zal de roep om veilig en verantwoord te kunnen sporten steeds groter worden. Niet zozeer bij de jongere, maar zeker bij de vaak meer bewuste 35+ doelgroep. Hoe je het ook wendt of keert, er heerst nog steeds een behoorlijke angst onder de mensen en die zal de 1e helft van 2021 nog zeker aanwezig zijn. Boutiquestudio’s en Personal Training concepten zullen verder groeien. Goed, loyaal en betrokken personeel is hierbij essentieel.

28

Zorg dus ook goed voor hen! Wij geloven wel dat het steeds moeilijker wordt voor de stand-alone clubs omdat toch de strakke backoffice, marketing en sales achter gaan of blijven lopen. Er zijn teveel zaken waarop een eigenaar zich moet focussen. Al deze randzaken kunnen uit handen worden genomen door een franchiseorganisatie, waardoor je als eigenaar van het grotere geheel profiteert. Low budget concepten worden steeds luxer en zullen ook in de kleinere gebieden verder uit gaan breiden met minder vierkante meters. En concepten in het familiesegment, met een heldere visie en uitstraling, nemen een deel van de noodlijdende clubs weer over. Kortom: de markt was al in beweging en blijft in beweging! Namens het hele team van Happy Bodies wensen wij iedereen hele fijne Kerstdagen maar vooral een gezond en voorspoedig 2021 toe!


FITNESSKETENS

FIT 20 HOE KIJKEN JULLIE TERUG AFGELOPEN JAAR 2020?

WAT HEBBEN JULLIE GELEERD VAN DE LOCKDOWN PERIODE?

OP

Dat preventie nog steeds een marginale rol speelt bij overheidsbeleid en verzekeringsmaatschappijen maar dat de waardepropositie ervan sterker dan ooit is geworden. Dat wij en onze leden nog meer dan ooit hebben ervaren dat je aan je gezondheid moet werken als een lange termijn investering en niet aannemen dat je altijd zonder meer gezond en fit zal blijven.

HET

Het is het meest uitdagende jaar ooit geweest door 2x te moeten sluiten in meerdere landen.

WELKE INVLOED HEEFT DE CORONACRISIS HIEROP GEHAD?

WAT ZIJN DE VERWACHTINGEN IN 2021? Positief, we verwachten een jaar met veel ledengroei en we gaan weer starten in een aantal nieuwe landen.

Dit is zonder twijfel de meest dominante invloed .

HOE HEBBEN JULLIE TIJDENS DE LOCKDOWN TOT 1 JULI DE ZAKEN OVERBRUGD IN DE CLUBS?

WELKE TRENDS EN ONTWIKKELINGEN VERWACHTEN JULLIE IN HET KOMEND JAAR?

Contact houden met onze franchisenemers en zij met hun leden. Gebruik maken van de overheidssteun en werken aan projecten waar ineens tijd voor ontstond.

Online aanbod zet door en de niche voor boutique clubs zal doorgroeien. In de loop van 2021 zullen dingen weer meer gaan ‘normaliseren’ en kijken we als samenleving weer echt vooruit met meer blijvende aandacht voor een gezonde levensstijl.

29


FITNESSKETENS

ANYTIME FITNESS HOE KIJKEN JULLIE TERUG OP HET AFGELOPEN JAAR 2020?

WAT HEBBEN JULLIE GELEERD VAN DE LOCKDOWN PERIODE?

Natuurlijk een erg bewogen jaar dat bijzonder goed voor ons begon in de eerste 11 weken van 2020 met een stevige gemiddelde groei per Anytime Fitness locatie! Daarna viel de eerste en nu de 2e lockdown erin en dat heeft wel een impact. Een jaar met bijzondere en nog nooit eerder ervaren hindernissen.

Dat creativiteit onbegrensd is, dat we altijd naar de mogelijkheden moeten kijken en bovenal dat je samen tot heel veel in staat bent!

Maar ook een jaar met een zodanige grote groei van saamhorigheid en waardering binnen en met onze groep van franchisenemers en hun personeel. De relatie is hechter dan ooit tevoren en ook zien we vanuit ons Anytime Fitness Benelux hoofdkantoor dat de volgzaamheid van onze groep franchisenemers sterk is gegroeid. Zo zie je maar zoals Johan Cruyff ooit zei: elk nadeel heeft zijn voordeel! Ondanks de coronacrisis hebben we toch nog 17 nieuwe Anytime Fitness clubs geopend in 2020 en hebben we er nog 4 klaar staan die eigenlijk in de 2e helft van december 2020 geopend zouden worden.

Wij, als Anytime Fitness Benelux, zien de toekomst erg positief tegemoet. Natuurlijk hebben we nog last van de 2e lockdown en weten we nog niet precies waar we aan toe zijn (vaccinatie, wanneer?, wie wel ervoor kiest en wie niet?, consequenties voor de groep die niet kiest?, etc.).

Dus samenvattend een zeer bewogen jaar met stevige en unieke uitdagingen maar ook met een zeer voldaan gevoel als we kijken hoe de franchisenemers zich ingezet hebben en in staat zijn geweest om het maximale te doen binnen de grenzen van het mogelijke (en verantwoorde) om onze leden optimaal van dienst te kunnen zijn.

WELKE INVLOED HEEFT DE CORONACRISIS HIEROP GEHAD? De coronacrisis heeft een grote impact gehad op alles wat voor onze branche wel en niet mogelijk was, maar wij als Anytime Fitness zoeken natuurlijk steeds naar de mogelijkheden en blijven niet duurzaam nadenken over de onmogelijkheden.

HOE HEBBEN JULLIE TIJDENS DE LOCKDOWN TOT 1 JULI DE ZAKEN OVERBRUGD IN DE CLUBS? In eerste instantie virtueel middels ons ‘Stay Home Stay Healthy’programma waarmee we leden stimuleerde in en rondom huis actief en in beweging te blijven en vanaf medio mei voegden we daar “Anytime Fitness Open Air” aan toe. Op 4 clubs na boden al onze clubs buiten sporten aan in een tent, of op locatie zodat er toch nog gesport kon worden. Dat was een stevige uitdaging gezien de diversiteit van de clubs en we vroegen dan natuurlijk ook wel wat van de eigenaar van een Anyitime Fitness club (franchise!) en zijn personeel. Dit was een geweldige ervaring voor onze leden waarbij we ook erg veel waardering kregen van onze klanten voor het gesjouw en het vele werk dat er dagelijks bij kwam kijken.

30

WAT ZIJN DE VERWACHTINGEN IN 2021?

Maar nog NOOIT in de historie heeft een crisis zo de nadruk gelegd op de noodzaak van een gezonde leefstijl, dus wij als Anytime Fitness verwachten ook volgend jaar direct stevig door te kunnen groeien. De nodige locaties zijn al in voorbereiding met vergunningen en zelfs verbouwactiviteiten. Onze slagzin, “Let’s make healthy happen” gaan we dan ook gewoon in de praktijk brengen. Natuurlijk is het runnen van een sportschool nu toch wel even iets anders dan voorheen, zeker als je overal alleen voor staat. Daarom ondersteunen wij vanuit onze franchiseorganisatie nu nog meer dan ooit tevoren onze franchisenemers aangezien we nu moeten zeilen met tegenwind. Wij, als hoofdkantoor van Anytime Fitness Benelux, kijken in ieder geval met veel vertrouwen naar de toekomst waar het aanbieden van verantwoorde beweegprogramma’s en een gezonde leefstijl nog evidenter is als voorheen. We blijven inzetten op groei van de performance per Anytime Fitness clubs en groei van het aantal locaties in de Benelux!!


FITNESSKETENS

WELKE TRENDS EN ONTWIKKELINGEN VERWACHTEN JULLIE IN HET KOMEND JAAR? Volgens mij gaat de consument meer aandacht dan ooit tevoren geven aan hygiëne en veiligheid (andere kijk op dit aspect) ook specifieker naar de component van leefstijlgerelateerde programma’s. Natuurlijk moet de technologie de hedendaagse ontwikkelingen volgen. Ketenvorming gaat meer en meer een dominantere rol spelen in onze branche! De noodzaak om jouw uitgesproken scherpe authenticiteit als merk of aanbieder naar de consument duidelijk te maken is must, waarom moeten ze voor jou kiezen en niet voor een ander.

31


panattasport.nl

r baa n a ersla it Onv alite w k ijs ! in pr ding u o h ver

Panatta Sport

Kwaliteit met Italiaanse klasse. Het complete productaanbod van Panatta Sport vindt u op: panattasport.nl

