Page 1

BEVRIJDINGSFESTIVAL DEN HAAG

5MEI

VANVELZEN LEONA PHILIPPO THE VOICE OF HOLLAND THE VOICE OF HOLLAND

SIMPLE MINDS

EX-

DIO

ft PAUL OWEN

AMBASSADEUR VAN DE VRIJHEID

DIO

VANVELZEN DEBAT SPLENDID CABARET

EN VEEL MEER...

MALIEVELD GRATIS VANAF 12.30 uur

WWW.BEVRIJDINGSFESTIVALDENHAAG.NL Alweer drukw erk van


Huisregels • Het is bezoekers niet toegestaan mee te nemen: - professionele opnameapparatuur voor audio, film en video - wapens of andere gevaarlijke voorwerpen - harddrugs - plastic flessen, blik- of glaswerk Tijdens het betreden van het festivalterrein worden bezoekers hierop gecontroleerd. • Huisdieren zijn niet toegestaan. • Rijwielen, scooters, brommers e.d. zijn niet toegestaan op het evenemententerrein. Deze dienen in de daarvoor bestemde stallingen geplaatst te worden. Rijwielen die vastzitten aan hekken van het festival, zullen worden los geknipt en verwijderd. • Het is niet toegestaan open vuur te veroorzaken of vuurwerk af te steken op het evenemententerrein. • Het is niet toegestaan zonder toestemming van de organisatie op en/of rondom het evenemententerrein handelswaren te verkopen en/of te koop aan te bieden. • Het is niet toegestaan op en/of rondom het festivalterrein reclame-uitingen in welke vorm dan ook te verspreiden of op te hangen zonder uitdrukkelijke toestemming van de organisatie. • Bezoekers betreden en wonen het evenement bij op eigen risico. De organisatie is niet verantwoordelijk voor enige vorm van lichamelijk of geestelijk letsel als gevolg van een bezoek. • De organisatie is niet aansprakelijk voor zoekgeraakte en/of beschadigde eigendommen, alsmede voor schade in welke vorm dan ook aan bezoekers zelf. • Het is voor bezoekers jonger dan 16 jaar niet toegestaan alcoholische dranken te kopen, aan te nemen of te nuttigen. • Bezoekers zijn verplicht zich te houden aan de voorschriften en aanwijzingen van de organisatie, beveiliging, medisch team en andere bij het festival betrokken partijen. • Hinderlijk gedrag kan leiden tot verwijdering van het evenemententerrein.

2 www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


Voorwoord Welkom op het Bevrijdingsfestival! Vandaag vieren we de vrijheid en gedenken we onvrijheid. Want vrijheid is geen vanzelfsprekend goed. Dat wij vandaag in vrijheid kunnen leven heeft van veel mensen grote offers gevraagd. Samen hebben we de plicht om ervoor te zorgen dat iedereen in ons land zich op zijn eigen manier vrij kan voelen. En dat doe je samen: door de manier waarop je met elkaar omgaat en door oog te hebben voor de verschillen die er tussen mensen zijn. Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt dit jaar voor het eerst gehouden op het Malieveld. Een prachtlocatie, midden in onze mooie stad. Een feest dat perfect past bij de positie waar Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, wereldwijd om bekend staat. In Den Haag werken duizenden mensen en honderdzestig instellingen elke dag aan wereldvrede. In Den Haag worden afspraken gemaakt die bijdragen aan een wereld zonder chemische wapens, het oplossen van grensconflicten en de rechten van vele bevolkingsgroepen. Dit brengt een wereld zonder oorlog iedere keer een stapje dichterbij. Ik wens u een hele mooie dag toe! Marjolein de Jong Wethouder Cultuur, Binnenstad en Internationaal

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is, in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag, Ducos en Festivents, een productie van: R.G. Ruijs Stichting Van Swietenstraat 149 2518 SH Den Haag info@bevrijdingsfestivaldenhaag.nl www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

3


Hoofdpodium 13.00 – 13.05 Opening Burgemeester Jozias van Aartsen opent deze zesde editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag met het ontsteken van de vrijheidsvlam.

13.05 – 13.40 Woot & Friends Uniek optreden van deze Haagse band met gastoptredens van muzikanten uit andere culturen: Maurizio Pina (The Deaf) op orgel en de sitarspeler Pandit Ashok Pathak uit India.

14.00 – 14.30 Leona Philippo Winnares van de The Voice Of Holland

14.45 – 15.30 Joris Linssen & Caramba Mexicaanse volksmuziek in het Nederlands door de televisiepresentator van ‘Hello Goodbye’.

16.00 – 16.50 Kaapstad meets Kytopia DJ DNA, rappers PAX en ReaZun en leden van Kyteman Orchestra. Met als speciale gasten uit Zuid Afrika: PinKi and DaBruin, Daddy Spencer, Crosby Bolani, Teba Shumba, EJ von Lyrik en Hemel Besem.

16.55 - 17.00 VIJF VOOR VIJF De veertien Bevrijdingsfestivals vormen gezamenlijk het grootste eendaagse festival van Nederland. Om vijf minuten voor vijf verbinden we de ongeveer één miljoen mensen die op de veertien locaties aanwezig zijn met elkaar. Om samen, tegelijk, stil te staan bij vrijheid.

Joris Linssen & Caramba

4 www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


Hoofdpodium 17.20 – 18.05 ex-Simple Minds ft. Owen Paul (UK) Een feest met hits uit de 80’s, bekende songs van de Simple Minds en de klassieker ´You’re my favorite waste of time´ van Owen Paul.

18.30 – 18.40 Golden Oldies Haagse muzikanten en een koor van dertig zingende senioren. Bekend van het geljknamige televisieprogramma.

DIO

19.00 – 19.30 Dio De Ambassadeur van de Vrijheid komt met een helikopter naar Den Haag. Dio geldt als één van de meest vooraanstaande hiphopartiesten van ons land.

20.00 – 21.00 Rilan & The Bombardiers Band rond zanger Rilan Ramhane met funk, rock, soul, hiphop en jazz. Speelde begin dit jaar Noorderslag plat.

21.30 – 22.30 Van Velzen Al sinds 2006 een blijvertje in de Nederlandse popscene. Het succes van zijn vorig jaar verschenen album ‘The Rush Of Life’ benadrukt dat nogmaals.

