Page 1

СТАН


Книгата се издава под това лого, запазена марка на ЕГМОНТ. Всички права запазени. Нито книгата като цяло, нито части от нея могат да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма. Авторът не носи отговорност за евентуални инциденти, които могат да произтекат от провеждането на експериментите, описани в книгата. „Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията“ © Станислав Койчев, 2019 Редактор Радка Бояджиева Коректор Таня Симеонова Консултанти доц. д-р Росица Николова, физик Стоянка Пешкалова Илюстрации Valeia, Таня Минчева, Стоян Атанасов, Моника Писарова @ Kontur Creative Дизайн на корицата Таня Минчева @ Kontur Creative Вътрешно оформление Стоян Атанасов, Таня Минчева @ Kontur Creative Издава „Егмонт България“ ЕАД 1142 София, ул. „Фритьоф Нансен“ 9 www.egmontbulgaria.com Отпечатано във „Фолиарт“ ООД, Добрич, 2019 г. Тираж: 15 000 бр. ISBN 978-954-27-2293-9


Посвещавам тази книга на малкия Стан, който знаеше наизуст епизодите на Лабораторията на Декстър и си мечтаеше да прокопае дупка на терасата и да си направи там своя собствена лаборатория. Не успяхме да се договорим със съседите от долния етаж, но това е за теб, защото не е нужно да имаш лаборатория, за да се впуснеш в приключения и да направиш гениални открития!


ЗА РОДИТЕЛИТЕ Радвам се, че си на тази страница. Това означава, че те е грижа, което е изключително важно. Написах тази книга и за теб с надеждата, че ще те провокира да прекараш повече мигове с детето си. Kогато бях малък, родителите ми нямаха много свободно време, което да прекарат с мен, за да правим всички тези експерименти, а колко бих искал само – нямаш си и представа. Спомням си една неделя, когато татко ме заведе с него да изберем гълъби от пазара. Беше слънчев ден в разгара на пролетта, а дворът ухаеше на люляк. Беше толкова спокойно и идилично, от онези топли дни, в които жуженето на пчелите отеква в пространството и е единственото, което чуваш наоколо. Баща ми много обича животните и дори в двора има красива дървена къща за гълъби. Спомням си този ден с толкова цветни детайли, защото беше един от малкото, в които можех да прекарам време с него. Работа, ангажименти, стрес и отново тези три неща, с надеждата, че някой ден ще има време… Но аз пораснах. Сигурен съм, че моментите, които можеш да подариш на твоето дете, са много по-ценни от която и да е кутия с лъскава опаковка. Аз получавах много и всякакви подаръци, но тези, които помня най-ярко, нямаха етикет с цена. Това никога няма да се промени, защото се обзалагам, че и твоите най-топли спомени от детството са точно такива. Все си казвам – един ден искам да подаря на децата си всичкото време на света, защото, за Бога, знам колко трудно е да го открадна дори сега и за себе си. Знам, че и ти искаш това. Опитай да го направиш, намери енергия след работния ден или седмица, независимо колко изпиваща силите е била тя. Забавлявайте се заедно, бъди дете, а не родител, поне за малко, пробвайте да пуснете ракета или да направите вулкан, а защо не и да полетите в космоса с балон? Помниш ли как някога вярваше, че няма невъзможни неща? Не само детето ти иска да бъде дете, ти също го искаш някъде дълбоко в себе си, просто си го забравил. Благодаря ти, ако си спомни!

6


ИНСТРУКЦИИ ЗА КНИГАТА И ВЪВЕДЕНИЕ съм гледал научнопопулярните предавания Още откакто ме приеха в първи клас, бях много любознателен. Винаги мама не гледа. Последният ми успешен експерис интерес. Много обичам да правя експерименти в кухнята, докато и вече се носи така. Постоянно любопитствам допадна ù това пък мент беше да боядисам косата ù синя. На нея те хляб, както и какво прави газираните и задавам въпроси. Kато например защо има шупли и въздух по филийки е възможно да изстреляш ракета само с Kак та? балонче кащи гъделич напитки толкова приятни за гърлото с тези вълшебното мастило, за да се отлепя от повърхпомощта на една таблетка и вода или какво, за Бога, слагат във ностите? защото сте едва в началото на моята книга. Сигурно всичко това ви звучи налудничаво и несвързано, но е така, както и на още много, ама наистина много. , въпроси тези на ите Kогато стигнете до края, ще знаете отговор да я създам, но и вие сами ще се уверите в това Преминах през страхотни приключения, опити и експерименти, за р Швайнщайнкапутбастунен разгледа всеки мой професо но магия, като малко по-нататък. Всичко понякога изглежда експеримент и ми доказа, че всъщност е наука!

