Page 1

&

Restaurant Hotel stručni magazin za ugostiteljstvo i turizam

Godina XVIII · Broj 102 (1/2019) · Veljača 2019.

turistička godina

Hoćemo li pokleknuti pred problemima?

investicije

Kineska ulaganja u Hrvatsku

interview Šime Klarić

en primeur 2019.

I ove godine pit će se odlična vina

tiskanica / business media croatia d.o.o., savska cesta 182, 10000 zagreb, hrvatska / poštarina plaćena hrvatskoj pošti

predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH)


O

GL AS


O

GL AS


Sadržaj

&

Restaurant Hotel

16 business tour

6

kadrovi Održana konferencija „Turistički djelatnik: izazovi i mogućnosti“

4

12

foto: goran stanzl, pixell

turistička godina Hoćemo li pokleknuti pred problemima? 

14

interview Šime Klarić, predsjednik OMH-a

18

investicije Hotel Toplice dobiva novo ruho

22

restorani TimeOut preporučuje - Top restorani Zagreb

24

enogastro tour

26

enogastro Vino uz žlicu

30

vina

restaurant&hotel  veljača 2019

18

Najraniji plasman Vrhunske graševine Kutjevo berbe 2018.

31

žestoka pića Dolazak novih single malt divova

32


36

&

Restaurant Hotel stručni magazin za ugostiteljstvo i turizam

Godina XVIII · Broj 102 (1/2019) · Veljača 2019.

turistička godina

Hoćemo li pokleknuti pred problemima?

investicije

Kineska ulaganja u Hrvatsku

interview Šime Klarić predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH)

en primeur 2019.

I ove godine pit će se odlična vina

tiskanica / business media croatia d.o.o., savska cesta 182, 10000 zagreb, hrvatska / poštarina plaćena hrvatskoj pošti

naslovnica foto: shutterstock 001_NASLOVNA.indd 1

25.02.2019. 13:38:11

impressum Restaurant&Hotel stručni magazin za ugostiteljstvo i turizam dinamika izlaženja dvomjesečnik nakladnik

Business Media Croatia d.o.o. Savska cesta 182 10000 Zagreb, Hrvatska tel. +385 1 6311 800 fax +385 1 6311 810 e-mail: info@bmcroatia.hr restaurant-hotel@bmcroatia.hr /RestaurantHotel www.restaurant-hotel.com.hr www.bmcroatia.hr

5

glavni urednik Nenad Žunec, dipl. ing.

38 vina Astoria mjehurići za svaku priliku

34

36

manifestacije En primeur 2019.; I ove godine pit će se odlična vina

38

manifestacije 5. Whisky Zagreb Fair Sve bogatija ponuda viskija

voditelj produkcije i distribucije Cvjetka Špralja Šakić, dipl. oec. prodaja i marketing Danijela Mirošević, ing. tajništvo i pretplata Suzana Kovačić tel. +385 1 6311 800 fax. +385 1 6311 810 grafički urednik Zdenka Milošević, dipl. ing.

manifestacije 3. salon pjenušavih vina Zagreb Univerzalni jezik pjenušavih vina

suradnici Darko Buković Sanja Plješa

urednik fotografije Miroslav Miščević foto agencija Shutterstock tisak Horvat - Tisak d.o.o. ISSN 1333-6274 Autori osobno snose odgovornost za objavljeni sadržaj svojih članaka. Staja­lišta autora nisu ujedno i stajališta uredništva. Kompletni objavljeni materijali ne mogu se koristiti u druge svrhe ili objave bez suglasnosti nakladnika.

40 veljača 2019  restaurant&hotel


business tour 5 milijuna kuna za program razvoja cikloturizma na kontinentu u 2019. godini žene u svjetskom turizmu glavna tema mediterranean tourism foruma

6

Svjetski kongres pod nazivom Mediterranean Tourism Forum ove se godine održao šesti put te je od 13. do 15. veljače na Malti okupio lidere turizma Mediterana i oko 1500 sudionika iz 45 zemalja. Ove godine glavna tema bile su žene u svjetskom turizmu. One su se okupile kako bi zajedno s predsjednicom Malte stvorile „Think Tank“ koji će proizvesti ujednačujuće parametre za poslovanje žena u turizmu, posebice u zemljama s nedovoljno razvijenim ženskim pravima. Među desetak uspješnih žena u sektoru turizma iz cijelog svijeta bila je i dr. sc. Iva Bahunek koja je predstavila dosadašnje projekte hrvatske hotelske asocijacije UPUHH poput programa obrazovanja, mentorstva za mlade s naglaskom na žene, ideje programa popularizacije ugostiteljskih zanimanja s naglaskom na žene, rezultate analiza o broju žena u turizmu na vodećim pozicijama u svijetu te dala svoje viđenje smjernica za daljnji rad „Think Tanka“. Osim toga, glavna ovogodišnja inicijativa dr. Bahunek je organizacija Youth Mediterranean Foruma od sljedeće godine koji će biti namijenjen mladima zainteresiranima za razvoj turizma u vlastitim zemljama kroz razvoj kulture, običaja, obrazovanja i očuvanja okoliša. Za posebne zasluge u promociji i unaprjeđenju mediteranskog turizma, dodijeljene su nagrade „The Great Sea Award“ koje su dobili: jordanska princeza Dana, za doprinos očuvanju kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a; Delal Atamdede, predsjednik FIJET-ATURJET-a za očuvanje turističkog novinarstva u svijetu; Huseyn Kurtogullari, vlasnik najvećeg turskog turoperatora te direktorica Udruge poslodavca u hotelijerstvu Hrvatske dr. Iva Bahunek za dugogodišnji doprinos razvoju turizma na Mediteranu.

restaurant&hotel  veljača 2019

Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za dodjelu potpora u okviru Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2019. godini., za koji je i ove godine u proračunu osiguralo 5 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena jačanju bike turizma na kontinentu kroz trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta i na raspolaganju su javnom sektoru - jedinicama područne (regionalne) samouprave, odnosno sljedećim županijama: Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj, Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Zagrebačkoj. Ministarstvo sufinancira do 90 posto prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Minimalni iznos potpore iznosi 100 tisuća kuna, maksimalni 500 tisuća kuna, a Javni poziv je otvoren do 13. ožujka 2019. Više informacija o uvjetima, uključujući potrebne obrasce objavljeno je na službenim web stranicama Ministarstva turizma, gdje će biti objavljeni i rezultati javnog poziva.

potpora ministarstva turizma projektima strukovnih udruga Objavljen je Javni poziv namijenjen strukovnim udrugama koje djeluju u turizmu i ugostiteljstvu za sufinanciranje njihovih projekata. Riječ je o tradicionalnoj potpori Ministarstva turizma koja za cilj ima podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz jačanje strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu. Ukupno 1,7 mil. kuna iz programa bit će dostupno za projekte koji doprinose podizanju kvalitete ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu (između ostalog za stručno usavršavanje i osposobljavanje). Javni poziv otvoren je od 7. veljače do 7. ožujka 2019. godine. Bespovratne financijske potpore dodjeljivat će se prijavljenim projektima koji daju dodanu vrijednost djelatnicima i članovima udruga te na taj način utječu na jačanje konkurentnosti ljudskih potencijala, a time i povećanje konkurentnosti turističkog proizvoda Hrvatske. Sredstva su namijenjena i za radionice za opću javnost na teme sukladno ciljevima Natječaja. Iznos zatraženih sredstava može biti od 40 do 200 tisuća kuna po pojedinom projektu, a prijavitelj može zatražiti najviše do 70 posto vrijednosti projekta te može prijaviti najviše jedan program/projekt. Provođenje projekta u partnerstvu je prihvatljivo, a partneri unutar ovog javnog poziva mogu biti udruge čije je područje djelovanja tematski vezano za projekt odnosno ciljeve javnog natječaja. Kod odabira projekata, u obzir će se uzimati usklađenost sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. Više informacija dostupno je na web stranicama Ministarstva turizma.


business tour

hrvatskoj uručene tri nagrade travvy awards 2019.

TSA kao jedan od ključnih analitičkih alata predstavlja analizu turističke ponude i potražnje te donosi službene statističke podatke o ukupnoj, inozemnoj i domaćoj turističkoj potrošnji odnosno turističkim izdacima u 2016. godini te djelatnostima u kojima se ona realizira. Prema navedenoj analizi, u 2016. unutarnja turistička potrošnja (inozemna i domaća) dosegla je 10,4 milijardi eura, utvrđena razina potrošnje generirala je stvaranje domaće dodatne vrijednosti koja čini 10,9 posto bruto dodane vrijednosti turizma u bruto dodanoj vrijednosti gospodarstva te 11,4 posto bruto domaćeg proizvoda turizma u ukupnom BDP-u hrvatskog gospodarstva. Na temelju input – output modela utvrđeno je tako da turizam izravno i neizravno generira 16,9 posto bruto dodane vrijednosti u Hrvatskoj 2016. godine. Uz ministra turizma RH Garija Cappellija, rezultate Satelitskog računa turizma te procjene izravnog doprinosa turizma na gospodarstvo Hrvatske za 2016. godinu predstavili su ravnatelj DZS-a Marko Krištof, ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić i voditelj projekta izrade studije Satelitskog računa turizma pri Institutu za turizam, Neven Ivandić. Posljednji turistički satelitski račun - TSA izrađen je 2014. i to za 2011. godinu, a TSA za 2016. ujedno predstavlja i prvu međuinstitucionalnu suradnju svih ključnih nositelja sustava statistike turizma RH: Ministarstva turizma, DZS-a, Ministarstva financija, HNB-a i Instituta za turizam. Hrvatska je s udjelom od 10,9% bruto dodane vrijednosti turizma u 2016. u bruto dodanoj vrijednosti gospodarstva u skupini zemalja Europe koje ostvaruju najveći udio turizma u gospodarstvu. No, gotovo odmah iza Hrvatske su Portugal s udjelom od 6,7 posto, Španjolska s udjelom 6,6 posto i Italija s udjelom od 6 posto.

promocija zagreba i slavonije na turističkom sajmu f.re.e u münchenu Hrvatska turistička zajednica i ove godine je nastupila na sajmu f.re.e, jednom od najvažnijih turističkih sajmova u Njemačkoj, od 20. do 24. veljače u Münchenu. S obzirom na pojačanu promociju hrvatske kontinentalne turističke ponude, održano je posebno predstavljanje Zagreba i Slavonije, na ko-

foto: marijana marinović

rezultati satelitskog računa turizma (tsa)

Svečana ceremonija dodjele prestižnih američkih turističkih nagrada Travvy Awards održana je 23. siječnja u Gotham Hallu u središtu New Yorka. Priznanja su u organizaciji travAlliancemedia dodijeljena turističkim tvrtkama i organizacijama koje pružaju najkvalitetnije doživljaje po mišljenju turističkih agenata koji su sudjelovali u izboru i to u 139 kategorija uključivši destinacije, hotele i resorte, krstarenja i turoperatore. Hrvatska je osvojila srebrnu nagradu u kategoriji najbolje destinacije u Europi, broncu u kategoriji najbolje svjetske destinacije, dok je Hrvatska turistička zajednica osvojila srebro u kategoriji najbolje europske turističke organizacije. Priznanja zlatnoga sjaja ispred HTZ-a preuzeo je direktor Kristjan Staničić. Uz srebrnu Hrvatsku, u kategoriji za najbolju europsku destinaciju zlato je osvojila Grčka, a broncu Engleska. U kategoriji najbolje svjetske destinacije zlato je otišlo Australiji, srebro Barbadosu, a bronca Hrvatskoj, dok je u kategoriji za najbolju europsku turističku organizaciju zlato osvojila Švicarska, a srebro Hrvatska turistička zajednica.

7

jem su prisustvovali ministar turizma Gari Cappelli, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld, te Selimir Ognjenović, vlasnik turoperatora I.D.Riva Tours. Hrvatska turistička ponuda predstavila se na dosad najvećem izložbenom štandu, drugom po veličini na cjelokupnom sajmu u Münchenu, odmah iza domaćina Bavaraca. U suradnji s HGK organizirano je posebno druženje s part­ nerima uz slavonske specijalitete i vrhunska hrvatska vina, na kojem su prisustvovali Giovane Elber, legenda FC Bayern Münchena te Andreas Jung, direktor marketinga ovog najpopularnijeg njemačkog nogometnog kluba. Promociju Slavonije svojim je specijalitetima podržao i službeni kuhar Vatrenih Tomica Đukić, chef Hotela Osijek.  U sklopu HTZ štanda na sajmu se predstavilo 25 suizlagača među kojima su turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Krapinsko-zagorske županije, gradovi Zagreb i Novalja, Klaster Slavonija, Klaster Makarska rivijera te Valalta, Solaris, Hadria, Kampovi Dalmacije, KUH, Camping Village Šimuni, Novasol, Plitvice holiday resort, Aminess, Jadrolinija, Jadranka kampovi, Hoteli Njivice, Maistra, Mon Perin, Casa Nube, Zaton holiday resort, Ilirija i Camping BiVillage.

veljača 2019  restaurant&hotel


business tour

8

Turistički sajam Reisen u Hamburgu (6.10.2.2019.) bio je podijeljen u nekoliko cjelina, i to po tematsko-zemljopisnoj osnovi te na još dodatna 4 sajamska događanja vezana uz temu odmora: RAD HAMBURG – posvećen biciklizmu, CARAVANING – s ponudom vozila, opreme i turističke ponude za kampiranje, KREUZFAHRTWELT – posvećen svijetu krstarenja, a od ove godine po prvi put i FOTOHAVEN – sajam posebnih interesa namijenjen svim profesionalnim i amaterskim ljubiteljima fotografije. Sajam je posjetilo više od 70.000 posjetitelja – stanovnici grada Hamburga i okolice kao i susjednih pokrajina. Turistička zajednica Kvarnera nastupila na zajedničkom štandu s predstavništvom HTZ-a iz Frankfurta i predstavila regiju kroz više segmenata: od različitih mogućnosti smještaja do velikog izbora raznovrsnih oblika odmora, izvrsne eno-gastronomske ponude te niza zanimljivih događanja. S obzirom na avio liniju koja povezuje Hamburg i Rijeku više puta tjedno, gostima sa sjevera Njemačke regija Kvarner je brzo i lako dostupna. „Njemački gosti cijene osoban kontakt prilikom odabira i odluke o destinaciji za svoj odmor. Stoga, Turistička zajednica Kvarnera nastavlja s aktivnostima animiranja gostiju kroz sajamske nastupe, prezentacije i predstavljanja“, ističe direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

foto: ronald gorsic / cropix

agilna tz kvarnera na sajmu u hamburgu

predstavljen inteligentni pretinac za pohranu ključeva door20four U sklopu projekta „Cominglate“ sufinanciranom iz fonda „Inovacije novoosnovanih MSP“ javnosti je predstavljen inovativni hrvatski proizvod „Door20four“. Inteligentni pretinac namijenjen pohranjivanju ključa, kartice, privjeska kojim se otvaraju vrata hotela, hotelske sobe, apartmana, haustora zgrade i namijenjen je objektima čija recepcija ne radi 24 sata dnevno, kao i za sve smještajne jedinice koje uopće nemaju recepciju. Gosti često dolaze u vrijeme kada nema nikoga na lokaciji, a osiguravanje djelatnika 24 sata dnevno u svrhu predaje ključeva stvara dodatni trošak. Door20four je vrlo jednostavno rješenje za sigurno pohranjivanje ključa smještajne jedinice koje olakšava predaju ključa apartmana pogotovo u terminima izvan radnog vremena. Pretinac Door20four potpuno je autonoman uređaj (radi na baterije koje se pune putem solara ugrađenog na vrh pretinca). Moguće je odabrati boju pretinca koji se montira na ulaz u objekt, a u pretinac vlasnik objekta ostavlja ključ/karticu gostu koji će doći u nepoznato vrijeme. Nije „ovisan“ o niti jednoj tehnologiji otvaranja brave na vratima pa vlasnicima apartmana ostavlja mogućnost da koriste bilo koju poznatu tehnologiju otvaranja brave. Nema potrebe za skidanjem stare brave s vrata – ona ostaje na vratima, a ključ brave pohranjuje se u pretinac. Ovaj je koncept jako bitan za apart­mane u centru grada koji se nalaze na npr. trećem katu, a vrata haustora se navečer zaključavaju. Službena prodaja proizvoda planirana je za ljeto 2019.

promocija zdravstvenog turizma u utrechtu Hrvatska turistička ponuda te njezini potencijali u zdravstvenom i SPA segmentu predstavili su se u sklopu specijaliziranog sajma zdravlja „Nationale Gezondheidsbeurs“, od 7. do 10. veljače u nizozemskom Utrechtu, koji je posvećen zdravstvenom i SPA turizmu, zdravlju, talasoterapiji i termalizmu. Na sajmu je prvi put nastupilo Predstavništvo HTZ-a u Nizozemskoj, a od hrvatskih subjekata svoju ponudu predstavila je i TZ Kvarnera. Hrvatska je izazvala velik interes posjetitelja, a puno je upita bilo oko regulative, mogućnosti tretmana i liječenja, cijena, dostupnosti, kvalitete usluga i smještaja. Kao glavne prednosti Hrvatske u ovom segmentu istaknute su odlična klima, visoka razina kvalitete smještajnih kapaciteta i zdravstvenih usluga te vrhunsko medicinsko osoblje. Upravo je zdravstveni turizam bitna niša za dovođenje novih gostiju s ovog vrlo potentnog emitivnog tržišta s kojeg je u 2018. ostvareno gotovo pola milijuna dolazaka te više od 3 milijuna noćenja. U odnosu na isto razdoblje 2017., dolasci nizozemskih gostiju u porastu su za 9 posto, dok su noćenja rasla 5 posto.

restaurant&hotel  veljača 2019

Uvođenjem novih letova za Zadar od travnja ove godine, u 2019. ćemo po prvi put u novijoj povijesti imati izravne aviolinije iz Nizozemske i to prema svim najznačajnijim međunarodnim zračnim lukama u Hrvatskoj (Zagreb, Pula, Rijeka, Zadar, Split, Brač, Dubrovnik), a jednostavnijem i bržem dolasku gostiju u potrazi za zdravstvenim uslugama na Kvarner doprinijet će i produženje naleta nizozemske Transavie iz Eindhovena prema ZL Rijeka (od travnja do listopada 2019.).


business tour

zlato za falkensteiner hotel & spa iaderu najpopularniji hotel u hrvatskoj HolidayCheck službeno je predstavio Falkensteiner Hotel & Spa Iaderu kao ovogodišnjeg dobitnika prestižne nagrade “Holiday Check Gold Award 2019” koju u različitim kategorijama temeljem recenzija i ocjena gostiju dodjeljuje jedan od vodećih svjetskih portala za rezervacije i recenzije putovanja i smještaja. Za ovu titulu potrebno je najmanje pet godina zaredom osvojiti nagradu Holiday Check Award, a za ovogodišnje nagrade u obzir su uzeta mišljenja i recenzije više od 950 tisuća hotelskih gostiju. Portal mjesečno posjeti 20 do 30 milijuna korisnika koji napišu oko 10 milijuna komentara i recenzija o odredištima i smještaju. Fantastična lokacija u resortu Punta Skala nedaleko od Zadra, decentan i zavodljiv interijer, vrhunska usluga, prepoznatljiva Falkensteinerova kuhinja, Acquapura SPA s čak 17 tretmanskih prostorija, tri privatna SPA suita te nekoliko unutarnjih i vanjskih bazena čine ovaj hotel s pet zvjezdica posebnim mjestom za cjelogodišnji odmor. Hotel & Spa Iadera nagrađena je i na portalu Hotels.com u kategoriji Luxury winner 2019., a isti je portal nagradio i Falkensteinerov obiteljski hotel Diadora u kategoriji Beach winner 2019. Uz to, Diadora je dobila i sjajne ocjene na TripAdvisoru te ušla među deset top obiteljskih hotela u Hrvatskoj, HolidayCheck ju je uvrstio među najpopularnije hotele na svijetu, a Booking. com nagradio nagradom Guest review awards 2018.

rabljani u zagrebu predstavili nikad bogatiju turističku sezonu Rabska fjera, Festival skulp­ ture u pijesku i Rab island trail samo su neke od manifestacija koje privlače brojne turiste na Rab. Predstavnici Turističkih zajednica Raba i Lopara početkom su veljače u Zagrebu najavili nikad bogatiju turističku sezonu na otoku koji od ove godine nosi laskavu titulu Europskog otoka sporta, prvog takvog u povijesti. Na konferenciji za medije prisustvovali su brojni uzvanici, među kojima i pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić te direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Otok Rab je prošle sezone ostvario više od dva milijuna noćenja, a predstavnici otoka izvrsne rezultate očekuju i u nadolazećoj sezoni. Brojne turiste uz čisto more, puno sunca, sportske staze i poznatu rapsku gastronomiju, očekuju i raznovrsni, zanimljivi događaji - od Uskrsa na Rabu, Kantuna, Rabske fjere, Underwater Photo Marathona, Kanate i Najljepšeg otočnog adventa u Rabu do Festivala skulpture u pijesku, Pumidorfesta, Krumpirfesta, Paradise Samba Festivala, Loparske noći i Male gospe u Loparu - Rab nudi zaista za svakoga po nešto. Bogatu turističku ponudu otoka čine i brojne sportske manifestacije čime se Rab pozicionirao kao popularna outdoor destinacija. Rab island trail i 4 Island MTB samo su dio sportskih manifestacija koje privlačne zaljubljenike u sport i aktivni način života. Za pravu otočku atmosferu na predstavljanju bili su zaslužni Draški beli maškari, maškari iz Lopara te Pučki pjevači koji su svojim nastupom predstavili djelić običaja maškaranja i karnevalskih događanja u Rabu i Loparu.

9

turistički sektor i jačanje socijalnog dijaloga U prostorijama Sindikata turizma i usluga Hrvatske, 28. siječnja održan je Okrugli stol s predstavnicima javnog sektora i partnera na projektu ‘’Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga’’. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), uz ukupnu vrijednost bespovratnih sredstava za provedbu projekta od 1.433.468,38 kuna. Nositelj projekta je Sindikat turizma i usluga Hrvatske koji je uz sebe okupio vodeće udruge iz sektora turizma: Udrugu poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Udrugu hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Kamping udruženje Hrvatske (KUH), Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) te Nacionalnu udrugu obiteljskih i malih hotela (OMH). Cilj projekta je predstaviti komunikacijski alat koji će putem radionica i tri analize biti implementiran u šest vodećih udruženja turističkog sektora. Edukacijama o sektorskim politikama i komunikacijskim vještinama, projekt će jačati unificirani glas socijalnih partnera, poslodavaca i struke. Buduća komunikacija između vladinih tijela i struke proizlazit će iz suradnje i komunikacije unutar sektora. Također, projektom je predviđena i izrada tri analize pod nazivima: Industrijski odnosi – radni odnosi, uvjeti rada, radna snaga turističkog gospodarstva RH, obrazovanje; Prijedlog ekonomskih politika – destinacijski management te Utjecaj komunikacijskih vještina sindikata na kolektivno pregovaranje s partnerima unutar turističkog gospodarstva. U analizama sudjeluje pet partnerskih udruga uz pomoć kojih će biti provedene analize. Jedan od ciljeva projekta je i unaprjeđenje odnosa s vodećim europskim organizacijama u odnosu na zahtjeve europskog okruženja (političkog, strukovnog i gospodarskog). Povezivanjem nacionalnog turističkog sektora s europskim i stalnim usavršavanjem komunikacijskih procesa stvara se prostor za kvalitetnu i neometanu komunikaciju svih dionika u turizmu Republike Hrvatske.

veljača 2019  restaurant&hotel


business tour promocija kvarnera na milanskom sajmu

10

Kvarner se predstavio širokoj publici, partnerima i medijima na najvećem turističkom sajmu u Italiji, u Milanu 10.-12. veljače 2019. Štand Kvarnera bio je dio nacionalnog, hrvatskog štanda, a predstavila se turistička ponuda cijele regije Kvarner. Prvi dan sajma bio je namijenjen širokoj publici, dok su drugi i treći dan poslovnog tipa i namijenjeni isključivo profesionalnim posjetiteljima (putnički agenti, touroperatori i ostali kupci). Procjenjuje se da je ove godine sajam posjetilo više od 40.000 posjetitelja. Prema broju upita talijanskih posjetitelja na štandu, regija Kvarner i dalje ostaje prepoznata kao interesantna destinacija za odmor. Najviše pitanja odnosilo se na ponudu obiteljskog smještaja, kampova te hotela, zatim pješčane plaže posebice na otoku Rabu te na ponudu vezano za zanimljiva događanja, biciklističke staze, ali i prijedlog destinacija koje mogu posjetiti u sklopu višednevnih autobusnih tura koje prolaze kroz nekoliko država i regija. Talijanski partneri su potvrdili da za Kvarnerom i dalje vlada dobar interes talijanskih gostiju. Talijansko tržište čine većinom individualni gosti, koji na Kvarner dolaze u vlastitom aranžmanu, stoga se pokazatelji o bukingu s ovog tržišta relativno kasno pokazuju. Prema riječima direktorice TZ Kvarnera Irene Peršić Živadinov, talijansko tržište izuzetno je važno za Kvarner i već tradicionalno drži 4. mjesto po udjelu s više od 8% u ukupnim dolascima i noćenjima.

restaurant&hotel  veljača 2019

aminessu certifikat poslodavac partner Aminess hoteli i kampovi jedina su turistička kompanija kojoj je ove godine dodijeljen prestižni certifikat Poslodavac Partner. Ova kompanija iz Novigrada tako je drugu godinu zaredom nositelj priznanja struke koje se dodjeljuje organizacijama, tvrtkama i ostalim društvima na temelju ocjene razvijenosti prakse upravljanja ljudskim resursima. Vrijednosti, misija i vizija Aminess hotela i kampova sažeti su u sloganu „Lasting relations“ koji reflektira sve vrijednosti Aminessa - usmjerenost na svakog gosta, ulaganje u zaposlenike i timski rad. Zaposlenici, stoga, ističu Aminess kao idealno mjesto za rad, učenje i napredak. O tome svjedoči i činjenica da je u ovogodišnjem procesu certifikacije Aminess ostvario viši rezultat u područjima koja se odnose na kvalitetu procesa regrutacije i selekcije zaposlenika, te na ulaganje u njihovo usavršavanje i razvoj. Kontinuirano ulaže i u poboljšanje uvjeta svih svojih zaposlenika, a ove će godine u potpunosti iskoristiti mogućnost dodatnog neoporezivog nagrađivanja zaposlenika. U visokoj sezoni Aminess hoteli i kampovi zapošljavaju 650 zaposlenika koji redovno sudjeluju u raznim edukacijama i programima usavršavanja kao što su komunikacijske vještine i vještine vođenja, strani jezici te prezentacijska i informatička znanja. Ove godine pokrenut je i projekt Aminess Gourmet Lab koji pod vodstvom chefa Davida Skoke ima za cilj educirati mlade kuhare, konobare, barmene i ostale članove gourmet tima.

hrvatska među top 5 najpopularnijih destinacija na američkom tržištu Hrvatska turistička zajednica i ove je godine organizirala predstavljanje hrvatske turističke ponude na sajmu New York Times Travel Show, od 25. do 27. siječnja u New Yorku. Na sajmu je sudjelovalo više od 560 izlagača, uključujući i 170 predstavnika nacionalnih turističkih organizacija iz cijelog svijeta te više od 30.000 potencijalnih putnika i predstavnika turističkog sektora. Hrvatski štand obišao je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, a svoju ponudu na sajmu predstavile su turističke zajednice grada Zagreba te Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. „Na američkom tržištu Hrvatska je među top pet emerging destinacija što potvrđuje snažan rast turističkog prometa iz SAD-a u posljednjih nekoliko godina. Informacije koje smo dobili od naših partnera upućuju na još jednu odličnu turističku godinu. Naime, određene projekcije govore o rastu prometa s tržišta SAD-a u ovoj godini po stopi od 15 do 20 posto“, izjavio je direktor Staničić, dodavši kako je samo tijekom prošle godine s tržišta SAD-a ostvareno više od 580 tisuća dolazaka i 1.6 milijuna noćenja, što u odnosu na 2017. godinu predstavlja rast od visokih 22 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima. Prilikom svog posjeta New Yorku Staničić se susreo s Terry Daleom, predsjednikom Udruženja američkih turoperatora USTOAS te ostalim predstavnicima partnera i agencija kao što su Virtuoso, Signature Travel Network i dr. Sajam je posjetila i hrvatska konzulica u New Yorku Lidija Babić.


business tour

Falkensteiner Hotels & Residences iznova se pozicioniraju, a cilj im je postati vodeća hotelska grupacija u srednjoj i južnoj Europi. Nova marketinška i razvojna strategija hotelijerstva u segmentu odmora razlog je za prodaju hotela u bečkoj četvrti Margareten. Već je 2018. Falkensteiner započeo proces sveobuhvatnog, strateškog repozicioniranja brenda, a osnovu čini u prvom redu obećanje gostima; za svaku životnu fazu nude hotel za idealne trenutke odmora. Ponuda grupacije obuhvaća ukupno 26 hotela i tri apartmanska naselja u kategoriji četiri i pet zvjezdica u sedam europskih zemalja, ukupno 4.700 soba i više od 1,7 milijuna noćenja te ostvaruje promet od 180 milijuna eura. „Novi proces brendiranja omogućuje nam preraspodjelu hotela prema četirima vrstama motivacija za odmor – „aktivnost“, „užitak“, „zabava“ i „opuštanje“. Jasno pozicioniranje gostu olakšava potragu za prikladnim hotelom koji će odgovarati njegovim željama i očekivanjima,“ vjeruje Erich Falkensteiner, član društva i osnivač. Svoju će ponudu i usluge još više prilagoditi potrebama gostiju, ali će isto tako sve buduće poslovne procese jače usredotočiti na interakciju s današnjim i budućim gostima. Hotelijerstvo u segmentu odmora treba inovativna rješenja. „Imamo jasnu viziju puta za Falkensteiner Hotels & Residences u budućnosti. Cilj nam je postati vodeća hotelska grupacija u segmentu odmora u srednjoj i južnoj Europi. Već su u pripremi novi projekti – među ostalima dva ekskluzivna hotela, u Cortini d`Ampezzo u Italiji te tik u blizini Kronplatza u Južnom Tirolu, koji će dodatno učvrstiti vodeću ulogu Falkensteinera kao hotelske grupacije u segmentu putovanjai slobodnog vremena“, kaže Otmar Michaeler, generalni direktor Falkensteiner Michaeler Tou­ rism Group (FMTG). Foto: Falkensteiner Hotel & Spa Carinzia

foto: tz ličko-senjske županije

hotelska grupacija falkensteiner jača poziciju brenda

devet europskih kulturnih ruta prolazi hrvatskom Kroz 57 zemalja prolazi više od 30 europskih kulturnih ruta, a oko 90 posto ih se proteže ruralnim područjima. Udruga Tur Kultur pokrenula je inicijativu za priključenje još tri kulturne rute pa bi ih Hrvatska, uz postojećih devet, uskoro mogla imati 12. Svakog desetog gosta na dolazak u Hrvatsku motiviraju kulturne znamenitosti i događanja. Među vodećim smo destinacijama u Europi po broju zaštićenih materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara od strane UNESCO-a. Osim toga, kulturni se turizam u Hrvatskoj tretira kao jedan od najperspektivnijih turističkih proizvoda. Hrvatska se danas tako, među ostalim, može pohvaliti sa čak devet europskih kulturnih ruta koje prolaze njezinim teritorijem. To su ruta Svetog Martina, Ruta maslinovog drveta, Ruta vinove loze, Europska ruta grobalja, Europska ruta povijesnih termalnih gradova, ATRIUM – Arhitektura totalitarnih režima 20. stoljeća, Rimski carevi i dunavska vinska ruta, Destinacija Napoleon te Feničanska ruta. Takvih ruta duž kojih su po Hrvatskoj kroz povijest posijani brojni zanimljivi tragovi tadašnjih kultura ima i puno više. Misije kako ih što bolje predstaviti široj javnosti, a pogotovo kako za takve priče senzibilizirati turističke radnike, prihvatila se Udruga za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“, koja je u okviru projekta Mreža turističkih ruta pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma održala niz radionica i seminara. Predsjednica Udruge Dubravka Davidović tvrdi da u kulturnim rutama leži veliki potencijal te se nada da će ga Hrvatska prepoznati. Udruga je, među ostalim, pokrenula inicijativu za nove kulturne „staze“, poput rute Nikola Tesla.

11

veljača 2019  restaurant&hotel


upravljanje ljudskim potencijalima

Održana konferencija „Turistički djelatnik: izazovi i mogućnosti“ 12

S ciljem pružanja odgovora na ključna pitanja vezana uz sadašnjost i budućnost ljudskih potencijala i tržišta rada u turizmu, u Zagrebu je 12. veljače u organizaciji Ministarstva turizma održana konferencija „Turistički djelatnik: izazovi i mogućnosti“

K

onferenciju su pozdravnim govorima otvorili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar turizma Gari Cappelli, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja te predsjednik HGK Luka Burilović.

restaurant&hotel  veljača 2019

„U zemlji iznimnog turističkog potencijala kao što je Hrvatska, napore i dostupne resurse usmjeravamo prema edukaciji, aktivaciji i popularizaciji turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Zbog toga sam iznimno zadovoljan što ćemo putem Regionalnih centara kompetentnosti osigurati kvalitetnu i suvremenu izobrazbu kadrova za turizam i ugostiteljstvo, uz aktivnu potporu i suradnju vrhunskih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora.“, izjavio je na konferenciji ministar turizma Gari Cappelli. Također je istaknuo svoje vjerovanje da ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić tom je prilikom izrazio zadovoljstvo da se akcijama koje je provelo Ministarstvo turizma u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje osigurala maksimalna domaća radna snaga za poslove u turizmu, a provedbom mirovinske reforme omogućio i rad umirovljenicima. „Cilj nam je maksimalno aktivirati domaću radnu snagu i podsjećamo da smo u trećem godišnjem anketiranju radnika nedavno ustvrdili da je 20 tisuća njih zainteresirano za rad u turizmu i za njih smo organizirali Dane poslova u turizmu“, istaknuo je.


kadrovi Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zaključio je da Vlada čini sve što je u njenoj moći da kroz zakonska rješenja, od poreznih olakšica do europskih fondova, olakša poslovanje tvrtkama i veću zaposlenost te da moramo prije svega uložiti u obrazovni sustav gdje možemo napraviti najveći iskorak. „Centri kompetencija koje radimo u sektoru turizma, njih šest, će zasigurno u tome pomoći kao i stipendije koje se daju na razini srednjih škola, ali prije svega promocija zanimanja koja moraju biti privlačnija našim srednjoškolcima. Ne možemo danas riješiti probleme, ali jednom ustrajnom politikom koju ova Vlada već ima to je moguće riješiti.“, rekao je Tolušić. Nakon uvodnih obraćanja sudionicima konferencije uslijedila je prva panel diskusija „Kako privući i zadržati turističkog djelatnika?“ na kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ružica Hrga, direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić te Dominik Walch iz bečkog instituta „Institute for Advanced Studies“. Program je završio drugom panel diskusijom „Upravljanje ljudskim potencijalima – obrazovanje za turizam“ u kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, posebna savjetnica ministra rada i mirovinskog sustava Ivanka Springer, Ivo Bilić, predstavnik regionalnog centra kompetentnosti - Split, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić te Katarina Bevanda, vlasnica francuske slastičarnice Miss Delice. Kao dugoročno rješenje problema radne snage u turizmu predstavljeni su Regionalni centri kompetentnosti u turizmu koji će djelovati u šest gradova; Zaboku, Splitu, Osijeku, Opatiji, Puli i Dubrovniku. Cilj konferencije bio je razgovarati o trenutnom stanju na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, potrebama poslodavaca i tržišta rada pri zapošljavanju i (daljnjem) obrazovanju sadašnjih i budućih djelatnika u području turizma. Također, predstavljeni su koncepti i aktivnosti regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, analizirana su zanimanja budućnosti u turizmu te su predstavljena nastojanja EU fondova za zapošljavanje i obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva. Konstruktivna rasprava među sudionicima konferencije polučila je i konkretne zaključke i mjere koje se prvenstveno temelje na zajedničkom angažmanu i sinergiji rada svih dionika u turizmu. Uz unaprjeđenje kvalitete uvjeta rada kao osnovnog postulata, zajednički cilj trebalo bi biti poticanje cjelogodišnjeg zapošljavanja i cjelogodišnjeg turizma, boljeg povezivanja gospodarstva s tržištem rada te pružanje mogućnost ikvalitetnog i stručnog obrazovanja mladih u ovom sektoru. Kroz panel rasprave također je istaknuta nužnost pojednostavljenja modela zapošljavanja stranaca te uvođenja fleksibilnijeg modela za zapošljavanje stranih radnika kada se dokaže da na hrvatskom tržištu nema raspoložive radne snage te smanjenja administrativnih prepreka u postupku zapošljavanja stranaca unutar kvotnog sustava.

