Page 1

Fondul documentar LEON KALUSTIAN al Bibliotecii Judeţene„Duiliu Zamfirescu” Vrancea Moto: “Cum am devenit ziarist? Nu ştiu. Poate fiindcă am crezut că aveam ceva de spus care trebuia spus cu orice preţ.” Leon Kalustian

LEON KALUSTIAN Repere biografice Pseudonime: Democrit, Elka, Lucullus, Kalunkar, Al. Teodoru, Vladimir, Kalvincar – pseudonim format din anagrama celor trei nume: Leon Kalustian, Ion Vinea şi Nicolae Carandino, care publicau împreună rubrica „Panerul cu raci” de la pagina a doua a revistei „Facla”. Multe articole au foste semnate L.K.

17 octombrie 1908 Se naşte la Focşani, Leon Kalustian primul copil al familiei Sarkis Kalustian (1867-1921) – armean ajuns prin vitregiile istoriei în ţinuturile Vrancei şi Iulia Kalustian, născută Gherghel (1876-1948) – româncă din Ardeal. Leon Kalustian a avut două surori şi un frate – Vartuhi (1910-1998), Manuil (1911-1985) şi Satenig (1916-1996). În oraşul de pe Milcov, urmează cursul primar şi o clasă de liceu, după care se pregăteşte ca autodidact. Părăseşte de tânăr – la vârsta de 20 de ani, oraşul Unirii şi se stabileşte în Bucureşti. 1926

Îl întâlnim deja în presa de stânga a vremii, fiind un pamfletar de temut care totdeauna a apărat valorile democraţiei. A cunoscut, sau a fost în preajma multor protagonişti ai scenei politice româneşti interbelice, cum ar fi: Alexandru Vaida Voievod, Constantin Averescu, Armand Călinescu, Nicolae Titulescu. Leon Kalustian a scris virulente articole împotriva lui Stelian Popescu, directorul cunoscutului cotidian “Universul”. Este redactor la ziarele Cuvântul (1926-1927), Curentul (1928-1934), ABC, Zorile (cu Emanoil Socor), Lumea românească (editat de Zaharia Stancu), coordonator al oficiosului România (1938-1940), scos de Cezar Petrescu în 1940. Colaborează la Mişcarea (1931-1932), Facla (directori Ion Vinea şi Nicolae Carandino), Adevărul, Dimineaţa.

17 iunie 1933

Se căsătorește cu Iza Dora Aronovici (născută la 3 iunie 1899 la Vaslui, fiica lui Samson Aronovici şi Matilda Aronovici, născută Finchelstein). Căsnicia lor a cunoscut o evoluţie sinuoasă, motivul fiind chiar farmecul recunoscut al lui Leon Kalustian, eleganţa ţinutei, inteligenţa şi rafinamentul său care i-au asigurat accesul şi libertatea de mişcare în cele mai înalte cercuri ale societăţii, dar şi în cele mondene. Rezistând


seismelor conjugale, cei doi au rămas totuşi împreună, înfruntând vremurile. 1938

Leon Kalustian părăsește din proprie iniţiativă presa scrisă, ca protest la dictatura carlistă. Patruzeci de ani a durat demisia asumată din gazetărie. Într-o perioadă de mari confruntări ideologice, când în presa românească şi-au scris opiniile importanţi publicişti cum ar fi: Nicolae Iorga, Tudor Arghezi, George Călinescu, Mihail Sadoveanu, N. D. Cocea, Eugen Jebeleanu, Nicolae Carandino, Nichifor Crainic, Nae Ionescu, Pamfil Şeicaru, Stelian Popescu, Octav Onicescu, Tudor Teodorescu-Branişte etc., Leon Kalustian a reuşit să impună jurnalisticii româneşti interbelice o notă foarte personală şi deloc simplă.

8 mai 1951

Leon Kalustian cade victimă valului de arestări ale regimului totalitar comunist, alături de zeci de mii de intelectuali şi personalităţi ale vieţii politice democratice şi ale celei religioase din România, fiind arestat şi reţinut administrativ fără să fie judecat, timp de patru ani, în închisorile de la Jilava, Gherla şi Văcăreşti.

1956-1960

Neavând nici un fel de mijloc de subzistenţă, este nevoit să se ocupe cu vânzarea de cărţi. Îndeletnicirea de anticar clandestin este atent supravegheată de Securitate, care va ordona o percheziţie la domiciliul său, în ziua de 29 decembrie 1960. Au fost confiscate câteva sute de volume, ediţii rare, manuscrise, documente, reviste, titluri şi autori de referinţă din literatura română şi universală, achiziţionate de-a lungul timpului, toate provenind din propria bibliotecă, însemnări personale, notiţe şi scrisori adresate familiei.

30 decembrie 1960

Este arestat pentru a doua oară.

18 septembrie 1961

Este judecat şi condamnat penal conform sentinţei nr. 285 din 18 septembrie 1961 a Tribunalului Militar de Mare Unitate Bucureşti, la opt ani închisoare corecţională şi confiscarea totală a averii, pentru infracţiunea de răspândire de publicaţii interzise, în perioada 19561960, prevăzută de art. 325, alin. 3, lit. C din Codul Penal. Printre cărţile „incriminate” s-au numărat: „În preajma revoluţiei” de Constantin Stere, volumele „Povestea vieţii mele” de Regina Maria, „Mustul care fierbe” de Octavian Goga şi „Memoriile regelui Carol I” a căror difuzare era interzisă fiind considerate un pericol pentru orânduirea socialistă.

17 aprilie 1964

După executarea a patru ani de pedeapsă, Leon Kalustian este eliberat din penitenciarul de la Gherla, ca urmare a unui decret de graţiere colectivă.

19 octombrie 1967

Ca o tactică de intimidare şi hărţuire a foştilor deţinuţi politici, are loc o descindere a organelor represive la domiciliul său, urmată de percheziţie, cu scopul de a găsi a cele cărţi considerate de Securitate ca fiind subversive. Din cauza numărului mare de volume de pe rafturi, nu s-a mai făcut nici un fel de inventariere a lor. Biblioteca a fost acoperită


cu cearşafuri, legată cu sfoară de jur-împrejur, după care s-au aplicat nouă sigilii ale M.A.I. 1975

La Editura Eminescu, apare volumul Facsimile, editat cu sprijinul lui Nicolae Carandino şi Valeriu Râpeanu.

1976

Iese de sub tiparul Editurii Eminescu, selecţia de articole publicate între anii 1936-1938, în ziarele „Zorile”, sub conducerea lui Emanuel Socor, şi „Lumea Românească” sub conducerea lui Zaharia Stancu, Conspiraţii sub cer deschis: pagini dintr-o luptă antifascistă şi democratică, volum reprezentativ pentru activitatea de gazetar democrat a lui Leon Kalustian.

1978

Graţie lui Vartan Arachelian, Leon Kalustian începe colaborarea la revista “Flacăra” a lui Adrian Păunescu, prin rubrica Simple note. Revenirea lui leon Kalustian în presa scrisă şi activitatea sa publicistică au fost monitorizate de Securitate. La vârsta de 75 de ani mai era încă filat şi urmărit informativ.

1980 - 1985

Publică la Editura Eminescu, sub directoratul lui Valeriu Râpeanu, cele patru volume “Simple note” (1980, 1982, 1983, 1985). Cărţile sale au fost bine primite de public şi s-au bucurat de aprecieri deosebite din partea criticii literare.

23 iunie 1983

Uniunea Scriitorilor, datorită lui Dumitru Radu Popescu, i-a acordat „ilegal” o pensie sub formă de „ajutor lunar”. Când s-au făcut ultimile validări înainte de 1989, pentru intrarea în Uniunea Scriitorilor, numele lui Leon Kalustian şi Mircea Ionescu-Quintus au dispărut de pe listă, în urma unor imperative indicaţii superioare.

10 iulie 1983

A încetat din viața soția sa, fapt care l-a marcat profund şi ireversibil.

1985

I se acordă Premiul Revistei Flacăra pentru „credinţa cu care a slujit mai bine de o jumătate de veac cuvântul fierbinte al presei”. După moartea fratelui, survenită în acelaşi an, starea sa de apatie s-a accentuat. Puterea de creaţie a slăbit treptat. Pe masa de lucru au rămas foile albe ale proiectelor nerealizate, aşteptând zadarnic cuvintele.

octombrie 1989

Doctorul Vasile Tuchel îl consultă şi îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu starea sănătăţii sale. Leon Kalustian pleacă la Focşani, unde va fi îngrijit de cele două surori ale sale, Vartuhi şi Satenig.

24 ianuarie 1990

A încetat din viaţă Leon Kalustian. A fost înmormântat la Cimitirul Armenesc din Focşani. L-au condus pe ultimul drum, printre alţii, Andrei Bordeianu, Vartan Arachelian, Paul Lăzărescu, Nicolae Arsenie, Valeriu Râpeanu, Jana Gheorghiu. Slujba de prohod a fost săvârşită de Arhimandrit dr. Zareh Baronian, Vicare al Arhiepiscopiei Armene.


Fondul documentar LEON KALUSTIAN În anul 2007, domnul Ioan Codreanu donează Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea documente originale, fotografii, scrisori olografe şi obiecte care au aparţinut marelui publicist. Pe lângă acestea se adaugă ziare şi reviste cu articole despre viaţa lui Leon Kalustian. Donaţia mai include şi două filme documentare: Bucureştiul necunoscut – o evocare a celebrei cafenele literare Capşa şi Publicistul şi epoca sa – convorbire cu Vartan Arachelian realizate de Televiziunea Română.

