Page 1

BIBZOOM LYTTEGUIDE 1. - 4. MAJ 2014 AARHUS

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


BIBZOOM er bibliotekernes digitale

musiktjeneste.

Bibzoom indeholder al den musik, du elsker, og 10 mio. andre numre. Servicen er fra dit bibliotek til dig. Fri for betaling og fri for reklamer og med masser af artikler, anmeldelser, film, kulturskatte og lytteguides som denne. BIBZOOM LYTTEGUIDES er lavet af med-

arbejdere ved Bibzoom og danske folkebiblioteker.

TEKST

Tina Schmidt Peter Elmelund Kenth K. Nielsen Helen Bruus Jens Laigaard REDAKTION

Niels Mark Jens Laigaard LAYOUT:

Jens Hjørne KONTAKT

musik@bibzoom.dk BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


1. - 4. MAJ 2014 AARHUS

Sommertid er festivaltid, og en af sommerens vigtigste festivaler herhjemme er SPOT Festivalen i Aarhus. Et kompetent lytteudvalg har lyttet sig gennem næsten 1000 håbefulde grupper og solister, i et program der inkluderer omkring 140 indslag. Årets program er som altid en god blanding af nye skud på musikscenen og kunstnere med solide rødder i den danske musikmuld. Der er med andre ord masser af spændende koncertoplevelser at se frem til. Derudover, som om de mange koncerter ikke var nok, vil musikkens problemstillinger og muligheder blive diskuteret på en række seminarer under festivalen. Her kommer indslag fra radioværter, prominente pladeselskabsbosser, kunstnere, internationale branchefolk og mange flere. Vi står altså foran en festival, der tager musikken seriøst, og som har et program, der på papiret overtrumfer de fleste andre danske festivaler kvalitetsmæssigt. Og hvor er det fantastisk, at netop kvaliteten er så høj, når hovedparten af de optrædende er unge, håbefulde danske kunstnere. Vi glæder os til at udforske musikken, udvide horisonter og udfordre os selv og hinanden. God fest!

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


EUZEN

BIBZOO M

LYT

OG

HENT

Den danske kvintet Euzen har spillet i seks år og er blevet kendt, men endnu ikke berømt. Det må der snart blive ændret på, for de har international klasse. Kendt er de især i Tyskland, hvor de har givet mange koncerter, også ved store festivaler som Wave Gotik Treffen. Deres musik er et særegent, storslået miks af goth rock, synth pop og folktronica. Maskinmester og sangskriver Christopher Juul har en fortid i Valravn, og det høres. Og når norske Maria Franz med slangehåret og goth-dresset træder frem og kanaliserer Björk og Kate Bush med sin himmelstormende stemme, ja, så overgiver man sig. Kom nu, verden venter!

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


HENT

OG

OG

LYT

M

HENT

BIBZOO

M

BIBZOO

LYT

KILL J

FARAO

BEGLOMEG

Kill J kalder selv musikken for et alternativt pop-projekt med indspark fra hiphop og R&B. Det er et forsøg på at forene noget råt og ondt med noget fint og uskyldigt. Den danske electropop-duo består af Julie Aagaard og Lennart Rasmussen; det er Aagaards fine, lyse klang, der står for det uskyldige, der lægger sig henover det tunge, dystre beat, som man især finder på debutudspillet ”Phoenix”.

Kari Jahnsen, som Farao egentlig hedder, er en norsk pige som nu bor i London. Det lyser ud af hendes musik, som kombinerer iskold nordisk folk med udsøgt britisk indietronica. Et stillfærdigt og let melankolsk udtryk, hvor Faraos stemme og guitar træder frem på en baggrund af knitrende, boblende keyboards. Indtil videre er det kun blevet til en ep - og så en masse koncerter rundt om i Europa. Forvent en stille, men intens oplevelse.

Selv kalder norske Beglomeg sin musik for et danseband for de levende døde, en spilledåse for kakerlakker. De er berygtede for et hæsblæsende underligt sceneshow med blæsere, glinsende tøj og nærmest påkrævet hel eller delvis nøgenhed. Ved siden af sceneshowet spiller bandet en ligeledes hæsblæsende kombination af techno, funk, bossa og jazz.

BIBZOO

M

LYT

OG

HENT

ALCOHOLIC FAITH MISSION

Danske Alcoholic Faith Mission (AFM) har gennem,en årrække turneret internationalt og udgivet en række albums. Nok er gruppen i sin essens dansk, men inspirationen og det musikalske udtryk stammer fra Brooklyn. Genren er af Gaffa kaldet folktronica . For nylig har bandet skrevet kontrakt med det tyske Haldern Pop Recordings, og næste albumudspil “We Stop the World From Falling Apart” ventes ude i april 2014. Der er her tale om genindspilninger af numre fra de fire udgivelser mellem 2009-2011, men under kyndig vejledning af Brian batz for at nå frem til et helt up-to-date musikalsk udtryk.

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


BIBZOOM UNSIGNED

Motiv: Siri Myggen Lyt på Bibzoom >> Foto: Andreas Bergmann

FÅ UDGIVET DIN MUSIK Mangler du en pladekontrakt? Bibzoom distribuerer og promoverer gerne din musik... og betaler dig, naturligvis...

LÆS HVORDAN PÅ BIBZOOM bibzoom.dk/unsigned


BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


THE ECLECTIC MONIKER

BIBZOO M

LYT

OG

HENT

Partybandet – og det er ment positivt – afslutter en travl periode med optræden på SPOT 2014. The Eclectic Moniker startede med et 11-mands festorkester, som nu er slanket til 5 mand. I det tidlige forår forlod to trommeslagere bandet, men med Esben Beldring på trommer er der lagt op til en fortsat tæt, glad sound, hvor forsangeren Frederik Vedersø koncert efter koncert formår at få fyldt dansegulvet med bandets calypsoklange og legende lette guitarriffs. Hittet ”Easter Island” er garanteret uundgåeligt, men bandet vil også præsentere dugfriske nykompositioner. Let’s dance!

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


M

OG

HENT

BIBZOO

LYT

EMILIE NICOLAS

KARL WILLIAM

SUMIE

Norske Emilie Nicolas’ konservatoriske baggrund fra jazzlinjen ved Trondheims musikkonservatorium viser sig tydeligt i det eksperimenterende og dybt melankolske lydbillede. Henover lyden bevæger hendes indtrængende, klangfulde stemme sig. Emilie Nicolas er bemærkelsesværdig electronica fra Norge samt en ung kvinde med meget på hjerte.

Trods sin meget unge alder, fremstår aarhusianerens stemme, lyrik og lydbillede meget modent. Anmeldere har tidligere sammenlignet ham med en ung CV Jørgensen på grund af den melankolske, eftertænksomme lyrik båret frem af en døsig, nasal stemme oven på et behageligt og søvndyssende behageligt lydbillede.

Det er svenske Sandra Sumie Naganos bjergtagende smukke, klare stemme, der bærer alle numrene på debutalbummet ”Sumie”. Alt overflødig produktion er skrællet fra når Sumie næsten kun akkompagneret af sin klimpende guitar – stilfærdigt, men overbevisende arbejder sig direkte ind i hjertet.

BIBZOO

M

LYT

OG

HENT

THE AWESOME WELLES

Et københavnerband der griber fat i den tungere rock, med inspirationer fra både Leonard Cohen, Søren Kierkegaard og Nick Cave. De har allerede en række spillejobs bag sig.De har. har turneret med esbjergensiske Kellermensch og The Floor is Made of Lava, har udsendt en single “The Undertaker” og et album er på vej. Albummet var noget der udviklede sig, da de var i studiet - egentlig skulle det kun have været en ep. Men man havde fat i noget af det rigtige og gik på med krum hals.

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


BIBZOO M

LYT

OG

HENT

DOWNLOAD FRIT INGEN REKLAMER INTET ABONNEMENT NYHEDER OG ANBEFALINGER ORGANISÉR DIN MUSIK


OG

OG

HENT

M

HENT

BIBZOO

LYT

OG

LYT

M

HENT

BIBZOO

M

BIBZOO

LYT

MONT OLIVER

TRULS

PSYCHED UP JANIS

Trioen fra Thy startede egentlig som et indierockband, men har først fået alvorlig succes efter, at de skiftede over til at kombinere forskellige musikalske universer. Det er netop denne blanding af hiphop, R&B og pop, der give Mont Oliver en helt særlig, nærmest international lyd af noget, der i hvert fald ikke kommer fra Thy. Især nummeret ”Give me Nothing” er blevet voldspillet på P3 denne vinter.

Den norske sanger Truls Heggero har lagt den mere guitarbaserede lyd på hylden til fordel for en omgang synthesizerindiepop. Den store mands lækkert lyse og varierede falsetstemme spiller enormt godt sammen med powerpoppens urbane lyd. Anmelderne har kaldt Truls et skandinavisk popunikum, og han har da også hittet i Danmark med ”Out of Yourself” det meste af 2013.

