Page 1

ACTIVITATS TRIMESTRALS Biblioteques del Baix Llobregat

2017

Gener Febrer Marรง


Volem que coneguis els productes de proximitat i temporada del Parc Agrari del Baix Llobregat i apropar-te a una vida i una dieta més saludables i naturals aprofitant els recursos que tenim més a prop. Volem ajudar-te a crear i cultivar el teu propi hort urbà i ensenyar-te les millors receptes amb els productes de l’hort. L’any 2013 la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat engega amb molta il·lusió el projecte De l’hort a la biblioteca. L’any 2014 guanya el Premi Teresa Rovira i Comas a la innovació a les biblioteques públiques catalanes i al 2015 es fa extensiu a 13 biblioteques més de la comarca. Ara, al 2017, ens fem grans i ja som 18 les biblioteques del Baix Llobregat que hi participem.

BIBLIOTEQUES PARTICIPANTS BEGUES

BIBLIOTECA LA GINESTA

936 392 808

b.begues.lg@diba.cat

CASTELLDEFELS

BIBLIOTECA RAMÓN FERNÁNDEZ JURADO

936 369 697

b.castelldefels@diba.cat

CERVELLÓ

BIBLIOTECA MUNICIPAL

936 601 198

b.cervello@dba.cat

CORBERA DE LLOBREGAT

BIBLIOTECA CAN BARÓ

936 880 872

b.corbera@diba.cat

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

BIBLIOTECA BELLVITGE

934 036 160

b.hospitalet.b@diba.cat

MOLINS DE REI

BIBLIOTECA PAU VILA

936 801 681

b.molins.pv@diba.cat

PALLEJÀ

BIBLIOTECA DE PALLEJÀ

936 631 887

b.palleja@diba.cat

EL PAPIOL

BIBLIOTECA V ALENTÍ ALMIRALL

936 732 246

b.palleja@diba.cat

EL PRAT DE LLOBREGAT

BIBLIOTECA ANTONIO M ARTÍN

933 705 152

b.prat.am@diba.cat

SANT BOI DE LLOBREGAT

BIB. MARIA AURÈLIA CAPMANY

936 306 463

b.st.boillo.mac@diba.cat

BIB JORDI RUBIÓ I BALAGUER

936 309 760

b.st.boillo.jrb@diba.cat

SANT FELIU DE LLOBREGAT

BIBLIOTECA MONTSERRAT ROIG

936 850 186

b.st.feliull.mr@diba.cat

SANT JOAN DESPÍ

BIBLIOTECA MERCÈ RODOREDA

932 675 702

b.st.joand.mr@diba.cat

BIBLIOTECA MIQUEL M ARTÍ I POL

934 771 282

b.st.joand.mmp@diba.cat

SANT VICENÇ DELS HORTS

BIBLIOTECA LES VOLTES

936 560 663

b.st.vicensh@diba.cat

STA. COLOMA DE CERVELLÓ

BIBLIOTECA PILARIN BAYÉS

936 341 358

b.sta.colomac.pb@diba.cat

TORRELLES DE LLOBREGAT

BIBLIOTECA POMPEU FABRA

936 880 872

b.sta.colomac.pb@diba.cat

VILADECANS

BIBLIOTECA MUNICIPAL

936 374 090

b.viladecans@diba.cat

Busca totes les activitats a: bibliotecavirtual.diba.cat/hort-biblioteca


Gener 2017

1

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT - BIBLIOTECA BELLVITGE Del 15 de desembre al 15 de març

Espai d’intercanvi: RECEPTES DE LA MEVA IAIA Compartirem coneixements i els usuaris seran els protagonistes del projecte. Busca a la Biblioteca Bellvitge l'espai d'intercanvi de receptes i comparteix aquella recepta de la teva iaia, que vols que no es perdi. Hi ha vida més enllà de la pizza!

EL PAPIOL – BIBLIOTECA VALENTÍ ALMIRALL Divendres 13 de gener a les 17:45h

Activitat familiar: CUIDEM L’HORT AMB EL CALENDARI DE LES LLUNES. Amb una maqueta lunar entendrem de manera pràctica les diferents fases de la lluna i així podrem comprendre les dites i creences populars que vinculen les fases de la lluna a la sembra, la collita, la poda dels arbres... Amb el calendari de Llunes del Parc Agrari dissenyarem amb els més petits les tasques de l’hort! Per a públic familiar i nens entre 4 i 8 anys. A càrrec de Fundesplai.

SANT BOI DE LLOBREGAT – BIBLIOTECA MARIA AURÈLIA CAPMANY Del 16 de gener al 2 de juny

Bona pràctica infantil- concurs superlectors: AURÈLIUS EL PAGÈS DE LES LECTURES I ELS CICLES DE L’HORT L’Aurèlius, com ja sabeu, s’ha fet pagès i té un hort molt gran que conrea amb l’ajuda dels nens i nenes. Cada mes ens ensenyarà cóm es conrea un hort, quins són els cicles que en formen part. Si vols participar només cal que llegeixis un conte i tindràs la teva pròpia parcel·la de l’hort de l’Aurèlius. Quants més llibres llegeixis millors conreus tindràs!

PALLEJÀ - BIBLIOTECA Dijous 19 de gener a les 18h

Espectacle + taller: PERCUSSIÓ AL COMPOSTADOR és un espectacle educatiu que té com a objectiu que els nens i nenes aprenguin el funcionament d'un compostador d'una manera dinàmica i divertida. Per a públic familiar. A càrrec de Percuriositat.

SANT BOI DE LLOBREGAT – BIBLIOTECA JORDI RUBIÓ I BALAGUER Dijous 19 de gener a les 19.30h

TALLER DE CUINA AMB ALGUES I AIGUA DE MAR Descobrirem les algues i l’aigua de mar com a elements essencials per a una cuina sana. Amb Montse Hidalgo, nutricionista. Taller per adults. Cal inscripció prèvia, places limitades.


Gener 2017

2

CERVELLÓ - BIBLIOTECA MUNICIPAL Divendres 20 de gener a les 18:30h

EL CICLE DE L’AIGUA A LA NOSTRA VIDA. En Miquel Gutiérrez ens explicarà la importància de l’aigua i, com ha influenciat amb la nostra vida des del cultius fins els molins paperers. Activitat adreçada al públic adult.

Laboratori de Lectura

Pim Pam Pomelo! Una experiència única per descobrir en família la màgia dels llibres.

SANT VICENÇ DELS HORTS - BIBLIOTECA LES VOLTES Dissabte 21 de gener a les 16h

Hora del conte: UNA CARRETADA DE CONTES Dos personatges estranys acompanyats del seu carro ple d’històries de l’hort. Tastet d’amanides. A càrrec de La Guilla Teatre. A la Mostra d’entitats. Acte dins de la programació de la Festa Major.

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dissabte 21 de gener de 12 a 13h

Taller familiar: OLORS DE LA NATURA: FEM UNA BOSSA D’OLORS! Descobrim les plantes aromàtiques més característiques i la seva adaptació al medi, la importància que tenen a la natura i en la societat, les seves propietats i els diferents usos que els hi podem donar. A càrrec d’Edulis. Infants a partir de 4 anys acompanyats d’un adult. Cal inscripció prèvia a partir del 21 de desembre de 2016.

SANT VICENÇ DELS HORTS - BIBLIOTECA LES VOLTES Dissabte 21 de gener a les 11.30h

Xerrada-vermut: EL PARC AGRARI DEL BAIX LLOBREGAT, PRODUCTES DE TEMPORADA Defensa del Parc Agrari i consum de proximitat. A càrrec del Grup de consum El Pebrot Vermell. A la Mostra d’entitats. Acte dins de la programació de la Festa Major.


Gener 2017

3

BEGUES - BIBLIOTECA LA GINESTA Del 23 de gener al 6 de febrer

Exposició: VERDURES DE TARDOR (FOLIUM) que ens apropa a les verdures de fulla que es conreen a la tardor: la bleda, l’espinac, l’api i la col. Cedida pel Parc Agrari del Baix Llobregat

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dimecres 25 de gener de 18 a 19h

Taller familiar: LA NATURA EN COLORS Un conte-taller pensat per apropar-nos a les curiositats del món de les plantes i vegetals. Perquè a la natura res no és casual!

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dijous 26 de gener de 19 a 20.30h

Taller tast: VINS DE PROXIMITAT, VINS DEL GARRAF Descobrim les característiques dels vins del nostre entorn més proper. A càrrec de Celler Vallès. Públic adult. Cal inscripció prèvia a partir del 21 de desembre de 2016. Abonar 9€ en concepte de material.

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dissabte 28 de gener de 10 a 12.30h

Taller: SÀ I SABORÓS A través de tècniques de design thinking, farem un exercici grupal de reconeixement de les plantes útils del voltant, els seus usos populars, per després descobrir la cuina amb les plantes silvestres comestibles. A càrrec de Jon Marin de Nutcreatives i Jordi Guillem, cuiner del restaurant Lo Mam de Calafell. Públic adult. Cal inscripció prèvia.

SANT VICENÇ DELS HORTS - BIBLIOTECA LES VOLTES De l’1 al 22 de febrer

Exposició: EL TEMPS DE LA CARXOFA PRAT! La intensitat dels sentits, reflex de més de 100 anys de maridatge de pagès amb la terra. Cedida pel Parc Agrari del Baix Llobregat. A la Sala d’actes de la Biblioteca.


Febrer 2017

4

MOLINS DE REI - BIBLIOTECA PAU VILA Dijous 2 de febrer a les 17.30h

Taller infantil: TALLER D’HORT URBÀ Taller pràctic en el que d'una manera divertida ens aproparem al cicle de les plantes de l'hort: sembra, transplantament i recol·lecció. Per a infants a partir de 4 anys. Places limitades. Inscripcions a la Biblioteca Pau Vila a partir del 23 de gener. A càrrec d’Ester Casanovas.

SANT VICENÇ DELS HORTS - BIBLIOTECA LES VOLTES Dijous 2 de febrer a les 17.30h

Activitat familiar: CUIDEM L’HORT AMB EL CALENDARI DE LES LLUNES. Amb una maqueta lunar entendrem de manera pràctica les diferents fases de la lluna i així podrem comprendre les dites i creences populars que vinculen les fases de la lluna a la sembra, la collita, la poda dels arbres i la major part de les tasques de pagès. Amb el calendari de Llunes del Parc Agrari dissenyarem amb els més petits les tasques de l’hort! Per a públic familiar i nens entre 4 i 8 anys A càrrec de Fundesplai. A la Sala d’actes de la Biblioteca.

VILADECANS - BIBLIOTECA MUNICIPAL Dimarts 7 de febrer a les 18h

L’hora del conte: UNA ESTONA AL SOL I UNA ALTRA AL FOGUER La Patricia McGill treballarà l’evolució dels fruits de la terra a cada estació, donant protagonisme a les verdures i fruites del nostre Parc Agrari. A partir de 4 anys.

BEGUES - BIBLIOTECA LA GINESTA Dissabte 4 de febrer a les 11h

Laboratori de lectura: PIM, PAM, POMELO! De la mà de la Marta Roig, descobrirem el personatge d'en Pomelo: Hortalisses, 30%; insectes, 2%; preguntes filosòfiques, 18%; somnis, 9%; aventures, 15%; humor, 9%; emocions, 12%; incerteses, 5%; complexos, 0% = 100% POMELO. Espècie de km O, vinguda directament des del seu hort, sense intermediaris. Una experiència única per descobrir en família la màgia dels llibres.

Fulles d’espinac.


Febrer 2017

5

CERVELLÓ - BIBLIOTECA MUNICIPAL Divendres 10 de febrer a les 18:30h

L’HORT ECOLÒGIC. El Miquel Picart ens ajudarà a resoldre diverses qüestions relacionades amb l’hort ecològic. Què hem de plantar? Què hem de tenir? Com hem de combinar els cultius per ser més rendibles? Activitat adreçada al públic adult.

EL PRAT DE LLOBREGAT - BIBLIOTECA ANTONIO MARTÍN Dissabte 11 de febrer a les 12h

Hora del conte: CONTES DE L’HORT. L’Anna García ens donarà a conèixer tot allò que podem trobar a l'hort: llavors, plantes, hortalisses i també els animals que hi viuen. Històries que ajudaran a ser més conscients de la importància de la natura. Activitat adreçada a nenes i nens de 3 a 7 anys

SANT JOAN DESPÍ – BIBLIOTECA MIQUEL MARTÍ I POL Dimarts 14 de febrer a les 18’30h

ÀPAT ROMÀNTIC AMB LLEGUMS A càrrec de Biblioteca. Lloc: Espai La Fàbrica de la Biblioteca Miquel Martí i Pol. Cal inscripció prèvia. Per a totes les edats.

TORRELLES DE LLOBREGAT – POMPEU FABRA 15 de febrer a les 19:15h

Conferència: SOBIRANIA ALIMENTÀRIA A CATALUNYA, QUÈ MENGEM? El 60-70% del que mengem a casa nostra arriba de fora i de molt lluny, una situació normal si mirem el nostre medi rural, sense pagesia i amb produccions (porcí i fruiters) pensades per l'agroexportació amb sistemes productius molt poc sostenibles. Ho podem canviar? Saps quant contamina el sistema agrari globalitzat? A càrrec de Gustavo Duch i Carles Soler.

SANTA COLOMA DE CERVELLÓ – BIBLIOTECA PILARIN BEYÉS Dijous 16 de febrer 17:30h

Taller infantil: EXPERIMENTEM AMB ELS CICLES DE LA TERRA, Amb aquest taller veurem mitjançant experiments, com l’agricultura funciona per cicles, de l’aigua, del carboni, de l’hidrogen, etc. i com entre ells es barregen! Cal inscripció prèvia. Places limitades A càrrec del personal de la biblioteca


Febrer 2017

6

SANT BOI DE LLOBREGAT – BIBLIOTECA JORDI RUBIÓ I BALAGUER Dissabte 18 de febrer a les 12h

EL CALENDARI LUNAR Amb una maqueta lunar entendrem de manera pràctica les diferents fases de la lluna i així podrem comprendre les dites i creences populars que vinculen les fases de la lluna a la sembra, la collita, la poda dels arbres i la major part de les tasques de pagès. Amb el calendari de Llunes del Parc Agrari dissenyarem amb els més petits les tasques de l’hort! Taller familiar per a nens i nenes de 4 a 8 anys. Cal inscripció prèvia. Places limitades.

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dimecres 22 de febrer de 18 a 19h

Taller familiar: L’HORT DE PRIMAVERA A LA BIBLIOTECA Quines hortalisses i verdures puc plantar per recollir a la primavera? Quan les recollim? A càrrec de Biosfera. Infants partir de 4 anys acompanyats d’un adult. Cal inscripció prèvia a partir del 21 de gener.

SANTA COLOMA DE CERVELLÓ – BIBLIOTECA PILARIN BEYÉS Dijous 23 de febrer 19h

Presentació del llibre: VIATGE SALUDABLE : ALIMENTACIÓ VEGANA, ECOLÒGICA I SOCIALMENT JUSTA A càrrec de la seva autora Isabel Celma

SANT BOI DE LLOBREGAT – BIBLIOTECA JORDI RUBIÓ I BALAGUER Dissabte 25 de febrer a les 12h

UN GOT D’AIGUA? Amb col·laboració de l’AMB. Taller participatiu on es fa un tast de diferents tipus d’aigua. L’objectiu és sensibilitzar sobre la qualitat de l’aigua de xarxa per fomentar-ne el consum.

Març 2017 CORBERA DE LLOBREGAT – BIBLIOTECA CAN BARÓ Divendres 3 de març a les 18h

Hort Ecològic: TAST DES DE LA PROXIMITAT A partir dels horts ecològics treballarem conceptes relacionats amb els usos de l'espai públic, l'alimentació sostenible i saludable, el malbaratament alimentari i el consum local i de proximitat. Reflexionarem sobre la procedència dels aliments que ingerim i prendrem consciència de la importància de tenir cura de la Terra. Edat: per a nens i nenes de 1r a 4t de primària.


Març 2017

7

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dissabte 4 de març de 12 a 13h

Conte- Taller familiar: ANEM A FER UNA ESPELMA AMB L’ABELLA PICAFLOR. La Rusqui és una abella que sap moltes coses sobre les flors, com es fabrica la mel, com fan la cera i per a què serveix. I tu també en faràs una espelma! A càrrec de Cia. Patawa. Infants a partir de 4 anys acompanyats d’un adult. Cal inscripció prèvia a partir del 21 de febrer.

SANT JOAN DESPÍ – BIBLIOTECA MERCÈ RODOREDA Dimarts 7 de març a les 18h

Laboratori de lectura: PIM, PAM, POMELO! Hortalisses 30%, insectes 2%, preguntes filosòfiques 18%, somnis 9%, aventures 15%, humor 9%, emocions 12%, incerteses 5%, complexos 0% = 100% POMELO. Els laboratoris de lectura són espais de creació per a les famílies que conviden a experimentar al voltant dels llibres. Edat recomanada: nens/es de 4 a 10 anys. Cal inscripció prèvia. A càrrec d’Àngela Cabello. A la Sala Camèlies.

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dijous 9 de març de 19 a 20.30h

Taller tast: CUINA VEGANA. Què vol dir cuina vegana? Quins són els aliments que podem utilitzar? Com els podem cuinar? A càrrec de Pícnic. Públic adult. Cal inscripció prèvia a partir del 21 de febrer.

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dilluns 13 de març de 19 a 20.30h

Taller: INTRODUCCIÓ AL MÓN DE LES ALGUES. Estan de moda però què en sabem: són saludables? Ens proporcionen minerals? Tenen contraindicacions? Comprem un paquet i després, sabem que fer-ne? Quines varietats hi ha i com les introduïm als nostres àpats diaris? A càrrec de Més que Verd. Públic adult. Cal inscripció prèvia a partir del 21 de febrer.

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dimarts 14 de març de 19 a 20.30h

Taller pràctic: ELS REMEIS DE L’ÀVIA. Plantes medicinals i cultura popular. Les bondats i perills de les plantes per a la nostra salut. Elaborem ungüents, cataplasmes i altres remeis. A càrrec de Jon Marin de Nutcreatives. Públic adult. Cal inscripció prèvia a partir del 21 de febrer.


Març 2017

8

EL PRAT DE LLOBREGAT - BIBLIOTECA ANTONIO MARTÍN Dimecres 15 de març a les 18h

Taller: FEM UN HORT DIMINUT Stella Rubio iniciarà els infants al món de l'hort. Germinarem una llegum màgica i realitzarem una manualitat relacionada amb la natura. Cal inscripció prèvia a la sala infantil de la biblioteca. Activitat adreçada a nenes i nens de 4 a 8 anys.

TORRELLES DE LLOBREGAT – POMPEU FABRA Dimecres 15 de març a les 19:15h

Conferència: ALIMENTAR UN MUNICIPI Quines mesures pot utilitzar un Ajuntament conjuntament amb la societat civil per afavorir una alimentació sostenible? L'any 2015 un bon grup de ciutats del món van signar un Pacte per transitar cap a models alimentaris més sostenibles. Petites centrals de compres, afavorir treball al medi rural, mercats de proximitat, compra pública. Vol el nostre Ajuntament conèixer aquestes opcions? A càrrec de Gustavo Duch i Carles Soler.

SANT FELIU DE LLOBREGAT – BIBLIOTECA MONTSERRAT ROIG Dissabte 18 de març a les 11h

Laboratori Familiar: EL REBOST DEL CAU Els ratolins busquen provisions pel llarg hivern. En una roca, un ratolí, de pestanyes caigudes i aire melancòlic, roman contemplatiu. Un laboratori per omplir el rebost dels nostres caus i habitar, per uns instants la ciutat secreta dels formatgers de més prestigi. A càrrec de Marta Roig. Lloc Sala Ibèria.

SANT JOAN DESPÍ – BIBLIOTECA MERCÈ RODOREDA Dimarts 21 de març a les 18h

Dimarts de conte + taller d’hort casolà: ON ÉS EL PAGÈS?... Descobrirem el pagès que tenim tots a dins, escoltarem un conte, plantarem plantes amb música i humor. Edat recomanada: Nens/es d’1 a 9 anys. A càrrec de Jeep Gasulla. Al Pati del Diamant.

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dimecres 22 de març de 18 a 19h

Taller familiar: DIA MUNDIAL DE L’AIGUA- L’AIGÜA ÉS VIDA. Conèixer el cicle de l’aigua, els usos que se’n fan i com utilitzarla de manera sostenible. Fem una depuradora d’aigua i aprenem com funciona! A càrrec de Biosfera. Infants a partir de 4 anys acompanyats d’un adult. Cal inscripció prèvia a partir del 21 de febrer.


Març 2017

9

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dimecres 22 de març de 19 a 20.30h

Taller: ETIQUETATGE DE PRODUCTES ECOLÒGICS. Volem tenir cura de la nostra salut i del medi ambient. Els productes ecològics entren al nostre rebost, però tots són iguals? Treballem amb etiquetes reals i analitzem quina informació ens donen i quina no ens donen. A càrrec de Més que Verd. Públic adult. Cal inscripció prèvia a partir del 21 de febrer.

SANT BOI DE LLOBREGAT – BIBLIOTECA JORDI RUBIÓ I BALAGUER Dissabte 25 de març a les 12h

AIGUA NETA! Amb col·laboració de l’AMB. Taller participatiu on es podrà observar els diferents processos de depuració de l’aigua mitjançant material de laboratori, de maner dinàmica i amena, on els participants tindran l’oportunitat de col·laborar-hi. Taller per a públic familiar. Cal inscripció prèvia.

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dissabte 25 de març de 11.30 a 13h

Taller familiar de cuina: QUÈ EN SABEM DE LES VERDURES DEL PARC AGRARI DEL BAIX LLOBREGAT? Textures, colors, olors i sabors que ens sorprendran. I fem un entrepà vegetal per llepar-nos els dits! A càrrec de Mesquemenjar. Infants de 4 a 7 anys acompanyats d’un adult. Cal inscripció prèvia a partir del 21 de febrer.

EL PRAT DE LLOBREGAT - BIBLIOTECA ANTONIO MARTÍN Dijous 30 de març a les 18h

Laboratori de lectura: PIM, PAM, POMELO! De la ma del personal de la biblioteca, descobrirem el personatge d'en Pomelo: Hortalisses, 30%; insectes, 2%; preguntes filosòfiques, 18%; somnis, 9%; aventures, 15%; humor, 9%; emocions, 12%; incerteses, 5%; complexos, 0% = 100% POMELO. Espècie de km O, vinguda directament des del seu hort, sense intermediaris. Una experiència única per descobrir en família la màgia dels llibres. Activitat adreçada a nenes i nens de 4 a 9 anys

CASTELLDEFELS - BIBLIOTECA RAMON FERNÀNDEZ JURADO Dijous 30 de març de 19 a 20.30h

Xerrada: RECEPTES LÍQUIDES SALUDABLES. Treu-li suc als vegetals, fruites i cereals. Nutrició per a la teva salut. A càrrec de Edgar Barrionuevo de Corpore Studio. Públic adult. Cal inscripció prèvia a partir del 21 de febrer.

Profile for Biblioteques de Sant Boi

Activitats De l'hort a la biblioteca 1r trimestre 2017  

Activitats "De l'hort a la biblioteca" de les biblioteques del Baix Llobregat (de gener a març de 2017)

Activitats De l'hort a la biblioteca 1r trimestre 2017  

Activitats "De l'hort a la biblioteca" de les biblioteques del Baix Llobregat (de gener a març de 2017)

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded