Petites joies de la biblioteca text i imatges

Scroll for more

Page 1

Petites joies de la Biblioteca

Guia nĂşmero


Ara fa 12 anys, al setembre de 2003, la biblioteca va elaborar la seva primera guia de lectura. Aquell primer cop la vam dedicar a les discapacitats vistes a través de la literatura i el cinema. Des d’aquell moment hem confeccionat 50 guies amb la intenció de donar visibilitat a diferents parts del nostre fons bibliogràfic i fer-lo conèixer. Sovint una biblioteca universitària centra la seva activitat de préstecs i consultes en relació a les necessitats acadèmiques dels seus alumnes i professors, per això aquestes guies són una eina per descobrir documents no tan habituals pels nostres usuaris, però no per això menys interessants. La guia que us presentem en aquesta ocasió, la que fa el número 50, l’hem volgut dedicar a algunes de les petites joies bibliogràfiques que podeu trobar en els nostres prestatges: la relació entre l’art i la medicina, catàlegs d’exposicions, llibres de fotografia, acolorides postals de mercats del món o fins i tot acudits gràfics sobre l’art de curar. Arribats a aquesta fita del mig centenar de guies també hem canviat el format, oferint-vos una presentació molt més gràfica, mostrant-vos la coberta dels llibres així com alguna il·lustració de l’interior i un petit comentari sobre el seu contingut. Com sempre, esperem que aquesta guia sigui del vostre interès.


1. Álvarez de Morales C, Molina López E, Aguirre de Cárcer LF. La Medicina en al-Andalus. Granada : Fundación El legado andalusí; 1999. El llegat científic, concretament en l'àmbit de la medicina que se li deu a la cultura andalusí queda palés en aquesta obra magníficament documentada i il·lustrada. Averroes, Abulcasis o Mesué el Vell són només alguns del noms propis que van investigar i contribuir a il·luminar les ciències mèdiques quan el món occidental encara estava a les fosques.


2.

Anglí J. Mercats de la Mediterrània. [Barcelona] : Lunwerg; 2004.

Mercats de Catalunya, de Grècia o del Marroc, de Bòsnia o de Turquia; de queviures o d'artesania, de tots colors. Aquest llibre mostra el ventall de mercats que hi ha a la Mediterrània, potser l'espai social on més punts tenim en comú.


3.

Ariès P. Images de l’homme devant la mort. [Paris] : Seuil; 1983.

La mort deu ser, juntament amb l'amor, el tema més recurrent i interpretat per la creació artística i literària. L'historiador Philippe Ariès ens mostra un recull d'imatges on l'home occidental ha representat la seva visió de la mort des de les primeres tombes del neolític, passant per l'escultura, els timpans d'esglésies i catedrals o la pintura i els gravats.


4.

Arís A. Medicina en la pintura. Barcelona [etc.] : Lunwerg; 2002.

Les arts mèdiques sempre han estat un motiu de curiositat pels artistes. Des de la famosa "Extracció de la pedra de la bogeria" de Del Bosco a "La classe d'anatomia" de Rembrandt. Aquest llibre il·lustra aquesta mirada dels pintors des de l'antiguitat fins a l'actualitat.


5.

Balsells S. Balkan in memoriam. Barcelona : Blume; 2002.

Un cop més l'objectiu de la càmara ens serveix per veure el que un altre objectiu -el de les armes- ha destruit abans. En aquest llibre la fotògrafa i professora de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna Sandra Balcells, ens mostra amb la cruesa del blanc i negre el resultat despietat de la guerra dels Balcans.


6.

Bayle ALJ. La Médecine pittoresque : atlas del cuerpo humano. Barcelona [etc.] : Reditar Libros; 2010.

Publicat per primer cop al 1834, aquest atles d'anatomia va ser considerat un "museu indispensable per a qualsevol que es dediqui a l'art de guarir". Al marge del seu valor científic, les il·lustracions són de gran bellesa i l'obra va comptar amb la direcció i el bon criteri del doctor Bayle que també fou bibliotecari.


7.

Caus S, Pérez JA. 100 & una mirada. [Lleida] : Dekoramida; 2009.

Aquest llibre no és tant un llibre com un viatge. Un viatge a les 100 i una mirades de les fotografies recollides. Un viatge a Etiòpia, als ulls infinits dels infants i dels seus avis, als costums coloristes d'un cristianisme aturat en el temps.


8. Davila T, Fréchuret M. L’Art médecine : [exposition] Musée Picasso (Antibes) 25 juin-10 octobre 1999. Paris : Réunion des musées nationaux; 1999.

Aquest llibre conté una profunda reflexió al voltant de la relació entre art i medicina.Va ser fruit de l'exposició d'art al museu Picasso d'Antibes (França) del 25 de juny al 10 d'octubre de 1999, i es poden admirar obres de Tàpies, Matisse i d'altres artistes reputats conjuntament amb els articles dels comissaris de la mostra.


9. Düring M von, Didi-Huberman G, Poggesi M, Bambi S. Encyclopaedia anatomica : collezione completa di cere anatomiche. Köln [etc.] : Taschen; 1999.

Abans que existissin eines tan sofisticades com la taula de visualització anatòmica Anatomage, els metges no ho tenien tan fàcil per estudiar el cos humà. Aquest llibre ens mostra una magnífica col·lecció de models anatòmics del s. XVIII fets de cera que són veritables peces de museu.


10.

Leboyer F. Xantala : un art tradicional : el massatge dels infants. Barcelona : Alta Fulla; 1982.

Probablement aquest és un dels llibres més regalats a futurs o recents pares i mares. Xantala és un llibre de massatge infantil, sí, però també un llibre on les fotografies s'acompanyen d'un text poètic que explica com fer els gestos o imprimir la pressió però sobretot com interpretar un art a través dels dits.


11.

Menzel P, D’Aluisio F. Hungry planet : what the world eats. Berkeley, Calif. : Ten Speed Press; 2005.

Aquest llibre també es podria dir "Menjar per una setmana" i és que els autors han viatjat pel món documentant com es pot alimentar una família qualsevol de Mongòlia, de Texas o de Mali. Cada capítol s'obre amb una fotografia de família a la sala de la casa amb tot el menjar que consumeix durant una setmana, seguida dels textos i de les imatges d'aquesta pròpia família al llarg d'aquests set dies donant-nos una idea de la importància i els costums alimentaris de la seva societat.


12.

Molas R. Archie Cochrane : back to the front. [Barcelona] : Institut Català d’Oncologia; 2003.

Sovint associem el nom de Cochrane amb la medicina basada en l'evidència, ja que el doctor Archie Cochrane va posar les bases d'una nova manera d'investigació que es fonamentava en la pràctica sistemàtica d'assajos clínics controlats aleatoris. El que és menys conegut és que el doctor Cochrane va interrompre els seus estudis a l'University College Hospital per a servir en una Unitat d'Ambulàncies durant la Guerra Civil Espanyola, al front de l'Aragó i en el setge de Madrid. Aquest llibre ens dóna una visió humana de la vida i obra del doctor Cochrane.


13.

Ramis S, Llorens Estapé J. Mercats del món. Barcelona : Angle; 2007. Probablement un dels espais socials més vius i interessants des del punt de vista antropològic són els mercats. La confluència de gent i l'intercanvi de mercaderies són els punts en comú que tenen els mercats a tot el món, però al mateix temps les peculiaritats de l'entorn, la societat i els aliments els fan únics. Aquest llibre de fotografia ens mostra els mercats del món, una mirada plena de color.


14.

Salgado S, Montero R, Vargas J. Sahel : el fin del camino. [Madrid] : Medicos sin fronteras; 1996. Aquest llibre és, potser, el que va catapultar a la fama el fotògraf brasiler Sebastiao Salgado. A la pel·lícula sobre la seva vida i obra "La sal de la tierra" ell mateix confessa que l'experiència d'aquest recull sobre el Sahel el va esgotar fins al punt de perdre l'esperança en l'èsser humà. Afortunadament Salgado va capgirar la seva visió i va continuar documentant en imatges un món tant per denunciar i com per posar en relleu les seves belleses.


15.

Sánchez G. Vidas minadas. [Madrid] : Médicos sin Fronteras; 1997. "Enterrar mines és com plantar llavors de mort", així ho reflecteixen les fotografies de Gervasio Sánchez, padrí de la promoció d'estudiants de la nostra Facultat l'any 2008. El discurs d'aquell dia encara ressona entre els assistents que el vam sentir, igual que les imatges colpidores d'aquest seu llibre. Fotogafies que tenen una collita molt més rica que la de les mines que han arrencat mig cos als seus protagonistes.


16.

Serre C. Humour noir et hommes en blanc. Grenoble : Glénat; 1996.

La salut és un tema molt seriós, tant, que de vegades perdem la perspectiva i fins i tot el sentit de l'humor. Fullejant aquet llibre de Serre, un caricaturista francès, ens assegurem de recobrar-lo, humor negre i homes de blanc.


17.

Soriano T. El Futur existeix. Barcelona : Lunwerg; 1992.

Abans de l'èxit de sèries i pel·lícules com "Polseres vermelles" o "La 4a planta", el fotògraf Toni Soriano va agafar la seva càmera i va copsar el dia a dia de nens hospitalitzats a la secció d'oncologia. Les seves famílies, el personal sanitari, la seva quotidianitat convivint amb el càncer, i amb l'esperança.


18.

Van Alphen J, Aris A, De Fraeye M, Meyer F. Las Medicinas orientales : una guía ilustrada de las tradiciones médicas de Asia y su aplicación en la actualidad. Barcelona : Integral; 1998.

“Asia ha mantenido vivas, hasta nuestros días, sus tradiciones médicas más antiguas. [...] Este libro contiene ensayos de diecisiete estudios y especialistas en las principales corrientes de la medicina india, tibetana y china.” [text del llibre]


19.

Wells T. Los Perfumes de la cocina. Barcelona : Intermón Oxfam; 2003.

"Pociones afrodisiacas, remedios contra el dolor de muelas o la flatulencia, condimentos sabrosos, las especias nos han acompañado con su estimulante presencia desde tiempos remotos. La reina de Saba ya envió especias al rey Salomón y el emperador Nerón mandó quemar la provisión anual de canela de Roma para el funeral de su esposa. Resulta difícil imaginar que estos granos, bayas y cortezas un día pudieran desatar tan feroces pasiones en los aventureros europeos, que lucharon a muerte para controlar el comercio de las especias y provocaron el caos en las vidas de los habitantes del Sur, las especias todavía nos fascinan hoy…" (extret de la contraportada) Més de 100 receptes per combinar les espècies de tot el món.


20.

Ilustración y proyecto liberal : la lucha contra la pobreza. Zaragoza : IberCaja, Obra Social y Cultural; 2001. Aquest catàleg és una visió de la mostra celebrada a Saragossa l’any 2001 i que tracta de reflectir els anys a cavall entre els segles XVIII i XIX a l’estat espanyol. La mostra, essencialment de pintura i documents d’arxiu, pretén reflectir l’onada expansiva de la Il·lustració francesa i les polítiques liberals per intentar pal·liar la pobresa com a mal endèmic de la societat.