Page 1

vakantiegids 2019

TOERISMEBERINGEN.BE


INHOUD 03 WELKOM

Nuttige info Toeristisch onthaal Streekproductenshop Beringen Hotspots

be-MINE

04 05 05 06

08

be-MINE 10 Mijnmuseum 10 Mijnzondagen 13 14 Natuur- en wandelgebied Avonturenberg 15 15 Mountainbikeparcours Snorkel- en duikcentrum TODI 16 16 Sportoase be-MINE 17 Klimcentrum Alpamayo Be-MINE Boulevard 19 Kolenspoor 19

DE MIJNCITÉ

20

Wandeling door de mijncité 22 App ‘Beringen, de cité’ 22 Gidstocht ‘Tournée Cité’ 22 Mijnkathedraal 24 24 Fatih Moskee 25 Park van de Directeur Barak 15 25

2

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

OP SMAAK

26

IN’T GROEN

34

BINNENKIJKEN

42

Picknick Hapjestochten Brouwerij Remise 56 Huisbrouwerij ‘t Aerts Paradijs Tafelroute NIEUW! Horecagids

De Watersnip Prikkelpad Boeboekspad Recreatieoord ‘t Fonteintje Domein Paalse Plas

Blueberry Fields Ridley & Bike Valley Coldset Printing Partners De Stalse Schans De Merelhoeve Brandweer

28 29 30 30 31 32

37 37 37 38 41

45 46 46 47 47 47

IN BEWEGING

48

IN DE BUURT

56

LOGEREN

64

EVENEMENTEN

70

Wandelen Fietsen Fietsverhuur Lopifit Fietslussen Rondritten

Lummen Leopoldsburg Halen Ham Tessenderlo Heusden-Zolder

GROEPSAANBOD

50 51 51 51 52 55

58 59 59 62 62 63

74


COLOFON Redactie en v.u.: Toerisme Beringen vzw Ontwerp: IMAGICA Fotografie: Toerisme Beringen, Jonathan Vaes, Filip Staes, Jan Ivens, Mine Dalemans, Easycopters, Peter Geudens, De Watersnip, William Vanderheyden, Axel Verraest, Hans Put, Leuke Wereld, Blueberry Fields, Dirk Dekens, Natuurpunt, Kurt Liefsoons (cover) en toeristische partners.

Welkom Toerisme Beringen. Altijd open wegens vakantie!

INHOUD

3


OPENINGSUREN Alle dagen open van 10 tot 17 u., ook op zaterdag, zondag en feestdagen. Gesloten op Pasen (21/04), 25/12, 26/12 en 01/01.

BERINGEN

NL Brugge

Gent

Antwerpen

België

Brussel

E313

E314

Hasselt Hasselt

Luik

CONTACT

Charleroi

Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen +32 (0) 11 42 15 52 toerisme@beringen.be toerismeberingen.be

DE FR

VOLG ONS! toerisme.beringen toerismeb visitberingen

Nuttige info:

Prijzen De informatie en tarieven in deze brochure zijn onder voorbehoud van fouten en wijzigingen. Contacteer Toerisme Beringen of raadpleeg de website voor de meest actuele informatie. Gidsvergoeding In deze brochure vind je bij elk programma de praktische info met de kostprijs, de duur en openingstijden. De gidsvergoeding wordt ook vermeld. De startvergoeding bedraagt € 60. Vanaf het derde uur betaal je € 30 per bijkomend uur. De dagprijs van een gids is € 125. Maximum 25 personen per gids. In het Mijnmuseum betaal je voor de gids € 15 en geldt een maximum van 20 personen per gids. Bij de opmaak van een programma zoeken we altijd naar de voordeligste en meest geschikte timing. Voor een anderstalige gids is een meerprijs mogelijk. Horecagids - Maaltijden voor groepen Een programma voor groepen wordt bij ons altijd op maat gemaakt. Onze doelstelling is om je een gezellige dag in Beringen te bezorgen. Hierbij horen uiteraard lekkere maaltijden. Op pagina 32 van deze brochure hebben we alvast de horecazaken opgesomd. Verschillende restaurants bieden voordelige groepsmenu’s aan. Vraag ernaar bij jouw boeking. Openbaar Vervoer Neem de trein tot halte Beringen of Beverlo. Vanaf het station kan je verder met De Lijn. Meer info op www.delijn.be en www.belgiantrain.be.

4

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

Maatwerk

Elk dagprogramma wordt op maat uitgewerkt: teambuilding, sportdag, familie-uitstap… Contacteer ons voor meer informatie. (kijk op p. 74 voor een overzicht van het groepsaanbod)

RONDLEIDING MET GIDS (TE RESERVEREN)

TOEGANKELIJK VOOR ROLSTOELGEBRUIKERS


jouw uitvalsbasis voor de mijnstreek ALTIJD OPEN WEGENS VAKANTIE be-MINE is het toeristisch knooppunt en de uitvalsbasis voor de mijnstreek. Nergens anders is het mijnerfgoed zo goed bewaard gebleven. Nergens anders is de mix tussen erfgoed, cultuur, natuur, recreatie en toerisme zo een succes. Mijngebouwen, schachtbokken en terrils typeren de site. Ze vormen een uniek decor. De ene mijnterril is een wandel- en natuurgebied, de andere een avonturenberg. In de mijngebouwen loopt het erfgoedpad en vind je een interactief Mijnmuseum. Je maakt er kennis met het werk boven en onder de grond. Bij TODI, een indoor snorkel- en duikcentrum dat zijn gelijke niet kent in Europa, duik je tussen duizenden zoetwatervissen en unieke onderwaterattracties. Voor een portie zwem- en glijplezier is er Sportoase be-MINE. Bij klimcentrum Alpamayo kan je de aap uithangen. Loop zeker ook eens langs de shops op be-MINE Boulevard. Heel wat te doen op be-MINE!

“Hier start je avontuur!” Toeristisch Onthaal Op be-MINE is ook het Toeristisch Onthaal. Hier start je avontuur. De belevingsruimte is een eerste kennismaking met het mijnverleden. In de shop staan gadgets en streekproducten uitgestald en staan enthousiaste medewerkers voor je klaar. Een arrangement boeken is zo geregeld, een fiets huren is zo gepiept. Het wereldvermaarde fietsroutenetwerk ligt aan je wielen. Vanop be-MINE zit je zo op het Kolenspoor. Voor kilometers wandelplezier wijzen we je de weg. Langs de moskee en de mijnkathedraal of door de Vallei van de Zwarte Beek. Altijd de moeite waard. De multiculturele hapjestocht wordt steeds gesmaakt, net zoals het bezoek aan de blauwbessenkwekerij Blueberry Fields. De Paalse Plas en het recreatieoord ’t Fonteintje zijn pareltjes die uitblinken in natuurpracht en kindvriendelijkheid. Innovatie is het sleutelwoord bij Bike Valley. Laat je omverblazen in de windtunnel en in de bedrijfshallen van Ridley. De huisbrouwerijen ‘t Aerts Paradijs of Remise 56 serveren dan weer ambachtelijk gebrouwen bieren. Proost! Het hele jaar door feest. Muziekfestivals, fietsevenementen, kerstmarkten... Er is altijd wel wat te beleven in Beringen. Kijk achteraan in deze gids voor de evenementenkalender.

STREEKPRODUCTEN In de shop van het Toeristisch Onthaal vind je een uitgebreid aanbod aan streekproducten: chocolade, gin, Koolputtersbier, Berings Hartje, Beringse borrel en talrijke bosbessenproducten. Ook streekgebonden gadgets liggen bij ons in de rekken: beeldjes, sleutelhangers, mokken... Voor wie het echt niet weet zijn er geschenkbonnen die je op vele plaatsen in Beringen kan gebruiken.

Praktisch:

De shop is alle dagen open van 10u. tot 17u., ook op zaterdag, zondag en feestdagen. Gesloten met Pasen (21/04) en op 25/12, 26/12 en 01/01.

TOERISME BERINGEN

5


“Spring ook eens binnen in de buurgemeenten!” HAM

TW

BEVERLO

ER

PE

N

<

traat Zuids

BERINGEN-M

“Voor ieder wat wils, van cultuur tot avontuur!”

p. 8

TERVANT

eg ew tri us Ind

13 E3

BERINGEN eg steenw Paalse

PAAL

De Paalse Plas

p. 41

LT SE

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

AS

>H

6

Koolmijnlaan

13 E3

be-MINE

Be ve rlo ses tee nw eg

AN


LEOPOLDSBURG

Korspelsesteenweg

KORSPEL

De Mijncité

p. 20

g we en te es als St

‘t Fonteintje

MIJN

p. 38

STAL VALLEI VAN DE ZWARTE BEEK dijk wen Nieu

an ba er He

ijk nd ole M

KOERSEL

Blueberry Fields

p. 45

eg esteenw Koersels

“We denken ook aan de lekkerbekken!” Ha sse lts es te en we g

Brouwerij Remise 56

p. 30

HEUSDEN-ZOLDER

“Ideaal voor een weekendje weg!”

Beringen Hotspots

Niet te missen! TOERISME BERINGEN

7


Avonturenberg

Wandelen

Duikcentrum Todi

Mijnmuseum

i

8

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


Mountainbikepark Be-MINE Boulevard Klimcentrum Alpamayo

Sportoase be-MINE

be-MINE toeristische en recreatieve hotspot 341

1

7

2

8

3

9

4 5

11

6

7

503

10

i

be-MINE

9


de grootste industriële erfgoedsite be-MINE is de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen. Nergens bleef het mijnerfgoed zo goed bewaard en kan je zoveel leuke dingen doen.

Het Mijnmuseum moet je gezien hebben. De Avonturenberg kan je niet missen. Ga zeker ook klimmen, zwemmen, snorkelen of duiken. Liever fietsen of wandelen? Vertrek dan op be-MINE voor een tocht over het Kolenspoor of door de mijncité. be-MINE, dat is een gevarieerd dagje uit voor het hele gezin!

GIDSTOCHT be-MINE Onze stadsgids neemt je mee op ontdekkingsreis over de be-MINE site, wat vroeger het terrein was van de oude steenkoolmijn. De mijnsite van Beringen omvat 100.000 m² aan bestaand gebouwenpatrimonium en werd integraal beschermd als erfgoed. Daarmee is het de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. De gids vertelt je alles over de oorspronkelijke en nieuwe invulling van de afzonderlijke complexen, de nabije terreinen en steenbergen. Kortom, je maakt kennis met het verleden, heden en toekomst van be-MINE. INDIVIDUELE BEZOEKERS NIEUW! Praktisch:

• Elke laatste zondag van april tot en met oktober 2019 • Aanvangsuur: 14.00 uur (einde voorzien ca. 16.00 uur) • Startplek: Toeristisch infokantoor Beringen, Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen • € 4 p.p., -12-j: gratis • Reservatie mogelijk via toerisme@beringen.be

Tip 10

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

GROEPEN Praktisch:

• Te reserveren via toerisme@beringen.be, 011 42 15 52 • Duur: 1,5 u. • Gidsvergoeding: € 60.

Rolstoeltoegankelijk (behalve klimcentrum Alpamayo en Aquarium View Todi).

BEKIJK DE VOLLEDIGE PLATTEGROND VAN be-MINE OP PAGINA 75


nog nooit in een mijn geweest? MIJNMUSEUM De ontdekking van steenkool betekende een grote verandering voor de regio. Tot op de dag van vandaag ademt de mijnstreek dit woelige verleden uit. Duizenden mijnwerkers daalden af tot 800 meter onder de grond om kolen boven te halen. Een zwaar beroep dat nog steeds tot de verbeelding spreekt. Maar ook bovengronds zorgden honderden arbeidskrachten ervoor dat de schachtwielen bleven draaien. In het Mijnmuseum dompelen getuigenissen, video’s en audiofragmenten je onder in dit verhaal. Nog nooit in een mijn geweest? Bezoek zeker de ondergrondsimulatie, met spannende anekdotes van ex-mijnwerkers.

INDIVIDUELE BEZOEKERS

Contact:

Het Mijnmuseum is het hele jaar open van maandag t.e.m. zondag van 10 u. tot 17 u. De ticketbalie sluit om 16 u. Gesloten met Pasen (21/04) en op 24/12, 25/12, 26/12 en 01/01. be-MINE, Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen, toerisme@beringen.be, +32 11 42 15 52

MIJNMUSEUM.BE

GROEPEN

Maak op een interactieve en multimediale manier kennis met het leven en werken in en rondom de mijn. Verspreid over negen zalen beleef je verschillende verhalen, die telkens een ander thema behandelen: het werk ondergronds, het leven in de cité, de woelige sluitingen en de toekomstplannen. Op vaste tijdstippen (11 u., 13 u. of 15 u.) kan je de ondergrondsimulatie bezoeken.

Groepen vanaf 10 personen hebben de keuze uit twee formules: Arrangement ‘Mijnmuseum’ Een gids begeleidt je door het museum en vertelt over verschillende thema’s zoals de ontdekking van steenkool, het werk in de ondergrond, het leven in de cité, de sluiting en de toekomst. In de ondergrondsimulatie waan je je even mijnwerker. Arrangement ‘Mijnwerkerspad’ Rondleiding met een gids doorheen de indrukwekkende historische gebouwen. Je gaat waar de mijnwerkers gingen: de badzaal, de lampenzaal, de bezettingszaal en de schachtbok. Als afsluiter bezoek je de ondergrondsimulatie.

Praktisch:

Volwassenen: € 6, van 6 tot 18 jaar: € 4, jonger dan 6 jaar: gratis. Elke dag tussen 10 u. en 17 u. De ticketbalie sluit om 16 u. Geleid bezoek aan de ondergrondsimulatie om 11 u., 13 u. of 15 u.: € 3 p.p. (ca. 45 min.). Mogelijk zonder reservatie. Let op: tijdens de Mijnzondagen (p. 13) is een individueel bezoek aan de ondergrondsimulatie niet mogelijk. Rolstoeltoegankelijk (behalve de ondergrondsimulatie).

