Page 1

AT T T I D Ä R LY X

DÄRFÖR

SÖNDAG 7 MAJ 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA PLANERING Planer engagerar

KULTUR Filmfestival inställd

BÅSTAD. Planerna på utbyggnaden av ett bostadsområde i Äppeldalen ledde till långa diskussioner på kommunfullmäktige. Området på Plommonvägen har sedan det byggdes dragits med många problem bland annat med dagSID 6 vatten och översvämningar.

BÅSTAD. Efter meningsskiljaktigheter mellan Biografteatern Fågel Blå AB och Lilla Filmfestivalen har beslut tagits att ställa in årets festival. I ett pressmeddelande berättar styrelsen att samarbetet försämrats kraftigt och att festiSID 6 valen därför ställs in.

Ted tog hem segern 2017

SPORT. Friidrottare i Båstad ser fram emot hösten då den efterlängtade friidrottsarenan kommer stå klar. Innan den dagen kommer blir det till att pendla till Laholm två gånger i veckan SID 8 för att träna.

”Farfar hade kor och far hade grisar men jag vill bara odla” SID 10

Förslövsbor kom med synpunkter Många förslövsbor dök upp på kommunens framtidsmingel i Förslövs Bygdegård. För att visa kommunen sin inställning till nya och befintliga områden fick besökarna sätta gröna och röda prickar på en utskriven karta över byn.

Från vår fina fiskdisk gäller tisdag - söndag

Laxfilé

Norge, odlad

HEMMESLÖV. Efter ett halvårs markarbete öppnar äntligen Mellanvägen mellan Inre kustvägen och Hemmeslövsstrand för trafik. SID 4

179:/kg

Bjärehalvöns No1 - Vi skapar förnyelse Båstad | Torekov | Mallorca | Köpmansgatan 96 i Båstad | info@nkfast.se | 0431-37 10 39

Båstad


2 REDAKTION

Söndag 7 maj

TRE SAKER

JUST NU

INLEDARE

EN AVSKEDSKONSERT Den 13 maj kl 16 anordnas avskedskonserten Messias med den avgående organisten, Jan-Olof Rydström, i Förslövs kyrka. Konserten är också en hyllning till Birgit Nilsson som för 70 år sedan sjöng samma verk i Förslövs kyrka. Entré 50:-

KONST PÅ BIBLIOTEK

ÖPPET ARKIV

Den 8 till 31 maj är det ny utställning i Biblioteksgalleriet på kunskapscentrum Agardh. Det är konstnären Gordon Skalleberg från Höganäs som visar upp sin konst.

Den 9 maj arrangerar föreningen Gamla Båstad öppet arkiv, kl 15-18 i kommunhuset. Säg till i receptionen så blir du insläppt.

Vernissage den 6 maj.

Nu är det väl ändå dags att göra slut med jante? INLEDARE. Visste du att begreppet jantelagen har den danske författaren Aksel Sandemose som upphovsman och att det myntades i romanen En flykting korsar sitt spår 1933? Jante är en fiktiv dansk småstad som först nämns i Sandemoses roman En sjöman går i land. Sandemose växte upp i den danska småstaden Nykøbing på ön Mors östra sida. Det är denna stad som fått vara förebild när han i romanerna beskriver staden Jante och dess invånare. En beskrivning i ganska negativa ordalag och det är denna beskrivning som kommit att mynta begreppet Jantelagen. Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än

andra på något sätt. Jantelagen kopplas till kulturen på många platser i Skandinavien men finns även på många andra platser i världen. På engelska används uttrycket Tall poppy syndrome som betyder att någon som åstadkommit något positivt inte erkänns för att folk inte tycker vederbörande är värd det. Jag är så förbaskat trött på denna jantelag. Ibland känns den som att den är så inpräntad i folksjälen att den knappt ens noteras längre. Samtidigt är den så enormt hämmande och destruktiv på så många sätt. Vad är det som gör att människor som lyckas alltid på något sätt måste kunna försvara hur det kunde blir så? Vad är det för fel på att vara duktig?

en nära släkting till jantelagen. Även om de som tillämpar den sistnämnda lagen i livet med all sannolikhet aldrig skulle erkänna det så tror jag att det är en underliggande avundsjuka som ligger till grund för detta förakt för människor som lyckats lite extra. Oftast är det inom affärsliv och ekonomi som lagen slår som hårdast samtidigt som jag nog aldrig noterat att den egentligen tillämpats inom idrotten?

Vi pratar ibland om den svenska avundsjukan som är

Båstad är, enligt min erfarenhet, faktiskt ganska lite smittat av Jante men likväl dyker han upp lite då och då och när han gör det är det med sitt absolut sämsta ansikte. Han kan komma smygande i kön på ICA, något som minsann hört att Pelle och Lisa ska skiljas så nu måste lyxvillan säljas och med ett förnöjt leende konstaterar att ”säg den lycka som varar” eller ”så går det minsann när

Ingemar Paulsson FÖRSLÖV Jag vill ha en bank i byn. Nu är det andra gången banken stänger och det är väldigt tråkigt. Sen är det också kul att se att Förslöv växer med mer bebyggelse framöver.

Janet Nilsen FÖRSLÖV Eftersom Förslöv växer vill jag se mer och bättre närhet till service. Bättre skola, förskola och äldreomsorg behövs. Fler butiker skulle göra gott för att få det mer levande här.

pengarna blir det viktigaste”. Eller dyker han upp i en tråd på Facebook där han stämmer in i klagokören över något nytt projekt som ska byggas i kommunen som minsann absolut inte kan ha gått rätt till. Vi måste avliva Jante en gång för alla. Han hör inte hemma i vårt samhälle. Tänk om vi kunnat instifta en Båstadlag som innebär att alla är glada för varandras framgång och lycka. En lag där alla ser helheten och förstår hur de som lyckas lite extra bra även drar med oss andra i denna framgång. Tänk så bra det hade varit!

JOAKIM ORMSMARCK

FRÅGA FEM

Vad skulle du vilja se mer av i Förslöv i framtiden? Anna Storbacka FÖRSLÖV Jag vill gärna se fler bostäder av alla sorter. Jag har valt att bo just i Förslöv för att det är blandat med folk i olika åldrar. Nu bor det fler yngre här än tidigare så skolorna vill jag gärna se byggs ut. Fler Caféer och bättre centrumkänsla.

Bruno Nilsson FÖRSLÖV Jag vill se fler äldreboende, jag är snart själv där och i behov av det. Sen vill jag se en framtid för Linbastuan som kommunen inte vill lägga resurser på att bevara. Vi är 15 stycken som nu bygger upp den själva.

Leif Strömberg FÖRSLÖV Jag skulle gärna vilja se fler platser för ungdomarna där de kan roa sig och dansa. En bio här i Förslöv hade också varit trevligt. Mer vård och omsorg behövs också i Förslöv.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning Svensk Direktreklam Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Nyhetsredaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på www.bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

Dags att måla om?

Vi har massor av olika sorters färg och kan blanda vilken kulör du vill . Välkomnen in!

BLOMSTERBOX

ASTER,KRASSE,LUKTÄRT Ord.pris 39:-

2 för

45:-

DÖRR&FÖNSTERFÄRG 2,5L TINOVA NORDSJÖ Ord.pris 459:-

399:-

FASADFÄRG 10L OUTDOOR HYBRID NORDSJÖ Ord.pris 2190:-

1890:-

BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK VERKTYG-JÄRN-FÄRG FRÅN BOLIST

mån-fre 09-18 lör 09-15 sön 11-15

Gäller 170507-170513


Upplev en ny bilanläggning för bilar som väcker känslor! Motor Village är en ny verksamhet med hela spektrat av biltyper till försäljning. Här hittar ni terrängbilar, småbilar, familjebilar, sportbilar, SUV:ar, bussar och skåpbilar under samma tak som begagnade entusiastbilar. Vi representerar de klassiska bilmärkena Alfa Romeo, Fiat, Abarth och Jeep. För dig som har behov av arbetsfordon har vi även Fiat Professionals breda utbud.

Kom och träffa oss på Norrvikendagen den 14 maj! KAMPANJ – ENDAST 10 BILAR FIAT 500 LOUNGE Privatleasing från 1499:(36 månad/4500 mil)

Transportgatan 7 C Ängelholm 0431-44 55 50 www.motorvillage.se


4 NYHETER

Söndag 7 maj

Dags för årets primörgille

Välbesökt näringslivsfrukost

Mässa på campingen

BJÄRE. När tjälen är kvar i Värmland och isen ligger kvar längst in i Mälarens vikar kan Bjärehalvön servera årets första nypotatis. Detta uppmärksammas i ett primörgille där ett antal restauranger på Bjäre serverar en primörtallrik som förrätt med vad åkrarna fått fram. Primörgillet arrangeras för 6:e året i rad och det arrangeras av Båstad Bjäre Gourmet i samarbete med lokala odlare, producenter, restauranger och hotell som tillsammans lyfter fram aktiviteter med matupplevelsen i centrum. Primörgillet pågår 12-14 maj.

NORRVIKEN. Många hade kommit till Norrvikens Trädgårdar då Båstad Turism & Näringsliv anordnade näringslivsfrukost med många intressanta talare. Båstads kommuns nya skolchef Sara Damber presenterade sig. Det informerades om Norrviken Kust, sommarens jubileumstennis, och om Norrvikens Trädgårds planer med nya växthus och fler evenemang. Det delades ut pris till företagshjältar och denna gången blev det Design House Stockholm och Båstads kommun – lärlingsprojektet som blev pristagarna.

HEMMESLÖV. Den 26 maj arrangerar Båstad Camping en mässa mellan klockan 10.00 och 18.00. Det finns i dagsläget fortfarande plats för fler utställare och som lokal aktör är det kostnadsfritt att ställa ut, man tar bara med sitt eget bord eller tält. Campingen räknar med runt 600 campande besökare under helgen samt även besökare från trakten. Målet är en bred mångfald av utställare så tveka inte att höra av er till Båstad Camping om du är intresserad av att delta som utställare.

Framtidsmingel om Förslövs utveckling FÖRSLÖV. Båstads kommun håller på att ta fram ett nytt inriktningsdokument för Förslöv. Det ska visa i vilken riktning som Förslöv ska utvecklas och ligga som grund för de framtida detaljplanerna för nya områden. För att få synpunkter från Förslövsborna bjöd kommunen in till framtidsmingel i bygdegården och synpunkterna var många. Förslöv har i huvudsak vuxit fram ur byn runt den medeltida kyrkan och senare även runt järnvägsstationen som byggdes på 1880-talet när järnvägen drogs fram. Järnvägen drogs väster om samhället vilket medförde att stationssamhället Förslövsholm utvecklades i en östra respektive västra del, med ett mindre centrumstråk däremellan. Stationen öppnades 1885. 1966 klassades stationen om till håll- och lastplats. De sista åren innan nedläggning blev de lokala persontågen färre och färre. De lokala persontågen ersattes under 1960-talet efterhand med busstrafik.

”Det var diskussioner om cykelbanor, bostäder, centrum och mycket mer” 1972 stängdes stationen i Förslöv och 1977 togs stationshuset och den gamla plattformen bort. I Förslöv är de äldsta bostads-

husen från tidigt 1900-tal. En stor del av Förslöv har byggts ut under 60- och 70-talet. Även under 80- och 90-talet byggdes många bostäder i samhället vilket medförde att Förslöv växte österut. Förslöv har under de senaste tio åren haft en stadig befolkningsökning. Totalt bor det idag ca 2300 personer i Förslöv. Förslöv har, jämfört med kommunen som helhet, en ung befolkning. 30% av invånarna är under 24 år och endast 20% är äldre än 65 år. Orten står inför ett antal stora utmaningar som behöver hanteras på ett genomtänkt och strategiskt sätt för att möjliggöra en utveckling mot ett starkt och hållbart Förslöv. Det är detta som inriktningsdokumentet skall innehålla. Under en lång tid har kommunen arbetat med dokumentet och 25 april genomfördes ett mingel i bygdegården där kommunen bjöd in allmänheten för synpunkter och till dialog. Intresset var stort och över hundra personer besökte minglet under några timmar. Representanter från kommunen var nöjda med tillställningen. – Generellt var det väldigt positivt, vi hade samtal om det mesta med många av besökarna. Det var diskussioner om cykelbanor, bostäder, centrum och mycket mer. Många gillade tanken på ett socialt centrum vid skolan, berättar Emma Johansson, Planarkitekt på Båstads kommun. På väggarna satt det kartor från inriktningsdokumen-

Över hundra personer kom och diskussionerna var många.

tet där planerade bostäder, grönstråk, cykelvägar mm var utmärkt. Besökarna fick små gröna och röda klisterlappar när de kom. Dessa kunde de sätta på kartorna vid de platser som de tyckte bra respektive dåligt om. Delaktigheten uppskattades av besökarna. – Det var välgenomtänkt och det är mycket jobb som kommunen lagt ner på planerna för Förslöv. Det är svårt att göra om ett gammalt centrum. Bra med förtätning för att hålla ihop bebyggelsen och byn, säger Irene Lindberg från

Förslöv. Bland besökarna fanns både de som var nyfikna och de som var väl pålästa om ämnet. – Jag har läst hela dokumentet hemma och detta var ett bra tillfälle att träffa representanter från kommunen för att ställa frågor och diskutera, säger Göran Martinsson. Själv bor jag i Stora Hult och skulle vilja se mer hur de tänker att vi ska kunna ta oss in till Förslöv från kringbyrna. Det saknas cykelvägar och bussar. På sommaren är det också svårt att parkera bilen i Förslöv. Vi

behöver ta oss in för att komma till skolor, handla och besöka vårdinrättningar. Emma och de andra representanterna från kommunen fick många kommentarer och frågor från besökarna som de tar med sig i sitt fortsatta arbete. – En väldigt bra sak med att genomföra dessa allmänna möten är att vi får se vilka saker som folk tycker är bra genom alla gröna pluppar de sätter upp. Om vi inte gör oss enkelt tillgängliga är det mest de som är väldigt negativa

till något som hör av sig och då får man bara den sidan av åsikterna, säger Emma som kommer fortsätta med dessa typer av möten i samband med nya planer för samhället. – Nu ska intrycken samlas hop och sedan ska det skrivas dokumentation. Samrådet med allmänheten pågår till 4 juni så det finns gott om tid att fortfarande komma in med synpunkter som också ska tas med innan inriktningsdokumentet färdigställs och tas vidare till beslut.

TEXT & BILD: Peter Jakobsson

Bilstranden förbjuds av domstol

Mellanvägen öppnar igen

SKUMMESLÖV. Mark- och miljödomstolen anser att bilstranden i Skummeslöv och Mellbystrand utgör en fara för miljö och hälsa och sätter nu stopp för bilar på stranden. Det är föreningen Strandmiljö Laholm som länge kämpat för att få bort trafiken på stranden. Laholms kommun tyck-

HEMMESLÖV. Enligt MTA ska, vid denna tidningens utdelning, Mellanvägen mellan inre kustvägen och Hemmeslövsstrand vara öppnad igen efter ett halvårs markarbete på platsen. Hela sträckan från Kustvägen till Inre kustvägen är breddad och har fått cykeloch gångbana hela vägen. Den

er beslutet är fel och kommer överklaga. De oroar sig för att gatorna närmast stranden kommer blockeras av parkerade bilar när parkering på stranden inte tillåts. Detta kan hindra räddningstjänst från att komma fram. Beslutet börjar inte gälla den här sommaren.

Nu tas avspärrningen bort.

delen av vägen som ligger vid Tuvelyckan skall även få en allé men den kommer planeras först till hösten då nyplanterade träd kräver mycket vatten och det nu råder bevattningsförbud. I höst kan de få vatten på den naturliga vägen samt att det då inte råder vattenbrist som på sommaren.


5

Söndag 7 maj n

de Går å p na iker

VÄLKOMMEN TILL

But

Båstad Bjäre Månadslunch kl 13.00 9 maj Magnus Viebke på Båstads Bryggeri, max 50 personer. 23 maj Göran Leijonhufud: 50 år med Kina på Församlingsgården i Båstad. Föranmälan till Barbro Hansson, kostnad 110 kr

Veckans ost: Gorgonzola DOP

En krämig god grönmögelost från Italien som passar lika bra på ostbrickan som i matlagning!

Boule Torsdagar kl 14.00 vid banorna Pershögsterrassen-Pershögsskogen/Scoutstugan

22:-/hg

Fynda bland utställningsoch utgående produkter. Varorna på bilden är bara en illustration.

Välkommen som medlem! Kontakta Barbro Hansson 042-28 11 48 eller barbrohansson47@gmail.com Vår hemsida: www.spfseniorerna.se/bastadbjare

Gäller v.19

Vi stödjer

Vi vårstädar i butiken.

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

LÖRDAGEN 13 MAJ (kl 10-13) CH RAIL traktorpulling visar upp sin traktor på vår parkering. Korvgrillning.

0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

FLÄSKFILÉ

GREVÉ

119:-

VÄSTKUSTSKINKA

LAGRAD

99:-

kg

16:90:-

hg

kg

RYGGBIFF

249:-

kg

AMORIN

14:90:-

hg

SOPPOR mån-tors ärtsoppa varje torsdag

Priserna gäller 8/5-13/5 2017. Reservation för ändringar slutförsäljning.

Jag sticker inte under stolen, med att jag vill ha dig som kund! Skandinavisk design och kvalite! Att vi funnits i över 35 år är ett bevis på trogna kunder, och det är jag evigt tacksam för.

Catering för alla tillfällen

Stolt Ägare

Köpmansgatan 68, Båstad # 0431-750 50 # www.magasinetibastad.se

A living icon

Kan du se dina drömmars Ford Mustang framför dig? Sveriges mest sålda sportbil. Kraftfull och dynamisk med toppmodern teknik. En levande ikon kan bli din!

Prata traktorpulling med föraren Caj.

Ängelholm & Bjäre AB

Klockarebovägen 2, Västra Karup | Tel.0431-44 92 70 | www.eltjanst.nu

FORD MUSTANG Pris från

373 000:-

FordStore BilMånsson Halmstad är landets första FordStore och Europas största återförsäljare av nya Ford Mustang. Vi har Mustang i blodet, engagerade och kunniga säljare som verkligen brinner för denna anrika ikon inom bilvärlden. Kontakta oss för senaste information om biltillgång samt leveranstider. STOLT SPONSOR

Torbjörn Croner Tel: 035-260 45 14 torbjorn.croner@bilmansson.com


6 NYHETER

Söndag 7 maj

INSÄNDARE

Båstadhem måste fokusera Båstadhem AB är det kommunala bostadsbolaget i Båstads kommun. Moderaterna i Båstad vill nu renodla verksamheten för att bostadsbolaget ska kunna fokusera på bostadsprojekt för hållbar tillväxt med följden av bättre skattekraft, vilket gynnar hela kommunen. Båstad kommun har ett varumärke som är något utöver det vanliga. Nämn Båstad och många får något drömskt i blicken. De flesta har upplevt spännande internationella tennistävlingar från Båstad, antingen i TV-soffan eller på plats i centercourten. Därutöver har man kunnat roa sig, kanske träffat sin livspartner, badat eller upplevt den fantastiska naturen på och runt Hallandsås som varierar, förundrar och beundras. Förutom dessa sköna upplevelser ligger Båstad strategiskt perfekt mitt i den viktiga arbetsmarknadsregionen Göteborg – Malmö. Med infrastrukturen på plats; två nya tågstationer, som Moderaterna är mycket stolta över att ha slagits för, är Båstad en spännande framtidskommun. Genom ett mångårigt idogt arbete från Moderaterna tillsammans med sina allierade kan vi nu skörda frukterna av flera års planarbete med nya områden som växer upp i första hand i de stationsnära områdena Hemmeslöv och Förslöv. Men hela Bjärehalvön ska leva. Därför vill vi Moderater i Båstad att vårt kommunala bostadsbolag Båstadhem AB ska få stärkta muskler för att kunna erbjuda både hyreslägenheter och bostadsrätter. Förutsättningen för en sådan utveckling är ett stabilt bolag med stark soliditet och balansräkning. Ett bostadsbolag kan inte utvecklas genom bara hyresintäkter. Det är inte hyresgästerna som ensamma kan eller ska stå för ett bolags utveckling. Bolaget kan dock sälja visst bestånd. Så gjordes år 2014 då kv Argus Ekan såldes för 58 miljoner kronor och möjliggjorde byggandet av Malens trygghetsboende med 45 lägenheter och Trollbäcken med 16 lägenheter, samt planerna på nya hyresrätter på Sandbäcksvägen i Förslöv. Moderaternas förslag är; 1. Renodla verksamheten till bostäder med syfte till en hållbar tillväxt med en bostadsmarknad som säkerställer för de som vill sälja sin villa för ett bekvämare boende samt för de som vill flytta till kommunen, vilket innebär viktiga skatteintäkter och möjligheter för ökat utbud av service i form av affärer, restauranger, skolor samt vård o omsorg. 2. Överföra offentliga fastigheter som skollokaler och vårdboenden till ett separat kommunalt bolag/enhet ”Specialfastigheter”, med direktinflytande av Kommunstyrelsen. 3. Ta del av den stora efterfrågade marknaden på bostadsrätter genom att bygga bostadsrätter och återinvestera vinsten i nya hyresrätter. För att uppnå detta behövs ett nytt ägardirektiv, som är det som styr bostadsbolaget. Moderaterna ser fram emot en intressant dialog med övriga politiska partier i kommunen med målsättningen att bygga upp ett stabilt bolag som gynnar ägaren som är kommunen, samt bidra till den viktiga inflyttningen till vår attraktiva kommun.

Båstadhem Jan Ahlström (M) Kommunstyrelsen Christer de la Motte (M), Kerstin Gustafsson (M) och Johan Olsson Swanstein (M)

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se

Het diskussion om nytt bostadsområde BÅSTAD. Planerna på att bygga ut med nya områden i Äppeldalen har lett till många upprörda känslor från boende som påpekar det olämpliga i att bygga just där. Problemen har varit många redan på den befintliga byggnationen som byggdes för drygt tio år sedan. Även politikerna är oense och upprörda över planläggningen av detta område. I kommunens översiktsplan från 2008 är området söder om befintliga Plommonvägen redovisat som planerat bostadsområde. Under tiden som översiktsplanen arbetades fram hann området exploateras förutom nu aktuellt planområde. Från samrådsförslag till antagandehandling försvann området i kartan men området anges för utbyggnad i texten, ”Bebyggelsen kan utvidgas något”. Detta var en redaktionell miss från kommunen och denna del av aktuellt planområdet kvarstår som utbyggnadsområde. Skogsmarken och hagmarken kring området är redovisat

som skog och åker. Bedömningen är att båda planområdena har stöd i gällande översiktsplan. Området på Plommonvägen har under åren dragits med problem med dagvatten som gett översvämningar som följd. Vissa åtgärder har gjorts för att komma bukt med problemet. Att ytterligare bebygga området bredvid kommer göra så att dagvattenproblematiken blir ännu större.

Experter har tagits in för att projektera och komma med förslag på möjliga lösningar som har redovisats i den föreslagna planbestämmelsen. Ett annat problem är att enda vägen in till det nya området skulle bli den lilla lokalgatan Plommonvägen som idag är mycket smal och bilar inte kan mötas samt att många barn i området leker på vägen. Att bygga nya området skulle ge ökad trafik på gatan samt under byggtid ge mycket trafik

av tunga fordon. På kommunfullmäktige skulle exploateringsplan med efterföljande planbestämmelser beslutas och åsikterna var mycket jämna. I omröstningen blev det nitton röster för och nitton röster mot planerna så ordförandens nejröst blev avgörande och exploateringsplanen blev då nedröstad och avslagen. TEXT: Peter Jakobsson

Lilla filmfestivalen är inställd BÅSTAD. Efter att inte ha kunnat komma överens med biografarrendatorn Biografteatern Fågel Blå AB har styrelsen i Föreningen Film i Båstad, och festivalens konstnärliga ledare Emma Gray Munthe, tagit beslutet att ställa in årets festival som skulle arrangerats 2-6 augusti. Det kom som en överraskning för många när föreningen bakom Lilla Filmfestivalen i dagarna gick ut och berättade att årets festival är inställd. I ett pressmeddelande berättar

VI HAR ETT BRETT KOMPETENSREGISTER INOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSARBETEN • Grundarbeten • Hallbyggnader • Rörläggning • Anläggning av swimmingpool Stenbrottsvägen 12, 269 96 Båstad Tel: 0431-709 45 info@finsbo.se www.finsboentreprenad.com

Planer på ett nytt bostadsområde i Äppeldalen rör upp känslor.

TEL. 0431 - 709 45

styrelsen att samarbetet mellan dem och arrendatorn till biografen, Biografteatern Fågel Blå AB, försämrats sedan dess representant Ulf Berggren avgick som festivalens konstnärlige ledare 2014. Föreningen menar att det i kontraktet mellan kommunen och Biografteatern Fågel Blå AB fastställs att föreningen har rätt att bedriva filmfestival på Scala Bio dagarna runt månadsskiftet juli/augusti men att det likväl varit en kamp om datum och antal dagar. Man menar även att orimliga ekonomiska krav har framförts. Ulf Berggren skriver på Bio

Scalas hemsida att han sökt en dialog med föreningen innan de valde att presentera aktuella dagar för festivalen, vilka nu krockar med en filmpremiär, dock utan respons från styrelsen. Han menar att han vid flera tillfällen sökt en dialog men utan resultat.

n e n o i t a t S Nära Dig!

Föreningen avslutar sitt pressmeddelande med en uppmaning till Båstads kommun att med kraft ställa sig bakom Lilla Filmfestivalen när de omförhandlar hyreskontraktet för Scala Bio så att festivalen kan komma tillbaka redan 2018.

! Året om t n u r Dygnet


| DIN

ingsfö

Söndag 7 maj

NYHET

STIDN

rbud

ING PÅ

SAMHÄ

LLE B åsta

BJÄRE

– VAR JE

d är no

miner

at

VECK

A I DIN

KA

EC JE V

RE

BREV

Från el it satsni ng till div 5

7|

01 IL 2

fö h RE PR llen Bjäre TOta om ocsthranden taoct att köpa 2A tbo slu refolubbarna repålag ml eddel noderraäven beängen. DAG Bjä bjä he bass tre en är v, om drar fotbolt lsk hela tyder nyförv 8 na de D s be Allt RT rjan på apIrilår finmnsan, vilketklubbartenan. SI O P or er. ika m S ol I bö song rfe i sp

hyli år en ”Så i sportish v lar Swed om h c o n gen s de Opeminna äsatt mla m” ga rna SID 12 ta

WORK LINE

om nyheter mån

FR ÅN 1.795: -/mån

FÖRSLÖV . Tisdag april en den bju 25 mun in der Båsta ds kom framtids allmänhete n till ett Under mingel i tre tim För lighet mar finn slöv. att påv erka och s möjfrågor kring ningsd det nya ställa okume inriktntet. SID 6

”När br uniform andpå kliv en är er i bran jag in dman srollen oc jobbet h gör som krävs”

nsten

övar los

stagni

bastad

ng ur

fordon

.se

.

RÅN 1.

Ditt hem nära havet. Gott att må, lätt att nå. alvöns

Båstad

| Toreko

v | Ma

llorca

No1 -

| Köpm

ansgat

an 96

Vi ska

par fö

i Båstad

| info

rnyels

@nkfa

st.se |

0431-37

e

10 39

D t ILLA as NYGR LING end KYCK ller ag ed Gä fr

95 39

/kg

Nä t för anna

it mm r ko ckn ha i ve en h Våre AD. na oc r vi n, BÅST tiker besöke utike bu eln a kesb till tem Mär t hand och at ans ssa, lvar tyga de m n in på al en so av ka 16 som igång r påsk SID är da nu t stun shelg. el snar hand är en

d

Båsta

NCHEN. LU

T

GO

90/stX

39

RSÄLJN

LA lar AD 0 g hand :r du 100 SKIVskog 15 och Nä t för Falkellrökt d Ka grava

TT

BA 70% RA

anna

stad

på om oss info Följ för ider. d book pett Båsta Face ra öp en 291, vå 54

tan

ansga

15, Bå

FRI ENTRÉ! Å

TT P nger staura nchre en.se alla lujarelunch r ta it Du h på www.b

TILL MÄSSAN

01 31-703

| 04

Köpm

VÅRA SPECIALARE V.19

väg 733 ska 0431

lien

Ita

F ORD T

Bjäreh

LL UPP TI

das en ag ller nd Gä må

ING

95/st

S RDEN LEGÅ ALDA GAM NYM S ÄR lar EGNAANDF hand :BL r du 100

R TTIDE 0 ÖPPE r kl 9-2 ga 9 Varda lger 9-1 t He

!!

L UTFÖ

TOTA

RANSIT

Båstad

t

das en ller sdag Gä on

ÖR N UPPH

BUTIKE

0:49:9 /st

ndlar :du ha När t för 100 anna

Pr

der dag fre o un Dem g och da tors

CT

ingstjä

g 520 rleins Hebe 6/kg 95:9

CONNE

Räddn

på ica

LINE F

online

BÅSTA D. Un der åre laga av ts Friskis Spin of Ho uppmånga och Svettis pe på att del lokala för valde ta och etagar med och ge samtidigt var e barnca a ett bid ncerfo nden. rag till SID 4

r f er ä kolche b m a ya s aD Sar tads n or v Bås 29 insk

WORK

Handla

795:-/

SID 10

792 00 peter@bjareliv.se sporten@bjareliv.se

t kifte a årss Vid ns ny N. sin ike VIKE Norrv ilsson get NORR de Berth bola äd tilltr milla t leda ggning r lä Ca at VD t för rika an n säge tjäns den an en. Ho ot en tid m em D 12 h m oc SI i fra r fra en in n se resa. ho e t at nand spän

• SE

T

de pe E. 17 sä BJÄR sina llade su Läs om en 20 . igång så ka derbyn r säsong n i de nande mål fö h spän ner oc visio

Ä

SIT CONNEC

NIN TID yg ry tiv n ya b sin ak nya br inge gV N rsätter planerasundervisnn nergånSID 6 EKO oret fo v. Nu lla sim upp de TORKOV. Bykornntya i Toförerkoatt beochåh fräscha

ETS

NYH

AR – V

SÖN

Rädd brinneningstjänst e r för s itt ka n ll

FORD TRAN

DIN

7

DA

VLÅ

BRE

ning pän ggs ö- S i årets r by att sk g ggo a roll medgor på har säson

JÄ ÅB GP

LÅDA

I DIN

ÄRE

2017

evattn

BJ

APRIL

LLE B

• BJARE

SÖND AG 23 SAMHÄ

BJÄRE . året om Bjärehalvön har tidi kommu på grund av den gare haft nen. Tro ten av bevatt alla äga ts förbudet begränsade nin se änd gör Bå vatten gsförbud ring och rkommune sta tillgång BJÄRE en i . Tillsam låter NS r inom NS dbor av me d me nom VA. VA sty mans ra förbud Nu vill kom st vat- lan inerad till med Var att bli dsbygd a och munen et. Sverige . De tre kan Årets superk Åre Komm SID 6 un s kom ommu didate inom n ino är Båstad rna en rad muner har identifi har tagits fra m kategorin olika om erats råden. med hjä m genom lp av sta att tistik SID 4

Besök vår mysiga krog! Där har vi olika aktiviteter under säsongen med b.la live musik och musik quiz. Vi kan varmt rekommendera vår populära paradrätt Tarte flambèe, Franska Alsace national rätt.

Vår delikatessdisk är alltid fylld med godsaker

VÄLKOMMEN TILL

FÖRETAGAR DAGARNA

17kr 24kr /hg /Hg

BLANDFÄRS

69kr /kg

HEBERLEINS PASTEJ

12kr /hg

LERGÖKSSKINKA

22kr /hg

Signerade Lina Heberlein

12–13 MAJ LINDAB ARENA Nu är det äntligen dags för Företagardagarna i Lindab Arena. Den 12–13 maj kan du och dina kollegor inspireras, prova, smaka och uppleva hela regionens näringsliv. Fri entré och dessutom massor av kul för hela familjen!

