Page 1

Proko Kft. – Proko Travel Szeged, Feketesas u. 19–21. (Bejárat: Kígyó u. 3.) Tel./Fax: 62/543-385, 543-386, 543-387, 543-388  Mobil: +36 30 458 05 02 Web: www.prokotravel.hu  E-mail: business@prokotravel.hu


BEMUTATKOZÁS A Proko Travel idén 18 éves. Szegedi központtal működő cégünknek az ország további 5 városában van már irodája (Békéscsaba, Budapest, Kiskunhalas, Makó,Siófok). Ez alatt a másfél évtized alatt több mint 1000 turisztikai és incentive csoportot szerveztünk. A csoportos utazások terén, a turisztikai piacon egyre inkább meghatározó szerepet játszik irodánk. A Proko Travel által szervezett programok megtalálhatók több magyar touroperátor katalógusában (pl. IBUSZ). Ezek a cégek úgy ítélik meg, hogy szolgáltatásunk olyan színvonalú, hogy saját katalógusukban nevüket adják munkánkhoz. Cégünk a csoportos utazások megszervezése mellett, foglalkozik teljes körű egyéni programszervezéssel is; repülőjegyek, szállások foglalása belföldön és külföldön, autóbérlés és vízum ügyintézés. Kapcsolataink és külföldi partnereink révén versenyképes árat tudunk biztosítani az Önök cégének is, melyet egy rugalmas feltételeket tartalmazó, mindkét fél számára előnyös, megállapodással tudunk érvényesíteni. Kongresszus szervezés terén is több sikeres rendezvény lebonyolítását tudjuk magunk mögött az elmúlt másfél évtizedben. Magyarország több városában volt már konferenciánk, de Barcelonában és Prágában is szerveztünk már megrendelőinknek céges rendezvényt illetve kongresszust.

CSAPATÉPÍTŐ Tréningeken részt venni manapság már mindennapinak mondható. A jól szervezettség alap követelmény, hiszen a találkozó minősége alkalmazottai, ügyfelei vagy üzleti partnerei számára az Ön cégének képét tükrözi. Számunkra a legfontosabb szempont a rugalmasság és az ötletesség mellett, hogy az ügyfeleink egyéni igényeihez igazítjuk ajánlatainkat. Az Ön elképzelése alapján mi kivitelezzük és megvalósítjuk a rendezvénnyel kapcsolatos terveit. Az ajánlatokat minden esetben egyenként, személyre szabottan állítjuk össze annak érdekében, hogy a felsorolt lehető-

2

ségek az Ön személyes igényeihez kerüljenek kialakításra. Figyelembe vesszük a helyszínre és az időpontra vonatkozó elvárásait a legjobb üzleti ajánlatokat bocsátjuk rendelkezésükre a legválogatottabb szolgáltatóktól, annak érdekében, hogy Ön az igénybe vehető lehetőségek közül a legjobbat kapja. Szerteágazó szállodai kapcsolatrendszerünk és szervezői, idegenforgalmi tapasztalatunk mentesíti alkalmazottait a hosszas keresgélés és sokszor idő hiányában esetleg nem a legmegfelelőbb választás terhe alól, így tréningeit felesleges többletköltség nélkül, a lehető legkisebb ráfordítással tudja megszervezni.

Szeged, Kígyó u. 3.    Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu   www.prokotravel.hu


KONGRESSZUS SZERVEZÉS  A kongresszus előzetes költségvetésének elkészítése.  A kongresszus és a kiállítások helyszínének (előzetes egyeztetés alapján) lefoglalása.  Regisztrációs lap elkészítése (nyomtatott, internetes formában).  A Megbízó által megadott személyek kiértesítése.  A beérkezett regisztrációk visszaigazolása, nyilvántartása, rögzítése pénzügyi tranzakciók lebonyolítása.  Előzetes tájékoztató (kongresszusi füzet) összeállítása, szerkesztése, nyomdai munkálatokkal.  A kész programfüzetek postázása, igény esetén emailen történő kiküldése.  A kongresszus idejére elkészíti a 2. kongresszusi füzetet és a résztvevők rendelkezésére bocsátja – minden füzet színes kivitelben kerül elkészítésre.  A Megbízó által jóváhagyott poszterek kiállításához tárolók illetve eszközök biztosítása.  Minden kongresszusi résztvevő számára a kongresszusi anyagok megfelelő tárolása céljából a kongresszus logójával ellátott kongresszusi táska, íróeszköz, jegyzettömb biztosítása.  Minden kongresszusi résztvevő számára saját nevére szóló, névjegykártyával ellátott kitűző biztosítása.  A kongresszushoz megfelelő audió és vizuál eszközök biztosítása.  Szponzorokkal, támogatókkal, kiállítókkal kapcsolattartás, a kiállítók számára igénynek megfelelő kiállítási hely biztosítása.  Igény esetén szálláshelyek biztosítása (a -os panziótól -os szállodáig).  A kongresszus ideje alatt a helyszínek közötti transzfer biztosítása.  A Megbízó kérésének megfelelően a kongresszusi napokra a helyszínen ebéd biztosítása  exkluzív kulturális műsorok lebonyolítása különleges helyszíneken (pl. színház, hajó, rendezvénytermek)  Zenés bankett vacsora megszervezése és lebonyolítása.  A kongresszus ideje alatt a helyszínen állandó ügyelet biztosítása.  A kongresszus lebonyolítása után zárólagos költségvetés / elszámolás készítése.  A meghívott V.I.P. vendégek utaztatásának megszervezése, repülőjegy intézésétől a budapesti oda-vissza transzferig.  A kongresszusra hostessek biztosítása.  Megrendelő felé szigorú elszámolás.  Kreditpontokat igazoló lapok kiosztása (postázása).

www.prokotravel.hu    Szeged, Kígyó u. 3.  

Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu

3


REPÜLŐJEGY FOGLALÁS Egy világszerte elismert repülőjegy foglaló rendszeren keresztül tudjuk a repülőjegyeket foglalni, ha szükséges módosítani. A rendszeren keresztül a világ valamennyi légitársaságának járatára tudunk helyet biztosítani a szabad helyek függvényében. Természetesen emellett az úgynevezett fapados légitársaságok is az ajánlataink között szerepelnek, amennyiben a leggazdaságosabb megoldásra van szükségük.

SZÁLLÁSFOGLALÁS Külföldi partnereinken és speciális on-line rendszereinken keresztül az esetek túlnyomó részében a hotelek publikált ára alatt tudjuk Önök felé a szállásdíjakat kiajánlani, akár azonnali foglalással is. Kérésüknek megfelelően a nagyobb városokban, akár a kért kerületben, városrészben is tudjuk a megadott kategóriájú szállást biztosítani. Igény esetén a reptér – szálloda – reptér transzfert is meg tudjuk szervezni.

AUTÓBÉRLÉS A világ szinte összes pontján tudunk bérkocsit biztosítani a lehető legkedvezőbb áron. Ebben az esetben is egy foglalási rendszeren keresztül látjuk a lehetőségeket, így az árakat is azonnal tudjuk közölni Önök felé.

UTASBIZTOSÍTÁS Szerződéses partnerünkkel (QBE ATLASZ) a legkedvezőbb napi árak mellett az egyik legjobb biztosítási feltételeket ajánljuk külföldi utazásaikhoz.

INCENTIVE ÉS SZAKMAI UTAK SZERVEZÉSE A szakmai kiállítások, vásárok lebonyolítására szakosodott részlegünk megoldja regisztrációját is a különböző eseményekre Ezen utazások kísérő programja lehet kulturális élményekben gazdag szervezett utazás. Sokoldalú programot szervezünk megrendelőnk részére sokoldalú programot állítunk össze megrendelőnk részére, melyet rugalmasan formálunk az adott szakmára és azon belül is ügyfeleink kérése szerint. Egyeztetés után állítjuk össze az út szakmai és kulturális programjait is. Az út sikerét garantálják külföldi partnereink, a jól bevált szállásaink és a már több éve nálunk dolgozó tapasztalt, nyelveket magas szinten beszélő idegenvezetőink. Az ilyen utak kiválóak külföldi tapasztalatszerzésre, kapcsolatok kiépítésére, ápolására. Javasoljuk a cég legjobb dolgozóinak ilyen módon történő megjutalmazását, illetve cégükkel legjobban együttműködő partnerek is bizonyára örömmel vennének egy ilyen jellegű „ajándékot”. Ez szép gesztus, de nem sértő sem az adományozó, sem a megjutalmazott számára. Nem elhanyagolható szempont, hogy cégünk szervezése biztosíték arra, hogy szabályosan ez az út a cég számára költségként elszámolható legyen. 4

Szeged, Kígyó u. 3.    Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu   www.prokotravel.hu


SZÁZTORNYÚ PRÁGA 1. nap: Bp. – Pozsony – Brno – Prága (550 km) Reggel indulás majd rajkai határátlépés után érkezünk meg Szlovákiába. Magyar emlékek nyomába eredünk a királyi koronázó-városban, Pozsonyban. Megcsodáljuk a pompásan felújított belváros elegáns főúri palotáit, a Szent Márton koronázó dómot, a Mátyás király által alapított egyetem épületét, a régi magyar országgyűlés palotáját, a Mihály kaput, a Prímási Palotát és az elegáns Óváros teret. A város fölé magasodik a pozsonyi vár, amely a belváros műemlékeivel együtt alkotják Pozsony legfőbb látványosságait. A városnézésünk után Szlovákián keresztül folytatjuk utunkat Csehországba. Brnoban, az ország második legnagyobb városában is tartunk egy gyalogos városnézést (Ó-városháza, Piactér, Szent Péter és Pál katedrális ...). A koraesti órákban érkezünk Prágába, szállásunkra. Fakultatív vacsora a szállodában (3 éj).

2. nap: Prága Egész napos gyalogos városnézés Prágában. Az óváros felkerült az UNESCO Világörökségek listájára. Délelőtt helyi, magyarul beszélő idegenvezető segít a város mind jobb megismerésében. Városnézésünket a Hradzsinban kezdjük. A Szent Vitus hatalmas katedrális a turisták kedvelt célpontja. Mellette található Sárkányölő Szent György szobra, a Királyi Palota, a Szent György Bazilika és a fogalommá vált Aranyművesek

utcája. Ebben a keskeny utcában dolgoztak régen a mesterek, akiknek kis üzletei manapság a nagy forgatagtól hangosak. A renoválást követően nyárra ígérik, hogy újra látogatható lesz. A hegyről lejőve, Prága másik híres építményéhez a Károly-hídhoz érkezünk. A hidat nagyon szép barokk szobrok díszítik. Átsétálunk a hídon, és szép fotókat készíthetünk a műemlékekről. A belvárosba érve, a főtéren, a híres órán (Orloj) kívül láthatjuk Husz János monumentális szobrát is. Következő látványosság a Vencel-tér, mely a cseh történelemben többször is fontos szerepet játszott. Városnézésünket a zsidó negyednél fejezzük be. Ezt követően egyéni sétára, nézelődésre is nyílik lehetőség. Este autóbusztranszfer a szállodába.

3. nap: Prága – Karlovy Vary – Prága – Hajókirándulás (320 km) Lehet választani! Akinek kedve tartja, ezen a napon önálló, egyéni programot szervezhet magának Prága történelmi óvárosban. Másik lehetőség, egy hangulatos egész napos fakultatív kirándulásra és időutazásra jöhet velünk a meseszép Karlovy Varyba. A Tepla folyó mellett teraszosan kiépült város csodaszépen felújított, monarchia korabeli épületei között sétálunk. Közben valamelyik kellemes teraszon megpihenhetnek utasaink és kóstolgathatják a híres gyógyító hatású vizet, melyet a vendégek általában egy különleges formájú bögréből szürcsölik. Megízlelhetjük Karlsbad finom ostyáját is. A délutáni órákban vis�-

Prága

szaindulás Prágába. Visszaérkezés után részt vehetnek egy hangulatos kb. 2 órás, hajókiránduláson, a Moldván, mely egy svédasztalos vacsorával van egybekötve. Akik nem választják ezt a programot, azoknak önálló sétalehetőség, a kivilágított belvárosban. Este autóbusztranszfer a szállodába.

4. nap: Prága – Kutna Hora – Telč – Bp. (550 km) Ez a nap is a cseh világörökségekről szól, mert a nap során felkeresendő városok mindegyike szerepel az UNESCO listáján. Délelőtt a Prága közelében lévő Kutna Hora látványosságai közül megtekintjük a csodaszép Szent Borbála katedrálist. A közép-kelet európai gótikus építészet egyik legszebb példája ez, és szépségében még a prágai Szent Vitus székesegyházzal is vetekszik. A város peremén található egy csontkápolna is, ennek felkeresése nemcsak különleges, de egy kissé megrázó is. Ezt követően átutazunk Csehországon és Telčben a város egységes hangulatú főterén sétálunk, ahol szép fotókat készíthetünk az árkádos lábas házakról, valamint a közelben lévő várról. Csehországot és Szlovákiát elhagyva rajkai határátlépés után az esti órákban érkezünk haza.

Szlovénia legszebb tájain Bled

1. nap: Budapest – Lendva – Ptuj – Ljubljana (450 km) Reggel indulás. Déli órákban érkezés Lendvára. Itt felkeressük a magyar emlékeket, Szt. István szobrát és a magyar iskolát. Ptujba, az egyik legrégebbi szlovén városba buszozunk. A hangulatos Drávaparti város római kori emlékei közül az Orfeus-oszlop a legszebb. Érdekes még a Szt. György templom, a Városi-torony és a Fő utca. Folytatjuk utunkat Ljubljanába, ahol városnézés. Az egyetem reprezentatív épülete a szlovén történelemnek is fontos helyszíne volt. A ferences templom barokk stílusú XVII. sz-i épületének megtekintése után átmegyünk a Hármas-hídon az Óvárosba. A szépen felújított főutcája mindenki tetszését elnyeri. Lesz ajándékvásárlásra is idő. Szállás, vacsora Ljubljanában.

lódó termekkel, cseppkövekkel kápráztat el bennünket. A túra időtartama kb. 1,5 óra. (Túraöltözet szükséges). Utána irány az Adriai-tenger. A szlovén tengerpart leghangulatosabb városkája Piran. Óvárosa csak gyalog járható be. Megtekinthetjük a belső kikötőt, a központi teret, melyet számos érdekes, szép épület és szűk utca ölel körbe. A középkori városfal kapuin belül kellemes olaszos hangulatú belvárost találunk. A Szt. György templom teraszáról csodás panoráma tárul elénk. Sétálhatnak a tengerparton a barátságos kis üzletek és éttermek között. Folytatjuk utunkat Kobaridba, az Isonzofolyó (szlovénül Soca) partján lévő településre. Ez a vidék volt az első világháború harcainak egyik legborzalmasabb helyszíne. Megtekintjük a Napoleon-hidat, ezen kelt át csapataival a nagy hadvezér. Rövid kirándulást teszünk a lenyűgöző a természeti látványosságokban gazdag türkizkékfolyó mentén. Szállás Bovecben (2 éj).

4. nap: Bovec – Skofja Loka – Budapest (540 km)

2. nap: Postojnai cseppkőbarlang – Adria – Piran – Kobarid – Bovec (240 km) Reggelit követően a postojnai-barlangrendszerhez utazunk. Ez nemcsak Szlovénia több mint 7000 barlangjának része, hanem Európa egyik leglátogatottabb barlangja. A földalatti „csoda” egymáshoz kapcso-

www.prokotravel.hu    Szeged, Kígyó u. 3.  

3. nap: Bovec – Vintgar – Bohinj – Bled (200 km) Ezen a napon aki akar, önállóan sétál a környéken, de arra is van lehetőség, hogy eljöjjenek velünk egy kellemes fakultatív kirándulásra. A Triglavi Nemzeti Park leghíresebb térségét keressük fel. Először a Vintgar-szurdokában teszünk egy gyalogos kirándulást. A másfél km-es szurdok kényelmesen járható. Többször átmegyünk a Radovna gyors folyású patakja fölött kialakított fahidakon is. Továbbutazunk a Bohinji-tóhoz. Megkapó a magas hegyek és a türkizkék tó harmóniája. Érintetlen természet, pompás erdők, meredek hegyek övezik a tavat. A Bledi-tó látványa is varázslatos. Megcsodáljuk a híres monarchiabeli üdülővárost és a tóparton található szép parkot. Ezt követően csónakázási lehetőség a tó közepén lévő kegytemplomhoz. Bled után a kranjska gorai híres síközpont érintésével érkezünk vissza szálláshelyünkre.

Postojnai cseppkőbarlang

Reggeli után a közeli temetőben emlékezünk a világháborúban elesett katonákra. Folytatva utunkat az Isonzó (Soca) szurdokához, izgalmas fotókat készíthetünk. Délután Szlovénia legrégebbi városát, Skofja Lokat keressük fel, amely már a XIII. sz-ban városi rangot kapott. Gyalogos sétánk során láthatjuk a XVI. sz-i magtár épületét, majd a főteret, melyet csupa műemlékház szegélyez. Az ódon hangulatú épületek sora a gótikus Szent Jakab templommal zárul. Ezután érjük el KözépEurópa egyik legrégibb kőhídját, a Kapucinus-hidat. Hazaindulás, és a késő esti órákban érünk Budapestre.

Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu

5


Barokk paloták és kastélyok

Bajorországban és Ausztriában 2. nap: Sasfészek – Tratzberg – Tirol (180 km)

Neuschwanstein

1. nap: Budapest – Krems – Hellbrunn (780 km) Korai indulás Ausztria felé. Rövid kitérő a Dunaparti városba, Kremsbe. A város ékessége a Steini-kapu, a piarista templom, a városháza. Városnézésünk után az UNESCO Világörökség listájában is szereplő Wachaukultúrtájon haladunk végig. Továbbutazva a következő érdekesség a Salzburg mellett található Hellbrunn kastély parkja. Ez a mesés park különleges vízi játékairól ismert. Marcus Sittikus, Salzburg hercegérseke építtette az olasz Solarival ezt a nyári rezidenciát, és a mókás szökőkutakat. Programjaink befejezése után Salzburg közelében lévő szállásunkra utazunk.

Reggeli után elhagyjuk Ausztriát és Németország­ba megyünk a hírhedt „Sasfészekhez”. Berchtes­gaden­nél a Kehlsteinhaus-hoz látogatunk el. A történelmi helyszín megközelítése a parkolóból helyi buszokkal történik. Káprázatos, sziklába vájt úton haladunk felfelé. Ezután egy korabeli lift visz fel bennünket a hegyre. A szikla tetejéről jó idő esetén Salzburgig is ellátni. Németországot elhagyva Tirolban egy érdekes, várszerű kastélyt keresünk fel. Az autósztrádáról is látható a Tratzberg kastély. Meredek úton közelítjük meg. Megtekintése során meggyőződhetünk arról, hogy a belső díszítettsége sok, nála híresebb kastély látványával vetekszik. Berendezésének többsége több mint 400 éves. A kora esti órákban utazunk tovább tiroli szálláshelyünkre.

3. nap: Neuschwanstein – Linderhof (360 km) Reggeli után Ausztriából átmegyünk Németországba. II. Lajos bajor uralkodó két mesés kastélya felé vesszük az irányt. Először a lenyűgöző Neuschwanstein várkastélyt keressük fel. A csodálatos „mesevárat” a parkolóból kis gyalogtúrával, vagy helyi kisbusszal érjük el. A  bajor

uralkodó Wagner tiszteletére emeltette a kastélyt, ezért is kapta a Lohengrin (Hattyú-lovag) elnevezést is a vár. A hatalmas kastély több mint 360 szobával rendelkezik. Ezek legszebbjeit tekintjük meg. Délután utazunk tovább II. Lajos másik barokk csodapalotájához, a Linderhof kastélyhoz. Ez a vadregényes környezetben található barokkrokokó kastély úgy külső, mint belső megjelenésében lenyűgöző! A különleges termek, a csodás park, aVénuszbarlang és a kastélypark szökőkútja minden látogatót elvarázsol. Késő délután szállás­helyünkre utazunk.

4. nap: Chiemsee – Budapest (880 km) Reggeli után a „Bajor-tengerhez” (Chiemsee) utazunk. Rövid hajókázást követően az Urak-szigetén a Herrenchiemsee-n tekintjük meg II. Lajos – Versailles mintájára épült – barokk kastélyát és annak gyönyörű parkját. A kastélyban található egy, a királyról elnevezett, Emlékmúzeum is. A gazdag tárlat az uralkodó sorsát és élettörténetét dokumentálja. Itt tekinthető meg többek között a keresztelőruha és a koronázási palást is. A szigetről hajóval megyünk vissza buszunkhoz. Ezt követően rövid megállásokkal és hegyeshalmi határátlépéssel jövünk hazafelé. Az esti órákban érkezünk Budapestre.

TOSZKÁN BORÚT 1. nap: Érkezés Montepulcianoba Megérkezés a kastélyba, üdvözlő ital a pincében. Elszállásolás franciaágyas farmházakban, a szobákhoz saját használatú fürdőszoba tartozik. Vacsora a „La Fornace” étteremben, ahol egy helyi, hagyományos menüt fogyasztunk el.

2. nap: Brunello – Montepulciano – Pienza – Montalcino Reggeli a kastély régi konyhájában, majd indulás a ’Brunello’ útra. Majd meglátogatjuk Montepulciano csodálatos középkori városát. Ebédünket egy farmházban fogyasztjuk el, majd megkóstoljuk Montepulciano nemes borát is. A délután folyamán Pienza és Montalcino városát látogatjuk meg, melyek

nem csak történelmük miatt híresek, hanem ételeik, illetve tökéletes boraik révén is. pl.: Brunello. Borkóstolás az Enacota borboltban. Este visszatérés a kastélyba, majd vacsora a „La Fornace” étteremben. Az éjszakát a szálláson töltjük.

3. nap: Castello – Chianti Reggeli a kastély konyhájában. A kastélyban főzőiskola is üzemel (Le mani is pasta – Kezek a tésztában). – Castello-i borkóstolás – Ebédre a főzőiskola által készített fogásokat fogyasztjuk. – A nap hátralevő részére szabadidőt biztosítunk, melynek keretében lehetőség nyílik a Chianti-i kisvárosok (Vertine, Volpaia, Gaiole, Radda) meglátogatására. Majd visszatérés Castello-ba. Ezen az estén utasaink egy különleges Barbecue vacsorán vesznek részt a kastélyparkban.

Montepulciano

4. nap: Greve Reggeli a kastély konyháján, majd indulás Greve-be. – Borkóstolás a „La Bogetta del Chianti Classico”. Majd a bormúzeum-, illetve a középkori tér meglátogatása következik. Ebédünket egy tipikusan Chianti-t étteremben fogyasztjuk el Greve városában. Délután firenzei vásárolgatás. Este visszatérünk a kastélyba: Vacsora a kastély ünnepi nagytermében. Utána csokoládékóstolás, finom, aromákban gazdag szeszesitalokkal.

5. nap: Greve – Firenze Reggeli a kastély konyháján, majd elköszönés.

BORONGOLÁS MÉNESRE 1. nap: Szeged – Arad – Ménes Reggel indulást követően első állomásunk Arad,ahol sétánk során látni fogjuk a Kultúrpalotát, a Városházát, a minorita templomot valamint, a 13 vértanú emlékére emelt Szabadság szobrot és tiszteletünket tesszük a vértanúk sírjánál is. Késő délután kb. 18 órakor érkezünk Ménesre Balla Géza pincészetéhez (Wine Princess Kft). Itt részt veszünk egy nagyszerű pincelátogatáson, megismerkedünk a borászati technológiákkal,és egy vacsora következik borbemu-

6

tatással, a helyi jellegzetes borokból: Kadarka, Királyleányka, Mustos fehér stb. Szállás a pincészet panziójában.

2. nap: Temesvár – Temesrékás – Szeged Reggeli után a máriaradnai – kegytemplom és zarándokhely meglátogatásával folytatjuk utunkat Temesvárra. Teszünk egy sétát a történelmi belvárosban majd ebédelünk Temesvár Mátyás pincéjében. Tovább utazunk Temesrékásra, ahol meglátogatjuk a 750 ha sző-

lőterülettel rendelkező neves borászati céget:”Cramele Recas”-t. A pincészet bemutatása után megkóstoljuk a cég méltán híres borait: Fekete Leányka, Syrah, Chardonnay stb. Hazaindulás Nagyszentmiklóson keresztül Szegedre. Érkezés kb. 20 órakor.

Szeged, Kígyó u. 3.    Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu   www.prokotravel.hu


4 nap 1 főváros – Róma róma

Laokon szoborcsoport, etruszk művészet megtekintése. Szent Péter Bazilika a keresztény világ legnagyobb temploma, ahol II. János Pál hamvait is megnézzük, valamint Gian Lorenzo Bernini alkotásait. Santa Maria Maggiore székesegyház, az V. századi mozaik képekkel, valamint azon jászol egy darabja, amiben Jézus feküdt a születése után. Vacsorázási lehetőség a város hangulatos éttermeinek egyikében.

3. nap Róma – városnézés 1. nap: Budapest – Róma Menetrend függvényében repülés Rómába. A reptérről autóbuszos transzfer a szállodához. Közben az idegenvezető tájékoztatja utasainkat az útközi látnivalókról és beszél Róma történelméről is. Szállás belvárosi -os szállodában (3 éj).

2. nap: Róma – városnézés A mai napon a vallási Rómával ismerkedünk meg. Vatikán Múzeum, Sixtus-kápolna Michelangelo freskóival, Raffaello stanzái, melyet tanítványai fejeztek be,

Reggeli után közösen folytatjuk a főváros megismerését. Az ókori és a mai római műemlékeket keressük fel. A Forum Romanum az ókori Róma központja, Maxentius császár bazilikájának romjaival. Via dei Fori Imperiali a római birodalom térképeivel, Capitolium a városházával és Marcus Aurelius ókorból megmaradt szobrával, valamint Nagy Konstantin óriás szobrának maradványaival. A Palatinuson láthatjuk az ókor hatalmas gazdagságának maradványait, a gyönyörű villák romjait. Traianus Fóruma a daciai hadjárat hatalmas oszlopával, valamint az első élelmiszer szupermarket romjaival. Colosseum az ókori gladiátorviadalok színhelye, szinte teljes nagyságában megma-

TOSCANA CSODÁI 1. nap: Budapest – Szlovénia – Olaszo. (740 km) Reggeli indulás, utazás Szlovénián keresztül Olaszországba. Trieszt után egy különleges látványosságot a Miramare kastélyt keressük fel. Közvetlenül a tengerpartnál álló romantikus kastélyt a Habsburg család építtette. Szállás Ferraranál.

2. nap: Ravenna – San Marino – Assisi (250 km) Reggel a mozaikjairól híres Ravenna városát keressük fel. Ismerkedünk a város legfőbb látnivalóival. Sétánk során érintjük a legnagyobb olasz költő, Dante síremlékét is. A művészeti látványosságok után továbbutazunk San Marinóba. Az Olaszország által teljesen körbeölelt államba délután érkezünk. Ez a várfallal körbeépült miniállam egy hegy tetejére épült, ahonnan a kilátás is elkápráztat minket: Kormányzósági Palota, Bazilika… . Este érkezünk Assisi melletti szállásunkra.

3. nap: Assisi – Siena (220 km) Reggel városnézés Assisiben. Szent Ferencre emlékezve sok zarándok kereste fel már évszázadok óta a várost. Egy évtizede hatalmas földrengés pusztított itt, mely a mesés bazilikát is komolyan megrongálta. A szépen újjáépített 3 szintes bazilika megtekintése után a Szent életének különböző helyszíneit is érintjük. Folytatjuk utunkat Sienaba. Megtekintjük a Piazza del Campot, mely az egyik legszebb főtér Közép-Itáliában. A tér nyaranta helyet ad a Paliónak, a világ leghíresebb városi lovasversenyének. Érdekes kagyló alakja és speciális lejtése mindenkit ámulatba ejt. A dóm „zebracsíkos” homlokzata legalább olyan különleges, mint a belső díszítése. A belvárosi séta után Toscana egyik leghangulatosabb városát elhagyva szálláshelyünkre buszozunk. Szállás (3 éj).

radt. Viktor Emánuel-emlékmű, ahol az ismeretlen katona hamvait díszőrség vigyázza. Aracoeli templom, ahol a templom minden egyes oszlopa más és más, itt őrzik Nagy Konstantin anyjának hamvait. Ezt követően szabadprogram, majd az esti órákban ismét közös sétával keressük fel a város két híres látványosságát. A mindenki által ismert Spanyol lépcső, ahol sok filmet forgattak és a Trevi-kút, ahol pénz bedobásával „biztosíthatjuk”, hogy visszatérünk Rómába.

4. nap: Róma – Budapest Reggeli után folytatjuk Róma megismerését. Fő látnivalók: Szent Pál-székesegyház, ahol a névadó hamvai nyugszanak, valamint az eddigi összes pápa arckép freskója. A Piazza del Popolo a Borghese-park szomszédságában található. A Pantheon az ókor legcsodálatosabb épülete, amelyet a VI. századtól templomként használnak, Raffaello hamvai itt nyugszanak. Piazza Navona szépséges tere, a világ 4 hatalmas folyójának allegorikus szobrával. A transzferig hátralévő időben szabadprogram. A repülőgép indulásának függvényében, várhatóan az esti órákban transzfer a reptérre, ahonnan hazarepülünk Budapestre.

Firenze

4. nap: Pisa – Voltera – San Gimignano (120 km) A mai reggelen először az egykor jelentős tengeri hatalommal bíró Pisába látogatunk, ahol a Csodák mezején található Olaszország legszebb román kori épületegyüttese (székesegyház, keresztelő kápolna, harangtorony). Aki akar, fel tud menni a híres ferde toronyba. Fantasztikus élményekkel telve a déli órákban utazunk tovább Toscana dimbes-dombos útjain Volterába, mely az alabástrom kitermelés hazája. A városka középkori hangulatot áraszt. Ezt követően a tornyok városába, San Gimignánóba érkezünk. A város két főterének megtekintése után hangulatos utcácskákon haladunk keresztül. A szabadprogram alatt fel lehet menni az egyik érdekes lakótoronyba, ahonnan szép rálátás van a városra. Itt is lesz lehetőség ajándéktárgy vásárlásra. A városnézés után visszautazunk szállásunkra. 5. nap: Firenze (96 km) Mediciek, Michelangelo…, több, sokkal többet ad a város, ahol a mai napot töltjük. Nagyszerű élményt jelent, a XIV–XV. sz-i épületek között sétálni. Megható érzés Michelangelo, Galilei és Rossini sírjánál állni a Santa Croce templomban, Firenze Pantheonjában. Megcsodáljuk a világ 3. legnagyobb katedrálisát a Santa Maria Del Fiore-t. Elkápráztatnak bennünket a XIV. sz-i Öreghídon, a Ponte Vecchion található ékszerboltok. A főtéren több száz éves szobrok közt sétálva – melyek közül a Dávid szobor a legismertebb –, gyönyörködünk a reneszánsz művészek alkotásaiban. Késő délután visszautazás a szálláshelyre. Ezt követően egy borkóstolós tipikus olasz vacsorán veszünk részt. A vacsora előtt ismertetést, bemutatást tartanak az olajbogyó és a szőlő helyi feldolgozási rendszeréről, majd 6 különböző bor kóstolásával egybekötött több fogásos vacsorán vesznek részt.

www.prokotravel.hu    Szeged, Kígyó u. 3.  

6. nap: Lucca – Ferrara (220 km) A firenzei turistatömeg után egy csendes kisvárosi hangulat vár ránk ezen a reggelen. Luccába, Puccini szülővárosába látogatunk, ahol a város nevezettességei mellett bepillantást kaphatunk az olaszok mindennapjaiba, s ha akarunk a piac reggeli forgatagában is nézelődhetnek egy kicsit. Ezután folytatjuk utunkat, Toscanát elhagyva egy teljesen más arculatú várost ismerhetünk meg a délután folyamán. A „Pó asszonyaként” emlegetett Ferrara a reneszánsz idején kapta mai képét. Középpontjában az Esték tiszteletet parancsoló vára áll. Ezt övezi a harmonikus belvárosi utcakép. Szállásunk a városhoz közel található. 7. nap. Olaszo. – Szlovénia – Budapest (740 km) Reggeli után folyamatos utazás Szlovénián keresztül Magyarországra. Érkezés az esti órákban.

Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu

7


HEGYEK, VÍZESÉSEK, TENGEREK 1. nap: Magyarország – Rattenberg (730 km) Reggeli indulás, hegyeshalmi határátlépéssel utazás Tirolba. Az Alpok több ezer méteres hegyei közt haladunk és gyönyörködünk a tájban. Késő délután megállunk Rattenberg városánál. Besétálunk a központba. Kicsi, de nagyon hangulatos városkát ismerünk meg sétánk során. Este érkezés a szállásra. 2. nap: Tirol – Chur – Glecier express – Andermatt – Ny-Svájc (450 km) Az Inn völgyében haladva megyünk Svájcba. Churba érkezve felülünk a híres Glacier expressre. A magyar televízióban is vetítettek filmeket, melyben láthattuk, hogy milyen mesés tájon halad keresztül az vonat. Ezt most személyesen is átélhetjük. Kb. 3 csodás órát töltünk a vonaton. Andermatt szállunk le vonatról. Itt vár bennünket buszunk és a szállásunkra utazunk.

Glacier express

3. nap: Svájc – Mont Blanc – Franciao. (180 km) Reggeli után busszal megyünk az 1030 m magasan fekvő Chamonix városkába a híres kirándulóhelyre. Innen indul a kabinos felvonó, mellyel felmehetünk Európa legmagasabb kilátójához, az Alguille du Midihez, mely 3842 m magasan van. Jó idő esetén már az első szakasz után is teljes pompájában láthatjuk földrészünk legmagasabb csúcsát a 4807 m magas MontBlanc-t. Folytatjuk utunkat a második felvonóval az Alguille du Midihez. A látvány leírhatatlan. Hófödte orma óriásként magasodik előttünk. Innen még káprázatosabb a kilátás, mert nem csak a „Fehér Hegy” (Mont-Blanc) lankás gerince látszik pompásan, de jó idő esetén a Francia- és a Svájci-Alpok számos csúcsát, vonulatát megcsodálhatjuk. Javasolt meleg pulóver, Mont Blanc

Monaco

esetleg kabát. Fent lesz bőven idő fényképezni, gyönyörködni. Délután leérkezve kis séta a városban, majd folytatjuk utunkat Franciaországba. Szállás.

4. nap: Avignon – Ponte du Gard – Nimes – Borkóstoló (280 km) Ezen a napon három olyan helyet is felkeresünk mely a Világörökség listáján is szerepel. Reggel városnézés a Pápaság volt központjában, Avignonban. A XIV. században 7 pápa lakott a ma is jó állapotban lévő palotában. Mellette látható a román és gótikus stílusú katedrális. A Városháza és az Opera szép épülete előtt mindig nagy forgatag látható. Feltétlenül le kell fényképezniük a híres Csonkahidat is. Továbbutazva a világ leghíresebb vízvezetékét tekintjük meg a Pont du Gard-nál. Ez a monumentális építmény a római építészet remekműve. Nimes-be érve régi római emlékek fogadnak: Amphiteatrum, Nagy Torony, belváros, Szt. Pál templom, La Fontaine park. Nimes az egyik legszebb dél-francia város, erről Önök is meggyőződhetnek. A nap során, Provance tartományban, a levendulák hazájában haladunk aki akar, különböző kiszerelésekben vásárolhat a környék jellegzetes virágait rejtő kis illatzsákokból. Nimes után egy provanci boros gazdát keresünk fel itt lesz egy hangulatos borkóstoló vacsorával összekötve. Szállás Provanceban.

8. nap: Padova – Sirmione – Hajókázás a Garda-tavon – Verona (250 km) Reggel városnézésekre indulunk, a környéken. Először Padovát keressük fel. Itt megtekintjük a híres Szt. Antal katedrálist, a Gatemalatta-szobrot, főteret, egyetem környékét. Továbbutazva Sirmionében a várat tekintjük meg, majd azt követően egy kellemes hajókiránduláson veszünk részt a Garda-tavon. Délután visszaérve Veronába gyalogos városnézés a belvárosban. Nappali fényben is lefényképezhetjük az ókori Arénát, láthatjuk Júlia erkélyét, a város központi terét az Erbe teret és a belvárosban is gyönyörködhetünk az üzletek gazdag választékán. Ezt követően a szabadprogram alatt ki lehet próbálni a híres olasz cappucinot vagy megízlelhetjük a kiváló olasz fagylaltokat. Szállás mint előző nap. Nizza

5. nap: Arles – Cannes – Nizza (250 km) Délelőtt Arles-ba sétálva nem lesz kétségük, hogy Van Gogh miért is imádta a várost. Az egyik legtermékenyebb korszaka volt itt. Megnézzük az Amphiteatrumot, az Ókori színházat, a St Trophime templomot. Cannesba érve megtekintjük a híres fesztivál palotát és környékét. A a virágokkal díszített tengerparti úton haladva gyönyörködünk az elegáns fürdővárosokban és érkezünk a Cote d’Azurt fővárosába Nizzaba. Szállásfoglalásunk után séta a városban és szabadprogram. Aki akar akár a tengerpartot is kipróbálhatja. Este vacsora után átmegyünk Monacoba, a híres Casinóba. Közben láthatjuk a szépen kivilágított várost is. Szabad játék lehetőség a belső kaszinóban. Éjfél körül érkezünk vissza Nizzaba.

6. nap: Nizza – Monaco – Nizza (35 km) Aki akarja ezt a napot a nizzai tengerparton töltheti napozással, fürdéssel. A különlegességre vágyóknak azonban javasoljuk, hogy jöjjenek el és nappal is tekintsék meg a világ legelegánsabb mini államát, Monacot. Útközben megállunk a híres Eze Parfümgyárban is. Monacoi programunk során látjuk a Botanikus kertet, a híres Hercegi Autómúzeumot, a Nagyhercegi palotát, az Óceonográfiai Múzeumot, a katedrálist, a kikötőt és a Casinót. Késő délután érkezünk vissza Nizzába.

8

7. nap: Nizza – Cremona – Verona (460 km) Reggeli után Nizzát elhagyva érkezünk a Ligurepartra. A tengerparti szakaszon több mint 100 alagúton áthaladva haladunk Virágok Riviéráján. Genova előtt északnak fordulunk. Délután érkezünk Cremonába, Stradivari városába. Dom, Keresztelő kápolna, Torazzo, mely Európa legmagasabb harangtornya, Milit-loggia szerepel a gyalogos sétánk programjában. Rövid szabadprogramunk után továbbutazunk és Veronánál és elfoglaljuk szállásunkat. Vacsora, majd felkészülünk az esti előadásra. A veronai Arénában megtekintjük Puccini Pillangókisasszony című operáját. A Veronai Ünnepi Játékok Európa egyik leghíresebb szabadtéri színháza. Mindig látványos és monumentális előadásokat rendeznek az ókori arénában. Előadás után megyünk vissza szállásunkra.

9. nap: Miramare kastély – Szlovénia (350 km) Reggeli után Szlovénia felé indulunk. Útközben egy kis kitérőt teszünk a Trieszt mellett lévő Miramare kastélyhoz, mely az osztrák császárok kedvelt üdülőhelye volt. Közvetlenül a tengerpartnál lévő kastély megtekintése után Szlovéniába megyünk. Délután megnézzük Közép-Európa egyik legszebb és legnagyobb cseppkőbarlangját Postojnán. A hatalmas cseppkőbarlangot gyalogosan és kisvonattal tekintjük meg. Káprázatosak a cseppkövek hatalmas oszlopai és csipkéi.

10. nap: Ljubljana – Nagykanizsa – Bp. Délelőtt városnézés Ljubljanában. Óváros, dóm, Hármas híd, ferences templom… Láthatjuk milyen finoman elegáns város Ljubljana. Szabadprogram után felszállunk a buszra és hazaindulunk. Érkezés a kora esti órákban.

Szeged, Kígyó u. 3.    Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu   www.prokotravel.hu


A festői Normandia 1. nap: Budapest – Ausztria – Németo. (950 km) Reggeli indulás után Ausztrián keresztül utazunk Németországba. Az esti órákban foglaljuk el szállásunkat.

Déli órákban ellátogatunk a térség ismert üdülőhelyére, Deauville-be. A homokos tengerpart és a patinás díszsétány igazán kellemes hangulatot áraszt. Délután Alsó-Normandia fővárosába, Caen-be utazunk. A várost a „normann Athén”- ként is emlegetik, meghatározó történelmi jelentősége miatt. Gyalogos városnézés keretében felkeressük a XI. századi alapokon nyugvó monumentális erődöt és apátságot, melyeket még Hódító Vilmos építtetett. Rövid szabadprogram után szállás.

5. nap: Caen – Bayeux – Arromanches – Longes-sur-Mer (185 km)

Etretat

2. nap: Metz – Párizs – Normandia (690 km) Repülősöknek: Budapest – Párizs

A mai nap Bayeux-ba indulunk, ahol megcsodáljuk a látványos gótikus katedrálist illetve ellátogatunk a városi múzeumba, ahol megnézzük a világhírű bayeux-i szőnyeget. A hímzett falikárpit színes képeken keresztül meséli el a normannok 1066-os, angliai hódítását. A terület ahol járunk, a II. világháború legfontosabb hadműveleti partszakasza volt. A déli órákban elérkezünk Arromacheba, a normandiai partraszállás egyik központi helyszínére, ahol egy különleges múzeumban rekonstruálták

Elhagyjuk Németországot és továbbutazunk Franciaországba. Megállunk Metzben. Gyönyörködünk a Mosel parti város nevezetességeiben. Fő látványosságok: St. Étienne katedrális, Városháza, Német kapu, Neuf templom. Továbbindulunk és felvesszük repülős utasainkat a párizsi reptéren. Az esti órákban érkezünk szálláshelyünkre (2 éj).

3. nap: Rouen – Fécamp – Etretat (170 km) Reggeli után mindenki eldöntheti, hogy eljön velünk egy mesés fakultatív kirándulásra, vagy marad és pihen a szállodában és szép kertjében. Akik jönnek a kirándulásra, azokkal először megtekintjük Normandia fővárosát, Rouen-t. Sétánk során a múzeum-városként is emlegetett település óvárosát, valamint katedrálisát tekintjük meg. A Rouen-i Notre Dame a francia gótika csúcsalkotása. Nem véletlen, hogy az impresszionista festészet királyát, Monet-t is megihlette. A déli órákban indulunk az atlanti-óceáni partszakasz felfedezésére. Fantasztikus sziklás tengerpartja, egyedülállóan vadregényes tája, lélegzetelállító látványt nyújt. Délután Fécampba, a híres gyógylikőr városába buszozunk. A városnak is hírnevet hozó likőrt, a Benedictine-t, az itt élő Benedek-rendi szerzetesek készítik. Látogatást teszünk a szépséges bencés apátságba is. A festői tengerparton haladunk tovább és az atlanti-part egyik legkedveltebb üdülővárosába, Etretat-ba látogatunk el. Gyönyörű panoráma tárul elénk: a meredek sziklafalak, a tenger által kivájt „sziklakapu” és a folyamatosan hullámzó és morajló óceán. Este érünk vissza szállásunkra.

4. nap: Honfleur – Deauv ille – Caen (170 km) Először az ódon hangulatú kikötővárosba, Honfleur-ba utazunk. Itt rövid séta keretében megcsodáljuk a város középkori épületeit, romantikus kikötőjét melynek egységes, színes házsora a festőket is megihlette.

Mont St. Michel

a D-Day történéseit. A partszakaszon haladva Longessur-Mer-be érkezünk, ahol világháborús bunkereket is láthatunk. Szállás elfoglalása.

6. nap: Dol de Bretagne – St. Malo (100 km) Reggeli után egy misztikus helyszínre kalauzoljuk el a csoportot. Mont Saint Michel szigete és a rajta lévő apátság az elsők között került fel az UNESCO Világörökség listájára. A „sziget” egyedülálló élményt nyújt, hiszen apálykor száraz lábbal megközelíthető, még dagálykor igazi szigetté válik. A csodálatos bencés apátság megtekintése után tovább indulunk Dol de Bretagne városába, ahol megtekintjük a belvárost, a gyönyörű katedrálist, valamint egy titokzatos neolitikus sziklatömböt (menhirt), amely a város fő látványossága. A festői kis település az osztrigatenyésztés egyik központja. Szépen kialakított tengerparti

www.prokotravel.hu    Szeged, Kígyó u. 3.  

sétánya felett sirályok százai repkednek. Késő délután az egykori kalózvárosba, St. Maloba látogatunk el. Városnézésünk során láthatjuk a tenger fölé magasodó várat, az erődítményrendszert, az óváros zegzugos, középkori hangulatot idéző szűk utcácskáit, valamint a Saint Vincent-katedrálist. Szállás.

7. nap: Rennes – Chartres – Párizs (450 km) Reggeli után irány Rennes, Bretagne tartományi székhelye. Itt megismerhetjük az igazán egyedülálló breton kultúrát. Megtekintjük többek között a középkori város jellegzetes színes, fagerendás házait, a Bretagne-i Parlament Palotáját és a városházát. A szabadprogram keretében a helyi finomságokat is megkóstolhatjuk. A kora délutáni órákban továbbindulunk a világhírű katedrálisáról híres Chartres-ba, Belvárosi sétánk csúcspontja a XII. századi Notre Dame, melynek tornyai a különböző építési korok miatt teljesen eltérőek. Kora esti órákban érkezünk Párizs környéki szálláshelyünkre. 8. nap: Párizs – Strasbourg – Németo. (610 km) Repülősöknek: Párizs – Bp. A repülős utasoknak Párizsban transzfer a reptérre és hazarepülnek Budapestre. A buszos utasok is továbbindulnak és a déli órákban érkeznek meg a csodaszép Rajna-parti városba, Strasbourgba. Gyalogos városnézés. Strasbourg történelmi belvárosa az UNESCO világörökség listáján is szerepel. Hatalmas Miasszonyunk temploma és a középkori kőhíd, a mellette található tornyokkal sok turista kedvelt célpontja. Belvárosában érdekes a francia és a német építészeti stílus keveredése. Szabadprogram is lesz a városban. Több órás nézelődésünk után folytatjuk utunkat Németországba. Este érkezünk szálláshelyünkre.

9. nap: Németo. – Ausztria – Budapest (950 km) Reggel hazaindulás Németországon és Ausztrián keresztül. Az esti órákban érkezés Magyarországra. Budapest után mindenkit a felszállási helyére szállítunk.

Rouen

Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu

9


Basilicata, csodák a „csizma sarkán” 1. nap: Bari – Matera (70 km) Érkezés Bari repülőterére. Transzfer Materára. Szállás elfoglalása. Szállásunk egy sziklába süllyesztett hotel lesz.

2. nap: Matera Reggeli a hotelben. Idegenvezetős városnézés Matrea történelmi központjába és a az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott „Sasso Barisano” és „Sasso Caveoso” megtekintése. Délután a nemzeti parkban tekintjük meg a sziklatemplomokat. Ezután szabadidőt biztosítunk, hogy mindenki kedvére barangolhasson Materában. Látogatásunk ideje alatt megkóstoljuk Matera kenyerét is, amely helyi különleges termék. Gyertyafényes vacsora egy helyi sziklába süllyesztett étteremben. Éjszaka a szálláson.

DELL’ANGELO-t, azaz az „angyali repülést”. Transzferrel elmegyünk Acerenzába. A város híres katedrálisát csodálhatjuk meg. A városnézés után egy helyi borosgazdát keresünk fel, ahol lesz alkalmunk borkóstolásra. Este érkezünk vissza szállásunkra. Aceranza

Matera

5. nap: Szabadprogram

Pietrapertosa

Reggeli után menetrend függvényében szabadprogram, majd transzfer a Bari repülőtérre.

4. nap: Matera – Craco – Guardia Petricara

3. nap: Matera – Pietrapertosa – Aceranza (230 km) Reggeli után ellátogatunk idegenvezetőnkkel Pietra­­pertosába. Itt lehetőség lesz átérezi a VOLO

Madrid

(200 km) Reggeli a hotelben. Transzferrel megyünk Cracoba. A települést az tette híressé, hogy Mel Gibson Passió című filmjének több jelenetét is itt forgatták. Gyönyörű sziklába vájt temploma lenyűgöző látványt nyújt a látogatóknak. Ezután utunkat Guardia Perticara felé vesszük. A sziklára épült település a középkorban igen nagy jelentőséggel bírt. Ebből az időszakból sok emléket őriz. Vacsoránk egy materai értteremben lesz. Éjszaka a szálláson.

Craco

Gasztrotúra Madridba kat ízlelhetjük meg, hanem kipróbálhatjuk a méltán híres „kolbászos spanyol omlettet”. Ebéd után visszaindulunk a hotelbe. Délután szabadprogram. Este egy úgynevezett „Tapas”vacsorára megyünk a XVII. századi főtérre, ami telis tele van tavernával, hagyományos spanyol éttermekkel.

1. nap Budapest - Madrid

Toledo

Menetrend függvényében érkezés a madridi reptérre, ahonnan transzfer légkondicionált busszal a belvárosi -os hotelünkbe. A késő délutáni órákban idegenvezetős városnézésre kerül sor. A belváros telis tele van nevezetességekkel, melyeket a helyi idegenvezető sajátos módon mutat be. Az első esti vacsoránk, az úgynevezett „Paella”, amelyet egy hangulatos helyi étteremben fogyasztunk el.

zsinagógák és templomok, amelyek közül az El Greco és más híres festő képeivel díszített katedrális nemcsak a város, hanem a keresztény világ egyik legszebbike. Gyalogos séta a zegzugos, hangulatos utcákon keresztül. Ebéd Toledoban. Délután érkezünk vis�sza a hotelbe, ahol az esti vacsoráig szabadprogram. Egy igazi Flamenco shown veszünk részt a város központban. A kultrális program után az ízeké a főszerep. 4 fogásos vacsoránk mellé finom borokat szolgálnak fel.

4. nap Madrid – Budapest Reggeli a hotelben. Menetrend függvényében transzfer a reptérre és indulás Budapestre.

2. nap Madrid A svédasztalos reggeli után indulunk idegenvezetőnkkel egy Madrid környéki borospincébe. Itt bemutatják nekünk, hogyan lehet ötvözni az régi jól bevált hagyományos borkészítés alapjait a modern technológiával. A megfelelő készítési mód eredménye a tökéletes bor, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy számtalan díjban részesítették már a pincét. A pincehelyiségek bejárása után részt veszünk egy különleges borkóstolón. Itt nemcsak a boro-

10

3. nap Toledo Reggeli után indulunk félnapos idegenvezetős kirándulásunkra Toledoba, ahol a különleges fekvésű régi főváros rengeteg látnivalót nyújt. Várfalak, paloták,

Szeged, Kígyó u. 3.    Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu   www.prokotravel.hu


Keresztül Dél-Amerikán Peru / Brazília – Argentína Elutazás európai átszállással Peru fővárosába, Limába. Érkezés a késő délutáni órákban. Transzfer a szállodába, este szabadprogram.

sével. A folyó mentén fekvő ösvényeken, haladunk. Lenyűgöző az UNESCO világörökségek listáján is szereplő zuhatag látványa. A legnagyobb és leglátványosabb az „Ördögtorok vízesés”. Ide kisvonattal juthatunk el. Az egész napot itt töltjük, de így sem tudunk betelni a látvánnyal. Este határátlépés után visszatérünk a brazil oldalon található szállásunkra.

2. nap: Lima – Nazca

+ 2. nap: Paraguay – Iguacu – Rio de Janeiro

Reggel autóbusszal elutazunk a híres Nazca-vonalakhoz. Nazca városkába megérkezve a repülőtérre megyünk. Fakultatív program keretében egy 6 személyes kis gépekkel 1 órás repülés a Nazca-vonalak felett. Mivel alacsonyan repülünk, a gépből kitekintve jól láthatóak a máig tisztázatlan, rejtélyes eredetű rajzolatok, formák. A túrát követően elfoglaljuk szállásunkat Nazca településen. A nap hátralévő részében szabadprogram.

Délelőtt autóbuszos kirándulás az Iguacu vízesés brazil oldalához. Innen szemből látható a lenyűgöző Ördögtorok, melynél 4 km szélességben zuhog alá a víz. Tegnap mellettünk zubogott a vízesés, most pedig teljes pompájában tudjuk lefotózni. Programunk után este transzfer a repülőtérre és írány Rio de Janeiroba. Transzfer a szállásra (3 éj).

Machu Picchu

1. nap: Budapest –Lima

3. nap: Nazca – Arequipa Reggeli után útnak indulunk Arequipa felé. A 600 km-es út során varázslatos tájon haladunk keresztül. Balra az Andok nyúlványai, jobbra az óceán sziklákkal tarkított partszakasza. Késő délután érkezünk az Andok déli területén fekvő Arequipába, mely Peru 2. legnagyobb városa, 2325 m-rel a tengerszint felett. Szálláshely elfoglalása, majd esti séta a „Fehér Városként” is nevezett település belvárosában.

4. nap: Arequipa – Puno Városnézés a 3 vulkán lábánál található Arequipaban. Az itt uralkodó kellemes klíma miatt építettek ide várost a spanyolok. A Misti Vulcano majd 6000 m magas(!). Jó fotótéma. Sétát teszünk a szűk utcácskákban, megnézzük a XVII. században épült La Compania jezsuita templomot, és a Santa Catalina kolostort. A kolostor lakásai máig jó állapotban maradtak meg. Különlegességeket tudunk meg az itt élő apácák életviteleiről is. Ezután elhagyjuk Arequipát, szállásunk Punoban lesz. A nap további részében szabadprogram, alkalmazkodás a magaslati klímához, mivel a város 3827 m-rel van a tengerszint felett.

5. nap: Puno – Titicaca-tó – Puno A mai napon fakultatív hajókirándulásra indulunk Urosba, az úszó szigetekhez. Az itt élők egy speciális nádból, totorából készítik el a lakóhelyükként szolgáló szigeteket, amit állandóan javítgatniuk kell. Tovább hajózunk a Taquile-szigetre, ahol egy fogadóban elfogyasztjuk ebédünket. Itt vásárlási lehetőség nyílik a helyi kézművesek termékeiből. Ezt követően szabadprogram.

6. nap: Puno – Cusco Reggeli után autóbusszal elindulunk Cusco felé. Az út során ismer­kedünk a helyi növény-és állatvilággal, láthatunk lámát és alpakát is, és megnézzünk egy inka város romjait Raqchiban majd egy bájos andokbeli falvat, Andahuyalillast. A nap végén érjük el az egykori császárvárost, Cuscot. Szállás (3 éj).

7. nap: Cusco Délelőtt városnézés Cuscoban mely 3250 m-rel van a tengerszint felett. Megismerjük az egykori ősi császárvárost, ami még ma is az Andokban élő indiánok

központja Sok épület őrzi az inkák emlékeit. Megtekintjük a katedrálist, a Nap templomát és a belvárost. Lenyűgöző az az építészeti módszer, ahogy a hatalmas köveket összeillesztették az inkák a kézi csiszolások után. Délután kirándulunk a város közelében található inka régészeti központba, megnézzük Kenkot, Sacsayhuaman titokzatos kőfalait, PukaPukara fürdőhelyét. Este visszatérünk a szállásunkra.

8. nap: Cusco – Machu Picchu – Cusco Reggelit követően vonattal kirándulunk a Machu Picchuhoz, az inkák elveszett városához mely az Urubamba, az inkák szent folyó­jának völgye felett épült. Az út során gyönyörködünk a tájban. Az utolsó szakasz már szinte dzsungelvidéken vezet keresztül. A vonatból kiszállva busszal megyünk fel a világ új 7 csodája közé is beválasztott inka emlékhez. A településre csak egy szerencsés véletlen folytán talált rá az amerikai Bingham, 1911‑ben. Több órán keresztül mutatja be és magyarázza el idegen­vezetőnk a citadella és a romterületen látnivalóit. Ezt köve­tően szabadprogram. Délután indul vissza vonatunk Cuscoba.

+ 3. nap: Rio de Janeiro városnézés Délelőtt fakultatív program: városnézés Rioban. Megtekintjük a széles homokos tengerparti szakaszt a Copacabanat és az Ipanamat. Folytatjuk nézelődésünket a modern katedrálisnál és a világ legnagyobb labdarugó stadionjánál, a Maracana stadionnál. Ezt követi a Sambodromo melyet hatalmas tribünök szegélyezik, ugyanis ez a szamba stadion. Itt rendezik a rioi Karnevál nagy felvonulását, a szamba iskolák bemutatóját. Folytatva programunkat drótkötélpályán, átszállással felmegyünk Brazília egyik jelképre a Cukorsüveg-hegyre. A hegy meredeken emelkedik a Guanabara-öböl fölé. Káprázatos a látvány a Copacabanara, az Atlanti-óceánra, a városra és a Krisztus-szoborra. Visszaúton is drótkötélpályán jövünk le. Délután szabad­program, fürdési lehetőség a homokos tengerparton.

9. nap: Cusco – Lima Reggeli után transzfer a repülőtérre majd elrepülünk Limába. Érkezést követően fél napos városnézésre indulunk a fővárosban. Limát az 1746-os földrengés szinte teljes egészében elpusztította, így kevés épület, gyarmati palota maradt meg a korai időkből. A városnézés során megnézzük a látványosságokat, az Csendes-óceán partot, az ősi emlékeket és a modern városrészt. A Fő tér, a Plaza de Armas, az elnöki palotával és a városházával még őrzi az egykori pompát. A városnézés után elfoglaljuk szálláshelyünket. Este pihenés, szabadprogram.

10. nap: Lima – Budapest. Hosszabbítás esetén: továbbutazás Foc de Iguacuba Ezen a napon aki úgy döntött, hogy nem hosszabbít, annak szabad program, Limában és délután transzfer a repülőtérre. Egy európai átszállással ők hazautaznak. Másnap (induláshoz viszonyított 11. napon), a délutáni órákban érkezés Budapestre. A többiek, reggel Limából továbbutaznak Brazíliába, átszállással Foc de Iguacuba. Érkezés után transzfer a szálláshelyre (2 éj).

+ 1. nap: Iguacu – Argentína Reggeli után átlépünk a határon Argentínába. Először az Iguacu vízesés argentin oldalához látogatunk el. Ez a látványosabb szakasz. A vízesés kb. 270 zuhatagból áll, ami 70 nagyobb egységre oszlik. Érthető, hogy több órát is el tudunk tölteni a vízesések megtekinté-

www.prokotravel.hu    Szeged, Kígyó u. 3.  

Iguacu

+ 4. nap: Rio de Janeiro Egész napos szabad program, pihenés a szállodában, vagy strandolási lehetőség a csodaszép tengerparton. Közben látjuk a fiatalokat, akik egész nap fociznak a homokban.

+ 5.nap: Rio de Janeiro Nemcsak Rió csodája a Megváltó Krisztus szobor, mivel ezt is beválasztották a világ 7 új csodája közé. A Tijuca őserdőn keresztül, mely a világ legnagyobb városi őserdeje, bus�szal megyünk fel a Corcovado -hegyre. Ez 710 m-re emelkedik a város fölé, Egészen a Krisztus szobor lábáig tudunk felgyalogolni. Lenyűgöző a 38 m magas 1145 tonna súlyú szobor. A hegyről lejövünk és szabadprogram a városban. A repülőgép menetrendjéhez igazodva transzfer a repülőtérre. Hazautazás, éjszaka a repülőn.

+ 6. nap: Budapest/Bécs Hazaérkezés menetrend függvényében Budapestre.

Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu

11


Java, Bali

Bali

1. nap: Jakarta Menetrend függvényében érkezés Jakartába. Transzfer a szállodába.

2. nap: Jakarta – Bogor – Bandung

Reggeli után elindulunk felfedezni a z igazi metropoliszt, Jakartát. Városnézésünk során ellátogatunk a Nemzeti Múzeumba, a Szunda Kelapa kikötőbe. Folytatjuk utunkat az indonéz nagyvárosba, a virágok városába, Bogorba. A Botanikus kert világhírű növényritkaságait testközelből csodálhatjuk meg. A 2–3 órás séta után elindulunk Bandungba Cipanason keresztülvezető útvonalon, ugyanis ezeken a helyeken csodálhatjuk meg az érintetlen jávai tea- és dohányültetvényeket, banánpálma erdőket, helyi gazdaságokat. A táj teljesen kortalan, akár a XIX. századba is képzelhetnénk magunkat, a legtöbb földműves még a régi eszközöket használja, és a motort leszámítva szinte csak ősrégi szekereken láthatjuk a helyieket. Külön élményt nyújt a „paddy-walk”, vagyis a teraszokon sétálgatás, ami elszakíthatatlan része egy jávai kirándulásnak. mot találunk, melyek a hetedik-, nyolcadik századból származnak. Történészek azt feltételezik, hogy ezekből a templomokból mintegy 400 db létezhetett, de mindössze ennyi maradt fenn a mai kornak belőlük. Ezután Yogyakarta történelmi városában folytatódik utazásunk. Szállás a -os hotelben, vagy hasonló kategóriában.

Jakarta

6. nap: Borobudur templom – Yogyakarta

3. nap: Bandung Reggeli a hotelben. A festői úton szeljük át a Lembang hegyeket, hogy tangkui Perahu vulkán kráteréhez és a közeli hőforrásokhoz jussunk. Késő délután fakultatív program lehetőség Padasukába, ahol megismerhetjük tradicionális bambuszhangszereket.

4. nap: Cangkuang – Tasikmalaya – Baturaden Cangkuang tó irányába, mely egy csodálatos kis tó Garut szomszédságában, mintegy 70 km távolságra Bandungtól, ahol megtekintjük a Cangkuang templomot, az első ősi templomot, amit Nyugat-Jáva területén felfedeztek. A templom a tavon található kis szigeten áll, melyet kis bambusztutajokon közelíthetünk meg. Ezután Tasikmalaya irányába megyünk, ahol helyi kézművesek egyedülálló munkáin ámulhatunk, majd Közép-Jáva felé vesszük az irányt, Baturaden-be, közben csodálatos tölgy-, és ruggyanta ültetvényeken haladunk át. Szállás Baturadenben a Queen Garden -os hotelben, vagy hasonló kategóriában.

5. nap: Dieng Plateau fennsík – Yogyakarta Reggeli után Wonosobon keresztül érkezünk Dieng Plateau fennsíkra, mely 2.200 m magasan található. Itt találhatók Jáva legrégebbi hindu templomai. Ezek Jáva első ismert kőemlékei. Nyolc kis hindu templo-

12

Reggeli a hotelben, majd túra következik a csodálatos, UNESCO Világörökség részét képező Borobudur templomhoz, mely kétségtelenül Jáva-, ha nem a Föld egyik legimpozánsabb buddhista épülete. A templom 6 négyzet alakú részből áll, melyet többek között 2.672 kőfaragás, és több mint 50 Buddha szobor díszít. A templom, melyet csupán 1815-ben fedeztek fel, 3 évszázaddal előbb épült a Kambodzsai Angkor Wat-nál. Útközben megtekintjük Pawon és Mendut templomokat is, melyek kisebb, de lenyűgöző példányai a korabeli építészetnek. Ezt követően visszatérés Yogyakartába, szabad program, szállás a hotelben.

7. nap: Yogyakarta – Solo – Malang Reggeli után indulás a hotelből Malang irányába. Solo városában a történelmi, surakartai Mangkunegaraan Palotát tekintjük meg. Éjszaka Malang városában -os szállodában.

Délután utazás Sukapura városba, a Bromo hegy lábához, elfoglaljuk szállásunkat.

9. nap: Bromo – Kalibaru Kora reggel indulás a Bromo hegy irányába Panan­ jakan városon keresztül a régi kráter irányába. A kénes talaj sokszínűsége, a csodálatos panoráma, kristálytiszta levegő, a felejthetetlen napfelkelte garantáltan varázslatba ejti az idelátogatókat. Ezt követően visszatérünk a hotelbe reggelizni. A rövid pihenő után Kalibaru városába indulunk, ahova Probolinggo, Jember és Jatiroto városán keresztül vezet utunk. Útközben rövid látogatásra megállunk egy kávé-, kókuszültetvényen. Éjszaka Kalibaru városá­ban.

10. nap: Kalibaru – Bali A reggelit követően Ketapang kikötőbe megyünk, ahonnan a kompunk indul. Elhagyva a szigetet még vethetünk egy pillantást a sziget csodálatos nyugati partszakaszára.

Borobudur templom

8. nap: Malang – Bromo Reggeli után városnéző túránkra indulunk Malang városában. A települést holland telepesek szállták me. Gyarmati épületein hangulatán ez a mai napig érződik.

Szeged, Kígyó u. 3.    Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu   www.prokotravel.hu


AZTÉK MAYA KINCSEK NYOMÁBAN Chichen Itza

1. nap: Elutazás Indulás Budapestről. Utazás átszállással Mexikóvárosba. Érkezés a késő esti órákban, transzfer a szállodába.

2. nap: Mexikóváros Autóbuszos és gyalogos városnézésre indulunk Mexikóvárosban. Először a Zocalot, a főteret tekintjük meg. Ezt követi a város történelmi belvárosa a Plaza de la Constitución, itt találhatók Mexikó legrégebbi épületei és templomai. Keleti részén található a Palacio Nacional, mely ma az elnöki hivatalnak ad otthont. A csodálatos Catedral Metropolitanát 1520ban építették. Megtekintjük az azték piacteret, az Alamedát, a város legnagyobb parkját, a Bosque de Chapultepecet. Városnézésünket az Antropológiai és Történeti Múzeumban folytatjuk. Ezután Mexikóvárostól 24 km-re délre található Xochimilcoba látogatunk, melyet a „virágzó földek helyének” is neveznek. Xochimilco nem más, mint 180 kilométernyi csatorna gyönyörű természeti környezetben, ahol gondolákon utazhatunk. Itt lesz az ebédünk is, majd hazafelé, megtekintjük az egyetem épületét. Este a Garibaldi téren hallgathatjuk a tipikus mexikói zenészeket, a mariachikat. Szállás Mexikóvárosban.

3. nap: Mexikóváros – Teotihuacan – Puebla Reggelit követően utunkat Teotihuacan felé folytatjuk, mely szintén az UNESCO világörökségének része. Az itt lévő Nap és a Holdpiramis mindenkit lenyűgöz. Tetejéről szétnézve megcsodálhatjuk a romvárost, melyet a VI. században épült és a világ 5 legnagyobb települése között tartották számon. Itt fogyasztjuk el ebédünket is. Továbbindulunk és következő megállónk Mexikóváros védőszentjének templománál, a Guadalupei Szent Szűz bazilikánál, ahol sötét bőrű mesztic nő képében jelent meg a Szűzanya, 1531-ben. Ezért épült ide az első bazilika 1709-ben, mely később a földrengésekben erősen megrongálódott, a mostani, modern templomot 1974-ben építették. II. János Pál pápa is ellátogatott ide. Az esti órákban megérkezés a Popocatepetl vulkán lábánál fekvő Pueblába, szállás.

néz ki, ahogy a zapotekok 1200 évvel ezelőtt itt hagyták: építészeti remekművek, kerámia leletek, hatalmas paloták, templomok, gazdag külső díszítések. Az egykori templomváros magasan, egy hegygerincen fekszik. A városnézés során az idelátogatók megtekinthetik a sírt, az Akropoliszt, a rejtélyes Danzantrelikviákat, az obszervatóriumot, a labdajátékteret és még sok egyéb látványosságot. A kirándulást követően érkezünk Oaxacaba, szálláshely elfoglalása.

5. nap: Oaxaca – Mitla – Tehuantepec Az Oaxacaba látogató az indián és a spanyol kultúra hatásainak érdekes keveredését tapasztalhatja. A történelmi városnegyedben sétálva megtekintjük – többek között – a gazdagon díszített Santo Domingo templomot, mely az egyik legcsodálatosabb belső díszítéssel rendelkező aranytemplom. Ezután Mictlaba, Mexikó – archeológiai szempontból – egyik legismertebb városába vezet utunk, tulajdonképpen Mictlan (halottak városa) volt a neve a mexikóiak szent városának, melyben főpapjuk székelt. Ez egy hegyekkel körülvett magas völgyben található; még most is láthatók a palotafalak és templomok romjai. Utunkat folytatva a Sierra Madre fölött elérkezünk a Tehuantepecbe. Ez a hely a még manapság is híres széles figyelemfelkeltő, hagyományőrző ruhákat hordó asszonyairól. Szálláshely elfoglalása, majd vacsora.

8. nap: Palenque – Uxmal Reggeli után kezdjük a városnézést Palenqueben, az esőerdővel borított klasszikus maya városban. A város VI–VIII. század között kialakított építészeti és szobrászati stílusa páratlan a maga technikai tökéletességével és szépségével. Ugyancsak lenyűgöző látványosság a „Feliratok Temploma”, mely tulajdonképpen egy piramis és szinte egy építészeti csoda. Városnézésünk befejezése után továbbutazunk a közvetkező szállásunk felé Uxmalba. Itt megtekintjük az UNESCO világörökség részét képező emlékeket, a Jós piramisát, az Apácák Házának Négyszögét, a Kormányzó palotáját, a Galambdúcot. Szállás és vacsora Uxmalban.

9. nap: Uxmal – Chichen Itza – Cancun Reggeli a szálláson, majd korai indulás Chichen Itzába. Chichen Itza a legismertebb maya város, nem véletlenül került fel az UNESCO világörökségeinek listájára. A festői rengetegben megbújó romvárosnál kevesebb vérfagyasztó helye létezik a világnak: az emberáldozatokról elhíresült romok híven őrzik a maya civilizáció dicsőséCancun

6. nap: Tehuantepec – El Sumidero kanyon – San Cristobal de las Casas Korai reggelit követően kirándulásra indulunk a Tuxtla Gutierrez-nél található Sumidero–kanyonhoz. San Cristóbal de las Casasból, a Chiapa indián települések fővárosából indulva egy fantasztikus hajótúra kezdődik. Az 1 000 méter magas sziklafalak közötti szurdokban halad csónakunk. Egyedülálló élményben lesz részünk a túra során. Ezt követően szabadidő majd a szálláshelyünk elfoglalása San Cristobalban és vacsora.

7. nap: San Cristobal – Agua Azul – Palenque Reggelit követően útnak indulunk Palenquebe. Az út, az Agua Azul vízeséseken keresztül vezet, mely Mexikó legnagyobb és legszebb vízesése. Lélegzetelállító látványt nyújt, ahogy a gigantikus víztömeg a mélybe zuhan, s összegyűlik a különböző méretű medencékben. Garantáltan egyedülálló természeti látványosság. Megállunk és gyönyörködünk a természeti csodában, majd folytatjuk utunkat az UNESCO Világörökség részét képező Yucatán-félszigeti maya romvárosba, Palenquebe. Vacsora és szállás Palenqueben.

4. nap: Puebla – Monte Alban – Oaxaca Mai 3 látványosságunk mindegyike az UNESCO világörökség listáján szerepel. Reggelit követően városnézés Pueblában melyet a több mint 70 temploma miatt az „Angyalok városának” is neveznek: Rosario-kápolna, a lenyűgöző Főtér, Bábuk háza... Ebéd, majd folytatjuk utunkat Oaxaca felé, amely körül már évezredekkel ezelőtt több kultikus központ is létrejött. Az egyik Monte Alban, amit mi is meglátogatunk. A Monte Albán régészeti körzet ma is úgy

www.prokotravel.hu    Szeged, Kígyó u. 3.  

Agua Azul

gét. Rengeteg látnivalót kínál, bár épületeinek többségén már érződik a X. században ideérkezett toltékok hatása. A városban látható Közép-Amerika legnagyobb labdajátéktere is. A másik érdekesség Chichen Itza szent tava, a Cenote Sagrada. Ez egy beomlott mészkőbarlang, amely feltöltődött vízzel. A mondák szerint régen itt emberáldozatokat mutattak be a cenóta istenének. Utunkat folytatjuk Cancun felé, megérkezés a szállodába és szálláshelyünk elfoglalása.

10. nap: Cancun Egész napos pihenés a szállodában és a tengerparton. All inclusive ellátást a cancuni nyaralás alatt. A -os szállodánk közvetlenül a fehérhomokos tengerpartnál található. A tenger leírhatatlanul szép színű, a zöld és a világoskék keveredése teszi egyedülállóvá ezt a csodálatos partszakaszt.

11. nap: Cancun Egész napos pihenés a szállodában és a tengerparton.

12. nap: Elutazás Menetrend függvényében transzfer a cancuni repülőtérre és elutazás. Átszállással repülünk Ferihegyre. Éjszaka a repülőn.

13. nap: Haza érkezés Menetrend szerint érkezés Budapestre.

Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu

13


FÖLDÜNK LEGDÉLIBB VIDÉKEIN

Buenos Aires

1. nap: Budapest (Bécs) – Santiago Elutazás Budapestről. Repülés európai átszállással Chile fővárosába, Santiagoba. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Santiago

haladva a nemzeti parkban először a Lago Amarga-tó partjára érkezünk. Nevét a tó vizének rendkívül keserű ízéről kapta, mivel nagyon magas az ásványi só koncentrációja. Innen már fantasztikus felvételeket készíthetünk a vidékről. A nemzeti park egyedülállósága, a több mint 3000 m magas hófödte csúcsok és az itt látható különleges növényzet, folyók és tavak harmóniája. Kirándulásunkat végigkíséri ez a mesés táj. Továbbhaladunk a Lago Pehoe-tó partján és így érjük el a Rio Paine folyón található gyönyörű vízesést. Délután rövid gyalogtúrát teszünk a Grey-gleccserhez. A gleccser egy tóban végződik és itt közelről látható több hatalmas úszó jégtömb. Egy újabb élményekkel teli nap után térünk vissza szállásunkra.

közel mehet ehhez a lenyűgöző jégfalhoz, de a partról is káprázatos felvételek készíthetőek. Talán ez utunk csúcspontja. Több órát töltünk a helyszínen.

5. nap: Balmaceda – és Serrano – gleccser

Reggeli, majd a város felfedezésére indulunk, mely során különféle városrészekkel ismerkedünk meg. Elsőként a Recoleta negyedbe látogatunk el. Itt található az a temető, ahol Evitát temették el. Megállunk

7. nap: Calafate – Buenos Aires Délelőtt fél napos jeepszafari a város közelében található természeti képződményekhez, a Balcon del Calafate-hegyre. Itt nemcsak a látvány, hanem a jeep túra is különleges. Az út során nagyszerű fotók készítésére is alkalom nyílik. Láthatunk többek közt különleges sziklaképződményeket és az alattunk elterülő várost a Lago Argenita tóval. Visszatérve a városba, transzfer a repülőtérre és utazás Buenos Airesbe majd a szállodánkba (3 éj).

8. nap: Buenos Aires

Reggeli, majd egy fakultatív hajókirándulást teszünk a Balmaceda- és Serrano-gleccser vidékére. Kb. 2 órás hajózás után érkezünk a gleccservidékre. Útközben kitűnő felvételeket készíthetünk a környező hegyekről, sziklákról. Szerencsés esetben a hatalmas Perito Moreno gleccser kondorkeselyűt is lencsevégre tudjuk kapni. A Balmacedagleccserhez hajónk egész közel megy és így meg tudjuk örökíteni 3. nap: Santiago – Punta Arenas a kék jégtömböt. Továbbhajózva érjük el a következő gleccsert. Itt Reggelit követően transzfer a repülőtérre. Elutakikötünk. A Serrano-folyót övező zás Punta Arenasba, Chile legdélebbi városába mely erdőben gyalogolva kb. 150 egyben a világ 2. legdélebbi települése. Érkezést m-re megközelítjük a Serranokövetően busszal kimegyünk és megtekintjük az gleccsert. Mindenkit lenyűgöz a Otway-fjordnál, a híres Magellán-pingvin kolóniát látvány. Visszautat az Esperanzatermészetes életkörnyezetében. A Magellán-pingvin fjordon hajózva tesszük meg. (Spheniscus magellanicus) a nagy portugál felfedezőKözben Estancia Peralesben kiköről, Ferdinand Magellánról kapta nevét, aki 1519-ben tünk és megebédelünk. Késő délpillantotta meg a madarat. Továbbutazunk autóbus�után érkezik vissza hajónk Puerto szal a szállásunkra, Puerto Natalesbe (3 éj). Útközben Natalesbe. Ha valaki valamelyik láthatjuk a Magellánszorost melynek hideg vizében a fakultatív kirándulásra nem szekezünket meg is moshatjuk. retne jönni, neki szabadprogram a szép fekvésű tóparti kisváros4. nap: Torres del Paine ban, Puerto Natalesben. Szállás mint előző nap. a parlament épületénél és a központi katedrálisnál. Reggeli a szállodában, majd fakultatív kirándulást Továbbhaladunk, a San Telmo gyarmati korból szárteszünk kisbusszal a Torres del Paine Nemzeti Parkba. 6. nap: Perrito Moreno gleccser – Calafate mazó, szépen restaurált házaiban ma művészek élnek Elsőként a Milodon-barlangot tekintjük meg. Továbbés dolgoznak. A festői La Boca-negyed rikítóan élénk Reggeli, majd bepakolás és bus�színekre mázolt fa- és bádogházai eredeti környezeszal folytatjuk utunkat. Átmegyünk tet szolgáltatnak a különféle ünnepségeknek, bálokChiléből Argentínába. Calafatében nak és táncversenyeknek. Ez a hely a tangó szülőheelhelyezkedünk a szállodánklye. Délután szabadprogram is lesz. Este egy vacsorás ban, majd irány a Perito Morenotango-showra látogatunk el a Boca negyedbe. Itt gleccser. A Los Glaciares Nembelekóstolhatunk az igazi latin hangulatba és megízzeti Park, mely természetesen az lelhetjük a híres argentin steaket is. UNESCO világörökségek listáján is szerepel. A 30 km hosszú, jégképződmény egyike a dél-patagóniai 9. nap: Buenos Aires – Budapest jégmező által táplált 48 gleccserA repülőgép menetrendjéhez igazítva, várhatóan délnek. Ez a jégmező a világ harmaelőtt szabadprogram a városban, majd transzfer a dik legnagyobb ivóvíz-tartaléka! repülőtérre. Hazautazás európai átszállással, éjszaka A Perito Moreno-gleccser egy a repülőn. tóba végződik 5 km széles, és 60 m magas jégtömb formájában. Ez 10. nap: Haza érkezés Torres del Paine a világon egyedülálló látványosMenetrend függvényében érkezés Budapestre. ság! Aki akar, kis költségért, hajóval Érkezés Santiagoba, a reggeli órákban. Ezt követően városnézésre indulunk, mely során megtekintjük a Plaza de Armast, a katedrálist, a Kormányzósági Palotát, a parlament épületét, a Bellavista-kilátót, a Providenciat, és a Las Condes lakónegyedet. Láthatjuk, hogy még európai szemmel is milyen modern város Santiago. A városnézés után elfoglaljuk szállásunkat. Este borkostoló program egy helyi pincészetben.

14

Szeged, Kígyó u. 3.    Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu   www.prokotravel.hu


A MESÉS INDOKÍNA 1. nap: Budapest – Saigon Menetrend szerint, átszállással utazás Vietnám legnagyobb városába, Saigonba. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Saigon (Ho Chi Minh) Megérkezés után transzfer a szállodába. Saigon volt a fővárosa Dél-Vietnámnak, abban az időben, amikor két részből állt az ország. Egyesülés után Hanoi lett a főváros, de Saigon – mai nevén Ho Chi Minh város-, továbbra is fontos kereskedelmi és gazdasági központ. Délután városnézés, mely során megtekintjük a régi kormányzósági palotát, mely a háború idején katonai főhadiszállás is volt. Ezt követően lefényképezhetjük a szép főposta épületét, a Notre Dam templomot és sétálhatunk a Ben Thanh piacon. Szállás Saigonban (2 éj).

Kambodzsa – angkor wat

3. nap: Saigon – Mekong delta – Saigon Nagyon érdekes kirándulásunk lesz ezen a napon. A Mekong Kínában ered és keresztülfolyik Délkelet-Ázsián és Saigon után ömlik a Dél-Kínai-tengerbe. Külön a számunkra biztosított kishajóval járjuk be a vidéket. Látjuk az úszópiacot, kikötünk több kis szigeten, nézünk rizsfeldolgozó manufaktúrát, köröttünk rengeteg növény, virág. Egy szép kis szigeten helyi különlegességet ebédelünk. Késő délután érünk vissza szállásunkra.

4. nap: Saigon – Hoi An – My Son Repülővel Danangba és onnan Hoi Anba megyünk. Ezen a napon két UNESCO világörökségi listán szereplő látványosságot tekintünk meg. Először a My Son hindu templom maradványait keressük fel, mely Indokína egyik legnagyobb Siva szentélye. A háborúk sok kárt tettek benne, de még így is nagyszerű látvány a vadregényes környezetben található emlékhely. Délután Hoi An világörökségi belvárosában sétálunk. Látványosságok: japán-híd, pagodák, régi kereskedő házak. Szállás Hoi Anban.

5. nap: Hoi An – Hue Reggeli után busszal megyünk át Hueba. Útközben megtekintünk egy márványüzemet. Hueba érve a Tiltott várost és a Citadellát nézzük meg. Ez a nagy épülettömb a Nguyen dinasztia idején épült. Ezt követően a nagyon érdekes Dong Ba piacot látogatjuk meg. Szállás Hueban (2 éj).

6. nap: Hue királyi sírok Folytatjuk Hue környékén található királyi sírhelyek megtekintését. Látványuktól sokat elárul, hogy felkerültek a világörökségek közé. A Parfüm-folyón csónakkal megyünk Thien Mu Pagodához, ahol többek

Vietnám – Halong Bay

közt megtekintjük a 7 emeletes Stupát. Továbbhaladunk Minh Mang dinasztia nyughelyéhez. Annak idején ez több mint 40 épületből állt. Délután a Lhai Dinh uralkodó mauzóleumát keressük fel. Visszaérkezés után szabadprogram Hueban.

7. nap: Hue – Hanoi Reggel az ország fővárosába, Hanoiba repülünk. Megérkezésünk után városnézés: megtekintjük a nemzeti hős Ho Chi Minh mauzóleumát, majd az egyoszlopos pagodát és az Irodalom-templomát, mely az ország első egyeteme volt. Ezt követően biciklis riksával körbevisszük Önöket a belvárosban. Szállás Hanoiban.

8. nap: Hanoi – Halong Bay Utunk egyik csúcspontjához érkeztünk el. A világörökség részeként számon tartott Halong Öbölhöz kirándulunk. A Dél-Kínai-tenger északi részén található ez a káprázatos hely. Elfoglaljuk az (ablakos, tus/WC) kabinunkat és kihajózunk. Fantasztikus sziklák közt halad vitorlás hajónk. Elmondhatatlan a látvány, több mint 2000 csodaszép szikla, zöld növényzettel. Ez található itt a kb. 300 km2es öbölben. Délután megállunk egy úszófalunál, ahol különleges csónakra szállva körbevisznek bennünket és megmutatják a falut. A nap során lesz fürdési lehetőség, sőt este főzőtanfolyamot is tart a hajó szakácsa. Ebéd, vacsora a hajón. Este feledhetetlen élmény a naplemente látványa a tengeren, a hajónkról. Szállás a hajón.

9. nap: Halong Bay – Luang Prabang A csodás a napfelkelte után, aki akar, egy könnyű tai chi tornán vehet részt. Ezt követően egy nagyon szép cseppkőbarlanghoz hajózunk. Itt kiszállunk és túrázunk egyet. Visszahajózunk és a déli órákban kikötünk. Egy életre szóló élménnyel gazdagodva megyünk a reptérre és irány Laosz. Szállás Luang Prabangban. (2 éj)

10. nap: Luang Prabang Délelőtt a volt királyi palotát tekintjük meg, mely jelenleg Nemzeti Múzeum. Nem véletlen, hogy nem a jelenlegi főváros, hanem Luang Prabang szerepel a világörökségek közt mely évszázadokon keresztül (1975-ig) a királyság székhelye volt. A múzeumban sok emlék utal az uralkodó családra. Délután a Mekong folyón hajózunk, egy külön a számunkra biztosított motoros kishajón. Gyönyörködünk a vadregényes tájban, megtekintünk egy barlangot, melyben több száz Buddha szobrot láthatunk. Kikötünk egy kézműves falunál is. Délután felkeresünk két nagyon szép buddhista templomot és vásárolhatunk az esti, hangulatos kézműves piacon.

tően felülhetünk az elefánthátára és egy több mint fél órás túrát teszünk a környéken. Nagyon érdekes a táj ebből a perspektívából. Csónakkal folytatjuk utunkat egy mesés környezetben lévő vízesésekhez. Kitűnő felvételeket készíthetünk a zuhatagokról. Délután érünk vissza Luang Prabang repülőtérre és Kambodzsába repülünk. Szállás Siem Reapban (2 éj).

12. nap: Siem Reap – Ta Proh-Angkor WatSrah Srang templomok Sokak szerint a világ 7 új csodája közé be kellett volna választani a Siem Reap mellett található Angkor Watot és a közelében lévő templomokat. Kb. 30 km2-es körzetben több mint egy tucat szentély található. A XII. sz-tól az uralkodók építették ezeket a templomokat saját temetkezési helynek. A mai napot ezek között töltjük el. Délelőtt a Angkor Thom és a Ta Prohm templomokat keressük fel. Ez utóbbinál forgatták Angelina Jolie híres Tomb Raider filmjét. Lenyűgöző élmény látni, ahogy a dzsungel hatalmas fái teljesen ránőttek a templomok falaira! Egyedülálló látvány! A Srah Srang monumentális medencéjében az uralkodó több száz ágyasa fürdött Délután a legszebb és az egész területnek is a névadó temploma az Angkor Wat megtekintése következik. Erre a helyiek annyira büszkék, hogy még az ország zászlajában is szerepel a fantasztikus látványosság képe. Késő délután a Bakheng templomhoz sétálunk fel és ott tekintjük meg a mesés naplementét. Este aki akar, tuk-tukkal bemehet a turisták özönétől hangos, hangulatos belvárosba.

13. nap: Kbal Spean – Banteay Srey Reggeli után Kbal Spean-folyó völgyébe utazunk, az angkori templomvárostól 25 km-re. A név azt jelenti „Ezer Linga folyója”, a Siem Reap-folyó mellékágának termékenységszimbólumokkal díszített mederszakasza. A víztükör alatt sziklafaragások sora látható, a környező sziklákat pedig hindu motívumokkal díszítették. Ezután a Banteay Sreyhez, vagyis a „Nők Citadellájához” utazunk. Az angkori terület egyik legkisebb, ugyanakkor legdíszesebb hindu temploma. Este transzfer a repülőtérre. Gépünk várhatóan este indul. Éjszaka a repülőn.

14. nap: Hazarepülés Átszállással érkezés Budapestre. Laosz – Luang Prabang

11. nap: Elefántfarm – Kouang Si vízesés – Siem Reap Laosz azt jelenti, hogy millió elefánt országa. Így érthető, hogy délelőtt kirándulunk egy elefántfarmra. Vadregényes az egész vidék amerre járunk. A farmon tájékoztatást adnak az elefántok életéről, és ezt köve-

www.prokotravel.hu    Szeged, Kígyó u. 3.  

Telefon: 62/543-385    E-mail: info@prokotravel.hu

15


Proko Kft. – Proko Travel Szeged, Feketesas u. 19–21. (Bejárat: Kígyó u. 3.) Tel./Fax: 62/543-385, 543-386, 543-387, 543-388  Mobil: +36 30 458 05 02 Web: www.prokotravel.hu  E-mail: business@prokotravel.hu

Business - Proko Travel  

Business - Proko Travel

Business - Proko Travel  

Business - Proko Travel

Advertisement