't Vraagteken september 2021 - chiro Avelgem

Page 1

Driemaandelijkse uitgave, P708234, 3e kwartaal 2021

MAGAZINE CHIRO AVELGEM

?

‘T VRAAGTEKEN

VU en afzendadres : K. Byls, Oudenaardststeenweg 111, 8580 Avelgem ‘t Vraagteken is een infozine van chiro Kantekleer en chiro Scheldedal uit Avelgem. Het wordt samengesteld door leiding, groepsleiding, volwassen begeleiding en sympathisanten.


?

2

CHIRO


?

AVELGEM INHOUD

Voorwoord hoofdleiding Afscheid volwassen begeleidster Nele VB’s: Wie zijn ze? Wat doen ze? Iets meer over chiro... in Avelgem. Mee op bivak. Bivak meisjes Mol 2021 Bivak Jongens Mol 2021 Afscheid leidsters :( Afscheid leiders :( De verschillende afdelingen bij de chiro. Kleurplaat Kapoentjes meisjes Kapoentjes jongens Sloeber meisjes Sloeber jongens kwiks rakkers tippers toppers Tiptiens kerels Aspi meisjes Aspi jongens De leidingsploeg op een rijtje. chirojongens De leidingsploeg op een rijtje. chiromeisjes Dag van de Jeugdbeweging De chirokalender

4 5 6 8 12 14 16 18 20 24 25 26 28 30 32 33 34 36 37 38 39 40 42 44 45 46 48 3


?

CHIRO VOORWOORD HOOFDLEIDING

’t Is weer zover! Een nieuw chirojaar vol met verrassende chiroavonturen. De leiding is na een welverdiende vakantie terug helemaal opgeladen en klaar om er opnieuw een spetterend werkjaar van te maken! Nieuwe en oude gezichten zullen op zondag weer paraat staan om samen met jullie te spelen. Hangt jullie kalender ook al op waar je aftelt naar de eerste keer chiro? Goed nieuws: het is bijna zover! Op zondag 19 september verwelkomen we jullie graag op onze eerste chirozondag van het jaar. De week erna is er zoals altijd onze startdag: een extra lange chirodag met gratis frietjes. Wij hebber er alvast enorm veel zin in! Tot zondag? X de hoofdleiding Viktor, Wout, Lissa en Zoë

4


AVELGEM

?

AFSCHEID VOLWASSEN BEGELEIDSTER NELE Liefste Nele,

Vraagteken september 2017 septembereditie: vlak voor de zomervakantie kregen we van Nele Decoster de vraag: ‘vb zijn, wat is dat precies?’ En zo begon voor Nele het nieuwe avontuur. Nu staan we hier, na 5 jaar als leidster, waaronder 2 als hoofdleidster en 4 jaar als VB een einde te breien aan een wonderbaarlijke chirocarrière. Het waren 4 fantastische jaren met jou als VB. Je gaf de voorbije jaren het beste van jezelf. Iedereen kon bij jou terecht voor een babbeltje, administratieve hulp en zo verder. Niets was voor jou te veel. Je was geliefd bij alle leden, leiding en ouders. Je was de ideale persoon om onze leidingsbende onder controle te houden de afgelopen 4 jaar, waaronder 2 aartsmoeilijke coronajaren. Je stelde in het begin jezelf de vraag ‘vb zijn, wat is dat precies?’ Een vb is iemand met een luisterend oor, iemand die een grapje kan uithalen, iemand die de bonnetjes verzamelt voor Boenie, iemand waar we elke dag van het jaar op kunnen rekenen. Je hebt de definitie van volwassen begeleider bewonderingswaardig uitgevoerd. Je mag trots zijn op jouw parcour. Wij zijn preus lijk 40 dat we jou als volwassen begeleidster hebben gehad. Merci Nele! We zien u graag en we gaan u missen!

5


?

CHIRO VEEBEETS, VB’S: WIE ZIJN ZE? WAT DOEN ZE? Zowel de jongens als de meisjes hebben elk een VB (= Volwassen Begeleider). Zij staan in voor de financies, verhuur en tal van praktische zaken achter de schermen. De hele leidingsploeg kan steeds bij hen terecht. Grote en kleine akkefietjes worden door hen opgelost. Zij geven op de vergaderingen een andere kijk op de keuzes die door de leidingsploeg gemaakt worden: Hoe zouden de ouders dit zien?, Wat betekent dit voor de Chirowerking op lange termijn? Is dit haalbaar?,… De afgelopen 4 jaar was Nele Decoster een fantastische VB voor de Chiromeisjes. Na 3 mooie jaren was het tijd om de fakkel door te geven. Het vierde jaar, besloot ze om samen met Lise Toye het VB-schap te delen, en haar op te leiden als toekomstig VB. Dit nieuwe Chirojaar staat Lise helemaal klaar als volwassen begeleidster en trotse opvolger van Nele. Na 11 jaar als lid, 6 jaar leidster waarvan 2 als hoofdleidster, en vorig jaar mede VB, is Lise de ideale persoon. Nadat ze vorig jaar al eens kon proeven van het VB-schap en werd opgeleid door Nele, hebben wij er als leidingsploeg alle vertrouwen in! Wij verwelkomen vol trots Lise Toye als onze VB, dat we samen met haar fantastische Chirojaren zullen beleven! Welkom Lise! Echte helden hebben geen introductie nodig: VB jongens = Boenie.

6


AVELGEM

?

Naam: Lise Toye Bijnaam: Pils Geboortedatum: 8 juli 1996 (feest op kamp!!) Werk: wooncoach bij Groep Ubuntu x8k Hobby’s: Chiro, vertoeven in Krak, wandelen, dwerghamsters Chiro-ervaring: ik was 11 jaar lid, 6 jaar leidster waarvan 2 jaar als hoofdleidster, sinds vorig jaar ben ik actief in het Gewest Streuvelsland, en vorig jaar mede VB met Nele. Lievelings Chirospel: Barre! En sardientje in het donker Lievelingseten: bickyrib-vijfdemaaltijd

Naam: Koen Byls Bijnaam: Boenie Werk: maakt (een deeltje van de) projectoren voor in de cinemazalen. Hobby’s: fietsen, goed gemeentebeleid, verbouwen, optredens en voorstellingen bijwonen Chiro-ervaring: Lid van chiro Avelgem, leider, groepsleider en VB. Was ook actief in gewest Streuvelsland. Lievelings Chirospel: Jachtdropping en “Abraham, ..... hij die ik een hand geef...” Lievelingseten: Twijfelgeval: vispannetje ofwel fishsticks met versgemaakte tartaar.

7


?

CHIRO IETS MEER OVER CHIRO... IN AVELGEM.

De plaatselijke afdeling van de chiro van Avelgem is opgestart in september 1953 : in september 2021 starten we het 68° werkjaar. Elke zondag, om 14u.00, begint de activiteit aan het lokaal, ons chiroheem of onze chiro-thuis: Driesstraat 69, Avelgem. Welke leiding bij welke afdeling (= leeftijdsgroep) staat, lees je verder in dit boekje. Naast de zondagsactiviteiten zijn er ook nog speciale activiteiten. Er wordt een weekend gepland, met de afdeling. Een paar dagen spelen met de chiro, één of twee nachtjes weg van huis. Op zaterdag 12 maart 2022 organiseren wij onze podiumvoorstelling: het groepsfeest van chiro Avelgem. De leden en leiding brengen toneel, zang, dans en humor voor ouders en sympathisanten in de theaterzaal van Spikkerelle. Hou alvast die dag vrij. En voor de trouwe chiroleden is er nog het bivak: voor de meisjes van 5 – 13 juli en voor de jongens van 13 – 21 juli 2022. Om mee te mogen op bivak moeten de leden wel regelmatig naar de zondagsactiviteit komen, op die manier kent iedereen mekaar in de leeftijdsgroep.

Hoe kan men zich inschrijven bij chiro Avelgem?

De kostprijs van lidmaatschap, weekend en bivak houden we zo laag mogelijk. Het lidgeld bedraagt €15 voor de eerst ingeschrevene van het gezin en €12 voor andere chiroleden in het gezin. We voorzien net als vorig jaar inschrijfmomenten, op bepaalde zondagen, na de activiteiten. Dit betekent dat de ouders hun kinderen kunnen inschrijven op: - zondag 19 september, na 17u bij de afdelingsleiding. - na de startdag (na 17u.00), zondag 26 september. - later kan ook nog, na de chiroactiviteit (na 17u) bij de afdelingsleiding. We willen de inschrijvingen afgerond hebben tegen 24 oktober. 8


AVELGEM

?

Financiële tegemoetkoming voor leden van de chiro.

Je kan genieten van volgende financiële ondersteuning : • de meeste ziekenfondsen betalen een stuk terug van de bivakkost. Wij zorgen dat alle nodige informatie op het inschrijvingsbewijs van het bivak vermeld staat, zodat je dit formuliertje als bijlage kan binnengeven bij uw ziektefonds. Zo gaat dit makkelijk, zonder dat wij, als chiro, nog bijkomende documenten moeten invullen. • iedere deelnemer aan een weekend of bivak die nog geen 14 jaar oud is, krijgt in de maand mei automatisch een fiscaal attest van chiro Avelgem.

Het lokaal van chiro Avelgem?

Al meer dan 57 jaar wordt de Driesstraat 69 – het chiroheem – op zondag bewoond door chiromeisjes. Het lokaal achter het speelterrein huisvest de jongens. Het jongensheem kan ook (te voet of met de fiets) bereikt worden via de Knokstraat en het paadje naar het kerkhof en het Reigershof.

Driesstraat 69. Geen gewoon huisje in de straat.

9


?

CHIRO Veilige, aangepaste lokalen : dankzij VZW chiroheem Avelgem.

De lokalen worden beheerd door vzw chiroheem, en zij weten dat veilige en ruime lokalen het jeugdwerk ten goede komen. Een mooi terrein en een deftig lokaal komt er niet zomaar, een groep ouders en sympathisanten helpt daaraan mee. Op die manier ondersteunen zij de chiro van Avelgem. We zoeken nog actieve leden om te helpen in deze vzw. •Voor het onderhoud van de gebouwen en het terrein organiseert de vzw 2 maal per jaar een “werkdag” of “werkvoormiddag”. Ben je een beetje handig, of wil je dat worden, laat dan iets weten. •Op het einde van juni wordt het lokaal helemaal opgekuist door de chiroleiding. Echter, de gebouwen worden in de zomervakantie door vzw chiroheem verhuurd als kampplaats voor andere jeugdverenigingen. Om alles superproper te kunnen aanbieden aan die groepen, organiseert de vzw ook nog een “grote kuisdag”. Wil je helpen om propere lokalen aan te bieden aan de bivakgroepen, laat dan iets weten. Ouders en sympathisanten die graag willen helpen in vzw chiroheem kunnen dit melden via het algemene mailadres info@chiroavelgem.be of bij de volwassen begeleiding.

De overdekte koer en het chirolokaal van de chirojongens.

10


AVELGEM

?

Naar chiro Avelgem in chirokledij.

Als chiro dragen we tijdens de activiteiten het nationaal chirouniform. Ook van de leden verwachten we dat ze op zondag hun uniform dragen. Vanaf rakkers en kwiks (5de leerjaar) verwachten we: - een t-shirt van chiro Avelgem - een chirorok of chiroshort Chirorokken, chiroshorts en andere kledij kunt u bestellen op www.debanier.be of u kan langsgaan in één van hun filialen. Zelf bieden we een t-shirt van chiro Avelgem aan. Die kan u voor 8 euro kopen in de chiro. Er is ook nog een beperkt aanbod van 2de-handse kledij. Verkoopmoment op zondag 26 september, na de startdag vanaf 17u.00. Past dit niet: stuur vanaf oktober een bericht naar de afdelingsleiding en zij zullen een t-shirt langs de kant houden. Voorzie 8 euro gepast geld indien u een t-shirt wil.

