Page 1


2


Inhoudsopgave

3

Bart van der Kant

Hy-Light

Museum servies

Verbin-Dingen

Festool Supertool

OriGO

Pag. 5

Pag. 6

Pag. 8

Pag. 10

Pag. 12

Pag. 13


4


Bart van der Kant

T M

PRODUCT DESIGNER

S

Over mij

Mijn visie

Mijn naam is Bart van der Kant, ik ben 25 jaar oud en woon in Amsterdam. Momenteel zit ik in het laatste jaar van mijn HBO-studie Product Design aan de Hogeschool van Amsterdam. Voor aankomende september ben ik op zoek naar een afstudeerplek in de richting van productontwerper/productontwikkelaar. De studie Product Design bedient elk aspect van het brede ontwerpvakgebied. Tijdens deze studie is er aandacht besteed aan kleur, materiaal, esthetiek, ergonomie, afwerking, interactie, materiaalsterkte, kosten en productie. Gedurende de opleiding zijn bovenstaande aspecten toegepast in ontwerpprojecten. Dit is veelal gedaan in samenwerking met bedrijven. Dit portfolio geeft een voorstelling van projecten die ik in de afgelopen 4 jaar heb afgerond.

Als ontwerper ben ik nieuwsgierig aangelegd en altijd op zoek naar vraagstukken in de huidige maatschappij. Mijn doel als ontwerper is het wegnemen van problemen, om zo invulling te kunnen geven aan een behoefte. Mijn kracht in het ontwerpen is het zoeken naar originele en creatieve oplossingen en deze vervolgens uit te werken tot een volwaardig en innovatief product. Ik streef naar esthetisch doordachte producten, waarbij de kwaliteit en detaillering in het ontwerp voorop staat.

Opleiding

Stage

2013 / 2018

Product Design Hogeschool van Amsterdam

2015

+31 6 25396999 bartvanderkant@gmail.com Van Musschenbroekstraat 58, Amsterdam

5

Vaardigheden Studio Sjoerd Jonkers Product en interieur ontwerpstudio

Adobe Photoshop

Solidworks

Adobe Illustrator

Keyshot

Adobe InDesign

SketchBook


1

Hy-Light Wandlamp uit karton Jaar: 2014

6

Hy-Light is een wandlamp vervaardigd uit enkel karton als productiemateriaal. Naast de lichtbron en het snoer bestaat de lamp slechts uit één stuk plaatmateriaal. De kenmerkende driehoeken van de lamp zijn ontstaan door het karton deels door te snijden. Deze sneden zorgen voor controleerbare vouwen in het karton waardoor de hoekige en statisch vorm overgaat in een organisch geheel. Bij het omvouwen van de uiteinden ontstaat er een spanning op het karton. Deze spanning resulteert in de bolling van de zijkanten. Zo ontstaat er bij elke vouw een nieuw patroon. Dit maakt van elke lamp een uniek exemplaar. Het startpunt van het ontwerp was om niet enkel de lichtinval te gebruiken in het ontwerp van de lamp. De schaduw op en in de lamp is dan ook een belangrijk element van het ontwerp. In de onderzoeksfase is er geëxperimenteerd met de materialen: papier, PP en karton. De lichtbruine kleur van het karton geeft de warmste en de meeste variatie in kleurtinten door verschillende lichtinvallen. Door deze eigenschappen is er gekozen voor karton als materiaal voor de lamp. Hierna is het vermogen van vouwen onderzocht, waarbij het half insnijden van het karton als beste methode is gekozen.

Hy-light bestaat enkel uit één plaat karton zonder toevoegingen van verf, lijm of andere restmaterialen. De consument kan de lamp na gebruik eenvoudig recyclen, waardoor het bijdraagt aan de circulaire economie.


7


2

Teylers Museum servies Keramisch servies voor het Teylers Museum Jaar: 2015

Het servies is speciaal ontworpen voor Teylers museum in Haarlem. De opdracht was het produceren van een 2-delig servies. De vormgeving van het servies moest geheel in de stijl van het museum passen en samen een vormfamilie vormen. De vorm van het servies is geĂŻnspireerd op de architectuur van de bekende ovale zaal in het Teylers museum. De rand van het servies is een verwijzing naar het veelvuldig gebruik van mozaĂŻek in de decoratie van het museum. 8

Uit een reeks schetsen is een concept gekozen. Door middel van 3D-printen is een fysiek model geproduceerd waarmee de gipsmal is gemaakt. Deze gipsmal is gebruikt om een serie van circa 15 stuks te produceren. Het proces van het gieten van het keramiek tot aan het glazuren van het servies is geheel handmatig gerealiseerd.

ovale zaal Teylers Museum


9


3

Verbin-Dingen Modulaire kast Jaar: 2015

10

Verbin-dingen is ontstaan uit een schoolproject met HAY als fictieve opdrachtgever. De kast is gebaseerd op de steeds fluctuerende behoeftes van mensen. Dit modulaire systeem verandert met de consument mee. De kast kan getransformeerd worden naar elke gewenste kast en kan eenvoudig weer veranderd worden. Op deze manier groeit de kast mee met het leven van de consument. Het systeem bestaat uit metalen hoeken en T-splitsingen in combinatie met houten planken. Deze houten planken hebben een vastgestelde lengteverhouding. Deze lengteverhouding zorgt ervoor dat elke combinatie planken uit komt in gelijke afstanden. Hierdoor zijn de mogelijkheden van de kast oneindig. De assemblage van de kast is zeer eenvoudig. Door middel van bouten worden de planken met de hoeken verbonden. De verbindingen blijven een zichtbaar element van de kast.


11


4

FESTOOL supertool Schuurmachine Jaar: 2017

12

Het vak ’supertekenen’ bestaat uit het ontwerpen van een nieuwe, eigentijdse schuurmachine voor het toekomstige programma van het merk Festool. In dit vak beloop je een proces van handschetsen, digitaal schetsen en 3D CADontwerpen met als eindresultaat een realistisch, digitaal model. Dit model bevat een realistisch idee van het ontwerp met alle essentiële details. Een belangrijk onderdeel van de opdracht bestond uit het behouden van de huidige vormtaal van Festool, om dit zo te combineren met een impressie van elektrisch gereedschap in de toekomst. Voorgaande het schetsproces is er een moodboard gemaakt dat aansluit op een van te voren opgesteld ontwerpcredo. Vanuit dit beginpunt is er in de ideation- en ontwerpfase een groot aantal handschetsen gemaakt. Uit deze schetsen zijn drie concepten gekozen. Deze gekozen concepten zijn uitgewerkt tot drie gelijkwaardige concepten en uitgewerkt tot digitale schetsen. In de ontwerpfase zijn er meerdere iteraties uitgevoerd van de gekozen concepten. Voor de eindfase is er een concept gekozen dat is uitgewerkt tot eindmodel. Tijdens dit proces werd er zowel met handschetsen als met Solidworks (een CAD-progamma) gewerkt. Dit hielp bij het realiseren van een realistisch eindmodel. Het eindmodel is verwezenlijkt door middel van de progamma’s Solidworks, Keyshot, Adobe Photoshop en Adobe Illustrator.


13


5 OriGO Innovative luchbox Jaar: 2015

14

De opdracht vanuit Brabantia was om een product te ontwerpen met betrekking tot food enjoyment. De opdracht hiervoor is het zoeken van kansen en oplossingen die ervoor zorgen dat het enjoyment wordt verhoogd. Voor deze kansen is er gekeken naar de jonge consument in 2020 als doelgroep. Waar hecht deze doelgroep waarde aan en hoe zijn die behoeften te vervullen door inspirerende en praktische oplossingen? Na onderzoek bleek dat er kansen lagen bij de jonge consument die graag gezond en bewust wil eten. Deze doelgroep mist de middelen om een nieuwe levensstijl te ontwikkelen met betrekking tot voeding. Vanwege deze kans is er een opdracht ontstaan om een product te ontwerpen voor de jonge consument. Dit product moet stimuleren om zelfgemaakte maaltijden mee te nemen, door de maaltijd zo compact mogelijk mee te kunnen nemen . Na het onderzoek over de doelgroep en de kansen daarin begon het ontwerpproces. In dit ontwerpproces is er bewust veel gebruik gemaakt van fysieke spuugmodellen in plaats van handschetsen. Dit gaf het gehele proces veel tastbaar materiaal om tot de juiste oplossingen te komen. Al deze spuugmodellen hebben geleid tot het eindresultaat van de opdracht, wat te zien is op de volgende pagina.


15


5

ORIGO

16

Het resultaat van de opdracht is de OriGO, een innovatieve lunchbox. De OriGo is geïnspireerd op de quote “Innoveren om te verrassen”. Het doel van dit product is om een vastgeroest ritueel open te breken en een geheel nieuwe invulling te geven. Dit resulteert in een product wat qua gebruik en vormgeving tegendraads is ten opzichte van het huidige aanbod. De huidige lunchtrommels hebben saaie, rechte vormen. Dit zorgt voor een eenzijdig en saaie manier van eten. De OriGO geeft de voordelen van het compact meenemen van je lunch. Zo is het meenemen gemakkelijk en neemt het weinig ruimte in beslag. Na het openen ontstaat een ruime eetkom wat niet alleen gemak geeft, maar ook de ervaring van lunchen in een thuissituatie. Dit alles zorgt ervoor dat er tijdens het lunchen een rustmoment komt om daadwerkelijk te kunnen genieten van de lunch. Na het verwijderen van de deksel klik je gemakkelijk de hoeken los door het naar buiten trekken van de wanden. Hierdoor vouwt de OriGO helemaal uit tot een ruime kom waaruit gegeten kan worden. De witte binnenkant is gemaakt van siliconenrubber. Deze flexibele kom is gemakkelijk los te halen van het solide frame. Dit solide frame is geproduceerd door middel van spuitgieten. Hierdoor is het eenvoudig los van elkaar te halen zodat het schoongemaakt kan worden; het is zelfs bestand tegen vaatwasserprogramma’s.


17


Let’s keep in touch.

+31 6 25 39 69 99

instagram.com/bartvanderkant april 2018

linkedin.com/in/bartvanderkant

bartvanderkant@gmail.com

Industrial Design Portfolio Bart van der Kant - Nederlands  

In this portfolio, you will find an overview of design projects that I have created in the past four years.

Industrial Design Portfolio Bart van der Kant - Nederlands  

In this portfolio, you will find an overview of design projects that I have created in the past four years.

Advertisement