Page 1

05 08

Blogorolin Hot’a’lot Drugi svet Wazap?

Intervju: Black Betty

Fotografija: Nacionalno Hudi

www.blogorola.com

Ownamo EU

filmi Bizarna scena Lajfstajl: O seksu brez občutka

Zlati Silvo 2008


0

0

0 0 0 0 0 0 0

2008!0

0

0

0

Vsem cenjenim strankam se zahvaljujemo za zaupanje in vam v novem letu zelimo se veliko udobnih, hitrih in dobrih nakupov! ^

^

0

www.mimovrste.com

0 0

0 0

0

0

0

0

0


:: blogoro l a 05| 08 :: 3. j a nua r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : U VO DNIK ::

3

Neznosna lahkost mešanja dreka. Ko je slovenska levica končno enkrat izgubila na volitvah, nam je užaljeno zažugala, da bomo šele iz delovanja trenutne vlade spoznali, kako lepo nam je bilo takrat, ko nam je vladala ona. Eh, saj jo poznamo, gre za klasično pozo užaljenega moškega egotripa, ko ga zapusti njegova ženska. “Tako dobrega ne boš imela nikoli več!” Vsi vemo, kaj si ob tem misli ženska. “Ja, whatever …”

Soizdajatelja: ČZP Večer d.d. in Hotalot d.o.o. Direktor projekta: Marko Vrtovec Odgovorni urednik: Gregor Fras

Če privzamemo splošno ljudsko mnenje, ki je sicer nekoliko pavšalno, a verjetno še najbližje resnici, da so tako eni, kot drugi isti lopovi, se mi je v zadnjih tednih vseeno vse bolj začela zarisovati ta razlika med prejšnimi in aktualnimi oblastniki. Da ne bo pomote. V tem, da so lopovi tako eni, kot drugi, se ni spremenilo nič. A razlika je v tem, da so prejšni svoje lopovščine opravljali lepo na skrivaj, pod mizo, bolj ali manj uspešno prikrito očem javnosti, trenutni pa to počnejo tako prekleto naivno in nerodno, da če se še tako trudiš vse skupaj gladko ignorirati, kljub temu ne moreš spregledati vsega dreka, ki ga zlivajo drug čez drugega, po sebi in nenazadnje še po nas, nič hudega slutečih državljanih.

Pomočnik odgovornega urednika: Simon Ručigaj Izvršni urednik: Darko Šterbenk Urednica fotografije: Marta Lamovšek zadetaodlajfa.si Uredništvo: Katja Gajser Jan Petretič Denis Živčec Bojan Zemljič Gabrijel Toplak

Govorim seveda o “sproščenih medijih”. Najprej nov zakon o medijih, nato javna apologeza Adrijane Starina Kosem, nato peticija novinarjev, nato protipeticija, nato internationalizacija vseh peticij, nato samozaupnica s teorijo medijske zarote, nato pa se ob koncu leta dajo intervjujati še vsi takoimenovani

Tehnično uredništvo: Matija Rijavec Jure Kajzer Ilustracija: Natan Oblikovna zasnova: Studio Designis Uredništvo: Cankarjeva 1, 1000 Ljubljana T.: +386 (0)1 241 56 00 F.: +386 (0)1 241 56 04 urednistvo@blogorola.com www.blogorola.com

Tisk: Leykam tiskarna, d.o.o., Hoče Naklada: 50.000 izvodov.

GO TO ↓

6

In tako smo v naši državici dobili še eno pervertacijo čisto normalnega pojma. Ko nam bo kdo naslednjič obljubljal, da bo njegovo početje povsem “transparentno”, se bomo vsi zdrznili: “O bog, samo ne počni tega transparentno!” Ne samo, da smrdi, smrdi, smrdi – ob tem nam gre še na bruhanje! Gregor Fras, odgovorni urednik

blogorola 5.8

naslednja stran >>

Tema tedna: Ownamo EU Nič več ne bo tako, kot je bilo. S prvim dnem začetka novega leta dobi Evropska unija novo predsedujočo državo – Slovenijo. Prvo izmed takoimenovanih “ex komunističnih” državic in nedvomno najmanjšo med vsemi, ki se bo spopadla s tem izzivom. (...)

16

Intervju: Black Betty

26

Foto tedna: Nacionalno

Gostovanje: Domenca d.o.o. Prispevki v tiskani izdaji Blogorole niso lektorirani in ne izražajo mnenja ali stališč izdajateljev ali uredništva Blogorole. Več o pogojih uporabe in sodelovanju si lahko preberete na www.blogorola.com.

Gre za podobno situacijo, kot pri tihem ali glasnem prdcu. Saj smrdi v vsakem primeru, a če je nekdo v družbi tako zelo sproščen, da ga prdne kar na glas, je smrad nadgradil še z dodatno dimenzijo ogabnosti. Prdniti je mogoče še človeško in iz tega vidika razumljivo, a prdniti na glas je nespoštljivo do vseh ostalih. In v tem je vsa razlika med prejšnimi in aktualnimi oblastniki.

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :::::::::::::::::::::

Naročnina: narocnina@blogorola.com Oglasno trženje: Aleš Tranpa (tisk), T: +386 (0)2 235 31 40 Ervin Strnišnik (splet) T: +386 (0)40 666 645 E: oglasi@blogorola.com

tajkuni, ki nam prostodušno razlagajo, kako je pri nas potekalo mešetarjenje s podjetji za zagotovitev nadzora nad mediji.

30

Bila sem naivna. Sem mislila, da bo bolelo. Pa ni! Da bo tekla kri – pa je samo v začetku, ko sem se urezala v papir. Da bo grozno, pa ni bilo. Predvsem sem bila prepričana, da mojih nebuloz ne bo nihče bral in da mi bo preko bloga mogoče uspelo spoznati Günterja. (...)

Debata o nacionalnem – o tem, kaj nas kot narod identificira – so v zadnjem času zopet aktualne. Je to Triglav, lipov list, slovaška zastava, Laško pivo ali nemara Radenska tri srca? (...)

Ali se spodobi in je primerno, da človek, ki je krona Stvarstva, kar je že samo na sebi breme in odgovornost, načeluje drugim ljudem, znanim in neznanim, bližnjim in onim daleč stran? (...)

Stellar Dancing Euro Federationster


4 :: D R U G I SV ET : : W W W.D R U GI SV E T.C O M : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 ::

Best of Drugi svet 2007 ↓

Leto, od katerega se poslavljamo lahko brez slabe vesti označimo kot čas razcveta slovenske blogosfere. Blogersko leto je v mesecu avgustu zaznamoval nastanek slovenskega blogerskega časopisa Drugi svet, ki vam vsakodnevno posreduje najboljše zapise izpod tipkovnic slovenskih blogerjev. Začetek novega leta pa je tudi priložnost za pregled opravljenega dela v preteklem letu. Za vas smo izbrali najbolj markantne dogodke, novice in zapise, ki smo jih zabeležili na Drugem svetu. Vse se je začelo 5. avgusta 2007 zvečer, ko smo ob uradni predstavitvi na Valu 202 v spletni eter poslali prve novice z Drugega sveta. Takrat se nam je v Blogu uredništva med drugim zapisalo: »Dobrodošli na spletnem časopisu z največjo novinarsko in dopisniško bazo v Sloveniji. Ustvarjajo ga blogerji, medijski poročevalci prihodnosti. Prvič lahko govorimo o resnični participaciji ljudstva pri kreiranju medijske realnosti. Participacija, ki ni razpršena, zasmetena, skrita med milijardami besed, zapisanih na internetu. Glas ljudstva je tokrat izbran, artikuliran in posledično močan, slišen.« Prva novica je bila objavljena že nekaj dni prej, saj smo z Drugim svetom testno (a hkrati povsem resno) štartali že prvi avgustovski dan. Avtorica te novice se je ukvarjala predvsem s prehrambenimi vprašanji: Vitamin B 12 Vegetarijanci naj ne bi dobili dovolj vitamina B12, katerega pomanjkanje lahko povzroči celo smrt. Majchek v svojem prispevku predstavi nekaj dejstev o vitaminu in njegovo delovanje ter s tem podre mit. Ste vedeli, da se ne nahaja V hrani, temveč NA njej? Več: majchek.es Ob povzemanju blogerskih zapisov smo kot prvi v blogosferi začeli objavljati intervjuje z vidnejšimi slovenskimi blogerji. Prva gostja Drugega sveta je bila Lucija (Lucija07.ednevnik. si) . Med ostalim je bralcem Drugega sveta zaupala: »Pred letom in pol sem preživela srčni infarkt, po moje »dobrofarkt«. Ob tej priliki sem za nekaj časa tudi umrla, bila sem klinično mrtva.

Življenje, ki sem ga živela 45 let, se je razblinilo. »Razletela« sem se na milijon drobnih koscev, nisem več vedela kdo sem, kaj sem, vse, v kar sem verjela in na čemer sem gradila svoje življenje, je izgledalo tako zelo ceneno. Materialno sicer urejeno, a tako zelo brez vrednosti. Utečen (stresni) posel, solidni dohodki, dosti »navlake« preteklosti, nezaceljenih ran… Nekaj v meni je vpilo, da to nisem jaz, nekaj me je dregnilo pod rebra in reklo: Pojdi! Išči! In sem šla. In iščem. In sem srečna.« Lucijinem so sledili še številni intervjuji in ni se bati, da bi sogovornikov zmanjkalo tudi v letu 2008. Da blogerji zelo radi berejo o sebi, še posebej v kontekstu nastajanja blogerskih zvezd, je dokazala do takrat rekordna branost prispevka Bloga uredništva z naslovom Blogerska Slava, ali »ti si tok popularnaaa«. Zapisalo se nam je: »Znašli smo se torej pred kruto resnico, da slovenska blogerska scena (še) ni uspela sproducirati svojih medijskih zvezd, pa naj Dajana še tako sanja o večni slavi in Had obrablja že šesto tipkovnico v letošnjem letu … Ampak suum cuique tribuere, Had je zasluženi zmagovalec naše ankete o najbolj popularnih blogerjih, saj je za seboj pustil celo »blogerja s pedigrejem« Jonasa, da se o Crnkovičevem »crash and burn« sploh ne pogovarjamo.« Prvo, tudi v širši javnosti odmevnejšo vlogo, je Drugi svet odigral pri podpori humanitarne akcije Uroša Gruberja (blog.gruber.si) ob hudih neurjih, ki so divjala po Sloveniji. Urošu je skupaj z Drugim svetom uspelo zbrati 4750 evrov, ki jih je razdelil med štiri v neurju prizadete družine. Ena izmed družin, Todorovići iz Krope, so se blogerjem še posebej pisno zahvalili: Pozdravljeni Blogerji! Minil je več kot teden dni, odkar nam je bilo podarjeno lepo darilo, t.j. 1238 evrov. Ta dan nam bo zagotovo ostal v lepem spominu. Ni pa bilo vse, kar nam je bilo podarjeno v obliki denarja. Drugo lepo darilo za nas je bilo tudi to, da smo spoznali zanimive ljudi, ki so prišli na idejo, da nam s tem darilom pomagajo. Zato gre iskrena zahvala vsem blogerjem, ki so to idejo podprli in nam s tem pomagali. Še enkrat lepa hvala vsem Družina Todorović

Foto: Reuters

Best of Drugi svet 2007


:: blogoro l a 05| 08 :: 3. j a nua r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : W W W.DRU GI SVET.COM : : DRUGI SVET :: 5

Povezave do izbranih blogerskih sporočil najdete na: www.drugisvet.com Best of Drugi svet 2007 ↓

Best of Drugi svet 2007 ↓

Oktobrsko neurje je za državljansko novinarstvo imelo še poseben pomen. Prvič v zgodovini slovenske medijske scene so namreč vlogo poročevalcev s kraja nesreče novinarjem prevzeli blogerji. Splet so poplavili fotografski in video posnetki velike naravne katastrofe, ki je prizadela Slovenijo. Na Drugem svetu smo prišli do ideje, da bi bilo vse zapise na to tematiko za lažjo preglednost pametno zbrati na enem mestu. Rodila se je rubrika Blogerji pišejo, ki danes predstavlja živo knjižnico blogerskih zapisov različnih tematik in področij. V njej najdete zbrana sporočila o predsedniških volitvah, referendumu o Triglavu, napovedanem odstopu vlade, delavskih demonstracijah, tiskani Blogoroli, sejmu erotike v Celju, Janševem boju s tajkuni itd.

Ugotovitve enega izmed urednikov Drugega sveta Bogdana Rahtena so prepričale številne slovenske medije, ki so jih povzeli v svojih elektronskih in tiskanih publikacijah. Njegov članek v blogu uredništva je prebralo skoraj 2000 bralcev, kar zaenkrat ostaja rekord branosti posameznega prispevka, objavljenega na slovenskem blogerskem časopisu.