Panatta Nederland is onderdeel Fitness Occasions BV

Handelsweg 6 - 7461 JK Rijssen / +31 (0) 548 539 720 / info@panattasport.nl


AZZURRO WELLNESS

Vacature Azzurro Wellness Voor onze fitnessafdeling zijn wij op zoek naar een Wellnesscoördinator (aanvang medio januari 2021, m/v 28-32uur) In deze functie geef je leiding aan een leuk en goed op elkaar ingespeeld en enthousiast team van wellnesscoaches. Je bent primair verantwoordelijk voor het bewaken en verbeteren van het juiste begeleidingsniveau van onze leden en het verder optimaliseren van onze agendacapaciteit. Tevens ben je medeverantwoordelijk voor het bedenken, het plannen en het organiseren van fitness & lifestyle-gerelateerde activiteiten, zoals bijvoorbeeld workshops, circuitvormen of lezingen. Ook zorg je ervoor dat het team up to date blijft qua kennis en kunde, zoals op het gebied van (small group)instructie en coaching. Waaraan moet je voldoen om in aanmerking te komen voor deze leuke functie bij een van de mooiste sport en wellnesscentra van Nederland? • • • •

Je beschikt bij voorkeur over enige jaren leidinggevende ervaring. Je bent cijfermatig (planningstechnisch) en organisatorisch ingesteld. Je kunt vragen van leden afstemmen op het aanbod van producten binnen de gestelde kaders en mogelijkheden. Je hebt een goede kennis van de fitnessbranche en redelijke kennis op het gebied van voeding en beschikt over een diploma / opleiding voor fitnessinstructeur. Dit is minimaal een MBO-diploma, bij voorkeur een HBO-diploma. • Je hebt in de jaren dat je hebt gewerkt jezelf steeds laten bijscholen volgens de nieuwste inzichten in de fitness- en/of voedingsbranche en je volgt de ontwikkeling van deze branches op de voet. • Je beschikt over een sterke motivatie, hebt mensenkennis en bent servicegericht ingesteld. • Je bent een teamplayer en je weet ook hoe je het maximale uit je team kunt halen. • Je bent flexibel inzetbaar en initiatiefrijk. Indien nodig ben je bereid extra uren te komen werken. • Je hebt kennis van bepaalde softwaresystemen (Excel, Word) en bent bij voorkeur bekend met het MyWellness Systeem van Technogym. • Je draagt altijd werkkleding, bent representatief en draagt altijd een naambadge. • Je hebt affiniteit met sport en voeding en bij voorkeur met fitness en groepsfitness. • Je woont bij voorkeur binnen 30 minuten van Noordwijk aan Zee. Lijkt jou deze functie op het lijf geschreven? Stuur dan jouw motivatiebrief + foto en jouw c.v. naar: Suzanne Hoek-de Jong Shoek@azzurrowellness.nl

33


THE NEW STANDARD IN BODY COMPOSITION ANALYSIS

BC310

BC300

BC720

BC380

Focus on Quality

WWW.ACCUNIQ.NL

Rigs and Racks Bars and Plates Benches Dumbbells Kettlebells Strongman Strength & Conditioning Bodyweight & Gymnastics

Mobility Boxing Storage Flooring Accessoires Used Products Gym Design

WWW.RXD-GEAR.COM


TECHNOGYM

Fitness Time tekent een exclusieve overeenkomst met Technogym voor USD 50 miljoen De grootste fitnessclubketen in Saoedi-Arabië kiest Technogym voor zijn 138 clubs en 70 nieuwe openingen. Dit creëert een unieke, nieuwe standaard voor de fitnessindustrie in de regio. Technogym en Fitness Time hebben een contract van vijf jaar getekend. Technogym levert in deze periode zijn ultramoderne cardio- en krachtapparatuur en digitale oplossingen aan Fitness Time. Dit is het grootste netwerk van sport- en fitnessclubs in Saoedi-Arabië. Fitness Time telt 138 actieve clubs en een pijplijn van minstens 70 nieuwe openingen in de komende vijf jaar in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. EEN MISSIE, TWEE DOELEN

Met meer dan 2600 medewerkers in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten is Fitness Time de meest geavanceerde en grootste Health Club-keten in het Midden-Oosten.

De samenwerking van de twee leidende merken, die dezelfde missie ‘de samenleving motiveren voor een gezondere levensstijl en welzijn, en mensen aanmoedigen om regelmatiger te bewegen’ delen, definieert een nieuwe standaard voor de fitnessindustrie in Saoedi-Arabië. Dit partnerschap stelt Fitness Time in staat om zijn leiderschap te consolideren, zowel op het gebied van toegankelijkheid als innovatie. En het biedt Technogym een platform om het leidende merk op het gebied van fitnessapparatuur en digitale technologie in de regio te worden.

