Page 1

&

Restaurant Hotel stručni magazin za ugostiteljstvo i turizam

Godina XVIII · Broj 106 (5/2019) · Listopad 2019.

turistički impuls

Ulaganje u kvalitetu jamac uspješnog turizma interview

Martina Nimac Kalcina,

predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK

ugostitelji Intervju Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja

tiskanica / business media croatia d.o.o., savska cesta 182, 10000 zagreb, hrvatska / poštarina plaćena hrvatskoj pošti


O

GL AS


O

GL AS


Sadržaj

&

Restaurant Hotel

16 business tour

6

turistički impuls Ulaganje u kvalitetu – jamac uspješnog turizma

14

interview

4

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK

16

hoteli Otvoren Hilton Garden Inn - treći zagrebački Hilton

19

interview Caroline Couret, direktorica Creative Tourism Networka

20

oprema Kärcher: Čistoća je imperativ

23

interview Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja

24

enogastro tour

26

oprema

19 restaurant&hotel  listopad 2019

Novi koraci u promociji Pevecovog HoReCa programa

28

restorani TimeOut preporučuje TOP restorani Šibenik

30


24

&

Restaurant Hotel stručni magazin za ugostiteljstvo i turizam

Godina XVIII · Broj 106 (5/2019) · Listopad 2019.

turistički impuls

Ulaganje u kvalitetu jamac uspješnog turizma interview

Martina Nimac Kalcina,

predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK

ugostitelji Intervju Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja

tiskanica / business media croatia d.o.o., savska cesta 182, 10000 zagreb, hrvatska / poštarina plaćena hrvatskoj pošti

001_NASLOVNA.indd 1

04.10.2019. 16:05:48

naslovna foto: snašini kućari, gradište

impressum Restaurant&Hotel stručni magazin za ugostiteljstvo i turizam dinamika izlaženja dvomjesečnik nakladnik

Business Media Croatia d.o.o. Savska cesta 182 10000 Zagreb, Hrvatska tel. +385 1 6311 800 fax +385 1 6311 810 e-mail: info@bmcroatia.hr restaurant-hotel@bmcroatia.hr /RestaurantHotel www.restaurant-hotel.com.hr

5

glavni urednik Nenad Žunec, dipl. ing.

38

pivo Slavne bavarske pivovare

32

suradnici Darko Buković Sanja Plješa Matko Jović voditelj produkcije i distribucije Cvjetka Špralja Šakić, dipl. oec. prodaja i marketing Danijela Mirošević, ing.

horeca vodič za opreman

je

hks Kuharski kup Slavka Večerića u Pregradi

34

konferencije Može li hrvatski turizam 365? - kreativa i nove tehnologije

STVO I UGOSTITE LJSTVO

Poseban prilog magazina Restaurant Hotel

&

LISTOPAD 2019

36

+

prilog vodičoprema vodičoprem a vodičoprema 001_KATALOG_NASL

38

autoprofessional Novo lice i motori za Renault Trafic

vodič oprema PROFESIO NALNA OPREMA ZA HOTELIJER

dht 2019 Dodijeljena priznanja za najbolje u turizmu

vodičoprema vodičoprema vodičoprema

OVNA.indd 1

horeca vodič za opremanje

tajništvo i pretplata Suzana Kovačić tel. +385 1 6311 800 suzana.kovacic@bmcroatia.hr grafička urednica Zdenka Milošević, dipl. ing. urednik fotografije Miroslav Miščević foto agencija Shutterstock tisak Horvat - Tisak d.o.o. ISSN 1333-6274

04.10.2019. 15:17:45

Autori osobno snose odgovornost za objavljeni sadržaj svojih članaka. Staja­lišta autora nisu ujedno i stajališta uredništva. Kompletni objavljeni materijali ne mogu se koristiti u druge svrhe ili objave bez suglasnosti nakladnika.

40 listopad 2019  restaurant&hotel


business tour prihodi od stranih turista u prvoj polovici 2019. rasli za 5 posto U prvih šest mjeseci 2019. godine, prihodi od stranih turista iznosili su 2 milijarde i 720 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 5 posto, odnosno prihodovano je 127 milijuna eura više, podaci su HNB-a. Rast prihoda od stranih turista zabilježen je i u drugom tromjesečju 2019. godine te je od travnja do lipnja ostvareno 2 milijarde i 233 milijuna eura prihoda od turizma, što je 5 posto više nego u istom razdoblju 2018. godine, odnosno 110 milijuna eura više. „Rezultati ostvareni u prvoj polovici ove godine potvrda su napretka hrvatskog turizma u vidu jačanja prepoznatljivosti Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije. U proteklih pet godina turistički promet na razini prvih šest mjeseci porastao je za 62 posto, a prihodi za 51 posto. Veliku važnost za rast i razvoj cjelogodišnjeg turizma ima svakako i hrvatski kontinent te mi je stoga posebno drago što ćemo tijekom ovoga tjedna imati priliku održati Dane hrvatskog turizma u čak pet županija s područja Slavonije, Baranje i Srijema kako bismo pokazali svo bogatstvo ponude te potencijale koje imaju.“, komentirao je ministar turizma Gari Cappelli.

u frankfurtu predstavljen program zima u dubrovniku

6

Za pedesetak njemačkih putničkih agenata i turističkih novinara u Frankfurtu je 26. rujna održana prezentacija Dubrovnika i direktnih letova Frankfurt – Dubrovnik tijekom cijele godine, u suorganizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika, hrvatskog nacionalnog prijevoznika Croatia Airlinesa i Hrvatske turističke zajednice. Na prezentaciji u hrvatskom restoranu Damiro Westsite u centru Frankfurta direktor predstavništva HTZ-a u Romeo Draghicchio naglasio je da se promocija Dubrovnika u zimskim mjesecima uklapa u strateške planove hrvatskog turizma kojima se teži produženju sezone. Direktor poslovnice Croatia Airlinesa u Frankfurtu, Mato Radić povodom 30. obljetnice tvrtke predstavio je novosti u poslovanju, a osobito zimski red letenja s naglaskom na direktni let Frankfurt-Dubrovnik, tri puta tjedno tijekom zimskih mjeseci. Direktorica agencije Obzor putovanja u Zagrebu, Silvana Turčić putničkim agentima održala je prezentaciju ponude zimskih paket aranžmana za Dubrovnik. Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić naglasila je da se direktna zračna zimska linija Frank­ furt-Dubrovnik odvija već treću godinu u okviru strateških projekata Hrvatske turističke zajednice, TZ grada Dubrovnika i Croatia Airlinesa. Dodala je i da na inicijativu TZ grada Dubrovnika i Croatia Airlinesa, svi otvoreni hoteli tijekom zime u Dubrovniku sudjeluju u zimskim programima. Vlašić je izrazila svoje zadovoljstvo odličnom zračnom povezanošću dvaju gradova te brojem njemačkih turista, koji se nalaze na 3. mjestu top ljestvice najbrojnijih gostiju u Dubrovniku. Naglasila je da je u 2018. godini bilo 77 723 njemačkih gostiju, 22 % više nego prethodne godine, a ostvarili su 273 764 noćenja, 7 % više nego 2017. godine.

restaurant&hotel  listopad 2019

bernard zenzerović postaje direktor stručne službe upuhh-a Novi direktor Stručne službe Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) je Bernard Zenzerović, odlučio je Izvršni odbor Udruge. Zenzerović u UPUHH dolazi s bogatim iskustvom iz turističkog sektora. Prije dolaska na ovo radno mjesto, koje preuzima 14. listopada, Zenzerović je radio u Millenium promociji kao izvršni direktor projekta razvoja sustava strateškog upravljanja i managementa Jadranka grupe. Ranije je radio kao voditelj ureda Uprave i investicija Karisma Hotels Adriatic, kamo je došao iz Ministarstva turizma s pozicije tajnika kabineta ministra. Tijekom karijere obnašao je i dužnost predsjednika Nadzornog odbora Brijuni Rivijere te člana Nadzornog odbora Hrvatske turističke zajednice. Zenzerović se kontinuirano usavršava na prestižnim svjetskim sve­učilištima, poput sveučilišta Harvard i Cornell gdje je završio programe s područja poslovnog upravljanja i hotelskih investicija.


business tour hbor i ceb potpisali dva ugovora vrijedna ukupno 250 milijuna eura Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) potpisali su Okvirni ugovor o kreditu u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura namijenjen financiranju projekata mikro, malih i srednjih poduzeća te subjekata javnog sektora u Republici Hrvatskoj. Ovim sredstvima financirat će se prihvatljivi investicijski projekti mikro, malih i srednjih poduzeća te lokalne i regionalne samouprave i/ili drugih subjekata javnog sektora s ciljem otvaranja i očuvanja održivih radnih mjesta i unaprjeđenja životnih uvjeta u gradskim i ruralnim područjima. Sredstva će se odobravati putem postojećih kreditnih programa HBOR-a što znači da poduzetnici i javna poduzeća mogu u velikom broju slučajeva svoje investicije kreditirati uz kamatne stope niže od 2 posto i uz rokove otplate od 14 do 17 godina ovisno o vrsti investicije. Potpisan je također i ugovor u vrijednosti od 50 milijuna eura namijenjen financiranju projekta KBC-a Rijeka. Ovim sredstvima kreditirat će se dio izgradnje i opremanja Dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo te popratnih objekata u okviru KBC-a Rijeka te će se na taj način osigurati bolja zdravstvena zaštita za građane Hrvatske koji gravitiraju Rijeci, ali i brojne turiste koji posjećuju ovo područje. Ovo ulaganje dio je projekta objedinjavanja i preseljenja bolničkih jedinica na jedinstvenu lokaciju u Rijeci. Suradnja HBOR-a i CEB-a započela je 2001. godine. Do sada je HBOR s CEB-om zaključio šest ugovora o kreditu u ukupnom iznosu od 348 milijuna eura kojima je financirano više od 1300 projekata u privatnom i javnom sektoru.

otvoren novi roto shop u planinskoj ulici u zagrebu Uz slogan „Gdje zabava postaje ozbiljan posao“, otvoren je novi prodajni prostor tvrtke Roto dinamic, specijalizirane za prodaju i distribuciju alkoholnih i bezalkoholnih napitaka te opreme za ugostiteljstvo. Kroz istraživanje navika svojih kupaca, u Rotu su dobili ideju za kreiranje prodajnog prostora koji će, osim zadovoljavanja svih potreba ugostitelja, i građanima pružiti kvalitetnu ponudu proizvoda za sve vrste proslava s optimalnim izborom cijene i kvalitete. Kupcima je na raspolaganju i party planer kalkulator pomoću kojeg mogu kreirati listu željenih proizvoda koji i daje procjenu količine napitaka za željeni event, ovisno o broju uzvanika koje kupci upisuju u planer uz ostale podatke. Prema procjeni kalkulatora, na blagajni trgovine se može dobiti i procjena troškova prije kupnje, a svoja pića kupci mogu i u većim količinama kupiti rashlađena iz rashladne komore koja se nalazi u sklopu dućana. Time će za proslavu dobiti piće spremno za serviranje i konzumaciju. Opskrbiti se mogu i dodacima poput leda, začina te svježeg i smrznutog voća, čašama, asortimanom za koktele i ostalim proizvodima neophodnim za proslavu. Po završetku proslave nepotrošene količine proizvoda se mogu i vratiti u Roto shop.

novi hotelski mini bar s green energy tehnologijom Tvrtka IVAGO specijalizirana za opremanje ugostiteljskih objekata, u svoj široki spektar proizvoda unijela je i kompresorski mini bar čija karakteristika je ušteda električne energije i smanjenje troškova pomoću Green Energy tehnologije. Ovaj model raspoloživ je u kapacitetima od 35, 45 i 60 litara, u bijeloj ili crnoj boji, s garancijom od tri godine. Zahvaljujući inovativnoj Green tehnologiji značajno se smanjuju fiksni troškovi hotela, a potrošnja je čak šezdeset posto manja nego kod apsorpcijskih mini barova. Hlađenje kod kompresorskog mini bara počinje puno brže nakon uključivanja, troškovi održavanja su niži uz veću dostupnost servisne podrške, a razina buke koju stvara iznosi svega 38 do 42dB, dok je hotelski standard 42dB. Početna investicija je nešto veća nego za apsorpcijske mini barove, ali vrlo brzo se isplati. U pripremi za tržište je još tiši mini bar s inverter tehnologijom s razinom buke između 26 i 18 dB i još nižom potrošnjom električne energije. Novitet u ponudi Ivaga su i poluautomatski uređaji za vakumiranje tekuće i krute hrane s komorom, namijenjeni manjim restoranima. Proizvodi će biti izloženi u Rovinju na Design District sajmu hotelskih interijera i eksterijera od 17.-20. listopada 2019.

7

U posebnom dijelu osmišljena je i relax zona za sve kupce koji požele prije ili poslije kupovine popiti kavu, kao i čašu piva iz Blade točionika koji se može za proslavu i posuditi. Osim veleprodajnog poslovanja, Roto dinamic ovim projektom nastavlja razvijati i maloprodajnu mrežu shopova koji se nalaze na dvadeset lokacija u Hrvatskoj te su idealna mjesta za kupovinu svim ugostiteljima koji u nabavku pića odlaze samostalno.

listopad 2019  restaurant&hotel


business tour zagrebačka video priča osvojila 3. mjesto na wine spectatorovom natjecanju opatija – kongresna destinacija s tradicijom

8

Kongresni turizam jedan je od ključnih seg­ menata turističke ponude Opatije, a tijekom proteklih pet godina infrastruktura za poslovne skupove značajno je unaprijeđena zahvaljujući brojnim investicijama javnog i privatnog sektora. Kako bi adekvatno prezentirala sve kvalitetnije sadržaje za kongresni turizam, TZ grada Opatija izradila je novi katalog pod nazivom „Opatija – kongresna destinacija s tradicijom“. Novi katalog donosi i zanimljiv pregled kapaciteta kojima raspolaže Opatija, pa tako navodi da kongresna ponuda uključuje 53 dvorane koje mogu smjestiti ukupno 9.563 sudionika. Od tog broja, šest je velikih dvorana za više od 500 sudionika, a najveći je broj dvorana za sastanke do 50 osoba i onih predviđenih za između 100 i 300 sudionika – potonjih je 16 u Opatiji, a onih najmanjih ukupno 18. Uz javne prostore kao što su Sportska dvorana Marino Cvetković, Kulturni dom Zora, Villa Antonio te Centar Gervais, ovo izdanje obuhvatilo je i brojna ulaganja hotelskih kuća koja su podignula kvalitetu smještanih kapaciteta, ali i kongresnih sadržaja. Ovaj tehnički priručnik namijenjen organizatorima poslovnih skupova na jednom mjestu je objedinio sve njima značajne informacije. Uključuje to kontakte relevantnih kongresnih odjela, ali i ostalih pružatelja usluga - specijaliziranih agencija s područja Opatije tzv. profesionalnih kongresnih organizatora (PCO), prijevoznika te ostalih agencija, kao tvrtki za najam audio i video opreme, prevoditelja, kulturno zabavnih udruga, fotografa i dr. Za većinu poslovnih skupova vrlo je bitna i gastronomska ponuda u destinaciji, pa je u katalogu dan pregled restorana na Opatijskoj rivijeri. Obnovljene su i specijalizirane web stranice, dostupne na adresi www.opatija-convention.com, na kojoj se nalazi i kalendar poslovnih skupova u Opatiji, što je bitno za sve dionike turističke ponude u destinaciji. Korisnicima je omogućeno da i sami unesu informacije o poslovnim skupovima i upišu ih u kalendar, kako bi doista na jednom mjestu bili obuhvaćeni svi kongresi u gradu. Kongresni katalog i web stranica su izrađeni na hrvatskom i engleskom jeziku, a međunarodna promocija kataloga će se dogoditi na kongresnoj burzi IBTM World, koja se održava od 19. do 21. studenog u Barceloni.

restaurant&hotel  listopad 2019

Američki Wine Spectator jedna je od najčitanijih vinskih lifestyle publikacija u svijetu. Video Contest, natjecanje u najboljim vinskim pričama, održava se 13. godinu za redom, a ovo je prvo svjetsko priznanje za video produkciju u domeni vina u Hrvatskoj. Iznenađenje ovogodišnjeg natjecanje na temu Winederlust (vinskih lutanja) bila je zagrebačka priča. Video „Winetastic Path Home“ gledatelje vodi u Zagreb te kroz dinamične kadrove vinske scene u gradu, isprepletene obližnjim vinogradima, gledatelja upoznaju s drugačijom ponudom hrvatske metropole i okolice. Time je suradnja Turističke zajednice grada Zagreba i sommelierke Martine Miličević, donijela gradu Zagrebu prestižnu vinsku popularnost i 3. mjesto na svijetu. Prva dva mjesta vinskog natjecanja, zasluženo su otišla u ruke kalifornijskih vinara iz Sonome, vinarija Sojourn Cellars i Flambeaux Wine, čineći zagrebačku prijavu još atraktivnijom, s obzirom da je jedina priča o destinaciji.

htz organizirao studijsko putovanje i poslovnu radionicu na temu nautike U cilju jačanja promotivnih aktivnosti nautičkog turizma na emitivnim tržištima, Hrvatska turistička zajednica organizirala je studijsko putovanje i poslovnu radionicu Buy Croatia na temu nautike.  Program studijskog putovanja za inozemne agente realiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije u razdoblju od 29. rujna do 3. listopada, a uključivao je prezentaciju nautičke ponude kao i cjelokupne turističke ponude destinacije. Na putovanju su sudjelovali predstavnici i donositelji odluka charter agencija s njemačkog, austrijskog, britanskog, skandinavskog, ruskog, poljskog, francuskog i nizozemskog tržišta. Slijedom toga, u hotelu Ivan u Šibeniku 1. listopada organizirana je i specijalizirana B2B poslovna radionica Buy Croatia nautika. Na poslovnoj radionici susrelo se 13 inozemnih predstavnika turističkih agencija i turoperatora  koji su o mogućnostima poslovne suradnje razgovarali s ukupno 14 hrvatskih turističkih subjekata. 


business tour preko 20 milijuna kuna dobilo 67 projekata za razvoj javne turističke infrastrukture Ministar turizma Gari Cappelli potpisao je 2. listopada u Iloku ugovore s korisnicima Programa razvoja javne turističke infrastrukture za 2019. godinu. Ukupno je dodijeljeno 20.236.000 kuna za 67 razvojnih projekata. Ministarstvo sufinancira do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta sukladno indeksu razvijenosti temeljem Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske. Minimalni iznos potpore iznosi 100.000 kn za centre za posjetitelje i interpretacijske centre te projekte javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma, a 200.000 kn za projekte uređenja plaža. Maksimalni iznos potpore iznosi 500.000 kn za projekte javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma, a za plaže i centre za posjetitelje i interpretacijske centre 800.000 kn. Za izradu studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom je predviđeno maksimalno sufinanciranje do 100.000 kn za jedinice lokalne samouprave, odnosno do 200.000 kn za jedinice područne (regionalne) samouprave, dok je maksimalni iznos potpore za izradu studije upravljanja kvalitetom u turizmu 200.000 kn. Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava, kao i detaljnije informacije o uvjetima natječaja možete vidjeti na službenim web stranicama Ministarstva turizma pod kategorijom Javni pozivi.

svečano otvoren palace elisabeth – prvi hotel s 5 zvjezdica na hvaru Luksuzni hotel Palace Elisabeth prvi je heritage hotel na najsunčanijem otoku Mediterana. Kao jedna od najljepših hvarskih građevina, uz gradsku Loggiu, hotel Palace Elisabeth smatra se jednim od simbola grada Hvara. Nakon višegodišnje obnove, hotel je dobio 45 luksuznih soba i suitova veće kvadrature, unutarnji bazen, luksuzni spa te dvije vanjske terase. Terasa novog restorana San Marco, s pogledom na središnji trg i povijesnu jezgru grada Hvara, idealno je mjesto za kušanje probranih jela i lokalnih delicija. Povijest hotela datira iz 13. stoljeća, a 1899. godine otvoren je pod nazivom Lječilišni hotel carice Elizabete, budući je austrijska carica Elizabeta bila pokroviteljica i sufinancijer izgradnje. Stoga novootvoreni hotel Palace nosi njezino ime. Promjena u izvorno ime hotela dodatno naglašava njegovu bogatu baštinu koju karakteriziraju brojni povijesni elementi iz ere carice Sisi. Kao dio jedinstvene arhitektonske cjeline stare gradske Loggie, Palace Elisabeth zablistao je u kombinaciji impresivnog povijesnog nasljeđa venecijanske i austrijske arhitekture i luksuznih hotelskih sadržaja. Ova investicija je vrijedna 100 milijuna kuna i predstavlja najveće strateško ulaganje u novom investicijskom ciklusu Sunčanog Hvara.

MINIBAROVI ZA HOTELSKE SOBE | SEFOVI, FENOVI | VINSKI HLADNJACI, RASHLADNE VITRINE | INDUSTRIJSKA KUHINJSKA OPREMA, KONVEKTOMATI, PERILICE POSUĐA, POMOĆNI STROJEVI MJEŠALICE, REZAČI | OPREMA ZA PRAONICE RUBLJA | HLADNJACI NA PLIN ZA VIKENDICE

IVAGO d.o.o. trgovina opremom za hotele, restorane i slobodno vrijeme, Bulvanova 18, 10000 Zagreb Tel.: 00 385 1 2303 228, Mob.: 00 385 98 1730 782, 00 385 99 2303 228, E-mail: info@ivago.hr

www.ivago.hr 1-3_IVAGO_RH_0518.indd 1

15.11.2018. 12:11:07

9


business tour broj građevinskih projekata u hotelskoj industriji na rekordnoj razini

10

Ukupan broj aktivnih građevinskih projekata u svijetu koji se odnose na hotele - planirane ili one u gradnji - dosegnuo je rekordan broj od 14.051 projekta, što je rast od 9 posto na godišnjoj razini, navodi se u izvješću tvrtke Lodging Econometrics koje obuhvaća 176 zemalja. Planirani hoteli trebali bi imati 2.327.923 sobe. Prema izvješću u svim svjetskim regijama osim Latinske Amerike u planu je gradnja rekordnog broja hotela ili je vrlo veliki broj hotela u završnoj fazi, pred otvaranjem. Glavni katalizatori rasta su niske kamatne stope i povoljni uvjeti kreditiranja. U izvješću se navodi da će broj projekata nastaviti rasti, ali znatno sporijim tempom nego u posljednjih nekoliko godina. Razlog usporavanja je zabrinutost zbog moguće recesije i trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. U svijetu se trenutno gradi 6.565 hotela s gotovo 1,2 milijuna soba. U sljedećih dvanaest mjeseci trebala bi početi gradnja 4.392 hotela (636.080 soba). U ranoj fazi planiranja su 3.094 projekta s gotovo pola milijuna soba. Po broju aktivnih projekata predvode Sjedinjene Američke Države s 5.653 projekta, a prati ih Kina s 2.991 projektom. Na SAD otpada 40 posto ukupnog broja projekata, a na Kinu 21 posto. Drugim riječima, u ove dvije zemlje koncentrirano je 61 posto svih projekata. Na trećem mjestu je Indonezija (378 projekata), na četvrtom Njemačka (320), a peta je Velika Britanija (280). Kada je riječ o gradovima, najveći broj hotela planira se graditi ili se gradi u Dubaiju (173), New Yorku (166), Dallasu (162), Los Angelesu (158) i Houstonu (146). Vodeća investitorska franšiza je Marriott International s 2.534 projekata. Slijede Hilton Worldwide s 23.34 projekata, InterContinental Hotels Group (IHG) s 1.769 projekata i AccorHotels s 980 projekata. Ova četiri korporativna brenda predstavljaju 54 posto svih aktivnih projekata. U prvoj polovici ove godine u svijetu su otvorena 1.374 nova hotela, a do kraja godine očekuje se otvaranje 1.675 hotela. Budući da je broj paniranih hotela na rekordnoj razini, Lodging Econometrics predviđa da će iduće godine biti otvoreno 3.168 novih hotela, a 2021. godine 3.171 hotel, što bi bio rekordan broj novootvorenih hotela u svijetu u jednoj godini.

restaurant&hotel  listopad 2019

ministarstvo turizma raspisalo javni poziv za program „stipendije“ u 2019. godini S ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, a samim time i cijelog turističkog sektora, te kvalitetnijeg povezivanja obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu, Ministarstvo turizma raspisalo je javni poziv za program „Stipendije“ u 2019. godini. Kroz navedeni poziv, Ministarstvo turizma će u školskoj godini 2019./2020. sufinancirati učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Shvaćajući važnost kvalitetnih i stručnih kadrova u turizmu, Ministarstvo turizma stipendije dodjeljuje od 2008. godine te je do sada sufinancirano preko 1.750 stipendista za koje je isplaćeno 12.8 milijuna kuna. Riječ je o stipendijama koje ministarstvo provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto u postupku stipendiranja. Temeljem navedenog programa Ministarstvo turizma odobrava maksimalno 1.200 kuna mjesečne stipendije, i to: • Učenicima, za zanimanja ugostiteljsko-turističkog usmjerenja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine; • Studentima studija za zanimanja ugostiteljsko-turističkog usmjerenja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, odnosno; • Studentima 1. godine studija za zanimanja ugostiteljsko-turističkog usmjerenja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma od 1. listopada tekuće do 30 lipnja iduće godine; Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci (bez obzira koliko je trajalo stipendiranje). Detalje javnog poziva možete pronaći na službenim web stranicama Ministarstva turizma pod kategorijom Javni pozivi.


business tour potpisan sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica otoka hvara Sporazumom o udruživanju dosadašnje turističke zajednice koje obuhvaćaju Turističke zajednice Grada Hvara, Grada Starog Grada, Općine Jelsa, Općine Sućuraj i mjesta Vrbovska, dogovoren je razvoj zajedničkih projekata i programa te provođenje zajedničke promotivne i marketinške aktivnosti, odnosno zajednički razvoj i promocija cjelokupnog područja otoka Hvara. Sporazum su 21. rujna potpisali predsjednik TZ Grada Hvara Rikardo Novak, predsjednik TZ Staroga Grada Antonio Škarpa, predsjednik TZ Općine Jelsa i mjesta Vrboska Nikša Peronja te predsjednik TZ Općine Sućuraj Ivan Slavić, a potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i Ministar turizma Gari Cappelli. Podsjećamo, usvajanjem paketa turističkih zakona u Hrvatskom saboru ove godine, odnosno Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o članarinama u turističkim zajednicama i Zakona o turističkoj pristojbi, uvedeni su financijski instrumenti (Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent i Fond za udružene turističke zajednice) koji omogućavaju transparentnije financiranje kako regionalnih tako i lokalnih turističkih zajednica na turistički nerazvijenim područjima te se potiče udruživanje turističkih zajednica. Prema podacima iz sustava eVisitor, otok Hvar tijekom protekle godine posjetilo je 338.000 gostiju koji su ostvarili 1,7 milijuna noćenja. Pri tome su najviše noćenja ostvarili gosti iz Slovenije, Njemačke, Velike Britanije, Češke, Poljske te Sjedinjenih Američkih Država.

novo izdanje how festivala u poreču Ovogodišnji HOW (Hotel Operations Weekend) Festival održat će se od 16. do 18. listopada u Poreču i ponovno okupiti brojne međunarodne i regionalne stručnjake iz hotelijerstva i povezanih industrija. Istaknuti panelisti u Poreču će predstaviti međunarodne trendove u hotelskim operacijama i pokazati primjere dobre prakse, olakšati implementaciju novih proizvoda, ali i povezati sve posjetitelje i stručnjake iz industrije. Među njima su i Marko Lukičić, član uprave Jadranka d.d i suosnivač Acquianta, direktor Promosapiensa Dalibor Šumiga, direktorica domaćinstva u Saint Tenu Adriana Dokmanović i Peter Palicz, generalni direktor u KviHotelu. A teme kojima će se konferencija baviti su, među ostalim: općeniti globalni trendovi u hotelskim operacijama, digitalizacija industrije, profitabilnost operacija i kako spašavati planetu, a istovremeno davati dodanu vrijednost gostu. U Poreč stiže i direktorica održivog poslovanja tvrtke BC Hospitality Group Mireille Jakobsen, zatim Robert Kimpton, član globalnog hotelskog tima u Schneider Electricu, odgovoran za globalne hotelske inovacije, marketing i hotelske strategije te Luc Gesvert, glavni direktor za Istočnu Europu, AccorHotels. Također, svoje sudjelovanje potvrdili su i Cahit Sahin, generalni direktor Montgomerie Maxx Royal Golf Cluba iz Turske, Regis Morin, direktor upravljanja prihodima Queensway Grupe, Katarina Larisa Ham, osnivačica i vlasnica licence Quintessentially Adriatic, jedinog globalnog luksuznog lifestyle concierga i brojni drugi.

11


business tour hbor smanjuje troškove financiranja ulaganja u energetsku učinkovitost

ulaganja u inovativne turističke sadržaje doprinijela rastu turističkog prometa šibenika i županije

12

Šibensko-kninska županija i grad Šibenik i ove godine bilježe porast broja dolazaka i noćenja uslijed kontinuiranih ulaganja u dodatnu turističku ponudu i infrastrukturu. Naime, prema podacima iz sustava eVisitor Šibensko-kninsku županiju je u dosadašnjem dijelu turističke godine posjetilo više od milijun gostiju koji su ostvarili gotovo 7 milijuna noćenja od čega je grad Šibenik posjetilo 300.000 gostiju koji su ostvarili 1,4 milijuna noćenja. Najbrojniji gosti u Šibensko–kninskoj županiji u ovoj godini bili su iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Češke i Austrije. „Šibenik je jedan od svijetlih primjera koji nam pokazuje kako se ulaganje u inovativne turističke sadržaje i valorizacija kulturnih potencijala višestruko isplati. Ministarstvo turizma će kroz svoje programe nastaviti podupirati razvoj turističke infrastrukture te stvarati institucionalni okvir koji će omogućiti ulaganja u podizanje kvalitete i nove motive dolaska u Hrvatsku“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom svog posjeta Šibensko-kninskoj županiji i Šibeniku, tijekom kojeg se u tvrđavi Barone sastao sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i gradonačelnikom grada Šibenika Željkom Burićem. Za rast turističkog prometa grada Šibenika i Šibensko-kninske županije između ostalih sadržaja zaslužna je i nedavno renovirana tvrđava Barone izgrađena u 17.st, paralelno s obližnjom tvrđavom sv. Ivana. Jedinstvena je to regionalna kulturna atrakcija koja je revitalizacijom postala mjesto na kojem se uz pomoć najmodernije tehnologije proširene stvarnosti pruža pogled u prošlost Šibenika. Tvrđava Barone upotpunila je dosadašnju kulturnu ponudu Šibenika – Tvrđavu sv. Nikole upisanu na Popis svjetske baštine UNESCO-a te Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas Sacra – Sveti grad“ unutar srednjovjekovne palače Galbiani koji na jednom mjestu sažima bogatu povijest šibenske biskupije te time doprinosi unaprjeđenju turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani.

restaurant&hotel  listopad 2019

Više od dva milijuna eura bespovratnih sredstava osigurano je za financiranje projektne dokumentacije (poslovni plan, energetski pregled, glavni projekt itd.) i povezanih savjetodavnih usluga za projekte energetske učinkovitosti. Sredstva mogu koristiti investitori iz javnog sektora ili privatnog sektora (poduzetnici) te će ove usluge za njih biti besplatne. U tijeku je javni natječaj za odabir konzultanata pa će sredstva biti dostupna u prvom kvartalu 2020. godine. Investitori iz javnog i privatnog sektora koji planiraju ulaganje u povećanje energetske učinkovitosti, obnovljive izvore energije ili javnu rasvjetu moći će koristiti bespovratna sredstva u ukupnom iznosu većem od dva milijuna eura zahvaljujući ugovoru o provedbi ELENA programa koji su 3. listopada potpisali Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB). Ugovor su u ime HBOR-a potpisali Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a i Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a, a u ime Europske investicijske banke Vazil Hudak, potpredsjednik EIB-a. Potpisivanju je nazočio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Sredstva će se moći koristiti za financiranje usluga izrade projektne dokumentacije i za savjetodavne usluge za projekte ulaganja u energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i javnu rasvjetu. Konzultantske usluge će za investitore biti besplatne, odnosno troškovi će se podmirivati iz ELENA programa. Tehnička pomoć može se koristiti za ulaganja u projekte javnog i privatnog sektora, kako za one koji financiraju svoje projekte iz financijskih instrumenata, tako i za one koji za financiranje koriste druge kredite HBOR-a, ali i vlastita sredstva ili druge izvore financiranja. Očekuje se da će provedba ELENA programa potaknuti do 57,6 milijuna eura investicija u energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije te javnoj rasvjeti u Republici Hrvatskoj koje bi trebale rezultirati uštedom 35 GWh energije svake godine te smanjenjem emisije CO₂.


business tour institut za turizam obilježio 60. obljetnicu

opatijski vremeplov predstavio bogatstvo povijesti i tradicije „kraljice jadrana“ Tisuće posjetitelja tijekom proteklih je ljetnih mjeseci zavirilo u prošlost najstarije jadranske destinacije, kuda ih je vodio Opatijski vremeplov, nova manifestacija Turističke zajednice grada Opatija koja je već u prvoj sezoni naišla na velik odaziv i interes gostiju te odlične reakcije sudionika. Prvo izdanje Opatijskog vremeplova zaključeno je klapskom večeri u Portiću te kostimiranom šetnjom kroz povijest grada, koja je dvaput tjedno od početka lipnja pa do kraja rujna omogućavala svim zainteresiranima da povijest grada dožive – uživo. - Ukupno je u sklopu Opatijskog vremeplova održano više od stotinu različitih programa koji su bili poklon TZ grada Opatija svim posjetiteljima, a imali smo doista izvrsne povratne reakcije, osobito na kostimirane šetnje opatijskom poviješću - kazala je direktorica opatijske Turističke zajednice Suzi Petričić. Uz kostimirane šetnje, Opatijski vremeplov svakog je ponedjeljka u večernjim satima u Portiću nudio doživljaj klapske večeri uz klape Baladur, Mirakul i Opatija. Utorak je bio rezerviran za vožnju u stilu bogataša sredine dvadesetog stoljeća – u autentičnim automobilima iz tog vremena, vlasništvo članova Liburnia klasik kluba Opatija. Srijeda je, pak, bila dan za tradicionalnu pjesmu i ples, koju je ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer predstavljao opatijski folklorni ansambl Zora.

Stručnim skupom „Kontrasti hrvatskog turizma” održanim 27 rujna, na Svjetski dan turizma, Institut za turizam je obilježio svoju 60. obljetnicu. Sa skupa je poručeno da je za budući održivi razvoj hrvatskog turizma iznimno važno ujednačiti trenutno polariziranu turističku razvijenost primorske i kontinentalne Hrvatske, jer bez toga nema prostora za rast. Suorganizator skupa je Hrvatska gospodarska komora (HGK), čija je preteča Narodna komora Hrvatske 1959. i osnovala taj institut. On je 1986. postao znanstveni institut te provodi brojne projekte, istraživanja, analize i dr. važne podloge za državne, regionalne, gradske, ali i međunarodne turističke strategije. „Sretni smo što našu 60. obljetnicu obilježavamo baš danas, 27. rujna na Svjetski dan turizma, koji bi se u Hrvatskoj trebao i više obilježavati, s obzirom na važnost turizma za ekonomiju i BDP. U zadnjih 20 godina intenzivno radimo i na popularizaciji znanosti i održivog turizma, koji je uz očuvanje okoliša sve više u fokusu turizma u cijelom svijetu, a bit će još i više. S tim se ciljem sve više povezujemo i s relevantnim međunarodnim institucijama, poput primjerice Svjetske turističke organizacije - UNWTO, a za sve je zaslužno naših 30-ak djelatnika i svi oni prije njih”, naglasio je na skupu ravnatelj Instituta Damir Krešić.

13 Osim sadašnjih i umirovljenih djelatnika, kojima su uručena i priznanja, skup je okupio i brojne predstavnike privatnog i javnog turističkog sektora, gradonačelnike Dubrovnika, Poreča i Bola, kao i predstavnike znanosti. Državni tajnik za znanost u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić naglasio da je taj Institut jedan od najboljih među 25 instituta u zemlji te da je ove godine zbog dobrih rezultata dobio i 40 posto više sredstava nego lani. Važnost instituta za razvoj i strategije turizma istaknuo je i državni tajnik za turizam iz Ministarstva turizma Frano Matušić, kazavši da „po svim fizičkim i financijskim brojkama već možemo reći da će ova godina biti još jedna rekordna”, kao i da ne treba zanemariti da je po Eurostatovim statističkim turističkim regijama u Europi primorska Hrvatska na drugom mjestu, iza Islanda. Najavio je i da se već priprema izrada nove nacionalne turističke strategije, koja će se, kako je dodao, odrediti za razdoblje od 2021. do 2027., što je i u skladu s novim financijskim razdobljem u EU, te očekuje da će se tada i iz EU fondova moći financirati turistički projekti. Potpredsjednik HGK Ivan Barbarić naziv obljetničkog skupa označio je jako važnom temom za budući razvoj turizma, koja uključuje i jači razvoj kontinenta i posebice suradnju na svim razinama u zemlji. Izaslanik hrvatske Predsjednice i direktor HTZ-a Kristjan Staničić poručio je pak da su za zadržavanje pozitivnih trendova u turizmu i njegove stabilne pozicije u svijetu te za kvalitetne strateške odluke potrebna istraživanja i analize te da se zbog toga i za potrebe buduće strategije prvi put provodi cjelogodišnje istraživanje TOMAS o potrošnji turista u cijeloj Hrvatskoj za ovu godinu, koje će biti završeno u svibnju 2020. „Očekuje nas i izrada novog strateškog marketing plana hrvatskog turizma koji će dati smjernice kako još bolje brendirati Hrvatsku da uđe među top 10 turističkih destinacija u svijetu, a u svemu će najvažnije biti očuvanje okoliša i održiv razvoj”, najavio je Staničić.

listopad 2019  restaurant&hotel


trendovi hut - turistički impuls

Ulaganje u kvalitetu - jamac uspješnog turizma 14

veljko ostojić, direktor hrvatske udruge turizma

Vodeće hotelsko-turističke kompanije u prvih osam mjeseci ove vrlo zahtjevne turističke sezone ostvarile su rast poslovnog prihoda od 5,4 posto u odnosu na prošlu godinu, i to zahvaljujući pojačanim ulaganjima u kvalitetu koje je omogućilo rast cijena, dodatnim prodajno-marketinškim aktivnostima i posljedičnim intenziviranjem „last minute” rezervacija

S

ezona je potvrdila ranije najave turističkih stručnjaka prema kojima će na daljnji rast, u situaciji povratka istočnomediteranskih tržišta, posebno Turske, moći računati samo oni koji kontinuirano investiraju u kvalitetu i aktivno upravljaju svojim turističkim proizvodom, zaključak je predstavljanja trećeg izdanja Turističkog impulsa, pregleda turističkih trendova Hrvatske udruge turizma (HUT).

hrvatska rasla u fizičkim pokazateljima

Na Mediteranu je ove godine najviše stope rasta turističkih dolazaka ostvarila Turska, s plusom od 14,11 posto u prvih sedam mjeseci ove godine. Istovremeno rastu i ključna zapadno-mediteranska tržišta: Španjolska 1,91 posto, Malta 4,86 posto, a Slovenija 5,24 posto u prvih sedam mjeseci 2019.

godišnje stope promjena turističkog prometa po vrstama smještaja u hrvatskoj (1.1.-24.9.2019./1.1.-24.9.2018.) 6,0 0% 5,46% 6,0 0% 5,46% 5,0 0% 5,0 0% 4,00% 4,00% 3,00% 3,00% 1,60% 2,00% 1,60% 2,00% 1,00% -0,08% 1,00% 0,00% -0,08% 0,00% -1,00%

5,58% 5,58%

2,59% 2,59%

4,38% 4,38%

1,49% 1,49%

4,33% 3,32% 3,32%

4,33% 1,84%

1,84%

-0,75% -1,02% -0,75% -1,02% Nekomercijalni SVEUKUPNO Hoteli Kampovi Smještaj u Ukupno Nekomercijalni SVEUKUPNO smještaj Smještaj u komercijalni Hoteli Kampovi domaćinstvu Ukupno smještaj domaćinstvu smještaj komercijalni smještaj Dolasci Noć e nja Dolasci Noć e nja Izvor: e-visitor, Hrvatska turistička zajednica, 25.09.2019.

-1,00% -2 ,00% -2 ,00%

Izvor: e-visitor, Hrvatska turistička zajednica, 25.09.2019.

restaurant&hotel  listopad 2019


trendovi I Hrvatska je prema fizičkim pokazateljima uspjela završiti u plusu - prema podacima zadnjeg tjedna u rujnu zabilježen je godišnji kumulativan rast dolazaka od 4,33 posto i rast noćenja od 1,84 posto. Većina vodećih domaćih hotelsko-turističkih kompanija očekuje nastavak rasta pokazatelja i u posezoni. Većina hotela i kampova očekuje veći volumen rezervacija u posezoni u odnosu na prošlu godinu, i to hoteli između 2 i 6 posto, a kampovi između 1 i 9 posto. Pad rezervacija između 2 i 8 posto očekuje većina apartmanskih naselja (63 posto) i tek nešto više od petine obuhvaćenih hotela i kampova.

kratkoročno iznajmljivanje nekretnina dalje raste

Ovu sezonu ponovno je obilježio visok rast ponude smještajnih kapaciteta, posebno u kratkoročnom iznajmljivanju nekretnina, kao i nastavak pada stope zauzetosti smještaja. Ove godine je broj kreveta u komercijalnom smještaju ukupno povećan za 67.077, najviše u objektima u domaćinstvu, za 35.777 novih kreveta. Povećanje u takvom obliku smještaja, zajedno s povećanjem broja kreveta u nekomercijalnom smještaju od 36,1 tisuća samo ove godine ekvivalentno je broju od 183 nova hotela prosječne veličine 200 soba, dok je u razdoblju od 2010. do 2019. godine broj kreveta u objektima u domaćinstvu povećan 444,6 tisuća što bi bilo jednako 1.112 novih hotela prosječne veličine 200 soba, naglasio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. Takva eksplozija kapaciteta dodatno je pogoršala i ovako suboptimalnu strukturu turističkih kapaciteta pa hoteli i kampovi trenutno zajedno čine tek 35 posto ukupnih komercijalnih smještajnih kapaciteta, dok je udio kreveta u objektima u domaćinstvu dosegnuo 52,2 posto komercijalnog smještaja. Ako dodamo i značajan rast kapaciteta u nekomercijalnom smještaju ta struktura je još nepovoljnija, ističe Ostojić. S obzirom na veličinu tog oblika smještaja, treće izdanje Turističkog impulsa predstavilo je i podatke s online portala Airbnb i HomeAway, na kojima je krajem srpnja u ponudi bilo ukupno 236.800 smještajnih jedinica iz Hrvatske. Ove godine je na online portalima zabilježena visoka stopa rasta volumena prodaje smještajnih kapaciteta (+12,4 posto), a porasla je i prosječna cijena (+6 posto), čime je prihod u tom segmentu turizma u razdoblju od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine dosegnuo 2,03 milijarde eura. Istovremeno, zauzetost kapaciteta u objektima u domaćinstvu dodatno je smanjena, na 22 posto, što je preko dvostruko niže od stope zauzetosti u hotelima (45,1%).

smanjenje pdv-a - prvi korak stvaranja konkurentnog okruženja za turizam

”Kako smo i najavljivali, ova sezona je pokazala da je razdoblje visokih stopa rasta u turizmu iza nas i da slijedi borba za svakog gosta. Želimo li zadržati poziciju na turističkoj karti, uvjeti poslovanja u turizmu se moraju poboljšati. Jedino na taj način možemo osloboditi sredstva za ulaganje u ključne preduvjete uspješnosti u narednim godinama. To su nužno povećanje kvalitete smještaja i ukupne ponude te zadržavanje postojećih i

godišnje stope rasta kapaciteta i noćenja stanje: 24.09.2019. Vrsta smještaja Hoteli

Stopa rasta br kreveta 1.1.-24.9.2019.

Stopa rasta noćenja 1.1.-24.9.2019. /1.1.-24.9.2018.

3,4%

1,5%

Kampovi

3,0%

-1,2%

Objekti na OPG-u

2,4%

19,2%

Objekti u domaćinstvu

6,0%

2,4%

Ostali ugostiteljski objekti

4,8%

1,7%

Ostalo

136,1%

-9,4%

Restorani

-8,5%

-0,8%

Ukupno komercijalni smještaj

5,9%

1,3%

Nekomercijalni smještaj

7,8%

3,1%

SVEUKUPNO

6,4%

1,6% Izvor: evisitor, HTZ, 25.09.2019

Izvor: evisitor, HTZ, 25.09.2019.

privlačenje novih kvalitetnih kadrova. U tom kontekstu na najavljeno smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje jela u ugostiteljskim objektima gledamo kao na prvi korak u smjeru hvatanja konkurentnosti domaćeg turizma sa zemljama u okruženju. Porezno rasterećenje poticaj je ulaganjima u nove hotelske i slične kapacitete koji imaju značajan utjecaj na ekonomsku aktivnost destinacija, ali i čitave Hrvatske”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. Iz HUT-a su ponovili da sve europske države koje Hrvatskoj u turizmu predstavljaju konkurenciju imaju sniženu stopu poreza na dodanu vrijednost za hotelski smještaj i za ugostiteljske usluge, s ciljem kontinuiranog poticanja razvoja turističkog sektora i gospodarstva u cjelini. Prema istraživanjima, hotel sa 100 soba stvara 17 puta više radnih mjesta od 100 apartmana u privatnom smještaju, generira 9 puta više multiplikativnog efekta na ostatak gospodarstva i zauzima 3 do 7 puta manje prostora.

15

vodeće kompanije koriste visok udio domaćih proizvoda

Kako bi ilustrirali činjenicu da država polučuje najveće ekonomske i fiskalne učinke plasirajući proizvode kroz kanal ugostiteljstva, kao i da turizam predstavlja najefikasniji oblik „izvoza“, u HUT-u su napravili usporedbu efekata prodaje boce vina kroz različite kanale distribucije. U plasmanu kroz ugostiteljstvo iznos poreza na dodanu vrijednost po boci vina je 2,2 puta viši nego u maloprodaji, porezi i doprinosi na plaće su preko 12 puta viši nego u izvozu te preko 20 posto viši nego kod plasmana vina u maloprodaji. Ujedno je i zaposlenost u ugostiteljstvu viša nego u drugim kanalima distribucije, kao i devizna komponenta koja je barem 4 puta viša nego u drugim kanalima. Dodatno, anketa vodećih hotelsko-turističkih kompanija u Hrvatskoj pokazala je da je udio proizvoda i usluga hrvatskog porijekla u ukupnoj potrošnji sektora značajan. Te kompanije koriste prevladavajući udio domaće komponente, posebno u segmentu pekarskih proizvoda (87 posto), u građevinsko-instalaterskim uslugama (72 posto) te natpolovični udio u potrošnji alkoholnih pića (65 posto) i napitaka (66 posto), mesa i mesnih proizvoda (64 posto) te povrća (54 posto).

listopad 2019  restaurant&hotel


interview obiteljski smještaj – da ili ne?

Sa štihom lokalnog, obiteljski smještaj promovira Hrvatsku Ako bismo ograničili razvoj obiteljskog smještaja s raznim restrikcijama, osobito povećanjima davanja, došlo bi do negativnih posljedica poput zatvaranja niza malih tvrtki, restorana, agencija, izletničkih brodova…“, istaknula je Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK autor / Sanja Plješa

O

biteljski smještaj, uz hotele i kampove, vrlo je važan dio turizma i, može se reći, kako bez njega u Hrvatskoj i nema turizma. No, u posljednje doba, sve je više apartmanizacije, divlje gradnje…apartmani niču kao „gljive nakon kiše“, a kakvu kvalitetu nude gostima, to je vrlo upitno. Ipak, postoji obiteljski smještaj s kvalitetnom ponudom, a u tim se objektima gosti osjećaju kao kod kuće. Ove godine obiteljski smještaj suočio se s raznim problemima. O rješavanju tih problema te kako bismo razjasnili činjenicu da je obiteljski turizam potreban našoj zemlji jer se u malim apartmanima gosti osjećaju kao kod kuće, a gostoljubivi domaćini im odmor nastoje još više oplemeniti pozitivnošću i dobrom i kvalitetnom ponudom, porazgovarali smo s Martinom Nimac Kalcinom, predsjednicom Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Na kraju smo još jedne turističke sezone, ali ne i godine. Kako je ona protekla sa stajališta privatnih iznajmljivača? Prema dostupnim informacijama koje dobivamo s

restaurant&hotel  listopad 2019


interview terena može se zaključiti da velika većina domaćina nisu zadovoljni popunjenošću u predsezoni. Nažalost, za većinu privatnog smještaja može se reći da su bili popunjeni samo u strogoj špici sezone. Dakle, riječ je o razdoblju od 15. srpnja do 20. kolovoza. Privatni iznajmljivači smatraju da u njihovim lokalnim zajednicama nema dovoljno ili nema uopće sadržaja za goste, radi čega ovise isključivo o školskim praznicima. Usto su se još i želje gostiju promijenile pa bi se većina gostiju nakon dva dana odmaranja na plaži htjela i zabaviti, a u manjim sredinama domaćini im, nažalost, nemaju što ponuditi te i sami moraju postati animatori. Što će se još događati do kraja godine, hoće li se povećati broj dolazaka gostiju i noćenja u privatnom smještaju? Upravo iz tog razloga popunjenost privatnog smještaja u gradovima je postala znatno bolja. Gradovi poput Dubrovnika, Splita, Zagreba, Zadra, Šibenika, Rovinja… imaju dobro organizirane programe te su znatno zanimljiviji turistima. Prošle godine je srpanj isto bio lošiji pa smo to pripisali Svjetskom nogometnom prvenstvu i nekim drugim razlozima. U ovom trenutku bližimo se kraju sezone i može se zaključiti da je srpanj općenito postao lošiji od kolovoza. Neovisno o znatno povećanom broju smještajnih kapaciteta, u konačnici popunjenost je i dalje visoka.  S obzirom na sva saznanja i najave očekujem da će u gradovima posezona također biti za većinu zadovoljavajuća. Ministar turizma navodi kako u Hrvatskoj privatni, tj. obiteljski smještaj u ukupnom smještajnom kapacitetu sudjeluje sa 70 posto i da je to previše. Kakav je vaš stav o tome? Prema posljednjoj analizi turističkog prometa objavljenoj na stranicama Ministarstva turizma, udio obiteljskog smještaja u ukupnoj strukturi smještajnih kapaciteta iznosi 52 posto. Također, ista analiza pokazuje i da je daleko najveći broj gostiju bio smješten u domaćinstvima. Upravo ta činjenica potvrđuje da je izuzetno veliki broj gostiju zainteresiran za privatni smještaj. Ako bismo ograničili razvoj obiteljskog smještaja raznim restrikcijama, osobito povećanjima davanja, koja bi bila moguća posljedica? Statističko smanjenje privatnog smještaja u strukturi smještajnih kapaciteta, uz povećanje ostalih vrsta smještajnih objekata? Je li nam to zaista cilj? Ostvarenje tog plana povuklo bi za sobom niz katastrofalnih posljedica. Došlo bi do zatvaranja niza malih tvrtki, restorana, agencija, izletničkih brodova… jer većina posluje zahvaljujući gostima iz obiteljskog smještaja. Ne bismo zadržali tu kategoriju gostiju jer oni traže isključivo privatni smještaj i uslugu koju im on pruža. Ne samo da bi se zatvorili raznorazni obrti i tvrtke već i oni koji s njima surađuju, primjerice praonice, trgovine s posteljinom, transferi, proizvođači lokalnih prehrambenih proizvoda, obrti za razne popravke, niz građevinskih tvrtki za uređenje eksterijera i interijera…