Foto: Marta Lamovšek

Ob pomoči prizadetim v poplavam pa med večje dosežke Drugega sveta v slabem polletju izhajanja štejemo razkritje domnevnega plagiatorstva s strani nekdanje misice Sanje Grohar. Takrat smo za prvo številko blogorole, članek iz Bloga uredništva povzeli takole: Kdo ima na Vesti plagiatorstvo z blogov? Na internetu smo bili kot kaže priča novi kraji avtorske vsebine. Nekdanja miss Slovenije Sanja Grohar je na spletnem portalu Vest.si objavila komentar, ki je v več detajlih sumljivo podoben blogerskem zapisu Philie z naslovom Film Poletje v školjki 2 postaja realnost. Domnevno plagiatorstvo smo raziskali v posebnem prispevku na Drugem svetu, Slovenskem blogerskem časopisu. Rezultati so izredno zanimivi. Več: drugisvet.com

In kaj še obiskovalci radi pogledajo na Drugem svetu? Ob tradicionalno dobro branih intervjujih, zapisih uredništva in rubriki Blogerji pišejo, med povzetki blogerkih zapisov največ pozornosti pritegnejo vsebine s pridihom erotičnosti. Vendar absolutni rekorder med objavljenimi blogerji ni avtor sporočila z opolzko vsebino. Najvišje branosti (krepko čez tisoč bralcev ima) je bila deležna naslednja novica: Najlepše božične pesmi Matej na svojem blogu objavlja dolg seznam najlepših božičnih pesmi po njegovem izboru. Tudi, če z njim ne delite enakega glasbenega okusa, se bo na obširni listi zagotovo našla kakšna, ki vam bo všeč. Zelo pestremu izboru navkljub pa v uredništvu Drugega sveta vendarle pogrešamo kakšno slovensko melodijo. A Slovenci res nimamo nobene lepe božične pesmi?!? Več: najblog.com/matejp

Wazap? Nekaj pomembnejših dogodkov v 2008: BLOGERJI SI PUŠČAJO KRI 10.1.2008 ob 16.00

→ Zavod RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 2, Ljubljana Štiri mesece po prvi, uspešni krvodajalski akciji je slovenska blogerska scena (pisci, bralci, vojerji in tudi oponenti, če hočejo!) pripravljena na ponovno puščanje krvi v dobro človeštva, vseh nas (in vas). Podrobnosti na blogu had.si . Lepa gesta – premagajte strah!

LAIBACH

11.1.2008

→ Novo mesto, teater Antona Podbevška Najbolj glasen slovenski izvozni artikel, ki je zaključni koncert svoje turneje napovedoval za 22. decembra, je prestavil termin. Deželo bodo prebudili deset dni po začetku novega leta. Juhej!

ESMA REDŽEPOVA 21.1.2008

→ Cvetličarna/Mediapark Nastop legendarne ciganke iz Skopja, ki širi dobro voljo demokratične Makedonije. Nosilka zlate in srebrne medalje Tovariša Tita za zasluge v kulturi SFRJ, 15.000 koncertov, 2000 dobrodelnih… Etno poslastica!

PARTIBREJKERS 31.1.2008

→ Cvetličarna/Mediapark Rokenrol šus – tisti, ki jih poznajo, VEJO, tisti, ki jih ne, pa naj le pridejo (če si upajo)!

NIGHTWISH 4.3.2008

Pa naj še kdo reče, da Slovenci nismo zmešani na božič … Uspešno v 2008 vam želi ekipa Drugega Sveta!

→ Hala Tivoli, Ljubljana Simfonični power metalci iz dežele Finnske – z novo pevko Anette Olzon in z novo ploščo Dark Passion Play. Dobra plat metala – priporočamo!


6 :: TEM A TED N A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 ::

Ownamo EU

Nič več ne bo tako, kot je bilo. S prvim dnem začetka novega leta dobi Evropska unija novo predsedujočo državo - Slovenijo. Prvo izmed takoimenovanih “ex komunističnih” državic in nedvomno najmanjšo med vsemi, ki se bo spopadla s tem izzivom. Saj veste, z zgodovinskim, zaradi katerega je edina prava opozicija lahko samo pozicija. In zaradi katerega so kritični novinarji narodni izdajalci. Vstop v EU nam je menda zagotovil gospodarsko, socialno, politično in tudi vojaško varnejšo prihodnost. Le kdo se ne bi veselil odprtega in prostega pretoka blaga, ljudi in daljnosežno tudi financ, le koga ne bi veselilo dejstvo, da lahko k sosedom ali celo na drug konec Evrope potuje morda samo z osebno izkaznico. Sledila je evropeizacija študijskih programov, sledile so investicije in dezinvesticije v slovenskih podjetjih, sledil je dokončni nastop ‘evropskega načina življenja’ tudi v najbolj severno od držav nekdanjega Balkana in sedaj jugovzhodne Evrope.

A vse skupaj ni niti najmanj tako nedolžno, kot se morda zdi na prvi pogled. Vsi vemo, da se je Slovenija v svoji zgodovini naravnost specializirala za demontažo raznoraznih konfederacij. Imamo torej “know-how” in “human resources”. Prvo mino je Slovenija že uspešno nastavila - ravno, ko smo uspeli evropske države prepričati, da je Slovenija s svojo fascinantno gospodarsko rastjo lahko svetel vzgled vsem ostalim, smo jim zakuhali najvišjo inflacijo. V prvi tematski številki novega leta si zatorej, kot priložnost zahteva od nas, zastavljamo nadvse usodna in zgodovinska vprašanja. Ali torej ownamo Evropsko unijo bolj, kot si ta upa priznati v najbolj morastih sanjah? Bo Evropska unija po predsedovanju Slovenije še zmeraj ta simpatična modrina z rumenimi zvezdicami? Bo Evropska unija še sploh? Vse to in še več dramatičnih implikacij tega zgodovinskega dogodka čaka na vaše odgovore…


:: blogoro l a 05| 08 :: 3. j a nua r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEMA TEDNA :: 7

GLASUJ Boriss boriss.kozolec.net

POŠLJI SMS NA 6400:

Ownamo EU? Ali pa bo EU ownala nas? Z vstopom v EU naj bi si zagotovili socialno, gospodarsko, vojaško in politično varnost. Pa je res vse tako nedolžno? Nam bodo vse to zagotovili kar tako? Ja, res je lepo, ko pomisliš, da znotraj EU lahko potuješ le z osebno izkaznico iz enega dela kontinenta na drugega, ter da lahko študiraš v katerikoli izmed evropskih držav, si najdeš zaposlitev tudi v drugi državi brez večjih težav, plačuješ z isto valuto, toda ste kdaj pomislili, kakšne so lahko dolgoročne posledice EU? Prve posledice smo že občutili. Prva izmed njih je izguba nacionalne denarne valute, našega Tolarja. Nič takega za nekatere, toda če pomislimo, da je skoraj vsaka država razpoznavna po svoji valuti, se zavemo da smo izgubili naš prvi znak razpoznavnosti. Prav tako tudi ukinitev meje z državami EU poleg dobrih lastnosti prinaša še kup slabih. Ne samo da omogoča lažji transport prepovedanih substanc v druge države, sčasoma, s tem mislim z več desetletji, morda tudi stoletji, se bodo meje zabrisale in na koncu ne bo več

Slovenije, ampak bo vse skupaj ena država, katero bo vodila peščica ljudi. Ni dobro kajne? Vem, da boste mnogi rekli, da sem preveč pesimističen, ter da nimam pojma kaj govorim, toda vse, kar sem napisal, je le moje razmišljanje. Kaj nam bo predsedovanje v EU prineslo, razen ogromnih stroškov, ne vem. Ko smo že pri stroških, nikakor ampak res nikakor ne morem razumeti, zakaj za vraga prelepi politiki potrebujejo vse naj, ampak res najdražje stvari. S tem mislim na razvpite stole, o katerih se je na veliko govorilo v vseh medijih. In še je takšnih in podobnih absurdnih primerov, ko zapravljajo ogromne vsote denarja.

GLASUJ POŠLJI SMS NA 6400:

Slovenski film v EU? Slovenija je v EU povezavah sedaj že 4 leta. Gospodarska rast je izjemna, kljub inflaciji, baje se je dvignil tudi standard in vse kar paše zraven. Skratka, Slovenci smo zaradi EU zelo srečni in veseli. Nenazadnje, po 01.01. 2008 bomo dejansko svetilnik Evrope. In kje je naš film? V Cannesu vsakoletno poteka veliki filmski festival, najbolj cenjeno filmsko dogajanje po oskarjih. Zadnja leta prevladuje EU film. Če se ozremo le na tista leta, ko je EU že vsebovala tudi Slovenijo, je le Michael Moore, zmagovalec leta 2004, Neevropejec, ki je dvignil zlato palmo. Leta 2005 sta slavila francoska brata Derdenne in njun Le`Enfant, ki je odličen, mimogrede. Leta 2006 zmaga irski Veter, ki trese ječmen, letos pa romunski 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva. Slovenci smo po nekaterih kazalcih primerljivi z Irci, le zlate palme iz Cannesa še nimamo. Kaj pa z Romuni? Se lahko primerjamo? Marsikatera obrv bi se ob tem vprašanju namrščila. Ampak pozor, Romuni imajo zmagovalni film iz Cannesa, nekateri pa ga štejejo

Vem, da boste mnogi rekli, da sem preveč pesimističen, ter da nimam pojma kaj govorim, toda vse, kar sem napisal, je le moje razmišljanje.

Upam, da bodo politiki prinesli vsaj nekaj dobrih in pametnih odločitev, ki bodo pozitivno vplivale na nadaljnji razvoj naše državice in tako vsaj delno opravičili svoje enormne stroške.

Paucstadt paucstadt.blog.siol.net

V zadnjem času je moč zaznati prijeten porast evropskega filma. Evropski film je vedno boljši, vedno večji in vedno bolj priljubljen, tudi čez lužo.

HOT1

HOT2

tudi že za dobitnika tujejezičnega oskarja. In kje je Slovenski film? EU ga ne vidi. Kapo dol Cvitkoviču in še nekaterim, vsi srebrni medvedi in ostale nagrade so vredne hvale in našega ponosa, a še vedno čakam najžlahtnejšo titulo. Večkrat smo poslušali izgovore, da je slo. film premajhen, da bi ga veliki festivali sploh zaznali. Okej, je romunski film kaj večji? Potem, ko je slovenski film skoraj umrl, ok če pa že ni umrl, pa je gotovo postal ogrožena vrsta, smo dobili Petelinji zajtrk, ki podira rekorde in pridno sešteva gledalce. Našteli so jih že preko 100.000, ogrožen je že Đurotov Kajmak in Marmelada. Lepo in fajn. Pa se mi poraja vprašanje. Bo Petelinji zajtrk opažen tudi izven naših meja? Bo v tekmovalni sekciji Canneskega festivala, morda utegne konkurirati za beneškega zlatega leva ali pa za berlinskega zlatega medveda? Zakaj lahko Romuni pokorijo filmsko Evropo, predsedujoči Sloveniji pa to ne uspe? Ideje, znanje in podjetnosti je dovolj, to so naši ustvarjalci že dokazali. Kje tišči problem? Je kriva vlada in njen mačehovski odnos do slo kulture, še posebej filma? Najverjetneje. Slovenci vsaj tu Evrope zaenkrat še nismo dosegli. Pred nami je to uspelo Romuniji, ki pa je v EU šele leto dni.

Potem, ko je slovenski film skoraj umrl – ok, če pa že ni umrl, pa je gotovo postal ogrožena vrsta – smo dobili Petelinji zajtrk, ki podira rekorde in pridno sešteva gledalce.


8 :: TEM A TED N A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 ::

GLASUJ

Donch donch-bonbonch.blogspot.com

EU skozi oči modernistične Biblije

Čakam samo na poglavje modernistične Biblije z naslovom Noe in Svetovni potop. Ko bo evropska zmešnjava prevelika in bo edina rešitev videna samo v svetovni poplavi. Izgleda, da je možno edino tako še utišati ljudi, ki hočejo živeti v pravici.

Pravili so nam, da je slovenska evropska zgodba zgodba prihodnosti!? Z vstopom v EU naj bi se nam odprla obzorja, o katerih so sanjali naši predniki. Bili naj bi enakopravni del EU in soodločali bi, soustvarjali skupno prihodnost. V očeh so nam prižgali iskrice in nam ustvarili sliko obljubljene skupnosti držav, kot je bila nekoč Abrahamu dana naloga, da ljudstvo odpelje v obljubljeno deželo Kanaan. Mar se zgodbe Svetega pisma pojavljajo v modernejši obliki? Verjeli smo v boljše življenje, v popolnost. Verjeli - EU je naša prihodnost! Vsaka kolobocija se začne z začetkom. Tudi tukaj se je. Ustanovljena je bila leta 1992 s podpisom Maastrichtske pogodbe (leto modernistične Jezusinje - avtorice tega posta). In kot vera se je tudi ta skupnost začela širiti po ozemlju. Do leta 1993 je bilo vanjo vključenih 15 držav. Seveda pa so tudi naše patriotistične glave sanjale o tej sladki besedni zvezi, ki zveni tako pompozno in polno varnosti. Maja 2004 smo obrnili nov list naše mlade države in začeli pisati novo obdobje: Slovenije v skupnosti 25 držav. Postavili smo temelje, s katerimi bi gradili našo kulturo, gospodarstvo, politični in duhovni razvoj. Vsi so bili navdušeni, saj so pogajanja med Slovenijo in EU potekala že od marca 1998. Uspelo nam je in danes le čakamo še kakšne drastične, čudne odločitve iz treh Božjih štabov: Bruslja, Luksemburga in Strasbourga. In zato, da smo se lahko pridružili Evropski uniji, je Mojzes na gori Sinaj sprejel 10 Božjih zapovedi .. joj, pardon, zaneslo me je … da smo se lahko pridružili, smo v Bruslju prejeli knjižico, v kateri je pisalo, kaj vse moramo narediti, da bomo ready za vstop. S prehodnimi obdobji smo si pridobili čas, da smo se priplazili na raven, ki je potrebna za vstop skozi 12zvezdna vrata. Teh 12 zvezdic ne predstavlja števila držav temveč popolnost! Kakšno? Takšno, ki smo jo pričakovali z vstopom? In, če si pomagam z največjo svetovno uspešnico vseh časov: Biblijo – mar ni Jezus

Glasuj za najboljši prispevek teme tedna in zadeni WI-FI majico!

Cena SMS sporočila je 1 €. Pogoje uporabe si preberi na: www.blogorola.com/hotornot.

HOT3

imel 12 apostolov? Tako je! Imamo tudi Evropsko himno - Odo Radosti, delo enega izmed največjih carjev - Beethovna. Prvega januarja je Slovenija kot 13. država prevzela evropsko valuto – evro -, po tem ko je izpolnila pogoje po Maastrichtskih kriterijih. Z njim pa so se uresničili tudi naši strahovi: PODRAŽITEV IZDELKOV (in ne samo sladkorja in tropskega sadja, kot so nas na začetku mirili). Podražili so se mesni izdelki, mlečni izdelki, sadje, in sestava Božjega telesa, največkrat omenjena hrana, ki je prikazovala stan, v katerega so spadali ljudje: kruh. Glede na ceno bomo v prihodnosti verjetno vsi sužnji. Seveda se je »naše ljudstvo« začelo upirati podražitvam, zakonom, kršenju pravic - in ko bodo ljudje preglasni in bo njihovo godrnjanje slišano na sam sedež EU? Mar bodo takrat poskrbeli za državno kalvarijo, na način kakor je v Biliji Bog kaznoval preglasne Babilonce? In ker smo že pri koncu 2007, vsi nestrpno čakamo pa ne že tisočero Jezusovo rojstvo na Božič, temveč na začetek novega leta. Devetega maja, ko bomo praznovali 4. leto v EU, bomo na čelu združenja zvezdnih državic. Slovenija z novim letom prevzame predsedovanje EU za pol leta. Tako se bo v zeleni državici na sončni strani Alp povečala nevarnost terorističnih napadov. Namreč – v Sloveniji bodo organizirana srečanja pomembnih ljudi, ki bodo prišli spoznavat našo kulturo in si ogledati slovenske lepote. Čakam samo na poglavje modernistične Biblije z naslovom Noe in Svetovni potop. Ko bo evropska zmešnjava prevelika in bo edina rešitev videna samo v svetovni poplavi. Izgleda, da je možno edino tako še utišati ljudi, ki hočejo živeti v pravici. Vsaj nekaj dobrega: zdaj ne rabimo poleg križa na hrbtu nositi v drugi roki še potnega lista na lastno križanje. V imenu EU in SLovenije in Svetega Duha....AMEN...**

Hot or not?!

Izberi najboljši prispevek teme tedna in glasuj zanj. Glasovanje je sila preprosto – na številko 6400 pošlji SMS sporočilo, v katerega napiši ključno besedo HOT in številko prispevka, kateremu želiš dati svoj glas (npr. HOT1)

POŠLJI SMS NA 6400:

Med vsemi poslanimi sporočili bomo vsak teden izžrebali zmagovalca, ki bo prejel kultni fetiš vsakega poštenega računalniškega frika – WI-FI detektor majico, s katero boste nedvomno največji frajer na geekovskem srečanju. Prav tako pa bo WI-FI majico prejel tudi avtor prispevka, ki bo zbral največ HOT glasov.


:: blogoro l a 05| 08 :: 3. j a nua r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEMA TEDNA :: 9

GLASUJ

vetrnica vetrnica.blog.siol.net

POŠLJI SMS NA 6400:

Kaj mi je prinesla Evropa? Z novo Evropo sem se prvič srečala takoj, ko je Italija kot ena prvih držav prevzela evro. Že takrat sem vedela, da nikoli več ne bo kot prej. Konec je bilo sobotnih nakupovalnih izletov v sosednjo Gorico, kjer smo lahko nekoč za ušivih 100 tisoč lir (takrat enako približno 10 tisoč tolarjev) kupili hrane za pol meseca. Testenine, paradižniki, pralni prašek – vse je bilo ceneje, boljše kakovosti kot v Sloveniji in predvsem: večja izbira. Lastniki prepustnic smo

bili deležni še drugih ugodnosti: z nakupi v Italiji smo si lahko prihranili davek in to smo tudi pridno izkoriščali, sploh pri nakupih zabavne elektronike, računalnikov in gospodinjskih aparatov. Potem pa so - z uvedbo evra - te ugodnosti ukinili. Kar naenkrat se je vse podražilo. Če je majica prej stala 20.000 lir (= 2000 SIT), je z evrom to bilo seveda 20 € (saj ni treba preračunati, mar ne?). Kovančki so se pridno nabirali in

ker smo do lirskih in tolarskih kovancev vedno imeli slabšalen odnos (ta drobiž!), so tudi none po novem mislile, da so kovančki samo drobiž. In kar naenkrat je sredi meseca zmanjkalo penzije. V trgovine se je hodilo s kalkulatorji. In začeli smo se zgražati. In bili smo veseli, da smo v Sloveniji, da pri nas teh problemov ni, da pri nas še vedno vse isto stane in naj vrag pocitra evro in njegove kovance.

Pa je doletelo tudi nas. Najprej vstop v Evropsko unijo. Kot prebivalka obmejne Nove Gorice te spremembe verjetno veliko bolj občutim kot ostali prebivalci Slovenije. Naenkrat na mejnih prehodih nihče več ni spraševal “Imate kaj za prijaviti?” Nobenega ni več zanimalo, ali pod plaščem na zadnjem sedežu skrivaš nov prenosnik za tisoč evrov, ali novo jopo, za katero rabiš štampiljko za povrnitev davka. Nato so

HOT4

na nekaterih mejnih prehodih slovenski policisti uvedli samo občasno preverjanje. Največkrat smo tako slovensko mejo prečili brez kontrole dokumentov, italijanski policisti pa so samo zdolgočaseno kimali z glavami.

sumljive potnike, sedaj še tega ne bo več. To pomeni, da bo v in iz naše države lahko nemoteno potoval kdorkoli. Se bom še počutila varna v svoji državi, v svojem mestu, na ulici?

Tudi evro smo dobili in sedaj se nam dogaja isto, kar se je Italiji in drugim državam, ki so uvedle evro. Vse postaja vedno dražje. Je res samo inflacija, ali so vmes drugi razlogi? Zaokroževanje cen

mogoče? Dejstvo je, da si danes za 42 € (=10.000 sit) ne moreš kupiti hrane za pol meseca. Še za en teden težko. V bistvu ugotoviš, da si lahko za 42 € kupiš bore malo. In sedaj smo vstopili še v shengensko območje. Meja je padla. Ni več kontrol, ni več policistov na mejah, prost prehod za vse! Me to veseli, plaši? Če so prej policaji na meji vsaj malo nadzirali promet in preverjali

In sedaj smo vstopili še v shengensko območje. Meja je padla. Ni več kontrol, ni več policistov na mejah, prost prehod za vse! Me to veseli, plaši? Če so prej policaji na meji vsaj malo nadzirali promet in preverjali sumljive potnike, sedaj še tega ne bo več.


10

:: TEM A TEDN A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 ::

GLASUJ

Aleš poslovni-utrip.si

Slovensko predsedovanje EU in skrb za inflacijo V prednovoletnem času politično-gospodarski vrh Slovenije nima časa za praznovanje in počitek, saj naša država z najvišjo inflacijo v Evroobmočju prevzema krmilo Evropske unije. Od osamosvojitve dalje se je slovenska država iz socialistične republike uspešno transformirala v kapitalistično državico, v kateri se bodo z letošnjim predsedovanjem spremembe začele dogajati še veliko hitreje kot v zadnjih dveh desetletjih. S pridružitvijo evrskemu in schengenskemu območju je Slovenija že postala prepoznavna med iskalci boljšega življenja iz revnejših držav izven EU. Kitajci so na primer v Sežani pred kratkim kupili cel blok. Vsi vemo, kako izgleda Trst s svojimi kitajskimi trgovinami, kjer so nepremičninske agencije skoraj vse lokale prodale Kitajcem. Internacionalizacija Slovenije je neizbežna in potrebna, temu se ne moremo in ne smemo izogniti. V kolikor se bo gospodarstvo razvijalo po predvidenih smernicah, nam bo vedno bolj primanjkovalo delavcev, ki jih lahko dobimo samo iz tujine. Slovenske univerze ravno tako potrebujejo tuje študente in profesorje. Ni dvoma, da je internacionalizacija poleg tehnološkega razvoja eden predpogojev za gospodarski uspeh določene

V prihodnji številki

POŠLJI SMS NA 6400:

HOT5

družbe. Mednarodno sodelovanje je nujno za uspeh v globalizirani družbi. Pri tej internacionalizaciji pa mora Slovenija biti previdna. Vso pravico imamo, da ne pustimo, da se središče kakšnega večjega mesta spremeni v ulico tisočerih lampijončkov s samimi kitajskimi trgovinami. Vračam se k visoki inflaciji, ki najmočneje prizadane najrevnejše prebivalce države in ogroža stabilnost gospodarstva. Slovenska vlada bo morala kljub “prezasedenosti” s predsedovanjem Svetu Evropske unije temu problemu posvetiti veliko pozornosti. Obvladati podivjano inflacijo pa bo zelo težko. Cene nafte bodo po napovedih vseh strokovnjakov še naprej rasle, revija Economist ponovno napoveduje občuten dvig svetovnih cen hrane. Predsedovanje Evropski uniji ravno tako lahko vpliva na dvig inflacije. Zaradi predsedovanja bo večje povpraševanje po hotelih, kjer bodo spali tuji gosti raznih zasedanj in konferenc. Povečana prepoznavnost Slovenije bo povišala število turistov, kar bo vplivalo na višje povpraševanje na vseh področjih. Pred letom ali dvema smo bili vzor in svetla točka vse Srednjevzhodne Evrope. Upam, da ne bomo predsedovanja končali z 9- ali 10-odstotno inflacijo. Več o prihodnji temi tedna na blog.blogorola.com

Mikrozvezde Lanski izbor osebnosti leta revije Time je bil nekoliko presenetljiv. Vse dotlej je osebnost leta predstavljala neka konkretna oseba, ki je s svojimi dejanji zaznamovala preteklo leto. A lani se niso odločili za eno osebo, pač pa kar za vse – za vsakega posameznika: rekli so, da je osebnost leta “ti”. Torej so izbrali vse nas – izbiro pa so pojasnili s tem, da uporabniki interneta, blogerji, soutvarjamo največji svetovni medij. Kako prav so imeli!

Hot or not?!

Ne le, da so se v internetu, na blogih in v obliki kolumen pojavili novi pisci, ki delajo – tako po kakovosti, kot tudi branosti – konkurenco uveljavljenim časopisnim kolumnistom, pač pa je internet povzročil tudi naval novih paparacov, posameznikov, ki vsakodnevno prispevajo fotografsko gradivo o t.im. slavnih osebnostih. Pa ne le to – internet je povzročil tudi, da lahko svojih pet minut slave doživi prav vsakdo: bodisi z mnenjem, s fotografijo nekoga drugega ali tako, da njega fotografirajo pri kakšni neumnosti ali pomembnem početju.

Blogorola # 6/08

Kaj si mislite o mikrozvezdništvu vi? Je res lahko vsakdo mikrozvezda? Kdo je vaša mikrozvezda?Kakšna je razlika med mikrozvezdami in (klasičnimi) makrozvezdami? Ste vi mikrozvezda? Si tega sploh želite!?

tema@blogorola.com

Teme tedna je osrednji vsebinski sklop Blogorole, kjer lahko s svojimi prispevki sodeluje vsakdo! Pravila so preprosta – blogerka ali bloger na svojem blogu objavi zapis na izbrano temo in o zapisu obvesti uredništvo na: Zapis naj bo čim krajši (okoli 2.000 znakov), saj želimo znotraj omejenega prostora objaviti čimveč prispevkov. Mrtva črta: 6. 1. 2008 zvečer do 20:00

Srečna dobitnika kultnega fetiša Wi-Fi majice (nagrade) sta: → za zmagovalni prispevek - Big Whale ter → zmagovalni SMS - Drago Müller iz Dragomlja


iTIVI, d.o.o. Vse pravice pridržane. Več informacij o brezplačnem poskusu na www.itivi.si.

Neomejeno.* *V primeru, če se sprašujete, koliko DVDjev si lahko v spletni videoteki iTIVI izposodite na mesec.

Poskusi brezplačno!

www.itivi.si


12 :: PO L ITIK A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 :: Nostalgik www2.blog.siol.net

V teh dneh, ko večina novih članic schengenskega območja tako rekoč prekipeva od navdušenja »padca meje«, ko se na mejnih prehodih ne bo treba več ustavljati in pokazati dokumentov, se je potrebno uzreti tudi po temni strani Schengna ter z njim povezanega sistema SIS 2, s katerim članice povezano skrbijo za nadzor skupne zunanje meje. Vsekakor je odprava mejnih kontrol dobrodošla, pa čeprav resnici na ljubo od kar na meji ni bilo več carinikov (1. 5. 2004), procedure niso bile prav nič komplicirane, edinole dolge kolone avtomobilov so ustvarjale občutek mogočne meje. Sedaj, ko na prehodih ni več policije, pa ne bo niti teh. Toda, na naši južni meji, meji z Hrvaško pa se zato, da imamo mi ta privilegij,

postavlja dokaj zaprta meja. Meja na katerih bodo, vsaj po strogih pravilih, temeljiti pregledani vsi državljani »tretjih držav«. Poleg tega bo zaostren mejni sistem presekal vezi med številnimi družinami, ki živijo tik ob meji ter jim še bolj otežil stike. Pred vzpostavitvijo Schengna so namreč na zeleni meji s Hrvaško podirali razne mostičke, ki so vodili čez potok na sosednjo njivo in podobno. Čakalne vrste na južni meji se bodo skladno s tem povečale, a na vse ki bomo hodili čez zunanjo mejo EU preti še schengenski informacijski sistem ali SIS, ki je bil nedavno tega nadgrajen za sprejetje novink. Ta povezuje baze podatkov vseh držav članic schengenskega območja in tako omogo-

ča takojšnjo identifikacijo sumljive osebe, za katero je ali razpisana tiralica ali pa je oseba razglašena za neželeno v kateri od članic EU. To seveda avtomatsko pomeni zavrnitev vstopa. Prav tako SIS zbira podatke o posameznikih, ki prestopajo mejo, ter jih z ali brez razloga, pošilja v centrale vseh držav članic. Policijske enote, ki se sedaj iz notranjih mej selijo na kontrole v notranjosti držav (kot primer bodo posebne enote, ki bodo lahko le na podlagi suma nekoga temeljito preiskale na avtocestnih postajališčih in podobno), o čemer bo seveda nastal zapisnik, ki bo vnesen v SIS, kjer bo potem oseba dobila svoj zaznamek ne glede na to, če je bilo pri naključni kontroli kaj ugotovljeno ali ne.

Poleg sistema SIS pa se Evropa s Schengnom še dodatno zapira za priseljence, saj zahteva cel kup formalnosti za vstop. Ob nedavnih dogodkih, ko so Italijani začeli izganjati Romune (pa čeprav so državljani EU in imajo pravico biti kjerkoli v EU), se poraja vprašanja ali ni Schengen nič drugega kot novi zid, ki ločuje tiste »ki jih nočemo« ter jim še dodatno zaostruje vstop? V teh dneh je po medijih veliko slišati o raznih »padcih železne zavese«, toda, kakor aboten je že ta izraz, bi si ga vseeno drznil uporabiti še sam, toda v obratnem kontekstu, namreč, mar EU s Schengenom ne gradi nove železne zavese na jugu? Presodite sami.

Foto: Reuters

Schengen – druga plat medalje


:: blogoro l a 05| 08 :: 3. j a nua r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : PO LITIKA :: 13 Blogar www2.blog.siol.net

Foto: Reuters

Bela Hiša zmanjšuje jedrske zaloge Iz Bele Hiše prihaja navidez spodbudna novica, a kljub površinskemu pozitivizmu ostajajo poteze še vedno negativne. Ameriški predsednik George Bush je namreč odobril dodatno zmanjšanje zalog jedrskega orožja do konca letošnjega leta. Na prvi pogled se to zdi seveda spodbudna novica, a širša slika nam pove, da gre le za pretkano igro ameriške administracije, ki je sedaj občutila tudi težo stroškov tako velikega in brezumnega projekta. Ameriška administracija bo zaradi dragih in velikih stroškov uničila stare jedrske konice in s tem prepolovila svoje zaloge, saj je hranjenje in vzdrževanje tako velikega števila konic drago in tudi z varnostnega vidika težko nadzorovano. A v zameno za to uničenje bodo Američani zgradili manjše, natančnejše in predvsem močnejše jedrske konice. S tem bodo to zmanjšano število nadomestili z dejansko še večjo uničevalno močjo. Pri vsem tem pa je zanimiv tudi odgovor administracije na novinarsko vprašanjem kakšno zalogo jedrskih konic ima na voljo Amerika. Odgovor na takšno vprašanje je bil seveda pričakovan. Te številke namreč ameriška administracija ne želi izdati. Po ocenah strokovnjakov naj bi po odstranitvi polovice jedrskih konic Amerika še vedno imela od 5000 do 6000 izstrelkov. Amerika tako ostaja na čisto svojem polju, saj bo še v nadaljnje s svojo politiko nacionalne varnosti, ki bazira ravno na absolutni jedrski premoči, krojila politiko in usodo tretjih držav, ki bi želele priti do jedrskega programa. Seveda gre za upravičeno skrb, da bi fundamentalisti in nasprotujoči režimi v nekaterih državah prišli do jedrskega orožja, vendar pa po drugi strani takšen odnos Amerike drži vse preostale države v nemilosti nekega političnega velikana, ki misli, da lahko vse, tudi svoje t.i. »zaveznike« posiljuje z svojimi prepričanji, metodami in razmišljanji. In če je kje prednost jedrskega orožja, ni v tem, da njegova absolutna uničevalna moč odvrne napad ali pa ga v celoti maščuje, ampak

je ta, da manjšim državam daje večji glas in manjši zunanji vpliv na notranjo politiko. In dokler bo seveda politika bazirala na moči orožja in ne na moči argumentov, spoštovanja in medsebojnega

bivanja ter bo Amerika skupaj s svojimi člani jedrskega kluba nasilnežev še vedno grozila, renčala ter hinavsko modrovala, obenem pa v svoji senci skrivala neverjetne količine orožja vseh vrst, bodo vedno

obstojali različni Irani, Severne Koreje in podobne države, ki jim bodo kljubovale (upravičeno ali ne) ter bo vedno obstojala nevarnost, da bo jutrišnja temperatura na zemlji presegla krepko preko 1000 stopinj. Žalostno je tudi to, da so določene države, ki v očeh razvitih držav veljajo za drugorazredne države že zdavnaj skupno stopile skupaj in prepovedale jedrsko orožje. Recimo takšni dogovori so se zgodili leta 1967, ko so države južne Amerike in Karibov prepovedale širjenje, namestitev ali izdelavo jedrskega orožja na njihovem ozemlju. Temu se je pridružila leta 2002 celo Kuba, ki je v času hladne vojne povzročila najhujšo jedrsko krizo do sedaj. Potem pa so tu še Jugo-vzhodne azijske države ter afriške države in celo lansko leto centralno-azijske države (bivše članice ZSSR).

Jinov svet jinovsvet.com

Julija ponovno na čelu vlade

V drugem poskusu je ukrajinski parlament za predsednico vlade z vsega 226 glasovi od skupno 450tih izglasoval Julijo Timošenko. Njena zmaga sloni torej na popolni disciplini sil, ki jo podpirajo. Pri tem izguba že nekaj poslan-

cev popolnoma spremeni razmerje v parlamentu. To bo drugi poskus 47-letne političarke na mestu predsednice vlade. Po oranžni revoluciji ji je bilo to mesto zaupano, a ga je opravljala le sedem mesecev, nakar je prišlo do spora s predsednikom Juščenkom. Ta jo zdaj zopet podpira, saj mu je bližje kot njegov veliki nasprotnik, Viktor Janukovič, katerega Stranka regij je dobila največ glasov na volitvah, a ji ni uspelo doseči večine, tako da bi se vse vrnilo v čase sobivanja obeh Viktorjev. Timošenkova je napovedala boj korupciji, za prvo dejanje pa pripravo proračuna do novega leta. Kot je povedala: »Prvi koraki vlade v preostalih nekaj dneh bodo, da oceni finančna sredstva, popravi proračun in ga pošlje parlamentu v sprejetje.« Timošenkova je tudi povedala, da se bo Ukrajina držala dogovorov glede tranzita ruskega plina preko njihovega ozemlja v

Evropo. Prejšnji predsednik vlade, Viktor Janukovič, se je za naslednje leto dogovoril za ceno 179,5 dolarja na 1000 kubičnih metrov plina, kar je za 38 odstotkov več kot lani. Timošenkova napoveduje nova pogajanja. Notranja nasprotja ostajajo v Ukrajini velika. Delitve so tako močne in sile tako zelo izenačene, da že majhna sprememba lahko državo znova povede v krizo. Black Betty (betmenka.blogspot. com): Julija Timošenko je končno postala ukrajinska predsednica vlade. Čestitamo in pozdravljamo. No sedaj, pa naj se konžno znebi te trapaste tradicionalne frizure. Mislm, resno. Kaj je s to kito? Ima v njej skrito kakšno magično moč or what? Zmeraj, ko se pojavi na Tv čakam, kdaj bo kak slovanski škrat z ošiljenimi ušesi skočil ven in pobil vso tisto hordo v njihovem parlamentu.


14 Pravozatelebane pravozatelebane.blog.siol.net

Previdno s poroštvom! Žal prepogosto slišane besede, ki pa odlično ponazarjajo, v kakšen položaj nas lahko spravi prevelika zaupljivost in premajhno zavedanje pravnih pasti, ki prežijo na nas. Poroštvo je smrtno resna stvar - ne igrajte se z njo!

Nekateri ljudje so strašno prepričljivi, ko potrebujejo denar. »Banka nekaj brez razloga komplicira in hoče, da poleg mene še nekdo podpiše pogodbo.« »Samo z mano moraš iti na banko, da vidijo, da me res poznaš.« »Ti se samo podpišeš, jasno, da bom kredit vračal jaz, saj ga bom tudi porabil jaz sam.« Itd. Brez pretiravanja trdimo, da polovica ljudi, ki daje poroštvo, ne ve, v kaj se spušča (mnogi niti ne

vedo, da sploh dajejo poroštvo). Poroštvo = prevzem odgovornosti za drugega!

ustvari tovrstno poroštvo! Seveda v praksi nato ne nadlegujejo poroka, dokler dolžnik kredit redno vrača, saj za to ni nobene potrebe. Porok od dolžnika sicer lahko zahteva vračilo tega, kar je plačal namesto njega ... a to je bolj slaba tolažba. Velika je namreč verjetnost, da dolžnik nima ničesar, s čimer bi poroku vrnil, kar je moral porok plačati zanj. Zato se je upnik tudi obrnil na poroka - če bi imel kaj vzeti dolžniku, bi verjetno naj-

Zato vam polagamo na srce: dobro premislite, za koga in za kakšno njegovo obveznost porokujete. Ali gre za zaupanja vredno osebo ali zgolj za bežnega znanca? Ali je realno pričakovanje, da bo lahko izpolnil svoje obveznosti do upnika? Ali vam je predstavil načrt, kako jih bo izpolnil? Ali ima »plan B«, če bi se karkoli zalomilo? Zakaj ne najema kredita pri banki, pač

prej terjal njega (pri subsidiarnem poroštvu bi bil to celo dolžan storiti).

pa pri kakšnem sumljivem podjetju - morda zato, ker je že prezadolžen?

Opravičila in argumenti poroka, da mu je dolžnik zagotovil, da bo sam redno izpolnjeval svoje obveznosti; da ni vedel, kaj podpisuje; da ga je dolžnik prevaral; da ni vedel, da gre za tako visok znesek in podobni praviloma poroka ne morejo rešiti njegove obveznosti.

Če napisano strnemo v opozorilo, bi se lahko glasilo: »Pozor! Poroštvo lahko resno ogrozi eksistenco vas in vaše družine.«

Poznamo dve obliki poroštva: 1) Subsidiarno poroštvo: oseba, ki daje poroštvo (pôrok) se zaveže upniku, da bo izpolnil obveznost dolžnika (npr. vrnil dolg), če je ne bo izpolnil dolžnik. Od subsidiarnega poroka lahko upnik zahteva izpolnitev dolžnikove obveznosti šele po tem, ko dolžnik tudi po

pisnem pozivu upnika ne izpolni svoje obveznosti; 2) Solidarno poroštvo: oseba, ki daje poroštvo, se zaveže kot pôrok in plačnik. Upnik lahko zahteva izpolnitev dolžnikove obveznosti bodisi od dolžnika bodisi od poroka ali pa od obeh hkrati. Pri večini bančnih kreditov banke zahtevajo solidarno poroštvo in tudi dajo v podpis poroštveno izjavo, ki

Upnika vse to preprosto rečeno »ne briga«.

Foto: Reuters

»Sodelavcu sem naredil uslugo in šel na banko podpisat, da je lahko dobil kredit, zdaj pa me banka terja za plačilo tega kredita, s katerim v bistvu nimam nobene zveze! To ni pravično.«


:: blogoro l a 05| 08 :: 3. j a nua r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : GOS PODARSTVO :: 15 Tidra www.moblog.si

Had had.si

Mobilnik kot letalska vozovnica

Slovenijo čutim

Ameriški letalski prevoznik Continental Airlines je svojim strankam ponudil elektronsko alternativo papirnatim letalskim vozovnicam. V trimesečnem preskusnem roku se bodo lahko potniki na letališču Bush Intercontinental v Hustonu v letala vkrcali s pomočjo mobilnih telefonov ali dlančnikov. V dvodimenzionalni črtni kodi, ki zgleda kot skupek kvadratov in pravokotnikov, so shranjeni vsi potrebni podatki o potniku in letu. Potnik, ki se želi vkrcati na letalo, telefon s kodo približa ročnemu čitalcu in uradni osebi pokaže osebni dokument s sliko. Če mobilniku v

času vkrcavanja poide baterija, lahko potnik še vedno pridobi papirnato vozovnico. Telefonske vozovnice naj bi povečale učinkovitost, odstranile odvečno papirologijo in olajšale potovanja z letalom. Po zagotovilih ameriške Agencije za varnost v prevozu (Transportation Security Administration), naj bi bila črtna koda na mobilnikih pristnejša od papirnatih vozovnic, ki jih je lažje ponarediti. Poleg Continental Airlines storitev od septembra ponuja že Air Canada in nekatere druge letalske družbe po svetu.

Blogar www2.blog.siol.net

Minister mora dati dovoljenje, da lahko lutka nosi uniformo

arhiv Večer, had.si

Am, saj ne vem ali sem pravkar sanjal ali je to ena zona somraka. Po POP TV je bil pravkar prispevek o lutki policistu Janku, ki so ga morali umakniti iz uporabe oz. “suspendirati”, ker ni imel dovoljenja, da nosi uniformo. Pojasnilo policistov? Pravila pravijo, da mora vsak, ki želi nositi uniformo in ni policist za to dobiti dovoljenje ministra za notranje zadeve. Ja ljudje a se iz nas delate norca?

Res? Minister bo dal dovoljenje vsaki lutki? Predmetu, ki ni živ? A ni logično, da mora za dovoljenje zaprositi oseba, živo bitje, ne pa stvar oz. predmet? A imajo vsi obešalniki v omarah dovoljenje, da nosijo uniforme? Mislim, s kakšnimi bedarijami se ukvarjajo. Obup. No ja, bomo vsaj varni pred nelegalnimi lutkami v uniformah. Važno je, da je red. Pa tudi če je slab ali smešen.

O sloganu I feel Slovenia je bilo napisanega veliko, še več pa je bilo kritiziranja tega slogana. In sedaj sem končno videl, kako se ta slogan Slovenijo čutim - I feel Slovenia uporablja v praksi. Vendar mi ni povsem jasno, kaj so hoteli ustvarjalci tega plakata povedati z njim. Me pa zanima, kot davkoplačevalca, ki ne razume poante zgodbe, če bi mi jo lahko obelodanili. Namreč jaz vidim na plakatu: kozarec za šampanjec, žensko roko in slap. Če sklepam, da pri nas teče voda, ki je tako draga kot šampanjec, ni to ravno dejstvo, ki bi ga morali oglaševati. Če sklepam, da teče voda, ki je tako dobra kot šampanjec, se mi bo kdo smejal, kljub dejstvu, da ne pijem alkohola. Če sklepam, da je pri nas tako dobro, da šampanjec teče v potokih, se sprašujem, če mogoče jaz ne živim v napačni Sloveniji. Če sklepam, da se pri nas cedita med in mleko, tako kot je napovedal Janez

Janša, vendar jaz tega še nisem občutil, potem lahko seveda tudi verjamem, da pri nas iz slapov teče šampanjec! Ampak na žalost nisem več star dve leti! Če sklepam, da je zgodba na tem plakatu daleč onkraj meja mojega dojemanja, potem mi je vse skupaj jasno :evil: Rajši ne bom nič več nič sklepal in se ne bom spraševal kdo in kako porablja moj, tvoj, naš denar in se bom prepustil snežnim užitkom! Ampak resnično bi bil vesel in ponosen, da bi vedel, kaj hudiča predstavlja ta naš slogan Slovenijo čutim - I feel Slovenia v povezavi s tem plakatom!


16 :: IN TERVJU T E DN A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :

Black Betty Betty Black je tista slovenska blogerka, ki jo je rodilo vesolje na točki, kjer so skupaj trčili stripovski, animacijski, dizajnerski, padalski, baletni in internetni svet. Na lokacijo intervjuja ni skočila s padalom – prišlo je namreč neko prikupno bitje, ki se je izdajalo za Kristo.

Intervju: Simon Limon Foto: Marta Lamovšek (zadetaodlajfa.si)

Zakaj nickname Black Betty – nisi črnolasa, ne nosiš črnega usnja? To je še iz časov IRC-a, ko je bilo to še priljubljeno. Tam sem imela nick Betmenka, pa so me začeli klicati Beti. Nekdo je prijavil še, da ljudem povzročam black-oute, če se družijo z mano. Okej, imela sem tudi črne lase, pa blond in rdeče in všeč mi je komad Black Betty. Ok, od kod pa nick Betmenka? Mah, to je pa tudi iz mojih padalskih krogov.

betmenka.blogspot.com betmenka.blogspot.com/ feeds/posts/defaultd

Padalskih? Ja, a ne bereš mojga bloga?! Betmeni radi letiji, vendar samo ponoči. Pa še ponoči sem bolj aktivna – čez dan pa sem zaprta v eno luknjo, kjer delam. Ko me je blogspot vprašal, kaj bom, sem si pač nekaj morala izmislit in prvo kar mi je padlo na pamet je bilo Betmenka. Pomanjkanje domišlije, kaj čmo. Zakaj si pa začela blogati? Si bla med prvimi, ali šele, ko je bilo hajpa že veliko? Ko sem začela, jih je blo kakih deset, vsaj teh, ki sem jih jaz brala. Takrat tudi še ni bilo nobenih slovenskih podnudnikov blogovja, bil pa je siblogs.si in tam ji je bilo še cca. 150.

Si začela blogati iz ekshibicionizma ali zaradi padalstva? Na začetku nisem imela namena pisati kaj konkretnega, o sebi. Frendica je pisala blog, ful mi je bilo kul, preko nje sem našla še druge bloge – mislim, da jih je bilo kakih deset res zanimivih in dobrih. Zdelo se mi je zanimivo, bilo je nekaj novega: “Wow, zanimivo – dajmo probat!” Na začetku sem pisala bolj tok misli, stvari, ki jih danes ne bi, a sem jih pustila. Bilo je fajn, zanimivo – še danes se včasih vprašam, zakaj pišem take nebuloze in kdo to sploh bere. Kaj to res nekoga zanima, kar imam za povedati? Je bila to komunikacija s somišljeniki? Bloga nisem začela zaradi kake hude komunikacije, če želim s kom res komunicirati, grem z njim na pijačo. Ne pišem o tem, da sem danes šla s psom na Šmarno goro – koga pa to zanima, to še mene ne zanima, pišem pa take stvari, ki se mi motajo po glavi. Z dobro prijateljico, s katero sva veliko viseli skupaj, sva imeli zvežčič, kateremu sva dali ime C:\FORMAT, vanj sva zapisovali vse, kar se nama je dogajalo, pa kake haikuje in podobno. Kasneje sva imeli celo dva zvežčiča – eden je bil SLAVE, drugi pa MASTER (hec, hec). Vanju sva zapisovali in risali praktično vse, kar se nama je zdelo zanimivo.


PROFIL

BLOGOROLA

Ime: Krista Kdo bo koga zradiral? Priimek: Glista irke.blogspot.com rad ⋆ Vzdevek: Black Be tt y Mushu Ime bloga: Kamen URL: betmenka.b v Glavo shusays.blogspot.com mu ⋆ lo RSS: betmenka.b gspot.com Glista la Kis logspot.com/feeds posts/default / ⋆ kislaglista.blogspot.com Spol: Nazadnje, ko Prisluhi iz ženske garderobe sem bila še žens sem preverila kega spola. ⋆ blog.cenim.se/tjasa Starost: 26 Kültűr Soku Horoskop: Bikc ltursoku.blogspot.com ku ⋆ Verjamem v: V hr čka Štefana Češnjica Moji fetiši: Izpoln je ⋆ naughtycherry.blogspot.com Razvajam se: Ob vanje formularjev ča JaKa z velikim K Naj knjiga: Zadnje sno. log navdušuje Arto Pa čase me w.gmajna.net/svojat/jaka/b ww ⋆ skoraj celo zbirko. asilinna, imam Dinozaver v roko vzemem ka Drugače pa najraje ozaver.blogspot.com din ⋆ k st Oklepaje Izarja Lu rip. Nazadnje y Zigg slovenskega strip načka in Zgodovino a ter StripBurger ⋆ www.vecer.si/blog/ziggy posvečen Tomaž u Kinky Tone presunljivo, pouč Lavriču. Zelo no in zanimivo. ⋆ kinkitone.blog.siol.net Naj glasba: Dobr a! 100 % Irony Free Naj film: Obožujem ⋆ www2.blog.siol.net tina, Steva Busche filme Q. TaranAlejandra Jodoro mija, Rodrigueza, Drugi dom w ... če izpostavim skega, Miyazakija gidom.net dru ⋆ sa Osebni slogan: Sl mo najboljše. ogani so za pičke politike. in Zares delam: Zare s se delam da delam. Za zabavo delam : delam, ampak se Za zabavo ne zabavam. Dooh! ;

Tudi o raznih čudakih, ki sva jih mimogrede spoznali. Imeli sva denimo dva, ki sta se pojavila povsod, kamor sva šli, vsak dan. Poimenovali sva jih celo s posebnim imenom. Kasneje se je teh čudakov že toliko nabralo, da sva morali kupiti nov zvežčič. Govoriš, kot da bi za hobi šraufala računalnike? Saj sem jih, samo sem jih že nekaj tudi zjebala. Sem mislila, da obvladam, ampak očitno ne tako zelo. Tudi svoje stare mašine sem prešraufala – kopičim jih v svojem arhivu. Ko sem dobila prvi računalnik, sem ga najprej razstavila – zanimalo me je, kaj je notri. Takrat sem bila stara 15 let, sedaj jih imam 26. Uuu, potem si pa že dolgo v poslu. Rispekt! Hvala :-). Sicer pa sedaj ne šraufam več sama, ker sem ugotovila, da to veliko stane. Vrgla sem se v oblikovanje. Si kaj takega študirala? Sem študirala, ja. (smeh) Moram narediti še diplomo, da bodo starši in stari starši srečni. Študirala sem javno upravo, kar uspešno – a ko začneš delati, padeš v čisto druge vode, potem nihče ne zahteva od tebe diplome s prvotnega področja. Tudi študij ni bil tak, da bi ne vem kaj odnesla od njega. Ko sem naredila zadnji izpit, sem si rekla, da me tam ne vidijo več. Ampak diplomo bom vseeno naredila. Kaj pa tvoj slogan ‘cute in execute’? Uf, nimam slogana. To sem si pa na blog dala pred kratkim. Prej sem imela pa WTF, Nektar iz sliv in hrušk ali Zapiski izpod babičine postelje … Trenutni mi je kjut. (smeh) Ni ravno, da bi se kaj identificirala, je

pa – ‘no, ja, mogoče’. Recimo, na padalskem forumu sem imela nekaj časa ‘put the fun in malfunctions’. V bistvu uporabljam veliko podobnih stavkov in se tudi hitro menjavajo. Čokolade z lešniki bojda ne maraš. V bistvu maram temno, tisto s čimveč kakava, 70-odstotno. Sicer je pa ne jem tako veliko. Jem Lindtove, če že, pa dobre so, če jih poplakneš s kakšnim dobrim vinom. Pizdila si tudi čez frizuro Julije Timošenko? Če jo pa ima že skoraj 100 let. No, nisem ravno ‘pizdila’, samo slučajno sem jo nekajkrat ujela na televiziji. In potem sem to “bleknila” na blogu. Ona je zelo ambiciozna – kaj pa ti? Dvomim, da sem tako ambiciozna kot ona. Če bi bila, bi se vrgla v politiko in tam kaj dosegla. Rada pa delam reči, ki me zanimajo, ukvarjam se z marsičem. Ni pa, da bi ravno kovala velike dobičke. V Sloveniji je precej težko naresti neko hudo kariero, sploh na področjih, ki me zanimajo. Sem zgubljeni primerek, ampak vsaj mirno spim. Kaj vse pa počneš, recimo? Všeč mi je film. Posnela sem že nekaj kratkih animiranih filmčkov – sploh letos sem totalno ‘padla v animacijo’, udeležila sem se tudi produkcijske delavnice Animateke, ki jo je vodil Nejc Saje. Tudi doma imam že postavljeno vse potrebno za fotogafiranje s tehniko stop motion. Malce tudi rišem – rezultati so vidni na mojem drugem blogu, radirke.blogspot.com oziroma Kdo bo koga zradiral? 2D mi je ful d’best. Imam veliko idej, ki se mi valjajo po glavi – pozimi pa realiziram zadeve,


18

:: IN TERVJU T E DN A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 ::

Bila sem naivna. Sem mislila, da bo bolelo. Pa ni! Da bo tekla kri pa je samo v začetku, ko sem ... ko imam več časa, ker takrat ne skačemo s padali. No, letos je časa še manj, ker sem trdo delala, da sem zaslužila za Florido.

Naslov bloga je Kamen v glavo. V tvojo ali komu drugemu? V vse glave, ki si to zaslužijo. Takih je pa veliko.

Florido? S padalci gremo za 10 dni trenirat prosti pad v ventilatorje.

Bereš veliko drugih blogov, koga redno? Odvisno od časa. Včasih sem imela zjutraj ob kavici ritual, pred delom, sem pogledala, kaj je novega na blogih. Berem pa v glavnem tiste, ki jih tudi osebno poznam. Ampak tisti dobri blogerji, ki jih rada berem, kar nehajo pisat naenkrat. Verjetno jim zmanjka časa.

Tudi skupinske figure? Ja, imamo ekipo, ful treniramo, skoraj preveč :-). Imaš še kaj strahu pred višino? To ne, a strah me je vseeno včasih – denimo, ko smo ilegalno skakali z mostu in se nihali s štrikom na višini 100 metrov. No, včasih mi je bad, če v kakem 12. Nadstropju pogledam dol. A v letalu tega strahu ni – verjetno zato, ker imam na sebi padalo in se pač počutim varno. Tam nosiš višinomer, ki ti kaže na kateri višini si in točno veš kdaj moraš odpirat, modernejša različica tega je, da uporabljaš ditter – mehanizem, ki ga vtakneš v čelado in piska takrat, ko je čas za odpiranje glavnega padala. Kakšna darila je pri tebi zate in tvoje prijatelje pustil rdeči debelinko Božiček? Meni je obljubil grafično tablico Wacom, ki pa je še na poti iz Nemčije. Sicer sem pa dobila nekaj iz kolekcije kozmetike L’Occitane, ki je edina, katero uporabljam, pa puli, da me ne zebe. Rada imam darila, ki so zabavna in praktična, pa nepričakova. A sanjaš o kakem ‘mega skoku’? Jaz ga ne sanjam – jaz grem, pa skočim. Največ, kar sem skočila, je bilo z višine 5000 metrov. Pri nas na tekmah skačemo iz vojaškega Pilatusa, ki je namenjen transportu – hitro se dvigne na 3.600 metrov, sicer pa največ skačemo iz starega Antonova 2 – Fate, ki komaj prileze na 3.000 metrov, če imamo zegen, potem pa višino nabira že mučno počasi. To je kar naporno, tudi časovno – parkrat skočiš in si že kar orenk zjeban. Koliko te pa stane sezona padalčkanja? Drago je toliko, kolikor si lahko privoščiš. Manj denarja, manj skokov. To pa tudi pomeni, da še vedno nimam svojega avta. Si edina med padalci, ki nimaš lulčka? Ne, jih je kar nekaj takih. V naši ekipi sem bla prej edina punca med tremi deci, sedaj pa nas je eden zapustil in smo v ekipo dobili še eno dekle. Sem pa zato toliko bolj vztrajna in glasna. Naj se ve, kdo nosi hlače. ;)). Se doma sprašujejo, kdaj te bo končno minilo? Po štirih letih so končno dojeli, da me ne bo minilo. V glavnem me podpirajo in so ponosni. Na začetku, ko sem se še bolj lomila, mi je mama prepovedala, da bi sredi avgusta hodila v kratkih rokavih okoli, ker sem imela dostikrat kakšno modrico na roki in je izgledalo, kot da me doma tepejo. K sreči se je hecala.

Imaš tudi ti faze up & down? Ja! Včasih kar po tri objave dnevno, včasih pa se mi ne da, stvari dam med osnutke, potem pa jih pobrišem, ker mi niso več aktualne. Česa ne bi nikoli objavila na blogu? Kakšnih spornih fotografij in pin kode bančne kartice. Blogger to odsvetuje. ;). A bi se dobila z neznancem, ki bi ti komentiral na blogu in te povabil na čaj ali zmenek? Kako si to predstavljaš? Hm. Na zmenek, čaj ali kaj podobno dolgočasnega ravno ne. Mogoče na pivo in biljard. Bi pa šla s kakšnim rednim bralcem razbijat vrtne palčke. To je moj skriti hobi in estetski prispevek k izgledu naše in vaše soseske. Blogersko nedolžnost si si vzela 5. decembra 2006 – kaj si takrat pričakovala, če sploh kaj? Bila sem naivna. Sem mislila, da bo bolelo. Pa ni! Da bo tekla kri - pa je samo v začetku, ko sem se urezala v papir. Da bo grozno, pa ni bilo. Predvsem sem bila prepričana, da mojih nebuloz ne bo nihče bral in da mi bo preko bloga mogoče uspelo spoznati Günterja (gunthernet.com). Kaj pa tvoja participacija v bičskvitanju? Plehko, pritlehno in primitivno. Vseeno si želim si, da bi imela več časa zanje in ostale glodavce in plazivce. Pa še nekaj me zanima – menda se ukvarjaš z baletom? Balet = Fičo Balet. V bistvu gre za plesni teater, v prvi vrsti pa trening, kjer nabiram moč, kondicijo, sprostitev in se lahko družim z zanimivimi ljudmi. Veliko bolj zanimivo, kot kakšen fitnes ali pilates. Če ne probaš, ne veš, kako je. Ko si enkrat noter, pa enostavno ne moraš več nehati, huj kot mamile. Sicer sem ga zadnje tri mesece malce špricala, ampak po novem letu spet začnem. Res!!! Imaš še kaj za povedati v rubriki ‘Razno’? Mraz je, pismo!

Blog veriga: Black Betty je odločila, da boste naslednjič na tem mestu prebrali intervju s Pino v Kültür Soku (kultursoku.blogspot.com), ki se trenutno nahaja v Turčiji.


iTIVI, d.o.o. Vse pravice pridržane. Več informacij o brezplačnem poskusu na www.itivi.si.

Cel mesec.* *V primeru, če vas zanima, koliko časa boste lahko bralci Blogorole uživali v brezplačnih filmih pri iTIVIju.

Poskusi brezplačno!

www.itivi.si


20 :: TEH N O LO G I JA : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 :: CerpinTaxt moblog.si

Sabs geesem.blog.siol.net

Prvi gphoni že februarja Čeprav naj bi uradno prve telefone, ki podpirajo Googlovo mobilno platformo Android ugledali šele v drugi polovici naslednjega leta, oziroma vsaj do takrat naj bi Android prišel do verzije 1.0, se po spletu že širijo govorice, da bomo prve “Gphone” videli že februarja. Prototipi, ki vizualno sicer niso ravno najbolj privlačni in spominjajo na Blackberry ali HTC gizmote, naj bi že krožili po Googleplexu. Sodeč po govoricah pa bodo Googlovi Open Handset Alliance partnerji – izdelovalci telefonov (Motorola, LG, Samsung in HTC) – svoje prve Androidne telefone predstavili na sejmu Mobile World Congress, ki se bo zgodil med 11. in 14. februarjem v Barceloni. Dve stojnici na sejmu ima baje zakupljene tudi sam Google, kar je nekaterim dalo idejo, da Gphone (v pravem pomenu besede) pravzaprav še ni mrtev, ampak sam močno dvomim, da se bo veliki GOOG dejansko spustil na pot izdelovanja mobilnikov. Kakorkoli že, videli bomo že čez dober mesec. Motivacija za razvijalce v obliki denarne nagrade za najboljšo Android aplikacijo očitno deluje, saj lahko te dni na spletu že opazimo

Dekletov najboljši prijatelj

zametke prvih zelo izvirnih in ambicioznih projektov, med katerimi me je zaenkrat najbolj navdušil Wi-Fi Army. Izzid telefonov, ki platformo podpirajo, bo razvijalcem delo še olajšal, saj se jim ne bo treba več mučiti z računalniškimi emulatorji. Mimogrede pa ne velja pozabiti tudi na Apple, za katerega se pričakuje, da bo na jabolčniškem sejmu Macworld, med 14. in 18. januarjem, eno leto po famozni oznanitvi iPhona, predstavil njegovo nadgrajeno različico. 2008 zaenkrat obljublja veliko dogajanja na mobilni sceni.

Če želite iti “do konca”, ji kupite nekaj kar je uporabno, lepo in kar bo vaša nežnejša polovica še kako cenila. Aaaampak, zanjo se bo treba potruditi. Obstaja jih le deset in za to pomanjkanje obstaja razlog. Narejeni so namreč iz 18 karatnega belega zlata in 325 diamantov od enega do desetih karatov. To pomeni, da bo skoraj vsak dan v letu imela svojega najboljšega prijatelja – za ostale se bo pa moški potrudil. Ob nakupu mobilcu pripada še eno leto brezplačnega prestižnega servisa. Stane? Okoli 24.000 dolarjev plus dekoracija darila in šopek njenih najljubših rož. Tokrat bodo za njeno darilo vedele prav vse njene prijateljice.

:: F ETIŠI :: K R AT KO CAS N I K .COM : : : : : : : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : ::::::::::::::::::::::::::::::::

Izstreljevalec papirnatih letal

Pozabite na preprogo iz medvedjega kožuha. Danes boste večji frajer, če boste doma imeli postlano s kožo tele kosmate pošasti. Sodeč bo izgleda bi rekel, da žival prihaja iz severnih krajev. Najbrž gre za neko vrsto jetija. Ker so ogroženi, se pred nakupom splača preveriti legalnost takšnega početja. Saj nočete, da vam na vrata potrka PETA, kajne?

Še ena igrača, ki je kot nalašč za v pisarno kakšnega odraslega otroka. Električna ploščad za izstreljevanje papirnatih letal je v prvi vrsti sicer namenjena učenju osnovnošolske fizike, a ker požene letala v zrak s hitrostjo do 50km/h, je primerna tudi za podvige izkušenih izdelovalcev papirnatih frčal, kot ste najbrž sami. Vaš model F-15 boste lahko izpilili do popolnosti.

→ longoland.com/currentwork/monsterskinrug.html

→ www.physlink.com/estore/cart/ElectricPlaneLauncherKit.cfm

Foto: promocijsko gradivo

Pošastna preproga


:: blogoro l a 05| 08 :: 3. j a nua r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : TEH NO LO GIJA :: 21 Blogar www2.blog.siol.net

Toshiba zgradila jedrski reaktor za dom Cene elektrike se dvigajo v višave tudi v Sloveniji. Zato bo mogoče za marsikatero podjetje ali pa celo mesto zanimiv naslednji podatek. Toshiba je namreč zgradila mikro jedrski reaktor za skupnosti in podjetja. Gre za reaktor velikosti samo 6 × 2 metra, ki ga lahko praktično vgradimo kamorkoli. Gre za 200-kilovatni reaktor, ki je popolnoma varen in avtomatski in se ne bo pregrel. Reaktor zdrži kar 40 let, strošek na kilovatno uro pa znaša samo 5 ameriških centov. No, če je novica resnična in če bodo res kmalu na voljo, se lahko vprašamo, kako bo država in njene ustanove prenesle takšno situacijo? Že samo stavek “jedrski reaktor v vsakem domu” verjetno naredi kurjo kožo vsakemu vladnemu agentu in uslužbencu. Čeprav je stvar na prvi pogled apokaliptična, pa verjamem, da bi bile takšne rešitve pravzaprav lahko pozitivne tako za okolje, kot tudi za gospodarstvo.

Ve; kot 20.000 izdelkov pri vas doma!

Foto: promocijsko gradivo

:::: ::::::::::::::::::::::::::::: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : KRATKOCAS N I K . COM : : FETI Š I : :

Kip princese Leie v naravni velikosti

Daljinsko vodena umetna roka

Princesa Leia iz Vojne Zvezd že skoraj 3 desetletja ostaja ena najbolj znanih geekovskih seks ikon in ni vdeti, da bi lahko kmalu utonila v pozabo. Vsaj dokler se bodo takšni zbirateljski predmeti, kot je tale kip animirane Lee v realni velikosti, dobro prodajali. Res je, da anime stiliziranost ne bo povšeči vsakomur in da večina Leio najraje vidi v tisti famozni suženjski obleki, ampak tisti, ki so si privoščili 800 dolarjev drag kipec, se nad tem najbrž ne pritožujejo. Tudi jaz se ne bi.

Asociacija na Thing iz družine Adams je seveda na mestu. Umetna roka, ki jo vodimo daljinsko, je idealna za prestrašiti mlajšo sestro, sodelavca ali naključno osebo na ulici. 15 funtov, kolikor 23centimetrska gumijasta igračka stane, najbrž opravičijo njihovi prestrašeni pogledi. Dokler ne zmanjka baterij, je zabava zagotovljena.

→ entertainmentearth.com/prodinfo.asp?number=GE9724

→ www.hawkin.com

WWW.MIMOVRSTE.COM


22

:: L AJF STAJL : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 ::

Boštjan Zrimšek zrimsek.si

Alenka Sivka in njeni članki o seksu

Mah, malo moram pocajhnati. Ene parkrat sem kupil revijo Obrazi (OK, žena je kupila, jaz sem najbrž le plačal), ki je čist OK. Tak lahek rumen tisk, ki ne dela neke burke … (Z)moti me pisanje Alenke Sivka, ki piše kao o seksu. Mene je prvič tekst popolnoma ubil v potenci. In drugič tudi. Potem sem šel brat staro revijo, če sem se zmotil, pa se nisem. Metanje nekaj klišejskih

nalog za vzburjanje žensk, v pravilnem redosledu in potem opis, kako je njen položaj sedaj najboljši. In to naj bi bilo to. Ma jest ne vem, kaj je delala med tem, ko je pisala tele tekste. Najbrž ji roji v glavi “Joj, pa še ta članek moram napisat. Kaj čem pa zdej napisat? A4 stran, aja malo manj, ker je itak moja slika zraven …”) in potem rata nečustven skupek besed.

No, ko sem glih pri sliki. Fotka Alenke mi izkazuje večjo kredibilnost Alenke kot dobre mame dveh/treh otrok, ki uspešno vodi družinske zadeve in hkrati prav dobro dela tudi v službi. Ki jo mož ljubi. In s katerim ima zelo dober, če ne celo izvrsten seks. Nikakor pa to ni fotka ženske, ki bi si jo želel “podreti” na prvem zmenku in ki bi izražala potreben seksapil ob napisanem tekstu. (Sej je Pika G. tudi včasih

dokaj “off hook” s svojimi kao-provokativnimi vulgarizmi v Playboyu. Se vidi, ko ženske pišejo. ) Že devet let “podiram” samo še ženo (no, velikokrat tudi ona mene), vendar bi se dalo ob tem občutke opisati dosti bolje. (- Mogoče pripravim enkrat daljšo zgodbo.) Vsekakor pa se vidi, ali človek pri seksu in pisanju uživa ali pa dela za solde. Škoda je, da se take opise seksa predaja bralcem. Seveda ni treba pisati pornografije, da bi moški lahko razumeli – čeprav je to včasih aksiom, kajne? Ne bi razglabljal o privat življenju Alenke. Ne poznam njenih ljubimcev, čeprav površno sklepam o njenih razmerjih. Najbrž bo enkrat Alenki tudi tole pisanje prišlo pred zaslon… Zato naj tale objava naleti na plodna tla: ali naj se loti drugega pisanja ali pa naj resnično podoživi svoje tekste o seksu. Seks je občutljiva tema, ki jo že v filmih, drugih medijih in predvsem na pornografije polnem internetu pačijo in kažejo v drugi luči od dejanske. Površnost pri predajanju/prejemanju informacij lahko povzroča frustracije pri bralcih. Naj postelja res postane drugi oltar, kjer se predajata dva – drug drugemu. Z vsemi globokimi občutki, ljubeznijo, hormoni in tekočinami vred.

Ruth* ne-smisel.blogspot.com

Nič me več ne loči od odhoda iz tukajšnjega kraljestva. Živeti v majhni sobi, tri na tri, z dvema pras*cama je prava mala umetnost. Dodatne življenjske izkušnje preživetja v študentskem domu sem si pridobila ob dveh ne tako edinstevnih cimrah, vendar v edinstvenih kombinacijah. Ena, ki se tušira vsak tretji dan, tudi če je pretekla nekaj kilometrov, se prešvicana vrže v posteljo in pričakuje naslednje jutro, da ponovi podvig, seveda brez pranja. Umivanje zob je tudi sci fi. Da o laseh, ki niso videli šampona že več kot leto, z izgovorom, da se dredi ne umiva-

jo pogosto, ker njihovo sušenje traja predolgo, niti ne govorim. Posledično pa se vohajo še dolgo po tem, ko je njihova lastnica zapustila sobo. Skupni imenovalec

obeh je valjanje v posteljini, ki ni bili oprana že 3 mesece (na zadnje sem jo jima jaz zamenjala, potem pa se mi je začelo j*bati). Atributi druge so pranje las šele, ko na-

stopi neznostno srbenje, obvezni vsakodnevni večurni pogovori pred vrati sobe ob zgodnjih jutranjih urah in potreba po ruženju. Domestos mi je pomagal pri odstranjevanju vonjav in hvala IKEI, da sem si uredila mizo ter police. Razmišljam, da bi ob odhodu sobo zaznamovala s kakšno posebno vonjavo, morda kakšnim hamburgerjem vrženim pod posteljo. Ali s čebulo, čeprav je že bila preizkušena, vendar brez uspeha.

Foto: iStock, Marta Lamovšek

Tečaj preživetja


:: blogoro l a 05| 08 :: 3. j a nua r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : LAJFSTAJL :: 23 Lon DON london.blog.siol.net

Božiček, Superman in Jezus so res face! Srečo imam, da mi nikoli ni bilo potrebno poleg šole hoditi še k verouku ali podobnim oslarijam. Prav tako imam srečo, da mi tovrstne zadeve nikoli niso bile prepovedane, temveč prav lepo povedane in predstavljene. Sam sem prišel do spoznanja, da je vera lahko lepa zadeva, vse dokler jo lahko dojemaš po svoje in ti je hkrati nihče ne vsiljuje. Nekaj, kar je neotipljivega in mističnega nisem nikoli akceptiral. Vedno sem imel vprašanje “več”. Da nekdo lahko po nekaj dneh vstane iz groba, se mi je že kot otroku zdelo najmanj čudno, če ne šmesno. Prav tako kot to, da ima nekdo takšne sani, da z njimi leti po zraku!? Prosim, ne mi trosit neumnosti, kako sem bil prikrajšan za lepo otroštvo in se na ta način nisem mogel poistovetiti z otroškimi junaki! Prav obratno! Pa še kako sem se! Zame so bila vsa pravljična bitja zanimiva. Moj daleč največji junak je bil Superman! On je bil res faca! S sošolci v vrtecu in mali šoli sem se pogosto kregal in jim dopovedoval, da je moj junak močnejsi od Jezusa, o katerem so oni poslušali pri verouku. Spomnim se, kako sem jih doma slišal, ker je mami na roditeljskemu sestanku dobila pod nos, naj mi prepove širiti

moje teorije, kako so Jezus, Superman, Božiček, Dedek Mraz, Peter Pan in ostali le pravljična bitja, ki v resnici nikoli niso obstajala. Ko so mi nato doma na lep način poskušali dopovedati, kako in kaj je z Jezusom, sem imel ponovno toliko vprašanj, da sem kmalu imel zopet mir. Če mi nihče ni znal razložiti, na kakšen način je nekdo vstal iz groba, je bilo zame isto, kot če mi nihče ni znal razložiti, kje se nahaja planet Kripton, od koder je prišel Superman! Skratka, pravljice imam rad, lepo jih je poslušati, lepo pa je tudi, če ti zdrava pamet da vedeti, da je vsako pretiravanje s temi zadevami lahko zelo škodljivo. Sem pa seveda vesel, da mi včeraj ni bilo potrebno iti v službo. Res škoda, da imamo praznike le po nekaterih od teh pravljičnih junakov. Mogoče kdo ve, kdaj se je rodil Superman?

Neotipljivega in mističnega nisem nikoli akceptiral.

0% 10% 1 20% 50% 10% 10% 20% 10% 10% 30 50% % 50% 20% 20% +15%

+15%

+15

Foto: promocijsko gradivo

+15%

+15%

%

+15%

+15%

+15

%

+15%

+15%

+15

%

+15%

+15

%

5%

+1


24 :: F IL M SK I B LO G : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 :: Smešni filmi

Rodger Dodger – vsevedni moški, lomilec ženskih src, uspešen ljubimec in nakladač brez primere. Campbell Scott je v vlogi Rogerja Dodgerja, uspešnega moškega v oglaševalskem poslu. Kupcem vedno pove, kako nesposobni, grdi in nepripravni so, nato pa jim ponudi produkt, ki jih bo odrešil. In potem se pojavi njegov 16-letni nečak, nedolžen …

Mgerencer

Oskarji

PaucStadt

Napumpana je najstniška komedija za vse tiste, ki ne marajo najstniških komedij. V večini takih filmov se ljudje zadevajo ,seksajo povprek, imajo težave s šolo, policijo in starši. Napumpana v prvi polovici sledi temu, a se potem preseli na drugo področje. Ben in Katherine namreč 'čez noč' spočneta …

Akademija je sporočila, da se je letos za podelitev oskarjev kvalificiralo 306 filmskih izdelkov, ki se potegujejo za nagrado v večini kategorij – eden manj kot lani. V poštev pride film, daljši od 40 minut, posnet na 35 ali 70 mm trak, ki se je vsaj 7 dni v letu 2007 vrtel v komercialni dvorani v Los Angelesu.

Postreli jih Kaj napisati o filmu,

Več: mgerencer.blog.siol.net

Več: oskarji.blog.siol.net

Več: paucstadt.blog.siol.net

kjer vse skupaj izgubi smisel že v prvih minutah? Težko bi izluščil samo vsebino, kjer je praktično ni. Cliwe Owen je Mr. Smith, en tak dolgočasnež, ki se mu pripeti ženska, katero želijo domala vsi ubiti… in Smith se prelevi v kombinacijo Ramba in Umazanega Harryja – s korenčkom …

Več: smesnifilmi.wordpress.com PaucStadt paucstadt.blog.siol.net

Eastern Promises (2007)

David Cronenberg je trenutno zagotovo eden boljših filmskih ustvarjalcev tam čez lužo. Kanadčan, ki je skozi sedemdeseta vijugal z nizkoproračunskimi horrorji, je med drugim tudi režiser kultnega Videodroma, pa Muhe iz leta 86, v kateri se Jeff Goldblum zaradi napake v laboratoriju spreminja v ta insekt. Muha še vedno predstavlja najhujši strah moje mladosti. Leta 2005 je Cronenberg posnel – po mojem mnenju – film leta. A history of violence je zelo dober film, eden boljših novega tisočletja. Zgodba je odlična in globoka, glavni lik, ki ga mojstrsko upodobi Viggo Morten-

sen, pa zagotovo lahko prištejem med boljše filmske like zadnjih 20 let. Cronenberg je dokazal, da zna delati močne filme, filme, ki se s svojo zgodbo gledalcu za vedno vtisnejo v spomin. Perfektne stranske vloge in nekaj večnih prizorov pa film le še dodatno oplemenitijo. Le kaj so takrat razmišljali, da so film na oskarjih tako spregledali? Zdelo se je, da Cronenberg tega izdelka ne bo več presegel. A tu je nov film, letošnji hit in nominiranec za zlati globus, Eastern Promises. Film se začne v slogu. Prerezan vrat na brivskem stolu in krvaveča najstnica v lekarni, ki kasneje rodi deklico, sama pa ob tem umre. Dogodka sta na nek način povezana. Zdravnica (Watts) pri mrtvem dekletu najde dnevnik, ki jo poveže s Semyonom, lastnikom restavracije, ki je vodja ruske mafije sredi Londona. Semyon ima divjega sina Kirilla (Cassell) in služnega šoferja-varnostnika Nikolaja (Mortensen). Zgodba se nato odlično preplete, ruska mafija, dnevnik s kup odgovori, trmasta zdravnica in Nikolaj, še včeraj zaupanja vreden mož, ki za svojim šefom stoji z življenjem. Film ni tipičen triler, tak kot ga hwood tako množično proizvaja. Eastern Promises gre globje in močno brska po človeških odnosih, veliko pove o izdaji, zaupanju, čustvih, strahu in odločnosti. Semyon je kot don Corleone, zdi se dovolj družinski

pa čeprav goji večjo naklonjenost do varnostnika kot pa do lastnega sina. Podobno kot je don Corleone čutil do Toma Hagena. Nikolai, ki ga velemojstrsko upodobi Viggo Mortensen je glavni lik filma, najpomembnejša točka. Zaupanja vreden človek, zdi se kos vsaki nalogi, zato ni čudno, da mu Semyon bolj zaupa kot divjemu sinu, zato niti ne čudi, da mu Anna, ki prihaja od zunaj dovolj zaupa, da računa na njegovo pomoč pri razkritju vsebine dnevnika. Viggo Mortensen se je na vlogo temeljito pripravil. Odšel je v Rusijo in Ukrajino, brez prevajalca, med ljudi, kjer se je utrdil v naglasu, ob tem pa je spoznal tudi nekaj grenkih zgodb, ki jih je spisala ruska mafija. Nad njegovo predstavo sem navdušen in lahko rečem, da je z zadnjima Cronenbergovima filmoma dokončno zlezel iz kostuma Aragorna. Vincent Cassell je kot surovež prav tako vedno odličen, svoje doda tudi Wattsova, še najbolj markantno pa svoje minute izkoristi Armin Mueller Stahl, kateremu nominacija za stransko vlogo ne sme uiti. Film ima cel kup večnih sekvenc, ki nam bodo še dolgo odzvanjale v spominu. Recimo pretep v savni, ali pa zaslišanje Nikolaja pred mafijskimi botri. Če sedaj potegnem črto, je Eastern Promises zagotovo najboljši film z letnico 07 in prav zanima me, če me kateri film še lahko tako navduši.

iTIVI KOMENTAR

Dvojna igra ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ The Departed (kriminalka/ triler) Še ena izmed vlog, kjer je Nicholson pokazal, zakaj je Jack in kjer v vsakem prizoru »omladincem« daje lekcijo, kako je biti najboljši v poslu (filmskem). Damon deluje prav nebogljen v druščini igralskih kapacitet. Pohvale DiCapriu – zanj upam, da se ne bo vse življenje – tako kot Pitt – ukvarjal s problemom »čednosti«. Oba sta zelo dobra igralca, sodijo pa ju zgolj po zunanjosti. Lepo, da je ostarelega DeNira v svojih filmih Scorsese zamenjal za mlajšega DiCapria – ta mu vrača z dobrimi vlogami. Wahlberg pa je deloval nekoliko patetično z neprestanim vzklikanjem »fuck«. Morda bi ga bilo brez tega lažje jemati bolj resno. Čemu nominacija, ve le akademija. Film pritegne, ne spusti niti za minuto. Zelo priporočam vsakemu ljubitelju filma, ki mu sredine resnične zgodbe niso vrhunec užitka.

En mesec brezplačnih filmskih užitkov za Blogorolovce! Promocijsko kodo HOT-DVD-LOT vpiši na spletni strani www.itivi.si in si zagotovi cel mesec brezplačne filmske zabave v največji filmofilski skupnosti v Sloveniji.

BR

EZ

PLA

ČN

IM

ES

EC

www.itivi.si

!

Foto: promocijsko gradivo

Režija: David Cronenberg Igrajo: Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassell, Armin Mueller Stahl …


26 :: FOTOTED N A : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 ::

Nacionalno

Debata o nacionalnem – o tem, kaj nas kot narod identificira – so v zadnjem času spet aktualne. Je to Triglav, lipov list, slovaška zastava, Laško pivo ali nemara Radenska, tri srca? Odgovor na vprašanje je seveda primarno vizualen, zato nas tokrat zanima, kaj nacionalnega ste identificirali v svojih objektivih vi. I zoom Slovenija?!

⋆Zmagovalec tedna OdJJebite | Matjaž Rušt | rookie237.wordpress.com


:: blogoro l a 05| 08 :: 3. j a nua r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : FOTOTEDNA :: 27

Tema → naslednjega → tedna → → → → →

(Mikro)Paparazzi

V naslednji temi tedna bomo spregovorili o slovenskih blogerskih (mikro)zvezdah, v rubriki foto tedna pa nas zanima, kako gre našim mikropaparazzem. Kaj se je dogajalo na B’Parteeju, Bložiču, vseh Bloghecih…? Razgalimo mikroslavne! Več o novi foto tedna na: blog.blogorola.com.

↑ Slovenija, odkod lepote tvoje? | Metka L. | myspace.com/aktem ↑ Diva | Dixie Prixie | myspace.com/shane_ska

↑ Štant ob Ljubljanici | Mitja | insomniac.blog.siol.net

↑ Z vinom proti mrazu | Vetrnica | vetrnica.blog.siol.net


28 :: BIZ AR K E : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 ::

dronyx dronyx.wordpress.com dronyx.wordpress.com/

Pršut za muslimane

Anže F anzef.blog.siol.net

Pašteta iz shita Bio hrana je vse bolj popularna. Proizvajalci so ubrali tudi najbolj skrajne ukrepe, da zadovoljijo kupce. Tukaj je primer BIO paštete iz SHITA.

Zanimiva razlaga šamponovega namena.

živo srebro. Od takrat sem si zapomnil, da svinjina ni ravno pogosto pri njih na krožniku. Pršut pa ni nič drugega kot svinjsko stegno, po domače prašičja noga, ki jo nasoljeno kakšno leto dni “nežno boža Kraška burja” in dobi potem značilen okus.

Recimo jaz si tudi ne bi upal Indijca povabiti na govejo juho in telečje zrezke. Vrag ga vedi, kako bi si razlagal to kombinacijo?

Prosti Čas prosticas.blogspot.com

3JE'no 3je NOgo' GO-JI za božič ZA BOŽIČ Nikoli nisem bila za krzno, krzno je zame no go. Božič je zimski čas. Lep, a ponavadi mrzel. No, včeraj sem bila pri polnočnici. Cerkev polna ljudi, od mladih do starih. Lep pogled, tradicija še vedno velja in prav je tako, podpiram. Edino, kar me je zmotilo, je krzno na starih uglajenih gospeh. O fuj! Kučme, jakne in ovratniki. Ena in pomoje ni bila edina, vendar edina, ki sem jo zagledala, je imela okoli vratu mrtvo lisico! Mrtvo lisico, s katere so visele noge in si jo je z gobcem zapela okoli vratu. No – TO je pa tista pika na i, katera mi vrže pokrov z lonca. Ne samo, da izgleda grdo, neokusno in neestetsko, poleg tega je živ dokaz za to, kako se ji jebe za vse. Pa ne moreš nositi za vratom mrtve lisice, saj nismo v pamtiveku in se ne pobijamo z gorjačami. Grdo, res! Servirala sem ji grd pogled, ampak me po moje izza lisice sploh ni opazila, je grela svoj debel podbradek. O fuj, res! Zmotile so me tudi vse petarde in rakete, nikoli ne bom razumela spuščanja pirotehnike na sveti večer. Ne najdem logične povezave enega z drugim, jo vi? Ne podpiram! Tretja zadeva pa je usedanje po lokalih. Razumem, da greš k maši in nato zaviješ na kuhančka ali dva s prijetno družbo bližnjih prijateljev. Druga stvar je, da greš direkt v lokal in se ga tam namečeš k žvau. Zame je božič vedno predstavljal tradicijo – večerja, družina, smeh, maša, čaj, itd. Čas, ki ga preživiš s familjo. Kje je tukaj hard liqer pitje, ne štekam. Recimo, da mi je vseeno, ampak pri sebi želim ohraniti tradicijo takšno, kot je. Imam dom in imam super familjo in zakon prijatelje, če pa vam paše usedanje – go ahead!

Foto: arhiv Večer, Anže F., Reuters

December je med drugim tudi čas obdarovanj. Za nekatere morda zaradi tega najlepši mesec v letu, za druge nočna mora, ki bi jo najraje kar prespali. Le redkokdo pa pri izbiri daril pomisli, da zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni vsako darilo primerno za vsakogar. Sploh pa je potrebna pazljivost pri izbiri poslovnih daril za tujce, kjer je potrebno upoštevati še kulturne in verske značilnosti države iz katere prihaja obdarovanec oziroma poslovni partner. Tako naj bi recimo neka Slovenska firma podjetju iz severnoafriške države, kjer je 98 odstotkov populacije muslimanske, za poslovno darilo namenila stegno pršuta in buteljko vina (verjetno teran). Za naše okolje je to darilo sicer povsem sprejemljivo in morda za koga celo prava slovenska posebnost, ampak v tem primeru pa gre po moje za napako. V JLA se spomnim prizora, ko je nek Srb dobil od doma paket. V takih primerih smo se kot klateški psi nagnetli okrog paketa in čakali, da ga odpre, ker se je po običaju vsebina bratsko razdelila. Ponavadi so bile notri slastne slaščice, ki so jih mame spekle za svoje sinčke. Takrat pa je bila v paketu med drugim tudi čisto prava kuhana svinjska glava. In ko so to zagledali muslimani, so se razbežali kot


:: blogoro l a 05| 08 :: 3. j a nua r 2 0 0 8 : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :: BIZARKE :: 29 Fish fishizem.blogspot.com

(e)stradanje

JEBEŠbožič Jebeš BOŽIČ

Silvestrska Natalija

Jebeš vso navlako čustev, ki se nabira, in jo dodatno obremenjuje še ta jebeni božič. Jebeš upe in želje, jebeš misli na lepši jutri. Jebeš idiota, ki se pusti dražiti z lepoto na drugi strani rešetk, katere se nikoli ne bodo odprle. Vse kar je, je. Nekje med luno, katere del sem, ki je padel na zemljo in ne najde nazaj, ter soncem, ki hrani moj ogenj, jebem vse ostalo. Jebeš debelega bradatega prasca in njegove pijane jelene... Jebeš...

Na nacionalni televiziji smo v novo leto stopili v družbi lepe Natalije Verboten. Upajmo, da ima tudi leto 2008 za nas polno nedrje prepovedanih radosti, veselja in izobilja, ter da se bosta v njem cedila med in mleko. In še zanimivost: odkar Natalija v svoji novi skladbi prepeva, da bi rada počela kup packastih stvari z Božičkom, je v državi pošla celotna zaloga božičnih kostumov.

Patriotizem Krvne vezi

Lampelina lampelina.net

Sestra razvpite Britney Spears je nedavno slavnostno razglasila, da je zanosila. Pri rosnih 16-ih letih. Njen partner jo je baje prav grdo naplahtal. Po prezgodnjem izlivu jo je prepričal, da se bo nosečnosti izognila s še enim nezaščitenim spolnim odnosom. Uau… glede na prepričljivost bi lahko dečko bil odličen akviziter. Pri tem dogodku si je kot edina oddahnila Britney. Resno jo je namreč že skrbelo, zakaj njena sestra tako dolgo odlaša.

Slovenska nevoščljivost MOLITEV: “O Bog, če mi ne dovoliš, da shujšam, prosim te, pomagaj vsaj mojim prijateljicam, da se zredijo!”

Foto: Reuters, natalijaverboten.com

⋆ ⋆ ⋆ HORORSKOP

⋆⋆⋆⋆

V zadnjih vzdihljajih minulega leta smo dočakali tudi veliko proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Težava je le, da večina Slovencev sploh ni mogla verjeti, da gre za pravo proslavo. Kje so pa bili Davor Borno, Jasmin Stavros, Severina in skupina Karma?

Oven Ste kot Nemčija. Nekoč ste naredili kar nekaj sranja, sedaj pa se z rdečico na obrazu in palci zatlačenimi v hlačne žepe pretvarjate, da je vse v redu. A pozor – ljudje, ki vas poznajo vam bodo le težko nasedli!

Bik Z ljudmi, s katerimi delite dom, preprosto ne govorite istega jezika in svetovnih nazorov. Sprijaznite se, da sredi stanovanja pač ne morete narisati meje. Tudi vaši kipci lulajočih fantkov, ki jih kopičite na policah, vam niso ravno v ponos. Vaša sanjska država: Belgija.

Dvojčka Radi si lastite stvari, ki vam morda sploh ne pripadajo. Radi imate morje, sonce, romantične ljubezenske pesmi ter cenene tekstilne prodajalne čez mejo. Vaša astrološka država: Hrvaška.

Rak Vaša astrološka država je Slovenija. Sosedje vas ne marajo, se vas sramujejo, sploh ne vedo za vas ali pa vihajo nos nad tem, da jih obiščete le takrat, ko kaj rabite.

Lev Vaša astrološka država je Srbija. Vse ostalo si preberite v hororskopu za Ovne.

Devica Na večini zabav se zdite kot nepovabljen gost, ki tam kar vztraja in vztraja, ter občasno dela zgago. Vaša država: Izrael.

Tehtnica Kar tam ste in živ bog ne ve, kaj počnete, kako dolgo že obstajate in kje točno se sploh nahajate. Vaša astrološka država: Andora.

Škorpijon Govorite prehitro in nerazločno, občasno celo sesljate. Nič čudnega, da se ljudem ne da poslušati vaših neskončnih, strastnih čustvenih izlivov, ko popijete kozarec sangrije preveč. Čeprav delujete nežno, tiči v vas prava mesarska, sadistična duša. Vaša država: Španija.

Strelec Trdite, da ste neverjetno samostojna, odločna, sposobna oseba, ki ji nihče ne bo ukazoval, v resnici pa vsi prav dobro vemo, da ves čas poslušate svojega velikega brata. Vaša država: Belorusija.

Kozorog Po svetu hodite kot naduti petelin in se imate za največjega romantika na svetu. A ne pozabite: polži, gosja jetra in siri z zeleno skorjo lahko očitno vzburijo le vas. Morda ste bili v prejšnjem življenju Francoz.

Vodnar Živite v svojih sanjah. Ljudje vas poznajo samo zaradi vaše razsipnosti, lažnega blišča, glamurja in zanimivih ljudi, ki prihajajo k vam na obisk. V resnici ste precej majhna, dolgočasna, zakompleksana oseba. Vaša država: Monako.

Ribi V vas tli želja po samostojnosti, odselitvi in življenju, ki bi bilo povsem pod vašim nadzorom. Glede na to, da ste že večkrat dokazali, da ne znate z denarjem, nekateri močno dvomijo, da se boste zares dobro odrezali. Astrološko vam precej ustreza Kosovo.


30 :: BITC H SKW E E T.B LO G S P OT.C OM : : : : : : : : : :: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : b l ogo ro l a 0 5|08 :: 3. januar 2008 ::

V zadnjih dneh preteklega leta in v dneh pred začetkom predsedovanja Evropski zvezi je Slovenijo iz blažene cimetasto-vinske bebavosti prebudila nova peticija, ki jo je predlagala vedno budna civilnodružbena iniciativa Bičskvit. Vsi, ki se izziva predsedovanja zavedajo in dobro v srcu mislijo, obenem pa so ohranili še kanček opravilne sposobnosti v prazničnih orgijah, množično podpisujejo najnovejšo peticijo. Zadeva je vsekakor pomembna, da ne rečemo celo revolucionarna, zato vam celotno besedilo peticije ponujamo na vpogled.

PETICIJA ZA PREDSEDOVANJE EU V imenu Boga, Domovine, cerkvene in posvetne Oblasti, o, preljubi, PREMISLIMO!

Stellar Dancing Euro Federationster

Doletela nas je redka čast in naloženo nam je sladko breme predsedovanja širni EVROPI, naši novi širši domovini. Veliko si obetamo od tega, in po pravici. Priložnost, da svojo vizijo, izkušnje in modrost blagohotno razlijemo širom Zapada in da od vira našega pijó vsi, veliki in mali narodi, predvsem in najprej pa oni, ki jim je Milost Božja naklonila manjši blagoslov kot nam, o, preljubi.

Ali se spodobi in je primerno, da človek, ki je krona Stvarstva, kar je že samo na sebi breme in odgovornost, načeluje drugim ljudem, znanim in neznanim, bližnjim in onim daleč stran? Ko pa utegne skrb in briga za množice, ki iščejo in pričakujejo njegovega vodstva, nasveta in pomoči, s svojo hladno roko ugasiti ogenj v domačem ognjišču.

Preden kaj porečete, o, preljubi, je tu – HRČEK! Z vso tehtnostjo, resnobo, premislekom in preudarkom predlagamo, da predsedovanje Veliki Evropski Zvezi v imenu Matere Slovenije, njenih sinov in hčera, njene živine, drobnice, perjadi in divjadi, v imenu vsega, torej, kar nam je, Slovencem, sveto, prevzamejo HRČKI!

pejka. Predsedovanje HRČKOV bi za razliko od predsedovanja naše vlade dokazalo, da smo sposobni prevzeti svoj del odgovornosti za napredek, prosperiteto in stabilnost evropskega kontinenta, kakor tudi širše mednarodne skupnosti. Prepričani smo, da bi HRČKI bolje, umneje in koristneje načelovali presvetli Evropski zvezi kot naša preobremenjena in od skrbi razrvana Oblast, zato vas POZIVAMO,

Lord High Hamster Knezzstein

King Hamster

Uncle Scroogester

Bureau Hamster

In vendar se nam v srca plazi mrzla glista dvoma...

Ni li, o, preljubi, primerneje in zveličavneje, da naložimo sladko breme vodstva in načelovanja kakemu skrbi prostejšemu, a še vedno popolnemu bitju? Katera Bogu všečna zverinica bi najbolje, najmarljiveje in najvztrajneje, obenem pa preudarno, zmerno in zložno vlekla ta presvetli voz?

Je naša Oblast – dobra, poštena in pravična, kakor se ne da zanikati, da je – RES kos tej historični nalogi? Ko pa vemo, preljubi, da so tudi najboljši možje, še bolj pa žené, zgolj snovna bitja in v svojem bistvu zmotljiva, muhasta in podvržena skušnjavam mesa in duha.

Kakšni so razlogi, ki nas navajajo da podprete peticijo. Za našo PRIk tej pobudi? HODNOST gre in za prihodnost naHRČKI so marljiva, mala in toplo- šega potomstva! krvna bitjeca, ki bi gotovo utrdila PREPOZNAVNOST in UGLED Slove- Za DOMOVINO, za EVROPO! nije, obenem pa so znani in domači širom našega kontinenta in se z njimi zmore poistovetiti VSAK Evropejec in prenekatera EvroUmetnik: Luka (inhumannews.com)


iTIVI, d.o.o. Vse pravice pridržane. Več informacij o brezplačnem poskusu na www.itivi.si.

HOT-DVD-LOT* *V primeru, če vas zanima, s katero promocijsko kodo, ki jo vpišete na www.itivi.si, si prislužite en mesec brezplačnih filmskih užitkov.

Poskusi brezplačno!

www.itivi.si


Zgodilo se je čisto blizu vas -

Zgodbe, ki jih piše življenje:

Mi reče mulc: “Pwnd stari!” Pa mu rečem: “Kva prauš mulc?” In mi odvrne: “Ber’ Blogorolo pa boš zvedu.” Pa sem se šu kr naročt. Bo men mulc pamet solil, mamicu mu pwnam! - Janez, 53 -

�Naroči se tudi ti na:

www.blogorola.com

Medij ljudem - moč idejam!

Blogorola 05/08  

Blogorola 05/08

Blogorola 05/08  

Blogorola 05/08

Advertisement