Nerio Alessandri, oprichter en CEO van Technogym vult aan: “Namens het hele Technogym-team zijn we erg trots op de samenwerking met een toonaangevend merk als Fitness Time. Dit draagt niet alleen bij aan het verhogen van het innovatieniveau in de branche, maar ook dezelfde missie met ons deelt. De sociale missie om welzijn te promoten als een kans om een betere wereld te creëren op basis van de gezondheid van mensen. Zakelijk gezien betekent dit partnerschap ook veel voor ons. Het geeft ons de mogelijkheid het leiderschap van Technogym te consolideren en verder te versterken in een snelgroeiend gebied als het Midden-Oosten. Zowel in connected slimme apparatuur als digitale technologieën.

TRAINEN ALS EEN ATLEET Fitness Time-faciliteiten zullen de producten en digitale oplossingen van Technogym bevatten, zoals ARTIS LINE Technogym’s unieke lijn verbonden slimme apparatuur voor cardio- en krachttraining voor alle spiergroepen. Daarnaast combineert deze productlijn gebruiksgemak en comfort met het hoogste prestatieniveau en gebruikersengagement. Ook is gekozen voor de loopbanden, crosstrainers en hometrainers uit EXCITE LINE. Om hun leden de mogelijkheid te bieden ‘te trainen als een echte atleet’, heeft Fitness Time gekozen voor SKILL LINE. Deze cardiolijn is ontwikkeld door de jarenlange ervaring van Technogym als officiële leverancier van de Olympische Spelen en de beste atleten ter wereld.

HET ALLERBESTE VAN TWEE WERELDEN Leejam Sports Company, de eigenaar van de exploitant van Fitness Time Clubs, CEO Justin Musgrove zegt: “We zijn verheugd om samen te werken met Technogym in, wat wij vinden, het allerbeste op het gebied van fitnessapparatuur en -technologie. Fitness Time zet een nieuwe maatstaf voor kwaliteit en waarde, met als missie de beste en meest favoriete Health Club-keten in de regio te zijn.”

35


SPORTCITY

Sportcity: doorbouwen tijdens Covid19 Sportcity is een all-inclusive fitnessketen met 23 vestigingen in Nederland. Op 1 december openen zij een nieuwe locatie in Amsterdam op de Cornelis Schuytstraat. Zij zagen namelijk potentie in dit pand en hebben de handen ineen geslagen met architectenbureau Tank en bouwbedrijf CNSTRCT. Zij hebben het pand terug gebracht naar de oorspronkelijke identiteit met haar karakteristieke elementen maar met de look -en feel van een high-end sportclub.

Het is een prachtig monumentaal pand met een rijke historie. Het pand werd namelijk in 1917 door architect La Croix ontworpen, waarna het gebouw werd betrokken door het Scheepvaartsmuseum. In 1980 verhuisde het museum en werd het gebouw gebruikt als het veilinghuis van het befaamde Christie’s. Waar Christie’s ervoor gekozen had om voorzetwanden te plaatsen heeft Tank juist in het ontwerp de originele bakstenen muren tevoorschijn gehaald. Een van de uitgangspunten was dan ook het combineren van “oud en nieuw”. Dit is vertaald door deze bakstenen muren te combineren met nieuwe kozijnen, maar ook het balken plafond in combinatie met de nieuwe trappen. De niveauverschillen die het speelse effect geven maar ook de keuze in lampen en het gebruik van de verlichte logo’s op de achterwanden.

36


SPORTCITY

Door de ervaring in het bouwen van andere fitness en gyms heeft CNSTRCT het pand mogen transformeren naar hetgeen wat Sportcity en Tank voor ogen had: een high-end sportclub op een prachtige centrale plek in Amsterdam. In nauwe samenwerking met Building Retail die het projectmanagement heeft verzorgd, was CNSTRCT binnen dit project verantwoordelijk voor alle bouwkundige werkzaamheden van dit zeer bijzondere en uitdagende project. En onze naam zegt het al wij zijn een bouwer in hart en nieren: daadkrachtig, fris en innovatief. Wij geven de nogal traditionele bouwsector kleur door onze verfrissende, moderne en klantgerichte aanpak. Daardoor hebben wij ook met trots dit prachtige project gerealiseerd met een tevreden klant als resultaat. De sportclub is van alle gemakken voorzien en is hierdoor zeker niet de “standaard” sportclub. Er zijn verschillende sporten te beoefenen zoals fitness, boksen maar ook yoga. Elke verdieping in het pand is namelijk getransformeerd zoals de kelder die nu ruimte biedt aan de kleedkamers, Turkse stoombaden en sauna’s. Na het sporten is er de mogelijkheid om een versnapering of verfrissing te halen bij de bar en is er ook gedacht aan de sportieve ouders met een kinderopvang. Kijk voor meer informatie op: www.cnstrct.nl