Praktisch:

Volwassenen: € 6, van 6 tot 18 jaar: € 4, jonger dan 6 jaar: gratis. Gidsvergoeding: € 15 (min. 10 p. en max. 20 p. per gids). Bezoek aan de ondergrondsimulatie inbegrepen. Schoolgroepen en jeugdverenigingen tot 18 jaar betalen geen gidsvergoeding. Reservatie verplicht. Duur: 2 u. (per arrangement). Info en reservatie: toerisme@beringen.be, +32 (0)11 42 15 52 Beperkt rolstoeltoegankelijk (enkel het Mijnmuseum).

11

341 1

7

2

8

3

9

4 5

11


“We gingen 800m onder de grond om kolen naar boven te halen.” SCHOLEN KLEUTERS ‘Mijnwerkers met vuile handen’ Er wordt gefluisterd dat er een goudschat verborgen is in de mijn. De mijnwerkers worden naar beneden gestuurd om het goud te zoeken en de kinderen moeten meehelpen! Ze trekken hun mijnwerkerskledij aan en gaan op speurtocht. Spannend! LAGER ONDERWIJS ‘Op pad met de mijnwerker’ Mijnwerker voor één dag! Kinderen krijgen een mijnwerkersplunje aan, een helm op en volgen de gids, hun ‘chef’ voor vandaag. Hij zet ze aan het werk en neemt ze mee naar de ondergrondsimulatie. Een echte belevenis! SECUNDAIR ONDERWIJS ‘Mijnwerkerspad’ Volg samen met de gids het traject dat de mijnwerkers vroeger aflegden om naar de ondergrond te gaan. Je komt in de badzaal, de lampenzaal en de bezettingszaal. In de ondergrondsimulatie ervaar je hoe het was om te werken op 800 meter onder de grond.

12

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

TIP: Maximine (eerste graad secundair onderwijs) Maximine is een educatief computerspel dat leerlingen op een leuke manier kennis laat maken met de mijngeschiedenis en het mijnwerkersberoep. Download het gratis spel en de bijhorende lerarenbundel op www.mijnmuseum.be, op Google Play of in de App Store.

Praktisch:

Leerlingen: € 4. Reservatie verplicht. Min. 10 p. per groep. Duur: kleuteronderwijs 1 u. / lager 2 u. / secundair 2 u. Gebruik lunchpakket toegelaten mits afname consumptie.


MIJNZONDAGEN De mijngebouwen zijn normaal alleen toegankelijk voor groepen. Maar tijdens de Mijnzondagen worden ook individuele bezoekers begeleid door dit industrieel patrimonium. Je loopt door de badzaal, de betaalzaal en de bezettingszaal tot aan de schachtbok waar ze de ondergrond in gingen. Daarna bezoek je ondergrondsimulatie en ervaar je hoe het was om in de mijn te werken. Kom zeker eens langs op de eerste zondag van de maand, van maart tot en met november. Rondleidingen om 11 u. en 14 u. Praktisch:

Prijs: volwassenen: € 8, +60 jaar: € 7, van 6 tot 18 jaar: € 6, -6 jaar: gratis. Datums: 3 maart, 7 april, 5 mei, 2 juni, 7 juli, 4 augustus, 1 september, 6 oktober, 3 november. Telkens om 11 en 14 uur. Duur: 2,5 u. Zonder reservatie. Tijdig aanmelden is aangewezen. Let op: tijdens de Mijnzondagen is een individueel bezoek aan de ondergrondsimulatie niet mogelijk.

MIJNZONDAGEN.BE

Extra museumaanbod! APP MIJNMUSEUM ‘Roberto Pasquali neemt je mee’ Vraag naar een ipad aan de ticketbalie en luister naar het levensverhaal van mijnwerker Roberto Pasquali. Gratis en beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits, Engels, Italiaans en Turks.

MIJN VERHAAL Kom je met kinderen naar het museum? Vraag dan naar ‘Mijn Verhaal’. Dit is een boekje vol leuke en leerrijke opdrachtjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar.

13

341 1

7

2

8

3

9

4 5

11


op en top terrils

TERRIL

2

Steenkool werd ‘gewassen’ om het steenafval en de kolen te scheiden. Het steenafval werden opgestapeld tot een steenberg of mijnterril. Na de mijnsluiting werden de terrils ingezaaid en werden wandelwegen aangelegd.

NATUUR- EN WANDELGEBIED

TERRIL 2

Terril 2 is een natuurgebied. Wat vroeger een afvalberg van opgehoopte stenen was, is nu een heuvel waar bosjes en open plekken elkaar afwisselen. Wandelpaden brengen je tot op 100 meter hoogte waar je getrakteerd wordt op een indrukwekkend panorama. Praktisch:

Toegang via be-MINE of Orgelwinningstraat. De terril is gratis toegankelijk tussen een half uur voor zonsopgang en een half uur na zonsondergang. De wandelroute (rode route - 6,5 km) staat ook op de wandelkaart van be-MINE en op wandeleninlimburg.be.

GIDSTOCHT VOOR GROEPEN

TERRIL 2

Rondleiding van groepen na reservatie. De gidsvergoeding hiervoor is € 60. Duur: 2 u. Niet rolstoeltoegankelijk. Praktisch:

Info en reservatie: toerisme@beringen.be, 011 42 15 52

14

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


TERRIL

1

“De terril trakteert je op een indrukwekkend panorama!”

AVONTURENBERG TERRIL 1 Op de Avonturenberg kan je klimmen, klauteren, glijden en ontdekken. Tussen een bos van 1.600 palen bereik je via trappen, touwenparcours, klimconstructies, kruiptunnels en wandelpaden de top van de terril. Een erfgoedpad leidt je van het ene uitzichtpunt naar het andere. Informatieborden geven een woordje uitleg. Boven kan je uitblazen op het verzonken kolenplein en genieten van de rust en het uitzicht. Praktisch:

Toegang via be-MINE. De terril is toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. De wandelroute (groene route – 3,5 km) staat ook op de wandelkaart van be-MINE en op wandeleninlimburg.be.

HET MOUNTAINBIKEPARCOURS

TERRIL 1

Op het mountainbikeparcours kan je kiezen uit 2 routes. Er zijn technische hindernissen zoals rotsen en een skillpark met North Shores, dirts en drop oefenzones. Praktisch:

De mountainbikeroutes vind je op toerismeberingen.be/download.

15

341 1

7

2

8

3

9

4 5

11


te land, ter zee en in de lucht!

Praktisch ‘snorkelen, duiken, eten’:

Info en reservaties: Tel. Todi duikcentrum • 011 36 40 40 Tel. Todi brasserie • 011 36 05 28 Voor de duikers: als je een geldig duikbrevet hebt, dan kun je via todi.be gewoon een duik reserveren, met een duikbuddy of in groep. Heb je nog nooit gedoken, maar wil je het graag leren? Dan ben je van harte welkom voor een initiatie of een opleiding bij de TODI-school. Of eerst een initiatie, om het eens te proberen. Dat kan natuurlijk ook.

SNORKEL- EN DUIKCENTRUM

TODI

TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar mensen in optimale en veilige omstandigheden kunnen snorkelen, vrijduiken of duiken tussen meer dan 3000 kleurrijke, tropische zoetwatervissen. Er zijn 30 soorten. Omvangrijke fauna en unieke duik- en onderwaterattracties zorgen voor een onvergetelijke kennismaking met de sport. Kijklustigen zijn ook welkom en kunnen via de Aquarium View de vissen en de duikers bewonderen. Todi geeft je de beleving van een exotische vakantie dichtbij!

ZWEMPARADIJS

SPORTOASE be-MINE

In de schaduw van de schachtbokken ligt het paradijs voor waterratten jong en oud. Kom baantjes trekken of je techniek bijschaven in het 25-meterbad. Voor de allerkleinsten zijn er baden met verschillende dieptes en aangenaam warm water. Het complex omvat glijbanen met speciale lichteffecten, een relaxatiezone met sauna’s en stoombad en een buitenzone met zwemvijver en bijhorend zonneterras.

16

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

Praktisch rondleidingen ‘TODI achter de schermen’:

Groepen vanaf 10 personen kunnen een bezoek brengen aan TODI onder begeleiding van een gids. Van 1/4 tot en met 30/9 rondleidingen mogelijk op alle dagen. Toegankelijkheid voor mensen met een beperking tot het duikbassin. Prijs: € 6 p.p. Gidsvergoeding: € 60. Duur: 1,5 u. Info en reservatie: toerisme@beringen.be, 011 42 15 52.

TODI.BE

Praktisch:

Info en reservaties: sportoase.be • 011 71 21 10 Rolstoeltoegankelijk in het hele complex: • aparte kleedkamers & douchebed • rolstoel om klanten mee in het zwembad te dragen

SPORTOASE.BE


“1.300 m² klimmuur met een tophoogte van 18 meter.”

KLIMCENTRUM

ALPAMAYO

De mooiste berg ter wereld, de Alpamayo, ligt in Peru. Het mooiste klimcentrum met dezelfde naam vind je op be-MINE, in de voormalige elektriciteitscentrale. Individuelen, groepen en scholen zijn er welkom. Zowel de geoefende als de onervaren klimmer kan er terecht. Voor de kinderen zijn speciale wanden voorzien voor opleidingen en recreatie. De gevorderde klimmers kunnen zich uitleven op ongeveer 1.300 m² klimmuur met een tophoogte van 18 meter. In de klimhal kunnen zo’n 50 touwgroepen tegelijkertijd klimmen. Er zijn continu meer dan 150 routes uitgezet in alle moeilijkheidsgraden. Door de tophoogte van 18 meter kunnen er klimlengtes zijn tot 25 meter.

Praktisch:

Info en reservaties: info@alpamayo.be • 011 96 66 66

ALPAMAYO.BE

Boulderaars vinden hun gading in een boulderruimte van ongeveer 400 m². Boulderen is een specifieke discipline binnen de klimsport. Het gaat om korte, vaak erg moeilijke en spectaculaire klimroutes op lage hoogte, waarbij dynamische atletische bewegingen kunnen getraind worden. Onderaan de klimconstructies liggen valmatten voor de veiligheid. Boulderaars kunnen er tot 4,5 meter klimmen tussen de oude machines, generatoren en compressoren. Geen klimmer, maar toch nieuwsgierig? Loop dan eens binnen in het cafeetje. Vanuit de voormalige controlekamer heb je zicht op de klimmers, terwijl je kan genieten van een drankje.

17

341 1

7

2

8

3

9

4 5

11


“In het spoor van de rijke mijngeschiedenis.”

18

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


“Shoppen in het hart van de mijnstreek.” Be-MINE BOULEVARD

TIP!

Van sportoase naar shoppingoase is maar een kleine stap op be-MINE. Aan de voet van de mijnterril pronkt het mooiste retailpark van het land. Een gevarieerd aanbod aan winkels in een historisch kader, dat de prijs kreeg voor beste retailpark. Welkom op Be-MINE Boulevard!

Wil je alles weten over de verschillende mijnsites in Limburg? Download dan de ‘Mijnverhaal-app’.

BEMINEBOULEVARD.BE

KOLENSPOOR Het kolenspoor verbond de kolenwasserij met de kolenhaven. De kolen werden met de trein dwars door de cité naar het kanaal gevoerd waar ze in schepen werden geladen. Naast de sporen is een fiets- en wandelpad aangelegd. Een belevingsvol traject dat het verhaal vertelt van het transport en de mensen die naast het spoor woonden. Uitzichtpunten, rustplaatsen en infoborden zetten je meteen op het juiste spoor

KOLENSPOOR-APP: ACTIEVE UITDAGING VOOR KIDS! “Ciao bambini! Wij zijn Fabrizio en Martino - zoals het broodje - en wij gaan met jou een tocht maken langs het Kolenspoor. Gaan jullie mee?” Bij Toerisme Beringen kan je terecht voor de Kolenspoor-app, een interactieve wandeling die je laat kennismaken met de verhalen rond het Kolenspoor. Twee goedgemutste Italiaanse vrienden Fabrizio en Martino nemen kinderen en hun ouders mee en doorspekken de tocht met leuke opdrachten en spelletjes. Goed opletten, want ze proberen je graag beet te nemen en durven al eens een grapje te maken! Tablet gratis te ontlenen in het toeristisch infokantoor. Beschikbaar vanaf de zomer.

19

341 1

7

2

8

3

9

4 5

11


20

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


DE MIJNCITÉ kronkelende straten, typische huisjes en groene pleintjes

DE MIJNCITÉ

21


APP – ‘BERINGEN, DE CITÉ’ Inwoners vertellen hoe het is om te leven in de cité, telkens vanuit hun persoonlijke ervaring. Je leert over het ontstaan en de geschiedenis. Op je scherm krijg je de route op kaart. Als je smartphone of tablet een geluid maakt kan je een filmpje bekijken of zien hoe het er hier vroeger uitzag. Bij sommige stopplaatsen moet je een vraag oplossen, kijk goed rond om de oplossing te vinden.

stAPPen in de cité! DE MIJNCITÉ

Praktisch:

De app ‘Beringen, de cité’ is gratis te downloaden in de App Store en op Google Play. De app is ook gratis op tablet te ontlenen bij Toerisme Beringen. Duur: ca 2 u. Ook voor groepen. Rolstoeltoegankelijk.

De mijn zorgde voor woningen voor haar werknemers. Zowel arbeiders, bedienden als ingenieurs konden hun intrek nemen in de voor hen voorziene woningen, elk gebouwd in hun typische stijl. Er werden scholen, winkels, sportvelden, logementshuizen, een cultuurcentrum, een ziekenhuis en een kerk gebouwd om in de noden van de mijnwerkers te voorzien. Zo ontstond al gauw een hele wijk rondom de mijn: de cité of tuinwijk.

Wandelkaart:

Op be-MINE vertrekken verschillende wandelroutes. De wandelkaart ligt voor je klaar in het toeristisch kantoor. Of surf naar wandeleninlimburg.be.

GIDSTOCHT TOURNÉE CITÉ, 3X ANDERS TE VOET

MET DE FIETS

De gids neemt je mee doorheen de cité en stopt op de belangrijkste plaatsen zoals het Kioskplein, de mijnkathedraal en de moskee. Je kan de wandeling aanvullen met elk arrangement uit deze folder.