“razvoj privatnog smještaja pridonio je lokalnim zajednicama, ne samo u gospodarskom smislu već i u samome izgledu i promociji”

Koliko je važan obiteljski turizam u ukupnom hrvatskom turizmu? Gosti u apartmanima u današnje vrijeme uglavnom tijekom svoga boravka obilaze raznorazne destinacije i troše novac. Smanjenjem broja apartmana ili kuća za odmor ne samo da bi vlasnici ostalih bez ekstra prihoda koji im je nužan za život u Hrvatskoj već bi i mnoštvo drugih osoba ostalo bez posla zatvaranjem malenih tvrtki i obrta. Sve bi to donijelo i vrlo značajan pad prihoda jedinicama lokalnih samouprava.  Suvišno je i spominjati koliko je razvoj privatnog smještaja pridonio lokalnim zajednicama, ne samo u gospodarskom smislu već i u samome izgledu i promociji. Stare i zapuštene kuće se obnavljaju i pretvaraju u prekrasne vile ili čak i zgrade, uređuju se okućnice, svijest građana o čistoći i održavanju se podigla do nebeskih visina, jer okolica i cijela destinacija oko njihovog objekta je ono što i prodaje njihov objekt. Nažalost potvrda svega toga se vidi u malim mjestima na otocima u kojima se može pronaći još mnoštvo zapuštenih, derutnih starih kuća. U tim mjestima nažalost obiteljski smještaj se nije mogao razviti  niti će uskoro moći, ako se nešto ne promijeni. Takvu situaciju imali smo do nedavno u mnogobrojnim našim gradovima i mjestima. Zahvaljujući obiteljskom smještaju sada s ponosom šetamo pored predivno uređenih i održavanih starih kuća i zgrada u svim gradovima i mjestima u kojima je obiteljski turizam razvijen. U svemu tome vlasti trebaju držati pod kontrolom izgradnju novih objekata i niti pod kojim uvjetom ne dopuštati narušavanje okoliša i gradnju na štetu lokalnog stanovništva. Država bi trebala voditi kontrolu izgradnja i dogradnja svih objekata pa tako i apartmana.  Nije problem što netko ima 5 apartmana u kući, nego što se dozvoljava gradnja odnosno devastacija obale i okoliša.  Bilo da je riječ o hotelima, apartmanima ili drugim objektima, trebalo bi ograničiti gradnju i betonizaciju te sačuvati okoliš  da ostane u skladu s lokalnim identitetom i da bude prihvatljiv stanovnicima te zajednice.  Dakle, obiteljski smještaj sa štihom lokalnog, autohtonog identiteta je upravo zaslužan za iznimnu promociju Hrvatske kao idealne zemlje za obiteljski odmor sa potpuno zaokruženom pričom netaknute prirode, povijesti i izuzetno dobrih domaćina.

17

Koja je zadaća Zajednice obiteljskog smještaja? Iza nas su brojne nagrade koje su naši domaćini i njihove kuće za odmor osvojili na Europskim i drugim

listopad 2019  restaurant&hotel


interview stare i zapuštene kuće se obnavljaju i pretvaraju u prekrasne vile, uređuju se okućnice...

18

“obiteljski smještaj, hoteli i kampovi nisu su u koliziji, jer se ne radi o istoj kategoriji gostiju. dapače, trebali bismo surađivati” međunarodnim natjecanjima. Počevši od nagrada od strane najpoznatijih svjetskih portala do Europskog udruženja obiteljskog smještaja. U posljednje dvije godine naše kuće za odmor su osvojile prva mjesta u nekoliko kategorija među vilama, kućama i apartmanima za odmor iz 22 Europske zemlje. Upravo traju, do kraja rujna, prijave za ovogodišnje natjecanje najljepših kuća za odmor u Europi i nadam se da ćemo ponovno zablistati sa svojim kandidatima. Ove godine nagrade se dodjeljuju u Barceloni i predstavnici iz cijele Europe prisustvovati će prezentaciji fotografija kuća koje su nominirane. Upravo to je jedna o osnovnih zadaća Zajednice obiteljskog turizma pri HGK, boriti se za zasluženi status naših domaćina, održavanje kontakata sa drugim domaćinima i predstavnicima istih kako u državi tako i u Europi, razmjenjivanje informacija i međusobno savjetovanje, organiziranje edukacija za domaćine kako bi razvijali kvalitetu usluge i olakšavali poslovanje domaćinima, kao primjerice forumi obiteljskog smještaja te paralelno uz sve to pokušavamo utjecati na lokalne i nacionalne vlasti prilikom donošenja odluka koje se direktno tiču naših domaćina. Zajednica je brojnim dopisima, sastancima sa predstavnicima vlasti i nastupima kroz medije utjecala na donošenje brojnih odluka. Jeste li zadovoljni suradnjom s Ministarstvom turizma i ostalim resornim institucijama? Uspjeli smo u suradnji sa Ministarstvom turizma ugovoriti i realizirati prvi puta HBOR-ove kredite za

restaurant&hotel  listopad 2019

iznajmljivače. Dakle, prvi puta fizičke osobe mogu realizirati kredite za uređenje svojih apartmana i kuća po iznimno povoljnim kamatama. Kakvi su planovi Zajednice obiteljskog smještaja? S obzirom na to da smo se u svijetu izborili za status najboljih domaćina i najljepših kuća za odmor i s obzirom na cjelokupnu važnost, obiteljski smještaj bi trebao imati privilegirani status kakav i zaslužuje. Međutim, da bi Hrvatska zauzela na svjetskoj listi status top destinacije mora razvijati i ponudu drugih smještajnih kapaciteta te moramo imati u ponudi i luksuzne male hotele i resorte i kampove. Obiteljski smještaj, hoteli i kampovi, apsolutno jedni na druge ne utječu, niti su u koliziji, jer se ne radi o istoj kategoriji gostiju. Dapače, trebali bismo surađivati, jedne druge pomagati kako u poslovanju među gostima tako i u svim drugim aspektima. Kada to postignemo svi ćemo zajedno puno više profitirati i postići zavidne rezultate. Na vlastima je da prilikom dopuštanja izgradnje istih vode brigu o lokalnim stanovnicima, o okolišu i prilagođavanju objekata okolišu kao i o planskoj izgradnji, a ne stihijskoj. Nažalost, toga smo se nagledali i nažalost i dalje ima takvih primjera, a još žalosnije je što mnogi od takvih objekata ishoduju dozvole još i danas te se stječe dojam da se pojedincima podilazi s potpunom nebrigom o lokalnoj zajednici i na štetu iste. Upravo je to ono što šteti našem turizmu i životu naših građana i mještana.


hoteli

Z

agreb City Hotels je tvrtka koja uspješno upravlja Hiltonovim hotelima i koja je, zbog svojih izvanrednih rezultata rada i promicanja kvalitete Hilton brenda, postala njihov najjači partner u regiji. Hilton, vodeća svjetska hotelska kompanija, ove godine slavi svoju stotu obljetnicu te trenutno posluje u 113 zemalja s više od 5.600 hotela. U Hilton Garden Inn hotel tvrtka Zagreb City Hotels uložila je 20 milijuna eura. Hotel je kategoriziran sa četiri zvjezdice, a odlikuje ga industrijski dizajn i moderan “easy” koncept uređenja u kojem se gosti osjećaju ugodno i opušteno. Hotel se smjestio u poslovnoj četvrti na Radničkoj cesti, u blizini svih važnijih gradskih atrakcija, a udaljen je od Zračne luke Zagreb samo 20 minuta vožnje.

hilton garden inn

Na 100. obljetnicu otvoren treći Hiltonov hotel u Zagrebu Hilton Garden Inn, nagrađivani brend tvrtke Hilton, nedavno je otvoren u hrvatskoj metropoli te se tako pridružio zagrebačkim Hiltonovim hotelima - DoubleTree by Hilton Zagreb otvorenom 2013. i Canopy by Hilton Zagreb koji je otvoren prošle godine

Gostima su na raspolaganju 153 komforne sobe suvremenog dizajna, fitness centar, The Shop (mala trgovina s osnovnim potrepštinama), Laundry room (samoposlužna praonica rublja). Kongresni centar na 8. katu prostire se na 1.000 kvadratnih metara što ga čini idealnim mjestom za kongrese, sastanke i razne banketne evente. U sklopu kongresnog centra nalazi se pet prostranih multifunkcionalnih dvorana koje mogu ugostiti do 1.000 ljudi. Kongresni prostor dizajnerski i tehnički suvremeno je opremljen, a visina stropa od 6 metara te staklene stijene koje ga okružuju, stapaju prostor s prekrasnim pogledom na katedralu i grad Zagreb.

Moderan restoran u prizemlju hotela polivalentnog je koncepta. U njemu se poslužuje doručak, dnevna ponuda jela za ručak i á la carte jela, a taj isti prostor može se vrlo jednostavno pretvoriti u prostor za organizaciju događanja, promocije automobila te ostala slična događanja koja traže veliki prostor i moderan dizajn. Zagreb je otvorenjem hotela Hilton Garden Inn dobio na kvaliteti turističke ponude, a nova, suvremeno opremljena kongresna dvorana upečatljivog dizajna s pogledom na grad i moderan restoran u prizemlju hotela, postat će nova, vrlo atraktivna mjesta za organizaciju vjenčanja i ekskluzivnih događanja.

19

hotel raspolaže sa 153 komforne sobe; moderan restoran u prizemlju hotela polivalentnog je koncepta (lijevo)

listopad 2019  restaurant&hotel


interview

caroline couret

20

Kreativno turističko iskustvo mora angažirati turista i izravno se odnositi na DNK destinacije Što je kreativni turizam i koji su potencijali Hrvatske za kreativnu turističku ponudu koja može potaknuti cjelogodišnji turizam, saznajte u intervjuu sa stručnjakinjom, Caroline Couret koji prenosimo iz PoslovnogTurizma

restaurant&hotel  listopad 2019

O

snivačica i direktorica Creative Tourism Network® programa kreativnog turizma u Barceloni, Caroline Couret, bila je jedna od panelistica na konferenciji Može li hrvatski turizam 365, održanoj u Sheraton Zagreb Hotelu, 24. rujna. Caroline je stručnjakinja u kreativnom turizmu te je redovito pozivana da drži predavanja i predaje na sveučilištima i poslovnim školama širom svijeta. Objavljuje članke o kreativnom turizmu na različitim jezicima, a ujedno je i vanjski stručnjak Europske unije te redovito surađuje s UNWTOom. Od 2001. godine upravlja širokim nizom međunarodnih projekata, kao npr. festivala u organizaciji Gradskog vijeće Barcelone i projekata financiranih od strane EU. Povodom njenog posjeta Zagrebu, razgovarali smo s njom o tome što je to kreativni turizam, kojim projektima se bavi te ima li Hrvatska potencijala za kreativni turizam.

Osnivačica ste i direktorica Creative Tourism Networka. Kako je nastala ideja o tom projektu, čime se on točno bavi i koji su njegovi osnovni ciljevi? Rekla bih da je ideja bila dio mene. Osobno sam ovim putem počela krenula vrlo mlada. Proučavala sam kulturne politike s ciljem razvijanja projekata koji doprinose kulturnoj razmjeni, vraćajući se suštini putovanja. To se poklopilo s promjenom načina razmišljanja društva koje se, slijedeći nove trendove, sve više fokusiralo na ljudske i etičke vrijednosti te rastućim interesom za nematerijalnu baštinu, osobni i kreativni razvoj. Prilikom sudjelovanja na projektima suradnje koji su kombinirali sve te aspekte upoznala sam profesore Grega Richardasa i Crispina Raymonda, autore koncepta kreativnog turizma koji su potvrdili da će se njihov vizionarski pristup pretvoriti u novi način putovanja za buduće generacije turista. Zato smo s našim timom stvorili platformu za strukturiranje i promociju ove nove ponude, najprije u Barceloni, gdje je Creative Tourism Network® i osnovan. Ubrzo smo shvatili važnost stvaranja mreže putem koje bi sve destinacije željne kreativne turističke ponude, mogle raditi zajedno i stvarati sinergiju. Tako su naši ciljevi pratiti destinacije u provedbi njihovog kreativnog turističkog programa, fokusirajući se na osnaživanje lokalnih zajednica i stvaranje lanca vrijednosti za cijelu regiju. Također im pružamo personaliziranu uslugu promocije putem koje mogu dosegnuti ovo sve veće tržište širom svijeta. Paralelno s time, slijedimo misiju proširivanja istraživanja na ovom polju zahvaljujući suradnji s akademicima na čelu s profesorom Gregom Richardsom i otvaranju edukacijske platforme CreativeTourismAcademy. Također, svake godine organiziramo nagrade Creative Tourism Awards, koje se dodjeljuju najkreativnijim destinacijama, strategijama, putničkim agencijama, hotelima, iskustvima itd. Što je kreativni turizam, odnosno koje su najvažnije značajke kreativne turističke ponude? Dopustite da se vratim službenoj definiciji koju su 2000. godine predložili profesori Greg Richards i Crispin Raymond koji su kreativni turizam definirali kao „turizam koji posjetiteljima nudi priliku da razviju svoj kreativni potencijal aktivnim sudjelovanjem u aktivnostima i učenjem kroz iskustva koja su karakteristična za odmorišnu destinaciju u kojoj se nalaze“. Nekoliko je važnih čimbenika koje je potrebno naglasiti. „Aktivno sudjelovanje“ se ne odnosi više na klasičnu kulturnu turneju, već će kreativni turist očekivati da bude aktivno


interview uključen kako u aktivnosti tako i u osmišljavanje svog vlastitog iskustva. To podrazumijeva fazu suradnje s turističkim sektorom i lokalnim dionicima različitih sektora, a usput i promjenu paradigme za čitavu turističku industriju. Također, oni žele „učiti kroz iskustva“ koja su „karakteristična za destinaciju“, što znači da ne žele puku zabavu, već značajno iskustvo koje im omogućava da razviju sebe, svoje vještine i poboljšaju svoje razumijevanje lokalne kulture. Iz svih ovih razloga kreativno turističko iskustvo mora angažirati turista i izravno se odnositi na DNK destinacije, što znači da mora biti autentično, atraktivno i kreativno. U većini slučajeva, najjednostavnija iskustva su ujedno i najuspješnija ako ih se podijeli s lokalnim stanovništvom. Niz primjera je beskrajan i može uključivati satove kuhanja, plesa, zanatske radionice, izrađivanje skulptura na ledu i mnoge druge. Možete li nabrojati neke projekte Creative Tourism Networka kao primjere kreativnog turizma? Uzbudljivo je to što ne postoji jedinstvena formula. Vrijednost kreativnog turizma je u tome što se prilagođava svakoj destinaciji kako bi se stvorile sinergije, ne samo u rezultatima već prije svega tijekom procesa provedbe. Zato je svaki projekt koji razvijamo s novom destinacijom novi kreativni pothvat. Nećemo raditi na isti način s gradovima poput Medellína ili sela Francuske rivijere. U svakom slučaju surađujemo s lokalnim dionicima iz svih sektora kako bi-

smo optimizirali njihovu imovinu i resurse te stvorili novu ponudu, jedinstvenu i atraktivnu za turiste. Uz ovaj proces, važno nam je da osposobimo i osnažimo te aktere (umjetnike, zanatlije, poljoprivrednike itd.) koji će biti novi turistički poduzetnici - i ambasadori destinacije. Da se vratim na vaše pitanje, mogla bih spomenuti gotovo sve projekte na kojima radimo, od grada Louléa u Algarveu (Portugal) ili Gabrovo u Bugarskoj, sela u Kanadi, pa sve do gradova poput Recifea u Brazilu ili projekta za cijelu regiju kao što je Toskana. Vanjski se stručni suradnik Europske unije, a radili ste na brojnim međunarodnim projektima kao npr. festivalima u organizaciji Gradskog vijeća Barcelone. Što je ključno za uspjeh takvih projekata? Pored njihove raznolikosti, mislim da je ključ svih ovih projekata ekosustav koji se može stvoriti zahvaljujući plodnoj javno-privatnoj suradnji. Važno je postići ravnotežu putem koje svaki partner može poboljšati vlastite resurse, bili oni ekonomski ili, prije svega, ljudski. Održivost takvih projekata jamči snažna baza odozdo prema gore, koja uključuje građanstvo u njegovom najširem značenju, ojačana kreativnim sredstvima i ispravnom podrškom institucija. Bili ste jedna od panelistica na ovogodišnjoj konferenciji „Može li hrvatski turizam 365?“ gdje ste pričali o kreativnom