Точно така! За всичко в този свят си има логично и научно обяснение, както ще научиш от тази книга. Не за всичко, аз вярвам, че има и свръхестествени явления! Врели-некипели! Това просто са неща, за които науката все още не е открила обяснения!

Понякога с професора не сме на едно мнение, но в това приключение той ще ни помага много. Нека ви покажем как „работи“ тази вълшебна книга!

Научна! Под заглавието на всеки експеримент има един Петьометър.

Той показва до каква степен е сложен за изпълнение даденият експеримент. Не се тревожете, постарал съм се да ги направя възможно най-лесни. Също така не са ви нужни никакви специални лабораторни уреди и инструменти, за да следвате стъпките.

Всички експерименти приличат на готварски рецепти и включват списък с необходими неща за тях. 7


Внимавайте, когато видите този знак! Не е нищо страшно, но означава, че ще ви е нужна помощ от възрастен. В някои от експериментите се налага нещо да бъде отрязано, да бъде използвана топла вода или други действия, които не бива да правите сами. А този знак пък показва, че е нужно да направите експеримента навън.

След всеки експеримент идва и най-важната част – моята! В нея ще прочетете какво научно обяснение всъщност се крие зад проведения експеримент. Ще научите много неща – а аз съм се опитал да ги представя възможно най-лесно.

Вече сигурно се вълнувате и нямате търпение да започнете с експериментите. На няколко места между тях има и интересни загадки и страници за оцветяване, с които можете да се позабавлявате. Важно за всеки изследовател е да си задава въпроси. Ако нещо ви стане особено интересно, бъдете любознателни и потърсете още информация за него. Kакто казах, не е нужно да имате специални уреди и инструменти, но може да правите разнообразни вариации на експериментите и да тествате как протичат при различни условия – повечето от тях го позволяват. Наблюдавайте внимателно какво се случва при всеки експеримент, записвайте и измервайте. Няма наука, която да не обича числата! Сега вече можете да се впуснете в забавната част, а в края на книгата има място за бележки, където можете да записвате резултатите и откритията си като едни истински изследователи!

8


СЪДЪРЖАНИЕ 1. Kристално сърце .......................................... 10

26. Изчезващи цветове................................... 64

2. Омагьосаната бутилка.............................. 12

27. Игла компас.................................................. 66

3. Балончета ..................................................... 14

28. Светът е с главата надолу! ................... 68

4. Машина за сладолед .................................... 16

29. Омагьосаната гирлянда ........................... 72

5. Направо прехвърчат искри! ...................... 20

30. Детектив .................................................... 74

6. Превръщам сметана в масло ................... 22

31. Растенията имат очи! ............................ 76

7. Kрадец на яйца ............................................. 24

32. Водна пирамида ......................................... 80

8. Червеи мутанти ......................................... 26

33. Kупа от тоалетна хартия ..................... 82

9. Монети хамелеон ........................................ 28

34. Останки от динозавър............................. 84

10. Kипяща лава ................................................ 30

35. Kудкудякащ инструмент ......................... 86

11. Втвърдяваща се глина .............................. 32

36. Невидима течност ................................... 88

12. Дали ще прелее? ......................................... 34

37. Шарени цветя ............................................. 90

13. Магическият пръст................................... 36

38. Взривоопасният боб ................................. 94

14. Микроскопичните бактерии в хляба ..... 38

39. Тайната на оранжерията ........................ 96

15. Зелева магия ................................................ 42

40. Превръщам водата в лед! ....................... 98

16. Щурите стафиди ....................................... 44

41. Слънчева фурна ......................................... 100

17. Нарисуваното оживява! ............................ 46

42. Любовен измервател .............................. 102

18. Чичко Тревичко ............................................ 48

43. Kак да накараш яйцето да плува? ...... 104

19. Тайната карта ........................................... 50

44. Воден фокус ............................................... 106

20. Сняг през лятото ...................................... 52

45. Мандрата на Петьо ............................... 108

21. Подскачащо яйце ........................................ 54

46. Скреж от сол ............................................. 112

22. Фонтан от гореща пяна ......................... 56

47. Най-мощната ракета! ........................... 114

23. Омагьосан пясък ......................................... 58

48. Състезание с хеликоптери .................... 116

24. Изчезващо мастило .................................. 60

49. Летящият диск ....................................... 118

25. Ракета от балон........................................ 62

50. На лов за микроби! ................................... 120


1. КРИСТАЛНО СЪРЦЕ ТРУДНОСТ:

са илмчета ционни ф едали анимацияа м и н а и ем ерпеко сте гл любимит тели са ч нергия. А а е Едни от т а и н б е о в е т Ваянит с тайнс „Смелата е, че древ х т а е д а е свързани н л з г , к а който лантид коро пъ кристал, е ш та за Ат рез кристали. Нас е б и а да фит я ч ото му, з инята Те т г с о я б м ли енерги а а н н о к да си сърцет да върне окажа ка п и на“ – там роиня трябваше в а д е изих ге ета. Реш рен съм, че и то щ их в с в главната я и н одар сигу и хармо ристал – ре, че го п к б о е д се въдвор ц а р в ъ с о к а Мери тол е и вие е получи йка ù Kак равя с а м о направит т – е о т М н гично. инциде а ще нап глежда ма ана обаче малък атова сег З . е в д а т н С на Бети. о се счупи у него и т аедно с вас! х р ъ в а н д се ала з лко крист още няко

НЕОБХОДИМО:

Да се прави с помощта на възрастен!

Стъпки

1. Тъй кат трябва д о ще използвам а си слож е боракс , им предп вици. Ако азни рък сте малк аи и се ст задължит рахувате ел – ви бъде а но повикайте въз растен д систент -лаборан а т.

Чаша за во да (подходя ща за микровълн ова фурна) Боракс (4-5 пакетчета ) Боя за хран а Плюшени ш нурчета Kорда (мож е и конец) Сламка Похлупак Предпазни ръкавици

2. Вземете по-голяма чае на чаша и я напълнете с вода от чешмата. Помолете възрастния да загрее водата в микровълновата фурн а за около 3-4 минути. Внимавайте, ще бъде вряла.

е 3. Нека вашият асистент постави чашата върху кухненския плот, а вие започнете да изсипват и мътна стане ще Водата пакетчетата боракс във врялата вода. Добавяйте и разбърквайте. да сипваколкото повече бъркате, толкова повече бораксът ще се разтваря. Тайната е, че трябва е, забележит ще пакетче те внимателно боракс, докато не спре да се разтваря. След четвъртото о. перфектн е Това ета. че колкото и да бъркате водата, на дъното все ще има от белите кристалч да го Сега е време да оцветите водата по желание. Може и да не я оцветявате, но ако решите трябва защото разтвор, направите, използвайте какъвто цвят ви се иска. Оставете сега топлия да направим нашето сърце. 10


чните 4. Вземете от симпати офорплюшени шнурчета и же да мете сърце от тях. Мо а, за вплетете две шнурчет ро. Не да стане още по-пъст „препрекалявайте, за да не че. солите манджата“ оба

5. Сега е време да зав ържете единия край на кордата за вашето сърце , а другия край да привър жете към средата на сла мката, която ще служи за опора малко по-късно, когато потопите сърцето в чашата.

7. Похлупете чашата отгоре, като внимавате да не разместите сламката и сърцето да потъне на дъното. Ако нямате похлупак, може да използвате алуминиево фолио или дори парче картон.

то. Оса част – чакане 8. Най-досаднат адно за а някъде на хл тавете чашат на мясимавайте да е около 12 часа. Вн в нея и а да се спънете то, където ням да я разсипете.

6. Потопете внимателно вашето сърце в чашата с топлата течност и подпрете сламката отгоре на ръбовете на чашата. Изтеглете нагоре кордата – дължината ù трябва да е такава, че да не позволява на сърцето да цамбурне на дъното. Обясних го сложно, но идеята е, че сламката е като въдица, на която е закачено сърцето. Трябва да виси като домашна луканка на прът.

9. След 12 часа отворете похлупака и ще бъдете смаяни. Неверо ятно, нали! Сърцето се е превърнало в кристал! Сега внимателно го изваде те и скъсайте кордата или конеца. Ако искате сърцето ви да издържи по-дълго време, помолете майка си да ви даде безцветен лак за нок ти и внимателно нанесете един сло й от него върху повърхността му.

Kристалът наист ина е впечатлява щ, Петьо! Браво, ски шедьовър! Се истинга ще ти разкри я и как успя да го Kогато изсипваш направиш. боракса във вода та, ти всъщност разтвор – смесва създаваш ш молекулите на боракса с тези на Щом водата спир водата. а да разтваря бо ракса и той ост ното, значи вода ава на дъта се е наситил а и си получил т ния преситен ра ака наречезтвор. Това на по -простичък език че бораксът е вз означава, ел от енергията на топлата вода разтвори, но в ед , за да се ин момент не е имало повече прос между молекулит транство е, за да се разтво рят напълно, и за кои от тях са ос това нятанали на „резер вната скамейка“ то. Kогато вода – на дънота е топла, межд у молекулите ù им разстояние, но ко а повече гато започне да из стива, тя губи от гията си и крист енералите на боракса са принудени отно върнат в твърд во да се ото си състояни е, защото няма е процесът на кр място. Това истализация. Той е бавен, затова и да поизчакаш. Да се наложи , но точно защот о процесът е баве талите имат вр н, крисеме да нараснат повече от състоя което са били в на нието, в чалото. Разгледа й добре кристалче сърцето и виж ко тата по лко по-големи са от онези в пакет които изсипа. четата, 11


2. ОМАГЬОСАНАТА БУТИЛКА ТРУДНОСТ:

направих! е какво откритие ат рв вя по да ма Ня азна буизовавам дух от пр пр да н чи на х ри Изнаме тилка. скрих зад о се стреснах и се лк ма но ал ач он рв Пъ за Аласлед това се сетих но а, ят хн ку в е т завеси лиза дух и мпа, от която из ла а т на еб лш въ моята дин и станах си аз пред За я. ни ла же а яв изпълн вам разни чнах да си пожела по за и ка ил т бу празна ме споходи че и мен може да а, ат жд де на с и си казах, работ взиране и кокорене с ча н ви ло по ед Сл чудо. о е избягал иснат, или прост ст е х ду и оз т и че ил призовете и покажа как да го ви е щ га Се . де някъ да е стис, че и при вас няма ам ир нт ра га не вие, но нат.

О: а М И Д О Х НЕОБ ена бутилк

кл а стъ а супа Празн купа з а н з а Пр р Фризе 1 лев а от т е н Мо

1. Вземете празна бутилка, но да е суха и чиста, и я поставете във фризера (онова от деление в хладилника, където ст оят пържолите, преди да ги разм разят).

Стъпки 2. Изчакайте около 40 минути, докато бутилката се охлажда. Можете да иза гледате няколко мои видеа през тов ще ето врем как те види ще време и отлети.

а с топла вода. Не е 3. Напълнете купа за суп е да е от чешмата. нужно да е вряла, може даж е, а ако ви е трудно, Внимавайте да не се опарит направи вместо вас. помолете възрастен да го 12


буата лон е д я с сту те зера и върху е д а и р зв а а4. И а от ф ата, ост . п п к о у л л к ев р ти в ù гъ от 1 л на е о т же ренот ата о о лот отв монет еко гър капки е л лко овет крете няко вяте м с о м а а а т Н пост илка бут когато у него. , х вода та вър а т не

5. След малко щ е видите как монетата запо чва да похлопва върху гърлот о. Същинска магия! Нито см е го докосвали, нито сме бу тали масата с крак! Ако и при вас се случва, значи и вие имате ду х в бутилката! Може вашият да е по-щедър, така че поискайт е си нещо!

С в дух те е подгонил? О, наивни Петьо! Kакъ опр т хъ азваш, че възду този експеримент док ите яние на температурн меня своя обем под вли кув ше ави студеното ши промени. Kогато пост как ля, оп започна да се зат пата с топла вода, то а очн зап о в него. Наляганет то и въздухът вътре да но въздухът започна ет да намалява и съотв оп зат се гато въздухът разширява обема си. Kо о от защ , стъкленото шише ли, му става тясно в езе Той търси начин да изл вече е с разширен обем. аост си о, на което ти и се насочва към гърлот я й то , ечи монетата му пр вил монета. Тъй като , ше сле ми излезе, а ти си избутва, за да може да и о лен ък о шишето е ст че тя подскача. Тъй кат зда побере въздуха в ра за няма как да се издуе, да е беш н нственият начи ширения му обем, еди ео, вече знаеш как темп Ет излезе през гърлото. . те ове газ ие на обема на ратурата оказва влиян

13


3. БАЛОНЧЕТА ТРУДНОСТ:: ТРУДНОСТ

ез лятото е ми занимания пр е т ми би лю от Едно ние, течностнчета. За съжале ло ба ни не пу са я о и като се да прав ършва много бърз св а, ав од пр се о та, нищо не та, коят и я излея на земя и т пъ ри т адв купува всеки спъна ма ù писна да ми ма На я. не от остава пълни с веро и започна да ми ги и ки ов ак оп ви ви балончепът но ес не ставаха хуба см а ат йн не от открия начин вода, но овател, реших да ед сл из си м съ ли е още по-изта. На на смес, която да ве т бс со ам рк бъ а. Търсих нада си за й-яките балончет на и ав пр да и ва не стигнах до дръжли кво ли не, докато ка х ва об пр из и е всякъд при мен, а сега боти най-добре ра о ят ко а, ат рецепт й-добре е обаче я изпробвате. На да е ви и е т же о от смеще мо а си навън, защот ат ет нч ло ба е ит е и стените. да прав следи по мебелит ат ан т ос да же ста мо

Да се прави на открито!

О: М И Д О Х НЕОБ нче

мате Бурка Ако и ( а ш ще е на ча – чае ана вода, р Вода или !) дест аша супер ена ч а ч 1 – дове се в за съ о р одава ни.) – 3 е р В П ( за зи Глюко ите мага н л е и т ж ци храни супени лъ ване збърк а р а ца з Лъжи

1. о бурканчет в е т е п и с з И верото и водата и те, за да разбъркай й-добри . На се смесят стигнах с по и т а ко резулт вода, но а а н а р и л и т с е д же да акава, мо нямате т и чешмяна. е използват

14

Стъпки

2. приб Прибав л и лъжи зител ете н ц обик и от гл о 3 супе нове ни юкоз но а е дос та г е в бур та. Тя к так а ч ъста и л анче и епка бърк е ще се ва, ат на дока е малко ложи да то с е ра повече, зтво ри.


3. почакате. Знам, да ва яб Сега тр о. След това е най-досаднот добре и като сте разбъркали течността глюкозата, оставете за да се поне до другия ден, авките. смесят хубаво съст е престоява, Kолкото повече врем ава! толкова по-добра ст

4. На следващия де н вземете вашата пръчка за балончета и пробвайте см еста. Излезте навън обаче, за щото майка ви може и да не ха реса следите от балончета по масата или стените.

обръч, ш огромен а м и ко а , жно лончет теб? Ба че е възмо о , м ли ля о еш -г а о н п З ое олкова как да са т балон, койт а ш м и я в н а р а п д а о други ив да н глюкоза. В вено с веро с ст н ес и см ед а т и със и о тат лкото тез , та дори н ко и , ер и ц в и и ч гл й о а те уст ят с ма. Няма д гу и я замен а т в о ен р м а и гу ер експ а верокато лекулите н ъстители о сг м к и ка лн а я и и спец снен водата сложни обя кулите на с ле о съ м м у а д кв р еж ем объ козата на връзкит осто запомни, че глю т га а м о п то нчета. . Пр воите бало тел -еластични о т п а н т а а д ъ т б и да бвивка молиш род табилна о ес – ако по ицесм гл прави по-с а е уг р т д и в приба робваш п за а ко д ю гл еш ж о Мо мест ейства и в да ти съд рин.

15

Profile for Бисерче вълшебно

Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията - Стан  

Дали в света ни съществува магия, или всичко е наука? Невероятният свят на Петьо Филията крие много загадки и изненади, но с помощта на проф...

Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията - Стан  

Дали в света ни съществува магия, или всичко е наука? Невероятният свят на Петьо Филията крие много загадки и изненади, но с помощта на проф...

Advertisement