Page 1

BEVRIJDINGSFESTIVAL KRANT

VRIJHEID Vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Dat besef je pas goed wanneer de vrijheid er niet meer is, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vuur van de vrijheid kwam met de bevrijding en we houden het levend, iedereen, ieder jaar opnieuw. Daarom vieren we de vrijheid.

BLOKKENSCHEMA / PLATTEGROND / VOLLEDIG DAGPROGRAMMA

WWW.BEVRIJDINGSFESTIVALDENHAAG.NL

BEVRIJDINGSFESTIVAL DEN HAAG

5 MEI 2012 SPUIPLEIN e.o.

NICK&SIMON BLAUDZUN

ALI B

OP VOLLE TOEREN FISCHER-Z BLAUDZUN THE MEDICS

THE MEDICS

WIPNEUS & PIM FISCHER Z

DEBAT L4 & FRIENDS THEATER EN VEEL MEER...

Uitgave: Ediat Intermediagroep • Dr. Holtroplaan 40 • 5652 XR Eindhoven • Tel.: 040 2380830 • Fax: 040 2380831 • eindhoven@ediat.nl • www.ediat.nl


Bij inlevering van deze bon op het GEHELE ASSORTIMENT* (* 5% korting op boeken)

Geldig t/m 05/06/2012

We i m a r s t r a a t 1 7 , D e n H a a g

Wil je drumles hebben van Allround pianist en pianoleraar

• Jazz • Balkan • Klassiek

Thorbeckelaan 316 - 2564 BZ Den Haag - Tel. 070-323 95 09

LUITles voor alle niveaus GITAARles voor gemotiveerde beginners

Leslocatie Gitaarschool Peter van Elswijk Groenelaan 1 2675 BS Honselersdijk

Ireen Thomas, lid KNTV 06 36055512 www.klanktaal.nl

Telefoonnummer 0174-623693 E-mail adres petervanelswijk@gmail.com

Laan van Nieuw Oost Indië 225 2593 BP Den Haag www.banketbakkerijboheemen.nl

Verkeersschool Bob & Ben Verkeersschool Bob & Ben leidt aspirant verkeersdeelnemers op tot het behalen van hun autorijbewijs. Onze instructeurs geven deskundige begeleiding tijdens de rijlessen. Naast het geven van rijlessen zorgen wij ook voor een snelle examendatum voor zowel praktijk als theorie. Verder geven wij ook begeleiding voor het theoriegedeelte. Wij bieden rijopleidingen aan in regio Haaglanden, Zoetermeer, Delft, en nabije omgeving. Melkdragerhof 46 2645 LR Delfgauw Telefoon 015 285 12 87 Bob 06 29 05 33 74, Ben 06 26 53 61 64 contact@bobenben.nl

Lunchroom & Ijssalon

Gamba Vlamingstraat 20, Den Haag. Telefoonnr. 070-3460840

Voor echt ambachtelijk italiaans ijs. Ook voor een lekker broodje en een goede bak koffie.

Blokfluitles

of samenspel in groot of klein ensemble? ontdek de veelzijdigheid van de blokfluit of hernieuw de kennismaking Kijk op www.stienekekamp-blokfluitles.nl of bel 070 3893113

Turfmarkt 2 Den Haag(Spuiplein) Tel; 070 3615472 - www.stadsbrasserie.nl Dagelijks geopend voor koffie, lunch, diner & high tea.


Welkom oP heT beVrijdingSFeSTiVal den haag Beste bezoekers van het Haagse Bevrijdingsfestival, Ik ben er trots op de tweede editie van het Bevrijdingsfestival in Den Haag te mogen aankondigen. Dit bijzondere evenement heeft in korte tijd een mooie plek op onze evenementenkalender veroverd. Zeker omdat Den Haag de Internationale Stad van Vrede en Recht is. Het thema dit jaar is ‘vrijheid geef je door’. In Den Haag wordt iedere dag gewerkt aan een betere en vrije wereld. In de internationale instellingen en gerechtshoven van Den Haag werken dagelijks meer dan duizend mensen aan een wereld zonder oorlog en zonder chemische wapens. Als je daar even bij stil staat is dat een bijzonder gegeven. Op Bevrijdingsdag en de internationale dag voor de vrijheid op 21 september geven we als Hagenaars de vrijheid allemaal door. Het Bevrijdingsfestival is onderdeel van de landelijke viering van 4 en 5 mei. Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Vrijheid vieren we niet alleen vandaag, maar geven wij ook door aan de volgende generaties. In een land waarin vrijheid zo vanzelfsprekend is, moeten we blijven gedenken dat dit ooit anders was. En op veel plekken van de wereld helaas nog steeds anders is! De gezamenlijke feesten trokken vorig jaar bijna een miljoen mensen. Ik ga er vanuit dat we daar dit jaar flink overheen gaan, mede omdat 5 mei nu valt op een zaterdag. Vandaar ook dat dit jaar het podium is verplaatst, om zo nog meer ruimte voor het publiek te maken. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de R.G. Ruijs Stichting én de ideële en internationale instellingen in Den Haag hebben een fantastisch en gevarieerd programma georganiseerd. Van mooie optredens in de buitenlucht tot lezingen, theater en debatten binnen. Ik wens iedereen een fantastisch Bevrijdingsfestival! Marjolein de Jong Wethouder Cultuur, Binnenstad en Internationaal

meT dank aan Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), Ministerie van Defensie, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Azivo Zorgverzekeraar, Dak kindercentra en Bankgiro Loterij. Met grote dank aan: burgemeester Jozias van Aartsen en wethouder Marjolein de Jong. Verder bedanken wij: Haags 5 Mei Comité, Colorworks,

United Xposure, Ediat Intermediagroep. Galaxy Security, Omroep West, In2Me Events, HKconcerten, Haagse Bibliotheek, Theater aan het Spui, Dr Anton Philipszaal, Stichting Atrium, Bevrijdingsfestival Almere, Talent Event, Twoppy, 22 Tracks, The Hague Festivals, Multicultureel Platform Vrede & Vrijheid, db Aktiviteiten, WE Fashion, MasterPeace, Kosmopolis, Tong Tong Fair, ProDemos, Amnesty International, Rode Kruis, IKV Pax Christi, One Man, Stichting Vluchteling, Lotto, Sena, SVBN, FunX, 3FM, NOS, Telegraaf, Spits en Hyves en iedereen die een bijdrage levert aan het Bevrijdingsfestival Den Haag.