“na konferenciji je najavljena uspostava državnog inspektorata koji ima za cilj suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije” Isto tako, na konferenciji je najavljena uspostava državnog inspektorata koji ima za cilj suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Cilj rada inspektorata koji će djelovati od travnja ove godine jest postići veću kontrolu primjene minimalnih plaća u ugostiteljstvu te utvrđivanje nepravilnosti u poslovanju za koje će inspektori moći prekršiteljima izdati opomenu (ne kaznu) i rok u kojem mogu ispraviti utvrđene nepravilnosti u poslovanju. Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje obvezali su se osmisliti nove akcije u cilju popularizacije zanimanja u turizmu i aktivacije domaće radne snage kao i za nastavak već tradicionalnih Dana poslova u turizmu. U cilju popularizacije zanimanja i aktiviranja mladih za sektor turizma i ugostiteljstva, Ministarstvo turizma će pojačati sufinanciranje, tj. povećati broj stipendija za učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

konstruktivna rasprava polučila je i konkretne zaključke i mjere koje se prvenstveno temelje na zajedničkom angažmanu i sinergiji rada svih dionika u turizmu

13

veljača 2019  restaurant&hotel


konkurentnost

turistička 2019. godina

Hoćemo li pokleknuti pred problemima? Zbog povratka Grčke i Turske na europsku turističku kartu, mediteranske zemlje pa i Hrvatska osjetile su neizvjesnost u ostvarenju turističkih rezultata. Preostaje nam – za privlačenje novih turista - dobro „zasukati rukave“ te ponuditi nove i cjenovno atraktivnije turističke proizvode tekst / Sanja Plješa, Darko Buković

P 14

očetkom svake godine iznova se postavlja pitanje može li sljedeća turistička godina biti bolja od prijašnjih? Prošlogodišnja turistička godina u Hrvatskoj, prema statističkim podacima i komentarima turističkih čelnika ponovno je bila najbolja godina, a kakva će biti ova, tek trebamo vidjeti. Pretpostavlja se da ćemo se ove godine morati malo pomučiti kako bismo privukli nove goste u naša turistička odredišta. Zašto je tome tako? Zato jer su se na svjetsko turističko tržište, nakon nekoliko godina sta-

ministar optimističan u vezi sezone

Mišljenje o ovogodišnjoj turističkoj sezoni ima i Gari Cappelli, ministar turizma koji je na nedavno održanim Danima poslova u turizmu rekao kako se ove godine procjenjuje porast od oko dva do tri posto turističkih rezultata u odnosu na prošlu godinu. „Nadam se da se neće ništa drastično dogoditi vezano uz Brexit jer imamo predviđanje rasta pet do sedam posto britanskih turista, oko 20 posto više Amerikanaca te oko

“ove godine procjenjuje se porast od oko dva do tri posto turističkih rezultata u odnosu na prošlu godinu” gnacije, ponovno vratili Grčka i Turska. Već je prošle godine bio smanjen broj noćenja gostiju u Italiji i Španjolskoj, povratak Grčke i Turske negativno se odrazio i na turističke rezultate u Hrvatskoj, a pravi utjecaj vidjet će se ove godine. Bez obzira na to, u hrvatskim kampovima u 2018. bilo je registrirano jedan posto više noćenja, u hotelima 1,5 posto više te u obiteljskom smještaju pet posto više u odnosu na 2017. godinu. I dok će se novonastali omjer snaga na europskom turističkom tržištu odraziti na sve mediteranske zemlje, Hrvatska se osim toga, suočava i s problemom nedostatka radne snage te nedostatka hotelskih kapaciteta. Boris Žgomba, ponovno izabrani predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori smatra kako država treba smanjiti PDV na turizam i to u skladu s konkurentnim mediteranskim zemljama, zatim regulirati poseban postupak oporezivanja turističkih agencija te donijeti fleksibilniji Zakon o radu. Pritom bi država trebala smanjiti davanja i doprinose na plaću.

restaurant&hotel  veljača 2019


Rab ove godine obilježava 130 godina organiziranog turizma

jedan od svijetlih primjera ulaganja u turizam ove godine je grad rab i općina lopar. naime, mnogim investicijama u infrastrukturu, okoliš i turističku ponudu, i rab i lopar već se pripremaju za ovogodišnju proslavu 130. obljetnice organiziranog turizma na tom „otoku sreće“. rapski i loparski turistički čelnici očekuju još jednu dobru turističku godinu, o čemu je govorio i rapski gradonačelnik nikola grgurić na nedavnom predstavljanju turističke ponude otoka raba u zagrebu. „od 2015. godine u gradu rabu pripremamo razvojne i investicijske projekte koji će se realizirati ove godine, a

u njih će se utrošiti više od 50 milijuna kuna. to su projekti obnova škola, uređenja plaža, ali i razvitak kulturno-turističkih manifestacija.“ grgurić je rekao kako je rab prošle godine proglašen drugim gradom u hrvatskoj prema povlačenju novca iz eu fondova po stanovniku, a ove godine je dobiveno još osam milijuna kuna za izgradnju infrastrukture u radnoj zoni. uz to, s katamaranima i trajektima ove godine će se još više povezati otok rab s kopnom te s ostalim otocima. grgurić je izrazio nadu kako će se ponovno uspostaviti i hidroavionska linija. među brojnim manifestacijama namijenjenim stanovnicima raba i turistima, izdvajaju se tradicionalna rabska fjera, kantuni, ali i maškare koje su posebice zanimljive u loparu. „grad rab je zajedno s općinom lopar prošle godine ostvario oko dva milijuna noćenja što je jedan posto više nego 2017. ove godine se ne očekuje znatnije povećanje turističkog prometa nego zadržavanje na prošlogodišnjoj razini“, istaknula je ivana matušan, direktorica turističke zajednice grada raba te dodala kako gosti dolaze već za maškare u lopar i u grad rab.

15


interview

foto: goran stanzl, pixell

P

16

kristjan staničić direktor glavnog ureda htz-a

Očekuje nas zahtjevna turistička godina Bitno nam je zadržati stabilnu poziciju Hrvatske na ključnim europskim tržištima te ostvariti daljnji rast turističkog prometa na dalekim tržištima

restaurant&hotel  veljača 2019

romotivne aktivnosti hrvatske turističke ponude već su u punom jeku, a u tijeku su i nastupi na inozemnim turističkim sajmovima. Unatoč otežanim okolnostima na europskom turističkom tržištu, hrvatski turistički čelnici ne miruju već poduzimaju sve mjere kako bi i ove godine privukli što više turista u Hrvatsku. O tome kakva su očekivanja za ovogodišnju turističku godinu, razgovarali smo s Kristjanom Staničićem, direktorom Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Nakon odlične turističke 2018. na pomolu je nova turistička godina. Koji su sve noviteti za ovu godinu i što sve čini HTZ kako bi se ove godine privuklo još više turista u Hrvatsku? Pojačanim promotivnim aktivnostima i vrlo intenzivnim nastupima na sajmovima i radionicama diljem svijeta krenuli smo u novu turističku godinu. Iza nas je predstavljanje hrvatske turističke ponude na sajmovima u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Finskoj, Španjolskoj, Sloveniji i SAD-u, a pred nama su u veljači važni sajmovi na tržištu Italije, Bavarske, gdje ćemo posebno promovirati našu kontinentalnu ponudu, ali i Češke. Kako bi dodatno pojačali svoju vidljivost i interes za Hrvatskom, u tijeku je prva ovogodišnja brend kampanja na trenutno vrlo osjetljivom tržištu Velike Britanije, ali i Njemačke, Švedske, Nizozemske i Španjolske. Odmah po završetku brend kampanje krećemo s velikom kampanjom za predsezonu i to na 12 emitivnih tržišta. Bitno nam je zadržati stabilnu poziciju Hrvatske na ključnim europskim tržištima te ostvariti daljnji rast turističkog prometa na dalekim tržištima. Otvorili smo predstavništvo u Šangaju u Kini gdje očekujemo niz aktivnosti putem njihovih društvenih mreža i brojnih radionica. Želimo s financijskim sredstvima koje imamo na raspolaganju napraviti što veći i bolji rezultat. Isto tako, očekuje nas otvaranje ureda u Seulu u Južnoj Koreji i u Los Angelesu u SAD-u. U ovoj godini težište će nam biti i na jačoj promociji kontinentalnog turizma, posebice Slavonije i Baranje, ali i Like, Gorskog Kotara i Dalmatinske Zagore koji mogu i moraju biti nositelji cjelogodišnjeg turizma na razini cijele zemlje. Veliki naglasak ove godine stavit ćemo i na domaće tržište. Provest ćemo kampanju kojoj će biti cilj približiti i potaknuti potražnju domaćih gostiju za putovanjima unutar zemlje u najvećoj mjeri za vrijeme pred i post sezone. Osim promocije hrvatske turističke ponude na tradicionalnim emitivnim tržištima, na kojim je tržištima pojačana promotivna aktivnost?


konkurentnost S obzirom da hrvatski turistički sektor oko 90 posto ukupnog prometa ostvaruje s europskih tržišta, jasno je da smo okrenuti prema nama najjačim europskim zemljama. To se prije svega odnosi na Njemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Italiju, Francusku, Mađarsku, Sloveniju... Iako će ova godina biti izazovna, očekujemo daljnje zadržavanje pozitivnih trendova. Upravo, kao što sam spomenuo, s tim ciljem jačamo i našu prisutnost i aktivnost na dalekim i velikim tržištima kao što su SAD, Kina i Južna Koreja. Samo tako možemo osigurati dugoročnu stabilnost i rast. Što se očekuje od ovogodišnje turističke godine? Naš je cilj i nadalje raditi na produženju pred i posezone, na vidljivosti Hrvatske kao turističke destinacije te na povećanju turističke potrošnje. Želja nam je doprijeti do novih potrošača i dovesti nove goste u Hrvatsku, a osobno ću biti zadovoljan da ponovimo odlične turističke rezultate iz prethodne godine. Mijenjamo li dovoljno brzo turističku ponudu s obzirom na promjenu stavova i potreba turista koji dolaze u našu zemlju? Trebamo nastaviti put koji se temelji na kvaliteti i na održivom razvoju naših destinacija i turističkih proizvoda. Na tržištu se trebamo boriti kvalitetom. Danas moderan profil turista traži kvalitetnu uslugu, kvalitetan i raznolik proizvod, tj. proizvod koji ima obilježje autohtonosti i koji mora biti cjenovno i kvalitetom održiv i konkurentan. Treba naravno i dalje sustavno razvijati ponudu kako bismo imali atraktivne destinacije s bogatim sadržajem. Imate li saznanja o tome kakvo je trenutno stanje bukinga za uskrsne blagdane, tradicionalan početak sezone? Trenutačni booking je stabilan, ali je svima jasno da će turistička godina biti vrlo zahtjevna. Što se tiče stanja bookinga za Uskrs, koji nam ove godine pada krajem travnja, doista je prerano govoriti. Više informacija imat ćemo u ožujku nakon nastupa na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova, ITB u Berlinu. Jeste li zadovoljni suradnjom turističkih djelatnika, lokalne uprave i svih ostalih koji sudjeluju u stvaranju turističkog proizvoda? Treba li još nešto poboljšati? Moja je želja dodatno osnažiti suradnju sa sustavom turističkih zajednica na terenu kroz provedbu strateških marketinških aktivnosti. Uveli smo redovite koordinacijske sastanke, važno mi je razgovarati s kolegama iz sustava, čuti njihovo mišljenje, ideje, prijedloge. Želim da osjete da su im vrata Glavnog ureda širom otvorena. Sinergija svih dionika u turizmu jedan je od glavnih preduvjeta za uspjeh i daljnji razvoj turizma.

45 posto više Kineza. Računamo da ćemo godinu završiti s rastom prihoda od turizma od pet do šest posto“, naglasio je Cappelli. Kako bi se podignula konkurentnost turizma u ovoj godini, Ministarstvo turizma je objavilo javni poziv za program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ kroz koji je u proračunu izdvojeno 23,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ti će se novci kroz niz mjera dodjeljivati za povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, zatim razvoja novih proizvoda u turističkoj destinaciji, održivi razvoj i korištenje novih tehnologija u turizmu. Komentirajući taj program, Cappelli je rekao kako je Ministarstvo turizma ove godine posebnu pažnju usmjerilo na razvoj kontinentalnog te turizma u dalmatinskom zaleđu i na otocima.

kampovi sve zanimljiviji turistima

Suvremeni turisti traže nove oblike zabave i ponude pa se tako sve više odlučuju za boravak u kampovima. U Hrvatskoj postoji 704 kampova koji mogu primiti nešto više od 252.900 kampista. Kamping segment u ukupnim smještajnim kapacitetima sudjeluje s oko 24 posto, a u tom se obliku smještaja ostvaruje 22 posto ukupnih noćenja. Kamping je i visokokvalitetan seg­ ment smještaja jer se čak 37 posto kapaciteta nalazi u kategoriji četiri zvjezdice te jedan posto u kategoriji pet zvjezdica. Današnji kampisti sve se više odlučuju za odmor u mobilnim kućicama ili u tzv. glamping seg­mentu, tj. luksuznim šatorima koji imaju svu potrebnu infrastrukturu i vrhunsku kvalitetu. Osim kampinga i kvaliteta obiteljskog smještaja je na sve većoj razini pa iako mnogi smatraju kako je u našoj zemlji previše takvog oblika smještaja, on još uvijek privlači domaće i strane goste, posebice obitelji s djecom. O tome kojim će smjerom krenuti ovogodišnja turistička godina, ostaje tek za vidjeti, a prvi pravi test bit će već za uskrsne blagdane.

17

novigradski aminess maravea camping resort s novim kompleksom bazena (ex. aminess park mareda) nosi prestižnu oznaku adac superplatz 2019

U kojem smjeru bi trebala ići strategija hrvatskog turizma u sljedećim godinama? Hrvatska ima Strategiju razvoja turizma do 2020. godine. U ovoj godini čeka nas rad na raznim istraživanjima čiji će rezultati biti podloga za izradu nove Strategije. HTZ će aktivno raditi na Strateškom marketinškom planu hrvatskog turizma koji će biti u uskoj sinergiji sa Strategijom.

veljača 2019  restaurant&hotel


18

S

vjetski turistički trendovi sve veću važnost pridaju malim i obiteljskim hotelima u kojima se turisti osjećaju kao kod svoje kuće. Vrlo su im važni ljubazni domaćini, vrhunska ponuda i toplina okruženja u kojem se nalaze. I Hrvatska sa svojim malim i obiteljskim hotelima ide ukorak sa svjetskim trendovima, a gdje se točno nalazimo u tom segmentu u odnosu na konkurentske zemlje te koji su planovi, razgovarali smo sa Šimom Klarićem, predsjednikom Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH). Kakva je uloga malih i obiteljskih hotela u ukupnom smještaju Hrvatske? Cjelogodišnjim poslovanjem obiteljski i mali hoteli jačaju destinaciju i produljuju sezonu, bogatstvom sadržaja privlače goste veće platežne moći, a uz tradicionalna emitivna tržišta naklonjeni su im gosti iz SAD-a te s dalekih tržišta. S obzirom na trendove rasta, gospodarska važnost obiteljskih i malih hotela nije nezanemariva. Dokaz je tome i podatak da je Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela u vrijeme svog osnutka 2004. imala svega 30 članova, dok ih danas ima pet puta više. Za razliku od Hrvatske, ovaj fenomen u razvijenim turističkim zemljama nije novost. Primjerice u Italiji, Francuskoj, Austriji i Grčkoj obiteljsko i malo hotelijerstvo se razvija desetljećima. Mi se ovim zemljama laganim korakom tek približavamo. U ukupnim hotelskim kapacitetima koliko otpada na obiteljske i male hotele? Obiteljski i mali hoteli u Hrvatskoj čine svega deset posto ukupnih hrvatskih hotelskih kapaciteta, dok

restaurant&hotel  veljača 2019

u spomenutim zemljama dosežu brojku od 80 posto. Konkretnije, brojimo dvjestotinjak malih obiteljskih hotela, dok ih Italija ima 23.000, a Grčka i Austrija po 10.000. Iako ih ima mnogo manje nego u konkurentskim zemljama, obiteljski i mali hoteli u Hrvatskoj kvalitetom, sadržajima i ponudom premašili su konkurenciju. Komparativne prednosti obiteljskog i malog hotelijerstva imaju velike sinergijske učinke na turističku ponudu i gospodarstvo. Osim otvaranja znatnog broja novih radnih mjesta, mali obiteljski hoteli angažiraju i upotrebljavaju uglavnom lokalno - od građevinskih tvrtki za njihovu gradnju pa do opreme i hrane. Omogućavaju ne samo sezonsko već i cjelogodišnje zaposlenje, a u odnosu na samu turističku djelatnost, forsiraju produžetak turističke sezone, što je u konačnici i cilj turizma. Podiže li se razina kvalitete ponude u malim i obiteljskim hotelima i pratite li inozemne trendove? Pravi profesionalci u turizmu neprestano unaprjeđuju kvalitetu usluge, uvode nove sadržaje i iznenađenja za svoje goste, čime se izbjegava monotonija, ali i širi ponuda te se privlače novi gosti. Obiteljski i mali hoteli neprestano moraju voditi računa o vrhunskoj kvaliteti koja podrazumijeva besprijekorno osoblje, proizvode i usluge, besprijekornu čistoću i zaštitu turista, kvalitetan inventar i opremu, pravi odnos cijene i usluge, povjerenje i diskreciju, dobro informiranje gostiju, sprječavanje svih mogućih pogrešaka osoblja. Najskuplja je pogreška ona koju otkrije gost. Toga su svjesni vlasnici malih hotela pa ovaj segment hrvatskog turizma predstavlja perjanicu kvalitete.


interview

šime klarić, predsjednik omh-a

Mali i obiteljski hoteli su perjanica kvalitete turizma Gosti, ali i osoblje u malim hotelima nisu anonimni, svatko ima ime, a to je preduvjet za iznimno ugodnu atmosferu temeljenu na povjerenju i zadovoljstvu razgovarala / Sanja Plješa

Što turiste najviše privlači u takvom obliku smještaja? Mali obiteljski hoteli ponudili su pravi odgovor na zahtjevne i složene tendencije u turizmu. Uz individualni pristup, gostu se kroz izvornu atmosferu pruža osjećaj da je zaista dobrodošao i važan. Njihova glavna karakteristika je posebnost, osobnost i prepoznatljivost. Gost želi, traži i očekuje kvalitetu, a upravo je kvaliteta ono što mali hoteli mogu ponuditi brže i lakše od velikih hotela. Ponuda hrane i pića lako se prilagođava strukturi i željama gostiju. Vlasnici malih hotela ili njihovi menadžeri 24 sata su na usluzi, imaju pregled nad situacijom pa trenutno mogu reagirati na zahtjeve i potrebe gostiju. Osoblje je također u stalnom kontaktu s gostima, svakom gostu se pristupa individualno i nastoji mu se udovoljiti bez odgađanja. Gosti, ali i osoblje u malim hotelima nisu anonimni, svatko ima ime, što je preduvjet za iznimno ugodnu atmosferu temeljenu na povjerenju i zadovoljstvu.

obiteljski i mali hoteli diferencirali su svoje proizvode. Iako članovi Nacionalne udruge, koja je kreirala jedinstveni marketinški koncept, na tržištu nastupaju zajednički, svatko od njih ima vlastiti proizvod koji se od hotela do hotela razlikuje.

19

O kojim je proizvodima riječ? Marketinškim planom prije desetak godina najprije je kreiran brend „Small & friendly hotels of Croatia“, nakon čega je slijedilo podbrendiranje, odnosno proiz­ vodno profiliranje. Danas su obiteljski i mali hoteli se-

Kakva je struktura gostiju u malim i obiteljskim hotelima i po čemu se oni razlikuju od ostalih turista koji posjećuju Hrvatsku? Naši gosti su sve zahtjevniji i educiraniji. Riječ je o tematskim gostima koji žele uslugu prilagođenu njihovim željama i potrebama. Biraju obiteljske i male hotele zbog njihove visoke kvalitete, a vlasnici i osoblje nude im vrijednosti zbog kojih su i došli u destinaciju. Takvi gosti žele naučiti nešto novo, vraćaju se kući bogatiji za novo iskustvo bilo u gastronomiji, kulturi, pustolovini, aktivnom turizmu i imaju ga potrebu podijeliti s prijateljima. Osluškujući njihove potrebe

veljača 2019  restaurant&hotel


interview u obiteljske i male hotele dolaze gosti izvan turističke sezone kojima moramo ponuditi kvalitetan i dobro osmišljen odmor pa je suradnja s vinarima, vodičima, restoranima, muzejima i drugim davateljima usluga od iznimne važnosti. Naša sinergija kreira turistički proizvod pa su osobito u malim mjestima i ruralnim destinacijama obiteljski i mali hoteli pioniri destinacijskog menadžmenta. Mi smo ti koji iniciramo umrežavanje davatelja usluga i činimo temelj održivog i odgovornog turizma. Odavno smo shvatili da izgradnja hotela nije dovoljna da bi netko došao u destinaciju. Što znači investiranje u obiteljske i male hotele i isplati li se to u Hrvatskoj?

“osobito u malim mjestima i ruralnim destinacijama obiteljski i mali hoteli pioniri su destinacijskog menadžmenta”

20

gmentirani po vrsti proizvoda, klasteru ili klubovima proizvoda - kao heritage, wellness, adventure, gourmet hoteli, poslovni hoteli ili oni za odmor s obitelji. Učlaniti se u klub znači jasno odrediti sferu djelovanja za koju se posjeduje priznato znanje i vještine te odgovoriti na potrebe gostiju nudeći im veliki raspon specifičnih usluga i opreme. Klub proizvoda podrazumijeva analizu zadovoljstva gostiju, redovito uspoređivanje ponude s ponudom ostalih klubova i konkurencije, kao i njeno neprestano unaprjeđivanje. Time se povećava vrijednost destinacije povezujući njeno ime s ponudom kluba, uključuje njene lokalne resurse i atrakcije. Koje ste novitete u ponudi pripremili za ovogodišnju turističku sezonu? U skladu s tendencijama tematskih dolazaka uveli smo nove standarde i inovacije kako bismo bili što konkurentniji, osobito sada kada se u igru vraćaju Turska, Grčka, Tunis, Maroko, Egipat. Možemo im konkurirati kvalitetnim i inovativnim proizvodima, nikako ne i niskim cijenama. Upravo su diferencijacija i inovacija najvažnije za održivost i prepoznavanje proizvoda. Gosti naših hotela prepoznaju našu ponudu kao iznimno kvalitetnu, a cijenu adekvatnu vrijednosti koju dobiju. Zbog toga nam se iz godine u godinu vraćaju. Kako bismo ispunili sva njihova očekivanja, na razini Nacionalne udruge svake godine organiziramo niz edukacija. Tako je samo ove godine edukaciju završilo pedesetak sommeliera kako bi mogli prezentirati i sljubljivati vina s lokalnom gastronomijom, osobito danas kada su primjerice Skandinavci i Englezi itekako upućeni u naše sorte i njihovu kvalitetu što nije bio slučaj prije petnaestak godina. Organizirali smo i radionice o veganskoj, vegetarijanskoj i makrobiotičkoj prehrani temeljenoj na lokalnim i zdravim namirnicama. Činjenica je da danas oko 10 posto od ukupnog broja gostiju imaju posebne prehrambene potrebe i njima moramo prilagoditi dio naše ponude. Fine foodom temeljenim na autentičnoj kuhinji i lokalnim namirnicama koje nudimo u našim objektima odgovaramo na rastući trend fast i street fooda. Osim toga,

restaurant&hotel  veljača 2019

Investicija u male obiteljske hotele čini temelj održivog razvoja hrvatskog turizma. Istraživanja turističkog tržišta odavno su pokazala da je ekonomija malih hotela konkurentna. S druge strane, upravo se na primjeru malih hotela afirmira autohtono i autentično, promovira se vlastita kultura, a što je najvažnije, u turističkom proizvodu sudjeluje lokalno stanovništvo. Za razliku od velikih hotela, male hotele karakterizira elastičnost i brzina prilagođavanja promjenama na turističkom tržištu te veća profitabilnost. U razvoju turizma u Hrvatskoj mali hoteli postali su pokretači i nositelji promjene i unaprjeđenja cjelokupne hotelske industrije. No kako bismo održali kvalitetu, konkurentnost i osigurali rast u Nacionalnoj udruzi, institucionalno treba djelovati brzo i efikasno u četiri pravca – smanjenje troškova poslovanja kroz deregulaciju zakonodavnog okvira, uspostavu sustavne promocije i brendiranja posebno kroz sustav HTZ-a, sustavnu edukaciju, osiguranje bolje dostupnosti povoljnijih financijskih sredstava između ostalog i iz EU fondova te refinanciranje prilagođeno malom hotelijerstvu s posebnom pažnjom na hotele u nerazvijenim destinacijama na moru i na kontinentu. Kakve su Vaše procjene za ovogodišnju turističku sezonu i koje je akcije pokrenuo OMH kako bi se privuklo što više turista u male i obiteljske hotele? Ovo će biti izazovna godina s obzirom na okolnosti u okruženju i povratak jakih igrača poput Grčke, Turske, Maroka i Tunisa. Kako bismo zadržali i dodatno ojačali poziciju na turističkom tržištu u narednom razdoblju Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela u suradnji s HTZ-om organizira B2B radionice na nizozemskom, njemačkom i austrijskom tržištu, na kojima će biti predstavnici agencija specijaliziranih za ovaj segment ponude. Nastupit ćemo i na sajmovima u Londonu, Riminiju i Skandinaviji, a sve će popratiti digitalne kampanje kroz slogan „Small & friendly hotels of Croatia“ s temama gourmet, outdoor, heritage i luxury, a upravo je iz tiska izašao novi katalog na engleskom i njemačkom jeziku s popisom i ponudom svih naših hotela.


www.restaurant-hotel.com.hr

&

Restaurant Hotel

pretplatITE SE ! GODIŠNJA PRETPLATA NA TISKANO IZDANJE MAGAZINA UKLJUČUJE 6 BROJEVA cijena za hrvatsku:

200 kn (uključena poštarina i PDV) kontakt za pretplate t:

+385-1-6311 800

suzana.kovacic@bmcroatia.hr Business Media Croatia d.o.o., Savska cesta 182, 10000 Zagreb / E: restaurant-hotel@bmcroatia.hr


investicije

kineska ulaganja u hrvatsku

Hotel Toplice dobiva novo ruho Kinezi ulažu u Hotel Toplice u Krapinskim Toplicama, a investicija je vrijedna oko 30 milijuna eura. Zanimaju ih i otvoreni su za daljnja ulaganja u kontinentalni turizam u Hrvatskoj tekst / Sanja Plješa

N

akon što je potkraj prošle godine službeno startala prva kineska investicija u Hrvatskoj – izgradnja vjetroelektrane kod Senja, vrijednosti 160 milijuna eura, koja treba završiti za dvije godine, Kinezi se sve više zanimaju za ulaganje u zdravstveni turizam u našoj zemlji. I dok radove na vjetroelektrani provodi građevinska tvrtka Norinco International Cooperation, i to godinu dana nakon što je njeno poslovodstvo potpisalo ugovor o preuzimanju većinskog udjela u hrvatskoj tvrtki Energija projekt, jedna druga kineska grupacija, ulagat će u Hotel Toplice u Krapinskim Toplicama. Ta je investicija vrijedna oko 30 milijuna eura. Važno je naglasiti kako kineske ulagače zanimaju daljnja ulaganja u kontinentalni turizam u Hrvatskoj. Osim toga, u sljedeće dvije godine Kinezi će izgraditi 39 vjetroagregata ukupne snage 156 megavata. Predviđa se kako će općina Brinje i grad Senj upravo na temelju najma vjetroelektrane uprihoditi 5,5 milijuna kuna godišnje. Uz spomenuto, vjetar u leđa ovakvim ulaganjima dala je i izgradnja Pelješkog mosta.

22

isplativa izgradnja hotela u krapinskim toplicama

xhevdet pnishi, student turističkog i hotelskog menadžmenta, zvonko očić, predsjednik općinskog vijeća krapinskih toplica i ernest svažić, načelnik općine krapinske toplice

restaurant&hotel  veljača 2019

Kako je zapravo započelo kinesko ulaganje u Krapinske Toplice, ispričao nam je Ernest Svažić, načelnik općine Krapinske Toplice. „Konkretnije je sve krenulo 2017. kada su posredstvom poslovne asocijacije za suradnju Kine i Jugoistočne Europe prezentirane želje kineskih partnera za ulaganje u konkretne projekte u Krapinske Toplice. Prva projektna situacija je obrađena do prosinca 2018. godine kada su kineski partneri postali vlasnici Hotela Toplice i oni sada razrađuju projekt za izgradnju novog hotela na toj lokaciji“, rekao je Svažić. Dodao je kako je izrađeno nekoliko studija izvedivosti, a naručena je i revizija studije isplativosti po kojoj je vidljiva isplativost izgradnje hotela na lokaciji u Krapinskim Toplicama.


“osim ulaganja u krapinske toplice, kinezi su zainteresirani za još nekoliko perspektivnih turističkih projekata” „Definiraju se gabariti budućeg hotela i uskoro se očekuje kako će kineski investitori izabrati arhitekta koji će osmisliti arhitektonsko rješenje za taj budući hotel u središtu Krapinskih Toplica“, istaknuo je Svažić. Zasad je poznato kako je vlasnik budućeg hotela renomirana kineska developerska tvrtka koja je odradila megaprojekte u Kini, Australiji i Kanadi. Projekt u Hrvatskoj vodi njihov kanadski tim. Isto tako, još uvijek nije poznato hoće li se obnoviti postojeći Hotel Toplice, ali je moguće da će se ipak srušiti postojeći objekt i na tom mjestu izgraditi novi hotel.

kinezi zainteresirani za perspektivne turističke projekte

Osim ulaganja u Krapinske Toplice, Kinezi su zainteresirani za još nekoliko perspektivnih turističkih projekata. U planu je set ulaganja vezanih uz Memorandum o razumijevanju koji je potpisan s jednom jakom kineskom grupacijom u Pekingu prije nekoliko mjeseci. Kako je naglasio Svažić, predstavnici te kompanije, nekoliko puta su obišli teren, napravili osnovne analize i najavili razvoj investicija u rezidencijalne i sportske objekte te u jednu poslovnu školu. U Hrvatskoj su kineske tvrtke već vlasnici nekoliko turističkih objekata, ali ulaganje u Hotel Toplice je izravno kinesko ulaganje u jedan razvojni projekt. „Tako se od početka razvija hotelski projekt više kategorije, a pretpostavlja se kako će novi hotel imati kategoriju od najmanje četiri zvjezdice“, rekao je Svažić. S obzirom da se projekt razvija od početka, on će otvarati i nova radna mjesta što će dovesti i do zapošljavanja lokalnog stanovništva.

U Zagrebu proslavljena Kineska nova godina

23

kineska lunarna godina u znaku svinje ove je godine počela 5. veljače i prema njihovom vjerovanju trebala bi biti puna blagostanja. međunarodna udruga marco polo i put svile već tradicionalno od početka svog djelovanja organizira svečanost u čast kineske nove godine okupljajući ljude iz korporativnog i društvenog miljea i sve one kojima je u fokusu kina. ovogodišnja svečanost proslave lunarne nove godine, održana je u novom zagrebačkom hotelu heritage hotel amadria park capital. tom je prigodom najavljen novi festival puta svile koji će se pod pokroviteljstvom ministarstva turizma održati od 14. do 16. lipnja u osječko-baranjskoj županiji. prošle godine prvi put je održan taj festival u zadru  i mogao se pohvaliti velikom posjećenošću zadrana i njihovih gostiju. tom je prigodom ministar turizma gari cappelli inicirao da se festival puta svile održi u jednoj od kontinentalnih turističkih odredišta. u ovoj godini, obilježenoj kao godini kinesko-hrvatskih odnosa u turizmu i kulturi, osječko-baranjska županija prihvatila je domaćinstvo festivala puta svile. u suorganizaciji će biti osijek, đakovo i beli manastir.

veljača 2019  restaurant&hotel


restorani

preporučuje

top restorani zagreb

dubravkin put Dubravkin put odavno je dobro poznata adresa za ljubitelje morske hrane. Iako je 2000-ih bio blizu zaborava, prije desetak godina ponovno je uspješno otvoren kao elegantan wine bar i restoran. Smješten u šumovitoj dolini između Tuškanca i Gornjeg grada, restoran je minimalistički uređen i krasi ga prigušeno osvjetljenje, a interijerom dominiraju tamnosmeđi tonovi namještaja. Jača strana kuhinje i dalje su plodovi mora, a pečena riba (420 kn/kg) i degustacijski meni od 12 sljedova (465 kn po osobi) zaista opravdaju cijenu. Usto, možete izabrati i jedno od fantastično pripremljenih i prezentiranih jela, poput grdobine s pastom od crnih maslina, janjećeg hrbata ili goveđeg repa. Dubravkin put je i otmjeno mjesto na kojem u intimnoj atmosferi možete uživati u nekom od stotina vina iz ponude restorana, kao i u primamljivoj zakuski s kredom ispisanog jelovnika koji se nalazi na ploči pored šanka.

24

noel

Noel je uzbudljivi restoran posvećen suvremenim gastronomskim trendovima. Ovaj otmjeni restoran spaja ono najbolje od hrvatskih sastojaka sa suvremenom eksperimentalnom kuhinjom i nudi glavna jela poput carskog mesa sa škampima i marakujom. Porcije su male, ali prekrasno ukrašene, a ekstravagantniji gosti imaju opciju degustacijskog menija od četiri, šest ili devet sljedova, čije se cijene kreću između 220 i 450 kn. Interijer je besprijekoran, a osoblje se može pohvaliti brzom i odličnom uslugom.

restaurant&hotel  veljača 2019

1


interview 3

zinfandel’s

Zinfandel’s restoran je fantastično mjesto koje prenosi otmjenost Art Déco stila hotela Esplanade, izgrađenog još 1925. za potrebe Orient Expressa, u blagovaonicu. Pod raskošnim lusterima pijanist miluje tipke za čitavu prostoriju koja gleda na vrt Oleander terase. U svojoj ponudi jela nude patku, dnevni izbor svježe ribe, teletinu pečenu u tavi uz foie gras ili divlju svinju s kestenima, mousseline od bundeve i tartufa – jelovnik se često mijenja kako bi se prilagodio godišnjem dobu. Izbor jela za nedjeljni brunch od podneva nadmašuje sva očekivanja ponudom najboljih hrvatskih sireva i kobasica. Nemojte propustiti zaviriti u Le Bistro, bistro u francuskom stilu uz hotel Esplanade koji nudi izvanredne lokalne štrukle.

carpaccio Carpaccio poslužuje elegantna jela s talijanskim štihom na zgodnoj lokaciji u samom centru grada. Za početak, posjetitelje čeka izdašna ponuda carpaccia, u kojoj se posebno ističe sočni marinirani losos i jadranska riba. Vegetarijanci će za sebe pronaći pregršt opcija među jelima od riže i tjestenine, a za ljubitelje mesa tu su glavna jela s pozamašnim odrescima i telećim kotletima. Ostavite mjesta za desert: teško se odlučiti između semifredda i tiramisua, specijaliteta kuće. Ugođaju pridonosi chic uređenje u crnim tonovima, reprodukcije secesijskih plakata na zidovima i talijanska pop-glazba koja dopire iz zvučnika. Vinska karta sadrži podulji popis kvalitetnih hrvatskih i talijanskih vina, od kojih je mnoga moguće naručiti na čašu.

tekka

5

Smještena u zagrebačkoj poslovnoj četvrti u Radničkoj, Tekka privlači business klijentelu. Otmjenoj atmosferi pridonose elegantni dekor restorana te osoblje, koje je posebno gostoljubivo. Meni je gotovo besprijekoran: Tekkin sushi je majstorski spoj okusa i finese. Ako ste u potrazi za novitetima, isprobajte fuzijsku ponudu. Na vinskoj se karti našlo nekoliko nagrađivanih hrvatskih vina, koja lijepo nadopunjuju jelovnik bogat ribljim specijalitetima.