BUILDING RETAIL KIEST BOUWKUNDIG AANNEMER

VOOR

CNSTRCT

ALS

Sinds 2018 is Building Retail betrokken geweest bij SportCity en het nieuwe project aan de Cornelis Schuytstraat. Een schitterend monumentaal pand wat van kelder tot bovenste verdieping onder handen genomen moest worden voor de transformatie naar SportCity. Namens opdrachtgever waren wij verantwoordelijk voor het complete bouwmanagement, opzetten proces, opzetten van de werkvoorbereiding en aansturen van alle externe partijen en interne stakeholders, inclusief de bouwdirectie tijdens de uitvoering. Op basis van het ontwerp van het Amsterdamse TANK is de complete uitvoering gerealiseerd. Met alle uitdagende werkzaamheden die erin zaten, de monumentale status van het pand en de locatie wisten wij dat we bij CNSTRCT aan het juiste adres waren. CNSTRCT heeft in een echt teamverband gewerkt samen met alle installateurs, leveranciers en het interne projectteam van Building Retail. In de vooraf opgestelde planning van 3 maanden verbouwen is de club bouwkundig gereed gemaakt en zijn alle werkzaamheden op tijd opgeleverd. Op de bouwhekken pronkte een doek waarop stond “Hier wordt hard gewerkt om iets moois te realiseren”, daar is geen woord aan gelogen.

37


Refurbished Nieuw Lease

Worldwide Fitness Partner

Professionele fitnessapparatuur Fitness Occasions BV is één van de grootste leveranciers van tweedehands professionele Fitness apparatuur en gespecialiseerd in de inkoop & verkoop hiervan. Al onze apparaten worden technisch gereviseerd en geleverd met 1 jaar garantie. We beschikken ook altijd over een ruim assortiment apparatuur op voorraad. Daarnaast bieden wij ook de mogelijkheid om apparatuur te leasen en zijn wij exclusief dealer van het Italiaanse kwaliteitsmerk Panatta. Voor meer informatie fitnessoccassions.nl

FITN_170_Advertentie_a4_Fitnessoccassions_2/1_1.indd 1

0e% 10 id & ! h r e k ijsd

ze pr e g rp sche

30-03-17 14:23


fitnessoccasions.nl

De beste kwaliteit voor een occasion prijs Bij Fitness Occasions geven we fitnessapparatuur een tweede leven. Eerder gebruikte producten worden door onze experts opgeknapt, zodat ze weer als nieuw zijn. Dit doen we met de garantie, kwaliteit en service die u van ons gewend bent. Het complete productaanbod van refurbished fitnessapparatuur vindt u op: fitnessoccasions.nl

Kwaliteit met Italiaanse klasse Sinds een aantal jaren heeft Fitness Occasions de exclusieve verkooprechten van Panatta Worldwide Fitness voor Nederland en Duitsland. Dat houdt in dat u bij ons terecht kunt voor nieuwe inrichtingen, gereviseerde & kracht apparatuur, service, advies, onderdelen en financiering op maat. Voor meer informatie panattasport.nl

Voordelig fitness apparaten leasen! Fitlease is een uniek totaalconcept op het gebied van financieren van nieuwe en gebruikte fitnessapparatuur. Wij bieden u een vaste maandelijkse prijs voor de inrichting o.b.v. full operational lease. Dus inclusief reparatie, onderhoud en verzekering; één vast maandtarief, zonder verrassingen en hoge investering. Bent u een starter of al jarenlang actief in onze branche, wij zijn u graag van dienst! Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Voor meer informatie fitlease.nl

Fitness Occasions BV

Handelsweg 6 - 7461 JK Rijssen / +31 (0) 548 539 720 / info@fitnessoccassions.nl / fitnessoccassions.nl

FITN_170_Advertentie_a4_Fitnessoccassions_2/1_1.indd 2

30-03-17 14:23


RADMILO SODA

RADMILO SODA

40


RADMILO SODA

Krachttraining met kinderen en jongeren Geschreven door Nina te Lintel Hekkert Personal trainers hebben te maken met klanten in allerlei verschillende levensfases. Wat wij als personal trainers de samenleving bij moeten en kunnen brengen, is dat bewegen op elke leeftijd en in elke levensfase belangrijk is. Jong geleerd is oud gedaan. Wie op jonge leeftijd mee heeft gekregen dat sport en bewegen belangrijk is, zal dit de rest van zijn leven meedragen. In al deze verschillende levensfases hebben mensen andere behoeften, een tiener heeft iets heel anders nodig dan een zwangere vrouw, een kind heeft weer andere behoeften dan iemand die met pen-sioen gaat. Logisch is dan ook dat je met mensen uit deze verschillende levensfases anders traint. Wanneer je te maken krijgt met het trainen van kinderen is het belangrijk dat je op de hoog-te bent van de verschillende groeifases waar een kind doorheen gaat. Wat en hoe kan je trainen met kinderen? Wat is schadelijk en wat geeft juist positieve effecten? KINDEREN IN BEWEGING Dat de ‘jeugd van tegenwoordig’ steeds minder beweegt komt steeds meer naar voren. Als we de cijfers van het RIVM bekijken zien we dat in de twintig jaar de jongeren (12 t/m 17 jaar) die we-kelijks sporten is afgenomen met 10%, van 81% naar 71% in 2019. Onder kinderen tussen 4 en 11 jaar sportte 63% wekelijks in 2019. Naast het sporten bewegen kinderen ook in het dagelijks leven minder dan een aantal jaar geleden. In plaats van buitenspelen, wat velen van ons nog veel gedaan hebben, zitten kinderen nu vaak binnen achter de computertje gamen. Dit betekent min-der frisse lucht, maar ook aanzienlijk minder lichamelijke activiteit. Lange uren zitten is voor nie-mand goed. Wanneer we kijken naar het zitgedrag, zien we dat kinderen van 4 t/m 11 jaar gemid-deld 7 uur per dag zitten, bij kinderen van 12 t/m 17 jaar is dit zelfs 9,6 uur. Wat je als kind aan gewoontes aanleert, zal je de rest van je leven bij je dragen. Dit betekent niet dat jij altijd hetzelfde zult blijven doen, de verschillende levensfases zorgen ervoor dat het vele bewegen bijvoorbeeld door financiële of praktische omstandigheden niet meer mogelijk is. Vaak is er ook te weinig tijd in de drukke levens die de meesten van ons lijden.

41


RADMILO SODA

Figuur 1: De Levensfase cirkel, ontwikkeld door Radmilo Soda. In de buitenste cirkel zijn de verschillende fases in het leven afgebeeld. De cirkel daarbinnen is de energie cirkel, die de factoren bevat die invloed hebben op jouw ge-zondheid en energie. In het midden de kern, afgebeeld als een cel, want ons hele lichaam bestaat uit cellen. De twee cirkels eromheen bevatten factoren of fases die invloed hebben op deze cellen.

Wat wel zo is, is dat de intentie om veel te blijven bewegen, waar mogelijk, altijd bij je zal blijven als je dit als kind hebt geleerd en gewend bent. Kinderen die altijd op de fiets of lopend naar hun vriendjes of naar school gingen zullen later waarschijnlijk ook vaker naar het werk gaan op de fiets. Kinderen die van jongs af aan bij sportclubs hebben gezeten, hebben een grotere kans om de rest van het leven ook bij sportclubs betrokken te blijven. Dat de huidige maatschappij zo is ingedeeld dat kinderen minder bewegen, minder buitenspelen, is dan ook zorgelijk. Hoe gaan we de jeugd weer meer in beweging zetten? Wij als personal trainers zijn gespecialiseerd in de krachttraining, maar kan dit nu wel of niet bij kinderen?

KRACHTTRAINING MET KINDEREN Tot voor kort leek krachttraining bij kinderen schadelijk te zijn. Er werd gedacht dat ze een hoog risico hadden op blessures en dat het schade zou aanrichten op de groeischijven. Nu blijkt dat dit, voor zover bekend, niet het geval is. De grotere kans op blessures komt voornamelijk door een verkeerde uitvoering of een verkeerde verhouding tussen werk en rust. Op een bepaalde manier is krachttraining bij kinderen dus wel schadelijk, namelijk als dit niet onder goede begelei-ding plaatsvindt. Het is dus belangrijk dat jij als personal trainer goed op de houding en uitvoering let, misschien nog wel belangrijker dan bij volwassenen. Wat meegenomen moet worden bij het trainen van kinderen, is de lichamelijke en motorische ont-wikkeling. Hiervoor wordt er onderscheid gemaakt tussen de prepuberale fase en de puberale fase. De eerste zijn kinderen jonger dan 14 jaar (bij meisjes jonger dan 12). Dit onderscheid is voornamelijk gebaseerd op de veranderingen in de hormoonhuishouding bij jongeren.

42


RADMILO SODA

PUBERALE FASE Zoals bekend brengt de puberale fase veel verandering met zich mee. De voornaamste verande-ring, bij zowel meisjes als jongens, is de verhoging van het hormoon testosteron (naast een aantal andere mannelijke hormonen). Dit hormoon zorgt ervoor dat jongeren sterker kunnen worden, meer spiermassa kunnen ontwikkelen en daarmee een andere lichaamssamenstelling krijgen. Krachttraining gaat in deze fase dus meer werken op de spiergroei.

PREPUBERALE FASE In de prepuberale fase is het gehalte van deze hormonen nog veel lager. Vanaf een jaar of 8 kan een kind krachttraining doen. Belangrijk is om met lichte gewichten te trainen en de focus, zeker in het begin, op de uitvoering en techniek te houden. Bij de kinderen in deze groep wordt nooit op maximaalkracht getraind, dit kan schadelijk zijn. Daarnaast wordt aangeraden niet twee dagen achter elkaar te trainen om genoeg rust en hersteltijd in te bouwen. Belangrijk in deze fase is ook het trainen van stabiliteit en evenwicht. Door dit te trainen blijven zij vaak meer bestand tegen blessures in een latere fase van het leven. In deze fase is de opbouw van spiermassa nog lastig door het gebrek aan genoeg groeihormoon. Kracht kan echter wel verbeterd worden, voorname-lijk door het verbeteren van de spier-aansturing. Door herhaaldelijk oefeningen op een goede manier uit te voeren raakt het lichaam hieraan gewend en kan het dit ook in andere situaties beter uitvoeren. De algemene coรถrdinatie gaat vooruit.

43

Op alle leeftijden, en dus ook voor kinderen, heeft krachttraining meer voordelen dan alleen de opbouw van spiermassa. De positieve effecten van krachttraining bevatten onder andere een verbeterde botdichtheid, een verlaagde kans op blessures en betere sportprestaties. Kracht-training kan dus goed naast een andere sport gedaan worden en kan zelfs helpen met het verbe-teren van de prestaties. Wees wel bewust van de belastbaarheid van het kind. Laat kinderen nooit zonder begeleiding krachttraining doen, op die manier kan het wel degelijk schadelijk voor ze zijn, wat ook op latere leeftijd voor problemen kan zorgen. Met goede begelei-ding van jou als personal trainer kunnen kinderen wel de vruchten plukken van krachttraining en hier ook op latere leeftijd juist baat bij hebben.


PERSBERICHT

SportCity Cornelis Schuyt opent vandaag haar deuren Deze sportschool in Amsterdam-Zuid is dé nieuwe locatie voor in- en ontspanning Vandaag (7 december) opent SportCity de deuren van haar allernieuwste club in het stijlvolle monumentale pand in Amsterdam-Zuid. Voor zowel een energieke workout als ultieme ontspanning zitten leden hier goed. De club heeft meerdere fitnessruimtes met de nieuwste Technogym® apparatuur, een uitgebreide wellness en ieder uur wisselende workouts. Ook staan de personal trainers van Fit by Gilly, fysiotherapeuten en in-house voedingsdeskundigen klaar om leden persoonlijk te begeleiden in het bouwen en behouden van een gezonde leefstijl. Geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden om lid te worden. COMFORT VOOR IEDEREEN De sfeervolle nieuwe SportCity Cornelis Schuyt van 1800 vierkante meter groot is ontworpen en ingericht door een gerenommeerd architectenbureau. “We zijn als sinds 2019 bezig met de bouw en zo enorm trots dat we in deze tijd ondanks alles open kunnen”, zegt Gerhard Kamphuis, manager SportCity Cornelis Schuyt. De liefde voor detail is niet alleen terug te zien in het pand, maar ook in de service waar persoonlijke aandacht en kwaliteit de hoogste prioriteit zijn. De nieuwe sportschool is de uitgelezen plek voor mensen die van beweging en comfort houden.

44


PERSBERICHT

FACILITEITEN Naast meerdere fitnesszalen met de nieuwste Technogym® apparatuur inclusief een BIOCIRCUIT, worden er ieder uur lessen gegeven, variërend van boksen en spinning tot HIIT. Ook zijn er Small Group Trainingen waarin leden in groepen van maximaal vier kunnen werken aan hun persoonlijke fitness goals onder begeleiding van een personal trainer. Voor ultieme in- en ontspanning is er de Zen Studio waar in een prachtige omgeving (hot) yoga- en meditatielessen worden gegeven. Daarnaast kunnen leden genieten van de sauna, een stoombad of douche in de Wellness. Er is voor mannen en vrouwen een apart gedeelte. De club biedt een handdoekenservice en handen douchegels om de leden van alle gemakken te voorzien. Voor een healthy snack verzorgt HartBiet biologische maaltijden en sapjes die to-go meegenomen kunnen worden. Zodra het ruime café weer open mag biedt deze 80 zitplaatsen waar er gegeten en gedronken kan worden, maar ook de laptop erbij gepakt kan worden om te werken. In de nieuwste club is iedereen welkom. “Bij ons is persoonlijke aandacht, comfort en kwaliteit voor onze leden onze hoogste prioriteit. We hopen dat SportCity Cornelis Schuyt niet alleen een sportschool is waar mensen in- en uitlopen, maar echt een ontmoetingsplek wordt voor mensen uit de buurt,” aldus Gerhard Kamphuis, manager SportCity Cornelis Schuyt. De faciliteiten van de club zijn alleen toegankelijk voor de leden van deze vestiging. Zij hebben wel toegang tot de andere 24 SportCity-clubs in Nederland. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als lid via de website. Lidmaatschappen zijn er in verschillende vormen en beginnen vanaf 89,- per 4 weken.

45


FITBUSINESS PODCAST

Podcasts veroveren ook de fitnessbranche We luisteren in Nederland steeds langer en vaker naar podcasts. Dit blijkt uit de Markteffect Podcastmonitor 2020. Waar in mei 2019 nog 25 procent van de Nederlanders naar podcasts luisterde, luistert eind 2020 47 procent van de Nederlanders weleens naar een podcast. Podcasts zijn een belangrijke inspiratiebron. Beluister jij ook al regelmatig podcasts om nieuwe inspiratie op te doen?

In de USA werden al podcasts gemaakt, gericht op fitnessondernemers. Nu ook in Nederland! Remi Brouns – bekend van onder meer Sportverloning en Les Mills – is samen met Rudy Godding dé FITBUSINESS podcast gestart. Beide ondernemers hebben meer dan 15 jaar ervaring in de fitnesswereld en hebben de krachten gebundeld om fitness ondernemers en professionals te inspireren met verhalen van andere ondernemers en professionals. “Met onze podcast willen we fitness ondernemers en professionals scherp en up-to-date houden, om nóg succesvoller te worden”, zo vertelt Remi. Co-host Rudy licht toe: “In de eerste aflevering keken we terug op het bewogen jaar 2020. Te gast waren Johan Welkenhuysen en Stefana Boot. Deze ondernemers vertelden over de impact van de lockdowns op hun bedrijven. Over de strijd die ze leveren. Hun focus op de klantbeleving en nieuwe initiatieven om de negativiteit om te buigen.”

46

In de tweede aflevering was Aernout Leezenberg van Hidden Profits te gast. “Met Aernout spraken we over het belang van processen. Maar, ook over zijn reis door de fitnesswereld, sinds 1991.”, vertelt Remi. Rudy: “Natuurlijk ook over trends, de huidige marketing en do’s en dont’s. We blijven uiteraard marketeers en dat onderwerp blijft tussen Aernout en mijzelf dan ook niet onderbelicht”. Leuk om te vermelden is dat Aernout vrijwel gelijktijdig een podcast startte. Beide podcast shows vullen elkaar goed aan en bieden de fitnessbranche de meerwaarde die ons helpt in deze tijden van crisis én daarna.


FITBUSINESS PODCAST

Dé FITBUSINESS podcast is te beluisteren via de bekende platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Voor wie we liever beeld bij heeft, zijn de afleveringen ook via het Youtube kanaal te bekijken. Ga naar www.fitbusiness.online voor de afleveringen en meer, in audio en beeld.

OVER DÉ FITBUSINESS PODCAST Meer dan 15 jaar geleden kruisten de paden van Remi Brouns en Rudy Godding voor het eerst, bij il Fiore Healthcenters. Door de jaren heen hebben zij het genoegen gehad hun rugzakken te mogen vullen met vele ervaringen. Van lesgeven tot opleiden, van sales tot management, van marketing tot ondernemen. Deze ervaringen komen in dé FITBUSINESS podcast, speciaal voor fitness ondernemers en professionals, aan bod. Zij delen hun ervaring en kennis, samen met inspirerende gasten. Stuk voor stuk toppers met verhalen die jou inspireren om van jouw fitness onderneming een (nóg groter) succes te maken.

47


THE BEST CROSS TRAINING HIIT BRAND

• • • • • • •

AIR BIKE AIRPLUS EXPERT BIKE AIRPLUS CYCLE CURVED TREADMILL CLIMBER AIR ROWER SKI TRAINER

WWW.XEBEX.EU

gymcreators WE SUPPORT AND SUPPLY YOUR GYM CREATION • BESPREKEN • ADVISEREN • ONTWERPEN • LEVEREN EN INRICHTEN • PARTNERSCHAP

WWW.GYMCREATORS.COM


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.