Organisatie: R.G. Ruijs Stichting (Robert-Jan Rueb en Gerard van den IJssel) i.s.m. Ducos en Festivents. Bevrijdingsfestival Den Haag R.G. Ruijs Stichting Van Swietenstraat 149 2518 SH Den Haag info@bevrijdingsfestivaldenhaag.nl www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

Vrijheid geeF je door

The hague FeSTiValS

Het jaarthema 2012 van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ‘Vrijheid geef je door’. Herdenken en vieren vindt plaats in diverse generaties. Iedere generatie heeft daarbij zijn eigen markeringspunten.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag maakt dit jaar voor het eerst deel uit van The Hague Festivals. Van eind april tot begin juli staan Den Haag en Scheveningen weer bol van de topevenementen tijdens de zesde editie van The Hague Festivals.

Zo heeft de generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt een andere emotie bij en geeft een andere betekenis aan het begrip ‘vrijheid’ dan de generatie die is geboren in de jaren ’60 of ’90 van de vorige eeuw. De beleving van vrijheid is tijd- en plaatsgebonden. Met het thema ‘Vrijheid geef je door’ kan iedereen stilstaan bij het feit dat elke generatie andere referentiepunten kent die bewust en onbe1234801 BF2012 Krant .indd 2 wust ideeën en idealen van vrijheid vormen. Elke generatie geeft op basis van die ervaringen haar ideeën over vrijheid door aan de volgende generatie. Vrijheid wordt veelal onbewust beleefd. Maar door de vrijheid te spiegelen aan andermans ervaringen van onvrijheid, onderdrukking en bezetting, wordt duidelijk dat een op het eerste oog vanzelfsprekende vrijheid permanente inspanning vereist. De (herinnering aan) oorlog en onvrijheid

is niet van iedereen. Maar vrijheid is van ons allemaal. Zoals gezegd: vrijheid vergt inspanning. In het

veelvoud van ervaringen en verhalen, van verschillende generaties, geven wij vrijheid door.

In 2007 werden de Haagse zomerevenementen voor het eerst aan elkaar verbonden door The Hague

Festivals. Sindsdien is deze bruisende periode niet meer weg te denken uit de hofstad. Vele tienduizenden

mensen weten elk jaar de weg naar de stad te vinden voor een rijke schakering van evenementen die allen één ding gemeen hebben; ze verbeelden stuk voor stuk de trotsheid op Den Haag als dé internationale stad van recht en vrede! Enkele hoogtepunten dit jaar zijn de muziekfestivals Bevrijdingsfestival Den Haag, Parkpop, Beatstad en Festival Classique, de tentoonstelling The Rain30-03-12(w13) bow Nation van Den Haag Sculptuur en Beelden aan Zee, ShoppingNight, Vlaggetjesdag en de Nederlandse Veteranendag. Nieuw op de kalender is Jazzin’ The Hague in het World Forum. The Hague Festivals wordt uitgevoerd en georganiseerd door Den Haag Marketing, de overkoepelende marketingen promotieorganisatie voor de stad Den Haag en haar beide badplaatsen Scheveningen en Kijkduin. The Hague Festivals 2012? Feel free to celebrate! Meer info: www.thehaguefestivals.com.

PREMIER MARK RUTTE: “KIJK EN ERVAAR HOE NEDERLAND OP 4 EN 5 MEI ÉÉN IS. HOE JONG EN OUD SAMEN DIE UNIEKE COMBINATIE BELEVEN VAN INGETOGEN HERDENKEN EN UITBUNDIG VIEREN. DE DATA 4 EN 5 MEI ZITTEN IN ONS DNA, EN DAT MOET VOORAL ZO BLIJVEN.”

12:59


Moet jij je eigen ik verstoppen om geaccepteerd te worden?

Programma SPuiPlein Podium 1

20.05 - 21.00

FiScher-z

Presentatie: Leona Philippo

Engelse rockband, uit de tijd van de new wave, eind jaren 70. Centraal persoon in Fischer-Z is John Watts. Hij is de componist/zanger en producer van de band, die grote hits scoorde met ´The worker´, ´So long´ en ´Marliese´.

12.30- 13.00

WiPneuS & Pim TrakTeren Traditiegetrouw start het Bevrijdingsfestival Den Haag met een act speciaal voor de kinderen. Al meer dan tien jaar zijn Wipneus & Pim een begrip in de Nederlandse muziekwereld. Na jaren van dorpspleinen, poppodia, feesttenten en festivals komen zij nu met een voorstelling gericht op kinderen!

13.00- 13.10

oPening door burgemeeSTer Van aarTSen

geen FleS, glaS en blik

Graag wijzen wij erop dat er streng zal worden toegezien op meegebracht glaswerk, blik en flessen. Deze zijn nadrukkelijk verboden op het terrein. Ervaringen uit voorgaande jaren hebben geleerd dat glas en blik ernstige veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Zoals elk jaar wordt het Bevrijdingsfestival Den Haag officieel geopend door burgemeester Jozias van Aartsen met het ontsteken van de vrijheidsvlam. Hij wordt daarbij bijgestaan door de winnaars van het Stedelijk Debat van het Haags 5 Mei Comité.

14.20 - 15.05

blaudzun

De Nederlandse singer/ songwriter Johannes Sigmond treedt sinds 2006 op onder de naam Blaudzun. Hij werd nationaal bekend door zijn optredens in De Wereld Draait Door. Begin dit jaar verscheen het album ‘Heavy Flowers’.

16.05 - 16.50

The medicS

18.00- 18.50

Deze band van Utrechtse bodem verstrekt sinds 2008 uitsluitend op recept een uitgebalanceerde dosis dansbare rock. De sound van The Medics wordt ook wel vergeleken met The Strokes en Vampire Weekend. Eind 2011 verscheen het debuutalbum ‘Dance Into The Dark’.

Deze Belgische band is sinds 2010 actief en maakt opvallend sterke songs met geïnspireerde arrangementen, gedreven vocals en intrigerende teksten. Het debuut van de groep werd geproduceerd door David Poltrock (Hooverphonic).

noble Tea

VrijheidSVlam

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt elk jaar geopend door burgemeester Jozias van Aartsen met het ontsteken van de Vrijheidsvlam. Het vuur voor deze vlam wordt in de nacht van 4 op 5 mei opgehaald uit Wageningen, de stad waar in 1945 in hotel De Wereld de Duitse bezetters het capitulatieverdrag tekenden. Elk jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Vrijheidsvuur door lopers uit alle provincies opgehaald en naar de veertien Bevrijdingsfestivals gebracht.

BOUWMAN

PIANO'S & VLEUGELS PIANOSTEMMEN EN -REPARATIE. INSTALLATIE VAN PIANO LIFE SAVER SYSTEMEN

Telefoon.: 070-427 42 05 www.bouwmanpianos.nl - info@bouwmanpianos.nl

Zoutmanstraat 19-23

Nu uitverkoop van goede gebruikte piano's en vleugels: tot 40 % korting Vleugels nú voor € 4900,- en € 9900,Tien piano's van merken zoals Seiler, Kuhla, Zimmermann, Geyer en Rösler nú van € 1250,- tot € 3250,Showroom open op afspraak: Valkenboslaan 209, 2563 CW Den Haag

1234801 BF2012 Krant .indd 4

30-03-12(w13) 12:59


inTerVieW

nick & Simon ambaSSadeurS Van de Vrijheid Op het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt om 19.00 uur opgetreden door Nick & Simon die daarvoor met een helikopter van Defensie naar het Malieveld worden gevlogen, waar wethouder Marjolein de Jong hen zal verwelkomen. Het duo uit Volendam, dat bestaat uit Nick Schilder en Simon Keizer, brak in 2006 door met de singles ‘Steeds weer’ en ‘De soldaat’. Bekender en succesvoller kan je in ons land waarschijnlijk niet worden. In 2010 gaven Nick & Simon vier uitverkochte Symphonica in Rosso-concerten in Arnhem. Maar behalve als muzikanten zijn Nick & Simon ook steeds bekender als TV-persoonlijkheden. Zo deden ze mee als jurylid aan The Voice, The Voice Kids en hun eigen programma Nick tegen Simon. Voor Nick & Simon is het ambassadeurschap een eer en een uitdaging. Nick: “Het voelt goed om aandacht te vragen voor het feit dat het bijzonder

VLIEG JIJ VOOR DE DOKTERS VAN ZUID-SOEDAN?

Hoe? kijk op www.DeNHAAGVLieGT.NL

is om dagelijks in vrijheid te leven. Oorlog is zo oud als de mensheid en haalt het slechtste in de mens naar boven. En oorlog is dichtbij: de gruwelijkste taferelen spelen zich maar een paar uur vliegen hiervandaan af.”

hun beroep: “Daardoor kunnen wij ons creatief uiten en gaan en staan waar we willen. Vrijheid inspireert ons. Als wij ervoor kunnen zorgen dat ook jongeren door vrijheid worden geïnspireerd, is ons ambassadeurschap geslaagd.”

“VRIJHEID INSPIREERT ONS” Simon beseft van jongs af aan dat vrijheid een groot goed is en niet vanzelfsprekend: “Met mijn klas gingen wij in Volendam naar een gedenksteen ter nagedachtenis van iemand die daar gefusilleerd was. Dat heeft enorme indruk op mij gemaakt. Ik voel mij gelukkig dat ik in een vrij land ben geboren.” Nick & Simon ervaren de vrijheid ook in

Speciaal voor hun tour langs de Bevrijdingsfestivals hebben Nick & Simon de single ‘Vrij’ uitgebracht. Het nieuwe nummer is de eerste single van het vijfde studioalbum van het duo dat in september zal verschijnen. De CD is geproduceerd door Gordon Groothedde. De sensationele clip van het nummer staat ook op de CD-single.

Hét gezelligste en kleinste cultuurpodium van Den Haag.

www.330live.nl


1-2 JUNI 2012

AND MANY MORE

PHOTO BY: PABLO DELFOS

WOUTER HAMEL

WWW.JAZZINTHEHAGUE.NL

PROGRAMMA SPUIPLEIN PODIUM 2 Presentatie: Leona Philippo 13.10- 14.10

ALI B OP VOLLE TOEREN Rapper Ali B komt naar Den Haag met een liveversie van het succesvolle TV-programma ´Ali B op Volle Toeren´. Met in ieder geval gastoptredens van Brownie Dutch en volkszangeres Imca Marina.

15.10- 15.55

NEGRITOS De Argentijnse broers Pablo en Diego Arias begonnen tien jaar geleden in hun vaders geboorteland

Spanje de band Negritos. De invloeden van Argentijnse folklore en de Spaanse flamenco zijn duidelijk te horen tijdens de energieke live shows.

16.55- 17.05

VIJF VOOR VIJF Op Bevrijdingsdag vieren we dat Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd van de Duitse en Japanse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. In Hotel De Wereld in Wageningen werd op die dag de capitulatie van Duitsland ondertekend. Sindsdien vieren we in Nederland op 5 mei Bevrijdingsdag. Om vijf voor vijf op 5 mei komen de ongeveer 1 miljoen bezoekers van de Bevrijdingsfestivals tegelijkertijd in actie voor de vrijheid!

17.10 - 17.50

L4 & FRIENDS Elk jaar vraagt het Bevrijdingsfestival Den Haag aan een Haagse act om speciaal voor 5 mei een concert samen te stellen met gastoptredens van muzikanten uit andere culturen. Dit jaar geeft de hiphopgroep L4 het eenmalige concert, met gastoptredens van o.a. Ahab, Jahson en Jenny Lane.

VRIJHEID DOE MAKEN WE SAMEN JH

Als één van de acts op de buitenpodia van het Bevrijdingsfestival onverwachts niet kan optreden, staat achter het podium de reserveband Groove Embassy klaar. Deze Haagse band brengt een swingende mix van pop, soul, jazz en funk. De groep won onlangs een wedstrijd van The Hague Music Export waarmee het een serie optredens won op de Balkan Street Festivals in Servië, Bosnië en Kroatië.

peacebuilding. Op 5 mei presenteert MasterPeace in de Centrale Bibliotheek een aantal creatieve en bijzondere activiteiten. Daarnaast trekt MasterPeace met een bijzondere groep muzikanten, onder leiding van zangeres Leoni Jansen, langs verschillende festivals. Ook Den Haag wordt hierbij aangedaan.

19.00 - 19.30

NICK & SIMON Het Volendamse duo is dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid en wordt met een helikopter van Defensie naar het Malieveld gevlogen. Speciaal voor 5 mei hebben Nick & Simon de single ‘Vrij’ opgenomen. Zie interview op pagina 5.

RESERVEBAND

19.35 - 19.55

THE MASTERPEACE IMAGINE TOUR MasterPeace is een nieuw, fris en innovatief vredesinitiatief en roept mensen op zich in te zetten voor verzoeningsprojecten en

evenementen organisatie uitvoerend producent van Bevrijdingsfestival den haag 2012

info www.festivents.nl


kosmopolis den haag stimuleert de interculturele dialoog in Den Haag via kunst, cultuur en debat op lokaal, randstedelijk en internationaal niveau

PROGRAMMA CENTRALE BIBLIOTHEEK BEGANE GROND

speciale aandacht voor songs over vrede en vrijheid. Met Sandy Dane, Channah, Rogier Pelgrim en mr. a balladeer.

12.00 – 18.00

MASTERPEACE EXPERIENCE

MasterPeace is een nieuw, fris en innovatief vredesinitiatief en roept mensen op zich in te zetten voor verzoeningsprojecten en peacebuilding. Op 5 mei presenteert MasterPeace op de begane grond in de Centrale Bibliotheek een aantal creatieve en bijzondere activiteiten, zoals speed mediation, ontvangstengelen, kinderyoga en een greenscreen voor unieke peace-pics. Your Peace Retweeted Op de Internationale Dag van de Vrede in 2014 organiseert MasterPeace een groot vredesconcert in Caïro. Het concert is een beloning voor iedereen die zich actief heeft ingezet voor vrede. Wil jij een toegangskaartje? Twitter jouw Engelstalige vredesboodschap, in 140 tekens inclusief hashtag #masterpeace2014. Top cartoonisten over de hele wereld gaan met jouw tweet aan de slag. Degene die de boodschap schrijft die uiteindelijk leidt tot de meest inspirerende cartoon wint een kaartje voor het concert in 2014.

1E VERDIEPING Presentatie: Bien Tadema

13.00 – 13.40

MARION BLOEM: ‘VRIJHEID’ In samenwerking met de Tong Tong Fair wordt een programma gepresenteerd rond het gedicht ‘Vrijheid’ van Marion Bloem. O.a. gitaristen Patrick Drabe en Erwin van Ligten spelen de muziek waarop het gedicht in alle talen kan worden ingesproken.

14.30 – 16.15

SONGS OF FREEDOM

In samenwerking met de jonge organisatie HKconcerten treden talentvolle singer/songwriters op met

16.30 – 18.00

PUUR GELUL

Ook dit jaar verkennen Hagenezen Boozy, Jeffrey Huf en Karel Kanits op hun geheel eigen wijze de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Daarbij bijgestaan door twee bijzondere gasten: schrijvers Henk van Straten en Ronald Giphart. Terugschelden is toegestaan.

3E VERDIEPING 12.00 – 18.00

POLITIEK IN PRENT

Op deze jaarlijkse tentoonstelling zijn de beste politieke spotprenten van 2011 te zien, waaronder een prent van staatssecretaris Bleker gemaakt door tekenaar Siegfried Woldhek die daarmee de Inktspotprijs 2011 won. Speciale aandacht op de expositie is er voor Marnix Rueb, de tekenaar van Haagse Harry. Rueb en enkele van zijn collega tekenaars zijn aanwezig om voor de bezoekers van het Bevrijdingsfestival – in ruil voor donaties voor AMREF Flying Doctors – persoonlijke cartoons te maken.

4E VERDIEPING Presentatie: Simone Bergmann

verzetseenheid, een communistische groep rond het blad De Vonk.

14.00 – 14.30

JESSICA DURLACHER

Voordat Jessica Durlacher debuteerde als schrijfster, was zij succesvol criticus en columniste. Veel van Durlachers boeken zijn te typeren als ‘tweedegeneratieromans’, boeken waarin de hoofdpersonen kinderen zijn van ouders die de concentratiekampen hebben overleefd.

15.00 – 15.30

HUGO WAPPEROM

16.00 – 17.00

PRODEMOS DEBAT: ‘VRIJHEID GEEF JE DOOR’ ProDemos organiseert het Bevrijdingsdebat met gasten die ieder op verschillende manieren met vrijheid en onvrijheid te maken hebben gehad. Vanuit verschillende generaties geven zij het belang van vrijheid door. Met o.a. Jan Terlouw (D66), Farah Karimi (Oxfam Novib) en Froukje Jansen (LLink).

De Haagse schrijver Hugo Wapperom vertelt in zijn debuutroman ‘De spinvlieg’ het verhaal van zijn vader Piet die vlak na de Tweede Wereldoorlog werd vastgezet in kamp Duindorp in Scheveningen en later in de cellenbarakken aan de Van Alkemadelaan, op verdenking van het verraden van medeleden van zijn

17 28 t/m

mei 2012 sinds

1959 Azivo Zorgadviseur: juiste zorg op het juiste moment

54e

editie

FAIR — FOOD — FESTIVAL — DE BESTE MIX VAN OOST EN WEST

Welke zorgvraag u ook heeft, de zorgadviseur helpt u graag. Bel haar gerust op (070) 440 25 80 op werkdagen van 08.30 tot 19.00 uur. \ www.azivo.nl/zorgadviseur

Malieveld, Den Haag – www.tongtong.nl


HOFVIJVER 13.00 SPuiPlein Podium 1

Wipneus & Pim

Opening

15.00

14.00

BUITENHOF

Blaudzun

16.00

BINNENHOF

The Medics

SPuiPlein Podium 2

V

Negritos

S T R A AT

V E N E S T R A AT

Ali B op Volle Toeren cenTrale biblioTheek begane grond

MasterPeace Experience

biblioTheek 1e VerdiePing

Songs Of Freedom: Sandy Dane, Channah, Rogier Pelgrim en mr. a balladeer

Marion Bloem: ‘Vrijheid’

RAAMSTR.

KbiblioTheek E T T I N3eGVerdiePing

Puur Gelul: Gelul Henk v

Politiek in prent

biblioTheek 4e VerdiePing

Jessica Durlacher

ProDemos Debat: ‘Vrijheid geef je door’

Hugo Wapperom

Foyer TheaTer aan heT SPui

A AT R T S I U P S kleine zaal TheaTer aan heT SPui

Theatervoorstelling: ‘Bloot en levenloos’ raadSzaal STadhuiS

I

Openbare Naturalisatieceremonie

Kosmopolis: Haags Kinderkabinet

SPU

T R A AT

Jeugddebat Haags 5 Mei Comité

GROTE MARKTSTRAA T UEH A G A L LY T H EI N G R J BEI

GE

WC

CHT A R G E DEMPT

Bij het Bevrijdingsfestival zijn fietsen en andere rijwielen om veiligheidsredenen niet op het terrein toegestaan (ook niet aan de hand). Wij verzoeken iedereen vriendelijk om gebruik te maken van de bestaande stallingen, zoals Biesieklette of van de extra stalling op de Wijnhaven. Fietsen die tegen hekken, bomen of palen geplaatst worden, zullen losgeknipt en verwijderd worden.

NIEUWE KERK

DAK KINDER TUIN

ETEN & DRINKEN

N & E T EN K E N I DR

FieTSen in de STalling

SPUI PLEIN

SPU I THEATER A/H SPUI

AMST

1234801 BF2012 Krant .indd 8

BIBLIOTHEEK

SE M A ERD

AD K R E VE

WC

E

30-03-12(w13) 13:00

H


KO RT E V I J V E R B

Noble Tea

SEGRAC

Nick & Simon

BURG

L4 & Friends

Fischer-Z The MasterPeace Imagine Tour

HT

l: Boozy, Jeffrey Huf, Karel Kanits, van Straten en Ronald Giphart

HERENST

R A AT HERENGRA L WA

EN EL UW FL

INGEL

K A LV E R M A R K T

WIJN H AV E N

STADHUIS

RKT A M F R U T

CHT

BUITENS

BU

B Sharp

BEZU ORANJE

KO RT E P OT E N

RG

PLEIN

AT

PRINSES

BLEYEN

19.00

UT

Vijf voor vijf

18.00

LAN G E V O O RHO

17.00

TRA S E I R 20.00 A U CAS

JD BEVRI

INGSM

ARKT

graTiS ToileTTen EHBO

I N PO

D

IU

M

DR. ANTON PHILIPSZAAL

HOTEL

S

Vrijheid mag dan het uitgangspunt zijn bij het Bevrijdingsfestival, de vrijheid van wildplassen valt daar uiteraard niet onder. Maak s.v.p. gebruik van de gratis toiletten die verspreid op het festivalterrein staan.

D L E D CHE

1234801 BF2012 Krant .indd 9

O

AV H S K E

EN

30-03-12(w13) 13:00


Ontwerp: Kyra Hurkmans & Sabine van der Eijk, studenten Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag

m o c . s l a v i t s e f e u g a h e h t . w w w

FEEL FREE TO CELEBRATE!


.COM

WWW.BEVRIJDINGSFESTIVALDENHAAG.NL

2 JUNI 2012 Programma TheaTer aan heT SPui Foyer Presentatie: Drees Koren 14.30 – 15.30

jeugddebaT haagS 5 mei comiTÉ

Het Haags 5 mei Comité heeft ook in 2012 weer een scholentour opgezet. Onder de titel Stedelijk Debat worden bewustwording, betrokkenheid en verbondenheid bij jongeren gecreëerd, door hen uit te dagen hun mening en gevoelens te ui-

ten in de vorm van een discussie. Dit project richt zich vooral op VMBO-scholieren tussen 13 en 15 jaar. Er wordt gepraat over vrijheid van meningsuiting, respect, tolerantie, democratie en grondrechten. Tijdens het Bevrijdingsfestival gaan de beste debaters onder de jongeren in discussie met lokale politici over de door de jongeren aangedragen ideeën om de genoemde thema´s te bevorderen.

gevierd. Uitgedaagd door de presentatrice bevrijden de kinderen zich van hun ideeën. Ze verbeelden hun ideale wereld in raps, gedichten, animaties en films, striptekeningen, reportages én een muurkrant. Tussendoor rappen en declameren ze er op los in de foyer. Want wat is een goed idee als je het niet kunt verkondigen?

16.00 – 17.00

b SharP

De Haagse band B Sharp won begin dit jaar de vierde editie van de muziekwedstrijd van Talent Event, het coachingtraject voor jonge muzikanten uit Den Haag en omgeving. Daarmee won de frisse rockgroep 500 euro, opnametijd in de Basementstudio, veel media‐aandacht en maar liefst zeven festivaloptredens waaronder een concert tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag.

koSmoPoliS: haagS kinderkabineT Een project van Kosmopolis Den Haag, geïnspireerd op de Turkse Dag van de Kinderen, die sinds 1920 jaarlijks op 23 april wordt

Bevrijdingsfestival

Zondag 6 mei Vanaf 17.00 uur staat op TV West het programma West op Zondag helemaal in het teken van het Bevrijdingsfestival (herhaling in de uren daarna).

30

kijk voor meer informatie en het laatste nieuws op omroepwest.nl

14.30 – 15.30

TheaTerVoorSTelling: ‘blooT en leVenlooS’ Haags-Poolse acteurs presenteren op 5 mei de voorstelling ‘Bloot en levenloos’ van Grzegorz Bartos, een toneelstuk over Poolse arbeidmigranten die in een werkhotel wonen. Het drama laat zien hoe ingewikkeld de situatie van de arbeidsmigranten is. De critici noemen het het belangrijkste Poolse toneelstuk van de laatste jaren. ‘Bloot en Levenloos’ was genomineerd voor de ‘Gdansk Drama Prize in 2010′. Deze voorstelling is opgezet in samenwerking met het Multicultureel Platform Vrede & Vrijheid.

In deze krant staat alle informatie over het Bevrijdingsfestival Den Haag. Wil je nog meer weten? Kom dan even langs bij de informatiestand op het Spuiplein. De foto’s in deze krant zijn o.a. afkomstig van Mona van den Berg (Mensje van Keulen), Eric van Nieuwland (B Sharp), Riam Kat (Blaudzun), Jos van Leeuwen (Hugo Wapperom), Rogier Jaarsma (Nick & Simon), Nick van Ormondt (Leoni Jansen) en Dries Willems (Noble Tea).

radio & TV

De regionale Omroep West is live aanwezig bij het Bevrijdingsfestival Den Haag. Luister op 5 mei via 89.3 FM naar sfeerreportages, interviews en livemuziek van de artiesten. Op zondagavond 6 mei zendt TV West een uitgebreid verslag uit van het Bevrijdingsfestival in het programma ‘West op Zondag’. Ook Den Haag FM, FunX, 3FM en de NOS besteden aandacht aan het Bevrijdingsfestival.

haag n e d t k r a m e grot i 2012 17 mei - 3 jun

Zaterdag 5 mei Vanaf 13.00 uur reportages en muziek in de reguliere programma’s. Van 17.00-21.00 uur LIVE vanaf het Spuiplein op 89.3 Radio West.

digitaal

kleine zaal

l a v i fest

uitgebreid bij

Ziggo

inFormaTie

18.00 – 19.00

gratis entree free entrance

nl haim . t o p s t o h p o p H6 - l’C f’Special - JA

Moke - Che du Malheur n o is a M in Funknste co - houses is D t n e il S la Minor bers Hospital Bom en vele anderen


Kaartverkoop via www.walkthelinefestival.nl en via kassa en website van

WALKTHELINEFESTIVAL.NL

’t Paard van Troje. Tickets vr 11 mei of za 12 mei € 25.-, passepartout €40.- (excl. servicekosten). Voor meer informatie over de line-up en het laatste nieuws ga je naar www.walkthelinefestival.nl.

BOMBAY BICYCLE CLUB, MOSS, GANG COLOURS, LOWER DENS COM TRUISE, WILLY MOON, BETH JEANS HOUGHTON, TEDDIEDRUM PULLED APART BY HORSES, RON POPE, ANNA AARON, MILAGRES RAMS’ POCKET RADIO, VADOINMESSICO, DIAGRAMS, JODIE MARIE TELLISON, CAVE PAINTING, THE HICKEY UNDERWORLD, LIZ GREEN TREETOP FLYERS, MY BEST FIEND AND MANY MORE!

heT VFondS inVeSTeerT in Vrede

den haag culTurele hooFdSTad 2018

den haag VliegT Voor amreF

oPen huiS ProdemoS

Op 4 en 5 mei wordt aandacht gevraagd voor de manier waarop we omgaan met vrijheid. Op deze dagen wordt de geschiedenis met de actualiteit van vandaag verbonden. Het vfonds vindt dit erg belangrijk en ondersteunt daarom jaarlijks via het Nationaal Comité 4 en 5 mei de Bevrijdingsfestivals. Veteranen worden tegenwoordig niet alleen meer geassocieerd met ouderen, het besef dat ook grote groepen jonge veteranen deel uitmaken van de samenleving is toegenomen. Ton Heerts, directeur vfonds: ”De Bevrijdingsfestivals passen uitstekend bij de doelstelling van het vfonds voor erkenning en waardering van oude én jonge veteranen; mensen die zich wereldwijd inzetten, ook voor onze vrede en vrijheid.” Bijdragen van de Bankgiro Loterij en de Lotto maken het werk van het vfonds mogelijk. www.vfonds.nl

Den Haag wil in het jaar 2018 de culturele hoofdstad van Europa zijn. De komende maanden wordt gewerkt aan de plannen daarvoor. Naast Den Haag zijn ook Utrecht, Eindhoven, Maastricht en Leeuwarden in de race om culturele hoofdstad van Europa te worden in 2018. Als Den Haag deze wedstrijd wint gaan we dat natuurlijk met alle Hagenaars vieren. Daarom willen wij graag nu al een afspraak met u maken. Wilt u zelf iets organiseren? Heeft u een mooi idee. Wilt u iets moois in Den Haag onder de aandacht brengen? Of maken we gewoon een date voor een mooi concert, een museumbezoek of iets anders in 2018? Laat het ons weten! Kom naar de promotiebus op de Bevrijdingsmarkt. Bouw mee aan de stad zonder muren. www.denhaag-2018.nl

Den Haag vliegt een jaar lang voor Zuid-Soedan. Ook het Bevrijdingsfestival Den Haag doet mee aan de acties. Samen met AMREF zorgen we er voor dat 25 jonge mannen en vrouwen in Zuid-Soedan een driejarige opleiding kunnen volgen tot arts. Bijzonder is dat een groot aantal van hen soldaat is geweest in de burgeroorlog. En daarnaast gaan we een complete kinderafdeling in het opleidingsziekenhuis in Maridi renoveren. Door deze acties helpen we jaarlijks zeker 162.500 mensen aan goede gezondheidszorg! Hoe kan jij helpen? Koop een gadget van het Bevrijdingsfestival in de infostand of koop een glaasje water van de mobiele waterdragers. In de bibliotheek kan je een persoonlijke cartoon laten maken. De opbrengst van deze acties gaat naar AMREF Flying Doctors. www.denhaagvliegt.nl

Tijdens het Bevrijdingsfestival houdt ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat een Open Huis. Je vindt ProDemos aan Hofweg 1, tegenover het Binnenhof. Kom langs en bekijk een film over politiek Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog, bezoek de indrukwekkende tentoonstelling ‘Tragedies to Remember’, laat je rondleiden door het gebouw van ProDemos en shop een stemadvies in de Stemwijzerwinkel of wandel met een gids over het Binnenhof en leer meer over politiek Den Haag in bezettingstijd. Deelnemers ontvangen een plattegrond van de wandeling met foto’s en uitleg over de verschillende locaties. Om 14.00 uur geeft Bart van der Boom de lezing ‘Burgerschap in oorlogstijd’. www.prodemos.nl

A5 boekje (DEF):Layout 2

25-01-2011

09:50

Pagina 3

ehbo

Ongevallen zitten in een klein hoekje. Gelukkig is er bij het Bevrijdingsfestival zeer deskundige opvang aanwezig. De EHBO-post van het Rode Kruis is te vinden in het linkergedeelte van de Dr. Anton Philipszaal aan het Spuiplein. In geval van nood kan iedere security-medewerker om hulp gevraagd worden.

Vrijheid T-ShirTS

In het kader van ‘WE can make a difference’ heeft WE Fashion ook dit jaar Freedom t-shirts gemaakt voor de Bevrijdingsfestivals. Het T-shirt is deze keer ontworpen door de succesvolle Nederlandse designer Jan Taminiau en is verkrijgbaar via wefashion. com. Het kledingbedrijf zet zich hiermee voor het derde achtereenvolgende jaar belangeloos in voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat betekent dat straks alle vrijwilligers van de Bevrijdingsfestivals in Nederland het Freedom T-shirt dragen. De samenwerking met Jan Taminiau heeft geresulteerd in een origineel ontwerp waarin het jaarthema ‘vrijheid geef je door’ op symbolische wijze wordt afgebeeld. www.wefashion.com


STadhuiS & beVrijdingSmarkT raadSzaal STadhuiS

aTrium STadhuiS

13.30 – 16.00

11.00- 12.45

Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag kunnen bezoekers onder andere getuige zijn van een Openbare Naturalisatieceremonie. Ongeveer vijftig mensen worden deze dag Nederlander en ontvangen het officiële document voor het Nederlanderschap uit handen van loco-burgemeester Marnix Norder. LET OP: Kom op tijd, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De deuren van de Raadszaal sluiten om 14.45 uur!

Alleen voor genodigden Burgemeester Jozias van Aartsen ontvangt tijdens deze bijeenkomst personen en organisaties die zich in Den Haag inzetten voor zaken als vrede, vrijheid, antidiscriminatie, burgerrecht, rechtsstaat, grondrechten, democratie, emancipatie, burgerschap, internationale samenwerking, tolerantie en aanverwante onderwerpen. Schrijfster Mensje van Keulen verzorgt dit jaar de Vrijheidslezing.

oPenbare naTuraliSaTieceremonie

beVrijdingSbrunch

aFTerParTy

Na afloop van het Bevrijdingsfestival Den Haag gaat het feest door met de MasterPeace Afterparty in Byblos aan de Korte Poten 1. Oud-judoka Dennis van der Geest, die tegenwoordig furore maakt als DJ én als ambassadeur van MasterPeace, verzorgt deze avond de swingende beats met disco gemixt met house classics. Hij wordt daarbij afgewisseld door verschillende gast-DJ’s, waaronder in ieder geval het befaamde duo Charly Lownoise & Mental Theo die zich inzetten als ambassadeurs van World Peace Is Possible. Van 20.30 tot diep in de nacht ben je welkom in Byblos. Gratis entree.

beVrijdingSmarkT Op de Turfmarkt kan je naar de Bevrijdingsmarkt met stands van een groot aantal ideële organisaties zoals Multicultureel Platform Vrede & Vrijheid, Den Haag 2018, Tong Tong Fair, ProDemos, Teletrust, UNOY, Platform Spartak, Importante, Stichting Ontmoeting met Buitenlandse Vrouwen, PvdA Den Haag, Partij voor de Dieren/Pink, D66 Den Haag, All C’s Roadshow, Haags Vredes Platform, Stichting Rainbow Den Haag, Humanitas, Stichting Wij Helpen Daar, Bureau Discriminatiezaken, Save the Children Den Haag, City Mondial en Stichting Haagse Wetswinkel. Onderdeel van de markt is het Plein van de Vrijheid (zie pagina 15) waar de stands staan van Amnesty International, Rode Kruis en IKV/Pax Christi. Op de festivalmarkt is natuurlijk ook ruimte voor verkopers van leuke snuisterijen.

STraaTarTieSTen Behalve op de verschillende podia, in de bibliotheek, stadhuis en theater biedt het Bevrijdingsfestival Den Haag ook vermaak op straat. Zo kunnen bezoekers o.a. genieten van de

Plein Van de Vrijheid Op het Plein van de Vrijheid (onderdeel van de Bevrijdingsmarkt) staan dit jaar Amnesty International, Rode Kruis en IKV/Pax Christi. Je vindt het Plein van de Vrijheid op de Turfmarkt, tussen het Stadhuis en Dr. Anton Philipszaal.

DO D OE OE OOK MEE

1234801 BF2012 Krant .indd 13

VRIJH JJH HEID

dansers van ClearFlow die gaan optreden met de Nafsi Acrobats. Bereid je voor op een geweldige combinatie van dans en acrobatiek waarbij de soepelheid van de dansers wordt gemengd met de kracht van de Afrikaanse acrobaten.

The hague-beijing challenge Op 5 mei 2012 start om 13.30 uur vanaf het Bevrijdingsfestival Den Haag de The Hague-Beijing Challenge, een langeafstandsrally voor oldtimers die dwars door Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Rusland en Mongolië naar de eindbestemming Beijing in China voert. De totale afstand bedraagt circa 11.000 kilometer. De rally eindigt bij de Chinese muur waar, na de kou, sneeuw, ijs en modder in Rusland, de zandstormen en hitte in de Mongoolse Gobiwoestijn, de deelnemers op 2 juni 2012 hopen aan te komen. Hier zal een cheque met sponsoropbrengsten worden overhandigd aan Terre des Hommes.

dak kinderTuin

De jongste festivalbezoekers kunnen terecht in de Dak Kindertuin voor de Nieuwe Kerk. Met o.a. schminken, knutselen en een springkussen worden de kinderen hier op een leuke wijze beziggehouden door bevoegd personeel. Er is beveiliging aanwezig. Dak kindercentra biedt professionele opvang van kinderen van 0 tot 13 jaar in ruim 75 kindercentra verspreid over regio Haaglanden.

VerVoer

Het festival is te bereiken met tramlijnen 1, 2, 3, 6, 9, 10, 15 en 16 en buslijnen 4, 5, 18, 22 en 24. Naast het festivalterrein is een fietsenstalling van Biesieklette. Auto’s parkeren kan in de parkeergarages aan de Lutherse Burgwal, Markthof, Spui, Grote Marktstraat, Muzenplein, Turfmarkt en de Veerkaden. Het festival is ook per trein bereikbaar. Voor een compleet reisadvies met de exacte vertrek- en aankomsttijden vanaf huis tot aan het festival, raadpleegt u vooraf de NS Reisplanner. Onderweg kunt u via mobiel.ns.nl deze actuele informatie opnieuw aanvragen.

heT rode kruiS

ikV Pax chriSTi

amneSTy inTernaTional

Doet zich een ramp of conflict voor, dan helpt het Rode Kruis direct. Met meer dan honderd miljoen vrijwilligers wereldwijd is het Rode Kruis altijd ter plaatse. We starten levensreddende activiteiten en bieden onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische voorzieningen. Doel: zoveel mogelijk levens redden. Wereldwijd bieden we noodhulp aan slachtoffers van een ramp of een gewapend conflict. Geloof, nationaliteit, ras, afkomst of politieke mening speelt hierbij geen rol. Opgericht in 1867 maakt het Nederlandse Rode Kruis deel uit van het Internationale Rode Kruis. Het Rode Kruis is op de Bevrijdingsfestivals actief om mensen in contact te brengen met de hulporganisatie, maar vooral ook om de festivalbezoekers te wijzen op het belang van kennis van Eerste Hulp. Want die vergroot je hulpbereidheid. We willen werken aan een samenleving waar mensen bereid zijn elkaar te steunen als dat nodig is, waar mensen elkaar respecteren en elkaar in hun waarde laten.

IKV Pax Christi zet zich in voor vrede, verzoening en gerechtigheid in de wereld. Samen met mensen in conflictgebieden werken wij aan een vreedzame en democratische samenleving, bijvoorbeeld in de Kaukasus, Congo, Colombia en het Midden-Oosten. Hierbij betrekt IKV Pax Christi mensen in Nederland, die zich ook willen inzetten voor duurzame (politieke) oplossingen voor crisis- en oorlogssituaties. IKV Pax Christi bundelt kennis, kracht en mensen voor dat ene doel: vrede nu! Bevrijdingsfestivals zijn voor ons een mooie gelegenheid om extra aandacht voor en solidariteit met mensen in conflicthaarden te vragen. Met een solidariteitsactie vragen we dit jaar aandacht voor burgers in Syrië. Op deze manier geeft IKV Pax Christi een concrete invulling aan het thema Vrijheid geef je door.

Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie die de naleving van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens nastreeft. Amnesty International doet onderzoek naar ernstige schendingen van deze rechten en voert actie om die schendingen tegen te gaan en te voorkomen. Amnesty International is wereldwijd actief op plekken waar mensenrechten in het geding zijn. Elke dag sterven tweeduizend mensen door gewapende conflicten. Toch kan de wapenhandel, 30-03-12(w13) met al haar gewelddadige gevolgen, ongereguleerd doorgaan. Veel wapens en munitie gaan naar landen waar ze worden gebruikt om de vrijheid te onderdrukken. Tijdens de Bevrijdingsfestivals voert Amnesty International daarom actie voor een sterk wapenhandelsverdrag. Voor een veilige en vrijere wereld.

13:01


Theatergezelschap Eskalibur

Restaurant Hudson Aert van der Goesstraat 21-23 2582 AH Den Haag - 070-3585330 info@restauranthudson.nl - www.restauranthudson.nl

Gitaarschool Jan Verm

Gitaarles in Den Haag

eulen

Jan Vermeulen

Gitaardocent

Soestdijksekade 721 2574 BM DEN HAAG jlvermeulen@casema.nl - http://www.jlvermeulen.nl

Tel: 06-43437140

Muziek vereniging Kunst naar Kracht(KNK) te ‘s-Gravenhage viert iedere vrijdagavond het bevrijdingsfeest van 19.00 – 22.00 uur. Inlichtingen bij Wim Mullekes tel. 06-45236246. Wordt lid of donateur! U bent van harte welkom in de Engeringstraat 40.


huiSregelS We houden het graag netjes, leuk en beschaafd op het festivalterrein. Daarom vragen we je rekening te houden met de volgende zaken: 1.

2. 3.

4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Het is bezoekers niet toegestaan mee te nemen: - professionele opnameapparatuur voor audio, film en video - wapens of andere gevaarlijke voorwerpen - harddrugs - flessen, blik- of glaswerk Huisdieren zijn toegestaan, mits zij zijn aangelijnd en geen hinder veroorzaken voor andere bezoekers. Rijwielen, scooters, brommers e.d. zijn niet toegestaan op het evenemententerrein. Deze dienen in de daarvoor bestemde stallingen geplaatst te worden. Rijwielen die vastzitten aan hekken van het festival, zullen worden los geknipt en verwijderd. Het is niet toegestaan open vuur te veroorzaken of vuurwerk af te steken op het evenemententerrein. Het is niet toegestaan zonder toestemming van de organisatie op en/of rondom het evenemententerrein handelswaren te verkopen en/of te koop aan te bieden. Het is niet toegestaan op en/of rondom het festivalterrein reclame-uitingen in welke vorm dan ook te verspreiden of op te hangen zonder uitdrukkelijke toestemming van de organisatie. Bezoekers betreden en wonen het evenement bij op eigen risico. De organisatie is niet verantwoordelijk voor enige vorm van lichamelijk of geestelijk letsel als gevolg van een bezoek. De organisatie is niet aansprakelijk voor zoekgeraakte en/of beschadigde eigendommen, alsmede voor schade in welke vorm dan ook aan bezoekers zelf. Het is voor bezoekers jonger dan 16 jaar niet toegestaan alcoholische dranken te kopen, aan te nemen of te nuttigen. Bezoekers zijn verplicht zich te houden aan de voorschriften en aanwijzingen van de organisatie, beveiliging, medisch team en andere bij het festival betrokken partijen. Hinderlijk gedrag kan leiden tot verwijdering van het evenemententerrein. In geval van extreme drukte kan het festivalterrein (tijdelijk) worden afgesloten.


Hunnebergstraat 4 b3 • 3900 Tel 011.64 50 94 • Fax 011.6 e-mail: info@eledrogeys

tuinaanleg beregeningen klinkerwerken afsluitingen Kruisstraat 60 B-3941 Hechtel-Eksel Tel.: 011/63 26 52 Fax: 011/57 56 00 GSM: 0476/27 10 79 theuwisbvba@hotmail.com Hunnebergstraat 4 b3 • 3900 Overpelt Tel 011.64 50 94 • Fax 011.64 50 95 e-mail: info@eledrogeys.be

www.josdeling.nl 06-54651649

tuinaanleg beregeningen klinkerwerken afsluitingen Kruisstraat 60 B-3941 Hechtel-Eksel Tel.: 011/63 26 52 Fax: 011/57 56 00 GSM: 0476/27 10 79 theuwisbvba@hotmail.com Hunnebergstraat 4 b3 • 3900 Overpelt Tel 011.64 50 94 • Fax 011.64 50 95 e-mail: info@eledrogeys.be

4

Meer dan een bezoekje waard

WWW.ATOMIUM.BE

12PRN0021

4 6 4

Meer dan een bezoekje waard

WWW.ATOMIUM.BE

Krant Bevrijdingsfestival 2012  

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt op 5 mei gehouden op en rond het Spuiplein. Met concerten, theater, debatten, literatuur en veel meer...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you