't Vraagteken november 2021 - chiro Avelgem

Page 1

Driemaandelijkse uitgave, P708234, 3e kwartaal 2021

MAGAZINE CHIRO AVELGEM

?

‘T VRAAGTEKEN

VU en afzendadres : K. Byls, Oudenaardststeenweg 111, 8580 Avelgem ‘t Vraagteken is een infozine van chiro Kantekleer en chiro Scheldedal uit Avelgem. Het wordt samengesteld door leiding, groepsleiding, volwassen begeleiding en sympathisanten.


?

2

CHIRO


?

AVELGEM

INHOUD

SPECIALE AANKONDIGING VAN DE SINT

4

KLEURPLAAT SINTERKLAAS 5 SCHATTENZOEKTOCHT KAPOENTJES

6

HALLOWEENACTIVITEITEN MEISJES

7

INSCHRIJVINGSFORMULIER KOETJEBOEF 11 MACHTIGE OPZICHTERS 13 DAG VAN DE JEUGDBEWEGING

14

LEIDINGSWEEKEND LEIDERS 16 LEIDINGSWEEKEND LEIDSTERS 17 SUPER LIEGEBEEST VS MOFFEL

18

DE CHIROKALENDER 20

3


?

CHIRO SPECIALE AANKONDIGING VAN DE SINT

Dag lieve kinderen van chiro Avelgem, Hier spreekt de Sint. De dagen worden korter en kouder, dus het is bijna weer tijd voor mij om het land in te komen. Natuurlijk kan een bezoekje aan de brave kinderen van de Chiro niet ontbreken. Daarom kom ik zondag 28 november al eens langs bij de kapoentjes en sloebers. Ik ben alvast benieuwd of jullie al braaf zijn geweest in de Chiro dit jaar. Doe dus maar zeker nog je best, want mijn pieten zijn soms een beetje gek. Met vele groetjes,

4


AVELGEM

?

KLEURPLAAT SINTERKLAAS

5


?

CHIRO SCHATTENZOEKTOCHT KAPOENTJES

Het was een zonnige zondagmiddag. Alles wees er op dat het een normale, rustige Chiro dag zou worden, maar na het fluitsignaal om twee uur vonden de kapoentjes een fles met een briefje in. De titel van dit tekstje verraadt het, het was een SCHATKAART!! Gelukkig konden de kapoentjes goed kaartlezen. We doorkruisten Avelgem en we vonden op verschillende locaties nieuwe stukken van de kaart. Naast goede kaartlezers zijn de kapoentjes ook nog goede speurders, ze vonden de eeuwenoude kaarten steeds opnieuw, onder de grond, in de bomen en tegen muren. We kwamen steeds dichter bij de schat, de spanning steeg. Na het graven van een diepe put vonden we de laatste kaart. De schat lag in de Scheldemeersen! We moesten nog één keer alles op alles zetten om de schat te zoeken. Hij hing hoog in een boom. Het moment was aangebroken, we kwamen eindelijk te weten wat er in de kist zat, kilo’s goud en…. LOLLY’S!!

6


AVELGEM

?

HALLOWEENACTIVITEITEN MEISJES

Kapoentjes Op de avond waar alle weerwolven, vampiers, mummies en nog veel enge beesten buiten komen, trotseerden wij (de kapoentjes) alle gruwelijke monsters. We waren zodanig eng verkleed dat zelfs al deze monsters bang waren van ons. Je zou denken: ‘’Waarom?!?’’ Daar is maar één vanzelfsprekend antwoord op. SNOEP!!! Wij gingen gaan trick or treaten. Onze buit? Zakken vol snoep. Nu kunnen we weer weken smullen.

Sloebers en kwiks De sloebers hun heksenactiviteit viel letterlijk in het water door de harde regen. Gelukkig konden ze bij de kwiks terecht om een spannende halloweenfilm te kijken. Tussen de buien door genoten de sloebers en kwiks van de film ‘Hotel Transylvania’. Het was een heel gezellige namiddag!

7


?

CHIRO Tippers Vrijdag 29 oktober trokken de tippers hun engste halloweenoutfit aan en gingen ze op pad door Avelgem. “SNOEP OF JE LEVEN”, werd er aan de deuren geroepen. Dankzij gulle Avelgemnaren verzamelden de tippers veel koekjes, snoepjes, chips, … Zo ging elke tipper tevreden naar huis met een zakje snoep. Tiptiens De tiptiens hebben zondag als halloweenactiviteit pompoenen uitgehold en gesneden tot prachtige halloweenpompoenen. Daarna hebben we iedereen (inclusief onszelf) verbaasd met onze heerlijke pompoensoep waarvan de hele Chiro kon genieten.

KOETJE BOEOEOEOE-F 20/11 & 21/11 MIDDENSCHOOL AVELGEM LEOPOLDSTRAAT 21, 8580 AVELGEM STOOFVLEES VISPANNETJE BALLETJES IN TOMATESAUS VEGETARISCH ALTERNATIEF 8


AVELGEM

?

Vzw chiroheem en chirojeugd Avelgem slaan op 20 en 21 november terug de handen in mekaar om hun etentje te organiseren. Het wordt een Koetjeboef in een nieuw jasje! Nieuwe locatie. Door omstandigheden organiseren we Koetjeboef in de Sint JanBerchmans Basisschool 1 in de Leopoldstraat. De toegang is via de koer van de Middenschool, ter hoogte van Leopoldstraat 21. Noteer dus zeker het nieuwe adres! Nieuw menu. Op het menu staat deze keer stoofvlees. Voor diegenen die liever vis eten, is er een vispannetje voorzien. Er is ook een vegetarische schotel verkrijgbaar. Voor kinderen is er een menu met gehaktballetjes in tomatensaus. De allerjongsten (-6 jarigen) eten gratis gehaktballetjes. Alles wordt geserveerd met groenten en frietjes.

9


?

CHIRO

Nieuwe tijdstippen. Dit jaar niet één, maar twee keer feest! We ontvangen jullie op zaterdagavond 20 nov. (keuken van 18.00 – 20.30) en/of op zondagmiddag 21 nov. (keuken van 11.30 – 14.00) . Gelieve de dag van jouw keuze door te geven bij inschrijving. Dit kan via email of met de inschrijvingsstrook die je vindt in deze folder. Als je op voorhand inschrijft EN betaalt is de prijs iets lager dan aan de kassa. Niet twijfelen dus! Naast het eten valt er ook wel wat te beleven. De allerjongsten kunnen terecht in onze supergezellige peuter- & kleutertuin, zodat de ouders rustig kunnen tafelen. Kinderen en jongeren kunnen in de sporthal terecht. We voorzien daar heel wat spelmateriaal, waarmee iedereen vrijblijvend (en onder toezicht van de leiding) allerhande spelen kan uitproberen. Geen zin om naar huis te gaan? Praat in alle rust wat na in onze bar! www.chiroavelgem.be - fb.com/chiroavelgem

10


AVELGEM

?

INSCHRIJVINGSFORMULIER KOETJEBOEF

11


?

CHIRO Met uw aanwezigheid op Koetjeboef steun je de chiro van Avelgem. Al sedert 1953 is onze chiro actief in Avelgem. Dit werkjaar tellen de chirojongens en de chiromeisjes samen zo een 300 leden. Naast de zondagnamiddagactiviteiten en de afdelingsweekends, is er in het voorjaar een podiumvoorstelling gepland in Spikkerelle, waar de leden en leiding dans, humor, zang en toneel zullen brengen. Begin juli 2022 wordt het bivak georganiseerd, we gaan op kamp naar Bouillon, met zicht op het kasteel. Naast de eigenlijke chirowerking is de huisvesting van onze chiro ook belangrijk. Daarvoor kan de chiro rekenen op vzw chiroheem, die zorgt voor het dagdagelijks onderhoud en de verbetering van lokalen en terreinen.

