Page 1

Buurtkrant voor en door Borgerhout

Verschijnt vier keer per jaar Nummer 3 September 2017

BengelBlad

Borgergoud

Bekende Borgerhoutenaar Twee pagina’s vol spelletjes, tekeningen en weetjes, gemaakt door de leerlingen van het zesde leerjaar van De Zevensprong.

Modeontwerpster Julie Vrijens schopte het met Red Juliet al tot op de rode loper van de Oscaruitreiking. LEES VERDER OP PAGINA 5

LEES VERDER OP PAGINA 14

Herbeleef de zomer in Borgerhout.

Zoveel mensen en organisaties die van Borgerhout een nog toffere plek maken. Bijvoorbeeld de oudste supportersclub van Den Antwerp.

KIJK VERDER OP PAGINA 13

LEES VERDER OP PAGINA 10

FOTOREPORTAGE

Sport

Maak kennis met de basketters van Gembo. LEES VERDER OP PAGINA 22

MBARE

T N A R K UZEN UITNEE

RE

Poëzie

Laat je wakker schudden door slam poet Hind. LEES VERDER OP PAGINA 9


Dag buurman, dag buurvrouw, Als je dit leest, is de zomervakantie achter de rug en zijn de eerste schooldagen gepasseerd. Maar de derde editie van het BorgerBlad heeft alles in zich om de zomersfeer nog een beetje te rekken. Het is tijdens de voorbije vakantiemaanden volgeschreven en gefotografeerd door een immer enthousiaste redactie. Dat het ook tijdens de zomermaanden goed toeven was in Borgerhout kan je zien in de fotoreportage (pagina 13). Marysol, een van onze fotografen, heeft de sfeer van een zomerse stad goed kunnen vatten. In de straatbabbels (vanaf pagina 3) vroegen we voorbijgangers naar hun favoriete vakantieplek. En raad eens? Allerlei plekjes in Borgerhout kwamen aan bod. Vakantie in eigen stad, of de staycation, is aan een opwaardering toe! Na de zomervakantie heeft mijn weegschaal de neiging om een tikje teveel naar rechts te wijzen. Herkenbaar? Maar vanaf volgende week ga ik de zomerkilo’s eraf roeien. En jij?

Misschien word je wel tot sporten gemotiveerd door het artikel over het 50-jarige bestaan van basketbalclub Gembo of het nakende boksgala in De Roma (pagina 22). Maar nu ga ik eerst mijn drie kinderen motiveren om de kleurrijke pennenhouder te knutselen (pagina 18) zodat hun bureau wat meer opgeruimd oogt en moeder tevreden is. Zoals je merkt, valt er weer veel te lezen, te kijken en te doen in het BorgerBlad. Laat ons zeker weten wat je ervan vond. Je kan je reacties én je tips voor een volgende editie kwijt per mail (redactie@borgerblad.be), via facebook of per post (BorgerBlad, P/A Muggenberglei 232, 2100 Deurne). Tot ergens onderweg in Borgerhout! Bianca, co-hoofdredactrice

Fotovraag Zoek de zes verschillen. Gevonden? Kijk op pagina 25 voor de oplossing. FOTO: MARYSOL CONTRERAS DIAZ BEWERKING: MARNIX VAN RUYSSEVELDT

Wil je nog spelen? Blader naar pagina 25 en puzzel verder.

( ADVERTENTIE )

Vastgoed verkopen of verhuren in Borgerhout? Vraag een vrijblijvende waardebepaling aan

Wij bieden u: T

VE

H OC RK

Borgerhout

T

VE

H OC RK

Borgerhout

• Een exacte waardebepaling • Een creatieve marketingcampagne • Professionele begeleiding van A tot Z

WALLS VASTGOEDMAKELAARS

GOEDEHOOPSTRAAT 21 I 2000 ANTWERPEN I WWW. WALLS.BE I INFO@WALLS.BE

03 233.33.00


STRAATBABBELS TEKST: VEE-AN · FOTO’S 1-6: MARYSOL CONTRERAS DIAZ · FOTO’S 7-8: VEE-AN

Jouw favoriete VAKANTIEPLEK Kamaliteiten TEKST: KAMAL KHARMACH BEELD: KOEN HUYBREGHTS

Met twee voeten op de grond Aaah ... Borgerhout. De bakermat van vers en oudbakken talent, van grote en kleine sterren. Eerlijk gezegd, ik moest zelf toch even opzoeken welke BV’s er in ons district wonen of hier zijn opgegroeid. Terwijl ik daarmee bezig was, heb ik iets heel verrassends ontdekt: ik sta er niet eens bij! Gewoon niet. Zelfs geen verwijzing naar Kamal. Nochtans heb ik het al veel over Borgerhout gehad en over het feit dat ik naar het Xaveriuscollege ben geweest. Je zou dus denken dat het internet mij enigszins erkentelijk zou zijn, maar nope. Eigenlijk zijn zulke dingen best wel goed, ze houden me met beide voeten op de grond. Borgerhout heeft me in die zin geholpen om niet te beginnen zweven. Dat is heel contradictorisch want Borgerhout heeft me vaak doen zweven. In Borgerhout wordt er zelfs ook gezweefd. Dat zag ik eind augustus in Hotel Watercage.

Vakantie: het woord alleen al doet ons glimlachen en maakt ons instant gelukkig. Het is iets om naar uit te kijken, om op terug te kijken, om te beleven en te koesteren. En hoewel facebook vol staat met foto’s van verre reizen, is een vakantie in eigen stad ook leuk! Maar wat is dan jouw speciale vakantieplek in Borgerhout? We gingen de straat op en vroegen het aan de mensen die we tegenkwamen. Blader door BorgerBlad en lees acht kleine verhalen. Terwijl Alain genietend van zijn ijsje snoept en Sionna bekomt van haar lange joggingtrip verklaren ze waarom ze nooit naar het buitenland gaan: “Waarom zouden we, hier heb je alles. Op reis gaan is stress en thuisblijven is relaxen. Plus er is hier altijd wel iets te doen.” Ze houden van het Te Boelaerpark maar het liefst komen ze naar het Krugerplein. Zeker nu het nieuwe ijssalon Borgo Gelato er zit.

Alejandro uit Mexico zit vlakbij het podium van Muziek in de Wijk en geniet duidelijk van de sfeer en de muziek, hij spreekt Spaans maar onze fotografe gelukkig ook. Zo komen we te weten dat het Krugerplein zijn favoriete vakantieplek in Borgerhout is.

Hotel Watercage was een voorstelling in het Te Boelaerpark. Je kwam er ogen te kort. Zo een fantastisch spektakel! Op dat soort momenten ben ik altijd fier om Antwerpenaar en Borgerhoutenaar te mogen zijn. Want Hotel Watercage was een mooie manier om buurtbewoners in het park te ontmoeten zonder hun joggingpak. En dat gaat sommige mensen zeer goed af, moet ik toegeven. Tijdens de vier dagen van dat spektakel was onze wijk meteen een pak drukker. Het deed me denken aan mijn Oud-Borgerhout. Ja, ik ben nog niet volledig geacclimatiseerd aan Nieuw-Borgerhout. Ik mis soms de onmiddellijke drukte van de Turnhoutsebaan en de dwingendheid van nachtwinkels en Marokkaanse bakkers. Tegelijkertijd vind ik het zo leuk dat ik nu in een Borgerhout woon dat als een dorp voelt. Alles is er op wandel-, fiets- of joggingafstand van zo ongeveer alles anders. Ik ben zowaar zelfs beginnen fietsen. Niet iedereen zal dat weten, maar ik heb 200 kilo gewogen. Dus om tegen de Kamal van vroeger te zeggen dat hij over een paar jaar zal fietsen in Nieuw-Borgerhout, dat is hetzelfde als tegen een regering zeggen dat de begroting zal kloppen over een paar jaar. Ze zouden u voor gek verklaren. Hoe dan ook, het acclimatiseren is nog lang niet gedaan. Ik leer stilletjesaan de buren beter kennen. Mijn eerste uitnodigingen aan mensen om op de koffie te komen zijn gebeurd. Nu moet ik die beloftes ook waarmaken en daar kijk ik ongelooflijk hard naar uit. Tot die tijd ga ik wandelen en ervan genieten dat onze straten na Hotel Watercage terug bereikbaar en de parkeerplaatsen terug een beetje als nachtwinkels zijn: altijd en overal open voor iedereen. Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

3


BORGERKORT

Kort nieuws uit Borgerhout

TEKST: BIANCA DE WOLF, JEF VANDERMOSTEN, LEEN LESIRE & WILFRIED DEFILLET

Theatergarage is een feit Eind juni werd de Theatergarage aangekocht, dat is de vroegere oefenzaal van Theater Tol in de Bouwhandelstraat. Een aantal buurtbewoners droomde van een zaal voor concerten, theatervoorstellingen en workshops. Ze zamelden geld in via de verkoop van coöperatieve aandelen. Er werden ook acties georganiseerd zoals The Empty Shop (De Lege Winkel). Hier verkocht de vereniging Curieus drie dagen lang modieuze miskopen die mensen in de weken ervoor hadden binnengebracht. De actie bracht 4539 euro op. Momenteel staat de teller op 150.000 euro en bijna 400 aandeelhouders, maar de zoektocht naar coöperanten gaat nog steeds door. Het totale bedrag van 325.000 euro moet er binnen minder dan een jaar liggen. (WD) Meer informatie: www.samenvoordetheatergarage.be

Stadsgidsen kijken naar Borgerhout Net voor het einde van de zomervakantie werd het vierde deel van de boekenreeks Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen voorgesteld. De reeks bestaat uit zes delen, telkens weer over andere buurten of wijken van de stad. In Deel vier: Noordoost van Antwerpen zijn 54 pagina’s, verdeeld in twee hoofdstukken, gewijd aan Borgerhout. De stadsgidsen zorgden voor tal van anekdotes, historische weetjes en nooit eerder gepubliceerde foto’s. Het resultaat is een salontafelboek dat je voor 29,95 euro kan verkrijgen in de boekhandel en de Stadswinkel. (WD)

Stem op De Roma voor ‘Het Schoonste Gebouw’ De Roma is één van de vijf erfgoedparels die meedingen naar de prijs ‘Het Schoonste Gebouw’ van de stad Antwerpen. “De Roma is als volksschouwburg uniek in zijn soort. De 400 vrijwilligers die dagelijks meewerken zijn de ambassadeurs van een levend monument. Als bezoeker van een concert of een voorstelling ervaar je nog steeds de magie en de nostalgie van de majestueuze film- en variétézaal van weleer”, lezen we in het juryrapport. Een vakjury kiest de winnaar maar er is ook een publieksprijs. Stemmen kan tot 12 september op www.hetschoonstegebouw.be. (JV)

Zoemende vrijwilligers op dak van De Roma

Betovering in Te Boelaerpark Het Te Boelaerpark was deze zomer de place to be om van je sokken geblazen te worden. Circus Boelaere gaf de acrobatische aftrap van de zomervakantie. Eind augustus was het de beurt aan Theater Tol dat het park inpalmde met de poëtische voorstelling Hotel Watercage waarbij muziek verweven werd met dans, licht en acrobatie boven de hoofden van het publiek. Volgens een van de achtduizend bezoekers kwam het sfeervolle spektakel op deze locatie helemaal tot zijn recht. “Hoe langer het duurde hoe mooier het werd”, volgens Geertje. “Het moet fijn zwemmen zijn, zo boven een enthousiast applaudisserend publiek!” (LL)

Sinds eind mei heeft De Roma er 2.000 vrijwilligers bij: de bijen van stadsimker Koen Monté. Al vier jaar lang plaatst hij bijenkasten in parken en op hoge daken. Zijn nieuwste exemplaar staat op het dak van De Roma, waar een groendak van 650 vierkante meter werd ingericht. “De bijen geraken van De Roma tot ste aan het Rivierenhof en het Stadspark, maar ook de verschillende moestuinen en gevelplanten in Borgerhout zijn gebaat bij onze bijenkolonie”, legt Koen uit. Op 15 mei 1997 schreef journalist Peter Haex in de Gazet van AntwerEn dat is ook goed nieuws voor zoetekauwen, want in een gunstige week kunpen: “Het zaaltje in het Borgerhoutse Gildenhuis H.Anna is een aannen De Roma-bijen tot 20 kilo honing produceren. (JV) doenlijk parochiezaaltje dat zo uit de jaren zeventig lijkt ontsnapt te zijn. De gordijnen klemmen, er hangt geen licht en er is geen theatervloer.” Rataplan ontstond uit een noodzaak. En die is er twintig jaar later nog. Acteurs en muzikanten hebben nood aan een intieme plek om hun werk te presenteren. Dit najaar viert Rataplan zijn 20ste verjaardag. Rataplan geeft geen groot feest, daarvoor zitten ze te krap bij kas. Vieren doen ze van eind Cohousing is een innovatieve woonvorm waarbij bewoners september tot eind oktober met enkele accenten in het programma. (BDW) naast hun privé woonruimte gemeenschappelijke ruimtes Meer informatie: www.rataplanvzw.be en een tuin met elkaar delen. In de Prins Leopoldstraat wordt de oude drukkerij Onzea omgebouwd tot de nieuwe woonplek InDruk: 18 woonunits met daarnaast gemeenschappelijke delen zoals een atelier of een gezamenlijke eet-feest-speelruimte met bijbehorende keuken en gastenkamer. Dit alles in een groen kader van een 500 m2 collectieve open ruimte. Architect Mark Depreeuw omschrijft het project: Sinds februari 2016 heeft Borgerhout een eigen Buurderij. “We willen een dorpssfeer creëren maar dan wel in overeenstemming met Je bestelt online seizoensgebonden producten bij lokale het Borgerhout van nu. Eigenlijk is dit een oefening in stadsvernieuwing met boeren. Die brengen je groenten, fruit, brood, zuivel en veel meer nieuwe multiculturele gegevens.” (WD) mee naar een vaste plek. Tot deze zomer was dat De Roma op Meer informatie: www.cohousingprojects.be maandagavond. Met de culturele zomersluit zocht organisator

Rataplan viert 20

verjaardag

Samenwonen in voormalige drukkerij

De Buurderij verhuist

Geen grote festivals in Te Boelaerpark In juni verschenen er affiches aan de ramen in de straten rondom het Te Boelaerpark. Een aantal mensen vond dat er te weinig rust was in het park. Het districtsbestuur richtte een infovergadering in waaraan ruim 80 mensen deelnamen. Sommigen wilden enkel rustige recreatie toestaan: joggen, picknicken, voetballen … Anderen vonden dat er in het park ook evenementen mogen georganiseerd worden om elkaar te ontmoeten. Het besluit waarmee iedereen kon leven was: grote festivals hoeven niet echt. Kleine activiteiten mogen wel als ze buurtgebonden zijn en aangepast aan het park, dus niet te luid en op tijd gedaan. (WD)

4

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

Caroline Gielens een tijdelijke nieuwe locatie en die vond ze in ‘t Werkhuys. “Ook na de zomer blijven we hier”, vertelt ze. “Voor de producenten is het eenvoudiger om hier hun producten uit te laden dan aan de drukke Turnhoutsebaan.” Een trouwe bezoekster valt haar bij: “Het is veel gemakkelijker om hier te parkeren met de bakfiets”. (LL) Meer informatie: boerenenburen.be

Picknick & Walk The Streets Op de grote kick-off van 19 maart schreven meer dan 900 mensen zich in voor de eerste Antwerpse editie van Picknick The Streets op 17 september. Met een grote picknick op een autovrije Turnhoutsebaan willen geëngageerde bewoners, verenigingen en actiegroepen een signaal geven voor een leefbaarder Borgerhout. Omdat de Turnhoutsebaan niet kan worden afgezet voor een eetfestijn verhuist de picknick naar het Moorkensplein. Daarna is er een optocht over de Turnhoutsebaan. Iedereen met een hart voor het district blijft welkom. (JV) Meer informatie op www.borgerhoutvanmensen.be


Bekende Borgerhoutenaar TEKST: LISELOTTE DE CLERCK · FOTO’S: LUC VAN PEER

Van een geïmproviseerde catwalk op het Laar in Borgerhout tot de rode loper van de Oscars: Julie Vrijens alias Red Juliet - doet het met stijl. Vanuit haar kledingzaak in de Lange Koepoortstraat verovert de goedlachse ontwerpster de harten van modeminnend Vlaanderen. Haar kledingstukken waren al te zien in films als The Broken Circle Breakdown en De Premier en ze kan verschillende Vlaamse film- en muzieksterren tot haar klanten rekenen.

Modeontwerpster Julie Vrijens Ondertussen maakte de Brabantse van Antwerpen haar thuis en is ze helemaal geïntegreerd in Borgerhout, waar haar jongste dochter en haar modelabel geboren werden. Samen met haar man Tim Mouling opende ze een bed & breakfast op het Laar (B&B Bakeliet) en een bar naast de Kringwinkel (Bar Bakeliet). Wij ontmoeten Julie in haar huis op het Laar. Wat is het eerste kledingstuk dat je ooit gemaakt hebt? “Dat is al heel lang geleden. Als kind maakte ik poppenkleedjes. Voor Red Juliet ben ik begonnen met kinderkleding en T-shirts voor volwassenen. De eerste jurk die ik als Red Juliet maakte was de Sylvia dress. Toen ik pas op het Laar woonde, heb ik een modeshow op het plein gedaan om mijn eerste collectie jurken te tonen. We hadden vlaggetjes opgehangen en ik had vriendinnen opgetrommeld om mee te lopen in de show. Het Laar is een van mijn lievelingsplekken in Borgerhout. Ik ken de meeste mensen die op het plein wonen. Wanneer je buiten gaat zitten, zit je al snel op iemand zijn dorpel met een glaasje wijn. Een deel van het plein wordt momenteel heraangelegd. Er zijn ondertussen planten en bloemenperkjes en ook banken en een tafel zodat mensen er kunnen samenkomen.” Je werkt al zeven jaar als ontwerpster. Waar vind je inspiratie? “Overal. In series, films, muziek, maar ook in het dagelijkse leven. Op dit moment laat ik mij fel inspireren door Florence Welch van Florence and the

Machine. Ik vind die vrouw fantastisch en haar muziek geweldig. Mijn volgende collectie is ook geïnspireerd op iconische figuren zoals Jane Birkin of Charlotte Gainsbourg. Het gaat dan niet om iets dat je visueel kan herkennen, maar om een gevoel, een look, een rock-‘n-roll-sfeer. Evengoed zie ik op restaurant aan het tafeltje naast mij een vrouw met een prachtige jurk. Ik zal die nooit klakkeloos overnemen, maar details zoals de stof of de kleur kunnen me wel inspireren.” Wie is de meest speciale vrouw die je gekleed hebt? "Ik heb al veel fijne samenwerkingen gehad, bijvoorbeeld met Erika Van Tielen, Veerle Baetens en Tine Reymer. Die laatste droeg een jurk die ik gemaakt heb in de film De Premier. Maar de meest speciale gelegenheid was voor de Oscars, voor Charlotte Vandermeersch. (Red Juliet maakte een rode zijden jurk waarin Charlotte Vandermeersch op de Oscars mocht verschijnen naar aanleiding van de Oscarnominatie voor The Broken Circle Breakdown, red.) Charlotte is een keitoffe madam. Ze is ook heel low profile. Na de Oscars heb ik het geluk gehad om nog eens met haar te kunnen werken want ze poseerde in een fotoshoot voor mijn eindejaarscollectie.” Als je in Borgerhout rondwandelt, zie je vrouwen uit verschillende culturen met verschillende kledingstijlen. Heb je je daar ooit door laten inspireren? “Nee, niet bewust. Deze zomer is er wel een kaki print met driehoekjes terug te vinden in mijn collectie. Daarover

hebben mensen al gezegd dat het doet denken aan Afrikaanse stof, maar dat is eerder toeval.” Je kleding draagt het label 'local'. Wat houdt dat in? “Ik ontwerp alles hier zelf. Daarnaast heb ik een Belgische producent. Hij heeft een Belgisch bedrijf in Tsjechië. Het hele productieproces vindt dus plaats in Europa. Ook al mijn stoffen zijn Europees. Van tijd tot tijd komt mijn producent zelf leveren met een kleine camionette. We moeten dus geen beroep doen op een container, schip of vliegtuig.”

We doen onze lievelingsjob, ons leven is helemaal zoals we het wilden. Je man en jij zijn allebei ondernemer. Hoe was het om die stap te zetten? “Heel spannend. We zijn nu anderhalf jaar bezig. In december 2015 ging Bar Bakeliet open. Sindsdien doen Tim en ik allebei onze lievelingsjob. Ons leven is helemaal zoals we het wilden. We hebben allebei ons gevoel gevolgd en we zijn daar heel tevreden over. Tegelijkertijd is het zwaar om allebei volledig zelfstandig te zijn. Naast het ontwerpen, houd ik me elke dag bezig met dingen als administratie en boekhouding. Er is heel veel waar je aan moet denken. Dat brengt een zekere druk met zich mee.

Als je mij zou laten kiezen, dan zou ik alleen maar ontwerpen en de zakelijke kant aan iemand anders overlaten.” Je man en jij zijn niet alleen eigenaar van een bed & breakfast, een bar en een kledingzaak, maar ook van de facebookgroep 'BOHO'!-Borgerhout 2140. Daarop posten mensen geregeld tips over leuke plekjes in Borgerhout. Heb je zelf nog tips? “Mijn favoriete plekken om iets te gaan eten zijn September (Vinçottestraat 36), het Eco-café (Turnhoutsebaan 139) en Roma Nova (Turnhoutsebaan 285). En natuurlijk Bar Bakeliet (Kroonstraat 172)! (Lacht) Je kan er overdag iets drinken en je kan er lunchen. Er zijn altijd crostini’s, soep en slaatjes. Ook Tim zijn bommakoek is legendarisch. (Petit-beurretaart, red.) Het leukst van al zijn de vrijdagavonden. Dan is de bar ’s avonds open. Vaak organiseert Tim dan een optreden. Dat kan gaan van jazz- of rockabillygroepjes tot singer-songwriters. Mauro is zelfs eens komen optreden. Toen hebben we de straat moeten afzetten. BOHO is bedoeld om de samenhorigheid in Borgerhout te versterken. Het is de bedoeling dat er toffe dingen gedeeld worden. Al mag er op de pagina ook geklaagd worden, bijvoorbeeld over het eieren gooien, maar op een bepaald moment roepen we dat wel een halt toe. Natuurlijk zijn er in Borgerhout dingen die je liever anders zou zien. Er is een bepaalde vorm van criminaliteit, maar die is er ook in andere wijken zoals het Kiel of het centrum van Antwerpen. New York is ook de meest geweldige stad ter wereld, maar je wilt ook niet weten welke miserie er daar is. Op een gegeven moment moet je je focussen op de positieve dingen.”

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

5


6

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen


Een Mens is een Verhaal TEKST: WILFRIED DEFILLET · FOTO’S: LUC VAN PEER

Yvonne Wauters

“ Een gelovige mens moet zich inzetten voor een betere wereld” De buurt van het Te Boelaerpark is een levendige buurt vol mensen die zich onbaatzuchtig inzetten. Dat is nu zo en dat was vroeger ook al zo. Yvonne is een van hen, al veertig jaar lang. En het begon allemaal bij de Chiro.

“Eigenlijk kom ik van Berchem, de buurt van de Statiestraat en de Driekoningenstraat. Van kleins af aan was ik lid van de Chiro. Toen mijn ouders overleden, ben ik op de Karel De Preterlei gaan wonen. In de buurt was een Chirogroep voor meisjes actief. Chirojongens waren er niet. Het duurde niet lang of de toenmalige leidsters vroegen mij om deze groep te begeleiden. Dus werd ik met veel plezier groepsleidster. Dat zouden ze nu ‘volwassen begeleider’ noemen”, vertelt Yvonne. De groep heeft echter een chronisch tekort aan leiding en na een aantal jaren fusioneren ze met scoutsgroep Den 30. Jaren later wordt nog gegrapt dat vooral de jongens van de scouts daar enthousiast over waren.

WERELDWINKEL Yvonne heeft ook een sterke internationale betrokkenheid. Zij is een van de oprichtsters van wereldwinkel De Pit op de Wapenstilstandlaan in Berchem, waar nu dagbladhandel Aerts is gevestigd. Yvonne: “Die inzet voor het Zuiden was een gevolg van mijn engagement in de Chiro. Want Chiro is meer dan spelen, het gaat ook om inzet voor elkaar. Toen ik nog lid was, hielden we inzamelacties ten voordele van Chiro Overzee. Dat waren de Chirogroepen die missionarissen in de jaren ‘50 oprichtten in verschillende landen in het Zuiden.” De wereldwinkel bestaat ondertussen niet meer. Na ruim 15 jaar sloot hij de deuren. Yvonne betreurt dat: “Eigenlijk was de winkel slecht gelegen. We moesten het hebben van gemotiveerde klanten die ons wisten te vinden. We waren ook open op zondagvoormiddag en dan kwamen mensen uit de buurt vaak even koffie drinken. De wereldwinkel is uiteindelijk enkele jaren terug stopgezet omdat we geen nieuwe vrijwilligers vonden om de winkel open te houden of het magazijn mee op orde te houden.”

RESPECT VOOR MENSEN IN ARMOEDE

CATECHESE EN LITURGIE In diezelfde periode wordt Yvonne gevraagd om bij te springen in de catechese. Ze helpt er bij de voorbereiding van de vormelingen van de parochie Heilige Drievuldigheid, op de grens van Borgerhout en Berchem. Yvonne: “Eigenlijk was het de bedoeling dat een aantal ouders deze voorbereiding thuis zou geven, zoals dat vaak in andere parochies gebeurde. Maar dat liep hier niet zo vlot.” Ze is ook lid van de liturgiegroep, een groep leken die een aantal taken van de pastoor overneemt. Zoals misvieringen plannen en gebedsdiensten voorbereiden en leiden. “Toenmalig pastoor Tuur Ribbens besefte toen al dat de Kerk met een priestertekort zou kampen en dat er dus meer in handen van leken moest komen. Die visie is overgenomen door huidig pastoor Didier Vanderslycke.” (Didier Vanderslycke is ook coördinator van Orbit vzw die samenleven in diversiteit wil bevorderen, red.)

In de loop van de jaren ’90 ontstaan in Vlaanderen Welzijnsschakels, ook in Borgerhout. Vrijwilligers van Welzijnsschakels werken samen met mensen in armoede. Weer een project voor ijverige Yvonne: “Het gaat om inzet, maar eveneens om persoonlijke contacten. Zodat mensen in armoede respect voelen.” Er zijn verschillende projecten. Vrijwilligers geven bijvoorbeeld Nederlandse les aan anderstalige mama’s. In de Sint-Mattheusstraat komt het ‘soepgroepje’ samen. Om de twee weken kunnen mensen die leven in eenzaamheid even samenzitten met een boterhammetje en een kom soep. Yvonne: “Verder helpen wij mensen met hun papieren. We zien vaak mensen zonder verblijfsvergunning die om hulp komen vragen. We proberen hen te helpen alhoewel sommigen Mensen die de geen echte pereindjes niet aan spectieven hebben. We worden vaak elkaar kunnen geconfronteerd met knopen, helpen we schrijnende toestanMensen die met voedselbonnen. den. de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen, helpen we met voedselbonnen. Daarmee kunnen ze eten kopen in de Pakistaanse Mini-market op de Gitschotellei. Het geld hiervoor wordt bijeengebracht door parochianen van de Heilige Drievuldigheid. Een gelovige mens moet zich inzetten voor een betere wereld.”

PARKLUCHT Yvonne Wauters is ondertussen tachtig geworden en doet het noodgedwongen wat kalmer aan. Ze woont op een appartementje op de Jozef Verbovenlei. “Tja, ik moest verhuizen en wilde heel graag in de Boelaerbuurt blijven wonen. Zo ben ik hier terechtgekomen. Ik heb aangename buren die af en toe een leuke activiteit inrichten zoals Burendag of de buurtmaaltijd met dessertenbuffet. Wij hebben zelfs een naam met deze burengroep: Parklucht. Zeg nu zelf, dat geeft toch wel wat standing, niet?”

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

7


( ADVERTENTIE )

FILMS

TURNHOUTSEBAAN 286, 2140 BORGERHOUT HET VOLLEDIGE PROGRAMMA & TICKETS: WWW.DEROMA.BE + 03 600 16 60

met een boodschap

I AM NOT YOUR NEGRO · DI 19 SEP: 20U

PICKNICK & WALK THE STREETS

17 SEP

Naar het voorbeeld van de Brusselse Picknick The Streets, wil BorgerhouDt van Mensen op zondag 17 september samen met jou de langste picknickoptocht op de Turnhoutsebaan creëren, voor een leefbare buurt! 12u: Picknick op het Moorkensplein: nodig je buren uit en neem je eten mee. 13u: optocht over de Turnhoutsebaan: zorg samen met ons voor een kleurrijke optocht en neem een picknickdeken mee.

ZING MET MIJ

17

Of je het Nederlands goed onder de knie hebt of niet, na Picknick the Streets op de Turnhoutsebaan, kan je een SEP uur lang in De Roma uit volle borst mee zingen tijdens Zing met Mij. We organiseren dit naar het voorbeeld van Zing Nederlands Met Me in de Brusselse AB. We zingen Nederlandstalige liedjes met anderstalige nieuwkomers en voorzien daarvoor live muzikale begeleiding. Liedjesboeken krijg je ter plekke. Want zoals jullie weten: niet alleen picknicken, maar ook zingen verbindt. >> IN SAMENWERKING MET ATLAS EN HET KOOR ONZE RIJKDOM.

HET MATTHEUSEFFECT: ONDERWIJS ALS GANGMAKER VOOR MAATSCHAPPELIJKE ONGELIJKHEID

4 OKT

Ons onderwijssysteem zou de sterken sterker en de zwakkeren zwakker maken, en zo bijdragen tot meer sociale ongelijkheid binnen onze samenleving. Voor leerlingen met een etnisch culturele achtergrond heeft ons onderwijssysteem ronduit dramatische gevolgen. Zeker in een stad als Antwerpen en in een district als Borgerhout. Hoe kunnen we zaken verbeteren? Panel en presentaties met prof. Orhan Agirdag (onderwijswetenschapper KUL), Herman Van Goethem (rector Universiteit Antwerpen), Sandrine Ekofo (voorzitter Kilalo) en Yasmina Akhandaf (leerkracht).

>> GESPREKSAVOND I.S.M. KIFKIF, MINDERHEDENFORUM, PEP VZW, FMV, KILALO, UNIVERSITEIT ANTWERPEN, MSC, PAJ.

LAB#286: IEDEREEN MOJO

13 OKT

‘Mojo’s’ (mobile journalists) maken het nieuws. Waar nog niet eens zo heel lang geleden een groep mensen nodig was in een bus vol apparatuur om een volwaardig nieuws-item te maken, is vandaag enkel een smartphone nodig om nieuws de wereld in te sturen. Bovendien laten steeds meer mensen de traditionele media links liggen en vergaren ze nieuws via social of online media. Word zelf Mojo en neem je kijker of luisteraar mee naar de plek waar het nieuws gebeurt. Leer alles over verslaggeving met je smartphone. Van het maken van de filmpjes tot de technieken daarachter. Maar ook over de deontologie van eerlijke verslaggeving. Kortom, iedereen Mojo!

>> EEN ORGANISATIE VAN KIFKIF EN STAMP MEDIA IN SAMENWERKING MET DE ROMA.

CAS MUDDE OVER POPULISME, POLARISERING EN POLITIEK

18 OKT

De Nederlandse politicoloog Cas Mudde doceerde in België, Groot-Brittannië en nu Amerika over rechts-populisme en wordt internationaal erkend als expert. Volgens Mudde is de kern van populisme dat het twee homogene blokken tegenover elkaar zet: het goede volk versus de corrupte elite. Onafhankelijke media, rechtspraak of de bescherming van minderheden: populisten moeten het niet. En daarom bestaat er geen goed populisme, vindt Mudde. Aansluitend op deze Knack-lezing volgt er een panelgesprek met Imade Annouri (Groen), Zuhal Demir (N-VA) en Bart Somers (Open VLD). Warda El-Kaddouri (MO*-magazine) zorgt voor de kritische noot.

TREFDAG PULSE TRANSITIENETWERK CULTUUR: HOOGTIJ/D

Documentaire over schrijver en activist James Baldwin. Nagesprek met Landry Mawungu (Minderhedenforum), Bert Bultinck (Knack) en Meryem Kanmaz (politiek wetenschapper).

24 OKT

Deze trefdag van Pulse Transitienetwerk Cultuur zoomt naar gewoonte in op duurzaamheid en wat het kan betekenen voor organisaties en praktijken uit de cultuur-, jeugd- en mediasector. Doe inspiratie op en wissel expertise uit, samen met andere professionals en geïnteresseerden. Verwacht je aan een dag vol praktijken, lezingen, workshops en artistieke interventies over transitie vandaag en morgen. In de inkomprijs van € 35 is lunch en ticket voor avondfilm Down to Earth inbegrepen.

>> MEER INFO OP WWW.PULSENETWERK.BE/TREFDAG2017.

30 JAAR VREDESCENTRUM: IS DE VREDE DE OORLOG VOORBIJ?

13 NOV

Hoe langer we in vrede leven hoe meer het voelt als een voldongen feit, een verworven recht, als de norm. Vrede is echter meer dan alleen maar een toestand zonder oorlog, zeker voor de vele mensen die oorlog zijn ontvlucht en deel uitmaken van onze samenleving. Al drie decennia lang zet het Vredescentrum in opdracht van de stad en provincie Antwerpen in op projecten rond vredesopvoeding en herinneringseducatie. En dat mag gevierd. Een avond waarbij feest, reflectie en uiteraard vrede centraal staan en waarop wij trots zijn om o.a. Jeroen Olyslaegers, Warda El-Kaddouri, Bruno De Wever, Rodaan Al Galidi en Malikka Bouaissa te gast te hebben. Gastheer is Warre Borgmans.

100 JAAR OKTOBERREVOLUTIE:

TIEN DAGEN DIE DE WERELD DEDEN WANKELEN / REDS

8 OKT

BOEKVOORSTELLING, FILM + INLEIDING € 12 (BOEK INBEGREPEN)

Tien dagen die de wereld deden wankelen is het meeslepende ooggetuigenverslag van de jonge Amerikaanse journalist John Reed, een van de enige westerlingen die de Russische revolutie van op de eerste rij meemaakte. In zijn klassieker holt Reed als een razende reporter van hot naar her, brengt hij verslag uit van de toespraken van Lenin over “Brood, vrede en land”, staat op de eerste rij bij de bestorming van het Winterpaleis en woont de bezetting van fabrieken bij. Het boek dat de geestdrift van die periode geniaal weet te vatten, is vandaag terug heruitgegeven in een herziene vertaling.

BEFORE THE FLOOD · WO 20 SEP: 20U Documentaire over klimaatverandering + inleiding door Low Impact man Steven Vromman en voorstelling For Good (een app die je ecologische voetafdruk verkleint) door Maarten Desmet.

EL COLOR DEL CAMALEÓN · DO 21 SEP: 20U ndringende documentaire over Chili onder Pinochet. Inleiding en nagesprek met regisseur Andrés Lübbert.

DJANGO · DI 26 SEP · 20U Biografische film over Django Reinhardt. Inleiding en nagesprek met Kim Janssens (Minderhedenforum), Francis Lafertine en Waso Dissenbergen (Manoesjen). In samenwerking met het Minderhedenforum en werkgroep ‘Behoud de woonwagencultuur in België’.

THE OTHER SIDE OF HOPE · DO 28 SEP: 20U Tragikomedie van Aki Kaurismäki over een Syrische vluchteling die onbedoeld in Finland terechtkomt. Inleiding door Dara Sheikhi (acteur bij o.a. Dying for life), die enkele jaren geleden de oorlog in Syrië ontvluchtte en in Antwerpen terechtkwam.

REDS · ZO 8 OKT: 15U Zie hiernaast

SHADOW WORLD · DI 10 OKT: 20U Documentaire over de wereldwijde wapenhandel. Inleiding en nagesprek met Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw en auteur van Oorlog zonder Grenzen.

THE BIRTH OF A NATION · WO 11 OKT: 20U De originele film van David Wark Griffith (1915) was een technisch baanbrekende film, maar is nu berucht om zijn flagrante racisme. Honderd jaar later komt Nate Parker met zijn eigen versie, een stoutmoedig antwoord op Griffith’s origineel en een indringend slavernijdrama.

Reds (1981) is een verfilming van het boek. Warren Beatty regisseert en vertolkt zelf ook de hoofdrol. De film won drie Academy Awards, twee BAFTA’s en een Golden Globe. In 2008 riep het American Film Institute (AFI) de film uit tot een van de beste epische films ooit. In de film worden ook getuigen aan het woord gelaten die John Reed en diens vriendin Louise Bryant persoonlijk gekend hebben. Thomas Blommaert van uitgeverij EPO leidt de film in. De film duurt 3u15’, dus we vertonen hem in twee delen. Tijdens de pauze vergast Chor-Rus u op prachtige Russische koorgezangen. Chor-Rus is een amateurkoor dat in 2008 ontstaan is op initiatief van enkele studenten en leerkrachten Russisch van de LBC avondschool. Chor-Rus is in de loop der jaren uitgebreid met mensen van buitenaf, zowel Nederlandssprekende als Russischtalige. In de inkomprijs is bovendien een exemplaar van het boek (normale verkoopprijs € 24) inbegrepen! En nog een fijn extraatje: de wodka zal koud staan. Nazdrovje!

DOWN TO EARTH · DI 24 OKT: 20U Rolf, Renata en hun drie kinderen leefden vier jaar samen met een indianenstam in Noord-Amerika. Een documentaire over de zoektocht naar een nieuw perspectief en zingeving. Met inleiding door het Down to Earth Collective.


LOPEND VUUR TEKST EN FOTO: HIND ELJADID

Slam poetry is de verzamelnaam voor gedreven en ritmische poëzie die dichters op een podium brengen. Zo’n performance heet poetry slam of poëzieslag en heeft veel weg van een boksmatch met woorden. En laat Borgerhout nu net een kweekvijver van getalenteerde boksers én poëten zijn!

De straten door Hind Eljadid

Podiumdichters met een boon voor Borgerhout geven de fakkel van het woord door aan elkaar. Yannick Moyson koos in de vorige editie voor Hind Eljadid. Hind Eljadid spendeerde vele jaren in en rond de straten van Borgerhout. Want Borgerhout inspireert keer op keer. Slam poetry is voor haar zoveel mogelijk mensen raken in een beperkt aantal minuten. Ze wil het publiek wakker schudden, bewust maken en een geweten schoppen. Ons allen uitdagen en spottend ons systeem aanklagen. Geen enkel gevoelig onderwerp laat ze onbeschreven. Je kan haar vinden op verschillende podia in het land en vanaf 21 september kan je haar aan het werk zien tijdens een salon geïnspireerd door The kokoschka papers. Meer info: http://www.thekokoschkapapers.com of via facebook: Hind Eljadid

STRAATBABBELS

Hind: “Voor de volgende editie stel ik graag Kim Franck voor. Kim werkt al enkele jaren met jongeren van Borgerhout. Ze heeft een enorm rechtvaardigheidsgevoel en geeft haar stem aan degenen die ze verloren lijken te zijn. Dit kan je ook lezen en horen in haar teksten want die zijn oprecht, hard, vol empathie en ongetwijfeld kritisch!”

De straten vertellen mij alle verhalen. Als ik er weer eens doorheen zit te dwalen. Volg de straten met mijn ogen toe. Zelfs blind weten mijn voeten wat te doen. De straten fluisteren mij de woorden in mijn oren. Ze vertellen zaken die ik liever niet wil horen. De afgetakelde wegen lijken te smeken om verbetering. De afgebladderde verf op de muren van de buren schreeuwt om iets dat de meesten toch ontging. Er rest voor velen enkel het tikken van de klok. Het langzaam slagen van de stok. Het wegslikken van een brok in de keel. Niet iedereen krijgt een eerlijk deel. Er is bloed in de straten overal en verspild. Er is bloed in de straten te veel en te gewild. De vele door ratten opengescheurde vuilzakken liggen verspreid. Hoeveel gezinnen zitten zonder gas en elektriciteit. Genegeerd door de overheid. Dromen vervlogen, ogen vol spijt. Hun voeten zijn de weg al lang kwijt. Ingedeeld in één van de vele vakken. Die werden verzonnen door hoge pieten die er op los kakken. Huizen gevuld met vals beschuldigde lamzakken. Blauw probeert bruin te pakken. Slagend met matrakken. Zestienjarige zie ik door zijn benen zakken. Laat me zeggen wat niemand horen wil. Of, zet het deksel op de doofpot dan houden we het stil.

Anne houdt ervan om ‘s morgens vroeg in ‘haar’ parkje op het Krugerplein te zitten want dan is er nog geen volk en is het lekker rustig. En we vermoeden dat Jan graag is waar Anne is. Ook hij noemt dit zijn favoriete plekje. Lucas en Tariq houden van vele plaatsen maar in Borgerhout kan je hen vinden op alle pleintjes en in Park Spoor Oost.

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

9


BorgerGOUD TEKST: DIRK WOLTERS · FOTO’S: MARYSOL CONTRERAS DIAZ

ROOD WIT Oudste supportersclub van België Voetbalfans, je hoort er veel over. Voor sommigen is het zelfs een synoniem voor hooligans. Dat is spijtig, want in supportersclub Rood Wit draait het allemaal rond kameraadschap en samen Den Antwaarp aanmoedigen.

VERHUIZEN OM TE OVERLEVEN Supportersclubs verhuizen regelmatig. Omdat ze afhankelijk zijn van vrijwilligers die na jaren inzet ook wel eens vermoeid geraken. Of omdat de cafés waar ze samenkomen niet blijven bestaan. Bij Rood Wit is dat niet anders. De club veranderde al regelmatig van stek, de laatste keer drie jaar geleden. Dat was nodig want de club telde op papier nog maar twaalf leden. Nu is de club gevestigd in café De Griffier op de hoek van de Turnhoutsebaan en het Laar. De naam verwijst naar het Vredegerecht aan de overkant maar in het café gaan de pleidooien hoofdzakelijk over voetbal. Momenteel is het ledenaantal gestegen naar zeventig. Er wordt dus vermoedelijk goed gepleit.

THUIS- EN UITWEDSTRIJDEN Voor de thuiswedstrijden zorgen de leden zelf voor hun plaats in de tribune. Voor de uitwedstrijden is dit helemaal anders. Royal Antwerp FC heeft niet zo’n beste reputatie door het gedrag van enkele minder sportieve supporters. Als resultaat is er nog altijd maar een beperkt aantal supporters toegelaten, 940 om precies te zijn. Die mogen niet zelf een ticket kopen, maar moeten verplicht geregistreerd zijn via een supportersclub. De verschillende supportersclubs van Antwerp FC leggen in totaal 22 bussen in. Elke supporter betaalt het toegangsticket, de busreis en de consumpties op de bus. Rood Wit had als oudste supportersclub uiteraard het busnummer 1. Door omstandigheden is dat nu busnummer 23. In 1923 was de oorspronkelijke supportersclub Den Haan zo groot geworden dat ze onderafdelingen hebben opgericht. Rood Wit in Borgerhout was zo’n afdeling. In 1964 verdween supportersclub Den Haan en werd Rood Wit uit Borgerhout de oudste supportersclub van de oudste voetbalclub van België: Royal Antwerp Footbal Club. Meer nog, het is zelfs de oudste supportersclub van België. En - bescheiden als een Antwerpenaar kan zijn - is de bewering ‘oudste supportersclub ter wereld’ niet van de lucht.

“WHAT HAPPENS ON THE BUS, STAYS ON THE BUS” Tijdens een gezellige babbel met huidige bestuursleden Luc Delval, Alain Herremans en Pierot Gysbrechts komen verschillende aspecten van de busreizen aan bod. Niet onbelangrijk is dat de FASC, de Federatie van Antwerp Supportersclubs, voorziet in een verplichte opleiding voor de verantwoordelijke van elke bus. Elke supportersclub heeft een maximaal aantal leden dat de uitwedstrijden kan bijwonen. Voor Rood Wit ( ADVERTENTIE )

zijn het er op dit ogenblik 21, maar de club hoopt dit aantal tegen volgend seizoen te kunnen optrekken. Om de tijd prettig door te brengen wordt op de heenreis steeds gepronostikeerd: hoeveel doelpunten zullen er zijn en op welke tijdstippen zullen ze gescoord worden? Een bestuurslid pronostikeerde ooit voor de doelpunten met een uitslag van 0 - 0. Maar dit is zowat de enige anekdote die gedeeld wordt want what happens on the bus, stays on the bus.

VOLKSSPELEN EN SCAMPI’S De club is meer dan enkel een supportersvereniging. Daarom organiseert Rood Wit onder andere een namiddag met volksspelen. Voor vijf euro kunnen leden - maar evengoed niet-leden - zich een hele namiddag amuseren met sjoelbak, pitjesbak, tonnen, biljarten, mini bowling of - jawel - een sjotterkast. De dag wordt afgesloten met scampi’s. Zo gaat het er in de club gemoedelijk aan toe. In de mindere jaren kropen de supporters dicht tegen elkaar met hun handen rond een warme chocolademelk. Dit jaar zijn ze enthousiast over de promotie van RAFC. Maar of er nu successen worden geoogst in eerste klasse of niet, Rood Wit bestaat al 94 jaar en werkt hard maar gezellig verder richting honderdjarig bestaan.


Buur Natuur TEKST: JENS VERWAERDE

Vergeet David Attenborough of het Amazonewoud. Trek eropuit in je eigen buurt, zet je een uurtje op een bank in tuin of park en laat je verrassen door wat er allemaal bloeit, groeit, vliegt en verschijnt.

Waarom zijn herfstbladeren geel? Binnenkort is het weer herfst en worden de dagen korter. Minder licht zorgt ervoor dat bomen niet meer genoeg energie hebben om te groeien. In herfst en winter valt de groei dus wat stil. Loofbomen zoals beuk en linde maken met licht, koolstofdioxide en water de suikers die ze nodig hebben voor hun groei. Dat gebeurt in het bladgroen, door een stof die we chlorofyl noemen. En laat het nu net die stof zijn die de groene kleur aan bladeren geeft. In de herfst zuigen de bomen het chlorofyl terug op uit hun bladeren. Wat achterblijft zijn andere stoffen die allerlei tinten geel en bruin hebben. En dus dáárom … zijn in de herfst bladeren gekleurd in allerlei geel- en bruintinten. Nadat we die mooie kleuren enkele weken mochten bewonderen, maken de bomen hun bladeren los en laten ze ze vallen. Ze hebben hun functie vervuld en in de lente maken vele bomen terug nieuwe bladeren.

De grote trek naar het zuiden, maar niet voor iedereen Terwijl velen onder ons zich in de zomer naar het zuiden begeven - om het nóg warmer te hebben? - is het bij sommige vogels en vlinders anders. Zij trekken naar het zuiden naarmate de herfst vordert, zodat ze onze lastige winter kunnen ontlopen. Trekkende vogels proberen tijdens hun tocht iets te eten te vinden zoals bessen en zaden die nog overgebleven zijn. Daarom is het goed dat er in parken en tuinen verschillende inheemse struiken staan. Die zijn niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor het behoud van wilde dieren uit onze omgeving. Zelfs brandnetels en andere kruiden kunnen een bron van zaadjes vormen voor de vele vogels en insecten die in de herfst nog wat te eten zoeken. Als die planten niet gemaaid werden door overijverige maaifanatici natuurlijk. Niet alle vogels trekken trouwens naar het zuiden. De bosuil in het Te Boelaerpark blijft, net zoals de huismus, de bonte specht en de ekster. Maar soms trekken enkele vogels van een soort wel naar het zuiden, terwijl andere blijven. Het roodborstje in je tuin kán hetzelfde zijn als in de lente en zomer, maar kan er net zo goed eentje zijn dat uit Denemarken komt.

Nieuwgierige eekhoorn. Foto: Klearchos Kapoutsis

Zaden, peulen, noten, pitten Als alles goed is verlopen - en dat doet het al enkele tienduizenden jaren - zijn de bloemen van bomen, struiken en kruiden bevrucht en vergroeien ze tot zaadjes, peulen, pitten, noten, bottels en allerlei andere vruchtvormen. Sommige daarvan eten wij, mensen, graag op: appel, walnoot, tamme kastanje, graan en boon. Niet alleen mensen eten vruchten. Vele vogels knabbelen aan zaadjes die in de herfst en winter nog in bomen en struiken hangen. De gaai verzamelt, net zoals de eekhoorn, eikels en beukennootjes en verstopt ze in en rond de bomen in het park ‘voor slechtere tijden’. Omdat eekhoorns en gaaien dom zijn, vergeten ze heel wat van die verstopsels … die dan kunnen opschieten tot nieuwe struiken en bomen. De vlier pakt het anders aan. In de lente zie je prachtige schermen vol geurende witte bloempjes. Op het einde van de zomer staat hij vol zwart-paarse bessen waarvan merels, houtduiven en andere vogels naar hartelust smullen. Vlierzaadjes kiemen immers beter als ze eerst gepasseerd zijn door een vogelmaag. Zo’n merel is dus niet alleen een toffe vogel om naar te luisteren en kijken, maar draagt ook nog eens bij aan de verspreiding van vlier.

Roodborst: uit Denemarken of van bij ons? Foto: Patricia van Casteren

Esdoorns dragen in de herfst opvallende geel- en bruintinten. Foto: Jens Verwaerde

De grote bonte specht laat zich regelmatig in bomen in de stad zien. Foto: Zweer de Bruin

Het zogenaamde ‘napje’ van een beukennoot, naast wat herfstblaadjes. Foto: Jorn Idzerda

( ADVERTENTIE )

van nieuwbouw naar renovatie

www.ecoverbo.be


STRAAT in de kijker TEKST: VEE-AN · FOTO’S: RR

Ringwijk

onder de loep

Straat in de kijker? Nee hoor, een hele wijk in de kijker! Nu ja, de Ringwijk bestaat - voorlopig uit de Sergeant De Bruynestraat en de Baggenstraat.

Links: Luc Cardinaels

NIEUWE NAAM Omdat De Bruyntjes niet meer toepasselijk was voor de twee straten samen, hebben ze een rondvraag georganiseerd om een nieuwe naam te bedenken. “Zo kwamen we bij Ringwijk uit. Dat vond ik eigenlijk wel toepasselijk”, zegt Luc. “We zitten inderdaad vlakbij de ring en we hopen op termijn toch nog een straat toe te voegen en dat kan dan zonder problemen onder deze naam.”

KLEINE WIJK Luc Cardinaels woont sinds 1983 in de Sergeant De Bruynestraat vlakbij het Te Boelaerpark. “Eigenlijk is onze wijk ontstaan door met oudjaar op straat de buren tegen te komen en een glas te drinken op het nieuwe jaar. Zo is het gegroeid, van het ene feest naar het andere. Ondertussen hebben we een nieuwjaarsreceptie, een lentepoets, een burenfeest, een garageverkoop, een kerstatelier en een speelstraat.” De laatste vijf jaar organiseert Luc die feesten samen met enkele andere bewoners. “We zijn begonnen onder de naam De Bruyntjes omdat het enkel onze straat was. Mensen op de hoek van de straat vielen altijd uit de boot, dus zijn we op hun vraag in zee gegaan met de Baggenstraat. Het was de bedoeling om ook de Weversfabriekstraat erbij te betrekken. Maar vanaf drie straten moet je van Stadsmakers een vzw oprichten om ondersteuning te krijgen. Dat vonden we een brug te ver.”

Meer informatie: www.facebook.com/ringwijk

BEKEND VOLK Er zijn ook enkele bekende bewoners in de wijk: acteur Stefan Perceval woont er en lang geleden heeft ook zangeres Samantha hier gewoond. En tot aan zijn dood enkele jaren geleden was de laatste commandant van het zeilschip Mercator de buurman van Luc.

HULPVAARDIGE BUURT “Hoewel we meestal niet zomaar bij elkaar binnen lopen, durf ik toch zeggen dat er een mooie samenhorigheid heerst”, vertelt Luc trots. “We hebben bijvoorbeeld allemaal een lijst met namen en telefoonnummers van iedereen die dat wenst. De buurt is dan wel aan het verjongen, toch wonen er ook nog wat oudere mensen en dan is zo’n lijst wel handig. Mijn buurvrouw is bijvoorbeeld ver in de tachtig en heeft een stoeltjeslift waar ze regelmatig mee in panne valt. Dan belt ze mij of iemand anders van de lijst om hulp.”

Waar komt de naam Sergeant De Bruynestraat vandaan? Muzikant Jens Laakens vertelt wie die man nu eigenlijk was: “Henri De Bruyne was een Belgische sergeant die omstreeks 1890 vertrok naar Kasongo in het toenmalige Kongo. Op zekere dag werd een expeditieleger uitgezonden om de handel in slaven teniet te doen. Tijdens die bewuste veldtocht werden sergeant De Bruyne en luitenant Lippens gevangengenomen door sultan Sefoe, bevelhebber over de opstandige legers in Kongo. De Bruyne moest op bevel van Sefoe de Lomanrivier overzwemmen, maar de sergeant weigerde zijn luitenant achter te laten, hetgeen hun beider dood werd. Door de plaatselijke bevolking werden beiden aanzien als held, omdat ze gevallen waren in de strijd tegen de slavernij.”

