Ø-Magasinet Nr. 25 · 2022

Page 1

NR. 25 · 2022

GRATIS MAGASIN

MIT LIV PÅ MORS – JØRGEN DAHLGREN

VIND I SEJL OG FRISKOLE BO ELSKER ØL

NY LOKALT BRYGGERI GALTRUP EFTERSKOLE

FÅR FLERE OG FLERE ELEVER

ØENS LOKALE MAGASIN – VI KOMMER HELT UD I KROGENE aktiviteter · kultur · livet på Mors · oplevelser · specialiteter · natur · nærhed · handel


SURVIVE – EXPLORE HF-Outdoor er en 2-årig gymnasial ungdomsuddannelse for alle unge, som har lyst til at være i, opleve og bruge naturen i undervisningen og i fritiden. Vi vil på uddannelsen bruge Danmarks største vildmark, Nationalpark Thy, og alle de muligheder, som naturen i Thy stiller til rådighed. Vi vil fokusere på vildmarksliv, outdooraktiviteter og naturforståelse. Har du lyst til at uddanne dig inden for natur, friluftsliv og formidling, så er HF-Outdoor et godt springbræt! På HF-Outdoor bliver du en del af et fællesskab bestående af unge fra hele Danmark, som elsker naturen, og du har mulighed for at bo på vores kollegie med Nationalpark Thy i baghaven. Så kom til THY, og bliv elev på HF-Outdoor!

www.hf-outdoor.dk

hfoutdoor

www.hf-outdoor.dk


INDHOLD 4

8

16

22

24

30

34

38

Journalist: Jeanette Lund Houe

Fotograf: Anders Trærup

50

Layout: Malene Bitsch

Produktion/Salg: Søren Villadsen

4

MIT LIV PÅ MORS

8

MORSØ MALING

Mød tidligere friskoleleder Jørgen Dahlgren Lokalproduceret maling i høj kvalitet

13

TEMPA HÅNDVÆRK

14

DET SKER PÅ MORS

16

MORSØ LANDBRUGSSKOLE

21

BRYGGEREN I NEES

22

GALTRUP EFTERSKOLE

24

BAGERLØBET

26

GUMMI OLE

30

CAFÉ HOLMEN

34

TØMMERGAARDEN

36

VANDREFERIE PÅ NORDMORS

38

STØBERI MUSEET

40

DESTINATION LIMFJORDEN

42

DEN KENDTE OG GLEMTE

44

THY-MORS HF OG VUC

48

SUNDBY FRISKOLE

50

UNGDOMSSKOLEN

Inviterer til Åbent Hus Forårets aktiviteter Selvforsynende og bæredygtig Mors har fået et nyt mikrobryggeri Har succes med at være gode til ikke at være ret gode 946 deltagere løb og fik kage Satser på kabine- og elscootere Har fået ny ejer Bliv sommerklar med en gasgrill 15 ruter ud i naturen Masser af ny formidling Hent den nye Limfjordsapp Morsøs løbestjerne og Danmarksmester Nye HF linjer med mening og fællesskab Tid og trivsel i højsædet Makerspaces til alle folkeskoler

Ø Magasinet Mors:

Nr. 25, 2022

Udgiver Ledelse: Produktion: Abonnement:

Reklame-Avisen.dk Søren Villadsen Reklame-Avisen Tlf. 61 55 79 62

Mediesalg og rådgivning: Søren Villadsen · Reklame-Avisen.dk sv@reklame-avisen.dk · Tlf. 61 55 79 62


4

ARTIKEL

VIND I SEJL

OG FRISKOLE

69-ÅRIGE JØRGEN DAHLGREN HAR ALTID STRÆBT EFTER AT HAVE VIND I SEJLENE. BÅDE NÅR DET GJALDT HANS EGEN BÅD – OG BJERGBY FRISKOLE


ARTIKEL

I 28 år var Jørgen Dahlgren og hans kone leder af Bjergby Friskole. En tid han husker tilbage på med stor glæde og varme. - Det var jo et job, hvor man brugte hvert et hjørne af sig selv, siger han eftertænksomt, da vi møder ham på hjemmebane i bakkerne tæt på Hanklit. Der var både en administrativ, økonomisk, pædagogisk og ledelsesmæssig opgave i skolelederjobbet, så der var nok at se til, men han havde en dygtig sekretær og så delte han opgaven med sin kone, Dorte. Stillingen hed nemlig ”skolelederpar”. - Vi var i starten af 30’erne begge to og havde begge job som lærere på Hanherred Efterskole, da stillingen her blev slået op. Vi var begge vokset op på Mors og nød sådan at være hjemme i weekenderne hos vores familie, så det lå lige for, at det måtte vi søge, fortæller han. På friskolen i Bjergby, der startede i 1869, havde man bygget en ny skolebygning i 1980 og i 1987 ville man gerne have Jørgen og Dorte som skolelederpar, og de flyttede ind i ”Den gamle skole”, der lå lige op ad den nybyggede del. Her boede de med deres tre små piger og levede i tæt symbiose med elever, lærere, forældre og lokalsamfund i mange år. - Det var jo altid lidt spændende, hvis man var til bal i forsamlingshuset og dagen før havde haft en forældresamtale – om nogen så ville komme og snakke om det. Men det gjorde forældrene faktisk ikke. De forstod jo godt, at vi også skulle have et privatliv, så det gik generelt rigtig godt, husker Jørgen Dahlgren tilbage.

5


6

ARTIKEL

Først prøvefri På skolen var han med til at starte overbygningen – altså 8. og 9. klasse. I ægte friskolestil blev 9. klasse prøvefri. - Eleverne skulle naturligvis kunne det samme og i stedet fik de en udtalelse, forklarer han. Sådan fungerede det i mange år, men senere blev det dog ændret, så der kom afgangsprøve i 9. klasse på skolen. - Det var der selvfølgelig meget diskussion om, men jeg synes, vi landede det godt, og vi fik arrangeret det sådan, at der stadig var tid og plads til både emneuger og lejrskole, som ellers var det, man var bange for at miste. På et tidspunkt får Jørgen og Dorte lyst til at få sig et lille sted lidt væk fra skolen. - Vi købte huset her tæt på Hanklit og tæt på friskolen som et sommerhus. Vi havde nok brug for at få lidt mere luft omkring os rent fysisk, men også mentalt efter så mange år på skolen. I starten brugte vi det i weekenderne som sommerhus, men efter noget tid fik vi lyst til at flytte herop fast. Det var der jo lidt skepsis omkring, fordi man var vant til at have skolelederparret tæt på, men heldigvis gik det fint.

brød fra lokal bager, udvalgte friske slaarer fra lokal slagter, fisk fra lokal fiskedler og meget mere.

www.minkøbmand.dk

Svær beslutning I dag nyder Jørgen og Dorte pensionisttilværelsen med udsigt til bakker og fjord fra deres lille hus på Nordmors, der efterhånden er renoveret fra kælder til kvist. For på et tidspunkt var det tid til at sige tak for nu på friskolen, og det var en svær beslutning.

- På en eller anden måde ved man, at der er en risiko for, at en ansættelse kan ende med et brag, når man har været der så længe, som vi havde været. Vi havde ingen konflikter og kriser, og skolen var i god gænge, så Dorte og jeg besluttede at stoppe, mens det gik godt. Han forklarer, at det ikke var en nem periode bagefter, og at parret havde et halvt år fyldt med projekter og renovering af huset bagefter, så de ikke kom til at tænke alt for meget på at friskolelivet var slut. Morgensang og ski Helt slut er det nu ikke, for de har en dejlig tradition sammen med de andre lærere, der er holdt på skolen. Hver måned mødes de på skolen og er med til morgensang med eleverne og spiser morgenmad sammen. - Det er jo fantastisk at have sådan en tradition, siger han smilende. En anden tradition som, han er vild med, er, at han hvert år indtil nu er blevet inviteret med på Bjergby Friskoles skitur som hjælpeinstruktør, ganske frivilligt. - Jeg har den vigtige opgave at tage mig af nybegynderne og gøre det til en god oplevelse for dem. Det er virkelig noget, jeg nyder, siger han. Dermed er lærergerningen ikke helt lagt på hylden, og Jørgen ved også, at noget af det, der giver ham allermest mening og personlig glæde, er, når han får lov til at give oplevelser videre. Det gælder både på ski og på vandet.

Min Købmand Sejerslev

05

S TIDER G N I N B Å e ns dag A lle uge 9.0 0 6 .3 0 - 1

Min K ØBMAND Vils · Nørrealle 3 · 79 8 0 Vils · Tlf. : 97 76 70 31 · minkøbmand.dk


ARTIKEL

FRA NYKØBING F TIL NYKØBING M Oprindeligt kom Jørgen Dahlgren fra en anden Nykøbing – nemlig Nykøbing Falster. Da han var 12 år, flyttede hans forældre på grund af job til Nykøbing Mors. Det var i 1965, og han startede på Danmarks dengang største folkeskole, nemlig MC Holms skole med cirka 1800 elever. - De andre i klassen skreg af grin, når jeg åbnede munden. Så det lod jeg være med de næste 3 måneder! Mange år senere, da jeg var på besøg i Nykøbing Falster, kunne jeg nok godt høre hvorfor, men dengang forstod jeg det ikke, fortæller han.

Sit livs oplevelse Sejlads har nemlig altid været Jørgens store fritidsinteresse og heldigvis giver pensionisttilværelsen masser af tid og mulighed for at være på vandet. Men han har også engageret sig i bestyrelsen for Nykøbing Mors Havn og i Morsø Sejlklub & Marina og er også ledsager for en handicappet sejler så han kan komme ud at sejle. Jørgen fortæller om sit livs oplevelse, da han var frivillig til VM i sejlsport i Århus tilbage i 2018. Et internationalt stævne med 1500 sejlere fra 100 nationer i 1100 både. - Det var en ufattelig stor oplevelse at være med til at holde styr på bådenes pladser. Jeg var et lillebitte tandhjul i et kæmpearrangement, og jeg elskede det, fortæller han begejstret. Glæden ved sejlads deler han heldigvis med Dorte og de tre døtre og derfor skal årets sommerferie – ligesom de foregående – holdes med vind i sejlene. Den 6 ugers tur går i år rundt i Danmark og til Sverige på den 29 fods Albin Alpha, som han har liggende i havnen i Nykøbing. - Det dejlige er, at vores piger også gerne vil med ud at sejle, og de tager jo så svigerbørn og børnebørn med, det er fantastisk.

k brød fra lokal bager, udvalgte friske slavarer fra lokal slagter, fisk fra lokal fiskendler og meget mere.

1005

7

www.minkøbmand.dk

Ja, i det hele taget er vi bare så privilegerede at kunne gå på pension tidligt som 63-årige og være sunde og raske, så vi stadig kan nå en masse, siger Jørgen. Udover sejladsen når Jørgen også at være med i det frivillige team på Højskolen Mors, og han er også fast deltager i Kulturmødet. - Jeg synes reelt, der er nogle virkelig gode kvaliteter her på øen både til unge og ældre. Vi har Kulturmødet, en fed biograf og hvor finder man ellers to teatre? Vi har jo knap tid til at bruge alt det vi har. Så det handler hele tiden om at vælge nogle ting ud og så bruge sin tid på det, slutter han.

MIT LIV PÅ MORS er en serie i Ø-magasinet, hvor morsingboer fortæller om deres liv*. Niels Bak Veje gav i sidste nummer stafetten videre til Jørgen Dahlgren, der er tidligere friskoleleder i Bjergby. Nu giver Jørgen Dahlgren stafetten videre til arkitekt Laura Mazanti.

Min Købmand Sejerslev

ÅBNINGS T

IDER

Mandag lørdag 7.0 0 - 19.0 0 Søndag 8 .0 0 - 19.0 0

Min K ØBMAND Sejerslev · Sejersvej 2 6 · 79 0 0 Nykøbing · Tlf. : 97 75 10 05 · minkøbmand.dk


8

ANNONCE

NY EJER LARS ER

AF MORSØ MALING DET ER STADIG DEN SAMME KVALITETSMALING, DER PRODUCERES OG SÆLGES TIL HELE LANDET FRA MORS Lars Krogh overtog Morsø Maling 1. januar i år efter Lisbeth og Erik Spanggaard – og hans faste plads er i produktionen, hvor han producerer den kendte kvalitetsmaling. - Mange tror, at vi bare blander malingen ligesom i farvehandlen, men faktisk producerer vi selv al malingen helt fra bunden, forklarer Lars Krogh. Alle farver på Morsø Malings palet har hver sin unikke opskrift i en klassisk farveskala, der blev udviklet af stifteren for mere end 45 år siden og stadig er aktuel. Inden overtagelsen blev Lars Krogh oplært i kunsten at producere malingen efter de gode gamle opskrifter. - Ja, her i værkstedet føler jeg mig rigtig godt hjemme, siger han og viser rundt i virksomheden, som holder til i udkanten af Øster Jølby – i det gamle Erslev Bryggeri. Glidende generationsskifte Her har nicheproduktionen været i gang siden 1974 og ud over produktionen er der lager, pakkeri og butik. Dog har Lars Krogh også et fjernlager, for at have plads til det hele. Lars Krogh er oprindelig uddannet landmand, men blev ansat i Morsø Maling for et par år siden og kom godt ind i tingene, inden han lavede et glidende generationsskifte med de tidligere ejere.

For Lars Krogh er det vigtigste at fortsætte arbejdet med den meget høje kvalitet, som Morsø Maling er kendt for, ligesom den rigtig gode kundeservice også skal fortsætte uændret. Konceptet for Morsø Maling er at producere malingen med lave omkostninger og sende direkte til kunderne, så de får det til de laveste priser i landet. Medarbejder ansat Siden 1. marts i år har Lars Krogh haft Betina Vad Pedersen ansat. Hun står nu for kundekontakten, butikken og pakning, mens Lars styrer produktionen af malingen, markedsføring og bogholderi. - Kundeservice har altid været meget vigtigt i Morsø Maling. Den linje fortsætter vi og for eksempel får alle kunder en pensel og rørepind gratis med i bestillingerne på webshoppen, fortæller Lars Krogh. Handler man i butikken bliver man betjent af Lars eller Betina og får råd og vejledning om Morsø Malings produkter. Ellers kan man handle døgnet rundt i webshoppen, og handler man inden kl. 12, bliver varerne sendt samme dag. www.morsmaling.dk


ANNONCE

FAKTA OM MORSØ MALING • Grundlagt af Elly og Folke Elversøe i 1974 • Egenudviklet farveskala • Butik på Præstbrovej 230 Lars Krogh i produktionslokalet, hvor han producerer malingen helt fra bunden.

• Kendt for kvalitetsprodukter og god service

Betina Vad Pedersen står for kundekontakten, butikken og pakning.

9DU MÆRKER DU MÆRKER DET SÅDET SNART SÅ SNART DU DU MÆRKER DET SÅ SNART DU INDLOGERER INDLOGERER DIG – DET DIG GODE – DET INDEKLIMA GODE INDEKLIMA LOGERER DIG – DET GODE INDEKLIMA DU MÆRKER DET SÅ SNART DU Gør en Gør forskel en forskel – somSÅ så – som mange såDU mange andre. andre. MÆRKER INDLOGERER DIGSNART – DET GODE INDEKLIMA enDU forskel – somDET så mange andre.

I private hjem, I private i sommerhuse, hjem, i sommerhuse, i nybyggeri, i boligblokke, i boligblokke, offentlige offentlige INDLOGERER DIG –i nybyggeri, DET GODE INDEKLIMA ebygninger, hjem, i sommerhuse, i nybyggeri, i boligblokke, offentlige Gør en forskel – som så mange andre. bygninger, boligforeninger, boligforeninger, bevaringsværdige bevaringsværdige bygninger, bygninger, ThermocellThermocell ger, boligforeninger, bevaringsværdige bygninger, Thermocell kommer ind overalt. ind Gør en forskel –overalt. som så mange Ikommer private hjem, i sommerhuse, i nybyggeri, andre. i boligblokke, offentlige er ind overalt. bygninger, boligforeninger, bevaringsværdige bygninger, Thermocell I private hjem, i sommerhuse, i nybyggeri, offentlige Thermocell Thermocell og FeelingWood og FeelingWood har i mere end hari boligblokke, i15 mere år leveret end 15 naturisoleår leveret naturisolekommer ind overalt. ocell og FeelingWood har behov. i vores mere end 15 år leveret naturisolebygninger, boligforeninger, bevaringsværdige bygninger, Thermocell ring til ethvert ring behov. til ethvert Med Med produktprogram, vores produktprogram, skræddersyes skræddersyes isoisoThermocell ognetop FeelingWood har i Alt mere end 15Alt år leveret naturisole-materialer. kommer ind overalt. ethvert behov. Med vores produktprogram, skræddersyes isoleringssystemet leringssystemet til lige til dit ligebehov. netop dit ibehov. bæredygtige i bæredygtige materialer. ethvertdit behov. MedAlt vores produktprogram, skræddersyes isosystemet tilring ligetilnetop behov. i bæredygtige materialer. Thermocell og FeelingWood har i mere endtræfiberisolering 15Alt årlever leringssystemet til lige netop dit behov. i leveret bæredygtige materialer. Thermocells Thermocells FSC certificerede FSC certificerede træfiberisolering opnaturisoletil lever FN’s op til FN’s ring FSC til –ethvert behov. Med vores produktprogram, isoocells certificerede træfiberisolering leverBæredygtighed. op til lever FN’sop kriterier Miljømæssig, kriterier – Miljømæssig, Økonomisk Økonomisk ogtræfiberisolering Social ogskræddersyes Social Bæredygtighed. Træ Træ Thermocells FSC certificerede til FN’s til lige netop og dit Social behov. Bæredygtighed. Alt i bæredygtige materialer. rkommer –leringssystemet Miljømæssig, Økonomisk Træ energiforbrug frakriterier kommer bæredygtige fra bæredygtige skovdrift, kræver skovdrift, mindre kræver energiforbrug mindre da da – Miljømæssig, Økonomisk og Social Bæredygtighed. Træ ertræfiber fra bæredygtige skovdrift, kræver mindre energiforbrug da med fra bæredygtige skovdrift, kræver mindre energiforbrug da harkommer træfiber højt varmelagringskapacitet, har højt varmelagringskapacitet, giver bedre giver indeklima bedre indeklima med Thermocells FSC certificerede træfiberisolering lever op til FN’s har højtØkonomisk varmelagringskapacitet, giver bedrediffusions­ indeklima råndbare har højtmaterialer. varmelagringskapacitet, giver bedre indeklima medTræ åndbare materialer. Ingen plastIngen som dampspærre, plast som dampspærre, men menmed diffusions­ kriterier –træfiber Miljømæssig, og Social Bæredygtighed. åndbare materialer. Ingen plast som dampspærre, men diffusions­ eåbent materialer. Ingen plast som dampspærre, men kommer fra bæredygtige skovdrift, kræver mindre energiforbrug datræfiberisolering dampbremse åbent dampbremse i fiberarmeret i fiberarmeret papir – Thermocell papirdiffusions­ – Thermocell træfiberisolering åbent dampbremse i fiberarmeret papir – Thermocell træfiberisolering har indeklima med og afgive dampbremse ihøjt fiberarmeret papir træfiberisolering hartræfiber op til 10 har gange op varmelagringskapacitet, tilstørre 10 gange evne større til –atThermocell optage, evnegiver til transportere atbedre optage, transportere og afgive har op til 10 gange større evne til at optage, transportere og afgive åndbare materialer. Ingen plast som dampspærre, men diffusions­ til 10fra gange større evne til at optage, transportere og afgive fugt vægge fugt og fra tage vægge end og andet tage materiale end andet – materiale Thermocells – Thermocells FSC cerfugt fra vægge og tage end andet materiale – Thermocells FSC cer- FSC ceråbent dampbremse i fiberarmeret papirCirkulær – Thermocell vægge ogtræfiberisolering tage end andet materiale Thermocells FSC certificerede tificerede træfiberisolering giver Cirkulær Økonomi Cirkulær –træfiberisolering Økonomi kan genbruges – kan genbruges tificerede træfiberisolering giver–giver Økonomi – kan genbruges har op til eller 10 gange større evne til det at optage, transportere og afgive de træfiberisolering giver Økonomi –naturmaterialer. kan genbruges komposteres, darene det er rene naturmaterialer. eller komposteres, eller komposteres, da detCirkulær er da naturmaterialer. er rene fugt fra vægge og er tage endnaturmaterialer. andet materiale – Thermocells FSC cermposteres, da det rene tificerede træfiberisolering giver Cirkulær Økonomi – kan genbruges eller komposteres, da det er rene naturmaterialer. Hvorfor Thermocell? Eksempler:

Få bedre Thermocell Fåetet bedre Fåindeklima etindeklima bedremed indeklima med Thermocell med Thermoce Få et bedre indeklima med Thermocell og FeelingWood FSC certificeret Træfiberisolering og FeelingWood og FeelingWood FSC certificeret FSC certificeret Træfiberisolering Træfiberis

Få et bedreFSC indeklima med Thermocell og FeelingWood certificeret Træfiberisolering Hvorfor Thermocell? Hvorfor Thermocell? Eksempler: Eksempler: • Isoleringsevne blandt markedets bedste Gartnergården Frederiksberg have Thermocell? Eksempler: og FeelingWood FSC certificeret Træfiberisolering • Isoleringsevne •blandt Isoleringsevne markedetsblandt bedste markedets bedste Gartnergården Frederiksberg Gartnergården have Frederiksberg have • Behageligt at røre ved og arbejde med

Gudhjem Museum • Marselisborg Slot,

• Behageligt at røre Behageligt vedom og arbejde at røre med vedom ogsommeren arbejde med Gudhjem Museum Gudhjem •grønne Marselisborg Museum Slot, • Marselisborg Slot, •• Varmt vinteren / koldt Aarhus • Det hus • Bornholms Hvorfor Eksempler: sevne blandt Thermocell? markedets bedste Gartnergården Frederiksberg have Fugtregulerende • Statens Scene Kunsthus Skole • Varmt Varmt / koldt om om vinteren sommeren / koldt om sommeren Aarhus Boligselskab • •Det grønne Aarhus hus•Slot, •Det Bornholms grønne • Bornholms gt at• Isoleringsevne røreom vedvinteren og••arbejde med Gudhjem Museum Marselisborg blandt markedets bedste Gartnergården Frederiksberg have • God lydisolering Gudhjem Børnehave • Baronessens hus Fugtregulerende Fugtregulerende Boligselskab • Statens Scene •Kunst Statens Skole Scene Kunst Skole m• vinteren / koldtat•om Aarhus • Gudhjem Det grønne hus •Boligselskab • Behageligt røresommeren ved og arbejde med Museum •Bornholms Marselisborg Slot, • Lang levetid Køge • Randers Teknisk Skole • Det Røde •lerende God lydisolering • God lydisolering Gudhjem Børnehave Gudhjem • Baronessens Børnehave hus • Baronessens hus Boligselskab • Statens Scene Kunst Skole Åbenrå • Varmt om vinteren koldt om sommeren Aarhus •Pakhus, Det grønne • Bornholms • 100%/ indholdsdeklareret Rønnehus • Boligforening • Lang levetid • Lang levetid KøgeScene • Randers Teknisk Køge • Randers Teknisk Skole • Det RødeSkole • Det Røde solering Gudhjem Boligselskab Børnehave •• Baronessens • Fugtregulerende Statens Kunst Skole • Brandklasse DS2-d0 Bonderøven Dansk tv 1hus • Plejecenter • 100% 100% indholdsdeklareret Pakhus, Rønne • hus Boligforening Åbenrå Pakhus,Teknisk Rønne Skole •Mors Boligforening Åbenrå • Godindholdsdeklareret lydisolering Gudhjem Børnehave • Baronessens •• FSC certificeret og CE mærket Nykøbing •• Kirker og fredede bygetid Køge • Randers Det Røde • Brandklasse DS2-d0 Brandklasse Bonderøven Dansk tv 1 • Plejecenter Bonderøven Dansk tv Åbenrå 1Skole • Plejecenter •• Reducerer Co2 DS2-d0 ninger •Teknisk Det Biologiske • Lang levetid Køge ••Randers •Hus Deti Middelfart Røde dholdsdeklareret Pakhus, Rønne Boligforening •• og Resistens mod biologisk •sse FSC certificeret FSCCEcertificeret mærket og CEnedbrydning mærket Nykøbing • Kirker Nykøbing Mors •Plejecenter Kirker ogMors fredede byg- og fredede byg•DS2-d0 100% indholdsdeklareret Pakhus, Rønne Åbenrå Bonderøven Dansk tv 1 ••Boligforening som konstruktionstræ • Reducerer •DS2-d0 Reducerer Co2 Det ninger DetDansk Biologiske Hus i Biologiske Middelfart Hus i Middelfart • Brandklasse tv 1 • •Plejecenter ificeret og CECo2 mærket NykøbingBonderøven Mors ••Kirker ogninger fredede byg• FSC certificeret og CE mærket Nykøbing Mors • Kirker og fredede byg• Resistens mod•biologisk Resistens nedbrydning mod biologisk nedbrydning er Co2 ninger • Det Biologiske Hus i Middelfart • Reducerer Co2som konstruktionstræ ninger • Det Biologiske Hus i Middelfart som konstruktionstræ s mod biologisk nedbrydning • Resistens mod biologisk nedbrydning som konstruktionstræ

struktionstræ

Thermocell A/S • Næssundvej 423 A, DK­7960 Karby Telefon +45 9669 5060 • Fax +45 9669 5070 • www.thermocell.dk

