Page 1

18

CLUJ-NAPOCA

y

e

a

r

s

history booklet

1


Cuvânt înainte Ce este BEST? Cine suntem noi, ce facem noi și ... mai ales, ce înseamnă BEST pentru noi, pentru membri BEST? Răspunsul pentru primele trei întrebări le veți găsi în paginile următoare, iar pentru cea de-a IV-a, cu siguranță nu există suficiente cuvinte pentru a putea exprima tot. Cert este faptul că nu ne-am putea imagina viața noastră de student fără BEST! A fi student înseamna o mulțime de oportunități, de provocări care așteaptă un DA hotărât, înseamnă noutate și o mulțime de decizii. A fi student înseamnă să te bucuri din plin de viață și de ceea ce iți oferă ea. Astfel, poți să mergi la cursuri, să iți dezvolți creativitatea și abilitățile de a lucra în echipă sau să iți pui în aplicare cunoștințele tehnice dobândite pe băncile facultății, poți să participi la sesiuni de training, să înveți ceva nou într-un mediu multicultural, poți să călătorești, să te pregătești pentru o viitoare carieră într-o companie internațională, poți să participi la conferințe și să te implici în organizații studențești. Toate acestea dau culoare vieții de student, toate acestea crează amintiri neprețuite, ne formează, ne duc cu un pas mai aproape de ceea ce dorim să devenim. Noi toți am ales BEST, am ales să călătorim pentru a lua pulsul Europei, să cunoaștem o mulțime de oameni din toate colțurile acestui frumos continent, am ales să ne ajutăm colegii să se bucure din plin de oportunitățile pe care această organizație le oferă, am ales să punem suflet în tot ceea ce facem. Am ales să ne distrăm, să creștem și să invățăm prin muncă, prin organizarea de evenimente. Am ales să ne dezvoltăm și să ne cunoaștem pe noi înșine prin nenumărate provocări pe care le înfruntăm alături de prietenii noștri din alte universități europene. Pentru noi, BEST înseamnă prieteni, înseamnă familia care ne-a adoptat începând cu anii de studenție! Vă invităm ca în următoarele rânduri să descoperiți în detaliu în ce au constat cei 18 ani de existență a BEST Cluj-Napoca!

02


Cuprins 04 Cuvânt înainte 05 Viziune, misiune și valori 06 Scurt istoric BEST Cluj-Napoca 08 Evenimente 08 Jobshop 10 Cursuri de sezon 12 EBEC 16 BEST Training Week 18 BattleLab Robotica 19 GreenWeek 20 Nursed by Cluj-Napoca 22 Implicare internațională 23 Evenimente interne 24 Cultural exchange 25 Relația cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca 26 Despre alumni

03


Viziune, misiune și valori Viziune: prețuim diversitatea

Diversitatea înseamnă, pentru noi, posibilitatea de a primi idei din medii diverse, deschizându-ne astfel oportunitățile și mințile înspre o nouă eră a comunicării, mult mai complexă și multidirecțională.

Misiune: dezvoltarea studenților

Pe lângă oferirea șansei de a învăța, a călători și a se distra cu noi, studenților li se facilitează legătura cu universitățile și companiile internaționale, arătându-le posibilități despre care probabil nici nu știau că există.

Valori:

Prietenie Munca în echipă, încrederea, comunicarea – toate sunt dezvoltate atunci când oamenii ajung să aibă relații stabile de prietenie.

Flexibilitate Pe lângă faptul că ne adaptăm situațiilor concrete, de zi cu zi, cu o viteză considerabilă rezultată în primul rând din experiență, încercăm mereu să ne alăturăm mișcării dominante, devenind membri activi ai societății globalizate.

04


Dezvoltare Ne asigurăm continuitatea și susținerea ritmului de activitate prin evaluare constantă și prin punerea creativității noastre în serviciul îmbunătățirii neîntrerupte.

Învățare Ne îmbogățim mereu cunoștințele și capacitățile prin transferuri de informații cu membrii experimentați, prin participarea la cursuri academice sau la traininguri interne, astfel ca la sfârșitul activității noastre de student să pornim cu o bogată experiență mai departe.

Distracție Pentru că suntem tineri și vrem să experimentăm, distracția vine mereu sub forme diverse și ne ajută atât să ne destindem, cât și să ne cunoaștem mai bine și să creăm relații de durată.

05


Scurt istoric BEST Cluj-Napoca Dacă ne uităm în descrierile oficiale, BEST (Board of European Students of Technology) este din 1989 o organizație internațională bazată pe voluntariat, condusă de studenți, apolitică, non-profit, non-reprezentativă, realizând evenimente pentru studenți din universități tehnice și atingând la ora actuală cifre care-i susțin reputația: 95 de grupuri locale în 33 de țări europene, cu mai mult de 4800 de membri activi, 8000 de participanți la evenimente și peste 1.000.000 de studenți atrași de activitățile întreprinse. Dacă întrebăm un membru al organizației, va răspunde că BEST este o echipă. O echipă de voluntari harnici, pasionați, dornici de a învăța și de a se dezvolta prin acțiunile pe care le realizează, având ca recompense distracția, oportunitatea de a călători și de a învăța. Cum am ajuns și noi parte din echipă? A început undeva prin decembrie 1994, când Cristi Bogdan și Lucia Cristolovean au venit la Cluj și au reușit, după un scurt timp petrecut împreună, să molipsească studenți clujeni cu spiritul BEST. Vorbind cu entuziasm despre activitatea lor, timișorenii ne-au convins strămoșii proaspăt ”contaminați” să-și întemeieze propriul grup local. Ca niște ardeleni adevărați-harnici și pricepuți, studenții clujeni au reușit, în ianuarie 1995, să înregistreze oficial organizația în România, cu câteva luni înainte să devină, sub atenta supraveghere a prietenilor noștri din Timișoara, observator al organizației internaționale. În același an, a fost organizat primul târg de carieră marca BEST în Cluj-Napoca, JobShop®, gruparea locală impunându-se de pe atunci ca un pilon important în îndeplinirea misiunii globale: dezvoltarea studenților și suport în carieră. Anul 1996 aduce cu el dorința de autodepășire și mai mult curaj, ca dovadă că este anul primului curs de sezon din Cluj-Napoca: ”Cooperation through Internet”, iar de aici încolo, drumul spre reușită a fost asigurat și acțiunile noastre s-au desprins în două direcții esențiale: - Organizarea de evenimente care să ofere altor studenți posibilitatea de a călători, de a interacționa cu colegi europeni, de a-și întregi educația prin traininguri si competiții inginerești, facilitând mereu comunicarea dintre mediul academic, studenți si companii: European BEST Engineering Competition, BEST Training Week, BattleLab Robotica ș.a.m.d.