Albumul de fotografii ni-l prezintă pe Leon Kalustian în diferite ipostaze: copil, în anii de tinereţe, la maturitate şi bătrâneţe, alături de familie, prieteni şi colegi de redacţie, dar şi imagini foto cu casa părintească de la Focşani (astăzi imobilul nu mai există), cactuşii înfloriţi ai mamei sale, casa de la Bucureşti de pe str. Maria Rosetti nr. 16 unde a locuit împreună cu soţia şi mormântul familiei Kalustian din cimitirul armean din Focşani. Vlaicu Bârna, Valeriu Râpeanu, Nicolae Carandino, Elvira Godeanu, Paul Lăzărescu, George Arion, Nicolae Arsenie, Dinu Săraru, Vartan Arachelian, Andrei Bordeianu, Aristide Buhoiu, Bărbu Călinescu sunt doar câţiva din cei mulţi care l-au cunoscut pe Leon Kalustian şi care apar alături de el în fotografiile din album. Din albumul documentar de fotografii sunt prelucrate şi inventariate până în prezent 192 de fotografii. Sarkis Kalustian (1867-1921) și Iulia Kalustian (1876-1948) cu primii trei copii ai lor: Leon (1908-1990), primul în stânga fotografiei, Vartuhi (1910-1998), lângă mama sa, Manuil (1911-1985), ținut pe genunchi de tatăl său. Fotografia este din anul 1914, când încă nu se născuse cea de a doua fiică, Satenig (1916-1996). Dimensiune: 16,7x11,5cm; hârtie fotografică alb negru; stare bună de conservare, pe verso scrisul lui Leon Kalustian.

Leon Kalustian (1908-1990), Manuil Kalustian (1911-1985) și Vartuhi Kalustian (1910-1998), de la stânga la dreapta. Dimensiune: 10,3x16,2cm; fotografia este lipită pe un carton; în partea de jos este scris cu cerneală aurie: Fotografia Victoria. Focșani; stare relativ bună de conservare (colțul din partea dreaptă bde jos este un pic rupt).


Iulia Kalustian (1876-1948), mama lui Leon Kalustian, citind un articol semnat de fiul său. Dimensiune: 6,1x8,5cm; hârtie fotografică sepia; încadrată în chenar; stare bună de conservare.

Iulia Kalustian (1876-1948), mama lui Leon Kalustian, stând pe scaun și cele două fiice ale sale – Vartuhi și Satenig. Dimensiune: 5,8x8,3cm; hârtie fotografică sepia; încadrată în chenar; stare bună de conservare.

Leon Kalustian în 1932. Fotografia poartă dedicația: ”Mamei, și vouă cu iubire. Leon„ Dimensiune: 8,4x13,4cm; hârtie fotografică sepia; încadrată în chenar; pe verso arată ca o carte poștală; În colțul de jos din partea stângă apare scris în filigran: Julietta 1932; Stare bună de conservare.

Iulia Kalustian (1876-1948), mama lui Leon Kalustian, stând pe scaun iar în picioare de la stânga la dreapta fiul Manuil și fiica Satenig. Dimensiune: 5,6x8,4cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; stare bună de conservare.

Leon Kalustian (1908-1990), cel cu pălărie împreună cu fratele său Manuil Kalustian (1911-1985). Dimensiune: 5,6x8,8cm; hârtie fotografică sepia; stare bună de conservare.


Casa veche a familiei Kalustian din Focșani. Dimensiune: 8x5,7cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; stare bună de conservare.

Leon Kalustian în tinerețe, în curtea casei părintești. Dimensiune: 4,3x8,9cm; hârtie fotografică sepia; încadrată în chenar; stare bună de conservare.

Vechea Str. Tunel din Focșani (actualmente str. Leon Kalustian). În stânga se vede o parte din vechea casă a familiei Kalustian. Dimensiune: 8,3x5,9cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; stare bună de conservare.

Leon Kalustian în tinerețe la mare fumând. Dimensiune: 8,5x11,9cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; marginile cu model; stare bună de conservare.

De la stânga la dreapta: • Leon Kalustian în tinerețe cu pălărie. Dimensiune: 6,3x8,7cm; hârtie fotografică; încadrată în chenar; marginile cu model; Pe verso ștampila: Polyfoto. București Cal. Victoriei 86; stare bună de conservare. • Leon Kalustian în tinerețe. Dimensiune: 6,3x8,5cm; hârtie fotografică; încadrată în chenar; Pe verso ștampila: Polyfoto; stare bună de conservare: puțin îngălbenită pe marginea dreaptă. • Leon Kalustian în tinerețe, citind. Dimensiune: 6x8,2cm; hârtie fotografică; încadrată în chenar; Pe verso ștampila: Foto – Serviciu Nic. Golescu, 16; marginile fotografiei ondulate; stare bună de conservare.


Leon Kalustian în tinerețe stând pe stâncă. Dimensiune: 11,2x7cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; marginile cu model; stare bună de conservare.

Leon Kalustian în tinerețe cu țigara în mână. Dimensiune: 10x14,4cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; În partea de jos scrie: Color Studio; pe verso: carte poștală; ștampila: ”Color Studio„ București I. Str. Sărindar 4 Et. I Telef. 4.55.96; stare bună de conservare.

De la stânga la dreapta: • Casa familiei Kalustian din Focșani, aflată pe strada Tunel (actualmente strada Leon Kalustian). Un loc pe care l-a iubit și unde s-a întors cu drag, de câte ori a venit la Focșani, Leon Kalustian. Aici și-a petrecut ultimii ani din viață. După moartea lui Vartuhi în anul 1998 (sora lui Leon Kalustian) care a supraviețuit decesului fraților săi, Manuil (1985) și Leon (1990), precum și al surorii sale, Satenig (1996), casa a fost vândută în anul 1999. Actualul proprietar a păstrat-o și a folosit-o câțiva ani, ulterior demolând-o. Pe vechiul amplasament al casei a construit o vilă, înlocuind, totodată, gardul de lemn, cu unul de zid. Dimensiune: 8,8x12,6cm; hârtie fotografică color; stare bună de conservare

Casa din București a lui Leon Kalustian, de pe str. Maria Rosetti nr. 16. Pe fațadă, între ferestrele de la parter, care sunt de la două camere ale apartamentului în care a locuit Leon Kalustian, este o placă comemorativă. Statul comunist, prin instituția spațiului locativ, a avut grijă să mai bage în acest apartament încă două familii. Lui Leon Kalustian și soției sale le-au fost repartizate două camere, situate spre curtea interioară a imobilului, baia, bucătăria și holul apartamentului fiind comune pentru toți locatarii. De aici a fost ridicat de Securitate și arestat și tot aici a fost supus șicanelor și perchezițiilor. Ca un amănunt, martorii asistenți menționați în procesul verbal de percheziție sunt locatari din apartament. Dimensiune: 12,6x8,8cm; hârtie fotografică color; stare bună de conservare.


Leon Kalustian (1908-1990) în partea de jos între soția sa Dora Kalustian (1899-1983) în stânga și sora sa Satenig Kalustian (1916-1996) în dreapta iar în partea de sus de la stânga la dreapta fratele Manuil Kalustian (1911-1985) și sora Vartuhi Kalustian (1910-1998). Dimensiune: 5,5x8,7cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; stare bună de conservare.

Leon Kalustian în în grădina casei părintești. Dimensiune: 5,4x8,2cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; stare bună de conservare

De la stânga la dreapta: • Leon Kalustian (1908-1990) și surorile sale Satenig Kalustian (19161996) în stânga și Vartuhi Kalustian (1910-1998) în dreapta. Dimensiune: 8,3x5,8cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; marginile fotografiei ondulate; stare bună de conservare •

Cactușii înfloriți în grădina casei familiei Kalustian din Focșani. Dimensiune: 16,4x11,9cm; hârtie fotografică alb negru; stare bună de conservare.


De la stânga la dreapta: • Leon Kalustian (1908-1990) și Nicolae Carandino (1905-1996), de la stânga la dreapta. •

Dimensiune: 12,3x8,3cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; stare bună de conservare.

Leon Kalustian împreună cu prof.univ. Valeriu Râpeanu (de la stânga la dreapta), la o activitate culturală, organizată de Uniunea Armenilor din România. Dimensiune: 13,9x9cm; hârtie fotografică alb negru; stare bună de conservare.

De la stânga la dreapta: • În picioare de la stânga la dreapta: Gabi Michailescu, Leon Kalustian, Paul Lăzărescu. La masă, de la stânga la dreapta: Nicolae Carandino, academicianul Vasile Sonea, Marin Matei, fost ziarist la „Curentul”. •

Dimensiune: 12,4x8,8cm; hârtie fotografică color; stare bună de conservare.

Leon Kalustian și Andrei Bordeianu (de la stânga la dreapta), în vizită la Iași, pe 15 iulie 1981, la cimitirul „Eternitatea”. Fotografia este făcută la mormântul lui Ion Creangă. Andrei Bordeianu a fost închis în aceeași perioadă și în același penitenciar cu Leon Kalustian. Dimensiune: 8,4x12,7cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; stare bună de conservare.

Andrei Bordeianu, Nicolae Carandini, Leon Kalustian și Paul Lăzărescu de la stânga la dreapta. Dimensiune: 11,6x8,8cm; hârtie fotografică sepia; stare bună de conservare.


