Organic Life - Jesen 2023

Page 1

Godina VIlI broj

69 Jesen 2023.

GLOW UP

izazov UPOZNAJ

HYGGE

KAKO UČINITI ŽIVOT LJEPŠIM vixa.com.hr


Jesen 2023 SADRŽAJ

izdanja 69.

Lifestyle 5. Hygge 23. 50+ načina za ljepši život 39. GLOW UP izazov

Nature

2


IZDAVAČ BIOMEDIA usluge j.d.o.o. www.vixa.com.hr SURADNICI Marina Bošnjak Tomislav Bulum Ivana Hrastinski Marica vrtlarica Milica Sekulić Antonija Mamić Mario Veselić Petra Hodak PRODAJA OGLASNOG PROSTORA info@biomedia.biz NASLOVNICA Fotografija: Ljepota FOTOGRAFIJE Pixabay Unsplash Arhiva BIOMEDIA


HYGGE

4

UGODAN NAČIN ŽIVLJENJAH

ygge (“hoo-ga”) je koncept koji je nastao u Danskoj i predstavlja način života usredotočen na stvaranje osjećaja ugode, topline i bliskosti u svakodnevnom životu. Ovaj pristup prožet je idejom uživanja u malim radostima, stvaranju ugodne atmosfere u domu i povezivanju s voljenima. Hygge je izuzetno važan dio danskog identiteta i način na koji Danci postižu sreću, bez obzira na vanjske okolnosti. Tajna hyggea leži u jednostavnosti i prisutnosti, te u sposobnosti cijenjenja trenutaka koje život donosi. Atmosfera i uređenje doma Stvaranje ugodne i opuštajuće atmosfere ključno je za hygge. Koristite svijetle i mekane svjetiljke kako biste stvorili nježno i toplo osvjetljenje. Dodajte svijeće raznih veličina i mirisa kako biste prostor dodatno ugodili. Drveni komadi namještaja i meke tkanine poput vune i pamuka unijet će prirodnu toplinu i udobnost u vaš dom. Osvježite prostor biljkama i svježim cvijećem te dodajte toplinu s tekstilom poput jastuka i deka u nježnim bojama.

6


Hygge promiče upotrebu toplih boja koje stvaraju ugodan ambijent. Neutralne nijanse poput bež, smeđe i sive, te nježni tonovi plave, zelene ili ružičaste idealni su izbori za zidove i dekoraciju. Izbjegavajte previše intenzivne ili hladne boje koje mogu stvoriti napetu atmosferu. Također, koristite meko i difuzno svjetlo umjesto jakih i oštrih izvora svjetlosti. Svijeće su ključni element hyggea. Postavljanje svijeća u različite prostorije vašeg doma pomoći će stvoriti romantičnu i opuštajuću atmosferu. Birajte svijeće s prirodnim mirisima poput vanilije, cimeta ili lavande kako biste dodatno osjetili užitak. Upotreba prirodnih materijala u uređenju doma također je bitna komponenta hygge stila. Drveni namještaj i podovi, umjetnički komadi od ratana, pamučni ili vuneni jastuci i deke - sve to stvara osjećaj povezanosti s prirodom i unosi toplinu u prostoriju. Povežite se s prirodom unoseći biljke i svježe cvijeće u svoj dom. Zelenilo i svježe boje cvijeća donose svježinu i vitalnost prostoru te ga čine ugodnijim za boravak. Uz to, biljke poboljšavaju kvalitetu zraka u prostoriji i pridonose vašem općem osjećaju blagostanja. Hygge se oslanja na stvaranje prostora koji odražava vašu osobnost i ispunjava vas srećom. Uključite osobne predmete, fotografije, umjetničke radove i druge uspomene koje vam donose radost i prisjećaju vas na lijepe trenutke.


Udobnost Uredite prostor tako da potiče relaksaciju i udobnost. Imajte dovoljno mekanih jastuka i deka na raspolaganju kako biste se mogli zamotati i opustiti kad god poželite. Uz to, odvojite vrijeme za sebe kako biste uživali u miru i tišini. Čitanje omiljene knjige, gledanje filma ili slušanje umirujuće glazbe može biti idealan način da se opustite i utonete u hygge iskustvo. Udobnost je temeljna vrijednost hyggea, a to se postiže uređenjem prostora koji poziva na opuštanje. Osim uređenja doma, hygge također naglašava udobnu odjeću. Pamučne, vunene i mekane tkanine odličan su izbor za odjeću koja će vam pružiti osjećaj ugode i topline. Hlače, suknje ili džemperi u kojima se osjećate ugodno i slobodno kretanje potiču osjećaj hyggea u svakodnevnim aktivnostima. Knjige i umjetnost često su dio hygge iskustva. Odaberite knjige koje vas zanimaju i koje će vas opustiti. Također, izrađivanje umjetničkih radova, crtanje, slikanje ili rad na ručnim radovima pruža priliku za kreativnost i opuštanje.

8


Društvo i povezanost Hygge cijeni druženje s obitelji i prijateljima. Uživanje u zajedničkim trenucima s ljudima koje volite i s kojima se osjećate ugodno važan je aspekt ovog načina življenja. Organizirajte večere ili druženja kod kuće kako biste dijelili trenutke s bližnjima. Povežite se licem u lice i isključite se od tehnologije kako biste u potpunosti prisustvovali tim trenucima. Ovo poglavlje potiče stvaranje dubokih emocionalnih veza s bližnjima i naglašava sreću i radost koju donosi zajedništvo. Evo detaljnog opisa ovog poglavlja. Jelo zajedno s obitelji ili prijateljima jedan je od najvažnijih aspekata hygge iskustva. Stol oko kojeg se okupljaju bliski ljudi pruža osjećaj povezanosti i radosti. Priprema zajedničkog obroka ili sudjelovanje u kuhanju stvaraju poseban osjećaj zajedništva. Hygge promiče usporavanje ritma života kako biste imali više vremena za društvo i povezanost s drugima. Izbjegavajte prenatrpani raspored i stresne situacije kako biste imali dovoljno vremena za kvalitetno provođenje s voljenima. Društvo i povezanost u hyggeu temelje se na osjećaju intimnosti i povjerenja s drugima. Biti otvoren i iskren s ljudima oko sebe pomaže u jačanju veza i stvaranju osjećaja zajedništva. Igranje društvenih igara, bilo da su to društvene igre na ploči, karata ili razne igre u društvu, potiče zabavu i smijeh te stvara posebne trenutke s obitelji i prijateljima. Sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima pomaže izgradnji veza i stvaranju uspomena. Biti tamo za svoje bližnje i pružati podršku i brigu u teškim vremenima ključno je za povezanost. Hygge potiče aktivno slušanje, razumijevanje i suosjećanje s drugima. Potrudite se organizirati redovita druženja s ljudima koje volite. To mogu biti večere kod kuće, izleti, piknici ili jednostavno sjedenje zajedno uz svijeće i razgovor. Redovito provođenje vremena s bliskima pomoći će jačanju veza i stvaranju osjećaja pripadnosti. Društvo i povezanost ključni su elementi hygge načina života koji pridonose osjećaju sreće, sigurnosti i zadovoljstva. Vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima u toplini doma i bez užurbanosti stvara poseban osjećaj bliskosti i radosti u svakodnevici.


10


Zadovoljstvo jednostavnim stvarima Hygge potiče zadovoljstvo i sreću u malim stvarima. Uživajte u šalici vruće čokolade ili šalicu mirisne kave, posebno kada je vrijeme hladno ili kišno. Miris svježe pečenog kruha ili kolača može donijeti poseban osjećaj ugode i topline u vašem domu. Uživanje u prirodi i šetnje na svježem zraku također su hygge aktivnosti koje donose radost i smirenost. Hygge promiče uživanje u toplim napicima kao što su vruća čokolada, čaj, kava ili topla juha. Njihova toplina pruža osjećaj ugode, a miris i okus potiču osjetila i stvaraju posebnu radost. Također se naglašava važnost jednostavnosti i zadovoljstva malim stvarima. Umjesto da težimo prekomjernoj potrošnji ili složenim zadacima, hygge nas potiče da cijenimo male, svakodnevne trenutke. Uživanje u prirodi i malim čudima koje ona pruža jedan je od ključnih aspekata zadovoljstva u hyggeu. Promatranje zalaska sunca, miris svježe pokošene trave ili zvuk kiše mogu pružiti posebno zadovoljstvo. Hygge nas potiče da cijenimo male radosti svakodnevnog života. To može biti osjećaj topline doma, udobnost svog kauča, miris svježe oprane posteljine ili ukus hrskave jabuke. Priprema hrane i kuhanje može biti vrlo zadovoljavajuće iskustvo u hyggeu. Pripremanje omiljenih jela i dijeljenje njih s voljenima pruža poseban osjećaj zadovoljstva. Hygge nas potiče na zahvalnost za sve ono što imamo u životu, čak i za najmanje stvari. Zadovoljstvo i radost dolaze iz osjećaja zahvalnosti i cijenjenja onoga što imamo. Osigurajte si mirno i ugodno okruženje koje vam pruža osjećaj zadovoljstva. To može biti kutak u vašem domu, omiljeno mjesto za sjedenje ili prostorija s posebnom atmosferom. Uživanje u umirujućoj glazbi ili omiljenim pjesmama također je važan dio zadovoljstva u hyggeu. Glazba ima moć opustiti nas i pružiti nam osjećaj ugode.


Bez užurbanosti

Bez užurbanosti ne znači da uvijek morate nešto raditi ili se zabavljati. Ponekad hygge može biti u Hygge potiče usporavanje ritma života i izbjega- mirnom trenutku sjedenja uz šalicu čaja ili kave, bez ikakvih posebnih aktivnosti, jednostavno vanje stresa. Uživanje u trenutku i prisutnost u sadašnjem trenutku važni su elementi ovog nači- uživanje u trenutku. na življenja. Umjesto da trčite za obavezama, posvetite vrijeme stvarima koje vas ispunjavaju i Također se potiče provođenje vremena u prirodi, jer ona pruža osjećaj smirenosti i pomaže donose radost. nam usporiti. Šetnje šumom, vrijeme provedeno na plaži ili jednostavno sjedenje u vrtu mogu biti To znači da se fokusirate na važne stvari i izbjegavate pretjerano zauzimanje vlastitog vreme- posebno opuštajući. na ili preopterećenost obavezama. Osigurajte si dovoljno vremena za odmor, opuštanje i obitel- Uživajte u trenutku i nemojte se previše baviti jske aktivnosti. Podsjeća nas da se usredotočimo multitaskingom. Fokusirajte se na jedan zadatak na sadašnji trenutak i budemo svjesni onoga što ili aktivnost u isto vrijeme kako biste bili prisutni u trenutku i iskusili veće zadovoljstvo. se događa oko nas. Odbacite brige o prošlosti i budućnosti te se potpuno posvetite trenutku Također posvetite više pažnje svojim bliskim koji proživljavate. odnosima. Kvalitetno provedeno vrijeme s vol12 jenima pruža osjećaj povezanosti i sreće.


Povezanost s prirodom Danska je zemlja s bogatom prirodom, a hygge potiče povezanost s prirodnim ljepotama. Bez obzira gdje živite, potražite priliku za vrijeme provedeno na otvorenom, šetnje parkom, planinarenje ili odlazak na plažu. Povezivanje s prirodom pomoći će vam osjetiti harmoniju i smirenost. Hygge nas potiče da provodimo više vremena na otvorenom, u prirodi. To može uključivati šetnje šumom, odlazak na plažu, planinarenje, bicikliranje ili jednostavno sjedenje na livadi. Boravak na otvorenom pomaže nam osjetiti mir i smirenost koje priroda pruža. Potiče da promatramo prirodne fenomene poput zalaska sunca, izlaska mjeseca, padanja kiše, cvjetanja cvijeća ili promjene boja lišća. Promatranje ovih ljepota pomaže nam osjetiti povezanost s prirodom i shvatiti koliko smo svi dio većeg ciklusa. Uređivanje vrta, sadnja biljaka i briga o biljkama pruža poseban osjećaj povezanosti s prirodom. Održavanje vrta omogućuje nam da uživamo u plodovima našeg rada i cijenimo jednostavnost i ljepotu biljnog svijeta. Hygge naglašava važnost svježeg zraka i provjetravanja prostora. Udisanje svježeg zraka pomaže nam osvježiti um i tijelo, te nas povezuje s prirodnim ritmovima okoline. Zvukovi prirode, poput ptičjeg cvrkuta, šuštanja lišća ili šuma valova, mogu biti vrlo umirujući. Hygge potiče korištenje prirodnih materijala u uređenju doma i odabiru odjeće. Drvo, ratan, pamuk, lan i vuna su primjeri prirodnih materijala koji nas povezuju s prirodom i pružaju osjećaj ugode. Potiče na razvijanje ekološke svijesti i brigu o okolišu. Zalaže se za održivu potrošnju, recikliranje i smanjenje otpada kako bismo očuvali prirodu za buduće generacije.


Kreativnost Potaknite svoju kreativnost i uživajte u raznim aktivnostima koje vas ispunjavaju. Možete se baviti umjetnošću, ručnim radom, pisanjem, kuhanjem ili vrtlarenjem. Ono što god vas ispunjava i donosi zadovoljstvo, to je važan dio hygge iskustva. Promicanje umjetnosti kao terapije koja nam pomaže izraziti naše osjećaje i emocije na kreativan način. Bilo da je to slikanje, crtanje, pisanje, pletenje ili bilo koja druga umjetnička aktivnost, ona nam omogućuje da se izrazimo i oslobodimo unutarnjeg stresa. Hygge nas potiče da se okušamo u ručnim radovima i izradi vlastitih kreacija. To može uključivati izradu unikatnih predmeta, poput šalova, šešira, nakita, keramike ili kućnih ukrasa. Izrađivanje vlastitih kreacija donosi poseban osjećaj ponosa i zadovoljstva. Hygge potiče kreativnost u uređenju doma kako bismo stvorili prostor koji odražava našu osobnost i osjećaj ugode. Možemo koristiti vlastite kreacije ili umjetničke predmete kako bismo personalizirali naš prostor.

1416


Isključivanje od tehnologije Hygge potiče smanjenje vremena provedenog uz tehnologiju i elektroniku kako biste se usredotočili na prisutnost i ljude oko sebe. Isključite televiziju, mobitel i druge uređaje barem na određeno vrijeme kako biste se povezali s okolinom i samima sobom. Isključivanje od tehnologije omogućuje nam da usporimo ritam života. Umjesto da stalno budemo povezani s virtualnim svijetom, možemo se više fokusirati na stvarni svijet oko nas i uživati u sadašnjem trenutku. Kad se odmaknemo od tehnologije, imamo više vremena za razmišljanje, refleksiju i kreativnost. To može potaknuti naše maštanje i inspirirati nas za različite kreativne aktivnosti. Isključivanje od tehnologije može smanjiti osjećaj stalne dostupnosti i pritiska da budemo uvijek online. To nam pomaže da se osjećamo manje stresno i opuštenije. Tehnologija može ometati našu sposobnost za duboke i suštinske razgovore. Isključivanje od tehnologije pomaže nam da se posvetimo razgovorima koji su dublji i značajniji. Kad se odmaknemo od tehnologije, možemo u potpunosti doživjeti svijet oko nas bez ometanja i prekida. To nam omogućuje da cijenimo ljepotu i jednostavnost trenutka.


18Hrana i piće Danci cijene dobru hranu i piće te uživaju u obrocima koji ih vraćaju u djetinjstvo i toplinu doma. Kuhanje zajedno s obitelji ili prijateljima može biti poseban hygge trenutak. Dijeljenje obroka i razgovor za stolom naglašava povezanost i bliskost. Potiče se korištenje kvalitetnih i svježih sastojaka u pripremi hrane. Kupovina lokalnih proizvoda i sezonskog voća i povrća pridonosi povezanosti s okolinom i podržava održiv način života. Blagdanski obroci i tradicionalni recepti važan su dio hyggea. To su posebni trenuci kada se okupljamo s obitelji i prijateljima te uživamo u hrani i piću, stvarajući osjećaj topline i povezanosti. Hygge potiče zajedničke obroke s obitelji ili prijateljima, gdje se dijele priče, smijeh i dobra hrana. Zajednički obroci stvaraju osjećaj povezanosti i osjećaj zajedništva. Hygge naglašava važnost jednostavnosti u pripremi hrane. To ne znači da hrana ne može biti ukusna i posebna, već da ne mora biti previše složena. Nekada je najbolje uživati u osnovnim, autentičnim okusima.

20

Stvorimo ugodno ozračje za objedovanje. To može uključivati upotrebu svijeća, toplih prostirki i ugodne glazbe kako bismo stvorili poseban ambijent za uživanje u obroku.


Zahvalnost Hygge naglašava važnost zahvalnosti i cijenjenja onoga što imate u životu. Razmislite o stvarima koje su vam važne i za koje ste zahvalni. Izražavanje zahvalnosti može pomoći u povećanju osjećaja sreće i zadovoljstva. Zahvalnost u hyggeu znači da smo svjesni i prepoznajemo blagoslove i dobrobiti koje imamo u životu. To može uključivati obitelj, prijatelje, zdravlje, sigurnost, posao ili bilo što drugo što nas ispunjava srećom. Budimo zahvalni i na malim stvarima koje često uzimamo zdravo za gotovo. To može biti sunčan dan, miris svježe pečenog kruha, toplina doma ili mirni trenuci provedeni sami. Zahvalnost uključuje i iskazivanje zahvalnosti prema drugima. U hyggeu, cijenimo trud, ljubaznost i podršku koju dobivamo od drugih te se osjećamo zahvalnima na njihovoj prisutnosti u našem životu. Hygge nas uči kako biti zahvalan čak i u teškim trenucima. To ne znači da moramo biti sretni zbog problema s kojima se suočavamo, već da prepoznajemo snagu i učenje koje iz njih crpimo. Zahvalnost može biti snažan alat za smanjenje stresa i poticanje pozitivnih emocija. Fokusiranje na ono što imamo umjesto na ono što nemamo može promijeniti način na koji doživljavamo stresne situacije.


52

NAČINA KAKO UČINITI ŽIVOT LJEPŠIM DO KRAJA JESENI 221. Naučite novi jezik

Učenje novog jezika nudi mnoge prednosti koje nadilaze vašu sposobnost komunikacije s ljudima kada posjećujete nove zemlje. Učenje novog jezika također vježba vaš mozak i poboljšava kognitivne sposobnosti povećanjem pamćenja, pažnje i vještina rješavanja problema.

