Page 1

Guide for

påhengsmotor Bakken Motor svarer på tusenvis av telefoner og mailer hvert år med spørsmål rundt motorvalg og utstyr for båt. Vi leter etter ditt behov - og det er ikke alltid den dyreste eller den største motoren som er best. Så hvordan finner du ut av hvilken motor og hva slags utstyr som passer best for deg?

Denne guiden FRA BAKKEN MOTOR

hjelper deg litt på vei.

Vi forbeholder oss retten til prisendring grunnet lagersituasjon/valuta/prisendring/fraktkostnader uten foregående varsel. Endring av utstyr/spesifikasjoner på spesifiserte produkter kan forekomme. Vi tar forbehold om mellomsalg, endring av lagerstatus og skrivefeil.


FORHANDLER + SERVICESENTER

tilgjengelig hele året.

motoren

motortype

faguttrykk og terminologi

båtens krav

valget mellom 2-takt og 4-takt

Styring gir/gass & BATTERI

tillegg

og hva følger med motoren?

bruk

olje, girolje og bensin

sjekk vår utstyrsliste

service

skiftedeler konservering


DENNE GUIDEN ER LAGET AV ERFARNE BÅTFOLK. AV MENNESKER SOM PUSTER OG LEVER I DET MARINE MILJØET, illustrert og designet I FELLESKAP MED faglærte og SERTIFISERTE MEKANIKERE. du skal alltid få hjelp, ikke kun i båtsesongen, men hele året rundt.

BAKKEN MOTOR ER LIDENSKAPELIG OPPTATT AV Å GI DEG DEN BESTE LØSNINGEN FOR FREMTIDEN.


Motor Faguttrykk & terminologi

hva er funksjonene? Hurtigtilkobling motor

kobling fra motor til bensintank med hurtigkobling. Det finnes 2 typer, 1 til motor og 1 til tank.

Gir/girhåndtak

Denne styrer gir forover/fri/bakover.

Gass/gasshåndtak Denne styrer gass/revers.

stoppknapp skrur av motoren.

friksjonsjustering gass Strikk/snor som sitter rundt hånda med et klips som festes til dødmannsbryteren på motoren eller på kontrollboksen.

Elektrisk start

denne setter i gang motoren uten å bruke manuell start. på disse modellene må du ha batteri koblet til motoren din.

dødmannsbryter

Har en såkalt dødmannsknapp koblet til under kjøring. Når dødmannsknappen er koblet ut, så stanser motoren. Sitter på enten motor eller kontrollboks.

Hurtigtilkobling tank

kobling fra bensintank til motor med hurtigkobling. Det finnes 2 typer, 1 til motor og 1 til tank.

Choke

i praksis så slippes det inn mer bensin til motorsystemet for å hjelpe motoren med kaldstart ved å bruke denne funksjonen.

Styrestag

Kobles fra motorbraketten til enden av styrekabelen.

Styresnekke/kabel

sitter på konsollen, sitter bak rattet og går hele veien frem til styrestaget.

dødmannsnapp

Strikk/snor som sitter rundt hånda med et klips som festes til dødmannsbryteren på motoren eller på kontrollboksen.

Kontrollboks

Fjernstyrt gir, gass, tilt og trim kontroll. sidemontert, innfelt, toppmontert. mekanisk og digitale versjoner. Krever forskjellige typer kabler. Tiltbryter sitter også på styrekult.


manuell start

Dette håndtaket er festet til en snor som du manuellt drar ut og starter motoren med når gass/gir står i nøytral posisjon..

Fjernstyrt modell

Motor med kontrollboks, har ikke styrekult. styrestag er da montert på motoren og styrekabel monteres igjennom tilttuben og deretter til styrestag.

tilt/power tilt/power trim

tippefunksjon, elektrisk tippefunksjon (stillestående) og elektrisk tippefunksjon (stillestående og under kjøring)

Motorbrakett

Holder motoren fast på båten, her finner du også motorens serienummer (brukes for delesøk hos forhandler).

friksjonsjustering sving

Arm på øversiden av motorbraketten lar deg stille inn hvor løs eller fast du ønsker at styringen skal være på motoren din. finnes ikke på fjernstyrt modell.

tilttube

rør på motorbrakett for å ta i mot styrekabelen. finnes på både rattstyrte modeller og med styrekult, da noen modeller med styrekult kan gjøres om til rattstyrt modell.

tiltspak

tiltspak for å låse/åpne motorens manuelle tippefunksjon. må være nede under kjøring slik den åpnes om du støter på en hindring. Kan låses i øvre stilling v/transpoer eller ved gruntvannskjøring.

tiltpinne

Bestemmer den vertikale driftsvinkelen til påhengsmotoren. driftsvinkelen varierer mellom båter og behovet til fører.

Undervannshus/girhus

Underdelen av motoren. denne delen av motoren har forskjellige stammelengder.

AntiKavitasjonsplate

Sitter på undervannshuset. forhindrer/reduserer ventilasjon slik at propellen yter bedre. Du finner også securmark tyverisikring inngravert her.

Propell

leveres i forskjellige størrelser, som aluminium, stål, 3, 4 eller 5 blads propell med forskjellige diameter og stigning. justeres etter behov ift. turtall og kjøremønster.

Rorkult/styrekult

Denne styrer motoren til høyre og venstre. Kan også tippe motoren opp når tiltspak er åpen.


den evige diskusjonen

2-takt vs 4-takt. Vi leverer både 2-takt og 4-takt til våre kunder basert på kundens behov. så hva er ditt behov? Hva skal du bruke motoren til? og det spørsmålet vi får aller mest hos oss: hva er best av 2-takt og 4-takt? Det er mange delte meninger om hva som er best av disse motortypene, og på generellt grunnlag så vil vi ikke spesielt anbefale en motor fremfor en annen. vi er helt upartiske når det gjelder merke og størrelse. Båten bestemmer størrelse og stammelengde, deretter kommer ditt behov i forhold til bruk av båten. sannheten er nemlig at innovasjonen og teknologiutviklingen på våre motormerker per dags dato går så fort at tekniske spesifikasjoner som vekt, vibrasjon, støy, lyd, drivstofføkonomi etc. kommer såpass nærme hverandre at det ikke er så kjempestor forskjell lenger. dette er også grunnen til at det er vanskelig å finne informasjon om hva som egentlig fungerer best i et regnestykke på større motorer. evinrude er pr. dags dato eneste leverandør av 2-takt påhengsmotor. disse motorene kommer i standard, H.O. (High Output) utgave for g1 og den nye g2-modellen. forskjellen på standard og h.o. ligger i girkasse og propell, en oppgradering som resulterer i mer kraft på samme motorblokk. mercury leverte optimax 2-taktere frem til kun for et par år siden, men disse selges nå kun i USA. nå har arvtageren pro XS (4-takt) tatt over optimax, og er ny i sortimentet sammen med mercury’s viking XS, EFI, seapro, verado (PÅ vei ut), V6 og V8. enkelte modeller kan leveres som ct (command thrust) utgaver, samme prinsipp som H.O. hos evinrude. Suzuki har lenge hatt et godt rykte som et av markedets beste 4-taktere og er i vårt sortiment på grunn av sine innovative løsninger. den prisbelønte lean burn teknologien har kommet for å bli, og lever fortsatt i beste velgående i dag.


båtens krav og ditt behov

hva følger med motoren?

STØRRELSE. STAMMELENGDE. KRAV. BEHOV. Hva slags motorstørrelse kan du bruke?

Båten bestemmer. Men det er ikke sikkert du trenger det maksimale som båten klarer. vi ser litt på regnestykket mellom båt og Motor. De fleste båter skal ha en slik infotavle: - Båtmodell/kategori - Maks HP (HK) / KW (1 HK = 0.745 KW) - Maks motorvekt KG/LBS (1 KG = 2.204 LBS) - Antall personer/Nyttelast (KG/LBS) - Totalvekt PERSONER/MOTOR/UTSTYR (KG/LBS) - Noen infotavler viser også trykk i pontong - ISO-standard + CE-godkjenning - Produsent denne spesfikke Båten har slike krav: - AA310100M: Mercury 310 Dynamic (V-bunn) - Enkeltbunn - kun motor med styrekult - Maks 15 HK (2.5/3.5/4/5/6/8/9.9/10/15) - 60 kg motorvekt - 4 personer/300 kg + utstyr - 455 kg godkjent totalvekt - 0.25 BAR/3.6 PSI trykk i pontong - ISO-6185 og Ce-0614 - Mercury Inflatable Boats

1 person

ofte ser vi at stammelengden ikke er oppført i båtens informasjon. dette kan man lett måle på båten.

Kort stamme: 38-42 cm (S)

Lang stamme: 43 - 52 cm (L) Ekstra Lang stamme: 53 - 63 cm (XL) Ultra Lang stamme: 64 - 76 cm (XXL)

HVA ER DITT BEHOV INNENFOR REGNESTYKKET? Du skal f.eks. være 2 personer i båten med fiskeutstyr, og ønsker helst elektrisk start. båten bruker kort stamme. motoren trenger ikke elektrisk tilt I DETTE TILFELLE. V-Bunn: kun motor med styrekult. Det er ikke festemulighet for konsoll til dørken på båten.

Utvalget hos f.eks. Mercury: antall mennesker:

stammelengde:

1-2 personer

2-3 personer

4 personer

Vi anbefaler da denne modellen:

Mercury F9.9EH (electric start, Handle) - Kort stamme, 38 kg motorvekt - Elektrisk start og rorkult - TRENGER BATTERI for el. start NB: - Manuell tilt +14 kg TRENGER DU Mer kraft? Mercury F15 EH


vi ønsker at du får nøyaktig det du vil ha. båten har sine restriksjoner, men det er ikke alltid den største og dyreste modellen som er best. så hvilken motor passer deg? hva sier båten? og hva slags utstyr følger egentlig med i motoresken?

hva har du fra før, og hva skal du bytte til?

hva følger med motoren? STANDARD MOTORUTSTYR & TILLEGGSUTSTYR Alle motorer har sin egen standardiserte utstyrsliste. Det varierer også i utstyr mellom produsentene i forhold til motorstørrelse. Vi tar en titt på hva som man bør huske på. - - - - -

mercury fra 2.5 til 30 HK har innkjøringsolje inkludert. Dette har ikke Suzuki og Evinrude. Evinrude har et krav fra importør om oppstart og elektronisk registrering ift. garanti. Dette må utføres på et verksted med riktig verktøy. Instrument(er) følger med som standard på Alle Evinrude motorer, men kun fra 40 HK og oppover på Mercury og Suzuki motorer. Ingen fjernstyrte motorer har gir og gass kabler eller batteri inkludert i prisen på motor. Dette må måles opp på forhånd ved bestilling. Montering av motor er ikke inkludert i prisen. Ta kontakt for monteringskostnad.

standard utstyr

EKSEMPEL

SUZUKI DF60 ATL

Tilleggs utstyr

Grafikk:

Andreas Thornquist


motorinstallasjon

Tillegsutstyr ratt, styresnekke og styrekabel

kartplotter og instrumenter

Motor ferdig montert Hydraulisk styring

batteri,batteriboks strømbryter og kabelsko

Toppmontert kontrollboks

bensintank med vannutskillerfilter

EKSEMPEL: - uttern s65 MED 2014 mercury 150 L efi - sidemontert KONTROLLBOKS OG MEKANISK STYRING - 1 stk. blybatteri OG 230 LITER BENSINTANK DIREKTE KOBLET TIL MOTOR EKSEMPEL PÅ PROBLEMER: - MOTOREN GÅR IKKE SOM DEN SKAL, BÅTEN FØLES TUNG. TREG AKSELERASJON. Vil ha 2-takter. - VIL IKKE HA SIDEMONTERT KONTROLLBOKS, MEN OPPÅ KONSOLLEN SÅ DEN ER NÆRMERE RATTET. - MEKANISK STYRING ER TUNG Å STYRE, SLITSOMT Å RATTE - BATTERIET LADES UT SVÆRT FORT OG MÅ VEDLIKEHOLDES OFTE, KUN 1 STK. BATTERI - ØNSKER DIGITALE INSTRUMENTER, turteller, trimmåler og bensinmåler. - båten står i lange perioder AV GANGEN og bensinTANKEN trekker til seg en del vann. - KUNDEN ØNSKER Å FÅ NOE IGJEN FOR DEN GAMLE MOTOREN.

motor og gir/gass kabler til KB


Vi lagerfører mye originalt motorutstyr og ekstrautstyr av høyeste kvalitet slik at din opplevelse på vannet skal vare lenger og helt uten bekymringer.. vi spør deg naturligvis om du trenger disse tingene først, for det er forskjell på hva du må ha og det du ønsker i tillegg.

Men har du/får DU RIKTIG TILLEGGSUTSTYR? vi tar en case under på en litt større båt.

EKSTREMT EKSEMPEL VI SER OFTE LITT SPESIELLE TILFELLER HVOR MYE KAN FORBEDRES. HER ER ET MER EKSTREMT EKSEMPEL MED FEIl MOTOR installert fra en useriøs forhandler som vil selge en overligger for enhver pris (ja, det har vi faktisk sett noen ganger før), DÅRLIG LØSNINGER PÅ KONSOLLEN, HARD STYRING, DÅRLIG LØSNING FOR STRØM, SLITNE ANALOGE INSTRUMENTER og i tillegg TRØBBEL MED VANN I BENSIN. SIST MEN IKKE MINST; HVA SKAL MAN GJØRE MED DEN GAMLE MOTOREN?

Motorskifte

m/standard utstyr og xl stamme

Kontrollboks skiftes ut med sidemontert

gir/gass kabler fra mercury c-5 til mercury genII

styring

fra mekanisk til hydraulisk

batteri

fra 1 til 2 stk. m/boks+bryter

bensinmåler fra 1 til 2 stk. m/boks+bryter

vannutskiller

montering mellom tank og motor

innbytte

vi kan tilby for din gamle motor

EKSEMPEL PÅ LØSNING: - FEIL STAMMELENGDE, BYTTE TIL EKSTRA LANG STAMME. uttern forhandlere har som krav om å kun bruke mercury repower. MERCURY 3 LITERS 150 HK ER BRA MED KREFTER. MEN HVIS IKKE PROPELL LIGGER RIKTIG I VANNET, SÅ YTER ALLE MOTORER DÅRLIG. KAN OGSÅ ØKE TIL 175/200/225 HK ETTER BEHOV. 225 HK ER MAKS PÅ DENNE BÅTEN. - SKIFTE TIL mercury TOPPMONTERT KONTROLLBOKS, MEN MÅ DA OGSÅ SKIFTE FRA C-5 KABLER TIL GENII KABLER (SAMME LENGDE). HER MÅ MAN HUSKE PÅ AT TOPPMONTERT KONTROLLBOKS KREVER EKSTRA PLASS TIL DØDMANNSBRYTER OG TENNINGSLÅS. - MONTERE baystar HYDRAULISK STYRING PÅ MOTOREN (DETTE ER VANLIG FRA 80 HK OG større motorer). - SKIFTE TIL 2 stk. VEDLIKEHOLDSFRIe BATTERIer OG BRUKE litt skikkelige batterier FOR Å HA NOK CCA. 1 til oppstart, 1 til forbruk. VI ANBEFALER LAGRING INNENDØRS PÅ VINTEREN. VI KAN OGSÅ LAGRE BATTERIET FOR KUNDEN. - NY MOTOR I DENNE STØRRELSESORDEN HAR digital trimmåler/turteller inkludert I PRISEN PÅ MOTORPAKKE SOM STANDARD.. bensinmåler kommer som ekstrautstyr. - installere vannutskillerfilter mellom bensintank og motor. anbefale ethanol treatment for å forebygge kondens. NÅR BÅTEN SKAL VINTERLAGRES, SÅ BØR MAN BRUKE 1 HEL FLASKE MED QUICKSTOR PÅ FULL TANK (TIL 227 LITER MED BENSIN). - BAKKEN MOTOR TAR INNBYTTE PÅ MOTORER SOM ER MERKER I SORTIMENTET PÅ OPPTIL 8 ÅR GAMLE SÅFREMT DE ER UTEN STORE FEIL.


GIR/GASS/BAtteri

hva trenger du?

MÅLING AV GIR OG GASS KABLER.

A + B + C + 30 CM

Gir og gASS KABLER GÅR FRA KONTROLLBOKS TIL MOTOR, OG KREVER NØYE MÅLING FOR AT IKKE KABELEN SKAL LIGGE I KLEM. KABLENE SKAL VERKEN VÆRE FOR KORTE ELLER FOR LANGE. VI BRUKER OGSÅ KABELGJENNOMFØRINGER ELLER VENTILSKJOLD + SIKAFLEX OG SELVFØLGELIG SYREFASTE SKRUER FOR RYDDIG INSTALLASJON (TILLEGGSUTSTYR).

GIR & GASS VARIANTER.

kabler:

Når du kjøper en motor med fjernstyring, så er ikke gir og gass kablene med i motoresken. avstanden mellom kontrollboks og motor varierer fra båt til båt. Måten å regne ut riktig kabellengde er vist på side 5. Merk at det finnes 2 forskjellige systemer på mercury sine kontroller - vi spør derfor alltid våre kunder om hvor kontrollboksen skal installeres. Det finnes flere varianter av kontrollbokser, spør oss gjerne om dette. originale suzuki kabler / Ultraflex c2/c8 originale 1.generasjon mercury kabler / Ultraflex c5 originale 2.generasjon mercury kabler / Ultraflex c36 Orignale Evinrude/Johnson/OMC kabler / Ultraflex c14


b A kontrollboks

c

motor

batteri.

Hvorfor batteri?

EN MOTOR SOM HAR ENTEN ELEKTRISK START ELLER ELEKTRISK TRIM OG TILT (POWER TRIM), TRENGER BATTERI. VI VURDERER BEHOVET UT I FRA MOTORENS KRAV FOR OPPSTART + HVA BATTERIET ELLERS SKAL DRIVE (DETTE KAN VÆRE LANTERNER, KARTPLOTTER ETC.).

Hva er gelébatterier? Gelébatterier er ventilregulerte batterier hvor en kiseloppløsning tilsettes elektrolytten som gjør at den stivner til en gelé. Den robuste teknologien bak gelébatteriene gir gode syklingsegenskaper og en høyere indre motstand. Dette gir lavere startkraft enn for AGM-batterier og fritt ventilerte batterier.

Hva er AGM-batterier? AGM betyr ”absorbent glass mat” og er en gruppe ventilregulerte batterier med en spesiell glassmatteseparator. All elektrolytten ligger absorbert i separatorer og plater og fordi konstruksjonen har lav indre motstand har batteriet svært høy startkraft. AGM-batterier tåler sykling (dvs. gjentatte utog oppladinger) betydelig bedre enn fritt ventilerte batterier. Grafikk:

Andreas Thornquist


Bruk & vedlikehold

Olje, girolje og bensin. olje til motoren din.

hva slags olje og girolje skal du bruke?

Oljen gjør flere ting enn å smøre. vi snakker om avkjøling, beskyttelse mot korrosjon - den minsker både vibrasjon og motorlyd i tillegg. Fordi motoroljen skal fungere under alle driftsforhold må den være så tyntflytende at den kan pumpes ved lave temperaturer, og samtidig være tykk nok til å danne en smørefilm også ved høye temperaturer. Oljens viskositet kan derfor ikke variere for mye med temperaturen. Society of Automotive Engineers (SAE) har etablert et nummereringssystem for motoroljeklassifiseringskoder i henhold til deres viskositetsegenskaper. SAE-grade angir oljens viskositetsklasse eller tykkelsesgrad. Gradene er 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 og 60. Tallene 0, 5, 10, 15 og 25 har bokstaven ”W” etter seg (W = winter). Dette indikerer oljens egenskaper ved start i lave temperaturer. Tallet 20 forekommer både med og uten ”W”. Viskositeten måles ved at en bestemt oljemengde flyter gjennom en bestemt munnstykke ved en bestemt temperatur. Jo lengre tid det tar, jo høyere viskositet og høyere tall. Det finnes mange klassifiseringssystemer som angir en motoroljes kvalitetsnivå - det er derfor viktig at man bruke marine motorolje og girolje.

oljetank i 4-takter

horisontal lagring og frakt av motor

dagens portable 4-taktere har et symbol på en av sidene rett under motordekselet. dette viser hvilken side av motoren som skal peke opp når du legger motoren ned i bilen for frakt, eller om du velge å lagre motoren slik istedenfor å sette den på en brakett. Legger du motoren feil vei, så renner oljen feil vei i motoren, og du blir nødt til å foreta en forgasserrens. det finnes noen få 4-taktere med 3 veis lagring og evinrude sine 2-taktere som man ikke trenger å tenke på dette. ikke glem å sjekke dette før du fyller på motorolje.

HVA ER ETHANOL I BENSIN? OG HVORFOR ER DET VIKTIG FOR DEG?

E10 er bensin innblandet 10 prosent etanol. E5 er bensin innblandet 5 prosent etanol, og som er det som i dag selges på bensinstasjonene her i landet. Etanol er i tillegg til et drivstoff, et løsemiddel som kan gjøre skade på plast- og gummideler, som pakninger og slanger. kan virke etsende på enkelte metaller som er brukt i eldre forgassere og kan være med på å tørke ut og hardne plast og gummi. Bensin med 10 prosent etanol trekker til seg mer vann enn vanlig bensin. drivstofftypen E10 skal innføres som en bransjestandard i løpet av 2018. Det er altså den bensintypen alle bensinstasjoner vil være forpliktet til å selge. Erfaringer fra andre land har også vist at utfordringen er stor for båtmotorer, motorsykler, gressklippere, motorsager og aggregater.

HVORDAN LØSER VI PROBLEMET MED VANN I BENSINEN?

FORDI ETHANOL VIL VÆRE I BENSINEN VI KJØPER, SÅ MÅ VI RENSE BENSINEN. VI HAR PRODUKTER SOM KAN BRUKES SAMMEN MED BENSINEN UNDER HELE SESONGEN. DET FINNES OGSÅ DYPRENS PRODUKTER FOR MOTOREN OG I TILLEGG EN STABILISATOR FOR BRUK I BENSINTANKEN ETTER SESONGEN.

OM DU ALLEREDE HAR VANN I BENSINEN, SÅ HAR VI RENSESYSTEMER FOR DETTE OGSÅ. EN ENKEL SMART TRAKT KAN SKILLE UT VANNET FRA BENSINEN, MEN DETTE VIL IKKE SKILLE UT ETHANOLEN - EN KOMBINASJON AV BEGGE ER NOE VI ANBEFALER OM DU IKKE ØNSKER Å FYLLE EN NY TANK MED BENSIN. VANN I BENSIN ER FORØVRIG HOVEDGRUNNEN TIL AT BÅTER HAR ET SÅKALT VANNUTSKILLEFILTER - FILTRERING AV BENSINEN FØR DEN KOMMER INN I MOTOREN. DETTE KAN LETT INSTALLERES PÅ BÅTER SOM KUN HAR EKSTERNE TANKER (OG BARE RENSER BENSINEN MED ET INTERNT BENSINFILTER).


SKAL DU BYTTE PROPELL? IKKE GLEM Å SMØRE PROPELLAKSELEN DIN GRUNDIG MED MARINE SMØREFETT.

Husk å skru igjen lufteventilen når du er ferdig å bruke motoren, husk å lukke igjen lufteventilen for å unngå kondens i bensintanken din.

FOR AT MOTOREN DIN SKAL GÅ SÅ KNIRKEFRITT SOM MULIG I SESONGEN, SÅ HAR VI SAMLET SAMMEN EN DEL TIPS OG TRIKS. SÅ DU KAN BRUKE MER TID PÅ VANNET. EN AV DE ALLER VIKTIGSTE TINGENE ER I TEMAET ”DRIVSTOFF”

Grafikk:

Andreas Thornquist


service & deler

vinterkonservering

tar du service FØR, UNDER ELLER ETTER SESONGEN?

VI SKJØNNER AT TIDEN IKKE ALLTID STREKKER TIL - KANSKJE NOE DUKKER OPP UNDERVEIS OG MOTOREN BLIR STÅENDE. SELV OM VI ANBEFALER EN GRUNDIG HØST/VINTERKONSERVERING ETTER SESONGEN, SÅ HJELPER VI DEG ÅRET RUNDT OM NOE SKULLE DUKKE OPP.

Gode systemer og effektiv logistikk er nøkkelen for å drifte et stort delelager. Hos oss ønsker vi å ha mest mulig av dette på eget lager slik at vi kan oppfylle forespørsler fra alle våre kunder på best mulig måte. Vi leverer ca 90% av deler fra eget lager. Bestillingsvarer for motordeler tar normalt 1-2 virkedager. Vi følger her opp våre kunder på SMS, e-post eller telefon når delene ankommer oss. Vi sender daglig ut reservedeler og utstyr til kunder over hele landet.

