Page 1

NATUR Bada på Bjäre

INSÄNDARE Medborgarlöfte?

BJÄRE. Runt Bjäres kustremsa finns väldigt olika typer av natur vilket ger en stor variation på de badupplevelser som kan upplevas. Förutom fina sandstränder finns det bryggor, klippor, tångSID 10 bad och även bad där hundarna får följa med.

BÅSTAD. Det nya inom brottsförebyggande arbetet är ett Medborgarlöfte också här i Båstad precis som i många andra kommuner. Ett slags samverkan mellan polis och kommun som anses nödvändig för att tillsammans kunna SID 15 verka i det brottsförebyggande arbetet.

2017

BJÄRE. Klas Johansson ledde Båstad marathon från start till mål och vann de första marthonloppet han ställde upp i. Många kämpade sig runt de olika sträckningarna under den SID 6 regniga lördagen.

”Sätter du för moderna fönster i ett gammalt hus så förstör du intrycket totalt” SID 4

Furunäs har återfått sin forna glans

BJÄRE. Sporten har sammanställt hur Bjäres fotbollslag presterat i årets seriespel. Analyser av lagens prestationer och formkurvor, aktuella tabeller för respektive serier och så våSID 7 rens topp-trio.

RE

/st

UNCHE EL

G

O

Stationen Nära Dig!

Välkommen in till oss! Köpmansgatan 15, Båstad | 0431-703 01

Ä

5:-

Wienerbröd

Båstad

SE • N.

et röpp 8-21 a Sommdagar alla

• BJA R

Handla online på icabastad.se ÄT

Pigg och körglad - Ford Focus FORD FOCUS PRIVATLEASING FRÅN 1 995:-/MÅN.

SÖNDAG 9 JULI 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA

T T PÅ BJ

Du hittar alla lunchrestauranger på www.bjarelunchen.se


2 REDAKTION

Söndag 9 juli

TRE SAKER

JUST NU

INLEDARE

SJÖRÄDDNINGENS DAG Sjöräddningsstationen i Torekov är centrum för sjöräddning på Bjäre. Kom och se båtarna och ta del av verksamheten. Bjäre Naturskyddsförening medverkar med information om natur och miljö. Lördag 15 juli.

Med sommaren förändras tidningen INLEDARE. Sommaren är här och med den ändrar också din lokala nyhetstidning delvis inriktning. När politiker och tjänstemän tar semester och hela Bjärehalvön går in turistsäsongen förändras också vårt innehåll därefter. Självklart fortsätter vi att rapportera kring allt som händer men fokus flyttas till stor del från kommunstyrelse och nämnder ut i solen och sommarlivet.

HANTVERKSDAG

60-TALSPÄRLOR

Kom med barnen och måla en båt, dekorera ett flygplan, gör ett krassehus, måla en mugg mm. Hantverksdag vid Östra Karups bygdegård, lördag 15 juli kl 10-17, fri entre’.

Trion Karusell från Halmstad spelar låtar från 60-talet som du alltid blir lika glad av att höra, både på svenska och engelska. Mariakyrkan i Båstad 12 juli kl 20.

Samtidigt pågår planeringen redan nu för fullt inför hösten där vi ytterligare kommer att lyfta vår nyhetsrapportering och bevakning av de kommunala frågorna som är så vikti-

ga för oss som bor och lever i kommunen. Vi går mot ett valår som till stor del kommer att handla om vilken inriktning Båstad ska ta in i framtiden och här kommer Bjäre NU att se till vara en aktiv part i debatten genom att hjälpa till att lyfta de aktuella frågorna. Men innan dess har vi alla en lång härlig sommar framför oss och som vanligt i Båstad är den indelad i ett antal olika veckor som var och en sätter sin prägel på besökare och byn. Det blir cyklar, tennis, segling, prinsessbesök och mycket mer. Tveka inte att kontakta oss på redaktionen om du har saker som du tycker att vi borde

uppmärksamma i sommar. Vi har öppet hela sommaren och det finns alltid någon på plats som kan ta emot ditt samtal eller mail. Passa på att kom med tips och idéer kring vad du skulle vilja läsa om när du sitter där i solstolen och bläddrar i din lokala nyhetstidning. I det här numret bjuder vi på Roger Bengtssons halvtidsrapport från den lokala fotbollen, Fegge Olofsons succé i Holland, ett fantastiskt renoverat hus och en hel del till. Till detta såklart lokala erbjudande från våra lokala annonsörer som är hela grunden till att vi kan distribuera ut en lokal nyhetstidning till alla er som bor i kommunen. Gynna

gärna dessa fantastiska företag lite extra, de är viktiga för vår bygd. Med dessa ord vill jag önska dig en skön vecka, oavsett om du har semester eller är mitt uppe i sommarkaoset så hoppas jag att du hinner stanna upp ibland och njuta av vår vackra halvö. Tänk så fantastiskt att vi alla fått förmånen att bo och leva på den här platsen.

JOAKIM ORMSMARCK

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning Svensk Direktreklam Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Nyhetsredaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på www.bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45

HUSQVARNA LC347V KLIPPBREDD 47 CM SJÄLVGÅENDE UPPSAMLING/BAKÅTUTKAST

4.900:-

KAMPANJPRIS!

RIDER 214TC KRAFTFULL RIDER FÖR VILLAOCH MARKÄGARE

32.900:ORD. PRIS 39.900:- INKL. MOMS

TRIMMER 129C KRAFTFULL OCH ANVÄNDARVÄNLIG

KAMPANJPRIS!

Många väljer Handelsbanken Båstad. Du är välkommen du också.

1.990:-

ORD. PRIS 2.190:- INKL. MOMS

Båstad, 0431-36 58 40 Köpmansgatan 78 handelsbanken.se/bastad


Välkommen till vår fina hamnbod i Båstads hamn. Här presenterar vi samtliga våra bostäder på bästa läge i sommarbåstad. Välkommen till oss du också!

BÅSTAD Väster Kontinental känsla med havsutsikt

BÅSTAD Väster 1:a parkett mot havet i Skånegården

Välkommen till ett välskött hus med kontinental känsla och smakfulla lösningar, beläget längs paradgatan i Båstads Med förstklassigt läge på Väster, närmast havet med vidsträckt vy över vattnet och Kallbadhuset, säljs bekväm lägenmest eftertraktade område - Väster. Bostaden har fin och praktisk disposition, genomgående gedigna material samt so- het i nya Skånegården på få men välplanerade kvadratmeter, med balkong och sällskapsrum med utsikten serverad. ber och ljus stil. Imponerande och vidsträckt havsutsikt som överraskar såväl från bostad och trädgård som solterrass. Tennis och strandliv strax intill och fina utrymmen i föreningen såsom trädgårds- och poolområde utanför dörren.

Lindallén 65, Båstad

Boa 180 m2, 5 rok

Tomt 671 m2 Pris 9.850.000 kr

Kastanjeallén 4, Båstad

HASSLÖV Halländsk bondromantik en mil från Båstad

Boa 40 m2, 2 rok

Mån avg 1.767 kr

Pris 3.500.000 kr/hbj

BÅSTAD Hemmeslöv Välplanerat med poolterrass

Urcharmigt sommartorp med alla de rätta attributen. Stilen är skönt avslappnad med drag åt bondromantik. Bonings- Knappt 500 meter från hav och strand erbjuds öppen och bekväm liten poolvilla i ett plan. Här bor du på fritiden eller hus med kök, sällskapsrum, salong och matrum nere samt två sovrum och fräscht duschrum uppe. Vitmålade träpane- året runt i välplanerad bostad med centralt sällskapsrum där fräsch köksdel, takhöjd upp i nock och öppen spis ger ett ler, gamla trägolv, spegeldörrar, gjutjärnskamin och synliga takbjälkar retar sinnet. Separat gästrum med dusch/wc. trivsamt intryck. Två sovrumsavdelningar med totalt 4 sovrum ger många sovplatser och dubbla badrum förhöjer.

Vångavägen 2, Hasslöv Boa 110 m2, 5 rok Sep gästrum Tomt 1.496 m2 Pris 1.675.000 kr/hbj

Ugglevägen 20, Båstad

Boa 110 m2, 5 rok

Tomt 1.005 m2 Pris 3.475.000 kr

TOREKOV Centralt Stilfullt, fräscht och modernt

BÅSTAD Hemmeslöv Lantligt med uthyrningsmöjlighet

Lätt att öppna upp/stänga om du utnyttjar som sommarnöje - bekvämt och ombonat om du bor året om! Välplane- Med fritt och lantligt läge säljs denna stora, flexibla och ombonade villa med sällskapsrum på tre plan, generöst uterade kvadratmeter med stilfull och harmonisk inredning i ett plan om 3 rok samt helkaklat duschrum, tvättstuga och rum, fräscht kök samt 4 sovrum. Källarplan med öppen spis i gillestuga. Lgh i garagebyggnad med 2 rum, pentry klädkammare. Om så önskas kan vinden inredas för mer plats. Trädgård och uteplats i soligt söderläge. Förråd. samt badrum/tvätt. Dubbelcarport. Gångavstånd till nya järnvägsstationen och några få km till E6.

Von Gegerfelts väg 11 , Torekov

Boa 80 m2, 3 rok Tomt 299 m2 Pris 2.975.000 kr

Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Herrgårdsvägen 49 A, Båstad

Tel: 0431-700 59

Boa 180 m2, 7 rok Bia 100 m2 Tomt 1.527 m2 Pris 2.800.000 kr

stigbertils.com info@stigbertils.com


4 NYHETER

Söndag 9 juli

Båstadhem får ny VD

Temporär offentlig konst

Ny lag om Framtidsfullmakt

BÅSTAD. Båstadhem AB ägs av Båstads kommun och äger idag cirka 1000 lägenheter. De äger och förvaltar kommunens samtliga äldrevårdsfastigheter och sedan april 2011 förvaltar de även kommunens egna fastigheter. Just nu färdigställer de 16 hyresrätter på Trollbäcken i Båstad med inflyttning i oktober. Båstadhem har diskuterats mycket den sista tiden efter en uppmärksammad försäljning av fastigheten innefattande Bjärehemmet. Nu ska Båstadhem få en ny VD som efterträder Robert Falk. Styrelsen har beslutat att det blir Magnus Ingvarsson.

GREVIE. (X)sites är ett konstprojekt med temporär offentlig konst längs Kattegattleden arrangerat av Konstnärscentrum Väst. Under sommaren 2017 kommer ett trettiotal konstnärer att ta plats i Halland, Skåne och Västra Götaland och skapa platsspecifika konstverk efter leden. Under vecka 37 kommer konstnärerna att börja arbeta på respektive plats, det blir ett tillfälle för besökaren att träffa och samtala med konstnärerna. Nu blir Grevies tidigare bangård en plats för (X)sites och unik konst skapad av konstnären Rumen Dimitrov från Bulgarien.

BJÄRE. Den 1 juli 2017 trädde en ny lag i kraft som gäller ”Framtidsfullmakt”. Det innebär att du själv i förväg kan bestämma vem som får rätt att i framtiden företräda dig om du behöver hjälp med att sköta din ekonomi, rättsliga frågor samt personliga angelägenheter, när du inte längre har kvar din beslutsförmåga. I varje svensk kommun skall finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. Den ska utreda vem som behöver en medförmyndare, förvaltare eller god man. Båstads kommun har valt att utse en överförmyndare.

Villa Furunäs har återfått sin glans

BÅSTAD. Varje år delar föreningen Gamla Båstad ut en mässingsplakett till någon som de tycker renoverat ett hus på ett lyckat sätt med inriktningen att återskapa det till hur det sett ut en gång i tiden. I år fick Mikael Bertilsson och Maria Kjellberg utmärkelsen för renoveringen av villan Furunäs på Malen i Båstad.

– Utmärkelsen betyder jättemycket och är ett bevis för att det vi gjort är bra, inleder Maria. – Jag tycker också det var jätteroligt, den har jag tänkt på att jag vill ha. Det var lite en strävan när vi gick in detta projektet, instämmer Mikael. Plaketten har Gamla Båstad delat ut i över 30 år. De väljer varje år en fastighet som främjar kulturmiljön i Båstad utan speciell motivering för varje hus eller miljö. – Vi brukar välja någon som under året har renoverat ett hus på ”rätt” sätt. Alltså med hänsyn till hur det sett ut en gång, berättar Gert Håkan Eriksson ordförande i Föreningen Gamla Båstad. Huset historia är inte helt känd och det har ändrat skepnad med tiden. – De sägs att huset är byggt 1896 och att då hästarna till kalkugnen som fanns här bredvid stod i detta huset så det var nog ett stall från början. När vi rev i huset under renoveringen såg vi att på ena gaveln har det troligen varit ett gödselutkast. Om det stämmer vet vi inte exakt. Vi har en bild på huset från 1915

Morgondoppa 12 juli

Sommarpratare: Karin Bengtsson, VD Båstad Turism och Näringsliv - Destinationsutveckling och hur vi sätter Båstad & Bjärehalvön på kartan. Lotta Olmarker, project manager at Lagadére Sport - Swedish Open i Båstad 70 år. Värd: Torekov Sjöfartsmuseum

19 juli

Sommarpratare: Lasse Svensson - Författaren av den mest spridda fälthandboken om fåglar ”Fågelguiden”. Programmet förlängt 10 min Arne Tegsell, konsult i boendefrågor - Informerar om ett framtida trygghetsboende i Torekov. Värd: Sjöräddningen

26 juli

Sommarpratare: Magnus Nyhlén leg läkare och grundare av ”Min Doktor” - Min Doktor är en dygnet runt öppen digital vårdgivare som ger snabbare vård samtidigt som den frigör tid på vårdcentralerna. Värd: Torekov By

2 aug

Sommarpratare: Gunder Jönsson, VD NP Nilsson - Företagandet på Bjäre. Värd: Torekovs Golfklubb

Arrangör: Torekov By, www.torekov.se, tel 0431-36 31 80

och då var det ett bostadshus, berättar Micke.

Den tidigare ägaren, som var arkitekt och bland annat ritat Apelrydskolan och Prästgården, hade hade renoverat senast på 70-talet med det som var fint då men som blivit nött och gammalt med åren. Stora delar av stommen var även i akut behov av renovering. Mikael visar lite bilder på rejält ruttna balkar som hittades i huset vid renoveringen. – Nu är det i princip ett nytt hus i ett gammalt. Jag ville göra allt rätt för att få huset att finnas kvar under en väldigt lång tid. Vi grävde ur huset och byggde upp igen. Rör, el mm är ju helt nytt efter dagens standard, för det måste det vara, men det ser ut som det gjorde förr. Vi har behållit rumsindelningen med endast små justeringar. Mikael berättar att han för många år sedan bodde i grannfastigheten och har sedan dess haft ögonen på Villa Furunäs. Under åren har de åkt förbi många gånger och mycket var redan klart i tan-

”Micke är extremt nördig i detta, nästa på gränsen.” karna på hur de skulle göra med huset om de fick möjligheten. De tidigare ägarna visste om att paret hade ögonen på huset och lite skämtsamt har de under åren frågat dem, när de mötts på byn, om det

Mikael och Maria har återgett villa Furunäs sin forna glans och gett huset förutsättningar för ett långt liv.

inte var dags att sälja. – Till slut ringde de oss och sa att de skulle sälja och såg gärna att vi köpte men de ville gå via mäklare för att få en marknadsriktig prisbild. Huset låg ute på marknaden ett tag men tillslut fick vi köpa det, berättar Micke som inte vet om det var fler som var intresserade av huset med det stora renoveringsbehovet. Renoveringen tog ett år men det är inte Micke och Maria som själva snickrat på huset. Micke är ena halvan av byggbolaget MMB och anlitade till stor del sin duktiga personal. – Många timmar är nedlagda på att jobba med den gamla struktur som fanns på huset. Det mesta är lite snett i gamla hus men vi valde att inte riva

och bygga om utan renoverade med de förutsättningarna som fanns och det är en utmaning. Jag vill att alla små detaljer ska vara rätt gjort. Många ser det nog inte men det skapar det totalintrycket som många upplever av renoveringen. Vi har bevarat de gamla glasen i fönstren, jobbat åtskilligt med detaljer. Väggarna har lite olika tjocklekar som inte stämmer överens med dagens isolering men då har vi löst det. Ganska nördigt men det är då det blir helt perfekt, berättar Micke med entusiasm. – Micke är extremt nördig i detta, nästa på gränsen. Vissa detaljer är det bara han som ser och ingen annan, fyller Maria i och Micke skrattar instämmande.

Allt är platsbyggt i huset för att låta huset sätta prägel och inte anpassa huset efter färdiga stommar. Kök, garderober och allt fast installation är helt skräddarsytt för husets proportioner. Nu slutputsas det på några smådetaljer men i övrigt är allt klart. Paret är inga som gillar att ha småprojekt konstant i huset. – Ett stort projekt och göra klart allt! Det är vår filosofi, berättar Maria. – Jag jobbar ju med byggen hela tiden och då vill jag inte komma hem och det är bygge hemma också. Jag vill bli klar med allt på en gång, fyller Micke i. När det stora bygget skulle dra

igång grävde de upp alla rosor runt huset och bevarade under renoveringen för att återplantera när allt var klart. Nu är det samma rosor runt huset som tidigare. Micke och Marias svar på frågan om vad som är viktigast att tänka på vid en renovering är att renovera efter husets historia och inte försöka göra ett annat hus än det från början var. – Sätter du för moderna fönster i ett gammalt hus så förstör du intrycket totalt. Det är detaljerna som gör att huset lyfter, avslutar Micke som har ögon för detaljerna.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Morgondoppa i Torekov

Mr Pepe´s blev fyra i OCR-EM

TOREKOV. Under fyra onsdagar i sommar kommer kända profiler med anknytning till Bjäre ge en personlig bild av det dom arbetar med och brinner för. Evenemanget kallas Morgondoppa och arrangeras av Torekov By. Sommarpratarna kommer dessa fyra mornar prata om både

BÅSTAD/HOLLAND. När Fredrik ”Fegge” Olofsons fru fick cancer började han träna för att sysselsätta sig och rensa tankarna. Fegge sprang och sysslade mycket med yoga. Sen kom intresset för hinderbanor vilket han nu kombinerar i sin träning. Sedan ett drygt år har han tävlat i OCR

näringsliv och kultur. Startfältet bjuder en spännande blandning av intressanta historier. Ta ett tidigt dopp från Morgonbryggan, gå till parken och köp en fika på Parkis, slå dig ner i gräset och lär känna sommarpratarna onsdagarna 12 juli till 2 augusti kl 8.30.

(Obstacle course racing) och kommit så bra att han kvalificerade sig till EM i åldersgruppen 50+. EM avgjordes nyligen i Holland och det var en tuff bana på 15 kilometer med 50 tuffa hinder på vägen. Fegge kom in felfri efter två timmar och 36 minuter vilket gav honom en fjärdeplats.


PÄRLA I NATURRESERVATET VID BURENSVIK!

BURENSVIKSVÄGEN 221, BÅSTAD

Unik möjlighet att förvärva en av få fastigheter precis söder om Torekov längs kustremsan med obruten havsutsikt och med oanade möjligheter. Stor tomt på ostört, fritt läge. Fastigheten ligger ute i naturreservatet vid Burensvik som är beläget på Bjärehalvöns sydsida och dess öppna kusthed. Här kan du njuta av den vidunderliga vyn över land och hav eller ta en avkopplande promenad längs med havet! Vill du bo närmare havet, måste du bära flytsväst.

Öppen visning 9/7 kl. 13:00-14:30. Varmt välkomna!

Boarea 82 m² med 4 rum, varav 2-3 sovrum. Byggår 1800-talet. Tomtarea 1 547 m². Pris 5 500 000 kr eller bästa bud.

Båtsmansgatan 14, 269 77 Torekov • 0431-36 35 00 • info@jajab.se • www.jajab.se


6 NYHETER

Söndag 9 juli

Löpfesten på Bjäre med vinnare som gjorde sitt första marathon

BJÄRE. Precis som förra året var det kallt och regnigt när Båstad Marathon startade i Båstad och Torekov. Löparna var på gott humör och Bjäres vägar fylldes under dagen av tappra löpare. Nästa år lovar tävlingsledare Jens att det ska bli sol.

Bjäre Challenge heter det evenemang som pågår under två dagar och har Båstad Marathon som huvudpunkt. På fredagen var det ett 40-tal löpare som deltog i den första upplagan av Hill Run. Det är ett backlopp över fyra kilometer men med hela 280 höjdmeter totalt. Vann gjorde Kenth Fransson som även deltog i lördagens halvmara där han kom in på andraplats. På lördagen när halv- och helmarathon skulle springas var det runt 15 grader och duggregn. Inget som fick åskådare att flockas till eventet men löparna tyckte det vara ganska idealiska förhållanden. I marathonet startade 100 individuella tävlande och 25 stafettlag. Runt 170 personer startade i halvmaran som gick

från Torekov till Båstad.

Efter endast två timmar och fyrtio minuter sprang Klas Johansson in som segrare i marathonet. Klas springer för Vegan Runners IK, är inflyttad skåning som bor i Ängelholm och detta var första marathonet han deltog i. – Det var en vacker bana och mycket backar, säger Klas efter målgången. Tidigare har jag sprungit kortare lopp och även framgångsrikt tävlat i trail-lopp. Klas startade i första ledet och placerade sig främst från start och var ohotad ledare under hela loppet. – Det var trevlig att ha förcyklisten Therese Kilemar som sällskap under de drygt fyra milen. Några andra löpare såg jag aldrig till, berättar Klas som inte såg allt för utsliten ut efter loppet. Snabbaste damen var Lina Paulsson som försvarade sin förstaplacering från förra året. Lina sprang in på tiden 2:24 vilket var fyra minuter långsammare än i fjol.

Jens Andersson samtalar med vinnaren Klas Johansson och förcyklisten Therese Kilemar.

Halvmaran vanns av Marcus W. Petersson (1:16) och på damsidan vann Stephanie Widegren (1:31). Tävlingsledare Jens Andersson var väldigt nöjd med hela arrangemanget. Det var inga större missöden under loppet

annat än att några sprang lite fel. Det var inga sjukvårdsincideter. – Redan nu ser vi framemot att börja planera nästa års arrangemang. Båstad Marathon/Halvmarathon kommer fortfarande vara grunden i vårt koncept. Sedan kan-

ske det dyker upp något nytt nästa år. Båstad Hill Run tror jag fler och fler tyckte var roligt när de väl insåg vad det handlade om. Nästa år har förhoppningsvis fler hittat till det. Bjäre Challenge vill tacka alla deltagare, publik, sponsorer och funktionärer för

detta året och välkomnar alla åter 2018. Då ska vi ha solen i ryggen hela helgen, säger Jens som ska slipa på sina kontakter med vädergudarna under året som kommer.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

S-MAX TALL SHIP RACES EDITON STOLT SPONSOR

Nya Ford S-MAX 1.5T Ecoboost 160 hk 7-sits Tall Ship Races Edition

I utrustningen ingår bland annat: Traveller Pack med 7 säten, CarPlay / Android Auto, Navigationssystem, 17” aluminiumfälgar, mörktonade rutor bak, eluppvärmd ratt, eluppvärmd vindruta, parkeringssensorer fram och bak, tvåzons klimatanläggning och farthållare. Begränsad exklusiv upplaga.

FRÅN

259 900:–

Nu lanserar vi Tall Ship Races Edition – ett sommarerbjudande! • FORDkortet laddat med 5.000 kr

Ex. inköp av vinterhjul, drivmedel eller biltvätt etc

• 5 st Silvertvättar i Wash&Drive • Fri hjulförvaring i däckhotell första säsongen • Gratis prova-på-försäkring Gäller i 3 månader

ORD.PRIS 327 700:-

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10


7

Söndag 9 juli

Fotbollens vår summerad

Västra Karups IF

ÄFF/Bjärelaget

Vejby IF

Förslövs IF

Västra Karups tjejer har precis som väntat fått betydligt tuffare ”tuggmotstånd” den här säsongen. Laget har presterat som bäst mot seriens bästa lag men när laget sen mött beskedligare gäng har spelet låst sig. Nedflyttningsdramatik utlovas.

Ett av Bjärefotbollens mest stabila lag. Har egentligen inte fallit ur ramen mer än i onödiga bortaförlusten mot Stehag. Inte ens när offensiva generalen Mimmi Hultman blev skadad saknade tränare Anja Larsson en lösning. Fortsatt tätkänning hela hösten.

Här snackar vi om en prestation utöver det vanliga. Efter premiärförlusten har Vejby manglat över det mesta i motståndsväg. Höstens största hot är det egna lagets psyke, Vejby får inte glömma vilket jobb som krävts för att leda den nordvästra fyran. Division tre nästa.

Stundtals har årets säsong gett ruggiga fjolårsvibbar i Förslöv, men laget har på något märkligt sätt samlat ihop sig och fixat ett antal tunga trepoängare. Höstens derby mot Grevie blir enormt avgörande. Kvalchansen finns, men målskillnaden kan bli en börda.

Kullabygdens DFF Hittarps IK Älmhults IF Eskilsminne DFF Laholms FK Kvibille BK IF Centern Röke IF Västra Karups IF Trönninge IF Billesholms IK FC Hessleholm

12 12 12 12 13 13 12 13 12 13 11 13

25 24 15 20 18 1 -8 -12 -7 -20 -25 -31

30 29 26 23 21 19 13 13 12 10 8 7

Furulunds IK Sösdala IF Ängelholms FF/ Bjärelaget DFF Klippans FF/ Kvidinge IF Skäldervikens IF Råå IF Tågarps AIK Stehags AIF Teckomatorps SK/ Svalövs BK Torns IF

9 15 22 10 11 22 10 9 19 10

8 17

10 2 13 8 -7 13 10 -11 10 10 -6 9 9 -7 7 10 -14

4

Höstpremiär 13/8 kl 16:00 Tågarps AIK (H)

Höstpremiär 12/8 kl 13:00 Röke IF (H)

Vejby IF Klippans FF Åstorps FF Råå IF Ödåkra IF Billesholms GIF Tågarps AIK Harrie FF Södra Sandby IF Helsingborgs Östra IF Ramlösa Södra IF Skånekurd FF

13 13 13 13 14 13 13 13 13 13

32 30 12 12 0 3 -3 -5 -3 -16

32 26 25 23 23 19 18 18 16 9

13 -25 14 -37

6 4

Höstpremiär 8/8 kl 19:00 Klippans FF (H)

Bjuvstorps FF Västra Karups IF Kullavägens BK Skäldervikens IF Perstorp Bälinge IK Ekets GoIF FC Örkelljunga IFK Rössjöholm Jonstorps IF FK Förslövs IF Grevie GIK Ljungbyheds IF

13 13 13 13 14 13 14 14 14 13 13 13

29 17 10 4 15 -2 -21 -5 -9 -23 -11 -4

Vårens topp-trio

1. Vejby IFs dominans i den nordvästra fyran är inget annat än imponerande. Dessutom vill Vejbyborna också vara med på framgångståget. 502 åskådare på Vejby IP i seriefinalen mot Åstorp. Vejby vann med 4-0 och stämningen var högre än på ett tältmöte i utkanten av Jönköping.

33 27 27 24 22 21 19 14 14 12 11 9

Höstpremiär 9/8 kl 19:00 Bjuvstorps FF (B)

2. Lars ”Morris” Mårtenssons tränarinsats i Torekov/Hov är som en saga. Morris har rest sig efter en svår sjukdomsperiod och gett allt till det nya lagbygget som svarat på bästa vis. Kontraktet redan säkrat och allt pekar på en fortsättning för klubbsamarbetet.

BÅSTADS

GIF

Grevie GIK

Västra Karups IF

Båstads GIF

Torekovs IK/ Hovs GIF

Säsongsöppningen lovade en del, men poängplockandet har kommit av sig. En trubbig offensiv har hämmat laget. Hösten lovar dock, precis som 2016, bättring när Gideon, Hall och Hadzic ansluter från Vejby. Hänger kvar trots kvalhot.

13 spelade matcher och inte en enda oavgjord för VKIF. Det gör att tabelläget ser bra ut för grönvitt. Men ska det bli kval till fyran tål man max två förluster i höst, och inga kryss. Erik Isaksson till USA, vilket kommer märkas. Kvalchans finns, men långt ifrån säkert.

Dessvärre har formkurvan pekat rakt ner i Örebäcken för Giffen. En genuint stabil säsongsöppning har bytts mot tunnare insatser och tabellraset har blivit ett faktum. Kunnandet finns, men har laget den mentala stabiliteten? Kvalchansen till femman är mikroskopisk.

I den tolfte omgången säkrade laget division sex-kontraktet. Anmärkningsvärd prestation av ett oprövat nybygge och som dessutom öppnar för fler överraskningar. Målet är nått, pressen är borta. Kval till femman är möjligt men inte sannolikt.

Bjuvstorps FF Västra Karups IF Kullavägens BK Skäldervikens IF Perstorp Bälinge IK Ekets GoIF FC Örkelljunga IFK Rössjöholm Jonstorps IF FK Förslövs IF Grevie GIK Ljungbyheds IF

13 13 13 13 14 13 14 14 14 13 13 13

29 17 10 4 15 -2 -21 -5 -9 -23 -11 -4

33 27 27 24 22 21 19 14 14 12 11 9

Höstpremiär 4/8 kl 19:00 Västra Karups IF (H)

Bjuvstorps FF Västra Karups IF Kullavägens BK Skäldervikens IF Perstorp Bälinge IK Ekets GoIF FC Örkelljunga IFK Rössjöholm Jonstorps IF FK Förslövs IF Grevie GIK Ljungbyheds IF

13 13 13 13 14 13 14 14 14 13 13 13

29 17 10 4 15 -2 -21 -5 -9 -23 -11 -4

Höstpremiär 4/8 kl 19:00 Grevie GIK (B)

33 27 27 24 22 21 19 14 14 12 11 9

Brunnby FF Munka Ljungby IF Vegeholms IF IF Salamis FC Kopparmöllan Torekovs IK/Hovs GIF Båstads GIF Strövelstorps GIF Hjärnarps GIF Allerums GIF Väsby FK Vedby/ Rönne IF

14 13 13 13 14 13

25 20 28 16 12 7

30 30 28 27 24 22

13 14 13 13 14 13

12 -2 -12 -15 -28 -63

20 18 10 10 8 1

Höstpremiär 5/8 kl 14:00 Hjärnarps GIF (H)

Brunnby FF Munka Ljungby IF Vegeholms IF IF Salamis FC Kopparmöllan Torekovs IK/Hovs GIF Båstads GIF Strövelstorps GIF Hjärnarps GIF Allerums GIF Väsby FK Vedby/ Rönne IF

14 13 13 13 14 13

25 20 28 16 12 7

30 30 28 27 24 22

13 14 13 13 14 13

12 -2 -12 -15 -28 -63

20 18 10 10 8 1

3. Tung Lee och Erik Isaksson i Västra Karups IF. En mittfältsdynamo som bara snurrar och snurrar. Duon har dominerat de flesta av Superfemmans mittfält och legat bakom mycket av konstruktiviteten i VKIF. Nu drar Isaksson till USA, vem fyller tomrummet bredvid Lee?

Höstpremiär 3/8 kl 19:00 Munka Ljungby IF (H)

ROGER BENGTSSON

Vi kan våra gator BÅSTAD - Pershögsgatan 21

Väldisponerad och representativ villa med idealiskt läge mitt i byn! Smakfullt renoverad med bra materialval. Trädgården är helt insynsskyddad och inramad av höga träd och rhododendron. Här har man lika nära till mysiga restauranger, affärer och sommarens myllrande folkliv, som till rogivande promenader utmed Laholmsbukten eller i vackra Pershög.


KONSTGRÄS17 BIDRAGSGIVARE Inbetalt t.o.m. 2/7-17. Sparbanksstiftelsen Gripen Allmänna arvsfonden FÖRETAG Bengtsson Montage AB Bjäreliv Bjäre Elmontage Byggkonsulten Båstad AB Båstad Brandmannaförening Båstad Rör AB Båstad Sportcenter Care of Sport Båstad Dalen Potatis i Båstad AB Enbank AB Ensam AB Ernst Textil AB Exset Revision Båstad AB Henrik Holm AB Hotel Riviera Strand Hotel Skansen Idrottsrabatten AB Kattvikskiosken Lindab Lindegrens Lions Club Båstad Louise Dock AB MMB Nadjafi & Kristensen NP Nilsson Peab Radio Båstad Sparbanksstiftelsen Gripen Sylvesterloppet TP-Byrån Willab Garden Winerack Båstad AB Zenc Massage & Kroppsvård Äppelgårdens GK

2 m2 10 m2 18 m2 5 m2 21 m2 18 m2 40 m2 2 m2 2 m2 5 m2 5 m2 24 m2 4 m2 40 m2 20 m2 50 m2 8 m2 1 m2 50 m2 10 m2 4 m2 2 m2 50 m2 12 m2 40 m2 2 m2 600 m2 22 m2 4 m2 10 m2 2 m2 4 m2 1 m2

PRIVATPERSONER Alice Andersson Sundblom 1 m2 Alice Johansson 1 m2 Allan Sterner 1 m2 Amanda Werner 1 m2 Anders & Daniel Larsson 2 m2 Anders Järryd 3 m2 André Johansson 1 m2 Anette Randevik 1 m2 Anita Sundblom 1 m2 Anne-Marie & Kjell Persson 1 m2 Barnbarnen Albin, Felicia & Liv 3 m2 Barnbarn till Perven 3 m2 Benjamin Larsson 2 m2 Berith Larsson 1 m2 Bo & Marie Louise Erdén 1 m2 Bob & John Olson 1 m2 Camilla & Jonas Wennström 1 m2 Christer Johansson 1 m2 David & Nadia Bauge 2 m2 Ebba Boivie 1 m2 Egon Stake 1 m2 Egon Sterner 1 m2 Ella Baltzarsson 1 m2 Erik & Greta Andersson 2 m2 Familjen Anders Persson Familjen Arvidsson 20 m2 Familjen Becedas 1 m2 Familjen Bergh 10 m2 Familjen Bergström/Svensson 2 m2 Familjen Boysen 5 m2 Familjen Dahlberg 8 m2 Familjen Eklund 1 m2 Familjen Falk/Eriksson 10 m2 Familjen Gerhartz 2 m2 Familjen Hjort 10 m2 Familjen Hägerström 2 m2 Familjen J Landgren 2 m2 Familjen Klonowski 4 m2 Familjen Melke/Madsen 1 m2 Familjen Mohlin 5 m2 Familjen Ohrberg 1 m2 Familjen Persson-Follin 2 m2 Familjen Runemo 2 m2 Familjen Strebel 5 m2 Familjen Thomas Andersson 4 m2

Familjen Thomsson Familjen Tobias Dock Familjen Wikberg Familjen Zetterberg Farmor & Farfar Larsson Felicia & Elliot Stefansson Filip Larsson Filippa Boivie Folke Hantoft Fredrik, Elvin & Leo Bergman Gert Håkan Eriksson Gunne, Helena & Johanna Hampus & Hannah Wennström Hannah Cederqvist Helena & Niklas Wastensson Hugo Wahlström Ing-Britt & Leif Sjöberg Ingrid & Willy Scott Ingrid Nordh Ingvar Andreasson Isak Andersson Sundblom Jenny Carlsson Johannes Persson Johannes Roesberg Randevik Jon Wahlström Jonas Svensson Jonathan Larsson Klara & Maja Ivarsson Klara, BG & Karin Kristoffer Thuresson Krokusvägs-grannarna Lennart, Kerstin & Mattias Hjelm Liv Sterner Mackan Andersson ”Macke” Magnus Persson Maja & Ellen Henrysson Malva Roesberg Randevik Mari-Anne & Ulf Arvidsson ÖK Matilda & Ellen Trysberg Melvin, Charlie, Leo & Scott Mikael Persson Mikael Roesberg Monika & Ingvar Bertilsson Mårtensson

3 m2 2 m2 2 m2 8 m2 2 m2 1 m2 2 m2 1 m2 1 m2 3 m2 1 m2 2 m2 1 m2 1 m2 2 m2 1 m2 2 m2 1 m2 1 m2 1 m2 1 m2 1 m2 1 m2 1 m2 1 m2 2 m2 2 m2 1 m2 1 m2 1 m2 1 m2 3 m2 1 m2 1 m2 2 m2 1 m2 1 m2 1 m2 1 m2 1 m2 4 m2 2 m2 1 m2 2 m2 2 m2


Noah Werner 1 m2 Nylén 1 m2 Oliver Sturesson 1 m2 Olivia & Nils Ivarsson 2 m2 Otto & Milton Modigs 1 m2 Patrik & Jeanette Larsson 8 m2 Pernilla 1 m2 Peter Hansson 1 m2 Saga & Simon Persson 1 m2 Sanny Werner 1 m2 Sigbritt Olsson 1 m2 Sixten Larsson 2 m2 Sofia & Henrik Larsson 2 m2 Sofia Sjöberg 1 m2 Sven-Olle & Marianne Svensson 1 m2 Sven-Olof Bengtsson 2 m2 Theo Cederqvist 1 m2 Therese Qui 1 m2 Therese, Johan, Nathalie & Alicia Wastensson 6 m2 Tim Aronsson 2 m2 Tim & Timo Larsson Totte Eriksson 4 m2 Uffe Andersson 1 m2 Ulf & Maria Strand 10 m2 Villa Dagmar 2 m2 Vincent & Victor Friedrich 2 m2 Wilma & Filippa Sjöö 1 m2 Wilma, Elin & Ida Nilsson 2 m2 Wilmer & Vincent Björck 2 m2 Yasmin Johansson 1 m2 Zack Viebke 1 m2 2 anonyma ledare! 2 m2 3 S (Senior Sport School) 1 m2

160 FÖRETAG OCH FAMILJER HAR SKÄNKT BIDRAG, KLART DITT NAMN OCKSÅ SKA SYNAS BLAND DEM. VAR MED OCH GE BJÄRES UNGDOMAR MÖJLIGHET TILL TRÄNING OCH RÖRELSE ÅRET RUNT GENOM ATT KÖPA VALFRITT ANTAL M2 Á 500 KRONOR. Ditt bidrag kan du sätta in på BG 5117-7855 eller swisha på nummer 123 291 90 25. Märk ditt bidrag med konstgräs17 och det namn som ska stå på skylten.

KONSTGRÄS 17 FÖR HELA BÅSTAD

Läs mer på bgif.org

BÅSTADS

GIF

RIKTAR ETT STORT TACK TILL ALLA SOM BIDRAGIT!

1403 m2 KÖPTA

BÅSTADS

GIF


10 TURISTA PÅ BJÄRE

Söndag 9 juli

Tips på bad på Bjärehalvön

n årde G å ap

ern

ik But

Veckans ost: Roquefort Le Vieux Berger AOP Det minsta mejeriet i distriktet Roquefort tillverkar denna krämigt goda ost helt för hand.

45:-/hg

Morgonbryggan i Torekov.

Gäller v.28

Vi stödjer

Öppet alla dagar! Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

VÅRA SPECIALARE V.28 Vår delikatessdisk är alltid fylld med godsaker

SPÄCKADE SKINKOR

17kr 24kr /hg /hg

NÖTFÄRS

99kr /kg

Tomat & Basilika,Vitlök eller Kryddskinka

Av limousin

MEDWURST Nisses enrisrökta

CATERING

Välj på en sorts kallskuret med ljuvlig Bjärepotatissallad, upplagt och vackert dekorerad

22kr /hg 109kr /pers

Vi erbjuder även kalla och varma rätter för avhämtning. Exotisk bricka, sommarbuffér, Italiensk buffé och mycket mer. Välkommen in för att se vad som passar just er! Gäller v. 28. Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

Stranden på Hallands Väderö. Sandstrand: Underbara sand-

stränder finns vid Glimminge Plantering, Segelstorp, Torekov och på Hallands Väderö. Skansenbadet vid Båstads hamn är fartfylld, tätbefolkad och har kiosk, restaurang och trampbåtar för uthyrning. Vid Malen och Hemmeslöv tar landets längsta sandstrand över. Den sträcker sig runt hela bukten.

Brygga: Runt hela halvön

finns många fina badbryggor.

Skymning vid Glimminge plantering.

Prova ett dopp vid Paulins udde, hamnpiren i Båstad, hamnen Kattvik, morgonbryggan i Torekov, Rammsjöstrand eller vid Norrvikens camping. Klippbaden vid Hovs Hallar,

Svarte Hall, Kattvik och Hallands Väderö är en skandinavisk sommardröm.

Tångbad: I Torekovs gamla

Warmbadhus från 1800-talet badar man och blir skrubbad

med tång plockad i havet utanför. Kallbad: Bastu och iskalla vinterdopp från Kallbadhuset nedanför Hotel Skansen i Båstad är en oförglömlig och skön upplevelse. Sedan kan man sitta i jacuzzin och blicka ut över havet. Friluftsbad: På Malens bad finns en 50-metersbassäng, barnpooler och rutschkana. Badet är öppet på sommaren

Bada med hund: Längs klippkusten får hundar följa med och bada. Norr om Stensåns mynning vid Riviera finns dessutom en hundstrand.

TEXT: Jeanette Nilsson FOTO: Mats Sjöberg, Walter Hughes

VAD HÄNDER PÅ BJÄRE JUST NU

11 juli Pippi Långstrump på Norrviken

16 juli Invigning & SEB Kids day

Pippi Långstrump flyttar in i Villa Villekulla och sedan blir inget sig likt. Hon har med sig en stor häst och en apa med full fart och massa energi och alla ska bo i huset. En föreställning med sång, musik och som lockar till en massa skratt.

Söndagen den 16 juli inviger vi tennisfesten med konsert, glass, minitennis och mycket skoj. Valle är också på plats så klart. Arenan öppnar kl 12:00 med gratis glass till alla barn och fortsätter sedan med FO & O och Fremovr och fortsätter med minitennis, teknikbana osv. Se program på swedishopen.org

Läs mer på Norrvikenbastad.se

VI HAR UTEMÖBLERNA SOM HÅLLER ÅR EFTER ÅR!

och har kiosk och restaurang. Här bedrivs simundervisning och Friskis & Svettis har sommarträning.

13 juli kl 19:00 Musik i Rammsjö

16 juli Fårets Dag på Hembygdsparken i Boarp Visning av olika fårraser, fårklippning, vallning och agility. Visning av veterantraktorer och veteranbilar. Ponnyridning, klappa kaniner i djurhage, barnpyssel, fina hantverksprodukter, grillmat och mycket mer. Information om biodling.

Torekovsbandet Banderoll hämtar pärlor ur rocksångernas skattkammare. Plats: Hamnplanen i Ramsjöstrand. Hamnkiosken serverar något som passar. För mer info www.bastad.com

Fårets dag pågår mellan kl. 11:00-16:00.

NYHET - Vattentålig dyna!

Välkommen in till oss på turistbyrån

Sommaröppettider mån-fre 10-18, lör och sön 10-15

BLI MEDLEM Vill Du också bli en del av Båstad Turism & Näringsliv? Kontakta naringsliv@bastad.com eller gå in på www.bastad.com/naringsliv

Köpmansgatan 68, Båstad 0431-750 50

Upptäck Båstad & Bjärehalvön i appen Nu kan du enkelt hitta all information om Båstad & Bjärehalvön i vår nya app. Den finns tillgänglig både för Iphone och Android. Ladda ner den idag för upplevelserika dagar på Bjärehalvön.


FACKMANNEN Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson

Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

070-213 01 52

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com

SE OM HELA HUSET! Måla fasaden, fönstren, lasera altanen, eller varför inte tvätta utmöblerna när du ändå är igång? Nu har vi bunkrat upp med Alcroprodukter för alla sommarens utomhusprojekt. Välkommen in så hjälper vi dig att se om hela huset.

BESTÅ TÄCKFÄRG 10 liter, alla kulörer

1.990:-

Ängelholm, Hugingatan 5. Tel 0431-44 55 90 Öppet: M-F 7-18, L 10-15, S 11-15 Berga Helsingborg, Garnisonsgatan 17. Tel 042-20 43 70 Öppet: M-F 7-18, L 10-15, S 11-15

DEMIDEKK FÖNSTERFÄRG ALCRO BESTÅ FÖNSTERFÄRG

30%

Erbjudandet gäller 26/6 - 16/7 2017. Kan ej kombineras med andra rabatter.

Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

www.colorama.se


TEMA: HÄLSA & SKÖNHET

SÖNDAG 4 JUNI 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA SPORT Utegym på plats

SKOLA Ingen gemensam skola

FÖRSLÖV. Vid motionsspåret bakom Förslövs skola har Förslövs IF i samarbete med Båstads kommun upprättat ett utegym. Det var när föreningen fick utdelningspengar från Bjärehälsan som arbetet med ett utegym kunde ta fart. Nu står det färdigt och väntar på besökare. SID 10

HEMMESLÖV/ALLARP. Området kring nya stationen och med Allarp kommer få väsentlig många fler boende framöver. En skola som eventuellt skulle drivas tillsammans med Laholms kommun har diskuterats men nu vill Båstad kommun att den ska vara i Båstads regi. SID 6

Varje månad i mer än 20 000 brevlådor i Båstad, Laholm & Ängelholm

Charlotte väljer ut allt med omsorg

17/04

Olle Cardell är den nya Emil

Jazz på Norrviken Företagsbyn fyller tio år Trender med Hårtrollet!

Eldsjälar på Lögnäs Gård

Pigg och körglad - Ford Focus FORD FOCUS PRIVATLEASING FRÅN 1 995:-/MÅN.

BJÄRE. Bjäre Moppers årliga Kristihimmelfärdsrally har gått av stapeln. I år var det fler än någonsin som var med och körde runt på Bjärehalvön på sina 50- och 60-tals mopeder. SID 11

”Vi beställde fyrahundraåttio medaljer så jag är säker på att alla ska få nåt att hänga kring halsen”

Shoppa lokalt!

H.K.H.

SID 10

Café, saluhall och bostäder

Gamlegården i ny skepnad Handla online på icabastad.se

Prinsessan

BÅSTAD. Busslinje 501 förlängs även i år under sommaren och kommer gå hela vägen ut till Norrvikens Trädgårdar. SID 4

Sofia

Båstad

tillbaka i Båstad

Bjärehalvöns No1 - Vi skapar förnyelse Båstad | Torekov | Mallorca | Köpmansgatan 96 i Båstad | info@nkfast.se | 0431-37 10 39

SÖNDAG 11 JUNI 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Varje månad i mer än 20 000 brevlådor i Båstad, Laholm & Ängelholm

DIGITALT Digitala världen är här SPORT Stosur till Båstad ÄNGELHOLM. Vi lever i en tid med ständigt nya utmaningar och uppskruvat tempo. Det tog 75 år för telefonen att få genomslag, det tog 35 dagar för Angry Birds och 19 för Pokemon Go. Jonas Hammarberg gav en livfull skildring av SID 11 digitaliseringens möjligheter.

BÅSTAD. 33-åriga australiensiskan Samantha Stosur är klar för sommaren WTA-turnering, Ericsson Open, i Båstad. Stotsur spelade sist i Båstad 2015. Sedan tidigare är Johanna Larsson klar för spel i årets SID 10 upplaga av Ericsson Open.

Stjärnkock på Pärans dag

17/05

2017

2017

Förslove! Picnic

Pigg och körglad - Ford Focus FORD FOCUS PRIVATLEASING FRÅN 1 995:-/MÅN.

GREVIE. Båstads Kommun tar nu fram ett inriktningsdokument för att planera Grevies framtid. Dokumentet ska ligga till grund för framtida planbestämmelSID 6 ser för orten.

”Motivationen saknas i arbetet. Samhället är idag inte byggt på motivation utan på morot och piska.” SID 11

Använd vattnet klokt i sommar Handla online på icabastad.se 4995

/frp

WIENERKORV Heberleins 600g

4990

/kg

LÖSVIKTSGODIS

NYBAKADE WIENERBRÖD

5:-

/st

Välkommen in till oss! Köpmansgatan 15, Båstad | 0431-703 01

ÖPPETTIDER Vardagar kl 9-20 Helger 9-19

FIRA SKO

TNIN LAV SLU

GEN !

Glassfest 15 juni

Halva priset på mjukglass och kulglass hos Grädde på Moset under hela dagen. Vi erbjuder även sallad, korv & mos, hamburgare, kulglass, mjulklass, fika & festlokal. Vi finns på Boarpsvägen 133, 269 95 Båstad, Ladan i Boarp Öppet varje dag under sommaren | Följ oss på facebook Mer info på gräddepåmoset.se

VÄSTRA KARUP. Det är svalt intresse för kommunens tomter i Västra Karup. I dagsläget står endast tolv personer i tomtkö och alla har blivit erbjudna att köpa men ingen har valt att SID 8 tacka ja.

Båstad

på Pepe’s

FO&O

Grill & Chill!

till Båstad

Bjäreliv

MINGEL

fyller fem år!

KROPP & HÄLSA

Sommarens

”Tack, tack TACK!

bucketlista

AD MED EN I BÅST N

DGRE DAVID LIN STAD MED BÅ I EN

SOMMAR

SOMMAR

Vi har öppet hela sommaren med minst en utgåva per vecka! Vill du synas? Ring 0431-79200!

Kunden i fokus

FÖRSLÖV. Fyra år har gått sedan Linda Birgersson tog steget från anställd till egen och startade upp sin Salong MistL i Förslöv. Här i ett gammalt åkerigarage har hon skapat en salong där både hon och och kunderna verkligen trivs, vilket märks inte minst på de tolv timmar långa arbetsdagarna som oftast är resultatet av svårigheten att tacka nej.

– Haha, det blir långa dagar så är det, inleder Linda när vi ses i salongen en kväll efter att sista kunden för dagen har gått. Samtidigt är detta det roligaste jag vet och jag vill lägga lite mer tid på mina kunder än vad man oftast annars har tid med på salongerna idag.

Efter att ha varit anställd i både Ängelholm och Båstad öppnade Linda den egna salongen i anslutning till hem-

met i Förslöv för att kunna erbjuda sina kunder den service

”det absolut viktigaste för mig är att kunden är nöjd när han eller hon går härifrån" och det engagemang som hon ville, utan att behöva känna att tiden inte räckte till.

– För mig är det viktigt att prata med mina kunder och att ha tid att lyssna på dem så att jag lär mig vad de vill ha och så att de känner att de kan ha fullt förtroende för mig. Samtidigt vet jag att jag har ett bra pris på mina tjänster och det kanske inte riktigt går ihop med min tanke att lägga mer tid men det absolut viktigaste för mig är att kunden är nöjd när han eller hon går härifrån.

DET NYA MEDIEBOLAGET

SOMMARERBJUDANDE PÅ L:A Brukets produkter

DIN FRISÖR för hela familjen PÅ BJÄRE

Äntligen sommar och ledighet! I vårt SPA finns allt du behöver för att njuta lite mer. Unna dig en skön behandling, ta ett kalldopp i vårt Kallbadhus. BAD ENTRÉ TILL KALLBADHUSET Kom 2 betala för 1

20 % på hela hela sortimentet från fantastiska L:a Bruket

Ta med kupongen Erbjudandet gäller från 27/6 till 31/8 2017

Erbjudandet gäller på salongen under vecka 28

levisage.se Köpmansgatan 33, Båstad

Välkommen hit i sommar!

0431 - 36 14 40 Grusåsvägen 1 GREVIE

Tel: 0431-55 82 00 www.hotelskansen.se Scandinavian Resort – En känsla att längta tillbaka till


TEMA: HÄLSA & SKÖNHET

UNNA DIG DET LILLA EXTRA! VÄLJ BLAND VÅRA BEHANDLINGAR

Vid bröllopsarrangemang bokas tid efter överenskommelse!

VÄLKOMNA! Sandbäcksvägen 2, 269 72 Förslöv 0431-45 04 46 | www.clippet.se | info@clippet.se

Tack vare den inställningen har kundkretsen snabbt vuxit och idag har Linda kunder från Göteborg till Malmö och såklart många från Förslöv och närområdet. Gamla och unga, kvinnor och män, barn och vuxna. Det går inte att peka ut en speciell kundgrupp som går till MistL och det är precis så Linda velat ha det när hon skapat sin salong. – Jag tycker om att klippa alla typer av frisyrer och jag gillar trevliga kunder, det är de som är hela upplevelsen i mitt jobb och eftersom jag gör allt,

från färgning till hårförlängning, kan jag säga att jag kan ta hand om alla helt enkelt. Allt från en enkel klippning till bal- och bruduppsättningar står med i bokningskalendern som hela tiden är i princip full, det är inte så konstigt att det blir långa dagar men som tur är har Linda inte långt hem när det är dags att låsa för dagen. – Jag har 20 sekunders resväg till och från jobbet, skrattar hon. Så det kompenserar långa dagar, det är helt klart.

Välkomna till oss, nu tar Hårtrollet över Frisörteamet! Vi ser framemot att träffa både nya och gamla kunder både i Boarp och inne i Båstad framöver! www.hårtrollet.se | facebook.com/Hartrollet

Hårtrollet Italienska vägen 289 Tel: 0431-733 67

MASSAGE & HÄLSA SUSANNE ANDERSSON

!

t yhe

N

Frisörteamet

Köpmansgatan 22 Tel: 0431-715 35

Gellack

Sommarfina naglar från OPI 595 kr för hand, 695 kr för fot.

Sommarstunder i vårt Spa! SPA FÖR EN DAG

Manuell Lymfdränage

100:-

Mjuk och behaglig behandling som är hälsofrämjande på alla plan. Hjälper lymfsystemet, minskar ödem och stärker immunförsvaret. IntroduktionsBra vid många olika åkommor. Lindrar också smärta och reducerar rabatt stress. Enligt Dr. Vodders metod. Gäller 1 gång /person Läs mer på hemsidan!

Njut av en lyxig dag på SPA med en välsmakande lunchbuffé, fika, bastu, varma bad och en 50-min behandling som du väljer själv. Du har tillgång till både gym och gruppträning. Pris: 955 kr/person måndag-torsdag, fredag 1 025 kr/person.

NYHET! DIAMANTSLIPNING En fantastisk behandling. För dig som önskar friskare och slätare hy. Pris: 25 min 595 kr 50 min 995 kr | 80 min 1 295 kr

till och med 31 juli

0733-38 3363 63 0733-38 33 www.massageochhalsa.com www.massageochhalsa.com Hemmeslövsvägen 15,Båstad Båstad Hemmeslövsvägen 15,

Boka på: 0431-47 16 40 www.torekovhotell.se

För oss är just Du speciell. Välkommen in att boka tid!

Salong MISTL

Björkvägen 4 | Förslöv | 0725 55 07 27 | fb: Salong Mistl


14 KORSORD & KUL

Söndag 9 juli ANLÄNDER VISSA

SYNORGAN

.... SOMMARVISA

STAD I TOSCANA

PRYLAR OCH GREJOR

KLYKA

MASAR

B

Å

S

T

A

D

din bio på Bjäre

ANNO DOMINI OCH IFALL

BLÅ BÄR ANNA DAHL

ÄR FÖRST

GALLRA

10

ÄRMKORT

SÄLJER UT

OAVGJORT

1/6

SÄRGRUPP

ÄGER RUM

Pingvinresan 2 Premiär 14 juli

BINDA

NR 24

KÄRRAN

YTA

KOLIK

ÄGIRS MAKA

TUNGOMÅL

Apornas Planet: Striden Premiär 12 juli

KLUBB

MUSFÄRG

I BETYGSSKALA

RUTTNAT

DYGDIG

SMÄRTFYLLD

TÄT

EJ NEDÅT

NR 12

GER NYTT

NATTPLÅGAN

KAPABEL

Spiderman: Homecoming — En flodhäst i tesalongen - nu på bio

BASKISK GRUPP

BOKDEL

FROSTIG

INSEKT

HÄSTÅKOMMA

HASTA

Tulpanfeber med Alicia Vikander Premiär 14 juli

Torekovs Kulturhus 5 juli - 11 augusti

TEORI

Självporträtt Dylan, Sandberg, Wigert, Zorn m fl

POSITIVT SVAR

DRAGSTÄLLET

TON 2

FUTURUM

E M

PÅLAGOR

BJÄREBILDEN

Vad är Bjärebilden?

BOKSTAVSBYTET

I varje nummer av Bjäre NU publicerar vi ett klurigt foto från Bjärehalvön. I numret efter avslöjar vi vad bilden föreställde. Har du bild på något känt som finns på Bjäre kan du maila den till peter@bjareliv.se.

Vad är det du ser på bilden?

Rätt svar 2 juli: Stensåns mynning.

M A S T

P Å L

A

Lycka till!

I samarbete med Bjäre bokhandel

En nästan sann historia Mattias Edvardsson

Boken bygger på verkliga händelser som skakade New Orleans mellan 1918 och 1919, då en seriemördare satte skräck i staden med sitt hot: spela jazzmusik eller bli mitt nästa offer. Tre främlingar bestämmer sig för att ta reda på Yxmannens sanna identitet. Författaren skildrar den framväxande jazzscenen och fångar stämningen och skapar en närvarokänsla i ett New Orleans för hundra år sedan.

Vad är Bokstavsbytet?

Genom att byta ut en bokstav i taget går du från ett ord till ett annat. Alla bokstäver ska bytas ut. Det finns flera möjliga lösningar.

VECKANS BOKTIPS

Yxmannen Ray Celestin

Scala Bio

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

KÅR

KLADDA

UTMÄRKT

OM ANDRA

I mitten av 1990-talet påbörjar Zackarias Levin en skrivarutbildning på Lunds universitet. Där lär han känna tre personer som kommer att påverka hans liv på oväntade sätt. Tolv år senare får Zackarias sparken från sitt jobb i Stockholm och tvingas flytta tillbaka till sin mamma i Skåne. För att försörja sig bestämmer han sig för att skriva en bästsäljare om den där omvälvande tiden då Sveriges stora författarstjärna försvann spårlöst.

En kvinnas blekblå handskrift Franz Werfel Den österrikisk-judiske författaren Franz Werfels roman från 1941 är en studie i bitterljuv kärlek och ett skoningslöst porträtt av en manlig opportunist. Wien 1936. En oktobermorgon går sektionschefen Leonidas igenom sin post. Han står på höjden av sin framgångsrika bana och ännu inträffar gratulationer med anledning av hans femtioårsdag. Livet leker…tills han bland kuverten får se en kvinnas blekblå handskrift. En storm är i antågande.

Den eviga striden på 15 kvadratmeter

Helgen den 14-15-16 juli är det vernissage på Kulturmejan i Västra Karup där Tommy Nidhögg ställer ut sitt mastodontverk ”Den eviga striden” en målning i olja som mäter hela 2 x 7,5 meter. – Tanken från början var en utställning med temat ”den sista striden” men under resans gång utvecklades det till att bli ”den eviga striden” mellan det goda och onda, berättar Tommy. På plats under helgen finns även ett urval av Nidhöggs övriga verk, såväl målning som grafik. Öppet: Fr 14 juli Kl 13-18 Lö 15 juli Kl 11-16 Sö 16 juli Kl 11-16


TYCK TILL 15

Söndag 9 juli

Medborgarlöfte?

FRÅGOR:

Det nya inom brottsförebyggande arbetet är ett Medborgarlöfte också här i Båstad precis som i många andra kommuner. Ett slags samverkan mellan polis och kommun som anses nödvändig för att tillsammans kunna verka i det brottsförebyggande arbetet. Och konkreta aktiviteter för att öka tryggheten och minska brottsligheten är bl.a.: - Ökad synlig polisiär närvaro i kommunen. - Medborgardialoger kommer att genomföras gemensamt av polis och kommun. - Kommunen skall aktivt stödja införandet av märk DNA och polisen skall genomföra trafikkontroller. Statistik avlämnad till kommunen från polisen visar att: 2014 var det 1144 brott, varav 43 bostadsinbrott 2015 var det 1423 brott, varav 66 bostadsinbrott 2016 var det 1352 brott, varav 51 bostadsinbrott (preliminära siffror) 2017 fram till april har det varit 33 bostadsinbrott

belysning på parkeringsplatser och på gång- och cykelvägar som exempel?

- Finns det en polis kvällstid i Båstad? - Är det någon idé att ringa polisen? - Räcker det att 3,5 % av bostadsinbrotten klaras upp? Frågorna är många och svaren få både från polisen och kommunen. Finns något positivt att hämta ut detta Medborgarlöfte? Jo, polisen och kommunen har i alla fall träffats och tagit till sig problematiken men resultatet är klent.

Vi Moderater vill mer när det gäller att förhindra och lösa brott. Vi vill att Båstad skall vara en trygg och säker plats att bo och leva på. Då räcker det inte med ett Medborgarlöfte!

Ulf Jiewertz (M), Tony Ivarsson (M) Mona Källbäck (M), Gösta Sandgren (M) Ledamöter och ersättare i Vård och Omsorgsnämnden

Rikspolischefen Dan Eliasson skriver i förordet till den nya Polisorganisationen: ”Polisen ska bidra till ett samhälle där fler känner sig trygga och färre utsätts för brott”. Men, Dan Eliasson sade inte hur.

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se

Först och främst vill vi Moderater öka antalet poliser, såväl i övriga landet som i Båstad. Vi vill att tryggheten för alla Båstadbor skall öka, närvaron av poliser är ett sätt, för kommunens del gäller att se över vilken miljö vi Båstadbor har runt omkring oss. Hur är det med gatubelysning,

SE • N.

UNCHE EL

RE

ÄT O

G

bjarelunchen.se

• BJA R

Du hittar veckans lunchmenyer på

Ä

TYCK TILL

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Läs alla insändare på bjarenu.se.

T T PÅ BJ

ÄT GOTT PÅ BJÄRE!

Bjäre Golfklubb Hotel Riviera Strand Hovs Hallar Margretetorp Gästgifvaregård Pensionat Enehall Sands bakficka Torekovs Golfklubb Torekov Hotel Restaurang Drivan Restaurang Sand Två Män Äppelgårdens Golfklubb

För huset, djuren, trädgården och barnen, handla på Kvarnen! Välkomna in!

Årets affärsbank 2015 RÖJSÅG

AL-KO BC 4125 11-S

Ord.pris 1790:-

TRIMMER BENSIN AL-KO BC 225 L CLASSIC

Ord.pris 1290:-

För femte året i rad har Sveriges företag gett oss toppbetyg. Stort tack. Enligt Finansbarometern den 1 september 2015.

1490:BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK Gäller 170709-170715

990:mån-fre 09-18 lör 09-15 sön 11-15 0431-366200 www.bjarekvarn.se

handelsbanken.se/båstad


Priserna gäller måndag 10/7–söndag 16/7-17

Hamburgare

39k

99k

/st

/kg

ICA. 452 g. Jfr pris 86:28/kg.

Färsk Minutfilé, Minutskivor, Minutstrimlor, Innerfilé Kronfågel. Ursprung Sverige. Ca 550-650 g. Jfr pris 99:00/kg. Max 2 köp/hushåll.

25k 20k /st

/st

Mogen avokado 2-pack ICA. Sydafrika/

2 för

25k

Olivolja Fontana.

Mozzarella Galbani.

750 ml. Jfr pris 65:33/liter.

125 g. Gäller classica. Jfr pris 100:00/kg.

Sötpotatis USA. Klass 1. Jfr pris 20:00/kg.

ICA. Nederländerna. 400 g. Klass 1. Jfr pris 50:00/kg.

2 för

/st

/kg

Romanticatomater

Peru. 320 g. Jfr pris 78:12/kg.

49k

20k

45k

20k /st

Grilloumi, Halloumi Fontana. 200 g. Gäller ej Ekologisk, Smaksatt, Halloumiburgare. Jfr pris 112:50/kg.

Grekiska oliver Zeta. 290-480 g. Jfr pris  80:00–153:85/kg utan spad.

Från vår fina fiskdisk Gäller från och med tisdag!

129k

259k

Rödspättafilé Nordost-

Varmrökt laxfilé

Varmrökt makrillfilé

atlanten. Jfr pris 129:00/kg.

Dubbel. Jfr pris 259:00/kg.

Peppar, Dill. Jfr pris 199:00/kg.

/kg

/kg

199k /kg

Båstad

Alla dagar 7–22 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Bjäre NU v28 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you