Engang for længe siden i halvfemserne - før The Raveonettes - havde Sune Wagner stor succes med Psyched up Janis. Gruppens to originale medlemmer er nu igen gået sammen, og gennem en række koncerter hylder de det tyve år gamle debutalbum ”Swell”. Swell dannede fundamentet til Wagners karriere, men var samtidig et inspirationsgivende og ikonisk grungealbum for mange senere kunstnere.

SEKUOIA Kunstnernavnet for Patrick Alexanders Bech-Madsen er Sekuoia, og så drejer det sig om venlige, elektroniske bundflader med vokalklange, der også får en tur i Afd. For Innovative Klange. Sekuoia var en af Vegas Udvalgte til koncert i København i januar, hvor han blev sekunderet af trommeslager og guitarist. Sekuoia har været support for Veto i Tak Rock 2013, og Troels Abrahamsen beskriver Sekuoia som ”melankoli mens solen står op”. Sekuoias dubstep har tidligere kunnet høres i duoen Kilimanjaro, og han har tidligere på Soundcloud lagt et spændende remix af Medina’s Addiction . Og så er debutpladen lige om hjørnet

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


M

OG

HENT

BIBZOO

LYT

LYT

OG

CHOIR OF YOUNG BELIEVERS

BIBZOO

M

HENT

LUCY LOVE

BIBZOO

M

LYT

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE

OG

HENT

I begyndelsen var Choir Of Young Believers synonymt med dansk/græske Jannis Noya Makrigiannis. Siden blev gruppen et fast 7-personers band, hvor Makrigiannis er i forgrunden som sanger og guitarist med sin sjældne 12-strengede Fender Stratocaster, som er med til at give bandet den storladne lyd. Efter den roste debutplade Rhine Gold lagde gruppen i 2012 det danske koncertpublikum for sine fødder med komplekse sange, der får funklende facetter af bl.a. cellisten Cæcilie Trier. Choir Of Young Believers har netop turneret som opvarmning for Depeche Mode, og på SPOT 2014 vil vi få lækre, nyskrevne sange.

I efteråret fik vi Lucy Loves tredje album Desperate Days Of Dynamite, som fortsatte det yderst grimeinspirerede energibundts feststemte rytmer og beats, men med mere alvorlige tekster. Sangen er nu mere fremtrædende, og sammen med kollegaen og medproduceren Yo Akim, bygger Lucy Love numrene op, så klimaksens eksplosion er uundgåelig. Den spektakulære scenografi vil endnu engang lægge op til åndenød; Lucy Love er en vidtspændende kunstner med velfunderede auditive og visuelle sanser.


THE MOUNTAINS

BIBZOO

M

OG

HENT

Producerne og tvillingebrødrene Frederik og Fridolin Nordsø fra The William Blakes har sammen med Moi Caprice-sangeren Michael Møller skabt det roste og meget stilfulde pop-projekt The Mountains. Resultatet af samarbejdet er et besnærende opkog af drømmende, catchy og poetisk pop LYT tilført storladne elektroniske klangflader mixet med indie elementer, urbane hiphop beats og en snert af R&B. Singleudspillet fra debutalbummet “The Mountains, The Valleys, The Lakes” fra marts 2014 blev Ugens Uundgåelige på P3. De erfarne herrer skal opleves live, hvor de udviser en musikalsk timing ud over det sædvanlige. ELECTRIC EYE

BIBZOO

M

OG

HENT

Det norske psych-rockband Electric Eye spiller moderne neo-psykedelisk musik med input fra psykedelia, krautrock, blues, India og spacerock i et hypnotisk sammenkog af både fredfyldt og forstyrrende vellyd ofte strakt over relativt lange numre med udsvævende passager og seje, tunge riffs. LYT Bandet består af prominente musikere fra Bergen, som låner frit fra de forskellige psykedeliske perioder i rockhistorien fra Pink Floyd og The Beatles til The Brian Jonestown Massacre, Black Angels og The Dandy Warhols. Electric Eye er ikke bare et band men en tilstand. PANAMAH

BIBZOO

M

OG

HENT

Den elektroniske DJ og producer Anders Christensen, guitaristen Peter Lützen og sangerinden og divaen Amalie Stender danner tilsammen Københavner gruppen Panamah. Gruppen er kendt for deres tilbagelænede electronica-pop sunget på modersmålet. De er inspireret af nye navne LYT som Junior Boys, Booka Shade og Bat For Lashes, men også klassiske koryfæer såsom Kate Bush og Simon & Garfunkel, og de låner fra dansk pops guldalder i 80’erne tilsat lidt britisk triphop-lyd. De har været Ugens uundgåelige på P3 med nummeret ”Ikke For Sent”, og de var nomineret til DMA 2013 i kategorien “Årets Danske Hit” med nummeret “Børn Af Natten”.

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


KELLERMENSCH

BIBZOO M

LYT

OG

HENT

Det seks mand store Esbjerg-band Kellermensch fra 2006 spiller en blanding af tungt, melodisk, growlende indie-metal og episk gravrock i stil med The Cult, The Cure, Rammstein og Nick Cave. De har to studio-albums og en masse erfaring i bagagen, og det høres tydeligt, når de optræder live. Gruppen åbnede Roskilde Festivals Orange Scene i 2012. De bestod med topkarakter og betog alle med deres stemningsfyldte rocktoner og deres passionerede, energiske sceneoptræden fyldt med desperation og uforfalsket, sammenbidt intensitet.

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


BIBZOOM NYHEDER

FÅ BIBZOOM NYHEDSBREV Få anmeldelser, nyheder, anbefalinger, guides og meget andet godt fra bibzoom direkte på din smartphone eller i din mailboks

TILMELD BIBZOOM NYHEDSBREV

E

Tilmelding sker via tilmeldingsformular på bibzoom facebookside (adgang for alle)


LYT

OG

HENT

BIBZOO

M

OG

LYT

OG

HENT

BIBZOO

M

M

HENT

BIBZOO

LYT

NORDENS TONE

BYRTA

SPILLEMÆNDENE

SPOT er fest og hede hule hot hot det meste af tiden, men indimellem kan man trænge til en kølig, eftertænksom oase. Så er det tid at dyppe ørerne i Nordens Tone. Tre herrer på klaver, sax og bas. En kvinde, som synger ubesværet på dansk, svensk, norsk, finsk, færøsk, islandsk og grønlandsk, og hvis stemme spænder lige så bredt musikalsk. Det er Nordens Tone. Folkemusik, visetradition og blødt swingende jazz. Fredfyldt. Enkelt. Og med dybe rødder. Læn Dem endelig tilbage.

I studiet er Byrta en duo. Gudrid Hansdóttir synger med en stemme så lys og ren, at den kunne glide ubemærket ind i Torshavns kirkekor. Janus Rasmussen klarer alle instrumenter, ikke mindst den pulserende synth. Resultatet er cool elektropop med færøske tekster, som giver en blød og mystisk kerne. Ved Færøernes Music Awards i marts 2014 løb Byrta med priserne for ”Årets album”, ”Årets band” og ”Bedste nye navn”. Glæd dig til at se dem på scenen. Så er de fire – og en regulær fest, hvor der skal danses!

Uanset navnet på gruppen er der ikke tale om spillemandsmusik. Ikke i traditionel forstand i hvert fald. Hvad er det så? rock? recitation? jazz? Det er i hvertfald en anderledes, men inciterende stil, ikke mindst i kraft af forsangeren Nicolai Elsbergs dragende,dybe, malmfulde røst. Gruppen siger selv, at den leger med referencer og inspirationer fra navne som Povl Dissing, C.V. Jørgensen, Leonard Cohen og Lars von Trier, så vi kommer vidt omkring. Gruppen har udsendt en ep og albummet Nationalsange.

Chorus Grant - kunstnernavn for bornholmske Kristian Finne Kristensen er aktuel med sit andet soloalbum Space. Kristian Finne Kristensen har været på den danske scene gennem adskillige år - dog uden det store folkelige gennembrud. Har tidligere vundet DM i rock sammen i bandet Soft Porn tilbage i ‘98 og været frontmand i bandet The River Phoenix. Han solo-debuterede tilbage i 2012 med albummet And The Villa Nova og har sideløbende også arbejdet med forsangeren fra When Saints Go Machine, Nikolaj Vonsild. Stilmæssigt ligger Chorus Grant i det afdæmpede, melodiske hjørne med understrømninger af melankoli.

BIBZOO

M

LYT

OG

HENT

CHORUS GRANT

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE


BIBZOOM LYTTEGUIDES Bibzoom guider dig kyndigt gennem festivaler, begivenheder, bands og musikgenrer. Med Bibzoom som redaktion skriver en gruppe musikfaglige ildsjĂŚle fra de danske biblioteker dig vej gennem musikjunglen og giver dig tips til godbidder, nyskabelser, sikre satsninger, og meget mere fra musikkens forunderlige verden.

BIBZOOM - BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE

Guide til Spot Festival 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you