Barbu Călinescu (fiul lui Armand Călinescu) și Leon Kalustian, de la stânga la dreapta. Dimensiune: 13x8,8cm; hârtie fotografică color; stare bună de conservare.

Aristide Buhoiu și Leon Kalustian, de la stânga la dreapta. Dimensiune: 13x8,8cm; hârtie fotografică color; stare bună de conservare.

Ziariștii: Mihai Stănescu, Nicolae Dragoș, Leon Kalustian, Nicolae Grigore Mărășanu și Paul Lăzărescu (de la stânga la dreapta). Fotografie realizată în redacția revistei „Flacăra”, cu ocazia sărbătorii a 80 de ani de viață a lui Leon Kalustian. Dimensiune: 13,9x9cm; hârtie fotografică alb negru; încadrată în chenar; stare bună de conservare.

Inginerul Emil Prager (soțul actriței Elvira Godeanu), în locuința sa din București și Leon Kalustian. Fotografie realizată în anul 1982 de Sorin Postolache. Dimensiune: 22,9x16,1cm; hârtie fotografică alb negru; stare bună de conservare.

Vartuhi Kalustian, Elvira Godeanu, Leon Kalustian, Ana Voicu și Satenig Kalustian (de la stânga la dreapta). Fotografie realizată la Focșani, în fața casei familiei Kalustian. Dimensiune: 16,5x10,6cm; hârtie fotografică alb negru; stare bună de conservare.


De la stânga la dreapta: • Andrei Bordeianu, Leon Kalustian și Barbu Călinescu (de la stânga la dreapta). •

Dimensiune: 17,3x17,6cm; hârtie fotografică color; stare bună de conservare.

Leon Kalustian cu Dinu Săraru și Adriana Popescu (la acea dată director și, respectiv, secretar literar ai Teatrului Mic), pe strada Sărindari (azi C. Mille), în căutarea redacțiilor cotidianelor de odinioară... Dimensiune: 11,8 x18,1cm; hârtie fotografică alb negru; stare bună de conservare.

Leon Kalustian între Vartan Arachelian și soția acestuia. Dimensiune: 12,3x12,5cm; hârtie fotografică color; stare bună de conservare.

Cimitirul Armean din Focșani. Mormintele familiei Kalustian. Mormântul lui Leon Kalustian prima cruce de la stânga la dreapta (prima de la gărdulețul metalic). Dimensiune: 12,6x8,8cm; hârtie fotografică color; stare bună de conservare.

Leon Kalustian, într-o discuție... (Scrumiera plină de țigări și nelipsita cană de cafea). Dimensiune: 17,2x23,1cm; hârtie fotografică alb negru; stare bună de conservare.


Fondul Documentar Leon Kalustian: acte și documente 1

Act de vânzare eliberat de Serviciul Exterior Central al Finanţelor. Judeţul Putna, sub recipisa nr. 16445 din 10 februarie 1909. Notă: La 10 februarie 1909, Sarkis Kalustian cumpără un teren şi o casă în Focşani, plătind conform actului de vânzare, suma de 4000 lei. Cu timpul, pe acest teren s-au mai ridicat şi alte construcţii, astfel că în 1929 exista şi un al doilea corp de casă, cu anexele respective. Cutremurul din 1940 a lăsat urme adânci, folosirea lor ca locuinţă devenind tot mai problematică. În anul 1958, Satenig Kalustian face un împrumut la bancă şi ridică o nouă casă, demolând tot ceea ce trebuia demolat neapărat şi păstrând câteva dependinţe din vechea casă. Ultimile vestigii ale fostei gospodării au fost şi ele demolate, la presiunea autorităţilor locale, în anii ’80. În această casă a trăit ultimii săi ani de viaţă Leon Kalustian. După decesul lui Vartuhi Kalustian, care a supravieţuit celor doi fraţi, Manuil şi Leon, şi a sorei sale, Satenig, casa a fost vândută. (Mărturia domnului Ioan Codreanu, nepotul de soră şi legatarul testamentar al lui Leon Kalustian) Format: 35,2x20,9 cm Paginație: 4 p. Suport material: Hârtie (35,2x41,8 cm) filigranată cu stema regala a României și anul 1908 cu timbru sec și taxa fiscală de 10 lei de timbru fix tipărit în negru în colțul din stânga sus Aspect grafic: Scris de mână cu cerneală neagră pe p.1 iar pe p. 2-3 cu cerneală albastră; Pe prima pagină sus, apare viza Serviciului Exterior General al Finanțelor. Județul Putna, sub formă de ștampilă în tuș indigo completată cu cerneală neagră. Conține: Semnături în original; Ștampile Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru; Paginile 1-2 aproape se desprind de Paginile 3-4.

Declarațiune Format: 35,2x20,9 cm Paginație: 4 p. Suport material: Hârtie (35,2x41,8 cm) filigranată cu stema regala a României și anul 1908 cu timbru sec și taxa fiscală de 5 lei de timbru fix tipărit în roșu în colțul din stânga sus Aspect grafic: Scris de mână cu cerneală neagră pe p.1 iar câteva semnături cu cerneală albastră Conține: Semnături în original; Ștampile Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru

2

Buletin de naștere – Vartica (sora lui Leon Kalustian), emis de Regatul României la 28 februarie 1910. Format: 24x11,6 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie filigranată (Ministerul de Interne – Buletin de naștere) Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală albastră iar pe verso cu cerneală neagră Conține: Semnături în original; Ștampilă (România. Primăria Urbei Focșani. Serviciul Starei Civile) Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru

3

Buletin de naștere – Manuel (fratele lui Leon Kalustian), emis de Regatul României la 12 octombrie 1911. Format: 24x11,6 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie filigranată (Ministerul de Interne – Buletin de naștere) Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală albastră iar pe verso cu cerneală neagră și creion


Conține: Semnături în original; Ștampilă (România. Primăria Urbei Focșani. Serviciul Starei Civile) Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru; Pe verso este lipit cu scotch

4

Certificat eliberat de Ministerul Justiţiei. Direcţiunea Afacerilor Străine, Conform cererii D-lui Sarchis Kalustian, domiciliat în comuna Focşani se atestă că, prin petiţiunea înregistrată la N. 4388 dela 26 Ianuarie 1915, D-sa a făcut acestui minister cerere de împământenire. Format: 34x20,3 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie pânzată (pe verso pânză de culoare verde) cu timbru sec și timbru fix tipărit în negru în colțul din stânga sus reprezentând taxa fiscală de 1 leu; Documentul are coperte pânzate culoarea verde închis Aspect grafic: Scris de mână cu cerneală neagră iar o semnătură cu cerneală albastră Conține: Semnături în original; Ștampile; Vize Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru; Este lipit pe interiorul copertei a doua. Obsevație: Documentele 4 și 5 se regăsesc împreună între aceleași coperte pânzate.

5

Autorizaţiune eliberată de Ministerul de Interne. Direcţiunea Poliţiei şi Siguranţei Generale. Biroul Siguranţei Generale şi al Controlului Străinilor, Nr. 80783 S. 26 sep1916, prin care D-l Sarchis Kalustian fost supus otoman de profesiune cafegiu, cu reşedinţa în comuna Focşani, judeţul Putna, să stea în ţară fără acte de călătorie. Pe baza acestei autorizaţiuni se va elibera biletul de liberă petrecere. Format: 34,2x21 cm Paginație: 2 p. Suport material: Hârtie; Documentul are coperte pânzate culoarea verde închis Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală neagră; Numărul de înregistrare este pus cu o ștampilă cu tuș roșu Conține: Semnături în original; Ștampilă Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; A fost rupt și apoi lipit cu scotch; Păstrează urmele îndoirii în patru; Este lipit pe interiorul primei coperte. Obsevație: Documentele 4 și 5 se regăsesc împreună între aceleași coperte pânzate.

6

Bilet de liberă petrecere acordat d-lui Sarkis Kalustian şi eliberat de Ministerul de Interne. Prefectura Jud. Putna. Poliţia Focşani, No. 201. Format: 23,6x16 cm Paginație: 2 p. Suport material: Hârtie semigroasă de culoare verde deschis Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală neagră Conține: Semnătura prin punere de deget a lui Sarkis Kalustian (tatăl lui Leon kalustian); Ștampila (România. Poliția Orașului Focșani Serv. de Siguranță); Vize; Un timbru fiscal mobil în valoare de 30 de bani care îl reprezintă pe Carol I, rege al României și o jumătate din alt timbru fiscal mobil Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru


7

Certificat acordat de Societatea Sportivă și Culturală „Junimea Putnei” Focșani, Autentificată la Onor. Tribunal Putna Secția I cu No. 2139 din 11 August 1923, Dlui Leon Calustian din Focșani, care a luat parte la Luptele de box din 14 Septembrie 1924 și a obținut Premiul I cu Medalie. (copie xerox) Format: 21x29,5 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie xerox Aspect grafic: Copie xerox Conține: Semnături: Ștampile Stare de conservare: Stare bună de conservare

8

Brevet acordat de Oficiul național de Educație Fizică. Inspectoratul Regional Focșani-Putna, D-lui Leon Calustian care a primit Medalia de argint la proba de Box din data de 25.VI.1925. (copie xerox) Format: 29,5x21 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie xerox Aspect grafic: Copie xerox Conține: Semnături; Din ștampilă se vede doar o umbră Stare de conservare: Stare bună de conservare

9

Act de cedare de drepturi succesorale de către Leon Kalustian în favoarea Iuliei Kalustian, mama sa. Eliberat de Administraţia Financiară. Judeţul Putna la data de 10 decembrie 1929. Format: 35,2x20,9 cm Paginație: 4 p. Suport material: Hârtie (35,2x41,8 cm) filigranată cu stema regala a României și anul 1928 cu timbru sec și taxa fiscală de 24 lei de timbru fix tipărit în negru în colțul din stânga sus Aspect grafic: Scris de mână cu cerneală albastră pe p.1 iar pe p. 2-3 cu cerneală albastră; Pe prima pagină sus, apare viza Administrației Financiare. Județul Putna, sub formă de ștampilă în tuș roșu completată cu cerneală neagră. Conține: Semnături în original; Ștampile; Un timbru fiscal mobil în valoare de 2,50 lei care îl reprezintă pe Ferdinand, rege al României, pe pagina 1 iar pe pagina 3, trei timbre fiscale mobile în valoare fiecare de 8 lei și unul de 2,50 lei. Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru

10

Extras din registrul Stării Civile pentru Născuţi pe anul 1916 eliberat de Primăria Oraşului Focşani. Oficiul Starei Civile, 1 februarie 1935, cu privire la naşterea sorei lui Leon Kalustian, Satinica. Format: 29,6x21 cm Paginație: 2 p. (1 filă) Suport material: Hârtie Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală neagră Conține: Semnături; Ștampilă; Vize; Timbru fiscal mobil în valoare de 5 lei cu efigia regelui Carol al II-lea, rege al României; Timbru fiscal mobil în valoare de 2 lei cu efigia lui Carol al II-lea, rege al României; Timbrul Aviației. Pilot în valoare de 2 lei Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru

11

Extras din registrul Stării Civile pentru Născuţi pe anul 1911 eliberat de Primăria Oraşului Focşani. Oficiul Starei Civile, 3 iulie 1936, cu privire la naşterea lui Manuil, fratele lui Leon Kalustian. Format: 29,6x21 cm Paginație: 2 p. (1 filă) Suport material: Hârtie Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală neagră


Conține: Semnături; Ștampilă; Viză (tușul abia se vede); Timbru fiscal mobil în valoare de 7 lei cu efigia lui Carol al II-lea, rege al României; Timbrul Aviației. Pilot în valoare de 2 lei Stare de conservare: Stare bună de conservare; Pastrează urmele îndoirii în patru

12

Diplomă de bacalaureat a d-rei Calustian S. Satinica, emisă de Ministerul Instrucțiunii la data de 1 octombrie 1936. Format: 32,9x44 cm Paginație: 2 p. (1 filă) Suport material: Hârtie groasă Aspect grafic: Tipar albastru închis; Completată cu scris de mână cu cerneală neagră; Încadrată în chenar (pe laterala de sus la mijloc este fotografia lui Carol II, rege al României iar în colţurile de jos stema României) Conține: Semnături în original; Ștampile (una în relief) şi trei timbre; Fotografie (Calustian Satinica) Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în două

13

Carte de intrare la Biblioteca Academiei Române. Nr. 193/1938 pentru D-ra Kalustian Satinica (sora lui Leon Kalustian). Format: 12x8 cm Paginație: 2 p. (1 filă) Suport material: Carton de culoare crem Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală neagră Conține: Semnătură; Ștampilă; Fotografie (Calustian Satinica) Stare de conservare: Stare bună de conservare

14

Carte de identitate pentru călătorii limitate cu 50% reducere, posesor Kalustian Satinica. Emis la 14 decembrie 1941 (sora lui Leon Kalustian). Format: 7,5x10,3 cm Paginație: 2 p. (1 filă) Suport material: Carton, prima pagină de culoare verde deschis și a doua pagină crem Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală albastră Conține: Semnături; Ștampile; Fotografie (Calustian Satinica) Stare de conservare: Stare bună de conservare

15

Buletin de Înscriere la Biroul Populaţiei – Calustian Iulia, eliberat la data de 16 mai 1943. Format: 10,3x8,5 cm Paginație: 8 p.; 2 coperte (sub formă de carnet) Suport material: Copertele din carton crem; Paginile din hârtie Aspect grafic: Tipar negru și verde; Stema regala a României încadrată în chenar; Completat cu scris de mână cu cerneală albastră Conține: Semnături; Ștampile; Pe verso primei coperte: Timbru fiscal mobil în valoare de 10 lei cu efigia lui Mihai, rege al României; Alte două timbre, fiecare cu valoarea de 10 lei; Pagina șase: Fotografie (Calustian Iulia, mama lui Leon Kalustian); Pe verso copertei a doua sunt lipite: o chitanță și o viză Stare de conservare: Stare bună de conservare

16

Extras din registrul Stării Civile pentru Căsătoriţi pe anul 1933 eliberat de Primăria Municipiului Bucureşti. Sectorul I Galben. Oficiul Central de Stare Civilă, 6 aprilie 1945, cu privire la căsătoria dintre Leon Kalustian şi Iza Dora Aronovici. Format: 29,9x21,3 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală albastră;


O semnătură cu cerneală roșie Conține: Semnături; Ștampilă; Timbru mobil în valoare de 20 lei; Timbru fiscal mobil în valoare de 40 lei; Timbru fiscal mobil în valoare de 20 lei; Alte două timbre, fiecare cu valoarea de 10 lei Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru; Una din margini este franjurată; Pe verso este lipit cu scotch

17

Certificat de absolvire nr. 212 din 25 noiembrie 1946, emis de Universitatea din București. Seminarul Pedagogic Universitar, prin care se atestă că d-ra Calustian Satinica, născută la anul 1916, de naționalitate română, de religie gregoriană, licențiată în Filosofie a Universității din București, s’a înscris și frecventat în anii școlari 1944/45 lucrările teoretice și practice ale acestui Seminar pedagogic și a obținut titlul de absolvent al acestui Seminar. A terminat practica pedagogică la Filosofie și Dreptul. Format: 24,3x22,7 Paginație: 1 p. Suport material: Carton semigros Aspect grafic: Tipar negru; Completată cu scris de mână cu cerneală albastră; Încadrată în chenar Conține: Semnături în original; Ștampile; Fotografie (Calustian Satinica); Două jumătăţi de timbre Stare de conservare: Stare bună de conservare

18

Diplomă de Licență în Filosofie și Litere nr. 37321, a d-rei Calustian Satinica, emisă de România. Ministerul Educațiunii Naționale. Universitatea din București. Facultatea de Filosofie și Litere la data de 26 noiembrie 1946. Format: 34,4x34,4 cm Paginație: 1 p. Suport material: Carton crem semigros Aspect grafic: Tipar albastru închis; Completată cu scris de mână cu cerneală albastră; Încadrată în chenar Conține: Semnături în original; Patru ştampile (două în relief şi două în tuş) şi două timbre Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Franjurată pe margini; Păstrează urmele îndoirii în două

19

Chestionar completat la data de 11 februarie 1949 de Calustian Satinica și emis de Ministerul Învățământului Public. Direcția Personalului. Format: 30,7x21,5 cm Paginație: 4 p. Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală albastră Conține: Scrisul de mână a domnișoarei Satinica Kalustian Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Franjurat pe margini

20

Extras din registrul Stării Civile pentru Născuţi pe anul 1910 eliberat de Comuna Focşani. Județul Putna, 7 decembrie 1949, cu privire la naşterea sorei lui Leon Kalustian, Vartica. Format: 29,7x21 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie crem Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală albastră Conține: Semnături; Ștampilă; Două timbre fiscale mobile, fiecare cu valoarea de 20 lei Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru

21

Extras din registrul Stării Civile pentru Născuţi pe anul 1908 eliberat de Primăria Oraşului Focşani. Oficiul Starei Civile, 28 ianuarie 1950, cu privire la naşterea lui Leon Kalustian.


Format: 30,3x21,3 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie crem Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală albastră Conține: Semnături; Ștampilă; Timbru fiscal mobil cu valoarea de 40 lei Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru; O margine franjurată

22

Fișa personală a d-rei Calustian Satinica, emisă de Sfatul Popular al Regiunei Putna și completată la data de 23 septembrie 1952. Format: 30,2x21,4 cm Paginație: 4 p. Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală albastră Conține: Semnătură; Scrisul de mână a domnișoarei Satinica Kalustian Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în două

Petiţie semnată de surorile Kalustian către Gheorghe Gheorghiu-Dej, Preşedintele Consiliului de Miniştri al R.P.R, în vederea eliberării lui Leon Kalustian. Datată 2 noiembrie 1953. Format: 29,8x20,9 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Scris de mână cu cerneală neagră Conține: Scrisul de mână a domnișoarei Satinica Kalustian Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru

23

Petiţie semnată de surorile Kalustian către Gheorghe Gheorghiu-Dej, Preşedintele Consiliului de Miniştri al R.P.R, în vederea eliberării lui Leon Kalustian. Datată 7 martie 1954. Format: 24,5x20,8 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Scris de mână cu cerneală neagră Conține: Scrisul de mână a domnișoarei Satinica Kalustian Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru

24

Răspuns la petiţie, emis de Procuratura Generală a R. P. R. Direcţia II-a. Nr. 5171 din 8 martie 1954, către Varti Calustian (sora lui Leon Kalustian), cu precizarea: Urmare petiţiei ce aţi adresat, vă comunicăm că în urma verificărilor făcute s’a rezolvat în mod negativ, deţinerea fiind legală. + plic Format: 15,6x21 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie subțire puțin luciasă de culoare crem Aspect grafic: Scris la mașina de scris cu tuș negru; Nr. de înregistrare completat cu scris de mână cu cerneală albastră Conține: Semnătura cu cerneală roșie; Ștampilă Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în două


Plic Format: 11,9x18,3 cm Paginație: 1 plic Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Expeditor: Ștampilă cu tuș roșu; Numărul de înregistrare completat cu scris de mână cu cerneală albastră; Datele destinatarului sunt completate cu scris de mînă cu cerneală albastră sub datele expeditorului Conține: Ștampile; Timbru poștal cu valoarea de 1,55 lei Stare de conservare: Stare bună de conservare; Rupt pe laterală

25

Procesul verbal de percheziţie din casa lui Leon Kalustian din 30 decembrie 1960, emis de locotenent Dună Gheorghe, anchetator penal de securitate prin ordonanţa din 29 decembrie 1960 şi efectuată de locotenent Ferfelea Ion, din Direcţia de anchete penale a Miliţiei R.P.R. + Proces verbal opis + Lista de inventar a cărților găsite la domiciliul lui Calustian Leon din str. Maria Rosetti nr. 16 – București – raionul 1 Mai Format: 29,7x21 cm Paginație: 4 p. Suport material: Hârtie de scris foarte subțire Aspect grafic: Scris de mână cu cerneală albastră Conține: Semnături (pagina 4) Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Prima pagină franjurată pe o laterală; A patra pagină puțin îndoită pe o laterală; Păstrează urmele îndoirii în patru

Proces verbal opis Format: 29,7x21 cm Paginație: 3 p. Suport material: Hârtie de scris foarte subțire Aspect grafic: Scris de mână cu cerneală albastră Conține: Semnături (pagina 3) Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Margini franjurate; Păstrează urmele îndoirii în patru

Lista de inventar a cărților găsite la domiciliul lui Calustian Leon din str. Maria Rosetti nr. 16 – București – raionul 1 Mai Format: 29,7x21 cm Paginație: 44 p. Suport material: Hârtie de scris foarte subțire îngălbenită Aspect grafic: Scris de mână cu creion și cerneală albastră Conține: Semnături Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Margini franjurate

26

Citaţie către Calustian S. Leon, emisă de Tribunalul Capitalei R.P.R.. Serviciul Executorilor Judecătoreşti. Nr. 9487/961 din 12 martie 1962. În ziua de 26 martie 1962, ora 1330, Leon Kalustian era invitat să asiste la vânzarea prin licitaţie publică a averii personale mobile urmărită spre despăgubirea credit Confiscare. Format: 21x15,2 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Tipar negru; Completată la mașina de scris Conține: Semnături; Ștampilă Stare de conservare: Stare bună de conservare; Ruptă la colțuri; Păstrează urme de îndoiri


27

Citaţie către Calustian S. Hesie (soţia lui Leon Kalustian), emisă de Tribunalul Capitalei R.P.R.. Serviciul Executorilor Judecătoreşti. Nr. 9487/961 din 29 martie 1962. În ziua de 12 aprilie 1962, ora 930, doamna Kalustian era invitată să asiste la vânzarea prin licitaţie publică a averii personale mobile urmărită spre despăgubirea credit Confiscare. Format: 21x15,2 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Tipar negru; Completată la mașina de scris Conține: Semnături; Ștampilă Stare de conservare: Stare bună de conservare; Ruptă la colțurile de jos; Păstrează urmele îndoirii în patru

28

Adresa Tribunalului Capitalei R. P. R. Serv. Executorilor. Judecătoreşti Nr. 9487/1961 din 13 aprilie 1962. Tovarăşei Calustian Hessie Dora i se pune în vedere ca în ziua de 26 aprilie 1962 ora 930, să fie prezentă la domiciliul domneaei. În caz contrar se va proceda la executarea cu forţa publică. Format: 15x21,2 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală neagră Conține: Semnături; Ștampilă Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urme de îndoiri

29

Proces-verbal de predare la Consignația spre vînzare a următoarelor bunuri mobile sechestrate și ridicate de la debitorul Calustian P. Leon, emis de Tribunalul Capitalei R.P.R.. Serviciul Executorilor Judecătoreşti. Dosar Nr. 9487/961 din 26 aprilie 1962 ora 10.30. Format: 30x20,7 cm Paginație: 4 p. (2 file) Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu creion Conține: Semnături; Ștampilă Stare de conservare: Stare bună de conservare; Fila a două franjurată pe marginea de jos; Păstrează urmele îndoirii în patru

30

Cererea de graţiere a lui Leon Kalustian, întocmită şi semnată de soţia acestuia, Dora Kalustian. Documentul este scris la maşină. Nu este specificată data şi semnătura. Format: 29,5x20,9 cm Paginație: 2 p. Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Tipar negru la mașina de scris Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru; Marginile de jos un pic rupte la mijloc, la fel și pe laterale

31

Biletul de eliberare nr. 2190 din 17 aprilie 1964, emis de Penitenciarul Gherla. Leon Kalustian a fost pus în libertate prin graţierea restului de pedeapsă de către Consiliul de Stat conform deciziei 176/1964. + copie foto alb negru format 18x11,8 cm


Format: 21x15 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală albastră Conține: Semnături; Ștampilă Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru; Pe verso este lipit cu scotch

32

Certificat de naştere - Leon Kalustian. Seria N.z. Nr. 141536, eliberat la 7 iulie 1964. Format: 13,9x17 cm Paginație: 2 p. (1 filă) Suport material: Hârtie Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală neagră; Fundal vernil cu stema R.P.R pe crem Conține: Semnătură; Ștampilă Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urma îndoirii în două; Pe pagina 1 o mică pată crem

33

Diploma nr. 2348 din 23 iulie 1964, emisă de Republica Populară Română. Ministerul Învățământului, pentru acordarea titlului de „Profesor fruntaș”, în baza Decretului 717/1956, tovarășei Calustian Sarchis Satinica, pentru merite deosebite în învățămînt. + Legitimație + insignă. Format: 24,7x35 cm Paginație: 1 p. Suport material: Hârtie crem puţin mai groasă Aspect grafic: Tipar albastru şi roşu; Completată cu scris de mână cu carioca neagră; Încadrată în chenar Conține: Ștampila Ministerului Învăţământului R.P.R. Cabinetul Ministrului; Semnătura în original a acad. Ştefan Bălan, Ministrul Învăţământului Stare de conservare: Stare bună de conservare

Legitimație „Profesor Fruntaş” Format: 10,7x15 cm Paginație: 1 p. Suport material: Carton crem semigros Aspect grafic: Tipar negru; Completată cu scris de mână cu cerneală neagră; Îndoită pe mijloc Conține: Ștampila Direcţiei Generale a personalului şi Perfecţionării Cadrelor din Învăţământ; Semnătura în original a Directorului General Stare de conservare: Stare bună de conservare

34

Procesul verbal din 19 octombrie 1967, încheiat în baza ordonanţei de efectuarea percheziţiei domiciliare NÚ 715.189 din 18 octobrie 1967 emisă de DMC serv. Economic şi confirmată de Procuratura oraşului Bucureşti, prin care se autoriza efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa lui Leon Kalustian. Format: 29,5x20,8 cm Paginație: 2 p. (2 file) Suport material: Hârtie îngălbenită Aspect grafic: Scris de mână cu creionul Conține: Semnături Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru; Margini franjurate


35

Diploma de onoare nr. 10165/1972, acordată tov. Calustian Satinica, Școala Generală nr. 3 Focșani, Județul Vrancea pentru merite deosebite în activitatea pionerească, emisă de Organizația Pionierilor din Republica Socialistă România. Consiliul Național. Format: 24,5x34,5 cm Paginație: 1 p. Suport material: Carton semigros lucios Aspect grafic: Tipar marou şi negru; Completată cu scris de mână cu carioca marou; Încadrată cu chenar în relief Conține: Semnătura în original şi ştampila Stare de conservare: Stare bună de conservare

36

Diplomă în rang de medalie de argint conferită tov. Kalustian Manuel pentru exponatul „Nu războiului” la Expoziția Filatelică Vrancea 1981, emisă de Asociația Filateliștilor din România; A.F.R. Filiala Vrancea; Cercul Filatelic „Unirea” Focșani. Format: 34,9x42,5 cm Paginație: 1 p. Suport material: Carton semigros Aspect grafic: Tipar marou; Completată cu scris de mână; Încadrată în chenar; Gravură (Borna de hotar, Muzeul Vrancea - sectia de Istorie si Arheologie - Focsani) Conține: Semnături în original Stare de conservare: Stare relativ bună de conservare; Franjurată un pic pe laterala de jos; Păstrează urmele îndoirii în patru

37

Decizia de pensionare nr. 1479 din 23 iunie 1983, emisă de Uniunea Scriitorilor din Republica Socialistă România + Adresa Fondului Literar al Scriitorilor din Republica Socialistă România. Persoană Juridică de Utilitate Publică, Nr. 498 din 1 II 1983, prin care Leon Kalustian era înștiințat că începând cu 1 februarie 1983 i s-a fixat pensia pentru limită de vârstă. Format: 29,8x20,9 cm Paginație: 2 p. (1 filă) Suport material: Hârtie Aspect grafic: Tipar negru; Completată la mașina de scris Conține: Semnătura lui Dumitru Radu Popescu, Președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Socialistă România; Ștampilă; Alte semnături Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în patru

Adresa Fondului Literar al Scriitorilor din Republica Socialistă România. Persoană Juridică de Utilitate Publică, Nr. 498 din 1 II 1983, prin care Leon Kalustian era înștiințat că începând cu 1 februarie 1983 i s-a fixat pensia pentru limită de vârstă. Format: 14,2x21 cm Paginație: 1 p. (1 filă) Suport material: Hârtie Aspect grafic: Tipar negru; Completată cu scris de mână cu cerneală albastră Conține: Semnături; Ștampilă


Stare de conservare: Stare bună de conservare; Păstrează urmele îndoirii în două

38

Premiul Revistei Flacăra acordat lui Leon Kalustian pentru credința cu care a slujit mai bine de o jumătate de veac cuvîntul fierbinte al presei în anul 1985. Oferit la 15 ianuarie 1986. Format: 24x22 cm Paginație: 2 p. Suport material: carton semigros Aspect grafic: Tipar negru și roșu; Completată cu scris de mână Conține: Stampila Revistei „Flacăra” Stare de conservare: Stare buna de conservare

39

La Medaille d’ Honneur domnului Leon Kalustian de către L’Hôtel Athénée Palace la data de 17 octombrie 1988. + medalia + o carte de vizită + suport de păstrare Format: 45x30,1 cm Paginație: 1 p. Suport material: Carton lucios Aspect grafic: Tipar negru și roșu Conține: Semnătură; Sigiliu din plastic roșu și drapelul Românie lipite împreună în partea de jos; Text în limba franceză Stare de conservare: Stare bună de conservare; Un pic ruptă în partea de jos, chiar lângă sigiliu; Actualmente este rulată datorită suportului de păstrare în formă cilindrică.

Carte de vizită Format: 5,1x8,8 cm Paginație: 1p. Suport material: Carton lucios Aspect grafic: Tipar negru Conține: Datele de contact ale domnului Diplom. Juriste Iulian Vintilă, director general Stare de conservare: Stare bună de conservare

40

Certificat de deces – Leon Kalustian. Seria D.7 nr. 436636, eliberat la 7 februarie 1990 Format: 13,9x17 cm Paginație: 2 p. (1 filă) Suport material: Hârtie Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu cerneală neagră; Fundal crem deschis cu stema R.S.R pe crem Conține: Semnătură; Ștampilă Stare de conservare: Stare bună de conservare

41

Carnet de membru nr. 3641 (post-mortem) în Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, eliberat la 25 aprilie 1999. Format: 10,2x7,4 cm Paginație: 12 p. + 2 coperte Suport material: Hârtie; Coperte cartonate învelite cu pânză bleumarin Aspect grafic: Tipar negru; Completat cu scris de mână cu pix negru; Vizele completate cu pic albastru; Pe copertă s-a folosit tipar auriu Conține: Semnături; Ștampile; Fotografia lui Leon Kalustian; Apar doar vizele pe anul 1999. Stare de conservare: Stare foarte bună de conservare


Corespondenţa „Am prieteni mulţi şi-i socotesc printre aceştia pe toţi lectorii mei care săptămână de săptămână mă urmăresc cu statornicie, dar în cazul de faţă mă refer, în mod special, la aceia dintre ei – tineri cu grafia fermă şi entuziasme virginale, sau bătrâni aşezând cuvintele pe hârtie cu literele unei mâini tremurânde – care îşi asumă gingăşia îndatorire, în emoţionante epistole, să-mi comunice satisfacţia lor şi îndemnul încurajator de a continua în strădaniile mele să reactualizez figuri şi întâmplări de altădată, peste care s-au aşternut lutul uitărilor şi grosul şi vânătul muşchi al timpului dus. Şi le mărturisesc tuturora calda mea recunoştinţă.” (În Kalustian, Leon. Simple note 2. Bucureşti, Editura Eminescu, 1982, p. 5-7)

Pe lângă fotografii inedite şi documente originale, Fondul documentar Leon Kalustian cuprinde 155 de scrisori olografe primite de ziarist şi familia sa. Dintre semnatarii scrisorilor menţionăm: Gala Galaction, Andrei Bordeianu, Cella Delavrancea, Ştefan Baciu, Răzvan Djuvara, Nicolae Carandino, Dinu Săraru, Elvira Godeanu, Maria Magdalena Agârbiceanu, Augustin Z.N. Pop, Ilie Purcaru, Mircea Zaciu, Paul Lăzărescu şi alţii.

[De la Cella Delavrancea]. 7 februarie 1975 Aprecieri pentru volumul „Facsimile”. [De la Gala Galaction]. 18 iulie 1939. Gala Galaction îl roagă pe Leon Kalustian, dacă se poate, să-i găsească tânărului „Calagiu – care mi se pare că are ceva talent literar” un post de corector.


În afara acestei corespondenţe există şi 22 de scrisori ale lui Leon Kalustian către soţia sa, Dora Aronovici, scrise în perioada 1932 – 1933.


Fondul de carte – Leon Kalustian La 10 martie 1997, domnul Ioan Codreanu, nepotul de soră a publicistului şi legatarul său testamentar, donează Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, 1578 de publicaţii (cărţi, periodice şi broşuri), ce au aparţinut scriitorului Leon Kalustian. Tematica publicaţiilor este variată. Majoritatea sunt cărţi de literatură română şi universală, istorie, filozofie, religie, artă şi geografie cuprinzând descrieri de călătorii din diferite zone ale lumii. Pe lângă acestea, fondul include lucrări de drept, astronomie şi ştiinţe naturale, precum şi de medicină. Fondul cuprinde şi biografii despre numeroase personalităţi dar şi cărţi cu autograf. Multe lucrări sunt în limba franceză. În donaţia de carte provenită din biblioteca personală a lui Leon Kalustian se regăsesc şi câteva cărţi scrise în limbile italiană, germană, engleză, latină şi maghiară. Repartizarea cronologică a fondului ne arată că cea mai mare parte a volumelor a fost tiparită în perioada interbelică la importante edituri din ţară şi din Europa. În donaţie se regăsesc cărţi care au apărut înaintea primului război mondial şi după al doilea război mondial. Cea mai importantă lucrare din punct de vedere al anului de apariţie este Robespierre, Maximilien de. Vie secrette, politique et curieuse. Paris, An II de la République Française.

Cititorilor Bibliotecii Vrancea cu dragostea unui focşănean. L. Kalustian, ianuarie 1981 [Autograf acordat de Leon Kalustian pe volumul său „Conspiraţii sub cer deschis: Pagini dintr-o luptă antifascistă şi democrată”]

Şi pentru cititorii adulţi ai Bibliotecii „Duiliu Zamfirescu” omagiile lui L. Kalustian, 26 noiembrie 1982. [Autograf acordat de Leon Kalustian pe volumul său „Conspiraţii sub cer deschis: Pagini dintr-o luptă antifascistă şi democrată”]


Lui Leon Kalustian, care a trecut – şi el – prin Arcadia, colţ cu Sărindar, salutul meu din inefabila patrie a poeziei, Ştefan Baciu. Honolulu, 12-11-1973. (Autograf acordat lui Leon Kalustian de Ştefan Baciu, pe volumul acestuia: Poemele poetului, Madrid, Artes Gráficas Benzal, 1972.)

Domnului L. Kalustian, cărturarul distins şi omul de gust, cu cele mai alese simţăminte, Sanda Râpeanu, 12 oct. 1975. (Autograf acordat de Sanda Râpeanu lui Leon Kalustian pe volumul O istorie a artei de E. H. Gombrich; În româneşte de Sanda Râpeanu, Bucureşti, Editura Meridiane, 1975.)

Vechiului şi drag prieten L. Kalustian – aceste nuvele ce-i vor reaminti anii literaturii ‚30. Lucian Boz, Sydney, Decembrie 1980. (Autograf acordat lui Leon Kalustian de Lucian Boz, pe volumul acestuia: Moartea abstractă, Sydney, 1980.)

Domnului Leon Kalustian, tălmăcirea de faţă la geneza căreia a fost martor, cu sinceră prietenie şi preţuire, Sanda şi Valeriu Râpeanu, 8 decembrie 1981. (Autograf acordat de soţii Râpeanu lui Leon Kalustian, pe volumul Dialog cu vizibilul: Cunoaşterea picturii de René Huyghe; Traducere de Sanda Râpeanu; Prefaţă de Valeriu Râpeanu, Bucureşti, Editura Meridiane, 1981.)


Articole din reviste şi ziare, care aparţin Fondului documentar Leon Kalustian Baciu, Ştefan, Rumania: Facsímile, în El Imparcial, 31 octombrie 1975, Guatemala. Baciu, Ştefan, Facsímiles, în Ultimas Noticias, 23 decembrie 1975, Santiago/Chile. Brad, Ion, Fluxul unei memorii în slujba adevărului, în Scînteia Tineretului. Supliment literar, Anul IV nr. 18(36), 29 aprilie 1984, p. 8. Ornea, Z., Memorialistică deghizată, în România literară, Anul XVII nr. 8, 23 februarie 1985, p. 5. Muscalu, Florin, Leon Kalustian a trecut în nefiinţă, în Milcovul liber, Anul II, nr. 12, 27 ianuarie 1990. Pătraşcu, Horia, Simple note, în Flacăra, Anul I, nr. 5, 1 februarie 1990. Muscalu, Florin, Leon Kalustian „Lumea de mîine? O spun cu durere – Nu o văd!”, în Revista V, Anul I, nr. 10, 15 iunie 1990, p. 3. Arsenie, Nicolae, Publicistul Leon Kalustian ar fi împlinit 85 de ani, în Adevărul literar şi artistic, Anul IV, nr. 190, 31 octombrie 1990, p. 6. Lăzărescu, Paul, Nicolae Titulescu – aniversare şi comemorare – omisiuni premeditate, în Cotidianul, Anul II, nr. 52(217), 17 martie 1992. L. Kalustian ar fi împlinit în acest octombrie 85 de ani, în Ararat, Anul IV, nr. 10(40), 1-15 octombrie 1993. Ghimpu, Aurel, Cultura, la zid. “Vestalele” ei, în zeghe, după gratii, în Libertatea : Primul ziar liber al revoluţiei române, Anul VI nr. 1443, 2 oct. 1994, p. 2. Săraru, Alexandra; Tălvescu, Iulia, Foşti ziarişti aşteaptă „reabilitarea” Curţii Supreme, în Libertatea, Anul VII, nr. 1575, 11 aprilie 1995. Balint, Dana, Publicişti reabilitaţi, în Cotidianul, 13 iunie 1995. Arsenie, Nicolae, De ce a făcut puşcărie publicistul Leon Kalustian? Pentru că avea cărţi şi se ocupa cu cititul lor!, în Totuşi iubirea, Anul VII, nr. 1-2 (278-279), 18-25 ianuarie 1996, p. 12-13. Arsenie, Nicolae, Memorial Kalustian, în Vremea, Anul VI, nr. 1124, 27 ianuarie 1997. Calustian, Satenig, Notă bio-bibliografică, în Vremea, Anul VI, nr. 1124, 27 ianuarie 1997. Păunescu, Adrian, Armenii - Leon Kalustian, în Vremea, Anul VI, nr. 1124, 27 ianuarie 1997, p. 1, 2. În memoria lui Leon Kalustian, în Adevărul, nr. 2083, 29 ianuarie 1997. Lăzărescu, Paul, Doi prieteni care nu mai sunt, în Cotidianul, Anul VII, nr. 34 (1685), 13 februarie 1997, p. 4. Dorna, Puiu, Ceea ce n-a reuşit să facă Primăria municipiului în 3 ani au făcut un pensionar şi un... ex-şomer, în Milcovul liber, Anul IX, nr. 1320, 16 mai 1997, p. 1. Căuş, Bogdan, Despre un armean enigmatic… în Ararat, X, nr. 4 (169), 16-28 feb. 1999, p. 2. Karacaşian, Madeleine, 90 de ani de la naşterea lui Leon Kalustian : Lansarea volumului Simple note din Simple note, în Ararat, X, nr. 4 (169), 16-28 feb. 1999, p. 1-2. Sahaghian, Arpiar, „Manşetele” lui Kalustian, în Ararat, X, nr. 4 (169), 16-28 feb. 1999, p. 3. Bârna, Vlaicu, Capşa : Lui L. Kalustian, în Ararat, XI, nr. 2 (191), 16-31 ian. 2000, p. 8. Codreanu, Ioan, Leon Kalustian – zece ani de la trecerea sa în eternitate, în Ararat, XI, nr. 2 (191), 16-31 ian. 2000, p. 8. Răileanu, Virgil, Leon Kalustian – antidot la pecinginile ruşinii, în Clio: Revistă de istorie şi artă, Anul II, nr. 7, noiembrie 2000; nr. 8, aprilie 2001, p. 16. Căuş, Bogdan, [după dicţionarul „Figuri de armeni din România”] Cîteva personalităţi armene născute la Focşani, în Ararat, XII, nr. 3 (216), 1-15 febr. 2001, p. 4.


Vosganian, Varujan, Armenii copilăriei mele, în Ararat, XII, nr. 3 (216), 1-15 febr. 2001, p. 1, 4-5. Andrei, Ştefan, Tribulaţiile lui Ion G. Maurer, în Flacăra, nr. 16(32), 25 aprilie 2002, p. 23 Codreanu, Ioan, Un destin potrivnic: Leon Kalustian, în Lector, Anul II, nr. 3, mai 2004, p. 14-18. Funica, Gabriel, Fond Leon Kalustian: Bibliografie, în Lector, Anul II, nr. 3, mai 2004, p. 18-19. Codreanu, Ioan, 15 ani de cînd Leon Kalustian nu mai este, în Ararat, Anul XVI, nr. 2 (311), 16-31 ian. 2005, p. 1, 5. Muscă, Valentin, Remember Leon Kalustian (1908-1990), în Ziarul de Vrancea, nr. 21, 26 ianuarie 2005, p. 6. Ţiu, Ilarion, Profesorul [Nae Ionescu], în Jurnalul naţional, Ediţie de colecţie: Morţi misterioase, 15 ian. 2007, p. 9. Octavian, Tudor, Privind oraşul pe ferestrele troleibuzului, în Jurnalul naţional, XV, nr. 4241, 21 feb. 2007, p. 3.

In memoriam Leon Kalustian Printr-o hotărâre din anul 1994 a Primăriei Focşani, străduţa „Tunel”, pe care se afla casa familiei marelui gazetar, a primit numele – Leon Kalustian (aflată, actualmente, între străzile Constantin Dobrogeanu-Gherea şi Nicolae Titulescu – capătul spre fosta RAGTL). În şedinţa publică din 19 iunie 1995 a Curţii Superioare de Justiţie (Decizia nr. 32, Dosar Nr. 47/1994), Leon Kalustian a fost reabilitat juridic. Ziaristul Nicolae Arsenie (prieten devotat şi coleg) a comandat la Mediaş, în mai 1997, pe cheltuială proprie, 4 plăcuţe indicatoare – „Leon Kalustian – ziarist, 1908-1990” pe care lea montat la cele două capete ale străduţei „Tunel”. Tot Nicolae Arsenie a pus o placă memorială din marmură pe care scrie: „În această casă a trăit, a scris şi a luptat pentru democraţie, timp de 40 de ani, gazetarul Leon Kalustian (1908-1990)” şi pe casa de pe str. Maria Rosetti nr. 16, apart. 1, sector 2 din Bucureşti, în care a trăit ziaristul focşănean.

În anul 1998, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la naşterea lui Leon Kalustian, apare la Editura Agerpress Typo, volumul Simple note din “Simple note” cu o „Notă biobibliografică” semnată de Ioan Codreanu.

A fost primit, în anul 1999, membru post-mortem al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România. În anul 2000, editura Ararat reeditează volumul Facsimile, completat cu fotografii de familie, inedite.


La Simpozionul „Focşanii de ieri şi de azi – Dialog cultural”, organizat de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, între 2-8 iulie 2001, cu ocazia „Zilelor Municipiului Focşani – 2001”, Ioan Codreanu, prezintă expunerea „Un destin potrivnic: Leon Kalustian”. Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, a organizat, la 26 ianuarie 2005, cu prilejul împlinirii a 15 ani de la moartea publicistului, expoziţia de carte: „In memoriam Leon Kalustian La 15 septembrie 2005, Sala Periodice a Bibliotecii Judeţene Zamfirescu” Vrancea primeşte numele publicistului vrâncean Leon Kalustian.

„Duiliu

La începutul lunii octombrie 2008, postul de televiziune TVRM a difuzat emisiunea dedicată apropiatei aniversări a centenarului naşterii lui Leon Kalustian, cu participarea lui Valeriu Râpeanu, Vartan Arachelian şi Paul Lăzărescu. În acelaşi an, la 18 octombrie Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, a organizat manifestarea: „Leon Kalustian – 100 de ani de la naștere” Programul manifestării a început la Cimitirul Armenesc din Focşani cu o slujbă religioasă de pomenire, oficiată de Arhimandrit dr. Zareh Baronian. A continuat la Sala de lectură a bibliotecii, cu evocarea personalității lui Leon Kalustian de către invitaţi – distinşi oameni de litere şi jurnalişti români, reprezentanţi şi apropiaţi ai familiei publicistului. Discuţiile au fost moderate de prof. univ. dr. Valeriu Râpeanu, critic şi istoric literar, şi susţinute de: Vartan Arachelian – scriitor şi publicist, Varujan Pambuccian – deputat din partea minorităţii armene din România, Dorin Ţigănaş – ziarist şi publicist, Mihai Stepan-Cazazian – redactor-şef al publicaţiei Ararat – periodic al Uniunii Armenilor din România, Bergi Vosganian – preşedintele Filialei Vrancea a Uniunii Armenilor din România, Virgil Răileanu – scriitor vrâncean, Angel Tîlvăr – senator de Vrancea, Manole Merchea – subprefect al judeţului Vrancea şi Gheorghe Neagu – Preşedintele Asociaţiei Culturale „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Invitaţii au vizionat fragmente din filmele documentare: Bucureştiul necunoscut – evocare a celebrei cafenele literare Capşa, făcută de Leon Kalustian şi Publicistul şi epoca sa – o convorbire a acestuia cu Vartan Arachelian.


Cu acelaşi prilej, ca parte a unui amplu program aniversar, a avut loc lansarea volumului „Leon Kalustian: 100 de ani de la naştere: incursiuni biobibliografice” editat de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Este primul volum dedicat gazetarului şi omului Leon Kalustian care oglindeşte viaţa şi personalitatea acestuia. În organizarea manifestării şi realizarea acestui proiect editorial, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a beneficiat de sprijinul şi colaborarea nepotului publicistului, care a avut bunăvoinţa să doneze Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea cărţi, periodice, documente originale, fotografii, scrisori olografe şi obiecte care au aparţinut marelui ziarist, constituindu-se astfel Fondul Leon Kalustian – sursă principală de informaţie pentru această lucrare şi de asemenea pentru expoziţia omagială Leon Kalustian organizată în holul bibliotecii.

La 23 ianuarie 2009, a avut loc dezvelirea bustului marelui publicist vrâncean Leon Kalustian, lucrat în bronz de sculptorul Ioan Ladea, bust amplsat în grădina Secţiei pentru copii şi tineret a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. La eveniment au fost prezente numeroase personalități: Varujan Vosganian, Președintele Uniunii Armenilor din România, Vartan Arachelian, scriitor, publicist și realizator de programe de radio și televiziune, Ioan Codreanu, nepotul scriitorului, Dragoș Bîrlădeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Decebal Bacinschi, primarul orașului Focșani și mulți alții. Realizarea bustului s-a făcut la iniţiativa şi cu sprijinul financiar a Uniunii Armenilor din România. „Leon Kalustian” – expoziție organizată de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea cu prilejul împlinirii a douăzeci de ani de la moartea sa, la 24 ianuarie 2010. În Holul sediului central au fost expuse documente originale din Fondul documentar Leon Kalustian: fotografii de familie, acte, scrisori, diplome aparţinând acestuia. La 31 ianuarie 2010, la Catedrala Armeană „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din București a avut loc slujba de parastas, oficiată de Arhimandrit dr. Zareh Baronian, precedată de un emoționant cuvânt de învățătură al Sfinției Sale despre cel pomenit. După slujbă, cei prezenți au participat la o întâlnire comemorativă, găzduită de Biblioteca „Dudian”. Viața și activitatea lui Leon Kalustian au fost evocate de Valeriu Râpeanu, critic și istoric literar, Vartan Arachelian, scriitor și publicist, Paul Lăzărescu, ziarist și istoric literar, Nicolae


Arsenie, ziarist și editor, care a citit o scrisoare inedită a lui I.D. Sârbu, din 1976, adresată lui Leon Kalustian, apreciată de vorbitori drept o adevărată recenzie a volumului “Conspiraţii sub cer deschis”. (Scrisoarea a fost publicată în revista “Flacăra lui Adrian Păunescu”, anul X, nr. 4(426), 29 ianuarie – 4 februarie 2010, p. 3, însoţită de o prezentare a manifestărilor organizate la Focşani şi Bucureşti, spre cinstirea amintirii lui Leon Kalistian.) În cadrul emisiunii sale din data de 1 februarie 2010, de la postul Etno TV, Florin Condurățeanu a readus în memoria telespectatorilor numele lui Leon Kalustian, la împlinirea a douăzeci de ani de la moartea sa.

La Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea are loc la 28 octombrie 2010 lansarea cărţii „Scrisori către Dora – Facsimile sentimentale”, apărută la Editura Andrew Focșani. Această carte cuprinde “22 de scrisori ale lui Leon Kalustian către Dora Aronovici, scrise în perioada 1932-1933.

„In memoriam Leon Kalustian” – expoziție organizată de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, la 24 ianuarie 2012, cu prilejul împlinirii a douăzeci şi doi de ani de la moartea sa. În Holul sediului Sălii de lectură (str. Mr. Gheorghe Sava, nr. 4) au fost expuse cărţi şi documente originale din Fondul documentar Leon Kalustian.


Amintiri despre Leon Kalustian

Valeriu Râpeanu [...] Prima mea întîlnire cu Leon Kalustian a vut loc în 1973, la ora şi data fixată de N. Carandino, la sediul Editurii „Eminescu”, adăpostită atunci în Bulevardul Ana Ipătescu, nr. 39, acolo unde altădată fusese Editura Fundaţiilor Regale. N. Carandino, vânjos, energic, umblînd cu paşi repezi, deschizînd cu fermitate uşile, forma un contrast evident cu Leon Kalustian care, ca de obicei în momentele cînd trebuia să-şi susţină cauza, devenea de o timiditate inexplicabilă. Se fîstîcea, nu-şi afla cuvintele. Norocul său a fost N. Carandino. Aproape că i-a poruncit să scoată din servieta roasă pe la toate încheieturile şi pe ambele feţe, „comoara” manuscriselor. La început, Leon Kalustian a arătat cîteva luate la întîmplare. N. Carandino era nemulţumit pînă la enervare: „Arat-o şi pe...”, „Ai uitat de...”.[...] [...] Şi de atunci a devenit un alt om. Venea la Editura „Eminescu” de cîteva ori pe săptămînă. Cînd sfîrşea un capitol, îl aducea să-l citim. Participa la tehnoredactarea volumului. Şi-a citit corecturile.[...] [...] Rar întîlneşti pe cineva care să fi avut bucuria confesiunii şi a mărturisirii, cum a avut-o el. Stabilea instantaneu o punte între el şi un necunoscut dintr-o bibliotecă sau o librărie, atunci cînd i se solicitau autografe, sau, pur şi simplu pe stradă, cînd îi era prezentat cineva. Nu se dezlănţuia, nu se precipita. Era mai degrabă un confesiv care depăna o poveste. Se întrerupea pentru nelipsita ţigară şi omniprezenta cafea. Dar cînd să treacă pe hîrtie ceea ce spunea altora cu atîta dărnicie, ceva ca un blocaj apărea şi totul era amînat. Până în ziua fatală. A plecat ducînd cu sine amintiri despre câteva decenii de viaţă politică, socială şi intelectuală românească. (Râpeanu, Valeriu. O chemare morală şi o vocaţie intelectuală. În Kalustian, Leon. Facsimile. Ediţie prefaţată de Valeriu Râpeanu. Bucureşti, Editura Ararat, 2000, p. 5-11)

Paul Lăzărescu A fost un om de o rară inteligenţă, de o sensibilitate deosebită şi de o întinsă cultură. A avut mai mult ca oricine conştiinţa profesiei de gazetar, pe care n-a obosit cultivând-o şi respectând-o, profesie căreia i-a rămas fidel până la moarte. Am avut fericirea, deşi mai tânăr, să fiu prieten al acestui om distins, de o deosebită modestie. Amintirea lui îmi va rămâne veşnic vie. (L. Kalustian ar fi împlinit în acest octombrie 85 de ani, în Ararat, Anul IV, nr. 10(40), 1-15 octombrie 1993.)

Horia Pătraşcu [...] Când a împlinit 80 de ani, a ţinut să-şi serbeze ziua – a insistat chiar asupra acestui lucru! – în mijlocul redacţiei revistei noastre în paginile căreia alesese să publice în ultima vreme. Deşi vizibil marcat de boală, mi s-a părut a fi cel mai tânăr dintre noi!... Să mai spun că greu, foarte greu, ai fi bănuit, sub înfăţişarea firavă a domniei sale, aceea FORŢĂ a scriiturii, acea precizie a informaţiei, causticitatea sau ironia dusă uneori până la violenţă ce îi caracterizează opera ?![...] (Horia Pătraşcu, Simple note, în Flacăra, Anul I, nr. 5, 1 februarie 1990.)

Vartan Arachelian [...] Oricât am vorbi despre Leon Kalustian, n-o să putem să vă facem pe dvs., cei care nu l-aţi cunoscut personal, să înţelegeţi cât de rar era acest exemplar uman. Omul acesta, care era de o frumuseţe sufletească nemaipomenită, generos, cu vocaţia prieteniei, în gazetăria interbelică


era intratabil când era vorba de violenţă, de extremisme, inclusiv extremismul de stânga, cu care nu s-a împăcat niciodată, şi era poate unul dintre puţinii – cel puţin în cercul pe care l-am frecventat – care credea în căderea regimului comunist.[...] (Madeleine Karacaşian, 90 de ani de la naşterea lui Leon Kalustian : Lansarea volumului Simple note din Simple note, în Ararat, X, nr. 4 (169), 16-28 feb. 1999, p. 1-2.)

Ioan Codreanu [...] Cât a trăit, Leon Kalustian a fost un om demn şi mândru, nu s-a dus să ceară nimănui ceva pentru el. Dimpotrivă, totdeauna i-a ajutat pe cei aflaţi în nevoie, chiar şi atunci când el însuşi ducea o viaţă plină de privaţiuni. Reintrarea sa în viaţa ziaristică şi literară s-a produs datorită generaţiei tinere şi nu oamenilor care l-au cunoscut ca ziarist în perioada interbelică şi care l-au uitat atunci când era în închisoare.. Pentru un om care, datorită verticalităţii sale, anilor de detenţie, presiunilor şi hărţuielilor permanente la care a fost supus, nu a putut să practice meseria de gazetar pe care a iubit-o atât de mult, timp de peste trei decenii – cei mai rodnici ani din viaţa sa – revenirea la uneltele scrisului a însemnat un puternic suport moral.[...] (Ioan Codreanu, 15 ani de cînd Leon Kalustian nu mai este, în Ararat, Anul XVI, nr. 2 (311), 16-31 ian. 2005, p. 1.)

Leon Kalustian  

17 octombrie 1908 Se naşte la Focşani, Leon Kalustian - primul copil al familiei Sarkis Kalustian (1867-1921) – armean ajuns prin vitregiile...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you