Lees de meest recente informatie op de chiro website. Op de chirowebsite www.chiroavelgem.be vind je de meest recente informatie over activiteiten.

In de rubriek info vind je ook allerhande praktische informatie: contactgegevens, rekeningnummers, info over de verzekering... Heb je nog vragen waarop je het antwoord niet vindt in dit chiroboekje of op de website, stel dan uw vraag via email: info@chiroavelgem.be Volg de chiro ook op facebook.com/chiroavelgem

11


?

CHIRO MEE OP BIVAK.

Het bivak wordt vaak omschreven als ‘de kers op de taart van het werkjaar’, ‘hét hoogtepunt van het werkjaar’, ‘dé afsluiter van het werkjaar’, … Telkens komt het woordje ‘werkjaar’ terug. We willen hiermee duidelijk maken dat het chiro-werkjaar zeer belangrijk is voor een geslaagd bivak. Tijdens het werkjaar leren de leden en de leiding elkaar kennen. De leiding weet graag welke spelletjes de leden graag doen, hoe de groep in elkaar zit, wat de onderlinge verhoudingen zijn tussen de leden die de sfeer binnen de groep bepalen. De leden moeten ook elkaar leren kennen en leren samen spelen, want dat gaat niet vanzelf. Een groep vormen, iedere zondag opnieuw en zeker ook tijdens het afdelingsweekend. Daarom vinden we het belangrijk en nodig dat de leden op zondag een voldoende aantal keren naar de chiro komen. We hebben ondervonden dat het kan problemen geven in de groep als er kinderen meegaan op bivak die maar 4 of 5 keer tijdens het werkjaar naar de chiro zijn gekomen. Wij zien natuurlijk het liefst dat alle kinderen iedere zondag naar de chiro komen, maar we weten dat dat niet voor iedereen altijd haalbaar is. We verwachten van alle leden dat ze toch regelmatig naar de chiro komen tijdens het werkjaar om mee te kunnen gaan op kamp. De datum van het bivak is reeds gekend, hou er nu al rekening mee in de vakantieplanning : De chiromeisjes: van dinsdag 5 tot woensdag 13 juli 2022. De chirojongens: van woensdag 13 tot donderdag 21 juli 2022. De oudere afdeling gaan met de fiets en vertrekken enkele dagen eerder op bivak. 12


AVELGEM

?

13


?

CHIRO BIVAK MEISJES MOL 2021 Voor de tiptiens en aspies begon het avontuur al enkele dagen eerder. Zij gingen namelijk op voorkamp, ze fietsten honderden kilometers naar de kampplaats onder andere door de haven van Antwerpen. Toen ze uiteindelijk aankwamen in Mol werden ze verwend door de kookploeg met een heerlijke bbq en de dag erna zetten ze alles klaar zodat het kamp kon beginnen en ontvingen ze de anderen. Nog maar bij aankomst was iedereen reuze content dat het geen bubbelkamp was en de knuffels vlogen in het rond. Na het installeren van de bedjes, de regels uitleggen, een eerste spel en een heerlijke maaltijd van de kookploeg, zat de eerste dag er al op. De volgende dagen vlogen voorbij. De vele activiteiten die door de leiding waren voorbereid werden vol enthousiasme gespeeld door de leden. De tradities waren ook weer van de partij, zo was er zangstonde, familiedag en dagtocht. Tussendoor werd de kampdans en het kampliedje aangeleerd, we konden ook vol spanning het kamptoneel volgen over Simon, Ella, Marie-Claire en Noah. Voor we het wisten stond de uitstuif voor de deur en genoten we ‘s avonds van het kampvuur. De dag erna nog snel alles even opkuisen en we vertrokken weer naar Avelgem. Moe maar voldaan kwamen we toe. Het was weer een top-editie, wij hebben ons alvast reuze geamuseerd en kijk uit naar de start van het nieuwe chirojaar. Veel liefs De leiding xxx

14


AVELGEM

?

15


?

CHIRO BIVAK JONGENS MOL 2021 Het nieuwe chirojaar staat voor de deur en ik blijf maar denken aan het kamp in Mol. Wat was me dat van knotsgekke verhalen die we daar hoorden. Wat ik heb onthouden van het kamp is het volgende: Vergeet nooit je bastaardzoon op de parking van de Carrefour. Want hij zou wel eens een goeie reden hebben om een burgeroorlog te ontketenen tussen de 2 nieuw aangestelde koningen (Liels en Nars). En als je naam dan nog eens Koning Jürgens is kan je voor je het weet vergiftigd worden omdat je bang bent om de fouten uit je verleden onder ogen te komen en omdat je bang bent dat de mensen die je kwetste nog meer gekwetst zullen zijn. Het zag er even niet goed uit voor Koning Jürgens, maar met hulp van Dokter Oj veranderde De Maat in Mol al snel van een gebroken koninkrijk naar een plek van verzoening en hoop. Eind goed, al goed. Liels en Nars konden het goed vinden met hun verloren broer, wat ervoor zorgde dat het volksfeest op het einde van het kamp een ware voltreffer was. Voor altijd boos blijven op elkaar heeft geen nut, laat de haat rusten en liefde/vriendschap zal zegevieren. Laat de haat niet winnen, ‘t is het niet waard. Ik vraag mij wel nog altijd af of er nu effectief zilver ligt in dat Zilvermeer, I guess we’ll never know.

16


AVELGEM

?

17


?

CHIRO AFSCHEID LEIDSTERS :( Liefste Anna,

Een dikke merci voor de voorbije 4 jaar waarin je het beste van jezelf gegeven hebt om er telkens een fantastisch jaar van te maken voor je leden. Je deinsde nergens voor terug en maakte alles plezant. Zo zorgde je altijd voor sfeer en met jou erbij verveelden we ons nooit. Je schudde de gekste en orgineelste activiteiten uit je mouw en nam geen genoegen met een basic activiteit, denk maar aan het nogal eigenaardig maar o zo leuk frietkraamspel. Overal was je van de partij ondanks je drukke planning. Steeds was je paraat om een handje te helpen waar nodig en je wist elk taakje tot een goed einde te brengen. We zullen je missen als leidster! We rekenen erop dat je nog vaak op bezoek komt om je opgewekte zelf te zijn! Nu zal je wel tijd kunnen vrijmaken om je tekenkunsten te verfijnen, misschien is het tekenen van paarden wel iets voor jou? Tot snel sterreee.

18


AVELGEM

?

Liefste Maya Bedankt voor een prachtige 4 jaar. Van kapoentjes tot tiptiens, je kon het allemaal. Je bent bij elke afdeling erg geliefd. Jouw activiteiten en kampen werden steeds tot in de details uitgewerkt. Niemand kan jou overtreffen! Je bent een echte sterre in het maken van de kampliedjes. Moana, Mamma Mia, knal in de toekomst…We zullen ze jaren later nog steeds met plezier luidkeels meebrullen. Ook het lied van dit jaar was opnieuw een voltreffer en een echte plakker. Maar mijn mijn persoonlijke favoriet blijft toch Moana. Wink. Ook zullen we je blijven herinneren door de prachtige embleempjes die je voor ons maakte. Jouw naam zal altijd gebrand blijven staan op onze chirorok. Ook de kookploeg kan meegenieten van jouw tekentalent. Ze krijgen één van de mooiste bonnen ooit. We hopen dat je je volgend jaar rot amuseert in Louvain, maar vergeet ons niet. We komen graag eens op bezoek! Merci voor alles! We zien u graag!

19


?

CHIRO AFSCHEID LEIDERS :(

Beste Jarne Libbrecht aka Hoofdleider aka Libbie aka Libster, Jouw Chiro-carrière was zeker 1 die we niet snel zullen vergeten. Net als iedere hoofdleider heb je een blijvende indruk nagelaten. Je deed hard je best om het zo aangenaam mogelijk te maken voor zowel de leden als de leiding. In jouw jaar als aspi-leider heb je de volledige nieuwe generatie leiding onder jouw vleugels genomen. Daarom zeggen wij dank u! Met pijn in het hart zeggen wij vaarwel, maar het is een troost om te weten dat we uw dwaze, enthousiaste muile nog vaak zullen zien. We beloven ook plechtig om zorg te dragen voor zowel Thiebe als Bauwe. De toekomst van de Chiro is verzekerd! We hopen dat we nog veel kunnen binnentrekken op de vriendschap! We hadden u graag nog een jaartje extra gehad, maar een Massie’tje doen zat er jammer genoeg niet in. Het ga je goed, Jarne Libbrecht… Vele lieve groetjes van de volledige leidingsploeg! Xoxo

20


AVELGEM

?

Tijl, Tilo, Tail, Bigfoot, Jesus, ... 6 jaar, ik herhaal het nog eens: 6 f****** JAAR lang was jij een vast waarde in de chiro, het zal raar doen om je niet meer te zien in het leidingsheem of zondag op het chiroterrein. Aan alle mooie leidjes komt een einde en het doet raar dat jouw liedje gedaan is, we waren altijd overtuigd dat jij de eeuwige leider was, maar helaas. Zeggen dat je een strijder bent is een understatement, jij behoort in de hall of fame van chiro Avelgem. Je zag leiders komen, en leiders gaan, maar toch bleef jij zondag na zondag met volle moed en een frisse kijk op zaken leiding geven. Je verzon spelen waar men nu nog over praat. Je was niet bang om je handen vuil te maken en was altijd recht door zee. Zelf na je vertrek uit de chiro blijf je je stempel drukken, zo is zelf het sjorhout kot niet veilig voor jouw inzicht en handigheid. Tijl, je was een beestige leider en bent een nog beestigere vriend. We treffen elkaar sowieso nog aan de toog in krak of op wandeling. Het ga je goed, mis je nu al xxx

21


?

CHIRO Beste Laurens, Raepsaet, Raap, Big$p€nd€r, werkmensch of gewoon RAAPIE, Na 4 vier mooie jaren als leider zal chiro Avelgem een nieuwe voorschieter moeten zoeken. De kleine mannen liet je liever aan anderen over en daarom startte je meteen bij de rakkers. Gevolgd door de kerels, een terugval naar de sloebers en een euforisch einde bij de aspies. Stuk voor stuk geslaagde leidingsjaren. Met al uw werkervaring zaten de technische aspecten van activiteiten altijd goed in elkaar en was het materiaalkot altijd gevuld met geript materiaal van Moduleo. Altijd handig allemaal, maar uw waarde zat vooral in uw zijn. De aanstekelijke lach en het spraakgebrek naarmate de avond vorderde zullen een gemis zijn. We zullen ook niet snel nog een zot vinden die volledig kaal of knal rood gaat op kamp. Daarvoor had jij wel het lef. En ah ja, voor ik het vergeet, HOE GAAN WIJ OOIT NOG EEN Z**PBEKER WINNEN ZONDER U IN ONS TEAM??!!!??!!?? Maar bon, we zullen u gelukkig niet te veel moeten missen want het kamp was nog maar half gedaan en je zat al klaar om in de VZW te gaan. Daar ontvingen ze een professional zoals jij met open handen. Alsook, door recente relationele ontwikkeling zit uw schoonbroer plots ook in de leiding. Nog meer familiebanden, wow. Kortom, een beetje uit het oog, maar zoals jij uw lenzen draagt, pas volledig uit het oog als je bijna blind bent. Merci voor alles, Raapie en tot in Krak!

22


AVELGEM Beste Henri aka Poes, Uw passage in de chiro was van korte duur, maar zeker memorabel Je kwam er bij als eerste jaar aspi. Na twee jaar als lid en één jaar als leider van de sloebers stop je er mee om je te focussen op je studies en je basketcarrière. Meteen had iedereen door dat je gemaakt was voor de chiro. Wedstrijdjes waarin je niet won waren een uitzondering, ideetjes voor de achtertent kwamen er ook vloeiend uit en je stond altijd op de eerste rij om te helpen met eender wat. Iedereen is het erover eens dat je te vroeg van ons bent heengegaan. We hebben ontelbare pogingen gedaan om je op andere gedachten te brengen, maar helaas zonder resultaat. :’( Het is dan ook niet overdreven om te zeggen dat dit een aderlating voor de chiro is. We zullen nooit vergeten hoe je genoot van de lichtjes of van je briefjes, hoe je je leden liet genieten van de geweldige spelletjes die je verzon of hoe je ons liet genieten van de leuke verhalen en ideeën waar je mee kwam. Kortom, we zullen nooit vergeten wat voor topleider je bent geweest. Verder kunnen we je alleen nog veel succes toewensen in je nieuwe leven zonder de chiro. Als zal je sporadisch nog wel te vinden zijn in en rond de chirolokalen. Xoxo Veel kusjes van de leiders! Xxx

23


?

CHIRO KLEURPLAAT

24


AVELGEM

?

DE VERSCHILLENDE AFDELINGEN BIJ DE CHIRO. De chiro werkt in 6 leeftijdsgroepen van telkens 2 jaar. Per afdeling zijn er twee tot vijf leidingsmensen voorzien. Vanaf het eerste leerjaar (niet vroeger) kan je lid worden van de chiro. Een overzichtje : 1° en 2° leerjaar : KAPOENTJESJONGENS / KAPOENTJESMEISJES 3° en 4° leerjaar : SLOEBERJONGENS / SLOEBERMEISJES 5° en 6° leerjaar : RAKKERS / KWIKS 1° en 2° middelbaar : TOPPERS / TIPPERS 3° en 4° middelbaar : KERELS / TIPTIENS 5° middelbaar : ASPI-MEISJES 5° en 6° middelbaar : ASPI-JONGENS

haha, dikke otter

25


?

CHIRO KAPOENTJES MEISJES

Hallo lieve kapoentjes, De zomervakantie is gedaan. En weet je wat dit betekent? DE CHIRO START TERUG!!! Elke zondag kunnen jullie spelletjes spelen met je 4 leidsters van 14-17 u. Wij hebben alleen één probleempje. Na een hele zomer geen chiro meer te hebben. Weten wij de weg naar de chiro niet meer. Ben jij avontuurlijk? Misschien kan jij ons helpen om de weg terug te vinden naar de chiro. Dan kunnen wij weer elke zondag leuke spelletjes spelen met jullie! Ben je benieuwd naar deze super leuke spelletjes? Kom dan zeker naar de eerste chirozondag. Hopelijk tot snel, kusjes je leidsters xxx Maak alvast kennis met je leidsters: Nina: Hallo, ik ben Nina. Ik ben 17 jaar en woon in Waarmaarde. Ik kan me geen zondag inbeelden zonder chiro. Ik zit al van het tweede jaar sloeber in de chiro en dit is mijn eerste jaar als leidster. In de vakanties geef ik kampen, en de zondag kom ik naar de chiro natuurlijk! Margaux: Hallo, ik ben Margaux. Ik ben 17 jaar en woon in Avelgem. Ik zit al 11 jaar in de chiro als lid en dit jaar is het mijn eerste jaar als leidster. Mijn favoriete chirospelletjes zijn zon en tussen vier vuren. Sara: Hoi, ik ben Sara. Je kan mij herkennen aan mijn krullen. Ik ben ook 17 jaar en woon in Avelgem. Het is mijn eerste jaar als leidster en kan niet wachten om met jullie spelletjes te spelen. Ik ben verzot op tekenen en de chiro. Juliette: Hallo, ik ben Juliette, ik zit al 11 jaar in de chiro en het is mijn eerste jaar als leidster. Ik ben 17 jaar oud en ik woon in Avelgem. Ik hou van muziek en van de chiro en mijn lievelingseten is pizza baguette :)

26


AVELGEM

?

27


?

CHIRO KAPOENTJES JONGENS

Hallo beste kapoentjes en toekomstige kapoentjes, De school is nu al even terug begonnen, dus vragen wij u: “Is het daar een beetje leuk op school?” Ja

-

Nee

-

Valt wel mee - Misschien wel - Ja maar…

Zoals je ziet bestaan er veel antwoorden op deze vraag, maar als we je over een paar weken zullen vragen: “Is het leuk de zondagnamiddag in de chiro?” Dan zul je zien dat daar maar één antwoord op bestaat, namelijk: JAAAAAAAAAAAAAAAAAAA Hoe komt dat? Wel, door de super leuke en activiteiten en coole spelletjes, maar ook omdat we dit jaar de geheimen van Nachtwacht ontdekken, want wij weten er alles over. Dus hopelijk tot de zondagen Groeten Lucas (is voorlopig nog op ruimtereis, waar hij gaat sporten met aliens (want hij is zeer sportief), maar vanaf januari staat hij er voor zijn vijfde jaar als leider.) Viktor (een man die bijna alles kan, met schrijfgerei en papier maakt hij voor jou de zotste tekeningen. Hij gaat ook zijn vijfde jaar als leider tegemoet.) Niels (een handige Harry die al langer in de chiro zit dan hij bestaat (echt waar!), hij zal zijn eerste jaar leider zijn.) Jarne (een jongeman met veel creatieve ideeën die verlangt naar zijn eerst jaar als leider.)

28


AVELGEM

?

29


?

CHIRO SLOEBER MEISJES

Dag stoere sloebermeisjes! Jullie zijn met de hoofdprijs gaan lopen, want jullie hebben dé beste leidsterscombo gekregen dit jaar. Als dat niet episch is! Wij zien het coole sloeberjaar volledig zitten! Wat mogen jullie verwachten? - Veel dansen op onze favoriete liedjes - schattenjachten x 2000 - Zingen tot we in slaap vallen - De allercoolste spelletjes spelen (hoe kan het ook anders met zo’n leidsters!?) Om ons al een beetje beter te leren kennen, stellen we ons graag voor: Marieze Derycke Leeftijd: 21 jaar Studie: Psychologie Hobby: chiro, veeel muziek luisteren, reacties lezen onder het nieuws op facebook Lievelingsliedje: Malamente – Rosalia Lievelingseten op kamp: Pastakot Lievelingsspel: harde spelen maar ik vind eigenlijk alle spelletjes leuk hihi Ik ben bang van: spinnen bah Wist-je-dat?: ik hou van gekke sokken! Zoë Voet Leeftijd: 19 jaar, bijna 20! Studie: Lager onderwijs Hobby: chiro, verdwalen in Gent Lievelingsliedje: SHUM – Go A Lievelingseten op kamp: DIY Salad Lievelingsspel: Barre Ik ben bang van: De combinatie van een fiets en tramsporen Wist-je-dat?: Ik heb vroeger nog meegespeeld in een serie op Ketnet.

30


AVELGEM

?

Lissa De Baveye Leeftijd: 19 jaar Studie: Voeding- en dieetkunde Hobby: chiro voor het leven Lievelingsliedje: Vuurwerk - Camille Lievelingseten op kamp: dikke pitta Lievelingsspel: waterpongtoernooi Ik ben bang van: diepe waters Wist-je-dat?: Ik vind de sloebertjes de tofste van de hele wereld!

31


?

CHIRO SLOEBER JONGENS

Wij zijn echte avatars en dit jaar jullie leiders. We zoeken nog goeie sloebers om ons team compleet te maken. De waternatie is jaren geleden verdwenen dus we hebben jullie hulp nodig. Elke natie heeft zijn beste strijder gestuurd om jullie op te leiden. Dit is Tuur van de vuurnatie. Hij is eerste jaar leider en volledig klaar om zijn passie en wilskracht over te geven aan jullie. Het vuur in Tuur is nog niet gedoofd xp.

Dit is Zeno van van de luchtnatie. Zeno is een creatieve en gekke knaap die zijn wilde ideeën wil aanleren. Deze man is 2de jaar leider. Wie weet leert hij jullie wel vliegen! Dit is Jo van de aardenatie. Deze oude man is al 5de jaar leider en wil graag zijn focus en dj skills leren aan jullie. Wie weet vertelt hij wel een van zijn epische verhalen, niet vele krijgen deze te horen. Dit is Wannes van de waternatie. Deze volleerde stuurder leert jullie aan hoe je van papier en potlood een waar kunstwerk maakt! Deze man staat al 4 jaar in de leidingsploeg en denkt nog niet aan stoppen!

32


AVELGEM

?

KWIKS

Hey lieve kwiks! Het is bijna van dat, een nieuw chirojaar vol leuke spelletjes en met nieuwe leidsters.

verbindnen maarrrr!!!

P.s. de antwoorden komen jullie te weten tijdens de eerst chironamiddag, tot dan!!

33


?

CHIRO RAKKERS

Yoowww rakkers Gedaan met jullie te vervelen in de saaie zomervakantie zonder chiro! Wij gaan ons weer iedere zondag rot amuseren om te ontsnappen van de saaie school, dit natuurlijk met jullie 4 beestige leiders. Eventjes niet meer luisteren naar saaie leerkrachten, saai huiswerk maken, maar 2 speeltijden krijgen. De chiro is enkel maar speeltijd! Als eerste hebben jullie leider Tristan (aka Michel), een zeer toffe jongeman die al eens graag in de zetel een cola drinkt en naar de voetbal kijkt, maar nog liever leiding geeft en met jullie voetbalt. Hij staat graag in de spits en scoort dan elke 5 minuten zeker 3 keer! Daarna hebben we leider Lars (aka ?) die niets liever doet dan te fietsen op zijn fiets, soms fietst hij wel dagenlang! Dan komt hij speciaal voor jullie rakkertjes naar de chiro om aan jullie leiding te geven. Alleen heeft deze nieuwe leider jammer genoeg nog geen bijnaam, zullen jullie hem daarmee helpen? Kom alvast met superveel ideetjes naar de chiro! We hebben dan ook leider Thibaut (aka Dalez) die jullie nog een jaar leiding wilt geven! Leider Dalez doet niks liever dan kampen bouwen, hij bouwt zeker elke dag van de week een kamp om te oefenen voor de chiro. Als laatste hebben we leider Wout (aka Baps), misschien wordt dit wel jullie favoriete leider. Baps is heel sociaal en maakt graag praatjes, iedereen in Avelgem praat graag met hem. Op kamp zal hij dan ook elke avond een verhaaltje vertellen en als jullie braaf zijn, elke zondag ook! Veel liefs, de rakkerleiding Michel, Lars, Dalez en Baps

34


AVELGEM

?

35


?

CHIRO TIPPERS

Dag lieve tippers Helaas is de zomervakantie voorbij maar treur niet, want het nieuwe chirojaar staat voor de deur! Hopelijk kijken jullie er even hard naar uit als wij. Zodat jullie ons wat beter kunnen leren kennen zullen we ons eens voorstellen: Naam: Yana Bijnaam: maya Hobby: Chiro Studies: zorgkundige Hoeveelste jaar leiding: 2dejaar

Naam: Evi Bijnaam: Skevi Hobby: Chiro Studie: rechten Hoeveelste jaar leiding: 3dejaar

Naam: Laura Bijnaam: Brugghe Hobby’s: Voetbal en chiro Studie: Voeding en dieetkunde Hoeveelste jaar leiding: 2de jaar

Hopelijk zien we jou in de chiro! We gaan der een beestig jaar van maken! Vele groetjes de tipperleiding:) 36


AVELGEM

?

TOPPERS

! OPROEP ! Op vrijdagavond 10/09/2021 werd een misdaad gepleegd in het chiroheem van Avelgem. Op de camerabeelden konden we zien hoe enkele leiders de bergen probeerden weg te graven. Blijkbaar zijn dit de leiders van de toppers. Gelukkig meldde de buurman tijdig dat hij een kraan had gespot en dat hij dit verdacht vond #SpottedKraan. Waar de misdadigers zich nu verschuilen is nog onduidelijk. Als jullie informatie hebben over de locatie van deze personen mag u het laten weten aan Boenie. Hieronder een beschrijving van de verdachten. De eerste persoon, genaamd Arne, was de chauffeur. Met zijn kennis van auto’s zorgde hij ervoor dat iedereen weg was voor de popo’s arriveerden. Hij is 2de jaar leider en zeker capabel om zo een misdaad te plegen. De 2de persoon is Jonas. Hij verschuilt zich onder de naam J-nas. Deze jongeman is 2de jaar leider en “the brains” achter het project. Maar laat je niet vangen door hem, vraag of hij een corrupte misdadiger is en hij zal met een pokerface zeggen: “Neen, ik ben archeoloog”. Was hij daarom aan het graven in de berg? De 3e persoon is Borre, is dit zijn echte naam? Niemand die het weet. Door zijn creatieve gedachten zijn ze binnen geraakt in de high-tech beveiligde chiro met een kraan. Hij is ook 2de jaar leider. Wie weet zit hij wel verscholen achter de bar in krak waar je hem wel veel kan aantreffen. De 4de persoon (‘Link hallo, Met 4!?’ hoor ik u al denken) is Arno of ook wel fondue genoemd. Hij is 3de jaar leider en heeft deze hele missie geleid. Sommige zeggen wel dat hij het opperhoofd is van deze bende. Ik zou dus niet proberen sollen met hem. BAAA GEPRANKT! Tis wij maar, jullie leidertjes. We hebben de bergen helemaal ni proberen weg te graven. We hadden gewoon een creatieve manier nodig om ons voor te stellen. Wees er maar zeker van dat dit een jaar vol bère lit activiteiten en pranks wordt. Tot in de chiro! 37


?

CHIRO TIPTIENS

38


AVELGEM

?

KERELS -

Ey vindje ook dat het ier naar updog ruikt? Huh wat is updog? WASSSUUPP DAAAWWWGGGSSS

Dag lieve skereltjes, tis hier met jullie machtige leiders. Het beloofd een LIT AF jaar te worden, daar kun jop rekenen. Manu ist genoeg geweest wouten under nie langer bezig, alles is samengevat in deze 3 video’s: • https://www.youtube.com/watch?v=4R1uyivgDR8 • https://www.youtube.com/watch?v=YJWSAJjkTsI • https://www.youtube.com/watch?v=Kppx4bzfAaE&list=PLntgbziBzlUSowY8i2naMsbg2ao6GUPBl&index=5 VERPLICHT VAN BUITEN TE KENNEN TEGEN DE EERSTE KEER CHIRO => SUPER BELANGERIJK Ps. De namen van jullie nieuwe leiders zitten op slinkse wijze verstopt in de tekst, zoeken maar!

39


?

CHIRO ASPI MEISJES

Beste leden Zing onderstaande tekst op het ritme van de Peperbollen en film jullie zelf (hier is een link: https://www.youtube.com/ watch?v=xvVBKMawEJ4) Yo hier zijn we weer, de nieuwe leiding van d’aspies, starten we dit jaar met Put en Lil D Hier zijn we weer, met de start vant nieuwe jaar, met ons valt niet te sollen want wij zijn d’aspieleiding 1, 2 spelletjes en varia’s 3,4 leefweek en weekend 5,6 altijd dikke fun 7,8 we gaan ook op kamp Op spelletjes en varia’s, leefweek en weekend er is altijd dikke fun Er hangen avonturen in de Op spelletjes en varia’s, leefweek en weekend er is altijd dikke fun Er hangen avonturen in de lucht Aspies aspies aspies Ps: Scan de QR code, je gaat dit nodig hebben de eerste zondag om ons beter te leren kennen Pss: Wij zien het zitten Veel groetjes Laura en Elise xxxx

40


AVELGEM

?

41


?

CHIRO ASPI JONGENS Beste WAPsi’s Vele groensels bij deze een boodschap van algemeen nut over het aspi zijn. MUY IMPORTANTE!!!

Voor da we beginnen -> 3 regels: 1) GE PRAAT NIE OVER DE ASPI’S; 2) GE PRAAT NIE OVER DE ASPI’S; 3) WE ZIJN DIKKE BRO’S <3

We gaan er een beestig jaar van maken. We hebben enorm veel activiteiten in het VERSCHIET!!!!! Dus als ge keer goe wilt verschieten kom maar af wi, vintje Gemoet nie peizen(doe je toch al niet, dus dat zit al goed) dus, à la prochaine les mecs. BOP BOP GIT GIT RRRRRRAAA Groetjes steen en patron

42


AVELGEM

?

43


?

CHIRO

DE LEIDINGSPLOEG OP EEN RIJTJE. CHIROJONGENS Kapoentjes (1° en 2° leerjaar) •Viktor Deschryver viktor.deschryver@gmail.com •Lucas Anrijs lucas_anrijs@hotmail.com •Niels Demeyere niels.demeyere1@gmail.com •Jarne Stevens jarnestevens@live.be

0472 71 47 81 0476 62 51 73 0493 19 72 08 0489 57 79 65

Sloebers (3° en 4° leerjaar) •Jo Deceuckelier jo.deceukelier@skynet.be •Wannes Pappyn wannes.pappijn@gmail.com •Zeno Vincke zeno.vincke@gmail.com •Tuur Deschryver deschryver.tuur@gmail.com

0478 38 80 20 0497 15 55 14 0471 32 13 39 0478 75 67 35

Rakkers (5° en 6° leerjaar) •Thibaut Dalez thibaut.dalez@gmail.com •Tristan Valcke tristanvalcke14@hotmail.com •Wout Raepsaet huisje373@gmail.com •Lars Vermeulen lars.vermeulen2@gmail.com

0471 74 00 94 0496 10 68 03 0473 90 38 03 0494 87 88 67

Toppers (1° en 2° secundair) •Arno Deliveyne arno.deliveyne@telenet.be •Arne Messiaen Messiaen.arne@gmail.com •Robbe Vanloofsvelt robbe.vlv@hotmail.com •Jonas De Bosschere jonas.de.bosschere@hotmail.com

0486 16 50 24 0471 83 03 07 0475 26 63 92 0499 74 13 85

Kerels (3° en 4° secundair) •Joppe Vander Steene joppe.vander.steene@telenet.be •Wout Demeyere wout.demeyere@gmail.com •Manu Missiaen manu.missiaen@gmail.com

0493 49 68 42 0491 91 34 25 0479 07 38 84

Aspies (5° en 6° secundair) •Michiel Steenhaut michiel.steenhaut@live.be •Thiebe Libbrecht libbrechtthiebe2@gmail.com

0472 22 37 61 0496 22 67 03

Groepsleiding •Groepsleider: Wout Demeyere, wout.demeyere@gmail.com 0491 91 34 25 •Volwassen begeleider: Koen Byls info@chiroavelgem.be 0474 52 47 65

44


?

AVELGEM

DE LEIDINGSPLOEG OP EEN RIJTJE. CHIROMEISJES Kapoentjes (1° en 2° leerjaar) •Nina Windels ninawindels12@gmail.com •Sara Vandamme saraspost@icloud.com •Margaux Balcaen margaux.balcaen33@gmail.com •Juliette Cracco juliette.cracco2@gmail.com

0468 25 95 83 0494 25 46 05 0468 18 90 76 0499 41 20 62

Sloebers (3° en 4° leerjaar) •Zoë Voet voetzoe@gmail.com •Lissa De Baveye lissa.de.baveye@gmail.com •Marieze Derycke marieze.derycke@hotmail.com

0487 20 50 93 0471 35 50 22 0470 46 35 49

Kwiks (5° ‘en 6° leerjaar) •Loes Delrue loesdelrue@gmail.com •Nina Van Ginneken ninavanginneken@gmail.com •Marthe Declerck declerck.marthe@gmail.com •Charis Vanmeenen charisvanmeenen@gmail.com

0478 18 44 58 0470 55 76 89 0468 27 49 74 0475 23 85 63

Tippers (1° en 2° secundair) •Evi Stevens evi.stevens@live.be •Yana De Doncker yana.de.doncker@gmail.com •Laura Verbrugghe lauraverbrugghe1@hotmail.com

0478 29 35 03 0478 57 79 65 0468 21 40 55

Tiptiens (3° en 4° secundair) •Emma Declerck declerck.emma@hotmail.com •Fieke Vander Steene fieke.vander.steene@telenet.be

0468 24 36 37 0468 21 47 12

Aspies (5° secundair) •Elise Davidts •Laura Vandeputte

0471 45 49 37 0478 69 84 12

elise.davidts@hotmail.be laura.vandeputte@telenet.be

Groepsleiding •Groepsleidster: Zoë Voet voetzoe@gmail.com 0487 20 50 93 •Groepsleidster: Lissa De Baveye lissa.de.baveye@gmail.com 0471 35 50 22 •Volwassen begeleiding: Lise Toye lise-toye@hotmail.com 0472 83 33 24

45


?

CHIRO DAG VAN DE JEUGDBEWEGING Ga naar school in je chirouniform!!

46


AVELGEM

?

47


?

CHIRO DE CHIROKALENDER

Zondag 19 september: eerste keer chiro: gewone chiro-activiteit, van 14u.00 tot 17u.00, in de leeftijdsgroep. Iedereen mag komen meespelen. 26 september: STARTDAG. 10u.00 : leden aanwezig aan de kerk. +12 draagt een mondmasker 10u.30 : startmis, iedereen welkom in de kerk van Avelgem. 11u.30 : tocht naar het lokaal voor de leden. 11u.30 : De leden worden verwacht aan het chirolokaal. 12u.00 : Activiteit per leeftijdsgroep, met frietkotmaaltijd voor alle aanwezigen aangeboden door de chiro. 13u.30 : namiddagactiviteit. 16u.00 : voorstelling van de leidingsploeg. Ouders en sympathisanten zijn welkom in het chiroheem om mee te kijken. 17u.00 : Einde van de namiddag. Er is dan nog mogelijkheid om de leden in te schrijven, om T-shirts of 2dehands chirokledij te kopen en om iets te drinken. Vanaf zondag 3 oktober: elke zondagnamiddag gewone chiro-activiteit om 14u.00. Vrijdag 22 oktober: dag van de jeugdbeweging. Ga in je chirokledij naar school. De datum van het bivak is reeds gekend, hou er nu al rekening mee in de vakantieplanning : De chiromeisjes: van dinsdag 5 tot woensdag 13 juli 2022. De chirojongens: van woensdag 13 tot donderdag 21 juli 2022. De oudere afdeling gaan met de fiets en vertrekken enkele dagen eerder op bivak. Inschrijfmomenten na de chiro (vanaf 17u.00) op zondag 19 september en op de startdag zondag 26 september. Kostprijs: €15 voor het oudste chirolid van het gezin, €12 voor de volgende ingeschrevenen.

De recentste info vind je op:

www.chiroavelgem.be

48

www.fb.com/chiroavelgem


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

De leidingsploeg op een rijtje. chiromeisjes

0
page 45

De chirokalender

1min
page 48

Aspi jongens

0
pages 42-43

Aspi meisjes

0
pages 40-41

Sloeber meisjes

1min
pages 30-31

kerels

0
page 39

rakkers

1min
pages 34-35

tippers

0
page 36

toppers

1min
page 37

Kapoentjes jongens

1min
pages 28-29

Sloeber jongens

1min
page 32

Kapoentjes meisjes

1min
pages 26-27

Kleurplaat

0
page 25

Iets meer over chiro... in Avelgem

4min
pages 8-11

Bivak meisjes Mol 2021

1min
pages 14-15

Afscheid leiders

4min
pages 20-23

Bivak Jongens Mol 2021

1min
pages 16-17

Mee op bivak

1min
pages 12-13

VB’s: Wie zijn ze? Wat doen ze?

1min
pages 6-7

Afscheid volwassen begeleidster Nele

1min
page 5
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.