__MAIN_TEXT__

Page 1

Abril–juny 2016 B. Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot (Pg. de la Vall d’Hebron, 65-69)

Foto: «Tex Randall», Canyon (Texas). Setembre, 2012   Fotògraf: Marcos D.G.

Deep South : música i literatura al Sud dels Estats Units


El sud dels Estats Units és un territori que va més enllà d’un espai geogràfic concret. Segons l’escriptor Larry Brown és més un estat mental, el lloc d’un imaginari fascinant forjat per la tradició oral, pel mestissatge cultural i pels mites d’una història turbulenta, estigmatitzada per l’horror de l’esclavatge, el racisme i el fanatisme religiós. És aquest Sud profund i derrotat —amb camps de cotó, olor de magnòlia, calor sufocant i pobles perduts en el no-res— un bressol de músiques populars que han esdevingut universals i d’escriptors que han forjat un univers literari tan captivador com inquietant. A través de la música i la literatura del Sud, sondejarem l’ànima fosca i llegendària del Deep South.

DE L’església A LA TAVERNA Dijous 21 d’abril, 19 h Delta Blues, el lament nascut de la terra. A càrrec de Teresa Torres Villaseca, professora de música i historiadora de l’art En aquesta passejada per la vora del Mississipí, ens creuarem amb algunes de les personalitats més llegendàries del blues del Delta. Cadascú té la seva història, i cada història és un blues.

Dijous 28 d’abril, 19 h Country Music: perdedors, whisky i cors trencats. A càrrec de Teresa Torres Villaseca, professora de música i historiadora de l’art Un balancí en un porxo i veure sortir el sol pels Apalatxes. En aquesta excursió per les muntanyes, descobrirem que la tristesa, la sinceritat i el ritme també poden ser blancs.

Dijous 5 de maig, 19 h Un pas més enllà de Lynyrd Skynyrd. A càrrec d’Eduardo Izquierdo, crític musical (Ruta 66, Mondosonoro, Efe Eme) i escriptor Un recorregut per les bandes actuals més interessants que han rejovenit la música del Sud.

UN BON HOME COSTA DE TROBAR Dimecres 18 de maig, 19 h

No maleeixis el capatàs: les arrels del Gòtic del Sud. A càrrec de Miqui Otero, escriptor La forja d’una narrativa genuïnament nord-americana, avançada i mestissa, a través dels seus principals pioners: Twain, Wolfe, Faulkner, Agee i altres avis de la regió. Dimecres 25 de maig, 19 h Camins de pols i carreteres sense llum: els hereus del Sud. A càrrec de Miqui Otero, escriptor Evolucions i mutacions del Gòtic del Sud, més enllà del seu àmbit geogràfic, de la mà dels autors que han mantingut la torxa encesa: Crews, Kennedy Toole, Capote, Larry Brown, MacCarthy i els seus cosins llunyans.

Dimecres 1 de juny, 19 h Dones del Mississipí: Carson McCullers, Flannery O’Connor i Harper Lee. A càrrec de Marina Espasa, escriptora i crítica literària Coneixerem les claus que permeten llegir les obres d’aquestes tres grans escriptores des de diferents angles: el patiment i la creació, la soledat i l’amor, la malaltia i l’eufòria.

“Deep South”: música i literatura al Sud dels Estats Units  

“Deep South”: música i literatura al Sud dels Estats Units  

Advertisement