Page 1


Selvportrett


Celebrating the child within

Kay Bojesen Kay Bojesen var ferdig utdannet sølvsmed i 1910 etter å ha gått i lære hos Georg Jensen. Som en av de første innenfor dansk kunsthåndverk ble han fasinert av funksjonalismen, og han var en av initiativtakerne til “Den Permanente” – en butikk og et utstillingsvindu som gjennom årtier har representert det beste innenfor dansk design. I 1930-årene begynte Kay Bojesen for alvor å dyrke interessen for å jobbe med tre. Han skapte blant annet en serie tredyr som alle levde opp til påstanden hans om at ting skal være “runde, myke og føles gode mot hånden”. Han hadde ingen ambisjoner om å skape kopier av virkelighetens dyr, men i stedet fantasifulle modeller i et design med “smilende” linjer. Med utgangspunkt i disse grunntankene har Kay Bojesen skapt sine elskede figurer som appellerer til barnet i oss. Det glade uttrykket gir glede til mennesker over hele verden. Gå på oppdagelse i Kay Bojesens glade univers.


1919 Kay og Erna Bojesen ble gift i 1919. Her er de på Strøget i København.

1932 Som noen av de aller første flytter familien Bojesen inn i Bella Vista tegnet av Arne Jacobsen.


1934 Dachsen blir født.

1932 Kay Bojesen åpner butikk og verksted i Bredgade 47, rett i nærheten av Amalienborg.


1935 Original skisse av sebraen som er utsk책ret i tre og h책ndmalt.

1942 Gardesoldaten foran Amalienborg.


1936 Gyngehesten er laget i lakkert bøk.


1951 Apen i teak og limba er det mest synlige beviset for Kay Bojesens filosofi om at linjene i et produkt skal �smile�.


1952 Bjørnen blir født og Kay Bojesen blir utnevnt til Kongelig Hoffleverandør.


1953 Elefanten utviklet i eik ser dagens lys.


1954 Lundefuglen er skapt i to størrelser og er håndmalt.

1955 Flodhesten holder orden på blyanten på Kay Bojesens skrivebord. Her sammen med barnebarna Peter og Lotte.


Arven Da Kay Bojesen døde i en alder av 72 år etterlot han seg en betydningsfull designarv. En arv som i dag blir ivaretatt av hans fire barnebarn. Rosendahl Design Group er takknemlige for å ha blitt utvalgt av familien Bojesen til å utvikle, produsere og distribuere deres bestefars elskede design til glede for mennesker over hele verden.


Celebrating the child within

Kolleksjonen i tre


Celebrating the child within

FAMILIEN


Apen Kay Bojesens idé med apen var opprinnelig å gi sine barn en finurlig knagg til jakkene deres. Siden 1951 har apen i teak og limba pyntet opp en rekke forsider på moteblader og som en munter hilsen, hengt på uttallige bokhyller. Et tro dansk designikon med en helt spesiell karisma.


hunden Kay Bojesen ønsket ikke å lage en tro kopi av virkelighetens dyr, men derimot lekelystne varianter som skulle være deilige å holde rundt samtidig som de appellerte til fantasien og hyllet barnet i oss. Hunden i valnøtt er stadig like god som da den så dagens lys for første gang i 1934.


Flodhesten Flodhesten i eik kom til verden i 1955, og var en av Kay Bojesens trofaste medarbeidere. Fra sin faste plass på skrivebordet, holdt den med et bredt smil styr på Kay Bojesens blyant. Flodhesten innbyr til kjærlige klapp på hodet og sender en hilsen til barnet i oss alle.


Kaninen

Bjørnen

Kaninen som er laget i eik, kom til verden som det yngste familiemedlemmet i rekken av Kay Bojesens tredyr, i 1957. Barn og voksne har i årevis sammen skapt et magisk univers av historier om dyrene som har satt tiden på vent og sendt drømmer på lange reiser.

I 1952, bare ett år etter at apen kom til verden, designet Kay Bojesen bjørnen. Opp gjennom årene har den lille bjørnen truffet oss rett i hjertet.


Elefanten Kay Bojesen strebet etter å skape design som ikke bare er flotte å eie, men som også er deilige å holde rundt. Elefanten i eik med de myke linjene er et levende bevis på at det var akkurat det som var Kay Bojesens spesielle talent.


PETER Denne sangfuglen er oppkalt etter Kay Bojesens eldste barnebarn.

Sangfuglen Familien Bojesens terrasse i Bella Vista var full av blomster, kurvmøbler og fugler. Helt tilfeldig fant vi et bilde av denne fuglen i et av familiens fotoalbumer. Undersøkelser som ble utført, viste at det opprinnelig bare fantes fem fugler. Kay Bojesen designet fuglene på 50-tallet, men rakk aldri å få satt dem i produksjon. Ut fra de originale fem fuglene, samt en liten fugleflokk på en pinne, har vi laget seks sangfugler som alle er malt i Kay Bojesens opprinnelige muntre farger.

SUNSHINE Denne sangfuglen heter Sunshine, og den representerer en av de fem opprinnelige fargekombinasjonene.


RUTH

OTTO

Denne sangfuglen har fått navnet sitt etter Kay Bojesens svenske svigerdatter.

Sangfuglen Otto er oppkalt etter Kay og Erna Bojesens eneste barn.

POP Denne sangfuglen heter Pop, og det gjør den fordi Kay Bojesen elsket den danske brusen, soda pop.

KAY Sangfuglen er med all respekt døpt Kay, og fargen er kunstnerens favorittfarge blant blånyansene.


Sjøpapagøye Sjøpapagøyen med det fargestrålende nebbet, kom til verden i 1954. Allerede den gang kom han flygende fra start og landet rett i hjertet på både barn og voksne. Vakker å se på og lett å elske står han der lett fremoverbøyd og med åpne vinger – alltid klar til å gi en klem.


Gyngehest “Fra nå av skal ingen barn kjede seg”, sa Kay Bojesen en dag. Og så satte han seg ned og tegnet gyngehesten sin så den nærmest hoppet opp fra papiret. Stivbeint og rakrygget, men med et tillitsvekkende vesen og et åpent ansikt.


Gardistene Det Kongelige Livregiment har holdt vakt ved de danske slott siden 1658. Kaj Bojesen tegnet sitt kompani i 1942 med bjørneskinnsluer, rød gallauniform og kors på brystet. Det medfølger skilderhus-formet emballasje i papp med monogram med tillatelse fra dronningen.


Porselen Det finnes flere utgaver av Kay Bojesens barneservise fra begynnelsen av 50-tallet i henholdsvis melamin, porselen og sterlingsølv. Hver for seg, har de deres helt egen sjarme. Hr. og fru Bojesen brukte selv kruset av melamin som tannbørsteglass, og det var merket med henholdsvis “KAY” og “ERNA” med store, røde bokstaver.


Celebrating the child within

FAMILIEN

Apekatt H 20 cm / 995 kr. Stor Apekatt H 60 cm / 11.995 kr.

Hunden H 10.5 cm / 799 kr.

Flodhesten H 8.5 cm / 799 kr.

Kaninen H 16 cm / 749 kr.

Elefanten H 16 cm / 1.249 kr.

Bjørnen H 15 cm / 799 kr.


Sangfuglen – Pop H 15,1 cm / 619 kr.

Sangfuglen – Ruth H 15,1 cm / 619 kr.

Sangfuglen – Otto H 15,1 cm / 619 kr.

Sangfuglen – Kay H 15,1 cm / 619 kr.

Sangfuglen – Peter H 15,1 cm / 619 kr.

Sangfuglen – Sunshine H 15,1 cm / 619 kr.

Sjøpapagøye H 19,6 cm / 799 kr.

Porselen, 3 deler / 599 kr.

Gyngehest H 32 cm / 4.295 kr.


Fanebærer, stor H 100 cm / 22.995 kr.

Menig med gevær H 22 cm / 749 kr.

Trommeslager H 22 cm / 749 kr.

Fanebærer H 22 cm / 749 kr.


Celebrating the child within

THE END


Design: Make速


90116-ENG

www.kaybojesen-design.com

Norwegian  

Kay Bojesen - Denmark