( ADVERTENTIE )

BON voor 4 GRATIS sportbeurten

Terug een beetje sporten ?

Kom gratis proeven van ons aanbod en breng natuurlijk een vriend(in) mee !

Zin in fitness, zumba, pilates, burn, bodytonic of bootcamp...? Of zoek je eerder yoga, qi gong of tai chi in een groen kader? En wat dacht je van Samba - Fit, een nieuwe les van Mano Amaro? Je vindt het allemaal @The Park, temidden van het paradijselijke Boekenbergpark (Deurne)! Naast sport bij Didi Yordanova en co kan je @The Park ook terecht voor workshops rond sport en welzijn, een latte miel of een frisse pint. Je kan onze prachtige zalen ook huren voor een feest. Alle info: www.the - park.be

Naam/voornaam

e-mailadres

Groepslessen en Fitness

@The Park

Unitaslaan 84

Personal & Small group - training

enkel originele bon geldig

Sport - en Welzijnsworkshops

enkel voor nieuwe leden

Zaalverhuur & Events (comedy, music, literatuur...)

1 bon / persoon

2100 Deurne

info@the-park.be

www.the-park.be

03 336 43 49

geldig t/m 31 oktober 2017


2

1

5

3

4

6

Zomer in Borgerhout

7

FOTO’S: MARYSOL CONTRERAS DIAZ 12 11

8 10

9

13

15

14

1-4: Borgerhout Bougeert, 15 mei 2017 5-12: Den Dreihoek koers, 7 mei 2017 13-15: Marokkaanse buitenspeeldag, 13 mei 2017 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

13


l e g n e B lad B Woordzoeker

EEN PAGINA VOOR EN DOOR KINDEREN. Deze pagina wordt verzorgd door de leerlingen van het zesde leerjaar uit een Borgerhoutse school. Deze keer is het de beurt aan basisschool De Zevensprong in de Helmstraat. http://7sprong.be FOTO’S: MARYSOL CONTRERAS DIAZ

Hallo beste bengels, ong. De Zevenspr Wij zijn van basisschool ol verwijst naar De naam van onze scho intelligenties de zeven (later negen) Gardner heef t die psycholoog Howard onderscheiden in zijn  tiemeervoudige intelligen ties theorie. Deze intelligen ap, zijn: taalknap, samenkn , rekenknap, beeldknap , ap zelfknap, beweegkn en denkknap, muziekknap natuurknap.

Onze school is in de Helmstraat dicht bij het Laar. Wij zijn een ol goedgehumeurde scho met veel energie. rt Vorig jaar zijn wij gesta wil zeggen dat t Di n’. met ‘kwar tierleze tier stil hebben wij elke dag een kwar meester aan ons gelezen of dat de juf of voorlas. rkeer. Zo deden Ons jaarthema was ve jongste kleuters wij allemaal mee van de en tot het vierde met hun loopfietsexam ngersexamen leerjaar met het voetga et het grote en het zesde leerjaar m en oefenden fietsexamen. Alle klass door. Misschien hiervoor het hele jaar je voetgangers heb je zelfs onze oran . en fietsers zien hangen

14 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

F Q G D G F G G I A A B V Z T C O W G D H E L M S T R A A T D C S Z B Q M T I G Z U N U J K J O J D T U K I C X I E T L A L T M K E N C C M Z Y I E C B D V L A B M J G N O R P S N E V E Z Z M D E S K G E G N I L E T F E S N N X B W E R N O R E E K R E V K P Q D F F E M Z L B E B S N L M E T U O H R E G R O B B B S E V J S O E N H L A B T E N L E Q A A T U T W R I I P E G P E S K S A R A H A E W P C E R T C A W D T A L E N T E N R I K X R J W A N T C B C W P F I O F S I F L J R N B M H E K Z D C U I Z D V B K C A A E A R A B R A B G A A M G M D T Q R S Y I K U L Y S N E R E D U T S F A G Y S S Z S F C W T N X V C J V K R A M I E E Q E I B O L O O H C S S I S A B O T I N H L W R R C R G O W K R L V W O Y O R E E P X C P P M Y Q Q U I T S T A P P E N T A J V M U Z I E K L E S S E N L U M W F SNEEUWKL ASSEN • BO RGERHOUT • UITSTA PPEN • PLEZIER ZE VENSPRONG • ZIN AL • ZESDE • HELMST RA AT • SKIEN THEATERSTORM • SA RAH • MARK • BARBAR A • NETBAL • EF TELIN FIETSBREVET • PROC G LAMATIE • AFSTUDER EN • BASISSCHOOL MIDDELBA AR • WISK ANJERS • TALENTEN • VERKEER • MUZIEKL ESSEN

Onze school doet ook elk jaar me e met een fanfare op de reuzenstoet. En natuurlijk hebben we elk jaar een schoolfeest: ons lentefeest. Net zoals enkele andere scholen, dragen wij een uniform.

Daarnaast doen wij ook veel uitstappen. De speciale uitstappen ede zijn de boerderijklassen in het twe rde vie leerjaar, de zeeklassen in het n in leerjaar en dan de sneeuwklasse t me het zesde leerjaar. Dan gaan we rland de slaaptrein naar Zinal in Zwitse en leren we skiën.


Kruiswoordpuzzel

WIST J E DAT ...

• de Antw erpse Zoo de oudste van heel B zoo elgië is? • slangen niet met h un ogen k • sommig nipperen? e kippen half man e half vrouw n zijn? • je een u ur per dag besteedt kauwen? aan • er in Au stralië roz e meren b • als je all estaan? e iphones en ipads d jaar word ie in één en verkoc ht op één je de helf lijn legt, t van de a arde rond • er 33.00 komt? 0 bacterië n op elke je toetsen toets van bord ligge n? • Borgerh out voor h et eerst v werd in 12 ermeld 14 als Bor gerholt? • er in Bo rgerhout m eer vrouw mannen w en dan onen? • de reuz enstoet v an 2017 d reuzensto e 305 de et is? • de Sink senfoor v an 2017 8 bezoeker 00.000 s telde? • er in dit district m eer dan h nationalite onderd iten same n le v e • Borgerh n? out op 1 ja n u ari 1983 werd opg enomen b ij de fusiest Antwerpe ad n? • Borgerh out in opp ervlakte h district va et kleinste n de stad A n t werpen is • de oppe ? rvlakte va n Borgerho 3,93 km² ut meet?

1

2

3

4

5

6

Vertikaal 1. Onze school ligt in de ... 2. Wij houden elk jaar een schoolfeest. Dat noemen we ... 3. Wij dragen allemaal een ... 4. Het vierde leerjaar gaat op ... Horizontaal 5. Het zesde leerjaar doet voor verkeer mee met het grote ... 6. Wij lezen elke dag minstens een ...

w

Moppen :

llen? m niet voetba o o b n e e g a ● Waarom m eschorst is Omdat hij g g het sterkste? uisje op zijn ru h ● Welk dier is jn zi t g a ra d t hij gt? Een slak wan een muur vlie n e g te ie d d n en ee ● Wat zegt e Kwak ik t lekker? zee en het ru e d in ft e le t ● He Een zeepster ol e lagere scho d n e ss tu il h c rs ● Wat is het ve hool? c rs te en de kleu praten ol leren ze je o h c rs te u le ijgen. k In de leren ze je zw l o o h sc re e g en in de la Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

15


( ADVERTENTIE )


DE REUSKENS VAN BORGERHOUT PRESENTEREN

ZATERDAG NE BAR .. TIË AF TE R

PA R

TY

EST ENFE O REUZ RDISC 22u INDE 14u-KENS- K R MOO PLEIN

u-.

SEPTEMBER

VE

22

MOO ±17u1 RKE 5 PLEINS- A AN N REU KOMST SKE NS

NR 305

AANKOMST

STOET

TU

RN H

11u

-

OU 18u BA TSEAN

TUR

DE REUZEN STOET EDITIE ‘REUSKENS’

BR A

NH

DE

±1

RIJ

5u

OU 45 BA TSE- DO AN ST ORT O O

R

KA ET CH PE + T RT EIN

11u LAA18u

R MA OMM RK EL T -

±16u MOORKENSPLEIN

23

R REUSK

TUINWIJK

FEEST 70 JAAR

(deel 2)

ENS

± 13u20 DOORTOCHT

GITSCHOTELLEI STOET +

13u START

KAPERTEIN

GITSCHOTELHOF REUZENSTOET VO SP 13u LEI 10 NT JE PL BU EINF RE EES ND T RIN K

(deel 1)

REUZENSTOET

GIT

11u

SCH

OTE

-18

LLE

I

u BR ST ADER RIP IJ AU BR TEU UN RS CHT SIG NE RE

N VU: Axel De Schrijver, Wijnegemstraat 65, 2140 Borgerhout

305 JAA

15u START

VOLG ONS OP FACEBOOK: /REUZENSTOETBORGERHOUT WWW.REUZENSTOET.BE


ZATERDAG 23 SEPTEMBE EEN REUZENFEEST VOOR GROOT EN KLEIN, DAAR WIL JE BIJ

DIT JAAR IS HET DE EDITIE ‘REUSKENS’!

A AT STR 11u ROMMELMARKT ’T LAAR 18u

GI

JS

EL

ST

AT

M HE L

KROONSTRA

Hier kom je alles te weten over de stoet en de reuskens. Ze kijken er naar uit om hun dansjes nog eens te tonen aan al hun reuzenvrienden.

RA

A

11u -18u BRADERIJ TURNHOUTSEBAAN 15u30

22u

STELTENLOPERS & DE LANGE WAPPER

EINDE STOET

Dit jaar krijgen we uitzonderlijk ‘hoog’ bezoek: de Koninklijke Steltenlopers van Merchtem komen op hun hoge benen langs om de Reuskens extra te eren. Spektakel verzekerd! Ze stappen het hele parcours mee, dus vanaf het Gitschotelhof tot en met op het Moorkensplein. En daar ontmoeten ze meteen een andere ‘grootheid’: de Lange Wapper. Hij is de vader van de Reuskens en heeft ze al eeuwenlang niet meer gezien. Maar daar komt op 23 september verandering in. Hij wacht ze namelijk op op het Moorkensplein, en zal een brief te lezen krijgen die de Reuskens samen voor hem geschreven hebben. We zijn erg benieuwd wat dat vanaf 17 uur gaat geven … Hoe zal die ontmoeting verlopen? Is Lange Wapper nog altijd die pestkop is van vroeger? Zouden de Reuskens en Lange Wapper misschien cadeautjes uitwisselen?

16u15

AFTERPARTY BAR VENETIË

15u45

14 u REUZENFEEST 22 u MOORKENSPLEIN

PLANT

STOPPLAATS DE ROMA

IJNLEI

ZELFDE PARCOURS ALS VORIG JAAR De stoet loopt dit jaar weer hetzelfde parcours als vorig jaar. We passeren dus het Vospleintje en de Gitschotellei Braderij. Via de Tuinwijk gaat het onder de Stenenbrug naar Turnhoutsebaan. Daar op het einde keren we naar links, de Kroonstraat in, en weer links, de Zonstraat in, om zo te eindigen op Moorkensplein.

TUINWIJK BESTAAT 70 JAAR BACC

HUSL

AAN

Halverwege houden we een pauze in de Tuinwijk. Daar zet de bewonersvereniging traditioneel hun ‘Moeder Van De Wijk’ in de bloemetjes. Reuzin geeft dan een grote ruiker bloemen aan de Moeder van de Wijk. Verder gaat de Tuinwijk zeker nog een tandje bijsteken, omdat ze deze editie hun 70-jarig bestaan vieren. Dit jaar worden de rollen ook omgedraaid. Reuzin zal op haar beurt ook een boeket in ontvangst mogen nemen van enkele voormalige Moeders van de Wijk. Op deze manier toont de Tuinwijk dat ze dit jaar extra aan de reuskens denken.

DIANALAAN

13u50

REUZENFEEST OP HET MOORKENSPLEIN Na de stoet nodigen de Reuskens iedereen uit om naar het Moorkensplein te komen. Er is een feest voor de Kleine Mensen (kinderdisco) en voor de Grote Mensen (dansbare livemuziek). Reuzenlimonade, reuzenbier, reuzenkoekjes, een tribune voor senioren en een dansvloer zullen klaarstaan voor deze hoogdag in Borgerhout. Vanaf 17u komen de Reuskens aan waar hun Lange Papawapper hen staat op te wachten. Straattheater en hapjes van de lokale horeca maken het feest compleet. Om 22u ronden we het feest af en gaan we met z’n allen naar de afterparty in Bar Venetië.

BEGIN

DOLFIJNTJES BEZOEKEN ONS VANUIT DE STAD EN VORMEN EEN LANGE TRADITIE IN STOETEN

START FANFARE

DE SPAANSE ONZE HISTORISCHE WALLENBAK IS WALVIS IS BIJNA KLAAR EEN ECHT BORGERHOUTS VOOR RESTAURATIE STUK ERFGOED. MAAR DIT JAAR SPUIT VOLKSDANSGROEP ‘CUPIDO’ JOU MISSCHIEN DE WEVERKENS SMIJTEN NOG NAT? HEM TRADITIONEEL DE HOOGTE IN NATUURLIJK RIJDEN OOK DE FIERE BEWONERS VAN DE BORGERHOUTSE ZORGCENTRA MEE

WEVERKENS & DOLFIJNTJES SPAANSE WALLENBAK

HUIFKAR

WALVIS

11u -18

DE REUSKENS NODIGEN ALLE BORGERHOUTENAREN UIT VOOR HUN GROOTS FEEST VAN 16u TOT 22u OP HET MOORKENSPLEIN!

DE ZWAAN STAAT VOOR TROUW EN ZE IS EEN ERG VAAK VOORKOMENDE WAGEN IN PRAALSTOETEN

EEN BORGERHOUTS BEGRIP ALS ’T AKKOORD MAG UITERAARD NIET ONTBREKEN!

‘T AKKOORD

DEZE KINDEREN BEELDEN DE ZEE UIT WAAROVER KAPERTEIN ZEILT OM DE REUZENWERELD TE BEZOEKEN

ZWAAN

ZEE VAN KINDEREN

KAPERTEIN, DE ONTDEKKER VAN DE REUZENWERELD VAART WEER UIT OP HET ‘GROOT SCHIP’. PAS OP DAT ZIJN SCHAARHAND JE NIET VASTGRIJPT!

GROOT SCHIP KAPERTEIN


ER REUZENSTOET NR 305 NGE

L

ZIJN

BRADERIJ GITSCHOTELLEI

RING

NOO

RDE

RSI

RIVIERENHOF

AT

GRIF

FIER

ST

SCHO

BBEN

15u

EN

EN

UG

NGE

L

C OL L E GE EN

NOO

R DE

RSI

ST

EN

BR

L A AN

UG

HE R

AAN

ENT AL S

EBA

REUSKENSBAL & AFTERPARTY

AN

WA

I

NT I T E NA

NSL LIPPE

RELE DE PER

AR

DE

ST!

RE

UZ

EN

ZIJN

Dit jaar zal er geen Reuskensbal in de Roma doorgaan, we blijven met z’n allen tot 22 uur feesten op de aankomstplaats Moorkensplein. De lokale handelaars zorgen voor hap en drank. De Reuskens presenteren voor het eerst nieuwe Reuzenkoekjes aan het grote publiek! Ook de afterparty verplaatst zich, je kan direct van het Moorkensplein naar Bar Venetië, waar DJ’s Tim Bakeliet, Tournesol en Butsenzeller er een feest tot in de vroege uurtjes van maken.

EE ET F

IS H

BERC

8u

K A R E L DE PR E T E R L E I

D

R. VAN

RIN G

N

11u FEEST 18u TUINWIJK

BR

LU

SLAA

3 E31

S

De Handelaarsvereniging van de Gitschotellei heeft een nieuw team en ze zetten in op een zo aangenaam mogelijke braderij. Zo komen er zowaar een aantal stripauteurs hun albums signeren. Een buitenkans! Er is opnieuw een Rommelmarkt op de braderij, je kan inschrijven tot 15 september (via e-mail: gitschotellei.events@gmail.com). De jeugddienst Borgerhout komt animatie verzorgen, er zijn Workshops dans, graffiti en percussie, en ook de Deunese Turners zetten (en zwaaien) hun beste beentje voor! Papa Mojito draait zonnige plaatjes, en tenslotte is er nog: de Braderij Bruncht! Je kan bij 7 verschillende ‘food-handelaars’ een hapje eten. Verzamel minstens 5 stempels en maak via de Tombola kans op mooie prijzen!

EI

HEML

ART

BRADERIJ GITSCHOTELLEI

ETEN & DRINKEN HUR

MA T TH

Y SL

A AN

TE BOELAERPARK 13u2O

C RU Y S

GITSCHOTELHOF

T

13u10

TRAA

13u

11u -18u VOSPLEIN FEEST

VOSS

EINDE STOET

LEI

Heb jij al een reuzenmobieltje? Kom ze gratis afhalen aan de infostand Moorkensplein en laat ze dansen aan een touwtje!

Geen stoet zonder eten en drinken! Op de verschillende locaties kan je het inmiddels overbekende REUS-bier drinken, maar er worden gloednieuwe Reuzenkoekjes aan het publiek voorgesteld. De Reuskens zelf zullen proevertjes uitdelen, en zakjes zijn te koop aan de info-stand. In de stoet rijdt er nu een aparte snoepwagen mee, waarvan we de Mokatinnekes kwistig zullen uitdelen! De Turnhoutsebaan heeft haar bekende overvloed aan wereldse snacks en hapjes, en de Braderij Gitschotellei heeft dus een echte Braderij Bruncht-actie. In de Tuinwijk kan je dan weer terecht voor heerlijke hamburgers. En tenslotte staan er heel wat handelaars langs het parcours van het Reuzenfeest die eten & drinken zullen aanbieden.

VACATURE

De Reuskens zoeken nog 20 goeie stoetbegeleiders op 23 september om van 12u30 tot 17u de praalwagens mee te begeleiden. Als je interesse hebt in een fijne wandeling doorheen Borgerhout, stuur een mailtje naar: info@reuzenstoet.be.

DE REUS BOELARUS MAG 1x PER JAAR VRIJ UIT ZIJN SCHUILPLAATS IN HET TE BOELAERPARK

EN TRADITIONEEL PASSEREN DE REUSKENS OP HET LAATST VAN DE STOET! JUICH DEZE KEER EXTRA HARD WANT HET IS DIT JAAR HUN EDITIE

EINDE

PROBEER LEKKERE MOKKATINE-SNOEPJES TE PAKKEN TE KRIJGEN!

DE MAAGDEKENSWAGEN IS EEN ODE AAN DE JEUGD. MUZIEKGROEP LIEDERLIJK VOLKSKEN SPEELT LIVE

SPECIAAL TER GELEGENHEID VAN ONZE REUSKENS-EDITIE KINDEREN VAN VERSCHILLENDE 2017 KOMEN DE OOK DE JONGEREN 4DE LEERJAREN HEBBEN OOK DE STELTENLOPERS VAN ORGANISATIE GROTE HOOFDEN GEMAAKT VAN MERCHTEM HET GROOTSTE ATLAS STAPT MEE EN PARADEREN TROTS OP HOOG BEZOEK REUZENHOOFD EN ZE DRAGEN MEE IN DE STOET VAN DE SYMBOLISCH CREATIEVE STUDIO DEZE FEESTWAGEN DE WERELD KUURJEUS IS DE GLOEDNIEUWE NIEUWE TROMMELKAR VAN TARMAC

R

SNOEPWAGEN

MAAGDEKENSWAGEN

REUS ‘BOELARUS’

REUZEN MET EN REUZEN ZONDER + TROMMELKAR

REUS ‘ATLAS’

KUURJEUZEKONINKLIJKE REUS STELTENLOPERS

REUS, REUZIN DOLFIJN & KINNEBABA


REUZENNIEUWS Onlangs kreeg Professor Ribbedebie via Schipper Kapertein twee brieven in handen. De ene is geschreven door Lange Wapper, gericht aan zijn 4 kinderen, de Reuskens van Borgerhout. Wie de mama van Reus, Reuzin, Dolfijn en Kinnebaba is dat weten we niet meer, maar deze brief is wel erg goed nieuws! Want nu gaan de Reuskens hun eigen papa leren kennen! En dus hebben ze een brief teruggeschreven. De Reuzen vzw heeft ervoor gezorgd dat onze onbevreesde Kapertein Lange Wapper is gaan halen uit de Reuzenwereld. En niet alleen dat, maar wij allemaal kunnen de ontmoeting tussen Lange Wapper en de Reuskens gaan bekijken op het Moorkensplein. Misschien zijn er zelfs enkele cadeautjes, en krijgt Lange Wapper wel wat koekjes van zijn 4 kinderen!

017

15 augustus 2

uzekinderen. re n ij m n a a ef Bri es van mij, ar dat ik jullie ra Liefste reuzek jk li n ij ch rs het waa en, ik zou het v o Jullie vinden el g ij m en llie moet schrijf, maar ju ken met jullie. a llie m ed o g g a ra g geleden dat ju g n la l ee h l a et is r Ik weet het, h niet zo lief voo en b ik en en hoord echt niet meer iets van mijn is rt a h n ij m maar t waar alleen jullie geweest, h ec ik eb h n te jare ntigoon mogen A r hard. De laats a a n it o o n Ik had maar gehuild. . helemaal en b k I luisteren, nooit t. es p er helemaal v il er Nu heb ik het lein. Ja, wie w k l ee h t h ec e ik m p? alleen en voel van een pestko n ns ij z d en ri v n aar mag ik ee m nu ee , en g ra v te na niet r Ik durf het bij nnen wij elkaa u k n a D ? en op bezoek kom leren kennen. er et b t a w n misschie uit Wilrijk, en et ro eg z eu R e of misschien k a v , a p a p , a a, p per. Jullie vader, v er of Wappap p p a w a p a p e Lang gewoon jullie Kies maar.

. Lange Wapper uzereuzen!!!! re te h ec n ij z P.S. Jullie

Brief aan onze reuzepapa Liefste Wapappe r, Toen we je brie f lazen, waren we echt geschr dat jij ons echt okken. We hadd e reuzen zou no en nooit gedach emen. Maar onze ons wel vertel t d dat ze je he re uz ev ri en de n uit Wilrijk he el dikwijls hoor Dus, we hebben bb de en n huilen in het bo er eens goed ov s. er nagedacht en naar ons feestj we hebben besl e mag komen!!! ! oten..... dat je Je moet ons w el beloven ons en onze mense pesten! nvrienden nooit meer te We zullen je m et open armen ontvangen en kinderen roepen samen met alle : DAG LANGE W APPER!!!! DAG PAPPAWAPPER! LANGE !!! DAG LANGE WAPAPPER!!!! Ons feestje ga at door op het Moorkensplein een plekje voor op zaterdag 23 je vrij houden september. We want al onze re er zijn en dat zullen uzenvrienden zu zijn er veel, he llen el veel! Reus, Reuzin, K innebaba en Dol fijn.

deze bijlage werd gemaakt door de Reuzen vzw en staat los van BorgerBlad.


In de kijker TEKST EN FOTO: JEF VANDERMOSTEN

Vrijdagen @Zermatt: Cultuur en Caprisun voor iedereen Thank God It’s Friday! Met deze kreet gooit de Zermatt op het Terloplein elke vrijdag de deuren open. De buurt heeft een negatief imago na enkele aanvaringen met de politie aan het begin van de zomer. Het initiatief van Mestizo Arts Platform bewijst dat dit onterecht is.

Macabere graffiti Wanneer we op een vrijdag in augustus komen aangefietst, zien we heel wat beweging op het plein. Drie jonge kunstenaars van het collectief Loods des Doods tekenen met krijt doodskoppen op de buitenmuur. “Het lijkt op illegale graffiti en het ziet er wat macaber uit, maar we hebben als urban kunstenaars een imago hoog te houden. We noemen ons niet voor niets vertegenwoordigers van het Fokovisme”, lacht Younes Van den Broeck, alias Spitlart. De kinderen uit de buurt worden mee betrokken en vullen tussenruimtes op met kleurrijke kribbels. Op de stoep wordt verder getekend en zo verschijnen er ook gekke mannetjes en vrolijke konijnen.

ling bij kok én danser Paolo Guerreiro, die een veganistische schotel met linzen heeft bereid. Wie naar binnen gaat, kan samen met enkele kunstminnende buurtbewoners een kleine expo van de beruchte Fokovisten bezichtigen. Sinds juni is Thank God It’s Friday een feit. “Elke vrijdag toveren we buurthuis Zermatt overdag om tot bar en co-working space. Je kan er terecht voor een drankje, maar bijvoorbeeld ook voor een afspraak achter je laptop. ’s Avonds nodigen we een creatieve kok uit en kan je voor acht euro een bordje meeeten. Maar we blijven een artistieke organisatie, dus organiseren we ook regelmatig een culturele activiteit. De optredens die we bij mooi weer buiten lieten doorgaan waren een succes, maar elke vrijdag is anders en we blijven experimenteren.”

Samenwerking op het plein “Een kleuteratelier, huiswerkbegeleiding, Nederlandse les, de Champions League op groot scherm … De agenda van de Zermatt zit tijdens het schooljaar goed vol. Maar al deze activiteiten hebben een eerder gesloten karakter, terwijl het buurthuis door zijn grote ramen naar het plein toch een open uitstraling heeft. Zo ontstond het idee om iets in de Zermatt te organiseren voor alle gebruikers van het plein”, vertelt Tine De Pourq van Mestizo Arts Platform. Deze organisatie werkt sinds kort samen met cultuurhuis Rataplan en heeft haar kantoren boven de Zermatt. “We hebben een breed netwerk met verschillende organisaties en ondersteunen artiesten in verschillende disciplines. We willen zo samenwerkingen stimuleren die

de diversiteit en dynamiek van steden vertalen naar de kunstensector. En nu zitten we hier zelf aan een bruisend plein in een heel diverse buurt.” Tussen enkele gasten die gemoedelijk praten aan de bar, klimmen twee buurtmeisjes op een kruk. “Het is zomervakantie en de kinderen zijn altijd buiten aan het spelen en het voetballen. Dat maakt een bar uitbaten op dit plein soms wel intens. Maar het is ook leuk om hen zo beter te leren kennen en we verkopen speciaal voor hen Caprisun aan 50 cent”, lacht Tine. “We evalueren ook voortdurend met de jongerenbegeleiders van Kras en Samen op Straat en de Buurtvaders, maar grote problemen zijn er nog niet geweest. Continuïteit is ook belangrijk: een plek waar pleingebruikers en buurtbewoners elkaar vaker kunnen ontmoeten”, besluit Tine.

In oktober zal in het kader van het Mestizo Arts Festival de installatieperformance Terlo: dit is jouw plein vertoond worden. Verschillende kunstenaars - dans, muziek, theater, beeldende kunst - nemen hiervoor het Terloplein als inspiratie.

Veganistische volkskeuken

Meer info op de kalender op www.mestizoartsplatform.be

De mix op het plein is even bont als de tekeningen. Enkele moeders houden toezicht vanop een bankje en babbelen bij, terwijl aan de picknicktafel aan de andere kant enkele oudere kinderen een bordspelletje spelen. Twee koppels aan terrastafeltjes plaatsen een bestel( ADVERTENTIE )


DO IT YOURSELF TEKST EN FOTO’S: LISELOTTE BERTELS

Opgeruimd staat netjes Start het nieuwe schooljaar met een opgeruimd bureau. In deze zelfgemaakte pennenhouder vind je meteen terug wat je nodig hebt om je huiswerk te maken.

Wat heb je nodig?

Zo maak je het:

- een stuk stevig karton - enkele lege wc-rolletjes of keukenrollen - plakkaatverf - een dik penseel - een cuttermesje - een dunne stift - sterke lijm - een stukje lint of enkele gekleurde elastieken - eventueel een restje kleurloze houtvernis op waterbasis

1 Snijd de rolletjes af op het gewenste formaat. Zet ze samen op het karton. Teken een rechthoek af op het karton zodat alle rolletjes erop passen. Knip of snijd het uit.

4 Nu kan je nog een mooi lint of wat gekleurde elastiekjes rond de rolletjes doen. Zo komen ze niet snel los.

En nu: vullen maar!

2 Schilder het kartonnen bodemplaatje en de rolletjes in de kleur of kleuren die je wil. Doe geen water bij de plakkaatverf, zo dekt het beter. Laat alles een uurtje drogen en zet er dan een tweede laag verf op. Laat nu minstens twee uur drogen. Als je nog een restje kleurloze houtvernis hebt staan, mag je dit nu aanbrengen met het penseel. De vernis moet wel minstens vier uur drogen voor je kan verdergaan met je knutselwerk. 3 Doe lijm op de onderste rand van elk rolletje en plaats de rolletjes dan op het bodemplaatje. Druk even zachtjes aan en laat 12 uur drogen. Sommige lijmen moet je na het aanbrengen even laten drogen alvorens het rolletje te plaatsen. Dit kijk je best na voor je begint.

( ADVERTENTIE )

Academie Borgerhout

maak het mee schrijf je nu in! www.academieborgerhout.be


GRENSGEVAL

Wie woont er op de grens van Borgerhout?

TEKST: CHRISJE STULTIENS · FOTO’S: LUC VAN PEER

Pastoor Toon: “Ik woon hier geire” DE PASTORIE

GLORIETIJD

“Ik woon al sinds 1965 in Borgerhout en sinds 1991 in dit prachtig huis naast de Sint-Annakerk. Ik voel me soms schuldig omdat ik helemaal alleen in zo’n groot huis woon. Want ondertussen zijn mijn medebewoners helaas overleden. Ik blijf alleen over. Meestal zit ik in mijn keuken. Ik eet daar en kijk er tv.”

“Met veel plezier was ik aalmoezenier bij de Chiro. Ik stak daar veel tijd in, dat was zo plezant. Maar de echte glorietijd kende ik van ‘69 tot ‘75 in jeugdcentrum De Cluys (nu Kras, red.). We waren de eersten die de deuren openstelden voor +16-jarigen. Revolutionair! In de jaren ’70 heb ik met een groep gelijkgezinden de buurtwerking De Drei Pleintjes opgericht. Wij zaten toen in een oude beenhouwerij, nu zit de vereniging in de Wijnegemstraat.”

KRUGERPARK “Mijn favoriete plekje in Borgerhout blijft het Krugerpark. Dat heeft al heel wat veranderingen ondergaan. Eerst was het volgebouwd met huizen, daarna hebben ze alles afgebroken en vol met bomen en struiken geplant. Nadien vond men het te veel park en hebben ze terug bomen weggedaan. Heel wat omwonenden werden betrokken om er terug een open park van te maken. Nu is het een fijne plek waar iedereen met elkaar in contact komt.”

Ben jij benieuwd naar de bewoners van Borgerhout? Wij ook! Wij stappen langs de grens van ons district, bellen lukraak aan en maken kennis met onze Borgerburen.

De grenssteen in de Somméstraat.

HOGE NOORDEN Heel veel inwoners geloven dat de Kerkstraat fungeert als grens tussen Borgerhout en Antwerpen-Noord, maar dat is helemaal niet zo. Die grens loopt echt dwars door de zijstraten van de Kerkstraat en verder naar het noorden. Kijk maar op de kaart hiernaast. We wandelen net langs de grens door de Kortrijkstraat. In de Goedendagstraat ontdekken we een prachtig pand naast de kerk.

TROUWE TWEEWIELER Pastoor Toon wil net met zijn fiets vertrekken als wij hem onderscheppen. Glimlachend vertelt hij: “Ja, dat is mijn grote hobby. Ik maak zoveel mogelijk kleine tochtjes en als het weer meezit een grote uitstap. Meestal fiets ik langs de knooppunten met een paar vrienden.”

( ADVERTENTIE )

GA NIET LOPEN! “Het is toch zo jammer dat de oorspronkelijke Vlaamse bewoners hier in de buurt vaak vertrekken. Mijn advies aan alle Borgerhoutenaars: ga niet lopen! Deze buurt is zo magnifiek! De diversiteit geeft een mooi evenwicht. Deze straat is eigenlijk een voorbeeld hoe het wél kan. Bij het straatfeest viert iedereen mee. Zo prachtig. Ja, ik woon hier geire!”

   


( ADVERTENTIE )

VO N O IE R U W W AA E R D EN

www.promocon.be

BORGERHOUT

BORGERHOUT Stenenbrug 115 V4 (4E), licht op te frissen app met 2 slpk, terras en kelderberging , CV collectief op aardgas, PVC en dubbele beglazing, MK 165 €. EPC: 124 kWh/m². € 149.000

BORGERHOUT De Schans 4 V1, ruim 3 slaapkamer appartement met kelderberging . Gelegen in rustig woonproject. Heden verhuurd. EPC: 129 kWh/m². € 209.000 + € 20.000 garage

BORGERHOUT Weversfabriekstraat 17 V1, 3 à 4 slaapkamers, Dak vernieuwd, Elektriciteit conform AREI, Aparte meters gas, elektriciteit en water. EPC: 271 kWh/m². € 229.000

VO N O IE R U W W AA E R D EN

Stenenbrug 117 V4, Op te frissen appartement met 1 slpk, terras en kelder. Aparte meter elektriciteit, collectieve CV op aardgas. PVC en dubbele beglazing. MK: 120 € EPC: 119 kWh/m². € 124.000

BORGERHOUT Karel de Preterlei 1, ruim app op 1eV, samengevoegd appartement met 3 slaapkamers op toplocatie aan het Boelaerpark, inclusief 4 kelders, MK: € 120, EPC: 171 kWh/m². € 174.900

BORGERHOUT Morckhovenlei 26 V1, app (72m²), 2 slpks (16 en 6m²), terrasje (3m² - zuidgericht), woonk, op te frissen kkn en badk, klein beschrijf mogelijk, Epc 288 kWh/m², € 119.000

Antwerpen, Carnotstraat 127/1V. Ruim en licht app met 2 slk in goed onderhouden gebouw. Aparte meter gas en elektriciteit. MK: ca. 83€. Onmiddellijk beschikbaar. EPC: 141 kWh/m², € 695/maand.

Berchem, Gitschotellei 126 V1, 2 slpk appartement op toplocatie te Berchem, aparte meters gas en elektriciteit. CV op aardgas, PVC en dubbele beglazing, EPC: 288 kWh/m². € 695 + € 50 MK

Berchem,Ruytenburgstra at 33 1eV, app (76m²), 1 slpk, woonk, ingerichte kkn, berging, badk met ligbad, apart toilet, ruime slpk (22m²), aparte meters voor gas, water en elektriciteit, Epc 111 kWH/m², € 700 + 30MK

Berchem,Ruytenburgstraat 33 2eV, app (76m²), 1 slpk, woonk, ingerichte kkn, berging, badk met ligbad, apart toilet, ruime slpk (22m²), aparte meters voor gas, water en elektriciteit, Epc 369 kWH/m², € 700 + 30M K

BORGERHOUT

BORGERHOUT

Turnhoutsebaan 457 V7, Aangenaam app met 2 slp, terras en kelder, PVC en dubbele beglazing, Cv collectief op aardgas, dak vernieuwd ! MK: 217 €, EPC: 104 kWh/m² € 134.000

Gitschotellei 240- 250. Handelsgelijkvloers van 130m² op centrale locatie. Ruime etalageruimte. € 169.000

MEER INFO OVER ONS BESTAAND VASTGOED OF ONZE NIEUWBOUWPROJECTEN? PROMOCON VASTGOED | INFO@PROMOCON.BE | 03 443 21 15


Koken TEKST: RIA MASSY · FOTO’S: LUC VAN PEER

Zomers gevulde courgette met rijst

We zijn te gast bij Jesse, een dertiger met een licht Brussels accent. De liefde trok hem over de Rupel en samen nestelden hij en zijn vriendin zich in deze gezellige stek in de buurt van De Roma. Het is een no-nonsensehuis met toch wat vintage inslag. Uit de platenspeler klinkt een streep muziek. ’t Is hier gezellig. heeft hij niet. Hij start liever met een veilig recept, om het dan - na een paar geslaagde pogingen - toch naar zijn eigen hand te zetten. Die andere aanpak typeert hun verschillende karakter. Ook hier in huis kleurt diversiteit het samenzijn.

GEZOND EN GEZELLIG Doordeweeks wordt er dikwijls een snelle maar wél gezonde hap gekookt, met een mooi evenwicht tussen vlees, vis en veggie, en altijd met veel verse groenten. In het weekend wordt er uitgebreider gekokkereld. De smaak van het eten vindt Jesse heel belangrijk. Maar het goede gezelschap waarmee hij eet is toch nog net een tikkeltje belangrijker. Jesse en Ita koken dikwijls samen. Meestal staat er dan één aan het fornuis en de ander doet het snijwerk. Dat is het moment om rustig bij te kletsen. Een fijne gewoonte.

EIGEN KWEEK

DIVERSITEIT BINNEN EN BUITEN

STRAATBABBELS

Waarom ze hier in Borgerhout zijn neergestreken? Omdat de diversiteit er zo leuk is, en omdat er veel jonge gezinnen wonen. Als Jesse aan het vuur staat, steekt zijn hoofd wat onhandig boven de dampkap uit, wat het gesprek al snel in de richting van de belachelijk lage standaardkeukens brengt. Wie bedenkt zoiets? Koken heeft Jesse zichzelf geleerd, vertelt hij. En toegegeven, hij heeft ook gespiekt bij zijn Ita. Zij beheerst de kunst iets te proeven, even nadenkend voor zich uit te staren - de ogen lichtjes geheven - om dan te zeggen welk ingrediënt er nog ontbreekt. Die gave

Twee vriendinnen zitten op een bankje voor ijssalon Borgo Gelato en willen ons graag te woord staan. Bianca heeft het mooiste zicht van Borgerhout zegt ze want ze woont op het Krugerplein: “Ik moet niet op vakantie gaan”, vertelt ze. “Gewoon de deur uitgaan is al voldoende.” Haar vriendin Ria woont nu ergens anders maar komt nog steeds naar het plein voor dat vakantiegevoel.

Vandaag komen de courgettes uit de supermarkt, maar ze kweken ook zelf groentjes. Gewoon voor het plezier want het is zeker niet genoeg om hun koelkast wekelijks te vullen. De peterselie wordt wél vers van het terras geplukt. Een gerecht mag voor Jesse best een pikant of een exotisch kantje hebben. En zo smaakt hij ook Borgerhout. Er zijn hier veel invloeden, en het is prachtig om te zien hoe dat allemaal, beter dan in veel andere delen van Vlaanderen, mooi bij elkaar komt. We luisterden en zagen hem koken, terwijl onze magen begonnen te grommen, want de zuiderse geuren van de gevulde courgette dampten uit de oven. En even later uit ons bord. Maar niet voor lang, daar was het veel te lekker voor. We moesten ook nog een gaatje houden voor een romig dessert, zodat we weer met een gezellig rond buikje ons kookadres verlieten. Er zijn lastigere taken in het leven dan Borgerhoutse koks te gaan spotten.

Wat heb je nodig? Voor vier personen: - boter - 2 courgettes (in de lengte doormidden gesneden en wat uitgehold) - 2 paprika’s (in kleine blokjes gesneden) - 4 tomaten (in kleine blokjes gesneden) - 1 ajuin (gesnipperd) - een handvol platte peterselie (fijngehakt) - 1 kg gehakt (Jesse maakt het met gemengd varkens- en kalfsgehakt, maar je kan evengoed lams- of kippengehakt gebruiken) - 400 g feta - 1 blikje tomatenpuree - 1 blik tomatenblokjes - een glas rode wijn (moet niet, maar is wel lekker) - 3 kopjes rijst - 1 blokje groentebouillon

Hoe maak je het? - Stoof de ajuin in wat boter. Wanneer die glazig is, bak je het gehakt mee aan. Doe er de tomatenpuree bij en blus met het glas rode wijn. Voeg ook de gehakte peterselie toe. Als het gehakt goed gebruind is, doe je er de tomaten en de paprika bij. Goed roeren, en even later ook het blik tomatenblokjes toevoegen. Doe er nu de helft van de feta onder, en laat 10 minuutjes rustig verder sudderen. Je kan er naar believen nog wat peper of andere kruiden aan toe voegen, maar geen zout, want de feta zout het gerecht. - Verwarm ondertussen de oven op 180 tot 200 graden. - Leg de halve courgettes in een ingevette vuurvaste schotel en vul ze rijkelijk met de saus. Kruimel er de rest van de feta over. De schotel gaat ongeveer 35 minuten in de oven. - Ondertussen kook je de rijst met het bouillonblokje. - De laatste minuten zet je de oven op de grillstand. Zo komt er ook een lekker korstje op je gerecht. - En dan …. aanvallen! Niet moeilijk te maken en écht lekker.

Sillah danst met zijn zoontje vlak voor het podium van Muziek in de Wijk maar wil ons met alle plezier vertellen wat zijn lievelingsplek in Borgerhout is: hij komt graag daar waar er muziek is. Ofwel staat hij zelf op het podium ofwel geniet hij van de muziek van anderen.

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

21


SPORT TEKST EN FOTO BOVENAAN: WILFRIED DEFILLET · FOTO'S ONDERAAN: MARK PENNEMAN

Gembo: van vriendenploegje

tot kampioenenploeg Basketbalclub Gembo bestaat 50 jaar en werd al drie keer kampioen in tweede klasse. Borgerblad sprak met twee veteranen die de geschiedenis van Gembo BBC als het ware uitademen: Paul Pittoors en Marnix Vanderschaeghe. Wat de ene niet weet, vult de andere aan.

Het prille begin Enkele sportieve kerels van het jeugdhuis Sorm aan het vliegveld besloten 50 jaar geleden een basketploeg op te richten. Zij zochten een sponsor die hen aan materiaal kon helpen. De producent van de pijnstillers Poeders Dr. Mann was bereid voor ondersteuning als hij shirtsponsor mocht zijn. Dat was echter in die tijd nog niet toegelaten maar de schrandere sporters hadden een spitsvondige oplossing. Zij noemden zichzelf Mann BBC, wat stond voor ‘Met aanvalsdrift nooit narigheid’ en het probleem was opgelost. Onze sportieve vrienden konden een aardig stukje basketten en het eerste jaar eindigde met promotie naar tweede provinciale klasse. Ze veranderden hun naam in Sorm BBC. Na een verhuis naar sporthal Luisbekelaar veranderde de club nogmaals van naam. “We konden aansluiten bij Gembo, de sportpoot van het gemeentepersoneel van Borgerhout. Als club kregen we tal van voordelen”, zegt Marnix. “Gembo omvatte toen clubs in verschillende sportdisciplines. Nu is er enkel nog basket”, vult Paul aan.

De meest memorabele gebeurtenis Op de vraag wat nu in die vijftig jaar het meeste is bijgebleven, aarzelen de twee vrienden geen ogenblik. Haast unisono antwoorden zij: “De overwinning tegen de Antwerp Giants in de Beker van België.” Zij kunnen de datum uit het blote hoofd opzeggen: “18 oktober 2012”. Marnix: “We zijn niet eens kampioen geworden. Maar dat wij toen gewonnen hebben tegen een icoon van het Belgische basket, is onvergetelijk.” Paul: “We zaten op de tribune en zagen hoe onze ploeg steeds meer uitliep. We konden onze ogen niet geloven en de sfeer was uitgelaten. Achteraf waren er verscheidene clubleden diep geëmotioneerd.”

Driemaal kampioen in tweede klasse Gembo BBC is al driemaal kampioen geweest in de tweede klasse. Toch is de ploeg niet gepromoveerd naar eerste klasse. Daar zijn twee goede redenen voor. Marnix: “We waren niet 100% zeker dat we dat financieel ook aan zouden kunnen.” Paul voegt daaraan toe: “De stad Antwerpen heeft ons al laten verstaan dat zij niet zit te wachten op een tweede eersteklas basketploeg.”

Marnix Vanderschaeghe en Paul Pittoors.

UNIEK BOKSSPEKTAKEL IN DE ROMA MET PIETER EMBRECHTS Brood en spelen in een historisch zaal als De Roma. In 2018 vindt er een heus boksgala plaats met alles erop en eraan. Er worden twaalf kampen afgewerkt met evenveel Antwerpse boksers. Pieter Embrechts is ringpresentator. De organisatie is in handen van BBS Antwerpen, de boksclub op de hoek van de Turnhoutsebaan en de Zegelstraat. Een thuismatch voor deze Borgerhoutse boksers dus. Kom hen massaal naar de overwinning schreeuwen. (BDW)

www.gembobbc.be

Meer informatie: www.deroma.be of www.borgerhout.be

SPORT EN BEWEEG MEE

Aandacht voor sporters met beperkingen De club heeft momenteel dertig ploegen, zowel jongens als meisjes en verdeeld over alle leeftijden. Zij heeft ook twee ploegen voor basketters met een beperking. Paul: “Rolstoelspelers Antwerp Players hebben een eigen competitie. Onze G-Stars is voor spelers met een mentale beperking. Zij spelen enkel tornooien. De G-Stars is opgericht door clublid Sofie Vanhove.” Marnix: “De spelers van de G-Stars zijn ook onze vurigste supporters. Ze zitten op de eerste rij bij de wedstrijden van de eerste ploeg en roeren de trom. We horen regelmatig van de ouders dat als de eerste ploeg een wedstrijd verliest, hun kinderen een hele week met een slecht humeur rondlopen.” 22 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

Na een vakantie waarin alles mocht en alles kon, is het misschien toch tijd om je terug in te schrijven voor een sportcursus? Ook in Borgerhout kan je terecht voor verschillende lessenreeksen. Zo is er bijvoorbeeld aquagym in Zwembad Plantin Moretus, zumba, shakuma, BBB of bodymix in ’t Werkhuys, conditie of yoga in Sporthal Luisbekelaar. (BDW) Meer informatie: www.antwerpen.be/sportenbeweegmee

START TO SPORT … MET KORTING In vele sporttakken is de start van een nieuw seizoen in aantocht. Nog op zoek naar een club? In de stedelijke sportdatabank vind je alle Antwerpse en Borgerhoutse sportclubs. Sporten kost ook geld. Kinderen en jongeren die in Borgerhout wonen en zich aansluiten bij een sportclub hebben recht op een korting op het lidgeld van 20 tot maximaal 150 euro! (BDW) Meer informatie: www.sportstad.be


Geschiedenis TEKST: GEERT JANSSENS · FOTO’S: HEEMKUNDIGE KRING BORGERHOUT

Dodentocht naar Silsburg Borgerhoutse enclave des doods Met halloween in het vooruitzicht, lijkt het ons interessant om het kerkhof eens onder de loep te nemen. Helaas geen lugubere zombielegende, maar wel een ander verrassend verhaal: Silsburg, het Borgerhoutse kerkhof, ligt in … Deurne.

Ingang Kerkhof Driehoekstraat aan de huidige Stenenbrug.

“Sorry, te klein” VAN STUIVENBERG NAAR DEURNE Vroeger waren Deurne en Borgerhout een geheel. Is het kerkhof dan nog een restant van die tijd? Nee. Het is iets ingewikkelder dan dat. Toen in het najaar van 1836 de wettelijke opsplitsing van Deurne en Borgerhout een feit was, besloot men ook een scheiding op kerkelijk vlak te vragen. Borgerhout behoort dan immers nog tot de Deurnese parochie. Burgemeester Guilielmus Mellaerts (lees meer over deze man in de eerste editie van BorgerBlad, red.) en schepen Antoon Vingerhoets gaan daarom op bezoek bij kardinaal Sterckx, die tot ieders verbazing zelf de scheiding voorstelt. Op 20 juli 1837 ondertekent hij de stichtingsbrief van de Borgerhoutse parochie. Tot dan werden de doden van Borgerhout begraven op het kerkhof van Stuivenberg. Maar in datzelfde jaar 1837 laat de stad Antwerpen weten dat het kerkhof te klein is geworden om alle doden van Borgerhout op te vangen. Gelukkig zorgt diezelfde kardinaal Sterckx ervoor dat de kersverse Borger-

houtse pastoor Lauwers de doden uit zijn parochie in Deurne mag begraven op Sint-Fredegandus. Zelfs zonder rechten te betalen.

“Sorry, toestemming nodig” VAN DEURNE NAAR BORGERHOUT Vier jaar later, op 11 december 1841, vaardigt de gemeente Deurne een nieuw reglement uit. Daarin staat dat het verboden is om mensen op het Sint-Fredeganduskerkhof te begraven zonder toestemming van de ambtenaren van de burgerlijke stand. Dus moet Borgerhout opnieuw op zoek naar een begraafplaats. Op dat moment wordt de Onze-LieveVrouw ter Sneeuwkerk (aan het Laar, red.) gebouwd. Het Borgerhoutse bestuur besluit om rond die kerk een kerkhof te voorzien. Maar de omwonenden zijn daar niet blij mee. De gemeente koopt in oktober 1843 dus 42 are grond (bijna zoveel als een voetbalveld, red.) in de Drijhoekstraat. Dit is het huidige stuk van de Stenenbrug, Engelselei en Turnhoutsebaan. Het kerkhof kost 10.000 frank in totaal. Het is ommuurd,

Het tweede kerkhof zie je net tussen die twee huizen liggen.

voorzien van een hek en langs de lanen staan bomen en struiken. In het midden bouwt de adellijke familie Van Ertborn een gotische kapel.

“Sorry, onteigening” VAN BORGERHOUT NAAR ANTWERPEN In 1860 wordt er beslist om de fortengordel rond Antwerpen op te trekken om de stad te beschermen. Borgerhout verliest daardoor 57 hectare grond en zo’n 80 huizen worden onteigend. Ook het kerkhof moet verdwijnen. Maar wat doe je dan met alle menselijke resten? Datzelfde jaar komt er een commissie van Openbare Gezondheid naar de gemeente om over de ontgraving te beslissen. Zij vinden het geen probleem, ook niet voor de graven die nog maar twee of drie jaar oud zijn. De onteigening brengt 16.742 frank op. Zelfs in de Kamer debatteren ze dagenlang over de onteigeningen en opgravingen in Borgerhout. Ondertussen koopt de gemeente 68 are grond van de kerkfabriek van Sint-Willibrordus (in het huidige Antwerpen-Noord, red.). Dat kost 12.600 frank. Door de cholera-epidemieën van 1865 en 1866 wordt de ontgraving uitgesteld. In mei 1867 brengen ze de overblijfselen naar het nieuwe kerkhof. Dat gebeurt heel erg voorzichtig. Een grappig detail is dat de grafdelvers niet anders dan koffie mogen drinken. Elke ‘vracht’ die wordt overgebracht, wordt overigens begeleid door een priester.

“Sorry, overvol” VAN ANTWERPEN NAAR DEURNE Door de bevolkingsexplosie is het tweede kerkhof al vlug te klein. En omdat er in de gemeente geen grond meer beschikbaar is, zoekt het gemeentebestuur naar een andere oplossing. Baron Georges de Vinck heeft een stuk grond

aan de Herentalsebaan van meer dan vier hectare liggen. De gemeente koopt dit in 1884 voor 30.350 frank. Een jaar later, op 23 april 1885, wordt Silsburg al geopend. Het nieuwe kerkhof wordt genoemd naar het gehucht dat op de gronden van de familie Sils lag maar heet officieel Onze-Lieve-Vrouwkerkhof. Weer begint de gemeente haar doden te verhuizen, sommige met monument en al. We voegen er haarfijn aan toe dat pas in 1904 het eerste kerkhof - dat aan de Stenenbrug - volledig ontruimd was en het tweede - aan Sint-Willibrordus al niet meer bestond!

LAATSTE RUSTPLEK VOOR STAN OCKERS In de loop der jaren blijft Silsburg veranderen en uitbreiden. In 1912 worden er een autopsiekamer, sanitair en bergplaatsen gebouwd. In 1930 komt er een uitbreiding van één hectare, natuurlijk met het nodige protest van de omwonenden. En in 1942 is er nog een kleine vergroting. Naast een monument voor de gesneuvelden van WO I en WO II vinden we er veel bekende Borgerhoutenaars. Bijna alle Borgerhoutse burgemeesters zoals Mellaerts, Marée, Van Beylen, Moorkens. Kunstenaars zoals Rik Sauter, Posenaer, Albert Poels maar ook schrijvers zoals Paul Lebeau, Lode Cantens en Bruno De Winter. Musici zoals Alfons Bervoets, de ouders van Rocco Granata, Berthe Van Hyfte, Vic Hoskens. En last but not least de sportmannen: Olympisch kampioenen Leonard Daghelinckx en Frans De Haes. Maar de bekendste is toch wel Stan Ockers. ZIN IN EEN RONDLEIDING? NEEM CONTACT OP MET DE HEEMKUNDIGE KRING BORGERHOUT: JANSSENS.GEERT1@HOTMAIL.COM 03/236.34.13

Silsburg rond 1930. Het graf met de pilaren aan de rechterkant was het toenmalige graf van burgemeester Karel De Preter.

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen 23


GEZOCHT!

IN THE PICTURE TEKST: LEEN LESIRE · FOTO VAN WILFRIED: CHRISTEL VAN DE WALLE · FOTO CHRISJE: CHRISJE STULTIENS

BorgerBlad ligt er elke keer dankzij de geweldige inzet van een team vrijwilligers. Ze verdienen het dan ook om in de schijnwerpers te staan!

VOLXKEUKEN ‘T WERKHUYS ZOEKT VRIJWILLIGERS Je hebt culinaire ambities en een passie voor koken? Dan zoeken wij jou! • Start koken: vrijdag om 14.00u. Eten is om 18.30u. • Je kiest zelf welk gerechtje je wilt maken. • Je moet niet naar de winkel gaan. Dat doen wij voor jou. Laat snel iets van je horen … en we kijken even samen welke vrijdag jij in de potten roert! info@werkhuys.be - 0473/131.762 of kom even langs

Nieuwsblogger Wilfried Wereldgenieter Chrisje Ze omschrijft zichzelf als “een atypische blogster en madame terrible mét karakter”. Wanneer we elkaar zien, moet ik telkens twee keer kijken. Ze verandert immers erg regelmatig van kapsel en haarkleur. Het typeert haar creatieve karakter. Lezen en schrijven vond ze als kind al geweldig. Maar door een druk leven is dat wat ondergesneeuwd geraakt. “Dankzij mijn burnout heb ik dit terug opgepakt”, vertelt ze. Nu vult ze haar blog met verhalen over restaurants, reizen, haar burnout en nog veel meer. “Omnibloggen”, noemt ze het want ze kan en wil niet kiezen voor maar één onderwerp. Chrisje kijkt immers graag verwonderd om zich heen, op zoek naar inspiratie. En als ze een stukje af heeft, dan geeft dat haar tonnen positieve energie en vooral ook een krullende glimlach. Je kan haar volgen op www.wereldgenieter.com.

“Ik heb altijd al geschreven”, vertelt Wilfried. Hij grijpt dan ook elke kans aan om in zijn pen te kruipen. Of achter zijn computer. Vroeger schreef hij onder andere voor Wereldwijd (nu MO*) en De Wereld Morgen (toen het tijdschrift van 11.11.11). Wilfried is ook een aantal jaren lokale correspondent in Deurne voor Gazet van Antwerpen geweest. Toen dat afliep, begon hij met een eigen nieuwsblog Gazet van Deurne. “Want in een wereld waarin het nieuws in geen tijd van de ene kant van de aardbol naar de andere flitst, willen mensen ook graag weten wat er bij wijze van spreken achter hun hoek gebeurt. Het hyperlokale nieuws. Ik breng het nieuws van Deurne en onmiddellijke omgeving, want buurten lopen in elkaar over en stoppen niet aan districtsgrenzen.” Wilfried schrijft vooral ‘s avonds. “Daardoor kijk ik nog maar heel weinig televisie. En dat vind ik alleen maar een verrijking.” www.gazetvandeurne.be www.facebook.com/gazetvandeurne

ZOLA ZOEKT ZWEMTRAINERS ZOLA is op zoek naar trainers en lesgevers om het huidige lesgevers- en trainersteam te versterken op alle niveau’s, competitie, zwemschool, recreajongeren.... Wij bieden een faire vergoeding in functie van je taken, opleidingsniveau en ervaring in de zwemsport. Wij bieden ook de mogelijkheid om je verder te bekwamen in het geven van zwemlessen/trainingen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info.zola@gmail.com.

Colofon Werkten mee aan dit nummer: Barbara Rottiers, Basisschool De Zevensprong, Chrisje Stultiens, Dirk Wolters, District Borgerhout, Dorien Ivens (eindredactie districtspagina’s), Geert Janssens, Heemkundige Kring Borgerhout, Hind Eljadid, Ilona Plichart, Jef Vandermosten, Jens Verwaerde, Kamal Kharmach, Lies Van Gasse, Liselotte Bertels, Liselotte De Clerck, Luc Van Peer, Marnix Van Ruysseveldt (vormgeving districtspagina’s), Marysol Contreras Diaz, Ria Massy, Rob Marcelis, Vera Andries, Wilfried Defillet. Hoofdredactie: Bianca De Wolf & Leen Lesire Eindredactie: Leen Lesire Communicatie en advertentiewerving: Bianca De Wolf

Verdeling: Basketclub 't Pleintje Druk: Printing Partners Brussels nv Papier: verbeterd dagbladpapier, iso 80 Oplage: 25.000 BorgerBlad wordt gemaakt met de steun van het district Borgerhout. Het wordt vier keer per jaar gratis verdeeld in alle brievenbussen van Borgerhout. Uitgave: september 2017 V.U.: Bianca De Wolf, Muggenberglei 232, 2100 Deurne Contact: redactie@borgerblad.be www.facebook.com/Borgerblad

COHOUSING INDRUK ZOEKT BUREN Word jij onze buur? Schrijf je in voor de infosessie van 30 september (via onze website) en kom alles te weten over Cohousing InDruk. Meer info: blader terug naar pagina 4 of www.cohousingprojects.be/index.php/ borgerhout

( ADVERTENTIE )

Feest! Vanaf dit seizoen kan je in Cinema Rix elke maand een andere kinderfilm meepikken. Voor en na de film kan je van een hapje en een drankje genieten in onze foyer. Tickets kosten 5 euro, de films starten telkens om 14.15u. MEER INFO WWW.CCDEURNE.BE CCDEURNE@STAD.ANTWERPEN.BE · 03 360 85 50

27 september

4, 11, 18 en 25 oktober

8, 15, 22 en 29 november

6, 13 en 20 december

Cloudboy (8+)

Sing (6+)

Storm (8+)

Julius in Winterland (6+)


STRAATBABBELS

Marie-Anne en haar hondje Ella wandelen graag door Borgerhout. Ze houden van heel veel plaatsen in het district. Maar als ze mag kiezen, kiest Marie-Anne toch voor de rust in haar eigen tuin. Daar houdt ze het meest van. Patricia loopt regelmatig haar rondjes in het Te Boelaerpark. Ze heeft geen tuin dus bij mooi weer vind je haar in de zomerbar of op een bankje bij de fontein.

1 2 3 4 5

@ 6

7 8 9

Oplossing fotovraag

Puzzel 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Wat is de voornaam van de slam poet? In welke straat woont pastoor Toon? Welk kruid plukt kok Jesse op zijn terras? Hoe heet het kerkhof van Borgerhout? Hoe heet de man van de videotheek? Onder welke naam vertonen Abbie en Kristof documentaires? We vroegen mensen op straat naar hun favoriete …? Welke school maakte BengelBlad? Wat was de oorspronkelijke naam van Ringwijk?

WIN WIN WIN: Je maakt kans op etentje voor 2 in een van de volgende volkskeukens: - op een vrijdag naar keuze in ’t Werkhuys (18.30 u.) - op een vrijdag naar keuze in Zermatt op het Terloplein (18.00 u.) Vul in, vind het 9-letterwoord en stuur de oplossing voor 30 september naar Bianca De Wolf met als titel ‘kruiswoordraadsel’. Vermeld ook zeker welke volkskeuken je het liefst zou winnen. mail: bianca@borgerblad.be post: Muggenberglei 232 in 2100 Deurne

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen 25


CULTUUR TEKST: ILONA PLICHART · FOTO’S: LUC VAN PEER

“Alsof je samen in de woonkamer van een film geniet” Documentaires zijn veel meer dan films over natuur en mooie dieren. Dat bewijzen Kristof Bilsen en Abbie Boutkabout met Woodsdoc. Elke maand brengen ze een unieke documentaire naar Borgerhout en omstreken. Soms zorgen ontmoetingen voor vuurwerk en geweldige projecten. Zo ook bij Kristof en Abbie. Hij maakt zelf films en merkte in Londen hoe enthousiast het publiek reageerde op documentaires getoond in een kleine, warme omgeving. Zij programmeerde enkele jaren terug in de Zomerfabriek de films. Waaronder Elephant’s Dream, gemaakt door Kristof. Allebei droomden ze van een intieme plek waar mensen films kunnen zien

en daarna met elkaar in gesprek gaan. Sinds maart 2016 is hun droom realiteit geworden in een maandelijkse vertoning in de Appelstraat (zijstraat van de Roma): Woodsdoc. Kiezen jullie bewust voor één voorstelling per maand? Kristof: Dit ritme geeft tijd om elke avond helemaal zelf te organiseren. We pikken films op via ons netwerk, bezoeken festivals … We willen documentaires brengen die helemaal goed aanvoelen voor ons. Abbie: We dromen wel van een extended versie, een WoodsdocWeekend of WoodsdocWeek. Abbie en Kristof: Waarom moeten Borgerhoutenaars naar de documentaires van Woodsdoc komen kijken? Kristof: We willen het genre dichter bij mensen brengen. Woodsdoc is ook meer dan een film: we zorgen ook voor dialoog, bijvoorbeeld met de regisseur. Soms zijn dat gesprekken via skype.

TIPS & WIN

TEKST: BIANCA DE WOLF

Rokia Traoré

Score Man

De Malinese zangeres Rokia Traoré komt in De Roma haar laatste album Né So voorstellen. De diplomatendochter groeide op in verschillende landen. Zo woonde ze verschillende jaren in Brussel. Sinds haar debuutplaat Mouneissa in 1998 reist ze als artieste de wereld rond. Haar muziek is niet verwonderlijk een mengvorm van Afrikaanse roots en westerse pop. Daar voegt ze een heel eigen aangrijpend stemgeluid aan toe. Rokia Troaré is een bezielde zangeres, maar duidelijk ook een geëngageerde wereldburger. Vorig jaar nam ze de rol van VN-ambassadeur voor Vluchtelingen op zich. Nu komt ze spreken op de kickoff van 11.11.11-campagne om 16.30 u.

Score Man is terug met vers repertoire en een cast met oude en nieuwe getrouwen. Deze band is Thomas de Prins’ alternatief voor de bigband. Ze zullen dus voor een meer dan goed gevuld Rataplan-podium zorgen. RATAPLAN • ZA 30 SEPT • 20u. € 14 VOOR BORGERHOUTENAARS WWW.RATAPLANVZW.BE

3 duokaarten te winnen: stuur voor 23 september een mail met je naam en telefoonnummer naar bianca@borgerblad.be

DE ROMA • ZA 16 SEP • 20u. € 29/27 IN VVK • WWW.DEROMA.BE

1 duokaart te winnen: stuur voor 12 september een mail met je naam en telefoonnummer naar bianca@borgerblad.be

26 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

Soms is de regisseur aanwezig om na de film met het publiek te praten, zoals in mei met An van Dienderen bij haar kortfilm LILI. Abbie: Woodsdoc bereikte meteen een breed publiek. We merken dat mensen na de film blijven plakken en beginnen te babbelen met elkaar. De volgende keer komen ze terug en brengen ze iemand mee. Kristof: We tonen de films in een kleine zaal. Er is een groot scherm en goed geluid. En toch is het intiem, alsof je samen in de woonkamer zit.

Naar welke vertoning kijken jullie uit het komende najaar? Kristof: Ik ben trots dat we Camera Person brengen, een essay-film. De regisseur heeft een carrière als cameravrouw. Deze film is samengesteld uit de kopjes en staartjes van haar andere films, zeg maar de weggooiertjes. Abbie: Het resultaat is een meanderende film, die de kijker meeneemt op een golf van emoties. Ik heb traantjes gelaten bij deze film.

• 1 keer per maand, je betaalt een vrije bijdrage • hou facebook.com/woodsdoc.cinema en www.woodsdoc.com in de gaten • Volgende data: vr 20 oktober, za 18 november en za 9 december in Filmhuis Klappei, net over de districtsgrens in Antwerpen-Noord.

Dimitri Leue: Vanbinnen Bang Vanbuiten Dimitiri Leue brengt opnieuw het derde deel van de Lortcher-trilogie over de wondere wereld van de psyche. Een liefdesverhaal dat te kampen heeft met angsten en psychoses. Een operazangeres met smetvrees sluit zich op en een verliefde regisseur wil haar terug op het podium krijgen. “Een voorstelling die op een spetterende manier verwijst naar een lavende bron van theater. Om van te genieten.” (WOUTER HILLAERT - DE STANDAARD) RATAPLAN • WO 4 & DO 5 OKT • 20u. € 14 VOOR BORGERHOUTENAARS WWW.RATAPLANVZW.BE

4 x 1 vrijkaart te winnen: stuur voor 29 september een mail met je naam, telefoonnummer en datum naar keuze naar bianca@borgerblad.be.

Tin Fingers De Antwerpse indiepopsensatie Tin Fingers won in 2015 de eerste editie van De Zes en werkte als Artist In Residence in Trix. De band dook de studio in met topproducer Jasper Maekelberg (Bazart, Gabriel Rios, Warhaus) en kwam terug naar buiten met de EP No Hero, die ze in Trix live voorstellen. Verwacht je aan vrolijke, hippe en poppy muziek vol vintage synths die doen denken aan Arcade Fire, Mac DeMarco en MGMT. TRIX • VR 6 OKT • 19.30u. • € 10 VVK WWW.TRIXONLINE.BE

3 duokaarten te winnen: stuur voor 29 september een mail met je naam en telefoonnummer naar bianca@borgerblad.be.


AGENDA WEKELIJKS / MAANDELIJKS Elke eerste donderdag van de maand · 19.30u. Spelletjesavond in het café 't Werkhuys www.werkhuys.be Elke dinsdag · 20u. Hard labeur: handwerkclub 't Werkhuys www.werkhuys.be Elke vrijdag · 18.30u. Volxkeuken: samen eten 't Werkhuys www.werkhuys.be

SEPTEMBER wo 13 · 14.30u. LeesLekker Reuzenplezier, verhalen voor kinderen van 4 tot 8 jaar Bibliotheek Vredegerecht do 14 · 20u. Lady Linn & Friends De Roma www.deroma.be

CREATIEF

LITERATUUR

COMEDY

zo 24 · 15u. Antwerp Symphony Orchestra: Francesco Piemontesi speelt Brahms De Roma www.deroma.be di 26 · 19.30u. Diet Cig + The Spook School Trix Bar www.trixonline.be wo 27 · 14u. Repair café: gratis herstelling van elektrische toestellen en kleding Dienstencentrum Den Bleek www.facebook.com/ DienstencentrumDenBleek wo 27 · 18u. Speed date. Leer nieuwe mensen kennen om mee te babbelen, samen te gaan eten of een uitstapje te maken Dienstencentrum Den Bleek www.facebook.com/ DienstencentrumDenBleek do 28 · 19u. Aanleg van een groendak: infoavond EcoHuis Antwerpen

vr 15 · 20u. Brussels Jazz Orchestra & Bert Joris De Roma www.deroma.be

do 28 · 19.30u. Clement Peerens Explosition Trix Zaal www.trixonline.be

vr 15 · 19u. Wijland: 12 vertellers uit 5 werelddelen 't Werkhuys www.werkhuys.be

vr 29 · 14u. Verkoopsdemonstratie De Schakel met producten voor & getest door senioren Dienstencentrum De Vrijgeweide www.facebook.com/ DienstencentrumDeVrijgeweide

za 16 · 20u. Compro Oro: opener jazzseizoen met Afro-Cubaanse klanken Rataplan www.Rataplanvzw.be za 16 · 20u. 11.11.11 presenteert: Rokia Traoré De Roma www.deroma.be za 16 · 22u. Blackbird Sound invites Youth & Truth Trix www.trixonline.be zo 17 · 12u. Picknick and walk the streets Moorkensplein www.borgerhoutvanmensen.be zo 17 · 11u. Opendeurdag met rommelmarkt en feestmenu Dienstencentrum De Fontein www.facebook.com/ DienstencentrumDeFonteinenHogeWeg di 19 · 17u. Bistroavond met wii bowling en lekker diner Dienstencentrum Den Drossaert www.facebook.com/ Dienstencentrum DenDrossaert di 19 · 19.45u. JesDansTheater Kennismakingsles ‘t Werkhuys www.werkhuys.be wo 20 · 14.30u. Verhalen in alle talen: voorlezen voor kinderen van 4 tot 8 jaar Bibliotheek Vredegerecht

vr 29 · 14u. Bloemschikken Dienstencentrum De Fontein www.facebook.com/ DienstencentrumDeFonteinenHogeWeg vr 29 · 16u. Repaircafé en deelmarkt 't Werkhuys www.werkhuys.be vr 29 · 20u. Guido Belcanto De Roma www.deroma.be vr 29 · 20u. Don Vitalski: Pinguins kunnen toch wel vliegen Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet za 30 · 20u. Score Man Rataplan www.Rataplanvzw.be

OKTOBER zo 1 · 15u. The Rosenberg Trio De Roma www.deroma.be wo 4 & do 5 · 20u. Dimitri Leue: Vanbinnen bang vanbuiten Rataplan www.Rataplanvzw.be do 5 · 10.30u. Workshop aquarel Administratief centrum district Borgerhout

FAMILIE

FILM

MUZIEK

ECOLOGIE

zo 8 · 15u. 100 jaar oktoberrevolutie: boekvoorstelling en film De Roma www.deroma.be

vr 13 · 20u. Marcelo Moncada Jazz Trio Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet

di 7 · 20u. Start jazzclass: de musthaves van 100 jaar jazz Rataplan www.rataplanvzw.be

wo 18 · 14.30u. Verhalen in alle talen: voor kinderen van 4 tot 8 jaar Bibliotheek Vredegerecht

di 7 · 20u. Ocean Film Festival Belgian Tour De Roma www.deroma.be

do 19 & vr 20 & za 21 & zo 22 Mestizo Arts Festival Rataplan www.Rataplanvzw.be

wo 8 · 14.30u. LeesLekker Lekkerbekjes: verhalen voor kinderen van 4 tot 8 jaar Bibliotheek Vredegerecht

do 19 · 21u. The Girl Who Cried Wolf Trix Café www.trixonline.be vr 20 · 20u. WoodsDoc: You have no idea how much I love you van Pawel Pawlokowski Filmhuis Klappei www.woodsdoc.be

do 5 · 19u. Gavin James + Craig Gallagher Trix Zaal www.trixonline.be

vr 27 · 20u. Blame it on Vinnie Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet

za 23 · 11u. Reuzenstoet door heel Borgerhout www.reuzenstoet.be

vr 6 · 19.30u. Tin Fingers Trix www.trixonline.be

vr 27 · 20u. Orchestra Baobab De Roma www.deroma.be

za 23 · 19u. Diablo Blvd & Guests Trix www.trixonline.be

vr 6 · 20u. At’s crazy record shop Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet

zo 29 tot di 31 Driedaagse musical workshop ‘t Werkhuys www.werkhuys.be

zo 24 · 13.30u. Wasbare Luiers: infomiddag Huis van het Kind Borgerhout

za 7 · 10u. Warmtepomp: infosessie EcoHuis Antwerpen

vr 3 · 19.30u. School Is Cool Trix Club www.trixonline.be

za 4 & zo 5 · 20u. Wim Helsen: Er wordt naar u geluisterd. De Roma www.deroma.be

za 14 & zo 15 · 15 - 19u. Anna’s Steen: Kindervoorstelling Mijnheer Groen en Mijnheer Bruin Rataplan www.Rataplanvzw.be

za 23 tot vr 29 Digitale week met Arcadegames Bibliotheek Vredegerecht

wo 1 · 20u. Orkesta Mendoza De Roma www.deroma.be

za 4 · 20u. BRZZVLL: cd-release Rataplan www.Rataplanvzw.be

vr 13 · 15u. Desertfest 2017 Trix Club www.trixonline.be

do 5 · 13u. Workshop zijden sjaal beschilderen Administratief centrum district Borgerhout

vrij 22 · 20u. Eddy et les Vedettes: Chansons fatales (première en cd-release) De Roma www.deroma.be

NOVEMBER

vr 13 & za 14 · 11 - 19u. Opendeurdagen met lekker eten, muziek, rondleidingen, cocktailbar, … Dienstencentrum Den Bleek www.facebook.com/ DienstencentrumDenBleek

vr 27 · 15u. Halloweennamiddag met kreeft of tomate crevettes, reserveren kan tot 13 oktober. Dienstencentrum De Fontein www.facebook.com/ DienstencentrumDeFonteinenHogeWeg

vr 22 · 19u. Lon Eldridge en Steven Troch Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet

30 okt tot 3 nov Circuskamp ‘t Werkhuys www.werkhuys.be

wo 11 · 19.30u. Marian Hill Trix Bar www.trixonline.be

zo 22 · 15u. Ode aan 65 jaar De Strangers De Roma www.deroma.be

SENIOREN

30 okt tot 3 nov Workshop Striptekenen for Kids ‘t Werkhuys www.werkhuys.be

wo 11 · 14.30u. LeesLekker Griezelen: verhalen voor kinderen van 4 tot 8 jaar Bibliotheek Vredegerecht

zo 22 · 13.30u. Draagpraat: infosessie Huis van het Kind Borgerhout

ACTUALITEIT

zo 29 · 20u. De Roovers: Arabische Nacht (benefiet voor Rataplan) Rataplan www.Rataplanvzw.be

za 7 · 20u. Radio Modern met The Baboons De Roma www.deroma.be

za 21 · 11 - 20u. Sterren-opendeurdag met lekker eten, muziek, rondleidingen, optreden van Ivann, … Dienstencentrum Den Drossaert www.facebook.com/ DienstencentrumDenDrossaert

THEATER

wo 8 · 19.30u. Nele Needs A Holiday Trix Bar www.trixonline.be do 9 · 20u. Raf Walschaerts: Biecht Rataplan www.Rataplanvzw.be zo 12 · 15u. Westerscheldebigband <speelt swing, funk en latin ’t Werkhuys www.werkhuys.be wo 15 · 14.30u. Verhalen in alle talen: voor kinderen van 4 tot 8 jaar Bibliotheek Vredegerecht vrij 17 · 14u. Dansnamiddag met “Frank Mortiers” aan het klavier Dienstencentrum De Vrijgeweide www.facebook.com/ DienstencentrumDeVrijgeweide vr 17 · 20u. Manoir Du Swing Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet za 18 · 20u. WoodsDoc: I heard it through the grapevine van Dick Fontaine Filmhuis Klappei www.woodsdoc.be zo 19 · 14u. Kunstendag voor kinderen Rataplan & Open School www.Rataplanvzw.be vr 24 · 20u. El General featuring Mumaria Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet do 30 · 20u. Het zesde metaal De Roma www.deroma.be

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen 27


districtnieuws

#samenborgerhout

Een toekomststraat...

ziet er zo uit!

Een burendrink, bloembakken en een lounge maken van paletten en zelfs kamperen in je eigen straat. De bewoners van de Van Daelstraat en de Langstraat deden dit eind augustus. Tom Boelens en Bert Stienaers vertellen meer over het initiatief. Een Toekomststraat Tom: “We organiseerden al verschillende activiteiten in onze straat, maar vorig jaar namen we contact om met Antwerpen aan het Woord om hun project Toekomststraten beter te leren kennen. Met subsidies van Stadsmakers en het district kunnen we dit project realiseren. Tien dagen lang wordt de straat afgesloten. Zo ontstaat er veel meer speelruimte voor de kinderen. En omdat het project ook ’s avonds verder loopt, zitten er tot 22 uur mama’s met kinderen gezellig buiten én kunnen we ook een nachtje kamperen in onze eigen straat.” Sport- en speelmiddagen Intussen staan er al heel wat kinderen vol ongeduld te wachten op de speelmiddag. Enkele buren maakten een opdrachtenspel door de Langstraat, de kinderen zijn

28 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

op zoek naar een schatkist en leren zo hun straat ook beter kennen. Met voetbal, badminton, gocartraces en estafettespelletjes leefden de kinderen zich uit tijdens deze vakantieweken. Meer ruimte en meer groen Bert: “Het is een droom van ons om dit permanent in te richten, of minstens een autovrije ruimte, een autovrij plein. Ook meer groen is belangrijk. We hebben al extra geveltuintjes en bekijken nu met een aantal geïnteresseerde buren of we ook groenslingers kunnen hangen. Daarvoor is iets meer tijd nodig, en organiseren we nog een infomoment.

“Geveltuintjes, een picknick, barbecue, ontbijt, spelnamiddag, kampvuur en een straatcamping.”

Doe mee! Zelf iets doen in uw straat, alleen, met uw buren of met de hele straat? Kom dan naar de Trefdag SamenBorgerhoutMaken.

Trefdag SamenBorgerhoutMaken Woensdag 27/9 vanaf 19.30 uur ’t Werkhuys Zegelstraat 13 2140 Borgerhout T: 03 633 85 17 wijkoverleg.borgerhout@stad.antwerpen.be www.borgerhout.be


Cultuur kort Een warm cultureel najaar Borgerhout kijkt al uit naar Wintervuur eind december en vooraf kan iedereen genieten van de Week van de Smaak en de Kunstendag voor kinderen. Wintervuur Van 28 december 2017 tot en met 6 januari 2018 strijkt Wintervuur neer in Borgerhout. Spoor Oost wordt dan omgetoverd tot een winterse festivalsite met theater, muziek en circus, waaronder veel gratis activiteiten. Mis dit onvergetelijke festival niet: de ticketverkoop start begin december. 11 Novemberviering Wapenstilstand op 11 november is de jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Traditiegetrouw is er een plechtigheid aan het Monument van de Gesneuvelden op begraafplaats Silsburg, Herentalsebaan 576, Deurne. De plechtigheid start om 11 uur. Week van de Smaak Ontdek de smaak van vroeger én van de toekomst tijdens de Week van de Smaak in Borgerhout; van 16 tot 26 november 2017 proef je van allerlei culinaire activiteiten op verschillende locaties. Blijf op de hoogte van het programma: www.borgerhoutbewaart.be / www.facebook.com/districtborgerhout

KrugerKross Veldrijden op z’n Borgerhouts Springen over balkjes of rijden door de zandbak: voor één dag mag iedereen zich veldrijder noemen. De enige vereiste is dat u met de fiets kan rijden. Vraagt u zich al jaren af hoe leuk het zou zijn om net als Sven Nys door het mulle zand te klieven of om voor een publiek over balkjes te springen? Of geniet u gewoon graag van de leuke sfeer en muziek? Redenen genoeg om op zondag 17 september af te zakken naar het Krugerplein. De vijfde editie wordt een feesteditie met de charmante dames van DJ Voltaire en Ketnetheld Dempsey als presentator. Er is animatie en wie in een gekke bui is, laat zijn tweewieler versieren bij de Pimp-my-Bike stand. Na aankomst barst het feest helemaal los met Discobaar A Moeder.

KrugerKross Zondag 17/09 vanaf 13.30 uur Krugerplein, 2140 Borgerhout Kostprijs: € 1 (kinderen) / € 3 (volwassenen) www.krugerkross.be

Kunstendag voor Kinderen Kinderen van 3 tot 12 jaar met hun familie zijn op zondag 19 november meer dan welkom in Open School Antwerpen en Rataplan voor een gratis dag vol theater, muziek-, knutsel- en voorleesplezier. De deuren van het kinderkunstenhuis in de Kwekerijstraat 82 gaan open om 13 uur en sluiten zachtjes om 17 uur. De inkom is gratis. Op het programma • Maak je eigen boekenegel met oude boeken uit de bibliotheek. • Ontdek in de theatervoorstelling ‘Boom Toudou’, de Afrikaanse versie van Assepoester, het verhaal van een meisje dat troost vindt bij een boom met magische krachten. • Bouw een Reus met de Reuzen vzw. • Ontwerp je eigen streetart en word de Andy Warhol of Banksy van Borgerhout. Het volledige programma vind je binnenkort op de website van Rataplan en district Borgerhout.

Kunstendag voor Kinderen Zondag 19/11 van 13.00 tot 17.00 uur Open School Antwerpen & Rataplan (Kwekerijstraat 82) Gratis www.borgerhout.be www.rataplanvzw.be

Start to Run in het Te Boelaerpark Zin om in groep te lopen en te genieten van de natuur? In september start een nieuwe loopreeks. Start to Run is dé manier om uw conditie op te bouwen of de conditie die u ooit had weer terug te winnen. Loop vanaf maandag 4 september mee met Start to Run in het Te Boelaerpark. De lessen zijn twaalf weken lang op maandag, woensdag en vrijdag om 20 uur. De lessenreeks kost 30 euro. Bent u beginner of wilt u uw loopniveau nog wat opkrikken? Atletiekclub Brabo begeleidt lopers die mikken op 5, 10 of 15 kilometer. Er is dus voor elk wat wils. Inschrijven kan nog via de website.

Start to Run Vanaf maandag 4/09 om 20.00 uur Kostprijs: € 30 www.borgerhout.be

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen 29


Kunstworkshops voor 55+ Borgerhouts talent in de kijker Met Borgerhouts Talent plaatst district Borgerhout de passie van Borgerhoutenaren die met kunst bezig zijn in de kijker. Samen met 55-plussers gaan we tijdens zes workshops van september tot november op zoek naar die (verborgen) talenten. Bent u 55+ en bent u in de vrije tijd met schilderen, tekenen... bezig? Schrijf u dan in voor één van de kunstige workshops in september en oktober. Ervaring is gewenst voor enkele workshops. Per workshop vragen we een bijdrage van 2 euro. U kan voor maximaal twee workshops inschrijven. • Striptekenen | Ontwerp een stripfiguur en decor Dinsdag 19/09 van 13.00 tot 17.00 uur Atelier van Steven de Rie | Congresstraat 26/17, Antwerpen • Aquarel Donderdag 5/10 van 10.30 tot 16.00 uur Administratief Centrum district | Moorkensplein 19, 2de verdieping • Zijdesjaal schilderen (2 workshops) Donderdag 5/10 van 9.00 tot 12.00 uur of van 13.00 tot 16.00 uur Administratief Centrum district | Moorkensplein 19, 2de verdieping • Beeldhouwen | De workshop bestaat uit een rondleiding in het atelier en het stap per stap boetseren van een dier. Dinsdag 31/10 van 13.00 tot 16.00 uur Atelier van Michael Bracke | Kattenberg 64 • Borduren met Afghaanse vrouwen (beetje ervaring nodig met borduren of andere textieltechnieken) Vrijdag 13/10 van 10.00 tot 15.00 uur Dienstencentrum De Vrijgeweide | Luitenant Lippenslaan 59 Week van de senior Tijdens de week van de senior van 21 tot 24 november worden de creaties van deze workshops tentoongesteld in ‘t Werkhuys, Zegelstraat 13, Borgerhout.

T: 03 338 17 41 www.borgerhout.be

Senioren kort Samen Zorg Straten: deelnemers gezocht

Feest voor 55-plussers Eddy et les Vedettes met ‘Chansons Fatales’ Eddy et les Vedettes komt speciaal voor de Borgerhoutse 55-plussers naar de Roma. Voor de gelegenheid wordt de band uitgebreid met een swingende blazerssectie met sax, trombone en trompet. Zanger Frank Mercelis laat klassiekers als ‘Une belle histoire’ van Michel Fugain of ‘La ville s’endormait’ van Jacques Brel klinken als nieuw. Ontdek de verhalen van Franse topzangeressen. Hoe fataal was Edith Piaf voor Yves Montand, George Moustaki en Charles Aznavour? Wist u dat Gilbert Bécaud, Serge Gainsbourg en Sacha Distel voor dezelfde schone vielen? Wie was zij? En wie was Mathilde voor Jacques Brel? Vraag uw tickets aan vóór vrijdag 15 september bij een van de Borgerhoutse dienstencentra.

De Roma Dinsdag 21/09 om 14.00 uur (deuren om 13.00 uur) Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout Gratis www.deroma.be 30 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

Wie wil ouderen stimuleren om een vraag te stellen voor praktische hulp en zo de buurt verbinden? Hoe kunnen we kwetsbare en minder mobiele mensen die dreigen te vereenzamen bij de buurt of de straat houden zodat zij zich geborgen weten in hun omgeving?

hedwig.vanroost@stad.antwerpen.be www.borgerhout.be

Computerlessen voor Borgerhoutse 55-plussers Starten met de computer of leren werken met Google Maps of Facebook? Dit najaar starten heel wat nieuwe gratis lessenreeksen. Neem contact op met de seniorenconsulent voor meer informatie!

Seniorenconsulent Borgerhout Moorkensplein 19, Borgerhout T: 03 338 17 43


BOHO-MORQ Een mobiele ontmoetingsplek De Turnhoutsebaan is een unieke ontmoetingsplek. Dat klinkt gek voor wie alleen de grote verkeersstromen op de baan ziet. Een aantal bewoners probeerde in twee projectateliers een andere bril op te zetten, en zagen dan de vele kansen op ontmoeting. Natuurlijk moeten we die kansen nu in de verf zetten. Daarom bouwt het district de BOHO-MORQ, de mobiele ontmoetingsplek voor Borgerhout. Denk aan een originele aanhangwagen, die niet meer dan een parkeerplaats inneemt, en die alles aan boord heeft om een gezellig moment met buren of voorbijgangers te creëren. Bewoners en organisaties kunnen de BOHO-MORQ ontlenen. De BOHO-MORQ is een actie in het kader van de Staten-Generaal Turnhoutsebaan. Samen met bewoners en actoren keek het district naar de van de Turnhoutsebaan. Voor iedereen is het duidelijk: dit is de hoofdstraat van een superdiverse stadswijk waar gewoond en gewinkeld wordt en waar ontmoeting zijn kans krijgt. Vanuit die visie zetten we nu samen acties op om deze kwaliteiten als hoofdstraat te versterken.

Gitschotel popt 2 unieke pop-up winkels, hippe vitrines en een wedstrijd. Van 23 september tot 26 november openen creatievelingen twee pop-up winkels in de Gitschotellei, op nr. 82 en nr. 250. Je kan er terecht voor leuke creatieve spulletjes, verkocht door de makers ervan zelf. Ook ontmoeting staat centraal: kom langs voor een hapje of een drankje. Tijdens dezelfde periode geven verschillende handelaars hun vitrine een extra leuke toets en kan je deelnemen aan de ‘vitrinewedstrijd’.

www.borgerhout.be

an a b e s hout

Turn

Wassalon Creativiteit op 1400 toeren Tijdens dit project onderzoekt Tom Clement het leven dat zich ontvouwt binnen de kleine wereld van een wassalon. Een week lang maakt hij van het wassalon zijn atelier. Hij tekent, schildert, voert gesprekken en let op de was van de bezoeker die even thuis iets moet gaan halen. Elke nieuwe tekening krijgt een plaats aan de muur van het wassalon zodat je een tentoonstelling ziet groeien die op het einde van de week feestelijk wordt geopend. Tom nodigt ook een dichter/schrijver/muzikant uit die zich laten inspireren door deze microkosmos. Tijdens de vernissage kan u dan het nieuwe gedicht of lied komen ontdekken.

Op deze manier willen de districten Berchem en Borgerhout, samen met verschillende buurtbewoners, een extra boost geven aan een buurt die meer en meer tot leven aan het komen is. We hopen jou te zien!

Van zaterdag 23/9 tot zondag 26/11 www.borgerhout.be

Bouw je eigen Reus voor de stoet van 2018! Doe meer inspiratie op tijdens een groot infomoment in oktober. Je ontdekt hoe je je eigen reus kan bouwen, waaraan je moet denken én wat je beter niet doet. Er is zelfs een startpakket met wielen, houten frame, bouwtekening en een handleiding!

Zermatt - ‘Bouw je eigen reus’ Maandag 9/10 om 16.00 uur & 20.00 uur Wijnegemstraat 65

Wassalon Maandag 27/11 tot en met vrijdag 1/12 (feestelijk slotmoment) Gitschotellei 306 Meer info binnenkort op www.borgerhout.be www.wassalon.com

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

31


32 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

Borgerblad september17 issuu  

De derde editie van het BorgerBlad, een buurtkrant voor en door Borgerhout.

Borgerblad september17 issuu  

De derde editie van het BorgerBlad, een buurtkrant voor en door Borgerhout.

Advertisement