Page 1

SOMMERAVISEN

OPLEVELSER | SEVÆRDIGHEDER | SPISESTEDER | GUIDEDE TURE | NATUR

VIBORG BJERRINGBRO SILKEBORG HOLSTEBRO & HERNING STRUER SKIVE & SALLING LUNDØ FUR HIMMERLAND HOBRO & MARIAGER FJORD

FREE | KOSTENLOS

TA' PÅ TUR I DET SKØNNESTE SOMMERLAND 2018

GRATIS


VELKOMMEN

Hald Ruin ved Hald Sø

FORORD

UDGIVER

Velkommen ombord i den nye sommeravis. Sommeravisen fortæller om de forskellige områder i Midtjylland. Vi har rigtig meget at byde på i Midtjylland, både når solen skinner og på en regnvejrsdag. Avisen er lavet til jer, fordi vi ønsker at I oplever det bedste af Midtjylland. I midten af avisen er der et kort over hele området, hvor alle annoncørerne er plottet ind.

Avisen bliver husstands omdelt i alle sommerhusområder, og kommer til at ligge på alle campingpladser. Tag avisen med i bilen, på cyklen eller i vandrerygsækken og ta' ud og oplev Midtjylland.

LAYOUT BITSCH and pieces

Rigtig god fornøjelse…

Knudeklinten på Fur

Oplev dyrene tæt på i AQUA

Reklame-Avisen Søren Villadsen sv@reklame-avisen.dk tlf.: 61 55 79 62

Foto: Michael Hedegaard

Bliv vild med Viborg... Gåture og guider – oplev Danmarkshistorien på egne ben

Udsigt til naturoplevelser, der vil tage pusten fra dig

Skal vi gøre dine børn helt vilde, glade og forbavsede?

Se mere på visitviborg.dk

2

I humør til fester, festival og fantastiske oplevelser?

Frisk på at få vind i håret? Kom og få en tur på vandet


VIBORG

Viborg Domkirke

VIBORG OG OMEGN – VELKOMMEN! APPETIT PÅ FERIE FOR ALLE SANSER?

FRISK PÅ AT FÅ VIND I HÅRET?

Hvis du tror, at man behøver rejse langt for at få de gode oplevelser med kultur, shopping, cafeer og restauranter – så tro om igen. Her i den gamle hovedstad Viborg er der nemlig nok at gå ombord i. Hvad siger du for eksempel til en hyggelig slentretur i Latinerkvarteret, shopping i nogle af gågadernes specialbutikker, en tur på galleri eller museum - og et hav af lækre smagsoplevelser på et byens mange cafeer eller restauranter.

Kom og få en tur på vandet. Vandcyklerne, kanoerne og bådene venter på jer. Hvad tænder du mest på? At padle din kano stille med strømmen, mens du lytter til fuglelivet? At give ungerne en sjov tur i vandcyklerne? At gå ombord på det gode skib ”Margrethe I” og nyde sejlturen Viborg-søerne rundt sammen med familien? For flere oplysninger om sejlture og vandcykeludlejning se visitviborg.dk.

Viborg er en skøn gammel by med alt, hvad man kan ønske sig af historie, hygge, shopping, sport og kultur. Og, som om det ikke var nok, så er oplandet fyldt med attraktioner, oplevelser og noget af Danmarks smukkeste natur, der bare ligger og venter på at blive brugt.

Borgvold

HAR DINE BØRN OPLEVET VILDE FLAGERMUS, LAVET PAP ELLER LEGET I JERNALDEREN? Så tag dem med og se, hvor barnlig en ferie på Viborg-egnen kan være. Når I laver sjove eksperimenter på Energimuseet, spotter flagermus fra lofter i Daugbjerg Kalkgruber eller fra minetoget, som kører under jorden i Mønsted Kalkgruber, når I går hele verden rund på Verdenskortet – eller når I ”leger jernalder” i Hvolris Jernalderlandsby, tryller med pap på det gamle

Sct. Mogens Gade

Foto: maagaardphotos.dk

Grin og guidede ture i den gamle by – oplev Danmarkshistorien på egne ben. Fra juni til august kan du opleve Viborgs historie skridt for skridt med en af de fortælleglade Viborg Guider. Hør om kongerne, der blev hyldet, kirkerne, der brændte, se spor fra fortiden, bliv fascineret af helligdomme, husfacader og historier fra en svunden tid. For datoer/tidspunkter se visitviborg.dk/guideture. Hvolris Jernsalderlandsby

FANTASTISK NATUR SÅ LANGT ØJET RÆKKER Er du også vild med at komme ud i naturen, når du holder ferie? Så vil du elske området omkring Viborg. Her kan du vælge mellem de store vidder på heden, de ældgamle egeskove, bakkerne i Dollerup, de mange søer og sØnæs, der er en hel unik vandpark fyldt med udfordringer til store og små legebørn.

papmuseum i Bruunshåb, giver far buksevand i svømmehallen, hopper i trampolinparken og aaaalt det andet, der bare venter på jer. Vi glæder os til at se jer!

3


VIBORG

Niels Skovgaard - ud af sin brors skygge

Skovgaard MuSeet

03.06.18-06.01.19

ÅBNINGSTIDER: Tirsdag - Fredag 13 - 17 Torsdag (aftenåben) 13 - 21 Lørdag, Søndag og Helligdage 11 - 17 Mandag lukket

4

UDSTILLINGER - CAFÈ - BUTIK www.viborgkunsthal.dk

Viborg Kunsthal Riddergade 8, Viborg


VIBORG

Rughavevej 39 • 8800 Viborg • Tlf. 87 87 32 50 • vestbadet.viborg.dk

Banegårdspladsen 1 • 8800 Viborg • Tlf. 87 87 32 30 • viborgsvoemmehal.dk

SOMMERMENU 220 G. GRILLET LAKS Inkl. salatbar. Serveres med dildkartofler og kryddercreme.

220 G. STEAK AF KALV Inkl. salatbar. Serveres med fries og hjemmelavet bearnaise. Frit valg pr. kuvert

kr. 198,-

Hans Tausens Allé 3 | 8800 Viborg | Tlf. 86 610 222 | reception@golfhotelviborg.dk | www.golfhotelviborg.dk

5


VIBORG

HALD EGE MINI REGNSKOV – ET STED FOR UDVIKLING OG VÆKST Trepas er en beskyttet produktionsvirksomhed i henhold til Servicelovens § 103 med 117 pladser. Trepas overgik fra Social- og psykiatri-forvaltningen i Viborg Amt til Jobog Velfærdsforvaltningen i Viborg Kommune 01.01.07. Dengang som nu er vi et socialt tilbud, der er forankret i Lov om Social Service, § 103. Men vi er også en produktionsvirksomhed, som er medspiller i Viborg Kommunes beskæftigelsespolitik.

HVORDAN OPSTOD HALD EGE MINIREGNSKOV? Det begyndte som en slags fyrreårs fødselsdagsgave til den beskyttede produktionsvirksomhed TREPAS fra Viborg Amt. Dog ikke en ny og funklende en af slagsen. De gamle drivhuse på centralinstitutionen Hald Eges jorde var allerede i deres karrieres absolutte efterår, da de tjente som gartneri for revalideringen. Og da revalideringen flyttede, stod de øde. Trepas var også dengang en meget populær arbejdsplads for personer med nedsat funktionsevne i Viborg. Her kan man samle ledninger og lave maskinarbejde på fabrikken. Man kan være assistent i kantinen og kok på Trepas' café

6

i den indre by. Men i 2004, da Trepas fyldte 40, var der ikke et tilbud til de grønne fingre og folk med dyretække. Så hvorfor ikke bruge drivhusene? Idéen blev forløst, da Trepas fik lov at bruge bygningerne i 2004. I 2005 gik vi i gang. Medarbejdere og personale kastede sig ind i opgaverne og der var mange. Alle planteborde i driverierne blev taget ud og det store gravearbejde kunne starte - med de dybeste spadestik i søer og vandløb. Mange tons sten blev kørt ind til stierne og ovenpå det hele lagde vi 300 m3 muldjord af den type, som hører til den subtropiske klimazone. Så kunne der plantes. Med stor hjælp fra Væksthuset ved Botanisk have i Århus har vi fået beplantet vore væksthuse med store og små planter, så det passer ind i vores hus. Men det, de besøgende ser i dag, er først og fremmest frugten af medarbejdernes arbejde. Trepas' grundtanke er, at det, som medarbejderne beskæftiger sig med, skal være reelt, omsætteligt og værdiskabende.


VIBORG

HALD EGE MINIREGNSKOV – ET UDFLUGTSMÅL FOR ALLE. I miniregnskoven kommer rigtig mange familier, intuitioner, skoler, foreninger, børnehaver, pensionister. Ja kort sagt er vi et sted for både store og små, unge som ældre. I miniregnskoven får du rigtig mange oplever for alle sanser. Når du går en tur i regnskoven og ser på kæmpe banan palmer, ser en sommerfugl med smukke farver, får duften af en smuk passionsblomst så er sanserne skærpet. Vi har mange dyr i regnskoven så som aber, leguaner, slanger, fugle, marsvin, ara

papegøjer, egern. Udenfor er der klappe geder, kaniner og høns. Vi har borde og bænke et gyngestativ og bålplads. Du må gerne benytte vores bålplads til medbragt mad. Når du har været rundt i vores regnskov, set på planter og dyr er der mulighed for at slappe af i vores helt nye cafe/kiosk. Her må du gerne medbringe mad og kage, bare du køber drikkevarerne hos os. Du kan holde fødselsdag i regnskoven, vi har rigtig mange børnefødselsdage.

7


VIBORG/ÅRS

VIBORGS STØRSTE ASIATISKE RESTAURANT FÅ EN HELT NY RESTAURANT OPLEVELSE

BUFFET TOWN - TEPPANYAKI GRILL

Nu kan I samles om en rigtig hyggelig middag, hvor I selv steger maden ved bordet, I sidder ved. Vi har gjort alt klart oppe ved buffeten, så det eneste, I skal, er at hente det og grille det på vores Teppanyaki Grill. Vores buffet består af bla. oksemørbrad, okserib eye (USA), oksestriploin, oksekød, svinemørbrad, lammefilet, lammekrone, kylling, and, laks, torsk, blå muslinger, kam muslinger, sashimi samt et hav af friske grøntsager - lige klar til at lynstege... Prøv også vores lækre salatbar med et stort udvalg Buffeten er incl. kage- og is-bord, friske frugter samt friskmalet kaffe og te.

SPIS ALT HVAD DU KAN INCL. KÆMPE KINESISK BUFFET

Børn under 10 år spiser til

Hver dag fra kl. 17 - 21.30 eller efter aftale Mandag - torsdag

Fredag - søndag

KUN

KUN

198,-

218,-

1/2 PRIS

RUNNING SUSHI BUFFET INCL. KÆMPE KINESISK BUFFET

KÆMPE KINESISK BUFFET

Børn under 10 år spiser til

1/2 PRIS FROKOST BUFFET Hver dag fra 12 - 15.30

Børn under 10 år spiser til

89,-

TINGVEJ 15 8800 VIBORG n - overfor TinghalleR MANGE P-PLADSE

8

1/2 PRIS

AFTEN BUFFET

AFTEN BUFFET

incl. kaffe/te, is og softice Hver dag fra kl. 17 - 21.30 eller efter aftale

incl. kaffe/te, is og softice Hver dag fra kl. 17 - 21.30 eller efter aftale Mandag - torsdag

Fredag - søndag

Mandag - torsdag KUN

KUN

KUN

Fredag - søndag KUN

148,- 168,-

168,198,-

BORDBESTILLING / KONTAKT: TLF. 7196 9898

ÅBNINGSTIDER:

Buffet Town: 7196 9788

Søndag - torsdag: kl. 12 - 22.00 Fredag - lørdag: kl. 12 - 22.30

Kinesisk Buffet: 3819 3939

www.denkinesiskemur.com

Running Sushi: 7070 7189


VIBORG MINDEDALEN OG MØDEPLADSEN – KONGENSHUS Kongenshus Hede er et af landets største sammenhængende hedearealer på omkring 12 km 2 – besøg det nye flotte udkigstårn.

HEDE

VANDRERUTER Der er afmærket to vandreture på hhv. 3 og 3,5 km, de afmærkede ruter er trampestier, der bl.a. fører forbi markante smeltevandsterrasser, slugter, gravhøje med flotte udsigter, hulveje, grønne enge og Mindedalen. Turen på de afmærkede stier kan begyndes fra en af de 3 P-pladser, hvor der på alle findes informationstavler, der viser stien. P-pladser er der ved Kongenshus Hotel, ved kiosken ved Mindedalen og i områdets nordvestlige udkant ved Tingvej. Der er borde og bænke ved P-pladsen på Tingvej og ved kiosken. Ved kiosken er der toilet med vand, der kan bruges i kioskens åbningstid. Det kan bruges af bevægelseshæmmede.

På heden kan stadig fornemmes noget af tidligere tiders ødemark med vide udsyn til alle sider. Heden har et helt særligt plante- og dyreliv, men det er især de spredte flokke af får, der fanger øjet. Kongenshus er samtidig en fredet mindepark, hvor man kan fordybe sig i historien om hedens opdyrkning og natur. Ved Kongenshus Hotel er der en udstilling herom. Fra 3 P-pladser er der bl.a. adgang til afmærkede vandreruter.

LANDSKAB Under sidste istid standsede isens fremrykning langs en linje, der strakte sig fra Viborg til Vesterhavet og fra Viborg mod syd ned gennem Jylland. Smeltevandet fra isen skabte store sletter, som i tidens løb blev gennemskåret af mindre smeltevandsfloder med forskellige retninger. Grusvejen bugter sig gennem hele området, så ta' bilen og kør gennemparken, du kan kører uden problemer på grusvejen.

Verdens største kalkgruber Die größten Kalkminen der Welt

En af sletterne er Alheden, der i dag mest opleves som et fladt landbrugslandskab, hvor udsigten hele tiden brydes af læhegn. Efter istiden blev sletterne dækket af skov, som forsvandt igen, efterhånden som skoven blev fældet for at give plads til marker og græsning. Den sandede jord kunne ikke tåle den voldsomme udnyttelse, og efterhånden bredte heden sig ind over det tidligere landbrugslandskab. Da Alheden havde sin største udbredelse i 1700-tallet, dækkede den 50.000 ha. Kongenshus Hede er med sine 1.200 ha en af de sidste rester af Alheden. På Kongenshus Hede ses både slettelandskabet og terrasser og slugter dannet af smeltevand.

Hunde i snor velkomne Hunde müssen angeleint sein.

DAUGBJERG MINILANDSBY

Dybdalsvej 11 A, Daugbjerg, 8800 Viborg Tel. (+45) 97 54 83 14 / (+45) 20 20 49 94 www.daugbjerg-minilandsby.dk Åben/Open: 17.4.-31.5. 1.6.-31.8. Efterårsferie 1.9.-15.12.

12.00-18.00 (kun weekend & helligdage) 12.00-18.00 (eller efter aftale) 12.00-18.00 (eller efter aftale) 12.00-18.00 (kun weekend / efter aftale)

[DK] Minilandsbyen er en kopi af Daugbjerg by før branden i 1791 (størrelsesforhold 1:10). Smukt placeret ved Mølledammen og den gamle Daugbjerg Vandmølle fra 1700-tallet. Den indeholder café, museum, gavebutik samt et nyt festlokale til 40 personer. [GB] Daugbjerg miniature village is an exact copy of Daugbjerg as it looked before the great fire in 1791. The proportion is 1:10. There is also a café, a museum and a souvenir shop. DKK 25,€ 3,50

DKK 15,€ 2,-

60 km minegange: 2 km oplyste gange

60 km Minengänge: Davon 2 km beleuchtet

Multi Medie Shows: Oplev den største sø i minen. Originalfilm i kalkværket. Flagermus- og geologifilm. Flagermusudstilling.

Multimedia-Shows: Über dem größten See in der Mine. Originalfilme im Kalkwerk. Filme über Fledermäuse und Geologie. Fledermäusaussstellung.

Åbent: 01.04 - 31.10. Alle dage kl. 10.00 - 17.00 Toget kører fra medio maj til medio august. Grupper har adgang året rundt mod forudbestilling. Voksne 80,- kr. - Børn 40,- kr. - Tog 20,- kr.

Geöffnet: 01.04 - 31.10. Täglich 10.00 - 17.00 Uhr. Der Zug fährt ab Mitte Mai bis Mitte August Gruppen ganzjährig bei Vorbestellung Erwachsene DKK 80,- Kinder DKK 40,- Zug DKK 20,-

1 barn gratis ifølge 1 betalende voksen (medbring avisen) Freier Eintritt 1 Kind in Begleitung eines zahlenden Erwachsenen (bitte die Zeitung mitbringen)

Kalkværksvej 8-10 · 7850 Stoholm · Tel +45 86 64 60 11 · monsted-kalkgruber.dk

9


VIBORG

Husk!

Tag familien med til en hyggelig dag på Heden. Oplev boder, fåreklip, hestevognskørsel og meget mere. Den 26. august 2018

U N I K K E

O P L E V E L S E R

Kongenshus Hede Mellem Viborg og Skive ligger Kongenshus Kro og Hotel. Kom og oplev kroens helt særlige charme og smag på den fantastiske mad, som er baseret på gode danske og nordiske traditioner – ofte med et lokalt islæt. Får du lyst til at opleve hedens særprægede natur, ligger Kongenshus Mindepark få skridt fra kroens hoveddør. Mindeparkens 1.200 ha. uopdyrket hede byder på unik flora og fauna, ligesom du kan fordybe dig i mindedalens fantastiske historie.

Læs mere på www.hotelkongenshus.dk og www.kongenshus.dk

10


VIBORG ÅBNINGSTIDER:

ENTRE:

1. MAJ - 31. OKTOBER MAN - FRE KL. 10 -15 + EFTER AFTALE

VOKSNE 40 KR. BØRN 20 KR.

BESØG EN HISTORISK UNIK FABRIK

SIDEN 1919 HAR PAPFABRIKKEN FREMSTILLET PAP AF BRUGT PAP OG PAPIR

NYD DIN MEDBRAGTE MAD I VORES NYE PAVILLION MED UDSIGT TIL MØLLEÅEN

OPLEV ET ARBEJDENDE MUSEUM

SLIP DIN KREATIVITET LØS I VORES PAPSNEDKERI

BÅDE LOKALT, NATIONALT OG INTERNATIONALT ER FABRIKKEN NOGET HELT SÆRLIGT.

BRUUNSHAAB GL. PAPFABRIK ·

PAPFABRIK · PAPMUSEUM.DK

Vinkelvej 93b · 8800 Viborg · Tlf.: 8667 5900 · bruunshaab@papmuseum.dk

11


VIBORG VIBORG DOMKIRKE Kirkens historie går tilbage til 1100-tallet, men efter flere voldsomme brande, den sidste i 1726, er kun den gamle krypt tilbage. Resten er genopbygget. Den nuværende kirke blev indviet i 1876. Fra 1901 til 1913 gik kunstneren Joakim Skovgaard og hans hjælpekunstnere rundt og dækkede vægge og hvælvinger med Skovgaards farvestålende udlægning af bibelhistorien; et helt enestående og fantastisk kunstværk, som er det største samlede arbejde, der nogensinde er overdraget en dansk kunstner. Viborg Domkirke fremstår nu som en treskibet korskirke. Den er ca. 70 m lang og knap 23 m bred. De to vesttårne er 42 m høje og afsluttes af lave pyramideformede spir. Ved overgangen mellem hovedskib og kor findes to mindre tårne og over korsskæringen et klokkespir. Domkirken

For rundvisning og info se: viborgdomkirke.dk

Foto: maagaardphotos.dk

HALD SØ - DOLLERUP BAKKER Smørklatten i Danmarks istidsgeologi. Så kort kan det siges. Forklaringen er dog lidt længere. Men navnet skyldes, at istiderne formede et unikt landskab, hvor man inden for et lille område kan finde hovedparten af elementerne fra landskabets dannelse i seneste istid. Hald Sø ligger i en tunneldal og er 31 meter dyb på det dybeste sted. Før i tiden mente geologer, at den dybe sø skyldtes en tunneldalssø – dvs. at smeltevand havde udgravet og formet søen. Men i dag hælder mange geologer til, at dalen er ældre end istiderne. De mener, at der i bunden af dalen var en kæmpe klump is (20-30 meter høj) – såkaldt dødis – som smeltevandet er løbet ovenpå. Området ved Hald Sø er et kludetæppe af historiske begivenheder, hvor man kan tage på en rejse i danmarkshistorien ved at vandre eller cykle på Hærvejen eller i hvert fald dele af den. Man kan følge den jyske højderyg fra Viborg og følge i hælene af vore forfædre. I Hald-Laden ved Hald Hovedgaard findes en en fin udstilling med store plancher om natur- og kulturhistorie fra istiden og frem til i dag.

Hald Sø – udsigten fra Iskiosken i Dollerup

BØRNENES PARADIS Vi ses til en god dag i Legeland Viborg SOMMERFERIE

NYHED NU også med 500 m

30. juni til 12. august

ÅBENT ALLE DAGE

NU også med 500 m22

TRAMPOLIN PARK

TILBUD

Kom efter kl. 15 00

ENTRE + MAD Gyldenrisvej 9 · Viborg

12

KUN

99,-

Tlf. 86 61 53 04 · www.legelandviborg.dk


VIBORG

Nu tilbyder vi også

Bed & Breakfast

Kig ind i vores hyggelige konditori.

i enkelt-, dobbelt- eller familieværelse

Vi har friskbagte rundstykker, boller, franskbrød, rugbrød, wienerbrød, kager, brunch, tapas, sandwich, kaffe, te, varm chokolade. Desuden specialøl og saft fra Staarup Haandbryg samt økologiske sodavand fra Ebeltoft og is fra Hansens Is . Masser af spændende brugskunst og gaveartikler.

Åbent mandag - fredag 7.30 - 17.00 samt lørdag 7.30 - 16.00.

Søster Lagkage * Gravene 43-45 * 8800 Viborg * tlf. 50 50 84 01 * soesterlagkage.dk

VANDLANDSKABET SØNÆS

I Glaspusteriet er alt unikt og mundblæst. Kom og oplev det facinerende glas blive forvandlet til unika brugskunst i det smukke gamle elektricitetsværk i Viborg. Mandag lukket Tirsdag - fredag: 10.00 - 17.30 Lørdag: 10.00 - 13.00

sØnæs

Foto: Carsten Ingemann

ET NYT VANDLANDSKAB VED SØNDERSØ Her har du rigtig gode muligheder for at opholde og udfolde dig. Du kan gå tørskoet på grusstien – en 725 m lang betonsti slynger sig som en slange på pæle gennem området på kryds og tværs over rensedammen. På stien kan du tørskoet opleve de fleste faciliteter i det ellers meget våde vandlandskab. Du kan gå på digerne, lege på de små bakker og trækonstruktionerne, der skaber sjove overgange ved åen, boltre dig på bakkeboldbanen, benytte grill-området eller gå på opdagelse i områdets plante- og dyreliv i den lille å og lavningerne med de varierende vandstande.

FRILUFTSLIV OG REKREATION v/Tina Lofstad · Trekronervej 8C · Viborg · Tlf.: 86 61 16 21 · glaspusteriet-viborg.dk

Vandlandskabet på sØnæs er indrettet som en bypark med rigtig mange faciliteter. Både for de aktive og dem som blot vil nyde en medbragt madpakke eller en kop kaffe et smukt specielt sted.

13


VIBORG

DE FEM HALD'ER – EN GÅTUR GENNEM 800 ÅRS DANMARKSHISTORIE De Fem Halder er et unikt kulturhistorisk område beliggende ved Hald Hovedgaard 10 km syd for Viborg. Her er voldsteder med ruiner af borge, her er resterne af et belejringsanlæg og her er både en (næsten) forsvunden og en stadig eksisterende herregård. Tilsammen fortæller disse mere eller mindre tydelige kulturhistoriske spor 800 års historie på stedet. Når denne sættes ind i en større sammenhæng, er det 800 års Danmarkshistorie, der foldes ud her på skråningen (Hald = skråning) nord for Hald sø. Den eksisterende herregård, Hald Hovedgaard, er bygget som portbygningen til den daværende herregård i 1789, men i ca. 1800 indrettet som hovedbygning. Hald Hovedgaard ligger i et barokt parkanlæg med terrasser ned mod Hald Sø og udgør med den snoede Ravnsbjergvej, Hald-laden, Kampestenslængen og bedre-byggeskik-bestyrerboligen fra 1938 et flot stykke herregårdslandskab. De Fem Halder har i årtier været et skattet udflugtsmål for især de lokale befolkningen, men nu og frem mod 2020 er der igangsat et større formidlings- og renoveringsprojekt, der skal lukke op for områdets kulturhistoriske herlighed. Besøg tre voldsteder og to herregårdspladser i slentreafstand. De Fem Hald'er har en lang og spændende historie, der fører dig helt tilbage til 1300-tallet,

14

hvor den første store borg blev bygget på bredden ved Hald Sø. Det andet Hald, Niels Bugges Hald, blev opført af den mægtige herremand Niels bugge på en borgbanke, der ses tydeligt i landskabet over for Niels Bugges Kro. Niels Bugge var en modig mand, der satte sig op mod Valdemar Atterdag. I 1358 mistede Niels Bugge livet efter et forsoningsmøde med kongen, og stedet blev under dronning Margrethe I revet ned, så stenene kunne bruges til Viborg Domkirke. Fornem middelalderens sus på det tredje Hald, Bispens Hald, der blev opført i 1528 af den sidste katolske biskop, Jørgen Friis. Det runde borgtårn med fangekælder er genopført, og stedet indbyder til ophold og leg. Tag et kig ind i 'vandporten', som netop er restaureret. Det fjerde Hald blev anlagt i parken ned mod søen, og i dag er der kun de to havepavilloner tilbage. Det femte Hald rummer i dag, 'Det Danske Forfatter- og Oversættercenter Hald', hvor den omkringliggende park må besøges. Læs mere her: www.defemhalder.dk


VIBORG ViskumSnaps

ET LILLE EVENTYR –

R

Et valnøddetræ på gårdspladsen og 2 min i TV midt vest for 15 år siden, blev starten på Viskum Snaps. Der er beliggende 10 km. Øst for Viborg tæt ved A 16.

Birthe Ladefoged Snapse- og blomsterspecialist Vesterskovvej 5 - Over Viskum 8830 Tjele Tlf. +45 24 85 00 73 www.viskumsnaps.dk

God nat snaps

med humle

E45 Hobro 36

Alc.

40 % Indhold: vol. Brøndums Klar, humle, lavendel m.m.

517

16

Udviklet og fremstillet af:

ViskumSnaps DK - 8830 Tjele

Viskum Snaps fremstiller i dag mere end 100 forskellige snapse med forskelligt indhold efter egne opskrifter, hele tiden er nye under udvikling, snapsene sælges mange steder rundt i Danmark, og en lille eksport til Norge. Snapsene er nyde snapse, til stor glæde for snapse elskere, de er fremstillet i hånden, med stor vægt på det gode håndværk. Der er en historie til alle snapsene.

ViskumSnaps fremstiller kryddersnapse, dyrker krydderier og holder foredrag om snapsens og krydderiernes historie. Mulighed for kaffe eller frokost og snapsesmagning. Gratis kaffe - max. 6 personer smagsprøver på snaps og chokolade.

35 cl

R

Viborg

40 Randers

E45

Over Viskum

Åben man-fre kl. 14.00-17.30 - samt efter aftale.

VISKUM SNAPS

Kun 10 min. kørsel fra Viborg.

Ud over produktion arbejdet, besøges Viskum Snaps af mange turister, det være sig busser, og enkelt personer der gerne vil vises rundt og have et spændende foredrag, snapse smagning til en god frokost eller kop kaffe med hjemmebagt kage. Viskum Snaps har åbent hele året – alle hverdage, men efter aftale tager vi rigtig gerne imod gæster, næsten uanset tidspunkt. Da vi har travlt er det rigtig godt altid at ringe før et besøg , så er i sikre på vi er her og til gengæld sætter vi gerne en kop kaffe/ te over inkl. en snapse smagsprøve, der her om sommeren kan nydes på vores hyggelige gårdsplads hvis vejret tillader det, ellers er her god plads inde i varmen. Besøg venligst vores hjemmeside: Viskum Snaps.dk og se film m.m. På gensyn hos Viskum Snaps…

En anden tid

et tempo andet tempo et andet

Levende jernalderlandsby Den 2. juli - 10. august · Hver dag kl. 10.00 - 16.00

I skolernes sommerferie kan du opleve jernalderfolk i landsbyen. Der er mulighed for at prøve forskellige aktiviteter. Smagsprøver på jernaldermad, bueskydning, smedning m.m.

Entre: Voksne 60,- kr · Børn (0 - 18 år) gratis.

Hvolris Jernalderlandsby · Herredsvejen 135 · 9632 Møldrup · www.hvolris.viborg.dk

15


VIBORG

HJARBÆK FJORD Hjarbæk Fjord er udpeget som vildtreservat og et fantastisk rigt område for naturmennesker. Her kan du være heldig at se oddere, fiskehejrer, isfugle, flagermus og sæler.

I Hjarbæk kan du nyde den hyggelige stemning. Gå en tur på havnen og oplev de gamle sjægte, der stævner ud på fjorden med deres flotte, røde sejl sat og ofte med Danmarks smukkeste solnedgang som kulisse.

Landskabet omkring Hjarbæk Fjord blev dannet i slutningen af de seneste istid, da området endnu var isdækket. I en periode under afsmeltningen løb vandet fra Midtjylland ud i Hjarbæk Fjord, senere vendte strømmen og gik i stedet til Randers Fjord. Hjarbæk Fjord har i dag tilløb af de fire åer Fiskbæk Å, Jordbro Å, Skals Å og Simested Å. Livet omkring Hjarbæk Fjord har været præget af de særlige betingelser, naturen har budt fjordlandets befolkning, især med henblik på fiskeri, tangproduktion, mergel og færgefart.

Butik Remme Luksus til hverdag

Gårdhavecafe – Bed & Breakfast Brugskunst, Delikatesser, Loppeting, Havegrej, Botanic Garden, GardenGirl, Mywalit Ved godt vejr er der åbent i 'Den hemmelige Cafe' i Gårdhaven Husk, det er os med de lækre Hansens Flødeis Vi har åbent: Torsdag - Fredag: 13-17 Lørdag-søndag og helligdage: 10-17 Øvrige skolefridage 13-17

Butik Remme

Hjarbækvej 8/Søndersiden Hjarbæk 8831 Løgstrup Tlf: 4027 3141 www.butik-remme.dk

HJARBÆK I DAG Hjarbæk er i dag en lille hyggelig havneby med kro, café & brugskunst, golfbane, campingplads og sommerhuse. Du kan også opleve det hyggelige, lille fiskerleje i Kvols. Kør en tur over Virksunddæmningen og nyd de små charmerende byer og hyggelige steder langs fjorden. Tag en gåtur til Marens Patter, Danmarks smukkest beliggende runddysser og stop også ved Tanghuset i Sundstrup, hvor du kan blive klogere på tangproduktion. Stedet fungerer både som informationscenter og primitivt overnatningssted.

16


VIBORG

VM PÅ HJARBÆK FJORD – SJÆGTESEJLADS SOMMERENS STORE HØJDEPUNKT Hvert år den 3. weekend i august, afholdes der VM i sjægtesejlads i Hjarbæk. I år den 17. - 19. august 2018. Det er Hjarbæk Sjægtelaug, der arrangerer sejladserne. Det er en festlig begivenhed, hvor der kommer sejlere fra andre egne og lande, og hvor der er træbåde i alle afskygninger på fjorden – hele byen fester og der er masser af liv på fjorden, havnen og på Stejlepladsen. Sjægten er et klassisk smakkerigget Limfjordsfartøj på mellem 14 og 22 fod, der havde sin storhedstid på fjorden fra 1840erne og frem til 1920erne. Den menes at være bragt til fjorden fra det sydlige Norge. På Limfjorden blev den hovedsageligt anvendt til datidens fiskeri med snurrevod, men også til fiskeri med kroge og garn. Sjægten er udviklet som et kompromis mellem robåd og sejlbåd. Dens sødygtighed og gode sejlegenskaber har gjort den velegnet til at klare vind og vejrforhold på fjordens åbne bredninger. Samtidig var den så hurtig, at man ofte

kunne sejle fra fiskerikontrollen, hvilket ikke gjorde dens popularitet blandt fiskerne mindre.

SJÆGTENS ROLLE I LIMFJORDENS FISKERIHISTORIE Under en voldsom storm i 1825 bryder Vesterhavet gennem Aggertangen. Det salte havvand dræber bestanden af brakvandsfisk, og fiskeriet kollapser. Mens en ny bestand af saltvandsfisk etablerer sig i den vestlige del af fjorden, prøver fiskerne, at omstille sig til de nye forhold. Sjægten bliver introduceret som fiskefartøj og ses på fjorden første gang omkring ca. 1840, som et led i denne omstilling. Siden gjorde motorens indførsel i første halvdel af 1900-tallet sjægten overflødig som fiskerfartøj. Sjægten bruges i dag til hygge og kapsejlads og er stadig en del af historien, de sejler ofte på Hjarbæk Fjord. Kom og oplev de smukke gamle både få vind i sejlene på Hjarbæk Fjord til årets VM i Sjægtesejlads. Mere info på: www.sjægt.dk

1867

2018

HJARBÆK MENU ag

Hver d

2 RETTER: 289,-

HJARBÆK KRO | SØNDERSIDEN 2 | LØGSTRUP | TLF. 8664 2024 | HJARBÆKKRO.DK

17


VIBORG

GUD SKABTE JORDEN – SØREN SKABTE VERDENSKORTET 36 36

BESØG VERDENS STØRSTE 3D ATLAS

tage, inden de nåede frem til Danmark. Det er konkret samfundsfag, geografi og herlig konkurrence på den rigtig gode måde, og forældre kan hurtigt komme til kort. Til gengæld kan de voksne så hente point, når geografiduellen afløses af en ny dyst, fx i afdelingen for gamle legeredskaber. Her går der for alvor barndom i ”de gamle”, og det er sjovt, ikke mindst fordi ”far” da helt sikkert kan huske, hvordan man gik på rigtige stylter, da han var barn og gerne demonstrerer det… Dengang var tyngdekraften nok heller ikke helt så markant, som den er i dag!

Verdenskortet er skabt af Søren Poulsen, der er født (1888) og opvokset på gården her ved Klejtrup Sø, hvor han siden hen skabte Verdenskortet. Han blev udlært tømrerfaget, og emigrerede derefter til Amerika, hvor han i 20 år tjente til livets ophold dels ved at sejle og dels som tømrer. I 1929 vendte han tilbage til Danmark og overtog barndomshjemmet. Han plantede frugttræer på ejendommens jord, og ved søen anlagde han en lille lystbådehavn. Jorden foran ejendommen omdannede han til sportsplads for byens ungdom – en plads han senere skænkedetil kommunen. I 1943, da de omkringliggende enge skulle afvandes, måtte man sænke vandstanden i Klejtrup Sø. Derved blev Søren Poulsens lystbådehavn tørlagt. En sten, som mindede meget om Jylland, kom her til syne, og Søren Poulsen fik da ideen til at bygge sin egen lille verden. I 1944 påbegyndte han det store arbejde, som han fortsatte til sin død i sommeren 1969 – knap 81 år gammel. Når man ser resultatet og ved, at han alene og med primitive hjælpemidler som trillebør, trækvogn, slæde samt almindelige håndredskaber har formået alt dette, forstår man, at der både var brug for tålmodighed og snilde, ikke mindst, når man betragter de store sten, der er anvendt. Mange af disse sten har han hentet fra omkringliggende marker. Om vinteren trak han dem på slæde ned til søen og anbragt dem på isen, hvor de skulle bruges. Når foråret kom, kunne han så vippe dem på plads.

SJOV OG LÆRERIGT BESØG Verdenskortet er virkelig sjov og læring for hele familien. Så sæt rigeligt tid af, så I også kan nå den autentiske minigolfbane, trampolinerne, frokosten i det grønne og nå at få sagt ordentlig farvel til Vera og de andre klappedyr. Men husk lige støttebind til fars ankel, tudekiks til mor og til gederne og for en sikkerheds skyld tørre bukser til Anton, der med stor sandsynlighed får våde bukser i de små både.

Kortet måler 45 x 90 m og 1 breddegrad på 111 km svarer til 27 cm på kortet. For at man bedre kan se den rette afstand mellem landene, er den nordlige halvkugle markeret 2 steder, da en rund kugle er vanskelig at flade ud. En række røde pæle markerer ækvator.

BESØG EN ÆGTE VERDENS SENSATION

Verdenskortet blev verdensberømt, da det på den internationale Discovery Channal blev kåret som en af verdens 20 mest spektakulære oplevelser.

Hvad ligger længst væk Nordpolen eller Sicilien? Det gør Nordpolen, der er nemlig præcis tre skridt længere end til Sicilien. Tjek selv, det ta’r kun få sekunder, hvis du altså ikke falder i vandet! Spørgsmål som dette og tilsvarende quiz-opgaver, kan I få svar på, hvis I besøger Verdenskortet lidt vest for Hobro. Her kan I på et par timer blive opdateret på hele verdens-geografien, de aktuelle landegrænser og nationernes flag – eller se hvilken vej og hvilke grænser, de syriske flygtninge har måttet

1888

1908

1929

• Hvor lang tid tager det at komme om på den anden side af jorden? • Hvilke lande grænser op til Uruguay? • Alle de grønne Trivial Pursuit svar ligger for dine fødder • Vær kæmpen Gulliver for en dag…

1945 1945 1945

1943

1959 1959 1959

1980 1980 1980

Søren Poulsen fødes i Klejtrup

Som nyuddannet tømrer emigrerer Søren til Amerika

Søren vender hjem og etablerer en lille havn ved søen

Søens vandstand sænkes Søren erer godt i gang med Søren Søren er godt godt i gang i gang med med og Søren opdager en sten, afaf Verdenskortet etablering etablering etablering af Verdenskortet Verdenskortet der ligner Jylland

Gud skabte jorden - Søren skabte Verdenskortet

18

Besøg verdens største 3D atlas

Verdenskortet er skabt af Søren Poulsen, der er født (1888) og opvokset på gården her ved Klejtrup Sø, hvor han siden hen skabte

hjælpemidler som trillebør, trækvogn, slæde samt almindelige håndredskaber har formået alt dette, forstår man, at der både var

Sørens bror, Christian, erer på Sørens Sørens bror, bror, Christian, Christian, er påpå besøg fra Amerika besøg besøg fra fra Amerika Amerika

History ofof the Wolrd Map History History of the the Wolrd Wolrd Map Map

Søren Poulsen was born in 1888 in Lake, where he grew up. As a Søren Søren Søren Poulsen Poulsen Poulsen was was born was born in born 1888 in 1888 in 1888 in Klejtrup Klejtrup in Klejtrup in Klejtrup Lake, Lake, Lake, where where where hehe grew he grew grew up.up. Asup. As a As a a young man he emigrated to where he stayed for 20 years. In young young young man man he man he emigrated he emigrated emigrated to America, America, to America, to America, where where where hehe stayed he stayed stayed forfor 20for 20 years. 20 years. years. In 1929 1929 In 1929 In 1929 he returned to native place and took over his childhood home. hehe returned he returned returned to his his to his to native his native native place place place and and took and took over took over his over his childhood his childhood childhood home. home. home. In 1943, when the surrounding meadows were to be drained, the water In 1943, In 1943, In 1943, when when when thethe surrounding the surrounding surrounding meadows meadows meadows were were were to be to be to drained, be drained, drained, thethe water the water water level of the had to be lowered, a which looked very much like level level of level the of the oflake lake the lake had lake had tohad be to be to lowered, be lowered, lowered, a stone, stone, a stone, a stone, which which which looked looked looked very very much very much much likelikelike Jutland appeared and Søren got the idea of building a of Jutland Jutland Jutland appeared appeared appeared and and Søren and Søren Søren gotgot the got the idea the idea of idea building of building of building a little little a little a world world little world world of his his of his of his

Barndomshjemmet Barndomshjemmet Barndomshjemmet indrettes tiltil kaffestue indrettes til kaffestue indrettes kaffestue

Die Geschichte des Welt Karte Die Die Geschichte Geschichte des des Welt Welt Karte Karte Søren Poulsen wurde 1888 in bei Klejtrup See geboren. Als junger Søren Søren Søren Poulsen Poulsen Poulsen wurde wurde wurde 1888 1888 1888 in dem dem in dem inHaus Haus dem Haus Haus beibei Klejtrup bei Klejtrup Klejtrup See See geboren. See geboren. geboren. AlsAls junger Als junger junger Mann er nach Amerika, Im Jahre 1929 kehrte er seiner Heimat Mann Mann Mann er emigrierte emigrierte er emigrierte er emigrierte nach nach nach Amerika, Amerika, Amerika, Im Im Jahre Im Jahre Jahre 1929 1929 1929 kehrte kehrte kehrte er zu zu er zu er seiner zu seiner seiner Heimat Heimat Heimat zurück und übernahm sein Elternhaus. Im 1943, als die umliegenden Wiesen zurück zurück zurück und und übernahm und übernahm übernahm sein sein Elternhaus. sein Elternhaus. Elternhaus. Im Im 1943, Im 1943, 1943, alsals die als die umliegenden die umliegenden umliegenden Wiesen Wiesen Wiesen entwässert werden sollten, musste man den Wasserstand des Sees senken entwässert entwässert entwässert werden werden werden sollten, sollten, sollten, musste musste musste man man den man den Wasserstand den Wasserstand Wasserstand desdes Sees des Sees Sees senken senken senken und ein Stein, der wie Jütland aussah, erschien. Ihm kam dann die Idee, seine und und ein und ein Stein, ein Stein, Stein, derder wie der wie Jütland wie Jütland Jütland aussah, aussah, aussah, erschien. erschien. erschien. Ihm Ihm kam Ihm kam dann kam dann dann diedie Idee, die Idee, Idee, seine seine seine eigene kleine Welt zu bauen. Im Jahre 1944 fing er mit grossen Arbeit an, eigene eigene eigene kleine kleine kleine Welt Welt zu Welt zu bauen. zu bauen. bauen. Im Im Jahre Im Jahre Jahre 1944 1944 1944 fing fing er fing mit er mit erder der mit der grossen der grossen grossen Arbeit Arbeit Arbeit an,an,an,


VIBORG

– en jordomrejse du aldrig glemmer …

Nyheder:

1888

LABYRINT Se, om du kan finde rundt i Verdens Labyrinten. LUNDEN Gå på opdagelse og få viden om hele verden. TIDSLINJE Billedserie om Verdenskortets tilblivelse med start i 1908.

1908

1943

Søren Poulsen fødes i Klejtrup

Som nyuddannet tømrer emigrerer Søren til Amerika

Oplev hele verden i miniudgave med søer, floder, bjerge og flag. Verdenskortet på 5.000 m2 er bygget af dansk-amerikaneren Søren Poulsen i årene 1944-69.

1929

Søren vender hjem og etablerer en lille havn ved søen

Søens vandstand sæ og Søren opdager en der ligner Jyllan

The World Map at Klejtrup Lake – an unforgettable journey around the world… Die Weltkarte beim Klejtrup Seeskabte – eine Weltreise, die-Sie nicht vergessen… Gud jorden Søren skabte Verdensko Besøg verdens største 3D atlas

Her er legeplads, gamle lege og opgaver for hele familien. Skattejagt og lyttepost. Udsigtspavillion med butik og cafeteria. Hængekøjer, spiseplads og grill i parken.

Verdenskortet er skabt af Søren Poulsen, der er født (1888) og opvokset på gården her ved Klejtrup Sø, hvor han siden hen skabte Verdenskortet. Han blev udlært tømrerfaget, og emigrerede derefter til Amerika, hvor han i 20 år tjente til livets ophold dels ved at sejle og dels som tømrer. I 1929 vendte han tilbage til Danmark og overtog barndomshjemmet. Han plantede frugttræer på ejendommens jord, og ved søen anlagde han en lille lystbådehavn. Jorden foran ejendommen omdannede han til sportsplads for byens ungdom – en plads han senere skænkedetil kommunen. I 1943, da de omkringliggende enge skulle afvandes, måtte man sænke vandstanden i Klejtrup Sø. Derved blev Søren Poulsens lystbådehavn tørlagt. En sten, som mindede meget om Jylland, kom her til syne, og Søren Poulsen fik da ideen til at bygge sin egen lille verden. I 1944 påbegyndte han det store arbejde, som han fortsatte til sin død i sommeren 1969 - knap 81 år gammel.

hjælpemidler som trillebør, trækvogn, slæde samt alminde håndredskaber har formået alt dette, forstår man, at der bå brug for tålmodighed og snilde, ikke mindst, når man betra store sten, der er anvendt. Mange af disse sten har han hen omkringliggende marker. Om vinteren trak han dem på slæ til søen og anbragt dem på isen, hvor de skulle bruges. Når kom, kunne han så vippe dem på plads.

Kortet måler 45 x 90 m og 1 breddegrad på 111 km svarer ti på kortet. For at man bedre kan se den rette afstand mellem ne, er den nordlige halvkugle markeret 2 steder, da en rund er vanskelig at flade ud. En række røde pæle markerer ækv

Når man ser resultatet og ved, at han alene og med primitive

Åben / Open 21.04. - 23.09 07.07 - 12.08

10.00 - 17.00 10.00 - 18.00

DKK 90,€ 12,-

DKK 65,€ 9,-

36 36

Fester arrangeres hele året

Søren Poulsens Vej 5 · Klejtrup · 9500 Hobro · Tel. +45 98 54 61 32 · verdenskortet.dk

19


BJERRINGBRO TANGEVÆRKET & TANGE SØ SÅDAN OPSTOD TANGEVÆRKET GUDENAACENTRALEN

TANGE SØ

I 1883 opstod idéen om at opdæmme Gudenaaen og at bygge et vandkraftværk for at producere strøm til Midtjylland. Man forudså allerede dengang at strøm ville blive en mangelvare i det indre Jylland. Ideen opstod i forbindelse med at 290 landbrugere henvendte sig til Hedeselskabet for at få etableret kunstvanding. Jordene i området var magre, gav et lavt udbytte, og høstudbyttet var meget følsomt overfor tørkeperioder. Hedeselskabet regner på projektet nogle år, og kommer frem til at faldet ved opstemningen vil blive på 12 meter, og omdannes dette fald til vandkraft ville det kunne forsyne både Randers, Langå og Viborg med strøm.

Tange Sø er Danmarks største vandkraftsø. Den blev anlagt i Gudenådalen bag en dæmning i 1918-21. Søen er 1 km bred og har en dybde på 10 meter. Med sine 13 km. i længden er Tange Sø, med et samlet areal på 540 hektar – Danmarks største kunstige sø. Søbredden ved Ans består af sand og græs, og søbunden er sand og sten. Tange Sø modtager vand fra Gudenåen, Borre Å og Tange Å. Afløbet fra Tange sø findes ved Tangeværket, hvorfra Gudenåen løber videre til udmundingen i Randers Fjord.

FISKERI FRA BÅD ER TILLADT I Tange Sø kan du fange: Bækørred, havørred, laks, ål, gedde, sandart og skalle. Ved siv og næs er der gode muligheder for at fange gedder.

GUDENÅDALENS MUSEUM

Vestre Ringvej 5, 8850 Bjerringbro Tel. (+45) 25 33 28 50 pv@saluki.dk www.gudenaadalens-museum.dk

MANGEL PÅ STRØM, KUL OG OLIE Da 1. verdenskrig stod for døren blev det klart, at der ville blive mangel på strøm, kul og olie, i 1914 indgiver en kreds af samarbejdspartnere koncessionsansøgning med det konkrete projekt til Elektricitetskommissionen. Anlægsarbejdet 1918-1920. Anlæggelse af sø, opstemning og værk er en stor opgave, tiden taget i betragtning - formodeligt det største anlægsarbejde hidtil i Jylland. Tangeværket fungerer stadigvæk, og tæt på dette kan man besøge Elmuseet, og opleve meget mere om værket historie.

Overnat 3 skønne steder midt i Jylland

Åben/Open: 01.05. - 31.08. Tirs/Tue 14.00-17.00 Ons/Wed 14.00-17.00 Weekends 14.00-17.00 Søn/Sun 14.00-17.00 01.09. - 31.10. Søn/Sun 14.00-17.00 + efter aftale/on request

[DK] Bjerringbroegnens lokalhistoriske museum med permanent udstilling om landbrug og håndværk, men også om Vikingetid med bl.a. Mammenøksen og Runestenspark. [GB] Bjerringbro region’s historical museum with a permanent exhibition on farming, handicrafts and the Viking Age including the Mammen axe and rune stone park. DKK 20,€ 3,-

Gratis/ Free

LADEN | VEJRUP’S HAVE

Villa Zira

Bed & Kitchen i Bjerringbros ældste hus med 3 værelser, have og hobbyrum. Skovvejen 3, Bjerringbro 350 m. til Gudenåen.

H E R L IGH ED EN

Bed & Breaktast med 6 værelser samt lokaler til kurser, møder og mindre sammenkomster Med plads til op til 24 personer til spisning. Storegade 24, Bjerringbro 350 m. til Gudenåen.

SØGAARDEN

Whisky Shop - Atelier - Bed & Breakfast 5 værelser i vores gammle kampestensgård Himmestrupvej 8, Lee, Bjerringbro.

ÅBNINGSTIDER

Besøgshave på 10000 m er fyldt 2

med et hav af blomster-buske samt sjældne træer og planter.

14.03 - 27.05 + 27.08 - 28.10 Onsdag - Lørdag: 10.00 - 17.00 28.05 - 26.08 + 29.10 - 22.12 Onsdag - Søndag: 10.00 - 17.00

Planteskole med et kæmpe udvalg af stauder og buske.

LADEN ER ÅBEN HELE ÅRET

Butik Laden er fyldt med brugskunst, puder og tæpper, lys m.m.

Whiskyshoppen.dk

- med 120 forskellige whiskyer, gin og rom m.m. fra hele verden. Her arrangerer vi smagninger og det er muligt at forudbestille kaffebord i Whiskyshoppen på Søgaarden.

Åbent efter aftale på 2147 4196 Med venlig hilsen Astrid & Niels Holmriis

2040 3672 · Holmriis.com

20

HUSK

vores store julemarked

Nyd kaffe og kage i vores hyggelige Café Plads til 75 pers. - selskaber modtages også aften. Se mere info på:

www.laden.dk

Mårdalsvej 2 | V. Velling | 8860 Ulstrup | Tlf.: 51 86 63 79


BJERRINGBRO AKTIVE NATUROPLEVELSER PÅ OG VED GUDENÅEN

GUDENÅEN - DANMARKS LÆNGSTE VANDLØB Gudenå også kaldet Gudenåen er på trods af navnet en flod og er med sine ca. 176 km Danmarks længste vandløb. Åen og dens tilløb afvander tilsammen et areal på 2.643 km2. Gudenådalens by – Bjerringbro – fortæller med al tydelighed, at borgerne er stolte af placeringen ved Gudenåen. Bjerringbro Kanoog Teltplads ligger som et stort aktiv midt i byen ned til Gudenåen.

Udlejning til naturaktiviteter ved Gudenåen

KANO MTB CAMP KAJAK Gudenåvej 4 · 8850 Bjerringbro · natouren.dk · Tlf. +45 30 28 00 48

Gudenåen snor sig ind igennem Bjerringbro egnen. Det perfekte område til aktive oplevelser i naturen. Her kan I tage på kanotur, vandre på trækstien eller cykle på mountainbike i skovene. Eller hvad med en adventure tur, hvor I kombinerer flere af naturaktiviteterne. Brug fantasien (og lysten) og planlæg en adventure tur med udfordringer; “bike and hike – kano'n!”. Langs Gudenåen er der mange gode og spændende overnatningsmuligheder; hoteller, kroer og B&B, men også campingpladser og mere primitive teltpladser. Ved hele Gudenåen er der erfarne aktører, hvor der kan lejes kanoer og mountainbikes m.m.

Ømosebær.dk PLUK SELV BÆR Åbningstider: Hverdage 14-19 Weekend 10-16

Besøg også gårdbutikken Find os på

og Ømosebær.dk

Langmosevej 6, 8620 Kjellerup - tlf. 4092 5210

LEJ KAJAK/KANO HOS OUTDOOR BJERRINGBRO Naturen er ikke kun smuk, den er en del af os selv, som vi er en del af den. At være på tur i naturen giver nogle gode oplevelser – det rene “vildness”. En kano- eller kajaktur er en anderledes og intens måde at opleve naturen på. Vores kajakker er anbefalet af “Kajak Freak”, Holstebro og er af mærket “Winner Dreamer”. Det er en stabil havkajak, der er let at kontrollere. Den er velegnet til korte dagsture eller til de, der ønsker en stabil og nem kajak for hele familien. Perfekte til dig, der ikke vil bekymres om alt muligt, men blot vil på vandet og ha' det sjovt. Kajakkerne udlejes på dagsbasis. Der er en del logistik forbundet med en kanotur. I skal selv sørge for persontransporten til start- og fra slutstedet. Kanoerne og kanoudstyret skal vi nok sørge for. Når I skal ud at sejle kommer vi med kanoerne og kanoudstyret til jer. Med i vores kanobil har vi det udstyr i skal bruge og lige netop de veste der passer jer. At håndtere kanoerne på land er dejligt, hårdt arbejde, så I får også dyrket lidt Crossfit. Kanoerne udlejes på dagsbasis. Mere info på www.natouren.dk

21


BJERRINGBRO

NÅR GOD ENERGI SMITTER! På Energimuseet glæder medarbejderne sig til at byde velkommen til sommerens gæster. De skønne omgivelser omkring museet, med Gudenåen og Tange Sø som nabo, indbyder da også til en heldags udflugt for hele familien, hvor man enten kan medbringe sin egen madkurv eller nyde lækker mad fra museets cafe, imens man slapper af med udsigt ud over Gudenåen. Og gæsterne kan glæde sig til et sommerprogram, som byder på oplevelser for alle med bl.a. rundvisninger, lynshow, leg med mooncars, sæbebobler, science show og smagsprøver på insekter. Henover sommerferien kan man også tage en spændende guidet tur med sommertoget, som kører på området omkring Energimuseet, Tange sø og Tangeværket. Et besøg på Energimuseet 15.000m2 store område er en historisk rejse med energi i centrum, hvor energi ikke bare elektricitet – men også bevægelse, mad, leg, læring, natur, historie og fremtid. Det ses bl.a. I Energihaven, som blev indviet i 2017, hvor der er der plads til leg og hygge, samtidig med at man kan blive lidt klogere på energikredsløb og

22

lære hvordan ens eget affald, sammen med det biologiske affald fra klappegederne, kan omdannes til gas til f.eks. madlavning. Det er også i Energihaven, der hver dag er smagsprøver på nogle af fremtiden spændende fødevarer. I De historiske huse og Elektricitetens Hus findes en RETRO tidslomme med el-apparater og hverdagsting. Her er alt – fra lige fra TV, lamper, hospitalsudstyr til radioer og fodmassageapparater. Fascinationen er stor, når man opdager hvor lidt de forskellige apparater, i virkeligheden, har ændret sig gennem tiden. Udendørs kan man bl.a. eksperimentere med vindenergi og se en af verdens første havvindmøller. I Tangebygningen kører turbinerne, og på ØRSTED LOFTET som blev indviet i marts 2018, kan legebørn i alle eksperimentere med magnetisme, elektricitet og naturens kræfter. Energimuseet er absolut et heldagsbesøg værd for hele familien, og så gør det jo heller ikke noget at børn til og med 17 år har gratis adgang. Se mere på www.energimuseet.dk


BJERRINGBRO

ER DU... PILFINGER, NYSGERRIG, NØRDET ELLER NOSTALGISK? Energimuseet har oplevelser for alle. 15.000 m2 i fantastisk natur, hvor der er plads til leg og samvær for hele familien. Oplev vand- og vindkraft, retroudstillinger, højt hår, lynshow, leg med magnetisme og gå på skattejagt. Se programmet på energimuseet.dk

BØRN, TEENS OG UNGE 0-17 ÅR FRI ENTRÉ Voksne kr. 110,Sæsonkort kr. 130,-

Højt hår Sæbebobler Lynshow · Retro Tangeværket Klappegeder Insekter · Leg

VIDEN — OPLEVELSER — SPÆNDING Bjerringbrovej 44, Tange, 8850 Bjerringbro · energimuseet.dk

23


SILKEBORG

AQUA: DRØMMEN DER BLEV TIL VIRKELIGHED! I juni 1993 for 25 år siden kunne AQUA åbne dørene for første gang for publikum. Det hele startede for mere end 30 år siden. En lille flok af naturinteresserede folk i Silkeborg havde allerede i et par år gået og snakket om, at det kunne være fantastisk, hvis man kunne lave et naturcenter med et ferskvandstema netop her i Silkeborg, hvor Danmarks største søområde og Danmarks længste å Gudenåen flyder igennem. Det skulle være et sted, hvor man kunne komme helt tæt på det fantastiske liv der leves i og omkring ferskvand. Der blev derfor inviteret til et folkemøde for at høre om der var opbakning til projektet. Man havde håbet på, at der kom mellem 50 og 100 mennesker, men næsten 400 mødte op! Det blev starten på AQUA, men først skulle det helt rigtige sted findes. Initiativgruppen havde en ide om, at det kunne ligge i et nedlagt hotel på Hattenæs ved Borresø, men da Silkeborg Kommune på samme tid skulle overtage et stort tomt nedlagt tuberkulosehospital, i et meget naturskønt område, blev det foreslået, at man skulle se nærmere på dette sted. Det var samtidig kommunens ønske, at stedet også skulle kunne rumme forskningsog erhvervsinstitutioner, der kunne være med til at gøre Silkeborg kendt som en grøn by.

meget naturtro og koncentreret naturoplevelse, som det eneste sted i Europa hvor publikum kunne komme så tæt på levende dyr og planter - både under og over vandet. Det hele kulminerede den 11. juni 1993, hvor dørene til AQUA for første gang kunne åbnes for publikum.

Da AQUA åbnede var der ca. 200 oddere tilbage i den Danske natur. I dag er der over 2.000. Projektet er lykkedes, og AQUA har i dag fokus på mange truede danske dyr udover odderen. AQUAs maskot har altid været odderen. Dette spændende mårdyr lever i Danmarks søer og åer. AQUA vil gerne vise odderen frem, for at give publikum en tæt og unik oplevelse af den danske natur. Publikum skal begejstres for naturen og på den måde hjælpe med at beskytte den.

Projektet voksede næsten lige så hurtigt som man satte folk sammen om at skabe ideer til stedet. Selv om det hele startede med ideen om et naturcenter og et ferskvandsakvarium, så blev det ikke det første, som blev indviet på stedet, som nu hed Ferskvandscentret. AQUA måtte således vige pladsen for renovering af den gamle hovedbygning og et nybyggeri til Danmarks Miljøundersøgelser. Begge dele stod færdigt i 1990. Samme dag som Ferskvandscentrets hovedbygning åbnede, blev det første spadestik til AQUA taget. Det var dog et symbolsk spadestik, for der var hverken lavet tegninger eller fundet finansiering endnu! Der blev dog hurtigt samlet en lille organisation af folk fra Ferskvandscentret og et meget stort antal af frivillige, der brændte for at hjælpe. Nogle frivillige havde forstand på, hvordan man kunne indfange fisk til akvariet, andre tog sig af indsamling af tusindvis af planter. Samtidig med at AQUA-bygningen rejste sig på byggegrunden, kunne de ansatte og frivillige bidrage til, at AQUA kunne tilbyde en

24

AQUA har nu 25 års erfaring, men har stadigvæk mange store drømme og planer for udviklingen de næste 25 år. I dette jubilæumsår bygges et helt nyt anlæg, som skal rumme odderens ”fætter”: Grævlingen. Den er et af Danmarks største og mest interessante pattedyr, men også et af det mest oversete. Det vil AQUA lave om på, og publikum kan snart komme helt tæt på en levende grævling – lige så tæt som man kan komme på AQUAs mange andre dyr, fugle og fisk. Vi glæder os til at se jer i AQUA.


SILKEBORG

Sommer i AQUA

AQUA

Akvarium & Dyrepark Vejlsøvej 55 • 8600 Silkeborg Tlf.: +45 8921 2189 info@visitaqua.dk www.visitaqua.dk

25


SILKEBORG KUNSTCENTRET SILKEBORG BAD KUNST, ATMOSFÆRE OG 100 ÅRS HISTORIE KunstCentret Silkeborg Bad ligger i naturskønne omgivelser i udkanten af Silkeborg. Stedet fungerede som kurbad i hundrede år fra 1883 til 1983. Her møder du Danmarks ældste bevarede kurbygninger. Mærk historiens vingesus når du bevæger dig rundt mellem bygningerne i den smukke park. Indendørs møder du et moderne kunstcenter med kunstudstillinger af høj kvalitet. Både børn og voksne holder af stedet, som giver en god ramme om fælles oplevelser. Skulpturparken rundt om er åben døgnet og året rundt. Parken har altid været en vigtig del af stedets ånd - både for datidens kurgæster og for nutidens gæster. Enkelte skulpturer har haft deres plads i parken siden 1929, mens stedet endnu fungerede som kurbad, men de fleste af de omkring 38 i alt er kommet til efter KunstCentret Silkeborg Bads åbning i 1998. Vil du vide mere om kurbadets 100 års historie kan du besøge stedets udstilling Silkeborg Vandkuranstalt.

SOMMERUDSTILLINGER Denne sommer viser KunstCentret Silkeborg Bad tre forskellige særudstillinger. TrykSammensurium fra 7. april - 19. august Danske og norske kunstnere – kunstnergruppen MIMWAJ – som gennem en særlig arbejdsproces og intern kritik skaber fælles værker, særligt i træsnit. Playful Dialogue in Time and Space fra 14. april - 19. august Et visuelt møde mellem to generationer med kinesiske Qi Baishi og danske J. F. Willumsen som de ældre kunstnere, som de nulevende Tong Wang, Helgi Fridjónsson, Holger Bunk og Lars Ravn går i dialog med. Kunst på papir. GORDON FAZAKERLEY: Södergarn-serien fra 27. april - 26. august Fazakerley malede i sine sidste år en serie på flere end 30 store lærreder inspireret af Edith Södergrans digte og hendes korte dramatiske liv.

Velkommen til Aalekroen Aalekroen skal være en oplevelse for alle sanser. Vores mad og service skal leve op til din fulde tilfredshed så du går glad og mæt her fra. Vores køkken skal leve op til de smukke omgivelser, lokalerne og beliggenheden - for så ved vi at vi kan sige på gensyn til dig!

Onsdag fra kl. 17.30

Stegt flæsk ad libitum kr. 139,Fredag fra kl. 17.30

Oksesteak eller kyllige steak m. salatbar, 2 hold kartofler, 2 slags sauce og brød

kr. 189,Lørdag kl. 12.00 - 15.00

Frokost ta’ selv bord med kolde og lune retter Søndag kl. 9.30 - 12.00

Brunch inkl. kaffe/ te og juice. Bestil bord og se menuen

www.aalekroen.dk Julsøvænget 5 · Svejbæk · 8600 Silkeborg

Tlf. +45 86 84 60 33

26


SILKEBORG

MUSEUM JORN

MUSEUM JORN, SILKEBORG | GUDENÅVEJ 7-9 | 8600 SILKEBORG| +45 86825388| MUSEUMJORN.DK

Museum Jorn rummer en af de mest betydelige kunstsamlinger i Nordeuropa – de samlinger, der blev skabt af Asger Jorn fra begyndelsen af 1950'erne og frem til hans død i 1973. Jorn er anerkendt som en af de vigtigste danske kunstnere. Samlingen er enestående med en kombination af Jorns egne værker samt værker af danske og internationale kunstnere, der inspirerede ham, eller som han var i kunstnerisk dialog med. Foruden Asger Jorns egen samling af værker, viser museet skiftende særudstillinger af internationalt anerkendte kunstnere, såsom Edvard Munch, Georg Baselitz, Picasso og Le Corbusier.

UDFORSK OG AFPRØV Gennem eksperimenterende udstillinger, workshops og utallige arrangementer byder Museum Jorn børn og voksne til ikke alene at opleve kunsten, men også at udforske og afprøve den. I Museum Jorns åbne værksted kan børnefamilier, kreative sjæle og nysgerrige kunstelskere finde timers underholdning og skabe noget unikt sammen. Prøv også Jorns sekskantede fodboldbane, hvor der er mulighed for at tage et triolektisk spil og mærke Jorns tanker på egen krop.

Du vil løbende kunne følge med i de mange spændende udstillinger og arrangementer på museets hjemmeside. Vi glæder os til at se dig på Museum Jorn.

Læs mere om museets udstillinger og mange aktiviteter på museumjorn.dk Museum Jorn↕Gudenåvej 7-9↕8600 Silkeborg↕+45 86825388

27


SILKEBORG BYEN I BLÅT OG GRØNT – OMGIVET AF NATURPERLER

FØRST KOM H.C. ANDERSEN… H.C. Andersen nød som en af egnens første turister freden i de dybe skove og udsigten fra de høje punkter, hvor søer og skove breder sig for turistens fødder. Og så holdt digteren meget af at opleve nybyggerbyen vokse og udvikle sig. I dag kommer der turister fra nær og fjern for at opleve områdets mangfoldighed. Den gamle hjuldamper, Hjejlen, skovler sig vej over søerne fra Silkeborg til Himmelbjerget med stop ved en række skønne steder på ruten. Og byen Silkeborg er fyldt med miljø, atmosfære og masser af kunst, aktiviteter, gode spisesteder og et aktivt handelsliv. Mulighederne er mange, og hver gæst i Silkeborg har sin helt egen oplevelse af by og egn.

VETERANER I DAMP, LAK OG KROM Hjejlen er et kapitel for sig. I mere end 150 år har verdens ældste hjuldamper sejlet på Silkeborg-søerne, og når den blæser til afgang, er det en del af selve byens tone. Men Hjejlen er ikke den eneste veteran. En gang blev den kaldt Danmarks smukkeste jernbane. Nu er banen mellem Bryrup og Vrads kun i brug som et klenodie for alle, der på én gang vil opleve den smukke natur og de gamle, prustende veterantog. Også i Gjern findes veteraner i lak og krom. Jysk Automobilmuseum rummer 160 biler fordelt på ikke mindre end 80 forskellige mærker,

og der er adskillige sjældenheder blandt de europæiske og amerikanske biler og motorcykler.

PAPIRFABRIKKEN SKABTE BYEN I 1844 gav staten tilladelse til at anlægge en papirfabrik ved Gudenåen. På det tidspunkt bestod Silkeborg af et par småhuse, en stor gård og 30 indbyggere. Det ændrede Papirfabrikken på: Den tiltrak mennesker fra hele landet, og i løbet af få år voksede Silkeborg til at være en by og handelsplads, og i år 1900 opnåede byen købstadsstatus. Den driftige stifter af Papirfabrikken, Michael Drewsen, blev på den måde en også en slags grundlægger af Silkeborg, og det er baggrunden for, at Silkeborg som en af de meget få byer ikke har en statue af en konge på byens fornemste plads, Torvet. I stedet er det Michael Drewsen, der i fuld figur kigger ud over Torvet og følger med i, hvordan hans by fortsat udvikler sig. Efter godt 150 år med papirproduktion i byen, lukkedes fabriksportene i år 2000. Men få år efter blev de åbnet igen – og denne gang på vid gab, for Papirfabrikkens område genopstod som en helt ny bydel med hotel, restaurationer, biograf, erhvervsvirksomheder og flere hundrede nye boliger. Alt sammen bygget op omkring et miljø, der får arkitektur, kultur, miljø, natur og byliv til at gå op i en helhed.

HOS JAGTOGFISK.DK FINDER DU ALT TIL OUTDOOR

STORT UDVALG AF FISKE- OG JAGTUDSTYR Du finder os i Østergadekrydset tæt på Hjejlebådene ved haven i Silkeborg

PÅ MOUNTAINBIKE I SILKEBORG SØHØJLANDET Silkeborg Søhøjlandets er ideél til outdoor aktiviteter af enhver art. Her finder du et af Danmarks bedste mountainbike lokationer. De frodige og bakkede skove tilbyder et unik og varieret landskab, der byder på alt fra skarpe sving, hop og højdemeter til nybegyndervenlige spor. Erfarne ryttere, der ønsker at tage ud på egen hånd, anbefales at prøve MTB-sporene i Nordskoven eller MTB-sporene i Gjern Bakker. Hvis du dog leder efter nogle mindre velkendte spor kan Singletracker app'en anbefales. Til nybegyndere eller folk, der gerne vil opbygge lidt mere erfarning, anbefaler vi at tage på en af byens guidede ture. Der udbydes alt fra begynderhold, firmature, kvindehold – til øvede hold med fokus på teknik m.v. Læs om de forskellige ture: www.mtbguidesilkeborg.com/mtb-pakker

STOR AFDELING MED

28

2018 er endvidere et meget spændende år, da en helt ny BikePark er ved at blive etableret i Silkeborg. Med den helt nye park får nybegyndere et sted, hvor de kan blive fortrolige med de tekniske greb; og de erfarne eliteudøverne får en base, hvor de kan prøve kræfter med nye teknikker.


SILKEBORG RADISSON BLU HOTEL – PAPIRFABRIKKEN Med sin enkle funkisstil, de sprossede stålvinduer og ikke mindst det karateristiske vandtårn, der i dag er indrettet som en eksklusiv toetagers suite, fremstår den røde stenbygning som et af byens mest markante vartegn. Indenfor på hotellet slår ikke mindst den indbydende pejsestue med udsigt over åen en helt særlig tone an. Også indretningen af de 100 værelser og suiter er værd at hæfte sig ved. Den lyse skandinaviske stil vidner om stor sans for design. Samtidig er der fokus på rummelighed og komfort. Indretningen er på én gang smagfuld, afbalanceret og original. Har man allerede besøgt området, ved man, at Silkeborg-egnen hører til blandt de absolut smukkeste i landet. Silkeborgsøerne, Gudenåen og de fredede skovarealer skaber ganske enkelt en ramme, der øjeblikkelig får hvilepulsen frem hos selv de mest fortravlede af os. Ikke alene ligger Radisson BLU midt i den storslåede natur. Hotellet har også til huse i en fredet kulturhistorisk bygning, der indtil årtusindskiftet fungerede som papirfabrik – med trykning af pengesedler til Nationalbanken som det mest opsigtsvækkende speciale. Omgivelser, indretning og historiske rammer gør det naturligvis ikke alene. Skal festen, mødet, konferencen eller den gode middag i Restaurant Michael D. forløbe optimalt, stiller det også krav til faciliteterne. Og også her skiller Radisson BLU Hotel Papirfabrikken sig ud. Samtlige hotellets mødelokaler og

sale kan lægges sammen efter behov. Samarbejdet med naboerne Jysk Musik og Teaterhus, Bio Silkeborg og andre naboer i Papirfabrikken giver desuden uanede muligheder for både store og anderledes oplevelser. Med panoramaudsigt over havnefronten og udsejlingen til Silkeborgsøerne er lokalet 1a i Jysk Musikteater et oplagt sted at afholde specielle events og begivenheder. Jysk Musik & Teaterhus har plads til hele 800 deltagere. Silkeborg Bio danner en ideel ramme om fremvisninger og større præsentationer. Og så er ikke mindst Kedelbygningen ved siden af hotellet med den 25 meter høje skorsten et rum med en helt særlig atmosfære.

DANMARKS MEST TRENDSÆTTENDE MØDESTED Med søerne, åen og skovarealerne lige ved hånden giver det sig selv, at der også er rige muligheder for at vende den traditionelle mødeform på hovedet og skabe anderledes og inspirerende oplevelser. I stedet for at brainstorme i et mødelokale står den én frit for at sejle ud i en gammel hjejlebåd og lade idéerne få frit løb til søs. Skulle man have lyst til en caribisk grillaften på bredden, er der også råd for det. Mulighederne er uanede. Og så er der tilmed det plus, at et ophold på Silkeborgegnen er til at betale for penge.

Papirfabrikkens restaurant Michael D. En af byens absolut bedste beliggenheder - lige ned til Gudenåen. Kom ind og nyd en lækker menu, sammensat af sæsonens råvarer. Alle retter er tilberedt med tanke på helhedsoplevelse, nytænkning og ikke mindst smag og æstetik. Vores uddannede Sommelier Jonas, står klar til at guide i vinens verden og sammensætte mad og vin, så oplevelsen bliver helt gennemført og fuldendt. Kig indenfor og nyd den rustikke og autentiske atmosfære på Papirfabrikkens restaurant Michael D. ....................... Bordbestilling på Tel. 8882 2200 info.papirfabrikken@radissonblu.com www.michaeld.dk

29


SILKEBORG

Se Tollundmanden, som han så ud i levende live.

MUSEUM SILKEBORG – LÆR MERE OM OMRÅDETS HISTORIE… Søhøjlandet er kendt og elsket for sin smukke natur, men midt i al pragten ligger der kulturperler, som man ikke skal snyde sig selv for. Vil man have en god oplevelse og samtidig lære mere om områdets historie, bør man besøge Museum Silkeborg. Museet rummer tre afdelinger, to i Silkeborg og en i Thorning ca. 20 km. NV for Silkeborg.

På Hovedgården, centralt beliggende tæt på ved Silkeborgs havn, er der udstillinger om Silkeborg Slot og om det første Silkeborgs opståen omkring papirfabrikken i midten af 1800tallet. På museet kan man dog også se mange af de fantastiske fund fra Jernalderen, der er gjort på egnen. Centralt i udstillingen er de verdensberømte moselig Tollundmanden og Ellingkvinden. Især Tollundmanden er helt enestående blandt alle verdens moseligt. Ikke underligt, for her kan man bogstaveligt talt stå ansigt til ansigt med en jernaldermand. Det er forunderligt at møde et oldtidsmenneske, der er så velbevaret, at man nærmest forventer, at han vil slå øjnene op hvad øjeblik det skal være. Til årets sæson har museet fået genskabt Tollundmandens ansigt som det så ud da han levede. Til museet hører også Arbejder-museet på Chr. 8.s Vej 52, der rummer en arbejderbolig og en netop ny-renoveret udstilling om arbejderliv i Silkeborg i begyndelsen af 1900tallet. Årets store særudstilling “Skabt af ler”, handler om lertøj gennem 6000 år – fra bondestenalder til nutid. Mennesker har altid skabt i ler. Leret har fulgt menneskene til alle tider. Også på Silkeborgegnen. Udstillingen “Skabt af ler” giver et overblik over, og et indblik i, lokalt lertøj fra vor fjerne fortid til vor egen nutid. Lertøj som lokalt er skabt, brugt eller indsamlet. På tværs af tid giver lertøjet konkret vidnesbyrd om vore forfædre og formødre og deres liv og kunnen. På udstillingen møder nutiden fortiden direkte gennem det skabte i ler. Hvilke historier kan nutiden fravriste det lertøj, som tiderne har efterladt til vor undren? Udstilling står frem til 21. oktober 2018.D. 4.-5. august afholdes det årlige jernaldermarked, med bl.a. aktiviteter, håndværk og oldtidsfrisurer.

30

Papirmuseet er Danmarks specialmuseum for papir og papirfremstilling. Det er indrettet i den gamle Silkeborg Papirfabrik, i de gamle produktionslokaler for håndgjort papir. Papirmuseet er et levende museum, hvor der stadig produceres håndgjort papir. Dels demonstreres det gamle håndværk stadig, lige der hvor man i sin tid fremstillede papiret til de danske pengesedler og dels kan publikum selv forsøge sig som papirmagere og øse et ark papir. Det er hver gang et under at se den tynde vandige papirvælling blive til fast papir. I museets biograf kan man se film om papirproduktion. I de gamle produktionshaller er der en udstilling om dansk papirfremstilling gennem tiderne og om Silkeborg Papirfabrik. Der er også skiftende udstillinger. Årets tema er “Hollænderen”, om en af de maskiner der har haft den helt store betydning for produktionen af papirmasse.

Blicheregnen i Thorning, er et museum med fokus på forfatteren St. St. Blicher og hans tid. Museet har til huse i Thorning præstegårds længer. Museet rummer en Blicherstue med bl.a. Blicherpersonalia, der rummer signerede førsteudgaver, breve, hans krudthorn og gevær, med meget mere. Hovedudstillingen handler om livet på landet i 1800tallet, med udgangspunkt i daglige gøremål som madlavning, tørvegravning, musikalitet, religiøsitet og tekstilfremstilling. Blicher var i 7 år præst i Thorning. Her og på heden vest for Thorning, hentede han inspiration til sin litterære produktion. Her fandt han novellernes karakterer, fortællingerne, miljøet. Området er også kendt som en “bindeegn” – et sted hvor man bl.a. bandt hoser. Derfor er tekstiler fremtrædende i en række aktiviteter og udstillinger på museet. For naturinteresserede lokker frem for alt museets udstilling med udstoppede fugle og pattedyr. Sæsonens aktuelle udstilling er “Ved Korsvejen” en udstilling om Kjellerups første 50 år.


SILKEBORG VELKOMMEN PÅ MUSEUM SILKEBORG WELCOME AT MUSEUM SILKEBORG

NYHED / NEW:

Tollundmandens sande ansigt The true face of Tollund Man Tollundmandens ansigt genskabt i digital 3D The face of Tollund Man recreated in digital 3D

Museum Silkeborg | Hovedgården

FRA KLUDE TIL PAPIR Besøg Silkeborgs gamle papirfabrik Arbejdende museum Visit the old paper mill Living history

BESØG TOLLUNDMANDEN OG ELLINGKVINDEN på Hovedgården i Silkeborg hjerte. Visit the Tollund Man at Hovedgården in the heart of Silkeborg. Kom ansigt til ansigt med jernalderen. Come face to face with the Iron Age.

ST. ST. BLICHER LIVET PÅ HEDEN I 1800 TALLET The poet and parson Steen Steensen Blicher & life on the heath in the 19th century SÆRUDSTILLING / SPECIAL EXHIBITION:

SÆRUDSTILLING SPECIAL EXHIBITION:

SKABT AF LER FROM CLAY

Ved Korsvejen ”Crossroads”

Kjellerup 1869 -1919

Køb et museumspas til alle tre museer for kun 95 kr.

Tlf. 86 82 14 99 I www.museumsilkeborg.dk

Purchase a museum pass for all three museums for only Dkk 95

31


SILKEBORG

KUNSTUDSTILLING OPLEV 115 KUNSTNERES VÆRKER FRA IND- OG UDLAND

habsoe.dk 7575 7771

Midtjyllands Kunst Center 115 kunstnere udstiller 7.500 kunstværker Europas største galleri

Midtjyllands Kunst Center er etableret i 1996, og er et internationalt kunstcenter med et udstillingsareal på 1.350 m2 og forskellige depotrum på 1.250 m2. – over 2.500 m2 i alt. Kunstcentret har tilknyttet over 100 professionelle og anerkendte kunstnere fra ind- og udland og råder over mere end 7.500 moderne kunstværker til en værdi af ca. 90 millioner. 1.500 værker er i udstillingen, 3.500 værker kan ses og opleves i Kunstsamlingen og 2.500 værker udstilles i Kunst På Arbejdspladsen. Et stigende besøgstal på over 35.000 årligt, gør kunstcentret til en af Midtjyllands største turistattraktioner. Midtjyllands Kunst Center er kåret som Gazellevirksomhed af Dagbladet Børsen i 2009, 2010 og igen i 2016. Tre udnævnelser vi er meget stolte af.

20% rabat på alle malerier

Astrid Madsen

80x100 cm

Kr. 17.500

Midtjyllands Kunst Center •

32

Christina Kjelsmark

80x100 cm

Fasanvej 2 – 4 •

Kr. 13.400

Erik Langkjær

8654 Bryrup – Silkeborg •

80x110 cm

Kr. 22.000

www.habsoe.dk


SILKEBORG

NATURLIG SKØNHED OG MINDER I SIGTE – LYDEN VI LÆGGER FRA LAND I HISTORIEN Hjejlen er verdens ældste kulfyrede hjuldamper i drift. Den har sejlet på Silkeborgsøerne siden 1861, og selvom at vi nu skriver 2018, kan man stadig høre den dybe tuden og de taktfaste plask fra skovlhjulene mod Gudenåens klare vand, når hele Søhøjlandets "gamle dame" lægger fra kaj. Når du stiger ombord på Hjejlen, vil du opleve hvordan fyrbøderen kaster kul under kedlen, og maskinmesteren smører den gamle maskine -præcis som det er blevet gjort i mere end 150 år. Gennem årene har Hjejlen fået selskab af syv "søstre" med hver deres historie og hver deres charme. De er med til at skabe liv på søerne hver sommer, og det er en spædende oplevelse at kombinere sejlads på de forskellige Hjejlebåde under sit besøg. Når man begiver sig på den nostalgiske udflugt på denne måde, kan man mærke historiens vingesus og lave sin egen lille rejse gennem tiden.

LIGE MIDT I NATUREN Hjejleselskabet er stiftet på baggrund af et ønske om at dele Silkeborgs naturlige skønhed med andre og Søhøjlandets enestående natur danner den perfekte ramme om oplevelsen ombord. Det er altid spændende at se, hvilke

AF NOSTALGI

farver skoven har iklædt sig, hvor mange ællinger andemor har med sig, og om man er heldig og vågen nok til at få et glimt af den smukke blå isfugl. Ved ankomsten til det gamle smukke Himmelbjerg ude i Julsø mødes man af HC Andersen ord "Jeg tror der er skønnest i Danmark". Dette kan man næppe være uenig i, netop som man har passeret gennem det bølgende landskab med vidtstrakte skove og storslåede udsigter på sin udflugt til søs.

TA’ HINANDEN UNDER ARMEN OG STIK TIL SØS Når vi er til stede sammen i nuet, går det hele op i en højere enhed. Hos Hjejleselskabet har den slags oplevelser været moderne i mere end 150 år. Der er oplevelser i vente for store og små og oplevelserne bliver bedre af, at blive delt med dem man har kær. Så begiv jer ud på en dagsudflugt med madkurv, læn jer tilbage og nyd en dejlig kop kaffe på en rundtur eller lad sanserne få nye input til et spændende event ombord. Man kan kalde det kvalitetstid. Man kan kalde det afslapning. Man kan kalde det mindfulness. Uanset hvad man kalder det, vil der være minder i sigte. Bestil din sejlads på www.hjejlen.com

Moderne mindfulness Hos os har det i mere end 150 år været moderne at være til stede sammen i nuet -ude i naturen. Kald det afslapning. Kald det velvære. Kald det tradition. Kald det lige hvad du vil, og prøv selv. Find din næste store oplevelse på

www.hjejlen.com

Hjejleselskabet Minder i sigte siden 1861

33


HOLSTEBRO & HERNING

yllands Park Zoo

jeg havde forventet. Til gengæld var det på slap line med jonglørnumre og sjove videre til en anden bank, valgte Ove meget værre, hvad arbejdstid angår. udspring fra bassinkanten. Medbring Nordestgaard en alternativ vej videre. 70-90 timer om ugen. Men efter 10 år er regnfrakke, hvis du ikke kan lide at blive Han købte en zoologisk have. jeg stadig glad. våd. - Jeg vidste, at skulle det være, skulle det være nu, fortæller Ove Jyllands Park Zoo kan varmt anbefales Nordestgaard. – Da jegZoo er opvokset på Søbjørne (Søløver) på slap line Jyllands Park kan varmt anbefales for hele familien. En rigtig hyggedag for hele familien. En rigtig hyggedag landet, er jeg fortrolig med at arbejde Det samme gælder søløverne, som med i selskab med de mest nuttede med sjove oplevelser i selskab med de med dyr. sjove Alligeveloplevelser overraskede det mig, hører til parkens attraktioner. Hverdyrebørn. dag i at projektet økonomisk kørte bedre end sæsonen (fredag undtaget) optræder de mest nuttede dyrebørn.

JYLLANDS PARK ZOO – FOR BØRN OG BARNLIGE VOKSNE Danmarks gladeste søløver findes uden tvivl i Jyllands Park Zoo. Da dyreparken oven i købet kun ligger 10 km vest for Herning, finder man vanskeligt et mere oplagt udflugtsmål til en rigtig familiehyggedag.

or børn og barnlige voksne

Parken blev grundlagt i 1969 på et lille husmandssted med 10 tdr. land. Ideen var, at børnene kunne komme i kontakt med dyrene og fodre dem. Der er løbet meget vand i stranden siden da, og i dag er Jyllands Park Zoo vokset til en rigtig zoologisk have på 35 tdr. land.

DER MÅ KLAPPES Hvert år besøger 250.000 glade gæster de mere end 700 dyr og fugle fra surikater over sneugler og strudse til søløver og sumpbævere. Giraffer, løver, zebraer og hyæner – Jyllands Park Zoo har alt, hvad der hører sig til i en zoologisk have. Mange af dyrene må fodres og foder kan købes i kioskerne. Til børnene er der indrettet legegårde med dyrebørn, man kan få lov til klappe og kæle for. Haven har ikke mindre end 850 overdækkede siddepladser, hvor familien kan indtage sin medbragte mad. Skulle man ikke lige have fået smurt madpakken eller pakket frokostkurven kan man kaste sig over det store cafeteria, som serverer diverse lækre retter.

FRA BANK TIL ZOO Historien om Jyllands Park Zoo er en rigtig iværksætterhistorie fra Midtvestjylland. Ejeren Ove Nordestgaard havde tilbragt fjorten et halvt år i Ringkøbing Landbobank og begyndte så småt at føle trang til forandring. Hvor andre måske var søgt videre til en anden bank, valgte Ove Nordestgaard en alternativ vej videre. Han købte en zoologisk have. - Jeg vidste, at skulle det være, skulle det være nu, fortæller Ove Nordestgaard. – Da jeg er opvokset på landet, er jeg fortrolig med at arbejde med dyr. Alligevel overraskede det mig, at projektet økonomisk kørte bedre end jeg havde forventet. Til gengæld var det meget værre, hvad arbejdstid angår. 70-90 timer om ugen. Men efter 10 år er jeg stadig glad.

SØBJØRNE (SØLØVER) PÅ SLAP LINE Det samme gælder søløverne, som hører til parkens attraktioner. Hver dag i sæsonen (fredag undtaget) optræder de på slap line med jonglørnumre og sjove udspring fra bassinkanten. Medbring regnfrakke, hvis du ikke kan lide at blive våd.

34

Juni 2013 • 41


HOLSTEBRO & HERNING

BESØG DYRENE - GLÆD BØRNENE..! BESUCHEN SIE DIE TIERE - EINE FREUDE FÜR DIE KINDER..! Jyllands Park Zoo - Danmarks største Park Zoo, som ligger ved Haunstrup 10 km vest for Herning ad A15 blev oprettet i 1969 på et husmandssted for at give specielt børn mulighed for at komme i kontakt med dyrene, lege med dyrebørnene og at måtte fodre disse. Over 700 dyr og fugle fra alverdens lande. Legegårde med dyrebørn. SHOW! Hver dag kl. 11.30 og kl. 15.30 - dog ikke fredage, hvor vandet i bassinet skiftes - fordrer vi de legesyge og veloplagte søløver, som til gengæld underholder gæsterne. Lille tivoli med karruseller, minibiler, boder m.m., og et lille tog, der befordrer gæsterne rundt i haven. Både på Zoo-havet, ponyridning m.m. Legepladser med Danmarks største hoppepude på 689 m2. Hygge og atmosfære for de ca. 250.000 glade gæster, der årligt besøger haven. Meget handicapvenlig. Jyllands Park Zoo - Dänemarks größter Park Zoo - bei Haunstrup 10 km westlich von Herning an der A15 wurde 1969 gegründet. Besonders Kindern wollten wir die Gelegenheit geben, Kontakt mit den Tieren zu bekommen, mit den Tierkindern zu spielen und sie zu füttern. Mehr als 700 Tiere und Vögel aus aller Welt. Spielhöfe mit Tierkindern. SHOW! Täglich um 11.30 und 15.30 - außer freitags, wenn das Wasser ausgewechselt wird - füttern wir die verspielten und gut aufgelegten Seelöwen, die zur Belohnung die Besucher unterhalten. Kleines Tivoli mit Karusellen, Miniautos, Buden u.a.m. Ein kleiner Zug fährt im Park herum. Boote auf dem Zoo-Meer. Ponyreiten u.a.m. Spielplätze mit dem größten Hüpfkissen (689 m2) Dänemarks. Gemütliche Atmosphäre. Behindertengerecht. INFORMATION Åbningstider/Entré Öffningszeiten/Eintritt 25.03.18 - 08.07.18 · kl. 10 - 17 09.07.18 - 05.08.18 · kl. 10 - 18 06.08.18 - 19.08.18 · kl. 10 - 17 20.08.18 - 09.09.18 · kl. 10 - 16 Seniorer (+ 65 år /+ 65 Jahre)

NB!

Voksne Erwachsene kr. 160,kr. 160,kr. 160,kr. 160,kr. 140,-

Hunde er velkomne! Hunde sind willkommen!

Børn 2 - 11 år Kinder 2 - 11 Jahre kr. 95,kr. 95,kr. 95,kr. 95,-

NYT

LØVE- OG

TAPIR

ANLÆG

KS

DÄNEMAR

S GRÖSSTE

EN

HÜPFKISS

DEN E HYGGELIG ZOO

BØRNENES PARADIS - KINDERPARADIES - CHILDREN’S PARADISE Haunstrup v/Herning - Haunstrupvej 13 DK-6920 Videbæk - Tel. +45 97 16 61 20 www.jyllandsparkzoo.dk

35


HOLSTEBRO & HERNING Museet Flyvestation Karup

0-18 år

GRATIS ADGANG

 74 m rutschebane

Øvrige entre:

kr. 20,-

     

Åbningstider: 4. april - 25. april onsdage kl. 13.00 - 16.00 2. maj - 29. august onsdage kl. 10.00 - 17.00 5. september - 31. oktober onsdage kl. 13.00 - 16.00 Lukket fra november til og med marts

Herningvej 48 · Gedhusvagten · 7470 Karup Tlf. +45 72 84 20 90 (i åbningstiden) · gedhusmuseet@gmail.com www.karupflymuseum.dk · Gedhusmuseet

med lys og lyd Vandmassage Boblezoner Børnebassin Varmtvandsbassin Vandgrotte Modstrømsanlæg

       

Strandbred Sauna Spapool Vandkanoner Dampbad 1 og 3 m vippe Café 50 m bassin

Holstebro Badeland Jeppe Schous Gade 12 7500 Holstebro www.holstebro-badeland.dk

Åbningstider: Hver dag kl. 17.00 - 20.30. Det er åbningstider i køkkenet. (hvis ingen reservationer lukkes kl. 20.00)

VI HAR DAGENS RET FRA MANDAG - ONSDAG Spis i restaurant Ta' med hjem

90,-

70,-

HVER TORSDAG: Stegtflæsk med persillesovs, kartofler og rødbeder. Spis det du kan ...............

115,-

HVER SØNDAG: Helstegt oksefilet med tilbehør Spis det du kan ....................................

179,-

Alle dage serverer vi naturligvis “a la carte”...

Holstebrovej 275 . Hagebro . 97 45 20 05

36

Lige op af Nissum Fjord og tæt på Vesterhavet ligger Nees. En lille by omgivet af smuk natur til alle sider. Her er højt til loftet og åbne vidder – her er plads til at nyde livet. Og midt i denne idyl, ligger Nees Japanske Have. En lille oase, som bliver drevet af lokale frivillige kræfter. Her er fuglesang, rislende vandfald og smukke planter. I søen leger små og store fisk, og giver et fantastisk farvespil i orange, sølv og guld. Langs bredden og rundt i bedene sidder frøerne og synger deres lovsang til naturen. Hvis man sniger sig rundt ved bedene, kan man være heldig at se nogle af alle de smukke frøer, der findes i haven. Nees Japanske Have er et perfekt stop på vejen rundt i det smukke Vestjylland. Her er der mulighed for at sidde og nyde den medbragte kaffe eller madpakke i et af havens the-huse. Parkering og handicapvenligt toilet findes tæt på haven. Turen videre i lokalområdet kan tilbyde alt fra vandreture med smukke naturoplevelser til familiesjov med fodboldgolf. Kort sagt - Nees og omegn er et besøg værd! Besøg Nees Japanske Have, Neesvej 52 7570 Vemb. Åben alle dage! Find os på Facebook


RA DEN VESTJYSKE PRÆRIE

HOLSTEBRO & HERNING

nokserne har masser af plads at boltre sig på hos Jeanette og Bo uden for Holstebro. Dyrene er ude hele dagen og r græs og urter, som racen traditionelt altid har gjort. Kødet fra Nørre Kærgård placerer sig smagsmæssigt et sted em kalvekød og vildt. Det er bæredygtigt, exceptionelt mørt og velsmagende.

oksekød med en raffineret smag af vildt og samtidig mørt som d. Sådan er kødet fra de enorme bisonokser, der græsser på ne på Nørre Kærgård ved Holstebro. De særlige kvaliteter ved kødet opnået ved, at dyrene bevæger sig mere end konventionelt kvæg. de er udendørs, hver dag, hele året, og primært spiser dét, der på den jyske prærie, uden supplement fra kraftfoder.

bisonokser har god plads og får masser af motion. De er aldrig på g de får lov til at vokse i deres eget tempo. Det giver utrolig mørt, et kød med en kraftfuld smag, der minder om hjortevildt,” siger e Witte-Pedersen, der driver gården sammen med sin mand Bo.

ONKØD MØRT BISONKØD – FRA DEN VESTJYSKE PRÆRIE

skæringer som eksempelvis tykkam og bov, der normalt ikke er møre kse, er møre på bisonokserne fra Nørre Kærgård, fordi de løber så omkring. Produktionen får lov til at tage den tid, det tager, og det er elt til at vide, hvornår en er klar til at blive slagtet. Bisonokserne harokse masser af plads at boltre sig på hos Jeanette og Bo udenfor

YSKE PRÆRIE

Holstebro. Dyrene er ude hele dagen og spiser græs og variere urter, som racen tradieanette og Bodet uden Dyrene erfire udeår. hele dagen og ange tager tofor årHolstebro. og andre gange Det kan også ort. Kødet fra Nørre Kærgård placerer sigfra smagsmæssigt et sted tionelt altid har gjort. Kødet Nørre Kærgård placerer sig smagsmæssigt år, hvor mange kalve, okserne får. Kødet bliver derfor udelukkende onelt mørtetog velsmagende. sted mellem kalvekød og vildt. Det er bæredygtigt, exceptionelt mørt og

det sendt med posten. Eller man kan kigge forbi den hyggelige gårdbutik, hvis man er i nærheden.

let direkte fra gården udenom grossister og detailhandel. Kunderne velsmagende. ge og høre, hvad der er på lager, så bliver det sendt med posten. n kan kigge forbi den hyggelige gårdbutik, hvis man er i nærheden. Frilandsoksekød med en

“Vi får ofte at vide, at kunderne er glade for at kunne besøge os og se, hvor meget plads dyrene har, og hvor godt de trives,” fortæller Jeanette WittePedersen.

smag af fte at vide, at kunderne er glade for at kunne besøge os og se,raffineret hvor vildt og samtidig plads dyrene har, og hvor godt de trives,” fortæller Jeanette Wittemørt som kalen.

Kødet krogmodner 16-18 dage før det parteres, pakkes og fryses. Priserne spænder fra 110 kr. pr. kilo hakket oksekød til 595 kr. pr. kilo mørbrad, og det er muligt at købe både små og store portioner.

rogmodner 16-18 dage før det parteres, pakkes og fryses. Priserne er kødet fra r fra 110 kr. pr. kilo hakket oksekød til 595 kr. pr. kilo mørbrad, og de enorme bisonokser, muligt at købe både små og store portioner.

Det kan bruges til alle retter, hvor du normalt ville vælge almindeligt oksekød. Hos Bo og Jeanette er selv lasagnen lavet på hakket bisonkød.

vekød. Sådan

BISONOKSERNE FAKTA OM BISO der græsser på NØRRE FAKTA OM BISONKØD PÅ KÆRGÅRD Bisonkød er fedtfattigt med et højt n bruges til alle retter, hvor du normalt ville vælge almindeligt markerne på Bisonkød er fedtfattigt med et højt indhold af jern, protein og omega 3 samt

protein ogbetaler omegafor, 3 samt Gården bliver drevet aferJeanette BoduWitte6. Svindet minimalt,ognår steger. Du får således, hvad du og 6. Svind d. Hos Bo og Jeanette er selv lasagnen lavet på hakket bisonkød. Nørre Kærgård når du steger. Du får således, hvad ved Holstebro. DePedersen, der så er det egne ovenikøbet sundt med ord eretgode til valg. at få og så er det ovenikøbet et s særlige kvaliteter ved skæve ideer. Begge er uddannet landmænd. kødet er dels opnået ved, at dyrene Det eneste, der er vigtigt være opmærksom på, er, at kødet er så fedtfattigt, Tidligere havde de et landbrug medatkonventionel bevæger sig mere end konventionelt kvæg. Dels at de er udendørs, hver dag, at hele udskæringer og bøffer ikke bør gennemsteges, men serveres rosa, så mælkeproduktion. Baseret på blandt andet Bos Det eneste, der er vigtigt at være o hele året, og primært spiser dét, der vokserOM på den jyske prærie, uden supsmagen bevares. BISONOKSERNE FAKTA BISONKØD fascination af amerikansk historie og westerner, at kødet er så fedtfattigt, at he plement KÆRGÅRD fra kraftfoder. PÅ NØRRE Bisonkød er fedtfattigt med et højt indhold af jern, film begyndte parret at avle bisonokser i 2007. og men bøffer ikkevinder bør gennemsteges protein og omega 3 samt 6. Svindet er minimalt, Udbuddet af bisonkød i Danmark er ikke særlig stort, i USA det Gården bliver drevet af Jeanette og Bo WitteJeanette og Bos hjemmeside hedder tatanka. når du steger. Du får således, hvad du betaler for, rosa, så smagen beva Pedersen, der med egne ord er gode til at få “Vores bisonokser har god plads og og fårså masser af motion. De er aldrig på stald, mere og mere frem. Det skyldes, at det er tilladt at bruge væksthormoner i er det ovenikøbet et sundt valg. skæve ideer. Begge er uddannet landmænd. dk. Tatanka betyder bison på indiansk. Den dedefår lov tilmed atkonventionel vokse i deres eget tempo. Det giver utrolig mørt, kortfibret konventionelt amerikansk oksekød, men ikke i produktionen af bisonkød. Tidligereog havde et landbrug mælkeproduktion. Baseret blandt andet Bos nordamerikanske bisonamerikanske var alt afgørende for deblevet opmærksomme på. eneste, der er vigtigt at være opmærksom kød med en på kraftfuld smag, der Det minder om hjortevildt,” sigerpå,Jeanette WitteDet er flere forbrugere fascination af amerikansk historie og westernUdbuddet af bisonkød i Danmark er, at kødet er så fedtfattigt, at hele udskæringer indfødte amerikaneres/indianernes Pedersen, der driveri 2007. gården sammen sin mand Bo. film begyndte parret at avle bisonokser og bøffermed ikke bør gennemsteges, men serveres men i USA vinder det me Jeanette og Bos hjemmeside hedder tatanka. rosa, så smagen bevares. Dyrene bliver slagtet, når de er omkring tre år. Normaltstort, bliver kvæg slagtet kost og overlevelse. dk. Tatanka betyder bison på indiansk. Den frem. skyldes, at det er tilla Selv udskæringer som eksempelvis tykkam og bov, der normalt ikke er møre omkring 10-12 måneder. Dyrene bliver både født og skudt på Det marken, så der nordamerikanske bison var alt afgørende for de Udbuddet af bisonkød i Danmark er ikke særlig indfødte amerikaneres/indianernes Læs mere på tatanka.dk væksthormoner i konventionelt på en okse, er møre på bisonokserne fra Kærgård, er ingen transport af levende dyr til slagteri. På Nørre Kærgård går kalvene stort, menNørre i USA vinder det mere og fordi mere de løber så meget kost og overlevelse. frem. Det skyldes, at det er tilladt at brugeog det er aldrig oksekød, men ikke i produktione eller besøg Nørre pådet første leveår. omkring. Produktionen får lov til at tage den tid, det tager, helt sammen medKærgård deres mor hele Læs mere på tatanka.dk væksthormoner i konventionelt amerikansk Det er flere amerikanske forbru til atNørre vide,Kærgård hvornår til atmen blive oksekød, ikke i slagtet. produktionen af bisonkød. eller besøg påen okse er klar Stampesvej 2, 7500 Holstebro Det er flere amerikanske forbrugere blevet Stampesvej 2, 7500 Holstebro BISONOKSERNE PÅ NØRRE KÆRGÅRD opmærksomme på opmærksomme på. Nogle gange tager det to år og andre gange fire år. Det kan også Dyrene bliver slagtet, får. når deKødet er omkring tre variere fra år til år, hvor mange kalve, okserne år. Normalt bliver kvæg slagtet omkring 10-12 bliver derfor udelukkende forhandlet direkte frabåde gården måneder. Dyrene bliver født og skudt på marken, så der er ingenkan transport af levende dyr udenom grossister og detailhandel. Kunderne til slagteri. På Nørre Kærgård går kalvene sammen ringe og høre, hvad der er på lager, så medbliver deres mor hele det første leveår. PRØV BISONKØD, FORDI… DER ER SUNDT KØD

PRØV BISONKØD, FORDI…

DET SMAGER FANTASTISK

PRODUKTIONEN ER BÆREDYGTIG MED HØJ DYREVELFÆRD.

• DET ER SUNDT KØD • DET SMAGER FANTASTISK • PRODUKTIONEN ER BÆREDYGTIG MED HØJ DYRE-VELFÆRD.

Gården bliver drevet af Jeanette og Bo Witte-Pedersen, der med egne ord er gode til at få skæve ideer. Begge er uddannet landmænd. Dyrene bliver slagtet, når de er Tidligere havde de et landbrug med konventionel mælkeår. Normalt bliver kvæg produktion. Baseret på blandt andet Bos fascina-slagtet o måneder. bliver både fød tion af amerikansk historieDyrene og westernfilm begyndte parret at avleså bisonokser i transport marken, der er ingen 2007. til slagteri. På Nørre Kærgård går k

med deres mor hele det førs

Jeanette og Bos hjemmeside hedder tatanka.dk. Tatanka betyder bison på indiansk. Den nordamerikanske bison var altafgørende for de indfødte amePRØV BISONKØ rikaneres/indianernes kost og overFORDI… levelse.

DER ER SUNDT KØ

Læs mere på tatanka.dk DET SMAGER FANTAS eller besøg Nørre Kærgård på Stampesvej 2, 7500 Holstebro PRODUKTIONEN ER BÆR

MED HØJ DYREVELFÆ

37


HOLSTEBRO & HERNING OPLEV ET AF DANMARKS SMUKKESTE GALLERIER

POESIGAARDENS GALLERI VED NISSUM FJORD – HER GÅR KUNST OG NATUR HÅND I HÅND “Det er jo en hel oase her”, udbrød et par, som for første gang besøgte Poesigaarden. En lise for sjælen – Nissum Fjord ligger jo og lyser lige i baghaven! I galleriet og ude på gårdspladsen og på græsset rundt omkring galleriet – bliver man budt velkommen af N. Husted Kjærs mange søde dyreskulpturer, som alle er hugget i granit eller i gasbeton. Mange forskellige foreninger besøger også Poesigaarden, hvor Else Husted Kjær bl.a. fortæller om sine malerier, læser digte m.m. mens gæsterne sidder ved smukt pyntede borde og nyder kaffen! Se venligst poesigaarden.dk

“...Else Husted Kjær ser naturen, landskabet og lyset som et mirakel. Et mirakel, hun har sat sig for at gengive i sine billeder…” “Man skal ikke se længe på malerens billeder for at opleve lighederne med musikkens verden. Malerierne er fulde af farveklange. Toner af stemningsfuldt blåt- intens aftenrøde … solgult og … smaragdgrønt danser menuet med hinanden i ordløse fortællinger om poesi og naturmirakler”… Citater af Tom Jørgensen, Kunstavisen.

Velkommen

Poesigårdens Galleri Sandbækvej 12 · Nees · DK-7570 Vemb Tlf. +45 9788 4066 · Mobil +45 5190 4066

www.poesigaarden.dk Åbningstider: Søndage 11.00 - 17.00 Gerne efter aftale – også for foreningsbesøg

Fri entré

Else Husted Kjær debuterede i 1970 på kunstmuseet i Torshavn på Færøerne – inviteret af forfatteren William Heinesen. Siden da er det blevet til “et hav” af udstillinger rundt i Danmark og især i Norge – men også i Indien, hvor maleren repræsenterede Danmark på ambassadeplan.

38


HOLSTEBRO & HERNING FRU PEDERSEN'S HAVE Fru Pedersens have er især kendt fra en række haveudsendelser på TV Midtvest og Mokka, samt fra havebloggen af samme navn. Haven er en landbohave i engelsk romantisk cottagehavestil. På gårdspladsen bliver gæsterne budt velkommen af gåseparret, som bor ved siden af Frk. Violas vaskeri. Derefter kommer man ind i Den hvide have, som emmer af en helt fantastisk og eventyrlig stemning. Derfra kan man kommer videre rundt i haven, hvor den ene oplevelse afløser den anden.

I Fru Pedersens have kommer alle sanserne i brug. 11.000 kvm. med alt hvad havehjertet begærer. Blomster, dyr, vand og smukke stilleben gør denne have til en oplevelse, og til inspiration for gæster i alle aldre. I haven findes flere skurvogne, overdækkede terrasser, køkkenhave, højbede, drivhuse, frodige blomsterbede, legeplads og en parklignende del, med stier og skovbundsbede under de store træer. Haven er indrettet som en forlængelse af huset, der er rigtig mange hyggekroge møbleret med antikke og nyere havemøbler, samt gamle ting og sager i nostalgisk stil. I haven er der B&B for gardenlovers i de romantiske skurvogne. Haven er fredfyldt og giver god energi, samt ro til fordybelse. Der serveres kaffe/the og en kage til alle gæster incl. i entreen.

Sommerhaven I havens åbningstid, er der kaffe/the på kanden og 1 stk. hjemmebagt kage til havens gæster. Det er tilladt at have hund med i snor. Medbragt mad må nydes i haven. Haven er handicapvenlig.

Åbningstider Maj, juni og september: Lørdag og søndag, samt helligdage kl. 13.00 - 17.00

Juli og august: Alle dage kl. 13.00 - 17.00 Ønsker du at besøge haven udenfor åbningstiderne ring og aftal nærmere.

Entre 60 kr. børn under 2 år gratis. (kontant betaling, samt mobilpay)

Skalstrupvej 36 · 7570 Vemb · tlf.: 40 25 96 25 · frupedersenshave.dk

39


KORT FIND DE GODE OPLEVELSER… Løgstør 77

Thisted

81 Ranum 82

Trend

72 70 Fur 68 71 75 73 76 74 67

69

86

1 Aars

87 93

Glyngøre 61

84 63 Hvalpsund 85

60

Spøttrup

79

64

62

Aalestrup 83

65

55

66

51

57

59 54

50 Skive 53 56

Venø Lemvig

48

Skals

52

Hjarbæk

47 46 Struer 45

42 Vinderup Handbjerg

13 43 41 39

Vemb

36

8

Hagebro 35

38

80

78

18 17

Ejsing

44 49

58

40 Holstebro

3 6 1 Viborg 15 2 4 7 11 14 16 9

12

Karup

32

37

Ulfborg

29 Silk 27 Herning

Ringkøbing

Videbæk

Ikast

33

34 28

40


KORT

Aalborg

SPISESTED

SHOPPING

VIBORG 1 Den Kinesiske Mur

OPLEVELSER

32 Ø-mose Bær

64 Jenle

33 Jagtogfisk.dk

65 Lundø Camping

2 Viborg Svømmehal 3 Søster Lagkage

Støvring

Rold Skov

p

Hobro 88

92

10

89 Mariager 90

HOLSTEBRO/HERNING

4 Golf Hotel Viborg

34 Jyllands Park Zoo

5 Viskum Snaps

35 Hagebro Kro

67 Fur Færgekro

6 Skovgaard Museet

36 Flamingo Naturpark

68 Cirkeline

7 Viborg Kunsthal

37 Museet - Flyvestation Karup

69 Galleri Jettestuen

8 Mønsted Kalkgruber

38 Nørre Kærgård Bison

70 Fur Ø Gaardbutik Klode

9 Legeland Viborg

39 Fru Pedersens have

71 Fru Jensen Fur

10 Verdenskortet Hadsund 11 Bruunshaab Gl. Papfabrik

40 Holstebro Badeland

72 Café På Herrens Mark

41 Poisigårdens Galleri

73 Fursund Turistforening

12 Kongenshus Mindepark

42 Hjerl Hede

74 Fursund Færgeri

13 Daugbjerg Minilandsby

43 Nees Japanske Have

75 Skuret

14 HaldEge Mini Regnskov 15 Glasusteriet Lofstad

91

16 Visit Viborg

5 19

22

STRUER

77 Limfjordsmuseet

46 Struer Museum

78 Cafe Posthuset

17 Butik Remme

47 Jyske Raavarer

79 Herregården Hessel

18 Hjarbæk Kro

48 Humlum Kro

80 Hvolris Jernalderlandsby

49 Den Japanske Have

81 Glenholm Vingård

BJERRINGBRO

82 Næsbydale Badehotel

19 Søgaardens Whisky Shop

20 Bjerringbro 23

SKIVE/SALLING

83 Den Jydske Rosenpark

Grenå

20 Gudenådalens Museum

50 Visit Skive

84 Fiskegården

21 Laden og Vejrups Have

51 Tarok Museet

85 Pakhuset Hvalpsund

52 Højslev Kro

86 Gunderup Fiske Sø

53 Houmøllers Møbler

87 Ulbjerg Traktor Museum

22 Energi Museet Hadsten 23 Outdoor Bjerringbro

Ans

HIMMERLAND

45 Gimsinghoved

Randers 21

FUR

76 Museum Fur

44 Strejf Fra Verden

VIBORG/HJARBÆK Tjele

66 Savillas

54 Jagt & Fiskeri

SILKEBORG 24 Museum Jorn

25 26 keborg 24 31

55 Spøttrup Borg Lystrup

88 Visit Mariagerfjord

25 Museum Silkeborg

57 Virksund Ravsliberi

26 Radisson i Silkeborg

58 Dalsgaard Antik

27 Kunstcentret Silkeborg Bad

59 Skive Go-Kart & Paintball

91 Hotel Postgaarden Mariager

60 Harre Vig Golf

92 Gasmuseet

Kunstcenter 28 Midtjyllands Aarhus

30

56 Kinesisk Restaurant Jiang Nan

HOBRO/MARIAGERFJORD

29 Hjejlen

61 Limfjordens Hus

30 Aalekroen

62 Tingfinderiet

31 AQUA Akvarium & Dyrepark

63 Brænderi Limfjorden

89 Svanen Ebeltoft 90 Mariager-Handest Vet.jernbane

93 Jesperhus

Bryrup

Skanderborg

41


HOLSTEBRO & HERNING

“DE FINE, DE FREMMEDE OG DE FORARMEDE” – SOMMERTEMA PÅ HJERL HEDE I PERIFERIEN AF LANDSBYSAMFUNDETS FÆLLESSKAB

SOMMERLEVENDEGØRELSEN

Når en bonde i gamle dage mødte en husmand, så var de begge bevidste om, at de hver især havde forskellige positioner i samfundet – og dog havde de en lige så klar bevidsthed om at høre sammen i et fællesskab. De tilhørte – sammen med mølleren, smeden, degnen og præsten – alle landsby- eller landbosamfundets fællesskab. Igennem århundreder fostrede dette landbosamfund en sammenhængskraft bundet op på gensidige forpligtigelser, der manifesterede sig i en særlig arbejdsdeling og bestemte sociale omgangsformer.

Oplev forskellighederne, fællesskabet og de tidstypiske bygningers mennesker i deres gøremål i sommerens levendegørelse. Fra 30. juni – 12. august åbner stuer, gårde og værksteder op for de mere end 30 oplevelsessteder. Gå ind og ud og se, lyt og smag på datidens landboliv.

Besøg bageren, og køb friskbagt brød med hjem. Smag på gl. dags ost og slik hos købmanden. Kør en tur med damptoget ud til Danmarks største hedesø Flyndersø. Eller få en guidet tur med hestevognen rundt i museet. Håndværkere og strikkedamer, kogekoner og gårdmænd er i gang med deres gøremål inde og ude. Men på randen af landbosamfundet fandtes “de andre”. Det var for eksempel de fornemme og privilegerede godsejere, der ikke tog del i landsbyens daglige liv, men som ikke desto mindre havde en vældig indflydelse på det – og det var de ringest stillede; daglejerne, lugekonerne, rakkerne mv., der mod ussel betaling udførte en mængde møjsommelige og til tider ubehagelige, men for landbosamfundet vigtige arbejdsopgaver. Dertil kom alle de, der kun opholdt sig på landet i kortere tid af den ene eller den anden grund; fjendtlige soldater i krigstid, rejsende, forliste sømænd fra fremmede lande – og i sidste del af 1800-tallet kunstnere og velhavende “landliggere”, der drog ud for at opdage bondelandet. Livet på landet var fyldt med møder; møder mellem mere eller mindre veldefinerede grupper – i landbosamfundets midte en kerne af bønder, husmænd og håndværkere, der definerede sig “opad” i forhold til en gruppe af godsejere, “nedad” i forhold til grupper af jordløse samt ”udad” i forhold til diverse gennemrejsende. Også i dag definerer vi os i forhold til andre, og med årets tema ønsker museet at give et historisk perspektiv på spørgsmålet om, hvordan og hvorfor vi grupperer os, som vi gør.

42

Spis godt på Restaurant Skyttegården eller nyd madpakken i picnichuset og kør på en historisk væltepeter, gå på stylter og meget mere. www.hjerlhede.dk


HOLSTEBRO & HERNING

Oplevelser for hele familien På Danmarks mest idylliske frilandsmuseum kan I lære om livet på landet for 100-200 år siden. Kulturhistorien bliver levende i sommerferien og til jul, når frivillige viser gamle håndværk. Fornem stemningen i de historiske huse, kør med damptog, hestevogn eller væltepeter. Køb friskbagt brød, ost eller slik med hjem. GRATIS entre for alle under 18 år.

Experiences for the Entire Family

At Denmark’s most idyllic living museum you can learn about life in the countryside 100-200 years ago. Danish cultural history comes alive during the summer holidays and before Christmas, when volunteers demonstrate the old crafts. Experience the atmosphere in the historic houses and take a ride on the steam train, in a horsedrawn carriage or on a penny-farthing. Buy freshly baked bread, cheese or sweets. Admission is FREE for children below the age of 18.

id b r 2 for ille 2 tt ko er a du er m m wa bi l t d od ne ch re se ay afle sm n t v e ed Ei icke ering an nt t af s dr rit ku e ra tsk po ba n tte art e r.

en en

ik

Ka

n

lti

g

ke

Va l

ks

vo 2 På

Hjerlhedevej 14 · 7830 Vinderup tlf. +45 96115030 · www.hjerlhede.dk

tré

G

yld

RA

/V al

BA ig T

id

/G

/D

IS

C

ül OU tig 20 NT 18

Auf Dänemarks meist idyllisches Freilichtsmuseum können Sie von das leben auf dem Lande seit etwa 100-200 jahren her lernen. Das Kulturgeschichte wird im Sommer und bis Weinachtzeit von Freiwillige lebendig gemacht. Merken Sie die stimmung in die historische Hauser, fahren Sie mit das Dampfzug, Pferdewagen oder alte Hochrad. Kaufen Sie frischgebachtes Brot, Käse oder Süssigkeiten mit nach Hause. KOSTENLOS für alle unter 18 Jahre alt.

20 %

Med forbehold for ændringer · Foto: Jens Bach · Refleksion.info

Erlebnisse für die ganze Familie

43


HOLSTEBRO & HERNING FLAMINGO NATURPARK Engang midt i firserne, hvor jeg havde restaurants komplekset "Flamingo" og boede i Holstebro, spurgte jeg en ejendomsmægler om han kunne finde et fristed, så langt fra lov og ret, at det kunne betales til en rimelig pris, og det gjorde han. Ude vest for Vemb i Skalstrup var der en bondegård som måske kunne bruges. Vi - Johnny og jeg kørte herud for at se bondegården. Lige før svinget nede ved skoven stod den flotteste 16 ender kronhjort, man kan tænke sig, dermed var jeg solgt, - Det var stedet, det skulle være. Der var dengang kun bindingsværkshuset hvor nu min gode nabo og ven Johnny bor sammen med Lisa (Fjumse). Senere kom byggetilladelsen til det engelske landhus, som jeg nu bor i. Senere startede Johnny med et lille have-

projekt omkring bindingsværkshuset. Et lille kapløb startede mellem Johnny og mig. Hvem der kunne lave den flotteste have. Den spæde start til Flamingo Naturpark var nu lagt. Efter 30 år har Parken udviklet sig til et blomstrende paradis. Hvert år lægges flere tusinde løg i jorden og ikke mindst i 2016 kom der ekstra mange løg i jorden. I år tilføres Parken yderligere en attraktion. Den tidligere hestestald er ved at ændre status til et museum, der gengiver livet i ”Østergade” i Holstebro fra før år 2000, bl.a. med Kim Larsens første 2 CV m.m. Ombygningen af stalden giver også mulighed for, at op til 75 personer kan sidde i tørvejr og spise deres medbragte mad. Se mere på www.flamingo-naturpark.dk

Flamingo Naturpark – et paradis langt ude på landet – men lige midt i Naturpark Nissum Fjord. 60.000 m2 alsidig park med flere hundrede blomstrende planter og træer. Her har du mulighed for selv at medbringe mad og kaffe. Selv grill er vederlagsfrit til rådighed. Forskellige områder hvor du kan indtage medbragt mad – Oasen, Orangeriet, Slyk Kloster og Øen. Her vil du også møde Akropolis, Ønskebrønden, Frihedsgudinden og Mosekonen.

I maj måned vil der blive åbnet et nyt museum i Flamingo Naturpark. Ejeren Knud, er ved at genoplive ”Østergade” i Holstebro fra 1970erne, da han ejede flere værtshuse og dansesteder. Se KIM LARSEN´s første bil, se HARLEY DAVISONEN og baren fra FLAMINGO PUB og mange af de billeder der dannede rammerne omkring de forskellige steder. I museet er der samtidig indrettet spiseområde, så ca. 75 personer kan indtage deres medbragte mad.

Skalstrupvej 10, 7570 Vemb · Tlf. 2944 6636 Du kan læse mere om Flamingo Naturpark og Cafe Pavillonen på www.flamingo-naturpark.dk og www.flamingo-park.dk samt facebook

44

kr. 50,- for vokse og kr. 30,- for børn


STRUER KARL HURM – EN TYSK NAIVIST GÆSTER GIMSINGHOVED

UDSTILLING GIMSINGHOVED KUNST- OG KULTURCENTER PERIODE: 23.06.2018 - 16.09.2018 Karl Hurm er en af Tysklands mest kendte naivister. Hans maleriske univers handler om det nære landskab samt de små byer han er rundet af. Det er et landskab, hvor udviklingen går lidt langsomt, og det smitter af på menneskene, der synes at have bedre tid end det forjagede storbymenneske. Dyrene spiller en central rolle - der er masser af heste og køer malet i den karakteristiske Chagall inspirerede måde ud på markerne eller som trækdyr. Nogle gange lader han dyrene næsten drukne i engens saftig grønne farve, andre gange er det de mere dystre jordfarver, der stemmer billedets tone i mol. Menneskene er der også; men de er små i forhold til den større natur med skove, bjerge, floder og enge. Tit er der en rødhåret kvinde med. Hun er en

hilsen til Anni hans livsledsager. At man er i Sydtyskland, der jo overvejende er katolsk, ses i Hurms billeder ved de mange kors eller små mindealtre, der findes overalt i landskabet, og som derfor også er med i malerierne. Karl Hurm er naivist; men han er også humorist. Han har blik for vores mange små sær- og svagheder, som han kærligt indlægger i sine motiver. Han er heller ikke bange for at lade udviklingen med dens elmaster og fabrikstårne blande sig med den landlige idyl, der også kan være barsk. Karl Hurm er et interessant kunstnerisk bekendtskab ikke mindst, hvis man interesserer sig for den naivistiske scene i Danmark, der er fyldt af solskin, glæde, kolonihaver og vejende flag. Hurms verden er på en måde meget mere realistisk end man ellers ser hos naivisterne. Karl Hurm er derfor et helt særligt bekendtskab, som man kan nyde i Struer på Gimsinghoved Kunstog Kulturcenter.

GIMSINGHOVED

DK: Skiftende kunstudstillinger, koncerter, foredrag m.m. Café og parklignende have. Konferencelokaler.

Sommerens u

dstilling

KARL HURM

fra 23/6 til 16

/9 2018

DE: Wechselnde Ausstellungen, Kozerte, Vorträge u.a.m. Café. Parkähnlicher Garten. Konferenzräume. GB: Successive art exhibitions, concerts, lectures etc. Café. Parklike garden. Conference rooms. Gimsinghoved 1 | 7600 Struer | +45 9785 0258 | gimsinghoved.dk | Åbningstider: Tirsdag-søndag kl. 13-17 Mandag lukket

45


STRUER Særudstilling 26. maj - 31. december 2018 Danish Design Award 1965 - 2018

LYD GÅ PÅ OPDAGELSE I

UNIVERSET LEG OG LÆR OM LYD OG TEKNIK. SE DE IKONISKE DESIGNS, SOM GJORDE BANG & OLUFSEN TIL ET AF VERDENS STÆRKESTE BRANDS. FÅ HISTORIEN OM RADIO- OG TVPRODUKTIONEN FRA 1925 TIL I DAG.

museet

www.struermuseum.dk

NYT LYDUNIVERS PÅ STRUER MUSEUM “ABSOLUT FREMRAGENDE.” Sådan lyder bedømmelsen fra en af de gæster, der har besøgt Struer Museums nye Lydunivers, og som har anmeldt museet på facebook. I det hele taget har begejstringen været stor hos gæsterne, kan de berette på Struer Museum. Det nye Lydunivers er en noget utraditionel museumsudstilling og minder mere om noget man kan opleve på Experimentatium. Leg, oplev og lær dig til viden om lydens og høresansens forunderlige verden… Lyduniverset er en del af Struer Museums store udstilling om Bang & Olufsen, og handler om den viden om lyd, som ligger bag skabelsen af Bang & Olufsens produkter. Igennem 10 stationer, der består af oplevelser, spil og eksperimenter kan ung som gammel blive klogere på lyd, hørelse og teknik. Til hver eneste station ligger der en række formidlingsvideoer, hvor nogle af Danmarks klogeste mennesker indenfor lyd fortæller om den viden, der ligger bag de enkelte oplevelser. Når man således har dykket ned i lydens verden er man endnu mere klar til at gå på opdagelse i den øvrige udstilling om Bang & Olufsen.

L

46

U


STRUER STREJF AF VERDEN Vi byder jer velkommen til vores unikke og smukt beliggende butik på landet lige nord for Struer. Det er butikken med de mange kategorier og et skønt udvalg i klassisk og farverigt kunsthåndværk, brugskunst, tøj, tasker, tørklæder og smykker fra hele verden til alle priser og alle formål. Vi henter selv en stor del af det unikke farverige sortimentet under rejser blandt små producenter mange forskellige steder i verden og derfor har vi stort kendskab til materialer, fremstillingsprocesser og til producenters livsvilkår. Det er også derfor, at meget af det du finder hos Strejf Fra Verden er helt unikt og ikke massefremstillet. Det er handel med hjerte og holdning – fair betalt – med stor respekt for den enkelte producent.

Vi har dertil et godt udvalg i klassisk dansk tøj, italienske skindtasker, klassiske og farverige tørklæder i naturmaterialer samt polsk håndmalet stentøj og smukt mundblæst mexicansk glas. Nyd stilheden på landet over en kop kaffe og lidt sødt udenfor eller i vores helt nye pavillion, mens du betragter stedets nysgerrige dyr og den skønne udsigt til gravhøje, Struer Havn, Kilen og Limfjorden.

Sommerbuffet Hver fredag, lørdag og søndag fra kl. 18-20.30 frem til oktober Lækker buffet med: 2 slags fisk, mindst 6 slags kød med b.la. mørbradbøf, kyllingebryst, rosastegt oksekød, stor salatbar, møllehjul, kryddersauce, stegte kartofler, flødebagte kartofler og pommes frites. FRI SOFTICE med div. drys, topping og vafler

Pris pr. pers.

158.-

kr.

Børn (pr. år de er) :

kr. 14,-

SØNDAGSRABAT

Aflever annoncen ved ankomst og få kr. 20,- i rabat til alle der får sommerbuffet.

Retromenu

Spis hvad du kan for

118.-

RER VI SERVE R LÆKKE E F ØKO KAF

Hver torsdag fra kl. 18.00 kr. fra 22. juni frem til 20. september • Flæskesteg med sprød svær, kartofler, rødkål, asier, syltetøj og chips. • Citronfromage

Sommermenu

frem til 9. september Røget laksepaté med rejer, grønt og flutes Humlumschnitzel med kartofler, grøntsager og svampesauce Jordbæris med frisk frugt og chokoladesauce

3 retter

198,-

2 retter

168,-

Hovedret

138,-

MANDAG, TIRSDAG OG ONSDAGSPRIS: 3 retter

158,-

2 retter

128,-

ÅBNINGSTIDER: FREM TIL 22/6 TORS. - SØN 22/6 - 9/9 HVER DAG 13/9 - 20/10 TORS. TIL SØN. 20/10 - 15/12 TORS. - LØR. HUSET 16/12 - 25/1 KUN SELSKAB OG MAD UD AF

Følg os på facebook

Hovedret

98,-

H MLUM

KR

BESØG OS PÅ HAVNEVEJ 8A I STRUER Onsdag - Fredag kl. 10.00 - 17.00 Lørdag kl. 10.00 - 15.00

Vesterbrogade 4 • Humlum • 7600 Struer • Tlf. 9786 1764 www.humlumkro.dk • humlumkro@gmail.com

47


STRUER DE SKØNNE BADESTRANDE VED STRUER

Bremdal strand

Alle strandene i Struer Kommune har i årevis haft Blå Flag. Så du kan regne med gode forhold og rent vand til svømmeturen…

BREMDAL STRAND, STRUER: Badestrand lige nord for Struer by. Fin badebro og mulighed for at surfe og ro i kajak. Du kan desuden leje vandcykler. Stranden er meget handicapvenlig, her er adgang for handicappede helt frem til vandkanten og med handicaptoiletter.

GJELLERODDE STRAND, LEMVIG: Hyggelig, lille familiestrand ved fjorden med småsten. Her er der gode muligheder for at surfe eller ro i kajak. Der er adgang til toiletter tæt ved stranden.

TOFTUM BJERGE STRAND, HUMLUM: Smukt beliggende badestrand for foden af skrænterne ved Toftum Bjerge. Kystlinien er ca. 15 km og det højeste punkt er 50 m over havet. Et helt vidunderlige naturlandskab med karakteristiske skrænter som gør Toftum Bjerge særdeles velegnet til traveture. For at komme ned på stranden, skal du ned af en lang trappe, hvilket ikke gør stranden egnet for gangbesværet.

VINKELHAGE STRAND, LEMVIG: Børnevenlig badestrand ved fjorden med gode muligheder for at surfe, ro eller sejle i kajak. Ved stranden er der handicapvenlige toilet- og badefaciliteter. Meget børnevenligt i forhold til vandets dybde. Ideelt område at fiske krabber og til sportaktiviteter. Her kan du tage kurser i eks. surfing, kajak og Stand up Paddling.

t til

Nominere

ks Danmatre Have s e Smukk a TV2 Fri) (Kendt fr

260 tons sten med mange figurer 2 søer og mange vandløb Store japanske karper Mange stier og bænke, hvor der kan nydes madpakker Dukkeudstilling med mere end 200 forskellige dukker Kaffe og kage med i prisen

Japansk Have i Struer

Åbningstider: 15. maj - 1. september tirsdag, onsdag og torsdag, kl.10.30 - 16.00. Pris: 40 kr./pers. Børn gratis. Rundvisning og fortælling kl.10.30. Pris: 10 kr. ekstra/pers. Inklusiv specialte i tehuset. Rundvisning for grupper efter aftale - ring for mere info.

Park Allé 91, 7600 Struer - Tlf. 97 85 43 58 - www.japansk-have.dk

DEN JAPANSKE HAVE En oase af ro og harmoni, skønhed og enkelthed, er det første indtryk man får af Den Japanske Have i Struer. Den er omhyggeligt anlagt med balance og perspektiv, inspireret af den ældgamle japanske havekunst. Der er i alt blevet transporteret 260 tons sten ind i haven. Man bliver ført rundt i haven ved hjælp af de mange snoede stier og broer, hvor blandt andet de mange vandløb kan nydes. Vandløbene udmunder i forskellige søer, hvor karper svømmer rundt. Der er utallige beskårede buksbom, penselfyr, dværggran, japanske taks klippet færdig fra Japan, skovfyr, småbladede elm og asalier. Det har taget mange

48

år at nå disse smukke resultater med klippede træer og planter. Der er figurer i granit, sten, lamper og tårne som er tilpasset den venlige natur. Karesansui-anlægget findes også i den japanske have, hvor man med trædesten bliver ført ind i penselstrøget grus, hvor meditationshaven giver ro og fred til sjælen. Du kan besøge Den Japanske Have, beliggende på Park Allé 91 i Struer, i perioden 15. maj til 1. september. Der er åbent tirsdag til torsdag kl. 10.30 -16.00, med rundvisning kl. 10.30. Læs mere på www.japansk-have.dk.


SKIVE & SALLING

LIMFJORDSFERIE med alt det bedste! Se det hele på www.limfjordsferie.com

FJORDLIV - JULI MÅNED Ta’ med fjordvejleder Jesper under Limfjordens overflade og hør om alle de spændende dyr, som fjorden rummer. Jesper viser, hvordan du fanger krabber, rejer og muslinger - og efterfølgende tilbereder dem.

FOSSILJAGT PÅ FUR UGE 28, 29 & 30 Kom med Fur Museums geologer på fossiljagt efter forstenede fisk, som sidst så dagens lys for 55 millioner år siden. Mandag til fredag i uge 28, 29 og 30.

Se tider og steder på www.limfjordsferie.com

Læs mere på www.limfjordsferie.com

LOKALE FORTÆLLINGER - HELE SOMMEREN! Limfjordslandet er et skatkammer af gode fortællinger om den fantastiske natur, den spændende kultur, de lokale fødevarer og fjorden. Brænderiet Limfjorden Efter aftale Salling i oldtiden 30. juni, 7. 13. 20. 27. juli & 3. + 11. aug. Rundvisning i Skulpturlandsby Selde 3. 10. 17. 24. 31. juli & 7. aug Oplev Jeppe Aakjærs kunstnerhjem Jenle 3. 10. 17. 24. 31. juli & 7. 14. 21. 28. aug

BISPENS MARKED 23.-28.JULI Gå ikke glip af gøgl, ildshow, riddere og skønjomfruer under Bispens Marked på Spøttrup Borg. Billet købes ved indgangen.

SOMMERKONCERT PÅ FUR BRYGHUS 4. AUG Deltag i årets sommerkoncert, der i år byder på et alsidigt program med god musik, bl.a. Johnny Madsen, Stine Bramsen og Birthe Kjær.

Læs mere på www.spottrupborg.dk

Læs mere på www.furbryghus.dk

Historien om Tarok 3. 10. 17. 24. 31. juli & 7. aug Rundvisning på Thise Mejeri 5. 12. 19. 26. juli & 2. 9. 16. aug Byvandring i Skive 5. 15. 21. 26. 29. juli & 2. 5. 9. aug Rundvisning på Ørslev Kloster 6. juli og 3. aug. Fur Museum – historie om Fur 6. 13. 20. 27. juli & 3. 10. 17. aug

JENLEFEST 5. AUG Jenlefesten er et af Aakjærselskabets helt store arrangementer. Kom og oplev den traditionsrige folkefest, der går tilbage til 1908. Læs mere på www.aakjaerselskabet.dk

GLYNGØRE SILDEFESTIVAL 11. AUGUST Vær med til en fantastisk dag med fiskeauktioner, børneaktiviteter, madboder med alt godt fra havet, musik, vandsport og efterfølgende fest i Kassehuset. Læs mere på www.glyngoereby.dk

Gårdbesøg på Ørslevkoster Hovedgård 18. 25 juli & 3. aug Spøttrup Bigård 4. aug Oplev Rødding – Æblets by 8. & 22. sept

Køb billet på www.limfjordsferie.com

49


SKIVE & SALLING

VELKOMMEN TIL SKIVEEGNEN – LIMFJORDSFERIE MED ALT DET BEDSTE Nyd roen med fiskestangen eller farten på surfbrættet. Gå en tur langs fjorden eller løb en tur i skoven. Vælg mellem rolige cykelruter og stejle mountainbikespor. Und dig selv at smage de lokale øl og oste. Tag dig tid til at plukke dine egne østers eller lad de små fange rejer og krabber. Tag kikkerten med i de fuglerige rørskove eller led efter 55 mio. år gamle fossiler langs Furs stejle molerklinter. Oplev kunst, kunsthåndværk, historie og kulturhistorie – loppemarkeder og specialforretninger. Mulighederne er mange og for enhver smag, når du holder ferie på Skiveegnen!

AKTIV FERIE – TIL LANDS OG VANDS! Som gæst på Skiveegnen vil du opdage, at vandsport er en oplagt aktivitet, da Limfjorden aldrig er mere end 12 km væk. Flere af egnens surfspots hører til de bedste i Limfjorden – med spots til både wind- og kitesurfing samt stand-up paddling. Også forholdene for kajaksejlads og roning er ideelle, og egnen har hele 6 lystbådehavne.

BESØG FUR - DANMARKS SKØNNESTE Ø Fur gemmer på hemmeligheder. Det umiddelbare indtryk er ro, fred, idyl og historie ved fjorden. Her kan man få et glimt i øjet fra solens leg med vandet. Fur er også kunst og kreativitet. Det er gemt de sjoveste steder, rundt om hjørner og i spøjse butikker. I det vestlige hjørne af øen har landskabet en karakter, der slet ikke passer til Danmark. Askelag fra vulkaner kan ses med det blotte øje. Man suser tilbage i tiden til dengang, jorden blev dannet. Da vulkanerne spyede ild og aske ud over verden. Dét er også Fur. Og så ligger der et bryghus lige derude, hvor naturen er stor og spændende. Wow! En stor og spændende natur finder du ved Knudeklint - kandidat til UNESCO Verdensnaturarv og et af 50 særlige steder i Danmark, udvalgt af Realdania. Fra Knudeklint er der udsigt over fjorden til Mors, Salling, Livø og Thy. Læs mere på limfjordsferie.com

I Glyngøre findes Skandinaviens største vandlegeplads ca. 50 meter fra kysten samt en dykkerpark med grotte, minestryger og kampvogn. Karup Å er kendt som et af Danmarks bedste fiskevande – med gode chancer for at få fisk på krogen. For mindre børn vil en put-and-take sø eller en dag med snøren i Limfjordens vande dog være mere oplagt. Også på landjorden har Skiveegnen tilbud til den aktive gæst: Cykelruter for enhver smag og sværhedsgrad, gode stier og ruter til vandreture og løb samt et sammenhængende net af rideruter. Find flere aktiviteter på www.limfjordsferie.com

OPLEV ÅRETS UNIKKE LOKALE FORTÆLLINGER Skiveegnen gemmer på et skatkammer af gode fortællinger, som bare venter på at blive fortalt. Hele sommeren har du mulighed for at få en helt speciel oplevelse, når lokale ildsjæle inviterer på rundtur og en autentisk fortælling. I år deltager 13 lokale fortællesteder med fortælling og rundvisning om natur, by, kultur, fødevarer – og naturligvis om Limfjorden. Læs mere og køb billet på www.limfjordsferie.com

50

SULTEN EFTER OPLEVELSER? Gå på opdagelse i Limfjordens gastronomi og de lokalt dyrkede og producerede fødevarer og drikkevarer på Skiveegnen. Her finder du lækre råvarer, unikke madoplevelser og gode smagsoplevelser: østers og muslinger fra Limfjorden, økologisk mælk og ost fra Thise Mejeri, egnsspecialiteten Sallingstuden, æbleriet i Rødding med 15.000 æbletræer, specielle whisky-typer fra Brænderiet Limfjorden – for blot at nævne nogle. Og så brygges her selvfølgelig masser af godt øl både på Fur Bryghus og hos Hancock i Skive. Læs mere på www.limfjordsferie.com


SKIVE & SALLING

Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00 - 17.30 Lørdag kl. 10.00 - 14.00

Houmøllers Møbler AS // Søndergade 13 - 15 7800 Skive // Tlf.: 97 52 04 53 www.hmskive.dk

Alt det du drømmer om... Følg os på:

Houmøllers Møbler //

houmoellersmoebler

51


SKIVE & SALLING Besøg vores specialbutik med alverdens lækkerier, gode lokale produkter samt fisk og kød fra vores egen rygeovn.

Besøg en udsøgt gourmet restaurant ved Limfjorden. Her kæler vi for den gode oplevelse og de lokale råvarer.

Vandkantsbuffet hver søndag 12.00 - 14.30 Hver søndag skruer vi ned for blusset, og arrangerer en helt fantastisk buffet præget af Limfjorden og dens natur. Inviter familien eller vennerne ned til en fantastisk smagsoplevelse til en fantastisk pris.

Pris kr. 169,- pr. person HUSK AT BESTILLE BORD Telefon: +45 97 73 10 01

Restaurant & Røgeri Limfjordens Hus · Odden 17 · Glyngøre · 7870 Roslev

www.limfjordenshus.dk ·

Dalsgaard Antik CAFÉ OG KØBMANDSMUSEUM

SOMMER ÅBNINGSTIDER

Hver dag: 12.00 - 22.00

limfjordenshus

OPLEV EN AF DE SMUKKESTE

Café, hvor man kan nyde en let frokost eller kaffe med hjemmebagt brød

Antikvitetsforretning på 2000 kvm.

Stort udvalg af gamle møbler, loppefund, porcelæn, nips, malerier, bøger, brugskunst mm.

Købmandsmuseum med interiør fra 1950 ’erne Forhandler af Georg Jensen Damask produkter

Åbningstider: Ons-tors-fre-lør-søndag kl. 13-17 www.dalsgaardantik.dk·· Dalsgaard www.dalsgaardshop.dk · Dalsgaard Antik · Stårupvej · Dommerby · T 97536396 M 29913153 www.dalsgaardantik.dk Antik · Stårupvej 29 · Dommerby · 784029Højslev · T 97536396 · M· 29913153

GREENFEE ALLE HVERDAGE

WEEKEND HELLIGDAGE

275,- 300,-

Gælder alle ordinære fuldtidsmedlemmer af en golfklub. Ingen øvrige rabatordninger.

Harrevig Golfklub blev i 2016 kåret af Golfhæftets medlemmer som 3. bedste golfklub i Danmark. Prisliste og andre ordninger, se vores hjemmeside. Mulighed for camping med suveræn udsigt.

Harrebjergvej 13 | 7870 Roslev | (+45) 97 57 11 66 | kontakt@harreviggolf.dk

www.harreviggolf.dk

52


SKIVE & SALLING LUNDØ – SPIDS

I stenalderen var Lundø en ø i Limfjorden, men efterhånden aflejrede havet materiale, så landet hævede sig og blev landfast. Nordspidsen af Lundø har strandvolde af grus og rullesten og afsluttes af det kilometerlange stenrev Jelse Odde.

En vandretur på Lundøs nordspids, Jelse Odde, er en oplevelse, der kan vækker minder fra Skagens gren. På Lundø kan man tilmed opleve sæler, der slikker solskin på odden.

Lundø er en del af et stort EU-fuglebeskyttelsesområde, der omfatter hele Lovns Bredning med tilstødende strandenge. I området yngler forskellige almindelige vandfugle, men også arter som f.eks. klyder. I vinterhalvåret ses store flokke af svaner, ænder og skalleslugere.

Der er strand på begge sider af halvøen, og den er ca. 20 m bred og 10 km lang i alt. Den består af sand og små sten og vandet er klart. Vandet bliver kun langsomt dybt, og stranden er derfor meget børnevenlig. Der findes også badebro og toilet samt P-plads.

På P-pladsen er der opsat en informations-tavle, der viser hvor man kan gå, bade og opholde sig. Især strandene på Lundøs vestside er børnevenlige, fordi vandet kun meget langsomt bliver dybere.

Her finder du den børnevenlige strand: Lundø Strand, Jelsevej, 7840 Højslev

LUNDØ STRAND

Hos os er der plads

Tøj Accessories Gaveidéer Delikatesser Nyt og gammelt til hus og have

Frokost Weekendbrunch Lækre kager Hjemmebagt brød

natursmukke omgivelser. for en super ferie.

SAVILLAS

CAFE & BUTIK Drivvejen 16, Lundø 7840 Højslev Telefon 9753 6860 Mobil 2076 1038

ÅBNINGSTIDER se www.savillas.dk Instagram: @cafe_savilla facebook.com/savillas

Vi har et stort spisested med panorama udsigt ud over vandet. Vi har også brød hver morgen.

Åbningstider samt mere information findes på vores hjemmeside

JELSEVEJ 201 7840 HØJSLEV TLF 53372217 WWW.LUNDØSTRANDCAMPING.DK

53


SKIVE & SALLING TAROK MUSEET

useet er et autentisk museum, som hylder travhesten Tarok ”Dannebrog på fire ben”. Museet ielt åbnet i 2014, som en direkte følge af filmen ”Tarok — Grib drømmen, mens du kan”.

Tarok Museet er et autentisk museum, som hylder travhesten Tarok “Dannebrog

er byggetpåopfire i den eksisterende filmkulisse fraåbnet stalden og rummer over filmrekvisitter også en ben”. Museet blev officielt i 2014, som enuddirekte følge af filmen ling af effekter fra tiden dengang. “Tarok — Grib drømmen, mens du kan”.

Museet er bygget op i den eksisterende filmkulisse fra stalden og rummer ud

en fortæller i ord, lyd og billede om Tarok, Stald Kima og familien Laursens fantastiske liv og arbejover filmrekvisitter også en unik samling af effekter fra tiden dengang. heste.

Udstillingen fortæller i ord, lyd og billede om Tarok, Stald Kima og familien Laursens fantastiske liv og arbejde med heste.

”En oplevelsestur for hele familien”

I boksene vises forskellige temaer: Tarokboksen, hvor der fortælles om Taroks

e vises forskellige temaer: Tarokboksen, hvor der fortælles omafTaroks mange præstationer, mange præstationer, Film-boksen, med billeder de mange optrædende i Filmmed billeder af de mange optrædende i filmen, Derbyboksen, præsenterer hestene de fem filmen, Derbyboksen, der præsenterer hestene i deder fem derbys, som StaldiKima om Staldvandt, Kima Farfars vandt, Farfars kontor, hvorvises der vises optagelser mange af de store som kontor, hvor der optagelser fra fra mange af de store løb,løb, som Kima-hestene deltog i, Farmors stue fra den tidsom samt Tarokhjørtene deltog i, Farmors stue med effekter fra denmed tid effekter samt Tarokhjørnet, oprindelig var på net,viser sommange oprindelig var Charlottenlund, som viser mange fra dennlund, som billeder frapå dengang, for blot at nævne noget af det billeder museet viser.

gang, for blot at nævne noget af det museet viser.

Åbent hver dag fra 10.00 - 18.00 fra 14. april til 31. oktober (når andet ikke er aftalt)

Områdets skønne natur tæt på skov og strand kan opleves på markerede vandre-

ts skønne natur tæt på skov og strand kan opleves på markerede vandreruter, ligesom der både ruter, ligesom der både ude og inde findes inspiration til aktiviteter for børn. nde findes inspiration til aktiviteter for børn. Her kan man tegne, lave perleplader eller spille spil

Her kan man tegne, lave perleplader eller spille spil m.m.

Tarok Museet er en oplevelse for hele familien og kan opleves på egen hånd eller som en guidet tur efter aftale. Man er altid velkommen til at medbringe sin madkurv og spise ved museets borde og bænke.

Entre Voksne 30 kr. Børn (3 - 14 år) 10 kr. Se mere på:

tarokskive eller www.tarokmuseet.dk Tarok Museet · Furvej 52 · 7800 Skive

Tirsdag kl. 10.00 er der i ugerne 27, 28, 29, 30, 31 og 42: Tirsdagsfortællinger med Ingelise og Jørn Laursen. Mød blot op! Pris: 50 kr. for voksne og 20 kr. for børn ( 3-14 )

Yderligere henvendelse: Tlf.: 40 72 18 92 (Jørn Laursen)

useet er en oplevelse for hele familien og kan opleves på egen hånd eller som en guidet tur efter Man er altid velkommen til at medbringe sin madkurv og spise ved museets borde og bænke. NU E HELT NY GOKARTS

KINESISK RESTAURANT

JIANG NAN

kl. 10.00 er der i ugerne 27, 28, 29, 30, 31 og 42:

FART - SJOV & SPÆNDING!

fortællinger med Ingelise og Jørn Laursen.

t op ! Pris: 50 kr. for voksne og 20 kr. for børn ( 3-14 )

Den største og flotteste kineserrestaurant i Nord- og Midtjylland

PAKKETILBUD Prøv 3 aktiviteter fra:

295,-

POLTERABEND

Firmafester/arrangementer Familiearrangementer Skolearrangementer Mulighed for bespisning - op til 35 personer 10 forskellige aktiviteter på samme sted!

PAINTBALL - UDENDØRS

SEGWAY

Fra 16 år - 3 forskellige baner Oplyst bane LASER GAME Fra 160,- pr. person Spilles på paintball baner inkl. 50 kugler Ufarlig og gør ikke ondt 175,- pr. person

GO-KART

Indendørsbane 250 m 7 go-karts Topart 55 km/ t Fra 10 år Fra 185,- pr. person

Fra 140,n pr. perso

PROMILLEFODBOLD 4-10 spillere 140,- pr. person

SUMO BRYDNING

140,- pr. person pr. time

BUNGEEBASKET HUMAN FOOTBALL 6-10 spillere 140,- pr. person pr. time

140,- pr. person pr. time

BUBBLE SOCCER

140,- pr. person pr. time

Killesmosevej 10 . 7800 Skive . Tlf. 9616 7111 . www.skivegokart.dk

54

KÆMPE BUFFET:

Stort ta’ selv bord med mongolsk barbecue og japansk sushi. Alle ugens dage kl. 17.00 - 22.00 Pekingsuppe og 24 forskellige varme retter som består af: Dybstegt kylling Oksekød i stærk sauce Dybstegt wanton Svinekød m. champignon og bambusskud Dybstegte kyllingevinger Oksekødstrimler m. grøn peber Dybstegte kongerejer Stegte kongerejer Dybstegte blæksprutter Kødboller i karrysauce Dybstegt svinekød Stegte nudler Sprød andesteg Stegte ris med karry Spareribs Stegte blandede grøntsager Kyllingespyd Kartofler Pommes frites Rejechips Kylling i karrysauce Gongbao kylling (stærk) INKL. ÅBNIN Forårsruller Forskellige saucer GRATIS GS Mandag TIDER: KAFFE - torsda g K l. 14.00 OG IS 23.00 PRIS PR. KUVERT: Fredag - sønda g Mandag - torsdag....................................... kr. 138,Kl. 12.0 0 - 23.0 0 Børn u. 12 år............................................ HALV PRIS 2 timer ad libitum, vin, vand øl inkl. buffet........ kr. 238,Fredag - søndag ......................................... kr. 158,TAKE AWAY Alle à la carte retter Børn u. 12 år............................................ HALV PRIS 2 timer ad libitum, vin, vand øl inkl. buffet........ kr. 258,-

÷20%

Viborgvej 4 . 7800 Skive . Tlf. 97 58 58 88 . HUSK BORDBESTILLING


SKIVE & SALLING SPØTTRUP MIDDELALDERBORG Spøttrup Middelalderborg er oplevelse for hele familien. Gå på opdagelse i middelalderens verden på en ægte borg. I sommerperioden indtages Borgen af soldater, skønjomfruer, håndværkere og grimme karle. Nyd madpakken i parken, se Danmarks største og mest unikke krydder- og lægeurtehave. Eller indtag et måltid på Cafe Borgen.

Aktiviteter for hele familien

i uge 28/29/30/31/32 Se program på: www.spottrupborg.dk

Spøttrup Middelalderborg er den bedst bevarede middelalderborg i Danmark. Bygningerne er fra starten af 1500-tallet og fremstår i dag som det bedste eksempel på, hvordan man indrettede en herrebolig til forsvar i senmiddelalderen. Borgens tykke mure og dens mange forsvarsforanstaltninger i bygningen gør, at den giver et unikt indblik i periodens forsvarsteknikker og dagligliv på Borgen. Rundt om Borgen ligger en beskyttende vold der, med sine 9 meters højde, udgjorde en sikring imod fjendens beskydning med artilleri.

Kl. 11.00 -16.00 Mandag-fredag i uge 28/29/31/32 Sommeraktiviteter

Kl. 10.00 - 18.00 Mandag-lørdag i uge 30

Bispens Marked 2018

Vestjyllands største middelaldermarked. Markedsstemning, gøgleri og smagsoplevelser for hele familien.

Lørdag 28. juli DM Horseback Archery

Åbningstider:

10.00-17.00 Maj-juni: kl. kl. 10.00-18.00 Juli: kl. 10.00-17.00 August: 10.00-16.00 September: kl. kket) lu 9 3/ g (manda 11.00-16.00 Oktober: kl. undt. i et kk lu g da an (m uge 42)

BISPENS MARKED – VESTJYLLANDS STØRSTE MIDDELALDERMARKED DEN 23. - 28. JULI. (UGE 30)

Borgen 6A . 7860 Spøttrup T: 9756 1606 borgen@museumsalling.dk www.spottrupborg.dk

Markedet emmer af stemning og hygge. Oplev gøgl, soldater kæmpende i fuld rustning, ildshow, liflig middelaldermusik, arbejdende værksteder, Handelsfolk samt dejlig mad og drikkelse.

L ÆKKER SOMMERMENU FR A 1. JU N I T IL 1. SEP T E MBER

2 RETTER K r. 238 ,-

HOV EDR ET K r. 19 8 ,-

Svinemørbrad “Grischuna” Stegt mørbrad omviklet med luftttørret skinke og krydderurter – anrettet med sommerens friske grøntsager og dagens kartoffel. Stor isdessert med hjemmelavet sorbet og is, frugter og friske bær. Højslev Kro · Viborgvej 220 · 7840 Højslev · Tlf.: 97 53 57 44 · www.hoejslev-kro.dk

55


SKIVE & SALLING

Foto: Isabella Hauschildt

FISKERI I LIMFJORDS OMRÅDET Der findes næppe et havområde i Danmark med så mange og gode opgangsåer for havørreden. I Limfjordens åer findes formentlig adskillige oprindelige naturlige havørredstammer. Flere steder i foreninger og kommunerne gøres der store bestræbelser på at avle på de naturlige, vilde havørredstammer i vandløbene. Limfjorden er helt unik sammenlignet med andre fjorden i Danmark, da Limfjordens vandløb producerer over 500.000 havørreder hver eneste år – men potentialet er meget større, faktisk dobbelt så stort!

VIRKSUND

Limfjordens vidtstrakte ålegræsområder er vigtige gydepladser for hornfisk, som i tusindtallige stimer invaderer næsten hele fjorden i maj og juni. I den vestlige og østlige del af fjorden samt i strømfyldte sunde, f.eks. ved Oddesund- og Aggersundbroen kan der fanges fladfisk. I Limfjordens udmundingsområder i Kattegat og Vesterhavet er der en rig fiskebestand med Torsk, fladfisk, Hornfisk, Havbars, Multe, Makrel og naturligvis Havørred. Sild og Brisling er almindelig i fjorden.

HUMLUM

NÆSBYDALE Parker på P-pladsen og gå gennem slugten. Smukt område med særpræget botanik.

RØNBJERG NORD Rampe til bådudsætning i havnen nord. Fine muligheder fra stranden mod Næsbydale.

RØNBJERG Stranden syd for havnen i Rønbjerg. Fisk over og omkring muslingebankerne. Ofte findes fiskene helt inde under land. Der kan fiskes hele året under hensyn til vandtemperaturen.

ÆRTEBØLLE Kør venstre om parkeringspladsen ved klinten og parker på engen ved bådene. Der fiskes nordpå og omkring klinten. Vær opmærksom på, at der ligger en del store sten, der godt kan være skjul for ørrederne. Bedst om foråret og indtil vandtemperaturen er steget for meget. Desuden en god sensommerplads når det gælder trækkende ørreder.

BÅDSGÅRD Ved kroen i Lundø fortsættes der lige ud indtil vejen ender ved fjorden. Lidt ind mod Skive går der en meget lang odde ud til længere end midten af Skive Fjord. Hele området er spækket med gode fiskepladser.

Der er god mulighed for søsætning af båd fra bådtrailer. Ved bådlejet på østsiden af dæmningen er der en udmærket rampe. Husk fredningsbæltet.

HVALPSUND Nord for Hvalpsund findes der en række gode fiskepladser. Prøv ved Hestbæk. Kør ned og parker ved Lejrgården. Bedste fiskeri findes på strækningen mod Hvalpsund.

Humlum ligger umiddelbart syd for Odde Sund broen. Langs stranden – under klinterne findes der en klassisk, og ofte godt fiskene ørredlokalitet. Mod Oddesund er der en god fladfiskebund.

VENØ FÆRGELEJET Stranden nord for Venø færgelejet er ligeledes en god lokalitet når det gælder havørred, "grønlænder" eller fjord regnbueørred. Syd for færgelejet er der bedst med en "fiskbar" pålandsvind.

VENØ – lidt nord for færgelejet. Fint havørredfiskeri.

HANDBJERG STRAND – mellem Struer og Vinderup. Fin strand til kystfluefiskeri. Masser af ålegræs og anden vegetation. Pas på fredningsbæltet ved Hellegård Å.

FUR Stranden lige nede for campingpladsen byder på godt fiskeri. Under skrænterne kan vandet som følge af leret godt blive lidt uklart under pålandsvind. Spidsen på nordsiden af Færker Vig er også en utrolig spændende lokalitet. Der kan fiske på begge sider af odden og inde i vigen finder du nogle utroligt flotte ålegræs bede. Her har du frit udsyn mod Livø, Bjørnsholdt og Trend å.

ASTRUP VIG Drej til højre i Øster Grønning. Ved T-krydset drejes der til venstre. For enden drejes der til højre og der køres gennem sommerhusområdet så tæt til vandet som muligt.

GRØNNING ØRE Lidt syd for Astrup Vig finder du Grønning Øre. En plads som også må forsøges.

HUSK FISKETEGNET – RIGTIG GOD FISKETUR…

56


SKIVE & SALLING BYENS STØRSTE UDVALG AF

til både mænd og kvinder!

KIKKERT Stort udvalg til både jagt, fugl og fritid.

BEGYNDERSÆT med stang, hjul og line.

fra

249,-

Vi sælger

FISKEKORT til Karup å!

FOCUS

NIKON

SWAROVSKI

Observer 8x34 Vejl. pris 1.299.-

Prostaff 7 8x42 2.199,-

SLC 8x42 12.200,-

Nu

999,-

Seeland Rainy

til både børn og voksne

Dame og herrestørrelser – mange farver. Normalpris 649,-

fra

Nu

BUESÆT

229,-

499,-

AUT. STRASSER FORHANDLER Kom og se bl.a. den nye Strasser RS 14

Jagt & Fiskeri Skive

Katkjærvej 1 | 7800 Skive | Tlf: 97 52 45 22 | www.jagt-fiskeri-skive.dk

57


SKIVE & SALLING AAKJÆRS KUNSTNERHJEM “JENLE” Jenle – og læser Aakjærs egen tekst: "Her standsed de glade klange. Her sattes mit livsens mål. Det er asken af usungne sange, der hviler i denne skål." Men i Jenles mørke skove færdes der rigtig mange trolde, som er særlig aktive midt på sommeren. Men Jenles børnevenlige skovkone kender troldene og viser dem gerne frem.

MINDESTUERNE

Et besøg på forfatteren Aakjærs Kunstnerhjem ”Jenle” er en fordybelse i tre kunstneres spændende verden. Jeppe Aakjær er forfatter til nogle af Danmarks mest berømte digte, så som Jens Vejmand, Jeg er havren, og Ole sad på en knold og sang. Desuden har han skrevet romanerne: Vredens Børn, Bondens Søn og Jens Langkniv. Aakjær var en ludfattig dreng, der blev hele Danmarks digterkonge. Han mødte en dronning på sit felt, billedskæreren Nanna Krog. De fik datteren Solvejg og sønnen Esben. Familien Aakjær skabte sammen en fælles drøm, deres slot ”Jenle”.

I vores minimalistiske tider bliver man ved indtræden i huset overvældet. Overalt er der effekter, billeder og fotos på væggene. På hylderne står bl.a. ”Rugens Sange”. Digtsamlingen er udgivet i over 125.000 eksemplarer og er den mest læste digtsamling i Danmark. Aakjær hylder her kornarten, fundamentet i dansk rugbrød og madkunst. Ved siden af står ”Vredens Børn”, der har sin helt egen Danmarkshistorie. Aakjær skildrer husmændenes, landarbejderens og de tyendes dårlige forhold på landet. Ved udgivelsen rejste sig en rasende mediestorm med over 1.000 avisartikler - vendt mod Aakjær. Men Aakjær havde ret. En tyendekommission blev nedsat, og ”Tyendeloven” blev afskaffet i 1921. Første gang en roman har fjernet en lov. Bogen gjorde Aakjær kendt i udlandet og var medvirkende til, at han blev indstillet til Nobels litteraturpris i 1917, men han fik den ikke. Han var for barsk for Nobel-komitéens formand!

TRE FORSKELLIGE OPLEVELSER Et besøg på Jenle er tre meget forskellige oplevelser på et overskueligt område. Derfor ser vi også, at mange aldrig bliver helt færdige med Jenle efter ét besøg, men vender tilbage år efter år.

NATUREN Aakjær har skrevet den smukkeste naturlyrik i Danmark – og fra alle fire årstider. To små vandløb strømmer igennem Jenles område og skaber en fantastisk frodighed. Når man følger stien gennem Sydskoven, kommer man til Nanna og Jeppe Aakjærs smukt placerede grav. Mange tusinde kommer her hvert år og sætter sig på bænkene, nyde stilheden, naturen og udsigten til

Aakjærselskabet byder velkommen til Jenle... Besøg Jenle - Jeppe Aakjærs hjem og den dejlige natur... ● Rundvisning ● Museum ● Café ● Arrangementer, som f.eks. Jenlefesten, Litteraturdag, Aakjær aften, koncerter, foredrag og arbejdende værksteder. ● Trolderuter Vi har daglig åbent fra kl. 11.00 til kl. 17.00 i perioden 16. juni til 16. september, dog lukket mandag. Der er åbent for selskaber i perioden 3. april til 31. oktober . Se mere på vores hjemmeside aakjaerselskabet.dk

MUSEET RUMMER 5 RUM – der fortæller hver deres historie. STALDEN Både Nannas og Jeppes familier udvandrede og besøgte Amerika i årene efter år 1900. Vi ser ind i en kahyt og lytter til en kort historie, ”Om rejsen til Amerika”. Næsen bliver trykket op ad stuevinduerne til Aakjærs barndomshjem. I baggrunden ses alkoven, hvor Aakjær sov med bedstefaderen. Sivmåtten med spytklatterne hænger på væggen. I fængslet sidder Aakjær, fængslet for talerne: Revolutionen i Fly—han er blot 21 år gammel. Det var for skarpt for Estrup. Aakjær tager pennen i hånden og skriver ”Jens Vejmand” og ”Vredens Børn”. Et andet sted fortælles om 150.000 mennesker, der fulgte Danmarks digterkonge til graven i 1930. I den lille biograf kører forskellige film.

PÅ LOFTET På ”Høloftet” fortæller vi sønnen Esbens historie, der var antimilitarist som faderen. Han drog ud i verden som militærnægter og kom hjem til Danmark i 1945 – som norsk krigshelt, dekoreret af Haakon Vll – en spændende men dødsmærket oplevelse. På loftet ses også flere buster af Jeppe Aakjær – de nye er udført af kunstneren Elizabeth Zeuthen, som også har skabt en fantastisk Jens Vejmand.

LIMFJORDSSALEN Her er en nyskabelse undervejs. Et dialekt-univers, hvor I om kort tid vil kunne lytte til indtalinger af Aakjærs tekster. I biografen vises filmen ”Livet på Jenle”, hvor datteren Solvejg Bjerre levende fortæller.

Forsamlingshuset

Aakjærs Kunstnerhjem ”Jenle” Jenlevej 6 . 7870 Roslev . Tlf. 24 26 00 25 . GPS: 56.665063 - 9.086529

58

I sommerperioden er der arbejdende værksteder omhandlende stof, træ, smykker og billeder. Desuden kunstudstillinger. Lokalet bruges også til cafégæster. Udover traditionelle udstillinger finder du her flere elektroniske muligheder. Spar Nord Fonden

Tag smartphone og tablet med. Familien Aakjær byder dig hjertelig velkommen til Jenle!


SKIVE & SALLING SALLING Tingfinderiet har et bredt udvalg af hvad "et loppe-hjerte" kan begære. Her er masser af unikke ting og møbler fra ind og udland til kreativ boligindretning. TINGFINDERIET – EN OPLEVELSESBUTIK. Det er værd at lægge vejen forbi Tingfinderiet. Her er en anderledes interiør – og loppefundsbutik med 900 m2 fordelt på flere tema opdelte rum med et stort udvalg af interiør til hus og have. Her er retro, rå romantik, antik og nostalgi. Tingene er håndplukkede fra ind- og udland, gamle og gerne med patina samt sat dekorativt og inspirerende op.

Kom og oplev Tingfinderiet; Interiør- og loppefundsbutik med 900 m2 retro, rå romantik, antik og nostalgi. En rejse i tiden med gamle ting og møbler til kreativ boligindretning. Se 360 graders visning på hjemmesiden.

ÅBNINGSTIDER

Tingfinderiet har til huse i den 4-længede gård " Bådsgård" fra 1832, som er beliggende ved landsbyen Krejbjerg – lidt uden for alfavej. Et udflugtsmål til dig, der gerne vil have en "ka´du huske" oplevelse samt inspiration til din bolig.

30. juni til 12. august samt uge 42: kl. 11 - 17 [lukket tirsdag] Resten af året: fre- lør- og søndage kl. 13 - 17 Ekstra åben i helligdage

Buksager 9 | Krejbjerg | 7860 Spøttrup | Tel +45 30529960 Tina@tingfinderiet.com | www.tingfinderiet.com facebook.com/Tingfinderiet

instagram.com/Tingfinderiet

Ønsker du at være med i Sommeravisen 2019? Ring/mail og aftal annoncering med Søren Villadsen

Tlf.: 61 55 79 62 sv@reklame-avisen.dk

59


FUR

Fur's smukke nordkyst.

FUR – MERE END ÉT BESØG VÆRD… FUR, ER UDRÅBT TIL AT VÆRE DANMARKS SKØNNESTE Ø. Hvorfor Fur? Fordi her er smukt – ja faktisk så smukt, at noget af øens natur kandiderer til Unesco´s Verdensnaturarv-liste. Og fordi her er højt til loftet.. Ikke bare stor himmel og langt til horisonten, stilhed og frisk luft, men også højt til loftet på det menneskelige plan.

På Fur finder du den smukke nordkyst med enestående molerskrænter; det er disse høje skrænter, der kandiderer til Unescos Verdensnaturarv liste. Ovenfor skrænterne finder du en smuk varieret natur i et kuperet og fredet landskab og med en fantastisk udsigt hele øen rundt til Thy, Vendsyssel, Himmerland, Salling og Mors. Her er mange fine gåture ad de afmærkede stier.

Øen er et lille kraftcenter med mange ildsjæle med vidt forskellige interesser og et rigt levende kunstliv. Med 27 lokale foreninger er her noget for alle, hvilket utallige avisartikler og tv-udsendelser m.m., vidner om og mere end 225.000 turister om året bekræfter det!!

Ved foden af Molerskrænterne og i øens store molerbrud, kan du tage på opdagelse i fortiden. I moleret gemmer sig forsteninger og aftryk fra livet, da der for 55 millioner år siden var hav, hvor Fur ligger nu. Du kan være heldig at finde forsteninger af fisk, insekter og meget andet. De lidt heldigere og tålmo-

Sommeraktiviteter for hele familien

i uge 28/29/30/31 Se program på: www.furmuseum.dk

Mødested: P-pladsen ved Stendal Høje (Bette Jenses Hyw)

Kl. 10.00-11.30 Snak med geologen Mandag-fredag i uge 28/29/30

TAG BØRNENE MED OG FIND FOSSILER Kl. 12.00 Vulkanudbrud Mandag-fredag i uge 28/29/30

Kl. 13.00 Fossiljagt Mandag-fredag i uge 28/29/30

LEJ CYKLER OG OPLEV ØEN LEJ ET SOMMERHUS www.fursommerhuse.dk

Udstilling er åben 24/3-31/10/2018 24. marts – 30. juni: Alle hverdage kl. 12-16 Weekender, søn- og helligdage kl. 10-17

Sommermarked i museumshaven: I uge 29, 30 og 31 er der boder med salg og demonstration af gamle håndværk og gøremål. For både børn og voksne. Følg med i programmet på hjemmesiden eller på Facebook.

60

1. juli – 31. august: Alle dage kl. 10-17 1. september – 31. oktober: Alle hverdage kl. 12-16 Weekender, søn- og helligdage kl. 10-17 Åbent kl. 10-17 i Efterårsferien (uge 42) 1/11-31/3: Kun åbent efter aftale 3. september 2018: Lukket/Closed/Geschlossen

Nederby 28 . 7884 Fur T: 9915 6938 fur@museumsalling.dk www.furmuseum.dk

FURSUND TURISTINFORMATION 7884 Fur · Tlf. 97 59 30 53

www.visitfur.dk


FUR

Foto: Malene Bitsch Nyd roen ved de enestående molerskrænter.

dige finder måske mere spektakulære forsteninger, af f.eks. små skildpadder og hele fiskestimer. Pas på: Du kan let blive grebet af jagten og opdage, at du har brugt en halv dag. Finder du ikke noget, men har lyst til at se mere, er her et enestående geologisk museum, hvor der vises fund fra moleret samt fortælles uddybende om øens historie – både den geologiske og den kulturhistoriske. Øens sydlige del er mindre kuperet. Her finder du masser af kunst, brugskunst, sprøjtefri grøntsager, unik whisky og rom og meget andet. Mere end 20 gallerier og butikker med brugskunst og de fleste steder er kunstnerne selv til stede. De finder øen inspirerende, lyset og motiverne, de mange kolleger og en særdeles aktiv kunstforening – Furkunst.dk -, som samler kunstnerne i flere fælles arrangementer i sommerens løb: Kunstudstilling, sommerkoncerter m.m.

Stenøre 9 · Stenøre · 7884 Fur · tlf. 97 59 34 13 ·

Det er også Furkunst.dk som står bag fiskene, som nærmest er blevet øens ”brand”. De store fisk dekoreret af mange forskellige kunstnere, står overalt på øen og fremkalder smil hos den, som ser dem. Der er lavet forskellige cykelruter, så du alt efter behov og smag kan vælge den type rute, du har lyst til. Cykelkortet udleveres kvit og frit på øens turistkontor. Det er også på turistkontoret tæt på den nye og udvidede marina, at du kan leje cykler, leje sommerhuse og i det hele taget få al den hjælp, som du har brug for. På Fur er alt fra hotel, smukt beliggende campingplads, hytteudlejning, Bed and Breakfast til primitiv overnatning på naturplads med shelters eller i eget telt. Der er flere udmærkede strande på øen.

Fortsættes s. 62

Skuret På Fur

61


FUR

LIVE MUSIK

På havnen v/ Skuret – hver mandag

09/07 16/07 23/07 30/07

Karsten Mathiasen Karsten Mathiasen Martin Dale Martin Dale

Oplev bl.a Martin Dale's Troubadour Show – mandag den 23. kl. 15.00 - 19.00.

Nyd den lokale bryg og de lokale råvarer.

FUR – MERE END ÉT BESØG VÆRD…

Fortsat

Et af øens helt store besøgsmål er Fur Bryghus. Siden starten for snart 15 år siden er det vokset til at være et utroligt populært sted med mange spændende typer øl, et godt køkken og mange koncerter i årets løb. Den gamle molerfabrik kan danne rammen om en hyggelig pause på turen, uanset om man blot skal smage en øl eller have mad også.

Bakkelandet. Kødet er på køl og lige til at komme på grillen. Vil du være fri for at tilberede aftensmaden eller får du gæster, så finder du også forskellige Tapas tilbud, som kan bestilles på mail eller telefon. Derudover byder Fur Ø Gaardbutik også på garn fra Merino får og Mohairgeder og Jakker vævet af egen uld.

A propos mad, så er her spisesteder for enhver smag og pung, lige fra grilmaden i øens gamle autentiske havneknejpe ”Skuret”, den gode kromad på ”Færgekroen”, pandekagerne hos ”På Herrens Mark”, den gode bistromad på Campingpladsen til den lidt finere madlavning på ”Fur Bryghus” og ”Fur Strandhotel”. Vil du selv lave mad, er her en velassorteret DagligBrugs, en specialbutik med økologisk kød, specialbutik med vin, specialbutik med kaffe, the og rom og et landudsalg med sprøjtefri grøntsager. Tøj- og garnbutikker, frisør og blomsterhandler er her også.

FUR ER EN Ø!

I Fur Ø gaardbutik kan du finde mange spændende produkter. Blandt de mest unikke, finder du en hudplejeserie produceret med Moler og lægeurter fra øen. Ungdyrkød fra egne Herefordkvæg, som afgræsser den Nordlige del af Fur,

Så du skal med færgen. Men Fur ligger blot “tre minutter fra Danmark”, som furboerne siger, – og så er det hele vist sagt! Med mere end 70 afgange døgnet rundt er det ingen sag at komme til og fra Fur. Men færgen skaber den særlige ø-atmosfære, som også giver tryghed i dagligdagen for store og ikke mindst de små. Igen og igen hører Furboerne sætningen: ”Vi vidste ikke, at her var så meget at se, så vi har slet ikke afsat tid nok. Vi må komme igen til næste år.” Og skal du også have tid til at slappe af og bare nyde freden og roen, ja så er en dag slet ikke nok. Men helt sikkert er det, at du efter en tur til Fur ved, at du er nødt til at komme igen. Vi glæder os til at se dig på Fur!

Fiskene – øens "brand" kan opleves overalt på øen.

Fur Ø Gaardbutik tilbyder Lækre tapas vælg mellem 3 varianter 2 personer + vin.... KUN

205.-

Vi tilbyder også hjemmelavede sandwich - du vælger selv fyldet .............. KUN Derudover har vi mange udskæringer af vores Hereford ungkvæg og Texel lam – begge dele på køl, lige til at grille eller anvende i køkkenet.

52.-

ØENS SPISESTED Altid friske fisk

Vi har et stort udvalg af garn i meget smukke farver fra vore Merino får og Mohair geder. Strik f.eks. en bluse med vingeærmer i Meriono/silke for ................. KUN

150.-

Fra eget værksted vævede jakker, strik, sølvsmykker, halvædelstenskæder, cremeserie med moler - Dagcreme 110,samt en Furkasse specialiteter, 315,Så kig ind - du skal være meget velkommen!

UDENDØRS SERVERING udsigt over havn og fjord

62

B u ke t t e r Vi hjælper gerne med levering

Vin / Øl / Lakrids Sammenplantninger

Gavea r t i k ler

Brugskunst

Åbningstider: Fra 7/4-23/10 - Tirsdage kl. 12-17 Alle skoleferier hver dag kl. 12-17 Nr. Madsbadvej 38 . 7884 Fur Mobil: 29 38 30 65 www.Furhereford.dk mail: klode@privat.dk

Stenøre 19 · Fur · Tlf.: 51 20 31 08 · cirkelinefur.dk


FUR

LIMFJORDSBUSSEN TIL FUR 18.7 · 25.7 · 1.8 Afg. Nykøbing Havn kl. 12.00

Ank. Fur Havn kl. 13.15

Afg. Fur Havn kl. 16.45

Ank. Nykøbing Havn kl. 17.45

Hjemkomst Fur Havn kl. 16.30

Priser: Voksen kr. 200,- / Børn kr. 125,Familiebillet 2 voksne + 2 børn kr. 525,-

FUR RUNDT 18.7 · 25.7 · 1.8 Afg. Fur Havn kl. 13.30

LIMFJORDSBUSSEN TIL FUR INKL. FUR RUNDT 18.7 · 25.7 · 1.8 Afg. Nykøbing Havn kl. 12.00

Ank. Nykøbing Havn kl. 17.45

Priser: Voksen kr. 280,- / Børn kr. 140,Familiebillet 2 voksne + 2 børn kr. 700,-

LIMFJORDSBUSSEN TIL FUR OG LIVØ 10.7 · 12.7 · 17.7 · 19.7 · 24.7 · 26.7 · 31.7 · 2.8 · 7.8 · 9.8 Afg. Nykøbing Havn kl. 10.00 Afg. Livø kl. 15.15

Returbillet Nykøbing - Fur Nykøbing - Livø Familiebillet Livø Fur - Livø Familiebillet Nykøbing - Fur

Ank. Fur Havn kl. 11.15 Hjemkomst Fur kl. 16.15

Ankomst Livø kl. 12.15 Hjemkomst Nykøbing kl. 17.15

Voksen kr. 190,Voksen kr. 270,2 voksne + 2 børn Voksen kr. 190,2 voksne + 2 børn Cykel/barnevogn

Børn kr. 95,Børn kr. 135,kr. 675,Børn kr. 95,kr. 475,kr. 50,-

AFTENTURE MED LIMFJORDSBUSSEN Afgang Nykøbing Havn, kl. 18.00

Torsdage

Opsamling Trinbrættet ved Sallingsund, kl. 18.30

10.7 / 17.7 / 24.7 / 31.7 / 7.8

Hjemkomst Trinbrættet v/Sallingsund, kl. 19.30

Tapasanretning kr. 129 pr. pers. Sandwich kr. 45 pr. stk. – bestilles på forhånd hos Morsø Turistbureau

Hjemkomst Nykøbing Havn, kl. 20.00 Rundtur fra Nykøbing (2 timer): Voksen kr. 159,- /Børn kr. 85,Rundtur fra trinbrættet ved Sallingsund: Voksen kr. 100,- /Børn kr. 50,-

SEJLADS – MORS RUNDT MED GUIDE Afgang Nykøbing Havn kl. 8.00 · Hjemkomst kl. 17.00

Søndage

Rundturbillet: Voksen kr. 395,- / Børn kr. 285,-

22.7 / 5.8

Book din sejltur på www.visitmors.dk eller køb billetten på Morsø Turistbureau · Havnen 4 · 7900 Nykøbing Mors · Telefon 9772 0488 Ta' på fossiljagt på Fur.

63


SKIVE & SALLING BRÆNDERIET LIMFJORDEN En helt særlig oplevelse med produktion og salg af øl, whisky, rom, gin, snaps og likør – med fødevarereksperimenter og historiefortælling – med servering og salg af lokale specialiteter – og med overnatningsmuligheder. Lægger man dertil en enestående beliggenhed ved Limfjorden, så får man Brænderiet Limfjorden, som ægteparret Silvia og Ole Mørk netop har flyttet fra Sillerslev Havn til Sundsøre Færgehavn i den nordøstlige del af halvøen Salling.

Fra sommeren 2018 bliver der udendørs servering på 3 niveauer, hvorfra gæsterne kan nyde den skønne vandudsigt – med en nybrygget kold fadøl i hånden. Butikken opbygges med en hyggelig barstemning, idet hovedparten af inventaret består af massivt træ. Ved siden af baren står et stort kobberdestilleri, så gæsterne får mulighed for at opleve dele, der indgår i produktionen, selv om de ikke deltager i en rundvisning.

Ægteparret faldt pladask for ejendommen i Sundsøre – og den fantastiske beliggenhed ved færgehavnen, hvor Hvalpsund-Sundsøre færgen pendler frem og tilbage. At der samtidig er mulighed for gratis sælsafari lige udenfor vinduerne, er naturligvis et ekstra plus for såvel ejere som gæster.

Silvia og Ole Mark har stort fokus på lokale og økologiske varer. Ud over brænderiets egne produkter og mad i restauranten fra lokale Idyl Idyl, vil gæsterne kunne købe softice lavet på produkter fra Thise Mejeri og med bær fra Thy, ligesom der vil være saft fra Staarup Håndbryg. Ole Mark opfordrer andre lokale leverandører til at henvende sig, hvis de ønsker at få deres varer solgt fra butikken.

Ud over selve brænderiet, vil der blive inden- og udendørs servering, butik med egne og lokale produkter samt overnatningsmuligheder i hytter.

Ved Sundsøre Havn Producent af mangfoldige spændende alkoholiske nydelsesmidler: Whisky, Rom, Gin, Brandy, Snaps, Likør og øl.

Åbningstider: Weekend og helligdage kl. 10 - 17 el. efter aftale Uge 27, 28, 29 & 30 hver dag fra kl. 10 - 17

Brænderiet Limfjorden · Sundsørevej 4 · 7870 Roslev · Tlf. +45 40 94 00 00 · www.braenderiet.dk

Gæsterne får mulighed for at komme på rundvisning i denne spændende nichevirksomhed, der har en bred produktion med noget for enhver smag: Øl (lys og mørk), whisky, rom, forskellige gin-typer, ølsnaps, kryddersnaps, likør. Mange af produkterne fadlagres på gamle sherryfade. Den primære produktion vil dog fortsat være specielle whiskytyper, som alle opnår en unik karakter i kraft af fadlagringen ved Limfjordens friske vande. Ved rundvisningerne vil gæsterne blive inddraget, og de vil få et indblik i produkterne og produktionen – og få historien om virksomheden, som ægteparret har opbygget siden 2013 – baseret på viden og interesse i destillering. ”Nå ja, risikoen for at få en røverhistorie eller to er også overhængende”, forlyder det fra Ole Mark, der naturligvis giver en smagsprøve efter rundvisningen. I lokalerne bliver der indrettet en restaurant med store vinduer med panoramaudsigt over Limfjorden. Samtidig er der store glasvinduer ind til produktionen. Til at starte med vil maden komme fra Idyl Idyl i Hem og dele af Brænderiets sortiment vil indgå i retterne.

64

Ved siden af Brænderiet ligger 9 4-personers hytter, som bliver genåbnet 1. maj, så Brænderiet Limfjordens gæster kan slutte besøget af med overnatning. Brænderiets ejere forventer et stærkt stigende antal gæster med den nye, mere centrale beliggenhed lige ved færgelejet og glæder sig over, at de selv kan huse gæsterne i de 9 hytter, der ligger i tilknytning til ejendommen. Hytterne forventes åbnet samtidig med Brænderiet og kan naturligvis lejes af alle interesserede. Alle er velkomne hos Brænderiet Limfjorden – også børn, som kan nyde en softice fra butikken eller en god saft – og som måske kan være heldige at se sælerne på tangen lige nedenfor huset. Ud over lokale gæster og besøgende, er Brænderiets gæster bl.a. klubber, grupper og firmaer – fra lokalområdet, selvfølgelig - men også fra det meste af Jylland. Samtidig er det også et sted, der tiltrækker besøgende fra det meste af verden.


HIMMERLAND Velkommen til - Welcome to

Sommer i - Summer in Muslingebyen Løgstør

Der sker altid noget i Løgstør... Guidede sejlture

på Frederik VII’s Kanal Guided Canal Tours

www.limfjordsmuseet.dk

Maritim Festival Maritime Festival 10. september Muslingefestival Mussel Festival 13. - 15. juli/july Kanal Jazz/Canal Jazz 25. - 28. juli/july

Sommer på Limfjordsmuseet Aktiviteter for børn Fisker for en dag, Bådebyggerens værksted, Ørredens hemmelige liv og meget mere

Følg Muslingebyen på Facebook og www.muslingebyen.dk

Gratis torsdagsmusik hver torsdag i juli & august

Åhh Abe børnefestival Children’s Music Festival 11. august

65


HIMMERLAND

DER SKER ALTID NOGET I LØGSTØR Løgstør er kendt landet over som Muslingebyen. Verdens bedste muslinger – intet mindre! - hives op fra Limfjorden, lægger navn til store events som Muslingefestivalen og Muslingehøstfest og serveres i byens restauranter.

Løgstør byder også børnene velkommen. I sommersæsonen især omkring Limfjordsmuseet og Limfjorden. Og landets længste museumsgenstand – den enestående Frederik VIIs Kanal – sørger for oplevelser for hele familien.

Men Løgstør kunne også kaldes Musikbyen, Kunstbyen, Ildsjælebyen, Børnebyen, Familiebyen og en masse andet. Der er nemlig musikevents for enhver smag og for alle aldre: Open Air, Kanal Jazz, Åh Abe og Harmonikatræf. Der er masser af gallerier og kunstnere, der rykker ud på gaden og deltager i festlighederne. Og det hele gøres muligt af en mængde frivillige ildsjæle, der med entusiasme, energi og højt humør gør det umulige muligt.

DER SKER HELE TIDEN NOGET I LØGSTØR, DEN ER LANGT MERE END EN BY – DEN ER EN LIVSSTIL…

66

Læs mere på www.muslingebyen.dk og følg med på Muslingebyens Facebookside.


HIMMERLAND

Velkommen til Gunderup Fiskesø

• Udsætning af ørreder fra 800 gr. til 10 kg • Naturskønt område med faciliteter som bord/bænke, læskure med rampe, handicaptoilet m.m.

PAKHUSET HVALPSUND • • • •

IS-CAFÉ CAFÉ-RETTER MAD UD AF HUSET SELSKABER

• Udlejning af bjælkehytte til festlige lejligheder • Grejbiks med stort udvalg af fiskegrej og jagtudstyr • Åbent hver dag - året rundt • Webshop: www.gunderupfiskeshop.dk

Gunderup Fiskesø

Gunderupvej 96 · 9640 Farsø · Tlf. 98 63 64 06

ÅBENT:TIRSDAG-SØNDAG KL. 12-22

www.gunderupfiskesea.dk

Dagens middag hver dag undtagen lørdag . . . . . . . . . . . . . Kr. 11 dagens middag . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr.

LYSTBÅDEHAVNEN • HVALPSUND 26 33 33 84 • Pakhusethvalpsund

55,550,-

Også ud af huset - Kan evt. hentes ved køkkendøren - bare ring på. Leveres gratis i Skals by imellem 17.00 - 18.30

Hver dag serveres Hjemmelavede frikadeller med rugbrød og rødkål . . . . . . . Kr.

30,-

Hjemmelavede frikadeller med kartoffelsalat og rødkål . . . . Kr.

30,-

1/2 hjemmestegt kylling med pommes frites . . . . . . . . . . . . Kr.

55,-

Hjemmelavet burger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr.

45,-

Frikadelleburger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr.

40,-

Franskbrød med ost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr.

20,-

Parisertoast eller cowboytoast . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr.

20,-

Pommes frites . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr.

25,-

Friturestegt Frankfurter med brød og sennep . . . . . . . . . . . Kr.

25,-

Nyd en Søndagsfrokost eller Søndagskaffebord i Rosenparkens Pavillonen

Påfugle/fuglevolierer

Har du specielle ønsker?

Kontakt os og vi finder en go’ løsning. Menu til din fest? Kontakt os og vi laver et godt tilbud.

Aalestrup Rosen

Brug for overnatning?

Udlejning af værelser, evt. med morgenmad og madpakker Babyseng og høj stol kan lånes Vi bor Hovedgaden 14, Skals Tlf. 86 69 02 02 Vi glæder os til at se dig...

Entre til parken 50,- pr. person børn u/15 år gratis. Nygade 18C · 9620 Aelstrup

Tlf. 98 64 23 86 · www.rosenparken.dk

Åbningstider: Fra medio juni til sidst i september kl. 10-19

67


HIMMERLAND

Afslappet atmosfære og idyllisk natur. Badehotellets Café og Restaurant byder indenfor til kvalitet og rustik velsmag i de gamle stuer. Stuerne oser af atmosfære og afslappethed. Den nænsomme renovering giver et strejf af oprinde-lighed, og minderne går på vandring langs de smukke vægge og karme med gamle ting og sager. Næsbydale er en romantisk ramme for brunch, frokost eller middag med grillede menuer fra rotisseriet. Idyllen kan opleves under en hyggelig eftermiddagsstund med Italiensk kaffe og lækkert hjemmebag, et glas vin eller fadøl inde eller ude, under parasollen på terrassen og med udsigt til dal og fjord. Det er muligt at kombinere mad- og naturoplevelser, når et måltid følges af en vandretur langs den 300 meter fredede smeltevandsdal, der fører direkte til Limfjordens badeog fiskestrand. Venner af Badehotellet: “Næsbydale er meget mere end et sted... det er en tilstand”. “Det er som om man glemmer resten af verden for en stund”. Næsbydale Badehotel - 100 autentiske år Du forsvinder ind i en anden verden, når du ad den stejle vej begiver dig ned i naturskønne Næsbydale. Pulsen falder til ro og du efterlader omverdenen ovenfor dalen. Fornyelse med respekt for badehotellets sjæl og historie. Det var lige før det var for sent, da badehotellet forsigtigt genåbnede dørene for gæster i 2016, efter mange års forfald og tornerosesøvn. Siden har mange gæster fundet vej ned i dalen. Derfor markeres jubilæumsåret 2018 som fornyelsens år. En nænsom renovering sikrer perlens overlevelse og har skabt plads og komfort til flere gæster, gennem udvidelse af restaurant/rotisseri, flere terrasser med udsigt samt 8 charmerende og moderniserede dobbeltværelser. Et større køkken har skabt mulighed for mere af “den rene smag”, øget egen produktion og brug af lokale og økologiske råvarer.

Historien Næsbydale Badehotel er oprindelig bygget som sommerresidens for Baron Otto Reedtz-Thott og Baronesse Gudrun Reedtz-Thott. I 1930 sælges huset og omdannes til Badehotel. Den folkekære skuespiller, Dirch Passer, boede som barn i Næsbydale, mens hans mor drev badehotellets pensionat først i 1930erne. Næsbydale var gennem flere årtier en kendt danse- og spiserestaurant, indtil det i 1977 blev omdannet til ferieejerlejligheder. I foråret 2016 forelsker vi os i stedet og påbegynder en genetablering af Næsbydale som badehotel, med café, pejsestue og restaurant. Processen med at oprejse det gamle autentiske badehotel fortsætter ud over jubilæumsåret, som en hyldest til Baronen og Baronessen, som skabte den bevaringsværdige perle.

Velkommen til alle på Næsbydale Badehotel Venlig hilsen, Vibeke & Mogens

Næ sbyd a le vej 15 · 9681 R a nu m · Book i ng bord + 45 24 94 93 4 2 · Book i ng lejl ig heder + 45 24 94 93 4 2

68


HIMMERLAND

M EGET M ER E E N D ET ST ED AFSL APPET ATMOSFÆR E & IDY LLISK NATUR

BADEHOTELLETS CA FÉ OG R ESTAUR A NT BY DER INDENFOR I DE GA MLE STUER, I ”BA RONENS HUS” FR A 1918 ÅBNINGSTIDER I CA FÉ OG R ESTAUR A NT: SE HJEMMESIDE W W W.NA ESBY DA LEBADEHOTEL.DK

w w w.nae sbyd a lebadehotel.d k ·

nae sbyd a lebadehotel

69


HIMMERLAND

I N V I TAT I O N

VINGÅRD MED MANGE SOMMEROPLEVELSER

re

På Glenholm Vingård producerer og sælger de vin, og dyrkning af druerne samt fremstilling af vinene foregår alt sammen på gården. Her betragtes vinfremstilling som et kunsthåndværk, og den nødvendige tid bruges for at opnå den ypperste kvalitet.

Sommeren igennem er der rundvisninger, hvor du får en levende fortælling om dansk vinavl og et besøg i vinproduktionen. I baren finder du gårdens vine som kan&nydes i caféen, vinrankerne invitere og digandre med tilspecialiteter en gratis Rundvisning Vinsmagning påunder Glenholm Vingård, i drivhuset eller på en af de mange hyggelige terrasser i haven. Caféen tilbyder lidt r én af delækkert mange fordele jegtil harvinene, ved at være medejer. tilbehør tilberedt af udsøgte lokale råvarer, så det bliver en unik helhedsoplevelse. Med en række af sommerarrangementer på proog autentisk vingård, som rummer alle facetter af vindyrkning og vinproduktion grammet, er der rig mulighed for at opleve stemningen på den familiedrevne s ældste vingårde. Det er mig en stor glæde at give dig denne unikke oplevelse. vingård. Glenholm er et spændende udflugtsmål og de perfekte rammer er skabt for en sammenkomst med familie og venner. I åbningstiden er gæster velkomne til at gå en tur i marken på egen hånd, og det er ganske gratis. Med venlig hilsen Overnatning på vingården giver en fantastisk mulighed for at fordybe sig, slappe af og nyde dejlige oplevelser i Limfjordslandet.

ruNdvisNiNg · café · gårdbutik Dato:

af 2015. Invitationen medbringes underskrevet til Glenholm Vingård den dag den benyttes

Besøg en af danmarks ældste vingårde, og få en unik oplevelse.

NHOLM VINGÅRD

www.glenholm.dk

SIDEN 1993

f j o r d l y s t v e j 2 1 | N æ s b y | 9 6 8 1 r a N u m | t l f. 9 8 6 7 6 9 6 6

70


HOBRO & MARIAGER FJORD

HIMMERLANDSSTIEN – FRA LØGSTØR TIL VIBORG… Da jernbanen mellem Viborg og Løgstør blev nedlagt, blev der taget initiativ til at anlægge en natursti, Himmerlandsstien, på den 69 km gamle jernbanestrækning. Himmerlandsstien blev indviet i 2006 og er i dag Danmarks længste stirute på en tidligere banestrækning. Himmerlandsstien er en natur-, gang- og cykelsti, der er belagt med stenmel. Ridning er tilladt i rabatten. Markante punkter på ruten er jernbanebroerne over Skals Å, Simested Å og Lerkenfeld Å. Stien går fra Vestermarksvej i Viborg gennem de gamle stationsbyer Løgstrup, Skals, Skringstrup, Møldrup, Hvam Stationsby, Aalestrup, Østrup, Aars, Hornum, Gatten, Vindblæs og Løgstør. Her er oplagte muligheder for et hvil eller at nyde den medbragte mad. Stien går gennem varierende og naturskønne landskaber, der veksler mellem bakkede morænelandskaber, heder, fjordnære engområder og store smeltevandsdale. Langs ruten er overdækkede opholdssteder med grill, vand og mulighed for overnatning på primitive lejrpladser.

FISKEGAARDEN Butik

- Hjemmelavede specialiteter - Brugskunst - Fiskegrej

Nyhed

køb fiskekort v. selvbetjening m. dankort

Fiskesøerne

Fang flotte fisk op til 8 kg.

WWW.FISKEGAARDEN.DK v/ Lise og Niels Jensen LiIllerisørevej 38 C | Hvalpsund | 9460 Farsø | Tlf. 98661410 | info@fiskegaarden.dk

71


HOBRO & MARIAGER FJORD UNIKKE 1 DAGS-TURE – MARIAGERFJORD-OMRÅDET

MARIAGER - ROSERNES BY OG CITTASLOW BY

DANMARKS 1. PREMIUM VANDRERUTE

– er en idyllisk gammel købstad med brostens-belagte gader og bindingsværkshuse pyntet med roser. Mariager er også kendt for den imponerende klosterkirke, der blev opført i sidste halvdel af 1400-tallet. Med til byens store attraktioner hører også Mariager Saltcenter, hvor man kan lære alt om saltets historie, besøge en saltmine og bade i “Det døde hav”. Byens nyeste attraktion er Rosenhaven, der blev indviet i 2016. Her er over 400 forskellige slags roser! Rosenhaven ligger få 100 meter fra det tidligere kloster og den imponerende Klosterkirke. Der er gratis adgang til både kirke og Rosenhave, ligesom der i haven er borde/bænke og en fin Naturlegeplads. Besøg også byens museum, Klosterkælderen, Torvets berømte Vaffelbager og de hyggelige spisesteder. I Mariager er der garanti for en fantastisk dag! P.s. Onsdag er der guidet byvandring (25,-/pers.) Se mere på www.visitmariagerfjord.dk

For første gang i Danmarkshistorien kan I nu komme ud at gå på en internationalt certificeret dansk vandrerute – og det tilmed i de skønne Bramslev Bakker. Det anerkendte “Deutsches Wanderinstitut” har i foråret 2017 certificeret den helt nye 10 km. lange “Panorama-rute” på nordsiden af Mariager Fjord som en Premium Vandrerute – på niveau med verdensberømte ruter i Tyskland og Østrig. “Panorama-ruten” starter ved Hobro Lystbådehavn og undervejs passerer I hyggelige spisesteder, imponerende udsigter, fristende pitstop mm. Se mere på www.mariagerfjordguiden.dk og www.visitmariagerfjord.dk

Se mere på www.visitmariagerfjord.dk – eller ring til vores turistbureauer på tlf. +45 7027 1377

72


HOBRO & MARIAGER FJORD

VIKINGER: BESØG FYRKAT OG VIKINGEMARKEDET

MARIAGER FJORD-RUTEN - DEN SMUKKESTE CYKELTUR

Kom med tilbage i Vikingetiden og oplev ægte Vikingeliv. Det kan I hele sommeren gøre på Vikingecenter Fyrkat, der ligger i tilknytning Vikingeborgen Fyrkat, lidt vest for Hobro. Her er der hver dag aktiviteter for både små og store. I weekenden 7.-8. juli kan i fx komme med til ægte Vikingemarked, når mere end 150 vikinger slår lejr og inviterer indenfor i boder og værksteder. Her kan i opleve bueskydning, vikingkamp, vikingelege, mjødsmagning og skattejagt mm. Hele det vilde sceneri, de drabelige kampe og markedsstemningen kan også opleves på sommerens andet Hobro Vikingemarked, 4. – 5. august på Sildehagen v. Nedre Strandvej. Se mere på www.nordmus.dk www.visitmariagerfjord.dk og www.vikingemarkedihobro.dk

Danmarks smukkeste fjord, Mariager Fjord, kan også opleves på cykel, fx via Rute 32, som er en cykelrute fjorden rundt. Ruten bugter sig gennem kuperet terræn så tæt på fjorden som muligt. Undervejs vil I opleve flotte naturperler, spændende kulturhistorie og smukke landskaber. I Rute 32 Cykel-folderen finder I et fint kort, som guider jer på turen. Ruten snor sig ad mark- og grusveje, asfaltveje og cykelstier. Hele ruten er på ca. 60 km og har tilknytning til andre cykelruter bl.a. Hærvejen. Ruten kan evt. afkortes ved kombination med turbåden Svanen. Cykelrute 32 folderen fås bl.a. på turistbureauet i Mariager.

DANMARKS BEDSTE KAJAK- OG HAVØRREDVAND

TREKANTRUTEN – VETERANTOG, SKIB OG BUS Trekantruten, der kører mellem Mariager, Handest og Hobro giver sommeren igennem mulighed for at kombinere en tur med ”hjuldamperen” Svanen med en togtur med Mariager-Handest Veteranjernbane og en bus mellem Handest og Hobro. På ruten kan I opleve et af de smukkeste stykker Danmarkshistorie. Både lokomotiver, vogne og uniformer er fra perioden 1900 – 1950, ja selv billetterne er af den gamle brune type. Trekantruten kører i sæsonen tirsdag, torsdag, lørdag og søndag og starter fra både Handest, Mariager og Hobro Havn. Se mere og book billet på www.svanen.dk eller på www.mhvj.dk

Rute 480

Mariager Fjord er som skabt til at udfordre sig selv og andre – enten i kajaksportens forunderlige verden eller med en fiskestang – på jagt efter fjordens fede havørreder. At skubbe fra land med pagaj’en og lade sig glide ud på den spejlblanke fjord er en fantastisk fornemmelse. Ingen andre steder finder man samme ro og tryghed, for strandengen ved Mariager Fjord er aldrig længere væk, end I selv ønsker. Medbring egen kajak eller lej en kajak/kano – fx ved Mariagerfjord Kajak i Hobro, der evt. leverer kajakken i andre af fjordens havne. Er I mere til lystfiskeri, er Mariager Fjord også et af de ultimative fangstvande. Her finder I mange fantastiske fiskepladser – især hvis I lader jer inspirere af folderen Seatrout Mariagerfjord, der er gratis og fås på egnens Turistbureauer. Se mere på www. seatrout-mariagerfjord.dk og www.visitmariagerfjord.dk

Mariager Fjord rundt med guide 4/7- 8/8 (Onsdage / Wednesdays)

Turnumre Lille Vildmosecentret Kattegat Strand Camping Øster Hurup bymidte Øster Hurup Camping Als (Kirkevej) Helberskov Als Odde Als Odde Helberskov Havnø Mølle Hadsund Busterminal Vestergade Stinesminde Bramslev Bakker

af af af af af af af af af af af an

TUR 1 .... 8.50 8.55 8.57 9.03 9.08 9.15 9.25 9.34 9.46 9.57 10.01 10.16 10.39

TUR 2 14.00 14.10 14.15 14.17 14.23 14.28 14.35 14.45 14.54 15.06 15.17 15.21 15.36 15.59

Bramslev Bakker Hobro Havn Mariager / Saltcenter Dania Hadsund Busterminal Visborg Kirke Visborg Gård Als (Kirkevej) Øster Hurup Camping Øster Hurup bymidte Kattegat Strand Camping Vendeplads Off. Strand Lille Vildmosecentret

af af af af af af af af af af af

TUR 1 10.54 11.16 11.39 11.49 12.03 12.09 12.11 12.23 12.28 12.31 12.35 12.36 12.46

TUR 2 16.14 16.36 16.59 17.09 17.23 17.29 17.31 17.43 17.48 17.51 17.55 17.56 .... Arriva

FJORDEN RUNDT MED BUS I sommeren 2018 kan I hver onsdag og komme med på en Guidet bustur hele vejen rundt om Mariager Fjord for bare kr. 100,-! Sommerbussen kører 2 gange om dagen og I kan stå af og på som det passer jer. Se mere på www.visitmariagerfjord.dk og www.nordjyllandstrafikselskab.dk

73


HOBRO & MARIAGER FJORD

VELKOMMEN OM BORD... En sejltur med Svanen på Mariager Fjord er en enestående smuk og idyllisk rejse gennem et fantastisk landskab fyldt med natur- og kulturhistoriske oplevelser. Svanen er bygget i 1994 på Hvide Sande Skibs- og Bådebyggeri. Passagerkapaciteten er 98 personer. Svanen har ældre- og handicapvenlige adgangsog toiletforhold.

SEJLTUREN OG AFTENSEJLADS MED GRILLHYGGE Sejlturen fra Hobro til Als Odde er på 43 km (23,3 sømil) og fjorden besejles hele sommeren af “hjuldamperen” Svanen, der lægger til i Hobro, Bramslev og Mariager. Hver onsdag, torsdag og fredag i juli og august (undtaget uge 33) kan du nu sejle med Svanen om aftenen og nyde dagens sidste solstråle, mens en skøn grill-menu nydes. Afgang kl. 18.30, turen tager ca. 2 timer. Booking skal ske dagen før sejladsen senest kl. 12.00. info finder du på www.svanen.dk

Med en længde på 43 km (23,3 sømil) er Mariager Fjord Danmarks længste egentlige fjord. Inderst ligger Hobro med sine hyggelige gader og livlige havn, der bl.a. byder på et enestående Lystfartøjsmuseum, Danmarks eneste GASmuseum, små cafeer og masser af stemning. Lidt uden for byen ligger Vikingecenter Fyrkat og vikingeborgen af samme navn. Fra Hobro passerer man fra søsiden først Østerskoven med noget af Danmarks ældste egeskov. Siden følger på fjordens nordside de fredede Bramslev Bakker. Her blandt enebær og vilde roser er det muligt at tage madkurven med i land eller bade fra stranden, der har Blåt Flag. Mariager, Rosernes by, er et kapitel for sig. Toppede brosten og bindingsværkshuse med roser og stokroser hensætter de besøgende til svundne tider. Her kan man besøge den fascinerende gamle Birgittiner Kirke og Kloster, stige om til Veteranjernbanen eller gå på opdagelse i Danmarks Saltcenter.

SVANEN MARIAGER FJORD

de ds allere la p k o o B 2 46 77 +45 98 5 f. tl å p nu mere på - eller se en.dk an www.sv

tur l j e S

m

nen a v S ed

Se afgangstider og bestil billetter på www.svanen.dk

2018

Sommer Sejlplan

01. juli - 14. august

Vi sejler alle dage med afgange fra Mariager, Bramslev Bakker og Hobro.

Aften-sejladser - læs mere på www.svanen.dk

Prøv også En mulighed for at kombinere en tur med Svanen med en togtur med Mariager - Handest Veteranjernbane og en lokal bus Handest - Hobro eller omvendt. Turen udgår fra både Mariager og Hobro Havn. 10/07 til 05/08: Tirsdag, torsdag, lørdag og søndag 11/08 til 09/09: Lørdag og søndag (dog ikke 18/08) Efterårsferien: 13, 14, 16, 18, 20 oktober

Hold dig orienteret om afgange, og læs mere på www.svanen.dk

74


HOBRO & MARIAGER FJORD

Oplev hvordan de sidste 200 års energiforbrug har forandret vores verden Flotte historiske udstillinger om gas, energi og hverdagsliv i by og på land Sjove aktiviteter for børn og voksne. Spændende forsøg med gas og energi

Gratis entré for børn og unge under 18

Gasværksvej 2 - 9500 Hobro +45 5371 5120 - gas2gas@gasmuseet.dk www.gasmuseet.dk

75


HOBRO & MARIAGER FJORD

REJS MED VETERANTOGET – 75 ÅR TILBAGE I TIDEN Tag plads i det gamle – næsten 100årige – veterantog i Mariager og rejs tilbage til bedstemors eller oldefars dage. Allerede når du har købt din billet, er rejsen begyndt. En “tur/retur MariagerHandest” er en billet i brunt pap, ganske som den, stationsforstanderen i billetlugen solgte til bedstemor eller oldefar.

GENNEM SOMMERSÆSONEN AFHOLDER VETERANBANEN TEMADAGE:

Sådan fortsætter oplevelsen. Lokaltoget holder ved perronen, lokomotiet fra 1909 eller 1928 har dampen oppe, eller motorføreren har gang i motorvognen – måske bygget hos Triangel i Odense i 1928.

KUFFERDAG – søndag den 1. juli

Alle, der møder op med en gammel pap-/læderkuffert kommer gratis med toget. Klæd jer meget gerne ud a la Korsbæk.

Togføreren fløjter afgang – og rejsen tilbage i tiden er begyndt. 17 kilometer hver vej gennem noget af det smukkeste Danmark, fjord, købstadsidyl, bøgeskov, bølgende bakker, heder og ådale. Hastigheden er 30 kilometer i timen, så du når, at få sjælen med.

DEN STORE TOGDAG – søndag den 12. august

Hele dagen kører der damptog og motortog i tidsrummet ca. kl. 9.00 – 18.00

Turen med det gamle veterantog frem og tilbage mellem Mariager og Handest tager 45 minutter hver vej, og der er heldigvis nok at se på undervejs. Der er også mulighed for at komme ud at stå på en af de åbne endeperroner på personvognene og nyde kulrøgen samt høre dampslagene fra det gamle lokomotiv, der tøffer og pruster gennem det naturskønne landskab syd for Mariager Fjord med flittig brug af dampfløjten. Hele familien er naturligvis meget velkommen til at tage madkurven og eftermiddagskaffen med i veterantoget og nyde forfriskningerne undervejs – det gør blot turen endnu hyggeligere. Man kan også nyde den medbragte mad på Handest station, hvor der er borde og bænke. Kaffe, kage, is og sodavand kan købes i Jernbanekiosken på stationen. Lad børnene køre en tur med den poskassetrøde skinnebus på modelbanen. Banen er åbnet i 1927 og kørte som lokalbane indtil 1966. Lokomotiver og vogne er fra perioden 1900 – 1950 og har kørt på lokalbaner over det meste af Danmark – fra Skagen i nord til Hundested i øst og Thyborøn og Nr. Nebel i vest.

76

MOTORDAG – søndag den 3. juni

Alle veteranbanens mange motorkøretøjer er ude at køre hele dagen. Stor udvidet køreplan fra ca. kl. 9.00 – 18.00

BAMSEDAG – søndag den 2. september

Alle børn ifølge med voksne og medbringende sin bamse, kommer gratis med toget.

LYSREGATTA – lørdag den 8. september

Solnedgangskørsel med skinnebus til Fjelsted og efterfølgende Lysregatta på Mariager Havn.

HVORFOR IKKE LEJE DIT EGET TOG ELLER DIN EGEN VOGN? Gør busturen, udflugten, brylluppet, fødselsdagen, receptionen eller firmafesten til noget særligt i år. – Lej et veterantog. Dit helt eget. Et tog med stil. Med damplokomotiv eller motorvogn spændt foran personvogne med åbne endeperroner og med personale i flotte gamle uniformer. En tur i noget af Danmarks flotteste natur. I kan gøre ophold undervejs, hvis I har lyst til picnic i det grønne. Eller lej jeres helt egen vogn og få den koblet til dagens ordinære veterantog. Mulighederne er mange. Billetter til de ordinære veterantog kan bookes direkte via www.visitmariagerfjord.dk/booking/21803 Mariager station: tlf. 98 54 18 64, www.mhvj.dk


HOBRO & MARIAGER FJORD Mariager-HanDeSt

VeteranJernBane Vintage railway / MuseuMseisenbahn

MARIAGERFJORD Mariager Fjord snor sig igennem et fladt landskab mellem diger, mark og skov, mens den inderste del af fjorden omgives af idylliske enebær- og lyngbakker, skrænter, skove og små fiskerlejer. Mariager Fjord er Danmarks længste fjord – næsten 42 km lang. På det dybeste sted er fjorden 30 m. dyb. Fjorden er kendt som “Danmarks smukkeste fjord". Blandt lystfiskere er fjorden kendt for sit fine fiskevand, og særligt for sin bestand af havørred.

HUSK 3/6 MOTORDA G 1/7 Kuffertdag 12/8 Den store Togd 2/9 Bamsedag ag 8/9 Lysregatta

Veterantogene kører i 2018: TimeTable / Fahrplan

JUNI MA TI ON TO FR LØ SØ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

MA

TI

6 7 13 14 20 21 27 28

TI

ON TO FR

MA

LØ SØ 1

2 9

3

4

10 11

5

6

7

3

4

MA

TI

8

12 13 14 15

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

7

10:50

14:10

11:02 11:06

14:22 14:26 14:38 14:43 14:49

Brødløs Vester Tørslev Glenstrup

14:55

Handest

14:34

LØ SØ 1 2 8 9

Tog 11

Tog 17

Mariager

12:55

16:05

lunddalen Fjelsted

12:44 12:40

15:54 15:50

True

Togene standser kun i Lunddalen, Fjelsted, Brødløs, Vester Tørslev og Glenstrup, hvis der er rejsende. Cykler og barnevogne medtages gratis. Ret til ændringer forbeholdes.

Her er der al mulig grund til at nyde det enestående og afvekslende landskab, fjordens historie og ikke mindst fiskene i Danmarks smukkeste fjord…

OKTOBER ON TO FR

Mariager - Handest t/r

Tog 16

11:35

6

SØ 5 12 19 26

Damptog / Dampfzug / Steam train

Tog 10

11:18 11:23 11:29

5

LØ 4 11 18 25

Landskabet omkring inderfjorden og midterfjorden er præget af store højdeforskelle, bakker og stejle skrænter, det er istidens værk. Det smukke varierede landskab med de fredede naturområder giver mulighed for mange unikke naturoplevelser. Nye vandrestier og adgange til fjorden er i de senere år blevet etableret. Du kan finde flere vandreruterne her i avisen.

LØ SØ 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Motortog / Triebwagen / Diesel unit

11:14

FR 3 10 17 24 31

SEPTEMBER TI ON TO FR

JULI MA

AUGUST ON TO 1 2 8 9 15 16 22 23 29 30

12:33 12:28 12:22 12:16

12:10

MENUTILBUD FRA KL. 17.30 - 20.30

15:43 15:38 15:32 15:26

15:20

PRISER

VOKSNE

BØRN

Mariager > handest (T/r)

Kr. 120,-

Kr. 60,-

Mariager > True (T/r)

Kr. 70,-

Kr. 35,-

KØB BILLET ONLINE PÅ

www.visitmariagerfjord.dk/booking/21803

www.mhvj.dk

Ny Havnevej 3 • DK-9550 Mariager •  +45 9854 1864

TIRSDAG ONSDAG TORSDAG

HELSTEGT RØDSPÆTTE . . . . . . . . . . 178,KLASSISK WIENERSCHNITZEL . . 185,-

STEGT FLÆSK 3 slags · Ad libitum . . . . 145,FREDAG - SØNDAG KL. 17.30 - 20.30

AFTENBUFFET. . . . . . . . . . . . . . . . . . 199,Dejlig stor buffet med en masse af sommerens fristelser. Børn under 10 år – halv pris.

HUSK AT BESTILLE BORD.

BOOK ET VÆRELSE inklusiv morgenmad

Enkelt værelse kr. 875,-

Dobbelt værelse kr. 1.125,-

Torvet 6 · 9550 Mariager · Tlf.: +45 98 54 10 12 www.hotelpostgaardenmariager.dk ·

Hotel Postgaarden Mariager

77


HÆRVEJEN VANDRETURE – HÆRVEJEN

SE FLERE RUTER OG DETALJER PÅ: HAERVEJ.DK

REBILD Hærvejen Rebild Bakker – Rold Skov St. Økssø bruges året rundt til at bade i. Vandet er brunt og blødt pga. det store indhold af humus. Syd for søen holdt de navnkunde Røvere fra Rold til og overfaldt intetanende folk, der skulle igennem skoven. Turen går ad smukke skovveje med unikke udsigtspunkter hvor man kan nyde skovens ro og fred, høre fuglene og måske også opleve skovens mange dyr og råvildt. Undervejs dukker Rebild Bakker op i horisonten, hvor de store Rebildfester afholdes. Turen er rig på oplevelser, og undervejs kan du fylde drikkedunken op med friskt vand fra en af kilderne. Lindenborg å snor sig smukt i ådalen – oplev det rige fugleliv inden turen sluttes på oldtidsvejen Rebild Kirkevej. PRAKTISKE OPLYSNINGER: Startsted: Mosskov Pavillonen i Rold Skov Underlag: Små stier

Rundtur i Rold Her kan du: Vandre

Find flere oplysninger: Rebildporten.dk

REBILD Hærvejen Rebild Bakker – Rold Skov Rebild Bakker ligger klar til at tage imod gæster året rundt – her afholdes de historiske Rebildfester, udendørs Opera i Rebild og folkemusikarrangementer. Undervejs finder du unikke udsigtspunkter samt Krybskyttens Hus og bliver du tørstig, kan du fylde drikkedunken med friskt vand fra Ravnkilden. Oplev også den historiske stenrække, som gennem tiderne er brugt ved bl.a. vintersolhverv. Turen sluttes på Rebild Kirkevej, hvor der er en kort vandretur tilbage til start. PRAKTISKE OPLYSNINGER: Startsted: Rebildporten Underlag: små stier

Rute: rundtur i Rold Her kan du: Vandre

DANMARKS

FØRSTE

CERTIFICEREDE

MARIAGERFJORD Panorama-ruten

VANDRERUTE

Danmarks smukkeste gåtur. Vandreruten mellem Hobro og Bramslev Bakker er som den første i Danmark blevet certificeret som en Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut, der er Europas mest anderkendte kvalitetssystem for vandreruter. Kun de bedste ruter kant passere dette nåleøje. Flere hundrede vandreruter i Tyskland, Schweiz, Østrig, Frankrig og Holland er de senere år blevet certificeret, men de tyske vandrespecialister lod sig alligevel begejstre af den ca. 10 km. lange Mariager Fjord Panorama rute. Den nye vandrerute, som er en rundtur på 10 km, starter ved Hobro Lystbådehavn og kan klares af de fleste. Når man først lige har klaret trappen i starten af ruten, kan man puste ud på turen ud til Bramslev Bakker. Undervejs er der bænke, hvor man kan nyde landskabet og udsigten over fjorden. I Bramslev er der gode spisemuligheder både på Hotel og Restaurant Bramslevgaard og Restaurant Bramslev Bakker. Hvor udturen mest er oppe i højderne, går turen tilbage til Hobro langs fjorden, så man kommer helt tæt på vandet. Selve gåturen tager cirka tre timer. Ruten går på en blanding af stier, græsspor og grusveje. Der er lavet en folder om ruten, men der er også skilte med information om ruten på P-pladserne ved Lystbådehavnen og i Bramslev Bakker. Undervejs er ruten skiltet med pæle og hvide markeringer. Turen kan evt. kombineres med turbåden Svanen til/fra Hobro den ene vej.

Find flere oplysninger: Rebildporten.dk

PRAKTISKE OPLYSNINGER: Startsted: Hobro Lystbådehavn Rute: Følg de hvide pæle Panoramaruten Underlag: asfalt, stier, markveje Her kan du: Vandre Længde: 9½ km Find flere oplysninger: Visitmariagerfjord.dk

HIMMERLAND Hærvejen og De Himmerlandske Heder

VIBORG Viborg & Hærvejen

Fra Løgstør og sydpå følger Hærvejen Himmerlandsstien, hvor du både må ride, cykle og vandre. Her oplever du banestiens lange lige linjer gennem sommerlandet med alle de små perler af natur og småbyer, som man ellers aldrig ser. Undervejs krydser Hærvejen gennem De Himmerlandske Heder, og den tur, må man ikke snyde sig selv for. ’Står’ du af Hærvejen kan du vandre en lokal stisløjfe på 6 km her, hvor heden strækker sig milevidt. At området var beboet i oldtiden vidner de fine gravhøje om. Her blev det prægtige Skarp Sallingkar fundet, som i dag kan ses på Vesthimmerlands Museum i Aars. Fortsætter du ad Hærvejen mod syd er det dejligt at gøre holdt ved den smukke Sjørup Sø. Undervejs er der madpakkehus og vand i Gatten.

Viborg er porten til Hærvejen og en af Danmarks ældste byer. Byen har gennem tiden fungeret som kirkeligt centrum, landsting og skueplads for kongehyldninger. I Viborg kan du besøge Viborg Domkirke, hvis historie går tilbage til 1100-tallet. Her er hygge, tidløs charme, masser af historie og en smuk og afvekslende natur. Både Hærvejens vandre- og cykelrute løber gennem Viborg. Vælger du at bevæge dig syd ud af Viborg oplever du Hald Sø og Dollerup Bakker – et naturområde der bjergtager de fleste. På vandreruten nord ud af Viborg får du et smukt udsyn over Hjarbæk Fjord, hvor du kan opleve den gamle bådtype sjægten, som er et kendetegn for dette område af Limfjorden.

PRAKTISKE OPLYSNINGER: Startsted: Løgstør, Vindblæs, Aalestrup el. Aars Rute: Følg Hærvejen Underlag: Asfalt, grus og små stier Her kan du: Vandre og cykle Cykeludlejning: Cykelmuseum, Borgergade 10, 9620 Aalestrup

PRAKTISKE OPLYSNINGER: Startsted: F.eks. Banegården i Viborg Rute: Følg Hærvejen mod syd/nord Underlag: asfalt, stier, bredere grusveje Her kan du: Vandre og cykle Cykeludlejning: Rolsted Cykler, Li. Sct. Hans Gade 2, 8800 Viborg

Find flere oplysninger: Visitvesthimmerland.dk

Find flere oplysninger: Visitviborg.dk og haervej.dk

78


NØRRESUNDBY

AALBORG

HÆRVEJEN

NIBE

LØGSTØR Signaturforklaring

SVENSTRUP

Byrsted

Be

Ferslev Larv ik

Langesund

er-

d

ng

san

va

an

Vandrerute

sti Kri

Cykelrute

Sta

Ør Hornum

rge

n

= 16 km HIRTSHALS

Målestoksforhold: ca. 1:554.000 Find detaljekort til Fur ruterne på www.haervej.dk

STØVRING

Hornum Rebild

5 min

ST

AARS

NYKØBING M.

FARSØ

SINDAL

HJØRRING Rold

Lønstrup

ARDEN

Vebbestrup

Testrup

Løkken

Døstrup

HADSUND

VRÅ

AALESTRUP

Ør Vrå

Manna Blokhus

Hørby

Hørby

HOBRO

BRØNDERSLEV

Hvornum

Klejtrup

SKIVE

Thorshøj

Klokkerholm

Skals Vammen

HJALLERUP

AABYBRO

DRONNINGLUND

Løgstrup

Tranum

Rødding

FJERRITSLEV

SPENTRUP

Grindsted

VODSKOV

BROVST

RANDERS

NØRRESUNDBY

AALBORG

VIBORG Hald Ege

LANGÅ

NIBE

Ferslev

Skelhøje THISTED

Nedre Hvam

Thorning

Fur

Byrsted

KJELLERUP

Ør Hornum

HINNERUP

Hornum

LYSTR

AARS

NYKØBING M.

Rold

FARSØ

Kragelund

Engesvang

Testrup

IKAST

HERNING

HAMMEL

Rebild

5 min

UER

HADSTEN

STØVRING

Nr Knudstrup

KIBÆK

HALS

SVENSTRUP BJERRINGBRO

LØGSTØR

SILKEBORG

Funder Kirkeby

ARDEN

Vebbestrup

A

GALTEN HADSUND

Døstrup

AALESTRUP

HAMMERUM

Højbylunde Hørby

Christianshede

RY

Sepstrup Klejtrup

SKIVE

Skals

HOBRO

Hvornum

MAL

Vrads Vammen

SPENTRUP

SKANDERBORG

Løgstrup

79ODDER

Rødding

RANDERS


Ferieophold inkl. fri adgang til Parken og det nye Hugos Badeland Spar m i nd st 700, -

Priseksempel, uge 27

Opstillet familietelt

4 pers. fra fredag-mandag i opstillet telt inkl. fri adgang til Hugos Badeland og Parken. kun

1798,-

Normalpris 2498,-

Priseksempel, uge 33

Hugos Legehytte

4 pers. fra fredag-mandag inkl. fri adgang til shows, Hugos Badeland og Parken. kun

4298,-

Normalpris 4998,-

Spar mindst 700,- på alle ferieophold. Book online på jesperhus.dk og benyt rabatkode 1832. For at opnå rabatten, skal ferieopholdet koste mindst 2000,-

Sommeravisen Viborg 2018.indd 1

Produktion: Reklame-Avisen.dk · Layout: BITSCH and pieces · Der tages forbehold for trykfejl. Reklame-Avisen er ikke ansvarlig for indhold i de enkelte annoncer.

20/03/2018 10.52

Profile for BITSCH and pieces

SOMMERAVISEN Midtjylland 2018  

Sommeravisen dækker et stort område i midtjylland - Holstebro, Herning, Struer, Venø, Skive, Salling, Lundø, Fur, Himmerland, Hobro, Mariage...

SOMMERAVISEN Midtjylland 2018  

Sommeravisen dækker et stort område i midtjylland - Holstebro, Herning, Struer, Venø, Skive, Salling, Lundø, Fur, Himmerland, Hobro, Mariage...

Advertisement