__MAIN_TEXT__

Page 1

del 26 de Maig al 2 de juny de 2016

MÚSICA PROHIBIDA

Tancar-li la boca a la música! És això possible? Doncs sí. La música és un art popular de primer ordre, probablement l’hàbit cultural més estès des de fa un segle. Les seves lletres i els seus ritmes han tingut un calat popular impensable en cap altra disciplina artística. Per això, al llarg de la història s’ha exercit sobre ella la censura, la prohibició i, fins i tot, la repressió. Dins d’aquest cicle, es mostraran els punts clau per comprendre la complexa, conflictiva i sovint bèl·lica relació de la música amb el poder.


Dijous 26 de maig, 19 h Per què se censura la música? Taula rodona moderada per Julián Figueres, bibliotecari, que comptarà amb la participació de Mike Ibáñez, periodista trash; Alberto Valle, periodista, promotor musical i discjòquei, i Jordi Turtós, periodista musical. El Born Centre de Cultura i Memòria (Plaça Comercial, 12)

Divendres 27 de maig, 19 h La censura a la cançó Taula rodona moderada per Lluís Gendrau, director de la revista Enderrock, que comptarà amb la participació de Ramon Muntaner, cantautor i director general de l’SGAE Catalunya; Joaquim Vilarnau, periodista i autor del llibre Trencant el silenci, i Maria Salicrú-Maltas, historiadora i etnomusicòloga. El Born Centre de Cultura i Memòria (Plaça Comercial, 12)

Divendres 27 de maig, 20.15 h Passi del documental La cançó prohibida El Born Centre de Cultura i Memòria (Plaça Comercial, 12)

Dilluns 30 de maig, 19 h La senda de la prohibició: la música afroamericana des del seu naixement fins als drets civils, amb Alberto Valle, periodista, promotor musical i discjòquei El ritme, el cant i la música com a expressions del lament racial, com a salvaguarda i, més endavant, com a cerca d’una identitat esborrada pels anys d’esclavisme, crueltat i explotació. Una carrera d’obstacles contra l’aniquilació dels valors culturals africans. B. Vapor Vell (Ptge. Vapor Vell, s⁄n)

Dimarts 31 de maig, 19 h Influències perilloses: els Beatles i el pop estranger a l’Espanya de Franco, amb Magí Crusells, professor d’Història Contemporània de la UB i autor del llibre ¡Que llegan los Beatles! Una història de la censura que van patir lletres, fotografies i notes musicals, desfigurades per les tisores del Règim. B. Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot (Pg. de la Vall d’Hebron, 65-69)

Dimecres 1 de juny, 19 h Nihil Obstat i amén, amb Mike Ibáñez, periodista trash Sessió sobre la llibertat d’expressió i sobre l’obsessió benpensant per bloquejar-la (això és la censura). La pena de presó de José Domínguez, el Cabrero, (en peu) per cagar-se en Déu, la gènesi delirant del parental advisory, les llistes de cançons irradiables després de l’11-S… B. Vapor Vell (Ptge. Vapor Vell, s⁄n)

Dijous 2 de juny, a les 19 h El cant de les sirenes. La censura en la música clàssica, amb Teresa Torres, professora de música i historiadora de l’art Breu però apassionant recorregut per la història de les prohibicions musicals a Occident, des de l’antiga Grècia fins al segle xx. B. Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot (Pg. de la Vall d’Hebron, 65-69)

Del 24 de maig al 28 d’agost Exposició «Vibracions prohibides» Música pop, canvi social i censura discogràfica. Comissaris: Xavier Valiño i Héctor Fouce. El Born Centre de Cultura i Memòria (Plaça Comercial, 12)

Música Prohibida, 26/05/16 a 02/06/16  

Música Prohibida, 26/05/16 a 02/06/16  

Advertisement