ThermocellThermocell A/S • Næssundvej A/S • Næssundvej 423 A, DK­7960 423 A,Karby DK­7960 Karby Telefon +45Telefon 9669• 5060 +45 9669 • Fax 5060 +45 9669 • A, FaxDK­7960 5070 +45 9669 • www.thermocell.dk 5070 • www.thermoc Thermocell A/S Næssundvej 423 Karby Thermocell A/S • Næssundvej 423 A, DK­7960 Karby Telefon +45 9669 5060 • Fax +45 9669 5070 • www.thermocell.dk Telefon +45 9669 5060 • Fax +45 9669 5070 • www.thermocell.dk


DIY som linjefag DIY er en forkortelse for “do it yourself“ eller “gør det selv”. DIY handler mest af alt om at være kreativ og om at skabe et personligt forhold til de ting du omgiver dig med. Som en af de eneste efterskoler, tilbyder vi nu DIY som et linjefag på efterskolen. Se meget mere på galtrup.dk ÅBNINGSTIDER Fredag kl. 14:00 - 18:00 Lørdag kl. 10:00 - 15:00 Søndag kl. 10:00 - 15:00

Nees Bryghus · Næssundvej 507 · 7960 Karby · neesbryghus.dk

FIND INSPIRATION // LÅN EN LYDBOG MØD DIN NABO // LÆS DAGENS AVIS DRIK EN KOP K AFFE // HØR FOREDRAG PRINT DIN OPGAVE // TJEK DIN MAIL

MEGET MERE END BARE DIT BIBLIOTEK Åbent hver dag fra kl. 07.00 til 22.00 Holgersgade 7 · 7900 Nyk øbing Mors · Tlf. 99 70 60 00 · w w w.bibliotekmorsoe.dk ·

bibmors


ANNONCE

13

TEMPA HÅNDVÆRK HOLDER LIV I

DE GAMLE HÅNDVÆRK KOM OG MØD EN BØRSTENBINDER, TRÆDREJER OG KURVEFLETTER TIL ÅBENT HUS som vil vise gæsterne, hvad de kan forme af træ og give tips og inspiration til, hvordan man selv kan komme i gang. Søndag den 21. august slår Tage og Else Marie Pedersen dørene op til stort åbent hus-arrangement i deres kreative univers på Råghøj ved Tæbring.

I Else Maries afdeling som er kurvefletning bliver der workshop, hvor man selv kan afprøve kurvefletningens kunst. Det bliver muligt at flette sit eget ”hamsterhjul”, der kan bruges for eksempel til fuglefodring.

Her er alle velkomne til at komme og opleve en lokal børstenbinder, som kan lave de flotteste børster. Det er lige fra en hård børste til de nye kartofler og til en helt særlig blød en af slagsen, der er lavet af gedehår og som kan bruges til at børste computertastaturet af med. - Prøv at mærke, siger Else Marie Pedersen – og man bliver forundret over, at noget kan være så blødt.

Ægteparret, der til dagligt driver Tempa, elsker de gamle håndværk og nyder at være med til at holde dem i live og give det hele nyt design. - Man er meget velkommen til at tage sin familie og madkurven med. Vi har også besøg af den lokale pølsevogn, så der kan man også købe sin frokost. Vi giver kagen og kaffen, siger Else Marie.

Tage Pedersens passion er trædrejning, og til åbent husarrangementet har han inviteret fem forskellige trædrejere,

Åbent hus-arrangementet varer fra kl. 10:00 - 16:00 www.tempa.dk


14

AKTIVITETSKALENDER

DET SKER PÅ MORS JUNI

13., 22., 29. Sejlads – Frokost på Limfjorden*

21., 28. Rundvisning på Støberimuseet kl. 11.00

13., 22., 29. Sejlads – Sælsafari til Blinderøn*

23.

Rundvisning på Fossil- og Molermuseet

13., 22. Belgisk ølsmagning på fjorden*

29.

Koncert med Double Up og Bynight

16. - 31. Mysteriet på Højriis Slot

Gågaden i Nykøbing

Gåder og hovedbrud for hele familien. Billetter købes via www.hojriis.dk

JULI 7., 12., 14., 19., 21., 26., 28. Prøv kræfter med en havkajak* 7., 14., 21., 28. Grand Tour – Sejltur og rundvisning* Dansk Skaldyrcenter

7., 12., 14., 19., 21., 26., 28. Sejlads – Ø-hop til Livø* med Limfjordsbussen

20., 27. Sejlads – Limfjordsbussen til Fur med Berta K + Fur rundt* 20., 27. Fur rundt med turbåden Bertha K* 20., 29. Ølsmagning på fjorden – Thisted Bryghus* 27.

Aftensejltur med jazzmusik*

31.

Sejlads – Mors rundt ad søvejen*

7., 12., 14., 19., 21., 26., 28. Sejlads – Ø-hop til Fur* med Limfjordsbussen

7., 14., 21., 28. Sejlads – Sælsafari til Blinderøn* 7., 14., 21., 28. Aftenbesøg på Morsø Traktormuseum 8., 15., 22., 29. Biologi i strandkanten* Spændende opdagelsestur

12., 19., 26. Aftensejlads med Limfjordsbussen* Solnedgangstur

AUGUST 2., 4. Prøv kræfter med en havkajak* 2., 7., 9. Morgenyoga på toppen af Hanklit Info på: www.roomyoga.dk

2., 9., 11. Sejlads – Ø-hop til Livø* med Limfjordsbussen

2., 9., 11. Sejlads – Ø-hop til Fur* med Limfjordsbussen

* Tilmelding hos Morsø Turistbureau på 97 72 04 88 eller mail: mt@visitmors.dk


AKTIVITETSKALENDER

15

LÆS MERE

OM ARRANGEMENTERNE PÅ WWW.VISITMORS.DK

2., 9. Aftensejlads med Limfjordsbussen*

15.

Træskibssejlads – Limfjorden Rundt

Solnedgangstur

4.

Grand Tour – Dansk Skaldyrscenter* Sejltur og rundvisning

5.

Biologi i strandkanten* Spændende opdagelsestur

9., 16., 23., 30. Rundvisning på Dansk Støberimuseum 11.

Sejlads – Sælsafari til Blinderøn*

13., 27. Svampe- og urtetur i Legind Bjerge* med guide

14.

Sejlads – Mors rundt ad søvejen*

18., 25. Sejlads – Sælsafari til Blinderøn* 25.

Rundvisning Fossil- og Molermuseet

25.-27. Kulturmødet Mors Se program på: www.kulturmoedet.dk

SEPTEMBER 1., 8. Rundvisning på Fossil- og Molermuseet 6., 13.

10.

Rundvisning på Dansk Støberimuseum 100 miles ultraløb. Mors Rundt www.100miles.dk

10., 24. Svampe- og urtetur i Legind Bjerge*

OKTOBER 1., 15., 16., 29. Østerssafari fra Dansk Skaldyrcenter*

1., 14., 21., 29. Gourmet med skaldyr fra Dansk Skaldyrcenter*

1., 29. Tilberedning af egne østers efter østerssafari* 2., 15., 22., 23. Skaldyr i børnehøjde med Dansk Skaldyrcenter*

8., 15., 16., 22. Østerssafari med Dansk Skaldyrcenter*

8., 15.

Svampe- og urtetur med guide i Sindbjerg Plantage*

14.

Wine & Dine i forbindelse med Østers &Muslingepremieren*

14.

Rundvisning Vilsund Blue*

15., 22. Skaldyrskole på Dansk Skaldyrcenter* 15.-16. Østers- og Muslingepremiere 16.

Skalloween – (u)hyggelig skaldyrsoplevelser for børn

med guide

Med forbehold for ændringer og trykfejl


16

ANNONCE

BÆREDYGTIG OG

SELVFORSYNENDE

LANDBRUGS-

SKOLE BÅDE I UNDERVISNINGEN OG I SKOLENS KØKKEN ER DER FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED

Mette Skydt Jensen, daglig leder af Culinary linjen på Nordic Food College

Fårene på markerne bag Morsø Landbrugsskole er nyankomne og er et led i at blive mere selvforsynende. Landbruget er også udvidet med 17 hektar, for at få mere plads til egne grøntsager. De nye muligheder skal både bruges i skolens eget køkken, der går efter sølv i det økologiske spisemærke, og i undervisningen af både gastronomer og landmænd. Jord til bord Mette Skydt Jensen er daglig leder af Culinary linjen på Nordic Food College, som Morsø Landbrugsskole kalder satsningen på samspillet mellem fødevarer og landbrug. Som den eneste landbrugsskole i Danmark er der en direkte kobling mellem eleverne, der går på fødevareuddannelserne og landmandsud-

dannelsen. På skolen har de hele uddannelsen til ernæringsassistent og grundforløbet af gastronomer, slagter, bager/konditor og tjener og hele landmandsuddannelsen. - Vi har for eksempel fælles så- og lugedage, hvor fødevareeleverne er med ude i marken. Vi har også temadage eksempelvis om korn, hvor vi først er i marken og måler kvaliteten af kornet og derefter er alle elever med inde og bage brød for at teste hvad det så betyder for brødet, fortæller Mette Skydt Jensen. Hun fortæller, at det giver rigtig god mening og forståelse for, hvor tingene stammer fra, når eleverne arbejder på den helhedsorienterede måde. - Det er lærerigt både for eleverne og mig, at være et sted,


ANNONCE

17


18

ANNONCE

Tina Nørskov Jensen, Køkkenleder.

hvor man hele tiden tænker fra jord til bord, og det foregår helt naturligt. Vi er udfordret, på den gode måde, af at bruge af det, vi har på stedet, og tager også hånd om madspild, siger Mette Skydt Jensen. Økologisk spisemærke I skolens køkken møder vi køkkenleder Tina Nørskov Jensen. Udenfor hænger det økologiske spisemærke i bronze. Men nu er ambitionsniveauet skruet lidt op og køkkenet går efter at få sølvmærket, hvor 60-90% af råvarerne skal være økologiske. Målet er i første omgang at bruge så mange af skolens egne økologiske produkter såsom æg, løg, kartofler, salat og så videre. - Vi er rigtig gode til at bruge det, vi selv har, og det som er i sæson. Jeg vil tro, at halvdelen af råvarerne i køkkenet er skolens egne produkter, anslår Tina Nørskov Jensen. Det betyder også, at der er kartofler to gange i ugen, hvilket passer de fleste kostskoleelever godt, fortæller hun med et smil. Men for Tina Nørskov Jensen betyder økologi ikke alt. - For os giver det mest mening at tænke i sæson og danske råvarer, jeg synes ikke, vi skal importere økologiske varer fra udlandet. Det er ikke bæredygtigt, siger hun.

Bæredygtigt køkken Bæredygtighed betyder i køkkenet, at de næsten ikke smider noget ud. - Daggammelt brød bliver til crutoner eller lægges i blød til næste portion brød. Rugbrødet bliver til drys og så videre, siger hun. Den bæredygtige tankegang handler ikke kun om maden, men også om at spare på energien og ressourcerne. - Så nu damper vi for eksempel kartoflerne i ovnen i stedet for at koge dem. Det sparer vi 120 liter vand på hver gang. Vi vil udfase alubakker og bruge bæredygtigt emballage af 80% genbrugsplast og køber svanemærkede rengøringsprodukter. Diskussionen om kødforbruget er naturligvis også et emne på Landbrugsskolen. Men der er ikke kødløse dage, i stedet strækker Tina Nørskov Jensen kødet ved at komme 25% bælgfrugter i frikadellefarsen og de danske bøffer er gået fra at være 150 gram til 125 gram. - På den måde får vi stadig kød, men vi sparer lidt på det, siger hun. Køkkenet kalder og dagens bæredygtige middag skal snart serveres for eleverne. www.eucnordvest.dk/nordic-food-college


SLIP kreativiteten

LØS PÅ MORS Unikke oplevelsesophold i farverige og rummelige naturskønne omgivelser

UDKOMMER IGEN UGE 40 · 2022 Har du en god historie til magasinet, eller vil du annoncere i magasinet? Kontakt: Søren Villadsen · Reklame-Avisen.dk sv@reklame-avisen.dk · Tlf. 61 55 79 62

• Ø-ferie i Limfjorden • Familietræf og venindeophold • Kreativ med børn • Lav-selv glaskunst, keramik og billeder med flydende akryl • Vildmarksbad • Vinsmagning Event4U v/ Anette Stagstrup Mere info og webshop: EVENT4U.dk • Lystfiskeri Book: +45 2112 4441 eller anette@event4u.dk • Naturvandring • Cykelruter • Galleri • Butik • Café • B&B

Sejersvej 43 · Sejerslev · 7900 Nykøbing Mors · www.event4u.dk

r

de i t s g n ni

Åb

:00. -108. :830:0 6 1 1 &-1:030 0 00 :00. 9:3016 - 13:0-13:3:0-18 . 0 0 e e 3 r r : f - f 9 9:130 & 16 18:00 MMaann- g a ag 9:30- 6:30d r ø L ørd g 1 LSønda g da

Søn

sesssee e r d AAdr 0 Erslev 5 , 79

ng Tøvi

Syd

950

yd 5

ng S

Tøvi

5, 7

v Ersle

Damgaards Gårdbutik "et besøg for alle sanser" Find Facebook Findos os på på Facebook


PRØV VORES

HELDÆKKENDE TRÆBESKYTTELSE VI PRODUCERER SELV MALINGEN I EGEN FABRIK. Det er din garanti for kvalitet, god service og gode priser. Kig gerne ind og hør mere om vore øvrige produkter…

HELDÆKKENDE TRÆBESKYTTELSE, TAGMALING, MURMALING, GULVMALING, OLIER M.V.

ÅBNINGSTIDER Mandag - Fredag kl. 10.00 - 17.00

Morsø Maling ApS | Præstbrovej 230, Ø.Jølby | 7950 Erslev | Tlf. 97 74 15 09 | morsmaling.dk

Gnavere · Akvarie · Krybdyr · Havedam m.m. Fugle-, Hunde- og Katteartikler

Mandag - Fredag: kl. 10 00 - 17 00 · Lørdag: kl. 10 00 - 14 00 Nørrebro 156 · tlf. 51 16 50 99 · www.hobbyfisk.dk


ANNONCE

21

BRYGGEREN

I NEES BO LARSENS PASSION FOR ØL HAR RESULTERET I ET NYT LOKALT BRYGGERI, NEES BRYGHUS Det startede med eksperimenter med mjød i køkkenet, og nu er det blevet til øl-produktion af otte forskellige øl i laden. Der var nemlig andre end Bo Larsen selv, der fik smag for hans hjemmebryggede øl. Da han mærkede interessen fra andre, blev Nees Bryghus født. Og salget går så godt, at han netop har fået tilsagn om LAG-midler og snart skal til at renovere og indrette 125 m2 på gården, så der er plads til at udvide produktionen og få større grupper på besøg til øl-smagning. Bo Larsens egen favoritøl er de søde øl, og derfor er der flere af dem i sortimentet. Han søder nemlig øllene med honning fra egen bigård, og hans kongstanke er at bruge så mange lokale ingredienser som muligt. Derfor plantede han også humle i haven sidste år, får malt produceret af Gyrup i Thy af vårbyg fra Vejerslevgaard på Mors.

- Den slags giver så god mening for mig, siger bryggeren, der har en baggrund som landmand og arbejder ved Champost, når han altså ikke er at finde i bryggeriet. Det er svært at følge helt med efterspørgslen, og lige nu kan han maksimalt nå at producere cirka 120 liter om dagen fredag, lørdag og søndag. - Så jeg glæder mig til at få et større anlæg, for så kan jeg bedre tage imod alle de bestillinger, som kommer, siger han. Blandt kunderne finder man Næssund Færgen, Vild med lækkerier og Prebens Vinhandel i Nykøbing. Dagene er godt nok længere end dengang han arbejdede som tjener, men til gengæld har han fri i weekenderne og det sætter han stor pris på, for så er der også tid til både familie og livet på den lille gård. www.neesbryghus.dk


22

ANNONCE

SOLID SUCCES PÅ GALTRUP EFTERSKOLE

EFTERSKOLEN, DER ER “GODE TIL IKKE AT VÆRE RET GODE” RAMMER FOR FØRSTE GANG 150 ELEVER TIL AUGUST

Forstander Jens Hvid Skouboe

Udviklingen er ikke til at tage fejl af på Galtrup Efterskole. På fire år er skolen gået fra 80 elever til 150 elever og forstander Jens Hvid Skouboe er overbevist om, at det skyldes, at skolen gør det helt ok ikke at være perfekt. - Angst og mistrivsel hos 16-25-årige fylder mere og mere og 50% af de unge piger har angst- og stress-symptomer. Begrebet 12-tals-piger, fokus på fitness og krop og at man skal være perfekt, fylder simpelthen så meget for de unge i dag, fortæller Jens Hvid Skouboe. Derfor fandt de for nogle år siden på mottoet: “Vi er gode til ikke at være ret gode” og nu er Galtrup Efterskole blevet en skole, hvor man bare kan være sig selv. - Vi siger ofte: “Du er helt perfekt, normal”, og her kan man hvile i sig selv, og være den man er, siger han. Som et eksempel fortæller han om piger, som efter noget tid ikke bruger make up til daglig, men om fredagen, når de skal hjem til de gamle venner, kommer al makeuppen på igen. - Så der er ingen tvivl om, at Galtrup giver dem mulighed for

at slappe af, ikke skulle præstere hele tiden og bare være sig selv, siger han. Mange tiltag Det grundlæggende menneskesyn har grobund i den grundtvig-koldske efterskoletradition og Galtrup Efterskole er Danmarks ældste efterskole. Jens Hvid Skouboe har været forstander siden 2005 og elevtilgangen bunder i forskellige indsatser som skolen har foretaget siden 2015, hvor den første grønlandske klasse startede. I dag er der to grønlandske klasser og en grønlandsk lærer på vej til at undervise for første gang. Skolen har også indrettet et makerspace, hvor der arbejdes med droner, grafik og 3D. Fornylig er linjen DIY (do it yourself) kommet til og her oplever skolen stor søgning særligt fra piger. Sidste år kom også en multibane til og der er i det hele taget renoveret og bygget ud for 4,5 mio kr. de senere år. Det skaber gode rammer for at arbejde med fællesskabet, som er i fokus på skolen.


ANNONCE

Fokus på fællesskabet Jens Hvid fortæller, at mange unge oplever, at de stopper med foreningsaktiviteter i de unge år, fordi de ikke kommer med på 1. holdet. - Vi vil gerne genoplive lysten til fællesskabet og at være med, hvor det er helt okay, at man ikke er den bedste, siger han. At man kan være sig selv og slappe af, betyder ikke, at man ikke skal tage ansvar og gå i skole på Galtrup. Nej, skolen arbejder meget målrettet og bevidst på, at alle elever bliver kaptajner i deres eget liv. - Det er vigtigt for os, at eleverne lærer at navigere i, hvad der er forkert og rigtigt. På den måde skal de lære at tage ansvar for egne handlinger og navigere i deres liv. Vi lærer dem også, at det man vælger at gøre her i livet, skylder man at gøre godt. Derfor vil vi skærpe elevernes sans for forskellen mellem det ligegyldige og det vigtige, forklarer Jens Hvid Skouboe.

23

Kom som du er En anden tendens, som Galtrup er begyndt at arbejde med er køn og LGBT+, fordi de har oplevet elever, hvor den traditionelle skarpe kønsopdeling ikke fungerer. - Derfor har vi lavet en fællesgang, før hed den måske ”fælles drenge- og pigegang”, men nu kalder vi den altså bare fællesgang. Vi har også droppet drenge- og pigetoiletter og så arbejder vi på at få individuelle bruserum til alle, fortæller Jens Hvid Skouboe. Skolens tilgang er, at det ikke skal være noget problem på skolen, hvis man er LGBT+ person. - Vi betragter det sådan, at vi gerne vil tilpasse os den ungdomskultur vi oplever og ikke omvendt. Vi vil gerne signalere, at hos os, er kønsspørgsmål ikke et problem. Her er alle bare Galtrup-børn, siger Jens Hvid Skouboe. www.galtrup.dk


24

ANNONCE

LØB OG

KAGE – EN SKØN BLANDING

BAGERLØBET I NYKØBING ER EN STOR SUCCES

I juni løb 946 deltagere de 3,8 km rundt i Nykøbing – forbi skov, strand og flot natur – og belønningen på turen var brød og kager – og til slut en flæskestegssandwich eller pizza. Det er Tina Smed Jacobsen fra Bageriet, der sammen med formanden for Pinen & Plagen, Jann Søndergaard og Bo Hedberg, tilbage i 2014 fik ideen til løbet. Dengang var hun med i løbeklubben Pinen & Plagen, og derfor er løbet arrangeret i samarbejde med dem. - Løbeklubben gav mig i mange år meget glæde, og jeg synes, de har gjort meget for sundheden på Mors. Løb er en sport, som nu dyrkes af mange, og som giver dig den frihed, at den kan udføres af næsten alle og hvor som helst. Den glæde vil jeg gerne give videre til andre, fortæller hun.

Bageriet er hver gang blevet overrasket over tilslutningen til det utraditionelle løb. - Det første år troede vi der kom omkring 50, men der kom 500 – og sidst (før Corona) var vi på omkring 1300 deltagere, fortæller hun. Det er Bageriet, der afholder alle udgifter og pengene fra tilmeldingerne går til løbeklubben. Deltagerne får endda deres penge igen gennem gavekort, som er bag på deres startnumre. Ruten er lavet, så man både kan gå, løbe, køre med barnevogn eller komme rundt i kørestol – så alle kan være med. - Vi er meget taknemmelige for, at så mange frivillige fra løbeklubben stiller op og hjælper os sammen med venner og familie og medarbejdere. Uden dem kunne vi slet ikke gennemføre et så stort arrangement, slutter Tina Smed Jacobsen.


ANNONCE

25


26

ANNONCE

GUMMI OLE SATSER PÅ

KABINE- OG ELSCOOTERE JEPPE FROST KJELDSEN HAR FUNDET EN LILLE NICHE OG HJÆLPER NU DÅRLIGT GÅENDE MED AT KOMME RUNDT Der er travlt på autoværkstedet ”Gummi Ole” denne formiddag. Et ægtepar står og tripper, for bilen er lige gået i stykker – og de skal nå et fly i Hamborg. En mekaniker er i gang med at svejse en anden bil og så venter en ældre dame på at få repareret sin elscooter. Imens tuller værkstedshunden Vudi – en stor sort puddel – rundt og hilser på kunder og skaber hygge i den hektiske hverdag. Det var lidt en tilfældighed, at Jeppe Frost Kjeldsen, der driver Gummi Ole, fandt ud af, at der var efterspørgsel på de små eldrevne scootere. - Jeg havde én stående her udenfor i noget tid, og så skal jeg love for, at der kom mange forbi med nogle, der skulle repareres. Der er ikke så mange, der kan lave dem, så det gør vi så, siger han, da vi endelig får ham med ind på kontoret til en snak. Der findes både tre og firehjulede elscootere og med og uden kabiner. Nu er han også begyndt at forhandle dem og tager også gerne gamle i bytte. Det er ofte folk, som er skidt gående eller som hellere vil have et lille køretøj end en bil, som bruger elscooterne.