2. Čitajte nove knjige

Čitanje nove knjige, bilo da je riječ o fikciji ili knjizi o osobnom razvoju, poput je vježbe za vaš mozak. Potiče kritičko mišljenje, analitičke vještine i kreativnost. Nadalje, izaziva vaš um, potiče mentalnu okretnost i poboljšava zadržavanje pamćenja. Čitanje knjiga samo je još jedan sjajan način da poboljšate svoje kognitivne sposobnosti!

3. Počnite pisati dnevnik

Vođenje dnevnika pruža prostor za samorefleksiju i emocionalnu obradu. Ova jednostavna vježba može vam pomoći da prepoznate i riješite negativne obrasce mišljenja, da se nosite sa stresom i razjasnite složene emocije. Pisanje u dnevnik također je moćan alat za postavljanje i praćenje ciljeva. Redovitim vođenjem dnevnika razjasnit ćete svoje životne ciljeve i zacrtati poduzimajuće korake za njihovo postizanje.

244. Volontirajte u lokalnoj

dobrotvornoj organizaciji

Volontiranje u lokalnoj dobrotvornoj organizaciji ispunjavajuće je i značajno iskustvo koje koristi i organizaciji kojoj ćete pomoći i sebi. Omogućuje vam da izađete iz svoje zone udobnosti, steknete nove perspektive i razvijete empatiju i suosjećanje. Osim toga, uključivanje u smislen posao i uvid u učinak vaših napora povećat će vam samopoštovanje, dati vam osjećaj svrhe i pomoći vam da upoznate nove ljude!

5. Uzgojite vlastiti vrt Uzgoj vlastitog vrta odličan je način da se ponovno povežete s prirodom, uštedite novac i jedete zdraviju hranu. Živite u stanu? Napravite svoj mali, zatvoreni vrt i posadite aromatično bilje!

6. Naučite svirati glazbeni instrument Učenje sviranja instrumenta odličan je način da izrazite svoju kreativnost i poboljšate svoje kognitivne sposobnosti. Ako ne želite istraživati svoju kreativnost, ali ne znate odakle započeti, sviranje instrumenta odlično je mjesto za početak.

7. Započnite fitness rutinu i dođite u formu

Jesen je pravo vrijeme da se više krećete i dođete u formu. Preuzmite fitness aplikaciju ili se pretplatite na fitness youtube kanal i započnite svaki dan brzim vježbanjem. Ova jednostavna navika pomoći će vam da započnete dan s pravom nogom i dati će vam trenutačni poticaj energije!

26


8. Provodite više vremena vani Svakodnevni boravak u prirodi značajno će vam popraviti raspoloženje. Štoviše, studije pokazuju da provođenje 2 sata vani svaki tjedan pomaže u borbi protiv stresa, depresije i tjeskobe. Ovo su definitivno sjajni razlozi da više vremena provodite na otvorenom!

9. Pridružite se lokalnom sportskom klubu Ako želite više vježbati tijekom jeseni, zašto se ne biste pridružili lokalnom sportskom klubu? Na taj ćete način ne samo postati fit, već će vam pomoći i da upoznate sjajne nove ljude. A to je definitivno način da uživate u jeseni!

10. Bavite se slikanjem ili crtanjem

Slikanje i crtanje izvrsni su za oslobađanje od stresa i izražavanje kreativnosti. Crtanje ili slikanje krajolika također će vam pomoći da više vremena provodite vani, što je najbolji način da uživate u jesenskim danima.


11. Naučite kuhati po novim receptima

Kuhanje je važna vještina. Učenje kuhanja po novim receptima ne samo da će unijeti novosti u vaš svakodnevni život, već će vam pomoći i da se zdravije hranite.

12. Bavite se fotografijom

Uhvatite ljepotu oko sebe isprobavajući fotografiju. U današnje vrijeme kamere mobitela imaju nevjerojatnu rezoluciju slike, tako da vam nije potreban skupi fotoaparat za snimanje prekrasnih fotografija. Vrijeme je da izađete van i snimite nevjerojatne fotografije!

13. Pohađajte dodatnu nastavu

Dodatne nastave su odlične za intenzivno učenje novih vještina i upoznavanje novih ljudi. Ako ste oduvijek sanjali naučiti novu vještinu, ali je niste uspjeli naučiti sami, jesenski tečajevi izvrstan su način da ostanete odgovorni.

14. Reorganizirajte svoj dom

Svako godišnje doba odlična je prilika za promišljanje vašeg prostora. Usredotočite se na jednu po jednu sobu i razmislite o tome kako možete preurediti svoj namještaj da biste učinkovitije koristili svoj prostor.

15. Posjetite novi grad

Posjet novom gradu po lijepom sunčanom danu odličan je način za opuštanje i otkrivanje novih mjesta. Napravite popis svih gradova koje biste željeli posjetiti u svojoj zemlji i odaberite jedan svaki tjedan.

16. Vježbajte meditaciju

Prakticiranje meditacije pomoći će vam da se usredotočite, budete svjesniji svijeta oko sebe i opustite se. Ako se osjećate pod stresom, meditacija samo nekoliko minuta dnevno pomoći će vam da se osjećate bolje.

17. Isprobajte jogu

Želite li isprobati jogu? Jesenska sezona je savršeno vrijeme za početak! Možete li zamisliti opušteniji način za početak dana od joge u prirodi?

18. Izradite ploču vizije

Stvaranje ploče vizije pomoću Canve jednostavan je način da zamislite svoje ciljeve i ostanete motivirani za njihovo postizanje. A postavljanje kao pozadine za telefon i radnu površinu pomoći će vam da svoje ciljeve držite na umu tijekom dana!

19. Istražite lokalne muzeje i umjetničke galerije

Jeste li ikada htjeli istražiti svoj lokalni muzej, a niste imali vremena? Jesen je savršeno vrijeme za to!

20. Pronađite nove podcaste za praćenje

Drugi način da radite na svom osobnom razvoju je pronaći motivirajuće podcaste za slušanje.

28


21. Započnite osobni projekt

Raditi na nečemu samo za sebe tako je nagrađujući osjećaj. Jesen je savršeno godišnje doba da nađete vremena za osobne ciljeve i projekte.