website: www.timeout.com/croatia facebook: www.facebook.com/timeoutcroatia instagram: www.instagram.com/timeoutcroatia twitter: twitter.com/timeoutcroatia contact information: info@timeoutcroatia.com andreamicanovic@timeoutcroatia.com, justinmcdonnell@timeoutcroatia.com

4

25


enogastro tour održani prvi vinski razgovori Vinarija Jakovac iz Erduta jedna je od mlađih vina­ rija u Hrvatskoj, čija se kvalitetna i vrhunska vina do­ bivaju iz vinove loze uzgojene na 8 hektara površine. Braća Ozren i Ognjen Jakovac vinograd su naslijedili, a zadnjih 5 godina svoja vina intenzivnije prodaju na do­ maćem i inozemnom tržištu. Vina iz Vinarije Jakovac nedavno su predstavljena na prvim Vinskim razgovo­ rima koje je vodio Tomislav Stiplošek, osnivač Udruge za kulturu stola G.E.T., održanim u zagrebačkoj kavani Procaffe. Kako su istaknula braća Jakovac, u njihovoj vi­ nariji godišnje se proizvede 55.000 litara, a najzastuplje­ nija su graševina, crni pinot, chardonnay i mirisavi tra­ minac. Isto tako, omjer proizvodnje vina iznosi 80:20 u korist bijelih vina. Ozren i Ognjen Jakovac vinariju su modernizirali što se vidi kroz korištenje suvremene tehnologije u proiz­ vodnji vina. Osim toga, oni rade na izgradnji vlastitog vinskog brenda, a u budućnosti se žele baviti vinskim turizmom. Svi oni koji su prisustvovali Vinskim razgo­ vorima mogli su isprobati graševinu, chardonnay, miri­ savi traminac, crni cuvée – dobiven iz merlota i cabernet sauvignona te mladi sauvignon i chardonnay, dobiven maceracijom i odležavanjem u hrastovim bačvama. Projekt Vinskih razgovora nastavit će se i dalje, a te­ meljit će se na prezentaciji vinarija koje su medijski ma­ nje zastupljene, uz poneku iznimku poput skorašnje prezentacije vinarije Perak. (Sanja Plješa)

26

foto: silvija munda

7. pink day, međunarodni festival ružičastog vina Jedinstveni festival ružičastih vina i pjenušaca vrhunske kvalitete, Pink Day, već 7. godinu održava se u Muzeju Mi­ mara. Pink Day festival i ove će godine okupiti mnogobrojne domaće i inozemne vinare koji će prezentirati svoje najbo­ lje proizvode. U okviru Festivala u Festivalu, Green in Pink, proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz hrvat­ ske i inozemstva također će izlagati svojih ruku djelo. Pink Day, osim odličnih vinara i maslinara, priprema i mnogo­ brojna iznenađenja, kreativne i edukativne radionice, kao i zanimljiva druženja s vrhunskim vinarima i proizvođači­ ma maslinovog ulja. Stoga ne propustite ovaj jedinstveni festival 30. ožujka u Muzeju Mimara koji će na jedan dan postati ružičasto vinsko središte.

restaurant&hotel  veljača 2019

edukacijski projekt aminess gourmet lab Turistička kompanija Aminess pokrenula je „Aminess Gourmet Lab“, projekt koji, pod vodstvom chefa Davi­ da Skoke, ima za cilj educirati mlade kuhare, konobare, barmene i ostale članove Aminess gourmet tima. Pro­ jekt će na jednom mjestu okupiti najveće stručnjake iz različitih ugostiteljskih područja. Edukacije će se odr­ žavati tijekom veljače i ožujka u restoranu Loop u Ami­ ness Maravea Camping Resortu, a svi će polaznici dobi­ ti i priznanje o sudjelovanju. Zajednička karakteristika svih predavača koji će vodi­ ti edukacije je strast prema prenošenju znanja i poduci mladih. Tečaj sommelierstva prve razine održat će se u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, dok će edu­ kaciju za barmene održati jedan od najkompetentnijih hrvatskih miksologa i stručnjaka za žestoka pića Vjen­ ceslav Madić Kishoni. Tema su gin i tonic te moderna miksologija. Marin Vanjak, specijalist za pizzu napoli­ tanu restorana O’Hara, osvajač brojnih nagrada za ti­ jesto i sinonim za kvalitetnu pizzu u Hrvatskoj, održat će radionicu posvećenu izradi kruha, ali na ponešto drugačiji način. Program uključuje edukacije o vrhun­ skoj kavi, craft pivu, mesu i raznim kulinarskim i dru­ gim tehnikama specifičnima za turizam.


enogastro tour u požeško-slavonskoj županiji vincelovo nikad atraktivnije

nezaboravnom feštom feravino proslavilo blagdan sv. vinka Feričanačko vince na bajkovitim obroncima Krndije, uz mirise slavonskih specijaliteta, sjajnu Graševinu i Frankovku ni ove go­ dine nisu propustili brojni posjetitelji iz čitave Hrvatske i okol­ nih zemalja. Uz Mladu Graševinu i Mladu Frankovku Feravina, domaću slaninu, kobasice i slavonske specijalitete među kojima se tradicionalno izdvaja vol s ražnja i slavonski čobanac, do jutra se slavilo na vinorodnom položaju Božilovac. U ovim krajevima nema veće proslave od Feričanačkog vinca koja u malene Feri­ čance svake godine dovede više od tisuću posjetitelja. Blagoslov vinograda, rezidba trsova na tri pupa, kićenje čokota kobasica­ ma i kulenom te zalijevanje vinove loze lanjskim vinom tradi­ cija je kojom se priziva rodna vinogradarska godina. „Kontinu­ iranim ulaganjem u vinariju, podizanjem razine kvalitete naših vina, investiranjem u turističku ponudu Feričanaca i novim za­ pošljavanjima, tvrtka Osilovac predvodnik je unapređenja života lokalne zajednice i najznačajniji gospodarski subjekt feričanačkog kraja“, istaknuo je Ivan Maričić, predsjednik Uprave Osilovca.

U vrijeme blagdana sv. Vinka, omiljenog sveca me­ đu slavonskim vinogradarima i vinarima koji se slavi 22. siječnja, Požeško-slavonska županija postaje sredi­ šte Hrvatske. U slavljeničkom tjednu, ovaj najvinorod­ niji kraj u Hrvatskoj s tri vinske ceste i više od trideset vinarija posjetili su brojni gosti iz čitave Hrvatske i regi­ je. Službeni program započeo je na gradskom Trgu gra­ ševine tradicionalnim blagoslovom i rezidbom improvi­ ziranog vinograda, tamburaškom glazbom i paljenjem „vincelovske vatre“, uz ponudu hvaljenih kutjevačkih vina. Više od 300 izlagača iz čitave Hrvatske ujedinje­ nih u projektima Zeleno-plavo, Riba Hrvatske - jedi što vrijedi i Tradicionalna jela uz Vincelovo, predstavilo je proizvode i jela na štandovima na glavnom požeškom Trgu sv. Trojstva. Domaći vinari, među kojima su naj­ cjenjenija imena vinske scene, posjetiteljima su otvorili vrata podruma i ponudili slavonske delicije i vrhunska vina. Slavilo se i u Kap­ tolu, u dvorištu sjedi­ šta Udruge vinara i vo­ ćara Vino – kap Kaptol, kao i na Trgu sv. Augu­ stina u Velikoj, a Veto­ vačkim Vincelovom na Trgu sv. Vinka u Veto­ vu završio je slavljenič­ ki tjedan.


enogastro tour

vinarija kolarić ugostit će g.e.t. konferenciju o enogastro turizmu U organizaciji Udruge za kulturu stola G.E.T., u vinariji Kolarić (Hra­ stje Plešivičko, Plešivička vinska ce­ sta) od 26. do 27. veljače 2019. odr­ žat će se peta međunarodna G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu. Program i tema Konferencije su prezentacija lokalnog vinogorja i pri­ mjera dobre prakse, međunarodno povezivanje i rasprava o aktualno­ stima u vinskom turizmu te dodje­ la regionalnog trofeja - nagrade Bi­ jeli grozd. Dosadašnje G.E.T. konferencije su održane uz podršku udruga, institu­ cija i relevantnih medija, a poveziva­ nje i otvorene rasprave o praksama razvoja vinskog turizma pokazale su najbolji efekt ove konferencije.

28

pelješka perlica - novost iz putnikovića Maraština s juga Dalmacije, ručno brano grožđe, savršen spoj znanja, tehno­ logije i tradicije, nešto posve drugačije – PZ Putniković priprema novo iznena­ đenje za sve ljubitelje pjenušavih vina. S nestrpljenjem se očekuje prvi pjenušac PZ Putniković, jedne od najstarijih hrvatskih zadruga s vinorodnog Pelješca. „Naš prvi pjenušac - Pelješku perlicu, berbe 2018., proizvodimo od marašti­ ne tradicionalnom metodom. Kako je za sada riječ o ograničenoj seriji od ne­ koliko stotina boca, moći će se kupiti samo u Domu vinarske tradicije - re­ prezentativnom prostoru naše vinarije. Naravno, prve boce rezervirane su za čašćenje naših vjernih prijatelja i partnera, istinskih ljubitelja vina“, ističe Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije PZ Putniković. „Nakon ručnog branja grožđa u kolovozu obavljena je osnovna fermentaci­ ja baznog vina, koje je potom punjeno u boce za pjenušac na sekundarnu fer­ mentaciju. Degožiranje će se obaviti početkom veljače, a vino će na prolje­ će pokazati svoju pravu pjenušavu prirodu. Izbor je pao na maraštinu, koja je od naših tradicionalnih dalmatinskih sorti najidealnija za proizvodnju leprša­ vih i laganih pjenušaca. Maraština s našeg područja daje lagana vina citrusnih aroma i aroma mediteranskog voća, nema prevelikih ekstrakata, laganog je ti­ jela, dok stariji vinogradi na dubljim tlima daju veće ekstrakte i punije tijelo. Prvenstveno smo poznati po moćnim plavcima, no naše prvo vrhunsko vino punjeno u boce upravo je maraština Sv. Ana, vrlo tražena na stranom tržištu, osobito njemačkom“, kaže Miro Bezek, enolog PZ Putniković, vinarije koja u prosjeku napuni milijun boca godišnje.

uskoro četvrto izdanje sajma vinart grand tasting Dva tjedna u potpunosti posvećena vinu pod brendom Vi­ nart Grand Tasting, 120 odabranih vinara na dvodnevnom vinskom festivalu u Laubi (1. i 2. ožujka), 20 specijaliziranih radionica u Hotelu DoubleTree by Hilton i premijerno izda­ nje Vinart Petit Tastinga - sukus je novog izdanja festivala. Vinart Grand Tasting vinski je festival koji se država četvr­ tu godinu zaredom, kao pozivni festival na kojem organiza­ tor ugošćuje one najbolje i najzanimljivije među hrvatskim vinarima. „Želimo poticati i razvijati izvrsnost pa iz godine u godinu ulažemo napore u izbor vinara, te kvalitetu radio­ nica i cjelokupnog iskustva“, izjavio je autor projekta i glavni organizator Saša Špiranec. Slijedeći ovu ideju, dan prije služ­ benog početka festivala 28. veljače, u Hotelu DoubleTree by Hilton, bit će po prvi put održan Vinart Petite Tasting na te­ mu New Europe Terroirs. Posjetiteljima će se predstaviti 130 vinskih etiketa iz 12 zemalja „Nove Europe“. Tako će vinska publika moći isprobati vina iz Slovenije, Mađarske, Hrvat­ ske, Srbije, BiH, Rumunjske, Češka, Slovačke, Gruzije, Make­ donije, Moldavije, Turske koja snažno izražavaju jedinstve­ ne mikroklimatske i pedološke uvjete u kojima su stvarana.

restaurant&hotel  veljača 2019

„Većina vina i vinara koji dolaze nepoznata je i nedostupna hrvatskoj vinskoj publici i vjerujemo da donosimo nešto je­ dinstveno, novo i drugačije“, naglasio je Špiranec i dodao da je, pri sastavljanju liste vina za Petit Tasting prednost davao autohtonim sortama, iako ima i međunarodnih. Vinski pro­ fesionalci i ljubitelji vina i ove će godine prije samog festiva­ la, već od 22. veljače, moći posjetiti jednu od 20 vinskih radi­ onica u Hotelu DoubleTree by Hilton. Na samom festivalu, ponovno će za sve posjetitelje biti dostupna Pop-up vinote­ ka s prezentiranim vinima.


enogastro tour održan 6. dubrovnik festiwine - poslovni susret vinara i ugostitelja

foto: dino avdić

Najavni događaji 6. Dubrovnik FestiWinea se nastav­ ljaju promocijom vinara i vina Dubrovačko-neretvanske županije. Na poslovnom susretu B2B, koji je održan 8. ve­ ljače na Sunset Beachu u uvali Lapad, organiziranom u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, nosi­ teljem vinskog festivala Dubrovnik FestiWine, susreli su se vinari, ugostitelji, hotelijeri i vinski profesionalci kako bi kušali mlada vina berbe 2018. i vina starijih berbi koja ove sezone izlaze na tržište. Poticaj je to svim ugostiteljima županije da i ove godine uvrste izvrsna vina lokalnih vinara na najvažnije mje­ sto u svojoj ponudi. Poslovni susret B2B dio je međunarodnog vin­ skog festivala Dubrovnik FestiWine koji će se održati u travnju. B2B susret rezerviran je isklju­ čivo za županijske vinare i ugostitelje u vrijeme kada se formiraju vinske karte za novu sezonu. Posebni gosti bili su proizvođači prehrambenih proizvoda Agro-klastera iz Vukovarsko-srijem­ ske županije koji su se predstavili suhomesna­ tim proizvodima, sirom, ukiseljenim povrćem, orašastim plodovima, bučinim uljem i medom. Nakon prezentacije cjelogodišnjih aktivno­ 1-2_JOSIC_RH_0119.pdf 1 15.02.2019. 9:53:52

sti Dubrovnik FestiWinea i suradnje s renomiranim gou­ rmet-eno festivalima kako u Hrvatskoj tako i u inozem­ stvu, najavljen je 6. vinski festival „Dubrovnik FestiWine“ koji će se ove godine održati od 22. – 28. travnja kroz broj­ ne aktivnosti. Direktorica Festivala Tilda Bogdanović podsjetila je na sve promotivne i marketinške aktivnosti koje se organizi­ raju za vinare Županije i nedavno sudjelovanje na festiva­ lu u Trevisu vinara koji su ostvarili najbolje rezultate na prošlogodišnjem ocjenjivanju Dubrovnik FestiWine Trop­ hy 2018. i pozvala vinare da prijave svoja vina na ocjenji­ vanje Dubrovnik FestiWine Trophy 2019.


enogastro

predstavnici tima prvog dijela enogastro projekta vino uz žlicu

Z

novi projekt

30

Vino uz žlicu Sljubljivanje jela na žlicu uz vrhunska vina zanimljiv je enogastro koncept s ciljem promicanja navike konzumiranja vina uz kuhana jela foto / Goran Šerbula

restaurant&hotel  veljača 2019

aljubljenici u dobro jelo i kapljicu, novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, uz pomoć Domagoja Jakopovića Ribafisha, predstavili su u zagrebačkom Aperitivo baru zanimljiv enogastro koncept pod nazivom Vino uz žlicu. Cilj je promicanje navike konzumiranja vina uz kuhana jela, a u realizaciji ideje uz organizatore sudjelovali su i Podravkini promotori kulinarstva Dražen Đurišević, Zlatko Sedlanić i Zoran Delić. Popularni kuhari predstavili su monozačine Vegeta Maestro i Vegeta Natur kroz šest sljedova kuhanih jela koja se sljubljuju s vrhunskim vinima. Po svojoj recepturi su pripremili ukusne obroke ‘na žlicu’ za pedesetak uzvanika, koji su prije uživanja u jelu i vinu, nepca osvježili Feravinovim pjenušcima Grasecco i Francesca te aperitivnim likerima iz Drinkoteke - Medicom, Lješnjakom i Suhom šljivom. U ugodnoj atmosferi Aperitivo bara, čiji je domaćin Pepe Zorić, predstavljen je bogat i maštovito osmišljen meni. Degustacija je započela zagorskom juhom koju je pratio lepršavi Škrlet Ilovčak berbe 2017. U drugom slijedu su poslužene štrukle u juhi uz otmjeni Pinkert Rose 2017. Rižoto s plodovima mora maštovito je spojen s kontinentalnim Trdenićevim Pinotom bijelim 2017., a gulaš od divljači raskošno se ‘zalilo’ sa šest godina odležanim Polettijevim Cabernet Sauvignonom. Sarmu je svečano pratila ‘po francuski skladana’ poznata kupaža Feravina - Miraz Cuvée iz 2015., a najizdržljiviji gosti uspjeli su se sačuvati i za slasni čokoladni desert koji su spremno dočekala dva voćna vina Raak - od tri vrste crnog ribiza i dvije sorte višnje. U pripremi jela koristili su se Podravkini začini Vegeta Natur, Vegeta Natur povrtna kocka, Vegeta chilli, Vegeta Maestro (češnjak, češnjak granule, mažuran, papar, crvena paprika, peršin, ružmarin, bosiljak, papar, lovor i cimet). Predstavnici medija su na kraju ove ugodne večeri izrazili svoje oduševljenje i dali svoja mišljenja o spajanju vina, jela na žlicu i začina. Najboljom kombinacijom pokazao se slijed s Polettijevim Cabernet Sauvignonom iz 2013., gulašem od divljači i začinima Vegeta chilli, Vegeta Maestro papar i Vegeta Maestro lovor. Druženje se u Aperitivo baru nastavilo i nakon službenog dijela promocije, a organizatori su najavili da se uskoro vidimo na nekom drugom mjestu sa sličnim, ali malo drugačijim izborom hrane i vina.


vina

vinarija kutjevo

Najraniji plasman Vrhunske graševine berbe 2018. Vinarija Kutjevo bilježi iznimno uspješne poslovne rezultate u 2018. godini s prodanih pet milijuna litara vina, a mlada Vrhunska graševina mogla se pronaći na tržištu već za božićne i novogodišnje blagdane

V

inarija Kutjevo jedna je od najznačajnijih vinari­ ja regije, a svake godine vrhunsku kvalitetu svojih vina dokazuje osvojenim medaljama na najpoznatijim svjetskim vinskim ocjenjivanjima poput Internatio­ nal Wine Challangea, Decanter World Wine Award­sa, Concours Mondial de Bruxellesa i Mundus Vinia. Vi­ nogradi vinarije smješteni su na istoj zemljopisnoj ši­ rini kao i poznata svjetska vinogorja poput Piemonta, Boredeauxa, Val du Rhone i Oregona. Godišnja proi­ zvodnja vina iznosi pet milijuna litara, od čega se pri­ bližno 80 % proizvodnje bazira na graševini. Razlog nikad ranijem izlasku na tržište Vrhunske graševine berbe 2018. je konstantni rast potražnje te rasproda­ na berba iz 2017. godine s prodanih 330.000 butelja, što je čini jednim od najprodavanijih vrhunskih vina na našem tržištu. Vrhunska graševina nove berbe 2018. također već polako osvaja tržište. Vino je žuto zelene boje, ra­ skošnog mirisa na proljetno cvijeće te mlade livad­ ske trave. Od voćnih mirisa primjetan je svježi ananas, jabuka i citrusi. Vrlo je pitka, svježa i punog, ali isto­ vremeno mekog okusa. Vlastite proizvodne površine Vinarije Kutjevo ras­ prostiru se na 420 hektara, od čega se 180 hektara vi­ nograda nalazi na najboljim položajima kutjevačkog vinogorja Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo s kojih dolazi sirovina za proizvodnju Vrhunske graševine i premi­ um linija vina. Dodatne potrebe za proizvodnju vina osiguravaju se otkupom grožđa od lokalnih koopera­ nata s površina od 400 hektara te na taj način vinarija Kutjevo osigurava izvor prihoda brojnim kućanstvima. Prodaja vina Kutjevo na domaćem i inozemnim tr­ žištima bilježi pozitivne trendove u svim kategorijama i brendovima koje proizvodi. Samo ove godine otvore­ na su nova izvozna tržišta: Finska, Švedska, Rumunj­ ska, Slovačka i Kina. Na kinesko tržište vinarija Kutje­

vo izvozi isključivo premium linije vina Maximo i de Gotho za kojima je potražnja u stalnom porastu. Jednako tako, udio buteljiranog programa u ukupnoj prodaji bilje­ ži stalan rast. Tu je važno istaknu­ ti upravo premium linije Maximo i de Gotho koje su namijenjene restoranima i vinotekama te pravim poznavateljima vina, za sljubljivanje s kom­ pleksnijim jelima. Značajno je napomenuti da će se redizajnirana linija de Gotho uskoro naći na tržištu. U posebnom fokusu redizajna su butelja i etiketa kako bi se dodatno naglasila posebnost i kvaliteta ovih vina.