- Jeg kan helt klart mærke, at der er stor interesse og flere og flere, der gerne vil komme rundt på den måde. Det kræver jo heller ikke et kørekort, så det er nemt for alle, siger Jeppe Frost Kjeldsen. Udvider med lifte og ansatte Ellers er det gået stærkt siden han i 2018 købte autoværkstedet af Gummi Ole. For to år siden udvidede han ved at flytte til Vesterå 2, hvor Vinderup Maskiner havde traktorværksted. - Her var god plads, men det er der så ikke længere, siger Jeppe med et smil og fortæller, at han snart vælter en væg og udvider med to lifte mere hen over sommeren. - Vi har lige nu 14 dages ventetid, og det er simpelthen for længe. Derfor har jeg også valgt at ansætte en svend fra 1. august og en lærling fra 1. juli, så vi bliver fem i alt, fortæller han. Den nye lærling er en pige på 17 år, som tidligere har været i praktik to uger på stedet og Jeppe Frost Kjeldsen, glæder sig, da de kender hende godt og ved, at hun både er dygtig og har værkstedshumor og passer godt ind på stedet. Ny opgave En ny arbejdsopgave er også på vej ind, da han som noget nyt bliver leverandør under SOS autohjælp. Når der er spidsbelastninger, vil autoværkstedet blive kontaktet og skal så rykke ud og hente folk for eksempel hvis der er punkteringer, batterier der skal lades op eller biler der har været i uheld skal fragtes. Gummi Ole har det særlige navn, fordi det startede i 1976 som dækcenter og siden blev solgt til Superdæk. Men Jeppe Frost Kjeldsen pointerer, at autoværkstedet i dag laver alt, der har med bilreparationer at gøre. Hans telefon ringer igen og flere kunder kigger forbi, mens musikken drøner ud af højttalerne på det store værksted… www.gummiole.dk


ANNONCE

Jeppe Frost Kjeldsen har fået rigtig travlt på autoværkstedet “Gummi Ole”, som han overtog i 2018.

27


Fortid, fossile r og fortælling er

WWW.MUSEUMMORS.DK

FOSSIL- OG MOLERMUSEET

BOLDEN RULLER... – fodbold på Mors DUEHOLM KLOSTER 2022

KÆLDEREN PÅ KONGEVEJEN FOSSIL- OG MOLERMUSEET FRA 11. APRIL 2022

STØBERIMUSEET

MILLIONÆREN FRA MORS DUEHOLM KLOSTER fra 17. juni 2022

DUEHOLM KLOSTER

Glæd diG til den 17. auGust, hvor

unGdomsskolens nye proGram lander i din postkasse!

sUmmercamp 2022

2. - 4. August i nykØbing

ØstEr strAnd 7.

De feDeste sommerDage på

ungmors.dk

99 70 62 80

ung@morsoe.dk

nyE LLE dE tiL 18 år A r o p F og o sEr, kLAs 75 kr. pris: 1

vanDet på

tilmelD Dig på Ungmors.DK nU!

mors.

sUp, WinDsUrfing, KajaK og mission til fUr, hvor i lær speeDbåD meD tUbe bagefter. er Watercasting fra en rib-båD! Det bliver tre Dage DU alDr ig vil glemme!

overnatning på stranDen i tipier, maD og aKt iviteter, meD 100% fart ove r feltet + masser af aftenhygge!

tLF. 99 70 62 80 •

www.ungmors.dk


Stort Åbent Hus arrangement hos Tempa Håndværk d. 21. august 2022 kl. 10 - 16 Sæt X i kalenderen

Stort Åbent Hus arrangement med masser af inspiration. Vi sætter telt op på gårdspladsen med masser af aktivitet. Tag på søndagsudflugt! Gå på jagt efter tilbud i butikken! Se 5 trædrejere i arbejde og deltag i fletteworkshop. Mød børstenbinderen. Nyd en forfriskning ved pølsevognen eller en kop kaffe i haven samt det kreative samvær og meget mere!

Besøg vores hjemmeside og webshop N. A. Christensensvej 20 · 7900 Nykøbing Mors Tlf. 97 72 08 33 · braendselsforeningen.dk

Tempa Håndværk Else Marie og Tage Pedersen ∙ Råghøj 31 ∙ Tæbring ∙ 7900 Nykøbing Mors ∙ Danmark Ring 97769009 · Mail info@tempa.dk · Besøg webshoppen på www.tempa.dk

Vil du vide mere om FN’s verdensmål? og hvordan du kan bruge dem i den bæredygtige udvikling af dig selv, din forening eller din virksomhed? Så kom og vær med i en praktisk workshop, hvor du arbejder med de verdensmål, der er relevante for dig.

Mandag den 5. september 2022 fra kl. 17.00 Arrangementet afholdes på Mors, af den nye LAG og FLAG forening for Thy og Mors for perioden 2023 – 27. Den nye forening holder stiftende generalforsamling efter workshoppen. Alle interesserede er velkomne, både til workshop og stiftende generalforsamling. Deltagelse er gratis. Der serveres en let forplejning undervejs. Af hensyn til forplejningen vil vi gerne vide om du kommer. Tilmelding sendes til mail: info@lag-thymors.dk Spørgsmål kan rettes til koordinator Inger Bøgh Bisgaard mobil: 20 55 33 43 Se flere informationer på www.lag-thymors.dk og Facebook.com/lagthymors


30

ANNONCE

ISHUS CAFÉ HOLMEN SKIFTER HÆNDER

OG FLERE FADØL CAFÉEN MED DEN SKØNNE UDSIGT HAR FÅET NY EJER - Jeg har altid haft lyst til at have en cafe. Og hvis det skulle være – skulle det være Café Holmen, fordi den ligger så godt. Sådan siger Per Primdahl, der 1. september sidste år overtog Café Holmen på lystbådehavnen i Nykøbing sammen med køkkenchefen Marianne Eskildsen. Sideløbende fungerer han som direktør i Coffee-House i Roslev. Man forstår godt hans drøm, for caféen i den gamle stationsbygning fra 1889 emmer af historie og charme, og man betages af udsigten til lystbådehavnen, hvor bådene svajer side om side. På terrassen kan man nyde en kold øl eller et glas rosé og køkkenets veltilberedte mad, mens solen danser i Limfjordsvandet i havnen. Per Primdahl slår da også fast, at cafeens koncept ikke ændrer sig meget. Der vil stadig være tale om en hyggelig og afslappet café i samme charmerende stil som den tidligere ejer, Bethina

Medejer og køkkenchef Marianne Eskildsen (t.h) sammen med medarbejderen Pia Justesen.

Holm, drev den. Det er stadig det gamle mormorstel, der serveres af, kagemontren er fyldt med lækre kager og finurlige citater og billeder pryder væggene. Mere kød og ny bar Dog er der sket nogle mindre ændringer på den lokale cafe. - Vi har fået lidt kraftigere retter på menukortet og lidt flere kødretter, fortæller Per Primdahl, men forsikrer, at man kan stadig få veganske og vegetariske retter, som flere gæster er glade for. Det nye makkerpar satser meget på selskaber såsom barnedåb, store fødselsdage, konfirmationer, bryllupper og lignende, som cafeens store sal er perfekt til. - Derfor har vi også fået renoveret den store sal og fået bygget en bar til det festlokale, siger han.


ANNONCE

Fadøl og gourmet-is Som noget nyt kommer der også flere øl fra fad – blandt andet FUR øl og en ny, lokal øl, som han ikke kan løfte sløret for endnu. En anden nyskabelse bliver et ishus, som kommer til at stå udenfor. - Det bliver i en container lige ved siden af os – og her vil vi servere Kastberg is, som er en gourmet-is produceret fra bunden af med ægte fløde og rigtige bær, forklarer Per Primdahl.

31

Cafeen fortsætter ellers i samme ånd som hidtil, hvilket betyder, at der fortsat vil være hyggelige strikkecafeer, arrangementer og deltagelse i mange af de lokale events såsom Skaldyrsfestival, Kulturmødet og lignende. Per Primdahl vil også rigtig gerne have åbent om aftenen, men er lige som så mange andre restauranter og cafeer ramt af personalemangel. - Så snart vi har medarbejdere nok, så åbner vi også om aftenen, lover han. Cafe Holmen – meget mere end en cafe


Vi dyrker ca. 15 hektar med omkring 80 forskellige slags og sorter grønsager og kartofler.

Vi sælger vores grøntsager og kartofler fra vores vej bod her på Solbjergkær 11, 7950 Erslev, boden har altid åben, og skulle der mangle noget, er man altid velkommen til at ringe på tlf. 31 27 25 10

Vores brug drives helt sprøjtefrit, med meget få og meget små maskiner. Vi gør næsten alt med hænder og i et godt fællesskab, præcist som i de gode gamle dage.

Vi sælger også til restauranter, hoteller og cafeer, så hvis du gerne vil købe lokale kvalitets grønt til dit sted, så ring endelig på tlf. 31 27 25 10

Vi tager et stort klimabevidst og socialt ansvar.

Tag et kig på vores hjemmeside www.gronthy.dk · Der sker også meget på facebook grønthy og på instagram

oplevelseskort.dk – find oplevelser i Midt- og Vestjylland

oplevelseskortet.dk – find oplevelser i Midt- og Vestjylland

NYHED OPLEVELSESKORT.DK LINKER DIREKTE TIL DINE OPLEVELSER OPLEVELSE R | SEVÆRDIGH

GRATIS MAGAS

EDER | SPISESTEDER

IN

| GUIDEDE TURE | NATUR

NR. 24 · 2022

MIT LIV PÅ MORS

– NIELS BAK

VEJE

LAN DMAND

I BLODET GRØN THY FÅR

FOLK

TILBAGE ET TIL LIV

ISOLERING FREMTIDENS

PRODUCERE

S

PÅ MO RS

KROGENE HELT UD I · handel VI KOMMER r · natur · nærhed MAGASIN – · specialitete ØENS LOKALE på Mors · oplevelser aktiviteter ·

kultur · livet

+ link til magasiner og turistaviser…

HIMMERLAND BJERRINGBRO VIBORG SILKEBORG HERNING · IKAST · BRANDE HOLSTEBRO SKIVE · SALLING FUR

FREE | KOSTENLOS

TA' PÅ TUR I DET SKØNNEST

E SOMMERLAND 2022

GRATIS


jyskel.dk

DIN LOKALE ELEKTRIKER MORS OG SALLING

• • • • • • • •

Alt i el-installationer Intelligent boliginstallation Landbrugsinstallation Industriinstallation Hvidevareservice Boliginstallationer Varmepumpe - salg og service Energi optimering

Elsøvej 214 - 218, 7900 Nykøbing Mors

|

97 74 40 66

|

info@jyskel.dk

|

jyskel.dk

Ø-hop til Livø med Limfjordsbussen

Ø-hop til Fur med Limfjordsbussen

Frokost på Limfjorden

Aftensejlads

Aftensejltur med jazzmusik

Fur Rundt fra Fur Havn

Sælsafari til Blinderøn

Ølsmagning - Thisted Bryghus

Nykøbing - Fur inkl. Fur Rundt

Tirsdag: 12. • 19. • 26. juli & 02. • 09. aug. Torsdag: 07. • 14. • 21. • 28. juli & 11. aug. Livø er en lille bilfri ø, som indbyder til vandreture. Undervejs er der mulighed for at se sæler. Afg. kl. 10.00 fra Nyk. Havn, Ank. Livø kl. 12.00 Afg. Livø kl. 15.15, med hjemk. til Nyk. 17.15 Pris T/R: Voksne kr. 290,-/Børn kr. 145,Picnickurv: Voksne kr. 159,- / Børn kr. 99,Tirsdag d. 12. • 19. • 26. juli & 02. • 09. aug. Afg. fra Nyk. Havn kl. 18.00 - Hjemk. ca. kl. 20.00 Pris: Voksne kr. 169,- / Børn kr. 90,Afg. Sallingsund kl. 18.30 - Hjemk. ca. kl. 19.30 Pris: Voksne kr. 100,- / Børn kr. 50,Tapas kr. 129,- eller sandwich kr. 49,- pr. stk. Torsdag d. 07. • 14. • 21. • 28. juli & 11. aug. Afg. fra Nyk. Havn kl. 18.00 - Hjemk. ca. kl. 21.00 Mulighed for at spise ombord. Menu voksne kr. 160,- Børn kr. 80,Onsdag d. 13. juli & Fredag d. 22. • 29. juli Afg. fra Nyk. Havn kl. 14.00 - Hjemk. ca. kl. 17.00 Torsdag d. 18. • 25. august Afg. fra Nyk. Havn kl. 11.00 - Hjemk. ca. kl. 14.00 Pris: Voksne kr. 260,- / Børn kr. 150,Frokost pr. person: Frokostplatte kr. 125,- / Kaffe & kage kr. 49,-

Tirsdag: 12. • 19. • 26. juli & 02. • 09. aug. Torsdag: 07. • 14. • 21. • 28. juli & 11. aug. Fur rummer en rigdom af særprægede landskaber med talrige muligheder for naturoplevelser. Afg. kl. 10.00 fra Nyk. Havn, Ank. Fur kl. 11.00 Afg. Fur kl. 16.15, med hjemk. til Nyk. 17.15 Pris T/R: Voksne kr. 200,-/Børn kr. 100,Picnickurv: Voksne kr. 159,- / Børn kr. 99,Onsdag d. 27. juli Tag på en 3 timers smuk sejltur på Limfjorden krydret med jazzmusik. Afg. fra Nyk. Havn kl. 18.00 - Hjemk. kl. 21.00 Pris: Voksne kr. 390,- Varmrøget laks kr. 99,Smørrebrød pr. stk. kr. 30,Onsdag d. 20. juli & Fredag d. 29. juli 2 timers sejlads med smagsoplevelser. Afg. fra Nyk. Havn kl. 18.00 - Hjemk. kl. 20.00 Pris: Voksne kr. 285,-

Belgisk ølsmagning på fjorden

Onsdag d. 13. juli & Fredag d. 22. juli 2 timers sejlads med smagsoplevelser. Afg. fra Nyk. Havn kl. 18.00 - Hjemk. kl. 20.00 Pris: Voksne kr. 285,-

Onsdag d. 13. • 22. • 29. juli Vi sejler mod syd under Sallingsundbroen, mod det smukke Ørding/Sillerslev område. På hjemturen sejles langs Sallingsiden op forbi Glyngøre Havn. Afg. fra Nyk. Havn kl. 11.30 - Hjemk. kl. 13.30 Pris pr. peron: Voksne kr. 169,- / Børn kr. 90,Frokostplatte m/ koldt og lunt, pr. pers. kr. 125,Onsdag d. 20. • 27. juli Oplev / se det uspolerede landskab fra søsiden en fantastisk flot tur. Afg. fra Fur Havn kl. 14.00 - Hjemk. ca. kl. 16.30 Pris: Voksne kr. 225,- / Børn kr. 100,Kaffe og kage, pr. pers. kr. 49,Onsdag d. 20. • 27. juli Kombiner sejlturen Nykøbing-Fur med sejlturen Fur Rundt, og få en skøn eftermiddagstur på Limfjorden. På turen kommer I hele vejen rundt om den smukke ø Fur. Oplev/se det uspolerede landskab fra søsiden en fantastisk flor tur. Afg. fra Nyk. Havn kl. 13.00 - Hjemk. ca. kl. 17.15 Pris T/R: Voksne kr. 300,- / Børn kr. 150,Kaffe og kage, pr. pers. kr. 49,-

Book online på www.visitmors.dk eller for yderlig information og booking kontakt VisitMors (Morsø Turistbureau), Havnen 4, 7900 Nykøbing Mors Tlf. 9772 0488 eller mt@visitmors.dk


34

ANNONCE

GASGRILL

ER DET HOTTE JAN VESTERBY SKARSHOLT ER GRILLENTUSIAST OG STÅR FOR GRILLAFDELINGEN I TØMMERGAARDEN I NYKØBING

Møder man Jan Vesterby Skarsholt imellem grill og pizzaovne i det ene hjørne af Tømmergaarden, skal man være standhaftig for ikke at få sig en grill med hjem. Han er nemlig typen, der erklærer, at det er grillsæson hele året, og at han kun har ét salgsargument, og det er: “at så bliver det til noget!” Ifølge ham er 99 procent af de grill, der ryger over disken, gasgrill i dag. Og det mener han, er fordi morsingboerne oplever, at så bliver familiens grillaften til noget. - Ja, for så tager det jo altså kun fem minutter, så er man klar til at grille. Samtidig står far ofte for at grille udenfor – og det kan mor godt lide, siger han med et grin. Han griller selv cirka 300 dage om året og siger, at man endda kan lave islagkage. - En bund, en masse is og så marengs ovenpå og ind i grillen, så har du en indbagt islagkage, foreslår han og remser op, at man også kan lave boller i karry og lækker flæskesteg i gasgrillen. Det er også populært at købe et rotisseri med - en slags grillspyd - for så kan man lave de lækreste kyllinger og stege ved at de bliver grillet med indirekte varme og kører langsomt rundt.

- På den måde beholder kødet saften i sig, og det bliver meget smagfuldt og lækkert, forklarer han. Han anbefaler altid, at man bruger et stegetermometer og i dag kan man få et uden ledning, som kan styres via en app. Grillforhandleren ved godt, at nogle kan være bange for gas – men han forsikrer, at det på ingen måde er farligt. - Og den garvede grillmester har selvfølgelig altid to gasflasker stående, så man ikke går tør for gas midt i middagen, siger han smilende. Ser på kundens behov Jan Vesterby Skarsholt virker som én, der elsker sit job, og han gør en dyd ud af at læse kundens behov, og bruger ifølge ham selv gerne lang tid på en kunde. - Det vigtigste for mig er at finde ud af, hvad kunden ønsker og har behov for, og at kunden kommer hjem med det helt rigtige, uanset om det er en stor eller lille grill, siger han. Grillafdelingen har mange forskellige grillmærker at vælge imellem, og der er også et hav af muligheder, når vi taler


ANNONCE

35

Jan Vesterby Skarsholts eneste salgsargument, når det gælder gasgrill er: “Så bliver det til noget!”

hjælpemidler såsom stegetermometer, pander, grydelapper, forklæder og alt mulig andet tilbehør. Det er også blevet ret populært med pizzaovne, og han viser et par stykker frem, hvor man på utrolig kort tid kan bage rigtig mange pizzaer ved høj varme. - Når pizzastenen er varm, kan man bage en pizza på to minutter og så kan du altså holde gang i en fest længe, siger Jan

Vesterby Skarsholt. Hen over sommeren inviterer Tømmergaarden sammen med firmaet Weber til et grillkursus, hvor der kommer erfarne folk og inspirerer til nye måder at bruge sin grill på. - Så får man en masse tips og tricks, og aftenen ender med, at vi spiser sammen, det er rigtig hyggeligt, slutter Jan Vesterby Skarsholt.


36

ANNONCE

VANDREFERIE PÅ NORDMORS – OGSÅ PÅ HJUL

EVENT4U PÅ NORDMORS HAR GJORT DET ENDNU LETTERE AT KOMME UD I DEN SMUKKE NATUR PÅ NORDMORS Hvis du elsker at vandre, så har Event4U på Nordmors nu gjort det endnu lettere at komme ud i den smukke natur på Nordmors. Og det gælder også, hvis du er i kørestol, har barnevogn med eller kører på løbehjul eller rulleskøjter. - Jeg har lavet 15 ruter heromkring, hvor af de fem er kørestolsvenlige. Det betyder, at man kan bo her på B&B og så selv sammensætte sin vandreferie. Jeg udleverer detaljerede vandrekort med ruterne i forskellige længder og sværhedsgrader, så det er let at gå til, fortæller Anette Stagstrup, der har Event4U i Sejerslev.

Ruterne er rundture, der starter og slutter hos 4U, og man bestemmer selv længden på ferien. Måske vandrer man to eller ti dage og de dage, man ikke vandrer, kan man være kreativ i glasværkstedet eller nyde vildmarksbadet, eller bare slappe helt af. Har man lyst, kan man få instruktion i glas- eller keramikværkstedet og hygge sig med at skabe sine egne kunstværker. I B&B-delen er 4 ud af 9 dobbeltværelser kørestolsvenlige, og som noget nyt har Anette Stagstrup også fået sat en trappelift op til det fine atelier på førstesalen, hvor hun denne sommer selv udstiller med glasværker og malerier med flydende acryl. Anette Stagstrup har også en kørestolsvenlig cafe, hvor hun tilbyder god sund mad af lokale og økologiske råvarer. www.event4u.dk


ALT TIL SOMMERHYGGEN

FIND OS PÅ

Soltoften 3 // 7900 Nykøbing Mors // Tlf. 96702100

NORDIC FOOD COLLEGE MORSØ LANDBRUGSSKOLE • LANDMAND Specialer: - Jordbrugsmaskinfører - Planter - Husdyr • ANLÆGSGARTNER

CULINARY • ERNÆRINGSASSISTENT • BAGER OG KONDITOR • GOURMETSLAGTER • GASTRONOM • TJENER

GRUNDFORLØB 2, OPSTART 09.08.22 Læs om vores uddannelser på eucnordvest.dk/ nordic-food-college Vi ses på

N O R D IC FO O D C O LL EG E – en del af EUC Nordvest

SE HER!

SOMMERCAMP PÅ NORDIC FOOD COLLEGE

ONSDAG D. 29/6 TIL FREDAG D. 1/7

3 sjove dage med fællesskab og hygge. Få mere information på: eucnordvest.dk/ nordic-food-college/sommercamp/


38

ANNONCE

STØBERIMUSEET

HAR FÅET

NYT LIV

MUSEET FOR NYKØBINGS STOLTHED – JERNSTØBERIET – HAR FÅET EN SKARPERE FORMIDLING, DER FORTÆLLER HELE VIRKSOMHEDENS HISTORIE

Det var under Corona epidemien, da alt var lukket ned, at museumsdirektør Anders Have Espersen og hans medarbejdere pludselig fik tid og ro til at kigge nærmere på Støberimuseet og få ryddet op og arbejdet endnu mere med formidlingen. Der har siden 2015 været formidling, men de sidste to år er museet altså gået endnu grundigere til værks. - Der var så mange ovne og kaminer, genstande og alt muligt, som vi bare gik og viste rundt i og fortalte historier om, som vi havde fået fortalt af andre. Vi kom ikke rigtigt i dybden med de enkelte genstande. Så der var virkelig basis for at skabe noget meget bedre, og det synes jeg, vi har gjort, fortæller Anders Have Espersen, mens vi går rundt og kigger på de mange nye formidlingsskilte. Besøgstallet har været støt stigende siden 2015 og er nu oppe på 2500 gæster om året, og det glæder museumsdirektøren. Han har selv beskæftiget sig indgående med forskning i støberiets historie, så han ved rigtig meget om det, og derfor er han også godt tilfreds med, at hans viden nu kommer gæsterne til gode.

Tre afsnit Man går ind i Støberimuseet i Nørregade, og så er udstillingen bygget op i tre afsnit: En om virksomhedens historie, en om produkterne og en om selve produktionen. Det hele har naturligvis til huse i en af de fabriksbygninger, hvor Morsø Jernstøberi producerede alt lige fra potter og pander til komfurer og brændeovne. Hele virksomhedens historie bliver fortalt i den første del af udstillingen gennem plancher og genstande. Morsø Jernstøberi, der blev etableret i 1853, har haft stor betydning for Nykøbing og har været en af Europas største jernstøberier. I storhedstiden var der 420 medarbejdere og derfor havde mange relation til den store virksomhed. Den fyldte også godt i landskabet, nemlig omkring 27.000 kvm – lige midt i byen, hvilket efterhånden begyndte at give problemer på grund af larm og forurening. Jernstøberiet har oplevet flere kriser undervejs, som der også fortælles om i udstillingen. I 1993 var det endegyldigt slut med at have fabrik midt i byen og en stor del af bygningskomplekset er siden revet ned og biblioteket er indrettet i dele af den gamle virksomhed. Forretningen


ANNONCE

39

Museumsdirektør Anders Have Espersen er glad for formidlingsløftet på Støberimuseet.

fortsætter nu udenfor byen og har stadig salg og produktion af brændeovne og andre produkter. Danmarks tungeste museum Det har været en krævende omgang – og ikke mindst usædvanlig tung opgave – at få ryddet op og ud i de mange gamle ovne og kaminer, som var hobet op i det gamle museum. - Ja, vi kalder det for sjov for Danmarks tungeste museum, siger Anders Have Espersen med et grin. I udstillingen får man et fint overblik over produkternes udvikling gennem støberiets historie. I dag står de nemlig i kronologisk rækkefølge, så man nemt kan se de smukke ovne og der er kommet skilte op, så man også kan se, hvad de hedder og

hvornår de er produceret. En sjov detalje er, at der også er vist, hvilke produkter, Morsø Jernstøberi udviklede under en af kriserne, nemlig produkter som kødhakkere, grill, postkasser og juletræsfødder. Et andet produkt, der blev udviklet i starten af 60’erne, hvor salget af kakkelovne faldt på det danske marked med 85% var det farvestrålende køkkengrej Copco og Nacco, som blev en stor eksportsucces og som i dag er ren retro. Den sidste del af udstillingen er bygget op om produktionen, og her ser man, hvordan arbejdet er foregået gennem tiden. Udstillingen er bygget op om forskellige arbejdssituationer i produktionen, så man får en meget autentisk oplevelse af, hvor hårdt og beskidt arbejdet med støbejern har været. Udstillingen er åben til og med efterårsferien. www.museummors.dk


40

Tekst: Destination Limfjorden

ANNONCE

Thisted DESTINATION LIMFJORDENS

NYE APP “VISITLIMFJORDEN” Fur

EN LOMMEGUIDE TIL FERIE VED LIMFJORDEN

Mors

Nykøbing Glyngøre

“VisitLimfjorden” hedder Destination Limfjordens app, hvor både borgere og turister nemt og hurtig får det helt store overblik over, hvad der sker i Limfjordslandet. Med ”VisitLimfjorden” på mobilen bliver du en af de udvalgte, som får direkte vejledning til at finde din næste limfjordsoplevelse. I ”VisitLimfjorden” appen finder du alt fra aktuelle begivenheder, attraktioner, aktiviteter, lokale smagsoplevelser, spisesteder og overnatningsmuligheder. Her dækker attraktioner over områdets borge, kirker, herregårde og museer og hvor aktiviteter byder på både vandre- og cykelruter, gode naturoplevelser, fiskespots, golfbaner, strande, børneaktiviteter, vandaktiviteter, områdets havne, gallerier og kunsthåndværkere. Så med “VisitLimfjorden” er der rig mulighed for at Spøttrup dykke ned i Limfjordslandet spændende, sjove og nogle gange skjulte og hemmelige oplevelser. Det er så nemt Noget af det der har været særligt i fokus med appen, er at sikre at den er brugervenlig, nem at navigere rundt i og giver et godt overblik. Derfor har man bl.a. mulighed for både at få vist oplevelserne som en liste eller på et kort. Ved f.eks. vandreruterne kan du også se hele ruten på et kort, så den er

nem at følge. - Vi har arbejdet meget med brugervenlighed og funktionalitet i app’en, så vi kan dække alle de skønne attraktioner og aktiviteter. Her har vi prøvet at gøre det hele så intuitivt som muligt, så det vil blive nemt for brugeren at finde den ønskede information, lige fra det nærmeste spisested til en rutevejledning på en vandretur eller en god badestrand. FremRoslev over kommer vi selvfølgelig løbende til at udvikle og opdatere app’en, så brugeren altid kan finde det nyeste, siger destinationsdirektør Kristina Lehmann Schjøtt. Download “VisitLimfjorden” Så hvis du ikke allerede har downloadet ”VisitLimfjorden”, så gør det nu! Det bliver helt klart sommerens lommeguide, quickguide, din officielle rejseguide, GoTo stedet – ja, kært barn har mange navne, når de autentiske, uberørte og unikke Lundø oplevelser skal findes i Limfjordslandet. Du kan downloade “VisitLimfjorden” gratis fra Google Play eller App Store. Du kan enten vælge at søge direkte på VisitLimfjorden eller du kan scanne qr-koden her i artiklen, som vil lede dig direkte ind til, hvor du kan downloade Højslev app’en.

Skive


ANNONCE

41

DOWNLOAD APP’EN “VISITLIMFJORDEN” FRA GOOGLE PLAY ELLER APP STORE

Rold Skov

DOWNLAOD APP:

App Store

Google Play


42

ARTIKEL

KENDTE OG GLEMTE

NYKØBINGS

DOBBELTE DANMARKSMESTER

Aksel Pedersen fotograferet i begyndelsen af 1940’erne.


ARTIKEL

Aksel Pedersen var i 1942 på alles læber i den danske sportsverden. Den helt store triumf kom den 16. august 1942, da han stillede op til danmarksmesterskaberne i favoritdisciplinen 1500 meter. 6000 tilskuere så ham sætte ny danmarksrekord med tiden 3 minutter og 56 sekunder og hive titlen som danmarksmester hjem til Mors. Det var første gang, en dansker havde løbet distancen på under fire minutter. I Berlingske Tidende kunne man dagen efter læse: “Aksel Pedersen har i al ubemærkethed udviklet sig til en stjerneløber. En fuldendt form og skikkelse. Lang og tynd. Han har et glidende ubesværet løb uden hop eller vrikken.” I februar 1943 kårede Idrætsbladets læsere ham til årets fund med en overvældende majoritet.

43

Aksel Pedersen blev sammen med Axel Matthiassen og Jacob Nordentoft taget som gidsler af tyskerne i august 1943. Efter 14 dage som fanger i menighedshjemmet i Havnegade blev de i første omgang sendt til Viborg, hvor de placeredes på byens afholdshotel i Gravene, inden de til sidst blev interneret i Horserød. Her ses de tre nykøbingensere sammen med en række andre gidsler fra Jylland i afholdshotellets gård. Det er Aksel i hvid skjorte og slips til venstre.

det på kommunekontoret og naturligvis også sin løbetræning. Det var dog ikke nemt at udøve sin sport under besættelsen. Da Aksel Pedersen i 1944 skulle forsvare sin titel i København, måtte han ud på en meget lang og trættende rejse, inden løbet blev skudt i gang. Det medvirkede til, at han måtte nøjes med en andenplads. I de følgende år blev det kun til sekundære placeringer på landsplan, men Aksel vandt stadig en række jyske mesterskaber på forskellige distancer.

Med sit lette glidende løb ”uden hop og vrikken” var Aksel Pedersen en perfekt mellemdistanceløber.

Udtaget til landsholdet I august 1943 vandt Aksel Pedersen sit andet danmarksmesterskab. Igen var det på 1500 meter og med en ny personlig rekord. Samtidig kvalificerede han sig til det danske atletiklandshold, der skulle en tur til Stockholm og dyste mod Sverige. Landsholdsturen skulle vise sig at blive dramatisk. I sommeren 1943 var der spændinger mellem befolkningen og den tyske besættelsesmagt. Det var derfor i en urolig tid, at Aksel og resten af det danske landshold rejste afsted. Selve landskampen foregik i weekenden den 28. og 29. august. I de dage kulminerede spændingerne med, at tyskerne rullede kampvogne ind i Københavns gader, og den danske regering trådte tilbage. Aksel Pedersen og de øvrige danskere fik nu valget mellem at blive i Sverige som flygtninge eller vende hjem til Danmark. Aksel, hvis forlovede blandt andet ventede på ham hjemme i Nykøbing, valgte at tage tilbage. Fanget af Gestapo Da han ankom til Nykøbing, blev han arresteret af to tyske soldater og ført til tyskernes hovedkvarter i Havnegade. Arrestationen var en del af en tysk aktion, der gik ud på at tage en række kendte danskere eller vigtige personer fra forskellige lokalsamfund som gidsler for at lægge pres på de danske myndigheder. Sammen med to andre morsingboer blev Aksel i løbet af september fragtet til fangelejren i Horserød, hvor han blev interneret sammen med danske kulturpersonligheder, politikere og forretningsfolk. Midt i oktober 1943 blev Aksel Pedersen frigivet. Noget af det første han gjorde, da han var en fri mand, var at gifte sig med sin forlovede Margrethe, kaldet Grethe. Han genoptog arbej-

Fra sportsstjerne til kommunaldirektør Da krigen sluttede, sagde Nykøbings suverænt største sportsnavn sit job op og flyttede til Næstved og siden Herlufsholm. I sidstnævnte kommune blev han i 1948 udnævnt til den vigtige kommunale toppost som kæmner. Langsomt stoppede han desuden med konkurrence på højeste plan. Da kæmneren i Nykøbing i 1964 skulle afløses, kiggede byen i retning af sin gamle sportsstjerne, og i april samme år blev Aksel Pedersen præsenteret i sin fødeby som ny mand i stillingen, der nu var omdøbt til kommunaldirektør.

I november 1973 blev kommunaldirektør Aksel Pedersen interviewet af B.T., der havde fokus på befolkningen på Mors’ kondition – eller mangel på samme. Den tidligere danmarksmesters kondital fejlede dog ingenting. Her er han på en af sine daglige løbeture på Ørodde.

I Nykøbing løb Aksel hver morgen fra hjemmet og ud i byens grønne område ved Ørodde. Hans allersidste løbetur fandt sted i januar 1977, hvor han tragisk faldt og slog hovedet. Trods behandlinger på sygehuset de følgende uger, døde Aksel Pedersen den 13. marts 1977. Han blev 59 år gammel. Kort forinden havde Aksel deltaget i en radioserie med titlen ”Hvor blev de af?”. Serien handlede om tidligere kendte sportsstjerner. Aksels medvirken vidner om, hvor stort et stort sportsnavn, han havde været. En morsingbo, der med sit legende lette løb og sin afsluttende spurt satte konkurrenterne på cindersbanerne på plads.


44

ANNONCE

HF MED

MENING OG FÆLLESSKAB THY-MORS HF OG VUC HAR SUCCES MED SÆRLIGE HF-LINJER OG KOLLEGIEFÆLLESSKAB Er man interesseret i bæredygtighed eller natur og friluftsliv, så har Thy-Mors HF og VUC nu nogle helt særlige tilbud til unge, der vil have en ungdomsuddannelse. De har nemlig oprettet to nye linjer, HF-Imagine og HF-Outdoor, som bygger videre på succesen HF-Cold Hawaii, der har kørt i flere år. De to nye linjer har udover et særligt fokus også det til fælles, at man kommer med i et bofællesskab på den tidligere Svankjær Efterskole i Thy. Her kommer man til at bo på enkeltværelse blandt de cirka 50 elever, som starter efter sommerferien. Kollegiets leder, Claus Jokumsen, fortæller, hvad der er særligt ved de to nye linjer. - Vi ved, at interessefællesskaber gør noget godt for en klasse. Det giver en rigtig god energi, at eleverne er passionerede omkring det samme. Samtidig har det stor betydning for eleverne, at de kommer ind i et fællesskab.