22. Započnite DIY projekt poboljšanja doma

Odvojite nekoliko dana kako biste poboljšali svoj životni prostor pomoću projekta za poboljšanje doma „uradi sam“. Ne znate kako unaprijediti svoj dom? Youtube je pun izvrsnih tutorijala o tome kako poboljšati svoj životni prostor jednostavnim trikovima.

23. Naučite plesati

Oduvijek ste željeli naučiti plesati? Nemojte se sramiti i krenite na tečaj plesa! Naučite tango, salsu ili bilo koji drugi ples koji pokreće vaše tijelo za trenutno povećanje energije!

24. Naučite osnovne tehnike prve pomoći

Ako nikada niste učili tehnike prve pomoći, pohađanje tečaja ovog ljeta odličan je način da naučite osnove kako biste bili proaktivni u hitnim slučajevima.

25. Volontirajte u skloništu za životinje

Volontirajte u skloništu za životinje kako biste pomogli svojoj zajednici i pružili joj malo ljubavi. To je jednostavan, ali učinkovit način da osjetite svrhu i postignuće.

26. Napravite solo putovanje

Jesen je sezona istraživanja i zabave. Ako ste oduvijek željeli samostalno putovati, ovo je vaš poziv! Odaberite odredište, spakirajte kofere i samo to učinite. Vaše buduće ja bit će vam zahvalno!

27. Ponovno osmislite svoj stil

Niste zadovoljni svojim izgledom? Jesen je savršeno vrijeme da isprobate nove stilove i pronađete svoj!

28. Očistite svoju garderobu

Ne postoji ništa frustrirajuće od pretrpane garderobe. Pregledavanje svakog predmeta u vašem ormaru i bacanje, prodaja ili doniranje stvari koje vam više ne pristaju ili vam ne odgovaraju pomoći će vam uštedjeti hrpu vremena svako jutro dok odlučujete što ćete obući.

29. Poboljšajte svoju prehranu

Jesen je savršena prilika da se ponovno posvetite sebi i vježbate brigu o sebi. Poboljšanje prehrane jedući cjelovitu hranu i pijući više vode najbolje je mjesto za početak. To će vam dati energiju potrebnu da postignete svoje ciljeve i promijenite svoj život.

30. Očistite prijenosno računalo

Uklanjanje nereda s prijenosnog računala i rješavanje neiskorištenih datoteka jednostavan je način da budete bolje organizirani. Pregledajte svaku datoteku na prijenosnom računalu i odlučite trebate li je zadržati ili izbrisati. Stvorite mape za organiziranje preostalih datoteka, instalirajte dobar antivirusni program i odaberite slatku pozadinu radne površine.


30


KAKO UČINITI ŽIVOT LJEPŠIM


35. Planirajte svoj sljedeći odmor

Planiranje vašeg sljedećeg odmora sigurno će vam dati poticaj za motivaciju! Odlučite kada i gdje želite ići na odmor i počnite tražiti mjesta koja ćete posjetiti. Planiranje vašeg sljedećeg putovanja pružit će vam sjajnu stvar kojoj se možete radovati!

31. Očistite svoj telefon

Vrijeme je da učinite isto sa svojim pametnim telefonom. Pregledajte sve svoje aplikacije, slike i datoteke i odlučite što treba očistiti.

32. Napravite sigurnosnu kopiju svojih

datoteka Nakon čišćenja i organiziranja prijenosnog računala i pametnog telefona, ne zaboravite zakazati automatsko sigurnosno kopiranje. To će vam pomoći da zaštitite svoje podatke u slučaju da vam uređaji budu izgubljeni ili ukradeni.

33. Organizirajte svoj papirnati nered

Organiziranje papira pomoći će vam uštedjeti hrpu vremena dok tražite nešto važno. Pregledajte svaki dokument i odlučite trebate li ga zadržati, skenirati ili baciti.

34. Krenite na online tečaj

Pohađanje online tečajeva tijekom ljeta odličan je način da svom životopisu dodate nove vještine i naučite nešto novo.

32

36. Napravite proračun

Ako želite poboljšati svoje financije, početak je izrade proračuna. To će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj novac kako biste izgradili bogatstvo, uštedjeli novac i otplatili dugove.

37. Napravite plan otplate duga

Sljedeći korak za poboljšanje vaših financija je izrada plana otplate duga. Da biste izgradili bogatstvo, morate se riješiti dugova što je prije moguće i izbjeći nova zaduženja. Znam da se otplata duga može činiti neodoljivim, ali ne brinite; nije tako teško kad znaš odakle početi.38. Stvorite nove popise pjesama

Glazba može imati tako važan utjecaj na raspoloženje i motivaciju. Jeste li primijetili koliko se depresivno ili nostalgično možete osjećati nakon slušanja lijepe, tužne pjesme? Ili koliko možete biti motivirani kada vježbate uz svoj omiljeni ritam? Stvaranje različitih popisa za reprodukciju za vaše svakodnevne aktivnosti, kao što su rad, kućni poslovi i vježbanje, učinit će ove aktivnosti jako zabavnima!

39. Naučite samoobranu

Učenje samoobrane pomoći će vam da se zaštitite i smanjite rizik od ozljeda u opasnim situacijama. Štoviše, stjecanje vještina samoobrane povećat će vaše samopouzdanje i osnažiti vas da se osjećate sposobnijim nositi se s izazovnim situacijama. Samoobrana i općenito borilačke vještine izvrstan su način da izađete iz svoje zone udobnosti!

40. Isprobajte novu frizuru

Navedite bolji način za novi početak od nove frizure. Promjena frizure omogućuje vam da izrazite svoju individualnost i eksperimentirate. To je ujedno i najlakši način da podignete svoje samopouzdanje; nova frizura može potpuno promijeniti vašu sliku o sebi i učiniti vas novom osobom.

41. Organizirajte spa dan

Spa dan izvrsna je prilika za njegu sebe, opuštanje i punjenje baterija. Odvajanje vremena za sebe poboljšat će vaše cjelokupno blagostanje i njegovati zdrav odnos sa samim sobom.

42. Dubinski očistite svoj prostor

Dubinsko čišćenje vašeg doma stvara čist i organiziran prostor, što će poboljšati vašu udobnost i povećati vašu produktivnost. Jeste li ikada primijetili kako se fizički 34 kaos pretvara u mentalni nered?