31

veljača 2019  restaurant&hotel


žestoka pića fine stvari

Dolazak novih single malt divova Zanimljivo uparivanje škotskih single maltova kompanije Brown Forman s probranim zalogajima te priča o tri škotske destilerije čije se izvrsne edicije od sada nalaze u ponudi tvrtke Fine stvari tekst / Danijela Mirošević

F

32

lijevo: okolica destilerije glendronach u regiji highlands desno: destilerija benriach s obalnog dijela speysidea

ine stvari posebnu pažnju posvećuju ekskluzivnim proizvođačima malih serija finih destilata koji svojim uživateljima omogućuju posebna iskustva u istraživanju novih osjeta. Tako ne iznenađuje vijest da će se zanimljivi single maltovi škotskih destilerija Glendronach, Benriach i Glenglassaugh od sada nalaziti upravo u ponudi njihove bogate riznice premium alkoholnih pića. Poznata američka kompanija i najveći distributer američkih viskija Brown Forman, od 2013. godine ulazi u svijet škotskih viskija i postaje vlasnikom ovih triju jedinstvenih destilerija. Glenglassaugh potiče sa sjevernog i obalnog dijela viski regije Highlands, Glendronach je smještena u njezinom istočnom brdovitom dijelu, a Benriach se nalazi na moru, u regiji Speyside. Glendronach je najstarija legalna škotska destilerija, poznata po proizvodnji single maltova koji odležavaju isključivo u sherry bačvama. Najmlađa od ove tri destilerije je Glenglassaugh, a danas proizvodi non age statement (NAS) single maltove. Odabrane edicije ovih triju destilerija su predstavljene u sklopu Whisky Zagreb Faira, na zanimljivoj degustaciji koju je osmislio i vodio Filip Pleteš, regional-

ni brend ambasador Brown Formana. Svi single maltovi upareni su s odabranim zalogajima, većinom od domaćih namirnica, kako bi se profesionalnoj publici predstavile nove edicije i različite mogućnosti uparivanja viskija s hranom. Događanje su upriličile tvrtke Fine stvari i Brown Forman, a degustaciju su počeli s Glenglassaugh Revival (NAS) single maltom (46% alc.) koji je sljubljen s medom od jele. Ovaj jedinstveni med ugodno je naglasio arome viskija i smirio jačinu alkohola. Uslijedio je klasičan Speyside viski, Benriach 10 YO (43 % alc.) koji je uparen sa suhom smokvom. Za razliku od Glendronacha, destilerija Benriach za odležavanje isključivo upotrebljava ex bourbon bačve, a poznata je i po raznovrsnom finiširanju u drvu. Zanimljiva i aromatična sherry edicija Glendronach 12 YO (43% alc.) koja je osam godina provela u Pedro Ximenez te četiri godine u oloroso bačvi spojena je sa zalogajem tune, a ugodno dimljen Benriach Curiositas 10 YO (40% alc.) kušao se sa čokoladom od soli s otoka Paga koja je ukrotila slanost i mineralnost viskija. Najskuplja edicija s radionice, Benriach 21 YO (46% alc.) sljubljen je s ušećerenom aloe verom, a za kraj su uslijedila dva najviše dimljena viskija, Glenglassaugh Torfa (50% alc.) i Glendronach Peated (46% alc.) koji su upareni s narančom te gorgonzolom. Ovo zanimljivo uparivanje pokazalo je posebnost predstavljenih single maltova i izuzetan doživljaj nakon spajanja s raznim zalogajima. Kako uparivanje viskija s hranom postaje sve popularnije, organizatori su ovom prilikom najavili i buduće slične edukacije kako bi ugostiteljima dali nove kreativne sugestije i ideje, jer poznato je da se zadovoljno nepce gostiju vraća u one restorane i barove koji su im pružili vrhunsko gastronomsko iskustvo.


vina promo

poletti rossella

zavodljiva, moćna i nježna Muškat ruža Rossela vino je jedinstvenih karakteristika; suho, ali izrazito aromatično, atraktivne žarko crvene boje koja osvaja već na daljinu, a kada dotakne osjetila kušača, preplavi ih ugodnim mirisom ruže, jagode i maline te raskošnim spektrom specifičnog sortnog okusa. Ovaj rosé karakterizira i nešto veći postotak alkohola, no unatoč tome, zadržao je traženu svježinu i pitkost. S jedne je strane moćno i snažno, a s druge nježno i zavodljivo vino. Rossella Poletti odlično će parirati glavnim jelima poput škampa, odreska od tune, lososa, paštete od guščje jetre te raznim slasticama, osobito s bademima. Vinogradi ove autohtone istarske sorte daju skroman prinos, ali zato iznimnu kvalitetu grožđa, a uz Muškat ružu obitelj Poletti proizvodi i vina od malvazije, chardonnaya, terana te cabernet sauvignona. Vina Poletti, Markovac 14, Višnjan vina.poletti@gmail.com mob: 091 449 2510, 091 449 2511

vinogorje baranja

pinot crni baranjski let u suton Posebno vino, tipičan predstavnik sorte, atraktivnog je i bogatog mirisa. Kombinacija slatkastih voćnih nota koje podsjećaju na džem od jagoda i šljiva s nježno zadimljenim tonovima kave. Okus je izvanredno bogat, harmoničan i postojan. Snaga dominira na početku, ali je odlično sačuvana živost i svježina koju potom zamjenjuje slast ekstrakta, a završava iznimno dugotrajnim retrookusom u kojem se isprepliću pikantnost s atraktivnom voćnošću. Vina Kalazić, Vinogorje Baranja, Planina 8, Zmajevac T. 031 214 511, info@kronos.hr, www.kalazicwines.com

pošip grgić iskren i jedinstven doživljaj juga

33

Vrhunski Pošip Grgić nastaje u vinogradima smještenim na području Čare na otoku Korčuli gdje ljeti blagi maestral hladi vinograde te pogoduje umjerenoj temperaturi i idealnim uvjetima za uspijevanje ove bijele sorte. Vino je prekrasne zlatnožute boje, harmoničnog okusa, voćnih južnjačkih aroma kroz koje se provlače cvjetne i citrusne note. Fermentacija se odvija lagano na kontroliranoj temperaturi od 10 do 12 ⁰C, nakon čega vino odležava u francuskom hrastu kroz koji se obogaćuje ugodnim ekstraktima vanilije. Nakon punjenja u boce, vino dozrijeva još šest mjeseci u hladnom podrumu vinarije gdje se raznolikost i bogatstvo okusa ovog vina ujedinjuje s aromama hrastovih bačvi u kreaciji jedinstvenog bukea, tipičnog za vina koja su proizvedena po metodi poznatog vinskog virtuoza, Miljenka Grgića. Vino sadrži 13 do 14,5 % alkohola i ugodnih 6 g kiseline po litri. Preporučuje se piti ohlađeno na temperaturi između 10 i 12 °C, a odlično prati sva jela od ribe, školjke te lagane sireve.

Grgić Vina, Trstenik 78, Trstenik, Pelješac, Tel.: +385 20 748 090, E-mail: info@grgic-vina.com www.grgic-vina.com

veljača 2019  restaurant&hotel


34

P

vinarija astoria

Mjehurići za svaku priliku Oslanjajući se na stručnost i vještine te iskustvo svog visokoprofesionalnog osoblja, Astoria vina i prosecca danas se prodaju u više od 100 zemalja diljem svijeta, a poslužuju se u najekskluzivnijim restoranima i wine barovima restaurant&hotel  veljača 2019

rosecco je talijansko pjenušavo vino proizvede­ no u regijama Veneto i Friuli Venezia Giulia, naj­ većim dijelom u okolici općina Conegliano i Valdo­ bbiadene. Proizvodi se od sorte glera, nekad poznate kao prosecco, ali i neke manje poznate sorte mogu bi­ ti uključene. Prosecco je 2009. godine zaštićen apela­ cijskim kategorijama D.O.C i D.O.C.G. tako da proiz­ vođači izvan tih zona ne smiju koristiti njegov naziv. Prosecco je postao vrhunska zamjena za puno skuplji Champagne, zato je tako dobro prihvaćen u svijetu te je 2013. po prodaji prestigao šampanjce. U proseccu generalno prevladavaju note zelene ja­ buke, agruma i bijelog cvijeća koje mu daju posebnu nježnost i što ga ne čini pretjerano složenim, a kako se proizvodi u velikim tankovima tzv. Charmat-Mar­ tinotti metodom, mjehurići su vrlo lagani. Kvalitetniji primjerci su često bogati aromama tropskog voća, ba­ nana, lješnjaka. Prosecco je pristupačno pjenušavo vi­ no koje je izvrsna svakodnevna opcija, bilo da ga pi­ jete kao aperitiv ili uz pratnju lagane morske hrane kao i salata. Posljednjih godina posebno su popular­ ni jednostavni i lagani kokteli kojima je baza prosecco. Osnovno pravilo kod ovih koktela je da ne smije biti previše sastojaka kako bi piće bilo lagano i prozračno. Vinariju Astoria osnovali su 1987. godine Paolo i Gi­ orgio Polegato, potomci obitelji s dugom tradicijom proizvodnje vina. Vina se proizvode na imanju „Val de Brun„ u mjestu Refrontolo, u samom srcu D.O.C.G. zone Conegliano-Valdobbiadene. Četrdeset hektara, smještenih u jednom od najljepših talijanskih vino­ gradarskih područja, glasovitom po svojoj klimi, isti­


sponzorirani prilog če harmoničan niz brežuljaka i vinograda. Na svojem imanju Astoria provodi „Vignes fleuries”, ambiciozan projekt zaštite okoliša i rehabilitacije ekosistema. Radi se o specifičnom francuskom protokolu, koji se koristi u vinogradima, a koji je do sada rijetko provođen u Ita­ liji. Cilj „Vignes fleuriesa” je kreiranje ekosistema koji potiče razvoj flore i faune integrirane s vinogradom, koja obogaćuje tlo te istovremeno privlači insekte koji mogu slobodno napadati parazite koji napadaju lozu. Područje Conegliano-Valdobbiadene je 1. travnja 2010. dobilo oznaku Denomination of Origin Con­ trolled and Guaranteed (D.O.C.G.). Oznaka kontroli­ ranog i garantiranog podrijetla omogućuje ekskluziv­ no pravo imenovanja pjenušavog vina proizvedenog od grožđa uzgojenog u tom području Proseccom. U tom području Astoria proizvodi ekskluzivni „Superi­ ore di Cartizze”. ASOLO PROSECCO D.O.C.G. Kultura vina u području Asolo brežuljaka je oduvi­ jek popraćena brigom za krajobraz, ljubavlju prema tradiciji i srednjovjekovnom gradu. To je premisa za Asolo Prosecco Superiore D.O.C.G., koji je njegov pri­ rodni izričaj.

rosé fashion victim, extra dry Voćan i svježi ljetni prosecco s notama jagode, puno zrelih malina, crvenog bobičastog vo­ ća s nijansom vrhnja, uz blagi cvjetni izgled. Delikatno roze boje i nježne, bistro pro­ zirne pjenušavosti. Lijepo uravnotežen, s iznenađujuće elegantnom, suhom završ­ nom obradom.

moscato rosé fashion victim, doux Prosecco koji oduševljava svojim slatkim, osvježavajućim okusom. Bogate rubin cr­ vene boje, s malim nježnim mjehurićima. Delikatne arome jagoda, malina i ljubičica dovode do sočnih bobica s daškom meda, završavajući ugodnom slatkoćom.

„na svojem imanju astoria provodi vignes fleuries, ambiciozan projekt zaštite okoliša i rehabilitacije ekosistema”

35 millesimato valdobbiadene prosecco superiore d.o.c.g., extra dry Odnjegovano i ručno brano u vinogra­ dima Costa del Sol na 150 m nadmorske visine na brežuljcima Astoria imanja. Ovaj nagrađivani prosecco karakteri­ zira nježno slamnatožuta boja sa ze­ lenim odsjajem, sitne i trajne pjenu­ šavosti. Na prvu osvaja intenzivnim voćnim mirisom breskve i lubenice s trunkom proljetnog cvijeća. Harmo­ ničan, tipično aromatičan prosecco punog okusa.

corderíe valdobbiadene prosecco superiore d.o.c.g., extra dry Zapanjujuće mirisan prosecco s intenzivnim aromama zrelog, ze­ lenog voća kao što su dinja, limun i citrusi. Nježno slamnatožute boje, sitne i trajne pjenušavosti, elegantnog i tipično voćnog mi­ risa. Okus karakterističan, har­ moničan, ugodne blage kiselosti.

PROSECCO D.O.C. TREVISO Područje s kojeg dolaze pjenušci koji se mogu ozna­ čavati nazivom Prosecco D.O.C. 2009. godine je rede­ finirano i od tada devet provincija regija Veneto i Friuli Venezia Giulia, među kojima je i povijesna provincija Treviso, imaju to ekskluzivno pravo. PROSECCO D.O.C. Novom regulacijom, od 2009. godine Prosecco se vi­ še ne veže uz sortu grožđa nego isključivo uz defini­ rano područje, a sorta grožđa sada nosi naziv Glera. Na taj je način naziv Prosecco zaštićen te se izvan definiranog područja pjenušci ne smiju nazivati tim imenom. Perjanica vinarije Astoria je Prosecco Millesimato D.O.C.G. koji već niz godina osvaja nagrade, uključu­ jući veliku zlatnu medalju na IWC natjecanju u sklopu sajma Vinitaly u Veroni. Oslanjajući se na stručnost i vještine te iskustvo svog visoko profesionalnog osoblja, Astoria vina i prosecca danas se prodaju u više od 100 zemalja diljem svijeta, a poslužuju se u najekskluzivni­ jim restoranima i wine barovima. Na hrvatskom trži­ štu dostupna su u ekskluzivnoj ponudi Roto dinamica. Posebno je popularna Fashion Victim linija koja osvaja na prvi pogled. Elegantne boce kriju i mnoštvo osvježavajućih i zanimljivih okusa. Ova pjenušava vi­ na poslužuju se kao aperitiv, uz lagana predjela, mor­ ske plodove ili deserte. info@rotodinamic.hr, www.rotodinamic.hr

veljača 2019  restaurant&hotel


manifestacije

3. salon pjenušavih vina zagreb

Univerzalni jezik pjenušavih vina

36

Poruka i cilj održanog Salona je širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti nego i svaki dan te podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu organizatorice salona, dr. nina levičnik i prof. marija vukelić

foto / Julio Frangen

O

ve su se godine na zagrebačkom Salonu ujedinili u različitosti ljubitelji pjenušavih vina i mjehurići od Champagne do Hercegovine. Salon se održao tradicionalno u hotelu Dubrovnik, a svoja pjenušava vina predstavilo je 37 izlagača, većinom hrvatskih i slovenskih proizvođača uz nekoliko predstavnika stranih pjenušaca, za više od 400 posjetitelja - šire javnosti i struke. Poruka i cilj Salona je širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti nego i svaki dan te podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu, što dokazuje i stalna suradnja Salona s Hrvatskim sommelier klubom. U tom smislu su na Salonu organizirane besplatne edukativne radionice, jedna na temu Hrvatska i Slovenija - prijateljstvo u pjenušavoj čaši te radionica o najstarijoj vinskoj kući u Champagni. Proglašena su i najbolje ocijenje-

restaurant&hotel  veljača 2019


radionica “veliki pobjednik mreže salona u kategoriji bijelih pjenušavih vina je pavlomir 1288 brut iz 2013.” na vina Salona i mreže Salon of Sparkling wines koja su ocijenjivale dvije deveteročlane hrvatsko-slovenske komisije vinskih stručnjaka (enologa, sommeliera, vinskih novinara i vinara), kojima su predsjedali enolozi mr. sc. Franjo Francem i Darja Bovha. Veliki pobjednik mreže Salona u kategoriji bijelih pjenušavih vina je hrvatski pjenušac Pavlomir 1288 brut iz 2013. Na drugom i trećem mjestu su slovenska Victoria 2010 iz vinarije Kauran te Zlata radgonska penina selection 2015, Radgonskih gorica d.d.. U kategoriji rosé pjenušaca tri prva mjesta su zauzela slovenska vina. Isteničev Gourmet rosé 2015 je uzeo glavnu nagradu, a slijedili su ga Zlati Grič, Konjiška penine rosé 2015 i Vino Kozinc, Joker zara 2016. Glavne nagrade na hrvatskom Salonu u kategorijama bijelih i rosé pjenušavih vina također su odnijeli Pavlomir i Istenič. Druga i treća mjesta su pripala Vinima Kauran iz Štajerske za pjenušac Victoriu, zatim dalmatinskoj vinariji Slamić za pjenušac Didin san brut iz 2015, Vinima Joannes za Peninu Joannes rosé brut 2016 te Vipavi 1894 za Penincu rosé iz 2017. Tijekom mreže Salona održala se i rasprava na temu trendova u svijetu hrvatskih i slovenskih pjenušavih vina. Zaključeno je da bi tipizacija pjenušavih vina (po uzoru na Francusku, Franciacortu, Austriju) i jači zajednički marketing udruga vinara bio dobar potez za prepoznatljivost naših pjenušavih vina u svijetu, a edukacija potrošača i ugostitelja je jedini način na koji se pjenušci mogu bolje prepoznati i prodati, jer proizvodnja raste, a svijest potrošača je ne prati. Salon pjenušavih vina u Zagrebu organiziran je po provjerenom modelu iz Ljubljane, gdje se 15. veljače održao 6. Salon penečih vin. Slijedom uspješne suradnje, organizatori su ustanovili međunarodnu mrežu salona pjenušavih vina Salon of Sparkling Wines koja će putem pjenušavih vina povezati prijestolnice (prvenstveno po regiji). Organizatori Salona su Genius Loci Design i tvrtka Zlatne riječi.

