Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Page 1

ΔΙΕΘΝΗ AWARDS INTERNATIONAL ΒΡΑΒΕΙΑ 32 32 ΤΕΥΧΟΣ 79 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2023 - ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ & ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET
supermarkets! join us www.elomas.gr

Η εταιρία ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΑΕ βρίσκεται στο 318ο χλμ της ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο Βελεστίνο Βόλου. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με μακρά παράδοση στο χώρο της ελιάς από το 1950. Με εμπειρία πάνω από 50 χρόνια στο χώρο της βρώσιμης ελιάς η εταιρεία ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΑΕ συνεχίζει να πετυχαίνει και να καινοτομεί. Με άριστη ποιότητα και εξυπηρέτηση πριν και μετά την πώληση έχει πετύχει τα ακόλουθα: 98% αύξηση του τζίρου πωλήσεων τα τελευταία 5 χρόνια, (πρώτη σε ρυθμούς ανάπτυξης στον κλάδο).

1η σε πωλήσεις στη Νότια Ιταλία και Σικελία

1η σε πωλήσεις μαύρης ελιάς.

∆ιεύθυνση: 318ο χλμ. ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Τηλ: 24250 22990 Φαξ: 24250 23253

e-mail: kalogirosolives@gmail.com

Website: www.kalogirosolives.com

Πιο συγκεκριμένα τα προϊόντα μας περιλαμβάνουν:

E-MAIL: kalogirosolives@gmail.com www.kalogirosolives.com

ΠΡΟΦΙΛ ΕΤΑΙΡΙΑΣ Η εταιρία «Γεώργιος Κατσίφας Α.Β.Ε.Ε.» ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Κατσίφα το 1962. Εισάγει, επεξεργάζεται και εμπορεύεται εκλεκτούς καφέδες και μια τεράστια ποικιλία μπαχαρικών και αρωματικών φυτών. Εδρεύει σε ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις στο 7ο χλμ Λάρισας – Φαλάνης. Η πολύχρονη παράδοσή μας στο χώρο των καφέδων και των μπαχαρικών σε συνδυασμό με το μεράκι, την συνέπεια και τον επαγγελματισμό, μας καθιέρωσαν στην ελληνική αγορά ως όνομα συνώνυμο της ποιότητας και της αξιοπιστίας. Επιπλέον από το 2002 έχουμε αναπτύξει και εφαρμόζουμε Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ΙSO 9001:2015 και Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (HACCP) σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟT EN ISO 22000:2005.

Επίσης η εταιρία μας προμηθεύεται τα αμιγώς ελληνικά προϊόντα (ρίγανη, τσάι βουνού κτλ) από έλληνες παραγωγούς, με συνεχή παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας που επιθυμούμε. Εξαιρετικά σημαντική είναι η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας μας στην Αμερική, Ρωσία, Παναμά και Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Ουγγαρία, Κύπρος κ.α.). Εδώ και χρόνια έχουμε σταθερή παρουσία σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων (ANUGA,SUMMER FANCY FOOD; GULFOOD, SIAL, IFE, FOODEXPO ATHENS, DETROP).

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ σε συσκευασία των 100gr, 200gr και 500gr. (ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ-ΣΚOYΡΟΥ

ΚΑΙ ΝΤΕΚΑΦΕΙΝΕ) ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ σε σακούλες και βάζα ΠΕΤ για οικιακή χρήση και σε συσκευασίες Catering για επαγγελματική χρήση
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ S.A. 7ο χλμ. Λάρισας - Φαλάνης, ΤΚ 40011, Λάρισα TEL: +302410941941, +302410233363 FAX: +302410942343, +302410237448 info@alfakatsifa.gr www.alfakatsifa.gr δίνειγεύσηστηζωή!

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από έναν

πολύ μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων

αγροτικών συνεταιρισμών για την

εξυπηρέτηση των μελών τους.

Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί

στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν

στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους. (Χρησιμοποιούμε τον όρο «αγροτοκτηνοτρόφοι», διότι στην περιοχή μας τα επαγγέλματα του

αγρότη και του κτηνοτρόφου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους –πλέον του 90% των μελών μας είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι ταυτόχρονα).

Επίσης, με την πάροδο των ετών και οι δραστηριότητες της Ένωσης αυξήθηκαν και, το 1955, κάποιοι από τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, θέλοντας να φτιάξουν δικό τους τυρί, λόγω του ότι η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν, άρχισαν να συγκεντρώνουν το γάλα τους, η δε Ένωση τούς παρείχε την τεχνογνωσία. Έτσι, προέκυψε η περίφημη σήμερα ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ Επειδή το συγκεκριμένο προϊόν κέρδισε το καταναλωτικό κοινό και η παραγωγή μεγάλωνε, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποφάσισε (1996) να προχωρήσει στην Πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Στο μεταξύ, η Ένωση προχώρησε, δαπανώντας τεράστια ποσά, στη δημιουργία μιας σύγχρονης Τυροκομικής Μονάδας (Βιομηχανία Γάλακτος). Η εν λόγω μονάδα είναι Πιστοποιημένη κατά ISO 22000:2005, ΙSO 9001:2008

και AGROCERT και ως βασικές δραστηριότητές της έχει την παραλαβή αγελα-

δινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος από κτηνοτρόφους της Νάξου και μόνον, με σκοπό την επεξεργασία και τυροκόμησή του. Διαθέτει σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Χημείο, τηρεί όλους τους Κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων, ώστε σε καθημερινή βάση να ελέγχει την προσκομιζόμενη πρώτη ύλη, την ασφαλή τυροκόμηση, τη σωστή ωρίμανση και συντήρηση των παραγόμενων τυροκομικών προϊόντων. Παράλληλα, παρέχει πληροφορίες στους παραγωγούς περί Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων. Ταυτόχρονα, η Ε.Α.Σ. Νάξου επένδυσε μεγάλα ποσά στο άλλο σημαντικό προϊόν της Νάξου, την ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ, δημιουργώντας ένα σύγχρονο Πιστοποιημένο Συσκευαστήριο (με ίδια κεφάλαια), ενώ προ μερικών ετών προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε). Το προαναφερθέν Συσκευαστήριο είναι Πιστοποιημένο κατά ISO 22000:2005, ISO 9001:2008 και GLOBAL. Επίσης, η Ε.Α.Σ. Νάξου διαθέτει ειδικά, επιλεγμένα και ελεγμένα αγροτεμάχια, τα οποία χρησιμοποιεί για την παραγωγή πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε.

Το 2014 η Ε.Α.Σ. Νάξου μετατράπηκε

σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη –Ανώνυμη Εταιρεία, στηριζόμενη σε 12 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν και τους Μετόχους της Εταιρείας. Σήμερα, η Ε.Α.Σ. Νάξου απασχολεί 120 μόνιμους εργαζόμενους και περίπου 40 εποχικούς, ενώ διοικείται από 5 μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ανέλαβε τη διοίκησή της την 1η Ιανουαρίου 2015. Επιπροσθέτως, διαθέτει μεγάλο δίκτυο διανομής και τροφοδο-

σίας των προϊόντων της στη Νάξο και στα γύρω νησιά (Μικρές Κυκλάδες, Πάρο, Σαντορίνη και Μύκονο) καθώς επίσης και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης, στην πορεία της μέσα στον χρόνο, η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει κατακτήσει αρκετές διακρίσεις και βραβεύσεις, με κορυφαίες το ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ στην Ελλάδα και τα δύο Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016, 2018).

Τέλος, εκτός από την έντονη εμπορική της δραστηριότητα η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει να επιδείξει και σπουδαίο κοινωνικό έργο.

Η ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ Ε.Α.Σ. Νάξου

Στο νησί της Νάξου εκτρέφονται περίπου 4.000 γαλακτοφόρες αγελάδες, 6.000 βοοειδή για πάχυνση και πάνω από 120.000 αιγοπρόβατα. Επίσης, βασική καλλιέργεια του νησιού αποτελεί η πατάτα, με ετήσια παραγωγή (εαρινή και φθινοπωρινή) περίπου 6.000.000 κιλά. Οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι μέλη της Ε.Α.Σ. Νάξου και διακινούν μέσω αυτής τα προϊόντα τους, ενώ προμηθεύονται από εκείνην όλες τις πρώτες ύλες που χρειάζονται.

ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Α.Σ.: φρέσκο παστεριωμένο γάλα, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι, φρέσκο βούτυρο. Παραγωγή: περίπου 300 τόνοι.

ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Α.Σ.:

(α) Γραβιέρα Νάξου (Π.Ο.Π.) 1.000 τόνοι, (β) κεφαλοτύρι Νάξου, ορεινό

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ Α.Ε.Σ. Α.Ε. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ Α.Ε.
Ντόπια Κρέατα, Τυροκομικά & Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Παραγωγής μας!

Νάξου, Γίδινο Νάξου, Γραβιέρα Νάξου με ελληνική τρούφα, Γραβιέρα με βότανα Νάξου, Καπνιστή γραβιέρα

Νάξου: περίπου 200 τόνοι παραγωγή.

ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΤΑΤΑΣ ΝΑΞΟΥ (Π.Γ.Ε.) ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Α.Σ.: 4.000 τόνοι.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΣ ΝΑΞΟΥ: 300 τόνοι.

Κλείνοντας αυτήν τη σύντομη παρουσίαση θα αναφερθούμε πιο διεξοδικά

στο κορυφαίο προϊόν της Ε.Α.Σ. Νάξου, τη ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ Π.Ο.Π.

Η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι ένα κίτρινο σκληρό τυρί το οποίο ωριμάζει

για περισσότερες από 90 ημέρες πάνω σε ξύλινα ράφια, αποβάλλοντας σταδιακά την υγρασία του και κατόπιν συσκευάζεται και διατίθεται στην αγορά. Είναι η μοναδική γραβιέρα στην Ελλάδα με βάση το αγελαδινό γάλα που είναι χαρακτηρισμένη και πιστοποιημένη ως Π.Ο.Π., διότι παρασκευάζεται από 80% κατ’ ελάχιστον αγελαδινό γάλα και 20% κατά μέγιστο αιγοπρόβειο. Επίσης, ως Π.Ο.Π., παράγεται από 100% αγνό και γνήσιο γάλα Νάξου χωρίς προσμίξεις, από ζώα που έχουν εγκλιματιστεί και εκτραφεί για πολλά χρόνια στην Νάξο. Το Α και το Ω στην παρασκευή της γραβιέρας Νάξου Π.Ο Π. είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης

και η παραδοσιακή τυροκόμηση.

Ορισμένα ακόμη στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κίτρινα τυριά της αγοράς είναι η ήπια γεύση της, η πολύ χαρακτηριστική επίγευσή της και η μεγάλη περιεκτικότητά της σε ασβέστιο (για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. χρειαζόμαστε 11 κιλά γάλα). Η γραβιέρα Νάξου ΠΟ.Π. έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες και ινστιτούτα ως ένα από τα πλέον κατάλληλα τυριά για κατανάλωση από άτομα νεαρών ηλικιών, διότι βοηθά στην ανάπτυξή τους.

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε. Κεντρικά Γραφεία: 3o χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Νάξου-Χαλκείου (θέση Λουκάκι), 84300, Νάξος Τηλέφωνο: (+30) 22850-25340, 22850-22883 • Fax: (+30) 22850-22240

www.easnaxos.com • Ε-mail: easnaxos@otenet.gr

https://www.facebook.com/easnaxou/

https://www.instagram.com/easnaxou/

Όλη η Ελλάδα έχει έναν φίλο ΚΡΗΤΙΚΟ!

&

ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ

ΒΟΤΑΝΑ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, ΡΟΦΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΦΙΛ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Η εταιρεία ΡΕΣ ιδρύθηκε το 1906 και έκτοτε ασχολείται αδιαλείπτως με μεράκι στον

τομέα επεξεργασίας και εμπορίας μπαχαρικών, βοτάνων, αφεψημάτων και εκκλησιαστικών ειδών.

Στόχος της εταιρείας μας είναι η ποιοτική παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στο συ-

ντομότερο χρόνο. Η επιχειρηματική επιτυχία οφείλεται σε όλους τους πελάτες μας, οι

οποίοι δείχνουν την προτίμηση των προϊόντων μας.

Η εταιρεία μας έδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ήτοι στην τιμή και στην ποιότητα, για το λόγο αυτό εισάγει μπαχαρικά από Ανατολή και ∆ύση, εξαιρετικής ποιότητας.

Ταυτόχρονα επιμελείται τη συσκευασία & προβολή των προϊόντων με ιδιαίτερη

προσοχή να διατηρούνται οι πρώτες ύλες στον αρχικό τους χαρακτήρα. Έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον εξοπλισμό της, τον οποίο συνεχώς αναβαθμίζει. Στο χώρο

της παραγωγής υπάρχουν μηχανήματα επεξεργασίας & συσκευασίας μπαχαρικών & βοτάνων.

Η “∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΕΣ Ο.Ε” στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο 2000 τ.μ.

με έδρα το Ν. Ικόνιο Πειραιά, με ιδιαίτερο χώρο για κάθε συσκευασία. Τέλος η εται-

ρία μας έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί με ISO 22000:2018

∆ΗΜ.
ΑθΑΝ. ΡΕΣ Ο.Ε.
Μαρίας Κιουρί 410 & Νίκης 53 • Ικόνιο Περάματος Πειραιώς Τηλ.: 210 93 10 051, 210 93 33 221 www.ress-spices.gr • E-mail: ress@otenet.gr • E-mail: resspices1@gmail.com Facebook: @res.spices ∆ΗΜ. & ΑθΑΝ. ΡΕΣ Ο.Ε.

ΤΑΡΑΞΑΚΟ

Από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά, είναι εξαιρετικόδιουρητικό, πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό. Πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, D σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο. Το ταραξάκο διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής. Ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.

ΕΥΡΙΠΟΣ

ΤΕΡΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, Τ.

Τ. 210 2826296

S. www.evriposherbs.gr

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ

Βότανο με αγχολυτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες που καταπραΰνει το νευρικό σύστημα. Βοηθά στην αρθρίτιδα, νευραλγία, κολίτιδα, υπέρταση, κολικό εντέρου, ρευματικούς πόνους, δυσμηνόρροια, κράμπες, ημικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθμα.

ΙΒΙΣΚΟΣ Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στο μεταβολισμό. Ενδείκνυται για υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Δρα ως αγγειοδιασταλτικό, βοηθά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον έλεγχο της χοληστερόλης και στη θεραπεία της υψηλής πίεσης.

Χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση της ιογενούς

ηπατίτιδας Διεγείρει την έκκριση της χοληδόχου κύστης και βοηθά στην ηπατική ανεπάρκεια. Φυσικό αιμοστατικό για αιμορραγίες της μύτης και στην έμμηνο ρύση με μεγάλη ροή αίματος.

Λουΐζα:

Φαρμακευτικό και αρωματικό βότανο. Βοηθά στο αδυνάτισμα,

στη δυσπεψία, στις νευραλγίες και στους κολικούς στομάχου και εντέρων. Είναι τονωτικό, καταπραϋντικό, αντιπυρετικό, διουρητικό και βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Μελισσόχορτο:

Έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες. Ενδείκνυται στο απλό κρύωμα, την κατάθλιψη, τη δυσπεψία, τον πυρετό, τους κολικούς, τη γρίπη, την αϋπνία, τις ημικρανίες, τη νευραλγία, τη νευρασθένεια. Έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του στρες, «ανεβάζει» τη διάθεση και είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό.

Τσουκνίδα:

Το φαρμακευτικό σκεύασμα αποτελείται

από τα αποξηραμένα φύλλα, τα άνθη και

τις ρίζες της τσουκνίδας. Έχει στυπτικές,και

τονωτικές ιδιότητες, ελέγχει τις αιμορραγίες, αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Χαμομήλι:

Aρωματικό φυτό, πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα και παρά την

ταπεινή του εμφάνιση είναι «γίγαντας» σε ιδιότητες. Έχει αντι-

βακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις και είναι χαλαρωτικό.

Καταπολεμά τους ιούς και βοηθάει

στην αντιμετώπιση του έλκους. Εί-

ναι αντισπασμωδικό, απολυμαντικό, τονωτικό, χωνευτικό και συνίσταται για στομαχικές διαταραχές.

Δρα κατά του κρυολογήματος και των κολικών.

Κ. 14452

Φασκόμηλο: Συναντάμε πάνω από 23 είδη. Είναι τονωτικό και καταπραϋντικό για στομάχι και λαιμό. Βοηθά στην καταπολέμηση ακμής, κρυολογήματος, καψιμάτων, τραυμάτων, πονοκέφαλου και της ημικρανίας. Τα φύλλα του έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.