Onze stadsgids trapt met jou naar de leukste plekjes in de cité. Wil je een wat langere tocht? Dan fietsen we verder naar de bossen aan ’t Fonteintje of rond de Paalse Plas. In samenspraak wordt een toer op maat uitgestippeld.

Praktisch:

Gidsvergoeding: € 60 (2 u) / € 90 (3 u). Alle dagen na reservatie.

22

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

Praktisch:

Gidsvergoeding: € 60 (voor 2 u.) en € 30 per bijkomend uur. De fietstocht is op maat van kleine groepen tot ca. 10 personen. Voor grote groepen werken we programma’s op maat uit.


“Architectuur en cultuur” ONTDEK DE APP ‘BERINGEN, DE CITÉ’

MET DE MINIBUS Stap in en cruise mee. Tournée cité ‘met de minibus’ laat je op een comfortabele manier reizen doorheen de kronkelende straten van de mijncité. De minibus heeft plaats voor 7 passagiers. Onze stadsgids laveert je naar plekken die je niet eerder zag en kruidt de rondrit met interessante verhalen. De route is op maat en een exclusieve kennismaking met de Beringse cité. Enkele highlights zijn be-MINE, de kolenhaven, het Baltisch kamp, de multiculturele straten, het mijnstadion en vele groene pleintjes. Reserveer tijdig jouw zitje en combineer Tournée Cité met één van de activiteiten uit deze brochure.

Praktisch:

€ 60 • Duur: 2 u. • Max. 7 personen. Alle dagen na reservatie: toerisme@beringen.be, 011 42 15 52

ONTDEK OOK DE MULTICULTURELE HAPJESTOCHT’ !

p. 29

De multiculturele hapjestocht mini is een verkorte versie van de originele tocht en duurt o DE MIJNCITÉ

23


MIJNKATHEDRAAL De term ‘mijnkathedraal’ verwijst naar de grote en rijk aangeklede kerken die de verschillende mijnmaatschappijen in de Limburgse Kempen lieten bouwen in hun arbeiderswijken. De mijnkathedraal, ook wel Sint-Theodarduskerk geheten, is ongetwijfeld één van de mooiste in Limburg. De kerk werd tussen 1939 en 1943 opgetrokken in Byzantijnse stijl, onder leiding van architect Henri Lacoste. Let zeker op de bouwstijl en de prachtige glas-in-betonramen! Praktisch:

Alle dagen op reservatie, behalve zondagen om 15 u. en tijdens kerkdiensten. Gidsvergoeding: € 60. Duur: 1,5 u. Rolstoeltoegankelijk

FATIH MOSKEE Deze Turkse moskee geeft een uniek accent aan de multiculturaliteit van Beringen. De Ottomaanse bouwstijl is herkenbaar aan de twee minarettorens en aan de grote koepel. Het speciale karakter van het interieur wordt bepaald door de mooie handgeschilderde wandtegels. Meer dan een miljard mensen van alle rassen, nationaliteiten en culturen over de hele wereld zijn moslims. Een gids vertelt je over hun geloofsbelijdenis en de “Vijf Pilaren” van de Islam en over hoe het gebed plaatsvindt. Enkel even je schoenen uitdoen! Praktisch:

Volwassenen: € 1,5 / kinderen: € 1. Gidsvergoeding: € 60. Duur: 1,5 u. Alle dagen op reservatie, behalve vrijdagnamiddag en tijdens de ramadan (5 mei t.e.m. 4 juni). Niet toegankelijk voor rolstoelen.

TYPISCH TURKS Wil je na je bezoek aan de moskee proeven van Turkse thee en hartelijkheden? Vraag ernaar bij je boeking. Praktisch:

Thee en gebak voor € 4 p.p.

24

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

“Moskee versus mijnkathedraal.”


verborgen in het groen PARK VAN DE DIRECTEUR Hiërarchie was belangrijk in de mijnindustrie en dit mocht gezien worden. De directeur nam zijn intrek in een villa omgeven door unieke Engelse en Franse tuinen. Na het werk van een pyromaan bleef enkel een ruïne over van dit prachtige gebouw. Het park kreeg een grondige poetsbeurt en werd opnieuw aangeplant. Je kan er aangenaam wandelen en genieten van de rust. Praktisch:

Toegang via Koolmijnlaan of Tennisstraat.

TIP ORIËNTATIEPARCOURS IN HET PARK VAN DE DIRECTEUR Je kan in het park van de directeur terecht voor een Mapico parcours: de nieuwste vorm van oriëntatielopen én… een primeur in Vlaanderen, Iedere post is uitgerust met een kleur, getal, letter en tekening waardoor er een zeer brede waaier aan mogelijkheden is. Geschikt voor personen vanaf 10 jaar. De kaarten zijn te verkrijgen bij Toerisme Beringen of op http://orientatie. org/vaste-parcours/beringen-mapico-orientatieparcours

BARAK 15 In Barak 15 krijg je het verhaal van de Poolse en Italiaanse migratie. Er wordt in een tentoonstelling de nadruk gelegd op de geschiedenis van het Baltisch Kamp. Dit was de plek waar de steenkoolmijn voor haar gerekruteerde arbeiders een tijdelijke huisvesting voorzag. Veelal gebeurde dit in houten woonbarakken. Hier werden ook de ‘onvrije werknemers’ gehuisvest: Russische en Duitse krijgsgevangenen, maar ook veroordeelde collaborateurs. In Barak 15 vind je een overzicht van de verschillende groepen op de tijdslijn, met veel aandacht voor de manier waarop de bewoners hun verblijf op het Baltisch Kamp hebben ervaren. Praktisch:

Een bezoek aan Barak 15 wordt best ingelast in een citéwandeling (zie p. 22). Individuele bezoekers kunnen er een kijkje gaan nemen tijdens de openingsuren van het Pools ontmoetingslokaal Polonez (woe, don, vrij vanaf 18 u., zat vanaf 15 u. en zon vanaf 13.30 u.)

Adres: Laan op Vurten 83, 3582 Beringen

DE MIJNCITÉ

25


26

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


OP SMAAK veel goesting in Beringen

OP SMAAK

27


niets zo zalig als een lekkere picknick PICKNICK Beringen telt heel wat leuke picknickplaatsen, dus waarom niet een arrangement uit deze gids combineren met een lekkere picknick? Winterpicknick | € 15,50 Thermos met 0,5 liter warme chocomelk of koffie, 0,5 liter vers fruitsap, 2 croissants, bruin brood en broodjes, beleg en smeersel, quiche met brie en breydelspek, broodje omelet, mini worstenbroodje, chocolade muffin Zomerpicknick| € 18,50 Thermos 0,5 liter koffie, 0,5 liter vers fruitsap, 2 croissants en diverse broodjes, 2 mini wraps, mediterraanse quiche, yoghurt en vers fruit, gekookt eitje, beleg en smeersel, chocolademuffin KIDS-picknick | € 12,00 Suprisedrink, 0,5 liter vers fruitsap, 2 mini chocoladebroodjes, 2 mini worstenbroodjes, gekookt eitje, croissantje met kaas, boke met confituur, chocolademuffin

Dit zijn onze favoriet picknickplaatsen: • Avonturenberg • Kioskplein • Park van de directeur • ’t Fonteintje

28

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

Praktisch:

Extra’s: Broodje omelet | € 2,50 Flesje cava (20 cl) | € 3,20 Optie: glühwein (per thermos) | € 10,00 Chocomelk ÈN koffie | + € 5,00 Waarborg picknickmand: € 25 + € 5 per thermos Info en reservatie via picknick.whatzhap@gmail.com of via 011 42 45 01.


MULTICULTURELE HAPJESTOCHT Praktisch:

Prijs: vanaf 12 j.: € 22, -12 j: € 14, gidsvergoeding: € 125. Min. 10 pers., max. 25 pers. per gids. Duur: 5 u. (14 tot 19 u.) Alle dagen, behalve maandag, dinsdag, vrijdag en tijdens de ramadan (5 mei t.e.m. 4 juni). Rolstoeltoegankelijk (behalve de moskee). toerisme@beringen.be, 011 42 15 52

“Ciao, Beringen, alla prossima!” MULTICULTURELE HAPJESTOCHT MINI De multiculturele hapjestocht mini is een verkorte versie van de originele tocht en duurt ongeveer 3 uren. We gaan op bezoek in het Turks theehuis, de moskee, de mijnkathedraal en de Italiaanse vereniging. Om ook te proeven van de Belgische biercultuur krijg je een flesje Koolputtersbier mee naar huis. Smakelijk!

Een smakelijke reis door de cité. Zoveel invloeden, zoveel culturen. Goed voor een wandeling van hapje naar hapje, van Turkije over Polen naar Italië. De tocht start in het Mijnmuseum. Hier beschrijft de gids hoe mannen uit andere landen naar hier kwamen om in de mijn te werken. Het begin van een kleurrijke cité. De verhalen worden op smaak gebracht met een stevig Koolputtersbier. Aan het einde van de Stationsstraat, de multiculturele straat, pronken de minaretten van de Turkse Fatih moskee. Doe even de schoenen uit, neem plaats op het tapijt en ervaar hoe moslims hun geloof beleven. Een intense ervaring. In het theehuis ernaast proef je Turkije in elk glaasje. Er zijn zoete koekjes en hartige gebakjes. Vakantiegevoel verzekerd. Even verder stop je bij Barak 15, waar het migratieverhaal wordt verteld. Ook dat van de Polen, die hier hun verenigingslokaal hebben… en natuurlijk Poolse worst en wodka. Na zdrowie. Proost! Verder kronkelend door de citéstraatjes kom je bij de mijnkathedraal, een tussenstop die je zeker niet mag missen. Een indrukwekkend gebouw met prachtige glasramen. Aan het einde van de wandeling stoppen we bij de Italianen. Gastvrij, enthousiast en makers van heerlijke pizza. Glaasje wijn erbij en genieten maar. Blijf nog even zitten voor de weetjes van de gids of de aanwezige Italianen en sluit daarna af met cappucino Italiano.

Praktisch:

Prijs: vanaf 12 j.: € 17 p.p., -12j: € 10, gidsvergoeding: € 90, Min. 10 personen. Duur: 3 u. Alle dagen behalve vrijdag en tijdens de ramadan (5 mei t.e.m. 4 juni). Rolstoeltoegankelijk (behalve de moskee). toerisme@beringen.be, 011 42 15 52

OP SMAAK

29


Proost! REMISE 56 De voormalige stelplaats van de (stoom!)tram in Koersel werd gebouwd in 1907. Het typische gebouw aan de terminus van de vroegere tramlijn Diest-Koersel werd prachtig gerenoveerd en huisvest nu Brouwerij & Grand Café REMISE 56. In het brouwerij-café kan je, in de koperen gloed van de brouwketels, genieten van de ter plaatse gebrouwen bieren. Voor de kleine of grote honger zijn er de bijpassende (bier)gerechten. Tijdens het geleid bezoek krijg je een boeiend verhaal over de geschiedenis van het gebouw, over de brouwerij, de geheimen van het brouwproces en de bieren. Uiteraard sluiten we af met enkele biertjes! Neem je graag een pakketje bieren of een ander leuk cadeautje mee naar huis? Je vindt vast wel wat moois in de shop. Praktisch:

Brouwerij-café dagelijks open vanaf 11 u (maandag gesloten). Brouwerijbezoek: elke 2de zondag van de maand om 15 u (individuen of kleine groepen). Rondleidingen voor groepen vanaf 20 personen dagelijks op afspraak. Duur: ca 60 minuten. Volwassenen: € 8 p.p. (incl. 2 consumpties) Kinderen 12 – 15 jaar: € 4 p.p. (incl. 1 consumptie) Kinderen jonger dan 12 jaar: gratis. Rolstoeltoegankelijk. Reservatie: www.remise56.be, +32(0)11 183 193, info@remise56.be of ter plaatse www.remise56.be, www.facebook.com/remise56

Adres: Albert I Laan 56, 3582 Beringen REMISE56.BE

HUISBROUWERIJ ’T AERTS PARADIJS Huisbrouwerij ‘t Aerts Paradijs is een kleine lokale brouwerij in Koersel en produceert op ambachtelijke wijze vruchtenwijnen, bieren en vruchtensappen. Met uitzondering van de kriek, worden enkel de basis-ingrediënten granen, hoppen, water, kruiden en gist gebruikt. Hygiëne en kwaliteit zijn prioriteit. Ga gerust eens proeven! Praktisch:

Groepsrondleidingen vanaf 19u. (min. 10p. – max. 20p.) zijn op alle dagen te reserveren. Arrangementen: Rondleiding + degustatie van 3 bieren (duur 2u.) +16 j.: € 10, 6-16 j.: € 6, -6 j.: gratis. Rondleiding + degustatie van 5 bieren met aangepaste kazen (duur 3u.) +16 j.: € 20, 6-16 j.: € 16, -6 j.: gratis. Info en reservatie: hetaertsparadijs@gmail.com • 0498 79 39 24

Adres: Vurtense Schansstraat 32, 3582 Beringen TAERTSPARADIJS.BE

30

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

NOG MEER OP SMAAK? Wat dacht je van de lekkerste blauwbessen? Blader dan zeker eens door naar p. 45 voor het smakelijke aanbod van Blueberry Fields. Of ambachtelijk schapenijs? Ga dan eens langs bij de Stalse Schans (p. 47).


Nieuw! TAFELROUTE – ‘FIETSEN DOOR 3 GANGEN!‘ Hou je van fietsen? Hou je van lekker eten? Dan is deze culinaire belevenis zeker iets voor jou! Je stapt op de trappers voor een tocht van 40, 50 of 65 kilometer. Onderweg stop je bij drie horecazaken naar keuze waar je geniet van een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert.

Tafelroute: Voorgerecht – hoofdgerecht – dessert, eerste gerecht om 11u30 25 euro (excl. dranken) Tafelroute - streekproducten: Voorgerecht – hoofdgerecht – dessert, eerste gerecht om 11u30 35 euro (excl. dranken) Tafelroute - deluxe: Voorgerecht met aperitief – hoofdgerecht – dessert, eerste gerecht om 11u30 45 euro (excl. dranken)

Praktisch:

Fietsen door 3 gangen kan van woensdag tot en met zondag vanaf 1 mei tot 30 september. Reserveren doet u minstens vijf werkdagen op voorhand en dit vanaf 1 april.

Info & reservaties:

Samenwerking tussen Vrijetijdspunt Ham en Toerisme Beringen vzw • www.toerismeberingen.be/tafelroute – 011 42 15 52 • www.ham.be/tafelroute - 013 61 10 70

Hou je van fietsen? Hou je van lekker eten?

OP SMAAK

31


ANTEP SOFRASI Turks Ontbijt, Lunch, Diner Stationsstraat 35, 3582 Beringen +32 489 80 80 22 ATHENE Grieks Diner Stationsstraat 9, 3582 Beringen +32 11 42 65 77 BARNABA Belgisch Brunch, Lunch, Diner Koersel-dorp 25 , 3582 Beringen +32 11 19 29 19 info@barnaba.be www.barnaba.be BISTRO BELGE Belgisch Lunch, Diner Paalsesteenweg 170, 3583 Beringen +32 11 18 55 68 www.bistrobelge.be BLUEBERRY FIELDS Streekgerechten Lunch, Snacks Schomstraat 147, 3582 Beringen +32 11 42 52 75 info@blueberryfields.be www.blueberryfields.be CHÂTEAU GÂTEAU Belgisch Taartenatelier & royaal ontbijten Rijsselstraat 11, 3583 Beringen 0472 51 47 43 info@chateaugateau.be www.chateaugateau.be COME A CASA Italiaans Diner Beverlo Dorp 7, 3581 Beringen +32 485 94 72 40 info@comeacasabeverlo.be www.comeacasabeverlo.be

32

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

DE MIJNWINNING Belgisch Lunch, Dagmenu’s Koolmijnlaan 141, 3582 Beringen +32 11 45 78 52

GOLDEN CITY Chinees Diner Schrijnwerkersstraat 1, 3583 Beringen +32 11 42 14 55 HET GROENE GENOEGEN Belgisch Lunch, Diner Heerbaan 116, 3582 Beringen +32 11 42 63 08 hetgroenegenoegen@skynet.be www.hetgroenegenoegen.be

DE UITKIJKTOREN Belgisch Lunch, Diner Uitkijktorenlaan 1, 3582 Beringen +32 11 74 08 48 info@deuitkijktoren.be www.deuitkijktoren.be

HET KASTEELTJE Ijssalon, koffiehuis Ijs, pannenkoeken Vennestraat 15, 3581 Beringen +32 11 34 60 47 info@tkasteeltje.be www.tkasteeltje.be

DE VAGANT Belgisch Lunch, Diner Bredonkstraat 19, 3582 Beringen +32 43 25 02 bistro.devagant@hotmail.com www.bistrodevagant.com

HET LANDERHUYS Belgisch Ontbijt (op vaste dagen), Lunch, Diner Kampweg 65, 3582 Beringen +32 11 28 31 00 info@landerhuys.be www.landerhuys.be

DOLCE SALATO Italiaans Diner Bosstraat 1, 3582 Beringen +32 11 96 24 20 dolcesalato.pizzeria@gmail.com DONATELLA Italiaans Lunch, Diner Paalsesteenweg 350, 3583 Beringen +32 11 43 33 28 EETKAFFEE DE BUITING Belgisch Lunch, Diner Tessenderlosesteenweg 20, 3581 Beringen +32 493 04 66 32

HET VOORSTE HUIS Belgisch Lunch, Diner Koerselsesteenweg 15, 3580 Beringen +32 11 45 11 25 info@hetvoorstehuis.be www.hetvoorstehuis.be

DE BIERTUIN Belgisch Lunch, Diner Schaffensesteenweg 143, 3583 Beringen +32 11 18 46 22 info@biertuinpaal.be www.biertuinpaal.be

FIETSCAFÉ DE PAALSE PLAS Belgisch Ontbijt (op vaste dagen), Lunch, Diner Holststraat 85, 3583 Beringen +32 11 96 55 45 info@paalseplas.be www.paalseplas.be

IL MONDO Italiaans, Belgisch Diner Heldenlaan 23, 3583 Beringen +32 11 74 40 95 il.mondo@telenet.be L’ARCO Italiaans Diner Koerselsesteenweg 20, 3580 Beringen +32 11 43 45 14 www.larco.be LEMMENSMOLEN Belgisch Lunch, Diner Korspelsesteenweg 31, 3581 Beringen +32 11 76 67 36


LIMAN Turks Ontbijt, Lunch Nieuwstraat 2, 3581 Beringen +32 484 54 64 57 LUNCHMINE Belgisch Ontbijt, Broodjes Beverlo-Dorp 45, 3581 Beringen +32 11 76 90 59 info@lunchmine.be www.lunchmine.be MAMUSE Belgisch Lunch, Diner Paal-Dorp 15, 3583 Beringen +32 11 74 37 31 info@mamuse.be www.mamuse.be MANJA Belgisch Broodjes en snacks Geiteling 11, 3580 Beringen +32 471 62 36 11 www.manjabroodjes.be MIJN OASE Belgisch Snacks be-MINE, Sportoase, 3582 Beringen +32 11 41 69 84 OOGST VAN EDEN Belgisch Lunch, Diner Korpspelsesteenweg 197, 3580 Beringen +32 11 28 33 15 restobar@oogstvaneden.be www.oogstvaneden.be PAAL 26 Belgisch Lunch, Diner Paalsesteenweg 240, 3583 Beringen +32 11 74 30 08 info@paal26.be www.paal26.be

PAROCHIAAL CENTRUM ‘T FONTEINTJE Belgisch Lunch, Diner, Barbecue Fonteintjestraat 21, 3582 Beringen +32 11 42 56 06 eddy.mombers@skynet.be www.bbqcatering.be REMISE 56 Belgisch Ontbijt (op vaste dagen), Lunch, Diner Albert I Laan 56, 3582 Beringen +32 11 18 31 93 info@remise56.be www.remise56.be RISTORANTE ITALIA Italiaans Diner Collegestraat 7, 3580 Beringen +32 478 43 69 22 info@ristoranteitalia.be www.ristoranteitalia.be SICILIA Italiaans Lunch, Diner Holststraat 1, 3583 Beringen +32 11 18 51 86 www.siciliapaal.be SINT JANSHOEVE Belgisch Lunch, Diner Sint-Janstraat 42, 3583 Beringen +32 11 43 29 95 www.sintjanshoeve.be SLEEPVAART Belgisch Lunch, Diner Zandhoefstraat 180, 3583 Beringen +32 11 42 20 18 agnes.moons@skynet.be www.sleepvaart.wordpress.com ‘T HOEVEKE Belgisch Lunch, Diner Hospitaalstraat 70, 3582 Beringen +32 11 42 51 21 www.hoevekeberingen.be

THE MILL Belgisch Lunch, Diner Donckstraat 6, 3583 Beringen +32 475 57 44 64 lut@millenniumgolf.be www.millenniumgolf.be TINEKE’S KOFFIEHUIS Belgisch Lunch, Snacks, Pannenkoeken Zandhoefstraat 118, 3583 Beringen +32 11 45 51 29 TODI Belgisch Lunch, Diner be-MINE 1, 3582 Beringen +32 11 36 40 40 www.todi.be WAR@NJA Belgisch Lunch, Diner Beverlo-Dorp 25, 3581 Beringen +32 11 39 14 05 info@waranja.be www.waranja.be WHATZ HAP Internationaal, Amerikaans Ontbijt, Lunch, Diner Kioskplein 25, 3582 Beringen +32 11 42 45 01 info@afterbefore.be OP ZOEK NAAR VOORDELIGE GROEPSMENU’S? VRAAG DAN NAAR ONZE GRATIS HORECAGIDS VOOR GROEPEN. JE VINDT DE GIDS OOK OP TOERISMEBERINGEN.BE/ DOWNLOAD

op smaak

Horecagids Beringen

OP SMAAK

33


34

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


IN’T GROEN natuur en recreatie in Beringen

IN’T GROEN

35


“Het afwisselende landschap mag heel wat bijzondere en zeldzame planten en dieren tot haar bewoners rekenen.”

36

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


Bezoekerscentrum

DE WATERSNIP – VALLEI VAN DE ZWARTE BEEK Natuurpunt maakt je in het bezoekerscentrum De Watersnip in Beringen wegwijs voor een uitstap in de Vallei van de Zwarte Beek. Het is het uitgelezen startpunt voor een aantal wandelroutes. In het centrum brengt een uitgebreide interactieve tentoonstelling, met veel afwisseling voor jong en oud, je in de sfeer van de vallei. In de projectiezaal kan je een keuze maken uit een aantal voorstellingen over die vallei. Je kan met je vragen terecht bij het onthaal. Vanuit de cafetaria heb je een panorama op het nabijgelegen ven. Genietend van een biodrankje, een kopje koffie of een rasecht natuurbiertje kan je dag dan niet meer stuk. Natuureducatieve activiteiten zorgen voor beweging en afwisseling. Maak voor een excursie je keuze uit één van de zes uitgestippelde wandelroutes, of stel een eigen combinatie samen.

Het Prikkelpad is een zintuigenprikkelende belevingswandeling langsheen voelkastjes, een kijkwand, voel- en draaistenen, een klankenlabyrint, maar ook met hout- en klimstructuren. Het traject kronkelt verder doorheen de speeltuin van het recreatieoord ‘t Fonteintje. Een begeleidend boekje kan ontleend worden in de Watersnip (waarborg € 5). Deze route van ca. 2,5 km is gratis toegankelijk en bereidbaar met rolstoel. Ze wordt graag opgezocht voor en door kinderen en jongeren met een beperking.

Gratis geleid wandelaanbod voor iedereen: De Watersnip biedt maandelijks minstens twee themawandelingen aan, gratis voor iedereen, onder begeleiding van een gids. Een gratis activiteitenkalender is beschikbaar in de Watersnip.

Het Boeboekspad biedt veel avontuur bij mooi weer voor (groot)ouders en groepen met kinderen van 5 tot 10 jaar. Samen met Piepel en Soeza voer je leuke opdrachtjes uit. Het pad is geschikt voor terreinbuggy’s en gratis toegankelijk (waarborg ontlening tas: € 20, te ontlenen tijdens openingsuren Watersnip). Tijdens de Beekwandeling doorkruis je tweemaal de vallei en steek je tweemaal de twee beken over. Deze wandeling loopt deels over militair domein en is alleen toegankelijk tijdens het weekend.

WWW.DEWATERSNIP.BE

Praktisch:

WANDELAPP: ontdek de natuur met de wandelapp van Natuurpunt: natuurpunt.be/ wandelapp.

Begeleide activiteiten op aanvraag voor groepen (€ 50), scholen en dienstencentra voor personen met een beperking (€ 30). Voor speciale wensen: raadpleeg de Watersnip. Openingsuren: van 13 tot 17 uur. Open: elke dag van 1 april tot en met 1 november, behalve op maandag. Rest van het jaar: open op zon- en feestdagen. Gesloten op 25 december en 1 januari. Gratis toegang.

GEOCACHING: Verken de Vallei van de Zwarte Beek al geocachend: www.geocaching. com. TOEGANG VOOR HONDEN: Dikwijls mogelijk bij begeleide activiteiten. Raadpleeg het bezoekerscentrum.

Info & reservatie:

De Watersnip Grauwe Steenstraat 7 bus 2, 3582 Beringen. zwartebeek@natuurpunt.be 011 45 01 91

IN’T GROEN

37


Een panorama vanop 30m hoogte!”

RECREATIEOORD ’T FONTEINTJE

favoriete stopplaats voor fietsers en wandelaars

Het recreatieoord staat bij vele mensen bekend als ‘het Kapelleke’, omdat het is gegroeid rond de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-aan-de-staak, en al sinds 1826 gekend is als bedevaartsoord. In dit bosrijke gebied staat de uitkijktoren centraal. Wie de bijna 30 meter hoge toren beklimt, kijkt uit over het typische Kempenlandschap. Er zijn een speeltuin, minigolf, trickpinbanen, een plonsvijver en talrijke mooie kampeerterreinen voor jeugdverenigingen. Sportievelingen kunnen er terecht op de fit-o-meter of voor een oriëntatieloop.

Praktisch:

Uitkijktoren, speeltuin, zwemvijver: gratis. Minigolf: € 2,5 / € 2 (groepen vanaf 10 p.) Trickpin: € 1,5 / € 1 (groepen vanaf 10 p.) Open van begin paasvakantie t.e.m. einde herfstvakantie. Buiten de schoolvakanties: elke woensdag, zaterdag, zon- en feestdag van 13 tot 18 u. Tijdens schoolvakanties: Paasvakantie: dagelijks van 13 u. tot 18 u. / Zomervakantie: dagelijks van 10 u. tot 20 u. / Herfstvakantie: dagelijks van 13 u. tot 17 u. Zwemmen in de plonsvijver kan in juli en augustus dagelijks tussen 12 u. en 19 u., bij meer dan 25 graden en groene vlag.

Adres: Fonteintjestraat z/n, 3582 Beringen

38

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


INâ&#x20AC;&#x2122;T GROEN

39


ADVERTENTIE


’t mooiste plekje van de wereld PAALSE PLAS Praktisch:

De Paalse Plas is alle dagen toegankelijk. De gratis zwemzone is geopend tijdens de maanden juli en augustus, tussen 12 u. en 19 u., bij groene vlag. Openingsuren fietscafé vanaf 1 april: van 10 u. tot 21 u. Winterperiode vanaf 1 oktober: van 10 u. tot 18 u. Van september tot en met juni is het fietscafé op donderdag gesloten. Millennium Golf: Informeer naar de verschillende mogelijkheden: +32 (0) 13 61 89 50, info@millenniumgolf.be, www.millenniumgolf.be

Adres Paalse Plas:

Holststraat z/n, 3583 Beringen

Adres Millennium Golf:

Donckstraat 30, 3582 Beringen

Op de oevers van de 40 hectaren grote plas vind je een lig- en speelweide, zitbanken, een strand, een beachvolleybalveld en een avontuurlijke piratenspeeltuin met een supergroot speelschip. Voor vissers zijn er afgebakende zones en een aantal hengelsteigers. Fietscafé Het fietspad rond de plas maakt deel uit van het fietsroutenetwerk en wordt gretig gebruikt door wandelaars en fietsers. In het Fietscafé De Paalse Plas worden de benen rust gegund bij een lekker drankje. Je kan er ook uitgebreid tafelen. Zeilen, surfen en zwemmen Op het water gaan is ook mogelijk. De Paalse Plas is al jaren de thuishaven van zeil- en windsurfclub Sirocco. Voor de zonaanbidders is er een strand aangelegd. De afgebakende zwemvijver is geopend in juli en augustus. Golfen Het prachtig golfterrein van Millennium Golf, dat ook deel uitmaakt van het domein, maakt het “mooiste plekje van de wereld” helemaal compleet. Je kan er terecht voor initiaties om je eerste stappen in de sport te zetten.

IN’T GROEN

41


42

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


BINNEN KIJKEN

bij brandweer, boerderij, brouwerij en meerâ&#x20AC;¦ BINNENKIJKEN

43


ADVERTENTIE

Bezoek blueberry fields proef de gezondste lekkernijen uit de natuur

blueberry fields Blueberry Fields is een familiebedrijf gespecialiseerd in het verbouwen en ambachtelijk verwerken van blauwbessen. Grenzend aan het natuurgebied van â&#x20AC;&#x153;De Vallei van de Zwarte Beekâ&#x20AC;? biedt het diverse mogelijkheden voor prachtige wandelingen. In de zomermaanden kunt u er zelf ook bessen komen plukken, een drankje drinken of een ijsje eten op ons buitenterras. Schomstraat 147, 3582 Beringen | 011 42 52 75 | info@blueberryfields.be

www.blueberryfields.be


lekker & leerrijk BLUEBERRY FIELDS Blueberry Fields heeft 12 ha blauwbessen, die als een lappendeken verspreid liggen tussen weiden. Een wandeling loopt tussen de plantages in een prachtige natuuromgeving tegen het natuurgebied van de “vallei van de Zwarte Beek”. Een bezoek aan Blueberry Fields is: ongekend onthaasten in het groen tussen bomen, bessen, vogels en vlinders. Dingen bijleren, ontspannen en genieten van lekkere ambachtelijke producten. Blauwbessen zijn meer dan gezond! Ze worden verwerkt tot confituur, coulis, wijn, thee ... Al deze producten vind je in het winkeltje.

“Rond de Blueberry Fields boerderij loopt een uniek bosbessenleerpad, een groene wandeling en een bomenwandeling.”

Praktisch:

Groepsbezoeken kunnen 7 dagen op 7, van mei t.e.m. september. Arrangementen: € 3,00: consumptie + ijsje + aandenken aan bezoek. € 3,90: bosbessendrank + ijsje + aandenken aan het bezoek. Gidsvergoeding: € 60 per groep van 25 personen. Openingsuren: 15 juni – 15 september: elke dag (ook op zon- en feestdagen) van 9 tot 18 u. 16 september – 14 juni: maandag t.e.m. zaterdag van 10 tot 17 u. Wandelen zonder gids: het hele jaar mogelijk tijdens de openingsuren. In de zomermaanden bieden wij de mogelijkheid om zelf bessen te komen plukken. Meer informatie hierover op onze website. Blueberry Fields is rolstoeltoegankelijk. Tel. 011 42 52 75

Adres: Schomstraat 147 , 3582 Beringen

BINNENKIJKEN

45


waar de koers een wetenschap wordt RIDLEY & BIKE VALLEY Dat Vlamingen gek zijn op wielrennen hoeft niet meer gezegd. Maar dat ook de technologische kennis sterk aanwezig is, is misschien nog niet algemeen geweten. Met de windtunnel in Bike Valley wordt deze wetenschappelijke ondersteuning van de wielerwereld nog meer kracht bijgezet. De aerodynamica van materiaal en renners kan nu nog nauwkeuriger gemeten worden, met topresultaten als gevolg. Vandaag focust de Bike Experience zich op een bezoek aan Ridley Bikes en de windtunnel bij Bike Valley. De gids begeleidt je bij Ridley doorheen het productieproces van deze high-end fietsen. Een proces waar vooral handenarbeid aan te pas komt. Als afsluiter bezoek je de meetcel van de windtunnel en de klimaatkamer waar onderzoek gebeurt naar de prestaties van topcoureurs. Bike Valley is een open innovatiecentrum opgericht door de bedrijven Ridley Bikes (racefietsen), BioRacer (fietskledij), Lazer (fietshelmen), Voxdale (design- en productontwikkeling) en Flanders’ Drive (kenniscentrum voertuigindustrie).

Praktisch:

Groepsbezoeken mogelijk van maandag t.e.m. vrijdag om 10 u, na reservatie, Max. 20 personen. Prijs: €8 p.p. Gidsvergoeding: € 60 (€ 30/u.) Duur: 2 u. Info en reservatie: toerisme@beringen.be 011 42 15 52

Adres:

Tervantstraat 2b, 3583 Beringen

COMBINATIE DRUKKERIJ BERINGEN EN REDACTIE HASSELT Combineer een bezoek aan de redactie van Het Belang van Limburg met een bezoek aan de drukkerij in Beringen. Eerst kijken we op de redactie hoe de krant inhoudelijk tot stand komt. Je ontmoet er journalisten, fotografen en vormgevers. Vervolgens gaan we naar de drukkerij waar je het drukproces van a tot z te zien krijgt.

COLDSET PRINTING PARTNERS Stop de persen! De hoogtechnologische krantendrukkerij is indrukwekkend. Je staat oog in oog met de gigantische drukpersen waar de kranten van de volgende dag aan een razend tempo voorbij flitsen. Niet alleen de kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen, maar ook andere bekende binnenlandse en buitenlandse titels rollen hier van de persen. Je ziet vanop de eerste rij hoe de kranten gedrukt, gesneden, verpakt en vervoerd worden…

46

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

Praktisch:

Reserveer op bedrijfsbezoeken.hbvl.be. Drukkerij: € 4 p.p., scholen: gratis. Drukkerij + redactie: € 7,5 p.p. Drukkerij: werkdagen om 10 u. (behalve ma), 13 u., 14 u. en 20.30 u. Combinatie: werkdagen om 13 u., 14 u. en 19.45 u. Duur drukkerij: 2 u. (avond: 3 u.), duur combinatie: 3 u.15 min. Min. 15 personen, max. 50 personen

Adres:

Industrieweg 147, Industrieterrein Ravenshout 7010, 3583 Paal-Beringen


“Een gezellige beestenboel!”

DE STALSE SCHANS

DE MERELHOEVE

Je kan de boer op in deze schapenboerderij met een 70-tal productieve melkschapen en een 150 lammetjes. Bij schapenboer Willy zie je hoe deze dieren worden gemolken, geschoren en verzorgd. Je proeft er ook van heerlijk roomijs en verschillende soorten kaas.

De Merelhoeve is een fietscafé, kinderboerderij èn maïsdoolhof. Gelegen op de wandelroutes langsheen holle wegen (wandelkaart ‘Paal, dorp rijk aan bergen’, p. 50) is het de ideale stopplaats voor wandelaars. Ook fietsers blazen er graag even uit bij een frisse pint of een lekker ijsje. Knooppunt 319 ligt vlakbij. Kinderen – en volwassenen – amuseren zich rot in het maïsdoolhof. Een hele uitdaging, zeker als je ook de vragenlijst wil oplossen. De jongsten leven zich dan weer uit in de grote zandbak of kijken verwonderd naar de dieren. Voor elk wat wils.

Praktisch:

Volwassenen: € 6 (incl. kaas en ijsje), scholen: € 3 (incl. ijsje). Alle dagen vanaf 10 personen. Duur: 2 u. Bezoek en rondleidingen enkel op reservatie. Tel. 011 42 15 52

Adres: G. Gezellestraat 11, 3582 Beringen WWW.FACEBOOK.COM/DESTALSESCHANS

Praktisch:

Info: 0475 934 823 / open vanaf 6 april.

Adres: Maalbeekstraat 100, 3583 Paal WWW.FACEBOOK.COM/DEMERELHOEVEPAAL

BRANDWEER Als er geen branden te blussen zijn, stellen de Beringse brandweermannen hun kazerne graag open voor het publiek. Met de juiste vakkundigheid vertellen ze hoe je snel en juist moet handelen bij brand, ongevallen... Voor kinderen en (groot)ouders! Praktisch:

Gratis rondleiding mits reservatie. Elke dag behalve zon- en feestdagen. Min. 10 p. Duur: 1,5u Info en reservatie: toerisme@beringen.be

Adres:

Nijverheidspark 10, 3580 Beringen

Wist je dat je in Beringen ook een brouwerij kan bezoeken? Kijk snel op p. 30 voor meer info over de brouwerij van Remise 56 en de huisbrouwerij ’t Aerts Paradijs.

BINNENKIJKEN

47


48

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


IN BEWEGING wandelen en fietsen van Paalse Plas tot Koersels Kapelleke

IN BEWEGING

49


3 7

3

6 4

3 5

Startplaat

2

1 2

Startplaats: be-MINE TODI 1

Doorkruis Beringen over de mooiste fiets- en wandelpaden. Van de Paalse Plas tot recreatieoord ‘t Fonteintje, door het centrum en het groen. We presenteren je graag de vaste wandel- en fietsroutes maar stippelen in samenspraak ook een traject op maat uit. Legende

WANDELEN

0

Avonturenberg! 3,5 km

ca 35 min

Beringen “de cité” 4,3 km

ca 1u 5 min

Kolenspoor 6,3 km

ca 1u 30 min

Dwars door het groen ca 1u 40 min

Be-MINE, 3582 Beringen

Grote terril, Orgelwinningstraat z/n, 3582 Beringen Infobord

Tip: De wandelkaarten kan je uitpluizen en bestellen bij toerisme Beringen of op www.wandeleninlimburg.be

50

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

Open water Beken

1 be-MINE: - Mijnmuseum - Duikcentrum TODI

WANDELROUTES - Avonturenberg

Bebouwing Loofbos

Heel wat wandelkilometers in Beringen. Van holle wegen in Paal tot het Kempisch landschap met heel wat fauna en flora in Koersel. Van aan de oevers van de Paalse Plas tot de top van de terrils op be-MINE. We lijsten de voornaamste1 wandelroutes 2 nog even op: 6,5 km

150m 30

1:15.000

Naaldbos

- Zwembad: Sportoase - Klimcentrum Alpamayo - Be-MINE Boulevard - Horeca

Romantiek op de terril Een leuke vlinder die je op de mijnterrils van Beringen kan terugvinden is de koninginnenpage. Het is één van de grootste vlinders die je in België kan tegenkomen. Met hun geel-zwarte tekening, blauwe accenten en een rode vlek aan de achtervleugel zijn ze gemakkelijk te herkennen. De zwarte vleugelstaart is typisch voor de pages. Het is niet verwonderlijk dat de soort vaak te zien is op de terrils. De mannetjes en vrouwtjes gebruiken de heuveltoppen namelijk als ontmoetingsplaats. Romantische diertjes dus! Dit gedrag wordt ‘hill-topping’ genoemd. De vlinders zijn waar te nemen vanaf eind april tot half september.

• Het Kolenspoor (p. 19) 2 3 • Het Park van de Directeur (p. 25) 4 • De Paalse Plas (p. 40) 5 6 • De Watersnip (p. 37) 7 • Koersels Kapelleke (p. 38): 5 lussen tussen de 2,5 en 7 km kaart € 2,50 • Paal, dorp rijk aan bergen: 2 lussen van 6,2 of 9,6 km kaart € 2,50 • Beringen, be-MINE: 4 lussen van 3,5 tot 6,5 km kaart € 2,50 Gemengd bos

- Toerisme Beringen vzw Park van de directeur

Kolenspoor

Horeca

Hondenlosloopzone Logies

Uitkijkpunt

Terril 2

Kioskplein

Melkhuisje

Sint-Theodarduskerk


Doorkruis de natuur! FIETSEN Het fietsroutenetwerk loodst je over de Limburgse fietspaden. be-MINE, de Paalse Plas en recreatioord ‘t Fonteintje zijn graaggeziene vertrekplaatsen, waar elektrische fietsen kunnen worden opgeladen.

DRIEPROVINCIËNROUTE

FIETSTOCHT MET GIDS

What’s in a name... de bewegwijzerde route laveert door 3 provincies. De mooiste plekjes in het grensgebied tussen Limburg, Antwerpen en VlaamsBrabant liggen op je weg. Je vertrekt best aan de Paalse Plas, want vanaf hier zit je meteen op de route. Elke eerste zondag van juni wordt er ook het promotie-evenement van de route georganiseerd.

Een ervaren stadsgids trapt met jou naar de leukste plekjes in Beringen. Fiets je liever in de schaduw van de mijngebouwen of verkies je oases van groen? In samenspraak met de gids wordt een route uitgestippeld aangepast aan de wensen van de groep. Ideaal voor kleine groepen.

Kijk op p. 72 voor meer info.

Gidsvergoeding: € 60 (voor 2 u.) en € 30 per bijkomend uur. Duur: in samenspraak met de groep. Alle dagen mogelijk. De fietstocht is op maat van kleine groepen tot ca. 10 personen. Voor grote groepen werken we programma’s op maat uit.

• Drieprovinciënroute: gratis

FIETSVERHUUR Fietsen huren binnen de regio Beringen kan je via onze verhuurpartners: Fietsparadijs Limburg

Voor het huren van fietsen verwijzen wij je graag door naar www.fietsparadijslimburg.be. Hier kan je online fietsen reserveren. Verhuurperiode: 15 maart tot 20 oktober. Verhuur van elektrische fietsen en gewone fietsen. info@fietsparadijslimburg.be

Blader terug naar p. 31 voor de arrangementen ‘Tafelroutes’.

Praktisch:

FIETSKAARTEN • Fietsroutenetwerk Limburg: € 9,50

WAT DACHT JE VAN FIETSEN GECOMBINEERD MET LEKKER ETEN?

Pro-Fitness:

Broederspad 11, 3550 Heusden-Zolder, +32(0) 11 25 21 29, www.profitness.be Verhuur van stadsfietsen, mountainbikes, ligfietsen, …

LOPIFIT De Lopifit is een elektrisch aangedreven kruising tussen een loopband, een step en een fiets. Door het elektrische aandrijfsysteem bereik je al lopend de snelheid van een fiets. Zo ‘loopfiets’ je in een uur vijftien tot vijfentwintig kilometer. De ideale manier om Beringen op een originele manier te ontdekken. We hebben voor jou 3 mooie routes uitgestippeld over het fietsroutenetwerk. Zo passeer je alle mooie plekjes van Beringen en is het geen probleem om te stoppen langs één van de vele rustplekjes of gezellige cafeetjes om na te genieten van de pracht en praal die deze streek te bieden heeft. Plezier gegarandeerd! Praktisch:

Voor aanvullende info: Toerisme Beringen, Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen, toerisme@beringen.be, +32 11 42 15 52

Huurprijs: € 15. Duur: 2 à 3 u. Tijdens een kleine introductie legt een medewerker je uit hoe de Lopifit werkt zodat je zonder zorgen een sprintje kan trekken met de lopifit en veilig kan stoppen indien het nodig is.

IN BEWEGING

51


aadmeche

le

Volsbergenbossen

Hulsen

P

Kanaal Kw

Grote Nete Straalse Bossen

Stelen

311

304

306

345 Alb

24

Zittaart

Zittaartse Molen

343

503

341

45

er

t ka nen Indrukwekkende voormalige mijnsites met uniek industrieel erfgoed aal imposante De Donken Zammelsbroek 24 natuurgebieden: deze overwegend vlakke fietslus combineert de boeiende geschieOosterlo denis van het ondergrondse ‘zwarte goud’ enEindhout de pracht van het groene landschap. AAT KSTR EDIJ Je fietst langs het Albertkanaal, passeert het oude VEkolenspoor en doorkruist T Ham AA TR typische mijnwijken. KS 21 OE BR 51 N E INN

22

Gestel

338

2,2

W W UY IN TS KE L

Kwaa

te

Ne

te

G ro

53 2

RT

339

Kasteel Meerlaar 25

KT

K

2,3

EDIJ

BO E VER

26

Verboekt

2

25

0,5

Makel BO E ST KD RA ON AT K-

Schoot

1,5

HEIDE

336

25a

AT

Railbike

Hulst

Tessenderlo

FIETSLUS DE MIJN335TOT HET AN T WVAN ERPEN 14 LEGER EN LANGS HET WATER 105

GE

P39

25a

RA

ST

OS

B NE

RODE

15

Genebos

5

3,

Genendijk

4

1,9

7 N12

P13

4

11

EVOO

7,1

Lengte: 49 km 4,3 Vorst-Meerlaar Start: Toerisme Beringen, be-MINE, Koolmijnlaan 203, Beringen Trichelhoek Laakdal Gemeenten: Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Lummen Kleine Laak In de buurt: be-MINE met Mijnmuseum, snorkel- enVorst duikcentrum TODI, Varendonk 50 rote Laak 2,7 G klimcentrumk Alpamayo, Avonturenberg en Sportoase, OED VL DE naar Laa 20 VELDSTRAAT 39 Grote Brouwerij Remise 56, mijnsite Heusden-Zolder, 1 AL 561 GROE N14 BA POO NRT 4 brouwerij Ter Dolen, Circuit Zolder Veerle

Genebeemd

Zwarte Hoek

N1

PESTENDIJK

4 N17

G LAN

SW

Gerh

3,8 LANG

S

EE

9

4

RH

GE

Schoterse Bossen

3,5

E ID HE LE

ER

VE

278

276

339

336

332

330

3454

503

2,5

Hoste

341

7

LANGESTRAAT

SCHOMSTRAAT

k ee eB

87

Gr

ot

N2

3

CAU

Vleugt

RG

30

9

N2

1,9

OT TE NB STRA ERGAT

3

EERTS MELDRAAT ST

Provinciedomein Halve Maan

1,5

48

e Be

34 1,9

KOLENB ER STRAAT G-

Webbekom

315

RG NBE STEETRAAT S

H ST ALE RA NAT

Sint-Jansbergklooster

ENLUMMAAT STR

47

318

Goeslaar

Linkhout 70

4

E314

P28 314

,5

25 voorbehouden. Alle rechten 357 Aardeweg 25 Zelk

TER RF T HU AA SC STR

Zelem -

ek

Bost

R.

ar t

V L AAMS -B R AB ANT

WEY ERST

BADSTRAAT

Kaggevinne

Schoonaarde

Zw

Diest

N10

Lindemolen

3,2

DE

Melde

522

N BAA

T

POS

ONAER

87 32 0 mer pad in Ben je met je smartphoneDeop ,7 Fietsparadijs Limburg? 33 88 Download dan de gloednieuwe fietsapp. Sint-Sulpitiuskerk naar

4

Schaffen SCHO

Grasbos

Geeneinde

Engelbeek

AA TE T -

WBE

2

Blanklaar

Kelbergen

GBER LEN AT KEL STRA

31

N2

’s-Hertogen

7

AT

RA

RST

PEE

1,5

ST

DE FIETSPARADIJS LIMBURG APP

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

329

N174

1

7 N12

ar

na

52

25

44,1 km 2,5 Toerisme Beringen, be-MINE,3 Koolmijnlaan 203,Natuurreservaat Beringen 83 Groot Asdonk Beringen, Leopoldsburg, Ham en Tessenderlo 84 V L AA MS BR A B A NT be-MINE met Mijnmuseum, snorkel- en duikcentrum TODI, te Beek Natuurreservaat Eiland G ro Huize De Schans klimcentrum Alpamayo, Avonturenberg en Sportoase, domein Demerbroeken Ernest Claes 85 APPIJ- Zwartwater VR O Paalse Plas, Railbike spoorfietsen. KL 3 STR EN RAAT 86

E T NG AA LA STR JK DI

N7

Engsbergen

Molenstede

Rot

Genevenne

TH RO AAT STR

LSE R. US ST BR ERG B

Okselaar

2

1,5

SEN GR RAAT ST

Lengte: Start: Gemeenten: In de buurt:

Averbode

330

332

Deurne

1,5

Averbode Een relatief vlakke fietslus die natuur erfgoed combineert. Je start op be-MINE, Bos &en Heide Abdij van T één van de best bewaarde mijnsites van West-Europa. De mijngebouwen, terrils Averbode TRAA en NS DE LIN F het belevingsvolle traject van het oude Ekolenspoor imponeren. Onderweg passeer je E E R 18 S D LUIK ,7 25 bossen, weidelandschappen, 0het Albertkanaal en de grootste garnizoenstad331 van België. De Vijvers

MEILRIJK

AR LA T EE AA BR STR

555

17

4,5

OOSTER BERGEN

554

Natuurreservaat Gerhagen

Berg

152

N174

342

334

Heide

RENHOUTE G BER

341

3

2,

ELZAV RG BE

Knooppunten

Paalse Plas

1

DE

TERHEI SCHO

E

Oversteense Heide

3,1

46

NB

Olmense Zoo

ELSE GEST EG W

2,1

KE

2,5

316

2,2

308

NK EN

307

DE DO

518

2,2

67

2

N10

10 N1

310

BU

37 38

Kasteel De Roye De Roye Prinskensmolen

Knooppunten

341

De Vloyen

Berg

Meerhout

2,5

FIETSLUS ZWART GOUD EN GROENE PRACHT

M

Schulens


Schoorheide

257 5

1,5

A N T W E RPE N

admechelen

ND ZA

GST AD LA ENB AN ER

â&#x20AC;&#x2122;T

554

Koninklijk Park

Geneberg 4

Staleikerheide

342 Korspel 2,5

7

Vallei van de Zwarte Beek

Beverlo

8 aa

l

503 1

Stal

Mijnterril van Beringen

12

Zw

e ar t

Be

310

ek

Kraanbergbos

1,5

Mijnmuseum

be-MINE

Koersel

N72

WEG GRAU NAAR D E WE S TEEN

345 Tervant

10

22

R ST IJSS RA EL AT -

BROEKHOVENSTRAAT

5

26

78 e k ot ee Gr erb t in W

Galgenberg

311

Lillo

72

19

69

Voort

Heusden

AL SD

LF

WO

539

309 308

HouthalenHelchteren

2,5

AT

RA

ST

JK

OE EG

KW

KAN AAL

5,5

Man

N7

2

Eversel

STRA

HeusdenZolder

7,5

AT

523

Berkenbos

HELDERBEEKSTRAAT

4,5

79

Geenrijt

BR

D PA

l

Gestel

319

G

naa

5,5

3,5 G

ER LD T HE TRAA S

343

lste ek G e ke n b e i ene

Mijnterril van Heusden-Zolder

307

N7

VOORT KIEZEL

DI

r t ka

13

3

FHO UW AT NIE STRA

N-

A BASTIA SINT-SE STRAAT

TAN KK T OE AA BR STR

HEUSDENSEWEG

HEIDEBLOEMSTRAAT

Albe

E3

Paal

ER

8

ERIJV EV AT VR TRA S TOR T VO RAA ST

26

SB

N7

Beringen

0,

Koerselse Heide

2

an

274

Hoeverheide

7

0,5

r tk

12

5

3

be

P3

Witte Bergen

1

Al

RT TO NS AT EE A ST STR

5

9

518

11 2,5

341

Beringen-Mijn 4,5

NU

Begijn

Hoef

Boskant

51

VE

516

Hechtelse Heide

276

5

517

1,5

100

3,5

Ham

e

Res Bosveld

Geleeg

Heppen

Hechtel

515

N73

P26

N73

49

50

KAMPE

Leopoldsburg

8

7,5

RBAAN

2

BOSKANT

Oostham

4

N1

2,5

DE HENGSTBERGEN

OP

2

278

hoeven

R.

R. TST RES

Gerhees

P16

ST

2

99

Langven

den

0,5

Gerheserheide Immert

52

EK

ENGEN STRAAT-

naar 33

0, 6

IMMERTSWEG

40

4,2

BE

555

Schrikheide

ST.- BERNARDUS STRAAT

OUDE HEERSTRAAT

39

258

5 1,

G

277 AS

4

In den Brand

Strooiendorp

101 VENNESTRAAT

o

Hechtel-

ENFAZANTAT STRA

5,5

2,9

Olmen

ER

Locht

Lange Heuvelheide

ME

Y LA LAN AN DT -

316

Hout

75 Mijnterrein Houthalen

Zolder

Kasteel Meylandt

3

Geneiken

g

ek elbe

Terlaemen

6

Schalbroek

312

k D em

SVA

G

RE K ST HOV RA EN AT -

25

Grote Vijver

Kasteel Lagendal

ZOLDER STRAAT

93

94

Laakvijver

40

63

R

ST

OR

GO

Halveweg

Kleine Vijver

46

39

3,5

313

NEZWAAAT STR

Bolderberg

1,5

N7

Wijvenheide

T AA

Recreatiedomein Bovy

29

ART

er

Kasteel Het Loye

Thiewinkel

3

N7

KER

ee

STATIONSTRAAT

BEC

elb

302

P20

DE

IN

NE

GE AL

10

M

g an

3

POPU LIE STRA RENAT

UN

VR

47

R ST

305

1,5

P43

162

Zonh

Terdonk

Natuurreservaat Platwijers

T AA

Grote Platwijer

Kasteel Kie

8

Kasteel De Burg

Rekhoven

WAT ERM STRA OLENAT

5 Kasteel het Hamel

Sint-Jansvijver

Circuit Zolder

71

6

ST EL EZ KW

N72

70

Viversel

Berkene

2

KRUISSTRAAT

73

1

N7

Lummen

303 2

Mellaar

N

AA

STL

WE

301 AANKORH AAT STR

26

VIJVERSTRAAT

RA AT

26

6

Vijvers van Terlaemen Vogelsanckbos De Kluis

Teneikenen

300

27

Molem

NA CH ST TEG RA AL AT EN -

ert

Kolveren

Kasteel Vogelsanck

27

ZES

Laren

4

304

28

5

ek

SEPT STRA EMBERAT

Be

29

28

Boekt

1,5

te

E314

0,5

Z

r wa

7

4,5

Genebos

Groenlaren

29

MeylandtObbeek

48

N74

306

Stokrooie

P15

Herkenrode

TR

ES

M

M SE

T AA

IN BEWEGINGT U Kiewit LPINST R

53

62

AA T

Herk


ADVERTENTIE

16.6.2019 TONGEREN â&#x20AC;&#x201C; BERINGEN

54 VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: GOLAZO SPORTS, CHRIS VANNOPPEN, SCHOEBROEKSTRAAT 8, 3583 PAAL-BERINGEN


“Ontdek Beringen en omstreken op een vespa!”

RONDRITTEN TOURNÉE CITÉ

RONDRITTEN OP MAAT

Ontdek de mijnstreek in een comfortabele minibus. Blader terug naar p. 22 voor meer info.

Komt jouw groep met de bus, dan kan je kiezen voor een rondrit. De gids stapt mee op en navigeert je door Beringen. Een route vol mijnerfgoed? Of kies je voor een tocht door het groen? Wij plannen een rondrit aangepast aan het thema van je keuze.

VERHUUR ELEKTRISCHE SCOOTERS Fietsen Bijloos:

+32 (0) 11 45 16 40, www.bijloos.be

VERHUUR VESPA’S Vespamoments:

+32 (0) 478 43 79 22, www.vespamoments.be

IN BEWEGING

55


56

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


IN DE BUURT maak kennis met de omgeving van Beringen

IN DE BUURT

57


rondom Beringen Maak kennis met de omgeving rondom Beringen. Op de volgende pagina’s vind je enkele highlights van onze buurgemeenten Ham, Lummen, Tessenderlo, Halen, Leopoldsburg en Heusden-Zolder. 1. BERINGEN 2. HAM 3. LUMMEN 4. TESSENDERLO 5. HALEN 6. LEOPOLDSBURG 7. HEUSDEN-ZOLDER

6.

2. 1.

4.

7. 3. 5.

LUMMEN Wandeling Schulensmeer In totaal beslaat het natuurgebied Schulensbroek een oppervlakte van 200ha. Het wordt gekenmerkt door uitgestrekte natte graslanden en is tot ver in het buitenland bekend voor zijn vogelrijkdom. Door het benadrukken van het natuuraspect van het Schulensmeer en omdat er enkel zachte recreatie is toegelaten, betekent voor velen het Schulensmeer vooral rust. Keuze wandeling: verschillende afstanden mogelijk van 2,5 tot 10 km. Na de wandeling kan je verpozen in het cafeteria waar je een prachtig zicht hebt op het domein.

Domein van de duizendjarige eik De Duizendjarige Eik is één van de oudste nog levende bomen in Limburg! Onder zijn omarmende takken werd recht gesproken, gefeest, oorlog gevoerd en hij is zelfs in brand gestoken … De boom heeft Lummen zien groeien, terwijl hij zelf langzaam ouder werd. Al in 1940 werd deze mystieke boom beschermd als monument. Op hetzelfde domein werden ook zijn zoon en kleinzoon geplant. Via interactieve panelen, verspreid over het domein, kom je alles te weten over deze bijzondere boom en over (knot)eiken.

LUMMEN.BE

58

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


LEOPOLDSBURG

HALEN

Museum Kamp van Beverlo

Museum Slag der Zilveren Helmen

Het leger heeft ongetwijfeld zijn stempel gedrukt op Leopoldsburg, de jongste gemeente van Vlaanderen. Leopoldsburg zien, is voor de bezoeker in contact komen met het militaire kamp. Het museum van het Kamp van Beverlo schetst de geschiedenis en de heemkunde van Leopoldsburg en zijn kamp. Tijdens de rondrit zal je verrast zijn over de talrijke militaire gebouwen en monumenten. Ook de ongerepte natuur en de vergezichten op het oefenterrein zijn uniek. Ontvangst met koffie en soldatenkoek, gevolgd door een geleid bezoek aan het museum Kamp van Beverlo. Aansluitend volgt een busrit over het militair domein. Praktisch:

Voor groepen van minimum 10 personen. Kostprijs: € 12 p.p. De groepen zorgen zelf voor een bus. Indien (enkel) vrij bezoek aan Museum Kamp van Beverlo: € 2,5 p.p. op maandag van 13 tot 17 u., dinsdag en donderdag van 9 tot 11:30 u. en woensdag van 14 tot 16:30 u. Controleer voor je bezoek even de openingstijden op de website.

WWW.MUSEUMKAMPVANBEVERLO.BE WWW.TOERISMELEOPOLDSBURG.BE

Rondrit in eigen touringcar o.l.v. een gids langs het voormalige slagveld en de 44 helmen van de expo Limburg 1914-1918 met aansluitend bezoek aan het museum Slag der Zilveren Helmen. Praktisch:

Duur van de rondrit en het museumbezoek: 2 u. Inkom museum met een degustatie van de appellikeur Halens Helmke: € 5,50 p.p. Gids (rondrit + museum): € 60. Het is mogelijk om de uitstap te starten of te eindigen in de mooi gerestaureerde Pastorie (anno 1865) te Zelem. Hier kan je genieten van overheerlijke streekproducten in een gezellig kader.

WWW.HALEN.BE WWW.SLAGDERZILVERENHELMEN.BE WWW.PASTORIEZELEM.BE

IN DE BUURT

59


ADVERTENTIE

Ham natuurlijk! Ham is een gezellige en groene gemeente in de Limburgse Kempen. De parelachtige natuurlandschappen worden door wandel- en fietsnetwerken verbonden. Niet te missen zijn de mooie natuurgebieden de Rammelaars en Gerheserheide, de Kerk van Oostham met de oudste toren van België of de Oude Pastorie.

Alpaca Pachmana Maak kennis met alpaca’s tijdens een rondleiding op deze alpacafokkerij. Wandel met de alpaca’s, hou een fotoshoot of kom op teambuilding. Ontdek een selectie van exclusieve producten van alpacawol in de Pachmana Store. www.alpaca-pachmana.be

TIP Happen & Stappen

Ben je een liefhebber van wandelen en lekker eten, ontdek dan de groene omgeving van Ham tijdens een wandeltocht en proef onderweg van heerlijke lekkernijen. www.ham.be/happenenstappen

VrijeTijdsPunt Ham Dorpsstraat 17, 3945 Ham, T 013 61 10 70 toerisme@ham.be, www.ham.be/toerisme, facebook.com/gemeenteham Meer tips op www.uitinham.be

WANDELEN LANGS KNOOPPUNTEN! www.wandelknooppunt.be


ADVERTENTIE

De is een tuin- en fietscafe in Afrikaanse sfeer en is dé uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars. Geniet van lekkere bieren (10 soorten van het vat!) en gerechten. Hamse ribbetjes, pasta’s, salades, steengrill, BBQ. Op zaterdag en zondag is er een ontbijtbuffet.

De leuke terrassen bieden zicht op de minigolf, een speeltuintje en het nabijgelegen tuin- en vijvercentrum Ollevier en Co. Het café is rolstoeltoegankelijk en kan groepen aan tot 400 personen. Mooie uitgewerkte wandel- en fietsroutes beschikbaar.

Piraten minigolf ‘De Piratenminigolf’ in Ham is de eerste Country minigolf van de Benelux. Sla het balletje in de boot, laat het verdwijnen tussen de rotsen, knal het door het kanon... Deze unieke minigolf is gegarandeerd een onvergetelijke ervaring voor kleine en grote groepen.

Safaritocht Een onvergetelijke dag die start bij de Vuvuzela. Om 10 u. start een lekker ontbijt. Ontdek daarna de rustige omgeving op weg naar de Olmense zoo. Dat kan per tandem, Vespa of vanaf 10 personen met de huifkar. In de zoo beleef je de natuur van kortbij: giraffen aaien en olifanten spotten in de savanne. Om de dag gezellig af te sluiten staat bij terugkomst de steengrill al te sissen.

PindaPinda PindaPinda serveert kant-en-klare arrangementen van een halve of hele dag, overgoten met een warm Afrikaans sausje. Erop uit met z'n tweetjes, vrienden, collega’s of je vereniging? Tochten met de tandem, fiets, kajak, huifkar of Vespa? Een lasergame, dropping, zoektocht, BBQ, steengrill… De mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt! Uitvalsbasis: De Vuvuzela in Ham.

De Vuvuzela Tuinstraat 1, 3945 Ham

Tuinstraat is een nieuwe zijstraat van Gerhees te Ham

info@devuvuzela.be 011 34 71 69


HAM Dagje uit in Ham Natuurwandeling De Duinen gaan op wandel. Ga op ontdekkingstocht doorheen Gerheserheide. Vertrekken doe je aan de Tuinstraat 1. Een tocht van een 8-tal kilometer brengt je naar het sterrenplekje ‘Den Tus’. In de verte hoor je er misschien wel een havik, een zwarte specht of een nachtzwaluw. Aan de hand van vragen ontdek je meer over de historische site ‘De Schans van Gerhees’ en de dieren van Gerheserheide. Je leert bovendien alles over het leven van de bij! Praktisch:

Gratis / Alle dagen / Duur: 3 uur / Afstand: 8,6 km Info: 013 61 10 70, toerisme@ham.be, www.ham.be/duinengaanopwandel

Vertrek:

Knooppunt nr. 2 De Vuvuzela Tuinstraat 1, 3945 Ham

WWW.HAM.BE/TOERISME

TESSENDERLO De gezelligste bossen van Vlaanderen en de Railbike Natuurgebied Gerhagen (945ha) is de poort tot de Merode. Vanaf de parking brengt de wandelas je naar het recreatieve centrum met o.a. het infopunt, het Bosmuseum, de speeltuin, de uitkijktoren, de golf practice en het Fluister- & Stiltepad. Je vindt hier 2 hotels, 6 brasserieën, een ontbijthuis en de manege. Liever rustiger aan? Kies dan voor de golf practice of ga hengelen aan de Gerhagenvijver. Kom tot rust op één van de talrijke gezellige terrasjes of picknickbanken. Dit kan je combineren met railbike op de spoorlijn in Tessenderlo. De wagens bieden plaats voor vier volwassenen: twee sportievelingen trappen vooraan en twee genieters ‘luieren’ achteraan. Het landschap voert je door Kempense dennenbossen. Praktisch:

• Natuurgebied Gerhagen: aanrijden via de Heggebossenweg. Kom naar het infocentrum voor meer info: 013 350 242, gerhagen@tessenderlo.be; • Railbike: Prijs € 18 per wagen. Railbiken kan van april tot eind oktober; Vertrek: Stationsstraat 96, 3980 Tessenderlo; info: 013 353 331, vvv@tessenderlo.be

WWW.TESENDERLO.BE/TOERISME

62

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

“8 km fietsen over het spoor”


HEUSDEN-ZOLDER ZLDR Luchtfabriek Ga zeker op verkenning in ZLDR LUCHTFABRIEK In het imposante ophaalmachinegebouw op de mijnsite leer je hoe lucht werd gemaakt om machines aan te drijven. Je ontdekt er ook hoe mijnwerkers afdaalden en konden ademen op 800 m diepte. Ervaar zelf de oneindigheid van een schacht in een van de lichtkunstwerken. Praktisch:

Individueel: gratis toegang, elke dag van 10 tot 17 u. Begeleid: duur: 2 u, prijs gids: € 60/groep/gids + € 10 administratiekosten. Groepen enkel op afspraak. Max. 25 personen per groep. Info: +32 (0) 11 80 80 88, toerisme@heusden-zolder.be

Adres: Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder TOERISME.HEUSDEN-ZOLDER.BE

Circuit Zolder achter de schermen Samen met een gids verken je het evenementendomein (paddock, museum…) en ontdek je het verhaal achter de sacramentskapel. Maak ook kennis met de wielerschool van ex-profrenner Marc Wauters en het BMX-parcours. De gids neemt vervolgens samen met jou een kijkje achter de schermen. Spannende verhalen verzekerd! Praktisch:

Duur: 2 u. Prijs: € 60/groep/gids + € 10 administratiekosten. Groep: max. 25 personen. Enkel op afspraak. Info: +32 (0) 11 80 80 88, toerisme@heusden-zolder.be Tip: op donderdag zijn er meestal activiteiten, dit maakt een bezoek extra boeiend. Op donderdagen in juli en augustus: rondleidingen georganiseerd door vzw Toerisme Heusden-Zolder. Afspraak om 14 uur aan The Wheels. Prijs vanaf 18 jaar: €3 euro, onder 18 jaar: € 1 euro. Groepen vanaf 10 personen graag vooraf aanmelden.

Adres: Terlaemen 30, Heusden-Zolder TOERISME.HEUSDEN-ZOLDER.BE

spannende verhalen verzekerd! IN DE BUURT

63


64

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


LOGEREN zalig overnachten in Beringen

LOGEREN

65


hotel

B&B’s en vakantiewoningen

MEZZO HOTEL & BUSINESS

LA CASA DE LA AMAPOLA

O-LIT

Mezzo ligt vlakbij de E313 én E314. De 51 hotelkamers zijn ruime tweepersoonskamers met gratis WIFI; flat screen TV, uiteraard airco én gegarandeerde rust. Er zijn 33 dubbelbedkamers met panoramisch buitenzicht, koelkast, safe, een sofa en individuele ventilatie. Daarnaast zijn er 18 Twin kamers, met 2 aparte bedden, deze zijn voorzien van een bureau, extra lange bedden én binnenzicht op het mooie atrium. De badkamers van alle kamers zijn voorzien van een ruime inloopdouche. De kamers hebben een eigentijds en warm interieur. Geen overdreven luxe, maar ze bieden allemaal het comfort dat je van een hedendaags hotel verwacht. Omarm de rust en laat je s’ochtends verwennen met een lekker ontbijtbuffet.

Een luxueuze bed & breakfast gecombineerd met wellness. Er worden overnachtingen aangeboden met arrangementen alsook vrije uren waarbij je kan genieten van een unieke privésauna en jacuzzi. Pascal en Inge heten je van harte welkom in hun kleine paradijs van oase en rust.

De Bed & Breakfast beschikt over 4 moderne kamers elk met een eigen badkamer en voorzien van alle comfort. Ook is er een zaaltje dat kan worden gebruikt voor vergaderingen, productvoorstellingen, conferenties, familiefeestjes en andere.

Kreniststraat 74, 3583 Beringen,

+32 (0) 495 10 20 18, +32 (0) 494 80 48 30, la.casa.de.la.amapola@gmail.com, www.lacasadelaamapola.be

Meldertsesteenweg 220, 3583 Paal (Beringen) +32 11 415 110, +32 476 406 321, info@o-lit.be, www.o-lit.be

Open 7 op 7, van 7 tot 23 u.

+32 (0)11 46 01 70, info@mezzo.eu Paalsesteenweg 170, 3583 Beringen, www.mezzo.eu

VILLA NOSTRA

INSTITUUT TIM TORFS

Een mooier kader ga je niet vinden! Villa Nostra is een prachtige B&B in een oude directeurswoning, vlak tegenover beMINE. De B&B telt 4 ruime kamers, waar je van alle rust en comfort kan genieten. De mooie tuin geeft de gasten de gelegenheid om weg te dromen op de zalige terrassen en bankjes in het groen. Gastvrouw Peggy zal je met veel enthousiasme wegwijs maken in de buurt en serveert alle dagen een vers ontbijt.

Unieke 5-sterren luxe B&B. Je logeert in een 100% privé-wellnessloft met jacuzzi, sauna’s... Het ontbijt is koninklijk en de massages zijn subliem!

Koolmijnlaan 152, 3582 Beringen, villa.nostra@telenet.be, www.villa-nostra.com

66

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

Heidestraat 69 , 3581 Beringen, +32 (0) 11 72 44 24, info@instituuttimtorfs.be, www.instituuttimtorfs.be/bed-and-breakfast


B&B’s en vakantiewoningen

‘T KASTEELTJE

GEWOON GEZELLIG

DE KROONHOEVE

‘t Kasteeltje is een charmant 3-sterren gastenverblijf op het domein van een 100-jarig herenhuis. Je verblijft er in één van de vijf themakamers die elk beschikken over tv, wifi en eigen sanitair. ‘s Morgens verwennen Ludo en Linzi je met een uitgebreid ontbijt op basis van de producten van hun eigen boerderij.

Hier zetten ze alles in het teken van de klant! Om te voldoen aan jouw behoeften bieden ze je de beste service. Met de gezellige kamers die ze beschikbaar hebben, vind je vast en zeker wat je zoekt. Er zijn 3 kamers: kamer roos, kamer fiori en kamer lavendel.

Vier sfeervolle gastenkamers, met keuken, salon, haard en terras. Er is plaats voor 29 personen. De 4 ruime vakantiewoningen zijn voorzien van een living met overdekt terras. Op het eerste verdiep vind je 2 ruime slaapkamers, met 5 losse bedden en douche. Gemeenschappelijk compleet ingerichte keuken.

+32 (0)496 43 43 07, tkasteeltje@telenet.be, www.tkasteeltje.com

Heilig Hartstraat 14, 3581 Beringen, +32 (0) 11 76 11 93 , +32 (0) 496 51 55 87, benb.gewoongezellig@telenet.be, www.gewoon-gezellig.be

DE WITTE MEREL DELUXE

COCON CARBON

De 2 luxe suites met terras kijken uit op de Paalse Plas. Overnachten kan ook in een originele glampingtipi of een sphair voor een nacht onder de sterrenhemel. Sauna, jacuzzi en fietsen bij te reserveren.

Cocon Carbon is een vakantievilla in Beringen-Mijn op 5 minuutjes van beMINE. Hier kan je logeren met je familie, vrienden, sportmakkers, collega’s… Het huis is de ideale uitvalbasis om Beringen en Limburg te ontdekken. Prijzen vanaf 750 euro per weekend.

Vennestraat 15, 3581 Beringen,

Tessenderlosesteenweg 224, 3583 Beringen, +32 (0) 495 52 42 78, info@dewittemerel.com, www.dewittemerel.com

Kroonstraat 247, 3581 Beringen, +32 (0) 11 74 47 54, marga@kroonhoeve.be, www.kroonhoeve.be

Hospitaalstraat 103, 3582 Beringen, +32 (0)495 52 42 78, info@dewittemerel.com, www.dewittemerel.com

LOGEREN

67


B&Bâ&#x20AC;&#x2122;s en vakantiewoningen

HOEVE GENEMEER

KATERMEERHOEVE

DE STALSE SCHANS

Hoeve Genemeer is een ideaal vakantieoord, waar de rust, de charme van het platteland en het prachtige natuurschoon je uitnodigen tot een onvergetelijke en deugddoende vakantie voor iedereen met specifieke aandacht voor personen met een beperking.

Luxueus vakantieverblijf vlakbij de E313. Ideale uitvalsbasis voor zakelijke, culturele en ontspannende activiteiten. Er zijn 3 appartementen voor 4 personen met eigen keuken, badkamer toilet en slaapkamer. Er is een polyvalente ruimte met industriĂŤle keuken voor allerlei evenementen.

Genemeerstraat 163, 3581 Beringen, +32 11 34 47 85, +32 491 74 48 30, info@hoevegenemeer.be, www.hoevegenemeer.be

Twee landelijk ingerichte appartementen met zicht op de schapenweide. Elk verblijf beschikt over een badkamer, toilet, volledig ingerichte keuken en een zithoek. Je kan ook een handje toesteken bij het verzorgen van de melkschapen en lammetjes. In de hoevewinkel proef je van heerlijk schapenijs en -kaas.

Katermeerstraat 29, 3583 Beringen, +32(0) 479 41 41 14, info@katermeerhoeve.be, www.katermeerhoeve.be

Guido Gezellestraat 11, 3582 Beringen, +32 (0) 478 49 70 88, destalseschans@skynet.be

kamperen BIZZLE FLATS

JEUGDKAMPEREN

Bizzle flats beschikt over 3 appartementen. Het appartement op de tweede verdieping heeft een aparte slaapkamer, badkamer met lavabo, bad, douche, toilet, wasmachine, droogrek en ingerichte keuken met vaatwasmachine. Daaronder bevinden zich 2 appartementen met 2 slaapkamers en grote leefruimte. Elk appartement beschikt over een terras en er is parking achter het gebouw.

Voor jeugdverenigingen zijn er diverse mogelijkheden. In Beringen vind je kampeerterreinen en jeugdlogies. Contacteer Toerisme Beringen voor meer informatie of een bezoek ter plaatse.

Diestersesteenweg 38, 3583 Beringen, +32 478 388 677, info@bizzleflats.be, www.bizzleflats.be

68

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

toerisme@beringen.be, +32 (0) 11 42 15 52


Wie wil er zo niet wakker worden?

69


70

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019


EVENTS altijd wat te beleven

EVENTS

71


AGENDA

MARKTEN

28/04: Erfgoeddag 18–19/05: opening Kolenspoor 2/06: Drieprovinciënroute 2–3–4/08: Paal op Stelten 10–11/08: Halfoogstfeesten 7–8/09: Mijnhappening 29/09: Bruegel in Beringen 30/11: Winterwandelingen op de terrils 21–22/12: Koersel Kerst 13/12>05/01: be-MINE on-ICE

Beringen: woensdagvoormiddag Paal: zondagvoormiddag Beverlo: vrijdagvoormiddag

DRIEPROVINCIËNROUTE

2 JUNI 2019 Een tocht door 3 provincies langs de mooiste natuurplekjes van Limburg, VlaamsBrabant en Antwerpen. De Drieprovinciënroute doorkruist de gemeenten Beringen, Ham, Tessenderlo, Meerhout, Laakdal en Diest. Er is een grote tocht van 63 kilometer en een kleine van 35 kilometer. Op elke startplaats stop je voor een lekkere snack en is er animatie. DRIEPROVINCIENROUTE.BE

PAAL OP STELTEN

2 - 3 - 4 AUGUSTUS 2019 Maak je agenda vrij, want het plezantste festival in omstreken gaat door op 2, 3 en 4 augustus. Drie dagen doorspekt met optredens van de bovenste plank. Vrijdagavond rockende gitaren, zaterdag dreunende beats en zondag liveacts uit de popscene. De eerste namen zijn al bekend. Niemand minder dan Maxi Jazz ‘Faithless’ (UK) is de headliner op zaterdagavond. Zondagnamiddag staan Lil’Kleine (NL), Natalia en Killer Queen (UK) op het podium. Houd de website in de gaten voor de volledige affiche. PAALOPSTELTEN.BE

HALFOOGSTFEESTEN

10 - 11 AUGUSTUS 2019 De Halfoogstfeesten in 4 woorden? Dat zijn bier, proevertjes, animatie en muziek. En dat allemaal met een sfeervolle inkleding. De zomer op je bord, in je glas, op het podium en overal rondom je… ben jij er klaar voor? HALFOOGSTFEESTENBEVERLO.BE

72

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

MIJNZONDAGEN (zie p. 13) Elke eerste zondag van maart tot en met november. Datums: 3 maart, 7 april, 5 mei, 2 juni, 7 juli, 4 augustus, 1 september, 6 oktober, 3 november. Telkens om 11 en 14 uur. Praktisch: mijnzondagen.be


MIJNHAPPENING

7 - 8 SEPTEMBER 2019 Tijdens de mijnhappening staat het mijnerfgoed in de kijker. Zaterdagavond kan je plaatsnemen op het Kioskplein voor film en gezelligheid. Zondag breiden de festiviteiten zich uit naar be-MINE met straattheater, muziek en kinderanimatie. De mijngebouwen en het Mijnmuseum kan je bezoeken. Er zijn multiculturele eetkraampjes, een kunst- en ambachtenmarkt en gezellige terrassen. Heel wat te doen! MIJNHAPPENING.BE

BRUEGEL IN BERINGEN

29 SEPTEMBER 2019 Wapperende vlagjes, straatlampen gedoofd en sfeerlampjes in de lucht. Vuurkorven knetteren en knisperen. Heerlijke geuren verspreiden zich rondom de eet- en biermarkt… Laat het duidelijk zijn: Bruegel in Beringen belooft een sfeervol weekend te worden. Brandmerk 29 september alvast in jouw agenda. BRUEGELINBERINGEN.BE

KOERSEL KERST

21 - 22 DECEMBER 2019 Koersel kerst is zoveel meer dan een kerstmarkt. Zijn het niet de glühwein en chocomelk die voor opwarming zorgen dan zijn het zeker de muzikale optredens. De kerstman heeft cadeautjes bij en er zijn kraampjes met lekkers. Kinderen leven zich uit in het kinderdorp, ouders lopen over de kerstmarkt. Vuurtjes knisperen en de kerstlichtjes fonkelen… laat het kerstfeest maar beginnen! KOERSELKERST.BE

BE-MINE ON-ICE

13 DECEMBER 2019 - 5 JANUARI 2020 Onuitputtelijk schaatsplezier tijdens be-MINE on-ICE! Trek je handschoenen aan, want van 13 december tot en met 5 januari vriest het op be-MINE. Huur een paar schaatsen en waag je op het ijs. De schaatsbaan is overdekt en 300 vierkante meter groot. Koude tenen? Geen nood, na een warme choco of glühwein in de gezellige winterkroeg ben je zo terug opgewarmd. BEMINEONICE.BE

EVENTS

73


GROEPSAANBOD Pagina

Activiteit

Duur

Info

Rondleidingen 10

Gidstocht be-MINE

1,5 uur

toerismeberingen.be

*

11

Mijnmuseum / Arrangement ‘Mijnmuseum’

2 uur

bezoek aan de museumzalen en de ondergrondsimulatie

**

11

Mijnmuseum / Arrangement ‘Mijnwerkerspad’

2 uur

bezoek aan de oude mijngebouwen en de ondergrondsimulatie

12

Mijnmuseum / Mijnwerkers met vuile handen (kleuter)

1 uur

gebruik lunchpakket toegelaten mits afname consumptie

12

Mijnmuseum / op pad met de mijnwerker (lager)

2 uur

gebruik lunchpakket toegelaten mits afname consumptie

12

Mijnmuseum / mijnwerkerspad (secundair) - Maximine

2 uur

gebruik lunchpakket toegelaten mits afname consumptie

15

Avonturenberg

1 uur

gratis toegankelijk via be-MINE

15

Mountainbikeparcours

14

Gidstocht ‘natuurwandeling terril 2’

2 uur

16

TODI snorkel- en duikcentrum

2 uur

todi.be

16

Gidstocht ‘TODI achter de schermen’

1,5 uur

toerismeberingen.be

16

Zwemparadijs Sportoase be-MINE

sportoase.be

16

Zwemparadijs Sportoase be-MINE

aanbod aan groepslessen kracht- en conditietraining, dans, yoga en pilates (BBB, abdo, figuurtraining, spinning, boxing,...

17

Alpamayo klimcentrum

29

Gidstocht / Multiculturele hapjestocht

5 uur

toerismeberingen.be

****

29

Gidstocht / Multiculturele hapjestocht mini

3 uur

toerismeberingen.be

****

22

Wandeling doorheen de mijncité

2 uur

wandeleninlimburg.be / Download of vraag naar onze audiogids/app: ‘Beringen, de cité’

22

Gidstocht / Tournee cité – te voet

2 uur

toerismeberingen.be

22

Gidstocht / Tournee cité – met de fiets

2 uur

toerismeberingen.be

23

Gidstocht / Tournee cité – met de minibus

2 uur

toerismeberingen.be maximaal 7 deelnemers

24

Mijnkathedraal

1 uur

toerismeberingen.be

24

Fatih Moskee

1 uur

toerismeberingen.be

25

oriëntatieparcours ‘in het park van de directeur’ (lager)

2 uur

orientatie.org

46

Ridley & Bike Valley

2 uur

toerismeberingen.be

46

Coldset Printing Partners (vanaf lager onderwijs)

2 uur

bedrijfsbezoeken.hbvl.be

45

Blueberry Field (mei t.e.m. september)

2 uur

blueberryfields.be

30

Remise 56

1-2 uur

www.remise56.be

30

Huisbrouwerij ’t Aerts Paradijs

2-3 uur

groepsrondleidingen vanaf 19u. (min. 10p. – max. 20p.) zijn op alle dagen te reserveren.

47

De Stalse Schans

2 uur

facebook.com/DeStalseSchans/

47

Brandweer

1,5 uur

toerisme@beringen.be

voor gevorderden toerismeberingen.be ***

alpamayo.be

Natuur & recreatie 37

De Watersnip - Vallei van de Zwarte Beek

37

Prikkelpad

37

Boeboekspad

38

Recreatieoord ’t Fonteintje

40

Initiatie Millennium Golf

begeleide activiteiten op aanvraag voor groepen dewatersnip. 2 uur

bezoek aan de museumzalen en de ondergrondsimulatie groepen met kinderen van 5 tot 10 jaar toerismeberingen.be

2,5 à 3 uren

In beweging 51

Fietsverhuur Pro-Fitness

profitness.be

51

Fietsverhuur

fietsparadijslimburg.be

51

Verhuur elektrische scooters

bijloos.be

55

Verhuur van vespa’s

vespamoments.be

* Rolstoeltoegankelijk, behalve Alpamayo en Todi ** Rolstoeltoegankelijk, enkel museumzalen *** Duikbassin toegankelijk voor mindervaliden, de kijkramen zijn niet toegankelijk. **** Rolstoeltoegankelijk, behalve de moskee

Aanbevolen voor:

74

Scholen

VAKANTIEGIDS BERINGEN 2019

Groepen / teambuildings

Sportievelingen / avonturiers

Rolstoeltoegankelijk


75

503

11

i

341

7

10

P

6

5

11

8 9

3 4

7

1 2


“Ontdek jouw avontuur binnenin!”

Deze brochure is een uitgave van Toerisme Beringen vzw.

TOERISMEBERINGEN.BE

TOERISME BERINGEN VZW

Profile for Bjorn Daniels

Vakantiegids Beringen 2019  

Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded