Page 1

L’AUTOR I L’OBRA Alberto Vázquez-Figueroa va néixer a Santa Cruz de Tenerife al 1936. Abans de complir un any la seva família es va exiliar per raons polítiques a Àfrica. Allà va viure entre el Marroc i el Sàhara fins que va complir 16 anys. Va ser llavors quan tornà a Tenerife per estudiar. Als 20 anys es convertí en professor de submarinisme. Va cursar periodisme i va treballar com a corresponsal de guerra per La Vanguardia on va ser testimoni de revolucions i guerres a Guinea, Txad, Congo, etc. Posteriorment va fer un programa a TVE amb Miguel de la Quadra-Salcedo. Al 1975 publicà les obres “Manaos” que tracta sobre l’esclavitud i la llibertat a l’Amazones i “Ébano”. Aquesta darrera on es tracta el tema del segrest i la tracta de dones a Àfrica va ser la primera novel·la d’èxit de l’autor. A finals dels anys 70 va patir un accident de submarinisme que li obligà a abandonar les tasques d’enviat especial a diferents conflictes. Llavors va començar a dedicar-se en ple a la seva carrera literària. Entre 1975 i 1985 va publicar més de 10 novel·les d’entre les que destaquen “Tuareg” i la trilogia de “Océano”. D’aquesta última es va fer una adaptació radiofònica, que aconseguí un premi Ondas, i posteriorment una sèrie televisiva. En la següent dècada Vázquez-Figueroa va escriure més de 20 novel·les, d’entre les que podem destacar la sèrie “Cienfuegos” i llibres com “Anaconda” (1987) on s’explica la biografia de l’autor i “El agua prometida” (1995) on l’autor fa una proposta d’una dessalinitzadora que aconseguiria solucionar el problema de la manca d’aigua potable al món. Entre 1996 i 2006 la seva producció encara va augmentar molt més arribant a escriure més de 25 novel·les. Destaquen “África llora” (1996) on es fa un estudi detallat de les raons humanes, socials i polítiques per les que Àfrica agonitza. També d’altres com “La sultana roja” (1997), “Ícaro” (1999), “Los ojos del Tuareg” (2000), “Bora bora” (2001), “Vivir del viento” (2003) i un llarg etcètera. Al 2007 va escriure la seva darrera novel·la “Por mil millones de dólares”. En aquest moment va revolucionar el món literari al anunciar que a partir d’ara totes les seves noves creacions sortirien al mercat en tres versions: luxe, butxaca i gratuïtes a través d’internet. Fins a la data l’autor ha venut més de 25 milions de llibres durant tota la seva carrera.


TUAREG La seva intensa relació amb Àfrica a portat a VazquezFigueroa a endinsar-se innombrables vegades en la cultura del continent veí. Són moltes les visions que ens dona al llarg de tota la seva carrera literària, però en aquesta novel·la es centra en l’univers dels tuareg, aquest poble nòmada que viu als deserts del Sàhara . Els tuareg constitueixen un poble altiu ja que són autèntics fills del desert. No tenen rival en quant a sobreviure en les condicions més adverses. El protagonista d’aquesta novel·la, el noble inmouchar Gacel Sayah, és amo absolut d’una infinita extensió del desert.

Cert

dia

arriben

al

campament

dos

fugitius

procedents del nord, i el inmouchar, fidel a les sagrades lleis de la hospitalitat, els ofereix una haima per refugiar-se. Aquella mateixa nit un camió carregat de soldats irromp a casa seva i li obliga a entregar els seus hostes. Gacel vol venjança però ignora que es veurà arrossegat a una dramàtica aventura. Són diversos els temes que es poden extreure d’aquesta novel·la. Els dos més importants són la inestabilitat política dels països

centrafricans

i

d’altra

banda

les

lleis

del

islam.

El

protagonista, de fet, es mou per una d’aquestes lleis, la llei de la hospitalitat. L’autor amb això vol tractar la moral dels musulmans que pels occidentals és tan difícil d’entendre. Però també es tracten altres temes com ara la marginació dels pobles. Vazquez-Figueroa escull els tuareg, un poble que a pesar dels anys no sabien que els francesos ja havien marxat i que ara pertanyien a un nou país. Les llegendes i les premonicions dels tuaregs també estan plenament presents en la narració, ja que durant el seu viatge el protagonista va fent memòria d’històries que ha anat escoltant des de jove. El Tuareg és sense dubte una apassionant epopeia que és a la vegada un cant a un dels pobles més singulars del món.


UNA MIRADA AL POBLE TUAREG

Originaris de l’Àfrica del Nord, de les actuals Líbia i Algèria, el poble tuareg practicava en els seus inicis l’agricultura i per tant tenien un estil de vida sedentari. Van ser les invasions àrabs del segle XII les que van forçar als tuaregs a adoptar un estil de vida nòmada. Van incorporar algunes idees de l’Islam, però adaptant-les a les seves pautes i mantenint intactes els seus sistemes de justícia i les seves lleis.

La seva fama de temibles guerrers la van guanyar pels saquejos que perpetraven a poblats d’agricultors i caravanes per tal d’extreure aliments i esclaus. Aquestes actituds els permetien a més de sobreviure al Sàhara, mantenir una jerarquia social molt rígida. Les herències es transmetien per via materna, encara que la vida quotidiana estigués organitzada de forma patriarcal. Les dones confeccionaven artesania i els homes adquirien prestigi i poder en el grup a les batalles i saquejos. Durant segles, i fins la colonització francesa de principis de segle XIX, van dominar el comerç i les vies de comunicació del Sàhara. Un cop independitzats de França, els estats nous de Malí, Níger, Mauritània i Txad es van enfrontar a demandes de diferents grups tuaregs sobre autonomia i restitució de terres. Com no se’ls va permetre, es van originar grups de guerrillers tuaregs que finalment van haver d’asilar-se en camps per refugiats entre els anys 1970 i 1980. Va ser a partir de llavors que les seves idees es van afeblir. En l’actualitat la població tuareg s’estima en 900.000 persones.

NOVEL·LES QUE POTS TROBAR DE L’AUTOR A LA BIBLIOTECA BELLVITGE A la deriva

Los ojos del tuareg

Centauros

Vendaval

El inca

Vivir del viento

BIBLIOTECA BELLVITGE Plaça de la Cultura, s/n 08907 L’Hospitalet Tel. 93 264 15 72 Correu electrònic: b.hospitalet.b@diba.es

Tuareg de Alberto Vázquez-Figueroa  

Guia de lectura on s'explica breument l'obra i la biografia de l'autor

Advertisement