ΣΙΛΥΒΟ (ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ)

γνωρίζοντας τις ευεργετικές

ιδιότητες των αρωματικών φυτών που είναι αναρίθμητες και ευρέως γνωστές, δημιούργησε μια νέα σειρά «ιδιαίτερων» αρωματικών φυτών σε συσκευασία φίλτρου για ευκολότερη χρήση, για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας για

καλύτερη φυσική και πνευματική κατάσταση.

ΤΕΡΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, Τ. Κ. 14452 , Τ. 210 2826296, S. www.evriposherbs.gr
ΕΥΡΙΠΟΣ
Βαλεριάνα, Ιβίσκος, Σίλυβο ή Ταραξάκο; H
ΕΥΡΙΠΟΣ

Editorial Editorial

Αγαπητοί Φίλοι

Ο Κόσμος του Σούπερ Μάρκετ του Μαρτίου, αποτελώντας εδώ και 30 χρόνια το ισχυρότερο διαφημιστικό όχημα του λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων και ποτών βρίσκεται στα χέρια σας, μεταφέροντας με εγγύηση και συνέπεια το μήνυμα των διαφημιζομένων επιχειρήσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και Κύπρου όπου βρίσκεται η μεγάλη οικογένεια του χώρου μας.

Αρχίζει την διανομη του απο το περίπτερο της Β&Β στην ΔΕΤΡΟΠ 2023 και συνεχίζει στο περίπτερο της Β&Β στην FoodExpo 2023.

Σας ενημερώνουμε και για την ετοιμασία του μεγάλου τεύχους TRIIRIS

Μαρτίου (Gulfood Dubai 2023) του μοναδικού ελληνικού παγκόσμιου περιοδικού όσον αφορά την προώθηση των ελληνικών κα κυπριακών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.. Τέλος μπορείτε να επισκέπτεστε την κορυφαία ηλεκτρονική έκθεση του Λιανεμπορίου και της Βιομηχανίας τροφίμων και ποτών στο www.foodrinkworld.gr

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά όλους τους παράγοντες της αγοράς για την μεγάλη επιτυχία μιας ακόμη έκδοσης.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ÅÊÄÏÔÇÓ - ÉÄÉÏÊÔÇÔÇÓ

ÅÄÑÁ: ÔÇË.: 210/8838817, FAX: 210/8236331 www.bbe.gr, b_b@otenet.gr

ÄÉÁÖÇÌÉÓÇ: ÂÁÓÉËÇÓ ÁÍÔÆÏÕËÇÓ, ÑÏÕËÇ ÍÉÊÏËÁÏÕ - ×ÑÕÓÉÍÇ • ÍÏÌÉÊÏÓ ÓÕÌÂÏÕËÏÓ: ÔÓÉÂÃÉÏÕÑÁÓ ÅÕÑÕÐÉÄÇÓ

Με εκτιμηση Βασίλης Αντζουλής ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΟΒΕ 48 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ .114
TRIENON LTD 2 Posidonos, Nea Efkarpia - Thessaloniki, Greece Tel.: +2310 68 93 70 - Fax: +2310 68 93 71 e-mail: info@trienon.gr

Natural side of taste

ELBAK S.A. founded in Larissa, in 1972, is one of the pioneering canning industries in Greece. it is owned by I.Schroeder KG Group, Germany, with branch offices in many countries around globe.

The company’s product line varies from canned and jarred fruit, to olives, marmalades, toppings, aseptic products and more. The main products that are produced are the following:

• Canned peaches, apricots, fruit cocktail, kiwis, olives, jams & marmalades

• Peach & apricot puree, single strength and concentrate in drums

Various products packed in plastic cups such as fruit cocktail, yellow fruits, red fruits, Fruit toppings, pizza toppings, fondue/raclette toppings, etc.

Tel. +30 2410 549550, Fax: +30 2410 592001, E-mail: peach@elbak.gr
ELBAK
S.A. - 5,5 KM ROAD LARISSA-FALANI, P.O. BOX 1141, 41110 LARISSA, GREECE

T RIIRIS

THE WORLD OF GREEK EXPORTERS THE MOST EXTRAORDINARY MAGAZINE IFE SIAL ANUGAPLMA GULFOOD INTERFOOD&DRINK (SOFIA) FANCYFOODABUDHABI www.bbe.gr 34 YEARS IN THE MOST IMPORTANT PLANET FOOD EXHIBITIONS
Χαλκοκονδύλη 13 (8ος όροφος) | Αθήνα 10432 | 210 3808660 info@v-netrino.com | www.v-netrino.com
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ & ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ & ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΝ ΓΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Τ.Κ.23055, ΤΗΛ: 2735091300, FAX: 2735091001 www.adamantina.gr, info@adamantina.gr τα δικά σας αγαπημένα ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ ΙΚΕ Παραδοσιακά ζυμαρικά Σιμιγδαλένια ζυμαρικά Chutney Κουλούρια Σάλτσες - Λιαστή

Ελληνικό μέλι. Ένας ιδεώδης συνδυασμός από τα πιο εκλεκτά μέλια της ελληνικής υπαίθρου. Γεύσεις από αγριολούλουδα, βότανα, πευκοδάση και ελατοδάση της ορεινής Ελλάδας αλλά και θυμάρι από τα νησιά του Αιγαίου, συνθέτουν την μαγεία της Ελληνικής φύσης, κάνοντας το μέλι Μούσες Κλασικό, μοναδικό και ξεχωριστό.

ΜΟΥΣΕΣ
Διατίθεται σε Γυάλινα βάζα (450g) (720g) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ
@melimuses @melindaltd Η καρδιά μας είναι στο μέλι! Από τη MELINDA Νο1 εταιρία στην Ελλάδα σε εξαγωγές μελιού MELINDA ΕΠΕ Λέκκα 21, Βιομηχανική Περιοχή Ωραιοκάστρου, Τ.Κ. 57013 Θεσσαλονίκη - Ελλάδα Τηλ.:( +30) 2310680512 • 2310681376, Fax: +30 2310680515, e-mail: info@melinda.gr από τη Φύση στη Ζωή μας
www.melinda.gr

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στις επιχειρήσεις στους τέσσερις τομείς της οικονομίας και, από τον Μάιο του 2008, και στους καταναλωτές. Οι έρευνες αποτελούν μέρος του κοινού εναρμονισμένου προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG ECFIN) και τα αποτελέσματά τους χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δημοσιεύονται αναλυτικά στις εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται κάθε μήνα με τη μορφή αυτής της έκδοσης στηρίζονται στα πρωτογενή, αναλυτικά στοιχεία για πάνω από 1000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπευτικό δείγμα 1500 καταναλωτών, όπως προκύπτουν από τις έρευνες που διεξάγει αποκλειστικά και μόνο το ΙΟΒΕ για την Ελλάδα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας εκπονούνται στο πλαίσιο του Κοινού Εναρμονισμένου Προγράμματος της Ε.Ε. για τις Έρευνες Επιχειρήσεων και Καταναλωτών (Joint Harmonised EU Programme of Business and Consumer Surveys) με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (Directorate General for Economic and Financial Affairs | DG ECFIN)

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ΕΛΛΑΔΑ – ΕΕ-27– ΕΥΡΩΖΩΝΗ) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ –ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ –ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ – ΕΕ-27 – ΕΥΡΩΖΩΝΗ)
48

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

ΕΕ – ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και

Ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τόσο στην ΕΕ όσο και στην

Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 94,2 και τις 95,8 μονάδες αντίστοιχα, από 92,7 και 94,0 μονάδες τον

Νοέμβριο. Η ενίσχυση του δείκτη στην ΕΕ οφείλεται στην βελτίωση όλων των εξεταζόμενων τομέων, αλλά

ιδιαίτερα στην ανοδική πορεία στο Λιανικό εμπόριο, στις Υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στη

Βιομηχανία ο δείκτης ενισχύεται για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας έντονη βελτίωση

των προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς 3 μήνες, οι οποίες εν μέρει αντισταθμίστηκαν από την επιδείνωση στις εκτιμήσεις για το επίπεδο παραγγελιών και την τρέχουσα ζήτηση. Όσον αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω, καθώς οι καταναλωτές εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι ως προς την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς μήνες, αλλά και την γενικότερη οικονομική κατάσταση, αν και επιδεινώθηκαν οι προθέσεις τους για μείζονες αγορές. Στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό εμπόριο καταγράφεται αισιοδοξία στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα και την μελλοντική κατάσταση των επιχειρήσεων παράλληλα με αποκλιμάκωση των αποθεμάτων. Στις Κατασκευές, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε ελαφρά ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών για την απασχόληση. Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε αισθητά στην Γερμανία (+2,0), στην Ισπανία (1,9), στην Ολλανδία (+1,5) και

σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία και την Πολωνία (+0,9), ενώ υποχώρησε στην Γαλλία (-1,3). Αναλυτικότερα:

• Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ ενισχύθηκε στις -2,2 μονάδες, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -1,5 μονάδες. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες βελτιώθηκαν τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης που εξασθένισαν σε ΕΕ και ενισχύθηκαν σε Ευρωζώνη, καθώς τα αποθέματα κλιμακώθηκαν και στις δύο. • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +6,2 μονάδες στην ΕΕ και στις +6,3 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώθηκαν ελαφρά σε αμφότερες τις ζώνες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις

Πίνακας1: ΔείκτεςΟικονομικούΚλίματος(2000-2020=100, εποχικάεξομαλυμέναστοιχεία)1

ΠεριοχήΑκραίεςτιμέςΜέσοςόρος

1 ΟΔείκτηςΟικονομικούΚλίματοςείναιτοσταθμισμένοάθροισματωνΔεικτώνΕπιχειρηματικώνΠροσδοκιώνστη Βιομηχανία,τιςΚατασκευές,τοΛιανικόΕμπόριο,τιςΥπηρεσίεςκαιτουΔείκτηΚαταναλωτικήςΕμπιστοσύνης.

Πηγή: ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή,DGEcfin

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

50
MinMax2001-20212015201620172018201920202021 ΕΕ-27 59,7 (Απρ. 2020) 117,1 (Μάρ.2000) 99,3 102,9 104,2 110,4 111,1 103,6 87,4 109,8 Ευρωζώνη 60,9 (Απρ. 2020) 117,9 (ΙΟκτ. 2021) 99,3102,9104,0110,4111,0103,388,0110,7 Ελλάδα 79,0 (Αυγ. 2015) 119,9 (Ιούλ. 2000) 99,1 91,7 94,4 98,9 103,6 105,4 96,1 106,5 Περιοχή2021 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ ΕΕ-27 96,5 98,2 103,3 105,5 109,6 114,3 115,6 115,3 115,5 116,0 114,4 113,9 Ευρωζώνη 96,297,9103,7105,9110,0116,2117,3116,7117,3117,4115,4114,4 Ελλάδα 94,1 96,2 99,5 98,9 108,6 108,8 111,8 113,1 109,3 113,3 113,6 111,0 Περιοχή2022 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ ΕΕ-27 112,1 112,9 105,7 103,8 103,2 101,5 97,2 96,3 92,9 91,6 92,7 94,2 Ευρωζώνη 112,8113,8106,1 104,4104,4103,398,797,593,993,0 94,095,8 Ελλάδα 114,1 114,0 112,2 104,5 107,4 104,4 101,5 101,3 105,0 98,4 101,4 104,3

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

Διάγραμμα1: ΔείκτεςΟικονομικούΚλίματοςΕΕ-27καιΕλλάδα (2000-2020=100, εποχικά εξομαλυμέναστοιχεία)

Οικονομικό κλίμα EΕ Οικονομικό κλίμα Ευρωζώνη Οικονομικό κλίμα Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2001-2021)

για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν και στις δυο ζώνες.

• Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -3,9 μονάδες στην ΕΕ και στις -3,6 Ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνονται αισθητά σε αμφότερες τις ζώνες, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις ενισχύονται ηπιότερα, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.

• Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +0,9 μονάδες στην ΕΕ και στις +3,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών αμβλύνονται οριακά. • Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -24,4 μονάδες στην ΕΕ και στις -22,2 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους τελευταίους 12 μήνες κινήθηκαν οριακά πτωτικά σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι προβλέψεις για την εξέλιξή της στους επόμενους 12 μήνες. Έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι προβλέψεις

για τη γενική κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ, ενώ οι προβλέψεις για αγορές τους επόμενους μήνες εξασθενούν οριακά σε αμφότερες τις ζώνες.

• Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες υποχώρησε ελαφρά στην ΕΕ (+4,7 από +5,4 μον.) ενώ στην Ευρωζώνη παρουσίασε μικρή βελτίωση (+6,8 από +6,5 μον.).

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης κινήθηκαν ήπια πτωτικά σε αμφότερες τις δύο ζώνες, ενώ αντίθετα έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι προβλέψεις για τη ζήτηση στο επόμενο τρίμηνο τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη. Αντίθετα σημαντική επιδείνωση παρουσίασαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων τόσο σε ΕΕ όσο και σε Ευρωζώνη.

ΕΛΛΑΔΑ: Νέα σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στις 104,3 μονάδες έναντι 101,4 μονάδων τον Νοέμβριο, σε μία από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων 9 μηνών. Η άνοδος αυτή συγκλίνει με τη γενι-

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

52
Πηγή: ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή,DGEcfin 50 60 70 80 90 100 110 120 130 Δεκ-11 Ιουν-12 Δεκ-12 Ιουν-13 Δεκ-13 Ιουν -14 Δεκ-14 Ιουν-15 Δεκ15 Ιουν-16 Δεκ-16 Ιουν-17 Δεκ-17 Ιουν-18 Δεκ-18 Ιουν-19 Δεκ-19 Ιουν-20 Δεκ -20 Ιουν-21 Δεκ-21 Ιουν-22 Δεκ-22

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

κότερη ευρωπαϊκή τάση, παρά τις επιμέρους εθνικές διαφοροποιήσεις. Η άνοδος προέρχεται από τη βελτίωση

των προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη

ανακάμπτει στα επίπεδα των αρχών του έτους. Αντίθετα, και παρά την εορταστική περίοδο, οι προσδοκίες στο

Λιανικό Εμπόριο επιδεινώνονται, όπως και στις ιδιωτικές κατασκευές.

H παρατεταμένη καλοκαιρία έχει καθυστερήσει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους όσον αφορά τη θέρμανση, ενώ η γενικότερη, αν και μικρή, υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών διευκόλυνε μια

σειρά κλάδων της οικονομίας. Οι αβεβαιότητες σχετικά με τον πληθωρισμό και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον παραμένουν ισχυρές, όμως, φαίνεται πως έχουν ενσωματωθεί στις προσδοκίες σε μεγάλο βαθμό και σταδιακά εντός της χρονιάς αναμένεται εξασθένισή τους. Επισημαίνεται πως, καθώς εισερχόμαστε σεπροεκλογικό περιβάλλον, μπορεί να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στον δείκτη κλίματος. Τέτοια βελτίωση καταγράφεται συστηματικά σε όλες σχεδόν τις εκλογικές χρονιές, από το 1981, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις προεξοφλούν σειρά μέτρων που θα τους ευνοήσουν, πρόσκαιρα ή μετεκλογικά. Συνολικά, φαίνεται πως οι επικείμενες εκλογές ενεργοποιούν θετικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο.

Αναλυτικότερα:

στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξασθένισε

σημαντικά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διατηρήθηκαν αμετάβλητες και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ελαφρά. στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν έντονα, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν αισθητά.

στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη

των πωλήσεων υποχωρούν αισθητά.

στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβλήθηκαν

ήπια, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης

βελτιώθηκαν αισθητά.

στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα αμετάβλητες παρέμειναν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Αισθητή βελτίωση των προσδοκιών, σημαντική ενίσχυση στις

παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο, στις 100,4 μονάδες, από 95,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε έντονα, το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε, ενώ το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε

Αναλυτικά:

α) Το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, εξασθένισε σημαντικά και διαμορφώθηκε στις -5 μονάδες από -15 μονάδες τον Νοέμβριο. με το 19% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 14% να αναφέρει το αντίθετο. β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κινήθηκε ήπια ανοδικά και διαμορφώθηκε στις +9 (από +4) μονάδες, με το 34% (από 26%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 24% μείωσή της.

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

54

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο παραμένει στις +13 (από +12) μονάδες, με το 23% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 10% να δηλώνει το αντίθετο. δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο κυρίως ανοδικές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν αισθητά στις +13 (από +7) μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού περιορίστηκαν έντονα (-7 από14 μονάδες), ενώ αντίθετα, οι θετικές προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν οριακά στις +12 μονάδες (από +13).

ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν ελαφρά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +6 μονάδες από +11, με το 27% (από 26%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 21% (από 15%) μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά αντίθετα, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκε και διαμορφώθηκε στις +18 (από +13) μονάδες, με το 15% (από 17%) των ερωτηθέντων να προβλέπει μείωσή τους.

Πίνακας2: ΔείκτηςΕπιχειρηματικώνΠροσδοκιώνστηΒιομηχανία ΤομέαςΑκραίεςτιμέςΜέσοςόρος

Οδείκτηςεπιχειρηματικώνπροσδοκιώνυπολογίζεταιμεβάσητιςπροβλέψειςπαραγωγής,τις εκτιμήσειςγιατούψοςτωναποθεμάτωνκαιτις εκτιμήσειςγιατιςπαραγγελίεςκαιτηζήτηση.

Πηγή: IOBE

Διάγραμμα2:ΔείκτηςΕπιχειρηματικώνΠροσδοκιώνστηΒιομηχανία(2000-2010=100)

Βιομηχανία -Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2001-2021)

Βιομηχανία -Ευρωζώνη (άξονας δεξιά)

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

56
(2000-2010=100) MinMax2001-2021201620172018201920202021 66,2 (Φεβ. 2009) 117,6 (Μάιος2000) 96,6 96,1 98,1 102,8 103,6 93,9 106,3 2021 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ 94,9 98,9 100,8 99,8 110,0 105,3 112,3 114,6 106,9 112,9 110,2 109,1 2022 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ 116,8 116,7 117,1 108,8 111,4 103,9 101,2 99,5 98,2 95,9 95,5 100,4 Σημείωση:
Βιομηχανία
Πηγή: IOBE,DGEcfin. Ο δείκτης για την Ευρωζώνη είναι υπό μορφή ισοζυγίου και αντλείται από τη DGEcfin -40 -30 -20 -10 0 10 20 50 60 70 80 90 100 110 120 130 Δεκ/11 Ιουν/12 Δεκ/12 Ιουν/13 Δεκ/13 Ιουν/14 Δεκ/14 Ιουν/15 Δεκ/15 Ιουν/16 Δεκ/16 Ιουν/17 Δεκ/17 Ιουν/18 Δεκ/18 Ιουν/19 Δεκ/19 Ιουν/20 Δεκ/20 Ιουν/21 Δεκ/21 Ιουν/22 Δεκ/22

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

στ)Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής ενισχύθηκαν στους 5,3 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να βελτιώνεται ελαφρά στο 76,6%, από 75,6% τον Νοέμβριο.

ζ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση διατηρήθηκε θετικός στις +7 (από +6) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το να υποχωρεί στο 19% (από 25%), και ένα 12% από 18% να αναμένει μείωσή της.

η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στις +26 μονάδες (από +24), με το 33% (από 35%) να εξακολουθεί να αναμένει αύξηση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με τον

προηγούμενο μήνα, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης

της επιχείρησης, τον Δεκέμβριο το 52% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα.

Σε επίπεδο βασικών τομέων, ο δείκτης προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά υποχώρησε οριακά και διαμορφώθηκε στις 99,0 μονάδες (από 100,5 μον.). Σημειώθηκε οριακή εξασθένιση στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες, ενώ αντίθετα οι ήπια θετικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκαν ελαφρά και τα αποθέματα κλιμακώθηκαν αισθητά. Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης εξασθένισε έντονα στις 123,2 (από 128,2) μονάδες. Η υποχώρηση προήλθε κυρίως από την κατακόρυφη κλιμάκωση των αποθεμάτων και την εξασθένιση στις προβλέψεις για την παραγωγή τους 3-4 προσεχείς μήνες, με τις παραγγελίες και τη ζήτηση να βελτιώνονται. Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 97,6 (από 86,3) μονάδες, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να εξασθενούν σημαντικά, την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να ενισχύεται αισθητά και τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ήπια.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Μικρή υποχώρηση των προσδοκιών, προερχόμενη αποκλειστικά από

τις Ιδιωτικές Κατασκευές, με τις προσδοκίες στα Δημόσια έργα να ενισχύονται

σημαντικά.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές υποχώρησε τον Δεκέμβριο, στις 102,4 μονάδες (από 105,7 μον. τον Νοέμβριο), επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (125,5 μονάδες). Αυτή η μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, με τα Δημόσια έργα να κινούνται αντίθετα ανοδικά. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εξασθενούν έντονα, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση αν και περιορίζονται σημαντικά διατηρούνται θετικές. Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αν και παραμένει ψηλά, περιορίζεται στις -58 (από -72) μονάδες, με μόλις το 12% των επιχειρήσεων να διατυπώνει αισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών

το επόμενο τρίμηνο. Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις +3 (από +21) μονάδες, με το 35% (από 45%) των ερωτηθέντων να προβλέπει αύξηση των θέσεων εργασίας στον

τομέα και το 32% να εκτιμά μείωσή τους. Στα υπόλοιπα στοιχεία, ο αρνητικός δείκτης των -12 μονάδων στις

εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων στρέφεται θετικός (+4 μονάδες), και οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας υποχωρούν στους 8,2 (από 11,4). Στο πεδίο των τιμών, οι πληθωριστικές προσδοκίες περιορίστηκαν ελαφρά (+47 από +51 μον. ο δείκτης). Τέλος, το 17% των επιχειρήσεων αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις (31%) επισημαίνουν τη χαμηλή ζήτηση ως το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία τους, ένα 20% την έλλειψη εργατικού δυναμικού, και ένα 19% την ανεπαρκή χρηματοδότηση.

Στην ερώτηση η οποία προσπαθεί να αξιολογήσει το βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον, τον Δεκέμβριο μόλις το 40,4% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, έναντι του 47,7% του Νοεμβρίου.

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

58

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής

Συγκυρίας

Πίνακας3: ΔείκτηςΕπιχειρηματικώνΠροσδοκιώνστιςΚατασκευές ΤομέαςΑκραίεςτιμέςΜέσοςόρος

Κατασκευές (2000-2010=100)

Οδείκτηςεπιχειρηματικώνπροσδοκιώνυπολογίζεταιμεβάσητιςεκτιμήσειςγιατοπρόγραμματων εργασιώνκαιτιςπροβλέψειςγιατηναπασχόληση.

Αναλυτικά στους επιμέρους κλάδους: Αισθητή υποχώρηση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές και διαμορφώθηκε στις 76,4 μονάδες (από 97,3), επίπεδο ήπια χαμηλότερο του αντίστοιχου περυσινού (84,0 μον.). Οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο προγραμματισμένων εργασιών υποχώρησαν ελαφρά τον Δεκέμβριο (-60 από -64 μονάδες), ενώ παράλληλα εξασθένισαν έντονα οι προσδοκίες για την απασχόληση οι οποίες διαμορφώθηκαν στις -23 (από +12) μονάδες. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν ήπια (-15 από -21 μον. ο δείκτης), με τους μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας να ενισχύονται οριακά (4,8 από 4,6). Ως προς τις τιμές, οι πληθωριστικές τάσεις περιορίστηκαν ελαφρά (+56 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο από +63 τον προηγούμενο μήνα).

Τέλος, μόλις το 15% των επιχειρήσεων δεν αναφέρει προσκόμματα στη λειτουργία του. Από τις υπόλοιπες, σχεδόν μια στις δύο επιχειρήσεις (46%) αναφέρουν τη χαμηλή ζήτηση, το 20% την έλλειψη εργατικού δυναμικού και το 11% την ανεπάρκεια χρηματοδότησης ως το βασικότερο εμπόδιο λειτουργίας τους.

Κατασκευές -Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2001-2021)

Κατασκευές -Ευρωζώνη (άξονας δεξιά)

και αντλείται από την DGEcfin

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

60
MinMax2001-2021201620172018201920202021 14,3 (Απρ. 2020) 155,7 (Μάρ. 2000) 80,8 61,3 55,4 58,1 58,1 62,7 127,5 2021 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ 100,1 107,9 110,5 111,1 125,8 128,9 148,6 131,9 153,5 148,5 137,7 125,5 2022 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ 127,4 140,0 144,1 132,2 103,7 122,9 94,4 93,3 97,9 110,4 105,7 102,4 Σημείωση:
Πηγή: ΙΟΒΕ Διάγραμμα3: Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές (2000-2010=100) Πηγή: IOBE,DGEcfin. Ο δείκτης για την Ευρωζώνη είναι υπό μορφή ισοζυγίου
-40 -30 -20 -10 0 10 20 0 20 40 60 80 100 120 140 160 180 Δεκ/11 Ιουν/12 Δεκ/12 Ιουν/13 Δεκ/13 Ιουν/14 Δεκ/14 Ιουν/15 Δεκ/15 Ιουν/16 Δεκ/16 Ιουν/17 Δεκ/17 Ιουν/18 Δεκ/18 Ιουν/19 Δεκ/19 Ιουν/20 Δεκ/20 Ιουν/21 Δεκ/21 Ιουν/22 Δεκ/22
ΤΑΤΟЇΟΥ 73 (1ος όροφος) & Χ. Τρικούπη, 14564 Κηφισσιά Τ. 2105778651 | www.aaspida.net • aspida1@otenet.gr

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

Κατακόρυφη βελτίωση έναντι του Νοεμβρίου παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων. Διαμορφώθηκε στις 129,8 (από 110,6 τον Νοέμβριο) μονάδες, πολύ χαμηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδό του (152,7 μον.). Ως προς το πρόγραμμα εργασιών του κλάδου, ο αρνητικός

δείκτης των -78 μονάδων τον προηγούμενο μήνα αμβλύνθηκε σημαντικά, φθάνοντας τις -55 μονάδες. Στις

προβλέψεις για την απασχόληση, το σχετικό θετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε ήπια, στις +32 μονάδες (από +28). Οι

μισές επιχειρήσεις του κλάδου αναμένουν περισσότερες θέσεις απασχόλησης, ενώ το 18% (από μόλις 25%)

προβλέπει μείωσή τους. Ενισχύθηκε σημαντικά στις +25 (από -4) μονάδες ο δείκτης εκτιμήσεων για το επίπεδο των τρεχουσών εργασιών, ενώ παράλληλα το ισοζύγιο των τιμών σημείωσε ήπια υποχώρηση 4 μονάδων και διαμορφώθηκε στις +37 μονάδες. Τέλος, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία εξασθένισε οριακά στο 19%, με το 29% να αναφέρει την περιορισμένη χρηματοδότηση, το 21% την έλλειψη εργατικού δυναμικού και ένα 13% τη χαμηλή ζήτηση ως το βασικότερο εμπόδιο λειτουργίας τους.

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Σημαντική υποχώρηση στις προσδοκίες, στην πλειονότητα των

εξεταζόμενων κλάδων

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο υποχώρησε σημαντικά τον Δεκέμβριο στις 100,3 μονάδες, από 110,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Η επιδείνωση αυτή είναι αποτέλεσμα της εξασθένισης των προσδοκιών στους περισσότερους κλάδους με εξαίρεση μόνο τον κλάδο Υφασμάτων-Ένδυσης-Υπόδησης, όπου ο δείκτης κινείται αισθητά ανοδικά. Αναλυτικά, οι θετικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν σημαντικά και διαμορφώνονται στις +6 μονάδες (από +27μονάδες), ενώ αντίστοιχα κινούνται οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο στις +6 (από +18) μονάδες. Από την άλλη πλευρά, τα αποθέματα διατηρούνται αμετάβλητα στις -8 μονάδες, με τις νέες παραγγελίες να στρέφονται έντονα αρνητικές (-21 από +1 μονάδες). Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση αποκλιμακώνονται έντονα (+7 από +27 μονάδες), ενώ ως προς τις τιμές, το 58% αναμένει άνοδο, ενδεικτικό των πληθωριστικών πιέσεων. Ως προς το βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον αυτός ενισχύεται, καθώς

το 62,2% θεωρεί ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, αρκετά υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα (53,3%).

Οι προσδοκίες στους επιμέρους κλάδους είναι πτωτικές, με εξαίρεση τον κλάδο Υφασμάτων -ΈνδυσηςΥπόδησης. Αναλυτικά:

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός υποχώρησε έντονα τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις 80,0 (από 112,3) μονάδες, χαμηλότερα σε σχέση με το περυσινό επίπεδο (85,5 μον.). Οι έντονα θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις στράφηκαν αρνητικές (-7 μονάδες), ενώ αντίθετα οι θετικές προσδοκίες για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου ενισχύονται ήπια και διαμορφώνονται στις +38 μονάδες (από τις +31). Τα αποθέματα παράλληλα κλιμακώνονται στις +46 μονάδες (από +19), ενώ υποχωρούν αισθητά οι παραγγελίες προς προμηθευτές (-8 από +31 μον.). Έντονη εξασθένιση παρατηρείται στο ισοζύγιο

Πίνακας4: ΔείκτηςΕπιχειρηματικώνΠροσδοκιώνστοΛιανικόΕμπόριο ΤομέαςΑκραίεςτιμέςΜέσοςόρος

ΛιανικόΕμπόριο

Οδείκτηςεπιχειρηματικώνπροσδοκιώνυπολογίζεταιμεβάσητιςεκτιμήσειςκαιτιςπροβλέψειςγια τιςπωλήσειςκαιτιςεκτιμήσειςγιατούψοςτωναποθεμάτων. Πηγή: ΙΟΒΕ

MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

62 ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER
(2000-2010=100) MinMax2001-2021201620172018201920202021 52,6 (Ιούλ. 2010) 128,7 (Μάιος 2007) 93,5 101,4 94,6 104,5 109,6 87,9 100,2 2021 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ 86,4 90,2 94,0 97,1 95,2 101,3 102,6 99,9 103,6 114,7 101,7 115,7 2022 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ 110,3 96,5 89,5 85,0 89,8 89,0 93,0 84,9 86,9 103,5 110,5 100,3 Σημείωση:

WOODWELL

GmbH TOUCHES

Embark on a unique journey of discovery through the world of our variety of furniture. With us you will find stylish, timeless and robust furniture to let your home, office, hotel or gastronomy shine in a new light. As Woodwell GmbH, we pay attention to the highest quality, professionalism and detail in the production and sale of our products.

Convince yourself of our 20 years of experience in hotel and restaurant interior as well as the catering equipment side for your gastronomy such as restaurants, canteen kitchens, bakeries, snack bars, ice cream parlours, kebab bistros and many other commercial facilities.

Beds & More
BaumstammTeakholz & Mehr
Our Online Shops
www.instagram.com/woodwell_gmbh www.woodwell.de/de/ www.germaninox.de/de/ GmbH
www.facebook.com/woodwellgmbh

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

των προβλέψεων για την απασχόληση, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις -3 μονάδες, ενώ οι πληθωριστικές

τάσεις των τιμών ενισχύονται κατακόρυφα (+77 από +25 μονάδες).

Έντονα ανοδικά κινείται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Υφάσματα - Ένδυση - Υπόδηση, φθάνο-

ντας στις 123,3 (από 86,8) μονάδες, πολύ υψηλότερα από το αντίστοιχο επίπεδο πέρυσι (100,9 μον.). Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις από αρνητικές στρέφονται έντονα θετικές και διαμορφώνονται στις +75 (από -41) μονάδες, ενώ παράλληλα ενισχύονται σημαντικά οι κανονικές για την εποχή προβλέψεις για το επόμενο διάστημα και διαμορφώνονται στις +49 μονάδες. Τα αποθέματα κλιμακώνονται και διαμορφώνονται στις +40 μονάδες (από -11 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ οι παραγγελίες προς προμηθευτές εξασθενούν. Από

την άλλη πλευρά βελτιώνονται κατακόρυφα οι αρνητικές προσδοκίες στην απασχόληση (+45 από -5 μονάδες), ενώ στις τιμές το σχετικό ισοζύγιο υποχωρεί στις +17 (από +30) μονάδες.

Διάγραμμα4: ΔείκτηςΕπιχειρηματικώνΠροσδοκιώνστοΛιανικόΕμπόριο (2000-2010=100)

Λιανικό Εμπόριο -Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2001-2021)

Λιανικό Εμπόριο -Ευρωζώνη (άξονας δεξιά)

DGEcfin

Οι προσδοκίες στα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού υποχωρούν σημαντικά και ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στις 78,6 (από 92,9) μονάδες, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (112,1 μον.). Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά στις -24 μονάδες (από -4), ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις στις πωλήσεις στο επόμενο διάστημα υποχώρησαν ήπια (+8 από +16 μονάδες).

Παράλληλα, ο δείκτης αποθεμάτων ενισχύθηκε έντονα (+26 από +6 μονάδες), ενώ οι παραγγελίες προς προμηθευτές εξασθένισαν αισθητά και ισοσκελίστηκαν (από +18 μονάδες). Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις

για την απασχόληση διατηρούνται θετικές στις +4 μονάδες, ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης συνεχίζει να υποδηλώνει σημαντική αύξηση τιμών (+51 από +47 μονάδες).

Μικρή υποχώρηση σημειώνεται τον Δεκέμβριο στις επιχειρηματικές προσδοκίες στα Οχήματα - Ανταλλακτικά, στις 121,8 (από 131,4) μονάδες, αρκετά χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (136,0 μονάδες). Το ήπια θετικό ισοζύγιο στις τρέχουσες πωλήσεις του κλάδου, αν και υποχωρεί, διατηρείται θετικό (στις +6 από +9 μονάδες), ενώ παράλληλα οι αισιόδοξες προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου περιορίζονται αισθητά και ισοσκελίζονται (από +19 μον.). Τα αποθέματα παραμένουν σε πολύ χαμηλά για την εποχή 64

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Πηγή: IOBE,DGEcfin. Ο δείκτης για την Ευρωζώνη είναι υπό μορφή ισοζυγίου και αντλείται από την
-40 -35 -30 -25 -20 -15 -10 -5 0 5 10 0 20 40 60 80 100 120 140 Δεκ/11 Ιουν/12 Δεκ/12 Ιουν/13 Δεκ/13 Ιουν/14 Δεκ/14 Ιουν/15 Δεκ/15 Ιουν/16 Δεκ/16 Ιουν/17 Δεκ/17 Ιουν/18 Δεκ/18 Ιουν/19 Δεκ/19 Ιουν/20 Δεκ/20 Ιουν/21 Δεκ/21 Ιουν/22 Δεκ/22
Berlin Packaging Greece Παπάζογλου 3, Τ.Κ. 17778,Ταύρος | Τ.: +30 216 8003666 , ΜΟΒ.+30 6943 812812 info.greece@berlinpackaging.com • www.berlinpackaging.gr

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

επίπεδα (-43 από -48 μονάδες), με τις παραγγελίες προς προμηθευτές να εξακολουθούν να είναι πτωτικές (9 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο από -6 μον.). Παράλληλα, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται

περαιτέρω και διαμορφώνονται στις +29 μονάδες (από +20 μον.), ενώ τέλος, ως προς τις τιμές, το σχετικό

ισοζύγιο διατηρείται σε έντονα πληθωριστικά επίπεδα, στις +56 μονάδες.

Κατακόρυφα πτωτικά κινούνται οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Πολυκαταστήματα, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 33,3 (από 87,5) μονάδες. Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις στρέφονται σε έντονα αρνητικά επίπεδα και διαμορφώνονται στις -87 (από +4) μονάδες, όπως και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης

περιόδου που διαμορφώνονται στις -90 (από +3) μονάδες. Τα αποθέματα έχουν σχεδόν πλήρως ρευστοποιηθεί, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για παραγγελίες προς προμηθευτές κινούνται έντονα πτωτικά στις -93 μονάδες. Αισθητά πτωτικά κινούνται και οι προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες από τις +29 μονάδες διαμορφώνονται πλέον σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης εμφανίζει σχεδόν καθολικά πληθωριστικές τάσεις (+97 μονάδες).

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Ήπια βελτίωση στις προσδοκίες λόγω αισιόδοξων προβλέψεων της

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο, στις 103,3 μονάδες, από 101,3 τον Νοέμβριο, λόγω βελτίωσης των προσδοκιών σε όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους, πλην των Ξενοδοχείων-Εστιατορίων-Τουριστικών πρακτορείων και τον κλάδο Πληροφορικής, όπου παρατηρήθηκε οριακή υποχώρηση. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων είναι ήπια πτωτικές, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση. Αντίθετα, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, βελτιώθηκαν αισθητά. Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινείται πτωτικά, στις +28 μονάδες (από +32), ενώ ο δείκτης εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση διαμορφώθηκε στις +20 (από +24) μονάδες. Ήπια θετικές είναι οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου στις +12 (από -2) μονάδες, ενώ εκείνες για την απασχόληση αν και υποχωρούν, διατηρούνται οριακά θετικές (+1 από +8 μονάδες). Στις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο υποδηλώνει εκ νέου αύξηση τιμών, (+28 από +18) μονάδες. Μια σχεδόν στις τέσσερεις επιχειρήσεις (23%) δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 21% των επιχειρήσεων να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 25% των επιχειρήσεων τις τρέχουσες εξελίξεις ως βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του. Στην ερώτηση

σχετικά με το βαθμό αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον, το 62% θεωρεί ότι η μελλοντική ανάπτυξη

μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, όσο περίπου και τον προηγούμενο μήνα.

Σε επίπεδο βασικών κλάδων η βελτίωση είναι απόρροια της ενίσχυσης σε όλους τους κλάδους πλην των Ξενοδοχείων-Εστιατορίων-Τουριστικών πρακτορείων και της Πληροφορικής. Αναλυτικότερα: Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία - Εστιατόρια - Τουριστικά Πρακτορεία, αν και εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα στις 109,0 (από 115,7) μονάδες, έχει περιοριστεί αισθητά. Οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων υποχωρούν έντονα, στις +9 μονάδες (από +28 μονάδες ο δείκτης), ενώ παράλληλα, πτωτικά κινούνται οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώνονται στις +23 (από +37) μονάδες, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης

να κινούνται έντονα ανοδικά και να διαμορφώνονται στις +6 μονάδες (από -7 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Σε αντίθεση με τη θερινή σεζόν, οι προβλέψεις για την απασχόληση συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία (στις +2 από +12 μονάδες ο σχετικός δείκτης), ενώ ο δείκτης των τιμών διατηρείται στις +55 μονάδες εξακολουθώντας να υποδηλώνει αύξηση.

Ήπια ανοδικά κινείται ο δείκτης προσδοκιών στους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς (χωρίς Τράπεζες), στις 93,2 (από 90,7) μονάδες, σε έντονα χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με εκείνο του προηγούμενου έτους (122,8 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν απαισιόδοξες (στις -6 από -5 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ παράλληλα περιορίστηκαν οι αρνητικές εκτιμήσεις της τρέχουσας ζήτησης οι οποίες από τις -32 μονάδες διαμορφώθηκαν στις -19 μονάδες. Αντίθετα, ήπια πτωτικά κι-

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

ζήτησης
66
DRF (DRF)5-15% , ( / ), ( ) 10%,, 50%-light.VEGAN. To, USDA FDA. RUSK 123 , , ,(, , pinhead, ), BREADCRUMBS ,, ,-, ,,N.FEIZIDIS
Plakentias Ave., 15234 Chalandri - Athens - Greece Tel: +302106822030, Fax: +302106822012, Email: info@feizidis.gr www.feizidis.gr
OE, 3 Doukissis

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

Πίνακας5: ΔείκτηςΕπιχειρηματικώνΠροσδοκιώνστιςΥπηρεσίες

Οδείκτηςεπιχειρηματικώνπροσδοκιώνυπολογίζεταιμεβάσητηνκατάστασητηςεπιχείρησης,καθώς και τιςεκτιμήσειςκαιτιςπροβλέψειςγιατηνπορείατηςζήτησης. Πηγή: IOBE

Διάγραμμα5: ΔείκτηςΕπιχειρηματικώνΠροσδοκιώνστιςΥπηρεσίες

Υπηρεσίες -Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2002-2021)

Υπηρεσίες -Ευρωζώνη (άξονας δεξιά)

νήθηκαν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης οι οποίες διαμορφώθηκαν στις +6 (από +11) μονάδες, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση διαμορφώθηκαν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα (από +21 μονάδες). Στις προσδοκίες για τις τιμές, ο σχετικός δείκτης κινήθηκε ήπια πληθωριστικά και διαμορ-

φώθηκε στις +19 μονάδες, ενώ το ποσοστό εκείνων που

δηλώνουν ανεμπόδιστη λειτουργία κυμάνθηκε στο 13% (από 26%), με το μεγαλύτερο εμπόδιο να είναι η ανεπάρκεια ζήτησης με 72%.

Ήπια πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Διάφορες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες, στις 111,2 (από 108,4 μονάδες), επίπεδο αισθητά χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό (124,2 μον.). Στους βασικούς δείκτες, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνεται σημαντικά (+38 από +27 μονάδες), με τις θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση να κινούνται ελαφρά ανοδικά ( +14 από +10 μονάδες). Αντίθετα, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης υποχώρησαν ήπια στις +40 μονάδες (από +46 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση που διαμορφώθηκαν στις +36 (από +44) μονάδες. Από την άλλη πλευρά η πληθωριστική τάση

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

68
ΤομέαςΑκραίεςτιμέςΜέσοςόρος Υπηρεσίες (2000-2010=100) MinMax2002-2021201620172018201920202021 46,9 (Ιουν. 2020) 140,2 (Ιούλ. 2000) 88,7 79,3 92,7 97,0 97,7 76,0 104,7 2021 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ 63,9 72,5 76,4 77,3 103,6 116,9 120,8 123,6 125,8 125,9 131,3 119,2 2021 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ 113,9 122,0 111,2 95,6 97,6 100,5 103,4 107,2 126,3 98,9 101,3 103,3 Σημειώσεις:
(2000-2010=100) Πηγή: IOBE,DGEcfin. Ο δείκτης για την Ευρωζώνη είναι υπό μορφή ισοζυγίου και αντλείται από την DGEcfin -60 -50 -40 -30 -20 -10 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140 Δεκ/11 Ιουν/12 Δεκ/12 Ιουν/13 Δεκ/13 Ιουν/14 Δεκ/14 Ιουν/15 Δεκ/15 Ιουν/16 Δεκ/16 Ιουν/17 Δεκ/17 Ιουν/18 Δεκ/18 Ιουν/19 Δεκ/19 Ιουν/20 Δεκ/20 Ιουν/21 Δεκ/21 Ιουν/22 Δεκ/22

Η διατροφική αξία των ελληνικών προϊόντων, καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας αποτελούν πλέον πόλο έλξης για πολλούς επαγγελματίες και καταναλωτές του εξωτερικού. Με γνώμονα την άριστη και ανταγωνιστική ποιότητα των ελληνικών τροφίμων και ποτών και τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτησή τους σε παγκόσμιο επίπεδο, η Greek Valley GmbH, με έδρα το Großbeeren (περιοχή Βρανδεμβούργου-Βερολίνου) της Γερμανίας, αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων και των αγοραστών, εισαγωγών ελληνικών προϊόντων του εξωτερικού. ∆ιαθέτοντας ένα μεγάλο δίκτυο επαφών με τοπικούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα στόχος μας είναι η προώθηση εκλεκτών και καινοτόμων προϊόντων στην αγορά της Γερμανίας αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Η επιλογή των προμηθευτών γίνεται πάντα με αυστηρά κριτήρια, δεδομένου ότι επιθυμούμε τα προϊόντα να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας με πιστοποίηση διεθνών οργανισμών τροφίμων. Η Greek Valley στοχεύει στην εμπιστοσύνη των αγοραστών και επενδύει στην προώθηση προιόντων με άριστη σχέση ποιότητας και τιμής.

Greek Valley GmbH Zum Kiesberg 34H, 14979 Großbeeren, Germany T. +49 (0) 33701900155, M.+49 (0) 15750874849, F. +49 (0) 33701900157 c.bitzios@greekvalley.de • www.greekvalley.de
Προιόντα υψηλής ποιότητας για γεμάτα ταμεία

DG ECFIN:

διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, στις +33 μονάδες (από +32), ενώ τουλάχιστον δύο στις πέντε επιχειρήσεις (43%) δηλώνουν απρόσκοπτη λειτουργία, με το 12% να αναφέρει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 20% την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και άλλο ένα 15% παράγοντες σχετικούς με τις τρέχουσες εξελίξεις, ως εμπόδια λειτουργίας.

Οριακή εξασθένιση παρουσιάζει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού και διαμορφώνεται στις 107,1 (από 108,2) μονάδες, σε ελαφρά ωστόσο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι (101,9 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται οριακά κερδίζοντας μια μονάδα, ενώ αντίστοιχα κινούνται οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και διαμορφώνονται στις +24 (από +23) μονάδες. Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης υποχώρησαν ελαφρά και διαμορφώθηκαν στις +41 (από +46) μονάδες, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν και από τις +23 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +35 μονάδες. Ταυτόχρονα ενισχύονται οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (στις +29 μονάδες από +15 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Τέλος, το 47% των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 12% των επιχειρήσεων να αναφέρεται σε ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, το 15% σε ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, το 15% (από 23%) σε χαμηλή ζήτηση, ενώ το 6% των επιχειρήσεων επισημαίνει παράγοντες σχετικούς με τις τρέχουσες εξελίξεις ως βασικό

πρόσκομμα στη λειτουργία της.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις Χερσαίες Μεταφορές, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 115,7 (από 114,8) μονάδες. Οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση διατηρούνται αμετάβλητες στις +34 μονάδες, ενώ παράλληλα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται οριακά (+36 από +34 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Έντονα θετικές διατηρούνται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης και ενισχύονται ελαφρά (στις +41 από +39 μονάδες ο σχετικός δείκτης), ενώ αντίθετα προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου διατηρούνται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ισοσκελισμένες. Το ισοζύγιο των τιμών διατηρεί τις πληθωριστικές του τάσεις (στις +20 μονάδες), ενώ τέλος, το 39% των επιχειρήσεων επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη λειτουργία τους, αλλά το 58% τις τρέχουσες εξελίξεις γενικότερα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώνεται αρκετά τον Δεκέμβριο καθώς διαμορφώνεται στις –47,9 από –51,9 μονάδες τον Νοέμβριο, επίπεδο όμως πολύ χειρότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-38,2 μονάδες)12 .

Ουσιαστικά φαίνεται να διορθώνεται η πολύ ισχυρή επιδείνωση της τελευταίας περιόδου και ο δείκτης να επανέρχεται σιγά-σιγά στο επίπεδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. H παρατεταμένη καλοκαιρία που καθυστερεί την επίδραση στο ζήτημα της θέρμανσης σίγουρα συντελεί προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και η εορταστική περίοδος που οδήγησε τους καταναλωτές σε κάποιες πάγιες δαπάνες λόγω των ημερών. Σαφώς η τάση αυτή είναι πανευρωπαϊκή, όμως οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι περισσότερο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην ΕΕ, με αισθητή διαφορά από τους υπόλοιπους. Ακολουθούν οι καταναλωτές σε Ουγγαρία και Πορτογαλία, με επίπεδο δείκτη –45,9 και -37,0 μονάδες αντίστοιχα. Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης βρίσκονται η Λιθουανία (-7,0) και η Μάλτα (-12,4). Χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο, είναι ότι πλέον καμιά χώρα δεν βρίσκεται στο θετικό πεδίο τιμών. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -24,4 μονάδες στην ΕΕ και στις -22,2 μονάδες στην Ευρωζώνη. Αναλυτικά:

1 Ο τρόπος υπολογισμού του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης άλλαξε από τον Ιανουάριο του 2019. Πλέον δεν λαμβάνονται υπόψη η πρόθεση για αποταμίευση και οι προβλέψεις για την ανεργία, καθώς έχουν αντικατασταθεί από τα ισοζύγια των εκτιμήσεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το τελευταίο 12μηνο και των προβλέψεών τους για μείζονες αγορές. Παραμένουν όμως οι άλλοι δύο δείκτες δηλαδή οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επόμενους 12 μήνες και οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της οικονομίας. Οι σειρές των δεικτών καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε όλες τις χώρες της ΕΕ αναθεωρήθηκαν προς τα πίσω από την DG Ecfin.

2 Από τον Απρίλιο του 2022, η μέθοδος εποχικής προσαρμογής των στοιχείων της Έρευνας άλλαξε. Ακολούθως, όλα τα προηγούμενα αποτελέσματα έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς.

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: Σημαντική άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
70
ΙΟΒΕ -
Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής

Συγκυρίας

Πίνακας6: Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών (εποχικάεξομαλυμένα στοιχεία)

ΠεριοχήΑκραίεςτιμέςΜέσοιόροι

ΔείκτηςΕμπιστοσύνηςΚαταναλωτών(εποχικάεξομαλυμέναστοιχεία)

Καταναλωτική εμπιστοσύνη E.E Καταναλωτική εμπιστοσύνη Ευρωζώνη

Καταναλωτική εμπιστοσύνη Ελλάδα Μέσος Όρος Ελ. (2001-2021)

Πηγή: ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή,DGEcfin

• Ηπιότερη αποτίμηση στις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες αποκλιμακώνονται ελαφρά τον Δεκέμβριο στις -51,5 μονάδες (έναντι -54,5). Το 66% (από 70%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 2% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν

στις -22,7 και -21,3 μονάδες αντίστοιχα.

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

72
MinMax2001-2021201620172018201920202021 ΕΕ-27 -24,0 (Ιουν. 2022) -1,7 (Μάιος 2000) -10,8 -7,3 -4,6 -4,1 -6,1 -14,6 -8,7 Ευρωζώνη -24,4 (Μάρ. 2009) -1,9 (Μάιος 2000) -11,3-7,9-5,2-4,8-7,0-14,3-7,4 Ελλάδα -80,8 (Φεβρ. 2012) +3,2 (Απρ. 2000) -40,8 -62,9 -58,9 -44,0 -19,8 -31,2 -35,4 Περιοχή2021 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ ΕΕ-27 -14 -13,4 -10,4 -10,3 -6,2 -4,2 -5,4 -6,6 -5,8 -7 -9,9 -10,4 Ευρωζώνη -14-13,2-9,5-9,7-5,4-1,9-3,6-5,3-3,7 -5,3-8,1-9,3 Ελλάδα -38,9 -43,4 -39,9 -38,4 -21,9 -24,7 -31,4 -32 -37,5 -39,8 -38,5 -38,2 Περιοχή2022 ΙΦΜΑΜΙΙΑΣΟΝΔ ΕΕ-27 -11,8 -12,2 -21,4 -22,2 -22,6 -24,2 -27,1 -26,1 -29,5 -28,7 -25,8 -24,4 Ευρωζώνη -9,7-9,7-21,7-22,1-21,2-23,7-27,0-24,9-28,7-27,5 -23,9-22,2 Ελλάδα -40,5 -38,9 -51,4 -55,3 -51,3 -52,5 -55,3 -54,2 -51,2 -57,9 -51,9 -47,9 Πηγή: ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή, DG Ecfin Διάγραμμα6:
-90 -80 -70 -60 -50 -40 -30 -20 -10 0 Δεκ-11 Ιουν-12 Δεκ-12 Ιουν-13 Δεκ-13 Ιουν-14 Δεκ-14 Ιουν-15 Δεκ-15 Ιουν-16 Δεκ-16 Ιουν-17 Δεκ-17 Ιουν-18 Δεκ-18 Ιουν-19 Δεκ-19 Ιουν-20 Δεκ-20 Ιουν-21 Δεκ-21 Ιουν22 Δεκ-22
OMEGA FOODS INC. 57 FAIRHAVEN DRIVE • ALLENDALE, N.J. 07401 TEL: (201) 825-6611 • FAX: (201) 825-3108 E-MAIL: GREGSAMARTZIS@OMEGAFOODSINC.COM Omega Foods Inc. is a family owned company in the food industry since 1980. We represent Greek companies in Olives, Diary products, Peppers, and Stuffed Grape Leaves. All our suppliers are compliant with all FDA regulations and industry standards.

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

• Λιγότερο απαισιόδοξες και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκαν τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -44,4 (από -50,6) μονάδες

τον Νοέμβριο. Το 58% (από 62%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής

του κατάστασης, ενώ το 4% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -14,9 και -13,1 μονάδες αντίστοιχα.

Διάγραμμα7: Ενδεικτικές μεταβλητές

τηςέρευναςκαταναλωτώντοεπόμενο12μηνο

ΠΡΟΘΕΣΗΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΓΙΑΤΗΝΕΞΕΛΙΞΗΤΗΣΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΓΙΑΤΗΝΕΞΕΛΙΞΗΤΩΝΤΙΜΩΝΠ

• Περισσότερο αισιόδοξες και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε σημαντική υποχώρηση τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις -48,6 (από –55,1) μονάδες. Το 63% (από 67%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 20% (από 18%) το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ

και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -39,4 και -33,1 μονάδες αντίστοιχα.

• Αμετάβλητη η πρόθεση για μείζονες αγορές

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

74
ΡΟΘΕΣΗΓΙΑΜΕΙΖΟΝΕΣΑΓΟΡΕΣ Πηγή:ΙΟΒΕ πολύ πιθανή 1% αρκετά πιθανή 12% όχι πιθανή 19% καθόλου πιθανή 67% δεν γνωρίζω 1% αισθητή αύξηση 26% ελαφρά αύξηση 25% αμετάβλητη 25% ελαφρά μείωση 11% δεν γνωρίζω 12% αύξηση με ταχύτερο ρυθμό 21% αύξηση με τον ίδιο ρυθμό 34% αύξηση με βραδύτερο ρυθμό 14% σχεδόν αμετάβλητες 17% μείωση 1% δεν γνωρίζω 13% λίγο περισσότερες 4% σχεδόν αμετάβλητες 36% λίγο λιγότερες 12% πολύ λιγότερες 45% δεν γνωρίζω 2%

ΙΟΒΕ - DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

κ.λπ.) παρέμεινε αμετάβλητη, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -47,4 (από -47,3) μονάδες. Το 57% των καταναλωτών (από 55%) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 6% (από 5%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -20,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -21,5 μονάδες στην Ευρωζώνη.

• Μικρή βελτίωση της πρόθεσης για αποταμίευση

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις –69,2 μονάδες (από -72,2). Το 86% (από 88%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την απο-

ταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 13% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -1,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -1,4 μονάδες στην Ευρωζώνη.

• Βελτίωση στις προβλέψεις για την ανεργία

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε τον Δεκέμβριο, στις +32,4 μονάδες, από +38,3 τον Νοέμβριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας υποχώρησε στο 51% (από 55%), με το 11% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της.

Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +23,4 και +20,0 μονάδες.

• Έντονη εξασθένιση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών

Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε έντονα τον

Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις +28,6 μονάδες, έναντι +41,2 μονάδων τον Νοέμβριο. Το 55% (από 64%)

των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 17% αναμένει σταθερότητα.

Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +23,9 και 23,7 μονάδες αντίστοιχα.

• Υποχώρηση του ποσοστού που «μόλις τα βγάζει πέρα»

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» εξασθένισε στο 60% (από 65%), ενώ στο 13% (από 12%) ενισχύθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 18% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» ενισχύθηκε στο 8%.

• Άνοδος του ποσοστού των νοικοκυριών που είναι αβέβαια για τη μελλοντική οικονομική κατάστασή

τους

Στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί το βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 61% έκρινε τον Δεκέμβριο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το 56% του προηγούμενου μήνα.

FoodrinkWorld W FD

www.foodrinkworld.gr

Γίνε Μέλος της Μεγαλύτερης Ηλεκτρονικής ‘Εκθεσης Τροφίμων, Ποτών & Υπηρεσιών

Ôçë.: (+30210) 8838817, 8814731 , 8837107 Fax:(+30210) 8236331, www.bbe.gr • email: b_b@otenet.gr, info@bbe.gr

ΟΚΟΣΜΟΣΤΟΥSUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

76

Το Ι.Ο.Β.Ε. ιδρύθηκε το 1975 και αποτελεί

ένα κοινωφελές ίδρυμα που συνιστά μια σύγχρονη δεξαμενή σκέψης (think tank)

στην οικονομική έρευνα και πολιτική. Το

Ι.Ο.Β.Ε. έχει δύο βασικούς σκοπούς: α) να προωθεί την επιστημονική έρευνα για τα αναδυόμενα προβλήματα της ελληνικής

οικονομίας και β) να παρέχει αντικειμενική

πληροφόρηση και να διατυπώνει προτάσεις

χρήσιμες στη διαμόρφωση πολιτικής. Επικεντρώνει την ερευνητική του δραστηριότητα

στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας

σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις έρευνες που ξεκινούν από το επίπεδο της επιχείρησης και σχετίζονται με προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Το Ι.Ο.Β.Ε. ως ο μόνος ιδιωτικός, ανεξάρτητος και αδέσμευτος οργανισμός που ασχολείται με τα μείζονα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας επιδιώκει να παρεμβαίνει έγκαιρα, να επισημαίνει τα κρίσιμα ζητήματα και κυρίως να προτείνει λύσεις, διατηρώντας θέση επιστημονικής και ακαδημαϊκής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό επιτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

• ∆ιεξάγει εφαρμοσμένη επιστημονική

έρευνα για βασικά διαρθρωτικά, κλαδικά

και τομεακά προβλήματα της ελληνικής

οικονομίας.

• Παρακολουθεί και αναλύει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές τάσεις με έρευνες

πεδίου και καταγράφει το επιχειρηματικό

κλίμα που επικρατεί, διατυπώνοντας προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

• Παρέχει αξιόπιστες και αντικειμενικές αναλύσεις για συγκεκριμένους τομείς και κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

• Συνεργάζεται με ξένα ερευνητικά ινστιτούτα και διεθνείς οργανισμούς σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμμετέχει σε διεθνείς έρευνες για οικονομικά θέματα και πολιτικές.

• Παρεμβαίνει και συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο με τη διοργάνωση ημερίδων και συζητήσεων για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

• ∆ιατυπώνει προτάσεις χρήσιμες στη διαμόρφωση πολιτικής σε θέματα σχεδιασμού βιομηχανικής και αναπτυξιακής πολιτικής, απασχόλησης και κατάρτισης και προτείνει θεσμικές παρεμβάσεις σε θέματα ανάπτυξης και ενίσχυσης επιχειρήσεων και αγορών.

• ∆ιοργανώνει συνέδρια, σεμινάρια και εκδίδει βιβλία για την προώθηση μελετών και ερευνών, σχετικών με τους παραπάνω σκοπούς. http://iobe.gr/

OUZO BARBAYANNI

SINCE 1860

www.barbayanni-ouzo.com, e-mail: info@barbayanni-ouzo.com

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

1860 ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης με

καταγωγή από τη Νάξο και την Άνδρο

φτάνει στην εύφορη γη του Πλωμαρίου Λέσβου φορτωμένος με τις

εμπειρίες και την γνώση της

απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας. Από το μικρό λιμάνι

ξεκινούσαν

λογιών-λογιών

καΐκια για να μεταφέρουν

προϊόντα σε Ρουμανία και

Ρωσία μέχρι τα βάθη της

Μαύρης θάλασσας. Η

καρπερή γη του

νησιού με το εξαίσιο

κλίμα την αξεπέραστη ποικιλία

γλυκανίσου και

δεκάδων

άλλων

αρωματικών

φυτών που φυτρώνουν εκεί μαζί με το πλούσιο σε μεταλλικά άλατα νερό του Πλωμαρίου, συνδυαστήκαν με τα μυστικά του Βαρβαγιάννη και δημιούργησαν ένα μοναδικό ούζο. Η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη μιά αμιγώς οικογενειακή εταιρεία, 100% Ελληνική που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1860 στο ακριτικό Πλωμάρι της Λέσβου, στο τιμόνι της οποίας σήμερα είναι η 5η & η 6η γενιά, εδώ και ενάμιση περίπου αιώνα προσφέρει στην ελληνική και διεθνή αγορά ένα παραδοσιακό, αυθεντικό Ούζο από 100% απόσταξη.

To OYZO BAΡΒΑΓΙΑΝΝΗ, η εταιρεία που συνέβαλε στη καθιέρωση τους όρου «ούζο Πλωμαρίου» και «εξ αποστάξεως 100%», με περισσότερα από 158 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελληνική αγορά είναι ένα σπάνιο παράδειγμα μιας οικογενειακής επιχείρησης που για έξι συνεχόμενες γενιές προστατεύει με συνέπεια μια μοναδική παράδοση.

ΑΓΟΡΑ

Πιστοί φύλακες της παράδοσης πλέον των 154 χρόνων, η οικογένεια Βαρβαγιάννη βαδίζει στα ίδια πάντα βήματα

που χάραξε ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης. Με πολλή αγάπη και μεράκι τα μέλη της οικογένειας επιλέγουν προσεκτικά αγνά, φυσικά υλικά και παρακολουθούν με ιδιαίτερη φροντίδα τη διαδικασία απόσταξης, που γίνε-

ται με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο. Το πάθος έξι γενεών της οικογένειας

Βαρβαγιάννη για την κατάκτηση του τέλειου στην υπηρεσία της γεύσης και η

τήρηση των παλαιών τεχνικών απόσταξης έχουν σαν αποτέλεσμα το όνομα του οίκου Βαρβαγιάννη να ταυτίζεται παγκοσμίως με το όνομα του πιο εκλεκτού ελληνικού ποτού, του ούζου.

Χάρη στην καλά κρυμμένη οικογενειακή συνταγή, που συνεχίζει να δίνει έξι γενιές αργότερα, το νόημα της ποιότητας και της γεύσης στο Ούζο Βαρβαγιάννη.

Το αποτέλεσμα αυτής της παραδοσιακής μεθόδου απόσταξης είναι ένα απόσταγμα 100% που προσδίδει και τη μοναδικότητα στο Ούζο Βαρβαγιάννη (η νομοθεσία απαιτεί μόλις 20% απόσταγμα). Το ούζο Βαρβαγιάννη ανήκει στην ανώτερη κατηγορία καθόσον προέρχεται από απόσταγμα 100% και τυγχάνει επίσης προστατευόμενης ονομασίας γεωγραφικής ένδειξης καθώς αποστάζεται και εμφιαλώνεται στην περιοχή του Δήμου Πλωμαρίου.

ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Σήμερα η οικογενειακή επιχείρηση Βαρβαγιάννη συνεχίζει την παράδοση στο ποιοτικό ούζο εφαρμόζοντας συστήματα όπως ISO 9001:2015 & ISO 22000:2015 (με πιστοποίηση από την EUROCERT AE) για την ασφάλεια των ποτών και το σύστημα ΝΑΙΑΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αφορά τις υπεύθυνες επιχειρήσεις και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον ακολουθώντας με πίστη το δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες γενιές εδώ και 159 χρόνια πριν.

Η εφαρμογή των ανωτέρω συστημάτων ISO 9001:2015 & ISO 22000:2005 έδωσε νέα δυναμική στην λειτουργία της εταιρείας καθώς επίσης διευκόλυνε και

The friends preserve the tradition and the tradition calls for ... Ouzo Barbayanni.

The friends preserve the tradition and the tradition calls for ... Ouzo Barbayanni.

OUZO BARBAYANNI! We like it for its tasty secret that is hidden in its bottle! We like it for its great history! We like it for its unique taste!

OUZO BARBAYANNI! We like it for its tasty secret that is hidden in its bottle! We like it for its great history! We like it for its unique taste!

OUZO BARBAYANNI!

OUZO BARBAYANNI!

The tradition calls for it! The friends call for it! The tradition calls for it! The friends call for it!

SINCE 1860 BARBAYANNI OUZO, PLOMARI

www.barbayanni-ouzo.com, e-mail: info@barbayanni-ouzo.com

διεύρυνε τις πωλήσεις στο εσωτερικό, ιδιαίτερα δε στο εξωτερικό με αύξηση 20% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ενδεικτικά οι κυριότεροι σταθμοί: 1860, η επίσημη χρονία ίδρυσης και αφετηρίας της οικογένειας, με την ταυτόχρονη παραγωγή του ούζου Μπλέ 46% vol, το οποίο καθιερώθηκε ως το κλασσικό Βαρβαγιάννη.

1960 η παραγωγή του ούζου Εύζων στους 47% vol. με έντονο άρωμα γλυκανίσου.

1965 η παραγωγή του ούζου Αφροδίτη στους 48% vol, η κορωνίδα των αποσταγμάτων.

1980, μεταφορά και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων στην ανατολική είσοδο του Πλωμαρίου, στη τοποθεσία Σχοίνος.

1996 ,διημιουργειται το μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη, ως φόρος τιμής στις προηγούμενες 4 γενεές και προσφορά

στους λάτερεις του ούζου.

1997 η παραγωγή του απαλού ούζου πράσινου στους 42% vol,

2000 εισέρχεται και επίσημα στην εταιρεία η 6η γενεά.

2004 η παραγωγή του ούζου Συλλεκτικό

2007 εκδίδεται το βιβλίο του ούζου και ούζου Βαρβαγιάννη ''Απόσταγμα ζωής''.

2010 εορτασμός των 150 χρόνων της οικογένειας Βαρβαγιάννη για την συνεχή της παρουσία στο χώρο.

2016 επιλογή της εταιρειάς ως

SUPERBRAND

2017, βράβευση της εταιρείας ως μια απο τις αρχαιότερες οικογενειακές επιχειρήσεις της Ευρώπης.

2018 βραβείοεπιχειριματικής αριστείας στα Diamonds of Greek Economy.

2019 επανεκλογή της εταιρείας ως SUPERBRAND.

2020, εορτασμός των 160 χρόνων της οικογένειας Βαρβαγιάννη για την συνεχή της παρουσία στο χώρο του ούζου.

ΑΞΙΕΣ - ΟΡΑΜΑ Η αποσταγματοποιία ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ συνεχίζει-στο Ακριτικό Πλωμάρι της Λέσβου να προσφέρει στους λάτρεις του ποιοτικού ούζου ένα μοναδικό απόσταγμα 100%, διατηρώντας με ευλάβεια τις διαχρονικές αρχές του ιδρυτή της,σεβασμό στην παράδοση, προσήλωση στην ποιότητα, αγάπη για

τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθιστώντας το Ούζο Βαρβαγιάννη σημείο αναφοράς. Η 6η γενία συνεχίζει με ένα και μόνο στοχο την προσφορά άριστης ποιότητας ούζου στους λάτρεις του.

ΜΟΥΣΕΙΟ

ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ

Το 1956 ιδρύθηκε το πρώτο θεματικό Μουσείο Ουζου παγκοσμίως Πλάι στα αποστακτήρια Βαρβαγιάννη όπου ξεκουράζονται οι πρώτοι αποστακτήρες της Οικογένειας Βαρβαγιάννη. Στο μουσείο θα βρείτε το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1858 , στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων της οικογένειας καθώς και τα πρώτα εργαλεία για την εμφιάλωση των πρώτων μπουκαλιών.

Στο μουσείο της οικογένειας το οποίο αποτελλεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, γίνονται επισκέψεις σχολείων στα πλαισια περιβαντολλογικής εκπαιδευσης, αλλα και τουριστών καθώς και οπτικοακουστικές περιηγήσεις στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Γνωρίζοντας καλά τις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς για ποιοτικά χαρτιά, αλλά και για τους σύγχρονους και οικολογικούς τρόπους συσκευασίας, ιδρύθηκε η εταιρεία μας με αντικείμενο την Αντιπροσωπεία & Εμπόριο Χάρτου-το 1998 από το Γκιντίδη Ιωάννη.

Αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα και στην Κύπρο επώνυμες χαρτοβιομηχανίες από τη Τσεχία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Εσθονία, την Ουγγαρία τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Παράλληλα είμαστε από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χάρτινης τσάντας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους μακροχρόνιους πελάτες συγκαταλέγονται τα ΙΚΕΑ, ΚFC, INTERSPORT και πολλοί άλλοι. Η εταιρεία μας συγκαταλέγεται στους πιο θερμούς υποστηρικτές της χάρτινης τσάντας ήδη από το 1998.

Η ικανοποίηση των πελατών μας και οι χιλιάδες τόνοι χαρτιού, μας αποδεικνύουν ότι η έναρξη των δραστηριοτήτων μας ήταν μία πολύ σωστή επιλογή.

Η ποιότητα, η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και η πλήρης υποστήριξη των χαρτοβιομηχανιών που αντιπροσωπεύουμε, μας ανέπτυξαν και μας γέμισαν με αισιοδοξία για όλα αυτά τα χρόνια.

Σήμερα το 2018, με τη βοήθεια της δεύτερης γενιάς ο στόχος μας παραμένει η αξιόπιστη και τίμια παροχή υπηρεσιών στους διάφορους εμπόρους και μεταποιητές χάρτου. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις

καταλληλότερες πρώτες ύλες στους πελάτες μας για τις ανάγκες εκτύπωσης και συσκευασίας.

Κοινωνική ευθύνη της εταιρείας

Η εταιρεία μας ασχολείται αποκλειστικά με χάρτινα προϊόντα. Το χαρτί παράγεται από χαρτοπολτό ο οποίος προέρχεται από τις

ίνες σελλουλόζας του ξύλου, μια τυπική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Κατά κύριο λόγο, κόβονται τα πιο ηλικιωμένα δέντρα τα

οποία είναι ακατάλληλα για επεξεργασία ξύλου και δε συμβάλλουν τόσο πολύ πια στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Επιπλέον

τα χαρτιά που χρησιμοποιούμε είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκής προέλευσης από 100% ελεγχόμενες πηγές. Για κάθε δέντρο που

κόβεται φυτεύονται περισσότερα με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια η έκταση των δασικών περιοχών να έχει αυξηθεί στην

κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Έτσι οι χαρτοβιομηχανίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η παραγωγική

διαδικασία του χαρτιού γίνεται επίσης ολοένα και πιο οικολογικός. Η βιομάζα που παράγεται κατά την παραγωγή, επαναχρησι-

μοποιείται και με αυτό το τρόπο η χαρτοβιομηχανία καλύπτει μέρος των ενεργειακών της απαιτήσεων, ενώ το νερό καθαρίζεται κάτω από πολύ αυστηρούς κανονισμούς. Τέλος το χαρτί ως τελικό προϊόν είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενο. Δε

καταστρέφει τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα και δεν είναι βλαβερό για τη δημόσια υγεία.

Όλα αυτά καθιστούν τις χάρτινες συσκευασίες τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι φυσικές εγκαταστάσεις και η ιστοσελίδα της εταιρείας μας είναι πλήρως προσβάσιμες από ΑμεΑ.

Οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας είναι μέλη και εθελοντές σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την

προστασία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος.

Η εταιρική μας δράση είναι πάντα δίκαιη και σκοπό έχει την ανάπτυξη μακροχρόνιων συνεργασιών. Ακολουθούμε αυστηρά μια πολιτική τιμιότητας και σεβασμού απέναντι στους εργαζομένους, τους πελάτες, τους προμηθευτές και το κράτος.

www.spentzosmeat.gr www.spentzosmeat.gr Ðëáôåßá Áíåîáñôçóßáò 3, Çëéïýðïëç, Ôçë.: 801-3000444, 210-3005400 Ðëáôåßá Áíåîáñôçóßáò 3, Çëéïýðïëç, Ôçë.: 801-3000444, 210-3005400

W FD

FoodrinkWorld

✓ Βιομηχανίες τροφίμων & ποτών

✓ Βιομηχανίες nonfood προϊόντων

✓ Αντιπροσωπείες - Διανομές

✓ Ζαχαροπλαστεία

✓ Αρτοποιεία

www.foodrinkworld.gr

Γίνε Μέλος

της

Μεγαλύτερης Ηλεκτρονικής

✓ Βιοτεχνίες τροφίμων & ποτών

✓ Βιολογικά προϊόντα

✓ Παροχή υπηρεσιών

✓ Εστιατόρια

✓ Ξενοδοχεία

✓ Σουπερ Μάρκετς

✓ Συσκευασία

✓ Εξοπλισμός

✓ Καφετέριες

✓ Μπαρ

Λάβετε μέρος στο πιό διάσημο ελληνικό site γιά

‘Εκθεσης Τροφίμων, Ποτών & Υπηρεσιών
να προωθήσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Λάβετε μέρος στις δράσεις μας σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία. ...äéåêäéêÞóôå ôï ìåñßäéï óáò óôçí ðáãêüóìéá áãïñÜ Ôçë.: (+30210) 8838817, 8814731 , 8837107 Fax:(+30210) 8236331, www.bbe.gr • email: b_b@otenet.gr, info@bbe.gr FoodrinkWorld

• Over 60+ Varieties of Authentic, High-Quality Pita & Flatbreads!

• Gyro & Other Meat Products!

• Fillo & Kataifi Dough & Related Products (Baklava, Spanakopita).

• Cheeses, Olives, Olive Oil & Other Mediterranean Specialty Products.

Η FARMHOUSE είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας έξω από την πόλη της Λάρισας. Ιδρύθηκε το 2003 από την οικογένεια Ντριγκόγια που έχει πολυετή εμπειρία στη βιομηχανία

τροφίμων από το 1970 ως συνιδρυτές και μετόχους στο μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη (Kronos S.A.). Τα κτίρια παραγωγής, αποθήκης και

γραφείων καλύπτουν 6.000m2 σε ιδιωτική γη 40.000m2. Η εταιρεία εκτιμά το περιβάλλον και προσπαθεί να είναι αποτελεσματικό στη χρήση ενέργειας, νερού, πρώτων υλών, χαρτιού και πλαστικού. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από πιστοποιημένους προμηθευτές και αγρότες που υποβάλλονται σε εκτεταμένους ελέγχους. Είναι μεγάλη πρόκληση να πουλήσουμε ελληνικά ελαιόλαδα και λαχανικά, καθώς πρέπει να εισέλθουμε σε καλά κατακερματισμένες αγορές και να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές για την ανωτερότητα τους σε σύγκριση με άλλα προϊόντα από άλλα μέρη του κόσμου.

Με τα χρόνια ο άνθρωπος έχει αναγνωρίσει το γεγονός ότι καθώς η τεχνολογία προχωράει, πολλές θυσίες έπρεπε να γίνουν. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να προετοιμάσει ένα υγιεινό γεύμα ενώ ζει σε ένα γρήγορο ρυθμό ζωής. Εν ολίγοις, μια αδύνατη προσπάθεια για την προετοιμασία μιας υγιεινής διατροφής ποιότητας. Αυτό το πρόβλημα έγινε το καύσιμο για να

αναζητήσουμε τρόπους για να τρώμε υγιεινά χωρίς να ανησυχούμε να απομακρυνθούμε από τη σύγχρονη εποχή. Για αυτόν το λόγο το μεσογειακό φαγητό παίζει κυρίαρχο ρόλο στη σημερινή αναζήτηση για γρήγορο, εύκολο και υγιεινό φαγητό. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι τα μεσογειακά τρόφιμα είναι παραδοσιακά, κάπως αρχαία, αυτή η μαγειρική τάση είναι προϊόν πολλών πολιτιστικών, παραδοσιακών και σύγχρονων μαγειρικών πρακτικών. Η Farmhouse κάνει ακριβώς αυτό. Συνδυάζει τα παραδοσιακά συστατικά με τις σύγχρονες τάσεις και παράγει ελιές και αντιπάστι σε πολλές εξαιρετικές συνταγές.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα που η Ελλάδα έχει να προσφέρει, επεξεργασμένα σύμφωνα με τις αυστηρότερες απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας που είναι διαθέσιμες. Το όραμά μας είναι να είμαστε μία από τις κορυφαίες εταιρείες τροφίμων παγκοσμίως που ειδικεύονται σε προϊόντα υψηλής ποιότητας της Μεσογείου. Δεσμευόμαστε να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας δεοντολογικά και υπεύθυνα. Επιμένουμε στην ειλικρίνεια και την ακεραιότητα.

Η FARMHOUSE είναι πιστοποιημένη με BRC, IFS, BSCI, HACCP.

SIAL Paris 2022

Μια γνήσια εμπειρία ελληνικής κουζίνας

Σας ευχαριστούμε που μας συναντήσατε στην έκθεση SialParis!

Ήταν χαρά μας να επιστρέψουμε με φυσική παρουσία κοντά σας, αφού λόγω του Covid-19 αναβλήθηκαν όλα τα σημαντικά γεγονότα για πάνω από 2 χρόνια.

H SIAL Parisείναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στη βιομηχανίας τροφίμων στον κόσμο, που πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια φέρνοντας σε επαφή όλους τους βασικούς παράγοντες στη βιομηχανία τροφίμων.

Φέτος το περίπτερό μας γιορτάσαμε την, επί 12 συναπτά χρόνια, σταθερή συνεργασία μεταξύ της Agrospartaκαι της Expoaid, κατά τη διάρκεια της οποίας γεννήθηκε το brandFOS, παρέχοντας την καλύτερη ποιότητα Βιολογικής και Συμβατικής Ελληνικής Ελιάς και Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου, σε πάνω από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο τομέας εξειδίκευσής μας είναι η επεξεργασία, συσκευασία και εμπορία ελληνικών προϊόντων ελιάς. Ο στόχος μας, να διαδώσουμε παγκοσμίως την έννοια και σημαντικότητα της μεσογειακής διατροφής.

Οι Ελληνικές ποικιλίες ελιάς, συμβατικές & βιολογικές

• Καλαμών

• Χαλκιδικής πράσινη

• Φυσικές μαύρες Άμφισσας

• Φυσικές ΘάσουΠ.Ο.Π.

• Τσακιστές

• Γαϊδουροελιές

• Φυσικές πράσινες

• Ξανθές ελιές Καλαμών

Η Expoaidσυμμετέχει ενεργά σε διεθνείς εκθέσεις εδώ και 13 χρόνια. Έχουμε

καταφέρει να αναπτύξουμε τις συνεργασίες

μας με βάση την 25ετή εμπειρία μας στις διεθνείς αγορές. Λειτουργούμε ως το τμήμα εξαγωγών μιας ομάδας επιλεγμένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποτελούμενες

από παραγωγούς τροφίμων αλλά και μητροφίμων. Ο βασικός μας στόχος είναι η

δημιουργία συνέργειας και ανάπτυξης.

Επεκτεινόμαστε συνεχώς σε περισσότερες

κατηγορίες τροφίμων με βάση μας, τις

σταθερές συνεργασίες και ένα αυξανόμενο πελατολόγιο. Η παρουσία μας καλύπτει πάνω από 60 χώρες, στις οποίες βρισκόμαστε σε

άμεση επαφή με διανομείς και αγοραστές

διεθνών αλυσίδων Supermarkets, Hypermarkets, C&Cκ.α.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

Πράσινες Ελιές Γεμιστές με φυσικά συστατικά. Νόστιμες, Μαριναρισμένες ελιές σε διάφορες συνταγές.

Λιαστές ντομάτες, αποξηραμένες με την

ελάχιστη ενεργειακή σπατάλη, Άγρια κάπαρη, Μυρωδικά και Φυσικό θαλασσινό αλάτι σε

μεγάλη ποικιλία.

Η σειρά των An pas περιλαμβάνει, Μακεδονική

πιπεριά, Pepperoncino(Καυτερό

Πελοποννησιακό πιπεράκι), Nτολμαδάκιακαι

πουρέ Καπνιστής ή Βρασμένης Μελιτζάνας.

100% Ελληνικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα.,

P.G.I. και P.D.O. πιστοποιημένα για την

προέλευσή τους, Αφιλτράριστο EXVOO.

Φέτα Π.Ο.Π. πιστοποιημένη βιολογική και

συμβατική.

Επιπλέον, εκτός από τις παραδοσιακές ελιές, προσφέρουμε:

• Φρέσκες Ελιές ψυγείου με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, παστεριωμένες

και ελιές σε άλμη καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος συσκευασιών για χονδρεμπόριο (B2B, HORECA) και λιανεμπόριο.

Για εμάς, η ποιότητα ξεκινά από το χωράφι, γι' αυτό και επιλέγουμε πάντα την απευθείας συνεργασία με τους αγρότες.

Για να επιτευχθεί η βέλτιστη ποιότητα χρειάζεται:

• Συνεχής παρακολούθηση της προόδου της ελαιοπαραγωγής κατά τη διάρκεια του έτους.

• Παροχή βοήθειας και συμβουλών όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος όπως την δυνατότερη εξοικονόμηση του νερού, την εκμετάλλευση της φύρας (κομποστοποίηση) και την ελαχιστοποίηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Επιλέγουμε τις καλύτερες πρώτες ύλες για τα προϊόντα FOS. Φυσικές, Ελληνικές και Ποιοτικές πρώτες ύλες αναμειγνύονται

για να δημιουργήσουν νόστιμες παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες συνταγές ακολουθώντας τα παγκόσμια trends.

Τα προϊόντα FOS είναι φυσικά ζυμωμένα, Vegan, χωρίς γλουτένη, G.M.O. και χωρίς κορεσμένα.

Διαθέτονται και σε Οργανικά.

ΤΑ

www.expoaid.gr

❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

GOOD PARTNERSHIPS REQUIRE TOP PRODUCTS

Παρουσία σε 60 χώρες με περισσότερους από 80

ενεργούς πελάτες

Σε αλυσίδες Sυρer Markets, C&C, διανομείς retail & Ηοreca, εργοστάσια τροφίμων, αεροπορικές εταιρίες.

Βάση δεδομένων που ξεπερνάει τις 20.000 επαφές.

Συμμετοχή σε όλες τις Διεθνείς εκθέσεις τροφίμων.

Εμπειρία πέραν των 25 χρόνων σε εξαγωγές

τροφίμων και στις 5 ηπείρους.

Συνεργασίες με Ελληνικά εργοστάσια που ξεπερνούν

τα 1Ο χρόνια.

Νέο τμήμα εξαγωγών στην κατηγορία ΝΟΝ FOOD.

Contact us:

info@expoaid.gr

+30 2106250 365

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ

ΣΑΚΟΥΛΕΣ

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΡΟΛΟ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΔΟΝΙ

ΤΣΑΝΤΕΣ ΧΑΡΤΟΠΛΑΣΤ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΣΚΕΥΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

ΣΚΕΥΗ PET ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ - ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ

ΣΚΕΥΗ PP

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΣΚΕΥΗ ΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ

Διεύθυνση: Οδός Ιωνίας, Καλοχώρι

Τ.Κ. 570 09, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 755872 - 2310755873

Fax: 2310 752144

Web: www.vitasafe.gr

E-mail: info@vitasafe.gr

Κορυφαία ποιότητα με σεβασμό στο περιβάλλον

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο www.foodexpo.gr

Η αγορά Τροφίμων & Ποτών θα δώσει

Με 1.300 εκθέτες και πάνω από 30.000 food traders από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο -που αναμένεται να την επισκεφτούν- η FOOD EXPO 2023 (18-20 Μαρτίου, Metropolitan Expo), θα επιβεβαιώσει τον τίτλο της ως το μεγαλύτερο εμπορικό forum για τα τρόφιμα και ποτά στη Ν.Α Ευρώπη!

Οι κορυφαίοι της ελληνικής αγοράς συμμετέχουν στην

FOOD EXPO 2023

Η FOOD EXPO 2023, θα αναδείξει για ακόμα μία φορά τις εμπορικές δυνατότητες που προσφέρονται σε εθνικό αλλά

και παγκόσμιο επίπεδο για τον κλάδο των ελληνικών τροφίμων και ποτών και παράλληλα θα αποτελέσει το πιο σταθερό πλαίσιο, ώστε τα προϊόντα της ελληνικής γης να συνεχίσουν να κατακτούν τον κόσμο για την ποιότητα, τη γεύση τους και τη μοναδικότητά τους. Οι χιλιάδες επισκέπτεςεπαγγελματίες και επιχειρηματίες από τους κλάδους της Οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου, της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, των Ξενοδοχείων και της Μαζικής Εστίασης-, θα έχουν την δυνατότητα να δούν από κοντά, κάτω από την ίδια στέγη τους κορυφαίους προμηθευτές και παραγωγούς τροφίμων και ποτών, να πραγματοποιήσουν b2b ραντεβού μαζί τους και να κλείσουν απευθείας εμπορικές συμφωνίες.

280 ξένοι εκθέτες: Εντυπωσιάζει ο διεθνής χαρακτήρας

της έκθεσης

Η συμμετοχή των ξένων εκθετών για ακόμα μία φορά θα

είναι δυναμική και θα δώσει την δυνατότητα στους επισκέπτες της έκθεσης να ανακαλύψουν νέα προϊόντα από όλο

τον κόσμο για την επιχείρησή τους. Στη FOOD EXPO, θα δώσουν το παρών 280 ξένοι εκθέτες, από πάνω από 40 χώρες όπως Ισπανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ταϊλάνδη, Κύπρος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιταλία, Αρμενία, Κόσοβο, Ρουμανία, Τουρκία, Πολωνία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ιρλανδία, Γαλλία κλπ. Οι εκθέτες αυτοί θα συμμετάσχουν είτε ως ανεξάρτητες συμμετοχές, είτε ενταγμένοι σε εθνικά pavilions.

3.400 διεθνείς αγοραστές & 850 Hosted Buyers από 80 χώρες

Ένας από τους στόχους της FOOD EXPO είναι να παρέχει στους εκθέτες της τη δυνατότητα να αναπτύξουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Έτσι λοιπόν, η διοργανώτρια εταιρεία, με μία σειρά προωθητικών ενεργειών, αναμένεται να προσελκύσει 3.400 διεθνείς αγοραστές από αγορές στόχους για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά. Οι 850 πιο σημαντικοί από αυτούς θα ενταχθούν στο Hosted Buyer πρόγραμμα της έκθεσης και θα πραγματοποιήσουν πάνω από 17.000

ραντεβού στην FOOD EXPO 2023

b2b meetings με τους εκθέτες της FOOD EXPO 2023. Εκατοντάδες παραγωγοί από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν H FOOD EXPO 2023, ως το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός που προβάλει και αναδεικνύει τα προϊόντα της Ελλάδας, θα υποδεχτεί και φέτος επιχειρήσεις από 12 περιφέρειες της Ελλάδας και συγκεκριμένα τις: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και η Αγροδιατροφική Κρήτης. Επίσης, από -μέχρι στιγμής- 2 Επιμελητήρια και συγκεκριμένα τα: Αχαϊας και Σερρών αλλά και από τους Δήμους Σπάτων-Αρτέμιδος, Κρωπίας, Μαρκόπουλου και Λαυρεωτικής.

Mediterranean Food Stage

Η γαστρονομική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί και τις τρεις ημέρες της έκθεσης στο ειδικά διαμορφωμένο stage στο Hall 1, έχει ως στόχο την προβολή της μοναδικής γαστρονομικής και διατροφικής αξίας των ελληνικών τροφίμων και ποτών αλλά και συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη των εξαγωγικών προοπτικών των ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά. Διακεκριμένοι λοιπόν chefs έχοντας ως «εργαλείο» τους εξαιρετικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας μας θα δείξουν, μέσω live cooking shows, στους Έλλη-

νες αλλά και διεθνείς επαγγελματίες επισκέπτες πρωτότυπους τρόπους και μοναδικές ιδέες όσον αφορά το brunch, με εκλεκτά και υγιεινά προϊόντα της ελληνικής γης.

Workshops & Seminars Stage

Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών στη χώρα μας και οι εξελίξεις στον κλάδο θα αναλυθούν μέσω workshops των θεσμικών φορέων ΕΛΟΠΥ, ΣΕΒΤ, ΕΣΥΔ, ΠΕΤΕΤ κ.ά στο πλαίσιο της παράλληλης εκδήλωσης της έκθεσης Workshops & Seminars στο stage του Hall 2. Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης κορυφαία στελέχη της αγοράς και θεσμικοί εκπρόσωποι θα αναλύσουν τις εξαγωγικές δυνατότητες των ελληνικών τροφίμων και ποτών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της ημερίδας του ΣΕΒΕ.

Μαζί και η έκθεση OENOTELIA

Μεγαλύτερη από ποτέ, η OENOTELIA 2023 θα αναπτυχθεί σε 4.000 τ.μ., προβάλλοντας τις ετικέτες 170 οινοποιείων, καθώς επίσης και τα προϊόντα 20 επιχειρήσεων αμπελοοινικού εξοπλισμού. Η παράλληλη διοργάνωσή της με τη FOOD EXPO, θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της έκθεσης να έρθουν σε επαφή με παραγωγούς από όλες τις αμπελουργικές ζώνες της χώρας και να διαπιστώσουν τον πλούτο και την ποιότητα του ελληνικού αμπελώνα.

PHILOSYKOS

At PHILOSYKOS, our focus is on expertly cultivating the unique variety of figs found in the area of Kymi, Evia. We have the knowledge, tradition, love, and respect for the craft, and we are devoted to bringing you the finest sun-dried figs.

The sun of the Mediterranean, the breeze of the Aegean, and the light of Greece all contribute to the distinct flavor and quality of Kymi sun-dried figs, which have been beloved for their exceptional taste and high nutritional value for centuries. It is this love and appreciation for Kymi sun-dried figs that inspired us to embark on our own journey to share these delicious treats with the world.

We are committed to upholding the highest standards in our fig cultivation, and we adhere to the GLOBAL GAP international standard. Our six fig orchards are cultivated using integrated organic farming practices, which prioritize:

• The safety and quality of our products for you, the consumer

• The health and well-being of our workers

• Sustainability and environmental protection

By combining traditional drying methods with modern packaging and storage techniques, we are able to deliver safe, high-quality figs with exceptional nutritional value to you.

Kymi sun-dried figs are a nutritious and delicious source of vitamins B6 and E, minerals like calcium, potassium, and iron, fiber, and antioxidants such as

benzaldehyde and coumarins, all of which contribute to overall well-being.

Respecting the natural process of fig cultivation is important to us. That's why our figs are hand-picked at the peak of ripeness and carefully checked and selected by our team, who are trained in the centuries-old traditions of the region. The figs are then gently torn in half and left to dry in the warm embrace of the Mediterranean sun and the refreshing breeze of the Aegean. After drying, the figs are paired and joined together to lock in their exceptional taste and valuable nutrients. By consuming our products, you can experience the well-being that comes from high-quality, nourishing food.

Our mission is to share the timeless goodness of figs with the world while utilizing our expertise and experience to offer modern, customized solutions for our Kymi dried figs. With our special know-how and long experience in fig cultivation, we are able to provide a product that is both rooted in ancient tradition and tailored to your needs.

Our vision is to serve the local community and ensure its well-being by supporting the proper cultivation of traditional agricultural products and bringing you safe, high-quality food that is rich in nutrients. We believe in the power of traditional products to thrive when properly cultivated, and are dedicated to sharing their goodness with you.

PHILOSYKOS PHILOSYKOS dried figs of Kymi Nourishes your day with sweetness Vitala, 340 03 Kymi Evia | T: +306937072302 www.philosykos.gr | philosykosf@gmail.com | real@philosykos.gr

Το ιδανικό υψόμετρο των Κορεστείων Καστοριάς, μου έδωσε τη χαρά να γίνω καλλιεργητής

μελισσών όπως ο βασιλιάς

των Λαπιθών Υψέας, ο πρώτος μελισσοκόμος

στην Αρχαία Ελλάδα.

υπερτροφή ψυχής έρωτα

αγάπης

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ (Α.Μ. EL56/245): Ριζόπουλος Ιωάννης

Καστοριά, τ.κ. 52100 • Τ. 6972168115, Τ. 2467025257

e-mail: info@ipsea.gr | facebook: Μέλι Υψέα

Ανθόμελο Μέλι Βελανιδιάς ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ (Α.Μ. EL56/245): Ριζόπουλος Ιωάννης Καστοριά, τ.κ. 52100 • Τ. 6972168115, Τ. 2467025257 e-mail: info@ipsea.gr | facebook: Μέλι Υψέα
We provide you with Passport Certifications to enter the markets of: Halal Kosher Vegan Vegetarian FDA Registration (USA) Verpackungsgesetz Registration (Germany) We assist you with services from our: Main office in Thessaloniki, Greece Partner’s offices in Nicosia, Bucharest and Pristina New office in Cairo Greekexports SMPC Passport Certifications | International Exhibitions | Exports Consulting 2 Straitsa Str, 57001 Thermi, Thessaloniki, Greece T. +30 2310 474115 / +30 6951800865 E. info@greekexports.org W. www.greekexports.org
international expansion CYPRUS 200+ clients in our area Nicosia
Your partner in

Your partner in international expansion

Ανανεωμένη

εικόνα των

vegan & vegetarian label

Περισσότερα από 50,000 προϊόντα

Περισσότεροι από 4,200 παραγωγοί

Τοπικοί συνεργάτες σε 38 χώρες του κόσμου

Νέοι τοπικοί συνεργάτες σε Βραζιλία, Βιετνάμ, Μαλαισία, Λετονία

Ανανεωμένο website www.v-label.eu

100 νέες Ελληνικές επιχειρήσεις στην τριετία 2020-2022

1500+ πιστοποιημένοι κωδικοί με το σήμα μας.

Εσείς το σκέφτεστε ακόμα;

Greekexports SMPC

Official Partner of V-label for Greece, Cyprus, Kosovo and Egypt

2 Straitsa Str, 57001 Thermi, Thessaloniki, Greece

T. +30 2310 474115 / +30 6951800865

E. v-label@greekexports.org

W. www.greekexports.org

CYPRUS

Η Φάρμα Κουκάκη λανσάρει το Γάλα Φάρμας σε συσκευασία 1lt

Έπειτα από το επιτυχημένο λαν-

σάρισμα του «Γάλα Φάρμας» 17

ημερών, η Φάρμα Κουκάκη πα-

ρουσιάζει 2 νέους κωδικούς

που εμπλουτίζουν τη γκάμα των

προϊόντων της και εδραιώνουν

τη θέση της στη συγκεκριμένη

κατηγορία γαλακτοκομικών.

Το Διπλοφιλτραρισμένο Γάλα

Φάρμας, που κυκλοφορεί ήδη

σε συσκευασία 1,5lt, λανσάρε-

ται πλέον και σε πρακτική συ-

σκευασία 1lt, για να προσφέρει

ακόμη μεγαλύτερη άνεση και

ευελιξία στο καταναλωτικό κοι-

νό. Οι καταναλωτές θα μπορούν

να απολαύσουν το Γάλα Φάρ-

μας 1lt Πλήρες με 3,9% λιπαρά και Light με 1,5% λι-

παρά, που παρασκευάζονται από 100% Φρέσκο Ελληνικό Γάλα Αγελάδας.

Βραβευμένο με το Superior Taste Award του International Taste Institute από τον πρώτο κιόλας

χρόνο που τοποθετήθηκε στα ψυγεία, το Γάλα Φάρμας ξεχωρίζει γιατί διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά, την ποιότητα και την πλούσια γεύση του φρέσκου γάλακτος.

Χαρακτηριστικά:

• Από 100% Φρέσκο Ελληνικό Γάλα Αγελάδας.

• Διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά και τη γεύση του φρέσκου γάλακτος.

• Διπλοφιλτραρισμένο, με Διάρκεια 17 μέρες.

• Πρωτότυπη - εργονομική συσκευασία με τετράγωνη βάση, για ευκολότερη χρήση.

• Σε συσκευασία PET 1lt και 1,5lt.

Οι δύο νέοι κωδικοί ξεκινούν να τοποθετούνται σταδιακά σε αλυσίδες S/M αλλά και σε μικρότερα σημεία, πανελλαδικά.

ΕΨΑ: Χρυσό Βραβείο για τα αναψυκτικά zer0 στα Healthy Food Awards 2023

Χρυσό βραβείο απέσπασε η ΕΨΑ, για τη σειρά αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη zer0, στα Healthy Food Awards 2023 που διοργανώθηκαν από την BOUSSIAS. Η κορυφαία αυτή διάκριση στην κατηγορία “Free From or Low” Beverage Product, αποτελεί ακόμα μία σημαντική αναγνώριση για την εταιρεία, που επιβεβαιώνει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που παράγει με συνέπεια, για ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής.

Η ΕΨΑ, κοντά έναν αιώνα τώρα, παραμένει πιστή στις αξίες της για τη δημιουργία αυθεντικών προϊόντων με μοναδικές γεύσεις και έχει χαρακτήρα που αγκαλιάζει και εκφράζει γνήσια τις συνήθειες, την κουλτούρα και το ταμπεραμέντο μας.

Το βραβείο παρέλαβε η κα Σταυρούλα Μαρκοπούλου, Brand Manager της ΕΨΑ, όπου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ΕΨΑ που σε λίγο καιρό θα μετρά έναν αιώνα λειτουργίας και

καινοτομίας βρίσκεται δίπλα στον καταναλωτή με προτεραιότητα στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και δεσμεύεται για ακόμα μεγαλύτερη δροσιά με την ίδια υπευθυνότητα και μεράκι».

Η βραδιά έκρυβε ακόμα μία έκπληξη, την τιμητική βράβευση της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, της οποίας η ΕΨΑ είναι ιδρυτικό μέλος, για την «Πρωτοβουλία στην Προώθηση των Τοπικών Προϊόντων».

114 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Έ

Μία νέα προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητας τοπικού προϊόντος σε υψηλό επίπεδο, πέραν του μήλου Ζαγοράς, διεξάγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα ZAGORIN. Στο πλαίσιο της παραπάνω στρατηγικής, ο Συνεταιρισμός ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας – μέλους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Προέλευσης - αποφάσισε πως είναι κρίσιμο να πρωτοστατήσει σε μια νέα φάση ως προς το κάστανο Πηλίου, όπου σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές είναι ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής (ιδιαίτερα της ανατολικής πλευράς του Πηλίου). Ο Συνεταιρισμός αποτελεί μάλιστα τον πρώτο φορέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατοχύρωσε το 1996, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το μήλο, «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου» και το κάστανο στοχεύει να είναι το επόμενο βήμα του. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια σχετικής ενημερωτικής σύσκεψης υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογε-

νούς Τομέα Απόστολο Μπίλλη που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022 στη Λάρισα, εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού ενημερώθηκε για το νέο πρόγραμμα που οδηγεί στην προσθήκη νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΟΠ), ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ (ΠΓΕ) και ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΙΔΙΟΤΥΠΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΠΙΠ), στη λίστα των είκοσι ήδη πιστοποιημένων προϊόντων της Θεσσαλίας. H πρόσκληση αφορά στην επιχορήγηση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης τεχνικών φακέλων από τους δικαιούχους φορείς, για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1151/2012 της Ε.Ε, όπως ισχύει. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είχαν αποκλειστικά τα συνεργατικά σχήματα.

ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

115
ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ο
ZAΓΟΡΙΝ: Ενέργειες για κατοχύρωση Π.Ο.Π. στα κάστανα του Πηλίου

Σκοποί του έργου είναι: • Η ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, η σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα, με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, με τον πολιτισμό, με τα ήθη και τα έθιμα της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών, η ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών και μειονεκτικών περιοχών, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της περιοχής και η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών του Πηλίου και της Θεσσαλίας ευρύτερα.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι:

• Η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, η προάσπιση και προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που εμπλέκονται στην παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και τουρισμού μέσω της διασύνδεσής τους με τον πολιτισμό και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, η παροχή σαφούς ενημέρωσης των καταναλωτών για στοιχεία των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, η προώθηση και αξιοποίηση στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς – παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, η διασύνδεση τοπικών παραγωγών με τον τουρισμό στο πλαίσιο της πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των τοπικών γεωργικών προϊόντων και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.

Στόχος του Συνεταιρισμού είναι η κατοχύρωση ΠΟΠ

να αφορά όλες τις κοινότητες του Πηλίου που παράγουν κάστανο και να μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί και από άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή. Άλλωστε για το λόγο αυτό, πριν την υποβολή της πρότασής του, ο Α.Σ. Ζαγοράς, προσκάλεσε σύσκεψη με θεσμικούς εκπροσώπους των παραγωγών και επιχειρηματίες της αγοράς καστάνων από την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, προκειμένου να ενημερώσει για την ενέργειά του, η οποία εφόσον τελεσφορήσει προβλέπεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για όλους. Στο σημείο αυτό ο Συνεταιρισμός, πέραν όλων όσων εργάστηκαν μέχρι τώρα για την σύνταξη του φακέλου, ευχαριστεί δημόσια τον κο. Βασίλειο Κ. Καουνά, που με τις αναζητήσεις

του εμπλουτίζει τακτικά το υπάρχον ψηφιακό αρχείο της Οργάνωσης, με τεκμήρια ιστορίας της αγροτικής παραγωγής στη περιοχή. Το ψηφιακό αρχείο του Συνεταιρισμού που εμπλουτίστηκε και από παραχωρήσεις μελών και εργαζομένων αποτέλεσε βασικό εργαλείο, μαζί με το δίτομο έργο της ιστορίας του Συνεταιρισμού και τα πρακτικά, ώστε να γίνει η τεκμηρίωση του ιστορικού δεσμού. Στις αρχές της εβδομάδας ο φάκελος κατατέθηκε προς αξιολόγηση για χρηματοδότηση στην Περιφέρεια και τα επόμενα βήματα οδηγούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενέργεια του Συνεταιρισμού αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι τα συλλογικά σχήματα των παραγωγών, σε συνεργασία

με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη πολιτική ηγεσία μπορούν να αναπτύξουν στον βαθμό που της αξίζει, την ελληνική παραγωγή.

116 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023 ΕΙΔΗΣΕΙΣ -
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τρικαλινός: Υποδέχτηκε υπαλλήλους

του κλάδου Οικονομικών και

Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του

Υπουργείου Εξωτερικών

Η εταιρία Τρικαλινός, ηγέτιδα στην παραγωγή και εμπορία Αυγοτάραχου και αλίπαστων, υποδέχτηκε στης 24 Ιανουαρίου δεκατέσσερεις υπαλλήλους του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών, με την επιμέλεια και το συντονισμό του ΣΕΒ.

Η επίσκεψη περιέλαβε τη ξενάγηση στους παραγωγικούς χώρους της πιστοποιημένης μονάδας της Τρικαλινός, την παρακολούθηση των διαδικασιών παραγωγής του αυγοτάραχου, όπου ο κ. Ζαφείρης Τρικαλινός, Πρό-

εδρος της εταιρίας, εξήγησε τις προκλήσεις και τα μυστικά της παραγωγής του ιδιαίτερου και πολυβραβευμένου κύριου προϊόντος της εταιρίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Χαλδούπης, Υπεύθυνος

πωλήσεων της Τρικαλινός, παρουσίασε την εταιρία μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς/καινοτομίες

που εφάρμοσε η τέταρτη γενιά της οικογένειας, προκειμένου να οδηγήσει την εταιρία στην πρωτοπόρα διεθνή

πορεία της.

Η κ. Λίλα Κούρτη, Υπεύθυνη Εξαγωγών και Μάρκετινγκ

της Τρικαλινός, εξήγησε τις διεθνείς προκλήσεις που η εταιρία αντιμετωπίζει στη δεκαπεντάχρονη εξαγωγική της προσπάθεια και τη συγκίνηση όλων των μελών της εταιρίας, κάθε φορά που τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε μια νέα και απαιτητική αγορά.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη γευστική δοκιμή των

εδεσμάτων της Τρικαλινός, όπου το ενδιαφέρον υπήρξε

αμείωτο, με το Αυγοτάραχο να κερδίζει τις εντυπώσεις

με την πολυπλοκότητα και τη νοστιμιά του.

«Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ και οι συντονισμένες δράσεις

της κας. Βίκυ Μακρυγιάννη, Διευθύντριας του Τομέα

Διεθνών Σχέσεων & Περιφερειακής Ανάπτυξης και του

κ. Απόστολου Μιχαλόπουλου, Συμβούλου Οικονομικών

και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄, Διευθυντή της Β1 Διεύ-

θυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, να φέρουν τους νέους Εμπορικούς Ακολούθους σε γνωριμία με τις ελληνικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εξωστρεφή τους προσπάθεια, είναι σπουδαία. Πέραν της ουσιαστικής

γνώσης του πλούτου και των υγειών επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας μας, με το βιωματικό αυτό τρόπο τα στελέχη Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών, αποκτούν γνώση των προκλήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να υπερκεράσουν, από τα πόστα τους στα Γραφεία ΟΕΥ της Ελλάδας στις χώρες του εξωτερικού», δήλωσε ο κ. Τρικαλινός.

117 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η ΜΕΒΓΑΛ επιβραβεύει την αριστεία

Μία ξεχωριστή εκδήλωση διοργάνωσε η ΜΕΒΓΑΛ, την περασμένη Τρίτη 3/01/23, για να τιμήσει όλα τα παιδιά των εργαζομένων της που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2022.

Η εταιρεία προσκάλεσε τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους στις εγκαταστάσεις της στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και έδωσε σε κάθε παιδί χρηματικό βραβείο 1.000 € μαζί με αναμνηστικό έπαινο για την επιτυχία τους.

Ο συγκεκριμένος θεσμός υλοποιείται αδιάλειπτα από το

2002 και αποτελεί μέρος του προγράμματος «Αγάπης Έργα

για τον Εργαζόμενο», το οποίο περιλαμβάνει πρακτικές στήριξης των εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ και των οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει βραβεύσει περισσότερα

από 450 παιδιά, λειτουργώντας σαν ευρύτερη οικογένεια

για τους ανθρώπους της. Η Πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, κα Μαίρη Χατζάκου συνεχάρη τα

παιδιά και τους γονείς τους με την παραίνεση το πτυχίο να μην τους κάνει να χάσουν την ανθρωπιά τους και να απολαύσουν τη φοιτητική τους περίοδο. Στη συνέχεια παρουσίασε στα παιδιά τη ΜΕΒΓΑΛ, «για να γνωρίσετε -όπως είπεπου εργάζονται οι γονείς σας».

Τη βράβευση των παιδιών έκανε η κα Μαριάννα Παπαδοπούλου Χατζάκου, Μέλος Δ.Σ της ΜΕΒΓΑΛ, η οποία δήλωσε τη χαρά όλης εταιρείας για την επιτυχία τους και επεσήμανε ότι η ζωή στα φοιτητικά έδρανα είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει την προσωπικότητα του καθενός.

Επίτιμος προσκεκλημένος της ιδιαίτερης αυτής ημέρας ήταν ο αθλητής παραολυμπιακών αγώνων Στέλιος Μαλακόπουλος, του οποίου η ΜΕΒΓΑΛ είναι υπερήφανη χορηγός τα τελευταία 3 χρόνια. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης η Διοίκηση της εταιρείας τίμησε τον Στέλιο για τις αθλητικές του πρωτιές και ρεκόρ στον παγκόσμιο στίβο, αλλά και για τα μαθήματα ζωής, δύναμης και υπερηφάνειας που δίνει με τις επιλογές του. Κατά την ομιλία του ο αθλητής τόνισε στα παιδιά τη σημασία της προσπάθειας αλλά και της δεύτερης ευκαιρίας λέγοντας: «Μετά το ατύχημα ένιωσα πως ο Θεός μου δίνει μία δεύτερη ευκαιρία να φτιάξω τη ζωή μου διαφορετικά…».

Τα παιδιά της ΜΕΒΓΑΛ, μέσα από τη συγκινητική ομιλία του

Στέλιου Μαλακόπουλου, πήραν ένα σπουδαίο μήνυμα: να

μην απογοητεύονται, γιατί με τη θέληση και την προσπάθεια

όλα είναι εφικτά!

118 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPER MARKET / ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Από μια Εταιρεία Διεθνούς Μεταφοράς και Διανομής, σε μια Κάθετη Μονάδα Logistics

Η Transcombi Express ιδρύθηκε το 1986 από τον

Ιωάννη Καπετανάκη, με το όραμά του να γίνει μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στον χώρο της Διεθνούς Μεταφοράς και των Διανομών, προσβλέποντας, εκείνη την εποχή, στη συνεισφορά του για τη δημιουργία ενός ολόκληρου κλάδου που σήμερα, ονομάζεται Logistics

Η εταιρεία, από την ίδρυσή της, δεν σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται και να αναζητά ευκαιρίες. Έτσι, το 1989 δημιουργήθηκε η Transcombi Express GmbH στη Γερμανία και η παρουσία της εταιρείας στην Ευρώπη ήταν πλέον, μια πραγματικότητα. Η ίδρυση της Transcombi Express Salonika, το 1991, διευκόλυνε ουσιαστικά το μεταφορικό της έργο και δημιούργησε σημαντικές οικονομίες κλίμακος για το σύνολο των πελατών της. Από το 1992, η Transcombi Express μπήκε δυναμικά και στον τομέα της αποθήκευσης, με την έναρξη λειτουργίας του πρώτου της Logistics Center των ιδιόκτητων στεγασμένων αποθηκών της, σε 4.000m2, στον Ασπρόπυργο Αττικής και έπειτα από μερικά χρόνια, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υπερσύγχρονου Logistics Center της εταιρείας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, με αποθηκευτικό χώρο 25.000m2. Στις εγκαταστάσεις των Οινοφύτων, η παρακαμπτήριος

γραμμή του ΟΣΕ ενώνει την Transcombi Express με την Ευρώπη και το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το 2014, στις ίδιες εγκαταστάσεις, η εταιρεία απόκτησε την άδεια διαχείρισης της πρώτης ελληνικής Χερσαίας Ελεύθερης Ζώνης και δημιουργήθηκε Τελωνειακή Αποθήκη, δίνοντάς της ένα σημαντικό πλεονέκτημα

έναντι των ανταγωνιστών της. Με γνώμονα την ανάπτυξη και τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες της, η Transcombi Express, συνεχίζει δυναμικά το έργο της στον κλάδο των logistics, με πλήρη κάλυψη του εύρους των 3PL υπηρεσιών: Διεθνής Μεταφορά, Αποθήκευση, Διανομή, μέσω ενός άρτια δομημένου δικτύου διανομής, με σύγχρονους και λειτουργικούς αποθηκευτικούς χώρους, επενδύοντας συνεχώς σε νέες λύσεις, στην ανάπτυξη των υποδομών της και στη βελτίωση των επιχειρησιακών λειτουργιών της.

Πλέον, τα Κέντρα Διανομής της εταιρείας, σε στρατηγικές θέσεις (Ασπρόπυργος, Ταύρος Αττικής και Οινόφυτα), εξυπηρετούν με ασφάλεια, συνέπεια και διαφάνεια τα μεταφορικά έργα των πελατών της, ενώ στον Ταύρο Αττικής λειτουργεί Cross Docking αποθήκη. Πανελλαδικά, καλύπτει το δίκτυό της, στην Ηπειρωτική Ελλάδα με δίκτυο 8 Hubs και στη Νησιωτική Ελλάδα μέσω των μόνιμων μεταφορικών συνεργατών της. Ισχυρή συνεχίζει να είναι η παρουσία της εταιρείας και στην Ευρώπη, με το ολοένα αναπτυσσόμενο Hub της Γερμανίας να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του δικτύου διανομής της. Σε κάθε βήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, πρόθεση της Transcombi Express είναι η βιωσιμότητα και η σωστή διαχείριση των υλικών και πληροφοριών, ώστε να λαμβάνει υπόψη όλους τους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες για μία βιώσιμη ανάπτυξη επεμβαίνοντας, όποτε χρειαστεί, με διορθωτικές κινήσεις. Στρατηγική επιλογή της εταιρείας είναι η υιοθέτηση πρακτικών, που συμβάλλουν σε μία «πράσινη» εφοδιαστική αλυσίδα και στη διανομή, αλλά και στην αποθήκευση.

Η Transcombi Express είναι πιστοποιημένη με EN ISO 9001:2008, EN ISO 22000:2005, EN ISO 28000:2007 και EN ISO 18001:2007. Παράλληλα, ακολουθεί όλους τους νόμους και κανονισμούς που διέπουν τη σωστή λειτουργία της, αλλά επιλέγει και εκείνους τους προμηθευτές που θα συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξή της, ενώ παράλληλα, θα ενισχύεται το «πράσινο» προϊόν που απολαμβάνουν οι καταναλωτές.

Το όραμα του ιδρυτή της Transcombi Express παραμένει εξίσου ισχυρό: Να είναι η ηγέτιδα εταιρεία στην παροχή 3PL υπηρεσιών, με αποστολή της να εξυπηρετεί τους πελάτες της με τρόπο συνεπή, ασφαλή, ευέλικτο και διαφανή, ώστε να δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης και συνέργειες με κοινό όφελος. Τις αξίες αυτές, τις μοιράζονται και τις υπηρετούν, στο σύνολό τους, οι 120 εργαζόμενοι της εταιρείας και από κοινού έχουν διαμορφώσει αυτό που είναι η Transcombi Express, σήμερα.

Η “Άλφα Γεύση” ιδρύθηκε το 1998 με έδρα την Κατερίνη και στόχο την παραγωγή παραδοσιακών σαλατών, όπως Τυροκαυτερή με τυρί Φέτα Π.Ο.Π., Τζατζίκι με Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, Κοπανισμένη με τυρί Φέτα Π.Ο.Π. και Κόκκινες Πιπεριές Φλωρίνης. Στην γκάμα προστέθηκαν και πολλά νέα εκλεκτά είδη όπως: Χούμους, Γιαούρτι με Φέτα και Τομάτα Λιαστή, Cream Cheese με Φέτα και Στραγγιστό Γιαούρτι και πολλές ακόμη εναλλακτικές συνταγές.

Η “Άλφα Γεύση” έχει ως φιλοσοφία της να δημιουργεί ποιοτικά προϊόντα, στην αυθεντική τους μορφή. Βασίζεται μόνο σε αγνές και ελληνικές πρώτες ύλες, όπως το τυρί Φέτα Π.Ο.Π., το Ελληνικό Στραγγιστό Γιαούρτι, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, κτλ.. Έχει αναπτύξει αποκλειστικές-παραδοσιακές συνταγές που χαρίζουν θρεπτική αξία στο προϊόν και αξεπέραστη γεύση!

Η “Άλφα Γεύση” είναι βασικός προμηθευτής των μεγαλύτερων αλυσίδων Super Market στην Ελλάδα, όπως: Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, The Mart, Metro, κτλ. Επιπλέον, υπάρχει αναπτυσσόμενη παρουσία της εταιρείας στο εξωτερικό, με σαλάτες κυρίως υπό την δική της επωνυμία (“Alpha Gefsi”) σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως: Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Γαλλία, Β. Αμερική, Χογκ Κογκ, Μακάου, Μάλτα, Κόσοβο κτλ..

Η “Άλφα Γεύση” είναι πιστοποιημένη από διεθνής οργανισμούς διασφάλισης ποιότητας (BRC, IFS & ISO22000) και συμμετέχει κάθε χρόνο ανελλιπώς σε εκθέσεις τροφίμων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΑΛΦΑ ΓΕΥΣΗ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΑΒΕΕ ΣΒΟΡΩΝΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΗ | ΤΗΛ.: 23510 73126-38511 | FAX: 23510 31610 | www.alphagefsi.gr | e-mail: giorgos@alphagefsi.gr Produce d i n Greece Παράγεται στην Ελλάδ α
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.