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

5


1 JUNI 2013 CESAR ZUIDERWIJK, RINUS GERRITSE & EEF ALBERTS ORANGE GROVE THE CLARKS F THE SCARLETS BULLERSLUG ORGANISMS SASS WHO THE BLUES HUNTERS I SAW THE DEEP POPGROUP OLYMPICS READY TO PLAY ‘BEST OF BANDCOACHING’ EN MEER...

www.KADEROCK.COM


Jaarthema Vrijheid spreek je af Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Het jaarthema 2013 van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ‘Vrijheid spreek je af’. Op 5 mei 1945 eindigde de oorlog in Nederland. Niet met een allesbeslissende slag, maar met een handtekening aan een tafel. De plaats waar de onderhandelingen plaatsvonden, Hotel De Wereld in Wageningen, is er beroemd om geworden. Vrijheid krijgt vorm – praktisch en juridisch – in afspraken, regels en verdragen. Vrijheid spreek je af. Na 5 mei 1945 is verder gebouwd aan een fijnmazig systeem van bevrijdende afspraken. Bevrijdingsdag is een moment om stil te staan bij afspraken die onze vrijheid borgen. Om deze afspraken niet te vergeten, is het nodig om ze te onderhouden en te actualiseren. Dat is soms moeilijk, maar wel nodig. Op het debat over afspraken mag nooit een taboe rusten. Uiteindelijk zijn het de afspraken, de woorden, die de wapens en de strijd temmen. Vrijheid spreek je af. Laten we over de afspraken in gesprek blijven. www.4en5mei.nl

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

7


SENA TALENT STAGE Op het Sena Talent Stage treden alleen Nederlandse acts op. Bovendien zullen onder leiding van het Haags Pop Centrum en Musicon van de op 5 mei optredende acts drie artiesten worden geselecteerd die mee mogen doen aan de Nederlandse finale van de Global Battle of the Bands op 29 juni op de Grote Markt in het Centrum van Den Haag. De winnaar daarvan speelt een dag later op Parkpop en doet begin 2014 mee aan de internationale finale in Thailand. De uiteindelijke winnaar wint 100.000 dollar. www.sena.nl

13.30 – 14.00 Piñata Ontstaan in Scheveningen, met als thuisbasis het F.A.S.T. surfdorp. De groep brengt reggae, pop, ska, hiphop en surf, waarin ieder zijn eigen inbreng geeft. Bands als Sublime, Groundation en Everlast zijn goede inspiratiebronnen.

14.20 – 14.50 Kern Koppen Een eigentijdse, eigenwijze en eigenzinnige hiphopformatie. Dit weerklinkt in de muziek en vertaalt zich terug in de tekstualiteit. Kenmerkend is de verfrissende combinatie van live instrumenten, samples en digitale effecten.

15.10 – 15.40 Atlantic Attraction Deze vierkoppige gitaarrockformatie verovert in rap tempo Nederland. “Alles klopt van begin tot eind” schreef Live XS, dat ze uitriep tot Local Hero, Vorig jaar won de Leids/Haagse groep de Grote Prijs van Zuid-Holland.

16.00 – 16.30 Levi Silvanie In 1987 op Curaçao geboren multitalent. Als zesjarig jochie drumde hij in de band van zijn ouders. Later kwam daar de gitaar bij. Anno 2013 zingt Silvanie ook, met songs die gaan over het leven en de kansen die het biedt.

16.50 – 17.20 Fexet Melodische punk-rock band uit Den Haag. De groep bracht in 2010 en 2012 EP´s uit en speelde in Nederland, Duitsland, Noorwegen en Frankrijk. Ze hebben ook voorprogramma’s gedaan voor bands als NOFX en The Flatliners.

8 www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


SENA TALENT STAGE 17.40 - 18.10 IMI Rtist Imran Ramdjan werd bekend door zijn deelname aan het televisieprogramma ‘My name is Michael’. Maar al ver daarvoor tourde de Hagenaar met de band Mainfact door Europa. Sinds enkele jaren treedt hij solo op. Onlangs verscheen zijn single ‘I know what they do’.

18.30 - 19.00 June Noa ‘Soul with a touch of Pop’. Zo omschrijft June haar muziek. Fugees´ rapper Pras Michel was zo enthousiast over de single ‘High heels’ dat hij speciaal voor haar een rap opnam. Haar nummers zijn net als zijzelf; charmant, stoer, grappig en hier en daar provocerend.

19.30 – 20.00 Cirque Valentin Deze rauwe Amsterdamse popgroep won vorig jaar de POPnl Award.

20.30 – 21.00 Dudettes Pop/rockformatie uit Groningen die je kent als support/act van de Golden Earring.

21.45 – 22.30 Splendid Vrolijke Haagse reggaepop. Eind mei verschijnt het nieuwe album van de band.

Kern Koppen

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

9


22 mei t/m

02 juni 2013 sinds

1959

55e

editie

FAIR — FOOD — FESTIVAL — DE BESTE MIX VAN OOST EN WEST


bereikbaarheid Hou rekening met de afsluiting van de Bosbrug en met het Verkeers Circulatie Plan! In verband met de werkzaamheden aan de Bosbrug rijdt tramlijn 9 als enige lijn langs het Malieveld, echter de halte Malieveld ligt achter de bouwplaats en bezoekers kunnen niet oversteken richting Malieveld. Bezoekers dienen uit te stappen bij de halte CS/Schedeldoekshaven en via de Rijnstraat naar het Malieveld te lopen. Bij de halte CS/Schedeldoekshaven rijden de tramlijnen 9,15,16 en 17. Kijk op www.htm.net, www.reisinfo.nl, www.9292.nl en/of www.ns.nl om je reis via tram, trein of bus te plannen. Naast het terrein is een fietsenstalling (€ 1,- voor fiets, € 1,80 voor brommer, € 2,50 voor motor, helmen gratis). Onder het Malieveld is een parkeergarage (€ 2,00 per 50 min of gedeelte hiervan).

The Hague Festivals Van eind april tot begin juli staan Den Haag en Scheveningen weer bol van de topevenementen tijdens de zesde editie van The Hague Festivals. Enkele hoogtepunten zijn Parkpop, Festival Classique, Den Haag Sculptuur, ShoppingNight, Vlaggetjesdag en de Nederlandse Veteranendag. The Hague Festivals 2013. Feel free to celebrate! www.thehaguefestivals.com

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

11


Vfonds podium De veertien Bevrijdingsfestivals in Nederland worden mede mogelijk gemaakt door de nationale hoofdsponsor vfonds met middelen uit de BankGiro Loterij en Lotto. Het vfonds investeert in vrede. Op het Vfonds Podium staan debat en inhoud centraal.

14.00 – 15.00 ProDemos Debat: ‘Vrijheid Spreek Je Af’ Samen met ProDemos organiseert het Bevrijdingsfestival Den Haag een debat rond het landelijke thema ´Vrijheid Spreek Je Af´ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vrijheid is mooi, maar er zijn grenzen. De vrijheid van de een kan de vrijheid van een ander beperken. Over de regels die daarbij gelden gaat dit debat. Publiek kan meedoen aan het debat door te ‘stemmen met hun voeten’.

15.30 – 16.30 Puur Gelul Ook dit jaar verkennen Hagenezen Boozy, Jeffrey Huf en Karel Kanits op hun geheel eigen wijze de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Daarbij bijgestaan door bijzondere gasten, waaronder Howard Komproe (cabaretier), Martijn Oosterhuis (bekend van het televisieprogramma de Lama’s) en Johan Fretz (cabaretier, columnist Volkskrant, premier in 2025).

Howard Komproe

Ed Struijlaart

12 www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


Vfonds podium

17.00 – 18.00 Songs Of Freedom In samenwerking met de organisatie HKConcerten van de talentvolle zangeres Sandy Dane wordt ook dit jaar weer een programma samengesteld met bijzondere singer/songwriters; Ed Struijlaart, Gerhardt en Sue The Night. Naast eigen songs zingen zij ook nummers over vrede en vrijheid.

18.30 – 19.30 1000Wishes De Haagse rockband PBII brengt de rockopera 1000Wishes live naar het Malieveld. Een mix van rock en klassiek, opera en rap, theater en animatie. Aan deze bijzondere voorstelling wordt o.a. meegewerkt door acteur Frits Lambrechts. Het is een verhaal over strijd, moed en overwinning, eigenlijk alles wat te maken heeft met Vrijheid.

20.30 – 21.30 City Band (Egypt) In samenwerking met MasterPeace haalt het Bevrijdingfestival Den Haag de Egyptische City Band naar Nederland, een van de populairste groepen in dat land. De formatie mengt traditionele Arabische klanken met Westerse rockmuziek. Het optreden start met een Vraag & Antwoord-sessie met de bandleden waarbij het publiek vragen kan stellen.

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

13


dehaagsehogeschool.nl

... een bijdrage levert aan wereldvrede

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht. Het is ook de plek waar De Haagse staat. De hogeschool weet daarom als geen ander dat onderwijs een instrument is voor vrede en veiligheid. Dat blijkt uit het brede scala aan activiteiten dat De Haagse op dit gebied organiseert. Wil jij mensenrechten verdedigen, armoede bestrijden of georganiseerde internationale criminaliteit tegengaan? Je leert het bij De Haagse!


Freedom T-shirts

Moderetailer WE Fashion zet zich voor het vierde achtereenvolgende jaar belangeloos in voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei, door de productie en distributie van het Freedom T-shirt op zich te nemen. Modeontwerper Jan Taminiau ontwierp het exclusieve Freedom T-shirt, met dit jaar als thema ‘Vrijheid spreek je af’. Modeontwerper Jan Taminiau: “Het vieren van de vrijheid vind ik belangrijk. Daardoor kan ik creëren en ontwerpen en kan en durf ik te zijn wie ik ben.” De samenwerking wordt in elk geval tot en met 2015 voortgezet. De exclusieve Freedom Tshirts zijn vanaf april 2013 verkrijgbaar in geselecteerde WE Stores in Nederland en online. www.wefashion.com

STEDELIJK DEBAT In de aanloop naar het Bevrijdingsfestival Den Haag organiseerde het Haags 5 mei comité een scholentour onder de naam Stedelijk Debat. Op twaalf scholen deden ongeveer 700 jongeren mee aan ruim vijftig gastlessen en de afsluitende debatwedstrijd. De winnaars zijn special guest tijdens de opening van het Bevrijdingsfestival op het Malieveld www.h5mc.nl

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

15


www.jupiler.nl


Club Ral: 6014 Club Ral: 6014 Op het Bevrijdingsfestival Den Haag is een expositie te zien van oude legervoertuigen. Wagens die in gebruik waren in de periode dat Nederland werd bevrijd in 1945. Alle voertuigen zijn in het bezit van de Westlandse vriendenclub Club RAL: 6014, die zich bezig houdt met het opknappen en onderhouden van legervoertuigen en brandweervoertuigen uit de periode 1940 tot en met 1966. De naam verwijst naar de kleurcode van de legergroene lak op de voertuigen. www.clubral6014.nl

Toiletten Vrijheid mag dan het uitgangspunt zijn van het Bevrijdingsfestival Den Haag. De vrijheid van wildplassen valt daar uiteraard niet onder. Maak s.v.p. gebruik van de toiletten die op het festivalterrein staan.

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

17


Plein van de Vrijheid

Op het Plein van de Vrijheid biedt het Bevrijdingsfestival Den Haag ruimte aan organisaties die een belangrijke partner zijn voor het festival; vfonds, Amnesty International, IKV/Pax Christi en ProDemos. Deze organisaties zullen diverse activiteiten verzorgen en met bezoekers in gesprek gaan over hun werkzaamheden. Het Plein van de Vrijheid staat verder open voor (Haagse) organisaties die zich inzetten voor vrede en vrijheid. Er is natuurlijk ook ruimte voor verkopers van leuke artikelen.

vfonds Het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) zet zich in voor de erkenning en waardering van oorlogs- en dienstslachtoffers van de Nederlandse overheid waar ook ter wereld. Daarnaast wil het vfonds de herinnering aan oorlog levend houden door de slachtoffers te herdenken, maar boven alles ook de bevrijding, vrijheid en vrede vieren. www.v-fonds.nl

18 www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


Plein van de Vrijheid Amnesty International Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie die de naleving van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens nastreeft. Amnesty International doet onderzoek naar ernstige schendingen van deze rechten en voert actie om die schendingen tegen te gaan en te voorkomen. www.amnesty.nl

ProDemos ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stimuleert hen om hierin een actieve rol te spelen. Om zoveel mogelijk mensen bij de politiek te betrekken, werkt ProDemos op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau. In Den Haag biedt ProDemos een omvangrijk programma op en rond het Binnenhof. ProDemos organiseert hier o.a. rondleidingen, debatten, exposities en cursussen. www.prodemos.nl

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

19


Nederlandse Veteranendag, Zaterdag 29 juni, Malieveld Deze dagen herdenken en eren we vooral onze WO2 veteranen. Zij hebben onze vrijheid van nu bevochten. Toch is Nederland sinds die tijd betrokken geweest bij tientallen oorlogssituaties en vredesoperaties. Veel jonge veteranen hebben zich namens Nederland ingezet voor deze naoorlogse vrede en veiligheid. Zoals Maarten van Lankhorst, (32), ingezet in Afghanistan en op 4 mei in de erehaag op de Dam. Hij werkt nu in de Amsterdamse haven als nautisch verkeersleider, is getrouwd en heeft een zoontje. Onze waardering voor alle veteranen, oud en jong, laten we zien op de Nederlandse Veteranendag 2013, zaterdag 29 juni in Den Haag.

