Page 1

JULI G skri A D v ut J och UR färg

Mål arsi da –

SVERIGES FÖRSTA MAGASIN FÖR VEGOFAMILJER Nr 1 2017 • Gratis • Endast digital som pdf

lägg !

KAN BARN VARA VEGO?

Föräldrapanelen:

JULKLAPPSTIPS FÖR STORA & SMÅ

Det viktigaste är kunskap och egen övertygelse BÖCKER, FILMER & SPEL

GÖR EGET LIM

JULBORDSKLASSIKER

GRAVID & VEGAN?


VÄLKOMMEN

VAD ÄR “VEGO”?

Visst låter det klyschigt, men ack så sant. Barnen, de är framtiden och vi som fostrar dessa små underbaringar in i den stora vida världen har ju ganska mycket att säga till om. Tillsammans kan vi faktiskt skapa en härligare framtid för oss alla, såväl människor som djur och natur.

A

llt började med en längtan efter en föräldratidning fri från ullsockor och köttnorm. Någonting för oss vegofolk. För visst finns det vegotidningar, men dessa har alltid matfokus. När längtan blev för stor fanns det bara en utväg: att skapa någonting själv. Therése, som är marknadsansvarig, sökte likasinnade i gruppen Vegoparents på Facebook och det dröjde inte länge innan trion bakom Barn & Vegoliv stod beredda att anta utmaningen. Vi ville skapa Sveriges första magasin för familjer med människor som är veganer, äter växtbaserat, eller som helt enkelt vill inspireras till en livsstil där animalier väljs bort. Idag står att läsa överallt att vi bör äta mer växtbaserat och allt fler blir mer medvetna i sina köp av kläder och andra produkter. Barnen är vår framtid, och framtiden är vego. Därför känns det också självklart att det ska finnas ett familjemagasin som berör barn, föräldraskap och veganism. Här har du resultatet av de senaste månadernas arbete och vi måste säga att det har varit en tuff men rolig resa mot det första numret. Vi har fått möta intressanta vegoföräldrar, djupdykt i näringslära och sökt inspiration att dela med er. Förhoppningsvis har vi funnit en tillfredsställande balans mellan artiklar, recept, reportage och tips – någonting för alla, helt enkelt. För vårt magasin är ert magasin. VARMA HÄLSNINGAR,

redaktionen

2  BARN & Vegoliv • nr 1 2017

JOSEPHINE SKAPARE CHEFREDAKTÖR & AD

SÄND JOHANNA REDAKTÖR

THERÉSE FJ ELLS MARKNADSA TRÖM NVARIG

Barn & Vegoliv är ett veganskt magasin. Det innebär att vi uppmuntrar till ett etiskt ställningstagande mot utnyttjandet av djur, och alla produkter som vi skriver om är därmed fria från animalier. Vi har valt att använda paraplybegreppet “vego” för att inkludera alla människor som helt eller delvis väljer bort produkter med animaliskt ursprung. Här har du vår lista över ord som vi använder i Barn & Vegoliv: Vegan En vegan gör det aktiva valet att i största möjliga mån undvika djurutnyttjande. Veganer är alltså vegetarianer – de äter mat som är helt växtbaserad. Men inte alla vegetarianer är veganer. Därför använder vi begreppet “växtbaserad kost” för att inte förväxla veganism och vegetarianism med lakto-ovovegetarianism. Lakto-ovo-vegetarian En lakto-ovo-vegetarian äter inte kött, fisk eller fågel, men inkluderar mjölk och ägg i sin kost. Lakto-vegetarianer konsumerar mjölkprodukter och ovovegetarianer äter ägg, utöver den växtbaserade maten. Blandkostare De människor som konsumerar produkter från både djur- och växtriket faller utanför begreppet vego. De har kallats bland annat allätare och omnivorer. Vi benämner dem som blandkostare, och deras kostval som blandad kost.


INNEHÅLL

KLICKA HÄR för att ladda ner hela tidningen som högupplöst pdf!

6 24 5 6 8 10 11 12 15 16

VEGOVARDAG Smått och gott för enklare vegoliv

NÄRINGSGUIDE Vi slår hål på myten om näringsbrist

BÖCKER, FILMER & SPEL Mediahörnan med tips för alla åldrar

MÅLARSIDA Juliga djur att ladda ner och färglägga!

18 20 23

GRAVID & VEGAN

24

JANNIKA NAVJORD

Intervju om vego-preggolivet

8

FÖRÄLDRAPANELEN Diskussion om vegolivet med barn

VARMT I VINTER Lager-på-lager håller kylan borta

Hon skriver för veganbarn

26

RECEPT: PANNKAKOR x 3

28

RESEGUIDE: NEW YORK

12

Familjefavoriten i tre olika tappningar

En personlig vegoguide till storstaden

JULKLAPPSTIPS: BARN Fina och roliga klappar för de små

RECEPT: JULKLASSIKER Veganska favoriter på julbordet

JULKLAPPSTIPS: VUXNA Vad sägs om en plånbok i äkta kork?

JULPYSSEL MED EGET LIM

REDAKTIONEN CHEFREDAKTÖR & AD JOSEPHINE SKAPARE

ANNONSANSVARIG THERÉSE FJELLSTRÖM

REDAKTÖR JOHANNA SÄND

OMSLAG ELVIN OCH HENRIK SKAPARE

SKRIBENT THERÉSE FJELLSTRÖM

KONTAKT BARNOCHVEGOLIV@GMAIL.COM

FÖLJ OSS! INSTAGRAM & FACEBOOK @BARNOCHVEGOLIV

Gör egna julgranskulor! BARN & Vegoliv • nr 1 2017  3


ALBERT LEVER FÖR SIN EGEN SKULL.

STÖD OSS GENOM ATT GE BORT ETT FADDERSKAP I JULKLAPP LÄS MER PÅ WWW.GOTLANDSDJURFRISTAD.SE


VEGOVARDAG

s!

stip i l l e m

KOLL PÅ VEGO! Du har väl inte missat Djurens Rätts inspirationssajt Välj Vego? Den gör det lättare att välja vego genom tips på produkter, recept och läsvärda artiklar.

Tacofredag? Ta med familjen på tacofredag till Taco bar! De har utökat sitt vegetariska utbud och säger själva att de kan erbjuda 250 olika kombinationer av växtbaserade måltider.

Chokladbollar 2.0 ca 20 st 1,5 dl svarta bönor 12 mjuka urkärnade dadlar 0,5 dl kakao 1 dl havregryn 2 msk neutral rapsolja Kokosflingor att rulla i Gör såhär: Släng ner allt i en mixer och blanda till en klassisk chokladbollssmet. Rulla bollar, smaka lite medan och ställ sen in det som blir över i kylen. Perfekt till mellanmålet eller kanske efterrätt om middagen inte riktigt gick hem.

MATKRÅNGEL? Ena dagen älskar barnen att käka svarta bönor direkt ur paketet och nästa vecka är det bara pasta med ketchup som gäller, om ens något alls. Ett hett tips för den som vill smyga i dom små lite näring är så klart den (ofta) älskade smoothien. Varför inte slänga ner lite bönor med bananen, blåbären och havremjölken? Och kanske lite pumpafrön och torkade aprikoser för järnet. Är barnet över ett är spenat lätt nerblandat också. Glöm inte en skvätt rapsolja för bra fett och omega 3!

TRIXA MED

Max-menyn! Hur beställer du ett veganskt barnmål? Välj Maxbox, Green: originaldressing äggfri majonnäs ketchup och lite senap som rörs om i en separat bytta och smörjs på burgaren. Mums! Oumph!-låda Fråga personen i kassan efter ett “foodhack” och be om Oumph!, äggfri majonnäs, pommes frites och dina favoritgrönsaker. Glöm inte jalapeñon!

