Page 1

13 14


3..................... Woord

Vooraf

4 – 5............... Publiekswerking 6 – 7............... Creatieve

partnerships

8..................... Subsidiënten 10 – 19........... Overzicht

& structurele sponsors

per Genre

20 – 21.......... Focussen 22 – 35.......... September 36 – 59.......... Oktober 60 – 85.......... November 86 – 101........ December 102 – 115...... Januari 116 – 145...... Februari 146 – 163...... Maart 164 – 173...... April 174 – 189...... Mei/juni/juli 190 – 191...... Muziekcentrum

Track

193 – 208...... ontmoetingscentra

& buurthuizen

211 – 222...... Advertenties

& sponsors

225 – 242...... Praktisch 226................. Abonnementen 226................. Losse tickets 226................. Reducties 229 – 231...... Information Pratique: 230................ Abonnements 230................ Billets 230................ Tarifs réduits 232................ Partners in cultuur 233................ Locaties Huren en extra 234 – 237...... Goed om te weten: 234................. Contact 234................. Locaties 235................ Vestiaire 235................ Language proof 235................ Gsm 235................ Foto-, video- en geluidsopnames 235................ Parking Schouwburg 236 – 237...... Toegankelijkheid / Accessibilité 238 – 239...... Colofon 242................. Zaalplan

faciliteiten


3

Woord Vooraf Als Kortrijkzaan spreken buitenstaanders je soms aan over het culturele aanbod van onze stad. Ja, zeggen dat er veel te doen is in Kortrijk leest als een understatement. Kortrijk, en de Schouwburg in het bijzonder, fungeert als culturele vuurtoren in onze grensoverschrijdende regio. Ook onafhankelijke studies en artikels in diverse media bevestigen dit. Waar de vele partners in en rond Kortrijk de voorbije jaren aan de weg timmerden, komt alles nu tot zijn volle ontplooiing. De stad groeit en de opgebouwde expertise en samenwerkingsverbanden komen samen: op cruciale momenten, rond prikkelende thema's en genres, rond goed gekozen data en artiesten, in gekende of verrassende locaties. Het publiek kan kiezen tussen film, theater, expo's, jamsessies, lezingen, festivals, feestjes met een culturele toets, hedendaagse dans … of soms een combinatie. Je hoeft echt niet meer naar de 'grote stad' in die andere provincie om iets te beleven. Schouwburg Kortrijk is maar wat graag een 'verbinder' in die stad-in-bloei met onze unieke kwalitatieve infrastructuur, een wijdvertakt netwerk binnen en buiten het culturele veld, een nieuw gebruiksvriendelijk ticketingsysteem en gezamenlijke communicatie. We vullen dit aan met een even brede als avontuurlijke eigen programmering in verschillende genres. Warme familie- en schoolvoorstellingen wisselen af met internationale hedendaagse dans

An Vandersteene Schepen van cultuur

of groot theaterwerk. Vernieuwende comedy formats staan naast muziekvoorstellingen in alle vormen, kleuren en geuren. Met een rits van inleidingen, workshops, masterclasses, bussen naar Rijsel en Doornik, nabesprekingen, unieke festivals met een eigen profiel bieden we wie dit wil dat kwalitatieve stapje meer. Ga voor dat actief deelnemen! Met een uniek en interactief kindermuzefestival als Spinrag en een grote selectie voorstellingen met een jongerentarief, verleidt de Schouwburg ook het jonge publiek uit Kortrijk (en ver daarbuiten) om die verdomde drempels te overstijgen. Op één jaar tijd staan 266 voorstellingen in de gebouwen van Schouwburg Kortrijk. De helft in eigen beheer, de andere helft georganiseerd door externen. Een gezond evenwicht dat ervoor zorgt dat de Schouwburg openstaat voor iedereen. De totale werking van Schouwburg Kortrijk en Muziekcentrum Track is goed voor een jaarlijks bereik van meer dan 100.000 bezoekers. Het resultaat van een stevige ploeg professionele medewerkers en bezielde vrijwilligers! Wij beloven alvast de ingeslagen weg verder te volgen, het ritme aan te houden en kwaliteit en verrassing naar Kortrijk te blijven uitnodigen. We rekenen op jullie massale goesting om dit samen met ons te beleven. Op naar een boeiend nieuw seizoen!

Patrick Jolie Voorzitter Raad van bestuur

Lieselotte Deforce Cultuurfunctionaris - directeur


4

PUBLIEKSWERKING

kan je v贸贸r de voorstelling een inleiding bijwonen. Hiermee krijg je een voorzet op wat je kan verwachten, zonder de magie van de voorstelling te verjagen. De inleidingen worden aangekondigd via de brochure en op het ticket. Waar mogelijk maken we een programmablaadje met een bondige uitleg over de voorstelling, een overzicht van de artistieke equipe en een handige kalender met toekomstige voorstellingen in hetzelfde genre.

漏 david samyn

Krijg meer voor en na de voorstelling

Schouwburg Kortrijk zorgt ervoor dat je cultuurbezoek een aangename belevenis wordt die smaakt naar meer. Bij bepaalde voorstellingen voorzien we een omkadering. Een extraatje waardoor je voorstelling een gezellig uitje wordt.

plaats om na te praten over de voorstelling en kan je die ervaring delen met de acteurs, artiesten, muzikanten en/of regisseurs die hier vaak achteraf belanden. Boekhandel Theoria voorziet een boekenkast vol kunstgerelateerde kijkboeken.

Cotton Club

Kom meer te weten over onze voorstellingen

Voor en na de voorstellingen kan je terecht in de Cotton Club (foyer) van de Schouwburg en ook in Muziekcaf茅 Track*. Hier is

Bij een aantal voorstellingen (vooral dans, theater, muziektheater en klassieke muziek)

Sommige voorstellingen voorzien we van een extraatje. Een debat, een film, een expo, een dj of een informele ontmoeting met de artiesten. Bij de familievoorstellingen is er vaak een omkaderende activiteit voorzien waarbij kinderen en hun ouders actief betrokken worden. Ook tijdens projecten als Spinrag, Next, het openingsweekend bieden we fijne verrassingen. Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.


5

Doe iemand een portie cultuur cadeau Ook dit seizoen kan je in UiT in Kortrijk cadeaucheques voor ons seizoensaanbod krijgen. Een origineel geschenk voor je partner, ouders, (klein-)kinderen, werknemers of klanten. De waarde van een cadeaucheque bepaal je zelf en de gelukkige eigenaar ruilt deze waardebon in voor tickets in UiT in Kortrijk.

Met plezier leiden wij je rond in De Kortrijkse Schouwburg en Muziekcentrum Track*. Je leert er het verhaal kennen achter de gebouwen, komt er in contact met ons personeel en ziet plaatsen waar je normaal nooit komt. Rondleidingen voor de Schouwburg kunnen aangevraagd worden bij schouwburg@kortrijk.be, voor het Muziekcentrum bij info@muziekcentrumtrack.be. (€ 2,50/persoon inclusief één drankje, maximum 20 personen per groep).

© david samyn

Leer het verhaal achter onze gebouwen en werking kennen

APERITIEF MET EEN PROGRAMMATOR Stel je graag je abonnement samen met een woordje uitleg bij het programma in een gemoedelijke sfeer? Wil je de sfeer van een voorstelling proeven en het boeiende verhaal erachter kennen? Dat kan! Je nodigt je vrienden, buren of collega’s uit, zorgt voor een hapje en een drankje en wij doen de rest. Een programmator komt de voorstellingen toelichten, gewapend met leuke anekdotes en tekst, beeld- of geluidsfragmenten. Zo stel je een abonnement samen dat helemaal aan je verwachtingen voldoet. Interesse? Neem dan contact op: T 056 23 98 50 of E schouwburg@kortrijk.be. We plannen deze gepersonaliseerde toelichtingen tussen 25 juni en 13 juli en vanaf 27 augustus tot 14 september. Snel zijn is de boodschap, want de planning loopt steeds erg snel vol.


6

Creatieve partnerships

© amc

Schouwburg Kortrijk is meer dan een plaats om voorstellingen te bekijken. We breiden ons netwerk van creatieve bondgenoten uit om samen een inhoudelijk thema uit te diepen, een project te omkaderen, sfeer te brengen binnen & buiten de muren van onze gebouwen. De foyer van Schouwburg Kortrijk wordt verschillende malen per jaar onder handen genomen door creatieve zielen. Een gezellige jazzy sfeer, een meetingpoint voor kinderen en ouders tijdens Spinrag of het tonen van werken van jonge kunstenaars tijdens Kunstbende,… Daarvoor werken we onder meer samen met Germana Tack, Gonzo, Animus Design, ...

© foto-shoot.be

Muziek is een essentieel gegeven. Regelmatig worden afterparty’s in de foyer, of muziekcafé Track* geprogrammeerd. StadsDJ Lotto, de Kokopelli dj’s, Sue & Ellen, de Quindo dj’s, Nice’n Hidee-ho, … zijn maar enkele van de vele platendraaiers die het komende seizoen van extra muziek voorzien. Hou onze site of facebook goed in het oog en kom te weten wanneer deze feestjes plaatsvinden. Veel voorstellingen hebben een link met literatuur. In 2013-2014 blijft Schouwburg Kortrijk samenwerken met de bibliotheek, Het Penhuis en Boekhandel Theoria. Zij zorgen voor fijne lectuur in onze foyer, zetten mee hun schouders onder verschillende lezingen doorheen het seizoen en zijn aanbieders van achtergrondinformatie voor onze voorstellingen.


© quindo

7

Sinds maart 2012 bouwen Muziekcentrum Track* en Howest samen aan Quindo, webradio voor en door jong Kortrijk. Het resultaat na iets meer dan een jaar: 165 vrijwilligers en 17 radioprogramma’s rond thema’s en muziekgenres die jongeren op dit moment bezighouden. Dag in dag uit verzorgen ze artikels, radio-, foto- en videoreportages van activiteiten in Kortrijk. De Quindisten verlaten geregeld hun professionele studio om radio op locatie te maken n.a.v. grote evenementen in de stad (Sinksen, Student Welcome Concert, Kunstbende). Op www.quindo.be kan je terecht voor originele informatie over Kortrijk en avontuurlijke muziek! Cinemobiel/Adventure Movie Club is dan weer onze vaste partner wat betreft creatieve videotoepassingen in één van onze gebouwen of gewoon buiten in de openbare ruimte. Onder meer op Sinksen bewijzen ze ieder jaar opnieuw hun creativiteit.

Graag houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Niet alleen vooraf, maar ook na afloop van evenementen. Hiervoor kunnen we rekenen op een team gemotiveerde fotografen die onze activiteiten op de gevoelige plaat leggen. David Samyn, Gino Cocquyt, Davy Depauw, Gregoir (fotoshoot.be), … zorgen ervoor dat ons seizoen zichtbaar wordt. Na ieder event kan je de fotoreportages vinden op onze facebook of website. Tot slot nodigen we op bepaalde tijdstippen een professionele cultuurjournalist uit om zijn of haar licht te laten schijnen over een reeks, een thema of een bijzondere voorstelling. Deze beschouwingen zijn te lezen in onze periodieke en digitale communicatie.


8

Partners in cultuur Exclusieve partners in cultuur van De Kortrijkse Schouwburg Binnen de regio Kortrijk vervult Schouwburg Kortrijk een unieke rol als regionale presentatieplek voor de podiumkunsten. Heel veel mensen uit Zuid-West-Vlaanderen komen regelmatig naar De Kortrijkse Schouwburg of Concertstudio voor het unieke aanbod. Dankzij onze uitwisselingen met Noord-Franse cultuurhuizen bereiken we bovendien ook meer en meer publiek uit Henegouwen en Nord-Pas-de-Calais. Schouwburg Kortrijk als cultuurbaken in de stad en regio. Deze trekkersrol is enkel mogelijk dankzij partnerships met een aantal bedrijven uit de regio. Hun financiĂŤle inbreng zorgt ervoor dat Schouwburg Kortrijk een aantal exclusieve voorstellingen naar Kortrijk kan halen en markante projecten kan realiseren.

Onze subsidiĂŤnten Voor het realiseren van het seizoen 2013-2014 kunnen we rekenen op de steun van de Stad Kortrijk, de Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Gemeenschap, Interreg IV, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Interreg, doet grenzen vervagen.


Š david samyn


10

Overzicht per genre DANS 14:00 -19:00

za 12.10.13

Sidi Larbi Cherkaoui / EASTMAN

Dansworkshop

za 12.10.13

Sidi Larbi Cherkaoui / Eastman

4D

20:15

Schouwburg

do 17.10.13

Wim Vandekeybus / Ultima vez

What the Body Does Not Remember

19:00

La rose des vents Villeneuve d'Ascq

za 19.01.13

Nevski Prospekt

Metro boulot dodo (5+)

18:00

Arenatheater

za 26.10.13

DOUBLE BILL: Bérengère Bodin (FR) Je suis un palimpseste,… & Jumper & Vera Tussing (D)

20:15

Budascoop 1

di 19.11.13

Kris Verdonck / A Two Dogs Company

H, An Incident

20:30

Schouwburg

do 21.11.13

Gisèle Vienne

The Pyre (De Brandstapel)

20:00

La rose des vents Villeneuve d'Ascq

vr 22.11.13

Akram Khan Cie (UK)

iTMOi - In the Mind of Igor (Belgische Première)

20:15

Schouwburg

za 23.11.13

Akram Khan Cie (UK)

iTMOi - In the Mind of Igor (Belgische Première)

20:15

Schouwburg

za 23.11.13

De Vlaamse Opera & Troubleyn / Jan Fabre + Expo Illuminations

Tragedy of a Friendship

17:00

Opéra de Lille / Le Palais des Beaux Arts

vr 29.11.13

Maud Le Pladec / Leda

Democracy (Belgische Première)

20:15

Budascoop 1

za 30.11.13

Nextparcours: emmanuelle raynaut (FR) + Jérôme Brabant (FR) + Christian Rizzo (FR) + See You NEXT time

Expo + Heimat + D'après une histoire vraie + See You NEXT time

17:00

Valenciennes + Doornik

za 30.11.13

Nextparcours: Frédérick Gravel (CA) + Brokentalkers (IR) + See You NEXT time

Usually Beauty Fails +The Blue Boy + See You NEXT time

19:00

La rose des vents Villeneuve d'Ascq + Maison de la Culture Tournai

za 07.12.13

Lemi Ponifasio & Mau (PF)

Stone in her Mouth

20:00

Concertgebouw Brugge

vr 24.01.14

Double Bill: Rémy héritier & Claire Croizé / Action Scènique

Percée Persée & Chant éloigné

19:30

Budascoop & Schouwburg

vr 24.01.14

Claire Croizé / Action Scènique

Chant éloigné

21:30

Schouwburg

za 01.02.14

IsraEl Galván (ES)

La Edad de Oro

20:00

CC De Spil Roeselare

Droomstad (6+)

15:00

Schouwburg

zo 02.02.14 De Dansers / Ed Sanders (NL)

Budatoren


11

Double Bill: Jan Martens & vr 07.02.14 Koen De Preter

Bis - Solo voor Truus Bronckhorst & Journey

20:15

Schouwburg

wo 12.02.14

Double Bill: Guilio d'Anna (IT) & Sarah Bostoen / Compagnie Monica

Parkin'son & Sometimes the blues is Just a Passing Bird

20:15

Schouwburg

do 27.02.14

Hans Van Den Broeck / Compagnie S.O.I.T.

NMI - Duet on the enemy

20:15

Budascoop 1

zo 16.03.14

KUNSTBENDE 15

Voorronde Kortrijk

13:00

Schouwburg

wo 26.03.14

Jan Martens & Peter Synaeve / CAMPO

Victor

20:15

Schouwburg

Etienne Guilloteau / vr 04.04.14 Action scénique (FR)

Synopsis of a Battle

20:15

Budascoop 1

Anne Teresa de Keersmaeker / do 08.05.14 Rosas

Bartók / Mikrokosmos

20:15

Schouwburg

za 10.05.14

Anke Zijlstra

Wint Wind? (2,5+)

14:00

Arenatheater

za 10.04.14

Anke Zijlstra

Wint Wind? (2,5+)

16:00

Arenatheater

New Work - Triple Bill

20:00

Concertgebouw Brugge

vr 30.05.14 MichaEl Clark Company (UK) theater en muziektheater za 21.09.13

Jelle Marteel

Boomjong (6+)

14:00

Arenatheater

za 21.09.13

Jelle Marteel

Boomjong (6+)

16:00

Arenatheater

za 21.09.13

Jelle Marteel

Boomjong (6+)

18:00

Arenatheater

za 21.09.13

NTGent

Rood

20:15

Schouwburg

vr 27.09.13

Cie de Koe

Olga (Ольга) - de brief komt altijd aan

20:15

CC De Steiger Menen

do 17.10.13

Bruno Vanden Broecke & Wim Helsen / KVS

Gij die mij niet ziet

20:15

Schouwburg

vr 18.10.13

Bruno Vanden Broecke & Wim Helsen / KVS

Gij die mij niet ziet

20:15

Schouwburg

za 19.10.13

Nevski Prospekt

Metro boulot dodo (5+)

18:00

Arenatheater

vr 25.10.13

Theater Zuidpool

Phaedra

20:15

Schouwburg

wo 30.10.13

Abattoir Fermé

Ghost

20:15

Schouwburg

zo 03.11.13

4Hoog

Menskes (3+) (première)

15:00

Schouwburg

vr 15.11.13

Theatre of Nations / Thomas Ostermeier (De / Ru)

Freule Julie

21:00

La rose des vents Villeneuve d'Ascq


12

di 19.11.13

parcours: Alix Eynaudi + Kris Verdonck / A Two Dogs Company

Monique + H, An Incident

19:00

Budascoop

di 19.11.13

Kris Verdonck / A Two Dogs Company

H, An Incident

20:30

Schouwburg

za 23.11.13

De Vlaamse Opera & Troubleyn / Jan Fabre + Expo Illuminations

Tragedy of a Friendship

17:00

Opéra de Lille / Le Palais des Beaux Arts

di 26.11.13

Toneelhuis / Abke Haring

Trainer

20:15

Schouwburg

za

Nextparcours: Frédérick Gravel (CA) + Brokentalkers (IR) + See You NEXT time

Usually Beauty Fails +The Blue Boy + See You NEXT time

19:00

La rose des vents Villeneuve d'Ascq + Maison de la Culture Tournai

za 07.12.13

Laika & Compagnie Teatrale Piccoli Principi (IT)

Umami (8+)

17:00

Schouwburg

za 07.12.13

Laika & Compagnie Teatrale Piccoli Principi (IT)

Umami (8+)

20:15

Schouwburg

zo 08.12.13

Laika & Compagnie Teatrale Piccoli Principi (IT)

Umami (8+)

11:00

Schouwburg

wo 11.12.13

NTGent

Africa

20:15

Schouwburg

wo 18.12.13

TG STAN & Toneelhuis / Olympique Dramatique

Creatie 2013 (werktitel)

20:15

Schouwburg

zo 26.01.14

Tal en Thee

Meer dan beer (3+)

15:00

Arenatheater

di 28.01.14

Sandra Carota

La Scoperta dell'America

20:15

Schouwburg

vr 31.01.14

Leo Van Der Elst en Ruben Van Gucht

Met de ogen dicht (Mexico '86 ontrafeld)

20:15

OC De Wervel Bellegem

do 06.02.14 Toneelhuis / Bart Meuleman

De Verwondering

20:15

Schouwburg

LOD / Josse De Pauw & Kris zo 09.02.14 Defoort Trio

An Old Monk

17:00

Schouwburg

20:15

Schouwburg

30.11.13

za 15.02.14

Hotel Modern / Arthur Sauer (nl) De Grote Oorlog

za 22.02.14

SKAGEN

Alles van Eva

20:00

CC De Schakel Waregem

wo 26.02.14

Theater Malpertuis

Lenz

20:15

Schouwburg

do 27.02.14

Hans Van Den Broeck / Compagnie S.O.I.T.

NMI - Duet on the enemy

20:15

Budascoop 1

za 01.03.14

HetPaleis

Nog een danske (4+)

15:00

Schouwburg

zo 02.03.14 Cie Bibendum Tremens (FR)

Un caillou dans la Chaussure (6+) (Vlaamse Première)

17:00

Schouwburg

Tuning People & di 04.03.14 Kinderenvandevilla

Leeghoofd (4+)

15:00

Arenatheater

Tuning People & di 04.03.14 Kinderenvandevilla

Leeghoofd (4+)

17:00

Arenatheater

wo 05.03.14 Compagnie Frieda

Lampe (6+)

15:00

Arenatheater


13

do 06.03.14 LOD

De eenzaamheid van de egel (8+)

19:00

Schouwburg

wo 12.03.14

Het Kip

Laisse Tomber

20:15

Arenatheater

zo 16.03.14

KUNSTBENDE 15

Voorronde Kortrijk

13:00

Schouwburg

zo 23.03.14

4Hoog

Keik (3+)

15:00

Arenatheater

di 25.03.14

Begijn Le Bleu

Ontploft!

20:15

OC De Wervel Bellegem

wo 26.03.14

Jan Martens & Peter Synaeve / CAMPO

Victor

20:15

Schouwburg

za 29.03.14

Néander Theater (DK)

Blam!

20:15

Schouwburg

vr 04.04.14 HetPaleis

Lodewijk de Koningspinguïn (8+)

19:00

Schouwburg

di 29.04.14

NTGent

Platonov

20:15

Schouwburg

zo 25.05.14

Het Zuidelijk Toneel / Lucas De Man

Dinner with Dad

11:00

Arenatheater

Hamlet vs. Hamlet

20:15

Schouwburg

Compagnie Cecilia i.s.m. Circus Ronaldo

Ensor

20:30

Tent Humorologie

za 21.09.13

Jelle Marteel

Boomjong (6+)

14:00

Arenatheater

za 21.09.13

Jelle Marteel

Boomjong (6+)

16:00

Arenatheater

za 21.09.13

Jelle Marteel

Boomjong (6+)

18:00

Arenatheater

za 19.10.13

Nevski Prospekt

Metro boulot dodo (5+)

18:00

Arenatheater

zo 20.10.13

BRONKS

Waldeling (6+)

13:30

Preshoekbos Marke

zo 20.10.13

BRONKS

Waldeling (6+)

16:00

Preshoekbos Marke

zo 03.11.13

4Hoog

Menskes (3+) (première)

15:00

Schouwburg

zo 10.11.13

De sint en pieten

Intrede Sint

11:00

Budapark (Ijzerkaai)

zo 10.11.13

De sint en pieten

Sinterklaasshow (4+)

14:00

Schouwburg

zo 10.11.13

De sint en pieten

Sinterklaasshow (4+)

15:30

Schouwburg

zo 10.11.13

De sint en pieten

Sinterklaasshow (4+)

17:00

Schouwburg

za 07.12.13

Laika & Compagnie Teatrale Piccoli Principi (IT)

Umami (8+)

17:00

Schouwburg

za 07.12.13

Laika & Compagnie Teatrale Piccoli Principi (IT)

Umami (8+)

20:15

Schouwburg

zo 08.12.13

Laika & Compagnie Teatrale Piccoli Principi (IT)

Umami (8+)

11:00

Schouwburg

vr 13.12.13

Theater Terra (NL)

Het kerstverhaal van Kleine Ezel (4+)

19:00

Schouwburg

Toneelhuis en Toneelgroep

ma 02.06.14 Amsterdam - Guy Cassiers & Tom Lanoye

za 28.06.14 familie


14

De winter van Kapitein Winokio (3+)

15:00

OC Marke

Meer dan beer (3+)

15:00

Arenatheater

Droomstad (6+)

15:00

Schouwburg

zo 09.02.14 Jan De Smet & Kim Duchateau

Het tweede stripconcert van Jan & Kim

15:00

OC De Wervel Bellegem

vr 28.02.14

Hannelore Bedert & WWF

Radio Oowoud (5+)

19:00

Schouwburg

za 01.03.14

HetPaleis

Nog een danske (4+)

15:00

Schouwburg

zo 02.03.14 Cie Bibendum Tremens (FR)

Un caillou dans la Chaussure (6+) (Vlaamse Première)

17:00

Schouwburg

Tuning People & di 04.03.14 Kinderenvandevilla

Leeghoofd (4+)

15:00

Arenatheater

Tuning People & di 04.03.14 Kinderenvandevilla

Leeghoofd (4+)

17:00

Arenatheater

wo 05.03.14 Compagnie Frieda

Lampe (6+)

15:00

Arenatheater

do 06.03.14 LOD

De eenzaamheid van de egel (8+)

19:00

Schouwburg

zo 23.03.14

4Hoog

Keik (3+)

15:00

Arenatheater

za 29.03.14

HetPaleis

Bus vol leugens (4+)

13:30

Kerkplein Aalbeke

za 29.03.14

HetPaleis

Bus vol leugens (4+)

15:00

Kerkplein Aalbeke

za 29.03.14

HetPaleis

Bus vol leugens (4+)

17:30

Kerkplein Aalbeke

vr 04.04.14 HetPaleis

Lodewijk de KoningspinguĂŻn (8+)

19:00

Schouwburg

za 10.05.14

Anke Zijlstra

Wint Wind? (2,5+)

14:00

Arenatheater

za 10.05.14

Anke Zijlstra

Wint Wind? (2,5+)

16:00

Arenatheater

do 10.10.13

Christine Van Broeckhoven

Alzheimer en dementie op zoek naar genezing

20:15

OC Marke

zo 13.10.13

Het Penhuis

Lieve Joris & gastheer Yves Van Durme

10:30

Oranjerie Broelmuseum

wo 16.10.13

Belpop Bonanza

20:15

Concertstudio

zo 17.11.13

Het Penhuis

Jan Brokken & gastheer Piet Devos

10:30

Oranjerie Broelmuseum

di 03.12.13

Lut Celie

Anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren

20:15

OC Marke

zo 16.02.14

Het Penhuis

Jean-Paul Van Bendeghem & gastheer Philippe Lepers

10:30

Boekhandel Theoria

do 20.02.14 Rudi vranckx

Het gezicht van de oorlog

20:15

OC Marke

zo 16.03.14

Het Penhuis

Charles Ducal & gastvrouw Anneleen De Coux

10:30

Oranjerie Broelmuseum

zo 27.04.14

Het Penhuis

Ann De Craemer & Roderik Six & gastheer Carlos Alleene

10:30

Oranjerie Broelmuseum

za 25.01.14

Kapitein Winokio

zo 26.01.14

Tal en Thee

zo 02.02.14 De Dansers / Ed Sanders

(NL)

literatuur


15

humor en cabaret vr 27.09.13

Compagnie Un loup pour l'homme (FR)

Face Nord

20:15

Emdeka Bellegem

za 28.09.13

Compagnie Un loup pour l'homme (FR)

Face Nord

20:15

Emdeka Bellegem

za 05.10.13

Denis Nowé

De gedoodverfde schilder

20:15

OC Aalbeke

do 17.10.13

Bruno Vanden Broecke & Wim Helsen / KVS

Gij die mij niet ziet

20:15

Schouwburg

vr 18.10.13

Bruno Vanden Broecke & Wim Helsen / KVS

Gij die mij niet ziet

20:15

Schouwburg

do 12.12.13

ComedyTrack* met Guga Baul

Maestroloog

maaltijd 19:00 line-up 20:15

vr 08.11.13

Jakop Ahlbom (NL)

Lebensraum

20:15

Schouwburg

do 21.11.13

Walter Baele

Het leven zoals het zeker niet is

20:15

OC De Wervel Bellegem

do 19.12.13

Christmas Forever ComedyTrack* XXL met Jelle Denturck & Tony Clifton Circus (Belgische première)

zo 22.12.13

Salahedinne (NL)

za 11.01.14

Bart Cannaerts

za 25.01.14

Concertstudio

maaltijd 19:00 line-up 20:15

Schouwburg

14:30

Schouwburg

Wanneer gaan we nog eens bowlen

20:15

Schouwburg

Humorologie, Festival van Verwondering

Soiree Humorologie

20:15

Schouwburg

vr 31.01.14

ELS DE SCHEPPER

Feest

20:15

Schouwburg

za 01.02.14

ELS DE SCHEPPER

Feest

20:15

Schouwburg

za 15.02.14

Sons of Navarone

Bluegrass & Humor

20:15

OC Aalbeke

zo 02.03.14 Cie Bibendum Tremens (FR)

Un caillou dans la Chaussure (6+) (Vlaamse Première)

17:00

Schouwburg

vr 21.03.14

Javier Guzman (NL)

Delirium II

20:15

Schouwburg

za 29.03.14

Néander Theater (DK)

Blam! (Belgische première)

20:15

Schouwburg

ComedyTrack* met Steven do 03.04.14 Mahieu

Maniak

vr 26.04.14 William Boeva

Megalomaan

20:15

BH Rollegem

Compagnie Cecilia i.s.m. Circus Ronaldo

Ensor

20:30

Tent Humorologie

za 31.08.13

Okselvocht

Buitengewone Coverband

20:30

Buitenpodium BH Rollegem

vr 13.09.13

Vintage Road

For Those who Love and Feel the Blues

20:30

Buitenpodium BH Rollegem

20:15

Schouwburg

za 28.06.14

maaltijd 19:00 line-up 20:15

Concertstudio

muziek

vr 20.09.13 Hayseed Dixie (US)


16

zo 22.09.13

De Dolfijntjes

Plug in and Play with 'De Dolfijntjes'

20:15

Schouwburg

vr 27.09.13

JazzLab Series

Score Man

20:15

Concertstudio

za 28.09.13

Ian Clement, Blackie & the Oohoos, Imaginary Family

ON TRACK* / Unday Label Night

vanaf 19:00

Concertstudio + Muziekcafé Track*

za 28.09.13

A Boy Named Johnny

Johnny Cash Tribute

20:30

Buitenpodium BH Rollegem

The Triplettes & The ma 30.09.13 boogiewoogie Bugle Boys

It Don't Mean a Thing, if it Ain't Got that Swing!

14:30

OC De Wervel Bellegem

do 03.10.13

Student Welcome Concert

o.a. Druzhnik, Steak n°8, Puggy, e.a.

vanaf 17:00

Schouwburgplein

zo 06.10.13

Arte Libre

Arte Libre

18:30

Muziekcafé Track*

zo 13.10.13

Bruno Brel & Micheline Van Hautem

L'Esprit de Jacques

14:30

OC Aalbeke

zo 13.10.13

Atlantihda

20:00

CC De Schakel Waregem

wo 16.10.13

Jimmy Frey

14:30

BH Rollegem

wo

Belpop Bonanza

20:15

Concertstudio

Twenty Dozen

20:15

Schouwburg

16.10.13

di 22.10.13

Dirty Dozen Brass Band

do 24.10.13

Viktor Lazlo

Billie Holiday

20:15

Schouwburg

zo 03.11.13

Arte Libre

Arte Libre

18:30

Muziekcafé Track*

za 09.11.13

The Antler King

cd-release

20:15

Concertstudio

wo 13.11.13

Ivan Paduart Trio

20:15

Concertstudio

za 30.11.13

De Beenhouwerij

Bioritme

20:15

OC Aalbeke

zo 01.12.13

Arte Libre

Arte Libre

18:30

Muziekcafé Track*

wo 04.12.13

De Bonanzas

A Tribute to the Sixties

14:30

OC Marke

za 14.12.13

Meuris

20:15

Schouwburg

wo 15.01.14

JazzLab Series

Double Bill: Joachim Badenhorst & Oak Tree

20:15

Concertstudio

za 25.01.14

Kapitein Winokio

De winter van Kapitein Winokio (3+)

15:00

OC Marke

do

Daan

Le Franc Belge

20:15

Schouwburg

Arte Libre

18:30

Muziekcafé Track*

20:15

Schouwburg

30.01.14

(US)

zo 02.02.14 Arte Libre za 08.02.14 Taraf de Haïdouks

(RO)

zo 09.02.14 Jan De Smet & Kim Duchateau

Het tweede stripconcert van Jan & Kim

15:00

OC De Wervel Bellegem

za 15.02.14

Bluegrass & Humor

20:15

OC Aalbeke

20:15

Concertstudio

Radio Oowoud (5+)

19:00

Schouwburg

Arte Libre

18:30

Muziekcafé Track*

Sons of Navarone

Double Bill: Roland & do 20.02.14 Tiny Legs Tim

vr 28.02.14

Hannelore Bedert & WWF

zo 02.03.14 Arte Libre


17

met o.a. The Crooktown Jazz Band & May Day Jazz Band

19:30

OC De Wervel Bellegem

20:15

Concertstudio

Voorronde Kortrijk

13:00

Schouwburg

do 20.03.14 Raymond van het Groenewoud

Bijna Volwassen

20:15

Schouwburg

ma 24.03.14 Bang-Up! Opera

Regards to Broadway

14:30

OC Aalbeke

20:15

Schouwburg

Soulnight: A Tribute to Marvin Gaye

20:15

Schouwburg

Orchestre International do 03.04.14 du Vetex 'Kingsize'

Tien! Dix! Diez! Deset!

20:15

Schouwburg

vr 04.04.14 HetPaleis

Lodewijk de Koningspinguïn (8+)

19:00

Schouwburg

20:15

OC D'Iefte Deerlijk

za 08.03.14 Omer Jazz Bellegem do 13.03.14

Renée - Eefje De Visser

zo 16.03.14

KUNSTBENDE 15

do 27.03.14

Flip Kowlier

vr 28.03.14

Sofie, Sandrine, Stef Caers & Mo Harcum

za 05.04.14 A.h.a.b zo 06.04.14 Arte Libre

Arte Libre

18:30

Muziekcafé Track*

zo 04.05.14 Arte Libre

Arte Libre

18:30

Muziekcafé Track*

wo 07.05.14 JazzLab Series

Rebirth::Collective

20:15

Concertstudio

klassieke muziek za 23.11.13

De Vlaamse Opera & Troubleyn / Jan Fabre

Tragedy of a Friendship

17:00

Opéra de Lille

wo 11.12.13

Il Fondamento

G. Ph. Telemann koestert C. Ph. Bach

20:15

Concertstudio

za 18.01.14

deFilharmonie

Beethoven 6

20:00

Concertgebouw Brugge

vr 16.05.14

Brussels Philharmonic

20:15

Schouwburg

zo 25.05.14

Il Fondamento & Jos Verbist

Dido Verlaten

15:00

Schouwburg

Live Muziek2 za 12.10.13

Sidi Larbi Cherkaoui / Eastman

4D

20:15

Schouwburg

vr 08.11.13

Jakop Ahlbom (NL)

Lebensraum

20:15

Schouwburg

vr 29.11.13

Maud Le Pladec / Leda

Democracy (Belgische Première)

20:15

Budascoop 1

za 30.11.13

Nextparcours: emmanuelle raynaut + Jérôme Brabant (FR) + Christian Rizzo (FR) + See You NEXT time

Expo + Heimat + D'après une histoire vraie + See You NEXT time

17:00

Valenciennes + Doornik

za 30.11.13

Nextparcours: Frédérick Gravel (CA) + Brokentalkers (IR) + See You NEXT time

Usually Beauty Fails +The Blue Boy + See You NEXT time

19:00

La rose des vents Villeneuve d'Ascq + Maison de la Culture Tournai

za 07.12.13

Lemi Ponifasio & Mau (PF)

Stone in her Mouth

20:00

Concertgebouw Brugge


18

La Edad de Oro

20:00

CC De Spil Roeselare

zo 02.02.14 De Dansers / Ed Sanders (NL)

Droomstad (6+)

15:00

Schouwburg

LOD / Josse De Pauw & zo 09.02.14 Kris Defoort Trio

An Old Monk

17:00

Schouwburg

do 06.03.14 LOD

De eenzaamheid van de egel (8+)

19:00

Schouwburg

zo

23.03.14

Keik (3+)

15:00

Arenatheater

vr

04.04.14 HetPaleis

Schouwburg

za 01.02.14

IsraEl Galván (ES)

4Hoog

Lodewijk de Koningspinguïn (8+)

19:00

Etienne Guilloteau / vr 04.04.14 Action Scènique (FR)

Synopsis of a Battle

20:15

Budascoop 1

Anne Teresa de Keersmaeker / do 08.05.14 Rosas

Bartók / Mikrokosmos

20:15

Schouwburg

vr 30.05.14 MichaEl Clark Company (UK)

New Work - Triple Bill

20:00

Concertgebouw Brugge

20:15

Schouwburg

JONCK*FOOD vr 20.09.13 Hayseed Dixie (us) za 21.09.13

NTGent

Rood

20:15

Schouwburg

vr 27.09.13

JazzLab Series

Score Man

20:15

Concertstudio

za 05.10.13

Denis Nowé

De gedoodverfde schilder

20:15

OC Aalbeke

za 12.10.13

Sidi Larbi Cherkaoui / Eastman

4D

20:15

Schouwburg

wo 16.10.13

Belpop Bonanza

20:15

Concertstudio

do 17.10.13

Wim Vandekeybus / Ultima vez

What the Body does not remember

19:00

La rose des vents Villeneuve d'Ascq

do 17.10.13

Bruno Vanden Broecke & Wim Helsen / KVS

Gij die mij niet ziet

20:15

Schouwburg

vr 18.10.13

Bruno Vanden Broecke & Wim Helsen / KVS

Gij die mij niet ziet

maaltijd 20:15 line-up

Schouwburg

za 26.10.13

Double Bill: Bérengère Bodin (FR) Je suis un palimpseste,… & Jumper & Vera Tussing (DE)

wo 30.10.13

Abattoir Fermé

za

09.11.13

The Antler King

wo

13.11.13

Ivan Paduart Trio

20:15

Budascoop 1

Ghost

20:15

Schouwburg

cd-release

20:15

Concertstudio

20:15

Concertstudio

vr 15.11.13

Theatre of Nations / Thomas Ostermeier

Freule Julie

21:00

La rose des vents Villeneuve d'Ascq

di 19.11.13

Kris Verdonck / A Two Dogs Company

H, An Incident

20:30

Schouwburg

wo 20.11.13

Gisèle Vienne

The Pyre (De Brandstapel)

20:00

La rose des vents Villeneuve d'Ascq

vr 22.11.13

Akram Khan Cie (UK)

iTMOi - In the Mind of Igor (Belgische Première)

20:15

Schouwburg


19

za 23.11.13

Akram Khan Cie (UK)

iTMOi - In the Mind of Igor (Belgische Première)

20:15

Schouwburg

di 26.11.13

Toneelhuis / Abke Haring

Trainer

20:15

Schouwburg

vr 29.11.13

Maud Le Pladec / Leda

Democracy (Belgische Première)

20:15

Budascoop 1

wo 11.12.13

NTGent

Africa

20:15

Schouwburg

wo 11.12.13

Il Fondamento

G. Ph. Telemann koestert C. Ph. Bach

20:15

Concertstudio

wo 18.12.13

TG STAN & Toneelhuis / Olympique Dramatique

Creatie 2013 (werktitel)

20:15

Schouwburg

wo 15.01.14

JazzLab Series

Double Bill: Joachim Badenhorst & Oak Tree

20:15

Concertstudio

di

Sandra Carota

La Scoperta dell'America

20:15

Schouwburg

20:15

Schouwburg

An Old Monk

17:00

Schouwburg

28.01.14

za 08.02.14 Taraf de Haïdouks LOD / Josse De Pauw & zo 09.02.14 Kris Defoort Trio

wo 12.02.14

Double Bill: Guilio d'Anna (IT) & Sarah Bostoen / Compagnie Monica

Parkin'son & Sometimes the blues is just passing bird

20:15

Schouwburg

za 15.02.14

Hotel Modern / Arthur Sauer

De Grote Oorlog

20:15

Schouwburg

za

Sons of Navarone

Bluegrass & Humor

20:15

OC Aalbeke

20:15

Concertstudio

15.02.14

Double Bill: Roland & do 20.02.14 Tiny Legs Tim

wo 26.02.14

Theater Malpertuis

Lenz

20:15

Schouwburg

wo

12.03.14

Het Kip

Laisse Tomber

20:15

Arenatheater

do

13.03.14

Renée - Eefje De Visser

20:15

Concertstudio

zo

16.03.14

KUNSTBENDE 15

Voorronde Kortrijk

13:00

Schouwburg

wo

07.05.14

JazzLab Series

Rebirth::Collective

20:15

Concertstudio

vr

16.05.14

Brussels Philharmonic

20:15

Schouwburg

11:00

Arenatheater

20:30

Tent Humorologie

zo 25.05.14

Het Zuidelijk Toneel / Lucas De Man

Dinner with Dad

za 28.06.14

Compagnie Cecilia i.s.m. Circus Ronaldo

Ensor

maaltijd line-up


20

Ieder jaar legt Schouwburg Kortrijk bepaalde klemtonen die het volledige jaar terugkomen. In de brochure vind je dit terug door middel van kleuren en symbolen.

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN

EVERGREEN – GENERATIES OP DE PLANKEN Tijdens ‘Evergreen Generaties op de Planken’ staan artiesten van heel uiteenlopende leeftijden op de scène. Jong en minder jong creëren samen een voorstelling en tonen hoe de generatiekloof hen inspireert. Met een jong hart, kwieke geest en grote loyauteit zetten ze bij het spanningsveld

tussen de generaties geen uitroepteken, maar net een koppelteken. Een verbinding tussen onschuld en maturiteit, deemoed en respect, jong geweld en meesterschap. Verwacht je van februari tot mei aan een spervuur van pakkende films en voorstellingen, begeesterende

vr 07.02.14 Double Bill: Jan Martens & Koen De Preter za 08.02.14 Taraf De Haïdouks zo 09.02.14 Zotte Zondag: interventies all erhande

debatten, vergeten workshops, donderpreken, af en toe een goedbedoelde generatieclash en interventies allerhande. Elke maand kapen we bovendien één zondag samen met andere Kortrijkse huizen. Een confrontatie tussen jong, jonger en jongst op het podium, maar graag ook in de stad, met jou.

+ LOD / Josse De Pauw / Kris Defoort An Old Monk wo 12.02.14 Double Bill: Giulio D’Anna & Sarah Bostoen Parkin’son & Sometimes... do 20.02.14 Roland en Tiny Legs Tim za 22.02.14 SkaGeN Alles van Eva zo 02.03.14 zotte zondag ikv spinrag do 20.03.14 Raymond van het Groenewoud Bijna Volwassen! wo 26.03.14 CAMPO / Jan Martens & Peter Seynaeve Victor zo 27.04.14 Zotte zondag zo 25.05.14 Zotte zondag: interventies all erhande + Zuidelijk Toneel / Lukas De Man Dinner with Dad

p.122 p. 124

p. 125 p. 126 p. 131 p. 132 p. 112 p. 154 p. 159 p. 139

p. 184


Live Muziek2 Steeds meer artiesten denken en creëren genreoverschrijdend. Sidi Larbi Cherkaoui’s dansvoorstellingen toeren over de hele wereld, maar evenzeer maakt hij een videoclip voor Sigur Ros of wordt hij gevraagd door de Parijse Opera om een voorstelling uit te werken. Hannelore Bedert schrijft de muziek voor Radio Oorwoud, de openingsvoorstelling van za vr di vr za

Spinrag, maar brengt eveneens een nieuw album uit. Jelle Den Turck is niet alleen één van de meest beloftevolle cabarettiers uit dit land, maar evenzeer frontman van het opkomende Protection Patrol Pinkerton. En Josse de Pauw is als begenadigd schrijver en acteur sinds een aantal jaren op zoek naar hoe zijn woorden gestoffeerd en in beweging gebracht kunnen worden door muziek.

constante in de programmatie van Schouwburg Kortrijk. Het is een logische evolutie in de hedendaagse podiumwereld. Live muziek bevordert immers de dialoog tussen artiesten uit verschillende disciplines zowel tijdens de creatie als tijdens de voorstelling zelf. Voor artiesten een verdieping en verrijking van hun werk, voor de toeschouwer een laagje meer om van de voorstelling een ware totaalervaring te maken.

Dit jaar is het gebruik van livemuziek een opmerkelijke

12.10.13 Sidi Larbi Cherkaoui / Eastman 4D

p. 40

08.11.13 Jakop Ahlbom (NL) Lebensraum

p. 63

19.11.13

Kris Verdonck / A Two Dogs Compagny H, an Incident

p. 72

29.11.13

Maud Le Pladec / Leda Democracy (Belgische Première)

p. 81

30.11.13 Nextparcours: EmManuelle Raynaut + Jérôme Brabant (FR) + Christian Rizzo (FR) + See You NEXT time Expo + Heimat + D'après une histoire vraie + See You NEXT time

p. 82

za 30.11.13 Nextparcours: Frédérick Gravel (CA) + Brokentalkers (IR)

za za zo zo do zo vr vr do vr

+ See You NEXT time Usually Beauty Fails + The Blue Boy + See You NEXT time

07.12.13 Lemi Ponifasio & Mau

(PF)

Stone in her Mouth

01.02.14 IsraEl Galván (ES) La Edad de Oro

p. 84 p. 90 p. 118

02.02.14 De Dansers / Ed Sanders (NL) Droomstad (6+)

p. 119

09.02.14 LOD / Josse De Pauw & Kris Defoort Trio An Old Monk

p. 125

06.03.14 LOD De eenzaamheid van de egel (8+)

p. 144

23.03.14 4Hoog Keik (3+)

p. 158

04.04.14 HetPaleis Lodewijk de Koningspinguïn (8+)

p. 168

04.04.14 Etienne Guilloteau / Action Scènique (FR) Synopsis of a Battle

p. 169

08.05.14 Anne Teresa de Keersmaeker / Rosas Bartók / Mikrokosmos

p. 178

30.05.14 MichaEl Clark Company (UK) New Work - Triple Bill

p. 185

Live Muziek2

21


20.09.13

21.09.13

21.09.13

21.09.13

21.09.13

22.09.13

27.09.13

27.09.13

27.09.13

28.09.13

28.09.13

vr

za

za

za

za

zo

vr

vr

vr

za

za

20:15 20:15 20:15

Rood Plug in and Play with 'De Dolfijntjes' Score Man Face Nord

20:15

Face Nord

Compagnie Un loup pour l'homme (FR)

vanaf 19:00

On Track* / Unday Label Night

Ian Clement, Blackie & the Oohoos, Imaginary Family

20:15

Schouwburg 20:15

Olga (Ольга) - de brief komt altijd aan

(FR)

Arenatheater 18:00

Boomjong (6+)

Emdeka Bellegem

Concertstudio + Muziekcafé Track*

CC De Steiger Menen

Emdeka Bellegem

Concertstudio

Schouwburg

Arenatheater 16:00

Boomjong (6+)

Arenatheater 14:00

Schouwburg

Boomjong (6+)

20:15

Cie de Koe

Compagnie Un loup pour l'homme

JazzLab Series

De Dolfijntjes

NTGent

Jelle Marteel

Jelle Marteel

Jelle Marteel

Hayseed Dixie

Overzicht van september

22


23


Š gerald van rafelghem

wim opbrouck nodigt uit!


25

Hij is acteur, maar ook zanger. Hij begeestert volle zalen als een volleerd podiumbeest, maar geniet evenzeer van de toegewijde stilte in een schildersatelier. Hij is artistiek leider bij NTGent, maar verschijnt ook regelmatig in televisieseries en films. Hij is, kortom, van vele markten thuis. En speciaal voor het nieuwe cultuurseizoen van Schouwburg Kortrijk stelt Wim Opbrouck een menu samen waar menigeen zijn gading in zal vinden. Met een meeting point op het Schouwburgplein, als gezellige uitvalsbasis. Met een parcours op zondagmiddag langs verrassende locaties. Met jong talent en ervaren rotten, broederlijk naast elkaar. Welkom op een niet te versmaden openingsweekend!

Kalender vr 20.09.13 Openingsspeech

19:00

vr 20.09.13 Hayseed Dixie

20:15

(us)

vr 20.09.13 Discover-party

22:00

Boomjong (6+)

za 21.09.13

Jelle Marteel

za 21.09.13

Barbecue door Botero

za 21.09.13

NTGent

za 21.09.13

party met o.a. de platenruiters

Rood

14:00 16:00 18:00 18:00 20:15 22:00

Namiddagparcours zo 22.09.13 met jonge artiesten

14:00 tot 17:00

zo 22.09.13 Eten

18:00

zo 22.09.13 Attwenger (AT)

19:00

zo 22.09.13 Dolfijntjes

Plug In and Play

Doorlopend meeting point op het Schouwburgplein met drinks, food & music.

20:15

wim opbrouck nodigt uit!

Openingsweekend: Wim Opbrouck Nodigt Uit!


26

VRIJDAG 20.09.13 19:00

Opening door Wim Opbrouck

wim opbrouck nodigt uit!

De aftrap wordt gegeven door de curator zelve, met een openingsspeech zoals alleen Wim Opbrouck die kan geven. Het wordt een uitnodiging om te blijven dromen, individueel en collectief. Het is immers door het venster van de verbeelding dat een betere toekomst zich laat raden. Dus niet geaarzeld. Maar daarover later meer... Aansluitend is er een drankje en hapje, en vooral: veel muziek.

20:15

Locatie  Schouwburg tickets  Gratis

Hayseed Dixie (us) Hayseed Dixie klinkt als een (geestige) variant op AC/ DC. Logisch, want in 2000 start dit Amerikaanse viertal als een hillbilly tribute band van deze legendarische groep. Meer dan tien jaar later brengt Hayseed Dixie een mix van eigen werk en hardrockcovers – in een unieke blend van bluegrass en rock, die ze zelf ‘rockgrass’ noemen. Meer dan enkele stemmen, een banjo, mandoline, gitaar en akoestische bas hebben ze niet nodig om zich een


wereldwijd gesmaakte live reputatie bijeen te spelen. Songs van Led Zeppelin, AC/ DC, Kiss, Aerosmith en zelfs Outkast passeren de revue. Eerdere passages op Pukkelpop en in de Arenbergschouwburg blijken een live ervaring die het publiek omverblaast. Dankzij de spitsvondigheid van de muzikale arrangementen en de nummerkeuze. Of zoals zanger Barley Scotch het zelf zegt: "If a song's got words we'll sing 'em!"

22:00

Le quatuor états-unien Hayseed Dixie présente un mélange de leur propre répertoire et de reprises de hard rock, entre autres de Led Zeppelin et d’Aerosmith, dans un style métissé entre bluegrass et rock, qu’ils ont baptisé « rockgrass ». On est soufflé par autant d’ingéniosité!

Genre  Muziek / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 20 – € 7 (-26) € 40 weekendticket (excl. Boomjong & catering)

Discover-party met Jim Tonic & Wim Opbrouck Wim Opbrouck neemt plaats achter de draaitafel, samen met Jim Tonic. Ze beloven een fiesta op het schouwburgplein met fijne versies van foute nummers – of was het omgekeerd? Ambiance verzekerd, alleszins.

Genre  Party Locatie  Schouwburgplein tickets  Gratis

wim opbrouck nodigt uit!

27


28

ZATERDAG 21.09.13 14:00 16:00 en 18:00

Jelle Marteel Boomjong (6+)

Er was eens een lastig jongetje. Zijn ouders zijn er wel, maar ze zien hem niet. Dus doet hij zijn zin: struiken in brand steken en eekhoorns opjagen. De feeën van het bos zien waarmee de jongen bezig is en sluiten hem op in een oude eik. Jaren later komt een lief meisje in het bos. Zij en de oude eik worden vrienden, maar haar ouders zien het anders. Zij willen de oude eik omverkappen. En dus grijpen de feeën in…

© jelle marteel

wim opbrouck nodigt uit!

Dit is het bos. In het bos gelden andere regels. Die zijn een mysterie. Ooit was er een tijd dat de mens die regels begreep. Nu is dat een verleden tijd.

‘Boomjong’ is een intieme, poëtische voorstelling over de verhouding tussen mens en natuur en hoe deze in of uit evenwicht raakt. De jonge theatermaker Jelle Marteel maakte enkele jaren geleden ‘Wanikan’, onder de vleugels van 4Hoog. Met ‘Boomjong’ brengt hij een hedendaags sprookje, vertrekkend vanuit een verrassende maquette.

Genre  Familie / Verteltheater Locatie  Arenatheater tickets  € 7 (abonnementsprijs = ticketprijs)

18:00

Barbecue door Botero Locatie  Schouwburgplein tickets  n.t.b.

Tekst: Jelle Marteel, van & met: Philippe Annaert & Jelle Marteel, scenografie: Katleen Vinck, coaching: Peter Seynaeve, met de steun van: Vrijstaat O, de stad Oostende & provincie West-Vlaanderen.

Met steun van de Vlaamse Overheid.


29

NTGent ­Rood those kind of prices will never look at a painting of mine.” De Amerikaan John Logan is bij het grote publiek vooral bekend als scenarist van kaskrakers als ‘Gladiator’, ‘The Aviator’ en ‘Skyfall’. Dit bekroonde kunstenaarsportret is een karakterstudie van een van de belangrijkste namen uit de naoorlogse kunst in de VS. Maar ook een stuk over het gevecht van iedere mens met zichzelf. Want de eigen eindigheid erkennen is openstaan voor wat nieuw is.

Genre  Theater / Jonck*Food Locatie Schouwburg tickets  € 13 – € 7 (-26) € 40 weekendticket (excl. Boomjong & catering)

22:00

Party met o.a. de Platenruiters Na de voorstelling treedt een schare Kortijkse DJ’s aan voor een spetterend feest op het Schouwburgplein. Wie wil kan zelfs zijn eigen favoriete plaat meebrengen, om mee de nacht in te kleuren (voorwaarde: het is een 42-toeren plaat!).

Genre  Party Locatie  Schouwburgplein tickets  Gratis

wim opbrouck nodigt uit!

New York, juni 1958. Mark Rothko tekent een miljoenencontract voor de creatie van een schilderijencyclus – bestemd voor The Four Seasons, een restaurant in het dure en prestigieuze Seagram Building. Samen met zijn jonge assistent werkt hij gedurende bijna twee jaar aan de Seagram Murals. Maar na een bezoek aan het restaurant beslist de kunstenaar op het laatste moment het contract te verbreken en de doeken te houden. Zijn motivatie verwoordt hij zo: “Anybody who will eat that kind of food for

© Servé hermans

20:15


30

ZONDAG 22.09.13 14:00 – 18:00

Namiddagparcours

wim opbrouck nodigt uit!

Zondag 22.09.13 is autoloze zondag in Kortrijk.'s Middags kan je picknicken op de Grote Markt. Vanaf 14 uur is er het parcours langs verrassende locaties. Met fijne artiesten uit verschillende disciplines die u ontvangen voor een intieme ontmoeting met hun werk. Onder hen actrice Joke Emmers,

schrijver en dichter Bernard Dewulf, de BOOMfanfare, Strograss, Marijke Boon, NTREK, Slijkeend en de theatermakers van het onvolprezen MartHa!tentatief. Bestel nu alvast uw strippenkaart en reserveer op 22 september vanaf 13 uur uw plaatsen. Op = op.

Genre  Muziek / Theater / Humor Locatie  Meerdere locaties tickets  € 10 € 40 weekendticket (excl. Boomjong & catering)

19:00

Attwenger (At) In 1990 starten drummer Markus Binder en accordeonspeler Hans-Peter Falkner dit ongewone project in Linz, Oostenrijk. De volgende twintig jaar brengt hun bizarre mix van Oostenrijkse folk en hiphop hen succes in zowat alle Duitstalige landen, maar ook in Zimbabwe,

De Fillippijnen en andere exotische landen. Persoonlijke favorieten van Wim Opbrouck en op zijn vraag nu ook voor het eerst in België!

De Oostenrijkse variant van Het Hof van Commerce meets De Dolfijntjes…


31

© davy depauw

dan in via info@muziekcentrumtrack.be met vermelding van je instrument. Begin juli ontvang je een mail met daarin een link naar twee nummers en bijhorende akkoordenschema’s uit het repertoire van De Dolfijntjes. Instuderen doe je in de zomermaanden, een repetitiemoment volgt in september, waarna je het grote podium van de Schouwburg op 22 september zelf kan bestijgen. Bitter ernstige accordeonclubhouse, gedoopt in de zwarte ziel van het diepe West-Vlaanderen. De Dolfijntjes zijn terug van nooit ver weggeweest. Dampend en stampend. Waanzinnige popsongs, puur en onversneden, recht naar de plexus solaris. In de zomer van 2013 vieren De Dolfijntjes – in XXL bezetting – hun twintigjarig

bestaan met een heuse Tournee Jubilee op de grotere festivalpodia. Afsluiten doen ze in Schouwburg Kortrijk met Plug In and Play with ‘De Dolfijntjes’. De XXLbezetting (12 man!!) wordt voor twee nummers aangevuld met iedereen die wil meedoen. Speel je dwarsfluit, bombardon, melodica, … en voel je je geroepen, schrijf je

Genre Muziek Locatie Schouwburg tickets  € 10 (inclusief Attwenger en Dolfijntjes) € 40 weekendticket (excl. Boomjong & catering)

20 Jaar rechte deure deur de meur!

wim opbrouck nodigt uit!

De Dolfijntjes Plug In and play with ‘De Dolfijntjes’

20:15


32

20 jaar Jazzlab vrijdag 27.09.13 20:15

jazzlab series Score Man

trashrock en exotica in een strak maar tegelijk expressionistisch arrangement.

In september 2013 is het exact twintig jaar geleden dat JazzLab Series een eerste tournee organiseerde. Sindsdien weerklinkt met vaste regelmaat in heel Vlaanderen (en ver daarbuiten) Belgische jazz in de beste omstandigheden. Dankzij een netwerk van partners die zich onvermoeibaar blijven inzetten. Voor dit jubileum zet JazzLab Series de rijkdom van de jazzscène extra in de verf: twintig concerten op twintig locaties, met zowel jong als gevestigd talent. In Schouwburg Kortrijk ziet u in deze context Score Man, het

nieuwe project van El Tattoo Del Tigre-oprichter Thomas De Prins. Score Man is eigenlijk een twintigkoppige reus, met één voet in de ‘roots’ van de bigbands en de andere in de avant-garde. Muzikanten uit tal van sterke formaties (El tattoo del Tigre, Think of One, Lady Lynn, Internationals, Dez Mona, Seatsniffers, Brazzaville, Whodads … ) spelen voor het eerst samen in een unieke combinatie. Onder leiding van De Prins mixen ze klassieke muziek, swing,

Genre  Muziek / Jazz / Jonck*Food Locatie  Concertstudio tickets  € 15 –­ € 7 (-26)

Piano, toetsen & directie: Thomas De Prins, drums: Pete De Houwer & Herman Pardon, contrabas: Piet Verbist, baritonsaxofoon: Vincent Brijs, dwarsfluit: Michaël Brijs, altsaxofoon: Tom Van Dyck & Sara Meyer, tenorsaxofoon: Erik Bogaerts & Tom Callens, trompet: Jo Hermans, Carlo Nardozza, Joachim Vanhoecke & Sam Vloemans, trombone: Andres Paisa, tuba: Tobe Wouters, bastrombone: Pieter Lamotte, gitaar: Filip Wauters

M.m.v. Jeugd & Muziek Kortrijk & CC Het Spoor Harelbeke. Met dank aan piano's Maene.

Score Man est un brassage exclusif de musiciens de formations réputées, comme El tattoo del Tigre et Dez Mona. Ce géant aux vingt têtes, qui a un pied enraciné dans le big band et l’autre dans l’avant-garde, mélange la musique classique, le swing, et le trashrock en un cocktail enivrant. À savourer sans modération.


33

Bar met hapjes door Bolwerk om 19:00

COMPAGNIE UN LOUP POUR L’HOMME (FR) Face Nord

Compagnie Un loup Pour l’Homme staat in 2012 met de voorstelling ‘Face Nord’ op het Festival van Verwondering van Humorologie. Een staande ovatie is hun deel en een reden om de voorstelling nog eens in Kortrijk te tonen. In het stuk zie je hoe vier acrobaten niet alleen de grenzen van de groepsdynamiek speels verkennen, maar ook de strijd aanbinden met de wetten van de zwaartekracht – in een arena te midden van het publiek. Na het succes van hun vorige voorstelling ‘Appris Par Corps’ was het allerminst evident om aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen. Ze slagen er met deze voorstelling met brio in. Aanrader op een bijzondere plek!

Quatre acrobates explorent de manière ludique les limites de la dynamique de groupe dans une arène installée au milieu du public. Ensemble, ils engagent le combat avec les lois de la pesanteur. À ne pas manquer. Il n’est pas interdit de rire.

© milan szypura

vrij – zat 27 – 28.09.13 20:15

M.m.v. Intercommunale Leiedal , Humorologie, Festival van Verwondering en Bolwerk

Genre  Circus Locatie  voormalig Meubelfabriek Emdeka Bellegem tickets  € 20


34

vrijdag 27.09.13 20:15

Gesprek na de voorstelling

CIE DE KOE

Olga (Ольга) - de brief komt altijd aan

Naar jaarlijkse gewoonte trekt een familie en aanverwanten uit het theatermilieu, zich terug in een landhuis om op verhaal te komen. Ditmaal moeten ze zich echter ook bezinnen over het voortbestaan van het dringend te restaureren huis. Probleem: het is zonevreemd verklaard. Om uit deze patstelling te komen, verenigen de betrokkenen zich. Maar in de aanloop naar een levensbelangrijke vergadering, heeft het zestal

Genre  Theater Locatie  CC De Steiger Menen tickets  € 15

alle moeite van de wereld niet ten onder te gaan aan interne amoureuze spanningen, generatieconflicten, jalousie de métier, rivaliteit, geldzucht, achterklap, frustraties, verdrongen ambities en geheime kamers. ‘Olga’ is een nieuw toneelstuk gebaseerd op en geïnspireerd door Tsjechovs biografie, briefwisseling en kortverhalen. Een vette kluif dus waarin een uitmuntende cast

in onnavolgbare KOE-stijl zijn tanden in zet! Tekst: Natali Broods, Willem de Wolf & Peter Van den Eede, naar: Anton Pavlovitsj Tsjechov, spel: Natali Broods, Sien Eggers, Ans Van den Eede, Peter Van den Eede, Lucas Van den Eynde & Michaël Vergauwen, beeld: Stijn Dierickx

Een organisatie van CC De Steiger Menen m.m.v. Schouwburg Kortrijk


35

ON TRACK* / Unday Label Night Ian Clement,

zaterdag 28.09.13 vanaf 19:00

Blackie & The Oohoos, Imaginary Family

© Joanna Issel

Waag het niet om het debuut van Ian Clement snel-snel een luisterbeurt te geven. ‘Drawing Daggers’ moet traag onder het vel kunnen kruipen De Standaard

Unday is een onderdeel van het grotere Gentse indielabel N.E.W.S: een muzikaal vluchthuis voor puike bands als Yuko, Flying Horseman en recent Trixie Whitley. Dat het label oog en oor heeft voor kwaliteit en detail, zie je aan hun muzikaal hoogstaande én grafisch weergaloze cd- en vinyluitgaven.

Oohoos, Imaginary Family en Ian Clement afwisselend in de Concertstudio en het Muziekcafé. Drie Belgische talenten die eerder dit jaar nieuw werk uitbrachten, goed voor verschillende lovende recensies. Unday werkt mee en laat u proeven van nieuwe releases, of artiesten die u maar beter in de gaten houdt.

Met deze Label Night trekken we resoluut de kaart van jong, opkomend talent. In een triple bill spelen Blackie & the

In de namiddag kan lokaal muzikaal talent terecht in Muziekcentrum Track* voor tips & tricks, workshops,

Genre  Muziek / Educatie Locatie  Concertstudio & Muziekcafé Track* tickets  Gratis

infosessies, debatten en een demopanel. Het volledige programma wordt medio augustus bekendgemaakt. Met dank aan piano's Maene.

Unday vous fait découvrir trois grands talents belges. Dans un triple programme, Blackie & the Oohoos, Imaginary Family et Ian Clément donnent le meilleur d’eux-mêmes au studio et au café musical. Soyez là ! Les critiques sont élogieuses.


03.10.13

06.10.13

12.10.13

12.10.13

13.10.13

13.10.13

16.10.13

17.10.13

17.10.13

18.10.13

19.10.13

22.10.13

24.10.13

24.10.13

25.10.13

26.10.13

30.10.13

do

zo

za

za

zo

zo

wo

do

do

vr

za

di

do

do

vr

za

wo

(us)

Abattoir Fermé

DOUBLE BILL: Bérengère Bodin & Vera Tussing (D)

Theater Zuidpool

Viktor Lazlo

ComedyTrack* met Guga Baul

Dirty Dozen Brass Band

Nevski Prospekt

(FR)

Bruno Vanden Broecke & Wim Helsen / KVS

Bruno Vanden Broecke & Wim Helsen / KVS

Wim Vandekeybus / Ultima vez

Belpop Bonanza

Atlantihda

Het Penhuis

Sidi Larbi Cherkaoui / Eastman

Sidi Larbi Cherkaoui / EASTMAN

Arte Libre

Student Welcome Concert

overzicht van oktober

18:00 20:15

Métro Boulot Dodo (5+) Twenty Dozen

20:15 20:15

Ghost

20:15

Phaedra Je suis un palimpseste,… & Jumper

20:15

Billie Holiday

maaltijd 19:00 line-up 20:15

Arenatheater

20:15

Gij die mij niet ziet

Maestroloog

Schouwburg

20:15

Gij die mij niet ziet

Schouwburg

Budascoop 1

Schouwburg

Schouwburg

Concertstudio

Schouwburg

Schouwburg

19:00

La rose des vents Villeneuve d'Ascq

Concertstudio

What the Body Does Not Remember

20:15

CC De Schakel Waregem

Oranjerie Broelmuseum

Lieve Joris & gastheer Yves Van Durme

20:00

Schouwburg 10:30

Budatoren

Muziekcafé Track*

Schouwburgplein

20:15

14:00 - 19:00

18:30

vanaf 17:00

4D

Dans.art DeLuxe

Arte Libre

o.a. Druzhnik, Steak n°8, Puggy, e.a.

36


04.10.13

05.10.13

06.10.13

13.10.13

17.10.13

19.10.13

20.10.13

25.10.13

26.10.13

26.10.13

vr

za

zo

zo

do

za

zo

vr

za

za

Kojoko

Kortrijks symfonisch Orkest

Kojoko

Koninklijk Kortrijks Lyrisch Toneel

the concord jazz ensemble

klik Productions

Koninklijk Kortrijks Lyrisch Toneel

Koninklijk Kortrijks Lyrisch Toneel

Kortrijk Brass Band

Euterpe

te gast in oktober 20:00

Frank Debruyne TCJE

Héloise …. A love story 'Tony Sandler' in concert

20:00

Kojoko Kortrijks Symfonisch Orkest Kojoko

Kojoko viert in stijl Jubileumconcert 85 jaar Kortrijks Symfonisch Orkest Kojoko viert in stijl

20:00

20:15

14:45

Bal in Savoy

20:00

14:45

Bal in Savoy

20:15

20:00

14:45

Guillaume Coppola, Alfama Strijkkwartet

Bal in Savoy

Frans pianotalent ontmoet Belgisch Kwartet

Concertstudio

Schouwburg

Concertstudio

Schouwburg

Schouwburg

Concertstudio

Schouwburg

Schouwburg

Concertstudio

Concertstudio

37


38

STUDENT WELCOME CONCERT

Steak Number Eight, Druzhnik, Puggy, ... Traditiegetrouw zetten we op de eerste donderdag van oktober het nieuwe academiejaar feestelijk in, met het Student Welcome Concert in de Kortrijkse binnenstad. Voor de dertiende keer al slaan Team Jeugd, Schouwburg Kortrijk, De Kreun en Kortrijk Studentenstad hiervoor de handen in elkaar.

Elke editie nodigen we de crème de la crème van het Belgische livecircuit uit, in combinatie met jong opkomend talent. We kunnen nu al twee namen verklappen: de lokale band Druzhnik opent het festival, en net als in editie 2011 zal Steak Number Eight het plein platspelen. De rest van het programma maken we later bekend!

Pour la treizième fois, Courtrai inaugure la nouvelle année académique de manière festive et fait appel au talent émergent. Cette année, les Courtraisiens de Druzhnik ouvrent le festival et de même qu’en 2011, Steak n° 8 va enflammer la place.

www.studentwelcomeconcert.be

© davy depauw

donderdag 03.10.13 vanaf 17:00

Genre  Muziek Locatie  Schouwburgplein tickets  Gratis


39

DANS.ART DELUXE

zaterdag 12.10.13 14:00 tot 19:00

Sidi Larbi Cherkaoui / Eastman

Nadien krijg je een broodmaaltijd aangeboden en kan je de inleiding en voorstelling zelf meevolgen. Het deelnemersaantal is beperkt, dus snel inschrijven is de boodschap. I.s.m. Passerelle

© koen broos

Schouwburg Kortrijk organiseert samen met Passerelle een derde Dans.art DeLuxe, een workshop voor amateurs met dans ervaring, gebaseerd op het werk van Sidi Larbi Cherkaoui. Je volgt twee dansworkshops van twee uur bij dansers van Eastman.

Genre  Dansworkshop Locatie  Budatoren tickets  € 23 (inclusief maaltijd en 3de rangsticket voor de voorstelling ‘4D’)


40

zaterdag 12.10.13 20:15 inleiding om 19:30

SIDI LARBI CHERKAOUI / EASTMAN Vier spannende stukken van de wereldbekende choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, gebundeld in één avond – ziedaar het concept van ‘4 D’. Concreet vertolken zeven dansers vier duetten die een belangrijke plaats hebben in het repertoire van Eastman. Herwerkt en aangevuld vormen ze een nieuw en schitterend programma, dat zowel op zichzelf staat als een inkijk biedt in een ruimere wereld. De dansers worden bijgestaan door zes muzikanten, die muziek vertolken van o.a. Nitin Sawhney en Claude Debussy. ‘Faun’ is het relaas over mannelijke en vrouwelijke energieën: het animale karakter van twee lichamen die elkaar ontdekken en aanwakkeren, met het onvermijdelijke moment van harmonie. ‘Pure’ vertelt hoe elke aanraking, teder als die mag zijn, haar sporen nalaat op het lichaam, tot ze verdwijnt. ‘Sin’ is het levensinstinct en de passie

tegenover de dood, binnen de intimiteit van een liefdesrelatie. ‘Matter’ benadrukt de clichés over het zogenaamde spirituele Oosten en het technologische Westen – om deze vervolgens grondig om te gooien. Wat overblijft is extreme eenzaamheid. Aan de voorstelling wordt de muziekvideo ‘Valtari’ toegevoegd. Sidi Larbi Cherkaoui maakt die samen met regisseur Christian Larson, voor de titeltrack van de gelijknamige cd van de IJslandse groep Sigur Ròs. Choreografie: Sidi Larbi Cherkaoui & Damien Jalet, assistentie: Rienke Reehorst, dans: Navala ‘Niku’ Chaudhari, Damien Fournier, Kazutomi Kozuki, James O’ Hara, Daisy Phillips, Guro Nagelhus Schia & Vebjom Sundby, muzikanten: Patrizia Bovi, Tsubasa Hori, Mahabub Khan, Sattar Khan, Gabriele Miracle & Olga Wojciechowska, coproductie: Toneelhuis Antwerpen & Théâtre du Beauvaisis

Genre  Dans / Live Muziek / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 25 / 23 / 20 – € 7 (-26) Inleiding  door Gloria Carlier, vzw Stella Rossa

© koen broos

Live Muziek2

4D

Quatre duos palpitants du chorégraphe mondialement connu Sidi Larbi Cherkaoui en une soirée ! Ils offrent un regard sur un vaste monde de passion et de tendresse, d’harmonie et de solitude, de vie et de mort. Sept danseurs et six musiciens donnent le meilleur d’euxmêmes. À ne pas rater!

M.m.v. GC Deerlijk & GC Anzegem


Š koen broos

Live Muziek2


42

zondag 13.10.13 10:30

HET PENHUIS

Lieve Joris & gastheer Yves Van Durme

Lieve Joris (°1953) geniet internationale faam als schrijfster over de Arabische wereld, Oost-Europa, Afrika en Azië. Meermaals wordt ze, dankzij haar suggestieve schrijfstijl die van haar boeken méér dan reisverhalen maakt, bekroond – (o.a. Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap en de Franse Prix de l’Astrolabe). In 1987 debuteert ze met het intussen klassiek geworden boek ‘Terug naar Congo’. Dat land wordt vanaf dan een terugkerend thema in haar oeuvre. Nu is ze vooral geïnteresseerd in de relatie tussen Afrikanen en Chinezen. Voor haar nieuwe boek pendelde ze ruim drie jaar tussen China en Afrika. Gastheer Yves Van Durme presenteert tot eind 2003 het boekenprogramma ‘Volgeboekt’ op Klara. Sinds 2004 geeft hij les aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans in Deinze, en intussen is hij ook al vijf jaar schrijfdocent bij vzw Creatief Schrijven. Tussen de

bedrijven door treedt hij op als interviewer van auteurs, concertpresentator en inleider van tentoonstellingen.

Genre  Literatuur Locatie  Oranjerie Broelmuseum tickets  € 7


43

zondag 13.10.13 20:00

ATLANTIHDA

In Atlantihda bundelen zes muzikanten en een fadozangeres hun krachten. Eeuwenoude instrumenten als de guitarra braguesa (de typische Portugese gitaar) en de adufe (een traditionele vierkante tamboerijn) krijgen een nieuw leven en geven de band hun typische sound: een overlapping van folk en fado. Omdat Atlantihda jarenlang

rijpte op lokale en internationale podia, is het niet alleen een van dé vertegenwoordigers van het Portugese muzikale erfgoed, maar ook een band die bijzonder hedendaags aanvoelt. Een organisatie van CC De Schakel Waregem m.m.v. Schouwburg Kortrijk

Genre  Muziek / Wereldmuziek Locatie  CC De Schakel Waregem tickets  € 14

Atlantihda réunit six musiciens et une chanteuse de fado qui superposent folk et fado. Ils insufflent une nouvelle vie à des instruments séculaires et au patrimoine musical portugais. Une agréable aventure méridionale.


44

woensdag 16.10.13 20:15

BELPOP BONANZA + afterparty

Wat verbindt Will Tura en Daft Punk? Waarom zijn De Strangers zo populair bij Duitse punks? Wat hebben de Belgen betekend voor The Beatles? Wie heeft een grote invloed gehad op ‘Achtung Baby’ van U2? Bij welke boysband verdiende Jef Neve zijn studiegeld? Bij welke groep heeft Herman Schueremans gespeeld? Belpop Bonanza put uit de rijke anekdotiek en de gevarieerde catalogus van muziekland België. Het wordt een avond over de mensen, de momenten en de nummers

Genre  Muziek / Lezing Locatie  Concertstudio tickets  € 13 – € 7 (-26)

die de eerste 50 jaar van de Belgische popmuziek hebben gekleurd. Van Bobbejaan tot Barman. Van Soeur Sourire tot Selah Sue. Van The Cousins tot de gebroeders Dewaele. Schrijver-spraakwaterval Jan Delvaux en dj-verteller Bobby Ewing zijn op strooptocht gegaan in de archieven en hebben enkele mooie momenten geïsoleerd. De twee bedienen zich van geluidsfragmenten, ambachtelijk gemaakte mixes, hoesjes, lijstjes, foto’s, filmpjes en ander snoepgoed. Verwacht je aan ernst, hilariteit, ontroering, trivia en amateurfilosofie.

Waarom popmuziek uit België zeker de bijzonderste en misschien zelfs de beste ter wereld is… M.m.v. HOWEST, Hoge School West-VLaanderen.


45

inleiding op de bus

WIM VANDEKEYBUS / ULTIMA VEZ What the Body Does Not Remember

© danny willems

donderdag 17.10.13 19:00

“Ruig en woest”: dat schreef de pers in 1987 over het verbluffende debuut van Wim Vandekeybus en zijn groep Ultima Vez. Prompt kregen de choreograaf en componisten Peter Vermeersch en Thierry De Mey in New York de Bessie Award (zowat de Oscar van de danswereld). Vijfentwintig jaar later, en met negen nieuwe dansers, gaat deze brutale confrontatie van dans en muziek opnieuw op wereldtournee. Vandekeybus’ eerste choreografie balanceert tussen aantrekken en afstoten, op het scherp van de snee. Het levert een

confrontatie op van dansers en muziek, van dansers en een dwingend lijnenspel. De groep ondergaat voortdurend de angst, agressie en gevaar die op de scène aanwezig zijn. ‘What the Body Does Not Remember’ is een knallende brok dansgeschiedenis – ook vandaag zeker niet te missen. Regie & choreografie: Wim Vandekeybus, assistentie: Eduardo Torroja & Greet Van Poeck, dans: Ricardo Ambrozio, Damien Chapelle, Tanja Marin Friojonsdottir, Zebastian Méndez Marin, Aymara Parola, Maria Kolegova, Livia Balazova, Eddie Oroyan & Pavel Masek, muziek: Thierry De Mey & Peter Vermeersch, coproductie: Centro di Produzione Inteatro

Polverigi, Festival de SaintDenis, Festival d’Eté de Seine-Maritime & Toneelschuur Produkties Haarlem, met dank aan: Louise De Neef

Een organisatie van La rose des vents Villeneuve d'Ascq m.m.v. Schouwburg Kortrijk

En 1987, Vandekeybus a remporté l’« oscar » du monde de la danse pour son affrontement brutal de la danse et de la musique qui oscille entre attirance et répulsion. L’angoisse, l’agression et le danger sont omniprésents. Une bribe d’histoire de la danse qui détone.

Genre  Dans / Jonck*Food Locatie  La rose des vents Villeneuve d’Ascq (gratis bus vertrekt om 18:00 aan Conservatorium, Casinoplein Kortrijk) tickets  € 19 – € 7 (-26) Inleiding  door Gloria Carlier, vzw Stella Rossa


46

BRUNO VANDEN BROECKE & WIM HELSEN / KVS Gij die mij niet ziet Bandeloze comedy meets breekbaar theater: ‘Gij die mij niet ziet’ is een verraderlijk eenvoudig kleinood gebleken, met een paar memorabele scènes. Acteur Bruno Vanden Broecke en cabaretier Wim Helsen beloofden elkaar vijf en een half jaar geleden om samen een voorstelling te maken. De ambitie is niet min: samen een klassieker maken – een voorstelling zo rijk aan leven, plezier, pijn en betekenis, dat ze over tweehonderd jaar nog gespeeld wordt (waarschijnlijk door andere acteurs). In ‘Gij die mij niet ziet’ zitten beide rasperformers in een besloten huiskamertje als tussen twee dove oren. Tegen elkaar op fabuleren ze over de

© danny willems

don & vrij 17 & 18.10.13 20:15

onwerkelijk schone Natasha, die ze straks zullen verleiden met hun beste zelf. De voorstelling werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2012. Aan u om te oordelen of ze anno 2013 nog steeds tijdloos is … Tekst: Wim Helsen, regie: Randall Casaer, spel: Bruno Vanden Broecke & Wim Helsen, scenografie: Michiel Van Cauwelaert, kostuums: Barbara De Laere

M.m.v. Humorologie, Festival van Verwondering.

Genre  Theater / Humor / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 17 – € 7 (-26)


Wat ontstaat is een tragisch, hilarisch en absurd universum, waarin soms vrolijk, soms confronterend met het publiek en de theatercodes gedold wordt

Š danny willems

De Morgen


48

NEVSKI PROSPEKT

zaterdag 19.10.13 18:00

Métro Boulot Dodo (5+)

© margritte

Farce burlesque, théâtre et danse s’imbriquent dans un spectacle sans paroles qui agrandit les habitudes quotidiennes, les petitesses, et les grossièretés humaines pour les traduire en une chorégraphie grotesque. Les enfants aiment être associés à l’histoire !

Herman, een wereldvreemde man, komt na een lange werkdag thuis. Wanneer de voordeur dichtvalt, vervalt hij in zijn dagelijkse gewoontes. Hij houdt van eenvoud, orde en regelmaat. Maar dan, midden in zijn routine, ontmoet hij plots zichzelf. In zijn huis. Tweemaal zelfs. Voor hij het weet zijn er dus drie versies van hem die de orde van de dag trachten te bewaren in één en dezelfde woning. De verwarring slaat toe. En net wanneer hij dacht dat het niet erger kon worden, verschijnt er plots een vierde man. Maar die ziet er helemaal anders uit…

In een woordloze voorstelling, waarin slapstick, theater en dans elkaar raken, vergroot Nevski Prospekt dagelijkse gewoontes en kleinmenselijke onhebbelijkheden uit tot een groteske theatrale choreografie. Net zoals in ‘Hop’ zoekt het gezelschap ook nu weer hoe het de kinderen op een bijzondere manier in het verhaal kan betrekken. Van & met: Gregory Caers, Wim De Winne, Tom Ternest, Ives Thuwis & Patrick Vervueren.

Genre  Familie / Theater / Dans / Slapstick Locatie  Arenatheater tickets  € 7 (abonnementsprijs = ticketprijs)


49

dinsdag 22.10.13 20:15

DIRTY DOZEN BRASS BAND (US) Twenty Dozen

Exact vijfendertig jaar geleden zorgde The Dirty Dozen Brass Band, door funk en bebop met de traditionele brass-stijl te vermengen, voor een revolutie in de New Orleanse brasswereld. Op initiatief van originele leden Roger Lewis, Kevin Harris, Gregory Davis, Efrem Towns en Kirk Joseph tekenen ze in 2013 bij het Savoy Jazzlabel om er ‘Twenty Dozen’, hun eerste plaat in vijf jaar, op te nemen en internationaal te releasen. Een uitgebreide wereldtournee kan dus niet ontbreken. Dankzij Parkjazz

en Schouwburg Kortrijk stoppen ze ook hier. Sinds 1977 timmert The Dirty Dozen Brass Band aan een eigenzinnig muzikaal pad. Naast verschillende eigen albums leveren ze gastbijdrages op albums van o.a. Elvis Costello, Dave Matthews Band, David Bowie en The Black Crowes. Ze groeien uit tot een wereldbekende ‘muziekmachine’, met een naam die synoniem staat voor plezier en hoogwaardige optredens.

Genre  Muziek / Jazz / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 20 – € 7 (-26)

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk m.m.v. ParkJazz.

La plus ancienne et la meilleure fanfare de la Nouvelle-Orléans célèbre son 35e anniversaire : Dirty Dozen Brass Band est un collectif funky qui joue un rôle de pionner dans le métissage du jazz et des influences modernes, funk, R&B, AfroLatino, et pop


50

De sfeerrijkste comedyclub van Kortrijk en omstreken is terug! Een stijlvol onthaal met een lichte maaltijd of hapjesbuffet wordt gevolgd door een of meerdere comedians of cabaretiers. Soms serveren we u een gevestigde waarde, maar evengoed ontdek je jong en onbekend talent.

GUGA BAUL Maestroloog

© Pieter Verhaeghe

donderdag 24.10.13 19:00 maaltijd 20:15 line-up

Wie Guga zag schitteren in ‘Tegen de sterren op’, of tijdens zijn passages in ‘Villa Vanthilt’, ‘Vrienden Van de Veire’ en ‘De Laatste Show’, weet dat hij écht een maestroloog is. Wanneer hij in de huid kruipt van Sergio Herman of Alex Agnew verheft hij bewonderen tot een heuse stiel. Zonder hulp van make-up

of pruiken metamorfoseert hij probleemloos van Jan Becaus via Raymond van het Groenewoud tot Tom Boonen. Op het podium voelt hij zich als een niet te vangen vis in het water. Hoog tijd om hem te ontdekken dus. Maar pas op: voor je het beseft, kruipt hij ook in uw huid ...

Genre  Humor / Cabaret Locatie  Concertstudio tickets  € 25 (incl. maaltijd of hapjesbuffet) – € 15 (line-up)

M.m.v. Humorologie, Festival van Verwondering.


Š Pieter Verhaeghe


52

donderdag 24.10.13 20:15

Viktor Lazlo Billie Holiday

Billie Holiday is een van de grootste stemmen uit de jazzen soulwereld. In haar korte, bewogen leven schrijft ze klassiekers als ‘Strange Fruit’, ‘Goodmorning Heartache’ en ‘Lady Sings the Blues’. Nummers die tot op vandaag ongelooflijk herkenbaar zijn en levendig blijven door de ontelbare covers. Vanaf haar grote hit ‘Breathless’ (1987) is Viktor Lazlo een vaste waarde in binnen- en buitenland. Met haar herkenbare timbre bouwt ze een eigen repertoire uit, dat haar over de hele wereld brengt. Haar soulvolle

Genre  Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 23 / 21 / 18

stem leent zich perfect voor een ode aan het werk van Billie Holiday. Bijgestaan door Michel Bisceglia en een fantastische Nicholas Kummert overtuigt ze keer op keer. Ongetwijfeld ook in Kortrijk. Met dank aan piano's Maene.

Viktor Lazlo vous emmène en voyage le long des vingt plus belles chansons de Billie Holiday. Elle vous emporte au plus profond de sa passion pour cette chanteuse exceptionnelle, animée par une seule pulsion : la quête de l’amour.


54

vrijdag 25.10.13 20:15 inleiding om 19:30

THEATER ZUIDPOOL Phaedra

Phaedra, ‘de stralende’, is getrouwd met Theseus, koning van Athene. Hun huwelijk is kinderloos. Wanneer Theseus langdurig afwezig is, wordt Phaedra hartstochtelijk verliefd op haar stiefzoon Hippolytus. Verteerd door passie besluit zij uiteindelijk om hem waarheid te zeggen … Theater Zuidpool is berucht om eigenzinnige interpretaties van klassieke werken. Hun oeuvre verraadt een grote liefde voor taal en een compromisloze hedendaagse visie. Met ‘Phaedra’ kiest het gezelschap voor één van de mooiste en gruwelijkste mythes uit de Griekse oudheid.

Genre  Theater Locatie  Schouwburg tickets  € 15

Vertrekpunt is voor het eerst in het Nederlandstalig taalgebied de tekst van Marina Tsvetajeva, één van de grootste Russische dichters van de twintigste eeuw. In prachtige, compacte zinnen stuwt zij dit gruwelijke sprookje naar zijn onafwendbare noodlot. Een dramatisch poëem over genetisch gemanipuleerde onschuld. Van & met: Sofie Decleir, Koen van Kaam, Koen De Sutter, Ariane Van Vliet, Louis Van Der Waal, Anna Vercammen & Jorgen Cassier, lichtontwerp: Harry Cole, techniek: David Van Hove


Š Greetje Van Buggenhout Zuidpool


56

Passerelle, platform voor jonge dans Het Kortrijkse Passerelle heeft een patent op jong en fris talent. Zo werkte de dansorganisatie al samen met choreografen als Sidi Larbi Cherkaoui, Iris Bouche, Lisbeth Gruwez, … die toen aan het begin van hun carrière stonden. Het opzet? Twee startende choreografen maken met dansers van Passerelle elk een korte creatie. Die worden samengevoegd tot een double bill. Of noem het een blind date, waarop je verrast wordt door het werk van twee onbekenden. Voor wie nieuwsgierig is en openstaat voor fris talent, wordt deze date een echte voltreffer. Dit jaar gaat Passerelle in zee met twee beloftevolle dames: de Franse Bérengère Bodin en de Duitse Vera Tussing.

double bill

BÉRENGÈRE BODIN (FR)

Je suis un palimpseste, et ce n’est pas un animal!

© Luc Depreitere

zaterdag 26.10.13 20:15

De scène is een woestijn. Een absurde woestijn, want zonder zand. Maar toch een woestijn, want anoniem en eenzaam. De wezens die er ronddolen worden alleen door jou gezien. Het zijn vreemdelingen. Voor ons, voor elkaar en voor henzelf. Ze lijken te zoeken naar een manier om elkaar te kunnen ontmoeten. Ze slepen spoken mee uit hun verleden en kruisen toevallig spoken op straat. Al deze levens en dat licht

zitten vervat in hun lichaam, maar behoren hen niet toe. Ze weten één ding: als ze er in slagen jullie te ontmoeten, zullen ze onopvallend hun geheugen in jullie vlees kerven. Dat stelt hen gerust … want als het donker wordt, zullen ze er niet meer zijn. Concept: Bérengère Bodin, creatie & dans: Daphné De Deken, Bauke Devlaminck, Ine Naessens, Sofie Nuyttens & Julie Vanhuysse, dramaturgie: Morena Prats, set Design:

Nicolas Marie, techniek: Koen Coulier & Kris Coussement, productie: Passerelle, platform voor jonge dans

La scène est un désert… Un désert absurde sans sable, mais un désert quand même, parce qu’anonyme et inhabité. Les créatures que vous voyez errer, il n’y a que vous qui les voyez. Ce sont des étrangers qui cherchent.

Genre  Dans / Jonck*Food Locatie  Budascoop 1 tickets  € 7 (vvk) – € 9 (add) (in double bill met ‘Jumper’ van Vera Tussing) – € 5 (-26)


57

double bill

VERA TUSSING (De) Jumper

‘Jumper’ is een stuk over aansluiting. Over de verhouding tussen het deel en het geheel. Over reflectie, onderhandelen en de verhoudingen van relaties binnen een groep. Wanneer één lid zich verplaatst, zal de werking en vorm van de hele groep als reactie mee bewegen. Tegelijk moet elk lid zich aanpassen aan de bewegingen van het geheel. Vertrekpunt voor dit thema is ‘Rebonds B’, een stuk voor solopercussionist van Iannis Xenakis. Hij bouwt deze compositie op de wiskundige idee van de gulden snede, waarbij het grootste van de twee delen zich tot het kleinste verhoudt zoals het geheel zich verhoudt tot het grootste deel. De gulden snede ligt niet alleen aan de grondslag van de westerse kunst, architectuur en esthetiek, maar bepaalt veel van de vormen die we zien in de natuurlijke wereld: van de spiraalvormige armen van een sterrenstelsel, de aderen

en cellen van bloemen, tot het patroon van een wolkje melk in je koffie. De microkosmos weerspiegelt de macrokosmos. In ‘Jumper’ zoekt Tussing naar deze natuurlijke uitingen, zowel micro als macro. De choreografie wordt ontdekt in de manier waarop één dansend lichaam kan transformeren in een groepslichaam, dat steeds evoluerende vormen en structuren onthult. Net zoals Xenakis de gulden snede gebruikt om zijn muziek te structureren, onderzoekt dit stuk hoe individuele artiesten en de groep elkaar beïnvloeden.

Concept: Vera Tussing, creatie & dans: Marlies D’Hulst, Ine Naessens, Sofie Nuyttens, Marlies Seynaeve, Sofie Van Rensbergen, Ines Vandenbroucke & Elodie Vanneste, techniek Koen Coulier & Kris Coussement, productie: Passerelle, platform voor jonge dans

Jumper est une pièce sur l’adhésion, les rapports entre la part et l’ensemble, la réflexion, la négociation et l’interconnectivité des relations au sein d’un groupe.

Genre  Dans / Jonck*Food Locatie  Budascoop 1 tickets  € 7 (vvk) – € 9 (add) (in double bill met ‘Je suis un…’ van Bérengère Bodin) – € 5 (-26)


58

woensdag 30.10.13 20:15 inleiding om 19:30

ABATTOIR FERMÉ Ghost

Een reis down South - way down South - is als kijken naar spoken die uit een moeras opduiken. Naar onmogelijke figuren – good ol' boys, southern belles, swamp people en voodoo queens – die verschijnen uit en verdwijnen in een vette groene soep. Abattoir Fermé laat zich voor zijn nieuwste creatie inspireren door indrukken en momentopnamen van een roadtrip door Georgia, Louisiana en Missisippi. Geen pure fictie dus, maar documentair materiaal dat wordt gezeefd door de mystificerende filter van Stef Lernous en co. ‘Ghost’ is een visuele reis, recht naar het moeras dat het geheugen van het Amerikaanse zuiden verbergt.

Regie: Stef Lernous, spel: Kirsten Pieters, Tine Van den Wyngaert, Chiel van Berkel & Çaglar Yigitogulları, muziek: Kreng, licht & decor: Stef Lernous & Sven Van Kuijk

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk m.m.v. CC De Schakel Waregem

GHOST est un voyage visuel dans lequel des esprits errants et des bribes de conversations mystérieuses vous emmènent dans le marécage que cache la mémoire du sud états-unien. Une soupe verte, grasse, et épaisse dont apparaissent des personnages et où ils disparaissent. Des instantanés de belles du Sud, d’habitants des marais, et de reines de vaudou.

Is Ghost een beeldende voorstelling dan gaat alle eer naar de verbluffend krachtige soundtrack van Kreng. Suggestief, subtiel, onheilspellend zuigt die je vanaf de eerste seconde het moeras in. Liv Laveyne , De Standaard

Genre  Theater / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 13 – € 7 (-26)


Š Stef Lernous


03.11.13

03.11.13

08.11.13

09.11.13

10.11.13

10.11.13

10.11.13

10.11.13

13.11.13

15.11.13

17.11.13

19.11.13

19.11.13

21.11.13

zo

zo

vr

za

zo

zo

zo

zo

wo

vr

zo

di

di

do

18:30 20:15 20:15 11:00 14:00 15:30 17:00

Arte Libre Lebensraum cd-release Intrede Sint Sinterklaasshow (4+) Sinterklaasshow (4+) Sinterklaasshow (4+)

10:30 19:00 20:15

20:00

Jan Brokken & gastheer Piet Devos Monique + H, An Incident H, An Incident The Pyre (De Brandstapel)

Het Penhuis

parcours: Alix Eynaudi + Kris Verdonck / A Two Dogs Company

Gisèle Vienne

Kris Verdonck / A Two Dogs Company

Theatre of Nations / Thomas Ostermeier (De / Ru)

21:00

20:15

15:00

Menskes (3+) (Première)

Freule Julie

Ivan Paduart Trio

de Sint en pieten

de Sint en pieten

de Sint en pieten

de Sint en pieten

The Antler King

Jakop Ahlbom (NL)

Arte Libre

4Hoog

overzicht van november

La rose des vents Villeneuve d'Ascq

Schouwburg

Budascoop

Oranjerie Broelmuseum

La rose des vents Villeneuve d'Ascq

Concertstudio

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Budapark (Ijzerkaai)

Concertstudio

Schouwburg

Muziekcafé Track*

Schouwburg

60


23.11.13

23.11.13

26.11.13

29.11.13

30.11.13

30.11.13

za

za

di

vr

za

za

20:15 20:15 17:00 20:15 20:15

17:00

19:00

iTMOi - In the Mind of Igor (Belgische Première) iTMOi - In the Mind of Igor (Belgische Première) Tragedy of a Friendship Trainer Democracy (Belgische Première) Expo + Heimat + D'après une histoire vraie + See You NEXT time Usually Beauty Fails + The Bleu Boy + See You NEXT time

Akram Khan Cie (UK)

De Vlaamse Opera & Troubleyn / Jan Fabre + Expo Illuminations

Maud Le Pladec / Leda

Nextparcours: emmanuelle raynaut + Jérôme Brabant (FR) + Christian Rizzo (FR) + See You NEXT time

Nextparcours: Frédérick Gravel (CA) + Brokentalkers (IR) + See You NEXT time

Toneelhuis / Abke Haring

Akram Khan Cie (UK)

08.11.13

12.11.13

12.11.13

17.11.13

22.11.13

23.11.13

vr

di

di

zo

vr

za

Taal en kunst

OCMW KORTRIJK

Taal en kunst

ouderenraad stad kortrijk ism diverse ouderverenigingen en lokale dienstencentra OCMW

Taal en kunst

Taal en kunst

T&K

Toneelvoorstelling

T&K Marie en Veronica Kuijken T&K

Toneelvoorstelling Pianorectital Toneelvoorstelling

Tevona Band

T&K

Toneelvoorstelling

te gast in november

22.11.13

vr

Concertstudio Concertstudio 20:15

Concertstudio

Schouwburg

Concertstudio

Concertstudio

20:00

14:45

14:00

20:15

20:15

La rose des vents Villeneuve d'Ascq + Maison de la Culture Tournai

Valenciennes + Doornik

Budascoop 1

Schouwburg

Opéra de Lille / Le Palais des Beaux Arts

Schouwburg

Schouwburg

61


62

zondag 03.11.13 15:00

4HOOG

Menskes (3+) (Première)

Menskes zijn als kinderen die op een begrafenis of trouwfeest hun eigen geheime speelwereld creëren – tussen de benen van die nonkel met zijn bulderlach, en de schoenen van de tante die haar tranen de vrije loop laat. Menskes hebben het talent om zo te kijken. Mensen niet, die verliezen het op hun tocht ... En toch. Diene meneer daar hé, die kan het wel ... Geïnspireerd door ‘Mr Hurlot’ van Tati is ‘Menskes’ een voorstelling over anders kijken, over kleine, soms grappige dingen zien in grote, vaak serieuze drama’s. Een absurde, satirische spiegel waarin het kleine en grote publiek zijn eigen dagelijkse gedrag kan herkennen. Jan Sobrie (Antigone, BRONKS, Kopergietery) en Tom Dupont (BRONKS, Antigone) leggen apart en samen een eigenzinnig parcours af in het kindertheater. Met Tom de Bleye onder de vleugels van 4Hoog maken ze voor het eerst een voorstelling voor kleuters.

Stap in een vliegtuig en vlieg naar de wolken … Zitten op uw dak mag ook … Kijk naar beneden …

Genre  Familie / Theater Locatie  Schouwburg tickets  € 7 (abonnementsprijs = ticketprijs)


63

JAKOP AHLBOM (NL)

vrijdag 08.11.13 20:15

Twee mannen leven samen in een kleine kamer. Op ingenieuze wijze hebben ze hun ruimtegebrek opgelost. Alles is multifunctioneel: het bed is tevens een piano, de boekenkast doet ook dienst als ijskast. Om het gebrek aan vrouwelijke zorg te compenseren, creëren ze een mechanische werkster. Al snel blijkt dat deze dame meer plannen heeft dan alleen maar vreedzaam poetsen. Deze pop met eigen wil laat zich niet commanderen en lijkt hun ondergang te worden. Het wordt druk in het 1-kamerappartement …

Genre  Humor / Live Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 15

Voor ‘Lebensraum’ liet Ahlbom zich inspireren door het werk van Buster Keaton uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Die was met zijn stomme films een pionier op het gebied van de slapstick en de fysieke komedie. In zijn tijd werd de stomme film live van pianomuziek voorzien. Ook ‘Lebensraum’ wordt live begeleid, door Ralph Mulder en Leonard Lucieer van Alamo Race Track. Wie vorig seizoen in de schouwburg ‘Vielfalt’ zag, komt gegarandeerd terug voor deze voorstelling.

Ahlbom is met ‘Lebensraum’ teruggekeerd naar zijn grote kracht: fysiek, absurdistisch theater met een vleugje illusionisme De Telegraaf

M.m.v. Humorologie, Festival van Verwondering.

Live Muziek2

© Stephan van Hesteren

Lebensraum


64

zaterdag 09.11.13 20:15

THE ANTLER KING Cd-release

The Antler King, dat is Esther Lybeert en Maarten Flamand. Een onverwoestbare tandem die live begeleid wordt door drie extra muzikanten (Mathias Moors, Bruno Meeus en Michael Deleersnyder). In 2011 brengt The Antler King zijn titelloze debuutalbum uit, met een reeks concerten in Vlaanderen en Nederland als gevolg. De pakkende meerstemmigheid, de sfeervolle arrangementen en dito harmonieën overtuigen menig muziekliefhebber, en ook radio en tv gaan voor de bijl.

Genre  Muziek / Jonck*Food Locatie  Concertstudio tickets  € 11 – € 7 (-26)

Dit jaar wordt de opvolger, opnieuw geproduceerd door Frank Duchêne, aan de wereld voorgesteld. De intieme sound is vervangen door de groepsdynamiek van de liveband, waardoor de prachtige samenzang nog meer tot zijn recht komt. Met dank aan piano's Maene.

The Antler King est un tandem inséparable, accompagné en public par trois musiciens supplémentaires. Leur polyphonie émouvante, leurs arrangements et harmonies entraînants séduisent non seulement le public, mais les radios et les télévisions aussi.


© Jimmy Kets


66

INTREDE VAN DE SINT & SINTERKLAASSHOW Vanaf half november kan het aftellen beginnen. Dan duurt het immers niet zo heel lang meer voor de Sint zijn verjaardag viert en alle kinderen trakteert op snoep en cadeautjes. Wil je de Sint dit jaar ook in het echt ontmoeten? Dat kan!


67

zondag 10.11.13 11:00

Intrede van de Sint De Hoofdpiet liet ons weten nu al bezig te zijn met de planning voor de grote trip naar België. Als alles goed loopt, komt de boot met Sinterklaas

op zondag 10 november aan in Kortrijk, meer precies om 11 uur. We willen van dat moment een groot(s) feest maken, dus hopen we jullie

massaal te mogen verwelkomen aan de Leieboorden, om er samen te zingen voor de Sint en zijn Pieten.

Locatie  Budapark (IJzerkaai) tickets  Gratis zondag 10.11.13 14:00, 15:30 & 17:00

Sinterklaasshow (4+) Als de Sint alles aan de Pieten overlaat, dreigt al eens wat mis te lopen. Want die houden wel van een frats. Gelukkig houdt de goedheilige man

een oogje in het zeil, zodat de voorbereidingen voor het grote feest niet in het water vallen. De ‘Sinterklaasshow’ is genieten van de grappen

van de Pieten, en even binnengluren in het dagelijkse leven van de Sint.

Locatie  Schouwburg tickets  € 2,5 (buiten abonnement, tickets pas vanaf maandag 14 oktober 2013) Vanaf zondag 17.11.13

Het huis van de Sint Traditiegetrouw nemen de Sint en zijn Pieten een tijdje hun intrek in Kortrijk. Na het succes van vorig jaar wil Sinterklaas de werkplaats van de Pieten nog één keer aan de kinderen tonen. Zo ontdek

je wat de Pieten allemaal moeten doen en hoe de Sint dat alles in de gaten houdt. Een heerlijke tocht achter de schermen die nog lang blijft nazinderen.

Locatie  NMBS Loods (o.v.) tickets  € 1 (geen reservatie mogelijk)

Meer info over de exacte openingsmomenten vind je op www.huisvandesintkortrijk.be


68

woensdag 13.11.13 20:15

IVAN PADUART TRIO

“De accurate zin voor melodie overstijgt de swing. Een melodie die lang blijft hangen, die de zinnen streelt en gelukkig maakt. Beschermd, omhuld door een warme harmonie die de melodie als een zekere evidentie laat weerklinken.” Zo legt Ivan Paduart het opzet van zijn nieuwe cd uit. Paduart en Philippe Aerts spelen al samen sinds ze op hun vierentwintigste afstuderen. Ze dragen bij aan

tientallen cd-opnames (o.a. van Richard Galliano, Toots Thielemans, Tom Harrell, Bert Joris, Philip Catherine…) en spelen honderden concerten in heel Europa. Hans Van Oosterhout (drummer van Toots Thielemans) ontmoet Paduart dan weer in 1986, op het conservatorium van Rotterdam. Op ‘Ibiza’, zijn laatste cd, combineert hij melodieuze composities met het speelplezier dat van dit trio afspat. Straf én toegankelijk!

Genre  Muziek / Jazz / Jonck*Food Locatie  Concertstudio tickets  € 15 – € 7 (-26)

Piano, composities: Ivan Paduart, double bass: Philippe Aerts, drums: Hans Van Oosterhout

Met dank aan piano's Maene.

Ce trio transcende le swing avec leur sens précis de la mélodie. Celle-ci reste longtemps dans l’oreille, caresse les sens et rend heureux. Les harmonies chaleureuses et le plaisir de jouer enchantent et laissent un souvenir inoubliable. Fort et accessible!


69

zondag 17.11.13 10:30

HET PENHUIS

Jan Brokken & gastheer Piet Devos

Jan Brokken (°1949) is als journalist bij de “Haagse Post” en dagblad ‘Trouw’ één van de spraakmakendste journalisten van zijn generatie. Zijn schrijversportretten en interviews zijn legendarisch geworden. In 1986 bekeert hij zich tot fictie, met inmiddels vijfentwintig titels op zijn conto. Het terugkerende thema is de reconstructie van het persoonlijke, benauwende verleden en tegelijkertijd de geleidelijke bevrijding daarvan. Zijn taalgebruik is overwegend sober en beeldend. Internationaal verwerft Jan Brokken faam met reisverhalen als ‘De Regenvogel’ en ‘Baltische Zielen’ en met de romans ‘De Blinde Passagiers’, ‘De Droevige Kampioen’ en ‘In het Huis van de Dichter’. Zijn werk wordt verfilmd en in elf talen vertaald. ‘De Vergelding’, zijn recentste boek, wordt

bijzonder enthousiast ontvangen door pers en publiek. Gastheer Piet Devos (°1983) is doctor in de Romaanse Letterkunde. Hij volgt de vertaalopleiding Frans-Spaans in Antwerpen en studeert literatuurwetenschap in Leiden. Hij promoveert op een proefschrift over de poëzie van Vicente Huidobro en

GENRE  Literatuur Locatie  Oranjerie Broelmuseum tickets  € 7

Benjamin Péret. In 2012 verschijnt bij het PoëzieCentrum zijn opgemerkte vertaling van Huidobro’s hoofdwerk ‘Hogevalk’.


70

Voor sommigen is NEXT het hoogtepunt van de podiumkunsten in het najaar, voor anderen nog onontgonnen terrein. Nooit te laat om op ontdekking te gaan, want vijf jaar intense samenwerking tussen vijf cultuurhuizen uit de wijde Eurometropool heeft intussen heel wat moois opgeleverd. Ook de komende editie belooft een programma met flink wat internationale zwaargewichten (Akram Khan, Thomas Ostermeier en Jan Fabre) en volop ruimte voor het meer avontuurlijke werk van oa Kris Verdonck, Abke Haring, Maud Le Pladec of Gisèle Vienne. Bij wijze van afsluitfeest bezet Cie La Zouze het Doornikse Maison de la Culture in met Evelyn House of Shame, hét partyconcept voor een fabelachtig slot. Hierbij al wat meer info

over enkele voorstellingen en parcours in exclusieve voorverkoop. Net zoals vorig jaar garandeert NEXT een uitgekiende pendeldienst die je veilig én op tijd heen- en ter bestemming en genoeg stof om over te palaveren op de terugrit. NEXTFESTIVAL is een organisatie van Schouwburg Kortrijk, kunstencentrum Buda (Kortrijk), Maison de la Culture (Tournai), La rose des vents (Villeneuve d’Ascq) en Espace Pasolini (Valenciennes), i.k.v. het project NEXTWORKS, met de steun van de Europese Unie: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. INTERREG doet grenzen vervagen. www.nextfestival.eu


71

THEATRE OF NATIONS / THOMAS OSTERMEIER (DE) Freule Julie

De graaf is op vakantie en zijn personeel viert feest op een broeierige midzomeravond in de stallen van het landgoed. Terwijl het er daar steeds heftiger aan toegaat, geraken Julie (dochter van de graaf) en Jean (zijn knecht) verstrikt in een verhit seksueel spel. De intrige escaleert tot een oncontroleerbare wraakoefening waarvan niemand de gevolgen kent. Op vraag van Theatre of Nations (Moskou) bewerkt de Russiche Mikhail Durnenkov Strindbergs ‘Freule Julie’. Hij

situeert het verhaal tegen de achtergrond van het huidige Rusland. Thomas Ostermeier, één van Europa’s grootste regisseurs, ensceneert op meesterlijke wijze de complexe relaties tussen de drie personages en maakt van Freule Julie niet alleen een compromisloze sociale spiegel, maar bovenal een unieke theaterervaring die lang blijft nazinderen. Tekst: August Strinberg, bewerking: Mikhail Durnenkov, regie: Thomas Ostermeier, spel:

Chulpan Khamatova, Yevgeny Mironov & Yulia Peresild, decor: Jan Pappelbaum , kostuum: Gabriele Voehringer, muziek: Nils Ostendorf & Daniel Freitag, licht: Erich Schneider, video: Sebastien Dupouey

Freule Julie n’est pas seulement une impressionnante étude de caractère à travers la relation complexe de trois personnages et le miroir social sans concession qu’il nous tend, mais il s’agit par-dessus tout d’une expérience théâtrale exceptionnelle qui résonne encore longtemps après.

© kirill iosipenko

vrijdag 15.11.13 21:00

Genre  Theater / Jonck*Food Locatie  La rose des vents Villeneuve d’Ascq (Gratis bus vertrekt om 19:30 aan Conservatorium, Casinoplein Kortrijk) tickets  € 20 (Abonnementskorting = NEXTkorting) – € 7 (-26)


72

Live Muziek2

inleiding om 19:30

KRIS VERDONCK / A TWO DOGS COMPANY H, an Incident

© kazimir malevich

dinsdag 19.11.13 20:30

In een waanzinnig posthumane muziektheatervoorstelling creëren een robotachtig orkest, een IJslands vrouwenkoor en een rijk arsenaal aan multimedia-elementen samen een raadselachtig universum. Tussen de abstracte decorstukken door banen performers zich een weg. Allen hebben ze een probleem, waar ze met oneindig positieve energie tegen strijden.

Het NEXT festival volgt het werk van theatermaker en beeldend kunstenaar Kris Verdonck op de voet. In ‘H, an Incident’, zijn eerste muziektheaterproductie, stelt hij zich de vraag hoe men zich staande houdt in een controlemaatschappij. Hiervoor grijpt hij terug naar de compleet absurde verhaaltjes van Daniil Harms (1905-1942), een doorn in het oog van de toenmalige stalinistische overheid. Met veel humor én geweld beschrijft hij het absurde realisme van de waanzin van elke dag.

Componist Jónas Sen (o.a. Björk), Valdimar Jóhannsson en een koor van zes IJslandse vrouwen wekken Harms’ wonderlijke wereld met muziek tot leven.

Genre  Theater / Live Muziek / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 20 (Abonnementskorting = NEXTkorting) – € 7 (-26) € 23 – € 14 (-26) (Combi 'Monique' van Alix Eynaudi om 19:00 - Budascoop) INLEIDING  door Gloria Carlier, vzw Stella Rossa


Vooraf staat in Budascoop de voorstelling 'Monique' van choreografe en danseres Alix Eynaudi. Zij werkte in het verleden veel samen met Kris Verdonck en dat is niet anders met deze voorstelling, een parel van een duet, gebaseerd op de symbolistische kostuums van An Breugelmans. Concept en regie: Kris Verdonck, dramaturgie: Marianne Van Kerkhoven (Kaaitheater), compositie muziek: Jónas Sen & Valdimar Jóhannsson, creatie & coaching koor: Erna Ómarsdóttir, performers: Jan Steen, Marc Iglesias, Jeroen Van der Ven, Ijslands koor en performers: Erna Ómarsdóttir, þyrí Huld Arnadóttir, þorunn Arna Kristjansdóttir, Brynhildur Gudjonsdóttir, Katrín Gunnarsdóttir, Sigríður Soffía Níelsdóttir,

Dans un spectacle insensé de théâtre musical post-humain, un orchestre composé de créatures robotiques, un chœur de femmes islandaises, et un riche arsenal d’éléments multimédia font émerger un univers énigmatique. Les performeurs se fraient un chemin à travers les pièces abstraites du décor. Tous ont un problème, mais le combattent avec une énergie positive infinie.

absurde dialogen, zang, acrobatie, zwevende decorstukken met de acteurs er nog op en autonoom muscicerende robots zorgen ervoor dat de voorstelling nog een tijd lang op het netvlies gebrand blijft Virginie De Ryck - cobra.be

Live Muziek2

73


74

donderdag 21.11.13 20:00

GISÈLE VIENNE (FR) The Pyre (De brandstapel)

In een spiegelpaleis waarin niets is wat het lijkt, beweegt een danseres zich in een pulserend lichtontwerp dat doet denken aan het neon van een nachtelijke metropool. Een complexe soundscape versterkt deze vervreemdende omgeving. Ontdaan van alle realiteit wordt de danseres verheven tot een icoon voor de 21e-eeuw. Tot ze als abstract icoon belandt in een heel concrete situatie waarin ze samen met een jongen probeert te ontsnappen aan het verhaal dat voor hen is geschreven. De Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne vermengt in haar werk abstracte, figuratieve en verhalende elementen met fascinerend en ontregelend poppen- en objecttheater, vaak gebaseerd op de lugubere teksten van Dennis Cooper. In ‘The Pyre’ onderzoekt Vienne, in nauwe samenwerking met

haar artiesten, de dynamische spanning tussen de concrete uitdrukking van het lichaam en de mogelijkheden om het lichaam van zichzelf te bevrijden.

One of the most provocative and truly disturbing pieces of theatre you're likely to see

Concept, regie, choreografie & scenografie: Gisèle Vienne, uitvoering: Anja Röttgerkamp & Lounes Pezet, muziek: Stephen O’Malley & Peter Rehberg, tekst: Dennis Cooper, licht: Patrick Riou

Un palais des glaces, une conception lumière pulsatoire, un paysage sonore complexe. À partir de cette abstraction haletante, la pièce aboutit à l’histoire concrète d’un jeune garçon et d’une danseuse. Le récit se mêle à du théâtre d’effigie fascinant et déroutant.

The Herald (Edinburgh) over Jerk

Genre  Dans / Jonck*Food Locatie  La rose des vents Villeneuve d’Ascq (Gratis bus vertrekt om 19:00 aan het Conservatorium, Casinoplein Kortrijk) tickets  € 20 (Abonnementskorting = NEXTkorting) – € 7 (-26)


Š gisèle vienne


76

vrij – zat 22 – 23.11.13 20:15

inleiding om 19:30

AKRAM KHAN CIE (UK) iTMOi – In The Mind Of Igor (Belgische première) Honderd jaar geleden, op 29 mei 1913, gaat het legendarische balletstuk ‘Le Sacre du Printemps’ in première in het Parijse Théâtre des Champs-Elysées. De productie is van Les Ballets Russes, in een choreografie van Vaslav Nijinsky en op muziek van Igor Stravinsky. Het nieuwe en grootschalige stuk ‘iTMOi’ van choreograaf Akram Khan is een prachtig eerbetoon. Zoals hij zelf zegt: “In mijn nieuwe productie ben ik geïnteresseerd in de manier waarop Stravinsky de klassieke muziekwereld heeft omvergegooid. In plaats van expressie te evoceren, gebruikt hij muziekpatronen. Deze werkwijze is de kern van het concept van de vrouw die zich dood danst in het

stuk. Voor mij is Stravinsky’s muziek een inspiratiebron bij mijn onderzoek naar de condition humaine.” Drie componisten (Nitin Sawhney, Jocelyn Pook en Ben Frost) componeren een muziekscore die de gelegenheid biedt diverse muzikale werelden te ontdekken, waarbij Stravinsky de sleutel en de gids is. Choreografie en artistieke directie: Akram Khan, dramaturgie: Ruth Little, dansers: een internationale cast van 12 dansers, muziek: Nitin Sawhney, Jocelyn Pook en Ben Frost, coproductie: Sadler’s Wells London, MC2 Grenoble,Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, HELLERAU – European Center for the Arts Dresden

Genre  Dans / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 20 (Abonnementskorting = NEXTkorting) – € 7 (-26) INLEIDING  door Gloria Carlier, vzw Stella Rossa

La musique de Stravinsky comme source d’inspiration pour l’analyse de la condition humaine : la percée de la raison, la présence de la mort dans le corps, la naissance dans l’âme. Les schémas musicaux évoquent la représentation intégrale de tous ces éléments. Un merveilleux hommage.

M.m.v. CC Guldenberg Een voorstelling van Schouwburg Kortrijk, m.m.v. Wevelgem, CC De Spil Roeselare & CC De Brouckere Torhout.


Š akram khan cie / laurent ziegler


78 zaterdag 23.11.13 17:00 (expo) 20:00 (opera)

DE VLAAMSE OPERA & TROUBLEYN / JAN FABRE + expo illuminations Tragedy of a Friendship In 2013 vieren we het tweehonderdste geboortejaar van Richard Wagner. De Vlaamse Opera plaatst deze legendarische totaalkunstenaar in de spotlights met een creatie van Jan Fabre, zelf een grote Wagner-liefhebber. Voor ‘Tragedy of a Friendship’ laat hij zich inspireren door Wagners dertien opera’s en zijn fascinerende, maar tragische vriendschap met Nietzsche. Die weerspiegelt de tweespalt tussen de Grieks-dionysische cultuur waar het Wagner eerst om te doen is, en de puriteinse, christelijke cultuur waar hij zich volgens Nietzsche uiteindelijk aan bezondigt. Fabre combineert in “Tragedy of a Friendship” opera en dans. Hij werkt hiervoor samen met dichter Stefan Hertmans, die instaat voor het libretto, en componist Moritz Eggert, net als Fabre een artistieke duizendpoot. ‘Tragedy of a Friendship’ is een persoonlijke hommage aan Wagner en diens

verbeeldingskracht, maar evengoed aan de positie van kunst tussen denken en dromen. Voor de voorstelling is er een geleid bezoek aan de expo Illuminations in Le Palais des Beaux Arts de Lille. Naast middeleeuwse miniaturen en Fabres bronzen sculpturen, is er ook een fabelachtige installatie van hem te zien die het universum van Hieronymus Bosch’ Tuin der Lusten evoceert.

Tragedy of A Friendship est un hommage personnel à Wagner et son pouvoir d’imagination, mais aussi à la place de l’art, entre la pensée et les rêves. Fabre conjugue opéra, théâtre, et danse. Tragique et prodigieux.

Genre  Expo / Opera / Dans / Theater Locatie  Le Palais des Beaux Arts / Opéra de Lille (Gratis bus vertrekt om 16:00 aan het Conservatorium, Casinoplein Kortrijk) tickets  € 25


de voorstelling is afwisselend ironisch en respectvol, steeds verhelderend, scherpzinnig en vaak in de manier waarop tekst, handeling en muziek cirkelen rond de meest emblematische persoon uit de opera-geschiedenis.

Š jan fabre

Maarten Beirens - De Standaard


80

inleiding om 19:30

TONEELHUIS / ABKE HARING Trainer

Drie mannen, twee vrouwen – de nachtploeg. Met ingesleten discipline voltrekken deze fabrieksarbeiders routineus hun handelingen. Ze praten, maar onder hun woorden stroomt een dieper leven. Een choreografie van beweging en conversaties, een industriële mantra. Over het verdwijnen van het individu in een pompend organisme. In de banale gesprekken en hersenloze bewegingen sijpelt non-stop sensualiteit binnen. Of net weg? Actrice, schrijfster en theatermaakster Abke Haring is verbonden aan Toneelhuis en timmert gestaag aan de weg naar het grote podium. Ze hanteert een heel eigen theatertaal en monteert met haar ‘triptheater’ woorden en beelden tot indringende sferen. Nu eens duister, dan weer poëtisch, meer dan eens humoristisch maar steeds uiterst precies.

© frieke janssens

dinsdag 26.11.13 20:15

stilte en gesprekken aan de lopende band waar het versneden vlees langskomt terwijl de verteller vertelt wie het was en hoe mooi ze kon genieten Tekst & regie: Abke Haring, spel: Ruud Gielens, Abke Haring, Marlies Heuer, Jonas Vermeulen & Misha Downey, scenografie: Jean Bernard Koeman, geluidsontwerp: Senjan Jansen, lichtontwerp: Stefan Alleweireldt, dansadvies: Pieter Ampe

Genre  Theater / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 14 (Abonnementskorting = NEXTkorting) – € 7 (-26)

Trainer est une chorégraphie de mouvements et de conversations, un mantra industriel. À propos de la disparition de l’individu dans un organisme qui pompe. À travers des conversations banales et des gestes automatiques, une sensualité s’insinue – ou se dégage ? – à tout moment.


81

MAUD LE PLADEC / LEDA (FR)

Voor de Franse choreografe en danseres Maud Le Pladec is muziek een essentieel onderdeel van haar producties. Ze ziet het lichaam als een deel van een score, en intense samenwerking met musici als noodzakelijk. Het radicale manifest ‘Dark Full Ride’ van de Amerikaanse componiste Julia Wolfe is de motor van Pladecs gloednieuwe productie ‘Democracy’. Wolfes muziek heeft invloeden van Beethoven tot Motown en Led Zeppelin. Haar composities zijn expressief en energiek. Wolfes werk gaat hier de confrontatie aan met de jonge Italiaanse componist Francesco Filidei, die een compositie schreef voor vier percussionisten. In de voorstelling wordt die live uitgevoerd door het Ensemble TaCTus. Zes dansers, die de partituren van deze heel verschillende muziekcomposities grondig bestudeerd hebben, bewegen zich in groep, als één lichaam in een indrukwekkende sonore omgeving. Op die manier overstijgen ze

het individuele lichaam. Het resultaat? Een verrassend én opwindend ‘dansconcert’. Concept & choreografie: Maud Le Pladec, dans: Jung Ae Kim,Julien Gallée-Ferré, Corinne Garcia, Mélanie Giffard & Simon Tanguy, live muziek: TaCTus Ensemble ( Ying-Yu Chang, Paul Changarnier, Aurélien Hadyniak & Pierre Olympieff), muziekassistent: Gaël Desbois, lichtdesign: Sylvie Mélis, coproductie: Théâtre National de Bretagne-Rennes Les Subsistances-Lyon, CCN

Genre  Dans / Performance / Live Muziek / Jonck*Food Locatie  Budascoop 1 tickets  € 14 (Abonnementskorting = NEXTkorting) – € 7 (-26)

de Caen/Basse Normandie, Ministère de la Culture et de la Communication & CNN de Franche Comté à Belfort

La musique est essentielle dans ses productions. Elle voit le corps comme une composante d’une partition musicale. Son travail requiert une collaboration étroite avec les musiciens. Le manifeste musical radical Dark Full Ride de Julia Wolfe est le fil rouge du spectacle.

Live Muziek2

Democracy (Belgische première)

© konstantin cipatou

vrijdag 29.11.13 20:15


82

next parcours valenciennes zaterdag 30.11.13 vanaf 17:00

17:00

emmanuelle raynaut Expo Jérôme brabant Heimat christian rizzo & l'association Fra see you next time emmanuelle raynaut Expo Met deze performance-ineen-tentoonstelling neemt de Franse kunstenares Raynaut je mee in een bizar

Live Muziek2

19:00

onderzoek naar het menselijk lichaam. De expositie wordt een organische ruimte die op excentrieke wijze vorm

en vormeloosheid van het lichaam bepaalt. Performer van dienst is de klassiek geschoolde Satchie Noro.

Jérôme Brabant Heimat ‘Heimat’ appelleert aan afkomst en vaderland. Voor Brabant is dat Ile de la Réunion. Met zijn sierlijk lichaam, en geïnspireerd door de traditionele Maloyadans, brengt hij ‘zijn’ geboorte-eiland tot leven. In een vreemde, bijna dierlijke performance met haast kloppende, mechanische bewegingen worden heimat en lijf één. De jonge theatermaker Jérôme Brabant werkt in verschillende gezelschappen en richt in 2011 zijn eigen groep L’Octogonale op. ‘Heimat’ is zijn eerste solo.

Jérôme Brabant anime « son » île natale, La Réunion, au cours d’un spectacle étrange, presque animal. Ses mouvements lancinants, quasi mécaniques, lui font « porter » sa terre de différentes manières.

Genre  Dans / Live Muziek / Expo / Theater Locatie  Valenciennes + La Maison de la Culture Tournai (Gratis bus vertrekt om 15:30 aan het Conservatorium, Casinoplein Kotrijk) tickets  € 30 (inclusief maaltijd)


83

agile D'Après une histoire vraie

Christian Rizzo wordt in 1965 geboren in Cannes. Na zijn opleiding in de plastische kunsten werkt hij achtereenvolgens als kledingontwerper, rockmuzikant en tenslotte danser en choreograaf. Liefde en dood zijn terugkerende thema’s in zijn werk, net als het besef dat alles verdwijnt, maar ook altijd plaatsmaakt

voor iets nieuws. ‘D’Après une histoire vraie’ is een gloednieuwe creatie voor acht mannelijke dansers en twee muzikanten. Het vertrekpunt? Herinneringen. Of concreter: door het hermonteren van het geheugen nieuwe imaginaire wegen inslaan en de verbeelding vrijlaten. Bovendien is het

D’Après une histoire vraie D’Après une histoire vraie est le titre de la nouvelle création de Christian Rizzo pour huit danseurs masculins et deux musiciens. Il est question de l’expérience de la force des souvenirs, projetée dans l’avenir, mais exécutée dans le présent. Parallèlement, il s’agit d’une étude de rituels anciens, séculaires, et de danses folkloriques que l’on danse en groupe dans les pays autour de la Méditerranée.

© christian rizzo

22:00

een onderzoek naar vroegere, eeuwenoude tribale rituelen, volksdans en groepsdans in de landen rondom de Middellandse Zee. De opwindende percussiemuziek van Didier Ambact en King Q4 stuurt deze repetitieve, tranceachtige en minimalistische dans in al zijn eenvoud vooruit.

See you NEXT TIME Na de voorstelling neemt de bus je mee naar het al even fabelachtige als excentrieke feestje 'Evelyn House of

Shame' in Doornik. Vanaf 23:00 is er elk uur een bus terug richting Kortrijk.

Live Muziek2

CHRISTIAN RIZZO D'Après une histoire vraie

20:00


84

next parcours doornik

Inleiding op de bus

Live Muziek2

19:00

frederick gravel / grouped'artgrav Brokentalkers (ir) The Blue Boy see you next time FREDERICK GRAVEL / GaG (CA) Usually Beauty Fails ‘Usually Beauty Fails’ is een energieke dansvoorstelling die oogt als een popconcert. Drie muzikanten en zes dansers geven zich helemaal over aan elkaar. Op de scène ontstaan relaties tussen mannen en vrouwen, vertaald in veel heftige, maar ook tedere duetten. Het geheel is een verkenning van de relatie met schoonheid, het leven, en onze moeizame omgang met de liefde. De Canadese choreograaf Frédérick Gravel is momenteel ‘hot’ in de danswereld, dankzij zijn producties vol fysieke kracht, rauwe virtuositeit, naaktheid en de kruisbestuiving met andere disciplines. Zoals rock, performance en tekstmateriaal. Hij amuseert zich met allerlei

© denis furley

zaterdag 30.11.13 Vanaf 19:00

codes en maakt het publiek medeplichtig. Gravel zelf is danser, gitarist en zanger. Met mentor Daniel Leveillé en artistieke broer Dave St. Pierre (bij wie hij vroeger danste) komt hij uit een heel goeie choreografenfamilie!

Usually Beauty Fails est un spectacle de danse énergique qui ressemble à un concert pop. Trois musiciens et six danseurs s’abandonnent entièrement les uns aux autres. Sur scène émergent des relations entre hommes et femmes, traduites dans de nombreux duos intenses, mais tendres aussi. L’ensemble est une exploration de la relation à la beauté, à la vie, et de notre rapport difficile à l’amour.

Genre  Dans / Muziek / Live Muziek / Theater Locatie  La rose des vents Villeneuve d’Ascq + La Maison de la Culture Tournai (Gratis bus vertrekt om 18:00 aan het Conservatorium, Casinoplein Kortrijk) tickets  € 25


elartgroup (ca) Usually Beauty Fails

brokentalkers (ir) The Blue Boy een nieuwe, fascinerende bijdrage. De obsederende muziek, de meesterlijke regie, het ruwe en toch subtiele spel op het podium en de harmonieuze mix van technologie en liveperformance maken van ‘The Blue Boy’ een uitermate fysieke en ontroerende voorstelling.

Partant de témoignages de jeunes victimes de violence sexuelle, sept artistes masquées présentent une chorégraphie fascinante qui véhicule de l’angoisse, de la violence et de la culpabilité. Ce mélange harmonieux de subtilité, de technologie, et de performance en direct assure un spectacle physique et émouvant.

© dan keane

Nog vóór België opent Ierland de ogen voor de talloze pedofiele schandalen binnen de kerk. Tientallen jaren ondergaan ontelbare kinderen, opgesloten in katholieke instellingen, gruwelijke lichamelijke, morele en seksuele mishandelingen. Uitgaande van getuigenissen van deze slachtoffers brengen zeven gemaskerde artiesten een fascinerende choreografie van angst, geweld en schuld. Het in Dublin opgerichte gezelschap Brokentalkers bouwt al tien jaar aan een gedegen reputatie. Met ‘The Blue Boy’ leveren ze

22:00

See you NEXT TIME Na de voorstelling neemt de bus je mee naar het al even fabelachtige als excentrieke feestje 'Evelyn House of

Shame' in Doornik. Vanaf 23:00 is er elk uur een bus terug richting Kortrijk.

Live Muziek2

21:00


01.12.13

07.12.13

07.12.13

07.12.13

08.12.13

11.12.13

11.12.13

13.12.13

14.12.13

18.12.13

19.12.13

22.12.13

zo

za

za

za

zo

wo

wo

vr

za

wo

do

zo

11:00 20:15 20:15 19:00

Umami (8+) Africa G. Ph. Telemann koestert C. Ph. Bach Het kerstverhaal van Kleine Ezel (4+)

Salahedinne on stage (NL)

Christmas Forever (Belgische première)

20:15

Umami (8+)

ComedyTrack* XXL met Jelle Denturck & Tony Clifton Circus (IT)

20:00

Stone in her Mouth

Creatie 2013 (werktitel)

17:00

Umami (8+)

14:30

19:00 (maaltijd) 20:15 (line-up)

20:15

20:15

18:30

Arte Libre

TG STAN & Toneelhuis / Olympique Dramatique

Meuris

Theater Terra (NL)

Il Fondamento

NTGent

Laika & Compagnie Teatrale Piccoli Principi (IT)

Laika & Compagnie Teatrale Piccoli Principi (IT)

Lemi Ponifasio & Mau (PF)

Laika & Compagnie Teatrale Piccoli Principi (IT)

Arte Libre

overzicht van december

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Concertstudio

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Concertgebouw Brugge

Schouwburg

Muziekcafé Track*

86


za

07.12.13

Euterpe

te gast in december Trio Talweg, een muzikale sensatie

Trio Talweg 20:00

Concertstudio

87


88

zaterdag 07.12.13 17:00 & 20:15 zondag 08.12.13 11:00

LAIKA & CIE TEATRALE PICCOLI PRINCIPI (IT) Umami (8+)

aansluitend brunch

Naast zoet, zout, zuur en bitter is umami de vijfde basissmaak. Moeilijk te omschrijven en uiterst subtiel. Heel geheimzinnig ook: bijna niemand kent umami, maar iedereen proeft het en ervaart het als een heerlijke, nieuwe smaakdimensie. ‘Umami’ is een mix van zorgvuldig gekozen eten, beelden, woorden, beweging en muziek. Laika en Compagnie Teatrale Piccoli Principi nemen jong en oud mee op een zintuiglijke en avontuurlijke tocht doorheen een onontgonnen en grillig gebied van smaken, geuren en kleuren. Het publiek kijkt, luistert, voelt en ... proeft. Theater om op en top van te genieten: met hart en ziel, met lichaam en geest. Laika maakt niet alleen heldere, beeldende en zintuiglijke voorstellingen voor kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen die hun kinderlijk gevoel voor verwondering nog niet kwijt zijn. Compagnie Teatrale Piccoli Principi brengt dan

weer unieke creaties waarin muziek, beeldende kunsten en podiumkunsten hand in hand gaan. Een samenwerking die gegarandeerd leidt tot verrassende, onverwachte resultaten. Dramaturgie en regie: Peter De Bie, Alessandro Libertini & Véronique Nah, coaching: Jo Roets en Mieke Versyp, spel: Peter De Bie, Judith de Joode, Alessandro Libertini & Véronique Nah, culinair concept: Peter De Bie, in coproductie met Les Grandes Tables de la Friche, Théâtre Massalia, Système Friche Théâtre, Marseille Provence, Europese Culturele Hoofdstad 2013, Cultura Nova, Heerlen en Le Volcan, scène nationale du Havre.

Umami est un mélange d’aliments, d’images, de paroles, de mouvements et de musique soigneusement sélectionnés. Laika et Compagnia Piccoli Principi emmènent jeunes et moins jeunes en voyage, un parcours sensoriel et aventureux à travers le territoire inexploité et capricieux des goûts, des odeurs et des couleurs. Le public regarde, écoute, sent et… goûte.

Genre  Familie / Theater Locatie  Schouwburg tickets  € 7 (abonnementsprijs = ticketprijs) Op zondag is er aansluitend een brunch (€ 10 – € 8 (-12) reserveren is verplicht)


90

zaterdag 07.12.13 20:00

LEMI PONIFASIO & MAU (PF) Choreograaf Lemi Ponifasio wordt geboren op de Samoaeilanden. Dat die wortels hem nooit hebben losgelaten, bewijst hij met ‘Stone in Her Mouth’. In dit ontroerende ritueel, dat de grenzen aftast tussen dans, muziektheater en visuele kunst, treden acht vrouwen uit de traditie van de Maori aan (de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland). Ze vertellen via dans, zang en tekst over de onrust en de onderdrukking die ze beleefden. Zo moesten Maori-vrouwen zwijgen – alleen tijdens het werk mochten ze zingen. En met de komst van de Europeanen kwam ook de slavernij. Ponifasio woont en werkt in Nieuw-Zeeland. In 1995 sticht hij de compagnie MAU, waarvan de naam verwijst naar de gelijknamige onafhankelijkheidsbeweging. Het theater is voor hem een heilige, ceremoniële ruimte die de kracht bezit mensen te verbinden.

Choreografie, concept & regie: Lemi Ponifasio, dans: Rosie TeRauawhea Belvie, Kasina Campbell, Mere Boynton, Mihiriweti Morgan, Manuao Ross, Ria Te Uira Winitana Paki, Hine Rongonui Kingi, Te Rau o Te Huia Pou, Te Ara Vakaafi & Rangipo Ihakara, lichtontwerp: Helen Todd, productie: MAU, coproductie: Concertgebouw Brugge

Een organisatie van Concertgebouw Brugge i.k.v. December Dance ‘13, i.s.m. Cultuurcentrum Brugge, m.m.v. Schouwburg Kortrijk

Le chorégraphe explore un rituel émouvant de la tradition maori entre la danse, le théâtre musical, et les arts plastiques. Huit femmes représentent la façon dont elles ont vécu l’agitation et l’oppression. Ainsi, le théâtre devient une cérémonie susceptible de relier les gens.

© kamrooz

Live Muziek2

Stone in her Mouth

Genre  Dans / Live Muziek Locatie  Concertgebouw Brugge (Gratis bus vertrekt om 18:45 aan het Conservatorium, Casinoplein Kortrijk) tickets  € 32


Live Muziek2


92

NTGENT Africa

Niet het echte Afrika, maar Africa: het gedroomde continent, het voorwerp van verlangen, die onbegrijpelijke plek vol exotisme en muziek, seks en geweld, natuurschoon, kleuren en geuren. Een stuk over het verlangen met Africa samen te vallen en daardoor nog blanker te worden. Het gevoel een tweede thuis te hebben gevonden en tegelijk nergens nog echt thuis te zijn. En de vraag wat je bent als je daar een bedrijf hebt: koloniaal of ontwikkelingswerker. In zijn reeks monologen voor acteurs uit het ensemble van NTGent (o.a. ‘Lex’ met Kristof Van Boven en ‘Nero’ met Wim Opbrouck), maakt Peter Verhelst nu de monoloog ‘Africa’ voor en met Oscar Van Rompay. Hij laat zijn beeldend, mythisch theater botsen met het getuigenis van Oscar Van Rompay, die zich naast zijn theaterwerk ook al jarenlang engageert in Kenia.

De voorstelling maakt indruk, niet alleen omdat Van Rompay één van onze belangrijke jonge acteurs is – dat wisten we al. Maar vooral omdat er een eerlijkheid uit het vertelde spreekt, een soort getuigenis die met een innerlijke noodzaak afgelegd wordt. Cobra.be Regie & tekst: Peter Verhelst, spel: Oscar Van Rompay, muziek: Kreng, vertaling tekst naar Swahili Marta Krajnik

Ongemakkelijk oprecht. (...) Verhelst besluipt je. Knack

Genre  Theater / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 15 – € 7 (-26)

Een voorstelling van Oxfam Wereldwinkel i.k.v. hun veertigste verjaardag, m.m.v. Schouwburg Kortrijk

© kurt van der elst

woensdag 11.12.13 20:15


93

woensdag 11.12.13 20:15

inleiding om 19:30

IL FONDAMENTO

G. Ph. Telemann koestert C. Ph. Bach

Programma: G.Ph.Telemann Suite in D TWV 55-D21 Ouverture, Plainte, Réjouissance,Carillon, Tintamarre, Loure, Menuets I, II C.Ph.E.Bach Cello concerto in A Wq.170/H432 Allegro Assai /Andante / Allegro assai Met Roel Dieltiens als Solist.

C.Ph.E.Bach Sinfonia in G major Wq 180,H655 Allegro di molto /Largo/ Allegro assai G.Ph.Telemann Suite TWV 55 F3 in F major Ouverture/Rondeau/ Srabande/Menuet/Badinerie/ Gigue/Rejouissance/Fanfare.

Genre  Klassieke Muziek / Jonck*Food Locatie Concertstudio tickets  € 16 – € 7 (-26) Inleiding  door David Anne in Muziekcentrum Track*

Wanneer G.Ph.Telemann in 1714 positief reageert op de vraag van zijn goede vriend J.S.Bach om peetvader te worden van diens pasgeboren zoon, Carl Philipp Bach, kan hij niet vermoeden dat dit een belangrijke rol zal spelen in de evolutie van de gangbare componeerstijl en de muzikale expressie in het algemeen. Telemann is op dat moment het gezicht van de “Duitse stijl” die gebaseerd is op het verweven van Italiaanse en Franse elementen, maar met Carl Phillipp , zoals hij de geschiedenis is ingegaan, treedt er duidelijk een nieuwe generatie aan. De uitspraak van Carl Phillipp: “Een musicus kan geen emoties overbrengen tenzij hij die zelf intens beleeft” spreekt boekdelen. Dit uit zich in grote dynamische, soms grillige contrasten en eigenzinnige melodische vormgeving. Men kan het zelfs beschouwen als voorloper van de romantiek. Dit programma probeert een beeld te schetsen van de evolutie in denken en voelen van de achttiende-eeuwse mens.


94

vrijdag 13.12.13 19:00

THEATER TERRA (NL)

Het kerstverhaal van Kleine Ezel (4+)

Kleine Ezel wil zo graag bij Jakkie wonen, want bij Jakkie thuis staat een veel grotere kerstboom. Verhuizen mag niet, een paar dagen logeren wel. Als Kleine Ezel bij Jakkie logeert, besluiten papa en mama Ezel samen op vakantie te gaan naar de Middellandse Zee. Maar zo ver bij elkaar vandaan met Kerstmis, is dat wel een goed idee? Wat volgt is een spannende tocht vol avontuur en sneeuw…. Theater Terra verrast een wereldwijd publiek met de familiemusicals ‘Kikker’, ‘Muis’ en ‘Kleine Ezel’. Het is dan ook reikhalzend uitkijken naar de nieuwe kerstmusical met Kleine Ezel in de hoofdrol. Een heerlijke voorstelling met levensgrote poppen, geïnspireerd door de bekende boeken van Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen.

Tekst: naar de boeken van Rindert Kromhout & Annemarie van Haeringen, script & liedteksten: Rindert Kromhout, muziek: Fons Merkies, decorontwerp: Theo Terra, poppen & kostuumontwerp: Kathelijne Monnens.

Genre  Familie / Musical Locatie  Schouwburg tickets  € 7 (abonnementsprijs = ticketprijs)

M.m.v. Gezinsbond (leden krijgen € 1 korting op de gezinskaart)


95

MEURIS

Stijn Meuris startte het afgelopen jaar met een nieuwe lei. Na Noordkaap (zeg maar de nineties) en Monza (de eerste tien jaar van de eenentwintigste eeuw) vindt de meest energieke frontman ten westen van de Rijn dat het tijd is voor iets helemaal anders. Meer bepaald een nieuwe band (jongere wolven zijn moeilijk te vinden), een hele reeks concerten, en vooral: een nieuwe cd. 'Mirage' heet

Bij de zevende luisterbeurt vonden we 'Mirage' nog beter dan bij de eerste drie. Zij het nog niet half zo goed als we ze morgen gaan vinden Humo

Genre  Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 21

dat album, en daarop staat 11 keer het bewijs dat Meuris de klank van de eighties perfect kan versmelten met zijn eigen onnavolgbare stijl. Resultaat?

Krachtige maar heldere songs, waaraan duidelijk hard gewerkt is, en die uiteraard voorzien zijn van vintage Meuris teksten.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: 'Mirage' is een héél straffe plaat, die even hard vooruitgaat als zijn titel Cobra (Canvas)

© Ann-Katrien Vandevelde

zaterdag 14.12.13 20:15


96

inleiding om 19:30

TG STAN & TONEELHUIS / OLYMPIQUE DRAMATIQUE Creatie 2013 (werktitel) Ooit zullen, volgens vermaard kosmoloog en theoretisch natuurkundige Lawrence Krauss, mensen elkaar niet meer ontmoeten. Omdat ze niet meer zullen bestaan. De mensen van STAN en Olympique Dramatique gaan ervan uit dat zij tot deze verdoemde soort behoren. Net als hen die dit lezen. Vandaar het voorstel om in hun nieuwste creatie volop voor ontmoeting te gaan. Zij bereiden iets voor: een groots verhaal als perfecte setting voor een grootse samenkomst.

werkten de twee collectieven nog nooit écht samen aan een voorstelling. Het wordt dus zeker uitkijken naar deze coproductie. En zelfs al is die (voorlopig) titelloos, verwachten we niets minder dan theatraal vuurwerk. Tekst: nog te bepalen, van & met: Koen De Graeve, Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Sara De Roo, Charlotte Vandermeersch, Stijn Van Opstal & Geert Van Rampelberg, scenografie: Mathias De Koning, lichtontwerp: Thomas Walgrave

STAN en Olympique Dramatique zijn collectieven zonder regisseur. Virtuoos woordenspel en tomeloos spelplezier kenmerken hun voorstellingen. Los van enkele theater- en televisieflirts van individuele spelers,

Genre  Theater / Jonck*Food Locatie  Schouwburg TICKETS  € 15 – € 7 (-26)

© Frieke Janssens

woensdag 18.12.13 20:15


98

In deze ComedyTrack* XXL toveren we de Schouwburg om tot de meest sfeervolle comedyclub van Kortrijk en omstreken. We maken er een echte Christmas special van, met een stijlvol onthaal, een lichte maaltijd of hapjesbuffet en een wel heel verrassende line-up.

donderdag 19.12.13 19:00 maaltijd 20:15 line-up

Jelle Denturck &

Tony Clifton Circus (It) Christmas Forever (Belgische première)

Eerst hebben we Jelle Denturck, een 22-jarige streekgenoot die in 2012 het Parkstad Cabaretfestival in Heerlen en het Vlaams Cabaret Concours op zijn naam schrijft. Daarnaast haalt hij ook nog een finaleplaats op het prestigieuze Cameretten in Rotterdam. Verwacht

Jelle meets Rowan Atkinson Jury van het Parkstad Cabaretfestival

clowneske fratsen in combinatie met fijnzinnige emo-melodieën. Bij Tony Clifton Circus (It) staat de Kerstman centraal. Hij is een superheld, een magische figuur die gul geschenken uitdeelt in de eindejaarsperiode. We kennen hem als een gezellige, oude dikkerd die in de koudste tijd van het jaar voor wat warmte zorgt. Tegelijkertijd is hij ook het ultieme symbool van onze neiging tot overmatige consumptie. Hoe voelt de Kerstman zich hier zélf bij? Wat denkt hij over zijn werk en missie? Hoe zit dat met zijn rendieren? En wat doet hij buiten de kerstperiode? Is hij dan niet depressief? Misschien is de Kerstman dan wel een heel gewone man, die zonder zijn kerstpak zoals zovele anderen een heel

Genre  Humor / Cabaret Locatie  Schouwburg tickets  € 25 (incl. maaltijd of hapjesbuffet) – € 15 (line-up)

normaal leven leidt. Tony Clifton Circus gaat in ‘Christmas Forever’ op hilarische wijze op zoek naar antwoorden op deze vele vragen. Internationale topcomedy die komaf maakt met de mythe! M.m.v. Humorologie, Festival van Verwondering.

Dans Christmas Forever, le Tony Clifton Circus cherche de manière désopilante les réponses à plusieurs questions. De la comédie internationale de haute volée qui met fin au mythe !


Š ossiuri


100

zondag 22.12.13 14:30

Salaheddine On Stage (NL)

Salaheddine brak door met typetjes als de echte Rotterdamse straatmarokkaan Moussie el Kandoussie, en de Marokkaanse Lonsdalers. Maar Salaheddine wil méér dan vaak bekeken worden. Hoe ziet het leven van de tweede en derde generatie Marokkanen eruit? Wat speelt er op dit moment in hun levens? Dit zijn de vragen waar hij een antwoord opzoekt. Deze schrijver, theater- en tv-maker zet een show neer die je niet wil missen! Hij heeft een nieuwe missie: het verwesteringsproces stoppen. M.m.v. Humorologie, Festival van Verwondering.

Genre  Humor / Comedy Locatie  Schouwburg tickets  € 15


11.01.14

15.01.14

18.01.14

24.01.14

24.01.14

25.01.14

26.01.14

28.01.14

30.01.14

31.01.14

za

wo

za

vr

vr

za

zo

di

do

vr

20:15

20:15

20:00

19:30

21:30

20:15

15:00

20:15

20:15

20:15

Double Bill: Joachim Badenhorst & Oak Tree Beethoven 6 Percée Persée & Chant éloigné Chant éloigné Soiree Humorologie Meer dan beer (3+) La Scoperta dell'America Le Franc Belge Feest

deFilharmonie

Double Bill: Rémy héritier & Claire Croizé / Action Scènique

ELS DE SCHEPPER

Daan

Sandra Carota

Tal en Thee

Humorologie, Festival van Verwondering

Claire Croizé / Action Scènique

JazzLab Series

Bart Cannaerts

Wanneer gaan we nog eens bowlen

overzicht van januari

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Arenatheater

Schouwburg

Schouwburg

Budascoop & Schouwburg

Concertgebouw Brugge

Concertstudio

Schouwburg

102


12.01.14

18.01.14

19.01.14

zo

za

zo

Koninklijk Kortrijks Lyrisch Toneel

Studio 100

Koninklijk Kortrijks Lyrisch Toneel

te gast in januari Nieuwjaarsconcert

Plop in de speelgoedwinkel

Nieuwjaarsconcert

Schouwburg

Schouwburg

13:00 & 15:15 14:45

Schouwburg

14:45

103


104

zaterdag 11.01.14 20:15

BART CANNAERTS

Wanneer gaan we nog eens bowlen

Niemand vindt bowlen écht leuk. Maar heel af en toe sta je toch op zo’n baan met zo’n gekke bal aan je vingers. Je bestelt je drinken via een microotje en probeert die schoenen heel normaal te vinden. Je balt je vuist als je alles omgooit en op het scherm begint een kegel te dansen. Bowlen is als het leven. Het is een belachelijk tijdverdrijf, maar de occasionele strike houdt ons recht. ‘Wanneer gaan we nog eens bowlen’ is een voorstelling over de zinloosheid van het bestaan en hoe daar welgemutst mee om te gaan. Liedje, sketch, conference: strikt gezien zou je Bart Cannaerts een cabaretier kunnen noemen. Maar tegelijkertijd is het pure Vlaamse stand-upcomedy: een man die zegt wat hij vindt van de wereld. M.m.v. Humorologie, Festival van Verwondering.

Genre  Humor / Cabaret Locatie  Schouwburg tickets  € 15


105

double bill woensdag 15.01.14 20:15

JAZZLAB SERIES

Joachim Badenhorst + OakTree

Weinig jazzmuzikanten durven tijdens hun carrière een solo-cd opnemen. Die van de 30-jarige klarinettist en saxofonist Joachim Badenhorst wordt wereldwijd meteen overladen met lof. Het album is dan ook een fantastisch bewijs van zijn muzikale vocabularium en ideeën, en nu al een mijlpaal binnen de Belgische improvisatietraditie. Tijdens deze tournee stelt hij zijn tweede, op standards gebaseerde solo-album voor. Badenhorst behoort al enkele jaren tot de boeiendste figuren van de Belgische improvisatiescéne, een figuur die respect afdwingt tot in de verste uithoeken van de wereld – getuige zijn plaats in het Han Bennink Trio, maar

ook in Tony Malaby’s Novela of het IJslandse kwartet Mogil.

Zo kort als de set was, zo goed was die ook. Geen noot te veel, met verhalende kracht en knap evenwicht OakTree nodigt u uit om door een gevoelig en creatief, speels en gepassioneerd, soms avontuurlijk en soms ingetogen universum te reizen. De muziek van het trio bevindt zich op het kruispunt van hun opleidingen en interesses: klassieke muziek, jazz, wereldmuziek en vrije improvisatie. De harmonie tussen cello, accordeon en stem prikkelt de verbeelding van het publiek en de zin om te dansen.

Genre  Muziek / Jazz / Jonck*Food Locatie  Concertstudio tickets  € 11 – € 7 (-26)

Tenorsaxofoon, klarinet & basklarinet: Joachim Badenhorst, vocals: Sarah Klenes, cello: Annemie Osborne (LU), accordion: Thibault Dille

M.m.v. Jeugd & Muziek Kortrijk & CC Het Spoor Harelbeke.

OakTree Trio vous invite à voyager à travers un univers sensible et créatif, parfois aventureux, parfois réservé. Un son à la croisée de la musique classique, du jazz, de la musique des Balkans, et de l’improvisation. Laissez-vous surprendre, rêvez et entrez dans la danse !