‘Ik verloor maat Jos door mijn een bermbom Afghanistan. in heeft de kans Hij niet gekregen om veteraan te den, ik wel. worhem sta ik in Voor de erehaag. En vo or de vrijheid die nog steeds ni vanzelfsprek et is, zelfs na end jaar niet.’ 70

Meer verhalen van veteranen lezen? www.veteranendag.nl


INFORMATIE Infostand In dit programmaboekje staat alle informatie over het Bevrijdingsfestival Den Haag. Wil je nog meer weten? Kom dan even langs bij de informatiestand op het Malieveld. Daar kan je ook leuke gadgets kopen.

Geen glas, blik en plastic flessen Het is verboden plastic flessen, blik- of glaswerk mee te nemen naar het Bevrijdingsfestival Den Haag. Ervaringen uit voorgaande jaren hebben geleerd dat deze ernstige veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Tijdens het betreden van het festivalterrein worden bezoekers hierop gecontroleerd.

EHBO Ongevallen zitten in een klein hoekje. Gelukkig is er bij het Bevrijdingsfestival zeer deskundige opvang aanwezig. De EHBO-posten van het Rode Kruis vind je bij de entree en tussen de twee podia. In geval van nood kan iedere securitymedewerker om hulp gevraagd worden.

KINDERTUIN De allerjongste bezoekers kunnen terecht in de Kindertuin van het Bevrijdingsfestival. Er is bevoegd personeel aanwezig om de activiteiten te begeleiden.

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

21


Vrijheid spreek je af. hier bijvoorbeeld.......

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.


Vrijheidsvuur Vrijheidsvuur Atleten die op zondag 22 september meedoen aan de Vrede’s Marathon in Den Haag zullen in de nacht van 4 op 5 mei het bekende Vrijheidsvuur ophalen in Wageningen. Het vuur van de vrijheid brandt daar voor eeuwig in het monument bij Hotel De Wereld. Hier gaf Duitsland zich op 5 mei 1945 over en kwam in ons land een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De atleten zullen vanuit Wageningen de 107 kilometer naar het festival rennen. Op het Malieveld zal een van hen de fakkel overhandigen aan burgemeester Jozias van Aartsen die met het ontsteken van het Vrijheidsvuur op het Malieveld het festival officieel zal openen. www.vredesmarathon.nl

Radio en TV De regionale Omroep West is live aanwezig bij het Bevrijdingsfestival Den Haag van 14.00 tot 23.00 uur. Luister op 5 mei via 89.3 FM naar sfeerreportages, interviews en livemuziek van de artiesten. Ook Den Haag FM, FunX, 3FM en de NOS besteden aandacht aan het Bevrijdingsfestival. www.omroepwest.nl

FONDS 1818 Fonds 1818 is een vermogensfonds dat in Den Haag en omgeving maatschappelijke projecten ondersteunt. Fonds 1818 steunt en stimuleert verenigingen, stichtingen en informele jongerengroepen bij het uitvoeren van maatschappelijke projecten. Dit gebeurt met geld en met kennis. De projecten bestrijken een breed terrein: cultuur, educatie, kunst, milieu, natuur, sport, zorg en welzijn. Zoals festivals, moeder-kindcentra, voorstellingen op scholen, of de inrichting van een locatie. www.fonds1818.nl

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

23


Plattegrond Sena Talent Stage 13.30 – 14.00 Piñata 14.20 – 14.50 Kern Koppen 15.10 – 15.40 Atlantic Attraction 16.00 – 16.30 Levi Silvanie 16.50 – 17.20 Fexet 17.40 – 18.10 IMI Rtist

Landingsplaats Helicopter

18.30 – 19.00 June Noa 19.30 – 20.00 Cirque Valentin 20.30 – 21.00 Dudettes 21.45 – 22.30 Splendid

Hoofdpodium 13.00 – 13.05 Opening 13.05 – 13.40 Woot & Friends 14.00 – 14.30 Leona Philippo 14.45 – 15.30 Joris Linssen & Caramba 16.00 – 16.50 Kaapstad meets Kytopia

Club Ral: 6014

16.55 - 17.00 Vijf Voor Vijf 17.20 – 18.05 ex-Simple Minds ft. Owen Paul (UK) 18.30 – 18.40 Golden Oldies 19.00 – 19.30 Dio

Masterpeace Haagse Hogeschool

20.00 – 21.00 Rilan & The Bombardiers 21.30 – 22.30 Van Velzen

24 www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


Plattegrond

Kinderterrein

Plein van de Vrijheid

Vfonds Podium 14.00 – 15.00 ProDemos Debat: ‘Vrijheid Spreek Je Af’

4

15.30 – 16.30 Puur Gelul 17.00 – 18.00 Songs Of Freedom ENTREE

18.30 – 19.30 1000Wishes 20.30 – 22.00 City Band (Egypt)

Biesieklette

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

25


Vfonds & Masterpeace Vfonds Het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) zet zich in voor de erkenning en waardering van oorlogs- en dienstslachtoffers van de Nederlandse overheid waar ook ter wereld. Daarnaast wil het vfonds de herinnering aan oorlog levend houden door de slachtoffers te herdenken, maar boven alles ook de bevrijding, vrijheid en vrede vieren. In het belang van de vrede, ontfermt het vfonds zich over projecten die de democratie, mensenrechten en de internationale rechtsorde stimuleren. Daarmee wil het vfonds het maatschappelijk debat over vrede en veiligheid op gang brengen en houden. www.v-fonds.nl

Masterpeace: Peace, Love ‘n’ Caravan Op 5 mei is Masterpeace met de Peace, Love ‘n’ Caravan aanwezig op zeven bevrijdings- MASTERPEACE festivals in Nederland, waaron- 21/09/2014 Creating peace. der Den Haag. De vredeskaravaan bestaat uit een kleine Together. huiskamer met aangrenzende tuin. Het is een plekje waar je op het drukke festival even onderuit kan zakken, relaxen en kan genieten van akoestische optredens. De mensen van Masterpeace kunnen je meer vertellen over hoe ook jij een bijdrage kan leveren aan vrede. Masterpeace is een nieuwe, internationale vredescampagne die binnen enkele jaren miljoenen mensen en ook bedrijven actief bij vrede wil betrekken. Met muziek, cartoons, films en evenementen wil Masterpeace iedereen inspireren om zijn of haar talenten en energie in te zetten voor peace building. www.masterpeace2014.nl

26 www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


GLOBAL BATTLE OF THE BANDS Wie vertegenwoordigt Nederland in ’s werelds grootste band battle? De gigantische hoofdprijs van 100.000 USD, een optreden in Thailand én een plaatopname met een internationale producer is de ultieme drijfveer om de bandcontest Global Battle of the Bands (GBOB) te winnen. GBOB presenteert de Nederlandse halve finalisten die op de Bevrijdingsfestivals Den Haag en Zuid-Holland een gooi gaan doen naar een finaleplek op 29 juni 2013. Alles draait om het grote prijzenpakket waar de Nederlandse winnaar van GBOB kans op maakt, zoals een optreden op Parkpop en de mastertitel Best New Band in the World.

Atlantic Attraction

Levi Silvanie

Fexet

Op het Sena Talent Stage in Den Haag gaat op 5 mei de strijd tussen de volgende acts: Atlantic Attraction, Fexet, Levi Silvanie, Kern Koppen, Piñata, IMI Rtist en June Noa. De bands komen voort uit de bekende 2minutenshow van Pinguin Radio en de wervingstrajecten van het Haags Pop Centrum en Musicon. Op 5 mei kiest een jury, net als in Rotterdam, drie bands die doorstromen naar de finale van GBOB Netherlands op 29 juni op de Grote Markt in Den Haag. Twee van de finalisten zijn al bekend: Flow & Co en Uber-Ich kregen een wildcard na hun winst bij de Grote Prijs van Nederland.

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

27


Sena TALENT STAGE Sena ontketent jong talent Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag creëert Sena – de naburige rechtenorganisatie voor artiesten en producenten – een podium voor regionaal, aanstormend muziektalent: het Sena Talent Stage. Dat doen zij niet alleen in Den Haag maar in totaal op veertien plaatsen in Nederland. Jonge artiesten krijgen zo de kans zich te presenteren aan het grote publiek. De podia maken onderdeel uit van een uitvoerig en actief sociaal-cultureel beleid. Sena zet zich in samenwerking met regionale poppodia en organisaties al ruim zes jaar in voor jong, regionaal talent. De Talent Stages zijn daar een perfect voorbeeld van. Talent ontketend! www.sena.nl

De Haagse Hogeschool Den Haag is de internationale stad van vrede en recht. Het is ook de plek waar De Haagse staat en daarom is De Haagse Hogeschool een van de hoofdsponsors van het Bevrijdingsfestival Den Haag. De Haagse Hogeschool verzorgt tussen 14.00 en 18.00 uur o.a. een lezing door de lector Internationale Vrede, Recht en Veiligheid, Joris Voorhoeve. Drie studenten van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming treden op; zij spelen hun zelfgeschreven monologen over ontheemding. ‘Wat als alles van je wordt afgenomen en niets zeker meer is?’ Bezoekers kunnen ook hun bijdrage leveren aan een graffitiwall of hun gedachten over vrijheid op een doek zetten. In de maand voorafgaand aan het festival wordt voor studenten en medewerkers van De Haagse een fotowedstrijd georganiseerd met als thema ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’. De tien beste foto’s worden tentoongesteld op het Bevrijdingsfestival. Bezoekers van het festival kunnen in de knalrode bus hun oordeel geven over de foto’s en zo meebepalen wie de winnaar van de fotowedstrijd wordt. www.haagsehogeschool.nl

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

29


30 juni 2013 • 14.00 – 22.30 uur

Sinéad O’Connor • Barry Hay & Flying V Formation • Hoffmaestro

SOON MORE www.parkpop.nl


For(t) Freedom For(t) Freedom Op 6 en 7 april dit jaar lieten veertig jonge creatievelingen zich opsluiten in Fort Spijkerboor in Amsterdam om in één weekend filmpjes te produceren voor alle Bevrijdingsfestivals. Met de opdracht ‘verbeeld vrijheid in 30 seconden’ gingen zij aan de slag. De filmmakers, gespecialiseerd in disciplines als animatie, report, stop–motion, muziekvideo, infomercial en nog veel meer andere vormen, hebben gezamenlijk tien keer hun vrijheid verbeeld. De clips van For(t) Freedom zijn op het Bevrijdingsfestival Den Haag te zien op het grote scherm naast het hoofdpodium. Dit project is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, gesubsidieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

BZK “Samen leven en wonen, in een democratische rechtsstaat, met een slagvaardig bestuur.” Dat is de missie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie borgt de kernwaarden van de democratie. BZK staat voor een goed en slagvaardig openbaar bestuur en een overheid waar burgers op kunnen vertrouwen. BZK draagt eraan bij dat burgers kunnen wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen in een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

31


Gbob The neTherlanDs ne 29

DUTch Final: jU

Global battle of the bands the world’s biGGest band contest

iland, a h T k e l p Finale re… o m d n a 0 $100.00 na win?

Who’s gon

De banDs maken zich klaar voor De sTrijD:

wie krijgt een finaleplek in Thailand, 100.000 dollar en gaat samenwerken met een internationale producer? Halve finales van GBOB Netherlands vinden plaats op Bevrijdingsfestivals Den Haag & Zuid-Holland. De finale is zaterdag 29 juni vanaf 18.00 uur op de Grote Markt Den Haag. www.gbob.com & www.parkpop.nl


ambassadeur van de vrijheid “Ik vier de vrijheid op het podium, ik maak met het publiek plezier. Iedereen is welkom. Er is respect voor elkaars nationaliteit, afkomst, uiterlijk, geloof. Bij mijn optredens zie je mensen van acht tot tachtig jaar. Het woord festival staat in mijn werk symbool voor vrijheid.” Een paar jaar geleden was Diorno Braaf een kansloze etter, die weggestopt werd in een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. Dio, rapper van Surinaamse afkomst, groeide op zonder vader, die het gezin verliet na Diorno's geboorte. Het is terug te horen in het nummer ´Papa´. Dio wijt zijn jeugd als probleemkind aan het ontbreken van zijn vader. Tegenwoordig weet hij zijn energie beter in banen te leiden. Zijn houvast is muziek.

´Benjamin Braafs Festival´ waarmee hij met zijn eigen live-band door Nederland tourt. Voor Dio was het werken aan het tweede album vooral leuk om te doen. "Het voelde niet als een jaar werken, maar meer als een jaar chillen," benadrukt Dio. "Dat hoor je terug op het album. Je hoort dat ik het naar mijn zin heb en dat niets geforceerd is. Dat is denk ik ook de enige manier waarop het werkt voor mij."

Dio werkte samen met groepen als The Opposites, de Jeugd van Tegenwoordig en The Party Squad. Zijn eerste solo/album was ´Rock-‘nRoll´. Hij heeft verschillende tracks opgenomen zoals ´Baby´ (samen met The Madd) en ´Tijdmachine´ (Dio’s grootste hit tot nu toe). Ook had hij optredens op de TMF Awards en Lowlands. Zijn laatste album heet

twitter.com/bevrijdingdh

Volgens de rapper is zijn muziek inmiddels breder dan hiphop. "Mijn moeder luisterde thuis naar allerlei genres en dat hoor je terug op het album. Vroeger hadden mensen een walkman bij zich, waarop vooral muziek stond van het genre dat je waardeerde. Tegenwoordig staan op iPods alle soorten muziek, net zoals op mijn CD. Het is in dat opzicht een modern album geworden. Het is het geluid van nu."

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

33


De Koninklijke Luchtmacht De Koninklijke Luchtmacht Leven in een vrij en veilig land brengt verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee. Dit is een zware verantwoordelijkheid, maar de Koninklijke Luchtmacht neemt deze taak graag op zich. De Koninklijke Luchtmacht is met haar mensen en middelen elke dag, in binnen- en buitenland, actief bezig bij te dragen aan vrijheid en veiligheid. Dat deden zij in het verleden, dat doen ze nu en dat blijven ze ook in de toekomst doen. Aandacht voor het verleden blijft belangrijk. Stilstaan bij onze bevrijding en het jaarlijks vieren van onze vrijheid is iets waar de Luchtmacht graag een bijdrage aan levert. Zij doen dit al sinds begin jaren negentig. Met de inzet van helikopters van het Defensie Helikopter Commando van de vliegbasis Gilze-Rijen is het mogelijk om de Ambassadeurs van de Vrijheid zo veel mogelijk optredens door het hele land te laten verzorgen. Ook zo vliegt de luchtmacht voor vrijheid. www.koninklijkeluchtmacht.nl

34 www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


Met dank aan De veertien Bevrijdingsfestivals in Nederland kunnen niet georganiseerd worden zonder de steun en hulp van verschillende partijen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals willen speciaal de nationale hoofdsponsor vfonds en de Rijksoverheid bedanken voor hun substantiële bijdrage aan de Bevrijdingsfestivals. Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt verder mogelijk gemaakt door:

Gemeente Den Haag Fonds 1818 Lotto Bankgiro Loterij Jupiler Haagse Hogeschool Sena Grand café Cremers Ook danken wij: Fa Fa Star Academy, Wim Noordzij, Stichting IntroNL, AppMachine, Metro, lopers van de Vrede’s Marathon, Haags 5 Mei Comité, Colorworks, Shipmate, United Xposure, Galaxy Security, Omroep West, In2Me Events, WE Fashion, Masterpeace, Peace Brigades International, ProDemos, Humanity House, Centrale Bibliotheek, Den Haag Marketing, The Hague Festivals, Amnesty International, Rode Kruis, IKV Pax Christi, One Man, Stichting Vluchteling, Haags Pop Centrum, Musicon, Global Battle of the Bands, Spa, FunX, 3FM, NOS, Pinguin Radio, Stadskrant, Lowtone en iedereen die een bijdrage levert aan het Bevrijdingsfestival Den Haag.

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

35


HAAGSE VRIJHEIDSWEKEN 12 APRIL - 5 MEI 2013

GRATIS STARTFEEST ZONDAGMIDDAG 14 APRIL CENTRALE BIBLIOTHEEK MET O.A. HELLA EN FREEK DE JONGE, HOWARD KOMPROE, ED STRUIJLAART, SANDY DANE EN VELE ANDEREN.

WWW.HAAGSEVRIJHEIDSWEKEN.NL Alweer ee poster va n n !


070

ECOFRIENDLY

top S e n O e Th p! Print Sho Bezoek adres

Binckhorstlaan 36 enhage 2516 BE | 's-Grav T. 070 381.77.02 .nl E. info@colorworks .30 uur 17 vrij. van 9.00 Geopend: maa. bwinkel! stellen in onze we 24 uur per dag be

olorwebooorkk s.nl www.c ons ook op fac Volg

2 www.haagsevrijheidsweken.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


Haagse vrijheidsweken Nieuw: De Haagse Vrijheidsweken Op 5 mei staan we stil bij onze vrijheid. Die vrijheid is kostbaar en niet vanzelfsprekend en moet continu onderhouden en besproken worden. Om dit te realiseren slaan vier Haagse instellingen de handen ineen en lanceren in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival de Haagse Vrijheidsweken. De Haagse Vrijheidsweken is een serie activiteiten over onderwerpen rond vrijheid, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Van vrijdag 12 april tot en met zondag 5 mei staan meer dan twintig activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten.

Openingsfeest

Op zondag 14 april is voor alle Hagenaars de officiële, gratis en feestelijke opening van de Haagse Vrijheidsweken in de Centrale Bibliotheek. Een festival met optredens van het kunstenaarsduo Hella en Freek de Jonge, Howard Komproe, de Humanity Pubquiz en optredens van verschillende singer/songwriters onder de naam ‘Songs Of Freedom’. Op 5 mei worden de Haagse Vrijheidsweken groots afgesloten met Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld. De Haagse Vrijheidsweken is een initiatief van het Bevrijdingsfestival Den Haag, ProDemos, de Centrale Bibliotheek en het Humanity House. Meer informatie en het volledige programma vind je op: www.haagsevrijheidsweken.nl www.prodemos.nl www.humanityhouse.org www.bibliotheekdenhaag.nl

Alweer ee poster va n n !

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

3


Haagse vrijheidsweken Langlopende activiteiten: Humanity House Tijdens de Haagse Vrijheidsweken is de multimedia tentoonstelling ‘One Day I’m Gonna Make It’ te zien van documentair fotografe Karine Versluis. Een tentoonstelling met foto’s en geluidsfragmenten van vrouwen uit Nigeria en hun toekomstdromen. ProDemos Tijdens de Haagse Vrijheidsweken kan iedereen de wandeling ‘Beelden uit de Tweede Wereldoorlog’ lopen. De route gaat langs locaties op en rond het Binnenhof die een rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Routekaartjes zijn gratis te verkrijgen in het bezoekerscentrum van ProDemos. Centrale Bibliotheek Tot maandag 29 april is in de bibliotheek aan het Spui de expositie '360° Peace in the Media' te zien. Jonge mensen uit diverse landen volgden een cursus waarin zij leerden met foto´s hun visie op vrede, conflict en geweld te geven. UNOY (United Network of Peacebuilders) presenteert met deze rondreizende tentoonstelling het concrete resultaat. Vanaf maandag 29 april is de expositie 'Politiek in Prent' te zien. De tentoonstelling geeft een overzicht van de beste politieke tekeningen van 2012 van 29 politiek tekenaars, over uiteenlopende onderwerpen als de verkiezingen en het regeerakkoord, de eurocrisis en het drama in Syrië. Humanity House – Prinsegracht 8 ProDemos – Hofweg 1 Centrale Bibliotheek – Spui 68

!

4 www.haagsevrijheidsweken.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


Haagse vrijheidsweken Vrijdag 12 april, 14.45 uur Centrale Bibliotheek

Debat Politiek en internet en optreden Arie Spaans Steeds meer informatiestromen van de overheid gaan via internet. Denk aan de online belastingaangifte of het elektronisch patiĂŤntendossier. Wegen de gevaren van hacken en misbruik op tegen het gemak? Met o.a. Kars Veling, Roos Wouters en Tim Toornvliet. Voorafgaand aan het debat treedt de Haagse singer/ songwriter Arie Spaans op. Dit optreden maakt deel uit van de serie concerten onder de naam Songs Of Freedom.

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

5


Haagse vrijheidsweken Zondag 14 april, 12.30 uur Centrale Bibliotheek Kom de start van de Haagse Vrijheidsweken met ons vieren tijdens een gratis feest in de Centrale Bibliotheek aan het Spui met muziek, literatuur en cabaret. Begane grond, 15.00 en 16.00 uur

Humanity Pub Quiz

Een spannende quiz van ongeveer een half uur georganiseerd door het Humanity House, waarbij de deelnemers kans maken op leuke prijzen.

!

4e verdieping, 12.30 uur

Lambrecht Wessels

Polemoloog (conflictanalist), politicoloog, onderzoeker, publicist en documentairemaker met een specialisatie in het Midden Oosten en veiligheidsconcepten. Groeide op in Beiroet tijdens de Libanese burgeroorlog. Sinds de jaren 90 werkt hij voor verschillende NGO’s in binnen- en buitenland, die zich met vrede en veiligheid bezighouden. 1e verdieping, 14.00 uur

I Fiati

Samen met Margrit Beukman verzorgt I Fiati een klassiek concert met werk van o.a. Bruckner, Farkas en Mahler.

1e verdieping, 15.10 uur

Hella en Freek de Jonge

Hella de Jonge komt met haar nieuwe boek ‘Spring’. Een verhaal over de band tussen twee kunstenaars en de ontdekking van het oorlogsgeheim van haar tante. Een openhartig boek over liefde en vrijheid. Aan de voorstelling wordt meegewerkt door haar man, de cabaretier Freek de Jonge.

6 www.haagsevrijheidsweken.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


Haagse vrijheidsweken 4e verdieping, 13.15 uur

Joanna Weston

De Britse singer-songwriter Joanna Weston is in de Bibliotheek op uitnodiging van de Peace Brigades International. Deze organisatie biedt bedreigde mensenrechtenverdedigers over de hele wereld ondersteuning zodat zij hun werk kunnen blijven doen. Ambassadrice Joanna Weston brengt hypnotiserende vocalen en smaakvol vormgegeven arrangementen. 4e verdieping, 14.00 uur

Howard Komproe

De in Den Haag geboren cabaretier Howard Komproe liep vorig jaar onverwacht tegen de grenzen van de humor aan, toen zijn ludiek bedoelde ‘Nationale Negerdag’ leidde tot racistische reacties en doodsbedreigingen. Frénk van der Linden spreekt met hem over zijn ervaringen die Komproe heeft verwerkt in het boek ‘De grens van de grap’.

Frénk van der Linden

Frénk van der Linden is freelance journalist en werkt voor onder meer de NTR, NCRV, VARA en de Volkskrant. Hij publiceerde sinds eind jaren zeventig talloze interviews, reportages en documentaires. Frénk is regelmatig te gast in De Wereld Draait Door. 4e verdieping, 15.00 uur

Songs of Freedom

Tijdens de Haagse Vrijheidsweken én tijdens het Bevrijdingsfestival op het Malieveld zal een groot aantal singer/songwriters van zich laten horen. Nieuwe talenten uit Den Haag, maar ook bekende namen uit het Nederlands muziekcircuit. Tijdens het startfeest in de bibliotheek treden Ed Struijlaart, Channah, Emil Landman en Sandy Dane op.

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

7


Haagse vrijheidsweken Dinsdag 16 april, 19.30 uur ProDemos

Lezing Robin te Slaa en optreden Michelle van Min

Schrijver Robin te Slaa geeft een lezing over ‘de actualiteit van het fascisme’ naar aanleiding van zijn boek dat later dit jaar uitkomt. Eerder schreef hij samen met Edwin Klijn ‘De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging’. Vorig jaar verscheen van Te Slaa het boek ‘Is Wilders een fascist?’. De lezing wordt voorafgegaan door een optreden van de Haagse singer/songwriter Michelle van Min. Dit optreden maakt deel uit van de serie concerten onder de naam Songs Of Freedom. Donderdag 18 april, 12.30 uur Humanity House

Lunchlezing Bread & Brains

Recente conflicten in Libië, Mali en Syrië maken vele slachtoffers. Hoe kunnen we dat voorkomen? En, wie grijpt er in? Abiodun Williams, president van The Hague Institute for Global Justice zet zich in om conflicten te voorkomen. Wat zijn de uitdagingen in het voorkomen van conflicten? Hoe krijg je leiders zo ver om mee te werken? Programma i.s.m. SID Nederland. Donderdag 18 april, 13.00 uur Haagse Hogeschool

Finale Stedelijk Debat

In de aanloop naar het Bevrijdingsfestival Den Haag organiseerde het Haags 5 mei Comité een scholentour onder de naam Stedelijk Debat. Op twaalf scholen deden ongeveer 700 jongeren mee aan ruim vijftig gastlessen. In de finale strijden de beste debaters tegen elkaar. Agnes Kamstra en Simone Bergmann presenteren. Wethouder Marnix Norder verzorgt het openingswoord. De winnaars zijn special guest tijdens het Bevrijdingsfestival op het Malieveld. De Haagse Hogeschool is gevestigd aan het Johanna Westerdijkplein 75.

8 www.haagsevrijheidsweken.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


Haagse vrijheidsweken Zondag 21 april, 15.00 uur Humanity House

Game: Regel de Wereldvrede

Speciaal voor jong (12+) en oud is het spel Regel de Wereldvrede. Kruip in de huid van een regeringsleider en los wereldproblemen op waar zij zelf niet uitkomen. Tijdens deze simulaties van vredesonderhandelingen ontdek je dat een conflict ingewikkelder is dan landjepik. De begeleiding van het spel wordt verzorgd door Upact. Deze activiteit wordt voorafgegaan door een optreden van de Haagse singer/songwriter Dezibelle. Dit optreden maakt deel uit van de serie concerten onder de naam Songs Of Freedom. Dinsdag 23 april, 17.00 uur Humanity House

Debat: Bedreigd, gevlucht, geland... gevangen!

Terwijl wij de vrijheid vieren, worden mensen die hun eigen land ontvlucht zijn, op zoek naar vrijheid en veiligheid, hier aan de grens vastgehouden. Zij moeten hun asielprocedure achter gesloten deuren doorlopen en zitten weken, soms wel maanden vast. VluchtelingenWerk Nederland en de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR vragen aandacht voor het gevangen zetten van asielzoekers aan de grens. Dinsdag 23 april, 15.30 uur ProDemos

Opening tour Vrede & Recht

Burgemeester Jozias van Aartsen opent de tour Internationaal Vrede & Recht, speciaal voor wie geĂŻnteresseerd is in de organisaties die de internationale vrede en recht waarborgen. Het standaardprogramma bevat een presentatie over internationaal recht, een bezoek aan het Humanity House, het Vredespaleis en het JoegoslaviĂŤ-tribunaal. Op verzoek kan een alternatief programma worden opgesteld met een bezoek aan Europol of de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Na de openingshandeling houdt burgemeester Van Aartsen om 15.45 uur bij ProDemos een lezing over Den Haag stad van Vrede en Recht.

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

9


Haagse vrijheidsweken Woensdag 24 april, 20.00 uur Humanity House

Lezing: Hoe ervaren wij Hollanders vrijheid?

Je eigen keuzes, je eigen carrière, je eigen beslissingen. Ieder individu handelt autonoom, maar botst constant op de grenzen van de maatschappij, de overheid en de geldende normen. Onder aanvoering van Jean Tillie (UvA) onderzoeken we de Autonome Burger. Is die werkelijk vrij te doen en laten wat hij wil, of wordt hij steeds voorspelbaarder? Donderdag 25 april, 13.00 uur Campus Den Haag

Bijeenkomst ‘Gij zult openbaar maken’

Recent publiceerde de Raad voor het openbaar bestuur het rapport ‘Gij zult openbaar maken’. Het rapport heeft als belangrijkste conclusie dat actieve openbaarheid vanuit de overheid het vertrouwen van de burgers in de overheid bevordert. Jacques Wallage en Hans-Martien ten Napel zullen in deze bijeenkomst ingaan op deze rapporten. Aansluitend zijn er paneldiscussies. Campus Den Haag is gevestigd aan de Schouwburgstraat 2. Donderdag 25 april, 20.00 uur Humanity House

Humanity Cinema: ´Sweet Dreams´

Documentaire van Rob en Lisa Fruchtman over een Rwandese vrouwendrumgroep die met muziek werkt aan verbondenheid in hun verscheurde dorpsgemeenschap. Sinds de Rwandese burgeroorlog in de jaren negentig leven namelijk niet alleen de slachtoffers en hun wezen met de gruwelijke genocide in hun geheugen, maar ook de kinderen en vrouwen van de daders. Aansluitend een nagesprek met hoofdrolspeelster en oprichter van de band Odile Gakire Katese.

10 www.haagsevrijheidsweken.nl

facebook.com/bevrijdingsfestival


Haagse vrijheidsweken Woensdag 1 mei, 19.00 uur Filmhuis Den Haag

Democratie in Debat

De avond start met een film over Hannah Arendt, een joodse filosofe die zich vooral verdiepte in totalitaire politieke systemen. Zo volgde zij in 1961 nauwgezet het Eichmannproces in Jeruzalem. Aansluitend volgt een debat. De serie Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en het Montesquieu Instituut. Het Filmhuis Den Haag is gevestigd aan het Spui 191.

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

11


Haagse vrijheidsweken 5 mei, 14.00 uur Centrale Bibliotheek

Manao

Formatie met muzikanten uit Spanje, ItaliĂŤ, Nederland en Portugal. Ze spelen improvisaties op volksmuziek van de Canarische eilanden, met invloeden uit folk en jazz. 5 mei, 16.00 uur Humanity House

City Band

Voordat de Egyptische City Band om 20.30 uur los gaat op het Vfonds podium van het bevrijdingsfestival op het Malieveld, zijn de jonge muzikanten eerst nog te gast in het Humanity House. Masterpeace biedt je de kans om van deze jongeren te horen wat de revolutie in hun land voor hen heeft betekend. En welke rol speelt de muziek in hun leven en dat van hun landgenoten? Na het gesprek is er een kort optreden van de groep.

5 mei, 12.30 uur Malieveld

Bevrijdingsfestival Den Haag

Zie elders in dit programmaboekje.

BEVRIJ DEN HADAINGSFESTIVAL G

5MEI

VANVELZE N

LETHONA PH

ILIPPO

E VOIC THE E VO O

LLAND SIMPLE FMHOIN D ft PAUL O S

EX-

ICE OF HO

DIO

LLAND

AMBASSAD VAN DE VR EUR IJHEID

NVELZEN DEBAVA T

WEN

DIO

SPLENDID CABA

RET

EN VEEL M

MALIEVELD

EER...

GRAT

VANAF 12 IS IJDINGSFE .30 uur STIVALDEN HA

WWW.BEVR

AG.NL Alweer

12 www.haagsevrijheidsweken.nl

drukwerk

van

facebook.com/bevrijdingsfestival


Haagse vrijheidsweken

De Haagse Vrijheidsweken danken

www.v-fonds.nl

twitter.com/bevrijdingdh

DOWNLOAD DE app '5 mei' voor iphone & android

13

Programmaboekje Bevrijdingsfestival Den Haag 2013  
Programmaboekje Bevrijdingsfestival Den Haag 2013  

Alles over het Bevrijdingsfestival Den Haag 2013 en de Haagse Vrijheidsweken in de drie weken daaraan voorafgaand.

Advertisement