VIXA novogodišnji specijal 2022

Page 1

ZELENILO cijele sezone? STOL svečana prostirka PROJEKT DIY Božićni ukrasi SVAKI MJESEC NA VAŠEM ZASLONU ČASOPIS O VRTU I OKUĆNICI vixa.com.hr V V i Godina VIl broj 65 Studeni/Prosinac 2022. NOVOGODIŠNJI SPECIJAL
IZDAVAČ BIOMEDIA usluge j.d.o.o. www.vixa.com.hr SURADNICI Marina Zlatić Krešimir Horvat Irena Voća Marica vrtlarica Milica Sekulić PRODAJA OGLASNOG PROSTORA info@biomedia.biz NASLOVNICA Fotografija: Novogodišnja radost FOTOGRAFIJE Pixabay Unsplash Arhiva BIOMEDIA 65

Sadržaj ovog časopisa ne smije se u cijelosti niti djelomično reproducirati bez dopuštenja izdavača. Uredništvo ne odgovara za nenamjerne i tiskarske pogreške te zadržava pravo uređivanja sadržaja zaprimljenih od čitatelja. Časopis je nastao kao vodič ljudima koji vole odmor, bijeg iz gradske svakodnevice, boravak u prirodi, te domaći uzgoj hrane.

4 8. SADRŽAJ izdanja 65. 8 . Zelenilo tijekom cijele sezone 14. Adventski vijenac by Bosch 20. Trikovi za girlande 34. Postava stola za svečanu večeru 50. Božićni ukrasi DIY 60. Voćnjak u zimu
14. 60.
34. 50.

ZELENILO TIJEKOM CIJELE SEZONE

Donosimo savjete kako će vaš ukrasni vijenac i zeleniilo biti svježi tjednima

Čini se da je božićno uređenje svake godine sve ranije i ranije. I dok su božićna drvca i ukrasi koji se nalaze u zatvorenom prostoru sjajni, potrebni su trikovi kako biste ih održali živima, tjednima, a možda i mjesecima. Naravno, svoj dom možete okititi svjetlima, umjetnim drvećem, ubaciti sobove na travnjak i pretvoriti svoj dom u zimsku zemlju čudesa, ali ništa nije bolje od živog zelenila. Način na koji miriše, osjećaj i izgled ipak se ne može nadmašiti.

Bez obzira kako ste došli do svog vijenca i živog zelenila, bilo da ste polazili radionice ukrašavanja, dobili na poklon ili zato što ste ga kupili za sebe, moguće ga je održati tjednima na životu. Doznali smo kako profesionalci održavaju vijence i zelenilo svježima što je duže mo-

Držite svoj vijenac vani

Primjereno mjesto za postavljanje vijenca je na ulaznim vratima, kako bi ga svi mogli vidjeti kad prolaze. "Lišće će ostati sretno na hladnom zimskom zraku", kaže Marija, aranžerka i voditeljica radionica „magični zeleni prsti“. Sve dok se drži izvan izravnog svjetla, dobro će se osjećati vani. Ako ga stavite na izravnu sunčevu svjetlost, mogao bi postati malo hrskav oko rubova. Suhoća je najveći neprijatelj živog zelenila.

Održavanje živog zelenila unutra predstavlja izazov. “To je nezgodno jer kad se grijanje zimi pojača, lišće i cvijeće se bore da ne izgube vlagu iz lišća i cvjetova (latica)”, kaže Marija. Ako držite svoj vijenac ili bilo koje svježe zelenilo unutra, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni da će izgledati prekrasno tijekom cijelog mjeseca i da neće postati hrskavo ili prerano smeđiti.

"Preporučila bih da premjestite svečane aranžmane na hladno mjesto dok niste kod kuće", savjetuje Marija, koja također preporučuje rezanje stabljika svih zimzelenih aranžmana svaki drugi dan i mijenjanje vode.

Uklanjanje mrtvog ili umirućeg lišća izvrstan je način da vizualno produžite vijek trajanja svog vijenca i zadržite ga u najboljem izgledu što je duže moguće.

Savjet

Ako vaš vijenac i zelenilo nemaju ukrasa kada ih donesete kući, krajeve možete svježe rezati i zajedno potopiti u kadu s mlakom vodom preko noći. Na taj način stabljike i iglice mogu upiti što više vlage prije nego što ih vratite na njihovo mjesto.

“Ako imate vjenčić od mahovine, održavajte mahovinu vlažnom ili poprskajte lišće raspršivačem vode svakih nekoliko dana”, savjetuje Marija. “Budite oprezni sa suhim voćem ili suhim ukrasima jer ne vole vlagu.” Korištenje mahovine odličan je način da svoj vijenac održite netaknutim (također je ekološki prihvatljiviji od korištenja cvjetne pjene).

Pomaže da lišće ostane u svom obliku i također vam pomaže da održite svoj vijenac na životu. Govoreći o lišću, božićna sezona je vrijeme da ga pokažete. "Lišće ima trenutak za Božić dok većina cvijeća nije u sezoni, pa volim izrađivati velike vijence od lišća ukrašene velikom baršunastom vrpcom", kaže Marija. “

Zimzelene biljke su najbolje jer su mirisne, iglice ostaju dugotrajne i sezonske su”, kaže Kristina vlasnica cvjećarnice. Ali ne želite živi vijenac kojemu ispadnu sve iglice prije nego što dođe Božić! “Spriječite da se vaše zimzeleno bilje i drugi materijali osuše i postanu opasnost od požara tako što ćete učiniti dvije stvari: svakodnevno prskati raspršivačem s vodom ili pokušajte koristiti prijenosni aparat za paru da dodate toplu maglu.”

Dodavanje maglice i pare može pomoći biljkama da ostanu dulje u vlažnom okruženju i stoga svježe. Osim toga, osigurat će da će vaš svečani vijenac i dalje izgledati netaknuto za glavni događaj.

IZRADI VLASTITI ADVENTSKI VIJENAC

Kad vani postane hladnije i mračnije, vrijeme je da se udobno smjestite kod kuće. Što može biti bolje zimi nego sjediti zajedno uz svijeće, piti čaj i jesti kolačiće? I ne trebaju vam novi ukrasi za stvaranje ugodnog ambijenta. Dajte starim predmetima novi život: recikliranje nije samo osobito održivo, već je i jako zabavno. Govorimo vam kako da sami jednostavno pretvorite staru posudu za biljke u prekrasan prerađeni svijećnjak

POTREBNO ZA IZRADU VIJENCA

ALATI:

Bosch akumulatorska ubodna pila Universal Saw 18V-100 (list pile za drvo)

Bosch akumulatorska udarna bušilica-odvijač AdvancedImpact 18 sa setom bitova Bosch PSM 18 multibrusilica sa setom brusnih listova

Forstner svrdlo za drvo 15mm Set svrdla za drvo, 7mm Svrdla za metal 4mm

PRIBOR:

Stezaljke

Olovka Ravnalo Metar

MATERIJAL:

Lonac za biljke (oko 16x15 cm) Drvena šipka 22 x 1000 mm, drvena šipka 6 x 1000mm 4x bakreni T-komadi 4 x 4 x 25 mm vijci 4x 4,3x15mm podloške Super ljepilo Zaštitna oprema (rukavice, zaštita za sluh,naočale, maska za prašinu)

14

1.

IZBUŠITE RUPE ZA SVIJEĆNJAK U POSUDI S BILJKAMA

Izbušite četiri rupe u vanjskom loncu pomoću akumulatorske bušilice/odvijača. Prvi korak je pokriti vanjski rub gornjeg ruba lonca krep trakom. Zatim uzmite mjernu traku i izmjerite opseg lonca. Zatim taj broj podijelite s brojem svijećnjaka, u ovom slučaju četiri. Zatim upotrijebite ovu vrijednost za označavanje ukupno četiri točke na krep traci za vaše rupe. Pazite da održavate stalnu udaljenost od oko 18 mm od gornjeg ruba posude. Zatim izbušite ukupno četiri rupe u vanjskoj posudi za biljke pomoću AdvancedImpact 18 i metalnog svrdla od 4 mm. Pričvršćivanje lonca na radni stol stezaljkama znači da neće kliziti prilikom bušenja.

2. ISPILITE ŠIPKE NA ŽELJENU VELIČINU

Ne zaboravite na zaštitnu opremu: pomoću akumulatorske ubodne pile ispilite šipke na istu duljinu. Kada smo ispilili šipku od 22 mm potrebno je izrezati još 4x 15 mm i 4x 160 mm velike komade s UniversalSaw 18V-100. Ispilite dva komada dugačka 21 cm od šipke od 6 mm. Veličina će varirati ovisno o promjeru posude za biljke. Najbolje je jednostavno izmjeriti udaljenost od unutarnjeg ruba T-komada do unutarnjeg ruba T-komada i dodati 2 cm.

SPONZORIRANO

3. PRETHODNO IZBUŠITE RUPE

Izbušite rupe u drvenim šipkama svrdlom za drvo. Sada izbušite rupu širine 3 mm u središtu komada od 15 mm pomoću AdvancedImpact 18. U tu svrhu koristite odgovarajuće svrdlo za drvo. Izbušite rupu duboku 1 cm na udaljenosti od 2 cm od ruba u dvije šipke duge 160 mm. Za to koristite svrdlo za drvo od 7 mm. Ponovite ovaj korak 3 cm od ruba s preostale dvije šipke od 160 mm.

4. ODREZANE RUBOVE POBRUSITE

16
Očistite rubove: pažljivo izbrusite odrezane rubove bežičnom multi-brusilicom. Zatim izbrusite odrezane rubove drvenih šipki pomoću PSM 18 Li.

5. PRIČVRSTITE DRVENE ŠIPKE

Još samo trebate pričvrstiti šipke pomoću bežične dvobrzinske bušilice/odvijača. Najprije pomoću superljepila zalijepite kratke drvene šipke od 15 mm na središnju rupu bakrenih T-dijelova. Zatim pričvrstite T-dijelove s AdvancedImpact 18 pomoću vijka i podloške svaki na posudu kroz prethodno izbušene rupe. Pomoću kutnog adaptera lako se privija s unutarnje strane posude (vidi sliku). Dulja drvena šipka umetnuta je u otvor T-komada usmjerena prema dolje i oblikuje nožice adventskog vijenca. Možete ga zalijepiti u otvor ili ga jednostavno postaviti, jer će težina lonca pričvrstiti T-komad na drvenu šipku. Ponovite ovo s preostalim šipkama i vaš prerađeni adventski vijenac je gotov. Sada zapalite svijeće i uživajte u atmosferi!

SPONZORIRANO

6 NAČINAKAKO OBJESITI GIRLANDE

Svečani vijenac jedan je od najboljih načina da unesete blagdansko raspoloženje u svoj dom. Nema ničeg boljeg od mirisa svježeg zimzelenog vijenca. Iako je to zabavan način ukrašavanja hodnika, popravljanje štete nastale na zidovima prilikom vješanja vijenca nije baš tako zabavno. Kako biste

izbjegli krpanje velikih rupa od čavala i ponovno bojanje, ovdje smo da podijelimo šest pametnih i diskretnih načina za objesiti vijenac bez oštećenja zidova. Od samoljepljivih udica do struna za pecanje, donosimo savjete i trikove kako objesiti vijenac bez bušilice, čekića ili čavala.

SAMOLJEPLJIVE KUKE

Zimzeleni vijenac koji visi oko kuhinjskog prozora

Samoljepljive kuke jedan su od najboljih načina za objesiti girlandu bez rupa u zidovima. Dolaze u različitim veličinama koje mogu izdržati različite količine težine, pa provjerite jeste li kupili kuke koje su dovoljno velike da izdrže i težinu i veličinu grana na vijencu. Samoljepljive kuke rade na više površina, od suhozida do pločica, stoga će jednako dobro funkcionirati na zidu oko vašeg okvira vrata kao i na popločanoj pozadini koja okružuje vaš kuhinjski prozor, kao što je ovaj svečani kutak tvrtke Upotrijebite više kuka za pričvršćivanje vijenca, stavljajući po jednu na svaki kraj, kao i nekoliko središnjih točaka duž cijele duljine vijenca.

Zimzeleni vijenac koji visi iznad kuhinjskog prozora

Vješanje svježeg zimzelenog vijenca iznad vašeg prozora kao što su to učinili vlasnici prekrasne kuće za odmor u Gorskom kotaru u njihovoj šarmantnoj kuhinji odličan je način da svom domu dodate prirodni praznični element. Umjesto korištenja čavala i čekića za pričvršćivanje, razmislite o upotrebi strune za pecanje. Dvije su glavne prednosti korištenja strune za pecanje—izrađena je od čvrstog najlona koji se ne puca lako i prozirna je, tako da vizualno ne ometa. Zavežite omče izrađene od strune za pecanje na svoj vijenac i objesite ih na samoljepljive kukice na zidu ili na karnišnu ili ih zavežite izravno na okvir prozora ili okove ako je moguće.

CVJETNA ŽICA

Zimzeleni vijenac koji visi oko okvira vrata

Girlanda napravljena od zimzelenih grana i ukrašena otkačenim bijelim pahuljama daje razigran blagdanski ugođaj dnevnoj sobi. Ako imate samo male samoljepljive kukice koje nisu dovoljno velike da biste zataknuli vijenac, cvjetna žica je izvrstan trik koji možete koristiti. Cvjetna žica je jeftina i obično je zelene boje, što znači da će se besprijekorno uklopiti u vijenac. Obavezno koristite rezače žice za rezanje vaše cvjetne žice na potrebnu veličinu, jer biste lako mogli oštetiti svoje škare ako ih pokušate upotrijebiti. Pomoću žice zavežite omče oko grana vijenca i pomoću njih objesite vijenac na kuke na zidu. Nitko to nikada neće primijetiti, a ako je vijenac umjetan, jednom kada dođe vrijeme da ga skinete na kraju sezone, ostavite petlje za sljedeću godinu.

Vijenac od brusnica, bilo da je nanizan od svježih brusnica ili napravljen od crvenih perli kao. Natašina kuhinja dodaje onaj topli dodir crvene boje koji je sinonim za blagdansku sezonu. Za razliku od girlande od grmolikog zelenila koja olakšava skrivanje kuke na zidu ili petlje od zelene cvjetne žice, ova vrsta girlande ne skriva alat koji koristite za vješanje. Tu na scenu dolaze prozirne samoljepljive kuke—dostupne su u različitim veličinama i izrađene su od prozirne plastike koja se stapa s pozadinom dok pričvršćuje vijenac na mjestu. izvor: pinterest.com

22

VJEŠALICA ZA VIJENCE

Zimzeleni vijenac oko vanjskih vrata

Svježi zeleni vijenac oko ulaznih vrata poput ovog najbolji je način za dobrodošlicu gostima u vaš dom tijekom blagdanskih mjeseci. Ako ne želite oštetiti vanjski okvir vrata ili obloge, razmislite o kupnji vješalice za vijence koja je posebno dizajnirana za držanje vijenca oko vrata. Obično je izrađen od ukrasnog metala, pristaje oko vrata i pričvršćuje se na vrh vrata te predstavlja okvir za umotavanje vašeg vijenca kako bi ga pričvrstio bez električnih alata ili čekića.

ZIP VEZICE

Girlanda visi iznad kreveta u spavaćoj sobi

Uključite

blagdansko raspoloženje u svaki centimetar svog doma, uključujući spavaće sobe, tako što ćete objesiti vijenac iznad kreveta. Slično cvjetnoj žici, zip vezice izvrstan su način za pričvršćivanje vijenca na zid. Zavežite omče na vijenacu i objesite ih na zid.

Ako su postojeći čavli u zidu postavljeni na odgovarajuću visinu za vijenac, objesite omče za vezivanje izravno na te čavle.

POSTAVLJANJE STOLA ZA SVEČANU VEĆERU

Organiziranje večere može biti zastrašujuća odgovornost, posebno ako vam je to prvi putod odgovarajućeg ponašanja do pripreme večere, postoje mnogi elementi koje treba pravilno planirati i razmisliti. Odabrali smo nekoliko savjeta za ublažavanje vaše nervoze, tako da možete bez napora biti domaćin bez dodatnog stresa ili brige (vaši će gosti misliti da to radite cijeli život).

OTKLONITE ZAGUŠLJIVU SLIKU

Kad većina ljudi pomisli na formalnu večeru, često im na pamet padaju slike muškaraca odjevenih u smokinge, ukočenih batlera s kiselim izrazima lica i jadnih gostiju koji bi radije bili bilo gdje drugdje — to nije stvarnost. Svatko može organizirati događaj s ljudima koji će paziti na svoje ponašanje dok sjede za stolom tijekom dobrog obroka.

NEKA BUDE JEDNOSTAVNO

Svečane večere ne moraju biti zastrašujuće ili neugodne. Mogu biti vrlo zabavne ako znate što radite. Počnite s postavkama mjesta. Pravila za postavljanje stola su jednostavna i vrlo jasna. Ako vam je ovo prvi put, upoznajte se s nekoliko osnovnih pravila i savjeta - vaši gosti neće imati dojam da to nikada prije niste radili.

Upamtite da je ovo vaša večera - možda ćete morati prilagoditi neka pravila kako bi funkcioniralo za vaš stol ili obrok. Nemojte od toga praviti problem osim ako vas netko o tome ne pita. Mnogi ljudi nemaju pojma kako bi trebao biti postavljen svečani stol za večeru, tako da će gosti vjerojatno od vas tražiti smjernice o ispravnom bontonudiskretno preuzmite vodstvo. Ako netko pogriješi, učinite sve da to pokrijete. Ne želite da se itko osramoti jer ne zna što učiniti.

POČNITE SA STOLNJAKOM

Iako bijeli stolnjak nije neophodan za svečanu večeru, s njim nećete pogriješiti. Elegancija uštirkanog bijelog stolnjaka i odgovarajućih salveta priprema pozornicu za vaš obrok. Čak će i najjednostavnija hrana izgledati lijepo na bijeloj pozadini. Približno „prljavo“ bijela je još jedna elegantna opcija—možete koristiti i kontrastne salvete za dramatičniji učinak.

POSTAVITE TANJURE

I SALVETE

Prva stvar koju treba staviti na stolnjak je tanjur. Postavite ga točno u sredinu svake postavke, jednako razmaknute i s dovoljno prostora za ostatak postavke. Možete koristiti prstenove za salvete ili salvete elegantno složiti. Stavite ih na sredinu tanjura.

STAVITE PRIBOR U RED

Pribor za jelo treba postaviti redoslijedom kako se namjerava koristiti, počevši od vanjske strane prema tanjuru. Vilice idu lijevo, a noževi i žlice idu desno, s tim da je nož najbliži tanjuru. Nož uvijek postavite tako da je oštrica usmjerena prema tanjuru.

Noževe za maslac treba staviti na tanjur za kruh. Ako će vašim gostima trebati desertna žlica ili vilica, stavite je iznad tanjura. Ne morate stavljati posuđe koje nije potrebno za jelo.

40
42

OSTAVITE MJESTA ZA OSTALO POSUĐE

Morat ćete se pobrinuti da imate mjesta za dodatne tanjure za kruh i dodatna jela koja ćete posluživati. Postavite tanjur za kruh odmah iza vrha vilica. Zdjele za juhu i tanjure za salatu treba postaviti na sredinu tanjura za večeru, jednu po jednu, i ukloniti ih prije posluživanja glavnog jela.

ZAVRŠITE S ČAŠAMA I ČAŠAMA

Desno od tanjura i prema sredini stola je mjesto gdje trebate staviti čašu s vodom. Ako poslužujete vino, čaša za vino treba biti pored čaše za vodu, odmah iza vrha noža. Možete odlučiti staviti čaše za vino na stol unaprijed ili pričekati dok ne poslužite vino.

Nakon što se posuđe od glavnog dijela obroka pospremi, tanjur s desertom postavite točno ispred svakog gosta. Jedina čaša koja treba ostati je čaša za vodu. Kava će se donijeti s desertom, tako da je ovo vrijeme da dodate šalice za kavu, koje bi trebale biti postavljene otprilike jedan inč iza gornjeg desnog ugla desertnog tanjura ili zdjelice.

Napravite središnji dio Svečana večera zahtijeva elegantan središnji dio. Upotrijebite svijeće, svježe rezano cvijeće ili bilo koji drugi ukras koji uljepšava stol, a da pritom ne odvlači pozornost od obroka - pazite da ne bude previsok. Gornji dio središnjeg dijela za svaku večeru trebao bi biti ispod razine očiju kako bi gosti mogli vidjeti sve ostale za stolom.

DODAJTE POKLONE ZA ZABAVU

Ako postavljate stol za svadbeni prijem, možete dodati poklone za zabavu. Mogu se staviti na tanjur ili neposredno iza tanjura prema sredini stola. Pokloni koji ne poboljšavaju okruženje mogu se dati na vratima umjesto da se stave na stol. Također možete odlučiti skupiti poklone u ukrasni aranžman umjesto središnjeg dijela.

46

Betonski božićni ukras

vaš vlastiti DIY anđeo

Jeste li u potrazi za božićnim ukrasima s nečim posebnim? Jeste li ikada razmišljali o korištenju betona? Možete ga koristiti za stvaranje vlastitog božićnog anđela u samo nekoliko jednostavnih koraka. Privlači poglede i dodaje dašak suvremenog između svijeća, jelki i ostalih božićnih ukrasa. Pokazat ćemo vam što trebate učiniti.

POTREBNO ZA IZRADU VIJENCA

ALATI:

Bosch ubodna pila

List ubodne pile T101 BF Bosch aku. Bušilica izvijač Set svrdla za drvo Bosch 32-dijelni set bitova izvijača

PRIBOR:

Džepno ravnalo

Olovka G-stezaljke

Rezač žice

Ljepljiva traka Valjak ili kist Lopatica i kanta za beton

MATERIJAL:

MDF ploča: 300 x 400 x 19 mm Lamelirana drvena ploča: min. 300 x 400 mm Žičana mreža: min. 300 x 400 mm

Beton

Vijci (3,5 x 3,5 mm) Akrilna ili betonska boja

50

1. ISCRTAVANJE OBLIKA ANĐELA

Da biste napravili božićnog anđela od betona, prvo će vam, naravno, trebati odgovarajući oblik. Možete to jednostavno iscrtati na MDF ploči pomoću predloška ili slobodnom rukom. Na vama je kako želite da vaš anđeo izgleda - naš je predložak samo za inspiraciju. Međutim, postoji nekoliko stvari na koje trebate obratiti pozornost: Ploča bi trebala biti prilično jaka. Vaš anđeo mora imati ravnu podlogu. To je tako da kasnije može sam ustati. Savjet: koristite donji rub ploče kao bazu kada crtate svog anđela. Trebali biste ostaviti malo prostora iznad glave anđela i označiti ‘traku’ široku oko 50 mm (vidi sliku). Ovo će vam opet trebati kasnije za kalup.

2. IZREZIVANJE OBLIKA

Sada, (pažljivo) uzmite svoju ubodnu pilu i prvo ispilite ‘traku’ na vrhu (slika 1). Zatim ispilite oblik anđela (slika 2). Pazite: ne morate izrezati oblik odjednom.

Podijelite ga na četiri područja jednake veličine i ispilite ih jedno za drugim. To će vam olakšati piljenje i lakše ćete ukloniti kalup na kraju.

SPONZORIRANO

Trebat

će vam druga drvena ploča za izradu kalupa za betonskog anđela. Mora biti barem iste veličine kao MDF ploča iz koje ste ispilili anđela. Provjerite je li ova drvena ploča laminirana. To će spriječiti sušenje betona na ploči na kojoj ćete kasnije raditi. Sada ponovno sastavite oblik anđela od svoja četiri pojedinačno ispiljena dijela na novoj ploči. Pazite: postavite ispiljenu drvenu traku ispod baze anđela tako da oblik ponovno bude potpun.

Zatim izbušite dvije rupe u svakom od pojedinačnih dijelova. Opet pripazite: bušite samo kroz drvene dijelove oblika, a ne u drvenu ploču ispod.

Zatim upotrijebite prethodno izbušene rupe za pričvršćivanje četiri dijela na drvenu ploču ispod vijcima.

3. IZRADA KALUPA

PRIPREMA ŽIČANE MREŽE

U beton je potrebno postaviti žičanu mrežu kako bi vaš anđeo kasnije bio stabilniji. Da biste to učinili, jednostavno stavite pravokutnu mrežicu na kalup i obrežite je približno u obliku anđela. Zatim možete ponovno postaviti mrežicu na jednu stranu.

5. MIJEŠANJE BETONA I IZLIJEVANJE BETONA U KALUP

Sada je vrijeme za miješanje betona. Uzmite kantu i dodajte otprilike 3-4 mjerice betonskog praha. Pomiješajte prah s odgovarajućom količinom vode (pogledajte upute na pakiranju) dok se ne počne stvarati beton. Završili ste s miješanjem? Zatim napunite kalup početnim slojem betona. Dno mora biti potpuno pokriveno, ali oblik još ne smije biti potpuno ispunjen. Sada postavite mrežicu iz koraka 4 na ovaj prvi sloj betona dok je još mekan. Nakon što je na pravom mjestu, možete izliti još jedan sloj betona na vrh tako da cijeli oblik bude ispunjen. Zagladite beton dok više ne budete vidjeli rupe ili praznine. Sada morate biti strpljivi i pustiti beton da se stegne oko 24 sata.

4.

6. UKLANJANJE OBLIKA ANĐELA

Nakon što se beton potpuno stvrdne, možete ukloniti pojedinačne dijelove anđela. Započnite s uklanjanjem vijaka, a zatim pažljivo uklonite betonski oblik s drvene ploče.

7. UKRAŠAVANJE ANĐELA

I na kraju možete ukrasiti svog anđela kako biste mu dali onaj sofisticirani i božićni dojam. Mi smo našim dali bijela krila. Da biste to učinili, ljepljivom trakom prvo označite gdje ne želite bojati. Ovo će također spriječiti da boja dođe na područja koja ne želite. Zatim možete dodati mrlju odabrane boje na krila (ili druge dijelove) pomoću boje i kista (ili valjka). Za to je najbolje koristiti akrilnu ili betonsku boju. Nakon što se boja osuši, sve što sada trebate učiniti je pronaći savršeno mjesto za vašeg anđela u vašem domu.

54
Sretan Božić i uspješnu novu 2023. godinu od srca Vam želi Bosch
Čestit Božić i sretna Nova godina 2 23!
hr.UNICHEM.si | plantella.hr | napravivrt.hr Vrtlarite s nama! 100% efektivno!

Stručnjaci po prirodi

UČINKOVITA MEHANIČKA ZAŠTITA ZA ZDRAV

ARBOSAN

Visokokvalitetna prirodna smola za cijepljenje. Za premazivanje rana kod cijepljenja i ostalih oštećenja na drveću i grmlju.

PROTEKT

Prirodni zaštitni sloj koji štiti drvo od proljetnog mraza, mahovinelišajeva, i pucanja kore.

ŽUTEIBIJELE LJEPLJIVEPLOČE

Žute i bijele ljepljive ploče odlična su mehanička i posve prirodna zaštita biljaka od širokog spektra biljnih štetnika u povrtnjaku i na voćkama.

LJEPLJIVA TRAKA

Ljepljiva traka odlična je mehanička i posve prirodna zaštita voćaka, grmlja i ukrasnog drveća od širokog spektra štetnika.

ORGANIK

100 % organsko gnojivo s dugotrajnim djelovanjem koje povećava rodnost tla i poboljšava kvalitetu i količinu uroda! Organik za sadnice: za brz i snažan razvoj korijena.

hr.UNICHEM.si Vrtlarite s nama. Plantella.hr

Voćari znaju da u jesen pa sve do zime, nakon završene berbe voća, počinje priprema za sljedeću vegetacijsku godinu. Koji nas sve radovi čekaju u kasnu jesen i početkom zime?

ZAŠTITA VOĆAKA

POTREBNO UČINITI U VOĆNJAKU?

Zaštitu voćaka nakon berbe započinjemo sakupljanjem otpalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih i polomljenih grana. Sve ove dijelove voćke treba iznijeti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija patogena. Jesensko prskanje voćaka i vinograda je obavezna mjera zaštite. Dokazana dobra praksa je upotreba bakrenih sredstava jer se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač šljive, monilije koštičavih voćki (marelice, breskve, šljive, trešnje i višnje), bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova marelice i drugih koštičavih voćki, kovrčavost lišća breskve, eskorioze vinove loze .

Zaštita debla voćaka Bio Plantella Protect premazom

Ovaj potpuno prirodni bijeli premaz za zaštitu debla voćaka. Štiti drvo od mraza, lišajeva, mahovine i pucanja kore. Sprječava prezimljavanje štetnika u kori stabala. Deblo premažemo do visine prvih višegodišnjih grana.

Bio Plantella ljepljivom trakom opasnom malom zimskom mrazovcu prepriječimo, da se popne u krošnju i mladicama izgrize lišće. Obostrano ljepljivu traku jednostavno namjestimo 50 cm iznad tla još prije opadanja lišća.

ŠTO JE JOŠ

GNOJIDBA VOĆAKA

drveće pognojimo po rubu krošnje ORGANSKIM GNOJIVOM. Po površini pospemo organsko gnojivo Plantella Organik u obliku peleta. Ovim gnojivom osiguravamo zdrav rast u sljedećoj godini, kvalitetnu dohranu svim potrebnim hranjivima koje gnojivo sadrži, potičemo stvaranje humusa...Mladim voćkama dodajemo do 1 kg gnojiva a starijim voćkama dodajemo od 2-3 kg gnojiva, ovisno o bujnosti krošnje, prinosu,..

JESENSKA SADNJA VOĆAKA

Kasna jesen je idealan period za sadnju voćnih sadnica. Sadnice su spremne za sadnju u fazi biološkog mirovanja, nakon opadanja lišća. Prednost jesenske sadnje u odnosu na proljetnu je bolje ukorjenjivanje sadnica koje spremnije dočekaju proljeće i novi vegetacijski period. Sadnice posađene tijekom jeseni će na proljeće biti ukorijenjene i trošiti energiju na novi rast i vegetaciju, dok se sadnice posađene u proljeće istovremeno moraju i ukorijeniti. Sadnice posađene tijekom jeseni počinju vegetaciju u proljeće ranije za dva do tri tjedna. Izbjegavati treba lokacije u udolinama, blizu šume, s visokom razinom podzemne vode, svježe iskrčene.

Ove lokacije imaju čitav niz loših karakteristika koje bi loše utjecale na posađene sadnice. U sadnu rupu u području korijenja obavezno dodamo organsko gnojivo Plantella Organik u količini od 0,5-1 kg ovisno o starosti i vrsti sadnice-voćke. Gnojivo lagano prekrijemo zemljom, postavimo sadnicu i zatrpamo korijenje zemljom do vrha. Paziti moramo, da cijepljeno mjesto ostane iznad površine zemlje. Kod sadnje samo jedne sadnice prikladno je malo pakiranje Plantella Organik za sadnice u količini 1,5 kg.

REZIDBA VOĆAKA

Prvi razlog za redovitu rezidbu je postizanje pravilnog omjera između vegetativnih i rodnih (generativnih) pupova kako bi se uspostavila ravnoteža između rasta i rodnosti. Osim toga, regulira se ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela. Jesensko- zimska rezidba obavlja se u vrijeme mirovanja. Može se provoditi od jeseni do proljeća, neposredno pred bubrenja pupova. Nakon sanitarne rezidbe i oštećenja voćaka i kod cijepljenja rane na granama i deblu premažemo voćarskim voskom Bio Plantella Arbosan, koji svojom gustoćom omogućava detaljno mazanje i brzo zacjeljivanje. Vosak je otporan u svim vremenskim prilikama, zato dugotrajno štiti od štetnih organizama. Praktične tube Bio Plantella Arbosan smole, od 100 g za manje potrebe i 350 g za veće, imaju na vrhu spužvicu kojom se lako premazuje rana na voćkama.

SAVJETUJTE SE S NAMA

092 194 1694 info@plantella.hr bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro plantella.hr

64

NAJUČINKOVITIJA ORGANSKA GNOJIVA ZA DOBAR UROD

Plantella ORGANIK

Plantella ORGANIK ZA MASLINE

• dugodjelujuće gnojivo

• najviši udio organske i suhe tvari za više humusa i plodnije tlo

• 30% više prinosa, ranije sazrijevanje, bolji kvalitet

• za ekološku proizvodnju

• kalij (K) za više maslina i bolju kvalitetu ulja

• bor (B) i kalcij (Ca) za dobru oplodnju i veću otpornost

• aktivno djelovanje 6 mjeseci

Plantella ORGANIK ZA VINOGRADE

• dodano željezo (Fe) protiv kloroze

• dodan bentonit i zeolit za bolju otpornost

• aktivno djelovanje 6 mjeseci

Plantella ORGANIK ZA CITRUSE

• dugodjelujuće gnojivo za limune, naranče, mandarine …

• željezo protiv kloroze, bor i magnezij za više plodova bolje kvalitete

BIOGRENA

• više humusa, plodnija tla i veći urod

• najveći broj mikroorganizama za bio aktivaciju tla: 22 miljarde / gram

• bentonit i zeolit jačaju otpornost na bolesti Plantella

• za ekološku proizvodnju

Stručni savjeti na 092 194 16 94, MILICA SEKULIĆ, Unichem Agro d.o.o.
hr.unichem.si
.hr |
ŽELIMO VAM SRETNU I USPJEŠNU NOVU GODINU! vixa.com.hr
NOVO IME NOVI FORMAT NOVA SEZONA vixa.com.hr 2023