Najstarija vinska kuća - Gosset Champagne (1584.) tekst / Danijela Mirošević

gosset champagne je najstarija vinska kuća francuske regije champagne, a datira iz 1584. godine. osnovao ju je pierre gosset, negdašnji starješina grada ay koji je smješten na sjeveroistoku regije. u ono vrijeme u kući su se proizvodila mirna vina od sorti pinot noira i chardonnaya, a u 18. stoljeću počinju stvarati vina s mjehurićima. najstarija šampanjska kuća, ruinart, osnovana je 1729. u gradu reimesu u središtu champagne. danas champagna ima 34 000 ha vinograda. šampanjci se isključivo proizvode u regiji champagni, klasičnom metodom (drugog) vrenja u boci kada mirno vino razvija co₂. proizvodnja šampanjaca je striktno definirana te su zbog kompleksnog i osjetljivog procesa ova vina skuplja od ostalih. na radionici je predstavljeno šest šampanjaca, pod stručnim vodstvom poznatog austrijskog sommeliera suvada suwi zlatića. prva dva kušana šampanjca su iz gossetove bazne linije; gosset excellence brut i gosset excellence extra brut. oba su lagana što ih čini idealnim za svakodnevno pijenje. u proizvodnji šampanjaca najčešće se koriste sorte chardonnay, pinot noir i pinot meunier, a svega 1% cijele proizvodnje čine pinot blanc, petit meslier i arban. kušali smo i šampanjce iz antičke gossetove linije, koji se osim stilom, od bazne linije razlikuju i u dizajnu boca; gosset champagne grande reserve brut i gosset champagne grand rose. ovo su ozbiljniji šampanjci s više tijela i mogu pratiti i ozbiljnija jela. uslijedio je i famozni dvojac; grand blanc de blancs brut od 100 posto sorte chardonnaya te najskuplji pjenušac večeri celebris vintage 2007 extra brut (chardonnay i pinot noir) čija se cijena kreće oko 100 eura. oba su danas apsolutni trend, imaju jaku mineralnost i resku svježinu koja uporno mami na gutljaj više. svi predstavljeni šampanjci se mogu svakodnevno konzumirati, ali je važno znati u kojim prilikama. prvenstveno ih treba imati u ponudi bara ili restorana, a onda ih znati i ponuditi. uz kontinuiranu ponudu i sugestije kada, kako i uz koju hranu piti šampanjce gosti će pronaći svoje omiljene okuse, a i cjenovnu kategoriju. izuzetno je bitno i umijeće sommeliera koji stvaraju ugođaj i svojim znanjem osvajaju goste. moraju se educirati i potrošači i ugostitelji, jer svaki šampanjac će naći svoje obožavatelje, a umijeće je znati ih prepoznati i dati im ono što vole.

37

veljača 2019  restaurant&hotel


en primeur 2019.

I ove godine pit će se odlična vina

38

Više od šezdeset istarskih vinara predstavilo je svoje malvazije na tradicionalnom En Primeuru u zagrebačkom hotelu Esplanade. Uz istarskih pršut Jelenić i sireve Latus, njima se i ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak vinara Bregovite Hrvatske tekst / Sanja Plješa

foto / Tomislav Smoljanović

O

vogodišnji En Primeur okupio je dosad najveći broj vinara unazad sedam godina od kada se organizira manifestacija. Sommelieri, distributeri, ugostitelji, ali i svi ostali ljubitelji vina, na jednom mjestu upoznaju se s mladim vinima, posebice malvazijom. Da je prošlogodišnja berba „dala“ vina velikog potencijala i kvalitete, mišljenja je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En Primeura. Na sve veći ugled hrvatskih vina osvrnuo se Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam koji je istaknuo kako je izvoz domaćih vina u segmentu vina više cjenovne kategorije pora-


manifestacije stao za više od 22 posto u devet mjeseci prošle godine. „Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će upravo domaća vina pridonijeti turističkoj ponudi i turističkom identitetu Hrvatske. HGK će i dalje kroz Udruženje vinarstva i pomoću nacionalnog brenda kojeg smo razvili, Vina Croatia – vina mosaica, i dalje promovirati vina na međunarodnoj razini, za što ćemo još snažnije uz vlastita sredstva koristiti i sredstva fondova EU i tzv. vinske omotnice“, istaknuo je Kovačević.

istarski vinari neprekidno se educiraju

Mladim malvazijama oduševljen je i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji je tradicionalno došao pozdraviti istarske vinare, a podršku je dao i Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije. On je naglasio kako u Istri ne postoje loša vina, već se može govoriti samo o dobrim i još boljim malvazijama.

“jedino po čemu se malvazije razlikuju su nijanse koje im daje terroir, tj. položaj s kojeg dolaze” „Tehnologija koju koristimo je na svjetskoj razini, a i istarski vinari su školovani i neprekidno se educiraju, što je izvrsna nadogradnja na tradiciju koju imamo u vinarstvu. Jedino po čemu se malvazije razlikuju su nijanse koje im daje terroir, tj. položaj s kojeg dolaze“, istaknuo je Pinzan.

39

malvazije s pet terroira istre

O razlikama malvazija koje se uzgajaju na različitom istarskom terroiru bilo je riječi na radionici pod nazivom „Malvazija kroz različite terroire Istre“, održanoj u sklopu En Primeura. Tom je prigodom rečeno kako su prošlom vinogradarskom godinom zadovoljni i stručnjaci i vinari, a u konačnici će biti zadovoljni i kupci te ljubitelji vina. Profesor Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, vodio je radionicu te je prilikom predstavljanja devet malvazija dobivenih s pet terroira – južne, zapadne, sjeverozapadne i sjeverne te centralne i istočne Istre, rekao kako su visoke ljetne temperature ubrzale dozrijevanje grožđa pa se malvazija brala rano, a u nekim područjima vrlo rano, već potkraj kolovoza. „Zbog pada temperature u rujnu, došlo je do stagnacije porasta šećera, pa ni u kasnije branim malvazijama nije došlo do pretjeranih alkohola. Dominira limun žuta, a ovisno o podneblju prisutne su i nijanse zelene boje. Aromatika je izražena, naglašenih sortnih karakteristika, dominantnih voćnih mirisa breskve, jabuke i tropskog voća koji se isprepliću sa cvjetnim mirisima akacije, bazge i bijelog cvijeća ili cvjetno-herbalnim aromama. Ugodno su svježe, dosta mineralne, pune i prate mirisne karakteristike“, naglasio je Staver. Dodao je kako će se zahvaljujući pogodnim meteorološkim uvjetima, vrhunskoj tehnologiji i umijeću istarskih vinara ove godine piti odlična vina - na radost ljubitelja te najpoznatije istarske sorte vinove loze.

radionicu "malvazija kroz različite terroire istre" vodio je profesor mario staver predstavivši devet malvazija s pet terroira

veljača 2019  restaurant&hotel


manifestacije

5. whisky zagreb fair

Sve bogatija ponuda Whisky Zagreb Fair okupio je više od 2500 posjetitelja koji su ove godine mogli uživati u preko 180 raznovrsnih viskija uz brojne rijetke i ekskluzivne edicije

40

tekst i foto / Danijela Mirošević

P

očetak veljače je u Zagrebu, u svijetu žestokih pića, obilježila bogata izložba viskija Whisky Zagreb Fair, koji je ove godine proslavio svoj peti rođendan. Na rođendanskom izdanju sajma okupili su se viski znalci i entuzijasti, profesio­ nalci te svi ostali ljubitelji ovog pića. Velika posjećenost dokazala je da je viski sve popularniji u Hrvata te da njegova ponuda i konzumacija sve više rastu. Na sajmu su se predstavile brojne nove i rijetke edicije, a izloženo je više od 180 vrsta viskija s brojnim ekskluzivama. Miva galerija vina je uz svoju bogatu ponudu eskluzivno predstavila Glenmorangie Bacaltu i Glenmorangie Tüsail, dvije edicije iz privatne serije Glenmorangie single maltova namijenjenih rijetkoj publici koje su na svjetskim ocjenjivanjima nagrađene zlatnim medaljama. Osim iz privatne kolekcije, predstavljen je i Glenmorangie Astar, limitirano izdanje. U ponudi Badela 1862 predstavljeni su novi single maltovi, također proizvedeni s ograničenim brojem boca, Nikka Miyagikio Rum Wood Finish 2017. i Nikka Yoichy Rum Wood Finish 2017. (lagano dimljeni single malt), specifični po tome što su finiširani u bačvi u kojoj je ranije ležao rum. Kompanija Brown Forman ove je godine uz američke viskije ponudila i škotske single maltove jedinstvenih destilerija Benriach, Glenglassaug i Glendronach. Njihovi single maltovi, od sada će biti dostupni na tržištu u distribuciji tvrtke Fine stvari koja je već poznata po tajvanskom viskiju Kavalan, edicijama nezavisne kompanije Douglas Laing te single maltovima iz škotske destile-

restaurant&hotel  veljača 2019

škotski single maltovi destilerija benriach, glenglassaug i glendronach


rije Kilchoman. Ova destilerija dolazi s otoka Islaya i radi poznate dimljene single maltove, od kojih su se ekskluzivno mogli probati specijaliteti poput tzv. Kil­choman Osmice (Kilchoman 100 % Islay 8th Edition), Kilchoman Machir Bay i Kilchoman Loch Gorm 2018. Najljepši i najzaobljeniji single malt je Kilchoman Osmica čiji su svi sastojci izvornog porijekla s otoka Islaya i koja je odležavala u kombinaciji ex bourbon i sherry bačvi, dok su Machir Bay i Loch Gorm sazrijevali pojedinačno, Machir Bay u ex bourbon te Loch Gorm u sherry bačvama. Svoje izvrsne edicije i ekskluzive izložile su i tvrtke Coca-Cola Hellenic, G3 Spirits, In Vindica, Pernod Ricard, PPD i Stock. Ove su se godine prvi put na sajmu kušali i novi Bunnahabain 12, Laphroaig Quarter Cask, Lagavulin Disti-

viskija llers Edition Double Matured 2000, Royal Brackla 16 te Glenfarclas 25, a svi izložbeni viskiji mogli su se nabaviti po promotivnim cijenama. Tijekom sajma su se održale razne viski radionice i edukacije, a u Gin corneru, kušali su se vrhunski ginovi u raznim miksevima. Kapitalac u ponudi Whisky Zagreb Faira ove godine je bio Glenfiddich 50, najskuplja boca koja se trenutno može pronaći u ovom dijelu Europe, dostupna po cijeni od 30.000 eura. U VIP trezoru sajma znalci su mogli uživati u putovanju kroz svijet vrhunskih viskija uz pratnju odgovarajućih zalogaja. Ove su se godine prvi put nudili i indijski viskiji, kao i neki noviteti iz Škotske, Walesa i Irske. Japanske edicije su standardno popularne kod publike Whisky Faira, a svoj klub obožavatelja imali su i američki bourboni. Sajam se održao u Plaza Event centru, a završio je tradicionalnom Viski aukcijom. Organizatori su tvrtke Mozaik grupa, Eventi 01 i Promologistika.

Masterclass VELIČINA (NI)JE VAŽNA - Whisky forenzičari II nastavljajući tradiciju radionica whisky forenzičara i ove se godine na sajmu održala napredna radionica pod nazivom veličina nije važna. radionicu je vodio veliki ljubitelj viskija dario grabarić, koji se prerušio u detektiva forenzike  i posjetiteljima ispričao posebnu priču o dozrijevanju viskija u nestandardnim, malim bačvama. kušalo se šest single maltova: royal brackla 16, duncan taylor r. brackla (2011-2015) the octave, hazelburn 10, hazelburn 10 run­ dlets&kilderkins, laphroaig 10 te laphroaig quarter cask, koji su odležavali u malim sherry ili bourbonskim bačvama od 62.5, 68 ili 125 litara. radionica je pokazala da i najmanja promjena volumena bačve kod dozrijevanja može imati utjecaj na delikatan destilat. utjecaj ima i oblik bačve, što je svojim karakteristikama potvrdio laphroaig quarter cask, single malt koji je ležao u bač­vama izduljenog oblika koje su izazvale ubrzanu oksidaciju i dozrijevanje netipično

41

foto: marko pletikosa

za manje bačve. stoga je laphroig quarter cask koji je upola mlađi od desetgodišnjeg laphroaiga, djelovao starijim kod kušanja. otkriven je i niz drugih zanimljivih informacija o bačvama koje se rijetko spominju u literaturi s posebnim fokusom na odnos veličine i zapremine. zaključilo se kako male bačve mogu biti vrlo intrigantne, ali i vrlo rizične za dozrijevanje jer identična bačva, a samo za polovinu niža i uža ima četiri puta veći utjecaj na viski i vjerojatno četiri puta veći angels’ share (dio viskija koji ishlapi svake godine iz bačava). kako se za ovu radionicu i ove godine tražila karta više, što je dokaz velikog interesa hrvatske publike prema zahtjevnijim temama, dario je ovom prilikom najavio i treći dio whisky forenzičara koji će se održati na sajmu sljedeće godine.

veljača 2019  restaurant&hotel


O

GL AS


O

GL AS


O

GL AS


horeca katalog opreme

Poseban prilog magazina

&

Restaurant Hotel v el jaÄ? a 20 19

katalog opreme Profesionalna oprema za hotelijerstvo i ugostiteljstvo


horeca katalog opreme

sadržaj 2

3

Miele Professional - Uvijek blistavo posuđe

4

Važnost koncepta održivosti i praćenja trendova u ugostiteljstvu

6

Gastro stil - Jedinstveni i prepoznatljivi

8

Electrolux Professional - Bolja rješenja, bolje poslovanje i društvena odgovornost

10 Kärcher - Čišćenje i n ­ jega t­e kstilnih površina počinje ispred ulaza

restaurant&hotel  veljača 2019


horeca katalog opreme

miele professional

Uvijek blistavo posuđe Za postizanje besprijekorno blistavih čaša i pribora za jelo, perilice posuđa Miele Professional imaju poseban sustav za djelomičnu i potpunu demineralizaciju vode

Z

a uspješno poslovanje u hotelijerstvu i ugostiteljstvu svakodnevno je potrebno održavati visoki stupanj profesionalnosti. To se odnosi na odluke u upravljanju, uslugu i gostoljubivost osoblja u objektu te beskompromisnu čistoću i higijenu. Od velike je važnosti odabrati adekvatne perilice čaša i posuđa te perilice za rublje. Tvrtka Miele svojim profesionalnim rješenjima odgovara visokim standardima higijene u oba segmenta. Iz njihove profesionalne ponude posebno se ističe perilica za suđe i posuđe (model PG 8058 BRILLIANT), koja svojim naprednim tehničkim karakteristikama omogućuje blistavo i čisto suđe što jamči savršeno iskustvo za goste. Pranje posuđa, čaša i pribora za jelo odvija se uz djelomičnu ili potpunu demineralizaciju, a osim savršenog pranja, čaše i pribor se ne trebaju ručno polirati. Djelomična demineralizacija iz vode uklanja tvari koje uzrokuju kamenac te se zamjenom iona smanjuje udio soli u vodi što uklanja sve tragove s opranog pribo-

ra. Kod potpune demineralizacije, iz vode se uklanja sva sol i minerali. Salinitet vode je gotovo jednak nuli, a čaše i pribor se također peru bez tragova i ne trebaju se naknadno polirati. Ovaj model perilice naziva se i Allrounder jer ima raznovrsnu primjenu i pogodan je za pranje pribora za jelo, čaša i posuđa. Opremljen je sustavom za pranje sa svježom vodom, koji jamči visoku kvalitetu čišćenja kroz cijeli ciklus rada. Miele profesionalna linija nudi i seriju prolaznih perilica posuđa sa spremnikom. Ove perilice daju savršene rezultate pranja pri znatno smanjenim troškovima energije. Četiri standardne i četiri dodatne Eco varijante perilica opremljene su novim sustavom za čišćenje i filtriranje te nude štedno pranje pomoću ponovne uporabe topline. Štedi se električna energija, skraćuje vrijeme rada stroja uz postizanje maksimalnih rezultata čišćenja. Eco varijante iz serije modela PG 8172 dolaze s odzračnim izmjenjivačem topline za predgrijavanje vode. Time se štedi dodatnih 20 posto energije. Eco oprema može se isplatiti kroz tri godine, a ove perilice osiguravaju da se manje vrućeg zraka ispusti u okolinu te se znatno poboljšava i klima u prostorijama. Na taj način se poboljšavaju uvjeti rada i briga o okolišu. Ukupan rezultat su ušteda energije i troškova uz uvijek blistavo posuđe, čaše i pribor za jelo, a kombiniranom upotrebom Miele Professional perilica za posuđe te perilica i ostalih uređaja za procesuiranje rublja postižu se dvostruke uštede te besprijekorni rezultati pranja posuđa i njege rublja.

miele professional perilica posuđa pg 8058 brilliant

3

miele professional perilice posuđa, perilica rublja i sušilica – cjelovito rješenje za profesionalno poslovanje

veljača 2019  restaurant&hotel


horeca katalog opreme

Važnost koncepta održivosti i pr Održivost i veća učinkovitost hotelskih objekata postiže se ulaganjem u nove tehnologije u području zaštite okoliša i opremanja objekata. Redovitim održavanjem i nadogradnjom suvremenim tehnološkim rješenjima vodi se briga o okolišu i zajednici tekst / Danijela Mirošević

K

oncept održivosti postaje sve važniji u ugostiteljskoj industriji i razvoju poslovnih procesa hotelskih tvrtki, a obuhvaća utjecaj hotelskih objekata na okoliš, uštedu potrošnje energije i smanjenje troškova te nove društvene aspekte. Danas je održivost jedno od ključnih pitanja u hotelijerstvu. Kroz potrošnju energije, vode i stvaranjem velikih količina otpada ugostiteljski objekti imaju snažan utjecaj na okoliš. Napredne tehnologije, suvremena oprema i obnovljivi izvori energije poput solarne, geotermalne i vjetroelektrana smanjile su troškove po-

restaurant&hotel  veljača 2019

trošnje energije i vode te zbrinjavanja otpada. I na društvenom planu došlo je do pomaka, što pokazuje implementacija brojnih programa društveno odgovornog poslovanja, projektiranje tzv. zelenih, održivih objekata koji dizajnom, konstrukcijom, održavanjem i opremom zadovoljaju koncept održivosti i udobnosti te odgovorno djeluju prema okolišu. Danas su hotelijeri svjesni da suvremene tehnologije poboljšavaju iskustvo gosta i osviještenost o očuvanju prirode. Smanjenje troškova i veća učinkovitost postižu se ulaganjem u nove tehnologije u području


zaštite okoliša što uključuje strategije za smanjenje, ponovnu upotrebu i recikliranje otpada. Upotreba suvremene opreme za ugostiteljstvo polako postaje norma u hotelima i prati trendove projekata zelenih i održivih objekata. Osim smanjenja troškova električne energije, trend u hotelskoj industriji je smanjenje emisije CO2. Nadzire se i kvaliteta zatvorenih prostora s naglaskom na kvalitetu zraka, upotrebu ekoloških proizvoda i sredstava za čišćenje koja ne zagađuju zrak, ali i na edukaciju osoblja. Postojeći propisi o zaštiti okoliša u hotelskom sektoru većinom su usmjereni na upravljanje obo-

koji nisu u velikim gradovima, već se nalaze u ruralnim područjima, posebno moraju voditi računa o održivosti destinacije što uključuje promicanje lokalnog turizma, uz društvenu odgovornost i ekološku osvještenost. Za promociju je najvažnija usmena predaja i širenje informacije društvenim mrežama i ostalim marketinškim alatima u zajednici u kojoj su svi povezani, kako bi gost imao uvid u cjelovitu ponudu. Tako gosti mogu upoznati lokalno stanovništvo i uživati u cjelovitosti ponude i duhu destinacije. Društveno odgovorne tvrtke i objekti koji su usvojili kulturu održivog poslova-

“ulaganje u koncept održivog poslovanja dugoročno hotelima donosi veći profit” rinskim vodama, rukovanje opasnim materijalima te zdravlje i sigurnost okoliša. Ovi propisi utječu na dizajniranje, način izgradnje i pristup objektima. Održivost se provodi i kroz kategorije zelene nabave, prodaje, marketinga i kroz sve operacijske procedure objekta i poslovanja. Trend da se današnji gosti u hotelima žele osjećati kao kod kuće sve više je izražen što naglašava odabir primjerene i suvremene rasvjete, namještaja, sredstva za čišćenje i drugih proizvoda s kojima osoblje i gosti rukuju i dolaze u doticaj. Oprema i pametne tehnologije se brzo i lako nadograđuju, ukoliko je u početku postavljen dobar i kvalitetan temeljni proizvod. Hotelski i ugostiteljski objekti

nja lakše će privući i zadržati radnu snagu. Jednako razmišljaju i gosti koji će biti vjerniji tvrtki koja im pomaže doprinijeti ekološkoj osviještenosti i društvenoj odgovornosti te će radije i češće boraviti u objektima koji su u suglasju s njihovim načelima. Većina vodećih svjetskih hotelskih brendova uključila je određenu razinu održivosti i u definiciju brenda. Time naglašavaju da su društveno odgovorni i vode brigu o okolišu, a zadovoljili su mlađu generaciju gostiju koji su ekološki i društveno aktivniji te više putuju i borave u hotelima. Dobar imidž brenda s naglaskom na održivost dugoročno za hotele znači veći profit te je ulaganje u održivost objekata jedna od najvažnijih investicija.

aćenja trendova u ugostiteljstvu hotel olympia sky, vodice; foto: shutterstock

ožujak 2018  restaurant&hotel

5


horeca katalog opreme

gastro stil

Jedinstveni i prepoznatljivi Suvremenom opremom s najnovijim dizajnom i tehnologijama koje prate svjetske trendove tvrtka Gastro stil pomaže ugostiteljima u kreiranju čarobnog iskustva gostiju

G

6

astro stil je tvrtka s dugogodišnjim isku­ stvom u opremanju ugo­ stiteljskih objekata. Svojim klijentima pruža profesio­ nalnu uslugu savjetovanja, izrade mikrolokacija i nacr­ ta, opremanja, servisiranja opreme te edukacije oso­ blja. Njihov simpatičan tim sastoji se od izrazito mo­ tiviranih i stručnih ljudi, a svoje iskustvo i stručnost posvećuju posebice svakom klijentu. Njihova misija i vi­ zija su pomoći ugostitelji­ ma ostvariti ciljeve i snove uz korištenje najnovijih tehnologija, praćenje trendo­ va i ispunjavanje zakonskih regulativa. Zastupaju niz renomiranih svjetskih brendova, a ove su godine ekskluzivno predstavili inovativni pi­

restaurant&hotel  veljača 2019

sač za napitke naziva Ripples Maker. Ovaj originalan uređaj pretvara uobičajena pića s pjenom poput piva, kave, koktela i sl. u nezaboravno iskustvo. Ugostitelji mogu sami odabrati dizajn koji će nacrtati na pjeni ili mogu prepustiti gostima da sami biraju slike i natpi­ se. Za otisak slika i slova koriste se prirodne namirni­ ce premium kvalitete, a uređaj je povezan s posebnom aplikacijom pomoću koje se gosti mogu fotografira­ ti ili napraviti selfie koji će biti otisnut na pjeni naru­ čenog napitka. Na ovaj način gosti mogu međusobno naručiti ili dobiti od barmena poruke, čestitati si ro­ đendan, zaželjeti sreću, izraziti ljubav; mogućnosti su beskrajne. Najvažnije je istaknuti da će ugostitelji pri­ godnom i simpatičnom porukom na piću gostima pru­ žiti nezaboravno iskustvo zbog kojeg će se gosti kon­ tinuirano vraćati u željeni restoran ili bar. Za izradu slike potrebno je svega deset sekundi tako da crtanje na pjeni ne utječe na vrijeme posluživanja pića, a okus napitka ostaje nepromijenjen. Odabirom Ripplesovog uređaja kreirat ćete posebno iskustvo i atmosferu u svom baru kojemu gosti neće moći odoljeti. Za poseban izgled ohlađenih napitaka brine Ho­ shizaki ledomat koji je sinonim za japansku preci­ znost, kvalitetu i pouzdanost. Ovaj hi-tech suvreme­ ni ledomat proizvodi specijalne i unikatne oblike leda koji gostima pružaju potpuni doživljaj uživanja u kok­ telima. Ovakav led ne razrjeđuje piće i zbog svoje gu­ stoće se polako otapa, a kako sustav za stvaranje leda koristi isključivo svježu vodu, zajamčena je i najviša kvaliteta leda. Još jedan novi proizvod u ponudi Gastro stila je su­ šilo za tijelo i kosu luksuznog brenda Nubo. Sušilo se vrlo jednostavno montira na sve tuš kabine u kupao­ nicama, a namijenjeno je opuštajućoj aeromasaži i su­ šenju kompletnog tijela i kose poslije tuširanja. I ovaj novi uređaj pružit će gostu novo i posebno iskustvo i doživljaj. Bogata ponuda Gastro stila uključuje profesionalnu kuhinjsku i rashladnu opremu, parnokonvekcijske pe­ ći Houno, vitrine Lenari, hladnjake i zamrzivače Des­ mon, rashladnu opremu Forcar, perilice čaša i posu­ đa Elettrobar, a vrše izradu šankova, radnih stolova, sudopera, napa, visećih ormarića i regala po mjeri.


SPECIJALNO U PONUDI: Ripples

Inovativni pisač za napitke dizajniran za užitak

GASTRO-STIL d.o.o. za opremanje i prodaju ugostiteljske opreme Trg Senjskih uskoka 7, 10000 Zagreb www.gastrostil.hr, info@gastrostil.hr, 01 6607 046

Sve za ugostiteljstvo! rashladni i termički uređaji perilice čaša i posuđa elementi od inoxa pultevi za pizzu aparati i sitni inventar

Hoshizaki ledomati


horeca katalog opreme electrolux professional

Bolja rješenja, bolje poslovanje i društvena odgovornost Inovativni uređaji Electrolux Professionala poboljšavaju iskoristivost vode i struje, smanjuju njihov negativan utjecaj na okoliš, a korisnici se educiraju o odgovornoj uporabi kemikalija

D

8

ugogodišnja nastojanja Electrolux Professionala ispisana su u njihovom poznatom sloganu For the Better (Za boljitak), kroz koji kompanija komunicira unos pozitivnih promjena u projekte kroz nova rješenja, suvremeno poslovanje i društvenu odgovornost. Ova inicijativa se fokusira na održivost koja je danas najvažniji čimbenik njihovog poslovanja. Definirajući nove ciljeve u razvoju proizvoda i proizvodnji, dugoročno se potiču i podržavaju svjetske inicijative za očuvanje prirode i uštedu energije te smanjenje troškova. Misao vodilja je proizvesti bolja rješenja, bolje poslovanje i bolje društvo. Vodeći računa o društvu i planeti, Electrolux Professional unaprjeđuje i svoje poslovanje.

restaurant&hotel  veljača 2019

Kako najveći utjecaj na okoliš ima potrošnja energije radom uređaja, u tom segmentu razvijen je sustav koji unaprjeđuje cijeli životni ciklus uređaja. Inovativni uređaji Electrolux Professionala poboljšavaju iskoristivost vode i struje, smanjuju negativan utjecaj uređaja na okoliš, a korisnici se educiraju o odgovornoj uporabi kemikalija. Trećina budžeta investira se u održivu inovativnost, uključujući energetsku učinkovitost, kako bi se razvili i promovirali zeleni proizvodi. Electrolux Professional održivost uvodi u sve linije proizvoda na tržištima, koje su u Hrvatskoj dostupne kod autoriziranih partnera Proelekt d.o.o. (profesionalna ugostiteljska oprema) i tvrtke Be-lux oprema d.o.o. (praonički program). U ponudi su Ecostore visoko efikasni hladnjaci i zamrzivači, perilice posuđa linije Green & Clean, poznate po efikasnosti i održivosti, dok se u horizontalnoj kuhinjskoj opremi koristi tzv. thermaline tehnologija koja smanjuje rasipanje energije, zahtijeva manju ventilaciju i pruža ugodniji radni okoliš. Tako Ecotop pune ploče za kuhanje i Ecoflame detektori plamena linije Thermaline troše 35% manje energije uz efikasnije zagrijavanje. Tehnologija cvjetajućeg plamena plamenika linije XP omogućuje optimalno sagorijevanje i postiže do 65% efikasnosti. Kod tračnih perilica posuđa razvijen je Ideal Washing System, savršen sustav pranja koji smanjuje potrošnju vode do 30% te potrošnju deterdženta i do 75%. Uređaj za uštedu energije, Energy Saving Device, jamči manju disperziju topline i povećanu uštedu energije do 30%. Perilice rublja dolaze s automatskim sustavom za uštedu vode (do 50%), efikasnim sustavom doziranja i EcoPower sustavom regulacije temperature koja štedi do 15% energije. U ponudi su i ekološki valjci za glačanje s ugrađenim bojlerom s termalnim uljem koji osigurava 30% energetske uštede i više od 10% povećanja efikasnosti u usporedbi s klasičnim valjcima s parom. Keramički plinski plamenici štede plin do 20% povećavajući produktivnost i ujedno minimalizirajući potrošnju. Prikladni su za eko uporabu i sigurni za rukovatelja te postižu kompletno sagorijevanje i minimalnu emisiju otrovnih plinova. Ovi ključni proizvodi održivih linija Electrolux Professional grupacije dokazuju njihovu predanost da diljem svijeta rade po istim visokim standardima i principima poslovanja gdje se poštuju različitosti, integritet poslovanja, etički i etnički standardi te sigurnost i zaštita okoliša.


horeca katalog opreme

kärcher

Čišćenje i ­njega t­ekstilnih površina počinje ispred ulaza Ogledalo svakog hotela je uredan i čist eksterijer, a za savršenu sliku hotelskog objekta, tvrtka Kärcher nudi cjelovitu paletu proizvoda i profesionalne savjete

R

10

edovito održavanje unutarnjih prostorija koje uključuje čišćenje prašine te nečistoća s podova i ostalih površina, neophodno je kako gosti prilikom dolaska ne bi dobili pogrešan dojam o čistoći hotela. Prvi dojam higijene ne stječe se u unutrašnjosti, već ispred objekta. Zar ne bi bilo lakše održavati unutarnje prostore čistim, kada gosti ne bi unosili nečistoću izvana, posebice na potplatima cipela? Sitni pijesak, ostaci zemlje, lišća i ostala nečistoća koja se sakuplja u predvorju, može se izbjeći održavanjem vanjskih prostora i uspostavom sustavnog čišćenja vanjskih površina ispred ulaza. Ogledalo svakog hotela je uredan i čist eksterijer, a za savršenu sliku hotelskog objekta, tvrtka Kärcher nudi cjelovitu paletu profesionalnih strojeva za metenje; ručnih te automatskih s velikim spremnicima za nečistoću, na guranje ili s pogonom motora s unutarnjim izgaranjem ili električnim pogonom. Kärcher uređaji, uz dodatni pribor, prilagođavaju se svim potrebama za vanjsko čišćenje, bilo da je riječ o tekstilnim površinama (tepisima), drvenim ili pak tvrdim površinama poput linoleuma ili pločica.

restaurant&hotel  veljača 2019

Električna metla s baterijskim pogonom za profesionalne korisnike, model EB 30/1 LI-ION novo je razvijeni uređaj tvrtke Kärcher. Sadrži valjak za metenje koji se jednostavno mijenja te spremnik za nečistoću koji se lako vadi pa se koristi kao metla i lopatica. Omogućuje brzo, tiho (56 dB(A)) i pouzdano čišćenje zaprljanih mjesta na tvrdim podovima i tepisima. Za što jednostavnije metenje površina, u Kärcheru preporučuju stroj s ručnim upravljanjem za metenje i usisavanje tipa KM 75/40 s pouzdanim i snažnim Hondinim benzinskim motorom ili u baterijskoj verziji, pogonjen električnim motorom. Idealan je za temeljito čišćenje vanjskih površina, preko 3800 m2/h bez stvaranja prašine. Rukovanje je praktično zahvaljujući pokretnom spremniku za pometeni otpad. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama i pogonu, vrlo je okretan. Za čišćenje velikih površina preporuča se stroj za metenje sa sjedalom tipa KM 90/60. Također je vrlo okretan te jednostavan za rukovanje, a i savršeno se ponaša u vožnji. Ovaj stroj s baterijskim pogonom ili u verziji s benzinskim motorom izveden je robusno i kompaktno, ima praktičnu pick-up površinu te je odličan za duge uporabe kao i za čišćenje površina čak i preko 7000 m2/h. Stroj je opremljen jedinstvenim, potpuno automatskim i maksimalno učinkovitim sustavom čišćenja filtera za rad apsolutno bez prašine. Ručni stroj za metenje tipa KM 70/20 C 2SB koristi se za jednostavno i lako čišćenje vanjskih površina, a šest puta je brži od ručne metle. Metenje se postiže gotovo bez imalo prašine zahvaljujući kontroliranom vođenju zraka i filtriranju. Bočna metla je sklopiva, a glavni valjak za metenje namjestiv po visini pa se stoga može prilagoditi različitim vrstama podova. Izvlačna ručka je preklopiva s mogućnošću namještanja na tri različite visine. Serijski dolazi s dvije bočne metle, s površinskim učinkom od preko 3500 m2/h.


1-1_KARCHER_RH_0119.pdf 1 25.02.2019. 11:28:09

JEDNOSTAVNO SUPERIORAN KM 90/60 svemoguć među pometačima Stroj za metenje sa sjedalom, Kärcherov KM 90/60, je profesionalni stroj koji uvjerava svojom velikom okretnošću, jednostavnim rukovanjem i savršenim ponašanjem u vožnji, za čišćenje vanjskih i unutarnjih površina čak i preko 7000 m2. Bit ćete oduševljeni 365 dana u godini, bez obzira odlučite li se na benzinsku ili baterijsku varijantu. Stroj je opremljen jedinstvenim, potpuno automatskim i maksimalno učinkovitim sustavom čišćenja filtera za rad apsolutno bez prašine. www.kaercher.hr


horeca katalog opreme

Ulaz u profesionalnu njegu rublja Miele Professional. Immer Besser.

www.miele-professional.hr | email: info@miele.hr

Profile for bmcroatia

Restaurant & Hotel 102  

Restaurant&Hotel, stručni magazin za ugostiteljstvo i turizam, na svojim stranicama donosi novitete i trendove iz svijeta hotelijerstva i ug...

Restaurant & Hotel 102  

Restaurant&Hotel, stručni magazin za ugostiteljstvo i turizam, na svojim stranicama donosi novitete i trendove iz svijeta hotelijerstva i ug...

Profile for bmcroatia