Beach Food Festival Magazine 2017

Page 1

BEACH FOOD FESTIVAL

#BFF MGZN 28 T/M 30 JULI 2017


HET FESTIVAL OM MET JE VOETJES IN HET ZAND VERANTWOORD JE TANDEN IN TE ZETTEN!Â


IN DIT MAGAZINE LEES JE ONDER ANDERE....

WELKOM De tweede editie van het Beach Food Festival staat voor de deur. Vorig jaar was bijzonder, na een lange periode van voorbereidingen kwam een hele mooie droom uit. Benieuwd naar hoe het festival is ontstaan?

KIDSPROOF Bel de oppas maar af, want #BFF is ook leuk voor de kids! Het laatste weekend van juli is er veel te doen, zien en vooral te proeven voor jong en oud.

PROOSTEN OP SIEN TESSELS Wat is er nou lekkerder dan met je voetjes in het zand te genieten van een Texels biertje. Ook dit jaar is de Texelse bierbrouwerij als partner weer present!

OF JE WORST LUST Alle vleeseters opgelet: we hebben een leuk nieuwtje! Speciaal voor #BFF wordt er een zilte worst ontwikkeld. Hoe en wat? Lees dan snel verder.

PIEPERS & GIN Upcycling is het thema dit jaar, weet jij al waarom de Texelse Gin hier zo goed bij past? Lees, zie en proef.


Het #BFF gevoel is vrijheid, genieten, relaxen, jezelf zijn, elkaar ontmoeten en pionieren. Met de wind door je haren, een koud drankje in je hand, genieten van het Waddenstrand,


PAGINA 4

WELKOM Welkom bij de tweede editie van het Beach Food Festival op Texel en een eerste kennismaking met dit magazine. Fijn dat je de tijd neemt dit te lezen. We nemen je graag mee in hoe het allemaal begon. Van een hersenspinsel tot een eerste editie. Hoe gaaf zou het zijn om een festival te creëren in de zilte achtertuin, waar iedereen zich thuis voelt? Waar je verantwoord kunt genieten zonder de hoofdprijs te betalen? En waar alles nét even anders is..... Zo begon het, een hersenspinsel. Bedacht met de voetjes in het zand, te genieten bij het strandhuisje. Dat gevoel, dat echte eilandgevoel

is er om te delen met jullie. Laten zien hoe wij locals leven. LIVE LIKE A LOCAL

Maar hoe? Hoe geven we iemand een kijkje in ons leven, laten we de mensen proeven van ons eten, onze cultuur? Na veel avonden schetsen en gesprekken voeren hebben we dan toch de stoute slippers aangetrokken: de eerste editie van #BFF in 2016. Hoe doen we dat zonder de Texelaar uit het oog te verliezen? Het festival is voor jong en oud, toerist én Texelaar. We kunnen immers prima met elkaar opschieten ;) Het festival moest als een 'thuis' voelen voor de Texelaars en de toerist welkom laten voelen.


PAGINA 5

NET EVEN ANDERS

En dan dat allemaal, maar net even anders. Anders dan de gevestigde orde; een ander concept, een andere opzet, een ander financieel model, een andere mindset. We hadden het niet durven dromen hoe het festival werd omarmd. Door de bezoekers, vrijwilligers, de pers en de deelnemers. Die met name afkomstig zijn vanaf het eiland. Dat was ook een voorwaarde in het model; lokale economische spin off. En dan nu, een jaar later staan we aan de 'vooravond' van een tweede editie. Het was bijna geen vraag meer of we door gingen, er was geen weg meer terug.

We gingen terug naar de schetstafel, naar het strandhuisje en gingen verder en dieper door binnen het concept. Alles werd even opgepoetst, weer eens over nagedacht. Maar uiteindelijk moet je het gewoon doen. BFF 2017

We wilden het BFF gevoel behouden, maar hebben wel wat gave dingen eraan toegevoegd. 'Grootser' op de inhoud. En we nodigen je dan ook graag uit om dit te ervaren!

En we nodigen je dan ook graag uit om dit te ervaren en alvast in dit magazine voor te proeven!

Liefs en tot snel! Valerie en Desirée ORGANISATIE BFF


WAT IS JOUW #BFF MOMENT?


PAGINA 7

Jook Nauta

LOCATIE: DE WADDENHAVEN Het Waddenstrandje nabij de Waddenhaven werd vorig jaar omgetoverd tot het decor van het Beach Food Festival. Niet eerder vond er zo’n evenement plaats op deze plek. We spreken Jook Nauta, voorzitter van Stichting Waddenhaven Texel.

Leuk extraatje Jook: “Rust en kleinschaligheid vinden we belangrijk, daarom hadden we ook niet persé behoefte aan een evenement bij onze haven. Het idee voor het Beach Food Festival was voor ons een positieve verrassing.

Het past goed bij het karakter van onze Waddenhaven en we konden daardoor snel met elkaar in zee gaan. Het festival was een leuk extraatje voor onze gasten”,

Als organisatie zijn wij dankbaar dat we ook dit jaar weer gebruik mogen maken van deze locatie. Het Waddenstrandje van de Waddenhaven bleek de ideale plek voor dit festival. Wat een decor! Ook deze editie gaan we ervoor om een event neer te zetten met een gemoedelijk karakter en respect naar de (haven)gasten.


#beachfoodfestival


PAGINA 9

HET 'IBIZAGEVOEL' Thanks to Esther Op het Waddenstrandje kun je de tent van MirakelZ straks niet missen: kleurrijke armbanden, de mooiste dromenvangers en strandtassen glimlachen je tegemoet. Alsof je op het strand van Ibiza loopt. Shop jouw #BFF herinnering en maak jouw eigen voetsierraad met je voetjes in het zand. Esther van MirakelZ brengt het echte Ibizagevoel naar het festival. Hoe leuk!

SJOP

Zonder schuldgevoel Waarom weggooien als iets nog goed is? In plaats van online je boekje te buiten te gaan, kun je ook langs De Sjop in Den Burg. Angelique verzamelt gebruikte kleding in haar winkel voor een tweede leven. Op het strand heeft ze tijdens BFF een pop-up winkel met zomerse outfits in 'Ibiza- style'. Shop jouw quilty free beach outfit op het Waddenstrandje, naast Mirakelz.


PAGINA 11

BEACH FOOD FRIENDS 20 outdoor keukens, Texel en een beetje overkants, 12 workshops en activiteiten, verantwoord en passie, 3 strandshops, plezier maken, relaxen en herinneringen maken. Onze #BFF ingrediënten!


DUURZAAM ZONDER GEITEN WOLLEN SOKKEN ALERT


TEXELSE PIZZA MET ITALIAANSE ROOTS

PAGINA 12

Waarom ingrediënten, herkomst en kwaliteit centraal staan. Fabrizio heeft zijn passie voor pizza met de paplepel ingegoten gekregen. Als geboren Italiaan groeide hij op tussen de beste pizza’s, Tijdens familievakanties naar onder andere Sicilië en Napels leerde hij de echte pizza cultuur kennen. Sinds vijf jaar heeft Fabrizio een eigen pizzaoven in de achtertuin en is het bakken van pizza uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby. Voor het Beach Food Festival is in samenwerking met Joram van CharpFood.tx een recept ontstaan voor een pure Texelse zilte pizza.

De zachte en luchtige bodem wordt gemaakt van desem, Texels graan gemalen bij de Traanroeier, gefilterd (zee)water, zeezout en bloem. De pizza wordt belegd met lokale (bio)groenten en Texelse lamsham. Frabrizio: “Ik hoop mensen kennis te laten maken met een andere pizza en de pizzacultuur: niet de ongezonde hap, maar met hoogwaardige ingrediënten, waar deeg, de herkomst, kwaliteit en de zorg voor de ingrediënten centraal staan.” Wil je thuis ook een Texelse pizza bakken? Vraag Fabrizio dan tijdens het festival om tips.


PAGINA 13

TEXEL ALS GASTRONOMISCHE BESTEMMING

Texel telt maar liefst 150 restaurants en heeft een mooi en breed scala aan kwalitatieve, lokale producten: bieren, wodka & gin, lamsvlees, zilte groenten, kokkels, noem het maar op. En niet te vergeten zijn er meer dan een handvol smakelijke evenementen. Dat maakt Texel een gastronomische hotspot volgens Frank Spooren, VVV directeur van Texel.

“De Texelse keuken is authentiek en puur, met lokale producten en niet teveel poespas. Ik verwacht van het Beach Food Festival dat het een écht Texels evenement is. Dus met lokale producten, een intieme en relaxte sfeer en respect voor de omgeving.

Sinds 1 september werkt hij aan de promotie van het eiland. Als liefhebber van lekker en goed eten gaat hij dit jaar voor t eerst naar #BFF.

Ik hoop dat mijn vriendin het laatste weekend van juli op het eiland is, dan kunnen we samen lekker genieten van (h)eerlijk eten en drinken aan zee. Ik heb er zin in!”

"Een echt Texels evenement"


KIDSPROOF

PAGINA 14

Tijdens het laatste weekend hoef je geen oppas te regelen, kom gezellig met je kids naar het festival. Want ook voor kinderen is er genoeg te eten, zien en te doen! Neem een picknickkleedje mee of een badlaken en plof neer op het strand. Laat je kids lekker spelen en zwemmen aan de waterkant of bij de nabij gelegen speelplaats naast het Waddenhaven kantoor en De Compagnie. Bij de bar zijn zelfgemaakte limonades en verantwoorde frisdranken verkrijgbaar. De keukens verwennen de jongste bezoekers met biologisch ijs, crêpes, aardbeien en nog veel meer! Zijn de kids toe aan ander vermaak? Laat ze dan lekker knutselen bij Doenes, leer ze sjoelen op het veld of ga samen krabben vangen bij de steiger.


PAGINA 15

"LEKKER ETEN OP EEN TOFFE PLEK"


PAGINA 16

"VORIG JAAR ALS BEZOEKER EN DIT JAAR ALS DEELNEMER " Vorig jaar als bezoeker en dit jaar een nieuwe #BFF deelnemer: Dewi, chef-kok van de Eilandkeuken. “Het gaat om lekker eten op een toffe plek, in een echte festivalsfeer. Voor deelnemers is er een vriendelijk deelname beleid, veel mag en kan: voor mij redenen genoeg om dit jaar ook mee te doen,” vertelt Dewi. In de keuken van de Eilandkeuken is upcycling geen onbekend begrip.

Visgraten worden voor bouillon gebruikt en kwalitatief restvlees wordt verwerkt in de kroketten. Voor het Beach Food Festival gaat de Eilandkeuken een broodje varkensvlees serveren. Vlees van Texelse varkens, van kop tot staart. Dit betekent ook dat je het ene moment een broodje met vlees van de schouders krijgt en een uur later een broodje met vlees van de billen kan eten. Wij heten jullie van harte welkom bij #BFF 2017!


PAGINA 17

VERANTWOORD TOUREN #BFF Partner Ken je de elektrische scooters van Sheep Angels al? Deze scooters maken geen geluid en stoten geen CO2 uit, Zo kun je verantwoord genieten met je haren in de wind. Wil je in stijl naar het festival? Reserveer dan nu alvast een scooter. Start- en eindpunt zijn het 'Hart van Texel', in het centrum van Den Burg.

"IN STIJL NAAR HET FESTIVAL"


PAGINA 18

TEXELS: VERFRISSEND BIER VOOR ZOMERSE DAGEN #BFF Partner

WIT

Zonnebril op tegen de zilveren schittering van de zon op de golven. Ontspannen onder de hoge blauwe lucht. Genieten van zomerse gezelligheid en de lekkerste gerechten van duurzame, lokale producten – dit is het Beach Food Festival! De geur van langzaam garend lamsvlees op de grill geeft je trek, het water loopt je in de mond. Bij zo’n barbecue hoort bier: het speciaalbier van Texels.

Probeer Texels Wit. Gebrouwen in de stijl van het Duitse Weizen, van tarwe extra gerijpt door meer zonuren op ons eiland. Ambachtelijk, romig van smaak, licht, lager in alcohol. Dit is een ideale koele houvast voor warme zomerdagen.

SCHUIMENDE SMAAK

Texel… Dat is zon en strand. Genieten en onthaasten in weidse natuur. Maar Texel is ook bier: puur en vol smaak, gebrouwen met vakmanschap en geduld. De Texelse Bierbrouwerij maakt al meer dan vijftien jaar haar speciaalbier. Bovengistend, met als enige ingrediënten zuiver water uit de duinen, mout van gerst en tarwe op ons eiland geoogst, hop en een eigenzinnige giststam. De schuimende smaak van Texel!

DORSTLESSEND Voor zomerse dagen hebben de brouwmeesters van Texels speciaalbieren vol smaak, dorstlessend en fris:

SKUUMKOPPE Donker, gerijpt tarwebier: Skuumkoppe is Texels meest gedronken bier. Gul schuimend, vol karakter en verfrissend. Nagisting geeft dit robuuste bier zijn kenmerkende diepe smaak. Het dankt zijn naam aan hoe de Texelaar de witte koppen noemt op de golven van de staalblauwe zee. Kun je frisse zeewind en Texelse zon herkennen in een slok bier? Overtuig jezelf: proef Texels!

EEN BEZOEKJE WAARD

Ontdek het geheim van Texels. Wist je dat je de brouwerij in Oudeschild ook kunt bezoeken? Doe een rondleiding en ontdek het geheim van het bier. Meer informatie lees je op hun website.