“kreativni turist želi biti aktivno uključen u osmišljavanje svog vlastitog iskustva”

turizmu. Što ste predstavili hrvatskim turističkim stručnjacima? Pokušala sam im pokazati kako već posjeduju brojna kreativna rješenja za borbu protiv sezonalnosti, primjerice potičući sanaciju nematerijalne baštine. Ali takvog potencijala moraju biti svjesni. Ponekad je teško percipirati vlastite potencijale, stoga sam u svom izlaganju predstavila primjere destinacija širom svijeta koje imaju iste ili slične karakteristike, ali i probleme. Time sam ih, prije svega, željela nadahnuti i pružiti im konkretne primjere praktičnih alata. Smatrate li da Hrvatska ima potencijala za kreativnu turističku ponudu koja će biti atraktivna tijekom cijele godine i u kojim područjima? Hrvatska posjeduje ogroman potencijal za razvoj kreativnog turizma. Među njenim bih blagodatima spomenula toplu klimu tijekom cijele godine, koja je privlačna i nesezonskim turistima, vrlo bogatu nematerijalnu baštinu i jak identitet, spoj tradicije i modernog, ljubazne i kreativne ljude, odličnu lokaciju i razmjere te dobru turističku infrastrukturu. Nove generacije turista traže autentičnost i relativno nepoznatu kulturu, a Hrvatska je vrlo „egzotična“ te istovremeno jednostavna i sigurna, a to se sve više traži. Što biste osobno savjetovali hrvatskim stručnjacima u destinacijskom marketingu i turizmu općenito, na koje aspekte bi se trebali najviše osloniti po pitanju kreativnosti ponude? Prije svega, podsjetila bih ih da kreativni turizam mogu kombinirati s ponudom „sunce i more“, jer ne pokrivaju iste periode godine. Kreativni turizam može jamčiti turističku aktivnost tijekom niske sezone, bez velikog ulaganja u novu infrastrukturu, već samo uz optimizaciju kulturnih i ljudskih resursa pomoću kreativnosti. Da bi se to postiglo, važno je razmišljati o iskustvima koja bi i sami željeli doživjeti u drugim zemljama. U većini slučajeva vrijednost dolazi iz jednostavnosti i empatije. To je put koji treba slijediti. Naravno, ponuda se mora plasirati na tržište, ali kreativni turist će na tržište staviti prikladnu psihološku cijenu ili vrijednost koju daje takvom iskustvu, što je najčešće puno značajnija vrijednost. Dakle, ne smiju se koristiti marketinški trikovi. Kreativni turizam je vrlo zahtjevan u pogledu autentičnosti i bilo kakav lažni plasman ne bi prošao. Moj drugi savjet je raditi na destinacijskoj razini kako bi se (ponovno) stvorio lokalni identitet, kao i umrežavanje destinacija umjesto međusobnog natjecanja. Hrvatski gradovi i sela toliko su šarmantni da turisti ove kreativne aktivnosti trebaju cijeniti kao nove razloge da ostanu duže.

21

listopad 2019  restaurant&hotel


www.restaurant-hotel.com.hr

&

Restaurant Hotel

pretplatITE SE ! GODIŠNJA PRETPLATA NA TISKANO IZDANJE MAGAZINA UKLJUČUJE 6 BROJEVA cijena za hrvatsku:

200 kn (uključena poštarina i PDV) kontakt za pretplate t:

+385-1-6311 800

suzana.kovacic@bmcroatia.hr Business Media Croatia d.o.o., Savska cesta 182, 10000 Zagreb / E: restaurant-hotel@bmcroatia.hr


oprema kärcher

Čistoća je imperativ Korištenjem kvalitetnih i visokoefektivnih strojeva za čišćenje štedi se vrijeme i novac, a povećava zadovoljstvo gosta

U

hotelskom poslovanju čistoća je vrlo bitna, a u novom mileniju higijena je postala imperativ u turizmu. Redovno se čišćenje svrstava u svakodnevne poslove. Čistoća je tako, uz kvalitetu, jedan od najbitnijih elemenata u svakom poslovanju. Danas se puno vremena ulaže u čišćenje tvrdih i drvenih podova ili podova prekrivenim tepisima, a jedan od osnovnih alata za njihovo čišćenje su usisavači. Tepisi su danas neizostavan materijal u opremanju objekata, a koriste se zbog brojnih pogodnosti poput izolacije buke, sprječavanja klizanja, a ambijent čine ugodnijim i toplijim. S druge strane, tepisi mogu biti i leglo prljavštine, prašine i mrvica pa je neophodno njihovo redovito održavanje. Prilikom održavanja najčešće se koriste klasični usisavači; teški, bučni i nehigijenski s malom snagom.

kärcher ima rješenje

stranjuju tvrdokorne čestice prljavštine koje su sljubljene s vlaknima tepiha. S velikom radnom širinom, idealan je za čišćenje većih površina, bilo da se radi o prodajnim prostorima, salonima, restoranima, hotelima ili nekim drugim objektima. Kutovi, rubovi i male površine brzo i temeljito se čiste pomoću ručne usisne cijevi koja se lako izvlači i sprema u uređaj. Integrirani su i inovativni dodaci poput patentirane centrifugalne spojke koja automatski zaustavlja okretanje valjaka u slučaju njihovog blokiranja. Promjene četke i električnog mrežnog kabela su jednostavne i ne zahtijevaju odlazak u servis ili stručno znanje.

23

pouzdan partner

Tvrtka Kärcher jedan je od najvećih svjetskih proizvođača uređaja te opreme za čišćenje i održavanje s dugogodišnjom tradicijom. U Kärcheru razumiju probleme i u potpunosti se prilagođavaju korisnicima, imaju razgranatu mrežu servisa s brzim popravcima uređaja i pakiranjem vrećica za usisivač po 200 komada. Pouzdan su partner profesionalaca te im se može obratiti s povjerenjem za savjet, a možete ih posjetiti i na sajmu HoReCa Adria u Opatiji od 24. do 26. listopada 2019. godine.

Kompaktni, tihi, mali i mobilni, Kärcher usisavači za suho usisavanje posebno su prilagođeni potrebama profesionalaca. Kärcherovi T modeli su izrazito tihi, a služe za suho usisavanje s funkcijom eco!efficiency, štede električnu energiju, višestruko su primjenjivi i prikladni za različite podne obloge te osvajaju korisnike visokim površinskim učinkom. Svaki T model možete vući bez straha od puknuća crijeva, a opremljen je također i Highflex fleksibilnim kabelom koji je izrazito otporan na kidanje, savitljiv je i ne može se zakretati. HEPA filteri dostupni su kao serijska ili dodatna oprema. U većini hotela, preko 60% površine prekriveno je tepihom, a upravo ta činjenica inspirirala je stručan Kärcherov tim na razvijanje usisavača koji su u potpunosti prilagođeni tekstilnim podlogama. CV usisavači sa četkom za tepihe kombiniraju struju usisavanja i četku s električnim pogonom. Tako s lakoćom od-

listopad 2019  restaurant&hotel


ugostitelji marin medak, predsjednik nezavisne udruge ugostitelja

Važno je ulagati u kvalitetu i raznovrsnost ponude „Pred nama se nalazi razdoblje dugotrajnog rada i ulaganja, no svjesni smo da zajedno kreiramo pozitivniju gastronomsku i turističku sliku Hrvatske“, rekao je predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja ispred Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak autor / Sanja Plješa

T 24

uristička sezona je pred izmakom, ali turistička godina traje do 31. prosinca. Ovo je bila specifična godina zbog, kako kažu mnogi turistički djelatnici, manjeg dolaska turista i njihove posjete restoranima i ugostiteljskim objektima, iako službena statistika govori drukčije. Naime, prema podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom čarteru, tzv. sustav eCrew, u našoj zemlji je u osam mjeseci ostvareno ukupno 16,5 milijuna dolazaka turista što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Istodobno je zabilježeno 90,1 milijun noćenja ili dva posto više. I ministar turizma Gari Cappelli hvali se statističkim podacima ostvarenim u prvoj polovini ove godine te u srpnju i kolovozu, i kaže kako su oni u skladu s očekivanjima i planovima. On spominje i podatke Porezne uprave prema kojima je od početka godine u segmentu djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića fiskalizirano računa u ukupnoj vrijednosti od 20,6 milijardi kuna, što je čak 1,6 milijardi kuna ili osam posto više nego u istom razdoblju 2018. To zvuči gotovo nevjerojatno, ako se zna da se hrvatski ugostitelji niz godina muče s mnogim problemima pa je tako u srpnju Koordinacija ugostitelja Hrvatske predala zahtjeve hrvatskoj Vladi u kojima, među ostalim, traži snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto te uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu. Hrvatski ugostitelji zabrinuti su zbog sve većeg i češćeg odlaska radne snage u inozemstvo što se negativno odražava i na ugostiteljsku struku. O tome kakva je situacija u razdoblju posezone te što se sve očekuje do kraja godine, razgovarali smo s predsjednikom Nezavisne udruge ugostitelja ispred Koordinacije ugostitelja Hrvatske - Marinom Medakom.

restaurant&hotel  listopad 2019


ugostitelji Kakva je trenutna situacija u hrvatskom i zagrebačkom ugostiteljstvu, tj. pomiče li se nešto na bolje? Ako se prisjetimo alarmantnosti situacije u lipnju i činjenice da su mnogi bili pred zatvaranjem objekata zbog nedostatka radne snage, a nisu imali dovoljno odobrenih kvota za strance, danas možemo reći da je u zadnji čas izbjegnuta katastrofa. Veliki vjetar u leđa dalo nam je najavljeno smanjivanje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto. Kad to stupi na snagu, prvi korak za većinu ugostitelja bit će poboljšanje uvjeta radnicima i općenito ulaganje u veću razinu kvalitete i raznovrsnosti ponude. Pred nama se nalazi razdoblje dugotrajnog rada i ulaganja, no svjesni smo da zajedno kreiramo pozitivniju gastronomsku i turističku sliku Hrvatske. Upravo će na tome biti fokus na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja, a koji će se održati 21. listopada u Čakovcu. Organiziramo niz zanimljivih panel rasprava koje će u fokusu imati teme koje su ključne za naš sektor, poput važnosti domaćih proizvoda u gastronomiji, položaju radnika u ugostiteljstvu i slično.

“svima nam je cilj imati stalno zaposlene, zadovoljne radnike, koji će poznavati našu ponudu i goste i s entuzijazmom predstavljati našu zemlju“ Kako je prošla turistička sezona? Najveći problem u procjeni uspjeha turističke sezone jest činjenica da Hrvatska nema sistematiziranu strategiju razvoja turizma, sve se događa stihijski i s nadom u lijepo vrijeme i mirno more. Turizam ne smije ovisiti samo o vremenskim (ne)prilikama i zato uporno apeliramo na važnost stvaranja sadržaja koji će privući goste. Svjesni smo kako smo ključan dio tog procesa i zato je svakom ugostitelju cilj, bez obzira na to je li njegov ugostiteljski objekt na obali ili u Slavoniji, kreirati ponudu koja će na najbolji mogući način predstaviti njegov kraj. Što se tiče turističke sezone, za velik dio ugostitelja ona još uvijek traje, tako da je teško govoriti o nekim konkretnim pokazateljima. Je li se, na neki način, riješio problem radne snage u ugostiteljstvu za vrijeme ovogodišnje turističke sezone? Uvođenje dodatnih radnih kvoti bila je vatrogasna mjera, koja nije dugoročno održiva. Svima nam je cilj imati stalno zaposlene, zadovoljne radnike, koji će poznavati našu ponudu i goste i koji će s entuzijazmom predstavljati našu zemlju i gastronomiju. Svjesni smo kako je i na nama velik dio odgovornosti u zadržavanju radne snage i učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi što manje ljudi napuštalo Hrvatsku. Naravno, nismo svemogući, u mnogočemu ne možemo konkurirati našim kolegama u drugim zemljama Europske unije i svijeta, ali dajemo sve od sebe. Već nekoliko godina predlažete rješavanje problema u ugostiteljstvu, no kao da to sve "odlazi u vjetar". Ima li naznaka da će se u skorije vrijeme nešto riješiti i da će Vlada prihvatiti vaše prijedloge za rješavanje problema? Kao što smo ranije naveli, najavljeno smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto

daje nam nadu u opstanak ugostiteljstva. To je prvi korak i time smo se konačno svrstali uz bok zemljama koje shvaćaju i odnose se prema turizmu kao jednoj najvažnijih gospodarskih grana, poput Španjolske. Radnici su svakako u našem fokusu i zato smo proveli i internu anketu na 1.740 ispitanika zaposlenih u ugostiteljskom objektu. Recimo, 80 posto ispitanika zbog visokih poreznih davanja u ugostiteljstvu u Hrvatskoj smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo od opcije ostanka u Hrvatskoj. Međutim, ohrabruje činjenica da bi čak 90 posto ispitanika promijenilo mišljenje o selidbi u inozemstvo ukoliko bi im se primanja povećala za 20 posto. To je važna informacija za nas, ali i za nadležne institucije. Puno se priča o demografiji i iseljavanju, ali vrlo malo o konkretnim potezima za promjenu ovog trenda. Kroz ovu anketu željeli smo radnicima dati priliku da kažu što je za njih važno.

25

Počela je nova školska godina; je li povećan upis učenika u strukovna zanimanja, posebice u ugostiteljska? Činjenica je da se mlade ljude treba poticati na odabir zanimanja za rastuće sektore, a ugostiteljstvo svakako spada u njih. U narednim aktivnostima, poput najavljenog prvog Nacionalnog kongresa ugostitelja, svakako ćemo uključiti i učenike koji se školuju za ugostiteljska zanimanja, prvenstveno kroz predavanja i radionice. Koji su planovi i prijedlozi za budućnost rada zagrebačkih ugostitelja? I ove godine pripremamo Forum zagrebačkih ugostitelja na kojem ćemo okupiti sve kolege ugostitelje i razmijeniti sva iskustva, s fokusom na zagrebačku scenu. Aktivno sudjelujemo u aktivnostima na nacionalnoj razini i neizmjerno nam je drago što su ugostitelji diljem Hrvatske pokazali zajedništvo.

listopad 2019  restaurant&hotel


enogastro tour

26

Istinski hedonisti i gurmani, ljubitelji autohtonih istarskih delicija i dobre kapljice ovog su rujna u Vrsaru krajem rujna uživali u vrhunskim lokalnim specijalitetima sedam poznatih vrsarskih restorana. U prvom izdanju gourmet eventa Goložece di Orsera sudjelovali su restorani: Trošt, Fančita, La Rosa, Konoba kod Luce, Fish Food Srdela, Dvi Palme i Trattoria Basilico, a posjetitelji su mogli birati između ribljeg i mesnog menija s naglaskom na sezonalnost. Na meniju su se, između ostalog, našle i delicije od bakalara, sardona, hobotnice, švoja na žaru s prilogom, ragua od sipe vrsarskih peškadura s palentom i mediteranskim biljem, a za ljubitelje mesa ponuđeni su specijaliteti poput carpaccia s tartufima, medaljona u umaku od terana s povrćem te šuga od boškarina s domaćim njokima i mnogih drugih. Kako uz ukusne zalogaje ide i odlično vino, kušala su se i najbolja vina poznatih istarskih vinara. Ova gourmet priča nastala je u organizaciji TZO Vrsar i Udruženja ugostitelja općine Vrsar uz pomoć partnera - Maistre, a ima za cilj predstaviti tradicionalne vrsarske i istarske specijalitete domaćim i stranim gostima te pružiti dodatan motiv turistima za dolazak i produženje sezone. Manifestacija se odvija u sklopu projekta prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska „Uživam tradicijo“ financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, čiji je cilj aktivno zaštititi nematerijalnu kulturnu baštinu, posebno kulinarsku tradiciju i posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj lokalnih običaja i kulinarike. Goložece di Orsera, kao i ostali mnogobrojni eventi koji se organiziraju na ovom području, iz godine u godinu dodatno obogaćuju ponudu destinacije te jačaju poziciju Istre kao vrhunske gour­ met destinacije.

frankovka miraz feravina potvrdila šampionsku titulu

foto: dora dvoržak

Ponovo najbolja, Frankovka Miraz 2017. Feravina šampion je drugog Festivala Frankovke održanog zadnjeg rujanskog vikenda u Feričancima, slavonskom mjestu poznatom po ovoj sorti. U konkurenciji 64 vrhunske frankovke iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske, međunarodni ocjenjivački žiri sastavljen od renomiranih enologa i stručnjaka, najviše je bodova i ove godine dao onoj iz Feravina. O kakvim je vinima riječ najbolje potvrđuje podatak da se osim u Europu izvoze i u Meksiko, a od prošle godine čak i na Karibe. „Još jedna šampionska titula potvrđuje kontinuitet u kvaliteti naših vina među kojima Frankovka zauzima posebno mjesto. Vrhunskim Frankovkama - iz linije Miraz, kao i onima iz linije Dika te prvom Ledenom berbom

restaurant&hotel  listopad 2019

foto: julio frangen

uskoro sajam viskija whisky leaks 2nd fill

prvo izdanje gourmet eventa „goložece di orsera“ u vrsaru

Za sve entuzijaste i ljubitelje viskija Tvrtka Fine Stvari koja je poznati hrvatski distributer žestokih pića i vina premium kvalitete i ove godine organizira sajam Whisky Leaks koji će se održati od 11. do 12. listopada u zagrebačkom hotelu Palace. Svojim prijateljima i viskiljupcima će u svom drugom izdanju, naziva Whisky Leaks 2nd fill ponuditi probrano društvo iz asortimana svjetskih viskija koji će i nakon malog sajma biti dostupan u ponudi Palace Hotela. Tako će podijeliti svoje iskustvo i znanje o viskiju te kulturi uživanja ovog raskošnog pića, a u programu posjetitelje očekuje i više zanimljivih stručno vođenih radionica s najutjecajnijim imenima iz svijeta viskija, među kojima je i jedan od najpoznatijih viski znalaca, obožavatelja i predavača Angus MacRaild, poznat po poznavanju rijetkih viskija i starih stilova viskija. Na sajmu će se moći kušati ne tako svakidašnji single maltovi destilerije Kilchoman sa škotskog otoka Islaya, tajvanski viski Kavalan, zanimljivi single maltovi škotskih destilerija Glendronach, Benriach i Glenglassaugh kompanije Brown Forman, edicije irske kompanije EGAN’S, kao i škotske kompanije Douglas Leing, koja nezavisno odabire, puni i flašira viskije, te mnogi drugi. Svi viskiji će se moći kušati i kupiti po promotivnim cijenama, a ulaznice su dostupne u pretprodaji i prodaji putem sustava Entrio.

sorte frankovka u Hrvatskoj, ali i najnovijim adutom naše vinarije, pjenušcem Francesca – želimo pokazati sve mogućnosti sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena. Njezinoj popularizaciji svakako pridonose događaji poput ovog festivala u Feričancima i masterclassa kojeg smo kao vinarija nedavno organizirali u Zagrebu“, ističe Luka Vrga, član Uprave Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu Feravino. Rubinsko crvene boje, izraženog sortnog mirisa, intenzivnog, finog i dugotrajnog okusa,  a hrast iz barriquea sjajno se uklopio u strukturu vina i kao fini začin dominira tek u naknadnom okusu – tako šampionsku Frankovku opisuju sommelieri. Uz nju možete poslužiti slavonski kulen, kulenovu seku, ali i dalmatinski pršut te zreliji kravlji i kozji sir. Odlično se sljubljuje uz jela s roštilja, janjetinu s ražnja, odreske, lucija kužir, popularni slavonski fiš ili čobanac, jetehnologinja feravina la od divljači i riječnu ribu.


enogastro tour

Jesenski ciklus Vinskih srijeda nakon posla u kojima se vino­ ljupcima predstavljaju vinarije manje zastupljene u Zagrebu započeo je 25. rujna u sve popularnijem zagrebačkom baru Roots. Njihova se vinska karta bazira na hrvatskim vinima i većinom - izvornim hrvatskim sortama. Obiteljsku boutique vinariju Slamić predstavio je Davor Slamić, sin vlasnika Dane Slamića. Vinogradi obitelji Slamić nalaze se u šibenskom zaleđu na više manjih lokacija s ukupno oko 6.000 loza, od kojih se proizvode vina: Didin San (pjenušavo vino po tradicionalnoj metodi), Ćaćin san (cuvée trbljana, debita, pošipa i maraštine, Rosé od babića, Syrah, Babić. Sva vina Slamić oduševila su goste Rootsa, počevši od pjenušca Didin san koji je osvojio 3. mjesto na Salonu pjenušavih vina u Zagrebu u kategoriji bijelih vina. Napravljen je od četiri izvorne sorte: trbljana, debita, pošipa i maraštine, kao i njegova mirna verzija „Ćaćin san“ koja je poslužena uz mladi kozji sir. Rosé od sorte babić pravilno rashlađen i na sobnoj temperaturi dobro paše svim ljubiteljima ružičastih vina. U Rootsu je poslužen uz paštetu od pršuta. Syrah, poznata francuska sorta,

dobro uspjeva upravo u šibenskom i zadarskom zaleđu, a Slamićev Syrah 2015 pokazao je voćnost i nježnu pikantnost koja se lijepo spojila uz salamu s tartufima. Ponos obitelji Slamić je sorta babić; Babić 2015 pokazao je svoju voćnost, punoću, snagu, ali i pitkost uz pršut šibenskoga kraja koji je donio Davor Slamić. Na upite gostiju gdje se vina mogu kupiti, Davor Slamić je spomenuo trgovine Djelo u svojoj županiji, a uskoro će biti i u Zagrebu. Vina se mogu kušati i kupiti u hotelu Borovnik u Tisnom te u nekim restoranima u Šibeniku, Karlovcu, Hvaru. Babić Slamić može se kušati i u zagrebačkom baru Roots. foto: julio frangen

novi ciklus vinskih srijeda započeo predstavljanjem vina slamić

davor slamić i marija vukelić

franck obilježio međunarodni dan kave

finalisti barističkog natjecanja kristian orešković, skender fetahi i ivan siničić

Uoči Međunarodnog dana kave koji se obilježava 1. listopada, Franck je u zagrebačkom Johann Francku predstavio novi Superiore espresso, blend probranih zrna kave isključivo s Rainforest Alliance™ certificiranih plantaža koje udovoljavaju najstrožim standardima ekološke, društvene i ekonomske održivosti. Riječ je o međunarodno priznatoj oznaci koju dodjeljuje istoimena međunarodna nevladina organizacija s ciljem očuvanja okoliša te zaštite prava i dobrobiti radnika. Svako zrno kave s egzotičnih plantaža Srednje i Južne Amerike te Azije pažljivo je probrano kako bi svojom raznolikošću dalo karakter sinergiji okusa novog Superiore espressa s raskošnim notama čokolade i cvijeća. Među brojnim partnerima i ljubiteljima kave, koji su uz šalicu ovog finog espressa proslavili dan omiljenog crnog napitka, našli su se Antonija Blaće, Ida Prester, Ivan Šarić i Nevena Rendeli. Proglašeni su i pobjednici Franckovog regionalnog barističkog natjecanja koje se provodi u skladu s pravilima Speciality Coffee Association (SCA). Tijekom ove godine kvalifikacijska natjecanja održana su u Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini, a sudjelovalo je 50-ak vrhunskih barista iz više od 10.000 ugostitelj-

skih objekata s kojima Franck surađuje. Finalno natjecanje u Zagrebu okupilo je 10 najboljih barista iz regije, a ovogodišnjim pobjednikom proglašen je Skender Fetahi iz Zagreba (Caffe Bar Check In), dok je drugo mjesto pripalo Ivanu Siničiću iz Pirovca (Caffe Bar Rišpet), a treće Kristianu Oreškoviću iz Đakova (The Eagle Pub). Nagrade je uručio Viktor Miljković, Franckov regionalni direktor prodaje za kanal HoReCa. S ciljem promicanja izvrsnosti u ugostiteljstvu, predstavljeno je i po prvi puta dodijeljeno priznanje Franck Barista Club. Riječ je o sustavu ocjenjivanja i nagrađivanja najboljih partnerskih ugostiteljskih objekata za kvalitetu napitaka koje pripremaju i poslužuju svojim gostima. Priznanje koje gostima jamči vrhunski pripremljenu kavu dodijeljeno je najboljima – njih ukupno 17 iz 10 hrvatskih gradova.

27

listopad 2019  restaurant&hotel


oprema

P

evec danas diljem Hrvatske raspolaže s dvadeset i četiri prodajna centra te s obzirom na njihovu rasprostranjenost po regijama, omogućuje svojim klijentima širok asortiman proizvoda na skladištu, dostupnost i brzu isporuku. S formiranim HoReCa prodajnim segmentom nameće se kao jedna od vodećih kompanija na tržištu za sektor ugostiteljstva i hotelijerstva. Svoj HoReCa program Pevec promovira kroz brojne manifestacije i projekte te će se uskoro predstaviti i na Hedonist Gourmet & Wine međunarodnom festivalu vina u Opatiji. Festival će od 24. do 26. listopada ugostiti šezdeset pomno biranih vinarija iz svih krajeva Hrvatske koji će donijeti u Opatiju svoje najbolje proizvode, a ugostit će i vrhunske chefove hrvatske i slovenske kulinarske scene poput Janeza Bratovža, Denia Srdoča, Petre Jelenić, Davida Skoke, Roberta Benzia, Konrada Vulića, Hrvoja Zirojevića te još po-

pevec - horeca

Novi koraci u promociji Pevecovog HoReCa programa 28

Misija predstavljanja na Hedonist Gourmet & Wine festivalu jest prikazati Pevecovu veleprodaju kao siguran i kvalitetan odabir za poslovanje foto: robert pichler

na hedonist gourmet & wine festivalu vina će se kušati iz riedel čaša, a za pripremanje gurmanskih specijaliteta koristit će se tognana asortiman

restaurant&hotel  listopad 2019

neko ime iznenađenja. Program ovogodišnjeg festivala uključuje i Live Cooking Show, panel rasprave, degustacije te Gala večeru u restoranu Bevanda. Tvrtka Pevec d.d. će se na festivalu prikazati kao jedan od prvih hrvatskih trgovačkih lanaca, a vlasnicima hotela i restorana prezentirat će svoju visoko kvalitetnu ponudu. Ljubitelji vina moći će kušati raznovrsna vina iz otmjeno dizajniranih čaša marke Riedel koje Pevec nudi u svojoj veleprodaji. Uz kušanje omiljenih vina, gosti će uživati u izvedbi vrhunskih kuhara koji će uživo pripremati svoje specijalitete koristeći visoko kvalitetne proizvode poznate talijanske marke Tognana, koja je također dio Pevecovog asortimana, a dostupna je u Pevecovim centrima i HoReCa asortimanu veleprodaje. Misija predstavljanja na Hedonist Gourmet & Wine festivalu jest prikazati Pevecovu veleprodaju kao siguran i kvalitetan odabir za poslovanje, a izlaganje je i prilika za unaprjeđenje i podizanje poslovanja na novu razinu. Uz 24 poslovnice, Pevec u svakom poslovnom centru nudi preko deset tisuća artikala, a 5. listopada priprema još jedno veliko iznenađenje u Vukovaru, gdje se otvara novi poslovni Pevecov centar. Pevec je u svome radu usmjeren i na društveno odgovorno poslovanje čime daje veliki doprinos razvoju društva u cjelini, a kroz mnogobrojne donacije i sponzorstva projekata pokazuje svoju društvenu i socijalnu osjetljivost te brigu o zajednici u kojoj živi i radi.


Najbolji izbor za Vas

KONTAKT: horeca@pevec.hr tel: 091/2459-006 www.pevec.hr


restorani

preporučuje

top restorani šibenik

1

pelegrini Pelegrini je restoran nagrađen Michelinovom zvjezdicom oko kojeg zaista vrijedi organizirati plan posjete gradu. Vodi ga strastveni kuhar i vlasnik Rudi Štefan, i to prema filozofiji tradicije i inovacije koja se najbolje odražava u sjajnom položaju restorana među povijesnim kamenim građevinama Šibenika, a koji je komplementiran suvremenim uređenjem i namještajem. Dakako, otvorena kuhinja pristupa klasičnoj dalmatinskoj kuhinji s mnogo elana, budeći svježe okuse oslića, grdobine ili janjetine te ih spajajući s pravim izborom povrća ili priloga, koji gotovo svi dolaze iz obližnjih imanja i tržnica. Vina se biraju pažljivo i s velikim iskustvom.

foto: pelegrini

30

barun

Otprilike četiri kilometra izvan grada, na putu prema hotelskom resortu Solaris, obiteljski restoran Barun odavno je miljenik mještana koji žele impresionirati nove djevojke, članove obitelji ili poslovne suradnike. Smješten je u velikoj modernoj kući, koja je ujedno i hotel, a blagovaonica na prvom katu nudi fantastičan pogled na obrađena polja i daleke otoke. Unutrašnjost je jednako otmjena kao i pogled - antikne stolice, lijepi stolnjaci i obilje zelenila. Barun, otvoren prije više od 20 godina, nudi jelovnik koji je najbolje opisati kao tradicionalan, ali visoke klase, s vidljivim talijanskim i francuskim utjecajima. Popularno je jelo odrezak: châteaubriand za dvoje ili biftek Café de Paris. A dostupno je i osam apartmana za najam.

restaurant&hotel  listopad 2019

foto: barun


tinel

foto: bbtreesubmission

3

Isprobajte kreativno poslužena i odlično pripremljena regionalna jela u ovom elegantnom restoranu na malom trgu nasuprot najstarije crkve u gradu - Crkve Svetog Krizogona. Rezervirajte stol u hladu na kamenoj terasi za vrijeme vrućih dana. Uska gradska kuća nudi prostor za sjedenje na dva kata unutar elegantnog, ali skučenog, interijera ukrašenog slikama školjki. Specijaliteti uključuju pašticadu (govedina sa šljivama u umaku od vina i octa, servirana uz njoke) i filete raže s rikolom, tikvicama i umakom od rajčice. Sušene smokve u vinu najbolji su izbor za desert.

4

zlatna ribica

foto: wasant tonkun

gradska vijećnica

Zaista vrijedi 8 kilometara (5 milja) vožnje taksijem od Šibenika, jer ovaj gurmanski restoran i dalje nudi stalnu razinu izvrsnosti u pripremi morskih plodova. Natkrivena terasa nudi slikovit pogled na otok Krapanj, dok je unutrašnjost dekorirana cvjetnim uzorkom. Obrok započinje s košaricom kruha i domaćom ribljom paštetom, nakon čega slijedi Vaš odabir ribe s velikog pladnja na ulazu. Ako niste sigurni što naručiti, preporučamo odličnu komarču ili brancina s blitvom, ili pak riblji pladanj za dvoje. Obitelj koja vodi restoran vodi i mali jednostavni hotel iza restorana polupansion ili puni pansion. Jedna od najboljih gastronomskih ponuda na Jadranu.

5

Smješten u bivšoj venecijanskoj gradskoj vijećnici, po kojoj je i dobio ime, restoran Gradska vijećnica je iskoristio svojih devet lukova i prekrasan pogled na katedralu s terase kako bi pružio savršeno okruženje za degustaciju vrhunske domaće kuhinje po cijenama koje su nešto iznad prosjeka. Zimi možete ručati u malom restoranu s velikim zrcalom i svježim bijelim stolnjacima - mjestu na koje biste odveli svoje roditelje. Bacite oko na kredom ispisan dnevni izbor specijalnih ponuda, sve od kasnog prijepodneva do ručka.

foto: asife

website: www.timeout.com/croatia facebook: www.facebook.com/timeoutcroatia instagram: www.instagram.com/timeoutcroatia twitter: twitter.com/timeoutcroatia contact information: info@timeoutcroatia.com andreamicanovic@timeoutcroatia.com, justinmcdonnell@timeoutcroatia.com

31


pivo novo u roto dinamicu

Slavne bavarske pivovare Stiftung Hell dolazi u Hrvatsku, a bit će dostupan samo u asortimanu tvrtke Roto dinamic

32

werner brombach, vlasnik pivovare erdinger weissbräu

K

valiteta, životna radost, tradicija i kozmopolitski pristup, vrijednosti su za koje se zalaže pivovara Erdinger Weissbräu. S više od 130 godina tradicije koja živi i danas, ovo je najveća obiteljska pivovara pšeničnog piva i jedna od posljednjih preostalih velikih privatnih pivovara u Njemačkoj. Vlasnik pivovare, Werner Brombach, na čelu je ove obiteljske tvrtke već više od 40 godina, a njegov rad pokreću dvije želje: vođenje tvrtke uz najveću moguću odgovornost i stvaranje prepoznatljivog piva najviše kvalitete. Pivovara je smještena u starom vojvodskom gradu Erdingu koji je znamenit po pivarstvu već stoljećima. Jedan od primjera je pivovara Fischer’s Stiftungsbräu iz 17. stoljeća, jedna od šest pivovara koje su u to vrijeme dobile od grada Erdinga pravo da proizvode pivo. Godine 1838., Joseph Fischer kupio je jednu od pivovara iz toga doba. Naslijedio ga je sin Friedrich, koji je ostao vjeran umijeću proizvodnje piva. Budući da Friedrich nije imao nasljednika, a uvijek je bio velikodušan, osnovao je Fischerovu dobrotvornu zakladu 1891. godine.

restaurant&hotel  listopad 2019

Od brojnih pivovara koje su se nekoć nalazile u ovom vojvodskom gradu, u 20. stoljeću preostale su samo dvije, Fischer’s Stiftungsbräu i ERDINGER Weissbräu. Da bi sačuvao stoljetnu pivovaru i njezinu staru baštinu proizvodnje piva, Werner Brombach, kupio je tvrtku Fischer’s 1991. godine pa je pivovara Fischer’s Stiftungsbräu danas podružnica pivovare ERDINGER Weissbräu. Pivovara je i dalje predana društvenoj odgovornosti svoje zaklade te od svake prodane litre piva STIFTUNG Hell, jedan cent odlazi u dobrotvorne svrhe za regiju Erding. Erdinger ne izdaje licence za svoje pivo. Svaka boca se puni u gradu Erdingu, a izvozi se u više od 90 zemalja. Pivo se proizvodi u skladu s najzahtjevnijim standardima kvalitete. Koristi se voda iz vlastitih dubokih bunara, najfiniji hmelj iz regije Hallertau, najbolje vrste vlastitog kvasca, s vrenjem u limenkama, bačvama, odnosno bocama. U pivovari su posebno ponosni na svijetlo pivo Stiftung Hell koje se također proizvodi u Erdingu i savršen je primjer bogate bavarske pivarske tradicije. Stiftung Hell prvi put dolazi u Hrvatsku, a bit će dostupan samo u asortimanu tvrtke Roto dinamic, jednog od vodećih nacionalnih distributera pića za HoReCa kanal, s uspješnim poslovanjem te konstantnim rastom i razvojem u posljednjih 25 godina. U želji da ugostiteljima ponudi ne samo najbolju uslugu nego i proizvode, Roto dinamic je ekskluzivni uvoznik nekoliko prestižnih internacionalnih brendova vina i žestokih pića iz artisan kategorije. Od srpnja 2019., svoj dosadašnji ekskluzivni asortiman proširio je za novi – pivski segment – postavši glavni, ekskluzivni distributer za Hrvatsku njemačkih pivskih brendova Erdinger i Stiftung.


hks

hrvatski kuharski kup 2019.

Kuharski kup Slavka Večerića u Pregradi

34

Natjecanjem 4. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Kuharski kup Slavka Večerića”, nastavljeno je četrnaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Natjecanje u Pregradi održano je u organizaciji Grada Pregrade, Turističke zajednice Srca Zagorja i Hrvatskog kuharskog saveza

N

a inicijativu obitelji Večerić i u spomen na proslavljenog zagorskog kuhara Slavka Večerića natjecanje Hrvatskog kuharskog kupa se održalo po drugi puta u Pregradi u sklopu tradicionalne, 49. po redu manifestacije „Branje grojzdja“. Natjecanje je započelo u petak, 27. rujna okupljanjem sudionika u OPG-u Halapir. U popodnevnim satima, natjecatelji su počeli pripremati svečani menu od tri slijeda.

1. mjesto ukupnom poretku: marin sambolek i njegov pomoćnik dario rodeš (hotel turist, varaždin), 2. mjesto: nikola domislović i dinko tomašić (park boutique hotel, varaždin), 3. mjesto: tomislav greganić i marela hudeletnjak (the westin, zagreb)

restaurant&hotel  listopad 2019


“zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od čvaraka i svinjskog filea, glavno jelo od purećih prsiju i vrganja te desert od buče, kruške i grožđa”

marin sambolek iz hotela turist varaždin pobjednik je kupa u ukupnom poretku

35

Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od čvaraka i svinjskog filea, glavno jelo od purećih prsiju i vrganja te desert od buče, kruške i naravno grojzdja. Njihova jela ocjenjivao je Ocjenjivački sud kojeg su činili članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a i Hrvatske kulinarske akademije: Vladimir Balent, Branko Čukelj i Marija Kuzminski. Sljedećeg dana uslijedilo je ocjenjivanje, a zatim i okupljanje na glavnom gradskom trgu gdje su se proglasili najbolji sudionici Kupa, a posjetitelji manifestacije Branje grojzdja imali su priliku degustirati sve kreacije natjecatelja. Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjed-

nika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili gradonačelnik grada Pregrade Marko Vešligaj i Valentina Večerić Gorupić. Pobjedu u ukupnom poretku odnijeli su Marin Sambolek i njegov pomoćnik Dario Rodeš koji su predstavljali hotel Turist iz Varaždina. Drugo mjesto osvojili su Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz Park Boutique Hotela, također iz Varaždina, dok je Tomislavu Greganiću i Mareli Hudeletnjak iz zagrebačkog hotela The Westin pripalo

treće mjesto. Iako je Domislović pobijedio u glavnom jelu i desertu, sakupio je premalo bodova u hladnom predjelu te mu je izmakla ukupna pobjeda u ovom kolu. Hrvatski kuharski kup nastavit će već krajem listopada kada će se održati posljednje kolo u Bjelovaru. Tamo će se saznati i ukupni pobjednik koji će uz bogate sponzorske nagrade osvojiti i veliku kristalnu kuhaču i naslov pobjednika četrnaestog Hrvatskog kuharskog kupa.

listopad 2019  restaurant&hotel


konferencije

može li hrvatski turizam 365?

Kreativa i nove tehnologije Uspješno je održana treća konferencija o cjelogodišnjem turizmu na kojoj su svjetski stručnjaci predstavili novu dimenziju turizma s naglaskom na kreativnost i nove tehnologije

Š

36 organizatorica ivana kolar (u sredini) u društvu panelista i uzvanika (s lijeva): james chappell, horwath htl, ministar turizma gari cappelli, martina bienenfeld, direktorica tz grada zagreba, dragan kovačević, hgk i bruno walter, itb advisory / desno panelisti: james chappell, caroline couret, bruno walter i tomislav varga

restaurant&hotel  listopad 2019

to povezuje umjetnu inteligenciju i turizam? Kako kreirati autentična turistička iskustva i istaknuti se među konkurencijom? Što je potrebno da bi dobra ideja postala jedinstveni turistički proizvod? Kako razvijati cjelogodišnje poslovanje? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja donijelo je treće izdanje konferencije o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365? - kreativa i nove tehnologije“, koja se održala 24. rujna u prepunom hotelu Sheraton u Zagrebu. Problem visoke sezonalnosti i izazov produženja sezone te pokretanja turizma u unutrašnjosti nije svojstven samo za Hr-

vatsku - dijele ga sve zemlje na Mediteranu. Upravo zato, ova je konferencija okupila svjetske stručnjake koji su, koristeći uspješne primjere i strategije s naglaskom na kreativnost i tehnološke novitete, sudionicima predstavili novu dimenziju cjelogodišnjeg turizma. Konferenciju su otvorili ministar turizma Gari Cappelli, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te direktorica TZ Grada Zagreba Martina Bienenfeld. Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako se u cjelogodišnjem turizmu vidi očit napredak: „Dogodio se iskorak, kvalitetnim i dobrim pristupom turističkih djelatnika, koji pronalaze modele da produže turističku sezonu i pretoče ju u turističku godinu. Zajedničkom konstruktivnom dijalogu i razmjeni iskustava doprinose i konferencije poput ove“. „Značaj ove konferencije je dodatni poticaj da ulažemo u kvalitetu i da sustavno razvijamo sve oblike turističke ponude. Zato će HGK preko svojih udruženja i zajednica i dalje aktivno poticati razvoj svih oblika turizma koji bi mogli doprinijeti produžetku turističke sezone i jačanju kontinentalnog turizma u kojem imamo potencijala“, istaknuo je Dragan Kovačević, predsjednik HGK za poljoprivredu i turizam. Svoja su iskustva sudionicima predstavili: James Chappell, globalni poslovni direktor tvrtke Horwath HTL, jednog od najvećih svjetskih brendova za savjetovanje u turizmu i ugostiteljstvu iz Londona,


konferencije

konferencija o cjelogodišnjem turizmu „može li hrvatski turizam 365? - kreativa i nove tehnologije“ u sheraton zagreb hotelu

Caroline Couret, osnivačica i direktorica Creative Tourism Network - organizacije za kreativni turizam iz Barcelone, Chelo Escabias, osnivačica i direktorica North Incoming Service, prve incoming turističke agencije u Baskiji koja je sudjelovala u razvoju promocije Bilbaa, Bruno Walter iz ITB Advisoryja i drugi. Tijekom konferencije organizatorica Ivana Kolar je izjavila: „Hrvatska je izrazito uspješna u onome što nudi. No, smatram da to ne može biti dovoljno u odnosu na potencijale koje posjedujemo. Upravo je cjelogodišnji turizam najvažniji zadatak daljnjeg razvoja našeg turizma prvenstveno zbog održivosti. Cilj je produžiti sezonu na obali, tamo gdje za to postoje mogućnosti, preduvjeti i želja te na kontinentu potaknuti razvoj novih destinacija i sadržaja, kao i ojačati postojeće. Primarni cilj mora nam biti aktivan rad s tim velikim brojem turista koji dolaze svake godine u Hrvatsku. Kako bi došli ponovo, ostali duže i dolazili češće te kako bi potrošili više. Za to nam je potrebna kvaliteta usluge, novi kreativni proizvodi, povezivanje obale i kontinentalnih sadržaja, nove tehnologije i zajedništvo, zajednička vizija i usklađeni ciljevi“.

stajališta uglednih sudionika

„Hrvatska je zemlja s nevjerojatnim potencijalom i sjajnim pojedincima koji mogu usmjeriti svoj potencijal u održiv izvor prihoda i koristi za sve. Veseli me biti na konferenciji Može li hrvatski turizam 365? kao dio okidača za otključavanje tog potencijala. Otvorimo se prema stvaranju promjene. Odrastajući u Portugalu i živeći u Londonu, bila sam svjedok utjecaja turizma na gospodarstvo jedne zemlje i kako se to tijekom godina strateškim djelovanjem može promijeniti. Također sam vidjela kako se percepcija te iste zemlje mijenja u očima turista. Znam da je promjena moguća i znam kako je možemo započeti. Hrvatska je svijetla zvijezda koja čeka zasjati u svom punom sjaju“, izjavila je Cristiana Santos, Creating Success. Caroline Couret iz Creative Tourism Network istaknula je: „Kreativni turizam govori o ljudskim vrijednostima, autentičnosti i kreativnosti.“ „Nikada nije bilo više informacija koje moramo procesuirati odjednom, više kontakata uspostaviti i više odluka donijeti nego danas. S druge strane, vremena za to nikada nije bilo manje. Jedini način da

37

se uhvatimo u koštac s problemom je da se oslonimo na neki oblik umjetne inteligencije.“, zaključio je Marko Lukičić iz Jadranka Grupe i Acquainta. Bruno Walter iz ITB Advisoryja naglasio je sljedeće: „Danas svi govore o overturizmu kao rezultatu toga što se sav turizam odvija u samo nekoliko mjeseci u godini i to samo na „nekim“ mjestima. Naš je izazov pronaći skrivena blaga i prvake u Hrvatskoj i spojiti ih doživljajima i individualizmom koji današnji putnici traže. Tako ćemo moći stvoriti turizam 365 dana u godini. To nije uvijek lako, ali na kraju puta bit će nagrađeno.“ James Chappell iz Horwath HTL London je zaključio: „Kada govorimo o cjelogodišnjem turizmu, glavni izazovi i problemi s kojima se turističke zemlje i destinacije susreću su ulaganja i očekivanja. Ako želite imati ponudu za cjelogodišnji turizam, u destinaciji je potrebno imati infrastrukturu koja će se nositi s tim: zrakoplovne linije, smještaj, atrakcije koje djeluju cijele godine, stalnu promociju, procese i bavljenje s gostima. To sve treba financirati i dolazi s elementom rizika. Potrebna je određena količina vjere i odlučnost za krenuti tim smjerom.“

listopad 2019  restaurant&hotel


nagrade

dani hrvatskog turizma (dht)

Dodijeljena priznanja za najbolje u turizmu 38

Tradicionalni susret turističkih djelatnika i svih dionika u turističkom sustavu RH - Dani hrvatskog turizma (DHT) održan je u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i HGK od 2. do 5. listopada u Slavoniji

T

rodnevni program ove manifestacije donio je pregršt edukativnih radionica i prezentacija, a uz već tradicionalni susret s predstavnicima Vlade te Hrvatski turistički forum, ovogodišnji Dani hrvatskog turizma okrunili su se dodjelom priznanja i nagrada turističkim djelatnicima, odnosno destinacijama i turističkim proizvodima posebno zaslužnima za unaprjeđenje turističke ponude u Hrvatskoj.

top 10 hrvatskog turizma 1. Turistička destinacija godine: Rovinj 2. Nagrada za održivi turizam: „Geopriče UNESCO geoparka"- PP Papuk 3. Plaža godine: Rajska plaža, Lopar 4. Turistički događaj godine: Renesansni festival 5. DMK Putnička agencija godine: Katarina Line, Opatija 6. Restoran godine: Spinnaker, Poreč 7. Marina godine: Olive Island Marina, Sutomišćica 8. Kamp godine: Aminess Maravea Camping Resort, Novigrad 9. Hotel godine: Valamar Collection Girandella Resort, Rabac 10. Nagrada „Anton Štifanić“ za 2018: • tvrtka/ustanova/udruga: Turistička agencija ID Riva Tours GmbH • pojedinac: Ivan Sabljić • Posebno priznanje za izniman doprinos turizmu RH: Vinko Prizmić • Nagrada za životno djelo: Frane Skoblar

restaurant&hotel  listopad 2019

– Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma posebni su jer se ne održavaju na jednom mjestu već u pet županija Slavonije, Baranje i Srijema. Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao jedno mjesto, turizam nadilazi administrativne granice – rekao je između ostalog ministar turizma Gari Cappelli prilikom otvorenja manifestacije. Također je naglasio da budućnost turizma gradimo na zajedničkom predstavljanju i razvoju destinacija koje, iako su posebne na svoj način, čine jednu cjelinu, zaokruženu turističku priču. Uz ovogodišnju manifestaciju DHT u slavonskim su se županijama održala brojna događanja te se Slavonija predstavila kao destinacija bogata sadržajima, ljepotama, kulturom te neizostavnim dijelom hrvatske turističke ponude, a Slavonci kao dobri domaćini. – Uz gastronomiju i lokalnu kulturu, gostima moramo ponuditi i druge sadržaje. Prije svega se moramo specijalizirati, orijentirati se na ciljane niše, poput cikloturizma ili agroturizma, koje privlače turiste tijekom cijele godine, a ne samo nekoliko mjeseci sezone – istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović. Na imanju Kunjevci u Vinkovcima dodijeljen je prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljudima u turizmu. Dobitnici nagrada Čovjek – ključ uspjeha su:


agencijski djelatnik Tina Vickov, turistički animator Krunoslav Čolo, turistički vodič Daniele Surdić. Djelatnik godine u hotelu ili kampu je Loredana Načinović, u ugostiteljskom objektu Stjepo Roko, dok je privatni iznajmljivač godine Saša Bačić, a domaćin turističkog seljačkog gospodarstva Thomas-Heinz Pandžić. Policajka godine je Sandra Rončević, djelatnik u pomorskom prijevozu Fredi Stojnić, u cestovnom prometu Dragan Tomašević, prodavačica godine je Ljubica Vuković, a hortikulturna djelatnica Gordana Purgar. Vatrogasac godine je Tomislav Domančić, turistička inspektorica Anita Petković, a u sustavu turističkih zajednica djelatnica godine je Danijela Vulin. Drugi dio nagrada za 10 najboljih u turizmu dodijeljen je zadnje večeri, 4. listopada u Osijeku, u deset kategorija. Bogat program za sudionike DHT-a obuhvatio je posjet Slavonskom Brodu, Bukovlju gdje je smješten prvi brodski salaš – Eko–etno Salaš Savus gdje je održano predavanje Pokret Farm to Table Denija Srdoča, najmlađeg chefa u Hrvatskoj koji je ove godine dobio Michelinovu zvjezdicu. Zatim, posjet Kutjevu i Požegi gdje su se održale radionice i degustacije na temu Vinska priča – graševina uz uvodničare Anu Dijan i Krešimira Macana, te vodstvo prvaka u sommelierstvu Siniše Lasana i Darka Lugarića u vinarijama Krauthaker i Galić u Kutjevu. Sudionici su posjetili i Park prirode Papuk i Park šumu Jankovac gdje su obišli jankovački slap Skakavac, jezero, grob grofa Jankovića i staklanu.

dht 2019. – nagrade i priznanja destinacija godine/prirodna atrakcija godine/ inovacija godine • prirodna atrakcija godine: nacionalni park paklenica • inovacija godine: intrepretacijski centar pomorske baštine otoka lošinja loger „nerezinac“ • najuspješnija destinacija ruralnog turizma: baranja • najuspješnija destinacija kulture i gastronomije: opatijska rivijera • najuspješnija destinacija nautičkog turizma: zadar • najupsješnija destinacija turizma zdravlja: mali lošinj • najuspješnija autentična primorska destinacija „malo misto“: cavtat • najuspješnija destinacija za odmorišni turizam: rovinj • najuspješnija destinacija kontinentalne hrvatske: međimurje

23. turistički cvijet - kvaliteta za hrvatsku hoteli godine • • • • • • • • • •

gradski hotel: esplanade zagreb hotel kongresni hotel: valamar lacroma dubrovnik odmorišni hotel 5*: hotel monte mulini, rovinj odmorišni hotel 4*: radisson blu resort & spa, split odmorišni hotel 3*: loop hotel zagreb hotel za obiteljski odmor: valamar collection girandella resort, rabac wellness hotel: hotel well****, tuheljske toplice stories hotel: boutique hotel alhambra, mali lošinj mali i obiteljski hotel: hotel & restaurant „semi“, veliko trgovišće posebno priznanje za hotelsku investiciju godine: grand park hotel rovinj

kampovi godine • veliki kamp: aminess maravea camping resort, novigrad • mali kamp: camping lavanda, orebić • naturistički kamp: solaris camping resort, poreč

marine godine • velika marina: d-marin marina dalmacija, sukošan • srednja marina: d-marin marina mandalina, šibenik • mala marina: olive island marina, sutomišćica

posebno priznanje za razvoj ponude luksuznog turizma: aci marina rovinj putnička agencija • velika marina: katarina line, opatija • srednja marina: globtour event, zagreb • mala marina: m-g express, kanfanar

posebno priznanje za razvoj ponude kontinentalnog turizma: zlatna greda, osijek charter kompanija godine: adriatic sailing,

zagreb nagradu za životno djelo anton štifanič dobio je frane skoblar, direktor zadarskog turisthotela (gore); nagrada baranji za najuspješniju destinaciju ruralnog turizma

hostel godine: boutique hostel forum, zadar spa/lječilište godine: specijalna bolnica stubičke toplice

listopad 2019  restaurant&hotel


autoprofessional renault trafic

Novo lice i motori za Trafic S novim LED svjetlima i "C" svjetlosnim potpisom kao i kromiranom maskom Renault Trafic je dobio novo "lice" tekst / Matko Jović

40

N

ema promjena u dimenzijama pa se Trafic i dalje nudi s dvije duljine i dvije visine s obujmom teretnog prostora od 3,2 do 8,6 m3. Unutrašnjost je osvježena kvalitetnijim materijalima već od početne razine opreme, a ubačeni su i detalji od kroma na polugice otvora za ventilaciju te rub središnjeg zaslona. Nova je i ručica mjenjača kao i pokazivači na ins­trumentnoj ploči. Ipak najveća novost kod Trafica je zamjena (inače sjajnih) 1,6-litarskih motora s 2,0-litarskim motorima, a razlog je u težem ispunjavanju sve strožih normi za manje motore. Neke analize predviđaju kako bi dizelski motori obujma manjeg od dvije litre mogli potpuno nestati. U svakom slučaju novi Trafic će se nuditi s motorima snage 120, 145 i 170 KS, a svi motori imaju turbinu promjenjive geometrije te SCR katalizator s AdBlue dodatkom. U ponudi još neko vrijeme ostaje 1,6 litarski motor snage 95 KS koji je početak ponude.

restaurant&hotel  listopad 2019


Uz dva najjača motora ugrađivat će EDC6 automatski mjenjač s dvije spojke koji je razvijen u suradnji s Getragom. Kao i svi automatici nove generacije i ovaj je jako dobar te jednako oduševljava dobrom strategijom kao i brzinom promjene stupnjeva prijenosa. Poboljšano je osvjetljenje te uvedene nove obloge teretnog prostora od polipropilena za lakše čišćenje. Teretna izvedba Trafica prodaje se po početnoj cijeni od 150.900 kn + PDV, dok za putničku izvedbu početna cijena iznosi 195.900 kn, a za SpaceClass 256.000 kn (oba iznosa uključuju PDV i trošarinu).

motori za renault trafic Motor Obujam (cm3) Naj. snaga (kW/KS) Pri (o/min) Naj. moment (Nm) Pri (o/min) Naj. brzina (km/h) Prosječna potrošnja (l/100 km) Emisija CO2 (g/km)

dCi 95 1.598 70/95 3.500 260 1.500 -

dCi 120 1.997 88/120 3.500 320 1.500 165

dCi 145 1.997 107/145 3.500 350 1.500 176

dCi 170 1.997 125/170 3.500 380 1.500 -

6,2

5,8

5,4

-

165

154

144

-

41

unutrašnjost je osvježena kvalitetnijim materijalima i detaljima od kroma na polugicama otvora za ventilaciju i rubovima središnjeg zaslona. nova je i ručica mjenjača kao i grafika instrumenata

Renault Trafic ­SpaceClass radi se o najluksuznijoj izvedbi za vip prijevoz odnosno pos­lovna putovanja. opremljena je led svjetlima, a ima i posebnu "comet gray" metalik boju i posebnu izvedbu naplataka. tu su još i "gloss black" dodaci poput kućišta retrovizora, letvica iznad maske, kvaka na vratima te zaštitnih panela na karoseriji. armatura je presvučena kožom, a putnicima je na raspolaganju šest individualnih lampi za čitanje te usb i 220 v priključci za punjenje mobilnih uređaja. isporučuje se samo s automatskim mjenjačem, a oprema uključuje prednje i stražnje senzore te kameru za vožnju unatrag.

listopad 2019  restaurant&hotel


O

GL AS


O

GL AS


horeca vodič za opremanje

vodičoprema vodičoprema vodičopre

vodičoprema PROFESIONALNA OPREMA ZA HOTELIJERSTVO I UGOSTITELJSTVO

Poseban prilog magazina Restaurant Hotel

&

LISTOPAD 2019

vodičoprema vodičoprema vodičopre


horeca vodič za opremanje

trendovi

2

Sve jači koncept zelenog poslovanja Provođenje koncepta održivosti i praćenje navika gostiju uz uvođenje suvremenih tehnologija ključni su elementi unaprjeđenja poslovanja u ugostiteljstvu. Pritom je nužno kontinuirano ulaganje i pogled u budućnost tekst / Danijela Mirošević

restaurant&hotel  listopad 2019

B

roj mladih koji aktivno putuju još uvijek raste. Temeljem njihovih navika i osobina, hotelijeri danas kreiraju svoje poslovanje. Osim što često putuju, milenijalci razumiju i upotrebljavaju najsuvremenije tehnologije, preferiraju interaktivnu i individualnu uslugu u hotelima te spontanu komunikaciju. Također, kao i ostali putnici, sve više usvajaju novi trend tzv. concious travela koji podrazumijeva aktivnu uključenost i društvenu osviještenost kao dio iskustva putovanja. To uključuje i brigu o održivosti naše planete odnosno ekološki pristup. Veliku ulogu u hotelskom poslovanju zauzimaju suvremene tehnologije koje se vrlo brzo razvijaju. Mobilni check in, roboti recepcionari, personaliziran boravak gosta u pametnim sobama, poznati su trendovi koji će se u budućnosti još više razvijati u smjeru prilagođavanja navikama gostiju. Primjer takve personalizirane usluge su sportski tečajevi uz virtualnog trenera koji se gostima prikazuju na pametnim sobnim ogledalima ili TV aplikacijama. Hotelski spa centri uvode inovativne usluge za poboljšanje i održavanje dobrog zdravlja kao što su vitamizirana voda u tuševima, svjetla koja djeluju opuštajuće ili potiču energiju, pročišćivači zraka i sl., kao i saune s podešavanjem temperature putem mobitela.

inteligentne sobe budućnosti

Priprema se nova era personaliziranih soba. Do sada su gosti putem mobilnih uređaja kreirali atmosferu u sobama (jačinu svjetlosti, temperaturu, vrstu muzike i sl.), a u budućnosti će moći još i više. Povezane obiteljske sobe posebne su po tome što imaju pomična vrata koja će gosti putem mobitela po potrebi moći zatvoriti za intimniju atmosferu ili otvo-


jima danas je moguć pomoću senzora za prepoznavanje lica, a kretanje gostiju, kao i osoblja, u objektima se može pratiti i suvremenim karticama s daljinskim otključavanjem vrata. Pametne sobe, daljinski upravljači i mobiteli međusobno su umreženi u svrhu razmjene informacija i olakšavanja pružanja usluge. Pomoću hotelskih aplikacija gosti mogu rezervirati unaprijed i parkirna mjesta koja će ih čekati po dolasku. Korištenjem inovativne tehnologije pametnih senzora za parkiranje, osoblje hotela oslobađa se još jednog posla -ručnog upravljanja parkingom.

naglasak na održivosti i brizi o okolišu

riti žele li provoditi vrijeme zajedno s djecom. U hotelske sobe se uvode i kreveti s prilagodljivom bazom (Adjustible Bed Base), koji će pritiskom gumba spavaću sobu pretvoriti u dnevni boravak ili mjesto za druženje, a krevet koji se transformirao u udobnu sofu ili stolicu poslužit će gostima i za obavljanje poslovnih obaveza. Na zidovima hotelskih soba gosti će u budućnosti moći prikazivati svoje omiljene fotografije ili slike, tako da će osim na ugođaj, u sobama uskoro moći utjecati i na uređenje prostora. Zgodan detalj su i moderni aparati za kavu koji se nalaze u spavaćim sobama s ugrađenim WiFi-om pomoću kojeg gosti mogu saznati vijesti o vremenskoj prognozi, kao i ostale novosti iz destinacije i svijeta. Ulazak u sobe hotela, kao i pristup ostalim sadrža-

Uz suvremene tehnologije, naglasak u hotelskom poslovanju je na održivosti te brizi o okolišu i zbrinjavanju otpada. U objektima se postavljaju eko norme s fokusom na korištenje izvora obnovljive energije te uštede energenata i vode. Mnogi hotelski objekti ugrađuju solarne panele, a nadogradnja sustava rasvjete, grijanja i hlađenja s opcijama automatskog isključivanja klima uređaji i svjetla kada gost napusti svoju sobe postao je standard. Moderni strojevi i uređaji u praonicama rublja i profesionalnim kuhinjama imaju eko certifikate koji su jamstvo tehnoloških karakteristika uređaja koje omogućuju uštedu energije, vode i vremena. Proizvođači opreme kontinuirano rade na usavršavanju i dizajniranju novih i naprednijih performansi uređaja. Ipak, ključno pitanje danas je utjecaj ljudi na zdravlje planete. Sve više se upotrebljavaju prirodni i reciklirani materijali te proizvođači sve veću pažnju pridaju nužnosti korištenja održivih, reciklabilnih materijala u svojim proizvodnih procesa, koji pogodno utječu na okoliš jer se u velikom postotku takav otpad može ponovno upotrijebiti. No, ipak se na tom području mora još puno toga unaprijediti. U hotelskoj industriji na prvom mjestu je još uvijek udobnost gostiju. Gosti su navikli da su zdrave, lokalne namirnice na jelovnicima restorana uz dostupne potrepštine od recikliranih materijala benefit, a ne norma i proći će još vremena dok hotelski i ugostiteljski objekti ne usvoje stopostotan zeleni koncept što će podrazumijevati i nova ulaganja. Kontinuirana nadogradnja tehnoloških sustava, personalizirana usluga i koncept održivosti danas su ključ uspješnog poslovanja.

listopad 2019  restaurant&hotel

3


horeca vodič za opremanje

majur hotelski servis

4

di odaju poštovanje korištenjem prirodnih proizvoda te već dugi niz godina u svojoj ponudi nudi prirodne linije hotelske kozmetike brenda Biobaza. Prirodne linije hotelske kozmetike osmišljavaju se u suradnji sa stručnjacima za farmaceutsku proizvodnju tvrtke Magdis. Proizvodi su bez konzervansa, iritansa, parfema i bojila, s visokim udjelom sastojaka prirodnog podrijetla. Sadrže visokokvalitetne aktivne tvari: prirodne maslace, biljna i eterična ulja, ekstrakte i dr. U Majur hotelskom servisu, s ponosom ističu da proizvodi nisu testirani na životinjama, niti se koriste sastojci koji su testirani na životinjama. Zajednički projekt tima dizajnera i farmaceutskih stručnjaka otišao je još korak dalje – sva hotelska kozmetika pakirana je u ambalažu od recikliranog materijala. Tvrtka Majur hotelski servis iznimno truda i pažnje ulaže u ponudu i osmišljavanje kompletne ponude za hotele odnosno goste te se tako uz prirodnu kozmetiku i recikliranu ambalažu nalazi i potrošni materijal. Vrećice od biorazgradivih ili prirodnih materijala, kape od biorazgradivih materijala te kozmetički štapići od celuloze - sve pakirano u biorazgradivu ili recikliranu ambalažu. Već više od dvadeset godina pouzdan partner hotelima i apartmanima u svim fazama poslovanja, od projektiranja i opremanja pa do redovne opskrbe svim potrebnim proizvodima za domaćinstvo, sobe te wellness & spa zone, tvrtka Majur hotelski servis iznimno truda i pažnje ulaže u svoj rad što ju čini jednom od vodećih tvrtki te djelatnosti u regiji.

Očuvanje prirode nije samo trend - ono je obaveza Prirodne linije hotelske kozmetike osmišljavaju se u suradnji sa stručnjacima za farmaceutsku proizvodnju tvrtke Magdis, a sva hotelska kozmetika pakirana je u ambalažu od recikliranog materijala

P

aralelno s galopirajućim globalnim posljedicama klimatskih promjena, koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnima, posljednjih godina naglo raste svijest o nužnosti poštenijeg suživota s prirodom. Teško da bi se moglo reći je li ovdje riječ o trendu ili o svijesti da je odgovorniji pristup Zemlji postao obaveza svih nas. Tvrtka Majur hotelski servis među prvima je u regiji prepoznala potrebu i gostiju i hotelijera da priro-

restaurant&hotel  listopad 2019


horeca vodič za opremanje

špica rješenja

Hotel of Things Primjenom novih tehnologija (IoT, Bluetooth Low Energy, Location, Cloud, Big Data Analytics, Voice) novi koncept Hotel of Things, uz Energy Management, osigurava povezanosti i zajednički rad suvremenih hotelskih sustava na različitim radnim platformama postavljajuči kvalitetnu tehnološku podlogu za narednih +10 godina

N

ove generacije gostiju i nove tehnologije predstavljaju nove izazove u hotelijerstvu. Usluge koje su osigurane gostima danas i one koje će gosti očekivati narednih godina sigurno neće biti jednake. Promjene se neprestano događaju, samo što su one danas brže i ostavljaju manje vremena za prilagodbu. Svakodnevno susrećemo pojmove kao što su IoT (Internet of Things), BLE (Bluetooth Low Energy), Mobility, Cloud, Big Data, AI (Artificial Intelligence), Voice... Svaki od ovih tehnoloških pojmova omogućuje nove funkcionalnosti u poslovnim procesima na području hotelijerstva. Poznato je da hotelski lanci već duže vrijeme investiraju u primjenu novih tehnologija kako bi došli do adekvatnih rješenja koja će omogućiti sve potrebne funkcionalnosti i osigurati personalni pristup svakom pojedinom gostu.

6

ovim konceptom dobiva se tehnološki napredan proizvod s integriranom iot infrastrukturom koja hotelu omogučava posve novu razinu usluge prema gostu i optimizaciju rada objekta

restaurant&hotel  listopad 2019

Današnjim i budućim izazovima u hotelijerstvu može se odgovoriti samo razvojem novih rješenja. Stoga u Špici predstavljaju novi koncept Hotel of Things koji primjenom novih tehnologija - IoT, BLE, mobilnost, Cloud, Big Data, Voice, uz Energy Management osigurava povezanost i zajednički rad suvremenih hotelskih sustava na različitim radnim platformama i praktički postavlja kvalitetnu tehnološku podlogu za idućih 10+ godina. Ovim konceptom dobiva se tehnološki napredan proizvod s integriranom IoT Bluetooth Low Energy infrastrukturom i time osigurava integralna cjelina, odnosno jedinstveni Hotel of Things koji značajno doprinosi kvaliteti boravka gostiju u hotelu. Hotel of Things omogućuje: • Postavljanje željene temperature i svjetlosnog scenarija u sobi sukladno navikama gosta, na temelju informacija prikupljenih tijekom proteklih boravaka u hotelu • Glasovno upravljanje u hotelskim sobama • Slanje push-up obavijesti gostima na njihov mobilni uređaj, s promotivnim materijalima i informacijama o dodatnim uslugama i sadržajima pomoću IoT lokacijske usluge kojom upravlja marketinški tim hotela • Realizaciju real-time asset trackinga, u kojem se u svakom trenutku može provjeriti lokacija važnih osnovnih sredstava (koje management nikako ne želi zagubiti) • „Kids Radar“ za pojačanu sigurnost boravka djece u hotelu • Integraciju soba sa sustavom elektronskih brava, podizanje sigurnosti na višu razinu, online komunikaciju i zadovoljavanje svih modernih standarda • Praćenje kretanja osoblja i optimizaciju njihovog rada • Korištenje SOS modula za osoblje, kojim se u realnom vremenu šalje lokacija zaposlenika u neprilici te osigurava pravovremena reakcija za to odgovornih službi Današnje tržište iziskuje personalni pristup, umrežen sustav koji postiže vrhunsko iskustvo gostiju, diferencira hotelsku ponudu od konkurencije i pritom postiže maksimalnu moguću uštedu na potrošnji energije te osigurava tehnološku podlogu za sljedeću generaciju hotelskih sustava. Sve to omogućuje Hotel of Things. Budite i vi dio hospitality budućnosti!


horeca vodič za opremanje

w w w. r e

Specijalizirani magazin za profesionalce u turizmu, ugostiteljstvu i hotelijerstvu kontinuirano izlazi 18. godinu

stauran

t-hotel.

com.hr

vijesti trendovi događanja

er

newslett

Turizam, hotelijerstvo, enogastronomija, ugostiteljstvo

pretplatit

e se

godišnja pretplata na restaurant&hotel uključuje 6 brojeva

cijena za hrvatsku: 200 kn (uključena poštarina i PDV)

kontakt za pretplate t: +385-1-6311 800

suzana.kovacic@bmcroatia.hr

Business Media Croatia d.o.o. Savska cesta 182, 10000 Zagreb restaurant-hotel@bmcroatia.hr, www.bmcroatia.hr

1-1_RH_PRETPLATA_0519.indd 1

04.10.2019. 10:51:00

Profile for bmcroatia

Restaurant & Hotel 106  

Restaurant&Hotel, stručni magazin za ugostiteljstvo i turizam, na svojim stranicama donosi novitete i trendove iz svijeta hotelijerstva i ug...

Restaurant & Hotel 106  

Restaurant&Hotel, stručni magazin za ugostiteljstvo i turizam, na svojim stranicama donosi novitete i trendove iz svijeta hotelijerstva i ug...

Profile for bmcroatia
Advertisement