Ön livet pa Mallorca Nr 4 Okt-Dec / 2017

Page 42

Fredrik Thomander & Johan Lundgren överser studiobygget.

Förra året berättade vi om det spännande projektet som då ännu var i sin linda.

F

ör cirka ett år sedan försökte jag visualisera den färdiga byggnaden genom att betrakta Fredrik Thomanders yviga armrörelser när han förklarade hur musikstudion skulle byggas. Nu när byggnaden är på plats häpnar jag över att så mycket kan rymmas på en sådan relativt liten yta. Vi går omkring i huset och aktar oss noga för att inte trilla igenom halvfärdiga golv, det snickras för fullt omkring oss och intervjun får göras med halvhöga röster. Fredrik och Johan berättar hur det går till att bygga sju inspelningszoner, rum som ska vara fullständigt ljudisolerade med perfekt akustik: trummor, bas och sång har exempelvis helt olika vibrationer. För att lösa det ser man till att tak vinklas och att väggar kläs med membran som absorberar basreflexer. – Detta är vetenskap på hög nivå, berättar Fredrik. Taken sluttar för att reflektioner ska studsa rätt i rummet, det får inte vara några räta vinklar, millimeterprecision helt enkelt! Rummen flyter liksom omkring i byggnaden, varje rum är sin egen kub med luft mellan de bärande väggarna. Mellan våningarna som är gjutna i betong gjuts betongklackar ovanpå stålhylsor med gummipuckar som ser till att vibrationerna inte går vidare ut i resten av byggnaden. Samma sak gäller för mellanväggarna, men istället för puckar måttas luftslussar in. Att bygga åtta musikstudios kräver sina experter säger Johan Lundgren och tillägger: – Byggkillarna visste nog inte vad de gav sig på, men nu

42

ÖN, LIVET PÅ MALLORCA

nr 4. 2017 okt-dec

F

ör att öka ytan har man konstruerat ett källarplan med fyra inspelningsstudios. Den största studion, Mercury room, ska husera artister som håller på med elektronisk dansmusik som exempelvis techno, men även hip hop. – Banden ska kunna riva loss i källaren utan att störa artisterna som håller till på de andra våningsplanen. Vi har köpt in specialbyggda högtalare från USA som vi bygger in i särskilda utrymmen för de är så fruktansvärt starka, berättar Fredrik. På gatuplanet finns en reception och toalett, men också musikstudions mest exklusiva studio döpt efter Quincy Jones. Det fungerar också som är ett slags kommandocentral för hela byggnaden, inklusive en mezzanin-våning med åtta meters takhöjd. Under taket som försetts med två takfönster har man byggt en loftgång där man kan lyssna och se ut över artisterna när de spelar. – Rummet påminner lite om en kyrka, det ska vara kul att spela i det. Sångbåset är inbakat i en hörna och man ska kunna jamma loss ordentligt utan att störa någon. För att

”I loungen har vi en klassisk stereo så att artister, producenter och låtskrivare ska kunna lyssna på hederliga gamla LP-skivor.”

kan de lägga detta till sina andra meriter. En av världens skickligaste akustikdesigner, Nick Whitaker, har anlitats för att styra upp finjusteringen av ljudet och under mitt besök träffar jag studioteknikdesignern Paul Ward. Han är en veteran som under åren har formgett ett stort antal studios åt kända och mindre kända musiker. Paul Ward berättar att detta är hans andra jobb på Mallorca. Första gången var för femton år sedan då han inredde Annie Lennox musikstudio i Deia. – Palma Music Studios är ett spännande projekt, säger han och jag märker att han är imponerad av killarnas initiativ när han kastar en uppskattande blick på Fredrik.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.