Bä bä vita lamm... Denna kära barnsång är ju inte så kul att sjunga för sina små vegobarn. Men i Barn & Vegolivs egna tappning blir den både djurvänlig och ett möjligt irritationsmoment för pedagogerna på förskolan. Bä, bä, vita lamm, har du någon ull? Nej, nej, kära barn, inte för din skull. Helgdagsrock åt far? NEJ! Söndagskjol åt mor? NEJ! Två par strumpor åt lille, lille bror? NÄÄÄ! Ropa gärna ut “nejen” på olika sätt, så blir det extra kul för barnen att sjunga med. Även på förskolan...

Inspiration PÅ INSTAGRAM!

@sikkenkarlsson Sandra är ­ensamstående och vegan. Hon delar ­bilder från sitt och ­barnets mysiga hem och vardag. @happyfoodbypetra Petra är förskolekocken som delar med sig av fantastiska recept och härliga bilder från sitt vegoliv. @hanninu Hannele bjuder på inspirerande bilder av sin veganfamilj som får en att drömma sig bort till en annan tid.

BARN & Vegoliv • nr 1 2017  5


Visst kan BARN vara

AV: JOHANNA SÄND FOTO: TWENTY20

VEGANER!

Många ställer sig frågande till om barn som lever på en växtbaserad kost verkligen får i sig all näring som de behöver. Vi tar en titt på rådande rekommendationer för att slå hål på myten om att barn inte kan eller borde vara veganer. Att den som lever på en växtbaserad kost inte får i sig tillräckligt med näring är en populär myt. Hotet om näringsbrist gör uppfostrandet av vegobarn kontroversiellt, men enligt livsmedelsverket kan allt som finns i animaliska produkter ersättas med alternativ från växtriket. Barbara Lipsky som har studerat 6  BARN & Vegoliv • nr 1 2017

till nutritionist vid Hamburgs universitet bekräftar detta: – Det är möjligt att fostra hälsosamma barn på en helt eller delvis växtbaserad kost så länge som du vet vad du ska ge dem att äta och vad som behöver ges i form av tillskott. Näringsämnen som är viktiga att vara särskilt uppmärksam på är vitamin D, kal­cium, ­omega-3-fettsyror, vitamin B12, järn och jod. Barbara menar att barn behöver få tillräckligt av dessa ämnen för att inte drabbas av brister som kan ge allvarliga konsekvenser för deras utveckling och hälsa. Detta innebär dock inte att barn som lever på en blandad kost får i sig allt de behöver per automatik, eller att barn med en växtbaserad kost automatiskt saknar någonting.

UNDER BARNETS FÖRSTA tid får hen all nä-

ring som hen behöver genom modersmjölken, med undantag av vitamin D. Livsmedelsverket slår fast att barn ska ges D-droppar åtminstone tills de har fyllt två år, men de som lever på en växtbaserad kost bör fortsätta med det längre eftersom de till skillnad från blandkostare inte får i sig vitamin D genom att äta fisk. – Lyckligtvis kan våra hudceller själva ­skapa vitamin D, säger Barbara. Under sommarhalvåret kan 30 minuters sol på ansikte, hals och armar räcka, men under perioden mellan oktober och mars är det knappast nog. Därför rekommenderas tillskott till alla som inte äter fet fisk regelbundet. Vitamin D behövs för att reglera kalcium­ nivån i blodet.


NÄRINGSGUIDE

– Kalcium fungerar som en resurs vid läkandet av våra ben och är särskilt viktigt för barn eftersom deras ben fortfarande växer och hårdnar. För att kunna tillgodogöra sig tillräckligt behöver barn få i sig kalcium från flera källor. Kalcium finns i gröna grönsaker såsom broccoli, grönkål och ruccola. På grund av höga halter nitrat i bladgrönsaker är Livsmedelsverkets råd att vänta med att ge barn salladsblad till först efter att de fyllt ett år. Andra kalciumkällor är nötter, linser, tofu, vissa mineralvatten och berikade produkter. ETT ANNAT NÄRINGSÄMNE som traditionellt

LILLA NÄRINGSGUIDEN Näringsämne Källa Jod Järn Kalcium

Omega 3

Vitamin B12 Vitamin D

Salt med jod, alger, berikade livsmedel Bönor, linser, tofu, pulvervälling, pulvergröt Baljväxter, gröna bladgrönsaker, berikade livsmedel Algolja (tillskott, se till att den är utan jod), rapsolja, rapsoljebaserat margarin, valnötter, linfröolja Tillskott, berikade livsmedel Tillskott, berikade livsmedel Källa: livsmedelsverket.se

Frågor?

I kommande nummer planerar vi en frågespalt. Om du har frågor till nutritionisten, skicka dem till: barnochvegoliv@gmail.com

förknippas med fisk är omega-3-fettsyror, som spelar en central roll i utvecklingen av barnets ögon och hjärna. Den vanligaste i västerländska dieter heter ALA (liponsyra) och hittas i valnötter, linfrön, hampafrön, chiafrön och oljor från dessa. De två andra vanligaste omega-3-fettsyrorna är EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) som kan utvinnas ur ALA, men bara i begränsad mängd. Eftersom fiskar inte producerar omega-3-fettsyror utan själva får i sig dem genom microalger kan algolja användas som en direkt källa. BRIST PÅ B12 används ofta som ett slagträ

i argument mot veganism. Det vitamin B12 som finns i vegetabilier är inaktivt och därför kan våra kroppar kan inte tillgodogöra sig det. – Den enda mat som innehåller nämnvärda mängder B12 är animalisk, säger Barbara. Därför behöver de som äter växtbaserat ta tillskott. Ett B12-tillskott bör innehålla Methylcobalamin eller Cyanokobalamin, som är den form av vitaminet som våra kroppar kan ta upp. Vitamin B12 är viktigt för nervsystemet, blodet, och celltillväxt. Ursprunget är dock inte animaliskt, utan vitaminet kommer ifrån bakterier. Det finns som tabletter, sprayer, tandkräm och även i mindre mängder i berikade produkter så som soja- eller havredryck. Näringsbrist drabbar alltså inte bara dem som väljer bort animalier. Även i delar av västvärlden där människor äter mycket kött är järnbrist relativt vanligt. Järn behövs i vårt blod och spelar en viktig roll för vårt

immunsystem. Barbara lyfter fram barns behov av järn då de fortfarande utvecklar sitt immunförsvar. – Växtbaserade källor för järn är linser, frön, nötter, fullkorn, bär och grönsaker som spenat och svartrot. Dessa bör alltid ätas ihop med vitamin C i form av exempelvis citron eller ett glas apelsinjuice eftersom det hjälper kroppen att ta upp järnet. TILLRÄCKLIGA MÄNGDER AV jod är under

uppväxten nödvändigt för barnets fysiska och mentala utveckling. En naturlig källa är alger. Andra källor är tillskott och berikade produkter som salt och produkter som innehåller salt med jod. – En blandkostares diet innehåller ofta mer jod då de får i sig det genom fisk, kött och mejeriprodukter, men det beror i huvudsak på att djurens foder berikas med jod, säger Barbara. Salt med jod i bör inte användas som den enda källan till jod eftersom det riskerar att leda till en ohälsosam överkonsumtion av salt. ÖVERLAG ÄR VARIATION viktigt för att ett

barn ska få i sig alla nödvändiga närings­ ämnen. Var uppmärksam på rekommenderat dagligt intag när tillskott ges så att inte dosen blir för stor. Alla barn är olika, så prata med din barnavårdscentral om ditt barns hälsa och utveckling.

BARN & Vegoliv • nr 1 2017  7


MEDIAHÖRNAN

BÖCKER

BOK MIN VÄN CHARLOTTE av EB White Den klassiska sagan som tidigare gick under titeln Fantastiska Wilbur, som handlar om grisen Wilbur som inte vill bli uppäten av människor. Har även filmatiserats.

Hör höns hemma i ett trångt stall eller i det fria? Det finns många fina böcker om djur. Dessa tycker vi har extra fina budskap.

BOK ELEFANTEN SOM SÅ GÄRNA VILLE SOMNA: EN ANNORLUNDA GODNATTSAGA

BOK FANTASTISKA FAKTA OM DJUR av Maja Säfström I den här härligt illustrerade boken får du lära dig nya fantastiska fakta om djur, till exempel att giraffer kan slicka sina öron och att uttrar håller handen när de ska sova.

av Carl-Johan Forssén Ehrlin Fint illustrerad fristående uppfölj­are på Kaninen som så gärna ville somna. Sagan är skriven med avslappningsövningar för att få barn att varva ner efter en lång dag.

FILMER Ett färgglatt familjeäventyr med fluffiga troll och gamla klassiker som tål att ses igen. Mys ner er i soffan en stund och passa på att prata efter filmen.

FILM TROLLS Färgglatt familjeäventyr med fluffiga troll och de olyckliga bergerna som vill äta dem. En lämplig film att se tillsammans med barnen och samtala kring likheter mellan filmens tema och djurrätt. Dessutom är den fylld till bredden av svängiga låtar som Justin Timberlakes Can't stop the feeling. 8  BARN & Vegoliv • nr 1 2017

FILM PRINSESSAN MONONOKE När prins Ashitaka försöker bryta en skogsandes förbannelse hamnar han mitt i en uppgörelse mellan en den adopterade vargdottern Mononoke och järnbrukets härskarinna Eboshi. Filmen passar större barn då den skildrar våld, och kan öppna för diskussioner om människans förhållande till naturen.


MEDIAHÖRNAN

SPEL Att spela tillsammans kan vara en fantastisk möjlighet att öppna upp för samtal om hur vi behandlar varandra, människor som djur.

SPEL THE LEGEND OF ZELDA: ­BREATH OF THE WILD (Nintendo Switch och Wii U) Anta utmaningen att spela Link som vegan i senaste Z­ eldaspelet! Det har sina svårigheter och väcker en del tankar längs vägen, men är ändå lättare än att vara vegan i verkligheten, sägs det...

BOK ANIMAL RESCUE av Patrick George

Avstå från att jaga och använda skinn­accessoarer, och fyll på ”liv” med grön­saker, svamp och ris. Tyvärr ger inte den växtbaserade kosten lika mycket energi per portion som döda djur, och för att klara spelet krävs strid med diverse monster/icke-mänskliga djur.

Ska hönsen vara i ett trångt stall eller i det fria? Hör tigern hemma i djungeln eller som en matta på golvet? Bokens genomskinliga blad gör att läsaren får ändra scenerna.

missa inte att skriva ut och färglägga de juliga djuren på nästa sida!

FILM BRISBY OCH NIMHS HEMLIGHET

Ett bortglömt mästerverk av Don Bluth (Landet för länge sedan) om mod, magi och teknologi. Kan vara svår att komma över med svenskt tal, men är vackert ­animerad med bilden av ett intelligent råttsamhälle som är resultatet av djurförsök.

FILM

SPEL SAVE THE ANIMALS: CODING GAME (Gratis till iOS och Android) Lär er grunderna i att koda spel samtidigt som ni räddar utrotningshotade arter. För alla åldrar. Upptäck utrotningshotade arter i dess hemmiljöer. Beskrivningarna är på engelska, men ikonerna gör det lätt att förstå ändå.

LILLA SJÖJUNGFRUN Disneyklassiker är kanske inte det första du tänker på när du vill se något djurvänligt med barnen, men det finns många gömda juveler. I sagan om den lilla sjöjungfrun lär vi oss att fiskar och skaldjur är vänner. Det är ett spännande äventyr om livet ovan och under ytan, med ett oväntat slut. Filmen vann två Oscars för bästa musik och bästa sång med Havet är djupt, som bjuder på några fina rader om varför ”fisken på land är ledsen”.

SPEL ANIMAL CROSSING: POCKET CAMP (Gratis till iOS och Android) Du har väl inte missat Nintendos nysläpp? Samla material och bygg en alldeles egen campingplats åt alla dina djurvänner. Du kan också möta vänners avatarer i spelet. Tvärmysig lightversion av Animal Crossing. Uppmuntrar infångande av fiskar och insekter. BARN & Vegoliv • nr 1 2017  9


KLICKA Hร„R

Illustration: Josephine Skapare

fรถr att ladda ner denna sida som separat pdf!


JULKLAPPSTIPS TILL DEN PYSSLIGE Gör egna miljövänliga pärlor av återvunnet papper och skapa fina smycken. Papper medföljer men roligast är att använda sina egna pappersremsor. 149 kr hos ekokul.se

klappar till barnen

TILL BADAPAN Dessa söta havsdjur är tillverkade av miljövänligt trä och kan fyllas på och tömmas på vatten. 199 kr hos ekokul.se

Att hitta veganvänliga julklappar kräver ingen raketforskning. Håll bara utkik för bivax i kritor, ull i textilier och läderdetaljer. Här har vi valt ut några favoriter för de yngsta i familjen.

TILL DEN KRAMGOA Den här mysiga dockan är både ekologisk och vegansk, tillverkad inom EU av GOTS-certifierade ­bomullstyger. Finns i flera utseenden. 429 kr hos goodforkids.se

TILL VÅGHALSEN

TILL KREATÖREN

Ett roligt spel från 3 år som kräver koncentration. Spelet är tillverkat av trä med ekologiska färger. 196 kr hos laplandecostore.se

Roliga ritblock med delade sidor så att du fritt kan kombinera olika karaktärer. Motiven är tryckta med giftfritt och sojabaserat bläck. Finns i flera olika motiv. 105 kr hos goodforkids.se

TILL KONSTNÄREN Kritor av naturligt sojabönvax som är formade för att barnen ska lära sig penngreppet. 89 kr/8 st hos ekoleko.se

TILL BYGGINGENJÖREN Bygg och färglägg en egen borg! Borgens delar är tillverkade av stadig och återvunnen kartong som är lätt att bygga ihop och ta isär. Dessutom behövs inget lim. Pennor medföljer. 169 kr hos medvetna.se BARN & Vegoliv • nr1 2017  11


VINJETT

Det är trendigt med grönare julbord och visst kan det vara gott med alla nymodigheter, men här har vi gått all-in på klassiska rätter som du vanligtvis hittar på julbordet – i relativt lättlagad vegansk tappning. RECEPT: FRÅN VÅRA FAVORITHÖRN PÅ NÄTET ILLUSTRATION: JOSEPHINE SKAPARE

AUBERGINESILL (goodstore.se)

Bas (till alla smaksättningar) ca 1 aubergine per smak salt Klassisk inlagd auberginesill 1 dl ättika 2 dl socker 3 dl vatten 4 lagerblad 10 kryddpepparkorn 1/2 dl skivad morot 1/2 dl hackad purjolök 2 dl förvälld aubergine Auberginesill i senapssås 1 dl senap senap (vanlig) 1 dl skånsk senap 1 1/2 dl rårörsocker 2 tsk vitvinsvinäger 1 dl olja 1 dl hackad dill 1 dl hackad purjolök 2 dl förvälld aubergine Vegetarisk skärgårdssill 1 burk naturell sojayoghurt 4 msk äggfri majonnäs 2 msk senap 1/2 dl hackad dill 1/2 burk svart tångkaviar 1/2 burk röd tångkaviar 12  BARN & Vegoliv • nr 1 2017

1 stor vitlöksklyfta 1/2 dl finhackad purjolök juice från 1/2 citron 3 dl förvälld aubergine Gör så här Basen: Skala och skiva auberginen i sillstora bitar. Förväll i ordentligt saltat vatten i ca 5-10 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha. Se till att den inte blir för lös, då löser den upp sig i sin sås.

1 tärning grönsaksbuljong 0,5 dl ljus soja 1 tsk liquid smoke ev. 0,5 tsk vardera av hela kryddpepparkorn, hela nejlikor och mald kanel Salt, svartpeppar Mjölkfritt smör och olivolja att steka i

Vegetarisk skärgårdssill: Blanda samtliga ingredienser och lägg till i den förvällda auberginen. Smaka av med salt och peppar.

Gör så här Koka upp rikligt med vatten och 1 grönsaks­ buljong. Häll i färsen och låt sedan sjuda 5-10 min. Sila av och pressa ur vätskan med en slev. Kör kryddorna i morteln ordentligt. Stek först löken mjuk och sedan vitlöken. Ta av från plattan och häll i sojan, liquid smoke och kryddorna. Blanda färsen med kryddblandningen och ströbrödet. Låt stå i 5-10 min. Om du upplever att färssmeten är torr så är det för att du inte har blandat med händerna! Vi lovar dig, den är inte torr och bullarna kommer bli tighta. Fukta händerna lite med kallt vatten och rulla bullarna. Stek på medeltemperatur i lite mjölkfritt smör och olivolja.

SOJAFÄRSBULLAR

RÖDBETSSALLAD

180 g frystorkad sojafärs 1 dl ströbröd 1 gul lök, finhackad 3 vitlöksklyftor, finhackade

Del 1 0,5 dl kikärtsspad 2 dl neutral rapsolja (dvs. inte kallpressad) 2 tsk vitvinsvinäger forts. på nästa uppslag >>

Klassisk inlagd auberginesill: Koka upp samtliga ingredienser och låt det därefter svalna, lägg i den förvällda auberginen och varva med morot och purjolök. Auberginesill i senapssås: Blanda socker, senap och vinäger i en skål och droppa därefter i oljan, samtidigt som du rör om. Blanda i dill, purjolök och auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar.

ca 20-25 st (awesomevegandad.com)

(awesomevegandad.com)


VINJETT

BARN & Vegoliv • nr 1 2017  13


VINJETT

KLICKA HÄR

för att ladda ner dessa juliga receptsidor som separat pdf!

>> forts. Rödbetssallad 1 tsk dijonsenap 2 tsk socker Salt Del 2 1 äpple (gärna en krispig sort) 1 liten rödlök 5-6 små, hela inlagda rödbetor 2 msk lag från burk med rödbetor Gör så här Del 1: Mixa med stavmixer tills den är tjock och krämig. Lägg över i en skål. Del 2: Tärna äpplet och rödbetorna. Finhacka löken (och skölj den gärna). Blanda alltsammans och låt stå ett par timmar i kylskåp. Gärna över natten.

GRILJERAD KÅLROT

Ta ut ur ugnen. Blanda ihop alla ingredenser till griljeringen utom ströbröd och kleta försiktigt in grönsaken på nytt. Det räcker ofta med att bara hälla senapsblandningen överst och låta den rinna ner. Strö över ett tjockt lager med ströbröd och grädda sedan på 200 grader i 15 minuter, tills ströbrödet fått fin färg. Servera ljummen eller kall med en extra klick senap.

Servering: Pepparkakskrydda (eller liknande) och eventuellt lite finrivet apelsinskal

JANSSON 8 bufféportioner

KNÄCK ca 25 st

1 kg mjölig potatis 2 gula lökar 2 msk kapris, kan uteslutas 2,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde 2 dl mjölk, t ex osötad sojamjölk eller havremjölk 0,5 dl ströbröd 25 g smör, t ex mjölkfritt salt. vitpeppar

1 dl valfri vegetabilisk matlagningsgrädde 1 dl strösocker 1 dl ljus sirap 1 nypa salt ev. ½ dl hackad mandel

(vegomagasinet.se)

(jävligtgott.se)

1 stor rotseller/kålrot eller blomkål 1 dl mjölkfritt margarin 3 msk fling eller grovsalt 10 kryddpepparkorn 5 nejlikor 2 krm vitpeppar Griljering 3 msk dijonsenap 3 msk grovkornig senap 2 msk kikärtsspad 2 msk socker 1-2 dl ströbröd

Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i fina strimlor. Skiva lökarna tunt och stek mjuka i lite rapsolja. Löken ska bli lätt transparent. Rör ner kaprisen. Blanda nu lök, kapris och potatis i en gratängform. Salta och peppra generöst. Blanda ihop grädde och mjölk och häll över potatisen. Strö över ströbrödet och klicka på smöret. Gratinera i ugnen i 40-50 minuter.

AVOKADOTODDY 2 glas

(inspirerad av diverse utländska matbloggar) Gör så här Börja med att skala sellerin/kålroten noga, eller skölja blomkålshuvudet. Smörj därefter in det i ett tätt lager smör. Mortla salt tillsammans med kryddorna och täck den insmorda grönsaken helt i kryddblandningen. Baka i ugnen på först 200 grader i ca 10 minuter, och sedan 180 grader i ca 1-1,5 timme tills den är mjuk rätt igenom och har fått fin färg. 14  BARN & Vegoliv • nr 1 2017

1 mogen avokado 4 dl växtdryck (mandel, havre, soja etc) 1 tsk vaniljsocker 1/2 tsk pepparkakskrydda (eller liknande kryddor som kanel, kardemumma och ingefära eller varför inte en nypa finriven muskotnöt) 1–2 msk sirap (eller annan sötning efter smak) ev. 3 cl mörk rom

Gör så här Mixa alla ingredienser (börja med 1 msk sirap och smaka av) med valfri mixer tills toddyn är alldeles slät. Häll upp i stiliga glas och toppa med kryddor och/eller finrivet apelsinskal.

(Facebook: Kakboken utan ägg och mjölk)

Gör så här Koka grädde, strösocker, sirap och en nypa salt i en kastrull på medelvärme tills smeten tjocknar och håller för ett kulprov. Hur lång tid det tar varierar kraftigt och beror helt på värme och storlek på kastrullen. En tesked med smet doppas i ett glas med kallt vatten och går massan, sedan den kallnat något, att forma till en kula är smeten färdigkokad. Beroende på hur mjuk knäck du vill ha kokar du smeten tills kulprovet ger en mjuk eller hård kula. Tag kastrullen från plattan när smeten är färdigkokad och rör eventuellt ner hackad mandel. Fördela knäcksmeten i knäckformar med hjälp av två teskedar. Håll eventuella familjemedlemmar på replängds avstånd då massan är runt 120 grader varm och fastnar på huden vid kontakt.


JULKLAPPSTIPS Till någon speciell Till den frusne Slitstarka klassiska handskar i mjukt konstläder som låter huden andas. 425 kr greenlaces.se

Till främlingen Body Shop erbjuder många veganska hudprodukter att lägga under granen. Denna underbara handkräm med nagelfil är perfekt när du vill ge något litet. 95 kr hos bodyshop.se

Inte alla parfymer är djurvänliga, men denna godbit kan du köpa med gott samvete. Clean Blossom EDP 30ml 299 kr hos parfym.se

klappar till de vuxna Har ni kanske sagt ”inga klappar i år”, men du är ändå sugen på att köpa något litet? Här får du några djurvänliga tips till dina nära och kära.

Till släktingen Inspirera någon nära att bjuda över er på middag med härliga kokbok som bjuder på allt från smaskiga recept och menyer till generella tips att tänka på när veganer kommer på besök. 147 kr hos adlibris.se

Till mysfarbrorn Ekologiskt doftljus från Manic Organic, gjort av ­sojavax och svensk raps­ olja. Finns i flera dofter. 179 kr hos thrivestore.se

Till dig själv? Skolväska i retrostil i fint och tåligt konstläder. Väskan åldras vackert och får samma patina som din pappas variant från ­50-talet. Finns i fler färger. 1 149 kr hos greenlaces.se

Till partnern Plånbok i äkta kork – ett naturligt och slitstarkt alternativ till läder. Finns i brunt och beige. 199 kr hos cdon.com BARN & Vegoliv • nr 1 2017  15


JULPYSSEL

GÖR EGNA

julgranskulor! Visst är det mysigt att pyssla med barnen. Men det finns en del tillbehör som kan innehålla animalier. Lim är en sån sak, som traditionellt görs av slaktrester. Visst finns det syntetiska lim, men det är svårt att veta säkert när det inte står på förpackningen. Det är däremot enkelt att göra eget djurvänligt lim hemma! AV: THERÉSE FJELLSTRÖM ILLUSTRATION: JOSEPHINE SKAPARE

JULKULOR I PAPPER Du behöver: Papper med mönster (eller rita något eget) Något runt att använda som mall Penna Sax Lim (se recept nedan för hemmagjort lim!) Snöre Tyngd (pärla eller knapp etc) Gör såhär: 1. Rita 4 runda ringar på baksidan av det mönstrade pappret med hjälp av något runt i lagom storlek. 2. Klipp ut alla delar. 3. Vik dem med på mitten med den mönstrade sidan inåt så de bildar halvor. 4. Limma på en halva och tryck ihop med en annan. 5. Upprepa tills det bara är två halvor kvar. 6. Klipp ett lagom långt snöre och fäst tyngden i ena änden. Glöm inte ögglan att hänga upp kulan med i andra änden. 7. Lägg snöret i mitten av kulan, precis intill tyngden mellan halvorna, och limma sedan ihop de sista två bitarna. 8. Klart att dekorera granen tillsammans!

GÖR EGET LIM 3dl vetemjöl 1dl socker ca 2,5dl vatten 1 tsk vitvinsvinäger Gör såhär: Blanda mjöl, socker och vatten väl. Värm på svag värme tills den tjocknar, rör om kontinuerligt. Tillsätt vitvinsvinäger och rör om. Klart! Går bra att förvara i kyl men värms på innan användning.

16  BARN & Vegoliv • nr 1 2017


VINJETT

BARN & Vegoliv • nr 1 2017  17


INTERVJU

GRAVID & VEGAN

– går det?

Josephine är gravid för andra gången. Johanna ser hur vänner och bekanta bildar familj. Två veganer mitt i livet pratar om hur det där med graviditet och veganism går ihop egentligen. AV: JOHANNA SÄND FOTO: EGET

Bara sju veckor till beräknad nedkomst. Hur mår du? – Jo, jag mår fint. De första månaderna mådde jag sådär klassiskt illa, fast jag spydde tack och lov aldrig. Det gick över runt vecka 16 och sedan har jag inte haft några större besvär alls. Ganska precis som förra graviditeten. Fast, om jag sitter stilla eller ligger på hårt underlag för lång tid i samma position gör det lite ont att ”ta mig loss”, haha. Men kommer jag bara upp och rör på mig så blir det bra på en gång. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad, det finns ju så många jobbiga graviditets­ besvär som folk berättar om. Det måste kännas tryggt att ha varit med förut. Var du vegan första gången du var gravid? – Ja, det känns verkligen tryggare denna graviditet. Både grejen med att vara gravid i sig och att lita på att den veganska kosten faktiskt är hälsosam för mig och barnet. Jag har varit vegan i drygt fem år nu och den biten känns bara mer självklar med tiden. Jag hade varit vegan i knappt två när jag blev gravid första gången, och då läste jag på en hel del. Fast det är inte så himla komplicerat egentligen. Det är ju enklare att vara gravid och vegan när det kommer till vad som är okej att äta och inte. Jag behöver inte undvika vissa fiskar eller opastöriserade ostar eftersom det inte är något jag äter annars heller. Rent näringsmässigt är det, som för alla, bra att äta varierat. Så käkar jag en multivitamin för gravida veganer, omega 3, och nu under senare delen av graviditeten även järntabletter. 18  BARN & Vegoliv • nr 1 2017

Just en multivitamin är väl inte nödvändigt egentligen, men det känns enklast. På vilket sätt blir det enklare? – Jag brukar äta en multivitamin annars också, orkar inte ha typ 100 burkar. Känner att om jag skulle vara selektiv med vitaminer, vilka skulle jag välja då? Hade det liksom räckt med B12, eller ska jag ha lite zink, och lite selen, och lite, ja, etc. etc. I början av en graviditet är det bra med folsyra också, så där är det redan en till att tänka på. Sååå, det känns enklare bara. Men egentligen behöver en nog inte så himla mycket mer än det som nämns i den lilla näringsguiden (se sida 7, reds. anm.). Det klassiska liksom. Men alla gör olika, och folk överlever. Jag har tänkt en del på hur veganer blir bemötta av vården. Har du känt att du har kunnat vara öppen med din veganism? – Jag har blivit bemött mestadels på ett positivt sätt, helt klart. Men jag var definitivt tveksam på hur jag skulle lägga fram det i början. Jag kommer ihåg att vid första graviditeten så sa jag det lite i förbifarten på vägen ut från inskrivningsbesöket, hehe. Barnmorskan var aningen skeptisk först, men när jag berättade att jag var påläst, åt varierat och vilka tillskott jag tog så var det inget mer med det. Sedan var hon sjuk några gånger, så då hände det att någon annan barnmorska kunde ifrågasätta, men jag mötte aldrig något större motstånd. Denna gång har jag samma barnmorska,

så vi vet var vi har varandra och det känns himla skönt. Det faktum att jag mår så bra och att alla värden är som de ska hjälper till också. Nu vid senaste besöket frågade hon om veganer verkligen skulle ha skinnskor och när jag då sa att det var Dr. Martens veganläder blev hon väldigt impad och började mumla om att hon minsann inte alls tyckte kött var särskilt gott längre. Så härligt med lite vardagsaktivism, även på mödravårdscentralen. Men vilken typ av kommentarer kan en gravid vegan vänta sig? – Jag vet inte specifikt eftersom jag varit rätt så förskonad från det. Men jag upplever att barnmorskan håller lite extra koll på mitt järnvärde och barnets tillväxt. Jag fick göra ett extra ultraljud häromdagen för att måttet avvek aningen från kurvan när hon mätte magen sist. De har ett sätt att mäta livmoderns tillväxt med måttband som inte är helt hundra eftersom det kan variera lite under dagens gång. Det är därför relativt vanligt och har så klart inget med veganismen att göra. Jag tycker bara att det känns bra att de håller koll. Plus att det är himla kul att se ultraljudsbilder så här sent i graviditeten, jag fick se näsa och mun ganska tydligt. Så häftigt! Skönt att de gör ett så bra jobb. Om du tänker tillbaka på hur tankarna gick inför din första vegangraviditet, vad skulle du vilja ge för råd till alla väntande veganer? – Se till att du är påläst och lita på att du gör ett fantastiskt val för dig själv och ditt lilla


INTERVJU

näsa

Ultraljudsbild i vecka 32. Näsa och mun syns tydligt ihop­ klämda mellan moderkakan och annat.

Josephine är redo för andra ultraljudet. Så spännande att få kika på vem det är som gömmer sig därinne!

mun

Storebror försöker mata bebisen med sin egen favorit – blåbär!

underverk, så att du är redo om diverse personer vill bry sig lite extra om att du inte äter enligt normen. Även blandkostare kan må illa stora delar av graviditeten, och det är inte ovanligt att små barn är extremt selektiva i maten; det är oftast ingen fara oavsett kostval. Det ger sig med tiden. Se till att du får i dig energi och näring på det sätt som går och ät vad du känner för. Tack för det. Att vara gravid verkar nog så spännande utan att en ska behöva oroa sig för saker i onödan. Men vart kan en vända sig om en trots allt inte känner sig bekväm med vården? – Facebook-gruppen Vegoparents har verkligen varit guld värd. Det finns så många

med erfarenhet där. Visst känns det kanske lite krångligt att behöva ha mer koll än barnmorskan, men deras roll är ju att kunna allt om barnet och se till att det mår bra – inte kontrollera vad du äter. Är du osäker på om du får i dig tillräckligt är det bara att be att få träffa en dietist. Men min barnmorska menar på att vi veganer verkar ha mer koll och käka bättre än många blandkostare. Det finns ingen anledning att oroa sig bara för den saken att du äter en helt växtbaserad kost, så länge som den är varierad.

Tips inför amningen!

Det är vanligt att det läcker mjölk ur andra bröstet under amning. Passa på att ta till vara på de näringsrika dropparna och frys in i iskuber. Perfekt om någon behöver ge med flaska, men framförallt för att blanda ut smakportionerna med senare!

Mjölkuppsamlingskupor från Medela. 119 kr på apotea.se BARN & Vegoliv • nr 1 2017  19


Föräldrapanelen om

VEGOLIVET Alla som lever vegolivet vet att det är ett val som inte lämnar omgivningen oberörd. Hur bör egentligen ifrågasättande och rent motstånd från nära och kära hanteras? Vi bjöd in fyra föräldrar till en ledig gruppchatt som gick varm i ett par dagar. AV: JOHANNA SÄND FOTO: TWENTY20

VILKA REAKTIONER HAR NI FÅTT FRÅN NÄRA OCH KÄRA PÅ ERT VAL AV LIVSSTIL? JACQUELINE: Mina föräldrar är positiva till

att deras barnbarn får växa upp som vegan trots att de själva är blandkostare.

”råkat” få en bulle med animalier av en nära släkting. Hen gillar inte vår mat och tar med sitt eget fika till oss, och vi kan bara hälsa på hen tills nästa måltid. Jag tröstar mig med att alla andra i släkten är så förstående. JACQUELINE: Min man kommer från Chile

SARA: Vi har familj och vänner som verkligen

har gillat läget, inget snack alls. Jag upplever snarare att vi inspirerar till att skippa animalier! Någon har känt oro över det klassiska ”varifrån får hen protein?”, men efter att jag förklarat har det aldrig tagits upp igen.

och hans släktingar förstår inte varför en inte ska äta kött. De kan säga att de ska ge h ­ onom riktigt kött, bullar, glass, godis och ­annat vi försöker undvika. Tyvärr är min familj likadan när det gäller sötsaker. De menar väl men det gör att vi inte vågar lämna honom hemma hos dem.

CAROLINA: Det är jättesvårt när en släkting

inte stöttar ens val. Det har hänt att vår son 20  BARN & Vegoliv • nr 1 2017

CAROLINA: Samma här, det är till exempel

vem är vem i panelen?

bara hos mina föräldrar som mitt barn får sova över. Min mamma är lakto-ovo-vegetarian och pappa är blandkostare och de skulle aldrig ge honom någonting i smyg. De andra i s­ läkten litar jag inte på. MISTY: Så hemskt! Jag har kanske tur med

min släkt, de skulle aldrig med avsikt ge oss någonting som vi inte vill äta. Barnens farmor och farfar ordnar alltid mat som passar alla. Detsamma gäller min sida av släkten som till största delen bor i USA. Det kanske har att göra med att vi har gjort så olika livsval? Jag har mormoner, Jehovas vittnen, baptister,


DISKUSSION

”DET VIKTIGASTE ÄR KUNSKAP OCH EGEN ÖVERTYGELSE”

icke troende, hippies och rednecks i en salig blandning där borta, så vi är alla vana att visa varandra hänsyn. HUR HANTERAR NI MOTSÄTTNINGAR I VARDAGEN? SARA: Vår äldsta serverades fisk på förskolan

en gång. Jag sa ifrån mycket bestämt, stod och grinade inne på avdelningen (hej gravidhormoner)! Sedan dess har han fått en skinkmacka, men den hann han inte äta av innan jag kom och hämtade honom mitt i mellis. Förskolan kunde inte be nog om ursäkt, men visst har jag blivit betydligt mer uppmärksam nu när vi pratar om vad som har ätits under dagen. CAROLINA: Innan vi gav barnet sötsaker

hade vi alltid med torkad frukt eller liknande när vi blev bortbjudna. Nu förbereder vi oss genom att kolla om vi behöver ta med någonting.

hur jag skulle ha hanterat om någon av dem till exempel valt att börja äta kött i skolan. Barnen vet var produkterna kommer ifrån men för mig är det viktigt att respektera deras egna val. Nu är det mellanbarnet som äter mest mjölk och ägg i familjen men jag vill inte skambelägga eller tvinga på henne min åsikt. CAROLINA: Jag håller till stor del med dig och

jag kommer att låta mitt barn äta animalier hos andra, dock aldrig köpa själv. Men nu när han är så liten handlar det mer om rätt och fel för mig. Jag kommer lära ut att det är fel att utnyttja djur på samma sätt som att det är fel att slåss. Det svåra blir att lära honom att respektera andra som gör fel. Skulle han ändå vilja äta kött i skolan så går det bra för då har jag gjort allt vad jag kan, och vi äter växtbaserat hemma.

JACQUELINE: Vi har alltid med oss någon-

ting eget. Om någon ger honom någonting som han inte får äta så säger vi ifrån direkt. Nu är han för liten för att bry sig, men det kanske blir svårare när han blir äldre. CAROLINA: Jag önskar att jag hade kunnat

säga till på skarpen de gångerna som vi fått byta ut hans bullbit mot en växtbaserad, men jag är bara så glad att mitt barn har närstående som älskar honom och vill finnas där.

MISTY: Den biten tycker jag är viktigast. Att

som förälder ge barnet en bra utgångspunkt. Prata om etik och moral, ge hen en så ärlig bild av världen som möjligt. På barnets nivå såklart. Det svåraste för mig har varit att förklara att de flesta inte tycker att det är fel att utnyttja djur och att en ändå kan vara en snäll kompis. Hur det går ihop vet jag inte ens själv. VILKEN TROR NI ÄR NYCKELN TILL ACCEPTANS?

MISTY: Det låter som att jag har en annan

MISTY: Du kan välja dina vänner men inte

syn på saken. Mina barn är ju äldre och två av dem äter redan animalier, men jag har låtit dem bestämma själva sedan de var gamla nog att uttrycka åsikter. Det har hänt ganska sällan att de velat smaka på kött, så jag vet inte

din släkt. Vänner som inte visar hänsyn är inga bra vänner. Med familjen får en försöka sämjas, till exempel erbjuda sig att ordna fika. Inte kritisera om de erbjuder typ margarin med animaliskt D-vitamin. Men det har inte

varit några större problem för mig. Har mött oförstånd men det räcker oftast att besvara standardfrågorna om hur en får i sig protein och järn. SARA: Jag tror att det viktigaste är kunskap

och egen övertygelse. Vet jag var jag står och varför så ges det liksom inte utrymme för andra att tycka och tänka så mycket. MISTY: Det håller jag med om. Jag läste på

och svarade med fakta om näringsämnen när barnen var små. De flesta har vaga föreställningar om vilka näringsämnen som finns i kött, mjölk och ägg, och tappar tråden när en svarar med fakta. JACQUELINE: Vi har fått många kommenta-

rer om att vårt barn har en växtbaserad kost, särskilt när medier skrev att ett barn avlidit på grund av att föräldrarna gett sådan mat (vilket inte stämde, men det hjälper ju inte oss). Det skapar oro hos folk. Men vi svarar lugnt och fint på frågor och förklarar hur vi får i oss protein, järn, aminosyror, och så vidare, och då brukar det gå bra. Tror att det hjälper att vara påläst då de här sakerna inte alltid är självklara för andra. Sedan är vår son lång, stark och tidig i utvecklingen, så många av folks påståenden faller på det.

Sara med familj.

SARA, 33 ÅR, eftersträvar en vegansk livsstil. Hemma serveras växtbaserad mat.

Sambon äter kött borta och deras treåring får lakto-ovo-vegetarisk kost på förskolan. De har också en liten på två månader. MISTY, 43 ÅR, är mamma till tre tonåringar. Hon och den yngsta lever på en växt-

baserad kost medan hennes man och de två äldsta barnen är lakto-ovo-vegetarianer. JACQUELINE, 32 ÅR, lever med en blandkostare och är själv vegan. De har en

11 månaders som kommer att ges en växtbaserad kost. CAROLINA, 27 ÅR, väntar i vinter tillökning till sin veganfamilj bestående av hennes

partner och deras son som är två år. Carolina med familj. BARN & Vegoliv • nr 1 2017  21


Vi önskar att vi inte hade behövts– men det gör vi! BFF Strays är en ideell förening som hjälper hemlösa spanska hundar att komma till nya hem i Sverige. Utifrån en djurrättslig grund arbetar vi för att förändra hundars situation i Spanien. Vi arbetar även med att sprida information om reko hundträning.

Vi vill:

• Bidra till ett förändrat synsätt där djur bemöts med empati, förståelse och respekt. • Att hittehundars status höjs och att de ses som kännande, unika individer. • Inspirera människor till en positiv och glädjefylld relation med sin hund. • Sprida kunskap och ökad förståelse för ett reko förhållningssätt och ge människor verktyg för att träna belöningsbaserat. • I slutändan bli överflödiga som organisation. Genom utbildning kan vi minimera antalet hemlösa hundar och bidra till att hundar istället betraktas som familjemedlemmar.

www.bffstrays.se Facebook: BFF Strays Instagram: @bff_strays


LAGER-PÅ-LAGER

Mysigt i vagnen En ekologisk och lite tjockare bomullsfilt från Klippan Yllefabrik. 395 kr hos goodforkids.se

Tossor för de minsta Varma och slitstarka babytossor med fleece­ foder i återvunnet material från Mini Rodini. 299 kr hos oiidesign.se

varmt i vinter

Vintern är här och det är dags att klä sig för att kunna leka ute i kylan, länge! Och självklart behövs inte ull eller skinn för detta. Lager-på-lager räcker gott och väl! Second hand är alltid en bra idé, men här är lite tips för nytt i garderoben. Randiga ben

Tålig fleece Vind- och vattentät fleecejacka med god andningsförmåga. 499-599 kr (beroende på storlek) hos polarnopyret.se

lager 1

Klassiska byxor för de små i mjuk polyster som andas. 199 kr hos polarnopyret.se

HÅLL KROPPEN TORR

Varmt om huvudet Mössa i ekologisk bomull med ett värmande fleecefoder. För alla åldrar. 199 kr hos geggamoja.se

Det innersta lagret bör hålla kroppen varm och torr genom att transportera bort fukt. Underställ i polyester/syntet är att föredra då bomull snabbt blir fuktig och därmed kyler ner. Bambu är ett bra alternativ vid mindre ansträngande aktiviteter. Både bambu- och syntetfibrer andas bra och är mjuka, men bambu kan bli fuktigt och torkar långsamt.

lager 2

VARMT OCH ISOLERANDE

Förskolefötter

Detta lager ska vara isolerande och hålla värmen. Ett plagg av fleece eller stickat av polyester/syntet värmer, men tänk på att anpassa tjockleken på plagget efter kylan ute. Fleece, som till viss del transporterar bort fukt, är det bästa alternativet om du trots allt skulle ha bomull som lager 1.

Sympatex vattentäta vinterstövlar är varma och andas bra. Finns i storlek 20-31. 799 kr hos eurosko.com

lager 3

SKYDDA MOT VIND OCH VÄTA Varma händer Fodrade reflexvantar från Kuling Outdoor. För 1-10 år. 199 kr hos lekmer.se

Ytterplagg som håller vatten och vind borta är ju självklart såhär års. Exempelvis vinteroverall eller täckbyxor och jacka.

BARN & Vegoliv • nr 1 2017  23


VINJETT

"KÖTTNORMEN ÄR SÅ STARK"

5

snabba FAVORITER

Jullåt I ett hus vid skogens slut (gillar att tomten räddar haren från jägaren). Julmat Älskar vegankorvar av alla slag och potatisgratäng. Julpyssel Helt klart bakning. Men också att dekorera med torkade apelsinskivor på girlang, kanelstänger och nejlikor i apelsin. Snutt i Kalle Ankas jul Robin Hood! Julminne Första året vi bjöd hem hela släkten på vegansk jul. Så mysigt, skönt och uppskattat!

24  BARN & Vegoliv • nr 1 2017


Jannikas böcker är en perfekt liten julklapp! Köp dem på tihipress.com

INTERVJU

Jannika Navjord

SKRIVER FÖR VEGANBARN Som vegan och förälder tröttnade Jannika till slut på att tolka om många barnböcker. Därför bestämde hon sig för att skriva böckerna om Soya. Hon ville skriva böcker som veganbarn också kunde känna igen sig i.

I

barnböckernas värld är köttnormen stark. I nästan alla böcker ser vi bilder från bondgårdar med glada kor och andra djur. Alltid med staket, grimma och stall, alltid någons ägodel. – Barnen lär sig tidigt att djuren finns till för oss och inte sig själva, och jag ville mot­ verka det lite grand, säger Jannika Navjord. Hon har skrivit två barnböcker med barnet Soya i huvudrollen, Min första veganbok och Inte gå på zoo. Efter att länge ha behövt tolka om böcker, till exempel läsa sojabullar istället för köttbullar, tröttnade hon och bestämde sig för att skriva en egen “min-första-bok”. Syftet med boken Min första veganbok är att veganbarn ska kunna se och känna igen sin egen mat. När Jannika blev mamma för första gången sommaren 1996 var hon redan vegan. Hon började intressera sig för djurrätt när hon blev lakto-ovo-vegetarian som 15-åring, även om hon då gjorde det mest för att det var lite annorlunda och coolt. – På min tid (skratt) fanns ju inte internet och tillgång till all info på samma sätt som nu, så jag var inte medveten om djurens situation då. Fast jag var med i “Stoppa plågsamma djurförsök” kommer jag ihåg, säger Jannika. I den andra boken tar hon upp tankar kring djurparker. Hon vill genom att ha en vegannorm i böckerna visa att djurparker inte är djurvänligt. Men ”Inte gå på zoo” handlar också om att barn kan känna sig splittrade kring att gå på zoo. Att det kan vara

TEXT: THERÉSE FJELLSTRÖM FOTO: EGET

spännande samtidigt som det kan kännas fel, och att det är okej att känna sig avundsjuk på kompisar som går på zoo. POSITIV RESPONS Böckerna om Soya har tagits emot positivt från de flesta håll. Jannika tycker sig märka att det är böcker som de om Soya som saknas på den svenska marknaden. Men hon har också fått några negativa kommentarer. De har dock uteslutande handlat om att böckerna är skrivna ur ett könsmedvetet perspektiv. Barnet Soya benämns som hen och föräldrarna som förälder. Men att boken är skriven ur en vegansk synpunkt har bara fått positiva reaktioner. Tillsammans med sin man Maxi har Jannika fem barn. Två söner som flyttat hemifrån, två döttrar och lilla Asker som bor hemma. Hemma äter de veganskt och det är bara en av sönerna som valt att börja äta kött. Vissa släktingar har tyckt att det kan vara lite

bökigt, men att de alltid har respekterat deras val av livsstil. Vid möten med utomstående har Jannika inte haft så stora problem med att försvara familjens livsstil. Hon har dock mött personer som inte varit så förstående. Jannika berättar om en barnmorska som fällde några negativa kommentarer, och en sjuksköterska på BVC som klagade, men då valde hon bara att byta ut barnmorskan och sjuksköterskan. Vid ett tillfälle har hennes dotters tidigare lärare sagt åt dottern att hon var tvungen att ta fisk i matsalen. Då åkte Jannika till skolan dagen efter. – Jag skällde ut henne efter noter och förtydligade att hennes uppgift inte är att välja mat till mina barn och att jag inte accepterar sådana övertramp. Det hände aldrig igen. FRAMTIDA PLANER När Jannika inte skriver böcker jobbar hon som ordningsvakt och föreläsare, och sysslar med hantverk och konst. Men hon märker att det finns ett behov av fler böcker och berättar att folk vill ha vegan-böcker och för olika åldrar. Hon skriver redan på uppföljare och avslöjar att nästa bok kommer handla om cirkus. Hon jobbar också på en ABC-bok som ska gå att använda på lite olika sätt och för olika åldrar. – Tänk dig A som i avokado för de minsta, men A för aktivism för de äldre, förklarar hon. Jannika säger också att det eventuellt kan komma en bok där Soya räknar med exotiska frukter.

BARN & Vegoliv • nr 1 2017  25


RECEPT: FAMILJEFAVORITEN

PANNKAKOR x 3 Finns det något som är mer tacksamt än pannkakor? De går att variera på mängder av sätt, går hem hos barnen och funkar såväl till vardag som till fest. Pannkakor är dessutom perfekt att variera med i julmatstider. Enkelt och gott!

KLICKA HÄR för att ladda ner detta uppslag som separat pdf!

26  BARN & Vegoliv • nr 1 2017

RECEPT & FOTO: THERÉSE FJELLSTRÖM


GRAHAMSPANNKAKOR

Frukostpärlan!

ca 10 st

4 dl växtdryck (soja, mandel, havre etc.) 3 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 3 tsk bakpulver mjölkfritt margarin eller olja till stekning

Gör så här: 1. Blanda ihop alla ingredienser utom matfettet. 2. Stek mellanstora pannkakor med valfri mängd matfett. 3. Ät och njut med frukt och bär till frukost eller varför inte som förrätt tillsammans med tångkaviar och annat gott.

Om ni vill ta tunnare pannkakor går det utmärkt att tillsätta 1 dl extra växtdryck i smeten.

Proteinrika

KIKÄRTSPANNKAKOR ca 8 st

4 dl växtdryck (soja, mandel, havre etc.) 3 dl kokta kikärter (koka egna eller köp färdiga på tetra/burk) 2 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver mjölkfritt margarin eller olja till stekning

Gör så här: 1. Blanda ihop alla ingredienser utom matfettet. 2. Stek mellanstora pannkakor med valfri mängd matfett. 3. Ät och njut med glass och bär, eller med din favoritstuvning.

Om ni vill ta tunnare pannkakor går det utmärkt att tillsätta 1 dl extra växtdryck i smeten.

BANANPANNKAKOR

Himmelskt got t

ca 25 st

4 dl växtdryck (soja, mandel, havre etc.) 2,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 medelstora bananer mjölkfritt margarin eller olja till stekning

Gör så här: 1. Blanda ihop alla ingredienser utom matfettet. 2. Stek små pannkakor i en stekpanna tillsammans med valfri mängd matfett. Det går med fördel steka flera samtidigt. 3. Ät och njut tillsammans med glass, banan och lönnsirap.

BARN & Vegoliv • nr 1 2017  27


RESEGUIDE

I somras besökte vår chefredaktör Josephine veganmeckat New York med sin lilla familj och här delar hon med sig av sina bästa vegominnen. Med en ettåring i sulky strosade de omkring på Manhattan och varvade lekparker med veganska delikatesser.

V

ärt att veta om du är sugen på att besöka den stora metropolen med småbarn är att staden inte direkt underlättat för att ta sig omkring kommunalt med barnvagn. En sulky är ett måste och ibland blir det att ta till småkrångliga omvägar för att ta sig igenom spärrarna. Men det blir ju mest promenad ändå, och lekplatser finns det massor av, så dagarna kan flyta på riktigt smidigt med lite planering i bakfickan. Appen Yelp är perfekt för att hitta lekplatser och även restauranger, men för det senare är Happy Cow definitivt överlägsen. 28  BARN & Vegoliv • nr 1 2017

TEXT & ILLUSTRATION: JOSEPHINE SKAPARE

BY CHLOÉ Denna pärla har flera lokaler runt om i New York, och även i andra städer så som Los Angeles och London. En snabbmatskedja i modern tappning med allt du kan önska dig till dagens alla mål – och sötsaker så klart. Vi besökte restaurangen flera gånger och blev frälsta i deras avokado-pesto-pasta och tempeh­burgare med rödbetsketchup. BAREBURGER Klassisk burgarkedja i restaurangform med mycket ekologiskt och några fina veganska alternativ. Inget speciellt, men värt ett besök.

SCREAMER’S PIZZERIA (BROOKLYN) Ett måste för alla som älskar pizza, och vem gör inte det? Fyllningarna varierar lite från dag till dag, men oj vilka pizza-slicar! Vi fick beställa en omgång till av bbq-­jackfruitvarianten då sonen åt nästan en hel själv. VAUTE Designern Leanne Mai-ly Hilgart startade världens första veganska modemärke 2008 och hennes kläder tillverkas med djurs välmående som högsta prioritet. De har allt från välskräddade kappor i vegansk mocka till badkläder, skjortor och klassiska hattar. På


RESEGUIDE

hemsidan kan du så klart spana och shoppa utan att ta dig hela vägen till New York. MOOSHOES Behöver du skor är det hit du ska gå. Vi hade inte så mycket tid här, men de har ett stort utbud med både klassika och mer ovanliga modeller så ta dig tid att prova dig fram till dina fötters nya favoriter. DR COW En omtalad ostbutik som tyvärr var stängd när vi var i krokarna, men deras vällagrade cashewbaserade ostar ska vara fantastiska. Får du chansen hoppas jag att du kliver in och köper en bit. ERIN MCKENNA’S BAKERY Ett mysigt litet krypin med knappt några sittplatser. Hette tidigare Babycakes och är välkänt från ett avsnitt av serien Girls där

huvudkaraktären Hannah njuter deras fantastiska cupcakes medan hon tar sig ett bad. Vi kunde så klart inte låta bli att plocka på oss ett gäng bakverk en morgon när vi skulle på utflykt. Oj, så goda grejer! TWO BOOTS Runt hörnet från vårt hotell hittade vi denna lilla pizzeria med klassiska färdiga pizza-slicar i New York-stil. Två av tio sorter var veganska och helt magiska. I alla fall för att vara den första upplevelsen i staden. Precis som på tv, tänkte jag. THE CINNAMON SNAIL Denna lilla kedja har både en food truck och ett gäng olika ställen runt om i New York. Vi hittade till deras lilla kiosk vid Bryant Park och köpte med oss två riktigt välfyllda och smakrika burgare, krispiga pommes och några donuts så klart. Perfekt parkhäng!

JAJAJA Det blir lätt mycket burgare och pizza här, så gissa om vi blev glada när vi hittade denna växtbaserade mexikanska restaurang. Menyn bjuder på allt från klassiker som guacamole till en variant på fisktaco och spännande fyllningar med svamp, jackfruit, cashew­kräm och chipotle-mandelsmör. Dessutom hade de ett imponerande drinkutbud. PRETZELS & KAFFE Slutligen måste jag så klart tipsa om att de välkända pretzel-kringlorna som säljs i varje hörn är veganska – och därmed perfekta att dämpa hungern med. Inte minst för den lille att gnaga på i vagnen (men det kan nog vara bra att skrapa av lite av alla stora saltkorn...). Och kaffe hittar du så klart överallt. Är du van vid havremjölk här hemma får du snabbt vänja dig vid att det är mandelmjölk som gäller på andra sidan Atlanten.

BARN & Vegoliv • nr 1 2017  29


VINJETT

Ses snart igen! Nu har du minsann hamnat på sista sidan. I alla fall för denna gång. I nästa nummer hoppas vi kunna bjuda på mer av allt – och mer av det som just du vill läsa om! Se till att höra av dig till oss på redaktionen barnochvegoliv@gmail.com och berätta vad du vill inspireras av. Kanske någon person vi kan intervjua, ett visst tema eller ett återkommande inslag? Tillsammans skapar vi framtiden, och framtiden börjar nu!

30  BARN & Vegoliv • nr 1 2017

Profile for barnochvegoliv

Barn & Vegoliv nr 1 2017  

Sveriges första magasin för vegofamiljer!

Barn & Vegoliv nr 1 2017  

Sveriges första magasin för vegofamiljer!

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded