Youth Focus

Page 1

МЛАДЕЖКИ ФОКУС

Национален Национален младежки форум на младежки форум на една година... една година

2

...а дали е една?

ЗАКОНЪТ

ДЕМОКРАТСКИ/ ДЕМОГРАФСКИ

НЕЗАВИСИМОСТ

МЛАДЕЖКИТЕ ЗОНИ

Какво искат младежките организации от закона за младежта?

Младите хора в Европа нямат нужда от добра дума, а от сериозна инвестиция.

Стандарт за независимост на Националните младежки съвети навършва 10 години.

Гудевица и Балкански младежки фестивал младежки събития и места.


Национален младежки форум обединява 31 младежки организации: Асоциация „Младежка медийна мрежа” (член на European Youth Press), Асоциация на обединените европейски студенти AEGEE (член на AEGEE-EUROPE), Асоциация за подпомагане на академичната общност (ISIC-България), Асоциация на студентите медици в България (член на Световната федерация на студентите медици), Асоциация „Солидарност” (член на IFM-SEI Europe), Дружество на Обединените нации в България, Европейска лява младежка алтернатива (член на ECOSY, EUSY), Младежка мрежа на Конфедерация на труда „Подкрепа”, Сдружение „Младежки глас”, Сдружение на младите психолози – “4ти април”, Студентска асоциация за изследване на международните отношения, Младежки център за развитие – Взаимопомощ, Младежко движение за права и свободи, Младежко национално движение за стабилност и възход, Младежко обединение на Българската социалистическа партия, Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите (член на European Bureau for Conscientious Objection), Станислав Минев, пълномощник на Младежки Консорциум „Ритъм” – Варна, Народно читалище „Бъдеще сега” (член на Международна награда за млади хора), Национално студентско сдружение за образователен обмен АИСЕК България, Организация за практическо и научно развитие на студентите, Организация на българските скаути (член на Световното скаутско движение), Желязко Латинов, пълномощник на Регионално младежко обединение – Област Хасково, Български младежки форум – София, Его Политико – УНСС, Младежки форум “21ви век”, Младежко сдружение „Полет” – гр. Перник, Младежка организация към политическа партия „Земеделски съюз Ал. Стамболийски”, Сдружение „Спортен клуб по бойни изкуства К1”, Сдружение за демократично образование „ФАР” – гр. Бургас, Сдружение на младите психолози в България, Студентски съвет на висше училище „Международен колеж” – Добрич.

“Младежки фокус” е електронно издание за младежка работа, политики и доброволчество на Национален младежки форум. Редактори: Веселин Илиев, Диана Йолова, Ирина Запрянова, Дизайн: Веселин Илиев, Материали: Диана Йолова, Георги Мерджанов, Лора Абаджиева, Веселин Илиев, Петър Матяшич, Eлена Далибо, Нели Данчева, Емилия Маринова, Симеон Здравечев, Снимков материал: Национален младежки форум, Европейски младежки форум, Mediacafe, Балкански младежки фестивал, НЧ "Бъдеще сега", Европейски парламент. Медийни партньори: Youth Opinion magazine и www.mediacafe.bg, Адрес: София, бул. “Васил Левски” 35, партер, Адрес за кореспонденция: София, Студентски град, бл. 61. Email: youthfocus@gmail.com, Web: www.nmf.bg (очаквайте скоро). Корица: "Аватар на Национален младежки форум", художник: Венцислав Виделов.

Списание "Младежки фокус" се издава благодарение доброволния труд на своя екип, сътрудници и партньори. Благодарим ви за приноса!


ДАЛИ КЕРВАНЪТ ЩЕ ВЪРВИ АКО КУЧЕТО НЕ ЛАЕ?

Здравейте, читатели на от глина в Гудевица или да се Младежки фокус, забавляват заедно с хилядите младежи на Балканския Благодаря ви за това, че младежки фестивал. Едва тогава ни изненадахте с отзивите си за ще разберат смисъла на това, списанието. Само няколко дни което Питър споделя и няма да се след публикуването на първия налага да се борим за 28-те цента брой стана ясно, че има нужда от европейския гражданин, за от фокус върху това, с което да продължим да правим това, младежките организации се което не само обичаме, но и има занимават. Бързам да ви споделя смисъл за развитието на Европа, радостта си от партньорството, или европейското развитие което създадохме с едно друго на България. В един момент списание, а именно YO mag, младите хора в Европа се оказват което е списание на един друг в ситуацията на “керванът си форум – Европейския. върви, кучето си лае”. Едно е сигурно, политическите За да усетите удовле- лидери с държанието си ще творение от това ново ни научат на това да се борим партньорство сме поместили за каузите си. А Програма статия на един млад лидер, на “Младежта в действие” си е който аз лично се възхищавам наша и си я искаме. Затова след – Петър Матяшич. Прочитайки като разгледате списанието посланията му за стойността на веднага влезте в страницата това, което всички ние правим на кампанията “Where are за младите хора в Европа, you going?” и във фейсбук на ние, от “Младежки фокус”, Youth in Action Ambassadors. пък ще ви демонстрираме А докато в Брюксел се води думите му с материали, които борба за Програма "Младежта са примерите на това, което в действие" в България стартира Питър отправи и като послание дисксусия за закон за младежта. към политическите лидери на Европа. Иска ми се младежите Спомням си, министър от картичките - Меркел, Сергей Игнатов беше казал, Саркози, Берлускони и Камерън че България няма нужда от да участват в правенето на стена мрънкащи младежи, а от

лидери, които младите хора да следват. Лидерите ги има и една част от тях празнуват една година от създаването на организацията си – Национален младежки форум. Истината е, че всъщност, за да навърши една година НМФ, са се случили много други неща преди това, защото НМФ е процес, в който датата на учредяване е само юридически акт на нашата воля. За една година направихме много, но и много имаме още да направим. Това, което е наша основна задача, е да убедим колкото може повече хора, че НМФ е кауза, а не политически проект или конспиративна идея на банда кариеристи. Аз вярвам! Весела Коледа и младежка нова година! Веселин ИЛИЕВ Председател на Национален младежки форумМладежки онлайн фотоконкурс: Обединени в разнообразието: българското културно многоообразие. "Обединени в разнообразието: българското културно многообразие. Българите като европейски граждани. Европейците в България." Това е темата на новия младежки онлайн фотоконкурс, с която Европейския парламент иска да види пречупена през призмата на вашите очи и фотоапарат. Така че грабвайте техниката! Европейския парламент очаква вашите снимки! Конкурсът започва от 1-ви декември 2011 г. и продължава до 15 октомври 2012 г., като в него могат да участват ученици, студенти или просто млади хора до 30-годишна възраст. Изпращайте миговете, запечатали вашето вдъхновение на epsofia@europarl.europa.eu. Всеки месец на сайта и на профила във Facebook ще бъде публикувана "Снимка на месеца", чийто автор ще получава символична награда и признание. "Снимките на месеца" до май 2012 г. ще бъдат включени и в специално печатно издание за 9 май, Деня на Европа. Всички изпратени ни предложения ще бъдат публикувани във Flickr и могат да бъдат използвани в информационни материали на парламента. Правила за участие в страницата на Европейския парламент.

Европейската младежка награда "Карл Велики" има за цел насърчаване на развитието на европейско съзнание сред младите хора, както и тяхното участие в европейския интеграционен проект. Наградата се присъжда на осъществявани от млади хора проекти, с които се поощрява разбирателството, насърчава се изграждането на общо усещане за европейска идентичност и се предлагат практически примери за европейци, живеещи съвместно като една общност. Европейската младежка награда "Карл Велики" се присъжда ежегодно, съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда "Карл Велики" в Аахен. Наградата за най-добър проект е 5000 евро, втората награда е 3000 евро, а третата награда е 2000 евро. Като част от наградата, тримата лауреати ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент (в Брюксел или в Страсбург). Наградите за трите най-добри проекта ще бъдат връчени от председателя на Европейския парламент и представителя на Фондацията за международната награда "Карл Велики" в Аахен. Краен срок: 23.01.2012г. Условия за участие в страницата на Европейския парламент.


ЗАКОНЪТ

Младежките организации очакват от закона за младежта по-добри условия в начинанието си да създават достойни личности в България. Веселин Илиев

Снимки от дискусия между МОМН и НМФ по проекта за закон за младежта, гр. Дряново: Национален младежки форум


В началото на ноември Министерство на образованието, младежта и науката публикува проект на Закон за младежта. Дискусията относно подобен закон се води от дълги години, но досега такъв нормативен документ не е влизал в Народното събрание. ЗАКОНЪТ И МЛАДИТЕ ХОРА Със сигурност амбицията на българското правителство е да регламентира основни дефиниции в областта на младежката работа. В страната ни няма ясно определение за това що е младежка организация, младежки работник, младежки доброволец, дори днес понятието “младеж” не съществува в българското законодателство. За младежките организации закона е важен

нормативен документ, който се очаква да повлияе върху тяхната работа, а от там и върху самите млади хора. Младите лидери се интересуват от това как един закон за младежта ще повлияе върху работата им. Вариантите са три – ще повлияе положително, ще повлияе негативно или изобщо няма да повлияе.

Как законът ще гарантира държавната подкрепа в областта на младежката работа?

Истината е, че със и без закон младежките организации ще продължат да работят за младите хора в България, както са го правили и досега без закон. Но нашата надежда е, че държавата ще поеме конкретни Ролята на Национален младежки ангажименти в няколко форум е да окаже въздействие направления: върху текста на закона, така, че най-малкото той да не - ще осигури достъп на повлия негативно, а стремежа младежките организации е да има полза за младежките до инфраструктура, до организации, така че тяхната която в момента трудно работа да е поне по-лека. Това, се достига. Пример затова което организациите очакват са взаимоотношенията практически от един закон може между организации и да бъде накратко описано със училища. Често младежките следния въпрос: организации се чувстват като досадници, възползващи се

Яничка Труева (МОМН) и Иван Модев (НЦЕМПИ) проведоха дискусия с членовете на НМФ.


от образователната инфраструктура, а приноса им за развитието на младежите е завиден, макар непопулярен; - ще осигури възможност за подкрепа от страна на общините и държавата – финансова и морална за младежките организации и техните лидери. В момента в България има два основни инструмента за младежка работа – Програма “Младежта в действие” на Европейския съюз, която е с неясно бъдеще, и програмата за младежки дейности, финансирана от държавния бюджет (през тази година със скромните 800 000лв.); - ще създаде възможности за т.н. младежко участие в процеса на взимане на решения. Участието е точно това, което създава възможности младежите да не са само публика, а реално да поемат отговорност за настоящето и бъдещето си като граждани на страната си, че и на Европа. В стремежа си да създаваме лидери, младежките организации имаме амбицията да развиваме млади хора, които са отговорни, дисциплинирани и реално могат да взимат решения, както за себе си така и за обществото. В момента комуникацията на една младежка организация с инситуциите се базира на лични контакти и борба със сътрудници и секретари. Невероятния шанс пред младежките организации да постигнат тези три елемента е основната причина и за активността на НМФ по инициативата за закон за младежта.

НМФ И ЗАКОНА 03.11.2011г. – МОМН публикува на страницата си проект за закон за младежта; 16.11.2011г. – краен срок за предоставяне на предложения, становища и коментари по текста на проекта; 18.11.2011г. – дискусия между МОМН и НМФ по текста на закона; 19.11.2011г. – позиция на Общото събрание на НМФ, отбелязваща позитивите и негативите на текста. Основен елемент, в които НМФ търси развитие в текста е, на първо време, гаранция за участието на организациите в процеса на взимане на решения, конкретно в случая - проекта за закон за младежта. Следва желанието текста да бъде внимателно дискутиран между младежките организации в страната.


25.11.2011г. – среща на министър Сергей Игнатов с НМФ, на която двете страни се договарят да се проведе по-широка дискусия. НМФ предлага свои експерти да предоставят предложения за промени със съответните аргументи. Министър Игнатов приема идеята за експертна група и предлага провеждането на кръгли маси в следващите два месеца; 28.11.2011г. – НМФ сформира експертна група в състав Лилия Еленкова (lili@isic.bg), Теодор Василев и Димитър Митев; 02.12.2011 – НМФ събира предложения от младежки организации за промени в текста на закона.

СЛЕДВА - срещи на експертите на МОМН и НМФ по предложенията на младежките организации; - организиране на кръгли маси с широкото участие на НМФ, неговите членове и други младежките организации; - гласуване на текста в Министерски съвет; - проекта се внася в Народното събрание, преминава съответните процедури до окончателното му гласуване. - Приетия текст се изпраща на Президента за издаване на указ за обнародване. Президента издава указ или връща закона за преразглеждане в Народното събрание.1 година НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ФОРУМ ... а дали е една? Веселин Илиев Снимки: Национален младежки форум


Дойде моментът, в който Национален младежки форум да отпразнува своя първи рожден ден. Някой ще каже – какво толкова, една година! А истината е, че за да имаме НМФ на една година, са се случили доста неща няколко години преди това. Защото НМФ не е просто документ за регистрация, с БУЛСТАТ и банкова сметка, а процес, който следва естествено развитие стартирало още през 2005 година, че дори и преди това...

2005 година - Европейски младежки форум с доклад за България. През 2005 година Европейски младежки форум посещава България, за да се срещне с младежки лидери, представители на младежки организации и институции и да научи за ситуацията в страната ни, която е и кандидат за член в Европейския съюз. Мариана Цуркан, Питър Торб-Мадсен и Таня Басараб от ЕМФ провеждат

над 20 срещи в София и други градове на страната, проучват нагласите на младежките организации, тяхната дейност, предизвикателства и нужди, срещат се се и с институции, сред които и Министерството на младежта и спорта. По време на своите срещи се интересуват и от причините за многократните провали в създаването на Национални младежки съвети. След завръщането си в Брюксел Мариана, Питър и Таня подготвят официален доклад от посещението си. В него се казва, че младежките организации са концентрирани в големите градове, поради невъзможността си да развият капацитет в малките населени места и да осъществят партньорство с местната власт. Според ЕМФ младежкото гражданско общество е силно разделено на политически срещу неполитически организации, а правителството избира да работи само с неполитическите организации, тъй като политическите са прекалено зависими от своите

партии-майки и това води до липса на доверие от страна на неполитическите. Поради тази причина има две паралелни инициативи за създаване на Национален младежки съвет (НМС) – едната от страна на политическите партии и една от страна на неполитическите младежки организации. И в двата случая инициативите са прекалено затворени и не включват голяма част от представителните активни младежките организации. Други проблеми отбелязани в доклада са липсата на приемственост между младежките лидери, малкото осигурени финансови ресурси за развитие на младежките организации, липса на активна комуникация между младежките организации и иниституциите и др. В препоръките си ЕМФ отбелязва необходимостта от стартиране на действия, които да сближат младежките организации, чрез създаването на мрежи. Посланиците на ЕМФ отбелязват и, че “реформата в образованието изостава зад


исканията на младите хора и пазарните изисквания да се предоставят адекватни знания за умения за заетост”.

2006 година – Тренинг за повишаване капацитета на Националните младежки съвети в Европа. За да засили присъствието си в България през есента на 2006 година ЕМФ организира тренинг за своите членове Национални младежки съвети в гр. Варна, с подкрепата на т.н. Държавна агенция за младежта и спорта и Община Варна. Провежда се среща между председателят на ЕМФ Реналдас Вайсбродас, Михаил Балабанов – зам. председател на ДАМС и младежки организации. В разговора председателят на ЕМФ подчертава необходимостта от консолидиране на младежките организации, в чийто процес е важно ДАМС да осигури необходимата финансова и логистична подкрепа без политическа намеса, предвид предишните неуспешни опити за създаване на НМС в България. Зам. председателят на ДАМС заявява твърдата си позиция, че правителството няма намерението да инициира този процес, учейки се от грешките на предишествениците си. В същото време организациите в страната сякаш все още не са готови за тази стъпка.

2008 година – Структурен диалог с младите хора в Европа. През януари 2008 година Европейската комисия провежда консултация относно идеята си за стартиране на структурен диалог, който ще


има за цел да създаде условия за развитие на Отворения метод на координация, действащ към онзи момент, но по начин, който активно да включва младите хора в консултирането на младежката политика в посока отдолу-нагоре. Тогавашният директор на Главна дирекция “Образование и култура” Пиер Мерез приканва младежките организации в странитечленки да използват Програма “Младежта в действие” и да организират национални дебати относно начините, чрез които да се провежда мащабно консултиране на европейските институции с младите хора на местно ниво. Така чрез Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите през юни 2008г., с подкрепата на Програма “Младежта в действие” и Община Варна се провежда Национален дебат “Структурния диалог и младите хора в България” и Национално

младежко изложение, което вече има традиции в града. Повече от двеста представители на младежки организации се срещат в морския град. Гости на събитието са представители на Европейската комисия и българското правителство. Участниците в дебата предлагат създаването на широка мрежа от младежки организации, които да стартират комуникация помежду си по различни теми и по този начин да започнат да сътрудничат помежду си и с институциите. Пред участниците лично председателя на ДАМС Весела Лечева обещава да осигури финансиране за създаването на тази мрежа, която младежите решават да нарекат Младежки консултативен орган или МКО. Концепцията на МКО е да се съберат на едно място представители на международни, национални, местни младежки организации, както и представители на

младежките политически организации, така както вече е препоръчано от Европейския форум. Така МКО се превръща в мрежа от над петдесет млади лидери, които следва да започнат да консултират правителството в областта на младежката политика. В края на 2009 година България е сред топ приоритетите на Европейски младежки форум за провеждане на инициативи, които да подпомогнат процеса на консолидиране на младежкия сектор в страната ни. С идването на ново правителство през 2009г. е заявено и намерението да бъдат подкрепени младежките организации в създаването на Национален младежки съвет в България.

2010 Дни на сътрудничеството на Европейски младежки форум

Създаване на инициативен комитет за създаване на Национален младежки форум


През февруари 2010 година Европейски младежки форум кани представители на международните си организации в България да вземат участие в провеждането на Дни на сътрудничеството в гр. Хисар. Инициативата е подкрепена от Министерство на образованието, младежта и науката. По това време правителството включва официално в програмата си и желанието за подкрепа в създаването на Национален младежки съвет. Затова инициативата на ЕМФ е подкрепена без съмнение от МОМН. Така над тридесет представители на младежки организации от страната взимат участие в събитието. Лично зам. председателят на ЕМФ Ксения Константиу присъства на срещата, за да подкрепи начинанието. След дълги дебати и среднощни дискусии участниците изработват заедно мисията, целите, структурата на бъдещата организация, която решават да нарекат НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ФОРУМ. Името има своя символ в идеята за пространство, където се обменят идеи, мнения и се взимат общи решения. Сформира се инициативен комитет, които за половин година следва да подготви устав на организацията и да подготви учредяване.

2010 Инициативен комитет за създаване на НМФ В състава на инициативния комитет влизат различни представители на младежки организации, някой от тях се включват на по-късен етап, някой решават да излезнат, но работата по подготовката

преминава през срещи всяка седмица, организирането на срещи с младежки организации в страната, провеждането на консултации. Най-широките обсъждания се провеждат под домакинството на Нов Български Университет и Община Варна. Инициативният комитет избира датата 13.11.2011г. за насрочване на учредително събрание.

13.11.2011г. – Учредитлно събрание на Национален младежки форум. В местността хижа “Здравец” край Пловдив се събират делегатите на учредителното събрание на Национален младежки форум. На събитието присъстват представители на Министерство на образованието, младежта и науката и Европейски младежки форум, както и гости от други младежки организации. Министър Сергей Игнатов изпраща поздравителен адрес, в който отбелязва, че “една от гаранциите за успех на политиките, насочени към младежта, е именно младежкото представителство, което да гарантира още поактивното участие на младите в обществения живот, даващо им възможост да отстояват своите права и да реализират отговорностите си”.

национален младежки съвет, Национален младежки съвет на Словения, Исландски младежки съвет, Национален младежки съвет на Литва, Хърватска младежка мрежа, Украински младежки форум, Съвет на младежките организации на Грузия, Национален младежки съвет на Молдова, Световната организация на скаутските движения, Европейската конфедерация на младежките клубове, Европейската младежка преса, Международната федерация на либералната младеж, Световната федерация на асоциациите на студентите медици, Младите европейски федералисти, Европейски студентски форум – AEGEE и Генерална дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия. По време на Генералната асамблея на Европейския младежки форум, председателят Тине Радиня обелязва създаването на НМФ като найуспешното младежко събитие за 2010 година в областта на младежката работа в Европа. Дали е вдъхновение или не малко по-късно се създават и младежките съвети на Сърбия и Полша.

НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ФОРУМ БЛАГОДАРИ НА ВСИЧКИ, КОИТО СА ВЗЕЛИ УЧАСТИЕ В За създаването си НМФ ДЕЙНОСТИ ПО СЪЗДАВАНЕТО получава официална подкрепа НА ОРГАНИЗАЦИЯТА! от Германски федерален младежки съвет, Национален младежки съвет на Белгия, Национален младежки съвет на Испания, Чешки съвет на децата и младежта, Елински младежки съвет - Гърция, РускиДЕМОКРАТСКИ/ДЕМОГРАФСКИ

Младите хора в Европа нямат нужда от добра дума, а от сериозна финансова инвестиция!

Петър Мятяшич Председател на Европейски младежки форум Снимки и материали: Европейски младежки форум

За много от младите европейци бъдещето не изглежда светло. Много от тях се борят, за да намерят работа, за много от тях работата им не е добре заплатена или работят в изключително несигурни условия. Някои от тях са напълно отпаднали от образователната система и влизат на глобалния пазар на труда без квалификация. А демографската карта на Европа ни казва, че населението продължава да застарява и оказва натиск върху правата на младото поколение. В момента, в който всичко е фокусирано върху икономическото възстановяване, когато, дори президента на Европейската централна банка признава, че се очаква “лека репресия”,

може да звучи притенциозно да попитаме за инвестицията в младежта. В Европейския младежки форум ние вярваме, че само чрез създаването на стимули за младежко участие и засилване на възможностите за достойни и справедливи условия за младежка заетост Европа ще намери изход от кризата. Рязане? Не, инвестиции!

хора ще гарантира, че ценностите и основите на европейското сътрудничество ще останат силни. В момента 2.80 от 100 евро платени данъци от европейските граждани отиват за Европейския съюз. От тези 2.80 евро само 0.1% се използват за осигуряване на финансиране на младежки програми. Средно сегашната Програма “Младежта в действие” струва само 28 евроцента на година на всеки европейски гражданин. Инвестицията в младежта и младежките организации е изключително ефективен разход за постигане на целите, свързани със създаването на работни места и иновации, социално включване и устойчиво развитиe.

В преговорите относно Дългогодишната финансова рамка 2014-2020 доминира огромен политически натиск за изпълнение на финансови съкращения. В този смисъл е необходимо младите хора да бъдат възприемани не само като политически, но и като финансов приоритет. В дългосрочен За периода 2007-2013 година, със план, инвестицията в младите скромните 28 цента на година,


“Младежта в действие” е осигурила опит чрез неформално образование и възможности за мобилност за около 1млн. млади европейци, с което е създала условия за тяхното социално, гражданско и политическо включване, създала е усещането за отговорност и е повишила уменията им. Извънкласни и супер професионални младежки проекти подпомагат процеса на промотиране на директното включване на младите граждани в процеси като социална отговорност, умения за междукултурно управление в най-различни мащаби, помагайки им да надскочат национални, социални и културни бариери. Младите европейци са насърчавани и подкрепени, за да бъдат обществено активни и да придобият междукултурни умения за управление. Младеж на 22 години от Естония, член на местна младежка организация, може да бъде лидер на международна младежка инициатива, чрез която да промотира сред свои връстници участието в избори, използвайки методите на театъра, да се научи да носи финансова отговорност към проекта си от няколко хиляди евро и сам да координира екип от доброволци, с които да го изпълни. Промяна

в

отношението

В общество, доминирано от възрастни хора в урната за гласуване, младите хора няма как да се чувстват включени. Въпреки дискусии относно бюджета, Европейските институции се провалиха в процеса на включване на младите хора в политическия

живот. Нашите лидери са сякаш винаги готови да говорят за нуждите на младежта, но дали те са наистина готови да инвстират пари в тях? За да се обърне настоящата икономическа и социална ситуация е необходима промяна в отношението. Необходими са специални мерки, за да се премине от образование към заетост, което да гарантира автономност, която пък от своя страна да позволи принос към обществото. Когато става дума за проектиране на стратегията ни за реформи в пенсионната система, екополитиките, здравеопазването и образованието, трябва да посветим повече внимание върху тяхната младежка страна. Младите хора са уморени от усещането си да бъдат публика в процеса на взимане на решения и са готови да направят крачка напред, за да се превърнат в съучастници във взимането на тези решения, започвайки от тяхното отношение към бюджета на ЕС за младежта. Съвпадение на думи и дела

шанс да поемат отговорности в гражданското общество и да построят мостове над социалните различия като пол, околна среда, приобщаване и заетост. Ново поколение отговорни граждани е готово да даде човешко измерение на солидарност, да включи иновативни и креативни дейности и да ги развие в съществуващата европейска рамка, като допълнение към формалното образование. Стойността на това допълнение заслужава да бъде припознато и подкрепено по комплексен начин от Европейския съюз, в сътрудничество с националните и местни правителства, бизнеса и академичните среди. Подновените инвестиционни усилия на ЕС следва да насърчават участието на всички млади хора в демократичния живот. ЕС следва да признае, че младежките организации са незаменим канал за подкрепа на активното гражданство в Европа и за развитието на умения и компетенции у младите хора, както за нуждите на пазара на труда, така и за активното им участие в европейското общество. Младежките организации и младите хора го заслужават.

Младежките организации и младите хора са готови да реализират проекти, които са част от техните мечти, и чрез които те придобиват умения. Те не се интересуват от дискусията за разпределение на обществените поръчки или непродуктивните работни места Информация за кампанията в публичната сфера. Всеки цент, можете да намерите на: вложен в младежки проекти, е инвестиция в отговорността, www.whereareyouthgoing.eu тъй като ползвателите му не получават печалба, а инвестират със собственото си свободно време, за да осъществят проектите си успешно. Чрез този опит те имат и уникалнияЕвропейски младежки форум е неправителствена младежка организация създадена преди 15 години с основна цел да представлява интересите на младите хора в Европа. Днес Европейски младежки форум обединява 97 младежки платформи, от които 38 са национални младежки съвети и 59 международни младежки организации, като по този начин обединява милиони млади хора в Европа.

През 2005 година Европейски младежки форум публикува обширен доклад за състоянието на младежката работа и политика в България. През 2009/2010 г. България е сред топ приоритетите на ЕМФ в областта на младежката работа и политики. Европейски младежки форум има водеща роля в създаването на Национален младежки форум в България. През март 2010г. ЕМФ провежда Дни на сътрудничеството в гр. Хисар, където се учредява Инициативния комитет за създаване на Национален младежки форум.


Европейски младежки форум е основен партньор на институциите в Европейския съюз в процеса на взимане на решения свързани с младите хора в Европа, както и на Съвета на Европа и ООН. Организацията има водеща роля в дизайна на Програма “Младежта в действие“ и председателства процеса на структурен диалог с младите хора в Европа, съгласно Рамката за европейско сътрудничество в младежката сфера.

Европейски младежки форум е първата международна организация партньор на Национален младежки форум България. През април 2011г. ЕМФ финансира провеждането на тренинг за повишаване капацитетета на Национален младежки форум и неговите членове. През ноември 2011г. Национален младежки форум България взима решение на свое Общо събрание да се присъедини към Европейски младежки форум и по този начин активно да включи българските младежки организации в процеса на взимане на решение в Европа.10 години

стандарт на Европейски младежки форум за независимост на Националните младежки съвети.

Диана Йолова През 2001 година Европейски младежки форум (ЕМФ) приема стандарт за независимост на Националните младежки съвети. Тези стандарти са важна част и от кандидатурите за членство в Европейски младежки форум и определят до голяма степен устойчивостта на националните младежки платформи. Още тогава ЕМФ приветства правителствата, които подкрепят и насърчават младежкото участие в процесите на взимане на решения относно младежта. Неправителствените организации играят много важна роля в промотирането на интересите на младите хора и затова са важна част от демократичните процеси. Развитието на демокрацията е свързано и с консолидирането на младежките организации и това е процес, чието значение е припознато още тогава от Съвета на Европа и Европейския съюз. Европейският младежки форум вярва, че Националните младежки съвети (независимо от наименованието си) трябва да са неправителствени и независими, следвайки принципите на отворено и демократично общество. Това е залегнало и в устава на Европейски младежки форум, който е приет на 21 октомври 2000 година. Независимостта на младежките съвети е и основен критерии за членство в Европейски младежки форум.

Какво означава независимост? Европейски младежки форум счита, че независимостта е свързана с наличието на следните права и привилегии на организациите: - право да избират своята структура на ръководство и представителност, както и да взимат решения относно нея; - право да избират своето ръководство и представителство чрез съответните демократични процедури; - право да избират и определят състава на своите законоустановени органи; - право да взимат самостоятелни решения отностно състава на членството си;

Със своята позиция от 2001 година Европейски младежки форум призовава правителствата в Европа да уважават независимостта на Националните младежки съвети или подобните им представителни структури, в синхрон с посочените по-горе дефиниции. В допълнение документа призовава правителствата да се консултират с тези организации при промени в съответното законодателство засягащо младежката работа. Сътрудничеството между младежките съвети и правителствата е индикатор за ефективност на младежката политика и ако младежките съвети не са напълно независими това сътрудничество може да бъде определено като недемократично и неотразяващо визията и интересите на младежите. Позицията на Европейския форум насърчава създаването на структури, които да създават възможности за консултиране на младежката политика.

- право да избират методите си на работа, включително правото да провеждат свои затворени срещи за членовете си, определяйки самостоятелно дейността си, плановете и приоритетите си, да определят Истината се ражда в процеса на начина на комуникация, срещи дискусия, в която всички страни и др.; уважават мнението и позицията на всички останали. - правото да се отчитат само на своите членове; - правото на финансова подкрепа от правителството предоставено свободно, без каквато и да било намеса в горепосочените права.


МЛАДЕЖКА ЗОНА В ПЛАНИНАТА КАК МЕЧТИТЕ СТАВАТ РЕАЛНОСТ...

Лора Абаджиева Снимки: Народно читалище "Бъдеще сега", Национален младежки форум

НА ПЪТ ЗА ГУДЕВИЦА На разстояние един поглед от границата ни с Гърция се намира малко, сгушено край връх Ком селце, или поскоро махала - Гудевица. До там се стига през село Арда, наляво по моста на реката ще видиш табела Гудевица - 1 км. Излизайки от село Арда, в посока Гудевица, по-скоро се замисляш “къде попаднах”, отколкото да си представиш, че ще се натъкнеш на една амбициозна идея за бъдещето на образователната система. Добре е да си наясно накъде

си тръгнал, защото мобилният ти телефон може да се окаже безполезен. След километър кал и чакъл, където природата е превзела остатъците от модерна инфраструктура, попадаш на няколко къщи и тишината на Родопите. Замисляш се, че от тук нататък е по-добре да зарежеш автомобила си и да поемеш пеш нагоре. Минаваш покрай къщата на баба Лена, която може да те заговори или просто попита дали отиваш при Тодорчо. Паролата е "ДА"! Споко, с баба Лена ще се видиш отново, затова поемаш още нагоре, докато не попаднеш на спираща

дъха гледка от цветовете на залязващото слънце. А сградата пред теб е читалището, заради което сме тук. Сграда със завидна история, която днес е символ на един амбициозен проект, чийто създатели го наричат ПРОЕКТА НА ЖИВОТА СИ....Народно читалище “Бъдеще сега” e неправителствена организация, която работи по ремонта и сътворяването на центъра за неформално образование от 2007 г. насам. От тогава до днес през Гудевица са минали повече от 500 деца, младежи и възрастни. Една от най-популярните ни инициативи беше "Бригадирското движение", което през 2009 и 2010 г. ангажира повече

от 70 младежи в ремонта на сградата. През 2011 г., в рамките на мрежата Ruckenwind за работа с младежи в неравностойно положение, след като проведохме трейнинг с 40 младежки работници в град Смолян, реализирахме и краткосрочен проект по Европейската доброволческа служба с 10 младежи от Италия, Франция, Финландия, Унгария и Естония. Те преобразиха

библиотеката в Гудевица и дадоха началото на сериозната работа по реконструкцията на центъра. През октомври в Гудевица се проведе и Доброволческо реалити, в което продължихме работата по обновяването на центъра. На 1-ви ноември 2011 г. обявявихме началото на кампания за набиране на средства за ремонта.
Експертите от “Бъдеще сега” не създават образователни програми по политически причини, парична награда или лична изгода. Те създават иновации в образованието, защото наистина вярват в силата на идеите и уменията за промяна на света. Народно читалище “Бъдеще сега” е организация, която създава програми с отворен код, движени от общността на национално ниво, което вдъхновява иновации в образованието, лидерството и прозрения на мечтатели. Центърът за неформално образование в село Гудевица е физическото изражение на нашите мечти за промяна на образованието и активизирането на младежи, които променят света. Със създаването му променяме средата и даваме възможност на стотици деца, младежи и възрастни за позитивната трансформация, която искат да виждат в себе си и околните. В читалището ще се обучават деца, младежи и възрастни в най-актуалните програми за личностно развитие, отношение към обществото и заобикалящия ни свят. Така разпалваме развитието на скритите резерви, създаваме умения и връзки, генерираме знания и преживявания за цял живот. Всички наши програми са планирани и координирани, на основата на: «Образованието не е подготовка за живота, то е самият живот». Младежите участници в програмите

в село Гудевица ще имат възможност да преминат през истински преживявания сред природата и местната общност, в реализацията на обучение чрез правене. Концепцията ни е за целогодишно работещ младежки център за работа с младежи от България, Европа и целия свят, където се провеждат младежки обмени, краткосрочни и дългосрочни проекти по Европейската доброволческа служба, краткосрочни курсове и тематични модули в програми за неформално образование, като: Международната награда за млади хора в България, “Играя и работя с деца”, Лидерски курсове, трейнинги за доброволчество, работа с младежи в неравностойно положение и други. Визията е центърът да заработили като истинско гимназиално училище, част от мрежата Future Friendly Schools от септември 2012 г. Самата сграда и инфраструктурата са въплъщение на идеите ни в Образованието и съчетаването на екологични и традиционни строителни техники, инсталации за производство на енергия и отопление, създаване на комфорт и уют за всички участници.ДОБРОВОЛЧЕСКО РЕАЛИТИ през есента на 2011г. Програмата беше предвидена за участници на всякаква възраст. Продължителността от 5 дни и се провежда в село Арда и село Гудевица сред величествената Родопска природа. Създадена, за да се ползва сред участниците

за развиване на практически познания за екологичното строителство, старинните техники за работа с глина и приключенията сред природата. Освен това обучението стимулира в участниците уменията за работа в екип, взаимопомощ и подкрепа, както и съзнателното взимане

на решения и поемане на лична отговорност. Програмата включваше работа с глина и измазване на стени в сградата на читалището, пребиваване сред природата, походи, посещения на защитени територии и екстремни преживявания.


Как се казваш? Сава Чанков. На колко години си. 33. С какво се занимаваш? Работя с деца. Какво правиш тук в Гудевица, какво те накара да дойдеш? Идеята да се възстанови сградата на читалището с традиционни строителни технологии и да бъде използвана отново като място за обучение. Мястото е вълшебно!

Защо трябва да бъдат създавани младежки зони като тази в Гудевица? За да могат младежите да влязат в неопосредствен контакт с природата. Да научат полезни неща по един приятен начин – с игра! Да общуват със старите хора, които са богата съкровищница от умения, жива история на местния край и толкова се радват, когато има с кого да си поговорят. Сещаш ли се за други подобни места в България или други страни? Проектът „Селище Зелено училище“ в с. Костилково, Ивайловградско.


Как се казваш? Мария На колко години си? 27 летà С какво се занимаваш? Пътувам към себе си

Защо трябва да бъдат създавани младежки зони като тази в Гудевица? Заради свободата на израз, която избликва по естествен начин на такива места.

Какво правиш тук в Гудевица, какво те накара да дойдеш? Тук съм заради лудата ми любов към природата и предизвикателството да прекарам една седмица с абсолютно непознати хора и от това съжителство да се роди нещо смислено и вдъхновяващо. Доброволствам в Гудевица, а това е като да правиш от нищо нещо. Неочаквано градиш в себе си толерантност и разбиране към другите, споделяш, учиш се от всеки.

Сещаш ли се за други подобни места в България или други страни? Малко са подобните местенца в България, но ги има и също както и в Гудевица все още са млади фиданки и тепърва ще дават плод. Но пък плодът ще е голям, защото са засяти с много любов. Истинска любов.


Как се казваш? Казвам се Емил Ваклинов На колко години си? На 32 год. С какво се занимаваш? Председател съм на Екологична Организация - Родопи. Освен това съм студент, специалност Международни Отношения. Какво правиш тук в Гудевица, какво те накара да дойдеш? Преоткривам Родопите, културата, бита, традициите, както и опит за един бегъл поглед към миналото на моите родители.. Всичко това го

постигам и чрез усещанията на младите хора участници в това реалити, събрани от всички краища на страната. Тази социална среда вплитайки се със средата на местните жители е барометърът на времето, на миналото и настоящето, на градския и селския начин на живот, на реалния и виртуалния свят. И не на последно място да подпомогна реставрацията на читалището...

Зони като тази дават възможност на младите хора да преоткрият себе си и свойте възможности. Да се докоснат до един по-различен начин на живот, живот който ги зарежда, обогатява и мотивира за една по-голяма креативност в тяхното ежедневие. Сещаш ли се за други подобни места в България или други страни?

Защо трябва да бъдат Чувал съм и за други подобни създавани младежки зони като места но мисля, че в България те тази в Гудевица? не са много....


Как се казваш? Венета Николова. На колко години си? На 26 години. С какво се занимаваш? Организация на събития, отскоро и фестивали, младежки програми, неформално обучение на деца и младежи... Какво правиш тук в Гудевица, какво те накара да дойдеш? Правя, или по-скоро уча се да, измазвам стени с кал, глина и слама.....:) Защо трябва да бъдат създавани младежки зони като тази в Гудевица? За да могат младите хора да имат места, къде да обменят идеи и да се учат един от друг на нови за тях неща.... Сещаш ли се за други подобни места в България или други страни? Ами май не....
БАЛКАНСКИ МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ Младостта на Балканите и силата на младежкото участие Eлена Далибо, Нели Данчева, Емилия Маринова Снимки: Балкански младежки фестивал byfestival@gmail.com, www.byfestival.eu


Младите хора обичат разнообразието, приемат предизвикателствата и харесват да се забавляват, докато се трудят и творят заедно. Искат да бъдат забелязани, а често по някои въпроси, които ги вълнуват, да представят, показват, разпространяват и популяризират посланията си по атрактивен, разбираем и незабравим начин!!! НАЧАЛОТО Балкански младежки фестивал "Младостта на Балканите" (БМФ) е създаден през 1996 г., в Габрово по инициатива на тогавашния кмет Иван Ненов, който създава логото на фестивала и мотото "Младостта на Балканите днес, бъдеще за Европа утре!". По това време съседните страни от бивша Югославия са разкъсвани от войни. Нестихващият конфликт на Балканите изправя едни срещу други хора, споделящи толкова много в езиково, историческо и културно отношение, живели заедно и мирно дълго време, поражда необходимостта да се реагира по някакъв начин срещу проблема. Това оформя истинската идея и целите на БМФ. И се ражда не просто фестивал, а междукултурно събитие, на което предстои да се развива в продължение на много години, съпътствано от енергията на много млади хора, израснали покрай фестивала, които помагат за организирането му. ЗАЩО? Основната цел на Балканския младежки фестивал е: да подпомага стремежите на младите хора от България, балканските страни и Европа да се опознаят, да обменят информация, да разширят контактите си в цялото разнообразие от интереси и проблеми, умения и възможности за изяви и сътрудничество.


Защото: - младите хора са в основата на положителните промени; - заедно ще изградят Балкани без граници; - през новия век, в Обединена Европа, заедно ще създават бъдещето! ГАБРОВО Първото издание на БМФ се провежда в Габрово, благодарение на ентусиазма на много млади доброволци и с подкрепата на Община Габрово, Американската агенция за международно развитие (USAID) и много организации, институции, медии и бизнеса, като през всички години, от началото до сега, подкрепата и партньорствата се надграждат, развиват и нарастват. САНДАНСКИ През 2005 г. фестивалът се мести в Сандански – точно в сърцето на Балканите, близо до Гърция и Македония. С годините Балкански Младежки Фестивал се доказва като събитие с огромна важност за младите хора на Европа и нейното развитие в културно отношение, като става поле за изява и развитие на техния талант и отстояване на тяхното мнение по актуални въпроси. В рамките на фестивала се провеждат различни инициативи, насочени към: популяризиране на съвременното изкуство и съхраняване на културните традиции; опазване на околната среда; стимулиране на междукултурното опознаване и диалог и неформалното образование, чрез практически дейности; провокиране на младежката активност, спорт и доброволчество; приобщаване на младите хора към проблемите на страната, региона и Европа и провокиране на тяхната активност за преодоляването им.


УНИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ Балкански младежки фестивал е единствено по рода си събитие, не само за България, но и за целия Балкански регион. Уникалността си дължи на това, че вратите му са отворени за всеки, че в основната си част се организира от доброволци и най-вече, че обединява и сплотява младите хора от различните страни в изкуството, съвместната им изява и работа по актуални теми, ентусиазма и емоциите им. Това е глобално събитие, водено от желанието за развитие чрез приятелство и опознаване на собствената и чуждите култури. Ние сме убедени, че приобщаването на младите хора към проблемите на региона и провокирането на тяхната активност за преодоляването им, създава нов дух и нов подход в процеса на развитието и приобщаването на региона към Обединена Европа. БМФ е най-големият форум на “Младостта на Балканите” за обединение и единомислие на младите хора от държавите, за които разногласието е в основата на взаимоотношенията. ФЕСТИВАЛЪТ ДНЕС Вече 16 години организираме найголямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа. Всяка година участват над 600 младежи от повече от 15 страни, а в организацията му се включват над 50 доброволци от България, на възраст между 16 и 30 години, и благодарение на Европейската комисия и програма „Младежта в действие”, за организацията му през 2011 г. пристигнаха 19 доброволци от Гърция, Италия, Испания, Македония, Полша, Турция и Дания.


ДОБРОВОЛЦИТЕ ЗА ФЕСТИВАЛА Симеон Здравчев Симеон е на 17 г., доброволец през последните 2 години, от гр. Сандански. През 2011 г. отговаря за техническото осигуряване на дейностите в офиса на фестивала и координира осигуряването на материали за работата на доброволческите екипи

Фестивалите са онзи мост, премахващ граници и мястото, където хората са една общност, там различията не разединяват, а водят към положителна промяна. Разбирам това благодарение на фестивала, който дотолкова ме завладя, че все още не спирам да отброявам дните до следващото му издание. Виждайки множеството млади хора, с лъчезарни усмивки и безкраен позитивизъм, осъзнавам, че това не може да е просто фестивал, то е много повече. Няма как да не отбележа, че фестивала се организира изцяло от доброволци. Точно те, характеризиращи се с нестандартното си мислене, креативност и невероятна енергия, успяват да предадат

на събитието нужното качество, което да предизвика интерес у младите хора. Доброволците са онази тънка нишка, която съединява всичко и прави магията. Чрез доброволчеството за фестивала, получих толкова много знания, запознах се с толкова много нови хора, които превърнах в мои приятели, усетих чувството да бъдеш важен. Осъзнавайки, че от моята работа, макар и в помалка степен, зависи целия процес се научих да бъда отговорен. За първи път имах шанса да работя в офис, което спомогна да придобия, както чисто технически умения, така и да опозная тези невероятни, неуморни и изключителни способни хора от екипа,

работещ в офиса. Те успяха да ме заразят със своя ентусиазъм и желание за работа, показаха ми, че процеса на работа може да бъде много повече от задължение, чрез тях успях да се забавлявам работейки. Чрез фестивала успях да се запозная с толкова много различни и интересни култури и допирът до тях беше невероятен начин да осъзная, че всички ние сме едно цяло – еднакви в своите мечти, интереси и чувства и не бива да позволяваме на малки, незначителни междукултурни различия да ни разделят,а напротив, трябва да искаме да се запознаем именно с тези различия, защото проявили веднъж интерес, несъмнено ще бъдем очаровани от тях.


Не бива да забравяме и страхотната публика. Тя е многобройна, всяка вечер е доста различна по състав, но найважното е, че забавлявайки се гостите, участниците и публиката се сливат в едно. Човекът, който си аплодирал допреди минута, в следващият момент се оказва седнал до теб. Той вече е звезда в твоите очи и усещането е още по-емоционално и завладяващо. Млади хора от цяла Европа контактуват, опознават се, разменят мисли, идеи, правят нещата заедно, създават приятелства и партньорства. Те разбиват клишета, преодоляват границите наслоени в съзнанието като стериотипи и променят нещата по-свой позитивен начин. Те си отиват променени, но променят и хората в Сандански, в България и Европа. Балкански младежки фестивал е събитие, превърнало се в символ на младост, талант и приятелство. Показало своята огромна сила и до днес то продължава да събира безброй почитатели от България и Европа. То носи искрицата, палеща ентусиазма, таланта и желанието на всеки един от нас да бъде чат от магията, наречена Балкански младежки фестивал..
Отменен полет? Пътници, запознайте

се с

правата си! ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ

Полетът ви има закъснение или е отменен? Изгубен багаж? Отказан ви е достъп на борда?

Авиопревозвачите са задължени по закон да ви информират за

вашите права и как можете да подадете оплакване Имали ли сте някой от тези проблеми? Законодателството на ЕС защитава вашите интереси, когато пътувате в Европа. Допълнителна информация на

ec.europa.eu/passenger-rights или чрез Europe Direct

00 800 6 7 8 9 10 11*

* Някои мобилни оператори не разрешават достъп до номера, започващи с 00 800, или могат да таксуват тези обаждания.

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