43. Isprobajte nove

aplikacije za produktivnost Aplikacije za produktivnost mogu pojednostaviti zadatke, poboljšati upravljanje vremenom i pomoći vam da ostanete organizirani. Nadalje, istraživanje novih aplikacija omogućuje vam učenje i korištenje tehnoloških alata za osobni i profesionalni rast.

44. Organizirajte svoj život

s Google kalendarom Google kalendar vjerojatno je jedan od najboljih alata koji vam pomažu u planiranju i učinkovitom upravljanju vremenom. Organiziranost je ključna kako biste bili u tijeku sa zadacima i sastancima.

45. Isprobajte novu

rutinu njege kože Isprobavanje nove rutine njege kože može, naravno, poboljšati zdravlje i izgled vaše kože. Međutim, uspostavljanje rutine njege kože također potiče brigu o sebi i omogućuje vam da odvojite vrijeme za svoju dobrobit. Isprobavanje nove rutine njege kože definitivno je izvrsna navika koju možete dodati svojoj noćnoj rutini.

46. Idite u svakodnevnu šetnju

Redovito hodanje poboljšava kardiovaskularnu kondiciju, jača mišiće i pomoći će vam da ostanete zdravi. Hodanje je također odličan način za podizanje raspoloženja, smanjenje stresa i opuštanje. Svakodnevna brza šetnja pomoći će vam u borbi protiv odgađanja i povećati produktivnost.47. Napravite piknik

Piknici pružaju priliku za opuštanje u prirodi, uživanje u prirodi i povezivanje s prirodnim okruženjem. Također nude priliku za kvalitetno provođenje vremena s voljenima, njegujući društvene veze i stvarajući trajna sjećanja.

48. Gledajte izlazak sunca

Gledanje izlaska sunca tako je mirno i refleksivno iskustvo. To je također jednostavan način da vježbate zahvalnost i prepoznate koliko je život dragocjen. Definitivno nema boljeg načina za započeti jesenski dan nego šalicom kave ili čaja dok gledate kako sunce izlazi na nebu.

49. Provodite vrijeme na jezeru

Postoji toliko mnogo zabavnih aktivnosti koje možete raditi na jezeru. To može biti vožnja čamcem, pecanje ili jednostavno sunčanje uz čitanje sjajne knjige. Blizina jezera omogućuje vam da uronite u prirodu, cijenite njen mir i pomladite svoj um i tijelo. Priroda doista ima snažan učinak, a jesen je savršeno godišnje doba da iskoristite.

50. Idite na tržnicu

Ako je zdravija prehrana dio vaših ciljeva za ovu godinu, morate isprobati ovu naviku! Tržnice nude pristup svježem, lokalno uzgojenom voću, povrću i drugim zanatskim proizvodima. Kupnja svježih namirnica potaknut će vas na kuhanje zdravih jela, što je jednostavan, ali vrlo učinkovit način da se brinete o svom zdravlju.

51. Postavite ciljeve

Postavljanje ciljeva ključni je korak u razjašnjavanju vaših prioriteta i usmjeravanju napora na ono što vam je najvažnije. Imati jasan cilj povećava motivaciju i daje vam osjećaj svrhe. Osobni rast ključan je za izgradnju života koji volite.

52. Prekinite lošu naviku

Odvikavanje od loših navika promiče tjelesno i mentalno blagostanje, što dovodi do zdravijeg i ispunjenijeg načina života. Nadalje, uspješno odvikavanje od loše navike jača vašu samodisciplinu i pov36 ećava vašu sposobnost prevladavanja izazova općenito.30

DNEVNI „GLOW UP“ IZAZOV

38


Ako ste zaglavili u kolotečini i osjećate se kao da se ništa u životu neće promijeniti, pokušajte slijediti ovaj 30-dnevni izazov za „glow up“ kako biste resetirali svoj život i pomogli si na putu k samopoboljšanju. Što možete očekivati od ovog Glow Up izazova? Svaki dan ćete dobiti izazov koji je lako ispuniti, ali će vam pomoći da zablistate. To može biti bilo što, od vježbe s malim učinkom do izazova koji će vam pomoći da organizirate svoj život. Do kraja 30. dana trebali biste se osjećati osvježeni i spremni prihvatiti sve što vam život donosi. Izazovi se naravno mogu isključiti ili promijeniti kako bi odgovarali vašim osobnim okolnostima.


1. dan: Napravite ploču vizije za sljedeći mjesec Vaš prvi izazov je izraditi ploču vizije za sljedećih 30 dana. Možete izraditi digitalnu ploču ili je učiniti jednostavnom printajući je na nekom od formata papira. Ideja je imati izvor inspiracije kad god vam nedostaje motivacije tijekom ovog izazova. 40


2. dan: probudite se pola sata ranije da biste si skuhali zdrav doručak Započnite slobodan dan kako treba ranim buđenjem i pripremite si dobar, zdrav doručak. Ako ne volite jesti čim se probudite, možete si napraviti nešto za kasnije!


3. dan: Čitajte 30 minuta Studija je pokazala da čitanje od samo 6 minuta može pomoći u smanjenju razine stresa i anksioznosti. Redovito čitanje također može pomoći u jačanju moždanih veza i poboljšanju pamćenja i koncentracije.

42


4. dan: Promijenite posteljinu Malo stvari može zamijeniti osjećaj čiste posteljine. Operite postojeće plahte i zamijenite ih svježima.


5. dan:

44

Zamijenite drugu (te treću i četvrtu) kavu čajem. Volimo kavu, ali ponekad kofein može imati neželjene nuspojave kao što su tjeskoba i nesanica. Iskoristite današnji dan da smanjite unos kofeina i zabilježite kako se osjećate. Možda ćete se osjećati bolje, ili čak možete ustanoviti da se osjećate lošije zbog ovisnosti o kofeinu za koju niste znali da imate.


6. dan: Idite u 20-minutnu šetnju Hodanje je jedan od najboljih oblika vježbanja. Zabavno je, nema utjecaja i omogućuje vam da neko vrijeme vježbate svjesnost. Možete slušati glazbu, audioknjigu ili podcast dok hodate, ali svakako ostanite u trenutku i uživajte u ljepoti svoje okoline.


7. dan:

46

Napravite piling i hidratizirajte kožu Dobra rutina njege kože uvelike pomaže da izgledate i osjećate se najbolje. Iskoristite dana za piling i hidrataciju svoje kože kako bi zablistala!


8. dan: Odradite 30 minuta joge Joga je opuštajuća i izvrsna je za razvoj vaše temeljne snage i fleksibilnosti. Ako se nikad prije niste bavili jogom, Yoga With Adrienne ima sjajne rutine za početnike na YouTubeu.

9. dan: Poslušajte novu audioknjigu ili podcast Ne morate sjediti za knjigom da biste imali koristi od čitanja. Slušanje audio knjige ili podcasta dok obavljate druge zadatke može vam pomoći povećati produktivnost tijekom dana.


10. dan: Skuhajte obrok koji sadrži svih pet porcija voća i povrća Ovo je zabavan izazov za nadogradnju vaših kuharskih vještina i pomoć pri dobivanju hranjivih tvari za dane. Možete uključiti zdrav desert ako se uklopiti svih pet porcija voća i povrća u jedan obrok pokaže previše.

11. dan:

Pokrenite dnevnik zahvalnosti Vođenje dnevnika zahvalnosti može vam pomoći da postanete sretnija i bezbrižnija osoba. Zapišite tri stvari na kojima ste danas zahvalni i dodajte ih svaki dan ili svaki tjedan.

48


12. dan: Odradite plesni trening Pronađite besplatnu plesnu vježbu na YouTubeu i vježbajte uz zabavu.

13. dan: Pratite svoje navike u ispijanju vode Pobrinite se da pijete najmanje 8 čaša ili 2 litre dnevno, a ako ne, pokušajte svjesno povećati unos vode.


14. dan: Dugo se tuširajte Dugo se tuširajte kako biste se opustili i učinili neke od svojih zadataka uljepšavanja. Napravite piling tijela, šamponirajte i dubinski njegujte kosu. Pobrinite se da se hidratizirate i kad izađete ispod tuša.

15. dan: Istegnite se pola sata Istezanje je odlično za vaše fizičko zdravlje, a također može pomoći u ublažavanju stresa i tjeskobe. Danas posvetite 30 minuta svog dana istezanju. Možete slijediti rutinu istezanja cijelog tijela na YouTubeu ili samo rastegnuti sve mišiće koji su vam zategnuti.

5016. dan: Napravite domaći piling za usne Ispucale usne su u najmanju ruku iritantne. Odvojite malo vremena od svog dana i napravite jeftin, domaći piling za usne. Pobrinite se da nakon toga nanesite hidratantni balzam za usne!

17. dan: Naučite kuhati novi, zdravi obrok Dodavanje novog, zdravog obroka vašem repertoaru izvrstan je način za stvaranje zdravijih navika. Bonus bodovi ako odabrani recept koristi nekoliko sastojaka ili se brzo i jednostavno kuha - na taj ćete način biti više motivirani kuhati ga u budućnosti.

18. dan: Očistite svoju garderobu Svi smo krivi što držimo odjeću koja nam ne pristaje ili je jednostavno ne nosimo. Pronađite svu odjeću koju više ne nosite i riješite je se.

19. dan: Kupite ili napravite dar za nekoga tko vam puno znači Najpozitivniji ljudi više vole davati darove nego što ih vole primati. Razmislite o osobi koja vam najviše znači i osmislite dar koji će voljeti i cijeniti.

20. dan: Pospremite svoj krevet Pospremanje kreveta trebala bi biti prva stvar koju ćete učiniti svaki dan. To je mali zadatak, ali će cijeli vaš dan pripremiti za uspjeh. Prije nego što danas učinite bilo što drugo, provjerite je li vam krevet pospremljen.

5221. dan:

Napravite zdrav desert Biti zdrav često se svodi na dobru ravnotežu između donošenja zdravih odluka i neuskraćivanja omiljenih stvari. Otkrijte i napravite zdravu alternativu jednom od svojih omiljenih deserata.

22. dan:

Stvorite umjetnost Stvaranje umjetnosti može vam pomoći da postanete opuštenija i dobro zaokružena osoba. Provedite barem pola sata radeći nešto kreativno. Na primjer, možete crtati ili slikati, napisati pjesmu ili pjesmu. Ne brinite o stvaranju remek-djela - samo stvarajte.

23. dan:

Koristite hidratantnu masku za lice Preporučamo korištenje maski u obliku gaza jer su vrlo hidratantne i ne čine vašu kožu zategnutom kao druge maske.

24. dan:

Ograničite unos društvenih medija Volimo cijele dane odvajati za društvene mreže, ali također si možete postaviti određeno vrijeme kada vam je dopušteno provjeriti događaje ili čak privremeno izbrisati aplikacije koje izazivaju najveću ovisnost na vašem telefonu.

25. dan:

Meditirajte pola sata prije spavanja Najmanje 8 sati kvalitetnog sna svake noći učinit će čuda jer će vam pomoći da izgledate i osjećate se najbolje. Ali to je, naravno, puno lakše reći nego učiniti. Meditacija prije spavanja može vam pomoći da se isključite nakon teškog dana i bolje se naspavate.

5426. dan: Prepoznajte jedan od svojih strahova i poradite na njemu Izlazak iz svoje zone udobnosti ključan je za postajanje samouvjerenijom osobom. Prepoznajte jedan od svojih najvećih strahova i dajte sve od sebe kako biste se suočili s njim.

27. dan:

Uredite svoj životni prostor Nećete biti najbolji ako živite u neurednom okruženju. Posvetite pola sata ili više pospremanju svog životnog prostora. Odložite sve nepotrebne predmete, operite suđe i rublje te očistite sve površine.

28. dan:

Investirajte u hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom Zaštitite svoju kožu od sunca ulaganjem u puder ili hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom – i zapravo ih koristite svaki dan.

29. dan:

Planirajte „Capsule“ ormar Još ne morate kupovati artikle, ali ako imate jasan plan za svoju garderobu, to će vam pomoći da planirate kako se želite predstaviti i izbjeći impulzivne kupovine u budućnosti.

30. dan:

Zapišite svoje iskustvo Razmislite o svemu što ste postigli u proteklih 30 dana. Pohvalite se što ste stigli do kraja izazova. Biste li ponovili izazov? Jeste li preskočili neki dan, i ako jeste, bi li to bila područja na kojima biste trebali raditi u budućnosti?

5658SPONZORIRANO

Bosch mjerni alati za kućne majstore

• • • •

Bosch ponovno uvodi na tržište cijeli asortiman mjernih alata za kućne majstore Nova generacija dokazano jednostavnih alata, održivijih više nego ikad dosad Alati za mjerenje, detekciju i niveliranje s dodatnim značajkama Jednostavnije niveliranje za kućne majstore s pomoću nove libele s LED žaruljicama EasySpiritLevel

P

reinakom cijelog asortimana mjernih alata za kućne majstore Bosch ove godine velikim koracima kroči prema većoj održivosti svojih električnih alata: počevši od jeseni 2023. bit će dostupna 23 nova i poboljšana mjerna alata namijenjena kućnim majstorima, kao i pripadajući dodaci i pakiranja, a sve će odlikovati novi koncept održivosti. Tada će svi proizvodi biti izrađeni u najvećoj mogućoj mjeri od recikliranog materijala. Bosch će u sklopu preinaka također opremiti dio alata novim značajkama, standardizirati izvedbe i pustiti na tržište nove alate, poput libele s LED žaruljicama EasySpiritLevel.

60


Širenje koncepta održivih proizvoda na cijeli asortiman proizvoda Bosch neprestano radi na smanjivanju uporabe novih sirovina i uporabi recikliranih materijala u smislu kružnoga gospodarstva. Quigo Green, s kućištem i dodacima od 90 % reciklirane plastike, bio je Boschev prvi mjerni alat više razine održivosti. Predstavljen je 2021. godine. Društvo se već tijekom razvoja usredotočilo na smanjivanje ugljičnog otiska proizvoda, uključujući sve od dodataka do pakiranja, uz istodobno održavanje jednakog vrhunskog standarda kvalitete i jednostavnosti uporabe. Stoga je Quigo Green predvodnik u području razvoja održivih proizvoda. Bosch na temelju toga sada prenosi koncept održivih proizvoda na cijeli svoj asortiman mjernih alata za kućne

majstore: društvo je analiziralo cijeli lanac vrijednosti kako bi utvrdilo gdje se materijali općenito, a posebice plastika, mogu uštedjeti te gdje se mogu zamijeniti ekološki prihvatljivijim materijalima. Naprimjer, kućište proizvoda u potpunosti izrađeno od dijelova krute plastike i metala promijenjeno je kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri upotrebljavao reciklirani materijal. Dodaci poput stalaka, stezaljki i uređaja za pričvršćivanje ubuduće će se također većinski proizvoditi od recikliranih materijala. U pakiranjima za novu generaciju alata više neće biti plastičnih vrećica, a bit će izrađena od barem 70 % recikliranih vlakana. Pritom su veličine pakiranja smanjene radi optimiziranja logistike i uštede resursa u usporedbi s prethodnim proizvodima.


N

ova izvedba, nove značajke Koncept održivih proizvoda također uključuje standardizaciju izvedbe i integraciju novih svojstava i značajki. Naprimjer, popularni proizvodi poput digitalnog laserskog daljinomjera Zamo u novoj generaciji pružaju veći raspon mjerenja od 25 metara i točnija mjerenja. Također, proizvod se može puniti putem USB-C kabela i isporučuje se s punjivim baterijama. Linijski laser Atino svojom laserskom linijom sada pokriva radno područje do 2,2 metra, a svojim metrom – koji korisnik može ukloniti ili zaključati gdje kod poželi – pokriva dva metra. Digitalni detektor Truvo opremljen je novim korisničkim sučeljem koje dodatno olakšava tumačenje rezultata mjerenja. Namjenske LED žaruljice pokazuju jesu li otkriveni struja ili metal. Jednostavno, precizno poravnavanje s libelom EasySpiritLevel EasySpiritLevel, također dio generacije alata više razine održivosti, prvi je put na tržištu. Ta inovativna libela s LED žaruljicama kućnim majstorima olakšava poravnavanje predmeta poput slika, polica, ormarića i perilica rublja. LED žaruljice na prednjoj i gornjoj strani libele pokazuju koja se strana predmeta koji se nivelira mora podignuti ili spustiti kako bi bio ravan. Ako tijekom rada korisnik ne vidi libelu, može se aktivirati zvučni signal kako bi proizvod ispuštao neprekinut zvuk kada se predmet izravna. Libela s LED žaruljicama ima više primjena od uobičajene libele. Zahvaljujući integriranom senzoru i naljepnici s tumačenjima može se upotrijebiti čak i za veće projekte poput izgradnje trijema: korisnici s pomoću LED žaruljica mogu očitati nagibe u rasponu od +/– 3° pri 0°, 90°, 180° i 270°. To, primjerice, omogućuje prikladnu ugradnju oluka i cijevi pod odgovarajućim 62bi voda uvijek ispravno tekla. kutom kako64Savjetujte se s nama za JESENSKU ORGANSKU gnojidbu

JESENSKA GBOJIDBA NE SMIJE IZOSTATI Plantella ORGANIK Plantella ORGANIK ZA MASLINE

Plantella ORGANIK ZA VINOGRADE

Plantella ORGANIK BIOGRENA ZA CITRUSE

• kalij (K) za više maslina i bolju kvalitetu ulja • bor (B) i kalcij (Ca) za dobru oplodnju i veću otpornost • aktivno djelovanje 6 mjeseci

• dodano željezo (Fe) protiv kloroze • dodan bentonit i zeolit za bolju otpornost • aktivno djelovanje 6 mjeseci

• dugodjelujuće gnojivo za limune, naranče, mandarine … • željezo protiv kloroze, bor i magnezij za više plodova bolje kvalitete • bentonit i zeolit jačaju otpornost na bolesti

• dugodjelujuće gnojivo • najviši udio organske i suhe tvari za više humusa i plodnije tlo • 30% više prinosa, ranije sazrijevanje, bolji kvalitet • za ekološku proizvodnju

66

Stručni savjeti na 092 194 16 94, MILICA SEKULIĆ, Unichem Agro d.o.o.

• više humusa, plodnija tla i veći urod • najveći broj mikroorganizama za bio aktivaciju tla: 22 miljarde / gram • za ekološku proizvodnju

Plantella.hr | hr.unichem.si6870


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.