Närhetsliv #5

Page 1

BRA SAKER OM BODEN • OKTOBER 2019

Joie de vivre i Överstbyn OUTDOORLIV PÅ FRANSKA / S. 6

Powersport på export

HANDGJORD FRAMGÅNGSSAGA / S. 16

Uppdaterad 1800-talsgård TOTAL HOMEMAKEROVER / S. 28

MTB paradise OCH MYCKET MER / HOLLÄNDSKA BRYGGATRADITIONER / 6 NYA VINNARSKALLAR BUCKLAN TILL BODEN / NÄR STOCKHOLM BLEV EN OMVÄG / MTB-FAMILJEN


2 / # N Ä RH ETS LIV / O KTO BE R 2 0 19


Tillväxten i Närhetslivet MATS BERG / KOMMUNCHEF Tillväxtfrågor jobbar jag och mina kollegor med mest hela tiden. Det är ett komplext men oerhört stimulerande arbete. Att få vara med att bygga och utveckla sin egen hemstad är på många sätt ett privilegium men också ett stort förtroende. Vi har hemmamatch varje dag.

V

i har ett väldigt tydligt tillväxtmål när det gäller vår befolkning. Vi ska vara 30 000 stolta Bodensare 2025. För att nå dit måste vi skapa en stark attraktionskraft i och runt platsen Boden så vi blir fler. Vi som bor här i Boden ska känna en stolthet och skapa en positiv energi då vi alla är vår stads främsta ambassadörer, en del av platsvarumärket Boden om man så vill. De som vi vill ska flytta hit, eller flytta hem, ska uppfatta Boden som den moderna småstaden, med nära till allt som är viktigt och lite till, det vi numera kallar närhetsliv. Tillväxten sker också i de företag som väljer att etablera sig på orten och givetvis i de vi redan har hos oss. Här har det hänt mycket på den sista tiden och det känns som vi har medvind just nu. Men det är ett ständigt pågående och långsiktigt arbete och därför är det kul att ibland

lyfta fram de människor som väljer att flytta hit, av olika anledningar med olika förhoppningar. Några av dem möter du i det här numret av #Närhetsliv. En annan del av vårt närhetsliv som många med mig uppskattar och sätter otroligt stort värde på är vårt fantastiska föreningsliv, våra förebilder, vinnarskallar och eldsjälar. Ett rikt föreningsliv är också viktig för vår tillväxt, en meningsfull fritid oavsett ålder och ambitionsnivå. Visst var det fantastiskt när Oskar Sundqvist (för andra gången) fick höja NHL-bucklan i Björknäshallen. Och även om få kanske får höja NHL-bucklan är det bredden och djupet i hela vårt föreningsliv som gör Boden till en attraktiv plats att bo och leva på. Just därför kommer vi den 16 november genomföra #Närhetsliv2019 - en hyllning till våra eldsjälar. Vi delar ut inte mindre än 10 priser till människor som möjliggör och bidrar till vårt föreningsliv. Lördagen den 16/11 på Saga, kl.17.00, det kommer att bli riktigt kul. Visserligen var det länge sedan jag gick ut skolan men hösten känns fortfarande som en uppstart av en ny termin, nya utmaningar och möjligheter. Det fortsätter hända bra saker i Boden. Invigningen av den nya delen av Boden Business Park och Boden Bowlings comeback i elitserien är något som blir extra spännande. Trevlig läsning!

#NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 3


B R A SAK E R OM B O D E N / OK TOBER 2 019 / INNEHÅL L

SIDAN 6 / PASSION LAPONIE

SIDAN 20 / NÄRHETSLIVSOAS

Från Dijon, Frankrike till Lassbyn, Sverige är resan lång. Just det gör fransyskan Fanny Collas affärer på i vår snabbast växande och nya basnäring. Med en fransk twist.

Mitt i ett villakvarter i Sävast hittade Nea och Olof sitt drömboende. En gammal gård i en lätt övervuxen trädgård skräddarbyggdes under en hektiskt period till precis det paret vill ha. En egen oas.

SIDAN 10 / RESOR & BUCKLOR

SIDAN 24 / MUSIKALISKT KALL

När man under sin första 25 levandsår lyckas ta hem NHL bucklan till sin hemstad två gånger blir man lite nyfiken på den resan. V träffade Oskar Sundqvist som fick berätta om vägen mot toppen.

Generationer av Bodensare har passerat genom Karin Johanssons musikaliska omvård. En insats som är svår att greppa. En ödmjuk person som betytt enormt mycket för kulturen i Boden.

SIDAN 12 / FRÅN SINGAPORE VIA STOCKHOLM TILL BODEN

SIDAN 26 / DEN SAMVETSGRANNE ÖLBRYGGAREN I KLUSÅN

Bodens framgångsrika satsning mot den digitala spelindustrin tog Vivienne Koh hela vägen från Singapore till ett radhus i Södra Svartbyn och ett klassrum på Boden Business Park.

Holländske Gideon Swinkels kommer från en släkt med en riktig ölbryggartradition. Den och sin famlij tog han med sig till Klusån, norr om Boden, och brygger nu öl med närhetslivet som krydda.

SIDAN 14 / GÄSTKRÖNIKÖR

SIDAN 30 / DÅ BLIR DET ÅKA AV

Det som nu händer på Boden Gamecamp har vår krönikör haft som födkrok sen gymnasietiden. Möt Tejbz, professionell gamer och youtuber.

I slutet av mars 2020 genomförs SM-veckan/vinter i Boden och Luleå. Ett stort nationellt sportevent med Sandra Ottosson som projektledare.

SIDAN 15 / VINNARSKALLAR

SIDAN 32 / TANDLÄKARE OCH MOUNTAINBIKEFANTASTER

De finns i olika former och i olika åldrar. Här möter du några av alla våra vinnarskallar. Det finns gott om dem i Bodens fantastiska föreningsliv.

SIDAN 18 / MADE IN BODEN Handgjorda avgassystem på export har inte bara renderat i en framgångsrik affärsrörelse utan också 54 000 följare på Instgram. Allt i ett garage nära dig.

Hela familjen Niewiecserzal rör sig hemvant i terrängen runt Boden. Väldigt ofta på två hjul då MTB är familjens hobby med stort H.

SIDAN 36 / PETANQUE FÖR ALLA Stålkloten viner i luften och ålderspannet på de som kastar varierar befriande stort.

#NÄRHETSLIV produceras av KOMM (Kommunikationskontoret) Bodens kommun 2019 FOTO: Mats Engfors/Fotographic, Bildbyrån, Arctic Bath • TRYCK: Lule Grafiska 2019 • PAPPER: Amber 150 g TYPOGRAFI: Stag och Flama • ANSVARIG UTGIVARE: Jens Andersson / jens.e.andersson@boden.se OMSLAGSBILD: Piotr Niewiecserzal, september 2019 / Mats Engfors

4 / # N Ä R H ETS LIV / O KTO BE R 2 0 19


S / 20

S / 18 S/6

S / 26

S / 24

S / 10

S / 32 #NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 5


* #Närhetsliv är egentligen oöversättligt, ungefär som smörgåsbord. Men om man skulle försöka på franska blir det ungefär detta.

La vie de proximité* Hon drömde om en semester bland hundspann och norrsken och fann vad hon sökte i Överstbyn. Här blev hon kvar och skapade sig ett liv med skogen runt husknuten. Nu vill Fanny Collas, 27, dela den vackra stillheten med andra fransmän.

6 / # N Ä R H ETS LIV / O KTO BE R 2 019


B

rasan sprakar och värmer långsamt upp vattnet i kaffepannan. Under tiden passar Fanny Collas på att dra några kast i Rörån. Kanske fastnar en gädda på kroken. – Jag älskar vintern, den riktiga vintern med mycket snö, men nu när jag fiskar får det mig att gilla sommaren mer. Att fiska ändlösa sommarnätter, det älskar jag verkligen, säger Fanny. När hon var liten brukade hennes pappa ofta

fiska hemma i franska Dijon, ibland följde Fanny med. Nu blir fisketurerna hit till favoritplatsen desto tätare. Ackompanjerad av forsens brus börjar Fanny berätta om hur hon hamnade här. Det var i januari 2015 som hon först flyttade till Sverige. Hon hade studerat internationell företagsledning och fick ett jobb i Helsingborg på ett franskt företag som importerade franska bakverk.

#NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 7


– Jag hade väldigt länge drömt om att besöka Lappland, åka hundspann, se norrsken och sånt. Så när jag var i Sverige kände jag att jag måste ta chansen och åka dit på semester. Men jag var leds på mitt jobb och tänkte “Varför inte testa ett äventyr? Varför inte försöka hitta ett jobb?”. Hon började googla runt efter säsongsjobb och volontärplatser och hittade Isdimma Husky Adventures i Sörbyn. Vackra bilder på hundspann i gnistrande snö och målande beskrivningar av hundarna och livet här fick Fanny att förälska sig på avstånd. Rickard Karlsson på Isdimma hade inga lediga tjänster men hänvisade henne vidare till Fredrik Broman på Aurora Safari Camp i Lassbyn och här fick hon napp. Tre veckor i januari 2016 skulle hon hjälpa till på campen i utbyte mot mat och husrum. – Jag hade ingen plan för vad jag skulle göra efteråt och efter ett par veckor erbjöd Fredrik mig jobb för resten av säsongen. Så jag stannade kvar. NÄRA HUNDARNA OCH SKOGEN Jobbet ledde vidare till jobb, efter jobb, efter jobb i turismbranschen och Fanny fastnade. – Det var livsstilen tror jag, den harmoni jag fann här och livskvaliteten. Att vara så sammankopplad med naturen, du vet. Det är fantastiskt, jag öppnar dörren och så är jag i skogen. Jag älskar tystnaden och lugnet och att ha möjlighet att göra saker utomhus. Det känns som att jag har flyttat till ett enklare liv, men så mycket rikare på samma gång, säger Fanny, tar en klunk kaffe ur träkåsan och tittar ut över forsen.

Hon packar ihop fiskegrejer och kaffepanna i bilen och kör den korta vägen hem, via Gunnarsbyn till Överstbyn och ett rött litet hus i en glänta i skogen. Fanny köpte det i våras och håller nu på med att renovera stället med hjälp av en fransk volontär som bor här i par månader. Här lever Fanny med sina två siberian huskies, Bobbi och Mira, som om vintrarna gärna drar henne på en släde över snön. Fanny berättar att hon alltid har velat ha hund men att det var först när hon flyttade hit som hon kände att hon kunde erbjuda den rätta miljön för lyckliga hundliv. – De är glada och springer runt, det är så enkelt att vara med dem. Jag tänker inte, jag bara är. De lugnar mig, gör mig glad och får mig att vara i ögonblicket. Och det är en sån frid när man är ute och kör hundspann, det enda man hör är hundarna och deras andetag och vi åker till platser man annars inte skulle kunna ta sig till. Fanny släpper ut de blåögda fyrbenta hundarna på gården en stund. De leker vilt med varandra, äter hallon direkt från buskarna och Fanny har ett stort leende på läpparna. – Närhetsliv för mig är att ha nära till naturen och hundarna. Skog. Träd. SEMESTERRESOR PÅ FRANSKA För några månader startade Fanny det egna företaget Passion Laponie. Hon säljer paketresor och anordnar semestrar med transfer, boende och aktiviteter till den franska marknaden. Idén föddes när hennes föräldrar kom på besök för första gången. – Fransmän är inte bäst på engelska och mina föräldrar sa att de aldrig skulle ha kommit hit om inte jag fanns här, på grund av språkbarriären. Att ha någon på plats som kan översätta, guida och hjälpa till med allt, det är verkligen något. Jag älskar den här platsen så mycket att jag vill dela med mig av den. Fanny håller inte i aktiviteterna personligen utan samarbetar med de aktivitetsföretag som finns i området, följer med besökarna och översätter. – Genom bilderna jag lägger ut försöker jag sälja skönheten och lyxen vi har i naturen. Jag vill visa stillheten som besökarna kommer att hitta här. Inget extravagant, bara det vi har. Det är en hel del administration och det har varit tufft att komma igång med företaget men Fanny har fått god hjälp från sina kontakter i branschen. – Det finns intresse, så är det, nu behöver jag bara hitta rätt kunder för det jag erbjuder. Förhoppningsvis kommer det att fungera, säger hon. # @passionlaponie (franska) @myswedishutopia (engelska)

8 / # N Ä R H ETS LIV / O KTO BE R 2 0 19


#NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 9


Bucklan till Boden

O

skar Sundqvist, 25, från Boden är hockeyproffs i NHL, världens högst rankade hockeyliga. Den 12 juni 2019 juni vann han Stanley Cup för andra gången, tillsammans med sitt lag St. Louis Blues. – Det var obeskrivligt, så mycket känslor. Speciellt när vi hade många äldre spelare och en hel stad som aldrig har fått vinna, säger Oskar. En kväll i augusti flögs den stora bucklan med helikopter till Boden och Oskar fick en chans att visa upp den för hemmapubliken i Björknäshallen, iklädd Boden hockeys röda tröja. På frågan om vem som är mest stolt gissar Oskar att det är dött lopp mellan pappa Anders och sambon Klara. – Det är en speciell känsla att få visa upp bucklan i Boden. Det är mycket känslor runt hela evenemanget och jag känner en enorm stolthet över att få vara en av två spelare som fått visa upp den här, säger Oskar. (Niclas Wallin tog hem bucklan 2006, reds. amn.) 1 0 / # N Ä R HE TS LIV / O KTO BE R 2019

MOTGÅNG TILL FRAMGÅNG Första gången som Oskar vann var med Pittsburgh Penguins 2016, men då hade han en betydligt mer undanskymd roll i laget. – Mina två år i Pittsburgh blev inte riktigt som jag tänkt mig. Även om vi vann Stanley cup var det en tid då det mesta gick emot mig. Jag fick aldrig riktigt en ärlig chans i NHL och var mest i AHL. Det var många som frågade varför jag inte kom hem och sa att jag inte skulle funka där borta, berättar Oskar. När han blev bortbytt till St. Louis såg han det som en chans att visa vad han gick för men motgångarna fortsatte. Det blev många utskällningar från tränarna och i en försäsongsmatch mot Washington Capitals i oktober åkte Oskar på en ordentlig hjärnskakning. – Jag vaknade upp i omklädningsrummet och visste inte vart jag var. Det var en av de läskigaste sakerna jag varit med om. Efter en vecka började jag tänka på om jag skulle kunna spela hockey igen


Han är bodensaren som vunnit Stanley cup två gånger. Vägen mot toppen har inte varit spikrak men Oskar Sundqvist har aldrig gett upp och alltid älskat att stå på isen.

eller inte. Jag har aldrig varit så orolig över något i hela mitt liv, tänk om jag måste sluta göra det jag älskar mest? En tid senare började han ändå må bra igen och komma tillbaka – till ett lag i kris. Sist i serien, ny tränare, kaos bland spelarna och slagsmål på träningarna. Men de lyckades vända trenden och Oskar gjorde sin bästa säsong någonsin. – Det känns som att jag har varit med om allting på en säsong. Jag är bara nöjd att jag lyckades med det jag slitit för så länge, att få visa vilka som hade fel. Det är många som bett om ursäkt efteråt, som inte trodde det här om mig. Det är skönt att höra men det var egentligen mest för mig själv jag ville visa att jag klarar av att spela på den högsta nivån. FOSTRAD I BODEN Under sitt besök i hemstaden träffar Oskar barn på Boden hockeys summercamp för att berätta om sin resa och inspirera. – Många tror att det bara finns en väg till NHL, men det finns flera. Min har inte varit spikrak, det har varit mycket upp och ner, men jag har bitit ihop och fortsatt. Jag tror att min vinnarskalle alltid har hjälpt mig, att aldrig ge upp och aldrig sluta tro på mig själv. Och jag har alltid älskat ishockey, varje gång jag stoppar skridskon på isen försvinner alla

bekymmer. Det är en ganska häftig känsla. En känsla han haft ända sedan han börjare åka skridskor på uterinken hemma i Södra Svartbyn som liten. Han fastnade direkt och började träna hockey i BIK. – Det var viktigt att alla skulle känna sig delaktiga. Det tycker jag är viktigt, alla ska få vara med och trivas. Det gjorde tränarna fruktansvärt bra. De var ett tajt gäng med vänner som bara hade sport i huvudet, oavsett om det var träning eller inte. Om somrarna spelade de fotboll, om vintrarna ishockey eller landhockey på gatan. Barndomsvännerna finns kvar än i dag, de är en handfull killar som hållit ihop genom hela resan. Det har blivit två säsonger i AHL, två i NHL och nu påbörjar Oskar sin femte säsong på andra sidan atlanten. – Mina personliga mål är att fortsätta bli bättre och göra bättre ifrån mig än förra säsongen. Så klart vill jag ju vinna, det är slutmålet och det kommer det alltid vara. Oavsett om jag skulle spela för St. Louis eller Boden Hockey. # FAKTA Oskar Sundqvist / 25 år, Hockeyspelare, St Louis Blues, NHL. Bor / Saint Lewis, Missouri, USA / Skellefteå Familj / Sambon Klara Norman, hunden Nova och mamma, pappa och storebror i Boden.

#NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 1 1


Från Singapore till Boden

1 2 / # N Ä RHE TS LIV / O KTO BE R 20 19


Vivienne Koh från Singapore flyttade till Boden för de stora möjligheterna i spelbranschens framväxt. När det rätta jobbet dök upp var tajmingen perfekt.

V

ivienne Koh, 33, är Bodens Business Parks senaste tillskott och jobbar deltid som utbildningsledare för den nystartade YHutbildningen webbutvecklare/e-handel. Utbildningen är en del av Boden Gamecamp och håller till i “Nybygget”, en kreativ smältdegel för Bodens tillväxtbranscher. Vid sidan om driver hon det egna spelföretaget Cafiend. Hon har ett par idéer på gång som först ska ges ut som brädspel och framöver även som tv-spel och VR-spel. – Det var egentligen det som var huvudanledningen till att jag ville flytta hit från första början, säger Vivienne. FEL OCH RÄTT UTBILDNING Vivienne växte upp i Singapore och började göra webbsidor hemma i källaren som 15-åring. Så småningom började hon frilansa, men hon utbildade sig samtidigt till någonting helt annat och blev på pappret strålterapeut. – Jag gjorde praktik på ett sjukhus och det var verkligen deprimerande så efter examen ville jag inte ha mer med det att göra, berättar hon. I stället jobbade hon bland annat med sökordsoptimering, som studentkoordinator och webdesignlärare, tills föräldrarna sa åt henne att skaffa en utbildning som hon verkligen skulle använda. Hon valde interaktiv och visuell design på ett universitet i Brisbane, Australien. Efter en kort tid som anställd upplevelsedesigner satsade hon på att driva eget. Från början handlade det mycket att rycka in och slutföra designprojekt som kört fast. – Att jobba 24 h om dygnet och sedan krascha är inte så himla bra. Någonstans i mitten började vi fokusera mer på spel för att det är roligare än att lösa andra människors problem. FLYTTADE TILL SVERIGE Fokusskiftet var till viss del tack vare Viviennes fru Nickole Li som är spelutvecklare och på den tiden var en del av företaget. Nickole fick jobb på Dice (ett av världens främsta spelföretag som ligger bakom bland annat Battlefield-serien) och paret flyttade till Stockholm. Till en början kände sig Vivienne vilsen i Sverige, hon gick på SFI och jobbade med att laga mat.

Sen hände Valkyrie Jam. Det var sommaren 2018 och Vivienne bodde i Peetgården i Sävast tillsammans med 11 andra kvinnor från spelbranschen. De satt vid datorerna och skapade spel tillsammans hela dagarna. – Från början skrek jag typ att jag inte vet något om spel och en massa andra dumheter. Jag kände mig som en total noob. Men under de tio dagarna förstod jag att jag ju har jobbat i spelbranschen i tio år, jag kan det här. Det gav mig självförtroende, säger Vivienne. Hon bestämde sig för att läsa spelutveckling på Future Games (som drivs av Changemaker Educations vilka också håller i utbildningarna på Boden Gamecamp). Men ansökningstiden hade gått ut och hon halkade in som gästlärare i en kurs om brädspel i stället. – Jag har ibland en tendens att göra saker lite baklänges, haha. PERFEKT TAJMING På en Valkyrieträff i Stockholm förra hösten hamnade hon i ett samtal med Mattias Bergqvist, affärsutvecklare inom spel på Boden Business Park, och han berättade om spelbranschens utveckling i Boden. Det lät väldigt intressant tyckte Vivienne så när hon och Nickole åkte till Kiruna på semester i januari passade de på att göra ett besök här. – Allt verkade verkligen häftigt och det fanns så stora möjligheter. Eftersom det inte finns så mycket än så är det en bra chans att få igång saker och ting direkt från starten, och det är inte så dyrt heller. Tillbaka i Stockholm sa hon upp sig från kockjobbet direkt. Hon skulle flytta till Boden. Som av en händelse dök tjänsten som utbildningsledare upp och Vivienne passade som handen i handsken. – Tajmingen var nästan för perfekt, säger hon. I maj köpte paret ett radhus i Södra Svartbyn och Vivienne flyttade hit. Nickole fortsätter på Dice i Stockholm tills vidare men förhoppningsvis kan hon flytta upp till Boden inom en inte alltför avlägsen framtid. – Det är trevligt, tyst och mindre fruktansvärt än Stockholm. Både jag och min fru gillar kylan. # @ravenblackhart #NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 1 3


Gaming är ingen subkultur längre TOBIAS ”TEJBZ”ÖJERFALK / GÄSTKRÖNIKÖR

Spel brukade vara något som man inte skröt om att man höll på med. Men nu 2019 har världens största underhållningsindustri blivit något som alla önskar att man var en del av.

M

en då kanske du känner han… vad heter han nu.” ”Jaha, där gjorde min polare lumpen.” ”Är det i Norrland eller?” Ungefär så brukar det låta när jag berättar vars jag är ifrån. Fast egentligen borde man ju inte bli förvånad det ligger i människans natur att försöka koppla allting man hör till något man själv har koll på. Men Boden är för mig mycket mer än en liten stad där alla borde känna alla, där vi hatade alla lumparna på krogen för vi tyckte dom snodde våra brudar. Det är inte så svårt att säga varför jag blev en hardcore gamer. Jag var inte speciellt cool i skolan, jag var inte speciellt bra på sport och lägg till en kronisk sjukdom, Morbus Crohns vid 14 års ålder, så var förutsättningarna perfekta för att lägga ned tid på spel. Jag minns hur vi gick omkring i korridorerna på Björknäsgymnasiet och snackade om våra sjuka CS 1.6 plays vi gjort i helgen medan de coola snackade om hur mycket dom supit eller legat runt. En gång på min födelsedag i gymnasiet så satt jag och lirade CS och två klasskompisar kände igen mitt nick. Jag minns att de skrev i chatten nåt i stil med ”Lol, spelar dator på sin födelsedag, fan va sad.” Nu kanske du tycker det låter som en väldigt elak grej att säga, vilket i och för sig det var. Men till alla dem som ser sig som en nörd eller en gamer så vet vi att spela är mycket mer än att sitta ensam och ha tråkigt. Och tack vare att jag spelade och tränade mitt aim så tog jag mig dit jag är idag. Usch, jag låter riktigt cheesy nu, jag vet. Men spel har varit en del

1 4 / # N Ä R HE TS LIV / O KTO BE R 2019

av mitt liv sen den dagen jag fick ett Nintendo 64 på julafton. Tack vare att jag satt och gibbade på kvällarna har jag inte bara kunnat leva på att vara gamer i 10 år, jag har fått se mer av världen, jag har fått träffa mina idoler, jag har fått göra låtar som hyllar gamers och jag har inspirerat andra att göra det de tycker är roligt. Det känns nästan poetiskt nu när jag läser att spelbranschen håller på att ta fäste i Boden. Nu är gaming inte en subkultur längre. Det är numera världens största underhållningsindustri och även om jag inte hade någon speciell plan när jag satt och tränade mitt aim för 16 år sen så säger jag att det alltid finns en chans att bli bra på det du är intresserad av. Och låt ingen säga något annat innan du visat vad du går för. Jag känner nog inte han du känner från Boden men vi skulle säkert komma bra överens. Och jag tackar de som sa att det var sad att jag gameade på min födelsedag. För det var faktiskt de som kom på mitt nick. Tejb tha babe. # @tejbz / www.youtube.com/tejbz


Vinnarskallarna och närhetslivet Att Boden osar handbollsklister behöver inte påpekas. Vi har en bred ungdomsverksamhet som gör att vi kan köra närproducerat i våra elitlag. Som till exempel Axel Andersson och Selma Sundqvist, bägge 8 år och i början av sina karriärer där det handlar om att ha roligt. Det enda vi vet just nu är att de har nära till sina förebilder och att allt är möjligt. I Boden har vi nära till ett brett föreningsliv som erbjuder massor av möjligheter för alla som vill. Vare sig du är en liten eller stor vinnarskalle eller inte alls. Här presenterar vi några av våra många lokala talanger som är på väg upp i både seriesystem och karriärer där det börjar bli på allvar. Där det faktiskt kan underlätta att vara just en vinnarskalle.


ELINA LASU (-01) IBK Boden, forward / Innebandyn är på väg tillbaka på allvar i Boden. Med ett lag i division 1 ska IBKs damer framåt och uppåt. Elina är en egen produkt som har spelat sen tidiga tonåren. En smart tvåvägsspelare med både speed och en intuitiv känsla att hitta nätet.

1 6 / # N Ä R HE TS LIV / O KTO BE R 20 19

ROBIN ÖMAN (-96) NMS Boden / Robin har tävlat i folkrace i åtta år och kör nu i seniorklassen. Trots en stark och utvecklad tävlingsinstinkt lyfter han gemenskapen och körglädjen i folkracekulturen - en motorsport för alla. Att sen hornen växer ut så fort starten går hör givetvis också till.


IDA BERNSTEN (-04) Unbyn IF, forward / Ida är fotbollstalangen från Bodens södra förorter (Unbyn) med massor av boll i ben och huvud. Efter att ha öst in mål på Sporn och dessutom blivit uttagen till f-15:s första landslagsläger på Bosön ser framtiden ljus och minst sagt spännande ut.

ADAM ANDERSSON (-89) Team Pergamon / Hockeytalangen som sadlade om och började spela bowling. Adam är just nu rankad som 8:e bästa herrspelare i Sverige. Med landslagsspel och internationella framgångar på Europatouren (vinst i Brunswick Madrid Challange) ser det här riktigt bra ut.

#NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 1 7


»Det här är stort i USA«

1 8 / # N Ä R HE TS LIV / O KTO BE R 2019


Handsvetsade avgassystem till fyrhjulingar. Smal nisch, kan tyckas. Men här har Bodenföretaget RJWC lyckats slå sig in ordentligt på den internationella marknaden.

2

010 startade Robin Jansson eget och tog sig an de svetsjobb han kom över. Företagsnamnet blev Robin Jansson Weld Custom, förkortat RJWC, och verksamheten bedrevs hemma i garaget. En dag ringde en kompis och frågade om inte Robin kunde svetsa honom en ljuddämpare till sin fyrhjuling – och det var här hela framgångssagan tog sin början. Robin sa okej och byggde några ljuddämpare till som han provade sälja på Blocket. – I slutet på 2012 la jag ut ett inlägg på Facebook och då var det en amerikan som hörde av sig och frågade om han kunde få dema den på en offroadträff som de skulle ha i USA. Efter det var det en snubbe som frågade om han kunde börja sälja dem i USA, i Louisiana, berättar Robin. Kunden frågade vad minimiordern var och Robin föreställde sig ett tiotal. Men beställningen blev 60 avgassystem. – Jag hade inget eget lager så jag fick jobba rätt hårt i några veckor, haha. Det var typ en order på 20 000 dollar och det var ju väldigt mycket då. Jag fick ju kämpa men det var som då det startade igång. STORA PÅ INSTAGRAM I en anonym verkstad på Erikslund är företaget anspråkslöst, många bodensare har inte ens hört talas om dem. Ändå har kontot @rjwcexhaust 54 000 följare på Instagram. Sociala medier, influencers och sponsrade åkare har haft stor betydelse för företagets tillväxt. – Det började när en stor sida delade vårt Instagraminlägg och morgonen efter hade jag fått 8 000 nya följare – vad hände? Det är svårt att förstå men det här är så stort i USA, det är helt ofattbart, säger Robin. I juni kom ett 20-tal internationella gäster på besök här i Boden, influencers och återförsäljare från Kanada, Ryssland, Litauen, Norge och södra Sverige. Däribland världens största youtuber inom området, “Ostacruiser”. De gick på guidad tur i Rödbergsfortet, hade surströmmingsfest och körde en himla massa fyrhjuling. – De var väldigt imponerade och sa att det var det bästa de gjort. Det regnade ordentligt dagen

innan så det var precis så lerigt som de ville ha det. Jag var nervös, det kan jag ärligt säga, över att ta hit folk till mitt lilla företag. Men alla var helylle och tyckte att det var skitskoj och att verkstaden var fin. HANDGJORT I SVERIGE Verkstaden köpte han 2014, 25 meter från hemmet och garaget där allt startade (#närhetsliv), och året därpå anställde han sin första medarbetare. – De senaste två åren har det verkligen exploderat. Nu är vi fyra i företaget och det är nära till att vi blir fem, jag håller på att scouta folk. Arbetet är närmast kirurgiskt, du måste vara duktig på det du gör, säger Robin. RJWC tillverkar i dag eftermarknadsprodukter till powersportindustrin, i första hand rostfria avgassystem för ATV (fyrhjuling), UTV (fyrhjuling med ratt och två säten) och snöskoter. Marknaden finns framför allt i USA, Kanada och Ryssland, men även Europa. – Allt är handgjort i Sverige. Jänkarna är ju väldigt patriotiska men “made in Sweden” verkar förknippas med något bra. Det unika är att vi har väldigt hög kvalitet på våra produkter. De är ju dyra men vi sparar inte in på krutet någonstans, säger Robin. 2019 räknar han med att omsätta 12 miljoner och leverera 4000 avgassystem i ett 40-tal modeller. Under våren har de även utvecklat modellanpassade lampor för fyrhjulingar, ett projekt som slagit väl ut. – Vi uppfinner en massa bra saker. Vi gör allt in house – allt från utveckling och ritningar till prototyper och tester, säger David Rutström, ansvarig för försäljning och produktutveckling. Nytt för i höst är en CNC-maskin som kan tillverka prototyper i metall, en miljoninvestering som ska underlätta produktutvecklingen och bringa nya inkomster genom beställningsjobb. – Jag älskar det jag gör. Jag brinner ju för det här med tillverkning och det jag tycker är roligast är custom-grejer. Sen är jag rent företagsintresserad också, jag är driven och vill framåt, säger Robin. # @rjwcexhaust #NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 1 9En oas i närhetslivet Mitt bland villorna på Sävastön har Nea, Olof och deras två barn en egen lantlig oas. Timringen från mitten av 1800-talet har renoverats och byggts om till drömhemmet i närhetslivet.

N

ea och Olof var på jakt efter en gammal gård att renovera och hade egentligen inte en tanke på Sävast. Nea är uppvuxen i Fagernäs, Olof kommer från Luleå och gamla gårdar finner man vanligen ute i små byar. Men så hittade Neas moster det här renoveringsobjektet mellan två villakvarter på Sävastön och så föll bitarna på plats. – Det är ju fint att ha grannar, men ändå fick vi en gammal gård. Många blir ju förvånade över att det är i ett villakvarter vi bor, inne på gården känns det ju som att man ändå är för sig själv, säger Olof. Den gamla timringen från 1800-talets mitt såldes som fritidshus, hösten 2010 då allt började. Då hade huset stått kallt i 15 år, det hade regnat in och det fanns varken vatten eller avlopp och knappt någon el. Tiden hade stått stilla i 40 år. – Vi visste väl delvis vad vi gav oss in på för mina föräldrar har gjort en liknande resa. Och så hade vi

inte bildat familj än så det var bara vi två. Vi sa upp våra gymkort när vi tecknade kontraktet och sen körde vi, säger Nea. KAKELUGN I JORDKÄLLAREN Syllen byttes, liksom de timmerstockar som farit illa och golven grävdes ur för att gjuta ny platta med golvvärme. Ett tag hängde de tunga väggarna i linor. – Det fanns en tid då vi gick under trösklarna mer än över dem. Här i det som i dag är vardagsrum hittade vi en jordkällare som fyllts igen och det låg en kakelugn på botten så vi tänkte att vi återställer en kakelugn här, berättar Nea. De renoverade fönster, tilläggsisolerade, bytte fasad och tak, satte in eldstäder och slipade de gamla timmerväggarna. De gjorde en utbyggnad där de drog in vatten och avlopp och här finns i dag kök, badrum och tvättstuga. #NÄ R H E TS L I V / MA R S 2 0 1 9 / 21


Nea och Olof hade satt en tidsplan på tre år för undervåningen men klarade det på två år, två månader och två dagar. – Vi fick hybris på sommaren och planerade in en nyårsfest och då var det bara att köra järnet. Ville man umgås med oss så gjorde man ju det här. Då fick man hjälpa till och ta med sig fika eller pizza, säger Nea. Övervåningen har de gjort klar sedan andra barnet Knut föddes. Förutom barnrum finns här också ett allrum och sovloft för föräldrarna. – Med facit i hand var det helt forcerat. Vi stod och målade till tre på natten, jag gick ner och ammade lite och sen gick jag upp igen. Men alltså det är ju egentligen inte så jobbigt, vi tycker mest att det är roligt, säger Nea. TRIVS BÄST MED PROJEKT För att komma ihåg allt har de gjort en bok med bilder från renoveringens olika faser. – Här är min pappa i leran och här, där fönstret är, här är mitt rum, säger fyra åriga Birk och pekar. När de flyttade in var den stora gården täckt av sly och skog, att göra om den till en trädgård har också varit ett digert arbete. Här finns nu stora grönytor för barnen att leka på, en smultronkulle, fruktträd, hönsgård och ett stort växthus med utrymme både för odling och samvaro. – Det är som ett eget litet krypin fast i ett sammanhang. Jag älskar landsbygden också, att bo enskilt har sin charm, men vi är väldigt sociala och tycker om att ha människor runt omkring oss. Vi kan gå över till grannen och ta en kaffe men vi har också vår egen lilla oas. Det senaste projektet är miljön kring växthuset med sittplatser, grussättningar, planteringar och odlingslådor. Nästa blir ladan som ska räddas. – Vi är som bäst när vi har ett projekt. Här kan man alltid kan påta på med något, jag älskar att vara ute i ladan och greja, säger Olof.

GILLAR GAMLA SAKER Återbruket är ett genomgående tema i hela hemmet. Växthuset är tillverkat av fönster från Neas pappas gamla trädgårdshandel, hönshuset är en upcylad boda och golvet på övervåningen har flyttats upp från nedervåningen. Överallt finns vackra gamla spegeldörrar, hittade eller fyndade på olika håll och många gånger har väggarna fått anpassas efter dem. En hel del av möblerna i hemmet hade lämnats kvar av de tidigare ägarna, annat har fåtts av familj och vänner och vissa saker har köpts begagnade. Några roliga detaljer är raden med småskåp från Bodens gamla badhus, kökslamporna från Jägarnaserien och Duxsoffan som funnits i familjen ett halvt sekel. – Såna här hus har ju ganska mycket karaktär av sig själv, en egen själ. Jag som tycker att det är kul med inredning och att skapa atmosfärer tycker ju att det är ganska lättarbetat i den stilen som vi tycker om. Jag har sällan en utarbetad plan utan jag går bara på känsla, säger Nea. Hela familjen är väldigt nöjda att de hamnade just i Sävast. När Olof jobbar i Boden och Nea i Luleå är läget perfekt. De tycker att området är lugnt och tryggt och de har nära till sina föräldrar. – Det finns många barnfamiljer, flera bra förskolor, en jättebra affär, flera olika busslinjer, skola upp till nian och fyra restauranger. Dessutom är det nära till naturen. Det är också kul att bo på ett ställe där man känner att det händer saker, säger Olof. – Och det är nära mina kompisar och min förskola, tillägger Birk bestämt. # Familjen / Nea Goldkuhl, 32 år, marknadskoordinator, Olof Pettersson, 36 år, lokförare, Birk, 4 år, Knut, snart 2 år, katterna Truls och Pusi Anker och några hönor. Hemmet / Timring från 1800-talets mitt med utbyggnad från 2010 och total boyta på cirka 200 kvadratmeter fördelat på sex rum och kök, på Sävastön söder om Boden. @neagold

2 2 / # N Ä RHE TS LIV / O KTO BE R 2019


#NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 23


»Musiken finns i mig« 2 4 / # N Ä R HE TS LIV / O KTO BE R 20 19


Karin Johansson, 61, är musikläraren med hela Boden. Sedan 1982 har hon introducerat musiken i otaliga åttaåringars liv. “Musik ska vara för alla”, säger hon.

I

snitt 20 elever i sex klasser, varje år i 37 år. Det är en himla massa bodensare som Karin Johansson undervisat i musik genom åren, tvåor och treor på skolor i hela kommunen. – Jag har haft väldigt många barn. Det kommer fram barn som säger: “Du har haft min mamma”, haha. Jag hoppas att det är något positivt de fått vara med om och att de fått med sig något i livet, säger hon. Karins musikaliska bana började när hon själv gick som elev i musikskolan som liten och spelade fiol. Det ledde till att hon fick ett vikariat och började undervisa. – Då var man ju tvungen att spela blockflöjt, annars fick man inte börja. Det var ju jättelänge sen men då fick jag skriva upp alla barn som spelat blockflöjt och bedöma dem och jag tänkte “Men herregud, det kan inte vara sant – vad dumt!” När Karin fick fast tjänst 1982 fick alla barn i kommunen besök av en musiklärare tillsammans med klassläraren och så är det än i dag. Genom åren har det skett många förändringar och en milstolpe för Karin var när musikskolan blev kulturskola och började innefatta dans och drama. – Det är ju det bästa som hänt, nu kan vi ha hjälp och kan göra andra saker. Litegrann kan man spela blockflöjt, men du ser, det hänger en massa ukuleler där på väggen, man kan spela gitarr och andra instrument, vi har dans och drama och man kan göra små musikaler. Tillsammans är alltid bäst, säger Karin.

MUSIK FÖR ALLA Verksamheten är numer gratis. När man går i årskurs fyra får man välja ett instrument och det enda som kostar är om man hyr ett instrument, men det är inte dyrt. – Det viktigaste är att kulturskolan är för alla, att ingen blir utslagen på grund av ekonomi eller social bakgrund. Det är också viktigt att det är under skoltid, annars måste man ha någon som skjutsar och kommer ihåg och då är det inte för alla längre. Musiklärare åker ofta runt mellan olika skolor men just nu jobbar Karin mest på Prästholmsskolan, särskolan och Pusslet, för autistiska barn. Här finns barn med en mängd olika nationaliteter och barn med särskilda behov. Att möta dem på deras villkor är något som Karin brinner för. – Alla barn ska få chansen att spela något. Det är superviktigt, det är min mission. Även barn på särskolan som har någon slags funktionshinder. Ingen ska behöva känna att man står utanför.

Man får försöka anpassa sig efter individen och var de befinner sig. Så är det ju med barn men kanske lite extra på särskolan. VÄXANDE SOM DRIVKRAFT Karin älskar att se barnen växa, det är därför hon stannat kvar i yrket i alla år. – Man får tillbaka himla mycket, som när man ser de här små barnen komma fram till mikrofonen och våga. Att de får utvecklas och våga, vara en person som kan. För två år sedan drog hon och hennes kollegor igång projektet El Sistema på Prästholmsskolan. Det innebär att alla elever i årskurs två och tre får spela ett instrument (stråk eller blås) två gånger i veckan på skoltid, i grupp eller klass, och sedan hålla konsert för föräldrarna en gång i månaden. Konceptet kommer från Venezuela där musiken används som ett sätt att hålla barnen borta från gatorna. Eftersom hon jobbar med musik hela dagarna behöver öronen vila när Karin kommer hem, men musiken kommer alltid ha en viktig roll i hennes liv. Hon fortsätter att spela fiol och går gärna på konserter och teater, som den kulturtant hon är. – Musiken bara finns där, den är ju som i mig. # FAKTA Karin Johansson / 61 år, musiklärare vid Kulturskolan, Bodens kommun. Bor / Villa i Bodsvedjan Familj / Man, två barn, fyra barnbarn. Intressen / Kultur, resor med husbilen, barnbarnen. #NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 25


Hantverksdryck med smak av närhetsliv

2 6 / # N Ä R HE TS LIV / O KTO BE R 2019


Gideon Swinkels lärde sig brygga öl på ett kloster i barndomens Holland. Nu skapar han smakupplevelser med lokala råvaror i Harads. I höst satsar han också stort på läsk och saft.

D

en i dag 39-årige Gideon Swinkels växte upp i en bryggarfamilj i Södra Holland, nära ett kloster som familjen samarbetade med. – Jag var mycket bland munkarna i klostret och lärde mig den ölkulturen. Nu vill jag göra något av min historia och vår familjetradition, säger han. När Gideon, med fru och fyra barn, flyttade till Sverige för tio år sedan var det för att hjälpa flyktingar. Om dagarna jobbade Gideon med naturvård i skogen och om kvällarna var han ute på gatorna. – Vi jobbade mest i Skärholmen med ungdomsgäng och försökte skapa relationer genom musik, hjälpa dem från den kriminella världen. Det var fantastiskt att göra men tog mycket energi också. Det var svårt med boende för en stor familj i Stockholm och efter några år blev situationen ohållbar. En vän i Piteå tipsade då om att flytta upp till Norrbotten och slippa storstadens stress. Det fanns inga lämpliga hus i Piteå eller Luleå, men ett hus i Klusån utanför Harads förblev osålt. De slog till, köpte det osett och flyttade. – När vi kom hit var det lite jobbigt. Hela huset var proppfullt med möbler och så kom vi med fyra barn så var det bara att jobba. Det var minus 25 och vattenpumpen gick sönder så vi fick bära vatten, men barnen klagade inte. För dem var det ett äventyr. Att flytta hit var det bästa vi kunde göra, här har vi mer tid tillsammans, säger Gideon. ETT EGET BRYGGERI Det var för några år sedan som Gideon började brygga öl hemma i köket tillsammans med en kompis. Första satsen blev lyckad så intresset och experimentlustan växte. Eftersom han även jobbat med missbruksvård tidigare och sett baksidorna med alkohol så tog han sig en funderade innan han valde att satsa på verksamheten. – Jag frågade mig själv om jag verkligen vill göra det här, jag har sett så mycket elände. Men då ligger problemet inte i ölen utan det är något annat bakom. Garaget intill huset har Gideon inrett till bryggeri och smakprovningslokal genom att återbruka saker

han hittat, bland annat en skrotad mjölktank som byggts om för bryggning. Många mikrobryggerier fokuserar på IPA och APA med stark humlekaraktär. Gideon gör tvärt om och drar ned på humlen för att minska beskan. – Själva syftet för mig är “get together”, en känsla av “Ja, nu ska vi börja kvällen!”. Då måste man kreera en smak som är tillgänglig för alla, som man inte behöver bearbeta. SMAKER FRÅN NORRBOTTEN Han leker med olika sorters malt och jäsmetoder och kryddar med växter och örter från den norrbottniska naturen, som rallarros, älgört, skira björklöv och svarta vinbär. Gideon är en konstnärssjäl och har ett konstnärligt förhållningssätt när han skapar sina smaker. – Jag vill inte bara producera utan jag vill verkligen stå för det. Man kan välja att satsa stort men då tror jag man tappar lite kärlek, säger han. Till exempel har han skapat ölet “Evas Paradise” utifrån matkreatören Eva Gunnares karaktär och använt hennes favoritkrydda, kvanne från Sarek. “Trip to France” är ett roséöl skapat av vin från svarta vinbär och “Kiss of the moose” är kryddat med älgört som ger en blommig och mandelaktig smak. “Basilica la Bianca” är en hyllning till hans halvitalienska hustru och skapat för att passa till pasta. – Alla ölsorterna är faktiskt kopplade till mat. Tillsammans med mat ska det bli “boof”, en upplevelse! I lokalen erbjuder han ölprovningar och bryggerikurser och han jobbar gärna med matkonstnärer. Han har bland annat ett samarbete med Treehotel vilket lett till nya idéer på alkoholfria alternativ. – Jag vill att alla ska kunna njuta av det här, även familjer som har barn och de som kör bil. Så nu ska jag göra något nytt, jag ska göra saft och läsk med inslag från bryggvärlden. Jag kommer att leka lite med humle, älgört och andra kryddor som kommer direkt härifrån för att få en riktigt norrbottnisk smak. Det blir höstens stora utmaning och satsning för Gideon Fruits Brewery. # @gideonfruitsbrewery #NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 27


MARK LEVENGOOD HÅLLER I

ELDSJÄLS HYLLNING

Lördagen den 16 november arrangeras #Närhetsliv 2019, Bodens egen eldsjälsgala på Saga med efterföljande middag på Bodensia. Värd för galan blir ingen annan än Mark Levengood. Tio priser kommer att fördelas under kvällen till personer och föreningar som genom sitt driv möjliggör vårt föreningsliv. #

36 000

BESÖKARE PÅ BODEN ALIVE 2019 Årets Boden Alive lockade rekordmånga besökare och anledningarna var nog flera. Det fina vädret (på en plats där solen ofta ler) bidrog starkt men även mixen av artister, uppträdanden och annat utbud tycktes uppskattas av många. Allt från Samir & Viktor, Pistvakt och talangtävling till en satsning på god mat och premären av en beachhandbollsturnering verkade vara ett bra upplägg. Nu utvärderas 2019 års Boden Alive för att vi ska bygga vidare och om möjligt överträffa oss själva 2020. #

ÄNNU MER

FIKA

Boden var ett tag Sveriges cafétätaste stad. Fika finns i vårt DNA, Bodensare gillar att fika. Därför var det kul när Espresso House öppnade sina portar den 31/8. Varmt välkomna, nu kan vi fika ännu mer. #

CHANS TILL PRIS I NOVEMBER Med en stor portion ödmjuket kan vi stolta konstatera att brozinet ni nu håller i er hand är nominerat i Publishingpriset, en tävling på nationell nivå. Vi är ett av sex nominerade bidrag som den 5/11 på Berns salonger i Stockholm har chansen att ta hem ära och ett snyggt diplom. Vi tävlar i klassen medborgartidningar och håller tummarna. #

2 8 / # N Ä R HE TS LIV / O KTO BE R 20 19


Vad händer hösten 2019?

337

MILJARDER 2018 omsatte turismen i Sverige smått ofattbara 337 miljarder svenska kronor, exportvärdet samma år var på 144 miljarder kronor. Här som i övriga Sverige är det numera en basindustri i tillväxt. I Boden är vi sen länge bortskämda med duktiga och drivna entreprenörer som lockar besökare från hela världen. Och snart öppnar Arctic Bath, vi gillar det. #

Emil Sandberg Boden Gamecamp

Vad händer i höst? - Vi har skolstart för Future Games Indie, Webbutvecklare E-handel och gymnasiet som har startat spelutveckling som individuellt val. Nu är vi upp mot 100 studerande i Nybygget! Fatshark Game Jam sker i oktober, anmäl dig och skapa spel under en helg med en av Sveriges största spelutvecklare. Du behöver inte kunna utveckla spel för att vara med. Alla är välkomna! Det blir en riktigt rolig helg! #

BBP VÄXER 5400m2 Utvecklingen av Boden Business Park går nu in i en ny fas, ”Nybygget” på 5400m2 närmar sig invigning. Redan nu sitter indiespelutvecklarna på plats på plan 2 i toppmoderna utrymmen med en vacker utsikt över Sävast. I övrigt kommer fler företag att flytta in, ett nytt gym har öppnat på bottenplanet och även en restaurang kommer. Den naturliga mötesplatsen kommer att bli den enorma ljusgården mitt i byggnaden. #

95%

Emily Doney Bodens Riksteaterförenings ständige sekreterare

30.000

NYA MEDARBETARE

När kommunalrådet Claes Nordmark lite skämtsamt invigde Biförvaltningen och med den ca 30.000 nya medarbetare (Honungsbi, Apis mellifera) var det många som tyckte det var roligt. Med en kommunal bikupa högst upp kommunhuset ville Bodens kommun uppmärksamma sitt hållbarhetsarbete i allmänhet och arbetet med Agenda 2030* i synnerhet. Nu gör en kommunal bikupa ingen sommar med då man också på Parkförvaltningen förklarade att man medvetet avstod från att klippa vissa grönområden fick hela projektet mer bärkraft. Pollinatörer och insekter, som är en livsviktig del av vårt ekosystem, gynnas av en bilogisk mångfald som dessutom är mål nr.15 (Ekosystem och bilogisk mångald) i nämda, Agenda 2030. * Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Vad händer i höst? - Som vanligt har vi ideella krafter fullt upp. 7–11 oktober kommer den häftiga dansföreställningen Hemma hos dig med Carl Olof som kan framföras i ditt vardagsrum, till priset av en kopp kaffe. Dessutom arrangerar vi Kabaré No Niin från Tornedalsteatern, Nybergs Mekaniska Verkstad från Norrbottensteatern samt underbara A B C från Memory Wax för vår yngsta publik. # #NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 29


Sport och folkfest

3 0 / # N Ä R HE TS LIV / O KTO BE R 2019


Årets bästa idrottsupplevelse och en hejdundrande folkfest. Det målet jobbar huvudprojektledaren Sandra Ottosson mot. SM-veckan 2020 i Luleå/Boden ska bli något att berätta om i en lång tid framöver.

D

en 25–31 mars 2020 arrangeras SM-veckan vinter i Boden och Luleå. Det blir ett 20-tal SM tävlingar på flera olika arenor och massor av aktiviteter i städerna. – Det här är ett av Sveriges största idrottsevenemang och det känns fantastiskt att få stå som värd för denna folkfest. Det är det nordligaste arrangemanget hittills i SM-veckans historia, säger Sandra Ottosson, huvudprojektledare. Hon är anställd av kommunerna och sitter som spindeln i nätet för att driva projektet i hamn. Under henne jobbar 14 team från båda kommunerna som har hand om allt från säkerhet och logistik till folkfest och miljö. – Det känns jättebra, nu växlar vi upp! Vi har höga ambitioner, jag tycker att man ska våga satsa högt. STARKA TILLSAMMANS Tävlingarna arrangeras av idrottsföreningarna tillsammans med specialidrottsförbunden. Till exempel är det Bodens skidföreningar som anordnar längdskidtävlingarna i Pagla. Riksidrottsförbundet äger evenemanget som genomförs tillsammans med SVT och värdstaden, eller i det här fallet städerna. – Tillsammans blir vi starkare. Vi har fler arenor, fler föreningar som kan hjälpa till och fler lokala samarbetspartners som företag, organisationer och skolor. Utan dem blir det ingen SM-vecka. Samverkan är a och o, alla vi som jobbar i projektet ser oss som en stad, säger Sandra. Att arrangera en SM-vecka kostar så klart en del, men städerna får ännu mer tillbaka. När Skellefteå var värdstad hade de till exempel nästan 4000 deltagare och 126 000 besökare, varav 40 000 kom utifrån. Besöksnäringen drog in 33 miljoner kronor. – Det här är en av SVT:s största produktioner och intresset från andra medier är stort. Tack vare det sätter vi Boden och Luleå på kartan på nytt. Vi har hela Sveriges blickar på oss under en vecka så det är en fantastisk möjlighet att visa upp allt fint vi har här i våra städer, säger Sandra. I Boden pratar man fortfarande om O-ringen 2013 och Sandra hoppas att det här evenemanget kom-

mer att väcka samma stolthet lång tid framöver. – Jag tror att det betyder jättemycket. När det händer något sånt här i städerna blir alla engagerade och förenas, säger Sandra. FOLKFEST PÅ STAN Visionen är att hela Boden ska vändas upp och ner, överallt ska det synas att SM-veckan är i stan. – Det är inte bara ett idrottsevenemang utan det är en stor folkfest. Det är den delen jag upplever växer mest från år till år och nu är vi ju i två städer så då blir det nästan dubbelt så stort. Det ska finnas något för alla och alla är välkomna! Det blir gratis underhållning och aktiviteter i centrum med livemusik från stora artister såväl som mindre lokala akter. Det blir också restaurangtält, barnland, teater och andra kulturevenemang, föreläsningar, utställarplatser och en marknad med lokalt hantverk och delikatesser. – Det är ju trots allt på vintern och folk kanske har varit ute en hel dag så vi kommer att ha en stor scen med kåtor runt om så att det blir som en innergård. Man kan lätt gå in och ut och det blir ett mysigt område, ett SM-torg, säger Sandra. Hela evenemanget ska miljöcertifieras vilket bland annat ställer krav på livsmedel och avfallshantering men även logistiken. Pendeltåget ska länka ihop de båda städerna och sedan bussas besökarna ut till tävlingarna. – Jag är ju galen i alla idrotter men de säger att X-trail är jätteroligt, när de hoppar på hinder med crossmotorcyklar. Det ska bli spännande att se. # FAKTA / Här är idrotterna under SM-veckan vinter i Luleå/Boden: Alpinrodel, Alpint (slalom och parallellslalom), Bowling, Crosskart, Cykeltrial, Draghundsport, Isracing (bil), Jujutsu, Längdskidor, Puckelpist (parallell och freestyle), Rallycross, Rallysprint, Skicross, Skidorientering, Skidskytte, Stadioncross, Styrkelyft, Virtuell bilsport och X-trial TIPS / Köp en SM-mössa hos Turistbyrån eller en förening i din närhet (299 kr) så har du fri entré till alla tävlingar. @smveckan #NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 3 1


På två hjul genom närhetslivet


Familjen Niewieczerzal cyklar upp och ner, över stock och sten och längs många långa stigar i skogen. På sina mountainbikes kommer de riktigt nära naturen och får träning och utmaningar på samma gång.

F

em dagar i veckan susar de fram på två hjul genom skogarna runt Boden. Makarna Piotr och Ewa Niewieczerzal har verkligen fastnat för mountainbike, eller MTB som de inbitna säger. – Det är frihet, du kan cykla vart du vill. Det är verkligen en naturupplevelse, naturen är så nära. Det bästa är när man får flowet och blir ett med stigen. Man behöver inte fundera, man bara kör och det känns rätt, man får mycket dopaminer, säger Piotr. Sönerna Filip, nio år, och Sebastian, snart sju, hänger också med ut i skogen och gillar att tricksa och hoppa. Piotr har cyklat i många år och Ewa började för tre år sedan. Då var det mest för att kunna följa med familjen men nu är hon också biten. – Utmaningen och att klara av vissa stigar, det är ju roligt. Jag klarar kanske inte av att åka hela vägen första gången eller andra, men tredje gången släpper jag bromsarna och – “Jo, det går!”. Det är fantastiskt. Jag är fortfarande rädd, jag bromsar och jag ramlar men det är roligt, säger Ewa.

PERFEKT TERRÄNG I MTB finns olika genrer, som downhill och enduro, men här i Boden är det cross country som passar bäst, när man kör genom terrängen och det kan gå både uppför och nerför. – Det finns jättemycket att välja på och riktigt rolig terräng. Det finns så mycket möjligheter i den typen av cykling här, säger Piotr. – Kring alla forten finns massor med fina stigar. Men de som är lättast att hitta och bra markerade är i Pagla och på Gruvberget, säger Ewa. I cykelstället hos familjen Niewieczerzal finns även vanliga cyklar för vanliga vägar. De har fått hänga med på semestrar till Frankrike, Tyskland, Österrike och Italien. Familjen lämnar bilen och cyklar runt i tre-fyra veckor med tält och packning i cykelväskor. Mellan campingplatserna upplever de resmålen på nära håll, utan filtrerande bilrutor. När Filip och Sebastian var små åkte de i en cykelkärra efter Piotr och nu för tiden cyklar de med påhängscyklar som man kan koppla på efter de vuxnas cyklar när det blir för tungt. #NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 3 3


»

Vi cyklade mer och mer och mer och mer och började fundera på om man kanske överdriver, säger Piotr.

«

– I år tog vi med barnen till Dolomiterna och det var ju lite utmaning att cykla upp på 2000 meters höjd, säger Ewa. ONSDAGSTUREN På onsdagarna träffas åtta-tio medlemmar ur CK Sävasts MTB-sektion för att cykla tillsammans. Målet är att ha roligt och körningen ligger på en nivå som alla ska klara av. – Vi kör bara väldigt socialt, det är ingen träning utan vi cyklar runt i skogarna och man får se nya stigar. Många tror att skogscykling är jättefarligt men du bestämmer själv hur och var du vill cykla. Du kan cykla på grusvägar eller stigar, det är ingen som tvingar dig att ta galen fart, det kommer med tiden om man vill, säger Piotr. Ewa är oftast enda kvinnan i sällskapet men hon önskar att fler skulle ta steget och våga sig till träffarna. – Det är många tjejer som cyklar men som aldrig kommer på träffarna. Jag tror att många har den känslan att “jag kommer inte kunna hänga med, jag kommer bli trött och alla kommer köra sakta på grund av mig”. Men på onsdagarna handlar det om att alla ska vara med och testa, säger Ewa. TRÄNING OCH TÄVLING De tuffare träningarna planerar de till andra veckodagar. Det senaste året har makarna börjat träna med en personlig cykeltränare. Han ger dem träningsprogram och följer turerna i terrängen via gps. – Vi cyklade mer och mer och mer och mer och började fundera på om man kanske överdriver, säger Piotr. För dem ligger den största vinsten i att inte cykla för mycket och komplettera med styrketräning och löpning. – När jag började cykla var det för att jag ville röra på mig och avreagera stressen men när jag började komma djupare in i det förändrades målet. Nu tränar jag för att jag gillar träning i sig, proces3 4 / # N Ä R HE TS LIV / O KTO BE R 2019

sen att bli bättre, säger Piotr. Ewa och Piotr tycker om att tävla och det händer ibland att Piotr hamnar på pallen. De åker runt på stora tävlingar i Sverige och Polen som ibland pågår i flera dagar. – När det är etapplopp på 5-6 dagar försöker jag bara klara av dem, för mig är det super. Känslan att komma i mål den sista etappdagen är otrolig, jag gråter varje gång, säger Ewa. Det finns också mindre evenemang i Norr- och Västerbotten. Här brukar Filip och Sebastian följa med eftersom det brukar finnas tävlingar även för barn. I Boden anordnar CK Sävast en rad träningstävlingar varje år och föreningen har ansökt om att få bygga en fast mountainbikebana på Gruvberget med pumptrack för barnen. FLYTTADE FRÅN POLEN Ewa och Piotr kommer båda från Polen, de är tandläkare och driver de egna kliniken Kungsbrotandläkarna. Paret träffades under sista terminen på tandläkarutbildningen och redan då var det klart att flyttlasset skulle gå till Boden efter examen. – Det var jag. När jag började plugga till tandläkare var jag på besök här hos bekanta till mina föräldrar. Jag skulle komma och sommarjobba litegrann och jag blev ju förälskad i lugnet och naturen här, så var det, berättar Ewa. Hon bestämde sig för att komma hit varje sommar, började läsa svenska, och fick praktik som tandläkarstudent. – Jag var varje sommar på Folktandvården och sen var det klart. Plugga färdigt och komma. Sen ringde jag bara och sa att vi kan komma två. De började jobba på Folktandvården i Boden 2008, köpte hus i Sävast 2009 och startade kliniken 2012. – Det var en period när vi inte gjorde något annat än att jobba. Nu har vi landat här så nu har vi tid att cykla, säger Piotr. # @nieweieczerzalewa @neveceralpeter


#NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 3 5


Närmast vinner

3 6 / # N Ä R HE TS LIV / O KTO BE R 20 19


På bouleplanen kan vinnarskallar i alla åldrar mötas på lika villkor. » Man blir aldrig för gammal för att tävla «, säger Jan Petschler, ordförande i IF Bodens Petanque.

T

isdag och torsdag kväll betyder träning för tävlingssektionen på Bodens Boule Center. Jan och Kerstin Petschler, Anders Nyström och Annett Martinsson tränar inför nästa match. De spelar boule i div 1 för veteraner (55+). – Vi spelade ju golf så det fanns ju inte planer i världen för oss. Men då frågade min syrra en gång om jag inte skulle hänga med och prova. Jag tänkte “Vad är det för svammel?” men jag for ändå. Och jag blev frälst, från första gången, säger Kerstin. Maken Jan var skeptisk och det tog ett år innan han testade men han blev lika biten. – Det som är roligt är att man kan bli hyfsat bra tävlingsmässigt fast man inte är så ung. Det går fort att lära dig så att du kan vara med men det tar tid att bli bra. Det är en riktig koncentrationssport, det gäller att kunna fokusera hela matchen, säger Jan. Spelet går ut på att lägga sina klot nära den lilla bollen, “lillen”, och skjuta bort motståndarnas klot. Den som är närmast lillen när spelet är slut får poäng för de klot som ligger närmare än motståndarens. Först till 13 poäng vinner och en match brukar ta en dryg timme. Man kan spela i lag om tre, två eller ensam. VINNARSKALLAR För att bli riktigt bra krävs en massa träning och matchvana, det är de alla överens om. Man måste bemästra många tekniker för att rå på alla banor, underlag och motståndare. – Det är ju en sak att stå och kasta klot här på kvällen när man inte har någon press på sig men sen hamnar du i matchläge, kanske är i final till och med, folk sitter och tittar på och då gäller det också att kunna prestera. Det är det som är tjusningen tycker jag, säger Anders. Att vi har att göra med ett gäng riktiga vinnarskallar är det inget snack om. – Jag tycker att det är så otroligt roligt, jag är ju en tävlingsmänniska. Jag vill ju bara spela och vinna. Det händer ju inte alltid men någon gång då och då, säger Kerstin.

– Folk säger att man behöver ha bra bollkänsla, men jag tyckte då när jag var yngre att jag har då fan ingen bollkänsla. Däremot tycker jag att det är fantastiskt roligt att tävla. Oavsett vilken sport man håller på med är det roligt att vinna, säger Anders. 30-ÅRSJUBILEUM 1989 bröt sig några av medlemmarna i Societé Arctic Boule loss och startade IF Bodens Petanque för att satsa på tävling. Det var då Anders började. – Sedan dess har jag varit på SM varje år utom ett, säger Anders. Det har blivit en del medaljer för föreningen genom åren. Nu senast blev SM-guld i klassen singel för Benny Martinsson. Var och varannan vecka finns chans att tävla, förutom seriespelet och SM finns distriktsmästerskap och många öppna tävlingar på olika håll i landet. Bodenspelarna har också varit på bouleresor till Frankrike, Spanien och Tjeckien. När de är ute på sina turnéer träffar de vänner med samma intresse överallt. – Det är väldigt socialt. När man spelar så träffar man hela tiden folk och vi står tillsammans med husbilarna, lagar mat och äter tillsammans, säger Kerstin. Föreningen har i dag omkring 90 medlemmar i åldrarna 27-93, varav drygt 70 procent är över 65 år. Långt ifrån allt handlar om tävling, den sociala biten är en viktig del av föreningens verksamhet. Drygt hälften av medlemmarna kommer hit måndagar, onsdagar och fredagar på dagtid. De spelar en match, sitter och pratar och fikar tillsammans och spelar lite till. Spelet är inte fysiskt tungt, men man får chans att röra på armar och ben och komma ut och träffa folk. Hjärtföreningen kommer också hit en gång i veckan. – Jag tror att det här har sparat in en hel del läkarbesök. Även om du har ett funktionshinder kan du spela, det är inga problem om du har rollator, sitter i rullstol eller blivit förlamad i halva kroppen efter en stroke, säger Anders. #

#NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 3 7


Mark på plats Lördag 16 november, med start 17:00, hyllar vi alla ideella krafter i föreningar, folkrörelser och organisationer i Boden med en helkväll på Sagabiografen & Bodensia med prisutdelningar, god mat och musik med Soffgruppen och Juntan. Med hjärta och humor kommer Mark Levengood att leda oss genom kvällen och presentera våra eldsjälar i Bodens kommun. Läs mer på boden.se

#NÄRHETSLIV 2019

FOTO: STELLAN HERNER

EN HYLLNING TILL VÅRA ELDSJÄLAR


#NÄ R H E TS L I V / O KTO B E R 2 0 1 9 / 3 9


I BODEN LEVER VI NÄRHETSLIV Med det menar vi det liv där du har nära till allt som är viktigt och lite till - barnens aktiviteter, ditt jobb, skolor, kulturevenemang, attraktiva hustomter, shopping och naturnära upplevelser.

Boden.se • @narhetsliv