Campingen erbjuder även minigolf och minilivs

SPÄCKADE SKINKOR

Vi ses i Ängelholm för det personliga mötet!

Limousin & Picknickbog

Gästgivar-, grönpeppar & vitlökspastej

Heberleins

Varmt välkomna till Båstad camping! Här är lugnt och rofyllt. Vi har hög personlig service, direkt från hjärtat, där vi sätter våra gäster i centrum. Hoppas vi ses!/Nilla och Micke

Skinkinnanlår, Grytbitar 90kr /kg & Schnitzel Mer info: naringsliv.engelholm.com/naringsliv/foretagardagarna #foretagardagarna

Norra Vägen 28 | 0431- 755 11 | info@bastadcamping.se Följ oss gärna på facebook

Johan Christoffersson och Kristian Håkansson

Tommy Stefansson

ARRANGÖR:

Tack

Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

I SAMARBETE MED:

Bli en av oss! Patrik Ivarsson

Jan Dellermark och Åsa Berndtsson

alla ni arbetsgivare i Båstads kommun som lånar ut era vardagshjältar till oss! Vardagshjältar kommer i alla former. Vi vill därför hylla er arbetsgivare som är beredda att låna ut era anställda – utan att få någon ersättning. Det är killar och tjejer som på några minuter byter skepnad och blir deltidsbrandmän. Det kräver att de både bor och jobbar nära en brandstation – och har en arbetsgivare som säger ja.

BÅSTAD

Bild & Ram Båstad Båstad Inv.group AB/VIB AB Båstads Företagsby Båstads kommun Båstads Sotningsdistrikt Firma TA Bygg & Trädgård HD-Sydsvenskan Hotell Skansen ICA Supermarket Båstad Jack Midhage AB Laholms kommun Made in Båstad AB Nowaste Logistics AB NP Nilsson/XL Bygg

Proportions Design Nordic AB Svenska Kyrkan Tindra AB Willab Garden AB

FÖRSLÖV

BLV i Förslöv AB Lindab Profil AB Lindab Ventilation AB Lyft & Byggmaskiner AB NP Nilsson/XL Bygg Räddningstjänsten SKNV SOS Alarm AB Svenska Kyrkan

Gäller v. 19. Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN!

TOREKOV

ABB Anders Hugosson EF Bjäre Brandteknik AB Bjärefågel i Torekov AB Harmarks Bygg AB Holmberg 7:28 AB Nolato AB Scala Bio Torekovs Båt & Motor AB Torekovs Golfbana Waregårdens Lantbruk

Vi på räddningstjänsten behöver bli fler killar och tjejer som vill göra en insats för tryggheten i vårt samhälle. Räddningstjänsten i Båstads kommun behöver fler deltidsbrandmän till våra stationer i Båstad, Förslöv och Torekov. Har du frågor är du välkommen att höra av dej via epost till: pelle.pettersson@bastad.se. Ansökan via offentliga jobb senast den 26 maj 2017.

Vad krävs för att bli deltidsbrandman?

• God hälsa och kondition. Du ska genomgå en läkarundersökning med arbets-EKG. • Att du klarar ett lagstadgat gångbandstest. • Vara simkunnig, inte lida av svindel eller klaustrofobi. • Behärska svenska språket väl i tal och skrift. • Du måste bo och bör arbeta inom ett begränsat område från brandstationen, så du kan infinna dej på brandstationen och åka iväg på larm inom fem minuter. • Vara beredd att åka ut på larm dygnet runt de dagar man har beredskap.


8 SPORTEN - I samarbete med

Söndag 7 maj

Friidrottarna ser fram emot hösten BÅSTAD. På den före detta grusplanen på Örebäcksvallen byggs det för fullt. Friidrottsarenan med tartanbanor och anläggningar för kast- och hoppgrenar börjar ta form. Färdigställandet är så klart ivrigt emotsett av Båstads GIFs friidrottare. Men i väntan på att portarna till detta löpningarnas, hoppens och kastens himmelrike ska öppna sig får utövarna åka bil till Laholm två gånger i veckan för att ha någonstans att träna.

I Drivans idrottshall råder febril aktivitet bland höjdhoppsmattorna som ligger utplacerade på golvet. Ett 15tal ungdomar mellan 10 och 15 år tränar längd och höjd. Intensiteten är hög och alla närvarande är fullt fokuserade på sin träningsuppgift. Allt sker under överinseende av friidrottens nestor i Båstad, Bo Sveninge. – Vi har hela tiden nya ungdomar som kommer till klubben och vill börja friidrotta, återväxten är god, förklarar Sveninge. För oss i friidrottssektionen gäller det att kunna hitta ledare till alla unga som vill utöva sporten, angenäma problem men ibland är det tufft, berättar Bo Sveninge. Friidrottens problem känns igen från mången annan föreningsaktivitet i kommunen. Utövarna finns, ledarna finns, men bara till en viss gräns. För när de unga utövarna och ledarna når den övre gymnasieåldern försvinner dom. Studier och arbete på större orter gör att kommunens föreningar tappar många utövare och ledare kring 20-årsstrecket. Man dräneras på folk och kompetens. Kvar finns de äldre eldsjälarna, som får börja om på helt ny kula igen. För vilken gång i ordningen minns ingen. – Ska det bli någon kvalitet på friidrottsträningen går det inte att hantera för många

Från vänster sitter Ella Baltzarsson, Bitte Johansson Cintio, Bo Sveninge och Nellie Malmros.

Bo Sveninge är en trogen friidrottstränare inom Båstad GIF.

Nellie Malmros är skolad i Båstad GIF och tar nu ett stort ledaransvar i klubben.

barn eller ungdomar. Det säger Ella Baltzarsson, 17 år och själv fostrad i Båstads GIFs friidrottssektion som tillsammans med Nellie Malmros, 16 år, nu bär ett stort ledaransvar. – Samtidigt vill vi ju att nya barn kommer till oss och börjar friidrotta, så det är hela tiden en avvägning, fortsätter Ella.

mest lättnadens prägel. Kanske inte så konstig när man som Sveninge sysslat med friidrott i 50 år och oftast under tämligen påvra förhållanden. Kampen för att få till stånd vettiga allvädersbanor och en anläggning anpassad för friidrott har upptagit mycket av Sveninges engagemang inom Båstads friidrott. – Efter så många år på kolstybb kommer det här att bli en sån höjdare, säger Bitte Johansson Cintio. Och vilka utvecklingsmöjligheter friidrottssektionen kommer att få, fortsätter Bitte. – Vi kommer att kunna bedriva utomhusträning under längre preioder av året och

När den nya friidrottsanläggningen, som ska stå klar i oktober i år, kommer på tal glimmar det till i ögonen på Ella och Nellie och båda börjar prata fortare. Båda längtar ihjäl sig och kommer att testa banorna i samma sekund som anläggningen är klar, även om

det kommit en halv meter snö då, betonar Ella med eftertryck. Bredvid står Bo Sve-

”Dessutom kommer ännu fler att upptäcka friidrotten som sport” ninge tillsammans med ledaren Bitte Johansson Cintio och ler åt entusiasmen. – Äntligen, konstaterar Sveninge lakoniskt. Bo Sveninges uttalande bär

Urval av våra objekt Vi kan våra gator!

OM

BÅSTAD - Allévägen

Men ännu en friidrottssommar återstår innan den nya anläggningen är klar. Snart är säsongens näst sista inomhuspass gjort och de unga friidrottarna troppar av i samma takt som föräldrarna kommer och hämtar. – I nästa vecka börjar vi köra bil till Laholm med alla som ska träna. Sparbanksvallen är det som gäller under sommaren, berättar Bo Sveninge. Det är så klart långt ifrån en

optimal lösning, men man vet också att det är under en begränsad tid och att bortom sommaren hägrar något fantastiskt, menar Sveninge. Höjdhoppsmattorna baxas undan i Drivans idrottshall. Ute piskar regnet i den femgradiga luften. Just idag var det nog ganska skönt att träna friidrott inomhus. Fast det är klart, en sprillans ny längdhoppsgrop eller en glänsande diskusring kan ju få vem som helst att trotsa arktisk kyla.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson

E!

ÄD

TR ILL

ET

ND

E GÅ

under fler timmar per dygn. Dessutom kommer ännu fler att upptäcka friidrotten som sport och fler kommer få möjlighet att testa på de olika grenarna.

Stilfullt renoverad villa med påkostade materialval med attraktivt läge på härliga Malen. Ett lättskött och unikt boende med havet, stranden och all service byn har att erbjuda på gångavstånd. Pris: 5 500 000:-

BÅSTAD - Allévägen

Smakfullt renoverad villa med lugnt och attraktivt läge med närhet till hav/bad, simbassänger och all service i byn. Ett lättskött hus som är ett perfekt val för såväl permanent- som sommarboende. Pris: 5 500 000:-

BÅSTAD - Allévägen

Läcker villa med karaktär. Bästa läge på Malen med havet, pooler, Malens skog och all service på gångavstånd. Efter omfattande renovering finns nu 2 lägenheter för generationsboende/gästlägenhet/verksamhet/uthyrning. Pris: 9 500 000:-


URVAL AV VÅRA OBJEKT VI KAN VÅRA GATOR

BÅSTAD - Kattvik

BÅSTAD - Slåttervägen 7

Drömhus vid havet! I pittoreska Kattvik strax efter hamnen ligger huset som har allt du kan önska. Luta dig tillbaka i fåtöljen på verandan, blicka ut mot havet och njut! Ta ett dopp i havet ca 50 m från huset eller svalka dig i poolen i den vackra trädgården. Två kompletta delar med inspirerande planlösning. Pris diskuteras.

Läcker enplansvilla med eftertraktat läge på Båstads Väster - en av byns få enplansvillor! Strålande havsutsikt via vackra fönsterpartier. Kort promenad till hamnen, krogliv m m.

BÅSTAD - Kastanjeallén 15

BÅSTAD - Liden 11d

BÅSTAD - Ranviksvägen 10

BÅSTAD - Roxmansvägen 5 D

RIVIERA - Niklas Måns väg 4

BÅSTAD - Hemmeslöv

En oas på historisk mark mitt i gamla kultur-Båstad. Fridfullt läge med fin havsutsikt! Kort promenad till tennisstadion, stranden och hamnen. Liten lättskött trädgård. Nu: 6 975 000:-

Bekvämt och trivsamt radhus med toppenläge vid havet! Malens skog med härliga promenadslingor finns runt knuten liksom fina saltvattenbassänger. Mysiga krogar finns i kvarteret och längs strandpromenaden tar du dig snabbt till bykärnan och hamnen. Pris: 2 975 000:

TRE TOMTER PÅ SOLSIDAN I TOREKOV MED UTSIKT PRIS 4 MILJONER PER TOMT

Lättskött och bekvämt parhus mitt i byn! Renoverat med rätta känslan, bra planlösning med gott om plats för många. Insynsskyddad stenlagd trädgård. Pris: 3 995 000:-

Smakfullt nyrenoverad enplansvilla med optimal planlösning. Eftertraktat läge med ca 500 m till stranden. Ett enkelt och lättskött boende med låga energikostnader. Cykelavstånd till hamnen, krogliv, affärer och den nya stationen. Pris: 3 700 000:-

Rymlig villa med strålande utsikt över byn och Laholmsbukten. Bra proportioner, ljusa rum och många fina detaljer. Attraktivt läge med bara en kort promenad till bykärnan med folkliv, krogar hamn och tennis m m. Pris: 4 995 000:-

I härliga Hemmeslöv hittar du detta trivsamma hus med tillhörande gäststuga. Här bor du bra med närhet till den fina sandstranden och salta bad. Båstads centrala delar och den nya stationen finns på cykelavstånd. Pris: 3 475 000:-

THOMAS DARPÖ HAR FÖRMEDLAT FASTIGHETER PÅ BJÄRE I ÖVER 30 ÅR


10 NYFIKEN PÅ

Söndag 7 maj

Ted Ivarsson har odlingen i blodet LJUNGBY. Den 27 april skördades Sveriges första friodlade potatis och liksom många tidigare år var det på Bjäre det hände. Odlaren Ted Ivarsson tog upp de första pärorna, som såldes på auktion till Hemköp i ett PR-jippo där hälften av köpesumman gick till välgörenhet. Framgångsrik odlare blir ingen över en natt. Ted har lantbruket och odlingen i blodet. Bjäre NU var med när jippot gick av stapeln och blev nyfikna på Ted Ivarsson och hans verksamhet. Vi träffas igen på gården i Ljungby, utanför Förslöv, där släkten verkat sedan 1750-talet. Generation efter generation har tagit över gården. Ted har jobbat på gården i 28 år och sedan några år tagit över gårdens verksamhet helt efter sin far. Det är dagen efter premiären och Ted som tidigare inte velat vara i rampljuset har sett hur rapporteringen kring potatispremiären lades ut i de snabba medierna. SVT var på plats och gjorde en lång intervju med Ted på potatisfältet och på kvällen var familjen samlad när de tittade på nyheterna på TV:n. I inslaget ser de hur Ted säger att vägen till tidig potatisskörd är ”kärleken till potatisen”. Allt annat han sa innan det var bortklippt. I en tidning kunde han läsa om att det var en cirkus när potatisen skulle tas upp och att lera var temat för dagen. – Det var ju hur lugnt som helst när vi tog upp potatisen. Fint väder och torrt i jorden så det var inga som fick leriga skor på fältet. Far ringde mig senare på kvällen och undrade om jag var full när intervjun gjordes. Att kärlek är allt som krävs för en lyckad odling låter ju så korkat men jag förklarade att det mesta var bortklippt, berättar Te d

och skrattar åt det hela. Det är andra gången Ted skördar potatis först i Sverige. 2015 tog han och en annan odlare i Grevie upp de första potatisarna på samma dag. Då valde han att inte medverka i media utan lät den andra odlaren stå framför kamerorna men denna gången var det bara Ted så huvudrollen gick till honom. Uppståndelsen och att vara först tar han med en klackspark och det är inte något mål. – Jag siktar inte på att bli först när jag sätter. Blir jag nummer hundra och tjänar bra pengar så det går ihop så kvittar det om jag är först eller sist. Sen när sommaren kommer vet jag precis vad jag kunde gjort bättre under våren för att skynda på och det är lätt att tänka att nästa år ska jag göra på ett visst sätt. Sen kommer nästa år med en annan vår och förutsättningarna ändras. Det är det som är utmaningen!

”Far ringde mig senare på kvällen och undrade om jag var full när intervjun gjordes” Att det blir uppmärksamhet i media när första potatisen plockas upp tycker Ted är bra. – Uppmärksamheten kring den första skördade potatisen är viktig för att konsumenterna ska få reda på att det finns färskpotatis klar då grossisterna vill sälja ut allt gammalt först. Ökar efterfrågan pressas handlarna att få ut det i hyllorna fortare. Det brukar ta drygt en vecka innan potatisen kommer ut i handeln även om vi levererat den. Gårdsbutiker och mindre handlare tar in direkt från bönder tidigare, berättar Ted. Tidigare har djur funnits på gården men Ted satsar idag bara på odlingen. – Farfar hade

Ted Ivarsson skördade första färskpotatisen i år men gården odlar mycket mer än så.

kor och far hade grisar men jag vill bara odla. Djurhållningen gör dig ännu mer fast på gården. Det är lång säsong ändå. De sista vi skördar är kålen i slutat av december sen sätter vi nytt i mars. Under januari och februari tar vi hand om alla papper, fixar med maskiner, planerar nästa års produktion. Det är den tiden jag bara jobbar åtta timmar per dag och kan åka bort några dagar också för lite semester. Det behövs stora ytor för att kunna odla allt på. Nu har Ted två gårdar med mark och arrenderar ytterligare tre gårdars mark. – Jag tror det är runt 125 hektar totalt. Det är väl en ganska stor areal för att vara på Bjäre. Men areal är inte allt. Du kan tjäna mer på 5 hektar dill än 500 hektar spannmål. Du har mer jobb med dillen men du slipper alla utgifter med att köpa massa traktorer och skördetröskor. Det handlar om vad man passar för och tycker är roligt. En klok bonde vet vad som är gynnsamt för den marken han brukar. Då

Vi är full gång med att bygga Tuvelyckan, området mellan stranden och Båstad Nya Station. Här planeras villor, radhus, lägenheter och lokaler för handel. Det blir en helt ny del av Båstad där du har nära till stranden, kommunikationer och ett aktivt liv för hela familjen.

kan man tjäna pengar och få det att gå runt. Trots att Ted tagit över och från sin far syns han på gården ofta. – Far håller på nästan varje dag på gården, han är pensionär men kan inte sitta still. Han säger att så länge han får vara här och hjälpa till så är han glad. Och jag säger så länge han kommer och hjälper till så är jag glad. Gårdens verksamhet växer och med det allt ansvar som företagare. – När man var 18 år var det kul att skörda sallad men nu när jag har tjugo man som jobbar för mig hinner jag inte med det. Att gå ut en fin sommardag och skörda sallad, fan va det var roligt! Men jag har ju inte skördat sallad på många år nu. Måste köpa det, kolla det, fixa stövlar till någon, planera nästa vecka. Allt det där administrativa

En

och övergripande som man måste göra, det tar mer kraft än vad man tror. Hur årets skördar ska bli går inte att sia om även om en bra planering ger bra förutsättningar. – Vädret spelar all roll. Man kan ha gjort allt rätt och sen blir det fel väder och då är allt man gjort fel. Det är det som är lite tjusningen! Det får inte heller vara för bra väder under sommaren för då får alla en bra skörd och då tjänar vi sämre och får jobba mer för att få upp allt. Det är under halvsvåra förhållanden som vi som gjort detta länge kan visa att vi ändå lyckas producera. Att gården ska fortsätta att drivas vidare i släkten efter Ted är inget som han tänker på just nu. – Om inte mina barn tar över

TED IVARSSON Ålder: 44 år. Yrke: Odlare. Odlar: Potatis, sallad, kål, dill och spannmål. Familj: Sambo och tre döttrar 3, 5 och 13 år gamla. Aktuell som: Skördade Sveriges första färskpotatis i år. Fritidsintressen: Experimentera med att odla annorlunda grödor. Tittar gärna på hockey på vintrarna.

kanske de får ett vanligt sju till fyra jobb och tjänar lika mycket. Har de intresset så är det skitkul och får gärna göra det. Men det är absolut inget jag ska tvinga dem till. De får göra som de vill. Man måste tycka det är roligt ju. Stackars de som inte vill gå till jobbet för att de tycker det är tråkigt eller inte trivs. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

n y t e a d B v å a stad l e d

W W W. T U V E LY C K A N . S E


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

070-213 01 52

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Låt Jörgens El bli din självklara elektriker i Båstad!

Karupsvägen 2, 269 40 Båstad 070-864 62 53 jorgensel@gmail.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Sömnad & Design Öppettider: Tisdag-fredag 10-18 Lördag 10-13

www.malenssnickeri.se 0431-727 80

Köpmansgatan 46F, Båstad mellbysomnad@hotmail.com Tel. 070-203 90 47

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

Vi hjälper er med allt inom städ,

Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

Välkommen till oss på

Jattes Bil & Motor AB BEMANNING ROT & RUT

• Reparation • Service • Däck • Rekond • AC

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

Jattes Bil & Motor AB • Hallandsvägen 19 Båstad Jatte 0707-26 31 12 • jattesbil.motor@gmail.com Marcus 0768-96 07 47 • marcusjonssonracing.com

EN MARKNADSPLATS FÖR HANTVERKARE Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer.

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com


TEMA: MODE & TRENDER

EN PLATS KVAR TEMA: MODE & TRENDER

PUBLICERAS EN GÅNG I MÅNADEN

Vill du synas här? Ring Johan på 0729-841101!

Välkommen in och låt dig överraskas över vårt stora sortiment bågar.

Tom Ford ger en klassisk look ute i vårsolen.

Köpmansgatan 66, BÅSTAD Tel: 0431 - 72 100 optica.se/optica-bastad

50 av världens hetaste varumärken kommer till Boarp BJÄRE. Nyligen köptes Sveriges ledande webbshop för män, Frontmen.com, av Båstadföretaget Sir of Sweden och i samband med detta flyttades hela lagret och distributionen till Bjärehalvön. Nu väntar en rejäl lagerrensning när utgående kollektion säljs ut med 30-70 % rabatt i den nyöppnade butiken i Boarp.

Frontmen.com är idag landets främsta webbhandel när det kommer till herrkläder och totalt är de återförsäljare för fler än femtio av världens absolut hetaste varumärken. Oscar Arrsjö är grundare och konceptansvarig och han berättar om vad det är som kommer att möta besökaren i butiken som öppnar i dagarna. –Framförallt är det överlagret från vårens kollektioner som vi erbjuder till kraftigt reduce-

rade priser, kryddat med solglasögon, badbyxor, espadril-

”Framförallt är det överlagret från vårens kollektioner som vi erbjuder”

ler och armband för den som vill fullända sin sommarstil. Vilka är de starkare trenderna just nu inför sommaren? – Benvitt, ljusgrått och ljusbeige lyser som vanligt starkt dessa månader, men extra starkt denna sommar och i synnerhet på underdelar. De ljusa byxorna får sitt breda genombrott i år. Broderier på jackor och tröjor kommer till-

GLASÖGON - KONTAKTLINSER SOLGLASÖGON - ÖGONUNDERSÖKNINGAR

BLI SNYGGAST PÅ VÅRENS FESTER STUDENTPAKET

3.500:KOSTYM SKJORTA SLIPS/HANKY

Systrarna Frisör • Smycken • Kläder & Vackra ting för hemmet

Välkomna in till oss på Postvägen 6 i Vejbystrand! Ulrika 0708 73 59 19 & Maria 0709 24 10 60

VÄLA CENTRUM MADE TO MEASURE WWW.SIR.SE 042-20 22 32

www.johannesens.se | Axeltorpsvägen 203, Båstad | 0431-708 67 Facebook: johannesenskladeshandel | Instagram: @johannesens_se Vardagar: 10-18 Lördag: 10-15 Söndag: 10-16


TEMA: MODE & TRENDER

VACKRA TING FÖR DIG OCH DITT HEM

Köpmansgatan 64, Båstad | Telefon 0431-725 06 www.vitasnackan.se | Följ oss gärna på Facebook & Instagram

Oscar Arrsjö. baka. Mocka är stekhett och som av en händelse lanserar vi nu vår egna Frontmen Collection-mockajacka i färgerna nattsvart och calvados.

na att åka ganska långt för att hitta tidigare. Med hjälp av iPads i butiken kommer kunden även att kunna köpa ur butikens hela online-utbud.

I butiken hittar du bland annat varumärken som Boss, J Lindeberg, Morris, Filippa K, Tiger, Eton, Hope och många fler. En klassisk sommar-REA skulle man kunna säga men med en hel del varumärken som båstadborna varit tvung-

Kommer du själv att hinna vara något i butiken i sommar? – Som vanligt har jag glädjen att vistas en del i Torekov under sommaren och med öppnandet av Frontmen.com Bakfickan i Boarp kommer

det bli ännu mer Bjäretid. Salta bad, Sveriges spänstigaste grönsaker och från och med nu också de bästa märkeskläderna för män till superpriser. Det blir en drömsommar! Med den nya butiken får båstadborna och alla de som tillbringar sommaren här på Bjäre en nästan helt unik möjlighet att ta del av webbens fantastiska utbud på plats i butik. Mats Ljungström som

är VD för Sir of Sweden berättar att det kändes självklart att förlägga pop up-butiken här på hemmaplan. – Nu när vi flyttar hit lagret och hela verksamheten blir Frontmen.com ett Båstadföretag och då är det såklart extra roligt att kunna erbjuda vår rea här på plats och inte bara på webben, menar Mats. När vi hittade lokalen i Boarp kändes det helt rätt så nu kör vi! Vi stödjer

K

ÖP

ÖPPET ALLA DAGAR | KÖPMANSGATAN 10, BÅSTAD | MARKESBUTIKEN.SE

MA

NS

G. 3

312 B Å ST AD . TEL 0 4

36

98

60

Öppet mån-fre 10-18, lör 10-14 Mittpunkten Miss Elly | Köpmansgatan 32, Båstad

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se


14 KORSORD & KUL

Söndag 7 maj SKIVAN

JEANPAUL FILOSOF

FOG

RAKAS PÅ HAKAN

KÄRR

SPINDELDJUR

3,14 STRIDSLYSTEN

BÅRD

RIDDARE

PLATT

BOM

KAJPLATS

RHESUS SÄNGLINNET

KNIV

BERÖM

GRÅBEN

INHÄGNAD

JORDEN

ETIK

GES AV TT

GRÖNA

NR 5

BLEK

INGA

RIGABO

RISDRYCK STRÖM

TRÄDSAFT KARNEVALSTAD

VISION KLINGA

UTREDA

NOTA BENE SPANSKÄTTLINGAR

AREA

LÄGGA IN

I LEK

STÖTTAN

SHOPEN

KNÄBÖJA

BJÄREBILDEN

Vad är det du ser på bilden?