06


- Dezvoltarea noastră ca organizație, prin întâlniri periodice între grupurile locale (întâlniri regionale: Regional Meeting, adunări generale: General Assembly, President’s Meeting), membrii departamentelor, ai conducerii internaționale, workshopuri, traininguri și alte evenimente interne care ne ajută să devenim pe zi ce trece din ce în ce mai buni: General Assembly 1998, TRAiners camP VII, WorkShop Cluj-Napoca 2001 ș.a.m.d. În calitate de grup local, ne-am remarcat în multe și variate ocazii prin inițiativă și idei inovatoare, mereu în pas cu tendințele vremii: - 2003 - lansarea eJobShop - târg virtual de forță de muncă; - 2007 - prima săptămână ”verde” din programul GreenWeek în contextul alertei mondiale în ceea ce privește încălzirea globală; - Tradiția de integrare a membrilor proaspăt recrutați (boboci) prin ”adoptarea” lor de către membrii cu experiență, astfel transmițându-se spiritul BEST în familie. Ca o apreciere a profesionalismului cu care ne ducem la sfârșit responsabilitățile, grupul local BEST Cluj-Napoca a primit premiul ”Consiliul director al anului 2009” în cadrul celei de-a zecea ediții a Galei de Decernare a Premiilor pentru Implicare în Comunitate organizată de Centrul de Voluntari Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului. Consiliul director reprezintă doar o parte din oamenii care contribuie zi de zi la dezvoltarea organizației, structura lui fiind scoasă în evidență mai jos. Consiliul director: Președinte

Vicepreședinte Resurse umane

Vicepreședinte Relații publice

Trezorier

Cancelar

Coordonatori de departamente: Coordonator iT

Coordonator Granturi

Coordonator Media

BEST Cluj-Napoca în numere: Membri aspiranți 18

Membri cu drept de vot 13 BEST Cluj-Napoca Alumni 128

Membri activi 92

07


JobShop®

19 ediții până în anul 2013

Un eveniment de carieră pentru studenții și absolvenții Universității Tehnice Cluj-Napoca. O oportunitate de interacțiune între companii și studenți. Educație complementară prin traininguri, workshopuri. Sprijin din partea universității. Toate acestea sintetizează scopul evenimentului și totuși nu sunt suficiente pentru a descrie efortul și dăruirea membrilor BEST care își dau silința ca fiecare JobShop® să fie la fel de folositor și inspirațional ca cele dinainte pentru studenții clujeni si nu numai, târgul fiind organizat și în alte centre universitare din România. JobShop® își are originile în Timișoara, în primăvara anului 1991, iar grupul local Cluj-Napoca l-a preluat încă dinainte să devină membru al organizației internaționale, văzând potențialul și aplicabilitatea unei astfel de idei. Prima ediție a fost în 1995 și de atunci a crescut mereu sub îngrijirile atente ale voluntarilor BEST. Pentru că principalele motive ale participării studenților la acest târg de carieră sunt informarea în legătură cu ofertele pieței muncii și depunerea de CV-uri pentru o slujbă sau pentru practică, grupul local BEST a venit tot timpul cu idei inovatoare pentru facilitarea demersurilor și ghidarea tinerilor în luarea deciziei corecte: în 2007 două din firmele participante au pregătit studii de caz, în 2010 antreprenori de succes și angajați din companii cu renume și-au prezentat carierele, activitatea fiind una motivațională, iar în 2011 interviuri de tip speed-dating cu reprezentanții companiilor (career blitz). Dar una din cele mai importante activități desfășurate pe parcursul evenimentului este BACo (BEST Academics and Companies), unde studenții primesc posibilitatea de a interacționa cu reprezentanți ai companiilor și ai universității pe diverse teme, cu scopul de a mări aderența între aceste trei entități. Jobshop 2012

Jobshop 1995

08


Contextul internațional Deși multe grupuri locale organizau deja târguri de cariere, în 1997 a fost pusă în discuție pentru prima dată realizarea unei platforme online de conectare între studenți și companii cu scopul unui schimb reciproc de servicii. Această platformă se numește azi BEST Career Centre, iar tinerii europeni își pot încerca norocul la companiile partenere ale organizației. O încercare de a acționa online în paralel s-a făcut și la Cluj, în 2005, la a zecea ediție JobShop® lansându-se eJobShop, unde studenții își depuneau CV-urile și companiile ofertele, dar odată cu dezvoltarea BEST Career Center și-a pierdut utilitatea. Cu toate acestea, JobShop® rămâne una din cele mai utile și dinamice invenții ale organizației, privind tot timpul spre viitor și învățând din trecut. Istoria se face cu oameni “2011 a fost primul an în care locația JobShop a fost curtea Universității, într-un cort expozițional imens. De aici au pornit toate provocările, și apoi toate întâmplările neașteptate. Schimbările logistice au fost mari și a fost nevoie de o abordare aproape complet diferită în ceea ce privește organizarea. Încă în primele ore ale evenimentului era agitație mare, frig, începuse ploaia, primeam plângeri și telefonul nu înceta să sune. La un moment dat, simțeam că totul lucrează împotriva noastră. Cu toate acestea, ne-am adaptat rapid la toate situațiile și asta pentru că am lucrat împreună, tot LBG-ul. Toți erau gata să ajute și să facă tot posibilul pentru a contribui la reușita JobShopului. Și ca rezultat, am avut parte de un eveniment extraordinar, cu mulți studenți, multe companii și cadre didactice. JobShop 2011 m-a determinat să accept provocări noi în BEST, și mi-a arătat că nu e nimic ce nu se poate realiza când lucrezi într-o echipă.” Orsi Püsök, asistent coordonator JobShop 2011 Jobshop 2001

Jobshop 2008

Job

Jobshop 2005

09


Cursuri de sezon 22 ediții până în anul 2013

Contextul internațional Motto-ul membrilor fondatori era ”Promoting Europe among Europeans”, așa că excursiile în diferite colțuri ale continentului păreau un gest firesc care să urmeze creării organizației, în 1989. Așa că în 1990, la Trondheim, s-a propus realizarea unor cursuri științifice, într-o limbă universală-engleza, pe durata a 2-3 săptămâni, pregătite pentru grupuri de către 20-30 de studenți. Procesul a fost suficient de rapid, astfel încât în 1991 erau stabilite regulile organizării, iar în vara anului 1992 se desfășurau deja cursuri în 18 orașe făcând parte din BEST atât în calitate de membri, cât și de observatori. Financiar, membrii organizației au căutat mereu parteneri care să le ofere sprijin o perioadă mai îndelungată de timp, printre aceștia fiind la un moment dat și Uniunea Europeană. Problema majoră mult timp au fost înscrierile care se făceau prin poștă, iar procesul de selecție era unul lung și lent, care producea confuzie. Acum însă, datorită aplicației ”Johnny” (creată în 1997 de doi timișoreni și denumită după numele românesc universal - Ion) care pe urmă a devenit BEST Application System, înscrierile online au fost posibile și astfel a început o nouă eră a aplicațiilor optimizate. După dezvoltarea unei proceduri în anul universitar 2003 - 2004 și multe lupte pentru a obține recunoașterea evenimentelor BEST și acordarea de credite, cursurile de sezon își ating din ce în ce mai bine scopul inițial, acela de a facilita dezvoltarea personală în domeniile ingineriei, management-ului și în problemele culturale. Summer Course 1996

Summer Course 2007

10


Scurt istoric Grupul local BEST Cluj-Napoca s-a remarcat încă de la început prin activitatea intensă și munca depusă, organizând primul lui curs de sezon în anul în care a devenit membru al organizației internaționale: 1997. Prima temă a fost ”Communication Technologies for Information Age”, iar de atunci au mai fost realizate 20 de cursuri, cu teme din diverse domenii: inteligență artificială, arhitectură, dezvoltare personală, fiecare încercând să se sincronizeze cu trendurile globale. În general, grupul local a organizat cursuri de vară, excepție făcând anul 1999, când clujenii au fost harnici și au oferit studenților europeni evenimente în două sezoane consecutive. Alte momente în care ei și-au arătat puterea de muncă și voință au fost anii 2000 - 2002 și 2006, în care organizatorii au pregătit câte două cursuri de vară, unul academic și celălalt de relaxare. Printre altele, cursul de sezon este un eveniment care necesită pregătire mai mult de o jumătate de an, prin care voluntari BEST își împărtășesc spiritul și energia cu alți studenți din universități tehnice și ale cărui elemente componente sunt partea academică și activitățile social-culturale prin care participanții ajung să cunoască tradițiile grupului local gazdă și, prin intermediul serilor internaționale, și reciproc. Istoria se face cu oameni “A fost unul dintre cele mai intense lucruri pe care le-am făcut. Am învăţat multe şi am înţeles multe lucruri altfel. Am ajuns să-mi urăsc numele, pentru că toată lumea mă striga mereu. Deşi mi-a fost greu, am reuşit să nu plâng când am adresat ultimele cuvinte participanţilor, şi când mi-am luat rămas bun de la ei. Dar am plâns o zi mai târziu, când căminul era pustiu. E un eveniment foarte plăcut dacă îţi plac oamenii. A, şi am avut 1000 de beri gratis pentru toată lumea. Au ajuns pentru tot evenimentul şi oamenii erau fericiţi să bea o bere rece după un task greu.” Octav Zlatior, coordonator curs de vara 2008

Summer Course 2012

11


EBEC

6 ediții până în anul 2013

În variantă inițială BEC (BEST Engineering Competition), competiția a avut prima ediție locală în 2007 în Cluj-Napoca, când încă erau în testare probele naționale. A durat 5 zile și, la fel ca în cazul oricărui astfel de concurs, au fost echipe de câte patru studenți pentru fiecare categorie: - Team Design, în care participanților li se cere să rezolve o problemă tehnică într-o perioadă limitată de timp, folosind doar resursele puse la dispoziție; - Case Study, pentru care echipele trebuie să intuiască soluția teoretică a unei probleme tehnice sau de management pe baza informațiilor oferite de organizatori și a culturii generale proprii. Elementele cheie pe care cu toții trebuie să le folosească în încercarea lor sunt comunicarea, creativitatea, munca în echipă, abilitățile tehnice de fizică sau electronică și multă originalitate. O schimbare interesantă în desfășurarea evenimentului s-a făcut în 2009, când întreaga competiție s-a desfășurat în 24 de ore, studenții considerând-o o adevărată provocare. Iar în 2010, printr-o promovare mult mai intensă, a ajuns la performanța de a fi filmat concursul pentru o emisiune din cadrul TeleViziunii Române. Tot atunci au fost adăugate două competiții propuse de firme care au ajutat concursul să evolueze în ceea ce e el astăzi-un polarizator al calității, al dedicării și al performanței. Din 2011 încolo, nevoia de schimbare nu s-a mai simțit așa de puternic, transformările producându-se dintr-o inerție datorată atât experiențelor anterioare, cât și calității evenimentului în sine, astfel încât e de înțeles interesul crescând atât al studenților, cât și al partenerilor media și al companiilor.

EBEC 2011

12

EBEC 2011


Context internațional Nevoia de a dezvolta un nou concept de competiție inginerească a început să fie simțită după ce câțiva membri BEST au participat la un astfel de concurs în Canada în anul 2002, iar entuziasmul lor a făcut ca, după câteva workshopuri și discuții, să fie organizat primul eveniment de acest gen în Țările de Jos, de către puterile combinate ale grupurilor locale din Eindhoven și Ghent. A fost începutul unui proiect ambițios a cărui structură și nume finale au fost stabilite în 2008, după îndelungi dezbateri și întâlniri între membri, iar în 2009 a avut loc, în Ghent, prima ediție a finalei europene a competiției, definindu-se astfel structura ei piramidală, pe niveluri: local (I), național și regional (II) și final (III), care permite evoluția rapidă prin cooperarea grupurilor locale. Istoria se face cu oameni ”În vara anului 2010 tocmai ce a trecut unul dintre cele mai mari evenimente organizate de BEST Cluj-Napoca și anume finala European BEST Engineering Competition (EBEC). Implicarea în cadrul acelui eveniment din partea organizației a fost masivă, iar evenimentul a fost unul reușit, astfel că era normal ca de-a lungul următorului an universitar lumea să păstreze o anumită venerație și melancolie.Tocmai în acel an, plin de entuziasm, urma să organizez etapa locală a competiției, ce avea finala de această dată în Istanbul.Cred că provocarea principală a fost de-a stârni interes asupra unui eveniment ce se situa automat în umbra “fratelui cel mare” ce trecuse, dar care pentru organizația noastră, pe plan local, avea o importanță aproape la fel de mare. Soluția găsită a fost să implementez anumite detalii organizatorice de la finala EBEC 2010 și să cresc evenimentul ca amploare. [...] Promovarea evenimentului a fost mult mai intensă decât în anii anteriori și, în plus, am incercat să fim și mai vizibili în mass-media. [...] Privind acum în urmă, pot zice că am avut noroc cu o echipă foarte ambițioasă și dedicată, reușind ca organizație să realizăm un eveniment de succes.”

Pir a

mi da

EB

EC

Lucian Nertan, coordonator BEST Engineering Competition 2010

EBEC Romania & Republic of Moldova 2013

13


RoBEC 2009 La vremea aceea încă după denumirea veche, EBEC România & Republica Moldova a avut loc la Cluj-Napoca în 2009, fiind prima ediție a etapei naționale de EBEC. Mânați de o dorință puternică de a ridica ștacheta pentru următoarele ediții, între 21 și 26 iulie, ambițiile unite ale grupurilor locale din Brașov, București, Chișinău, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara au făcut o demonstrație de forță, realizând un eveniment de succes, cu implicarea excepțională din partea mass-media datorită caracterului său național. Concurenții au putut fi urmăriți online, iar implicarea lor a putut fi identificată cu motivația puternică de a ajunge în Ghent, la etapa finală.

RoBEC 2009

RoBEC 2009

EBEC Final 2010 BEST Cluj-Napoca a fost mândrul organizator al etapei finale de EBEC în anul 2010, respectiv a doua ediție a acestui nou format. Având loc între 1 și 11 august, competiția a fost un real succes, adunând 104 studenți, participanți a 13 ediții regionale. Partea de CaseStudy a constat din probleme asigurate de organizații non-guvernamentale și de partenerii portughezi ai evenimentului, iar partea de TeamDesign, de UNEP (United Nations of Environmental Program), cu provocări ca o moară de vânt plutitoare care transformă energia vântului în energie electrică. Pe lângă probele de concurs, s-au desfășurat în paralel prezentări de companii și un târg de carieră în varii locații din Cluj-Napoca. A fost încheierea perfectă a 70 de competiții locale la care au participat circa 5000 de studenți. Istoria se face cu oameni “EBEC 2010 Cluj-Napoca va rămâne pentru mine o realizare foarte importantă, nu numai din punct de vedere profesional cât și personal. Să fii Organizatorul unui eveniment de asemenea amploare te ajută să crești, dar te ajută să îi ajuți și pe cei din jurul tău să își atingă adevăratul potențial.

14


E genul de eveniment pe care dacă îl organizezi îl vei avea în suflet pentru tot restul vieții tale. Per ansamblu a fost vorba de foarte multă muncă, 365 de zile de lucru, 6 oameni în echipa organizatoare, 80 de organizatori înainte cu 2 luni implicați în eveniment și în timpul evenimentului, 3 locații de eveniment, multe ore de fundraising, multe conferințe online, sesiuni de feedbackuri, traininguri și evenimente motivaționale, toate pentru a avea cele mai reușite 10 zile de eveniment. Sunt multe povești care rămân în spatele evenimentului, s-ar putea ca unele din momente să le fi ratat în timpul evenimentului pentru că aveai altceva de făcut și să auzi de anumite experiențe abia după un an sau doi sau poate mai mulți, dar cu siguranță nu poți să sintetizezi evenimentul în câteva cuvinte. EBEC-ul a fost mai mult decât s-a putut vedea pe website sau citi din mail-uri, a reprezentat pasiune, muncă intensă, ore întregi de dezbateri, dezamăgiri și remotivare continuă, momente de criză care au devenit amuzante și de neuitat. E un gust pe care odată ce l-ai găsit, nu mai poți să-l uiți. În concluzie, European BEST Engineering Competition, a marcat un pas mare în istoria BEST Cluj-Napoca, a revoluționat LBG-ul în anumite aspecte și cu siguranță va fi reamintit ca unul din evenimentele în care am reușit să folosim la maximum potențialul LBG-ului. A fost evenimentul care a depășit limite și care ne-a pus în situații neașteptate pentru a ne provoca imaginația și creativitatea. Acesta a fost EBEC 2010.” Laura Goci, coordonator EBEC Final 2010

EBEC Final 2010

15


BEST Training Week 6 ediții până în anul 2013

Majoritatea articolelor care îi îndrumă pe cei care-și caută o slujbă îi încurajează pe aceștia să devină persoana pe care angajatorul ideal ar lua-o în echipă. BEST Training Week oferă studenților oportunitatea de a-și îmbunătăți ”îndemânarea” în diverse domenii, de la cele tehnice-web design, Photoshop, și altele, la cele de dezvoltare personală-antreprenoriat, organizarea timpului și oportunitatea de a deveni persoana pe care o caută angajatorul dorit. Pe scurt, educație complementară, un scop urmărit îndeaproape în toate activitățile organizației. Evenimentul care se desfășoară pe durata unei întregi săptămâni a adunat până acum sute de participanți, având potențial să devină unul major, trecut în calendarul tuturor studenților politehniști cu aspirații profesionale. A debutat în acest format în 2011, iar numărul crescând de aplicanți și de traininguri susținute de formatori profesioniști și de companii sunt o dovadă îmbucurătoare că activitatea este bine primită, înțeleasă și cu așteptări și oportunități din ce în ce mai mari. BEST Training Week 2011

BEST Training Week 2012

Contextul internațional BEST International și-a pus prima dată problema dezvoltării abilităților membrilor săi, apelând la traininguri și workshopuri în 1995, dar numai după sesiuni de transfer de cunoștințe și de discuții intense a fost realizat un departament la adunarea generală GA1998 din Cluj-Napoca - TIGro (Training Interested Group). Acesta livrează traininguri voluntarilor BEST prin evenimente interne, astfel încât ei să fie tot timpul pregătiți pentru noi provocări. Tot în cadrul acestui departament se formează trainerii BEST care ajută la pregătirea studenților prin sesiuni susținute în cadrul BEST Training Week și nu numai.

16


Istoria se face cu oameni “Cu plăcere îmi aduc aminte de acel eveniment, fiindcă toată munca depusă alături de oamenii din jurul meu a fost o plăcere. În edițiile precedente acest eveniment se desfășura pe perioada unui weekend și consta într-un număr restrâns de training-uri, motiv pentru care acesta se numea BEST Training Weekend. Împreună cu echipa și cu consiliul director am reușit să extindem BTW-ul în BEST Training Week, de luni până joi. A fost o adevărată provocare să îl coordonez, în ideea în care se dorea ca evenimentul să crească însă nu se știa exact cum anume să se realizeze această creștere. Perioada lui a fost oarecum nefastă în ceea ce privește resursele umane disponibile, pentru că înainte cu două - trei săptămâni avusese loc JobShop-ul și de asemenea evenimentul a avut loc în presesiune. Avantajul în a-l organiza a fost libertatea de a lua decizii și de a contura un eveniment. Am putut să “fur” câteva idei de la edițiile precedente însă foarte multe aspecte a trebuit să le gândesc și să le propun mai departe echipei. La momentul acela au fost puse întrebările corecte, iar răspunsurile nu au întârziat să apară: Mai multe training-uri înseamnă mai mulți studenți, deci mai multă promovare. S-a pus într-adevăr accent și pe această latură și am abordat anumite acțiuni de promovare “neconvenționale”. În ceea ce privește partea de training-uri am început totul aproape de la zero. Am încercat să realizăm o căutare cât mai amplă între ceea ce se dorește și ceea ce se poate și am structurat contactele în două direcții: traininguri soft (ONG-uri, asociații, firme de resurse umane specializate) și traininguri tehnice (ținute de firme interesate sau de formatori din cadrul BEST Cluj-Napoca). Personal m-am bucurat să văd că evenimentul s-a conturat și structura lui a putut fi de folos edițiilor premergătoare. Consider că ediția din 2011 și-a depășit obiectivele propuse și a ridicat nivelul de organizare al acestui eveniment. Ca și încheiere aș vrea să împărtășesc cu voi deviza care m-a ghidat ‘Oricine poate să își ia responsabilități însă puțini sunt cei care reușesc să ridice ștacheta pentru următorul candidat’. Alexandra Vasilache, coordonator BEST Training Week 2011

17


BattleLab Robotica 3 ediții până în anul 2013

BattleLab Robotica este un eveniment prin care membrii BEST Cluj-Napoca își valorifică abilitățile de colaborare, ei fiind coorganizatori alături de Catedra de Măsurări din cadrul Facultății de Inginerie Electrică. Concursul a debutat în anul 2011 și are la bază conceptul de sumo-robotic apărut în Japonia la sfârșitul anilor ’80 ca o încercare de a îmbina tehnologia cu tradiția. Adaptată condițiilor autohtone, competiția constă în identificarea și eliminarea de pe suprafața de joc a robotului advers în confruntări de tip ”1 vs 1”, cu mențiunea că roboții de sumo sunt realizați în regim de autonomie de către echipe de până la patru studenți politehniști. Scopul principal al concursului este acela de a valorifica abilitățile practice ale studenților pe baza conceptelor teoretice asimilate pe durata facultății. Avantaje derivate: stimularea individuală a studenților, înflorirea spiritului de echipă, dezvoltarea unor capacități vitale de organizare și de management a unui proiect. Pe lângă participanți, la eveniment vin sute de spectatori pasionați dornici să vadă ceva care să le ofere noi perspective asupra felului în care poate fi folosită tehnologia, motive pentru care competiția a fost un magnet atât pentru companiile colaboratoare, cât și pentru entitățile media. Istoria se face cu oameni “Am avut plăcerea de a fi coordonatorea primei ediții BattleLab Robotica, lucru pentru care voi fi mereu recunoscătoare și bucuroasă. Timp de 3 luni, împreună cu o echipă pusă pe fapte mari, am petrecut ore în șir punând la punct până și cele mai mici amănunte pentru un eveniment reușit. Toate eforturile depuse m-au ajutat să îmi dezvolt abilitățile de organizare, de lucru în echipă și desigur mi-au oferit numeroase amintiri plăcute. Țin minte perfect emoțiile din dimineața evenimentului, când [...] se mai ardea câte o punte H și nu mai știam unde să amplasăm camerele de filmat a entităților media prezente peste numărul așteptat. [...] Puținele momente în care mi-am permis să devin spectator mi-au adus un zâmbet larg pe buze, văzând atâta lume bucurându-se de munca noastră. [...]” Edina Ingrid Valkai, coordonator BattleLab Robotica 2011

BattleLab Robotica 2011

18


Green Week 5 ediții până în anul 2013

În perioada 2008 - 2011, BEST Cluj-Napoca a organizat, cu sprijinul Universității Tehnice din Cluj-Napoca și al Primăriei Cluj-Napoca, un eveniment prin care să atragă atenția studenților asupra mediului înconjurător. Gândirea în termeni de sustenabilitate face parte din subiectele globale actuale, iar activitățile desfășurate de organizație îmbină utilul cu plăcutul, colectarea directă a maculaturii rămase după sesiune de la studenții din campusurile din Observator și Mărăști fiind un motiv de interacțiune socială și de coeziune a echipei. Pe lângă aceasta, voluntarii BEST au pregătit anual diverse alte acțiuni de conștientizare, educare și implicare activă a studenților în aspecte ecologice, din 2010 mărindu-și chiar sfera de influență prin inițierea unui dialog cu diferite ONG-uri și companii pe parcursul conferințelor. Poate cele mai interesante și provocatoare activități au fost workshop-urile, cu teme ca realizarea unei hărți a județelor României din capace de plastic, iar proiecțiile de film, concursurile de fotografii, petrecerile cu tematică obligatorie purtarea unui obiect vestimentar de culoare verde au întregit atmosfera pe durata săptămânii. Istoria se face cu oameni ”Oportunitatea de a fi coordonatorul ultimei ediții de GreenWeek a fost pentru mine o experiență de neuitat. [...] A fost o provocare și o responsabilitate mare pentru mine, ca student în anul întâi [...] La acestea se adaugă și ocazia de a coordona o echipă de oameni și departamente pentru a duce proiectul la bun sfârșit. M-a ajutat să îmi dezvolt spiritul analitic și creativitatea, având libertatea de a aduce schimbări; a fost prilejul de a intra în contact cu studenții din UTCN prin activități precum concursul foto, Treasure Hunt, WorkShop, GreenParty, Flashmob, transmițându-mi totodată un sentiment de împlinire; mi-a oferit posibilitatea de a suna acasă și a le spune părinților “Uitați-vă la televizor, mă caută cei de la ProTV sau TVR1” și cu siguranță, nu în ultimul rând, GreenWeek m-a ajutat să caștig respectul și aprecierea celor din jur.” Andrei Popa, coordonator GreenWeek 2011 Green Week 2010

Green Week 2011

Green Week 2011

19


Nursed by Cluj-Napoca Pentru a fi o familie mare, trebuie să existe un flux continuu de creare de noi grupuri locale. Însă BEST a ajuns la un nivel așa de mare de complexitate, încât orice grup de studenți de la universități tehnice ar dori să-și facă propria familie, ar fi inundat de informația și structura cu care vine organizația, așa că soluția găsită a fost ca, înainte ca un grup să devină membru BEST, trebuie prima dată să fie Observator, apoi Novice și abia după aceea are drepturi depline. Pentru a învăța treptat tot ceea ce trebuie să știe, i se asociază un grup local din apropiere care să-i îndrume pașii. Un astfel de părinte a fost BEST Cluj-Napoca pentru două din grupurile formate în timp: LBG Kiev (membru din 2010) și LBG Podgorica (membru-novice). Grupuri pe Facebook, grupuri pe Gmail, întâlniri online, întâlniri în Cluj, totul cere muncă multă și timp pentru a pătrunde tainele BEST-ului în fiecare zi din ce în ce mai mult. Cum ajunge un grup local să aibă șansa de a iniția studenți ca ei în inițiativa luată? Consiliul Director Internațional invită câteva organizații potrivite pentru o asemenea responsabilitate și, timp de aproximativ două săptămâni, membrii organizațiilor respective se consultă și trimit un răspuns. Ce trebuie să facă? Să ofere membrului aspirant un transfer continuu de informații, să-i ofere traininguri (ideal dacă grupul local în cauză are traineri proprii), să-i evalueze mereu pentru a ști cum să procedeze mai departe și cel mai important lucru-să-și facă din grupul nou un prieten prin dezvoltarea încrederii comunicând. Care e recompensa unui grup local-mentor? Satisfacția de a fi ajutat BEST să crească, dezvoltarea proprie și îmbunătățirea imaginii la nivel internațional, onoarea de a fi ales pentru calitățile sale de grup experimentat, în bună funcționare și cu un spirit de echipă sănătos. Istoria se face cu oameni “Emerging of a new being is never easy, but as a child has caring parents that help out to grow, teach and support, and trust, in the same way a new organization is developing only when there are such people around, that keep the faith, and never let loose it. The story of early times of Local BEST Group Kyiv is exactly a subject to illustrate this. During the period that is always hard, when you are just a new group, no one knows you and the only thing you have is motivation to do something for the local students, it is so precious to have experienced people that are ready to share knowledge, promote you, simply

20


encourage when everything seems failed, and stay your friends for years, whatever changes your life brings. That is LBG Cluj-Napoca. Always open for us to come and share their awesome spirit at internal and external events, always helping with advice. After years have passed, LBG Kyiv succeeded to grow into a powerful organization, but in the memories we are the grateful babies of LBG Cluj-Napoca. For your anniversary, we wish you to continue your great journey over new and new generations, and stay awesome as you are. “ Iryna Zagirska, president of BEST Kiev 2008-2009 “When in August 2011 we were informed that BEST accepted us in their family as observer group, we had no clue how lucky we were. First we were given an opportunity to be part of one big, developed and truly European family, and second having LBG Cluj-Napoca to guide us through our first steps. Teaching us what BEST true values are, they were always there to share with us their knowledge, experience and motivation, and inspire us to work and develop. With great spirit and sincere commitment, members of our Nurse group made our integration into BEST’s family unforgettable. We are still young group, and we have more to grow and achieve, but having Cluj-Napoca as role model and support we are ready for every challenge. LBG Cluj-Napoca, for 18th birthday we wish you to continue to be amazing and inspiring as you are now.” Matija Ratkovic, president of BEST Podgorica 2012-2013

BEST Podogrica în Cluj-Napoca, 2012

BEST Podogrica în Cluj-Napoca, 2012

BEST Podogrica în Cluj-Napoca, 2012

21


Implicare internațională Oportunitățile pe care le oferă BEST sunt variate, începând de la nivel local și ajungând la cel mai complex nivel, cel internațional. Dintre cele mai interesante posibilități la nivel european, sunt, printre altele participarea în comitetele organizației: cel care se ocupă de problemele educaționale - EduCo, cel dedicat problemelor informatice - ITC, cel dedicat evenimentelor externe - EEC, echipa care are grijă de organizație din punct de vedere financiar finTeam, comitetul pentru traineri - TiGro și cel care se ocupă de promovare - markeTeam și posibilitatea de a face parte din consiliul director internațional pe care au experimentat-o doi membri BEST Cluj-Napoca în anul universitar 2011 - 2012: Anca Fulger, vicepreședinte pe Internal Support și Bogdan Bucur, vicepreședinte pentru External Services. Istoria se face cu oameni ”Îmi aduc și acum foarte bine aminte când în vara lui 2009 am cunoscut primul membru al Boardului International. Îl priveam cu mare emoție și entuziasm. Îi sorbeam din privire toate cuvintele, ca unui semizeu contemporan. Mai apoi am ajuns să înțeleg că acești oameni sunt exact ca noi toți. Doar că au o viziune pentru BEST și se încăpățânează să o pună în practică. Să ajungi Vicepreședintele BEST pare incredibil, în contextul unei organizații cu peste 4000 de membri, răspândiți pe tot bătrânul continent. E o experiență incomparabilă cu nimic în lume. E o nebunie frumoasă ce te determină să îți arunci 2-3 vise arzătoare într-o valiză și să pornești orbește într-o călătorie de un an. Vine cu 5 colegi de drum care îți devin familia - ceilalți Boardies, cu alți 6 prieteni dragi - coordonatorii comitetelor internaționale, cu zeci de oameni extraordinari care îți marchează anul și viața, cu zeci de orașe noi din care practic nu ai văzut decât clădirea în care lucrezi intens timp de câteva zile, cu sute de zâmbete, dar și cu cearcăne, frustrări și aeroporturi neprimitoare noaptea. […] E important de știut că valul mare de oameni foarte implicați în echipele internaționale BEST nu a venit din senin. El a fost o urmare firească a muncii titanice a câtorva generații care au trudit să facă un grup foarte puternic la Cluj-Napoca și să îl aducă pe buzele tuturor. E rezultatul direct și incontestabil al organizării Finalei EBEC 2010.Împreună cu Anca am scris o filă importantă din istoria de 18 ani a LBG Cluj-Napoca. […] După câțiva ani, vrem să fim un punct de inspirație pentru voi și cea mai mare bucurie va fi să admirăm următorii oameni din Cluj-Napoca ce vor ajunge pe cea mai înaltă treaptă ierarhică a organizației. Totul stă doar în forțele noastre proprii!” Bogdan Bucur, vicepreședinte Consiliul Director Internațional 2011-2012

22


Evenimente interne BEST Cluj-Napoca a fost gazda multor evenimente interne, atât naționale, cât și internaționale. Scopul acestora este de a îmbunătăți modul de lucru în organizație, de a munci împreună, iar pentru membri, e o ocazie bună de a se cunoaște între ei și de a socializa. GA Romania 1998 GA (General Assembly) este adunarea în urma căreia se iau decizii vitale la nivelul organizației internaționale în ceea ce privește structura ei și evenimentele care au avut loc în timpul anului sau urmează să aibă loc. În anul 1998, sarcina de a organiza o asemenea activitate de amploare le-a revenit voluntarilor din București, Cluj-Napoca și Timișoara care și-au unit ambițiile pentru a le oferi participanților condițiile necesare desfășurării de forțe care a urmat. Cazarea de trei stele pentru delegați și ziarul zilnic sunt doar două din multiplele facilități puse la dispoziție în orașul de pe malul Someșului la cea de-a 16-a adunare generală. Dintre evenimentele memorabile, ar fi de menționat: trecerea grupurilor locale BEST din Milano, Porto și Lulea de la statutul de bebe-membri la cel de membri cu drepturi depline, înregistrarea studenților din Ekaterinburg, Zagreb și Vilnius în calitate de observatori, crearea comitetului pentru strângerea de fonduri (FUNC), cadrul întâlnirilor din comitetele de informatică (ITC) și de training-uri (TIGro) și primul record de alegere în doi ani consecutivi a aceluiași președinte în consiliul director internațional. Cuvântul cheie a fost, ca la orice astfel de întrunire, responsabilitatea, pentru că e vorba totuși despre viitorul organizației. Jamboree 2000 Jamboree este o adunare mare în care membrii BEST participă la diverse sesiuni de training organizate de comitetul specializat - TIGro, în 2000 fiind realizat de către grupul local din Cluj-Napoca la castelul din Macea în noiembrie. Cu standuri pentru comitete (un fel de târg de posibilități în organizație), 170 de participanți din 25 de orașe europene și diverse jocuri combinate cu ateliere de lucru și transferuri de informații, evenimentul a fost de succes și a servit drept experiment pentru încercările ulterioare (recordul într-una din edițiile următoare: 700 de participanți). Alte evenimente interne internaționale memorabile organizate de grupul local din Cluj-Napoca: WorkShop 2001, Regional Meeting 2000, 2003, 2008 și 2012 și alte întâlniri și traininguri intensive (Short Intensive Meeting / Training).

23


Cultural exchange Pentru că BEST e despre diversitate și despre Europa, a inventat un sistem prin care anual, studenți din două sau trei orașe ale organizației se vizitează reciproc, în grupuri de 10 - 20 de persoane. Prin intermediul schimbului cultural, membrii BEST au ocazia de a cunoaște oameni noi la ei acasă, gustând din cultura, tradițiile, viața socială și academică a gazdelor. Timp de o săptămână, se formează prietenii, iubiri și legături care pot dura toată viața, iar poveștile cu care rămân participanții sunt numai bune de transmis nepoților. Nu se știe exact când au început, dar revistele interne internaționale menționează schimburile culturale încă din 1996, iar în Cluj-Napoca, cel mai vechi pare să dateze din 1998, ajungând anul acesta la a zecea ediție și al 12-lea grup local vizitat, pe lângă cele două grupuri bonding(organizație asociată din Germania) din Dresden (1999 - 2000) și Erlangen (2005).

24


Istoria relației cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca Încă de la începutul existenței sale, organizația internațională și-a dedicat eforturile viitorilor ingineri. În Cluj-Napoca, tinerii politehniști studiază la Universitatea Tehnică a municipiului, instituție de învățămât superior cu ”grad de încredere ridicat”, după decizia Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior din 2007. În 1995, în momentul formării grupului local, studenții entuziaști au avut parte de ajutor din partea câtorva profesori și angajați ai Unversității Tehnice din Cluj-Napoca, din care îl amintim pe prof.dr.ing. e.c. Ioan Abrudan, membru onorific al organizației BEST Cluj-Napoca. Colaborarea dintre cele două entități constă în promovarea reciprocă, oferirea din partea Universității a suportului logistic și din partea organizației a diferitelor oportunități pentru studenți, realizarea broșurii denumită ”Ghidul Bobocului”. Aceasta din urmă este concepută într-un format de buzunar și cuprinde informații utile pentru studenții din primul an în ceea ce privește Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și modalitățile de petrecere a timpului liber și pentru restul studenților de asemenea, conținând un calendar al anului universitar și o hartă a orașului, ceea ce o face utilă pe o perioadă îndelungată. Din 2011, de la a X-a sa ediție, membrii BEST le arată bobocilor, printr-un tur al orașului, principalele obiective care îi interesează în mod direct. Dintre evenimentele mai memorabile care au rezultat în urma cooperării menționate, putem enumera: Festivalul Universității Tehnice în anii 2003 și 2004, BattleLab Robotica din 2011 încoace, pentru care coordonatori sunt s.l.dr.ing. Septimiu Crișan și un membru BEST, cursurile de sezon din 1997 încoace, ținute de profesori de la diferitele facultăți și specializări ale universității și pentru care aceasta oferă credite ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System). După 18 ani de colaborare rodnică, BEST Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se pregătesc pentru următoarele provocări, privind cu energie spre viitor.

25


Despre alumni Lecție de latină: alumnus (alumni, alumna, alumnae) – absolvent al unei școli sau facultăți, fost membru al unei organizații, angajat, contribuabil sau locatar. În cazul organizației BEST, alumni sunt foști membri activi, care și-au luat zborul din grupul lor local și din Universitatea Tehnică, dar se întorc din când în când, să-și împărtășească înțelepciunea cu membrii mai tineri și să-și spună povestea în familie. Anual, ei se întâlnesc împreună cu membrii activi într-un cadru informal, la așa numita Alumni Meeting, care până în 2012 era sărbătorită împreună cu aniversarea, din 2013 încercându-se formalizarea acestui eveniment. Alumni, angajați acum în diverse domenii, formează în BEST o rețea puternică în toată lumea și promovează în continuare activitățile organizației, astfel păstrându-se în spiritul ei. Istoria se face cu oameni ”[...] În BEST, afli că se mai poate face ceva chiar și în momentul în care nu mai ai opțiuni : adică, le creezi, sau (dacă ești comod ca mine) mai cauți. Observ că lumea în general nu prea știe nici măcar să caute, și se dă bătută ușor. În BEST am văzut cum poți face evenimente când bugetul e la limită sau pe minus, uneori să ajungi și pe plus (da... e vorba de JobShop în mare parte), afli că și dacă ești cu un picior să fii dat afară (ca și organizație) din clădirea turn a rectoratului (de pe Daicoviciu) tot te descurci, și alte cele. Iar pentru oameni de ăștia care-s prea ingineri (ca ăia din bancuri), să vadă ce se poate face/rezolva prin simplă voință, e un lucru destul de important. Accepți mai greu după aia în viață, și în “carieră” conceptul de “asta e, trebuie să facem așa” versus “asta e, dar hai să facem/căutăm de mai bine”, lucru pe care din păcate părinții noștri îl știu prea bine. Cred că formula care descrie cel mai bine (și care e și cea mai populară în ultima vreme), e că până la urmă BEST-ul cultivă puțin de spirit antreprenorial, sau spirit de libertate.” Alexandru Ardelean, in BEST din 2006

26


“Despre valoarea experienței ca membru BEST îți dai seama abia după ce te-ai desprins de organizație, dar ai rămas cu o viziune. Iar primul cuvânt care îmi vine acum în minte e recunostința, pentru că în BEST am întâlnit Oameni, care mi-au devenit Prieteni și mai apoi o Familie lărgită. Însă dincolo de oameni am descoperit o viziune nouă, idei, răspunsuri, dar și provocări cărora a trebuit să le fac față. Poate și datorită faptului că m-am implicat activ în acțiunile BEST, foarte curând am realizat că aici, în BEST, poți să crești, să te formezi și să fii competitiv, indiferent unde ai pleca după aceea. Nu există roluri mici, există doar actori netalentați, spunea K. Stanislavski, ceea ce e foarte adevărat pentru cei care vor să se autodepășească, iar BEST-ul are toate instrumentele să-ți pună în valoare calitățile. Ar mai fi apoi întâlnirea cu ceilalți membri BEST din Europa, care constituie un veritabil schimb de experiență și lărgire a orizontului cunoașterii. Workshop-urile, dar și party-urile se înscriu în aceeași spirală a descoperirii și creșterii. BEST-ul e un organism viu care, dacă ești atent, observi cum reușește să schimbe oamenii și să influențeze societatea. Chiar dacă în acest an BEST-ul împlinește 18 ani, eu sunt convins că a ajuns la maturitate mult mai devreme, iar mărturie stau generații de tineri care aici au deprins competențele necesare pentru a lucra la cele mai înalte standarde, iar astăzi lucrează în cele mai mari companii din țară și străinătate. În BEST poți să crești oricât, dar depinde de tine să joci un rol mare în societate, iar eu vă spun că nimic nu e imposibil. La mulți ani BEST! Ciprian Costea, serving BEST since ‘99”

Aniversare internă & Alumni meeting 2011

27


part of the BEST family since 1995

History Book  

For our 18th anniversary we decided to check our archives and gather informations about our history. Enjoy!

Advertisement