Page 1

5 landen 7 Be(h)ringe(n) met aantrekkelijke regio’s 1 idee


INL E IDI N G

GEOGRAFIS CH OVE RZICHT

2

5 landen, 7 gemeenten 1 vereniging

5x Be(h)ringe(n) Internationaal

Behringen, Lüneburger Heide/D

Beringe/NL Behringen, Hainich/D Beringen/B Wat verbindt de zeven Be(h)ringe(n) ?

Behringen, Wipfra/D

De zeven gemeenten Beringen in België, Beringen in Zwitserland, Behringen uit de Lüneburger Heide (nu Bispingen), Behringen in Hainich (nu Hörselberg-Hainich), Behringen an der Wipfra (nu Ilmtal), Beringen in Luxemburg (nu Mersch) en Beringe in Nederland (nu Peel en Maas) hebben elkaar gevonden op basis van hun naam.

Beringen/L

In 1956 ontstond het idee om te verbroederen. De eerste jaren werden alleen wederzijdse bezoekjes afgelegd ter kennismaking, maar dertien jaar later werd de vereniging ‘5x Be(h)ringe(n) International’ opgericht. Begin jaren 1990 sloten ook de twee Behringen uit Thüringen zich aan, wat het ledental op zeven bracht. Het doel van de vereniging is om vriendschaps- en partnerschapsbanden te onderhouden.

Beringen/CH

Al de plaatsen liggen in aantrekkelijke gebieden voor het toerisme. De Lüneburger Heide, kasteel Wartburg in Eisenach of de waterval Rheinfall bij Schaffhausen zijn slechts enkele hoogtepunten uit deze interessante regio’s. Kom gerust een kijkje nemen en laat je verrassen door wat je bij ons allemaal kunt beleven.

© OpenStreetMap-Mitwirkende

‘Vijf landen, zeven plaatsen, een vereniging’ Tot 2010 was er vooral verbroedering op persoonlijk vlak en tussen verenigingen onderling. De gemeenten waren slechts in beperkte mate betrokken. Maar nadat die een eerste gemeenschappelijke project op poten hadden gezet, was het nog slechts een kleine stap om op 3 mei 2014 een partnerschapsovereenkomst af te sluiten op bestuursniveau.

3


GE M E EN T E

OMGE VING

‘De heuvels van Randen, wijngaarden en de Rijn’ Ontdekken en beleven met alle zintuigen!

 www.beringen.ch

4

5

 www.schaffhauserland.ch

Beringen, Zwitserland 1

2 3 Beringen

Schaffhausen

5

Neunkirch Neuhausen a. Rhf.

© Sonja Bührer

6

4 1 km

© OpenStreetMap-Mitwirkende

Beringen is een oud boerendorp dat de voorbije decennia is uitgegroeid tot een agglomeratiegemeente met om en bij 4800 inwoners en 2000 arbeidsplaatsen. Beringen ligt in het meest noordelijke deel van Zwitserland, in het regionale natuurpark Schaffhausen, ongeveer 4 km ten westen van de stad Schaffhausen. Met Randen, Klettgau en de Rijn vlakbij ligt de gemeente midden in een mooi recreatiegebied met heel wat voorzieningen. © Hansjörg Vögele

Natuur, bezienswaardigheden, themaroutes, overnachtingsmogelijkheden, vrijetijdsactiviteiten, wijngaarden, gastronomie en festiviteiten: onze regio heeft heel wat te bieden. Kom gerust eens langs!

© Sonja Bührer

Het rolstoeltoegankelijke zwembad (1) is het eerste zwembad in het kanton Schaffhausen met een natuurlijk waterzuiveringssysteem. Een mooi kinderbad met waterspeeltuin, duikrotsen en nog veel meer bieden plezier voor het hele gezin. De Beringer Randenturm (2) is met zijn schaduwrijke restaurant de ideale plek om even uit te blazen. Van op de toren heb je een indrukwekkend zicht over Klettgau, de Alpen, de Zwitserse Jura en het Zwarte Woud even verder over de grens. Tijdens een bezoek aan ons dorpsmuseum (Ortsmuseum (3)) ontdek je oude ambachten, de landbouw en het huishouden van weleer en nog veel meer historische voorwerpen. Het Ortsmuseum ligt in het hart van het dorp en bestaat uit historische gebouwen, een woontoren uit de 13e eeuw en een tiendenschuur uit de 17e eeuw.


BES TEM M I N G EN I N DE R EG I O

BES TE MMINGE N IN DE REGIO

6

Leuke bezienswaardigheden in de regio Herfstfeesten & Wijnfeesten (Räbhüslifäscht)

Beringen, Belgien

5

© Schaffhauserland Tourismus

© Schaffhauserland Tourismus

Het schip Arenenberg met de vesting Munot

In de herfstmaanden september en oktober ben je te gast op onze winterfeesten. Koele kelders worden omgetoverd in gezellige wijnbars (Weinbeizen), de dorpen worden versierd met bloemen en paardenkoetsen klepperen door de straten.

© Adrian Stadelmann ©Christian Perret

De Randen, het heuvelgebied van Beringen, biedt een rijke fauna en flora, geologie, landbouw en cultuur. Je kan deze rijkdommen op eigen houtje ontdekken. Twee routes van de Natura Trail voeren je te voet door het Randengebied. Ben je liever iets sneller onderweg? Dan kan je tonen wat je waard bent op een mountainbike op de grensoverschrijdende ‘Schaffhauserland Bike’-route. Je kan ook mooie wandelingen en fietstochten maken over de met wijnranken begroeide hellingen. Schaffhausen is de geboorteplaats van de Blauburgunderdruif. In de regio bestaat een eeuwenoude traditie van wijnbouw. Het belangrijkste wijnbouwgebied ligt in het dal Klettgau, waar zich het grootste aaneengesloten wijngaardgebied van Duitstalig Zwitserland bevindt. Na de tour kan je even genieten van een ontspannende pauze in het Bergtrotte-wijnhuis in Osterfingen (4). Midden in Rebberg is een centrum van pinot noir geopend. De stad Schaffhausen (5)nodigt uit om te flaneren. Ontdek de 171 erkers of slenter door de kronkelige steegjes. Hoog boven de oude stad torent de Munot uit, een imposante vesting en dé bezienswaardigheid van Schaffhausen. Vanuit Schaffhausen kan je per schip de Rijn afvaren en het prachtige middeleeuwse stadje Stein am Rhein ontdekken.

Blik op de Beringer Randenturm in de verte

© Schweiz Tourismus

4

Vaar vanuit Schaffhausen de Rijn af om de Rheinfall, de grootste waterval van Europa, te bewonderen. De rotsen beklimmen tussen de gigantische watermassa is een onvergetelijke belevenis.

© Schaffhauserland Tourismus

6

7


GE M E EN T E

OMGE VING

Ideaal startpunt voor uitstapjes

 www.mersch.lu

8

Mersch, Luxemburg 3

2 Beringen

4 5

Luxemburg

1

2 km

© OpenStreetMap-Mitwirkende

Beringen en Mersch

Dal van de burchten

Beringen (2) maakt deel uit van de gemeente Mersch (3), in het centrum van Luxemburg. Met 950 inwoners is Beringen de derde grootste kern van Mersch, dat een druk en stedelijk karakter heeft. Hoewel het daar vlakbij ligt heeft Beringen toch een landelijke en gemoedelijke uitstraling. Hier kan je tot rust komen met wandelingen in de nabijgelegen bossen of op het wandelpad langs de ‘Bieréngerbaach’ dat in Beringen begint. Maandelijks is er een boerenmarkt in Beringen. Daar kan je streekproducten leren kennen en proeven. Het is een mooie onderbreking van de alledaagse beslommeringen. Er zijn talrijke mogelijkheden om te overnachten in Beringen. De trots van het dorp is hotel-restaurant ‘A Guddesch’. Verder is er uitstekend openbaar vervoer om de omgeving van Beringen te verkennen.

Het dal van de zeven burchten heeft de hoogste dichtheid aan feodale kastelen van heel Luxemburg. Je kan bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het oud riddergoed Hollenfels met zijn indrukwekkende burchttoren (4) of de romantische tuin van slot Ansemburg (5). Daar kan je een indruk opdoen hoe men vroeger leefde in en rondom de burchten. Dwars door het Eischtal loopt de wandelweg van het dal der zeven burchten. Deze is 37 km lang. Hier kan je je hart ophalen aan rijkdommen van natuur en cultuur. Wandelaars en fietsers komen hier volop aan hun trekken. Landschap vol contrasten

Slot Ansemburg

De dalen van Mamer en Eisch maken deel uit van Natura 2000, een Europees netwerk van natuurgebieden. In de schaduw van de burchten konden kleine oerbossen door de eeuwen heen in stand blijven. In oude steengroeven gedijen zeldzame orchideesoorten. Hier bevinden zich enkele nog ongeschonden leefgebieden van talloze dieren- en plantensoorten. Hier geniet je volop van het landelijk panorama met groene weiden en met hoogstamboomgaarden die kenmerkend zijn voor Luxemburg.

9


BES TEM M I N G EN I N DE R EG I O

BES TE MMINGE N IN DE REGIO

10

Leuke bezienswaardigheden in de regio Zin in avonturen? Er zijn veel mogelijkheden om de regio ten westen van Beringen te verkennen. Daarbij kan je verschillende zintuigen activeren. Daal als grotonderzoeker af in de mysterieuze grotten van Mamerleyen, ga klimmen in het adventure park in het Marienthal, ontspan in het zwembad Krounenbierg in Mersch, maak een adembenemende wandeltocht of pittige fietstocht… jezelf vervelen doe je nooit.

1 De stad Luxemburg Op een afstand van minder dan 20 km ligt de hoofdstad van Luxemburg. De stad Luxemburg biedt een onverwachte hoeveelheid aan indrukwekkende bezienswaardigheden. Het is een kosmopolitische, ondernemende, drukke en toch overzichtelijk gebleven stad, die bruist van geschiedenis, kunst en cultuur. Dat zijn schatten die graag bekeken willen worden. In de stad ontdek je interessante plekken en pittoreske straathoeken, waarover boeiende anekdoten en legenden verteld kunnen worden. Luxemburg is een voormalige vestigingsstad, een perfect voorbeeld van Europese militaire architectuur: stukje voor stukje is de vesting uitgebouwd door architecten uit Italie, Spanje, België, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland en het voormalige Pruisen. De vestigingsmuren en de oude binnenstad werden in 1994 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken zijn onder meer de Bock-kazematten en de Bockrots, de Chemin de la Corniche en uiteraard het paleis van de groothertog.

Bock-kazematten

Geschiedenis beleven (Geschicht erliewen) Verhalenvertellers nemen je mee op een reis door de tijd naar de Middeleeuwen, het Industrieel Tijdperk of de Romeinse en Keltische periode. De opvoeringen met acteurs in typische klederdracht kunnen op verschillende plaatsen doorgaan. Bijvoorbeeld de burchten van Mersch, Hollenfels, Koerich of Ansembourg voor de Middeleeuwen; SES Koerich, Al Schmelz Steinfort voor de Industriële Periode; de Romeinse villa in Mersch en Koerich of de Romeinse thermen in Mamer. De beboste heuvel van de Helperknapp is ook een mooie locatie voor een spannend historisch verhaal.

Fotos:

© Krier Henri

11


GE M E EN T E

OMGE VING

12

Toppers boven en onder de grond

 www.toerismeberingen.be

Beringen, België

Beverlo 10 11 13 8 9 12

3

2 1 6

5 4

© Kristof Vrancken

7

Beringen

Heusden-Zolder 1 km

© OpenStreetMap-Mitwirkende

Omgeving

Beringen is onlosmakelijk verbonden met zijn mijnverleden. Met de ontwikkelingen op be-MINE krijgt dit verleden een nieuw gezicht en wordt het industrieel mijnerfgoed in de kijker gezet. De voormalige mijnzetel is de toeristisch hotspot en de uitvalsbasis voor de mijnstreek. Nergens anders bleven de mijngebouwen zo goed bewaard en is de mix tussen erfgoed, cultuur, natuur en recreatie zo een succes. Met een bezoek aan het mijnmuseum, de terrils, het zwembad, het duik- en/of klimcentrum, de shoppingboulevard en het toeristisch onthaal is je dag zo gevuld.

Beringen is gelegen langs het Albertkanaal in het westen van de provincie Limburg, vlakbij de steden Hasselt en Genk. Grote steden zoals Antwerpen, Brussel, Gent, Brugge… liggen binnen handbereik. Het wereldvermaarde fietsroutenetwerk brengt je – via een handig knooppuntensysteem –naar alle Limburgse trekpleisters. © Toerisme Limburg

Beringen, avontuurlijke mijnstad

De stad speelt ook in op andere troeven zoals het open karakter en het vele groen. Fiets- en wandelwegen brengen je naar alle bezienswaardigheden. De Vallei van de Zwarte Beek (1), recreatieoord ’t Fonteintje (2) en de Paalse Plas (3) zijn populair bij natuurgenieters. Ook technologie – met fietsinnovatiecentrum Flanders’ Bike Valley (4) – en ambachten – met brouwerij Remise 56 (5), blauwbessenkwekerij Blueberry Fields (6) en schapenbedrijf De Stalse Schans (7) – kennen er hun plaats. Veel te doen dus!

13

Limburg heeft heel wat te bieden. Bezoek de fruitstreek rond Sint-Truiden, het Gallo-Romeins Museum in Tongeren of C-Mine in Genk. Nip eens van een glaasje jenever in het jenevermuseum in Hasselt of doe de klank- en lichtpromenade Bilzen Mysteries in Alden-Biesen. Even weg? Altijd Limburg! In het toeristisch kantoor (8) te Beringen bezorgen we je alle info. © Toerisme Beringen

6


BES TEM M I N G EN I N DE R EG I O

BES TE MMINGE N IN DE REGIO

14

Beringen, Belgien

De statige schachttoren is het herkenningspunt van de be-MINE site. Indrukwekkend!

© Stad Beringen

12

9

be-MINE be-MINE, de mijnsite van Beringen, is de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. In de schaduw van de schachttorens kan je er shoppen op be-MINE Boulevard, zwemmen bij Sportoase be-MINE, snorkelen bij TODI en klimmen in het klimcentrum Alpamayo. Boven op de terrils ligt Limburg aan je voeten. De top bereiken kan op verschillende manieren: te voet, met de mountainbike of via een avontuurlijk speellandschap (12).

10

© Toerisme Beringen

Leuke bezienswaardigheden in de regio

Ervaar in het mijnmuseum hoe het was om te werken 800 meter diep in de ondergrond. © Toerisme Beringen

Mijnmuseum Hard labeur op achthonderd meter diepte, onder imponerende mijngebouwen. Dat was ‘het leven zoals het was’ voor de mijnwerkers. Beleef het zelf in het mijnmuseum. Getuigenissen, video’s, audiofragmenten, een interactieve maquette ... ze beklijven. Op vaste tijdstippen kan je ook de ondergrondse gereconstrueerde mijngang bezoeken. Met de museum-app trek je door het museum terwijl ex-mijnwerker Roberto Pasquali je zijn levensverhaal influistert, doorspekt met interessante weetjes.

Klimmen en klauteren op de avonturenberg!

Streekproducten In de shop van het infokantoor vind je lokale producten zoals blauwbessenconfituur, jenever, chocolade en Koolputtersbier. Bierliefhebbers brengen zeker eens een bezoek aan brouwerij Remise 56, waar je kan je genieten van ter plaatse gebrouwen bieren.

5

© Toerisme Beringen

Proef van het Koolputtersbier of van vele andere streekproducten.

TODI Een van de meest verrassende attracties op be-MINE is ongetwijfeld het indoor snorkel- en duikcentrum TODI. Hier duik je tussen tropische zoetwatervissen naar de onderwaterelementen. Ook niet-duikers vinden er hun gading: via de ‘Aquarium View’ kan je meegenieten van de onderwaterwereld.

11

Bewonder de duizenden kleurrijke zoetwatervissen van het indoor duikcentrum TODI. © Architecten Eiland 7

15


GE M E EN T E

OMGE VING

16

Het vlakke land met volop ruimte voor rust en gezelligheid

 www.peelenmaas.nl

 www.beleefpeelenmaas.nl

Peel en Maas, Nederland

Maasbree

1

Meijel

5

4 Beringe 6

Panningen

Baarlo 2

Kessel 3

4

Tot hier kwam keizer Napoleon met het graven van het Canal du Nord

1 km

© OpenStreetMap-Mitwirkende

Tussen veen, bossen, weiden en water

Een prima uitvalbasis

Het dorp Beringe (2200 inwoners) maakt deel uit van de gemeente Peel en Maas. Deze ligt in het Zuiden van Nederland. De gemeente heeft een afwisselend landschap. In het Westen ligt een uitgestrekt hoogveengebied, ‘De Groote Peel’ (1), waar vroeger turf gegraven werd om Gezellige terrassen in Beringe. de huizen te verwarmen. Nu is het een mooi natuurgebied. Hier ligt het dorp Meijel, destijds een toevluchtsoord voor jonge mannen die niet ingelijfd wilden worden in het leger van Napoleon.

De bereikbaarheid van Peel en Maas is uitstekend door de centrale ligging ten opzichte van Venlo, Eindhoven en Roermond. Ook is het Duitse Ruhrgebied (o.a. Düsseldorf en Keulen) goed bereikbaar. De autosnelwegen A67 en de A73 zijn vanuit deze locatie op korte afstand gelegen. De luchthavens van Eindhoven en Düsseldorf zijn binnen 45 minuten te bereiken.

Aan de Oostkant bevindt zich de Maas, een rivier die mogelijkheden biedt voor watersport. De drukbevaren Maas levert een boeiend schouwspel op en stroomt langs de aantrekkelijke historische Maaskernen BaarIo (2) en Kessel (3). Tussen het karakteristieke veengebied en de levendige Maasvallei vind je beboste zandgronden, rustieke kernen en uitgestrekte akkers. Dwalend door het gebied kom je door verschillende kernen. Maasbree en Helden met hun oude agrarische karakter en Panningen, het koopcentrum van de gemeente, waar je gezellig kan winkelen.

17

De kernen van Peel en Maas vormen een prima uitvalsbasis voor tochten in de omgeving. In Kessel kan je een bezoek brengen aan een oud kasteel (de Keverberg) dat op moderne wijze is herbouwd met de inzet van meer dan 25.000 uren vrijwilligerswerk. Het dorp Baarlo heeft 4 kastelen. Hier kan je met het veerpontje oversteken naar het kloosterdorp Steyl voor een bezoek aan de botanische tuin Jochumhof, het Missiemuseum of speeltuin/klimpark ‘Klein Zwitserland’. De Kasteeltuinen in Arcen en het nabijgelegen thermaalbad zijn een bezoek meer dan waard. En wat dacht je van kinderspeelparadijs Toverland in Sevenum en Zoo Parc Overloon voor de kleintjes. En natuurlijk het gezellige Beringe. Hier kan je een bezoek brengen aan het 5x Beringe-monument, het 5 x Beringebos en Boswachterij De Kievit met het ‘Prikkelpad’, waar mensen met een beperking de natuur kunnen beleven.


BES TE M M I N G EN I N DE R EG I O

BES TE MMINGE N IN DE REGIO

18

Beringe, genieten voor jong en oud

Beringen, Belgien

1

Fotos:

© Gemeente Peel an Maas

5

Hoogveengebied ‘De Groote Peel’

Het 5 x Beringe Bos

Het leven is heerlijk in Beringe. Verwen jezelf met prachtige, ongerepte natuur en kom helemaal tot rust. Een van de mooiste stukjes Peel is Nationaal Park De Groote Peel op fietsafstand van Beringe. Talloze wandel- en fietsroutes met knooppunten voeren je vanuit Beringe door de prachtige natuur.

Bezienswaardigheden in de regio

Ook vind je in Beringe nog sporen van Napoleon Bonaparte. Hij wilde met dit kanaal de Maas en de Rijn met elkaar verbinden. Wil je in de voetsporen treden van Napoleon, dan moet je beslist de Noordervaartroute fietsen. Ook loopt door Beringe de Liberty Route Europe.

Peel en Maas ligt in het gezellige Zuiden van Nederland. Er zijn diverse campings, cafés, restaurants, B&B’s en een aantal hotels. Er zijn legio toeristische en andere bezienswaardigheden. We noemen er enkele… Boswachterij ‘de Kievit’ www.boswachterijdekievit.jouwweb.nl Een toeristische parel in Beringe is Boswachterij ‘de Kievit’. Een deskundige gids laat je de rijkdom van de natuur beleven. Naar het voorbeeld van Beringen België is hier een Prikkelpad aangelegd: een zintuigprikkelende route met 14 natuur- en belevingselementen voor jong en oud met of zonder beperking. Speel- en zwemparadijs KinjerKriebel www.beringerzand.nl/NL/kinjerkriebel-kinderkriebel-binnenspeeltuin Dit indoor speelparadijs ligt op camping Beringerzand in Beringe. Naast een binnenspeeltuin is er ook een overdekt zwembad. De kasteeltuinen in Arcen www.kasteeltuinen.nl Een prachtige mengeling van tuinen met beekjes, kunstobjecten, vijvers en watervallen. En kasteelhof, koetshuis en poortgebouw.

Boswachterij De Kievit: hier vind je veel dieren en er is ook een prikkelpad

6

Thermaalbad Arcen www.thermaalbad.nl Geniet van de weldaad van bruisend thermaal mineraalwater op de bubbelbanken. Waterval, whirlpools en onderwaterstraalmassages zijn een echte verwennerij voor jouw belaste spieren. Speeltuin/klimpark ‘Klein Zwitserland’ Tegelen www.skz.nl Een park voor zorgeloos speelplezier waar kinderen kunnen ravotten in de natuur en samen op ontdekkingstocht gaan.

Het centrum van Beringe met het 5x Beringe-monument

Kinderspeelparadijs Toverland Sevenum www.toverland.nl Een van de mooiste attractieparken van Nederland. In 2014 won Toverland een Zoover Award voor het beste attractiepark van Nederland.

19


GE M E EN T E

OMGE VING

20

Een heidelandschap waar heel wat beleven valt

 www.bispingen.de

Bispingen, Duitsland

21

 www.bispingen-touristik.de 6 Schneverdingen

Rotenburg

Visselhövede

7

9

Bergen © OpenStreetMap-Mitwirkende

Omgeving

Behringen in de Lüneburger Heide heet je van harte welkom. Of om het in het Nederduits te zeggen: Vun Harten willkamen in Berdn. De Nederduitse taal zal je bij ons op de heide nog vaak horen. Behringen telt ongeveer 1000 inwoners en is het op één na grootste dorp van de gemeente. Met een rechtstreekse snelwegaansluiting op de stadsdriehoek tussen Hamburg, Bremen en Hannover en het natuurgebied Lüneburger Heide vlakbij is Behringen de ideale uitvalsbasis voor een heidevakantie. De 6500 inwoners van de gemeente Bispingen verwelkomen dan ook jaarlijks meer dan 2,4 miljoen toeristen. Wij dragen gastvrijheid hoog in het vaandel. Zo staan er ongeveer 5500 bedden ter beschikking voor vakantiegangers. Je kan kiezen tussen een sterrenhotel, een rustiek Landgasthof, een gezellig pension of een vakantie op een boerderij. Daarnaast zijn er nog twee campings en tal van vakantiewoningen.

De geschiedenis van de streek wordt gekenmerkt door akkerbouw op arme, droge, moeilijk te bewerken heidegronden en veeteelt in kleine landbouwbedrijven. Vandaag is dit natuuren landschapsgebied vooral een toeristische bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het aantrekkelijke heidelandschap in combinatie met een gezond klimaat, de zuivere lucht en een goede infrastructuur maken van de omgeving rond Behringen een van de populairste vakantieen vrijetijdsbestemmingen op de Lüneburger Heide.

© Gemeente Bispingen

Het hart van de Lüneburger Heide

De Wilseder Berg (6), met zijn 169,2 meter het hoogste punt van Noord-Duitsland, is de bekendste bestemming van de Lüneburger Heide en ligt in het Bispinger Gemeindegebiet. Van daaruit kon je in de 19e eeuw bij mooi weer even ver zien als vandaag alleen mogelijk is op de Afrikaanse savanne. Natuur- en wiskundige Carl Friedrich Gauß voerde op deze berg driehoeksmetingen uit. Daarom stond de Wilseder Berg ook op het vroegere briefje van 10 mark afgebeeld.

Een populaire bestemming in Behringen is de 70.000m² grote Brunausee. Zwemmen, met een bootje varen, hengelen, met de quad rijden of gewoon rond het meer wandelen of op een terrasje genieten van een koffie of ijsje: het recreatiegebied van de Brunausee is een fijne plek voor jong en oud. © VVV Behringen

© Gemeente Bispingen

© Gemeente Bispingen

Munster

Soltau

8 Bad Fallingbostel Walsrode 3km

2 1 3 Behringen 5 4


BES TEM M I N G EN I N DE R EG I O

BES TE MMINGE N IN DE REGIO

22

Leuke bezienswaardigheden in de regio

Beringen, Belgien

6

De Wilseder Berg is de bekendste bestemming van de Lüneburger Heide.

2

© Gemeente Bispingen

3

Je vindt hier een goed uitgebouwd netwerk van wandel-, fiets-, ruiteren koetsroutes. De ‘Heidschnuckenweg’, een wandelroute van 223 kilometer lang die in de zomer van 2012 werd geopend, voert dwars door de gemeente en is een van de populairste wandelpaden van Duitsland. Van juli tot oktober rijdt hier bovendien gratis een bus met fietsdragers: de ‘Heideshuttle’. Deze brengt vakantiegangers dagelijks via de ringweg naar verschillende bestemmingen in de regio. Talrijke attracties zoals Center Parcs Bispinger Heide (5) met het zwemparadijs Aqua Mundo of de skihal SNOW DOME (1), die het hele jaar door open is, bieden plezier en ontspanning voor jong en oud.

Ralf Schumacher Kartcenter

© Gemeente Bispingen

Das VERRÜCKTE Haus (Het omgekeerde huis)

© Gemeente Bispingen

Andere bestemmingen voor een leuke gezinsuitstap zijn het VERRÜCKTE HAUS (het ‘omgekeerde’ huis) (2), Landschaftspark Iserhatsche (4) en het Ralf Schumacher Kart & Bowlcenter (3). Ook heel wat andere toeristische attracties buiten de regio zijn snel en makkelijk bereikbaar, zoals Heidepark Soltau (7), Weltvogelpark Walsrode (8) of Serengeti-Park Hodenhagen (9). De nabijgelegen Hanzesteden Hamburg en Lüneburg zijn dan weer perfect voor een daguitstap.

4

Landschapspark Iserhatsche

© Gemeente Bispingen

1

De Lüneburger Heide is elk seizoen een bezoekje waard.

© VVV Behringen

Skihal SNOW DOME

© Gemeente Bispingen

23


GE M E E N T E

OMGE VING

24

Cultuur en natuur, Behringen behoort tot de werelderfgoedregio Wartburg-Hainich

 www.hoerselberg-hainich.de  www.kultur-liebt-natur.de

Behringen am Hainich, DE

4 Mühlhausen

Treffurt

2 Bad Langensalza

6 Creuzburg

5

1

Behringen

3 Eisenach

2 km

© Tino Sieland

© OpenStreetMap-Mitwirkende

Omgeving en bezienswaardigheden in de regio

Behringen am Hainich ligt in het westen van Thüringen. Behringen (1) is een centrum dat met nog 16 andere plaatsen samen de gemeente Hörselberg-Hainich vormt. Het is een gunstig vertrekpunt voor uitstapjes in de regio WartburgHainich, die zo uniek is dat ze op de lijst van werelderfgoed is geplaatst. Behringen en de andere plaatsen van de gemeente liggen tussen het wereldnatuurerfgoed Hainich en het wereldcultuurerfgoed Wartburg. Dat maakt deze regio tot een eldorado voor wandelaars met zijn wandelpaden door Hainich en de wandelroutes door de sprookjesachtige Hörselbergen. Je vindt er bijvoorbeeld de Venusgrot die naar men zegt Richard Wagner geïnspireerd heeft tot zijn Tannhäuser-opera. Het sculptuurpark in het centrum van Behringen maakt deel uit van het zes kilometer lange sculptuurwandelpad langs de rivier de Hainich. Dit pad loopt over de voormalige nederzetting Hesswinkel tot aan het dorp Hütscheroda dat bekend is om zijn wilde katten. Midden in het sculptuurpark staat een machtige weymouthden die al 250 jaar oud is. Deze boom is het symbool geworden voor Behringen. Toeristen kunnen informatie krijgen over het Nationaal Park Hainich in het Großbehringen Schloß dat in 1547 in renaissancestijl gebouwd werd door J.F. von Wangenheim en dat enkele jaren geleden herbouwd is tot een prachtig slothotel. In een historische en gemoedelijke sfeer kan je hier genieten en ontspannen onder het motto ‘vakantie voor allen’.

Behringen en de 17 kernen die daarbij horen maken deel uit van de werelderfgoedregio Wartburg-Hainich. Het is het meest centrale punt van Duitsland, uitermate geschikt om op vakantie te gaan. In de kleine gemeente Vogtei ligt het geografische middelpunt van Duitsland. Nergens liggen twee werelderfgoedplekken zo dicht bij elkaar als in deze regio. En nergens is de weg van het ene werelderfgoed naar het andere zo betoverend. Drie steden met een rijke geschiedenis en met een breed spectrum aan culturele bezienswaardigheden liggen aan de rand van deze werelderfgoedregio: Bad Langensalza (2) in het oosten, Eisenach (3) in het zuidwesten en Mühlhausen (4) in het noorden. Hier kan je genieten van je vakantie, slenterend door de oude stadskernen die met liefdevolle zorgzaamheid zijn gerestaureerd. Je vindt er pittoreske vakwerkhuizen, markante kerken en met kinderkopjes bedekte straten en pleinen.

© Tino Sieland

De gemeente

4

© Tino Sieland

25


BES TEM M I N G EN I N DE R EG I O

BES TE MMINGE N IN DE REGIO

26

Aantrekkelijke bezienswaardigheden in de regio

Beringen, Belgien Uitzichtplatform Hainich-Blick

© Tino Sieland

© Anna-Lena Thamm

6

3

Als je door de poorten van de Wartburg (3) loopt sla je bij wijze van spreken een groot geschiedenisboek open: 900 jaar bewogen verleden komt hier weer tot leven. Met de legenden van de Sängerkrieg (de strijd van de minnezangers) en de rozen van de heilige Elisabeth, met de gedenktekens en afbeeldingen van Bijbelvertalingen en studentengenootschappen vormt de Wartburg een perfect startpunt voor een tocht door de werelderfgoedregio – op naar het grootste aaneengesloten beukenbosgebied van Europa, de Hainich, dat niet voor niets als oerbos aangeduid wordt.

Het klimbos

© Thomas Stephan

© Tino Sieland

Baumkronenpfad (boomkruinwandeling)

© ReKo GmbH

5

Liefst 21 thematische routes en leerpaden doorkruisen dit Nationale Park. Hier kan de natuur haar gang gaan, zonder menselijk ingrijpen. In het zuiden van het Natuurpark EichsfeldHainich-Werratal slingert de rivier de Werra zich langs rotsen en klippen over het schrale Muschelplateau (plateau van schelpkalk). De Werra is een van de mooiste rivieren in Duitsland om te peddelen en langs de rivier loopt een van de meest attractieve langeafstandsfietsroutes van Duitsland, de Werratal-Radweg. De werelderfgoedregio Wartburg-Hainich is ook voor jonge gezinnen een ideale plek om vakantie te vieren met tal van verrassende attracties: het 500 meter lange wandelpad door de toppen van de bomen (Baumkronenpfad (5)), Hütscheroda (6) met zijn wilde katten, avontuurlijke klimparcoursen, wandelen

met lama’s, ravotten in het kinderbos bij de tuin met wilde katten (Wildkatzenkinderwald), op ontdekking gaan in de voor kinderen ingerichte belevingswereld van de Rumpelberg, een ritje maken op de rug van een Wartburg-ezel.

27


GE M E EN T E

OMGE VING

Ilmtal, midden in het groene hart van Duitsland. Een mooie plek, zeker de moeite waard!

 www.ilmtal.eu

Ilmtal, Duitsland

28

Erfurt

Gotha

9

Weimar

12

© Gemeente Ilmtal

Arnstadt

Blankenhain

8

Behringen

1

2 Stadtilm

7

1

11

Langewiesen

3 km

3

6

4 5 Rudolstadt

10

© OpenStreetMap-Mitwirkende

Stadtilm en omgeving

Behringen (1) is een klein idyllisch dorp in het dal van de Wipfra, 10 km ten zuiden van Arnstadt, aan de rand van de Willingerberg. Het dorp werd lange tijd gekenmerkt door het riddergoed dat aan de vijver lag die er nu nog is. Een bezienswaardigheid is de kerk die in 1717 werd ingewijd. Behringen ging in 1950 op in de gemeente Niederwillingen en samen werden ze in 1996 deel van de gemeente Ilmtal. Niederwillingen heeft de meeste inwoners. Deze plaats werd in 1995 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Thüringen. Het kleine dorpsmuseum bevat een tentoonstelling van de afgelopen 200 jaar. Een bijzondere attractie is het tunnelmuseum dat in 2000 werd geopend. Hier wordt heel aanschouwelijk getoond hoe de tunnel onder de autoweg bij Behringen gebouwd werd en welk bouwmateriaal hierbij is gebruikt. Tussen Niederwillingen en Behringen ligt de kleine plaats Oberwillingen. Hier kan je een kijkje nemen bij het hydrageologisch natuurmonument met informatie over de stand en stroming van ondergronds water en een bron die gevoed wordt met water dat uit de rivier de Ilm sijpelt. Verdere bezienswaardigheden zijn de oude evangelische kerk en de herbouwde nieuw-apostolische kerk.

Stadtilm (2) is de stad van de zeven wonderen. Dat zijn: het raadhuis, de 500 jaar oude kloosterlinde, de grootste tiendschuur (Zinsboden) van Thüringen, de stadskerk ‘St. Marien’, de marktplaats die de grootste is van Thüringen, de Höchstschwimmende Ente (een historische hoogwatermarkering in de vorm van een eendje) en de stadsmuur. Ook buiten Stadtilm zijn er bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. In Kleinhettstedt ligt bijvoorbeeld de kunst- en mosterdmolen (3), waar regelmatig manifestaties gehouden worden waar veel mensen op afkomen. Een stukje verder langs de rivier de Ilm bij het plaatsje Dienstedt (4) ligt een grot, de Dienstedter Karsthöhle. Hier kan je kennis maken met het skelet van een Placodont, een orde van mariene reptielen uit het Trias. Ook voor liefhebbers van middeleeuwse burchten heeft de gemeente Ilmtal iets te bieden, namelijk de burchtruïne Ehrenstein (5). Midden in het Deubetal ligt Grossliebringen (6) met de oudste intact gebleven watertoren van Thüringen waar vandaag de dag hotel Edelhof gevestigd is. Vlakbij vind je de historische smidse. Niet ver hier vandaan ligt het plaatsje Singen (7) met z’n brouwerijmuseum.

© Gemeente Ilmtal

Behringen, Niederwillingen, Oberwillingen

2

© Frank Hofmann

29


BES TEM M I N G EN I N DE R EG I O

BES TE MMINGE N IN DE REGIO

30

Aantrekkelijke bezienswaardigheden in de regio 9

Beringen, Belgien

© Stad Erfurt © thueringen.de

10

© Gemeente Ilmtal

Arnstadt en Erfurt In een oorkonde uit 704 wordt Arnstadt (8) al genoemd. Daarmee is Arnstadt de oudste plaats van Thüringen. Ze ligt in de heuvels aan de noordkant van het Thüringer Wald, vlak bij de zogeheten ‘drei Gleichen’ (drie op elkaar lijkende burchten). Het is de stad van de componist Johann Sebastian Bach. Een wandeling door de stad voert je door nauwe straatjes en langs indrukwekkende gebouwen uit de Renaissance en andere statige bouwwerken. Erg in trek is de miniatuurwereld 11 ‘Mon Plaisir’. Deze is te vinden in het burchtmuseum. Ze geeft een indruk van het leven aan het hof in de Barokperiode. De hoofdstad van Thüringen is Erfurt (9). Dit is de grootste stad van Thüringen. Hier zijn veel bezienswaardigheden. Ze bieden iedereen wat van zijn gading. Een trap met 70 treden brengt je naar de Dom en de Severikirche. Dat was de hoofdkerk van het bisdom Erfurt dat in 742 werd gesticht. De oude stad van Erfurt is goed bewaard. Ze biedt een betoverende aanblik met bijvoorbeeld de Krämerbrücke en het klooster van de Augustijnen. Het Egapark Erfurt is een belangrijk tuinmonument met diverse thematuinen, een kinderboerderij, een sculpturentuin met beelden van beroemde kunstenaars en de historische Cyriaksburcht.

Saalfeld In Saalberg vind je de feeëngrotten (Feengrotten). Deze staan in het Guinness Book of Records als de kleurrijkste te bezichtigen grotten van de wereld. Het is zeker de moeite waard hier een kijkje te nemen.

11

Thüringer Wald Een trekpleister voor de langeafstandswandelaar is de Rennsteig, het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland. Dit wandelpad is 168 km lang en loopt over de kam van het Thüringer Woud gebergte, het Thüringer Schiffergebirge en het Frankenwald.

12

Weimar De stad in Thüringen die de meeste bezoekers trekt is Weimar. Deze stad kende haar hoogtijdagen in de tweede helft van de 18e eeuw. Deze periode wordt wel aangeduid als Klassiek Weimar of de Duitse Renaissance met humanistische denkers en schrijvers als Goethe en Schiller. Verder is Weimar bekend vanwege het Bauhaus, een opleiding voor kunstenaars, ambachtslieden en architecten uit de jaren 20 van de twintigste eeuw. Er zijn tal van gebouwen en bezienswaardigheden die herinneren aan deze perioden. Het huis waar Goethe woonde

© Gemeente Ilmtal

31


Mersch, Luxemburg: Château de Mersch Place St. Michel L-7556 Mersch Tél. +352 32 50 23 1 info@mersch.lu www.mersch.lu Beringen, België: Toerisme Beringen Koolmijnlaan 203 B-3582 Beringen Tel. +32 11 42 15 52 toerisme@beringen.be www.toerismeberingen.be Peel en Maas, Nederland: VVV Panningen Toeristisch Informatiehuis Peel en Maas Raadhuisplein 4 NL-5981 AT Panningen Tel. +31 77 307 74 59 panningen@beleefpeelenmaas.nl www.beleefpeelenmaas.nl Bispingen, Duitsland: Bispingen-Touristik e.V. Bahnhofstraße 19 D-29646 Bispingen Tel. +49 5194 987 96 90 info@bispingen-touristik.de www.bispingen-touristik.de Hörselberg-Hainich, Duitsland: Welterberegion Wartburg Hainich e.V. Am Schloß 2 D-99947 Weberstedt Tel. +49 36022 98 08 36 info@welterbe-wartburg-hainich.de www.kultur-liebt-natur.de Gemeente Ilmtal, Duitsland: Griesheim Wassergasse 4 D-99326 Ilmtal Tel. +49 03629 83050 kontakt@ilmtal.eu www.ilmtal.eu

Stempel van het toeristisch infokantoor of Stempel van de gemeente (Zelgstrasse 8, Beringen)

Stempel van de gemeente

Stempel van het toeristisch infokantoor of Stempel van de gemeente (Mijnschoolstraat 88, Beringen)

Stempel van het toeristisch infokantoor of Stempel van de gemeente (Wilhelminaplein 1, Panningen)

Stempel van het toeristisch infokantoor of Stempel van de gemeente (Borsteler Str. 4/6, Bispingen)

Stempel van het toeristisch infokantoor of Stempel van de gemeente (Hauptstraße 90A, Hörselberg-Hainich)

Stempel van de gemeente

Heb je alle Be(h)ringe(n) bezocht en verzamelde je overal een stempel? Dan doen wij - als dank voor jouw interesse in onze regio - je een streekproduct cadeau! Je kan je hiervoor aanmelden bij het toeristisch infokantoor of op het gemeentehuis.

www.gd-graphicdesgn.ch

Beringen, Zwitserland: Schaffhauserland Tourismus Herrenacker 15 CH-8201 Schaffhausen Tel. +41 52 632 40 20 info@schaffhauserland.ch www.schaffhauserland.ch

5X Beringen toeristische info  

5 landen, 7 mooie plaatsen, eenzelfde naam.

5X Beringen toeristische info  

5 landen, 7 mooie plaatsen, eenzelfde naam.

Advertisement