Smoytalk 2 2016

Page 1

S M OY TA L K

2 /// Kohtaamisia kahviautomaatillA 4 /// Markkinoinnin automaatio 8 /// kilpailuetuna face-to-face

2 / 2016 Mainostoimisto Smoyn asiakaslehti

10 /// 7 tapaa uida asiakkaan nahkoihin 12 /// Muutoksesta mahdollisuus 13 /// Leyla Lissabonissa


K o h taam i s i a ka h v i au tomaat i lla Pääkirjoitus /// Maria Blomberg

Mistäs tuo teidän yrityksen nimi Smoy * tulee? Tähän ja moneen muuhun kysymykseen olemme kaik­ki vastanneet usein reilun puolen vuoden aikana kahvi­papujen jauhautu­mista odotellessa. Spontaanit kohtaamiset ja keskustelun avaukset olikin yksi tärkeimmistä syistä, miksi muutimme mainostoimistomme tyylikkäistä Unioninkadun tiloista tänne MOWin positiivisesti sekalaiseen työyhteisöön. Onhan se erilainen fiilis tulla töihin, kun koskaan ei tiedä kenen kanssa ja millä kielellä ensimmäiset kuulumiset vaihtaa. Suomalaisella mentaliteetilla varustetulle se voi olla myös pientä epämukavuusalueelle siirtymistä. Hyvä niin. Luovana yrityksenä meidän täytyy huolehtia siitä, että toimiston sisäinen muutospaine on jatkuvaa ja tehokasta. Hyppääminen mukaan markkinointiviestinnän uusiin ilmiöihin tulee olla nopeaa. Siksi epämukavuusalueella liikkuminen onkin meille lähes arkipäivää. Samaan aikaan meidän

täytyy kuitenkin pystyä palvelemaan asiakkaitamme katkeamattomasti myös niissä perusasioissa, joita toteutamme hyvin tuloksin vuodesta toiseen. Tämä voi joskus tuntua ristiriitaiselta, mutta niinhän se on aina elämässä: jotain uutta, jotain vanhaa. Ja aika usein se uusi on ihan tuttua perusasiaa siirrettynä uuteen kontekstiin ja trendikkäisiin termeihin. Kahviautomaatilla käytyihin keskusteluihin liittyy usein myös se, kuinka Smoy eroaa muista MOWin yrityksistä. Nautimme valtavasti start-upien seurasta ja nuorekkaasta ilmapiiristä, mutta olemme samalla ylpeitä siitä, että voimme aloittaa jo 37:nnen toimintavuotemme markkinointiviestin­nän ja asiakkuusmarkkinoinnin uusimpien teknologioiden ja ideoiden parissa. Ja että voimme oppia koko ajan lisää. * Mainostoimisto Smoyn nimi tulee alunperin Skandinavian Suoramarkkinointi Oy:stä, jonka silloiset omistajat perustivat 1980. Skandinavian valloitus jäi tekemättä, ja ensimmäinen kirjain jäi toistaiseksi käyttämättä. Smoy on tänään n. 15 hengen täyden palvelun mainostoimisto, jonka erikoisosaamista on asiakkuusmarkkinointi ja asiakaskohtaamiset eri kanavissa. Lue lisää smoy.com tai ota yhteyttä maria.blomberg@smoy.com.


Smoytalkin Tekijät

MARIA blomberg

mari erämaa

tarja hietanen

252

282

360

sanaa

sanaa

sanaa

teemu eskola

SILVIA KARKONEN

leyla avsar

825

340

sanaa

sanaa

635

sanaa

16 valo-

kuvaa2 / 2016 Mainostoimisto Smoyn asiakaslehti 5

Markkinoinnin automaatio

heLposti startup-hengessä /// teemu eskola

Markkinoinnin automaatio on myyttien heros – sen pi­ täisi ratkaista kaikki ongel­ mat, mutta kukaan ei oikein tiedä, miltä se oikeasti näyt­ tää tai mistä sen löytää. Koko asiasta on kasvanut itseään suurempi, mahdot­ toman kalliilta ja hankalalta kuulostava kokonai­ suus, jonka alkuunpanemiseksi jo tarvitaan erikois­ ammattilaisia. Pulman voi kuitenkin taklata otta­ malla oppia startupeista. Startupit ovat tavallisesti hyvin samankaltaisen ongelman äärellä kuin yritys, joka haluaisi ottaa käyttöön markkinoinnin automaation. Edessä on mittava tekninen urakka, joka vaatii investointeja ja työvoimaa – ja rahaa on niukalti. Koko hankkeessa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Kaikkia vähän pelottaa. Perinteisesti kotimainen yritystoiminta on ratkaissut tilanteen näin: Hankitaan jostain rahaa, tehdään vakuuttavat suunnitelmat, rakennetaan tekniikkaa, haetaan rahaa lisää, tehdään tuote valmiiksi ja lopuksi huomataan, että härveliä ei tarvitse kukaan. Nykyisin asiat tehdään toisin.

Kuinka opin rakastamaan MVP:tä

MVP – Minimum Viable Product – tarkoittaa sitä pikkuriikkisintä mahdollista versiota tuotteesta, joka voidaan jotenkin viedä markkinalle. MVP on korkeintaan vähän enemmän kuin prototyyppi. Se on hädin tuskin pystyssä pysyvä korttitalo, joka kuitenkin näyttää etäisesti oikealta. Valtaosa menestyneistä startupeista on lähtenyt liikkeelle MVP-ajattelulla. Ei rakenneta koko palvelua tai tuotetta valmiiksi, vaan tehdään vähin mahdollinen työ, jonka jälkeen voidaan katsoa todellisessa tilanteessa, onko koko touhussa mitään tolkkua. Ajatus on siinä, että puristetaan yksit­ täisen investoinnin koko mahdollisimman pieneksi ja laitetaan jokai­nen tehty työnmurunen heti tuottamaan. Sen jälkeen julkaistaan nopealla rytmillä, pienin askelin, koko ajan parannuksia tehtyyn palveluun. Aikanaan saadaan koko tuote valmiiksi, mutta siihen mennessä ollaan jo opittu paljon, ja parhaimmillaan asiakkaat ovat jo maksaneet kehitystyön.

Fail fast

Tunnen yrittäjät, jotka rakensivat B2B-mobiiliapplikaation. Sovellus tarjosi ennennäkemättömän rekrytointitavan. Taustalla jylläsi nettisivun mukaan hämmentävää tekoälyä, jolla löydettiin juuri oikeat kandidaatit

työpaikkoihin. Kun sovellus oli ensimmäistä kertaa asiakkaiden käytössä, ei siitä ollut todellisuudessa valmiina kuin pinta. Jokainen työnhaku tehtiin käsipelillä – yrittäjät itse etsivät parhaat työnhakijat. Palvelun perustajat valvoivat yöt tehden sitä, mitä heidän järjestelmänsä piti tehdä. Oliko se älykästä? Todellakin oli. Näin päästiin ideasta markkinoille vain viikon koodauksella. Alettiin heti saada asiakkaita, asiakaspalautetta, kehitysideoita ja konkreettista kassavirtaa. Tekoälymoottorista ei oltu koodattu riviäkään, kun jo huomattiin, että liiketoimintaan on tehtävä suuria muutoksia, jotta se olisi kannattavaa. Perinteisellä kaavalla palveluun olisi upotettu vähintään puoli vuotta kehitystyötä ja valtavasti rahaa, ennen kuin olisi huomattu, että kehitetään pitkälti väärää logiikkaa. Samalla ajattelulla otetaan menestyksekkäästi käyttöön markkinoinnin automaatio.

automaation käyttäjistä

37%

on saanut huipputulokset toteuttamalla vain pienen osan kokonaisuudesta (Three Deep & Ascend2)


6

Älä syö koko elefanttia kerralla

Markkinoinnin automaatio esitetään usein kaaviona, jossa on laatikoita kuin Postin logistiikkakeskuksessa. Yhdestä suunnasta tulee käyttäjä­ profiileita, toisesta myynnin data, kolmannesta käyttäjät. Toisessa päädyssä pyörii räätälöityjä aktivointeja, kanta-asiakasmeilejä ja mittareita. Koko sotkun keskellä möyhii tuomiopäivän masiina, joka johtaa koko orkesteria. Näyttää kalliilta ja hankalalta. Sitä se helposti onkin. Monesti ei ole rahtuakaan järkeä lähteä tekemään koko järjestelmää yhdeltä istumalta. Muista MVP. Markkinoinnin automaatiossa on sata osaa, mutta myös sata pientä eri osa-aluetta, jotka voi toteuttaa yksittäin. Todennäköisesti sinunkin organisaatiossasi joitain osia on jo tehty.

voidaan tulevaisuudessa mainostaa heille eri viestein. Kuin taikaiskusta alkaakin markkinointirekisteriin kertyä tietoa yksittäisen asiakkaan mielenlaadusta. Profilointi on alkanut. Edetään pikkuruisin askelin. Jokainen askel vaatii verraten paljon käsityötä, mutta ei välttämättä yhtään koodausta eikä järjestelmäostoja. Jokainen askel kuitenkin tehostaa markkinointia ihan konkreettisesti.

Lapsen askelin

Mitäpä, jos lähdetäänkin rakentamaan kokonaisuutta vähän kerrallaan? Tehdään ensin vaikkapa uutiskirjetilauksesta alkava yksinkertainen viesti­ sarja. Viestisarja, joka aluksi kiittää asiakasta tilauksesta, viikon päästä tulee erikoistarjous uutiskirjeen uusille tilaajille, siitä viikon päästä ”7 pika­vinkkiä” ja lopuksi mainos kanta-asiakasohjelmasta. Lähes jokainen uutiskirjejärjestelmä osaa tehdä tämän ilman yhtään IT-investointia ja yhtäkkiä onkin automatisoitu uutiskirjeen tilaajien ohjaaminen kantaasiakkaiksi. Seuraavana askeleena viritetään vähän hakukonemarkkinointia. Brändimainoksen sijaan tehdäänkin neljä mainosta eri viestikärjillä – yksi hintatietoisille, toinen eettisille asiakkaille. Nämä neljä mainosta vievät käyttäjän neljälle eri laskeutumissivulle, joista rekisteröitymisen tai uutiskirjeen tilauksen yhteydessä merkitään tietokantaan, minkä viestin perässä käyttäjä tuli. Laitetaan samalla käyttäjille myös eri retargetointi-tagit, jotta

63 %

automaatiota käyttävistä yrityksistä hankkii osaamisen kumppaneilta (Ascend2)

Kuka pelkää monenkarvaisia osaajia?

Digihessu

Somepörriäinen

Myyntiguru


2 / 2016 Mainostoimisto Smoyn asiakaslehti 7

Kun näitä pieniä askelia ottaa tarpeeksi monta, onkin jo päässyt aika pitkälle. Jossain vaiheessa huomataan, että moni osa asiakkuuden hallinnasta pyöriikin jo automaattisesti. Samalla on opittu valtavasti niin asiakkaista kuin automaatiostakin. Matkan varrella on todennäköisesti löydetty hyviä ja heikkoja ratkaisuja. Ennen pitkää tulee oikea hetki soittaa konsultit paikalle, näyttää heille tehty työ ja pyytää tarjous järjestelmästä, joka kokoaa kaikki pienet koneet yhdeksi kokonaiseksi automaatiksi.

79 % parhaiten onnistuneista yrityksistä on kehittänyt automaatiota yli

2

Apua!

Markkinoinnin automaation ympärillä häärää monenkarvaisia osaajia. On markkinointihipstereitä, digihessuja, myyntiguruja, some-pörriäisiä ja IT-mörköjä. Löytyypä seasta pelkästään markkinoinnin automaatiota tekeviä seppiäkin. Jokaisella on tähän jotain annettavaa, mutta marssi­ järjestyksen on oltava selkeä. Oma näkemykseni on kirkas: tässä sirkuksessa tirehtöörillä on oltava markkinoinnin lakki. Rakennamme markkinoinnin automaatiota, emme myynnin, viestinnän, yritysjohdon tai IT:n automaatiota, vaikka kaikkia niitä asia osin koskettaakin. Lähdetään siis liikkeelle asioista, jotka osataan. Automatisoidaan pala palalta niitä kohtia markkinoinnista, mitkä parhaiten tunnetaan. Kun löytyy risteämäkohta myyntiin tai viestintään, otetaan heidät mukaan. Jos täytyy tehdä strategisia linjauksia, osallistetaan liiketoiminta. Vasta kun työ alkaa kasvaa eksponentiaalisesti, pyydetään apuun IT ja järjestelmätoimittajat. Jos oma osaaminen tai itseluottamus on koetuksella, tässä hankkeessa pääsee pitkälle pyytämällä apua asiantuntevalta markkinoinnin toimistolta. Siellä on ammattitaito tehdä monimutkaisista asioista yksinkertaisia.

vuotta (Gleanster)

kontaktit /// kohtaamisten suunnittelu /// vuorovaikutteisuus /// digitaalinen ympäristö /// palveluketju

IT-mörkö Markkinointihipsteri


8


2 / 2016 Mainostoimisto Smoyn asiakaslehti 9

K i l pa i lu e t u n a fa c e - to - fa c e /// Tarja hietanen

Fakta on se, että yritysten perinteiset kilpailuedut menet­­tävät yhä enenevässä mää­rin teräänsä, kun tais­ tellaan yli­­päätään asiak­ kaista tai vaikkapa olemas­ sa olevien asiakkaiden loja­ li­­­tee­tista ja asiakaskokemuksen syvyydestä. Pelkkä tuote, pal­velu tai osaaminen ei enää riitä, asiak­ kaalle pitää pystyä syn­­nyttämään kokemuksia ja elämyksiä. Mikä neuvoksi? Tunne asiakkaasi - oikeasti

Tänä päivänä ainoa pysyvä kilpailuetu yritykselle on se, että se tuntee asiak­ kaansa paremmin kuin hyvin. Että se pystyy selvittämään, mitä asiakas ajattelee ja mitä hän ihan oikeasti haluaa. Missä, koska, miten tarjoiltuna ja millä kokemuksella kuorrutettuna. Asiakkaan ymmärtäminen ja hänen saappaisiinsa asettuminen pitäisi olla kirjattuna jokaisen yrityksen liiketoimintastrategiaan. Ja sitten, kun yritys tai brändi alkaa käyttäytyä johdonmukaisesti keräämäänsä aitoon asiakas­tietoon pohjautuen, se pystyy tarjoamaan palkitsevan, sitouttavan ja kilpaili­joitaan paremman asiakaskokemuksen.

Hyvä, paha digi

Digitaalisuudesta on puhuttu eri yhteyksissä ja ympäristöissä jo useat vuodet. ”Maailma muuttuu” ja ”ainoa pysyvä asia on muutos” alkavat kieltämättä tulla jo toisesta korvasta ulos. Kyllä, maailma menee menojaan ja mm. digi-

taalisuus on pakottanut meidät ajattelemaan, toimimaan ja suhtautumaan bisnekseen ja asiakaskokemukseen uudella tavalla. Monelta osin se on myös helpottanut kanssakäymistä asiakkaan kanssa. Tämän päivän asiakaskohtaaminen tapahtuu digitalisaation myötä monien eri kanavien ja ympäristöjen kautta. Ja näiden kanavien on syytäkin olla hyvässä kunnossa, sillä asiakkaasi taatusti etsii tietoa, selvittää ja vertailee tarjoomaasi digitaalisissa ympäristöissä. Ja kun puhutaan asiakkaan paremmasta tuntemisesta, nopein tapa tietyn asteisen asiakastiedon keräämiseen on seurata ja analysoida hänen digitaalisia jalanjälkiään ja kiinnostuksen kohteitaan. Mutta asiakas on muutakin kuin digitaalinen jälki – vieraannummeko liikaa ihmisyydestä?

Kohtaa, kysy ja ymmärrä

Väitän, että kaikesta kehityksestä huolimatta ihmisten välinen kommuni­ kointi kasvokkain ei ole menettänyt tyystin merkitystään. Uskon, että asiak­kaasi kaipaa edelleenkin aika ajoin myös henkilökohtaista kohtaamista ja face-to-face-palvelua. Oiva tapa päästä keskustelemaan ja kerää­ mään syvällisempää tietoa asiakkaasta on jalkautua esimerkiksi häntä kiinnostaviin ammattitapahtumiin ja -tilaisuuksiin. Kun kohtaat asiakkaan kasvotusten, voit rohkeasti kysyä tärkeitä kysymyksiä, saat luotettavia vastauksia kysymyksiisi sekä syvällisempää ymmärrystä hänen näkökulmiinsa. Näin asiakasymmärryksesi täydentyy arvokkaalla tiedolla, jota hyödynnät ylivertaisen asiakaskokemuksen synnyttämiseen. Tapahtumat, tilaisuudet ja messut ovat myös erinomainen tilaisuus luoda uusia kontakteja aktiivisesti ja henkilökohtaisesti. Muista kuiten­ kin yksi tärkeä asia: asiakkaasi tai potentiaalinen asiakkaasi odottaa face-to-face-kohtaamiselta enemmän kuin vaikkapa verkkosivuiltasi. Valmistaudu siis kohtaamiseen hyvin ja muista jälkihoito.

face-to-face /// asiakasymmärrys /// digitaalisuus /// digitaalinen jalanjälki /// kohtaaminen /// tapahtumat


10

7 tapaa uida asiakkaan nahkoihin /// Mari erämaa

Asiakkuusmarkkinoinnin askeleita

Kuinka sukeltaa asiakkaan markkinointihaasteen yti­ meen? Mitkä ovat parhaat keinot perehtyä uuteen toi­ mi­­alaan, kilpailutilantee­seen ja kohderyhmään? Miten pysyä kärryillä asiakkaan tuotteen tai palvelun asemasta markkinoilla, elin­ kaaren vaiheesta sekä alati muuttuvan kysynnän trendeistä?

Onpa kyseessä B-to-C tai B-to-B, asiakkuusmarkkinoinnin keskiössä on kiinnostus asiakkaan asiakasta kohtaan. Mitä paremmin henkilön nahkoihin tai pään sisään pääsee, sitä luontevampaa häntä on puhutella oikealla sävyllä ja tyylilajilla. Sitä helpompaa hänet on ohjata markkinointiviestinnällä kohti päämäärää, kiinnostavasti ja vakuuttavasti. Miten oppia tuntemaan loppuasiakas paremmin kuin osana ”kohde­ ryhmää”? Perusteellisen briefin ja taustatietojen lisäksi on mm. seuraavia tapoja tutustua tuntemattomaan.


2 / 2016 Mainostoimisto Smoyn asiakaslehti 11

1. Tuote :

Tuotteeseen tai palveluun kannattaa tutustua omakohtaisesti, kilpailevia tuotteita unohtamatta. Kokemus auttaa hahmottamaan tuotteen usp:n ja sen erot kilpailijoista. Mystery shopping paljastaa palvelusta paljon.

4. Sosiaalinen media :

Silmät auki somessa – asiakkaan aktiivisella asiakaskunnalla voi olla olemassa vaikka oma Facebook- tai LinkedIn -ryhmä.

7.

2. Media ja markkinointi :

Printissä, sähköisissä ja digitaalisissa kanavissa on hyödyllistä suunnata huomio sinne, minne asiakaskin suuntaa. Mediaseuranta auttaa muodostamaan koko­naiskuvaa koko alasta ja kilpailukentästä.

5. Blogit ja vlogit : Alalta kuin alalta löytyy mie­ lipidevaikuttajia, joilla pysyy kynä tai kamera kä­des­sä. Täältä löytyvät ne tuoreimmat kokemukset ja kiinnostavimmat näkö­kulmat. Jatkos­sa voidaan päästä miettimään asiakkaan omaa blogia/vlogia tai näkyvyyttä edistävää yhteis­työtä.

3. Uutiskirje :

Yksi parhaita tapoja pysyä perillä aihepiiristä tai tuot­ teesta on tilata uutiskirje. Se on edelleen myös yksi ROI-tehokkaimmista ta­ vois­ta aktivoida myyntiä ja pitää yllä asiakassuhdetta. Ennen kuin asiakkaalle aletaan suunnitella omaa konseptia, on fiksua tilata nimenomaan kilpailijoiden uutiskirjeet.

6. Messut ja tapahtumat :

Yksi hauskoista keinoista soluttautua kohderyhmän joukkoon on vierailla vali­ tuissa tapahtumissa ja seurata asiakaskuntaa livenä omassa elementissään.

Tuttavapiiri :

Joskus kohderyhmäläisiä löytyy lähiympäristöstä, eikä mikään estä jutut­ tamasta heitä aiheesta, luottamuksellisuus ja salassapito tietysti huomioiden.

asiakkuusmarkkinointi /// kohderyhmät /// taustatiedot /// puhuttelu


12

Muutoksesta

mahdollisuus /// SILVIA KARKONEN “I have accepted fear as a part of life, specifically the fear of change, the fear of the unknown, and I have gone ahead despite the pounding in the heart that says: turn back, turn back…” - Erica Jong Muutoksen pelko on yleistä

Ihminen kohtaa elämänsä aikana lukuisia niin toivottuja kuin epätoivottujakin muutoksia: koulun aloittaminen, työpaikan vaihtaminen, läheisen menetys, muutto ulkomaille tai toiselle paikkakunnalle, perheen perustaminen, avioero, vanheneminen. Muutokset aiheuttavat meissä usein ahdistusta ja ärtymystä, sillä uusi ja tuntematon voi olla outoa ja pelottavaa. Olemme mukavuudenhaluisia olentoja — pidämme tiukasti kiinni tutuista ja turvallisista toimintatavoistamme. Maailmamme on raken­ nettu tottumusten vaaraan: kuljemme töihin aina samaa reittiä, juomme aina samaa kahvia. Emme mielellämme luovu vanhasta, emme ota riskejä. Luotamme liikaa pysyvyyteen.

Ulkoiset olosuhteet vaikuttavat arkeemme

Elämässä tapahtuu kuitenkin jatkuvasti (myös meistä riippumattomia) asioita, jotka pakottavat meitä luopumaan tavoistamme ja tottumuksistamme, halusimme tai emme. Toiset sopeutuvat uudistuksiin nopeasti ja vaivattomasti, kun taas toiset ovat varovaisia ja epäileväisiä. Muistatko vielä miten paljon vastustusta herätti HSL:n kesällä lanseeraama uusi kosketusnäytöllinen matkakortin lukulaite? Tai Nordean päätös siirtyä paperisista tunnuslukulistoista tunnuslukusovelluksen käyttöön? Harvaan uudistukseen tai muutokseen lähdetään heti innolla mukaan.

Stressi voi olla myönteistä

Muutos elämässä aiheuttaa aina stressiä ja suuria tunteita, sillä se merkitsee mukavuusalueen ulkopuolelle astumista ja uusien velvollisuuksien kohtaamista. Stanfordin yliopiston tutkija, terveyspsykologi ja kirjailija Kelly McGonigal kannustaa muuttamaan ajatteluamme stressistä ja huomioimaan sen hyvät puolet (Stanford News, 2015). Muuttamalla asennetta on mahdollista vaikuttaa siihen, miten keho ja mieli reagoivat stressitilanteeseen. Kokemus voi parhaimmillaan edistää henkilökohtaista kasvua sekä parantaa taitoja ja osaamista. Psykologit sanovat hankalan kokemuksen jälkeistä oppimis- ja kasvuprosessia stressirokotukseksi. Kun vaikeasta kokemuksesta pääsee läpi ja ymmärtää, että stressistä voi hyötyä, muutosten ja uusien haasteiden kohtaamisesta tulee jatkossa helpompaa. Muutos on olennainen osa elämää, ja yleensä parhaat asiat tapahtuvat juuri sen seurauksena. Epävarmuuden ja muutoksen kohtaaminen voi auttaa löytämään itsestä uusia puolia ja näin olleen tuoda elämään uusia mahdollisuuksia ja iloa, jollaista ei osannut odottaakaan. Muutos kasvattaa myös luonnetta. Jokainen muutos on uusi luku, uusi alku, joka tekee elämän­ kirjasta entistä mielenkiintoisemman ja jännittävämmän. Joten, mikset vaikka menisi vaihteeksi eri reittiä kotiin tänään? muutosvastarinta /// avautuminen /// oppiminen


2 / 2016 Mainostoimisto Smoyn asiakaslehti 13

Leyla lissabonissa /// leyla avsar

Lehdet ovat täynnä juttuja vahvoista ihmisistä, jotka ovat uskaltaneet hypätä oravanpyörästä, toteuttaa unelmansa ja tehdä jotain rohkeaa muuttaakseen elämänsä. Nämä tyypit kum­ mastuttivat minua aina – miten he käytännössä

toteuttivat nuo unelmansa? Eikö se vaatinut supervoimia tai vähintään lottovoittoa?

Kuva: Eirik Billingsø Elvevold2 / 2016 Mainostoimisto Smoyn asiakaslehti 15

Leyla lissabonissa Unelmia ja intohimoja

Pikkutytöstä asti unelmani on ollut muuttaa ulkomaille. Eikä ole mikään mysteeri, mistä olen tuon ajatuksen saanut päähäni, sillä molemmat vanhempani muuttivat ulkomaille ollessaan nuoria aikuisia. Olin jo kuitenkin ehtinyt ohittaa tuon “nuoren aikuisen” määritelmän ja ajattelin, että tuollainen repäisy olisi pitänyt tehdä silloin, kun on vielä vähän hölmön rohkea parikymppinen. Elämän eri käänteet olivat kuljettaneet minut 33 vuoden ikään asti, kun aloin kyseenalaistamaan tätä ajatusta. Suuri intohimoni on aina ollut valokuvaus. Opiskelin graafiseksi suunnit­ telijaksi, ja olin ammatista erittäin innoissani. Valokuvausharrastus pysyi kuitenkin koko ajan mukanani. Olin esimerkiksi Smoyssa aina se, jonka tiedettiin tuovan kameran mukaan reissuille sekä tapahtumiin, ja Art Directorin hommissa nautin paljon valokuvauspäivistä, vaikken itse kameran takana ollutkaan.

Unelmista käytäntöön

Kesällä 2014 vietin ihanan lomaviikon ystäväni kanssa Lissabonissa Portugalissa. Lissabon vei heti jalat altani, ja ihastuin idylliseen pastellikaupunkiin päätä pahkaa. Palattuani Suomeen aloin selvittää, voisinko muuttaa sinne. Aloin googlaamaan yliopistoja ja löysinkin erään kiinnostavan vaihtoehdon, Creative University IADE:n, josta ilokseni löytyi minulle sopiva linja: Photography and Visual Culture. Jo helmikuussa 2015 löysin itseni lentämässä takaisin Lissaboniin. Tällä kertaa yhdensuuntaisella lentolipulla. Puolen vuoden aikana oli päätös hypätä siitä kuuluisasta oravanpyörästä ja opiskella uusi ammatti ulkomailla kypsynyt valmiiksi. Lottovoittoa en kuitenkaan ollut voittanut, mutta onneksi olin oikeutettu opintotukeen. Lisäksi sovin tekeväni freelance-töitä Smoylle Lissabonista käsin. Näin yhdistin kaksi suurta unelmaani ja muutin Lissaboniin opiskelemaan valokuvausta.

Turhautumisia

En missään nimessä odottanut elämän ulkomailla olevan mutkatonta, eikä se sitä ole ollutkaan. Olen kohdannut useita takapakkeja, mutta en yhtään niin suurta, että olisin katunut päätöstäni. Esimerkiksi yliopiston opetuskieli on välillä aiheuttanut harmaita hiuksia. Minulle vakuutettiin etukäteen, että yliopisto on kansainvälinen, ja että käytännön kieli siellä on englanti. Pian ymmärsin, että näin he haluavat itsestään ajatella ja kertoa, mutta käytäntö on toinen, erittäin portugalilainen. Onnekseni ulkomaisia opiskelijoita on joka lukukaudella yhä enemmän, joten professoreiden on ollut pakko alkaa ottaa huomioon myös meidät ulkomaalaiset.

Kulttuurien yhtäläisyyksiä

Vaikka etelä-eurooppalainen elämäntyyli on hyvin erilaista kuin suomalainen, olen yllätyksekseni huomannut, että suomalaisissa ja portugalilaisissa on myös jotain samaa, jonkinlaista hengenheimolaisuutta. Portugalilaiset tuntuvat ymmärtävän esimerkiksi melankoliaa samaan tapaan kuin suomalaiset. Tästä kertoo esimerkiksi portugalilaisen kulttuurin symboli, fado-musiikki. Fado on erittäin kaunis, sydäntä riipaiseva kansanmusiikin tyylilaji, joka kertoo usein kaipuusta ja menetetyistä rakkauksista. Portugalin kielessä on myös eräs sana,“saudade”, jota on erittäin vaikea kääntää täydellisesti millekään muulle kielelle. Saudade kuulemma kuvaa juuri tätä kaipuuta ja kaihoa, josta fadossa usein lauletaan. Muita samankaltaisuuksia on esimerkiksi se, että Suomi ja Portugali ovat molemmat pieniä maita Euroopan perimmäisissä nurkissa. Saamme olla molemmat aika omissa oloissamme. Portugalilaiset ovat erittäin ystävällistä ja mukavaa kansaa, mutta he tietävät myös, mitä tilantarve ja sosiaalinen etäisyys tarkoittavat, aivan kuten suomalaiset. Epäilenkin, että esimerkiksi Espanjaan muutto olisi saattanut olla hieman suurempi kulttuurisokki, sillä siellä tunteet ja temperamentti tunnetusti räiskyvät ja näkyvät jokapäiväisessä elämässä Portugalia enemmän.

Uusi minä

Täytin vastikään 35 vuotta ja olen yhä vakuuttuneempi siitä, että tämä on itse asiassa oivallinen ikä uuden ammatin opiskeluun – erityisesti sellaisen ammatin, joka vahvistaa aiempaa, jo olemassa olevaa ammattitaitoa. Nuoriin kanssaopiskelijoihini verrattuna pystyn selkeämmin hahmottamaan sen, mistä on hyötyä työelämässä ja mihin oppiaineeseen kannattaa erityisesti panostaa. Lisäksi minusta tuntuu, etten parikymppisenä olisi osannut arvostaa tällaista mahdollisuutta yhtä paljon kuin nyt vähän kypsempänä. Valmistun kesällä 2017 valokuvauksen ammattilaiseksi ja olen taas suuren päätöksen edessä. Jäänkö Lissaboniin, muutanko takaisin Suomeen vaiko kenties johonkin ihan muualle? Vaikka en vielä tiedä vastausta tuohon kysymykseen, sen tiedän, että tulen kohtaamaan sen eri ihmisenä kuin syksyllä 2014, jolloin tein hieman uhkarohkealtakin tuntuvan päätöksen muuttaa ensimmäistä kertaa elämässäni ulkomaille. Olen henkisesti vahvempi ja osaan kohdata mukavuusalueen ulkopuolella olevat asiat varmemmalla otteella. Lisäksi Lissabon on tarjoillut minulle huiman annoksen uutta visuaalista inspiraatiota, jota palan halusta päästä jalostamaan käytäntöön.

elämänmuutos /// kulttuurierot /// ihmissuhteet /// uudistuminen /// kansainvälisyys


Et koskaan

tiedä rajojasi,

ellet ylitä niitä - William Blake

MOW MOTHERSHIP OF WORK /// PIENI ROOBERTINKATU 9 /// 00130 HELSINKI smoy.com