TRENGER DU DELER? SEND OSS EN MAIL: DELELAGER@BAKKEN-MOTOR.NO HUSK Å OPPGI FØLGENDE: MOTORPRODUSENT (MERCURY/EVINRUDE/SUZUKI) MODELLBETEGNELSE OG SERIENUMMER


Motor & UTSTYRETS

Sjekkpunkter 1.

Konservering WD40/4+2/bensinstabILISATOR

2. Tennplugg(er) og Thermostat 3. Slanger og koblinger 4. Motorolje/PAKNING TAPPEPLUGG 5. Girolje/PAKNINGER LUFTE/TAPPEPLUGG 6. Smøring (BEVEGELIGE MOTORDELER) 7.

Propell (aksel smøres)

8. Propell (kontroll for skader) 9. Stramming av bolter iht. servicehefte 10. Forgasser 11. Sinkanoder (GIRHUS/motorblokk/rigg) 12. Batteri/polsko 13. Lavtrykks bensinfilter/vannutskillerfilter 14. Vannutskiller FILTER (i båten) 15. Registerreim (IHHT. SERVICEINTERVALL) 16. Impeller (drivakselspline smøres) 17. Høytrykksbensinfilter 18. Oljefilter 19. Software (ECM/EMM) 20. Elektrisk nettverk - Kabler 21. Kontroll av styring/gir/gass 22. Oppstart av motor etter service 23. Utstyr tilknyttet motor

NOEN AV SJEKKPUNKTENE ET VERKSTED VIL UTFØRE, SER DU OVER. VI HAR IKKE LAGET EN KOMPLETT LISTE, MEN TATT UT DE TINGENE SOM ER ALLER VIKTIGST. - - - - - - -

FERSKVANNSKJØRE MOTOREN ER VELDIG VIKTIG. MÅ GJØRES ETTER HVER SESONG IHHT. PRODUKSJONSGARANTI. VI ANBEFALER BENSINSTABILISATOR OG BRUK AV STORAGE SEAL (FORSEGLING AV MOTOR ETTER FERSKVANNSKJØRING). BYTT ALLTID MOTOROLJE OG GIROLJE ETTER HVER SESONG. BYTT OGSÅ PAKNINGENE BAK LUFTE/TAPPEPLUGGER. SJEKKE KJØLESTRÅLEN UNDER FERSKVANNSKJØRING, ELLER PÅ SISTE TUREN I SESONGEN - ER DEN SLAPP IFT. NORMALEN, BØR DU TA EN TITT PÅ IMPELLERSKIFTE. VI ANBEFALER ALLTID Å BYTTE PAKNINGER NÅR DU SKIFTER IMPELLER. TENNPLUGGER BØR SJEKKES. ER DE SOTETE OG TENNER DÅRLIG, MÅ DE SKIFTES UT. ANODER MÅ SKIFTES UT HVIS DE ER SPIST OPP. SER DE HELE OG FINE UT, VENTER DU TIL NESTE SESONG. VI ANBEFALER ALLTID Å SKIFTE OLJEFILTER/BENSINFILTER/VANNUTSKILLERFILTER. HUSK AT ALLE MOTORER HAR 1.ÅRS/3.ÅRS SERVICE INTERVALLER (100/300 TIMERS SERVICE)

ER DU I TVIL? TA KONTAKT MED OSS. Grafikk:

Andreas Thornquist


Vi forbeholder oss retten til prisendring grunnet lagersituasjon/valuta/prisendring/fraktkostnader uten foregĂĽende varsel. Endring av utstyr/spesifikasjoner pĂĽ spesifiserte produkter kan forekomme. Vi tar forbehold om mellomsalg, endring av lagerstatus og skrivefeil.

BM Guide for påhengsmotor  

Bakken Motor svarer på tusenvis av mail og telefoner hvert eneste år. Vi ønsker å være de beste i bransjen på kommunikasjon og finne ditt be...

BM Guide for påhengsmotor  

Bakken Motor svarer på tusenvis av mail og telefoner hvert eneste år. Vi ønsker å være de beste i bransjen på kommunikasjon og finne ditt be...

Advertisement