PAGINA 19

EEN GROENE LEVERANCIER #BFF Partner VHC Jongens BV is sinds vorig jaar hofleverancier van het Beach Food Festival. Onze deelnemers krijgen hun bestellingen op het festival geleverd, wel zo makkelijk en snel. VHC is de groothandel voor de horeca die ‘groen denkt’. De vrachtwagens rijden rond met zonnepanelen op het dak en biologische steekproducten zijn een belangrijk onderdeel van het assortiment. Mosterd uit Enkhuizen, zuren uit Amsterdam, knoflook uit Slootdorp (zie foto): producten met een duidelijke herkomst en een verhaal.

BROODJE ZEEKRAAL Zo ook het zeekraalbroodje, een biologisch broodje met daarin Texelse zeekraal. Tijdens Beach Food Festival wordt dit broodje voor het eerst geserveerd. Benieuwd welke deelnemer dit broodje gaat serveren? Dat blijft nog even een verrassing tot op het festival!


PAGINA 20

Kombucha

De gezonde dorstlesser van Texel Kombucha wordt steeds populairder door zijn gezonde werking. Maar wat is kombucha precies? Het is een gezonde frisdrank, gemaakt van alleen natuurlijke en biologische producten. Het drankje heeft een frisse smaak en een natuurlijke bubbel. Helemaal BFF-proof dus! Hoe wordt het gemaakt? Het drankje ontstaat door het

fermenteren van biologische thee, water en suiker. Tijdens het proces van 14 dagen wordt dit omgezet in zuren en vitamines. Tijdens het laatste proces wordt fruit toegevoegd, dat het drankje een verfijnde smaak geeft. Tijdens het Beach Food Festival kun je de Texelse kombucha in verschillende smaken proeven.


PAGINA 21

PETER VAN DE OUDE VISMARKT #BFF Partner

Visliefhebbers, die zijn in Oudeschild niet op één hand te tellen. Met de kotters op loopafstand, de geur van gerookte 'vissies' en de nodige kennis bij de dorpelingen en ondernemers. Maak kennis met Peter, eigenaar van De Oude Vismarkt, De Texelse Visspecialist en Visrestaurant ‘t Pakhuus. De laatste is tevens het culinaire domein van mede-eigenaar en chef-kok Boy Schuiling. Inmiddels heeft Peter al zoveel oesters gegeten dat hij de tel kwijt is geraakt. Mocht hij naar een onbewoond eiland vertrekken, dan gaat zelfs het fileermes mee en blijft het zakmes thuis. Over het fileermes gesproken… als deelnemer serveert De Oude Vismarkt lokale vissen en schelpdieren, zoals haring, poon, de Texelse garnaal en de (bijna vergeten) scholfilet. De vissen worden ter plekke (op #BFF dus) bereid, hoe interessant? Dus neem vooral even de tijd om het visfileren en de visrokerij te bekijken.


PAGINA 22

MASSAGE Heerlijk, een massage op het strand! Pasquale van Triggerpoint Therapie Pasquale Balk geeft een fijne massages op het Waddenstrandje. Vanuit je massagestoel zie je de zee. Even je nek los laten maken, vermoeide voeten van het wandelen? Laat je even verwennen door Pasquale en je kan er weer tegen! "EVEN TIJD VOOR JEZELF TERWIJL DE KIDS OP HET STRAND SPELEN"

DOENES Creatief momentje tijdens het BFF? Dan kun je goed terecht bij Doenes. Marjon en William nemen hun knutselspullen mee en gaan 'mooie dingen' maken. Je kunt schelpen decopatchen, sommeltjes maken en ze hebben een leuke verrassing met legopoppetjes in petto. Leuke workshops voor jong en oud!


PAGINA 23

DROOM DIE UITKOMT 10 jaar lang droomde Steven van een eigen foodtruck. Als eigenaar van Strandpaviljoen Twaalf kocht hij afgelopen winter de foodtruck van zijn dromen. Het eerste festival van 'de Donkey’ wordt het BFF. Een droom die uitkomt! Voor één weekend verplaatst het paviljoen zijn keuken van het Noordzeestrand naar de Waddenzeekant. Steven: “We nemen de relaxte sfeer van het Noordzeestrand

mee en willen vooral plezier maken. Alle medewerkers mogen een dag werken op het festival, zodat iedereen een leuk uitje heeft. We nemen Texels lam aan het spit mee, daar gaan we lamskebab van maken, geserveerd op een versgebakken broodje met groentes en zelfgemaakte saus.” Wil je de relaxte sfeer alvast voorproeven? Neem dan een kijkje bij Strandpaviljoen Twaalf.


PAGINA 24

OF JE WORST LUST Een BFF-worst? Ja echt! Vakslager Peter Haker maakt speciaal voor het Beach Food Festival een worst van Texels vlees. Dit wordt niet zomaar een worst, maar gemaakt van kwaliteitsvlees 'zonder vaste bestemming' en Texelse kruiden. Het vlees komt van het eiland en wordt verwerkt in de slagerij in Oudeschild, een lekker lokaal worstje dus!

"VAN KWALITEITSVLEES ZONDER VASTE BESTEMMING"


PAGINA 25

GIN & PIEPERS

LIEVE KOFFIE

Bij de bar wordt TX Mix geschonken, een lokale gin met duindoorn en vlierbloesem, gebrouwen door Stokerij Texel. De grondstof voor hun dranken is het overschot van agrarische producten van de Texelse landbouw, zoals afgekeurde aardappelen. Dat wordt een zeer verantwoorde 'proost'!

Een bakkie van het eiland? Gemaakt van de beste bonen en met passie gebrand in Den Burg. De koffie van Texelse Branding is te herkennen aan zijn pure en zachte smaak. Liever een bio 7 variant? Dat kan ook. Dutch0Beans 2 . je maakt er een show van,ST laat E verrassen door zijn barista technieken.

S o s s e r sp M IU EM

CO


PAGINA 26

TOELEVEN NAAR BFF "DAAR WORD IK HEEL VROLIJK VAN"

Tijdens het festival zien we de deelnemers kokkerellen, maar wat we eigenlijk niet zien zijn de voorbereidingen. We vragen Joram van CharpFood.tx: hoe bereidt hij zich voor op BFF?

Op dit moment ben ik bezig met een proefopstelling voor de standopbouw, deze week gaan we de pizza uitproberen en het recept voor de surf & turf die ik ga serveren is al klaar.

“De voorbereidingen zijn vorig jaar tijdens het festival eigenlijk al begonnen. Ik merkte wat wel en niet werkte en dacht na hoe ik de volgende editie kon invullen. Na het festival ben ik inspiratie en aankleding gaan verzamelen. Twee maanden geleden zijn de echte voorbereidingen gestart. Ik wilde graag iets met een houtoven doen, toevallig sprak ik Fabrizio: zo ontstond de samenwerking voor de Texelse pizza.

Het leukste van de voorbereidingen vind ik dat je in de koude periode bezig bent met een zonnig festival, daar word ik heel vrolijk van. Ik kijk uit naar het festival, ik wil kwaliteit leveren en mooie producten serveren.”

Ben je benieuwd wat Joram nog meer serveert? Neem dan vooral een kijkje bij zijn stand tijdens BFF.


PAGINA 27

LIEDJES SERVEREN Waar de keukens naar het festival rollen, rolt The Vinylvan met zijn platenspeler naar het terrein om liedjes te serveren. Marco en Rob struinen rommelmarkten en kringloopwinkels af voor de leukste LP’s. Een playlist? Die is er niet, de mannen gaan old skool plaatjes draaien, met een hippe twist. Marco: “Als we mensen zien meebewegen met de muziek en horen zeggen: “Hé, dit nummer heb ik al lang niet gehoord”, dan is het voor ons geslaagd."

AFVAL SCHEIDEN Vorig jaar had BFF de primeur: het eerste Texelse festival waar afval werd gescheiden. Ook dit jaar wordt plastic en restafval apart opgehaald door Amsing Recycling. Het ingezamelde plastic wordt gesorteerd en daarna opnieuw gebruikt.Vorig jaar ging het inzamelen heel goed, helpen jullie dit jaar ook weer mee?


PAGINA 28

Texel on Wheels Texelse foodtruck verrast Nederland Wie vorig jaar op het festival was herkent deze foodtruck zeker: de mobiele keuken van De Pelikaan Catering. Onder de naam 'Texel on Wheels' reist deze truck het hele land af om het eiland te laten proeven tijdens de leukste foodfestivals. Leuk voor de Texel-fans en een goede promotie voor Texel als gastronomisch eiland! In het menu worden alleen Texelse producten van het seizoen

gebruikt, het menu wisselt dan ook per event: van oesters, kokkels en weiderund, tot Texels lam en zilte groenten. Het Beach Food Festival staat uiteraard op de agenda. De Pelikaan Catering is dubbel aanwezig, want ook de barcoördinatie wordt tijdens BFF door hun verzorgd. Zodat wij samen met jullie kunnen genieten van al het lekkers.

Proef het eiland aan 'de overkant'


TOT 28 T/M 30 JULI TIJDENS HET

www.beachfoodfestival.nl info@beachfoodfestival.nl #bfftexel


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.