Page 1

AT T T I D Ä R LY X

DÄRFÖR

SÖNDAG 20 AUGUSTI 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA NÄRINGSLIV Unga testar idéer

SPORT Populär fotbollsskola

BJÄRE. Under sommaren deltog fyrtio ungdomar från Båstad, Höganäs, Ängelholm och Örkelljunga i konceptet UngDrive där ungdomar har chans att driva sitt eget företag under sommarlovet. UngDrive startade i juni med fem SID 10 inspirerande dagar för deltagarna.

FÖRSLÖV. Förslövs IFs fotbollsskola markerar alltid starten på höstsäsongen. I år fick de 55 fotbollstokiga ungdomarna som deltog i arrangemanget också besök av en målvaktslegendar. Den förre landslagsmålvakten Janne SID 8 Möller höll i träningar och skrev autografer.

Du har väl inte missat våra boktips?

2017

SPORT. Centercourten har varit full med ungdomar som tävlat i junior-SM den senaste veckan. I klassen för 14-åringar vann Leo Borg sin första stora titel. Läs en intervju med honom SID 9 här i Bjäre NU.

”Det finns inget viktigare ord i dag än tillsammans” SID 6

Veteranflyg på besök på Bjäre

BÅSTAD. Shaam Gatukök på Lyckantorget i Båstad totalförstördes i en brand. När räddningstjänsten kom dit var matvagnen redan övertänd och gick inte att rädda. Polisen utreder just SID 4 nu vad som hänt.

Handla online på icabastad.se VILL DU HA FEST I BUTIKEN? DÅ MÅSTE DU BJUDA IN KUNDERNA!

Båstad

5:-

/st

Wienerbröd

Vi har annonser för alla företag - ring oss på 792 00 så berättar vi mer! Välkommen in till oss! Köpmansgatan 15, Båstad | 0431-703 01


2 REDAKTION

Söndag 20 augusti

TRE SAKER

JUST NU

INLEDARE

Sanningshalten är viktig PLOCKA SVAMP Nu är svampsäsongen här. Ta en skön tur i Bjäres skogar och plocka härlig och god svamp. Ta med dig en korg och en svampbok. Det är viktigt att veta vad du plockar för alla svampar är som bekant inte så trevliga.

BJÄREKULLAMARKNAD

FOLKMUSIKENS DAG

Samtidigt som Lergökarallyt går av stapeln den 26/8 håller även Bjärekullamarknad till på Valhall Park denna dag. En marknad med fokus på hantverk, mat och trädgård. Hjärtligt Välkomna!

Kom och fira folkmusikens dag 27/8 i Hembygdsparken i Boarp tillsammans med Ninni och Laif Karr och Åsbo spelmän. Fri entré och dagen håller på mellan 13-16. Ta med kontanter, fika finns att köpa.

Min förhoppning och strävan som nyhetsredaktör för Bjäres lokala nyhetstidning är att vi behandlar svenska språket i tidningen på ett för nutiden korrekt sätt. Idag finns det mer talspråk i skrift än det någonsin funnits. Jag förstår och tycker att det via SMS och Tweets är det helt acceptabelt att använda en variant av skrivet talspråk. Gärna förtydligat med emojis som lägger känslan till ett kort meddelande vilket ofta behövs för att misstolkning ska utebli. När vi skriver artiklar i tidningen vill jag att vi uttrycker oss med ett mer korrekt skriftspråk. Även det utvecklas ständigt och de olika skribenterna i Bjäre NU har olika uttryckssätt vilket ger en personlig känsla kring texterna så språkbruket varierar lite. Men gör vi då fel ibland? Ja, det gör vi! Inför varje tryck så korrekturläser vi texter men trots det så slinker det genom fel och i ef-

terhand har vi full koll på alla eventuella fel vi satt i tidningen. För vi granskar oss själva mer än någon annan gör. Det händer att vi får kommentarer från er läsare på saker vi missat men det mesta slinker igenom även de mest kritiskt granskande läsarna av vår tidning.

”För de som växer upp idag är onlinemedia och snabba kommentarer vardag och kommer så att förbli.” I detta nummer skriver vi en rättelse som undertecknad är helt ansvarig för. Ett begrepp blev helt fel i artikeln om seminariet A Sustaniable Tomorrow och trots att många läst materialet både innan och

efter så har inga kommentarer inkommit på just det. Men vi erkänner, rättar, och gör bättre framöver. En företeelse som varit aktuell under sommaren i de olika medierna är sanningshalten av den information som folk konsumerar. Nyheter på lokala, nationella och det internationella planet kan gå åt helt fel håll när folk följer med strömmen av kommentarer och osakliga påståenden i diverse kommentarsfält. För de som växer upp idag är onlinemedia och snabba kommentarer vardag och kommer så att förbli. Att som ung idag kunna sålla bland riktiga nyheter och lösryckta påståenden gör skillnad för vilken verklighet ungdomen tror de har runt sig. Vi har planer, och en idé, som kommer lanseras senare i höst där vi tar tag i vår närhets nyhetsflöde även med barn och ungdomar i tanke för att ge en seriös lokal bevakning som tilltalar alla åldrar. Fortsättningen av dessa idéer

kommer ni bli varse om senare i höst som läsare av våra tidningar. Efter välbehövd ledighet är vi nu fulltaliga på redaktionen efter en otroligt produktiv försommar som resulterade i rekordmånga sommarpublikationer signerade redaktionen i Dala. I samma takt som vardagen kommer tillbaka kommer vi att fortsätta bevaka vad som händer i tätorterna, byarna och inne på kommunhuset nu när de stora evenemangen har gjort sitt för denna sommar och vi på Bjäre fokuserar på vår egna bygds samtid och utveckling.

PETER JAKOBSSON

OM BJÄRE NU

Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Nyhetsredaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning Svensk Direktreklam Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Gästskribenter: Claes Kanold, Miriam Limås-Kollberg Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på www.bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

HAR DU BYNS BÄSTA LUNCHMENY? GLÖM DÅ INTE ATT BERÄTTA DET FÖR DINA GÄSTER! Vi har annonser för alla företag - ring oss på 792 00 så berättar vi mer!


Vi har bästa kollen på prisbilden i Båstad/Bjäre och ger dig oslagbar service så du har tid för annat när du ska sälja. Vi erbjuder dig en helhetstjänst där allt ingår - du slipper kostsamma tillägg och obehagliga överraskningar. Välkommen till oss!

STORAHULTS STRAND Rymligt med atmosfär och utvecklingsmöjligheter i delbar tomt och befintliga sidobyggnader I Storahults strand, en sommaridyll mellan Lervik och Vejbystrand på Bjäres soliga sydsida, hittar du sandstrand, salta bad, härlig natur samt skön och otvungen atmosfär. Nu säljs detta rymliga hus, delvis i korsvirke, med stora, öppna sociala ytor, öppen spis, kakelugn, synliga takbjälkar och härlig utsikt över fäladen och vidare ner mot havet från både bostad, balkong och trädgård. Sidobyggnad om 95 kvm där det idag bedrivs bilverkstad samt garage-/förrådsbyggnad om 80 kvm. Tomten är stor och lummig och enligt gällande plan delbar, så här finns alla möjligheter för dig som vill vidareutveckla. Underbar och helt skyddad innergård i söderläge med slingrande vinrankor och loggia för sena sommarkvällar.

Storahultsvägen 16, Vejbystrand

Boa 180 m2, 7 rok

2 garagebyggnader om 80 resp 95 m2

BÅSTAD Riviera Sommaridyll med plats för många

Tomt 2.068 m2

Pris 6.500.000 kr/hbj

BÅSTAD Centralt Compact living mitt i Båstad

Vinkelbyggd och bekväm bostad om 4 rok med kamin, generösa fönsterpartier och utgångar till den stora uteplatsen Välkommen till välplanerade kvadratmeter mitt i byn med gångavstånd till tennis, affärer, bad och nöjen. Smidigt och och trädgården. Terrassen har sydvästläge, är insynsskyddad och delvis överbyggd. Naturtomten kräver minimal träd- omtyckt boende för studenter vid Akademi Båstad som ligger strax intill. Lägenheterna får hyras ut - individuell uthyrgårdsskötsel. Fräsch gäststuga om 22 kvm från 2012 med litet allrum med pentry, sovrum och dusch/wc kompletterar. ningsservice erbjuds. Juridisk person tillåten som köpare. I månadsavgiften ingår värme, fiber, förråd och p-plats.

Trastvägen 26, Båstad

Boa 89 m2, 4 rok

Gäststuga 22 m2

Tomt 1.209 m2

Pris 4.500.000 kr Hundestedtsvägen 6, Båstad Boa 30 m2, 2 rum och pentry Mån avg 2.538 kr Pris 900.000 kr/hbj

BÅSTAD Hamnen Parhus med takterrass och havsutsikt

SKUMMESLÖVSSTRAND Allarp På solig hörntomt

Bo i nybyggt parhus med takterrass och havsutsikt. Läget är optimalt, på gångavstånd når du såväl morgondopp som I lugn och barnvänlig miljö, erbjuds fritidshus med förbättringsbehov på solig hörntomt. Fritidhuset rymmer storstuga affärer, Strandpromenaden blir din förlängda trädgård. Gedigen och högklassig byggnation av välplanerade kvadrat- och rymligt kök med matplats och utgång till frukostaltan och uterum. Vidare finns två sovrum, allrum med kamin och meter. Perfekt för dig som söker mindre bostad alt weekendboende. Förmånlig månadsavgift. Inflyttning i år. tv-rum med utgång till altan i söderläge. Friggebod och carport. Nära milslång sandstrand, tågstation och affär.

Rosins väg 26 A , Båstad

Boa 70 m2, 2 rok

Mån.avg. 2.939 kr

Stigbertils Mäklare

Pris 4.300.000 kr

Köpmansgatan 13, Båstad

Allarpsvägen 29, Skummeslövsstrand

Tel: 0431-700 59

Boa 114 m2, 5 rok

stigbertils.com info@stigbertils.com

Tomt 824 m2

Pris 1.950.000 kr/hbj


4 NYHETER

Söndag 20 augusti

Veteranflyg på väg till VM i Danmark RANARP. De som tittade upp i skyn i förra veckan kunde se tre flygplan från andra världskriget som flög in över Bjäre. Det var flygentusiasten Håkan Wijkander som tillsammans med två piloter från Nya Zeeland mellanlandade hos vännen och flygaren Niclas Amrén som har en landningsbana hemma på sin åker i Ranarp.

Det finns många olika verksamheter på gårdarna och markerna på Bjäre. På den mesta marken odlas det men i vissa lador gömmer sig helt andra intressen. För Niclas och Pia som köpte gården i Ranarp för två år sedan är det flygintresset som är i fokus. Niclas och Pia har levt med flyg hela livet och har det nu även hemma på gården. Niclas jobbar som flygmekaniker och Pia har varit flygvärdinna i många år. Det var genom jobbet de möttes. I maskinhallen står det ett antal flygplan väl organiserade så alla vingar får plats. Det är kompisars plan och Niclas renoveringsobjekt som för tillfället samsas med veteranrariteterna som ska vidare till Stauning i Danmark för VM i veteranflyg. Landningsbanan är 400 meter lång och ligger på hans mark precis bredvid maskinhallen. Det är en åker med gräs som är kortklippt. Det är långt ifrån en modern landningsbana med jämn asfalt och belysning. – Dessa gamla plan har inga problem att landa här, de är byggda för att vinna andra världskriget och för dem så är detta ingen match, berättar Niclas. Niclas som är född på Gotland bodde under många år i Stockholmstrakten där han lärde känna den passionerade flygaren och pensionären Håkan Wijkander, 72 år, som har sin bas på Håtunaholm utanför Sigtuna där de flugit plan av alla typer under 20

år. Håkan hade bjudit in två vänner från Nya Zeeland som är här och hälsar på när det är vinter hemma hos dem. Tillsammans flög de tre av Håkans plan från Håtunaholms gård ner till Bjäre för att hälsa på Niclas på sin färd mot VM i Danmark. Håkan flög i en Hanns Klemm Flugzeugbau, även kallad Klemm 35. Det är ett plan som är tillverkat i Tyskland och som svenska försvaret köpte på 40-talet. Just denna maskin har varit stationerad på Ljungbyhed och i Eslöv i aktiv tjänst under några år. Wayne och Wayne från Nya Zeeland kom i dubbelvingade plan från tillverkaren Bücker. – Bücker är en tysk flygplanstillverkare och det roliga är att de hade en svensk konstruktör som hette Anders Johan Andersson. Så det är en svensk som har konstruerat de här fina flygplansmaskinerna, berättar Niclas när vi går runt och synar de fina flygplanen.

”Planet kallas för lufthavets Stradivarius för den är så finstämd och och flyger så fantastiskt fint.” Dubbelvingen med stjärnmotor heter Bücker Jungmeister och flög första gången 1936 inför olympiaden i Berlin. Det byggdes totalt 270 stycken av modellen och de flesta användes för konstflyg och sportflygning sen var de på flottiljerna som övningsplan. – Detta planet var inget som man skolade i eftersom det är en singelseater. I dem tränade de bara och de var aldrig i krigsorganisationen. Planet kallas för lufthavets Stradivarius för den är så finstämd och flyger så fantastiskt fint. Det finns knappt något som flyger så bra än idag, säger Niclas som själv flugit planet vid fler-

Håkan Wijkander och Niclas Amrén är vänner med ett gemensamt intresse för flygplan.

Bücker Jungmeister flygs av Nya Zeeländaren Wayne.

talet tillfällen. De tredje planet som besökte Bjäre var en Bücker Jungmann som har en radmotor under huven. – Det här planet är lillebror till Jungmeister och är lite större och har lite klenare motor, berättar Niclas. – Det är mer av ett skolflyg där läraren kunde sitta fram, tillägger Håkan. Resan ner till Bjäre krävde flera stopp för de tre flygarna. – Vi flög utmed kusten från Fjällbacka ner till Bjäre. Kusten här är verkligen fin, berättar Wayne Edwords från Nya Zeeland som är på Bjäre för första gången. Från Ranarp är det inte långt

till Ängelholms flygplats med ständig kommersiell flygtrafik. Men att entusiastflyga i närheten är inga problem. – Markägarens tillstånd är det som krävs för att starta och landa flyg och helikoptrar. Det är lite unikt för Sverige. Vi ligger inom flygplatsens kontrollzon och då gäller det att vi hela tiden har tvåvägskommunikation med flygplatsen för det är deras jobb är att hålla koll på flygplanen som finns i luften och det fungerar jättebra. Jag berättar för dem när jag ska flyga och hittar inte på några bus, förtydligar Niclas när vi undrar hur det är att spontanflyga på Bjäre. Niclas har ett eget plan på gården som han och sambon an-

Den gamla flygmotorn testkörs för första gången.

vänder mycket. Den typen av små privatplan får bara flyga i dagsljus och i bra väder. – Vi flyger enligt de visuella reglerna medan SAS och de andra flygbolagen flyger med instrumentreglerna och är kontrollerade hela tiden. Instrumenteringen i våra gamla flygplan är helt analog, inga datorer eller annat digitalt är med i planen förutom en supermodern komradio och transponder så vi kan prata med andra flyg, flygledare och är synliga på radar. Vi måste inte ha det men om vi vill flyga mycket, och det vill vi, så kommer vi inom kontrollzoner och då krävs det, berättar Niclas. I en av ladorna på gården har

Niclas under några år renoverat en gammal flygmotor som han monterat på en rigg. Motorn är en Pratt & Whitney 1340 på 22 liter med 9 cylindrar i stjärna. – Det är 600 hästkrafter som jag bygg ihop för att det är kul. Nyzeeländarna är experter på dessa motorer och har hjälpt mig med det sista. Nu ska vi se om den kan starta för första gången, säger Niclas när vi är på besök och spänner fast riggen i sin Bobcat och gör några försök. Hur premiärstarten av motorn gick och hur det såg ut när de tre veteranflygen skulle ge sig av från Ranarp finns att se på bjarenu.se. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Spolning av vattenledningar

SM i seglingsklassen J/70

BJÄRE Från den 16 augusti och några veckor framåt utför Pollex på uppdrag av NSVA spolning av vattenledningar i Östra Karup, Eskilstorp, Hemmeslöv och del av Malenområdet i Båstads kommun. Spolningen utförs med luft och vatten vardagar mellan klockan 8-18. Spolningen

BÅSTAD. Under tre dagar seglades det första SM:et i klassen J/70 i bukten utanför Båstad. Totalt 24 båtar deltog. Redan efter första dagens tre seglingar ledde S-1213 med skeppare Oscar Lundqvist. – Det känns fantastiskt att kunna indela med att leda efter tre seglingar. Förhållan-

genomförs etappvis. Först ut är delar av Östra Karup samt Eskilstorp, Hemmeslöv. På grund av risk för missfärgat vatten samt luft i ledningarna krävs det att alla kranar hålls stängda i berörda fastigheter under tiden arbetet pågår. Mer info finns på nsva.se.

dena har varit väldigt fina och stabila här i Båstad, kommenterade Oscar teamets första dags segling. Efter 10 seglingar vann tillslut SWE 1213 med Oscar Lundqvist, Jacob Lundqvist, Erik Skoting och Pelle Vickberg från KSSS det första SM:et i J/70.


5

Söndag 20 augusti n

årde på G a n iker

OCEANklimatneutrala produkter tillverkade i Sverige. Välkommna in!

TIPSA OSS OM NYHETER

But

0431-79200 peter@bjareliv.se

Veckans ost:

Double Cream En krämig hårdost från Holland. Både god att äta och att ha i såser eller gratänger.

HOVS GIF

15:-/hg

Torekov/Hov • Stidsvig

Gäller v.34

OCEAN TVÄTT/RENGÖRING Gäller ej kampanjvaror, rabatten avdrages i kassan.

Vi stödjer

Lördag 26/8 15.00

Öppet alla dagar! Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

B-lag

Torekov/Hov • Rössjöholm

20% rabatt

GROVRENT

1,5L KONC.Ord.pris 99:-

TVÄTTMEDEL

DUBBELDRYG 4,5KG Ord.pris 359:-

Måndag 28/8 18.30 Välkomna till Hovvalla! 0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

Skinkschnitzel

Grevé lagrad

99:-

109:-

24:90:-

Flankstek

Brie

179:-

9:90:-

SOPPOR mån-tors

kg

kg

NU 79:-

BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK Gäller 170820-170826

NU 287:-

kg

hg

Hemlagad Rostbiff hg

ärtsoppa varje torsdag

Hovs GIF tackar ödmjukast till alla besökare, givare och funktionärer som återigen bidrog till en fantastisk loppis! www.laget.se/hovsgif

Priserna gäller 21/8-26/8 2017. Reservation för ändringar slutförsäljning.

Catering för alla tillfällen

mån-fre 09-18 lör 09-15 sön 11-15 0431-366200 www.bjarekvarn.se

SOMMARENS STÖRSTA SHOW FFEMASKINER • POOLER • MJUKARE TVÄTT • BÄTTRE LÖDDER • DISKMASKIN • VÄRMEPAN

Kalkproblem?

SVERIGES STÖRSTA ARTISTER

Laholmsfesten

Går dina vitvaror sönder, blir duschväggarna fläckiga och blir duschstrilen igensatt? Löddrar inte tvålen? Kliar huden efter att du duschat? Orsaken kan vara att du använder hårt, kalkrikt vatten...

Skaffa ett komplett villaskydd! Med katalytisk omvandlingsteknik från Softwater reduceras problemen med kalkrikt, hårt vatten. Installationen är enkel och det krävs inget underhåll. Tekniken är miljövänlig, utan några kemiska tillsatser, vilket gör att vattnets smak inte förändras. För installationshjälp rekommenderas Båstad Rör AB.

LASSE KRONÉR

MARIETTE

PROGRAMLEDARE

Lasse Berghagen

Magnus Carlsson

Babben Larsson

Ace Wilder

Idol-Rebecka

Boppers

Laila Adèle

Boris René

Telefon 0701-48 06 04. www.softwater.se ARE DISK • KLIANDE HUD • KAFFEMASKINER • POOLER • MJUKARE TVÄTT • BÄTTRE LÖDD

STORTORGET - LAHOLM LÖRDAG 26 AUG

OBS – halva priset för Laholms Sparbanks kunder. Biljettpriser från 125kr. Säljs på bankens tre kontor eller via länk i internetbanken. Konsert kl. 19.30, insläpp från 17.30 För övriga: www.nortic.se (Ord. pris från 250kr)


6 NYHETER

Söndag 20 augusti

Rekordpublik på Apelrydseminarium BÅSTAD. Den 11-12 augusti anordnade Fredrika Bremer Förbundet sin årliga tvådagarskonferens på Apelrydsskolan i Båstad och över 150 personer deltog. Äldre bilmodeller visas upp under traditionellt rally.

Lergökarally på Bjäre BJÄRE. Lördag 26 augusti är det dags för årets upplaga av Lergökarallyt. Glänsande bilar och motorcyklar av många olika typer kommer deltaga. Förra året firande Lergökarallyt 25 år och hade rekordstort deltagarantal då det var 750 ekipage som deltog. Fordonen samlas vid Valhall Park och kommer under dagen att köra en 55 kilometer lång runda på Bjäre där det finns kluriga frågor att svara på utmed vä-

gen. Vid Valhall Park kommer det under dagen även vara veteranmarknad där det sälj reservdelar, kuriosa och samlarobjekt. Rallyt är indelat i två klasser; Veteranfordon som ska vara av 1987 års modell eller äldre och klassen Entusiastfordon som utgörs av ombyggda, stylade, sportbilar och Grand Turismo utan speciell årsmodell. Mer information finns på lergokarallyt.se.

RÄTTELSE I förra numret av Bjäre NU kom det in ett fel i artikeln om A Sustaniable Tomorrow. I texten stod det att det finns 70 miljoner bilar i världen och att snart finns det 70 miljoner bilar enbart i Kina. Siffrorna gällde hur många bilar som det produceras per år.

I år var temat för seminariet ”Hälsa och Jämställdhet”, tidigare år har seminariet bland annat haft tema makt, mod och handling. Seminariet inleddes med ett tal av Jan Eliasson, f.d. vice generalsekreterare för FN, där han lyfte jämställdhet som en nyckelfaktor för global utveckling. ”Det finns inget viktigare ord i dag än tillsammans”, inledde Eliasson seminariet. Seminariet fortsatte med en rad perspektiv på temat hälsa och jämställdhet, och lyfte bland annat frågan om hur skillnader i arbetsmiljö inom kvinno- och mansdominerade yrken gör att kvinnor är sjukskrivna i mycket högre utsträckning än män. ”Ojämställdheten i samhället återspeglas på jobbet”, förklarade

Karin Sjöberg Forssberg, forskare vid Linköpings universitet i ett panelsamtal om ett arbetsliv som gör kvinnor sjuka. Medverkade under seminariet gjorde bland andra även Alexandra Charles von Hofsten, Birgitta Ohlsson, Barbro Westerholm och Amelia Adamo, som alla gav viktiga perspektiv på hur hälsa kan vara en jämställdhetsfråga. Ouppnåbara kroppsideal, ojämställd medicinsk forskning samt stress bland unga kvinnor var några av de frågor som lyftes under de två konferensdagarna. Om Apelrydsseminariet: Fredrika Bremer Förbundet anordnar årligen ett två dagar långt jämställdhetsseminarium på Apelrydsskolan i Båstad. Årets seminarium är det nionde seminariet. Tidigare år har Apelrydsseminariet bland annat haft tema makt, mod, handling, kärlek och framtid. Fredrika Bremer Förbundet bildades 1884 och är en rikstäckande medlemsorganisa-

Jan Eliasson, f.d vice generalsekreterare på FN inledde Fredrika Bremers jämställdhetsseminarium.

tion. Förbundet är partipolitiskt oberoende och religiöst obundet och sedan starten öp-

pet för både kvinnor och män. TEXT: Miriam Limås-Kollberg FOTO: Mikael Bertmar

Startfältet fullt till Torekov Open Water

TOREKOV. Den 27 augusti är det dags för den andra upplagan av Torekov Open Water. Deltagarna simmar tre kilometer från Hallands Väderö till morgonbryggan i Torekov. En simning som för många är en tuff utmaning.

Torekov Open Water startar vid Kappelhamn och målgången sker på morgonbryggan i Torekov.

Loppet är indelat i en tävlingsklass och en motionsklass. De flesta deltar i motionsklassen och där finns deltagare med väldigt skilda erfarenheter av att simma långt i öppet vatten. Från starten vid Kappelhamn

på Hallands Väderö är det först 1000 meter simning innan möjlighet till att få lite fast mark under fötterna på Vingaskär. Sen har de siktet inställt på kyrkan för att simma vidare de sista 2000 metrarna till morgonbryggan där publiken hejar fram deltagarna. I vattnet längs sträckan finns båtar som kan hjälpa till om någon inte klarar av distansen.

Till årets lopp har intresset varit stort och det är fullbokat sedan en tid. – Vi har en maxgräns på 148

simmare. Det är vad båten som ska ta deltagarna till väderön klarar av, berättar tävlingsledare Emma Jönsson. Förra året var det runt 1000 personer som kom för att se simmarna komma fram till Torekov. – Det var verkligen kul att se att det var så många som kom och hejade på simmarna i fjol, avslutar Emma som hoppas att uppslutningen på Torekovs strand ska vara lika bra i år. TEXT: Peter Jakobsson FOTO: Torekov Open Water

Gatukök brann ner BÅSTAD. I över ett halvår har Mohamed Zodiabe från Syrien stått med sin matvagn på Lyckantorget. En morgon fick han beskedet från Polisen att vagnen hade brunnit upp. Brandförsvaret hade inte en chans att rädda den övertända vagnen. Om det var en olycka eller en anlagd brand utreds just nu.

Shaam Gatukök i Båstad totalförstördes i en brand.

– Jag öppnade vagnen i januari och det var tufft första månaderna. På senare tid har det gått bra och många kom regelbundet och köpte mat. Det var studenter från skolan, personal från kommunen och

en hel del andra Bjärebor. Det känns jättetråkigt att detta hände men jag ger inte upp, berättar Mohamed som varit i Sverige i fyra år.

Nu ska Mohamed satsa på catering och spara ihop pengar så han kan köpa en ny vagn så snart som möjligt. – Vagnen har varit mitt liv under en lång tid nu. Jag var där hela dagarna och nu har jag inget kvar. Är det någon som tänt på min vagn tror jag polisen kommer hitta dem, det finns kameror i området så det kommer nog att komma en förklaring på vad som hänt.

Vagnen forslades bort efter branden. – Jag har inte sett den efter branden. Den är helt utbränd och jag vill inte se den. Det är som att mista någon som står en nära. Nu fokuserar jag bara på att kunna skaffa en ny vagn. Det här knäcker inte mig, avslutar Mohamed. Mohameds nya idé på att erbjuda catering hemifrån kommer det gå att läsa om på shaam.se. TEXT: Peter Jakobsson


7

Söndag 20 augusti

VI HAR UTEMÖBLERNA SOM HÅLLER ÅR EFTER ÅR!

VÅRA SPECIALARE V.34

Vår långa disk är fylld med sommarens godsaker

NYMALD NÖTFÄRS

17kr 99kr /hg /kg

LERGÖKSSKINKA

19kr /hg

HEBERLEINS FLÄSK

24kr /hg

Av Limousinkött

NYHET - Vattentålig dyna!

Heberleins

Griljerat och plommonspäckat

KOTLETT

69kr /kg

REVBEN

109kr /kg

Gammeldags med ben och svål

Heberleins specialrökta

Köpmansgatan 68, Båstad 0431-750 50

Gäller v. 34. Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

GLÖM INTE ATT LÄGGA DIN LÄSTA TIDNING I PAPPERSÅTERVINNINGEN Visning Söndag 27/8 kl 11-12

Ett småskaligt attraktivt boende i form av stilrena och funktionella bostadsrätter. 9 av 14 hus reserverade Tänk att kunna promenera till stranden och ta cykeln till skogen, tågstationen eller till affären. Att ha naturen nära, men också närhet till service och kommunikationer. Det är så det är att bo i Skummeslövstrand/Allarp. Just där planerar vi nu att uppföra 7 välplanerade parhus på ca 85 kvm. Ett riktigt gott liv! Vill du veta mer? Ring 0733-102901 eller gå in på lansfast.se/laholm


8 SPORTEN - I samarbete med

Söndag 20 augusti

Målvaktslegendar drillade ungdomar

FÖRSLÖV. Förslövs IFs fotbollsskola markerar alltid starten på höstsäsongen. För vissa är det första gången de spelar fotboll ”på riktigt”. För andra betyder fotbollsskolan att i två dagar få särskild målvaktsträning av den forne landslags- och MFF-målvakten Janne Möller.

Det myllrar av fotbollsknattar på Bjärevallen i Förslöv. Grillen glöder och hamburgarna har en strykande åtgång. Årets fotbollsskola har lockat 55 barn och ungdomar som under ett helt veckoslut får chansen att träna och bli bättre i fotbollsspelandets ädla konst. – Det är något färre än de normalt 75-80 barn som brukar delta på vår fotbollsskola, men uppslutningen är fortfarande väldigt bra, konstaterar Marleen Siegård, vice ordförande i Förslövs IF. På en av de nedre planerna är fotbollsträningen i full gång. Ett 20-tal barn spelar intern träningsmatch under överinseende av en spelare ur Förslövs IFs seniortrupp. – Det är första gången som våra seniorspelare är tränare i fotbollsskolan, och det har fallit väldigt väl ut, berättar Marleen Siegård. Seniorerna har ställt upp mangrant och många av fotbollsskolans unga har fått nya förebilder under helgen. I ett hörn på Bjärevallens A-plan står en annan förebild och drillar några av Förslövs målvaktsungdomar. Den förre landslagsmålvakten Janne Möller bistår under helgen Förslövs IF med speciell målvaktsträning. Ungdomarna som Möller tränar är själva för unga för att minnas hans storhetstid i landslaget såväl som i Malmö FF. Men det räcker att Möller börjar prata och dra igång övningarna för att de unga målvakterna ska lyssna

och suga i sig varenda ord han säger. – Bra där, tänk på placeringen, var har du din vänstra stolpe, opp på tårna!

Janne Möller peppar, för att i nästa stund samla gänget runt sig och förklara målvaktsspelets mysterier. Samtidigt med ordningen och de noggranna övningarna är det mycket skratt och kompisskap. – Det här upplägget är perfekt, konstaterar Janne Möller när målvaktsträningen precis avslutats. Sex-sju stycken målvaktsungdomar som man hinner ägna den enskilda tid som krävs, jag önskar att fler klubbar kunde satsa på sina unga målvakter. Tyvärr är målvakterna försakade i de mindre klubbarna, menar Möller. Dom får sällan särskild träning trots att det är väldigt viktigt. Målvaktssysslan är väldigt komplex och du är på ett sätt alltid ensam i din roll i ett fotbollslag. Därför är den mentala biten precis lika viktig som spelarinsatsen, berättar Möller.

”Det är första gången som våra seniorspelare är tränare i fotbollsskolan, och det har fallit väldigt väl ut” – Generellt tycker jag att unga spelare ska stå ömsom i mål, ömsom spela ute. Det ger bättre spelförståelse och bättre teknik. Det kommer man alltid att ha nytta av när man blir äldre och står i mål hela tiden. Titta på Manuel Neuer i Bayern Mûnchen, säger Janne Möller. Ibland agerar han utespelare långt upp i banan men så har Neuer också en extraordinär spelförståelse och teknik. Sen är jag väl inte

Förslövs fotbollsskola är igång och de unga målvakterna fick extra träning av målvaktslegendaren Janne Möller.

alltid så imponerad av hans tokiga utrusningar över halva planen, men jag är ju lite gammaldags i det avseendet, säger Möller och skrattar. Överhuvudtaget slås man av glädjen och entusiasmen som denna 63-årige målvaktslegendar uppvisar. Efter ett helt liv i fotbollens tjänst tycks inte passionen för fotbollen och målvaktsspelet ha falnat det minsta. – Det här är det roligaste som finns, att kunna ge unga möjligheten att förbättra sig och

se glädjen och stoltheten i deras ögon när de förstår att de lärt sig något och blivit bättre, då mår man bra, konstaterar Möller. Seniormålvakter på de högre nivåerna är så välutbildade och kan så mycket, så där kan jag mest bidra med mentala råd. Hur man ska tänka och förhålla sig till sin roll som målvakt, hur tankarna ska gå före och efter match. Men de rena målvaktskunskaperna delger jag gärna till målvaktsintresserade barn och ungdomar, det är där jag vill vara, det ger mig så myck-

et, understryker Janne Möller. – Osså tar du tre bollar och lägger på sin plats, Adam! Möller styr upp det sista av årets målvaktsträning på Bjärevallen. De unga Förslövslirarna samlas runt den reslige burväktaren. Någon förklarar att Möller spelat final i Europacupen, nuvarande Champions League. Barnens ögon blir stora. Det tar lång tid innan Janne Möller kan äta sin hamburgare, autografjägarna är många.

JANNE MÖLLER Född: 1953 Moderklubb: Malmö FF Klubbar som aktiv: Malmö FF, Bristol City, Toronto Blizzard, Helsingborgs IF, Trelleborgs FF Landskamper: 17 Silver i Europacupen 1979 efter finalförlust mot Nottingham Forest 0-1 Guldbollen 1979 Svenska Dagbladet bragdmedalj 1979 www.malvaktscoachen.se

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson

KT!

SÄN

Vi kan våra gator

PRIS

BJÄREHALVÖN - Dejarpsvägen 122

En slingrande väg tar dig upp till den här lantliga drömmen som består av två röda hus ett boningshus med gästhus. Utsikten är unik med Kattegatt åt ena hållet och Laholmsbukten åt andra. Helt privat och ostört läge. Pris: 6 400 000:-

BÅSTAD - Roxmansvägen 5D

Bekvämt och trivsamt radhus med toppenläge vid havet! Malens skog med finns runt knuten liksom fina saltvattenbassänger. Längs strandpromenaden tar du dig snabbt till bykärnan och hamnen. Pris: 2 700 000:-

BYGGKLAR TOMT - Hallandsåsen Byggklar tomt på Hallandsåsens sydsluttning med milsvid utsikt. Tomt. Tomtarea 1 957 m². Pris: 750 000:-


SPORTEN 9

Söndag 20 augusti

Leo Borg tog hem guldet i junior-SM BÅSTAD. Lördagen den 12 augusti 2017 kan gå till tennishistorien. Det var nämligen då det stod klart, vid pass strax över klockan elva på förmiddagen, att den den gänglige tonåringen Leo Borg spelat hem den första stora titeln i sin tenniskarriär. Svensk mästare för 14-åringar. BjäreNU var förstås på plats och fick den första intervjun med den nyblivne mästaren. Och därefter en exklusiv kommentar från en påtagligt stolt pappa Björn.

Matchen var mycket välspelad, tempot högt med offensivt spel från bägge sidor nätet. Leos motståndare var favorittippade Isac Strömberg, välmeriterad spelare från Åkersberga TK norr om Stockholm. Men han var chanslös. Leo Borg hade plockat fram en explosiv vinnarskalle, tog välavvägda risker, hade bra längd på slagen och gjorde knappt några misstag. Matchen slutade med övertygande siffrorna 6–2, 6–2 och det var egentligen aldrig något snack om saken! Leo hade matchen i sin hand från första serve till avgörande forehand. Många undrar nu säkert om det går att jämföra hans spelstil med pappa Björn (som för övrigt fick direktrapport via SMS hem till villan i Nacka från en god vän som befann sig bland den drygt hundrahövdade publikskaran på den trånga läktaren) och på den frågan måste svaret bli ett rungande ”Nja”. Leo visar mer känslor på banan. Han knyter näven och vrålar JAA när han vunnit en tuff boll. Han spelar mer modernt, på något svårdefinierat vis, känns det som. Mer riskbenägen viskar tenniskonnässören som sitter bredvid BjäreNUs utsände på plats och som sett Björn Borg in action flera gånger på den

tiden det begav sig. Leo verkar oerhört säker och målmedveten, inte tillstymmelse till nerver. Och han är ödmjuk och väldigt sympatisk, drag han delar med sin far. Direkt efter matchen måste Leo, som kutymen påbjuder, sopa sin banhalva. Det ser hemskt trevligt ut. Han är förstås ivrig att ringa hem till mamma och pappa för att berätta, men tar sig ändå tid att svara på några korta frågor från det enhövdade pressuppbådet, dvs BjäreNUs utsände!

”Detta är min första stora titel, jag är mycket nöjd!” Grattis Leo Borg som precis slagit in matchbollen i finalen i 14-årsklassen i JSM. Vi tar den gamla oundvikliga sportjournalistfrågan: ”hur känns det?”. – Tack så mycket, det känns helt fantastiskt. Detta är min första stora titel, jag är mycket nöjd. Vad tycker du om att spela här på Drivan? – Det är en jättefin anläggning, allt är jättebra, jag trivs här. Du gillar Båstad också? – Det gör jag, jag var ungefär tio år när jag var här första gången. Skulle du vilja bo här till och med? – Jag kommer i varje fall att vara här flera somrar till så man vet aldrig, när jag blir lite större kanske! Nu måste jag ringa hem till mamma och pappa, haha! Vi lämnar så klart grabben i fred. Ser hur han lyfter mobilen och börjar prata. Han ser så genuint lycklig ut när han fått föräldrarna på tråden. Vankar fram och tillbaka på gräsmattan mellan banorna och omklädningsrummet. Ungefär en timme senare är det BjäreNUs tur att växla någ-

En glad Leo Borg efter att ha spelat hem segern i junior-SM i sin åldersgrupp.

ra ord med Borg senior. Det hörs tydligt hur stolt och rörd pappa Björn är: – Vi är enormt glada Patricia och jag. Leo älskar att spela tennis och gör det med stort hjärta. Han har varit mycket ute i Europa och spelat och satsar verkligen stenhårt. Vi som satt på läktaren tyckte han var grym och att det nästan är roligare att titta på när juniorer spelar än seniorer! – Det var kul att höra. Synd att vi missade just den här turneringen, annars

brukar vi försöka vara med när han spelar.

Jag är så glad att han nu får uppleva ungefär samma sak.

Ja, ni har ju varit i Båstad några somrar de senaste åren, även när du inte haft några mer officiella uppdrag. – Precis. Det är alltid något speciellt med att komma ner dit. Jag minns själv när jag var i Leos ålder och var där och spelade första gången.

Utan att sätta för hård press på Leo; vad har ni för förväntningar inför framtiden? – Vi tar det lugnt. Han satsar seriöst och vill absolut komma framåt. Så länge han tyck-

er det är kul, och det vet vi att han gör, är det bara att fortsätta. Vi stöder honom förstås så gott vi kan. Då ses vi i Båstad nästa sommar! – Absolut, det hoppas jag! TEXT & FOTO: Claes Kanold


10 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 20 augusti

Se temporär konst längs skåneleden BJÄRE. (X)sites är ett konstprojekt med temporär offentlig konst längs cykelleden Kattegattleden arrangerat av Konstnärscentrum Väst.

Davis Cup: Sverige – Litauen BÅSTAD. Tennisfesterna avlöser varandra i Båstad i år. Den svenska tennismetropolen blir spelplats för Sveriges Davis Cup-match mot Litauen 15–17 september.

Landskampen spelas på grus på Tennisstadion. Vinnaren går upp till division 1 medan förloraren stannar kvar i division 2. För mer info: www.bastad.com

PÅ BJÄRE JUST NU

SÖKES:

Projektledning av Båstads nya vandringsevenemang År 2018 blir det premiär för Båstads nya vandringsevenemang. Ett evenemang som kommer att stärka Båstad ytterligare som en destination för Aktiv Livsstil. Vi söker nu en aktör för projektledning av evenemanget. Kontakta Annika Borgelin på 0725-03 99 33.

Sociala medier - varför då? BJÄRE. Halvdagskurs i Jacob Hansens Hus i Helsingborg den 19/9 kl 09:00-12:00 där Ni får en överblick kring det sociala medielandskapet. Vi går igenom ”flödet”, agerande, språk, algoritmer, trender och framtid. Olika kanaler - olika målgrupper - olika användningsområden. Målsättningen är att ni ska

skapa en grundläggande strategi och vision kring er närvaro på sociala medier. Kursen vänder sig främst till handels, restaurang- och besöksnäringen. Pris: Utbildningen kostar 395 kr/person ex. moms. Anmälan är bindande. Mer info på www.bastad.com/naringsliv

Den offentliga utställningen längs kattegattleden pågår augusti, september och oktober.

Genom åsen går Sveriges längsta järnvägstunnel, Hallandsåstunneln. Grevie var tidigare en mötesplats för järnvägen på Västkustbanan, men sen Hallandsåstunnelns öppnande har järnvägsspåren tagits bort för att istället ge plats till Kattegattleden mellan Grevie och Båstad. Nu blir Grevies tidigare bangård en plats för (X)sites och unik konst. Här är det konstnären Karin van der Molen från Ne-

derländerna som visar sin offentliga konst. Under sommaren 2017 har ett trettiotal konstnärer tagit plats i Halland, Skåne och Västra Götaland och skapat platsspecifika konstverk efter leden. Platsspecifik konst innebär att konstnären tar landskapet i anspråk, där både konsten och platsen blir konstverket. Under juli arbetade konstnärerna i landskapen följt av utställning augusti, september och oktober. Mer info på: www.bastad.com/evenemang TEXT: Jeanette Nilsson

Kommuner samverkade kring konceptet UngDrive BJÄRE. Utmaningen för de flesta kommuner är att de vill ha fler nya företag. De vill också ta vara på ungas företagsamhet. Då behövs nytänkande lösningar som tilltalar ungdomarna. Som licenstagare till konceptet UngDrive levererar Forza toppklassutbildningar inom entreprenörskap och under 2016 tog två av ungdomarna i Skåne första och andra plats i Entreprenörskap SM i Sverige. I sommar gavs återigen 40 ungdomar i Båstad, Höganäs, Ängelholm och Örkelljunga en unik möjlighet att förverkliga sina entreprenöriella idéer. Forza of Sweden driver konceptet UngDrive på uppdrag av kommunerna och ger ungdomar en chans att driva sitt eget företag under sommarlovet. Projektet sponsras av Båstad Turism & Näringsliv, Ängelholms Näringsliv, Örkelljunga kommun, Höganäs kommun, Region Skåne och Sparbanksstiftelsen Gripen. Så går det till: Den gemensamma satsningen UngDrive startade i juni med

Det var ett härligt gäng från Båstad, Ängelholm, Höganäs och Örkeljjunga som deltog i UngDrive.

en fem dagar lång kick-off i Ängelholm för deltagarna från de fyra kommunerna. Veckan innehöll inspirerande föreläsningar, workshops, säljträning, personlig coachning, lära känna övriga deltagare, och givetvis intensivt arbete med att utveckla sin företagsidé.

Kort och gott, detta är kanske Sveriges enklaste och roligaste sätt att testa på att starta eget på! Under sommaren har de unga företagarna fått support och den 3 augusti samlades deltagarna åter för mer inspiration och erfarenhetsutbyte, samt

• BJA R G

O

Ä

RE

SE • N.

UNCHE EL

ÄT

ÄT GOTT PÅ BJÄRE!

Det var en härlig grupp vi fick träffa denna kväll där man kände stor glädje, stolthet, nyfikenhet, stor kunskap, kreativitet, vänskap och gemenskap. Wow vilket gäng och vilka duktiga ledare. TEXT: Jeanette Nilsson

Du hittar veckans lunchmenyer på

bjarelunchen.se

diplomering och prisutdelning.

T T PÅ BJ

Bjäre Golfklubb Hotel Riviera Strand Hovs Hallar Margretetorp Gästgifvaregård Pensionat Enehall Sands bakficka Torekovs Golfklubb Torekov Hotel Restaurang Drivan Restaurang Sand Två Män Äppelgårdens Golfklubb


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

070-213 01 52

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

EN MARKNADSPLATS FÖR HANTVERKARE Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer.

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com


TEMA: HÄLSA & SKÖNHET

Unna dig det lilla extra hos Le Visage BJÄRE. I snart tjugo år har Martina Beckman drivit sin salong på Köpmansgatan och för ganska exakt ett år sedan utvecklades den med webbhandel, vilket innebär att de mer långväga kunderna nu kan köpa sina produkter på Le Visage året om. I månadens nummer av Bjäre NU tipsar vi om två nya behandlingar och två nya varumärken som du numera hittar på salongen.

Ny behandling

ICE PEEL KEMISK PEELING + CRYOTERAPI ICE PEEL är en avancerad behandling med omedelbar effekt. Behandlingen är en ”Quick Fix” som kombinerar potenta styrkor av kemisk peeling med cryoterapi i samma behandling. Kemisk Peeling utförs med mandelsyra som exfolierar döda hudceller för omedelbar lyster samtidigt som talg löses för djuprengörande effekt. Behandlingen stimulerar fasthetsfibrer för fasthet och den naturliga fukten för ökad fukt. Huden får utjämnad struktur och uppstramad liftingeffekt. Cryoterapi utförs med Liquid Ice, IceMask, som stärker kollagen och ger omedelbar uppstramande effekt. IceMask är en Cryomask som kyler i 2 steg, First Cooling Effect - Ytlig kyleffekt som stärker kapillärer och förbättrar cirkulation, Deep Cooling Effect - Djup kyleffekt som stärker kollagen, regenererar, normaliserar och verkar sammandragande. Masken är snabbverkande och ger en behaglig känsla redan efter ett par minuter. IceMask innehåller C-vitamin som antioxidant med skyddande och reparerande egenskaper och mjukgörare med bl.a. Aloe Vera som lugnar och återfuktar för ökad hudkomfort.

Nå dina R T mål C L U med vårt nya P O R T C L U SPO S B B träningskoncept! TO

REK

O V H OTE

Erbjudandet gäller på salongen under vecka 34 levisage.se Köpmansgatan 33, Båstad

RT CLU

TO

REK

TE

LL

8v BY

Köp valfri rengöring + cream - få ansiktsvatten på köpet (värde 325:-)

PO

B

S

För mer information och bokning, www.torekovhotell.se

O OV H

Start vecka 34

#Rådgivning #Glädje

#Inspiration #Mål

#Personligt

LL

Nyheter!S P O R T C L U B Specialpris för dig

Tva nya behandlingar! BY

BY

Du tränar med samma grupp i 8 veckor utifrån din egen personliga nivå. Välj mellan morgongrupp eller kvällsgrupp. TO LL REK Ocoachning Gemenskap, och massor V H OTE av inspiration. BY

SENSOMMARERBJUDANDE FRÅN BIOLINE

”Huden får utjämnad struktur och uppstramad liftingeffekt”

TO

REK

O V H OTE

LL

Varmt välkommen till Hotel Skansens SPA och Kallbadhus. Prova två nya behandlingar från Elemis. Erbjudandet gäller måndag till fredag kl 14 t.o.m. september månad. ELEMIS FACIAL CLASSIC 50 MIN – PRIS 600 kr (795 kr) Upplev det bästa inom vetenskaplig hudvård. En effektiv behandling anpassad efter just din hudtyp som garanterar synliga resultat. Hudanalys, rengöring, peeling, behandlande mask, en särskilt utformad massageteknik för ansikte och dekolletage samt skalpmassage ingår. ELEMIS SALT GLOW – PRIS 600 kr (795 kr) En exotisk exfolieringsritual som stärker och revitaliserar kroppen. Efter en lätt kroppsborstning droppas rikligt med varm olja över hela kroppen innan Frangipani Salt Glow eller Lime & Ginger Salt Glow appliceras. En topp-till-tå behandling som måste upplevas!

www.hotelskansen.se Tel: 0431-55 82 00 Scandinavian Resort – En känsla att längta tillbaka till


TEMA: HÄLSA & SKÖNHET MICRONEEDLING Hudnålning eller microneedling är en form av kollagenbildande behandling, även kallad Collagen Induction Therapy (CIT), avsedd för att stimulera till ökad kollagenproduktion i huden och därmed få en jämnare hudstruktur. Behandlingen utförs med hjälp av Powerlite Needle Pen som har små och tunna nålar. Powerlite Needle Pen behandlar effektivt åldrad och solskadad hud, ärr, rynkor, hudbristningar och håravfall. Resultaten är jämförbara med laserslipning och Fraxel, men utan dessa metoders biverkningar. Mindre smärtsamt och inga skador på huden. Behandlingen stimulerar tillväxt av nytt kollagen och elastin, vilket ger huden ett jämna-

re och yngre utseende. Behandlingen medför även att absorptionen av aktiva ingredienser ökar. Powerlite Needle Pen använder endast specialutvecklade produkter i behandlingen, bestående av hyaluronsyra. Powerlite Needle Pen är elektrisk och har 12 sterila engångsnålar, behandlingen är mycket skonsammare för huden än traditionell microneedling med rollers. Behandlingen skräddarsys efter varje individ och olika problemområden genom att nållängden anpassas under behandlingen. Behandlingen avslutas alltid med MASQ+ serummask, vilket återfuktar, svalkar och lugnar huden samt efterlämnar en fin lyster.

Ny behandling UNNA DIG DET LILLA EXTRA! VÄLJ BLAND VÅRA BEHANDLINGAR

”Behandlingen skräddarsys efter varje individ” Vid bröllopsarrangemang bokas tid efter överenskommelse!

VÄLKOMNA!

Nya ekologiska produkter L:A BRUKET

Livet längs den svenska västkusten formar och präglar L:a Brukets produkter året runt. Man menar själva att solen, havet och vindarna tvingat dem att ställa enkla men höga krav på allt som de ser som livskvalitet. Det är så L:a Brukets produkter skapas: det enkla i kombination med det bästa, för att uppfylla kraven från storstadsmiljö och kustens villkor. All tillverkning sker i Varberg, ingredienserna i alla produkter är ekologiskt framställda och ingen artificiell konsistens, färg eller doft är tillsatt.

Sandbäcksvägen 2, 269 72 Förslöv 0431-45 04 46 | www.clippet.se | info@clippet.se

ESSE ORGANIC SKINCARE Esse Organic Skincare är ett ekologisk hudvårdsmär-

ke från Sydafrika som jobbar med levande probiotika. Esse har utvecklat produkter som skapar en optimal balans av mikrober som håller tillbaka åldersprocessen och återskapar en fungerande hudbarriär. För att kunna nå dit har Esse använt sig av prebiotika för att ge näring till de godartade Mikroberna. De använder även probiotika för att aktivt förändra fördelningen av mikrober i och på huden. Alla deras produkter håller en PH-nivå mellan 4 och 5. Esse är ekologisk certifierade, stödjer rättvis handel, vegan och är emot djurförsök samt är koldioxidneutrala.

För oss är just Du speciell. Välkommen in att boka tid!

Salong MISTL

Björkvägen 4 | Förslöv | 0725 55 07 27 | fb: Salong Mistl

MASSAGE & HÄLSA SUSANNE ANDERSSON

DIN FRISÖR för hela familjen PÅ BJÄRE Ansiktsmassage med bindvävsteknik

Välkomna till oss! Vi ser fram emot att träffa dig i Boarp eller inne i Båstad!

0431 - 36 14 40 Grusåsvägen 1 GREVIE

www.hårtrollet.se | facebook.com/Hartrollet | facebook.com/Frisörteamet

Hårtrollet Italienska vägen 289 Tel: 0431-733 67

Frisörteamet

Köpmansgatan 22 Tel: 0431-715 35

Nyhet!

En lugn och behaglig behandling som löser upp spänningar i ansikte, huvud och nacke. Passar bra vid t ex migrän, huvudvärk, bihålebesvär och tinnitus. Behandlingen börjar med nack- och skalpmassage som sedan övergår till bindvävsmassage i ansiktet. Kan även kombineras med Ring eller andra behandlingar. 15 min - 250 kr boka själv 15 min kombipris - 190 kr (vid tillägg till annan behandling) på hemsidan!

0733-38 33 63 www.massageochhalsa.com Hemmeslövsvägen 15, Båstad


14 KORSORD & KUL

Söndag 20 augusti AREAL

HOJTA

PÅ NYTT

PÅSK

SPRIDS

NUNA

SUPERHJÄLTE

TADEL

B

FLÖDE

KOSTSAM

TIDSKRIFTER

KINKIG

SYNTETFIBER

RIKTNING

ANAÏS

DROGADE

FD EU

OÄNDLIG

ÅNGA

SÄV

GYLTA

BÄR BARR

SVAGA

FÖLJAKTLIGEN

KAN HON HETA

KORT KANSKE

SEAN

VII

ELÄNDIG

FRID

UTESLUTS

Premiär Logan Lucky fredag 25 augusti 22.30

RENAR

PÅ ÅK I REYKJAVIK

ROLF LUND

LÖSENORD

ARMATUR

TON 6

KNEP&KNÅP

E M

GRYNINGENS GUDINNA

BJÄREBILDEN

Vad är Bjärebilden?

Premiär Kedi söndag 27 augusti 16.00

SPRIT

NR 18 PLYM

FÄRDVÄGAR

Rätt svar 13 augusti:

H

A

L

V

Rester efter lastbrygga som byggdes 1931, Dagshög

Lycka till!

S

Å

L

D I samarbete med Bjäre bokhandel

Omgiven av psykopater Thomas Eriksson

Tbilisi, juli 2016. Affärskvinnan Pauline Hollister bär på ett antal mörka hemligheter. Hon vänder sig till Ludwig Licht, men innan hon hinner avslöja vad hon vet försvinner hon. Samtidigt börjar den hårt ansatta kaukasiska republiken att rämna. En rad terrordåd drabbar huvudstaden, och det mäktiga Ryssland i norr uppträder alltmer hotfullt. Vad var det Hollister ville berätta? Ludwig ställs snart inför sin farligaste, mest hänsynslösa fiende någonsin: en av hans gamla överordnade från östtyska Stasi.

Vad är Bokstavsbytet?

Genom att byta ut en bokstav i taget går du från ett ord till ett annat. Alla bokstäver ska bytas ut. Det finns flera möjliga lösningar.

VECKANS BOKTIPS

Öster om avgrunden Thomas Engström

Scala Bio

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

BOKSTAVSBYTET

I varje nummer av Bjäre NU publicerar vi ett klurigt foto från Bjärehalvön. I numret efter avslöjar vi vad bilden föreställde. Har du bild på något känt som finns på Bjäre kan du maila den till peter@bjareliv.se.

Vad är det du ser på bilden?

D

Premiär The Square av Ruben Östlund fredag 25 augusti 19.30

AMMA

HARANG FADERN

MAKAR

A

All you need is love: Ingenting och allting tisdag 22 augusti 19.30

SITTER DYRKAD PÅ AGERADE

T

Pärlfiskarna måndag 21 augusti 19.00

VÄRLDSDEL

BATTERIBETECKNING

S

Liten operafestival Nabucco med Placido Domingo söndag 20 augusti 19.00

RANGLIG

ÅTAGANDE

Å

din bio på Bjäre

AVSLÖJAT

VUNNIT

Efter den stora succén Omgiven av idioter kommer nu Thomas Erikson med den efterlängtade uppföljaren Omgiven av psykopater. Du har säkert stött på den här personen: en spännande människa som är otroligt karismatisk, trevlig, charmig och hjälpsam. Som alltid har en komplimang i beredskap. Och som garanterat får dig att må bra. Du tror på det du får höra, även när det låter falskt – eftersom det känns så bra. Men det som verkar för bra för att vara sant är troligen det …

SAKNAR DU TIDNINGEN I DIN BREVLÅDA? Meddela oss på bjarenu.se/utebliventidning eller ring Lars Thulin på 042-329963

Sallad Tommy Myllymäki För att få till en riktigt god, matig sallad finns det några saker man bör tänka på. Det gäller att lära sig hur man bäst hanterar grönsaker och blad, hur man dressar dem, blandar smaker och får till schysta konsistenser med hjälp av toppings som krutonger, nötter – ja, helt enkelt hur man bygger upp en riktigt bra jäkla sallad från grunden. Myllymäki är en av Sveriges mest meriterade kockar, 2018 öppnar han en ny restaurang på Djurgården.

Är det Du som har den? Pensionärspar, kulturskapare, f.d. företagare vill hyra åretrunt-bostad på Bjäre eller i dess närhet. Omöbl. Mångårigt kontrakt. Du får robusta hyresgäster i stugan, annexet, gården eller radhuset, nära fager natur. Mejla trevliga boendeförslag till:

outorongo@gmail.com


TYCK TILL 15

Söndag 20 augusti

TYCK TILL

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Läs alla insändare på bjarenu.se. En politisk debatt i ett offentligt samtalsrum, som exempelvis medier utgör, kan befrias från personangrepp, pajkastning och sandlådelek. I stället kan vi skapa en debattkultur som bygger på dialog, ömsesidig respekt och strävan att fokusera på sakfrågornas ofta komplexa innehåll. Jag skriver alltså ordet VI och jag menar att ansvaret och möjligheten ligger både hos politikens företrädare och hos medborgarna. Det finns därför goda skäl till att medierna verkar för att medborgarnas inlägg i debatten håller sig på en nivå, som motsvarar de krav man ställer på politikerna.

Tankar kring ett otrevligt fenomen

Snart börjar en valrörelse – om den inte redan pågått en tid – som på riksplanet har förutsättningar att bli en mycket bister upplevelse, för både väljare och politiker. På det lokala planet, med andra ord också på Bjäre, ligger det en enastående möjlighet för både medborgare och partiernas kandidater att tillsammans skapa en spännande, intressant och konstruktiv valrörelse. Den politiska debatten må vara partiernas plattform för att erövra makt, men den måste alltid också tjäna medborgarnas demokratiska engagemang och bidra till medborgarnas kunskaper i samhällets olika frågor.

Det finns ett otrevligt fenomen i politiken, nämligen de många oinfriade partipolitiska löften som avges i en valrörelse. Det är otrevligt, eftersom det verkar naturligt för politiken att konsekvent bryta löften efter att man fått makten. Hur kan det komma sig att väljarna gång på gång sväljer sveken och faktiskt fortsätter vart fjärde år att gå till valurnorna? Det må så vara att det korta mänskliga minnet spelar in, men borde inte politikens bristande löfteshållning, vid det här laget, ha hunnit urholka demokratin i form av extremt lågt valdeltagande? Varför har politiken så svårt att, låt oss säga till åtminstone 80 %, uppfylla löften som till och med står inskrivna i partiernas program och kongressbeslut? Det finns faktiskt också konstitutionella och lagstadgade regelverk, både nationellt och lokalt, för politiken att orientera sig med. Visioner för ett gott samhällsbygge är en bra och nödvändig drivkraft, även om de samtidigt tjänar som partiegoistiskt röstfiske. Men om visionerna från början saknar en grundläggande analys av samhällsbehov

på kort och lång sikt, och där prislapparna och finansieringsformerna är antingen skönmålade eller undangömda, så blir det självklart svårt för politiken att leverera till medborgarna vad som utlovats. Det borde vara uppenbart för alla - inte minst förtroendevalda - att det finns demografiska fakta att tillgripa för att göra tillförlitliga prognoser för skolans, omsorgens och sjukvårdens behov några år framåt. Det är väl rimligt att rapporter om arbetsmiljöfarliga byggnader och andra allvarliga brister i kommunal infrastruktur – inklusive krisberedskapens kvalité - borde återspeglas i en långsiktig ekonomisk planering, så att man inte står med byxorna nere när problemet blivit akut. Det framgår ofta att det är just akuta beslutssituationer som får både folkvalda och väljarna att debattera med ett ilsket upprört manér. Sakfrågan och dess kloka lösning får stå tillbaka för skuldbeläggning och osakliga påhopp, vilket i och för sig är ett välkänt sätt att komma undan egen genans när man avslöjas med byxorna nere. Men bra för samhällets och kommunens bästa är det icke.

BO KARLBERG

Medborgare i Västra Karup

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se

STOPPA HUNGERN Ingen ska lämnas ensam i en katastrof. Vi är där. Var där med oss. >> Swisha valfri gåva till 123 031 0748 >> Sms:a AKUT HUNGER till 72 900

>> Handla i våra Second Hand-butiker >> Lägg pengar i våra insamlingsbössor

Genom att sms:a eller swisha godkänner du att bli kontaktad av Röda Korset. Dina personuppgifter hanteras enligt PUL.

A living icon

Kan du se dina drömmars Ford Mustang framför dig? Sveriges mest sålda sportbil. Kraftfull och dynamisk med toppmodern teknik. En levande ikon kan bli din!

FORD MUSTANG Pris från

373 000:-

FordStore BilMånsson Halmstad är landets första FordStore och Europas största återförsäljare av nya Ford Mustang. Vi har Mustang i blodet, engagerade och kunniga säljare som verkligen brinner för denna anrika ikon inom bilvärlden. Kontakta oss för senaste information om biltillgång samt leveranstider. STOLT SPONSOR

Torbjörn Croner Tel: 035-260 45 14 torbjorn.croner@bilmansson.com


Priserna gäller måndag 21/8–söndag 27/8-17

5 för

3 för

79k 15k

99k

/st

Tvättmedel, Sköljmedel, Fläckborttagning Via, Comfort,

Kaffe Arvid Nordquist Classic.

Vispgrädde ICA. 5 dl.

Tabort. Tvättmedel 750 g, 920 ml. Sköljmedel 750-1000 ml. Tabort 275-750 ml. Tvättmedel: Pulver, flytande refill. Jfr pris 26:40–72:00/liter, 0:36–0:99/tvätt.

500 g. Flera olika sorter, ej hela bönor. Jfr pris 52:67/kg. Max 1 köp/hushåll.

40%. Jfr pris 30:00/liter.

1 k går till vår insamling för Röda Korset. 

15k

20k 20k

/st

Handla andra varor för köpa… minst 100 kr så får du

3990 3990

/st

Fruktmarknad ICA, ICA I love eco. Ekologiska plommon i korg, kiwi i korg, mogen mango. Spanien, Italien, Senegal, Brasilien, Israel, Chile. 325-800 g. Klass 1. Jfr pris 18:75–46:15/kg.

Hallon, Blåbär i ask ICA. Spanien, Marocko, Portugal. 125 g. Klass 1. Jfr pris 160:00/kg.

/kg

Blandfärs ICA. Ursprung Sverige. Storpack. Max 22% fetthalt. Av nöt 50%, gris 50%. Jfr pris 39:90/kg. Max 2 köp/hushåll. Gäller ej spel, tobak, lotter och receptfria varor.

49k 49k

2 för

/st

Kycklingfärs Kronfågel. Ursprung Sverige. 1000 g. Jfr pris 49:00/kg.

superklipp 2 för

25k +pant

Minst

25% rabatt

Läsk Coca-Cola, Fanta, Sprite. 1,5 liter.

Jfr pris 8:33/liter + pant 4ª. Max 1 köp/hushåll.

Soft tortilla

20k

Santa Maria. 320 g. Original. Jfr pris 31:25/kg.

2 för

30k Båstad

Chips, Ostbågar OLW. 175-275 g. Jfr pris 54:55–85:71/kg.

Alla dagar 8–21 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Profile for Bjäre NU

BjäreNU v34 2017  

BjäreNU v34 2017  

Profile for bjarenu