- Det er helt sikkert med til at fastholde dem på ungdomsuddannelsen, at vi får skabt et stærkt fællesskab, som rækker ud over selve skolearbejdet. Vi rummer det hele menneske og vi har en hverdag sammen Det betyder, at vi også har konflikter, men dem tager vi hånd om, og det udvikler os alle sammen, forklarer han. Fordi man deler hverdagen, er der plads til at være uperfekt i fællesskabet. - Vi arbejder bevidst mod perfekthedskulturen og faktisk har vi indført en kvajepligt, så man en gang om ugen skal kvaje sig, fortæller Claus Jokumsen. Levende laboratorium HF-Imagines fokus er på bæredygtighed og design og målet er at sætte grønne fingeraftryk i verden. Her bliver bæredygtig tankegang integreret i den daglige undervisning ligesom klima, kreativitet og naturforståelse. Derudover får man også Concitos klimaambassadør-uddannelse med oveni. Claus Jokumsen fortæller, at kollegiet kan blive en for-

Foto: Thy-Mors HF og VUC


ANNONCE

45

Claus Jokumsen er leder af kollegiet, som har til huse i den gamle Svankjær Efterskole i Thy.

søgsstation, hvor der testes affaldssortering, dyrkes køkkenhave og spares på vand, el og varme. - På den måde håber vi at blive et levende laboratorium for den linje, siger han. På Hf-Outdoor er det passionen for natur og friluftsliv, der er i centrum. Undervisningen vil foregå både i klasseværelset men også i naturen, i skoven, på engen, ved stranden eller i Nationalpark Thy. Her kan naturhungrende unge få deres længsel mod naturen opfyldt. - Det er meningen, at linjen skal udnytte området, der ligger fantastisk her ved nationalparken. Det kan for eksempel være i kano, på mountainbike og med vandrestøvler. Samtidig har vi en masse værksteder, for eksempel smedje og træværksted, der giver mulighed for at være kreativ.

Hjemmefra med ”støttehjul” Undervisningen foregår to dage om ugen på kollegiet, hvor der også er undervisningslokaler og tre dage i Thisted. På kollegiet er der aktivitetsmedarbejdere ansat, som har kontakt med eleverne hver dag og skal hjælpe til med at få fællesskabet til at vokse. To tredjedele af eleverne kommer fra hele landet, mens den sidste tredjedel er fra Thy og Mors. - Udover at man får den fedeste HF-uddannelse, man kan forestille sig, så er det her også en rigtig god måde at flytte hjemmefra på, fordi det sker lidt med ”støttehjul” og ind i et stort fællesskab, siger Claus Jokumsen. www.vuctm.dk


Fruevej 4 5 · 79 0 0 Nyk øbing Mors Tlf. 97 72 41 4 0 · w w w.bageriet- mors.dk

UNDGÅ FEJLKØB

KØB ROBOTPLÆNEKLIPPER FØRSTE GANG

Vi har robotter i mange størrelser, op til 5000 m2 Stigninger fra 25-70%

Priser fra kr.

9.400,inkl. kabel og opsætning

Vi klarer opsætningen – når vi kører hjem, kører maskinen! Vinderup Maskiner A/S - Skov og have Industrivej 7A, 7900 Nykøbing Mors tlf. 97 44 17 00 / www.vnsh.dk

Ønskes gratis konsulent besøg ring direkte til Verner 24755923


Caféen med byens bedste beliggenhed

Åbningstider Mandag: Lukket

– lige ned til byens lystbådehavn… Den gamle stationsbygning er indrettet hyggeligt og hjemligt.

Tirsdag - Søndag: 10.30-16.30 Køkkenet lukker kl. 16.00

FROKOST · LOKALE FADØL · GOURMET IS Kom og nyd en lækker frokost i de hyggelige hjemlige omgivelser. Vi får snarest ISHUS udenfor og arbejder på at få endnu flere lokale øl i Caféen. Så snart vi har personale nok åbner vi også om aftenen.

Café Holmen · Lystbådehavnen · Holmen 3 · 7900 Nykøbing Mors · Tlf: 9772 3100 · cafe-holmen.dk

NYT

SCOOTER SERVICE

ÅBNINGSTIDER Mandag - torsdag kl. 8:00 - 16:00 Fredag kl. 8:00 - 13:00 Lørdag Efter aftale Søndag Lukket

Gummi Ole · Vesterå 2 · 7900 Nykøbing Mors · tlf. 97 59 75 97 · jeppesauto@gmail.com · www.gummiole.dk


48

ANNONCE

TRIVSLEN SUNDBY FRISKOLE & BØRNEHUS

ER I HØJSÆDET DER ER TID TIL DET ENKELTE BARN OG LÆRERNE TAGER IMOD BØRNENE OM MORGENEN

- Spørger vi børnene, trives de rigtig godt her, og det passer nok meget godt ind i, at vi tager det meget seriøst at danne og uddanne børnene og at hjælpe dem til at blive den bedste udgave af sig selv. Sådan siger Lone Øst, der er leder af Sundby Friskole & Børnehus i Sundby. Her går 71 børn i skole, børnehave og vuggestue. Lone Øst fortæller, at skolen har meget fokus på respekt og den gode omgangstone, og at om morgenen er lærerne ved indgangen og tager imod børnene, så de får en god start på dagen. - Vi synes, det er vigtigt, at børnene føler nærhed, og at de oplever at blive hørt og set. Klasserne er mindre her. Det betyder også, at der er rigtig gode muligheder for den enkelte elev, der får den tid, det har behov for i forhold til undervisningen.

Faglighed og prøvefrihed Friskolen er kendetegnet ved, at hver dag starter med morgensamling, hvor fortælling er en vigtig del. - Det er sådan en dejlig måde at starte dagen på ved at samles og komme i gang i fællesskab, siger Lone Øst. Hun fortæller også, at skolen går fra 0. til 9. klasse og er prøvefri i 9. klasse. - Det betyder, at vi ingen eksamen har i 9. klasse, og for mange letter det presset på skuldrene. For lærerne betyder det, at de kan have fokus på substansen, og lære eleverne det de skal i stedet for måske at kigge meget på, hvad eksamensprøven indeholder, siger Lone Øst. Hun har fuld tillid til, at lærerne kan vurdere, om eleverne er med fagligt og nævner, at ofte er eksamen et øjebliksbillede, som kan forstyrres grundigt, hvis eleven er nervøs. - Det betyder også, at det er vigtigt for mig, at lærerne er uddannede og kan håndtere den prøvefri undervisningsform. Jeg


ANNONCE

49

Casper Frederiksen og Lone Øst leder henholdsvis Børnehuset og Friskolen i Sundby Mors.

plejer at sige, at lærerjobbet er verdens vigtigste job, fordi vi skal danne og uddanne mennesker, siger hun. Derfor har skolen også et tæt samarbejde med forældrene, og hun oplever et stort engagement blandt forældrene, både når det gælder fredagscafe, rengøringsdage og musikarrangementer. Meget ude I Børnehuset er Casper Frederiksen for nylig blevet afdelingsleder. Han er pædagog og har tidligere været på skolen, men står nu i spidsen for Børnehuset. - Vi gør meget for, at det er et familiært og rart sted at være. Vi vægter de nære og trygge relationer til det enkelte barn og familie højt, siger han og viser rundt på legepladsen, hvor der

er masser af små kroge, legeredskaber og masser af natur. Der er også et ”snittebo” i bedste Emil fra Lønneberg stil, og ”Sofus’ Hus” (opkaldt efter tømreren, der har bygget det) hvor der spises madpakker og laves kreative aktiviteter. - Vi er meget ude i naturen, enten på legepladsen eller på tur med bus eller på vores ladcykler. I dag er der temmelig stille, da de små i vuggestuen sover, og de store børn er på tur til Præstbroanlægget, fortæller Casper Frederiksen. Omgivelserne omkring friskolen og børnehuset er grønne med masser af små stier og egen skolesø – ja endda en zoologisk have har de i baghaven (kom selv forbi og se hvad det er). - Vi bruger gerne vores frihed til at tage hele skolen til Klov Bakker eller Limfjorden. Da delfinen svømmede rundt nede i Vilsund, så tog vi også en tur derned, slutter Lone Øst. www.sundby-friskole.dk


50

ANNONCE

MAKERSPACE MORS

UDDANNER ØENS BØRN

TIL FREMTIDEN MED 6,6 MIO. KRONER FRA VILLUM FONDEN OG TRE MIO. KRONER FRA KOMMUNEN SKAL ALLE BØRN I ØENS FOLKESKOLER HAVE NYE “21.ST CENTURY SKILLS” 3D printere, laserskærer, tusher i alle farver, pap, vinylskærer, små robotter, klistermærker og træstykker…ja, lokalet her på Ungdomsskolen ligner ikke et almindeligt klasselokale. Der er nemlig tale om et Makerspace. Et værksted, der er indrettet, så eleverne kan arbejde med både digitale teknologier og analoge håndværk. Her designer og konstruerer eleverne med alt fra laptop til loddekolber og limpistoler. Det er altså et læringslaboratorium for design, opfinderi og teknologi. Johs Odgaard, der er konstitueret leder af Ungdomsskolen og projektleder for Makerspace Mors, viser rundt og fortæller om projektet, der involverer alle kommunens fire folkeskoler og specialskolen i Erslev. Alle lærere på kursus Lokalet på Ungdomsskolen er netop blevet indrettet, og det udgør det ”kompetenceudviklings- og læringscenter”, der skal fungere som kursussted, åbent værksted og center for udbredelsen. Johs Odgaard fortæller, at det i den 4-årige projektperiode er

planen, at alle skoleledere og lærere skal på kursus i makerspace-tankegangen. Der skal også indrettes makerspace lokaler på alle øens folkeskoler, og det er meningen, at makerspaceideen skal bruges i alle fagene i folkeskolen, ikke kun de traditionelle tekniske fag. Målet er at give børnene det man i dag kalder “21. century skills”, altså blandt andet evnen til at anvende sociale og digitale teknologier. Skole på en anden måde Thomas Højgaard Pedersen er ansat som leder af kompetenceudviklings- og læringscenteret og har i disse dage haft både skoleledere og de første lærere på kursus. - Her er det meningen, at vi skal tænke skole på en helt anden måde end blyant og lærebog, siger Thomas Højgaard Pedersen og kommer med et eksempel på en dreng, der ville lave et stort klistermærke til mejetærskeren derhjemme. - Først fandt han et motiv på nettet, og så designede han ud fra det. Derefter målte han en hel masse for at finde den


ANNONCE

51

FAKTA • VILLUM FONDEN har bevilget ca. 6,6 mio. kr. til projektet • 4 års projektperiode fra 2022 til 2025 • Morsø Kommunes Center for Skole og Dagtilbud står for projektet • Samarbejdsaftaler med VIA Herning og lokale virksomheder • Alle folkeskoler på øen får et maker space

Thomas Højgaard Pedersen (t.v) i kompetenceudviklings- og læringscenteret, som han er leder af. Det er her, alle lærere skal uddannes. Til højre Johs Odgaard, der er projektleder for Makerspace Mors.

rette størrelse, og han opdagede slet ikke, at han både var i en designproces og brugte en masse matematik. Det er et godt eksempel på, hvordan makerspace skal lære børn at arbejde hands on med teknologi og design og løse virkelighedsnære problemer i et kreativt rum. - Og så er det meningen, at de også skal klædes på til at forstå og forholde sig kritisk og nysgerrigt til digitale teknologier, forklarer han. Køn og erhverv Der er makerspaces støttet af Villumfonden i 17 andre kommuner i landet, og på Mors er der særligt fokus på samarbejde med erhvervslivet og køn. Der vil blandt andet være særligt fokus på at uddanne piger som Master-makers i klasserne og

ungdomsskolen vil oprette hold med særligt fokus på piger i Makerspace. Endelig vil man arbejde med kvindelige rollemodeller i de virksomheder, man samarbejder med. - Vi har et tæt samarbejde med BILA A/S og Jesperhus Feriepark i projektet, og her vil BILA A/S blandt andet stå for undervisning af lærere og elever i den nyeste robot-teknologi og automation, fortæller Thomas Højgaard Pedersen. Makerspace tankegangen starter allerede i 1. klasse på skolerne og fortsætter gennem hele skolegangen. - Så det vil fremover blive en rød tråd i vores folkeskoler på øen. Vores håb er, at det vil give øens unge et endnu bedre afsæt til at kunne bidrage med kreative løsninger på komplekse udfordringer, slutter Johs Odgaard. www.ungmors.dk


Toilettet må ikke bruges som en skraldespand!! DET GÆLDER OGSÅ NÅR DU... 

har travlt

kender flere eksperter, eller du selv tror du er ekspert

bare lige skal... eller har gjort det hele dit liv

ikke er hjemme

ikke har en skraldespand ved siden af dig

føler at du er lidt mere vigtigere end andre

Husk; kun lort, pis og toiletpapir i toilettet. Det gavner miljøet og i sidste ende også dig. På forhånd tak.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.