Het lokaal van chiromeisjes Avelgem, aan de Driesstraat 69.

Deze vzw chiroheem werkt met vrijwilligers: chiro-ouders, sympathisanten en oud-leiding van de chiro. Mocht u ook goesting hebben om mee te helpen in de vzw, laat dan gerust iets weten via info@chiroavelgem.be. In naam van de vzw chiroheem en chirojongeren Avelgem hopen wij u zo talrijk mogelijk te mogen verwelkomen op Koetjeboef 2021. Alvast tot zaterdagavond 20 of zondagmiddag 21 november! www.chiroavelgem.be - fb.com/chiroavelgem 12


AVELGEM

?

MACHTIGE OPZICHTERS 28 Oktober 2021. Wat een doodnormale donderdag leek, werd voor 3 leiders/leidsters van de Chiro een onvergetelijke dag. Want klokslag 16u30 zou hun leven veranderen van een doodnormale opzichter naar een GEMACHTIGD opzichter. Wie kan dat zeggen? Iedereen kent ze wel, de helden die elke morgen paraat staan om de kindjes veilig de weg over te helpen. Gewapend met een bordje C3 (eventueel met lichtjes), een tricolore armband en een fluorvestje houden zij de zebrapaden veilig voor jan en alleman! 3 leidingsmensen van de Chiro waren dan ook direct paraat om zich te laten machtigen als opzichter en zo de leden van de Chiro op een veiligere manier te kunnen begeleiden door de gevaarlijke straten van Avelgem. Jammer voor al zij die er niet konden bij zijn want op zich was het echt wel machtig!

13


?

CHIRO DAG VAN DE JEUGDBEWEGING Het was weer zo ver! Een van de belangrijkste dagen van het jaar was aangebroken. 22 oktober, de dag van de jeugdbeweging. De dag waar iedereen gezamenlijk in hun uniform kan genieten van een heerlijk ontbijt in jeugdhuis Krak om 7 uur. Gelukkig was dat dit jaar niet anders. Dit was allemaal te danken aan een aantal fantastische mensen beter gekend als de jeugdraad van Avelgem. Na een fantastisch ontbijt met een verrukkelijk bekertje warme chocomelk gaat iedereen naar school. Gelukkig eindigt onze dag hier niet want tijdens de pauzes hebben de scholen activiteiten voorbereid voor degene die zich willen uitleven. Het voelde net alsof het een zondagnamiddag was in de Chiro. Activiteiten die zeker niet te missen zijn zoals dikke berta, zon en zoveel meer komen aan bod. Voor de mensen die na deze fantastische dag nog steeds niet genoeg hebben, is er nog 1 onmisbaar gedeelte van de dag. De nacht van de jeugdbeweging! Een groot feest in jeugdhuis Krak. Hier kan iedereen van de Chiro of welke jeugdbeweging dan ook samen dansen om deze wonderbaarlijke dag af te sluiten.

14


AVELGEM

?

15


?

CHIRO LEIDINGSWEEKEND LEIDERS Het is vrijdag 8 oktober, de leiders verzamelen aan het jongensheem. Allen zijn ze verkleed in een woord beginnend met de eerste letter van hun naam. Onwetend waar het weekend plaatsvond, bleven de jongens gezellig keuvelen. En toen kwam het moment van vertrek, mooi verdeeld en veilig vastgeklikt vertrokken de jongens naar... er hingen al geruchten in de lucht ‘Gasten, we gaan naar Mjinde gaan, zorgt dat er niets gestolen wordt’ of ‘Matje, Breininge is schoon dezen tijd van het jaar, zwemshort mee? Ah nee ze kennen dat niet in Breininge’. Maar niets was minder waar, we gingen namelijk naar Staden. Dus in principe zaten de geruchten niet ver van de waarheid. Vrijdag avond was er een heuse studentenlevensweg voorzien. De studiepunten moesten er al dan niet aan geloven en de jokers werden ingezet. Zaterdag voormiddag trok de groep naar de magische stad 8800 RSL (lees: Roeselare. nvdr.) voor een spectaculair stadsspel. ‘s Namiddags, na ons buikje volgegeten te hebben met lekkere spaghetti trokken we onze meest onopvallende camouflage aan. We werden in 2 groepen verdeeld en begonnen onze ‘opleiding straten van Staden’. De paintballs vlogen ons rond de oren, maar dat deerde ons niet. Na het paintballen trokken we terug naar de chiro van Staden voor uitleg over financiën, verzekeringen en verhuur, gegeven door Koen Byls vergezeld met kaffie en taarte. ‘s Avonds gingen we gezamelijk naar ‘DEN BUK’ op de grote markt van Staden. Dat was zo een beetje de rode draad van het weekend. We hebben gelachen, gelachen, gegeten, nog wat gegeten en opnieuw gelachen. Zondag waren we mooi op tijd in de chiro om de Carwash van de tiptiens te steunen en uiteraard ook om leiding te geven. Ik vraag mij nu al af welke knotsgekke avonturen de leiders nog

16


AVELGEM

?

LEIDINGSWEEKEND LEIDSTERS Op 22 oktober vertrokken wij, de leidsters op leidingsweekend. We kwamen aan in het prachtige Geraardsbergen en werden daar direct hartelijk onthaald door de buurtbewoners. SHOUT OUT NAAR VEERLE! Na dat de boodschappen waren gedaan, iedereen geïnstalleerd was en de auto’s op de juiste plaats geparkeerd waren konden we eindelijk lekkere croque monsieurs eten. Toen ons maag goed gevuld was speelden we een beire leuke avondactiviteit en daarna vierden we de mooiste dag van het jaar ‘Dag van de jeugdbeweging’ in het jeugdhuis de Resort. De volgende dag werden we vroeg wakker om 9 uur en aten we boterhammen. Daarna speelden we een escape room. Na de escape room hadden we natuurlijk weeral super veel honger en aten we WAP. Want een chiroweekend zonder WAP is niet hetzelfde. In de namiddag leerden we het o zo mooie Geraardsbergen kennen door middel van een kei lit stadspel. Natuurlijk hadden we daarna weer kei veel honger en aten we dan 5kg spaghettiiiiii (letterlijk). ‘s Avonds was er dan weer een mega leuke avondactiviteit waarbij je je beste dartskwaliteiten moest bovenhalen. Na een leuke avond gingen we gaan slapen want de volgende dag moesten we klaarstaan om leiding te geven. Geraardsbergen bedankt!

17


?

CHIRO SUPER LIEGEBEEST VS MOFFEL

Ik eet stoofvlees, al het ander eten is niet lekker

18


AVELGEM

?

Ik vind dat iedereen mag eten wat zij/hij wilt zonder commentaar van anderen :)

19


?

CHIRO DE CHIROKALENDER Zaterdagavond 20 november Zondagmiddag 21 november Koetjeboef in een nieuw jasje:

Locatie:

middenschool, Leopoldstraat 21

Keuze van tijdstip:

o Zaterdagavond – keuken van 18u.00 – 20u.30 oZondagmiddag – keuken van 11u.30 tot 14u.00

Menukeuze:

stoofvlees, vispannetje, vegetarisch, gehaktballetjes in tomatensaus. Alles geserveerd met frieten en groenten.

Reservatie via: www.chiroavelgem.be De recentste info vind je op: www.chiroavelgem.be www.fb.com/chiroavelgem

Zondag 28 november chiro voor alle afdelingen. Kapoentjes en sloebers krijgen bezoek van Sinterklaas. De datum van het bivak is reeds gekend, hou er nu al rekening mee in de vakantieplanning : De chiromeisjes: van dinsdag 5 tot woensdag 13 juli 2022. De chirojongens: van woensdag 13 tot donderdag 21 juli 2022. De oudere afdeling gaan met de fiets en vertrekken enkele dagen eerder op bivak.

20