106

inleiding om 18:15

DeFilharmonie Beethoven 6

© bert hulselmans

zaterdag 18.01.14 20:00

Programma Ludwig van Beethoven (1770-1827) Symfonie nr. 6 in F ‘Pastorale’, opus 68 Frank Martin (1890-1974) Sechs Monologe aus Jedermann Richard Wagner (1813-1883) Sieg fried-Idyll In 1943 zet de Zwitserse componist Frank Martin zes monologen uit ‘Jedermann’ (een toneelstuk waarin de Oostenrijkse schrijver Hugo von Hofmannstal het

15e-eeuwse Elckerlyck-thema bewerkte) op muziek. Martin wil de psychologische evolutie verklanken: van de doodsangst van de jonge Jedermann (Iedereen) tot het gebed waarin hij God om vergiffenis smeekt. Uiteindelijk openen de poorten van de hemel zich voor de berouwvolle jongeman. Dat Philippe Herreweghe dit werk aan Beethovens Pastorale koppelt, is interessant. Meer dan ooit klinkt op

die manier de Zesde Symfonie als een ‘ethisch zelfportret’, waarin we vooral de innerlijke natuur van de componist horen. De storm uit het vierde deel is ook de storm in Beethovens ziel. Niet voor niets schreef hij bij de partituur: “meer uitdrukking van gevoelens dan schildering”. Een organisatie van Concertgebouw Brugge m.m.v. Schouwburg Kortrijk

Genre  Klassieke Muziek Locatie  Concertgebouw Brugge (Gratis bus vertrekt om 18:45 aan het Conservatorium, Casinoplein Kortrijk) tickets  € 30 INLEIDING  in Muziekcentrum Track* door David Anne


107

CLAIRE CROIZé / Action Scènique (Fr)

vrijdag 24.01.13 21:30 inleiding om 21:00

Chant éloigné

helpen. Componisten als Debussy en Ravel, maar ook de eerste werken van Webern, Schönberg en Berg inspireren haar. Deze componisten representeren het ‘einde’ van de tonale muziek, romantische stijl en structuren en zoeken naar een breuk die toch nog elementen behoudt uit de voorgaande periode. ‘Chant éloigné‘ biedt een rijk scala aan muzikale en choreografische impressies en mooie interpretaties. Het resultaat is een eerder verstilde, melancholische sfeer met

prachtige dansfragmenten. Een aanrader ! Première : 13 december 2012 I.s.m. Kunstencentrum Buda, i.k.v. Vivat la danse (Armentières) Choreografie en dans : Claire Croizé Dans : Taka Shamoto, Cecilia Lisa Eliceche, Claire Godsmark, Liz Kinoshita en Claire Croizé Artistiek advies: Etienne Guilloteau Muzikaal advies : Alain Franco Lichtontwerp en techniek : Jan Martens Kostuumadvies: Britt Angé Productie : Drop Production Coproductie : Stuk/ CC30, Buda Kunstencentrum, Prix Jardin d’ Europe

© herman sorgeloos

Vijf danseressen reizen terug naar het begin van de 20ste eeuw, een periode van onzekerheid en grote veranderingen. Choreografe en danseres Claire Croizé onderzoekt in deze voorstelling het thema ‘einde’ met daarin besloten dat elk einde ook een nieuw begin kent. De dans toont ‘eindscènes‘ en ‘laatste bewegingen‘ en diverse manieren om deze te benaderen, aan te zetten en weer te verlaten. Muziekcomposities van het prille begin van de 20ste eeuw zullen haar daarbij

Genre  Dans Locatie  Budascoop / Schouwburg tickets  € 13 – € 15 ( in double bill met Percée Persée van Rémy Héritier in budascoop - 19:30) INLEIDING  door Gloria Carlier,vzw Stella Rossa


108

zaterdag 25.01.14 20:15

HUMOROLOGIE, FESTIVAL VAN VERWONDERING Soiree Humorologie Elk jaar is het Festival van Verwondering van Humorologie (eind junibegin juli) een verrassing, met als ingrediënten het beste uit het internationale, hedendaagse circus. Altijd smaakt dat naar meer, ook in de winterperiode. De vorige editie van Soiree Humorologie was een eerbetoon aan vrouwelijke circusartiesten. Wat het nu wordt, is nog onduidelijk.

Genre  Circus Locatie  Schouwburg tickets  € 18 / 15 / 12

Noem het een blind date: je weet niet welke onbekende voor jou aan tafel zit of op scène staat.

aan nieuwe, verrassende en wonderlijke smaken, die ook deze soiree memorabel zullen maken.

Verwacht je, in ware cabaretstijl, hoe dan ook aan een aantal schitterende acts van verschillende artiesten, uit diverse circusdisciplines - wie weet ook doorspekt met visuele hoogstandjes of gekke muzikaliteit. Eén ding is zeker: het wordt een palet

Un rendez-vous-surprise : vous ne savez pas quelle compagnie inconnue arpente les planches. Mais vous pouvez assurément savourer une palette des tendances nouvelles dans le style cabaret qui vous surprendront et vous feront passer une soirée mémorable.


109

zondag 26.01.14 15:00

TAL EN THEE Meer dan beer (3+)

Alles doet hij in zijn eentje: opbouw, spel en techniek. Na het wondermooie ‘Uit een doosje’ op Spinrag, nodigen we hem uit met deze warme kleutervoorstelling. Kruip dicht tegen elkaar aan en geniet. Idee & spel: Maarten Van Aerschot, lichtontwerp: Johan Vloeberghs, coaching: Femke De Haes.

Beer kijkt naar de wereld met al zijn wonderen. Hij kijkt en zegt niets. De wereld zegt alles. De wereld vertelt over de liefde tussen een cowboy en een indiaan, over een rups die vlinder wordt, over prinsen en prinsessen, over de zon en de maan, de lucht, de aarde en over het water en het vuur. Elk verhaal leidt naar een ander. Niets staat los van elkaar. ‘Meer dan beer’ vertelt een verhaal als een prentenboek.

Beelden, figuren, muziek en verwondering staan centraal. Een voorstelling zonder woorden, omdat beelden alles zeggen. Maarten Van Aerschot legt een heel eigenzinnig parcours af binnen het figurentheater. Zijn voorstellingen zitten vol kastjes en luikjes die open en dicht gaan, en prachtige beelden die getuigen van een groot gevoel voor poëzie.

Genre  Familie / Figurentheater Locatie  Arenatheater tickets  € 7 (abonnementsprijs = ticketprijs)

Une histoire comme un livre d’images. Images, personnages, musique, et surprise sont au cœur de ce spectacle chaleureux pour les tout petits. Sans paroles, mais avec une profusion de tiroirs et de volets qui s’ouvrent et se ferment, et avec un grand sens de la poésie. Serrez-vous bien fort les uns contre les autres et profitez du moment.


110

dinsdag 28.01.14 20:15

Inleiding om 19:30

SANDRA CAROTA La Scoperta dell’ America

Giuseppe ontvlucht het naoorlogse Italië, op zoek naar een beter leven. Aangekomen in België, zoekt hij troost in de armen van een piepjonge Vlaamse cafédochter. Even later staat echtgenote Rosalba onverwacht voor de deur. Noodgedwongen hokt ze samen met Giuseppe en zijn nieuw lief Marià. Richààrd, de stoere motard-broer van Marià, vindt deze situatie maar niets. De komst van de RAI verandert alles. Sandra Carota start haar artistieke loopbaan bij verschillende cultuureducatieve organisaties (o.a. CirQ en LARF!). Met ‘La Scoperta dell’ America’ maakt ze haar eerste echte voorstelling. Hiervoor werkt ze samen met o.a. Naomi Kerckhove die de erg beeldende en letterlijk handgemaakte voorstellingen ‘Valies’ en ‘White out’ maakte bij Kunstencentrum BUDA.

Verwacht je aan een zeer beeldende, magisch-realistische voorstelling over de ItaloBelgische gemeenschap, die inzoomt op de microkosmos van het gezin. Regie en scenario: Sandra Carota, spelers: Maya Albert, Frank Hofmans, Loes Courrette, Mourad Baaiz, Muziek Miguel Van Overstraeten, vormgeving en kostuum: Naomi Kerkhove en Sabine Oosterlynck, lichtontwerp: Kurt Lefevre, dramatisch advies: Damiano Oldoni

Met ‘La Scoperta dell’ America’ wil ik een beeldende voorstelling maken over nationaliteit als basis voor identiteit. De Italiaanse migratie hanteer ik als metafoor voor vele andere, om van daaruit iets te vertellen over ons verlangen naar het Grote Verhaal, naar deel uit te maken van een groter geheel Sandra Carota – januari 2013

Genre  Theater / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 11 – € 7 (-26)


112

donderdag 30.01.14 20:15

DAAN

Le Franc Belge + afterparty

Ook met 'Le Franc Belge', zijn zevende studioplaat, verrast Daan. Omdat die opnieuw een andere richting uitgaat. Na indie, electro, rock en klassieke intimiteit is het tijd om naar de eigen muzikale roots te kijken: de geluiden van zijn kindertijd, van Parijs, het Franse chanson en 'le cinéma', maar evenzeer de sound van rammelende rockkelders, epische westerns & rokerige nachtclubs. ‘Le Franc Belge’ is géén nostalgische ode aan days gone by geworden. Nummers als ‘Mes Etats Unis’, het met sirtaki en hiphop flirtende ‘La Crise’ en de losgeslagen eerste single ‘Everglades’ klinken urgent en tackelen hedendaagse onderwerpen. Tekstueel gaat het dieper dan anders: het contrast tussen Daans Engelse teksten en de Franstalige die hij schreef met de cineast Thierry Dory leveren scherpe tegenstellingen op. Tussen hemel en hel, kind en man, man en vrouw, fantasme en fatalisme, liefde

Genre  Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 27

en lust, enzovoort. Nooit eerder klonk Daan zo groots, episch en zelfverzekerd. Afterparty in de foyer met DJ Sue & Ellen. M.m.v. CC Guldenberg Wevelgem . Met dank aan piano's Maene.

DAAN nous surprend une fois de plus avec son album Le Franc Belge. Il revient à ses racines musicales : les sonorités de Paris, mais aussi les westerns épiques, et les boîtes de nuit enfumées. Jamais Daan n’a été aussi grandiose, épique et sûr de lui.


Š Jurgen Rogiers


114

vrij – zat 31.01.14 01.02.14 20:15

ELS DE SCHEPPER Feest

Komt dat zien, komt dat zien! Els de Schepper geeft het beste van zichzelf! Letterlijk! Want in een 2 uur durende onewomanshow brengt “de grande dame van het Vlaamse cabaret” (dixit De Standaard) de leukste grappen, plezantste typetjes, mooiste liedjes en ontroerendste momenten uit haar elf (11!) vorige voorstellingen, aangevuld met nieuw materiaal.

Genre  Humor / Cabaret Locatie  Schouwburg tickets  € 26 / 24 / 22

De majorettes zijn besteld, de olifanten onderweg, de confetti wordt geknipt en de pluimen voor in het gat liggen klaar. Smeer uw lachspieren en beentjes al maar in voor een avond zoals je er nog nooit één beleefde.


Š Joost Joossen


01.02.14

01.02.14

02.02.14

02.02.14

06.02.14

07.02.14

08.02.14

09.02.14

12.02.14

15.02.14

16.02.14

20.02.14

22.02.14

26.02.14

27.02.14

28.02.14

za

za

zo

zo

do

vr

za

zo

wo

za

zo

do

za

wo

do

vr

(nl)

20:15 15:00 18:30 20:15 20:15

Feest Droomstad (6+) Arte Libre De Verwondering Bis - Solo voor Truus Bronckhorst & Journey

20:15 20:15 10:30

Parkin'son & Sometimes the blues is Just a Passing Bird De Grote Oorlog Jean-Paul Van Bendeghem & gastheer Philippe Lepers

Double Bill: Guilio d'Anna & Sarah Bostoen / Compagnie Monica

Hannelore Bedert & WWF

Hans Van Den Broeck / Compagnie S.O.I.T.

Theater Malpertuis

SKAGEN

Double Bill: Roland & Tiny Legs Tim

Het Penhuis

Hotel Modern / Arthur Sauer

20:00 20:15 20:15 19:00

Alles van Eva Lenz NMI - Duet on the enemy Radio Oowoud (5+)

20:15

17:00

(IT)

An Old Monk

20:15

20:00

La Edad de Oro

LOD / Josse De Pauw & Kris Defoort Trio

Taraf de Haïdouks

(RO)

Double Bill: Jan Martens & Koen De Preter

Toneelhuis / Bart Meuleman

Arte Libre

De Dansers / Ed Sanders (NL)

ELS DE SCHEPPER

IsraEl Galván (ES)

overzicht van februari

Schouwburg

Budascoop 1

Schouwburg

CC De Schakel Waregem

Concertstudio

Boekhandel Theoria

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Muziekcafé Track*

Schouwburg

Schouwburg

CC De Spil Roeselare

116


08.02.14

11.02.14

14.02.14

15.02.14

16.02.14

16.02.14

20.02.14

22.02.14

zo

di

vr

za

zo

zo

do

za

Euterpe

Wouter Deprez

N'Joy

Taal en kunst

Taal en kunst

Taal en kunst

Taal en kunst

Taal en kunst

te gast in Februari 19:00

T&K T&K Will Tura

Toneelvoorstelling Toneelvoorstelling

20:15 20:00

Uit het goede hout gesneden

20:15

20:15

Hier is wat ik denk Quatuor Za誰de

14:45

T&K

Toneelvoorstelling

20:15

T&K

Toneelvoorstelling

20:15

T&K

Toneelvoorstelling

Concertstudio

Schouwburg

Schouwburg

Concertstudio

Concertstudio

Concertstudio

Concertstudio

Concertstudio

117


118

ISRAEL GALVÁN (ES)

zaterdag 01.02.14 20:00

La Edad De Oro

inleiding om 19:15

jaren dertig. Galván danst met respect voor de toenmalige dansstijl, maar creëert tegelijk eigen, originele bewegingen. In de voorstelling gaan zang, dans en gitaar (de drie basiselementen van de flamenco) een nieuw verbond aan. Galván geldt als één van de grootste vernieuwers van het genre.

© félix vÁzquez

Live Muziek2

Choreografie & dans: Israel Galván, zang: David Lagos, gitaar: Alfredo Lagos, artistieke directie: Pedro G. Romero & Maquina P.H., productie: Cisco Casado-a negro producciones, licht: Ada Bonadei, geluid: Felix Vazquez

Als zoon van een danser uit Sevilla krijgt Israel Galván flamenco met de paplepel ingegeven. Hij volgt dan ook in de voetsporen van zijn vader, maar zet niettemin de traditie naar zijn eigen hand: wars van alle flamencoclichés breekt deze choreograaf en danser de traditionele bewegingen open, verandert bruusk de ritmes en

bevriest zijn posities op onverwachte momenten. Eigenzinnig en op virtuoze wijze, maar met de voeten stevig verankerd in de traditie, verkent hij de grenzen van flamenco.

Si Galvan respecte le style du flamenco classique, il a néanmoins créé son propre vocabulaire gestuel, un style original avec de brusques changements de rythme. Dans ce spectacle, le chant, la guitare, et la danse – les trois éléments de base du flamenco – scellent une nouvelle alliance.

‘La Edad de Oro’ roept herinneringen op aan glorierijke jaren: van het einde van de negentiende eeuw tot medio

Een organisatie van Cultuurcentrum De Spil Roeselare m.m.v. Schouwburg Kortrijk.

Genre  Dans / Flamenco / Live Muziek Locatie  CC De Spil Roeselare tickets  € 28 INLEIDING  door Gloria Carlier, vzw Stella Rossa in CC De Spil Roeselare


119

DE DANSERS / ED SANDERS (NL) Droomstad (6+)

‘Droomstad’ toont een magische wereld: mensen stuiven, hoedjes vliegen, melodieën snellen aan je voorbij. Dans, circus en live muziek smelten samen tot een wervelkermis. Want op de kermis zoek je de kick van gewichtloos zweven, het gevaar van de vaart, de spanning en de roes. Het is een plek om te ontsnappen aan de werkelijkheid, waar je angst en verdriet opzij kan zetten. Of toch voor even … In 2011 staat onder de vleugels van De Dansers een groep kunstenaars op, die het gezicht

van de toekomst vormen. Ze schudden de letters door elkaar: Ed Sanders bestaat uit dansers, circusartiesten en popmuzikanten. Zij laten zich voor deze voorstelling inspireren door de tentoonstelling ‘Dream City’, waarvoor fotografe Anouk Steketee pretparken fotografeerde over de hele wereld – ook in oorlogsgebieden. ‘Droomstad’ is een ode aan kinderen in dergelijke crisislanden, voor wie kunnen dromen van levensbelang is. Een energieke en fantasierijke dansvoorstelling.

Genre  Familie / Dans / Live Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 7 (abonnementsprijs = ticketprijs)

Van & met: Steffie Jöris, Maartje Pasman, Josephine van Rheenen, Mateu Canyellas, Lorenzo Capodieci, Guy Corneille, Hans Vermunt & Daan Crone, montage: Wies Merkx.

Le groupe Ed Sanders se compose de danseurs, d’artistes de cirque, et de musiciens pop. Ils sont le visage de l’avenir. Droomstad est une ode aux enfants en zones de guerre pour qui les rêves peuvent être d’une importance vitale. Un spectacle de danse énergique et riche en fantaisie.

Live Muziek2

zondag 02.02.14 15:00


120

donderdag 06.02.14 20:15 inleiding om 19:30

TONEELHUIS / BART MEULEMAN De Verwondering Victor-Denijs de Rijckel leidt na zijn scheiding een uitzichtloos leven. Wanneer hij op een bal een gemaskerde vrouw ziet, herontwaken zijn driften. Hij wil haar ontmoeten. Een tocht door Vlaamse velden brengt hem tot bij het kasteel waar ze woont. Maar dat kasteel blijkt ook het brandpunt van Crabbeverering, een voorman van het fascisme die tijdens de oorlog mysterieus verdween. Gaandeweg gaat De Rijckel zich steeds meer met Crabbe identificeren… ‘De Verwondering’, een caleidoscopische roman die Hugo Claus vroeg in zijn carrière schreef, was volgens hemzelf “zijn beste werk”. Een sappig, bruut, lelijk, plezierig en donker werk – net wat bewerker

en regisseur Bart Meuleman in gedachten heeft voor de theaterversie. De crisis van het hoofdpersonage leidt het publiek naar de meest akelige bladzijden van het flamingantisme. Vlaanderen boven. Of toch niet? Regie: Bart Meuleman, tekst: Hugo Claus, tekstbewerking: Bart Meuleman, spel: Thomas Ryckewaert, Laurence Roothooft, Koen De Sutter, Mark Verstraete, HendrikHein Van Doorn, Jonas Vermeulen e.a., lichtontwerp & scenografie: Mark Van Denesse, klankontwerp: Senjan Jansen, kostuumontwerp: Ilse Vandenbussche

Deze productie zet de zintuigen op scherp, ondervraagt uit mededogen en haakt zich zonder veel omhaal onderde huid uit juryrapport van The bult and the beautiful - Theaterfestival 2007

Genre  Theater Locatie  Schouwburg tickets  € 13


Š frieke janssens


122

double bill

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN

inleiding om 19:30

JAN MARTENS

Bis – Solo voor Truus Bronckhorst

Deze solo werd mee gevormd door, en gemaakt op maat van Truus Bronkhorst, Nederlands dansicoon en soliste in hart en nieren. Haar gemoedstoestand en geschiedenis hebben een directe invloed gehad op de creatie en de uitkomst van deze solo. ‘Bis’ is een pure en rauwe voostelling, een ingetogen en schrijnend portret van een tweeënzestigjarige vrouw die niemand onbewogen laat. Een afgepeld werkstuk dat een sterke, expressieve maar eenzame vrouw in het spotlicht zet.

Choreografie: Jan Martens, dans: Truus Bronkhorst & Jan Martens, productie: Frascati Producties

Un portrait poignant et tout en réserve d’une femme de 62 ans qui ne laisse personne indifférent. Une pièce dépouillée qui braque les projecteurs sur une femme forte, expressive, mais solitaire. Martens a créé ce solo sur mesure pour l’icône de la danse Truus Bronkhorst.

Genre  Dans / Performance Locatie  Schouwburg tickets  € 13 ( in double bill met 'Journey' van Koen De Preter) INLEIDING  door Gloria Carlier, vzw Stella Rossa

© anna van kooij

vrijdag 07.02.14 20.15


123

double bill

KOEN DE PRETER

Een danser ben je voor het leven! Dit stuk gaat over leeftijd en de relatie tussen verschillende generaties. Het is een performance over het hier en nu, over de kracht van het menselijk lichaam. Een evenwichtsoefening tussen willen en kunnen. De jonge choreograaf Koen De Preter zag een solo van de nu zevenentachtigjarige Alphea Pouget en haar présence liet hem niet meer

los. Hij besloot een voorstelling met haar te creëren. En zeg nu zelf: hoe dikwijls zie je een danseres van die leeftijd met zo’n overgave op scène? Anders gezegd: dit wordt een buitengewone én ontroerende ervaring! Concept & regie: Koen De Preter, choreografie & dans: Koen de Preter & Alphea Pouget, dramaturgie: Annette van Zwoll, coproductie: Vooruit Gent, C-Mine Cultuurcentrum Genk &

Genre  Dans Locatie  Schouwburg tickets  € 13 (in double bill met 'Bis' van Jan Martens)

TAKT Dommelhof Neerpelt, met de steun van: ccBe Berchem, CDC Les Hivernales Avignon & Vélo Théâtre Apt

Le chorégraphe a créé ce spectacle pour Alphea Pouget, une jeune femme de 87 ans qui arpente toujours la scène avec la même ferveur. Un spectacle sur l’ici et maintenant et la force du corps humain. Un exercice d’équilibre entre vouloir et pouvoir. Une expérience exceptionnelle.

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN

© thanh beels

Journey


124

TARAF DE HAÏDOUKS (ro) + afterparty met Kokopelli Dj's

© MASATAKA ISHIDA

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN

zaterdag 08.02.14 20:15

Taraf De Haïdouks is een collectief gipsymuzikanten uit Roemenië die verder bouwen op de oeroude muzikale traditie van de Lautarizigeuners. Deze groep briljante instrumentalisten en zangers, waarvan de leeftijd schommelt tussen 20 en 80 jaar, brengt in 1991 hun eerste album uit: ‘Musique des Tsiganes de Roumanie’. De rest is geschiedenis: Taraf De Haïdouks toert over de hele wereld, lanceert enkele veelbesproken albums en een

fantastische livedvd, en werkt mee aan filmsoundtracks (waardoor o.a. Johnny Depp hun grootste fan wordt). Wie hen in 1999 op het Goulash zigeunerfestival in Kortrijk aan het werk zag, kan getuigen dat het publiek altijd de grootste winnaar is. Want hun concerten barsten van intense ballades en extreem dansbare wereldmuziek! Afterparty in foyer met kokopelli-dj’s.

Genre  Muziek / Wereldmuziek / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 23 – € 7 (-26)

M.m.v. CC Guldenberg Wevelgem en CC De Schakel Waregem

Revivez la tradition musicale séculaire des Tziganes lăutari avec ces musiciens et tziganes de Roumanie. Interprétations virtuoses et chants envoûtants pour un concert qui déborde de ballades intenses et de musiques du monde sur lesquelles on ne peut s’empêcher de danser.


125

LOD / JOSSE DE PAUW & KRIS DEFOORT TRIO

zondag 09.02.14 17:00

An Old Monk

Genre  Theater / Jonck*Food / Live Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 13 – € 7 (-26)

oude knoken hoger te heffen dan verwacht” en nog eens een dansje te proberen. Tekst: Josse De Pauw, muziek: Kris Defoort , geïnspireerd door: Thelonious Monk, met: Josse De Pauw & Kris Defoort Trio (Kris Defoort piano, Nicolas Thys elektrische bas, Lander Gyselinck of Teun Verbruggen drums), beelden: Bache Jespers & Benoît van Innis

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN & Live Muziek2

al uit o.a. ‘Die Siel van die Mier’ en ‘Over de Bergen’. In ‘An Old Monk ‘gaat hij een pas-de-deux aan met het Kris Defoort Trio. Josse De Pauw brengt een eigen tekst op muziek van Kris Defoort, geïnspireerd door het werk van Thelonious Monk. Een voorstelling over koste wat het kost willen leven. Een suite over de goesting “om de

© LOD

De oude Monk danst. Terwijl zijn band stevig de groove te pakken heeft, laat hij de piano voor wat hij is, strekt de stramme leden en doet een dansje. Dansen zonder ander doel dan dansen, tegelijk vrolijk en eenzaam, zwaarmoedig en joyeus. Een beetje zoals het leven zelf dus. Dat Josse De Pauw iets met woord en muziek heeft, bleek


126

double bill

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN

inleiding om 19.30

GUILIO D’ANNA (IT) Parkin’son

Guilio is 32 en choreograaf en danser, Stefano een 64-jarige therapeut met de ziekte van Parkinson. Guilio aanschouwt zijn toekomst, de vader zijn verleden. Vader en zoon vertellen een universeel verhaal over de onbetwistbare band tussen ouder en kind. Hun lichamen spreken woorden die nooit gesproken zijn, hun monden vormen herinneringen aan momenten van geluk en verdriet. Op speelse wijze doorbreken ze de taboes. Twee verschillende generaties, twee verschillende levens. Concept & performance: Guilio D’Anna, performance: Guilio D’Anna & Stefan D’Anna

Le père de 64 est atteint de la maladie de Parkison, le fils de 32 ans est danseur. Leurs bouches constituent les souvenirs de moments de bonheur et de chagrin. De manière ludique, ils brisent les tabous. Deux générations différentes, deux vies différentes.

Genre  Dans / Performance / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 13 – € 7 (-26) (in double bill met 'Sometimes the Blues is Just a Passing Bird' van Sarah Bostoen) INLEIDING  door Gloria Carlier, vzw Stella Rossa

© guilio d'anna

woensdag 12.02.14 20:15


127

double bill

SARAH BOSTOEN / COMPAGNIE MONICA In deze solo stelt choreografe en danseres Sarah Bostoen zich de vraag hoe groot de impact is van de keuzes die we maken. Het vertrekpunt is het levensverhaal van een man die

terugblikt op zijn leven, met momenten van toewijding, humor, melancholie, spijt, verwondering en trots. De solo is een relatie tussen beeld en dans, een duet tussen

alledaagse bewegingen en de dans op de scène. Een intiem portret van een jonge vrouw aan het prille begin van haar leven, en haar grootvader die relativerend terugkijkt op zijn reeds afgelegde weg. Performers: Sarah Bostoen & Albert Cornillie, concept & choreografie: Sarah Bostoen, video: Alexander Decommere, kostuums: Hannah Jacobs, fotografie: Tuur Uyttenhove, productie: Compagnie Monica, met de steun van Summerstudios 2012, cc de Spil Roeselare

© Tuur uyttenhove

Met de steun van de Vlaamse Overheid.

Une relation entre image et danse, un duo entre mouvements quotidiens et danse sur scène. Un portrait intime d’une jeune femme au tout début de sa vie et de son grand-père qui relativise en portant un regard rétrospectif sur le chemin effectué, avec mélancolie, regret, fierté et humour.

Genre  Dans / Performance / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 13 – € 7 (-26) (in double bill met 'Parkin'son' van Guilio D'Anna)

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN

Sometimes the Blues is Just a Passing Bird


128

HOTEL MODERN / ARTHUR SAUER (NL)

zaterdag 15.02.14 20:15

De grote oorlog

© joost van den broeck

Concept: Herman Helle, geluidsconcept & live gerauschmacher: Arthur Sauer, scenario & regie: Herman Helle, Pauline Kalker & Arlène Hoornweg, spelers: Trudi Klever, Maartje van den Brink, Anouk Driessen e.a., techniek: Joris van Oosterhout, met dank aan Edwin van Steenbergen.

Bij ‘De grote oorlog’ neem je weliswaar plaats in een theaterzaal, maar waan je je eigenlijk in een miniatuurfilmset. Je ziet hoe de landschappen van het westelijk front in het klein worden nagebouwd met zaagsel, roestige spijkers en zelfs peterselie. Het regent uit een plantenspuit en bombardeert uit een gasbrander. De beelden worden gefilmd en levensgroot geprojecteerd. Componist Arthur Sauer voorziet de klank bij de beklijvende beelden met behulp

Genre  Theater / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 17 – € 7 (-26)

van contactmicrofoons, vervorming en versterking. De wereldwijd bekende theatergroep Hotel Modern versmelt beeldende kunst, poppenspel, muziek, film en performance in beeldende voorstellingen. ‘De Grote Oorlog’ toert al enige jaren, en speelde o.a. in Duitsland, Engeland, Frankrijk, China, Rusland, Singapore, de VS en Canada. De voorstelling won diverse prijzen en werd in 2002 verfilmd door ARTE.

A theatrical experience that is poignant, powerful and yet so simple that, at times, it brings tears to the eyes The Daily Post


Š joost van den broeck


130

HET PENHUIS

Jean-Paul Van Bendegem & gastheer Philippe Lepers Jean-Paul Van Bendegem (°1953) is wiskundige, filosoof en als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de VUB. Daarnaast is hij gastprofessor aan de Universiteit Gent. Hoewel protestants opgevoed, noemt hij zichzelf een spiritueel atheïst. Hij is een vooraanstaand lid van de Belgische Vrijmetselaarsloge, en auteur van o.m. ‘Tot in der eindigheid’ (over de relatie tussen wetenschap en religie) en ‘Over wat ik nog wil schrijven’. Het feit dat hij wiskunde en logica heeft gestudeerd, beïnvloedt zijn denken heel sterk. Zijn recentste werk luidt ‘De vrolijke atheïst’ – geen academisch streng opgebouwd betoog, maar een hoogst persoonlijk boek met een, jawel, vrolijke inhoud en vorm.

vooral over Baudrillard, Nietzsche en Borges, en over zingevingsproblematiek. In 2009 verschijnt zijn opmerkelijke boek ‘Baudrillard, leven na de orgie’. Recent werk van hem is ‘Godzijdank. Reflecties over het voortbestaan van God in de taal van alledag’.

Philippe Lepers (°1959), de gastheer, is doctor in de wijsbegeerte. Hij promoveert aan de Radboud Universiteit Leiden. Zijn publicaties gaan

Genre  Literatuur Locatie  Boekenhandel Theoria tickets  € 7

© Bernadette Mergaerts

zondag 16.02.14 10:30


131

double bill

Roland Tiny Legs Tim

Un double programme intergénérationnel : Roland + Tiny Legs Tim. Sur la scène intime du studio, deux artistes chevronnés avec une passion pour le blues jouent ensemble une série de morceaux de leurs deux répertoires qu’ils entrelacent d’improvisations.

Een intergenerationele double bill: Roland + Tiny Legs Tim. Twee doorgewinterde artiesten met een passie voor blues. Speciaal voor Kortrijk spelen ze samen een set op het intieme podium van de concertstudio. Verwacht je aan nummers uit hun beider repertoires, doorspekt met improvisaties op elkaars werk. Roland brengt midden 2013 een nieuw album uit

in productie van Mauro Pawlowski. Een eigentijds geluid maar bovenal Roland: straf en tijdloos! Tiny Legs Tim is het type artiest dat je, eens live aan het werk gezien, niet meer loslaat. De voorbije jaren trok hij met een rammelende oude gitaar, een bottleneck, een footstomp en een doorleefde ziel doorheen Europa – mét meerdere tussenstops in

Genre  Muziek / Blues / Jonck*Food Locatie  Concertstudio tickets  € 15 – € 7 (-26)

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN

Kortrijk (Track*, Budascoop … ). Zijn tweede cd ‘TLT’ is een schot in de roos, met alvast Roland als grote fan.

© Stephan Vanfleteren

donderdag 20.02.14 20:15


132

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN

zaterdag 22.02.14 20:00

SKAGEN Alles van Eva

Theatergroupie Eva, lieftallig en jong, aanbidt Margot, gevestigde ster aan het theaterfirmament. Iederéén aanbidt Margot, die echter vooral in de clinch ligt met haar vijand de tijd. Rimpeltje na rimpeltje zet die zijn handtekening in Margots gelaat, wat haar onzeker en bijgevolg onhandelbaar maakt. Eva probeert in Margots entourage door te dringen, en klimt dankzij haar charmes snel op tot persoonlijke assistent van de ster. Maar wat aanvankelijk toewijding lijkt, zou wel eens meedogenloze ambitie kunnen zijn ...

‘Alles van Eva’ gaat over mateloze ijdelheid, nietsontziende eerzucht en de onstilbare honger naar aandacht en liefde van het publiek. Over machtsspelletjes achter de schermen. Over gekonkel en listigheid zoals je die overal vindt: van in de coulissen van het theater tot in de coulissen van de werkelijkheid. Over de wrede wissel van generaties en het eeuwige verlies dat daarmee gepaard gaat. Tekst: naar 'Wisdom of Eve' van Mary Orr, concept, bewerking, regie & spel: Korneel Hamers, Mathijs F Scheepers, Clara van den Broek, Barbara Sarafian, ea, kostuums: Barbara De Laere, productieleiding: Inge Lauwers, techniek: Jeroen Wuyts, Bram Smans & Tim Clement

Een organisatie van CC De Schakel Waregem m.m.v. Schouwburg Kortrijk

Genre  Theater Locatie  CC De Schakel Waregem tickets  € 12


© Mike steegmans

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN


134

inleiding om 19.30

THEATER MALPERTUIS Lenz

© sven van rossen

woensdag 26.02.14 20:15

Een jong kunstenaar laat zijn artistieke activiteit voor wat ze is en trekt zich terug in een bergdorp, waar hij logeert bij een dominee en zijn vrouw. Hij maakt er lange wandelingen in de natuur, voert gesprekken met zichzelf en anderen en is getuige van de dood van een jong meisje. Het indrukwekkende decor van de bergen en de rust van de gemeenschap waarin hij

Genre  Theater / Jonck*Food Locatie  Schouwburg tickets  € 13 – € 7 (-26)

terechtkomt, maken hem heel gevoelig. ‘Lenz’ van Georg Büchner is een intens passionele variant op Shakespeares Hamletfiguur. Ook hij wordt verteerd door vragen, maar zet daar – in tegenstelling tot Hamlet – een ongemeen hoge daadkracht tegenover. Zijn drang om antwoorden te vinden put hem uit. Zijn wil om er te zijn en van alles te

voelen, brandt hem – ironisch genoeg – langzamerhand op. Verwacht je aan groots en intens beeldend theater, zoals Piet Arfeuille ons al in ‘De Storm’ en ‘Hamlet’ meesterlijk voorschotelde. Tekstbewerking & regie: Piet Arfeuille, spel: Mieke De Groote, Thomas Janssens & Jorre Vandenbussche


135

donderdag 27.02.14 20:15 inleiding om 19.30

HANS VAN DEN BROECK / compagnie S.O.I.T. NMI – Duet on the enemy Het werk van choreograaf Hans Van den Broeck is rauw, compromisloos, suggestief, visueel en cinematografisch. In multidisciplinaire performances en videoprojecten zoekt hij de breuklijnen in leven en maatschappij. Het resultaat is energieke dans, gevat in schitterende beelden. Een mens kan verschillende vijanden hebben: een persoon, ideologie, natie, of onbekende entiteit. Hoe (h)erkent men zijn tegenstander? En hoe kan die verslagen worden? Door hem op te slorpen en zo tot een nieuwe eenheid te komen? Maar wat als deze figuur op zijn beurt een andere vijand ontmoet? De jacht op de tegenstander wordt een ontmoeting met zichzelf, waarbij de jager prooi kan worden! In ‘NMI’ geven projecties de ongrijpbaarheid van de vijand

weer. Ze construeren een realiteit, geënt op verschillende plaatsen, steden, oorlogsgebieden en huizen. Wie of wat vrezen we, en waarom? Vragen waarop twee dansers een heftig antwoord geven, in een beklijvende en verontrustende voorstelling. Concept & choreografie: Hans Van den Broeck, spel: Anuschka Von Oppen en (tbc), lichtontwerp: Giacomo Gorini, coproducent: Les Brigittines, in samenwerking met KVS, Brussel

Genre  Dans / Theater Locatie  Budascoop 1 tickets  € 13 INLEIDING  door Gloria Carlier, vzw Stella Rossa

Par le biais de la performance et de projections vidéo, le spectacle part à la recherche des lignes de rupture de la vie et de la société. Que craignonsnous et pourquoi ? La chasse à l’ennemi comme une rencontre de soi. Deux danseurs offrent une réponse crue, suggestive, et sans concessions. Un spectacle marquant.


136

SPINRAG, KInderMuzeFestival vrijdag 28/02 t.e.m. vrijdag 7/03

Unieke voorstellingen, bijzondere vakantieateliers, net iets andere tentoonstellingen, originele films, pittige acts, installaties … Met de lente in zicht weeft Spinrag weer in één week tijd een heerlijk kunstenweb doorheen de stad – voor kinderen én hun ouders. In Schouwburg Kortrijk, de Concertstudio, Budascoop, Muziekcentrum Track*, of een onverwachte locatie in Kortrijk of over de grens vind je een stukje van de ragfijne draad, die je telkens naar een nieuw avontuur leidt. n ook dit jaar gaat Spinrag opnieuw over de grenzen. Onder de noemer 'Transdance' verrassen we je met een heerlijke dansprojecten met een vleugje exotic. Mis zeker deze afspraak niet met Spinrag, intussen

uitgegroeid tot één van de toonaangevende kinderkunstenfestivals van Vlaanderen. Noteer de krokusvakantie met uitroeptekens in je agenda en maak je klaar om te verdwalen in dat spannende web dat Spinrag ook nu weer zal zijn. Het volledige programma mag je begin januari verwachten, maar we lichten nu al graag een tipje van de sluier. Meer info vanaf begin januari op www.spinrag.be Een organisatie van Schouwburg Kortrijk en Danse à Lille i.k.v. het project Transdanse, met de steun van de Europese Unie: Europees Fonds voor regionale ontwikkeling. Interreg doet grenzen vervagen.


© Gino Cocquyt


138

vrijdag 28.02.14 19:00

WWF & HANNELORE BEDERT Radio Oorwoud (5+)

orw O o Radi

Hou je vast aan de takken van de bomen want 1,2,3,4... ‘Radio Oorwoud’ is hier! Het bekende radioprogramma komt met echte muzikanten en een vrolijk zingende beestenboel naar Spinrag. Verwacht je aan

oud

een knotsgek concert met feestende bonobo's, rappende nijlpaarden, kwetterende kraanvogels en vooral veel knallende beats uit de jungle en het Bozebomenbos! ‘Radio Oorwoud’ staat als cd ondertussen op 'repeat' in

Genre  Familie / Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 7 (abonnementsprijs = Spinragkorting van € 1)

meer dan drieduizend lagereschoolklassen. WWF, één van ’s werelds omvangrijkste en meest gerespecteerde natuurbehoudorganisaties, maakt met dit project thema’s als ontbossing, klimaatverandering en de ecologische voetafdruk bespreekbaar bij kinderen. De muziek voor het 'Radio Oorwoud'-plaatje is van Hannelore Bedert, Thomas Vanelslander (Gorki) en Bart Van Lierde (Meuris). De zang, opgenomen in Muziekcentrum Track*, is van o.a. Sarah Bettens, Koen Wauters, Raymond van het Groenewoud en Kommil Foo. Van & met: Bart Van Lierde, Thomas Vanelslander, Davy Deckmijn, Jeroen Tilkin, Hannelore Bedert, Dimitri Leue.


140

HETPALEIS

zaterdag 01.03.14 15:00

Nog een danske (4+)

© Kurt van der elst

plaatsvinden op plekken waar kinderen spelen. De succesvolle speelreeks van ‘Danske’ overtuigde HETPALEIS om een vervolg te maken, op dezelfde energieke en associatieve manier.

Een tuinfeest. Onder de tafels spelen kinderen. Drie meisjes met linten in het haar en hun mooiste schoenen aan. Twee jongens met net gekamde haren en hun beste broek. Ze springen en vallen, trekken en duwen, en plagen elkaar om het weer goed te maken. ‘Nog een danske’ is een woordloze bewegingsvoorstelling die op zoek

gaat naar fysieke situaties tussen spelende kinderen, aan en onder tafel. Absurd en herkenbaar tegelijkertijd, voor zowel kleine als grote mensen. In 2009 maakten Birgit Kersbergen en Manou Kersting de woordloze bewegingsvoorstelling ‘Danske’, geïnspireerd op verhalen en situaties die

Regie/soundscape: Manou Kersting, concept/choreografie: Birgit Kersbergen, dans: Marc de Pablo, Sylvie Huysman, Birgit Kersbergen, Riet Muylaert & Karel Tuytschaever, dramaturgie: Kerensa Verhoose.

Un spectacle sans paroles, mais tout en mouvements qui explore des situations physiques entre enfants qui jouent à table et sous la table. Absurde et reconnaissable à la fois, tant pour les petits que pour les grands.

‘Nog een danske’ is weer een heerlijke beleving voor kleuters, met herkenbare bewegingen, in een mooie associatieve golf van branieachtige dansen en rustpauzes. Stuiteren met een lichaam of stenen laten vallen op iemand. Het kan allemaal, en dat is spannend Tuur Devens in De Bond

Genre  Familie / Theater / Dans Locatie  Schouwburg tickets  € 7 (abonnementsprijs = Spinragkorting van € 1)


141

CIE BIBENDUM TREMENS (FR)

zondag 02.03.14 17:00

Un Caillou dans la Chaussure (6+) (Vlaamse première) in Kortrijk zijn Vlaamse première. Het gezelschap mixt circus, theater, burlesque, dans en gejongleer tot een bijzonder smakelijke voorstelling. Verwacht je aan hedendaagse clownerie in een woordloos en humoristisch circustheaterspektakel, dat de sfeer van de stomme Buster Keaton-films uitademt. Heerlijke slapstick voor jong en oud én van zeer hoog niveau!

© fleury les aubrais

Vier ontdekkingsreizigers stranden in onbekend gebied, waar niets te beleven valt. Ze moeten er dus zelf iets van maken. Algauw verandert hun nieuwe verblijfplaats in één grote speeltuin. Ze tuimelen, vallen, klimmen langs een Chinese paal omhoog, verdwijnen via luikjes in het decor en duiken een paar meter verder onverwacht weer op. Cie Bibendum Tremens uit het Franse Nantes beleeft

Genre  Familie / Circustheater Locatie  Schouwburg tickets  € 7 (abonnementsprijs = Spinragkorting van € 1)

M.m.v. Humorologie, Festival van Verwondering.

Attendez-vous à des clowneries contemporaines dans un spectacle de cirque muet et comique qui respire l’atmosphère des films de Buster Keaton. Du slapstick désopilant et de très haut niveau pour jeunes et moins jeunes !


142

dinsdag 04.03.14 15:00 & 17:00

TUNING PEOPLE & KINDERENVANDEVILLA Leeghoofd (4+)

Een jongen zet een grote, witte bol op zijn hoofd. Vanaf dat moment is hij Leeghoofd, die leeft in zijn eigen bizarre, zintuiglijke wereld. Met stickers, trechters, voetbalsokken en ander materiaal maakt hij ogen, oren, mond en neus. Hij vertrekt op ontdekkingstocht en tast zijn omgeving op speelse wijze af. Na de succesvolle kleutervoorstellingen 'Alleen op de wereld'

(kinderenvandevilla) en 'Tape voor kleuters' (Tuning People), maken beide gezelschappen samen een nieuwe productie. Die wil met het minimum als uitgangspunt de fantasie maximaal prikkelen. Met simpele middelen – een decor van vele kleine attributen, poëtische en vrolijke beelden – wordt 'Leeghoofd' een theatraal en muzikaal gedicht over een jongen met een groot hoofd.

Genre  Familie / Theater Locatie  Arenatheater tickets  € 7 (abonnementsprijs = Spinragkorting van € 1)

Regie: Jef Van gestel, spel: Roel Swanenberg, muziek: Wannes Deneer, coproductie: TAKT-Dommelhof, met dank aan: Cultuurcentrum Berchem, C-Mine & FroeFroe, met de steun van De Vlaamse Gemeenschap, STROOM Impulssubsidie (Provincie Limburg) & de Provincie Antwerpen.


143

woensdag 05.03.14 15:00

COMPAGNIE FRIEDA Lampe (6+)

Een willekeurige stad. Een muts als het sneeuwt. Sandalen als de zon schijnt. Peuken moeten vertrappeld, honden uitgelaten, voertuigen geparkeerd, diverse sauzen gemorst op witte hemden. Dan, luiken en laptops dichtgeklapt, nog een laatste, en de gesprekken vallen stil. Duisternis valt. (stilte) Dan, gaat er een licht aan in een raam. Een jongen die nooit slaapt, dwaalt en kijkt rond, staat stil. stapt.

Compagnie Frieda maakt in 2010 bij FroeFroe ‘En lang en Gelukkig’, een woordloze poppenparabel die enthousiast wordt onthaald. Voor ‘Lampe’ gaat deze jonge bende artistiekelingen met dezelfde eigenzinnige, maar vooral dynamische drive aan de slag. Het resultaat? Een poëtische voorstelling waarin poppenspel, video en decor naadloos op elkaar inspelen. Niet te missen. Van & met: Wietse Vermeulen, Patrick Vervueren, Tina Heylen & Jan Palinckx i.s.m. Seppe Jespers & Marjan Verachtert.

Genre  Familie / Figurentheater Locatie  Arenatheater tickets  € 7 (abonnementsprijs = Spinragkorting van € 1)

'LAMPE' is een klein, onverwacht cadeautje. (…) een schoon, essentieel en hoopvol verhaal over opnieuw beginnen De Morgen


144

Live Muziek2

donderdag 06.03.14 19:00

LOD

De eenzaamheid van de Egel (8+)

De eenzaamheid van de egel is heel bijzonder. In de eerste plaats omdat de egel er zelf voor kiest. Hij is druk in de weer om vooral nog eenzamer te worden. Nachten ligt hij wakker van het bedenken van nieuwe strategieën. Hij raakt zo geobsedeerd dat hij dieren die hij in het bos tegenkomt – slechts toevallig in het voorbijgaan! – alleen nog maar over eenzaamheid hoort praten, of ruziën, of vechten. Het wordt steeds stiller om hem heen, op het laatst zelfs ijzig stil. Dan geeft hij een brief aan de wind mee:

Tekst: Toon Tellegen, muziek: Dick van der Harst, regie: Raven Ruëll, scenografie: Leo de Nijs, video: Peter Monsaert, dramaturgie: Alex Mallems, spel: Sophie Warnant & Els Mondelaers, muzikale uitvoering Oxalys, coproductie: Oxalys, Theaterproductiehuis Zeelandia.

“Dieren, Zijn jullie mij vergeten? Ik besta nog.” De egel Met ‘De eenzaamheid van de egel’ gaat LOD opnieuw aan de slag met het fascinerende werk van Toon Tellegen. Het is meteen ook een blij weerzien met componist Dick van der Harst (‘Het Huis der verborgen muziekjes’). Raven Ruëll (KVS, Bronks) tekent voor de regie.

Genre  Familie / Muziektheater / Live Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 7 (abonnementsprijs = Spinragkorting van € 1)


Š kurt van der elst

Live Muziek2


01.03.13

02.03.13

02.03.13

04.03.13

04.03.13

05.03.13

06.03.13

12.03.13

13.03.13

16.03.13

16.03.13

20.03.13

21.03.13

23.03.13

26.03.13

27.03.13

28.03.13

zo

zo

zo

di

di

wo

do

wo

do

zo

zo

do

vr

zo

wo

do

vr

Sofie, Sandrine, Stef Caers & Mo Harcum

Flip Kowlier

Jan Martens & Peter Synaeve / CAMPO

4Hoog

Javier Guzman

(NL)

Raymond van het Groenewoud

KUNSTBENDE 15

Het Penhuis

Renée - Eefje De Visser

Het Kip

LOD

Compagnie Frieda

Tuning People & Kinderenvandevilla

Tuning People & Kinderenvandevilla

Arte Libre

Cie Bibendum Tremens (FR)

HetPaleis

overzicht van maart 17:00 18:30 15:00 17:00 15:00 19:00 20:15

Un caillou dans la Chaussure (6+) (Vlaamse Première) Arte Libre Leeghoofd (4+) Leeghoofd (4+) Lampe (6+) De eenzaamheid van de egel (8+) Laisse Tomber

20:15 20:15 15:00 20:15

Bijna Volwassen Delirium II Keik (3+) Victor

Soulnight: A Tribute to Marvin Gaye

13:00

Voorronde Kortrijk

20:15

20:15

10:30

Charles Ducal & gastvrouw Anneleen De Coux

20:15

15:00

Nog een danske (4+)

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Arenatheater

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Oranjerie Broelmuseum

Concertstudio

Arenatheater

Schouwburg

Arenatheater

Arenatheater

Arenatheater

Muziekcafé Track*

Schouwburg

Schouwburg

146


29.03.13

Néander Theater (DK)

22.03.14

23.03.14

26.03.14

28.03.14

29.03.14

30.03.14

30.03.14

za

zo

di

vr

za

zo

zo

Koninklijk Kortrijks Lyrisch Toneel

taal en kunst

taal en kunst

taal en kunst

taal en kunst

Koninklijk Kortrijks Lyrisch Toneel

taal en kunst

te gast in maart

za

T&K T&K

Toneelvoorstelling Toneelvoorstelling Een nacht in Venetië

T&K

Toneelvoorstelling

14:45

14:45

20:15

20:15

20:15

T&K

Toneelvoorstelling

20:15

Schouwburg

Arenatheater

Arenatheater

Arenatheater

Arenatheater

Schouwburg

Arenatheater

Schouwburg

14:45

T&K

20:15

Een nacht in Venetië

Toneelvoorstelling

Blam! (Belgische première)

147


148

Š Thomas Dhanens

KIPTRIP

Het KIP (Koninklijk Instituut voor Podiumkunsten) ontstond twee jaar geleden uit Toneelgroep Ceremonia (het gezelschap van de in 2010 overleden Eric De Volder) en het GEIT (Groot Europees Instituut voor Theater). Ze maken meer dan tien producties, tot groot plezier van zowel theaterliefhebbers als -sceptici. Wars van labels en etiketten geven ze theater terug aan zijn oorspronkelijke eigenaar: de kijker. Omdat theater moet ontroeren, pijn doen, durven, schuren en communiceren. Dit seizoen presenteren vijf cultuurhuizen uit de regio

een kleine greep uit hun oeuvre: van een intimistisch vrouwenportret over ensemblevoorstellingen tot een ware voetbalopera. En wie drie voorstellingen uit de regioreeks heeft gezien wacht niet enkel eeuwige roem, maar ook twee toegangstickets voor het KIPfestival in Gent.

4-7 & 26-29.12.13

Voetbalopera Theater Antigone Kortrijk 18.12.13

De Amerika’s CC De Schakel Waregem 20.02.14

Chicks for Money and Nothing for free CC De Schakel Waregem 12.03.14

Laisse Tomber Schouwburg Kortrijk 19.04.14

Becky Shaw CC Guldenberg Wevelgem 09.05.14

Qui a peur de Regina Louf CC De Steiger Menen


149

Het KIP

woensdag 12.03.14 20:15

© Thomas Dhanens

Laisse Tomber

Twee vrouwen, door omstandigheden tot elkaar veroordeeld. Verbitterd en doorgedraaid dachten ze de wereld te kunnen verbeteren met barmhartigheid. Maar ze zingen dit en doen dat, ze hebben er zelf de bommen onder gelegd. Met de blik op oneindig beginnen ze aan een tragische tirade. Zonder te weten of het beter is om overdag of 's nachts een antwoord te zoeken op de vragen. Just another bad experience I’m sure for both of us. Ineke Nijssen en Leen Roels

Genre  Theater / Jonck*Food Locatie  Arenatheater tickets  € 11 – € 7 (-26)

Dit verdient een plaats op het theaterfestival. Heerlijk teksttheater in het margecircuit. Chapeau Knack

speelden verschillende keren samen in voorstellingen van Toneelgroep Ceremonia. Maar de behoefte aan één op één, alleen met twee groeit. Ze gaan deze confrontatie aan in handen van Lies Pauwels. Pretentieloos en met een scherp oog voor detail.

Regie: Lies Pauwels, spel: Ineke Nijssen & Leen Roels, lichtontwerp, techniek & productieleiding: Geert Vanoorlé, decor: Lies Pauwels & Geert Vanoorlé, regieassistentie: Sien Vanmaele


150

RENÉE / EEFJE DE VISSER

Renée is in 2012 niet weg te denken uit de Vlaamse muziekwereld, dankzij het succes van single ‘Dum Dum Dum’ en de daarbij horende debuutplaat. Ze werkt bovendien samen met Tuur Florizoone aan de soundtrack van de zinnenprikkelende documentaire ‘l’Amour des Moules’ én ze leent haar stem aan Ansatz Der Maschine voor hun recentste langspeler. Het levert haar terecht een MIA-nominatie op als ‘beste vrouwelijke artiest’. In 2014 verschijnt haar nieuwe album dat onder meer in Muziekcentrum Track* wordt opgenomen. ‘Marching’ voorspelt niet alleen verrassing, maar ook een vrouw die uit haar schelp is gekomen en u – met de rijptijd die deze band de laatste 2 jaar kreeg – ongetwijfeld bij de keel zal grijpen. Eefje De Visser, opkomend talent van bij onze noorderburen, speelt het voorprogramma en verstomt je ongetwijfeld met haar spitsvondige

Genre  Muziek / Jonck*Food Locatie  Concertstudio tickets  € 15 – € 7 (-26)

© McKlin Fotografie

donderdag 13.03.14 20:15

Nederlandstalige teksten en straffe stem. Eersteling ‘De Koek’ bewijst haar grote talent, dat ze bevestigt met beklijvende concerten – o.a. in een uitverkocht Paradiso en op Lowlands. Nederland gaat dus plat, nu nog Vlaanderen.

Renée glane dans son nouvel album, nous surprend, et nous émeut. Eefje De Visser assure la première partie et nous laisse sans voix avec ses textes néerlandais astucieux et sa voix résolue. Deux fortes personnalités !


Š Toon mertens


152

HET PENHUIS

zondag 16.03.14 10:30

Charles Ducal & gastvrouw Anneleen De Coux

de eerste Herman de Coninckprijs. In 2010 schrijft hij het Gedichtendagessay ‘Alle poëzie dateert van vandaag’, een pleidooi om het lezen van poëzie via onderwijs te bevorderen. Naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag in 2012 verschijnt de verzamelbundel ‘Alsof ik er haast ben’.

© Melanie Elst

Anneleen De Coux (°1978) studeert Germaanse Talen aan de Vrije Universiteit Brussel en promoveert op een studie over de metapoëzie van Jacques Hamelink. Ze is redactielid van 'Poëziekrant', vast medewerkster van 'Deus ex Machina', en ze levert regelmatig bijdrages over hedendaagse Nederlandstalige poëzie aan o.a. 'De leeswolf' en 'Ons Erfdeel'.

Charles Ducal (°1952) maakt met zijn poëziebundel ‘Het huwelijk’ in 1987 een opmerkelijk debuut. Datzelfde jaar wordt een aantal van zijn gedichten opgenomen in de geruchtmakende bloemlezing

‘Twist met ons’, met poëzie van Dirk Van Bastelaere, Erik Spinoy en Bernard Dewulf. Voor zijn bundel ‘In inkt gewassen‘(2006), een intieme en tegelijk politieke zelfbevraging, krijgt Ducal

Genre  Literatuur Locatie  Oranjerie Broelmuseum tickets  € 7


153

zondag 16.03.14 13:00

KUNSTBENDE 15 Voorronde Kortrijk

Ook dit seizoen houdt de Kunstbende naar goede gewoonte halt in Schouwburg Kortrijk. Dit platform voor jong talent in allerlei categorieën is intussen een vaste waarde in het seizoensprogramma. Heel wat gevestigde artiesten van nu waren ooit de jonge broekjes op een voorronde van de Kunstbende die hier plaatsvond. De winnaars in de categorie ‘muziek’ zijn niet van

Genre  Divers Locatie  Schouwburg tickets  € 3

de minsten: Balthazar, Hannelore Bedert, Steak Number Eight, Compact Disk Dummies, enzovoort. Maar ook in andere categorieën was Kunstbende een springplank naar een professionele carrière. Aanschouw het talent van morgen! I.s.m. Villanella & Stad Kortrijk


154

donderdag 20.03.14 20:15

RAYMOND VAN HET GROENEWOUD

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN

Bijna Volwassen Raymond is als jonge zestiger geworden wat hij al altijd was: bijna volwassen! Uiteraard kan hij nu rijp en aangrijpend zingen over dit bestaan, maar liefst van al leeft de zanger zich uit, gaat hij er flink tegenaan. Bijgestaan door topmuzikanten – drummer Cesar Janssens, bassist Mich Verbelen, organist en accordeonist Pieter Van Bogaert, en niet te vergeten Leander Van het Groenewoud (zoon

Genre  Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 21 / 19 / 16

van, en al helemaal ingespeeld) – toont Raymond z’n woeste meerderjarigheid op gitaar, én zijn mondigheid in zijn onverbeterlijke teksten. Omdat de band het repertoire zo volkomen beheerst, kan Raymond zich avond na avond naar eigen goesting een nieuwe lijst dromen … De oudere jongere slaat z’n vleugels uit, dus pas op: Raymond is back! M.m.v. GC Deerlijk


© Els Malfiet

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN


156

vrijdag 21.03.14 20:15

JAVIER GUZMAN (NL) Delirium II

Javier Guzman is van de kook. Waar hij met Delirium al geen spaander heel laat van zijn alcoholverslaving, maakt hij in Delirium II zijn seks-, wiet-, medicijnen- en cocaïneverslavingen met de grond gelijk. ‘Delirium II’ neemt de kijker mee op een trip langs ongure straathoeken, afkickklinieken en zelfs een speelparadijs. Daarmee is dit de meest autobiografische en confronterende show van Javier tot nog toe.

Guzman wordt geboren op Gran Canaria en emigreert op jonge leeftijd, samen met zijn moeder en broer Emilio, naar Nederland. In 1998 start hij zijn opleiding aan de Amsterdamse Academie voor Kleinkunst. In 2002 wint hij zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival. Tot op vandaag is hij een van dé smaakmakers van de Nederlandse cabaretscène. M.m.v. Humorologie, Festival van Verwondering.

Genre  Comedy Locatie  Schouwburg tickets  € 15


158

4HOOG

zondag 23.03.14 15:00

Keik (3+)

©Caronline Vincart

Live Muziek2

Concept en regie: Jonas Baeckeland & Frans Van der Aa, spel: Sofie Van den Bossche & Jonas Leemans, compositie, live muziek & spel: Stan Vangheluwe & Merijn Bruneel | Janos Bruneel.

De vogel achterna Door de gietende regen In de gure wind Op zoek naar een boom Voor een ei zonder nest Achter het veld Witte sneeuw die smelt We zien alles tegelijk KEIK! ‘Keik’ is een poëtische ontdekkingsreis doorheen de 4 seizoenen. In een mix van film, animatie en theater ontstaat een woordloos spel op het podium en witte doek. Acteurs stappen in en uit hun eigen film. Ze creëren de illusie van een

bizarre en wondere wereld. Livepianomuziek vult de zaal en zet de toon. Herkenning, ontroering, humor en poëzie zijn de ingrediënten die 4HOOG gebruikt voor zijn prikkelende voorstellingen. De jonge, getalenteerde filmmaker Jonas Baekeland maakte eerder theaterwerk bij Bronks en Kopergietery. Voor ‘Keik’ kan hij aan de slag onder de vleugels van 4HOOG en wordt hij artistiek begeleid door Frans Van der Aa. Het resultaat is een streling voor oog en oor!

Genre  Familie / Filmtheater / Live Muziek Locatie  Arenatheater tickets  € 7 (abonnementsprijs = ticketprijs)

4hoog heeft met die visuele ontkleutering al langer ervaring, maar 'KEIK' is zonder meer een hoogtepunt De Standaard

Un voyage d’exploration poétique à travers les saisons dans un mélange de film, d’animation et de jeu muet, à l’écran et sur la scène. Les acteurs entrent et sortent de leur propre film. Le son du piano joué en direct remplit la salle et donne le ton. Une caresse pour les yeux et les oreilles.


159

JAN MARTENS & PETER SEYNAEVE / CAMPO

woensdag 26.03.14 20:15 inleiding om 19.30

en onschuldig, maar vooral dichtbij willen zijn. Een intiem en woordeloos portret van een relatie tussen twee mensen. Met ‘Victor’ maken theatermaker/acteur Peter Seynaeve en choreograaf/danser Jan Martens voor het eerst samen een voorstelling. De stukken die beiden creëren zijn in de eerste plaats portretten – portretten van individuen maar ook van relaties.

© phile deprez

De jonge choreograaf Jan Martens en theatermaker Peter Seynaeve maakten een subtiel duet voor een man en een kind. In ‘Victor’ zijn de lijven aan het woord in een sensueel spel van spieren. Een duet tussen twee lichamen, een volwassene en een kind. De ene heeft al een hele weg afgelegd, de andere wil heel graag zo snel mogelijk groeien. Ze zijn aan elkaar gewaagd maar winnen of verliezen is hier niet van tel. Het is spel om het spel. Een klein verhaal over groot en eerlijk, sterk

Genre  Dans Locatie  Schouwburg tickets  € 11 inleiding  door Gloria Carlier, vzw Stella Rossa

Concept: Jan Martens & Peter Seynaeve Dans: Victor Caudron & Steven Michel Tehniek: Bart Huybrechts Productie: CAMPO Coproductie: Frascati Producties, TAKT Dommelhof, ICK & JAN (met de steun van de stad Antwerpen) In samenwerking met: Theater Zuidpool Met dank aan: Gospodi

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN

Victor


160

FLIP KOWLIER

© Koen Bauters

donderdag 27.03.14 20:15

Vooral bekend als spraakwater bij ’t Hof van Commerce, wist Flip Kowlier in 2001 vriend en vijand te verbazen met zijn solodebuut ‘Ocharme ik’. Vanaf dan blijft hij opzien baren – o.a. als producer, schrijver van kinderverhaaltjes en bassist bij Admiral Freebee. Maar toch vooral als schrijver van veelzijdige platen vol eerlijke en

Genre  Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 21 / 19

eenvoudige nummers – nu eens melancholisch, dan weer vrolijk. Zijn stijl is niet voor één gat te vangen: van pop over stevige rock tot zelfs country en reggae. Kowlier doet die dingen nu eenmaal graag: hij behoort tot het artiestenras dat alles wil verkend hebben. Let wel, zéker niet als vrijblijvende stijloefening, gemakkelijkheidsoplossing of

carrièrezet. Want hij sleept zijn hele wereld naar een nieuwe plek om die helemaal naar zijn hand te zetten. Dat zal niet anders zijn op zijn vijfde studioalbum, dat in het najaar van 2013 wordt verwacht.


161

vrijdag 28.03.14 20:15

Soulnight: A Tribute to Marvin Gaye + afterparty in foyer: Afrodesia

Marvin Gaye is zonder overdrijven één van de belangrijkste Amerikaanse soulzangers. Geboren in 1939 in Washington DC, spendeert hij een deel van zijn turbulente leven in België.

In 2014 herdenken we zijn dertigste sterfdatum, met een stevige wandeling door zijn indrukwekkende oeuvre. Onder leiding van Bas Bulteel wordt in 2012 een band opgericht die de muziek van de

zanger bestudeert. De straffe stemmen van Stef Caers en Mo Harcum, in combinatie met de juiste interpretatie van de soulmuziek, brengt hen van Parijs tot Oostende, telkens voor uitverkochte zalen. Voor deze tournee wordt de groep uitgebreid met de stemmen van Sofie en Sandrine, die elk om beurt het repertoire van Gaye onder handen nemen. Soul blijft brandend actueel. Niet alleen kan iedereen de klassiekers van Ray Charles, Aretha Franklin, James Brown en anderen nazingen, de nalatenschap blijft ook nazinderen in het hedendaagse muzieklandschap.

En 2014, cela fera 30 ans que Marvin Gaye nous a quittés. Il est temps de revisiter son œuvre impressionnante. Avec leurs voix puissantes, Sandrine, Sofie, Stef et Mo font honneur à son héritage. La musique soul reste d’une actualité brûlante.

Genre  Muziek / Soul Locatie  Schouwburg tickets  € 18


162

zaterdag 29.03.14 20:15

NEANDER THEATER (DK) Blam! (Belgische première)

Vergelijk ‘Die Hard’, de actiefilm waarin Bruce Willis onvermoeibaar iedereen neerlegt die hem dwarsboomt, met ‘The Office, de televisieserie waarin de grijze kantoorklerken elkaar op hún manier naar het leven staan. Op die manier krijg je enigszins een beeld van wat Neander Theater in zijn show doet. In ‘BLAM!’ verdrijven vier keurig in overhemd en das gestoken ambtenaren de verveling door hun benauwde werkplek te verlaten en, als volleerde paracommando’s, de kantoortuin onveilig te maken. Gewapend met datumstempel, rode alcoholstiften en kapstok geven zij, als de baas niet kijkt, hun tegenstander het genadeschot door het voorhoofd, snijden zij hem de keel over of schieten hem onverbiddelijk overhoop.

Genre  Circustheater Locatie  Schouwburg tickets  € 25 / 23 / 20

Zonder op een kogel meer of minder te kijken. De vier keken duidelijk iets te veel naar actiefilms en Aziatische vechtdrama's, waarvan ze ook de spectaculaire capriolen van hebben afgekeken. ‘Blam!’ is een mix fysiek theater, circus en idiote waaghalzerij. Obstakels als muren, hekken, trappen en wanden worden niet ontzien. Absoluut verboden om thuis uit te proberen! M.m.v. Humorologie, Festival van Verwondering.

Quatre fonctionnaires propres sur eux regardent trop de films d’action et mènent un combat impitoyable sur leur lieu de travail fastidieux. Un mélange de théâtre physique, de cirque, et de témérité absurde. Interdiction absolue d’essayer chez soi !


Š sĂ˜ren meisner


04.04.14

04.04.14

05.04.14

06.04.14

27.04.14

29.04.14

vr

vr

za

zo

zo

di

NTGent

Het Penhuis

Arte Libre

A.h.a.b

Etienne Guilloteau / Action scènique (FR)

HetPaleis

03.04.14 Orchestre International du Vetex 'Kingsize'

do

ComedyTrack* met Steven Mahieu

03.04.14

do

overzicht van april 19:00 21:00

Lodewijk de Koningspinguïn (8+) Synopsis of a Battle

18:30

10:30

20:15

Arte Libre Ann De Craemer & Roderik Six & gastheer Carlos Alleene Platonov

20:15

20:15

19:00 (maaltijd) 20:15 (line-up)

Tien! Dix! Diez! Deset!

Maniak

Schouwburg

Oranjerie Broelmuseum

Muziekcafé Track*

OC D'Iefte Deerlijk

Budascoop 1

Schouwburg

Schouwburg

Concertstudio

164


01.04.14

04.04.14

04.04.14

05.04.14

06.04.14

09.04.14

12.04.14

26.04.14

27.04.14

di

vr

vr

za

zo

wo

za

za

zo

Studio Steps

Studio steps

Piekenwulf Humor

Studio 100

Koninklijk Kortrijks Lyrisch Toneel

taal en kunst

Euterpe

taal en kunst

taal en kunst

te gast in april Les FĂŞtes Galantes T&K

De la musique avant toute chose Toneelvoorstelling

15:00

Dansvoorstelling

Schouwburg

Schouwburg

14:00 & 19:30

Schouwburg

Dansvoorstelling

Schouwburg 14:00 & 16:00

Schouwburg

Arenatheater 14:45

Concertstudio

Arenatheater

Arenatheater

20:15

20:00

20:15

20:15

20:15

Freddy Twijfelt

Bumba en het wonderboek Freddy de Vadder

T&K

Toneelvoorstelling

Een nacht in VenetiĂŤ

T&K

Toneelvoorstelling

165


166

De sfeerrijkste comedyclub van Kortrijk en omstreken is terug! Een stijlvol onthaal met een lichte maaltijd of hapjesbuffet wordt gevolgd door een of meerdere comedians of cabaretiers. Soms serveren we u een gevestigde waarde, maar evengoed ontdekt u jong en onbekend talent.

STEVEN MAHIEU Maniak

Winnen zit Steven Mahieu in het bloed. In 2009 kaapt hij de jury- en publieksprijs van de Gaga Cup weg, en vanaf dan bouwt hij een ijzersterke live reputatie uit. Met zijn eerste show ‘Mahieustueus’ palmt hij heel Vlaanderen in. Wat hem onderscheidt van de rest van komisch Vlaanderen, is dat hij een fijn evenwicht

vindt tussen grove en fijnzinnige humor, én dat hij de maatschappijkritiek niet schuwt. Waar Mahieu speelt, gaat het dak eraf en wil het publiek hem zo snel mogelijk terug. Grote comedyfestivals deinzen er niet voor terug hem tussen de gevestigde waarden te programmeren. Steven Mahieu zet in 2014

zijn opmars stevig verder met een nieuwe show, die als werktitel ‘Maniak’ heeft. Veel kunnen we er nog niet over zeggen, wel dat het zeker weer een sterke avondvullende show wordt. Steven Mahieu: onthoud die naam! M.m.v. Humorologie, Festival van Verwondering.

© Pieter Verhaeghe

donderdag 03.04.14 19:00 maaltijd 20:15 line-up

Genre  Comedy Locatie  Concertstudio tickets  € 25 (incl. maaltijd of hapjesbuffet) — € 15 (line-up)


167

ORCHESTRE INTERNATIONAL DU VETEX ‘KINGSIZE’ Tien! Dix! Diez! Deset!

donderdag 03.04.14 20:15

© stephan vanfleteren

+ afterparty

Sinds het ontstaan van Orchestre International du Vetex (begin 2004 in de loods van de Vetex-textielfabriek in Kortrijk) heeft de groep niet stilgezeten: van Sarajevo tot de Praagse metro, van de Olympische Winterspelen in Turijn tot prestigieuze jazzfestivals in Graz, Jelenia Gora, Nis, Santander en Montreal – de teller staat intussen op meer dan 500 concerten. Recent nog trokken ze doorheen Argentinië en Uruguay, in het spoor van niemand minder dan Manu Chao.

Genre  Muziek / Wereldmuziek Locatie  Schouwburg tickets  € 15

Orchestre International du Vetex bestaat in 2014 tien jaar, en dat feest mag u niet missen. Verwacht een uniek concert met speciale gasten uit binnen- en buitenland, waarmee ze werk uit hun drie langspelers zullen brengen. Maar ook uit hun nieuwste latin-roots-rumbaproductie ‘Rumbabalkanika’ – mede mogelijk gemaakt door het ‘Artist in Residence’-programma van Muziekcentrum Track*.

Orchestre International du Vetex? Wereldmuziek met internationaal aanzien én van eigen bodem!

Orchestre International du Vetex fête ses dix ans d’existence et il faut que vous soyez là. Un concert unique avec des invités spéciaux belges et internationaux, des morceaux de leurs trois albums et de leur nouvelle production qui mélange sonorités latinos, roots, et rumba. De la musique du monde d’envergure internationale, mais de facture locale.


168

HETPALEIS

vrijdag 04.04.14 19:00

Lodewijk, de koningspinguïn (8+) (herneming)

© Kurt van der elst

Live Muziek2

een 13-koppige bigband. Een verhaal dat zich afspeelt in het koudste zuiden, het zuidste kouden. Een sprookje dat schuurt. Een zoektocht naar vrijheid. Een waggelreis tussen droom en daad. Een voorstelling tussen tekst en muziek. HETPALEIS zet ‘Lodewijk, de koningspinguïn’ opnieuw op het repertoire omdat het een tijdloos verhaal is dat tot de verbeelding blijft spreken. Lodewijk gaat niet altijd met de stroom mee. Hij kiest zijn eigen weg, volgt zijn eigen logica: “Een pinguïn is een vogel. En vogels kunnen vliegen. Dus ik kan vliegen.” En plots krijgt die ene kleine pinguïn te kampen met voor- en tegenstanders. Zelfs koningspinguïn Frederik

de Derde, de koning der koningspinguïns, krijgt interesse voor deze vreemde pinguïn in de bijt … Wat volgt is een heerlijke muzikale voorstelling van rasverteller Dimitri Leue en componist Benjamin Boutreur, met in hun rug

Lodewijk, de Koningspinguïn is een absolute feelgoodvoorstelling geworden, die de concurrentie met de lonkende Disneyfilm dezer dagen best aankan De Standaard

Genre  Familie / Theater / Live Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 7 (abonnementsprijs = ticketprijs)

Tekst & spel: Dimitri Leue, compositie: Benjamin Boutreur, live muziek: Stefaan Blancke, Benjamin Boutreur, Berlinde Deman , Tom Mahieu, Bart Maris, Marc Meeuwisse, Antoon Offeciers , Tim Vandenbergh, Danny Van Hoeck, Bruno Vansina, Sam Vloemans, Tom Wouters & Stoffel Verlackt.

M.m.v. Gezinsbond (leden krijgen € 1 korting op de gezinsspaarkaart)


169

inleiding om 19:30

ETIENNE GUILLOTEAU ACTION SCèNIQUE (FR) Synopsis of a Battle Een van de basiselementen van deze productie is het driedelige symfonische drama ‘Socrate’ (1918) van de Franse componist Erik Satie, waarin hij het relaas doet van de dood van de filosoof. Het tekstmateriaal (Plato en Socrates) bevat dialogen die zowel gelezen, gezongen als geprojecteerd worden. De muziek is een mix van opgenomen geluiden en nieuwe composities die pianist Alain Franco live op piano speelt. De elementen van het stuk zijn niet rondom de twee dansers geschikt – het zijn veeleer de dansers die, zwevend door de ruimte, de muziek en de teksten navigeren. Met als resultaat een heel mooie, woordloze dialoog. Choreografie: Etienne Guilloteau, dans: Claire Croizé & Etienne Guilloteau, piano: Alain Franco, muziek advies: Alain Franco, lichtontwerp: Hans Meijer, coproductie: Kaaitheater, Centre Chorégraphique National de Rillieux-la-Pape & Kunstencentrum Buda

Live Muziek2

vrijdag 04.04.14 20:15

I.s.m. Kunstencentrum Buda. Erik Satie raconte la mort de Socrate. Le texte et la musique ne sont pas ordonnés autour des deux danseurs, mais les danseurs naviguent en flottant à travers l’espace, la musique, et le texte. Ils engagent un très beau dialogue sans paroles.

Genre  Dans / Live Muziek Locatie  Budascoop 1 tickets  € 13 INLEIDING  door Gloria Carlier, vzw Stella Rossa


170

A.H.A.B.

© peter dunwell

zaterdag 05.04.14 20:00

A.h.a.b. is een Britse americana- en altcountryband rond Callum Adamson (zoon van ‘Big Country’-stichter en gitarist Stuart Adamson). Callum scheert al jaren hoge toppen op de Britse eilanden. Getuige daarvan: de meer dan 25 festivals die hij er in de zomer van 2012 aandoet, en de prestigieuze ‘Best Group Spiral Earth Award’ die hij wint op de BBC

Awards. Verwacht je aan een duel van akoestische gitaren, en de voor folk zo typische harmonieuze samenzang van de A.h.a.b.-bandleden. Een organisatie van GC Deerlijk m.m.v. Schouwburg Kortrijk

Genre  Muziek / Wereldmuziek / Jonck*Food Locatie  OC D’Iefte Deerlijk tickets  € 16 – € 8 (-26)

A.h.a.b. est un alt-country/ americanaband autour de Callum Adamson qui, depuis des années, fait un tabac en Grande-Bretagne. Attendezvous à des guitares électriques à l’unisson et des chants harmonieux en chœur typiques de la musique folk.


171

HET PENHUIS

Jonge gasten met Ann De Craemer, Roderik Six & gastheer Carlos Alleene Ann De Craemer (°1981) is van opleiding germanist en Master of American Studies. In 2010 laat ze van zich horen met haar literair-journalistieke reisverhaal ‘Duizend-enéén-dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn’, dat meteen genomineerd wordt voor de VPRO Bob den Uyl Prijs voor beste literaire reisboek. In 2011 verschijnt haar debuutroman ‘Vurige tong’, een flamboyante afrekening met haar katholieke jeugd in West-Vlaanderen. Ze wint er De Bronzen Uil Publieksprijs mee. Haar haat-liefdeverhouding met de streek waar ze opgroeit en naar terugkeert, speelt ook een rol in haar nieuwe roman ‘De seingever’. Hierin vertelt ze het levensverhaal van een echte seingever, die het verkeer in goede banen leidt tijdens wielerkoersen. Roderik Six (°1979) is schrijver en literair recensent bij Cutting Edge en Focus Knack. Hij publiceert in Poëziekrant en De

Brakke Hond, waarvan hij kernredacteur is. Voor zijn debuutroman ‘Vloed’ (2012) ontvangt Six de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen én de Bronzen Uil. ‘Vloed’ is een postapocalyptisch verhaal over vier jongeren die in een studentenhuis onderduiken voor de zondvloed en zich in seks, drank en drugs storten, terwijl buiten de wereld vergaat. Als literair criticus en mediajournalist publiceert gastheer Carlos Alleene (°1951) bijdragen in Elsevier Magazine, Teek en andere tijdschriften. Jarenlang leidt hij de culturele rubriek van het prestigieuze Spectator, terwijl hij daarnaast auteur is van het boek ‘Schrijvers zijn ook maar mensen’ en de monumentale Raveelbiografie ‘Een verschrikkelijk mooi leven’. Carlos Alleene is vaste gast in De Droge Coo in Oostende, waar hij in samenwerking met Vrijstaat O. het literaire

Genre  Literatuur Locatie  Oranjerie Broelmuseum tickets  € 7

luik ‘Alleene bij Corman’ presenteert. Zijn meest recente publicatie, ‘Zulma voor alles zichzelf’, is tegelijk kunstboek en hommage aan de overleden vrouw van kunstenaar Roger Raveel.

© Studio Edelweiss

zondag 27.04.14 10:30


172

NTGENT

dinsdag 29.04.14 20:15

Platonov

inleiding om 19:30

Om het einde van de lange wintermaanden te vieren, verzamelt Anna Petrovna elke lente vrienden en familie in haar landhuis. Maar Platonov, met zijn al te groot gemoed en zijn drang om illusies te doorprikken, zet het gezelschap telkens onder hoogspanning. Dit jaar is anders, want hij ontmoet er zijn grote jeugdliefde Sofja, die op het punt staat te trouwen. Haar komst confronteert hem met de loop die zijn eigen leven heeft genomen. Passie komt in Platonov naar boven, net als de drang tot vernietiging. Voor zijn terugkeer naar

Vlaanderen grijpt Luk Perceval met ‘Platonov’ opnieuw naar Tsjechov, een auteur die hem zijn hele leven vergezelt: vanaf de legendarische Blauwe Maandag Compagnie via het Toneelhuis naar het Thaliatheater in Hamburg. In Percevals handen wordt 'Platonov' herleid tot zijn kern. Een duistere voorstelling over de onleefbaarheid van het leven, met een pijnlijk strak ensemblespel.

Van een zelden geziene intensiteit De Standaard

Tekst: Anton Tsjechov, regie & bewerking: Luk Perceval, spel: Elsie de Brauw, Briek Lesage, Katrin Lohmann, Bert Luppes, Peter Seynaeve, Zoë Thielemans, Hugo Van Den Berghe, Steven Van Watermeulen & Lien Wildemeersch, muziekontwerp, zang & piano: Jens Thomas, choreografie: Ted Stoffer, dramaturgie: Koen Haagdorens, scenografie: Philip Bussmann, lichtontwerp: Mark Van Denesse, kostuumontwerp: Ilse Vandenbussche, geluidsontwerp: Will-Jan Pielage

Wat Perceval toont is zo eenvoudig en essentieel dat het pijn doet aan de ogen © Phil Deprez

De Morgen

Genre  Theater Locatie  Schouwburg tickets  € 19


Knack

Š Phil Deprez

Een bijzonder fascinerende belevenis. Omdat deze verstilde creatie bovenal intrigeert door de meesterlijk gecomponeerde scènebeelden waarin zang, van emotie trillend spel en gespuwde (of gefezelde) spraak elkaar versterken


04.05.14

07.05.14

08.05.14

10.05.14

10.05.14

16.05.14

25.05.14

25.05.14

30.05.14

02.05.14

28.05.14

zo

wo

do

za

za

vr

zo

zo

vr

ma

za

20:15 20:15 14:00 16:00

Rebirth::Collective Bartók / Mikrokosmos Wint Wind? (2,5+) Wint Wind? (2,5+)

11:00 20:00

20:15

20:30

Dinner with Dad New Work - Triple Bill Hamlet vs. Hamlet Ensor

MichaEl Clark Company (UK)

Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam Guy Cassiers & Tom Lanoye

Compagnie Cecilia i.s.m. Circus Ronaldo

Het Zuidelijk Toneel / Lucas De Man

Il Fondamento & Jos Verbist

15:00

20:15

18:30

Arte Libre

Dido Verlaten

Brussels Philharmonic

Anke Zijlstra

Anke Zijlstra

Anne Teresa de Keersmaeker / Rosas

JazzLab Series

Arte Libre

overzicht van MEI - JUNI - JULI

Tent Humorologie

Schouwburg

Concertgebouw Brugge

Arenatheater

Schouwburg

Schouwburg

Arenatheater

Arenatheater

Schouwburg

Concertstudio

Muziekcafé Track*

174


02.05.14

03.05.14

04.05.14

15.05.14

10.06.14

13.06.14

14.06.14

15.06.14

17.06.14

20.06.14

26.06.14

26.06.14

vr

za

zo

do

di

vr

za

zo

di

vr

za

zo

Humorologie vzw

Humorologie vzw

Stichting Kortrijkse Revue

Stichting Kortrijkse Revue

Stichting Kortrijkse Revue

Stichting Kortrijkse Revue

Stichting Kortrijkse Revue

Stichting Kortrijkse Revue

Piekenwulf Humor

Polydans

Polydans

Polydans

20:15

Zijn derde show

Schouwburg Schouwburg

Festival van Verwondering

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Schouwburg

Festival van Verwondering

20:00

20:00

14:45

20:00

20:00

20:00

15:15

Dansvoorstelling Xander de Rycke

Schouwburg

15:15 & 20:15

Dansvoorstelling

Schouwburg

Schouwburg

20:15

Dansvoorstelling

te gast in MEI - JUNI - JULI

175


176

JAZZLAB SERIES

woensdag 07.05.14 20:15

Rebirth::Collective

Als ‘Artist in Residence’ schaaft de band twee jaar aan zijn repertoire en publiek in de legendarische Antwerpse jazzclub Café Hopper. In maart 2013 brengen ze ‘Soulfactory Records’ uit, hun eerste album.

© sarah bruyninckx

Trombone: Dree Peremans, trompet: Jo Hermans, altsaxofoon: Bruno Vansina, tenorsaxofoon: Wietse Meys, baritonsax: Joppe Betsevaar, piano: Ewout Pierreux, contrabas: Jos Machtel, drums: Toni Vitacolonna

In 2010 sticht trombonespeler Dree Peremans, alumnus van het Koninklijk Conservatorium Gent en het Leuvense Lemmensinstituut, de band Rebirth::Collective. Kort daarna maakt hij een opgemerkte passage bij JazzLab Series aan de zijde van Anu Junnonen en Tuur Florizoone, tijdens de tournee van aNoo (ook al in de concertstudio). In de octetvorm die Rebirth: Collective is, kan Peremans niet alleen zijn kwaliteiten

als instrumentalist, maar ook als componist en arrangeur kwijt. De muziek klinkt als bebop en hardbop van de jaren vijftig en zestig, maar dan in een heel actueel kleedje. De groep speelt een mix van eigen werk en standards, en tracht te balanceren tussen intiem en aangenaam luid. Daardoor klinkt Rebirth::Collective nu eens als een intimistisch ensemble, dan weer als een mini-bigband.

Genre  Muziek / Jazz / Jonck*Food Locatie  Concertstudio tickets  € 15 – € 7 (-26)

M.m.v. Jeugd & Muziek Kortrijk & CC Het Spoor Harelbeke. Met dank aan piano's Maene.

La musique de Rebirth ::Collective ressemble à du be-bop et du hard-bop des années 50 et 60, mais dans un habillage contemporain. Le groupe interprète un mélange de ses propres compositions et de standards. Parfois, il sonne comme un ensemble intimiste, à d’autres moments comme un mini big band.


177

Festival van Vlaanderen Kortrijk do 08.05.14 - zo 25.05.14

Festival Kortrijk is een muziekfeest voor Kortrijk, de regio én de Eurometropool. Een festival dat over de vakjes van de genres heen programmeert. Waar klassiek en hedendaags spontaan versmelten met internationale geluidskunst. Waar iedere editie het evenwicht zoekt tussen puur klassiek, gemengde programma’s en uitgesproken hedendaags. Festival Kortrijk engageert zowel binnen- als buitenlandse uitvoerders. Ongeacht waar ze vandaan komen, verwachten we van hen niks minder dan beklijvende luisterervaringen. We zijn trots op ons jonge palmares.

Enerzijds zijn er ronkende internationale namen als The Hilliard Ensemble, Sarband, l’Arpeggiata, Heiner Goebbels, Trio Medieval, Joel Frederiksen en Jóhann Jóhannsson; anderzijds topartiesten uit eigen land: Rosas, Ictus, Bl!ndman, Dez Mona, Capilla Flamenca, Brussels Philharmonic, Spectra Ensemble, Philippe Thuriot en vele anderen. Zij zorgden voor kippenvelmomenten! Jaar na jaar groeit de belangstelling. In 2013 sloot het festival af met ruim 4.700 toeschouwers. Daarmee doen we het 30% beter dan in 2012. De belangstelling steekt ons een hart onder

de riem! De ruime opkomst danken we ondermeer aan de samenwerking met regionale partners. Zij zorgen er voor dat het programma vleugels krijgt. Schouwburg Kortrijk is één van die partners, en niet de minste. Al van bij het begin in 2010 slaan we de handen in elkaar om opnieuw symfonisch werk naar Kortrijk te brengen en gaan we samen voor projecten die anders niet in Kortrijk te zien zouden zijn, zoals schitterende voorstellingen van Rosas met live muziek. Een match waar beide huizen, de artiesten én het publiek zich goed bij voelen. In 2014 hebben we samen drie mooie projecten in petto: Bartók/Mikrokosmos door Anne Teresa De Keersmaeker met live-muziek, Brussels Philharmonic met werk van Moessorgsky, Strauss en Ives en tot slot de nieuwe productie ‘Dido Verlaten’ door Il Fondamento en Jos Verbist. De Kortrijkse lente zit vol muziek!


178

ANNE TERESA DE KEERSMAEKER – ROSAS

donderdag 08.05.14 20.15

inleiding om 19.30

© Herman Sorgeloos

Live Muziek2

Bartók / Mikrokosmos

Dramaturge Marianne Van Kerkhoven: “De eerste werken van jonge kunstenaars die later tot ‘grote auteurs’ uitgroeien, zijn vaak heel fascinerend. Omdat ze in embryo de leefwereld, thematiek en vormentaal bezitten die in het latere oeuvre wordt

opengeplooid en uitgediept.” ‘Bartok/Mikrokosmos’ is een dans- en muziekavond in drie delen: het gedanste duet ‘Mikrokosmos’, op een compositie van Béla Bartók voor twee piano’s; een muziekstuk van György Ligeti, uitgevoerd door twee

Genre  Dans / Live Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 25 / 23 / 20 INLEIDING  door Gloria Carlier, vzw Stella Rossa

pianisten; ten slotte het gedanste vierde strijkkwartet van Béla Bartók. Alle muziek wordt live uitgevoerd, zodat zich tussen de muzikanten en de dansers een spannende medeplichtigheid ontwikkelt. ‘Bartók/Mikrokosmos’ is een voorstelling over dans en


muziek, maar vooral over het plezier van samen dansen en spelen, dat je als toeschouwer voelt door er alleen al naar te kijken. Wij presenteren u graag dit repertoirestuk uit de reeks ‘Early Works 2009’ van een grote dame uit de hedendaagse dans. Volop genieten! Choreografie: Anne Teresa de Keersmaeker Mikrokosmos, Seven Pieces for Two Piano’s Gedanst door: Elizaveta Penkova & Jakub Truszkowski. Gecreëerd met: Jean Luc Ducourt & Johanne Saunier. Muziek: Béla Bartok. Live uitgevoerd door: Jean-Luc Fafchamps & Jean-Luc Plouvier of Michael Frohnmeyer & Stefan Ginsburgh. Monument/ Selbstporträt mit Reich und Riley ( und Chopin ist auch dabei)/im zart fliessender Bewegung Muziek: György Ligeti. Muziek live uitgevoerd door: Jean-Luc Fafchamps & Jean-Luc Plouvier of Michael Frohnmeyer & Stefan Ginsburgh. Quatuor N°4 Gedanst door: Tale Dolven, Elizaveta Penkova, Sandra Ortega Bejarano, Taka Shamoto & Sue-Yeon Youn.

Gecreëerd met: Anne Teresa de Keersmaeker, Roxane Huilmand, Fumiyo Ikeda, Nadine Ganase & Johanne Saunier, muziek: Béla Bartók. Muziek live uitgevoerd door The Duke Quartet: Louisa Fuller (viool), John Metcalfe (altviool), Rick Koster (viool) & Sophie Harris (cello), productie 1987: Rosas, Kaaitheater, Théâtre de la Ville (Paris). Coproductie Early Works 2009: Sadler’s Wells (London) & Les Théâtres de la Ville de Luxembourg

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk i.s.m. Festival van Vlaanderen Kortrijk. M.m.v. CC De Schakel Waregem, Casino Koksijde & CC Guldenberg Wevelgem

Bartok/Mikrokosmos est un spectacle sur la danse et la musique et surtout sur le plaisir de danser et de jouer ensemble, plaisir que l’on partage en tant que spectateur rien qu’en regardant. Ainsi, une complicité passionnante se développe.

Live Muziek2

179


180

ANKE ZIJLSTRA

zaterdag 10.05.14 14:00 & 16:00

© Paulien Verlackt

Wint wind? (2,5+)

'Ik ga op reis en maak mee...' dat de zon schijnt op het strand. Dat de zee me roept voor een verfrissende duik. Dat de wind begint te waaien en de zomer zo verslindt. Waar zijn die trui, sjaal en kousen? Waarom dwarrelen de blaadjes naar beneden en wordt de boom zo eenzaam kaal? Ik ga door de koude en de sneeuw, ik ben helemaal alleen. Maar de lente komt me troosten met gras en groen en goesting, om verder op reis te gaan en misschien zelfs ooit echt aan te komen.

Anke Zijlstra geniet een opleiding klassieke dans, maar voelt zich al snel geïnspireerd door de allerkleinsten die heel erg openstaan voor niet-verbale taal. Samen met componist Sam Vloemans creëert ze ‘Wint wind?’, een woordloze voorstelling waarin dans, beweging, muziek en illusie naadloos in elkaar overvloeien. Een reis dwars door de vier seizoenen, door alle weersomstandigheden heen, op zoek naar een windstil plekje.

Genre  Familie / Dans Locatie  Arenatheater tickets  € 7 (abonnementsprijs = ticketprijs)

Concept: Anke Zijlstra, compositie: Sam Vloemans.

Un spectacle muet, dans lequel la danse, le mouvement, la musique et l’illusion se fondent harmonieusement. Un voyage à travers les quatre saisons et par tous les temps, en quête d’un lieu où le vent ne soufflerait pas.


181

vrijdag 16.05.14 20:15

Brussels Philharmonic

Programma: Moussorgsky/Ravel ‘Schilderijen van een Tentoonstelling’ Richard Strauss ‘Hoboconcerto in D-groot’ Charles Ives ‘Central Park in the Dark’ & ‘The Unanswered Question’ Moessorgsky schrijft na het overlijden van beeldend kunstenaar Victor Hartmann zijn bekendste pianowerk, ‘Schilderijen van een Tentoonstelling’. Van de tiendelige pianosuite bestaan drie orkestbewerkingen. Die van Ravel (1922) is de meest opvallende: een virtuoze

Genre  Klassieke Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 27 / 25 – € 7 (-26)

Strauss componeert zijn hoboconcerto vier jaar voor zijn dood. Na vaak overweldigend werk zoekt hij op dat moment naar veeleer uitgepuurd, kristallen, instrumentale muziek. Zijn hoboconcert, fris en bijna Mozartiaans licht, is in goede handen bij solist Joris Van den Hauwe.

Carter en Arnold Schönbeg erkend als één van de meest oorspronkelijke Amerikaanse componisten. In 1906 schrijft hij ‘Two Contemplations’: ‘The Unaswered Question’. Het is een bezinning bij de zoektocht naar waarheid van filosoof Ralph Waldo Emerson. ‘Central Park in the Dark’ is een mijmering op een warme zomeravond in Central Park. Een klankschilderij dat naadloos aansluit bij Moessorgsky’s schilderijen.

Verzekeringsagent Charles Ives componeerde in zijn vrije tijd. Hij wordt door Musici als Leonard Bernstein, Elliot

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk en Festival van Vlaanderen Kortrijk.

partituur met een schitterend klankenpalet, inclusief het komische ‘Ballet van de Kuikentjes in hun Eierdopjes’.


182

zondag 25.05.14 15:00

IL FONDAMENTO / JOS VERBIST Dido Verlaten

Als het aan Vergilius had gelegen, werd zijn ‘Aeneïs’ gewoon vernietigd. Keizer Augustus steekt daar gelukkig een stokje voor. De rest is geschiedenis: honderden, indien niet duizenden edities, vertalingen en kunstwerken, waaronder te veel opera’s om in één leven te beluisteren.

Paul Dombrecht en Bruno Forment selecteerden het allerbeste uit de dozijnen partituren op deze tekst. Vergiliusgewijs herstelt Jos Verbist de band tussen deze bloedmooie, ongehoorde fragmenten en vertelt ons waarom Aeneas Dido moést verlaten.

De avonturen van Aeneas, zoon van Troje en mythische stichter van Rome, raken ons nog steeds als een stuk grof schuurpapier. Met name één passage blijft hangen: Aeneas’ noodlottige relatie met ‘femme fatale’ en ‘drama queen’ Dido. Uitgerekend deze episode werd door de 26-jarige Pietro Metastasio gekozen voor zijn operadebuut en meteen het populairste Didolibretto aller tijden: ‘Didone abbandonata’ (1724).

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk en Festival van Vlaanderen Kortrijk.

Genre  Klassieke Muziek Locatie  Schouwburg tickets  € 21

Paul Dombrecht et Bruno Forment sélectionnent les meilleurs moments de la douzaine de partitions inspirées de l’Énéide de Virgile. Jos Verbist reconstitue le lien entre ces extraits magnifiques et nous raconte pourquoi Énée a dû quitter Didon.


© F. Broede


184

zondag 25.05.14 11:00

HET ZUIDELIJK TONEEL / LUCAS DE MAN Dinner with Dad

EVERGREEN - GENERATIES OP DE PLANKEN

huidige maatschappij breekt Lucas De Man (1982) met zijn voorstellingen liefst uit de theaterzaal. Deze graag geziene gast kwam al tweemaal naar Kortrijk: eerst met de voorstelling ‘Bejaarden & Begeerte’, dan als artistiek bezieler van het project ‘Wij, Varkensland’. In ‘Dinner with Dad’ legt hij het vaderschap van toen en nu bloot. Verhalen, muziek en wijn vloeien door elkaar, en na de voorstelling serveren de acteurs je hun maaltijd. Meteen een uitgelezen mogelijkheid om na te praten. Want iedereen heeft een eigen vader, én een eigen verhaal.

Wouter is een wijnhandelaar die met zijn zoon Viktor kookdemonstraties geeft. Al roerend in de potten vertelt hij over zijn strenge, overleden vader, over zijn kinderen Viktor en Reina, over de jaren

70, over Zappa, Neil Young en Pink Floyd, over wijn en vrouwen, over gescheiden zijn en over vaderschap in het algemeen. In zijn continue zoektocht naar de rol van theater in de

Concept & regie: Lucas De Man, spel: Justus van Dillen, Gert Den Boer, Simon Jager, Pim, Jonas & anderen, techniek: Bob Ages, dramaturgie (stage): Petra Eikelenboom, beeld/ flyer: Joost de Haas, partners: Het Lab Utrecht, Frascati Producties, Het Zuidelijk Toneel & Wijnhandel De Logie

Genre  Theater / Jonck*Food Locatie  Arenatheater tickets  € 20 (maaltijd inbegrepen) – € 15 (-26, maaltijd inbegrepen)


185

MICHAEL CLARK COMPANY (UK) New Work – Triple Bill

Danser en choreograaf Michael Clark is een buitenbeentje in de Britse hedendaagse dansscène. Naast eigen choreografieën creëert hij heel wat werk voor beroemde gezelschappen, zoals het ballet van de Opéra de Paris en de Deutsche Oper Berlin. Hij combineert klassieke ballettaal op een intrigerende en androgyne wijze met een complexe hedendaagse subtiliteit. Maar evengoed met flarden uit de camp-, punk- en rockwereld. Clark heeft samengewerkt met muziekgroepen, modeontwerpers, filmmakers en plastische kunstenaars,

waaronder Peter Greenaway, The Fall en Wire. Voor de nieuwe grootschalige productie ‘Triple Bill’ deed hij een beroep op de popbands Scritti Politti en Relaxed Muscle (met Jarvis Cocker, frontman van Pulp), lichtontwerper Charles Atlas en kostuumontwerper Stevie Stewart. Maak kennis met deze geniale en iconische Britse choreograaf. Choreografie: Michael Clark, lichtontwerp: Charles Atlas, kostuums: Stevie Stewart & Michael Clark, in opdracht van Barbican (London), coproductie: Barbican (London), Michael

Clark Company, Maison des Arts de Créteil, Théâtres de la Ville de Luxembourg & Tramway (Glasgow)

Een organisatie van Concertgebouw Brugge m.m.v. Schouwburg Kortrijk.

Michael Clark combine de manière étrange et androgyne le vocabulaire gestuel du ballet classique avec une sensibilité contemporaine et des bribes du monde du punk et rock. Nous sommes heureux de vous faire découvrir ce chorégraphe britannique iconique et génial.

Genre  Dans / Live Muziek Locatie  Concertgebouw Brugge (Gratis bus vertrekt om 18:45 aan het Conservatorium, Casinoplein Kortrijk) tickets  € 32

Live Muziek2

Inleiding op de bus

© Hugo Glendinning

vrijdag 30.05.14 20:00


186 maandag 02.06.14 20:15

inleiding om 19:30

TONEELHUIS EN TONEELGROEP AMSTERDAM / GUY CASSIERS en TOM LANOYE Hamlet vs Hamlet Voor zijn Hamlet-bewerking duikt Tom Lanoye in de psychologie van de adolescentie. De ‘halfwas’ Hamlet voelt zich verpletterd door de wereld van de volwassenen. Zo ontstaat een personage dat weifelt tussen minachting voor zichzelf en minachting voor de ‘onzuivere’ wereld. Lanoyes Hamlet raakt niet alleen verstrikt in de netten van de waanzin op zich, maar ook in het theatrale waarmee hij zichzelf ensceneert. In het nastreven van zijn ambities en bestrijden van zijn angsten komt hij oog in oog te staan met zichzelf. Vandaar ‘Hamlet vs Hamlet’. Guy Cassiers en Tom Lanoye zetten hun succesrijke samenwerking verder, en buigen zich ditmaal over ‘het stuk der stukken’. Guy Cassiers regisseert deze bewerking met een negenkoppige cast, samengesteld uit de ensembles van Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam. Het is hun eerste coproductie in een reeks van vier.

Genre  Theater Locatie  Schouwburg tickets  € 19

Tekst: William Shakespeare, regie: Guy Cassiers, bewerking: Tom Lanoye, met: Katelijne Damen, Abke Haring, Kevin Janssens, Johan Van Assche, Marc Van Eeghem, Chris Nietvelt, Gaite Jansen, Eelco Smits & Roeland Fernhout, kostuums: Tim Van Steenbergen, geluid: Diederik De Cock, dramaturgie: Erwin Jans

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk m.m.v. CC Guldenberg Wevelgem & CC De Steiger Menen


Š Jan Vansweyveld


188

zaterdag 28.06.14 20:30

COMPAGNIE CECILIA i.s.m. CIRCUS RONALDO Ensor

Teks & regie: Arne Sierens & Johan Heldenbergh, met: Johan Heldenbergh, Danny Ronaldo, Karel Creemers & een koorddanseres, decor: Guido Vrolix, live-muziek: Jean-Yves Evrard, kostuum: Ilse Vandenbussche, productie: Compagnie Cecilia, coproductie: MiramirO, Festival van de Verwondering – Humorologie & Theater op de Markt Neerpelt, samenwerking: Circus Ronaldo, spreiding: Frans Brood Productions, met de steun van: Vlaamse Gemeenschap, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent & Vlaams Fonds der Letteren

Een zwalpende Faustiaanse Artiest - James Ensor - is op weg naar het illustere Bal du Rat Mort. Opgehouden door polonaises van feestende burgermannetjes en -vrouwtjes, balletten van vissen en andere wezens en momenten waarop hij dringend moet ‘bijtanken’, komt hij geheel onverwachts zijn vriend de Markies en Frieda, zijn schone maar altijd van hem weglopende echtgenote tegen. Drie acteurs en een aantal circusartiesten brengen de

schilderijen en tekeningen van James Ensor, Diego Riviera en hun illustere voorganger Hieronymus Bosch tot leven. In een middeleeuws theater met katrollen en koorden ontrolt zich een ongewone cross-over tussen theater en circus. Geen wervelend turbospektakel, maar een intimistische en grappige voorstelling die met fijne toetsen een existentieel portret tekent van een groep mensen die ronddwalen in de mist van liefde en verlangen.

Genre  Theater / Circus / Jonck*Food Locatie  Tent Humorologie, Festival van Verwondering Marke tickets  € 20 – € 7 (-26)

Een voorstelling van Humorologie, Festival van Verwondering m.m.v. Schouwburg Kortrijk

Trois acteurs et quelques artistes de cirque insufflent vie à des toiles et des dessins de James Ensor, Diego Riviera et leur illustre prédécesseur, Jérôme Bosch. Dans un théâtre médiéval, doté de poulies et de cordes, se déploie une transversalité inhabituelle entre théâtre et cirque.


190

Stimuleert muziekbeleving in regio Kortrijk

CD-OPNAMES o.a. balthazar, steak number eight, amen ra, amatorski, ...

Advies Meer info: WWW.MUZIEKCENTRUMTRACK.BE of schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat beweegt in de Kortrijkse Muziek scene!


191

TRY-OUTS & CONCERTEN

Repetities

o.a. geike arnaert, sherman, maze, renĂŠe, ...

Workshops/lessen

REsidenties

o.a. sioen, anton walgrave, ansatz der maschine, ...

- basgitaar - gitaar - songwriting - zang - dj school - drum - opleiding podiumtechnieken - ...


193

Programma ontmoetingscentra & buurthuizen


194

OC aalbeke

OC AALBEKE Nicolas Vanlerberghe Aalbekeplaats 8511 Aalbeke 056 40 18 92 nicolas.vanlerberghe@kortrijk.be

overzicht van oc aalbeke za 05.10.13

Denis NowĂŠ

De gedoodverfde schilder

20:15

zo 13.10.13

Bruno Brel & Micheline Van Hautem

L'Esprit de Jacques

14:30

za 30.11.13

De Beenhouwerij

Bioritme

20:15

za 15.02.14

The Sons of Navarone

bluegrass & humor

20:15

ma 24.03.14

Bang-Up! Opera

Regards to Broadway

14:30

za 29.03.14

HetPaleis

Bus vol leugens (4+)

13:30,15:00 & 17:30

te gast in oc aalbeke vr 06.12.13

anders toneel

The Bed of Juliet

20:00

za 07.12.13

anders toneel

The Bed of Juliet

20:00

zo 08.12.13

anders toneel

The Bed of Juliet

14:30

vr 13.12.13

anders toneel

The Bed of Juliet

20:00

za 14.12.13

anders toneel

The Bed of Juliet

20:00

za 28.12.13

Jeugdharmonie jong eendracht aalbeke Nieuwjaarsconcert

20:00

za 01.03.14

koninklijke harmonie eendracht

Werner Vandamme 30 jaar dirigent

20:00


195

zondag 13.10.13 14:30

DENIS NOWÉ

BRUNO BREL & MICHELINE VAN HAUTEM

© Bang-up! Opera

zaterdag 05.10.13 20:15

De gedoodverfde schilder Denis Nowé bloemleest zichzelf, met de beste puntgedichten uit ‘Mooie meisjes duren niet lang’, ‘Slapen in een twijfelaar’ en ‘Dichter dan je denkt’. Maar hij presenteert ook officieel zijn nieuwe dichtbundel: ‘De gedoodverfde schilder’. Een puntgedicht is een kort en grappig gedicht. En daarin is Nowé echt wel een klasse apart. Hij goochelt met woordspelingen en dubbele bodems en zet iedereen meesterlijk op het verkeerde been.

L’ Esprit de Jacques

Brel overleed vijfendertig jaar geleden, maar Le Grand Jacques is allesbehalve vergeten. ‘L’ Esprit de Jacques’ is een ode aan zijn muziek. Met de speels-duivelse Micheline Van Hautem naast de rustige Bruno ‘volle neef van’ Brel op het podium wordt dat zeker een passionele reis! Micheline en Bruno behouden en eren de kern van Brels liederen, maar voegen daar hun eigen emoties en elan aan toe.

I.k.v. Winternachten

I.s.m. de KortrijkseOuderenAdviesRaad en m.m.v. de Aalbeekse seniorenverenigingen en Seniorenacties Kortrijk-Zuid

Genre  Humor Locatie  OC Aalbeke tickets  € 12

Genre  Liever overdag Locatie  OC Aalbeke tickets  € 8


196

OC Aalbeke

zaterdag 30.11.13 20:15

zaterdag 15.02.14 20:15

SONS OF NAVARONE Bluegrass & Humor

DE BEENHOUWERIJ Bioritme

‘Bioritme’ stuwt de groep weliswaar naar nieuwe horizonten, toch blijven de bekende ingrediënten als ritme, humor en uitgekiende theatrale elementen de boventoon voeren. ‘Bioritme’ is een visueel onderbouwde soundtrack, waarbij de krachtigste grooves in meeslepende scènes en decors de revue passeren. Gerrit De Cock en Reinert D’haene beschikken over een strakke innerlijke klok die overal ritme weet uit te halen. Laat je gerust onderdompelen in dit totaalspektakel – uw persoonlijk bioritme zal er wel bij varen!

Genre  Muziek Locatie  OC Aalbeke tickets  € 13

Dit kwartet drijft op bluegrass met een twist. Strak in het pak brengen drie Belgen en een Ier een onweerstaanbaar vuurwerk van banjo, mandoline, gitaar en bas. Bovendien zorgt hun stemmencombinatie voor echte muzikale hoogstandjes. De subtiele humor en gevatte bindteksten krijg je er zomaar bovenop. Naast traditionele en hedendaagse bluegrass wagen ze zich ook aan persoonlijke versies van o.a. André Hazes’ ‘Een beetje verliefd’ en ‘I will survive’ van Gloria Gainor. I.k.v. Winternachten

Genre  Muziek / Humor / Jonck*Food Locatie  OC Aalbeke tickets  € 7


197

zaterdag 29.03.14 13:30, 15:00 & 17:30

HETPALEIS

Bus vol leugens (4+) De kinderen komen terecht in de zachte, warme en veilige buik van de walvis, waar ze al dobberend het hoofdpersonage Mark ontmoeten. Mark is de bangste bangerik van de hele wereld. Hij is voor alles bang. Maar vooral voor zwemmen. Met de hulp van het publiek en allerlei bizarre figuren waagt hij toch de sprong in het diepe. Zal zijn droom uitkomen? In de ‘Bus vol leugens’ is alles mogelijk. Michiel Van Cauwelaert, installatiekunstenaar en vormgever, tovert de bus van HETPALEIS om tot een walvis. M.m.v. Okra, Femma, Gezinsbond en Oudercomité VBS Aalbeke

Genre  Familie Locatie  Kerkplein Aalbeke tickets  € 6 (Abonnementsprijs=ticketprijs)


198

OC MARKE

OC Marke Nicolas Vanlerberghe Hellestraat 6 8510 Marke 056 24 08 20 nicolas.vanlerberghe@kortrijk.be

overzicht van OC marke do 10.10.13

Christine Van Broeckhoven

Alzheimer en dementie – op zoek naar genezing

20:00

zo 20.10.13

Bronks

Waldeling (6+)

13:30, 16:00

di 03.12.13

Lut Celie

Anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren

20:00

wo 04.12.13

De Bonanzas

A Tribute to the Sixties

14:30

za 25.01.14

Kapitein Winokio

De winter van kapitein Winokio (3+)

15:00

Het gezicht van de oorlog

20:00

zo 08.02.14 St-jansfanfare

Concert

20:00

vr 27.06.14

humorologie vzw

Festival van Verwondering

za 28.06.14

humorologie vzw

Festival van Verwondering

zo 29.06.14

humorologie vzw

Festival van Verwondering

do 20.02.14 Rudi Vranckx

te gast in OC marke


199

CHRISTINE VAN BROECKHOVEN

zondag 20.10.13 13:30 & 16:00

© BRONKS Isabelle Van Hecke

donderdag 10.10.13 20:00

Alzheimer en dementie – op zoek naar genezing

BRONKS

Dementie tast het verstandelijk functioneren van de patiënt aan en gaat vooral gepaard met geheugenverlies. Maar ook algemene lichaamsfuncties ontkomen niet aan dit proces. Wat dementie veroorzaakt, is vandaag nog grotendeels onbekend. Extra onderzoek, bijvoorbeeld naar levensgewoontes, is daarom broodnodig. Intussen is wel al bewezen dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt. Professor Christine Van Broeckhoven geeft in deze lezing meer inzicht in dementie en Alzheimer.

Elk bos heeft zijn geschiedenis en geheimen. Elk bos heeft zijn eigen smaak en geur. En natuurlijk ook zijn eigen leugens. Saskia, jouw persoonlijke Ware Wandelgids van de Grote Landelijke Gilde der Ware Wandelgidsen, neemt je op sleeptouw in haar bos, waar haar werkelijk niets ontgaat! Een verhaal over een gebroken hart, een wijze wilde, een onfortuinlijke boswachter en bovenal veel valkuilen. ‘Waldeling’ is belevingstheater in en over het bos. Stevig schoeisel dragen wordt aangeraden!

I.k.v. Voordrachtenreeks Marke en i.s.m. werkgroep Voordrachtenreeks

Genre  Lezing Locatie  OC Marke tickets  € 4 (vvk) / € 6 (add)

Waldeling (6+)

M.m.v. Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en De Volkstuin Marke

Genre  Familie Locatie  Preshoekbos, ingang Keizerstraat Marke tickets  € 6 (abonnementsprijs = ticketprijs)


200

OC marke

dinsdag 03.12.13 20:00

zaterdag 25.01.14 15:00

LUT CELIE

KAPITEIN WINOKIO

Hoe kunnen we kinderen en jongeren beter begrijpen tijdens hun zoektocht, en hen opvangen in momenten van emotioneel lijden? Wat moeten we doen met hun gekraste ziel, bekraste armen, ontploffingen, ontembare emoties en apathisch gedrag? Lut Celie vertelt over wat ze meemaakt in therapiecentrum De Bleekweide. Daar zoekt ze samen met kinderen en jongeren die even de weg kwijt zijn naar de kracht die sowieso in hen schuilt.

Een zeeman leeft op het ritme van de seizoenen. Kapitein Winokio, Mevrouw de Poes en de matrozen nemen je mee op hun muzikale tocht door de sneeuw. Ze zingen over de gloed van een haardvuur, warme handschoenen en de stilte van vallende vlokken. Benieuwd hoe dat klinkt? Haal de slee uit de kelder en laat het rendier in je los. In de verte kan je de belletjes al horen.

Anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren

I.k.v. Voordrachtenreeks Marke en i.s.m. werkgroep Voordrachtenreeks

Genre  Lezing Locatie  OC Marke tickets  € 4 (vvk) / € 6 (add)

De winter van Kapitein Winokio (3+)

M.m.v. Gezinsbond Marke, ouderraad Het Open Groene, ouderraad Vrije Centrumschool, ouderraad Rodenburgschool en Davidsfonds Marke.

Genre  Muziek / Familie Locatie  OC Marke tickets  € 10 ( leden krijgen € 1 korting op de gezinsspaarkaart)


201

donderdag 20.02.14 20:00

RUDI VRANCKX

Het gezicht van de oorlog Al jarenlang brengt Rudi Vranckx verslag uit van belangrijke, wereldveranderende gebeurtenissen. Maar daarachter gaan mensen en anekdotes schuil die vaak het nieuws niet halen. In ‘Het gezicht van de oorlog’ vertelt deze journalist de grote en kleine verhalen die hij tijdens zijn tienduizenden kilometers on the road optekende. Historicus Rudi Vranckx volgt voor Het Journaal van de VRT al jarenlang de situatie in het Midden-Oosten op. I.k.v. Voordrachtenreeks Marke en i.s.m. werkgroep Voordrachtenreeks

Genre  Lezing Locatie  OC Marke tickets  € 4 (vvk) / € 6 (add)


202

OC de wervel

OC De Wervel Bellegem Wouter Dursin Processiestraat 6 8510 Bellegem 056 25 95 71 wouter.dursin@kortrijk.be

overzicht van OC de wervel bellegem The Triplettes & The Boogie ma 30.09.13 Woogie Bugle Boys (op de koffie)

It Don’t Mean a Thing, if it Ain’t Got that Swing!!!

14:30

do 21.11.13

Walter Baele

Het leven zoals het zeker niet is

20:15

vr 31.01.14

Leo Van der Elst & Ruben van Gucht

Met de ogen dicht (Mexico ’86 ontrafeld)

20:15

zo 09.02.14 Jan De Smet & Kim Duchateau

Het tweede stripconcert van Jan & Kim

15:00

za 08.03.14 Omer Jazz Bellegem

The Crooktown Jazz Band / May Day Jazzband

19:30

di 25.03.14

Ontploft!

20:15

Begijn Le Bleu


203

maandag 30.09.13 14:30

THE TRIPLETTES & THE BOOGIE WOOGIE BUGLE BOYS

It Don’t Mean a Thing, if it Ain’t Got that Swing!!! The Triplettes is een trio swingende meiden uit het Gentse. Ze dompelen je graag onder in een badje nostalgie, met heerlijke nummers als ‘Bei Mir Bist Du Schön’, ‘In The Mood’ en ‘Mister Sandman’. Laat je meenemen naar de koekendozentijd van de jaren ’30 en ’40. The Boogie Woogie Bugle Boys is dan weer een achtkoppige bigband met ballen. Stilzitten is geen optie, en de romantiek is nooit veraf! Aanstekelijke muziek met een ferme knipoog naar ‘de tijd van toen’. I.s.m. de Bellegemse seniorenverenigingen en Seniorenacties Kortrijk-Zuid en de Kortrijkse Seniorenraad.

Genre  Op de Koffie Locatie  OC De Wervel Bellegem tickets  € 8 (koffie & gebakje inbegrepen)

donderdag 21.11.13 20:15

WALTER BAELE

Het leven zoals het zeker niet is Het lamme dorpje M. suddert onder een loden zon. Tot de rust wordt verstoord door het alziende oog van Google Street View. Postbodes krabbelen recht uit een gracht, een agent duikt op in lingerie en de burgemeester maakt een nummertje. De bewoners van M. gaan vastberaden in het verzet. De beelden van Google Street View tonen het leven zoals het in M. zeker niet is! “Komiek en imitator Walter Baele blijft gewoon onweerstaanbaar!” – Het Nieuwsblad

Genre  Humor Locatie  OC De Wervel Bellegem tickets  € 12


204

OC de wervel

vrijdag 31.01.14 20:15

zondag 09.02.14 15:00

LEO VAN DER ELST EN RUBEN VAN GUCHT Met de ogen dicht (Mexico ’86 ontrafeld)

De succesingrediënten van deze cocktail? Een wervelwind van unieke verhalen, humor, legendarisch beeld- en klankmateriaal en ijzersterke vertellers. Centraal in deze theatershow staan twee gouden generaties Rode Duivels: die van 1986, en die van nu. Terwijl de huidige ploeg zich een weg dribbelt naar het WK in Brazilië, nemen strafschopspecialist Leo Van der Elst en sportjournalist Ruben van Gucht je op sleeptouw. De regie is in de veilige handen van Stijn Meuris. Kom dat zien!

Genre  Theater Locatie  OC De Wervel Bellegem tickets  € 12

JAN DE SMET & KIM DUCHATEAU

Het tweede stripconcert van Jan & Kim Jan & Kim waren in 2010 met hun eerste stripconcert, al te gast in Bellegem. Vier jaar later brengen ze een vervolg, waarbij het publiek opnieuw originele tekeningen live op muziek tot stand ziet komen. Jan brengt kinderliedjes van alle tijden (o.a. op accordeon en ukelele), terwijl Kim braaf naast hem zit en bij elke song een ondeugende tekening bedenkt. Luidkeels meezingen is warm aanbevolen. Zot, vermakelijk en verrassend! I.s.m. Gezinsbond Bellegem

Genre  Familie / Muziek Locatie  OC De Wervel Bellegem tickets  € 6 (leden krijgen € 1 korting op de gezinsspaarkaart)


205

zaterdag 08.03.14 19:30

dinsdag 25.03.14 20:15

OMER JAZZ BELLEGEM The Crooktown Jazz Band / May Day Jazzband

Elk jaar is Jazz Bellegem een overweldigend succes, met de nokvolle zaal als mooiste bewijs. Voor de zesde keer op rij maken The Scaldisch N.O. Jazz Messengers het mooie weer, met hun goed in het gehoor liggende jazzstandards en gracieuze melodieën. Daarna is het aan The Crooktown Jazz Band om met hun mix van dixieland, swingende New Orleans en rustige blues het publiek te benevelen. Headliner is May Day Jazzband, die de zaal niet alleen vult met een stevige brok muziek, maar ook nog eens in geen tijd op zijn kop zet. Deze muzikanten veroverden heel Europa met hun typische ‘levende jazz’, gekenmerkt door een gezonde dosis enthousiasme en humor. Op vraag van velen hier en ook wel een beetje van hen staan ze voor de tweede maal op Jazz Bellegem. Een afsluiter die een echte lust voor oog en oor is. U bent gewaarschuwd!

Genre  Muziek / Jazz Locatie  OC De Wervel Bellegem tickets  € 7 (vvk) – € 9 (add)

BEGIJN LE BLEU Ontploft!

‘Ontploft!’ is een meeslepende vertelling over de Eerste Wereldoorlog, waarin een Vlaamse plattelandsjongen noodgedwongen moet vechten tegen den Duitsch. Begijn brengt dit verhaal, dat ontstond op basis van getuigenissen, met hier en daar een humoristische knipoog. Begijn Le Bleu is vooral bekend als cabaretier. In 2005 won hij het prestigieuze festival Cameretten in Rotterdam. Met ‘Ontploft!’ komt de verhalenverteller pur sang in hem naar boven. I.s.m. Davidsfonds Bellegem

Genre  Theater Locatie  OC De Wervel Bellegem tickets  € 8 – €6 (met kaart Davidsfonds)


206

BH ROLLEGEM

Buurthuis Rollegem Wouter Dursin Tombroekstraat 2 8510 Rollegem 056 27 77 60 wouter.dursin@kortrijk.be

overzicht van BH rollegem za 31.08.13

Okselvocht

Buitengewone coverband!

20:30

vr 13.09.13

Vintage Road

For Those who Love and Feel the Blues

20:30

za 28.09.13

A Boy Named Johnny

Johnny Cash Tribute

20:30

wo 16.10.13

Jimmy Frey

za 26.04.14 William Boeva

14:30

Megalomaan

20:15


207

zaterdag 31.08.13 20:30

vrijdag 13.09.13 20:30

OKSELVOCHT

VINTAGE ROAD

Okselvocht. Rare naam? Rare jongens! Maar naar verluidt voor de mensheid totaal onschadelijk. Of toch voor degenen die weten wat ‘er een flinke lap op geven’ echt betekent. Want Okselvocht staat voor ambiance én kwaliteit, in de vorm van covers van nu en toen. Bovendien in zo’n podiumact gegoten dat elk aanwezig lichaam weer naar zichzelf begint te ruiken. Dat is, kort, maar nog net niet krachtig genoeg gezegd, wat deze rare jongens de maatschappij te bieden hebben.

Vintage Road, een vijfkoppige formatie van bezielde en ervaren muzikanten, brengt een aanstekelijke set van bluesrock & roots music, die ze injecteren met flink wat funk. De vele lovende reacties uit verschillende hoeken van het bluescircuit vormen het beste bewijs dat hun mix écht werkt. Vintage Road staat met veel goesting op het podium en het publiek … kijkt en luistert met veel goesting mee.

Buitengewone coverband!

Okselvocht stond al tweemaal op het hoofdpodium van Suikerrock, nu gaat Rollegem voor de bijl!

Genre  Muziek Locatie  Buitenpodium aan het buurthuis tickets Gratis

For Those who Love and Feel the Blues

Vintage Road was eerder al te gast in De oude Sint-Pieter in Izegem, Trefpunt in Gent en Can ‘Art Festival in Kuurne.

Genre  Muziek Locatie  Buitenpodium aan het buurthuis tickets Gratis


208

BH rollegem

vrijdag 26.04.14 20:15

A BOY NAMED JOHNNY

WILLIAM BOEVA

Nee, niet A Boy named Sue. Maar de link is duidelijk: A Boy Named Johnny brengt een stevige portie Johnny Cash uit de jaren zestig. Tijdloze hits als 'Walk the Line', 'Folsom Prison Blues' en 'Jackson' passeren de revue. Rechttoe rechtaan. Recent nog speelde A Boy Named Johnny een live sessie op Studio Brussel, in september staat de band voor de tweede maal in de Gentse Vooruit. Maar dus eerst op bezoek in Rollegem, voor een onvervalst buitenconcert in een feeërieke tuin. Johnny Cash leeft! Niet te missen.

William Boeva meet de volle 1m37 aan de linkeren 1m42 aan de rechterzijde. Daarmee is hij de grappigste dwerg van de Lage Landen. Uit zijn mond, die zijn gestalte flink in de schaduw stelt, komt een klare kijk op de wereld. Met zijn eerste avondvullende comedyshow ‘Megalomaan’ wil hij de mensen zijn ‘soort’ leren kennen. Want misschien zijn er wel niet zoveel verschillen als het oog doet vermoeden …

© peter de schryver

zaterdag 28.09.13 20:30

Johnny Cash Tribute

Genre  Muziek Locatie  Buitenpodium aan het buurthuis tickets Gratis

Megalomaan

William werd de grote winnaar van Humo’s Comedy Cup 2012 en won tal van andere prijzen.

Genre  Humor Locatie  Buurthuis Rollegem tickets  € 10


211

met dank aan onze sponsors


PE RA IN DE

INEM MA •

SEIZOEN 2013/2014

05/10/2013 26/10/2013 09/11/2013 14/12/2013 08/02/2014 01/03/2014 15/03/2014 05/04/2014 26/04/2014 10/05/2014

EU UGEN NE ON NEG GIN N ~ Tchaikovsky TH HE NOSE ~ Shostakovich TO OSCA A ~ Puccini FA ALSTA AFF F ~ Verdi RUSA ALKA A ~ Dvořák PRIN NCE IG GOR R ~ Borodin WER RTH HER R ~ Massenet LA BOH HÈM ME ~ Puccini COSÌ FAN N TU UTT TE ~ Mozart LA CEN NER REN NTO OLA ~ Rossini

kinepolis.be/opera


FESTIVAL VAN

28-29-30/06/2013

VERWONDERING


KATHO & KHBO VORMEN ÉÉN HOGESCHOOL. DE KATHOLIEKE HOGESCHOOL VIVES! www.vives.be


em Anzeg em Avelg jk Deerli ke be Harel ijk Kortr e Kuurn de le Lende Menen elkijn -H Spiere em Wareg k Werv i gem Wevel em g Zweve


75th Anniversary

Met de steun van

Piano’s Maene Passion for Musicians

Uw pianospecialist sinds 1938 ! De beste merken onder één dak ! Steinway & Sons • Boston • Essex Doutreligne • Sauter • Yamaha Kawai • Roland • Nord Nieuw - Tweedehands Akoestisch - Digitaal 12 stemmers-techniekers Restauratie-atelier Huurkoop en lange termijn huur 4 filialen : Ruiselede, Brussel, Antwerpen en Gent

www.maene.be www.steinway.be

Piano Outlet In elk van onze vier filialen Tweedehandse kwaliteitspiano’s met 5 jaar garantie

www.piano-outlet.be


Wij hebben ons als taak gesteld uw goede nieuws te verspreiden. Dat is onze bron van inkomsten. Maar omdat geld bijlange na niet het enige is wat telt, willen wij ons goed nieuws aan uw mailing toevoegen. Daarom doen wij ons werk met heel veel respect. Respect voor u, respect voor onze eigen mensen, respect voor de omgeving en respect voor de wereld.

Heb jij goed nieuws te verspreiden?

De Mailingman - Abeeldreef 2, 8501 Heule T. 056 37 19 80 - F. 056 37 33 60 Meer info vind je op mailingman.be. twitter.com/DeMailingman ADD Lions.indd 1

-

info@mailingman.be

facebook.com/DeMailingman 1/24/2013 10:03:05 AM


Met welke skinn communiceert uw merk? schouwburg kortrijk doet dit met ons

www.skinn.be


Mensen met een groot talent verdienen een groot publiek.

Belfius heeft iets met cultuur. Al meer dan vijftig jaar timmeren we aan de weg. We verzamelen niet alleen, maar we stellen ook tentoon. Onze collectie Belgische kunst is internationaal gewaardeerd en staat regelmatig open voor het publiek. Daarnaast willen we via onze initiatieven Belfius Art en Belfius Classics iedereen stimuleren die deeltijds of voltijds met kunst bezig is, en tegelijkertijd hun werk onder de aandacht van het grote publiek brengen. Want passie verdient een podium. Meer info over “Cultuur voor iedereen” op www.belfius.be.

Belfius Bank NV, Pachecolaan 44, 1000 Brussel – IBAN BE23 0529 0064 6991 – BIC GKCCBEBB – RPR Brussel BTW BE 0403.201.185 – FSMA nr. 19649 A.

P-BELF-8092 MMC Cultuur 2012_ADV_210x140_VoorIedereen.indd 1

06/05/13 11:17


Š david samyn


225

PRAKTISCH Abonnementen, losse tickets, reducties en toegankelijkheid

Om een nog betere service te verlenen, starten we dit seizoen met een nieuw tickettingsysteem. Ticketverkoop & Reservering De ticketverkoop van alle voorstellingen van Schouwburg Kortrijk wordt georganiseerd door:

© david samyn

UiT in Kortrijk Schouwburgplein 14 8500 Kortrijk T 056 23 98 55 ma, wo en vr: 10:00–12:30 en 13:30–18:00. di en do: 13:30–18:00.

tip! Maak het je gemakkelijk en koop tickets online via onze website: www.schouwburgkortrijk.be. Tickets kunnen ook thuis afgeprint worden. Alle tickets worden gescand aan de inkom.

Eén uur voor elke voorstelling van Schouwburg Kortrijk kan je tickets voor de voorstelling van die avond aankopen (indien nog beschikbaar) of ophalen. Zomerverlof: Maandag 22 juli tot maandag 19 augustus 2013


© david samyn

226

Abonnementen

Losse tickets

Reducties

De abonnementenverkoop start op maandag 17 juni 2013. Vanaf deze dag kunnen de formulieren ingeleverd worden.

De losse ticketverkoop voor alle voorstellingen start op maandag 1 juli 2013. Losse tickets kunnen vanaf die dag ook online besteld worden en thuis afgeprint worden! Verkochte kaarten worden niet teruggenomen of ingeruild. Gereserveerde kaarten dienen binnen de zeven dagen betaald te worden.

Abonnementen Schouwburg Kortrijk zet seizoen 2013-2014 in met de bekende abonnementsformule: grote abonnementen worden beloond met een grotere korting. > ABO 5: Je kiest minimum 5 voorstellingen uit het aanbod en ontvangt een reductie van € 2 per voorstelling. Uitgezonderd (*) > ABO 8: Je kiest minimum 8 voorstellingen uit het aanbod en ontvangt een reductie van € 3 per voorstelling. Uitgezonderd (*)

Administratiekosten abonnementen, aan de balie & online: € 2,5 per abonnement.

Administratiekosten losse tickets, aan de balie, telefonisch & online: € 1 per ticket. Verzendingskosten: € 1,25 per reservatie.


227

Naast deze reducties, biedt een abonnement nog 7 extra voordelen: 1. Wie een abonnement koopt, kan daarnaast extra tickets per voorstelling aanvragen. Voor deze extra tickets betaal je wel de gewone ticketprijs en wordt geen abo-korting toegekend. 2. Abonnementen kunnen ook online samengesteld worden. Na betaling kan je de tickets thuis afprinten of thuis toegestuurd krijgen. 3. Wie later op het jaar zijn abonnement wil aanvullen met een andere voorstelling, krijgt dezelfde abokorting als voor zijn oorspronkelijk abonnement. 4. Heb je een abonnement en ben je onverwachts verhinderd, dan kan je tot twee weken voor de voorstelling je ticket inruilen voor een andere voorstelling. 5. Bij het abonnement worden twee drankbonnetjes gestopt. Deze kan je gedurende het seizoen inruilen in de foyer of cafetaria van elk ontmoetingscentrum tijdens een voorstelling uit deze brochure. 6. Als abonnee word je op het einde van het seizoen (medio juni) uitgenodigd op de seizoenswissel. Daar krijg je als eerste een inkijk in het nieuwe seizoen. 7. Als abonnee word je regelmatig op de hoogte gebracht van de activiteiten die we organiseren. Hebben we in de loop van het seizoen nog een extraatje, dan ben je de eerste om een uitnodiging in de bus te vinden.

Jongeren Jonck*food en CJP: een aantal voorstellingen dragen omwille van het thema of een jonge aanpak het label Jonck*food. Voor deze voorstellingen betalen jongeren tot 26 jaar slechts € 7. Op deze prijzen gelden geen abonnementsreducties. (*) Bij het reguliere aanbod geldt dat alle jongeren <26j een korting van € 3 genieten per kaart op elke voorstelling. Uitgezonderd (*) Senioren "Liever overdag": een aantal voorstellingen zijn omwille van het thema of de aanpak bijzonder interessant voor senioren. Raadpleeg het volledige aanbod in de aparte ‘Liever overdag’- brochure (*). Groepen Vanaf 10 personen krijgen groepen een korting van € 2 op tickets voor een voorstelling uit het aanbod. Deze korting is niet geldig voor de reeksen (Jonck*Food, Liever overdag, Het Penhuis) en de familievoorstellingen. (* ) Bij een aantal voorstellingen staat ‘abonnementsprijs = ticketprijs’. Soms gaat het om voorstellingen waarvoor we de ticketprijs bijzonder laag houden om zoveel mogelijk mensen de kans te geven deel te nemen: vb. bij familie- en koffievoorstellingen. Soms gaat het om voorstellingen die te duur zijn om een abonnementsreductie toe te staan. Je kan ze wel opnemen in je abonnement. Jouw voordeel is dan de garantie op een goede plaats. Op het bestelblad worden deze voorstellingen in rood aangeduid.


Š david samyn


229

INFORMATION PRATIQUE Abonnements, billets, tarifs réduits et accessibilité Afin de vous procurer un service toujours meilleur, dès cette saison, nous utilisons un nouveau système de billetterie. Billetterie et Réservations

UiT in Kortrijk Schouwburgplein 14 8500 Kortrijk T 056 23 98 55 E uit@kortrijk.be lu, me et ve : 10h–12.30h et 13.30h–18h. ma, je : 13.30h–18h Les billets réservés et, dans la mesure des disponibilités, des billets individuels pour la représentation du soir même, peuvent être retirés ou achetés une heure avant le début de chaque représentation de Schouwburg Kortrijk. Vacances d’été : Du lundi 22 juillet au lundi 19 août inclus.

© david samyn

La billetterie pour toutes les représentations de Schouwburg Kortrijk est organisée par :

BON CONSEIL ! On se facilite la vie en achetant les billets en ligne sur le site web www.schouwburgkortrijk.be. Il suffit d’ imprimer ensuite chez soi le(s) billet(s). Tous les billets sont scannés à l’entrée.


© david samyn

230

Abonnements

Billets Au Choix

Tarifs Réduits

La vente des abonnements commence le lundi 17 juin 2013. Dès ce jour, vous pouvez nous remettre vos formulaires.

La vente des billets au choix pour tous les spectacles commence le 1er juillet 2013.À partir de ce jour, vous pouvez réserver des billets en ligne et les imprimer chez vous. Les billets vendus ne sont ni repris ni échangés. Les billets réservés doivent être payés dans les sept jours.

Abonnements Schouwburg Kortrijk entame la saison 2012-2013 avec ses formules d’abonnement familiers : plus il y a de représentations dans l’abonnement, plus la réduction est importante. > ABO 5 : choisir un minimum de 5 représentations du programme donne 2 € de réduction par représentation. Sauf (*) > ABO 8 : choisir un minimum de 5 représentations du programme donne 3 € de réduction par représentation. Sauf (*)

Les frais de réservation d’abonnements, à la billetterie ou en ligne s’ élèvent à 2,50 € par abonnement.

Les frais de réservation de billets individuels par téléphone, à la billeterie au en ligne: 1 € par ticket. Frais de traitement et d'envoi: 1,25 € par réservation.


231

Outre ces réductions, un abonnement offre 7 autres avantages : 1. Qui achete un abonnement peut en outre reserver des billets supplementaires pour des spectacles au choix. Ces billets sont cependant vendus au prix de base et ne beneficient pas de la reduction de l’abonnement. 2. Il est possible de composer son abonnement en ligne. 3. Au cas où on voudrait ajouter une représentation à son abonnement, le tarif appliqué est celui de l’abonnement d’origine. 4. En cas d’empêchement imprévu, tout détenteur d’un abonnement peut échanger son billet pour une autre représentation. 5. Pour tout abonnement sont offerts deux coupons boisson échangeables en cours de saison au foyer du théâtre ou à la cafétéria de tout centre de rencontre pour une représentation de ce programme. 6. Tout abonné est invité en fin de saison (mi-juin) au passage de saison pour y jeter un premier coup d’œil sur la nouvelle saison. Réception offerte. 7. Nos abonnés sont régulièrement tenus au courant des activités que nous organisons. S’il se présente un extra en cours de saison, les abonnés sont les premiers à trouver une invitation dans leur courrier.

Jeunes Jonck*Food et CJP : en raison du thème abordé ou de l’approche jeune, une série de représentations portent l’étiquette Jonck*Food. Les jeunes jusqu’à 26 ans ne paient alors que 6 €. Pour le festival NEXT, le tarif jeune est fixé à 7 €. Sur ces tarifs, les réductions abonnement ne sont pas applicables. (*) Pour le programme régulier, tous les jeunes de -26 ans bénéficient d’une réduction de 3 € par billet pour chacune des représentations. Sauf (*) Séniors 'Liever overdag' : en raison du thème abordé ou de l’approche, une série de représentations sont particulièrement intéressantes pour les séniors. Consulter l’offre complète dans la brochure spéciale ‘Liever overdag’(*). Groupes À partir de 10 personnes, les groupes bénéficient d’une réduction de 2 € pour les billets d’une représentation du programme. Cette réduction n’est pas valable pour les séries (Jonck*Food, Op de Koffie, Het Penhuis) et les représentations familiales. (* ) Certaines représentations sont accompagnées de la mention « prix abonnement = prix billet individuel ». Il s’agit parfois de représentations pour lesquelles le prix des billets est fort réduit pour donner l’occasion au maximum de gens de participer (p.ex. les représentations familiales ou ‘Op de Koffie). D’autres fois, il s’agit de spectacles dont le coût ne permet pas d’accorder des réductions d’abonnement. On peut toutefois les intégrer dans son abonnement et s’assurer ainsi d’avoir de bonnes places. Sur la feuille de commande, ces représentations sont imprimées en rouge.


232

Š david samyn

PARTNERS IN CULTUUR

Een avondje uit als bedrijfsevent Een origineel en ontspannend avondje uit voor je klanten of medewerkers hoeft helemaal geen fortuin te kosten of uren voorbereidend werk te vragen. Het enige wat je moet doen is een voorstelling uit ons gevarieerde aanbod kiezen. Een receptie of walking dinner voor of na de voorstelling, een rondleiding achter de schermen, parkeertickets, een gesprek met de artiesten,â&#x20AC;Ś Wij werken graag een formuleop-maat uit voor jouw medewerkers of klanten. Als bedrijf kan je de schouwburgzaal of

het arenatheater ook afhuren om een eigen voorstelling te boeken, een productlancering te houden of een voordracht of seminarie te organiseren. Voor alle informatie m.b.t. bedrijfsevenementen kan je contact opnemen via schouwburg@kortrijk.be

Scholenaanbod Naast het aanbod in deze brochure biedt Schouwburg Kortrijk ook een ruim scholenaanbod aan: voorstellingen, workshops en educatieve tentoonstellingen om in klasverband te bezoeken.

Een afzonderlijke brochure wordt niet meer gedrukt, je vindt het aanbod op www. schouwburgkortrijk.be of op www.cultuurkuur.be. Op de website van de schouwburg vind je tevens recensies, lesmateriaal en filmfragmenten die je helpen de voorstelling voor te bereiden in de klas. Inschrijven voor de voorstellingen kan vanaf eind mei op www.schouwburgkortrijk.be/ scholen.


233

Locaties huren en extra faciliteiten Schouwburg Kortrijk is de voorbije jaren uitgegroeid tot één van de aantrekkelijkste cultuurhuizen in Zuid-West-Vlaanderen. Een zeer divers publiek vindt er zijn gading in het gevarieerde aanbod: van bekend tot avontuurlijk, van puur amusement tot meer bedachtzame voorstellingen, van Vlaamse tot internationale artiesten, werk voor jong en oud. Maar Schouwburg Kortrijk staat ook voor een zeer diverse infrastructuur die je als organisator kan af huren voor activiteiten allerhande. Van voorstellingen tot repetities, van recepties tot ontmoetingsdagen, van opnames tot cd-presentaties.

maar ook apart bruikbaar voor tentoonstellingen, recepties en voorstellingen in café-chantant sfeer. Heb je interesse om één van deze ruimtes te huren, dan kan je de voorwaarden en mogelijkheden opvragen bij schouwburg@kortrijk.be

Muziekcentrum Track* Muziekcentrum Track* is gehuisvest in de oude Radio 2-gebouwen en de thuis van vele muzikanten en muziekliefhebbers. Van repetitie over opname tot concert, Muziekcentrum Track* beschikt over een gevarieerd aanbod aan lokalen die te huur zijn: polyvalente

ruimtes, opnamestudio’s, geluidsdichte repetitieruimtes en de Concertstudio. Er zijn ook opbergmogelijkheden voor instrumenten. Wil je ruimtes huren, ben je op zoek naar informatie of sta je op het punt een bijzonder project te realiseren, aarzel dan niet om contact op te nemen met Muziekcentrum Track* T 056 27 79 00 of E info@muziekcentrumtrack.be

Met de grandeur van de Schouwburgzaal, de Concertstudio met zijn uitmuntende akoestiek of de intimiteit van het Arenatheater beschik je als organisator over een aantal mooie podiumzalen in het centrum van de stad. Tussen de Schouwburg en het Arenatheater ligt de foyer, een stijlvolle plek om te verpozen tijdens de pauze

© david samyn

Schouwburg, Arenatheater en Concertstudio


234

Goed om te weten Contact Administratie Schouwburg Kortrijk Schouwburgplein 14 8500 Kortrijk T 056 23 98 50 F 056 23 98 58 E schouwburg@kortrijk.be S www.schouwburgkortrijk.be Tickets en abonnementen UiT in Kortrijk Schouwburgplein 14 8500 Kortrijk T 056 23 98 55 E uit@kortrijk.be

Aanvangsuur Voorstellingen beginnen om 20:15 (tenzij anders aangekondigd) en starten stipt. Laatkomers worden enkel nog toegelaten op tweederangsplaatsen, op de zijbalkons, mits toegestaan door de artiesten.

Locaties Best kijk je vóór je naar een voorstelling vertrekt, nog even de locatie na. Hieronder vind je de adressen van de locaties die wij volgend seizoen aandoen naast de Schouwburgzaal. Concertstudio Conservatoriumplein 1 – 8500 Kortrijk Muziekcentrum Track* Conservatoriumplein 1 – 8500 Kortrijk Muziekcafé Track* Conservatoriumplein 1 – 8500 Kortrijk Oranjerie Broelmuseum Broelkaai 6 – 8500 Kortrijk

Budascoop Kortrijk Kapucijnenstraat 10 – 8500 Kortrijk CC Guldenberg Acaciastraat 1 – 8560 Wevelgem CC De Schakel Schakelstraat – 8790 Waregem CC De Spil H.-Spilleboutdreef 1 – 8830 Roeselare CC De Steiger Waalvest 1 – 8930 Menen OC d’Iefte Hoogstraat 122 – 8540 Deerlijk. Concertgebouw ’t Zand 34 – 8000 Brugge La rose des vents Boulevard Van Gogh – Villeneuve d’Ascq Theater Antigone Overleiestraat 47 – 8500 Kortrijk Sint-Maartenskerk Sint-Maartenskerkstraat z/n – 8500 Kortrijk Budafabriek Dam 2 – 8500 Kortrijk Voormalige Meubelfabriek Emdek Bellegemstraat 159 - 8510 Bellegem Tent Humorologie, Festival van Verwondering Hellestraat 6 - 8500 Marke


235

Vestiaire

GSM

De vestiaire is inbegrepen in de ticketprijs van de eigen voorstellingen en is om veiligheidsredenen verplicht. Maak dus bij elke voorstelling gebruik van deze service.

Gsm-gebruik in de zaal is verboden.

Language proof In het kader van publieksuitwisseling binnen de grensoverschrijdende Eurometropool, staat bij sommige voorstellingen een korte vertaling in het Frans. Niet voor alle voorstellingen is de kennis van het Nederlands immers noodzakelijk. Dans, muziek en woordloos theater bijvoorbeeld zijn perfect toegankelijk voor een anderstalig publiek.

Foto-, video- en geluidsopnames Foto-, video- en geluidsopnames tijdens de voorstelling zijn verboden.

Parking Schouwburg Onder het Schouwburgplein vind je een parking die plaats biedt aan 395 wagens. Open: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 07:00 tot 01:00; vrijdag en zaterdag van 07:00 tot 02:00; zondag van 11:00 tot 01:00. Je kan de wagen steeds ophalen, ook na 01:00. Parko T 056 28 12 12 S www.parko.be


236

Toegankelijkheid Iedereen is welkom in de Kortrijkse Schouwburg. We leveren dan ook graag een aantal extra inspanningen om de financiële en fysieke toegankelijkheid te optimaliseren. 1. FINANCIËLE BEPERKING Cultuur blijft voor sommigen jammer genoeg nog steeds te duur. Samen met Surplus ijvert de Kortrijkse Schouwburg ervoor om mensen met financiële beperkingen een fikse korting te geven op losse tickets. Meer info over bijzondere groepstarieven en individuele reducties vind je op www.kortrijk.be/surplus 2. FYSIEKE BEPERKING > Voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders wordt een goed bereikbare plaats voorzien tegen het tarief van de goedkoopste rang. Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, reserveer je best tijdig. De avond zelf begeleidt één van onze medewerkers je graag naar je plaats. Voor meer info omtrent voorbehouden parkeerruimtes voor rolstoelgebruikers in de buurt, kan je contact opnemen met het parkeerbedrijf Parko ( T 056 28 12 12, F 056 28 12 13 of E info@parko.be).

> De Schouwburg beschikt over een extra troef voor mensen met een auditieve beperking. De parterre van de Schouwburg is voorzien van een vaste ringleiding, die storende randgeluiden wegfiltert voor mensen met een hoorapparaat. Door hun hoorapparaat op de “T-stand” te zetten kunnen mensen in optimale omstandigheden genieten van een voorstelling. Gelieve dit te melden bij reservering van je tickets. Ook aan de balie van UiT in Kortrijk is er een soundshuttle aanwezig.

> Mensen met een visuele beperking die begeleid worden door een speciaal opgeleide hond worden door het zaalpersoneel naar hun plaats vergezeld. Gelieve dit te melden bij reservering van je tickets.


237

Accessibilité Schouwburg Kortrijk accueille tout le monde sans distinction et s’investit largement pour optimaliser l’accessibilité financière et physique de ses représentations. 1. ACCESSIBILITÉ FINANCIÈRE Il est regrettable que la culture demeure encore trop chère pour certains. En collaboration avec Surplus, Schouwburg Kortrijk s’efforce d’accorder des réductions substantielles sur les billets individuels aux personnes vivant autour du seuil de pauvreté. Renseignements sur tarifs groupes particuliers ou réductions individuelles sur www.kortrijk.be/surplus 2. ACCESSIBILITÉ PHYSIQUE > Des places très accessibles au tarif le moins coûteux sont prévues pour les personnes à mobilité réduite et leurs accompagnateurs. Comme le nombre de ces places est limité, il est nécessaire de réserver à temps. Le soir même, ces personnes sont accompagnées à leur place par des préposés à l’accueil du théâtre. Pour plus de renseignements sur les possibilités de parking destinées aux personnes à mobilité réduite, prendre contact avec la société de parking Parko (Tél : 056 28 12 12, Fax : 056 28 12 13 ou E info@parko.be).

> Notre théâtre dispose en plus un atout pour les malentendants. Le parterre du théâtre est équipé d’une boucle à induction qui filtre les sons parasites pour les personnes munies d’un appareil auditif. Il suffit de metre cet appareil en position « T » pour se retrouver dans les conditions optimales permettant de profiter du spectacle. De même, un soundshuttle (amplificateur de boucle magnétique de guichet) est prévu au guichet de UiT in Kortrijk. Prière d’informer lors de la réservation de billets.

> Les personnes malvoyantes accompagnées d’un chien guide d’aveugle sont conduits à leur place par des préposés d’accueil du théâtre. Prière d’informer lors de la réservation de billets.


238

DIT SEIZOEN WORDT GEREALISEERD DOOR Françoise Accart, Dorine Bekaert, Dunja Blekic, Linda Bruneel, Suzy Boudrez, Annie Cappon, Gloria Carlier, Rudy Carlier, Geert Carette, Piet Cattebeke, Nathalie Cosaert, Carole Maria da Silva, Connie Debrulle, Marie-Anne Deceuninck, Lieselotte Deforce, Francine De Gendt, Katia Dekimpe, Bjorn Deleu, Philippe Delrue, Koen Depaemelaere, Derrick Deruyck, Mieke Deschamps, Jolle Desloover, Christine Devos, Rudy Dewaegeneere, Véronique De Waele, Wouter Dursin, Christine Elslander, Dirk Goeminne, Louis Heffinck, Meriem Imadach, Anja Karpinski, Jozefien Lecluyse, Kaat Lemahieu, Erna Maes, Kenneth Masselis, Lize Meert, Bruno Messiaen, Sofie Naert, Michaël Neyt, Pieter Nuyttens, Hilde Osterwind, Jan Ovaere, Hans Rouquart, Rik Soete, Chantal Steyt, Marnix Theys, Jurgen Timmerman, Karla Timmerman, Olivier Van Bettsbrugge, Mieke Vandecandelaere, Henk Vandeginste, Luc Vandeplassche, Luc Vandewalle, Rudy Vanhee, Lut Vanhoenacker, Halinka Vanlancker, Nicolas Vanlerberghe, Donald Vanneste, Griet Van Nieuwenhove, David Vansteenkiste, Jacqueline Vansteenkiste, Nadia Vantieghem, Johan Van Vooren, Sofie Verhoeven, Dirk Verledens, Geert Verthé, Katrien Voet, Patrick Morel.

Deze brochure is met de grootste zorg samengesteld. Alle gegevens over programma, bezetting, speeldata, aanvangstijden en bereikbaarheid worden echter vermeld onder voorbehoud (25 mei 2013)

Redactie Hannes Dedeurwaarder, Lieselotte Deforce, Jozefien Lecluyse, Pieter Nuyttens, Jolle Desloover, Jan Ovaere, Marnix Theys, Mieke Vandecandelaere, Katrien Voet, Gloria Carlier, Roland Voet

Eindredactie Hannes Dedeurwaarder, Myriam Vancraeynest

Vertalingen Isabel Grynberg


239

Programmatie

Advertentiewerking

Mieke.vandecandelaere@kortrijk.be (familievoorstellingen, spinrag, schoolvoorstellingen tot 12 jr.) Jolle.desloover@kortrijk.be (muziek, klassieke muziek) Katrien.voet@kortrijk.be (dans), curator dans: vzw Stella Rossa Jozefien.lecluyse@kortrijk.be (theater, muziektheater, schoolvoorstellingen vanaf 12 jr.) Marnix.theys@kortrijk.be (humor) Pieter.nuyttens@kortrijk.be (muziekcentrum Track*) Henk.vandeginste@kortrijk.be (Bissegem, Sente) Wouter.dursin@kortrijk.be (Bellegem, Kooigem, Rollegem) Nicolas.vanlerberghe@kortrijk.be (Aalbeke, Marke) Lize.meert@kortrijk.be (Heule, Heule Watermolen)

Mark Verkest, Lieselotte Deforce

Coรถrdinatie Jolle Desloover, Jan Ovaere, Kenneth Masselis

Vormgeving skinn, www.skinn.be

Druk Drukkerij Sint-Joris, Merendree

Website Schouwburg Kortrijk www.codewerk.be

V.U. Patrick Jolie, Zeger van Heulestraat 35, Heule


Š david samyn


242

zaalplan

rang 1

beneden + 1ste middenbalkon

rang 2

1ste zijbalkon + 2de middenbalkon

rang 3

2de zijbalkon + 3de zijbalkon

VERDIEPing 2

VERDIEPing 1

VERDIEPing 1

VERDIEPing 2

PODIUM


ONTMOETINGSCENTRA & BUURTHUIZEN

Seizoensbrochure 13/14  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you