BILSEMESTER MED

Vad är Bjärebilden?

BOKSTAVSBYTET F E S T

Vad är Bokstavsbytet?

I varje nummer av Bjäre NU publicerar vi ett klurigt foto från Bjärehalvön. I numret efter avslöjar vi vad bilden föreställde.

Genom att byta ut en bokstav i taget går du från ett ord till ett annat. Alla bokstäver ska bytas ut. Det finns flera möjliga lösningar.

Har du bild på något känt som finns på Bjäre kan du maila den till peter@ bjareliv.se.

Lycka till!

Rätt svar 30 april: Taknocken på Restaurang Fiskekajen, Båstad Hamn

H Ä V D

Som läsare av Bjäre NU får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

Minisemester på Öland

E M

KORT BETYG

GAS

HOVDAM

TRÅKAS

KNEP & KNÅP

SKÄNKTE

KORT SLAG

LEDNING UTTRYCKT

HUVUDDEL

INNEFATTA

SLÅR GNISTOR

KOBBEN

STÅ I RAD

FOLKSAMLINGAR

Pris per person i dubbelrum

1.649:-

Sommar i Italien 1 barn 3-6 år gratis

Pris utan reskod 1.799:Pristillägg från 21/8: 50:-

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 1 x 2-rätters middag inkl. aperitif • Fri tillgång till kaffe och kaka • Fri Wi-Fi

Hotel Skansen HHHH Håll minisemester på ett av Sveriges mest idylliska platser Ankomst: Valfri t.o.m. 28/6 och bo på historiskt hotell med wellness, whiskybar och och 21/8-20/12 2017. välrenommerad restaurang. Besök t.ex. Borgholms Slott 3 nätter 2.399:(30 km) och Stora Alvaret (49 km).

Kom ihåg reskoden:

BJARENU

Pris per person i dubbelrum

3.699:-

Pris utan reskod 3.999:Pristillägg: 9-22/4 och 25/6-2/9: 850:23/4-24/6 och 3/9-28/10: 300:-

• 7 övernattningar • 7 x frukostbuffé • 3 x 3-rätters middag • 1 välkomstdrink • 1 vinprovning av 3 olika Park Hotel Villa Fiorita HHHH viner från Veneto-regionen i Monastier di Treviso, Italien på hotellet Bo på komfortabelt hotell med pool och upplev Venetos storhet. Besök t.ex. Venedig (40 km), Treviso (18 km) och Ankomst: Söndag t.om. 10/12 2017. stranden Lido de Jesolo (28 km). Turistskatt EUR 2 per person och dygn.

Beställ på: www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84

Öppet vardagar kl. 8-17.

Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Expeditionsavgift på 99:- tillkommer. Avbeställningsskydd kan köpas till. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

Teknisk arrangör:


15

Söndag 7 maj

SOMMARENS STÖRSTA SHOW

ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45

SVERIGES STÖRSTA ARTISTER

Laholmsfesten

HUSQVARNA LC347V KLIPPBREDD 47 CM SJÄLVGÅENDE UPPSAMLING/BAKÅTUTKAST

4.900:-

KAMPANJPRIS!

LASSE KRONÉR PROGRAMLEDARE

ACE WILDER

Lasse Berghagen

Magnus Carlsson

RIDER 214TC KRAFTFULL RIDER FÖR VILLAOCH MARKÄGARE

32.900:ORD. PRIS 39.900:- INKL. MOMS

TRIMMER 129C KRAFTFULL OCH ANVÄNDARVÄNLIG

KAMPANJPRIS!

Boris René

1.990:-

TORGET - LAHOLM LÖRDAG 26 AUG KLOCKAN 19.30

ORD. PRIS 2.190:- INKL. MOMS

Laila Adèle Sparbankskunder köper för halva priset, via våra 3 kontor eller länk i internetbanken. Läs mer på www.laholmssparbank.se eller ring 0430-491 00 för mer information. För övriga: www.nortic.se

PRIMÖRGILLE

PÄRANS DAG

Odlare och restauranger på Bjärehalvön bjuder in för att fira vårens och de första primörernas ankomst.

Bjärepotatisen firas med matmarknad, restaurangtält och kocken Paul Svensson vid Mariatorget i Båstad.

lördag 3 juni

fredag-söndag 12-14 maj

Den 12–14 maj erbjuder flera av Bjäres och Båstads restauranger i samarbete med Bjäres odlare en förrättstallrik med nyskördade primörer för 125 kr. Den övriga menyn varierar beroende på vilken restaurang du besöker. Boka bord för gille och passa på att njuta av härligt krispiga välsmakande primörer. Välkomna!

MEDVERKANDE RESTAURANGER för bordsbokning ring: Pensionat Enehall tel. 0431-750 15 www.enehall.se

Torekov Hotell tel. 0431-47 16 00 www.torekovhotell.se

Restaurang Hjorten tel.0431-701 09 www.hjorten.net

Restaurang Hovs Hallar tel. 0431-44 83 70 www.hovshallar.com

G Swenson´s Krog tel. 0431-36 45 90 www.swensons.se

Kvinnaböske Krog tel.0431-199 91 www.kvinnaboske.se

Hamnplats 3 tel.0431-724 77 www.hamnplats3.se

Papas tel.0431 - 789 89 www.papasrestaurang.com

Paul Svensson kommer att prata och tipsa om hur du bäst lyckas med din potatis. Bjäreodlarna erbjuder provsmakning av årets potatissorter, i restaurangtältet serveras goda potatisrätter lagade av bjäres krögare och som vanligt hålls en härlig matmarknad. Paul Svensson kommer från Skåne och har alltid arbetat på Sveriges bästa restauranger. Idag syns han ofta i TV-rutan och till vardags driver han den välbesökta och prisade restaurangen på Fotografiska Museet i Stockholm. Pauls matlagningsfilosofi är grön där kött och fågel serveras som tillbehör på tallriken.

Båstad Bjäre Gourmet i samarbete med lokala odlare, producenter, restauranger och hotell vill tillsammans lyfta fram aktiviteter med matupplevelsen i centrum på Bjärehalvön.


Priserna gäller måndag 8/5–söndag 14/5-17

Gott att grilla!

2 för

25k

159k

35k /st

Pro Pud Njie. 200 g.

Matadormix Haribo.

Jfr pris 62:50/kg.

800 g. Jfr pris 43:75/kg.

35k

/kg

/förp

Vildsvinskarré Åke P. Ursprung Sverige. Marinerad. Benfri. I skivor.

Toalett-, Hushållspapper Lambi.

Gott från delin

12-6-pack. Jfr pris 28:04–41:18/kg.

229k 189k /kg

129k

/kg

/kg

Portvinsmarinerad rostbiff

Sotarskinka Ridderheims.

Mariannelundskorv

Ridderheims.

Svensk köttråvara.

Ridderheims. Svensk köttråvara. I bit.

Gäller från och med tisdag!

59k

59k

/st

Gott att grilla!Från vår fina fiskdisk

/st

Blåmusslor i nät Fiskexporten.

Fiskspett Fiskexporten.Sverige.

Sverige. Ca 1 kg. Odlad. Jfr pris 59:00/kg.

265 g. Jfr pris 222:64/kg.

Båstad

Alla dagar 8–21 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Profile for Bjäre NU

Bjäre NU v19 2017  

Bjäre NU v19 2017  

Profile for bjarenu